Διάλεξη 4 / Κώδικας – Αλγόριθμος –Προγραμματισμός. Επανάληψη-Μετασχηματισμοί-Παραμετροποίηση-Τυχαιότητα-Αντικειμενοστρέφεια - Φωκά Αμαλία (ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, 2015)
Κώδικας – Αλγόριθμος –Προγραμματισμός. Επανάληψη-Μετασχηματισμοί-Παραμετροποίηση-Τυχαιότητα-Αντικειμενοστρέφεια: Λοιπόν σήμερα αν η νότα που θα δούμε θα είναι ήμουν πως προγραμματίζουμε την τέχνη τι θα τρώμε μαθήματα αναφέραμε κάποια πράγματα για την αλληλεπίδραση θα δούμε κλπ είδατε και τα πράγματά σας δείχνει ότι για να μπορέσουν να κάνουν αυτά προϋποθέτει και έτσι πρέπει να γράψω ένα πρόγραμμα στη και αυτό συμβαίνει γιατί γιατί πρέπει οπωσδήποτε να προγραμματίσουν γιατί αυτά έτοιμα λογισμικά που υπάρχουν δύει ξέρω γω το φωτό σοκ οι άμα μιλάμε για τις διαστάσεις των μάγια το GTS μαρξ αν μιλάμε για video το premiere οτιδήποτε αυτά έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες οι οποίες έχουν προβλεφθεί και έχει μέσα τα εργαλεία το λογισμικό Nissan περιγράψαμε στα προηγούμενα μαθήματα και αυτά που θα δούμε και αργότερα δεν μπορούν να υλοποιηθούν με τέτοιου είδους λογισμικά αυτό επειδή είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο επιτρέπει να γράψει κάποιος δικό του κώδικα για να το κάνει έτσι άρα λοιπόν θα δούμε τώρα σήμερα γενικότερα κάποια κάποιες βασικές έννοιες του προγραμματισμού δεν θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα στο ψαχνό όσο θα χρησιμοποιήσεις παρότι είχε ήδη δείξει πίσω τους φορές χρησιμοποιούμε σαν παράδειγμα την προσεχή επειδή χρησιμοποιείτε τη διψήφια τον καλλιτεχνών αλλά αυτή η αίσθηση της προγραμματισμού θα αναφέρουμε ισχύουν για όλες τις γλώσσες προγραμματισμού εντάξει απλά εδώ ξεκινώντας να πούμε ότι αυτό που ήδη σας είπα ότι τα εργαλεία λογισμικού που έχουν δημιουργηθεί όπως αυτά που σας ανέφερα νωρίτερα κάποιος επαγγελματίας προγραμματιστής τα δημιούργησε αλλά έχει μεσαίων συγκεκριμένα εργαλεία ταξίδι και πεζών όπως είχε αναφέρει ο media στο κρητικό είναι ότι για να χρησιμοποιήσουμε ένα τέτοιου είδους λογισμικό π.χ. φωτό σοκ πάνω κάτω αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να μετακινούμε το πόδι και να κάνουμε κλικ για να ενεργοποιήσουμε κάποιο εργαλείο εντάξει έχει κάποια παραπάνω πράγματα τώρα ξέρεις αλλά η γενική ιδέα είναι αυτή εμείς ουσιαστικά θέλουμε να φτιάξουμε δικό μας εργαλείο σε πολλές περιπτώσεις και για να μπορέσουμε να το κάνουν αυτό θα πρέπει να καταλάβουμε τι είναι αυτό το πράγμα που λένε προγραμματισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών ταξίδι μου και μας είναι απαραίτητο αυτό γιατί όπως ήδη είπαμε πρέπει να φτιάξουμε δικά μας εργαλεία αλλά επίσης οι δυνατότητες που έχει ένα υπολογιστής είναι προφανώς απεριόριστες ο υπολογιστής σου παρέχει σου παρέχει μέσω του επεξεργαστή του υπολογιστική ισχύ δηλαδή άνεμοι ισχυρής έναν υπολογιστή σας κάνουμε πόσο γρήγορα μπορεί να εκτελέσει κάποιες εντολές αυτήν την ισχύ που έχει στην πραγματικότητα δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το ποια εντολή θα εκτελέσει άρα λοιπόν εμείς χρησιμοποιώντας μόνο κάποια έτοιμα λογισμικά ουσιαστικά αξιοποιούμε μέχρι ένα σημείο τις δυνατότητες ένα υπολογιστή γιατί πάλι είναι με βάση ότι προέβλεψε και σχεδίαση αυτός που δημιούργησε αυτό το συγκεκριμένο πακέτο λογισμικού άρα για να μπορέσουμε εμείς είναι διερευνήσουμε και να αξιοποιήσουμε πλήρως τον υπολογιστή ως ένα καλλιτεχνικό εργαλείο θα πρέπει οπωσδήποτε να καταλάβουμε τι είναι προγραμματισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών γενικά όταν θα πάει κάποιος να γράψει ένα πρόγραμμα για ηλεκτρονικό υπολογιστή γράφει κάποιες δουλειές τις οποίες της λένε ότι είναι ο κώδικας ένα προγράμματος έτσι και γενικά πριν εμφανιστούν οι υπολογιστές χρησιμοποιούσε ο άνθρωπος πολλούς κώδικες για να επικοινωνεί εδώ αναφέρουμε σαν τρεις βασικές κατηγορίες για τις οποίες είχε χρησιμοποιηθεί είχαν χρησιμοποιηθεί κώδικες είτε για να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους οι άνθρωποι είχαν δημιουργήσει ένα συγκεκριμένο κώδικα για να μπορούν να διαφημίσουν κάποιες έννοιες πάλι είχαν ορίσει συγκεκριμένους πωλητές αλλά και οι δράσεις των OTC αντί να αποκρύψουν κάποια πληροφορία για παράδειγμα κώδικας Μορς φαντασμάτων ξέρετε τον έχεις ακούσει έτσι με τον οποίο έχουμε αυτές τελείες και τις αυλές όπου έχει οριστεί ένα κώδικας επικοινωνίας όμως όπως ονομάζεται όπου κάθε γράμμα της αλφαβήτου αντιστοιχεί σε έναν συνδυασμό τελεία παύλα και αυτό διευκόλυνε την επικοινωνία πολλά χρόνια πριν το οποίο μπορούσε να μεταδοθεί μέσω ηχητικών σημάτων έτσι είπε ένα άλλος κώδικας είναι αυτός που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε το ανθρώπινο DNA τοπίου αυτό εδώ Toyota γράμματα και είναι ένα κομμάτι κώδικα DNA έτσι εδώ πέρα θα μπορούσα αυτό θα αντιστοιχεί στην κατηγορία της διασπάθισης διευθυντή σχολείου ντε με το DNA χρησιμοποιούνται αυτή την κωδικοποίηση να τα γράμματα όπου κάθε γράμμα αντιστοιχεί σε κάποιο συγκεκριμένο γενετικό υλικό για να μπορούν να μιλούν πιο λεπτομερώς για αυτό το πράγμα είναι να μην το περιγράφουν με ασάφεια πράξη μετά έχουμε και την κρυπτογράφηση φαντάζομαι έχετε ακούσει ήμουν που μπορώ κάποιο κείμενο ΝΑΤΟ κρυπτογράφησης έτσι ώστε να μην μπορεί οποιοσδήποτε να καταλάβει τι του περισσεύει το κείμενο όχι υπάρχουν αρκετοί τρόποι κρυπτογράφησης δηλαδή αν εγώ θέλω να σου μεταδώσω κάτι κρυπτογραφημένα έτσι ώστε να μπορεί να το καταλάβει κάποιος άλλος θα πρέπει να έχω ενημερώσει μόνο εσένα για τον τρόπο με τον οποίο έκαναν την κρυπτογράφηση έτσι ώστε εσύ μετά να κάνεις την αποκρυπτογράφηση δηλαδή εδώ ένα απ' τους πιο απλοϊκούς τρόπους κρυπτογράφησης που έχει χρησιμοποιηθεί είναι όταν θέλω να πω μια λέξη ας πούμε το Secret αντί να γράφω το τον αριθμό που αντιστοιχεί στη σειρά στην οθόνη έτσι αυτό ήταν το πιο απλό υπάρχουν πολυσύνθετη ναι βέβαια και έτσι αυτό με την κρυπτογράφηση γενικότερα όταν χρησιμοποιούμε τεχνικές κρυπτογράφησης όταν για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το δεν ήταν τόσο εύκολο να καταλάβει κάποιος ειδικά τώρα που είναι πολύ παλαιό αυτό σαν ιδέα και πλέον του ξέρουμε όλοι και γραμματείς κάτι τέτοιο μπορεί να πάει το μυαλό σου να κάνεις αυτό το πράγμα έτσι άρα λοιπόν θέλω να πω ότι εμείς με τα προγράμματα που θα γράφουμε στον υπολογιστή τοπίο όπως είδαμε τα ονομάζουν ως κώδικα ουσιαστικά θέλουμε εμείς η οποιοσδήποτε άλλος καλλιτέχνης μια επικοινωνήσει με τον υπολογιστή για να του δώσει ουσιαστικά επεισόδιο γεύση για το τι πρέπει να κάνει τάξη αυτό λοιπόν επειδή προφανώς υπολήψεις και άνθρωπος έχουμε δράση διαφορές πρέπει να υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κώδικα με τον οποίο θα επικοινωνούν και αυτό είναι η γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιούν έπραξε τώρα πέρα από τον κώδικα μετά όταν προγραμματίζουμε και γράφουμε κώδικα ο κώδικας ένα ουσιαστικά περιγράφει τις περισσότερες φορές σχεδόν πάντα έναν αλγόριθμο Τήνο αλγόριθμος αλγόριθμος είναι ένα σειρά από συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να πετύχει κάποιο στόχο και επειδή ουσιαστικά O αλγόριθμος είναι να δίνω να δίνω οδηγίες σε κάποιον για το πώς θα καταφέρει να πετύχει κάποιο στόχο θα πρέπει αυτές οι οδηγίες να έχουν αρκετές λεπτομέρειες δεν μπορώ δηλαδή όταν ορίζει έναν αλγόριθμο συγκεκριμένο να θεωρώ ότι κάποιος μπορεί να καταλάβει και κάποια πράγματα τα οποία εγώ στο μυαλό μου τ' αυτονόητα μερικές φορές το κανουνε αυτό δηλαδή δεν δίνουν εξαντλητικές οδηγίες θέλουμε κάποια πράγματα αυτονόητα ας δούμε το ένα συγκεκριμένο παράδειγμα για να καταλάβετε καλύτερα και αυτό που λέω τώρα με τις λεπτομέρειες επιδοτεί θεωρώ σαν προαπαιτούμενο και αυτονόητο είναι εάν εγώ για παράδειγμα χρησιμοποιήσω ένα λογισμικό το GPS μου για να μου δώσει οδηγίες κατεύθυνσης να πάω από το κέντρο των Ιωαννίνων να έρθω στο πανεπιστήμιο τα ξέρει και αυτό το λογισμικό μου βγάζει αυτές εδώ τις τρεις οδηγίες λένε συνέχισε ευθεία δεν Κωνσταντίνου Ελευθερίου προς τη λεωφόρο Δωδώνης το πρώτο βήμα ήδη έχει δώσει κάποια υπόθεση που έχει κάνει στο πρώτο μονό προς το παρόν περιέχει κάποια υπόθεση αυτή πρόταση δηλαδή σας λέει κάποιος ρωτάτε κάποιοι μάλλον πώς θα πάω εγώ αυτό κέντρο των Ιωαννίνων στο πανεπιστήμιο και το πρώτο πράγμα που σας λέει είναι συνέχισε ευθεία νίκος δήμου Ελευθερίου προς τη λεωφόρο Δωδώνης ναι σωστό γιαυτό ναι τέσσερις τέσσερις ανθρώπων δεν έχει σημασία ποιος τα λέει αλλά ας υποθέσουμε ότι η λογισμικό είτε ένα άνθρωπος μετά την ερώτηση τη διοίκηση ότι ποσά πάγο το κέντρο των Ιωαννίνων στο πανεπιστήμιο σε απαντάει σαν πρώτο βήμα να συνεχίσεις ευθεία από την Κωνσταντίνου Ελευθερίου προς τη λεωφόρο Δωδώνης όριζε ναι το πρώτη η πρώτη υπόθεση που κάνουμε είναι επειδή λέει Συνεχίστε ευθεία από την Κωνσταντίνου Ελευθερίου εδώ εμπεριέχει μέσα μια υπόθεση και εγώ βρίσκομαι στην Κωνσταντίνου Λευτέρη ταξίδι όταν λέμε εμείς το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων σήμαινε ότι όλοι έχουν στο μυαλό μας την Κωνσταντίνου εφετείου ταξίδι μπόρεσε και όλα να είναι