6η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2019 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2019)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE η οποία όμως την ίδια ημέρα εισήγηση από το ΔΔΣ διάκτροποποιήθηκε στο ορθό, δηλαδή αφορούσε την παρέτηση του κ. Τσοχαταρίδη Αναστασίου αν θυμάστε και το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο για αυτό το θέμα συζητήσαμε για την παρέτηση του κ. Τσοχαταρίδη Αναστασίου. Ο κ. Φιλιππίδης θεώρησε τον εαυτόν θυγμένο σύμφωνα με τα λογόμενα στην επιστολή του ότι δεν του ζητήσαμε συγγνώμη λέει, δεν ήρθε σε εκείνη τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν ξέρω εν πάση περιπτώσει τι είναι το πρόβλημα. Μισό λεπτό να τελειώσω, ένα δευτερόλεπτο τελειώνω. Εγώ από τη μεριά μου να ευχηθώ στον κ. Φιλιππίδη. Καλή επιτυχία με το νέο συνδυασμό στον οποίο θα βάλει υποψηφιότητα. Και κ. Δήμαρχη έχετε τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, αγαπητέ Φίλιπα. Ξέρεις πολύ καλά από την αναγνώριση των κλήσεων στο κινητό σου ότι προσπάθησα πολλές φορές να σε πάρω τηλέφωνο, αλλά τον τελευταίο καιρό δεν απαντάς τα τηλεφωνήματά μου. Επιπλέον παρακάλεσα τον κ. Κουφαντζή, όταν θα πας στο δού σου της ΔΕΙΑΚ να σου εξηγήσει με ζωντανή παρουσία τι γίνεται, αλλά και εκεί δεν πήγες, γιατί τον τελευταίο καιρό πότε λόγω δουλειάς είναι γεγονός, πότε στη Βουλγαρία, πότε στην Αθήνα και πότε για λόγους που τους γνωρίζεις εσύ δεν πήγαινες ούτε και στα συμβούλια της ΔΕΙΑΚ. Ήχε αποφασιστεί όχι να σε διαγράψουμε από τον δού σου της ΔΕΙΑΚ, να σε βάλουμε αντικαταστάτη του κυρίου, γιατί εσύ αποσχέζεσαι πάρα πολύ συχνά. Αλλά δεν μπορούσαμε να σε βρούμε για να σου ζητήσουμε την άδειά σου. Επομένως, εγώ θεωρώ πως όλα αυτά είναι μια μεγάλη παρεξήγηση, αλλά εφόσον πήρες τον δρόμο σου και θέλεις να πας κάπου αλλού, ο δρόμος είναι ανοιχτός, είσαι ελεύθερος, εύχομαι κι εγώ καλή πτυχία. Ναι, βέβαια, κύριε Δήμαρχε, αυτό το μοντέλο των ανεξερετωπίσεων, εν πάσης περιπτώσει, και αυτά τα πολιτικά παιχνίδια, θυμάστε τι είχα πει εδώ, τέλος πάντων. Άντε να μην το χοντρύνουμε το πράγμα τώρα. Να μην το χοντρύνουμε το πράγμα. Η συμφωνία του Καναδού, όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. Τώρα, συνάδελφοι, έχω μία επιστολή. Η συμφωνία του Καναδού, του Καναδού είπαμε. Λοιπόν, συνάδελφοι, έχει έρθει στο Προεδρείο επίσης, ακόμη μία επιστολή από τη Δημοτική Σύμβολο, κυρία Αναστασία Ιωσιφίδου, την οποίαν πρέπει να σας διαβάσω αυτολεξί, προκειμένου να αντιληφθείτε το θέμα το οποίο έχει προκύψει. Κύριε Πρόεδρε, τις τελευταίες εβδομάδες, κύριε μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων, έχω γίνει στόχος κάποιων οι οποίοι με συκοφαντίες, ύβρεις και διασπορά ψευδών ειδήσεων, σκοπό έχουν να προσβάλλουν την προσωπικότητά μου, τόσο την πολιτική, όσο και την ιδιωτική. Και μέσω του τρόπου αυτού προφανώς να αποκομίσουν πολιτικό όφελος για τους ιδίους ή για αυτούς οι οποίοι πιθανώς τους υποκινούν. Τα πρόσωπα αυτά τα οποία δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν κάθε πρόσφορο μέσο, έχουν μια κοινή συνειστόσα, η οποία είναι η συμμετοχή τους ως υποψήφιος στην παράταξη «ο τόπος της ζωής μας». Έτσι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα υποψήφιος της παράταξης αυτής, αφού πρώτα με καθίβρισε χειδέα, αμέσως μετά υπονόησε πράξεις χρηματισμού μου, χωρίς βεβαίως καμία αναφορά σε γεγονότα ή αποδεικτικά στοιχεία, ενώ μόλις προχθές άλλος υποψήφιος διέσπιρε ψευδείς ιδήσεις περί της παρουσίας της καβάλας στην τουριστική αγορά της Ρουμανίας. Μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες στο κύκλο των συκοφαντών μου έχει εισέλθει και υποψήφιο Στάχα δήμαρχος, ο οποίος ελπίζω να μην επιβεβαιώσει τον κανόνα να περιληφθεί τελικά και αυτός στη λίστα υποψηφίων της εν λόγω δημοτικής παράταξης. Εξαιτίας των παραπάνων γεγονότων προημερών εξέδωσα δελτίο τύπου, με το οποίο ζητούσα τη δημόσια καταδίκη αυτών από τη δημοτική παράταξη «Ο τόπος της ζωής μας» ως ελάχιστο δείχμα σεβασμού από μέρος της των βασικών κανόνων ηθικής που πρέπει να διέπει την προεκλογική περίοδο, στην οποία μπροπολού έχουμε εισέλθει. Δυστυχώς η συγκεκριμένη παράταξη, η οποία σε καθημερινή βάση σχεδόν εκδίδει δελτία τύπου για κάθε τύπου συμβαίνει στο δήμο μας αλλά και έξω από αυτόν και η οποία διέγραψε εν μία ανοικτή δημοτική τη σύμβουλο η οποία τόλμησε να εκτεθεί στις εκλογικές διαδικασίες του επαγγελματικού τους χώρου, δεν βρήκε να αρθρώσει ούτε μία λέξη προκειμένου να υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψή μου, γεγονός που για μένα αποτελεί σιωπηρή αποδοχή όσων μου προσάπτουν τα μέλη της. Για το λόγο αυτό και ως ελάχιστη ένδειξη αντίδρασης μου σας ενημερώνω ότι από σήμερα και στου εξής, κάθε φορά που στα πλαίσια της συνεδρίας του σώματος θα δέχομαι ερώτηση από τη δημοτική παράταξη ο τόπος της ζωής μας, η απάντησή μου θα είναι ότι δεν απαντώ σε παράταξεις, πως οι στάξεις τους περιλαμβάνουν υβριστές και συκοφάντες και αυτό εάν, βεβαίως, δεν καταδικάσει η συγκεκριμένη παράταξη, όσα μου καταμαρτυρούν με τα τιμή η Αναστασία Ιωσήφιδου και λοιπά. Κυρία Δήμαρχη, έχετε κάτι να ανακοινώσετε στο σώμα. Όχι, κύριε Πρόεδρε, δεν έχω να ανακοινώσω τίποτα, αλλά θα παρακαλούσα και τον κ. Παπαδόπουλο και τους κλιμπούς επικεφαλής. Εμείς παρουσιάζουμε έναν πολύ καλό πολιτικό πολιτισμό, θεωρώ, και ιδίως τον τελευταίο καιρό που έχουμε πάρει απόφαση και χαμπάρι ότι θα συνεργαστούμε, είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει με την καινούργια νομοθεσία, αν μη τί άλλο. Και θα δουλέψουμε μαζί για το καλό αυτού του Δήμου. Αυτό το πνεύμα το δικό μας, θεωρώ ότι πρέπει να περάσει και στους καινούργιους υποψήφιούς μας, να κάνουμε και εγώ μαζί και εσείς μαζί σας, παρακαλώ πολύ όλοι σας, μία σύσταση, διότι δεν είναι δυνατόν να γράφονται και να λέγονται αυτά που γράφονται και λέγονται και ούτε είναι δυνατόν πάντοτε να συγκρατούμαστε και να μη καταφεύγουμε στη δικαιοσύνη. Και δεν το λέω απειλητικά, το λέω για καλό, ειλικρινά το λέω για καλό, γιατί πώς θα συνεργαστούμε μετά. Εγώ δεν νομίζω ότι θα μπορέσουν. Πολλοί θα σας παρακαλέσω λοιπόν και εγώ θα το κάνω, αλλά και εσείς. Ο λίγος παραπάνω πολιτικός πολιτισμός στα καινούργια μέλη που δεν μπορούν να καταλάβουν. Νομίζω ότι είναι για το καλό όλων μας εδώ μέσα. Σας ευχαριστώ πολύ. Πάμε σε πρωί ημερισιάς διατάξεις, συζήτηση, αγαπητοί συνάδελφοι. Ποιος θέλει να τοποθετηθεί. Κύριος Μουριάδης, κύριος Παπαδόπουλος, κύριος Παπάς, κύριος Βέρος μάλλον, το γράφω αν θέλει. Ο κύριος Ποτόλιας και ο κύριος Ξανθόπουλος, ο κύριος Καλανταρίδης, ο κύριος Κελαϊδάκης. Λοιπόν, ξεκινάμε. Ο κύριος Μουριάδης έχει το λόγο, παρακαλώ. Προτού κάνω τις ερωτήσεις που θέλω. Λίγο να πω επάνω σε αυτό που είπε η κυρία δήμαρχος, ότι με αυτές τις αντιπαραθέσεις που υπάρχουν, τις όχι κόσμιες αντιπαραθέσεις, είναι ότι πολλούς συμπολίτες μας τους κάνουμε να μην θέλουν να ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση. Και αυτό είναι κακό για την ίδια την αυτοδιοίκηση και για τη δημοκρατία. Λοιπόν, είναι πολύ ευτυχές το γεγονός το ότι πλέον τα ΤΕΙ αναβαθμίζονται σε πανεπιστήμιο. Όμως, κυρία δήμαρχος, πρέπει να είμαστε λίγο πιο συγκρατημένοι στο θέμα των παραχωρήσεων που ζητάει το ΤΕΙ. Καταρχήν, λέμε μια ότι θέλουν μόνο το γιαλίνο, ότι θέλουν και το άλλο, θέλουν επίσης και τα παλιά δικαστήρια. Καλό, όμως, είναι πριν κάνουμε το οτιδήποτε να συζητήσουμε με τους ανθρώπους που ξέρουν. Παρίμα το χάρη, η κυρία Σαπφώ Αγγελούδη, που όλοι την εκτιμούμε, έκανε μια πολύ καλή πρόταση, την οποία πρέπει να μην την απορρίψουμε και να την εξετάσουμε. Συνεπώς, και το θέμα αυτό πρέπει να το εξετάσουμε, να το δούμε με μια σύναιση το θέμα των παραχωρήσεων. Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται με το παγωποιείο, σε τι φάση βρίσκεται, με το περιγειάλλει μία και έπιασα λίγο τα πολεοδομικά θέματα, τι γίνεται με την εισφορά σε χρήμα. Και επίσης, υπάρχει ένα πρόβλημα, έχει προκύψει ένα πρόβλημα. Σταματήσαμε να στέλνουμε τις ειδοποιήσεις για την εισφορά σε χρήμα, με αποτέλεσμα, εντωμεταξύ, δημιουργήθηκε και μια ατμόσφαιρα στην οποία κάποιοι καταλάβανε ότι η δημοτική αρχή θα διαπραγματευτεί διαφορετικά την εισφορά που θα δώσουν, δεν πληρώσανε, με αποτέλεσμα, αυτοί έχουν χάσει πλέον το δικαίωμα της έκτοσης του 20%. Εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτές τις περιπτώσεις, μήπως μπορούμε να ξαναστήλουμε την ειδοποίηση, ούτως ώστε, αφού θέλουν να πληρώσουνε, να μην χάσουνε το 20%. Προχθές, το Σάββατο, έγινε μια ημερίδα στην Καρφάλι, όπου αποδείχθηκε η κυρία Ιωσιφίδου δεν ήταν εκεί, μιλήσανε για τα περιβόητε Σαταμέα, άμα τα λέω καλά, που είναι τα σχέδια ασφαλείας και αφορούνε τους κατοίκους τι θα γίνει σε περίπτωση που γίνει κάποιο ατύχημα στην περιοχή, πώς θα αντιδράσουνε. Δεν είναι δουλειά του Δήμου, σίγουρα, είναι δουλειά της περιφέρειας να το δει, αλλά, κυρία Δήμαρχη, πρέπει και εμείς λίγο να τους πιέσουμε, διότι αφορά την ασφάλεια των κατοίκων, να πιέσετε την περιφέρεια. Και ένα τελευταίο, δύο τελευταία, τι γίνεται, νομίζω ότι θα το ξέρετε, αλλά με το Φιλόδημος έχει βγάλει πλέον πρόσκληση για τις στάσεις, για την αναβάθμιση των στάσεων και στην οδό αργωναυτών, η οποία είναι πίσω από τα δικαστήρια, υπάρχουν εκατολιστήσεις. Μήπως, λοιπόν, πρέπει να δούμε να γίνει μια προστασία των πρανών με δίχτυο, όπως έχουν γίνει και σε άλλες περιοχές. Και επίσης στην περιοχή εδώ, που είναι η Μπουγάτσας του Λεμονίδη, υπάρχουν αδέσποτα σκυλιά, τα οποία θα προκαλέσουν κάποιο ατύχημα στα μηχανάκια, διότι ορμούν στα μηχανάκια για να τα αποφύγουν, βγαίνουν στο αντίθετο ρεύμα και μην γίνει κάποιο τροχαίο, το οποίο θα είναι επικίνδυνο. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, τα θέματα που θύξατε, κύριε Μουριάδη, είναι όλα σημαντικά. Ας ξεκινήσω όχι από τα σκυλιά. Θα ξεκινήσω το πιο εύκολο. Κατολιστήσεις πίσω από τα δικαστήρια. Σήμερα συζητούσα με τον κύριο Τσουρουκίδη για τα δέντρα που έπεσαν, το πρόσεξα, εκεί που έχει φύγει το έδαφος με τις αλεπάλληλες βροχοπτώσεις και για τα δέντρα παραπάνω στον δρόμο που ανεβαίνει, όπου επίσης υπάρχει παρόμοιο πρόβλημα και μου έχει διαβεβαιώσει ο κύριος Τσουρουκίδης ότι αύριο το πρωί θα βρίσκεται εκεί, στην Καρβάλη και το Σαταμέ, ή όπως λέγεται. Πρέπει να ξέρετε ότι την Παρασκευή ήταν εδώ ο κύριος Κυβράκης του πρωί, γιατί είχαμε μια άτυπη συζήτηση τι θα κάνουμε στην περίπτωση της χιονόπτωσης και μιλήσαμε, κάναμε την πρώτη κουβέντα για το Σαταμέ και είχα τις πρώτες πληροφορίες ότι αυτό στο οποίο αναφέρεται ο κύριος Βασιλιάδης στην Καρβάλη, του 2010 δηλαδή, δεν έχει εγκρυφεί από το Υπουργείο, δεν έχει περάσει, αλλά ενώ για τον κύριο Βασιλιάδη προφανώς η ζωή έχει σταματήσει εκεί, προχωράει η ζωή. Η περιφέρεια όπως πολύ καλά το λέτε έχει αναπτύξει το σχέδιο το καινούργιο και η πολιτική προστασία της περιφέρειας ως οφείλει τελειώνει αυτή τη στιγμή το καινούργιο Σαταμέ στο οποίο θα καθορίζονται οι αρμοδιότητες του κάθε φορέα. Επειδή έχει αλλάξει το 2012 και η νομοθεσία ήρθε το Σοβέζο 3 και έχουν έρθει καινούργια πράγματα, τα περιλαμβάνει όλα και μόλις πάρει την έγκριση από το περιφερειακό συμβουλείο από κει και έπειτα θα γίνουν τα τοπικά και ο κάθε φορέας θα ξέρει τις αρμοδιότητες του και τι πρέπει να κάνει σε μια συγκεκριμένη περίπτωση. Εννοείται βέβαια το βασικό ότι τα εργοστάσια έχουν σχέδια. Για τους εργαζόμενους έχουν σχέδια. Μιλούμε για τους κατοίκους της περιοχής αυτή τη στιγμή και της πόλης βεβαίως. Επομένως προχωρούν τα πράγματα. Τώρα, σε ό,τι αφορά τις παραχωρήσεις με τις οποίες ξεκινήσατε. Νομίζω δεν ήσασταν την τελευταία φορά εδώ, ήταν ο κ. Σιμητσής. Τότε προφανώς δεν δώσατε σημασία στο γεγονός ότι το ενδιαφέρον μας επικεντρώθηκε στο γυάλινο κτίριο. Γιατί, πρώτον γιατί είναι σε καλύτερη κατάσταση από όλα και δεύτερον διότι χρειάζονται μία λύση εδώ και τώρα. Χρειάζονται ένα χώρο που το Σεπτέμβριο να μπουν μέσα φοιτητές. Χρειάζονται ένα χώρο ο οποίος δεν θα γίνει κοιτώνες για σπουδαστές αλλά θα γίνει εργαστήρια φυσικής χημείας και εγγραφία. Το δε χώρο των δικαστηρίων τον θέλουν για να βάλουν την Βρυτανία. Τίποτα από αυτά δεν μπορούν να κάνουν αν δεν γίνουν συνομιλίες με το Υπουργείο. Και βέβαια, τους εξήγησα και όταν βρεθήκαμε στο νοσοκομείο ότι είναι μια καλή ευκαιρία να ξεκολλήσουμε το θέμα. Δεν συζητούν για το μεγάλο κτίριο του νοσοκομείου το οποίο εμείς σκοπεύουμε να βρούμε, ακόμη τα όνειρά μας είναι να βρούμε έναν επενδυτή για τουριστική μονάδα αλλά είναι ευκαιρία να ξαναδούμε την προγραμματική, όχι σύμβαση, μια συμφωνία στο χαρτί που είχαμε κάνει με το Υπουργείο και μακάρι να στηρίξουν το Διεθνές Πανεπιστήμιο και κατά αυτόν τον τρόπο θα στηρίξουν και το Δήμο Καβάλας, είτε το θέλουν είτε όχι. Από κει και έπειτα, οι καπναποθήκες φυσικά γνωρίζετε πολύ καλύτερα από μένα ότι οι περισσότερες είναι ιδιωτικές και ότι ο Δήμος δεν μπορεί να βάλει σε ιδιωτικές ιδιοκτησίες χέρι. Λοιπόν, παρόλα αυτά το ΒΑΑ έχει μέσα έργο που μιλάει για business plan των καπναποθήκων. Το ΒΑΑ είναι κ. Τουλκίδη, είναι το Intreg. Λοιπόν, έχει μέσα έργο που μιλάει για business plan των καπναποθήκων της Καβάλας. Δηλαδή αντικαταστήσαμε εκείνο το μονοπάτι που είχαμε με κάτι πιο ενδιαφέρον, πώς μπορούμε να μεταχειριστούμε τις καπναποθήκες της Καβάλας. Φυσικά, μακάρι να γίνουν ένα μέρος του Πανεπιστημίου Καπναποθήκες. Αλλά αυτά δεν γίνονται ούτε αύριο, ούτε μεθαύριο και ξέρετε πιο καλά από μένα ότι όταν διεκδικείς κονδήλια από το ΕΣΠΑ, το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχεις εξασφαλισμένο είναι το ιδιοκτησιακό και από εκεί και έπειτα θέλω να σας πω και να διαβεβαιώσω ανοιχτά και καθαρά ότι ο Δήμος δεν απεμπολεί τα δικαιώματα του από το κάτω νοσοκομείο, δεν θα παραχωρήσουμε τίποτε χωρίς αντίτιμο. Με νίκη ότι παραχωρήσουμε και επομένως, μην το βλέπετε το θέμα τόσο, δεν είμαστε τόσο καλοί, βεβαίως δεν κατάλαβα, ποιος ιδιώτης. Και από τον, δεν μιλάω για καπναποθήκες, δεν δικές μας, για τον γυάλινο, βεβαίως μπορεί, βεβαίως μπορεί, μακάρι στο business plan λέω των καπναποθήκων θα αποδειχθεί και άρα από εκεί και έπειτα αν υπάρχει κάποιος ιδιώτης που θέλει να παραχωρήσει, έχει μια ωραία καπναποθήκη και θέλει να την παραχωρήσουμε, γιατί είμαστε χαρά, εμείς δεν πρόκειται να πούμε όχι. Τώρα για το παγωποιείο κυρία Δρακονάκη, το περιγειάλλει που το θεωρώ πολύ σημαντικό κυρία Δρακονάκη. Της τάσης Φιλόδημος σας ακούμε. Για το παγωποιείο ο κ. Τουλκίδης νομίζω θα μπορούσε καλύτερα να μας ενημερώσει, αλλά από τη νομική υπηρεσία είμαστε εν αναμονή, ο κ. Παπαράλης έχει την υπόθεση, εκεί είμαστε και είμαστε εν αναμονή καθορισμού της τιμής μονάδος για να προχωρήσει όλη η διαδικασία. Όπως είναι γνωστό, η αναγραφή του ποσού από το Πράσινο Ταμείο υπάρχει στο τεχνικό πρόγραμμα και σε ένα ακόμα πρόγραμμα το οποίο έχει κοινοποιηθεί σε ό,τι αφορά τις τυχούσες απαλλοτριώσεις και που χρηματοδοτεί το Υπουργείο ποσά στον Δήμο για απαλλοτριώσεις, είτε αναγκαστικές είτε μη. Έχουμε κάνει, προχωράμε με την ενδιεύθυνση ανάπτυξη στο να δηλώσουμε ξανά και το παγωπείο, έτσι ώστε να έχουμε ζεστή την όλη κατάσταση και να επιθυμίζουμε κάθε φορά προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε εδώ και περιμένουμε να προχωρήσει και να δοκιμήσει όλη η κατάσταση. Σε ό,τι αφορά το περιγιάλι, η αναφορά σας εκείνος επί το πλήσο στα οικονομικά, όπου ο κ. Καλανταρίδης, ο συνάδελφος, είναι αρμόδιος να σας απαντήσει. Σε τεχνικά ζητήματα, έχει τελεσφορήσει μια μελέτη από την τεχνική υπηρεσία που αφορά τον δρόμο από την Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού μέχρι την οδό Αγίου Τρίφωνος, η οποία είναι μια οδός, η οποία έχει υλοποιηθεί από Σάτα, ένας κεντρικός δρόμος, ο οποίος ακουμπά αθλητικές εγκαταστάσεις, εγγρατικές κατοικίες, σχολικές εγκαταστάσεις. Ο προϋπολογισμός μόνο σε επίπεδο τεχνικής υπηρεσίας αγγίζει κ. στα 1,5 με 2 εκατομμύρια. Περιμένουμε από τη ΔΕΙΑΚ, εν ευτέ το χρόνο, να ακουμπώσει η μελέτη για τον ίδιο δρόμο που αφορά την ίδρευση και την αποχέτευση. Σε ό,τι αφορά τον φιλόδημο και τις στάσεις, έχουμε κάνει ένα ραντεβού ήδη πριν από 10 μέρες με τον πρόεδρο του Αστικούκτελ. Είναι μια χρηματοδότηση μέχρι 100.000 ευρώ. Είναι μια χρηματοδότηση που απευθύνεται στους δήμους. Γνωρίζετε όλοι ότι οι στάσεις δεν είναι αρμοδίωτα των δήμων. Μια σύναψη προγραμματικής ομοσύμβασης, η οποία έχουμε καταλήξει να δρομολογήσουμε και να υπογράψουμε. Θα μπορέσουμε εμείς να είμαστε η αποδέχτηση χρηματοδότησης και η υλοποίηση θα γίνει μαζί με το Αστικόκτελ στην μορφή των στάσεων που επιβάλλει εγκύκλειος. Το μοναδικό κομμάτι που θα πρέπει να ξεπεράσουμε, είναι ακόμα ένα βάρος του παρελθόντος, θα μου επιτρέψετε εδώ να πω. Είναι η θεωρημένη σημεία που οι περισσότερες δεν είναι αστικές διαδρομές. Δυστυχώς οι διαδρομές οι οποίες ακολουθούνται από τα Αστικάκτελ, είναι διαδρομές που είναι από το παρελθόν, χωρίς όμως ουδέποτε να τηρηθεί από τα Δημοτικά Συμβούλια, όλη η σωστή διαδικασία μπορεί να τηρηθεί. Αυτός είναι ένα σκόπρος που νομίζω ότι θα καταφέρουμε να το ξεπεράσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τη χρηματοδότηση των 100.000 ευρώ. Ευχαριστώ, κ. Χαλατανίδης παρακαλώ. Αυτά που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή, κ. Μουριάδη, είναι ότι έχουμε κίνηση στο γραφείο εισόδων πραγματικά στην καθημερινή βάση από ανθρώπους οι οποίοι τακτοποιούν ο καθένας το δικό του κομμάτι, ό,τι αφορά το περιγιάλι, πραγματικά σε καθημερινή βάση. Αυτό επίσης που μπορώ να σας πω είναι ότι η Δημοτική Αστυνομία, που είχε αναλάβει το κομμάτι των επιδώσεων, έχει ολοκληρώσει πιο πολύ, εδώ και μήνες, σε όσους κατάφερε να εντοπίσει και σε όσους δεν κατάφερε να εντοπίσει, έχουν επιστραφεί τα δικαιολογικά στην Πολοδομία, έτσι ώστε να γίνει αναζήτηση των καινούριων διευθύνσεων. Σε αυτό το κομμάτι βοηθάει και το τμήμα εισόδων, διότι έχει άμεση πρόσβαση στα στοτάξεις, να το πω διαφορετικά, οπότε μέσω αυτού καταφέρνει σε πολλές περιπτώσεις να βρει τις καινούριες διευθύνσεις των ενδιαφερωμένων και να τις δώσει στην Πολοδομία, έτσι ώστε η Πολοδομία να φροντίσει, να επιδοθούν στις καινούριες διευθύνσεις. Με αφορμή όμως στο ερώτημα, κύριε Πρόεδρε, θα είναι καλό να γίνει στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτή η ενημέρωση που είχαμε πει ότι θα κάνουμε και ως υπηρεσία των οικονομικών και ως τεχνική υπηρεσία σε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε όλα αυτά τα ερωτήματα να απαντηθούν μία και καλή και να μην υπάρχουν, να το πω έτσι, υποθέσεις του τι συμβαίνει, του τι γίνεται, ή ο καθένας να λέει τα δικά του, έτσι γιατί είμαστε και σε μια περίεργη εποχή, νομίζω ότι είναι το κατάλληλο σημείο να γίνει η ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο για να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα. Όσον αφορά μεσόλου τον κ. Μουριάδη, θα σας πω. Όσον αφορά αυτό που λέτε κ. Καλανταρίδη, φέρετε τις εισηγήσεις και θα κάνουμε Δημοτικό Συμβούλιο. Δεύτερο, αυτό που ρωτάει ο κ. Μουριάδης είναι ότι κάποιοι που είναι συνειδιοκτήτες και σήμερα ειδοποιείται, είστε εσείς, σας ειδοποιούν και μετά από πέντε μήνες ειδοποιούν τον άλλον, τα εξάμινα που αρχίζουν να τρέχουν, δεν υπολογίζονται από την τελευταία ειδοποίηση, υπολογίζονται από τότε που καθένας του παρέλαβε ένα αποτέλεσμα αυτούς που το πήρε πρώτος από τους συνειδιοκτήτες, πέρασαν έξι μήνες, χάνεται το δικαίωμα της έκπτωσης του 20%. Ενώ είχαμε πει ότι θα υπολογίζονται οι πρωθυσμίες από την επίδοση και στον τελευταίο συνειδιοκτήτη, ούτως ώστε όλοι να έχουν το δικαίωμα της έκπτωσης του 20%. Αυτό δεν θέλετε να πείτε. Ναι, για να απαντηθούν λοιπόν όλα αυτά τα ερωτήματα, γιατί έχουν απαντηθεί στον νομικό εκπρόσωπο τον οποίον είχαν οι άνθρωποι του Περιγιαλίου, έχει γίνει ήδη συζήτηση περί αυτού και επανερχόμαστε συνέχεια στο ίδιο θέμα. Ούτε νομικός είμαι ούτε έχω την γνώση να τα πω εγώ. Γι' αυτό ακριβώς λέω ότι θα πρέπει εδώ να έρθει η υπηρεσία η οποία χειρίζεται το θέμα, να γίνει συζήτηση επί αυτόν τον οποίον λέει ο κύριος Μουριάδης, κανένα πρόβλημα, αλλά προσέξτε, δεν θα υπάρξει εισήγηση από την υπηρεσία, να υπάρξει εισήγηση ως προστή. Συζήτηση και ενημέρωση θα πρέπει να κάνουμε. Εντάξει, στο επόμενο επομένως Δημοτικό Συμβούλιο, κυρία Δρακονάκη, είστε υπεύθυνη στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, όποτε και αν οριστεί, πρώτο θέμα θα είναι ενημέρωση, συζήτηση για το περιγιάλι, να ειδοποιήσετε τις υπηρεσίες, να είναι έτοιμες για να παρευρεθούν οι υπηρεσιακοί παράγοντες στο Συμβούλιο. Εκτός αν θέλετε να κάνουμε έκτακτη συνεδρίαση. Αν θέλετε να κάνουμε και έκτακτη συνεδρίαση, κάνουμε και έκτακτη. Έγινε ακατανοητός. Ευχαριστώ κύριε. Λοιπόν, κύριε Παπαδόπουλ, έχετε τον λόγο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα Δήμαρχη, καλησπέρα συνάδελφοι. Θα ξεκινήσω λίγοντας ότι, Πρόεδρε, έχω συνηθίσει στα πέντε χρόνια, μου αρέσει που με παρακολουθείτε και με βάλετε χρονών. Έχω συνηθίσει στα πέντε χρόνια τις απειλές της διοίκησης. Δεν έχω να πω τίποτα, κάτι δεν καταλαβαίνετε, για να το κλείνω αυτό το θέμα. Το δεύτερο που θέλω να πω, ο Πρόεδρε, ότι δυστυχώς, λυπάμαι, κατά τη δική μου άποψη, σήμερα έγινε ακόμα ένα θεσμικό ατομμά από τον Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, υιοθετώντας μια πρόταση της πλειοψηφίας ότι εγώ δεν θα ενημερώνω αν ρωτώ την Εταιρεία του Δήμου, τη Δημοφαίλεια, δεν θα απαντάν σε μένα. Θεωρώ ότι διαβάσατε με ευχαρίστηση, κατά γράμμα, μια επιστολή και την αποδεχτήκατε, χωρίς να κάνετε κανένα σχολιασμό και να ξεχνάτε ότι εδώ μέσα είμαι Πρόεδρε, μπορεί να μην το καταλαβαίνουν κάποιοι ή να μην μπορούν να μ' απαντήσουν. Ξεχνάτε ότι εκπροσωπώ το 15% του εκλογικού σώματος κεφάλαις, εκπροσωπώ καβαλιώτες εδώ μέσα και είναι συμπολίτης μας. Αυτό το λέω και το βάζω σε αμπαράθεση και νομίζω ότι θα το διορθώσετε στην πορεία. Θα ξεκινήσω λίγοντας για τον πολιτισμό που μίλησε ο Δήμαρχος και πολύ σωστά το έδεσε, ότι πρέπει να είναι 90 μέρες, να είμαστε πιο πολιτισμένοι, να κάνουμε πιο σωστά πράγματα, να δώσουμε καλά παραδείγματα, σωστά, αλλά κύριε Δήμαρχε, μαζί με κάποιους που επικαλούνται ότι είναι πολιτισμένοι, ότι είμαστε όλοι πολιτισμένοι, εγώ να το θέσω έτσι, νομίζω ότι η βάση μας είναι ότι όλοι επικεφαλείς των παρατάξεων, προσθάρει τη Δήμαρχο, είμαστε πολιτισμένοι και θέλουμε να μην δημιουργούνται προβλήματα, όμως στην πράξη κύριε Δήμαρχε, πρόσφατα με την επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΥΠΕΘΕ, δείξατε ότι δεν θέλετε ούτε να συνενωθούμε ούτε να συνεργαστούμε μεταξύ μας οι παρατάξεις, γιατί κάνατε μια προσωπική επιλογή εκ νέου του κύριου Γκόνι, αυτό είναι ένα πραγματικό γεγονός, χωρίς να μπείτε στη διαδικασία και κατηγορηματικά το λέω να γίνει αξιογρατικά όλη η διαδικασία. Μάλιστα αποκρύψατε και τα βιογραφικά όλων των ενδιαφερομένων, που θα ήθελα κύριε Δήμαρχε, να τα δώσετε στη δημοσιότητα και τα βιογραφικά και τις προτάες του κάθε ενδιαφερόμενου, για να δουν οι καβαλιώτες τι ακριβώς έχει συμβεί. Αυτό το λέω για εσάς κύριε Δήμαρχε και για αυτούς που συμφώνησαν με αυτές τις πολιτικές που αφαρμόζεται και τις διαδικασίες. Εγώ, εμείς ήμασταν αυτοί οι οποίοι από την πρώτη στιγμή, σαν παράταξη, καταδικάζουμε αυτές τις διαδικασίες. Εμείς θέλουμε ίσες ευκαιρίες για όλους και θέλουμε αξιοκρατικές διαδικασίες. Συμβολικά θα πω και θα αναφέρω το γεγονός που έχει προκύψει σήμερα. Στη Νέα Καρβάλη ένα σπίτι καίκε και τοποθετείτε καδημόσια, το λέω και εδώ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Καλό εσάς και τις κοινωνικές υπηρεσίες να πάρετε την πρωτοβουλία, συμβολικά, οικονομικά, με κάποιον κοινωνικό λειτουργό, να παρέμβουμε άμεσα, να ενεργοποιήσουμε τον ξενόνακι στην Καρβάλη που είναι από το 2016 έτσι, να έχουμε μια δωρεά στο Δήμο και αυτό το πράγμα πρέπει επιτέλους να τελεσφορήσει, πρέπει να ενεργοποιηθεί, να έχουν στέγη ή έκτακτα φαινόμενα ή άνθρωποι που έχουν ανάγκη να έχουν μια στέγη και σας το καταθέτω. Και κλείνοντας το τρίτο θέλω να πω ότι μπορεί, θα ξεκινήσω στη ΔΕΙΑΚ, μπορεί η ΔΕΙΑΚ να λέει ότι έχει έσοδα, να μας μιλάει για έσοδα, αλλά δεν βλέπουμε ισολογισμούς. Και είναι κάτι σοβαρό, δεν θέλω να το δώσω έκταση, θέλω όμως να πω ότι χρειαζόμαστε να δούμε τους ισολογισμούς και της ΔΕΙΑΚ και της Δημοφαίλειας που δεν τους βλέπουμε ούτε στο διαδίκτυο για να ανημερωθούμε όλοι οι επικεφαλείς, γιατί δεν τους βλέπουμε πουθενά. Σας ευχαριστώ, ειδικά του 2017. Κύριε Πρόεδρε, από ό,τι φαίνεται νομίζω μερικά πράγματα δεν κατάλαβε ο κ. Παπαδόπουλος με τι πνεύματα είπα ο ίδιος. Τελευταία εμφορήτα από πολιτισμό πολιτικό είναι προς τιμήν του, αλλά σ' ό,τι αφορά τον κ. Κόνη θα μου επιτρέψετε να πω, εγώ επειδή παρουστάμην στην συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΥΠΕΦΕ, ξέρω ότι είχατε εκπρόσωπο, η οποία