Συνέχιση 8ης τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου στις 27 Ιουλίου 2021 (Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2021)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE για τον κύριο Δέδε, το είπα και πριν αρχίσει η συνεδρίαση, ότι γνωρίζει προσωπικά και έχει αρχίσει ο ίδιος, ως γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών, τα έργα αυτά, τα έργα αυτά που έχουν καθυστερήσει τεχνικά έργα, ιδραμπλικά έργα, αντιπλημμυρικά έργα και τα έχει πληρώσει η Κορινθία μας, κυρίως αφορούν τις κατάδι περιοχές από την Κόλινθ ως τα σύνορά μας το Δερβέν και στα Μαύρα Λιθάρια και έχουμε αργήσει αυτό, θα ήθελα να πω, είναι σημαντική όμως το ξεκόλυμα αυτό, γιατί οφείλουμε αυτά τα έργα να τα αποδώσουμε και με αυτά τα έργα, όσο εμποδίσουμε αυτά τα συμβάντατα πλημμυρικά, τότε συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Προχωράμε, λοιπόν, αν δεν υπάρχουν ερωτήσεις στις τοποθετήσεις, ο κύριος Πουλοκέφαλος. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους και εγώ. Θα έλεγα ακριβώς στο συνάγιο αυτό που είπε ο κύριος Γιωλής, ότι πραγματικά από την εποχή που ο Γιώργος Κοδέδας, ο δικαιολογικός πράταξής μας, ήταν στο Υπουργείο, είχε δρομολογήσει και είχε βάλει σε μία ρότα αυτά τα έργα, τα οποία πρέπει να γίνουν και είναι απαραίτητα να γίνουν. Τώρα, γιατί καθυστέρησαν τόσο πολύ, δεν ξέρω, ας ακούσουμε τις απόψεις εκείνων που όφειλαν να τα έχουν προχωρήσει και δεν τα έχουν προχωρήσει στο παρελθόν. Εμπάση, ο τόσος εμείς είμαστε θετικοί, γιατί πρέπει και κρίνουμε ότι αυτά τα έργα είναι απαραίτητα, όπως ακριβώς και με τους όρους που θέτει η εισήγηση, πρέπει να προχωρήσουν, γιατί ήδη έχουν καθυστερήσει. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Ευχαριστούμε. Ο κύριος Μπουντρούκας. Ο κύριος Μπουντρούκας δεν έχει έρθει προς το παρόν, κύριε Πρόεδρε. Ωραία, ωραία. Προχωράμε στον κύριο Γόντικα. Ναι, αγαπητές ένα αδερφή, καλησπέρα. Κοιτάξτε να δείτε. Είναι ένα έργο, είναι μια μελέτη, που κανένας δεν μπορεί να μας ζητήσει την αναγκαιότητα. Όμως εδώ, μιας και ο Γιώργης οδέδεσε, μας έστειλε μήνυμα, και ο Γιώργης ο κουλοκέφαλος του έπλεξε το εκόμιον, πρέπει να απολογηθείτε, αγαπητοί συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, του Πασοκάιντε και ο λίγον του ΣΥΡΙΣΑ. Γιατί για τις αρχές δεκαετίας του 90', του 2000, παραδόσατε τους αυτοκινητόδρομους στο Μεγάλο Κεφάλαιο, το Μωρέα και την Ολυμπία Οδοασμή, μην πάω στους άλλους. Τους παραδόσατε και μάλιστα το φέρατε στη Βουλή και ψήφιζε η Νέα Δημοκρατία και το Πασοκ με τα μπουνιά, την παράδοση των αυτοκινητόδρομων στο Μεγάλο Κεφάλαιο, με τα γνωστά αποτελέσματα, διώδια, κατασκευαστικά και τα λοιπά, πανοπρίκια που παίρνουν, δεν είναι της ώρας. Μελετήθηκαν, λοιπόν, αρκετά πριν, δεκαετία το 80' και το 90', αυτοί οι δρόμοι, για να παραοδούν στο Μεγάλο Κεφάλαιο. Και σας ρωτώ, αγαπητοί μου συνάδοκτοι, αυτά τα έργα, τα αποστραγγιστικά, τα αντιπνημιρικά, κατά αντί της Εθνικής Οδού, έπρεπε να ήταν μαζί έργα κατασκευασμένα, μαζί με την Εθνική Οδόνα ή όχι. Νο καημός σας, δεν ήταν να κάνετε τέτοια έργα προστατεύσετε τη ζωή, την περιουσία, το βιώστη, των λαϊκών στρωμάτων. Ο καημός σας ήταν να είναι άρων, άρων, όπως, όπως, να φτιαχτούν τα έργα για να τα παραδόσουν στο Μεγάλο Κεφάλαιο. Με αποτέλεσμα, τι γινόταν όλα αυτά τα χρόνια. Τα νερά που πήγαιναν με τη βούληση του Θεού, σε μικρά ρευματάκια και τα λοιπά, να μαζεύονται και να πηγαίνουν τώρα. Νερά τριών και πέντε χιλιομέτρων να πέφτουν σε ποτάμια των δέκα μέτρων, που καταλήγουν στη θάλασσα σε ένα μέτρο. Δεν θα πνιγεί ο τόπος όλος. Ήθελε πολύ, θέλει πολύ φιλοσοφία και επιστήμη να γίνει αυτό αντιληπτό. Γιατί δεν είναι μόνο σε εκείνη την περιοχή που κουβαντιάζουμε τώρα, είναι και στο Μωρέα, στην περιοχή της Τρίπολης, στην περιοχή της Άνω Μεσαινίας, νίκηκε η ίδια η Καλαμάτα το 16, από αυτά τα κατασκευαστικά κατορθώματά σας. Άρα λοιπόν εδώ, δεν πρέπει να υπερηφανεύεστε όπως υπερηφανεύεται ο Γιώργος Οδέδες, πρέπει να απολογηθείτε και σε πολιτικό επίπεδο γιατί τα κόμματά σας έχουν την ευθύνη που έφτασε το πράγμα εδώ, που έφτασε με τις Αθηνικές Οδούς και την παράδοση στο Μεγάλο Κεφάλαιο και αυτά τα λάθη, τα λέω συνειδητές επιλογές που εξυπέρονται στο Μεγάλο Κεφάλαιο και για το οποίο θα πληρώσει για αυτές τις κατασκευαστικές, θα πληρώσει δηλαδή πάλι ο λαός και το τρίτον για τις ζημίες που τόσα χρόνια έχει ο λαός και σε πολιτικό επίπεδο λέω τα κόμματά σας που κυβέρνησαν αλλά και σε περιφερειακό, τοπικό, μιάς και είχατε στελέχει αυτό το κομμάτι όταν ήσαστε και είχατε την ευθύνη και σε δήμως και σε περιφέρειες. Να γιατί σας ψέχουμε ενώ σε αυτά ομολογείτε και συμφωνάτε, σκοτωνώσαστε για τα πανηγύρια. Έτσι με ρώτησε ένας δημοσιογράφος και το είπα σήμερα και συγγνώμη αν παραξηγηθεί κανένας. Είστε για τα πανηγύρια και να σκοτώνεστε ποιος είναι καλύτερος πανηγυριτζής. Λοιπόν, εμείς ψηφίζουμε υπέρ γιατί να γίνεται, αλλιώς τέτοια έργα πρέπει να γίνουν, αλλά έχετε ευθύνη όλοι σας και πρέπει να καταλογιστούν κάποτε. Ευχαριστώ πολύ. Προχωράμε ο κύριος Πετράκος. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, κύριες και κύριοι, κύριοι Περφυριάρχοι, κύριες και κύριοι συνάδελφοι. Είναι ένα, όχι απλώς αναγκαίο, κάτι παραπάνω απ' αναγκαία, αυτά τα έργα που πρέπει να γίνουν στο συγκεκριμένο δρόμο. Διότι η Κορυνθία έχει και γενικότερα η περιοχή όλη αυτή, στην οποία γίνονται τα έργα και όχι μόνο αυτή, έχει υποστεί σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα στο παρελθόν. Όπως έχει γίνει και απ' το Μωρέα, η ίδια η Καλαμάτα. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν το έργο αυτό να γίνει, έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Ψηφίζουμε συνεπώς υπέρ το να γίνει, να προχωρήσει άμεσα αυτό το έργο και θέλουμε και εμείς να τονίσουμε ότι επειδή έπρεπε να πείσετε τον κόσμο, όχι εσείς προσωπικά, ο καθένας, αλλά το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, ότι είναι τόσο καλό, λα τα σδίτ, που πάρα πολύ ωραία τα σδίτ, είπατε, δεχτήκατε οι κατασκευαστές, ενώ παίρνανε τα διώδια από την πρώτη στιγμή, να μην κάνουν τα αναγκαία διπλημμυρικά έργα, δέχτηκαν οι κυβερνήσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό. Για γίνεται τώρα δηλαδή να περιμένουμε για την Καλαμάτα σε κανιά πενταετία, οπότε καταλαβαίνω μια και τώρα. Ξεκινάει στην Κοριντιά να πω ένα πικρόκολο σχόλιο. Λοιπόν, τέλος πάντων το έργο πρέπει να γίνει και γι' αυτό είμαστε υπέρ. Κύριος Τζεμπενζής. Όχι. Η κυρία Λιμπεροπούλου. Ο κύριος Κάτσαρης. Να επαναλάβω κι εγώ τα ίδια που είπε ο σύντροφος Σοβώτικας και ο σύντροφος Πετράκος. Για το μεγάλο κεφάλαιο τα πάντα και εξασφαλισμένα κέρδη επιπλέον. Και άμα έχουν και μειωμένες διελεύσεις, μια χαρά. Εκεί ένα σωρό εκατομμύρια περισσεύουν. Τόσα χρόνια δεν περισσεύαν ή μάλλον, όπως μας πουν για το χέρι ο κύριος Περιφερειάρχης, δεν έγινε τίποτα τόσα χρόνια. Και στα αντιπλημμυρικά. Έτσι. Όπως δεν έγινε για τα αμέα, όπως για τον πρωτογενή τομέα, όπως τα δίκτυα άρδευσης, όπως, όπως, όπως. Να γίνει το έργο, ναι, να γίνει το έργο, αλλά να ξέρει ο ελληνικός λαός, ο πελοποννησιακός λαός, ότι αυτό το έργο θα το δίπλο, τρίπλο, τετραπλό πληρώσει για να οικονομάνε οι εταιρείες. Που λογικό είναι να θέλουνε να βγάλουνε κέρδος και πολύ λογικό είναι να μην θέλουν να πληρώσουνε το κόστος. Και το κόστος να το πληρώνει ο λαός. Άμα κάποια στιγμή ο λαός καταλάβει ότι χωρίς τους μεγάλους καρχαρίες θα μπορέσει να απολαμβάνει τον μόθο του και τον κόπο του αυτός και όχι να του το ξεζουμίζουνε πολλαπλά, μια περίπτωση είναι η συγκεκριμένη, θα την πληρώσει, μπορεί και να αλλάξει αυτή η κοινωνία. Υπέρ, αλλά με όλες αυτές τις παρατηρήσεις όπως και την προηγούμενη στην Άρα. Ευχαριστούμε. Κυρία Νικολάκου. Κεκίνησανε? Ναι, ναι. Οι προστάτες του λαού εδώ που μίλησαν πριν από λίγο είναι όλοι του κυριογόβικα, οι οποίοι ψηφίζουν θετικά αλλά καταγγέλουν όλους τους άλλους για αυτά που έχουν συμβεί και κόμματα και πρόσωπα. Επανέλαβαν μια κριτική του κυρίου Περιφεριάκη εχθές λέγοντας ότι μας τώρα μαζί είπαν οι Γιτζίτες. Δεν ξέρω τι λένε οι πόλοι της συναδελφίας αλλά εμείς τα μέλη της Νέας Πελοποννήσου λέμε ναι στα πανηγύρια που γίνονται στα χωριά μας το καλοκαίρι και στα αιτήματα των πολιτιστικών συλλόνων των περιοχών. Λέμε ναι στην προβολή των τοπικών μας προϊόντων, λέμε ναι πάντα όταν θεωρούμε ότι γίνεται μια δράση η οποία δίνει τη δυνατότητα σε απομακρυσμένες κύριος και ορεινές περιοχές να βρουν ζωντάνια κάποια χρονικά διαστήματα του καλοκτηριού. Η προβολή που έγινε χθες απέναντι στον κ. Γώδικα όπου ο κ. Νίκας τον έβαλε στη θέση του θυμίζοντάς του το βρώμικο 19 είναι κάτι που δεν τον έφερε σε κατάσταση να συνέλθει από τι είδα. Η άποψη της παράταξής μας είναι συγκεκριμένη. Είμαστε υπέρ των συμβάσεων παραχώρησης, έδωσαν τη δυνατότητα να έχουμε αυτοκινητόδρομους ασφαλείς και γρήγορους, οι μεγάλοι δρόμοι ανοίγουν ο ίσχυρος στην ανάπτυξη και δεν το κρύβουμε αυτό. Και λέμε και ναι ότι πράγματι υπήρχε καθυστέρηση. Σε όλον τον κ. Νίκας, ως δήματος Καλαμάτας, είχε δημόσια μιλήσει για την ευθύνη των συμβασιούχων, των αναδόχων των συμβάσεων παραχώρησης για τις κλιμμένες της Καλαμάτας. Είχε ρίξει ευθύνες, είχε μιλήσει για την καθυστέρηση. Βέβαια, ως περιφερειάρχης δεν τον έχω ακούσει να λέει κάτι, δεν ξέρω αν έχει αλλάξει νόμι, γιατί άλλωσε τη θέση εξουσίας. Στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, τα έδρα έχουν καθυστερήσει, έπρεπε να έχουν προηγηθεί. Είναι ένας οδικός άξονας με τεράπτια προβλήματα. Δεν άνοιξα στην εισήγηση που έγινε χθες άρον άρον από τον κ. Γιωλή. Εάν θεωρεί η υπηρεσία αλλά και η περιφερειακή ενότητα αποριθίας ότι τα συγκεκριμένα σημεία που αναφέρονται αναλυτικά στη μελέτη κλείουν το πρόβλημα, αυτό έπρεπε να μας πει η περιφερειακή αρχή. Αν πραγματικά οι αναφορές των σημείων που υπάρχουν στη μελέτη λύνουν το πρόβλημα, αν πιστεύουν ότι υπάρχουν κι άλλα σημεία όπου θα μας φέρουν φαινόμενα πλημμυρών και νεκρών, γιατί έχουμε πολύ άσχημη εμπειρία από τις συγκεκριμένες περιοχές όπου δεν λαμβάνονται στη μελέτη, τουλάχιστον εμείς αυτά περιμέναμε να ακούσουμε, τα οποία δεν τα ακούσαμε. Αν δεν θεωρηγήσει κάποιος θα ήθελα να το ακούσω. Στην πρωτολογία μας, λοιπόν, στιάζουμε στην θετική έστω και καθυστερημένη απόφαση να γίνουν αυτά. Λέμε πως έπρεπε να γίνει αυτοψία. Εγώ δεν διανοούμαι για μια τέτοια μελέτη όπου έχει τα σημεία εκείνα που θα γίνουν οι παρεμβάσεις, να ακούω τον αντιπεριφεριάρχη να λέει αντιλαμβάνεστε όλοι ότι δεν χρειαζόταν αυτοψία. Δεν το φαντάζομουν αυτό τότε, σε αυτή τη μελέτη να μην υπάρχει αυτοψία, όμως είναι κάτι από τα νέα ήθη και έθιμα που φέρνει ο κύριος Νίκας στην περιφέρεια του Αγιωκονίσου, από τις νέες, τα δικά του τελείως πάντων, τη δική του διοίκηση, να μην κάνουμε αυτοψία στα έργα. Στην πρωτολογία μας, λοιπόν, λέμε ναι, περιμένουμε να ακούσουμε δευτερολογία από την περιφερειακή αρχή μέσω του αντιπεριφερειακή και του ιδίου του περιφερειακή και θα τοποθετηθούμε φυσικά στη δευτερολογία. Θέλετε να ανοίξουμε κατάλογο μιλητών ή να προχωρήσουμε, αν θέλει ο κύριος περιφεριάρχης, αν θέλει το λόγο ή να το πάρει στο τέλος. Θα κάνουμε δευτερολογία ερωτό της παρατάξης. Ναι. Θέλουμε να ακούσουμε το ουσιαστικό μέρος που έβαλα στη συζήτηση, εάν γνωρίζει κάποιος να μας πει. Μα αυτές τις παρεμβάσεις που έχει αυτή η μελέτη, εάν πραγματικά γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια, να καλύπτονται δηλαδή ανάγκες σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα των έργων αντιπλημμύρισης. Τα αντιπλημμυρικά έργα. Αν το ξέρει κάποιος αυτό, αυτό είναι το λόγο με το οποίο βάζουμε. Μάλιστα. Κύριε Περιφεριάρχη, θέλετε το λόγο. Έλεγα ότι δεν θα χρειαζόταν να μιλήσω σε ένα θέμα, δεν μπορεί να υπάρξουν αντιρίσεις, άλλωστε από την κατακλείδα των αγορέψεων. Αυτό κατάλαβα. Να πω όμως δύο κουβέντες. Το πρώτο για τα πανηγύρια και τους πανηγυριτζίδες. Εγώ είπα συγκεκριμένα πράγματα. Δεν είμαι κατά των πανηγυριών, αλλά προφανώς οι φορολογούμενοι δεν μπορούν να πληρώνουν τα έξοδα. Είμαι υπέρ των πολιτιστικών εκδηλώσεων, των ουσιαστικών πολιτιστικών εκδηλώσεων, οι οποίες χωρούν και στα πανηγύρια που είναι ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και μίλησα συγκεκριμένα για τις 250.000 ευρώ της Αρκαδίας και τις 350.000 ευρώ που είναι απλήρωτα εν πολλής στην αργολίδα. Λοιπόν, όσον αφορά στο θέμα το οποίο συζητάμε σήμερα και δεν υπάρχει καμία αντίρρηση, θέλω να σας πω το εξής, ότι η μοναδική αρμοδιότητα την οποία έχουμε εμείς στα έργα τα οποία γίνονται με σύμβαση παραχώρηση στο γνωστό σδίτ, είναι η γνωμοδότηση επί των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Αυτό είναι. Λοιπόν, ότι έχουν γίνει λάθη από πλευράς όχι τόσο επιχειρηματιών, αλλά της επιβλέπους ασυμπερισίας του Υπουργείου Υποδομών. Διότι οι μελέτες αυτές επιβλέπονται από συγκεκριμένες υπερεσίες του Υπουργείου Υποδομών και δίνεται το πράσινο φως για να ξεκινήσει η διαδικασία των γνωμοδοτήσεων και τελικά της απόφασης. Έχουν γίνει λάθη. Ναι, έχουν γίνει λάθη. Θυμόσαστε πριν από καμιά δεκαεκά χρόνια τη μεγάλη πλημμύρα που έγινε στην Κόρινθο, τα οποία οφείλονταν ακριβώς στον αυτοκίνητόδρομο και στην αδυναμία των αγωγών παροχέτρευσης να σηκώσουν όλο το νερό. Το θυμόσαστε? Για την ιστορία της Καλαμάτας έχω να σας πω, όπου σαφέστατα υπάρχουν ευθύνες, γιατί προφανώς στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων λήφθηκαν υπόψι τα ιδατορέματα τα οποία έπαιγαν στο ανάντι του αυτοκίνητόδρομου. Δεν εξετάστηκαν όμως τα ιδατορέματα τα οποία υπήρχαν στο κατάδι του αυτοκίνητόδρομου, 100-200 μέτρα κοίταξαν, αλλά ένα ιδατόρεμα είχε πλάτος 10 μέτρα κοντά στον αυτοκίνητόδρομο και όταν έφτανε στην παραλία εξαφανίζονταν σχεδόν ή είχε ένα μέτρο πλάτος και πάνω στα ιδατορέματα είδαμε χτισμένες πολυκατοικίες. Μην αρχίσουμε και να ζητάμε ευθύνες σε ένα κράτος, το οποίο σε αυτόν ειδικά το τομέα εν πολλής έχει αποτύχει. Σαφέστατα αν δεν υπάρχει η επίβλεψη από αυτόν που πρέπει να επιβλέπει και την προσδιόρισα την υπηρεσία ποια είναι με τις δυνατότητες που έχει και τις δυνατότητες δικές μας τις γνωρίζετε πάρα πολύ καλά και σε προσωπικό και σε εμπειρία, πράγματι υπάρχουν προβλήματα και υπάρχουν προφανώς και ευθύνες. Με την κλιματική αλλαγή η οποία έχει επισυμβεί και μας δίνει φαινόμενα ακραία σχεδόν, βλέπουμε τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, αυτά τα προβλήματα, σε αυτά τα θέματα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί. Ακούστε δεν σημαίνει ότι το ακραίο φαινόμενο το αντιμετωπίζουμε. Πουθενά στον κόσμο δεν έχουν αντιμετωπιστεί, δεν αντιμετωπίζονται ακραία φαινόμενα. Στη Ρωσία μέχρι την Αυστραλία και μέχρι την Αμερική αναφέρομαι σε χώρες με πλούτο και με δυνατότητες οικονομικές. Τα έργα τα οποία κάνουμε είναι πάντοτε για μεσαίες καταστάσεις ή λίγο παραπάνω. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Είδατε τι συνέβη στη Γερμανία σε μια χώρα η οποία είναι προηγμένη και τεχνολογικά και βεβαίως έχει και πολύ μεγάλες οικονομικές δυνατότητες. Να προχωρήσει λοιπόν η συγκεκριμένη διαδικασία. Αυτή η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων προφανώς πρέπει να έχουμε θετική γνωμοδότηση. Προφανέστατα να μην αναμένετε από την περιφέρεια να σας δώσει μια αξιόπιστη απάντηση ενώ της υπηρεσίας σε αυτό το οποίο ρωτάτε. Εμείς δεχόμαστε ότι ο έλεγχος που έγινε από το αρμόδιο Υπουργείο με την εμπειρία που έχει το Υπουργείο Υποδομών είναι ο σωστός. Μας καλύπτει και χαίρομαι ιδιαίτερα ότι από το Ταμείο Ανάκαψης θα υπάρξει μια χρηματοδότηση τέτοιων έργων και στην Πελοπόννησο ενώ στην περιοχή του Ιστημού και νοτιότερα ώστε να λύσουμε προβλήματα όσο δυνατόν μπορούμε να τα λύσουμε. Πάντα υπό την αίρεση ότι ιδιαίτερα τα ακραία φαινόμενα στα ακραία φαινόμενα θα έχουμε πάντοτε δυσκολίες όπως και όλες οι χώρες. Αυτό είναι νομίζω η σωστή προσέγγιση στο θέμα αυτό. Συνάδελφοι, αν καλυφτήκαμε πιστεύω ότι να προχωρήσουμε στην ψηφοφορία. Λοιπόν, το θέμα εγκρίνεται ομόφωνα. Θα παρακαλούσα, επειδή έχουν ζητήσει το λόγο από την Κορινθία. Νομίζω καλυφτήκαμε. Δεν είναι τώρα ανάγκη να μιλήσουμε όλοι. Καλυφτήκαμε. Εντάξει, έχουμε καλυφθεί από το θέμα. Να προχωρήσουμε για να δώσουμε βαρύτητα εκεί που μπορεί να χρειαστεί να συζητήσουμε. Το θέμα εγκρίνεται ομόφωνα. Πάμε στο θέμα 14. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου Εγκατάστασης και Λειτουργίας Ολικούς Σταθμού Παραγωγής Ελεκτρικής Ενέργειας και τα λοιπά, στη Μονεμβάσια στη θέση Κριθίνα. Κριθίνα ή Κριθίνα. Και τα λοιπά, εισηγηθήσω αντιπεριφεριάρχηση ο κ. Νίκων Ιζινιέρης. Το μικρόφωνο κ. Νίκων Ιζινιέρης. Εντάξει, εντάξει, εντάξει. Μ' ακούτε? Ναι, σας ακούμε. Καλησπέρα κι από εμένα. Έχουμε τώρα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο κάτω μέρος του Αθροπήρειου Μαλέας. Υπάρχει μια πολύ εμπεριστατωμένη εισήγηση από το Δήμο Μονεμβασίας, με την οποία συμφωνούμε και εγώ και ο κ. Βερούτης απόλυτα, σε ό,τι αφορά το έργο αυτό. Τα έργα αυτά τα δύο, το 14 και το 15 που εξετάζουμε, γιατί είναι δίπλα. Αν μπορέσω να σας δείξω ένα χάρτη, για να ενημερωθείτε τι πάει να γίνει εκεί, δηλαδή αν βρει μια περί βαθ orchida. Βαθorum. Υπόσχεσαι, δε μπορώ να τα ανοίξω, δεν μπορώ να τα ανοίξω, έχει, έχει, σας έχει κοινοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι, από το Δήμο Μονεβασίας, το έχετε όλοι στο μέλη σας, τους δύο χάρτες αυτούς, οι οποίοι αποικονίζουν την περιοχή που πρόκειται να γίνουν οι ανεμογενήτρες. Εάν γίνει αυτό το έργο, με τις άδειες που έχουν, άδειες παραγωγής που έχει δώσει η RAE σε αυτή την περιοχή, θα τοποθετηθούν. Σε άξονα, 25 χιλιόμετρων, από το κάστρο της Μονεβασίας μέχρι το Μαλέας, κάτω μέχρι το απολυθωμένο δάσος, 170 ανεμογενήτρες. Ένα τείχος δηλαδή ανεμογενητριών, επάνω στο όνομα που θα φαίνονται και από τις δυο πλευρές, και από την πλευρά του λακωνικού κόρπου και από την άλλη. Αυτές, στην περιοχή εκεί, είναι 44 ναοί και μοναστήρια, μεσαιωνικό φράγγικο κάστρο, 14 κοινότητες και 37 κοινότητες. Οι κοινότητες οι οποίες κατοικούνται, έχουν κόσμο, και απέχει το ελάχιστο γύρο στα 350 μέτρα ανεμογενήτρια από οικισμό. Εκεί έρχονται 132 είδη πτυνών, φιλοξενούνται και είναι τόπος αναπαραγωγής. Σκεφτείτε τώρα αυτό το φράγμα που θα πετάνε τα πουλιά. Στην περιοχή επίσης υπάρχουν 50 σπήλαια καταγεγραμμένα, μικρά και μεγάλα, και όπως το μεγάλο που ξέρετε όλοι, το σπήλαιο της Κασταλιάς. Παρακάτω είναι το απολυθωμένο δάσος, γερμανικό ναυτικό παρατηρητήριο. Και μας κάνει εντύπωση ότι αρχικά όλη αυτή η περιοχή ήταν να μπει στο Νατούρα. Και βγήκε από το Νατούρα, οπότε έχει προβλημαθεί στον κόσμο. Επίσης, το γεγονός ότι έχουμε κατάθμιση των ουλικών πάρκων, μπορούμε να έχουμε ένα μεγάλο και να βλέπει όλη την περιοχή και να βάλει σε κατάλληλες θέσεις. Εδώ το σπάζουμε σε μικρά κομματάκια, ώστε να μην βλέπει μια επιτροπή τι κάνει η άλλη, ή το σπάζουμε και σε μικρά, για να μπορούμε να το περάσουμε από την αποκεντρωμένη τη μελέτη περιβαλλοντολογικών. Ενώ μπορεί να γίνει ένα ενιαίο και να αξιολογηθεί κατάλληλα και να μπει σε κατάλληλες θέσεις. Ο δήμος και εμείς δεν είμαστε κατά των ουλικών πάρκων. Είμαστε κατά. Στο βόρειο τμήμα του ΟΝΟΔΙΜΟΝΕΒΑΣΙΑΣ, αυτή τη στιγμή είναι εκατεστημένα 78 νεοπηγενήτριες και έχουν χωροθετηθεί και άλλες 78, δηλαδή είναι 166. Άμα γίνουν αυτές οι 170, σε όλη την περιοχή θα έχουμε 336. Εκεί βρέθηκα να γίνουν. Έχουν γίνει στο βόρειο τμήμα της ΜΟΝΕΒΑΣΙΑΣ. Γι' αυτό όλοι αντιδρούν, ο δήμος, οι βουλευτές, ο δεσπότης, οι σύλλογοι, οι επιστήμονες, η ΟΝΕΒΑΣΙΑΣ και όταν μας ήρθε σήμερα το πρωί, αντιδρά όλος ο κόσμος για αυτή την περιοχή. Θα λέει τα πάντα γι' αυτό το θέμα και την έχετε όλοι στο mail σας. Ευχαριστούμε. Υπάρχουν ερωτήσεις για τα δύο είναι το 14 και το 15 είναι το δίπλα είναι. Ωραία, άρα λοιπόν μιλάμε για τα δύο θέματα και συμφωνούν πιστεύω και οι υπόλοιποι συνάδελφοι. Τα θεωρούμε μαζί τα θέματα. Υπάρχουν ερωτήσεις, τοποθετήσεις και παρακαλώ να μην επαναλαμβανόμαστε. Αν υπάρχει μια ομόφωνη απόφαση να μην την κάνουμε. Ερωτήσεις. Νομίζω έχει κλειθεί και ο δήμαρχος, ο κ. δήμαρχος. Υπάρχουν ερωτήσεις, επαναλαμβάνω. Η κυρία Λιμπεροπούλου. Σε ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Θέλω να κάνω μια ερώτηση με αφορμή όσα είπε ο κ. αντιπεριφερειάρχης. Μήπως γνωρίζει να μας πει γιατί η περιοχή αυτή δεν μπήκε σε περιοχή Νατούρα. Γιατί δηλαδή δεν μπήκε σε προστασία. Δεν το ξέρω αυτό το θέμα γιατί δεν μπήκε. Ξέρω ότι άλλο μέρος της περιοχής με την ιδιότητα του μηχανικού που είμαι γιατί έκανα κάτι ελέγχους. Μετά τη μορευασία είναι η Νατούρα. Πως τη θάλασσα. Συγγνώμη να κάνω και πάλι μια ερώτηση αν είναι και ο δήμαρχος εδώ. Είχε γίνει έτοιμα από το δήμαρχο να μπει η περιοχή από το δήμο να μπει η περιοχή σε ζώνη προστασίας. Η απάντηση του δημάρχου είναι αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχική καταγραφή του δικτύου Νατούρα 2000 προορευόταν ως περιοχή Νατούρα ολόκληρη χερσόνοισος που καταλήγει στο ακροτήριο Μαλέας από κοινού με την περιοχή Νεάπολης και την νησοελαφόνησο. Δηλαδή και η περιοχή χωροθέτησης των παρόντων έργων. Στη συνέχεια όμως όλο το αλατονικό κομμάτι εξαιρέθηκε. Όπως αποδεικνύεται η Συλλημένα διότι υπάρχει πολύ ευξημένο παιδιτικό ενδιαφέρον για εγκατάσταση ολικών σταθμών ακριβώς στην περιοχή που εξαιρέθηκε. Αυτή είναι η απάντηση του δημάρχου. Ωραία. Δεν θέλω να γίνεται διάλογος λοιπόν. Προχωράμε αν δεν υπάρχουν άλλες ερωτήσεις. Συνάδεφοι να μην επαναλαμβανόμαστε κάνω έκλειση συνοπτικά εάν συμφωνούμε με την εισήγηση. Κύριε Βερότης, ερώτηση θέλει. Όχι ερώτηση. Οποθέτηση. Εντάξει κύριε Βερότη μπορείτε να συμπληρώσετε την εισήγηση για ένα δυο λεπτά παρακαλώ σύντομα έτσι. Λοιπόν για ένα δυο λεπτά θέλω να συμπληρώσω τα εξής. Εμένα μου κάνει πραγματικά ενδιαφέρον, μου προξενεί το ενδιαφέρον το γεγονός ότι ενώ ξέρουμε ότι υπάρχει μια σωρία εωλικών πάρκων που ζητούν την αδειοδότηση στη συγκεκριμένη περιοχή έρχεται το κάθε ένα ξεχωριστά με μια ξεχωριστή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Υπάρχει δηλαδή μια κατάκμηση των διαδικασιών και των ενεργειών και νομίζω ότι το σωστό θα ήταν στο σύνολό τους να εξετάζονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν αν 13 εωλικά πάρκα χωροθετηθούν στη περιοχή. Επίσης θέλω να πω ότι έχω δεχθεί πάμπολες πιστολές τόσο από συνδέσμους βατικιωτών όσο και από την τοπική κοινότητα. Βεβαίως είναι γνωστό ότι έχει πάρει συγκεκριμένη θέση ο Δήμος Πρωτίστος Μονευασίας η Μητρόπολη Σπάρτης βουλευτές του νομού. Θέλω να σας πω ότι μου έκανε εντύπωση η τοποθέτηση ενός καθηγητή του Πανεπιστημίου του κ. Χρήστου Καταγά ο οποίος μιλάει για τα πετρώματα της περιοχής και για την επικίνδυνότητα λόγω των καστικών πετρωμάτων που υπάρχουν ακόμα και για τις ίδιες τις κατασκευές. Αυτά τα θέτω, αν θέλετε και την τοποθέτηση, εδώ το έγγραφο μου έχει στείλει ο κ. Καταγάς στη διάθεση του σώματος. Και να πω επίσης ότι και τα σχέδιά μας ως περιφέρεια και ως περιφερειακή ενότητα για μια περιοχή που παρουσιάζει έντονο τουριστικό ενδιαφέρον είναι διαφορετικά από αυτά που μας περιγράφονται για την κατασκευή των ολικών πάρκων. Η περιφέρεια Πελοποννήσου, κατά την έναρξη της τουριστικής περιόδου στην περιφερειακή ενότητα Λακωνίας, επέλεξε τη συγκεκριμένη περιοχή προκειμένου να δείξει το ναβάγιο που υπάρχει εκεί και παρουσιάζει καταδυτικό ενδιαφέρον. Πιο πάνω υπάρχει το απολυθωμένο δάσος της Καστανιάς. Υπάρχει το αναρριχητικό πάρκο του Ζόμπολου αλλά και αναρριχητικό πάρκο δίπλα στο Ζόμπολο, το οποίο χρηματοδοτείται τώρα μέσω Λίντερ. Πάρα πολλές μνημεία και θρησκευτικού ενδιαφέροντος αλλά και αρχαιολογικού και από ό,τι ξέρω και η ίδια η αρχαιολογία έχει ζητήσει εξηγήσεις πρόσθετες προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα. Λοιπόν, προχωράμε στις τοποθετήσεις των επικεφαλείς για να τοποθεθούν και σύμβουλοι, οι οποίοι ζητούν να ειρθεί η διαδικασία. Υπόσχεσαι, κύριε Πουλοκέφαλος. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητοί συνάδελφοι, θα έλεγα ότι το μενού σήμερα έχει φιλέτο. Και το λέω αυτό γιατί. Αυτή η περιοχή που συζητάμε σήμερα του Καβομαλιά, λοιπόν πάνω από την Απόλη και πιο νότια, είναι μια περιοχή που απολιορκείται από το 1998, από το τότε Νομαριακό Συμβούλιο που είχε πάρει την πρώτη απόφαση για να μην γίνουν στη συγκεκριμένη θέση αναμογεννήτριες. Και στη συνέχεια, με παρεμβάσεις τοπικών συλλόγων, συλλογοτήτων, ενεργών πολιτών, των ίδιων των πολιτών, έχει καθυστερήσει κατά κάποιο τρόπο, αλλά δυστυχώς δεν μπορούσε να καθυστερήσει περισσότερο. Και σήμερα έρχονται οι μελέτες περιοδικών εκτώσεων για ένα σύνολο έργων, ένα τείχος αναμογεννήτριων, όπως το είπε και ο συγγεντής, που θα δημιουργήσει τεράστα προβλήματα σε μια περιοχή, η οποία σας είπα, από άποψη ανεμολογικών δεδομένων, είναι η καλύτερη περιοχή της Αλλάδος. Είναι διπλάσια και τριπλάσια σε σχέση με άλλες περιοχές. Γι' αυτό και ακριβώς εκεί οι εταιρείες από πρώτες, από τότε, από το 1998, που αδρά είχαν ξεκινήσει σιγά-σιγά να αναζητούν περιοχές, να αδεσμεύουν περιοχές στη ΡΑΕΕ, η συγκεκριμένη περιοχή ήταν από τις καλύτερες και γι' αυτό την απέλεξε. Και γι' αυτό έμεινε και εκτός νατούρα να απαντήσουν το ερώτημα της κ. Λιμπεροπούλου, γιατί τα συμφέροντα εκεί ήταν μεγάλα. Όταν χωροθετήθηκαν οι περιοχές νατούρα, επειδή είχαν προλάβει κάποιοι να βάλουν πόδι στη συγκεκριμένη περιοχή του Καβομαλιά, δεν επέτρεψαν να γίνει και να ορθηθεί περιοχή νατούρα. Γιατί εκεί και αν είναι περιοχή νατούρα, πέραν τον άλλον, πέραν της βιοποικιλότητας, πέραν όλων των στοιχείων, έχει και ένα ξεχωριστό σημείο ακόμα. Είναι το κυριότερο πέρασμα αποδημητικών πουλιών, η συγκεκριμένη περιοχή, αυτή και το πόδι της Μάνης στην άλλη πλευρά του Τενάρου, είναι τα δύο ιδανικά μέρη, τα οποία πρέπει να είναι τα αποδημητικά πουλιά προς την αφρογγή στη μετακλίνησή τους. Αυτός ήταν και ο λόγος που έπρεπε να γίνει νατούρα. Παρ' όλα αυτά δεν έγινε. Εκεί να ξέρετε, όπως λέει και η Ισήγηση του Δήμου, και η Ισήγηση και αυτό που μας εισήγησε ο Δήμος, να πούμε συνολικά κάτι. Ότι το σχέδιο της ενέργειας σε επανεθνικό επίπεδο προβλέπει εννέα γιγαβάτ μέχρι το 2030 από άπε να έχει η χώρα. Οι 2000 αιτήσεις που υπάρχουν μέχρι σήμερα, ξέρετε που ανεβάζουν αυτό το, αν το προσέξονται, στα 45 γιγαβάτ. Και λες αυτή την ενέργεια την επιπλέον τι θέλουν να την κάνουν. Το ζήτημα είναι αυτοί οι επενδυτές πάνε για ενέργεια να επενδύσουν ή πάνε να επενδύσουν για άλλους λόγους που κυρίως είναι κυνηγοί πακέτων και κυνηγοί επιδοτήσων. Και τι θα γίνει με αυτό το τείχος των αερομογενητών, συνάρτη, η οποία κάθε κορυφογραμμή της χώρας θα γεμίσει από αερομογενήτες. Όταν θα πρέπει δηλαδή 9 γιγαβάτ να μπαίνουν μέχρι το 2030, σημαίνει, άρα 900 ΜΒΑΤ σε αιτήσια βάση, αυτό σημαίνει ότι πανελλαδικά θα πρέπει στα ελληνικά βουνά να τοποθετούνται πάνω περίπου μάλλον γύρω στις 650-700 αερομογενήτες ανάλογα δηλαδή με τη δυναμικότητα κάθε χρόνο. Δηλαδή συζητάμε για μια κατάσταση κτή αυτό που θα συναντήσουμε τα επόμενα χρόνια και αυτό νομίζω πρέπει να είναι κυρίως ο προβληματισμός μας σε αυτό που έρχεται σε σχέση με το τι θα γίνει με τις άλλες. Και κυρίως τις αερομογενήτες. Και να το πάμε μετά στη συνέχεια, όταν ο χρόνος ζωής τελειώσει, τι θα γίνει με αυτά τα σκέλεθρα που θα παραμένουν πάνω στα βουνά. Αυτά τα μεταλλικά σκέλεθρα θα έχουμε έναν φαρωνικού τύπου νεκροταθείο πάνω στα βουνά μας. Ήδη το πρώτο που έκλεισε τον χρόνο ζωής τους στην Εύβοια, με τις τσακισμένες πτέρυγες και τις τσακισμένους ιστούς, δείχνει το τι θα γίνει στη συνέχεια στα βουνά μας. Πέραν τον άλλο, των περιβαλλοντικών πτώσεων. Ένα θέμα είναι αυτό και το κλείνω. Το δεύτερο είναι αυτό που υπόθηκε πάλι της κατάτιμησης. Γιατί δηλαδή ένα έργο κατηγορίας ΑΕΝ, το οποίο εκτελεί μία συγκεκριμένη κοινοπραξία εταλειών, πρέπει να σπάσει σε 7 τμήματα και να περάσει μόνο να παραμείνει ένα τμήμα, ένα υλικό πάγκο με 63 ΜΒΑΤΕ ΑΕΝ και τα υπόλοιπα να γίνουν ΑΔΥΟ. Αυτό πρέπει να συμβληματίσει. Δηλαδή, στην αποκεντρωμένη περιφέρεια Πελοποννήσου παίρνονται πιο εύκολα οι άδειες, οι αδειοδοτήσεις για τα ελληνικά πάρκα. Ας μας πούμε ο αντίστοιχος σε αυτό το πράγμα. Γιατί η ίδια εταιρεία έκανε κατάτιμηση του έργου της. Γιατί όλα αυτά που ζητάν παρακάτω και αυτά που θα δούμε συνέχεια είναι έργα από κατάτιμησης. Λοιπόν, θα έλεγα κλείνοντας ότι αυτές οι ανομαγενήτριες θα δημιουργήσουν ανεπανόρθωτο το πρόβλημα και ο τελευταίος νόμος του κ. Χατζιδάκη είναι αυτός που, ο περιβαλλοντολοκτώνος όπως έχει χαρακτηριστεί, είναι αυτός που θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα για όποια ελεύθερη που είναι ο κοφή, παραμείνει στη χώρα μας. Τα προβλήματα θα τα κουδιάζουμε και πάλι και στο μέλλον, αλλά να ξέρετε ότι μπαίνουμε σε μια δύσκολη περίοδο, ό,τι έχει σχέση με τις επενδύσεις της ΑΠΕ. Γιατί δεν είναι επενδύσεις ούτε για την Εθνική Κονομία, είναι επενδύσεις όπως είπα για τα πακέτα και τους κυνηγούς των πακέτων και των επιδοτήσεων. Ευχαριστώ. Ο κ. Μπουτρούκας είναι παρόν? Όχι κ. Πρόεδρε. Ο κ. Γότικας. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάνδελφοι, θα με συγχωρέσετε σε αυτά τα θέματα να κάνω δύο τοποθετηρισμία σε αυτό που θα πω, γιατί δεν συμφωνώ με το όχι του Νίκα και το όχι, προπαντός με το όχι του Τατούλη. Και στο δεύτερο, όπου θα κουβεντιάσουμε της Βόρειας και Νουρίας στα Εωλικά, θα πω τι προτείνω εγώ και τι λέω να κάνουμε αν πραγματικά έχουμε βγάλει κάνα συμπέρασμα. Μα αυτή την έννοια, το πετά λεπτό μου κ. Πρόεδρε, να μου το δώσετε. Γιατί, γιατί έχω υποστεί πολλά. Ξέρεις τι πάνε να πει, αγαπητοί συνάδελφοι, το 11, το 12, το 13, σε κάθε συνεδρία στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να έρχονται τόσα θέματα απέωσα είναι σήμερα. Ξέρετε τι σημαίνει, αγαπητοί συνάδελφοι, να έρχονται οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, οι ίδιοι οι εφοπλισταίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να τους κοιτάνε στα μάτια τους οι συγκυτές και την Περιφερειακή Αρχή. Να ειδούνε αν τα λένε καλά, κατά πως θα έχουν κουβεντιάσει μαζί τους. Μάλιστα ένας, διόρθωσε τον κ. Παπαφωτίου, ότι δεν έχει ακόμα νομοθετηθεί αυτό που λες, είναι για νομοθέτηση. Καταλαβαίς, νομοθετούσε η κυβέρνηση, αλλά πριν νομοθετηθούνε, ο ισυγητής θα παρουσίαζε στο Περιφερειακό Συμβούλιο σαν νομοθετημένα. Ξέρεις τι πάει να πει, αγαπητή στην άδελφη, να είσαι μόνος σου και να σου λέει ο Κατούλης, είσαι μια ισχνή μοιοψηφία του 5% και να σου ρίχνει βριζολόγημα. Για αυτά τα εγκλήματα που τώρα τα βλέπει και η Κουτσή Μαρία και εσείς οι δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας του Πασσοκ και του ΣΥΡΙΖΑ τα στελέχει αυτόν τον κομμάτον εδώ, να αναδιπλώνεστε για την φοβάστερη κατακραυγή του λαού. Θα ξέραμε όλοι, αγαπητή στην αδελφή μου. Εγώ δεν λέω από το 92 με την απελευθέρωση των αγορών, το Μάστρικ και τα λοιπά. Δεν λέω από το 99, από το 2010 με το σπάσιμο της ΔΕΙ σε τρία κομμάτια. Ας το, να μην τα πούμε αυτά. Εγώ λέω το απλό. Υπάρχει η συνέντευση του κυρίου Τατούλη το 2012, που λέει ότι τώρα αμά του για την Πελοποννησό είναι 15.000 ΜΒ. Γιατί του δεν υπορασπίζεται αυτό το όραμα σήμερα και λέει κατά. Γιατί η αγαπητή στην αδελφή, γιατί δεν έχετε το θάρρος, την πολιτική που είσαστε ταγμένοι των μεγάλων καπιταλιστικών συμφερώντων, ντόπιων και ξένων, να την πάτε μέχρι το τέλος. Γιατί. Εσείς οι αρχίγοι, οι μεγάλοι που έχετε τα μεγάλα ποσοστά, που θέλετε να γίνετε και πρώτοι υπουργοί. Αλλά και εσείς οι παρακατιανοί, όπως σαν και εμένα, αγαπητέ Βερό, ούτε αγαπητέ Τσινιέρι, το λέω σε εσάς, γιατί ξέρω, δεν θα παραξηγηθείτε σε προσωπικό επίπεδο. Καταλαβαίνετε πώς το λέω. Γιατί είπα, είστε για τα πανηγύρια και η κυρία Νικολάκου δεν καταλαβαίνει, ο λαός μας όταν λέει είστε για τα πανηγύρια. Λοιπόν, και εσείς οι παρακάτω, σαν και εμένα, έχετε την ευθύνη αγαπητή συνάδα. Γιατί έπρεπε να τα ξέρετε. Άσε που έχω την αίσθηση ότι τα ξέρετε. Εδώ λοιπόν πρόκειται για ένα μεθοδευμένο έκκλημα σε βάρος της τσέπης, της υγείας και του περιβάλλοντος, που το ξέραμε όλοι. Και έρχεστε τώρα, και εσείς και η Δημοτική Αρχή, να στεκώστε στο ένα κομμάτι, στο περιβατολογικό έκκλημα, γιατί δεν κρύβεται πλέον. Στα άλλα κομμάτια, έχει ευθύνες ο κύριος Δήμαρχος. Όχι μόνο φέρνει αυτή την εισήγηση, στεκόμενος μόνο στο περιβατολογικό αποτύπωμα, που είναι έκκλημα. Αλλά δέστε τι έγινε. Μόλις οι κράτοικοι στα κουλέντια ξεσηκώθηκαν 200 κράτοικα από το χωριό. Ήρθαν στον δρόμο, για να μπλοκάρουν τα τεράστια φορτικά 80 μέτρων, που μετέφεραν τα πτερίγια των ανομοκινητριάδων στο χωριό τους, δίπλα, στα σπίτια τους, μέσα, για να τα καταστήσουν. Μην παίρνουν τηλέφωνο ότι γίνεται το και το. Και πρώω εκεί και τη βλέπω 200 κάτοικους και 350. Ματ, όπκοι, ασφαλίτες, τα πάντα, όλες οι δυνάμεις στην υπερεσία του καπιταλιστής στα κουλέντια. Επικεφαλείς τον κύριο στρατηγό που είναι επικεφαλής της περιφερειακής διεύθυνσης εδώ, Παλοπονίσου. Λέω, τι γίνεται εδώ στρατηγέ μου, ο εχθρός λαός. Και αντί λοιπόν να στηρίξουμε αυτό το, τους κατοίκους στον αγώνα, να σώσουν τον τόπο τους, το χωριό τους, το βιώστους, αρχίσαμε το οποίο, κι αν είναι νόμιμο, κι αν δεθώ, και τι θα γίνει αν ο εισαγγελέας διατάξει συνήψεις, και δώσ' του και πείχτου και άλλη και κάποιοι αριστεροί και αριστερούλυνδες να σπάσουν τον αγώνα ότι τελικά η λύση είναι στα δικαστήρια να τους πάμε και προσφυγές και τόσο και πίσω. Υπάρχουν προσφυγές ακόμα που δεν έχουν εκδικαστεί και τα εολικά λειτουργούν. Υπάρχει η προσφυγή που έφτασε στο Ζάερακα, που έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατίας και επειδή θα κερδιζόταν, την απασύραν στο τέλος για τα τριακόντα αργύρια. Απόβαση στο νομοτικό Συμβούλιο Μονεμβάτσας είναι αυτή το 2017. Άρα λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, εδώ πρόκειται για εκκλήματα συνειδητά, που στηρίχθηκαν από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, που τώρα κάνει κολοτύμπα και λέει κατά. Γιατί λέει παραηκάρια, δεν βγαίνεται λοιπόν την ίδια επιχειρηματολογία που λέγατε το 2011, θα θυμάμαι το Πετράκος τι άκουγε. Δεν τα ακούγα μόνες μου, είναι αλήθεια αυτό. Το 11, το 12, το 14 και δεν βγαίνεται με την ίδια επιχειρηματολογία. Εσείς δεν είσαστε που αδειοδοτήσατε, συμφωνήσατε, εκεί που μεταφερόταν η ενέργεια στην Πελοπόννησο με 150.000 βολπ, την γραμμή Μεγαλόπολη-Κόρινθο και την άλλη 150, να που είχε φτιαχτεί από τις δεκαετία των 90, γιατί έτσι κάνουν οι καπιταλιστές. Πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν, είχαν φτιάξει τη γραμμή για το έργα που παράγεται τώρα στον Πάρνωνα από το 90. Αν από το 14, συμφωνήσατε όλοι, όλοι μα όλοι και είπατε, να αναβαθμιστεί η γραμμή Μεγαλόπολη-Κόρινθο στους 400.000 βολπ από 150.000, να φτιαχτεί η νέα γραμμή Μεγαλόπολη-Πάτρα, άλλες 400.000 βολπ, είναι εκείνοι που έχουν μπλοκάρει πέντε καλόγριες, να γίνει η νέα γραμμή Μεγαλόπολη-Μολάια, άλλες 400.000 βολπ, να γίνει η διασύνδεση Κρήτη-Πελοποννήσου, άλλες 150.000 βολπ, ενάμιση ένα 600 λοιπόν, ένα εκατομμύριο 600.000 βολπ, όταν το ρεύμα που παραγόταν στην Πελοπόννησο μεταφερόταν με 150.000. Καταλαβαίνετε τι έρχεται. Συντομεύετε κύριε Γόντικα, είμαστε στα έξι λεπτά, ευχαριστώ. Τελειώνω, τελειώνω αυτό το κύκλο. Τι έγινε όταν με αυτό το, τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια, αφού τα ξέρατε λοιπόν. Να γιατί είσαστε υπεύθυνοι απέναντι στο λαό, δεν μπορεί να κρύβεστε και αυτές οι κολοτούμπες που κάνετε να λέτε, είναι τα χάτε σκορεσμένα το δίκτυο και η περιοχή πια σκορεσμένη, αφού αδειοδοτήσατε τέτοια τεράστια ποσότητα. Ή ότι λένε οι τοπικές κοινωνίες που λέει ο κύριος Νίκας, γειώστε κύριε Νίκα να υπερασπίσετε την πολιτική της ΕΕ και της Νέας Δημοκρατίας, που με το τελευταίο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο, που είναι συνέχεια των προηγούμενων, γιατί κάθε κυβέρνηση έβαζε το λιθανάκι στο να καταγγηθούν οι οποίες προστασίες πήγαν στο περιβάλλον, στο τελευταίο τενατούα το τίποτα δεν υπολογίζεται. Με φάστρα, διαδικασίες, ψεκάσεις, σκουπίστε, τελειώσαμε, στήσαμε αυτά τα τέρατα στις βουνοκορφές. Λοιπόν, είμαστε κατά για αυτούς τους λόγους και στο άλλο θα μιλήσω τι προτείνουμε εμείς. Ευχαριστώ. Θέλω για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, επειδή υπάρχουν κάποια μηνύματα εδώ και ιδιαίτερα η κυρία Μπούζα, ότι ήταν επτά λεπτά. Λοιπόν, εδώ έχουμε χρονόμετρο. Όταν μιλάω εγώ, μιλάω με βάση το χρονόμετρο. Ήταν 6 λεπτά. Ούτε ακριβώς 6 λεπτά, 5 και 50. Λοιπόν, αυτή είναι η αλήθεια. Με βάση το χρονόμετρο εγώ αναφέρομαι στον καθέναν όταν υπερβαίνει το χρόνο. Πάμε στο κ. Πετράκου. Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Λοιπόν, πρώτο, για το 2014 και για το 2015. Φυσικά είμαστε ρυζικά και κατηγορηματικά αντίθετοι και καταψηφίζουμε αυτές τις μελέτες. Και λέμε όμως, πέρα από την καταψήφηση, ότι πρέπει, δεν αρκεί η καταψήφηση του 2014, του 2015, του 2016, του 2017. Λοιπόν, όλων αυτών που είναι πάνω από 100 σχεδόν ΜΒ, όλες αυτές οι ανεμογεννητρίες, οι οποίες εγκαθίστανται από τη μονεμβασία, όπως πολύ σωστά υπόθηκε πριν 25 χιλιόμετρα, που ο κ. Τζινιέρης, νομίζω, θα είναι, ο κ. Βερούτης, δεν θυμάμαι ποιος το είπε. Λοιπόν, θα είναι μια ολόκληρη γραμμή με 25 χιλιόμετρα, μια κατάσταση τραγική. Λοιπόν, όμως το θέμα είναι, αγαπητοί συναντές, δεν αρκεί να το καταψηφίσουμε. Το έχω ξαναπεί. Το θέμα είναι να αποτρέψουμε την εγκατάσταση. Πώς θα την αποτρέψουμε την εγκατάσταση. Όταν όμως εδώ διαπιστώνω ότι για το 2014 και για το 2015, που συζητάμε τώρα, κ. Πρόεδρε, έχει λήξει και εδώ η προθεσμία, όπως είχε λήξει και για την ιστορία με την Φαρτζέκο. Φρατζέκο, πώς τη λέγανε. Λοιπόν, έχει λήξει η προθεσμία. Είστε βέβαιοι ότι η ίδη δεν έχει εγκρίνει ή αποκεντρωμένη, δεν έχει δώσει πράσινο φως, ένα το κρατημένο. Δεύτερο, εδώ υπάρχει πάλι θετική γνωμοδότηση της υπηρεσίας. Και μου προξενεί εντύπωση. Το έχω ξαναπεί, θα το λέω συνέχεια, χωρίς να πάνε. Κάτσετε ρε παιδιά. Δηλαδή, και το ξαναλέω, γιατί όταν έρχεται μία γνωμοδότηση από τη Μεσσινία, λένε τα παιδιά εκεί, πήγαμε, κάναμε αυτοψία. Όταν εδώ λένε θετική γνωμοδότηση χωρίς αυτοψία, σωστά τα είπε μένα ο κ. Βερούτης, αλλά ο κ. Βερούτης έχει ευθύνη από την Άγινα. Δεν μπορεί δηλαδή. Πρέπει να βγάλουμε απόφαση ότι χωρίς αυτοψία, αυτομάτως είναι αρνητική η γνωμοδότηση. Της υπηρεσίας. Δεν έχει δικαίωμα. Εκτός αν έρθουν για μας, που λένε ότι δεν υπάρχουν, δεν προλαβαίνουμε. Να το πούνε όμως, να προσλάβουν, να βγούνε αυτά. Ως τα έξω. Τρίτο. Δεύτερο. Τρίτο ζήτημα. Και θα ήθελα, στο ερώτημα, αν είμαστε βέβαιοι, είναι πολύ σκομπικό, κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να υπάρξει απάντηση. Και από εσάς, και από τον κ. Περιφερειάρχη, και από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη, και από τον κ. Βερούλη. Τώρα, γιατί γίνεται αυτή η κατάσταση. Η κατάσταση στην Πελοπόννηση, έχει δει και εγώ ότι χωρίς, έχει ξεκινήσει από το 2011. Χαμός κυρίου. Χαμός. Λοιπόν, είμαστε και κοντέψαμε να πάμε και στο πρόγραμμα Ήλιος, θυμάμαι τότε. Εδώ όμως, σας το έχω ξαναπεί, πρέπει να το καταλάβουμε. Έχει δει και ο Γιώργης ο Πουλοκέφαλος, που λέει τόσα και πάνω να βάλουνε δεκαπλάσια. Γιώργο, το ξέρεις πολύ καλά, καλύτερα κι από εμένα, γιατί είσαι μηχανικός, ότι η εολική ενέργεια είναι η πιο σκάρτη να το πω έτσι. Με τη μένια ποια. Είναι πιο ασυνεχής η ενέργεια, η οποία λέει, υποτίθετο ότι έχω βάλει 100 να βγάλω, και δεν βγάζουν 100, βγάζουν 15. Άρα λοιπόν, γι' αυτό θέλουν να γεμίσουν όλα τα βουνά. Ένα το κάτω το δεύτερο. Θέλουν να γεμίσουν όλα τα βουνά. Ανταπούμε και αυτά, αγαπητοί συνάδελφοι. Θυμόσαστε τι είπε ο νυν Πρωθυπουργός στην κυρία Μέρκελ, όταν την ενημέρωσε για την απόφασή του για το πρόεδρο απολιγνητοποίηση. Ότι η πολιτική μου, η πολιτική μας, είπε σαν κυβέρνηση, εξυπηρετή και τις γερμανικές εταιρίες. Αυτό είπε. Να λοιπόν, γιατί θέλουν να γεμίσουν. Γιατί όλα αυτά είναι εισαγόμενα. Και δεν μπάνε σε μικρές παραδοσιακές δημογενήτρες, έχω εύσε το ΕΕΠΑ, έχουμε πει να φτιάξουν εκεί πέρα για να μειώνεται το κόστος παραγωγής, γιατί αυτά είναι ελληνικά, τα φτιάχνει το πολιτεχνείο αυτά. Και τα ελληνικές εταιρίες, όλες αυτές είναι εισαγόμενες. Γιατί δεν μπάμε σε μικρά υδροελεκτρικά έργα, γιατί πάλι εδώ δεν υπάρχουν εισαγωγές εκεί, τα χρήματα μένουν στο ευστηρικό τους χώρος, το ξέρουν οι μηχανικοί και ο κ. Τζινιέρης, και ο κ. Λαπρόβλος, και ο κ. Πουλοκέφαλος, όλοι οι συνάδελτοι το ξέρουν, οι μηχανικοί εδώ. Τι γίνεται, γιατί δεν κάνουμε υδροελεκτρικά έργα που είναι ΑΠΕ, είναι μονάδες βάσεις, φτυφτνότερη ενέργεια, πολλαπλής χρυσής, γιατί κάνουμε συγχρόνως και άδρεψη και όλα αυτά τα πράγματα και πάμε για όλα αυτά. Όμως, επειδή η φιλοσοφία δεν αρκεί, σταματάω κ. Πρόεδρε, και λέω, λοιπόν, γιατί εδώ έχουμε ένα πρόβλημα. Μια περιοχή απίρου φυσικού καλούς πάνε να αντιξέ την άξιμη. Λοιπόν, πρέπει, δεν αρκεί η απόφασή μας, και πρέπει να λάβουμε απόφαση ότι γιατί η ΡΑΕ έχει κυβερνητικές οδηγίες να τα εγκρίνει όλα. Λοιπόν, άρα πρέπει να το αποτρέψουμε. Πρέπει να βάλουμε το δάχτουλο επί τον τύπο των ήλων. Δεν έχει σημασία, κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, ενώ αν, ας πούμε, ψηφίσατε Νέα Δημοκρατία, δεν πρέπει να είσαστε ευχαριστημένοι. Ό,τι κάνει πρέπει να λέτε, μπράβο, ζήτο. Λοιπόν, πρέπει να πείτε, στόπ, έστω σ' αυτά σε κάποια επιμέρους πράγματα. Πες, στόπ, δεν θα σας επιτρέψουμε να δεν κάνετε. Αυτό θα ήθελα να πω. Προχωράμε η κυρία Λιμπεροπούλου. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Καταρχήν, θέλω να πω κάποια πράγματα. Είμαι σίγουρη ότι όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε την απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Άρα, η εξέλιξη του συστήματος ηλεκτροπαραγωγής αποτελεί ένα σημαντικό παράγοντα βεβαιότητας. Γιατί? Γιατί η ένταξη των νέων μονάδων δεν σχεδιάζεται πλέον κεντρικά με στόχο τη μελλοντική επάρκεια του συστήματος, αλλά από ανεξάρτητους παραγωγούς με κριτήριο τη βιωσιμότητα των επενδύσεων τους. Να πω επίσης ότι υπάρχει άλλη μία σημαντική παράμετρος από ενεργειακής πλευράς και θα το επισημάνω και αυτό. Το 2018 ξεκίνησε να εκπονείται για πρώτη φορά στη χώρα ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεριασμός, όπου θα απαντούνταν τα πολυάριθμα αναπάντες ερωτήματα που έβλεγα είχαν επροκύψει από την άναρχη, αυτή την άναρχη ανάπτυξη του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, τα ολικά πάρκα, αν χρειαζόμαστε άλλα ολικά πάρκα και πού. Αυτός λοιπόν ο μακροχρόνιος ενεργειακός σχεριασμός σταμάτησε να γίνεται και είναι έβλογο πλέον γιατί σταμάτησε να γίνεται. Έχουμε λοιπόν έργα αυτή τη στιγμή ολικά πάρκα τα οποία θα ενταχθούν σε ένα υπερπαρκές και ηλεκτρικό σύστημα χωρίς, προσέξτε, να υπάρχει κανενός είδους σχεριασμός που να μας πιστωποιεί ότι είναι χρήσιμο και αναγκαίο. Και επιπλέον χωρίς να υπάρχει κανενός είδους γνώση και πιστωποίηση επιστημονική για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην περιοχή που χωροθετείται το όπιο εολικό πάρκο. Δεν θα πω αυτή τη στιγμή για τις επιπτώσεις της οδοποιίας στις εγκατάσεις των νομογενητριών, τις γνωρίζετε και τις φαντάζετε όσοι είσαστε μηχανικοί. Ας μην μπούμε σε λεπτομέρειες. Μιλάμε επιπλέον για μια βάναυση αλλείωση του τοπίου γιατί ξέρετε πόσο μεγάλες είναι φτερωτές και τι συμβαίνει εκεί πέρα. Να πούμε ότι η χώρα έχει υπέρ επάρκει εγκαταστημένης ισχύος. Να πούμε ότι υπάρχει οδοποιία μη αναστρέψημη και στις περιοχές που γίνεται η εγκατάσταση. Να θυμίσω επίσης ότι το ΣΤΕ έχει κρίνει οριστικώς και αμετακλήτως ότι τα εολικά πάρκα είναι βιομηχανικές εγκαταστάσεις που δεν επιτρέπεται να εγκαθίσταται επί ή πλησίον ευαίσθητων οικοσυστημάτων όπως βουνό, νακτών, νησιών κλπ. Δηλαδή αυτό δεν το λαμβάνει κανένας υπόψη του. Θέλω να πω και να ξεκαθαρίσω ότι είμαι υπέρ της λειτουργίας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όμως πότε? Όταν πληρούνται οι προδιαγραφές περιβαλλοντικής ασφάλειας. Μέσα από μία άρτια και πλήρος αποδεκτή μελέτη περιβαλλοντικών όρων. Εδώ έχουμε βιαστικές, αψυχολόγητες ενέργειες από τους εκάσεις των αρμοδίου με αποτέλεσμα τι? Προσέξτε τι γίνεται τώρα. Ότι έχουμε περιβαλλοντικά έργα που θα μπορούσαν πραγματικά να κάνουν καλό στην περιοχή στην ουσία αμφισβητούνται και ακυρώνονται για τις ελλείψεις παρατυπίες, λάθος χοροθέτης, οτιδήποτε. Υπάρχει έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και σε τοπικό επίπεδο. Και αυτό ένεργησε αρνητικά για τη δημιουργία του πρόσφωτου ειδικού χωροταξικού. Εμείς τι ζητήσαμε και το έχουμε ζητήσει πολλές φορές. Να γίνει χωροταξικό σχεδιασμός για όλη την περιφέρεια πελοπονίσου και για όλες τις χρήσεις. Πόσο δύσκολο είναι να γίνει αυτό. Είναι αδιανόητος ένα τόσο ωραίο τόπο να μην υπάρχει χωροταξικό σχεδιασμός πριν αποφασιστεί οποιαδήποτε μεγάλη κατασκευή. Επίσης θέλω να επισημάνω ότι ο χωρικός σχεδιασμός όλων των επίπεδων μπορεί να αναθεωρεί τοποτεδήποτε καταβούλιο στο Υπεκά ή άλλων στρατμόριων αρχών όπως το Υπουργείο του Τουρισμού. Είναι πράγματα τα οποία πραγματικά δηλαδή θα πρέπει κάτι μόνο να τα σκεφτούμε και επαναλαμβάνω, χωροταξικό σχεδιασμός για όλη την περιφέρεια Πελεποννήσου υπάρχει για όλες τις χρήσεις. Γιατί λοιπόν συζητάμε αποσπασματικά και γιατί λοιπόν διαμαρτυρώμαστε και συνεχίζουν και πολύ καλά κάνει κόσμος και διαμαρτύρεται όταν πάμε να στήσουμε εολικά πάρκα χωρίς μελέτη για την ενέργεια, χωρίς να έχουμε χωροταξικό σχεδιασμό το πού θα πάμε, χωρίς τίποτα από όλα αυτά. Δηλαδή είναι τραγικό αυτό που κάνουμε. Βάζουμε το κάδο μπροστά από το άλλο. Σαφώς και είμαι κατά, δεν το συζητάω, αλλά επαναλαμβάνω ότι καταλήγουμε να ακυρώνουμε τις ΑΠΕ που πραγματικά θα βοηθήσουν για την κλιματική αλλαγή μόνο και μόνο διότι δεν έχουμε τη σωστή χρήση γης, δεν έχουμε χωροταξικό σχεδιασμό. Πόσο πιο τραγική μπορούμε να γίνουμε. Ευχαριστώ πολύ. Κύριος Κάτσαρης. Κάτι πρόβλημα υπάρχει, κύριε Κάτσαρη. Μα ακούτε τώρα? Ναι, ναι. Α, δεν ακούσατε τα πρώτα που είπα. Θα στενοχωρήσω λοιπόν τη φίλη μου τη Δήμητρα. Μα ακούτε τώρα ή πάλι με χάσατε. Πού με είπα. Ακούμε. Ωραία, ωραία. Θα στενοχωρήσω λοιπόν τη φίλη μου τη Δήμητρα γιατί είπαμε green business δεν σημαίνει και clean business και χωροταξικός, ξεχωροταξικός σχεδιασμός. Όταν σε αυτό το σύστημα δυστυχώς η πρώτη προτεραιότητα είναι το μέγιστο δυνατό κέρδος με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Έτσι είναι ο καπιταλισμός. Αυτό είναι ο καπιταλισμός γιατί έχει τον ανταγωνισμό. Προφανώς θα θυσιαστούν τα πάντα στο βομό του. Θα θυσιαστούν και οι περιοχές νατούρα που πολύ κοινικά ακούσαμε στην ουσία έμεση παραδοχή του ότι καθορίζονται με βάση στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα κι ας μη θέλει να το παραδεχτεί κανένας άμεσα και να βγει φορά-παρτίδα να το πει. Επίσης πολύ καλά τα είπαν και ο Γανάσης Πετράκης και ο Νίκος Ογότικας για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και για το κόστος που έχουν, τις επενδύσεις που γίνονται στις εταιρίες της Γερμανίας που θα πάρουν τα χρήματα, τις προμήθειες. Θυμάστε που σας έλεγα ότι εσείς που πίνετε νερό στο όνομα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λέτε ότι μας δίνει λεφτά, όχι μόνο δεν μας δίνει η ΕΕ και οι χώρες της λεφτά, μας τα παίρνει διπλά και τρίδιπλα. Γιατί αυτά τα λεφτά δεν είναι 100% επιδότηση, πρέπει να βάλουμε κι εμείς λεφτά για να μπούν στοκ σε αυτά τα προγράμματα οι επιδοτήσεις. Άρα και τα παίρνουν πίσω σχεδόν όλα οι εταιρίες τους γιατί μας πουλάνε τον εξοπλισμό. Και σας είχα φέρει ένα σωρό παραδείγματα, δεν πω ξανά από την αρχή, όπως και στις ανεμογενήτρες τώρα και βάζουμε και έξτρα λεφτά, τους δίνουμε και έξτρα λεφτά από πάνω. Άρα έχουν μια εξασφαλισμένη αγορά και αυτό σημαίνει Ευρωπαϊκή Εικονομική Κοινότητα, μια κοινή αγορά δηλαδή, όπου έχουν προνομιακούς όρους οι μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικού που προσδένονται και Έλληνες, Καπιταλιστές, Μεγαλοεπιχειρηματίες μαζί τους και αποκομμίζουν το ποσοστό του κέρδους τους και αυτοί. Νομίζετε ότι θα ιδρώσει το αυτί τους για τους υποήχους που εκπέμπουν οι ανεμογενήτρες? Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε και φαντάζουμε και ο Νίκος Σοχώτικας στα συμφωνήσεις αυτό που είπε και ο Θανάσης ο Πετράκος, είναι να πούμε ότι σαν περιφέρεια Πελοκονήσου, εμείς θα είμαστε και σας το έχω ξαναπεί, ποιος θα έχει τα κότσια που τώρα για να αρχαϊδεύσετε τα ταφτιά των κατοίκων στις περιοχές θα έρθει μπροστά στην πρώτη γραμμή εκεί. Μαζί με εγώ λέω ότι θα είναι. Θα προσπαθήσω να είμαι. Ο Νίκος Σοχώτικας, το ξέρω ότι ήταν πολλές φορές. Ο Θανάσης ο Πετράκος πιστεύω ότι θα είναι. Ποιος θα είναι από την περιφερειακή αρχή? Ποιος θα είναι από την αντιπολίδευση μπροστά στους ματατζίδες που έρχονται στις μπολντόζες και στα φορτηγά μπροστά. Ας έρθετε τώρα, αγαπητοί συνάλφοι, να το πείτε. Πείτε και πείτε στους κατοίκους που μας ακούνε, τους λίγους, ή τέλος μάντων κάνετε ανακοινώσεις και πείτε έτσι και τολμήσουν. Εμείς θα είμαστε εκεί μπροστά, δεν θα αφήσουμε να περάσει ούτε ρόδα, όχι φορτηγό και ανεμογεννήτρια. Φυσικά είναι ανέξοδο να αρχόσαστε και να λέτε εδώ πέρα «Α, εμείς τι κάναμε, καταψηφίσαμε ομόφωνο, όπως λέει και ο κύριος Πρόεδρος. Έλα ρε παιδιά τώρα, να μην τρώμε και χρόνο, συμφωνούμε όλοι, να πούμε ότι το καταψηφίσαμε ομόφωνο, είμαστε όλοι στο ίδιο τσουβάλι». Στο ίδιο τσουβάλι είμαστε, αν δεν είμαστε στο ίδιο τσουβάλι, κάποιοι είναι από εδώ, κάποιοι είναι από εκεί, αλλά πρέπει να διαλέξετε. Ήρθε η ώρα που λέει και το συνθήμα να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις, άμα θέλετε να αφήσετε τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και να είσαστε με τους πολίτες που θύγονται, με τις τοπικές κοινωνίες. Σκόπικη γραμμή, κύριε Κάτσαρη, ζεσταίνεται και το δίχτυο. Η Ευρώπη φταίει. Κυρία Νικολάκου. Καλησπέ, κύριε Πρόεδρε. Με αφορή την Μελέτη Περιβατολογικών Επιπτώσεων της συγκεκριμένη, ακούσαμε ακόμα μία φορά από τον κύριο Γόδικο, ο οποίος μιλήσε πάρα πολύ ώρα και για άλλα θέματα πέρα από τη Μελέτη, μία πίστευτη επίθεση λάσκης και συκοφαντίας στους παράταξινες πληροφορίες και της προηγούμενης περιφερειακής αρχής. Ως μέλος της προηγούμενης περιφερειακής αρχής και εισηγήτριας σε πολλά θέματα, που είχαμε να κάνουμε με θέματα θεωρηκών πάρκων, είτε εγώ είτε ο κύριος Καπαφοτίου, έχω να του πω ότι δεν μας κοίταγε ποτέ κανείς τα μάτια, δεν με κοίταξε ποτέ κανείς τα μάτια και δεν έχει τύχει να συναντήσω ποτέ πουθενά κανέναν πιθανό επενδυτή. Άρα λοιπόν, τον καλό να ανακαλέσει αμέσως εάν ξαναμιλήσει αυτό το θέμα, γιατί γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι το να λέει ότι θέλει μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται όταν συκοφαντεί συναντές. Δεν ξέρω τι υπηρεσίες παρέχει ο κ. Γώδικος στον κ. Νίκα, δεν το ξέρω. Ξέρω πάντως ότι είναι το τέλος της πολιτικής του διαδρομής, όπου και ο νόμος και οι πολίτες δεν θα επιτρέψουν να ξαναμιληθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, οπότε καλά θα κάνει να περιορίσει αυτό το μίσος και την κακία και τη σύβρις, ο ίδιος το λέει βριζολόγημα, αυτές τις σύβρις λοιπόν, που κάθε φορά λέει εναντίον τους παραταξείς μας. Ναι, λοιπόν, ψηφίζαμε θετικά στη ΣΑΠΕΡ. Ναι, είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πληγών ενέργειας. Ναι, πιστεύαμε ότι η ιδιαίτερη Περιφέρεια Πελοποννήσου διαθέτει εκείνες τις συντεταγμένες που απαιτούνται για να έχει συγκριτικό και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σχέση με τη νεαουλική ενέργεια. Ναι, είχαμε ψηφίσει και πάρα πολλά όρχη όμως, κύριε Γόδηκα, όταν υπήρχαν τεχμυριωμένες απόψεις είτε των υπερεσιών, είχαμε πάντα σεβαστεί την άποψη των τοπικών κοινωνιών. Όμως, κάναμε και υπερβήκαμε, γιατί ποτέ δεν συνηθίζαμε να βαδίζουμε με λαϊκισμό και βρεθήκαμε και απέναντι, όσες φορές θεάστηκε, από φωνές λαϊκισμού όπως η δική σας, που είστε ο μοναδικός προστάτης του λαού και τολμάτε και μιλάτε εδώ, όταν δεν έχετε ακόμα καταδικάσει το Ψερνοβί. Δεν το έχετε ακόμα καταδικάσει και τολμάτε και μιλάτε εδώ και προσπαθείτε να μας πείτε τι. Εμείς λοιπόν λέμε πως πρέπει να υπάρχει ένα χωροταξικό, το οποίο να λέει επιτέλους που θα πρέπει να γίνεται τι. Αυτό είναι ένα τεράστιο έλλειμμα και αυτό έχει και όσο αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε κορεσμού σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά και κάποιες άλλες περιπτώσεις όπου δεν έχουν οριοθετηθεί τι μπορεί να γίνει σε σχέση με τις επενδύσεις τους. Λέμε λοιπόν ότι ως περιφερειακή αρχή, σε συνενόηση με τα Υπουργεία, προσπαθήσαμε να πείσουμε τα Υπουργεία ότι αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να τα αποφασίζει και να τα προτείνει η Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Εμείς θα έπρεπε για τον τόπο μας να αναλάβουμε αυτή την πρωτοβουλία, γιατί δεν υπάρχει καμία κυβέρνηση ποτέ και κανένα Υπουργείο παρότι αυτή η συζήτηση ήταν θετική, δεν μας είπε τελικά, δεν ομοθέτησε υπέρ αυτής της αρμοδιότητας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, λέμε όχι για πάρα πολλούς λόγους. Λέμε όχι για την άποψη που έχει και ο Δήμος, μιλάμε πάρα πολύ που ο κ. Γόντικα, που αποριαμβάνει, είναι η μοναδική παράταξη, που αποριαμβάνει το γραφείο που του έχει δώσει ο κ. Μίκας με εξοπλισμό και με υπαλληλό, είναι η μοναδική παράταξη. Να του πούμε αυτό για να το ξέρουν και οι άλλοι συνάδελτοι. Ο κ. Γόντικας λοιπόν μίλησε πολύ άσχημα για τον δήμαρχο Μονεμβασιάς και είπε ψέματα. Και είπε ψέματα. Γιατί ο κ. Δήμος Μονεμβασιάς ζητούσε χώρο ταξικό, προκειμένου να το αποθετηθεί. Και μίλησε πάρα πολύ άσχημα. Εμείς λοιπόν λέμε όχι στη συγκεκριμένη περίπτωση. Όμως, επειδή είδα έπρεπε να έχουμε μια οργανωμένη χώρα σε επίπεδο αρμοδιωτήτων και νόμων, έχουμε μπροστά μας μία γνωμοδότηση της κατά τον νόμο αρμόδιας υπηρεσίας. Έτσι δουλεύουν οι επενδυτές. Πηγαίνουν στις υπηρεσίες, καταθέτουν την ελέγχη τους και δουλεύουν την ελευθερική αδειοδότηση, αφού το περιφερειακό συμβούλιο δυστυχώς γνωμοποτεί και δεν αποφασίζει. Δυστυχώς γνωμοποτεί. Και πάρα πολλές φορές μάλιστα περιφεκτικά μας απαντούν. Καλά, γνωμοποτείστε ό,τι να είναι, δεν πειράζει. Θα πάμε εμείς μετά στο αποφασίζον όργανο. Εδώ λοιπόν, μπροστά μας μία εισήγηση της υπηρεσίας, η οποία πάλι δεν έχει αυτοψία. Θα το λέω συνέχεια αυτό, γιατί βλέπω ότι καταρμούνται εδώ οι αυτοψίες. Αλλά στο σημείο που αναφέρεται σχετικά με το έργο, θεωρώ εγώ αυτήν την απόψη μου, ότι ο τρόπος ο οποίος αγνούμαστε δεν είναι τεκμηριωμένος πλήρως. Αυτό λοιπόν που θέλω να πω είναι ότι σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει ως περιφερειακό συμβούλιο να μην λέμε απλώς όχι. Θα πρέπει αυτό το όχι να είναι πλήρως τεκμηριωμένο. Και όταν έχουμε μια περίπτωση εδώ, όπου η υπηρεσία λέει γνωμοδοτούμε θετικά, εκεί θα πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί. Κυρία Νικολάκου, 30 δεύτερα παρακαλώ. Κλείω. Εδώ λοιπόν, κύριοι αγαπητοί συνάδελφοι, η υπηρεσία λέει να μοδοτούμε θετικά για την υλοποίηση. Άρα χρειάζεται, όχι να λέμε όχι όλοι όλοι μαζί για να πουν οι κάτοικοι μπράβο, σύσσωμο το περιφερειακό συμβούλιο είπε όχι. Δεν λέει τίποτα αυτό. Χρειάζεται απόλυτη τεκμηρίωση, γιατί όταν αυτές οι περιπτώσεις που η υπηρεσία λέει θετικά πηγαίνει στην αποκεντρωμένη ή ακόμα και στα Υπουργεία, σας διαβεβαιώνω ότι προηγείται η υπερεσιακή άποψη και έρχεται σε δεύτερη μοίρα η γνωμοδοτική άποψη που εκφράζει το περιφερειακό συμβούλιο. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πάμε εδώ σε αντιπαράθρηση. Χρειάζεται όμως να ενώσουμε δυνάμεις και να πάμε όλοι προς μια κατεύθυνση για να μπορέσουμε, όσοι τουλάχιστον συμφωνούμε και λέμε ναι στις επενδύσεις, να δώσουμε εκείνους τους κανόνες και εκείνα τα όρια όπου θα γίνονται επενδύσεις, όμως αυτές θα είναι μόνο υπέρ του τόπου μας και υπέρ των συμφερόντων των πολιτών. Αυτή λοιπόν είναι ένα δυνατό και βροντερό όχι εκ μέλος του σφαλάταξής μας. Λοιπόν, θα ανοίξουμε και το κατάλογο ομιλητών αφού έχει επεντηθεί από τους περιφερειακούς συμβούλους. Εγώ θα παρακαλέσω να είμαστε έτσι τυπικοί στη διαδικασία. Έχουμε ήδη εξαντλίσει το θέμα με 7 λεπτες τοποθετήσης από όλους τους επικεφαλείς. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε έτσι λίγο φιδολοί τώρα στο χρόνο. Να πω μια κουβέτα γι' αυτά που είπε ο κ. Πετράκωση. Την απάντηση που αφορά εμένα ως Πρόεδρο. Και σαφώς δεν ξέρω εγώ τώρα τι έχει κάνει αν η αποκεντρωμένη διοίκηση έχει βγάλει απόφαση. Μην τα λέμε αυτά πάλι. Τα γνωρίζουμε πώς πάει αυτή η διαδικασία. Εμείς γνωμοδοτούμε εδώ σήμερα. Και δεν υπάρχει περίπτωση να το ξέρετε. Να είμαστε στον χρόνο εντάξει. Δηλαδή στον ένα μήνα που δίνεται για διαβούλευση στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων να είμαστε στον χρόνο αυτό. Δεν γίνεται. Όταν στο μήνα απαντά υπηρεσία. Περίπου. Ή μετά το μήνα. Δεν γίνεται. Το Συμβούλιο δεν μπορεί να καθορίζεται η ημερομηνία που θα συγκλειθεί το Συμβούλιο με βάση κάθε περιβαλλοντική μελέτη που έρχεται για να έχει συγκεκριμένο χρόνο. Και το καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν είναι αδύνατο να γίνει. Από κει και πέρα δεν υπάρχει μηχανισμός ο οποίος να ελέγχει τις αποφάσεις της αποκεντρωμένης. Σε αυτό όμως το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Βερούτης είχε στείλει έγγραφο και το και εμείς. Έχουμε ενημερώσει την αποκεντρωμένη. Έτσι ενημερώσει έγγραφος. Τότε, πριν δεν θυμάμαι πόσο καιρό είναι ότι εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου το οποίο θα γίνει σε έφτετο χρόνο. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτή είναι η αλήθεια. Μη λοιπόν μας ρίχνετε ευθύνες για θέματα τα οποία μόνοι σας ξέρετε ότι δεν έχουμε. Λοιπόν, δεν θέλω να φάω ολοχρόνο. Θέλω να σας πω ότι μέσα στην... Πάνω στα στοπίματα επειδή έκανε δύο ερωτήματα ο κ. Πετράκος. Το ένα είναι αυτό κ. Πετράκο. Μετά από συνενόησή μας με τον Πρόεδρο έφυγε έγγραφο από το Προεδρείο που όχι μόνο ζητούσε να μη συνεδριάσει... να μη πάρει απόφαση μέχρι να συνεδριάσει για το θέμα το Περιφερειακό Συμβούλιο αλλά έβαζε επί συναπτώμενες και τις απόψεις της τοπικής κοινωνίας και ιδιωτών που είχαν εκφραστεί για το συγκεκριμένο θέμα. Και ξέρετε γιατί? Γιατί η πλατφόρμα που μπορούσαν να καταθέσουν είχε παρουσιάσει πρόβλημα. Τη στείλαμε εμείς ως Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεύτερο, είπατε ότι η γνωμοδότηση που έχει κάνει η υπηρεσία είναι χωρίς αυτοψία. Για όσους γνωρίζουν την περιοχή γνωρίζουν ότι η αυτοψία δεν είναι δυνατόν να γίνει στον καβομαλιά που δεν υπάρχουν δρόμοι. Με τι θα γινόταν, με ελικόπτερο των υπηρεσιών? Κύριε Βερούτη, εντάξει, ευχαριστούμε πολύ, ευχαριστούμε. Λοιπόν, κύριε Πετρίτσι, μην λέτε μηνύματα, στέλνετε μηνύματα, γιατί είναι ανοιχτό το μικρόφωνο του κυρίου Βερούτη. Ζήτησε, σήκωσε το χέρι και το πήρε. Και το είδαμε. Αν έχει γίνει και δεν είδαμε κάποιον από εσάς, δεν το κάνουμε σκόπιμα. Και είναι εισηγητής ο κύριος Βερούτης. Λοιπόν, σας παρακαλώ, μην λέτε πράγματα τα οποία δεν δε στέκουν εδώ πέρα. Για να μην χάνουμε και τη σειρά μας, ποιοι θέλουν να γραπτούν ομιλητές. Σπυριδάκου, Πετρίτσι, Μπούζα, Βετινιώτης, Ρουμελιώτης. Εγώ κάνω μια έκκληση ακόμα. Αν πάλι στο ένα θέμα-δύο έχουμε φτάσει και έχει περάσει η ώρα, δεν θα τελειώσουμε. Πάλι, πεντέμισι ώρα. Δεν θα τελειώσουμε το συμβούλιο σήμερα. Ωραία, Τζανετέα Δημητρακοπούλου. Κύριος Βερούτης είναι εισηγητής, δεν έχει δικαίωμα να μιλήσει. Πάμε, Σπυριδάκου. Ναι, κυρία Σπυριδάκου. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα κι εγώ να πω ότι δεν είχα δικαίωμα. Είναι απαράδεκτο να συζητάμε τόσο καιρό μετά τη λήξη της διαβούλευσης και στο επιχείρημα που είπατε μπορεί να αντιτάξει κάποιος ότι θα μπορούσαμε να κάνουμε συχνότερα περιφερειακά συμβούλια. Όσον αφορά για την περιοχή που δεν είναι στο δίκτυο Natura, προτείνεται όμως ως περιφερειακό πάρκο και τοπίο διεθνούς αξίας στο υποέγκριση αναθεωρημένο περιφερειακό φοροταξικό πλαίσιο Πελοκονήσου. Η ελεγξέλεγκτη τοποθέτηση ΑΣΠΕ θα μετατρέψει το τοπίο του Δήμου Μονεμβασίας από τοπίο φυσικής ομορφιάς σε βιομηχανικό, θα υποαγμίσει το τουριστικό του υπόβαθρο, θα αλληλίωσει τη φυσιογνωμία του και θα δράσει αρνητικά στην αξιοποίηση του πολιτιστικού του αποθέματος. Πέρα από τα εωλικά πάρκα, στην ΕΟΛ εν λόγω περιοχή συναντώνται και τα έργα για το υπέργειο δίκτυο για σύνδεση της Κρήτης με την Πελοκόνησο. Όλα αυτά οδηγούν σε συνέπειες στην καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών, τόσο στην περιοχή εγγύης των εωλικών υπάρχων, όπου η όχη είναι σαφώς μεγαλύτερη, όσο και ευρύτερα στους πολίτες όλου του Δήμου, που έχουν εισόδημα από τον τουρισμό, τη μελισοκομία και την κτυνοτροφία. Ο χαρακτήρας της τουριστικής δραστηριότητας στο Δήμο Μονεμβασίας και στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ύπιος με προοπτικές ανάπτυξες εναλλακτικών νοχών τουρισμού, όπως ο οικοτουρισμός, ο πολιτιστικός τουρισμός. Όσον αφορά τώρα τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και στα δύο έργα είναι φασών, είναι πανωμοιότητες. Υπάρχουν αγνοούνται επιστημονικά δεδομένα. Υπάρχουν προχειρότητες και ανακρίβειες. Δεν λαμβάνεται υπόψη η οικολογική αξία της περιοχής. Είναι μια περιοχή στην οποία αναπαράγονται αρπακτικά, όπως στη Τζαετός. Είναι μεταναστευτικό πέρασμα πουβλιών. Υπάρχουν μοναδικά είδη χλωρίδας, καθώς υπολογιζέται ότι η περιοχή φιλοξενεί πάνω από 1000 φυτικά τάξα. Υπάρχουν επίσης συνέπειες στις μέλησες και στα βοσκοτόπια. Επίσης η φυσική κληρονομιά του τόπου μας τα πληγείαν επανόπτωτα. Οι συνέπειες για το τοπίο, τη φλωρίδα και την πανίδα θα είναι σημαντικότατες. Ο Ουδής γνωρίζει ποιες θα είναι συνέπειες τα πολυάριθμα σπήλια της περιοχής, αφού δεν γίνεται καμία αναφορά στη μελέτη. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η περιοχή του Μαλέα, η οποία βρίσκεται από το 2015, έχει καταστεί ευάλωτοι σε πλημμυρικά φαινόμενα και τα συνοδά έργα οδοποιίας για την εγκατάσταση ολικών πάρκων θα την επιβαρύνουν περαιτέρω. Τα 7 έργα προς αδειοδότηση είναι φανερό πως είναι μέρη ενός συνολικού έργου μεγέθος 193,2 ΜΒ, τα οποία εκπονούνται από 4 στικατρικές μιας μητρικής εταιρείας, για να λάβουν πιο γρήγορα αδειοδότηση. Συνεπώς, το σωστό είναι να υπομπληθεί φάκελος του συνολικού έργου στο Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο είναι αρμόδιο για έργα τέτοιου μεγέθους και όχι στην αποκεντρωμένη... 30 δεύτερα, κυρία Σπυριδάκου. Είστε ήδη 3 λεπτά, μιλάτε, ευχαριστώ. Συγγνώμη, αλλά είναι η περιοχή μου, θα μου δώσετε 1 λεπτό. Θα σας δώσω λεπτό, 30 δεύτερα και μην ξαναεπιμήνετε. Είναι από αυτά όλα, είναι απορία σάξιο πώς οι υπηρεσίες μας... και χωρίς αυτοψία, ενέκριναν τις μελέτες και θεωρώ ότι πρέπει να επιστρέψουν σ' αυτές... και να γνωμοδοτήσουν ξανά. Δεν είμαστε κατά των εναλλακτικών πυγιουγών ενέργειας, οι ευρωπαϊκές χώρες λένε ναι, αλλά σε μια λογική όχι στο μπακ γιάρ. Στην Ελλάδα τις φυτέβουμε παντού ανεξέλεγτα. Ασφαλώς, ναι, στη χωροθέτηση με σχέδιο, σεβόμενη τη διοικιλότητα που αποτελεί ασπίδα στην κλιματική αλλαγή και όχι στην υπομενόμευσή της. Ευχαριστούμε κυρία Σπυριδάκου, ευχαριστούμε. Μην διαβάζετε από πριν αυτό το κείμενο που θέλετε να πείτε, ό,τι θέλετε να πείτε, να το προσαρμόζετε στα τρία λεπτά. Για όλους, όχι εσάς. Όλοι. Αυτό πρέπει να κάνουμε, άμα θέλουμε να συζητάμε όλα τα θέματα. Γιατί είναι και άλλα θέματα που ενδιαφέρουν άλλους συνάδελφους. Πώς θα γίνει? Όχι, όχι, ακούστε κυρία Σπυριδάκου εγώ, δεν σας ενοχλώ. Όχι, όχι, κλείστε το μικρόφωνο στην κυρία Σπυριδάκου να με ακούσει, αφού δεν θέλει να ακούει, δεν έχει μάθει να ακούει. Θα ακούστε λοιπόν, θα μάθετε λοιπόν δημοκρατική συμπεριφορά. Και είναι αυτή που εγώ εφαρμόζω. Αυτή είναι η δημοκρατική συμπεριφορά. Λοιπόν, είπατε στην αρχή ότι δεν σέβεστε την άποψή μου ότι δεν μπορούμε να κάνουμε συμβούλια κάθε φορά που έχουμε. Γιατί δεν μπορούμε να τα κάνουμε όταν έχουμε περιβαλλοντικές μελέτες. Και λέτε να κάνουμε πιο συχνά. Δηλαδή έχουμε τώρα 50 περιβαλλοντικές μελέτες να περάσουμε. Θα κάνουμε 6 φορές 7 το μήνα συμβούλιο. Θα μας πάρουν με τις πέτρες. Καταλάβατε κυρία Νικολάκου ή κυρία Σπυριδάκου. Κυρία Σπυριδάκου. Συγγνώμη. Κυρία Σπυριδάκου. Αυτή είναι η κατάσταση. Αφήστε με και εμένα να κάνω τη δουλειά μου. Λοιπόν, πάμε παρακάτω κύριος Πετρίτσις. Α, συγγνώμη. Κύριε Πετρίτσις, συγγνώμη μισό λεπτό. Θέλω να πω ότι είναι στη συνεδρίαση παρόν και ο κύριος Κούτσο Νικολής, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μονεμβασίας. Βέβαια δεν είναι από την αρχή, γιατί δεν μπορέσαμε λόγω τεχνικού προβλήματος να τον συνδέσουμε. Τώρα είναι παρόν, τελειώνοντας και η δευτερολογία, αν θέλει να πάρει για δύο-τρία λεπτά το λόγο. Πάμε στον κύριο Πετρίτσι. Ακούγομαι. Ναι. Κοιτάτε, από ό,τι καταλαβαίνω δεν θα μακρηγορήσω. Δεν θα έπαιρνα να κάνω το λόγο, γιατί βλέπω ότι όλοι οι συγγιτές, ο ισηγητής και όλοι οι σύμβουλοι και οι επικεφαλείς, ήταν αρνητικοί σε αυτό το θέμα. Και καλά λέτε κι εσείς να μην μακρηγορούμε σε πολλά πράγματα, όταν είμαστε όλοι θετικοί. Εσείς όμως, καταρχήν κύριε Πρόεδρε, λέτε για τον κανονισμό, αλλά εσείς αφήνετε 7 και 8 λεπτά, δεν αφήνω εγώ. Πρώτον. Δεύτερον, θα απαντήσω μόνο στη ιδεολογία του κυρίου Βόντικα, που κανένας από εσάς δεν βρήκε να το σταματήσει, με την έννοια ότι και στην πρώτη εισηγησία του μίλησε για πανηγύρια, του τα επιστρέφουμε γιατί ηρονεύτηκε για τα πανηγύρια, του τα επιστρέφουμε ότι είναι ο ίδιος για τα πανηγύρια, με τον αρνητικό όρο πανηγύρια. Και δεύτερον, για τα θέματα των ΑΠΕ, ότι ηχόρθωσαν οι επενδυτές και κοιτάγαν στα μάτια, λέει, τους εισηγητές και λέει τον κύριο Παπαφωτίου. Θα σας πω, κύριε Πρόεδρε, και για να το μάθω, όλη η συμβουλή του περιφερειακού συμβουλίου, ότι ο Απόστολος Παπαφωτίου σαν την περιφερειά της, ήταν ο μοναδικός ο οποίος έκανε αυτοψία στο έργο και έκανε ο ίδιος την εισηγησία του. Αυτοψία στο έργο. Χαρακτηριστικά, λέω, είχαμε περιμενει σε δύο εισηγήσεις που ήταν, εγώ δεν ήμουν εκλεγμένος του περιφερειακού συμβουλίου, ήταν δημοτικός συμβουλός του Τρακίου και ήρθε επί τούτου στον περιοχή των Γερανίων στα Φανερωμένη, γιατί είχε υπήρξε ανάλογοι μελέκτροι για ανεμογενήτριες και φυσικά ήταν αρνητικός, όπως ήταν αρνητικός και σύσσομο τότε στον περιφερειακό συμβούλιο. Να αφήσει τις σχεδαιολογίες ο κύριος Γότικας για τον κύριο Παπαφωτή και για λαμέλη της νέας θελοπονίσου και για να θυμηθώ ότι ο ίδιος ο κύριος Γότικας, εάν δεν με απατάει εμνήμη μου, είχε επικροτήσει τον κύριο Παπαφωτή μια φορά γιατί του είπε ότι εσύ είσαι ο μοναδικός ο οποίος κάνεις αυτοψίες στα έργα και ανακάγεις την εισηγησία σου. Τότε, από το 14 και μετά, μόνο οι υπηρεσιακοί παράγοντες κάνουν αυτοψίες. Είμαστε φυσικά αρνητικοί στη συγκεκριμένη περίοδο. Ευχαριστώ πολύ. Η κυρία Μπούζα. Ακούγομαι? Ναι. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ενώ ξεκίνησε ως φιλική στο περιβάλλον δραστηριότητα, η έξερση των επενδύσεων στις ανεμογενήτρες τείνει να γίνει βραχνάς που κατατρώγει τα βουνά μας, μιας και αλλιώνει περιβαλλοντικά και αισθητικά το περιβάλλον. Παραδόξως, στοχευμένα, κυρίως η Λακωνία αλλά και η Αρκαδία, δέχονται κατά μέτωπον επίθεση από τέτοιες επενδύσεις. Στο θέμα το οποίο συζητούμε, ιδίως για τη Μονεβασιά και μέχρι το ακροτήριο Μαλέας, που πρόκειται για μια περιοχή με φυσικό πολιτισμικό αλλά και αρχαιολογικό πλούτο, το έτοιμα για 170 ανεμογενήτρες προκαλεί ακόμη και με το ενδεχόμενο τη συλλοποίηση της επένδυσης. Βέβαια, σχολίαστη θα αφήσω την τοποθέτηση του κυρίου Βερούτη για το τουρισμό και για το άνοιγμα του τουρισμού από τη Μονεβασιά, όπου πετάχτηκαν 40.000 ευρώ σε ένα μέσο μαζικής ενημέρασης, που απλά σύραψε ήδη υπάρχουσες εικόνες και πλάνα. Τον καλόν να αναζητήσει πραγματικά τις ουσιαστικές παρεβάσεις της μυθικής πελοποννήσου για τον εξέρετο προορισμό της Μονεβασιάς, κυρίως το εξωτερικό, για να κατανοήσει τη διαφορά. Τα δάση, αγαπητοί συνάδελφοι, αποψηλώνονται. Ανοίγονται δρόμοι στα βουνά και πειράζεται αρνητικά το περιβάλλον, η πανίδα και η χλωρίδα, με την άναρχη και ανεξέλεκτη αυτή δραστηλότητα, που επεκτείνεται σε βάρος της φύσης και της διατήρησης των δασσών μας και, εν τέλει, απέναντι στον ίδιο τον άνθρωπο. Φτάνει πλέον η καταστροφή των δασσών μας από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες στη συνέχεια και την ερημοποίηση μετά, ας μην την ολοκληρώσουμε και με τις ανεξέλεκτες ιδιωτικές επενδύσεις. Χωρίς ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό, το οποίο το έχει ζητήσει από την πρώτη στιγμή η παραταξή μας και με αγνόηση των αντιρρύσεων των αυτοδιοικητικών θεσμών, οι επενδύσεις εξαπλώνονται, διότι ο ρόλος της αυτοδίκησης παραμένει, όπως ακούστηκε και όμως στους συναδέλφους, μόνο γνωμοδοτικός. Αντί τα αιτήματα, στον Υπουργό Εσωτερικών, κύριε Περιφεράχα και απεθύνομαι σε σας, να αφορούν μόνο την κατάργηση κάθε δημοκρατικής διαδικασίας ελέγχου στις δαπάνες που γίνονται πλέον όλες με απεθείας αναθέσεις, θα έπρεπε να ζητάτε μετεπιτάσεις, να μην είναι μόνο γνωμοδοτικές οι αποφάσεις των εκπροσώπων των πολιτών, που είναι η αυτοδιοικητική θεσμή, και να υπερισχύουν οι αποφάσεις των διορισμένων υπαλλήνων, όπως βλέπουμε και είδαμε και στην τελευταία επένδυση το τι ακριβώς έγινε στην Αρκαδία. Φυσικά και η ΑΠΕ είναι η ευκαιρία μας να προστατέψουμε το περιβάλλον, να σταματήσουμε την καύση του λιγνίτη, αλλά όχι άναρχα. Και επιθετικά, κατακλείζοντας τους ορεινούς όκους χωρίς σχέδιο, χωρίς χωροθέτηση και χωρίς υπόδειξη του κορεσμού μίας περιοχής. Παραδείγματος χάρη, ας μην ξεχνάμε ότι στην Αγγλία υπάρχει ένα γιγάντιο θαλάσσιο ελικό πάρκο στον Donger Bank, όπου έχουν τοποθετηθεί ως και 400 ενεμογενήτρες. Και δεν έχει πειραχτεί καθόλου η εντοχώρα. Όταν έχει κορεστεί η εντοχώρα, ίσως πραγματικά θα πρέπει να δούμε και εμείς και να εξετάσουμε αυτή την πρόπτυκη, το ενδεχόμενο της τοποθέτησης ανεμογενητριών, δηλαδή σε θαλάσσιο χώρο. Επειδή στη χώρα μας, αγαπητοί συνάνδελφοι, όλα γίνονται στο πόδι. Δυστυχώς, μόλις καταλάβουμε την ανεπανόρθωτη ζημιά που προκάλεσε η ενδιαφορία τόσο χρόνο, μετά θα τρέχουμε. Ας θέσουμε επιτακτικά το θέμα στην κυβέρνηση, το Σταρμόδιο Υπουργείο, για να καθορίσει φοροταξικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και να απορρίψουμε κάθε άναρχη επέκταση χωρίς όρους, δεσμεύσεις και υποχρεώσεις. Μετά τα όσα υπόθηκαν χθες, θα ήθελα να εξάρω την τακτική της δύσθεμη λύχιας αγωνίας για τους αποπεμφέντες της παραταξής μας, αλλά και τις αριστερές παρατάξεις από πλευράς του κυρίου Περιφερειάρχη, που στάζει μέλι όταν τους απευθύνεται και χωρίς και όξω σ' όλους τους λιπούς αιρετούς του Περιφεριακού Συμβουλίου, που τους αποκαλεί μάλιστα και με κάθε υβριστικό και υποτιμητικό χαρακτηριστικό. Μέχρι χθες ακούσαμε ότι μας απεκάλωσε μέχρι και καρκίνωμα επειδή τον ελέγχουμε για λάθη, παραλήψεις και αθωμές. Έχετε 4 λεπτά κυρία, μπούζα 4 είχατε. Μία λέξη, διεφάνει ακόμη ότι και η ανησυχία των δύο, δηλαδή του κυρίου Γόδικα, ως μόνιμο δεκανίκη της Περιφερειάκης Αρχής, που επιστρατεύει μονίμως ψέματα και σκανδαλολογία σύστολα λόγω της αιμονής του προς τον κύριο Τατούλη, αλλά και του κυρίου Νίκα για κάποιες κοινές επαιδοτήσεις. Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε. Ο κύριος Βιτινιώτης. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να πω κάποια πράγματα τα οποία δεν έχουν σχέση με την φιλοσοφική προσέγγιση που έκαναν οι περισσότεροι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, αλλά βάζοντας το δάχτυλο επί των τύπων των κύλων, θα δώσω μία περιγραφή σχετικά με τις συγκαταστάσεις των ανεμοκαιτριών. Μετατρέπουν ή δεν μετατρέπουν άτυπα σε βιομηχανικές ζώνες της περιοχής εγκατάστασης, σαχώς ναι, υπόδεικαν από προηγούμενα ότι μεγάλα μήκη οροσιερών χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση ανεμογενητριών. Όλοι αυτοί οι ζώνοι στην ουσία μετατρέπεται σε βιομηχανική ζώνη. Και άραγε, φέρνουν πρίγμα στον τουρισμό. Είδα μια μελέτη στην Δανία όπου εκεί που είχαν εγκατασταθεί ανεμογενήτριες ο τουρισμός και η προσπελασιμότητα και η επισκεψιμότητα στην περιοχή μειώθηκε κατά 40%. Και βεβαίως υπάρχει πλήγμα στην φινοτροφία και σε όλους όσους ζουν από το δάσος. Δηλαδή μιλάμε για τους ηλιοτόμους, μιλάμε για τους ρετσινάδες κτλ. Από την άλλη μεριά στις ανεμογενήτριες άραγε εργάζονται κάποιοι άνθρωποι. Ανάλογα με την προσφορά ενέργειας είναι σαφώς πάρα πολύ μικρή συμμετοχή εργασίας και άρα δεν καταπολεμάται η ανεργία. Εξπερετούν οι ανεμογενήτριες τελικά τα επιχειρησιακά σχέδια. Ναι τα εξπερετούν με τις υπεδοτήσεις. Γιατί αν δεν υπήρχαν υπεδοτήσεις τότε που δεν υπήρχαν πριν 10 χρόνια περίπου δεν αναπτύχθηκε ποτέ αυτό το είδος παραγωγής ενέργειας. Άρα οι επιδοτήσεις είναι το πυράκι στη φάκα που το παίρνουν επιχειρηματίες για να κάνουν δουλειά τους. Υπάρχει ηχητική και οπτική ρίπαση. Σαφώς υπάρχει. Παίρνονται από 45 χιλιόμετρα μακριά. Το ύψος όσο είναι 65 μέτρα έως και 185. Το βάρος των ανεμογενητριών μόνο είναι 223 τόνι έως και 313 τόνους. Ψυχολογικά επηρεάζουν τους ανθρώπους. Ναι τους επηρεάζουν. Σε πόση απόσταση έχει αποδειχθεί από μελέτη ότι μέσα στο πρώτο 1,5 χιλιόμετρο υπάρχουν τέτοιου είδους επιβαρύνσεις. Έγινε και μια μελέτη για 25 χιλιάδες ανεμογενήτριες. Το διοξύδιο του θείου και το διοξύδιο του άνθρακα δεν μειώθηκε παρά μονάχα κατά 0,07%. Τελικά πιστεύω ότι το κόστος παραγωγής ενέργειας από τις ανεμογενήτριες γιατί υπάρχει επιβάρεση κατασκευής, στην ουσία επιβαρύνουν και τον καταναλωτή. Δηλαδή δεν προσφέρουν καλύτερες τιμές σε ό,τι αφορά την κατανάλωση της ενέργειας. Στο ζωικό βασίλειο, πάνω τον κόσμο έχει μελετηθεί ότι 7.000 αποδειμητικά πεινά σκοτώνονται κάθε χρόνο από τις ανεμογενήτριες. Η ενέργεια στη Γερμανία από τις ανεμογενήτριες παράγει μόνο, να φανταστείτε, το 1% του απαιτούμενου υλικρισμού. Το φαινόμενο, βέβαια, στο θερμοκηπείο δεν ικανοποιείται σε τίποτα. Η τεχνολογία ήταν γνωστή από παλιά, αλλά λειτουργεί σήμερα με τις εκπιωτίσεις. Και κάτι που είπε και ο κύριος που λογέβαλο, ότι το όριο ζωής είναι 20 με 25 χρόνια. Τι θα γίνει άρα και με το απέραντο αυτό νεκροταφύρο των ανεμογενήτριων. Η έκταση της ανεμογενήτριας, να ξέρουμε όλοι για να τελειώνω, είναι 100 τετραγωνικά μέτρα. Το βάθος που θεμελιώνεται είναι 3 μέτρα. Το τσιμέντο που χρησιμοποιείται σε κάθε ανεμογενήτρια είναι 500 κυβδικά μέτρα τσιμέντου. Δηλαδή πάνω από 1000 τόνι σε κάθε βάση ανεμογενήτριας. Αυτά λοιπόν ήθελα να πω για την συνολική εικόνα το τι σημαίνει ανεμογενήτρια. Ο κύριος Δουρμελιώτης. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Είναι γεγονός είμαστε ως παράταξη υπέρ των ΑΠΕ. Ψηφίζαμε ναι όταν θεωρούσαμε ότι γίνεται μια επένδυση σε όφελος της αύξησης του ενεργιακού δυναμικού της Πελοποννήσου. Και έχουμε ψηφίσει πολλές φορές όχι όταν υπήρχε τεκμηριωμένη άποψη των επηρεσιών μας και των τοπικών κοινωνιών τις οποίες και ακούγαμε με μεγάλη προσοχή. Εμείς λαϊκισμό δεν κάναμε ποτέ. Και εγώ ως αντιπεριφερειακής και στέλεχος της προηγούμενης περιφερειακής αρχής δεν με κοιτάξε ποτέ κανείς στα μάτια και σταματήστε να πετάτε λάστι. Να ξέρετε όμως ότι είμαστε αντίθετοι. Και όπως είπαμε όχι για το Μέναλον και για το Λύκειο Όρος με την ίδια δύναμη λέμε όχι και για τη συγκεκριμένη πρόταση. Ξεκυλιάσαμε τα βουνά μας. Δεν έχουμε νώστα. Και λόγω ότι δεν μπορώ εγώ προσωπικά να μην αναφερθώ γιατί δεν δόθηκε και ο χρόνος γιατί έγινε πολύ δόρος για τα προηγούμενα που ελέγχτησα και τα πανηγύρια πρέπει να μιλήσω και θέλω να πω ότι νομίζω από του τέλους πρέπει να σταματήσετε τον πόλεμο που έχετε αρχίσει αλλά και συνεχίζετε και την Αρκαδία. Είμαι ένας άνθρωπος που έχω μεγαλώσει μέσα σε πανηγύρια και που καμαρώνω και που εσείς δείχνετε ότι τα πανηγύρια της Αρκαδίας σας ενοχλούν. Εγώ με χιλιάδες συμπολίτες μου έχω χορέψει και έχω γλεντήσει μέσα σε αυτά τα πανηγύρια. Ακούστε κάτι γιατί μας το λέτε και εμένα προσωπικά μπορώ να το εκλάβω και ως προσβολή. Στην Αρκαδία υπάρχει άλλος πολιτισμός, άλλη κουλτούρα, άλλη σκέψη, άλλη νοοτροπία που στον τόπο μας για τα έργα μας και για τους γιορτές μας, στα φωριά μας αυτό είναι η ιστορία μας. Είναι η κληρονομιά μας, είναι ο πολιτισμός μας που μας έκανε να ξεχωρίζουμε. Μπορεί να φταίει το οξυγόνο του Μενάλη, μπορεί να φταίει το οξυγόνο του Πάνονα. Είμαστε υπερήφανοι όμως για τις γιορτές μας και για τα έργα στην Αρκαδία. Και να σας πω κάτι, αγαπάμε τα πανηγύρια και τους χιλιάδες τους τα τιμούν και που εσείς τόσο πολύ υποτιμάτε και περιφρονείτε. Στο προηγούμενο περιφερειακό εγώ με έδειξη άκουσα, μας είπατε 5-6 φορές πανηγυρτσίδες και καμαρώνατε που το λέγατε. Στηρίζουμε και προβάζουμε τα προϊόντα μας μέσα απ' τα πανηγύρια που εσείς γελάτε βρε αδερφέ, όπως το λέτε. Εμείς τα λέμε γιορτές. Τη γιορτή του σκόρδου στα Λιθοβούνια, τη γιορτή της ντομάτας στην Καντήλα, τη γιορτή της πατάτας στο Λιχόρη. Μιλάμε για προϊόντα με γεύση και με ποιότητα. Τη γιορτή του κάστανο στα Δονιανά και στην Καστάνητσα, για το σπαφίλι και το κρασί στο ζευγαλατιό, που υπάρχουν εξαγωγές στην Ευρώπη, και όπου εσείς στο τάχο το παρεχαμπάρε αυτά, με δικές μας πρωτοβουλίες. Προβάλλουμε και τον αγχωτισμό μας με τη γιορτή του αθλητισμού της Νεσθάνης στο πανηγύρι, ένα σημαντικό πανηγύρι. Και όλα τα τοπικά προϊόντα τα οποία προέρχονται από τη μάνα αρκαδική γη, που εμείς και ενισχύουμε και διαθυμίζουμε μέσα απ' τα πανηγύρια, που εσείς δεν έχετε πάει ποτέ. Έστω να πιείτε μια μπύρα, να φάτε ένα μεζέβουρο που είναι σε ένα πανηγύρι, να φάτε ένα μεζέ σε ένα πανηγύρι και να σας πω για κάτι άλλο, και να χορέψετε και να δημοτικόρατε. Πιστεύω δεν ξέρετε το χορό. Και απευθύνομαι και στον Περιφερειάρχη, ο οποίος εμένα προσωπικά με προσέβαλε όλα αυτά που είπε. Λάθος εικόνα έχετε για την Αργαδία. Μην υποτιμάτε ούτε τις γιορτές μας, ούτε τα έργα μας. Μην τα λέτε μικρά, γιατί εκτίθεται. Εσείς που δεν έχετε κάνει ποτέ κανένα έργο. Θέλετε να τιμωρήσετε την Αργαδία. Κυρία Τζανετέα, ευχαριστούμε κύριε Ρουμελιώτη. Γιατί δεν μ' αφήσετε να τελειώσω, πρόεδρε. Αφού τώρα σου άφησα τέσσερα λεπτά, οι άλλοι θα με φάνε μετά. Σας παρακαλώ, τα είπατε, τώρα επαναλαμβάνεστε. Κυρία Τζανετέα. Να ανοίξετε το μικρόφωνο, κυρία Τζανετέα. Τώρα ακούγομαι? Ναι, ναι. Με συγχωρείτε. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα είμαι πάρα πολύ σύντομη, γιατί είναι ένα θέμα, το οποίο μας έχει απασχολήσει και μας απασχολεί πάρα πολλά χρόνια και καθόλου την πορεία μου στην αυτοδιοικησία. Και έχει να κάνει με την εγκατάσταση των ΑΠΕ. Να δηλώσω κι εγώ ευθύς εξαρχής ότι τόσο εγώ όσο και η παράταξή μου δεν είμαστε αντίθετοι στους ΑΠΕ, αλλά με όλους τους και προϋποθέσεις και γι' αυτό πάντα ζητούσαμε να υπάρξει ένας χωροταξικός σχεδιασμός που καμία κυβέρνηση όμως δεν έχει προχωρήσει και αντιλαμβάνεται ο καθένας από εμάς ποιοι είναι οι λόγοι. Σε ό,τι τώρα μας αφορά στη Λακωνία και τον Μαλέα, υπόθηκε από όλους, θα πω κι εγώ ότι είναι μια περιοχή ιδιαίτερη με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, με έντονη βιοποικιλότητα, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, που φιλεξονεί και πάρα πολλά είναι καταφύγιο άγδιων ζώων. Άρα, η τοποθέτηση εκεί των ανεμογεννητριών είναι βέβαιο ότι θα αλλειώσει το τοπίο, τη φυσιογνωμία του τοπίου και θα πλήξει και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Σαφέστατα και είμαι αγνητική, αλλά ήθελα να διευκρινίσω και να σημειώσω, νομίζω υπόθηκε και βάλω στους συναδερφούς, ότι πρώτος στόφος μας θα πρέπει να είναι η περιοχή να κηρυφθεί Νατούρα. Το δεύτερο που θέλω να σημειώσω είναι το εξής. Άκουσα τον κ. Βερούτη, που είπε, νομίζω ο κ. Βερούτης το είπε, ότι έστειλε επιστολή στην αποκεντρωμένη για να μην προχωρήσουν. Και μπράβο, καλά έκανε ο κ. Βερούτης, αλλά δεν φτάνει ο κ. Βερούτης. Αυτό, κ. Πρόεδρε, θα έπρεπε να το στείλετε εσείς για να εκφράσετε την άποψη του σώματος. Εγώ το έστειλα, εγώ το έστειλα, κ. Τζανετέα. Το έστειλε ο πρόεδρος σε συνενόηση μαζί μας. Το προεδρείο το έστειλε. Ωραία, γι' αυτό. Καλά έκανε και το στείλε, το είπα. Και επίσης σε ό,τι αφορά την υπηρεσία, τις υπηρεσίες, που δεν είναι πρώτη φορά αυτό που γίνεται κ. Βερούτη, χωρίς αυτοψία, όχι τώρα που σωστά είπατε, είναι πολύ δύσκολο να προσεγγίσουν την περιοχή, αλλά όταν ακόμη μπορούν να την προσεγγίσουν, πολλές φορές έχουμε δει να υπάρχουν αποφάσεις και εγκρίσεις χωρίς αυτοψία. Για ένα όμως τέτοιο θέμα, διερωτόμι, δεν συνεργαστήκατε με την υπηρεσία ζητώντας μια πιο τεκμηριωμένη άποψη γιατί, όπως είπε και η κ. Νικολάκου, εμείς σήμερα και αντιλαμβάνουμε ότι όλοι συμφωνούμε και όλοι διαφυλάτομαι τα συμφέροντα της περιοχής μας, δεν μπορώ να πω τίποτα για κανέναν, αλλά ρωτώ ότι ό,τι και να λέμε εμείς, ό,τι και να πούμε, εκείνο που μετράει είναι η άποψη της υπηρεσίας. Αυτό το γνωρίζουμε όλοι, έχουμε εμπειρία, έχουμε και εμείς να αντιμετωπίσουμε τέτοια θέματα, άρα θα ήταν σκόπινο πριν έρθει εδώ στο Περιφυριακό Συμβούλιο να το συζητήσουμε να έχουμε μια τεκμηριωμένη άποψη της υπηρεσίας, γιατί θα μπορούσε να δει ενδεχομένως όλα αυτά τα οποία εμείς λέμε τώρα και δεν έχουν συμπεριληφθεί. Ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα κυρίες και κυρίες συνάδελφοι, καλησπέρα κύριε Πρόεδρε. Εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα σχετικά με τη χοροθέτηση των ανημογενητριών. Σε διάφορα σημεία της Πελοποννήσου, δεν είναι η πρώτη φορά που αφοσχολεί το Περιφυριακό Συμβούλιο. Όπως δεν είχε προσπάθει ο Σούα, η πρώτη φορά, το θέμα είναι ότι αγγίζει σε πολιτικής και αγγίζουν η περιοχή μας, όπως η δία απολιγνωτοποίηση, η έλευση ημί του φυσικού αέριου στις μεγάλες πόλεις και τις πρωτεύουσες αστρονομών της περιοχής μας. Δύο χρόνια τώρα ουσιαστικά, τι κάνουμε, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αναγκαζόμαστε να λέμε σχεδόν τα ίδια και τα ίδια. Τίποτα όλος δεν δείχνει να αλλάζει, ούτε να προχωρά σε μια κατεύθυνση που να ικανοποιεί την τοπική κοινωνία και όλους εμάς. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ζήτημα της κλιματικής κρίσης, μιας και ο όρος κλιματική αλλαγή από μεγάλο μέρος των επιστημών, της επιστημονικής κοινότητας, θεωρείται πλέον ξεπερασμένος, είναι εδώ, τη βιώνουμε εμείς, η δική μας γενιά, και απασχολεί πλέον διάφορες περιοχές του πλανήτη, πολύ περισσότερο από τη Μεσόγειο αυτή τη στιγμή, παρόλο που είδαμε τα τελευταία πλημμυρικά φαινόμενα στην Γερμανία ή τον Κάσονα στον Καναδά που στοίχησε τη ζωή σε 500 άτομα. Συνεπώς, το ζήτημα της κλιματικής κρίσης είναι που πρέπει να μας απασχολήσει, είναι το πιο βαθύ πολιτικό ζήτημα και πρέπει να ξεκινήσουν, το συζητάμε και εδώ στην Πελοπόννησο, και μέσα σε αυτό θα πρέπει να ενταχθούν και επιμέρως τα ζητήματα που το συνθέτουν. Και αυτό είναι η ενεργειακή πολιτική γενικότερα, η απολιγνητοποίηση, η απεξάρτηση από τα ωραικτά κάσιμα, η χωροθέτηση των ΑΠΕ, το φυσικό αέριο και η κυκλική οικονομία. Δεν μπορεί να πιστεύει κανείς από εμάς εδώ πέρα, που οι περισσότεροι που αρκετοί και από εμάς, έχουν επιστημονική ιδιότητα του μηχανικού και σχετίζονται και έχουν επαφή με τις τερειβαλοντικές αδειοδοτήσεις, ότι δεν είναι απόρεια της κλιματικής αλλαγής όλα αυτά που έχουμε ζήσει. Η πανδημία και όλες αυτές οι καταστροφές. Η Ευρώπη έχει θέσει μια βασική φιλοδοξία. Θέλει να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη Ήπειρος έως το 2050. Το γνωρίζουμε όλοι αυτό. Και ο πρώτος στόχος της είναι να κατορθώσει να μειώσει τις εκπομπές διαψηδίου του άνθρακα κατά 55% έως το 2030. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται όλη αυτή η μεγάλη διαδικασία με τις αδειοδοτήσεις των άνθρωπων. Αυτούς τους στόχους καταλαβαίνουμε, φαντάζομαι, και θα συμφωνήσουμε οι περισσότεροι, πως εκτός από άθωνο χρήμα, μεγάλες επενδύσεις, θέλει και κοινωνική συμμετοχή. Γιατί όπως και αν είναι οι προθέσεις στην Ευρώπη, όπως και να τοποθετεί το εκάστοτε υπουργός ενέργειας ή ανάπτυξης και να προσπαθεί να επιβάλλει η αγορά τους δικούς της ώρες, εάν η κοινωνία δεν γίνει συμμέτοχος, ο κάθε πολίτης με τη δική του δύναμη και συμμετοχή δεν θα μπορέσει τότε τίποτα να προχωρήσει και να πετύχουμε. Και για να πείσουμε την κοινωνία να συμμετέχει και να συμφωνήσει πως ήρθε η ώρα να δώσουμε, να σώσουμε τον πλανήτη και να πάρει τις σωστές αποφάσεις, ένας είναι ο δρόμος. Να είμαστε σοβαροί, να είμαστε ξεκάθαροι με όρους, νόμους, διαδικασίες, να λειτουργούμε με διαφάνεια και να ακούμε τους αμερόλητους, τους ευστήμονες και τους ειδικούς. Αυτό σημαίνει πως είναι επιτακτικό να ξεκαθαρίσουμε τους κανόνες και τα κριτήρια που θέλουμε να χωροτοθετηθούν και οι άνθρωποι. Ποιες είναι οι ενέργειες, δράσεις και πολιτικές πραγματικά κατά της κυματικής αλλαγής και ποιες βαπτίζονται απλά πράσινες και περιβαλλοντικές, ποιες είναι εντός του κλαισίου βράσινης μετάβασης και ποιες απλά κερδίζουν αυτοί που οι νονεί τους. Να πω ένα λεπτάκι θα έχουμε πάρει. Να δούμε λοιπόν θέλω να πω στην Πελοπόννησο τι σημαίνει ακριβώς το Green Deal, η πράσινη συμφωνία, με ποιον τρόπο θέλουμε να έχει στα επόμενα 30 χρόνια έως τα 2050 η Πελοπόννησος, ποια θέση θα έχει. Γι' αυτό πρέπει να ξεκινήσουμε μια συνολική συζήτηση για το κλίμα και για το περιβάλλον, για τη χωροθέτηση των ΑΠΕ, για την ενεργειακή πολιτική, για την περιοχή μας. Αυτό θέλω να πω και πρέπει να κάνουμε μια ειδική συνεδρία στην προτασή μου το επόμενο χρονικό διάστημα, μέσω όσου μόλις ξανακάνουμε συνεδριάσεις, έτσι ώστε να τοποθετηθούμε ανοιχτά και ξεκάθαρα για όλα αυτά τα ζητήματα. Και μετά το επόμενο βήμα… Ευχαριστούμε κύριε Τρακομούλο, ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Λοιπόν, πάμε, θα παρακαλούσα τον αντιδήμαρχο, τον κύριο Κουτσονικολί, για δύο λεπτά τρία να πάρει το λόγο, εάν έχει να μας πει κάτι. Εάν έχει καλυφθεί, γιατί έχει ήδη έχουμε αναφέρει… Α, έχει αποχωρήσει. Λοιπόν, πάμε στην Δευτερολογία ο κύριος Κάτσαρης. Ναι, θα του δώσουμε το λόγο του κυρίου Βερούτη στην Δευτερολογία, ως εισηγητή. Να μη χάνουμε το χρόνο. Πάμε. Ο κύριος Κάτσαρης. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Δεν πρόλαβα να τελειώσω την πρωτολογία μου. Δεν ξέρω σε τι χρόνο είμαι. Νομίζω ότι είμαι κάτω από πέντε λεπτά, αλλά τέλος πάντων θα συμπληρώσω δύο-τρία πραγματικά. Έχεις με το χρόνο πρόβλημα. Όπως τα λες περνάς το χρόνο και καίγεται το ίντερνετ. Το κες, το κες, Παναγιώτη. Τι να κάνω. Λοιπόν, άκουσα πολύ προσεχτικά όλους. Έναν δεν άκουσα να πει ότι εγώ θα είμαι μπροστά στην πρώτη γραμμή με τους κατοίκους των περιοχών που πλήτονται σε περίπτωση που εγκληθούν. Όλοι το στρίβουν δια το αραβόνος. Όλοι. Είμαστε γενικά με τσάπε, αλλά τέλος πάντων τι να κάνουμε εδώ η υπηρεσία και δεν τα γράψε και καλά και δεν έκανε και αυτοψία και του και σου και εξού και μου. Έναν δεν ακούσω. Δεν άκουσα έναν, ούτε από τους ντόπιους, κυρία Σπυριδάκου. Δεν ξέρω αν ήθελε να το πει και δεν την άφησε, μπορεί να μην την πρόλαβε, γιατί δεν την άφησε ο πρόεδρος. Λοιπόν, ξαναλέω, εάν δεν αποφασίσουμε ότι είμαστε με τους κατοίκους που πλήτονται, σημαίνει ότι είμαστε με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Είναι ξεκάθαρα τα πράγματα, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Τώρα, οι νομοθεσίες και τα λοιπά, οι ποιοι αποφασίζουν και ποιοι δεν αποφασίζουν και αν αποφασίσαμε εμείς θα τα κάναμε καλύτερα, τα κόμματα που στηρίζει τα αγαπητοί συνάδελφοι, αυτές τις νομοθεσίες φτιάξανε και συνεχίζεται να τα στηρίζεται. Και μη κοροϊδεύουμε τον κόσμο τώρα. Γιατί δεν τρώει και κουτόχροτο ο κόσμος, έτσι καταλαβαίνει ποιοι είναι μαζί του και ποιοι δεν είναι. Και θα παραφράσω, θα πω ένα ακόμα και θα κλείσω, ότι ο κορεσμός στην Πελοπόννησο σε ενέργεια πέφερε την απλή απαγόρεψη των μικρών φωτοβολταϊκών. Στις στέγες δεν μπορεί να βάλει ο απλός πολίτης να βγάλει ένα χαρτζίλι και ένα μεροκάμματο, εκατομμύρια όμως, πολλά εκατομμύρια μπορούν να βγάλουν οι ανεμογεννητριάδες. Λοιπόν, να τα θυμόμαστε και αυτά, γιατί αυτό δεν υπόθηκε πριν, όπου λάι πάνε οι συνάδελφοι πολύ σωστά και ο Βόντιγας και ο Πετράκος, αλλά αυτό δεν υπόθηκε, για να το έχουμε και αυτό στο μυαλό μας. Και φυσικά τα μικρά υδροελεκτρικά και φυσικά οι μικρές ανεμογεννήτρες και ένα σώρο άλλα. Και τελειώνω λέγοντας το εξής, ότι εμείς δηλώνουμε ότι θα είμαστε στην πρώτη γραμμή στους αγώνες, αύριο την επόμενη μέρα που θα έρθουν οι ανεμογεννήτρες στην πόρτα των κατοίκων. Και να παραφράσω και την φράση του Γερμανού Πάστορα, τέλος πάντων, που την πήρε και μετά ο Μπρεχτ για τους Ναζί που έλεγε ότι ήρθαν να πάρουν τους Επραίους, τους Τσιγκάνους, τους Κομμουνιστές και μετά που ήρθαν για μένα δεν υπήρχε κανένας. Λοιπόν, όταν ήρθανε να βάλουν τα σκουπίδια στην Καλλιρόη, δεν έμενα εγώ στην Καλλιρόη, δεν με πολύ ένιαζε, για τους πολίτες τα λέω εγώ, εσάς που τα ακούτε. Ε, όταν ήρθανε να βάλουν σαν εμμογεννήτρες τα Βάτικα, δεν ήμουν τα Βάτικα, δεν με ένιαζε. Όταν ήρθανε στο δικό μου σπίτι απάνω να απαστακώσουνε κάτι, τότε δεν είχε μείνει και κανένας γύρω γύρω να φωνάξει για μένα. Τα λεπτά όμως, τα λεπτά να τα κάνεις τρία, το ξέρεις Παναγιώτη, καλά το σύστημα. Μπράβο. Πάμε η κυρία Ιμπεροπούλου. Ευχαριστώ κύριε Παραδερφέ. Εκπλύσσομαι. Εκπλύσσομαι γιατί λέμε, λέμε, λέμε, λέμε για κλιματική κρίση, λέμε για κλιματική ελλαγή, λέμε για φαινόμενα έντονα, λέμε, λέμε, λέμε, λέμε και δεν βλέπουμε πραγματικά, πραγματικά, αυτό που σας είπα και προηγουμένως. Έχουμε βάλει το κάρο μπροστά από το άλογο. Χρειαζόμαστε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά πριν τα κάνουμε όλα αυτά, χρειαζόμαστε χώρο ταξία. Επαναλαμβάνω, εδώ δεν ξέρουμε πού είναι τα ρέματά μας οριοθετημένα, δεν ξέρουμε πού είναι ο ηγιαλός μας οριοθετημένος, δεν ξέρουμε πού είναι δάσος και πού είναι πόλη και πάνω σε αυτό βασίζονται και εκμεταλλεύονται τα πάντα, είναι τα πράγματα απλά. Πάρτε τη μεγάλη απόφαση να γίνει χωροταξικό και όλα θα λυθούν ως διαμαγείας. Η κλιματική κρίση είναι εδώ, είτε το θέλουμε, είτε δεν το θέλουμε, τις συνέπειες θα τις πληρώσουμε. Πριν από αρκετά χρόνια με λέγατε, όχι εσείς γενικά μιλάω ως συνάρελφοι, γραφική τώρα το αντιμετωπίζετε και το αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί. Πάρτε αποφάσεις και κάντε τομες. Αυτή είναι η πολιτική, είναι πολιτική για τα επόμενα 50 χρόνια και όχι για το αύριο. Λοιπόν, σαφές είμαι κατά της ανεξέλεγκτης τοποθέτησης ανεμογεννητριών και λοιπόν συναφών αμαρτημάτων. Σας ευχαριστώ πολύ. Παναγιωτή, και εγώ θα είμαι εκεί και μην αμφιβάλλεις καθόλου φίλε μου. Πάμε στο κ. Πετράκο. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, δεν σας είπα κάτι εις βάρος σας. Ρώτησα και χαίρομαι το ότι κάνατε αυτό που επιβεβαιώνει ότι ορθά φωνάξαμε γιατί αυτό δεν το είχατε κάνει για τη Φραντζέσκου. Καλά κάνατε. Μπράβο σας. Και στον κ. Βερούτη. Το ότι νιαστήκαμε αυτή τη φορά. Δεύτερο, ό,τι ήταν να πω πρωτολογία θα είπα. Τρίτο, προφανώς επιμένω πάλι ότι και αγωνιστικά όπως λέει ο Παναγιώτης και θα είμαστε εκεί όπως είμαστε πάντα σε όλους τους αγώνες, θα είμαστε όμως πριν από πριν φτάσουμε να πάνε γιατί αν τις πάνε τις ανεμογενείς, αν πάνε τα φορτηγά εκεί, λοιπόν όσο ξύλο και αναφάμε δύσκολα θα τα καταφέρουμε να τις αποτρέσουμε. Κάθε περιφερειακή αρχή να απαιτήσει από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να μην δώσει τις άδειες εγκατάστασης. Τελεία και πάβλα. Και να πει ότι θα βγει απέναντι και θα καταγγείλει. Σας τα είπε ο κ. Βητηνιώτης. Βλέπετε το μεγάλο όθελος που έχουν οι ανεμογενήτρες στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Βεβαίως πρέπει να προστατεύσουμε το κλίμα. Βεβαίως πρέπει να κάνουμε. Όμως είναι μια μπαρούφα αυτή η ιστορία με τις ανεμογενήτρες οι οποίες υπάρχουν. Δεν προσφέρουν τίποτα στο ενεργειακό ισοζύγιο. Πάρτε το χαμπάρι και έχουν βάλει πάρα πολλά. Όπως έλεγε ο αίμνητος ο Μανώλης ο Γλέζος μέσα στη θάλασσα. Μεγάλες συστηχείας μπορεί να προσφέρουν. Γιατί εκεί φυσάει πάντα. Λοιπόν, αλλά εκεί έχουν μεγάλο κόστος και δεν πάνε οι μάγκες. Γι' αυτό κ. Βερούτη έρχεται ο καθένας και λέει 30-30 ανεμογενήτρες να βάλω και το σπάνε. Κάνουν καταθμίσεις. Λοιπόν, πρέπει να βγούμε όμως απέναντι συνάδελτοι. Δεν γίνεται. Δεν γίνεται σε αυτόν τον τόπο. Πώς να το κάνουμε δηλαδή. Δεν γίνεται πια στην Πελοκόνησο. Έχει παραγίνει το κακό. Τέλος. Ο κ. Γώδικας. Αγαπητοί συνάδελτοι. Τώρα στους θέους τι να απαντήσω τώρα στα επιχειρήματα. Να τους πω μόνο. Ο αυριανισμός έχει αφήσει το αποτύπωμά του. Για τα περιβεκανίκια και τα λοιπά. Ο αντικομουνισμός είναι βαθιά ποτισμένος. Ξεχάσατε αγαπητοί συνάδελτοι το Στάλιν. Θυμόσαστε που μου λέγατε. Τα λέγατε αυτά κολλάγατε με το Στάλιν. Ή ξεχάσατε στις κάθε είδους εκδηλώσεις για κάθε ζαρζαματικό. Της αρβέλα στο Βελιμάχη. Στην ορεινή Γορτινία. Να σοβαρευτούμε. Εμείς λέμε αγαπητοί συνάδελτοι στους αριστερούς. Οι υπολόγους του Δήμητρα. Σε σένα και τα λοιπά. Δεν είναι τώρα χαζοί οι καπιταλιστές. Για να αρθείτε να τους βάλετε τάξη. Άναρχη είναι η καπιταλιστική παραγωγή. Για αυτό συνειδητά. Δεν έχει χρόνο ταξικό. Δεν μπορώ να βαίνω να σας αναβήσω. Θα μου φάει χρόνο. Όπως επίσης αγαπητοί συνάδελτοι. Να θυμίσουν σε μερικούς παλιούς. Γιατί ξεχνάνε. Που θέλουν και αυτοψία. Γιατί δεν λένε στον καπιταλιστή να βάλει ένα ηλικόπτερο. Όπως μας έλεγε. Τότε που είχαν ξεσηκωθεί όλοι. Όπως είμαι τώρα στο Μαλέα. Είχαν ξεσηκωθεί αγαπητοί συνάδελτοι και το 2012. Για τον Ταΐγετο. Παπάνδες, στρατηγοί, καπιτάναιοι. Όλοι. Και τι έκανε ο Τατούλης και η παρέα του. Αναβολή. Και δεν έρθε ποτέ να μιλήσει στον περιφερειακό συμβούλιο. Και η απόφαση βγήκε. Γιατί να πω. Τα ξεχνάτε. Θυμώσαι σε πού έλεγε ο καπιταλιστής να μας βάλει στον ηλικόπτερο. Να μας πάει στο μακριλάκομα πάνω στον Ταΐγετο. Να το ειδούμε. Και η μελέτη έλεγε ότι εκεί πάνω θα φτιάξουν και ένα τουριστικό περίπτερο. Για να αγναντεύουμε. Να ο τουρισμός που λένε. Ή ο άλλος ανεκλήγητος αντιπεριφεριάρχης. Που έλεγε ότι μετά που 200-300 χρόνια. Θα πηγαίνουν τουρίστας να βλέπουν την τεχνολογία τη σημερινή. Για ψάξτε τα πρακτικά να τα δείτε αυτά. Για σας παρακαλώ λοιπόν. Γιατί προκαλείται κιόλας. Δέστε όμως κάτι αγαπητή συναδοχή. Εμείς λέμε τα εξής απλά ζητήματα. Είμαστε κατά τον ΑΠΕ στα χέρια των καπιταλιστών. Εδώ είναι η διαφωνία μας. Είμαστε υπέρ τον ΑΠΕ στα πρέσια της λαϊκής οικονομίας και λαϊκής εξουσίας. Τότε ναι που θα υπάρχει τάξη και κεντρικός σχεδιαγμός και τα υπόλοιπα. Δεν προλάβαινο να τα αναλύσω. Λέω λοιπόν είμαστε κατά του όχι του Τατούλη και του Νίκα. Είμαστε κατά με το όχι που σας θέστηλα στο email της Επιτροπής Αγώνα για τη σωτηρία του Παρνωνά που συγκροτήθηκε. Και στο άλλο θέμα που θα κουβεντιάσουμε θα το παρουσιάσω αυτή τη λογική του. Ωραία, ευχαριστούμε. Ο κύριος Μπουτρούκας έχει μπει στο... είναι μέσα, είναι παρόν? Όχι, είναι. Θέλετε να το αποθεθείτε κύριε Μπουτρούκα? Πάμε στον κύριο Πουλοκέφαλο και επιστρέφουμε, αν θεαστεί. Κύριος Πουλοκέφαλος. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Στην άδελφη πεδίων δόξης λαμπρών για όσους θέλουν να εγγράψουν αγωνιστικές περγαμηνές, εγώ σας πληροφορώ ότι ήδη έχει συγκροτηθεί Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του Παρνωνά, αυτό που δεν το είπε ο Νίκος Ογόντικας, ο οποίος πρέπει να το πει. Ήδη ενημερώνουμε τον κόσμο, συμμετέχουμε, εργατικό κέντρο, δημοτικά συμβούλια, περιφερειακοί συμβούλοι. Έχουμε ήδη κάνει τρεις συγκεντρώσεις, μία στον κόσμο, μία στο γεράκι και μία στις καριές, με στόχο να αθρίσουμε δυνάμεις και να προβάλλουμε αντίσταση, να οργανώσουμε την αντίστασή μας εναντίον των νέων κατακτητών των ελληνικών βουνών. Όποιος θέλει να συμπαραταχθεί, ας έρθει μαζί μας, ήδη θα βγάλουμε και μία ανακοίνωση αύριο και όλους τους περιφερειακούς συμβούλους και να συζητήσουμε βέβαια το θέμα και στον περιφερειακό συμβούλιο, γιατί πρέπει να το συζητήσουμε. Την ερχόμενη πέμπτη σε 7,5 ώρα, οι επόμενοι στιγμές θα γίνει στο Λονίδιο. Εκεί σας καλούμε και σας περιμένουμε όλοι. Τέλος, κλείνοντας, επειδή τουλάχιστον θα το έχω αποθυμένο, αν δεν το πω, βεβαίως αυτό που είπε ο Νίκος Αγώνιδης για τις αναμωγήνες του Ταγιέτου, δημιουργώντας τις αναμωγηνήτρες της Μάνης, του Τενάρου, βεβαίως το περιφερειακό συμβούλιο το τότε, του 2012 και του 2013, που είχαν έρθει οι πρώτες αναμωγηνήτρες, δεν συζητήθηκαν ποτέ, κατόπιν εντολής του κυρίου Τατούλη, σε μένα στον Πρώτο Φερειακό Συμβούλιο, να μην το φέρω το θέμα ποτέ στον περιφερειακό συμβούλιο. Και δεν το έφερα. Και αποφασίστηκε κεντρικά και πήραν τις αντιοδοτήσεις οι κύριοι εθνικοί κάτω και σε συνανόησε και με τη σημερινή και την τότε δημοτική αρχή. Εκεί υπάρχει μια άλλη συμπερινία. Βέβαια για το ότι οι πατριότες με οι Μανιάτες που λέγανε ότι ομιλείται με αινόπλους, δεν πήραν τα όπλα να αντισταθούν, είναι ένα ο θέμα που θα καταγραφεί στην ιστορία. Γιατί κιότεψαν και οι Μανιάτες και αυτή τη στιγμή η Μάνη έχει δοθεί στον Ποπελούζο εξ ολοκλήρου και κάνει ό,τι θέλει. Και αντί αυτού έχει προσφέρει αντί ποινακή ουφακής κάποιες θέσεις εργασίας σε κάποιους ντόπιους για να δουλέψουν. Αυτή είναι η ιστορία. Έτσι ξεπολήθηκε η Μάνη για να το ξέρουν όλοι. Και περιμένω από τον κ. Τατούλη τον αντίλογο. Αν έχετε τόλμη και το χάρος να το πει. Ευχαριστώ. Η κυρία Νικολάκου. Κύριε Πρόεδρε, πράγματι ο Γιώργος Οπουλερκιά-Εφαλός έχει μεγάλη αγωμία για τα θέματα αυτά και μεγάλη αιρεστησία. Τον θυμάμαι και ως συνάδελφος στην ίδια παράταξη και ξέρω πάρα πολύ καλά ότι κινητοποιεί δυνάμεις εκεί στην περιοχή του. Αγαπάει τα βουνά του. Ξέρω πάρα πολύ καλά τι κάνει. Όμως δεν μπορώ να φανταστώ ότι ένας άνθρωπος που τόσο πολύ έχει δοθεί και ευριστοποιείται σε τέτοια θέματα υπάκουσε σε εντολή περιφερειάρχη να μη φέρει το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο. Εγώ προσωπικά και χαρακτήρος και DNA και όπως εγώ αντιλαμβάνομαι την ευθύνη μου σε κάθε θέση που υπηρετώ θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος ο κάθε πρόεδρος να ακούει εντολές και να μη δάνει έτσι όπως εγώ θεωρώ σωστά τα καθήκοντά του. Το κλείνω αυτό το κομμάτι. Σε ό,τι αφορά τώρα τα περιβόλειπες με λικότερα και όλα αυτά που είπε ο κ. Γώδικας ο οποίος σήμερα είναι σε δύσκολη θέση εγώ το αντιλαμβάνω γιατί είναι σε δύσκολη θέση, θέλω να πω κ. Προέδρο το εξής. Βιώνουμε στην περιφέρεια Πελοποννήσου πάρα πολύ περίεργα πράγματα και έχω υποχρέωση να ενημερώνω το σώμα παρότι η φωνή μου ξέρω ότι κλείνει και φιμώνεται από τα φιλικά μέσα ενημέρωση του κ. Μίκα. Αυτό όμως δεν μενοχλεί καθόλου γιατί υπάρχουν τα πρακτικά του περιφερειακού συμβουλίου. Σήμερα κ. Γώδικας ζητήσαμε από την αναπτυξιακή μεσοινίας να μας στείλει στοιχεία για τον διαγωνισμό της κουνοποκτονίας όπου και δημόσια έχει γει στον αέρα μια καταγγελία ότι είναι φωτογραφική και ότι υπάρχει πρόβλημα και βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε διαδικασία. Η απάντηση που πήραμε κ. Γώδικα είναι ότι δεν έχουμε δικαίωμα να πάρουμε στοιχεία γιατί δεν έχουμε λόγω συμφέρον. Εσείς όμως ευχαριτιστήσατε την προηγούμενη φορά τον κ. Μουρίκι γιατί πήρατε στοιχεία και παραδοτέα από το Πελοπόννησος ΑΕΠΣΙΟΝ. Ποιος ξέρει άραγε γιατί είστε τόσο εκλεκτός του κ. Γουνίκα. Εδώ θα κάνετε εσείς την αυτοκριτική σας. Σε ό,τι αφορά τώρα τα κλειστά μικρόφωνα και όλο αυτό που συμβαίνει αντέχουμε και αντιστεκόμαστε και θα αντέξουμε ως παράταξε. Είμαστε κάθετα όχι στη συγκεκριμένη ΜΠΕ για τους λόγους που ανέφερα στην πρωτολογία μου και βεβαίως επισημαίνω για ακόμη μία φορά ότι όταν η υπηρεσία λέει ναι και ο γνωμοδοτήτης συγκρίνεται θετικά βάζοντας τους νόμους κάτω θέλει ιδιαίτερη τεκμηρίωση και παρακολούθηση η δική μας η απόφαση για να είναι αρνητική και να μην μπορέσει κανένας άλλος μετά από μας να αλλάξει τη γνώμη μας. Όσο βέβαια το Περιφερειακό Συμβούλο Γνωμοδοτή και άλλοι αποφασίδουν... Ευχαριστούμε. Οι δυο ισυγητές από ένα δίλετρο για να τοποθεθεί ο Περιφεριακής να περάσουμε στην ψηφοφορία. Ναι. Εγώ ήμουν ισυγητής κύριε Πρόεδρε. Εσείς και ο κύριος Βερούτης. Εγώ ήμουν ισυγητής και ο Βερούτης ως Περιφεριακός. Λοιπόν, ως φωνικός. Επειδή ακούστηκε ότι πάλι ως έχει υπογράφει θετικά, αν διαβάστε το ΔΕΛΤΑΙΝΑ το έτυπο, με τις 10 παρατηρήσεις, αναφέρεται μόνο στο τεχνικό μέρος της επένδυσης. Μόνο τεχνικά αναφέρεται. Εμείς δεν είχαμε πάλι και στοιχεία να χρησιμοποιήσουμε. Δεν είχαμε ακόμα και του Δήμου την απόφαση. Έχω πήρα τα πάντα. Ό,τι ήρθε, ό,τι ήρθε. Τα διάβασα, τα μελέτησα και έκανα την εισήγησή μου. Μέχρι και το χθεςινό που ήρθε και θέρμα, ας είστε πάλι. Έκανα την εισήγηση και ως μαζί και ο κύριος Βερούτης συμφωνήσαμε ότι είμαστε αρνητικοί κάθετα. Όχι απλά. Και υπηρεσχύει διαδεί παλληλός από εμάς. Δεν το κατάλαβα. Εισηγητής είμαι, παίρνω ό,τι στοιχεία έχω για να κάνω εισήγηση. Και το περιφερειακό συμβούλιο την υποβάλλει και ψηφίζει και την υποβάλλει σαν αποκεντρωμένη. Και πάλι άκουσα και ένα άλλο που με θύγει αυτό γιατί ακούει η περιοχή μου και η περιοχή μου. Είμαστε περιφερειακοί σύμβουλοι όλου του νομού. Εγώ ξέρω καλύτερα το νομό, το Δήμο Μονεβασίας από κάθε άλλο. Τρία χρόνια είχα τεχνικό γραφείο εκεί και έγιναν όλη την περιοχή. Όπως και στη Μάνη ξέρω και εδώ και τη Σκάλπ. Δεν μπορώ να τα ακούω. Είμαστε όλοι το ίδιο. Και εγώ και ο κ. Πουλοκέβωνος και η κ. Τζαρτεά. Δηλαδή, εμείς ασχολούμαστε μόνο με τη Σπαρτή. Δεν το κατάλαβα αυτό. Είμαστε περιφερειακοί σύμβουλοι όλου του νομού. Ευχαριστώ. Κύριος Βερούτης, είχε ζητήσει και το λόγο επί προσωπικού. Δεν ήθελα εγώ να πω τι εισηγητήσεις. Ήτανε ο κύριος Τζινιέρης, σίγουρα. Να πω κάτι, καταρχήν, αυτό που είπε η κυρία Νικολάκου και το συνέχισε η κυρία Τζαρτεά δεν είναι σωστό. Η αποκεντρωμένη διοίκηση ζητάει τη γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου. Όπως είπε ο κ. Πουλοκέφαλος δωρίτερα και εγώ δεν το ήξερα. Το 2012 και το 2013 είπε ο κ. Πουλοκέφαλος ότι δεν υπήρξε απόφαση περιφερειακού συμβουλίου. Καμία απόφαση άρα δεν πήγε στην αποκεντρωμένη γνωμοδότηση της περιφερειακής αρχής δεν πήγε στην αποκεντρωμένη από την περιφέρεια Πελοποννήσου. Δεν πάει μόνη της η άποψη της υπηρεσίας. Το περιφερειακό συμβούλιο, ο πρόεδρος ζητάει μια άποψη από τις υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας. Και η απόφαση περνέται από εμάς κυρία Τζαρτεά και κυρία Νικολάκου. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζετε. Το δεύτερο είναι το εξής. Είπα κάτι που το περάσαμε λίγο στα ψηλά. Η περιφερειακή ενότητα, η περιφέρεια Πελοποννήσου όσα αναφορά τη συγκεκριμένη περιοχή, είπα ότι έχει άλλα σχέδια. Και αυτό είναι το σημαντικό. Όταν ξεκινάμε και κάνουμε εκεί την έναξη της τουριστικής περιόδου σε μια ιδιαίτερα ευθυματική περιοχή του Καβομαλιά με όλα αυτά τα σπουδαία και μνημεία και φυσικά μνημεία και αρχαιολογικά μνημεία αλλά και εκκλησιαστικά μνημεία και αυτό έχει τη σημειολογία του. Και σε αυτό θέλω να σταθείτε. Σας ευχαριστώ πολύ, εγώ δεν έχω τίποτα να πω. Κύριος Περιφερειάρχης έχει το λόγο. Χαρά στον κουράγιο σας. Για ένα θέμα που συμφωνείτε όλοι. Στην άλλη θέση θα μιλήσω όσο λιγότερο γίνεται. Ακούστηκαν πάρα πολλά πράγματα, πάρα πολλά επιχειρήματα. Προφανώς θέλετε να ακούσετε και τη δεύτερη ευκαιρία. Προφανώς θέλετε να ακούσετε και τη δική μου άποψη. Νομίζω ότι το πιο συγκρονιστικό το οποίο υπόθεκε απόψε είναι ο λόγος του κυρίου Πουλοκέφαλου για το πώς δομήθηκαν οι ανεμογενήτριες στην περιοχή της Μάνης. Μια περιοχή η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως περιοχή παγκοσμίου καλούς. Πώς ακριβώς πέρασε αυτό το θέμα και να το σημειώσετε και για το μέλλον. Να ξέρετε ότι με το λόγο μας πρέπει να απευθυνόμαστε στους πολίτες, αλλά μας παρακολουθούν καμιά εικοσπενταριά άτομα, ενημερώνομαι συνεχώς γι' αυτό, που προφανώς δείχνει ότι μάλλον δεν ενδιαφέρει τη κοινή γνώμη, η κουβέντα την οποία γίνεται εδώ και γι' αυτό πρέπει να προβληματιστούμε, να δούμε τα μίζωνα και τα ίσονα και να απορρευθούμε ανάλογα, αν θέλουμε. Διαφορετικά θα μείνουμε στην ιστορία ως ένα συμβούλιο της απλής αναλογικής που δεν μπορούσε να συνονοηθεί ούτε στα στοιχειώδη. Είμαστε ένας τόπος που φανάζομαι για τη διαχείριση των σκουπιδιών και για την καθαριότητα και για όλα αυτά, αλλά όταν συμβεί τα σκουπίδια να έρθουν κοντά σε εμάς ή όταν ακούμε την άλφα άποψη πηγαίνουμε στη βήτα ή τα θέλουμε τα σκουπίδια στο διάστημα. Είμαστε μια χώρα που μιλάμε για την κλιματική αλλαγή, για το καθερό περιβάλλον, αλλά συγχρόνως μπορεί να μιλάνε και κάποιοι από εμάς να μείνει ο λιγνίτης στον αιώνα τον Άπαντα. Και το ένα και το άλλο. Λοιπόν, εμείς δεν είμαστε, ξέρετε, ούτε δύο χρόνια περιβερειακοί αρχοί. Όταν ήρθαμε στην Τρίπολη, στην Αρκαδία, τα βουνά ήταν γεμάτα από ανεμογενήτριες. Κοιτάξτε τι γίνεται γύρω από την Τρίπολη. Δεν μπήκαν τώρα αυτές οι ανεμογενήτριες. Καλό είναι να ψάξετε όλοι τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου για να δείτε ότι ο λόγος ο σημερινός κάποιον δεν συνάνδει με το λόγο το χθεσινό των εννιά χρόνων και με την τακτική. Σήμερα είμαστε στη φάση της επανάστασης. Δύο χρόνια δεν έχουμε πει ούτε ένα ναι για τη ΣΑΠΕ ούτε ένα καλό λόγο. Κάνα δυο φωνήτσες ακούστηκαν, είμαστε υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Όλα αυτά λοιπόν γύρω γύρω από την Τρίπολη που βλέπετε, που τα χαρακτηρίζουμε υπερκορεσμένα, υπερκορεσμένη περιοχή και πολύ σωστά, κάποτε μπήκανε, κάποτε μπήκανε και το κάποτε είναι τα εννιά χρόνια πίσω. Πάτε να βρείτε αυτές τις αποφάσεις και να τις διαβάσετε. Να δείτε τις θέσεις των υπηρεσιών, να δείτε τις πολιτικές θέσεις, τι συζητήθηκε και τι δεν συζητήθηκε. Αλλά τι μπορούμε να περιμένουμε από μια περιφερειακή αρχή, η οποία χρηματοδοτούσε συγχρόνως δραστηριότητες του ΝΑΤΟ, όπως έχω πει πολλές φορές και συγχρόνως χρηματοδοτούσε και αποκλεισμό των βάσεων των ΝΑΤΟ. Οι ίδιοι άνθρωποι με τις ίδιες αποφάσεις. Λοιπόν, όσον αφορά τη γνωμοδότηση. Εγώ, πράγματι, θέλω τα συλλογικά όργανα να έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες. Αλλά αυτό, όπως καταλαβαίνετε, με αυτή τη ρητορία και την ακραία έτσι τοποθέτηση, από όλους. Δεν μπορεί να γίνει στον εθνικό χώρο. Ούτε θα γίνει ποτέ. Ούτε το ΠΑΣΟΚ το έκανε, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ το έκανε, ούτε και η Νέα Δημοκρατία θα το κάνει. Και δεν βλέπω να το κάνει, δυστυχώς. Και αυτό συνδέεται με τη δική μας συμπεριφορά. Την ακραία επαναστατικότητα, η οποία επαναστατικότητα αδύθεν μας διακρίνει. Λοιπόν, να σας πω ακόμα, ότι πράγματι οι επιχειρηματίες, αν θέλουν να συνοηθούν με τις τοπικές κοινωνίες, πρέπει να δώσουν κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει κάτι να κάνουν πολύ πιο σοβαρό από τι γίνεται, ενώ ψίχουλα, κόλλυβα, στην υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών. Λέτε για τη χωροταξία και τον χωροταξικό σχεδιασμό. Σωστά, είναι απολύτως σωστό αυτό. Απολύτως σωστό. Μπορείτε να μου πείτε ότι αν προταθεί ένας χωροταξικός σχεδιασμός, αύριο, ποια είναι η περιοχή εκείνη, ποιο είναι το περιφερειακό συμβούλιο, ποιο είναι το δημοτικό συμβούλιο, το οποίο θα αποδεχθεί η περιοχή του να μπει στο χωροταξικό σχεδιασμό για ΑΠΕ. Θεωρητικά, είμαστε όλοι περί των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Δεν διαβάσατε πρόσφατα για τα ξερονίσια του Αιγαίου, όπου αποπειράθηκαν να τοποθετήσουν ανεμογενήτρες. Και το τι έγινε, το τι έγινε ακριβώς, και τελικά έκαναν πίσω και πήραν πίσω την απόφαση, όπου υπήρχαν και εθνικοί λόγοι. Και αν αύριο το πρωί έρθουν όπως στη Δανία και προτείνουν ανεμογενήτρες στη θάλασσα, το είπε ο κ. Πετράκος προηγουμένως, με αντίθετη επιχειρηματολογία, θα γίνει ο χαμός. Για φανταστείτε να φυτευθούν, ιδιαίτερα σε περιοχές μερικά νερά, ανεμογενήτρες στο τι έχει να γίνει. Και κατά τάλα λέμε είμαστε υπέρ των ΑΠΕ, υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Αυτό δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί να γίνει. Ποιος θα αποτολμήσει να φέρει ένα χωροταξικό και πώς είναι δυνατόν αυτό το χωροταξικό να περάσει από τοπικά συμβούλια, από δημοτικά συμβούλια ή από περιφερειακά συμβούλια. Λοιπόν, τώρα υπόθεκαν και διάφορα άλλα με μια προσπάθεια σε ελλαϊκισμού και παραχάραξης και λέξεων και θέσεων. Εγώ δεν είπα ότι είμαι κατά των πανηγυριών. Είμαι κατά των πανηγυριών που πληρώνει ο φορολογούμενος. Αλίμονο. Και εμείς από χωριά είμαστε, σε πανηγυριά πηγαίναμε, σε πανηγυριά μεγαλώσαμε, χορεύομαι, δεν θα μας υποδείξει αυτός ο κύριος αυτά τα οποία είπε προηγουμένως. Λέμε όμως ότι όταν μιλάς για πολιτισμό πρέπει να τον διακρίνεις από την ψυχαγωγία. Και πάνω σε περίπτωση πρέπει να προσδιορίζεις μια πολιτική πάνω σε αυτό το ζήτημα. Και με 250.000 ευρώ για την Αρκαδία στη χρονιά για τα πανηγύρια και με 350.000 ευρώ στην αργολίδα, όλα αυτά είναι έξω από κάθε λογική. Τα είπαμε αυτά και κρίνονται. Τώρα μπήκε και το θέμα της κουνοποκτονίας. Σας είπα και προχθές, το λέω και πάλι. Με την κουνοποκτονία έχουμε ένα έλλειμμα ενός εκατομμυρίου ευρώ στην Πελοπόννηση ΑΕ, το οποίο προστίθεται στο προηγούμενο και μην το αμφισβητεί αυτό κανείς. Υπάρχει μια συγκεκριμένη επιστημονική επιτροπή με επικεφαλή στον κ. Διαμαντόπουλο, αποφαίνεται. Υπάρχει ένα πτυχσιακή με ένα δελτασύγμα. Υπάρχει και ο νόμος προφανώς και ο έλεγχος των πράξεων ή των παραλήψων. Να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη και ποιος θα δικαιωθεί ή δεν θα δικαιωθεί. Λοιπόν, κύριε Γόντικα, αισθάνομαι λίγο συνάδελφος μαζί σου ιδιαίτερα, γιατί αισθάνομαι ότι είμαι από την ίδια πλευρά όπου υβρίζομαι. Δεν ξέρω πόσα χρόνια υβρίζεις εσύ, εγώ υβρίζομαι καμιά δεκαριά. Και σε εποχές μάλιστα όπου τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έτρεγαν, ήμουνα δήμαρχος, μου τραβάγανε το δίδυμο, το ηγετικό, ένα χέρι ξύλο ας πούμε τηλεοπτικό, για να μάθω να σοφρονίζομαι. Προφανώς εκπροσωπώντας τα συμφέροντα ενός δήμου δεν μίλαγα ποτέ, δεν μίλαγα ποτέ. Τα άκουγα και έλεγα ρε αδερφέ, θα έρθει κάποτε ο καιρός, κάποτε θα αποκατασταθούν διάφορα ζητήματα. Εγώ δεν θεωρώ ότι υβρίζεις, δεν σε έχω ακούσει να υβρίζεις ποτέ κανέναν, ούτε να χαρακτηρίζεις κανέναν, κάνεις μια πολιτική σκληρή. Εγώ δεν συμφωνώ σε όλα τα επιχειρήματα τα οποία χρησιμοποιείς, αλλά τα επιχειρήματα αυτά τα κρίνω ως πολιτικά. Το γραφείο το οποίο έχεις κάτω είναι γραφείο των μοιοψηφιών. Ο υπάλληλος είναι υπάλληλος των μοιοψηφιών. Είμαι βέβαιος ότι με χαρά θα δεχτείς ιδιαίτερα το ηγετικό δίδυμο της μοιοψηφίας, αν θα ήθελε να μείνει στο γραφείο και να τα συζητάτε και με πιο χαμηλούς τόνους όλα τα ζητήματα τα χθεςινά, τα οποία είναι και σημερινά και αυριανά. Διότι η Μάνη ως παράδειγμα που είπε και ο πουλοκέφαλος και το περιβάλλον της Μάνης, αυτό που έχει δημιουργηθεί θα μας συνοδεύει. Λοιπόν, αν θέλουμε να απαιτούμε πραγματικά εμείς των τοπικών συλλογικών οργάνων από την κάθε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας, εγώ εύχομαι και ελπίζω να είναι πάντα αστικές οι κυβερνήσεις, γι' αυτό μάχομαι. Πρέπει τα επιχειρήματά μας να είναι απολύτως συγκεκριμένα, να είμαστε λογικοί. Όταν λέμε, θέλουμε απαι, πράγματι αυτό να το υποστηρίζουμε. Θέλω να σας πω επιπλέον ότι η υπηρεσία είναι υπηρεσία, κρίνει επιστημονικά, κρίνει σύμφωνα με το νόμο, είναι ελεύθερη η υπηρεσία, δεν θα τους επιβάλλουμε εμείς το τι θα πούνε. Κάνουν την επιστημονική τους και την τεχνοκρατική τους εισήγηση προς εμάς. Εμείς παίρνουμε πολιτικές αποφάσεις, βλέπουμε και άλλα κριτήρια. Και προφανώς με την κατάσταση που επικρατεί ποτέ καμία κυβέρνηση δεν θα εκχωρήσει τέτοια θέματα μίζωνος σημασίας όπως είναι τα ενεργειακά σε τοπικά συμβούλια. Λυπάμαι γι' αυτό, αλλά υπάρχουν και οι ευθύνες προς τη δική μας την πλευρά. Καλά τα είπαν οι συγκυτές από πλευράς πλειοψηφίας, αρνητική εισήγηση. Και σε όλα τα θέματα όταν η τοπική κοινωνία έχει αρνητική άποψη θα συμπαδίζουμε με την τοπική κοινωνία. Προχωράμε στη ψηφοφορία. Τα θέματα 14 και 15 αρνητικά γνωμοδοτούμε επί των εισηγήσεων των θεμάτων 14 και 15 ομόφωνα. Πάμε στο θέμα 16. Εγώ, Πρόεδρε, έχω να παρακαλέσω. Επειδή έγιναν γενικές εισηγήσεις, έκφραστηκαν γενικές και ειδικές απόψεις πάνω σε αυτά τα δύο ζητήματα με τις αναλαιώσιμες πηγές ενέργειας, να μην αγορεύσουν οι συνάδελφοι και για τα άλλα θέματα. Σας είπα, η δική μας θέση είναι αρνητική, αν είναι και αρνητική η θέση της τοπικής κοινωνίας. Μην πούμε τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια. Τα ίδια πράγματα τα έχουμε πει καμιά δεκαριακά φορές μέχρι τώρα. Ευχαριστούμε. Κι εγώ ελπίζω το ίδιο, κύριε Περιφερειάρχα, να πάμε έτσι στα θέματα, τουλάχιστον αυτά που αφορούν τις ΑΠΕ και έχουμε σύμφωνιοι γνώμοι όλοι. Το 16 του νομοδότησης επί της Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιτώσεων και τα λοιπά, εισηγητής ο Αντιπεριφερειάρχης ο κύριος Τζινιέρης. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Αυτή η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιτώσεων έχει ξαναέρθει το 2013. Έχει απορριφθεί από το Περιφεριακό Συμβούλιο. Δεν το ανέφερε στην καινούρια που υπέβαλε. Έχουμε τώρα αφορά εγκατάσταση και λειτουργία ηλικού σταθμού παραγωγής ηλεκτικής ενέργειας ισχύως 20,4 ΜΒ και το Συνοδό Εργονοτοπίας στη θέση Μαδάρα εντός των ορίων της Δημοτικής Ενότητας Λεωνιδίου και Νιάτον των Δήμων Νότιας Κοινουρίας και Ευρώτα. Από τις υπηρεσίες και των δύο περιφερειακών ενοτήτων, τόσο της Λακωνίας όσο και της Αρχαδίας, έχουμε αρνητικές εισηγήσεις. Δεν είναι σωστές οι μελέτες, έχουν ελλείψεις, βασικές ελλείψεις οι μελέτες. Επίσης, από το Δήμο, τη Δημοτική Ενότητα Λεωνιδίου και την Κοινότητα Πελετών, έχουμε αρνητική εισήγηση από τα συμβουλίια. Γι' αυτό η εισήγηση που κάνω γι' αυτό το θέμα είναι αρνητική. Ευχαριστώ. Προχωράμε. Δεν ξέρω αν συμφωνούμε όλοι. Έχουμε φάει δύο ώρες περίπου με τα δύο πρώτα θέματα. Κάτι ανάλογο φαίνεται να συμβαίνει και εδώ. Το έχουμε ξαναψηφίσει αυτό το 2013 αρνητικά. Ωραία. Μια σύντομη τοποθέτηση ενός λεπτού από τους επικεφαλείς για να καταγράψουμε το υψήφωμα. Ο κ. Πουλοκέφαλος. Ναι, ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Και για το συγκεκριμένο θέμα, εγώ δεν θα μακρηγορήσω και δεν θα τοποθετηθώ, ισχύουν ό,τι είπαμε για τα θέματα των ανεμοβινήτρων στην πρώτη μας τοποθέτηση. Επειδή υπάρχει κίνδυνο να γίνουν προσφυγές για τα θέματα αυτά. Τα θέματα πρέπει το Περιφυρικό Συμβούλιο να τα ψηφίζει ένα-ένα, όχι δύο-δύο όπως δεκατέσσερα και δεκαπέντε είπαμε. Ένα-ένα. Ψηφίζουμε δεκατέσσερα κατά, δεκαπέντε κατά. Μην το πάμε μαζί γιατί υπάρχει κίνδυνος ακύρωσης. Αυτό μόνο επισμένω και τίποτα άλλο. Ωραία, επειδή το έβαλε ο Γιώργος αυτό, εγώ δεν έχω αντίρρηση, είπα όμως δεκατέσσερα και δεκαπέντε. Θα ψηφίζουμε ξεχωριστά το δεκατέσσερα και αρνητικά ομόφωνα. Και το θέμα δεκαπέντε, ξεχωριστό θέμα, αρνητικά ομόφωνοι γνωμοδότης. Πάμε στο δεκάξι τώρα, προχωράμε με τον κύριο Μπουδρούκα. Κύριος Λαμπρόπολε να ανοίξουν το μικρόφωνο. Πάμε στο κύριο Γόντικαν. Κύριε Πρόεδρε συμφωνώ σε αυτό που λέτε, μόνο να κάνω την εξής παρατήρηση. Για τα πρακτικά και για την ιστορία, αν θέλετε. Εγώ θέλω, όταν κουβεντιάζουμε για θέματα, σαν τοποθετησί μου να καταχωρείτε αυτό που σας έστειλα στο email όλων σας, που είναι το πλαίσιο της Οπιτροπής Αγώνα που συγκροτήθηκε για τη Συντηρία του Πάρνονα. Συγκροτήθηκε μετά από πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, των Προέδρων και Διοτοπικών Συμβουλίων των Κοινοτήτων Κοσμά και Καριών. Ήδη δεκάδες εργατικά σωματεία, Αγροτοκτονοτροφική Σύλλογη, Πρόεδροι χωριών και της Αρκαδίας και της Λακονίας συνυπογράφουν αυτό το κείμενο και έχουν μαζευτεί μέχρι τώρα 2,5 χιλιάδες υπογραφές. Στοχεύουμε 30, 40 χιλιάδες υπογραφές. Καλό με τους κορυφαρικούς συμβόλους που ήρθες όλους στο email σας. Δώστε μας ένα OK εκεί, το στηρίζετε, για να το δώσουμε στη δημοσόντικα. Καταλαβαίνω, κάποιους που δεν θα το υπογράψουν διαφωνούμε πολιτικά, γιατί εντάξει δεν είναι κομματικό, αλλά έχει ξεκάθαρη πολιτική χρειά. Θέλω να είμαι καθαρός σε αυτό. Άρα λοιπόν να καταχωρείτε έτσι η δική μας ομοδέτηση, για να μη σας κουράζουμε. Καταλαβαίνω εμάς. Έτσι και στη Γραμματεία και τα λοιπά. Τρίτο ζήτημα. Θέλω να σκεφτείτε το εξής, αγαπητοί συνάδελφοι. Στο επόμενο που έχετε, γιατί δεν θα πάρω το λόγο, στη Βόρεια Κοινουρία, 7 πρόεδροι ζητάν από τον Περιφερειακό Συμβούλιο να μην συνενέσει. Το Δημοτικό Συμβούλιο τα έχει πει το οποίον. Κάτι λέει εκεί, δεν κατάλαβα τι λέει, γιατί μου φαίνεται ότι παρουσιάζεται για ένα εωλικό, ενώ είναι δύο, η ίδια εταιρεία ακριβώς στην ίδια περιοχή, με τις ίδιες ανομογενήτρες, με τα ίδια... Με το άλλο θέμα, Νίκο. Τώρα σπάω... Για να μη μιλήσω, πρόεδρε, για αυτό. Θα κλείσω, δηλαδή. Λέω λοιπόν, στην τοποθέτηση της δικής μας, να καταγράφεται σαν τοποθέτηση το πρέσβο της Επιτροπής Ακώνα, καλό τους περιβερειακούς συμβούλους να ζούν, να τους συνηπογράψουμε, γιατί έτσι συνάδει ο λόγος συνέπειας, λόγων και έργων. Και εμείς σε αυτό θα είμαστε συνέπεια. Σας λέω, λοιπόν, ότι από τους 25 εργατικό κέντρο, πρόεδρε και κοινοτικά συμβούλια, μία είναι η Κομμουνιστρία. Πανσόκη και ο Δημοκράτες είναι οι υπόλοιποι. Δεν ξέρω αν είναι καν ένας Ελυζέος να σου πω... Όχι είναι, είναι και ένας Ελυζέος. Λοιπόν, άρα παιδίων δόξης λαμπρών να συστρατεύσουμε δυνάμεις. Σε αυτή την Επιτροπή Ακώνα είμαι και εγώ και ο Γιούργος Πουλοκέφαλος. Και το θεωρώ τιμή μου, παρά όλο που έχω σκοτωθεί με τον Πουλοκέφαλο και είμαστε και σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, να συγκεντρώνουμε δυνάμεις σε ένα τέτοιο φλέγον θέμα για την Παλοπόννησο. Ευχαριστώ. Ο κύριος Μπουτρούκας. Κύριε Πρόεδρε, νομίζω, ύστερα από την εισήγηση του κυρίου Τζινιέρη, για ένα λόγο παραπάνω. Η συγκεκριμένη μελέτη θα πρέπει να ατύχει αρνητικής γνωμοθώτης από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ευχαριστούμε. Ο κύριος Πετράκος. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, σεβόμενο σε αυτό που είπατε, λέω κι εγώ, όχι για τους ίδιους λόγους. Είμαστε αρνητικοί που είπα και στα προηγούμενα θέματα. Θέλω όμως να και παρακαλώ, που όλοι την Περιφερειακή αρχή, δεν ξέρω αν ο κύριος Περιφερειάρχης δεν θέλει, γιατί όπως τα είπε τα μπέρδεψε λίγο, τουλάχιστον ο κύριος Τζινιέρης να απαντήσετε στο ερώτημα, αν να σεβαστείτε αυτό που ρώτησα και να δώσετε μια απάντηση, όποια και να είναι. Δεν με πειράζει, αλλά να υπάρχει και μια απάντηση. Θα πάμε αντίθετοι με το Υπουργείο, αν το Υπουργείο δώσει άδειες θα του κάνουμε με σαφήνια, ότι όχι απλά γνωμοδοτούμε, αλλά είμαστε ρυζικά αντίθετοι για αυτές τις τέσσερες συγκεκριμένες που συζητάμε σήμερα. Αυτό είναι το βασικό μου ερώτημα. Και όσον αφορά αυτό που υπογότηκας, παρότι είναι λυπές και λείπουνε κάποια πράγματα, εμείς το υπογράφουμε. Της Επιτροπής Αγώνα. Ωραία. Παρότι λείπουνε κάποια πράγματα που έπρεπε να συμπληρωθούν για το τι γίνεται σήμερα. Κυρία Λιμπεροπούλου. Το υπογράφουμε. Καληστώ κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, να θυμίσω δύο πραγματάκια. Ρε φίλε Νίκο Γόντικα, μαζί είμαστε και στον Αγώνα, στην Κυνουρία, στο Λεωνίδιο και πάνω στον κόσμο. Να μην ξεχνιόμαστε. Τέλος πάντων, επειδή τα έχω ξαναπεί αυτά και τα έχω πει πολλές φορές, δεν έχει νόημα να τα ξαναπούμε. Είμαστε κατά, τέλος, τελεία και πάβλα. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κάτσε να δεις. Εγώ θα πάρω ένα λεπτάκι, κύριε Προεδρόχη, τρία, πέντε, μάλλον που είναι σχετικά που θα πάρω, γιατί άκουσα κάποια πράγματα τα οποία, εντάξει, πρέπει να απαντηθούν. Είπε ο κύριος Περιφεριάρχης και άλλοι συνάλφοι και η Δήμητρα έχει πει για τις χοροθετήσεις και τα λοιπά. Ο κύριος Περιφεριάρχης, μάλιστα, είπε ότι έχουμε και εμείς, επειδή δεν λειτουργεί η απλή αναλογική. Κύριε Περιφεριάρχη, σας το έχω ρωτήσει και σας το έχω πει και το έχω σημειώσει πάρα πολλές φορές. Εμείς, η απλή αναλογική αυτή είναι ένα-δυο χρόνια και υπάρχουν οι νεοψηφίες και πιοψηφίες. Τέλος πάντων, υπάρχουν οι πιοψηφίες όμως. Πενήντα χρόνια κυβερνάει και το ΠΑΣΟΚΙ Νέα Δημοκρατία. Τόσα πενήντα χρόνια που έλεγχε και όλες τις τοπικές αυτοδιοικήσεις. Γιατί δεν έδινε αποφασιστικές αρμοδιότητες. Να σας πω εγώ γιατί το ΠΑΣΟΚΙ Νέα Δημοκρατία και γενικά το κεφάλαιο, γιατί το κεφάλαιο κυβερνάει και όχι το ΠΑΣΟΚΙ Νέα Δημοκρατία. Γιατί φοβάται, ακόμα και τα ψήγματα αυτά δημοκρατικότητας που έχουν μείνει στις τοπικές κοινωνίες που εκλέγουν άμεσα τους εκπροσώπους τους, ότι θα τους γυρίσουν ανάποδα τις επιλογές στις κεντρικές πολιτικές και στις προέδρες των μεγάλων οικονομικών συνδρομών. Αυτή είναι η ουσία. Και να μην παίζουμε τώρα με τις λέξεις «έχουν, είναι κακός, πολύ κακός, δεν έχουμε τις αρμοδιότητες, αλλά φταίμε και εμείς», πέει το Περιφερειακό Συμβουλίο που δεν μπορεί να συνενοηθεί. Πριν ήταν εννιά χρόνια μόνο κρατορία το Περιφερειακό Συμβουλίο. Δεν έχει σημασία. Πριν ήταν μονοκομματικές οι διοικήσεις όλων των περιφεριών. Δεν μπορώ να καταλοήσω τη λογική. Ένα κρατούμενο. Δεύτερο κρατούμενο. Πάλι δεν είπε κανένας σας αν θα είναι με τους κατοίκους μπροστά στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Διάβασα το εκείμενο του Νίκου Τηγώτικα. Συμφωνώ, δεν θα ψάξουμε να βρούμε τώρα τις λεπτομέρες και εγώ θα το προσυπογράψω. Και εμείς, σαν Ανανταρσία στο Μουριά, θα είμαστε μαζί εκεί στην Επιτροπή Αγώνα και φυσικά σε όποια άλλη Επιτροπή Αγώνα συσταθεί για να αντιπαλέψει. Αλλά σας ξαναπροκαλώ, πάρτε θέση. Και αυτό που είπε ο Θανάσης ο Πετράκος, θα πείτε ότι εμείς εδώ είμαστε ενάντια σαν περιφέρεια και σαν περιφερειακή αρχή. Θα πείτε στους κατοίκους ότι δεν είμαστε δίπλα σας όταν θα κινητοποιηθείτε ή στη γωνία. Εντάξει, το στρίβει δια το αραβόνος που είπα και πριν. Ευχαριστώ. Κυρία Νικολέπου. Αυτή την επαναστατική γυναστική των δύθεν αριστερών δυνάμεων την ακούω πάρα πολλά χρόνια και στο νομαριακό συμβούλιο που είχα την τιμή να υπηρετήσω ως αντιπολίτευση και ως αντιπεριφερειαρχη στο περιφερειακό και σήμερα. Σίγουρα το Πασό και η Νέα Δημοκρατία κυβέρνησαν πολλά χρόνια την δυτότη χώρα γιατί είχαν την επιστροσύνη των πολιτών και γι' αυτό το λόγο και είχαν το καθήκον και την υποχρέωση να κάνουν ο καθένας από την πλευρά του από αυτά τα δύο κόμματα όταν ο λαός τους εξέλεξε αυτό που θεωρούσε σωστό. Και οι αριστερές δυνάμεις, κατά τη γνώμη μου, το βάζω πολλά χρόνια αυτό το πολιτικό ζήτημα, θα πρέπει να κάνουν την αυτοκριτική τους γιατί ενώ συνεχώς λένε ότι υπάρχουν αντιλαϊκά μέτρα εκ μέρους των κομμάτων που διοικούν, πέφτουν τα ποσοστά τους. Όταν θα φτάσει αυτή τη στιγμή οι αριστερές δυνάμεις να κάνουν αυτή την αυτοκριτική, τότε πραγματικά θεωρώ ότι θα έχει γίνει ένα πολύ σημαντικό βήμα όχι για αυτούς αλλά για την ίδια τη χώρα. Λυπήθηκα πάρα πολύ που άκουσα τον κ. Πολυφυριάρχη να λέει για κάποιο δίδυμο τον οποίο τον υπρίζει εννέα χρόνια. Εάν στο δίδυμο το οκοθετεί και εμένα, θέλω να πω ότι είχα η άποψη για τη συνεργασία μου με τον δήμαρχο Καλαμάτας. Το μόνο θέμα το οποίο είχαμε διαφωνήσει ήταν για τα απορρήματα, μία φορά μάλιστα λίγο έντονα για τις δηλώσεις που είχε κάνει σε σχέση με τη μεταφορά των απορρήματων της Καλαμάτας. Δεν επιτρέπεται όμως να το λέει αυτό ο κ. Νίκας γιατί ένας άλλος αντιπεριφερειάτης του κ. Τατούλη, που του είχε βάλει και προσωπικό ζήτημα, του είχε μιλήσει για προσωπικό ρουσφέκι για το γιο του και τότε ο κ. Νίκας τον είχε πίνει στο δοτούμενο συκοφάντι, μετά πήρα ένα σχεράκι σχεράκι των άλλων για να δείξουν ότι είναι ενωμένοι. Εγώ κ. Περιφερειάχτα έχω μάθει σε καθαρές πολιτικές κουβέντες και οι καθαρές πολιτικές κουβέντες δεν έχουν κολοτούμπες. Σε ό,τι αφορά την κουρουποκτονία, αν υπάρχουν ελλείμματα ενός και δύο και τριών και δέκα εκατομμυρίων, να πείτε ποιοι ευθύνονται γι' αυτά. Το να λέτε συνεχώς ότι υπάρχουν ελλείμματα και ελλείμματα και ελλείμματα δεν λέει τίποτα. Φαίνεται εδώ λοιπόν να δούμε τους ενόχους με ονοματεπώνυμο και θα είμαι εγώ η πρώτη που θα σας πω μπράβο. Όμως γεμπελισμός και προπαγάνδα δεν νομίζει ότι βοηθούν την Πελοκόνησο. Μπορεί πολιτικά να βοηθούν τις δύο παρατάξεις αυτές που από τι φαίνεται αυτή τη στιγμή είναι σε αντιπαράθεση, δεν βοηθούν την Πελοκόνησο. Πάμε τώρα στο εξής. Ο διαγωνισμός των 8 εκατομμυρίων αφορά την αναπτυξιακή μεσοινίας. Εγώ γι' αυτό σας μιλάω. Δεν σας μιλάω για τα ελλείμματα του παγεθόντος που καλά κάνετε και τα ψάχνετε. Σας μιλάω για τη δική σας τη θητεία και σας λέω ότι ζητήσαμε στοιχεία από την αναπτυξιακή μεσοινίας και μας είπαν δεν έχετε ενόχου δικαίου να τα πάρετε. Δεν θα πω περισσότερα τώρα για τον τρόπο διοίκησης. Δεν ξέρω κυριανίκα γιατί το κάνετε. Γιατί καθημερινά βγάζετε αναθέσεις. Σήμερα είδα 40.000 ανάθεση. Είδα 5.000 ανάθεση. Εδώ κάνετε κάτι θετικό. Αργήσατε. Έχω βάλει από πολύ καιρό μια καμπάνια για τον εμβολιασμό στην Πελοτόνησο η οποία έχει φτάσει πολύ αργά για να την κάνετε. Σήμερα ξεπεράσαμε τα χρούσματα που ήρθαμε ποτέ στην Πελοτόνησο. Με τεράστια προγλήματα. Πάνω στην εποχή του τουρισμού. Και εσείς σήμερα ήρθατε να κάνετε μια καμπάνια. Δεν με πειράζει στη γνωστή εταιρεία με την οποία συνεργάζεστε. 5.000 ευρώ είναι πολύ λίγα αυτά που είπαμε. Λέω λοιπόν ότι τουλάχιστον όταν μιλάμε στο περιφερειακό συμβούλιο να λέμε τις αλήθειες. Να μην βγάζουμε την κακία και το μίσος που έχουμε μέσα μας για κάποια πρόσωπα. Εγώ κύριε Περιφεριακή δεν μου το είπατε τόσα χρόνια και δεν είπατε για μένα αυτές τις απόψεις. Φαντασιονόσαστε ότι τσακωνόμαστε πέντε χρόνια. Δεν νομίζω να είχε γίνει ποτέ κάτι τέτοιο. Απεναιδεία σημάμαι ότι για τα θέματα της Καλαμάτας υπήρχε μια συνεργασία όπου και με εμένα προσωπικά επικοινωνούσατε για να προχωρήσουμε κάποια πράγματα. Γιατί τώρα τα λέτε αυτά. Τι σας καφοδηγεί και τα λέτε αυτά. Είμαι εκτός θέματος, όμως ήμουνα υποχρεωμένη να απαντήσω στον κύριο Περιφεριακή για αυτά που είπε και για τη μεγάλη δινή ικανότητα που έχει να μεταφέρει το θέμα εκεί που θέλει αυτός και όχι εκεί που τον ρωτάμε εμείς. Θέλω να ευχαριστήσω τον κύριο Τζινιέρη. Καμιά φορά λέει έχονται από μόνο τους τα γεγονότα να δικαιώσουν αυτόν που πρέπει και να βάλουν στη γωνία το συκοφάδι, τον όποιο συκοφάδι. Ναι κύριε Τζινιέρη, ήταν το 2013 όταν το Περιφεριακό Συμβούλιο Πελοκονίσου είπε όχι για αυτή τη μελέτη. Δεν λέγαμε σωλανέ, δεν μας κοίταγε κανένας, δεν παίρναμε εντολές από πουθενά και λέγαμε όχι και είχαμε την τόλμη και το όχι και το ναι να το λέμε στεναρά και να το επερασφίζουμε. Και το αποδείξαμε αυτό στο θέμα που σβή, που σήμερα πανηγυρίζεται. Αποδείξαμε ότι αντισταθήκαμε απέναντι σε όλες τις φωνές που ήταν εχθροί του έργου, δεχτήκαμε απειλές, μηνύσεις, αγωγές, πετροπόλεμο, όμως τηρίξαμε κάτω κάτω το έργο. Άρα λοιπόν, ευχαριστώ πάρα πολύ τον κύριο Τζινιέρη που αυτό το υπενθύμησε. Λέμε όχι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση είχαμε πει και στο παρελθόν και φυσικά στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει και αγνητική γνωμοδότηση της υπηρεσίας, κάτι το οποίο κάνει ακόμα πιο δυνατή την απόφαση του περιφερειακού μας συμβουλίου. Σας ευχαριστώ πολύ. Ριώσαμε τις τροποθετήσεις. Ο κύριος περιφερειάρχησης θέλει το λόγο. Λοιπόν, κάτι κάνω. Δεν θα μιλήσω ούτε μια φορά. Για να συγκρίνετε με το παρελθόν. Εγώ μια φορά ζητάω το λόγο και με στεβασμό κύριε Πρόεδρε και ούτε διακόπτω ούτε επιτίθεμαι ποτέ σε κανέναν. Ας δούμε και τα πρακτικά. Ακόμα και σ' αυτούς οι οποίοι χωρίς κανένα λόγο αδικούν, υβρίζουν, επιτίθεται, υπονομεύουν. Έχουμε δει πολλά στην πορεία μας στη ζωή. Λοιπόν, αγαπητοί συνάρεφοι της αριστεράς. Το αγαπητοί εγώ το εννοώ. Δεν υπάρχει καμία ελληνική κυβέρνηση δημοκρατική, δεν είναι εχθρός του λαού. Ιδιαίτερα η σημερινή, που οι τελευταίες δημοσκοπίσεις τη δείχνουν στο 40% με έναν αξιοθάμμαστο και αποτελεσματικό πρωθυπουργό. Και τι δεν έχει ακούσει σε αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο, τελευταία υπάρχει μία κάλμα, αλλά περί αυτού κύριε Γόντικα θα κουβεντιάσουμε πολιτικά, δημόσια εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο σε μία άλλη φάση, να πούμε το τι συμβαίνει και το τι γίνεται. Λοιπόν, τώρα δεν θα πάμε με τις αραιμογενήτρες να κατακτήσουμε τα ανάκτωρα της Πετρούπολης, να κάνουμε εμείς επαναστατική και γυμναστική. Προφανώς ξέρετε, ουρά σας δεν γινόμαστε, στο μέτωπο δεν μετέχουμε. Αυτά τα οποία λέμε εδώ θα τα υποστηρίξουμε ασφαλώς, με τον όμιμο τρόπο πάντοτε, αλλά συγκεντρώσεις του τύπου πατραπύργος, τη θυμόσαστε, που κάποιοι παρίσταναν και τους εκπροσώπους του Περιφερειακού Συμβουλίου, αρέα, αρέα, να είμαστε καμιά σαρανταρέα. Ευτυχώς που η κυβέρνηση με πολύ κόπο και αντιδράσεις προχώρησε το θέμα, λύθηκε το θέμα και θα έχει την καλύτερη δυνατή εξέλιξη μέσα στα πλαίσια του κοινωντικού πλαισίου στηρίξης μέχρι το Δεκέβριο του 2013. Θυμόσαστε τις συγκεντρώσεις στη Μεγαλόπολη για να μην κλείσουνε οι λιγνιτικές μονάδες. Τι να μην κλείσει, αλήθεια. Θα θυμόσαστε όλα αυτά και την επιχειρηματολογία. Μήπως θυμόσαστε στη Μεσαινία τις συγκεντρώσεις να μην έρθει ο λιγνίτης από τη Μεσαινία για να ενισχύσει τις μονάδες της Μεγαλόπολης όπου τέλειωνε ο λιγνίτης. Να μην αρχίσω να παραθέτω τέτοια παραδείγματα. Σας λέω όμως ευθέως, μη μας περιμένετε εμάς εκεί. Τουλάχιστο όσοι από εμάς έχουν ιδεολογική συγκρότηση και ξέρουν πού βαδίζουν. Αποκλείεται να μας εντάξετε σε κανένα μέτωπο. Απαντώ ευθέως στο ερώτημα το οποίο θέσατε. Λοιπόν, να σας πω ακόμα ότι στην κοινωνία μας είναι κάτι το οποίο ξέρετε πολύ καλά οι αιρεστεροί. Υπάρχουν διάφορα επίπεδα εξουσίας. Υπάρχει ασφαλώς η κεντρική κυβέρνηση, αλλά βεβαίως και ο συνεργαλισμός έχει την εξουσία του και τα τοπικά συμβούλια έχουν την εξουσία τους. Και οι πρώην κοινότητες και όταν δεν ελέγχαμε τις κοινότητες φτιάχναμε τους πολιτισικούς συλλόγους να τους ελέγχομαι και όταν δεν ελέγχαμε τους συνεργαλισμούς φτιάχναμε τους αγροτικούς συλλόγους για να είναι η δική μας έκφραση. Τα ξέρουμε όλα αυτά τα κόλπα και ξέρουμε πάντα πού πρέπει να μετέχουμε και πού δεν πρέπει να μετέχουμε. Εκείνο το οποίο θέλω να σας πω, μάλλον δεν το έχετε τελειωθεί, είναι ότι ο αριστερός λόγος είναι ξεπερασμένος πλέον. Δεν έχει απήχηση, ιδιαίτερα στην νέα γενιά. Το ακροατήριο μειώνεται συνεχώς. Αυτό είναι η δική μου διαπίστωση. Το δικό σας ακροατήριο μειώνεται συνεχώς. Και ο αγώνας ο οποίος γίνεται μεταξύ σας αυτή τη στιγμή είναι ότι το ακροατήριο που συνεχώς διγκοστεύει, ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από το συγκεκριμένο ακροατήριο. Τώρα, όσον αφορά τα παιδιά μου. Εντάξει, έχω ακούσει πάρα πολλά. Τα παιδιά μου, όπως ξέρετε, σπούδασαν σε ελληνικά πανεπιστήμια, όπως και εγώ, από τον Τίμιο Δρόμο. Πήραν τα διδακτορικά τους στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, πάντα από τον Τίμιο Δρόμο. Ο μικρός μου γιος, επειδή πήγε στη Θεσσαλονίκη από το κέντρο της Καλαμάδας, αυτό θεωρήθηκε ρουσφέτη. Η νύφη μου υποτίθεται ότι δούλευε σε γραφείο υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σε νομοπαρασκευές βασικές επιτροπές, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση λάσπης εναντίον μου στις πλημμύρες της Καλαμάδας. Είναι γνωστά αυτά και τι δεν έχω ακούσει και για τη γυναίκα μου. Δεν έχω χρησιμοποιήσει εγώ τέτοια επιχειρήματα εναντίον των παιδιών των άλλων ή των οικογενειών των άλλων. Αλλά τα επέστηκα και αυτά. Λοιπόν, αυτά που σας είπα για την Πελοπόννησο, η κατάσταση στην Πελοπόννησο με τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ ελλήματα αθληστικά, έχει δημιουργήσει μια δηλειτουργία. Δεν είχαμε το μηχανισμό. Έπρεπε να φτιάξουμε τον ανεξάρτητο οργανισμό που έτσι κι αλλιώς της Μεσσινίας, που έτσι κι αλλιώς επιβάλλονταν από το νόμο. Αυτή μετάβασε από τη μια κατάσταση στην άλλη, σύν το έλλειμμα το οποίο έχει δημιουργηθεί, για το οποίο δεν ευθύνεται η Επιστημονική Επιτροπή. Μπορεί να μ' ακούει ο κ. Διαμαντόπουλος αυτά τα οποία λέγω. Είναι πολιτικά τα ζητήματα εκεί. Δημιούργησε ένα πρόβλημα. Αλλά καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, κάθε προσπάθεια, ώστε να βοηθήσουμε τον κόσμο. Καλά πάει η κατάσταση μέχρι τώρα. Δεν ξέρω το τι μπορεί να γίνει αύριο ακριβώς με τον καιρό. Ενώ με αναθέσεις, οι οποίες γίνονται από ένα ανεξάρτητο όργανο που είναι η Αναπληξιακή Εταιρεία. Η Αναπληξιακή Εταιρεία δεν είναι ένα πολιτικό όργανο το οποίο δεν έχει απαντήσεις σε εσάς. Ρωτήστε εμάς. Ρωτήστε εμάς, θα σας βρούμε τις απαντήσεις να σας τις δώσουμε. Και ξέρετε, η κόντρα η οποία υπάρχει με το ολικόπτερο που πρέπει να είναι ή δεν πρέπει να είναι, οι επιλογές τις οποίες έκαναν, εγώ έχω εμπιστοσύνη και στο ΔΕΣ και στη νομική υποστήριξή του. Τώρα, όσον αφορά τον Covid, θα σας πω ένα παράπονο το οποίο έχω, ότι οι νουναίχοντες αυτή τη χώρα, οι λογικοί άνθρωποι, νομίζω είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά σε αυτό συμφωνούμε, κάνουμε έναν αγώνα αυτή τη στιγμή να δημετωπίσουμε την πανδημία των ανεμβολίαστων. Το 99% της μονάδες συντατικής θεραπείας αυτή τη στιγμή είναι ανεμβολίαστοι. Και ξέρετε, υπάρχει μία περουραίους ατμόσφαιρα, υπάρχει μία κινητικότητα, μας θυμίζει αυτό εποχές μνημονίων και λοιπά, πάνω κάτω πλατεία και όχι σε αυτό το μαθημό βέβαια. Εμένα το δικό μου παράπονο είναι ότι δεν έχει βγει ένας από εσάς με θάρρος να βγει και να πει δημόσια, καθημερινά γίνονται δηλώσεις, κοιτάξτε μπορεί να σκοτωνόμαστε σε έναν σωρό θέματα, στο θέμα όμως του Covid είμαστε με αυτή την πλευρά, πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι και να το λέμε αυτό με ιδιαίτερη ένταση. Ψαρεύομαι, είναι αλήθεια, μιλάω σε πολιτικό επίπεδο γενικότερα, σε θωλά νερά που μπορεί να το πληρώσει και η κοινωνία και ο τόπος. Εμείς κοιτάξτε, κάνουμε μια καμπάνια η οποία είναι εξαιρετική, με μια ηθοποιό πασίγνωστη από τον τόπο μας, θα δείτε ένα φίλμι είναι σχεδόν τέλειο, όσο μπορεί να είναι τέλειο ένα βίντεο, με συγχωρείτε, για να προβάλλουμε αυτό το οποίο πρέπει να κάνει όλος ο κόσμος, να πάει και να εμβολιαστεί. Τι να σας πω, έχουμε αριθμητική πρόοδο, να μην πω γεωμετρική πρόοδο στα κρούσματα στην Πελοπόννησο, με πρωταγωνιστές στην Κορινθία και την Μεσαινία, όπου έχουν και το περισσότερο ξένο κόσμο και χρειάζεται μια προσπάθεια ενημέρωσης όλου αυτού του κόσμου, ιδιαίτερα σωρινές περιοχές και χρειάζεται τη συμβολή όλων μας. Το λέω αυτό επειδή αναφέρθηκε προηγουμένως ένα θέμα σχετικό με το Covid. Λοιπόν, να μην πω κάτι άλλο ή μάλλον, κοιτάξτε, είναι ασύγκριτος ο τρόπος διοίκησης, δεν υπήρχε διοίκηση στην περιφέροια Πελοποννήσου, δεν υπήρχε διοίκηση, όταν δεν υπάρχει διπλογραφικό σύστημα, όταν δεν υπάρχουν κανόνες, όταν έχουμε αναπληρωτές διευθυντές μέχρι ακόμα, θα δείτε στις προσεχής ημέρες θα ξεκινήσει η διαδικασία ορισμού των μονήμων διευθυντών, όταν έχουμε οργανισμούς οι οποίοι είναι μια δεκαετία πριν και πρέπει να αλλάξουν ταχύτατα και με κεντρική καθοδίκηση με τρεις οργανισμούς. Είναι προβλήματα αυτά τα οποία δεν βοηθούν στο καλύτερο τρόπο οργάνωσης και διοίκησης. Και πολλές φορές όταν έχουμε και κάποιους οι οποίοι παριστάνουν τους προστάτες των υπαλλήρων, δεν ανοίγω μόνο από τη δική σας την πλευρά, ψηφοθυρούντες είναι και από τη δική μας την πλευρά, δεν βοηθούν ώστε να έχουμε μια αποτελεσματική δίκηση η οποία να εξυπηρετεί το συμφέρον των πολιτών. Για τα ΣΡΙΤ θέλω να σας πω, ευτυχώς που η κυβέρνηση με εισήγηση των περιφερειαρχών, άλλαξε την ομοθεσία. Δεν θα έχαμε λειτουργήσει. Σιγά μην είχαν προχωρήσει τα ΣΡΙΤ. Εσείς δεν είσαστε ενώ η μίζων μοιοψηφία, η οποία ψήφιζε στο περιφερειακό συμβούλιο και η ΓΙΤΟ στο να μην προχωρήσει τίποτα. Εδώ είναι οι αποφάσεις. Θυμώσες τι χαμός έγινε όταν πήγε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή και ξεπλόκαρε την εισήγηση. Δεν είναι έτσι στα πράγματα. Πού θα είμαστε σήμερα? Πουθενά. Θα δερνόμαστε στους δρόμους. Το λέγω καθυπερβολήν αυτό. Δεν μπορεί να υπάρξει όργανο, δεν μπορεί να υπάρχει δίκηση χωρίς μοιοψηφία και χωρίς μοιοψηφία. Δεν μπορεί να υπάρχει κυβέρνηση, ούτε συλλογικό όργανο. Γιατί μιλάμε για το ΣΝΙΤ. Ποιο συγγείτο της προσπάθειας στην περιφέρα της Πελοποννήσου να μην προχωρήσει τίποτα. Θα σας πω κάποια μέρα, κάποια συναδρίαση, όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα και το τι αγώνας έχει χρειαστεί να γίνουν κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ή, που μου λέτε εσείς για τα 50 χρόνια, να κουβεντιάσουμε τι αγώνα έχει κάνει η αριστερά τα τελευταία 60 χρόνια να μην γίνει τίποτα σε αυτόν τον τόπο. Τίποτα να μην γίνει. Ούτε στην παιδεία, ούτε στην ανάπτυξη, ούτε σε δρόμους, ούτε τίποτα. Μόνιμη αντίσταση και μόνιμη αντίδραση. Αυτό υπήρχε. Και υποτίθεται ένας αγώνας ακόμα και με τη βροχή, ακόμα και με τα σύννεφα. Να καταξιωνόμαστε μέσα από τον αγώνα. Τι χρειάστηκε σε αυτόν τον τόπο, όπου είμαστε παρά τα προβλήματα, σε ένα εξαιρετικό επίπεδο που είμαστε πριν από 100-200 χρόνια και που είμαστε σήμερα ως χώρα. Όχι γενικά και εμείς ήδη και ο καθένας χωριστά. Μιλάτε για τα 50 χρόνια. Ποιος έκτισε σε αυτόν τον τόπο ότι έκτισε και είμαστε σήμερα σε αυτόν τον επίπεδο. Το έκτισαν οι αστικές κυβερνήσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνω και το σύριζα, κατά τη δική μου εκθύμηση, έστω κι αν λέγοντάς το, του κάνω κακό. Διότι εγώ πολύ έχω εκτιμήσει αυτό το το οποίο έγινε μετά το 2015. Και σας το λέω εφταίως. Και δεν το ονομάζω κολοτούμπα. Ήταν για το εθνικό συμφέρον. Τι έχει γίνει σε αυτόν τον τόπο αυτά τα 50 χρόνια. Ποια είναι η συμβολή της αριστεράς σε αυτό το οποίο έγινε σε αυτόν τον τόπο και χτίστηκε σε αυτόν τον τόπο. Εμείς από χωριά είμαστε άνθρωποι. Από τα χωριά μας ξεκινήσαμε. Όπως και οι περισσότεροι σε αυτόν τον τόπο. Σε εσείς που μιλάτε για ταξική κοινωνία, για το ένα και για το άλλο. Και ανοίξαμε δρόμους και προχωρήσαμε. Μήπως θέλετε να κάνουμε καμία σύγκριση με άλλες χώρες γειτονικές, για αυτούς που αγωνίστηκαν για καθεστώτα τα οποία ίσχυαν σε άλλες χώρες. Το να βγαίνουμε και να λέμε γενικολογία στον λαό. Περί αγώνων το ενός και το άλλο. Ξέρετε το δικό μας κόσμο δεν τον επηρεάζεται. Διότι γνωρίζει και την ιστορία και έχει θέσεις και ιδιολογία. Και με λοχνεί πάρα πολύ να θεωρείτε το χώρο μας περίπου χαζούς ή ηλικίους που δεν καταλαβαίνουν τις μεγάλες σοφίες τις οποίες κουβαλάτε εσείς. Ξέρει ο κόσμος και από την ιστορία και από την εμπειρία και από τη ζωή και τοποθεθείτε. Λοιπόν, αυτά εγώ έχω να σας πω παρακαλώντας σας στα θέματα τα οποία συμφωνούμε όπως είναι τα περιβαλλοντικά. Λέμε εμείς η θέση μας ότι πει η τοπική κοινωνία σε γενικό επίπεδο, ότι πει η κυβέρνηση με το σχεδιασμό της. Προφανώς με την κυβέρνηση είμαστε. Με εσάς είμαστε. Για όνομα του Θεού με την κυβέρνηση είμαστε. Είναι προφανές αυτό και ούτε θα τραπώμε να το πούμε. Και όποιος μπορεί να είναι μαζί και να μάχετε μαζί με πρώτον εμένα. Αυτό πρέπει να το ξέρετε και να μιλάμε καθαρά όπως μιλάει ο Γόντικας καθαρά. Λέει αυτός είμαι και όταν λέει ο άλλος αυτός είμαι μπορείς να συλλονοηθείς. Να βρεις τα σημεία στα οποία μπορείς να ακουμπήσεις και να του έχεις και πίστοσύνη. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πετράκο, ζητήσατε επί προσωπικού. Εγώ δεν άκουσα τον Περιφεριάρχη να αναφέρει το όνομά σας. Εάν κρίνω ότι δεν αναφέραστε επί προσωπικό θα σας διακόψω. Αλλά είπε πάρα πολλά ο κύριος Περιφεριάρχης. Αφήστε τα πολλά το προσωπικό τώρα εντάξει γιατί το κάνετε επανειλημμένα. Να μιλήστε μετά τον Περιφεριάρχη. Προσωπικό σας λέω κύριε Πεπρόεδρε, ο κύριος Περιφεριάρχης είπε σοβαρή ανακριβία. Είμαι ο μόνος επικεφαλής που έχω βγει και έχω τοποθετηθεί για το θέμα του κορωνοϊού και του εμβολιασμού. Με άθρο και συνολικά για το θέμα της υγειονομικής πολιτικής. Επομένως οφείλει να μην τζουβαλιάζει. Δεύτερον, ο κύριος Τζιτζι Κώστας στη Θεσσαλονίκη, στη Μεοκαιδονία, για αυτό που του είχα ζητήσει την προηγούμενη φορά κοινή συνέντευξη τύπου με τις άλλες παραταξάρες, να μην ψαρεύει στα θολάνερα και να λέει ανακρίβειες ο κύριος Περιφεριάρχης. Δεν είμαστε όλοι ειδικοί εδώ πέσα. Για τα άλλα που είπε για την αριστερά... Άστη, άστη, άστη. Τέσσερες ώρες που είπε τα απαράδεκτα. Προχωράμε στη ψηφοφορία. Ομόφωνα, αρνητικά και στο θέμα 16. Πάμε στο θέμα 17. Παρακαλώ, αν θέλουμε, τουλάχιστον... Η κυρία Σπυριδάκου. Κυρία Σπυριδάκου, μπορείτε να μας πείτε τι θέλετε επί προσωπικού. Γιατί δεν σας ανέφερε κανείς τι θέλετε. Ίσως δεν το καταλάβατε, κύριε Πρόεδρε. Έχω να αντιλώσω τα εξής για κάποιους ενοχλημένους. Ο τόπος μου είναι ο τόπος μου... και είναι όλη η Λακωνία και όλη η περιφέρεια. Επίσης, ο πολιτικός μου χώρος είναι γνωστός. Παραμένω σταθερά σε αυτόν. Έχω δώσει μάχες για αυτόν... και δεν έχω μεταπληθεί σε δικούς χώρους. Αυτό θα ήθελα να σας πω. Αν αρχίσουμε έτσι εδώ, θα πάμε καλά. Να μην μας προκαλεί ο κ. Περιφεριάρχης. Εντάξει, τώρα σταματήστε. Λοιπόν, το 17. Γνωμοδότηση από τις Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου... Εγκατάστασης και Λειτουργία Εολικών Σταθμών και τα λοιπά... στο Δήμο Βοϊών του Δήμου Μονεμβάσιας. Ισηγητήσω ο κ. Τζινιέρης. Ευχαριστώ και πάλι κ. Περιφεριάρχη. Ήρθε εχθές ένα έτοιμα αναβολής της συζήτησης του θέματος... από την εταιρεία που έχει καταθέσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Και αναφέρει. Αναφέρομαι στο θέμα υπαρρύπνου 17. Γνωμοδότησης και λοιπά. Ο κ. Περιφεριάρχης του έργου. Ήρθε χθες ένα έτοιμα αναβολής της συζήτησης του θέματος... από την εταιρεία που έχει καταθέσει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Κύριε Περιφεριάρχα. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αναβληθεί το θέμα για επόμενη συνεδρίαση. Εφόσον θέλει να φέρει επιπλέον στοιχεία να το αναβάλλει. Ωραία. Αναβάλλετε το θέμα 17. Θέμα 18. Κύριε Πρόεδρε. Είμαι αντίθετοι απόψε και θέλω να τεθεί σε επιπλέον χωριά. Το θέμα πρέπει να συζητηθεί και να απορριθεί διότι... Μα η Περιφερειακή Αρχή που το φέρνει... Λοιπόν, το αποσύρει πιο ψηφία. Το αποσύρει πιο ψηφία. Το αποσύρει, έχουμε αρνητική συγκυση και από την υπερσία. Το αποσύρει η Περιφερειακή Αρχή που το φέρνει. Μα δεν το φέρνει Περιφερειακή Αρχή. Αυτό με φάει σε αυτό το δικαίωμα. Δεν είναι τα θέματα που φέρνει, είναι γνωμοδότηση αυτή η οποία έρχεται... Εμείς το φέρνουμε το θέμα, κύριε Πετράκο, ως Περιφερειακή Αρχή. Σας παρακαλώ, τώρα μην κάνουμε, αναβάλετε το θέμα. Το αποσύρουμε, το αναβάλλουμε. Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ πολύ να κοινοποιήσετε ένα έγγραφο στην αποκεντρωμένη, με συνημένο το έγγραφο της εταιρείας που τη ζήτησε την αναβολή. Και αυτό να το κοινοποιήσετε και στην εταιρεία. Μαζί το ότι περιμένουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μας προσκομίσει τα στοιχεία. Να καταφανεί μέσα στο κείμενο ότι δεν δεχόμαστε την τρίπλα να μας αποφύγει και να πάει κατευθείαν στην αποκεντρωμένη. Να το ξέρουν αυτό, εντάξει. Οπότε να καλύψουμε και υποψία ότι μπορεί να το παίρνουν πίσω το θέμα και να το περάσουν σαν τιμάνι, ας πούμε ως παράδειγμα, αυτά που είπε ο Πολοκέφαλος. Έγινε, θα γίνει αυτό. Πάμε, 18. Να το ακούσει η Γραμματεία και να μην μας ξεφύγει. Και να κοινοποιήσετε και το έγγραφο στον κ. Πετράκο. Γνωμοδότηση επί της μελέτησης περιβαλλοντικών επιπτέρσεων του έργου οδησύνδεσης του νέου αυτοκινητόδρομου Τρίπολη-Λεύκτρο-Σπάρτη με την υπάρχουσα εθνική οδό Τρίπολη-Σπάρτης. Εισηγητήσω αντιπεριφεριάρχηση ο κ. Βερούτης. Ναι, κ. Πρόευρε, αυτό είναι μια εισήγηση που αφορά έργο μελέτη της περιφέρειας και ουσιαστικά είναι θετική η άποψή μας υπέρ της, θετικά υπέρ της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ερωτήσεις. Ερωτήσεις. Πρόεδρε, τι ερωτήσεις, αυτό είναι έργο για ΕΣΠΑ. Πρέπει να φύγει και να αντακρύ αυτό το έργο, έτσι, Σταδωρέ. Λοιπόν, προχωράμε στις τοποθετήσεις. Τι έγινε, έπεσε το σύστημα, ε? Έχω τον λόγο γι' αυτό, έτρε. Ναι, ναι. Λοιπόν, εμείς συμφωνώνουμε για το συγκεκριμένο έργο, για το θέμα που συζητάμε, το θέμα 18, πραγματικά πρέπει να γίνουν αυτή η οδησύνδεση με το νέο αυτοκίνητό μου, γιατί τουλάχιστον το ζητάνε οι κάτοικοι και αξιπερετήσουν οι κάτοικοι. Τι μας είπε? Ο κύριος Μπουδρούκας. Συμφωνούμε. Ο κύριος Γόντικας έχει φύγει, ο κύριος Κελάρης. Ναι, συμφωνούμε και εμείς, κύριε Πρόεδρε, είμαστε δωρετές. Ωραία. Ο κύριος Πεθράκος. Φυσικά συμφωνούμε, κύριε Πρόεδρε, αλλά υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να απαντήσουμε, ότι αυτό το οποίο έκανε η παράταξη, η ευρύτερη παράταξη της δεξιάς, τα τελευταία πέντε χρόνια έφερε τη Χούντα, η οποία είναι και είναι πρώτη φορά τα τελευταία, που έχουμε μίωση του εθνικού χώρου με την έννοια την ευρύτερη, ότι έχουμε ένα κομμάτι της Κύπρου, το οποίο πήγε στους Τούρκους. Να αυτά γίνανε οι αριστερά. Τι δουλειά έχει τώρα η Χούντα κι αυτούς στους Τούρκους. Να μη μας προκαλεί ο κύριος Περιφερειάρχης. Να μη μας προκαλεί για τα δύσκολα. Να μη μας προκαλεί, γιατί δεν τον προκαλέζα. Πάμε, πάμε. Θα ακούσει πολλά. Αυτό είναι προϋφαγοντικά τώρα. Πάμε στον κύριε Αλιμπεροπούλου. Α, ο κύριος Τσεπετζής, συγγνώμη, ο κύριος Τσεπετζής. Ναι, ναι. Πάμε στον κύριε Αλιμπεροπούλου και επανερχόμαστε. Συμφωνούμε κύριε Πρόεδρε, συμφωνούμε. Ο κύριος Κάτσαρης. Ο κύριος Τσεπετζής, ο κύριος Τσεπετζής. Συμφωνώ κύριε Πρόεδρε, με την ιστορία. Ευχαριστώ, ευχαριστώ. Ο κύριος Κάτσαρης. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, δεν μπορεί να περιμένετε να λέτε πράγματα και να μην έχετε να ακούτε την άλλη άκουση των αντίλογων. Αυτό δεν γινέει δημοκρατία, αυτό να μην χαρακτηρίσω πως είναι και αρχίσουμε να αρπαζόμαστε. Για ποιον είναι η αριστερά? Θα περιμένετε να ακούσετε και δύο λόγια από τους άλλους. Σου κόψε κανένας το λόγο, Παναγιώτης, σε παρακαλώ. Είπατε στο Θανάση τον Πετράκο πριν ότι τη σχέση έχει και τι δεν έχει. Ο κύριος Περιφερειάρης μπορεί να λέει δηλαδή ότι θέλει για την αριστερά και για την ιστορία της χώρας, αλλά εμείς δεν μπορούμε. Εγώ είμαι πολύ υπερήφανος που έχω βρεθεί στις αγώνες της Κουριές και ας χάσανε μετά από αιματηρούς αγώνες οι κάτοικοι. Είμαι και πάρα πολύ υπερήφανος που ήμουνα στην πρώτη γραμμή με τα ΜΑΤ στο Γέρακο και στο Γραμματικό που κερδίσανε οι κάτοικοι. Και θα μένει κάτω από χιλιάδες, εκατοντάδες, εκατομμύρια τόνους σκουπιδιών εκεί, αν δεν είχαν βγει στον δρόμο. Όσα λίγα έχουμε κερδίσει, κύριε Περιφεριάρχη, όσα λίγα με τους αγώνες μας, με τους αγώνες μας δίπλα στον λαό, όσα λίγα έχουμε κερδίσει, αυτά έχουμε κερδίσει. Λοιπόν, ως προς το συγκεκριμένο τώρα, συμφωνώ και εγώ προφανώς για την οδική σύνδεση, δεν έχω να προσθώσω κάτι παραπάνω. Ωραία. Ομόφωνα λοιπόν θετικά για το θέμα 18. Α, η κυρία Νικολάκου, συγγνώμη, συγγνώμη κυρία Νικολάκου. Δεν πειράζει, σήμερα με μπερδεύσανε και όλες οι άλλες συνάδελφες. Εντάξει, τώρα δεν υπάρχει πρόθεση, νομίζω ότι... Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ιδιαίτερα με τη συνάδελφα να με μπερδεύσουνε, κυρία Σπηράχου, δεν θεωρώ ότι είναι κάτι ασχημό. Λοιπόν, κοιτάξτε κύριε Παδρέ, είπε κάποια συνάδελφος εχθές, δεν ξέρω αν ήταν η κυρία Κόρκα ή η κυρία Ταλογιωροβούλου, ότι παίρνει μαθήματα από τον κύριο Νίκα για τη βέληψη της εισήγησής τους. Και εγώ πραγματικά παίρνω μαθήματα για τον τρόπο με τον οποίο ο κύριος Νίκας χειρίζεται τις αριστερές παραντάξεις. Από μία τους λέει μπράβο, τι ωραία που τα λέτε, σας έχω εμπιστοσύνη, έχετε καθαρό πολιτικό λόγο και από την άλλη τους καθυβρίζει και τους προσβάλλει τόσο πολύ πολιτικά, που απορώ πως το ανέχονται. Σε ό,τι αφορά την παρουσία μου μαζί με τον κύριο Πετράτο, στην καθολική διαμαρτυρία που έγινε για τον δρόμο του θανάτου, όπου βρεθήκαμε εκεί μαζί με την περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, μαζί με τους δημάρχους και της Καλαμάτας και του Πύργου και ο κύριος Νίκας λέει τι πήκατε και κάνατε εκεί, ναι ήταν και ο κύριος Βασιλόπουλος και ο δήμαρχος Πύργου και ο κύριος Κάτσι Φάρας. Ναι κύριε Νίκα, ήταν όλοι εκεί, είπατε μόνο εσείς. Αυτό όμως που με ξεπερνάει σήμερα στα μαθήματα που παίρνω από τον κύριο Νίκα είναι που επέμεσε το ΣΥΡΙΖΑ και που είπε ότι μετά το 2015 έχει γίνει σημαντικό έλεγος η χώρα. Αυτό με ξεπέρασε, πραγματικά ήταν ένα πολύ σημαντικό μάθημα αυτό. Σε ό,τι αφορά τώρα το Covid, κύριε Περιφερειάργα, δημόσια, εδώ και ένα μήνα, το ότι δεν παρακολουθείτε τη ΛΕΓΑΤΕ σε δικαίωμά σας, θεωρώ όπως ότι είναι αντικεί αυτό που είπατε, έχω ζητήσει να κάνει περιφέρεια καμπάνιμα. Και έχω ζητήσει μάλιστα να συνεμοληθούμε όλες οι παρατάξεις προκειμένου να πάμε όλοι μαζί και να μιλήσουμε για τη σημαντικότητα του εμβολιασμού. Και σας λέω, ναι, μπράβο, έστω και καθυστεριμένα και εύχομαι το βίντεο αυτό των 60 δευτερολέπτων, όπως το λέτε, να είναι πολύ καλό και να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι το να εμβολιαστούμε είναι μια πράξη υπέρ του εαυτού μας και υπέρ της κοινωνίας. Και υπέρ του τόπου μας και υπέρ της ελευθερίας μας. Σε ό,τι αφορά τώρα το συγκεκριμένο θέμα, παρότι είμαι πάρα πολύ διαβασμένη συνήθως, θέλω να πω ότι και η σύγκριση και δεν έδωσε κανένα στοιχείο. Ο κ. Περιφεριάρχης μάλιστα χαμογέλασε και λέει, τι να πούμε ρε παιδιά, είναι ένα έργο για το ΕΣΠΑ. Υπάρχουν σημεία τα οποία δεν τα έχω δει και δεν τα έχω διευκρινήσει. Παρά τα αυτά λέμε ναι σε αυτό το έργο, ελπίζουμε να εντραχθεί όπως είπε ο κ. Μίκας και να πω ότι είναι μια μελέτη, αυτό δεν μπορώ να μην το πω, όπου την είχαμε από το μάτι του 2018 ένα σοβαρό θέμα που είχαμε συζητήσει. Είναι μια μελέτη της αναπτυξιακής του Πάρμονα και θεωρώ ότι θα πρέπει πολύ σύντομα αυτό να ξεπεράσει το όριο της μελέτης και να γίνει έργο. Νομίζω ότι τελειώσαμε με τις τοποθετήσεις. Ο κ. Περιφεριάρχης έχει το λόγο. Όταν χρησιμοποιείται το ρήμα κάθι βρίζει, καταλαβαίνετε ότι είναι προσωπικό θέμα, έτσι. Να δούμε καθιβρίζω ή δεν καθιβρίζω. Είναι χαρακτηρισμός, εφείς. Εγώ στην άρθρη δεν ευρίζω κανέναν, ποτέ. Κάνω πολιτική κουβέντα και πολιτική αντιπαράθυση και χωρίς φανατισμό και χωρίς μίσος. Αυτό είναι η αρχή μου, πολλά χρόνια τώρα. Δεν καθιβρίσα κανέναν, δεν χαρακτήρησα κανέναν. Εξέφρασα τις πολιτικές μου απόψεις. Δεν έχω μίσος εγώ για την αριστερά, ούτε φανατισμό. Όταν είπα για την αντίσταση της αριστεράς στην προσπάθεια εξυγκρονισμού της χώρας, το εννοώ και έχω επιχειρήματα. Και δεν ισοπεδώνω όταν σκέφτομαι ότι η αριστερά υπήρξε πράγματι αντίσταση, δημιουργική αντίσταση, σε κάποιες ακραίες καταστάσεις που δημιουργούνται από την άλλη πλευρά. Το δέχομαι αυτό και το λέγω. Αλλά πολιτικά για την πορεία της χώρας και την οικονομική της ανάπτυξη μίλησα προηγουμένους και είπα για τη συμβολή των αστικών κυβερνήσεων και την αντίδραση την οποία συνάντησαν για οποιοδήποτε εξυχρονιστικό μέτρο. Θυμόσαστε τι γινότανε στον Πειραιά με την Κόσκο. Θυμόσαστε τι γινότανε με την Ολυμπιακή Αεροπορία. Θυμόσαστε τι γινότανε με τη Viamax. Θυμόσαστε τι έγινε με τα Λάσσικα στην Πάτρα. Αυτά είναι πραγματικότητες που πρέπει να τα λέμε. Όπως επίσης είπα ότι ο λόγος όπως εκφράζεται από την αριστερά και μάλιστα από πολλές πλευρές της αριστεράς δεν είναι σήμερα αλκυστικός. Αυτό δεν είναι ίδρυς, αυτό είναι πολιτική κριτική και πολιτική θέση. Δεν αναφέρθηκα εγώ σε κανένα πρόσωπο, ούτε εξέφρασα έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπο, την προσωπικότητα ή τη δράση του οποιοδήποτε συναδέλφου. Εντάξει. Δύο πράγματα θα πω ακόμα. Μετά το 15 εγώ κάνω πολιτική ανάλυση και επειδή είχα φοβηθεί πάρα πολύ με το 15 αυτό το οποίο συνέβη στο 15 ήταν εθνικά χρήσιμο. Από κάθε άποψη ήταν εθνικά χρήσιμο. Μπορεί να στενοχωρώ το φίλο του Αθανάη στον Πετράκο με αυτό το οποίο λέγω αλλά αυτή είναι η πολιτική μου θέση αυτά είδα. Αυτά είδα και εγώ ως δήμαρχος συμπαράσταση είδα από την κυβέρνηση την οποία αναφέρομαι και μάλιστα μία συμπαράσταση η οποία ήρθε απέναντι στην πολιτική την οποία ανασκείται από την περιφέρεια σε μια μεγάλη πόλη όπου έτυχε να είμαι δήμαρχος. Το ότι το λέγω με θάρρος αυτό και το έλεγα και στην προηγουργική περίοδο νομίζω τιμή μου προς αυτή και όχι ψώγο. Όσον αφορά το Πάτρα Πύργος που σας είπα ξέρετε εγώ γιατί έχω ενοχληθεί γιατί για το Πάτρα Πύργος πολιτικά εννοώ πολιτικά δεν έχω η πολιτική μου άποψη είναι για το Πάτρα Πύργος είχαμε δύο απόψεις είχαμε την παλιά με την κατάτμηση του έργου σε κομμάτια τώρα μην αναφερθώ σε πρόσωπα ξέρετε πάρα πολύ καλά και τη θέση που εξέφραζε ο υπουργός υποδομών να πάει ως ενέο έργο το ότι πάει ως ενέο έργο με την αποδοχή πλέον της Ευρωπαϊκής Τράπεζης Επερβήσεων αυτό το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό και ότι θα τελειώσει αυτό το έργο το Δεκεύριο του 23 με τη λήξη του ΕΣΠΑ το οποίο θεωρητικά έχει λήξει με τον ΕΙΣΙΝΤΡΙΑ βαδίζουμε τώρα. Αυτό λέγω εγώ δεν υπήρχε κανένας λόγος να βγάλουμε ψηφίσματα εμείς να μετέχουμε εμείς και να μπαίνουμε στην αντιπαράθεση πως πρέπει να γίνει ο δρόμος με καταθμίσεις 7-8 κομμάτια ή ως ενέο έργο. Εγώ χαίρομαι ότι προχωράει ως ενέο έργο και λέω η αντίσταση δική σας η οποία για μένα στήριζε την κατάθμιση ήταν κάτι το οποίο τελικά δεν ωφελούσε ούτε οφέλησε ούτε το περιφερειακό συμβούλιο. Εντάξει για τον Covid προφανώς εγώ όποτε βγαίνω στη τηλεόραση ξεκινάω πάντα πάντα με την ιστορία αυτή. Και συγγενείς μας έχουν πληγεί και με ιδιαίτερη ένταση τελευταία. Προφανώς και μικρά παιδιά και τα νοσοκομεία γεμίζουν και είμαστε σε ανισχυτική κατάσταση. Προσέξτε η πανδημία των μη εμβολιασμένων αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Εντάξει και εύχομαι και ελπίζω να πάμε γρήγορα σε ζωντανή συνεδρία. Επειδή βλέπω κάποιες ανακοινώσεις εμάς ως παράταξη μας εξυπηρετεί η ζωντανή συνεδρία από κάθε άποψη. Διότι εκεί θα μετρηθούμε καλύτερα όλοι. Μας εξυπηρετεί σας βεβαιώνω γι' αυτό. Και οι συνεδριάσεις θα είναι πιο σύντομες γιατί και θα ταλαιπωρούμαστε προφανώς το καταλαβαίνετε. Μακριά από μένα εκφράσεις μίσους ή φανατισμού ή καθύβρισης εγώ έχω καθυβριστεί κατεπανάληψη. Με ψέματα εγώ, η γυναίκα μου, τα παιδιά μου, ό,τι μπορεί να φανταστείς. Αλλά μας μετώσεις τα ξεπερνάμε. Τα ξεπερνάμε όλα αυτά γιατί η ανοχή νομίζω είναι η μεγαλύτερη αλεπτή για τον άνθρωπο. Ευχαριστώ. Θα παρακαλέσω να περάσουμε στη ψηφοφορία. Έχει ζητήσει το λόγο η κυρία Τζανετέα. Αλλά θέλω να κατανοήσουμε όλοι ότι έχουμε άλλα πέντε θέματα συν τα ψηφίσματα που είναι τρία, τέσσερα. Εάν καταφέρουμε και σήμερα να μην τελειώσουμε το περιφερειακό συμβούλιο, νομίζω πρέπει να πάνε να κρυφτούμε μετά. Ζητάω έτσι, χάρη κυρία Τζανετέα, θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ. Γιατί μετά δεν θα τελειώσουμε το συμβούλιο. Λοιπόν, προχωράμε στη ψηφοφορία, στο θέμα 18, ομόφωνη γνωμοδότηση επί της μελέτης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Πάμε στο θέμα 20, γνωμοδότηση επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων προστασίας, αντιμετώπιση της διάβρος της ακτής και τα λοιπά, εισηγητής ο αντιπεριφερειάρχης ο κ. Τσουκαλάς. Καλησπέρα, με ακούτε Πρόεδρε. Ακούμε, ναι. Καλησπέρα σε όλους. Αφορά τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του συγκεκριμένου θέμα, έτσι ώστε να εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι για το έργο προστασίας, αντιμετώπιση της διάβρος της περιοχής της Γιάλοβας, το βορειοανατολικό μέτωπο του όρμου του Ναυαρίνο. Πρόκειται για μια μελέτη, η οποία έχει εκπονηθεί από την Τεμέσιο, που είναι και η εταιρεία η οποία εγκαθίστηκε στην περιοχή με τουριστικές εικαταστάσεις. Συνοπτικά, να αναφέρω ότι η επιβάση που πρόκειται να γίνει είναι η αναδιάταξη κάποιων φυσικών ογκόλθων, που υπάρχουν ήδη στους συμβιστάμενους προβόλους, κάποιες καθαιρέσεις, μια τεχνητή αναπλήρωση της παραλίας, η κατασκευή δύο προβόλων εκατέρωθεν του Ξεριά, του ρέματος υπαρκής στην περιοχή, σε μήκος περίπου 730 μέτρα εκατέρωθεν, και θα γίνουν και τέσσερις επιπλέον προβόλοι, έτσι ώστε να μπορεί να γίνει η παραλία επισκέψιμη στην γύρω περιοχή. Πρόκειται λοιπόν για ένα έργο αντιδιαφορετικής προστασίας και ταυτόχρονα ένα έργο ανάπλασης, που δίνει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα στην περιοχή εκεί. Το έργο έχει ένα κοστολό γύρω στα 10 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο θα καλεχθεί προφανώς από την εταιρεία, και συνδέεται με την μεγάλη επένδυση του Κώσταν Αυαρίνου στην περιοχή. Παρακαλώ για κάποια ερώτηση, κάποια διευκρίση. Ερωτήσεις. Η κυρία Λιμπεροπούλου. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Από τι καταλαβαίνω, δεν πρόκειται για αντιδιαφορετικού χαρακτήρα έργο, αλλά για έργο ανάπλασης προκειμένου η οποία παραλία υπάρχει εκεί να γίνει προσβάσιμη. Άρα κάνουμε δημιουργία τέχνη της παραλίας, δηλαδή. Δεν πρόκειται για έργο αντιδιαφορετικό, αν καταλαβαίνω καλά. Είναι αντιδιαφορετικό έργο στη μελέτη παραλίας, όσο για το έχω δει και ο ίδιος. Παρουσιάζεται ακριβώς πώς ήτανε πριν κάποια χρόνια η φιστάμενη κατάσταση. Πριν από πενήντα, νομίζω, χρόνια γίνεται η ανάλυση και το τώρα. Υπάρχει έντονη διάβορος στην όλη περιοχή και αντιμετωπίζεται όλο αυτό. Έρχεται στην προγενέστερη κατάσταση και προφανώς γίνεται και επισκέψωμα στο χώρο, που πλέον δεν είναι. Για αυτό είπα ότι είναι ένα έργο, πέρα από ότι είναι διαφορετικό, είναι και ένα έργο ανάπλασης της παραλίας. Η κυρία Νικολάκου. Θέλω να θέσω κάποια ερωτήματα στον κύριο την περιφερειαρχή. Και αυτά είναι τα εξής. Πρώτον, εάν η παρέμβαση η οποία γίνεται είναι εντός της ολιοθέτησης ή εκτός του ξεριά. Δεύτερον, εάν ο χώρος που γίνεται η παρέμβαση είναι εντός ή εκτός της πότα. Τρίτον, εάν η παρέμβαση η οποία προφανώς γίνεται στην παραλία θα δημιουργήσει συνθήκες ώστε η παραλία η οποία βρίσκεται μπροστά από τις δύο νέες ξενοδοχιακές μονάδες απομονώνεται ή αν θα μπορεί να είναι προσβάσιμη και να είναι δημόσια η χρήση της. Τρίτον, εάν γνωρίζει, εάν υπάρχει αδειοδότηση από τότε που μας έχει κοινοποιηθεί μέχρι σήμερα από κάποιο φορέα αν γνωρίζει ποια είναι αυτή η αδειοδότηση. Και τελευταίο ερώτημα, οι εργασίες αυτές της διάδροσης όπως είχαμε πει και για τον Άγιο Αιμιλιανό αλλά όπως είχαμε και στο παρελθόν ζήσει με την κορόμια εκεί με μία ιδιοκτησία που ακόμα πάνω στον Ισαγγελέα η παρέμβαση λοιπόν αυτή η οποία είναι σε μία δηδιάδροση και γίνεται, αν δεν κάνω λάθος κύριε Τσουκαλά, σε περίπου 800 μέτρα. 830, ναι. Υπάρχει μέχρι σήμερα κατεγραμμένη μέσα στη Μαλιάκη, υπάρχει, γιατί εγώ δεν μπορώ να το διακρίνω, πώς θα επηρεάσει τις γύρω περιοχές αυτή η παρέμβαση. Αυτά. Πρόεδρε, μήπως να υπεθαθούν γενικά οι ερωτήσεις και να απαντήσουμε στους νοηκτάνους. Όχι, όχι, να απαντάμε μία μία για να ξεκαθαρίζουμε κύριε Τσουκαλά. Απαντήστε. Ok. Όσον αφορά την χωροθέτηση της συγκεκριμένης παρέμβασης, νομίζω φαίνεται και βιάκτα στις πρώτες σελίδες συμμελέτησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Προφανώς είναι πάρα πολλές σελίδες και δεν νομίζω μπορούμε να διαβάζουμε κι όλοι, αλλά φαίνεται ξεκάθαρα στις πρώτες και όλες σελίδες, ότι αφορά μια περιοχή που είναι ενμέρη στο κομμάτι της ΠΟΤΑ. Η επισκεψιμότητα, προφανώς, το αναγράφει και όλα στις συστημίδες, ότι θα είναι για όλους τους επισκέπτες στην περιοχή, δεν μιλάμε για ενωτική παραλία. Αν επηρεάζει και πώς επηρεάζει την γύρω περιοχή, αναλύεται ξεκάθαρα στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, όπως γίνεται σε όλες τις συμμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων γενικά. Τι άλλο με ρωτήσατε, συγγνώμη κύριε Νικολάκου. Υπάρχει άλλη ερώτηση, η κυρία Μπουζα. Ναι, ευχαριστώ. Θα ήθελα να ρωτήσω κι εγώ, επειδή άκουσα το γύρο Τσοκαλάνα λέει ότι είναι μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, θέλω να πω ότι για ό,τι γίνεται στη θάλασσα δεν πρέπει να έχουμε μόνο μια απλή μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Θεωρώ ότι ό,τι γίνεται όπου αλλάζει λίγο την μορφολογία της περιοχής, όπου υπάρχουν πρόβολοι και παρεμβάσεις στον αγιαλό, απαιτείται ειδική ακτομηχανική μελέτη. Υπάρχει αυτή η μελέτη. Αναγράφεται ξεκάθαρα νομίζω και στην ΜΕ για τα ακτομηχανικά στοιχεία που έχουν επικαλεστεί και τη μελέτη. Και οι επεμβάσεις, όπως καταλαβαίνω και σαν μηχανικός αν ομιλητρέπεται, νομίζω είναι αρκετά ύπνες και δεν θα είναι τίγεται η ιδιαίτερη ατερευθυστογνωμία της περιοχής. Συγγνώμη κύριε Τσουκαλά, επειδή γνωρίζω από την περιοχή του Πεταγιδίου σε μια παρόμοια παρέμβαση, παρέμβαση σε ξενοδοχείο εκεί που βρίσκονται οι Κύπριοι, το γνωρίζετε, με μία μικρή παρέμβαση που έγινε στην παραλία, έχει μετατοπιστεί στα δεξιά το πρόβλημα και υπάρχουν δηλαδή ζητήματα, γιατί όπως ξέρετε κινείται με τη φορά του δεξιώστροφου κοχλία, γενικότερα τα ρέματα μέσα στον μεσενιακό κόλπο και επηρεάζεται πιο δεξιά κάθε περιοχή. Σε αυτό το πράγμα έχει αποκλειστεί, όπως είπε και η κυρία Νικολάκου, ότι δεν θα δημιουργηθούν ζητήματα σε περιοχές οι οποίες βρίσκονται δεξιότερα της συγκεκριμένης περιοχής εκεί του Ναυαρίνου. Ευχαριστώ. Από όσο αντιλαμβάνουμε και από ό,τι μπορώ να ξεκαθαρίσω από τη μελέτη αλλά και η υπηρεσία μας, θεωρώ πως δεν υπηράζονται. Έχει αναλυθεί εκτενώς και νομίζω είναι πάρα πολύ βδεστατομένη η μελέτη που έχει γίνει. Τώρα συζητάμε για μια μελέτη που έχει εκπονηθεί από τις μεγαλύτερες εταιρίες και από τις μεγαλύτερες... Δεν έχουν, αλλά επειδή στην έπιαση, στην αντιδιαφρατική προστασία της έπιασε έγινε μελέτη από συγκεκριμένους ανθρώπους οι οποίοι έχουν ειδική εξειδίκευση στα λιμενικά έργα, γι' αυτό και ρωτώ αν υπάρχουν από ειδικούς μελετητές για τα λιμενικά έργα. Αυτό ήθελα. Για να ψηφίσουμε γιατί να μην δημιουργήσουμε άλλο πρόβλημα. Ναι, εντάξει, καταλαβαίνω ότι τη τεχνική ανάλυση επί της συγκεκριμένης μελέτης περιοδικών επιτώσεων, όπως και σε πολλές μελέτης περιοδικών επιτώσεων, δεν μπορεί να κάνει το περιφερειακό συμβούλιο, αν και είμαστε αρκετοί τη μηχανική. Αλλά, εάν πάτε στο κεφάλαιο τρία, νομίζω ότι γίνεται μια τεχνηρίωση γενικότερη στην ατομηχανική της περιοχής του έργου. Υπάρχει άλλη ερώτηση? Ο κύριος Πετράκος. Πέστρα κεφάλαιο. Ο δήμος Πείλου Νέστρος έχει εκφράσει άποψη. Με συγχωρείτε, δεν το ανέφραχε. Δεν έχουμε κάποια γνωμοδότηση ακόμα. Έχει κοινοποιηθεί στο δήμο και στις εφημερίδες, νομίζω, στις 22 Ιουνίου, 23, συγνώμη γιατί δεν το έχουν προσθάνει σχορίτα. Δεν έχουμε κάποια γνωμοδότηση από κάποια φορέα ή το δήμο. Προχωράμε. Υπάρχει άλλη ερώτηση? Προχωράμε στ' οποθετήσεις. Ο κύριος Πουλοκέφαλος. Ναι, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Συνάδελφοι, καταρχήν ακούγοντας ένα θέμα, ακούγοντας ένα θέμα αντιδιοπροντικής προστασίας, δεν θέλουμε αντίληση στο να υπάρξει αυτό γιατί χρειάζεται. Το θέμα όμως είναι ότι οι μελέτες των λειμανικών έργων της αντιδιοπροστασίας είναι ευαίσθητες μελέτες και μπορούμε να πούμε ότι μέχρι τώρα το 50% των μελετών που έχουν γίνει σε παρεμβάσεις στη θάλασσα υπάρχουν αστοχεία. Και η αστοχεία οφείλεται κυρίως στην ακτομηχανική μελέτη. Και επειδή ακτομηχανικές μελέτες κάνουν πολύ, οι καλές μελέτες, οι πετυχημένες μελέτες, αυτοί που πιάνουν το πρόβλημα, δηλαδή όντως της ακτομηχανικής κίνησης, είναι λίγες. Γι' αυτό και υπάρχουν αστοχεία. Και επειδή υπάρχουν πάρα πολλοί μελετητές ισχωρήσει, υπάρχει ένα θέμα σε αυτό το ζήτημα. Αυτό είναι έτσι σαν μια γενικότερη επισήμασή. Και επίσης να πούμε εάν και κατά πόσον αυτή η μελέτη είναι μια σημιακή μελέτη ή έχει πιάσει ένα εύρος μεγαλύτερο για να το μελετήσει σαν αυτό που κουβεριάζουμε προκομμένως προχωρές στον Άγιο Μηλιανό. Από αυτή την άποψη είμαστε επιβλακτικοί και θα το προβληθούμε μελευκό. Θα ψηφίσουμε μελευκό. Ωραία, ο κύριος Μποντρόκας. Εμείς, λευκό, θα ψηφίσουμε σε συγκεκριμένο θέμα γιατί δεν έχουμε τα ποιητήσεις απαραίτητες μας. Κύριος Κελάρης. Ναι, κύριε Πρόεδρε, θα είμαστε πέρα με σχήμα. Υπέρα, ευχαριστούμε. Ο κύριος Πετράκος. Ο κύριος Πετράκος. Ναι, κύριε Πρόεδρε, τώρα ένοιξε το μικρόφωνο. Λοιπόν, επειδή ο κύριος Περιφερειάρχης συνεχίζει και λέει πράγματα τα οποία δεν είναι σωστά και μιλάω πολύ υπία, θα του υπενθυμίσω τρία πράγματα. Παρακαλώ. Ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο έλαβε απόφαση να συμμετέχει στην κινητοποίηση της Περιφέρειας και Δυτικής Ελλάδας των Δήμων και των Φορέων για το δρόμο Πάτρα Πύργος Καλό Νερό Τσακώνα. Για το οποίο Καλό Νερό Τσακώνα δεν ακούσαμε τίποτα, ούτε από τον Υπουργό Υποδομών, ούτε από τον Πρωθυπουργό Τσακώνα, ούτε από τον Υπουργό Υποδομών. Ούτε από τον Υπουργό Υποδομών, ούτε από τον Πρωθυπουργό Τσακώνα, ούτε από κανέναν. Δεύτερο, ήταν με πολύ μαζική συγκέντρωση. Και τρίτον και σπουδαιότερο, το οποίο κάνει ότι ο αγνοή. Η συγκέντρωση δεν μιλούσε, δεν ήταν υπέρ των κατατμήσεων και των ιστοριών του κ. Παπά με τον κ. Καλογρίτσα. Η συγκέντρωση ήταν υπέρ, θα ξεχνάει ο κ. Περιφεριάρχης, υπήρξε το 2013 απόφαση της Βουλής, την οποίαν αποδέχτηκε ο τότε Υπουργός Υποδομών. Ήταν τροπολογία που είχα καταθέσει προσωπικά, μαζί με τον Γιάννη τον Κουτσούκο, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο, γιατί το ΠΑΣΟΚ ήταν στη συγκυβέρνηση, Σαμαρά Μπενζέλου. Λοιπόν, και επομένως η παρέμβαση του Γιάννη του Κουτσούκου, και θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής, τράβηξε το χαλί στην κυβέρνηση και αποδέχτηκε ο δρόμος να γίνει από κοινωνικούς πορούς, ως ενιαίο έργο, χωρίς διόδια, και ήταν μέσα και το καλό νερό τσακώνα. Γι' αυτό πάλευε, κ. Περιφεριάρχη, η Συγκέντρος, στην οποίαν εσείς την θεωρείτε αρέα, αρέα, καμιά σαρανταρέα, δείχνετε μια υποτίμηση στους συναδέλφους σας, αυτοδιοικητικούς της Δυτικής Ελλάδας, τους περιφερειακούς συμβούλους που ήταν εκεί, λοιπόν, και δείχνετε όλη αυτή την ιρωνία. Και δεύτερον, θα περιμένω, επαναλαμβάνω, να αποκαταστήσετε την πραγματικότητα σε αυτό που είπα. Ναι ή όχι, τοποθετήθηκα και σας την έστειλα την τοποθετησία μου, είπε για το θέμα των εμπολιασμών, σας προκάλεσα, να κάνουμε αυτό που έκανε ο Πρόεδρος της ΕΕ, είπε ο κ. Διζηκόστας, και το αρνείστε αυτά. Το θέμα, κ. Πετράκο. Ναι, με επιφύλαξη. Ο κ. Τζεμπεντζής. Είμαι σύμφωνος, κ. Πρόεδρο. Ευχαριστούμε. Ο κ. Λιμπεροπούλου. Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Λυπάμαι, αλλά εγώ δεν μπορώ να είμαι σύμφωνος στο να κάνουμε αντιδιαβρατικά έργα και να δημιουργήσουμε μια νέα τεχνητή παραλία. Μια χαρά είναι η παραλία της Γιάλουβας, καλή είναι. Δεν ονομάζεται αντιδιαβρατικό αυτό, σύμφωνα με όσα ξέρω, μηχανικός δεν είμαι. Ο κ. Πλοκέφελος περισσότερα, δεν μας χρειάζονται τεχνητές παραλίες για να κάνουμε όλο αυτό που χρειάζεται να κάνουμε. Εγώ είμαι κατά. Ο κ. Κάτσαρης. Τι συνάδελφοι, έχει πάει κανένα σας στην παραλία εκεί πέρα, που συζητάμε μπροστά, έτσι για να έχουμε και καλό ρώτημα που λένε. Δεν ρώτησα πριν, αλλά δεν χρειάζεται να ρωτήσω, γιατί ξέρω τι θα ήταν η απάντηση. Έχει διαύρωση εκείνο το κομμάτι της παραλίας. Η Δήμητρα έχει πάει, γι' αυτό λέει και γι' αυτό το καταψήφισε, εντάξει, σωστά. Έχει διαύρωση μια αμμώδης παραλία, η οποία είναι τόσο, πώς το λένε, προσφαντευμένη, ας πούμε, και από έναν μεγάλο νησί προστάτης. Ποια είναι η τόσο μεγάλη διαύρωση. Εντάξει, έτυχε να περάσω πρόσφατα από την περιοχή. Εγώ δεν είδα. Υπάρχει διαύρωση και σοβαρή σε πολλά άλλα σημεία της Μεσσινίας. Υπάρχει. Υπάρχει, ακόμα και κοντά στην Καλαμάτα υπάρχει διαύρωση. Έχουν πέσει, μπορεί να πέσει και κανασδρόμος εκεί πέρα, και παρακάτω και εκεί που γίνονται τα έργα στην περιοχή της Αβδίας. Υπάρχει σε πολλά σημεία. Και στο Πεταλίδια ανέφερε η κυρία Βούζα. Εκεί πέρα εγώ πάντως διαύρωση δεν είδα. Τώρα, εντάξει, αν θέλουμε να ανακατανοίμουμε κάποιους μεγάλους ογκώληθους οι οποίοι είναι εκεί στην περιοχή, να φτιάξουμε έτσι, να οριοποιήσουμε την παραλία επειδή θα γίνει η επένδυση εκεί. Έχει γίνει μάλλον η επένδυση και θα φτιάξουμε και το ξενοδοχείο να φαίνεται πιο ωραία να την διαμορφώσουμε και να την φτιάξουμε. Είναι άλλο θέμα. Θα τα πληρώσουμε αυτά με λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων εδώ πέρα. Εντάξει, μας έκανε δωρεά τη μελέτη το Κώστανα Βαρίνο θα πληρώσει και το Κώστανα Βαρίνο. Όπως λέει ο νόμος ότι αν ιδιότη περιουσία, πώς το λένε, απειλείται, μπορεί να πληρώσει να πει, όπως συζδάγαμε χθες και σκοτωθήκαμε π.χ. Δεν το νομίζω. Νομίζω ότι θα είμαστε να πληρώσουμε μάλλον εμείς. Τέλος πάντων, επειδή πρόσφατα πέρασα, εάν είναι το σωστό το σημείο που λέω, που εγώ βλέπω σε εκείνη την περιοχή, δεν νομίζω ότι έχει πρόβλημα διάδροσης. Εάν είναι αυτό που λέει η Δήμητρα, ότι με τους Ογκόληθους θα δημιουργηθεί η αμώνις παραλία, ακόμα το ίδιο ισχύει. Και πάλι το ίδιο ισχύει. Φτιάξουμε παραλία για μια ιδιωτική επένδυση. Και στις δύο περιπτώσεις εγώ δεν μπορώ να είμαι θετικός. Προφανώς, πιστεύω αρνητικά στο συγκεκριμένο. Η κυρία Νικολάκου. Συγγνώμη κύριε Πράτρα. Η δική μας παράταξη συνηθίζει να μιλάμε καθαρές κουβέντες. Ναι, μεν, ίσως, και διότι νομίζουμε ότι είναι κουβέντες οι οποίες, τουλάχιστον σε πολιτικό αρχητήρατο, δερδεύουν λίγο τα πράγματα. Σε ό,τι με αφορά και προσωπικά και με αρκετούς συναδέρφους που είναι σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο, είναι αρκετά τα χρόνια που ασχολούμαι σε συλλογικά όργανα γύρω από τις Εφεμβήσεις, τις θέμες. Θυμάμαι, όταν ξεκίνησαν αυτές οι Εφεμβήσεις, κάποιες φωνές στο νομαρκιακό συμβούλιο Μεσσυνίας να λένε ότι δεν έπρεπε να γίνουν, γιατί ενοχλούνται τα πουλιά και θα γίνει κακό στο θέμα που έχει να κάνει με το οικοσύστηπα. Θυμάμαι, κάποιες άλλες περιπτώσεις, όταν ήταν να γίνουμε τα γκόντ στην περιεχή, που μας είχαν στήσει κάποιοι στον τείχο, όσους βλέπαμε θετικά αυτή την επένδυση, λέγοντας ότι θα φέρουμε καταστροφή στην περιοχή της φυλλίας. Σήμερα, τα πράγματα, έτσι όπως εκφράζονται από την πλειοψηφία των νοτικών κοινωνιών, είναι διαφορετικά. Είναι σεβαστή πάντα η γνώμη των πλειοψηφιών, όμως οι πλειοψηφίες εκφράζονται διαφορετικά. Η Μεσσυνία, μέσα από αυτές τις επενδύσεις του Κώστα Ναβαρίου, και της ΤΕΜΕΣ, είναι αλήθεια ότι ωφελήθηκε σε πολλά επίπεδα. Η συνεργασία που είχε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή για εκδιώσεις παγκόσμιου Βελληνεκούς και Κύρους, όπως το συνέδειο το ΝΑΠΤΑ, το Think Tank, της Λουρκέβνης, της Ρίχης ή το Ironman, ήταν γεγονότα τα οποία πραγματικά έδωσαν υπεραξία στο τότο μας. Η συνεργασία που είχαμε για να μπορέσει το αεροδρόμιο της Καλαμάτας να πάρει το πρώτο βραβείο στα ανακτησόμενα αεροδρόμια στο μεγαλύτερο και παγκόσμιο γεγονός το οποίο έγινε στο Βερολίνο, ήταν και αυτό μια μεγάλη καταξίωση, που αποδείκνυε ότι είναι σημαντικό να μπορεί η κάθε περιφερειακή ή δημοτική αρχή, σεβόμενη πρώτα απ' όλα τους πολίτες, να προχωρά συνεργαζόμενη με τέτοιες μεγάλες επενδύσεις. Βέβαια δεν είχαμε σκεφτεί αυτό το οποίο ο κ. Νίκας κάνει σήμερα στην άψογη συνεργασία που έχει με την ΤΕΜΕΣ, τη δωρεά των μελετών. Δεν είχαμε πάλι δωρεά μελέτη, δεν είχε γίνει κάποια τέτοια προσφορά στην προηγούμενη περιφερειακή αρχή. Εμείς συνήθως τικόμαστε αρρωγοί σε αυτά που ζητάγαμε, μας ζήταγα. Ίσως είναι μία καλή πρακτική, την οποία θα την εφαρμόσουμε αν ποτέ γίνει τέτοια προσφορά. Ποτέ γίνει στο μέλλον. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπάρχει πράγματι μία παρέμβαση σε παραλία. Αυτό είναι ανδιαφυσβήτητο γεγονός. Υπάρχει διάβρωση. Το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει διάβρωση, αγαπητοί συνάδελφοι, θα πρέπει να το δούμε μέσα από τα επίσημα έγγραφα των ερμοδιών υπελσίων. Εδώ λοιπόν έχει κατατεθεί μέρος της εταιρείας ένα έγγραφο δημόσιο το οποίο λέει ναι υπάρχει διάβρωση. Αν λοιπόν ξεκινήσουμε να το αμφισβητούμε αυτό, τότε μιλάμε για μία απάτη. Εμείς λοιπόν δεν το αμφισβητούμε. Λέμε ότι εφόσον υπάρχει διάβρωση σύμφωνα με τα όσα εδώ τα έγγραφα μας έχουν καταθέσει και εφόσον υπάρχει και ένδυση από το ΚΑΣ, το οποίο είπε ο κ. Σουκαλάς και έτσι είναι. Επιβεβαιώνεται αυτό. Αλληλόγως δεν γιατί να λέει κάτι που δεν ισχύει. Είναι ένα έργο το οποίο, επειδή άκουσα κάτι πριν για την παραλία αυτή και την περιοχή και κάποιος συνάδελφος, είναι πολύ καλά τώρα εκεί. Όχι, δεν είναι καλά τώρα εκεί. Είναι μια ασχήμια τώρα εκεί. Είναι μια περιοχή όπου δεν μπορεί, υπάρχουν κάτι παλιές προβλήτες που ήταν από κάποια αναβάγια, αν δεν κάνω λάθος, παρατημένες εκεί. Και σίγουρα το να δημιουργηθεί μια καλύτερη παραλία, μια παραλία προσβάσιμη σε όλους, μια παραλία στην οποία θα μπορούμε να έχουμε ακόμα ένα στοιχείο για την ανάπτυξη της περιοχής, δεν είναι αρνητικό. Υπάρχει όμως ένα σοβαρό ζήτημα, το οποίο πρέπει να το πούμε, γιατί εδώ μιλάμε πιεκρινά. Το σοβαρό ζήτημα αυτό έχει να κάνει με το πώς αυτή η παρέμβαση θα έχει επιπτώσεις, εφόσον δεχόμαστε τη διάβροση, και δεν μιλάμε για απάτη, δεχόμαστε τη διάβροση στις γυροπεριεχές. Αυτό, απ' ό,τι βλέπω η υπηρεσία μας, προβλέπει και μίλησα με την υπηρεσία, οφείλω να σας πω ότι μίλησα και με τους μελετητές, οι οποίοι έχουν συντάξει τη συγκεκριμένη μελέτη, και ναι, προσπάθησα να διδάσω όλες τις σελίδες αυτής της μελέτης. Λέει λοιπόν η υπηρεσία μας γι' αυτό, ότι προβλέπεται πως αν και εφόσον αυτό το δεχόμαστε, θα πρέπει να υπάρχει διαρκής παρακολούθηση και να καταγράφονται οι επιπτώσεις που θα γίνονται στις γυροπεριοχές. Και αυτό είναι καθαρά ευθύνη του αναδόχου του έργου, ο οποίος βέβαια, όταν λέω αναδόχος του έργου, ενώ αυτός που θα το κατασκευάσει, βέβαια δεν θα γίνει ποτέ κύριος αυτού του έργου, γιατί εδώ μιλάμε για μία παραλία, μιλάμε για ένα δημόσιο χώρο, για να μην μπερδεύουμε τα πράγματα. Αναρωτήθηκα γιατί δεν υπάρχει άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου της Πύλου, αλλά και της τοτικής κοινότητας της Γιάλοδας. Θεωρώ σημαντικό να έχουμε εδώ την άποψη και του Δημοτικού Συμβουλίου της Πύλου. Παρ' ό,τι δεν νομίζω να υπάρχει αντίδραση πάνω σε αυτό, από εκμέλους του Δημοτικού Συμβουλίου, πληροφορήθηκα όμως ότι δεν έχει αποφασίσει, δεν έχει συζητήσει και δεν έχει εκφράσει άποψη. Θα είχα λοιπόν ότι θα ήταν χρήσιμο αυτό να το είχαμε, να ξέραμε και την άποψη της τοτικής κοινωνίας, για να είμαστε πιο, όχι κατοχυρωμένοι, κατοχυρωμένοι είμαστε, αλλά να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο εμπεριστατωμένη άποψη ως Περιφερειακό Συμβούλιο που είναι γνωμοδοτικό. Δεν ξέρω τους χρόνους, βλέπω είναι πρόσπατο αυτό και νομίζω ότι δεν χάνουμε χρόνο εάν ζητήσουμε την άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου. Ακούγονται φωνές που έχουν να κάνουν με το Ψευγιά, γι' αυτό και ρώτησα τον κύριο Ψουκαλά. Από την δική μου την έρευνα και μιλώντας με ειδικούς, γιατί τελευταία χαρακτηρίζομαι και διδέκτη, ξέρετε, από την δική μου λοιπόν την έρευνα, είδα ότι σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση του Ξεδιά δεν εμπεριέχεται σε αυτά τα 830 μέτρα της παρέμβασης. Ξέρετε, είναι πολύ σοβαρό το θέμα με το κοτά. Δεν είδα λοιπόν να εμπεριέχεται μέσα σε αυτή την περιοχή παρέμβασης ή οριοθέτηση του Ξεδιά, αυτή την άποψη έχω σύμφωνα με αυτά που γνωρίζω και έμαθα. Σε ό,τι αφορά τις ίδιες παρεμβάσεις, ναι, τις χαρακτήρισε ίδιες και ο κ. Τσουκαλάς, οι ίδιες είναι οι παρεμβάσεις. Άλλωστε, πρέπει να πούμε, ακόμα και σ' αυτούς που έχουν αντίδριση γύρω από τους καπιταλιστές και τους μεγαλοειτερίες, βέβαιο ο κ. Γώδικας, από αυτό τον καπιταλιστή το έφυγε και άκουσα και ο κ. Κελάρις που φύση θετικά, δηλαδή, αλλά κάτω πάμε και σε αυτά. Αυτό έτσι για να έχουμε μια άποψη περί σταθερότητας, όπου είπε ο κ. Μίκας για τις αριστερέτη Νάνης, το είπα για να το αντικρούσω. Οι αριστεροί αυτής της κατηγορίας Γώδικα είναι αλακάρ, από ό,τι φαίνεται, και δεν μιλάω για το χώμα, μιλάω για τα πρόσωπα. 7 λεπτά, κυρία Νικολάκου, 7. Εγώ, λοιπόν, κ. Πρόεδρε, λέω και βάζω ένα θέμα, νομίζω ήταν ξεκάθαρη η τοποθετησία μου, για το Δημοτικό Συμβούλιο Πείλου Νέστορος. Ότι δεν εκφράζεται εδώ με κανένα τρόπο, δεν υπάρχει η άποψη της κοινότητας της Γιάλοβας και θα ήταν θεωροαφλήσιμο να έχουμε και αυτή την άποψη, η οποία θα ενδυνάμωνε τη δική μας τοποθέτηση, η οποία είναι θετική. Είπα την άποψή μου για αυτές τις επενδύσεις και έχω ζήσει και από κοντά αγωνία του κ. Μασίλη Κωνσταντακόπουλου 20 ετίας, θα έλεγα, για να μπορέσει μέσα στο δεδαλόδες αυτό κλασίο που υπήρχε, να καταφέρει να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να γίνει σε αυτή την περιεχία. Ευχαριστούμε. Το λόγο έχει ο κ. Περιφεριάρχης. Στην άποψη που εκφράστηκε για αναβολή. Κύριε Πετράκο, να πω τρία πράγματα. Όσον αφορά στον Πρωθυπουργό, όταν ρωτήθηκε για το καλό νερό της Ακώνα, είπε ότι μετά τις εξελίξεις, τις θετικές που υπάρχουν για το Πάτρα Πύργος και ακολούθως για το Πύργος Καλό Νερό, θα έρθει στον κατάλληλο χρόνο και η εξαγγελία, η οποία θα γίνει σύντομα για το έργο από Καλό Νερό μέχρι της Ακώνα. Το θέμα είναι ότι έχουμε καλά νέα και ξεκινάει το έργο από Πάτρα μέχρι Πύργο. Το 2013 η απόφαση που πήρατε, χωρίς διώδια κλπ, ήταν μια απόφαση χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί δεν είπατε πού θα βρείτε τα λεφτά. Διότι τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προφανώς συνδέονται με σδίτ. Τα ξέρουμε αυτά και δεν προχώρησε αυτή η απόφαση που ήταν θεωρητική του 2013. Χωρίς χρήματα πώς να κάνουμε τον δρόμο. Το τρίτο, νομίζω είναι και το πιο σοβαρό που είπατε, εγώ θεωρώ και το είπα και τότε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ήταν λάθος η απόφαση. Δεν είναι θέσφατο και μια απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν λάθος γιατί το Περιφερειακό Συμβούλιο ενεπλάκη σε μια πολιτική σύγκρουση μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, όσον αφορά στο πώς πρέπει να γίνει ο δρόμος. Η μεν αντιπολίτευση έλεγε να συνεχιστεί η διαδικασία αυτής της κατάτμησης των εργολαβιών ή δεν κυβέρνηση να πάμε σε ένα ενέο έργο και αντικειμενικά, εγώ δέχομαι τις καλές προθέσεις, δηλαδή του αγώνα να γίνει ο συγκεκριμένος δρόμος, αλλά αντικειμενικά εμπλακήκαμε σε μια διαφορετική προσέγγιση από κυβέρνηση και αντιπολίτευση του συγκεκριμένου θέματος. Εγώ χαίρομαι, όχι γιατί είμαι φιλικός με την κυβέρνηση, ότι έχει αυτή την εξέλιξη με την έκπληση Ευρωπαϊκής Τράπεζας διότι το έργο θα γίνει και γρήγορα. Και να σου πω κάτι, επειδή είμαι παλιός, θυμάμαι όταν πήγαινα στην Πάτρα για ένα μεταπτυχιακό από την Καλαμάτα, το τι χαρά πήρα όταν έβλεπα να γίνεται ο δρόμος, μιλάμε για τα ΜΟΠΕ, τα Μεσοιακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, τα θυμάσαι και εσύ φαντάζομαι κύριε Πετράκο, από την Πάτρα, από τον πύργο στην Πάτρα. Τότε κάποιες φωνές έλεγαν πάτε και μια νησίδα μέση-μέση. Έχουν σκοτωθεί κανένα κατοστή σε 10 χρόνια και μετά ξυπνήσαμε και ζητάγαμε άλλα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα να φτιάξουμε ένα σωστό δρόμο. Έτσι έχουν τα πράγματα. Το περιφερειακό μας συμβόλιο αντικειμενικά ενεπλάκει σε μια διαδικαινιστήδα πολιτική. Εγώ δέχομαι την καλή διάθεση να γίνει ο δρόμος. Αλλά υπήρχαν αυτές δύο διαφορετικές προσεγγίσεις. Λοιπόν, όσον αφορά το θέμα το οποίο συζητάμε, υπόθηκαν πολλά και χρήσιμα. Εγώ δεν θέλω να μιλήσω για την ευεργεσία. Δεν είναι το θέμα αυτό του Καπετάνιου, η οποία έχει συμβάλει στο να έχει μεσοινιά περίπου 8% περισσότερο ΑΕΠ σε σχέση με τις άλλες περιφερειακές ενότητες. Δεν θα πω ότι υπήρξε ένας άνθρωπος ο οποίος ένωσε τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. Η μεσοινιά, νομίζω, στο πρόσωπο του Καπετάνιου είναι ένα μοναδικό παράδειγμα, ενότητας των πολιτικών δυνάμεων, το οποίο εκφράστηκε με ομόφωνες αποφάσεις για την ονομασία του αεροδρομίου της πόλης Καλαμάτας, έχει το όνομά του, με ομόφωνες αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και αυτό είναι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας και οφείλεται στο συγκεκριμένο άνθρωπο. Δεν θέλω να μιλήσω για αυτά τόσο. Μπορούμε να τα πούμε σε κάποια άλλη συνεδρίαση, ούτε να πω τι έγινε στην κρίσιμη συνεδρίαση του Ουνομαρχιακού Συμβουλίου του 1996, όπου ήμουνα πρόεδρος εγώ εκεί για μια πενταετία, κατά διαστήματα και έτυχε να είμαι σε εκείνη τη θεελόδη συνεδρίαση, κατά την οποία ενδεχομένως να είχαμε και το πρόβλημα το οποίο είχαμε. Αφήστε τα αυτά, ποιος έκανε και το τι έκανε, είναι πολύ παλιά, να βλέπουμε το παρόν και το μέλλον. Θέλω όμως να σας πω ότι δεν μπορεί να υπάξει καμία αμφιβολία για την ευαισθησία σε περιβαλλοντικά θέματα της ΤΕΜΕΣ. Και μόνο το γεγονός ότι στη Μεσαινία υπάρχει η συνεργασία ΤΕΜΕΣ με την Ακαδημία την Περιβαλλοντική και τα Πανεπιστήμια της Τοχόλμης της Ουηδίας, που αποτελούν πρωτοπορία σε αυτό το τομέα, με τις σκέψεις και τα ασυνέδεια που γίνονται καταχρονικά διαστήματα. Η πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με τις οικολογικές οργανώσεις, ιδιαίτερα με τους ερονιθολόγους, τους προστάτες, καρέτα-καρέτα της περιοχής, αποτελεί πρωτοπορία η συμβολή του Κώστα Ναυαρίνου και της ΤΕΜΕΣ. Αυτά είναι γνωστά και αντικειμενικά, όπως και του Ιδρύματος, το οποίο συνδράμει κάθε περιβαλλοντική προσπάθεια, δημιουργούν, θεωρώ σε όλους την απόλυτη βεβαιότητα, ότι η ευαισθησία σε περιβαλλοντικά θέματα από την συγκεκριμένη επιχείρηση είναι στον υπερθετικό βαθμό. Τα της διαβρώσεως τα λένε οι υπηρεσίες με επίσημα έγγραφα, ας μην το συζητήσουμε εδώ. Και ότι όπως όλα γίνονται τέλεια και υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, τα ξέρετε όλα αυτά, νομίζω ότι το αυτό θα γίνει και σε συγκεκριμένη περίπτωση. Από εκεί πέρα, η αποκεντρωμένη μαζεύει οι απόψεις. Αν θέλει να εκφραστεί ο δήμοσπύλου, εγώ ξέρω ότι η άποψη του είναι θετική, έτσι ξέρω και του δημάρχου, θα μπορεί να εκφραστεί, να σταλίσει στην Πάτρα, εκεί που θα πρωθούν οι αποφάσεις, να στείλει και τη δική του γνωμοδότηση, να μαζευτούν εκεί και ας αποφασίσει η αποκεντρωμένη. Μιλάμε πάντως για μια επιχείρηση που αποτελεί πρότυπο επιχείρησης σεβασμού στο περιβάλλον, στα περιβαλλοντικά θέματα, όχι απλά σεβασμού, αλλά ενίσχυση θεμάτων που συνδέονται με περιβάλλον, με περιβαλλοντικές οργανώσεις και κινείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στην πρωτοπορία της προστασίας του περιβάλλοντος. Και αυτό είναι γνωστό, νομίζω, σε όλους. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας παρακαλώ να δώσετε θετική γνωμοδότηση. Κυρία Νικολάκου, απευθύνομαι σε σας γιατί εκφράσατε μια άποψη για το Δήμο. Θεωρώ όμως ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. Ο Δήμος έχει λάβει από την αρχή, έτσι, έχει προσκληθεί να πάρει μέρος στη διαβούλευση. Το γνώριζε καιρό. Ας απαντήσεις την αποκεντρωμένη. Θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε, γιατί μετά θα περάσει και θα πάμε τον Σεπτέμβριο, αν δεν κάνω λάθος, για να δώσουμε απάντηση. Την κυρία Νικολάκου, θέλω απάντηση στο θέμα. Επειδή εκφράσατε θετικά την αποψή σας. Όχι, ο κύριος Κυριακή, προσπάθησα και εγώ να κοινωνήσω με τον Δήμο Πιλινέστορος, γιατί θέλω να έχω πάντα μια σαφή εικόνα. Σίγουρα δεν έχει αποφασίσει το Δημοτικό Συμβουλείο. Κάτι το οποίο εγώ θεωρώ ότι έπρεπε να το ζητήσει, να το θέλει, ενισχύει την άποψή της αυτή. Δεν επιμένω στο θέμα να γίνει αναφορή, εάν κρίνεται ότι η αναβολία δεν θα περάσει, γιατί ο κύριος περιεχειράζει και άλλοι γνώμοι. Εγώ ξέρω να βλέπω τα πράγματα ρεαλιστικά. Εμείς έχουμε ξεκάθαρη θέση και για την επένδυση και για την ευαισθησία της στην περιβαλλοντική. Έβαλα ένα θέμα που έχει να κάνει με την ενίσχυση αυτής της τοποθέτησης που έκανα πριν. Από ότι θα είναι ο κύριος περιεχειράζει για ή όχι, οπότε δεν περνάει αυτή η άποψη. Οι άλλες παρατάξεις οι οποίες λένε όχι, γιατί έχουν θέμα ιδεολογικό, δεν με αφορούν αυτή τη στιγμή. Οπότε μπορούμε να προχωρήσουμε τη διαδικασία όπως λένε. Ωραία. Ευχαριστούμε λοιπόν. Προχωράμε στη ψηφοφορία. Με τα δεδομένα εγκρίνεται κατά πλειοψηφία το θέμα. Γνωμοτοτούμε θετικά κατά πλειοψηφία. Στο θέμα 20. Κυρία Νικολάκου, πείτε μου. Θέλω, όπως κάναμε άλλωστε και το κάνουμε πάντα, η παρατήρηση περίς δημόσιας χρήσης να είναι και σε αυτή την περίπτωση. Μεσ' αυτή την επασχεδραμμένη. Πάμε. Είναι κατάγεγραμμένο. Πρωτού προχωρήσουμε στο θέμα 21. Ο κύριος Γκούνης είναι παρόν. Επειδή είμαι εισηγητής στο επόμενο θέμα. Δεν είναι παρόν ο κύριος Γκούνης. Είναι παρόν νομίζω κύριε Πρεοδεκτρέ. Για κοιτάτε. Με το θέμα του γραμματέα κύριε Πρόεδρε τι θα γίνει. Ξεχνωρίζετε την υπόθεση. Περιμένουμε την απάντηση. Έχουμε στείλει τα έγγραφα και περιμένουμε την εξέλιξη της διαδικασίας. Αυτή είναι πρόνοβορα. Το ξέρετε καλά. Επειδή στο θέμα Επειδή είμαι ο εισηγητής μπορούμε να βάλουμε τον κύριο Αναστασσόπουλο. Και αρχίσω με τέτοιες ιστορίες δικηλικής φυσίως. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα. Δεν έχουμε γραμματέα.