26th Palc Day 1 Part 11 (Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΜΠ, 2021)
: Μετά την ολοκλήρωση λοιπόν των εισηγήσεων από τους συναδέλφους, πολύ ενδιαφέρουσες όλες οι εισηγήσεις που ακούσαμε και τους ευχαριστούμε πάρα πολύ γι' αυτό. Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την ζωντανή συνεδρία, στην οποία θα συμμετέχουν οι εισηγητές των παρουσιάσων και κάποια από τα μέλη των συγκεκριμένων ομάδων. Συγκεκριμένα θα συμμετέχει η κυρία Αλεξάνδρα Παπάζογλου, η κυρία Γεωργία Κατσίρα, η κυρία Γιαννοπούλου Αγγελική, η κυρία Γιαννοπούλου Γεωργία, η κυρία Ριαίδα Παπαϊοάνου, η κυρία Σοφία Ζαπουνίδου, η κυρία Εύικα Ραχρίστου, ο κύριος Αλέξανδρος Ιλιάκης, η κυρία Γάθη Γέγιου, η κυρία Άρτη Μισχαλιπλίογλου, η κυρία Άννα Μάστορη και ο κύριος Παντελής Μπράτης. Μπορεί να ξεκινήσει η συνεδρία, νομίζω η κυρία Παπάζογλου μας έχει πει ότι θέλει να ξεκινήσει να μας πει κάποια λόγια. Κυρία Παπάζογλου έχετε τον λόγο. Ευχαριστώ πολύ, εγώ θα ήθελα να πω ότι χαίρομαι ως συνέχεια βασικά του ερωτηματολογίου που έκανε η Ένωση. Είναι εξαιρετικές οι παρουσιάσεις και η συμμετοχή των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθυκών στην κατά Covid εποχή. Ωραία, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Έχετε να προσθέσετε κάτι πάνω σε αυτό? Συγγνώμη. Έχετε να προσθέσετε κάτι πάνω σε αυτό, κάτι άλλο? Είναι πολύ ωραία η παρατήρηση. Εγώ θα ήθελα να προσθέσω, αν γίνεται, αν δεν διακόπτω κάποιον. Θα ήθελα, το λέμε και στην παρουσίασή μας, αλλά νομίζω ότι είναι κάτι που αξίζει να το πούμε, ότι οι βιβλιοθήκες ήταν ήδη στην ηλεκτρονική εποχή. Δηλαδή, αν δεν είχαμε χτίσει όλα αυτά τα χρόνια μία υποδομή, χάρις τα προγράμματα χρηματοδότησης, χάρις το όραμα που είχανε κάποιοι παλαιότεροι συνάδελφοι και ακολουθήσαμε και εμείς, σήμερα δεν θα μπορούσανε κάποια πράγματα να λειτουργήσουν ομαλά. Δηλαδή, φυσικά το προσωπικό και από πριν, αλλά και σήμερα, προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, αλλά αν δεν υπήρχε αυτή η υποδομή, νομίζω ότι δεν θα τα είχαμε καταφέρει. Και αυτό είναι μία απόδειξη ότι οι βιβλιοθήκες βλέπουν μπροστά, ότι οι βιβλιοθήκες πάντοτε εκμεταλλεύονται την τεχνολογία, νέονται από αυτήν και προσπαθούν να προσφέρουν καινοτόμες υπηρεσίες. Άρα, κάποια πράγματα τα οποία ήταν καινοτόμα πριν κάποια χρόνια, όταν εμείς τα δημιουργούσαμε, αυτή τη στιγμή, μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, έγιναν ο κανόνας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, γιατί μιλώ από την εμπειρία των Ακαδημαϊκών Βληθυκών, αλλά και για την καθημερινότητα πιάτων φοιτητών και των φοιτητριών που εξυπηρετούμε. Οπότε, θα ήθελα να πω ένα συγχαρητήρια και στα άτομα που τα οποία οραματίστηκαν πριν χρόνια όλα αυτά, στα άτομα που τα δημιούργησαν, και φυσικά και ένα συγχαρητήρια, αξίζουν συγχαρητήρια λοιπόν και στους συναδέλφους, που τώρα προσπαθούν αυτά να τα συντηρούν, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη φυματοδότηση. Ευχαριστώ. Ωραία, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Υπάρχει