3η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού ΣυμβουλίουΠελοποννήσου, στις 14 Φεβρουαρίου 2022 (Περιφέρεια Πελοποννήσου, 2022)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Καθίστε παρακαλώ. Καθίστε, καθίστε, θα ξεκινήσουμε. Ξεκινάει η τρίτη τακτική συνενδρία στο Περιφερειακό Συμβουλίου Πελοποννήσου. Θα ξεκινήσουμε και θα μπει αναγκαστικά και εκ του κανονισμού, ως πρώτο θέμα, το ζήτημα το οποίο έχει έρθει με τις υπογραφές, με τις ικανές υπογραφές, με θέμα στήριξη των εργαζομένων, στην καθαριότητα, στη φύλαξη και στη σύτηση στα δημόσια νοσοκομεία της Πελοποννήσου. Το εισηγείται... Τι θέλει το κ. Γόντικας. Όχι, θα τις κάνετε μετά. Η διαδικασία ελέγχου είναι μετά. Λοιπόν, ελάτε κ. Γόντικα. Ναι, κ. Πέτρακου. Ακούστε. Η πρόταση που έχετε προημερισίας έχει τις υπογραφές μόνο τη δική σας και του κ. Δρούγκα. Ακούστε. Θα πρέπει, καταρχήν να ξέρετε ότι θα οριστεί περιφερειακό συμβούλιο τη Δευτέρα. Υπογραφείτε. Υπογραφείτε. Υπογραφείτε. Ακούστε. Θα πρέπει, καταρχήν να ξέρετε ότι θα οριστεί περιφερειακό συμβούλιο τη Δευτέρα μεθαύριο. Θα φέρετε την εισηγήση, θα ορίσετε τον εισηγητή και θα κοιτάξουμε και θα το εγγράψουμε στην ημερήσια διάταξη του συμβουλίου της Δευτέρας. Και θα το προτάξουμε ενώ, όπως λέει ο Κανονισμός. Δεν θέλω, κ. Πετράκο, μη σας δώσω τον λόγο τώρα. Δεν θέλω να διευκρινίσουμε, δεν θέλω να αντιδικήσουμε μαζί σας. Διευκρινίση ζητώ. Λοιπόν, εμείς την πρόταση την κάναμε για να μπει προς ψηφοφορία στο Συμβούλιο και αν το Συμβούλιο εκτιμά ότι πρέπει να πάει, αν γίνεται αποδεκτό και πάει για την επόμενη Δευτέρα, προφανώς... Όπως το είπαμε, απλά θα ορίσετε τον εισηγητή και θα φέρετε την εισηγήση. Και την εισηγήση, βεβαίως. Αύριο το βράδυ θα αντάχετε. Πολύ ωραία, κύριε Πετράκο. Κύριε Γότικα, ελάτε παρακαλώ. Όχι, κύριε Γιωνακούρα, δεν θα γίνουν. Όχι. Λοιπόν, ελάτε κύριε Γότικα. Το θέμα το οποίο έρχεται με διαδικασία συλλογής υπογραφών άνω του ενός τρίτου είναι αυτό με το οποίο ξεκινάμε. Η διαδικασία του ελέγχου είναι μετά. Ελάτε κύριε Κελάρι, εσείς σας το εισηγητής. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι. Συγγνώμη και θα ήθελα, λοιπόν, να παρακαλέσω και τη δική σας παράταξη, ότι είναι η πρώτη φορά που χωρίς να μας έχει δηλωθεί ησηγητής και χωρίς να έχει έρθει ησηγήση, συζητάμε το θέμα και το συζητάμε γιατί καθυστερήσαμε εμείς να το βάλουμε. Σας παρακαλώ, απευθυνόμενος σε όλους τους συναδέλφους του περιφερειακού συμβουλίου, όταν υπάρχει η διαδικασία της συλλογής των υπογραφών του ενός τρίτου να συνοδεύεται από εισηγητή τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν το περιφερειακό συμβούλιο, όπως αναφέρει ο κανονισμός. Κατανοητό, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, το σημερινό θέμα που συζητάμε και το βάζουμε σε προτεραιότητα γιατί το ζήτημα της πανδημίας είναι ένα πρόβλημα που εξακολουθεί να είναι μεγάλο για το λαό μας. Η πανδημία είναι εδώ παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το πρόβλημα, να το κουκουλώσει κάτω από το χαλί. Το ζήτημα της πανδημίας σήμερα απασχολεί… Υπάρχει φασαρία, σας παρακαλώ, έχουμε ξεκινήσει το συμβούλιο. Και νομίζουμε ότι θα πρέπει να είναι σε προτεραιότητα. Το σημερινό ζήτημα έχει σχέση που βάζουμε με προσωπικό νοσοκομείο, το οποίο είναι πολύ σημαντικό και νομίζουμε ότι θα πρέπει να πάρουμε μέτρα ώστε να παραμείνει στις θέσεις και λοιπά. Σας διαβάζω, λοιπόν, την πρόταση του ψηφίσματος, η οποία σας υπενθυμίζω ότι έχει υιοθετηθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο της Τρίπολης και νομίζουμε ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί και από το Περιφερειακό Συμβούλιο σήμερα από όλο το σώμα και από όλες τις παρατάξεις. Το Περιφερειακό Συμβούλιο, λοιπόν, Πελοποννήσου εκφράζει τη στήριξή του στο αίτημα των δεκάδων συμβασιούχων εργαζομένων στους τομείς της καθαριότητας, της φύλαξης και της ύτησης στα δημόσια νοσοκομεία Τρίπολης, Καλαμάτας, Ναυπλίου, Άργους, Κορίνθου, Σπάρτης να μην απολυθούν στις 31-3-22 αλλά να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους τουλάχιστον για ακόμα ένα χρόνο. Θεωρούμε παράδεκτο στις συνθήκες, μάλιστα έξαρσης της πανδημίας του Covid-19, οι αφανείς αυτοί ήρωες του προηγούμενου χρονικού διαστήματος να απολύονται και να δίνεται από την κυβέρνηση και τις διοικήσεις των νοσοκομείων η καθαριότητα, η σύτιση και η φύλαξη των δημόσια νοσοκομείων σε εργολαβικές εταιρίες, σε ιδιώτες δηλαδή, που απασχολούν το προσωπικό τους, το γνωρίζουμε πολύ καλά, συνήθως με απαράδεκτες συμβάσεις εργασίας. Καλούμε λοιπόν το Υπουργείο Υγείας και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να μην απολυθεί κανείς συμβασιούχος αλλά να προχωρήσουν άμεσα στην ανανέωση όλων των συμβάσεων, των συμβασιούχων στην καθαριότητα, στη φύλαξη και σύτιση των δημόσια νοσοκομείων, της Τρίπολης, της Καλαμάτας, του Ναυπλίου, του Άργους, της Κορίνθου, σε όλες δηλαδή τις δομές τα νοσοκομεία της περιφέρειας Πελοποννήσου και της Πάρτης βέβαια, μέχρι το τέλος του 2022 και να μετατρέψουν τις τετράωρες και εξάωρες συμβάσεις που υπάρχουν σήμερα σε οχτάωρες με πλήρη δικαιώματα για να καλυφθούν και βέβαια οι αυξημένες ανάγκες των εργαζουμένων. Να ακυρώσουν όπου έχουν προχωρήσει τις συμβάσεις με τους εργολάβους για την καθαριότητα, τη φύλαξη και την σύτιση των νοσοκομείων. Να προχωρήσουν σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους απασχόλησης, τόσο για τις συγκεκριμένες ειδικότητες, όσο και για το ιατρικό και νοσηλευτικό και το υπόλοιπο βοηθητικό προσωπικό σε όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Εκ μέρους της πλειοψηφίας ο κ. Γιωλής. Πώς είπατε? Θα μιλήσει, το λόγο έχει ο περιφερειάρχης. Αγαπητοί συνάρτητοι, εμείς έχουμε την άποψη ότι για το διορισμό στο δημόσιο πρέπει να κυριαρχεί παντού η διαδικασία του ΑΣΕΠ. Πλήνω όμως για τη συγκεκριμένη περίπτωση και λόγω COVID και για το λόγο ότι αυτοί οι άνθρωποι, για τρία χρόνια ίσως και επιπλέον, κάνοντας στα νοσοκομεία μία από τις πιο δύσκολες δουλειές, την καθαριότητα, την υποστήριξη των νοσοκομείων σε αυτό το τομέα και μάλιστα παουλούλια από αυτούς με ιδιαίτερα, έτσι, ηρωικό τρόπο, δεν έχουμε καμία αντίρρηση, αποδεχόμαστε την εισήγηση και να δοθεί μία παράταση παρουσίας αυτών των ανθρώπων στα νοσοκομεία ώστε να συνεχίζουν να κάνουν τη δουλειά τους και αυτό ως επιβράβευση για τον αγώνα τον οποίον έκαναν και τη μεγάλη προσφορά τους για την αντιμετωπίση της πανδημίας και των γενικότερων ζητήματων που προέκυψαν στη λειτουργία των νοσοκομείων. Δεν έχουμε αντίρρηση επί της εισήγησεως. Ευχαριστώ πάρα πολύ από την Παράταξη Τατούλη. Όχι, από την Παράταξη Τατούλη. Κύριε Τατούλη, ακούστε, εδώ είστε με την ιδιότητα του επικεφαλής της Παράταξης Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και όχι του Προέδρου. Το αν θα δώσω τον λόγο στον κ. Γιωλή ή όχι, θα το κρίνω εγώ. Ζητώ από την Παράταξή σας να μου πεί ποιος θα εισηγηθεί εσείς ή κάποιος που θα ορίσεται από την Παράταξή σας να μιλήσει για το θέμα το συγκεκριμένο. Κύριε Πρόεδρε, είχα την εντύπωση ότι κάποια πράγματα θα αλλάξουν στο Προεδρείο. Κοιτάξτε, δεν μπορεί να υπάρχει ο αυταρχισμός του Προεδρείου. Το Προεδρείο, όπως είπαμε και συμφωνήσαμε, εξ αρχής, στην αλλαγή του Προεδρείου για να μην έχουμε την επανάληψη της προηγούμενης Προεδρίας, μιας Προεδρίας η οποία θα αποτελεί στίγμα για ένα συλλογικό όργανο. Σας παρακαλώ κύριε Τατούλη, σας παρακαλώ. Και μη προσβάλετε έτσι συναδέλφους μέσα στο Περιφερικασμούλιο. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Όχι, εγώ σας παρακαλώ. Διεφύγω τη συζήτηση και δεν έχετε τη δυνατότητα να λέτε αυτό. Σε παρακαλώ πάρα πολύ. Ωραία, συνεχίστε. Δεν θα κάνετε κριτική σε αυτά που λέω. Όταν πάρετε το λόγο να κάνετε. Θα κάνω κριτική όταν ξεφεύγει μέσα από το πνεύμα που πρέπει να διαπνέει. Μη μιλάτε κύριε Σκατζέ. Όταν ξεφεύγεται από το πνεύμα στο οποίο πρέπει να διαπνέει το Περιφερικασμούλιο, βεβαίως και από τον κανονισμό έχω δικαίωμα και υποχρέωση, αν θέλετε, να παρεμβαίνω. Λοιπόν, συνεχίστε παρακαλώ. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Μήπως έχετε δει την ιστορία του Γκέμπελς. Έτσι έλεγε ο Γκέμπελς. Για να ξέρετε λοιπόν. Μιλούσα επί της διαδικασίας. Δεν με αφήσατε να τεκμηριώσω την πρότασή μου για τη διαδικασία. Και να σας πω το εξής. Ότι στα θέματα που μας στείλατε, ισυγητή από την διοψηφία έχετε τον κ. Γιωλή. Και προτείνω λοιπόν να ακολουθηθεί η διαδικασία. Έτσι όπως προβλέπεται από τον κανονισμό. Και βέβαια θα μιλήσουμε εμείς μετά την αγώρευση του ισυγητή. Αντιλαμβάνομαι ότι είναι δικαίωμα του κ. Περιφερειάρχη να έχει τη δική του τοποθέτηση. Δεν ανερώ αυτό το δικαίωμά του. Ούτε είμαι στην λογική να κάνω κριτική στο δικαίωμά του. Εγώ λέω να τηρηθεί απλώς ο κανονισμός. Και ο κανονισμός προβλέπει τον κ. Ισυγητή να ισυγηθεί. Θα προχωρήσετε εσείς στην ισύγηση για την παράδαξή σας. Ή κάποιος άλλος. Παρακαλώ ο κ. Περιφερειάρχης, το λόγο επί της διαδικασίας. Το Προεδρείο άλλαξε, γιατί ο νόμος προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία σε συγκεκριμένο χρόνο, σε συγκεκριμένο μήνα, σε συγκεκριμένη ημέρα. Άλλαξε ο Πρόεδρος και τα άλλα δύο μέλη του Προεδρίου. Δεν ήταν, δηλαδή, στη διακριτική ευχέρεια ούτε τη δική μας, ούτε κάποια παράταξη να αποδεχθεί ή μη την αλλαγή του Προεδρίου. Μπορούσε κάποια παράταξη να πει, ας πούμε, η πλειοψηφία που έχει τον Πρόεδρο, παραμένει ο ίδιος. Η μη ψηφία που έχει τον αντιπρόεδρο, παραμένει ο ίδιος. Επομένως δεν είναι καμία χάρη στον Πρόεδρο και καμία αποδοχή να αναλάβει το συγκεκριμένο αξίωμα. Κοιτάξτε, ξέρετε, με την αδειάν λογική, το έχετε διαπιστώσει κι εσείς, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα σε ένα συλλογικό όργανο, στο οποίο δεν υπάρχει η πλειοψηφούσα παράταξη. Και ο Πρόεδρος πρέπει να ιστοροποιεί, πρέπει να βρίσκει λύσεις, πρέπει να αγωνίζεται για το βουλευόμενο όργανο να μπορέσει να φτάσει σε κάποιο αποτέλεσμα. Παίρνω τον λόγο για να σας πω ότι εμείς θεωρούμε επιτυχημένη την προεδρία του κ. Σκατζού. Αγωνίστηκε μέσα σε μύρια σώσης δυσκολίας, τα συμβούλια ολοκληρώνονταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ας θυμηθούμε και το πώς ολοκληρώνονταν τα προηγούμενα συμβούλια σε προηγούμενες περιφερειακές αρχές, έκανε ο άνθρωπος ό,τι μπορούσε. Τα Περιγκέμπελς, τα Περιχίτρεν και όλα αυτά τα σχετικά, τι έννοια έχουν σε αυτή την αίθουσα. Ότι δηλαδή ο νέος Πρόεδρος ακολουθεί ποιες πραγματικές. Λέγω δηλαδή το εξής. Αν ερχόμαστε εδώ με λιμμένο το ζωνάρι για να ξεκινήσουμε ένα καβγάκι, γιατί θεωρούμε ότι αυτό μας βολεύει και αυτό μας βοηθά, είναι βέβαιο ότι δεν βοηθά αυτό το βουλευόμενο όργανο να φτάσει σε ένα κοινό τόπο και με την μεγαλύτερη δυνατή ησυχία και ηρεμία να διαβουλευτούμε, να συζητήσουμε και να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Παρακαλώ πάρα πολύ τον Πρόεδρο να συνεχίσει τη σχετική διαδικασία. Έχει την ποιβική μας απόλυτη εμπιστοσύνη. Και είμαι βέβαιος και της πλειοψηφίας των συναδέλφων σε αυτή την άθληση. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Από πλευράς της παράδοξης Τατούλη, ποιος θα εισηγηθεί. Α, και της πόλησα να σας πω και είμαι ήδη κρινής. Κάναμε μια κουβέντα με τους συναδέλφους γι' αυτό το θέμα, ο οποίος βοήθησε σε μια αντισίσκεψη με τις χωρίς προορισμού για τα πράγματα υγείας και πρόεδρες. Αυτή η θέση μας είναι κοινή για τους λόγους τους οποίους τεκμηρίωσα ότι η απόφαση πρέπει να γίνει αποδεχτή σήμερα. Είναι απόφαση όλων των μελών. Τι θέλετε? Παρακαλώ. Ένα λεπτό. Σχετικά με τη συζήτηση του θέματος, κύριε Πρόεδρε. Το άρθρο 14, παράγραφος 4 αναφέρει Ρητά. Μετά την εκφώνηση από τον Πρόεδρο κάθε θέματος, τις σχετικές εισηγήσεις και τις στοιχών διευκρινιστικές ερωτήσεις ακολουθούν τοποθετήσεις των επικεφαλείς των περιφερειακών παρατάξεων με τη σειρά εκλογίσεων. Περιμένουμε τη σχετική εισηγήση και έπειτα θα ακολουθήσουν οι σχετικές εισηγήσεις των εκπροσώπων των περιφερειακών παρατάξεων. Ωραία. Από πλευρά στατούλη, λοιπόν, ποιος θα εισηγηθεί. Κυρία Νικολάκου. Αγαπητοί συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχα, η πανδημία είναι σίγουρο ότι έχει θέση νέα κριτήρια προτεραιοτήτων σε ό,τι έχει να κάνει με τον τομέα υγείας. Είτε επί της ουσίας, δηλαδή ποια είναι η ουσία του τομέα υγείας, δεν είναι τίποτα άλλο από την παροχή υψηλού επίπεδου υπηρεσιών, είτε επί δευτερευόντων θεμάτων, γιατί μέσα στην καλή παροχή υπηρεσιών υγείας είναι και η καθαριότητα, είναι και η σύτιση. Είναι βέβαιο επίσης ότι οι δύο μοναδικοί θεσμοί αυτή τη στιγμή που θωρακίζουν τη διαφάνεια, όσο αυτό μπορώ να το πω, είναι το ΑΣΕΠ και η Διάβγεια. Και είμαι περήφανη πολύ που ο πολιτικός φορέας που επέβαλε και ψήφισε αυτούς τους δύο ελεγκτικούς μηχανισμούς θωράκησης της διαφθοράς, προέρχονται από ένα συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Είναι επίσης βέβαιο ότι έχουν καταστρατηγηθεί με νεότερες αποφάσεις και έχουν αναθεωρηθεί οι λόγοι που επέβαλαν και τον ΑΣΕΠ και τη Διάβγεια. Επί του συγκεκριμένου θέματος μπήκε ένα ζήτημα, κύριε Πρόεδρε, επί της διαδικασίας που δεν είναι τυπικό. Ο κ. Περιφεριάχης βέβαια το αντιλήφθηκε το πρόβλημα που πήγε να αναδειχθεί και πήρε το λόγο για να το επανορθώσει. Είχε να κάνει με το αν η πλειοψηφία, γιατί ο Περιφεριάρχης, δεν εισηγείται ποτέ την άποψη της πλειοψηφίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Την άποψη της πλειοψηφίας, της παράταξης δηλαδή, την εισηγείται ένας εκ των Περιφερειακών Συμβούλων που είναι μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου και που φυσικά έχει γίνει μια προσυνάντηση και έχει συνενοηθεί με τον κ. Νίκα. Κυρία Νικολάκου, συγγνώμη. Κυρία Νικολάκου, μισό λεπτό. Αυτή τη στιγμή εσείς συνεχίζετε και μιλάτε για διαδικαστικό θέμα. Ενώ έχετε ζητήσει το λόγο... Κύριε Πρόεδρε, θα μου κάνετε κριτική στην τοποθέτησή μου. Βεβαίως. Στην τοποθέτησή μου θα κάνετε κριτική. Μα σας παρακαλώ πάρα πολύ. Όταν το λέει ο κανονισμός ότι... Μισό λεπτό, θα με ακούσετε. Μισό λεπτό. Όταν βγαίνετε εκτός θέματος, έχω το δικαίωμα να σας πω το εξής. Σοβαρά το λέτε. Αντιγράφετε τον κ. Θανασίου. Αλήθεια το λέτε. Αλήθεια το λέτε. Ακούστε με. Με διακόπτει. Μου παίρνετε χρόνο τώρα. Το καταβαίνετε. Ακούστε με, σας παρακαλώ. Ενώ πριν ζητήθηκε ο λόγος από τον κ. Τατούλη και από την κ. Μπουζα σχετικά με το διαδικαστικό θέμα και ο λόγος δόθηκε βεβαίως, όπως θα δινόταν και σε εσάς εάν μιλούσατε για διαδικαστικό θέμα πήρατε τα πέντε λεπτά, πήρατε τα πέντε λεπτά, ο χρόνος δεν τρέχει, σας παρακαλώ εγώ, πήρατε τα πέντε λεπτά της εισήγησης προκειμένου να αναφερθείτε στο συγκεκριμένο ζήτημα. Εγώ σας λέω λοιπόν ότι θα συνεχίσετε βεβαίως να κάνετε την εισήγησή σας, απλά σας λέω ότι πριν μιλούσατε για διαδικαστικό θέμα και όχι για το ζήτημα το οποίο καλείστε να εισηγηθείτε. Έχετε το λόγο για άλλα τρία λεπτά. Έθεσα μίζον πολιτικό ζήτημα και όχι διαδικαστικό. Μίζον πολιτικό ζήτημα για να ακούσω εκ μέρους της πλειοψηφίας από περιφερειακό σύμβουλο εισήγηση. Τελεία. Σε ό,τι έχει να κάνει λοιπόν με το θέμα. Πράγματι η διαδικασία μέσω ΑΣΕΠ και οι προσλήψεις μόνη μου προσωπικού είναι αυτό που θέλουμε όλοι και που επιθυμούμε όλοι. Δεν ξέρω εάν είναι εφικτό γιατί τα χρόνια των μνημονίων εφικτό δεν ήταν να εμπλουτίσουμε το δημόσιο τομέα με δημόσιους υπαλλήλους και δεν ξέρω κατά πόσον η ελληνική πολιτεία έχει διεκδικήσει κατεξέρεση αυτή τη στιγμή προσλήψεις γιατί ανήκω σε αυτούς αγαπητοί συνάδελφοι που πάντα καταδίκαζα την ομυρία των ανθρώπων που έρχονταν με συμβάσεις. Είτε στα παλιά στέιτς είτε στα νιν μέσω κόβιτ είτε στα αυριανά για οποιοδήποτε λόγο. Την ομυρία που κρατούμε ανθρώπους με συμβάσεις και τους δίνουμε υπόσχεση ότι κάποτε θα μονημοποιηθούν. Το καταγγείλω όπως και στο παρελθόν και τώρα. Άρα λοιπόν η συγκεκριμένη απόφασή μας δεν αρκεί να είπουμε ναι θέλουμε να μην αποληθούν. Ναι θέλουμε να παραταθούν οι συμβάσεις. Ναι θέλουμε αύριο να προσληφθούν μόνιμοι για να είμαστε αρεστοί. Είναι σοβαρό να δούμε πως πρέπει να γίνει η διαφοροποίηση πλέον των προτεραιοτήτων σε ό,τι έχει