δεν ψήφισε καν αρνητικά, όπως ψήφισε η κοπέλα απόν, όπως εξάλλου και οι υπόλοιποι που δεν ψηφίσαν θετικά, δεν ψηφίσαν αρνητικά. Και επίσης θα μου επιτρέψτε να πω, άκουσα εκπρόσωπό σας και υποψήφισε ο δημοτικός σας σύμβουλο το πρωί σε ραδιόφωνο, να λέει ότι εσείς είχατε να υποδείξετε μια υποψήφια, η οποία μάλιστα πρόσκεται στο συνδυασμό σας. Κάνω λάθος, μήπως δεν άκουσα καλά. Τρίτον, σε ό,τι αφορά τη δημοφέλεια, θα θυμίσω για μια ακόμη φορά στον κ. Παπαδόπουλο, ότι ο κ. Σμούτλιας, αν δεν κάνω λάθος, μέλος του δουσού της δημοφέλεια, ανήκει στο συνδυασμό σας. Επομένως, ό,τι χρειάζεστε, για ποιον λόγο δεν τα ζητάτε να σας τα φέρει ο κ. Σμούτλιας, δεν μπορώ να το καταλάβω, να τα ζητήσει. Τώρα, κι αν ο κ. Αλμυρός, ο οποίος είναι από την παράταξη του κ. Παπά, που είναι στο δουσού της ΔΕΙΑΚ, όμως είναι επιλογή μαζί με τον κ. Τσοχαταρίδη το Χρήστο, είναι επιλογή της αντιπολίτευσης, τους ψηφίσατε επομένως, μπορείτε άνετα να τους ζητάτε ό,τι θέλετε και να σας τα ανασυνανοήστε μαζί τους για ό,τι ζητήματα θέλετε. Δεν μπορώ να το καταλάβω εγώ αυτό. Έχετε εκπροσώπους εκεί μέσα. Πάμε στην Καρβάλη. Είμαι σίγουρη ότι η κ. Φρατζεσκάκη αύριο θα κάνει τα πάντα για αυτή την οικογένεια, αλλά σε ό,τι αφορά τον ξενώνα, δεν ξέρω, κάνω λάθος κ. Μουριάδη, δωρεά στον πολιτιστικό σύλλογο δεν είναι αυτός ο ξενώνας. Όχι στο Δήμο Καβάλας, ο Δήμος μεσολάβησε για το ΕΣΠΑ, αλλά η δωρεά είναι στον πολιτιστικό σύλλογο. Μήπως κάνω λάθος. Για πείτε μας. Άλλο αυτό και άλλο που είναι δωρεά. Η δωρεά είναι στον πολιτιστικό σύλλογο και επιμένω εγώ. Γιατί διαχεί. Με τη ματσακονιά αυτή, ναι, εντάξει. Άντε τώρα εσύ να πληρώσεις λογαριασμό της ΔΕΙ προβλήματα τα διαχειριστικά. Λοιπόν, τελειώσετε κ. Δήμαρχα. Κ. Πρασά, παρακαλώ. Κ. Παπαδόπουλε, είπατε την κ. Δήμαρχο να δώσει στη δημοσιότητα τα βιογραφικά. Αυτό πρέπει να περάσει πρώτα από το συμβούλιο του Διπεθέ Καβάλα και από εμένα συγκεκριμένα. Εγώ είμαι υποχρεωμένη να διασφαλίσω τα προσωπικά δεδομένα αυτών που κάνουν έτσι. Και ο ίδιος ο Θεός να μου τα ζητήσει δεν θα επιτρέψω να βγω προς τα έξω. Δεύτερον, κι άλλος υποψήφιος, ο οποίος δεν πληρούσε, ήταν με το δικό μας συνδυασμό υποψήφιος το 2014. Ε, και τι έγινε, επειδή κάποιος είναι υποψήφιος με το συνδυασμό μας, σημαίνει ότι είναι και ο κατάλληλος. Το άτομο που συζητάτε εσείς, να σας πω κάτι. Καταρχάς η αίτησή του ή της ήταν εκπρόθεσμη. 21 Δεκεμβρίου ήταν η καταληκτική ημερομηνία για να κατατεθούν οι αιτήσεις και το ταχυδρομείο έχει σφραγίδα 27 Δεκεμβρίου. Και έχει και λυπήδη και λογιτικά. Η διαδικασία είναι η εξής. Πριν τα δούνε καν τα μέλη της συμπολίτευσης στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΥΠΕΘΕ, συγκροτήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή. Ήτανε μέλη όχι από τη δική μας παράταξη, μόνο εγώ ήμουν από τη δική μας παράταξη, γιατί έπρεπε είμαι επί Πρόεδρος. Ανοίχτηκαν οι φάκελοι και τους είδανε, το μέλος σας έλειπε στην Αμερική. Με τη δικαιολογία ότι ενάμιση μήνα δεν μπόρεσε να δει τις αιτήσεις. Όλο και όλο έλειπε δύο εβδομάδες στην Αμερική. Ο επόλοιπος ένας μήνας, τι έγινε. Βεβαίως είχανε όλη την ευκαιρία, ναι, ναι, θα σας πω. Σύμφωνα με την προκήρυξη, είμαστε καθόλου ανόμιμοι. Δεν κάναμε κάτι που να παρεκλίνουμε από την προκήρυξη. Τι ψηφίσατε, κύριε Παπαδόπουλη, την προσκήρυξη. Ομόφωνα έφυγε η προκήρυξη από όλο το διοικητικό συμβούλιο του ΔΥΠΕΘΕ. Κάποιος πρέπει να την κάνει. Ελάτε να την κάνετε εσείς την άλλη φορά. Ελάτε εσείς να την κάνετε. Εμείς τρέξαμε, πήγαμε σε δικηγόρους, πήραμε κνομοδοτήσεις, πήραμε την απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο να πάμε σε δικηγόρο. Δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να κάνουμε συντεύξη. Από εκεί και πέρα είχαμε τα μέλη, εγγράφως εγώ έστειλα, εγώ η ίδια σημείωμα σε όλα τα μέλη και αν θέλετε να σας το φέρω να το δείτε, που έδιναν καταληκτική ημερομηνία ένα μήνα μετά, μπορούσαν να έρθουν όποτε θέλετε, θέλουν και μάλιστα είπα στους υπαλλήλους, εάν κάποιοι είναι εργαζόμενοι να ανοίξουν το γραφείο το απόγευμα να μελετήσουν τους φαγγέλους. Παρακαλώ, παρακαλώ μη ρωτάτε έτσι, παρακαλώ τώρα. Λοιπόν, κυρία Μπρασά. Βγάλαμε πόρισμα και κάναμε εισήγηση και όσοι θέλαμε ψήφισαν. Λοιπόν, παρακαλώ. Θέλατε κάτι κύριε Ιωσήφ Φίδο? Επειδή μάλλον δεν έγινε κατανοητό, με το έγγραφο που διαβάσατε κύριε Πρόεδρε, ενημερώνω το Σώμα ότι από εδώ και πέρα στα πλαίσια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, του Σώματός μας, εγώ αν δέχομαι ρωτήσεις από τη συγκεκριμένη παράταξη, η απάντησή μου θα είναι ότι δεν απαντώ σε παρατάξεις που στις τάξεις τους περιλαμβάνουν οι βριστές και οι συκοφάντες, εκτός αν πούν μια δημόσια συγνώμη ή αν ανακαλέσουν με κάποιο τρόπο τις δηλώσεις των υποψηφίων τους. Τελεία και πάβλα. Λοιπόν, ο κύριος Παπάς έχει το λόγο. Ναι, κύριε Κοφαντζή, παρακαλώ. Όσον αφορά τους ισολογισμούς της ΔΕΙΑΚ, όταν ανέλαβε η δίκηση επί Δημαρχίας Δήμητρα Στυτσανάκα, την ΔΕΙΑΚ, είχαν μείνει πολύ πίσω το θέμα της εξέτασης ετών από τους ορκωτούς λογιστές και οι ισολογισμοί. Επειδή ο Κύσιος και ο Προεδρίας του κ. Καζανίδη και του κ. Ξανθόπουλου προχώρησαν διαδικασίες και ελέγχθηκαν πολλά έτη. Φτάσαμε στο έτος 2016 να έχουν παραδώσει ισολογισμό οι ΔΕΙΑΚ μετά από έλεγχο ορκωτών λογιστών και αναθέσαμε φέτος, από την αρχή της χρονιάς, οι ορκωτούς λογιστές τα έτη 2017 και 2018 για να προχωρήσουν ισολογισμοί. Είμαστε εντός ορίων και μάλιστα έχει γίνει πολύ καλή δουλειά τα τελευταία χρόνια, καθώς πολλά χρόνια η ΔΕΙΑΚ δεν κατέθεται ισολογισμό και δεν ελεγχόταν ορκωτούς λογιστές. Και είμαστε μάλιστα, πρέπει να επιβραβεύσουμε και τους προηγούμενους προέδρους και την υπηρεσία που προχώρησαν τόσα έτη σε έλεγχο τόσων ετών. Δημοσιοποιημένα είναι όλα, τα λέω δημόσια και με πλήρη επίγνωση αυτών που λέω. Λοιπόν, κύριε Παπά, παρακαλώ, έχετε το λόγο, συνάδελφοι παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, ξεκινάω από τη δήλωση της Δημάρχου περί συνεργασιών και περί πολιτισμένου κλίματος στην προεκλογική περίοδο. Και θα πω ότι χαιρετίζω, γιατί, μπράβο, έτσι κατάλαβα έστω και σήμερα, κατάλαβα ότι από τότε που βγήκε ο Καινούριος Νόμος, η επόμενη μέρα της Καβάλλας θα τη χαρακτηρίσουν πλέον της μιας παράταξης στη διοίκηση. Όποιες και να είναι αυτές οι παρατάξεις. Αλλά πολύ γρήγορα με απογοήτευσε, όταν άκουσα από το γράμμα της κυρίας Ιωσήφιδου και απορώ εάν η συνεργασία τελικά είναι μια πρόταση ειλικρινής ή είναι μια πρόταση να τη λέμε. Δηλαδή θα λέμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι είμαστε με τις συνεργασίες, αλλά καθόλου τη διάρκεια της μέρας έξω από εδώ θα λέμε άλλα πράγματα, που κάθε άλλο παρά τις συνεργασίες θα βοηθούν. Άρα λοιπόν ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν το έχετε το δικαίωμα κύριε Ιωσήφιδου να μην απαντάτε σε κάποια παράταξη η οποία σας ρωτάει κάποια πράγματα γιατί σας ελέγχει. Άρα δεν σέβεστε ούτε τη θέση σας ούτε ακριβώς το πνεύμα των συνεργασιών του αύριο. Μπορεί και σε προσωπικό επίπεδο αυτός που σας έδειξε να κάνετε οτιδήποτε, γιατί συνομίλησα με τον κ. Παπαδόπουλο και μου είπε ότι δεν το ξέρει αυτό που λέτε εσείς. Εάν λοιπόν έχετε κάποιον αυτόν να τον καταγγείλετε να τον κάνετε οτι θέλετε αλλά δεν έχετε το δικαίωμα σε καμία παράταξη να μην απαντάτε. Δεν σας θα ρωτήσω ούτε τι κάνετε στο σπίτι σας ούτε τι κάνετε με την οικογένειά σας. Θα σας ρωτήσουμε και για το θεσμικό ρόλο τον οποίον έχετε. Ένα άλλο θέμα που δεν είναι μέσα στις συνεργασίες κυρία Δήμαρχη είναι η στάση της κυρίας Πρασά. Η κυρία Πρασά πρόσβαλε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο γιατί την άκουσα εγώ με τα έδια μου τα αυτιά σε πρωινή εκπομπή πριν γίνει η συνεδρία του ΔΥΠΕΘΕ να δηλώνει ότι έχει γίνει επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή. Εγώ δεν έχω αντίρρηση ούτε ξέρω λεπτομέρειες αν θα πρέπει να νογώνεις. Δεν βάζω θέμα αν θα είναι νογώνεις ή όχι, έχω βάζω θέμα με τη συμπεριφορά της κυρίας Πρασά. Δεν μπορεί να δηλώνει το πρωί ότι έχει πάρθει απόφαση και το απόγευμα να γίνεται συνεδρίες. Αυτά εδώ πέρα είναι εκτροπές, δεν σέβεστε. Το άκουσα με τα ίδια μου τα αυτιά, το είπατε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο και λέγατε ότι εσείς με τη Δήμαρχο αποφασίσατε. Λοιπόν, επειδή ό,τι λέω