ξεχωριστό τραγούδι πάνω και κάτω έτσι παρά ένα προϋπόθεση ότι βρίσκεται στην Κωνσταντίνου σταριού δεύτερη υπόθεση σωστά μπορεί να σημαίνει να ξέρει ότι αυτή τη στιγμή είναι στην Κωνσταντίνου Ελευθέριος και να ξέρει που λέει προς τη λεωφόρο Δωδώνης την λεωφόρο Δωδώνης για να συνεχίσω εγώ προς τη λεωφόρο Δωδώνης και να μην πάω προς κάτι άλλο αξίζει ναι γιατί συνήθως σουρεάλ συνέχισε από του Κωνσταντίνου Λευτέρη προς τη λεωφόρο Δωδώνης έσκασε το λέει σ'ένα δρόμο ας πούμε διπλής κατεύθυνσης να πας στο δω προσθέτει εδώ και που σου λέει είναι για να καταλάβεις πως πια κατεύθυνση θα κινηθείς πάνω στην πίστα την Ελευθερίου αλλά φυσικά αυτό προϋποθέτει να ξέρεις πόσο είναι οι δόσεις απ τη μια πλευρά οι καρδινάλιοι βέβαια αυτό αυτή υπόθεση που έχει γίνει θα μπορούσε να πει κάποιος οδηγός ένα δήμου οδηγία και εσύ μετά πρέπει να βρεις έναν άλλον τρόπο ο οποίος να διαπιστώνει άνισε τη στιγμή πρώτον στο στην Ελευθερίου και δεύτερον να μπόρεσαν οι πιστώσεις απ'όπου αστακού είναι λεωφόρο Δωδώνης που μου λέει είναι από δω κι από κει γιατί αυτός που έδωσε τις οδηγίες κατεύθυνσης αλλά μετά μια μπόρεσαν να ακολουθήσει πρέπει εσύ να βρεις σταθμού είναι λεωφόρο Δωδώνης Γιαννιτσά την ακολουθήσεις ταξίδι άρα εδώ θα μπορούσε να πει κάποιος ότι θεωρούμε σαν αυτονόητο ότι κάποιος μπορεί ας πούμε να γυρίσω το κεφάλι του και να δει την ταμπέλα που λέει το δρόμο τάξη για να διανείμει δεν είναι και πως από σωστό προϋποθέτει ξέρει να διαβάζει και τον επειδή υπήρχε το πρώτο θετικό σενάριο μαζί τοποθετεί κάτι άλλο φυσικά θα θεωρήσουμε αυτονόητο σε νέων και ότι μπορεί να καταλάβει την οδηγία του έδωσα και ναι και κάτι άλλο πολύ βασικό ότι έτσι και εκεί γιατί θα μπορούσαν να βρουν άλλους τρόπους με τους οποίους μπορεί οτι αυτός που τη λύσεις θα λάβει παρά εντάξει όχι ας μην το τραβήξουμε τόσο πολύ τάξη μας δίνει σωστά τις οδηγίες πολύ βασική προϋπόθεση έτσι για να μπορέσω όχι μόνο ακολούθησε τις οδηγίες αυτές αλλά να μπορέσουν να φτάσουν τελικά στο πανεπιστήμιο είναι μπήκαν στο μυαλό σας γιατί το θεωρούμε τόσο αυτονόητο ομάδος αυτονόητων θα πρέπει να έχει έναν τρόπο να κινηθεί είτε να έχει αυτοκίνητο την οδηγεί είτε εντάξει απλά χρόνος που ήρθε σας το είπα ότι το θέλουμε το αυτονόητο που δεν πρέπει να κάνουν την άλλο μας ότι υπάρχει αυτή η υπόθεση θεώρησε ότι κάποιος για να ακολουθήσει αυτές τις οδηγίες ότι ξέρει να οδηγεί και έχει και αυτοκίνητο ανδρική αυτοκίνητο ξέρει θα πρέπει να δώσει διαφορετική αισθητική βέβαια 100 να πάρει αμέσως συγκοινωνίας αλλά αν υποθέσουμε ότι δεν έχει αυτό γίνεται είτε ξέρει να οδηγεί θα πρέπει τουλάχιστον ξέρει που πατά λοιπόν τώρα αυτό εμάς φαίνεται αστείο έτσι το ότι όχι εγώ σου δίνω οδηγίες κατεύθυνσης για να πας να ακολουθήσει μια δομή διαδρομή και να πας από ένα σημείο α σε ένα σημείο Β έτσι ασφαλή τα αστεία τον σκεφτω ανώμαλους μπορεί να περπατήσει η ανέχεια αυτοκίνητο έδειξε την οδηγεί όμως φανταστείτε την αναλογία αυτή με το να έδινα οδηγίες όχι για απασχόληση α συνέβη η οδήγηση κάτι αλλιώς σε έναν υπολογιστή μόνο θεώρησε αυτονόητο ή πανεπιστημιακά έτσι Re αν το σκεφτούμε αυτό να πάρουμε μια αναλογία ότι δεν μιλάμε σε ανθρώπων μιλάμε με ένα ρομπότ που χαίρονται εγώ διασφάλιση ότι τουλάχιστον μπορεί να κινείται αυτό τόπο που είναι ένα υπολογιστής ουσιαστικά απλά και ροδάκια έτσι έχει λοιπόν τη φυσική δυνατότητα να μετακινείται ακριβώς δηλαδή σε ένα ρομπότ σε ένα ρομπότ που είναι μηχάνημα αν και δεν είναι άνθρωπος που έχει τη σκέψη μου ανέβουν των άτυπων μόνο ακούνε ανυπόμονα Κωνσταντίνο Ελευθέριος προς τη λεωφόρο Δωδώνης μετά θα πρέπει από πίσω να υπάρχουν Αμαλία αλγόριθμοι και άλλα πράγματα για τα οποία μπορεί θα πρέπει να μπορεί να διαπιστώσει αν βρεθείς Κωνσταντίνου Ελευθερίου ποσά που είναι λεωφόρος Δωδώνης και αφού τα βρει όλα αυτά και αποφάσισε να ξεκινήσει να προχωράει με τα ροδάκια του τα πάντα για την εντάξει δεν είναι τόσο δύσκολο να γίνει αυτό πια αλλά πάντα έδειχνε ναι θα ήταν απλά φίλο για να καταλάβουμε λίγο για το πόσο λεπτομερής πρέπει να είναι ένα αλγόριθμος θέλω να πω ότι σε ένα ρομπότ που έχει τα ροδάκια του τα πέταλα για τρόπους της ένα αυτοκίνητο είναι συνδεδεμένα με μια μηχανή κάποια μοτέρ τα οποία η Γερμανία για να καταφέρεις είναι κινήσεις το ρομπότ που για να κινηθεί θα πρέπει να δώσει ένα εντολή αυτό πρόγραμμα στα μοτέρ τούν να γυρίσουν τα ροδάκια τα οποία θα του δώσει το μοτέρ το κατ' εντολή και εντολή για να γυρίσει τα ροδάκια σου ξεκινά να δουλεύει το μοτέρ το οποίο το μοτέρ από την κατασκευή του θα ναι εκεί κάτι όταν οκ η μόνη εντολή που του δίνεις είναι ουσιαστικά πόσο γρήγορα θα γιγαντώνονται ταχύτητα έτσι παρέα εδώ μου λένε στρίψει δεξιά Λεωφόρος Σταύρου Νιάρχου θα πρέπει να διαπιστώσει είναι τώρα στη λεωφόρο στα χρόνια αυτά πρέπει να στρίψω ωραία και αφού πρέπει να στρίψω εγώ πρέπει να δώσει εντολή στα ροδάκια μου σάμο τέρμα δηλαδή να στρίψουν τη ρωτάμε και μετά να αρχίσω πάλι να αντικοινωνική γιατί δίνω κυκλικά ήταν μωρό ο καλός μου αυτοκίνητο ταυτόχρονα στρίβοντας το τιμόνι μου και κινείται γύρω από την απλά θέλουν μπομπ όλο αυτό τοπίων μεταξύ ίσως φαίνεται λίγο άσχετο γι ξέρω ότι ότι όταν εμείς θα πρέπει να σχεδιάσουμε τα βήματα ένα αλγορίθμου όποιος θα έχεις μια τελική κατάληξη θα ξεκινάει από ένα σημείο όχι διαδρομής πάντα έτσι οδηγοί ταξί λέω και φαινότανε άσχετο λέω ότι αυτό η ουσία που θέλουν να μείνει η πόλη αυτή τη συζήτηση είναι ότι όταν εμείς θα πάμε να δράσουμε προγράμματα στον υπολογιστή μας με κώδικα και για να πετύχουμε κάτι να πάρουμε τελικό αποτέλεσμα πρέπει να γράψουμε κώδικα κάποια βήματα ένα αλγόριθμου τα θύματα αυτών των αλγορίθμων πρέπει να είναι ακριβή και λεπτομερή Αντωνοπούλου τα λέω στο περίπου και αποφασίζει μετά μόνο του το πρόγραμμά μου ούτε μπορώ να λέω τα νησάκια αυτός να μπορεί να βρίσκει μόνος του τα υπόλοιπα βήματα τάξη αυτή είναι η βασική έννοια του αλγόριθμου τώρα από εκεί και πέρα δεν υπάρχει μόνο ένα τρόπος να γράψει κάποιος έναν αλγόριθμο υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι και αν ακολουθήσουμε το ίδιο παράδειγμα δηλαδή εάν βρίσκομαι στο κέντρο των Ιωαννίνων και θέλω να πάω στο πανεπιστήμιο δεν υπάρχει μόνο ένα διαδρομή με την οποία μπορώ να φτάσω το σημείο Α στο Β δηλαδή να πάω στη λεωφόρο Δωδώνης την στρίψεις Σταύρου Νιάρχου υπάρχουν και άλλες διαδρομές όπως ακολουθήσουν έτσι παρά τότε δεν θα υπάρχει ένα και μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούμε να πετύχουμε κάτι απλά τι μπορεί μπορεί ένα τρόπος να είναι καλύτερος από τον άλλον με κάποια κριτήρια ποια κριτήρια θα είναι αυτά εξαρτάται και το ζητούμενο όσο σας την περίπτωση μπορεί εμένα το ζητούμενο μου να φτάσω στο δυνατόν πιο γρήγορα ζητούμενο μου να είναι να διανύσουν στο ΝΑΤΟ λιγότερα χιλιόμετρα πάσχα με κριτήριο υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να κάνεις το ίδιο πράγμα μπορεί όμως να έχουν κάποιες διαφορές τους διαφορές μεταξύ τους αυτοί οι διαφορετικοί τρόποι με κάποια κριτήρια αξιολόγησης τα οποία πάλι μέσα θα ορίσουμε όπως ήδη είπαμε ο αλγόριθμος απαιτεί κάποιες υποθέσεις στο προηγούμενο παράδειγμα μας ότι κάποιος ξέρει να οδηγεί είναι περπατάει τουλάχιστον στα προγράμματα αυτά γράφονται στον υπολογιστή μας παρότι σας είπα δεν μπούτι γενικά θα μπορούν να κάνουν τέτοιου είδους υποθέσεις εμείς αυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν υπόθεση ότι ξέρει να κάνει κάποια πράγματα ο υπολογιστής μου είναι του οδηγού επιτρέπει να κάνω σαν υπόθεση η γλώσσα προγραμματισμού που έχουν επιλέξει κλείνουμε αυτό εννοώ ότι δεν παρότι είπαμε ότι όταν γράφουν κώδικα είναι ένα τρόπος να επικοινωνώ με τον υπολογιστή μου αλλά κώδικας τον οποίο όποιος καταλαβαίνει υπολογιστής μου είναι πάρα πολύ περιέργως για έναν άνθρωπο τέτοιοι παντού μιλήσεις σε 0 και ένα δεν είναι εύκολο να εκφραστώ λόγος 0 και ένα άρα χρησιμοποιώ μια γλώσσα προγραμματισμού η οποία θα μεταφράσει μετά φτάσαμε δεν γεννά Αιανή γλώσσα προγραμματισμού που έχω επιλέξει εγώ μου παρέχει ας πούμε μια εντολή μέσω της οποίες εγώ μπορώ να δώσω το εντολή στον μποτάκι όμως που μένει να προχωρήσει ευθεία εγώ ήθελα να ασχοληθώ αναλυτικά με το μοτέρ τι εντολή πρέπει να πάρει το μοτέρ έγινα ιδρώτα σωστά απλά θέλω να πω ότι θα υπάρχουν κάποιες υποθέσεις ας το ονομάσουμε έτσι θα μπορούμε να κάνουμε αλλά αυτές θα πρέπει να μαστίζει διήνυσαν δυνατότητες η γλώσσα προγραμματισμού που έχω επιλέξει ότι ξέρεις εγώ έχω φροντίσει επειδή είναι κάτι που χρησιμοποιούμε πάρα πολύ συχνά λέω τώρα να περπατάς έχω γράψει εγώ τον κώδικα για το πώς γίνεται κάποιος να περπατάει και αναζητεί χρειάζεται ξαναγράψει απλά μου δίνει εντολές περπατά τάξη πολύ αφαιρετικά σας το λέω αναφέραμε ήδη ότι περιλαμβάνει και κάποιες αποφάσεις εδώ σαν απόφαση στο παράδειγμά μας αναφέρουμε το ότι αποφασίσαμε εμείς ότι θα ξεκινήσουμε με την Κωνσταντίνου Ελευθερίου αυτό ήταν μια απόφαση έτσι και μετά ένα πολύ σημαντικό στοιχείο των αλγορίθμων είναι ότι ένα αλγόριθμος που είναι σύνθετος μπορεί να αναλυθεί σε δομικά συστατικά τι εννοούμε με αυτό αν διατηρήσουμε το παράδειγμα αυτό