2019-05-08 Περιφερειακό Συμβούλιο - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2019)
: Ο κύριος Σόκου της είναι έξω. Παρακαλώ την κυρία Παναγιωτίδου να έρθει ή ελάτε λίγο για γραμματέας. Μέχρι που να έρθει η κυρία Ζίδρου. Λοιπόν, ο κύριος Περιφέρη άρχισε να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια μας στον Δημήτρη Τοσαβόπουλο για την απώλεια της μητέρας του. Σας έστειλα ένα email ότι η κηδεία είναι πέντε η ώρα, άρα όποιος θέλει να εξελίξει την κυρία, προλαβαίνει θαρό, γιατί το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο πιστεύω ότι θα είναι σύντομο. Έχουμε ένα θέμα εκτός ημερίσιας διά... Είναι... Ο κύριος Καρακασίδης έχουν υπογράψει. Πού είναι ο κύριος Καρακασίδης? Εδώ. Και ο κύριος Δακίσης. Και ο κύριος Δακίσης από έξω κάνει δηλώσεις. Τρεις και δύο, πέντε και πέντε. Και ο κύριος Σαπαλίδης... Είμαστε 21. Με τον κύριο Δακί που είναι έξω. Λοιπόν, το πρώτο θέμα εκτός ημερίσιας διάταξης είναι... η τροποποίηση του προπολογισμού Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Και ο κύριος Καρακασίδης... Είναι ο κύριος Καρακασίδης. Είναι ο κύριος Καρακασίδης. Είναι ο κύριος Καρακασίδης. Η τροποποίηση του προπολογισμού Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας... έχει περάσει ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή. Ζητώ από το σώμα την έγκριση να το συζητήσουμε. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Και ομόφωνα περνάει η δέκατη τροποποίηση του προπολογισμού... της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Πάμε στα θέματα της ημερίσιας διάταξης. Ναι, κύριε Μαργαρίτη. Έχουμε πληροφορίες να μας απαντήσει ο κύριος Περιβεριάργης αν είναι δυνατόν... ότι στην Εαράιδα, Κοζάνης, πρόκειται να έρθουν πινήντα πρόσφυγες... να εγκατασταθούν συγκεκριμένα και στο ξενοδοχείο Κυριακίδης. Αν αφήσουμε, αν δεν ενημερωθούμε, αν δεν ξέρουμε τίποτα... αν στο πιο τουριστικό μέρος του νομού Κοζάνης εγκατασταθούν εκεί... είμαστε... να μην μπω. Αν ξέρει τίποτα ο κύριος Περιβεριάργης ή ο... Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Επειδή την έχουμε κάνει κατά εξακολούδηση αυτή τη συζήτηση, κύριε Μαργαρίτη... όπως ξέρετε, ο κάθε ξενοδόχος... Την προβάρκα, συγγνώμη, αλλά τώρα με πήραν τηλέφωνο από την Εαράιδα. Απλά λίγο στις ερωτήσεις και στις τοποθετήσεις μας... η άποψή μου είναι να είμαστε λίγο πιο προσεχτικοί πώς βάζουμε το ζητήμα. Όπως ξέρετε, ο κάθε ξενοδόχος... μπορεί να πεφθεί απευθείας στην Είπατια Αρμοστία... και να ζητήσει να φιλοξενήσει στην ξενοδοχειακή του μονάδα... προσφύγες με κάποια κριτήρια. Θα γίνει οικογένειας πέσω. Αυτό δεν μπορεί να το αποτρέψει κανείς. Άρα λοιπόν, έχουμε έναν ξενοδόχος στην περιοχή της Εαράιδας... όπως έχουμε στην Καστοριά και σ' άλλες περιοχές της χώρας. Αν πλήρει τις προϋποθέσεις και κρίνεται ότι είναι υπαρκής στην ξενοδοχειακή του μονάδα... με όλα τα συνεπαπόλουφα που πρέπει να υπάρχουν απόστασεις από νοσοκομεία... τότε η αρμοδιότητα ανήκει απευθείας στην Είπατια Αρμοστία... όπως είναι οι διεθνείς συνθήκες και στο ενδιαφερόμενο... που θέλει να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Η διάσταση που βάζεται ότι στην Εαράιδας... αν θα φιλοξενήσουμε στην ξενοδοχειακή μονάδα 50 πρόσφυγες... όσοι είναι εκεί πέρα να φιλοξενηθούν βάσει της δυναμικότητας που έχει ο χώρος... δηλαδή γύρω στις 20 οικογένειες δημιουργούν πρόβλημα και στο τουριστικό μας πρωί... νομίζω ότι αυτό από εμάς δεν είναι αποδεχτό και είναι καταδικάστο. Κύριε Πρόεδρε, εγώ ρώτησα... αν το γνώριζε ο κύριος Περιφυριάρηκας και δεύτερον... επειδή η Υπατιαρμοστία είναι κράτος εν κράτη, δηλαδή θα αφήσουμε όλη την τοπική κοινωνία της Εαράιδας... στα μαγαζιά, τα ξενοδοχεία, να μη δουλεύουν για να δουλέψουν μόνο ένα συγκεκριμένο... δεν θα αντιδράσσουμε εμείς καθόλου σαν περιφέρεια. Τοπική κοινωνία. Και ρώτησα αν το γνωρίζετε. Ναι, κύριε Πόζο. Δεν μας είπε ο κύριος Περιφυριάρης αν ήταν σε γνώση του... αν ερωτήθηκε και τι απάντηση έδωσε και αν γνωρίζει... αν και ο τοπικός δήμος ενημερώθηκε... και αν υπήρχε κάποια αντίδραση από μεριάς του ή... Αυτό ρώτησε και ο συνέδελπος του κ. Μαργαρίτης. Το ήξερε ο κύριος Περιφυριάρης. Από αυτά τα οποία μας λέει συνάγεται ότι το ήξερε. Ωραία. Την έχουμε, είπαμε, ξανακάνει αυτή τη συζήτηση. Και είπαμε γενικότερα για το πώς γίνεται... Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ. η φιλοξενεία στα ξενοδοχεία και πώς μπαίνει το αίτημα απευθείας από τους... και προσφάτως και στη Νέα Πολή. Τι θα πει αν ήξερε ή δεν ήξερε. Σας απαντώ. Φυσικά και δεν το ξέραμε. Αλλά αυτό δεν αποτρέπει κάποιον επιχειρηματία να απευθυθεί. Αλλά μη βάζουμε τη διάσταση. Δυο λεπτά λιγάκι. Σας παρακαλώ. Κύριε Βόστου, κύριε Βόστου. Κύριε Βόστου. Ακούστε λίγο. Κύριε Βόστου, σας παρακαλώ λίγο, σας παρακαλώ. Δεν χρειάζεται ένταση σήμερα. Δεν χρειάζεται καθόλου ένταση. Αντιλαμβάνουμε ότι μέσα από το ερωτημά, θέλετε να περάσετε πολλαπλά μηνύματα. Αυτά τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε, δεν είναι αποδεχτά από την περιφερειακή αρχή. Ωραία. Λέτε ότι θα πάνε οι πρόσχυες στην Εραϊδα και θα είναι προσβλητικό για το τουριστικό μας προϊόν. Από εμάς αυτές οι απόψεις, κύριε Πρόεδρε, δεν είναι αποδεχτές. Απήντησε επόμενος ο κ. Περιφεράκης, περνάμε στα θέματα... Συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε. Δεν λαϊκίζουμε. Εγώ κατάλαβα ότι ο κ. Περιφεράκης νομίζει ότι λαϊκίζουμε. Πάει ένας ξενοδόχος στο προϊόν, η Εραϊδα, που έχουμε τουριστικό μέρος με 30 ταβέρνες, με άλλα 5 ξενοδοχεία και εμείς δεν θα αντιδράσουμε καθόλου. Λαϊκίζουμε, λαϊκίζουμε... Ακούστε λίγο, κύριε Μαργαρίτη. Σας παρακαλώ, δεν θα αντιδράσουμε καθόλου. Και τι θα εμποδίσουν 20 οικογένειες, αν φιλοξενωθούν σε ένα ξενοδοχείο, στο τουριστικό προϊόν της Εραϊδας. Εμείς, σαν Περιφέρη, δεν μπορούμε να αντιδράσουμε. Γιατί να αντιδράσουμε. Γιατί να αντιδράσουμε. Είστε για τον έναν ή για τους πολλούς. Είστε για τον έναν μόνο ή για τους πολλούς. Γιατί να αντιδράσουμε. Θέλετε να πείτε τώρα. Κύριε Μαργαρίτη, κύριε Μαργαρίτη. Σε εμένα, σε εμένα να απευθύνεστε. Ρωτήσατε, αν το ήξερε ο κύριος Περιφερειάρισης, σας απήτησε όχι. Αυτό ρωτήσατε. Τελείωσε το θέμα. Ωραία, πάμε στα θέματα της ημέριας σας διάταξης. Το πρώτο θέμα, έκριση τροποποίησης του προπολογισμού εξόδων-εξόδων του ΚΕΠΕ για το έτος 2019. Για ο Πρόεδρος του Κέντρου Περιβάλλοντος, ο κύριος Τσότσος. Ναι, κύριε Τσότσο. Κύριε Πρόεδρε, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Περιφερειάρχα. Προφές πέρασε ο προπολογισμός του Κέντρου Περιβάλλοντος και τώρα είναι ανάγκη να περάσει μία τροποποίηση. Όπως γνωρίζετε, πάντα οι τροποποίησεις σε προπολογισμούς υπάρχουν, εφόσον προκύπτουν νέα δεδομένα και νέα στοιχεία. Δεν νομίζω ότι έχω να πω τίποτα περισσότερο. Τα έχετε μπροστά σας, τα είδατε τα νούμερα. Υπάρχει κάποια ρώτηση, υπάρχει κάποια τοποθέτηση. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι, ομόφωνα το πρώτο θέμα. Πάμε στο δεύτερο θέμα. Είναι έγκριση υποβολής πρώτες στο ΕΑΠ 2012-2016 για το έργο με τίτλο «Σύνταξη φακέλου έργου μελετών προσθήκης νέας πτέρυγας χειρουργικού και απαθολογικού τομέα μαμάτσιου νοσοκομείου Κοζάνης». Ιησυχητήσω ότι περιφεράει σπίεψερο Κοζάνης ο κ. Παναγιώτης Πλακεντάς. Ναι, κύριε Πλακεντά. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Χριστός Ανέστη, χρόνια πολλά σε όλους και στο συνάδελφο τον Μπασχάλη, τον βάσο που γιορταζε. Ναι, χρόνια πολλά στον Μπασχάλη, στον κύριο αντιπεριφερειάρχη. Και επειδή ευκαιρία, κύριε Πλακεντά, ένα λεπτό, να καλωσορίσουμε τους φίλους από τον Βελβεντό, τον Πρόεδρο από τα ήμερα του συνεταιρισμού και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Καλώς ήρθατε στην συνεδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ναι, κύριε Πλακεντά. Ευχαριστώ. Ευτό. Δεν κέρασαν οι Γιώργιδες γι' αυτό. Ναι, κύριε Πλακεντά. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ λίγο. Ναι, κύριε Πλακεντά. Είναι γνωστό, κύριε Πρόεδρε, ότι η Περιφερειακή της Μακεδονίας προσπαθεί διαχρονικά και σε συνεργασία με τη δίκης του μαμά της νοσοκομείου να βελτιώσει τις συνθήκες δειτουργίας του νοσοκομείου. Στα πλαίσια αυτά και κατόπιν γράφου του Περιφερειάχη υπευλήθη στην τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας ο φάκελος του έργου που απαιτείται στην προώθηση της ορίμασης του έργου προστήκη νέας πέργας χειρουργικού του παθαιολογικού τομέα του μαμά της νοσοκομείου Κουζάνης ενημενώντας ταυτόχρονα και την τρίτη είπε και το γενικό μαμά της ο τότε Μποδοσάκη ο νοσοκομείου. Στη συνέχεια η τρίτη είπε του Υπουργείου Υγείας με έγγραφό της προσδιώρησε επακριβώς το περιεχόμενο του Ωσάνου Φακέλου συνεισθόμενο από τοπογραφικές αποτυπώσεις, γεωτεχνική έρευνα και μελέτη, κτιριολογικό πρόγραμμα, τέφια ανοιχτού διαγωνισμού, δημοπράτησης, μελέτης, ενδεικτικά προσχέδα και αποτύπωση της εφιστάμενης κατάστασης. Ενέκρινε τη σκοπημότητα της εκπώνησης της μελέτης