2013.06.03 - ΠΔΕ - Περιφερειακό Συμβούλιο για ΣΕΣ 2014-2020 (Τοποθέτηση Κατσιφάρα) (ΠΔΕ Περ Δυτ Ελλάδας, 2013)
: ...και από τις αρμόδιες υπηρεσίες και βεβαίως από το συγκριτικό μέρος και στοιχεία προβληματισμού πολιτικού. Αγαπητοί φίλοι σχεδιάζομαι σε μια περίοδο που ακόμη είναι αβέβαιο τώρα. Είναι πολύ ρευστά τα πράγματα στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Το δεύτερο στοιχείο που κάνει πιο δύσκολη η συγκυρία που διαμορφώνεται η πρότασή μας είναι ότι εμείς είμαστε πιο βαθιά ως χώρα στη δύνη του κυκλόπτου, στο μάτι του κυκλόπτου. Άρα λοιπόν σε αυτό το μεγάλο έβρος πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ρευστότητας, εμείς ως ερετά όργανα, για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία της χώρας μας, έχουμε τη δυνατότητα να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο, ένα πλαίσιο, να το πούμε καλύτερα, αναπτυξιακής, στρατηγικής για τα επόμενα χρόνια, με βάση βέβαια πάντα την κατανομή και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κόσμων μας. Ξεκινήσαμε ουσιαστικά τη βάση μιας δημόσιας ρήτης εδώ και ένα χρόνο περίπου, που πατούσε πάνω στο στρατηγικό μας αναπτυξιακό σχεδιασμό, εμπλουτίστηκε μέσα από τις πολιτικές του οικογένειου ανταγωνιστικότητας, όχι και την κεντρική ευθύνη επαφών διαχείρισης και ανοίγματος της κεντρικής συζήτησης με την ΕΕ. Είχαμε την ευκαιρία στο αναπτυξιακό μας συνέδριο πριν από 1,5 μήνα να γίνει ένας ανοιχτός διάλογος. Συμμετείχαν όλοι οι φορείς και κεντρική και περιφερειακή και τοπική φορείς. Άρα λοιπόν έχουμε μια βάση αρκετά καλή πάνω στην οποία πατάμε για να διαμορφώσουμε ουσιαστικά την πρότασή μας μετά από το κλείσιμο των δύο κύκλων της τρίτης περιόδου. Θα ακολουθήσει βέβαια το δεύτερο αναπτυξιακό συνέδριο που θα είναι σε 1,5 μήνα. Θα έχει στο διάστημα αυτό γίνει μια πολύ εξειδικευμένη προτοιμασία σε επίπεδο φορέων για έργα, πόρους αλλά υπάρχουν δύο μεγάλες εκκρεμότητες. Το ένα αγαπητοί φίλοι που το θέτω σήμερα αλλά θα είναι ένα μεγάλο θέμα που θα φορά το σύνολο των ελληνικών περιφεριών και το σύνολο των θεσμών είναι η κατανομή των πόρων και η πολυτομεακότητα των προγραμμάτων. Είναι δύο θέματα ανοιχτά. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε. Είναι βέβαιος και το ξέρετε καλύτερα εμού ότι η μάχη με το κεντρικό κράτος δε λέω κατά βάση με την πολιτική, λέω με το κεντρικό κράτος θα είναι σκληρή και δύσκολη, κανείς δεν εκχωρεί αρμοδιότητες, κανείς δεν θέλει να εκχωρήσει αρμοδιότητες. Άρα λοιπόν υπήρχονται δύο ερωτήματα. Ποιοι είναι οι πόροι, οι διαθέσινοι, υπολογίζουν ότι ακόμη και σήμερα σε επίπεδο χώρας με Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουν συμφωνηθεί, γιατί δεν έχει ακόμη προϋπολογισμό η Ευρώπη. Ξέρουμε περίπου μαζί με τους τόρους μπαίνει και το θέμα ποιοι πόροι που θα υπάρχει σε συσσόρευση των πόρων. Θα υπάρχει στα τομεικά προγράμματα, στα κεντρικά ή θα υπάρχει στα περιφερειακά. Νομίζω ότι η δουλειά που έχουμε κάνει, το μήνυμα που βγαίνει από λογιστικά και μόνο από τη μέχρι τώρα διακίνηση του πρώτου, του δεύτερου, του τρίτου κοινοτρικού πλαισίου στήριξα αλλά και του ΕΣΠΑ βγαίνει ότι για πρώτη φορά οι συνθήκες είναι πολιτικά ορίμες, μπορούν διαχειριστικά και αντικεινικά να διαχειριστούν οι πόροι με βάση τα περιφερειακά στρατηγικά αναπληξιακά σχέδια, τα σχέδια δηλαδή των περιφεριών.