να οδηγείς κατευθύνσεις αυτό εδώ είναι ένα μικρό κομμάτι δεν πάει καν στο κέντρο των Ιωαννίνων στο πανεπιστήμιο αξίζει από και πέρα όμως εγώ άνοιγα ένα ας πούμε ολοκληρωμένη εφαρμογή για να δίνει οδηγίες κατεύθυνσης και μου έλεγε με ρώταγε κάποιους πού θα πάω από τη Θεσσαλονίκη στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Οδηγισμού θα ήταν φυσικά πολύ περισσότερες έτσι τέσσερις βήματα μα όλμους αυτό το κομμάτι θα μπορούσε να το κρατάω στα ξέρω έχω αυτά τα τρεις τα οποία μου λένε πως αντί Κωνσταντίνου Ελευθερίου πάσχων σημειώνει άρα αυτό το ξέρω αυτό μπορώ και να το χρησιμοποιώ σε συνδυασμό με άλλα κομμάτια έτσι για να δώσω πιο σύνθετες οδηγίες για κάτι και δεύτερον είναι επειδή ας πούμε τα βήματα για να πάει κάποιος σε Θεσσαλονίκη στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι πολύ περισσότερα και για να μην μπέρδεψα εγώ αυτόν στον οποίο δίνει τις οδηγίες έσπασε κομμάτια σαν πρώτο κομμάτι πώς απ'τη Θεσσαλονίκη το σημείο εκκίνησης θα βγεις ας πούμε στην εθνική οδό πρώτο κομμάτι στην εθνική οδό μετά έχουμε δεύτερο κομμάτι επίσης θα συνεχιστούν και στην εθνική οδό και θα πρέπει να βγει σε κάποια συγκεκριμένη έξοδο που θα κατευθυνθεί προς τα Γιάννενα και αφού φτάσεις στο κέντρο των Ιωαννίνων να ακολουθήσεις αυτό και να πας στο πανεπιστήμιο τελικά τάξη άρα αυτό είναι πολύ σημαντικό το ότι μπορούμε έναν πολύπλοκο και μακροσκελή και σύνθετο αλγορίθμων τον σπάσουμε σε μικρά κομματάκια πιο απλά και επίσης πολύ σημαντικό ότι μπορώ κάθε μικρό κομματάκι αφού το σχεδίασα μια φορά να μπορούμε να το χρησιμοποιώ σε πολλές άλλες περιπτώσεις όπου χρειάζεται αξίζει άξιζε άρα λοιπόν ήδη αναφέραμε ότι τον κώδικα πόρων στα προγράμματα το ονομάζουμε πηγαίου κώδικα ίσως το είναι ουσιαστικά ένα αλγόριθμος όποιος όμως έχει γραφεί σε μια συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού δεν περιγράφει δηλαδή τον αλγόριθμο στα ελληνικά ας πούμε το γράψουμε ντυμένη γλώσσα προγραμματισμού και τώρα εδώ αναφέρουμε κάποιες διαδικαστικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των γλωσσών προγραμματισμού και της γλώσσας που χρησιμοποιεί ανθρωπογενή κοινωνιστές κατάντη Άγγλοι κοντά η γλώσσα που χρησιμοποιούμε εμείς για να επικοινωνήσουμε έχουν έναν μεγάλο λεξιλόγιο και είναι και ασαφείς τίποτα σημαίνει εδώ όταν λέω οτι η ανθρώπινη γλώσσα είναι ασαφής είναι πρώτα απ' όλα η φωνή είναι γνωστό για πες μέχρι εντάξει μέχρι ένα σημείου δηλαδή θέλω να πω ότι εμείς έχουμε πίστα ελληνικά 69 όταν θα χρησιμοποιήσει τα καταλαβαίνει όλα και κυρίως το πράγμα σωστά του πετρελαίου κοντά του είπε αλλά θέλω να πω μέχρι ένα σημείου Μπράβο ακριβώς αυτό και πέρα ότι εγώ μπορεί να επέλεξα αυθαίρετα ότι εγώ θα μου πει αυτή τη λέξη με μια άλλη σημασία ξέρουμε πολύ καλά ότι η λέξη σε ένα διαφορετικό ο σε ένα διαφορετική πρόταση μπορεί να αλλάζει σημασία της έτσι στο Π αυτό δεν είναι αυθαίρετο το έκανε ένα άνθρωπος έτσι ναι μπορεί ανδριανού με δεξιά κάνατε το ακριβώς πάρα πολύ σωστά χαίρομαι που μπορέσαμε να χρησιμοποιήσουμε κάτι από κάποιο μάθημα κρίνεται θετικό λοιπόν απλά εντάξει εγώ το μόνο που ήθελα να σημειώσω όχι δε συμφωνούσαν με αυτό που είπες από την αρχή είναι ανώδυνη δεν είναι ότι μπορεί κάποιος αυθαίρετα εγώ ας πούμε μου ρθε να χρησιμοποιώ τύχη λέξη μ'έναν δικό μου εντελώς τρόπο την οποία τον οποίο θα εξηγήσω σε έναν και δεν το ξέρει κανένας άλλος ότι εμείς θα χρησιμοποιούν τη λέξη μ'αυτόν τον τρόπο αλλά το ξεπέρασα άλλους έτσι υπάρχουνε για τους λόγους που μας εξηγήσεις πολλές λέξεις οι οποίες έχουν διαφορετικά νοήματα χρησιμοποιούνται με διαφορετικό τρόπο αλλά αυτό είναι κοινώς γνωστό σε όλους έτσι και αυτό συμβαίνει γιατί προφανώς η ανθρώπινη γλώσσα και έκφραση δεν παραμένει σταθερή νεαροί από τότε που ασκούμε ξεκίνησε να υπάρχει η ελληνική γλώσσα μοντέρνα ελληνική δεν παρέμεινε σταθερή η γλώσσα αλλάζει συνεχώς προστίθενται καινούργιες λέξεις τάξη ασάφεια ενώ ακριβώς αυτό αυτό που όλο που λέμε τώρα ότι εγώ απλά λέμε ότι εδώ στην ανθρώπινη γλώσσα υπάρχει αυτή η ασάφεια για όλους αυτούς τους λόγους που αναφέραμε τάξη εννοώ από κάτω αυτό είναι ουσιαστικά αναδείξουμε τη διαφορά μεταξύ μιας γλώσσας ανθρώπινης όπως είναι τα ελληνικά τα αγγλικά κι εγώ τι άλλο και σε σχέση με ένα γλώσσα προγραμματισμού η οποία είναι επειδή με μικρό λεξιλόγιο γιατί προφανώς δεν επιθυμούμε να πρέπει κάποιος να κάτσει να διαβάζει 10 χρόνια για να μπορέσει να μάθουν προγραμματισμό και ότι χρειάζεται κιόλας και έχει και πολύ αυστηρούς σε τακτικούς κανόνες δηλαδή δεν μπορώ εγώ ούτε να χρησιμοποιήσω την ασάφεια που λέγαμε πριν ένα λέξη που υπάρχει στο λεξιλόγιό μια γλώσσα να χρησιμοποιήσω ένα διαφορετικό τρόπο και να κάνω νέες ναι εντάξει και επίσης όπως όλες οι δηλώσεις υπάρχουνε κανόνες συντακτική όσμωσης είπε εμείς οι άνθρωποι πολλές φορές μιλάμε χωρίς να ακολουθούμε κατά γράμμα τους συνδετικούς κανόνες αλλά παρόλα αυτά καταλαβαινόμαστε αυτό ενίσχυσε τη γλώσσα προγραμματισμού όταν έχει έναν κανόνα συντάξεις πρέπει να τον ακολουθούμε απόλυτα πάθη και προφανώς δεν υπάρχει τρόπος εν μέρει NFC διαφορετικά ένα γραμμή κώδικα σε γλώσσα προγραμματισμού δυνατό καθόμασταν αναλύουμε τι μπορεί να θέλει να πήγε στο πέραμα στη γραμμή κώδικα έτσι και φυσικά δεν μπορεί ούτε να μαντέψει την ερμηνεύσει γιατί εάν δεν τον πούμε ακριβώς με τον τρόπο που καταλαβαίνει και απλά εδώ έχω ένα παράδειγμα οδηγό αν κάνουν μεγάλο λάθος είναι τυπογραφικό λάθος οι περισσότεροι άνθρωποι τουλάχιστον θα καταλάβουν ότι το πέρα απλά εγώ μπερδεύτηκα έκανα λάθος επιλογή συνέβαλε ε έβαλα α πράξη πλεύσης του θεό κατάλαβε έχουν πει ότι εγώ δεν ξέρω τι είναι αυτό άρα λοιπόν αυτά τα αναφέρω γιατί δεν είναι δεν θα χρειαστεί κάποιος είναι πηγαίνει σε μαθήματα προγραμματισμού για πέντε 10 χρόνια για να καταφέρει να γράφει σε ένα γλώσσα συγκεκριμένη προγραμματισμού όπως θα ήθελε ένα ξένη γλώσσα πέραν της μητρικής του Απ' την άλλη όμως στα αφού γράφει πολύ ξύλο δύο και τους κανόνες σύνταξης θα πρέπει να τηρεί απολύτως στην βασική διαφορά με το να μάθουν ένα ξένη γλώσσα πουλάει ένα άνθρωπος με το να μάθω μια γλώσσα προγραμματισμού τάξη και η αφού εμείς χρησιμοποιήσουμε ένα γλώσσα προγραμματισμού και μέσω αυτής της γλώσσας προγραμματισμού ουσιαστικά περιγράψουμε έναν αλγόριθμο όπου ήταν ο αλγόριθμος που δίνει οδηγίες για να τοίχου κάτι θα πρέπει αυτός κώδικας που έγραψαν πηγή ως κώδικας όπως το ονομάζουμε να μετατραπεί σε κώδικα μηχανής όπως τον λέμε η εκτελέσιμο την αυτό τώρα εμείς γράφουμε σε γλώσσες προγραμματισμού σε ένα που θα επιλέξουμε γιατί γιατί η γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιούμε τις περισσότερες φορές έχουν δημιουργηθεί από ανθρώπους οι οποίοι και τις έχουμε φτιάξει το λεξιλόγιο και το συντακτικό τους με τρόπο ο οποίος να είναι εύκολα κατανοητός από έναν άνθρωπο έτσι όχι εύκολα κατανοητό από έναν υπολογιστή παρέα θα πρέπει μετά να αναλάβει κάποιος αυτόν τον κώδικα επικοινωνίας που φτιάξαμε τη γλώσσα προγραμματισμού μέσω της οποίας δίνουμε εντολές έναν υπολογιστή αλλά με έναν τρόπο που είναι πιο εύκολο για εμάς τους ανθρώπους θα πρέπει να αναλάβει κάποιος να το μεταφράσει αυτό το πράγμα σε ένα μορφή που είναι εκτέλεση ένα από έναν υπολογιστή υπολογιστής τη βασική του ιδιότητα φτάσουν γνωρίζετε είναι ότι λειτουργεί με ψηφιακό τρόπο δηλαδή η ψυχή 01 τελικά καταλήγουμε εκεί πέρα αλλά δεν θα ήταν εύκολο για μας να περιγράψουμε έναν σύνθετο αλγόριθμος μια τέτοια μορφή είτε 01 είτε με κάτι άλλο που είναι αριθμητικό τελοσπάντων εντάξει άρα λοιπόν να σου γράψω σε μια συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού τον πηγαίο κώδικα που περιγράφει τον αλγόριθμο θα πρέπει στη συνέχεια να μετατραπεί οδηγεί ως κώδικας μου σε λογισμικό καλό λογισμικό εννοούμε έχει εμπειρία στον υπολογιστή σας έχετε κάποια εκτελέσιμο αρχείο αυτά δηλαδή με τίτλο τι θα κάνετε και ανοίγει ένα πρόγραμμα στο πρέπει να κάνει κι εγώ αφού γράψω εγώ τις γραμμές του κώδικα μου να μετατραπούν σε ένα εκτελέσιμο αρχείο BIOS οι έξι τομείς όπως τα ονομάζουμε γιατί μετά θα το κάνουν αν προκληθεί να εκτελείται το να εκτελούνται εντολές προγράμματος ούτε εγώ να βλέπω κάτι συμφωνούσαν αποτέλεσμα αυτού ταξιδεύει αυτή τη διαδικασία λοιπόν εμείς δεν καλλονής την κάνει ο τάιλερ όπως ονομάζεται μεταγλώττιση της που υπάρχει ενσωματωμένος στο πρόγραμμα μέσω του οποίου εμείς γράφουμε τον πηγαίο κώδικά μας δηλαδή τις εντολές στη γλώσσα που επιλέξαμε και σε αυτό το σημείο εκεί δηλαδή όπου γίνεται η μετατροπή των γραμμών κώδικα που γράψαμε εμείς σε εκτελέσιμο ουσιαστικά ταυτόχρονα κάνει έναν έλεγχο και το αν καταλαβαίνει αυτά που γράψαμε σημαίνει ότι αν εγώ έκανα κάποιο λάθος συντακτικό οι ας πούμε έγραψε κάτι το οποίο δεν αναγνωρίζει στο λεξιλόγιο του θα μου βγάλει ένα μήνυμα που θα λέει εγώ δεν μπορώ να φτιάξω ένα εκτελέσιμο αρχείο για αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορώ να δω ποτέ το αποτέλεσμα του αλγόριθμου που έγραψαν σε αυτή τη γλώσσα προγραμματισμού αλλά αυτό μπορούμε να δείξουμε ένα πολύ απλό παράδειγμα δηλαδή τη διαδικασία αυτή του εγγράφου ένα γραμμή κώδικα γίνεται η μεταγλώττιση τη δημιουργία εκτελέσιμο αρχείο και μετά τρέχουν ταξίδι εδώ μπορούμε να δούμε αυτό για να καταλάβετε όπου περίμενε αυτό το αναφέρουμε π.