του Υπουργείου Υγείας με έναν προϋπολογισμό προεκτιμόμενο 12,5 εκατομμύρια ευρώ. Με νεότερη απόφαση βέβαια του Αναπληουτή Υπουργού Υγείας του κ. Πολάκη, τροποποιήθηκε η παραπάνω αναφερόμενη απόφαση μόνος προς το ύψος της εκτιμόμενης αμοιβής της μελέτης. Στο παρόν έργο περιλαμβάνονται τα προσδιοριθέντα από την τρίτη ύπωση παραπάνω στοιχεία του Φακέλου έργου. Είναι προϋπολογισμό 84.960,83 ευρώ, το τύνον φορέας είναι η περιφέρεια της Μακεδονίας με χρηματοδότηση από το ΕΑΠ 2012-2016 και φορέας συλλοποίησης η αναπτυξιακή της Μακεδονίας ΑΕ. Φορέας επίβλεψης θα είναι η διεύθυνση τεχνικών έργων της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης ή ΔΟΤΟΕ. Παρακαλώ λοιπόν για την έκρηση της υποβολής της πρότασης. Υπάρχει κάποια ερώτηση από τους συναδέλφους, κάποια τοπαθέτηση. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι, είναι 84.960,83 ευρώ, συμπεριβαλλόμενο του ΦΠΑ 24%. Άρα, ομόφωνα το δεύτερο θέμα. Πάμε στο τρίτο θέμα, έκρηση υποβολής πρότασης στο ΕΑΠ 2012-2016 για το έργο με τίτλο δημιουργία ειδικού αποθεματικού κεφαλαίου του αυρωτικού συνετερισμού οπωρικών Βελβεντού η Δήμητρα για την ολοποίηση αναπληξιακού έργου. Εισηγητήσω αντιπεριφεράσεις της ΦΠΑ Κοζάνης ο κ. Παναγιώτης Πλακεντάση. Πρόεδρε, τα επόμενα τρία θέματα είναι και τα ήμερα συνετερισμούς. Θα στα βάλει και τα τρία, Παναγιώτη. Θα τα πω συνολικά, κ. Μαργαρίτη, έχετε απόλυτο δίκιο. Λοιπόν, όσον αφορά το θέμα νούμερο τρία, προτείνεται υποβολή πρότασης για το συνετερισμό Δήμητρα στο Βελβεντό ενός ποσού 300.000 ευρώ από το ΕΑΠ για στήριξη του παραγωγικού περιβάλλοντος, στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων με έφαση της νέας τεχνολογίας, στην κυρωτομία, στην κοινωνική οικονομία και στην εξωστρέφεια. Ο τίτλος του έργου είναι «Δημιουργία Εδικού Απαρθυματικού Κεφαλαίου του Αγωτικού Συνετερισμού Οπωροκυπευτικών ΑΣΟ, Βελβεντού, Δήμητρα και την Ελλοποίηση Αναπτυξητικού Εργού». Φορέας υλοποίησης θα είναι ο Αγωτικός Συνετερισμός Δήμητρα και φορέας επιβουλεύσης και πάλι ο ίδιος. Στην περίπτωση αυτή και μετά από συνενόηση που έγινε και με την αντιπολίτευση, θα προσθέσουμε λίγο μόνο τη σεφαρμογή ενός επιχειρησιακού σχεδίου που θα κατατεθεί πριν την οριστική ένταξη του έργου στο ΕΑΠ, το οποίο προστίθεται στην εισήγηση την οποία έχετε στα χέρια σας, σε ότι τα ποσά του Ιδικού Απαρθυματικού Κεφαλίου θα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των επενδυτικών δαπανών και με σκοπό την ομαλή πορεία του έργου θα καταβάλλεται προκαταβολή ύψους 20% με έκδοση εισόπωσης εγγυητικής επιστολής. Αυτό είναι συνεδροίσεις που έγιναν και με τον κ. Δακί προκειμένου να υπάρχει η ομοφωνία στο Συμβούλιο. Αντίστοιχα, για το συνετερισμό ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού ΣΥΝΠΕ, το ποσό είναι 600.000 ευρώ. Προτείνω φορέας της Περιφέρειας Ελληνικής Μακεδονίας και φορέας υλοποίησης στο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού ΣΥΝΠΕ. Φορέας υλοποίησης στο οδηγητικό Συμβούλιο του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού ΣΥΝΠΕ, με τις ίδιες προσθήκες που έγιναν και τα προηγούμενα δύο. Και πάμε και στο επόμενο που αφορά... Στο τέταρτο θέμα. Το τέταρτο είναι η έκκληση υποβολής πρότασης από το ΕΑΠ με τίτλο Επέκταση και Εξοχρονισμός Υφιστάμενου Λεωτριβίου ΑΣΓ ΕΛΙΑΣ ΙΜΕΡΩΝ. Η υποβολή της πρότασης είναι στον Άξονα 2, στη στήριξη του παραγωγικού περιβάλλοντος. Μέτρο 2.2, στη στήριξη ιδιωτικών επενδύσεων με έφαση στις νέες τεχνολογίες, την κοινοτομία, την κοινωνική οικονομία και την εξοστρέφεια. Τίτλος του έργου Επέκταση και Εξοχρονισμός Υφιστάμενου Λεωτριβίου ΕΛΙΑΣ ΙΜΕΡΩΝ. 92.281,24 ευρώ το ύψος μη συμπεριλαμβανομένο του ΦΠΙΑ. Προτείνω φορέαση περιφερειατικής Μακεδονίας και φορέαση υλοποίησης ο Αργατικός Συνετερισμός ΕΛΙΑΣ ΙΜΕΡΩΝ. Παρακαλώ για την έκριση και των τριών θεμάτων, το 3, το 4 και το 5. 