κάποιος άλλος από τους εσυγκυτές που θέλει να προσθέσει κάτι? Να προσθέσω και εγώ κάτι? Να προσθέσω κάτι. Συμβουλικά σε αυτό που είπε η Σοφία, ότι αντίστοιχα και τα πανεπιστημιακά, τα τμήματα, τουλάχιστον το ΠΑΔΑ, το Τυνάβουλη Αθιονομίας και Αθιονομίας του ΠΑΔΑ, αλλά φαντάζομαι και, είμαι σίγουρος δηλαδή, ότι και το Ιόνιο και το Διεθνές Πανεπιστημίου, το Τυμάτο της Αλλονίκης το αντίστοιχο, ότι ήμασταν ήδη έτοιμοι και εμείς όσον αφορά τις πλατφόρμες, το E-Class, τα ηλεκτρονικά μαθήματα, τα quiz. Δεν αλλάξε κάτι όσον αφορά το να περάσουμε από τη μια μέρα στην άλλη. Είχαμε ήδη έτοιμοι, δουλεύαμε απλώς μέσα από την τάξη το E-Class και κάναμε τα ίδια πράγματα και απλώς αναγκαστήκαμε μέσα σε αυτές τις συνθήκες, να περάσουμε μέσω του Teams, το ηλεκτρονικό, χωρίς να υπάρχει κάποια αλλαγή όσον αφορά τον τρόπο διεσκαλίας. Αυτό. Ωραία, ευχαριστούμε πολύ κύριε Μπράτη. Υπάρχει κάποιος άλλος που θέλει να πάρει το λόγο. Εγώ θα ήθελα να πω κάτι. Ναι, κύριε Βιάκη. Για μένα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, όταν το Μάρτιο ως εργαζόμενος στις Βιβλιοθήκες, σε μία μέρα, μία ανοιχτή που λένε από βιβλιοθήκες γεμάτες κόσμο, εμείς μπορούμε να είχαμε και 500 φοιτητές, ειδικά στην εξεταστική, κατακτήσαμε σε μία νέα περίοδο, μία νέα εποχή, με άδεια κτίρια, με άδεια τα βιβλιοστάσια, και μόνοι μας στην ουσία, ως συνάδελφοι, να παλεύουμε με νύχια και με δόντια, να προσαρμοστούμε σε μία νέα κατάσταση και να εξυπηρετήσουμε τους φοιτητές μας, οι Δημοτικές Βιβλιοθήκες στους δημότες, οι Σχολικές Βιβλιοθήκες στους μαθητές και τους καθηγητές. Νομίζω ότι τα πήγαμε καλά, όπως από το λίγο χρόνο που είχα, στα πλαίσια του συνεδρίου, μας πουτά ποτέ έχουμε να δω τις παρουσιάσεις των συναδέλφων, θεωρώ ότι ήμασταν, μπορεί να μην ήμασταν τόσο καλά προετοιμασμένοι, αλλά ήμασταν προετοιμασμένοι, όπως είπε και η Σοφία, είχαμε περάσει σε μια ηλεκτρονική εποχή, το είχαμε κάνει αυτό το βήμα και νομίζω τώρα έχουμε όλες τις θυλάμεις να αντιμετωπίσουμε και άλλες προκλήσεις που θα έρθουν στο μέλλον. Εγώ θα ήθελα να σχολιάσω από τη δική μου την πλευρά ως εργαζόμενος στην Βιβλιοθήκη του Πολυτεχνίου, ότι ακόμα υπάρχει μια απροθυμία κάποιων μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας, να προωθήσουν εναλλακτικές πηγές για τα μαθήματά τους, όπως είναι ηλεκτρονικές, και παραμένουν προσιλωμένοι σε ένα έντυπο βιβλίο, το οποίο είναι ανοιχτή, είδαμε πόσο δύσκολο μήτανε κανείς να έχει πρόσβαση σε αυτό το αντικείμενο και ήρθα και εδώ μια σίτση που έχει γίνει και θα πρέπει να ξαναγίνει με τους Έλληνες εκδότες για την πρόσβαση στο ηλεκτρονικό περιεχόμενο των βιβλίων τους. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, το ξέρουν όλοι και όσοι ασχολούνται με την Αμελήμ, αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει να το δούμε συλλογικά ως κοινότητα, συμπεριλαμβάνω στην κοινότητα και τους εκδότες, φοιτητές και το υπουργείο, να βρεθεί μία λύση. Ήταν μία καλή κίνηση που έγινε από το ΣΑΑΒ, τις εργασίαμε το υπουργείο να προσθεθούν τα ηλεκτρονικά βιβλία του Έλζεδη και του Σπρίγκερ στον Εύδοξο, καθώς και τα βιβλία του Κάνπου. Αυτό έδειξα ότι έχουμε ένα αντίβαρο έτοιμο, οι βιβλιοθήκες είναι έτοιμες και τη νέα εποχή. Αυτή είναι η δική μου συνύσκορα, όσο πάντων. Ευχαριστώ πολύ. Ωραία, ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Ιλιάκη. Νομίζω είδα κάποια εκεί στη Γυρία Καραχρίστου, κάποιο νέδμα. Ωραία, λαμβάνετε τον λόγο. Θέλω κάτι να συμπληρωθεί ότι η υποχρηματοδότηση είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, το οποίο και αυτό θα πρέπει να το δει η Πολιτεία και οι εγκάστοτε πριδανίες, ούτως ώστε οι βιβλιοθήκες να μπορέσουν να παρέχουν αυτά που χρειάζεται να παρέχουν σε όλους. Μιλάω για τις ακαδημαϊκές, αλλά και στο σύνολο οι βιβλιοθήκες δυστυχώς πλήττονται και πλήττονται από το 2009. Ωραία, κυρία Καραχρίστου, ευχαριστώ πολύ για την επέμβαση, παρέβαση. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι άλλο που θέλετε να προσθέσετε. Θα ήθελα να προσθέσω εγώ κάτι, αν μου επιτρέπετε. Ναι, εσύ θα. Εμείς πάντως στην βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα ήθελα να πω ότι είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από την ανταπόκριση των χρηστών στις υπηρεσίες που προσφέραμε όλο αυτό το διάστημα. Δηλαδή βλέπουμε ότι εμείς από τον Μάρτιο που κλείσαμε μέχρι τον Νοέμβριο, είχαμε περίπου 15.700 δανεισμούς. Δηλαδή, αυτό σημαίνει ότι και οι υπηρεσίες μας προσαρμόστηκαν στα δεδομένα, αλλά και οι χρήστες ανταποκρίθηκαν. Και θέλουμε αυτή την καλή διάθεση από τους χρήστες για να έχουμε και εμείς τη δύναμη και να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες μας και να προσφέρουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Συμφωνώ πάντως με τη κυρία που μίλησε πριν από λίγο. Συγγνώμη, μου διαφεύγει ο όνομά σας. Συμφωνώ ότι η χρηματοδότηση είναι πολύ χαμηλή, έχουμε πολλά θέματα οικονομικά. Η κυρία Καραχρίστου, συγγνώμη. Ναι, ευχαριστώ πάρα πολύ, η κυρία Καραχρίστου. Πρέπει να δώσουμε μεγάλη βάρητα και να πιέσουμε τους φορείς ηγεσίας για χρηματοδότηση περισσότερο να κατανοήσουν το έργο μας, γιατί κάπως έτσι μετά από αυτή την κατανόηση θα έρθει και η χρηματοδότηση. Τα επιχειρήματά μας να είναι πολύ βάση μας, όπως αυτό. Οπότε, επαξάνω αυτό που είπατε, η κυρία Καραχρίστου. Ευχαριστώ πολύ. Ωραία και εμείς ευχαριστούμε πολύ, η κυρία Παπαϊωάννου. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος άλλος που θέλει να προσθέσει κάτι. Απλώς να πω ότι αν υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις, οι οποίες δεν έχουν μεταφερθεί προς τους συμμετέχοντες, για όποιον έχει κάποια ερώτηση και μπορεί να μας στείλει στο email του συνεδρίου, έτσι ώστε να την μεταφέρουμε εμείς μετά το συνεδρίο στον ενδιαφερόμενο, έτσι ώστε να απαντήσει εκείνος. Πριν συνεχίσουμε, νομίζω ότι ολοκληρώσαμε τη συνεδρία, δεν υπάρχει κάτι άλλο που θέλει να προσθέσει κάποιος από τους παρευρισκόμενους. Ευχαριστώ πάρα πολύ όλους.