χ. διέξοδο εγώ σας είπα στα τέσσερις παραδείγματα που δείχνουν με χρησιμοποιώ την γλώσσα προγραμματισμού την προσεχή Τρίτη απλά αυτοί χρησιμοποιούν οι περισσότεροι καλλιτέχνες πέντε μάρτιος 11 λοιπόν εδώ η γλώσσα όχι μόνο προς την κατάσταση το αναφέρω σαν παράδειγμα την προσήμου για να ξεκινήσω να γράφω θα πρέπει να πάμε και να κατεβάσω το λογισμικό αυτό της προσοχή τον πιέσεις καθώς το λογισμικό αστο πάνω κατεβάσουμε τώρα αλλά θα σας δείξω για να μην καθυστερούμε υπάρχει ένα περιβάλλον που μέσα από ένα blog Search μπορώ να γράφω κώδικα και να βλέπω το αποτέλεσμα του απλά για να μην κάνω τώρα την κατάσταση όταν θέλω να γράψω δηλαδή μια γλώσσα προγραμματισμού εγώ θα πηγαίνω και θα γράφω αυτό θα μπορούσε κάποιος να προτείνει κείμενο απλά εμείς το ονομάζουμε πηγαίο κώδικα γιατί ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες συντακτικού σου και το λεξιλόγιο μια συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού συνέβαλε με τη γλώσσα προσοχή έτσι εδώ έχει διάφορες εντολές στη γλώσσα προσηνής ας πούμε ότι είναι ένα αλγόριθμος αυτός για να μπορέσει να μπορέσουμε ομαλά να δω το αποτέλεσμα αυτών των τελών και αυτού του αλγόριθμου θα πρέπει είπαμε αυτό να γίνει μετάφραση σε πηγαίο κώδικα να δημιουργηθεί ένα εκτελέσιμο αρχείο να τρέξω προγράμματα τι γίνεται δηλαδή και το αποτέλεσμα αυτού εδώ που είναι ένα περιβάλλον που είναι ουσιαστικά σε ένα σελίδα online που παρέχει τον τρόπο να γράφουν κώδικα και τον εκτελών χωρίς να κατεβάσουν εγκαταστήσουν λογισμικό άλλο εμετό θα πατήσω το αυτό το κουμπί κάνει αυτή τη διαδικασία δηλαδή μεταφραστών δικά μου και Σ αυτό το κομμάτι της οθόνης που δείχνει πιο είναι το αποτέλεσμα τάξη εδώ να σταματήσουν αυτόν ας κάνω εγώ θα πάω και θα γράψουμε καλημέρα όπως φαντάζεστε δεν υπάρχει λέξη λόγιο ψηλός αυτός έτσι για να απαντήσω δεν τρέχει το πρόγραμμα μου γιατί αυτό που κάνει με το πατάω το κουμπί του κλαίει για να τρέξει το πρόγραμμα στην πραγματικότητα που μεταγλωττίσεις σας υπάρχουν Pilot γενική εξέταση γραμμή γραμμή του κώδικα μοναδική αν αναγνωρίζει το σκεπτικό και το λεξιλόγιο στη γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιούμε εδώ εμβέλειας ΜΜΕ τώρα ένα μήνυμα ότι καλημέρες με τους φαν της θεσμοί δεν ξέρω τι να κάνω ναι αυτό που γράφεις το καλημέρα εγώ αυτό καταλαβαίνω ότι δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω σε πρόγραμμα εντάξει παρά όταν που γράφω κάτι το οποίο δεν αναγνωρίζει φυσικά δεν έχει καθόλου το πρόγραμμα μου δεν τρέχει το υπόλοιπο απλά αγνοεί αυτό που δεν ξέρει καθόλου να τον κλέψει το δουλέψει ποτέ δεν τρέξει δεν έχει καθόλου εν κάνει τη διαδικασία της μεταγλωττίσεις δηλαδή πάει και εξετάζει αν καταλαβαίνει αυτά του γράψει Χανδρής και που δεν είναι κάτι που δεν αναγνωρίζει το καταλαβαίνει εμένα μου βγάζει ένα μήνυμα λάθους μου λέει και η κίνα το σημειώνω δεν ξέρω τι είναι αυτό πάτησε και ξαναλέω ότι δεν μπορεί έτσι όπως λειτουργεί αυτή η μετάφραση στην gourmet της γλώσσας προγραμματισμού του πηγαίου κώδικα που έγραψα εγώ εάν δεν μπορεί να ολοκληρωθεί όλη σε εκτελέσιμο αρχείο δεν δημιουργείται καθόλου εκτελέσιμο αρχείο άρα δεν βλέπω καθόλου αποτέλεσμα έχουν δε θα σου δείξω τώρα θα σου δείξει τον πιο απλό σε πολλές γλώσσες προγραμματισμού και στην πρόσοψη υπάρχει ως συντακτικό κανόνας ότι άσματα αυτήν εδώ την εντολή λέει Μπαγκράμ και μέσα Παράθεση 55 αυτή η εντολή ουσιαστικά είναι για να ορίσω χρώμα φόντου του 55ου ορίζει το χρώμα το άσπρο σαν χρώμα φόντου έτσι και το συντακτικό κανόνας λέει ότι πρέπει να γράφεις background να ανοίγεις παραίτηση και μας παρουσιάζει έναν αριθμό οπισθοχώρηση το χρώμα μετά ναι ας δοκιμάσουμε αυτό ας δοκιμάσουμε αυτό που είπες εγώ ξέχασα να βάλω τζέι ρε που γράφει είσαι ότι φοράει γιατί δεν καταλαβαίνουν την αυτό παρότι επίμονα ένα θεματάκι Γι' αυτό σας είπα είναι πολύ αυστηροί συντακτική κανόνες δε μπορεί αυθαίρετα να καταλάβει κάποια πράγματα εδώ υπάρχει αφού το συντακτικό ο κανόνας ότι με το που τελειώνω ένα εντολή πρέπει να βάζω το ελληνικό ερευνητικό σημαίνει απλά τέλος μόλις ξέχασε το ένα προεκλογικό κάνουν μέτωπο υπήρξε εντάξει εδώ τι είναι το stand up στη σπουδή πάνω στον browser το προχώρησε τελοσπάντων κανονικά θα σου βγάλει μήνυμα λάθους ότι πέρα ξέρεις δεν καταλαβαίνει κάποιος σημείο απλά εσύ κάποια εργαλεία προγραμματισμού κάποια πραγματάκια σαν αυτό που είναι πάρα πολύ πιο βλέπετε έχουν παρακάμψει αλλά κανονικά είναι παραβίαση ένα κανόνων σύνταξης όποιος λέει ότι στο τόνισε λίστα πράττει με βάση το γερμανικό τάξη δεν ξέρω τώρα αν έγινε πιο ξεκάθαρο η διαδικασία δηλαδή που γράφω κάποιες γραμμές κώδικα οι οποίες συνολικά όλες οι γραμμές κώδικα μαζί περιγράφουν έναν αλγόριθμο για να δουλεύω το αποτέλεσμα εκτέλεσης αυτού του αλγόριθμου θα πρέπει να γίνει η μετατροπή η μετάφραση όπως θέλετε πείτε το των γραμμών κώδικα του πηγαίου κώδικα του αυτό που έγραψα εγώ σε ένα εκτελέσιμο αρχείο κάτι το οποίο μπορεί να τρέξει στον υπολογιστή όπως έχουμε δει τίποτα άλλο πρόγραμμα ταξί το οποίο το κάνει αυτό ένα άλλο λογισμικό το οποίο ξέρει να μεταφράζει τη γλώσσα προγραμματισμού προσήλωση η οποιαδήποτε άλλη γλώσσα προγραμματισμού έχω επιλέξει σε γλώσσα μηχανής στη γλώσσα καταλαβαίνει το υλικό του υπολογιστή αν ας πούμε εδώ αυτούς τους ρυθμούς με η ΔΗΜΑΡ ήδη το αποτέλεσμα έτσι για να δούμε τον αλγόριθμο βλέπετε έδωσαν αποτέλεσμα τι είναι αυτό που βλέπετε και βλέπεις για τους γραμμές οι οποίες δεν έχουν όλοι στο ίδιο χρώμα απ' ότι βλέπω δεν έχουν και όλες στήνει μια θέση απαίτησε πώς προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα δηλαδή αυτό που βλέπω τοπίο στο συγκεκριμένο παράδειγμα και είναι ίσως δεν είναι κάτι σταθερό αυτό να δούμε λίγο αυτό το απλό παράδειγμα έτσι το οποίο στην πραγματικότητα είναι ένα αλγόριθμος ο οποίος περιγράφει σε στη γλώσσα προγραμματισμού προσήλωση πώς θα προκύψει αυτό εδώ το τελικό αποτέλεσμα να δούμε πώς το κάνει αυτό έτσι σαν ενα απλό παράδειγμα εδώ γενικά σε όλα τα προγράμματα όπως αναφέρω και λίγο αργότερα χρησιμοποιούνται μεταβλητές όπως ονομάζουμε αυτό εδώ δηλαδή το in Time ίσον μηδέν είναι μια μεταβλητή μεταβλητή γενικά στα προγράμματα χρησιμοποιείται για να μπορώ να αποθηκεύουν προσωρινά στην μνήμη του υπολογιστή μου κάποιες στιγμές είτε αριθμός αντικειμένων για την μεγάλη έδωσε σήμερα από το νέο in Time ήσουν 0 νέο στον υπολογιστή μου ότι ξέρεις θέλω να μου κρατήσεις χώρο στην μνήμη σου για να αποθηκεύω έναν ακέραιο αριθμό εκδότης ενώ δόθηκε από καιρό αριθμό είναι από το πρωί της MTJ που είναι καιρός να έχουμε σημαντικά παρά του λέω θέλω να κρατήσει τη χώρα στη μνήμη σου για να γράφω εγώ κάποιες άκαιρες τιμές στον χώρο αυτό στη μνήμη σου για να μπορούμε να συνεννοηθούμε σας το λέω με το όνομα άλλοι εγώ επέλεξα αυτό είναι το όνομα της μεταβλητής και κατευθείαν το λέω μετώπου κράτησε αυτό το χώρο στη μνήμη σου και τον ονόμασε αυτή τη χθεσινή εμείς ακριβώς με το όνομα IKUSI ΗΠΑ βάλε και την τιμή 0 έτσι παρά η εντολή αυτή έκανε αυτό το πράγμα κράτηση χωρίς μνήμη υπολογιστή για άκαιρες αριθμός με το όνομα και βαλτική Τήνου τον αριθμό μηδέν τάξη και γνώστες αποκαλούν εδώ βλέπετε αυτές εντολές βρίσκονται μέσα σε ένα τμήμα του προγράμματος αυτά εδώ τα ονομάζουμε συναρτήσεις επειδή είναι μέσα στα άγκιστρα τα προγράμματά μας όπως και τους λόγους που ανέφερα πριν πάνω τους μπορεί να τους πάμε σε μικρότερα κομμάτια έτσι εδώ λοιπόν έχω σπάσει ένα πρώτο κομμάτι το οποίο το ονόμασαν setup αυτό το κομμάτι του προγράμματος μου το οποίο θέλουν να εκτελεσθεί ένα μόνο φορά όταν θα πατήσω και το κουμπί των πλέι είναι ας πούμε μια προετοιμασία που θέλω να κάνω πριν ξεκινήσει αυτό το animation πάτησε και δεν λέω βάλε χρώμα φόντου τότε 55 55 σημαίνει ασφάλεια αξία επίσης φτιάξε το αποτέλεσμα θα είναι ένα παράθυρο που θα έχει μέγεθος 300 700 pixels με το site αυτό που λέω θα ξέρει το Smoke είναι ότι να κάνεις στις γραμμές τόσο που αργότερα να σχεδιάζεις πάντα να κάνεις μια εξομάλυνση δηλαδή να μη βλέπω τα τραγουδάκια που υπάρχουν στα γραφικά με pixels όρισε το frame rate με την τιμή 30 την of Emirates ξέρετε παρέχεται βιντεοκάμερα τα καρέ καρέ ανά δευτερόλεπτο το frame rate είναι επειδή είπαμε δώσω εγώ σαν αποτέλεσμα θα έχουμε ένα animation έτσι όχι όχι μόνο η γραμμή ένα fame είναι ένα στιγμιότυπο για όλο αυτό το παράθυρο τραγωδία τραγωδία απλά εγώ σχεδιάζω εικόνες 300 λίτρα 100 30 φορές το δευτερόλεπτο και επειδή εσύ βλέπεις να αλλάζουν αυτές οι εικόνες τόσο συχνά δηλαδή βλέπεις 30 εικόνες το δευτερόλεπτο δεν προλαβαίνεις να καταλάβεις την ενοχή και το βλέπεις σαν μια κίνηση αυτών των μέχρι τέλος απλά εδώ του λέω ότι θέλω να ακούσω είναι 30 δηλαδή θέλω να δημιουργούνται 30 frames το δευτερόλεπτο τάξη και δώρο το λέω στον κο Κουβέλη έξι 12 με τους τρόπους που έτσι του λέω ότι τα σχήματα που θα σου πονάς σχεδίαζε αργότερα θέλω το πάχος γραμμής τους να είναι 12 αυτό