3, 4 και 5. Ναι, κύριε Βόσδου. Υπάρχουν ερωτήσεις να προηγηθούν λίγο. Κύριε Βόσδου, κύριε Μαργαρίτη, τοποθετής έχετε να προηγηθούν λίγο οι επικεφαλείς. Βλέπω εδώ τον κ. Κοσμά. Δημήτρη, θέλεις να έρθεις στο μικρόφωνο, θέλεις να πεις κάτι, να είπατε. Από τον ΑΣΕΠΟΠ κάποιος. Ναι, θέλετε να πείτε κάτι. Ο πρόεδρος να πω ότι απουσιάζει στην Ιταλία. Ναι, ο πρόεδρος απουσιάζει στην Ιταλία. Για τα πρακτικά, πείτε μας το όνομά σας. Ζίκος Αντώνιος, αντιπρόεδρος. Ελάτε, πατήστε λίγο το κουμπάκι. Ναι, καθίστε και όλοι. Αν θέλει κάποιος να με ρωτήσει κάτι, για να δώσει διευκολίες, αυτό θέλει. Ωραία. Όχι, λέω. Κάποιος πριν να... όχι, πιστεύω. Λοιπόν, συγχώρια, παρακαλώ. Εγώ πρώτη φορά δεν μιλάω. Αν έχετε κάτι να συγχρήσετε. Επειδή ακούσατε την προηγούμενη φορά αρκετά, κύριε το έδρε, εμείς βρισκόμαστε στην περιπτωριακή αρχή εδώ και σχεδόν δύο χρόνια και το έτοιμά μας είναι γνωστό και επίσημα από τον Ιανουάριο του 2018. Αυτό προς την ευθύνηση, γιατί εμείς δεν θέλουμε να φύγουμε σκέες πάνω σε... και να χρησιμοποιούμεσταν και από εκλογικού σκοπό. Αυτό πρέπει να καταλάβουμε. Ωραία. Από τον συνητερισμό, από τα ήμερα, ο κ. Παπαδόπολος, όχι. Κύριε Πρόεδρε, να καταθέσω επίσης, που μου έχει δώσει ο Ασεπώκο Ελβεντού, μια παρουσίαση του συνητερισμού για να το καταθέσω στο... Όχι και αντίστοιχα, να το καταθέσω στο πρακτικά εγώ. Ωραία. Έχουμε ερωτήσεις. Έχουμε ερωτήσεις, κύριε Σκάλε. Το χοδέτης. Κύριε Παπαδόπολος, ο κύριος Παρακαλήτης, ο κύριος Πόδο, ο άνθρωπος Κομπωνέντση. Κύριε Παπαδόπολος. Αγαπητέ φίλε Αντώνη, δεν το συζητάμε ότι θα το ψηφίσουμε το θέμα, με τα δυό τα χέρια που λένε, διότι εμείς, σαν έκαθεν, σαν παράταξη, βοηθήσαμε τους συνητερισμούς πολλές φορές και τους δύο, με πολλά λεφτά, με χρηματοδοτήσεις και τα λοιπά. Και θα το ψηφίσουμε. Απλώς, κύριε Πλακεντά, κύριε Αντιπριβεράργα, λίγο να προσέξουμε τα νομικά. Υπάρχει αυτήν την υποβολή πρότασης στο ΙΑΠΟ. Δεν υπάρχει όμως γεννόμενο έργο. Όταν σας παρακαλούμε, δεν υπάρχει... Γιατί ερωτήσαμε και τον Αμανατίδη, ο οποίος συνέταξε μας επί το τεχνικό δελτίο... Γι' αυτό και πρόσθεσα, κύριε Μαργάτης. Και λέει, κάπου έχετε δίκιο, κάπου θα δώσουμε μια αγγετική επιτάγη, κάπως έτσι δεν θα μας το διευκρίνησε. Για να είμαστε νόμιμοι, για να είμαστε νόμιμοι, επειδή πρέπει να σας πω, κύριε Βακής, θα σας παρακαλέσω, όταν πάει στην Επιτροπή παρακολούθησης και έρθει εδώ η εντελική έγκριση, αφού περάσει η Επιτροπή, να μας φέρουν μια νομική γνωμάτιση. Να είμαστε... OK. Δεν το συζητάμε, το ψηφίζουμε. Κύριε Βόστου. Κλείσετε το μικρό μόνο, κύριε Μαργαρίτη. Από εδώ θα μιλήσω. Είναι παρόμοια η ερώτησή μου και θέλω να παρατηρήσω να πω ότι μέσα στο τεχνικό δελτίο δίνει, υπάρχει ένα συγκεκριμένο έργο το οποίο θα γίνει. Άρα αυτό σημαίνει ότι στη πορεία της εξέλιξης θα πρέπει να κατατεθεί ένα συγκεκριμένο έργο, μια συγκεκριμένη πρόταση, η οποία και θα χρηματοδοτηθεί. Όπως επίσης, Παναγιώτη, ακόμα και αν είμαστε και στο τέλος της θηδίας της περιφερειακής αρχής, καλό θα είναι όταν αναφέρονται μέσα στα τεχνικά δελτία ότι υπήρξαν χρηματοδοτήσεις από άλλα προγράμματα να αναφέρονται και αυτά. Και ποιες είναι οι χρηματοδοτήσεις αυτές οι οποίες δέδοθηκαν. Και αυτό είναι ενισχυτικό της πρότασης. Γιατί όταν αποδεικνύεται από εκεί μέσα ότι ο φορέας ήδη έχει υλοποιήσει άλλα προγράμματα με χρηματοδοτήσεις είτε από κοινωνικά κονδή, είτε από άλλες, είτε από κοινωνικά κονδή, είτε από άλλες πηγές, φέρετε ότι είναι εχέγγιος και ότι μπορεί πράγματι να πραγματοποιήσει αυτά τα οποία στοχεύει. Αυτές τις παρατηρήσεις ήθελα να κάνω. Παρακαλώ κύριέ μου. Ναι, ο κύριος Πραγκεντάση. Ναι, θεώρησα ότι επειδή το θέμα την προηγούμενη φορά δήθηκε διεξοδικά, να μην πω περισσότερες δεπτομέρειες, απλά απαντούντας και στον κύριο Μαργαρίτη και σε εσάς κύριε εγώ, και δύο βάλατε αυτά τα οποία βάλατε, να πω ότι πρώτον, τα αναγκαία παραστατικά αποφάσεις και διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου είναι η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου για τη δημιουργία εδικού αποθεματικού κεφαλαίου στο συνετερισμό με επιχωρήγηση από το ΕΑΠ της Περιφέρειας. Β, η έκδοση τιμολογίου, και αν ακούσατε στην εισηγήση μου, σας είπα ότι μετά από συνενόηση και με την Άνκο, που βοήθησε στη Σύνταξη Τεχνικού Δελτιού, και με τον κ. Δακή, προσθέσαμε εκτός από το β που έχετε, γι' αυτό και τα διάβασα για να καταχωρηθούν στα πρακτικά, στο β συμπληρώσαμε, είναι αυτονόητο ότι απολογιστικά θα είναι στη διάθεση της Επιτροπής Ελέγχου, το σύνολο των παραστατικών που αποδεικνύει την υλοποίηση του αναπτυξιακού έργου του συνετερισμού στο πλαίσιο του παρόντου έργου σε εφαρμογή ενός επιχειρησιακού σχεδίου, που θα κατατεθεί πριν οριστική ένταξη του έργου στο ΕΑΠ, γ προσθέθηκε με σκοπό ότι η ομαλή πορεία του έργου θα καταβάλλεται προκαταβολή ύψους 20% με έκδοση εισόπων της εγκυητικής επιστολής, που είπε και ο κ. Μαργαρίτης νωρίτερα, και δ τα ποσά του ειδικού αποθυματικού κεφαλαίου θα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των επενδυτικών δαπανών. Σας θυμίζω