15η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2018 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2018)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE ΔήμαρχαDanometers Στους Μουσωνρ sten ευχαριστώ στον κύριο του арkea που ακολουθεί και προεδρυνά croisιάς Άδελφοι, καλησπέρα σας, αγαπητοί συμπολίτες, καλησπέρα σας. Καλώς ήρθατε στη 15η συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλα, σήμερα Δευτέρα 4 Ιουνίου 2018. Έχουν ενημερώσει το Προεδρείο και αποσιάζονται και ολογημένα από την συνεδρίαση η κυρία Δρακονάκη Ευαγγελία, η οποία έχει ένα μικρό πρόβλημα υγείας. Της ευχόμαστε περαστικά. Ο κ. Παπαδόπουλος Χρυσόστομος, ο οποίος βρίσκεται εκτός Καβάλα, και ο κ. Προυσαεύς, ο οποίος με επιστολή του ειδοποιήσε το Προεδρείο. Να εκφράσουμε τη συμπάθεια του σώματος στην κ. Πρόεδρο της Δημοφέλειας για την περιπέτεια που είχε με την κλοπή της τσάντας της. Ελπίζουμε τα έγγραφα τα οποία απολέστηκαν να μην είναι τόσο σημαντικά και αναντικατάστατα. Θα ήθελα για ακόμη μια φορά να ευχαριστήσω τις δημοτικές παρατάξεις και τους δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι παρευρέθησαν στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο το οποίο κάναμε την Πέμπτη το βράδυ στα Διώδια ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατασκευή του μετοπικού σταθμού Διωδίων στο συγκεκριμένο σημείο της Εγνατίας Οδού. Ειλικρινά λυπάμαι γιατί κάποιοι αδικαιολόγητα απουσίασαν από τη συνεδρίαση και πιο πολύ λυπάμαι γιατί κάποιοι άλλοι εκ των ιστέρων έκριναν και τη συνεδρίαση επειδή όμως αυτή τη στιγμή απουσιάζουν και έχουμε και καλεσμένους, θα τα πούμε μετά. Θέλω να ευχαριστήσω εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και Δημόσια την αστυνομική διεύθυνση Καβάλλας η οποία με τα τμήματα τάξης ασφαλίας και τροχέας έλαβε όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να διεξαχθεί ομαλά η συνεδρίαση και η κυκλοφορία μέσα στην πόλη της Καβάλλας μετά την εκτροπή της από την Εγνατία Οδό. Φαντάζομαι ότι όλοι αντιλήφθηκαν οι συμπολίτες μας τι πρόκειται να συμβεί στην πόλη με την κατασκευή του συγκεκριμένου σταθμού διοδίων. Θέλω να ενημερώσω το σώμα επίσης ότι ο Δήμος Καβάλλας σύμφωνα με το ψήφισμα το οποίο έχει εκδόσει σχετικά με το μακεδονικό ζήτημα με την ονομασία δηλαδή του κρατηδίου των σκοπίων πιστός σε αυτό το ψήφισμα συμμετέχει ενεργά στο συλλαλυτήριο της 4ης-6η Ιουνίου στην κεντρική πλατεία της Καβάλλας και καλεί όλα τα σωματεία, συλλόγους, φορείς και λοιπά να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο συλλαλυτήριο. Επίσης να ανακοινώσω στο σώμα ότι η Κυρία Δήμαρχο σε συνεργασία με το Προεδρείο απέστειλε στο Δασσαρχείο Καβάλλας επιστολή σχετικά με το θέμα της κατασκευής των διοδίων επισημαίνοντας τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και έχουμε αύριο συνάντηση στο Δασσαρχείο Καβάλλας για να δούμε αν τηρίθηκαν όλοι οι προβλεπόμενες από τον νόμο διατάξεις για τα έργα τα οποία γίνονται έξω από το δόστρωμα της Εγνατίας Οδού, κατά την άποψή μας σε δασικούς χώρους, σε δασικό χώρο. Τώρα ο Δήμος Καβάλλας, τιμώντας νεαρές και στην περιφέρεια, μαθητρίες οι οποίες διακρίθηκαν σε διάφορους τομείς όπως η Κυρία Δήμαρχος τώρα αναλυτικά θα αναφέρει έχει αποφασίσει να προβεί στη βράβευσή τους και για το λόγο αυτό δίνω το λόγο στην Κυρία Δήμαρχο. Παρακαλώ Κυρία Δήμαρχη. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, καλησπέρα. Σ' αυτόν εδώ το χώρο όλους τους προηγούμενους μήνες έχουμε τιμήσει πολλά νέα παιδιά που έλαβαν σημαντικές διακρίσεις σε διάφορα αγωνίσματα, σε πολλές αθλητικές διοργανώσεις. Τους τιμήσαμε γιατί έτσι αναγνωρίζουμε την προσπάθειά τους, τους εμψυχώνουμε και τους προτρέπουμε να συνεχίσουν. Ενώ την ίδια στιγμή στέλνουμε στην κοινωνία ένα μήνυμα ότι όλοι εμείς στεκόμαστε αλληλέγγιοι στο πλευρό τους και τους στηρίζουμε στη μεγάλη προσπάθεια και στον καλό αδοχόνα που δίνουν. Σήμερα θα βραβεύσουμε επίσης τέσσερα νέα παιδιά, τέσσερα όμορφα κορίτσια, μαθήτριες όλες τους που διακρίθηκαν όχι σε κάποιο αγώνισμα, αλλά σε ό,τι σχετίζεται με τη νέα τεχνολογία και την καθαρότητα της σκέψης που τα επιτρέπει να δημιουργούν και να παράγουν αξιόλογο έργο μέσα από το γραπτό λόγο. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη γιατί στην έναρξη της σημερινής συνεδρίας της του σώματος φιλοξενούμε εδώ στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας τέσσερα κορίτσια που μας κάναν περήφανος. Με όσα πέτυχαν και βεβαίως θα ευχαριστούμε. Με τις διακρίσεις που έλαβαν στους διαγωνισμούς όπως συμμετείχαν, ταξίδεψαν την καβάλα και την έκαναν γνωστή στέλνοντας ένα μήνυμα ότι η πόλη μας στηρίζεται στους νέους της, στηρίζεται σ' αυτά τα παιδιά που είναι το μέλλον. Και όλοι εμείς εδώ θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό να τους βοηθήσουμε με κάθε μέσο και τρόπο. Δε θα μακρηγορήσω άλλο, η πρώτη κοπέλα που θα βραβεύσουμε σήμερα είναι η δεκαεξάχρονη μαθήτρια της δευτέρας τάξης του έκτου λυκείου Καβάλλας, Εφης Γιώτα. Που έλαβε το πρώτο βραβείο στο PowerPoint στον πανελλήνιο διαγωνισμό που διοργάνωσε η Microsoft Ελλάς. Η Εφη στις αρχές Αυγούστου θα ταξιδέψει μαζί με άλλα δυο παιδιά στο Ορλάντο των ΗΠΑ για να εκπροσωπίσει τη χώρα μας την τελική φάση του διαγωνισμού που διοργανώνει η Microsoft. Εμείς της ευχόμαστε καλή επιτυχία, Εφη. Οι ευχές μας θα τη συνοδεύουν. Ο Δήμος Καβάλλας και η Δημοφέλεια θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξει την Εφη σε αυτή τη σημαντική στιγμή για την ίδια. Θερμά συγχαρητήρια για τη σημαντική αυτή διάκριση που μας γέμισε περιφάνεια και πολλά χαμόγελα. Συγχαρητήρια όμως και στους γονείς της Εφης που πάντα βρίσκονται στο πλευρό της. Έχει ένα δώρο συμβολικό. Είναι λιθογραφίες του Βασικαρίδη. Και ένα μικρό δωράκι από τις φωτογραφίες της Καβάλλας να σας συνοδεύουν μαζί σας. Και όπως είπαμε θα φροντίσετε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να χροντίσετε το ψήρι μας. Αυτό είναι δικό σας. Η δασκάλα της ο δάσκαλος μας. Ελάτε κύριε Μαναγιώτη. Καβέβεστην εσείς. Δε θα πω τίποτα για τους γονείς. Θερμά συγχαρητήρια και σε σας πάντα τέτοια. Αυτό είναι δικό σας. Ευχαριστώ πολύ. Κάθισε στη μέση εσύ. Για να μην πηγαίνω ερχόμαστε. Αφού βάλαμε τα παιδιά εκεί. Λοιπόν, η δεύτερη κοπέλα που θα βραβεύσουμε. Είναι η δεκαεφτάχρονη μαθήτρια της δεύτερης τάξης, του δεύτερου λυκείου καβάλας, Έλενα Τσακυρίδου. Κέρδισε, παρακαλώ, το πρώτο βραβείο στον 20ο Πανελλήνιο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό, που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Για την Έλενα που μένει στον Αμυγδαλεώνα πρέπει να πω ότι συγγραφεί από τα 14 μέχρι σήμερα και έχει γράψει ήδη τρία μυθιστορίματα, που ευχόμαστε γρήγορα να εκδώσει ώστε όλοι να μπορέσουν να θαυμάσουμε την τέχνη της. Θέλω να συγχαρώ θερμά την ίδια και να την προτρέψω να συνεχίσει την προσπάθεια. Θέλω να συγχαρώ όμως και την οικογένειά της, τους γονείς της, γιατί είμαι σίγουρη ότι τη στηρίζουν και την εψυχώνουν όλα αυτά τα χρόνια. Έλενα, συγχαρητήρια κορίτσι μου. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Είδα σε ένα η καθάλα. Έλα θα βγούμε μια αναγνωστική μαζί. Ωραία. Και να πάρεις και τα υπόλοιπα δωράκια σου. Σας ευχαριστούμε πολύ. Βέβαια το δάσκαλο. Δεν έχει εδώ δάσκαλο. Όλοι μαζί. Η τρίτη κοπέλα που θα βραβεύσουμε μαθήτρια δευτέρας τάξης του Γυμνασίου του Αμυγδαλεώνα. Ζανέτα Χαζαρίδη. Γεια σου Ζανέτα. Έλαβε το τρίτο βραβείο διηγήματος στον Πανελλήνιο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό που διοργάνωσε ο Μορφωτικός Σύλλογος Πετρούπολης Αττικής. Η Ζανέτα που είναι από το Σταυρό εξέπληξε όλους με τη διάκριση που έλαβε και που νομίζω ότι φανερώνει την αγάπη που έχει στο γραπτό λόγο. Της συγχαίρω θερμά για το βραβείο της. Εύχομαι να συνεχίσει αυτή την όμορφη προσπάθεια, αλλά συγχαρητήρια και στους γονείς της που πρέπει να είναι πολύ περήφανοι. Έλα Ζανέτα, περήφανοι. Λοιπόν, στον ίδιο αυτό πανελλήνιο διαγωνισμό, δηλαδή του Μορφωτικού Συλλόγου Πετρούπολης, διακρύφηκε και μια ακόμα κοπέλα. Η τέταρτη κοπέλα, η τέταρτη κοπέλα, η τέταρτη κοπέλα, η τέταρτη κοπέλα, η τέταρτη κοπέλα, η τέταρτη κοπέλα, η τέταρτη κοπέλα, η τέταρτη κοπέλα, η τέταρτη κοπέλα, η τέταρτη κοπέλα, η τέταρτη κοπέλα, ή μια ακόμα κοπέλα, η τέταρτη κατασυρά που θα βραβεύουμε σήμερα, μαθήτρια της 3ης τάξης του Γυμνασίου, Αμυγδαλεόνα, Μαρίνα Δελυγιάννη, 3ο βραβείο Ποιηθής. Μια Ποιήτρια! Σε χαριστούμε, παιδί μου, να είσαι καλά. Ελπίζουμε φάντα τέτοια. Να είσαι πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής σου. Σε γροστάμε, Καδράκι. Θα στο δώσουμε. Λοιπόν, άλαβες μου φωτογραφίες. Και ισανόρταρα. Νομίζω ότι σήμερα το Γυμνάσιο του Αμιγδαλεώνα έχει την τιμητική του. Και πρέπει να χαιρόμαστε πολύ που τα παιδιά από την περιφέρεια της Καβάλας κάνουν βήματα μπροστά και προκόβουν. Η Μαρίνα είναι από το ζηγό. Της αξίζουν επίσης συγχαρητήρια για όσα κατάφερε, όπως αξίζουν συγχαρητήρια και στην οικογένειά της. Εύχομαι η προσπάθειά σου αυτή, Μαρίνα, να συνεχιστεί και να αποδώσεις τα είπαμε. Ολοκληρώνοντας αυτές τις όμορφες στιγμές σήμερα εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα καλέσω την καθηγήτρια των δύο τελευταίων κοριτσιών, την φιλόλογο του Γυμνασίου Αμιγδαλεώνα, την κυρία Ευδοκία Θανερωμένη. Τίποτε δεν είναι τυχαίο σ' αυτόν τον κόσμο, αγαπητή κυρία Θανερωμένη. Τίποτε δεν είναι τυχαίο να είσαι περήφανη γι' αυτά τα κορίτσια, γιατί κατάλαβε βέβαια. Μεγάλη υπόθεση. Νομίζω ότι η δική σας συμβολή στις διακρίσεις των κοριτσιών είναι σημαντική, και αποδεικνύεται από την καλή δουλειά που κάνετε με τα παιδιά, αλλά και από τη γενικότερη εθελοντική συμμετοχή σας στην τοπική μας κοινωνία. Συγχαρητήρια και σε εσάς. Ευχαριστώ. Συγχαρητήρια. Συγχαρητήρια. Συγχαρητήρια. Συγχαρητήρια. Συγχαρητήρια. Συγχαρητήρια. Τώρα που αποχώρησαν και οι συμπολίτες μας, πάλι θα γίνω κακός, έχω πει, καταλαβαίνω ότι ο καιρός έχει δεστάει η ώρα, ενδεχομένως σε λίγο καιρό θα την αλλάξουμε για την ώρα, αλλά όταν λέμε εφτά, είπαμε εφτά και δέκα. Δεν γίνεται να ξεκινάει η συνεδρία σε εφτά και είκουσι. Σας παρακαλώ πολύ, εάν κάποιοι είναι να καθυστερήσουν για κάποιο λόγο, ευχαρίστως, μια ενημέρωση να ξεκινήσω τη συνεδρία ή σταρθούν. Δεν γίνεται εφτά και είκουσι και είκουσι πέντε να ξεκινάμε τη συνεδρία. Ένα θέμα είναι αυτό. Ένα δεύτερο, επανερχόμενος στο θέμα το οποίο έθιξα προηγουμένως σχετικά με το συμβούλιο, το οποίο συνεκλήθη και συνεδρίασε επάνω στα δειόδια. Στεναχωρέθηκα ειλικρινά πάρα πολύ, αγαπητοί συνοί αδελφοί, γιατί θεωρώ ότι υπάρχει ευθεία προσβολή στο πρόσωπο όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου οι οποίοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση αυτή. Αυτά που ο συνάδελφός μας ο κ. Μαυρίδης δήλωσε σε τοπικές εφημερίδες και βεβαίως ο καθένας έχει την άποψή του και, καλώς ή κακώς, την υπερασπίζεται ένα λόγο παραπάνω ο αξιότιμος κ. Μαυρίδης, ο οποίος διετέλεσε και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και δεχομένως να έχει ένα λόγο παραπάνω. Αλλά η έκφραση μου κάνει εντύπωση που το Δημοτικό Συμβούλιο μοιάζει σαν ένας περιπλανόμενος θείασος. Νομίζω ότι δεν συνάδει με την αποστολή του Δημοτικού Συμβουλίου με αυτά τα οποία μέχρι σήμερα έχουμε πει και έχουμε κάνει και νομίζω σε κάθε περίπτωση ότι είναι μια προσβολή και για το Προεδρείο καταρχήν αλλά και συμφωνήσαμε να γίνει συνενδρίαση στο σημείο των δύο δύων. Κοιτάξτε να δείτε, εάν το Δημοτικό Συμβούλιο είναι θείασος, έτσι, κατά την άποψή σας κ. Μαυρίδη, άλλοι επιλέγουν να είναι πρωταγωνιστές, άλλοι επιλέγουν να είναι κομπάρση και άλλοι επιλέγουν να είναι και θεατές. Ο καθένας βάζει τον εαυτό του εκεί που νομίζει ότι μπορεί να προσφέρει αλλά μαθήματα δαιοντολογίας και ιδίως δημόσια με τα οποία κατακρίνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο νομίζω ότι δεν αρμόζουν και δεν είναι του χαρακτήρα του δικού σας και νομίζω ότι εκθέσατε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν θα μπορώ στη διαδικασία να πω τώρα για την ομιμότητα, ασύγκληση και όλα αυτά, έτσι. Νομίζω ότι ο κ. Σιμιτζής ο οποίος κατατύχει, διάβασα τις δηλώσεις του, απάντησε πάνω σε αυτό το θέμα και συμφωνώ πλήρως με την απάντηση την οποία ανέδωσε. Θα παρακαλούσα λοιπόν όλους μας, όταν κριτικάρουμε τις ενέργειες του Δημοτικού Συμβουλίου ή της αποφάσισης του Δημοτικού Συμβουλίου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να είμαστε λίγο περισσότερο προσεκτικοί. Τώρα. Ασφαλώς, ασφαλώς κ. Μαυρίδη, μόλις τελειώσα. Λοιπόν, ναι, ο κ. Μαυρίδης ζητήσε τον λόγο, παρακαλώ. Λοιπόν, εγώ χαίρομαι κ. Πρόεδρε με τον χαμηλό τόνο με το οποίο θέσετε το ζήτημα. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω κάτι. Ακούσατε ή διαβάσατε το τι είπα. Έχω μπροστά μου αυτό το κείμενο κ. Μαυρίδη. Εγώ να σας το πω από έξω. Περιπλανόμενος, όχι περιφερόμενος, γιατί το περιπλανόμενος με καλύπτει. Το περιφερόμενος είναι κάτι άλλο. Περιπλανόμενος, μάλιστα. Μπράβο, έτσι. Δεν έχει στέγει δηλαδή ένας στο άλλος και τρέχει από εδώ και να βολεύει κάπου. Λοιπόν, εξεφράστημα ως προς την ομμότητα της ενέργειας αυτής. Δεν ήμουν ασχολημοτικός συμβούλιο, διότι πρώτον, δεν ήμουν ασχολημοτικός συμβούλιο. Είχα μάθει όμως, τηλεφωνικά από το γραφείο της κυρίας δημάρχου, ότι ελάτε κύριε Μαύρη, δέχτε από το δημοτικό συμβούλιο, έχουμε κάτι τεχνικά θέματα να περάσουν. Ρωτάω μαθαίνω ότι δεν είναι κάτι το ιδέο, τυπική διαδικασία. Ως εδώ, καλώς. Εάν όμως μου λέγανε ότι υπήρχε ένα τέτοιο θέμα, να είστε βέβαιος, θα τα έλεγα εδώ. Ξέρετε, δεν μπαίνει κανένας. Εάν όμως μου λέγανε ότι υπήρχε ένα τέτοιο θέμα, να είστε βέβαιος, θα τα έλεγα εδώ. Ξέρετε, δεν παίρνω τηλέφωνο στα ραδιόφωνα και εδώ και εκεί, εάν δεν με πάρουν. Ιρωτήθη και απήντησα. Και ρωτώ. Ορισμένες φορές στο δημοτικό συμβούλιο, ξεφεύγουμε κύριε Πρόεδρε. Και έχω ταχθεί μαζί σας, διότι ξέρω τις δυσκολίες. Ενείωτε όμως, αντιλαμβάνουμε ότι και εσείς δεν βοηθάτε όσο πρέπει. Ένα παράδειγμα. Πρόσφατα, της ώρας εκείνης, εγώ δεν γνώριζα τίποτα. Και μετά την συνέντευξη, δέκα λεπτά μετά, με παίρνει το γραφείο της κυρίας δημάρχου, για να με ενημερώσει ότι έχουμε δημοτικό συμβούλιο. Ερωτώ σε εσάς, τυπικές διαδικασίες είναι αυτές. Πέστε μου μια απάντηση. Δεν ήμουνα στο δημοτικό συμβούλιο. Άμα το πάμε το ποιος έρχεται, εγώ θα πρέπει να είμαι πιο τακτικός. Θα μπορούσα να αποφεύγω να έρχομαι πολλές φορές. Αλλά επαναλαμβάνω, μετά την συνέντευξή μου, δέκα λεπτά ή δεκαπέντε το πολύ, τυπάει το τηλέφωνο και μου λέει, κύριε Μαυρίδη, από το γραφείο της κυρίας δημάρχου, σήμερα το βράδυ έχουμε συμβούλιο. Και ρωτώ, είναι σωστό, είναι τυπόλατρια αυτό, καλύπτει τη νομιμότητα και θα σας φέρω και το παράδειγμα στο κάτω κάτω. Εγώ τι είπα, ότι δεν θα παραστώ διαλόγους νομιμότητος και σκοπιμότητος. Δεν έχουμε αυτό το δικαίωμα, κύριε Πρόεδρε, να συνειδρυάζουμε οπουδήποτε. Πώς να το κάνουμε, θυμάμαι την πρώτη μας συνειδρία στο 1999, δεν μας επέτρεψαν από αυτό το κτίριο να πάμε στο απέναντι να συνειδρυάσουμε. Όχι να πάμε στην Εθνική Οδό και στο κάτω κάτω. Ποια σκοπιμότητα εξυπηρετούσε όταν πριν πέντε μέρες συνειδρύασε έγινε το συνταλητήριο, το οποίο κατά γενική ομολογιά δεν έθετα αναμενόμενο ως την προσέγγιση του κενού. Δεν βλέπω πού είναι το κακό, πού εξέδρεσε το Δημοτικό Συμβούλιο. Εγώ δεν είπα το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, το Δημοτικό Συμβούλιο αόριστα μιλήσα. Προσπαθώ τα ελληνικά μου όταν εκφράζομαι στα μέσα ή μαζικής ενημέρωσης, τύπος ηλεκτρονικός να είμαι πολύ προσεκτικός. Και βεβαίως δεν παίρνω τίποτα πίσω από αυτό που είπα. Λοιπόν, όταν θα με ρωτήσετε κι εσείς θα πάνε... Παρακαλώ, παρακαλώ, μην διακόπτεται. Αυτή είναι η άποψή μου, αυτή είναι η θέση μου και το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να λειτουργεί κύριε Πρόεδρε μέσα στα νόμιμα πλαίσεις. Τώρα, πήγατε απόφαση, πήγατε στην Ευγρατεία εδώ, εντάξει. Αλλά δεν μπορεί να μου στερήσετε το δικαίωμα να εκφράσω την αντίδυσή μου και μάζεσαι κάτι το οποίο δεν είναι νόμιμο. Εσείς να μη διορθώσετε και να πείτε κύριε Μαυρίδη, ναι, ήταν όλα νόμιμο. Μην το πιάσουμε και το κάνουμε έτσι, διότι τότε να μη μας κακοφαίνεται κύριε Πρόεδρε, όταν βλέπουμε τον κύριο Ζουράρι να πηγαίνει με σάνδαλα στο Κοινοβούλιο ή να βλέπουμε την άλλη να πηγαίνει στην ορκομοσία φόροντας ένα σάκο στην πλάτης και ξυπόλητοι. Ο τύπος καμιά φορά καλεί την ουσία. Μην ξεχνάμε, ένα παράδειγμα για να κλείσω χαροπά, όταν παίρνουμε ένα δώρο κύριε Πρόεδρε, μας θέλει και σε πρώτη φάση το περιτήληγμα και ενίοτε το περιτήληγμα προσπαθούμε να μην το χαλάσουμε και καθόλου. Σαν σουβεντή να το κρατήσουμε και πολλές φορές μάλιστα μας θέλει, μας ενθουσιάζει περισσότερο από το περιεχόμενο. Αλλά λοιπόν μη λέμε είναι τυπολατρεία. Πού είναι εδώ ο κύριος Δήμαρχος να το πω κάτι δικές του τυπολατρείας εδώ μέσα, να σηκωθούν και οι τρίχες σας. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, μισό λεπτό κύριε Παπά, κύριε Μαυρίδη, την τρίτη το μεσημέρι είχαμε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο. Είδατε τα θέματα, θεωρήσατε, όπως είπατε επειδή ήταν τεχνικά τα θέματα, δεν παραστήκατε. Την τρίτη το μεσημέρι εδώ συζητήσαμε για έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο στο σημείο των διωδίων. Επισυμάναμε εξ αρχής ότι πρόκειτο για ένα συμβολικό Δημοτικό Συμβούλιο, συνεδρία στη διαμαρτυρία. Γνωρίζω ότι ξέρετε πολύ καλά τον κανονισμό, δεν το συζητάμε και εγώ προσωπικά ευχαριστώ πόσες φορές με βοηθήσατε σε κάποια δύσκολα θέματα. Αλλά όταν λέτε δημόσια ότι δεν ήταν νόμιμο το Δημοτικό Συμβούλιο, εντάξει τώρα, μεταξύ μας μιλάμε και μεταξύ μας καταλαβαίνουμε. Άμα ήταν ο καθένας ο οποίος είχε μια διαφωνία για το οτιδήποτε συζητάμε εδώ πέρα μέσα, να αρχίζει και να μπαίνει σε αυτά. Δεν ξέραμε τώρα εμείς τι ήταν αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο. Ήταν ένα Δημοτικό Συμβούλιο διαμαρτυρία. Δεν επρόκειτο να πάρουμε καμία απόφαση, δεν επρόκειτο να στείλουμε αποφάσεις για έγκριση, δεν είχαμε να πούμε κάτι που θα επηρέαζε θετικά ή ερηνητικά κάποια υπόθεση του Δήμου. Σε κάθε περίπτωση, ένα το κρατώμε. Δεύτερον, την πέμπτη το πρωί σας πήραν τηλέφωνο από τη Γραμματεία της Κυρίας Δημάρχου, δεν ξέρω αν ήταν πριν ή μετά τη συνέντευξη, δέχομαι μετά τη συνέντευξη προφανέστατα και είπατε ότι θα έρθείτε στο Συμβούλιο. Δεν είπατε στα κορίτσια ότι εγώ διαφωνώ και δεν θα έρθω στο Συμβούλιο. Σας ενημέρωσαν και είπατε εντάξει ευχαριστώ θα έρθω. Παρακαλώ, αν είναι κάτι άλλο… Όπως το λέτε είναι, αλλά μετά τη συνέντευξη. Κάθε φορά, καταρχήν δεν είναι σωστό, μην με φαίνεται σε δύσκολη θέση να με παίρνει η Γραμματεία της Δημάρχου και να μου λέει ότι καλούμε σε Δημοτικό Συμβούλιο και ποτέ δεν είπα ότι αν θα έρθω ή δεν θα έρθω. Με έχουν πάρει πάρα πολλές φορές, τους ευχαριστώ, αλλά να τους πω ότι θα έρθω ή δεν θα έρθω δεν το καταλαβαίνω. Αν αφορά θα δώσω. Να το κλείσουμε το θέμα. Εντάξει, εντάξει. Αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό που ήθελα να παρακαλέσω όλους είναι ότι όλοι μας ξέρουμε τι γίνεται και για ποιο λόγο κάνουμε αυτά τα οποία κάνουμε. Έτσι. Δεν χρειάζεται τώρα να δίνουμε τροφή δεξιά και εριστερά σ' όλους αυτούς οι οποίοι πολεμάνε τον Δήμο Καβάλα. Δεν πολεμάνε τον Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτούς οι οποίοι μας γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια. Δηλαδή αν μεταξύ μας προσπαθούμε να βρούμε ρύχματα και ελαττώματα στο ό,τι κάνουμε, δίνουμε τροφή. Αυτός είναι ο αγώνας τον οποίον κάνουμε. Κάνουμε έναν αγώνα όλοι ενωμένοι. Λοιπόν, νομίζω ότι το εξαντλήσαμε το θέμα. Θέλω να... Ζητήσατε τον λόγο, είπατε και αυτό. Έχω, κύριε Πρόεδρε, πιο πολύ... Δεν θα έπαιρναν τον λόγο, αλλά έχω μια διαφορά με τον κύριο Μαυρίδη. Όταν λέει κάποιος την άποψή του και βγαίνει να τη λέει δημόσια, να τη λέει και εδώ πέρα με εφθαρσό, ας πούμε. Να μη μου λέει ότι εγώ δεν είπα για ποιο Δημοτικό Συμβούλιο. Προφανώς εδώ πέρα αυτά τα πράγματα εγώ δεν θέλω να ακούω. Θέλω να ακούω ότι είχα τη διαφωνία, την εξέφρασα, παρόλο ότι εμένα με λυπεί. Παρόλο ότι έχει αναλυθεί από όλους ότι ήταν μια συμβολικό Δημοτικό Συμβούλιο και ζητήσαμε όλοι να αμβλύνουμε τις διαφορές μας ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ομόφωνο για να στείλουμε και νομίζω ότι το ακολούθησαν όλοι. Όλοι μπορούσαμε να έχουμε διαφοροποίηση. Αλλά ήταν ένα μήνυμα, τη δύναμη της εικόνας, να δείξουμε ακριβώς εκεί το επικίνδυνο του σημείου, να δείξουμε δηλαδή το δάσος, να δείξουμε πολλά πράγματα. Τώρα, δεν θα βάλω μυάλο τώρα εγώ στον κύριο Μαύρεδη, ο κύριος Μαύρεδης είναι κάποιας ηλικίας που αν έχει αυτή την άποψη ότι θα πρέπει να χάνουμε το δέντρο για το δάσος, εγώ δεν είμαι αυτό, εγώ είμαι της ουσίας και όχι του τύπου. Εγώ είμαι τι ακριβώς θα μπορέσει να κάνει η πόλη μου για να διασώσει αυτά ακριβώς που έχει και θέλουν κάποιοι να την καταστρέψουν. Τώρα, εάν θέλουμε να παίζουμε με τους τύπους και να διαφοροποιόμαστε, κάτω τουλάχιστον ευθαρσώς. Μη μου λες ότι εγώ δεν είπα για ποιο δημοτικό συμβούλιο, είσαι μέλος του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας και γι' αυτό σε ρωτήσαν και αυτό προσβάλλεις. Και εμένα με προσβάλλεις όταν λες ότι εμείς δεν ξέραμε ότι αυτό εδώ πέρα είναι ένα άτυπο συμβολικό δημοτικό συμβούλιο. Το ξέραμε πάρα πολύ καλά, αν βλείναμε τις διαφορές και αν θέλαμε να διαφωνήσουμε πρώτα απ' όλα θα διαφωνούσαμε εμείς τις αντιπολίτευσες. Αλλά αυτή τη στιγμή βάλετε υπόλοιπο, δεν βάλετε τσανάκα, το είχα μπει και στον Παπαδόπουλο αν θυμάστε, ελάτε όλοι μαζί να δώσουμε μια μάχη. Αυτό κάναμε. Τώρα στη μάχη αυτή όπως είπε και ο Πρόεδρος ο καθένας μπορεί να πάρει τη θέση του. Έχει πολλές θέσεις. Εντάξει, ευχαριστώ τον κύριο Παπά. Κλείνοντας το θέμα αυτό και ανακεφαλαιώνοντας, εγώ να πω ότι δυστυχώς στα μέσα Μαζικής Συνημέρισης των Αθηνών πέδειξαν χαρακτηριστική αδιαφορία και περιφρόνηση στο θέμα. Φαίνεται ότι τα συμφέροντα και από εκεί που τα συναλλάσσονται είναι πολύ μεγαλύτερα από το να δείξουν μια διαμαρτυρία η οποία αφορά όλο τον Δήμο Καβάλας. Παρ' όλο ότι γίνανε προσπάθειες και να παραβρεθούν στο σημείο, αλλά και να πάρουν όπως πήραν εικόνα από τα τοπικά κανάλια την επόμενη μέρα, αυτοί αρνήθηκαν να προβάλλουν το θέμα έστω και στα δελτεία ιδέες αόντως. Τελειώνω, αγαπητοί συνάρεφοι, σας κούρασα σήμερα με ένα ψήφισμα το οποίο θέλω να αναγνώσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν είναι για έγκριση, απλά μου ζητήθηκε από το Σωματείο Καθαριστριών των Δημοσιών Κτιρίων να κάνω την ανάγνωση του ψηφίσματος και για το λόγο αυτό σας το ανακοινώνω. Λέει λοιπόν όλες και όλοι εμείς οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι που ανήκουμε στο Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίων Κτιρίων Νομού Καβάλλας, ζητούμε και απαιτούμε από την Κυβέρνηση και τους τοπικούς βουλευτές να δώσουν άμεση λύση στα δίκαια ετοίματά μας για να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από τον εργασιακό μεσαίωνα και να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Ζητάμε να υλοποιήσουν άμεσα τις υποσχέσεις τους. Ετούμεθα. Α. Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Μονημοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Β. Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά όλου του κλάδου στα βαρέα και αφηγηνά. Τρίτον, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, χωρίγηση των εκτουνόμων προβλεπόμενων μέσων ατομικής προστασίας με αναδρομική ισχύ. Τέσσερα, έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών. Και πέντε, ασφάλεια και όχι επισφάλεια στην εργασία. Καμία μείωση αεθουσών, καμία απόλυση εργαζόμενης από δημάρχους και σχολικές επιτροπές. Το δουσού του Σωματείου Καθαριστριών Δημοσίων Κτιριών Υνωμού Καβάλλας. Σας το ανέγνωσα για να καταχωρηθεί στα πρακτικά. Κυρία Δήμαρχα, να σας ενημερώσω, παρακαλώ, για την έγκριση σας σημεία. Είναι παρόντες εδώ κάποιοι πολίτες, οι οποίοι απευθύναν ένα έγγραφο προς το Προεδρείο σχετικά με το συναλλητήριο το Μεθαυριανό. Είναι από το Ίδρυμα Γεωστρατηγικής και Ελληνισμού, είναι ο κύριος Βίκτορ Αρζόγλου, ο οποίος θέλει να απευθυνθεί προς το Σώμα. Τι θέλετε να κάνω, φυσικά, σαν Δημότηση Καβάλλας, φυσικά και μπορεί να απευθυνθεί, κύριε Πρόεδρε, αλλά εμείς το θέμα της επιτροπής και της βοήθειας του Δήμου, της Μητρόπολης και της Μακεδονικής, τα έχουμε κλείσει όλα αυτά. Φυσικά και είστε καλοδεχούμενοι, όπως όλοι οι υπόελληνες πολίτες στο Συλλαλητήριο. Αλλά, αν θέλετε να μας πείτε κάτι άλλο, με το ακούσετε. Για τρία λεπτά έχετε τον λόγο, παρακαλώ. Όχι. Καθίστε, κύριε Βίκτορ Αρζόγλου. Καθίστε να μπλίσετε για τρία λεπτά. Τι έγινε, γιατί, τι συνέβη? Λοιπόν, για να μην αργούμε, προχωρήστε και δείστε. Κύριε Γραμματέα, δείσ' λίγο. Μπαμπί, παράγγειλε λίγα κρύα νερά σου, παρακαλώ. Ναι, κύριε Αρζόγλου, σας ακούμε για τρία λεπτά. Κατ' αρχήν σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ την Αξιότιμη Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του ΔΕΣ και το ΣΩΜΑ του Δήμου Καβάλα, του Δημοτικού Συμβουλίου. Μεταφέρω κατ' αρχήν την αγωνία μας, όπως και εσείς διακατέχεστε από την ίδια αγωνία, για την απόλυτη επιτυχία του συλλαλητηρίου, το οποίο είναι άπτεται της ελληνικότητος της Μακεδονίας. Οι προτάσεις μας από το Ίδρυμα Γεωστρατηγικής και Ελληνισμού άπτονται ακριβώς σε αυτό της επιτυχίας. Αναφέρεται για την αποστολή επιστολών σε όλα τα σχολεία και ιδίως θα πρέπει να απευθυνθούμε και στις περιοχές της Θράκης, διότι, όπως γνωρίζετε, το συλλαλητήριο της Καβάλας δεν είναι το μοναδικό. Θα γίνει και στην δραμακή, και στις αίρες. Οπότε, εμείς θα πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη βάση προς την Θράκη, ώστε να έρθει προσέλευση Ελλήνων πολιτών από την Θράκη προς εμάς. Σημαντικό είναι εκτός των επιστολών, στους διευθυντές των σχολείων, τους Συλλόγους Γονέων και Κυδαιμόνων, τους Συλλόγους Διδασκόντων, αλλά και των 15 μελών, σημαντικό είναι, όπως βέβαια έχετε πράξει και αυτός αστιμά ιδιαιτέρως, όλες τις επιστολές και όλη την προσπάθεια που γνωρίζουμε ότι κάνετε ως Δήμος Καβάλας, και η Εκκλησία, η Μητρόπολη Καβάλας επίσης, θα πρέπει να δοθεί πάρα πολύ προσοχή στην προσέλευση των πολιτών. Δηλαδή θα πρέπει να γίνει μια απόλυτη συνεργασία με το λιμεναρχείο, με το λιμαίνα Καβάλας, ώστε τα λεωφορία που θα έρθουν από άλλες πόλεις να μπορούν να σταθμεύουν μέσα στο λιμάνι Καβάλας, όπως επίσης θα ήταν πάρα πολύ θετικό και αυτοκίνητα πολιτών με πινακίδες εκτός Καβάλας, που θα έρθουν επίσης να σταθμεύουν μέσα στο λιμάνι της Καβάλας, να γίνει παράκληση οι καβαλιώτες να έρθουν με ένα αυτοκίνητο ή δυνατόν, τρεις ή τέσσερις, ώστε να διευκολύνουμε την σωστή έγβαση αυτού του συλλαλητηρίου, γιατί άπτεται της ελληνικότητος, της μοναδικότητος της Μακεδονίας μας, της ταυτότητος των αρχών και αξιών του ελληνισμού. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον λόγο που μου δίδατε, που ως υπεύθυνος και πρόεδρος του Υδρύματος Γεωστρατηγικής και Ελληνισμού, θα μεταφέρω τα καλύτερα και θετικότερα. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Αρζόγουλο. Να σας ενημερώσουμε πάντως επί των θεμάτων τα οποία δείξατε, ότι μεγάλο μέρος αυτόν ήδη έχει ρυθμιστεί. Υπάρχει συνενόηση και με την αστυνομική διεύθυνση και με την τροχέα, με το λιμμένο αρχείο και από όταν πληροφορήθηκα με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, αντιπεριφέρεια και λοιπά, προκειμένου όσοι θα έρθουν στο συλλαγητήριο να τύχουν κάθε διευκόλυνσης. Δυστυχώς ο χρόνος ο οποίος από μένει είναι μικρός και αυτά που πρέπει να γίνουν πολλά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Έχετε δίκιο στις επισημάσεις σας και θα φροντίσουμε τα περισσότερα από αυτά να τα υλοποιήσουμε μέχρι την τετάρτη το μεσημέρι. Θα πρέπει όλα αυτά να είναι αντακτοποιημένα. Ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ, θα πάμε σε πρωιμερισίας διατάξειας συζήτησης. Πρόεδρε για τη διαδικασία ήθελα. Επί της διαδικασίας ο κ. Ποτόλιας, παρακαλώ. Βάλατε και εσείς ένα ζήτημα και το προσπεράσατε σαν να μη συμβαίνει τίποτε, γιατί με το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμος συμμετέχει στο συγκεκριμένο συλλαγητήριο. Δίνετε τον λόγο στον κύριο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης. Η γεωστρατητική αναβάθμιση παίζει τελευταία πάρα πολύ στη χώρα μας. Και κατά την άποψη μέσα εδώ και με αυτό το κείμενο και θα ήθελα να ξέρω αν συμφωνείτε εσείς με το συλλαγητήριο που θα κάνετε, παίζει με τη φωτιά. Και όταν λέω φωτιά εννοώ πόλεμο. Το οποίο έχω μπροστά μου μιλάει για αμφισβήτηση συνόρων. Και τα σύνορα ξέρετε πολύ καλά αλλάζουν μόνο με πόλεμο. Όταν μιλάς για μοναδικότητα της Μακεδονίας, στη στιγμή που η Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή και είναι μοιρασμένη σε τρία-τέσσερα κράτη και όταν εσύ λοιπόν εγείρεις ζήτημα που έχει σχέση με αλλήτρωτες πατρίδες, αυτό σημαίνει αλλαγή συνόρων. Αν προσθέσουμε αυτές τις κουβέντες με τις τελευταίες κουβέντες που είπε στη χώρα μας ο Ερντογκάν ότι αμφισβητεί τη συνθήκη της Λουζάνης, τα σύνορα δηλαδή που διαμορφώθηκαν μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, άρα παίζεται με τη φωτιά και θα ήθελα να ξέρω αν στο συλλαγητήριο αυτό με το οποίο εμείς καμιά σχέση φυσικά σαν παράταξη δεν έχουμε, είστε με αυτή τη λογική, δηλαδή παίζετε με τη φωτιά στη κυριολεξία, πρέπει να το πείτε και να ανανεώσετε την βούλησή σας να κάνετε αυτό το συλλαγητήριο, γιατί όπως είπατε σε προηγούμενα συλλαγητήρια δεν αφορούσαν στην Καβάλα, ήτανε αλλού. Παρακαλώ πολύ να ανοίξετε ένα τέτοιο θέμα για να το αποθετηθούμε. Ευχαριστώ. Λοιπόν, κύριε Ποτόλια, νομίζω ότι εξ αρχής είπα ότι ο Δήμος Καβάλας δεν διοργανώνει το συλλαγητήριο, το συλλαγητήριο το διοργανώνει η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας όπως ονομάζεται, είναι αυτή η Επιτροπή η οποία διοργάνωσε τα μεγάλα συλλαγητήρια στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Ο Δήμος Καβάλας συμμετέχει στο συλλαγητήριο. Σας είπα ξεκάθαρα ότι καλούμε φορείς, συλλόγους, σωματεία και τους πολίτες της πόλης να παρευρεθούν στο συλλαγητήριο. Έχουμε πάρει ξεκάθαρη θέση ως Δημοτικό Συμβούλιο έστω και κατά πλειοψηφία πάνω στο θέμα της ονομασίας του γειτονικού κρατηδίου. Συνεπώς τι δεν καταλάβατε και θέλετε να το ξαναπούμε. Σας είπατε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο τάχτηκε υπέρ των συλλαγητήριων. Δεν τάχτηκε ομοφωνα με την ρητή κατηγορηματική αντίθεση της λαϊκής εσπίρεσης που το κομμυνιστικό κόμμα υποστηρίζει. Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, δεν χρειάζεται τώρα. Εδώ δεν είμαστε ούτε περισσότερο πατριώτες, ούτε περισσότερο προδότες, ούτε περισσότερο ανθέληνες. Εδώ πέρα είμαστε αυτοί που είμαστε. Ο καθένας ξέρει, ο καθένας μπορεί να χαρακτηρίζει ό,τι θέλει εδώ. Είπα ότι πήραμε μια απόφαση και αυτή την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συγγνώμη κ. Ποτόλια, παράληψή μου, καταπλώψη. Πρόεδρε, μίλησα εγώ για προδότες επιπροσωπικού. Όχι, όχι, παρακαλώ. Λοιπόν, τονίζω ότι δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε βήμα πίσω αν καρθεί καμιά κουφάλα να πάρει έστω και μισή σπιθαμή από το έδαφος μας. Λοιπόν, να είναι ξεκάθαρο. Άλλες δυνάμεις όταν επιτύθενται, ξένοι, ενώ φωνάζουν για πόλεμο, λουφάρουν και βάζουν την κουκούλα και καταδίδουν ή την κοπανά στο εξωτερικό. Οι κομμουνιστές δείξανε ποιοι είναι. Λοιπόν, δεν μιλήσαμε για προδότες. Καλά, καλά, όχι, δεν το λέω για σας τώρα. Αμέσως είπα προδότες και εσείς το ταυτίσατε αμέσως. Τι είναι αυτό το πράγμα, θεέ μου. Σας παρακαλώ να πω μέσα. Παρακαλώ, παρακαλώ, όχι, όχι, δεν θα το επιτρέψω. Ήταν στη φυλακή, Πρόεδρε, και θέλανε να πάνε πάνω στο μέτωπο. Σας παρακαλώ. Και τους στείλανε οι μεταξάδες στους Γερμανούς. Αυτοί ήταν οι κομμουνιστές. Καλούσαν τους Έλληνες να αντισταθούν. Εμείς εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο είμαστε οι πρώτοι που το διαλαλούμε και το διατρανώνουμε ούτε σπιθαμεί από το έδαφος. Νομίζω δεν απευθύνεται σε εμάς αυτό εδώ. Αυτή είναι η αρχή με την οποία μεγαλώσαμε όλοι όσοι είμαστε εδώ πέρα μέσα. Λοιπόν, δεν νομίζω ότι έχει κανείς κάποια αντίθετη άποψη. Δεν χρειάζεται να ακουσύνουμε τα πνεύματα. Δεν διαφωνούμε επί της διαδικασίας. Ο κ. Βέρος ζήτησε το λόγο. Δεν θα ζήτησα το λόγο κ. Πρόεδρε, αλλά και μετά την τοποθέτηση του συναδέλφου του κ. Ποτόλια, αλλά και μερικά απαντήσεις στην τοποθέτηση του συναδέλφου, ζητάμε κάποιες διευκρινήσεις. Εάν καταλάβαμε καλά, απόφαση δημοτικού συμβουλίου για να συμμετέχει είτε ως οργανωτής είτε ως συνδιοργανωτής αυτού του συλλαλυτήριου δεν υπάρχει από το δημοτικό συμβούλιο. Αν κατάλαβα καλά και αν καταλάβαμε καλά, επειδή πριν από κάποιο χρονικό διάστημα υπήρξε μια συζήτηση πάνω στην ονομασία του κράτους δοσκοπίων και υπήρξε τοποθέτηση εκ μέρους των παρατάξεων αλλά και των δημοτικών συμβούλων, μάλλον με εκείνη την καταπλειοψηφία απόφαση θεωρείται ότι μπορεί ο δήμος να δηλώνει ότι συμμετέχει στο συλλαλυτήριο. Η διοίκηση του δήμοτου μιλάει. Η διοίκηση του δήμου. Προσθέξτε όμως κύριε Πρόεδρε. Επειδή είπατε όμως προηγουμένως και... Συγγνώμη λίγο κυρία Δήμαρχη. Και ξεκινήσατε το δημοτικό συμβούλιο λέγοντας ότι οι αναφορές τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του συναδέλφου του κυρίου Μαυρίδη προσβάλλει συνολικά το δημοτικό συμβούλιο. Ειλικρινά προσβάλλει όμως και οι αναφορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης από το πρωί, ραδιόφωνα και τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίοι λένε ότι το συλλαλυτήριο γίνεται κάτω από την Αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης της Αντιπεριφέρειας του Δήμου Καβάλας και μάλιστα αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι χαιρετισμούς θα κάνουν και ο Σεβασμιώτατος, ο κύριος Αντιπεριφεριάρχης και η κυρία Δήμαρχος. Και με κεντρικό μιλητή μια κυρία, αν θυμάμαι καλά, από Θεσσαλονίκη. Άρα δεν νομίζω ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν λάθος πληροφόρηση. Όλοι τα ίδια λένε. Όλοι ακριβώς τα ίδια. Βέβαια δελτίου τύπου δεν υπάρχει από τη μεριά της διοίκησης του Δήμου. Έχει υπάρχει όμως ενημέρωση. Σας παρακαλώ πολύ να διευκρινίστε και να υπάρξει διόρθωση ότι η διοίκηση του Δήμου αποφάσισε να στηρίξει και να συμμετέχει έτσι όπως θέλει στο συλλαλυτήριο. Σας ευχαριστώ πολύ. Όχι μόνο η διοίκηση. Υπάρχουν και άλλες παρατάξεις οι οποίες θα τοποθετηθούν για να ξέρει ο κόσμος της καβάλας με ποιος έχει να κάνει να πω. Τι θέλετε κ. Τζατζάρη από τις διαδικασίες σας. Τι θέμα να τεθεί θέμα τώρα. Κύριε Τζατζάρη μου σας παρακαλώ ποιο θα διοργανωθεί τώρα. Ο κ. Μουριάδης από τις διαδικασίες ζήσε τον λόγο. Παρακαλώ κ. Μουριάδης. Κύριε Πρόεδρε θα μου επιτρέψετε για να μην αρχίσουμε και δημιουργούμε με τραξί μας προσκυρπές. Γιατί εδώ αρχίζουμε και μαλώνουμε. Όποιος δεν θα έρθει στο συλλαλυτήριο δεν θα είναι Έλληνας. Όποιος θα πάει... Όχι δε θα είναι. Όχι ακριβώς. Θέλω να τονιστεί αυτό το πράγμα. Ότι ο καθένας μας έχει ένα πιστεύω επάνω σε αυτό το θέμα. Τι θα σημαίνει ότι ο ένας ή ο άλλος έχει τη μία και μοναδική αλήθεια. Όπως επίσης δεν δέχομαι κύριε Πρόεδρε να λέτε ότι να φανεί στον καβαλιώτικο λαό ποιοι υποστηρίζουν και ποιοι όχι. Πέρι που αυτό. Αυτός θα φανεί εκ των πραγμάτων. Εντάξει θα φανεί εκ των πραγμάτων. Και σε τελική ανάλυση υπάρχει μια διαδικασία η οποία δεν έχει τελειώσει ακόμη. Δεν υπάρχει τίποτε. Είναι ότι υπάρχουν διαρροές και εμείς καθόμαστε και μαλώνουμε. Κάποια στιγμή λοιπόν ας παραδειγματιστούμε. Ας διαβάσουμε ιστορία για να δούμε όλα αυτά τα πόσες φορές ξεσηκωθήκαμε. Εκείνες τις φορές την πατήσαμε και τίποτε δεν κάναμε στο τέλος. Σας ευχαριστώ. Παρακαλώ κύριε Παπά. Εγώ κύριε Πρόεδρε αυτό το θεωρούσα ότι έχει λυθεί το θέμα. Το είπε βέβαια και ο κύριος Βέρος. Είχε ξαναμπεί αυτό το θέμα δηλαδή για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και παρατάξει είχαν πάρει θέση. Νομίζω ότι πιο ψηφούσιμη η άποψη για την συμμετοχή και για τη διευκρινήση της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Αλλά εάν θέλουμε για να τα ξεκαθαρίσουμε για άλλη μια φορά, το βάλουμε ξανά θέμα, να ψηφίσουν οι παρατάξεις. Γιατί είδα σήμερα ότι και ο δήμος Νέσου... Άρα λοιπόν να το κάνουμε και εμείς για να μην έχουμε το στρατηγό εδώ πέρα να φωνάζει. Νομίζω ότι η θέση μας λίγο ως πολύ είναι γνωστή. Κανένας δεν έχει κουφάλα στα δόντια, εντάξει. Τα ακούμε και αυτά, όπως ακούσαμε και για περιπλανόμενους και δυστυχισμένους. Τι να κάνουμε, ο καθένας έχει την άποψή του. Αλλά ούτε είναι θέμα να διαιρεθούμε, ο καθένας σας διατηρεί στην άποψή του. Όποιος θέλει θα πάει, όποιος αισθάνεται ότι δεν πρέπει να πάει, δεν θα πάει, αλλά όλοι θα είμαστε Έλληνες έτσι. Αυτό, παρακαλώ, κύριε Δημαρικομέρα. Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ δύο πράγματα να διευκρινήσω. Επειδή εγώ ήμουν αυτής με την οποία ήρθαν σε επαφή η Οργανωτική Επιτροπή των Συλλαλητηρίων, εξήγησα εξ αρχής ότι δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Καβάλας να διοργανώνει τέτοιου είδους συλλαλικύρια, όπως και όλοι οι δήμοι, γιατί αυτομάτως το θέμα κομματικοποιείται. Να σας πω τι συνέχεια, να σας πω ελάχιστες πληροφορίες θα σας πω, εγώ δεν μιλάω και πολύ εξάλλου. Λοιπόν, δυο κουβέντες. Χαιρετισμό από το Μητροπολίτη, γιατί βάζουμε την εκκλησία μπροστά η οποία είναι πάνω από κόμματα. Χαιρετισμό από τους διάφορους από την αντιπεριφέρεια και από τους διάφορους δήμους. Εγώ μάλιστα σκόπευα να διαβάσω το ψήφισμα του Δημοτικού Συγβουλίου. Δεν θα έβγαζα λόγο δεκάρικο υπέρ μιας ή άλλης πλευράς. Είναι ψήφισμα του Δημοτικού Συγβουλίου και αυτή τη στιγμή ψηφίσματα παίρνουν οι δήμοι, οι οποίοι δεν είχαν πάρει ψηφίσματα, γιατί δεν είναι όλοι οι δήμοι στην Μακεδονία, δεν ενδιαφέρονται με την ίδια ζέση που έχουμε εμείς με το θέμα το μακεδονικό στην υπόλοιπη Ελλάδα και υπάρχει οδηγία από την ΚΕΒΕ την ίδια στιγμή να γίνουν δημοτικά συμβούλια σε όλη την Ελλάδα και να ληφθούν αντίστοιχα ψηφίσματα. Θεωρώ κύριε Πρόεδρε ότι εμείς έχουμε πάρει, δεν θέλω με τίποτε να κομματικοποιηθεί αυτό το πράγμα, όπως είπε ο συνάδελφος Βαγγέλις ο Παπάς, ελεύθεροι είμαστε όποιος θέλει να πάει και όποιος θέλει να μην πάει και από εκεί και έπειτα εγώ πήρα τηλέφωνο και στους δημάρχους Παγγέου, Νέστου και Θάσου, εγώ πήρα τηλέφωνο και μέχρι και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης γιατί έμαθα ότι η Ξάνθη συμμετέχει δυναμικά. Λοιπόν, επαφείτε στο τι σκέφτετε και πώς εκφράζεται ο καθένας από εμάς και καλό είναι να μην τον μπλέκουμε με κόμματα και παρατάξεις. Λοιπόν, νομίζω έγινε κατανοητό. Η θέση του Δήμου είναι εκφρασμένη πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα όπως έχει εκφραστεί και έχει καταγραφεί. Τελεία και παύλα. Αυτό το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου θα αναγνωστεί και στη συγκέντρωση η οποία θα γίνει μεθαύριο το βράδυ. Εμείς δεν θα έβγουμε να πούμε στην πλατεία ότι υπάρχει ένα ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που ο κύριος Μουριαάδης, παράδειγμα ή ο καταψήφισε και το ψηφίσαν οι καλοί και αυτοί είναι οι κακοί, υπάρχει ένα ψήφισμα το οποίο έχει βγει και αυτό θα αναγνωστεί. Καταπλειοψηφία. Αν θέλετε να αναφερθεί η λέξη καταπλειοψηφία θα αναφερθεί καταπλειοψηφία. Και όταν αποφασίζει ο Δήμος, αποφασίζεται τι σ' έχει προβελωμένο να πει, πώς την πήρε στην τάξη. Θα έχει να κάνει με την ενημέρωση του σώματος στα ζητήματα της ΔΕΙΑΚ. Κυρία Δήμαρχη, για τη ΔΕΙΑΚ θα κάνουμε προ ημερησίας διατάξεις συζήτηση. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, πολλά τον τελευταίο καιρό ακούγονται, πολλά γράφονται σχετικά με τη ΔΕΙΑΚ. Εγώ πιστεύω ότι η ΔΕΙΑΚ είναι μια δημοτική επιχείρηση με τα δικά της προβλήματα βέβαια, η οποία προσφέρει στον καβαλιώτικο λαό, παλεύει για να σταθεί στα πόδια της σωστά και όπως πρέπει και τα καταφέρνει, με κάθε πρόεδρο ο οποίος πέρασε από εκεί όλοι τους εργαστήκανε για το καλό της ΔΕΙΑΚ και αν υπάρχουν προβλήματα, εδώ είμαστε για να βοηθήσουμε όλοι να τα αντιμετωπίσει. Εγώ ζήτησα από τον κ. Κουφαντζή, το σημερινό πρόεδρο της ΔΕΙΑΚ, όπως είχα ζητήσει και από τον κ. Ξανθόπουλο σε μια αντίστοιχη συνεδρίαση, που ζητήσανε από την αντιπολίτευση η πληροφόρηση. Ζήτησα από τον κ. Κουφαντζή να ετοιμάσει μια εισήγηση. Κάλεσα τον κ. Διευθυντή, τον κ. Τσακίρι και τον τεχνικό διευθυντή για να απαντήσει σε όλες σας τις ερωτήσεις, γιατί αντιλαμβάνομαι τις αγωνίες σας, όπως κάλεσα και τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Και ευχαριστώ πάρα πολύ τον κ. Χανδρουλίδη και τους υπόλοιπους, οι οποίοι δεχθήκαν να παρίστανται σήμερα. Και νομίζω ότι πρέπει να ακούσουμε τον κ. Κουφαντζή. Ναι, πριν δώσω τον λόγο στον κ. Κουφαντζή, εκτός από τη ΔΕΙΑΚ, υπάρχει και ένα ζήτημα, το οποίο ο κ. Ξανθόπουλος, ο Νίκος, θέλει να βάλει προημερισίας διατάξεως. Κύριε Ξανθόπουλο, μόλις κλείσουμε το θέμα, θα σας δώσω τον λόγο για να πείτε για το ζήτημα το οποίο θέλετε. Κοιτάξτε, κ. Πρόεδρε, μπορεί να υπήρχε καθυστεριμένη προσέλευση συναδέλφων. Μπορεί να είχαμε τις βραβεύσεις. Η ώρα είναι 8.15. Να κάνουμε προημερισίας, να θέσουμε όμως ένα χρονοδιάγραμμα. Δεν μπορεί να συζητάμε διαρκώς προημερισίας, όποτε αυτά γίνονται, δύο και τρεις ώρες, μαζί με όλα τα υπόλοιπα, γιατί κάποια στιγμή έχουμε και να συζητήσουμε... Αυτό έχουμε υποστηφεί, κύριε. Ναι, αλλά να βάλουμε ένα χρονοδιάγραμμα, ένα αγορέζοντα χρονικό. Μια ώρα είναι το μάξιμον το οποίο θα επιτρέψουν. Και αυτό κατά παρέκληση του κανονισμού, γιατί ήδη έχουμε φάει μία ώρα πιο πρώτα. Ο κύριος Κουφαντζής έχει το λόγο. Παρακαλώ, στα πλαίσια του δυνατού, όσο πιο σύντομα γίνεται. Θα είμαι σύντομος, κύριε Πρόεδρε. Και θα είμαι σύντομος, γιατί εγώ πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να γίνει, όταν το ζήτησαν πολλά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου καινούργια ενημέρωση, καθώς πριν από τρεις μήνες έγινε εδώ πέρα μία πάρα πολύ αναλυτική ενημέρωση, που ξεκαθάρισε την κατάσταση, η οποία επικριτήθηκε στη ΔΕΙΑΚ. Φυσικά, και πλέον αφού τρεις μήνες τώρα βρισκόμαστε στη διοίκηση, βρίσκομαι στο τιμόνι του Δικητικού Συμβουλίου, θα μπορέσω να εκθέσω και τις δικές μου απόψεις, ώστε να έχουμε μια εικόνα και από τη δική μου πλευρά του πώς ελειτουργεί αυτή η στιγμή η ΔΕΙΑΚ και ποια είναι η στόχη της και τι προβλήματα έχει. Όπως είπα και ο Δήμαρχος, προβλήματα έχει σίγουρα η ΔΕΙΑΚ, είναι υπαρκτά. Και προβλήματα στον εξοπλισμό της και προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των εργαζομένων, αλλά δεν είναι προβλήματα που δεν λύνονται. Και αυτό το κατάλαβα στη συνάντηση που είχαμε τις προηγούμενες μέρες στην Βέρεια με τις υπόλοιπες ΔΕΙΑΚ ανα την Ελλάδα, οι οποίες έχουν αντίστοιχα προβλήματα και οι περισσότερες πολύ πιο σημαντικά. Και βλέποντας λοιπόν πόσα προβλήματα έχουν οι άλλες ΔΕΙΑΚ και τη δική μας κατάσταση, κάποιος που πιστεύει ότι είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη ΔΕΙΑΚ τετελεσμένη και δεν μπορούν να έρθουν τα προβλήματα, είτε θέλει να κάνει ζημιά στην επιχείρηση, είτε δεν έχει σωστή ενημέρωση. Και πάω τώρα στις λεπτομέρειες. Τα μεγάλα ζητήματα είναι δύο, η ανανέωση του εξοπλισμού και η οικονομική της κατάσταση. Η οικονομική της κατάσταση, οι δίκτες μας δείξανε και με την καλή δουλειά που έγινε από τις προηγούμενες διοικήσεις, ότι τα οικονομικά βελτιώνονται, φαίνονται και από τους δίκτες, φαίνονται και από τα στοιχεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΔΕΙΑΚ δεν χρειάζεται περισσότερα χρήματα. Ότι βελτιώνονται τα οικονομικά, σημαίνει ότι εξοκονομούμε χρήματα για να κάνουμε μικρές παρεμβάσεις άμεσες και απαραίτητες ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση του εξοπλισμού. Αυτό το βλέπετε και από τις τελευταίες μας κινήσεις με την προμήθεια εξοπλισμού και τις αντικαταστάσεις, οι οποίες όμως γίναν πραγματικά με μεγάλη εξοκονόμηση χρημάτων. Πρέπει να χρηματοδοτηθούμε και από άλλους πόρους, να το κράτος να μας δει από κοντά, να δει τα προβλήματα της ΔΕΙΑ και να χρηματοδοτήσει είτε μέσω της περιφέρειας είτε μέσω των υπουργείων για να γίνουν πλέον ιοριστικές και σοβαρές αλλαγές στους βιολογικούς μας καθαρισμούς. Αυτές οι παρεμβάσεις φυσικά είναι κέριας που γίνονται και πραγματοποιούνται. Το βλέπετε όλοι όποιος παρακολουθεί την πορεία της ΔΕΙΑΚ και στο βιολογικό της άσπρης σάμου, όσο και στο βιολογικό του δάτου, έχουν γίνει παρεμβάσεις. Υπάρχουν μέσω του τεχνικού μας πρόγραμμα. Όποιος θέλει λεπτομέρειες είτε από τον κύριο τεχνικό διευθυντή, είτε από τον κύριο γενικό μας διευθυντή, είτε από εμένα τον ίδιο, να πω και σε λεπτομέρειες για το ποιες παρεμβάσεις γίνανε. Είναι της τάξος πάντως πάνω από περίπου 300.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή στη ΔΕΙΑΚ είπαμε οικονομική κατάσταση πρέπει να βελτιωθεί. Το μέλλον δεν δείχνει για μένα τόσο άσχημο, καθώς το μισθρονικό κόστος είναι μεγάλο και θορείται μεγάλο, αλλά από τη στιγμή που όσοι οι νέοι πάλι έρχονται, είναι πλέον με νέο καθεστώς και οι μιστοί τους είναι μικροί και πραγματικά για μένα είναι μικροί για ανθρώπους που είναι καθημερινά μέσα σε λήματα συμβουλικούς καθαρισμούς και καθημερινά βάζουν τα χέρια τους και την ψυχή τους σε αποχετεύσεις και τέτοιες άσχημες καταστάσεις που κανείς δεν θα θα ήθελε και προκαλώ όποιον θέλει να πάει να δει τι δουλειές κάνουν, αλλά επειδή ακριβώς οι μιστοί νέοι είναι μικροί, σιγά σιγά το μισθρονικό κόστος θα μειώνεται. Κάποια στιγμή θα φταίξει ο ορθολογιστή και θα φτάσει η επιχείρηση να έχει ένα πολύ καλό μισθρονικό κόστος. Αν κρατήσουμε και τις συσπράξεις από τους πολίτες σε καλά επίπεδα, δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στα οικονομικά της επιχείρησης. Φυσικά, και αυτή είναι η προσωπική μου άποψη και δεν είμαι οικονομολόγος ούτε είναι μια δική μου πρόβλεψη, έχουμε αναθέσει σε εταιρίες αντίστοιχες μελέτες και θα μας πούν ακριβώς το κατά πόσο η ιδειάκη είναι βιώσιμη ή δεν είναι. Στον τεχνικό εξοπλισμό προσπαθούμε καθημερινά, κάναμε τις απαραίτητες αλλαγές, το είδατε όλοι, αυτό που περιμένανε όλοι έγινε, δεν ξέρω τι άλλο να πω. Και θα παρακαλούσα και τους εργαζόμενους και τους διευθυντές να μας στέσουν, άμα θέλουν, αργότερα τις απόψεις τους για να έχουν μια συνολική εικόνα της επιχείρησης. Πρόεδρε, τελειώσατε. Το πρώτο σκέλος. Ευχαριστώ με πολύ, κύριε Δήμαρχε, συμπληρωματικά. Θέλω να συμπληρωματικά να πω ότι μη ξεχνούμε ότι πεδιερχόμαστε χρόνια οικονομικής κρίσης. Είναι γεγονός ότι οι συμπολίτες μας βογγούν για να ανταπεξέλφουν στους λογαριασμούς τους, είναι γεγονός ότι η ιδειάκ πολλά τα τελευταία χρόνια χρειζόταν από αυτό το θέμα οικονομικά, διότι μέχρι να βγουν οι ρυθμίσεις, οι συμπολίτες δεν μπορούσαν εύκολα να πληρώσουν τους λογαριασμούς. Από τότε που γίναν οι ρυθμίσεις, όμως, πρώτον και από τότε που μπήκε ένα θέμα προγράμματος, ούτως ώστε επί καθημερινής βάσεως, οι καταμετρητές οι οποίοι κάνουν εξαιρετικό έργο σήμερα, πάρα πολύ καλό, φέρνουν καθημερινά αποτελέσματα τα οποία τιμολογοποιούνται και βγαίνουν σαν λογαριασμοί. Γιατί ποιος θέλει κύριε Πρόεδρε από τους πολίτες να αργεί να ρθεί ο λογαριασμός του και να πληρώνει μετά περισσότερα χρήματα. Έχει μπει λοιπόν το νερό σταυλάκι, οφείλεται και στην βοήθεια εκ μέρους των εργαζομένων αυτό, οφείλεται στους καταμετρητές, οφείλεται στη δουλειά που έχει κάνει ο καινούργιος ο διευθυντής, ο οποίος έβαλε ένα πρόγραμμα σε αυτό, με αποτέλεσμα την ισροή καθημερινά των χρημάτων που απαιτούνται μέσα στην επιχείρηση. Από την άλλη θα θυμίσω ότι από πέρσι έχουν αρχίσει, μας το είχε πει ο κ. Ξανθόπουλος, να πληρώνονται το κεφάλαιο στα δάνεια της ΔΕΙΑΚ, το κεφάλαιο από το δάνειο από την εποχή του κ. Αθανασιάδη. Με αποτέλεσμα, όπως καταλαβαίνετε, όταν εμείς πηγαίνουμε και ζητούμε χρηματοδότηση που να αφορά το βιολογικό μας και το επιχείρημά μας είναι ότι ο βιολογικός μας είναι παλιός, ότι ο βιολογικός μας χρειάζεται αναβάθμιση, ότι δεν έχουμε την πρώτη φορά που κατασκευάστηκε, κατασκευάστηκε με χρήματα του ελληνικού δημοσίου και των καβαλιωτών και όχι με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως γίνανε οι βιολογικοί στην υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά όταν έγινε η πρώτη αναδόμηση τότε μεταχειριστήκαμε αυτά τα λεφτά και πάλι όμως πλησιάζει το χρονικό διάστημα, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις μελέτες μας και να καταθέσουμε τα χαρτιά μας. Πρέπει να σας πω ότι ο Φιλόδημος μέσω του Φιλόδημου θα μπορέσουμε επίσης με τις κατάλληλες μελέτες να διεκδικήσουμε χρήματα για τις αναβαθμίσεις των βιολογικών καθαρισμών. Όπως επίσης να ετοιμερώσω το σώμα, ότι τελευταία που έγινε μια δουλειά για να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε την οξυγόνωση του λίματος που είχε πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα, η εγκριτική από τον αποκεντρωμένο ήρθε την Παρασκευή το πρωί και επομένως από σήμερα η DIAC δουλεύει προς την κατεύθυνση του να καλέσει τον εργολάδο για να πάνε καλύτερα τα πράγματα με το βιολογικό, όπως επίσης το Σάββατο το πρωί ξεφορτώθηκε ήδη στο βιολογικό του δάτου ο μετασχηματιστής και ο ηλεκτρολογικός πίνακας που είχαν υποστεί τόσο άσχημοι βλάβοι από τις βλάβες της DIAN, θυμάστε καλά, και νομίζω ότι σιγά σιγά μπαίνει το νερό σταυλάκι. Από την άλλη βέβαια πρέπει να πω ότι εγώ δεν έχω ξεχάσει τις διεκδικήσεις μου προς την περιφέρεια άσχετα με το Φιλόδημο, άσχετα με τα ευρωπαϊκά προγράμματα σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τη DIAC και να μην ξεχνούμε επίσης το μεγάλο έργο της υδροδότησης της περιοχής του π.Δ. Φιλίππον. Γιατί οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται στην ίδια κατάσταση στην οποία βρισκόμασταν εμείς πριν από 50 χρόνια πριν από την εποχή του Ευαγγελίου, όπου το νερό κάθε μέρα κοβόταν. Ρωτήστε τι γίνεται στον Αμυγδαλεώνα, ρωτήστε τι γίνεται στις Κρινίδες με καθημερινές βλάβες, με μεγάλα προβλήματα. Λοιπόν, το γεγονός ότι τελείωσε η μελέτη υδροδότησης του π.Δ. Φιλίππον από τον κύριο, από τον μελετητή και ζητήσαμε χρήματα από το Υπουργείο, το οποίο σκοπεύει να συγχρήματοδοτήσει, το γνωρίζετε καλά, μαζί με τον ΤΑΠΣ τα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης, να συγχρήματοδοτήσει τα έργα αυτά, θεωρώ ότι είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο στην περιοχή, της τάξεως των 10 εκατομμυρίων και βέβαια δεν μπορώ να πω τίποτε και για τα αρδευτικά και τα κανάλια, για τα οποία μοιάζεται και ενδιαφέρεται η περιφέρεια και τα οποία όμως ενδιαφέρουν τους αγρότες της περιοχής του π.Δ. Φιλίππον. Επιπλέον θέλω να πω ότι σε λίγο θα τελειώσει η μελέτη την οποία είχαμε ζητήσει σ' ό,τι αφορά η οικονομοτεχνική, σ' ό,τι αφορά την επιβάρινση της τιμής του νερού, γιατί οι πιο σοφοί λένε ότι οι επόμενοι πόλεμοι θα γίνουν για το νερό και είναι αλήθεια αυτό. Πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τη χρήση του νερού και να το υπολογίζουμε και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξοικονομήσουμε χρήμα. Θέλω να πω ότι υπάρχει μια καλύτερη ατμόσφαιρα μεταξύ του προσωπικού και της διοίκησης και αν υπάρχουν που και πού ορισμένες παρεξηγήσεις, θεωρώ ότι υπάρχει καλή διάθεση να λυθούν με κουβέντα και με τη βοήθεια του Διοικητικού Συμβουλίου και του Γενικού Διευθυντή. Διότι ο Γενικός Διευθυντής και οι κανόνες που πρέπει να μπουν στη λειτουργία είναι φίλοι των εργαζομένων, δεν είναι εχθροί των εργαζομένων. Πάντα οι κανόνες βοηθούν για να ξέρουμε πού ξεκινάει και πού τελειώνει η αρμοδιότητα του καθενός από μας. Αυτά ήθελα να πω, κύριε Πρόεδρε. Αυχαριστούμε την κυρία Δήμαρχο. Ο Πρόεδρος του Σωματίου των Εργαζομένων, αν έχει κάτι να μιλήσει. Παρακαλώ. Ναι, κύριε Κουφάτσι. Δεν μπήκα, κύριε Πρόεδρε, στη διαδικασία να αναλύσω τους στόχους και τα τεχνικά προγράμματα της επιχείρησης, καθώς βρίσκονται εδώ πέρα οι διευθυντές και είναι καθήνα αρμόδιο, αν υπάρχει κάποια ερώτηση να απαντήσουν, να κάνουν μια μικρή εισήγηση πάνω στο θέμα. Γι' αυτό και ακριβώς δεν μπήκα στη διαδικασία. Δεν ξέρω αν θέλουν κάτι και αν υπάρχουν ερωτήσεις ή αν ζητάμε τους διευθυντές να μας αναλύσουν κάτι για να το κάνουν. Κύριε Πρόεδρε, ακούστε. Εδώ θα μιλήσει το Σωματίο, θα πήγε η κουβέντα του Σωματίου και στη συνέχεια παρόν των διευθυντών, όπως λέτε, εάν οι σύμβουλοι θέλουν να ρωτήσουν κάποια διευκρινιστικά πράγματα, θα είμαι χαρίστως να απαντήσουν. Δεν θα κάνουμε τώρα πρόγραμμα... προγραμματική αυτή για τα επόμενα... Θα στελέχει, θα απαντήσουν σε ερωτήσεις, κύριε Κατζουλίδη. Εντάξει, επιφυλάσσετε στην πορεία και ανάλογα θα δούμε. Λοιπόν, παρακαλώ από τις παρατάξεις επομένως, όποια θέματα νομίζουν ότι πρέπει να μπουν στο τραπέζι και να απαντηθούν, είτε από τον πρόεδρο, είτε από τα τεχνικά στελέχη της επιχείρησης, τα διοικητικά στελέχη, να ξεκινήσουμε, ο κύριος Μουριάδης. Λοιπόν, επί της διαδικασίας, αγαπητοί κύριοι πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελοι. Και θα αναφερθώ μόνο για τη δημοτική μας παράταξη, δεν έχω δικαίωμα να αναφερθώ για καμιά άλλη δημοτική παράταξη. Εμείς εδώ και αρκετό καιρό, πάνω απ' ένα μισό χρόνο, λέμε ότι θα πρέπει και επιβάλλεται κοινική υποχρέωση της κάθε διοίκησης, τουλάχιστον για τις δυο μεγάλες επιχειρήσεις, δηλαδή η ίδρυυσης αλλά και την δημοφαίλεια, θα πρέπει σε τακτικά χρονικά διαστήματα, όχι κάθε μήνα, όχι κάθε έξι μήνες, αλλά τουλάχιστον τρεις φορές στη θητεία, να υπάρχει μια ενημέρωση συζήτηση, αλλά να θυμίσω όμως ότι είπαμε το εξής, ότι θα πρέπει να υπάρχει μοναδική συνεδρίαση, ως τακτικό θέμα ενημέρωση και συζήτηση πάνω σε θέματα που απασχολούν τις δυο δημοτικές επιχειρήσεις και γιατί το λέμε αυτό. Σήμερα εμείς ακούσαμε και είχαμε μια ενημέρωση, όπως τακτικά έχουμε τέτοιου είδους ενημερώσεις και από προηγούμενος Προέδρος της σημερινής Διοίκησης του Δήμου, αλλά από εκεί και πέρα λέμε ότι πρέπει να είναι τακτικό το