λέτε στο white τάξη λίγο τάσου Δωδεκανήσου έκρινε εγώ θα μπορούσα να ανταλλάξω σε pixels μιλάμε πάντα 30 λόγω των πέντε του τρόπου έτσι σημαίνει πάχος γραμμής για τα σχήματα που θα σχεδιάζει αντί για δώρα το παραπέντε με αποτέλεσμα τώρα τάξη λοιπόν άρα εδώ μέσα στο κομμάτι του προγράμματος που ονομάζεται κάνω απλά μια προετοιμασία πλωτά βασικά πάλι χρώμα φόντου άστρο έχει μέγεθος παράθυρο τριακόσια πεντακόσια pixels το πάχος γραμμής των σχημάτων σου θα είναι ίσο με πέντε 12 όσο πάνω στηθάγχης και αυτό είναι 30 είναι μια προετοιμασία ακόμα έχω σχεδιάσει κάτι αξία έχουμε δώσει τον λαό στο κόμμα του προγράμματός μου το οποίο ονομάζεται άντρο το πηγαίο στη γλώσσα πρόθεσή μου και γι'αυτό το λόγο χρησιμοποιείται από πολλούς καλλιτέχνες μας διευκολύνει στο να φτιάχνω animation γιατί με το που θα ονομάσω εγώ ένα κομμάτι του προγράμματος μούτρο αυτόματα ιδρώσει καταλαβαίνει ότι αυτές εδώ οι εντολές θέλω να εκτελούνται συνεχώς και πόσο συχνά 30 φορές τεσσάρων αυτές εντολές λοιπόν είναι αυτές θα σχεδιάσουμε κάτι σε ένα εικόνα η οποία θα αποτελεί ένα φιλί αυτό όμως ειδήσεις εντολές εντέλλονται συνέχεια και είπαμε ήδη επειδή έβαλα φρένο 30 θα εκτελείται 30 φορές το δευτερόλεπτο έτσι ώστε όποτε ήθελα μπορώ να βλέπω animation και ότι σχεδιάζει έντονο φυσικά θα μου το εμφανίζει σ'αυτό το παράθυρο το οποίο όρισε ότι εκεί θα βγαίνει το αποτέλεσμα άρα εντάξει απλά θα είναι λίγο πιο σύνθετο ως σύνθετος κώδικά σου έτσι αλλά πάντως ίδια λογική χρησιμοποιείται εδώ δηλαδή βλέπω εγώ 100 χρόνων μέσα σε αυτό το παράδειγμα κλείνουν και θα χρησιμοποιηθεί δηλαδή στο ανθρωπάκι θέση θέση να φτιάξεις όχι μόνο μια γραμμή για να εξανθρωπίζεται αρχές ένα σχήμα που θα το κεφάλι του το σώμα του τα χέρια και τα πόδια να πάρεις ένα και αυτό γίνεται ναμη το φτιάξεις το ζωγραφίσει που μέσω ωραία κατέληξαν λοιπόν ναι και τάξη αυτό είναι λίγο διαφορετικό όλοι θα πρέπει να σκανάρει την εικόνα εάν όχι τότε δεν κάνουμε μέσω Πάτρας στο κάτω χειροκίνητα αυτό πρέπει να κάνει με τον τρόπο του περιγράψει είναι ότι αν το γράφει στο χαρτί και σκανάρει μια εικόνα σταθερή αυτό θα πρέπει να κάνει το πρόγραμμά σου μετανάστευαν την εικόνα και να καταλάβει πιάσε με τα χέρια του ESM τα πόδια του και μετά να του πεις εσύ ότι για να το κάνεις να περπατάει θα διαφεντεύει περπατάει θα πρέπει τα πόδια του να κάνουνε αυτή αυτού του είδους την κίνηση δεν όχι άλλο πρόγραμμα μέσω της προς Σύμη θα του πρέπει να του περιγράψεις ότι για να φαίνεται ότι κάτι πετάει που έχει πόδια θα πρέπει τα πόδια του να ακολουθούν ένα συγκεκριμένη μορφή κίνησης παραπέρα στη μορφή της γέννησης για να πηγαίνει μετά να εκτελεί αυτή τη μορφή κίνησης που του αρέσεις αλλά αποφεύγουμε τέλη θα πρέπει να ξέρει ότι από όλο αυτό το ανθρωπάκι πιάνει τα πόδια του είναι αυτονόητο θα πρέπει να ξέρει ότι αυτό και αυτό το πόδι του και πρέπει να εκτελεί εκεί το είδος κινήσεις που του περιέγραψε πάλι με κάποιες γραμμές κώδικα απλά είναι πιο σύνθετο αυτό πραγμάτων πολύ πιο απλό όπου ζω ας δούμε και αυτό εδώ δηλαδή αυτό που του λέω να κάνει συνέχεια 30 φορές το δευτερόλεπτο ξαναλέω είναι με το στο ορίζονται οφείλουν να της γραμμής στρο κουβέιτ είναι το πάχος stroke ορίζει το χρώμα και βλέπετε εδώ ότι μέσα στην παρένθεση του δίνω τρεις τιμές τέσσερις μάλλον σύννομη 1.3 οι πρώτες τρεις είναι το χρώμα στο μοντέλο RGB και στην πραγματικότητα δεν του δίνω ένα συγκεκριμένο χρώμα του λέω με τώρα αν το μέτρο να επιλέγει με τυχαίο τρόπο το χρώμα δουλειά δηλαδή ότι εδώ για το Red θα βάζει ένα τυχαία τιμή 79 στο 50 για το γκρι που είναι δεύτερη τιμή θα βάζεις έναν τυχαίο αριθμό πέραν των από 09 55 για το Blue σάββας πάλι μια τυχαία τιμή το μηδέν στο 55 παρέα σε κάθε ένα Framework τοπίο το βλέπετε κιόλας βλέπω το χρώμα γιατί το επιλέγουμε τυχαίο τρόπο έτσι το 100 το ριζότο είναι το παρίσι τη δηλαδή η διαφάνεια που θα έχει η γραμμή αυτή πάρε λοιπόν χώρισα ένα φορά όλες οι γραμμές θα έχουν το ίδιο πάθος μετρητών το οποίο είναι ίσως τα στον τρόμο της ορίζω το άστρο που σημαίνει ότι το χρώμα γραμμής θα είναι διαφορετικό σε κάθε επανάληψη της ρ δηλαδή σε κάθε πρωί και έχω λόγο με το Line του λέω από πιο σημείο μέχρι πιο θα συνδυαστεί γραμμή της ενταγμένες αρχής και τέλους γραμμή οι συντεταγμένες συνεχή υψηλή πλάτος ύψος έτσι εδώ κοιτάξτε του λέω το σημείο θα ξεκινήσεις να σχεδιάζει στη γραμμή θα είναι το ICOM 0 του ΑΕΙ είναι αυτό που είπα στην αρχή την πρώτη πρώτη φορά λοιπόν την πρώτη πρώτη φορά θα σχεδιάσω ένα γραμμή η οποία θα ξεκινάει απ το 0,0 τέλη από τον πάγκο αξία αυτό πάνω 1.0 0 αυτό πάνω αριστερά σημείο το σημείο καταλήξεις το σημείο καταλήψεις το βάζω να είναι να επιλέγει με τυχαίο τρόπο ένα τιμή ακόμη δεν έως το πλάτος του παραθύρου μου όσων σέβονται το κράτος θέλει το πλάτος αυτού του παραθύρου που βλέπω το αποτέλεσμα πόσες ώρες την ναι πόσο όρισε ότι το πλάτος ένα παραθύρου εμφάνισαν τον υπολογίσιμο μέσα τέσσερις πόσο είπαμε ότι θα αυτό πως επιλέξαμε έναν ράκος ράκος απλά εδώ δεν έγραψα κατευθείαν Πετράκος επί πάγωσαν το πλάτος στο παράθυρο άρα επιλέγει με τυχαίο τρόπο τη συντεταγμένη έχει Νάξου και όμως πάντα θα έχει ύψος 300 που σημαίνει δηλαδή βλέπετε ότι όλες οι γραμμές συνδυάζονται φτάνουνε μέχρι εδώ κάτω το μόνο που αλλάζει είναι σε ποιο σημείο καταλήγουν κατά πλάτος αλλά πάντα φτάνουν μέχρι εδώ δεν βλέπω καμία γραμμή σταματάει εδώ πέρα γιατί κατηγόρησαν το πάντα να βρείτε τη συντεταγμένη high-end δηλαδή τα 100 αξίζει και και τι έκαναν μετά επειδή για το σημείο από το οποίο θα ξεκινά να σχεδιάζει γραμμή χρησιμοποίησα την μεταβλητή άλλοι την οποία σας είπα ήδη αποτι όταν πρώτο ξεκίνησε το πρόγραμμά μου του είπα του υπολογιστή μπορεί να ξεκινήσει τη μεταβλητή I με τον αριθμό μηδέν τάξη όμως εγώ θέλω μετά να αυξάνει το I να ξεκινήσει δηλαδή από το 0 αλλά μετά εκεί που λέει Αλ-Σίσι αυξάνει την τιμή του iPhone επτά ενώ άλλα από το μηδέν θα το κάνει ένα μετά δύο μετά τρεις κλπ προφανώς όμως επειδή εγώ χώρισα το παράθυρό μου εδώ έχει μέγεθος 300 700 pixels και του έβαλα το έβαλαν έναν έλεγχο με το IIF λέω εάν η τιμή της μεταβλητής για άλλη είναι μικρότεροι αυτόνομοι απ το πλάτος του παραθύρου μου μια ρήτρα 100 τότε συνέχισε να αυξάνεις την τιμή της κατά 9 εάν δεν ισχύει αυτό χάρη έτοιμη του αλίμου έχει βγει εκτός ορίων παρασύρουν τότε ξαναβάλει τις να πάει πάλι στο μηδέν και την επόμενη φορά λοιπόν θα γίνει πάλι ένα δύο Π.Δ. έξι αλλά ας πούμε για να καταλάβετε τι αν προσέξετε ακριβώς τη στιγμή που ξεκινάει να σχεδιάζετε κάτι θα παρατηρήσετε την πρώτη πρώτη γραμμή θα έχει σαν σημείο αρχής εδώ πάνω γιατί γιατί χωρίς το PSI να έχει Αρχική τιμή να ξεκινά από το μηδέν και του είπα εδώ το σημείο που θα φτιάξει στην πρώτη γραμμή να του ICOM είναι αλλά την πρώτη φορά που έχει 0 και είπαμε πάντα θα καταλήξει εδώ η γραμμή αλλά δεν ξέρω σε ποιο πλάτος γιατί το χαλαρά εντόμου με τυχαίο τρόπο για προσέξτε τώρα να το δούμε να προλάβουμε να δούμε μάλλον την πρώτη πρώτη γραμμή ότι όντως ξεκίνησε από κει πάνω αριστερά και να προσέξουμε επίσης κάτι άλλο αν προλάβετε να το δείτε αλλά θα ξαναβάλουν άμα είναι να δούμε επειδή δεν έχω βάλει κάθε φορά τόνισε ναι μπορούμε να κάνουμε και στο λοιπόν αλλά αυτό που θέλω να προσέξετε είναι ότι εδώ όπου του κουβαλά σχεδιαστή γραμμή και το σημείο από το οποίο ξεκινάει το πρώτο σημείο της γραμμής στο θα είναι το αεί , 0 και του ΑΕΙ του δήμαρχοι τιμή 0 και κάθε φορά το αυξάνουν κατά 9 άρα θα περίμενα βλέπω βλέπω όσο προχωράει το animation θα πρέπει να ξεκινάει οι πρώτοι πρώτοι κάνει προσπάθειες σχεδιαστεί εδώ και όσο περνάει χρόνος να πηγαίνει μπροστά στο 0 δεν αλλάζουν η μήνυση αφορά πάντα μήτε όταν φτάσει εδώ θα ξαναρχίσει να σχεδιάζει το το σημείο όπου καταλήγει γραμμή μου θα είναι πάντα εδώ κάτω αλλά Βενιζέλος σε και σαν να μην έχει για να δούμε βλέπετε μετακινείται εδώ πέρα το επειδή αυξάνει την τιμή του ΑΕΙ μετακινείται οριζόντια το σημείο από το οποίο ξεκινά να σχεδιάζουν τη γραμμή καταλήγουν όλες οι γραμμές μου εδώ κάτω γιατί γιατί έχω βάλει εδώ hi έχει πάντα στη δραχμή ύψη αλλά επειδή έχω τώρα αν το για τρεις η χρονιά έχει στο δεύτερο σημείο δυναμισμού βλέπετε με τυχαίο τρόπο βγάζει από το ευρώ και συναίνεσαν αριθμός δεν είναι απλώς ναι αλλά είναι ένα αλγόριθμος τάξη λοιπόν κάνουμε ένα διάλειμμα θα συνεχίσουν για να δούμε το μην η δημιουργία ένα καλλιτεχνικού έργου επειδή όπως είπαμε θα πρέπει κάποια στιγμή να μπεις πάνω τρίτον στην πρώτη δημιουργία καλλιτεχνικού έργου με προγραμματισμό έτσι αυτό είναι πλέον η δημιουργία ένα καλλιτεχνικού έργου με προγραμματισμό θυμίζει τα έργα τα οποία ανήκουν σε αυτόν τον Magnussen conceptual Art δηλαδή δεν φτιάχνει κάποιος με ακρίβεια το τελικό αποτέλεσμα περιγράφει την διαδικασία για να γίνει αυτό πόσο εύκολα θα τα μάθουμε ποτέ ξανακούσει σε κάποιον βαθμό αντιθέτως ρε αυτό είναι παράνομο ζευγάρι περιττή γιατί αυτού εντόμου είναι ένα αλγόριθμος στην πραγματικότητα ο οποίος περιγράφει πόσες θα προκύψει ένα καλλιτεχνικό έργο δεν τρώει ποτέ προσέφερε πάει στην ταινία ότι δεν κάθομαι εγώ να φτιάξω το τελικό έργο εγώ φτιάχνω το