4η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού ΣυμβουλίουΠελοποννήσου, στις 21 Φεβρουαρίου 2022 (Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2022)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Τώρα ξύχναμε, τώρα ξύχναμε. Ξεκινάει η συνδρίαση, είμαστε στην διαδικασία ελέγχου. Υπάρχουν δυο ψηφίσματα, καταρχήν, τα οποία έχουν κατατεθεί. Το ένα ψήφισμα είναι από την Λαϊκή Συσπήρωση. Είναι πρόταση ψηφίσματα στο Περιφυριακό Συμβούλιο 21 Δευτέρο του 22 για συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνι των βιοπαλλεστών αγροτών. Και ένα δεύτερο ψήφισμα έχει προταθεί από την κυρία Σπυριδάκου σχετικά με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των παρακτήων αλλιέων. Και τα δύο αυτά κατατίθεται και θα συζητηθούν για να ψηφιστούν κιόλας προς το τέλος της συνέδρειας αργότερα. Έχει μια σημασία να πάρθει το ψηφίσμα, αν δεσμεύεστε εσείς σαν πρόεδρος ΝΙΠΟΝΙΤΑ. Όχι όταν τελειώσουν τα θέματα και δεν πρόκειται να τελειώσουν. Όχι όταν τελειώσουν τα θέματα. Πριν τελειώσουμε θα αποφασίσουμε για το ψηφίσμα. Στο τέλος της σημερινής συναιδρίας σας είπα και το ένα ψήφισμα και το άλλο. Αν δεσμεύεστε εντάξει. Ναι, εντάξει. Ναι, κύριε Πετράκο. Ζητήσατε τον λόγο της διαδικασίας. Όχι, όταν τελειώσουν τα θέματα και δεν πρόκειται να τελειώσουν. Όχι, όταν τελειώσουν τα θέματα. Πριν τελειώσουμε θα αποφασίσουμε για το ψηφίσμα. Στο τέλος της σημερινής συναιδρίας σας είπα και το ένα ψηφίσμα και το άλλο. Αν δεσμεύεστε εντάξει. Ναι, εντάξει. Ναι, κύριε Πετράκο. Λοιπόν, όταν τελειώσουν τα θέματα και δεν πρόκειται να τελειώσουν τα θέματα και δεν πρόκειται να τελειώσουν τα θέματα και δεν πρόκειται να τελειώσουν τα θέματα. Όχι, για τα ψηφίσματα είπα. Κατατέθηκαν τα ψηφίσματα κανονικά και θα λάβουμε απόφαση. Θα συζητηθούν και θα λάβουμε απόφαση στο τέλος της συναιδρίας της σημερινής. Συγγνώμη, επί της διαδικασίας έχετε κάποια θέμα. Μετά τις ερωτήσεις. Ωραία. Επί της διαδικασίας και εσείς. Ανεβείτε και πείτε μας. Εγώ θα ήθελα να θέσω ένα θέμα, κύριε Πρόεδρε, σχετικά με τα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης και τις εισηγήσεις τις οποίες λαμβάνουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι. Δεν λαμβάνουμε τις εισηγήσεις της πλειοψηφίας παρά μόνο τα υπηρεσιακά έγγραφα και τη γνωμοδότηση των υπηρεσιών. Εννοείται οι εισηγήσεις των υπηρεσιών, ενώ είναι θετικές, έρχεται μετά η πλειοψηφία και αποφασίζει αρνητικά επί των θετικών γνωμοδοτήσεων των υπηρεσιών. Θα είναι καλό, μαζί με τις εισηγήσεις και τα υπηρεσιακά έγγραφα, να γνωρίζουμε και τις θέσεις της πλειοψηφίας, δηλαδή τις εισηγήσεις των εισηγητών, για να ενημερώνονται οι περιφερικοί σύμβουλοι. Ευχαριστώ. Αυτό που λέτε, κυρία Αμπούζα, δεν έχει αίρισμα στον κανονισμό. Πρέπει να υπάρχει εισηγήση, η εισηγήση της υπηρεσίας. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα προκύπτουν από τη συνεδρία, από τη συζήτηση και από την πορεία, την οποία θα λάβει θέση της κάθε παράταξης και του περιφερικού συμβούλου. Δεν θα κάνουμε διάλογο. Καθίστε κάτω, κυρία Αμπούζα. Είπατε αυτό που είπατε, κυρία Νικολάκου. Σε θέματα όπως το Master Plan θα προσφέρει την πραγματική. Στις θέσεις της πλειοψηφίας. Κυρία Αμπούζα, δεν θα κάνουμε διάλογο και ειδικά εδώ. Δεν απαντήσατε όλα σωστά, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, κυρία Νικολάκου. Κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, θα ήθελα να κάνω μια πρόταση και να μπει ο κύριος Πρόεδρος πρώτα... και μετά το σώμα την απόψη του. Θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, σήμερα... επειδή έχουμε να συζητήσουμε δύο πολύ μεγάλης σημασίας θέματα... να μην ξεκινήσουμε με το στάδιο των επερεωτήσεων... όπως το έχουμε κάνει και άλλες φορές... και να προτάξουμε το 18 και το 20, δηλαδή το λιμάνι της Καλαμάτας... και το θέμα του δρόμου των παρακάμψεων της Πύλου και της Γιάλοβας. Θεωρώντας ότι εκτιμούμε και την παρουσία εκπροσώπων φορέων... που είναι εδώ και έχουν έρθει από Καλαμάτα... και βεβαίως για να προλάβουμε, γιατί γνωρίζουμε και τις διαδικασίες των ορών... να συζητήσουμε τουλάχιστον αυτά τα δύο πολύ σημαντικά θέματα... και να μην υποχρεωθούμε να τα ανεβάλουμε. Προτείνω λοιπόν να αφήσουμε τις επερωτήσεις, να προτάξουμε αυτά τα δύο... για να αρχίσουμε με μία έτσι ροή... η οποία θα συζητήσει πάρα πολύ σοβαρά αναπτυξιακά ζητήματα της Πελοκονίσου. Κύριε Νικολάκο, υπάρχουν και άλλα πολύ σοβαρά ζητήματα... όπως η αναμόρφωση προϋπολογισμού... και οι έγκρισσες λειτουργίες των αναπτυξιακών εταιρεών... και η αναρμόνηση του καταστατικού. Αυτό θα ελπίζω να μπορέσουμε να συζητήσουμε όσο περισσότερα θέματα... μπορέσουμε σήμερα ή δυνατόν και αυτά τα οποία είπατε. Πράγματι, χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων... για να μπορεί να είναι παραγωγικό και αποτελεσματικό το Περιφυριακό Συμβούλιο. Δεν μπορώ όμως να προτάξω τα συγκεκριμένα θέματα... γιατί είναι πολύ μεγάλη η σοβαρότητα και τα προηγούμενα. Θα βάλουμε πολύ σύντομα Περιφυριακό Συμβούλιο για να συζητηθεί... και θα κοιτάξουμε να προταχθούν τα θέματα αυτά... στο επόμενο Περιφυριακό Συμβούλιο. Ευχαριστώ. Λοιπόν, συνεχίζουμε την... Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Κυρία Μπουζά, ακούστε, εάν συνεχίσετε να μιλάτε την ώρα που γίνεται η διαδικασία... δεν ξέρω τι θα γίνει, πρέπει να σταματήσετε να κάνετε αυτό το πράγμα. Μισό λεπτό. Δεν μπορεί να γίνεται εδώ η συνεδρίαση... δεν μπορεί να προεδρεύω και να έχω μία φωνή από δίπλα μου... η οποία συνεχώς να μουρμουράει και να λέει διάφορα πράγματα. Όταν θέλετε να μιλήσετε, θα ζητήσετε τον λόγο... και αν σας δοθεί, θα πάτε στο πόντιου και θα μιλήσετε κανονικά. Ούτε ψηθείρους, ούτε μουρμούρες. Δώστε μου ένα λεπτό να δω τον κανονισμό σχετικά με το ζήτημα αυτό... το οποίο έθεσε η κυρία Μπουζά και η κυρία Νικολάδη. Πρόεδρε, εσυπογίσαμε τα διαδικασικά αμέσως μετά της επελοντής... αυτό δεν θα πάρει. Αυτό που είπα είναι το ζήτημα του αν θα προταχθεί, δεν θα προταχθεί το θέμα... και ποιος θα αποφασίζει αυτό, να μου δοθεί ο χρόνος να δω ακριβώς τον κανονισμό... και να σας απαντήσω. Εγώ λέω λοιπόν το εξής, για να μην κολυσιεργούμε, μέχρι να το διαβάσετε. Να προχωρήσουμε στις ερωτήσεις δύο, νομίζω. Πόσες είναι? Ωραία. Είναι μια ερώτηση, σχετικά μία ερωτήση. Να προχωρήσουμε στις ερωτήσεις και αμέσως μετά να μπει στη ψηφοφορία τα θέματα... που είναι, για να προταχθούν, εκτός ημερησίας. Κύριε, αν έχετε την καλωσσύνη, περιμένουμε λίγο. Προχωρήσουμε στις ερωτήσεις και αμέσως μετά να μπει στη ψηφοφορία τα θέματα... που είναι, για να προταχθούν, εκτός ημερησίας. Προχωρήσουμε στις ερωτήσεις και αμέσως μετά να μπει στη ψηφοφορία τα θέματα... που είναι, για να προταχθούν, εκτός ημερησίας. Προχωρήσουμε στις ερωτήσεις και αμέσως μετά να μπει στη ψηφοφορία τα θέματα... που είναι, για να προταχθούν, εκτός ημερησίας. Προχωρήσουμε στις ερωτήσεις και αμέσως μετά να μπει στη ψηφοφορία τα θέματα... που είναι, για να προταχθούν, εκτός ημερησίας. Προχωρήσουμε στις ερωτήσεις και αμέσως μετά να μπει στη ψηφοφορία τα θέματα... που είναι, για να προταχθούν, εκτός ημερησίας. Προχωρήσουμε στις ερωτήσεις και αμέσως μετά να μπει στη ψηφοφορία τα θέματα... που είναι, για να προταχθούν, εκτός ημερησίας. Προχωρήσουμε στις ερωτήσεις και αμέσως μετά να μπει στη ψηφοφορία τα θέματα... που είναι, για να προταχθούν, εκτός ημερησίας. Προχωρήσουμε στις ερωτήσεις και αμέσως μετά να μπει στη ψηφοφορία τα θέματα... που είναι, για να προταχθούν, εκτός ημερησίας. Προχωρήσουμε στις ερωτήσεις ιδρύωσης σε αγροτικές περιοχές με εντατικές καλλιέργειες λόγω ελλείμματος κανονιστικής αγροτικής πολιτικής. Δεν υπάρχουν κανόνες στο παιχνίδι. Και αυτό να το ξέρετε. Επειδή η ενημέρωση και η εκπαίδευση των χρηστών αγροτών σε ζητήματα ορθολογικής διαχείρισης και χρήσης των φυτεφωνάκων είναι σχεδόν ανύπαρκτη, και επειδή η κακοδιαχείριση της παραγωγικής διαδικασίας και στον αγροτικό τομέα περνάει ατόφια στην αγροτική αλαισίδα, είναι ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων στην κατέυση προστασίας της υγείας και του αγροτικού πληθυσμού, και αυτού που εργάζονται στα χωράφια, αλλά και του ανυποψίας του καταναλωδίου. Με βάση αυτά πήθεται θέμα κατά πόσον εμείς σαν περιφέρεια μπορούμε να βοηθήσουμε και να συμβάλλουμε ώστε να μειωθούν αυτές οι επιπτώσεις. Δεν λέω να τις εξαλείψουμε γιατί θα ήταν οτοπία, αλλά πώς μπορούν να ελαττωθούν και να μειωθούν. Άρα, με βάση αυτά ερωτάται ο κ. Περιφεριαρχής και η Περιφεριακή Αρχηγενικότερα. Προτίθεται να λάβει πρωτοβουλίες ώστε μέσα από τις υπερεσίες των περιφερειακών εντονίτων της περιφερειάς μας να ενημερωθούν οι αγρότες μας γενικότερα για τις συνέπειες από την αλόγηστη χρήση των φυτοφορμάκων. Δεύτερο, προτίθεται η Περιφερία Πελοποννήσου να προχωρήσει σε συνεργασία με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής μας σε μελέτες βιοπαρακολούθησης των εκτεθημένων και αφαθών ομάδων του αγροτικού πληθυσμού για την ευαισθητοποίηση αλλά και την δημιουργία περιτέρων μηχανισμών ελέγχου για την προστασία των ιδίων αλλά και της δημόσιας υγείας γενικότερα, αφού όλα εισέρχονται στην τροφική ελαισίδα. Και τρίτον, πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην κατεύθυνση ώστε να δημιουργηθεί μια κανονιστική πολιτική, δεν λέω ότι θα την κάνουμε εμείς, αλλά να την προκαλέσουμε, είναι θέμα της κεντρικής εξουσίας, ώστε να γίνεται ορθολογική χρήση φυτοφορμάκων και να με γίνεται χρήση απαγορευμένων και εκτός λίστας φυτοφορμάκων γιατί να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας απαγορευμένα σκευάσματα δυστυχώς χρησιμοποιούνται στα χωράφια. Αυτά. Έχω καταθέσει μία ερώτηση από τις 28.12. Θα συζητηθεί ή όχι. Μιλάτε. Μιλάω για την ερώτησή μου από 28.12, η οποία με θέμα την μικρασιατική και τι προτίθεται να κάνει περιφέρεια. Αυτή έχει έρθει απάντηση από την κυρία Καλογεροπούλου ή δεν είναι επερώτηση, είναι ερώτηση. Επερώτηση είναι, κύριε Πρόεδρε. Είναι ερώτηση, κυρία Λιμπεροπούλου, η οποία θα σας σταλεί. Δεν ζητάω να μου σταλεί. Είναι δύο μήνες που έχουν περάσει και θα έπρεπε ήδη να έχω πάρει την απάντηση, οπότε ή θα την πάρω εδώ. Θα την πάρετε, κυρία Λιμπεροπούλου. Αφήστε τον ακτιβισμό εδώ. Δεν κάνω ακτιβισμό. Είμαι πολύ ευγενική. Ακούστε, ακούστε, ακούστε. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, εσείς θα με ακούσετε. Σας παρακαλώ, θα με ακούσετε εσείς. Όχι, εσείς θα με ακούσετε, κυρία Λιμπεροπούλου. Όταν είναι ερώτηση, υπάρχει δυνατότητα, σύμφωνα με τον κανονισμό, να σας αποσταλεί από τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη στην οποία απάντηση θα απαντώνται όλα τα θέματα τα οποία θέτετε. Η κυρία Καλογεροπούλου, λοιπόν, έχει απαντήσει για το θέμα αυτό και θα σας αποσταλεί η απάντησή της. Μπορώ και εγώ να μιλήσω. Από εκεί και πέρα θα μπορούσε... Μισό λεπτό. Δεν είναι επερώτηση, δεν ψέγεται κάποιον, δεν εγκαλείται την περιφερειακή αρχή και για τον λόγο αυτό σας απαντώ ότι θα σας έρθει. Εντός της αύριον θα σας έρθει η απάντηση στο mail σας. Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ για την απάντηση, καταρχήν. Η ερώτηση αυτή, η επερώτηση, γιατί ερώτηση πρέπει να την πούμε, γιατί επερωτήσεις έχει μόνο η Βουλή. Ερώτηση είναι, σωστά. Επερωτήσεις έχει η Βουλή, κύριε Πρόεδρε. Αλλά τέλος πάντων, εγώ για επερώτηση την έχω στείλει και το λέω και πρώτη φορά συμβαίνει αυτό. Έχει σταλεί από 28 δωδεκάτου. Δεν έχει συζητηθεί εδώ και δύο μήνες και δεν έχω πάρει καμία απάντηση εδώ και δύο μήνες. Επίσης, θεωρώ ότι δεν κάνουμε ερωτήσεις ή επερωτήσεις ή, όπως θέλετε, πείτε τίς, μόνο και μόνο για να εγκαλούμε κάποιον, κάνουμε ερωτήσεις για να ενημερώνετε το σώμα για θέματα που μας ενδιαφέρουν όλους. Εάν, λοιπόν, θεωρείτε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε έτσι, να προχωρήσουμε, αλλά η απάντηση τουλάχιστον και η γραπτή θα έπρεπε να μου δοθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα και όχι μετά από δύο μήνες να μου λέτε ότι θα σας απαντήσω και δεν αναφέρομαι σε σας, κυρία πρόεδρο, προσωπικά, θα μου σας απαντήσω γραπτός ή, λοιπόν, τη συζητάμε, μου λέτε το λόγο γιατί δεν τη συζητάμε ή θα την καταθέσω πάλι. Κυρία Λιπεροπούλου, θα σας ευχαριστώ και εγώ. Και επίσης, σε δώ και τρεις συνεδριάσεις, καταθέ το θέμα εκτός ημερεισίας. Και δεν έχουμε μπει καν στον κόπο να μου πείτε, κυρία Λιπεροπούλου, δεν θέλουμε να το συζητήσουμε για τις εισμικές έρευνες στον Κυπαρυσιακό ή δεν μας ενδιαφέρει. Αλλά, λοιπόν, θέλω να πάρω μια απάντηση, κύριε πρόεδρε. Ωραία. Όσον αφορά, λοιπόν, και δεν απευθύνομαι σε σας, ευχαριστώ, σας άκουσα. Όσον αφορά τη διαδικασία ελέγχου, υπάρχουν οι ερωτήσεις και οι επερωτήσεις. Δεν είναι μόνο στη Βουλή. Κάνετε λάθος, δεν έχετε διαβάσει τον κανονισμό. Υπάρχουν οι ερωτήσεις και οι επερωτήσεις και στο Περιφυριακό Συμβούλιο. Οι ερωτήσεις είναι όταν ένα μέλος θέλει να ενημερωθεί για κάποιο θέμα και να διαφωτιστεί, στο οποίο μπορεί να υπάρξει απάντηση για την πιο εύρυθμη λειτουργία του Περιφυριακού Συμβουλίου εγγράφος, όπου θα του παρασχεθούν τα απαραίτητα και τα αιτούμενα στοιχεία. Υπάρχει και η περίπτωση της επερωτήσεως, όταν εγκαλεί ένα μέλος την Περιφυριακή Αρχή, γιατί έχει αμελήσει ή γιατί κάτι έχει κάνει εσφαλμένα. Στην περίπτωση τη δική σας, όταν μιλάτε για τη μικρασιατική καταστροφή και τα 100 χρόνια και το πώς θα υπάρχει, αυτά που ρωτάτε στην ερώτησή σας δεν είναι επερώτηση, είναι απλή ερώτηση. Έχει ανατεθεί εδώ και καιρό στην κυρία Καλογεροπούλου, η οποία απάντησε εμπροθέσμως και δεν σας έχει αποσταλεί η απάντηση. Είχαμε ένα θέμα στη Γραμματεία. Θα σας αποσταλεί σε κάθε περίπτωση αύριο το πρωί. Τότε, σε κάθε περίπτωση, να μου επιτρέψετε ότι και οι επερωτήσεις που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα και κατά τη δική μου κρίση δεν εγκαλούνε κανέναν, απλώς ζητάνε να μάθουν πληροφορίες. Ήδη αλλα λογική, κύριε Πρόεδρε. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, δεν έχω κανέναν λόγο να αμφισβητήσω οτιδήποτε, αλλά τουλάχιστον σεβασμό στο θεσμό. Προφανώς σεβασμό στο θεσμό. Και αυτό ισχύει σε κάθε περίπτωση. Μπορείτε να μου πείτε αν θα αποφασίσουμε να συζητήσουμε ή να αποφασίσουμε για το εκτός ημερησίας. Κύριε Αλιμπεροπουλού, να σας πω κάτι. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Τρεις φορές έχω καταθέσει εκτός ημερησίας. Και ήμουνα πολύ υπομονετική. Και ευγενής. Εντάξει. Εντάξει, κύριε Σχατζέ. Θέλετε πάλι τον λόγο, παιδί μου. Όχι, γιατί αυτή η στιγμή... Αν είπα κάτι λανθασμένο, αυτό δεν γίνεται τώρα για να το πείτε. Όχι, σας παρακαλώ. Συνεχίστε, κύριε Εντζινιέρη. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο κύριος Πουλοκέφαλος έχει πολύ δίκιο στην εμπερότητα που έχει κάνει. Γίνεται πράγματι αλόγηστη χρήση φυτοφαρμάκων. Έτυχε σε μια περιοχή της πατρίδας μας να πραγματοποιήσω μια πραγματογνωμοσύνη σε υπόπεδα και είδα εκεί την αλόγηστη χρήση τουρμπίνας με σκάφαδρο αυτός που ψέχασε και να συνεχίζει να επαναλαμβάνει. Σε αυτή την περιοχή πήγα μετά από λίγο καιρό σε δύο κηδίες από λευχημία. Εφαράμαι. Λοιπόν, αυτό... Το πρώτο θέμα, κύριε Πουλοκέφαλε, η περιφέρεια θα προτείνεται να λάβει πρωτοβουλίες μέσα από τις υπερεσίες που έχει προκειμένου να ενημερωθούν οι αγρότες μας γενικότερα για τις συνέπειες από την αλόγηστη χρήση. Το εθνικό κανονιστικό πλαίσιο σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων βασίζεται στο νόμο 4036 του 2012 Διάθεση Γεωργικών Φαρμάκων στην Αγωρά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφής διατάξεις, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύει. Η εφαρμογή του νόμου προβλέπει την έκτοση μιας σειράς εφαρμοστικών προεδρικών διαταγμάτων και κοινωνιουπωρικών αποφάσεων που εξειδικεύουν την εφαρμογή συγκεκριμένων πεδίων και άρθων. Δύο είναι τα πιο σοβαρά νομοθετήματα που έχουν άμεση συνάφεια με τα σημεία της εμπερότησης. Πρώτον, η οικία 9269 του 2020, το FECB 4032, που είναι το εθνικό σχέδιο δράσης του Άρθο 18 του νόμου 4036 του 2012, με στόχο την εφαρμογή της οδηγίας του 9, 128 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 23 π.Χ. του 9 πάλι, σχετικά με το καθοσμό πλαισίου κοινωντικής δράσης με σκοπό την επίθεση ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων. Δεύτερον, το πρωτικό διάδραμα 159 του 2013, όρει και προϋποθέσεις για την αναγγελία έναρξης άσκησης εμπορίας και την λειτουργία καταστημάτων εμπορίας γεωργικών φαρμάκων. Σχετικά με τη νόμιμη διακίνηση φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με το προϊδικό διάταγμα 159 του 2013, για να εγκριθεί μια επιχείρηση να εμπορεύεται, πρέπει να πυρίσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να έχει υπεύθυνο επιστήμονα, που η εμπορία γίνεται μόνο παρουσία του, για να απολυθεί ένα φυτοφάρμακο. Αυτός που το αγοράζει και θα το χρησιμοποιήσει, πρέπει να είναι κάτωχος πιστοποιητικού χρήσης γεωργικών φαρμάκων, το οποίο έχει μετά από εξετάσεις με τη χρήση υπολογιστή, ερωτήσεις πολλών απαντήσεων, από εκεκριμένα από το ΙΠΑΤ εξεταστικά κέντρα. Επιπλέον, πριν την πώληση εκδίδεται συνταγή γεωργικών φαρμάκων από τον Αναμπόδιο Πισθύμονα, μέσω βάσης δεδομένων το ΙΠΑΤ με εκεκριμένα φυτοφάρμακα. Σχετικά με την εκπαίδευση των χρηστών, προβλέπει πολλά για την παρεχόμενη κατάρτιση στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων, η οποία γίνεται από δημόσιο και ιδιωτικούς φορείς. Η χρήση μη εκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων είναι ζήτημα παιδείας και χαρακτήρα όσων παράγουν τροφήμα γενικότερα, αλλά έχει και υψηλή συσχέτηση με τα οικονομικά δεδομένα σε μια καλλιέργεια που υπάρχει και στους νόμους προσφωράς και ζήτησης. Η γενική κατέθηση στα εντομοκτόνα, για παράδειγμα, είναι η στερεακή κατάργηση των οργανωσφοσφορικών και η αντικατάστασή τους από άλλες δραστικές ουσίες που είναι ακριβότερες. Συνεπώς, τα φθινότερα αλλά παράνομα τα οποία έχουν αποσύρει από θέματα, μπορεί να προτιμηθούν με όλες τις νόμιες συνέπειες από τον παραγωγό που θα τα χρησιμοποιήσει όταν θα γίνει ο έλεγχος στα προϊόντα του. Πάνε στο σούπερ μάρκετ, θα πάρουν ενδείγμα και θα δούνε από ποιον προέρχεται ή είχαμε ένα περιστατικό στον τόπο μας. Πηγαίνοντας τώρα προς την περιοχή του Δήμου Ευρώτα, αν περνάτε το κεντρικό δρόμο, θα βλέπετε το ένα χωράφι να είναι γυαλί και το άλλο χωράφι το δεξιά να είναι γεμάτο χόρτα. Ο ένας κάνει προφανώς χρήση φυτοφαρμάκων τα οποία τα θρώμε και ο άλλος καθαρίζει με... Όχι λέγοντας, έτσι είναι. Σας παρακαλώ, γιατί διακόπτε το μιλήτη. Αυτό ήθελα να ενιμένω, κύριε Πρόεδρε, εμείς και πέρσι, αν γνωρίζετε όλοι, είχαν πολλά κέντρα κάνει... Πολλά κέντρα κάνει εξετάσεις και μαθήματα σε αγρότες. Υπήρχε και κόντρα μεταξύ των κέντρων που έκαναν τις εξετάσεις. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, όσον αφορά ο κύριος Πετράκος... Συγγνώμη, σχετικά με ποιο θέμα ζητάτε τον λόγο, κύριε Πετράκο, επί της διαδικασίας? Μάλιστα. Ναι, ναι. Δύο θέματα, κύριε Πρόεδρε. Πρώτον, θεωρώ ότι δεν είμαστε υπάλληλοι που τελειώνει το ωράριό μας τις τέσσερες ώρες και πρέπει να φύγουμε. Είμαστε ερετή, μας έχει ψηφίσει ο κόσμος για να επιλύουμε τα προβλήματά του και προτείνω, πρώτον, η συνεδρίαση να τραβήξει μέχρι τις 11 η ώρα έτσι ώστε να τελειώσουν θέματα και σύντομα να γίνει μια δεύτερη συνεδρίαση να ολοκληρωθούν τα θέματα. Δεν μπορούμε να κουβαλάμε θέματα δυο μήνες και να κοιτάμε το ωράριο να τελειώσουμε, ένα. Δεύτερο. Δεύτερο να ολοκληρώσω. Δεύτερο. Και μου απαντάτε μετά. Δεύτερο. Θέτω σε ψηφοφορία την αλλαγή της σειράς των θεμάτων. Πρώτον να πάει το 20, δεύτερο το 18 και μετά τρίτο το 1, το 2 και μετά με τη σειρά. Παρακαλώ πολύ να τεθεί σε ψηφοφορία, κύριε Πρόεδρε, διότι το σώμα αποφασίζει για τη σειρά των θεμάτων. Παρακαλώ κι όχι εσείς, ούτε κλείνετε τη συνεδρίαση όπως κάνατε προχθές, ούτε τη σειρά των θεμάτων εσείς καθορίζεστε, να ψηφίσει και αν δεν θέλει, οκ. Τελεία και πάπλα. Υπάρχει μια πρόταση και παρακαλώ να γίνει ψηφοφορία. Λοιπόν, ψηφοφορία δεν μπορεί να γίνει για το 20, δεδομένου ότι δεν υπάρχει εισήγηση από την υπηρεσία... Την προηγούμενη φορά μας ζητήσατε... Την προηγούμενη φορά... Μιλήσατε επί της διαδικασίας. Δεν παρακαλώ να γίνει ψηφοφορία. Ωραία, σας ακούσαμε. Καθίστε, όμως. Δεν κάνουμε διάλογο αυτή τη στιγμή. Θέσατε ένα θέμα, σας άκουσα. Καθίστε. Δεν υπάρχει, όπως βλέπετε και όπως ξέρετε, δεν υπάρχει καμία εισήγηση στο θέμα 20. Αυτό που έχει σταλεί είναι μόνο από την Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Καλαμάτας. Αναφέρει, συγκεκριμένα, στο άρθρο 11, παράγραφος 2, θέματα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο πρέπει απαραίτητος να συνοδεύονται από εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας της Περιφέρειας, η οποία πρέπει να περιέχει πρόταση επί του θέματος. Η εισήγηση, μαζί με το φάκελο με τα συνοδευτικά της έγγραφο, πρέπει να βρίσκεται στη Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβουλίου τρεις τουλάχιστον ημέρες πριν από τις συναιδείας του Περιφερειακού Συμβουλίου προκειμένου να καθίστατε δυνατή ενημέρωση των Συμβούλων. Στην προκειμένη περίπτωση... Κύριε Πετράκο, έτσι σέβεστε τα όργανα, έτσι θα σέβεστε. Λοιπόν, όσον αφορά... Ναι, ναι, λοιπόν. Όσον αφορά... Σας παρακαλώ. Όχι, δεν μπορεί να έρθει χωρίς εισήγηση για τον λόγο που σας είπα. Επειδή λοιπόν μπήκε στην ημερήσια διάταξη και δεν συνοδεύεται από εισήγηση, για τον λόγο αυτό αποστήρεται γιατί δεν είναι όριμο προς συζήτηση. Λοιπόν... Ποια είναι η εισήγηση, κύριε Νικολάκου? Ανεβείτε, σας παρακαλώ, στο στιγμό. Το 20 είναι το Master Plan Kalamatas. Εντάξει. Πώς είπατε? Το 20 είναι το Master Plan Kalamatas. Το Master Plan Kalamatas έχει εισήγηση από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος από το Τμήμα της ΠΕΨΝΩΜΕΣΙΝΙΑ, η οποία έχει διαβιβαστεί στα μέλη μας. Ωραία. Σας άκουσα, κύριε Νικολάκου. Καθίστε. Καθίστε. Καθίστε. Ο κύριος Δέδες. Σας παρακαλώ, ο κύριος Δέδες. Για να μη λυσμονούμε τη διαδικασία. Στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, έθεσα θέμα να συζητηθεί το Master Plan του λιμανιού της Καλαμάτας και μάλιστα σας ενημέρωσα ότι επειδή η περίοδος διαβούλευσης έχει λήξει και είμαστε εκπρόθεσμοι, να ενημερώσετε την αποκεντρωμένη διοίκηση ώστε να να μείνουν τη νομοδότησή μας. Συμφωνήσατε λοιπόν κι εσείς και η Παράταξη της Πλειοψηφίας και όλο το Συμβούλιο, ότι στο επόμενο, δηλαδή σήμερα, θα συζητήσουμε το Master Plan της Καλαμάτας και μάλιστα ότι θα κάνετε παρέμβαση στο γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης να αναμείνει τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τελειώσαμε εδώ. Θεωρούμε λοιπόν δεδομένο, όχι σήμερα, από το προηγούμενο Περιφερειακό Συμβουλείο με ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και συμφωνία, ότι σήμερα θα συζητηθεί το Master Plan του λιμανιού της Καλαμάτας. Αυτό που ζητάμε είναι να προταχθεί, το αν θα συζητηθεί, όχι δεν μπαίνει σε συζήτηση, το αποφασίσαμε την προηγούμενη φορά. Σήμερα αποφασίζουμε λοιπόν το αν θα προταχθεί. Επ' αυτού παρακαλώ κύριε Πρόεδρε να κρατήσετε τη διαδικασία. Ωραία. Μισόλουτο. Ο κύριος Περιφερειακής θα έχει συζητήσει το λόγο. Παρεμβαίνω και να μην συνεχιστεί η άγωνη συζήτηση. Λέγοντά σας ότι τα του Master Plan τα είχα συγκεκριθεί ο ίδιος λιμαρχός Καλαμάτας με την προηγούμενη κυβέρνηση, με δύο υπουργούς. Προωθήθηκε η σχετική διαδικασία. Στήχησε υπέρ της 600.000 ευρώ, επαναλαμβάνω, με την προηγούμενη κυβέρνηση. Σωστά είναι αυτά που λέει ο πρόεδρος, ότι όταν θέλουμε να έρθει ένα θέμα ότι πρέπει να υπάρχουν και εισηγήσεις σχετικές. Αλλά επειδή το γνωρίζω εγώ το θέμα, επειδή εγώ το ξεκίνησα ως δήμαρχος και υπάρχουν και αποφάσεις σχετικές του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοτικής Αρχής και μάλιστα επαναλαμβανόμενες και ίδιες, κύριε Πρόεδρε, ας γίνει μια υποχώρηση, δίκιο έχετε, ας πρωταχτεί ως θέμα και σας συζητήσουμε. Δεν έχετε το λόγο, κύριε Νικολάκο, τώρα. Δεν έχετε το λόγο, κύριε Νικολάκο, σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Είμαι και κάμια δεκαετία άλλα θέματα για τη μεσοινία. Υπάρχει δικός λόγος να τα συζητήσουμε. Και το σπαλίδιό της Υπουργίας θα σας καλήσει τώρα. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, καλή υπομονή. Ωραία, μπαίνουμε στη διαδικασία. Κύριε Νικολάκο, συγγνώμη. Στο mail, το οποίο εστάλλει από τον κύριο Στρατήγη, στο 20... Εντάξει, λοιπόν. Ξεκινάει η συζήτηση, λοιπόν, κύριε Νικολάκο. Για συγκεντρωθείτε λίγο. Για συγκεντρωθείτε λίγο. Σας παρακαλώ. Λοιπόν, δεν μιλάτε. Δεν μιλάτε. Δεν μιλάτε, κυρία Νικολάκου. Κύριε Σκατζέ. Λοιπόν. Ξεκινάμε. Κύριε Σκατζέ, σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Να μπούμε στη συζήτηση του θέματος 20, λοιπόν. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Βεβαίως. Βεβαίως. Βεβαίως. Λοιπόν, μη μιλάτε, σας παρακαλώ. Περιβαλλοντικός έχει το λόγο. Σας παρακαλώ. Ζητώ συγγνώμη γιατί είχα μια πολύ σοβαρή τηλεφωνική απασχόληση πριν από λίγο. Και η μολοκέφαλα έχεις απολύτως δίκιο. Δεν ξέρω αν έχετε τύχει μέσα σε αγγουρώνα ή έχετε περάσει βράδυ για να ακούτε ότι γίνεται εκεί. Έχουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα ως χώρα. Πράγματι, ο έλεγχος δεν ανήκει σε εμάς, στην περιφέρεια. Δεν ανήκει στους γιοφόνους μας. Δεν ανήκει στις υπηρεσίες μας. Έχω κοβεδιάσει με τον κ. Αστασόπολο το θέμα και είπαμε να μας κάνει ένα επίσημο έγγραφο η αρμόδια κρατική υπηρεσία για να δούμε πώς θα συμπαρασταθούμε. Όμως πρέπει να ξέρετε ότι η περιφέρεια ήδη βρίσκεται σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο, ήδη λειτουργεί γεωργική σχολή που έχει και αυτό ως κύριο αντικείμενο, δηλαδή να μάθουν οι αγρότες μας τον τρόπο χρήσης και των φυτοβαρμάκων και των λιπασμάτων, ήδη με εισήγηση του ελγό Δήμητρα αυτό το άδειο στα φυλλιατρά που στήχισε πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για η ΕΚ, για η ΕΚ Γεωργίας, δημόσιο ΕΚ στα φυλλιατρά όπου θα έχει και αυτό το αντικείμενο και τα κέντρα διαβίου μάθησης όπου επήκεται και η σχετική αδειοδότηση θα έχουν βασική κατεύθυνση ζητήματα γεωργίας και ακτινοτροφίας και μεταξύ των άλλων τον τρόπο λίπαρσης και τον τρόπο χρησιμοποίησης των φυτοφαρμάκων δηλαδή από την πλευρά της περιφέρειας παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε από το νόμο αρμοδιότητα και ζητήσαμε εγγράφως να μας ζητηθεί να βοηθιά και επιπλέον με αυτές τις δομές τις οποίες κάνουμε θα βοηθήσουμε μία κατάσταση κ. Πουλοκέφαλε που είναι πράγματι σοβαρή τα στοιχεία τα οποία έχουμε και από την περιοχή της ΕΚ και από την περιοχή της δικής σας τη Νότια Παιδαινία αλλά και τη Μεσσινία ιδιαίτερα περιοχές Μεσσίνης και Ασπροχώματος συνοικωρούν με την αγώρευσή σας όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέμα. Ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη γιατί... Κύριε Πριφεράχη για το θέμα 20 για την γνωμοδότηση να μιλήσετε εσείς. Για τον Μουμαστερ Μπλάνε. Αν με καλέσετε γιατί είναι μια ιστορία αρκετά παλιά που ακολουθεί κάτι άλλο να σας δώσω μία ενημέρωση ευχαριστώ να σας τη δώσω και να σας πω ότι δεν υπάρχει κακός έρχεται ο θέμα ημερής ιδιάταξης. Εγώ δεν έχω ακούσει αντίρρηση από κανέναν όσον αφορά αυτά τα οποία λέγονται ή αυτά τα οποία δημιουργούνται. Μα υπέρεχε! Οριστε. Με λέγεται το κολεμό ότι τόσο με γίνει το κολεμό. Λοιπόν. Λοιπόν ο κ. Ψωκαλάς. Λοιπόν ο κ. Ψωκαλάς. Κυρία Νικολάκου. Στήχιο δισεβασμό ήθελα. Κυρία Νικολάκου. Πρόεδρε είμαι. Καλησπέρα σε όλους. Το συγκεκριμένο θέμα αφορά την μελέτη του περιβαλλοντικού νεοπιτώσεου για τον Μάστο Δάνης Καλαμάτας. Μια πάρα πολύ σημαντική παρέμβαση για την Καλαμάτα και την Μεσινιά αλλά και γενικότερα για την περιφέρα του Ελλογονήσου. Σύμφωνα λοιπόν με την εισήγηση της υπηρεσίας. Κυρία Νικολάκου σας παρακαλώ που λέω όταν μιλάω... Στένα χώρις. Στένα χωριέμαι ιδιαίτερα που υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν να καπηλευτούν ένα ζήτημα για να τραβήξουν τα βλέμματα. Στένα χωριέμαι ιδιαίτερα και από εσάς κυρία Νικολάκου που είστε και με σύμφωνο. Είστε εδώ μισή ώρα και παριστάνεται κάτι. Τι παριστάνεται δηλαδή. Μισή ώρα τώρα παριστάνεται κάτι. Δημιουργείται τι. Δημιουργείται σε τι ωφελή. Σε τι ωφελή ακριβώς. Πείτε μου τι ωφελή. Προχωρήστε. Σταμάτα λοιπόν. Τι πράγματα είναι αυτά σας παρακαλώ. Εσείς πυροδοτείτε όλο αυτό το κλίμα. Εσείς. Έχει γίνει αρκετή συζήτηση λοιπόν για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι ένα θέμα το οποίο ξεκινά πριν από πάνω από 10 χρόνια. Με διαβουλεύσεις, αποφάσεις οργάνων και λοιπά. Με θετικές υγείας και θετικές αποφάσεις. Αφορά λοιπόν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιτώσεων για ένα σχέδιο αναβάθμισης στην λειτουργικότητα και στη λειτουργία του λιμανιού Σκαλαμάτα. Ουσιαστικά το Master Plan αφορά μια μελέτη για την βελτίωση της λειτουργικότητας στον προσύναιμο και την υπήρνευμο μόλο του λιμανιού. Τις ανακατασκευές σε κάποια τμήματα. Κατασκευή κρυπηδομάτων σε διάφορα σημεία. Την αναβάθμιση, την επέκταση και τον εξορρισμό των κτηριακών υποδομών στον ευρύτερο ελειμμένα. Την διαμόρφωση του ιστορικού δικτύου και των θέσεων των σταθμεύσεων. Την διαμόρφωση του περιβάλλοντας χώρους σε επιλεγμένες θέσεις. Καθώς επίσης και κάποια τεχνικά έργα. Είχαν γίνει κάποιες παρεμβάσεις στο παρελθόν κατά τη διαδικασία της σύνταξης της μελέτης. Με τα λεπτά του 2020 σε θέματα αποφορούς αντιδόμημης στην περιοχή. Τα οποία συμπεριληφθήκαν στην μελέτη. Η εισήγηση της υπηρεσίας είναι θετική με κάποιες υψημάνσεις, τυπικές επισημάνσεις γενικότερα. Έχουν εσταλεί διάφορες νομοδοτήσεις. Αποφορήσει λόγους και αποσυλλογικά όργανα. Νομίζω ότι το θέμα έχει ανατηθεί προφανώς η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την έχετε όλοι λάβει γνώση. Συνεπώς ας σταθούμε στο θέμα να το αποθετήσουμε και να ερωτήσουμε. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κ. Θατούλης. Κυρίες και κύριοι, πριν λίγο είδαμε ακριβώς αυτό που τόσο πολύ με έντονο τρόπο συνεχώς σημειώνουμε. Ούτε καν γνώριζαν ποιο θέμα είναι προς συζήτηση. Και μάλιστα ο κύριος Πρόεδρος… Εντάξει, εντάξει, Κύριε Τσούκα, αφήστε. Αφήστε, αφήστε, αφήστε, μη διακόπτετε, μη διακόπτετε. Μη διακόπτετε. Μη διακόπτετε. Κύριε Νικολάκου, σας παρακαλώ επιτέλους, τι έχετε πάθει σήμερα. Τι έχετε πάθει σήμερα. Όχι, ο κύριος… κανένας δεν μπορεί να διακόπτει, κανέναν ομιλητή. Κανένας δεν μπορεί να διακόπτει, κανέναν ομιλητή. Σας παρακαλώ, κύριε Τσουκαλά. Σας παρακαλώ, κύριε Τσουκαλά. Συνεχίστε, κύριε Τατούλη. Κύριε Σκατζέ, σας παρακαλώ. Κύριε Σκατζέ, σας παρακαλώ. Κύριε Τατούλη, συνεχίστε παρακαλώ στην εισηγή σας. Ό,τι και να κάνετε, δεν μπορείτε να διαλύσετε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Τουλάχιστον… Σας παρακαλώ. Κύριοι, δεν βοηθάτε με αυτόν τον τρόπο. Πέντε λεπτά διάλειμμα. Σας παρακαλώ, κύριε Τατούλη. Σας παρακαλώ, κύριε Τατούλη. Σας παρακαλώ, κύριε Τατούλη. Σας παρακαλώ, κύριε Τατούλη. Σας παρακαλώ, κύριε Τατούλη. Σας παρακαλώ, κύριε Τατούλη. Σας παρακαλώ, κύριε Τατούλη. Σας παρακαλώ, κύριε Τατούλη. Σας παρακαλώ, κύριε Τατούλη. Σας παρακαλώ, κύριε Τατούλη. Σας παρακαλώ, κύριε Τατούλη. Σας παρακαλώ, κύριε Τατούλη. Σας παρακαλώ, κύριε Τατούλη. Σας παρακαλώ, κύριε Τατούλη. Σας παρακαλώ, κύριε Τατούλη. Σας παρακαλώ, κύριε Τατούλη. Σας παρακαλώ, κύριε Τατούλη. Κυρίες και κύριοι σύμβουλοι, πριν λίγο ζήσαμε στιγμές εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Η Περιφερειακή Αρχή δεν γνώριζε καν το θέμα. Κάποιοι κρατούσαν την εισήγηση για τον εαυτό τους, κυρίως βέβαια, γιατί πλέον είμαι πεπισμένος ότι και η καθυστέρηση, οι λήξεις της προθεσμίας που έπρεπε το Περιφερειακό Συμβούλιο να υποβάλει τη γνωμοδότησή του, όλα αυτά στήθηκαν προκειμένου η αποκεντρωμένη διοίκηση να προχωρήσει γρήγορα στην αποφασή της, χωρίς τη γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Και μάλιστα θα ήθελα επίσης να πω ότι συζητάμε την περιβατολογική μελέτη ενός Master Plan του μεγαλύτερου λιμανιού της Νότιας Ευρώπης, του μεγαλύτερου χερσαίου λιμανιού της Νότιας Ευρώπης και το λιμάνι της δεύτερης πόλης στην Πελοπόννησο μετά την Πάτρα, που σημαίνει ότι το Master Plan θα έπρεπε να έχει ιδέες, όχι για το πώς θα διαχειριστεί το σήμερα στο λιμάνι της Καλαμάτας, αλλά κυρίως το πώς θα δούμε το μέλλον και πώς θα θέσουμε το λιμάνι στο μέλλον της πόλης. Γιατί το λιμάνι ήταν ο αυστηρός τροφοδότης όλες αυτές τις δεκαετίες της ανάπτυξης και της εξέλιξης της Καλαμάτας. Έχει λοιπόν ιδιαίτερο συμφέρον και ενδιαφέρον η περιφερειακή αρχή, το περιφερειακό συμβούλιο, να δει με μεγάλο ενδιαφέρο και με μεγάλη προσοχή τι εμπεριέχεται στην περιβατολογική μελέτη που έρχεται προς έγκριση. Και βέβαια το σημαντικότερο έλλειμμα είναι ότι εδώ δεν έχει προσκληθεί η μελετητική ομάδα με την οποία θα μπορούσαμε να ζητήσουμε εξηγήσεις για διάφορα θέματα που απασχολούν την περιβατολογική μελέτη. Ξέρετε το σημαντικό πρόβλημα σε μια περιβατολογική μελέτη ενός μεγάλου λιμανιού δεν είναι απλώς και μόνο οι χρήσεις έτσι όπως θέλεις να τις προσδιορίζεις και σύμφωνα με κάποιες υποδείξεις, αλλά είναι η ικανότητα της χωροθέτησης του λιμανιού και των υπηρεσιών του σε έναν ενιαίο χώρο σε μια ενιαία παραγωγική δομή. Και δεν μπορώ ποτέ να καταλάβω γιατί έχουμε διαπλάτηση του προσύναιμου μόλου σε μια αντίληψη η οποία θέλει τον προσύναιμο μόλο για την εγκατάσταση των εμπορευμάτων από τα εμπορικά πλοία. Και από την άλλη πλευρά η σημερινή δημοτική αρχή θέλει να δώσει έναν χαρακτήρα ενός τουριστικού λιμανιού μάλλον και μιας σημαντικής τουριστικής εκδοχής του λιμανιού. Φαντάζεστε να έρχονται τα τουριστικά πλοία, να έρχονται οι κρουαζιέρα και να εναποθέτει τους πολίτες της οι οποίοι πληρώνουν για όλη αυτή την ιστορία μεταξύ των εμπορευμάτων. Για ποια λοιπόν ανάπτυξη μπορούμε να μιλάμε. Ένα σημαντικό δεύτερο θέμα είναι το θέμα πώς μπορεί να θέλουμε να εποφεληθούμε από την κρουαζιέρα όταν δεν υπάρχει καμία μα καμία λογική για κάποιο σίγουρα κάποιο τέρμιναλ το οποίο θα μπορεί ουσιαστικά να δίνει και να παρέχει υπηρεσίες προκειμένου οι επισκέπτες πολίτες να μπορούν να διαχέονται σε όλη την περιοχή του Δήμου Καλαμάτας αλλά και σε όλη την υπόλοιπη Μασινία. Συντομεύεται κύριε Νατολή. Μη μου λέτε εμένα συντομεύετε. Βεβαίως και θα σας το πω κύριε Νατολή. Μη μου λέτε συντομεύετε. Όχι βεβαίως και θα το πω. Έλειξε ο χρόνος, δεν σας ενόχλησε κανένας και κάνω αυτό το οποίο ακριβώς προβλέπετε από κάθε κοντά μου. Τι σας ενόχλησε. Μη μου λέτε συντομεύετε. Όχι πείτε μου τι σας ενόχλησε. Με ενόχλησε όλη η στάση σας και όλη η ανεπάρκειά σας να χειριστείτε ένα σημαντικό θέμα. Κακώς κύριε Νατολή και σταματήστε παρακαλώ. Και όλη η δική σας η στάση η οποία κάποτε θα την βλέπετε και θα ντρέπεστε. Κύριε Νατολή πρέπει να καταλάβετε ότι όλοι εδώ είμαστε μέλη ενός περιφερειακού συμβουλίου. Πρέπει να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και όλοι μαζί τον κανονισμό και τον χρόνο. Έχετε πέντε λεπτά ως επικεφαλής παρατάξεως για την πρώτη τοποθέτησή σας. Σας δόθηκαν τα πέντε και με το παραπάνω. Αυτό που είπαμε είναι να συντομεύετε. Κακώς ενοχληθήκατε. Έχετε τριάντα δευτερόλεπτα για να ολοκληρώσετε. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Αλλά θέλω να καταλάβετε ένα πράγμα. Να κόψετε αυτή την έπαρση που σας διακρίνει. Εγώ έπαρση. Όταν λέτε ότι εμένα δεν μπορεί κανένας να μου πει συντομεύετε, εγώ έχω έπαρση. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Να σταματήστε αυτή την έπαρση. Πριν λίγο συλληφθήκατε να λέτε ψέματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Είστε πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αν καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό το πράγμα, θα έπρεπε ασφαλώς να κοκκινίζετε αυτή τη στιγμή. Γιατί σας συνέλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο να λέτε ψέματα. Και μάλιστα να λέτε ψέματα κατόπιν εντολής. Για να μη συζητηθεί το θέμα σήμερα. Προκειμένου να έχετε άπλετο χρόνο. Σας ευχαριστώ. Για να αποκαλέστε την υλοποίηση της μεθόδευσης. Σας ευχαριστώ πολύ. Καταλειώνοντας λέω ότι πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε εδώ και την μελετητική ομάδα του Master Plan για να δοθούν περισσότερες εξηγήσεις. Γιατί το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είναι ένα όργανο το οποίο ουσιαστικά δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει και ιδέες και υπηρεσίες. Προτείνεται δηλαδή την αναβολή του θέματος μέχρις ότου κληθεί η μελετητική ομάδα. Κυρίως Δέδες. Να ξεκινήσω με το σημείο που τελείωσε ο κ. Στατούλης. Κύριε Πρόεδρε παρατηρούμε αρκετό καιρό τώρα ότι σε κρίσιμα ζητήματα που έρχονται στο Περιφερειακό Συμβούλιο και εσείς ως Πρόεδρος αλλά και η Περιφερειακή Ιγεσία επιλέγουν τη λύση του να μην είναι οι μελετητές παρόντες. Και μιλάμε για κρίσιμες μελέτες, σημαντικές μελέτες όπως σήμερα, που για παράδειγμα αν συζητήσουμε και μπούμε σε ιδέες των στρατηγικών μελετών μετά ή του Master Plan που συζητάμε τώρα ή της μελέτης περιοδολογικών ελλειπτώσεων για το κόρητος ισμός, η απουσία των μελετών δημιουργεί δυσχέρεια στο να κατανοήσει, να διελευκάνει, να αναλύσει, να συζητήσει στο Περιφερειακό Συμβούλιο σε ουσιαστικά θέματα. Είναι λάθος ταχτική και σας παρακαλώ να την ανακαλέσετε. Εμείς θέλαμε και θέλουμε οι μελετητές, οι ομάδες που συνέταξε οι μελέτες, τουλάχιστον στις μεγάλες περιοδολογικές επιτώσεις, στα σημαντικά θέματα να είναι παρόντες. Σήμερα το Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είναι καταπληροψηφία χωροτάχτες, πολεοδόμοι και λιμενολόγοι. Θέλουν απαντήσεις σε σχέση με τη φιλοσοφία, με την ανάλυση, με τα δεδομένα που χρησιμοποίησαν οι μελετητές για να καταλήξουν αυτό το σχεδιασμό. Και είναι πολύ σημαντικό αυτό, γιατί αυτό είναι το Master Plan. Το Master Plan είναι ένα σχέδιο που υπακούοντας στο πλαίσιο ανάπτυξης ευρύτερης περιοχής, έρχεται να αποτυπώσει μια συγκεκριμένη αναπτυξιακή κατεύθυνση για το λιμάνι της πόλης. Εδώ φαίνεται όμως ότι υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα. Οι χρήσεις που προτείνονται στον Προλημένα έρχονται σε αντίθεση με τις ρυθμίσεις που έχουν προεγηθεί από το Γενικό Πολυοδομικό Σχέδιο της περιοχής. Και αυτή αντίφαση δεν μπορεί να λυθεί. Το Γενικό Πολυοδομικό Σχέδιο τι κάνει? Αποτυπώνει, νομμοποιεί, προσανατολίζει στους ποιες παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν για να αναπτυχθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μια περιοχή. Το Master Plan για το λιμάνι είναι μια εξειδίκευση στο συγκεκριμένο χώρο στο λιμάνι δηλαδή του Γενικού Πολυοδομικού Σχεδίου. Δεν μπορεί αυτά τα δύο να είναι συγκρόμενα. Εμείς θεωρούμε λοιπόν ότι με τις προτάσεις, με τις προβλέψεις που έχει το Master Plan για το λιμάνι της Καλαμάτας, υπάρχει μια ευθεία αντίθεση ανάμεσα στις προβλέψεις του Γενικού Πολυοδομικού Σχεδίου και αυτές τις κατευθύσεις που δίνει το Master Plan. Δεύτερον, υπάρχουν ογκώδεις χερσαίες παρεμβάσεις με κατασκευή ογκωδών χτιρίων. Κάποιος σπουδαίος άνθρωπος για τη Μεσαινία τα χαρακτήρησε μεγάρα σε μια παραλία που σήμερα είναι προσβάσιμη από τους πολίτες και ο προσανατολισμός της είναι να είναι ένας χώρος ήπιας τουριστικής ανάπτυξης και χώρος πρασίνου. Δεν νομίζω ότι μπορεί να θυσιαστεί αυτό για να δημιουργήσουμε ογκώδη και μεγάλης κάλυψης χτιριακά συγκροτήματα. Το Master Plan θέλει ανακατασκευή και επανατοποθέτηση σε σχέση με αυτά. Η συζήτηση που έχει ανοίξει στη Μεσαικρυγαλαμάτα θεωρώ ότι εμπεριέχει πολλά θετικά χαρακτηριστικά και είναι στην κατεύθυνση ουσιαστικών λύσεων για το μέλλον της ανάπτυξης περιοχής. Κατά τη γνώμη μας δεν μπορεί αυτές οι προβλέψεις που υπάρχουν για τον προλυμμένα να αποτελούν την κεντρική κατεύθυνση για το πώς αναπτύσσεται το λιμάνι της Καλαμάτας στις επόμενες δεκαετίες. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ και εγώ. Ο κ. Μπουντρούκας δεν είναι εδώ, ο κ. Γόντικας. Αγαπητοί συναδελφοί, κύριε Τσουκαλά, έχεις δει και διαχρονικά τώρα... Εντάξει, στην Καλαμάτα δεν άλλαξαν οι δημοτικές αρχές, ήταν υποτοκυριανικά οι προηγούμενες, όμως διαχρονικά και οι κυβερνήσεις βάζανε πλάτη για να φτάσουμε σ' εδώ που φτάσαμε, γιατί ξεκινήσαμε δηλα-δηλα τα πράγματα, ότι τάχατες πάμε κάποιες μικρές δουλειές να κάνουμε και τώρα έχει έρθει το θεριό στην Καλαμάτα. Και είχαμε λοιπόν τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, τις κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ που βάλανε πλάτη. Διάβασα πολύ προσεχτικά τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, ρώταγε ο κ. Κοσμόπουλος από πού, από πού, από πού, και εγώ λέω από τον Μαξίμου σίγουρα, άσχετα ποιος κατοικούσε μέσα, ο Τσίπρας, ο Σαμαράσιος, ο Μητσοτάκης, αλλά και από άλλα παραπάνω συμφέροντα που καθορίζουν αυτά, ερχόντουσαν αυτές οι αλλαγές που ψαχνόταν ο κ. Κοσμόπουλος από πού. Η συζήτηση λοιπόν για το μάστερ πλάτ του νημανιού στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και εδώ θα ήταν χρήσιμη αν την παρακολουθούσε ο λαός και με ανοιχτά μάτια και αυτιά έβγαζε συμπεράσματα, πολιτικά συμπεράσματα, γιατί πρόκειται για μια χαρακτηριστική συζήτηση που δείχνει σε τι τροχιά κινούνται οι πολιτικές δυνάμεις αλλά και η παρατάξη τους και εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Περφυριακό Συμβούλιο και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τα τσιμεντώσατε όλα, γήθιο, ναύπλιο, μαρίνες, αλλιευτικά και δεν αφήκατε και τίποτα στην Πελοπόννησο γύρω από αυτή την τομέα, θα πω. Πρόκειται για ένα μάστερ πλάν γνωστό λοιπόν από το 12 και το 18 που αποτελεί πρόκληση για τη προβλέπη μεταξύ αλλων τεράστιων έργα εκβάνθυνσης, τσιμεντοποιήσει για να δένουν δύο κρεαζερόπλια, 25 ΜΓΙΟΤ, όχι μικρά τώρα, θέλουμε τέτοιους μεγάλους. Πώς τον λένε εκείνο το Ρώσσο που έγινε πάμπλουτος μετά τις ανατροπές, υδροπλάνα μέχρι περίπου τα όρια του λιμανιού στο σημερινό μόλο. Οι μικρές βάρκες θα κλειωχθούν προς τα ανατολικά μαζί με τα ψαροκάικα και βέβαια θα εκτιναχθούν τα τέληστα της θεωρητά επίπεδα. Στο χώρο ανατελικά του ΝΟΚ προβλέπεται τσιμεντοποίηση για τον περιβάλλοντο χώρο και δύο κτίρια για τους νευθαθλητικούς ομίλους συνολικής έκτασης 1.500 τετραγωνικών μέτρων. Είναι ή δεν είναι τσιμεντοποίηση αυτά. Αυτή η συζήτηση γίνεται την ώρα που ο λαός υποφέρει από την πανδημία και την ακρίβεια που με το πρώτο χιόνι αποκλείεται η αττική οδός που η ανεργία χτυπάει ξανά ρεκόρ. Όλα αυτά τα έργα σε ένα δήμο που πλημμύρισε το 2016 και δεν έχει γίνει ένα αντιπλημμυρικό έργο έξι χρόνια μετά, ακόμα να γίνουν τα έργα δίπλα από το Μωρέα που κάη και το 2007 και ένα αντιδιαβροτικό έργο στον Τάιγετο δεν έχει γίνει που γνώρισε τις συνέπειες του σεισμού το 1986 και ακόμα δεν έχει γίνει δευτεροβάθμιον σέλεγος στα σχολιά της Καλαμάτας και εσείς για τα Master Plan του λιμανιού νοιάζωσαστε. Σε ένα δήμο που το μεγαλύτερο συγκρότημα, να μην λέω περισσότερα, σκεφτείτε μιλάτε τώρα για 40 εκατομμύρια που θα είναι πολύ περισσότερα σε μια πορεία σκεφτείτε αν αυτά τα λεφτά πήγαιναν για τις πραγματικές ανάγκες του λαού τι όφλος θα είχε η πόλη και όχι μερικοί καρχαρίες. Χρειάζεται να αναρωτιθούν λοιπόν οι εργαζόμενοι που πάνε αυτά τα λεφτά. Φτιάχνετε τις υποδομές για την καπιταλιστική ανάπτυξη να πάρει ακόμα μεγαλύτερες ρυθμούς και το πάτε με το σδίτ που μας έλεγε η προηγούμενη περιβερειακή αρχή ότι είναι πρωτοπόρα και δεν έχουν προχωρήσει στην Ελλάδα και εσείς δεν λέτε ότι αυτό, δεν το λέτε καν, το κρύβετε. Θέλετε λοιπόν στη Μεγάλη Πολιεθνική Εταιρεία που θα πάρει τη δουλειά και για το λιμάνι της Καλαμάτας αλλά και για τα υδατοδρόμια και τα λοιπά που θα βάλει ένα 8%-10% των συνολικών κεφαλαίων και τα υπόλοιπα θα τα πάρει είτε από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε από δάνεια που καταλαβαίνουμε όλοι τι φταίνε να κάνετε αυτό το έργο. Σ' όλα τα παραπάνω συμφωνείται όλοι. Τώρα γιατί διαφωνείτε εδώ για τα διαδικαστικά, για το ύφος, για το στυλ, για το πώς και το οποίον και στο διατάφταγε το χοντρό ζήτημα που λέγεται καπιταλιστική ανάπτυξη του τουρισμού. Πίνετε όλοι νερό, είναι υποκριτικές λοιπόν αυτές οι διαφωνίες σας. Εμείς σας λέμε ότι αυτά τα τεράστια ποσά που δόθηκαν κατά τα προηγούμενα χρονιά εν ώρα σε καιρό πανδημίας, 20 εκατομμύρια για το λιμάνι του Γηθίου για να πιάνουν κρουαζερόπλια. Έντε τειράτε τα κρουαζερόπλια τώρα και πέστε μας τι θα γίνει με τα προβλήματα άρντρευσης και νερό που έχει ανάγκη δακωνία. Τελειώνω κύριε Πρόεδρε. Άρα λοιπόν ρίξατε και ρίχνετε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την καπιταλιστική ανάπτυξη του τουρισμού στην Πελοπόννησο και για τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες του λαού δεν δίνατε δεκάρα. Εμείς γι' αυτό το λόγο, για το που το πάτε για το σδίτι που φέρνετε και στην Καλαμάτα και στο Νάφτλιο και όλα αυτά καταψηφίζουμε την ΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ του κυρίου Άδων Γεωργιάδη γιατί αν δεν υπήρχε αριστερά στο δήμο της Καλαμάτας όταν πέρασε το Γενικό Πολοδομικό Σχέδιο και η Καλαμάτα είναι και σήμερα πρότυπη πόλη θα είχαν τσιμεντωθεί όλα όταν έγινε η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου και είχα την τύχη και την τιμή να προασπίσω τη σωματική ακαιρεότητα αείμνης των προσωπικοτήτων της εποχής εκείνης όπως του Ντίνου του Μακρόπλου, της Σοφίας της Φίλντιση, του Θόδωρου του Σινάνη που πέθανε χθες. Τα λέω αυτά διότι το συγκεκριμένο Master Plan θέλει να αλλάξει αντισυνταγματικά. Προσέχτεσαι, κύριοι συνάδελφοι, εδώ έρχεται ένα θέμα, ένα Master Plan το οποίο παραβιάζει το σύνταγμα της πόλης, που είναι το Γενικό Πολοδομικό Σχέδιο. Τι λέει το Γενικό Πολοδομικό Σχέδιο? Στη περιοχή εκείνη είναι ζώνη πρασίνου, δεύτερον δεν έχει οικοδομικά τετράγωνα. Συνεπώς απαγορεύεται οποιαδήποτε δόμιση. Πρέπει να μείνει όσοι έχει. Έρχεται λοιπόν το Master Plan τώρα, μια εμμονή σε καταστροφικές λύσεις από το 2012 όταν με την ιδιότητα του Βουλευτή είχα πάει στο Γενικό Γραμματή Αλημένων και Αλημενικής Πολιτικής τον κ. Μουτζούρη και του είχα θέσει το ζήτημα ότι δεν πρέπει να γίνει καμία παρέμβαση γιατί παραβιάζεται ο καταστατικός χάρτης της πόλης. Ο κ. Μουτζούρης είχε απαντήσει ότι μόνο ελαφρές ναυταθλητικές εγκαταστάσεις. Και σήμερα ερχόμαστε, επιμένοντας όλα αυτά τα χρόνια, κ. Περιφερειάρχης ως Δήμαρχος, να τσιμεντώσουμε το χώρο του πρασίνου. Γι' αυτό μέσα σε δέκα μέρες μαζεύτηκαν τέσσερις χιλιάδες υπογραφές, ξεσηκώθηκε ο κόσμος στην Καλαμάτα. Γι' αυτό είναι οι πρόσωποι των φορέων που δεν έχετε δώσει κ. Πρόεδρο και οφείλατε να είχατε δώσει πρώτα το λόγο από εμάς αλλά τέλος πάντων ελπίζω και πρέπει να δοθεί τώρα για να απαντήσουν. Και το ότι σας το λέω αυτά δεν σας τα λέω εγώ. Αυτά κυρίες Τσουκαλάκια και κυρίες συνάδελφοι, τα λέει και η υπηρεσία. Η υπηρεσία με πολύ σαφή τρόπο για τους παρικούντες στην Ιερουσαλήμ λέει συγκεκριμένα προσέχτε τι θα ψηφίσετε. Το έργο ή η δραστηριότητα δεν θα πρέπει να έρχεται σε αντίθεση με τυχόν ειδικούς περιορισμούς που έχουν θεθεί στην περιοχή εγκατάστηση με δικές διατάξεις που ενδεχομένως θέτουν όρους ή περιορισμούς ως προς την κατασκευή και τη λειτουργία του. Δηλαδή τι μας λέει η υπηρεσία. Τι μας λέει η υπηρεσία. Ότι γρομματοθετικά έφωσαν δεν έρχεται. Έρχεται όμως. Ξαναλέω έρχεται. Είναι χώρος πρασίνου. Είναι χώρος χωρίς. Και τι έρχεται και κάνει το Master Plan. Λέει θα φτιάξω δυο κτίρια 1500 μέτρα. Θα γκρεμίσω πιο πέρα ένα άλλο κτίριο το οποίο υπάρχει γιατί θα τον γκρεμίσουν αυτός ο Θεός και η ψυχή τους. Λοιπόν ελπίζω να μας εξηγήσει ο κύριος Περιφερειάρχης γιατί αυτούνου είναι το Master Plan. Αυτό με κατευθύνσου έχει δοθεί. Θα τσιμεντώσουμε και θα επιχωματώσουμε το παράλειο μέτωπο. 20 στρέματα κυβόλιθους και πλάκες. Θα χαλάσουμε την παραλία. Θα αντικαταστήσουμε λοιπόν την αμμουδιά και όλα αυτά τα απαράδεκτα πράγματα τα οποία πρέπει να γίνουν. Γι' αυτό σήμερα δεν υπάρχει δεύτερη γνώμη. Δεν πρέπει να υπάρχει δεύτερη γνώμη. Μία είναι η γνώμη. Αν θέλετε που λέτε είστε με το νόμο, με το Σύνταγμα, με την ομοιότητα. Έτσι δεν μας λέτε, έτσι δεν μας λέει ο κύριος Περιφερειάρχης ότι είναι με την ομοιότητα, με το νόμο. Σήμερα λοιπόν είμαστε, όποιος ψηφίσει υπέρ αυτού του Master Plan, όποιος γνωμοδοτήσει θετικά, ψηφίζει ενάντια στο Σύνταγμα της Πόλης της Καλαμάτας. Ψηφίζει ενάντια στους νόμους. Για το Γενικό Πολοδομικό Σχέδιο έχει γίνει με προεδρικό διάταγμα. Αυτό ψηφίζει. Δεν έχει μαμού σου του θα το αλλάξω λιγάκι θα το κάνω, άμα θέλετε να το αλλάξετε να φέρετε ένα άλλο. Αυτό που περιλαμβάνει αυτά τα απαράδεκτα σε ένα χώρο, ο οποίος δεν επιτρέπεται να παρέμβεις, γι' αυτό αναγκάστηκε και ο κ. Μπένος ως Πρόεδρος και βγήκε και είπε αυτά που είπε. Γιατί αυτός ήταν δήμαρχος μαζί με την Αριστερά τότε, τσίσω με την Αριστερά όταν έγινε η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στην Καλαμάτα. Για να τσιμεντωθεί η Καλαμάτα και να μην μείνει ελεύθερος χώρος. Και σήμερα είναι πρότυπο. Αλλά αυτό το πρότυπο θέλετε να το καταστρέψετε. Θέλετε να το καταστρέψετε στον εγγυαλό χτίσμα 1500 μέτρα. Υπάρχει Θεός για σας. Όχι δεν υπάρχει Θεός. Κύριε Πετράκο, στη δευτερολογία σας τα υπολίπε. Ναι. Ευχαριστώ πολύ ο κ. Τζεπεντζής. Η κυρία Λιμπεροπούλου. Λοιπόν, σας ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρα. Θα προσπαθήσω να είμαι σύντομη. Θα ξεκινήσω λέγοντά σας και ενημερώντας σε όλους για κάτι που ίσως το ξέρετε. Ότι ο πρωλιμένος πρόεδρος του Αγίου Βαρθολομαίου, που αφορά την κύρωση της Σύμβασης Φλωρεντίας για την προστασία του τοπίου, και επίσης προστατεύεται από το άρθρο 24 του Συντάγματος και από τον άρθρο 16, 50 του 86. Βαρθολομαίου Βαρθολομαίου Βαρθολομαίου και από τον άρθρο 24 του Συντάγματος. Βαρθολομαίου Βαρθολομαίου Βαρθολομαίου και από τον άρθρο 16, 50 του 86. Απλά και κατανοητά. Ο πρωλιμένος προστατεύεται με συγκεκριμένους νόμους. Να πούμε δύο πραγματάκια για το λιμάνι. Το λιμάνι της Καλαμάτας, κυρίες και κύριοι συναδελφοί, αναφέρεται ως λιμάνι εθνικής σημασίας. Και αυτό αναφέρεται στον περιφερειακό σχεδιασμό της περιφέρειας. Κανένας, λοιπόν, δεν μπορεί να το εντάξει ως τουριστικό λιμένα. Αν το θέλουμε τουριστικό λιμένα, τότε γιατί στον περιφερειακό σχεδιασμό εσείς το εντάξατε ως λιμάνι εθνικής σημασίας. Και αν το αποδεχτούμε αυτό, μπορείτε να μου πείτε γιατί το έργο δεν χρηματοδοτείτε από το Ταμείο Ανάκαμψης και ψάχνουμε για σδίτ. Πέστε μας, λοιπόν, είναι εθνικής σημασίας ή τουριστικό λιμάνι, να αποφασίσουμε τι το θέλουμε. Αυτή τη στιγμή είναι εθνικής σημασίας λιμάνι με τον περιφερειακό σχεδιασμό που κατάθεσε η περιφέρεια. Προλημένας μιλάμε για μπάζωμα εγγυαλού επί της ουσίας, ο οποίος γνωρίζετε όλοι ότι είναι καθορισμένος. Το σχέδιο που έχει κατατεθεί προβλέπει παραβίαση γραμμής εγγυαλού. Η μόνη περίπτωση που επιτρέπεται να χτίσουμε στον εγγυαλό, φαντάζομαι ότι το γνωρίζετε, είναι όταν πρόκειται για έργα εθνικής ασφάλειας. Δεν θα σας πω για το γουπουσού, για το γενικό πολεοδιομικό σχεδιασμό, τα είπαν οι προηγούμενοι συνάδελφοι και είμαι σίγουρη ότι τα γνωρίζετε όλο αυτό. Εγώ όμως θα σας πω ότι υπάρχει μία μελέτη, να το δω λίγο επιτρέψτε μου, από το δήμο Καλαμάτας, η οποία μελέτη είχε γίνει για όλη την παραλιακή ζώνη. Επικαιροποιήθηκε η μελέτη πάλι από το δήμο και πέρας από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2013-2014, η οποία μελέτη ήταν συμβατή με το γενικό πολεοδομικό σχέδιο, επαναλαμβάνω ότι η μελέτη αυτή προέβλεπε αστικό περιαστικό πράσινο αναψυχής και έχω και τη μελέτη για όποιον θέλει να τη δει, έχει εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο το 2013-2014. Και για τον προλημένα, για 4 με 5 εκατομμύρια στον προλημένα, αν θυμάμαι καλά. Αν λοιπόν προχωρήσουμε, γιατί μου αρέσει να είμαι και πρακτική, πέρα από ακτιβίστρια κύριε Πρόεδρε, προχωρήσουμε σε ανάλυση κόστους οφέλους, θα διαπιστώσουμε, πως 22 θέσεις με εγκαγιότ, με 100% πληρότητα, με μισές τιμές από τη Στοφλίσβο, θα έχουμε έσοδα 500.000, τα έξοδα όμως είναι 220.000. Άρα στο τέλος της ημέρας και με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε 100% πληρότητα, θα μένουν στο τραμείο 300.000. Μα για 300.000 γίνεται η όλη ιστορία. Άλλωστε, ακούστε με λίγο, η ίδια η μελέτη αναφέρει ότι το έργο δεν είναι βιώσιμο. Το λέει η μελέτη. Πώς λοιπόν, και αν θέλουμε να ψάξουμε και για έναν ιδιότη να το κάνει, ποιος ιδιότης θα δώσει τα χρήματα για να τα πάρει πίσω και πότε, όταν η ίδια η μελέτη αναφέρει πως το project δεν είναι βιώσιμο οικονομικά. Κατά συνέπεια, πολύ πιθανόν να μην έχουμε στο μυαλό μας τον αυταθλητισμό, που είναι πολύ ωραίος ο αυταθλητισμός, αλλά μιλάμε για κάτι άλλο. Και ακούστε με λίγο και κλείνω κύριε Πρόεδρε, είναι ένα έολο project, για λόγους που προανέφερα, τα φαραωνικά κτήρια που θα χτιστούν, κάποια στιγμή θα τα πάρει η θάλασσα. Απλά πράγματα. Δεν μπορούμε να παραβιάζουμε έτσι τη φύση. Ευχαριστώ πολύ κύριε Λιπεροπούλου. Σε ευχαριστούμε. Καλησπέρα αγαπητοί συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε. Πραγματικά δεν έχω και πολλά να πω. Τα έχουν πει σχεδόν όλα οι προηγούμενοι ομιλητές. Όμως θα πω δυο-τρία πραγματάκια, γιατί πιστεύω ότι έχει αξία. Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι σχεδόν κανένας, να μην πω κανένας από τους συναδέλφους της πλειοψηφίας, δεν έχει διαβάσει όλα αυτά τα έγγραφα, τις μελέτες, τα στοιχεία που ανέφεραν οι συνάδελφοι, ότι ακόμα και η ίδια η μελέτη λέει ότι δεν είναι βιώσιμο το έργο, το Γεωνικό Πολυδοδομικό Σχέδιο, το Προεδρικό Διάταγμα που έχει βγει για τη Ζώνη Πρασίνου, ότι απαγορεύονται τα κτίσματα εντός του εγγυαλού, κλπ. Όμως τώρα, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν δικαιολογείστε, εφόσον όλα τα γνωρίζετε και έχουν έρθει στη γνώση σας. Δεν δικαιολογείστε να ψηφίσετε υπέροχο σε αυτό το Master Plan. Εγώ θα πω δύο-τρία ακόμα πραγματάκια, θα ήθελα να ακούσω πριν τις δευτερολογίες, κύριε Πρόεδρε, τον κύριο Περιφεριάρχη, ο οποίος είπε ότι το γνωρίζει πάρα πολύ καλά το έργο, επί δημαρχίας του είχε ξεκινήσει, αυτός το προχώραγε, αλλά δεν είπε τίποτα. Ο κύριος Τσουκαλάς απλά ανέφερε ότι είναι ένα έργο, εντάξει, μια χαρά, η Ισήγη της Υπηρεσίας λέει ότι είναι θετική, έχει κάνει κάποιες παρατηρήσεις. Επιπλήκτοντος, τις παρατηρήσεις που ανέφεραν οι συνάδελφοι της Υπηρεσίας, που λέει ότι δεν πρέπει να έρχεται η κατασκευές σε αντίθεση με διατάξεις, ειδικές διατάξεις, νόμους και τα λοιπά, προφανώς δεν τις είχατε δει για να λέτε ότι δεν έχει καμιά παρατήρηση η Υπηρεσία. Έτσι δεν είναι. Όχι, είπατε ότι η Υπηρεσία... Μη κάνουμε διάλογο και είσου καλά. Μη κάνουμε διάλογο. Λέει υπό την προϋπόθεση. Μη κάνουμε διάλογο, ελάτε και κάτσε. Ωραία, δεν είναι παρατήρηση, είναι προϋπόθεση. Η Υπηρεσία δεν μπορεί να γνωρίζει όλη τη νομοθεσία που υπάρχει στο ελληνικό κράτος. Αυτό είναι δική μας δουλειά. Γι' αυτό έρχεται εδώ και αναλαμβάνουμε εμείς την πολιτική ευθύνη να ψηφίσουμε υπέρ ή κατά σε μια μελέτη περιβαλλοντικών επιτώσεων. Και να μη το γνωρίζατε, λοιπόν, τώρα το γνωρίζετε. Άρα δεν έχετε πλέον αυτή τη δικαιολογία να πείτε σ' όποιος μας βλέπει και μας ακούει και είναι πολλές χιλιάδες που μας βλέπουν και μας ακούνε όπως είναι πολλές χιλιάδες αυτοί που αντιδράσσανε στη Συγκέντρωση Διαματρίας και μαζέψανε και υπογραφές. Και οι φίλοι που είναι εδώ πέρα και μας ακούν και ήρθανε από τόσα χιλιόμετρα μακριά από την Καλαμάτα για να είναι στη συνεδρίαση. Δεύτερο δεδομένο, για να μην έχουμε αυταπάτες και να μην έχουν αυταπάτες και αυτοί που μας ακούνε ποτέ δεν πιστεύαμε ότι δεν ήσασταν υπέρ των μεγάλων τεράστεων έργων φαραωνικών με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα ή με σύμπραξη δημόσιο ιδιωτικού τομέα κτλ. Απλά δεν φανταζόμασταν, εμείς τουλάχιστον στην Ανταρσία, ότι θα φτάνατε και τους δικούς σας νόμους και κανονισμούς να τους καταπατήσετε και να χτίσετε και πάνω στη θάλασσα σε δημόσιο χώρο προκειμένα να εξυπηρετηθούν αυτά τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Τα είπε πολύ καλά και αναλυτικά, δεν έχω χρόνο, γιατί είπα τα προηγούμενα να τα αναλύσω ο σύντροφος ο Γόντικας πριν. Είναι το τελευταίο σκαλί που έχετε φτάσει πλέον. Θα τσιμεντώσετε ακόμα και τις παραλίες, θα βάλετε γερανούς για να εξυπηρετήσετε μεγάλα γιότ μέσα στο λιμάνι της πόλης που αυτή τη στιγμή κάνουν μπάνιο άνθρωποι. Ένα από τα μοναδικό λιμάνι που έχει παραλία εντός του προλυμμένα στη χώρα μας. Το μοναδικό. Και έρχεστε και μας λέτε ότι τα πράγματα είναι απλά και εύκολα και διαδικαστικά και το τελευταίο που θέλω να πω είναι το εξής. Αν δεν υπήρχαμε εμείς όλοι της αντιπολίτευσης να φωνάξουμε και ο κόσμος φυσικά πρώτα και κύρια που ξεσηκώθηκε στην πόλη της Καλαμάτας ή θα το είχατε περάσει δια μέσου της οδού της γνωστής της Διωλιστήσεως, τελειώσανε οι προθεσμίες. Άντε τώρα δεν πήγε, δεν προλάβαμε να στείλουμε γνωμοδότηση, να και οι αποκεντρωμένοι εμείς δεν φταίμε όπως μας λέγατε για το εργοστάσιο εδώ πέρα με τα ψωφίνια στην Αρκαδία. Τι να κάνουμε, περάσανε οι προθεσμίες, δεν προλάβαμε, οι αποκεντρωμένοι έβγαλε απόφαση. Και θέλω και μια απάντηση κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, επειδή ξέρω ότι έχουν μεγεί δέκα δευτερόλεπτα από εσάς. Στείλατε έγγραφο να περιμένει η αποκεντρωμένη διοικηστική μας απόφαση, αν θα ήταν θετική ή απορριτική ή δεν στείλατε. Ευχαριστώ πολύ, θα πω και στη δευτερολογία μου 2-3 πραγματάκια, αλλά περιμένω τον κύριο Περιφερειάρχη να έρθει, να πει στο βήμα και να μας εξηγήσει το μάστερ πλάντ του. Από εκεί και πέρα σας παρακαλώ, δεν διευθύνεται εσείς στη συζήτηση. Δέκα δευτερόλεπτα πήρα κύριε Πρόεδρε, εντάξει. Όχι, δεν μιλάω γι' αυτό. Δεν θα πείτε αν θα έρθει ο Περιφερειάρχης, ποιος θα έρθει κλπ. Αυτό εννοώ. Κύριε Περιφερειάρχη. Μισό λεπτό. Θα μιλήσω και ως Περιφερειάρχης. Ανταποκρίνομαι ασμένος στην πρόσκληση του φίλου κυρίου Κατσέρη. Όποτε με καλείς θα έρχομαι κύριε Κατσέρη. Λοιπόν, αγαπητοί συναλφοι εγώ έχω, όχι κουραστεί, εντάξει, τόσα χρόνια να ακούω, ιδιαίτερα τις μικρές ομάδες της αριστεράς να μην θέλουν να γίνει τίποτα σε αυτόν τον τόπο, να βρίσκουν συνέχεια δικαιολογίες, τάχατες ότι αγωνίζονται, ότι προσπαθούν. Αν δεν ελέγχουμε το δήμο, στείλουμε συλλογικότητες. Παλιότερα στείλαμε πολιτιστικές ομάδες να υπονομεύουν τις δημοτικές αρχές και τα επίσημα θεσμικά όργανα. Θέλω να σας πω μερικές ευθείες κουβέντες για το συγκεκριμένο αυτό θέμα, το οποίο συνδέεται με την πολιτική δύο κυβερνήσεων, ό,τι και να λέμε σε αυτή την αίθουσα και να σας πω και την άποψη ενός ανθρώπου που έχει χειριστεί το συγκεκριμένο θέμα στην ουσία του. Το λιμάνι της Καλαμάτας κατασκευάστηκε πριν από 130-135 χρόνια. Είναι ένα πολύ μεγάλο έργο υποδομής, ήταν και για την εποχή του, αλλά και σήμερα. Κατασκευάστηκε τότε χωρίς τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα σημερινά, με τον αγώνα πολλών ανθρώπων και ήταν η κύρια υποδομή η οποία έδωσε όθηση στην ανάπτυξη της πόλης Καλαμάτας. Ενδεχομένως, αν γινόταν δυτικότερα, ας πούμε στην περιοχή της Μπούκας της Μεσίνης, όπου ήταν και το κύριο τελονείο του μεσοινιακού κάμπου, τα πράγματα να ήσουν διαφορετικά. Με το πέρασμα των χρόνων και ιδιαίτερα μετά το 2000, το λιμάνι της Καλαμάτας, ένα μεγάλο τεχνητό λιμάνι από τα μεγαλύτερα της Ελλάδος, ένα λιμάνι το οποίο θεωρείται εθνικό και έτσι είναι και η σύνθεση του λιμεναρχείου εκεί, υπερετούν δεκάδες λιμάνικοι στο συγκεκριμένο λιμάνι. Μετά το 2000 είχαμε κατά μέσο όρο το χρόνο περί τα 40 φορτιγά πλοία. Ένα λιμάνι άδειο, ένα λιμάνι το οποίο συνέβαλε στην ανάπτυξη της περιοχής και ολόκληρης της Νοτιού Πελοποννήσου, παρότι στα χαρτιά οι σεθέσεις οργανικές των Ιεμενικών ήταν εθνικής σημασίας, εν τη σπράγμαση ήταν ένα λιμάνι τοπικής σημασίας, γεμάτο από κάποιες βαρκούλες για αναψυχή ή κάποιες άλλες εραστεχνών αλλαίων. Και επιπλέον ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς έγιναν διάφορα πράγματα επάνω στην άμμο, όλα αυτά χωρίς άδειες και όλοι θα ξέρετε για ένα τσίκινο κατασκεύασμα, το οποίο είναι μπροστά ακριβώς από το Πανελλήνιο, εισδόξαν όλων αυτών που υπερφανεύονται για τουριστική πολιτική, για εφταξία, για ομορφιά και για όλα τα συναφή. Το λιμάνι, λοιπόν, έπρεπε να τακτοποιηθεί. Αυτή είναι η ιστορία του Master Plan, είναι μια προσπάθεια τακτοποίησης του λιμανιού. Μετά το Master Plan, βεβαίως, θα ακουρθήσουν οι μελέτες, οι επιμέρους μελέτες για όλα αυτά τα οποία συζητάτε και κάποια αγκάθια τα οποία μας φέρνουν σε μια διένεξη, ενώ δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό. Υπάρχει, λοιπόν, ένας στρατηγικός κυριασμός, μια στρατηγική μελέτη για την τακτοποίηση του λιμανιού. Αυτό έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Είχα επισκεφθεί δυο ή τρεις φορές στο λιμάνι της Καλαμάτας με υπουργό της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν λέω εγώ το όνομά του, ο οποίος μίλησε για το πώς αυτός ο χώρος μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη, να φέρει εθνικούς πόρους και να βοηθήσει γενικότερα με θέσεις εργασίας και με πλούτο, γιατί αυτός είναι ο προορισμός ενός λιμανιού, να φέρει πλούτο, να φέρει θέσεις εργασίας και να φέρει ανάπτυξη. Λοιπόν, μετά το Masterplan, όπως σας εξήγησα, θα ακολουθήσουν οι σχετικές μελέτες για όλα τα επιμέρους, κυρίως για το θέμα των αποθηκών και για το ζήτημα των αυθαρθειδικών εγκαταστάσεων και του προλημένα, για το οποίο θα μιλήσω σε λίγο. Το μεγάλο πρόβλημα με το Ολυμπάι της Καλαμπάτας είναι ότι δεν έχει χερσαία ζώνη. Ή μάλλον έχουμε καταπατημένες χερσαίες ζώνες σε όλα αυτά τα χρόνια και τις δεκαετίες, πολλές από τις οποίες ήταν δύσκολες για τον Ελληνισμό, που οδήγησαν σε διάφορες αφαίρετες καταστάσεις. Δεν υπάρχει χερσαία ζώνη και προφανώς ο κήπος που είναι πίσω από το Δημοτικό Δημεντικό Ταμείο, ο κήπος που είναι πίσω, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση ως χερσαία ζώνη του λιμανιού. Το πρόβλημα λοιπόν είναι ότι δεν υπάρχει χερσαία ζώνη και στα χρόνια των λιμανίων τότε από 80.000 ακίνητα έφυγαν, όπως ξέρετε, και χρησιμοποιήθηκαν ως εγκύηση του ελληνικού δημοσίου για τα χρέη τα οποία είχαμε. Ευτυχώς η κυβέρνηση αφαίρεσε 30.000 από αυτά. Ο αγώνας ο οποίος έγινε για την περιοχή για την οποία μιλάμε τώρα να μην ενταχθεί στη λίστα των χώρων, κτιρίων και οικοπέδων που έδινε το Ελληνικό Δημόσιο ως εγκύηση για τα χρέη μας, ο αγώνας αυτός ήταν πάρα πολύ μεγάλος. Η κατεύθυνση την οποία δίνει το Master Plan, η στρατηγική μελέτη, όχι επιμέρους μελέτες, για το λιμάνι της Καλαμπάτας με την οποία εγώ συμφωνώ απολύτως είναι πρώτον να έχει μία τουριστική κατεύθυνση, δίπλα του είναι η Μαρίνα η οποία ασφιχτιά κυριολεκτικά, αλλά βεβαίως να έχει και ένα μικτό χαρακτήρα, δηλαδή να υποδέχεται και φορτηγά πλοία. Ξέρετε ο Μεσσινιακός Κόλπος είναι ένας κλειστός κόλπος και περιβαλλοντικά δεν σηκώνει εκφορτώση ευρίας κλίμακος. Εξειέστο κι αν το λιμάνι είναι εθνικού χαρακτήρα. Μιλάμε για την τοπική κίνηση, αυτή την εξυπηρέτηση. Και προφανώς η κρουαζιέρα, μην κοιτάτε το τι συνέβη με τα χρόνια των μημονίων, έχει πολύ μεγάλη προοπτική, γι' αυτό έγινε και ο μεγάλος πεζόδρομος από το λιμάνι μέχρι την πόλη επάνω περίπου δύο χιλιόμετρων και προφανώς η κρουαζιέρα θα ενισχυθεί από τον δρόμο Τσακώνα-Τύργος, από αυτόν τον δρόμο, διότι είναι προφανή δύο πράγματα ότι θα συμβούν. Πρώτον, ότι θα μειωθεί η απόσταση προς την αρχαία Ολυμπία, άρα το λιμάνι θα γίνει πιο ανταγωνιστικό. Και δεύτερον, θα δώσει τη δυνατότητα στα Ρωρώ από την Κρήτη, τα πλοία αυτά τα οποία μεταφέρουν και φορτικά, αλλά συγχρόνως σε 150 με 200 επιβάτες, να υπάρχει μια καθημερινή κίνηση, διότι υπάρχει ήδη μελέτη, γιατί συμφέρει το λιμάνι της Καλαμάτας για διακίνηση εμπορευμάτων προς Πάτρε και Ιγουμενίτσα. Συμφέρει. Έτσι θα αποκτήσει καθημερινή κίνηση με την Κρήτη, η δυτική Ελλάδα, διότι διαφορετικά, από την Καλαμάτα σήμερα συμφέρει να πάνε στον Πειραιά, όπου έχει συχνά δρομολόγια με πλοία κάθε τύπου, επομένως ο κόσμος μπορεί να εξυπηρετηθεί και όχι μόνο ένα πλοίο την εβδομάδα, όπου προφανώς αυτό δεν είναι ακτοπλοϊκή σύνδεση. Λοιπόν, να έχει τουριστικό χαρακτήρα, προφανώς να υποστηρίξει την κρουαζιέρα και προφανέστατα τα φορτηγά τα οποία ξέρουμε πόσα είναι κάθε χρόνο, συν τα ρορώ που σας είπα, να μπορούν να εξυπηρετητούνται. Και οι ειδικοί επιστήμονες, την μελέτη δεν την έκανε ο Δήμος Καλαμάτας, την έκανε η συγκεκριμένη διέφρυση του Υπουργείου Υποδομών, επί δύο κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, την επέμβλεψε το Υπουργείο Υποδομών, πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο 600.000 ευρώ για τη συγκεκριμένη μελέτη. Και έρχομαι τώρα στα θέματα τα οποία μας φέρουν ενδεχομένως αντίθεση, αλλά εγώ θεωρώ ότι δεν μας φέρουν. Άρασα πάρα πολύ προσεχτικά τις απόψεις όλων, κυρίως στάθηκα στις απόψεις ενός καλαματιανού αρχιτέκτωνα, ο οποίος δρά στη δανεία του κυρίου Πουλόπουλου, αν τη διαβάσατε κι εσείς, είναι ένα σπουδαίος αρχιτέκτρο, είναι μια τεκμηριωμένη εισήγηση όσον αφορά στο λιμάνι της Καλαμάτας. Να δούμε λοιπόν ποια είναι τα δύο σημεία για τα οποία ενδεχομένως να μπορεί να υπάρξει διαφορετικός λόγος. Λοιπόν, το πρώτο σημείο είναι ο προλημένας. Τι είναι ο προλημένας? Ο προλημένας είναι λιμάνιο. Δηλαδή πάμε και κάνουμε μπάνιο στον προλημένα, είναι κάτι το οποίο επιτρέπεται με ανοχή ας πούμε. Είναι λιμάνιο ο προλημένας. Να παραμείνει άμμος, ναι. Ποιος λέει ότι δεν πρέπει να παραμείνει άμμος. Ποιο δημοτικό συμβούλιο ψήφισε να χαθεί η άμμος από τον προλημένα. Η άμμος είναι σε ένα ναστικό χώρο και προφανώς πρέπει να προστατευθεί. Υπάρχουν ναυταφυδικές εγκαταστάσεις. Κοιτάξτε, εγώ έκανα πολύ μεγάλο αγώνα το λιμανικό ταμείο να γίνει δημοτικό. Και επειδή ακούστηκε και μια κουβέντα εδώ, δεν ξέρω πώς σε μπλέκεται ο κ. Γεωργιάδης, πρέπει να ήταν μικρό παιδί στην περίοδο των σεισμών, χωρίς τον Γεωργιάδη εμείς οι δήμαρκοι δεν θα παίρναμε τα λιμανικά ταμεία. Να γίνουν δημοτικά λιμανικά ταμεία και τον ευχαριστώ δημόσια γι' αυτό. Όπου λοιπόν τι έχουμε στο μπρολημένα, έχουμε μια ναυταφυδική εγκατάσταση η οποία στήθηκε επί της Σάμου παράνομα, νομίζω εκεί γύρω στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 60. Αυτός είναι ο Νοκ που γνωρίζετε όλοι. Και στους σεισμούς με την ανατυραχή που υπήρχε, μετά τους σεισμούς έγινε και αυτό το τσίκινο κατασκεύασμα μπροστά από το Πανελλήνιο. Προσέξτε, σύλλογος με πολύ μεγάλη προσφορά στο ναυταφυδισμό. Και ο ένας και ο άλλος. Και ο Νοκ και ο Έολος. Με πολύ μεγάλη προσφορά. Με εκατοντάδες παιδιά να έχουν υποστήριξει μέσα στο χρόνο. Πού τις πάμε τις ναυταφυδικές εγκαταστάσεις, αγαπητοί συνάδελφοι, στις Τούρλες. Η Τούρλα είναι μια περιοχή προς το στρατόπεδο επάνω. Πού τις πάμε, οι ναυταφυδικές εγκαταστάσεις πρέπει να είναι δίπλα στη θάλασσα. Ας συνονοηθούμε. Ας συνονοηθούμε. Κανένας δεν τα βάνει κάτω του γκουπουσού. Θα μιλήσω σε λίγο γι' αυτό. Γιατί λέμε για γκουπουσού αλλά οι συνάδελφοι δεν ξέρουν ακριβώς τις λεπτομέρειες γιατί μιλάμε εκεί. Λοιπόν, εγώ συμφωνώ να είναι μονόροφο. Συμφωνώ να στεγαστούν και οι δύο σύλλογοι εκεί ή και οι τρεις. Υπάρχει κι άλλος ένας. Και να μην υπάρχει εστιατόριο εκεί. Να υπάρχει ένα μικρό κηλικείο και να στήσουμε μία αποθήκη για τις βάρκες κάπου παραπέρα. Ποιος διαφωνεί γι' αυτό. Εμείς διαφωνούμε να φύγουν οι ναυταφυδικές εγκαταστάσεις από εκεί. Γιατί δεν είχαν που να πάνε. Δεν έχουν που να πάνε. Υπήρχε μία πρόταση στο τετράγωνο. Το τετράγωνο είναι ένας φάρος μέσα στο λιμάνι. Θέλω να διευριανθεί. Να γίνει ένα δύο στρέματα και να στήσουμε εκεί πάνω τις ναυταφυδικές εγκαταστάσεις. Ένα μία πρόταση έξω από κάθε λογική. Η οποία απορρίφθηκε. Να συνονιηθούμε λοιπόν. Μικρότερο χωριό. Μικρότερο. Το μισό το μισό. Αυτό που είναι αυτό που είναι. Να κρεμιστεί το άλλο με τους τσίγκους να κρεμιστεί. Να πάνε μαζί. Δεν υπάρχει δικό μου και δικό σου. Όλα αυτά ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, στο Υπουργείο των Οικονομικών και προφανώς ο Δήμος θα τατακτοποιήσει όλα αυτά τα ζητήματα. Λέτε για το Γουμπουσού. Ποιος πειράζει το Γουμπουσού. Τι είναι το Γουμπουσού. Νότια της Ναυαρίνου προς τη θάλασσα υπήρχαν κάποια οικοδομικά τετράγωνα τα οποία καταργήθηκαν. Δεν μπορείς να χτίσεις. Μπορείς μόνο να τα επισκευάσεις. Να τα επισκευάσεις όλα αυτά από το Πανελλήνιο και ανατολικά. Εκεί που είναι να εξυγχρονιστεί. Να μειωθεί το πάρκιν ας μειωθεί. Να κάνουμε μια αποθήκη για τα πλειοβιωμακά αν την κάνουμε. Εγώ πήγα και το γέμισα εκεί πέρα πλατάνια. Εγώ δεν πήγα ως Δήμαρχος φύτεψα πλατάνια από μία κρυμμέρα στην άλλη. Και η άμμο να διατηρηθεί προφανώς έχουν μια γλίστρα. Δεν μπορεί να μην διατηρηθεί η γλίστρα ό,τι υπάρχει. Και να βάλουμε τσιμμέντο όχι να μην πέσει πουθενά τσιμμέντο. Αν χρειαστεί να κάνουμε κάτι να κάνουμε ξελοκατασκευές πάνω στην άμμο. Ποιος διαφωνεί να μην γίνει τσιμμέντο. Εναντίον τι νου σταβάνεται. Με ποιον συγκρούεστε αλήθεια για το συγκεκριμένο θέμα. Μη μιλάτε σας παρακαλώ. Μη μιλάτε. Λοιπόν εγώ αυτά τα έχω πει δημόσια πολλές φορές. Το δεύτερο που έχω να σας πω για το οποίο συγκρούμαστε αντιτιθέμεθα ας πούμε. Για να δούμε αντιτιθέμεθα. Το δεύτερο πράγμα είναι οι αποθήκες. Οι αποθήκες είναι ένα κατασκεύασμα να μη σας πω την ιστορία του. Την ιστορία των αποθηκών. Γιατί ερδεχομένως, όχι με βέβαιος, θα τραπούμε όλοι για κάποιες εκφάνσεις του πολιτικού μας βίου. Γιατί στήθηκαν εκεί μεταξύ πολιτικών αντιπάλων. Λοιπόν η βόλη στον Καλαματιανό δεν πρέπει να υπάρχουν οι αποθήκες εκεί. Κι εγώ όταν ήμουν αδήμαρχος μου λέγανε τα ίδια. Κι άκουσε η κυρία Λιμπεροπούλου που αναγνωρίζω εσύ ιδιαίτερα ευαίσθηση αυτή. Τρία τέσσερα στρέματα αμίαντος επάνω στις αποθήκες, ο οποίος απαξιώνεται. Ξέρετε το πρόβλημα με τον αμίαντο δεν είναι οι σωλήνες τόσο. Είναι οι σκεπές οι οποίες απαξιώνεται με τον χρόνο και δημιουργούν τα γνωστά προβλήματα και εκεί και στο ασπρόχωμα. Υπάρχει λοιπόν η εξής άποψη. Να τις γκρεμίσω με τις αποθήκες. Έρχεται ο αρχιδέκτονας για τον οποίον σας μίλησα και λέει ρε παιδιά στήσαμε αυτό το πράγμα. Το ανθρακικό αποτύπωμα, οι περιβαλλοντικές συνέπειες και το ένα και το άλλο. Να μην τις γκρεμίσουμε και να μην στήσουμε άλλες απέναντι. Να το μαζέψουμε το πράγμα. Να γκρεμίσουμε τα δυο τρίτα. Ε, όταν έρθει η ώρα για να γίνουν οι ειδικότερες μαλεύες θα τα πούμε όλα αυτά. Να γίνει απέναντι που έπρεπε να γίνει σε ένα πλάτανο ο οποίος έπεσε με μία κατεγίδα ή να μείνουν αυτές εκεί και τι να γίνουν. Και να μου επιτρέψετε να πω ότι περισσότερος είναι ο λόγος του δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής κοινωνίας προς αυτή την κατεύθυνση. Από εκεί πέρα λέει κάποια άλλα πράγματα, άλλα ζητήματα τα οποία θέττει. Πού θα πάει ακριβώς το κρουαζερόπλιο, πού θα πηγαίνουν τα φορτικά πλοία, πρέπει να φύγουν μπροστά από το Τελονίο. Προφανώς έχετε πάει στην Καλαμάτα στην πιο τουριστική περιοχή να ξεφορτώνει χαλίκια μπροστά από το Τελονίο, οικοδομικά, υλικά, ξύλα και το ένα και το άλλο, να πάει απέναντι. Εκεί που είναι εγκατρελήμενες κάμια εκοσαριά χρόνια κάτι σάπιες βάρκες, θα τις έχετε δει, αυτό οφείλεται στις δυσκολίες που έχει η γραφειοκρατία να λύσει στοιχειώδη προβλήματα, για να τις πάρει. Επομένως, λέγω το εξής, ότι αυτή τη μελέτη, αυτό το Master Plan, τη στρατιωτική μελέτη, ο οποίος είναι καρπός προσπάθειας δύο κυβερνήσεων, και του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, με επίβλεψη από το Υπουργείο Υποδομών, εγώ με τους Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ συνεργάστηκα, για το συγκεκριμένο θέμα, μέχρι κάποιου σημείου. Και ευχαριστώ πάρα πολύ ότι προώθησαν ένα συγκεκριμένο έργο τακτοποίησης μέσα στην πόλη. Μου λέτε, επειδή θέλω να είμαι σαφής, οι ψαρόβαρκες ας πάνε απέναντι, με συγχωρείται πάρα πολύ, τα ΙΟΤ ευπρόσδεκτα είναι. Εδώ προωθούμε τη Μαρίνα του Ναφλίου, η οποία θα αλλάξει την εικόνα σε θέσης εργασίας, προφανώς ένα ΙΟΤ, βάλαμε μια πρίζα απέναντι και έχει ένα εισόδημα το Δημοτικό Ελλημενικό Ταμείο, έτσι είναι, εξόχως σοβαρό. Λοιπόν, να μην πω κάτι άλλο, αν χρειαστεί θα παρέμβω, σας παρακαλώ πάρα πολύ, σας λέω την άποψή μου. Αυτό το Master Plan, τον οποίο το θέλει το Δημοτικό Συμβούλιο. Εγώ σέβομαι τις απόψεις των πολιτών και τις συλλογικότητες που στείλονται, έστω και αν εκεί μπαίνουν άνθρωποι, κάποιοι άνθρωποι, δεν λέω, όπου υπάρχει κάποια αναταραχή είναι πρώτοι, υπάρχουν υπογραφές κλπ κλπ, εντάξει, υπάρχει όμως ένα Δημοτικό Συμβούλιο, υπάρχει Δημοτική Αρχή. Για καθίστε με, ποιον συγκρίνομαι την Δημοτική Αρχή, ποια συλλογικότητα. Ξέρετε ποιοι θα είναι οι υπογραφές, μαζεύω κι εγώ, όχι 4.000, 40.000 υπογραφές. Υπάρχει Δημοτικό Συμβούλιο, δεν το σεβαστούμε, που κατεπανάληψε έχει ψηφίσει. Δημοτικό Συμβούλιο απλήσα λογικής, που για να πάρεις απόφαση χρειάζεσαι ευρύα πιο ψηφία. Τι λέμε εδώ, δεν θα σεβαστούμε το Δημοτικό Συμβούλιο. Και έχετε την εντύπωση ότι αν πάει το θέμα στην Πάτρα, δεν θα μετρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, και θα μετρήσει τι ακριβώς περισσότερο από το Δημοτικό Συμβούλιο και το Δημοτικό Ελειμενικό Ταμείο. Και δεν είναι μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι πληθώρα φορέων, όπως προβλέπεται από το νόμο, η οποία πληθώρα φορέων γονομοδοτεί για το συγκεκριμένο έργο. Πληθώρα φορέων, μόνο εμείς είμαστε. Υπάρχει η κοινωνική έκφραση της κοινωνικής ζωής, της οικονομικής ζωής της πόλης και της περιοχής. Λοιπόν, έστω στο Master Plan, ασφαλώς με προϋποθέσεις για το γουμπουσού, για να διατηρηθεί η άμμος, να διατηρηθεί η εικόνα του προλημένα, ασφαλώς. Να δούμε στο επίπεδο της μελέτης να είμαστε πολύ προσχετικοί για όσα αναφορά τα αποθηκευτικά στοιχεία, αλλά ας προχωρήσουμε να δώσουμε ζωή στο μεγαλύτερο τεχνητό λιμάνι της Πελοποννήσου, που είναι το λιμάνι της Καλαμάτας, και το οποίο προσδοκούμε να είναι σημείο αναφοράς για την τουριστική ανάπτυξη. Ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστούμε κι εμείς. Έχουν έλθει ένας, δύο, τρεις, τέσσες, πέντε σύλλογοι από την Καλαμάτα και υπάρχει και μια συντονιστική επιτροπή της κίνησης πολιτών με τίκλος ώστε το προλημένα της Καλαμάτας. Προτείνω να δώσουμε το λόγο στην εκπρόσωπο της συντονιστικής επιτροπής, είτε στην κυρία Ορφανού Μαρίστα είτε στην κυρία Φευρωνία Ξακουστίδου, για να μιλήσουν και να απευθυνθούν στο περιφερειακό συμβούλιο. Είστε η κυρία Μαρίτσα Ορφανού. Παρακαλώ έχετε το λόγο για τρία λεπτά. Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι. Εδώ είμαστε πέντε φορείς σήμερα και έχουμε μαζευτεί περίπου τρεις με τέσσερις χιλιάδες υπογραφές μέσα σε μόλις δέκα μέρες, όπου έγινε αυτή η κίνηση πολιτών. Τώρα, γιατί δημιουργήθηκε αυτή η κίνηση. Δημιουργήθηκε για να ενημερώσει και να επικοινωνήσει το θέμα με τους πολίτες, γιατί πραγματικά η καλαματιανή κοινωνία δεν το γνώριζε. Και γιατί δεν το γνώριζε, γιατί δεν έχει γίνει ουσιαστική διαβούλευση. Έγινε μια διαβούλευση το 2020, που εγώ και ο συντονίστρας της περιβαλλοντικής Ένωσης κάναμε μια παρέμβαση. Υπήρχε COVID, ήταν όλοι κλεισμένοι στο σπίτι τους. Τώρα, πριν λίγες μέρες, ενημερώθηκα τελευταία στιγμή ότι γίνεται διαβούλευση και δεν μπορούσαμε να μάθουμε το link. Η διαβούλευση, ουσιαστικά, έγινε ενκρυπτό. Το γιατί δεν έγινε διαβούλευση και γιατί δεν θέλουμε να το μάθει ο κόσμος, αυτό είναι ένα θέμα. Το άλλο το ζητούμενο που μας απασχολεί είναι γιατί έρχεται το 2020 μια επικαιροπημένη μελέτη, η οποία διαφοροποιείται από τη μελέτη του 2018, όπου μέχρι το 2018 κτίρια, ογκώδη, τέτοια, δεν υπήρχαν. Εμφανίστηκαν ξαφνικά το 2020 τα κτίρια αυτά και χωρίς ισιαστική διαβούλευση. Και επίσης, σε αυτά που άκουσα και αναρωτιέμαι και λέω, δίνεται 600.000 ευρώ, όπως είπατε και το μάθα σήμερα, για μια μελέτη την οποία έρχεστε όλοι εσείς εδώ, ακούω και τον κ. Περιφερειάρχη, να την αποδομη. Δηλαδή να λέει ότι ναι, θα δούμε εκείνο και θα δούμε τ' άλλο. Μα είναι δυνατόν αυτή η μελέτη να μην είναι καθόλου σωστή και να έχει τόσες ενστάσεις και τόσες επισημάνσεις, που ένας αρχιτέκτονας με μια απλή επιστολή, χωρίς να πάρει αυτές τις 600.000 ευρώ την αποδομή αυτό, πρέπει να μας ανησυχήσει όλους. Οι μελετητές επίσης, τους οποίους άκουσαν πολύ προσοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο, είπαν ότι τα έβαλαν αυτά τα κτίρια ξαφνικά το 2020 γιατί τα ήθελαν οι όμιλοι. Πρώτον, ο όμιλος του ΝΟΚ είπε ποτέ να ζήτησε τέτοια κτίρια. Και για τη τελική ανάλυση που θέλουμε τον αυταθλητισμό, οι όμιλοι θα αποθασίσουν αν θα μπουν 1500 δετραγωνικά πάνω στο κύμα. Λέμε επίσης ότι θα δούμε πώς θα γίνει. Έχουμε μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων επί συγκεκριμένων παρεμβάσεων. Επί της συγκεκριμένης μελέτης και επί των συγκεκριμένων παρεμβάσεων γνωμοδοτούμε. Όχι να δημιουργήσουμε ένα θωλό τοπίο και να πούμε θα δούμε με τις μελέτες που θα έρθουν. Όφιλε αυτή η μελέτη να είναι προϊόν ουσιαστικής διαβούλευσης, να έχει τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις οι οποίες να είναι απολύτως εξειδικευμένες και επ' αυτό να γνωμοδοτήσουμε. Επί της επισήμανσης που είπαμε ότι ναι το ψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο, πράγματι έχει γίνει κάτι περίεργο. Έρχεται το Δημοτικό Συμβούλιο και ψηφίζει κάτι ενώ όλες οι παρατάξεις καταθέτουν ενστάσεις και ουσιαστικά αποδομούν το ίδιο το Master Plan. Είναι ένας νόμος το Γουγενικό Πολοδομικό Σχέδιο που προβλέπει εκεί πέρα χώρο πρασίνου και έρχουμε και με την εισήγηση της περιβαλλοντικής επιτροπής έρχεται σε αντίθεση με την εισήγησή της. Είναι ένα μη βιώσιμο έργο και έχουμε τον κόσμο ο οποίος αντιδρά. Θεωρούμε πως πρέπει να γίνει ένας διαθυνής διαγωνισμός ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες πρακτικές και προτάσεις ή ποιας ανάπτυξης. Σας ευχαριστούμε πολύ, ευχαριστούμε πολύ κυρία. Ο κύριος Καραμπάτος, πρώην Πρόεδρος του Επιμελητηρίου για Κόσπους Παραγωγικών Φορέων. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφυριαρχή, αγαπητές και αγαπητοί Περιφυριακοί Σύμβουλοι, θα μπω κατευθείαν στο θέμα να σας πω ότι υπάρχει μία μπερδεμένη κατάσταση, όχι μόνο εδώ, δεν το διαπιστώνω μόνο εδώ, το διαπιστώνω και στην Καλαμάτα, γιατί πιστεύουν ότι συζητάνε για το λιμάνι της πόλης. Εδώ είναι το μεγάλο πρόβλημα. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν είναι το λιμάνι της Καλαμάτας. Το λιμάνι αυτό είναι εθνικού ενδιαφέροντος και ο ρόλος του είναι να εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Το 2004, όταν γινόταν η προετοιμασία για το Γενικό Χωροταξικό του 2008 και έχει γίνει μια πολύ σοβαρή δουλειά σε όλη τη νέα χώρα, τότε γινόταν τις συσκέψεις για το ρόλο που θα έπαιζε το λιμάνι της Ιγουμενίτσας, το λιμάνι της Πάτρας, το λιμάνι της Καλαμάτας και τα άλλα λιμάνια εθνικής σημασίας. Εκεί λοιπόν γινότανε στην Πρέβριζα έχουν γίνει, στο Αγρύνιο έχουν γίνει συναντήσεις, στην Πάτρα αλλά και στην Καλαμάτα. Και να σας πω λοιπόν ποιοι συμμετείχαν εκεί. Συμμετείχαν καθηγητές, πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες, συμμεθήκανε ειδικοί επιστήμονες στα δίκτυα, στα διευρωπαϊκά δίκτυα, στα δίκτυα στη χώρα για το πώς εξυπηρετείται καλύτερα η Ελλάδα και έχω εδώ πέρα έναν κατάλογο που συμμετείχαν περιφεριάρχες από όλο το δυτικό άξονα, νομάκης από τη Μεσσινία και γενικότερα και από τις άλλες περιοχές, δήμαρχοι και τα λοιπά. Προέδρεπη Μελγυρίων. Άρα λοιπόν όταν συζητάμε για το θέμα της Καλαμάτας, το λιμάνι της Καλαμάτας, θα πρέπει αυτό το πράγμα να συζητείτε σε επίπεδο δυτικού άξονα και όχι σε επίπεδο Καλαμάτας τι θα κάνουμε με το λιμάνι μας. Αυτό λοιπόν είναι το ένα θέμα. Το δεύτερο θέμα που εμείς διαπονώνουμε με αυτό το Μάστο Στραν είναι το γεγονός ότι μέσα εκεί βάζονται τα Μέγα Γιότ. Αγαπητοί κύριοι περιφερειακοί σύμβουλοι, όταν λέμε για Μέγα Γιότ θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Τα Μέγα Γιότ μιλάμε για 40 μέτρα, για 50 μέτρα και 60 μέτρα. Αυτά λοιπόν τα Μέγα Γιότ, όταν μπουν μέσα στο λιμάνι πρέπει να γίνουν δύο πράγματα. Το ένα πράγμα θα πρέπει να ρίξει στη μέση του λιμανιού κάτι τεράστιο Μέγα Μπλοκ που εκεί επάνω θα δεθούν οι σημαδούρες ώστε μπαίνοντα μέσα σε ένα Μέγα Γιότ να περάσει από δεξά ή από αριστερά και να δέσει πριμάτσα στο σημείο που προτείνει το Μαστρεπλάν. Αυτό τι σημαίνει λοιπόν. Σημαίνει ότι ένα τέτοιο Μέγα Γιότ ακυρώνει το ρόλο του λιμανιού. Δηλαδή από εκεί και μετά πλέον είναι προβληματική η είσοδος ενός τουριστικού πλοίου ή ενός φορτηγού μες στο λιμάνι. Άρα λοιπόν για μας πρέπει να κυρωθεί το Μαστρεπλάν σε ό,τι αφορά τα Μέγα Γιότ. Βεβαίως δεν έχουμε αντίρρηση με την κοινωνία των πολιτών για τον προηγουμένα που συζητάνε ότι δεν μπορεί να πέσουν οι πετά στην περιοχή. Και το τελευταίο που ήθελα να σας πω είναι το εξής. Συντομένετε μου κ. Καναπάτου. Ναι τελειώνω. Η χερσαία ζώνη όπως είπε και ο κ. Περιφερειάρχης ήταν μια τακτική που ακολούθησε πριν από 36 χρόνια η τότε δημοτική αρχή και συνεχίστηκε από εκεί μετά να αφαιρούσαν σιγά σιγά χερσαία ζώνη από το λιμάνι. Αλλά παρόλα αυτά έχει ακόμα τη χερσαία ζώνη που χρειάζεται για να παίξει το ρόλο του εθνικού λιμάνιου. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ και εγώ. Παρακαλώ ανοίγει κατάλογος ομιλητών. Σημειώστε κ. Δημητρακοπούλου, ο κ. Δρούγκας, η κ. Περιγινάδη, άλλος, ο κ. Κελάρης, η κ. Μπουζα. Ποιος, όχι, όχι, όχι. Λοιπόν, μίλησαν, μισό λεπτο, μίλησαν αυτοί που ήταν να μιλήσουν. Σας παρακαλώ τώρα. Σας παρακαλώ γιατί δυσχαίνεται τη διαδικασία. Τελείωσε αυτή, τελείωσε αυτό το σημείο. Ωραία. Μισό λεπτο. Συμπληρώνουμε τώρα το κατάλογο των ομιλητών. Άλλος, ο κ. Καπέλιος, κ. Νικολάκου. Δεν σας άκουσα. Πρώτο. Και ο κ. Γκούνης. Τώρα, κ. Δέδε, κ. Δέδε, ένα λεπτό σας παρακαλώ. Λέγεστε. Εγώ? Ναι. Εξακουστίδου Φευρωνία. Μάλιστα. Ένα λεπτό μόνο θα μιλήσω. Εντάξει, εντάξει. Σημειώστε παρακαλώ το όνομα της κυρίας. Σεβόμαστε πραγματικά τον χρόνο σας και ευχαριστούμε που δώσατε αυτή την προτεραιότητα για να τοποθετηθούμε. Ήθελα να πω ένα πράγμα μόνο. Ότι η μελέτη αυτή για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι πάνω σε αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο. Εάν παρθούν και εγκριθούν αυτή η μελέτη, δεν μπορεί να αλλάξει κανένα άλλο σχέδιο. Επομένως, όλα αυτά που λέγονται ότι θα δούμε αργότερα, δεν μπορεί να γίνουν. Αυτό. Σας ευχαριστώ πολύ. Σας ευχαριστούμε και εμείς. Να προσέλθει ο κ. Δρούγκας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα προσπαθήσω λιγάκι να ξεδιαλύνω τη σύγχυση που προσπάθησε να δημιουργήσει ο κ. Περιφεριάρχης με την τοποθέτησή του για το θέμα. Αυτή τη στιγμή, καλούμαστε να ψηφίσουμε βάσει ενός Master Plan που έχει κατατεθεί. Δεν καλούμαστε να ψηφίσουμε στην τοποθέτηση του κ. Περιφεριάρχη. Η τοποθέτηση του κ. Περιφεριάρχη είναι λόγια του αέρα. Δεν αποτυπώνεται πουθενά. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση. Και δεν υπάρχει και καμία εγγύηση ότι αυτά που λέγονται θα γίνουν. Το Master Plan είναι αυτό. Είναι συγκεκριμένο και βάσει αυτού θα ψηφίσουμε. Όλα τα άλλα είναι ευχολόγια και προσπαθούμε να αμβλύνουμε τις εντυπώσεις από τις έντονες αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν. Εγώ έτσι αξιολογώ και αποτυπώνω τη στάση του κ. Περιφεριάρχη. Μην προσπαθούμε λοιπόν να δημιουργήσουμε εδώ πέρα πράγματα και καταστάσεις τα οποία δεν υφίστανται. Εγώ αν το Master Plan του λιμάνιου της Καλαμάτας ήταν αυτά που έλεγε ο κ. Περιφεριάρχης, εγώ αν το ψήφισα και με τα δύο χέρια. Όμως αυτή τη στιγμή δεν είναι έτσι. Αυτή τη στιγμή είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Και αυτό το εντελώς διαφορετικό είναι άκρος δεσμευτικό. Ενώ αυτά που λέει ο κ. Περιφεριάρχης δεν έχουν καμία υπόσταση υλοποιήσεις. Έτσι είναι τα πράγματα. Άρα σε αυτών των πραγμάτων θα πρέπει να καθορίσουμε την ψήφο μας. Απλά εδώ να θυμίσω λιγάκι ότι όταν έχουμε να κάνουμε με τη γερδοφορία ομίλων, όλα ανατρέπονται και όλα τα μπορούμε και τα υπερπιδούμε και όλα τα εμπόδια κάμπτονται. Να φτιάξουμε τον δρόμο βυτείνα Ολυμπία που θα δώσει ζωή σε μια ολόκληρη περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση τον θεώρησε μη βιώσιμο και μη σηκώσαμε τα χέρια ψηλά. Λέμε όπα μη βιώσιμο. Εδώ έχουμε ένα Master Plan το οποίο στην λογική του είναι καταστροφικό. Αλλά για να το κάνουμε κερδοφόρο θα το πρικήσουμε όχι μόνο με δύο κτίρια 1500 μέτρα. Αν χρειαστεί θα το πρικήσουμε και με τρίτο. Αν χρειαστεί θα κρεμίσουμε και τους Αγίους Απόστολους στην Καλαμάτια και θα του φτιάξουμε και εμπορικό κέντρο. Έτσι έχουν τα πράγματα. Γι' αυτό γίνονται τα έργα στην Ελλάδα. Με αυτή τη λογική. Δεν γίνονται για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, να δώσουν προοπτική, να προστατεύσουν το περιβάλλον. Γίνονται καθαρά και μόνο για να εξασφαλίσουν την κερδοσκοπία συγκεκριμένων προσώπων και ομύλων. Έτσι είναι τα πράγματα. Ξεκάθαρα πράγματα. Απλά θέλω να τονίσω για μια ακόμα φορά να μην δημιουργεί σύγχυση ο κ. Περιφερειάρχης στο σώμα. Με τους τοποθετήσεις του. Δεν όμως καμία ξέρει τοποθετήσεις του κ. Περιφερειάρχη. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Βεργινάδη. Κύριε Πρόεδρε, το θέμα που απασχολεί το σημερινό Περιφερειακό Συμβουλείο είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί εντόνως το τελευταίο χρονικό διάστημα την κοινωνική ζωή της πόλης της Καλαβάτας. Και με μεγάλη μου έκπληξη άκουσα τον κ. Περιφερειάρχη να κάνει αυτές τις βελτιώσεις, βελτιωτικές προτάσεις. Και, ειλικρινά, απορώ γιατί, εφόσον γνωρίζει γι' αυτές τις αντιδράσεις που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα εντόνως την πόλη της Καλαβάτας, δεν έχει προχωρήσει στις βελτιωτικές προτάσεις πριν να έρθει το θέμα εδώ σήμερα. Επομένως, επειδή ακριβώς το θέμα αυτό που απασχολεί το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλειο θα καθορίσει το ρόλο και το μέλλον του λιμένα της Καλαμμάτας, η δική μας συγγνώμη είναι η εξής. Στόχος μας θα πρέπει να αποτελεί η ισχυροποίηση του λιμένα, η ήπια τουριστική και εμπορική ανάπτυξη του και ασφαλώς η συμβαθότητά του με αυτό που είπε ο Δέδες προηγουμένως, με τη συμβαθότητά του με το επικυροποιημένο Γουπουσού. Με λύπη όμως διαπιστώνουμε με την υπάρχουσα αυτή μελέτη που έχει έρθει στα mail μας και με την εισήγηση, με λύπη διαπιστώνουμε μια σειρά από ιδέες και σκέψεις για μια μαρινοποίηση του προλυμένα. Για όσους δεν έχουν επισκεφθεί, αν και έχει λεχθεί πολλές φορές τώρα πριν από λίγο, για όσους δεν έχουν επισκεφθεί την πόλη της Καλαμάτας, ο προλυμένας αποτελεί ένα τμήμα χερσαίας γης νότια της παραλιακής οδού της Ναυαρίνου. Διαφέρεται τη δική του πλάς με αμώδη παραλία και με αυτόν τον τρόπο, όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει μια σύνδεση με τους κατοίκους της πόλης Καλαμάτας εδώ και πολλές δεκαετίες. Σκέψεις όπως αναφέρονται μέσα στη μελέτη, σκέψεις και ιδέες όπως δυόρφα ακτήρια μπροσά στη θάλασσα. Πάνω στον Αγιαλό δεν είναι και η πιο ελκυστική εικόνα που θα θέλουμε να δώσουμε για την πόλη της Καλαμάτας. Η δημιουργία ενός δημοτικού ναυταθλητικού κέντρου είναι μια συζήτηση που πρέπει να την κάνουμε όλοι μαζί ώστε να αναζητήσουμε τη σωστή χωροθέτησή του. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να γίνονται συζητήσεις και να λαμβάνουμε αποφάσεις σε βάρος του φυσικού οικοσυστήματος με την οικοδόμηση κτιρίων μη συμβατών με τον χώρο αυτό. Επομένως σκέψεις και ιδέες για τη συμμετοποίηση μπροστά στον Αγιαλό εμάς θα μας βρουν εντελώς αντίθετους. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Κυρία Πούζα. Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Συζητάμε, αγαπητοί συνάδελφοι, ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα το οποίο εδώ και πάρα πολλά χρόνια ταλανίζει την πόλη της Καλαμάτας. Και ήρθε προς συζήτηση στο περιφερειακό μας Συμβούλιο. Δυστυχώς όμως έχει παρέλθει ο χρόνος όπου η δική μας απόφαση θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στην ΜΠΤ. Νιώθω πως μετέχω, αγαπητοί συνάδελφοι, σε μια χωρίς χρησιμότητα συνεδρίαση όπου μιλάμε μόνο για να μιλάμε, αλλά χωρίς κανείς να μας λαμβάνει υπόψη. Θα πρέπει ο κύριος Πρόεδρος να δώσει απάντηση. Για ποιο λόγο άφησε να παρέλθει ο χρόνος των 45 ημερών όπου έπρεπε να συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο και να μας ενημερώσει αν έχει αποστείλει σχετική ενημέρωση στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Τώρα όσον αφορά την ουσία του θέματος. Το ότι παραμένει σε κρεμότητα πολλά χρόνια το μάστερ πλάντ του λιμμένα της Καλαμάτας που θα καθορίζει τη λειτουργικότητά του, συνιστά μεγαπρόβλημα για τη μεγαλύτερη πόλη της Πελοποννήσου δείχνει πως δεν έχει βρει το βηματισμό της και δεν μπορεί να παρέμβει κάποιος ουσιαστικά στο λιμάνι και δεν μπορεί να διεκδικήσει τον αναπτυξιακό του ρόλο μέσα στον ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ακούσαμε ανησυχίες συλλογηγοτήτων για την ενδεχόμενη τσιμεντοποίηση. Ακούσαμε προτάσεις για τον ελιμενισμό μεγαγιότ. Ακούσαμε και την πρόθεση κατασκευής δυόρροχων κτιρίων, για προσέλκυση επιβατικών κουραζερόπιων, δημιουργία υδατοδρομίου, στήριξη του ναυταθλητισμού, αλλά και κατεύθυση της εμπορικής λειτουργίας του Λιμένα. Διαβάσαμε και αποφάσεις και ακούσαμε και εδώ και στο Περιφερικό Συμβούλιο τα διάφορα συλλογικά όργανα. Δεν είδα όμως πουθενά την επίσημη πρόταση και το επιμελητηρίο Μεσσινίας και πώς αυτό βλέπει την εξέλιξη του Λιμένα, την κατεύθυνση και την αναπτυξιακή του πορεία. Δεν ακούσαμε επίσης αν η ευρύτερη περιοχή δηλαδή και οι οδικοί άξονες χωρίς σταθμεύσους και λοιπά μπορούν να σηκώσουν και το βάρος των προτεινόμενων δραστηριοτήτων και κατά πόσο οποιαδήποτε παρέμβαση στο Λιμένα αλληλεπιδρά θετικά ή αρνητικά στην παραλιακή ζώνη και αν θα επηρεαστεί η επιχειρηματικότητα. Επίσης δεν ξέρουμε αν έχει μελετηθεί και η σύνδεση με άλλα δίκτυα υποδομών και πώς το λιμάνι θα ενσωματωθεί στην πόλη και γενικότερα πώς θα διαμερφωθεί ο περιβάλλοντος κόρος. Όσοι θετικές αγαπητοί συνάδελφοι ακλαβάνω κάποιες κόκκινες γραμμές της δημοτικής αρχής. Επίσης το ότι η περιφερειακή αρχή αντιμετωπίζει τόσο τραγικά το ρόλο του περιφερειακού συμβουλίου σε σημαντικά και σπουδαία που αφορούν την ανάπτυξη του τόπου με ξεπερνά. Να πούμε τη γνώμη μας κατόπινη ορτής και ύστερα από μια τόσο ανεπαρκή εισήγηση δεν μας θυμά σαν περιφερειακό συμβούλιο. Επίσης είναι φανερό ότι οι προτεινόμενες δραστηριώτες και χρήσεις του Λιμένα καλαμάτας είναι ενιώτα και αλληλοσυγκρόμενες. Να πούμε να αφήνουμε, αγαπητοί συνάδελφοι, στην τύχη σημαντικά θέματα, όπου μετά θα μπορεί να κλειθεί να αποφασίσει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, όπως παραδελφώς χάρη για τον ελειμονισμό των ΜΜΕΓΑΙΟΤ, γιατί και αυτό διάβασα ότι ισχύει. Κλείνοντας, θέλω να πω ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι στις μεγάλες επερχόμενες αλλαγές στον μοντέλο ανάπτυξης που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Επιβατική, επιβατική, εμπορική χρήση ίσως δεν μπορούν να συνηπάρξουν. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την αλλείωση της φυσιογνωμίας του ανθρωπογενού περιβάλλοντος, κλείνω κύριε Πρόεδρε, αλλά ούτε και να αποκλείσουμε και την εμπορική και αναπτυξιακή του προοπτική. Θεωρώ αναγκαίο και με κανόνες και σχέδιο ανάπτυξης του λιμανιού, αλλά στέκομαι με προβληματισμό απέναντι σε κάποιες προτάσεις που αλλιώνουν την εικόνα του ανθρωπογενού περιβάλλοντος. Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, κύριε Περιφεριάρχα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και εκπρόσωποι των φορέων της Καλαμάτας που σήμερα ήρθατε μέχρι εδώ για να εκφράσετε την άποψή σας. Θέλω να πω για τα πρακτικά ότι από τις 3 Φεβρουαρίου του 2022 υπάρχει εισηγηση του αρμοδίου τμήματος της Μεσσινίας, η οποία βρίσκεται και στα e-mail όλων μας. Δεύτερον, θέλω να πω, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι είναι άλλο πράγμα το λιμάνι και άλλο η Μαρίνα. Δεν είναι τα ίδια πράγματα. Κι άκουσα σήμερα από τον κ. Περιφεριάρχη εδώ μία έκθεση ιδεών και όχι μία εισήγηση για το Master Plan του λιμανιού της μεγαλύτερης πόλης της Ευρώπης στο χερσαίο τμήμα της. Έχω πολλά χρόνια που έχω ακούσει για το λιμάνι της Καλαμάτας από τότε που ήμουν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο. Δεν έχω δει ποτέ την υποβάθμιση που είδα σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο σε σχέση με την εισήγηση. Ούτε μία παρουσίαση, ούτε ένας χάρτης, ούτε μια κουβέντα ρε παιδί μου. Πού θα είναι τα μεγάλα γιώτ, που θα είναι η κρουαζιέρα, που θα είναι οι όμιλοι του ναυταθλητισμού, που θα είναι τα υδροπλάνα, που θα είναι τα εμπορικά, που θα είναι οι λουόμενοι. Τίποτα. Τίποτα. Αυτό λοιπόν που με ενοχλεί πάνω από όλα είναι πως αυτή η Περιφερειακή Αρχή δεν καταδέχεται να σπαταλίσει ένα λεπτοχρόνο για να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αυτό είναι το πρώτο που με ενοχλεί. Έρχονται εδώ μελετητές για επενδύσεις μικρές και δεν είναι σήμερα εδώ οι μελετητές για να δώσουν απαντήσεις σε κέρε ερωτήματά μας. Οι οποίοι βέβαια ήταν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Εδώ όμως δεν είναι. Το Περιφερειακό Συμβούλιο, αγαπητοί συνάδελφοι, γνωμοδοτεί για ένα από τα σημαντικότερα θέματα. Το Master Plan δεν αλλάζει συνέχεια. Τρέπομαι να ακούω να λέγεται αντί να γίνει δύο ορόφους να γίνει ένας. Να το πάμε δεκαμέτρα δεξιά, δεκαμέτρα αριστερά. Να το πάμε λίγο πιο κύβρε αδερφέ. Είναι αυτές κουβέντες ενός σύγχρονου αυτοδιοικητικού παράγοντα που ηγείται της Πελοποννήσου. Λυπάμαι αγαπητοί συνάδελφοι και λέω λυπάμαι γιατί δεν το πίστευα ότι θα λειτουργήσουμε τόσο πολύ παρακμιακά. Είναι σημαντική απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε από μια σπέ. Είμαι η δική αγορήτρια και θέλω λίγο παραπάνω. Δεν έχετε το ότι είσαστε η δική αγορήτρια το έχουμε ξαναπεί. Δεν σημαίνει κάτι παραπάνω. Τρία λεπτά έχετε όπως κάθε άλλος. Ωραία θα δευτερολογήσω λοιπόν και μετά εννοείται. Τότε θα κλείσω λέγοντας το εξής. Αγαπητοί συνάδελφοι και απευθύνομαι στους συναδέλφους της πλειοψηφίας. Οφείλουν να είναι εδώ οι μελετητές και να απαντήσουν σε κέρα ερωτήματά μας. Για το Master Plan δεν ψηφίζουμε με βάση το παρελθόν. Ψηφίζουμε με βάση τα επόμενα 30 χρόνια. Και αυτό το Master Plan δεν έχει προβλήτα για τα νέα τύπου Ι. Ευχαριστούμε κυρία Νικολάκου. Κοιτάξτε, αν διαβάσει κανείς το Master Plan που συζητάμε απόψε και παρακολουθεί στην κουβέντα που έχει ανοίξει βέβαια τόσα χρόνια στην περιοχή μπορεί να βγάλει πολλά χρήσιμα συμπεράσματα για το που κατευθύνεται τελικά η λεγόμενη ανάπτυξη και στην Καλαμάτα και γενικότερα στην περιοχή, στην περιφερειά μας της Πελοποννήσου. Αυτά που περιέχει το Master Plan, δηλαδή τα τεράστια έργα εκβάθυνσης για να δένουν δύο μεγάλα κουραζερόπλια, 25 μεγάλα ιότ, υδροπλάνο και λοιπά δείχνουν την κατεύθυνση ακριβώς για τον τουρισμό που όλοι ευαγγελίζεστε. Την ίδια στιγμή λοιπόν που η πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών δεν μπορεί να πάει ούτε ένα διήμερο πλέον και να κάνει διακοπές, την ίδια στιγμή συζητάμε για κουραζερόπλια, για ιδροπλάνο και λοιπά. Έχει πείρα πιστεύουμε, έχουν πείρα πλέον τα λαϊκά στρώματα από αυτού του είδους την ανάπτυξη. Πηγαίνετε σε πόλεις που δένουν κουραζερόπλια να δείτε, τα λουκέτα που μπαίνουν στα μαγαζιά. Άρα λοιπόν λέμε ότι χρειάζεται να αναρωτηθούν οι εργαζόμενοι ποιος θα οφεληθεί από αυτή τη διαδικασία. Εμείς λέμε ότι τα όποια οφέλη για τους μικρές επιχειρήσεις είναι στα γόνα στον οκεανό πραγματικά μπροστά στα μεγάλα οφέλη που θα έχουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και αυτοί που θα κατασκευάσουν τα έργα και αυτοί που θα έρθουν μετά να τα διαχειριστούν. Έχει πείρα λοιπόν ο κόσμος από την ανάπτυξη αυτού του τουρισμού και πρέπει να γυρίσει την πλάτη σε όλους αυτούς που λένε σήμερα ότι το έργο αυτό βλέπει τάχα δεκαετίες μπροστά, η Καλαμάτα θα γίνει νέα Βαρκελώνη και κάτι τέτοιο. Τα έχουμε ακούσει και σε προηγούμενα έργα μεγάλης πνοής. Σαφώς λοιπόν πρόκειται και για τη συμμετοπή και για αλλαγή του χαρακτήρα της συγκεκριμένης τοποθεσίας και πρέπει να κυρωθούν αυτά τα σχέδια και αυτή η ανάπτυξη. Αυτή η πολιτική λέμε δεν είναι μονόδρομος και προτάσεις έχουν κατατεθεί από διάφορους χώρους, από σωματεία. Αυτές οι προτάσεις δεν έχουν γίνει δεχτές, γιατί ακριβώς δεν οδηγούν στην ανάπτυξη που εσείς ευαγγελίζεστε. Έχουν γίνει οι προτάσεις και για νέα κυκλοφοριακή μελέτη, για νέες ναυταυθυντικές εγκαταστάσεις, για μουσείο λιμνεργατών, για αξιοπίσεις των αποθηκών για πολιτιστικούς σκοπούς, για επέκταση του ποτηλατοδρομίου κλπ. Αυτή την ανάπτυξη λοιπόν και σε αυτή την κατέθεση θα πρέπει να προσανατολίσουν τον αγώνα τους και τις αντιρρήσεις τους και οι κάτοικοι της περιοχής και γενικότερα ο λαός. Ευχαριστούμε πολύ. Ο κ. Καπέλιος παρακαλώ. Τρία λεπτά. Μη φωνάζετε παρακαλώ. Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Εγώ θα πω πέντε κουβέντες σχετικά με το θέμα αυτό του Marseille Plan. Θέλω πρώτα να ξεκινήσω το εξής. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο και αναγκαίο στην παραλιακή ζώνη της Καλαμάτας να γίνει μια τακτοποιήση των πραγμάτων. Είναι ανάγκη η παραλιακή ζώνη να βρει αυτό που της χρειάζεται και πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις ώστε να είναι λειτουργική. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο νομίζω ότι έρχεται σήμερα το Marseille Plan του λιμάνιου, που προσπαθεί να βάλει μία τάξη στο λιμάνι και προσπαθεί να καθορίσει συγκεκριμένα πράγματα και δράσεις. Από εκεί μετά, επειδή θεωρώ ότι και εμείς οι Καλαμαδιανοί, οι Μεσσύνοι, που έχουμε μεγαλύτερη ρευεσία πάνω σε αυτό το κομμάτι, δεν θέλουμε ούτε να γίνει τσιμεντοπίηση του λιμάνιου, ούτε θέλουμε να χαθεί η παραλιακή ζώνη. Κατά πολύ περισσότερο πιστεύω και τον κ. Περιφερειάρχης, ο οποίος ήταν τρεις τετρά ετίες δήμαρχος μιας πόλης, η οποία είναι μια πόλη βιώσιμη, είναι μια πόλη ανθρώπινη, μια πόλη που ζούνε πολύ καλά οι πολίτες της. Δηλαδή τι κάνει τρελάθηκε τώρα, τι θα κάνει δηλαδή, ξαφνικά θέλει το λιμάνι να το κάνει τσιμεντό. Όχι, δεν νομίζω ότι είναι στα πράγματα παιδιά. Θα πρέπει να πιστεύω ότι μέσα από το διάλογο και μέσα από λύσεις, ότι μπορούν να βρεθούν σωστές δράσεις και μπορεί να γίνει μια σωστή δουλειά. Και στο κάτω-κατώ να σας πω για κάτι άλλο, η ζωή συνεχίζεται. Πρέπει κάποιες φορές να βελτιώνουμε και κάποιες δομές και θα πρέπει να προχωράμε και μπροστά. Όχι πάντα να μένουμε σταθεροί σε κάποιες αντιλήψεις, ότι ξέρετε εντάξει επειδή είναι πέντε δέντρα θα χαλάσουμε τα δέντρα. Θα βάλουμε δέντρα κι άλλα άμα χρειαστεί και σε περιοχές που θα είναι ακάλυπτα. Τι να πούνε δέντρα, για ποιον λόγο τα μην πούνε. Εξάλλου το είπε και ο κύριος Περιφυράρις. Εγώ θα πω για κάτι άλλο τώρα εδώ γιατί νομίζω ότι δικαιώνουμε σε αυτό που προχθές συνέβη στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τρυφυλίας όπου εκεί κατέβηκε μια πρόταση σχετικά με τον δρόμο Τσακώνα-Καλλοντερώ. Έρχεται σήμερα ο κύριος Καραμπάτος με το χάρτη και λέει ότι η Καλαμάτα συνδέεται με όλα τα ευρωπαϊκά δίκτυα και ένα από αυτά είναι ο δυτικός άξονας, ο οποίος δυτικός άξονας πρέπει να γίνει ενιαίος και όχι να γίνει ένα κομμάτι, πρέπει να γίνει πύργος Τσακώνα-Καλλονερώ. Και όχι Τσακώνα-Καλλονερώ μόνο όπως κάποιοι διεκδικούνε. Νομίζω ότι με αυτό δικαιωνόμαστε. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ και εγώ και ο Σγκούνης παρακαλώ έχει το λόγο. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Ίσως να είχατε δίκιο στην αρχή της συζήτησης που θέλατε να αναβάλετε το θέμα, γιατί όπως φαίνεται και από την πορεία της συζήτησης, η περιφερειακή αρχή είναι ανέτοιμη να στηρίξει το Master Plan. Εγώ θα επερθεματίσω όχι μόνο να είναι εδώ οι μελετητές, αλλά θα πρέπει να είναι και η δημοτική αρχή για να στηρίξει το έργο. Εγώ προσωπικά είμαι υπέρ των μεγαλύτερων έργων. Είναι μια ύπια παρέμβαση στο λιμάνι της Καλαμάτας συγκεκριμένη, κατά την άποψή μου. Όμως αυτή τη στιγμή που δεν έχουμε απαντήσεις για τις ειδικές ερωτήσεις που κάνανε και ο κ. Πετράκος και η ειρική παράταξη, θεωρώ ότι είναι ανόφελος σήμερα να πάμε σε απόφαση. Θεωρώ ότι θα πρέπει να επαναληθεί το θέμα και να συζητηθεί με τις μελετητές παρόντες για να λυθούν όλες τουλάχιστον οι απορίες. Ο κ. Νίκας σήμερα μας έκανε μια έκθεση ιδεών. Ήταν εκτός του θέματος από την ΜΠΕ, ήταν τελείως διαφορετικά. Το Master Plan έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και οι ελέτες και οι άδειες υποδομών θα βγουν βάση του συγκεκριμένου Master Plan και όχι ότι θέλουμε εμείς τότε να αποφασίσουμε. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε την πολιτική που σχεδιάστηκαν όλα τα έργα της Καλαμάτας, το Ανοιχτό Θέατρο, το Μέγαρο Χορού και να κολλήσουν στην ελλοποίησή τους, ας πάμε σε μια απόφαση σήμερα χωρίς να έχουμε τουλάχιστον σωστές παρατηρήσεις. Εγώ προσωπικά, αν πάμε σε ψηφοφορία θα ψηφίσω Λευκό. Σας ευχαριστώ πολύ και μπαίνουμε τώρα στην διαδικασία της Δευτερολογίας ο κ. Κάτσαρης. Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, εδώ που φτάσαμε πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του και απευθύνομαι και στους συναδέλφους της πλειοψηφίας αλλά και στους συναδέλφους των πλειοψηφιών. Εάν βγει απόφαση από την αποκεντρωμένη, η μελέτη περιβαλλοντικών δεν αλλάζει. Ό,τι και να μας είπε εδώ πέρα ο κ. Νίκας, ό,τι οι απορίες και να είχαμε, ό,τι και παρατηρήσεις και να κάναμε, τα ξέρετε πολύ καλά. Αγαπητοί κ. Νικολάκου και κ. Τατούλη και αγαπητοί συνάδελφοι που είπατε για αναβολές και τα λοιπά. Έχει περάσει, οι ίδιοι το είπατε πρώτοι ότι έχει περάσει ο χρόνος. Εάν τώρα το αναβάλλουμε θα κάνουμε μια εβδομάδα 15-15 μέρες, θα βγει απόφαση και μετά δεν αλλάζει τίποτα. Ό,τι και να λέμε, ό,τι και να έχουμε στο μυαλό μας, ό,τι και να σκεφτόμαστε. Άρα, κ. Περιφεριάρχα, εάν εννοείτε αυτά που λέτε, εγώ προτίθομαι να καταπατήσω αρκετές από τις αρχές μου στη λογική του να ικανοποιηθεί η τοπική κοινωνία και να παραμείνει η μορφή του χώρου έτσι με σεβασμό στο περιβάλλον, όπως τα είπατε, να μην αναγερθούν πτήρια, να μην μπει τσιμέντο, να μην μπούν κυβόληθοι, να μην μπούν γερανοί, να μην μπούν όλα αυτά που προβλέπει μέσα το Master Plan, να καταψηφίσουμε αυτό το Master Plan και σε επόμενο περιφερειακό συμβούλιο και εγώ μαζί σας εάν βγουν όλα αυτά, παρά το ότι διαφωνώ σε πολύ μεγάλο βαθμό και συμφωνώ με τη λαϊκή συσπήρωση ότι αυτά τα εκατομμύρια όλα θα μπορούσαν να πάνε σε έργα υποδομής για να μην πλημμυρίζει η καλαμάτα, να μην καίγεται τα βουνά και τα λοιπά, θα το ψηφίσω μαζί σας. Ειδού η ρόδοση, ειδού το και το πείδημα, όμως πρέπει όλοι ξαναλέω να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν είναι θέση ευθύνης η λευκή ψήφος ούτε η αναβολή. Είμαστε στο και πέντε, δεν είμαστε στο παρά πέντε. Τις ευθύνες όλοι τις καταλάβαμε ποιος τις έχει. Και η σήγηση υπάρχει από την υπηρεσία και όλα μια χαρά είναι. Τελειώνω, αλλά η περιφερειακή αρχή και η πλειοψηφία προφανώς δεν ήθελε να αναλάβει αυτή τη συγκεκριμένη ευθύνη που την φέρνουμε εμείς τώρα όλοι μας και οι κάτοικοι που είναι εδώ πέρα μαζεμένοι προστά της και πρέπει να την αναλάβει. Ευχαριστώ πολύ κύριε Λιμπεροπούλου. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και κύριε Περιφερειάρχη. Είμαστε περιφερειακοί σύμβουλοι και δεν επιτρέπεται, κατά την ταπεινή μου άποψη, να κάνουμε φτεινό συνδικαλισμό ο ένας τον άλλο. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ απλά. Έχουμε μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που περιλαμβάνει όλα αυτά που είπαμε, τα οποία είναι αντίθετα με το γεωνικό πολοδομικό, αντίθετα με τη λογική του προστασίας του περιβάλλοντος, αντίθετα με την προστασία του αγιαλού, αντίθετα με όλα. Εμέσως πλήν σαφώς αυτά τα παραδέχεται και ο κύριος Περιφερειάρχης. Και λέει αυτό όμως που λέει είναι ένα άλλο Master Plan. Επομένως πρέπει ομοφόνος και σας καλώ να τιμούμε αυτά που λέμε. Ομοφόνος πρέπει να καταψηφίσουμε σήμερα τη συγκεκριμένη ΜΠΕ του Master Plan και να έρθει, όπως είπε και ο Παναγιώτης Μεθάβριο, ένα άλλο Master Plan που να περιλαμβάνει πράγματα και τότε να το ψηφίσουμε. Αφού θα διαφωνούμε αυτό όμως το Master Plan με αυτά τα πράγματα, το οποίο είναι αντισυνταγματικό και μην το περνάμε έτσι. Το ότι έρχεται σε αντίθεση, το είπε ο κύριος Περιφερειάρχης. Δεν υπάρχουν οικοδομικά τέτραγωνα, το παραδέχθηκε. Το ήξερε πολύ καλά, δηλαδή το είπε δημόσια αυτό όλο. Λοιπόν, το είπε δημόσια, δηλαδή μία πρέπει να είναι, κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ, η πρόταση. Πώς καταψήφιση του Master Plan. Δεν υπάρχει άλλη υπέρψήφιση. Ποιος λέει υπέρ, αφού όλοι, αφού κανένας δεν συμφωνεί με αυτό. Τι θα ψηφίσουμε. Σύμφωνο. Θα λέμε, διαφωνούμε και μετά λέμε, το ψηφίζουμε και θα το αλλάξουμε του χρόνου. Όχι, να το καταψηφίσουμε και να έρθει ένα καινούριο και όλοι μαζί, όπως είπε ο Παναγιώτης ο Κάτσας, θα το ψηφίσουμε. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Σβωτικάς. Δηλαδή, συνάδελφοι, άμα ήσασταν εδώ οι μελετητές, θα άλλαζε το Master Plan. Για να συνολογιόμαστε γιατί διαφωνούμε, δηλαδή. Ή άμα ήταν βιώσιμο το έργο, γιατί ξέρετε κανένας δείτε να είναι βιώσιμο, αφού ο Κοσμάκης βάζει τα λεφτά για να οικονομάνε οι καπιταλιστές, γιατί δεν πάει να φτιάξει μόνος του. Αυτή η πολυεθνική που θέλει να κάνει αυτά τα μεγάλα τα ωραία πράγματα στην Καλαμάτα, να πάει να το φτιάξει στην πούκα, γιατί δεν πάει. Ο Λούις, ο τουροπερέιτος. Μα πρέπει να τα φτιάξουμε εμείς και γίνονται βιώσιμα γιατί πληρώνει ο Κοσμάκης. Μην ψάχνετε λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι της αντιπολίτευσης, να στεριοδετήσετε το όχι σας στην έλλειψη, στην απουσία των μελετητών ή στα βιώσιμα ή στις νονομιμότητες ή όχι. Γιατί έτσι είναι υποκριτικό το όχι. Το πραγματικό όχι πρέπει να είναι όχι σε αυτή την φαραωνική επένδυση που θα πληρώσει ο λαός με σδίτ, γιατί σδίτ σημαίνει πληρώνει ο κόσμος και οικονομάει ο κοπιταλιστής. Κοιτάξτε κύριε Περιφερειάρχα, είσαστε κι εσείς υπέρμακος ως ο τατούλης για τα σδίτ. Δεν το υπερασπιστήκατε όμως το σδίτ στην Καλαμάτα στο λιμάνι. Γιατί δεν το υπερασπίζεστε και μετά μας μιλάτε για σοβιατίες και τα υπόλοιπα. Δεν έχω χρόνο τώρα, θα τα πούμε σε άλλο θέμα. Και δεν υπερασπίζετε λοιπόν την πολιτική σας επιλογή για σδίτ στο λιμάνι της Καλαμάτας που σημαίνει συμμετοποιήση και όλα αυτά τα εκτρόματα που θα θυτρώσουν μπροστά στον κόσμο. Γιατί αν πράγματι είχατε την ευτυχία γιατί λέτε εμείς οι αριστεροί, αλλά εγώ δεν είμαι αριστερός, κομμουνιστής είμαι. Δεν έχουμε προτάσεις δηλαδή δεν είναι προτάσεις που έχουν κατατεθεί κατά καιρούς και λένε τα εξής και δεν τις κάνατε δεχτές όταν ήσασταν δήμαρχος. Σύγχρονος καθαρισμός του λιμάνιου. Δεν είναι πολύ συγκεκριμένη η πρόταση και το έχει λήξει η επιστήμη και η τεχνική. Έλεγχος για τα απόβλητα και σύνδεση όλων των περιεχών με το βιολογικό καθαρισμό. Δεν είναι σύγχρονη η πρόταση αυτή. Φοριακή μελέτη για την παρελιακή ζώνη, νέες ναυταθλητικές εγκαταστάσεις, Μουσείο λιμενεργατών, αξιοποίηση των αποδεικών για πολιτιστικούς σκοπούς, ανάδειξη και αξιοποίηση των μπάρκων του λιμενικού ταμείου και τα λεπά, γιατί δεν είναι προτάσεις αυτές. Δεν είναι προτάσεις για τους καπιταλιστές σύμφωνοι. Μισό λεπτό θέλω για το εξής θέμα. Κύριε Περιφερειάρκα, νομίζω ότι στα δύο χρόνια αρχίζετε λίγο, ακολουθάτε και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς, την τακτική του προηγούμενου. Δεν θα μιλήσω για τη Σοβιετία, που δύο-τρεις φορές το έχετε φέρει, θα τα πούμε αλλού. Θα μιλήσω για την Πάτρα που τολμήσατε. Τι λέτε, δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια των καπιταλιστών για το λιμάνι της Πάτρας, γιατί δεν προχωράνε, γιατί εκεί ο δήμαρχος πήγε και καθάρισε τη δυτική παραλία και την ανατολική και έφτιαξε εκατοντάδων στρεμάτων παραλίες και πάρκα και να πηγαίνει ο λαός της Πάτρας και όχι καπιταλιστικές επενδύσεις. Λέω λοιπόν, ο δήμαρχος της Πάτρας και ο λαός της Πάτρας διεκδίκτησε στην Αθήνα πριν από 20 μέρες, με χιλιάδες λαού αυτά τα λεφτά να πάνε στην Πάτρα για τέτοια έργα και όχι για αυτά που εσείς προωθείτε. Τελειώνω. Να λοιπόν η άλλη πρόταση, άλλη διέξοδο στην αντίποδα των επιλογών όλων σας εδώ μέσα. Ευχαριστώ πολύ. Εντάξει, λάτε, λάτε, λάτε, λάτε. Δύο λεπτά αυστηρά. Σας ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη που άνοιξα την ονοστάτωση. Λοιπόν, θα προσπαθήσω να μην πάει σύντομη. Λένε ότι δεν θα επηρεαστεί από αυτή την παρέμβαση στον προλημένα, δεν θα επηρεαστεί η υπόλοιπη παράλια ζώνη. Θα επηρεαστεί. Κακά τα ψέματα. Εγώ μηχανικός δεν είμαι. Φαντάζομαι ότι οι μηχανικοί, αν έχουν δει τι συμβαίνει, θα επηρεαστεί. Και αν δεν θα επηρεαστεί μόνο έως πως τον ανέβει θάλασσα, να το πω απλά, αλλά αν γίνει ποτέ και μία μαρίνα, φαντάστητε ότι θα υπάρχει και ρίπανση. Άρα κάποια στιγμή η παραλία, οι υπόλοιποι θα είναι ακατάλληλοι. Και εγώ αναρωτιέμαι αν όλα αυτά τα γνωρίζουν οι επαγγελματίες της περιοχής. Σας μιλάω ειλικρινά, εάν η προμελέτη, αν αυτό έλεγε η μελέτη που έχουμε σήμερα, έλεγε μέσα όσα ανέφερε ο κύριος περιφεριάρχης και όπως τα είπε όσον αφορά τον προλημένα, εάν τα έλεγε όλα αυτά μέσα η μελέτη, εγώ θα την ψήφισα με χέρια και με πόδια. Θέλουμε λοιπόν να είμαστε συνεπείς στους λαούγους μας, χωρίς συνδικαλισμούς, χωρίς εντάσεις και δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος άνθρωπος εδώ μέσα ο οποίος δεν θέλει το καλό της Πελοποννήσου και της πόλης. Άρα η επιλογή μας είναι μία, να καταψηφίσουμε αυτό το σχέδιο, να μας έρθει κάποιο βελτιωμένο και να το ψηφίσουμε όλοι. Εγώ θεωρώ ότι αυτή είναι η μοναδική λύση αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς απέναντι στους πολίτες. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Τώρα έχει ο κ. Μπουντρούκας θέλει να μιλήσει ή όχι? Ο κ. Δέδας. Θα είμαι σύντομος κ. Πρόεδρε. Θα γράφω την τοποθέτη Σουφανάσου Στουμπετράκου όπως συμπληρώθηκε από τη δευθορολογία της κ. Δημεροπούλου. Σήμερα αγαπητοί φίλοι εσείς που ήρθατε από τη Μεσσινία, βρήκατε έναν απροσδόκητο σύμμαχος της θέσης σας. Και ήταν ο περιφερειάρχης όπως εκφράστηκε στην τοποθέτησή του με αυτά που πρότεινε. Αυτό που πρότεινε ο κ. Νίκας είναι ένα άλλο Master Plan. Δεν είναι το Master Plan που παρουσιάζεται σήμερα και το οποίο συνοδεύει η Μελέτη Πυρονομικών Υπτώσεων πραγματικά. Θεωρώ ότι ο κ. Περιφερειάρχης αφού γκράστηκε τα προβλήματα που τέθηκα στο δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει στην Καλαμάτα, σήμερα διαφοροποιεί σε ρυζικά τη στάση και την τοποθέτησή του σε σχέση με τις δράσεις που προτείνονται μέσα από το Master Plan που φέρνουμε σήμερα για συζήτηση. Και όλα αυτά που πρότεινε είναι ακριβώς τα σημεία στα οποία διαφοροποιείται η δική μας θέση από αυτό του Master Plan. Νομίζω ότι ομόφωνα μπορούμε να καταλήξουμε πλέον στην απόρριψη αυτού του σχεδίου και στην επαναδιατύπωση ενός μετροποποίησης ή αναθεώρηση μετά από δημόσια διαβούλευση μιας διαφορετικής πολιτικής για το Master Plan που θα έρθει και πάλι στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ και εγώ. Κυρία Νικολάκωση, δική εγωρίτρια. Εμείς, αγαπητοί συνάδελφοι, έχουμε να ψηφίσουμε... Κύριε Πετράκο, ακούγεστε σε όλη την αίθουσα, σας παρακαλώ. ...πάνω σε μια μελέτη την οποία έχουμε στα χέρια μας συγκεκριμένη. Δεν έχουμε να ψηφίσουμε για κάτι που φανταζόμαστε, για κάτι που θα διορθωθεί, για κάτι που αφορά σοβαρές αλλαγές, έχουμε να ψηφίσουμε για κάτι συγκεκριμένο. Σίγουρα το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, με μερικούς να ψηφίζουν ναι, αλλά να πηγαίνουν στις συγκεντρώσεις του όχι, έχει μία μικτία απόψη και πιστεύουν κάποιοι ότι μπορεί να γίνουν αλλαγές σε αυτό το Master Plan. Δεν μπορεί να γίνουν αλλαγές. Ο κύριος Μπένος χαρακτήρησε έγκλημα το Master Plan. Δεκάδες ειδικοί επιστήμονες, δεκάδες ειδικοί επιστήμονες, που ασχολούνται με τη χωροταξία, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, μιλούν για έναν αχταρμά που είναι όλα μαζί σε μικρές αποστάσεις. Το ότι το λιμάνι είναι εθνικού χαρακτήρα, δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα με αυτό το Master Plan. Αυτά τα παραπήγματα, τα αυθαίρετα στις καλαμάτας επιχροντίας νίκα, που υπάρχουν και σήμερα, πρέπει να αλλάξουν. Master Plan, η καλαμάτα απαιτεί, το λιμάνι της απαιτεί, αλλά όχι με αυτή τη χωροταξία. Άρα, νομίζω πως είμαστε απολύτως υπεύθυνοι με τη σημερινή μας ψήφο να δείξουμε πραγματικά ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννή σου λέει όχι σε ένα Master Plan συγκεκριμένο, το οποίο το αποδόμησε και ο κ. Νίκας. Είπε θα γίνει κάτι άλλο. Ας ψηφίσουμε αυτό, αλλά θα γίνει κάτι άλλο. Είμαι και υπέρ των ΙΟΤ, και υπέρ του ναυταθλητισμού, και υπέρ του τουρισμού, και υπέρ της ανάπτυξης, και υπέρ των ΣΔΙΤ, όταν αποδεικνύεται ότι λειτουργούν υπέρ του δημοσίου συμφέροντος. Όμως, δεν έχω ψηφίσει ποτέ επιπόλεα μέχρι σήμερα και δεν θα το κάνω και εδώ, για να γίνω αρεστή σε κανέναν. Πρέπει να αλλάξει το Master Plan, είναι δικιά μας η ευθύνη. Όσο για το πόσο σέβεται ο κ. Νίκας από φάση των Δημοτικών Συμβουλίων, είχαμε παράδειγμα στην Κόρινθο, όπου είχαμε ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορίνθου για να μην γίνει κάπου ένα δικητήριο και ο κ. Νίκας όρισε και ειδικό σύμβουλο για να γίνει εκεί. Άρα, λοιπόν, πρέπει να αποδείξουμε σήμερα εδώ, ότι δεν ψηφίζουμε για κάτι που θα γίνει διαφορετικό, από αυτό που έχουμε στα χέρια μας. Και μπορεί η περιφέρεια κ. Νίκα, έχετε μεγάλη ευθύνη για τη Μεσσινία, με τόσα χρόνια αντινομάρχης και τόσα χρόνια δήμαρχος, να ψηφίσετε σήμερα όχι και να αναλάβετε εσείς την ευθύνη να γίνει μια ευρεία διαβούλευση με όλους, για να αποκτήσει, και κλείνω, η καλαμάτα ένα Master Plan, όπως της αξίζει και να ξέρουμε τι χαρακτήρα, τέλος πάντων, θέλουμε να έχει αυτό το λιμάνι. Γιατί τόσα χρόνια κρυβόμαστε πίσω από το καβούκι μας και λέμε και τουριστικό και εμπορικό και πλοία και φορτηγά και λουόμενη, γιατί άραγε δεν μπορούμε να δώσουμε μια σαφή απάντηση. Γι' αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι, και η εταιρεία η Μελετητική, που έφερε αυτή τη μελέτη, τα βάζει όλα μαζί, γιατί ποτέ δεν πήρε, και σας το λέω υπεύθυνα, και κύριε Γόντικα θα βοηθούσε να είναι εδώ η Μελετητική Εταιρεία και να τους λέγαμε, μπορείτε να αλλάξετε το δειόραφο με ισόγειο, μπορείτε να μετακομίσετε τα έργα στον προλημένα 200 μέτρα πιο εκεί. Και κυρίως θα τους ρώταγα, τι ακριβώς σας είπαν οι συνομιλητές σας από τις δημοτικές αρχές, όταν συνομιλούσατε και συνεργαζόσαστε. Ποιος είναι ο χαρακτήρας του λιμανιού, επιτέλους. Ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Τσουκαλέα, ο συγκυτής, ελάτε. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι σύμβουλοι, θα συμφωνήσω με την αντικειμενική παρατήρηση. Και η αντικειμενική παρατήρηση έχει να κάνει με την προσπάθεια του κυρίου Περιφεριάρχη να αποδομίσει πλήρως, όχι μόνο την περιβαλλοντική μελέτη, αλλά όλο το μάστερ πλάν του λιμανιού της Καλαμάτας. Και κατά την άποψή μου, κάνοντας και σωστές παρατηρήσεις. Σωστές παρατηρήσεις ως προς το μέγεθος της περιβαλλοντικής ανισορροπίας, αλλά σαφέστατα όμως οι παρατηρήσεις αυτές είχαν και προβλήματα σε σχέση με τον ορθολογισμό που πρέπει να γίνει για το λιμάνι. Σε μια περίοδο όπου πλέον το μέλλον είναι τα πράσινα υφόρα λιμάνια, θα μπορούσαμε πλέον να μιλάμε για ένα μάστερ πλάν, το οποίο να μην έχει καμία σχέση με αυτό το μάστερ πλάν. Θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα μάστερ πλάν που θέλει οπωσδήποτε να κάνει το λιμάνι της Καλαμάτας ένα λιμάνι για το μέλλον, ένα multi-task camp. Για ένα τέτοιο λιμάνι θα μπορούσαμε να μιλήσουμε. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και να αξιοποιήσουμε όλα αυτά τα νέα δεδομένα βάζοντας το λιμάνι της Καλαμάτας εποφελία όχι μόνον των Καλαματιανών της Μεσσινίας αλλά και όλων της περιφέρειας σε μια εντελώς διαφορετική λογική και τότε θα είχαμε απόλυτη συμφωνία όλοι. Ανεξάρτητα με τις μικροπαρατηρήσεις και τις μικροδιαφοροποιήσεις. Και δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο πλέον άγωσε έχουμε να περάσουμε γρήγορα την περιβαλλοντική μελέτη να περάσουμε γρήγορα το μάστερ πλάν. Ασφαλώς και η Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο είχε μια ομόφωνη θέση αλλά αυτό ασφαλώς έχει να κάνει με την Δημοτική Αρχή. Η περιφέρεια, το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει μια εντελώς άλλη σφαιρικότερη αντίληψη. Γι' αυτό λοιπόν και αυτό το ατόπιμα που έγινε κάθε δήμος να έχει και το δικό του δημοτικό λιμάνι ήταν στοιχείο σύγκρουσης μαζί μας. Όταν εμείς είχαμε την ευθύνη της περιφερειακής διοίκησης με τον Κάθε Γεωργιαάδη όταν εμείς μιλούσαμε για ένα περιφερειακό λιμανικό ταμείο προκειμένου να έχει η περιφερειακή αρχή όσο φύλλει και εκ της αρμοδιότητάς της την ευθύνη της στρατηγικής ανάπτυξης των λιμανιών. Γιατί άλλη είναι η αντιμετώπιση και το σχέδιο για την Καλαμάτα άλλο είναι για το Ναύπλιο, άλλο είναι για το Γήθιο και για τα υπόλοιπα λιμάνια. Το ζητούμενο λοιπόν είναι ότι αυτή η ανατροπή που έγινε πριν λίγο για την περιβαλλοντική μελέτη ουσιαστικά δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν πλέον. Είτε είναι πλειοψηφία είτε είναι μειοψηφίες στο να αποδεχθεί αυτή την περιβαλλοντική μελέτη. Ας δούμε λοιπόν την δυνατότητα χρηματοδοτώντας με σημείο εκ χμής αυτό το Master Plan γιατί αυτό το Master Plan δεν είναι όλο μια αρνητική εικόνα για την ανάπτυξη του λιμανιού. Να δημιουργήσουμε ένα καινούριο Master Plan στην λογική που είπαμε προηγούμενα για να αντιμετωπίσει το μέλλον τουλάχιστον με 30 αιτία, τουλάχιστον με 30 αιτία, έτσι όπως γίνεται σήμερα σε όλο το σύγχρονο κόσμο. Και εκεί νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι μας. Σε αυτή την περιβαλλοντική μελέτη δεν μπορούμε ποτέ να συμφωνήσουμε μετά την αποδόμηση που έκανε ο κατεξοχήν θεμελιωτής αυτού του Master Plan, ο σημερινός περιφεριάρχης. Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να συνενέσουμε σε μια τέτοια λογική. Και θα πρέπει ουσιαστικά να δούμε ακριβώς ποια είναι η προοπτική και τον τρόπο που πρέπει να χειριζόμαστε τα μεγάλα και σημαντικά προβλήματα που έχει η περιφεριά μας. Λοιπόν, αγαπητοί συνάλφοι, εγώ είναι γνωστό ότι έχω μια σταθερότητα σε απόψη μου. Αυτά που σας είπα εδώ, αυτά είχα πει και στο Δημοδικό Συμβούλιο πριν από τρία χρόνια και αυτά τον τελευταίο καιρό έχω δημοσιωπίσει και δια του τύπου. Και προφανέστατα δεν συμφωνώ με τους υπερβολικούς λόγους, για να μην πω τίποτα άλλο, και του πρώην δημάρχου Καλαμάτας, αναφέρουμε στον κύριο Μπέννο, αλλά και άλλους λόγους συλλογικοτήτων ή επασπιτώσης όλων αυτών των σχημάτων που οι ίδιοι άνθρωποι υγούνται για το ένα θέμα, προοδευτικοί πολίτες, ή δεν ξέρω πώς αλλιώς λέγονται, τα ακούμε, τα διαβάζουμε, αλλά προφανώς δεν κατευθύνουν και την πορεία μας. Λοιπόν, τώρα να σας πω κάποιοι και επικοινωνιακά είναι στο παρελθόντα χρόνο. Τι σχέση έχω εγώ με τα παραπήγματα της παραλίας. Τι σχέση. 13 χρόνια δήμαρχος, βρήκα στημένες εκεί κάποιες καταστάσεις από την περίοδο των σεισμών, με προσφορά στον τόπο του αθλητισμού και με υδρότα, που έπρεπε το κράτος τόσα χρόνια να έχει φροντίσει για όλα αυτά. Τι σχέση έχω εγώ με τα παραπήγματα, όλα αυτά. Εγώ κατεδάφησα παραπήγματα, όταν ξέρετε οι αποκεντρωμένοι δεν κατεδαφίσει και τα στέλνει στις περιφέρειες ή στους δήμους και είμαι κατηγορούμενος για μία από αυτές τις περιπτώσεις. Τι σχέση έχει αυτό να λέγεται εδώ. Και τι θέλετε την εταιρεία εδώ, αγαπητοί συνδάλεφοι, να καλέστε την επιβλέπους αρχή αυτή. Και δεν αρνήθηκε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου σε κανένα μέλος του οργάνου εισήγηση να κληθεί ο Α ή ο Β. Γιατί η εταιρεία, για να βγάλουμε το ιδεολογικό μας αποθυμένο κατά των ιδιωτών, την επιβλέψη να καλέσουμε της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών, να τους ρωτήσουμε τις κατευθύνσεις που έπαιρναν από τους αλεπάλληλους Υπουργούς των Υποδομών και του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Είναι μία τριετία αυτό το θέμα. Και να σας πω και κάτι άλλο. Με αυτή τη φασαρία μπορεί να μην προχωρήσει κάτι. Ξέρετε ότι έχουμε προσκώσει στο λιμάνι της Καλαμάτας, που δεν μπορεί να δεχθεί πλέον, ακυνδύνως μεγάλα κρουαζερόπλια. Από 12 μέτρα βάθος έχουμε πέσει στα 9 και στα 8. Χρειάζεται επηγόντος η διαδικασία αυτή και η διαδικασία των μελετών που θα αποκολουθήσουν. Και επί των μελετών, ασφαλώς, θα έχουμε άποψη. Εγώ σας είπα καθαρά τη θέση μου, την οποίαν δεν μπορείτε να συσκοτίσετε με λόγια διάφορα προηγουμένων επικοινωνιακών τακτικών. Ή μάλλον των προηγούμενων χρόνων. Σας είπα τη θέση και για το προλημένα. Την ίδια έλεγα και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Την ίδια θέση για το προλημένα. Και για τις αποθήκες έχω εκφράσει τον προβληματισμό. Έχω μιλήσει εφαίως, είναι αντιλαϊκό αυτό το μέτρο, οι βάχες και οι βαρκούλες που καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο να φύγουν. Να αφήσουν ζωτικό χώρο για να έρθει το εισόδημα και όχι να πάνε οπουδήποτε, να πάνε απέναντι σε προσδιορισμένο και φυλασσόμενο χώρο. Και δεν μου λέτε, το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας με τις αλεπάλληλες αποφάσεις του, με ποιον το συγκρίνεται, με ποια ασηλογικότητα κ. Συνάριφη, ιδιαίτερα εσείς της εξοκοινοβουλευτικής αριστεράς, συγκρίνεται ένα Δημοτικό Συμβούλιο μιας μεγάλης πόλης, με ποια ασηλογικότητα. Πώς αυτά τα όργανα τα οποία συντήθεται και καλά κάνουν, και τους ακούμε κιόλας, μπορούν κατά την αντίληψή σας να έχουν μίζωνα λόγο, ισχυρότερο λόγο, από ένα θεσμοθετημένο όργανο, όπως είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Και να σας πω και κάτι άλλο, το λιμάνι της Καλαμάτας ανήκει στο Δήμο και στο Δημοτικό Συμβούλιο κυρίως, το οποίο Δημοτικό Συμβούλιο και Δήμος Καλαμάτας και Δήμαρχος έχουν την υποχρέωση πρωτίστως να διαπραγματεύονται με το Υπουργείο Υποδομών και τους επιτελείς, τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών. Αυτοί είναι. Αυτοί προηγούνται και εμείς ακολουθούμε. Και πρέπει να σεβόμαστε και τις αποφάσεις τις οποίες λαμβάνουν. Αλήθεια, αλήθεια, ο Δήμος Ναφλίου δεν θα έχει λόγο για το λιμάνι του Ναφλίου, ο Δήμος Κορινθίων δεν θα έχει λόγο για το λιμάνι Κορινθίων, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης δεν θα έχει λόγο για το λιμάνι του Γηθίου, ο Δήμος Άστρους δεν θα έχει θέση για το ιδατοδρόμιο αύριο του παραλίου Άστρους στο λιμάνι του και ποιος θα έχει σημαντικότερη θέση από όλους αυτούς. Λοιπόν, σας είπα για τα προβλήματα του λιμανιού. Τώρα, με συγχωρείτε, είναι επιχείρημα το δικητήριο της Κορίνθου όσον αφορά στο λιμάνι της Καλαμάτας. Εγώ δεν είμαι αυτός που μάχομαι τα εννέα στρέματα τα οποία αποκτήθηκαν με παραχώρηση του Υπουργείου Εθνικής Αμήνης για δικητήριο, να αξιοποιηθούν γι' αυτό το λόγο, δηλαδή πρέπει να γυρίσουν στο Υπουργείο Εθνικής Αμήνης και αυτό το οποίο κάνω είναι κατά των συμφερόντων του κοριντιακού λαού και κατά των περιουσιακών στοιχείων της περιφέρειας αντί να επαινούμε, να χρησιμοποιείτε αυτό ως επιχείρημα για το λιμάνι της Καλαμάτας και με στόμφο μάλιστα. Λες και είμαστε στην εποχή που ο στόμφος και η κραυγή θα είναι αυτή η οποία θα πίσει το κόσμο που δεν μας παρακολουθεί. Δεν νομίζετε μέχρι το πρωί να συναδριάζουμε. Μην νομίζετε ότι αντέχουν πολύ το επίπεδο αυτής της συζήτησης. Και να πω λοιπόν, και να πω ακόμα, ότι ενδεχομένα σε αυτές οι ακραίες απόψεις να οδηγήσουν στο να μην έχουμε μελέτες και παρεμβάσεις σε ένα λιμάνι εθνικής σημασίας που πρέπει να παίξει έναν γενικότερα αναπτυξιακό ρόλο σε αυτή την περιοχή. Δεν νομίζετε για το σδείτε. Εγώ με υπέρ του σδείτε. Έχω και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και για το λιμάνι της Καλαμάτας και για το αεροδρόμιο. Μην νομίζετε, και μάλιστα έχω συζητήσει και με αλλεπάλληλες κυβερνήσεις. Δεν λέω όμως ποιούς. Μην νομίζετε ότι αυτά τα οποία λέμε δυνατά, αυτά που κουβεντιάζονται, τουλάχιστον όσοι έχετε εμπειρία δίκησης, τα ξέρετε όλα αυτά, όλα αυτά τα ζητήματα. Ξέρετε, χωρίς δίκηση δεν θα είχατε αυτοκίνητόδρομο, δεν θα υπήρχε αυτοκίνητόδρομος, όσο και αν καβαλάγαμε τις μπάρες και κάναμε ακτιβισμό στα διώδια. Έτσι η χώρα, εφόσον δεν έχει πορούς, πρέπει να προχωρήσει και στο λιμάνι με δίκηση και στο αεροδρόμιο με δίκηση. Επηγόμαστε για θέσεις εργασίας και για εισοδήματα. Και όσο και αν λαϊκίζετε, για την περιλαϊκισμού πρόκειται, όταν τους λέτε, σας παρακαλώ πολύ για το σύστημα το οποίο ευαγγελίζεστε. Τι σύστημα θέλετε να φέρετε για να δώσετε ευτυχία στον λαό. Αυτό πρέπει να είναι το παρεπόμενο, γιατί θα σας το θυμίζουμε συνεχώς αυτό. Εντάξει, δεν μπορούμε να λαϊκίζουμε προσπαθώντας. Έτσι ήρθε ένας συναλβός ο οποίος έχει πάρει στον ομό του 280 ψήφους και ήρθε εδώ και κούναγε το δάχτυλό του που δεν το ξέρει ούτω ο ομός του. Έτσι υπερβάλλοντας, θέλοντας να ρημορκήσει προσκαταστάσεις που θέλει. Λοιπόν, κοιτάξτε, εγώ δεν θεωρώ ότι ευνοεί το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει λυμμένο το ζωνάρι του σε κάθε στιγμή, να λέει διάφορα πράγματα και κυρίως να λέγονται από ανθρώπους που εκπροσωπούν εντάξει ένα λίγο ποσοστό σεβαστό. Μη σε ευχόμαστε να ανεβείτε και μισή μονάδα στις επόμενες εκλογές. Ξέρω από πού θα την πάρετε. Λοιπόν, όταν αυτά τα πράγματα φτάνουν για την πολιτική του, κάνει το κράτος. Και εμείς με τη συμπεριφορά μας αποδεικνύουμε ότι σωστά κάνει το κράτος την πολιτική του. Επομένως η δική μου θέση είναι ότι αν δεν έχουμε επιχειρήματα στέρεα, προφανώς το κράτος πρέπει να προχωρήσει για την ανάδειξη ενός λιμάνιου εθνικής σημασίας σεβόμενος στο περιβάλλον. Και εγώ αυτά τα οποία σας είπα και για τον προλημμένα και για τις αποθήκες θα αγωνιστώ αυτά ώστε να υλοποιηθούν, διότι πράγματι είναι δίκαια και σωστά. Και μην παραχαράσετε τους δικούς μας λόγους. Η πλειοψηφία ήρθε εδώ έτοιμη να συζητήσει, να αντιπαρατεθεί, να μην κοροδέψει κανέναν και να εκφράσει ευθέως την άποψή της. Μην θέλετε όμως να στηρίξει αποφάσεις οι οποίες είναι κατά τους συμφέροντος και της Καλαμάτας και του λιμάνιου της Καλαμάτας. Να ψηφίσετε ό,τι νομίζετε. Λοιπόν, έλειξε η συζήτηση για το θέμα αυτό. Περνάμε στο θέμα της ψηφοφορίας. Από πλευρά της περιφερειακής αρχής συμπυγνώνεται το ζήτημα ως εξής, σχετικά με τη θετική ψήφο. Ότι να γνωμοδοτήσουμε θετικά το πεσίπελο από νήσου για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων λειμμένους Καλαμάτας με τις προϋποθέσεις που θέτει το σχετικό έγγραφο της υπηρεσίας περιβάλλοντος και η αντίστοιχη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαμάτας. Λοιπόν, ποιοι είναι υπέρ της πρότασης αυτής. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19. Και ποιος άλλος. Ναι, 19. Ποιος είπατε. Ναι, μαζί με τον κ. Τζέπετζι είμαστε 19. Ο κ. Μπουτρούκας δεν είναι εδώ. Ο κ. Μπουτρούκας δεν είναι εδώ. Λοιπόν, ο κ. Εγκούνης έχει πει ότι ψηφίζει Λευκό. Μάλιστα. Ναι. Τι είπατε. Μάλιστα. Ωραία, ωραία, ωραία. Όσον αφορά τώρα λοιπόν ποιοι είναι κατά της πρότασης αυτής. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11. Κύριε Εγκούνης. Είμαστε εδώ. Α, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21. Λοιπόν, μπράβο, μπράβο. Θέλει να κάνει μια δήλωση δικαιολόγησης της ψήφου. Μισό λεπτό κυριε Γόντικα, μισό λεπτό. Η κυρία Μπουζα και θα είχετε μέσα μετά το λόγο. Πείτε κυρία Μπουζα. Λόγω του ότι ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο η ΜΠΕ, ενώ έχει λήξει προθεσμία. Λόγω των πολλών ασαρθειών στην ΜΠΕ και λόγω της απουσίας των μελετητών ή όπως είπε ο κ. Περιφερειάρχης της αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Υποδομών, όπου θα μας λύνανε κέριες απορίες, ψηφίζω αρνητικά και τούμε να επανέλθει τροποποιημένη η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ο κύριος Γόντικας. Κύριε Πρόεδρε για τα πρακτικά νομίζω ότι ο σωστός είναι, υπήρχε η πρόταση της περιφερειακής αρχής, πήρε 19, και υπήρχε το κατά στην ΜΠΕ, που πήρε 21. Και το κατά στην ΜΠΕ βέβαια, ναι. Κύριε Νικολάκου τι θέλετε δικαιολόγηση ψήφου και εσείς. Ωραία. Προβλέπετε, προβλέπετε. Γιατί δεν ακούτε τον κ. Τσικαλά, προχώρα στο επόμενο μήνυμα. Ανδρέα, Ανδρέα, δεν πειράζει. Το σόου θα το δεις εσύ, όταν θα επισκεφτείς την Καλαμάτα, γιατί δεν μένεις. Κύριε Νικολάκου, σας παρακαλώ, πάρα πολύ. Όχι, μου απέφτεινε το λόγο, συγγνώμη, συγγνώμη. Ακούτε, κύριε Πρόεδρε. Όχι, εσάς δεν ακούω, τελειώθηκε. Πείτε του να ησυχάσει, γιατί μου δώσατε το λόγο. Λοιπόν. Κύριε Σκατζέη, ρε μίστε, επειδή σας ξέρω καλά... Κύριε Νικολάκου, έχετε απευθυνθεί σε όλα τα μέλη του περιφερειακού. Κύριε Πρόεδρε, αντί να βάλετε αυτού σε τάξη, βάζετε σε εμένα. Ψηφίζουμε όχι για τον τρόπο με τον οποίο προσπάθησε η Περιφερειακή Αρχή σήμερα να διαστρεβλώσει στην πραγματικότητα. Ψηφίζουμε όχι γιατί σχεδόν το σύνολο της Καλαμάτας λέει όχι σε αυτό το Master Plan. ΟΚ, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Σας παρακαλώ. Πηγαίνουμε στο θέμα νούμερο τρία. Διαδικασίας μπορώ να έχω το λόγο. Όχι, κυρία Νικολάκου. Μισά λεπτό, κυρία Νικολάκου. Μην διακόπτε την ώρα που μιλάω. Είμαι στη μέση μιας πρότασης. Δεν σας διακόπτω. Επειδή είναι διαδικασίας. Θα σας το δώσω μετά. Θα πάμε στο θέμα της έγκρισης της πρώτης αναμόρφωσης προϋπολογισμού Οικονομικού Έντους 2022 Περιφέρειας Πελοποννήσου. Στο οποίο εισηγητής είναι ο αντιπεριφερέσκειος Αναστασόπλος. Κυρία Νικολάκου, τι θέλετε να μου πείτε στο σώμα. Ελάτε κυρία Αναστασόπλου. Εγώ κύριε Πρόεδρε θέλω να πω ότι πρέπει σήμερα να προτάξουμε και το θέμα που έχει να κάνει με ένα από τα σημαντικότερα θέματα αυτή τη στιγμή που αφορούν τη Μεσαινία. Και είναι οι παρακάμψεις Γιάλοβας και Πύλου με δεδομένο τον οδικό άξονα ο οποίος ενώνει το ριζόμυλο με την Πύλο και την Μεθόνη. Κυρία Νικολάκου ακούστε πρέπει οπωσδήποτε να συζητήσουμε την αναμόρφωση του προϋπολογισμού και μετά το συζητάμε. Απλά να το ζητήσουμε σήμερα. Ευχαριστώ. Κύριε Αναστασόπλε, ελάτε. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Περιφερειάρχη, μισό λεπτό και Αναστασόπλε, παρακαλώ. Είναι διαφορετικός, εντάξει, αλλά είναι διαφορετικός ο εισηγητής. Μαζί θα τα ψηφίσουμε ούτως ή άλλως αναγκαστικά. Η πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού του 2022 έχει περάσει από την Οικονομική Επιτροπή ομόφωνα με λευκά τα μέλη που δεν είχαν ψηφίσει και τον προϋπολογισμό. Ουσιαστικά είναι μια τυπική διαδικασία εγγραφής νέων ποσών που από τότε που πέρασε ο προϋπολογισμός μέχρι σήμερα έχουν γίνει αυτές οι αλλαγές. Ένα ποσό της τάξης των 50.625 ευρώ για μοιβές αξιολογητών εμπειρογνωμών και μέλη Επιτροπών, το ποσό θα πιστωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε τραπεζικό λαγωριασμό της περιφέρειας και πρόκειται αυτό το ποσό των 50.000 και κάτι να κατανεμηθεί σε όλες τις ΔΑΟΚ της περιφέρειας Πελοπονήσου. Την εγγραφή ποσού 16.977.834 ευρώ για την υλοποίηση του έργου «Αστική αναζωγόνιση» περιοχών Περιφέρειας Πελοπονήσου που εντάχθηκε στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσις. Εδώ είναι αναπλάσεις που γίνονται, αστική ανάπλαση, το Διοικητήριο της Καλαμάτας, το παραλιακό μέτωπο, έργο ανάπλασης στην ΕΜΕΑ και στα Φιλιατρά. Το τρίτο είναι εγγραφή ποσού 31.200 ευρώ πάλι για ανάλογο πρόγραμμα με τίτλο «Μοριάς τόπος ιρώων» που έχει ενταχθεί στον Αντώνης Τρίτσις. Είναι όλες αυτές οι εγγραφές μέσα, έχετε πάρει την εισήγηση και τέλος να αναφερθώ σε άλλη μία ακόμη προκειμένου να υλοποιηθούν έργα και μελέτες των προγραμμάτων του Υδικού Αναπτυξιακού Πόρου Μεγαλόπολης, αποπληρωμή συνεχιζόμενων ή δημοπράτσης νέων έργων και μελετών στα πλαίσια του 4ου και 5ου Υδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος Βλεκανοπαιδίου Μεγαλόπολης, κατά το έτος 2022, εγγράφοντα νέες πιστώσεις ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ. Θα παρακαλούσα να... δεν θέλω να αναφερθώ περισσότερο, έχετε την εισήγηση. Νομίζω ότι είναι ένα απλό θέμα, το οποίο πρέπει να προχωρήσει... κοιτάξτε. Κύριε Αναστασσόπλε, είπατε ότι μεταξύ αυτών που περιλαμβάνονται σε αυτά τα επιπλέον κονδύλια είναι και η ανάπλαση της πλατείας των φιλιατρών. Αν θυμάμαι καλά, διορθώστε με αν κάνω λάθος, το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει απορρίψει την πλατεία των φιλιατρών. Λοιπόν, και επιπλέον, πέρα από το Περιφερειακό Συμβούλιο, η διεύθυνση νεωτέρων μνημείων της Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος έχει απορρίψει, διότι έκτιμα ότι όλες αυτές οι παρεμβάσεις για τις οποίες γίνονται και για τις οποίες είχε μιλήσει ο κ. Δέδος, ο κ. Θατούλης, εγώ, οι υπόλοιποι, τις συνάδελφοι, ήταν έξω από κάθε αρχιτεκτονική λογική. Είναι δηλαδή πάλι σε αυτά τα χρήματα και η πλατεία των φιλιατρών παρά τα όσα είπαμε, αυτό είναι το ερώτημα. Θυμίστε ότι είχαμε βάλει και τα χρήματα που αφορούν την πλατεία φιλιατρών και την άλλη φορά που πέρασε από το Συμβούλιο, άρα εμείς αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να τα βγάλουμε, αλλά υπάρχει η προϋπόθεση που έβαλε το Περιφοριακό Συμβούλιο. Λοιπόν, να ακολουθήσει και η... Τελειώσατε κύριε Συγητή. Να ακολουθήσει και η σύγχυση από τον κ. Λαμπρόπουλος για το πρώτο τέσσερα θέμα, την έκριση έκθεση αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού Περιφέρειας Πελαιοποννής του ΔΤ21, θέμα απολύτως συναφέρον με το προηγούμενο. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρόκειται για την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία έχει ληφθεί ομόφωνα με δύο ρεφικά σψήφους, αποτιμίζω να αντιπορίτευση, για την οποία εγκρίθηκε η εκτέλεση των αποτελεσμάτων προϋπολογισμού για το τέταρτο τρίμινο του 2021. Τα σημαντικότερα στοιχεία τα οποία τα βλέπετε στην εσύγγευση έχουν μοιραστεί, είναι ότι τα έσοδα έχουν ανέλθει σε ποσοστό 81, περισσότερο από 81% του προϋπολογισμού του 2021, αναλύονται οι διαφορές που υπάρχουν και οι οποίες έχουν να κάνουν κυρίως με χρήματα τα οποία δεν είχαν έρθει εξαιτίας της μεταφοράς μαθητών και της δακοκτονίας που ήρθαν αυτά που προέκυψαν από τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί. Και επίσης το ποσοστό των εξόδων, το οποίο όπως βλέπετε και στην εσύγγευση, κάλυψε τις δαπάνες οι οποίες είχαν τιμολογηθεί σε ποσοστό παραπάνω από 98%. Δηλαδή το σύνολο των εξόδων τα οποία είχαν τιμολογηθεί, ενταλματοποιηθεί πριν το τέλος του έτους. Υπάρχουν συγκεκριμένες μικρές αποκλείσεις οι οποίες οφείλονται κυρίως σε ποσά τόκων τα οποία αποδίδονται στην αρχή του έτους, επομένως εγγράφονται ως έσοδα στην επόμενη χρονιά, όπως επίσης και δαπάνες οι οποίες φαίνονται μικρότερες εξαιτίας της εγγραφής του συνόλου τοποθεματικού ή έργων τα οποία έχουνε διάρκει εκτέλεση και μέσα στο 2022. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Αν υπάρχουν διευκρινήσεις, ευχαριστώ. Θα κάνω επιμέρους διευκρινήσεις γιατί ως μέλος της Οικονομικής Επιτροπής θα έχω θέσει και εκεί τα θέματα. Θέλω όμως να καταλάβω επιτέλους τι γίνεται με το μοριάστο από σειρών. Πέρασε το 2021, είναι τώρα 22, λέγαμε ότι θα πάρουμε ένα εκατομμύριο 200.000 ευρώ από το Αντώνης Τρίτσις, έχει πει επανειλημμένα ο κύριος Περιφεριάρχης, για τα 200 χρόνια. Πέρασαν τα 200, είμαστε στα 201 και ακόμα είμαστε στα πρώτα 31.000 που θα δίναμε για μελέτες προκειμένου να δούμε αν θα πάρουμε το 1.200. Κυρία Νικολάκου αυτό είναι το θέμα 2. Ο κ. Δαμπρόπουλος για ποιο μίλησε. Για το 3 και το 4. Δεν μίλησε για αυτό ο κ. Δαμπρόπουλος. Όχι. Εντάξει, αν δεν μίλησε νόμιζα ότι είναι αυτό. Όχι, όχι, όχι. Κύριοι, εγώ έχω μπροστά μου το 2. Όχι, όχι. Και λέει για το Μοριάς το Ποσειρώνς. Όχι, όχι. Αν κάνω λάθος. Μίλησε για το 3 και το 4, δεν πειράζει. Ωραία, τώρα για ποιος θέλετε να μιλήσω. Για το 4 άμα είναι. Γιατί το 2. Δεν το έχουμε κάνει κυρία Νικολάκου το 2. Το αφήσατε. Προκρίναμε το 3 και το 4 τα οποία είναι απολύτως επίγοντα και μετά θα πάμε στο 2. Αν πάμε. Δεν συζητάμε για το 2 πάντως. Ψηφίζουμε λευκό λοιπόν στις αποφάσεις της Εικονομικής Επιτροπής όπως κάναμε. Ωραία. Θεωρώ όμως ότι το θέμα του Μοριάς το Ποσειρών είναι ιδιαιτέρως σημαντικό να δούμε πώς εξελίσσεται. Ωραία. Λοιπόν, επομένως η παράταξη Τατούλη θα ψηφίσει λευκό όσον αφορά το 3 και το 4. Οι υπόλοιπες παρατάξεις, κύριος Γότικας. Κατά. Κατά. Και λευκό εσείς. Όπως ψηφίσατε στο προϋπολογισμό επομένως. Λοιπόν, ωραία. Επομένως σημειώστε, κυρία Γραμματέα, ότι περνάει το θέμα... Έτσι. Ομόφωνα, ναι. Ακούστε με. Ακούστα με. Ακούσαμε. Ακούστε. Δεν μπορεί, σύμφωνα με τον νόμο, δεν μπορεί να υπάρξει άλλη εισήγηση, εκτός αν υπήρχε κάποια άλλη εισήγηση από την υπηρεσία. Πώς είπατε? Σύμφωνα με την κοιμένη νομοθεσία, κύριε Πεντράκο, το ξέρετε πώς είναι το θέμα. Εντάξει. Εντάξει. Εκκρίνετε σε κάθε περίπτωση. Ωραία. Τώρα, όσον αφορά ένα τυπικό θέμα εντελώς, στη Λακωνία, όπου πρέπει να ορίσουμε έναν περιφερειακό σύμβουλο και έναν αναπληρωτή για μια επιτροπή. Στο άρθρο 17, κύριε Περιφερειάρχη, ένας περιφερειακός σύμβουλος και ένας αναπληρωτής είναι. Στο 17. Ναι, ναι. Λακωνία, ναι. Έχουμε... Γιατροί είναι... Να μπει ο κύριος Χρονάς. Ο κύριος Γκιολής και ο κύριος Κούρος. Α, δεν ξέρω τώρα από την αντιπολίτευση. Όχι, όχι. Ωραία. Ο κύριος Γκιολής, λοιπόν, δεν δέχεται από την άλλη πλευρά. Και ο κύριος Χρονάς, αναπληρωτής του. Δεν δέχεται ο κύριος Τζινιέρης. Ο κύριος Γκιολής με αναπληρωτή του κύριου Τζινιέρη. Ωραία. Πάμε τώρα στο θέμα 2. Αποδοχή των όρων και προϋποθέσεων, χωρίγησης του επενδυτικού δανείου από το Ταμείο Παρακαταστικών και Δανείων για την υλοποίηση του ενταγμένου έργου στο Ιδικό Αναπληξιακό Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσις κλπ. Συγγενητής ο αντιπεριφοριακής κύριος Λαμπρόκυλος. Πέντε λεπτά, κύριοι. Με συγχωρείτε πολύ. Πρόκειται για το πρώτο τεμήμα του έργου Μωριάς Τόπος Ιρώων, που έχει προϋπορισμό 31.200 ευρώ και χρηματοδοτείται μέσω δανειακής σύμβασης με το Ταμείο Παρακαταστικών και Δανείων για την υλοποίησή του. Η συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση, δηλαδή η αποδοχή των όρων και των προϋποθέσεων της, έχει εγκριθεί ομόφωνα από όλα τα παρόντα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής με την απόφασή της με αριθμό 1773 που έρχεται για έγκριση. Προφανώς, απαντώ σε αυτό που είπε η κυρία Νικολάκου, η υλοποίηση του υπόλοιπου τμήματος είναι συνάρτηση της υλοποίησης του πρώτο τμήματος του έργου, που είναι αυτό για το οποίο εγκρίνουμε σήμερα τους όρους της δανειακής σύμβασης με το Ταμείο Παρακαταστικών και Δανείων και διευκολύντων σύμβασης. Είναι το εξής, ως Οικονομική Επιτροπή έχουμε αποδεχτεί ένα πολύ μεγάλο ποσό, 35 εκατομμύρια νομίζω, από το Αντώνης Τρίτσις. Το δικητήριο της Καλαμάτας στα 10 εκατομμύρια, διάφορες άλλες περιοχές, τέλος πάντων, εκεί στην ΕΜΕΑ κτλ κτλ. Τώρα, μέσα εκεί, στο Αντώνης Τρίτσις, ήταν και ένα 200 για ένα έργο το οποίο είχε περιγραφεί με τίτλο Μοριάς Τόπο Συρών. Νομίζω ότι έχουμε καθυστερήσει πολύ στην εξέλιξη του, προκειμένου να μπορούσαμε να αντλήσουμε αυτούς τους πόρους. Αυτό λοιπόν που θέλω να ρωτήσω είναι, εμείς σήμερα αποδεχόμαστε αυτό. Ποια είναι το χρονοδιάγραμμα που θεωρεί η Περιφερειακή Αρχή, ότι θα έρθει το πρόγραμμα του Αντώνης Τρίτσις να δώσει ή να μη δώσει αυτό το ένα 200 και ποιος θα είναι εκείνος ο οποίος θα αποφασίσει πλέον, αφού πέρασαν τα 200 χρόνια, πάμε τώρα είπαμε, έχουν αλλάξει τα πράγματα, πώς θα είναι τα υποέργα αυτού του έργου αν το πάρουμε. Αυτό θέλω να μάθω, μήπως είναι απλά μια διαδικασία για να την κάνουμε και δεν υπάρχει πράσινο φως για να προχωρήσει το έργο. Δηλαδή φόροι, αυτό εννοώ. Απαντήστε κύριε Λαμπρόμπλε, ανεβείτε πάνω να απαντήστε. Τώρα παίρνουμε δάνειο για τα 31.000, όπως έχουμε πάρει σε δύο προηγούμενες φάσεις από το Αντώνης Τρίτσις, μια για την αποκατάσταση των χωματερών και μια για αυτά τα 17 εκατομμύρια που ρωτήσατε προηγουμένως. Αναμένετε άμεσα η ενεργοποίηση και της εκταμίευσης των πόρων αυτών και η έγκριση του υπόβελου που περίπου ενός εκατομμυρίου, που είναι για την υλοποίηση του έργου. Προφανώς προηγείται η συγκεκριμένη υλοποίηση των μελετών. Λοιπόν, οπότε εγκρίνετε ομόφωνα. Εντάξει, ωραία, εγκρίνετε ομόφωνα. Εντάξει, εγκρίνετε ομόφωνα, πάμε παρακάτω. Ο κ. Αναστασόπουλος να έρθει για να εισηγηθεί τα θέματα 5, 6 και 7. Παρακαλώ. Ναι, ναι, πείτε μου. Παρακαλώ. Είπα θα το δούμε. Να τεθεί σε ψηφοφορία. Κυρίες συνάδελφοι, αυτά είναι πολύ σύντομα. Μισό λεπτό, μισό λεπτό. Και τα τρία. Όχι, μισό λεπτό, μισό λεπτό, μισό λεπτό. Να τεθεί σε ψηφοφορία αν θα πάμε στο 18 ή αν θα συνεχίσουμε με τα θέματα των... Ναι, κυρίες συνάδελφοι. Ούτε αυτοί προτείνουμε να συμβεί και το 18 θέμα τώρα, ούτε κι εσείς φαντάζουμε ότι έχουν πρόβλημα στη συζήτηση όλων των θεμάτων. Θα μπορούσαμε από τώρα να ορίσουμε ότι το παρόν συμβούλιο θα συνεχιστεί και την Δετάρτη ως συνεχιζόμενο. Και μέσα σε δύο συνενδριάσεις να καλύψουμε το σύνολο των θεμάτων και το θέμα που προτάσσουμε. Κυρίες δέδε, υπάρχουν διάφοροι λόγοι που δεν μπορεί να γίνει αυτό την Δετάρτη. Άλλη μέρα της εβδομάδος. Κοιτάξτε, όπως βλέπετε, υπάρχουν προσκλήσεις οι οποίες είναι σε σύντομα χρονικά διαστήματα και θα συνεχίσουμε να κάνουμε πυκνά τα περιφερειακά συμβούλια προκειμένου να μπορούμε να βγάλουμε τα θέματα τα οποία είναι. Λοιπόν, ας τεθεί σε ψηφορία εφόσον τίθετε έτσι το ζήτημα. Εγώ σας λέω πάντως ότι όσο πυκνά και γίνονται τα συμβούλια με αυτό το ρυθμό. Με δύο και τρία θέματα στην ημερήσια διάταξη που περνάμε κάθε φορά δεν βγαίνει. Την προηγούμενη φορά σας πιστεύω ότι περάσαμε οχτώ. Και σήμερα ευελπιστώ ότι θα περάσουμε και αρκετά περισσότερα. Κυρία Νικολάκο, έχουμε τη δυνατότητα βέβαια. Η ψηφορία θα είναι ξεχωριστή, δεν θα είναι εννέα. Αλλά η εσήγηση θα είναι εννέα, αφού εννέο είναι το θέμα. Να τις κάνετε τις ερωτήσεις, δεν σας κολλεί τίποτα. Και τα τρία θα μπουν. Τώρα, ποιοι επιθυμούν να προταχθεί το 18 έναντι των άλλων θεμάτων. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13. Ποιοι επιθυμούν να μην προταχθεί το 18 και να συνεχίσουμε κανονικά στην ημερή σχεδιάτηξη. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17. Είναι με πλειοψηφία. Άρα συνεχίσουμε. Συνεχίστε κύριε Αναστασσόπουλ. Το νούμερο 5 το πρώτο, αφού θα πάει ένα-ένα. Όχι, δεν πάει ένα-ένα. Όλα μαζί θα τα εισηγηθείτε. Είναι ίδιο το σκεπτικό. Θα υπάρξουν ερωτήσεις για όποιον θέλει ο καθένας περιφερειακός σύμβουλος. Θα γίνει μια συζήτηση για όποιον θέμα θέλει. Και στο τέλος θα υπάρξουν ξεχωριστές ψηφοφορίες. Μια εισήγηση θα κάνει. Ωραία. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Το άρθρο 4 του νόμου 4875 του 2021, που ο τίτλος αυτού του νομοθετήματος ήταν πρότυπη τουριστική προορισμή ολοκληρωμένης διαχείρισης, οργανισμή διαχείρισης και προώθησης προορισμού, ιαματικές πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης. Βάσει αυτού λοιπόν του νόμου και του άρθρου 4 δύναται οι αναπτυξιακοί οργανισμοί και αναφέρομαι στην Μοριάς ΑΕΥ αναπτυξιακός οργανισμός Ανώνυμη Εταιρεία, στην Εταιρεία Αναπτυξιακή Μεσαινίας Αναπτυξιακός Οργανισμός ΟΤΑ και την Εταιρεία Πάρνονας ΑΕΥ Αναπτυξιακός Οργανισμός ΟΤΑ. Όλοι αυτοί και οι τρεις αυτοί ετούνται να μπορέσουν να αναλάβουν και να μπορούν να κάνουν να δύναται να λειτουργήσουν ως οργανισμοί διαχείρισης και προώθησης του προορισμού. Το οποίο είναι σε αυτό το σημείο του νόμου που προανέφερα. Μεταξύ των άλλων που απαιτούνται είναι να τροποποιηθεί στο άρθρο τρία και των τριών που είναι ο σκοπός του κάθε αναπτυξιακού οργανισμού να έχει αυτά που έχει και λειτουργεί ως αναπτυξιακός οργανισμός αλλά να προσθεθεί ένα κείμενο μια μισή περίπου σελίδα που προβλέπεται από τον νόμο και ακριβώς αυτό τόφιο περνάει και στο καταστατικό των αναπτυξιακών οργανισμών που προανέφερα και μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης του κάθενός χωριστά που θα τροποποιήσει το καταστατικό στο σημείο τρία, στο άρθρο τρία ιδιαίτερα στο σκοπό του και μπει το κείμενο το οποίο ανδεικτικά να σας πω δυο τρία πράγματα είναι αρκετό δεν χρειάζεται όλο. Να κάνετε παρακάτω την επιστημονική συμβουλευτική και τεχνική υποστήριξη του οικείου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκης ΟΤΑ για θέματα προβολής και προώθησης ενός προορισμού στην τουριστική αγορά. Την προώθηση και την αντικειμενική πληροφόρηση του οικείου ΟΤΑ για το σύνολο του τουριστικού προϊόντος για τον εκάστοτε προορισμό αξιοθέατα, προσβασιμότητα, μεταφορές, εγκαταστάσεις, διαμονή, τουριστικές υπηρεσίες, δραστηριότητες, βοηθητικές υπηρεσίες. Τη δημιουργία υποστήριξης και εφαρμογή της αναπτυξιακής και τουριστικής πολιτικής του προορισμού. Τη μελέτη και παρακολούθηση της αναβάθμισης και του εξυγχρονισμού των υποδομών και υπηρεσιών κοινής οφελίας. Τα έχετε γραμμένα, να μην τα διαβάσω όλα. Σε αυτό το κείμενο του νόμου, του συγκεκριμένου που προανέφερα, αναφέρομαι και που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση να τροποποιηθεί ο σκοπός. Δηλαδή ο σκοπός του καθενός από τους αναπτυξιακούς οργανισμούς που προανέφερα. Η Μοριά ΑΕΠΣΛΟΝ, την Αναπτυξιακή Μεσαινίας και τον ΠΑΡΝΑ ΑΕΠΣΛΟΝ να τροποποιηθεί το καταστατικό και από την άλλη μεριά για να ολοκληρωθεί διαδικασία πρέπει να τροποποιηθεί και το καταστατικό με γενική συνέλευση στον κάθε αναπτυξιακό οργανισμό. Αυτό που καλούμε, αγαπητοί συνάδελφοι, να αποφασίσουμε είναι να ληφθεί λοιπόν η εξής απόφαση. Έγκριση λειτουργίας της εταιρείας Μοριάς ΑΕΠΣΛΟΝ ΑΟΤΑ, αναπτυξιακός οργανισμός ΟΤΑ, μεταξύ των άλλων και ως οργανισμός διαχείρισης προώθησης προορισμού βάση των διατάξεων του κεφαλαίου ΑΠΑ του νόμου 4875 του 2021. Δεύτερον, την έγκριση τροποποίησης συμπλήρωσης του άρθρου 3, σκοπός του καταστατικού της εταιρείας Μοριάς ΑΕΠΣΛΟΝ ΟΤΑ και την εναρμόνιση του με τις διατάξεις του κεφαλαίου ΑΠΑ του 4875 του 2021 σύμφωνα με το συνημένο σχέδιο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας. Αυτό που εξηγούσα πιο πριν. Ισυχία, λίγο παρακαλώ, δεν ακούγεται καθόλου ο μιλητής. Τον ορισμό εκπροσώπου, ο κύριος Πετράγος ακούγεται πιο δυνατά από εμένα, κύριε Πρόεδρε, έχει δυνατή φωνή. Και χωρίς μικρόφωνο. Και χωρίς μικρόφωνο. Τον ορισμό εκπροσώπου της Περιφέρειας στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας Μοριάς ΑΕ και την εξοδότηση της Περιφερειάρχης για την υπογραφή κάθε σχετικού εγγράφου. Κάτι ανάλογο ισχύει για την Αναρξιακή Μεσσυνίας και για την Πάρνονας ΑΕ. Ευχαριστούμε πολύ τον Ιησίδη, κύριε Τατωλή. Ερωτήσεις, ερωτήσεις τι, δεν προβλέπετε κάτι τέτοιο. Ωραία, ελάτε, ελάτε, ελάτε, ελάτε. Ερώτηση, ερώτηση, καθίστε και εισαγητοί. Λοιπόν, εγώ θέλω να κάνω τα εξής ερωτήματα. Πρώτον, θέλω να μου πει ο κύριος Αναστασσόπουλος, εάν συμφωνεί, είναι αποφασισμένο ή είναι προσωπική άποψη, αυτό που διάβασα στην εθνημερίδα Θάρρο σε μια συνέντευξη, ότι προωτίθεται η Περιφερειακή Αρχή να κάνει DMO το Μοριά. Πρώτον, μιλάω για θέματα τουρισμού. Αν λοιπόν είναι ηλιμμένη απόφαση ότι ο Μοριάς θα γίνει το DMO σε ό,τι έχει να κάνει με τον τουρισμό. Δεύτερον, υπήρχε μια σημαντική προσπάθεια να ολοκληρωθεί το DMS, το οποίο ήταν ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, και εκεί υπήρχε και πρόβλεψη για το πώς θα λειτουργήσει το DMO. Το DMS ήταν μια πολύ μεγάλη προσπάθεια τότε και θέλω να δω, επειδή DMS χωρίς DMS και DMS χωρίς DMO στην ουσία είναι κατακερματισμένες δράσεις, αυτό που σήμερα εισηγηθήκατε κύριε Αναστασόπουλε, είναι ότι και οι τρεις αναπτυξιακές και Πάρνωνας και Μεσοινία και Μοριάς θα μπορούν να είναι DMO τουρισμού. Δεύτερη ερώτηση. Τρίτη ερώτηση. Επειδή υπάρχει η δυνατότητα πλέον, τουλάχιστον η πλειοψηφία εδώ μέσα, να δούμε τις αναπτυξιακές ως εργαλεία τα οποία θα μπορούν να προχωρήσουν έργα στην Πελοπόννησο. Υπάρχει εκ μέρους του περιφερειακής αρχής μια κατανομή πόρων προς όλες. Για τουρισμό, για τεχνική βοήθεια, για συμβουλευτική. Η δική σας η άποψη είναι, μάλλον σε αυτά που μας εισηγηθήκατε, όχι η δική σας η άποψη, είναι ότι θα πρέπει να χρηματοδοτήσουμε τη μελέτη του Μοριά για να γίνει DMO ο Μοριάς, γιατί ήδη έχει έρθει στην Οικονομική Επιτροπή ένα τέτοιο ζήτημα. Και κλείνω ως εξής, με την τελευταία ερώτηση, η ίδρυση του Μοριά, το καταστατικό του Μοριά, οι προσλήψεις του Μοριά, μιας αναπτυξιακής όπου έχει 97% η περιφέρεια Πελοποννήσου και που σε ένα μισή μήνα έχει πάρει περίπου 250, όχι περίπου ακριβώς, είναι στόχος της περιφερειακής αρχής ο Μοριάς να γίνει η αναπτυξιακή της περιφέρειας ή θεωρητικά τρεις αναπτυξιακές θα ανταγωνίζονται η μία την άλλη σε σχέση με προγραμματικές που θα γίνονται με την περιφέρεια. Αυτές την ερωτήσουμε. Καταρχήν θέλω... Περιμένετε να ολοκληρωθούν οι ερωτήσεις. Επειδή είπε αρκετά... Εντάξει, Παναγιώτη, ό,τι νομίζω. Περιμένετε, κύριε Αναστασόπουλη. Ελάτε, κύριε Κάτσαρη. Είναι μικρά σπολή και δεν θα καθυστερήσουμε. Και μάλλον και ρητορικές σε ένα βαθμό. Έχετε σκοπό σαν περιφέρεια και σαν κυβέρνηση που στηρίζετε να στελεχώσετε ποτέ τις κανονικές υπηρεσίες της περιφέρειας και όχι μόνο αναπτυξιακές και ούτε ο ΑΕ και τα λοιπά και τα λοιπά. Πρώτη ερώτηση. Για αυτό είπα είναι μερικώς ρητορική. Γιατί, έτσι όπως φαίνεται, εδώ έχουμε περάσει μια δεκαετία χωρίς προσλήψεις. Δεύτερη ερώτηση, παρόμοια εσείς. Έχετε σκοπό ως περιφέρεια τώρα, ξεκάθαρα, να προτείνετε και να διεκδικήσετε προσλήψεις κανονικές, μόνη μου προσωπικού τακτικού και όχι με μπλοκάκι, με αδιαφανείς διαδικασίες, με τηλέφωνα, γιατί έτσι τουλάχιστον κυκλοφορεί στην πιάτσα, ότι όλοι όσοι μπαίνουν έτσι μπαίνουν. Στις αυτές τις Άγιες Επιχειρήσεις ΑΕ, οι οποίες τις λέμε αναπτυξιακές και όχι μόνο και είναι εργαλεία. Αυτές τις δύο ερωτήσεις θέλω να απαντηθούν. Ωραία, ευχαριστούμε πολύ κύριε Κάτσαρη. Λοιπόν, απαντήστε κύριε Ανασταθόπουλε. Να σας δημιουργήσω από τις τελευταίες, κύριε Πρόεδρε. Να σας δημιουργήσω από τις τελευταίες, κύριε Πρόεδρε. Επαναλαμβάνω ότι προσωπικά διαχρονικά πίστευα και πιστεύω ότι οι αναπτυξιακές και οι αναπτυξιακοί οργανισμοί που έχουν μετασχηματιστεί αποτελούσαν και αποτελούν εργαλεία ανάπτυξης. Από εκεί και πέρα, η συγκεκριμένη προστίκη και η μετατροπή έχουν μια δυνατότητα ακόμη να διαχειρίζονται και τον τουριστικό προορισμό. Νομίζω περισσότερα προβλήματα θα μας λύσουν. Τώρα, από εκεί πέρα, εμείς έχουμε ζητήσει προσωπικό μόνιμο, πάντα το εζητάμε και έχει φανεί ότι κάτι ξεκίνησε να γίνεται μέσω ΑΣΕΠ και να προσληφθούν μόνιοι οι υπαλλοί σε πάρα πολλές ειδικότητες. Έρχομαι στις ερωτήσεις της κυρία Νικολάκου. Καταρχήν, σήμερα δεν είπαμε ότι αυτό θα κάνει ο Μοριάς, αυτό θα κάνει ο Πάρνωνας, αυτό θα κάνει η Αναπτυξιακή Μεσυνειάς, γιατί από ότι είδα ρωτούσατε μόνο για τον Μοριά. Το ίδιο ισχύει και για τα τρία. Μισό λεπτό, μπορεί να υπόθηκε, συγγνώμη. Αλλά αυτή τη στιγμή, εμείς δεν δίνουμε λεφτά σε κανέναν. Αυτή τη στιγμή συζητάμε για την αδειοδότηση, να το πω λαϊκά, δηλαδή να έχει τη δυνατότητα ο Πάρνωνας ο Μοριάς, η Αναπτυξιακή Μεσυνειάς να κάνει και αυτή την δραστηριότητα. Συνεπώς, με αυτή τη λογική, εμείς πιστεύουμε και επειδή εκδήλωσαν ενδιαφέρον και οι τρεις πιο πάνω προαναφερθέντες αναπτυξιακοί οργανισμοί, να μπορούν να κάνουν και αυτή την δραστηριότητα του οργανισμού διαχείρισης και προώθησης του προορισμού, εμείς θεωρούμε ότι θα αναπτυχθεί άμυλα, αν δεν θέλετε να πούμε ανταγωνισμός και να μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτός είναι ο στόχος, με οικονομικό τρόπο να λύνουμε όσα γίνεται περισσότερα προβλήματα και γρηγορότερα. Άρα, νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία υλειμμένη απόφαση ότι θα προωθήθη ο ένας έναντι του άλλου από τους τρεις αναπτυξιακούς οργανισμούς που μιλάμε σήμερα και στο μέλλον αυτό θα φανεί και θα αποδειχθεί ότι αυτός που κάνει καλύτερα τη δουλειά του προχωράει γρηγορότερα και κάνει ίσως περισσότερα πράγματα. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάτι άλλο κυριαρχικό. Κύριε Περιφεριάρχης, κύριε Αναστασσόπουλε. Α, μια κουβέντα να πω κι εγώ, συγνώμη, για το DMS και DMO. Προηγείται το DMO του προορισμού και με... Όχι, το είπατε κι αυτό, αλλά να πω τώρα για το DMO μιλάμε. Εντάξει, κύριε Αναστασσόπουλε. Κύριε Πρόεδρε και αγαπητέ κύριε Αναστασσόπουλε. Κύριε Πρόεδρε και σταθεία αγαπητέ. Θα ήθελα να πω δύο κουβέντες κυρίως για το φίλο των παραγιών των Κάτσαρη. Λοιπόν, κύριε Κάτσαρη, μετά από τα τόσα χρόνια, τα πολλά της διαδρομής μου στην αυτοδίκηση, έχω συνειδητοποιήσει αυτό το οποίο υποψιαζόμουν από την αρχή, ότι έχει στριθεί σε αυτόν τον τόπο, εδώ για καμιά 25 χρόνια, ένας παράλληλος μηχανισμός δίκησης. Αυτές είναι οι αναπτυξιακές. Χιλιάδες αναπτυξιακές στήθηκαν στην Ελλάδα σε μία προσπάθεια υποκατάστασης, δυστυχώς, της δημόσιας δίκησης. Ξεκίνησαμε, φέραμε τον ΑΣΕΠ με το νόμο με πονή, υποτίθεται ότι κάναμε αντικειμενικές προσλήψεις προς το δημόσιο και στη συνέχεια στήσαμε αναπτυξιακές, ένα δηλαδή παράλληλο μηχανισμό, στον οποίο έχουμε χωρίσει κάθε είδους δικαιώματα. Εγώ θεωρώ ότι χωρίς μία ισχυρή δημόσια δίκηση, όχι με την έννοια που τη λέει ο φίλος του Αθανάης ο Πετράκου ως προσλήψη και λοιπά, η δημόσια δίκηση χρειάζεται εξειδικευμένο προσωπικό σήμερα και χρειάζεται οπωσδήποτε και κατάργηση του ενέου μυσολογίου, δηλαδή διαφοροποίηση αμοιβών. Αυτή η προσπάθεια η οποία γίνεται, διαχείρισης των χρημάτων μέσω αναπτυξιακών εταιριών και λοιπά, με την απουσία της δημόσιας δίκησης και τη συναχή απίσχναση της δημόσιας δίκησης από εξειδικευμένο προσωπικό, δεν θεωρώ ότι τον τόπο τον οδηγεί σε ασφαλή λιμάνια. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην αυτοδίκηση και αν θα μου επιτρέψει, στις δημόσια υπηρεσίες, δημοτικές, περιφερειακές, κεντρικές, να δούμε τα μυσολόγια διαφοροποιημένα. Το εννέο μυσολόγιο ήταν καταστροφικό. Είχαμε φτάσει σε ένα σημείο διευθυντές και κλητήρες να παίρνουν τα ίδια χρήματα με μία λογική συνδικαλιστική. Όλοι το ίδιο στομάχι έχουμε. Δηλαδή, αυτή η παράλληλη δίκηση, η οποία στήθηκε, τελικά δεν ήταν προς την κατεύθυνση, στήληξης και εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. Τώρα, για το θέμα το πρώτο, το τεκμηρίωσε πάρα πολύ καλά ο κ. Αναστασόπουλος. Έτσι είναι τα πράγματα. Οι αναπτυξιακοί οργανισμοί είναι εξυχρονισμός των αναπτυξιακών εταιριών. Μπαίνουν σε μια διαδικασία ανταγωνισμού. Θα κριθούν. Θα γίνουν αυτά τα οποία λέει ο νόμος. Σε ένα επόμενο συμβούλιο θα έρθει εδώ και η ΑΝΒΕΠΟ. Είναι επί χρήσης τις οποίες μετέχομαι. Με πλειοψηφικό, μα και πακέτο ή μειοψηφικό. Θα φύγει και η Ζύρια. Ενδεχομένως τις σχετικές διαδικασίες να έρθουν και αναπτυξιακές από άλλους νομούς, από άλλες περιφερειακές ενότητες και από διαφόρους δήμους. Θα υπάρξει ένα συναγωνισμός και από εκεί πέρα θα προχωρήσουν και οι σχετικές διαδικασίες. Εντάξει. Και νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό. Δε φωτογραφίσετε κανένας. Απλά έχουμε την υποχρέωση, εφόσον μετέχουμε με πλειοψηφικό ή μειοψηφικό πακέτο, να το φέρουμε στο συγκουλείο και να τους δώσουμε τη δυνατότητα ανταγωνισμού. Με δεδομένου ότι είναι τυπικό θέμα, θέλετε να γίνει κανονικά η διαδικασία ή θα μπορούσαμε να περάσουμε στην ψηφοφορία κατευθείαν. Ωραία κατευθείαν. Ωραία, ωραία, ωραία. Και τα τούλια θα λάβετε εσείς στον λόγο. Εδώ θα ήθελα στο σημείο αυτό να πω το εξής, ότι όπως έχει τεθεί και από τον κ. Γόντικα σε προηγούμενο συμβούλιο, όπως και από τον κ. Πουλοκέφαλος στην προηγούμενη ακριβώς συναιδρίαση και μετά από μελέτη του κανονισμού, προκύπτει το εξής, ότι όταν είναι παρόν ο επικεφαλής παράταξης και του δίνεται ο λόγος προκειμένου να τοποθετηθεί σε ένα θέμα και δεν το επιθυμεί, από εκεί και πέρα, εάν είναι προφανώς η κ. Νικολάκου η δική αγορήτρια, θα πρέπει να μιλήσει ως η δική αγορήτρια στο τέλος μετά τους επικεφαλείς των παρατάξεων. Καλύτερο, ωραία κ. Πρόεδρε, είναι καλύτερο αυτό. Ωραία το είπατε, μπράβο, να μιλήσουν οι επικεφαλείς και να μιλήσουν τα τελευταία. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Δεν είναι τυπικό θέμα, όπως το χαρακτηρίσατε, γιατί είναι θέμα εξαιρετικής ουσίας, με την έννοια ότι σήμερα το Περιφοριακό Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει επί της έκρισης αδειοδότησης κάποιου πράγματος, το οποίο είναι καταδικασμένο ήδη να μην δουλέψει ποτέ. Και εξηγούμε. Το ελεκτικό συνέδριο, στις αρχές του Φλεβάρη, η απόφαση δημοσιεύτηκε στις 2 του Φλεβάρη, έχει βγάλει μια ιστορική, θα έλεγα, απόφαση μάλιστα η ολομέλεια του, σχετιζόμενη με τους αναπτυξιακούς οργανισμούς. Θυμήθηκα, όταν διάβασα την απόφαση, τη συζήτηση που είχε γίνει σε αυτή την αίθουσα, όταν κάποιοι από τους συναδέρφων της πλειοψηφίας έλεγαν «Δεν μπορεί να είσαστε συνταγματολόγοι, δεν μπορεί να είσαστε νομικοί, δεν μπορεί να ξέρετε καλύτερα από τα συμβούλια των νομικών». Για το αν είναι θεμητή ή όχι, η ιδιωτικοποίηση μιας σειράς υπηρεσιών της αυτοδιοίκησης και η εκχώρησή τους στους αναπτυξιακούς οργανισμούς. Κρίνοντας μια προγραμματική σύμβαση ενός αναπτυξιακού οργανισμού, το Ελεκτικό Συνέδριο, καταρχήν το έβδομο τμήμα του, και αμέσως μετά η ολομέλεια του, επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, αποφάει σε μια συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση, ανανομολογώντας, σε σχέση με τη φιλοσοφία και τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν τη λειτουργία των αναπτυξιακών οργανισμών. Και είναι πολύ χρήσιμες οι διατυπώσεις στις οποίες η απόφασή του προχώρησε. Πρώτον, δεν μπορεί νευραλγικές λειτουργίες των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης να εκχωρούνται σε αναπτυξιακούς οργανισμούς. Η εκχώρηση των αποφασιστικών εργοδιοτήτων το νοτά όταν το αντικείμενο της Σύμβασης συνίσταται στην άσκηση νευραλγικών υπηρεσιών της τοπικής διακυβέρνησης, όπως είναι για παράδειγμα οι οικονομικές υπηρεσίες και λοιπά, δεν είναι δυνατοί να γίνεται. Δεύτερον, ο αναπτυξιακός οργανισμός πρέπει να παρέχει παροδικές, περιστασιακές δηλαδή, και πολύ εξειδικευμένες υπιστημονικές υπηρεσίες όταν η διοίκηση δεν έχει τη δυνατότητα να την ασκήσει, όταν δηλαδή η περιφέρεια δεν έχει τη δυνατότητα να της ασκήσει. Μάλιστα, της ορίζει ως ποσοτικά περιορισμένες και εξειδικευμένης τεχνικής, επιστημονικής και συμβουλευτικής υποστήριξης. Δεν είναι δυνατών δια μέσα των αναπτυξιακών οργανισμών, η αντιμετώπιση μέσα των αναπτυξιακών οργανισμών της υποστελέχωσης, η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των υπηρεσιών του Δήμου, διά της έμμεσης πρότληψης προσωπικού, που θα ασκεί τα συνήθη καθήκοντα των υπαλλήλων κατά στρατήγηση του απορέωδος Αυτοσύνταγμα Κανόνας Τελέχωσης των Υπηρεσιών με Μόνιμους Υπαλλήλους. Απαντάει και ο κ. Κάτσαρ για αυτό. Στην πραγματικότητα, μάλιστα λέει το Ελεκτικό Συνέδριο, οι συμβάσεις αυτές υποκρύπτουν πρότληψη Μόνιμου Προσωπικού. Το πολύ ενδιαφέρον, βέβαια, είναι ότι πέρα ότι ορίζει ποσοτικά το βαθμό που πρέπει να έχει συμμετοχή σε μια προγραμματική σύμβαση ο αναπτυξιακός οργανισμός, που λέει ότι δεν μπορεί να είναι μεγάλα ποσοστά, τουλάχιστον το 80% θα πρέπει να καλύπνεται από ίδιες υπηρεσίες και από προσωπικό που διαθέτει ήδη ο αναπτυξιακός οργανισμός. Το πολύ ενδιαφέρον είναι ότι οι αναθέσεις, δηλαδή η λειτουργία του αναπτυξιακού οργανισμού, όσο αναθέτουσα αρχή, καταστρατηγούν τους βασικούς κανόνες της Εθνικής Αρχής Δημοσίου Συμβάσεου. Διαβάστε, λοιπόν, πρώτα την απόφαση του Ελεκτικού Συνεδρίου, διαβάστε την ομολογία που έχει βγει ήδη στις δύο φλεβάρια που δημοσιεύτηκε η απόφαση και δέστε και απαντήστε και σε μας τι σκοπό, τι νόημα και τι περιεχόμενο θέλετε να δώσετε στους αναπτυξιακούς οργανισμούς, που εκ των πρωταίρων, απ' τον όμο Θεοδορικά που σας είπαμε, ότι συνταγματικά δεν θα μπορέσετε να κάνετε, να δημιουργήσετε αναθέτους στις αρχές, που θα υποκαταστήσουν τις υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης, πέρα και έξω από τη διοίκηση και το δημόσιο χωριά και οργανισμό που υπροσωπούμε. Λοιπόν, ευχαριστώ πάρα πολύ. Ο κύριος Βοντικάς. Έχει δίκιο ο κύριος Δέδες. Έτσι είναι τα πράγματα. Υπάρχει μια αλήθεια εδώ. Όσο αμαρτουλή ήταν η Πελοπόννης ΑΕ του Τατούλη, άλλο τόσο ήταν και η αναπτυξιακή της Δούρος στην Αθήνα. Γιατί το λέω αυτό. Αυτοί που παίρναν τα πεντοχίλιαρα μισθό σκατζέ απ' το TAPTALK, όλη αυτήν την τεχνογνωσία που είχαν καταχτήσει εδώ στην Πελοπόννησο, πήγανε, επικυβέρνησης Μητσοτάκη, να την εμπεδώσουν, να την προωθήσουν στον αναπτυξιακό οργανισμό Αττικής. Και επειδή δώσανε τα φώτα και φέρνει τώρα αυτό, θα πω ότι είναι, τους οργανισμούς εννοώ, η μία κυρία έφυγε και πήγε στην Αλεξανδρούπολη να μεταδώσει τα φώτα της και ξεσκώθηκαν εκεί, παρετήθηκαν από τη Δήμαρχη. Της εύχομαι να βγει και στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία να μεταφέρει τα φώτα, γιατί εκεί διάβασα ότι αναφερόταν μία μελέτη που έκανε η Πελοπόννηση ΑΕ για τις, έως τις ειδικές οικονομικές ζώνες. Τη βρήκα τελικά. Όμως, πρέπει να πούμε και μια δεύτερη αλήθεια. Μη μουρμουράς, Θατούλη. Μου χαλάς τον ειρμό των σκέψεών μου. Μη μουρμουράς. Θα τα πούμε στα δικαστήρια εμείς. Μου ήρθε η κλήση για τη δική. Πέστε του, σας παρακαλώ. Δεν καταλαβαίνω. Τώρα το βλέπω μπροστά μου και μουρμουράει. Ελάτε, σας παρακαλώ τώρα. Σας παρακαλώ. Κύριε Θατούλη, μη διακόπτε τον ομιλητή. Δε είστε κύριοι της περιφερειακής αρχής. Συμφωνείτε ή δεν συμφωνείτε με τους προηγούμενους μέσα από τις αναπτυξιακές ΑΕ και τους αναπτυξιακούς οργανισμούς στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων. Αυτό δεν είναι. Συμφωνείτε ή δεν συμφωνείτε πρωιν και νυν με την αποδειάθρωση και τη διάλειση των υπηρεσιών μέσω των αναπτυξιακών. Συμφωνείτε ή δεν συμφωνείτε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ να διοχετεύονται στις αναπτυξιακές. Να συμφωνήσει ο αγαπητής συνάδελφος ότι δεν θέλετε το κράτος εργολάβο. Να έχει μηχανήματα, να έχει μπολντόζες να κάνει τα μεγάλα έργα, τα έργα υποδομών. Αυτά να τα παίρνουν οι ιδιώτες γιατί δεν θέλετε το κράτος καπιταλιστή, όπως λέτε. Τις μελέτες για αυτά τα έργα υποδομών. Που μας έρχονται μελέτες κοπιπέης που τις έχουν βγάλει για τη δράμα και έρχονται εδώ να τις ψηφίσουμε και δεν έχουν αλλάξει μερικά τοπονύμια μέσα. Τις μελέτες γιατί να μην τις κάνουν υπερεσίες. Γιατί είναι δεκάδες τα εκατομμύρια ευρώ για τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη της διεύθυνσης τεχνικών έργων της περιβέρειας. Και ρώταγα τότε που μου να αφελείς και δεν τα αγαπιάσεις καλά. Τι διέβολο υπάλληλος των 600-700 ευρώ μηχανικός νέος παιδί καλό επιστήμονα θα συμβουλεύσει τον Κωστόγιανη, τον Πανουκλιά, τον Παπαηλιού. Τι θα τους συμβουλεύσει μηχανικούς 30-40 χρόνων. Ξέρετε τι τους έκανε. Τους πήγαινε τη μελέτη έτοιμη και αυτή την υπόγραφαν οι διευθυντάδες. Αυτή ήταν η συμβουλευτική υποστήριξη της διεύθυνσης τεχνικών έργων της περιβέρειας. Και αυτά πάτε και κάνετε και εσείς τώρα. Αντί λοιπόν, γιατί εδώ μας λέει, τι μας λέει ο κύριος Περιφεριαρχής, είναι υπέρ ενός ισχυρού δημόσιο τομέα με εξειδικευμένο προσωπικό. Και γιατί δεν το κάνετε. Γιατί δεν προσλαμβάνεται προσωπικό. Εξειδικευμένο προσωπικό. Θα βρούμε, βρούμε τις αμοιβές, οι αμοιβές είναι το πρόβλημα. Ή το εξειδικευμένο προσωπικό που υπάρχει, το έχετε στο καναβάτσο. Και δεν ασχολείται με τέτοια με μελέτες, με με με. Γιατί βεβαίως υπήρχαν. Για να εκλείψουν και αυτοί οι καλοί οι πάλληλοι που υπήρχαν. Άρα, αγαπητοί συνάδελφοι, αυτό που γίνεται με αυτές τις αλλαγές, πάτε ένα βήμα παραπέρα αυτό να μπει το κεφάλαιο μέσα σε τέτοιους τομείς που μέχρι τώρα ήταν του στενού κρατικού τομέα. Οι μελέτες των δημοσιών έργων. Η επίβλεψη των δημοσιών έργων. Ήρθε η κυβέρνηση, ακόμα και την επίβλεψη των δημοσιών έργων, τι δίνει σε ιδιωτικές εταιρίες. Γιατί με συγχωρείτε, τι διαφορετικό είναι ο τεχνικός σύμβουλος για το ΣΔΙΤ. Δεν είναι η επίβλεψη του έργου ΣΔΙΤ. Είτε για τα σκουπίδια, είτε για τη μυρήνα του Μαρίνα του Ναπλίου, είτε αύριο για το λιμάνι της Καλαμάτας. Άρα λοιπόν, σε αυτό που συμφωνείτε στο μεγάλο πακέτο, μπορεί να διαφωνείτε στον τρόπο διαχειρίσης του δημόσιου χρήματος. Οι προηγούμενοι έδειξαν διαγωγή. Εσείς κρίνεστε. Εγώ δεν έχω στοιχεία τέτοιας φύσης. Κάτι λένε για απευθείας αναθέσεις. Δεν μιλάνε ποιος συγκεκριμένα η τέος. Εγώ δεν έχω. Μακάρι να είχα. Ψάχνω, αλλά δεν τα βρίσκω. Ευχαριστώ. Κύριε Πετράκος. Πάνω που πάω να συμφωνήσω με τον κ. Περιφερειάρχη, μου τη χαλάει. Συμφωνώ απόλυτα. Με αυτά που είπε για τις αναπτυξιακές εταιρίες. Προσέχτε όμως κύριε Περιφερειάρχη. Δεν είναι ο Θανάσης ο Πετράκος ο οποίος προτείνει έτσι να γίνονται προσλήψεις. Φυσικά ο Θανάσης ο Πετράκος είναι υπέρ του να στελεχωθεί με επάρκεια και πληρότητα το δημόσιο και οι οργανισμοί του. Ήταν δυστυχώς ο αγαπητός σας, Μακαρίτης τώρα, πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Αυτός που αντί θυμάστε το 1991, αντί να πάρει, που φωνάζε ειναι οι ΒΕΙ, στα ορυχεία και στους σταθμούς παραγωγής ανθρώπους, πήρε 16.000 γραφιάδες διοικητικούς και δεν είχανε που να καθίσουνε στις ΒΕΙ. Άρα, προσέχτε, δεν έχει κάνει αυτές τις αμαρτίες η αριστερά, η δεξιά της έχει κάνει κύριε Περιφερειάρχη μου, αυτές τις αμαρτίες και μετά ερχόσαστε και λέτε, λοιπόν, τι κακό που είναι το δημόσιο, λοιπόν, αφού οι σταθμοί παραγωγής και τα ορυχεία δεν είχανε κόσμο και στα γραφεία δεν είχανε που να καθίσουνε, εννοείται, ότι η ΒΕΙ θα χρεοκοπίσει, μετά θα μπει μέσα. Τέλος πάντων, αυτό για την ιστορία επειδή είπατε. Λοιπόν, μετά από όλα αυτά που είπε ο Γιώργος Χοδέντης και αυτά που είπατε και εσείς, κύριε Περιφερειάρχη, να ξαναγυρίσουμε, αλλά και με την εμπειρία που έχουμε, ότι φέτος, λοιπόν, μας έσωσε, έσωσε την Πελοπόννησο ο κάψωνας. Άμα δεν υπήρχε κάψωνας, θα είχε λυσάξει ο κόσμος, θα το είχανε φάει τα κουνούπια. Δεν θα είχε μείνει, θα φωνάζει όλος ο κόσμος. Λοιπόν, πήρατε μια αναπτυξιακή εταιρεία, τι έκανε, δεν μπόρεσε να εκτελέσει το πρόγραμμα κουνουποκτονίας. Το ξεχνάμε αυτό. Και ερχόσαστε τώρα και μας λέτε, πώς να ψηφίσουμε υπέρ, αφού εσείς ο ίδιος λέτε ότι στείνεται ένα σύστημα παράλληλο διοίκησης. Και όπως είπε και ο Νίκος Οβόντικας, δεν είναι θέμα προσώπου. Γιατί τους κάνουν τις αναπτυξιακούς οργανισμούς, λέει για ευελιξία. Τι ευελιξία τι σημαίνει, κάνει κουμάντο. Λοιπόν, είναι πολύ δύσκολο, πολύ δύσκολο όταν έχεις το μέλι στα χέρια σου να μην το φας. Ο Μακαρίτης ο Χρήστος ο Μαλαπάνης μου είπε μια φορά, θανάς χρόνια, τον θυμήθηκα το 15, όταν έκανα την επιλογή μου εγώ, αυτή που έκανα. Ισβάρος μου, ναι, μπορεί να είναι ισβάρος, όπως έπρεπε, ότι όταν έχεις εξουσία δεν είναι μόνο δύσκολο να διατηρείς τις αρχές σου, αλλά και την ανθρωπιά σου. Όταν, λοιπόν, σου επιτρέπουν τέτοιους οργανισμούς, και έχει 100% δίκιο ο Χρήστος ο Μαλαπάνης μου, 100%! Λοιπόν, ξέρετε γιατί, γιατί το σύστημα επιτρέπει στον έχοντα εξουσία να έχει όλα αυτά τα στήματα. Δεν νομίζω ότι πρέπει να συμφωνήσουμε με αυτό. Ίσα ίσα, έπρεπε, μας λείπουν τόσοι άνθρωποι. Δεν μπορεί να λειτουργήσουν υπερεσίας. Πάει και του της αναπτυξιακού, δεν μπορεί να υπογράψει. Ούτε να υπογράψει μπορεί, ούτε να κάνει δουλειές, ούτε να μπει στο σύστημα αμέσως. Άρα τι κάνει. Δηλαδή, χρηματοδοτούμε έναν οργανισμό, πάνε οι υπάλληλοι εκεί πέρα, οι οποίοι δεν μπορούν να βοηθήσουν το μόνιμο. Ο μόνιμος είναι ένας, δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Βλέπετε ότι δεν μπορεί να προχωρήσουν έργα. Δεν είναι μόνο γιατί περιμένουν από την κυβέρνηση να τους δώσει το 40% παραπάνω που τους υποσχέθηκε ως τους εργολάβους. Είναι γιατί οι δήμοι, οι περιφέρειες, οι οργανισμοί, δεν έχουν τη στελεχική δομή πλέον, όπως είχε κάποτε είχαν οι δήμοι, να ελέγξουν τον εργολάβο να κάνει σωστά τη δουλειά του. Για αυτό δεν προχωράει τίποτα. Άρα και εσείς έπρεπε να μην συμφωνούσατε με αυτά και να επιμένατε και να λέγατε στην κυβέρνηση «Κύριοι μου λείπουν 300-400 υπάλληλοι. Και κατά τη γνώμη μου πρέπει να έχω να μου φέρετε μηχανικούς γεωπώνους ή γιατρούς, νοσηλευτές και όχι δικητικού κονομολόγους κλπ. κλπ. κλπ. περιβαλλοντολόγους». Αυτό έπρεπε να λέγατε και όχι να βρίσκετε. Τελειώνω κύριε Πρόεδρε και όχι να βρισκετά. Λοιπόν, εμείς καταψηφίζουμε για αυτούς τους λόγους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Τζεπετζής. Άκουσα με προσοχή τόσα είπατε προλαλήσαδες. Ιδιαίτερη σημασία δίνω στο ότι είπε ο κ. Δεύτες, δηλαδή ότι υπάρχει μια απόφαση της Ολομέλειας του Ελεκτικού Συνεδρίου. Η μη μου άποψη κ. Αναστασσόπουλε, λέω, μήπως θα πρέπει να επανέλθει το θέμα πάλι προς ψήφιση και να εναρμονιστεί η λειτουργία και της Μοριάς ΑΕ και της Εναπτυξιακής Μπεσινίας σύμφωνα με τα όσα λέει στο σκεπτικό της η συγκεκριμένη απόφαση του Ελεκτικού Συνεδρίου της Ολομέλειας. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ο κ. Κάτσανης. Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, είπα πριν ότι οι ερωτήσεις μου είναι μερικώς δρητορικές. Τελικά είναι πλήρως δρητορικές, γιατί οι απαντήσεις, στην ουσία δεν υπήρξαν ότι ζητάμε προσλήψεις. Σύμφωνα απόλυτα με αυτό που είπε ο κ. Περιφεριάκης. Έχει στηθεί ένας παράλληλος μηχανισμός διοίκησης από τις αναπτυξιακές, τέλος πάντων αυτές τις Άγιες Εταιρίες που θα ήταν ευέλικτες και θα έκαναν και θα ράναν. Τι βλέπουμε όμως στην πράξη. Αυτές οι εταιρίες παίρνουν προσωπικό και εκεί πρέπει να δει ο κόσμος τι ακριβώς γίνεται με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες. Πείτε μου μια προκήρυξη που έχει γίνει για να πάρουν κόσμο αυτές οι εταιρίες. Με ρωτάνε εδώ και χρόνια ένας ολόκοσμος πώς μπαίνουνε σ' αυτές. Πώς βρίσκουν δουλειά σ' αυτές τις εταιρίες. Πώς πάνε και εμφανίζονται τη μια μέρα στην άλλη, στην ομαρχία της Μεσσινίας, στην περιφερειακή ενότητα της Λακωνίας, δίπλα στους μόνιμους υπαλλήλους κάποιοι για να τους βοηθήσουν. Δεύτερο δεδομένο. Αυτοί πάλι όλοι, ας πούμε ότι τους παίρνουμε ευέλικτα, γιατί είπα πριν πως παίρνονται, με τηλεφωνά από γραφεία βουλευτών, υπουργών, όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά. Δεν λέω ότι ήτανε Άγιοι οι προηγούμενοι που ήτανε ΣΥΡΙΖΑ πέντε χρόνια, ξέρω εγώ, ή και τα λοιπά το ΠΑΣΟΚ πιο παλιά, ή οτιδήποτε. Πάνε δίπλα λοιπόν στους δημόσιους υπαλλήλους τους κανονικούς και δεν έχουν καμία εργοδιότητα. Μάλλον δεν έχουν καμία δυνατότητα. Δεν μπορούνε ούτε να υπογράψουνε ελέγχους, ούτε να βγουν να κάνουνε ελέγχους, ούτε καν να τους συντάξουνε. Πολλοί από αυτούς μάλιστα είναι για περιορισμένο χρονικό διάστημα που δεν ξέρουνε καν τη δουλειά που πρέπει να βοηθήσουνε μέχρι να τους μάθουνε τη δουλειά οι συνάδελφοι που είναι μόνιμοι και είναι χρόνια και έμπειροι και τα λοιπά στο αντικείμενο, λέγουν οι συμβάσεις τους, μπορεί να απολυθούν κάποιοι άλλοι και ούτε καθεξής. Στην ουσία δηλαδή για να το καταλάβουμε όλοι, γιατί εντάξει στα λόγια καλά είναι να τα λέμε ότι είμαστε κατά και αυτό και τα λοιπά και θέλουμε προστίψεις και τα λοιπά, συντηρούμε έναν παράλληλο μηχανισμό, μπορεί να είναι ψηφοθυρικός, μπορεί να είναι κλογοθυρικός, μπορεί να είναι ρουσφετολογικός, μπορεί να είναι οτιδήποτε, ο οποίος ζει και βασιλεύει δεκαετίες τώρα και συνεχίζει και επί δικιάς ασθητίας. Κύριε Περιφερειάρχα, συγγνώμη να σας στεναχωρήσω, αλλά συνεχίζει και επί δικιάς ασθητίας ένας τέτοιος μηχανισμός. Το θέμα είναι πώς θα πάψει να υπάρχει ένας τέτοιος μηχανισμός και ο μόνος τρόπος είναι αυτός που είπατε. Αλλά δεν γίνεται, πρέπει να στελεχωθούν με ξεδικευμένο προσωπικό σε όλους τους τομείς οι υπηρεσίες, γιατί αυτός είναι ο σκοπός τους, να προσφέρουν στο δημόσιο συμφέρον. Και να σας πω και ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για να μην λέτε ότι εγώ ο κραριστερός, ο κρατιστής, ο έτσι και τα λοιπά. Ποιο καπιταλιστικό κράτος στον κόσμο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από το Ισραήλ υπάρχουνε? Εσείς που είσαστε με αυτό το σύστημα, πείτε μου υπάρχει ποιο καπιταλιστικό από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από το Ισραήλ. Δεν υπάρχει. Το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, δεν σας πω για τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα σας σηκωθεί τριχακάγγελο. Το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας στο Ισραήλ, ξέρετε πόσους υπαλλήλους έχει? 6,5 χιλιάδες. Το αντίστοιχο Ελληνικό Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας, το οποίο δούλευα εγώ στη μέγιστη ανάπτυξή του, όταν ήμουν φοιτητής το 1992, δεν θυμάμαι κάπου εκεί, είχε φτάσει τους 3.300. Με ίδιο πληθυσμό, για να έχουμε συγκριτικά το Ισραήλ, στις μικρότερες εκτάσεις καλλιεργούμενες στο Ισραήλ, σημαντικά μικρότερες λόγω της θέσης του. Σήμερα έχει 6,5 χιλιάδες το Ισραήλ, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας. Πόσο έχει σήμερα η έρευνα, η εκπαίδευση, η πιστοποίηση, η κατάρτιση των αγροτών και η εκπαίδευσή τους και ο έλεγχος στα γάλα και στα κρέατα, όλα αυτά μαζί, ξέρετε, στην Ελλάδα. Ο κρατικός μηχανισμός που είναι, δηλαδή, επιφορτισμένος για την ασφάλεια του γάλακτος, του κρέατους στην Ελλάδα, την εκπαίδευση όλων των αγροτών στον πρωτογενή τομέα, την κατάρτισή τους, την πιστοποίηση των προϊόνων και την αγροτική έρευνα για την υποστήριξή τους, έχει 850 άτομα σε ολόκληρη τη χώρα. Και με αυτή τη λογική πιστεύετε ότι υπηρετείτε το δημόσιο συμφέρον, υπηρετείτε τους πολίτες, υπηρετείτε την πρωτογενή παραγωγή, υπηρετείτε τις υποδομές, τις κατασκευές, το τουρισμό, την υγεία, την παιδεία, με αυτές τις υποδομές στο δημόσιο τομέα, να τα δει ο λαός και να βγάλει τα συμπεράσματά του. Και όπως λέει και ο κ. Περιφεριακής, να πάρουμε και άλλο μισότα εκατό εμείς στην Ανταρσία, ξέρω εγώ, ένα, ενάμιση, και να περάσουμε και το πλαφόν του 3% και να βγούμε στην επόμενη και στη Βουλή και στο Περιφεριακό Συμβούλιο για να έχετε την αλογόμη για να σας τσιμπάει. Με μοναδικό τρόπο, επί τη διότητας, ο κ. Νίκας καταφέρνει πάντα, όταν τοποθετείτε, να οδηγεί την κουβέντα στη συνέχεια εκεί που αυτός θέλει. Αυτό του το αναγνωρίζω. Υπάρχουν όμως και μερικοί σε αυτήν την αίθουσα, που δεν ακολουθούμε αυτόν τον δρόμο της γενικής πολιτικής. Βγήκε ο κ. Νίκας τώρα και λέει, είμαι υπέρ ενός δημοσίου δυνατού τομέα, όλοι το λέμε αυτό. Εκεί λοιπόν, δεν ξέρουμε ότι είμαστε τόσα χρόνια σε εμνημόνια, σε επιτροπίες, δεν μπορούσαμε να πάρουμε κανέναν. Για να δώσουμε έστω και ένα ευρώ, έπρεπε να πάρουμε την έγκριση. Αυτά τι γίνανε, τα ξεχάσαμε εδώ πέρα μέσα. Άρα λοιπόν, το ποιος κάνει λαϊκισμό είναι φανερό. Αγαπητοί συνάδελφοι, οι αναπτυξιακές εταιρίες και τα δριμή κατηγορώ, χωρίς αποδείξεις, ήταν βασικός παράγοντας της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Νίκα και του αντιτατουλικού μετόπου. Ένας από τους βασικούς παράγοντες ήταν ο κ. Γόντικας, ο οποίος δεν έχει λέει τώρα, μετά από δυόμιση χρόνια, δεν ξέρει τι γίνεται με την περιφερειακή αρχή του κ. Νίκα, άρα τι να πει. Οπότε, αφού δεν έχει τι να πει ο άνθρωπος, λέει για τους προηγούμενους που ξέρει. Αγαπητοί συνάδελφοι, το θέμα αναπτυξιακή οργανισμή και αναπτυξιακές εταιρίες είναι βαθύτατα πολιτικό. Έχει να κάνει με το αν δέχεσαι ή όχι να υπάρχουν αυτές οι εταιρίες με τη μορφή αναπτυξιακές οτά, που θα λειτουργήσουν επικουρικά των υπερεσιών σου, εφόσον το επιτρέπει ο νόμος. Εδώ λοιπόν λέμε το εξής. Επί περιφερειακής αρχής αρχείου κ. Νίκα, έχουν δοθεί στις αναπτυξιακές 12,5 εκατομμύρια ευρώ. 12,5 εκατομμύρια ευρώ! 1 εκατομμύριο στην αρχή για συμβουλευτικοί, 500.000 σε κάθε ενότητα. 1 εκατομμύριο προχθές στο Μοριά, 9 εκατομμύρια για τα κουνούπια. Και πάει λέγοντας. Δεν έχω ακούσει τσιμουδιά. Έκλεισε το Πελοπόννησος. Όχι μόνο δεν έκλεισε, αλλά το υπερεσιακό προσωπικό, εκείνου του αμαρτωλού Πελοπόννησος, είναι το ίδιο τώρα που δουλεύει για το Μοριά και τους άλλες αναπτυξιακές εταιρίες της Πελοποννήσου. Ήταν όλοι τότε αθώοι. Και οι αντιπρόεδροι του ΔΕΣ, και οι δήμαρχοι του ΔΕΣ, και οι υπάλληλοι και οι διευθυντές. Και ήταν ένας ο διευθαρμένος ο κ. Στατούλης. Λοιπόν, το παραμύθι είχε πολύ δράκο, είχε πολύ ψέμα. Το 50-50 ενοχλούσε και έπρεπε να γίνει 95% η περιφέρεια. Και διαβάζω. Σχεδιασμός ενός αποδοτικού συστήματος διαχείρισης προορισμού. Διαβάζω ακριβώς στη βάση του νέου νόμου και ορισμό. Της Μοριάς ΑΕΤΑ ως οργανισμού διαχείρισης προορισμού. Πόσο πια πιστεύετε ότι μπορείτε να μας κοροϊδεύετε. Ένας τέλεχος της περιφερειακής αρχής να λέει και να γράφει ότι είναι ο Μοριάς το DMO. Και ο εισηγητής σας εδώ να λέει, όχι κυρία Νικολάκου, δεν έχουμε προαποφασίσει. Και οι τρεις θα είναι το ίδιο. Καθαρές κουβέντες λοιπόν. Είμαστε και κάποιοι εδώ μέσα που παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Και θεωρώ ότι πρέπει επιτέλους, επιτέλους, να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Ο Μοριάς χωρίς να έχει καμία απολύτως προϋπηρεσία, εμπειρία, τεχνογνωσία, έργα που έχει παραδώσει. Αυτή τη στιγμή καθιστάται μόνο και μόνο επειδή έχει ένα πάνω από 90% η περιφέρεια Πελοποννήσου ως εκείνη αναπτυξιακή εταιρεία η οποία ρυθμίζει τα πάντα. Και βάζω και ένα ερώτημα. Το Πελοπόννησος ΑΕ άραγε επεινήκα, το οποίο συνεχίζει να δουλεύει, συνεχίζει να εκτελεί έργα, συνεχίζει να κάνει διαγωνισμούς, τι διαφορετικό άραγε κάνει αυτά τα δυόμιση χρόνια από την... Σας ευχαριστώ πολύ κ. Νικολάκη. Κλείνω σε ανευθρόλητο από την περιφερειακή αρχή του Περτατούλη. Τι διαφορετικό κάνει μέχρι εδώ προς το παρόν. Ευχαριστώ. Και υπερφέχει θα πάρετε συστολόγο. Στο σημείο αυτό πρέπει να παρατείνουμε, κλείσαμε το τετράωρο, παρατείνουμε για άλλη μισή ώρα, μέχρι τις 9. Σας παρακαλώ κ. Κάτσαρη. Ακούηστε πολύ. Συνάδουφοι, έχει περάσει και η ώρα και δεν θέλω να καταχραστώ του χρόνου και της κούρασης. Αλλά όπως έχετε διαπιστώσει, η συζήτηση παίρνει και πολιτική διάσταση, ακόμα και σε θέματα τα οποία δεν θα πρέπει να περίμενε. Λοιπόν, εγώ απάντησα σε ερώτηση του κ. Κάτσαρη, επί της ουσίας αυτά τα οποία είπα το πρωί στη Βητίνα, σε ένα συνέδριο της Κέδε και των αναπτυξιακών, και είπα ότι του τι έχει δείξει η ζωή όλα αυτά τα 20-25 χρόνια, με τις χιλιάδες αναπτυξιακές. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν καν αναπτυξιακές, οι οποίες βοήθησαν στην ανάπτυξη. Και είναι έτσι. Και αυτό είναι κοινή διαπίσταση όλων, ότι με τις περισσότερες υπήρξαν προβλήματα, και στην Αθήνα και περιφερειακά. Και είπα ότι με την εμπειρία την οποία ανέχομαι, αποδείχθηκε ότι είναι λάθος, ήταν λάθος σοβαρό, να εγκαταλειφθεί η δημόσια δίκηση, με ένα τρόπο έτσι έντεχνο και να αποδοθούν αρμοδιότητες στις αναπτυξιακές εταιρίες. Και γίνεται και κάτι άλλο, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Και όχι από μία κυβέρνηση. Μεταφέρονται αρμοδιότητες του Υπουργείου περιφερειακά. Και ξαφνικά εκεί που είχαμε ένα κρατικό νομάρχη, προσδόξαν της αποκέντρωσης, γιατί είχαμε και αποκέντρωση, το κάθε Υπουργείο έχει στημένει και μία περιφερειακή υπερεσία. Είτε είναι Εκπαίδευση, είτε είναι ΔΑΟΚ, Υπουργείο Γεωργίας, κλπ κλπ, αυτά ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια. Λέω λοιπόν, με την εμπειρία την οποία έχουμε, ότι είναι λάθος, και είναι γενέο αυτό το οποίο λέω, ήταν λάθος το ότι αφήσαμε τη δημόσια δίκηση, χωρίς υποστήριξη με εξειδικευμένο στελεχιακό δυναγμικό. Δεν έχουμε ειδικευμένους, δεν έχουμε γεωπόνους, τυνίατους, πληροφορικείς, νομικούς, οικονομολόγους, από αυτά τα στελέχει Πάσχη, σε αυτή την εποχή που αλλάζουν τόσο γρήγορα όλα, από αυτά τα στελέχει Πάσχη η Αυτοδίκηση. Επίσης σας είπαμε για τους αναπτυξιακούς οργανισμούς, ότι καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, εκεί που έχουμε τον έλεγχο. Προσέξτε, αν θέλεις να καταραστείς τα παιδιά σου, να τους δώσεις 50-50 ένα οικόπεδο και ένα μαγαζί, για να σκοτωθούν μεταξύ τους. Και είχαμε πει ότι είναι λάθος, ο αντιπρόεδρος είναι ο δήμαρχος Τρίπολης, σας παρακαλώ πάρα πολύ, του Μουριά ΑΕ. Λοιπόν, όσον αφορά... Θα σας πω για την Πελοπόννησο, μη βιάζεστε. Μη βιάζεστε. Όσον αφορά, λοιπόν, την εφαρμογή, την υλοποίηση των κατευθύσεων του DMS, του DMO, τη διαχείριση προορισμού, υπάρχουν αναπληξιακές. Τι ζητάμε σήμερα, κάνουμε μια συζήτηση εκτός πλαισίου. Αυτό που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, δηλαδή να τροποποιήσουμε το καταστατικό και να τους δώσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής. Αυτό κάνουμε. Αύριο θα φύγει η Ζύρια, δεν θα το κάνουμε, είμαστε μέτοχοι στη Ζύρια. Αυτή η Ανβοπέ, δεν θα το κάνουμε, είμαστε μέτοχοι. Είμαστε μέτοχοι. Έχουμε υποχρέωση. Ή να πούμε, κοίταξε να δεις, ο άλλος δρόμος είναι, ότι δεν μετέχουμε στη συγκεκριμένη εταιρεία, δεν της δίνουμε τις δυνατότητες, αλλά δεν μετέχουμε. Δηλαδή, όταν έχουμε ένα περιουσιακό στοιχείο, δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση απαξίωσης. Αυτό που λέει ο νόμος, να μην το κάνουμε. Και το κάνουμε. Κοιτάξτε, επειδή έχουμε κάνει και εσωτερικές συζητήσεις, μπορούμε να σας βεβαιώσουμε ότι η κατεύθυνση είναι και θα το δείτε στην πράξη. Αυτός ο οποίος είναι ο καλύτερος, δεν ξέρω, μπορεί να έρθει από κάπου αλλού. DMO έχουν και δήμιο που σέρετε. Έχει και το Υπουργείο. Υπάρχουν και αναπτυξιακοί οργανισμοί από άλλες περιοχές. Αυτό θα το δούμε και θα κριθούμε από αυτό. Τώρα που μου λέτε για τη Μελοπόννηση ΑΕ, κοιτάξτε, αυτό το οποίο έχετε ψηφίσει ως περιφερειακό συμβούλιο, το εφαρμόζουμε με προσήλωση απόλυτη. Καμία σύμβαση δεν έχει γίνει μετά την απόφαση και την προσφυγή στη δικαιοσύνη για τη Μελοπόννηση ΑΕ. Απλά η Μελοπόννηση ΑΕ υλοποιεί ό,τι έχει υπογραφεί. Και αυτά όλα, εχθυμώ ότι μέχρι τον Απρίλιο, το Πάσχα το αργότερο, θα έχουν ολοκληρωθεί ως διαδικασίας. Θα έχουν τελειώσει. Αυτό που έχετε ψηφίσει, το υλοποιούμε. Δεν κάνουμε νέες συμβάσεις. Όσον αφορά τα της Πελοποννήσου, εγώ δέχομαι και το θεσμικό πλαίσιο και όλα αυτά που γινόταν από εδώ και από εκεί. Όπως θέλετε, ελέγχετε και από την Αρχή Διαφάνειας και από τον Οικονομικό Εισαγγελέα. Και εύχομαι, εύχομαι ειλικρινά να δικαιωθείτε απολύτως και να έρθουμε σε αυτή την αίθουσα και να πούμε αυτά. Ξέχετε ότι σας λέω και δεν μιλάω για προφτές, μιλάω για σήμερα. Μιλάω για χτές. Μιλάω για τον τελευταίο μήνα που καμιά δεκαμπενταριά υπάλληλοι ασχολούνται με τον συγκεκριμένο θέμα. Τι κάναμε, πώς το κάναμε, η ΤΑΔΕ Εταιρεία. Τι έργα έπαιρνε η ΤΑΔΕ Εταιρεία, συγκεκριμένη εταιρεία. Δεν θέλω να επεκταθώ προς κάποιους που κουνάνε το δάχτυλο σε αυτή την αίθουσα. Όμως εγώ εύχομαι, εύχομαι, διότι έτσι πρέπει να είναι η συναδελφική αντιμετώπιση αυτό το θέμα να κλείσει έτσι. Και μη μιλάτε για προεκλογική περίοδο και για όλα τα σχετικά. Υπόθηκαν πολλά, πέρασαν δυόμιση χρόνια την προεκλογική περίοδο. Αυτά έχω να σας πω. Και να ψηφίσετε, σας παρακαλώ, με την έννοια ότι έχουμε υποχρέωση, ότι είναι περιουσιακό μας στοιχείο, να τους δώσουμε τη δυνατότητα συμμετοχής. Κύριε Δαδούλη, θα δευτερολογίσετε εσείς. Ναι, ποιοι. Ναι, θέλω να δω, θα δευτερολογίσετε εσείς ή θέλετε να, η κυρία Νικολάκου. Ωραία. Βεβαίως, βεβαίως, βεβαίως. Ανοίγει κατά λόγος ομιλητών. Θέλει να μιλήσει κάποιος, ο κ. Δρούγκας. Η κυρία Σπεριδάκου. Ο κ. Δρούγκας. Και ο κ. Χατζός. Ο κ. Λαμπρόπουλος. Και ο κ. Χελάρις. Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα και ξεκαθαρίζοντας να μιλήσουμε καθαρά τεχνοκρατικά. Έχει ζυγίσει κανένας το τι λεφτά έχουμε δώσει σε αυτές τις αναπτυξιακές και τι έργο έχουμε πάρει. Έχει μετρήσει κανένας με εκείνα τα λεφτά που έχουμε δώσει σε αναπτυξιακές, πόσο μόνιμο προσωπικό για όλη την εργασιακή του ζωή θα είχα απασχολήσει και πόσο έργο αυτοί οι άνθρωποι θα είχαν προσφέρει. Έχει ζυγίσει αυτά κανείς, τα έχει ζυγίσει. Έχει ασχοληθεί κανένας με το κόστος, το υπέροχο μελετητικό κόστος που παρουσιάζονται αυτές οι εταιρείες. Τη διασπάθειση δημοσιού χρήματος μέσω ιδιωτικών εταιριών με κύριο μέτοχο το δημόσιο. Εφευρέσεις είναι αυτές. Να μας ξεκαθαρίσουμε, να ξέρουμε τι λέμε. Είναι εφευρέσεις του συστήματος. Να μπορέσουμε να παρακάψουμε το δημόσιο έλεγχο για το δημόσιο χρήμα. Για να μπορεί να συνεχιστεί η διαπλοκή και η αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημοσιού χρήματος. Γι' αυτό είναι αυτές οι εταιρείες. Δεν υπάρχει για κάποιον άλλο λόγο. Είναι εφευρέσεις. Εφευρέσεις τις οποίες τις χρησιμοποιείτε όλοι όσοι έχετε ασκήσει εξουσία. Τον εμέν λέτε ναι και έτσι και καλό το δημόσιο και τα λοιπά. Αλλά τις χρησιμοποιείτε. Τις χρησιμοποιείτε. Για να μπορείτε μέσω αδιαφανούς διαδικασίας διαχείρισης του δημοσιού χρήματος να χτίζετε το παραταξιακό και τον κομματικό σας κράτος. Ξεκάθαρα πράγματα. Αυτές είναι αυτό το σκοπό εξυπέροντου μόνο αυτές οι εταιρείες. Μια μελέτη που θα μπορούσαν να την κάνουν τρεις μηχανικοί μέσα σε ένα χρόνο φτάνει να ζητάμε ένα εκατομμύριο. Πόσους μηχανικούς μόνιμους μπορούμε να προσλάβουμε με ένα εκατομμύριο. Ευχαριστούμε πολύ. Να είστε καλά. Αγαπητοί συνάδελφοι. Τέτοια ώρα που βρισκόμαστε εδώ βοηθάει και λίγο το χιούμορ. Θυμάστε τη διαφήμιση γνωστής Μάρκα Σαμποάν πριν μερικά χρόνια που είχε γίνει viral μπλα μπλα μπλα εσόρουχα μπλα μπλα μπλα κρεβάτι σας. Με σλόγαν κρατάς μόνο την ουσία. Όπου μία όμορφη κοπέλα μιλούσε στον φίλο της και αυτός απ' τα πολλά που είπε συγκράτησε μόνο τις λέξεις που τον ενδιέφεραν. Έτσι και εδώ απ' τα πολλά που μας γράφετε στις εισηγήσεις για τους σκοπούς και τους στόχους σας με την αναπτυξιακή ημωριάς και τις άλλες αναπτυξιακές κρατάμε μόνο την ουσία που είναι η δημιουργία αναπτυξιακών στις οποίες ο περιφερειάρχης θα έχει τον απόλυτο έλεγχο. Εδώ έχω ένα στοιχείο μια εκτιμόμενη δαπάνη απ' το σχέδιο τουριστικής προβολής για το 2022. Αναφέρεται λοιπόν ότι υπάρχει εκτιμόμενη δαπάνη 80.000 ευρώ για σχεδιασμό ολοκληρωμένου προγράμματος για την ανάπτυξη τουριστικού προϊόντος οικοτουρισμού, για τη μελέτη για τον ορισμό της Μοριάς ΑΕΟΤΑ ως οργανισμού διαχείρισης και προώθησης προορισμού και μελέτη επικαιροποίησης της τουριστικής επικοινωνιακής ταυτότητας του προορισμού. Δεν αναφέρεται πουθενά η αναπτυξιακή μεσοινίας. Όταν κι εγώ μαζί με πολλούς άλλους ψηφίσαμε για καθάριση εν λειτουργία του Τελοπόννησος, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα δημιουργηθούν αναπτυξιακές με τα ίδια πρόσωπα, όπου αυτού που αλλάζει είναι το ποσοστό ελέγχου της περιφέρειας που φτάνει στο 95% στην αναπτυξιακή Μοριάς. Σε δύο και μισή χρόνια που διοικείται δόθηκαν 15-16 εκατομμύρια σε αναπτυξιακές, απευθείας αναθέσεις, τεχνικούς συμβούλους και λοιπά. Με τι αποτέλεσμα? Στον τουρισμό ας πούμε μετά τα 5 εκατομμύρια και δυόμιση χρόνια, χωρίς απολογισμό, με πλήθος συμβούλων, το αποτέλεσμα είναι από τη μία να φτιάχνεται βίντεο προβολής που πετσοκόβει όσα κατάλληλα εωτ, και να παρουσιάζονται με καμάρι στη σελίδα της περιφέρειας αφιερώματα και συνεργασίες με μέσα μαζικής ενημέρωσης που ταυτίσουν την Πελοπόννησο με συνία και την Καλαμάτα. Δυστυχώς για σας, η πραγματικότητα είναι ότι την ικανότητα των πολιτικών προϊσταμένων της περιφέρειας δεν την υποκαθιστά κανείς σύμβουλος και καμιά συνεργασία με αθηναϊκές εταιρίες. Επαναλαμβάνω το έτοιμά μου για μεταφορά πόρων στους φορείς των επαγγελματιών της Πελοποννήσου, στους οποίους δίνεται ψυχουλά στο πρόγραμμα του Ισθηκής Προβολής, ώστε να τους αξιοποιήσουν καλύτερα προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Ευχαριστούμε πολύ κ. Κελάρις και κλείνουμε. Αγαπητοί συνάδελφοι, η αλήθεια είναι ότι λίγο μας μπερδέψατε απόψε. Ακούστηκαν εδώ πέρα για τις αναπτυξιακές, ότι υποκαθιστούν τις υπηρεσίες του κράτους, της περιφέρειας και λοιπά. Εγώ ήθελα να ρωτήσω επειδή θεωρούμε ότι δεν έχουμε και μνήμη χρυσόψαρου, έτσι και θυμόμαστε. Οι αναπτυξιακές ποτέ έγιναν, δεν θεσπίστηκαν με τον νόμο 3852 του 10, το λεγόμενο Καλλικράτη. Δεν συμφωνήσατε όλοι με αυτό το νόμο, με την ουσία. Και τι ήταν αν οι αναπτυξιακές, δεν ήτανε τα εργαλεία αυτά που περνούν την ιδιωτικοποίηση των δημόσων υπηρεσιών. Και η συνταγή είναι γνωστή. Δεν την ξέρατε ότι η απαξίωση των υπηρεσιών που σημαίνει να μην προσλαμβάνεται μόνιμο προσωπικό, ότι είναι το μέσον. Και έρχονται τα εργαλεία αυτά οι αναπτυξιακές που τώρα αναβαδμίζονται βέβαια σε αναπτυξιακούς οργανισμούς, γιατί θέλουν να το πάνε παραπέρα, να γίνεται με καλύτερους όρους η ιδιωτικοποίηση. Αυτό είναι η αναβάθμιση. Αλλά από το 10 και μετά όλες οι κυβερνήσεις δεν τις λειτούργησαν, δεν τους έδωσαν έδαφος να αναπτυχθούν. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, όλες αυτές οι δυνάμεις. Και τώρα έρχεστε να μας πείτε ότι υποκαθιστούν δημόσια υπηρεσίες. Νομίζω ότι η γηγότερη υποκρισία δεν θα έβλαπτε, αγαπητοί συνάδελφοι. Εδώ θα πρέπει να πούμε στα ίσα ότι αυτές οι εταιρίες, οι αναπτυξιαρκοί οργανισμοί, να αποκαλύψουν τον πραγματικό τους χαρακτήρα. Ναι, είναι όχημα για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Είναι όχημα. Πρέπει να καταλήξουμε. Και είναι συνειδετή επιλογή. Δεν είναι κάποια στρέβλωση του κράτους που θέλει να καλύψει τα κενά που, πώς το λένε, ούτως ή άλλως υπάρχουν αντικειμενικά. Δεν είναι. Είναι σκοπός, είναι εργαλείο προκειμένου να περνάει αυτή η κατεύθυνση. Αυτά είναι εξεκάθαρα πράγματα. Συμφωνούμε, βέβαια, και τελειώνω, ότι δεν χρειάζονται οι αναπληξιακές και θα πρέπει να γίνουν προσδίψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικότητων. Όχι μόνο ο μάνατζερ, κύριε Περιφερειάρχα, όλες οι ειδικότητες χρειάζονται σε μια υπηρεσία για να δουλέψει. Και οι ειδικητικοί και οι πισθήμονες και το εργατικό προσωπικό και το τεχνικό προσωπικό. Λοιπόν, άρα λοιπόν, αφού συμφωνούμε σε αυτό, εμείς θα διαφωνήσουμε, εννοείται, όπως κάναμε πάντα με τις αναπληξιακές, αλλά ας βγάλουμε ένα ψήφισμα εδώ μέσα, ότι διαφωνούμε και θέλουμε προσδίψεις μόνιμου προσωπικού, αν συμφωνούμε σε αυτό τουλάχιστον. Ωραία, ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Δατούλη, εσείς θα δευτερολογείστε ή η κυρία Νικολάκου. Κυρία Νικολάκου. Βεβαίως, πρώτα η ειδική αγορήτρια και μετά η επικεφαλής. Ως προηγούμενη περιφερειακή αρχή, έχουμε την πολύ μεγάλη τιμή, γιατί έχουμε αφήσει βαρύ πολιτικό αποτύπωμα, να μας ελέγχουν συνέχεια. Και ξανά και ξανά και αρχές διαφάνειας και οικονομικοί εισαγγελείς και πάμε πάλι και κάποιες συγκεκριμένες εταιρίες και πάμε απ' την αρχή και δικαστήρια. Το έχω ξαναπεί σε ό,τι μία φορά, ξεκάθαρα, ότι δεν φοβάμαι τίποτα και κανέναν. Είναι βέβαια πρωτοτυπή αυτό στην αυτοδιοίκηση. Φανταστεί το κ. Στατούλης το 2011, αντί να κοιτάξει πώς θα πάει η Πελοπόννηση ως μπροστά, να ήθελε να κάνει έλεγχο στις νομαρχίες, στις παλιές αναπτυξιακές, σε κάτι εκεί που βρήκαμε κάτι τεράστια χρέη σε κάτι εργολάγου, σε εκεί που βρήκαμε κάτι πολιτισμού εταιρίες και να λέγαμε για να μπούμε μέσα να κάνουμε έλεγχους, ρε παιδιά. Είναι θέμα, λοιπόν, πολιτικής επιλογής το πώς θα αποφασίσεις να διοικήσεις. Κατάλαβα, άλλωστε το έχω ξαναπεί, ότι ο κ. Νίκας, εάν και εφόσον το κόμμα του τον επιλέξει, θέλει να πάμε πάλι με τον ίδιο τρόπο, τα ίδια. Έλεγχοι, εταιρίες, διαφορές, κτλ. Εγώ, αγαπητοί συνάδελφοι, θα σας πω το εξής. Σε ό,τι αφορά το Μοριά σήμερα προσπάθησαν να μας παραπλανήσουν ή διαθέτουν στελέχη τα οποία δρούν ανεξέλεγχτα και δημιουργούν τη μία γκάφα μετά την άλλη. Ναι, λοιπόν, υπάρχει ποσό που έχουμε δώσει από το πρόγραμμα τουρισμού 80.000 ευρώ, το οποίο μέσα στις άλλες μελέτες έχει και τη μελέτη DMO για το Μοριά. Γιατί να μην το πούμε αυτό. Γιατί να μην το πούμε αυτό. Αυτό λέω και εγώ, ότι έχετε ορίσει το DMO. Έχετε ορίσει DMO το Μοριά. Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση. Έχετε ορίσει DMO το Μοριά. Και εγώ σήμερα ήθελα αυτό να το ακούσω. Είναι μια πολιτική θέση να πείτε ναι ορίζουμε DMO το Μοριά. Δεύτερον, οι αναπτυξιακές εταιρείες πολλές φορές ήταν χρήσιμες. Για τον κρόπο της Κοζάνης και για αυτήν την τεράστια προσπάθεια που έγινε τότε στην Κοζάνη. Όλα ξεκίνησαν από μια αναπτυξιακή εταιρεία. Και δεν λέμε σε όλα όχι. Συλλήφδιν όχι σε όλα και τελειώσαμε γιατί δεν έχουμε την ευθύνη διοίκησης και δεν πρέπει να προτείνουμε. Άρα λοιπόν επειδή τα πράγματα ξεφύγανε και υπάρχει και αυτή η απόφαση του ΣΤΕ όπου σιγά σιγά πιθανολογώ ότι μπορεί να αλλάξουν οι συνθήκες σε ό,τι αφορά εμάς λέμε ναι στον Πάρνονα και στην Μεσσινία γιατί έχουν μια δική τους ιστορία, γιατί μπορούν να καλύψουν πράγματα και έχουν δείξει τουλάχιστον ο Πάρνονας αφού δεν υπάρχει το Πελοπόννησος ένα έργο συγκεκριμένο σε κάποιους τομείς. Σε ό,τι αφορά το Μοριά δεν λέμε όχι για την προοπτική του μισό λεπτό κύριε Πρόεδρε λέμε όχι γιατί προσπάθησαν εδώ να μη μπούν την αλήθεια. Να πούν ευθαίως δηλαδή ότι ο Μοριάς πλέον θα πάρει το 1 εκατομμύριο για τη συμβουλευτική που πήρε μία αναπτυξιακή 1,5 μήνα είναι ο Μοριάς. Και κύριε Νίκα πείτε μου είτε τώρα ή όποτε εσείς κρίνετε γιατί από το ΔΕΣ του Μοριά βγάλατε έξω τη μίζονα μειοψηφία βγάλατε έξω την παράταξη του κυρίου Δέδε και πήγατε να ορίσετε στο ΔΕΣ την τέταρτη παράταξη και να εκπροσωπηθεί στο ΔΕΣ του Μοριά αντί να είναι εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης με έναν δικό σας σύμβουλο έμιστο. Απαντήστε μου σας παρακαλώ σε αυτό το ερώτημα. Ευχαριστούμε κύριε Νικολάκο. Κύριε Κάτσαη πάλι θα μιλήσετε. Δεν είναι μόνο όχι όπως είπε ο Γιάννης ο Κελάρης για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ή αναπτυξιακές. Είναι εγκληματική πολιτική θα έλεγα εγώ συμπληρώνοντας. Αν συμπληρωθεί με τα νομοθετήματα τα τελευταία και τις προθέσεις για νομοθετήματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για αυτοέλεγχο των εργολάδων που παίρνουν δημόσια έργα και εκτελούν δημόσια έργα. Αυτό μόνο να σκεφτείτε αγαπητοί συνάδελθοι για το που οδηγούμαστε. Και λέω εγκληματικοί γιατί σκεφτείτε τι μπορεί να συμβεί σε ένα έργο το οποίο ο ίδιος ο εργολάδος το κάνει και παίρνει μια ιδιωτική εταιρεία να του πιστοποιήσει ότι είναι εντάξει που ξέρουμε πώς συνεργάζονται μεταξύ τους δημόσια έργα και όχι μορκέ για την ποιότητά τους. Σας καλώ και εγώ αν συμφωνείτε όπως λέτε να βγάλουμε ένα ομόφωνο ψήφισμα που να ζητάμε μαζικές προσλήψεις στις υπηρεσίες της περιφέρειας για στελέγωσή τους. Ευχαριστούμε πολύ. Κυρία Λιμπεροπούλου δεν θέλετε να μιλήσετε φαντάζομαι, όχι. Ο κ. Τζεπεντζής όχι, ο κ. Πετράκος. Θα ξεκινήσω από εκεί που σταμάτησε ο Παναγιώτης. Όχι απλά ένα ψήφισμα να αποφασίσουμε ότι απαιτούμε ως περιφέρεια, ως περιφερειακό συμβούλιο και ως περιφερειακή αρχή, και ως περιφερειάρχης, την στελέχωση των υπηρεσιών της περιφέρειας. Γιατί για πέστε μου κ. Συνάδελφα, όλα αυτά τα χρόνια για να τα μαζέψουμε, πόσα εκατομμύρια των εκατομμυρίων, κατοντάδες έχουν δαπανηθεί στις αναπτυξιακές και τι έργο που έβγαλαν και αν με αυτά τα χρήματα θα μπορούσε να είχε στελεχωθεί και σήμερα να είχε σε επάρκεια, όπως προείπα και στην πρωτολογία μου, ειδικούς επουλέων κ. Περιφερειάρχης, επιστήμονες μηχανικούς, περιβαλλοντολόγους, γεωπόνους, επιστήμονες να παράγουν έργο, να είναι στελεχωμένες υπηρεσίες ολοκληρωμένο και να μην υπάρχει αυτή η διασπάθειση του δημοσίου χρήματος. Γιατί, ξαναλέω τα σκάνδαλα, δεν είναι ιδιον κακόν ανθρώπων. Είναι θεσμικό ζήτημα. Αυτό πρέπει να κατανοήσουμε. Ευχαριστούμε πολύ ο κ. Σγώτικας. Όχι κ. Περιφερειάρχη, δεν ήταν ένα λάθος. Ήταν μια συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων, διαχρονικά όλων, να φτιάξουν αυτά τα χρήσιμα εργαλεία για την ιδιωτικοποίηση, για την άρση των εργασιακών σχέσεων, τους μπαραγιές. Μα τι γίνεται άρση μονυμότητας, θυμόσαστε τι έγινε το 2012. Μα τώρα αν πάμε στις υπηρεσίες, το ένα τρίτο είναι μόνιμη, το ένα τρίτο είναι σανατοιξιακές και το ένα τρίτο είναι οχτά μήνα κτλ. Συνειδητή επιλογή ήταν. Μην τρελαθούμε. Δεύτερο, έχει δίκιο η κυρία Νικολάκου. Αυτά που κάνετε με το Διέμ ως, πώς το λέτε, παρανομείτε. Γι' αυτό έρχεται τώρα να τρομοποιήσει το καταστατικό, να έχουν την τουριστική προβολή και τα υπόλοιπα οι ανοπτυξιακοί οργανισμοί. Αλλά στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκηνή η κυρία Νικολάκου. Γιατί 6 εκατομμύρια για τη μυθική με το Πελοπόννησο με αυτεπιστασία. Ποια, με ποιο μόνιμο προσωπικό. Με ποιο μόνιμο προσωπικό η Πελοπόννησο ΑΕ έκανε αυτεπιστασία τη μυθική Πελοπόννησο. Με κανέναν. Και του αέσπαλε ο Μεργιά το αέσπαλε ο. Αυτεπιστασία λοιπόν δηλώθηκε. Με κανέναν εργαζόμενο στο ΕΚΑ η Πελοπόννησο ΑΕ. Ποια είναι η αυτεπιστασία λοιπόν. Αυτή τη νομιμότητα κυριανίκα δεν την ψάχνεται. Ψάχνεται διαδικαστικά. Δεν ψάχνεται στο βάθος. Γιατί αν πράγματι ψάχνατε στο βάθος αυτή την αυτεπιστασία και τη μυθική Πελοπόννησο 6 εκατομμύρια θα σου λέγα εγώ τι θα έρχονταν να καταλογίσει το ΕΚΑ. Γιατί πραγματικά υπάρχει το εξής θέμα συνάδελφοι. 12 εκατομμύρια λέει η Νικολάκου. Σε εγώ συμφωνώ. 16 λέει η κυρία Σπυριδάκου. Ακόμα χειρότερα. Με 12 εκατομμυρια 600 υπάλληλοι με 20 χιλιάρικα. Καταλαβαίνετε τι θα κάναμε με 600 υπάλληλους εξειδικευμένο προσωπικό. Τόσα παίρνουν οι επιστήμονες 1200 ευρώ. Καταλαβαίνετε τι προσωπικό θα είχαμε. Εμ, δεν θέλουν τέτοια. Θέλουν τα αναπτυξιακές. Επιπροσωπικού η κυρία Νικολάκου. Ναι, ευχαριστώ πολύ. Διότι ο κ. Γόντιγας είπε το όνομά μου και είπε στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκηνή. Λοιπόν, το Πελοπόννησος ΑΕ υπέβαλε πρόταση και ήταν δικαιούχος της Μυθικής Πελοποννήσου Έργου ΕΣΠΑ. Το έργο υλοποιήθηκε στο ακέραιο και ελέγχθηκε από την ΕΔΕΛ που είναι η αρμόδια υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να ελέγχει τα έργα. Και η απόφαση και το πόρισμα που βγήκε είναι ότι το σφάλμα ήταν μηδέν. Εδώ λοιπόν θα πρέπει να λέμε τα πραγματικά στοιχεία και όχι να λέμε αυτά τα οποία επιθυμούμε για να σηκωθαντήσουμε και τους ανθρώπους και να στρεβλώπισουμε την πραγματικότητα. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Ανίπολε. Κύριε Ρουσδέδες θέλει κάτι. Ένα λεπτό. Εάν κάποιος παλιός αυτοδικητικός θυμάται τις διαδικασίες των δεκαετιών του 90, του 2000 κλπ, νομίζω θα ήταν ανέκδοτο ο τρόπος με τον οποίο σήμερα συγκροτούνται και στείλονται αναπληξιακοί οργανισμοί. Το νέο ανέκδοτο είναι το εξής. Μαθαίνω ότι ο κύριος Βορίδης ετοιμάζει καινούργια τροπολογία, είναι πραγματικό ανέκδοτο αυτό, με την οποία η σύσταση και η λειτουργία των αναπληξιακών οργανισμών θα αποφασίζεται πλέον από τις οικονομικές επιτροπές, το οποίο περνάει, δεν ξέρω αν πέρασε, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης. Νομίζω ότι σε όλο αυτό πρέπει να τοποθετηθείτε κι εσείς. Εάν σας αρέσει και δουλεύει σωστά αυτό το σύστημα, εάν ταιριάζει σε όλους όσους έχετε στηγειώδη εμπειρία από την αυτοδιοίκηση, τότε μεγιά σας. Νομίζω όμως ότι σε κανέναν υγεία αυτοδιοικητικό, ανεξαρτήτως σε ποια παράταξη υπηρετή και ανεξαρτήτως ποια ιδεολογή του, δεν αξίζει αυτή η συμπεριφορά απέναντι στα συμπεριφορικά οργάνια της αυτοδιοίκησης. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Να βλεπκόμαστε πιο συχνά, Πρόεδρε. Συγγνώμη, άλλο ένα τέταρτο παράταση. Ναι, αλλά πρέπει να πάμε και στις έδρες μας και είναι και από κόριδο και από καλαμάτα κλπ. Λοιπόν, κοιτάξτε, θέλω να σας πω δύο-δρία πράγματα. Το πρώτο, επειδή ακούγεται εδώ πέρα, προσφυγή το ένα, το άλλο. Να σας πω ποια είναι τα αποτελέσματα. Η προσφυγή για την εκπροσώπισή μας στην ΕΝΠΕ, στην Ένωση Περιφεριών, απορρίφθηκε. Εκπρόσωπος μας είναι ο κ. Χρονάς της παράταξής μας. Η προσφυγή για προγραμματική σύμβαση με το Μωριά, απορρίφθηκε από το 68. Η προσφυγή για το τουριστικό πρόγραμμα του 2021, απορρίφθηκε. Είχαμε χαλάσει τον κόσμο, απορρίφθηκε αυτοί που αυτοχρήζονται ως δικηγόροι και ως μεγάλοι νομικοί. Η προσφυγή για την εκλογή Προεδρύου της Οικονομικής Επιτροπής, απορρίφθηκε. Η προσφυγή για την εκλογή της Οικονομικής Επιτροπής, απορρίφθηκε. Καταλαβαίνετε συνάδελφοι ότι δεν είναι και τόσο δόκιμο να κάνουμε εδώ πέρα τους επιστήμονες και μάλιστα σε ιδιαίτερες ειδικότητες οι οποίες έχουν και ένα ιδιαίτερο βάρος. Εγώ δεν λέω, μπορεί στο δεύτερο ή το τρίτο βαθμό μετά από 100-200 χρόνια να γίνει το ένα ή το άλλο. Αλλά στο νομικό συμβούλιο, στον Επιτροπή 68 που έχει μορφή δικαστηρίου, νομίζω από δικαστικό προεδεύεται, από μέλος του νομικού συμβουλίου του κράτους. Για σκεφτείτε για όλα αυτά, πόσες κουβέντες έχουμε κάνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στην Οικονομική Επιτροπή. Τι διενέξεις έχουν υπάρξει και τι συγκρούσεις έχουν υπάρξει. Και έρχεται η δικαίωση της αποδόπλευρας, της πλειοψηφίας. Όσον αφορά στα θέματα τα άλλα που λέτε για την Πελοπόννησο. Για την Πελοπόννησο αποφάνθηκε η Αρχή Διαφάνειας και επειδή η Αρχή Διαφάνειας είχε συγκεκριμένες ενδείξεις, παρέπεψε το θέμα στους οικονομικούς αγγελείς, οι οποίοι οικονομικοί αγγελείς μελετώντας το θέμα ζητούν σε εβδομαδία βάση μέσω της Αρχής Διαφάνειας ένα τεράστιο όγκο στοιχείων για μια δεκαετία ολόκληρη. Τα οποία παραθέτουμε. Αυτό δεν σημαίνει, προσέξτε, ότι εμείς εκρίδουμε δικαστική απόφαση. Ούτε δικαστές είμαστε, ούτε σπηλώνουμε, λέμε όμως ότι η Αρχή Διαφάνειας τελικά έχει ενδείξεις και το παρέπεψε στους οικονομικούς αγγελείς. Δεν ξέρω, αλλά νομίζω για πολλούς έχουν γίνει προσφυγές στην Αρχή Διαφάνειας. Όλα αυτά ελέγχονται για το αν προχωρήσει ή όχι η συγκεκριμένη διαδικασία. Και εγώ εξηγήθηκα, εξηγήθηκα, και εγώ λοιπόν εξηγήθηκα. Ότι δεν κάνουμε το δικαστή, ούτε εκλείδουμε αποφάσεις. Αλλά επειδή σε αυτή την αστική δημοκρατία που ως πλειοψηφία υποστηρίζομαι, θεωρώ, οι αρχές στις οποίες απευθυνόμαστε, είτε είναι ελεκτικό συνέντριο, είτε Συμβούλιο Επικρατίας, είτε Δικαστήρια, είτε οτιδήποτε, τις αποφάσεις αυτών των αρχών πρέπει να τις κάνουμε αποδεκτές. Και να τις κάνουμε και εμείς οι αυτοφοράκιδες, οι περιφεριάρχες και οι δήμαρκοι, που με κάθε ευκαιρία, συρώμαστε στα δικαστήρια, συρώμαστε στα δικαστήρια, πληρώνοντας εξειδείον, πληρώνοντας εξειδείον όλα αυτά. Λοιπόν, εγώ κύριε Πετράκου, δεν ξέρω αν το είπατε εσείς, δεν έχω καμία αντίληση, δεν μου αρέσει αυτό το οποίο γίνεται στη δημοσιαδίκηση, με την παράγγελη δίκηση, η οποία δημιουργείται, θεωρώ ότι ένας ισχυρός ιδιωτικός τομέας πρέπει να έχει ένα ισχυρό κράτος για να ελέγχει. Εμείς το προσπαθούμε, για πρώτη φορά ελέγχουμε τα ιδιωτικά κτέω ως παράδειγμα. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό ποτέ, επιβάλλοντας και τα πρόστιμα. Ή, εν πάση περιπτώσει, τα πήραν ελεουργία. Ουσιαστικός έλεγχος γίνεται. Λοιπόν, ο κ. Βορίδης μου λέει ότι παρέπαψε στην Οικονομική Επιτροπή. Είναι το μεγάλο θέμα της κυβερνησιμότητας. Δεν το παρέπαψε ο Βορίδης. Η παμψηφία των περιφερειαρχών και των δημάχων το ζητούν. Δηλαδή το ζητεί η αυτοδίκηση. Μην μου λέτε για Βορίδη ή προηγουμένως μπλέξαμε και τον Άδωνη. Οι δήμαρχοι το ζητούν. Η παμψηφία των δημάχων και των περιφερειαρχών. Βέβαιος, μετά από δύο χρόνια, τον Ιανουάριο του 2024, μετά την εφαρμογή του νόμου του συγκεκριμένου γιατί η Δημοκρατία θέλει ποιοψηφίες και μοιοψηφίες, είμαι βέβαιος ότι θα επανέρθουμε στο καθεστώς των δυνατοτήτων των συλλογικών οργάνων. Που πάντως είναι λιγότερες οι δυνατότητες, έτσι εκτιμώ, από ότι πριν από 6-7 χρόνια. Με τις παράλληλες δομές που στήνει το κράτος και με τους παράλληλους μηχανισμούς. Δεν διαφωνώ, κύριε Πετράκο, να φέρετε ένα ψήφισμα για την ενίσχυση της μόσιας διοίκησης με εξειδικευμένο προσωπικό. Εγώ λέω με αξιολόγηση και με διαφοροποίηση μισθών. Αυτό λέω, το οποίο δεν το δέχεστε εσείς. Και επίσης τα δύο ψηφίσματα που έχουν κατατεθεί, αν δεν κάνω λάθος, είναι για τους αλλείς και τους αγρότες από τον κ. Γόντικα. Τα ψηφίζουμε και τα δύο για να μην εκείνο το οποίο είναι οχτή είναι το 100%. Δηλαδή, αν είναι και 99%, να καλύπτεται η ζημία. Αυτό ψηφίζουμε, εντάξει. Για να μην ξαναπάρουμε το λόγο, πρόεδρε, τα λέμε από τώρα και τα δύο ψηφίσματα είναι αποδεκτά. Ωραία. Τώρα περνάμε στις τρεις ψηφοφορίες καταρχήν. Όσον αφορά το 5, Μοριάς ΑΕ. Η παράταξη Τατούλη καταψηφίζει? Ναι. Μάλιστα. Η πλειοψηφία είναι η ΠΕΡ. Εσείς? Δεν είπαμε. Λοιπόν, ποιοι είναι οι ΠΕΡ? Ένας, δύο, τρεις, τέσσες, πέντε, έξι, τρία, οχτώ, νέα. Τι? Ενδεικτικά φαίνονται τώρα. Ναι, ναι, οκ. Λοιπόν, άρα εγκρίνεται το έξι. Είναι κατάλογο πίσω. Είπατε, συγγνώμη κύριε Δέδε, μισό λεπτό. Είπατε ενδεικτικά και είναι προφανές. Ωραία, ποιοι είναι κατά στο πέντε. Ναι. Ένας, δύο, τρεις, έξι, οκ. Στο έξι, ποιοι είναι οι ΠΕΡ. Είσαστε οι ΠΕΡ. Ωραία. Ποιοι είναι οι ΠΕΡ στο εφτά. Ωραία, ωραία. Και πηγαίνουμε στα δύο ψηφίσματα. Ποιοι είναι οι ΠΕΡ του ψηφίσματος, μισό λεπτό. Το ψήφισμα του κυρίου Γότικα, της παράταξης του κυρίου Γότικα, έχει μπει εκτός από το 100% που δεν συμφωνούμε. Έχει σταλίσει τα mail όλων, οπότε δεν έχει νόημα να διαβάσουμε. Ποιοι είναι οι ΠΕΡ. Ωραία, όλοι οι ΠΕΡ. Και ποιοι είναι οι ΠΕΡ του ψηφίσματος της κυρία Σπυριδάκου και τους ΑΛΙΣ. Όλοι. Λύεται η συνενδρίαση. Πότε. Πώς, πώς. Και κύριε Πρόεδρε, ΥΠΕΡ κατά, λευκό σε κάθε θέμα. Εμείς είμαστε και στο έξι και στο εφτά κατά. Όχι μόνο εγώ και οι υπόλοιποι εδώ πέρα πίσω. Για να καταγραφούνε. Ο δρόμος πότε θα μπει κύριε Πρόεδρε. Το επόμενο περιφερειακό. Το επόμενο περιφερειακό. Το επόμενο περιφερειακό. Το επόμενο περιφερειακό.