2η Τακτική συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας 09.02.2023 ώρα εκκίνησης 10:00πμ (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 2023)
: Λοιπόν, δεν θα τσιμπήσουμε πρωί-πρωί, έχουμε συνεδριές μπροστά μας. Λοιπόν, καλημέρα σε όλους. Να ξεκινήσουμε, Πρόεδρε Υπαρχιαπαρτία. Καλημέρα σε όλους. Καλό Κυμόνα, καχιώνια τα πολλά, μεταξύ αυτού και η Θήβα. Είμαστε στη Δεύτερη Καπητική Συμμετήρια του 2023, έχουμε απαρτία και μπορούμε να ξεκινήσουμε. Αν δέρετε το πλάνο, όπως κάθε φορά το ανακοινώνω, ξεκινάμε με τις ανακοινώσεις, ενημερώσεις του Κυριού Περιφερειάρχη. Μετά έχουμε τα θέματα εκτός ημερήσεας διάταξης, τα οποία αφορούν τα εξής. Είναι δύο θέματα της συνταγής της πύρωσης. Το ένα είναι ενημερωτικά και πρόταση για τις ερωτικές κινητοποιήσεις. Το δεύτερο είναι ο σχολιασμός πολιτικών εξελίξεων. Έχουμε ένα θέμα για συζήτηση έξ αναβολής που είχε πέσει ο κύριος Αναγνωστάκης και Απορά, τα απόβλητα του Δήμου Τανάγρας τα βιομηχανικά. Και τελευταία έχουμε και μια ερώτηση με πολλές υποερωτήσεις του Πρήσου Τουδού. Και μετά πάμε στα έκτακτα και συνεχίσουμε μετά με την ημερήσεα διάταξη. Κύριε Περχεράχα, έχετε τον λόγο. Καλημέρα Πρόεδρε, καλημέρα σε όλους. Δεν υπάρχει κάτι ενείδη ενημέρωσης πέραν ενός ενδιάμεσου προς το τέλος απολογιμό της καλοκαιρίας, αλλά αυτό έχει ερωτηθεί από τον Χρυσοδούρο, οπότε να το πούμε σε αυτό το πλαίσιο. Ευχαριστούμε κύριε Περχεράχα. Θα ξεκινήσουμε λοιπόν με τα θέματα εκτός ημερής της διάταξης. Για να κάνουμε τη συζήτηση θεωρώ πρώτα αυτά που έχει αναφέρει η λαϊκή συσφύρωση. Να μας ενημερώσει ο κύριος Μαζέκη για τα δύο θέματα του, τις εργατικές συμμετοίσεις και τις πολιτικές εξερήξεις. Μετά να πάμε στη συζήτηση του κυρίου που έχει τέτοιου ιστερειά υπεροχή, του κύριου Σαναγνωτάκη, και να τελειώσουμε τις ερωτήσεις του κυρίου Δούρου. Κύριε Μαζέκη έχετε τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Χρονάς θα μιλήσει αντί εμώ. Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Χρονάς έχει τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Χρονάς έχει τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε, ο κύριος Χρονάς... Υπόσχεσαι να συνεχίσουμε με τη συζήτηση μέχρι να... Πάμε, λοιπόν, στο επόμενο θέμα που είπα. Είναι η συζήτηση για τα απόλυτα τελετήρια. Είναι η συζήτηση για τα απόλυτα του Δήμου Ταναγρα στα βιομηχανικά. Παρακαλώ τον κ. Γιώργο Αγνωστάκη. Ο κ. Γιώργος Αγνωστάκης έχει το λόγο. Καλημέρα κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Καλημέρα κύριε Περιφερία, καλημέρα Πρόεδρε. Πρώτα απ' όλα να μου επιτρέψετε να καταθέσουμε ως παράταξη στερεά υπεροχής στην αλληλεγγύη μας σε όλους τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται από την Κοκυκοκαιρία Μπάρμπαρα. Να δώσουμε όντως τα συγχαρητήρια σε όλους όσοι προσπάθησαν μέσα από αντίξιο συνθήκες να προσφέρουν στο κοινωνικό σύννελο. Δυστυχώς όμως για άλλη μια φορά σε ό,τι αφορά την Εύβοια που έχω άποψη υπήρχε αποκοπή του βόρειου κομματιού του νησιού και εκτοπλοϊκά και οδικά. Οι άνθρωποι έμειναν αποκλεισμένοι, δεκάδες φουριά χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό. Δυστυχώς αυτό που παρατηρείται χρόνια τώρα παρατηρήθηκε για άλλη μια φορά και αποδείχθηκε ότι το επιτελικό κράτος της Νέας Δημοκρατίας ήταν απλώς εξαγγελίες και καμιά ουσιαστική παρέμβαση δεν έγινε έτσι ώστε να μην επαναλαμβάνονται αυτές οι αρνητικές εικόνες και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Δεν θέλω να σας μιλήσω για τα περιστατικά της έκτακτων αναγών μεταφοράς δηλαδή ασθενών διακομιδής, ασθενών τα οποία προβληματίζουν πάρα πολύ τους συμπολίτες μας στα αποκλεισμένα χωριά της Βόρειας Εύβοιας. Καλό θα είναι όλες αυτές οι εικόνες κάποια στιγμή να εκλείψουν και να υπάρχει δυνατότητα του κρατικού μηχανισμού να παρεμβαίνει έτσι ώστε να μην μας θέτει σε αομυρία κάθε καιρικό φαινόμενο. Και, εν πάση περιπτώσει, επειδή πολλές φορές ακούγονται διάφορα για την υπογειοποίηση