θέμα γιατί. Πρώτον, ενημερωνόμαστε έγκαιρα για το θέμα της συζήτησης. Παραδείγματος, θα ήταν άδικο σήμερα που δεν είναι ο πρώην Δήμαρχος ο κ. Σιμητζής, αλλά και ο Πρόεδρος για αρκετά χρόνια επί εποχής Σιμητζή, ο κ. Τσοχανταρίδης, να μην είναι στην κουβέντα αυτή. Όπως είναι άδικο για όλους τους δημοτικούς συμβούλους, να μην έχουμε μια έγγραφη εισήγηση από τη μεριά της Διοίκησης, μιλάω από τη μεριά της Διοίκησης της ΔΙΑΚ, όπου θα μας παρουσιάζονται κάποια στοιχεία, είτε οικονομικά είτε τεχνικά, πάνω στα οποία βεβαίως να κάνουμε και να θέσουμε τα ερωτήματά μας, να κάνουμε τις τοποθετήσεις μας, αλλά και κυρίως δεν είναι μόνο η οικονομική κατάσταση βεβαίως, είναι πρωτίστως και τα όποια τεχνικά προβλήματα, αλλά είναι και τι στόχο έχει βάλει αυτή η Διοίκηση από την αρχή της θητείας και πώς πιστεύει ότι με αυτόν τον στόχο θα τον πετύχει και αν αυτόν τον στόχο σταδιακά μέρος αυτού του στόχου τον πετυχένει και αυτό θα είναι το αποτέλεσμα στο τέλος της θητείας. Σήμερα, σήμερα, κλείνω, κλείνω, σήμερα, εμείς ως Δημοτική Παράταξη, ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση, θα ευχαριστούμε πολύ και τους εκπροσώπους των εργαζομένων, το Διοικητικό Συμβούλιο των Εργαζομένων της ΔΕΓΑ και την παρουσία τους και για την ενημέρωση, αλλά δεν πρόκειται ούτε ερώτημα να βάλουμε ούτε να κάνουμε καμιά τοποθέτηση. Εμείς επιμένουμε ότι τέτοιου είδους σοβαρά θέματα έρχονται ως τακτικά και μοναδικά σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου έγκαιρα όλοι ενημερωνόμαστε και εγγράφω. Κύριε Βέρο, λέτε τακτικό θέμα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με εισήγηση, δεν κατάλαβα. Θα αποφασίσει κάτι το Δημοτικό Συμβουλίο για να το φέρω θέμα με εισήγηση και μάλιστα τακτικό θέμα. Είτε τακτικό, είτε έκτακτο, είτε πρω- ή μετά ημερισίας διατάξεως, είναι ανακοινώσεις, ενημέρωση, συζήτηση επί της ΔΕΙΑΚ για τα προβλήματα της ΔΕΙΑΚ. Τα τεχνικά θέματα, προϋπολογισμοί-απολογισμοί, τεχνικά προγράμματα έρχονται στο Δημοτικό Συμβουλίο και τα συζητάμε έτσι είναι πρόεδρε. Ό,τι έχει να κάνει με απολογισμού, ισολογισμούς, προϋπολογισμούς κλπ. Ε πώς κάνω λάθος, σε τι κάνω λάθος, γιατί κάνω λάθος. Επιτρέψτε μου τώρα όμως, επιτρέψτε μου, αλλά εγώ νομίζω ότι ήμουν πολύ αναλυτικός και κάποια στιγμή και κουραστικός να σας εξηγήσω γιατί θα πρέπει να έρχεται ως τακτικό θέμα για πάρα πολλούς και διάφορους λόγους διότι θεωρώ ότι ουσιαστικά δίνεται την εντύπωση ότι θέλετε να κάνετε μια ενημέρωση, να πείτε κάποια στιγμή στον Α στο Β δημοτικό σύμβουλο εμείς δεν κάναμε την ενημέρωση να ήσουνα, γιατί δεν ήσουνα, γιατί δεν ερώτησες, γιατί δεν άκουσες, λοιπόν, και τελειώσατε και φύγατε από την υποχρεώση. Δεν είναι έτσι όμως. Ηλικρινά υποβαθμίζεται και την λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου έτσι, αλλά υποβαθμίζεται όμως και την όποια ευκαιρία έχετε εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου. Είστε εμείς ως δημοτικό συμβούλιο και το έχουμε αποδείξει τουλάχιστον η δημοτική μας παράταξη, δεν ξέρω τώρα, ή σας είπα δεν θα μιλήσω για τις υπόλοιπες δημοτικές παράταξη. Εμείς δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και αν ποτέ βάζουμε θέματα και καταθέτουμε προβληματισμό, ερωτήματα ή καταγγέλουμε κάποια πράγματα, θα το κάνουμε για να βοηθήσουμε, όχι τη διοίκηση, να βοηθήσουμε τη λειτουργία του δήμου και να αναβαθμιστεί και το δημοτικό συμβούλιο αλλά και ο δήμος. Εάν δεν το έχετε καταλάβει, τότε συνεχίστε έτσι, εγώ δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Θα σας δώσω το ελέγχο κύριε Παπά. Και πάλι δεν αντιλαμβάνεστε αυτό το οποίο λέω. Θα βάλω τακτικό θέμα σε συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να πάρθει απόβαση, πρέπει να έχω θέμα εισήγηση για να πάρουμε απόβαση για κάποιο πράγμα. Τι εισήγηση θα φέρουμε εδώ να κάνουμε, τι? Υπάρχει διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΙΑΚ, οι παρατάξεις εκπροσωπούνται, εκεί πέρα ενημερώνονται. Τι να κάνουμε τώρα όποια εκπροσωπούνται. Ψηφίσατε, ψηφίσατε. Ναι κύριε Παπά, παρακαλώ. Δεν είναι αυτό που λέει ο κύριος Βέρος, είναι υπάγεια θέση του που θέλει αυτό έτσι ακριβώς το θέμα να έρθει. Θυμίζω όμως γιατί είμαι πολύ προβληματισμένος πως θα συνονοηθούμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο όταν θα μας στείλουν οι καβαλιότητες εδώ πέρα με την απλή αναλογική. Δεν μπορώ να τρελαθώ δηλαδή. Να θυμίσω, να θυμίσω. Όταν συζητάγαμε το θέμα το προηγούμενο, το έκτακτο που κάναμε την έκτακτη συνενδρία, πετάχτηκε ο κύριος Παπαδόπουλος και έβαλε θέμα ΔΕΙΑΚ. Έβαλε θέμα ΔΕΙΑΚ, του είπαμε όχι τώρα, θα πάμε τη Δευτέρα. Ήταν παρόντες και ο κύριος Σιμιτσής και ο κύριος Παπαδόπουλος και εγώ και εσείς κύριε Βέρο και ο κύριος Ποτόλιας. Άρα λοιπόν ξέραμε ότι τώρα θα έπαινε προημερησίας, έτσι ακριβώς το είπαμε, ότι υπογραμμένοι θα βάλουν προημερησία. Και θα βάλουν τα πράγματα με τη λογική. Αν θέλουμε να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση που λέτε που δεν κάνετε, ακούστε το. Αυτό έγινε. Μπορούμε να φέρουμε τον Νεαρό από μέσα, να μας φέρει το βίντεο και να σας επαναλάβω τα λόγια του κυρίου γραμμένου. Δεν συζητάμε σήμερα. Ένα λεπτό, να τελειώσω, να σας πω, να τελειώσω, να τελειώσω, να τελειώσω. Μη ζωρίζεσαι τώρα, μη ζωρίζεσαι. Λοιπόν, να τελειώσω, να τελειώσω, να τελειώσω. Εκεί ακριβώς δεν πετάχτηκε κάποιος, ούτε εγώ, ούτε ο κύριος Παπαδόπουλος, ούτε εσείς, να πείτε, όπ, τι προημερησίας. Κανονικό θέμα θα το φέρεις. Για να πάρουμε μια άλλη απάντηση. Το ότι το λες αυτό χρονιά, λέω, τι είναι ένα θέμα. Και να έρθει και τακτικό, και να έρθει και τακτικό, αλλά τώρα, το να λέμε ότι θέλουμε να συζητήσουμε σε ένα άλλο θέμα, την προηγούμενη εβδομάδα, την προηγούμενη πέμπτη, να λέμε ότι θα μπει και να μη γίνει εδώ ούτε ο κύριος Ιμιτσισιν, ούτε ο κύριος Παπαδόπουλος, δεν μπορούμε να πούμε ότι αδικούμε. Κάποιος από μόνος θα αδικείται. Δεν τον αδικεί κανένας. Κάποιος ήθελε να έρθει, ή εφόσον το έγινε κάτι το οποίο είναι ξαφνικό και δεν μπορεί να το αλλάξει, να στείλει ένα γράμμα στη διοίκηση και να πει, ξέρετε επειδή τότε μου είπατε αυτό και θέλω να είμαι οπωσδήποτε, άσ' το να πάει πρωιμήρια εσείς, άσ' αλλού. Εγώ λέω, ανέβαλε το πρωιμήρια, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις εδώ πέρα, και φέρε μια εισήγηση και για την κατάσταση και για όλα, δήμαρχε να τελειώνουμε με τη δημόσια, γιατί υπάρχουν σοβαρά θέματα, υπάρχουν πάρα πολλά σοβαρά θέματα, που πολλά από αυτά πιστεύω ότι δεν μπορούμε να τα πούμε και δημόσια, έτσι. Δημόσια με την έννοια ότι αν ο καθένας λέει τη δικιά του πτυχή, μπορούμε να φέρουμε την επιχείρηση σε ακόμη πιο δυσκολότερη θέση, που πράγματι είναι σε δύσκολη θέση. Άρα λοιπόν και εγώ λέω όπως λέει ο κύριος Βέρος, αναβάλτε το, βάλτε το ταχτικό με εισήγηση, γιατί έτσι θα έχουμε αποχωρήσεις, δηλαδή δεν θα συζητήσουμε μόνοι μας, μόνοι μας θα συζητήσουμε. Όταν λέτε εισήγηση, ενημέρωση... Ενημέρωση, βάλε ενημέρωση, βάλε το Διαφυρτητή να κάνει ενημέρωση για αντικατάσεις, το Γεγικό Διαφυρτητή να κάνει ενημέρωση για αντικατάσεις και επί αυτού να τοποθετηθούμε σαν παρατάξεις και να κάνουμε τους προτάσεις μας και να τελειώνει το θέμα. Εγώ επιδιώκω συνθετική εικόνα και δεν επιδιώκω διαλυπτική. Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Ποτώλη, αν θέλετε κάτι. Να πω κι εγώ, πρόεδρε, η IDIAC τα τελευταία χρόνια, τα προβλήματα της, τα υπαρκτά ή όχι, ξεκινάνε από τις συζητήσεις που κάνετε στα κανάλια, έρχεται εδώ πέρα, γίνεται μια επιφανειακή συζήτηση, αλλά εμείς, αγαπητοί συνάδελφοι, ακόμα και από αυτή την επιφανειακή συζήτηση, καταλαβαίνουμε τι τρέχει και πού πάει και όποιος θέλει να καταλάβει μπορεί να καταλάβει είτε είναι οι εισηγήσεις γραπτές και σε τακτικά θέματα είτε είναι με τον τρόπο που γίνονται. Τι βγήκε λοιπόν από τη σημερινή ενημέρωση, πού είναι το ζουμί και πρέπει να το δουν φυσικά οι καβαλιότες και οι εργαζόμενοι. Δύο είναι τα ζητήματα που προέκυψαν. Το πρώτο είναι ότι οι ρυθμίσεις που κάναμε για την πληρωμή των κρεών... Δεν συζητάμε το θέμα κύριε Ποτόλια, σας παρακαλώ, αν έχετε κάτι επί της διαδικασίας στην πρόταση που έκανε... Μια ώρα μίλησαν όλοι να πούμε... Ο κ. Παπάς, μιλάμε απ' έξω, δεν μιλάμε για το πρόβλημα τώρα... Για την ουσία μίλησαν όλοι. Καταρχήν, επιτρέψτε μου συγγνώμη με όλο το σεβασμό, τί θέτετε ένα θέμα αν θα προχωρήσουμε στο ζήτημα ή αν να το φέρουμε θέμα τακτικώς επόμενη συνενδρίαση. Ναι, θα σας απαντήσω, δεν υπάρχει λόγος. Δημοτικής μας παράταξης ότι εμείς δεν πρόκειται ούτε ερωτήματα να βάλουμε ούτε διευκρινής να ζητήσουμε... Διότι θεωρούμε ότι γίνεται μια απλή ενημέρωση, ακούσαμε με ευλάβεια και τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, θα ακούσουμε και τους εργαζόμενους, αλλά μέχρι εκεί. Θεωρούμε ότι για να μπορέσουμε να βάλουμε προβληματισμό ερωτήματα, να καταθέσουμε και προτάσεις, πρέπει να έχουμε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία από τη μεριά της διοίκησης. Πολύ απλά τα πράγματα. Έγινε κατανοητό κύριε Βέρο. Και εμένα, πρόεδρε, γιατί δεν με αφήνετε να ολοκληρώσω σε ένα λεπτό. Εντάξει κύριε Ποτόγραφη. Γιατί όλοι τοποθήθηκαν επί της ουσίας για το συγκεκριμένο θέμα. Και η ουσία ποια είναι η καρδιά την άποψή μας. Αυτό που υπόθηκε. Ότι οι εισπράξεις για τη λειτουργία της ΔΕΙΑΚ θα προέρχονται από τους καβαλιώτες με τις εθμίσεις και λοιπά που κάναμε. Και η επιβίωση οικονομική θα βαζίζεται στις μειωμένες αμβιβές των νέων εργαζομένων. Εδώ είναι όλη η φιλοσοφία της λειτουργίας της ΔΕΙΑΚ. Και εδώ πάνω πρέπει να τοποθετηθείτε όλοι σας και να απαντήσετε. Θα είναι το νερό αγαθό ή θα είναι εμπόρευμα. Όταν το θεωρείτε αγαθό θα έχεις τους καβαλιώτες να πληρώνουν συνεχώς και περισσότερα. Και η μελέτη που περιμένετε σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι. Και οι εργαζόμενοι να πληρώνονται βουτώντας στα χέρια τους, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Πρόεδρος, και όντως έτσι είναι μέσα στις εγκαταρρυσίες, θα πληρώνονται όλο και λιγότερα. Αυτή είναι η φιλοσοφία με την οποία κανείς σας δεν διαφωνεί. Και είτε είναι έκτακτο είτε είναι τακτικό, εκεί θα καταλήξετε πάλι. Ναι, κύριε Ποτόλια, εντάξει, ευχαριστώ πολύ. Ναι, κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρο, θα σας παρακαλέσω, επειδή αυτοί που ζητήσανε την ενημέρωση στην πρωιμηρυσίας διατάξεως την προηγούμενη φορά απουσιάζουν, υποθέτω, για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής τους, δεν μπορώ να φανταστώ ότι το έκανε επίτηδες, το χαταρίδισαν στη Γερμανία. Και δεν ξέρω αν ο κ. Σιμιτσής το έκανε επίτηδες, δεν την αποφεύγει της συζητής ο κ. Σιμιτσής. Ο κ. Παπαδόπουλος που ζήτησε την πρωιμηρυσία που την υποσχεθήκαμε σήμερα και είμαι σίγουρη ότι αν δεν την φέρναμε, δεν την προετοιμάζαμε σήμερα, θα έβγαινε και θα έκανε πολλά παράπονα μετά ότι ενώ μας το υποσχεθήκαν, δεν το κάνανε, να ζητήσουμε συγνώμη από τα στελέχη και τους εργαζόμενους της ΔΕΙΑΚ από ότι φαίνεται άδικα σας κουβαλήσαμε, αγαπητοί κύριοι, κανένας δεν θέλει να σας ακούσει σήμερα, μόνο εμείς σας ακούμε. Όχι, όχι, εντάξει, εντάξει. Αχ, δεν μπορώ ούτε χιούμορ να κάνω εδώ μέσα. Δεν μπορώ ούτε χιούμορ να κάνω. Λοιπόν, ναι, ναι, μπλάκα αλλά χιούμορ. Λοιπόν, να ζητήσω συγνώμη, να ζητήσω συγνώμη από τα στελέχη και τους εργαζομένους, διότι... Στο συλλαλυτήριο συμμετέχουμε, είπαμε, μην το ξανατήσω. Διότι οι παρατάξεις θέλουν να το φέρουμε κύριο θέμα, την προηγούμενη φορά ή τα πρωί ημερισίες τώρα θέλουν κύριο, κύριο, κύριο. Θα έρθείτε κι εσείς καλύτερα προετοιμασμένοι, αν και δεν πιστεύω ότι ποτέ είχατε πρόβλημα και θα το βάλουμε στην επόμενη συναιδρία, σας το υποσχόμαστε. Ή, τέλος πάντως, σε μια από τις επόμενες. Ναι, κύριε Πρόεδρε, με αυτό το σκεπτικό θα μπορούσατε να κάνετε μία σύντομη περιεκτική εισήγηση και παρόν των πάλι των στελεχών της ΔΕΙΑΚ και του Σωματίου, ίσως θα μπορέσουμε να έχουμε μία πιο παραγωγική συζήτηση, κύριε Φιλόσοβουλο, παρακαλώ. Θα σας δώσω τον λόγο να κλείσετε, κύριε Πρόεδρε. Και ο κύριος Πετρόπουλος μετά, ο κύριος Τσαναξής και ο κύριος Ξανδόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα ήθελα να προτείνω το εξής. Για να μην αυτό το θέμα, ας το πούμε, έτσι σέρνεται πρώτον, αλλά για την επόμενη φορά θέλω να πω. Και για να μπορέσουν όλοι οι συναδελφοί, οι οποίοι έχουν απορίες εύλογες, δικαιολογημένες, υπερβολικές ενδεχομένως, κτλ. Καλό θα ήταν, για να μην γίνει εδώ πέρα πάλι, γιατί και την προηγούμενη φορά μία που το κάναμε, εξέφρασαν συνάδελφοι από τις πλευρές της μοιοψηφίας ότι δεν καλύφθηκαν, δεν τους άρεσαν οι απαντήσεις και όλα τα σχετικά. Θα μπορούσαν λοιπόν να κάνουν ένα κατάλογο ερωτήσεων, έτσι ώστε να τα έχει εγκέρωση δαιειάκ στα χέρια της και να αρθεί εδώ να απαντήσει τεκμηριωμένα και επί των απαντήσεων να δοθούν διευκρινήσεις. Διότι αν θυμάστε την προηγούμενη φορά, ρωτούσαν τον τότε Πρόεδρο τον κ. Ξανθόπουλο πόσα είναι το ποσοστό του μυστολογικού κόστους επί του τζύρου ή επί των γερδών, πράγματα που είναι αδύνατον να τα γνωρίζει κάποιος. Νομίζαν ότι δεν τα ήξερα όμως. Ναι τα ήξεραν, αλλά υπάρχουν όμως και πράγματα τα οποία μπορεί να μην είναι σε θέση οι άνθρωποι να τα θυμούνται από στήθους, έτσι να τα γνωρίζουν. Θα ήταν πιο γόνιμο η κάθε παράταξη όσες απορίες έχει και όσες διευκρινήσεις έχει, θέλει, εγγράφως να τα αποστήλει εγκέρω στη δαιειάκ έτσι ώστε να έρθει ένα ενημερωτικό σημείωμα πριν τη διεξαγωγή της συζήτησης. Απλά πράγματα. Μην χάνουμε πάλι το χρόνο εδώ με