Διάλεξη 6 / Διάλεξη 6 / σύντομη περιγραφή - Σέξτος Αναστάσιος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2013)
σύντομη περιγραφή: Λοιπόν, καλησπέρα. Σήμερα είναι αυτό το ειδικό μάθημα το οποίο έχουμε υποσχεθεί ότι θα κάνουμε μέσω του οποίου θα εξασκηθούμε σε ένα θέμα εξετάσεων και θα φροντίσουμε έτσι για να πάρουμε τον πραγματικό χρόνο που χρειάζεται για να λύσουμε ένα θέμα εξετάσεων να το κάνει κάποιος από εσάς. Το έχουμε συζητήσει και προγουμένως αυτό. Θα διαλέξουμε ένα θέμα το οποίο να μην είναι πάρα πολύ δύσκολο. Σημειώνω ότι στις εξετάσεις τα θέματα είναι τριών κατηγοριών. Είναι Visual Basic καθαρή, είναι VBA για το Excel και είναι και ANSYS. Τα δύο πρώτα πάντα έχουν χαρακτήρα ότι είναι ένα εύκολο αλλά μεγάλο και ένα δύσκολο αλλά μικρό. Άρα αυτός ο οποίος επιλέγει το εύκολο θα του πάρει παραπάνω από τη μισή ώρα λογικά και έτσι δεν θα μπορέσει να γράψει το 10. Ενώ αυτός που θα επιλέξει το δύσκολο θα τελειώσει πιο γρήγορα επειδή είναι και πιο διαβασμένος. Θα του περισσέψει πάρα πολύ χρόνος για να κάνει το άλλο θέμα. Είτε το ANSYS είτε το άλλο το οποίο άφησε. Κατά συνέπεια αυτό βοηθάει λίγο να γίνεται μια καλύτερη αξιολόγηση στο μάθημα. Σήμερα θα διαλέξουμε ένα από αυτά τα οποία θα είναι σχετικά εύκολα. Δηλαδή χρειάζεται απλώς να το σηλάβουμε και μετά να βάλουμε να διαρθώσουμε το γραφικό περιβάλλον και να κάνουμε τις βασικές πράξεις και όχι κάποιος που έχει ασουμένα κάτς που πρέπει να το σκεφτείς και μετά η φόρμα είναι μικρή και ο κώδικας είναι μικρός. Άρα θα πάρουμε ένα από τις πρώτες κατηγορίες της εύκολης. Όπως ξέρετε στο site του μαθήματος εδώ που γράφει εξετάσεις υπάρχουν όλα τα θέματα τα παλαιά. Εντάξει κυρίως του Φεβρουαρίου καμιά φορά και του Ιουνίου ή του Σεπτεμβρίου. Υποθέτω ότι έχετε δει αυτά. Δεν έχει νόημα τώρα να σας τα εξηγήσω. Μπορούμε να διαλέξουμε από τώρα ένα θέμα που να είναι σε αυτή την κατηγορία. Παραδείγματος χάρη ένα που είναι σχετικά εύκολο αλλά θέλει κάποιο χρόνο είναι αυτό το πρόγραμμα υπολογισμού της δισμησίας και της δισθένειας. Εφεδράζουν ότι χρησιμοποιούμε στην περίπτωση κατασκευόμενες αισμική μόνωση. Δεν χρειάζεται να ξέρετε αισμική μόνωση. Όλα μας τα θέματα στις εξετάσεις ουσιαστικά δεν σας εξετάζουν στο φυσικό αντικείμενο του πολιτικού μηχανικού. Σας δίνουν όλες τις απαντήσεις γραμμένες, λυμμένες και υπολογισμένες. Εσείς όμως πρέπει να μετουσιώσετε αυτό το μαθηματικό υπολογισμό σε πρόγραμμα. Άρα αυτό είναι στο οποίο θα εξασκηθούμε σήμερα. Θα σηκωθεί ο όποιος φίλος ή φίλοι και θα πούμε δυο λόγια για το πώς θα το καταστρώσουμε. Θα σχεδιάσουμε κάπως τη φόρμα για να έχουμε ένα σχέδιο. Να θυμάστε ότι πρέπει να είστε πολύ καλά προετοιμασμένοι και πολύ εμπειροί για να αρχίσετε να προγραμματίζετε κατευθείαν. Άρα για τις εξετάσεις και για σήμερα το λογικό είναι ότι θα σχεδιάσουμε πρώτα το γραφικό περιβάλλον σαν ένα χαρτί. Να το σκεφτούμε πρώτα και μετά θα γράψουμε τρία-πέντε βήματα του υπολογισμού πάλι σαν ένα χαρτί ή κάπου αλλού για να έχουμε έναν αλγόριθμο καταστρωμένο. Εδώ όλα αυτά περιγράφονται με λόγια. Δεν είναι αυτό ο ροή προγράμματος, αυτό λέει πως τεπολογισμού. Κατά συνέπεια θα χρειαστεί να φτιάξουμε ένα πλάνο. Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, καλύτερα να έχεις ένα κακό πλάνο παρά να μην έχεις κανένα πλάνο. Είναι δύσκολο δηλαδή να πας κατευθείαν για να γράψεις. Κατά συνέπεια νομίζω μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτή την άσκηση. Πρώτα να σας πω δυο λόγια όμως για αυτήν. Αυτό είναι ένα θέμα που πιάνε πέντε μονάδες. Αντίστοιχα άλλες πέντε μονάδες είχε ένα άλλο ζήτημα της VBA, το οποίο είναι πιο μικρό όπως θα δείτε. Δηλαδή αυτό θέλει λιγότερο χρόνο, περίπου το μισό χρόνο για να το κάνει κανείς. Αλλά θα πρέπει να καταλάβει τι ακριβώς πρέπει να κάνω και επίσης να μιλήσεις και με το Excel, που είναι ένα άλλο θέμα. Αυτό είναι ακριβώς το επόμενο μάθημα που θα κάνουμε, είναι πάρα πολύ χρήσιμο. Και μετά υπήρχαν κι άλλες πέντε μονάδες από μία άσκηση που αφορά μία κατασκευή, υποσυσμική φόρτιση στο Άνσις. Αυτή βέβαια η συγκεκριμένη άσκηση πιάνει και αυτή πέντε, άρα τρεις, πέντε, δεκαπέντε, γράφεται δύο από τα τρία θέματα. Έτσι. Διαλέγετε εσείς. Στατιστικά διαλέγετε ομοιομορφα. Δηλαδή δεν υπάρχει κάποιο θέμα που να προσελκύει περισσότερο κά τώρα το πρόβλημα το οποίο πρέπει να προγραμματίσουμε σήμερα. Πρέπει να φτιάξουμε λοιπόν ή αν ήμασταν στις εξετάσεις θα έπρεπε να φτιάχνουμε μία φόρμα, δεν χρειάζεται πιο πολλές, αν θέλετε φτιάχνετε πιο πολλές, αλλά βασικά είναι και με μία, η οποία να υπολογίζει τη διστηνισία, δηλαδή την αντίσταση σε διάτμιση εντάξει ενός εφεδράνου και τη διστένια, δηλαδή την αντίσταση σε θλίψη ή σε εφελκισμό εφεδράνων ορθογωνικών ή κυκλικών, εφ εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμο εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό εφελκισμό