των καλωδίων που πέφτουν και δημιουργούν προβλήματα, κάποια στιγμή αυτοί οι οποίες χρωκερδούν στην ενέργεια, καλό θα ήταν να συμβάλουν και στην προσπάθεια που κάνει η Οργανωμένη Πολιτεία για την υπογειοποίηση των καλωδίων και να μην καρπόνονται μόνο τα κέρδη εις βάρος των πολιτών, εις βάρος των λαϊκών τάξων. Το είπα αυτό έτσι σαν και εγώ πρώτο απολογισμό για την πέλαση κακοκυρίας στην περιοχή μας. Τώρα το δεύτερο, σε ό,τι αφορά τη συζήτηση κύριε Προεδρε, είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί είδα στο 5ο θέμα της τακτικής συνεδρίας, εις ότι προτείνεται από την περιφερειακή πλειοψηφία να επιλογεί ως έδρα συνεδρίας εις την επόμενη φορά η Θήβα. Άρα θα έχουμε τη δυνατότητα, θέλω να πιστεύω, αφού θα καλέσετε όλους τις φορείς, σίγουρα θα είναι και οι πρόσωποι του Δήμου, ο δήμαρχος δηλαδή και δεν ξέρω ακόμα ποιοι άλλοι, θα είναι, είμαι σίγουρος ότι θα τεθεί και σε αυτή τη συνεδρίαση. Ας κάνουμε όμως μια πρώτη κουβέντα για να είμαστε ενημερωμένοι τι πρόκειται να αντιμετωπίσουμε στην ερχόμενη συνεδρίαση που κατά την εκτίμησή μου θα τεθεί θέμα από το ίδιο, το Δημοτικό Συμβούλιο, τον ίδιο το δήμαρχο. Το θέμα ήταν, κύριε Πρόεδρε, η υλοκληρωμένη εγκατάσταση διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων στο Δήμο τα ανάγρασεις της περιφερειακής ενότητας βιοτίας. Είναι ένα θέμα το οποίο και εσείς γνωρίζετε καλά μια που έλκαιρε την καταγωγή σας από την Bε βιοτίας. Και βεβαίως να σας θυμίσω ότι σύσσομαι η τοπική κοινωνία, την δράστηνα βιοδότηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας και ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να κινηθεί πλέον νομικά και να προσφύγει σε εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Εμείς σε μία προηγούμενη έκφραση, σε μία προηγούμενη συνεδρία, συγχωρέστε με το Περιφοριακό Συμβούλιο, είχαμε εκφράσει θέσεις συμπαράστασης και μνημονεύεται μάλιστα αυτή η θέση μας και σε ένα δελτίο τύπου το οποίο εξέδωσε ο Δήμος της Τα ανάγρας. Θέλω κυρίες και κύριοι συνάδελτοι να μου επιτρέψετε, δεν θα το διαβάσω όλο γιατί είναι αρκετά μακροσκελείας, δυο-τρία ζητήματα. Πρώτα απ' όλα η Δημοτική Αρχή Τα ανάγρας διαμαρτύρεται για την απρεπή στάση, όπως ακριβώς σας μεταφέρω αυτολεξί, της διοίκησης και της πολιτικής, γιατί για άλλη μία φορά θέτουν την περιοχή μας συνδίκες επικίνδυνες για τη ζωή, τη δημόσια υγεία και την προστασία του υπέτατου αγαθού του περιβάλλοντος και δημιουργούν μια καινούργια θετηρία απειλής και υψηλής διακίνδυνευσης για τους δημότες και τους συμπολίτες μας. Περνάω δυο-τρεις παραγράφους. Η απόφαση αυτή καταδεικνύει ανάγλυφα την έλλειψη στοιχειώδου σεβασμού στην αυτοδιοίκηση και τους συμπολίτες μας. Έχει ήδη καταδικαστεί, πριν καν εκδοθεί, με σειρά αποφάσεων του Δήμου Τα ανάγρας, αλλά και του Περιφερειακού Συμβουλού της Περιφέριας Τελεάς Ελλάδας, η οποία υιοθέτησε πανηγυρικά όλο τον κορμό των σκέψεων και τεκμηρίων που θεμελιώνει την κατηγορηματική αντίθεση του Δήμου μας. Λέει ότι η χωματερία επικίνδυνεων μέσα από την αδειοδότηση της είναι μια πόμβα με χιλιάδες τόνους επικίνδυνη απόβλητα να μεταφέρονται δίπλα και μέσα από τις πόλεις μας και τους κατοίκους μας. Η Ελλάδα είναι μια μεγάλη απειλή για 25 και πλέον χρόνια υπέτριας εργασίας και διεργασίας σε συνθήκες τυχαίες, απρόσμενες και υψηλής αβεβαιότητας σε όλα τα πεδία της δημόσιας διακυνδύνευσης. Λέει πιο κάτω ότι η απόφαση έκρισης των περιβαλλοντικών όρων είναι ταυτόχρονα και μια απίθμενη διοικητική εθνία και ασέβεια προς τα έργανα του Δήμου και τους συμπολίτες μας. Είναι μια προκλητικό τρόπο. Όλες τις αποδείξεις προσκομίστηκαν κατά τη διάρκεια των σχετικών διαβουλεύσεων για να αποτρέψουν την έγκρισή τους. Ενάντια στις αρχές του δικαίου, που ακούει και στις τοπικές αρχές αλλά και ενάντια στην ομιμότητα και στην επιστημονική τεκμηρίωση παραλάσσει, μεταβάλλει και αγιοποιεί την υποδομή, το χώρο ανάπτυξής της και τα τεχνικά δεδομένα της επικίνδυνης χωματερής, αποφεύγοντας ανεπιτυχώς να απαντήσει στα δεκάδες υπομνήματα του Δήμου Τανάγρας, που ζητούσαν την απόσηρτή της και κατατέθηκαν αρμοδίως έως και πρόσβατα στις 6-12 του 2022. Και προφανώς ανακοινώνει το Δημοτικό Συμβούλιο ότι ομόφωνα αποφασίστηκε να προσφύγουν σε όλες εκείνες τις αρμόδιες δικαστικές αρχές, είτε εθνικές είτε ευρωπαϊκές. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι γιατί το φέρνω ως θέμα. Γιατί από τη μήνα ενώ είχαμε εκφράσει την άποψη ότι πρέπει να συμπαρασταθούμε, υπήρξε η τροποποίηση στο τοπογραφικό, η οποία υπογράφηκε από την αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας και έτσι διευκόλυνε την αδειοδότηση των όρων περιβάλλοντος. Υπό αυτή την έννοια θέλω να ζητήσω να έχω μια ξεκάθαρη θέση, τόσο από την περιφερειακή πλειοψηφία, να επικυροποιήσουμε και η υπόλοιπη τη θέση μας, εάν στεκόμαστε δίπλα στην τοπική κοινωνία, όπως αυτή εκφράζεται με την ομόφωνη απόβαση του Δημοτικού Συμβουλίου ή εν πάση περιπτώσει είμαστε και με τον χοροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ. Και ναι, εξαιρετούμε τη διοίκηση γιατί είμαστε υποχρεωμένοι, θα μου πείτε, και γίνεται η έγκριση των εμπερβετολογικών όρων και από την ίαλι όμως σηκώνουμε και τη Σημεία της Επανάστασης λέγοντας ότι εμείς θα αντισταθούμε. Άρα λοιπόν, σήμερα κύριε Περιφερειάρχη, θα ήθελα μια ξεκάθαρη θέση για το ποιο είναι, γιατί ποια είναι η επόμενη η θέση μας, θα συνδράμουμε νομικά στην προσπάθεια που κάνει ο Δημοστανάγρας. Θα συμβάλουμε αν και πόσο μας επηθεί και οικονομικά στην προσπάθεια αυτή. Θα ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία μέσω της θεματικής αντιπεριφερειάρχου για την βούληση και τη διάθεση να υπερασπιστούμε τη δημόσια υγεία των κατοίκων της περιοχής. Είναι λοιπόν κάποια από τα ερωτήματα που έχουν προκύψει μετά την τελευταία αρνητική εξέλιξη. Με αυτά, κύριε Πρόεδρε, να υποβάλλω τον σεβασμό μου στον αγώνα που κάνουν οι κάθηκοι να καταθέσουμε την αλληλεγγύη και αναμένω τις απαντήσεις σας. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, κύριε Αγωνιστάκη. Εγώ ευχαριστώ. Να συνεχίσουμε με τη συνοδισωπεκυβαλή στο παράταξο. Η παράταξη του κυρίου Γκλέτσου. Η κυρία Μπατελή. Νίκο. Ο κύριος Μπατιός. Ο κύριος Πατζελής είναι συνδεδεμένος. Είναι συνδεδεμένη η κυρία Πατζελή. Η κυρία Πατζελή δεν τη βλέπουμε. Ο κύριος Μαζέκης. Εγώ θα μιλήσω, κύριε Πρόεδρε. Πρώτα πρώτα να πω ότι, χωρίς να είναι δική μου ευθύνη, από λάθος του συστήματος, καθυστέρησα να μπω στη σύνδεση, στη διάρκεια της συνεδρίας σας. Μπήκα μόλις τώρα. Θα ήθελα πολύ πολύ σύντομα, με μία φράση να μου πείτε τι συζητάμε. Είναι το θέμα για τα βιομηχανικά απόλυτα στο δήμο του Τανάγρας, που είχε κάνει ερώτηση για συζήτηση, μάλλον είχε κάνει θέμα για συζήτηση, ο κύριος Αναγνωστάκης. Πόλις πρωτίδου τοποθετήθηκε και ξεκίνησα με τις παρατάξεις. Σύμφωνο. Θα σας αφήσω αν θέλετε, επειδή ήρθα την κυρία Ματζελή, να μιλήσει. Φυσικά εσείς κυρία Ματζελή έχετε τον λόγο. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, θα τοποθετηθούν κυρίως πολύ επικραματικά στο θέμα για την ολοκληρωμένη εγκατάσταση της διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων στο δήμο Τανάγκρας. Αγαπητοί συνάδελφοι, για τη μεθοδολογία μας και για την πολιτική μας άποψη και διαμόρφωση ως περιφερειακό συμβούλιο, εκτιμώ ότι πρέπει να απαντήσουμε, κατά τη γνώμη μου, στα ακόλουθα ερωτήματα. Υπάρχει ρίπανση? Υπάρχει. Και αυτό αποδεικνύεται από όλα τα παρατηρητήρια, από όλες τις εκθέσεις, από όλες τις περιβαλλοντολογικές επιτροπές, αυτοδιοικητικές, περιφερειακές, επιστημονικές. Δεύτερον, θα αντιμετωπίσουμε τη ρίπανση? Ναι, πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Θα πρέπει δηλαδή να ελέγξουμε τη ρίπανση, η οποία έπρεπε μέχρι τώρα να ελέγξει, διότι είναι μια υπόθεση, η οποία είναι περίπου 10 με 15 χρόνια, τα οποία όλες οι κυβερνήσεις, οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί και οι περιφερειακοί, έχουν προσπαθήσει να θύξουν και να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό. Επί προηγούμενου περιφερειάρχητου κ. Μπακογιάννη, υπήρχε μια συμφωνία μέσα στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της περιφέρειας και του ασοπού, υπήρχε μια συμφωνία και με το δήμο Τανάγρας για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα βιομηχανικά απόβλητα σε μια περιοχή βιομηχανική, η οποία μετά εκείνης της βιπέτης της Θεσσαλονίκης είναι η άτοπη μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή την οποίαν έχουμε. Και εμείς ως περιφέρεια θα πρέπει να την προστατέψουμε διότι είναι ένας αναπτυξιακός πνεύμανας και δίβιομηχανικός. Ο ρόλος της οποίας είναι γνωστός σε όλους και δεν χρειάζεται να κάνουμε ανάλυση. Τρίτο ερώτημα, τι θα ελέγξουνε αυτή τη ρίπανση. Θα το ελέγξουν οι ιδιωτές όπως το θέλει οι βασικές αρχές και προαγγελίες του Υπουργείου ή θα το ελέγξουν οι δημοτικές αρχές ή περιφερειακές σε συνεργασία πιθανά και με τους ιδιώτες. Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα και δεν μπορώ να καταλάβω τις διαφορές του Δήμου Τανάγρας επί Μπακογιάννη και της σήμερα. Με προβληματίζει. Δεν γνωρίζω αλλά με προβληματίζει. Εδώ λοιπόν το πρόβλημα είναι ότι, το θέμα, ο στόχος είναι ότι η αυτοδιοίκηση, όλοι οι θεσμοί, προφανώς με ιδιωτικές επενδύσεις, θα το δούμε, έχουμε πάρει απόφαση ως Περιφοριακό Συγγουλιά και κυρίως ο Περιφοριακός Φώσδα που αποραίει αυτήν την ομοθεσία, θα είναι εκείνοι οι οποίοι θα ελέγξουν, θα παρακολουθούν την υλοποίηση του προγράμματος μη ρίπασης του ΑΣΟΠΟΥ. Το να είμαι με το χωροφύλακα ή μη με το χωροφύλακα, εμείς ως παράταξη και επιψήφισης του έργου, το έχουμε πάρει θέση. Στόχος είναι ένας, η μη ρίπαση του ΑΣΟΠΟΥ, η ενδυνάμωση της βιομηχανικής ζώνης, η οριοθέτηση των θεσμών και των ορίων και κατακρίνουμε την κυβέρνηση και όλες τις κυβερνήσεις και επί Μπακογιάννη και τώρα, γιατί καθυστερεί αυτή την υλοποίηση. Τον έσπασαν διάφορες συμφωνίες, οι οποίες είχαν προαναγγελθεί, ή είχαν συμφωνηθεί εμένα, ως Κατερίνα Παντζελή, την παράταξή μου και το Περιφοριακό Συμβούλιο, θεωρώ, δικαιομά σας, δεν με αφορά. Στόχος είναι ένα, ο έλεγχος της ρίπασης του ΑΣΟΠΟΥ, ένα, και δεύτερον, η μεθοδολογία. Αυτά ήθελα να πω σας, ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Κύριοι συνάδελφοι, είναι το θέμα βαθιά πολιτικό και αν θέλετε αναδεικνύει σε όλες τους τις διαστάσεις, τις διαφορές απόψων που υπάρχουν ανάμεσα στις παρατάξεις που δρούν στο Περιφοριακό Συμβούλιο. Όλοι οι νόμοι των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων και χώριζαν τα βιομηχανικά απόβλητα από τα αστικά. Αυτές ήταν και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και τα αστικά απόβλητα αποτελούν το 7,1% και το υπόλοιπο 92 κομματός τα βιομηχανικά. Η νομοθεσία πρόβλεπε περιφερειακό επιχειρησιακό σχεδιασμό μόνο για τα αστικά απόβλητα. Αυτό ήταν τυχαίο. Όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πάτησαν και ακολούθησαν αυτή την πορεία. Για ποιο λόγο? Γιατί τα βιομηχανικά απόβλητα έμειναν στη διαχείριση των ίδιων των βιομηχάνων. Τα οποία εξασφάλιζαν μία άδεια περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ανεξέλεγκτα λειτουργούσαν σύμφωνα με ό,τι επέβαλε το κερδοσκοπικό τους συμφέρον, το καπιταλιστικό κέρδος. Για μας η διαχείριση των αποβλήτων συνολικά είναι αποκλειστικά δημόσιο ενδιαφέροντος. Δεν μπορεί να ανατεθεί σε ιδιώτες και σε αυτή τη βάση είχαμε τοποθετηθεί και στο Περιφερειακό Συμβούλιο όταν συζητιόταν το θέμα. Είμαστε κατά της παρέμβασης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη διαχείριση των διομηχανικών αποβλήτων και είμαστε κατά γιατί πρώτον από τα ίδια τα πράγματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν σύμφωνα με τις σύγχρονες επιστημονικές αντελήψεις γιατί λειτουργούν με βάση τη γνωστή σχέση, κόστους, ωφέλους, κέρδος σκοπικά και με βάση το κλίμα του καπιταλιστικού κέρδους. Σε αυτή τη βάση