να κάνει με τον τομέα υγείας που πρέπει να εξαιρεθεί κατά τη δική μου γνώμη από τους υπόλοιπους τομείς για ανθρώπους πρώτης γραμμής ελάχιστοι προσωπικού που βριέθηκαν μέσα στην πανδημία ελάχιστοι προσωπικού και έδωσαν μια μάχη και για να σώσουν άλλους ανθρώπους αλλά και που οι ίδιοι κινδύνευαν αναδευτερόλεπτο να νοσήσουν από αυτή τη νόσο που φαίνεται ότι μας ταλαιπωρεί και θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί. Εμείς λοιπόν ως παράταξη λέμε ναι στην εισήγηση όπως διατυπώθηκε και κάνουμε και ένα βήμα παραπάνω και ζητάμε από την ελληνική πολιτεία βέβαια να εκφραστεί μέσα από το περιφερειακό συμβούλιο και η πολιτική μας βούληση να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας σαν κράτος εννοώ να σταματήσουμε να έχουμε επιτροπίες, εποπτίες και όλα αυτά τα οποία συνέβαιναν τόσα χρόνια γιατί μόνο τότε πραγματικά θα μπορέσουμε να είμαστε ωφέλιμοι στους συμπολίτες μας. Ένα άλλο θέμα που θέλω να βάλω κλείνοντας στην εισήγησή μου κύριε Πρόεδρε και δώστε μου ένα λεπτό ακόμα είναι και απευθύνομαι στον κύριο Περιφερειάρχη διότι έχουμε ζήσει και βιώνουμε άσκημες καταστάσεις κύριε Περιφερειάρχα σε ό,τι έχει να κάνει με τις δομές πρόνοιας που εποπτεύονται από την περιφέρεια και ζήσαμε από κοντά αυτό που έγινε στα Χανιά θα ήθελα κύριε Νίκα να σας επιστήσω την προσοχή και κύριε Κιωλή και κύριε Χρονά έχοντας τις αρμοδιότητες που σας έχουν δοθεί για να μπορέσουμε κάποια στιγμή στο Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσουμε το πώς η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα μπορέσει να κάνει βήματα μπροστά να αφήσει λίγο πίσω τα γεφύρια και τους δρόμους να αφήσει λίγο πίσω τις εκδηλώσεις και τις προβολές και να βάλει στην πρώτη γραμμή τα θέματα υγείας και πρόνοιας και αυτό είναι που εγώ αφού γράζομαι από την ελληνική κοινωνία υγεία πρόνοια και οικονομία ακρίβεια αυτά είναι τα δύο προβλήματα αυτή τη στιγμή των πολιτών και θα ήθελα ως Περιφερειακό Συμβούλιο να ενώσουμε δυνάμεις προς μία κατεύθυνση να πείσουμε τους πολίτες ότι πέρα από τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν υπάρχουν και θέματα σοβαρά στα οποία πραγματικά μπορούμε να συνεννοηθούμε. Ευχαριστούμε πολύ. Παρακαλώ, καθαρίστε το πόντιουμ. Να προσέλθει ο κ. Πουλοκέφαλος από την περίοδο της παράδαξης δέδε. Πέντε λεπτά κι εσείς κ. Πουλοκέφαλος. Εμείς συμφωνούμε με την πρόταση ψηφίσματος που έχει κατατεθεί. Άλλωστε, την έχουμε συνυπογράψει. Πραγματικά σε δύσκολους καιρούς πανδημίας, αυτούς τους αφανείς ήρωες, όπως αναφέρεται στο κείμενο, θεωρούμε ότι δεν πρέπει να τους πετάξουμε έξω, να δημιουργήσουμε άλλα κοινωνικά προβλήματα, να δημιουργήσουμε άλλα κοινωνικά προβλήματα, να παραμείνουν όσοι έχουν, σύμφωνα με την πρόταση, να αυξηθεί μάλιστα και τα ρωριά τους να γίνουν 8 ώρα, για να μπορέσουν και αυτοί οι άνθρωποι να ανταμηθούν και αυτό που πραγματικά έκαναν. Τελείωσα, όμως, αναφορά. Αυτή ήταν η θέση μας. Θέλω, κ. Πρόεδρε, ένα λεπτό να μου δώσετε της διαδικασίας, να μην το ζητάω άλλη φορά. Αν το έχω, μπορώ να το υποθετηθώ. Επί της διαδικασίας, κ. Πουλοκέφαλε, θα έπρεπε να χαιρετιζηθείς το λόγο πριν. Το ίδιο ακριβώς είπα και στην κ. Νικολάκου. Θα είμαι αντιφατικός σε αυτά τα οποία έλεγα πριν. Είπα στην κ. Νικολάκου ότι δεν πρέπει να αναφέρετε σε θέματα διαδικαστικά, όταν έχεις ζηθείς το λόγο για την εισήγηση. Οπότε, σας παρακαλώ, μην με φέρνετε σε δύσκολη θέση. Τελείωσα την εισήγησή μου και θέλω ένα λεπτό να το υποθεθώ της διαδικασίας. Ωραία, εφόσον ολοκληρώσατε την εισήγησή σας, παρακαλώ μιλήστε για ένα λεπτό. Κοιτάξτε, δεν θέλω πραγματικά και δεν θέλουμε εμείς, σαν παράταξη, να καταστρατηγείται ο κανονισμός στο πώς ακριβώς θα δουλέψουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Εμείς πραγματικά θέλουμε να βοηθήσουμε ώστε να αναβαθμιστεί το Περιφερειακό Συμβούλιο, ώστε αυτή η ομίγυρης να είναι η μικρή βουλή της Πελοποννήσου που μπορεί να συζητά απλά τα θέματά της. Τι λέω σε αυτό το ζήτημα μου, εσείς τι λέμε. Είστε καινούριος Πρόεδρος, βεβαίως έχετε την ανοχή μας σε οτιδήποτε πραγματικά για ένα μικρό χρονικό διάστημα. Όμως, τι λέει ο κανονισμός. Ότι εγώ αυτή τη στιγμή μιλάω γιατί λείπει επικεφαλής μου. Εάν ήταν εδώ ο Γιώργος Χοδέδες, θα μιλούσε ο Γιώργος Χοδέδες. Και εγώ θα ήμουν ειδικός αγορητής και θα μιλούσα μετά τους επικεφαλείς των παρατάξεων. Άρα τοποθετούνται οι επικεφαλείς των παρατάξεων σε όλα τα ζητήματα και αν δεν θέλουν να του υποθεθούν οι επικεφαλείς των παρατάξεων, τότε θα μιλάνε οι ειδικοί αγορητές, οι οποίοι θα προορίζονται, πριν από τη συζήτηση του θέματος, θα λέει κάθε παράταξη ο ειδικός αγορητής για το συγκεκριμένο ίδιμα ο ΤΑΔΕ. Αυτά λέει ο κανονισμός και αυτό πρέπει πάντα να γίνει και να μην τον καστρατηγούμε. Ένα είναι θέμα αυτό. Ένα δεύτερο, όταν έρχεται θέμα, οποιοσδήποτε μπορεί να βάλει θέμα εκτός ημερήσειας διάταξης. Έχει το δικαίωμα, το αναφέρει το δικαίωμα. Λοιπόν, δεν είναι έτσι κύριε Πουλοκέφαλε, κρατήστε την άποψή σας. Αποφασίζει το σώμα, κοιτάξτε μην διακόβεται, ας αφήστε να μιλάει, να τελειώνει την κουβέντα ο άλλος και μετά να τον διακόβεται. Λοιπόν, να τελειώσω την κουβέντα μου. Το εκτός ημερήσειας διάταξης, το κυρίερχο που θα αποφασίσει αν θα μπει ή δεν θα μπει, δεν είναι ούτε ο Πρόεδρος ούτε ο Προεδρύο. Είναι η Γενική Συνέλευση. Αυτό είναι το κυρίερχο σώμα. Έρχεται το θέμα προς ψήφιση στο σώμα. Τελεία και πάπλα. Λοιπόν, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Από την πλευρά, Μπουτρούκα δεν υπάρχει από την παρένταξη. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Βέβαια, εγώ ότι είναι ο εισηγητής. Είναι ο κ. Πετράκος, παρακαλώ. Προφανώς, κύριε Πρόεδρε, και εμείς είμαστε φανατικά υπέρ του ΑΣΕΠ και υπέρ της προσκήρυξης θέσεων για μόνιμη και σταθερή εργασία σε ανθρώπους και σε τομείς και σε ειδικότητες, οι οποίες προσφέρουν και μπορεί να χαρακτηριστούν αυτό που λέμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Εδώ όμως, όπως πολύ σωστά υπόθηκε και από τον Γιάννη τον Κελάρι και από τους επόμενους μιλητές του θέματος και από τον κ. Περιφεριάρχη, έχουμε ένα πολύ ειδικό ζήτημα. Έχουμε το θέμα της πανδημίας και οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα προσέφεραν όχι μόνο τον κόπο τους αλλά και με κίνδυνο και της ζωής τους και της υγείας τους και της ζωής τους. Συνεπώς πρέπει σήμερα όχι μόνο να πάρουμε μία απόφαση, την οποία τη θεωρώ και όπως φαίνεται θα είναι ομόφωνη επάνω στην εισήγηση που έκανε ο Γιάννης, ο Κελάρις και να συμφωνήσουμε άπαντες ότι πρέπει να παραμείνουν οι άνθρωποι αυτοί, αλλά πρέπει κατά τη γνώμη μου ο κ. Περιφεριάρχης να το θέσει το ζήτημα αυτό και στην Ένωση Περιφεριών διότι τέτοιοι άνθρωποι δεν υπάρχουν οι συμβασιούχοι μόνο στα νοσοκομείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, είναι βέβαιο ότι είναι στα νοσοκομεία και όλες της Ελλάδας. Να υπάρξει μία ομόφωνη απόφαση και από το ΔΔΣΝΠ που να ζητάει αυτό το οποίο ζητάμε και θα αποφασίσουμε ομοφόνος σήμερα και εμείς. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Το λόγο έχει για την ελληνική έυγερτη Πελοποννήσου ο κ. Τζεπετζής. Φυσικά και δεν είμαστε αντίθετοι στη στήριξη των εργαζομένων στη σύντηση, στη φύλαξη και στη καθαριότητα όσων εργάζονται στα νοσοκομεία. Θα έχουν πλήρη τη στήριξή μας και ειδικότερα την αύξηση του μισθού τους και καλό θα είναι να έχουμε περισσότερο αριθμό εργαζομένων στις στέσεις αυτές. Γιατί οι άνθρωποι αυτοί υπερέβαλανε αυτών, ικανός αριθμός ενώσισε και ικανός αριθμός λίγο λιγότερος απεδήμησε εξαιτίας της πανδημίας. Άρα η στήριξη είναι επιβεβλημένη. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ και εγώ. Κύριε Λιβεροπούλου. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Καταρχήν θα πω ότι συμφωνώ με την εισήγηση όσοι έχει, όπως καταπέφτει. Έχω, όμως, ένα θέμα το οποίο άργισσα να έρθω προφανώς. Έχω θέσει εδώ, σε δεύτερη συνεδρίαση, θέμα εκτός ημερυσίας, το οποίο θεωρώ ότι είναι αρκετά σοβαρό, τουλάχιστον κατά τη γνωμού, και επιμένουμε να το πηγαίνουμε πίσω. Και επίγον, υπάρχουν κάποια θέματα, κύριε Πρόεδρε, τα οποία δεν μπορεί να συζητούνται δύο μήνες μετά. Γι' αυτό τα βάζουμε εκτός ημερυσίας. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, λοιπόν, να το λύσουμε αυτό το ζήτημα. Αν συζητάμε ένα θέμα που το βάζουμε εκτός ημερυσίας, το βάζουμε για την επίγον και το συζητήσουμε σε δυο μήνες, χάνει την αξία του. Σε ποιο θέμα αναφέρεις, ακριβώς, κύριε Ελληνπεροπούλου? Σας έχω στείλει δύο φορές το θέμα για τον κυπαρρυσιακό. Εάν αυτό θα το συζητήσουμε του χρόνου, τέτοια μέρα, συγγνώμη για την υπερβολή, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποια αξία, εκτός αν δεν θέλουμε να το συζητήσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ. Κυρία Ελληνπεροπούλου, θα συζητηθεί αυτό το θέμα στο επόμενο, όχι. Στο επόμενο, κυρία Ελληνπεροπούλου, είναι η δεύτερη φορά που θα συζητήσουμε. Ευχαριστώ πολύ, κυρία Ελληνπεροπούλου. Λοιπόν, μετά είναι ο κ. Κάτσαρης. Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Καλησπέρα κι από μένα. Προφανώς συμφωνώ με την ισήγηση ως έχει και η ανταρσία πάντα στο Μοριά και η ανταρσία ήταν υπέρ της μόνιμης και σταθερής δουλειάς για όλους. Όμως, θέλω να προσθέσω το εξής. Ότι δεν απαρκούν, προφανώς, η μονημοποιήσεις ή προκηρήξεις θέσεων μέσω ΑΣΕΠΤΙΣ, για μονημοποίηση του προσωπικού που εργάζεται στην υγεία και εργάστηκε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Όλος σχεδόν ο δημόσιος τομέας έχει αποψηλωθεί από τα χρόνια των μνημονίων από προσωπικό, με αποτέλεσμα, αν όχι να υπολειτουργεί, τουλάχιστον να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του και στην εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντας του προσωπικού. Της κοινωνίας δηλαδή και των κοινωνικών αναγκών που εκεί είναι ταγμένος ο δημόσιος τομέας. Άρα, προφανώς είμαστε υπέρ του να γίνουν μόνιμες προσλήψεις στο συγκεκριμένο τομέα, αλλά να προκηρηθούν μαζικά προσλήψεις για την υποστελέχωση, για να λήξει η υποστελέχωση στο δημόσιο τομέα, σε όλους τους τομείς που υπάρχουν. Και να επανέλθουν και οι μιστοί στα προμνημονίων επίπεδα, μια και το θέμα της ακρίβειας είναι αυτό που μαστίζει την ελληνική κοινωνία το τελευταίο διάστημα και προφανώς κάποιοι που είναι υψηλόμιστοι ή κυβερνητικάς τελέχης μπορεί να μην το καταλάβουν, αλλά η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων, την ακριβή πλειονότητα των εργαζομένων, την ακρίβεια την έχει νιώσει στο πετσί της, ειδικά το τελευταίο διάστημα, με τις τεράστιες ανατιμήσεις στα καύσιμα και στην ενέργεια. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ και εγώ κύριε Κάτσαρι. Όσον αφορά κύριε εισηγητή, το ψήφισμα το οποίο έχετε στείλει σε όλους τους περιφερειακούς συμβούλους, επειδή βλέπω ότι υπάρχει μία κοινή άποψη και κοινή οπτική και προσέγγιση στο θέμα αυτό, φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε τη συζήτηση αυτή. Να το θέσουμε σε ψηφοφορία. Ναι, παρακαλώ και εσπιδάκου. Φυσικά και η δική μου τοποθέτηση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα, το οποίο θα θέλαμε να κάνουμε, η δική μου τοποθέτηση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα θα είναι η ίδια με όλων των προηγούμενων, απλά ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφεριών, δεσμεύομαι να μεταφέρω τη σημερινή απόφαση στην Ένωση Περιφεριών, για να πάρει και αυτή με τη σειρά της θέση για το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα. Ωραία, λοιπόν, οπότε να προχωρήσουμε στη ψηφοφορία ο κ. Θατούλης, επί της διαδικασίας. Αλλά... Θέλετε να συνεχίσουμε τη συζήτηση στο... Εγώ αυτό που έλεγα είναι το εξής, μισό λεπτό. Επειδή βλέπω ότι υπάρχει μια κοινή προσέγγιση στο θέμα, εάν θα θέλατε να διακόψουμε τη συζήτηση του θέματος και να μπούμε στη ψηφοφορία. Εφόσον θέλετε να ανοίξει κατάλογος ομιλητών... Λοιπόν, να το θέσουμε σε... Όχι. Να ανοίξει κατάλογος ομιλητών. Κύριε Χαλαπόπουλε, επειδή δεν είναι εδώ η κ. Δημητρακοπούλου. Παρακαλώ, ποιος θέλει να πάρει το λόγο? Ο κ. Θατούλης, ο κ. Γιωλής, άλλος... Λοιπόν, ο κ. Θατούλης έχει το λόγο. Δεν είναι μια απλή συζήτηση για ένα θέμα που αφορά μόνον το θέμα... τι γίνεται με τους μισθωμένους εργαζόμενους σε ιδιωτικές εταιρίες... που καλύπτουν τα προβλήματα της ύτησης, της φύλαξης και της καθαριότητας. Θα πρέπει να μας προβληματίσει πάρα πολύ έντονα όλη η κατάσταση... ιδιαίτερα αυτό που προέκυψε με χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Υγείας... ο οποίος λίγο ή πολύ μίλησε ασφαλώς... για την πλήρη ανατροπή του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτό είναι το ζητούμενο. Και με την ευκαιρία αυτή θέλω να προτείνω σε ένα επόμενο συμβούλιο, κύριε Πρόεδρε... να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα θέμα που είναι επίκερό όσο ποτέ άλλοτε. Ποια είναι η άποψη του Περιφερειακού Συμβουλίου για το Εθνικό Σύστημα Υγείας... συμφωνούμε με όλες αυτές τις μετατροπές απαξίωσης του δημόσιο τομέα υγείας... του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Συμφωνούμε με την άποψη ότι τα νοσοκομεία θα πρέπει να μετατροπούν πάλι... σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και να υπάρξουν μάναμτζερ. Ασφαλώς και βέβαια νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε... ότι πρέπει να ανανεωθεί η Σύμβαση των Εργαζομένων... αλλά να αλλάξουν και επί το βέλτιστον οι εργασιακές τους σχέσεις. Αλλά αυτό εξυπακούεται. Δεν είναι στο χέρι του Περιφερειακού Συμβουλίου. Είναι στο χέρι των συμβάσεων. Ανανέωσης των συμβάσεων και ανανέωσης όλου του υφιστάμενου προσωπικού... ή ακόμα και αν χρειαστεί καινούριο προσωπικό. Γιατί νομίζω ότι εδώ παίρνουμε σε μια ασύγχυση. Εάν δεν καταλάβουμε και δεν έχουμε αξιοποιήσει και αξιολογήσει σωστά... κατά πόσο οι ιδιωτικές αυτές εταιρείες έχουν συμβάλει... στην αναβάθμιση της ποιότητας, στην σύτιση, στην φύλαξη... δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο περισσότερο. Η κοινή αντίληψη για την Πελοπόννησο είναι ότι οι ανάδοχοι αυτών των συμβολέων... δεν έχουν ανταποκριθεί στις προϋποθέσεις που έχουν βάλει οι συμβάσεις. Γι' αυτό λοιπόν και προτείνω να οριστεί ως θέμα συζήτησης... τι εθνικό σύστημα υγείας θέλουμε ή καλύτερα για να μην το περιορίσουμε... τι σύστημα υγείας θέλουμε και αφού λοιπόν άρχισε η συζήτηση... νομίζω ότι έχει ευθύνη και το περιφερειακό μας συμβούλιο... να στείλει τις δικές του προτάσεις. Κύριε Γιωλή. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Και χρόνια πολλά για την ημέρα όλο το περιφερειακό συμβούλιο. Οι γυναίκες έχουν την τιμητική τους φυσιολογία. Θα συμφωνήσω με το περιφερειάρχη με τα λεγόμενα στην εισήγησή του. Θα πω ότι οι συνάδελφοί μου, γιατροί, νοσηλευτές... διοικητικό προσωπικό δυό μισή χρόνια τώρα... μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη παγκόσμια πανδημία... δώσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Έναν εαυτό που το ξεπεράσανε θα έλεγα. Προέρχομαι στα Παγκόσμια Πανδημία. Το ξεπεράσανε θα έλεγα. Προερχόμαστε από δύσκολα προηγούμενα χρόνια. Νομίζω ότι πρέπει να ξαναδούμε το χαρτί υγείας. Να ενσχυθεί η περιφέρεια. Αυτό που έκανε πολύ σωστά η δική μας περιφερειακή αρχή. Να βοηθήσουμε τα κέντρα υγείας. Να βοηθήσουμε όποια δομή μας είχε ανάγκη. Υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην υγεσία του Υπουργείου... με άξιους συναδέλφους μονολόγους... στο τημόνι της ηγεσίας του Υπουργείου. Να φύγουμε από την εποπτεία όμως... όπως είπε η προηγούμενη συνάδελφος κυρία Νικολάκου... για να φύγουμε από την εποπτεία αυτή. Η γενιά μας, οι νέοι άνθρωποι, οι επιστήμονες... αυτοί που τελειώνουν τώρα την ιατρική ή τη νοσηλευτική... δεν θέλουν λαϊκισμό. Πετάνε στο χθες με την ψήφο τους το παλιό. Θέλουν ρεαλιστικές λύσεις και πρακτικές. Σήμερα, να σας πω επίσης κάτι άλλο, κύριε Νικολάκου... οι περισσιακοί, οι άνθρωποι που δουλεύουν στην περιφέρεια... μας κατέθεσαν πως τα τελευταία χρόνια γίνονται... για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια... γίνονται έλεγχοι σε γυρωκομεία. Ξέρουμε πως ο συγκεκριμένος υπάλληλος... έχει αυτά τα γυρωκομεία ευθύνης στην Αεπιτηρία. Σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Ναι, εγώ τουλάχιστον είμαι υπέρ... γιατί υπηρέτησα 15 χρόνια το δημόσιο πόστο. Εκεί στα επίγοντα ο Πιάνου Νοσοκομείου κλήθηκα... να υπηρετήσω στο Νοσοκομείο Κορίνθου. Σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα... γιατί οι πολίτες, οι Έλληνες φορολογούμενοι... κέρδισαν 300 μονάδες εντατικής θεραπείας. Άρα, είχε που να πάει κάποιος σαν διασολυνωθεί. Οι συνάδελφοί μου, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, λένε ναι... σε όποιον γιατρό, νοσηλευτή, με μπλοκάκι... θέλει να έρθει να κάνει εφημερία. Θα είπε όλα ο Πυροφερειάρχης. Προφανώς και να ανανεωθούν οι συμβάσεις... εκεί δεν πρέπει να αποληθεί κανένας. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων ξέρουν καλύτερα... να ξαναδούνε τις συμβάσεις... να ξαναδούνε τα παιδιά της φύλαξης, της καθαριότητας... όπως και για τη σύντηση των νοσοκομείων. Σας ευχαριστώ θερμά. Ευχαριστούμε και εμείς. Λοιπόν, κύριε Κάτσαρη, θέλετε να δευτερολογίσετε. Όχι. Κύριε Λιμπεροπούλου. Όχι, δεν είναι εδώ. Κύριος Τζεπετζής. Όχι. Κύριος Πετράκος. Ο κύριος Μπουτρούκας δεν έχει έρθει. Όχι. Κύριος Δέδες. Λοιπόν, κύριε Νικολάκου. Έχετε δύο λεπτά. Αν είναι σωστή η άποψη του κυρίου Περιφεριάκη... να μη μιλήσει ο κύριος Γιωλής... γιατί δεν κατάλαβα από αυτά που είπε... τι ακριβώς ήθελε να πει. Δεν το κατάλαβα καθόλου. Εμείς είμαστε... δεν το κατάλαβα καθόλου. Εμείς, αγαπητοί συνάδελφοι, λέμε... και το είπαμε ξεκάθαρα... πως πρέπει στο Περιφερειακό Συμβούλιο... να κάτσουμε και να κάνουμε μια πολιτική συζήτηση... είμαστε πολιτικό όργανο, άλλωστε... για το πώς εδώ στην Περιφέρειά μας... θεωρούμε ότι πρέπει να λειτουργούν... τα δημόσια νοσοκομεία... και τα δημόσια κέντρα υγείας. Αλλά και πως πρέπει να ελέγχονται δομές... για τις οποίες έχουμε την ευθύνη. Το τι γινόταν χθες... και αν σήμερα τα γυροκομεία τα ελέγξανε... και δεν τα ελέγξανε χθες... είναι μια κουβέντα... που δεν νομίζω ότι αρμόζει... να πετάμε μια κουβέντα και να φεύγουμε. Αν θέλετε, το βάζουμε κάτω... και το συζητάμε λεπτομερώς αυτό. Δεύτερον... είμαστε ικανοποιημένοι... που αν κάποιος στην περιφέρειά μας... αρρωστήσει από κάτι σοβαρό... αρχίζει και παίρνει τηλέφωνα... να δει σε ποιο νοσοκομείο της Αθήνας θα πάει. Είμαστε ικανοποιημένοι. Εγώ λοιπόν δεν είμαι ικανοποιημένη. Και νομίζω ότι δεν είναι αυτό... ένα σημείο αντιπαράθεσης. Ποιος στέει περισσότερο... ποιος στείχνει το ρινί αύριο η κυβέρνηση. Εμείς λοιπόν... στο Περιφερειακό Συμβούλιο μπορούμε να το πούμε αυτό. Και ο κύριος Γιωλής... ο οποίος άρχισε εδώ πέρα να λέει πάλι... έχουμε εμπιστοσύνη στον υπουργό μας... και όλα αυτά τα πράγματα. Δεν είναι αυτά... για να τα πούμε σε αυτή εδώ τη συνεδρία. Εδώ είναι... να ζητήσουμε, να διεκδικήσουμε, να απαιτήσουμε. Δεν μπορεί να έρχεται πάντα η περιφέρεια... δύσκολα των Μονάδων Υγείας... να δίνει πόρους... και να μην έχει καν το δικαίωμα... να παρέμβει... για να δει πώς γίνονται οι παροχές... υπηρεσιών υγείας. Και κλείνω κύριε Πρόεδρε. Άρα λοιπόν... αυτό μπορούμε να το δούμε όλοι μαζί... γιατί όλοι γνωρίζουμε... ότι αν είσαι πλούσιος... δεν έχεις ανάγκη το δημόσιο σύστημα. Όταν όμως είσαι φτωχός... όταν είσαι άνθρωπος που ζεις... με ένα μεροκάματο... όταν αρρωστήσεις... τρέμεις... να πλησιάσεις στα νοσοκομεία. Και αυτό πρέπει να το πούμε... και πρέπει να το φωνάξουμε... άμα θέλουμε πραγματικά εδώ μέσα... να λέμε την αλήθεια... και δεν θέλουμε να ωραιοποιούμε μια κατάσταση. Ευχαριστούμε πολύ. Ο κύριος Κελάρις θέλει να προσθέσει κάτι. Όχι, ο κύριος Περφυριάρχης. Όχι, ναι. Ο κύριος Περφυριάρχης έχει το λόγο. Λοιπόν, παίρνω και πάλι το βήμα... που δεν το συνηθίζω. Εκφραστήκαμε σήμερα... για το συγκεκριμένο θέμα... που ήρθε στην ημερήσια διάταξη. Είπαμε για τους ειδικούς λόγους... και για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους... ως έκφραση τιμής... για την προσφορά που είχαν στην τριετία... να γίνει αποδεχτή η συγκεκριμένη σύγκριση. Όσον αφορά... δεν γυρίζουμε στο παρελθόν... αλλά να μην μας επιρρίψει ευθύνες κανείς... στα δυόμιση χρόνια της ηθίας μας... για την κατάσταση που επικρατεί... στα νοσοκομεία της περιφέρειάς μας. Είναι κάτω από το μέσο όρο... αυτό είναι η πραγματικότητα... της λειτουργίας των νοσοκομείων... σε πανελλήνιο επίπεδο. Έχουμε παντού σοβαρά προβλήματα... και σε επίπεδο υποδομών... και σε επίπεδο μηχανολογικού εξοπλισμού... χτίρια μηχανολογικού εξοπλισμού... και σε επίπεδο επάρκειας προσωπικού. Και μάλιστα... το τελευταίο είναι και το πιο σοβαρό θέμα... παρά τους διορισμούς... γύρω στις 10.000 που έγιναν... στον καιρό της πανδημίας. Σίγουρα πρέπει να αλλάξει. Έχουμε νομό ολόκληρο... χωρίς νομαρχιακό νοσοκομείο... και το ξέρετε. Σήμερα κάναμε μια σύσκεψη... μακρά με τα θέματα υγείας και πρόνοιας... με τους δύο αντιπεριφεριάρχες. Πάσαμε τη στρατηγική για το 2022... και ενώ είπα κάτι για την υγεία... σας λέω για την πρόνοια... λυπάμαι γιατί δεν υπάρχει... κρατική ή πρόνοιακή πολιτική. Η πρόνοιακή πολιτική ασχείεται από τη ΜΚΟ... ή από την εκκλησία... με έναν εξόχως επιτυχή τρόπο. Γι' αυτό και τους δύο... εμείς τους ενισχύουμε... αλλά δεν καλύπτεται η ανεπάρκεια του κράτους μας... στο τομέα της πρόνοιας. Δεν υπάρχει σοβαρή πρόνοιακή πολιτική... ιδιαίτερα