concept και τον αλγόριθμο τον τρόπο τα βήματα πες το όπως θες με τα οποία θα προκύψει αυτό το έργο όχι δώσουμε αυτό το παράδειγμα δείχνει το έχω βάλει και την χρονολογία θυμάμαι τώρα τη φορολογία δεν χρησιμοποιείται στο βαθμό κι αυτό σωστό δείχνει ότι βασικά λένε αυτοί ΔΕΗ τράβηξε ένα έργο χωρίς να το φτιαξεις κατι παίρνω τη ζωγραφίσω κάτι συγκεκριμένο αλλά περιγράφει πώς θα προκύψει υπήρχε πριν ξεκινήσει με να χρησιμοποιούν τον προγραμματισμό και την τέχνη έτσι εδώ με αυτό τον τρόπο όσον αφορά το for Windows κι αν διαβάσει κάποιος το κείμενο λέει ότι σε τέσσερις am πόστο είναι συνδεδεμένα τετράγωνα που κάθε ένα θα έχει μέγεθος τέσσερις επί τέσσερις ίντσες εδώ επισύρει εργάτες να προσληφθούν και θα πληρώνονται τέσσερις δολάρια την ώρα για τέσσερις ώρες την ημέρα και για τέσσερις ημέρες θα σχεδιάζουν ευθείες γραμμές οι οποίες θα έχουν μήκος τεσσάρων ιντσών φορέα και θα χρησιμοποιούν τέσσερις πέντε διαφορετικά χρώματα και λέει τα χρώματα το μαύρο το κόκκινο το κίτρινο και το μπλε transfer υπάλληλος θα χρησιμοποιεί το ίδιο χρώμα για τους τέσσερις ημέρες άλαν δουλεύει σε ένα διαφορετικό τετράγωνο κάθε μέρα εδώ περιγράφει απλά μια διαδικασία μέσω της οποίας μπορεί να προκύψει ένα έργο ένα πολύ τρώει πάτησε δεν ήσουν δείχνει πιο είναι αυτό συμπέρασμα διαδικασία αυτό είναι γιατί τελικά αν κάποιος πάει να εφαρμόσει τις οδηγίες αυτές θα προκύψει ας πούμε δώσαμε την περίπτωση είχε έξι είχε εκτεθεί αυτό σαν αποτέλεσμα του τρόπος Arthur Ward ροή αλλά επίτηδες προσεγγίζει σημερινά αφήνει ευθείες γραμμές με κάποιο χρώμα σε κατεστημένο τραγανό άμα σου λέει ακριβώς από πιο σημείο μέχρι πιο θα σχεδιάζει ευθεία γραμμή άρα αυτό σημαίνει ότι αν εγώ εφαρμόζω 10 φορές αυτό αυτό τον διαδικασία θα προκύψει πάντα το ίδιο έργο έτσι θα προκύψει κάτι διαφορετικό αυτό λοιπόν είναι ένα αλγόριθμος γιατί κωδικοποιήθηκαν κωδικοποιήθηκαν ιδέα για ένα έργο σε οδηγίες ταξίδι θα μπορούσε κάποιος ανάλογα με το τι θέλει να κάνει οι οδηγίες αυτές να οδηγούν πάντα στο ίδιο τελικό αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο παράδειγμα όμως δεν οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα γιατί αφήνει αφήνει ελεύθερο το ακριβώς ποια θα είναι η γραμμή που θα συνδυάσει κάποιος στον προγραμματισμό μπορώ να το κάνω αυτό ετσι το ιράν ήδη στο προηγούμενο παράδειγμα με την τυχαία επιλογή αριθμό έτσι αυτού ακριβώς αυτό τρόπος Arthur Ward τρώει θα μπορούσε πάρα πολύ εύκολα και πολύ γρήγορα να το υλοποιήσω και εν μέσω μιας τόσο τώρα μαζί μου έτσι αυτό λοιπόν εννοούμε σαν conceptual Art ότι εγώ δίνω τον τρόπο με τον οποίο θα προκύψει κάτι δεν δείχνω το τελικό αποτέλεσμα ταξίδι και ένα άλλο παράδειγμα που ανήκει σε αυτή την κατηγορία βλέμμα concept Art είναι του κλάδου πίστης η γιόκο όνο το οποίο ήταν εν μικρά κείμενα και το οποίο ζητούσαν από τον αναγνώστη να κάνουν διάφορες συνέργιες που αυτό του ηττημένου παράδειγμα λέει φαντασου οτι τα σύννεφα σκιάζουν σκάψει μια τρύπα στον κήπο σου και βάλε τις σταγόνες που πέφτουν μέσα αυτό συγκεκριμένο παράδειγμα δεν είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε στην πραγματικότητα να υλοποιηθεί έτσι απλά είναι ιδέα του ότι το έργο δεν είναι το τελικό αποτέλεσμα είναι κάτι που ίσως στην πραγματικότητα θα μπορούσε να υλοποιηθεί έτσι αλλά όμως περιγράφουν ένα διαδικασία και αυτό το κάνει 27 Art έτσι η ΕΔΟΑΟ μέσα στο ίδιο έργο του λαού επίσης είχε πολλά τέτοια μικρά κείμενα και εντός των 8 δισ λέει αγόρασε πολλά πέμπτον πια ονείρου όπως ονόμασε ζητά από τη γυναίκα σου να επιλέξει ένα ονειρευτείτε μαζί εδώ το παιδί με αφορμή λέει κάνει ένα τρύπα σε μια σακούλα που έχεις γεμίσει με σπόρους οποιουδήποτε τύπου και τοποθέτησε τη σακούλα αυτή εκεί που υπάρχει αέρας τα να πάρει αέρα στους πόρους που είναι μέσα σε σακουλάκια από την τρύπα να βγούνε και να κρύψει τάξη είναι διαφορετική της λογικής το με βάση το προηγούμενο αλλά το κοινό που έχουν είναι οτι δεν δείχνουν το τελικό αποτέλεσμα περιγράφουν πώς θα μπορούσε να προκύψει τελικό αποτέλεσμα και να δούμε τώρα σε όλα τα προγράμματα που γράφουμε για τους υπολογιστές σε οποιαδήποτε γλώσσα προγραμματισμού υπάρχουν κάποιοι εις και νέες διαδικασίες που μπορούμε να ακολουθήσουμε και πρώτοι θα αναφέρω είναι η επανάληψη οι υπολογιστές είναι πάρα πολύ καλή στον να επαναλαμβάνουν πολλές φορές τον Τσίπρα πέντε θα μπορούσε να κάνει ένα άνθρωπος και μπορούν φυσικά την επανάληψη αυτή να την κάνουν όσες φορές θέλουμε και να ήταν και πολύ γρήγορα πάντα λοιπόν στα προγράμματά μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα επαναληπτική διαδικασία άνανδρη την επίθεση είχε και το παράδειγμα με το 2λιτρο που αναφέραμε πολύ για τέσσερις ημέρες δουλειάς ζητάμε στην πατρίδα αυτό ήταν μια επανάληψη έδωσαν παράδειγμα δείχνουμε αυτό το έργο του ντέιβιντ μπελ το οποίο δεν ξέρω πόσο το ορατό είναι ουσιαστικά δείχνει σε ένα τεράστια προβολή βλέπετε εδώ το ύψος των ανθρώπων και το μέγεθος της προβολής αυτής ζώο έχουμε μοντέλα δηλητηριωδών δελτίων πυρέξ κόβω 10 20 τέτοια μοντέλα τα μοντέλα εννοούμε το σχήμα τους έτσι και την εικόνα τους και με τη διαδικασία της επανάληψης επέστρεψε εδώ ελληνική animation αυτό δεν είναι μόνο μια στατική εικόνα που είναι εδώ σε αυτό το βίντεο η του μικτά τελοσπάντων μου τάξη εδώ βλέπουμε μπορούμε να το δούμε πιο καλά έχει ας υποθέσουμε τώρα 10 20 διαφορετικά για τα οποία με τη διαδικασία της επανάληψης τοποθέτησε πάνω σε μια μεγάλη προβολή θα μπορούσε κάποιος να βάλει μέσα τυχαιότητα που τόσο πιο σημείο θα τοποθετηθεί ποιο από τα 10 20 μοντέλα λογιών που έχω θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στοιχείων αλλά να μπει πάλι κάποιους κανόνες ότι ξέρεις πρέπει να υπάρχουνε συνολικά τόσα απ' αυτό του μοντέλου ιδιωτών α εκτός από το β τόσο από τον γ θα πρέπει ας πούμε στου πάνω αριστερό μέρος να υπάρχουν αυτονόητα αλλά αλλά πάντως είναι ένα διαδικασία επανάληψης γιατί το ίδιο μοντέλο μπορούμε πολλές φορές ΝΑΤΟ εμφανίσουμε πάνω σε μια προβολή και το animation το οποίο κάνει αυτό είναι μη μια κίνηση των λουλουδιών δούμε εάν προλάβουμε να το καταστήσουμε η επανάληψη την είδαμε και στο παράδειγμα που βλέπαμε πριν το διάλειμμα σχεδίαζε πολλές γραμμές πια η επανάληψη είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε τελικά να βλέπουμε και να animation θα ξέρει λοιπόν εκτός την επανάληψη αυτού που επίσης έχει δυνατότητα να κάνω μέσω ένα προγράμματος γράφουν δικά τους είναι να κάνω μετασχηματισμούς δηλαδή να πάρω κάποιο αντικείμενο ας υποθέσουμε ότι αυτό ήταν μια εικόνα και να του αλλάξω το μέγεθος των να το πιστέψω μπορώ να κάνω οποιαδήποτε μετασχηματισμό θέλω το οποίο θα προσαρμοστεί συνδυαστικά με την επανάληψη του πάμε πρέπει 62 βάζουν πολλές φορές του μοντέλου δύο άρα το ΠΑΣΟΚ τρίτο στο ίδιο μπορεί το μπάσο όμως σε μια θέση δένουν που να είναι πλήρως ανεπτυγμένο σε ένα άλλο που το κάνουν μικρότερο του άλλαξε το χρώμα του να στρίψω τάξη και εδώ βλέπουμε ένα παράδειγμα του μετασχηματισμών οι οποίοι είναι στα παραδείγματα που ήδη ανέφερα που είναι η γεωμετρική μετασχηματισμοί δηλαδή κλίμακας περιστροφή μετακίνηση και το έχουμε σαν παράδειγμα αξιοποιεί τους μετασχηματισμούς αυτό το έργο τους άλλους το οποίο έκανε αυτός μετασχηματισμού για ανάδειξη εδώ αυτό το κρανίο το οποίο στην προβολή του απλά αυτό που έδειχνε είναι ότι αφού το πρόβαλε σε έναν χώρο έκθεσης εν αυτών που προέβλεπε ουσιαστικά άλλαζε ανάλογα με τη θέση την οποία τιτάνια ο θεατής είναι υλικό την βέβαια στον πέρα από τον γεωμετρικό το γεωμετρικό μετασχηματισμούς έχουμε και τους αριθμητικούς μετασχηματισμούς ηθοποιούς στους έχουμε ήδη αναφέρει σε κάποια παραδείγματα που είδαμε τα προηγούμενα μαθήματα το οποίο σημαίνει αριθμητικών μετασχηματισμός δηλαδή κάνω κάποιες μαθηματικές πράξεις στις τιμές κάθε πίξελ μίας εικόνας έχουμε ήδη αναφέρει ότι ένα ψήφο Θιάκι εικόνα αποτελείται από πίξελ και κάθε πίξελ και έχυσαν τιμή τίθεται σύντομα μάλλον στο έχουμε επτά για πρώτη φορά μια εικόνα ψηφιακή αποτελείται από τα εξής αυτό το ξέρουμε ξέρουμε κάθε πίξελ έχει μια τιμή η οποία είναι το χρώμα του υπήρξε είναι αυτή τιμή ταξί και τον χαρακτηριστικό αφρό που έχει για να παίξει είναι πέρα από την τιμή χρώμα τόσο του είναι και το μέγεθος του παροχή δίσκο είναι η θέση του αξιοποιήσιμες εικόνες βρίσκεται όταν λοιπόν θα κάνω μαθηματικό με αριθμητικό μετασχηματισμό ήθελες κάποιος μαθηματικές πράξεις πάνω στα XL μιας εικόνας το οποίο μπορείτε να φανταστείτε κάτι αντίστοιχο αυτό δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ φωτό σοκ τα φίλτρα το εδώ ότι έχουμε μια εικόνα έχει ΜΚΟ ότι μετατρέπουν σε εικόνα κρίσης και απόχρωση του γκρι αυτού γίνεται μέσω μαθηματικών πράξεων στις τιμές χρώματος των pixels φθορά εδώ λοιπόν η αριθμητική μετασχηματισμοί αυτό να κάνω κάποιες πράξεις στις τιμές των πίξελ μίας εικόνας για να παράγω ένα διαφορετικό αποτέλεσμα έδωσαν παράδειγμα δείχνουμε το έργο αυτό του τζιν Κάμπελ το Vive Mozilla ίσον ενώ τοπίο όπου την άνοιξη φεύγει λίγο δεν φαίνεται τίποτα λοιπόν εδώ έχουμε μου ένα κατασκευή η οποία αποτελείται