είχαμε αντιταχθεί και εμείς είχαμε περιεργήσει που είχε συμφωνήσει σε κάποια βάση ότι δήμος θα ανάγραφε. Γιατί τότε είχε πάρει κάποια αντισταθμιστικά φαίνεται ωφέλει που σχετιζόντουσαν με την είσοδο της πόλης του σχηματαρίου και με κάποια άλλη παρέβαση από πλευράς περιφέρειας. Όμως σε αυτή τη βάση και σε αυτή τη φάση η θέση του δήμου αλλά και της τοπικής κοινωνίας είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε αυτή την εγκατάσταση. Συμπαραστεκόμαστε, είναι και δική μας υπόθεση η αποτροπή αυτής της επικατηματικής επενδυτικής δραστηριότητας και ζητάμε με τη σειρά μας από την περιφέρεια να συμπαρασταθεί σε αυτόν τον αγώνα, να συμβάλει σε ό,τι χρειάζεται ο δήμος σχηματαρίου και οι επιτροπές αγώνα που διαμορφώνονται εκεί για τη διεκδίκηση αυτού του εττήματος που και δίκαιο είναι και πολιτικά σε σωστή κατεύθυνση κινείται. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Χρονά. Ο κύριος Γιώτης. Ο κύριος Βουλγαρίς. Καλημέρα κι από μένα. Σήμερα δεν χιονίζει εδώ. Λοιπόν, εγώ λιγάκι είμαι μπερδεμένος με αυτά που ακούω γιατί δεν αναδεικνύεται ένα ζήτημα που είναι ότι αυτά απόλυτα είναι επικίνδυνα και μη επικίνδυνα και εκεί πέρα είναι η αντίδραση του δήμου ενώ στο αρχικό σχέδιο ή δεν είχαν καταλάβει ή δεν το είχαν πάρει πολύ σοβαρά ότι θα είχαν τέτοια κατάσταση. Δεν νομίζω λοιπόν ότι υπάρχει του δήμου κάποια αναδυστυχία. Στην Όχια Σοπού αυτό το έργο εμφανίζεται 15 εκατομμύρια από τα οποία οι 500.000 θα είναι δημόσεις χρηματοδότησης και τα 14,5 του ιδιώτη. Όμως η λέξη επικίνδυνα δεν εμφανίζονταν πουθενά. Μιλάγαμε για βιομηχανικά απόλυτα μόνο. Όχι για επικίνδυνα και μη επικίνδυνα. Και εκεί πέρα υπάρχουν οι αντιρίσεις. Το θέμα το συζητάγαμε 2,5 ώρες εδώ όταν έγινε και είχε έρθει και ο δήμος και είπε τις απόψεις του και τα λοιπά. Και δεν έχει αλλάξει γνώμη παρότι διαφωνώ εγώ με την κυρία Μπατζελή και με την αντίληψη δική της. Πρέπει να σας πω ότι δεν έχει αλλάξει γνώμη. Πιστεύω ότι θα πρέπει να το συζητήσουμε στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο να έρθουν εκεί και από το δήμο και να το δούμε. Και πιστεύω ότι αν είμαστε συνεπείς και εφόσον υπάρχει κάποιος δικαστικός αγώνας από τη στιγμή που έχουμε πάλι την απόφαση αυτή σαν περιφερειακό συμβούλιο θα πρέπει να τη στηρίξουμε και οικονομικά και νομικά για να μην γίνει αυτή η χοροδέτηση από τη στιγμή που υπάρχει και η αρχική απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου. Ευχαριστώ. Η κυρία Πολυζόη έχει ανακοινώσει ότι δεν θα μπορεί να συνδεθεί για κάποιους πυρησιακούς λόγους. Κάποιος από τους ανεξάρτητους θέλει κάτι να πει για τη συζήτηση που κάνουμε. Το λόγο έχει ο κύριος Χιρμανίδης. Κύριε Κύριε Μανίδη, προτού με την άδεια του Προέδρου, ως συζητής έχω τη δυνατότητα για ένα πτώνο να διευκρινήσω κάτι και να μην υπάρξει στρέμπρωση και παρανόηση. Εννοείται, εννοείται. Κύριε Πρόεδρε, έχω την συγκαντάθεσή σας για 30 δεύτερα. Σπέφτω να διευκρινήσω ότι τόσο η παράταξή μας αλλά και η ίδια η τοπική κοινωνία του Δήμου Τανάγρας προφανέστατα δεν είναι ενάντια στην αντιμετώπιση της ρίπανσης εξηγίασης του ΑΣΟΠΟΥ και θα σημειώ τους αγώνεις που είχαν κάνει, τα κινήματα που είχαν αναπτυχθεί για την προστασία του ΑΣΟΠΟΥ. Του αντίον. Αυτό επιθυμούν και εκείνοι, αυτό επιθυμούμε κι εμείς. Όμως, αυτό που πρέπει να διευκρινιστεί από την πλευρά του Περιφοριακού Συμβουλίου είναι εάν στηρίζουμε αυτόν τον αγώνα όχι για την απόκρουση του ελέγχου της ρίπανσης αλλά για την οριοθότηση σε σωτή βάση και σε μέρος που δεν επηρεάζει την λειτουργία της περιοχής του Δήμου Τανάγρας έτσι ώστε να εξυπηρέτησουμε άμπαντες τη στόχη και του ελέγχου της ρίπανσης και της διευθέτησης του ζητήματος των επικίνδυνων αποβλήτων από την άλλη, όμως, σεβασμός στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον και πάνω απ' όλα σεβασμός στις αποφάσεις των τοπικών κοινωνιών γιατί όλα, σας θυμίζω, και σε κεντρικό επίπεδο, και σε περιφοριακό επίπεδο, και