άσκοπα δηλαδή και προσπαθούν όλοι να δουν τι γίνεται. Για να τελειώνει κύριε Πρόεδρε, αυτό το λέω. Λοιπόν είναι και αυτό μια άποψη, εντάξει αυτό δεν μπορώ να το επιβάλλω βεβαίωση, ως πρόταση είναι ο κύριος Πετρόπουλος ζήτησε. Θα συμφωνήσω απόλυτα με όσα διατυπώθηκαν για στόματος του κυρίου Φιλασσούλου και του κυρίου Αντιδημαρκού και εκείνο, το οποίο θέλω να πω είναι ότι οι αρχικοί προβληματισμοί του κυρίου Φιλασσούλου επιβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της ολιγόρης συνεδρίας για το θέμα της ΔΕΙΑΚ. Άποψη και εκτίμησή μου είναι ότι το θέμα έχει εξαντληθεί, κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχη, κύριοι συνάδελοι σε μεγάλο βαθμό, κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνεδριάσεων, οι οποίες για μένα είχαν τον χαρακτήρα της εσταύρωσης Ξανθόπουλου. Η ελπίδα και η ευχή την οποίαν καταθέτω είναι οι επόμενες συνεδριάσεις, όσες και αν γίνουν, συμφωνώντας με την πρόταση την οποίαν κατέθεσε ο κύριος Φιλασσούλου να υποβληθούν, δηλαδή εν γράφος, οι ερωτήσεις και οι παρατηρήσεις του κύριου Πρόεδρε, να μην έχει τον ίδιο χαρακτήρα περί εσταύρωσης Κουφαντζή. Ευχαριστώ πολύ. Ναι, κατά σειρά, ποιο ζήτησα να το λάβω, κύριε Ψαναξίζη, θα το λάβω, παρακαλώ. Εγώ, κύριε Πρόεδρε, ήθελα μια διευκρίνηση από τον διευθυντή της ΔΕΙΑΚ. Προσωπικά, προχθές Τετάρτη, την προηγούμενη Τετάρτη, πήγα στη ΔΕΙΑΚ να πληρώσω κάποιο λογαριασμό του γιου μου, ίσως τα 25 ευρώ, και μου είπε ο υπάλληλος εκεί ότι πρέπει να φέρεις μια αξιοδότηση για να πληρώσεις τα λεφτά του γιου σου, ο οποίος με γνώριζε ότι είμαι και δημοτικός σύμβουλος. Μάλιστα είχα και 200 ευρώ από μια ρύθμιση ένα γέρο, ο οποίος είναι 80 χρονών και τα λεφτά είναι εδώ μέσα, με το χαρτί, μου τα έδωσε από το χωριό γιατί είναι άρρωστος και δεν πήρανε τα λεφτά. Και μιλάμε ότι την Τετάρτη, μέσα στη δημοτική αγορά επάνω, μέσα στη δημοτική αγορά γινόταν ένα μπάχαλο, ερχότανε κόσμος να πληρώσει και δεν πέρνανε τα λεφτά. Και μάλιστα το λέω, εάν εγώ σε έλεγα ότι είμαι ο Τσανακτζής Μιχάλης, θα τα έπαιρνες? Λέει, σε γνωρίζω, λέει, δεν θα τα έπαιρνα. Αν δεν με γνώριζες, θα ζητούσα, λέει, ταυτότητα. Και ρωτάω εγώ, είναι δυνατόν, από τη στιγμή που θέλουμε να μαζέψουμε χρήματα στη ΔΕΙΑΚ, να βγαίνουν τέτοιες αποφάσεις, ο διευθυντής της έχει βγάλει αυτές τις αποφάσεις. Μέχρι εκθες πληρώναμε κανονικά. Εδώ κοιτάμε να μαζέψουμε χρήματα. Κι αυτοί διώχνουν τον κόσμο από τη ΔΕΙΑΚ επάνω. Αυτά. Ευχαριστώ τον κύριο Τσανναξί. Ο κύριος... Κουφαντζής να απαντήσει. Θα απαντήσει στο τέλος ο κύριος Κουφαντζής. Ζήτησε και ο κύριος Ξανθόπουλος το λόγο. Θα κλείσετε κύριε Κουφαντζή. Κύριε Πρόεδρε, εγώ αυτό το οποίο θέλω να καταθέσω, έχει να κάνει ενωξής προβληματισμό. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας έχει ορίσει Διοικητικό Συμβούλιο στη ΔΕΙΑΚ. Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΙΑΚ είναι αυτό το οποίο είναι καθήλυνο αρμόδιο για θέματα αποφάρου τη διοίκηση. Εκπρόσωπος αντιπολίτευσης σε αυτό, ψηφίστηκε ο κύριος Ω Χαταρίδης. Από στιγμή ο κύριος Ω Χαταρίδης συμμετέχει. Και ο κύριος Αλμυρός. Ο κύριος Αλμυρός εκπροσωποίησε συγκεκριμένη παράταξη. Ο κύριος Ω Χαταρίδης εκπροσωποιεί όλη την αντιπολίτευση. Αυτό λόγω 1069. Ο κύριος Ω Χαταρίδης έχει και εμπειρία, αλλά είναι και ο πλέον τακτικός. Εάν αντιπολίτευση θέλει οτιδήποτε, άραγε δεν μπορεί να το έχει από τον Σύμβουλο Δημοτικό και στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΙΑΚ, ο οποίος την εκπροσωποιεί. Ένα αυτό. Και δεύτερο. Παρακολουθώ όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ότι κάποιοι προσπαθούν να βάλουν στο κάδρο τη ΔΕΙΑΚ και το υπηρετούν. Και κάποιοι άλλοι συνεπικουρούν σε αυτό. Αναρωτιέμαι. Δεν υπάρχει άλλο νομικό πρόσωπο, άλλο αδελφά του του Δήμου, αυτοί εκεί επιμένουν, ΔΕΙΑΚ στο κάδρο. Ποιο σκόπο υπηρετούν. Προβληματισμό καταθέτω, διότι πλέον, θέλετε, έχω και την ηρεμία των τριών μηνών που φεύγω από εκεί και των 28 μηνών που βρέθηκα στη ΔΕΙΑΚ. Ο κ. Χαδουλίδης κραυγάζει από εκεί. Εσείς, ως Πρόεδρος, παρακαλώ, εγκαλέστε τον στην τάξη για να μάθει τι συμβαίνει. Παρακαλώ πάρα πολύ, τι συμβαίνει. Το Δημοτικό Συμβούλιο. Σας παρακαλώ. Να ερεμήσει και να σέβεται ο Δημοτικός Συμβούλιος. Κύριε Πρόεδρος, κύριε Χαδουλίδη, σας παρακαλώ θερμά, σας παρακαλώ πολύ. Το λοιπόν που θέλω να καταθέσω είναι ότι υπάρχει εκπροσώπιση. Πού είναι το πρόβλημα, πρώτον και δεύτερον, γιατί αυτή η εμμονή. Δεν μπορώ να την καταλάβω αυτό. Λοιπόν, όσον αφορά το πρώτο ζήτημα που σωστά θέτεται, νομίζω ήταν αυτό το οποίο είπα ότι υπάρχει ΔΕΙΑΚ, αλλά σε κάθε περίπτωση, εφόσον η Κυρία Δήμαρχος επιθυμεί να ενημερώσει το σώμα, γι' αυτό είπα ότι δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση, γι' αυτό είπα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε εισήγηση, γι' αυτό, γι' αυτό, γι' αυτό. Λοιπόν, αλλά σε κάθε περίπτωση, αφού θέλουμε να ενημερώσουμε το σώμα, θα κάνουμε μια ενημέρωση του σώματος με τακτικό θέμα. Αν δεν την κάνουμε, κύριε Πρόεδρο, θα λέγανε ότι δεν θα... Δεν έχουμε πρόβλημα, το βάζουμε τακτικό θέμα, ενημέρωση, αυτός θα είναι ο τίτλος και από εγώ θα κάνει μια εισήγηση ο κύριος Πρόεδρος Σιδιάκη. Όχι, όχι, όχι, όχι για να ξεκαθαρίσουμε για το τι πράγμα θα μιλήσουμε, έτσι είναι. Λοιπόν, κύριε Κουφαντζή, κλείστε... Ναι, κύριε Μαυρίδε, θα σας δέσω το λόγο μετά. Λοιπόν, κοιτάξτε, είναι τιμή φυσικά για το Προεδρίο και τα στελέχη του Σιδιάκη να ενημερώνουν το Δημοτικό Συμβούλιο για ό,τι ζητά. Είναι τιμή είναι το κορυφαίο όργανο. Αλλά πριν από τρεις μήνες έγινε μια ενημέρωση αναλυτικότατη. Εγώ δεν ήμουν Πρόεδρος και πραγματικά έγινε μια αναλυτικότατη ενημέρωση για όλα τα ζητήματα. Δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα μέσα σε τρεις μήνες. Η κατάσταση βελτιώθηκε μέσα σε κάποια πράγματα. Υπάρχουν κάποια προβληματάκια. Γιατί σε τρεις μήνες τόσο έντονα ζητάτε όσο και ξανά ενημέρωση. Αυτός είναι ο προβληματισμός μου. Ενώ έγινε μια τόσο αναλυτική ενημέρωση πριν τρεις μήνες μλήσαμε ώρες. Λύσανε τα θέματα, ερωτήσεις πιστεύω απαντήθηκαν και προβληματισμοί μας λύθηκαν. Φυσικά και αν κρίνει το Δημοτικό Συμβούλιο, τιμή μας υπαλληλέω να ενημερώσουμε για ό,τι ζητήσει. Και ούτε υπάρχουν μυστικά, ότι υπάρχουν κρυφά. Εδώ πέρα, πρέπει να το δώσουμε. Πάμε στο θέμα των λογαριασμών. Αυτή η στιγμή η διάκη είναι από τα πρώτα νομικά πρόσωπα του Δήμου και μπροστά και από τον Δήμο στο θέμα της αναρμόνισης με τον καινούργιο νόμο για τα προσωπικά δεδομένα. Στα πλαίσια αυτής της αναρμόνισης κάνουμε μια συνάντηση με τα ταμεία μας, που τους αναλύσαμε κάποια πράγματα που πρέπει να προσέχουν, ώστε να είμαστε εναρμονισμένοι και στοί με τον νόμο. Στα πλαίσια αυτής της ενημέρωσης έγινε και αυτή η ενημέρωση και ήτανε λάθος τελικά. Αποδείχτηκε στην πράξη ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει να μην μπορεί να πληρώνει κάποιος για κάποιον άλλον. Και ψάχνουμε τρόπους σύνομα να λυθεί το βρόντιμα και να μπορούν να πληρώνουν ο καθένας λογαριασμός. Επειδή φυσικά και πρέπει να εισπράττουμε λεφτά. Είναι κατανοητό. Όταν εγώ εμπιστεύομαι το λογαριασμό μου στο γραμμένο, εσένα τι σε κόψει ας πούμε. Αυτό πρέπει να το ρωτήσουμε το νόμο που προστατεύεται προσωπικά δεδομένα. Γιατί θα τα βρούμε μπροστά μας φυσικά και θα προσπαθήσουμε να τα διορθώσουμε κάποια τέτοια τροτά του καινούργιου συστήματος. Δηλαδή τις επόμενες μέρες θα γίνεται δεκτό να πληρώνουμε τους λογαριασμούς. Λοιπόν εντάξει επί του συγκεκριμένου μόνο θέματος ο κ. Τσακίρις μια απάντηση να δώσει αν είναι τεχνικά εφικτή. Μετά ζήστε τον λόγο ο κ. Μουριάτης και ο κ. Μαυρίδης. Για να μην δημιουργούνται παρανοήσεις. Όποιος έρθει με λογαριασμό στα χέρια μπορεί να τον πληρώσει. Αν κάποιος ήρθε με λογαριασμό και τον έδιωξαν κακώς το έκαναν διότι δεν έχουν καταλάβει σωστά τις οδηγίες. Εκείνο που απαγορεύεται είναι να έρθει κάποιος και να πει θέλω να πληρώσω του τάδι το λογαριασμό αλλά δεν τον έχω. Τι πόσο τι μου σας παρακαλώ τι χρωστάει. Αυτό απαγορεύεται ρητά και διαροπάλλου. Αυτό ναι. Αλλά το καταλάβαν όμως. Αυτή την οδηγία έχουνε στα ταμεία. Εάν έγινε κάτι άλλο αύριο το πρωί θα τους ενημερώσω να είναι πιο προσεκτικοί. Διότι επίσης όποιος έχει ρύθμιση του ζητάνε να έρθει αυτό το προσώπος. Εργάζεται ο άλλος. Και αυτό θα διορθωθεί. Και αυτό. Λοιπόν, εντάξει ο κ. Μαυρίδης. Ζήτησα και κλείνω με τον κ. Μουριάδη. Κύριε Πρόεδρε να το κλείσουμε το θέμα αφού θα πει... Λοιπόν, ως προς το εάν μπορεί να τεθεί. Πρακτικά, στην πράξη δηλαδή, πάντα δεν ευζητούνται αυτά τα θέματα προημιερησίας διατάξεως. Επίσης, όπως καλά το είπατε στο τέλος, ενημέρωση από την διοίκηση της ΔΕΙΑΚΙ. Ενημέρωση από τη Μοφέλια. Όχι προημιερησίες. Δεν το πάμε δηλαδή. Καμιά φορά βλέπετε, θα το σταματάω, τα προημιερησίες είναι καθορισμένα. Δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε και να πούμε. Θα βάλουμε αυτό το θέμα. Μπορεί να γίνει άμα το ΣΥΤΡΟ συμφωνήσουμε όλοι. Στην πράξη όμως, όλα όσα χρόνια ξέρω εγώ και παλαιότερα έμπαινε σαν θέμα με τίτλο. Ενημέρωση για τα πεπραγμένα όπως θέλω να το κάνω. Τώρα και ένα άλλο αν μου επιτρέπετε αυτό που είπε ο κ. Φιλόσομος. Καλό λίγο ησυχία παρακαλώ. Στην πράξη δεν μπορεί να γίνει. Δηλαδή εγώ δεν είμαι στη ΔΕΡΙΑΚ. Κάποιος δεν είναι. Τι να ερωτήσω για ένα θέμα, τί που τί ερωτήσω μπορώ να υποβάλλω για να πάρω απαντήσεις στη συζήτηση όταν δεν ξέρω τι γίνεται εκεί μέσα. Αντίθετα από την ενημέρωση που θα γίνει εδώ, θα μου γεννηθούν απορίες και αν έχω και ορισμένα υπόλοιψη θα τα θέσω υπόλοιψη. Επειδή αποφασίσαμε θα γίνει ενημέρωση, δεν βλέπω το λόγο να συζητάμε. Να τελειώνουμε. Έχετε δίκιο κ. Μαυρίδη, έτσι θα κάνουμε και κλείνουμε με τον κ. Μωριάδη, ο οποίος... Κλείστε λίγο κάποιοι στο μικρόφωνο. Λοιπόν, όντως κ. Πρόεδρε θα κλείσει το θέμα και θα το ξανασυζητήσουμε. Θα ήθελα μόνο να πω στον αγαπητό κ. Πρόεδρο ότι δεν είναι ότι επειδή το κάναμε πριν από τρεις μήνες άρα για ποιο λόγο γίνεται. Υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν επιχειρήσεις που γίνονται και ξέρετε πάρα πολύ καλά κοντά στο βιολογικό και έχουν πρόβλημα αυτή τη στιγμή, άρα λοιπόν υπάρχει ένα πρόβλημα. Εργαζόμενοι παρετούνται, άρα λοιπόν πρέπει να το συζητήσουμε. Και ειλικρινά σας μιλάω με όλο το σεβασμό που σας έχω ότι εγώ στη θέση σας δεν θα κοιμόμουν. Δηλαδή, με αυτό που είδα στο δάτο, ειλικρινά σας λέω, δεν θα κοιμόμουν. Είναι φιλική αυτό που είδα στο δάτο, δεν θα κοιμόμουν το βράδυ και σας το λέω πολύ φιλικά. Καλά, ο πρόεδρος ούτως ή άλλως δεν κοιμάται το βράδυ. Λοιπόν, νομίζω ότι θα το βάλουμε σε τακτικό θέμα με εισήγηση, ενημέρωση σε επόμενες συνέδριες. Τώρα, συνάδελφοι, έχουμε ένα έκτακτο θέμα να συζητήσουμε. Να ευχαριστήσουμε το συμβούλιο και το συμβούλιο των εργαζομένων. Ευχαριστούμε πολύ που μας ανεχθήκατε. Θα σας έχουμε κοντά μας σε μια επόμενη συνέδρια. Και για τους διοικητικούς της υπεροίωσης περάστε αύριο να σας δώσω. Λοιπόν, ένα έκτακτο θέμα λύσης σύμβασης παραχώρησης οικοπέδου στις κρινίδες. Κύριε Καλανταρίδη. Έχω μια απορία. Δεν χρειάζεται καμία απάντηση, απλώς αναρωτιόμαστε. Επειδή ζήτησε το λόγο από το Δημοτικό Συμβούλιο, βέβαια μέχρι πριν από λίγο ο κ. Σαρζόγλου ήταν εδώ, δεν είναι αυτή τη στιγμή, αναρωτιόμαστε αν ο κ. Σαρζόγλου είναι το ίδιο πρόσωπο. Μα αυτό που συνυπογράφει το κάλεσμα ενός κόμματος του 2013, που λέγεται Νέα Ελλάδα, και το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ το κάλεσμα αυτό φαίνεται να είναι στην επιτροπή την ιδρυτική και αναφέρεται ως Σαρζόγλου Βίκτορο. Δεν ξέρω τώρα είναι το ίδιο πρόσωπο ή αν είναι συνωνυμία. Το οποίο αυτό κάλεσμα γράφει σε κάποια σημεία ότι θα πρέπει να υπάρξει αντάρτικο πόλο ώστε να οδηγήσουν σε χάος τη χώρα και να ξαναδημιουργηθεί η χώρα. Ας πάζετε, ας παζόταν και ας πάζετε τέτοιου είδους, τέτοιου είδους, εγώ το έχω μπροστά μου, μπορώ να σας το δώσω Πρόεδρε να το δείτε, το έχω μπροστά μου, δεν ξέρω τώρα, όχι, όχι, είναι σημαντικό ποιος δίνουμε τον λόγο στο Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό λέω αναρωτιόμαστε, αναρωτιόμαστε. Άρα οφείλει ο Πρόεδρος να το διαπιστώσει αυτό, να το διαπιστώσει. Ευχαριστούμε πολύ. Ειλεκρινά, πού το φοράω το ακόμα, δεν κατάλαβα, δεν το ξέρω, θα το κοιτάξω όμως το πρώτο. Τώρα, πολλοί συναγωνίζονται να κάνουν μπάχαλο τη χώρα για να την κάνουν, της αρχής, τώρα. Θα το δω, θα το δω, κύριε Βέρο, θα το δω και... Δεν είχα ιδέα παιρετίνως πρόκειτο. Κακώς που δεν το είδα, ατυχώς δεν το είδα τεκίνη τη στιγμή, να το ξεκαθαρίσουμε. Τώρα, λύση σύμβασης παραχώρησης οικοπέδου, κύριε Καλανταρίδη, στις Κρινίδες. Λοιπόν, αν και έρχεται από την τεχνική υπηρεσία, επειδή το γνωρίζω το θέμα, στις Κρινίδες, με απάντηση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως λέει και στην εισήγηση, είχε παραχωρηθεί ένα οικοπέδο στον αγροτουριστικό συνετηρισμό, προκειμένου εκεί να κάνει κάποιες υποδομές και υπήρχε το παράθυρο των τεσσάρων ετών. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, έχει παρέλθει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Παρά τα αυτά δεν είχε γίνει ανάκληση και αυτή τη στιγμή υπάρχει το εξής θέμα. Ο συγκεκριμένος χώρος σχετίζεται με τον χώρο στον οποίο είχε γίνει ανάπλαση στις Κρινίδες και προβλέπονταν σ' αυτόν τον χώρο να γίνει παιδική χαρά, η οποία τελικά δεν έγινε, αλλά έχει μπει ως ένας από τους χώρους που έχουν επιλεγεί για να γίνει μία από τις καινούργιες παιδικές χαρές. Έτσι διαπιστώθηκε αυτό αυτή τη στιγμή ότι υπάρχει το συγκεκριμένο πρόβλημα, οπότε ζητήσαμε άμεσα την γνώμη της κοινότητας των Κρινίδων, η οποία την έστειλε σήμερα το πρωί και γι' αυτό εισήχθη το θέμα ως έκτακτο, έτσι ώστε να προχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην ανάκληση, να έρθει ο χώρος πίσω στον Δήμο, έτσι ώστε να κολλήσει με το θέμα του ότι προτείνεται ως χώρος για την παιδική χαρά στις Κρινίδες. Υπάρχει αντίρρηση. Ο κύριος Ποτόλιας. Επειδή τώρα αυτοί οι χώροι παραχωρούνται σε συλλόγους και λοιπά για να κάνουν κάτι τίς. Μετά δεν προκύπτουν οι προϋποθέσεις για να γίνει και αναγκαστικά τώρα το ζητάμε πίσω. Για πείτε μας λίγο, περί τί ενός πρόκειται, δηλαδή, τι σύλλογος είναι αυτός, τι λέει τώρα, εν πάση περιπτώσει. Αυτό, ναι, ρωτάω, γι' αυτό λέω. Δεν πρόλαβε εγώ να ρωτήσω να μάθω κάναν, ρε παιδί μου, γι' αυτό ρωτάω. Λοιπόν, ήταν ένα σύλλογος ο οποίος είχε δημιουργηθεί από κάποιες γυναίκες στον τότε Δήμο Φιλίππον, όπως ήταν και σε πολλά άλλα σημεία της χώρας, έτσι ώστε να παράγουν τοπικά προϊόντα, μαρμελάδες, ζυμαρικά, κτλ. Δούλεψε για κάποια χρόνια και μετά ανέστειλε τη λειτουργία του. Δεν υφίσταται εδώ και καμιά δεκαετία, να μη σας πω παραπάνω. Επομένως, εγκρίνεται η σύγκριση της υπηρεσίας. Πάμε στην ημερή σε διάταξη, το πρώτο θέμα, δωδέκατη αναμόρφωση προϋπολογισμού. Οι οικονομικοί του 2018. Δεν υπάρχει ερώτηση. Τι έγινε, φύγαν όλοι. Ο κ. Βέρος έχει ερώτηση. Για δυο κωδικούς θέλουμε να ρωτήσουμε κ. Πρόεδρο. Ένας κωδικός αναφέρεται σε εργασίες υγειονομικής ταφής απορριμάτων, όπου μεταφέρεται εκεί πέντε χιλιάδες. Θέλουν να μας πείτε τι ακριβώς εργασίες θα γίνουν και από ποιους. Και έναν δεύτερο κωδικό, που μιλάτε για χίλια ευρώ, το οποίο ο κωδικός συγκεκριμένος έχει ονομασία απόδοση ποσοστού 25% των εσόδων που εισπράττονται από το Δήμο Καβάλας για τη λειτουργία του λαϊκών αγορών με το ποσό χίλια ευρώ. Λοιπόν, όσον αφορά το ποσό που έχει να κάνει με τις εργασίες υγειονομικής ταφής απορριμάτων, στονχητά κάθε χρόνο μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας έρχεται να το πω έτσι κάποιος ιδιώτης που έχει τα κατάλληλα μηχανήματα τα οποία δεν τα έχει ο δήμος έτσι ώστε να κατεβάζει όγγους χωμάτων για να γίνεται η κάλεψη των σκουπιδιών ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει το πρόβλημα με τις φωτιές. Έτσι, λοιπόν, ενισχύεται αυτός ο κωδικός με ένα ποσό έτσι ώστε να βγει ο διαγωνισμός για να έρθει αυτός ο ιδιώτης. Όσον αφορά το ένακο μέρος. Το δεύτερο, σύμφωνα με το καινούργιο νόμο, ο οποίος σχετίζει από τον Νοέμβριο όσον αφορά τις λαϊκές αγορές, το στάσιμο και το πλανόδιο εμπόριο κτλ. που τα καλύπτει όλα. Στο συγκεκριμένο θέμα, λοιπόν, πρέπει να αποδίδουμε ένα ποσό όπως αναγράφεται εδώ. Τώρα δεν θυμάμαι σε ποιον να αποδίδεται αν είναι προς το υπουργείο ή αν είναι προς την περιφέρεια. Δημιουργείται, λοιπόν, αυτός ο κωδικός έτσι ώστε να τακτοποιηθεί και αυτό το θέμα. Κύριε Μουριάδη, παρακαλώ. Κύριε Βέρο. Κύριε Κελαϊδάκη. Κύριε Πρόεδρε, εμείς είμαστε αρνητικοί, διότι ακούσαμε τον κ. Αντιδήμαρχο να λέει ότι ουσιαστικά αυτή η εργολαβία δίνεται σε ιδιώτες στην λογική ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα μηχανήματα. Τα μηχανήματα τα έχει ο Δήμος και το ξέρουμε πολύ καλά. Ό,τι χρειάζεται, είτε είναι φορτηγά, είτε είναι η μπουρντόζα, είτε είναι ο εσκαφέας ή οτιδήποτε άλλο. Προφανώς, ενδεχομένως μπορεί να θεωρεί ότι δεν έχουμε το απαραίτητο προσωπικό. Όμως και γι' αυτό το προσωπικό θα μπορούσε η υπηρεσία να με ρημνήσει, διότι εκτός από το μόνιμο προσωπικό και εκτός από το μόνιμο προσωπικό που έρχεται, ήρθε, έχουμε και το δικαίωμα να παίρνουμε και οχτάμινα και δίμινα και οτιδήποτε άλλο. Άρα θα μπορούσαμε να πάρουμε και οι χειριστές όπως παίρνουμε και οι χειριστές. Κατά καιρούς θυμάμαι και στη τεχνική υπηρεσία. Εμείς είμαστε αρνητικοί, δεν συμφωνούμε. Γι' αυτό συνολικά διαφωνούμε και για όλη την αναμορφωσή. Ευχαριστούμε. Καλά τώρα τι θα κάνουμε αυτοί... Ακούσαμε πράγματα που δεν ισχύουν. Δεν μπορούσα να τα ακούσω έτσι. Καλά, άντε σύντομα να απαντήσουμε. Λοιπόν, όπως ξέρουμε είπε ο κ. Βέρος, ο δήμος έχει τα μηχανήματα. Εγώ αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν το ξέρουμε προφανώς καλά, γιατί ο δήμος δεν έχει αυτό το μηχάνημα, έτσι. Ή αν θέλετε να πείτε ότι το έχει, το μηχάνημα το οποίο έχουμε για να κάνει την δουλειά που απαιτείτε εκεί θα χρειαζόταν δύο χρόνια. Όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει αυτή η ευκαιρία χρόνου. Για αυτό το μηχάνημα που ζητάμε είναι ένα μηχάνημα το οποίο είναι τρεις φορές σαν το δικό μας, όσον αφορά την ικανότητα των όγκων χώματος που μπορεί να φέρει στους χώρους που θέλουμε. Και γι' αυτό γίνεται η συγκεκριμένη διαδικασία έτσι ώστε να πάρουμε αυτό που απαιτείται για να καλύψουμε κυρίως, το ξαναλέω, την χρονική περίοδο του καλοκαιριού, όπου υπάρχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα με τις φωτιές στο συγκεκριμένο χώρο. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Δημαρχό, κ. Ποτόλια, παρακαλώ. Όχι. Το υπαρρυθμό 2-13, αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Καβάλαση, οικονομικό της 2018. Ναι, κ. Καραταρίτη. Λοιπόν, εδώ συνάδελφοι βέβαια οι ερωτήσεις με τα οποίες έχει εννοείται. Απλώς θα ήθελα να πω κάτι εδώ και συγκεκριμένα ένα ποσό και τον κωδικό συγγνώμη, ο οποίος αναφέρεται ως δικαστικά έξοδα και έξοδα εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων ή συμβιβαστικών πράξεων, στον οποίο με την αναμόρφωση βάζουμε ένα ποσό της θάξιος των 98.010 ευρώ και 96 πρώτων λεπτών. Τι αφορά? Λοιπόν, από τους λογαριασμούς του Δήμου στις τράπεζες έχει κατασχεθεί, μετά από απόφαση του εφετίου Θράκης το ποσό το οποίο αναγράφεται και το οποίο αφορά μία υπόθεση του Δήμου η οποία ξεκινά από το 2009 και αφορά μία προφορική συμφωνία που είχε γίνει τότε μεταξύ του Δήμου Καβάλας, του αντιδημάρχου, δεν ξέρω τι ακριβώς, δεν αναφέρεται στην απόφαση να αφορούσε ένα έργο το οποίο έκανε ο Δήμος στην Παναγία, το ξαναλέω κατόπιν προφορική συμφωνίας. Παραδόθηκε το έργο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του εργολάβου, ο Δήμος δεν το πλήρωσε, προσέφυγε στη δικαιοσύνη ο συγκεκριμένος εργολάβος, ο Δήμος δεν παραστάθηκε στο δικαστήριο, στον πρώτο βαθμό, δικάστηκε ερήμινη δηλαδή, το έγινα, θυμάμαι καλά, γύρω στο 2011, κάπου εκεί, ή 12. Όταν μας ήρθε η πρωτόδικη απόφαση, πήγε ο Δήμος, κατέθησε έφεση, η οποία εκδικάστηκε το 17 και μας κοινοποιήθηκε στις 29 εντεκάτου του 17. Βάσει αυτής της απόφασης, λοιπόν, ο ιδιώτης απέτησε τα χρήματα, είχε το δικαίωμα από τις τράπεζες να τα κατασχέσει. Βέβαια, ο Δήμος έχει προσφύγει ήδη με το που πήρε την απόφαση και μέσα στον χρονικό διάστημα που είχε το δικαίωμα, προσέφυγε στον Άριο Πάγο, άσκησε ανέρεση, αν το λέω καλά, με τους δικηγόρους. Βέβαια, αυτό είναι κάτι το οποίο θα εκδικάσθει στο μέλλον, έτσι. Και δεν αναστέλλει ακριβώς, αυτό είναι το θέμα, ότι δεν αναστέλλεται η πληρωμή, η συγκεκριμένη, άρα τα πήρε ως συγκεκριμένος από την τράπεζα και εμείς ερχόμαστε τώρα να τακτοποιήσουμε λογιστικά, αυτήν εδώ την κατάσχεση που έγινε από το οργανισμό στο Δήμο. Ευχαριστώ. Πάντως, αν μου επιτρέπετε, κύριε Μαυρίδη, το ότι δεν παραβρέθηκε, δεν οφείλεται, γιατί είπε ο κ. Ξανθόπουλος, δεν οφείλεται στο Δήμο εκείνης της εποχής, αλλά σε αυτό που ήταν ο νομικός σύμβουλος, τον οποίον και τον διώξαμε μετά, διότι δεν ήταν συνεπίστηση που χρησιμοποιήθηκε. Παραβρέθηκε. Παραβρέθηκε. Παραβρέθηκε. Παραβρέθηκε. Παραβρέθηκε. Παραβρέθηκε. Παραβρέθηκε. Παραβρέθηκε. Πρόεδρε, λίγο μία να ρωτήσω. Ναι, κύριε Μαυρίδη, παρακαλώ. Να ρωτήσω λίγο του Καλλεντερίδη, αυτό θα έρθει ως θέμα προσέγκριση για την καταβολή? Απλώς κάντε την αναμόρφωση τώρα και βάζετε τα χρήματα εκεί. Ότι, όπως είπα, έχουμε ασκήσει ήδη ανέρεση στον Άριο Πάγο. Αυτό το θέμα δεν έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το έχει αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή. Έχει δώσει ήδη την έγκριση της τη νομική υπηρεσίας και έχει ασκηθεί ανέρεση εντός των 30 ημερών, να θυμάμαι καλά, που προβλέπει ο νόμος. Άρα πήρε τον δρόμο η υπόθεση. Αλλά τώρα πλέον, όπως καταλαβαίνετε, είναι... Καλά, η μη παράσταση, δικηγόρο. Άντε, η προφορική συμφωνία πώς έγινε, θα πούμε, και το Δικαστήριο τώρα με την προφορική συμφωνία μας είπε. Μια ερώτηση. Και το εφετίο τι έκανε, δηλαδή. Πήρε χαμπάρ τι γίνεται, δηλαδή. Πρόεδρε, μια ερώτηση μπορώ να κάνω. Αυτό λέω, γιατί την απαίρεψε, ρε παιδί μου. Ε, καλά. Ερώτηση μπορώ να κάνω, τι έργο αφορούσε η υπόθεση. Λοιπόν, σύμφωνα με την απόφαση την οποία διάβασα λίγο, είχε προηγηθεί εκεί κάποιο έργο της ίδρυυσης. Μετά που ολοκληρώθηκε αυτό το έργο, έφτιαξε ο δρόμος σε κάποια σημεία και πλέον, αφού είχε να κάνει με τον δρόμο, ήταν έργο το οποίο προσέφυγε ο δήμος, λέει, με προφορική συμφωνία να το κάνει. Τώρα, τι να σας πω. Ναι, αυτό να το διευκρινίσουμε ότι ο αντιδήμαρχος, δεν είναι πλάκι, βλέπω η συμφωνία γίνεται με τον πρώην δήμαρχον. Ναι, γινάει για τον πρώην δήμαρχον. Ναι, κύριε Μορδεσάγα, παρακαλώ. Θα κάνω και εγώ μια παρέμβαση. Άρα που ακούστηκαν ξέρουν πληγές. Κάποτε είχε έρθει εδώ πέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο μια έτηση από δύο επαγγελματίες της πόλης να τους ελαττώσουμε το ενίκαιο. Με την γνώμη της υπηρεσίας, που μας έδειξε στα χαρτιά ότι δεν έχει πτώσει τζίρου, κτλ, κτλ, πήραμε αρνητική απόφαση. Και μετά από μερικούς μήνες, μας έρχεται μια απόφαση στο δικαστήριο της Κωμοντινής, όπου κερδίσαν την ελάττωση του ενικίου. Να αρχίσω να ρωτάω και εγώ τώρα αν ο δήμος έστειλε σε εκείνον το δικαστήριο κ. Ξανθόπουλε. Έτσι, να ρωτήσουμε. Έτσι, και βέβαια να ρωτήσουμε. Εκεί στείλαμε εμείς τον υποτιθέμενο δικηγόρο του δήμου. Πώς είναι δυνατόν μια απόφαση που στηρίχτηκε τα πραγματικά δεδομένα της οικονομικής υπηρεσίας να ανατρέπεται από οποιοδήποτε δικαστήριο. Το δικαστήριο στηρίχτηκε πού. Έτσι, για να μην τα ξεχνάμε αυτά. Θα ερευνήσω κ. Μορτασάχα για ποιο θέμα πρόκειται και ποια ήταν η απόφαση, όπου φαίνονται και οι παραστάσεις του δικηγόρου και θα σας ενημερώσω. Έχουμε κάποια άλλη ερώτηση σε συγκεκριμένο θέμα? Ναι, ναι, ναι. Η αναμόρφωση. Όχι ο κ. Ποτόλιας. Το υπαρρυθμό τρία θέμα ανατροπή αποφάσεων ανάληψης δαπάνης. Κύριε Καλανταρίδη. Ναι, όταν γίνεται συνάδελφη η ψήφιση κάποιας δαπάνης από την Οικονομική Επιτροπή, η ανατροπή γίνεται στην Οικονομική Επιτροπή. Όταν όμως η ψήφιση έχει γίνει από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως συμβαίνει για κάποιες εξειδικευμένες περιπτώσεις, τότε οφείλουμε εμείς να κάνουμε την ανατροπή, έτσι ώστε το υπόλοιπο το οποίο υπάρχει από το συγκεκριμένο κωδικό να επιστρέψει, θα λέγαμε, στον κεντρικό κοραβανά του προϋπολογισμού, έτσι ώστε μετά να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε άλλο χρειαστεί. Αυτό γίνεται λοιπόν εδώ, αφορά κωδικούς που έχουν να κάνουν με την τεχνική υπηρεσία. Είναι η ΣΑΤΑ η συγκεκριμένη. Επειδή η ψήφση είχε γίνει εδώ μαζί με το έργο, αντίστοιχα γίνεται και η ανατροπή εδώ. Ανατροπή σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα και δεν έγινε η δαπάνικη. Συμφωνείτε, φαντάζομαι, δεν έχουμε. Το υπαρρυθμό 4, παρεχόμενη υπηρεσία καθαριότητος. Με τι έχει να κάνει εδώ. Όπως θα έχετε διαβάσει, υπάρχει μια συγκεκριμένη νομοθεσία, η οποία λέει ότι για στεγασμένους χώρους, οι οποίοι είναι πάνω από τα 1.000 τετραγωνικά μέτρα και συγκεκριμένα μέχρι 6.000, μπορεί λέει να οριστεί μειωμένο εμβαδόν από το δημοτικό συμβούλιο, λαμβάνοντας βέβαια υπόψη τις πραγματικές υπηρεσίες, οι οποίες προσφέρονται από τον δήμο, προς τη συγκεκριμένη επιχείρηση ή ιδιότη, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται η πληρωμή του, έτσι στην πραγματική υπηρεσία που του προσφέρεται. Εδώ συγκεκριμένα έχουμε να κάνουμε με μία επιχείρηση, την επιχείρηση Αφίμπα Ξεβανίδη, η οποία έχει έδρα στον Αμυγδά Λεώνα και η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που μας είχε προσκομίσει, τους λογαριασμούς της ΔΥ, κατέβαλε για τελή καθαριότητα συγκεκριμένα και μόνο για την καθαριότητα, πάνω από 4.000 ευρώ, και ζητούσε να της γίνει μίωση σύμφωνα με τα πραγματικά σκουπίδια τα οποία βγάζει στους κάδους που έχει. Υπήρξε αλληλογραφία, νομίζω σας έχει κοινοποιηθεί και αυτή, μεταξύ της υπηρεσίας εισόδων και της υπηρεσίας καθαριότητας και μάλιστα δύο φορές να θυμάμαι καλά, όπου ρωτήσαμε να μάθουμε τι ακριβώς είναι αυτό το οποίο γίνεται αποκομιδή. Η ενημέρωση ήταν ότι γίνεται ένας πράσινος κάδος την εβδομάδα και επίσης ένας μπλε κάδος την εβδομάδα, ο οποίος θα τοποθετούνταν εκείνη την περίοδο. Εν συνεχή, ζητήσαμε να μας πούν επακριβώς πόσο κοστολογούν την αποκομιδή του συγκεκριμένου όγκου των απορριμάτων. Η απάντηση της υπηρεσίας καθαριότητας ήταν ότι της κοστολογεί στα 1.800 ευρώ αιτισίως. Βάσει λοιπόν του ποσού, το οποίο μας ενημέρωσε η υπηρεσία καθαριότητας, ότι αφορά την πραγματική υπηρεσία, κάνουμε αναγωγή στα τετραγωνικά της συγκεκριμένης επιχείρησης, τα οποία τετραγωνικά σύμφωνα και με την εισήγηση είναι 4.821 τετραγωνικά μέτρα, κάνουμε πλασματοποίηση των τετραγωνικών, έτσι ώστε να βγάλουμε το τελικό κόστος να είναι τα 1.800 ευρώ, τα οποία μας λένε ότι κοστίζει στην πραγματικότητα η παροχή της υπηρεσίας. Νομίζω υπάρχει και η πράξη συγκεκριμένη εδώ. Βάσει της αναγωγής λοιπόν, καταλήγουμε στα 1.440 τετραγωνικά, τα οποία αν τα πολλαπλασιάσουμε με το τέλος καθαριότητας, που είναι το 1.25 ευρώ ένα τετραγωνικό μέτρο, προκύπτει το 1.800 ευρώ αιτισίως. Η