από 768 LED ξέρει καλά να λέει χώρα όπου ουσιαστικά τη φύλαξαν φτιάξαμε έναν τρόπο για να προβάλουμε εικόνες χαμηλής ανάλυσης την προηγούμενη την προηγούμενη φορά σας είχα δείξει το παράδειγμα με την πρόσοψη που είχαμε φτιάξει με τις λάμπες που την πρόβαλαν εικόνες αποσιωπούν την αντίστοιχο αυτό αυτό λοιπόν το χρησιμοποιούμε για να προβάλουμε μέσω αυτών των LED μια εικόνα από το ντοκιμαντέρ παίρνουν μια εικόνα κύματα στη θάλασσα έτσι κι ουσιαστικά κάνουμε θεματικής πράξεις πάνω απ' την εικόνα την οποία Πειραιά που τα κύματα αυτά έτσι ώστε να μην έχουν ένα εικόνα που βλέπω την τράβηξε με μια φωτογραφική μηχανή κάνω πράξη έτσι ώστε ικανότητα ενώ με μικρότερη ανάλυση δηλαδή λιγότερα pixels άρα πρέπει να κάνω πράξεις άφθονο λιγότερα pixels τη φωτεινότητα χρώμα πρέπει να έχει τώρα το κάθε καινούργιο pixels μου και φυσικά εδώ πέρα δεν είναι ότι δείχνουν μια σταθερή εικόνα δηλαδή παίρνουμε μπορούμε να πάρουμε ένα βίντεο από τα κύματα καφεΐνη δηλαδή μέσω αυτού του πλοίου της των LED όπου δείχνουμε χαμηλής ανάλυσης εικόνες βλέπουμε και τη συγκίνηση αυτό γίνεται μαθηματικές πράξεις πάντως παρούσες τιμές των pixels τώρα να δούμε τώρα που αυτό που φτάνει πάλι δεν έχει τέλος άλλες μετασχηματισμός μπορώ να κάνω αυτό μποναμάς must τρεντ Σκόμπι δηλαδή να μετατρέψω έναν υποψήφιο και πληροφορίες σε άλλη εδώ στο συγκεκριμένο παράδειγμα αυτή εικόνα προέκυψε τελειώνοντας δεδομένα από λίγους υπολογιστών υπολογιστών είναι προγράμματα έτσι τα οποία εκτελούν κάποια συγκεκριμένη διαδικασία αυτό που έκανε εδώ σ'αυτό το έργο να πάρει διαφορά να πάρει διάφορα λογισμικά η ο και παίρνοντας τον αλγόριθμο υπήρχε μέσα από τα προγράμματα και το πώς λειτουργούσε αυτό το χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει τέτοιου είδους εικόνες σαν δε θα μπορούμε να δούμε αυτό τώρα άλλου είδους μετασχηματισμούς που μπορούν να κάνουν Ροδόπη το ονομάζουμε το πέρα image and έτσι δηλαδή παίρνω πάλι μαθηματική πράξη αυτή τη στιγμή στον XL παίρνω ας πούμε μια γειτονιά από pixels και βρίσκω τον μέσο όρο χρώματος πόσοι φωτεινότητας εδώ έχουμε στείλει ήδη αυτός μετασχηματισμός αυτό ήμασταν βέβαιοι την χρησιμοποιήθηκε από το έργο το σπέσιαλ επόμενης δυστυχώς ανοίγει δεν ξέρω αν φαίνεται καθαρά εδώ αυτό δεν ξέρω αν το βλέπετε είναι πάντως μια εικόνα που μειώνουν τους ζευγάρι αυτούς επιμένω εγώ αξιοποιήθηκε πήρε εικόνες ακούω διάφορες στιγμές τις οποίες πάρα πολλοί άνθρωποι βγάζουν είναι σχεδόν υπό τις ίδιες συνθήκες για φωτογραφία και έκανε με αυτή την τεχνική του image αλλά έτσι για να δείξει ας πούμε τα κοινά στοιχεία που υπάρχουν σε κάποιες ιδιαίτερες στιγμές αλλά είπατε στην στοιχεία για πολλούς ανθρώπους πάντως κανένας αριθμητικώς μετασχηματισμός πολύ απλός απλά πήρε γειτονικά pixels και βρήκε τον μέσο όρο τους σε χρώμα μια άλλη ένα άλλου είδους μετασχηματισμός που μπορούμε να κάνουμε είναι αυτό που ονομάζεται έστειλε scanning ουσιαστικά εδώ είναι επειδή το βίντεο αποτελείται από frames τους κλήθηκαν οι New είναι ουσιαστικά τον μετατρέψαμε δικτύωση εικόνα και εδώ αυτές οι τρεις εικόνες αυτό ακριβώς δείχνουν παίρνοντας ουσιαστικά όλα τα frames ένα βίντεο και μέσω αυτών πρέπει να φτιάξετε μια εικόνα ουσιαστικά μιμούνται την αλλαγή το πέρασμα του χρόνου εδώ λοιπόν το ότι αυτό εμφανίζεται σε με αυτό το σχήμα που μοιάζει με ρολόι ήταν φύσει κατ' επιλογή του συγκεκριμένου έργου το οποίο είχε το όνομα το λάστιχο δηλαδή το πώς θα πάρεις τα χρέη της και θα τοποθετήσει για να φτιάξει μια εικόνα η οποία αποτελείται από 50 έως δύο αυτό είναι κάτι που είναι ελεύθερα να του που σχεδιάζει κανείς όπου θέλει άρα και δω αυτή εδώ εικόνα δουλεύετε δομή το πράσινο είναι ουσιαστικά απέναντι μου πήρε από ένα ποδοσφαιρικό αγώνα αυτό φαίνεται όλα αυτά τα πράγματα θυμάμαι την από τότε έχει πάρει έλα όχι και αγώνων αυτό αυτό τόπο το πράσινο γιατί δεν επικρατεί εικόνα του βασιλείου του γηπέδου αυτά τα είχε πάρει και τοποθέτηση με αυτό τον τρόπο ατμού μια χρονική διάρκεια βίντεο όπου είχε ένα ποδοσφαιρικού αγώνα και είχε αυτό το αποτέλεσμα απλά θυμάμαι αυτά τα δύο από τι είδους βίντεο προέκυψε παραμετροποίηση στο παράδειγμα που είδαμε πριν φύγουμε για διάλειμμα και δεν αξιοποιήσαμε μια μεταβλητή αυτήν που ονομάσαμε αη δώσαμε μάχη τιμή 0 και τιμή αυτή αλλά ας το οποίο επηρεάζει την το απλό παράδειγμα προς μίμηση επηρεάζεται ποιά θα είναι η γραμμή θα σχεδιαστεί από ποιο σημείο θα ξεκινάει αυτό επηρεάζει το βάρος η παράμετρος γενικότερα είναι μια τιμή που επίδραση αποτέλεσμα μιας διαδικασίας τοπία έδωσαν παράδειγμα έχει κάποια πράγματα με ως αυταπάρνηση γι' αυτό είναι μια παράμετρος γιατί μπορεί να μεταβάλλεται τάξη ήδη το κέντρο που είναι σε θέση εδώ και To κέντρο ένα κύκλου και το μέγεθος της ακτίνας που είναι παράμετροι γιατί αλλάζοντας είτε στην Αθήνα είτε στο κέντρο του και τα δυο αλλάζει τελικά και τους έτσι το βλέπω μπορούμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε παραμέτρους που παλαιότερα μπορεί να μας διευκολύνει πάρα πολύ ένα πρόγραμμα υπολογιστή γιατί μπορούμε να κάνουμε πάρα πολύ εύκολα πάρα πολλές δοκιμές γιατί εγώ να σχεδιάσω κάτι όπου αυτό το οποίο θα σχεδιάσω πάντως παράδειγμα αυτές τις πεταλούδες που βλέπουμε εγώ αυτό θα σχεδιάσω τότε η τελική του μορφή εξαρτάται από τις τιμές που θα πάρουν κάποιες παράμετροι οι οποίες θα καθορίζουν εδώ πέρα το σχέδιο που υπάρχει μέσα στα φτερά τους το σχήμα των φτερών τους και εγώ έχω τη δυνατότητα πάρα πολύ εύκολα μέσω ένα προγράμματος υπολογιστή να κάνω κάποιες στιγμές με ανώτερες τιμές παραμέτρων για να διαλέξουν η αυτό θέλω τάξη εδώ στο συγκεκριμένο παράδειγμα χρησιμοποιήθηκε με αυτές πεταλούδες όποιες τελικά οι γρανάδας κατασκευής έτσι ψάχνοντας το σχέδιό τους και μετά φρόντισε με ειδικό δυνατή εικόνα και το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί το γενετικό υλικό κάποιων ειδών πεταλούδων και με τροποποίηση των παραμέτρων βλέπετε δώσουμε την πρώτη ήταν πολλές διαφορετικές πεταλούδες αλλά όμως είναι νομίζω εμφανές σε αυτή την εικόνα ανήκουν όλοι στην ίδια οικογένεια με τη μοιάζουν πολύ μεταξύ τους αλλά δεν είναι ίδιες ταξίδι τοπίο αυτή εργάζεται πάνω στο οποίο θα μπορούσε κανείς να εντοπίσει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους όχι μόνο για να δοκιμάσει αλλά έκανα αν θέλω ακόμα και με να το συνδυάσω και με επανάληψη Δετή μπλε με τα λουλούδια οτι θελω να εμφανιστώ απλά 10000 λουλούδια πάνω σε μια εικόνα έχω τα μοντέλα τους αλλά δε θέλω να επαναλαμβάνεται 100 200 φορές ακριβώς το ίδιο θα βάλω μια παράμετρο η οποία κάθε φορά που τοποθετούν το λουλούδι θα αλλάζει λίγο παράμετρος του άρα θα μοιάζει η ένα με την άλλη Ελλάδα είναι ακριβώς οι ίδιες έτσι τυχαιότητα το οποίο τον είχαμε πάει και αυτό το παράδειγμα το πολύ απλό παράδειγμα που είδαμε πριν το διάλειμμα το ότι μπορούνε κάποια στοιχεία ναμη καθορίσουμε εμείς πλήρως και να τα αφήσουμε να είναι τυχαία ακόμα κι αν θέλω να χρησιμοποιήσω παράμετρος θα μπορούσα η επιλογή της τιμής μιας παραμέτρου αλλά γίνεται με τυχαίο τρόπο υποχρεωτικών δοκιμάζω συγκεκριμένες τιμές αν θέλω το βάζω τυχαία αλλά θα μπορούσε για παράδειγμα η τυχαιότητα αν χρησιμοποιηθεί μόνο για να δώσω τιμή σε κάποια παράμετρο μεταβλητή θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσω εάν έχω ας πούμε ένα λίστα από εικόνες ήχους κείμενο να επιλέγουμε τυχαίο τρόπο πιο ήπια απ'αυτή την εικόνα και από όλες τις εικόνες θα χρησιμοποιήσω η εάν θέλουν σχεδιάσω κάτι να καθόρισε με τυχαίο τρόπο που θα τοποθετηθεί μια εικόνα 1.1 αντικείμενο στην οθόνη και πάλι έχω και ενα παράδειγμα του ιράν Sun αν και έχουμε τρέξει το οποίο το αρνείται να το δείτε φτιάχνει διάφορα γεωμετρικά σχήματα αλλά τα οποία προκύπτουν με τυχαίο τρόπο και κάτι άλλο τον οποίο χρησιμοποιούμε αρκετά συχνά όταν γράφουμε προγραμματισμό είναι η έννοια της αντικειμενοστραφησ ας που σημαίνει ότι προγραμματίζουν νέα αντικείμενα ασφαλώς το παράδειγμα είδαμε πάλι πριν το διάλειμμα που κάνανε αυτό τον μισούν τις γραμμές έτσι του οποίου εμείς εκείνο το απλό παράδειγμα σχεδιάζαμε πολλές γραμμές οι οποίες είχαν όλες το ίδιο πάχος αλλά αυτό που αλλάζει ήταν το χρώμα τους και τα δύο οι συντεταγμένες των δύο άκρων άκρο τους έτσι εάν αυτό το πρόγραμμα του έχει χήνα χρησιμοποιώντας αντικειμένου στρέφει όπως την ονομάζουμε τότε έχει σχήμα ένα αντικείμενο όπως ονομάζουμε αντικείμενο τοπίο στον προγραμματισμό πολεμική κλάση το οποίο θα αντιπροσώπευε μια γραμμή οδεύουν δημιουργώ ένα αντικείμενο στον προγραμματισμό ουσιαστικά ορίζω αυτό το αντικείμενο τι χαρακτηριστικά έχει και πώς συμπεριφέρεται και παραδίδει στο παράδειγμα προγραμματισμού πέθανε πριν χρησιμοποιώ σαμαράς χρησιμοποίησαν μια μεταβλητή οι οποίες σας είπα είχε τίποτε δεδομένο είναι σήμαινε ότι μπορεί να αποθηκεύσει καιρός αριθμούς έναν ακέραιο αριθμό τάξεων που ακύρωσε αριθμός αυτός θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα αντικείμενο απλά εγώ δεν χρειάστηκε κάπως το πρόγραμμά μου ποια ακριβώς είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού αριθμού και πώς συμπεριφέρεται ένα τυχαίος αριθμός δείχνει