«Πάσα Πνοή» (ARTA WebTV, 2022)
: Υπόσχεσαι, κύριε Παραδοσιακό, στον Βασίλειο της Ευρωπαϊκής Βασίλειας και στον Παραδοσιακό, στον Βασίλειο της Ευρωπαϊκής Βασίλειας. Στο χρήστο του Χαλκιά πρωτοψάλετε και καθηγητή Ψιτάνης Μουσικής. Θα καλέσω βέβαια τον Μάνο να περασιάσει μετά και τα υπόλοιπα από τα παιδιά τους μουσικούς. Και να σας ευχηθώ μόνο και καλή Ανάσταση, καλό Πάσχα Πάσχα και ό,τι καλύτερα και ό,τι αισιόδοξο για τον καθένα μας. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Τον υπόλοιπο να σου βλέπω, Στον εικόνα σου βλέπω ζωτήρ μου και κοσμημένο, Κέρδιμα το κέρδι έχω, Ή να της έρθουνε μ' αυτό Λαμπρινό μου την σφολή της ψυχής Φωτοβουτάκαι σώσου με Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Εκκλησία και Φυσική Εκκλησία Προσφύγιση και Φυσική Εκκλησία Προσφύγιση και Φυσική Εκκλησία Προσφύγιση και Φυσική Εκκλησία Προσφύγιση και Φυσική Εκκλησία Πού την φάλα σου βλέπω, σωτήρ μου και κόσμι μεμώ Κέρδιμα μου και έχω, Είνα εις έρθω εν αυτο. Αυτό λαμπριν άγιο την στολή της ψυχής φωτοδότα και σώσα με. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Του μυμφώνα σου βλέπω, σωτήρ μου και κοσμημένο, την σόλυν της ψυχής, φωτώμα τάικε, σώσον με. με αυτήν την αρχιτεκτονική που υποβάλλει τους πάντες, η μουσική που θα σας παίξουμε είναι ανάλογη με το ύφος του αρχιτεκτονικού, του αρχιτεκτονικού αυτό, αυτού του μνημείου. Είναι ο Χρήστος Χαλκιάς ο πρωτοψάλτης μας, ο Πάνος Δημητρακόπουλος στο χανονάκι, ο Δηλύπης Μιγγέλης στο ούρθυκο και στα πλύτσια, και ο Λάμπρος τα πανικολάουν στο τραμπάσιο, και εγώ είμαι ο μάνας αρχονόμενος του κόσμου. Χαρμολύπη. Αυτή λέξη τα λέει όλα. Τα τροπάρια αυτά έχουν όλη αυτή τη θεολογία της χαρμολύπης, που ήταν η κεντρική ιδέα του πολιτισμού μας παλαιότερα. Καλή ακρόση. Το επόμενο που θα ακούσουμε λέγεται «Δοξαστικό» και είναι μια μπλική μου σύνθεση από τον πρώτο προσωπικό μου λίσκο που λέγονταν «Ιάκινθος» και μέσω της Sony Classical πήγε σε όλο τον κόντρο. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE αγωγέ, αγωγέ, αγωγέ. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Αμήν, αμήν, αμήν, αμήν, αμήν, αμήν, αμήν, αμήν. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Τένευμα τένευμα τένευρα Τένευμα τένευμα τένευρα Τένευμα τένευμα τένευρα Τερειραίμ, τερειραίμ, τερειραίμ, τερειραίμ, τερειραίμ, τερειραίμ, τερειραίμ. Πάνες, νέανες, τερειραίμ. Κι υπερρουσίως ουσία αριτέλλου γεύος ατρίστων ψυχυρίε, αφραστών καλούς Εγένευμος, εγώ εφεύγω με το φιλ. Πάντε, πάντε, πάντε, πάντε, πάντε, πάντε, πάντε, Υπότιτλοι AUTHORWAVE [♪ Μουσική πρόσφατας της Καπνιές Μιχανικές Βασιλειότητες, Ε.