Οικονομική Επιτροπή έχει λάβει απόφαση που λέει ότι συμφωνεί με την πλασματοποίηση και έστειλε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί αυτό θα πρέπει να καθορίσει ποιο θα είναι το ποσό το οποίο θα πρέπει να πληρωθεί. Όπως καταλαβαίνετε η εισήγηση είναι να καταβάλετε αυτό το οποίο μας λέει και η υπηρεσία καθαριότητας. Και ανοίγει ο τρόπος να είμαστε σοβαροί, ανοίγει ο τρόπος υπάρχουν εκπέσεις, υπάρχουν τετραγωνικά αβουλιά η εποχή που πρέπει να τα ξαναβεί. Κύριε Σμουριάτη συμφωνείτε, κύριε Κηλαϊδάκη ναι, ο κύριος Βέρος παρακαλώ. Πρόεδρε, ο νόμος γενικά είναι άδικος και μιλάω για το νόμο έτσι, γιατί δεν είναι θέμα δήμου. Και είναι άδικος διότι τα τέλη δεν υπολογίζονται σύμφωνα με τον νόμο των απορριμάτων, υπολογίζονται σύμφωνα με τα τετραγωνικά. Και είναι άδικος όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αυτές που αναφέρθηκε και η κυρία δήμαρκος ότι ενδεχομένως τώρα ανοίγουμε πόρτα για το χειμώνα και για άλλες επιχειρήσεις. Αλλά κυρίως είναι άδικο γιατί τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια η χώρα κάνει μια μεγάλη προσπάθεια και η αυτοδιοίκηση κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να μειώσει τον νόμο των απορριμάτων, διότι αυτός πρέπει να είναι ο στόχος, δεν ο στόχος για να πάρουμε χρήματα μόνο, διότι εάν μειώσουμε, όχι υποχρέωση. Όχι μόνο, δεν είναι θέμα υποχρέωσης, θα πρέπει αυτός να είναι ο στόχος από κυρίως λόγω ευαισθησίας απέναντι στο περιβάλλον και απέναντι στις επόμενες γενιές. Για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους υπόλοιπους, για αυτόν τον τόπο, αλλά και για τη Γη, έτσι για τον πλανήτη. Και γιατί όταν γίνεται ο υπολογισμός και στο νόγο των σκουπηδιών, εκεί υπάρχει και ένα κίνητρο απέναντι στους ίδιους τους καταναλωτές, τους πολίτες, όπου μπορείς να του πεις μειώνεις λιγότερα, πληρώνεις λιγότερα. Ενώ τώρα, είτε παράγεις, είτε όχι, είτε βοηθάς τα ανακυκλώσιμα, είτε όχι, ξέρεις ότι έχεις τα τετραγωνικά και βάσει αυτονόν θα πληρώσεις. Τέλος πάντων, εμείς δεχόμαστε ότι η περισσία είδε και φαρμόζει αυτό που λέει ο νόμος για να μην έχουμε άλλα προβλήματα και συμφωνούμε με αυτό που λέει η περισσία. Ευχαριστούμε τον κ. Βέρο, κ. Ποτόλια παρακαλώ. Εγώ λέω πρόεδρε τι γίνεται με τον μικροεπαγγελματία που έχει 40 τετραγωνικά, επειδή στο σύνολο αυτός της υδαπάνη πληρών λίγα, εκεί δεν κάνουμε κανέναν υπολογισμό διαφορετικό. Εδώ δηλαδή τον μεγάλο τον προστατεύουμε, τον μικρό βάρα τον στο κεφάλι για να μπορέσουμε να ισοφαρίσουμε. Και μέχρι λοιπόν να φέρετε μίωση δημοτικών τελών και στους υπόλοιπους επαγγελματίες, εμείς ψηφίζουμε λευκό. Ευχαριστούμε τον κ. Ποτόλια. Το υπαριθμό 5, έγκριση της υπαριθμών 112-18, απόβαση ΔΣ, κοινωνική ελεγγύη, προσχολική αγωγή. 8, για αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού του 2018. Κυρία Φραντισκάκη, παρακαλώ. Εγκρίνεται, εγκρίνεται. Στο υπαριθμό 6, περί διοικητικής αποβολής σημείτου πρώην μισοτή της εξάγωνης ξύλιγνης κατασκευής στην Πλατεία Ελευθερίας. Κύριε Καλανταρίδη, του σηγήσετε αυτό. Δεν την αναλτώσαμε και θέλουμε να το διαλύξουμε από το περισσότερο, να πήγε από την ευκαιρία είναι, για να μπορέσουμε να πούμε τέλος αυτή την αναμόρφωση, την περιβόηση, που ακόμα το περιμένουμε και ακόμα δεν έγινε. Είναι μια καλή ευκαιριακή συνάδελψη και θα ήθελα να το βρείτε επίσης κάποιο θέμα και να πούμε και την οικογένεια μου αυτής της υπηρεσίας του κ. Καλανταρίδη. Λοιπόν, στην εισήγηση υπάρχει το πλήρες ιστορικό, το τι ακριβώς έχει συμβεί όλους αυτούς τους μήνες. Ο λόγος που ο δήμος ήταν αντίθετος στην ανανέωση, είναι ακριβώς αυτός τον οποίον ανέφερε η κυρία δήμαρχος. Ότι δεν θέλουμε να συνεχίσει να υπάρχει το συγκεκριμένο κατάστημα, λόγω του ότι ακριβώς προβλέπεται να γίνει μια γενικηγότερη αναμόρφωση του χώρου. Σύντου ότι πολλά από αυτά τα οποία υπήρχαν εκεί ήταν προβληματικά, γιατί είχαν γίνει επεκτάσεις, υπήρχαν διάφορα προβλήματα και επίσης και με τη χρήση υπήρχε πρόβλημα. Τέλος πάντων, ήταν μια καλή αφορμή για τον δήμο να πει ότι δεν θέλει την συνέχιση της σύμβασης. Αναγράφεται ακριβώς όλο το ιστορικό, τι έχει γίνει με το πανεέλα, διομική υπηρεσία, ιδιώτες, ενημερώσεις, ξανά ενημερώσεις κτλ κτλ. Έχουμε φτάσει λοιπόν στο τέρμα να πάρει επόπλεση στο Δημοτικό Συμβούλιο έτσι ώστε να γίνει η διοικητική αποβολή, να παραλάβουμε τον χώρο και μετά να αρχίσει το ξύλωμα. Αυτό ευχαριστώ πολύ. Συμφωνώ με ο κ. Βέρος, παρακαλώ. Λοιπόν, δύο ερωτήματα θέλουμε να κάνουμε. Το πρώτο, πόσα χρήματα οφείλει ο συγκεκριμένος μισθωτής. Λοιπόν, απ' ό,τι βλέπουμε στην εισήγη της, στην εισήγηση, η εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης έγινε κατάπτωση. Μιλάμε για 3.100, όσο ήταν δηλαδή το ετήσιο, αν θυμάμαι καλά, μίσθωμα. Άρα, το πρώτο ερώτημα, πόσα χρήματα συνολικά χρουστάει. Και το δεύτερο, διαβάζω στην εισήγηση ότι στις 25 Πέμπτου του 2017, το Τμήμα Εσώδων, με έγγραφο της Προϊσταμένης, ενημέρωσε την νομική υπηρεσία του Δήμου για τα προηγούμενα που αναφέρει, δηλαδή για το τι ενέργειες έχουν γίνει και ζήτησε να γίνουν όλες οι νόμιες ενέργειες για την απομάκρυση του μισθωτή και της υπομισθώτριας απ' το ακίνητο και τη διεκδίκηση των οφειλών τους σε μισθώματα. Και διαβάζουμε παρακάτω. Συνάδελφοι, ακούστε λίγο. Συνάδελφοι, δεν θες να ακούσεις, δεν θες να ακούσεις. Λοιπόν, η νομική υπηρεσία απάντησε μετά από έξι μήνες. Θέλουμε να ρωτήσουμε, έξι μήνες κάνει η νομική υπηρεσία να απαντήσει για ένα τέτοιο είδους θέμα. Ξαναρωτάω. Ο κ. Μουριάδης απάντησε ότι το 2011, εργαζόμενος στη νομική υπηρεσία, γιατί δεν εκτέλεσε τα καθήκοντά του, απομακρύνθηκε. Εγώ ρωτάω πάλι. Δεν είμαι. Ρωτάω τους νομικούς. Όσοι παρευρίσκονται αυτή τη στιγμή, παρευρίσκεται μόνο ο Πρόεδρος. Λοιπόν, είναι δυνατόν έξι μήνες να κάνει να απαντήσει η νομική υπηρεσία. Και βέβαια τώρα, για να θυμίσω λίγο τώρα, επειδή ακούω τώρα τη δήμαρχο για αναμόρφωση και ανάπλαση. Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε. Όταν εμείς καταψηφίζαμε, όταν ερχόταν για έγκριση, είτε να παραχωρήσουμε τα βεσέ της δημόσιας τουαλέτης, να τα θυμίσουμε λίγο σε κάποιους και κάποιοι τα υπερψηφίζαν. Όταν εμείς μιλούσαμε για τα τραπεζοκαθίσματα, τα οποία ήταν ανεπτυγμένα και δεν επιτρέπεται, γιατί είναι ένα ψυχτήριο, δεν έχει άδεια για τραπεζοκαθίσματα. Όταν λέγαμε ότι δεν μπορεί να το μισθώνει σε άλλον και να αλλάζει χέρια και εμείς ήμασταν αρνητικοί. Εσείς υπερψηφίζατε όλοι. Πέστε μου τώρα βέβαια πόσα χρωστάει ο συγκεκριμένος και τι θα κάνετε με τη νομική υπηρεσία που έξι μήνες έκανε να απαντήσει. Διότι, συγγνώμη, εάν η νομική υπηρεσία του Δήμου απαντάει για ένα τέτοιο θέμα, έξι μήνες, σε υπηρεσία του Δήμου, φανταστείτε τώρα αν κάποιος πολίτης, ένας δημότης μας, για οποιοδήποτε θέμα, θέσε ένα θέμα στο Δήμο, πόσο καιρό θα κάνει να απαντήσει η νομική υπηρεσία. Τον απλό δημότη, τον απλό πολίτη, τη γιαγιά, τον παππού της γειτονιάς ή του δημοτικού διαμοιρίσματος του πρώην Δήμου Φιλίππον. Κύριε Καλανταρί, θέλετε να απαντήσετε. Λοιπόν, όσον αφορά το πρώτο σκέλο της ερώτησης, δεν χρωστάει τίποτε απολύτως. Έχουν εξοβληθεί όλα τα μισθόματα. Όχι, έχουν εξοβληθεί όλα. Πρώτον, και όσον αφορά το δεύτερον, μόνο υπόθεση μπορώ να κάνω για τη νομική υπηρεσία, δεν μπορώ να σας απαντήσω, έτσι. Γνωρίζω ότι, αν θέλετε να πω τη γνώμη μου, γιατί τη γνώμη μου θα πω ουσιαστικά, γνωρίζω ότι η νομική υπηρεσία έχει πάρα πολλά θέματα με τα οποία ασχολείται, από τη στιγμή που εδώ είχαμε μια ξεκάθαρη υπόθεση, έτσι, πιθανόν να μην το βάλει σε πρώτη προτεραιότητα, μιας και είχε καταλήξει η διοίκηση στο ότι σκοπεύει να πάει σε αυτή του είδους τη λύση, με αποτέλεσμα να το βάλει σε δεύτερη προτεραιότητα, αν το θέλετε, σε τρίτη και να καθυστερήσει να απαντήσει. Υπόθεση, όμως, κάνω, όπως σας ξαναείπα, έτσι, δεν μπορώ να πω με συμβουλή. Λοιπόν, μετά τη δήλωσή σας ότι εξοφλήθηκαν τα μισθόματα, θα προτείνουμε να βραβευτείτε στην επόμενη συνέδρια, στο Δηματικό Συμβουλείο, διότι αποτελεί, όντως, επίτευμα για την οικονομική υπηρεσία. Υπόθεση, όμως, κάνω, όπως σας ξαναείπα, έτσι, δεν μπορώ να πω με συμβουλή. Υπόθεση, όμως, κάνω, όπως σας ξαναείπα, έτσι, δεν μπορώ να πω με συμβουλή. Υπόθεση, όμως, κάνω, όπως σας ξαναείπα, έτσι, δεν μπορώ να πω με συμβουλή. Υπόθεση, όμως, κάνω, όπως σας ξαναείπα, έτσι, δεν μπορώ να πω με συμβουλή. Υπόθεση, όμως, κάνω, όπως σας ξαναείπα, έτσι, δεν μπορώ να πω με συμβουλή. Υπόθεση, όμως, κάνω, όπως σας ξαναείπα, έτσι, δεν μπορώ να πω με συμβουλή. Υπόθεση, όμως, κάνω, όπως σας ξαναείπα, έτσι, δεν μπορώ να πω με συμβουλή. Υπόθεση, όμως, κάνω, όπως σας ξαναείπα, έτσι, δεν μπορώ να πω με συμβουλή. Υπόθεση, όμως, κάνω, όπως σας ξαναείπα, έτσι, δεν μπορώ να πω με συμβουλή. Υπόθεση, όμως, κάνω, όπως σας ξαναείπα, έτσι, δεν μπορώ να πω με συμβουλή. Συγκρότηση Επιτροπής Προστορινής Οριστικής Παραλαβής του Έργου Συντηρήσεις Δημοτικών Κτηρίων Δημοτικής Ενότητας Φιλίππον, έτους 2015 έτους. Ο κ. Τσουρουκίδης και ο κ. Χαταρίδης. 12. Χορήγηση Παράδειση Προθεσμίας Οριακή Προθεσμία Περέωσης του Έργου Αποτμήσεις Πεσδοδρομίων και Ατοποθέτηση Κάδων, 2017. Μέχρι πότε είναι η παράταση? Μέχρι... Είναι ως τις 5.9 του 2018, είναι και η Οριακή Προθεσμία του για να τελειώσει το έργο. Εγκρίνεται? Ναι. Να εφημερώσουμε μόνο, πρόεδρε, που έχει ενδιαφέρον ότι θα μπούνε και κίτρινοι κάδοι μόνο για χαρτί εξώτων σχολείας με βάση την αλλαγή του χρονοδιάκου. Α, λειστόρυγε μάνα μου. Έγκριση Προτοκόλου Προσωρινής Οριστικής Παραλαβής του Έργου Επισκευή Διατηρητέου Κτιρίου στην Οδό Δερβενακίων. Εγκρίνεται το Προτόκολλο? Εγκρίνεται. 14. Διαγραφείο Φιλών Λόγου Θανάτου. Αναβεβαίωσης σε κληρονόμους, όπως και το 2015. Εγκρίνονται. Το 2016, διαγραφή βεβαιωμένης οφειλής. Εγκρίνεται. Το 2017, διαγραφή προς αυξήσεων βεβαιωμένης οφειλής. Εγκρίνεται. Το 2018, σύμφωνα με την Ισήκη πάντα, παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Δήμογλου για διοργάνωση αγώνων. Πότε είναι κύριε Αντιδήμαρχη για τι αγώνες? Τι αγώνες είναι αυτή? Κάμπ. Κάμπ. Το 2019, έγκριση... Πρόεδρε, επειδή είναι φρέσκο γι' αυτό το θέμα, εγώ πάντα ψηφίζω υπέρ της παραχώρησης των γυπέδων, ωστόσο όμως οι παραχωρήσεις αυτές των γυπέδων σας καθιστούν και υπεύθυνους για την ομαλή διαεξαγωγή αυτών των αγώνων. Πρέπει λοιπόν να πάρετε εκείνα όλα τα μέτρα για να μην ξαναδούμε φαινόμενα τα οποία διαδραματίστηκαν στο εργασιακό πρωτάθλημα, όπου είδαμε συμπεριφορές που σε καμιά περίπτωση δεν προάγουν την άμυλα και τον ευγενή αθλητισμό. Πρέπει να το προσέξετε. Τι μέτρα εδώ, αντιδήμαρχος σας πήρε τα κεφάλια όλος με τη μία να πούμε, τι άλλα μέτρα να πάρει το πρώτο. Κύριε Μποτόλια, τώρα αν σε κάποιους αγώνες έτσι οι οποίοι γίνονται μεταξύ συντοπιτών και φύλων πρέπει να έχουμε και μέτρα τάξης ή μέτρα ασφαλείας. Αντιλαμβάνεστε ότι κάποια στιγμή το σταματήσαμε για αυτό, τι άλλο να κάνουμε. Πιο ριζικό μέτρο δεν υπήρχε. 19. Έγκριση διοργάνωσης συμμετοχής του Δήμου Καβάλα σε πολιτιστικές, ενημερωτικές και αθλητικές εκδηλώσεις. Κύριε Μουριάδη, είναι οι πολιτιστικές τα ελευθέρια, όλα είναι για ελευθέρια. Κύριε Παπά, πολιτιστικές τα ελευθέρια είναι. Κύριε Βέρο, κύριε Πρόεδρε, μπορεί να γινόμαστε λίγο κουραστικοί για μια ακόμη φορά το συγκεκριμένο θέμα, όπου βέβαια συνεχίζουμε και το βλέπουμε πάλι στα τελευταία. Αλλά τι μας κάνει εντύπωση αυτή τη φορά, το οποίο ο συνάδελφος, ο Νίκος μου είπε ότι γιατί εγώ ήμουν εκτός καβάλας, 2,6 λεπτά ή 2,15 ήρθε το συγκεκριμένο θέμα. Στάρθηκε ηλεκτρονικά. Όμως τι μου κάνει εντύπωση, δεν είναι δυνατόν, διότι οι περισσότερες εκδηλώσεις από το συγκεκριμένο θέμα, αφορούν τα ελευθέρια. Που εννοείτε, δεν είναι κάποιες εκδηλώσεις που καμιά φορά υπάρχει δικαιολογία, διότι τελευταία στιγμή κάποιος σύλλογο ζήτησε την βοήθειά μας για μια εκδήλωση και τα λοιπά. Όλοι ξέρουμε κάθε χρόνο ότι ο δήμος κάνει διάφορες εκδηλώσεις και γιορτάζει την απελευθέρωση της πόλης. Άρα είχαμε αρκετό χρόνο, από αρχές του έτους, να δούμε τι θα κάνουμε, για να δούμε και τι θα τα πανίσουμε και πως θα καλύψουμε αυτές τις εκδηλώσεις. Δεν μπορεί πάλι να έρχεται στο παρά ένα αυτό το θέμα. Κάτι δεν πάει καλά, σας το λέω εγώ ευθέως. Κάτι δεν πάει καλά παρόν. Αυτό που ξέρω εγώ ως Πρόεδρος του Συμβουλίου είναι, κύριε Βέρο, ότι από την κυρία Δήμαρχο πρέπει να είναι από κόσκινο αυτά και αφού ξεσκονίζονται μία, δύο και τρεις φορές, έρχεται το θέμα για συζήτηση. Γιατί αυτά που ζητούν, αν δείτε τι ζητούν, θα τραβάζετε τα μαλλιά της κεφαλής σας. Κύριε Ποτόλια, παρακαλώ. Έχει ενδιαφέρονες τις εκδηλώσεις τις οποίες φυσικά στηρίζω. Ωστόσο, όμως, έχει μία με την οποία είμαι κάθετα αντίθετος και αφορά την άσκηση του πολεμικού ναυτικού κατεγής 2018, ασκήσεις του πολεμικού ναυτικού, προετοιμασίας για πόλεμο και γι' αυτό είμαι αρνητικός. Μήπως είναι η επίσκεψη του πολεμικού πλοίου στο ίδιο καβάλα? Δεν κάνει ο Δήμος άσκηση. Τέλος πάντων, πάμε παρακάτω. Είκοσι, γεννόμενη μετάβαση δημάρχου Κομοτινή. Εγκρίνεται. Είκοσιένα, έγκριση γεννόμενης μετάβασης προέδρο, κυρία Σκόγια Σποτινή, στο Γκότσε Ντέλτσεφ. Όπου εκπροσωπήθηκε η επάξια ο Δήμος. Έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις μέσω βοηθήματος κοινωνικής ελεγκής, οικονομικού έτους, εγκρίνονται και διαγραφή θέσεις από τη λαϊκή αγορά της Καβάλλας σε επαγγελματεία πολιτή υπέθρυου εμπορίου λαϊκών αγορών. Εγκρίνεται. Λοιπόν, ευχαριστούμε πολύ για την συμμετοχή σας. Λείεται η συνεδρία σε αγαπητοί φίλοι. Υπότιτλοι AUTHORWAVE Ευχαριστούμε πολύ. Υπότιτλοι AUTHORWAVE