ότι προκειμένου να ενταχθούν τα δύο έργα και να αποβοηθήσουμε τη βιωσιμότητα των δύο συνεντερισμών, έτσι μπαίνουν στο κομμάτι με τα χρήματα αυτά που είπα νωρίτερα. Αυτό αφορά τον Ασεπόπ και τη Δήμητρα, δεν έχει να κάνει με αυτά που έχω πει νωρίτερα, δεν έχει καμία σχέση αυτό δηλαδή με το συνεντερισμό των ημέρων της ΕΛΑΣ. Αυτά, ευχαριστώ παρακαλώ για την έκκριση. Απλώς, πώς μπορεί να έρθει και μετά το τελικό, μετά την Επιτροπή Παροκολούδηση, μια νομική γνωμάτια στην Επιτροπή Παροκολούδηση. Βεβαίως, κύριε Μαργαρίκο, είναι πολύ κανέφυρο. Έχει ξανασεβεί. Άστα, μου λέω το λόγο. Εγώ. Γιατί έχουμε αυτή την απορία, δεν έχει ξανασεβεί στο παρελθόν, να έχουμε ενισχύσει από θεματικά, να κάνουμε άγκη συμμετοχικού και αφαλέωση σε συνετερισμούς. Διότι αν απουσέμουσαν στην Αθήνα την προηγούμενη φορά, και το έχω. Την προηγούμενη φορά, ένα πουσέ μου στην Αθήνα, εδώ ελέγχει ότι εμπέζουμε τους ανθρώπους, διότι δεν υπάρχουν χρήματα στο ταμείο του πόρου. Αφού λοιπόν είδαμε ότι υπάρχουν μετά τα χρήματα, πάμε να γύρουμε άλλα ζητήματα. Πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη. Διότι το έτοιμα υπάρχει εδώ και δύο χρόνια, τα επιχειρησιακά τους σχέδια τα αναπτυξιακά έχουν φρενάρισμα, γιατί κάποιοι φρόντισαν να μπλοκάρουν τον πόρο. Και τώρα που τον ξεμπλοκάραμε και έχουμε τις δυνατότητες, γι' αυτό γίνεται αυτό. Και όχι γιατί είναι προεκλογική περίοδος, γιατί ακούστηκε και αυτό. Κύριε Προηφυριάρχα σας, παραπληροφόρησαν. Δεν υπόθηκε ότι δεν θα περάσουμε αυτά. Όχι, είπα συγκεκριμένα πράγματα, δεν είπα τίποτα. Είπατε, αλλά δεν είπατε. Είπαμε επειδή ήρθε το θέμα προημερισίας διάταξης. Το θέμα μας ήταν, ήρθε προημερισία διάταξης, χωρίς να το πάρουν ούτε με email, ούτε με τίποτα. Ήρθε εδώ πέρα ξαφνικά. Και είπαμε να πάει στο επόμενο Συμβούλιο, όλοι. Δεν αναφέρομαι, κύριε Πρόεδρε Κύριέ, δεν αναφέρομαι στο ξαφνικό. Αναφέρομαι στο ότι απευθυρώμαι στους ανθρώπους. Τους είπατε ότι υπάρχει εμπεγμός, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα στον πόρο. Και την παράταξή σας, την εκπροσωπή, ο κύριος Σώκουτης στον πόρο. Υπάρχουν αποθεματικά στον πόρο, για να κανονιπηθούν τα τρία έργα, κύριε Σώκουτης. Πάντα υπάρχουν. Λοιπόν, εδώ να ευχαριστήσω, άρα ανακεφαλαιόλωντας. Το τρίτο θέμα που αφορά, ένα λεπτό, κύριοι συνάδελφοι, για τα πρακτικά, το τρίτο θέμα που αφορά την έκπληση υποβολής, κύριε Βόσμου, κλείστε λίγο το μικρόφωνο. Τα λογιστικά είναι άλλο, κλείστε λίγο. Να ξέρουμε τι λέμε, άλλο τα λογιστικά και άλλο το άλλο. Κύριε Μαργαρίτη, κλείστε λίγο το μικρόφωνο. Ναι, ένα λεπτό ζήτησε το λόγο ο κύριος Σώκουτης και μετά να ολοκληρώσω εγώ. Ο κύριος Πρόεδρος έκανε μια υπέρασή που προσπάθησε να με υπερπηδήσει, να μην πω άλλη φράση. Εγώ θέλω να εκφράσω τη χαρά μου και την ικανοποίησή μου για την ομόφωνη, από ό,τι βλέπω διάθεση, στήριξης αυτών των αιτημάτων, των συνειδητηρισμών και του ΑΣΕΠΑΠ και της Δήμητρας και των ημέρων. Φυσικά το ίδιο πρόκειται και για άλλους συνειδητηρισμούς της διδικής Μακεδονίας, όπως και της ΠΕΕΠΙΣΝΟΝ ΚΟΖΑΝΙΣ, όπου έγινε και παλιότερο, όπως αναφέρθηκε, και με αυξήσεις με το οικοκεφαλαίο και με αγορά εξοπλισμού κλπ. Έχω τη γνώμη και κλείνω με αυτό ότι κύριε Περιφερειάρχη που είστε εδώ και σε συγχαίρω γιατί από το φονδί της ΠΕΕΠΙΣΛΟΝ ΚΟΖΑΝΙΣ βγαίνει αυτό το ποσό. Είναι χρήματα τα οποία, να μην πω είναι τα μόνα, αλλά είναι κυρίως χρήματα τα οποία πιάνουν τόπο, όχι 100%, 1.000%. Και όσοι γνωρίζουν τη δραστηριότητα αυτών των τριών συνειδητηρισμών, μη μόνο εδώ και για τα ήμερα, πραγματικά ξυγνηγορούν και συμφωνούν ώστε να στηριχτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, γιατί έτσι μπορούμε να στηρίξουμε τον πρωτογυνείο τομέα που είναι προτεραιότητα και της Περιφερειακής Αρχής αλλά και όλου του Περιφερειακού Συμβουλίου. Όπως είπε και ο κ. Μαργαρίτης και από τη Λευρά και της ΜΜΕΡΑ και της Ελλάς, όμως υπάρχει ομόθιμη αυτή η στήριξη. Άρα, να ευχηθούμε στους συνειδητηρισμούς καλές δουλειές, καλά έργα και πάντα πρόοδο για να τους καμαρώνουμε, έτσι και κύριε Πρόεδρε του Νημέρων, με τα επιτεύγματα σας και με τα προϊόντα τα οποία βγάζετε και τα οποία είναι πρωτοποριακά. Κύριε Περιφερειακής, για ένα λεπτό. Νιώθω την υποχρέωση, επιβραβεύοντας τους συνειδητηρισμούς μας στο Βελβεντό, ότι με την πρόσφατη επίσκεψη που είχαμε του Πρωθυπουργού στην περιοχή, αλλά και με παλιότερη πρωτοβουλία που είχαμε αναλάβει από κοινού για τα φορολογικά των αγροτών, όταν καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι και συζητήσαμε, ο Πρωθυπουργός άκουσε και νομίζω τα μέτρα που ανακοινώθηκαν εχθές είναι και οι προτάσεις τις οποίες κατατέθηκα στο ίδιο το Πρωθυπουργό από τους συνειδητηρισμούς μας. Και αυτό πρέπει να τα αναγνωρίσουμε, ότι είναι μια προσπάθεια με αυτούς τους ανθρώπους, που τεκμηριώνουν πράγματα και έχουν άμεσα αποτελέσματα, προς ευφέρειες της χώρας και του συνειδητηριστικού κίνηματος. Αυτό πρέπει να το πούμε. Ευχαριστώ κύριε Περιφερειάρχα. Να πω κι εγώ ότι είναι υποχρέωσή μας όλου του Περιφεριακού Συμβουλίου, θεωρώ, να στηρίζουμε τον πρωτογυνή τομέα. Είναι τρεις συνεταιρισμοί, οι οποίοι είναι καμάρι για μας και για τη Δυτική Μακεδονία, και ο ΑΣΕΠΟΠ, και η Δήμητρα, και ο Αγροτικός Συνετερισμός των Ημέρων, που εκπροσωποιείται εδώ από τον κ. Παπαδόπουλο. Άρα, γι' αυτόν τον λόγο, αισθανόμαστε περήφανοι για τους συνετερισμούς και θεωρώ ότι όλο το Περιφεριακό Συμβούλιο ομόφωνα θα ψηφίσει και τα τρία θέματα. Το τρίτο θέμα, κύριοι συνάδελφοι, έγκριση υποβολής πρότασης, που αφορά τον συνετερισμό Δήμητρα με 300.000 ομόφωνα. Το τέταρτο θέμα, που είναι έγκριση υποβολής πρότασης του ΕΑΠ 1216 για το έργο με τίτλο «Επέκταση Φυστάμενο Ελετριβίου Αγροτικού Συνετερισμού Ελιάς Ημέρων». Ομόφωνα. Το πέμπτο θέμα, έγκριση υποβολής πρότασης του ΕΑΠ για το έργο «Δημιουργία Ειδικού Αποθεματικού Κεφαλαίου» του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού για την Ολοποίηση Αναπτυξιακού Έργου. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα. Πάμε, κύριοι συνάδελφοι, στο έκτο θέμα. Για το ένατο. Τελειώνουμε, πολύ γρήγορα, κύριε Πλάκεντα. Το έκτο θέμα αφορά είναι κατάρτιση του προγράμματος έργων 2019 της ΠΕ Φλόρινας που χρηματοδοτούνται από τη ΣΑΕΠ 041. Ο κύριος Μπύρος δεν είναι εδώ. Αναβάλετε αυτό το θέμα, το έκτο αναβολή. Δεν είναι κανένας από τη Φλόρινα. Θέλετε να το περάσουμε. Ομόφωνα είναι η κατάρτιση του προγράμματος έργων 2019 της ΠΕ Φλόρινας που χρηματοδοτούνται από τη ΣΑΕΠ 041. Το διάβασα εγώ. Είναι ο πίνακα στον έργο, κύριοι συνάδελφοι, που σας έχει δοθεί. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι, κύριε Μαργαρίτη, κύριε... Ωραία, ομόφωνα και το έκτο θέμα. Πάμε στο έβδομο θέμα, έτοιμα λήψεις απόφασης για έκριση προσωρών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων για την εκτέλεση του έργου καθαρισμός βλάστησης αιρισμάτων οδικού δικτύου ΠΕ Φλόρινας. Είναι ένα τυπικό θέμα για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ομόφωνα και το έβδομο. Πάμε στο όγδοο θέμα, τρόπος εκτέλεση του έργου κατασκευή δρόμου της τοπικής κοινότητας Λεχόβου. Προϋπολογισμού 80.000 ευρώ με VPA, είναι κυρίες συνάδελφοι με ηλεκτρονικό διαγωνισμό με χρήση του SEDIS σύμφωνα με το άνθρωπο 27 του νόμου 4412 του 2016. Άρα ομόφωνα και το όγδοο θέμα. Και πάμε στο ένα το θέμα, έκριση παράτασης διάρκειας προγραμματικής σύμβασης για την εκτέλεση του έργου και εκτίμηση παρουσίας και προέλευσης χρωμίου και λιπόρυπαντικών παραμέτρων στα υπόγεια και επιφανειακά νερά και αποτύπωση υδρολογιολογικών συνθήκων σε περιοχές της περιφερειακής ελλοδοτίας Κοζάρης, ο κ. Πλακεντάς. Ναι κ. Πλακεντά. Με έγγραφό του κ. Πρόεδρε, στο υπαρήθμι 173, 18, 4 του 2019, η Περιφερειακή Μοναδικής Μακεδονίας της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ΕΑΓΜΕ, όπως λέγεται πλέον, επειδή την παράταση της προαναφερθής ασύβασης, επειδή λόγω της μεταβολής στο νομικό καθεστώς του φορέα από ΙΓΜΕ στον καινούργιο φορέα και των ενοργιών που απαιτούνται για την εγκατάσταση της κανονικής διοργίας, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των εργασινών που έχει αναλάβει αναμένει να καριστερήσει. Για αυτό, λοιπόν, προτείνουμε την έκκριση της παράτασης της διάρκειας προγραμματικής ύβασης, όπως ακριβώς την αναφέρατε, μέχρι τις 15.10.2019, όπως ζήτησε το ΕΑΓΜΕ προ-ΙΝΙΓΜΕ, γιατί πρέπει να προσαρμόσει στα νέα δομένα το οργανόγραμμα του. Από μέρους, κύριε Σινάδη, ζητείτε παράταση μέχρι τις 15.10.2019. Ναι, κύριε Μαργαριτή. Κυρία, κυρία αντιπροφερειάρχα. Ναι, το ψηφίζουμε εμείς. Απλώς ήθελα να ρωτήσω. Έχει πολύ καιρό να καταρτήσουν τις μελέτες για τις γέφυρες, το φωτισμό και τα λοιπά. Το τι, δεν ήταν, νομίζω. Ναι, τότε ήταν. Η μία έχει παραδοθεί για την υψηλή γέφυρα των Σερβίων, κύριε Μαργαρίτη, απόμένει για την άλλη, γίνονται κάποιες, αν θέλετε, πώς να πω, πρέπει να προηγηθεί κάτι άλλο. Αυτό ήταν εύστοχο, κύριε Μαργαρίτη. Πρέπει να προηγηθεί κάτι άλλο, το οποίο έχει έρθει στο Περιφυριακό Συμβούλιο και είναι ο φάκελος σύνταξης της ταυτότητας της γέφυρας, ο έλεγχος, δηλαδή, που χρειάζεται να γίνει. Σήμερα νομίζω ότι πήγε το πρακτικό στην Επιτροπή της Οικονομικής, υπάρχει ανάδοχος και είναι ο κύριος Δέδες για τη συγκεκριμένη διαδικασία της ελέγχου της γέφυρας, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στην άλλη μελέτη. Ομόφωνα, η παράταση μέχρι το 15 Δεκάτου του 2019 της... Ποιος, ο κύριος Κωτσίδης? Ναι, κύριε Κωτσίδη. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Το συγκεκριμένο θέμα προέκυψε από την ανάγκη να προστατευθεί η υγεία των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας. Οι επαναλαμβανομένες παρατάσεις πάνε το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης αυτής της μελέτης πίσω. Εάν διαπιστωθεί κάποια στιγμή ότι το χρόνιο αποτελεί, είναι επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών, το χρονικό διάστημα που θα έχει μεσολαβήσει με τις καθυστερήσεις, τι επιπτώσεις θα έχεις στην υγεία του προσωπικού? Καταρχήν να πω το εξής, ότι είναι δικαιολογημένη η παρατήρησή σας και η απορία σας. Ήδη υπάρχει ένα παραδοτέο του έργου για το οποίο έχει ενημερωθεί επιτροπή παρακολούτησης. Θα γίνει και συσκεύση με τους φορείς για το παραδοτέο που είναι περίπου πάνω από το 60% κύριε Κωτσίδη σε σχέση με αυτά που έχει γίνει μέχρι τώρα. Δεν υπάρχει επαναλαμβανομένη παράταση. Η πρώτη παράταση που ζητήθηκε και αυτό θα έχει προκύψει και θα έχει ολοκληρωθεί το αργό μέχρι το τέλος του Ιουνίου. Αν δεν είχε αλλάξει με απόφαση του Υπουργείου και της Κυβέρνησης, είχε καταργηθεί ο ΥΓΜΕ για να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας. Επειδή αυτά όλα γραφειοκρατικά χρειάζονται μια μεγαλύτερη, αν θέλετε, μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής. Ζητήθηκε αυτή η συγκεκριμένη παράταση μέχρι τις 15.10 του. Εκτιμώ ότι πολύ πιο σύντομα θα είναι έτοιμη και θα έρθει εντός αυτής της θητείας αυτού του Περιφερειακού Συβουλίου για ενημέρωση του Περιφερειακού Συβούλιου για όλα τα περαιτερώ. Η Επιτροπή Παρακουρούδησης, πάντως δεν θυμάμαι ποιος, κυρία Καρυπίδου είναι στην Επιτροπή Παρακουρούδησης ορισμένη από το Περιφερειακό, ο κύριος Σώκουτης, έχουν ήδη ενημερωθεί για την πρώτη φάση του παραδοτέου του έργου, το οποίο ξεπερνάει περίπου από ότι έχω ενημέρωση το 65%. Ομόφωνα το ένα το θέμα, κυρίες συνάδελφοι. Ομόφωνα. Πάμε στο δέκατο θέμα και μετά θα δώσει το λόγο στους προέδρους από τους συνεταιρισμούς. Έγκριση αιτής ο Προγράμματος Προμηθειών και Υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Γραβανών, έτους 2019, εισηγητής ο αντιπεριγράφης της ΠΕΠΣΟΝΟΓΓΡΑΝΟΝ, ο κύριος Σεβάκελος Σιμπανδράκος. Τέ, κύριε Σιμπανδράκο. Είναι η έγκριση του Προγράμματος Προμηθειών και Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας. Θα αναφέρω λίγο τις προμήθες και τις υπηρεσίες. Είναι η προμήθεια υγρών καυσίμων για το έτος 2019-2020, ο αποχειρνισμός του δικτύου 2019-2020, μεταφορά μαθητών για τον ίδιο χρόνο, η προμήθεια ειδών γραφικής ύλης, προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και συναφούς εξοπλισμού. Εδώ είναι ένα ποσό που θα γίνει αντικατάσταση όλων των ηλεκτρονικών υπολογιστών της Περιφερειακής Ενότητας. Συντήρηση ηλεκτρο-μηχανολογικού εξοπλισμού, καθαριότητα του δικητήριου, φύλαξη του δικητήριου, προμήθεια δυο επιβατικών αυτοκίνητων, μεταφορά άλατος και βελτίωση αθλητικών υποδομών της ΠΕΨΤΙΝΟΓΡΕΒΑΝΟΝ, θα γίνει μια προγραμματική σύμβαση. Μάλλον θα γίνει ένας διαγωνισμός, όπου θα προμηθευτεί και θα διαθέσει η Περιφερειακή Ενότητα Αθλητικό Εξοπλισμό σε όλα τα σωματεία της Περιφερειακής Ενότητας. Ευχαριστώ. Υπάρχουν ερωτήσεις, κύριοι συνάδελφοι? Εγώ να ρωτήσω στον κ. Συμμανδράκο, λέτε προμήθεια δυο επιβατικών αυτοκίνητων, συνοπτικός διαγωνισμός 45.000 ευρώ. Γιατί δεν το κάνετε με κανονικό διαγωνισμό, κ. Συμμανδράκο? Όπως έχουν γίνει όλοι οι διαγωνισμοί και όταν και η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνη, σε αυτόν τον τρόπο έχει γίνει συναινότηση με τις ποιησίες. Είναι για δυο τσιπάκια και για τις τεχνικές υπηρεσίες. Στην Κοζάνη δεν έγινε συνοπτικός διαγωνισμός με προσφορές, έγινε κανονικός διαγωνισμός όταν στην αρχή πήραμε τα δυο τουότα έτσι, δεν είναι κ. Πλακετά? Ναι, εντάξει. Και μας επιτέθηκαν οι εξοθερισμικοί παράγοντες. Εντάξει, μπορεί να γίνει και ανοιχτός ο διαγωνισμός. Θα παρακαλούσα να γίνει ο διαγωνισμός ανοιχτός για να υπάρχει