2014.01.28 - ΠΔΕ - ΕΣΠΑ & Διαφάνεια (4. Δηλώσεις Κατσιφάρα) (ΠΔΕ Περ Δυτ Ελλάδας, 2014)
: Κανόνες ελέγχου και διαφάνειας στα έργα ΕΣΠΑ είναι μια σημαντική παράμετρος σε όλη την προσπάθεια υλοποίησης και εκτέλεσης των έργων ΕΣΠΑ. Πρέπει να διαχειριζόμαστε πάντα με τον καλύτερο, διαφανή και πιο στοχευμένο τρόπο τα δημόσια χρήματα, είτε είναι ευρωπαϊκά, είτε είναι εθνικά, είτε είναι τοπική πόρυ. Είναι ένα μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στην κοινωνία, ότι οι φορείες έχουν αντιληφθεί την ευθύνη τους και η Περιφέρεια αυτό ακριβώς σήμερα το μήνυμα στέλνει προς την κοινωνία, προς τους πολίτες. Ότι η Περιφέρεια είναι ένας θεσμός που έχει διαμορφώσει όλες τις δομές της, έχει εντάξει τη διαφάνεια σε όλες τις διαδικασίες υλοποίησης των έργων ΕΣΠΑ. Έχουμε κάνει μια πολύ καλή προετοιμασία, βέβαιος είναι η μία πτυχή της παρέμβασης σήμερα, οι διαφάνειες και οι κανόνες ελέγχουν στη διαχείριση των έργων ΕΣΠΑ. Η άλλη πτυχή, που έχει και αυτή την ιδιαίτερη σημασία, είναι η ίδια η πορεία υλοποίησης των έργων ΕΣΠΑ στην Περιφέρειά μας, τη χρησιμοτητά τους στην τοπική κοινωνία και πάνω απ' όλα σε ποια φάση βρίσκονται τα έργα σήμερα. Βέβαιος, έχουμε να δούμε και ένα εξίσου σημαντικό θέμα, τι κάνουμε την επόμενη προγραμματική περίοδο. Είναι 2014, αρχή του 2014, και είναι η χρονιά που θα ξεκινήσει η νέα προγραμματική περίοδος, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ. Ποιες είναι οι προτεραιότητες, ποιες είναι οι στόχοι, σε ποιο επίπεδο βρισκόμαστε σήμερα, είναι ζητήματα που αφορούν όλη την κοινωνία, αλλά πρέπει να ξέρουν οι πολίτες ότι οι περιφεριάς μας, μαζί με τους χωρίς διοικείες της, έχουν διαμορφώσει ένα ρεαλιστικό αναπτυξιακό πρόγραμμα με κατευθύνσεις, με προτεραιότητες, με έργα που θα είναι χρήσιμες στον πολίτη. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανεργία, πρέπει να δημιουργήσουμε θέσεις απασχολής, πρέπει να διαμορφώσουμε ένα αναπτυξιακό περιβάλλον με προτεραιότητες, για να μπορεί και η περιφεριά μας να είναι οικονομικά ισχυρή, αναπτυξιακά ισχυρή, και να είναι μια περιφερία που θα χρανήσει την κοινωνική συνοχή, που είναι απαραίτητο συναντικό για να μπορούμε να βρούμε όσο γίνεται πιο γρήγορα από την κρίση. Ως περιφερία έχουμε εντάξει και τις νέες πολιτικές στην επόμενη προταματική περίοδο, είναι η καινοτομία, η έρευνα, η στήριξη επιχειρηματικότητας, καθώς και ένα νέο μεγάλο οικονομικό εργαλείο που θα φέρει πόρους θα αναπτυξούν νέες πολιτικές, που είναι η Μακροπεριφέρεια Ανδριατικής Ιωνίου. Η Μακροπεριφέρεια μπορεί να μην φαίνεται ακόμη κατανοητή στην κοινωνία, αλλά είναι η απάντηση στο ερώτημα που θέτουν όλοι οι πολίτες, οι συμπολίτες μας, καλά κύριε Περιφεριάχη. Νέα κρίματα δεν θα φέρουμε στην περιφεριά μας, πέρα από αυτά που ξέραμε μέχρι σήμερα. Δεν θα ανοίξετε πόρτες νέες για να φέρετε πρόσθετους πόρους στην περιφεριά μας. Η Περιφέρεια αυτό ακριβώς έκανε, απάντησε στο έτοιμα της τοπικής κοινωνίας των χωρέων και των πολιτών για να έρθουν πρόσθετοι πόροι στην περιφεριά μας μέσα από ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο, αλλά και ένα πλαίσιο νέων πολιτικών. Η Περιφέρεια ανοίγει νέους δρόμους. Δεν συμβάζεται με την Ανδράνια, δεν μένουμε παρατηρητές και η ευθύνη δικιά μας είναι να συμβάλλουμε με όλες τις δυνάμεις μας και όλοι πάντα μαζί να προχωρήσουμε γρήγορα τα έργα τα οποία έχουμε ετάξει και έχουμε σχεδιάσει, να κάνουμε έναν καλύτερο σχεδιασμό από το προηγούμενο, έχοντας και τη μεγάλη επειρία και βεβαίως πάνω απ' όλα ότι η Περιφέρεια έχει πολιτικές, έχει διαδικασίες που διασφαλίζουν τη διαφάνεια και τους κανόνες ελέγχου όλων των έργων που υλοποιείται είτε από πλευρά της Περιφέρειας είτε από όλους τους χωρίς που διαχειρίζονται έργα έσβα. Έργα έσβα δεν διαχειρίζεται μόνο η Περιφέρεια, χρηματοδοτεί. Διαχειρίζονται τα ειδηματά μας, τα πανεπιστήμια, τα νομικά πρόσωπα, η δήμη, η επιμελητήρια, η επιχειρηματικότητα, άρα για μας προτεραιότητα είναι όλοι όσοι διαχειρίζονται έργα έσβα να είναι μέσα στην κεντρική φιλοσοφία τους τη διαφάνεια, οι κανόνες ελέγχου, η χρησιμότητα των έργων στην τοπική κοινωνία και πρέπει να στείλουμε και ένα νέο μήνυμα. Χρήσιμο έργο είναι αυτό το οποίο απαντά και δίνει λύση στις ανάγκες της κοινωνίας, δηλαδή είναι χρήσιμο για το πολίτη, δίνει λύση στις ανάγκες του πολιτότητα.