ισχύει, αν σας έλεγα ότι μου το είπε κάποιος άλλος, δεν θα το έλεγα καν, το άκουσα με τα ίδια μου τα αυτιά. Λοιπόν, προσβάλλεται το Δικητικό Συμβούλιο του ΔΥΠΕΘΕ όταν λέτε ότι πάτε σε μια διαδικασία απόφασης, την οποίαν εσείς έχετε προαπασίσει. Αυτά δεν βοηθούν τις συνεργασίες, αυτά είναι μαϊμουδιές. Αν θέλετε συνεργασίες και άσ' να σας αποσχολεί η επόμενη μέρα, ας ρίξουμε όλες τις μπάσκες, ας διώξουμε το εγώ μας και ας πάμε στο εμείς γιατί η καβάλα μας χρειάζεται όλους. Πάω λοιπόν τώρα στο θέμα του ΤΡΙ. Συμφωνώ με τον κ. Μουριάδη και δεν πήραμε καμία απόφαση, εδώ είμαστε όλοι, δεν πήραμε καμία απόφαση, έγινε μια ενημέρωση και δεν έχουμε και αντίρρηση αν αυτή είναι η καλύτερη πρόταση. Η πρόταση περί το που θα φιλοξενηθεί το Διεθνές Πανεπιστήμιο δεν έχει πάρθει με την κανονική απόφαση. Αν θέλετε να τα πάμε εκεί θα πρέπει να βάλετε ένα θέμα ημερίσιας διάταξης και να τοποθετηθούμε όλοι και να αποφασίσουμε. Αυτό ήταν στα πλαίσια μιας ενημέρωσης την οποίαν έκαναν ο Πλίτανης και η Αντιπλίτανης και εάν για μένα υπάρχουν καλύτερες προτάσεις δεν πρέπει να τρέξουμε στην χειρότερη, στην καλύτερη πρέπει να πάμε. Για τα διώδια, ξαναεπανέρχομαι, λέω ποια είναι η στρατηγική μας. Θέλω να ενημερωθούμε, να χαράξουμε μια στρατηγική τώρα όσο είναι νωρίς πως θα αποφύγουμε τα διώδια, είτε για πάντα είτε πρόσκαιρα είτε να τα βγάλουμε έξω από την πόλη και τον νομό. Είναι πολύ βασικό θέμα, μην τα αφήνουμε όλα τελευταία στιγμή. Για την οδό Βάσου, αγαπητή κυρία Δραγωνάκη, εφόσον λέμε ότι είναι δικό μας το νοσοκομείο γιατί δεν προχωράμε να πάρουμε αυτό το απαραίτητο ένα μέτρο να αφηδρομίσουμε τον δρόμο και να λεπορούμε τον κόσμο μέσα από την οδό Βάσου. Προχθές μάλιστα είδαμε ότι ακόμη και τα Γαλατάδικα δεν είναι ικανά να πάρουν ένα, μπήκε ένα μεγάλο λεφορείο και δεν μπορούσε να πάει ούτε προστά ούτε πίσω. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι αυτά τα θέματα αγγίζουν τους ανθρώπους που ζούνε σε αυτή την πόλη. Ας δώσουμε μια οριστική λύση, μια και αργή, η λύση της γέφυρας στη διευθέτηση της κυκλοφορίας. Και κλείνω με ένα θέμα πάλι με την κυρία Δραγωνάκη. Επειδή όλοι ζητάνε, ιδιαίτερα στα δημοτικά διαμερίσματα του πρών δήμαρου Φιλίππο, ζητάνε ασφαλτοστρώσεις πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα και τι περιλαμβάνει κάτι το Ελιανά, τι περιλαμβάνει για κάθε δημοτικό διαμέρισμα γιατί το δικό δίκτυο και της πόλης, αλλά πιο πολύ στα δημοτικά διαμερίσματα είναι πολύ, θα έλεγα σε πολύ καγή κατάσταση. Σας ευχαριστώ. Για το θέμα του καλλιτεχνικού διευθυντήτου Διπεθέ, δεν θα πω τίποτα στον κύριο Παπά. Προφανώς σε άλλη συχνότητα βρίσκεται ο τρόπος σκέψης, ο δικός του και ο δικός του. Θα πάω όμως για το νοσοκομείο. Γενικά σήμερα κύριε Παπά, δεν ξέρω, δεν μπορούμε να συνανοηθούμε φαίνεται. Νοσοκομείο, είναι δυνατόν εγώ να κάνω κάποια παραχώρηση, χωρίς να περάσω το θέμα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Είναι ποτέ δυνατόν, είναι ποτέ δυνατόν, ένα τετραγωνικό εκατοστό από το Δίνο Καβάλας, να το παραχωρήσω κάπου, χωρίς να περάσω από το Δημοτικό Συμβούλιο. Σας έχω δώσει τέτοια δείγματα γραφής. Εκείνο που είπα είναι πως είναι ευκαιρία να πάμε να ξεκουνίζουμε εκείνη τη συμφωνία την προγραμματική κάτω στο Υπουργείο Οικονομικών κι ας βάλουμε λίγο το ποδαράκι μας, που και τώρα μπορούμε. Και τώρα μπορούμε. Εάν είχα συνεργία αυτεπιστασίας, να το ξέρετε εγώ θα είχα μπει στο γιαλί. Είχε δίκιο ο Σίμιτσης όταν μου το έλεγε στην αρχή και ο Φιλιππίδης όταν μου το έλεγε μετά, που το ξέρει πολύ καλά το κτίριο γιατί εκείνος το έχει χτίσει. Λοιπόν, δεν μπορώ να καταλάβω. Άλλα λέω εγώ κι άλλα καταλαβαίνετε. Αν είναι δυνατόν να προχωρήσει κάτι, ο σκοπός είναι να βρούμε κάτι μια εύκολη και γρήγορη λύση για το Σεπτέμβριο και σε δεύτερο σκοπό να δούμε πώς θα τακτοποιηθούν ή σε κάποιες αποθήκες ή οι Βρυτανίες στο δικαστικό μέγαρο που δεν είναι δικό μας και έχει πάει στο Ταϊμπέδ. Δεν καταλαβαίνετε, ελληνικά μιλάω. Ούμε επίσης, κάνουμε επίσης. Οδός βάσου. Σαράντα φορές η Δρακονάκη. Τα είπε, τα ξανά είπε, τα ξανά είπε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μελέτη, χρηματοδοτείται από την περιφέρεια για τις κυκλοφοριακές συνθήκες στην περιοχή για να πω ποια είναι καλύτερη λύση και θα την κάνει αιγνατή αυτή τη μελέτη. Ποια είναι καλύτερη λύση, να κρατήσουμε τη γέφυρα, να την κρεμίσουμε και να πάμε στον δρόμο. Και αν είναι να πάμε στον δρόμο, πρέπει να κόψουμε ένα μέτρο από το περίβολο του νοσοκομείου. Να το κάνουμε. Το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Το πρόβλημα είναι παρακάτω που βγαίνει η σκάλα και το σπίτι και στενεύει ξανά ο δρόμος. Τα έχει πει πεντακόσεις φορές. Απ' έξω τα άμαθα. Δεν πειράζει, θα τα ξαναλέμε. Τις ασφαλτοστρώσεις, σας παρακαλώ, κύριε Δρακονάκη. Δεν τις ξέρω απ' έξω, πείτε τα εσείς. Το μόνο που ξέρω είναι ότι υπάρχουν ψηφισμένες και για τον πρωί Δήμο Φιλίππον και για τον Δήμο Καβάλαση. Κύριε Δρακονάκη, παρακαλώ. Α, η στρατηγική για τα διώδια. Φαίνεται ότι τα λέω και δεν με καταλαβαίνετε τι λέω. Ένα μήνα, να μην πω παραπάνω, από το Νοέμβριο, παρακαλώ το Σπίρτζι να με κλείσει ραντεβού. Τι λέτε καλέ, δεν πήγαινα καλύτερα στον αυτοκράτορα χειροκήτο, όπως το λένε. Ποια είμαι εγώ που θέλει ραντεβού απ' το Σπίρτζι. Και έτσι μετά από πεντακόσες φορές που πήραμε τηλέφωνο, δέχθηκε ο κύριος Δέδες προς τιμήν του, ο γενικός γραμματέας, να μιλήσει μαζί μου. Και του είπα, αφού δεν θέλει ο Σπίρτζις να μας δει εμάς, ας έρθει να δει την καβάλα και τους καβαλιώτες. Γιατί την γέφυρα πρέπει να τη δει. Γιατί είναι ο αρμόδιος συμπουργός. Γιατί πρέπει να συζητήσουμε όλοι μαζί. Είδατε εσείς καμιά απάντηση. Αυτά έχω να πω. Λοιπόν, εάν θέλετε να εθελοτυφλούμαι κύριε Παπά, να εθελοτυφλούμαι. Εγώ και πάλι τώρα που θα κατεβώ, θα ξαναζητήσω ραντεβού. Να δω μου τι θα γίνει. Είμαι περίεργη. Δήμαρχος Καβάλας τώρα, θέλει να δει τον υπουργό υποδομών. Ποια είναι αυτή η δήμαρχος. Κάνει πρόβλημα. Ποια είναι αυτή η δήμαρχος. Κάνει υπομονή λίγους μήνες. Η δήμαρχη τώρα και εσύ, εντάξει. Λίγοι μήνες. Λίγοι μήνες μήναν. Λοιπόν, ποιος θα... Κυρία Δρακονάκη, κυρία Ιωσιφίδου και κυρία Πρασά μετά. Να συμπληρώσω σε αυτά που αναφέθηκαν την κυρία δήμαρχος, ό,τι αφορά τα γυκλοφοριακά στο επίμαχο σημείο της Γέφυρας και όλες τις περιμετρικές οδούς. Να υπενθυμίσω την αναγκαιότητα της στήρισης της οδοσύμμανσης. Είναι πολύ σημαντικό όποτε για να περάσουμε στην περιοχή που είναι τα Γαλατάδικα, κάτω ακριβώς από τις πινακίδες που απαγορεύεται η στάση και η στάθμιψη, είναι σταθμευμένα ή έχουν προσωρινά παραμείνει οχύματα για να εξυπηρετηθούν, είτε για να ψωνίσουν, είτε για να μετακινηθούν τα παιδιά τους. Ένα κομμάτι είναι αυτό. Σε ό,τι αφορά τη Σορρατοστρώση, της Δημοτικής Ενώτας Φιλίππον, μόλις το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίσαμε τις συγκροφοριακές ρυθμίσεις, στην οποία αναγράφονται λεπτομερό, θα με συγχωρέσετε, δεν θυμάμαι ακριβώς τη σειρά. Ξεκινήσαμε από το αιώνα Μιγδαλεώνα, ήδη η εργολαβία έχει ξεκινήσει, έχουν τοποθετηθεί τα λεγόμενα πασαλάκια για να πάρουμε τα υψόμετρα. Επί αντιδημαρχίας του κ. Μπονια, γυρίσανε όλα τα χωριά της Δημοτικής Ενώτας Φιλίππον και με τους προέδρους, τους τοπικούς προέδρους, έχει υποδειχθεί τα σημεία στα οποία χρήζουν της άμεσης επέμβασης. Οπότε, παρεμβάσεις ασφαλτοστρώσεων, της μετοστρώσεων, όπου χρειάζεται, θα γίνουν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, με την κατάλληλη προσωρινή σήμαση, εργοταξιακή σήμαση, με τα οποία ψηφίσαμε μόλις το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και όπως σας προείπα, έχουμε ξεκινήσει ήδη από το διαμέρισμα του αμυγδαλεώνα. Ναι, ευχαριστώ. Κυρία Σοφίδο, παρακαλώ. Καταρχήν, όσον αφορά τα διόδια, δεν θα επαναλάβω, βέβαια, όσα είπαμε αναλυτικά στην προηγούμενη συναιδρίαση. Σήμερα, όμως, πήραμε από τη Δημοφέλεια άλλη μία απόφαση, να σταλεί αύριο στο Υπουργείο Υποδομών και στην Εγνατία ένα επιπλέον έγραφο, τεκμηριώντας τις αντιρίσεις μας, για να μην γίνει η αναγκαστική απαλλοτρίωση. Βεβαίως, αν και εφόσον γίνει και το ραντεβού που είπε η Δήμαρχος, για να τα πούμε και από κοντά, είναι ακόμη καλύτερο και έχοντας φυσικά στα χέρια μας και όλα τα αποδεικτικά στοιχεία. Στο Συμβούλιο της Επικρατίας τι έγινε, κυρία Σοφίδο? Στο