σε τοπικό επίπεδο γίνονται με κυριαρχό στόχο και σκοπό να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες και τη διάθεση των τοπικών κοινωνιών. Αυτά τα λίγα, ευχαριστώ και πάλι κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε κύριε Αγνωστάκη. Κύριος Χιρμανίδης έχει το λόγο. Κοιτάξτε να δείτε, είναι ένα θέμα το οποίο είχαμε και στο προηγούμενο περιφερειακό, κατά θέση όχι την άποψη, την γνώση, την ενημέρωση. Εμείς σας υπενθυμίζω ότι ως περιφερειακό συμβούλιο για το συγκεκριμένο ζήτημα σε ό,τι αφορά την έκφραση γνώμης για την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και εισηγηθήκαμε ως πλειοψηφία, αλλά και καθολικά αποφασίσαμε ως περιφερειακό συμβούλιο να έχουμε αρνητική γνώμη. Δεν θα ήθελα να επαναλάβω και να καταχαραστώ τον χρόνο το σκεπτικό μέσα από το οποίο αρθήκαμε σε αυτή την απόφαση, είναι όμως ένα σκεπτικό εμπελιστατομένο που θα έλεγα ότι αποτελεί πλαίσιο που διέπει και χαρακτηρίζει τη στάση της περιφερειακής αρχής, αλλά θα μπορούσα να πω και των υπολοίπων παρατάξεων σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα. Από εκεί και πέρα όμως, όταν εξελίσσεται μια διοικητική διαδικασία, μας φτάνουμε σε επίπεδα που οι υπηρεσίες, εν προκειμένου την απόφαση την έλαβε ο περιφερειακός διευθυντής, στην προηγούμενη περίπτωση την έλαβα εγώ, είναι κάθε φορά ποιος έχει τη δικαιοδοσία να υπογράψει, είμαστε από το νόμο υποχρεωμένοι να αρθούμε σε ατομικές διοικητικές πράξεις από την ώρα που είναι το έτημα νόμιμο και δεν έχουμε νόμιμους λόγους να αντιλέξουμε. Πέρα από αυτό δεν μπορώ να επαναλάβω και δεν θα ήθελα να επαναλάβω και δεν χρειάζεται και να επαναλάβω, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Δεν ξέρω κατά πόσο έχω καλύψει τους συναδέλφους, αλλά είναι μια θέση που δεν μας δίνει την δυνατότητα να κινηθούμε έξω από κάποια συγκεκριμένα όρια. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Κυρμανίδη. Ο κ. Περιφερειάρχης έχει το λόγο. Ευχαριστώ, πρόεδρε. Λίγα έχω να προσθέσω στη συζήτηση, όχι γιατί δεν υπάρχει άποψη ή θέση, το αντίθετο, αλλά γιατί αυτή η άποψη είναι εκπεφρασμένη περί τάση στην προηγούμενη σχετική μας απόφαση περί θηριακού συμβουλίου και συνοψίζεται επαναλαμβάνωστα, όλοι την γνωρίζουμε, αλλά και ένα γυρικοί όνως και το κοινό κοντονισμός που παρακολουθεί. Ο Περιφερειάρχης της Ελλάδας αναγνωρίζει την ανάγκη δεχείρισης και των εφητάμενων και των παραγωμένων δύο μηχανικών αποβλήτων. Αυτό θα πρέπει να γίνει με συγκεκριμένους τρόπους που προβλέπω τα πληντρολογία με μια μονάδα ή οτιδήποτε, αλλά δεν μπορεί να γίνει με ανεξέλεκτη χωρητικότητα πρώτον, δεν μπορεί να γίνει χωρίς μια συμφωνημένη, εμπεδομένη χοροφέτη της δεύτερος, δε μπορεί να γίνει πρωθύστερα της υλοποίησης ή δουλειάζοντας της έναρξης υπόδομων που προβλέπονται όπως αυτές που είναι σε διαδικασία δημοφράτησης, δημοφράτησης ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για τις υποδομές του ΠΑΡΚΟ και βέβαια με συναντήλη του στον παρατηρήσινο που είχε θέσει και το Δημοκρατικό Συμβούλιο Τανάγρας και μας έχει κοινοποιήσει. Θεωρώ, το λέω πανελθυντικά, εντελώς ότι η τύχη της σπόθεσης δεν θα ακριθεί από μια σχεδοτυπική ή τυπική τρογοποίηση τοπογραφικού που υπέγραψε η ίδια της περιβάλλοντος, αυτό και δεν θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά, αλλά αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι τέτοιο τομέα για σκηφίσεις του ζητήματος που μάλλον απείτευγε μια διαφορετική ασθέαση στο που βρισκόμαστε. Πράγματι, έχει εκδοθεί απόφαση περιβαλλοντικών όρων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενεργίας και εκεί, σε συνεργασία με τον Δήμο Τανάγρας, προσπαθούμε να δούμε τι διαχείριση μπορούμε να κάνουμε σε αυτό, ούτως ώστε και βεβαίως η διαχείριση των αγγυλίτων να επιτευχθεί, αλλά και αυτό να μην γίνει όρος που γίνουν κίνδυμους ή ευλογίες ανησυχίες στους συμπολίτες μας. Και μέσα σε αυτό μας συνδεαρκεί η παθή με τον Δήμο και θα γίνει γνωστό ξενοστάσμα το επόμενο διάστημα, όσοι ξέρουν πώς εξελίσθηκε αυτή η υπόθεξη, η οποία σε ένα μεγάλο ποσορστό των θέσεων είχαμε της άλλου και έχουμε ομονόηση. Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να κάνω μια πρόταση, 30 δευτερόλεπτα. Μισόλεπτο κυρία Ματζελή, μισόλεπτο. Ευχαριστώ πολύ. Δευτερολογία, να ξεκινήσουμε... Εγώ μια πρόταση θέλω να κάνω. Πέρα και έξω από την άποψη την οποίαν έχουμε διαμορφώσει πριν τρεις μήνες όπου λάβαμε απόφαση ως Περιφερειακό Συμβούλιο, μετά από περίπου τρεις ώρες συζήτησης, ενδηλυκούς ανάλυσης και ανταλλαγής απόψων, εκτιμώ κυρία Περιφεριαρχα ότι θέμα πρωιμερίσες διάταξης στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Θήβα, υποχρεωτικά πρέπει να μπει το ελόγο θέμα, έτσι ώστε να πληροφορηθούμε με την ενεργό συμμετοχή του Περιφερειακού Φόζδα, ο οποίος είναι και μεταξύ των καθυλιν αρμοδίων περί του σχεδιασμού, ελέγκου και υλοποίησης της εκάστοτες αποφάσεων, αλλά και λήψης απόφασης για την καινούργια περιβατολογική άδεια, να ακούσουμε τους δημοτικούς συμβούλους στο Δημοτικό Συμβούλιο για να έχει το Περιφερειακό Συμβούλιο πλήρη ενημέρωση για την εξέλιξη του θέματος. Δεν μπορεί σε μία εξέλιξη του θέματος, πέρα κι έξω να συμφωνούμε, διαφωνούμε ο καθένας, να πάμε σε μία πρωτεύουσα υποδοχής και να μη συζητήσουμε το θέμα, όπως το έθεσε ο κ. Αναγνωστάκης, επί τους ουσίας και όχι επί της διαδικασίας. Αυτή λοιπόν την πρόταση κάνω, ότι θα πρέπει να είναι πρωιμερίσες διάταξες με ένα χρόνο περιορισμένο, αλλά με την πλήρη συμμετοχή και την ενεργό συμμετοχή και του ΦΟΣΔΕ. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Γιατί ο ΦΟΣΔΕ κυρία Πακελή? Γιατί ο Περιφερειακός ΦΟΣΔΕ κύριε χρονά μου, βάστι του νόμου, είναι αρμόδιος για τον έλεγχο. Δεν θα μπω τώρα στην Ιουσιάνα, εσείς τον θέλετε ή δεν τον θέλετε. Για τον έλεγχο κάνετε. Να τον βάλουμε στο μπαράθυρο, τι να κάνουμε τώρα. Εσείς είναι και ακίνδυνα. Είναι επικίνδυνα αυτά τα ζητήματα. Θέλετε να σας στείλω τη διάταξη του νόμου, ότι είναι και επί αυτόν. Για μια φορά όχι, πρέπει να επιθαρθούν. Για μια φορά όχι, θέλετε να σας στείλω. Κράτο τη διαδικασία σε παρακαλώ. Ποιος είναι ο πιο πέθυνος και τραβάμε εμείς πλάτη μας όλο το φαρός και έρχόμαστε σε σύγκρουση με τη τοπική αυτοδιοίκηση. Τον λόγο παρακαλώ. Τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε, τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε, τον λόγο. Είναι ενισόδευτο να απαντήσω στην κυρία Βαντελή. Όντως στο επόμενο περιγραφό συμβούλιο στη Τύμμα θα το δούμε. Και σίγουρα θα πράξουμε ανάλογα και σίγουρα με την πρότασή σας, κυρία Βαντελή. Κύριε Πρόεδρε, σας ζητάω το λόγο, Κοροπούλη. Για δύο λεπτά, κυρία Βαντελή, θα έχετε το λόγο. Ευχαριστώ. Για ένα λεπτάκι. Θέλω να πω και σε εσάς και στην κυρία Βαντελή, που το λέει τώρα, ότι το έχω ζητήσει δύο φορές να γίνει. Οπωσδήποτε πρέπει να γίνει ένα συμβουλείο περιφερειακό στη Θήβα, διότι έχουμε κάνει σε όλες τις πόλεις, εκτός από εδώ, και οι πολίτες το ζητούν έντονα. Η κυρία Βαντελή έχει απόλυτο δίκιο και πρέπει να γίνει. Το βάζω για τρίτη φορά. Ευχαριστώ πολύ. Αλλαπάντηση δεν έχω πάρει. Δηλαδή, το έχουμε βάλει ως πέμπτο θέμα στην ημερή σας διάταξη για το επόμενο περιφερειακό συμβούλειο να γίνει στη Θήβα. Ευχαριστώ πολύ. Τελειώσαμε με το θέμα της συζήτησης και πάμε στο επόμενο θέμα που έχει η Λεϊκή Συσφύρωση. Παρακαλώ, να μας πείτε δύο λόγια και ενημερωτικά, όπως έχετε γράψει, για τις αγωτικές γενιτοποιήσεις και την πρόταση που έχετε κάνει. Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, σήμερα είναι η ίδια η επικαιρότητα που επιβάλλει να αναφερθούμε στους σεισμούς στην Τουρκία και στη Συρία. Θεωρούμε πως το περιφερειακό συμβούλειο θα πρέπει να εκφράσει την ολόπλευρη συμπαράστασή του στους δοκιμαζόμενους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας από τους σεισμούς και να κάνει ό,τι μπορεί στην κατεύθυνση παροχής υλικής και ό,τι άλλης βοήθειας χρειάζεται. Ταυτόχρονα, θεωρούμε υποχρέωσή μας να πούμε ότι πρέπει να αυσκήσουμε πολιτικές πιέσεις ώστε το απαράδεκτο εμπάρκο που εμποδίζει την αποστολή βοήθειας τους συσμόπληκτους είναι πραγματικά πολιτικά εγκληματικό και πρέπει να ακυρωθεί. Σε αυτή την κατεύθυνση οι ευρωβουλευτές του Κουκουέ κατέθεσαν ήδη με επιστολή πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αξίζει τον κόπο να αντιληφθούμε πως η συμπαράσταση δεν είναι μόνο λόγια αλλά πράξεις και πολιτική πίεση. Το δεύτερο, οι αναφορές που γίνονται στο σημείωμά μας για τις αγροτικές κινητοποιήσεις ξεκινάνε από το ότι ένα κομμάτι από τους αγωνιζόμενους αγρότες που αυτή την περίοδο κινητοποιούνται βρέθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας της Λαμίας με τρακτέλ δίνοντας έναν ξεχωριστό τόνο αποφασιστικότητας για τον αγώνα που αναπτύσσουν. Για κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο οι αγρότες παλεύουν για να μείνουν στο χωράφι και τον τόπο τους διότι με το εισόδημά τους να έχει συνηκνοθεί εξαιτίας του πολύ ψηλού και συνεχώς αυξανόμενου κόσμου της παραγωγής των χαμηλών τιμών παραγωγού, των περικοκπών της ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις επιδοτήσεις ενισχύσεις το ζημιών από την κακοκαιρία και τις ασθένειες στην παραγωγή και στον αγροτικό και κοινοτροφικό κεφάλαιο που δεν αποζημιώνονται από την αεργά και δεν μπορούν πλέον να τα βγάλουν πέρα. Δεν μπορεί η αγροτή και η κοινοτροφική οικογένεια να ζήσει αξιοπρεπώς εφόσον το αγροτικό εισόδημα έχει καταποντιστεί. Το κόστος ζωής στο χωριό έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Οι αγρότες, οι κοινοτρόφοι, όπως και οι άλλοι κάτοικοι των χωριών και των πόλεων καλούνται να πειρώσουν τα πανάκρυβα προϊόντα στο σούπερ-μάρκετ στους σκομμένους λογρασμούς για το ηλεκτρικό ρεύμα. Το νερό, το τηλέφωνο, τη φέρμανση, τις μεγάλες αυτοίς τα κάψιμα, στα νίκια των παιδιών τους που σπουδάζουν και ανααυξάνουν τα κέρδη τους οι εμποροβιομείχανοι και τα μονοπόλια που δραστηριοποιούνται στους τομείς της διατροφής και της ενέργειας. Πώς λέει εκεί η Σπύρος εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στο δίκιο αγορά των αγροτών που είναι και δική μας υπόθεση. Ταυτόχρονα, διατυπώνουμε την πολιτική μας αγανάκτηση για τη στάση της περιφερειακής αρχής που δεν θέλησε να συναντηθεί μαζί τους λόγω άλλων υποχρεώσεων, υποτιμώντας τη σοβαρότητα των ετοιμάτων τους. Ως λαϊκή συσπύροση, θεωρώντας την αγροτική και την κυκλολοφική παραγωγή σαν ιδιαίτερα σημαντικές δραστηριότητες, καθοριστικές στη διαμόρφωση του ΕΕ της Τεραίας Ελλάδας, εκτιμώντας πως τη υποχρεώση της περιφερειακού συμβουλίου είναι η αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων υπάρχουν στον τομέα αυτό, η μελέτη, η υπλοποίηση και συντήρηση των απαραίτητων έργων υποδομής, και φυσικά κάθε δυνατή συμπαράσταση στις αυξανόμενες δυσκολίες αγροτών και κυκλοτρόφων, προτείνουμε, προτείναμε και στην οικονομική επίπεδο, το προτείνουμε και εδώ σήμερα. Ειδική συνεδρία σήμερα με θέμα τα προβλήματα αγροτικής και εκκληρωτικής παραπανείου με την παρουσία και κοροσόπων των αγροτών. Ζητάμε αυτό να γίνει σύντομα στα πλαίσια της έκφρασης και ενεργούς συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις τους που συνεχίζονται. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε και χρονά. Ακούσαμε την ενημέρωσή σας. Καταγράφεται και η πρόταση που έχετε κάνει. Το λόγο έχει ο κύριος Περιφεριάκη. Μόνο για ένα σχόλιο, Πρόεδρε. Να εκφράσουμε όσο οφείλαμε να είχαμε κάνει και στην αρχή της συνεδρίας, στην συμπαράστασή μας και νομίζω δεν δε ενώ σήμερα έλαβα και πλήση ενώ σήμερα έλαβα και πλήση ενώ σήμερα έλαβα και πλήση ενώ σήμερα έλαβα και πλήση έλαβα και πλήση έλαβα και πλήση έλαβα και πλήση έλαβα και πλήση έλαβα και πλήση έλαβα και πλήση έλαβα και πλήση έλαβα και πλήση έλαβα and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and and και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και και