Καπνιέκης, Ιστορίας, Μ. Καπνιέκης, Ι.Καπνιέκης, Ι.Καπνιέκης, Ι.Καπνιέκης, Ι.Καπνιέκης, Ι.Καπνιέκης, Ι.Καπνιέκης, Ι.Καπνιέκης, Ι.Καπνιέκης, Ι.Καπνιέκης, Ι.Καπνιέκης, Ι.Καπνιέκης, Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE [♪ Μουσική σε διάφορα δυνατότητες, στιγμής ευαγγόδου Ε.Τ.ΟΛΟΣΙΚΗΣ Μουσική με πρόσφατα πρότειτος και τεχνικός σχόλος κ. Ιατρέκα, π. Α.ΟΠΟΥΡΙΚΗς, κ. Ιατρέκα, τ. Ιατρέκα, τ. Ιατρέκα, κ. Ιατρέκα, τ. Ιατρέκα, κ. Ιατρέκα, τ. Ιατρέκα, τ. Ιατρέκα, κ. Ιατρέκα, κ. Ιατρέκα, τ. Ιατρέκα, τ. Ιατρέκα, τ. Οι θείος έρχεται εν το μέσο της νύκτος και μακαρίως ο δούλος τότε βρίσκει γρήγορου τα. Ανάξιος δε πάλι, όταν ευρύσει πρόθυμοντα, Βλέπε ουν ψυχή μου, μη το ύπνο κατέμεχθεις Ειν' αμήν το θανάτω παραδοθείς και της βασιλίας εξουκλειστείς. Αλλά αμάνιτσον κραζούσα Άγιος, Άγιος, Άγιος ή ο Θεός ημών δι' αὐτοῖς θεοτὸν οὐκ ελέησον εἰπὸ. Τουρίου, τουρίου, τουρίου, τουρίου, τουρίου, τουρίου, τουρίου... Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Εφραγθή με ένανθόν ημερώ, εταπήνωσαν το δυστυχικό πόνο, εφραγθή με ένανθόν ημερώ, εφραγθή με ένανθόν ημερώ, εφραγθή με ένανθόν ημερώ, Εφραγθείμεν αυθόν ημερών, εταπίνωσας ημάς, ετών ονείδωμεν κακά, και ηδέπη τους δούλους σου και ποιταέρα σου και οδήγησαν το σκοιούς αυτο. Προσήλθε γημή δυσσόδης και βεβορβορωμένη, δάκρυα προχαίουσα πως ήσουσοντι που πάθος καταγγελούσα Πώς κατένει σώσει το δεσκότηρ, Αυτός, γαρ' ελύθως, σ' όσε πόρνη εκδίχθου Χανούσαμε όταν άσκησαν όταν άσκησαν πρωί εβήρας εκ τόφου τέτρα ημέρου. Βέξε με την τάρενα, Οι μουσικές αυτές ακόμα είναι ζωντανές, είναι πολύ περίτεχνες. Χρειάζονται βαθιά και μακρόχρονη σπουδή. Δεν το κάνω διδακτικά, αυτό, για να σας πω τώρα, να κάνουμε κάτι σπουδό, αλλά αυτά που είπε τώρα ο Χρήστος, θέλουν ακρίβεια, φωνητική, πολύ πνεύμα, πολύ μελέτη και πολύ ταλέντο. Είμαστε πια τηλεοπτικοί άνθρωποι όλοι. Είμαστε όλοι τελεοπτικοί άνθρωποι. Πολύ μελέτη και πολύ ταλέντο. Είμαστε πια τηλεοπτικοί άνθρωποι όλοι. Και πολλές φορές χειροκροτούμε ψάρια για τραγουδιστές. Να προσέχαμε να το ξαναβρούμε, να ξαναφτιάξουμε τέτοιο σαν αυτό. Το επόμενο είναι το Μυρολόι της Παναγιάς. Αχ, σήμερα μαύρας ουρανός Άσ' ουρανός σήμερα, μαύρη μέρα Αχ, σήμερα όλοι θλίβονται και τα κουβαλικούνται Αχ, κι η Παναγιά η θεσπή να καθόταν ο καρκίτης Αχ, την πρόσευχή της έκανε για τον ουγενή της Άξανουν κύρα μου οι προσευχές σωμπούν και οι μετάνοιες Αχ, και τον ήγιο σου πιάσανε και στον χαλκιά τον πάμε Υπότιτλοι AUTHORWAVE Άγιε μου Γιάννη πρόδρομαι και βαπτιστά του γιού Μην είδες τον υγιώκα μου και τον διδάσκαλό σου Βλέπεις εκείνον τον χειμνό τον παραπονεμένο, όπου φορεί