Συμβούλιο της Επικρατίας, Δήμαρχε, συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, υγεία να έχουμε, υπομονή να έχουμε να βγει η απόφαση, αν και επειδή το λέγαμε και στην προηγούμενη συνεδρίαση, συνήθως το ΣΤΕ βγάζει αποφάσεις σε δύο χρόνια, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, μη μας εκπλήξει, αν δούμε να βγαίνει η απόφαση σε πολύ πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Αν και επαναλαμβάνω, επειδή ο φάκελος στο ΣΤΕ έχει στην ουσία ένα μη νόμιμο έργο, κανονικά, υπό τις παρούσες συνθήκες, θα πρέπει να είναι υπέρ μας, γιατί εμείς προσβάλαμε μία απόφαση περιβαλλοντικών όρων, οι οποίοι περιλαμβάνουν ένα κομμάτι που δεν είναι η ιδιοκτησία του δημοσίου. Άρα και μόνο γι' αυτόν τον λόγο, που υπάρχει μέσα η απόφαση του Δικαστηριού που δικαιώνει τη δημοφέλη, αλλά και μόνο γι' αυτόν τον λόγο, για κανέναν άλλο λόγο, πρέπει να δικαιωθεί η αττήσα κύριος που έχει κάνει ο Δήμος προς το Συμβούλ Επικρατίας. Τώρα, από εκεί και πέρα, εννοείται βέβαια, δήμαρχε, αν καταφέρουμε να πάμε από κοντά και μαζί, άμα θέλετε, για να ενισχύσουμε και την επιχειρηματολογία και νομικά, θα είναι πολύ καλύτερα, προκειμένου να πιστεί αρμόδιος υπουργός. Επιπλέον, τώρα, όσον αφορά... Τώρα, όσον αφορά, επειδή θα μου επιτρέψετε, για να φτάσω εγώ στο σημείο, κύριε Παπά, να κάνω αυτή την επιστολή, έχω φτάσει εδώ. Δεν είναι μία φορά, δεν είναι δύο φορές, δεν είναι τρεις φορές, δεν είναι πέντε φορές. Εκεί δεν έκαναν αντίστοιχη επιστολή για εσάς και για οποιονδήποτε άλλο αρχηγό παράταξης, διότι όλοι μπορεί να έχετε τις προτάσεις σας, να έχουμε τις διαφωνίες μας, αλλά θέτετε μία αντιπολίτευση σε θεμητά όρια. Και οποιοςδήποτε από εσάς, κύριε Παπά, είναι υπεύθυνος και για τους υποψηφίους που έχει ο καθένας την παράταξη. Καλά, αν ενδιαφερόταν κύριε Παπά, θα μπορούσε κάλλιστα να έρθει την επόμενη στιγμή στο γραφείο μου, δεν χρειαζόταν να έρθει στο γραφείο μου, να με πάρει ένα τηλέφωνο και να μου πει ποιος είναι Νατάσα Αναστασία Ιωσιφίδου, όπως θέλει να μου αποκαλέσει και να του πω και δεν είναι μόνο ένας κύριε Παπά. Ξέρετε για μένα που είμαι και δικηγόρος, που τα έχω όλα εκτυπωμένα από το ίντερνετ, ήταν ότι πιο εύκολο να πάω την επόμενη μέρα να καταθέσω μήνυση. Εκατό της εκατό θα ήταν η καταδίκη όλων. Εδώ όμως μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο είπαμε ότι δεν πρέπει να ποινικοποιήσουμε την πολιτική μας. Αυτό θα κάνουμε. Εγώ κάθε μέρα θα είμαι στα δικαστήρια να καταθέτω μηνήσεις. Αυτό πρέπει να κάνω. Κάθε μέρα οι βρισκές. Θέλετε να σας πω τι βρισκές δέχτηκα. Και δεν είχε το θάρρος να πει ένα συγγνώμη. Κι ας μου το έλεγε και στο προσωπικό επίπεδο. Δεν χρειαζόταν να το πει δημόσια. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, εντάξει. Πριν δώσω τον λόγο στην κυρία Παρασσά, επειδή το πνεύμα του κυρίου Παπά έχει να κάνει με τις πολιτικές αντιδράσεις, αλλά και τις άλλες αντιδράσεις, διότι είναι γεγονός, αγαπητή κυρία Ιωσιφίδου, ότι το Υπουργείο, η Κυβέρνηση και η Εγνατία Οδός γράφει στα παλαιότερα των υπαδημάτων της τον καβαλιώτικο λαό τις αντιδράσεις τις οποίες έχουμε κάνει μέχρι τώρα, τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων και όλους τους αγώνες που μέχρι τώρα έχουμε κάνει και επιμένει να παρανομεί σε βάρος της καβάλας. Και το ερώτημα είναι πέραν των δικαστικών εξελίξεων, πέραν των ομίμων μέσων, αν σκοπεύουμε κάποια στιγμή να αντιδράσουμε και σε άλλο επίπεδο, είχαμε πει να φωνάξουμε εδώ σε μία σύσκεψη όλους τους βουλευτές, τους εμπλεκόμενους κλπ κλπ... Δεν έχει νόημα, κύριε Πρόεδρε. Ναι, δεν, ναι, τάξει, γιατί δεν έχει νόημα. Δεν έχει. Πώς φωνάξεις τους καλά, σαν τι έγινε. Θα μου πεις δεν θέλω να τους βλέπω, εντάξει, άλλο καπέλο αυτό, δεν πείρας, εντάξει. Αλλά είχαμε πει να κάνουμε μία σύσκεψη, να κάνουμε μία σύσκεψη και συμφωνήσαμε να κάνουμε μία σύσκεψη. Λοιπόν, νομίζω ότι αυτό πρέπει κάποια στιγμή να προχωρήσει και ο καθένας ανελάβει τις ευθύνες του. Ο κύριος Παπάς, ο κύριος Βέρος έχει το λόγο, παρακαλώ. Αχ, με συγχωρείτε κύριε Παραστάμα. Πα, όπως είπε και προηγουμένως η Δήμαρχος, η επιλογή του καλλιτεχνικού διευθυντή είναι πολιτική απόφαση της Δημάρχου και της Προέδρου. Ενάμιση μήνα δεν μίλησα, δεν εξέφρασα τις προτιμήσεις μου, άφησα το συμβούλειό μας να εξετάσει τους φακέλους. Υπάρχουν δεκατέσσερα διπεθέανα την Ελλάδα. Τα παρακολουθώ συνέχεια. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει επιλογή καλλιτεχνικού διευθυντή χωρίς εισήγηση της διοίκησης. Όταν ξεκίνησε το συμβούλειο, κάναμε εισήγηση σαν διοίκηση και είπαμε ότι η προτίμησή μας είναι στον κύριο Γκόνι. Το αν βγήκα το πρωί της ίδιας μέρας πριν από το συμβούλειο, την τελευταία μέρα και είπα προσωπική μου επιλογή θα ήταν ο κύριος Γκόνις γιατί δεν αλλάζω κάτι που πάει καλά. Δεν θα ήθελα να το αλλάξω. Είχα τόσο εμπιστοσύνη σταθά, δεν νομίζω να είναι τόσο κακό. Εδώ πρόεδρο της Δημοκρατίας διαλέγουν και λένε τα κόμματα ποιον θέλουν. Δεν έχω κάτι άλλο να πω. Δεν θέλω να κάνω. Όχι, όχι, επιθυμία, επιθυμία της δημάρχου και της αρχής. Επιθυμία. Σας παρακαλώ τώρα. Είπε η επιθυμία μου η προσωπική, η προσωπική επιθυμία μου. Όχι, τα έχω μαγνητοφωνημένα και δεν το είπα αυτό γιατί άκουσα. Ωραία. Ας μην κάνουμε συζήτηση τώρα. Παρακαλώ τώρα. Δεν είναι λόγος. Ο κύριος Βέρος είπε ότι δεν επιθυμεί. Τι έκπληξη. Ο κύριος Ποτόλιας έχει το λόγο. Παρακαλώ. Τι έπαθες Βέρο. Προημιρισίας τίποτε. Βέρο. Όχι. Μουσική. Άλλο εννοεί ο παπάς. Αυτό που λέει τσουκ μπόκς. Ψυχαγωγώμε κύριε Βέρο. Τι άλλο. Κύριε Ποτόλια ο χρόνος σας τρέχει. Τι να κάνω όπου μιλάτε για να λύσετε προβλήματα. Πείτε τα ωραία σας εδώ πέρα. Λοιπόν, πολλή συζήτηση γίνεται κύριε Πρόεδρε για αντιπαράθεση, για την αντιπαράθεση που έχετε και για τα συγγνώμη και καπάκι πάλι αντιπαράθεση και για τις συνεργασίες που θα προκύψουν. Αυτό που εμείς θέλουμε να σημειώσουμε είναι ότι και αντιπαράθεση θα υπάρχει μέχρι τις εκλογές και θα οξύνεται ακόμα περισσότερο και συνεργασία φυσικά θα υπάρχει μετά τις εκλογές. Και γιατί το λέμε αυτό. Το λέμε ακριβώς γιατί με την αντιπαράθεση και με τη συνεργασία που θα κάνετε θέλετε να κρύψετε το κύριο. Και ποιο είναι το κύριο, αγαπητοί συνάδελφοι, όλων των υπόλοιπων παρατάξων. Ότι συμφωνείτε στα βασικά ζητήματα ανάπτυξης ενός δήμου. Ο οποίος δήμος τον θεωρείται ότι είναι επιχείρηση και ότι εσείς σαν καλοί επιχειρηματίες θα μπορέσετε να κάνετε το δήμο όαση. Αποδέχεστε δηλαδή την κεντρική λογική που λέει ότι το κράτος δεν πρέπει να χρηματοδοτεί τους δήμους όσο φύλλει. Και εσείς αναγκαστικά λοιπόν θα βάλετε τέλη φόρους δημοτικούς και ανταποδοτικότητα. Αυτό είναι λοιπόν που θέλετε να κρύψετε με την αντιπαράθεση που σηκώνεται. Και ακριβώς επειδή συμβαίνει αυτό θα συνεργαστείτε αρμονικότητα στην πορεία. Η κυβέρνηση, η σημερινή κυρία δήμαρχε του ΣΥΡΙΖΑ ΣΚΕΤΟ συνεχίζει την ιδιωτικοποίηση... Τι είπα το προηγούμενο συμβούλιο. Τι είπα το προηγούμενο συμβούλιο. Ο κατανόμεστος, ο ΤΑΛΑΡΑΣ. Δεν είπα ΣΥΡΙΖΑ παγορεύεται εδώ πέρα μέσα η λέξη. Λοιπόν πρόεδρε πλάκα πλάκα. Όχι πλάκα πλάκα. Αλλά εντάξει. Λοιπόν συνεχίζοντας η σημερινή κυβέρνηση την πολιτική... των προηγούμενων κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών... προχωράει και στην ιδιωτικοποίηση του δικού μας λιμανιού... βέβαια με έναν διαφορετικό τρόπο, πολύ πιο έξυπνο. Μιλάει για υποπαραχώρηση με στοιχεία που λένε... και το γράφουν σε αυτές τις υποπαραχωρήσεις ότι αυτοί που θα πάρουν το κομμάτι που θέλουν... από τα λιμάνια δεν θα πληρώνουν ούτε δημοτικά τέλη ούτε έξοδα ηλεκτροποντισμού... και θέλουμε επί αυτού τη θέση σας. Συμφωνείτε δηλαδή να έρθουν ιδιώτες και να εκμεταλλευτούν κομμάτια του λιμανιού... εκείνα τα κομμάτια τα οποία γουστάρουν να πάρουν γιατί θα έχουν έσοδα. Χωρίς φυσικά αυτό να έχει κανένα όφελος για το δήμο. Είπατε σχετικά με τα προβλήματα που έχουν οι καρβαλιώτες... και όχι μόνο σχετικά με την ρήπενση ότι τα ατυχήματα από εδώ και πέρα θα τα διαχειρίζεται η περιφέρεια... και ότι το κράτος δεν προχωράει και ότι η περιφέρεια μαζί με όλους τους φορείς... θα προσπαθούν να βρουν λύση σχετικά με τα ζητήματα, η πολιτική προστασία κλπ. Δέχεστη δηλαδή, αδιαμαρτήρετα, ότι το κράτος δεν θέλει να έχει στην ευθύνη του... να το φορτώσει στους δήμους και στις περιφέρειες και δεν λέτε