ομοφωνία. Εντάξει, δεν ενδιαφέρει το ζήτημα. Ίδιες διαδικασίες είναι με τον ανοιχτό διαγωνισμό, απλώς γίνεται για θέμα χρόνου, έτσι δεν είναι κάτι... Έτσι κι αλλιώς ο επόμενος θα τα παραλάβει, ο επόμενος θα κάνει το διαγωνισμό, δεν το κάνω εγώ κύριε Κικαλιά. Ο επόμενος θα σας αποφασίσει ο ίδιος. Ο επόμενος δεσμεύεται την απόφυση. Εγώ για να το ψηφίσω, κύριε Σιμαδράκο, θέλω δημόσιο διαγωνισμό, ανοιχτή διαδικασία. Αν θέλετε, μην το ψηφίζετε. Ωραία. Άρα, κατά πλειοψηφία περνάει το δέκατο θέμα. Καθίστε. Εσείς το ψηφίζετε, κύριε Μαργαρίτη. Είναι κάποιος άλλος που δεν το ψηφίζει. Ο κύριος Βόζδου και ο κύριος Βόζδου δεν το ψηφίζει. Η προμήθεια των δύο επιβατικών αυτοκινήτων να πάει με ανοιχτό διαγωνισμό, λέει. Άρα, κατά πλειοψηφία περνάει το θέμα. Είναι κάποιος άλλος συνάδελφος που δεν το ψηφίζει. Παρακαλώ τον πρόεδρο του συνεργασμού Δήμητρα, τον κύριο Κοσμά Δημήτρη, να έρθει στο βήμα. Άρα, το δέκατο κατά πλειοψηφία. Από δύο λεπτά, ούτε δύο λεπτά. Νομίζω, κύριε Βόζδου, είναι το πιο σύντομο Περιφερειακό Συμβούλιο, οπότε, αν κατεστηρίσουμε πέντε λεπτά, δεν πειράζει. Ναι, κύριε Κόσμα. Κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Αντιπεριφερειάρχες. Παρακαλώ, κάντε ισχυία, κύριε Μαργαρίτη. Κύριε Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου, Αντιπρόεδρη, κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, σας εύχομαι πρόνια πολλά. Χριστός Ανέστη και σε όλους οι εκδικήσουν, έχουν τη δύναμη, μάλλον, να εκδικηθούν το ψήφο, τους εύχομαι καλή επιτυχία για τις επόμενες εκλογές. Ευχαριστούμε πολύ σε όλους για τη συνησφορά αυτή που μας κάνετε. Και ένα πράγμα θα σας πω, ότι δεν θα πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο, απλά αυτά τα λεφτά θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά. Ποιοποιος θέλει, ας έρθει στους συνεδρισμούς μας να το δει. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε. Από τον Ασέποπ, ελάτε. Κύριε Σύγουλ, να σας ευχαριστήσω και εγώ. Ανήκτων. Να σας ευχαριστήσουμε και εμείς, ο Ασέποπ, από εμένα. Και ελπίζουμε, είμαστε σίγουροι, δηλαδή, ότι θα είμαστε σίγουροι. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πολύ. Και ελπίζουμε, είμαστε σίγουροι, δηλαδή, ότι τα λεφτά αυτά θα συγχονεί τα πόλτα με το συνεδρισμό του Γιάννη Σοβήτη. Και το τελευταίο σένς του ευρώ θα πιάσει στον τόπο. Και αυτό το αποδεικνύει, γιατί κάποιοι στη διάρκεια της συζήτησης, για να καταλάβετε περί τι νοσοί συνεδρισμούς υπάρχουν. Κάτε λίγο εσυχία σας, παρακαλώ. Η ΕΠΟΠ έχει βραβευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και είναι μέσα στο μοντέλο βιωσιμότητας το συνεδρισμό, για να ξέρετε για τι περισνεδρισμό μιλάμε, που εκπροσωπεί τον τόπο μας και τη χώρα μας, την Ευρώπη. Αυτό. Και ευχαριστώ πάρα πολύ. Εμείς ευχαριστούμε και να την πρόεδρε. Εμείς ευχαριστούμε. Ο κ. Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεδρισμού Ιμέρων. Κύριε Καρακασίδη, γίνατε παππούς. Σε χαρητήρια. Θερμάς συγχαρητήρια. Ναι, κύριε Παπαδόπουλε. Ο κ. Παπαδόπουλος. Ωραία, θα ξεκινήσω κανονικά όπως συνηθίζουμε. Να σας χαιρετήσω κι εγώ εκ μέρους μου, τον κ. Περιφεριάργη, τους αντιπεριφεριάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους. Χαίρομαι ιδιαίτερα που το περιφερειακό συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα να μας προηγήσουν αυτό το ποσό που λέγαμε, των 92.000 ευρώ. Λοιπόν, για τον εξυγκρονισμό, την επέκταση του ελαιοτριβίου. Να είστε σίγουροι ότι ούτε ένα λεπτό, ούτε ένα σεν δεν θα πάει χαμένο. Αυτά τα λεπτά θα φτιάσουν τόπο. Αυτόμαντα θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις εργασίας. Όσο για το έργο που προσφέρουμε είναι γνωστό, δεν πρέπει να αναφερθώ ότι και φέτος πάλι βραδεχτήκαμε στο διαγωνισμό Αθήνα 2019. Από το Λονδίνο περιμένουμε τα αποτελέσματα. Λοιπόν, παράγουμε ένα μόνο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο έχει γίνει γνωστό όχι μόνο πανευρωπαϊκά, αλλά και παγκοσμίως. Σας ευχαριστώ για ακόμη μια φορά. Και χαιρόμαστε που στηρίζετε τον πρωτογενή τομέα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε εμείς κ. Παπαδόπουλε. Να πω εδώ ότι κλείνει η σημερινή συνεδρία στον Περιφερειακό Συμβουλείο. Να ευχηθώ καλή επιτυχία σ' όλους τους εμπλεκόμενους στις επόμενες δημοτικές, περιφερειακές και Ευρωεκλογές. Καλή επιτυχία σ' όλους και τις τοπικές εκλογές. Και ο κ. Συμπαντράκος λέει ευχαριστώ. Να είστε καλά. Θα τα πούμε τον Ιούνιο τώρα. Τον Ιούνιο μετά τις εκλογές. Καλό πολύ σ' όλους.