πώς αλλάζει με κάποιες μαθηματικές πράξεις κλπ γιατί και απλά είναι ένα αντικείμενο που είναι πολύ γνωστό και χρησιμοποιείται σε ζώνες προγραμματισμού άρα υπάρχει η περιγραφή τι είναι ένα ακέραιος αριθμός ενσωματωμένο στη γλώσσα προγραμματισμού που χρησιμοποιήσαμε για τον ακέραιο αριθμό τοπία που καθορίζει τη κέντρα της αθήνας και ρυθμό ένα αριθμός όποιος δεν έχει μεταλλικό μέρος ας πούμε ταξίδι χαρακτηριστικό μπορεί να έχει ένα μικρός αριθμός θα μπορουσα να δώσω χαρακτηριστικό ότι θα είναι ένα αριθμός που θα είναι μόνο θετικό πρόσημο αρνητικός η είναι ένα αριθμός ο οποίος θα είναι έργο από το μηδέν στα εκατό φτάνει χαρακτηριστικά συμπεριφορά ένα έγκυρου ρυθμό είναι συμπεριφορά του είναι ως μεταβάλλεται ένα αριθμός όταν ας πούμε τον προσθέσουμε κάτι άλλο ειδών πολλαπλασιάσουμε κάτι άλλους Τρικάλων κατέβασε την είσπραξη αυτών αριθμού αυτή τη συμπεριφορά εδώ σε ένα παράδειγμα που έχω για να πούμε για την αντικειμενική στρέφει για είναι ένα παράδειγμα στο οποίο ας υποθέσουμε ότι εγώ θέλω να σχεδιάσω ένα animation στο οποίο να δείχνω 100 αντικείμενα μύγες οι οποίες φυσικά κινούνται παραμένουν σταθερές Γιαννάτου κάνω αυτό μεσαίο ένα προγράμματος εύκολα τηκαν περιγράφω μέσω κάποιων γραμμών κώδικα τι είναι η μύγα όταν λέω τι είναι η μύγα εννοώ ότι θα πρέπει να περιγράψουν τα χαρακτηριστικά της δηλαδή χαρακτηριστικό ποιο θα είναι το μέγεθος της ποιο θα είναι το είδος των φτερών της τιμητές του σχήματος ανίκανοι ήχο και τον ήχο περιγραφή τιμή δηλαδή τα χαρακτηριστικά σας το κάνω ένα φορά για να περιγράψω το γενικό αντικείμενο πριν ένα μήνα επίσης για να είναι πλήρες αντικείμενό μου θα περιγράψω και τη συμπεριφορά μιας Μύγας δηλαδή θα πρέπει να περιγράψω πως πετάει μια μύγα τη διαδρομή ακολουθεί κλπ είναι βουτιά στο νερό της πίνει πολεμικών μέσων εγώ αν εγώ βάλω ανθρωπάκι να περπατάει αν δεν ήθελα μόνο είναι ήθελε να βάλετε το ανθρωπάκια θα ήταν πιο εύκολο στον προγραμματισμό να φτιάξω πρώτα ad ένα αντικείμενο για ένα ανθρωπάκι δηλαδή να πω ότι τα ευρωπαϊκά αποτελείται πάλι έξω μαχαίρια πόδια και μετά να πω ότι αυτό το αντικείμενο που έχει το 2002 πολύ λιπαρά για να περπατήσει πρέπει να κουνάει τα πόδια το δηλαδή πρώτα ας πούμε ένα μαζικό αριστερό Κωστάκη μετά το έτσι η αυτό λοιπόν κάνω τον κυνηγά λέω πια τα χαρακτηριστικά της και πώς συμπεριφέρεται τι μπορεί να κάνει αυτό το αντικείμενο μιας αφού λοιπόν προγραμματίσουν γράψω αυτά τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά μιας μηλιάς που είναι ένα αντικείμενο την κλάση όπως είπα τότε μπορώ πάρα πολύ εύκολα όπως το πρόγραμμά μου ότι ξέρεις εγώ θέλω να μου φτιάξεις 100 διαφορετικές μύγες με βάση την περιγραφή που σου έχουν γράψει σε αυτό το αντικείμενο που ονόμασαν μύγα κόμβος το ότι σας είπα μόνο ότι φτιάξε μου αφού σου περιέγραψα πώς είναι ένα μήνα μετά φτιάξαμε κάτω τέτοιες νίκες έχω τη δυνατότητα να του πω ότι ξέρεις % αυτές νίκες αυτά περιγράφονται όλης όλες ας πούμε από το μέγεθός τους το είδος των εταίρων τους στον ήχο που κάνουν και θα μπορούν όλες να πετάνε με έναν συγκεκριμένο τρόπο την ακολουθούν κάποιες ηττημένοι διαδρομές αλλά δεν δεν είναι απαραίτητο ότι όλες θα έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος ακριβώς τον ίδιο ήχο θα μπορώ να λέω ότι ξέρεις έχει χαρακτηριστικό το μέγεθος αλλά σημαίνει αυτό ότι έχουν όλες το ίδιο μέγεθος πτυχία είναι συγκεκριμένο τρόπο δεν έχει σημασία αυτό σημασία έχει ότι είναι σαν να λέμε ότι περιγράφουν σε κάποιον ας πούμε πως Πειραιώς πώς είναι τα χαρακτηριστικά έχουμε ένα ανθρώπου κανείς τι χρώμα μαλλιά έχει τη χρωματική έχει ήδη ύψος έχει 50 σου όλοι οι άνθρωποι έχουν το ίδιο χρώμα μαλλιών απλά εγώ γνωρίζω ότι για να περιγράψει έναν άνθρωπο πρέπει να ξέρω το χρώμα μαλλιών και ματιών του το ύψος στο το βάρος εγώ επιλέγω αυτά παθαίνω μπορεί όντως να έχει άλλα 1000 αντίστοιχα απλά για το συγκεκριμένο παράδειγμα εμένα με ενδιαφέρουν αυτά τα τέσσερις έτσι απλά εγώ είπα ότι τα χρήματα αυτά τα τέσσερις χαρακτηριστικά και από και πέρα η τιμή για καθένα από αυτά τα χαρακτηριστικά δεν σημαίνει ότι πρέπει να είναι ίδια έτσι επίσης όταν λέω συμπεριφορά έτσι σε έναν άνθρωπο θα μπορούσα να πω ότι ξέρεις ένα άνθρωπος έχει συμπεριφορά ότι περπατάει πώς περπατάει περιγράφουν ότι θα πούμε τα αυτονόητα και αυτό τον τρόπο θα ξέρει από και πέρα όμως για κάθε άνθρωπο θα μπορούσαν να του πω ότι περπατάνε όλοι με τον ίδιο γενικό τρόπο αλλά αυτός περπατάει ας πούμε με αυτό τον τρόπο αλλά γρήγορα ο άλλος αλλά τάξη αυτή λοιπόν την περιγραφή ένα αντικειμένου όπως το ονομάσουμε το οποίο θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε δηλαδή θα μπορούσε να είναι ένα αντικείμενο φυσικό αντικείμενο δηλαδή υπάρχει όπως μια μύγα θα μπορούσε όμως να φτιάξετε ένα αντικείμενο το οποίο δεν έχει υλική υπόσταση το περίγραμμα λοιπόν λέω πια τα χαρακτηριστικά το πια τι μπορεί να κάνει και πώς συμπεριφέρεται και μετά μπορώ μέχρι τη γενική περιγραφή να φτιάχνω στιγμιότυπα όπως τα ονομάζουμε γιατί πολλά διαφορετικά αντικείμενα ιδιότυπου τάξη και λόγω σε αυτή την εικόνα αυτό που δείχνουμε ουσιαστικά είναι ένα υποθετικό αντικείμενο το οποίο λέω γω ότι το ονομάζω μάιο και αντιτίθεται νόμου και εδώ βλέπουμε τα χαρακτηριστικά του που είναι μια θέση που έχει σύνταγμα ενίσχυση χρόνους που δύσκολα θα μπορούσε να αναφέρετε ας πούμε στο πόδι ξεκίνησε να υπάρχει το αντικείμενο πια είναι δική του για πόσο χρόνο υπάρχει μέχρι τώρα και μετά να θεωρήσω ότι σε αυτό το αντικείμενο θα έχει μια ταχύτητα αργό γρήγορο μέτριο θα έχει κάποια δική του εικόνα για να του δείχνω και όταν κινείται θα ακολουθεί και κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση τάξη αυτή θα ήταν η περιγραφή του αντικειμένου δηλαδή τα χαρακτηριστικά του και η συμπεριφορά και μετά μέσα σε ένα πρόγραμμα να μπορούσαμε να δημιουργήσουμε ένα αντικείμενο όχι μόνο ένα είπαμε όσα αντικείμενα του ίδιου τύπου θέλουμε άρα Ξεκινάμε το δείχνουμε τον κύκλο ζωής ένα αντικειμένου μέσα σε ένα πρόγραμμα πάντα όπου ξεκινά τη δημιουργία του αντικειμένου θα μπορούσαμε 90 αφού το δημιούργησε το αντικείμενο να το βάλω είναι εκτελείται συμπεριφορά του την οποία είχε σχεδιάσει θα μπορούσα στην πορεία της διάρκειας ζωής του να του αλλάζουν τα χαρακτηριστικά του ότι μεταβάλλονται money θα την ηλικία το θα έπρεπε η ηλικία του να μεταβάλλεται έντονα μένει σταθερή ταξί όπως ας πούμε τη θέση και και στα στο τέλος του προγράμματος μου θα επιτύχει και η πορεία που θα οδηγούσε προς την καταστροφή το αντικείμενο δεν σημαίνει ότι τη στιγμή που το δημιουργό το αντικείμενο ότι θα υπάρχει θα βάλουν θα ενεργεί με το πρόγραμμα για πάντα εμείς καθορίζουμε το σημείο στο οποίο δημιουργείται ένα αντικείμενο και ότι το καταστρέφουμε αυτό το αντικείμενο επίσης να αναφέρω εδώ πέρα απ'αυτό τον τρόπο ότι είπαμε ότι περιγράφω τα χαρακτηριστικά και τη συμπεριφορά ένα αντικειμένου και μετά μπορώ να φτιάξω πολλά αντικείμενα αυτού του τύπου σε κάτι άλλο μας διευκολύνει πάρα πολύ το να χρησιμοποιώ αντικείμενα στον προγραμματισμό είναι ότι μπορώ να έχω και οι ιεραρχίες αντικειμένων τοπίο τι σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει έχω για ταχείες και κληρονομικότητα σήμερα και αν εγώ για παράδειγμα ήθελα στο πρόγραμμά μου ας υποθέσουμε να φτιάξω έναν μέσο το οποίο θα έχει γενικά διάφορα είδη φίλο αστικών κινούνται τρεις είδη αξίας ναι εντάξει το πρώτο φορέα ναι έχουν εγώ πήγα κατευθείαν στα θηλαστικά θα μπορούσαν να είχαν φτιάξει ένα αντικείμενο που έλεγε γενικά ζω έτσι όπου ανά τάξη και το σκέφτηκα ποιος όλα τα ζώα θα ανεξαρτήτως ποια οικογένεια ανήκουν ήδη σε πιο λιτό συγκεκριμένο έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά θα τα βρούμε στο και κάποιες πιθανώς κοινές συμπεριφορές μετά όμως αφού εγώ θα είχα πει τα βασικά κοινά χαρακτηριστικά όλων των ζώων και της κοινής συμπεριφοράς που έχουμε θα μπορούσαμε τα να κάνω μια εξειδίκευση Ρέθυμνο Πάρος Αθήνα αστικά την αθωότητα και όλα τα ζώα έχουν αυτό που πρέπει να καλυφθεί συμπεριφορά αλλά τα θηλαστικά έχουν επιπλέον και αυτή τη συμπεριφορά και επιπλέον αυτό το χαρακτηριστικό π.χ. η όχι επιπλέον άλλα αδιάφορα αφού το άλλο και αέρα έτσι εάν κάτι υπάρχει κοινό σε όλα τα ζώα εγώ δε χρειάζεται να το περιγράψω για κάθε είδους χωριστά τον περιγράφουν ένα φορά και μετά αν θέλω να χρησιμοποιήσω βιαστικά και κάτι άλλο απλά περιγράφει τις διαφορές τους από τη γενική κατηγορία όσον τάξη αυτά λοιπόν είναι τα βασικά εργαλεία ας πούμε ας ονομάσουμε έτσι που διαθέτει το ξεκινώ να γράφω ένα πρόγραμμα των υπολογιστών στη δική μας περίπτωση να προκύψει ένα καλλιτεχνικό τι κάνουν αυτά ξεκίνησαν απ' την επανάληψή τους μετασχηματισμούς και λυπάμαι τυχαιότητα παραμετροποίηση και την αντικείμενο στρέφει αυτά είναι λίγα μεν αλλά ναι μέσω αυτών των λίγων μπορώ αυτές είναι πολύ γενικές ιδέες και αρχές προγραμματισμού που υπάρχουν σε όλες τις γλώσσες προγραμματισμού και με βάση αυτές θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε αλγόριθμους ανεξάρτητα με τη γλώσσα στην οποία θα υλοποιηθούν τάξη ερωτηθείς και όλα καλά με τις