καμιά κουβέντα. Για το ζήτημα του ΤΕΙ, λέει μια παρημία, θέλει η κυρία Κατίνα να κρυφτεί και η χαρά δεν την αφήνει. Μιλάτε να δώσετε κτίρια και μιλάτε για Πρυτανία. Ποια Πρυτανία άραγε, αναφερόμαστε? Υπάρχει τέτοια περίπτωση για Πρυτανία, ακούσατε πουθενά ότι θα υπάρχει Πρυτανία? Υπάρχει στο νομοσχέδιο ότι θα υπάρχει στην καβάλα Πρυτανία? Για να μας το πείτε να ξέρουμε κι εμείς δηλαδή, ότι αυτά που ακούμε είναι λόγια κατά την άποψή μας ακριβώς γιατί δεν θέλετε να κρύψετε τη χαρά σας από το γεγονός ότι θα γίνει πανεπιστήμιο, θα γίνει ένα μαγαζί στην πόλη και περιφανεύρεστα γι' αυτό και το λέτε. Ότι το πανεπιστήμιο που θα έρθει στην καβάλα θα πουλάει πολλά σουβλάκια, θα νοικιάζονται πολλά σπίτια και ό,τι ωραία σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση την ανώτατη στη χώρα μας. Να ρθω τέλος και στα πιο πρακτικά ζητήματα που έχουν σχέση με την οδό 25ης Μαρτίου στον Άγιο Λουκά και στα ΤΕΙ. Εκεί πέρα τόσο στην 25η Μαρτίου στον Άγιο Λουκά μπροστά στο στρατόπεδο αλλά και μπροστά στο ΤΕΙ, υπάρχει μια τεράστια κυκλοφορία οχημάτων και τεράστια συγκέντρωση δραστηριοτήτων και δεν υπάρχει καν ούτε σήμανση. Εκεί μπροστά στο στρατόπεδο αυτό που χρειάζεται άμεσα να κάνετε και νομίζω θα μπορέσετε να το κάνετε ρε παιδιά. Την άλλη φορά είπαμε να βάλετε ένα στοπ εκεί πέρα στην Ιουστινιανού, δεν μπορείτε να το βάλετε. Εκεί να κάνετε τις εύρες κάτω στο δρόμο απέναντι από τις καφετέρειες και τα πολυκαταστήματα που υπάρχουν εκεί, το Μινι Μάρκετ και το Μι, να κάνετε μια διάβαση πεζών τουλάχιστον γιατί εκεί πέρα σε 50 μέτρα υπάρχει πιάτσα ταξί, υπάρχει σνακ μπαρ, υπάρχει Μινι Μάρκετ, υπάρχει καφετέρια, η είσοδος του στρατοπέδου, υπάρχει το Μι, υπάρχει στάση ταξί, στάση λεωφορείο, είναι σε 50 μέτρα όλα αυτά. Θα γίνει κάποιο ατύχημα γιατί τα αυτοκίνητα που κατεβαίνουν πάνω από το νοσοκομείο εκεί στον κόμβο το παράξενο έρχονται με ταχύτητα και αμέσως βρίσκονται σε πολύ μεγάλη, σε μια πολύ σύγχναστη περιοχή. Βέβαια το πρόβλημα θα λυθεί με το να πάει λίγο πίσω η είσοδος του στρατοπέδου. Δόξα το Θεό εκεί πέρα το στρατόπεδο έχει τεράστια έκταση που δεν την χρειάζεται, θα μπορούσε η είσοδος να πάει πιο πίσω. Μπορούσατε να διεκδικήσετε τώρα αυτό, γιατί δεν είναι και ο καμένος στη κυβέρνηση, έχετε απέναντι σας μονάχα αριστερούς, δεν υπάρχει κανένας ομοϊδεάτης σας, άρα μπορείς να το ζητήσετε να πάει λίγο πιο πίσω. Το ίδιο συμβαίνει και μπροστά στα ΤΕΙ, εκεί επίσης υπάρχει έλλειψη σήμασης και θα μπορούσατε να το κάνετε άμεσα. Για τα διώδια, και τελειώνω αγαπητοί συνάρεφοι, τα είπαμε την προηγούμενη φορά, αλλά κοιτάξτε, όταν πριν από λίγο διάστημα δεχθήκατε να πάρετε αποζημίωση για την απολοτρίωση που έγινε στη ΣΕΑ λίγο παρακάτω. Και τώρα όσο και να σκούζετε δεν πρόκειται να σας ακούσει, τούτη εδώ η κυβέρνηση και το έχει αποβήξει. Και τελειώνω να σας ευχαριστώ πολύ για την υπομονή κύριε Πρόεδρε, να πούμε και με γεια στο μωλί της Δημάχο μας. Ευχαριστούμε τον κύριο Ποτόλια. Κύριε Ποτόλια, σας ακούμε πάντα με χαρά, το ξέρετε. Είστε η μόνη αντιπολιτιυτική φωνή εδώ μέσα. Λοιπόν, συνάδελφοι, πάω στο θέμα των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων. Κύριε Ξανθόπουλο και η λυπή κυρή, τρία λεπτά είναι ο χρόνος, θέλω να σας ενημερώσω, που έχετε στο χρόνο στη διάθεσή σας. Τρία λεπτά ο κύριος Ξανθόπουλος, η κυρία Ιωαννίδη και ο κύριος Φιλιππίδης, αυτοί οι οποίοι όταν θέλουν να πάρουν το λόγο να τοποθετηθούν. Κύριε Ξανθόπουλο, ζητήσατε το λόγο, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ για την υπενθύμηση για άλλη μια φορά του τριλέπτου. Ξέρετε ότι με τις άπαψεις τον λακωνίζει η νεστή φιλοσοφία. Αυτή την έννοια λοιπόν χαίρομαι που σήμερα μπήκε για άλλη μια φορά το θέμα της ευχαριστής του ΤΕΙ στη δημόσια αναφορά, στη δημόσια κομμάτια σε αυτό το Δημοτικό Συμβουλείο. Και χαίρομαι επίσης που στην εορτή του καθολικού Αγίου Βαλεντίνου έσπασα τον πετών εκεί της Συμφωνίας Συμπονίων και Αντιπολίωσης για μη συζήτηση πρωιμυρσίας θεμάτων. Το έβαλα, μπήκε έγινε η έκτακτη συνδρίαση, πήγε δήμαρχος στο νοσοκομείο μετά από αρκετό καιρό. Και χαίρομαι που αυτή η κουβέντα γίνεται σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα του ΤΕΙ. Θέλω επίσης να σας πω ότι δεν είναι τόσο φοβερό να γίνεται κριτική και για μένα να γίνεται κριτική. Αλλά δεν είναι το καλό θέμα, ίσως όχι με τον τρόπο που έγινε την κυρία Ιωσήφίδου, αλλά και για μένα να γίνεται κριτική. Υπάρχει και ιδιαίτερα για τη συμπετωχή μου στη διαδικασία του ΤΑΠ, ότι ό,τι έκανα το έκανα εις άγραμ ψήφων. Έτσι είναι το πολιτικό κλίμα, δεν πειράζει, θα συνηθίσουμε. Κάποιος λέει ότι όταν ανέβεις την μπασαρέλα θα δείξεις τα πόδια σου. Άρα λοιπόν να είσαι έτοιμος να ακούσεις και οτιδήποτε άλλο. Ευχαριστώ τον πρόεδρο της ΔΕΙΑΚ και επειδή έμπλεξε το εγκόμι μου για άλλη μια βράδια, δεν θα του κάνω προημερισέσεις σε αυτή τη συνεδριάση, απλά θα του θυμίσω, ξέρω πάρα πολύ καλά και από το 28 μήνα που βρέθηκα στη ΔΕΙΑΚ πόσες χρήσεις έκλεισα. Έκλειξα έξι χρήσεις. Αυτό όμως που πρέπει να του θυμίσω είναι ότι ο συλλογισμός του 2017 έπρεπε να περάσει συμβούλου και να δημοσιευτεί το πρώτο εξάνθρωπο του 2018. Αυτή την ανάγκη λοιπόν υπάρχει μια ταξία που αυτό σημαίνει ότι επανερχόμεθα ενδεχομένως σε παλαιές πρακτικές της διοίκησης ΣΜΙΤΣΗ όπου από το 2010 δεν είχε γίνει ούτε έλεγχος οικονομικών χρήσεων, ούτε δημοσιευτισιολογισμών, ούτε έλεγχος αρχοτών λογιστών, ούτε είχε απορροφηθεί ΔΕΙΑΚ ΦΙΛΜΟΝ. Εύχομαι και ελπίζω ότι δεν θα επανελθώ σε αυτό το μοτίβο. Δεν θα ξεπεράσω τον χρόνο των τριών λοιπόν κύριε Πρόεδρε, θα περιφερθώ σε σας λέγοντας το εξής. Εκφράσατε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο την αγωνία για την ονοματοδοσία των σκοπίων. Δεν είμαι νομικός ούτε θέλω να νομικίζω, αλλά στα πλαίσια της ιδιότητάς σας ως νομικός και ως Πρόεδρο του Διοικηγουρικού Συλλόγου Καβάλα, θέλω να σας υπόψω το εξής. Απόσο είμαι σε θέση να γνωρίζω. Δεν έχει συσταθεί σε σώμα η παρούσα Βουλή. Δεν έχει συσταθεί σε σώμα και δεν έχει δημοσιευτεί σε φεκ εφημεριών της κυβερνήσεως. Εάν αυτό είναι σωστό ή όχι, το θέτω υπόψεως δημόσια ενώπιον της ομιγύριος εδώ των Δημοτικών Συμβούλων στο σώμα αυτό σήμερα και σας παρακαλώ πολύ όχι μόνο να το ψάξετε εσείς, αλλά και να κάνετε ό,τι ενδεχομένως πρέπει να κάνετε ως Πρόεδρο του Διοικηγουρικού Συμβουλίου. Και κλείνω για να μην περάσω το τρίλεπτο με την επίσκεψη του Υπουργού των Οικονομικών του κ. Τσακαλώτου. Και θα κάνω αυτήν την αφορά, διότι μετά την συνέντευξη τύπου στην οποία ανακοίνωσα την κάδο αδόμηση εκλογές με την υποστήριξη της Ελλήνων συνέλευσης, πάρα πολλά κύμβαλα λάζοντα δε λάζουν για κάποια 600 δις. Τι έγινε με τα 600 δις. Έχω κ. Πρόεδρε μαζί μου τον κρατικό ποιοπολογισμό του 2019. Λυπάμαι που κανείς δεν του έθεσε το εξής. Αυτό που υπογράφει και τι υπογράφει στη σελίδα 2 έχω τις τρεις σελίδες του κρατικού ποιοπολογισμού. Στον κωδικό 54 στα έσοδα αναφέρονται σε 600 δις από δάνεια και στα έξοδα πάλι στον κωδικό αναφέρονται σε 600 δις συν 3 δισεκατομμύρια τόκους. Θα ήθελα ειλικρινά όσοι συναντήθηκαν, αν συναντήθηκαν και αφού συζήτησαν εκτός από ψάρια και οτιδήποτε άλλες ιδίες έφερε στην καβάλα, εάν του έδωσαν και αυτό το ερώτημα. Και στη σελίδα 3, κύριε Πορόγραφε, αυτά τα 600 δις μεταφέρονται στην Μπουργή Οικονομικών. Εάν δεν υπάρχουν, γιατί θα περνάνε στον Προεμβουλίου του 2019 και θα σας θέσω υπόψη ότι μετά το 2015, 15, 16, 17, 18 και το 19, 5 χρήσεις αναφέρονται τα χρήματα αυτά. Τι είναι, ας μας πούμε, όσοι συναντήθηκαν μαζί του. Ευχαριστώ πολύ και να μην περάσω το χρόνο. Ευχαριστώ πολύ τον κ. Ξανθόπουλο. Κύριος Καλανταρίδης, ζήτησε εδώ λόγο. Λοιπόν, συναντή, πριν λίγο καιρό υπήρξε ένα δημοσίευμα, το οποίο ουσιαστικά επικαλέστηκε, εν συνεχή, ο κύριος Παπαδόπουλος, για να κάνει κάποιες δηλώσεις, να βγάλει ένα θελτή ουτύπου και την ίδια μέρα να αποστείλει μια επιστολή προς εμένα ως αντιδίμαχο Οικονομικών, με την οποία ζητούσε να του δοθούν οικονομικά στοιχεία, γιατί σύμφωνα με αυτό το δημοσίευμα, το οποίο έχω την αίσθηση ότι ουσιαστικά με όσα έλεγε στο δελτίου τύπου το ασπαζότανε, υπήρχε έλλειμμα στο Ταμείο του Δήμου. Στο προηγούμενο συμβούλιο θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι δόθηκαν στον κύριο Παπαδόπουλο όλα τα στοιχεία τα οποία ζήτησε, τα οποία είναι εμπιστευτικά και βέβαια μπορούν και οι υπόλοιποι συνάδελφοι να τα έχουν όποτε και όταν το θελήσουν. Έχουν δοθεί λοιπόν όλα τα στοιχεία τα οποία δόθηκαν, τα οποία αποδεικνύουν με τον πλέον επίσημο τρόπο το αβάσιμο και ανυπόστατο όλης αυτής της παραφυλλολογίας που αναπτύχθηκε. Αναμένω λοιπόν και την τοποθέτηση εκ νέου του κυρίου Παπαδόπουλου τώρα που έχει όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία έχει ζητήσει έτσι ώστε να τακτοποιηθεί αυτό το θέμα και να μην εωρείται να το πω έτσι το οτιδήποτε. Να μην υπάρχουν δηλαδή αυτά τα υπονοούμενα τα οποία κάποιοι μπορούν να τα λαμβάνουν όπως θέλουν. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Καλανταρίδη, ο κ. Σκελαϊδάκης της οδολόγου. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Κατ' αρχή θα ήθελα να κάνω μια διαευκρινήση σε αυτά που είχε πει η κ. Δρακονάκη. Μια ερώτηση για να καταλάβω. Όσον αφορά τις ασφαλτοστρόεις κ. Δρακονάκη είπατε ότι θα ξεκινήσουν από τον Αμυγδαλέωνα ή ξεκινήσαν από τον Αμυγδαλέωσαν. Έχετε περίπου εικόνα πότε γιατί εχθές συγκεκριμένα βγούν εκεί. Μετά αν θέλετε να μου απαντήσετε αυτό γιατί δεν υπάρχει αυτή η εντύπωση γιατί το γνωρίζουν. Να ρωτήσω. Είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε ότι η Γραμματεία της Κοινότητας του Αμυγδαλέωνα εδώ και κάποιες εβδομάδες έχει συνταξεδοτηθεί και ότι παραμένει κλειστή η κοινότητα σε εισαγωγικά και χωρίς να υπάρχει αντικαταστάτηση. Υπάρχει πρόβλεψη ή κάτι για το τι θα γίνει γι' αυτό ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται γιατί εξυπηρετείται και το πολίστυλο και το δάτο από τη Γραμματεία Κοινότητας του Αμυγδαλέωνα. Δεύτερον, άκουσα την κυρία δήμαρχα Μιχαρά που είπε ο κύριος Τσουρουκίδης ότι αύριο θα βγει να πάει να δει κάποια πεσμένα τείχη και κάποια δέντρα. Υπάρχει και στην 13η Σεπτεμβρίου ένα πεσμένο τείχος το οποίο δεν έχει πεζοδρόμιο και είναι μέσα στο δρόμο. Η διοκτησία είναι προφανώς κάποιος ιδιώτης. Αν έχει ενημερωθεί αυτός ο ιδιώτης ή... Γιατί έχω δει τώρα μπήκε πρόσφατα ένα πλέγμα εκεί και ήμουν αμάρτης ενός ατυχήματος που θα γινόταν εκεί γιατί στενεύει πάρα πολύ ο δρόμος. Τώρα, ένα τρίτο, στην Καρατάσου και Γρύβα Γωνία, δεν ξέρω αν έχει πέσει την αντιληψία ή αν κάποιος κάτοικος το έχει καταγγείλει, πίσω από τους κάδους ακριβώς στη Γωνία που υπάρχει, υπάρχει ένας σπασμένος καθρέφτης εδώ και περίπου ένα μήνα και κάτι. Αν το γνωρίζετε, κυρία Δρακονάκη ή αν όχι, να σας πω, είναι ακριβώς Γωνία Καρατάσου και Γρύβα για να την κατασταθεί. Και ένα τελευταίο, τοποθετήθηκαν τα φανάρια αυτά τα καινούργια με το χρόνο που μετράει μπροσάς του κι ανείς, στις εγοδίκες, στο ταχυδρομείο, γίνονται πάρα πολλά παράπονα και έπαις αμάρτης ότι ο χρόνος για τους... Δεν ξέρω αν υπάρχει σκέψη να αλλάξει η ρύθμιση, αν έχει φτάσει στην υπηρεσία σας αυτό και αν έχετε κάποια πρόβληψη ώστε να μεγαλώσει λίγο χρόνος για τους πεζούς, γιατί πραγματικά είναι πολύ λίγος. Ευχαριστώ. Κυρία Δρακονάκη, μπορείτε να καλώ. Όταν ανέφερα προηγουμένως ότι έχει ξεκινήσει ασφαλτόστρωση από τον Αμυγδαλέωνα, μη γίνει παρανόηση ότι έχει πέσει η πίσα, έχει ξεκινήσει η εργολαβία που αφορά τις ασφαλτοστρώσεις και μετροστρώσεις. Οπότε αυτή τη στιγμή γίνονται οι ισοπεδόσεις όπου χρειάζεται την εγκεκριμένη αιριθρά του δρόμου. Η οριοθετήση του δρόμου έχει γίνει δημιουργή προεργασίας, έτσι ώστε να ακολουθήσει... Ναι, έχει αρχίσει και έχει ενεργοποιηθεί η Σύμβαση, η οποία έχει υπογραφεί εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ένα κομμάτι είναι αυτό. Και το ίδιο θα ακολουθήσουμε και για τα υπόλοιπα χωριά. Σε ό,τι αφορά τον καθρέφτη, ήδη από εχθές έχει βγει ένα συνεργείο και αντικαθιστά ό,τι σπασμένο καθρέφτη υπάρχει. Θα κάνω μια επιβεβαίωση ότι και αυτός ο καθρέφτης είναι στη λίστα των αντικαταστάσεων. 10 της 3ης Σεπτεμβρίου έχει συνταχθεί ήδη έξις επικίνδυνο. Είναι ένα εγκαταλειμμένο σπίτι. Έχουμε το εξής πρόβλημα εκεί. Υπάρχει πολύ μεγάλη ψωμετρική διαφορά του οικοπέδου και του σπιτιού βέβαια που υπάρχει στο οικοπέδο με το δώστρωμα. Έχει αποφανθεί η υπηρεσία ότι με την απομάκρυση των μπαζών υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κατολίσθησης. Έχουν επιδοθεί χθες επικίνδυνο στους ιδιοκτήτες τους πολλούς, οι οποίοι θα πρέπει να άρνουν τον κίνδυνο οι ίδιοι. Ιδάλλως θα πρέπει να επέμβει ο δήμος, όπως έχει επέμβει, μόνο για την επισήμανση του κίνδυνου. Δεν μπορεί ο δήμος να κάνει τα τυχεία, τα αντιστήριξη, τα ιδιωτικά που χρειάζονται. Θεωρώ ότι θα είναι θέμα χρόνου, ίσως και με το φόβο του εισαγγελέα, δυστυχώς έτσι γίνεται να εργοποιηθούν. Φανάρια και αντίστροφη μέτρηση στο γκόμβο του Οκεανής. Έχει απασχολήσει επανειλημμένα την υπηρεσία, αλλά και την εταιρεία με την οποία είμαστε συμβεβλημένοι. Γίνεται η εξής παρανόηση. Ο κόμβος αυτός είναι λυμμένος στο ακέραιο, προκειμένου να μην υπάρχει μεγάλος κυκλοφοριακός φόρτος των αυτοκινήτων και έχουν μια τεράστια ουρά οχημάτων που να φτάνει μέχρι το φάλιρο επάνω. Και επίσης ο λιγοστός αυτός χρόνος είναι χρόνος ο οποίος επιτρέπει τον μικρό αριθμό των πεζών που μπορούν να περάσουν απέναντι στη μικρή νησίδα την οποία υπάρχει εκεί. Υπάρχει μια σκέψη τώρα να κατεδαφίσουμε ένα κομμάτι της νησίδας έτσι ώστε να αυξήσουμε τον χώρο στον οποίο αναμένουν οι πεζοί και να τονίσω εδώ και να υπενθυμίσω στο σώμα ότι όσοι έρχονται απέναντι από το Οκεανής έχουν παλώμενο φανάρι που στο παλώμενο φανάρι γνωρίζουμε όλοι ότι η προτεραιότητα έχουν οι πεζοί. Εκεί γίνεται η παρανόηση, είναι μεγάλος ο κόμβος, σηκώνει πολύ μεγάλο γυκλοφοριακό φόρτο, έχουμε αυξήσει κατά 2 δευτερόλεπτα παραπάνω την διέλευση. Ναι, ακριβώς. Είναι ένας πολύ μεγάλος κόμβος ο οποίος σηκώνει μεγάλο φόρτο. Καταλήγουμε μάλλον στο να πρέπει να απομακρύνουμε ένα κομμάτι της φύτεψης της νησίδας έτσι ώστε να αυξήσουμε τον χώρο στον οποίο θα είναι εν αναμονή η ύπεζή. Ευχαριστώ με την κυρία αντιδήμαρχο. Ναι, κύριε Καλανταρίδη, να κλείσουμε. Ναι. Έχω πει επανελειμμένως, συνάλφα, και το γνωρίζετε κι εσείς, ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που υπάρχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο Δήμο Καβάλας είναι η έλλειψη προσωπικού. Δυστυχώς, εδώ και πολλά χρόνια βλέπουμε μόνο οι υπαλλήλους να φεύγουν στην σύνταξη και να μην αναπληρώνονται από κανέναν. Το πρόβλημα το οποίο έχει παρουσιαστεί στο δημοτικό διαμέρισμα του Αμεσδαλιώνα με τη συνταξιδότηση της υπαλλήλου είναι άλλο ένα αποτέλεσμα αυτής εδώ της κατάστασης. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν υπάλληλοι. Δηλαδή, από οπουδήποτε κι αν πάρεις έναν υπάλληλο, δημιουργείς εκεί ένα κενό. Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, έχουμε υπαλλήλους οι οποίοι ταυτόχρονα κάνουν τη δουλειά δύο, τριών και τεσσάρων ανθρώπων, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κάποιος άλλος να την κάνει. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο έχουμε συζητήσει με τον κύριο Διευθυντή των Διοικητικών Υπηρεσιών. Προσπαθούμε να βρούμε μία λύση, πραγματικά δεν μπορώ να υποσχεθώ τίποτε, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει αυτό το άτομο. Αρκεί να σας πω το εξής. Έχουμε δυστυχώς τον ταμεία του δήμου, ο οποίος ο άνθρωπος έχει ένα πρόβλημα υγείας να απουσιάζει και σήμερα το πρωί ο αναπληρωτής του έπεσε στο δρόμο, καθώς ερχότανε στο δήμο για να εργαστεί και είναι αυτή τη στιγμή μενάστηκα στο κρεβάτι. Δεν υπάρχει ταμείας για να τον αναπληρώσει. Και το ταμείο του δήμου, σήμερα και σίγουρα και αύριο, θα είναι κλειστό. Αυτή είναι η κατάσταση, αγαπητοί συνάδελφοι. Για να αναπληρωθεί αυτή η θέση, θα πρέπει να κλείσουμε κάτι άλλο. Προσπαθούμε να βρούμε λύση. Αν υπάρξει κάτι, πραγματικά θα είστε από τους πρώτους που θα το μάθετε. Τι εννοείτε, μπράβο, του βάλαμε τρικλοποδιά, του βοηθού. Εντάξει, εντάξει, μη δείτε, παρακαλώ τώρα. Ποιος μιλάει άνθρωπος που πλήτεται τελευταία. Λοιπόν, συνάδελφοι, τελειώσαμε τα προημερισίας. Πάμε στην ημερήσια διάταξη. Δεν έχουμε έκτακτα θέματα. Πρώτο θέμα, η τρίτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού. Τι έχει το 12. Το δεύτερο δημοτικό. Να εξηγήσουμε στους γονείς για ποιον λόγο γίνεται η αναμόρφωση. Υπάρχει κάποια στιγμή. Υπάρχει κάποια στιγμή. Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ Υ