μπουκάλισο στο αίμα μου δειγμένο, όπου φορεί στην κεφαλή, αγάπη μου Στεφάνι, εκείνος είναι ο γιώκας σου και εμένη δάσκαλός μου. Και Παναγιά πλησία σε γλυκά τον ερωτούσε, δεν μου μιλείς παιδάκι μου, δεν μου μιλείς παιδί μου, Τι να σου πω, μανούλα μου, που διάφορο δεν έχεις μόνο το Μέγα Σάββατο, κοντά τον Εσυμπέρι που θα λαλήσει ο Φετινός, σημαίνουν οι καμπάνες σημαίνει ο Θεός, σημαίνει η Γη, σημαίνουν τα ουράνια σημαίνει η γιαγιά Σοφιά με τρεις χρυσές καμπάνες Τότε σχεσή, μανούλα μου, θα έχεις χαρές μεγάλες Όποιος το ακούσει σώζεται κι όποιος το ακούει αγιάζει κι όποιος το καλωαθουραστεί παράδεισο θα λάβει παράδεισο και λίβανο από τον Άγιον τάφο Αχ, σήμερα μαύρος ουράνιος, σήμερα μαύρη μέρα. Ευχαριστούμε. Εξέδησα, εξέδησα, εξέδησα, εξέδησα, Εξέδησαν με τα ημάτια μου, Κάτου και εν έδεισανε χλανή. Βακουκίδη. Έθικα επί την κεφαλή μου Στην μου στεφάνω Τε βεβήτυν βεξιάρου χειρουέδω καν, καλάβω, Ή να συμπρίψω αυτούς. καθώς σκέφτη κέρα με βέβαιος. Τροπάρια, εξαφοστηλάρια, κοντάκια, μια πίηση πολύ ψηλή, μία μουσική επίσηση ψηλή. Το επόμενο ψάλλεται όλο το χρόνο. Αφορά τον έννο προς το Θεό, που το λέει χαρακτηριστικά το ποιητικό κείμενο, Τον έννο προς το Θεό, που το λέει χαρακτηριστικά το ποιητικό κείμενο, ενείται αυτόν με τυμπάνο και χορό, με τύμπανα, με χορό, με κύμβαλα. Πάσα πνοή, ο τίτλος της παράστασής μας. Παράστασής μας, κάθε πνοή δηλαδή, να ενεί τον Κύριο. Αυτό για να παίξει χρειάζεται πνοή, η φωνή για να τραγουδήσει πνοή, ανάσα η πνοή. η Θεόδοτη, αυτή που έχει κίνηση μέσα της, αυτή να είναι η τον Κύριο. Νομίζω είναι το σημαντικότερο, το κεντρικότερο όλοις αυτής της, όλου αυτού του πολιτισμού. Ας το απολαύσουμε. Υπότιτλοι AUTHORWAVE ΠΑΙΜΕΣΑΤΟΝ ΚΙΝΑΤΟΝ Εμέσ' αυτόν τον Κύριον. Κενείτε τον Κύριον και πτάνου ουρανό, αὐτοῦ αὐτοῦ αὐτοῦ αὐτοῦ τῆς εἰψῆς τῆς σοι πρέπει γνήμας το Θεό. Γεννήται αυτό πάντες οι άγγελοι αυτού. ενοίτε αυτον, πάσε δυνάμεις αυτούς Συπέτει πίθος το Θεό. Τα πρώτα λόγια του Χριστού είναι μια σύνθεση του Σταύρου Χουλιουντζή, αυτού του πολύ σπουβαίου ο συρθέτη, που όμως η κύρια μελωδία είναι σε φεραδίδικα. Υπάρχει ένα τραγούδι, ένα τραγούδι, ένα τραγούδι, ένα τραγούδι, ένα τραγούδι, ένα τραγούδι, ένα τραγούδι, ένα τραγούδι, ένα τραγούδι, Λοιπόν, η κύρια μελωδία είναι σε φεραδίδικη. Δηλαδή, με ανίστοιχτη μελωδία, την διασκέβατε σε κάπως, έβαλα σε στους στίχους και μας αφορά γιατί έχει κάτι από το φως της Μεσογείου. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Τα πρώτα λόγια του Χριστού κοντά στον Ιορθόμανι σου φόρεσαν στεφάνι κι αγγέλητα του Σου φόρεσα στεφάνι κι αγγέλικα τα καρδιά Σε πήρα μια, σε πήρα δυο και με δεμένα μάτια Μα εγώ στα σκαλοπάτια του κόσμου σε ζητώ Τα πρώτα λόγια του Χριστού κοντά στον Ιορδάνη σου φόρεσαν στεφάνι κι αγγέλη τα καρδιά του Σου χάρεσα στεφαμάνι κι αγγέλι δακρατιού Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ήσοποιε τ' αφώκα τε τέθις Χριστέ και αγγελον στρατιέ εξεπλητώντος, Συν καταβάζει, δόξα, έζουσε την ψυχή. Η ζωή πας θρησκείς, ως και ταδουλικής του θάλατου τα βαζίλια πίσδε και του άγου τους νεφρούς εξανιστά. Ιησού Χριστέ μου, Βασιλεύ του παντός, που παντός τη ζητώντησε το άδειε λιλήθως ή το γέρος απολύσε το πρώτο. Αλληλούμεν, Άγιε, σε τον Παντοδέο, Συν Πατρί και Τάνη ο Σου περβάτι, και δόξα σ' όμεν την θεία σου τα φύγει. Πέρα apples! Άξιον πέστη, μεγαλύνιν σέντρας, και γαλυμνήσε τον Ζαγωάτη. Τα μυντώστα πράτα σκύρας πέντυναντα και συντριξάνταν το πράτος του εφού. Αξιοαπέστη, μεγαλύτην σε το πάντος δίστη, Της εις δ' ορκοθήμα συμμεθωμέν' την βαρπαρίαν πρισπέδες της φοράς. Μήκος Βασιλης Μιχαλιά Βασιλιά Βασιλιά Μιχαλιά Βασιλιά Μιχαλιά Μιχαλιά Μιχαλιά Μιχαλιά Μιχαλιά Μιχαλιά Μιχαλιά Μιχαλιά ο ίδιος σωτέραι κρύβει Σου τού αμεσθέρου φεύγους πνίστε δυσάντος εν τάφου σοβαρτικό. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπόλοιπος Ιωάννης Βασιλιάκης Υπόλοιπος Ιωάννης Βασιλιάκης Υπόλοιπος Ιωάννης Βασιλιάκης Υπόλοιπος Ιωάννης Βασιλιάκης Άσε η κοντή τα φλήτσο, προσφέωσή Χριστέ μου. Μοίρα, ο φόρος του φόρου Μοίρα, εσύ, Χριστέρα μου Κορπίζου σ' έπλο φρόνος, Ιωσήφ τρισμάνο τίδευσον τόσο άμα, Χριστού του ζωό Του. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Αυτό το κομμάτι που θα πούμε τώρα είναι ένα σημαντικό σύγχρονο για το ελληνικό μας κρατήριο. Αυτό το κομμάτι που θα πούμε τώρα είναι ένα σημαντικό σύγχρονο για το ελληνικό μας κρατήριο. Αυτό το κομμάτι που θα πούμε τώρα, το έχει πει μια σπουδέα, μια τεράστια, υπερτεράστια τραγουδίστρια, η Φαϊρούς στο Λίβανο, η οποία όμως είναι Χριστιανή. Ακόμα Φαϊρούς, νομίζουν όλοι ότι είναι Μουσουλμάνοι, ότι είναι Χριστιανοί, κόπτες είναι αυτή εκεί. Ακόμη Φαϊρούζ, νομίζουν όλοι ότι είναι Μουσουλμάνοι, ότι είναι Χριστιανοί, κόπτες είναι αυτή εκεί. Και η μουσική είναι από εκεί και η πρώτη εμμηνία είναι της Φαϊρούζ. Είναι αυτό που λέμε μίζων ελληνισμός, που λέγει ο Καβάθης. Η Ελλάδα όπου μιλούσαν τα ελληνικά, πέραν του ελλαδικού κρατουίου. Και το λέμε αυτό με την καρδιά μας, δεν το λέμε με πολιτικούς επεκπαιδρατησμούς. και το αγαπάμε αυτό το κομμάτι. Το πήρε, λοιπόν, ο Χάλαρης και έβαλε ελληνικά λόγια και το τραγούδισε ως σπουδαίος πόντιος τραγουδιστής, ο Χρύσαχος, στα ελληνικά και μιλάει για τη μάνα. Ας δώσουμε, λοιπόν, τιμή για τη μάνα. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Μάνα μου, μάνα στο δρόμο μου σμήρανε πέτρα κι αψιθιά Μάνα μου, μάνα τα νύχτα μου γύρανε κάτω απ' τα σπατιά Ουρανέ μου, στήλε μου νερό να ποτίσω την έρημό να φυτρώσει λουλούδι δροσερά στο κορμί μου ταερίνο μάνα μου μάνα την ανοίξη φέρε μου πάνω στο σταυρό Μάνα μου, μάνα ήλιονου, στη μέρα μου πότε θα σε βγω. Ουρανέ μου, διώχτης ηλαιδιά να περάσω τα σινό. Έχω διώχνει σιγεθιά να περάσω τα σινόρα και ένα βράδυ πάνω στο βουνά να φιλήσω τα συναντρά. Μάνα μου, μάνα στα χέρια μου σήμερα και με τα καρδιά. Παλαιόδοξα, παλαιόδοξα, παντακάνα! Παλαιόδοξα, παλαιόδοξα! Στο πανέμορφο χώρο πάλι να ευχαριστήσουμε τον δήμο Αρπέων γιατί οι δημοτικές αρχές αυτό θέλουμε να κάνουν και εγώ εκεί που μένω αυτό θέλω να κάνω και σε κάποιο τέλος. Ευχαριστώ που το έχετε κάνει αυτό. Ευχαριστώ που έχετε κάνει αυτό. Ευχαριστώ που έχετε κάνει αυτό. Ευχαριστώ που έχετε κάνει αυτό, και ευχαριστώ που έχετε κάνει αυτό. Ευχαριστώ που έχετε κάνει αυτό, και ευχαριστώ που έχετε κάνει αυτό, και ευχαριστώ που έχετε κάνει αυτό, και ευχαριστώ που έχετε κάνει αυτό. Οπωρικές αρχές αυτό θέλουμε να κάνουμε και εγώ εκεί που μένω, αυτό θέλω να κάνει ο δήμαρχός μου. Δηλαδή, η τοπική αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να ακολουθεί μόνο τον εμπορικό σύμφωμο, λιγότεο πρέπει. Και να προτείνει πράγματα. Και τι να προτείνει, αυτό εδώ που έχει, αυτό προτείνει. Όπως είναι αυτό το αρχιτεκτό όνομα, είναι και αυτή η μουσική. Λοιπόν, οπότε πρέπει να το επικροτήσουμε αυτό και να πούμε ευχαριστώ, να δώσετε μου ευκαιρία, να αρχούμε να πούμε αυτά τα πράγματα που αφορούν τον πολιτισμό μας. Το τελευταίο, κάποιοι πολύ συνειδητικοί μπορεί να τους φανεί ότι λέτε τώρα αναστάσιμα ενώ είναι 40. Ξέρετε εδώ δεν πάμε με τον λατρευτικό κανόνα, πάμε με τον αισθητικό κανόνα. Και το σημαντικότερο, πες και εσύ που είσαι θεολογίζων και της Εκκλησίας, το σημαντικότερο πράγμα στην Ορθοδοξία είναι η Ανάσταση. Αν δεν υπήρχε Ανάσταση, δεν θα υπήρχε τίποτα άλλο. Οπότε, πρέπει να το βουμάζω το νύμα. ΠΡΙΣΤΟ ΣΑΝΗΣΤΗΙΑΙΝΕΚΡΩΝ χανατόν, χανατόν, πατήσας κέτης, κέτης μήνας σ' αυίν καρυσσάραι μου. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Τώρα το φάμα το πατήσαμες και της έδειξη μας. FFΛΟΚΑΤΗ Money Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Του Ιωάννου Πισαλτήρια. Μου ο Δημήτρης Μικέλης στο ούτ και στο πιάνο. Ο Λάμπρος του Μ. Νικολάου στο κοντραμπάσο. Μου ο Χρήστος Καλτιάς που μας έψαγε. Εγώ είμαι ο Μάνος Χαγιδοτόπουλος και είμαι από πού, δεν είναι. Να είστε καλά. Καλή ανάσταση, εύχομαι. Με υγεία και αγάπη στις οικογενειές σας.