στο χώρο των ιδρυμάτων. Αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα... και δεν μπορεί καμία περιφέρεια... με τη θεσμική και την οικονομική δυνατότητα... που έχει να καλύψει αυτά τα κενά. Για δέντα νοσοκομεία... πόσες φορές έχω πει σε αυτή την αίθουσα... ότι είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο... να διατίθεται από τις περιφέρειες... δεκάδες εκατομμύρια... και να μην εκπροσωπούμαστε... στα δέντα σύγγμα των νοσοκομείων. Κάθε κυβέρνηση που αλλάζει... και οι προηγούμενοι... τοποθετεί αυτή και οι βουλευτές της... τους ανθρώπους της στα δέντα σύγγμα των νοσοκομείων... και σε εμάς στένει το λογαριασμό. Εγώ θυμάμαι, ως δήμαρχος, γύρω στο 2010... υπήρχε εκπροσώπηση των κεντρικών δήμων... στα δέντα σύγγμα των νοσοκομείων. Και καταργήθηκε έκτοτε. Λοιπόν, και θυμόσαστε όλα αυτά τα οποία συνέβησαν με το νοσοκομείο αναφοράς... εδώ στην Τρίπολη. Τι έγινε από τους διάφορους πολιτικούς παράγοντες και παραγοντισκούς. Και θυμόσαστε πολύ καλά αυτό που είπαμε και τελικά το χάσαμε. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και εκατομμύρια... έχουν προσφεθεί για την αντιμετώπιση του Covid... από επιχειρηματίες της περιφέρειάς μας. Και όλα αυτά πήγαν στα νοσοκομεία αναφοράς. Και αυτό ήταν μια απώλεια πράγματη για την περιφέρειά μας... για την οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς ως περιφερειακή αρχή. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε. Θα αναγνώσω την πρόταση ψηφίσματος... η οποία έχει κατατεθεί εκ μέρους του εισηγητή... και υπογράφεται και από μεγάλο αριθμό συμβούλων... η οποία είναι η εξής... πρόταση ψηφίσματος το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου... εκφράζει τη στήριξή του στο έτημα των δεκάδων συμβασιούχων... εργαζομένων στους τομείς καθαριότητας... της φύλαξης και της σύντησης στα δημόσια νοσοκομεία... Τρίπολης, Καλαμάτας, Ναυπλίου, Άργους, Κορίνθου, Σπάρτης... να μην απολυθούν στις 31 Τρίτου του 2022... αλλά να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους τουλάχιστον για ακόμα έναν χρόνο. Θεωρούμε απαράδεκτος σε συνθήκες μάλιστα έξαρσης πανδημίας του COVID-19... οι αφανείς ήρωες του προηγούμενου χρονικού διαστήματος να απολύονται... και να δίνεται από την Κυβέρνηση και της Διοικίας των Νοσοκομείων... η καθαριότητα, η σύντηση και η φύλαξη των δημοσιών νοσοκομείων... σε εργολαβικές εταιρείες που απασχολούν τον προσωπικό τους... θεωρούμε το Υπουργείο Υγείας και της Διοικής των Νοσοκομείων να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος... αλλά να προχωρήσουν άμεσα στην ανανέωση όλων των συμβάσεων των συμβασιούχων... στην καθαριότητα, φύλαξη και σύντηση των δημοσιών νοσοκομείων... Τρίπορης-Καλαμάτας-Ναυπλίου-Άργους-Κορίνθος-Πάρθης... μέχρι το τέλος του 2022 και να μετατρέψουν τις τετράωρες και εξάωρες συμβάσεις... σε 8 ώρες για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, να ακυρώσουν όπου έχουν προχωρήσει... τις συμβάσεις με τους εργολάβους για την καθαριότητα, την φύλαξη και την σύντηση των νοσοκομείων... να προχωρήσουν σε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους απασχόλησης... τόσο για τις συγκεκριμένες ειδικότητες, όσο και ιατρικού, νοσηλευτικού... και λοιπού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία. Εγκρίνεται ομόφωνα στο Υπουργείο Υγείας και... Ωραία, εγκρίνεται ομόφωνα το συγκεκριμένο, μπαίνουμε στην διαδικασία ελέγχου. Υπάρχουν επερωτήσεις περιφερειακών συμβούλων κατά σειρά κατάθεσες. Μισό λεπτό θα μιλήσουμε για τη διαδικασία ελέγχου λοιπόν. Ο κάθε ερωτών ή επερωτών έχει δικαίωμα... να ομιλεί και να αναπτύσσει την επερώτησή του επί πεντάλεπτο. Η ερώτηση θα γίνεται από τον ερωτόντα ή επερωτόντα... και η απάντηση θα γίνεται από τον περιφεριάρχη... ή από κάποιον ορισθέντα αντιπεριφεριάρχη. Επομένως, βάζουμε ως όριο επερωτήσεων... που θα ζητήττε για να είμαστε μέσα στον κανονισμό και τον νόμο... τις πέντε σε κάθε συζήτηση... ούτως ώστε πέντε-πέντε-ικοσιπέντε λεπτά... συν την απάντηση από τον περιφεριάρχη ακριβώς μισή ώρα... όσο προβλέπει ο κανονισμός ότι θα πρέπει να διαρκεί η διαδικασία ελέγχου... προκειμένου να υπάρχει απρόσκοπτη λειτουργία... και έργο του περιφερειακού συμβουλίου. Αυτή η στιγμή, κύριε Γιανακούρα, λοιπόν, εμείς έχουμε ούτως ή άλλως... τέσσερις επερωτήσεις, μισό λεπτό, τέσσερις επερωτήσεις... με τη λήξη των τεσσάρων αυτών επερωτήσεων θα σας δοθεί ο λόγος... να αναπτύξετε κι άλλη μια ερώτηση. Όποια δεν προλάβουμε θα απαντηθεί στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο. Λοιπόν, επομένως, η πρώτη επερώτηση... και βεβαίως θα τίθεται πάντα με χρονολογική σειρά... η παλαιότερη, δηλαδή, θα προηγείται κάθε επόμενης. Η πρώτη, λοιπόν, επερώτηση είναι από τον κ. Πετράκο. Παρακαλώ να προσθέσω στο βήμα. Μια ερώτηση, κύριε Πρόεδρε, πριν ξεκινήσουμε. Κανονικά, κύριε Πετράκο, όπως έχουμε σε εννοηθεί. Μια ερώτηση εκτός, όχι σε προς εσάς. Συγγνώμη, επί της διαδικασίας, δηλαδή. Ο ερωτών ή ο επερωτών έχει περιθώριο πέντε λεπτά. Επειδή σε προηγούμενη φυτία... ή στην προπροηγούμενη, μάλλον, από όπου την ξέρω... μπορούσε αυτό να σπάσει τρία και δύο. Πρωτολογία, δευτερολογία. Είναι στις προθέσεις σας. Όχι, κύριε Πετράκο, γιατί δεν προβλέπεται κανένας ιστοκονομισμός. Ναι, δεν προβλέπεται ερητός, είναι η απάντηση. Και να είμαστε ακριβείς. Αμα θέλετε, ιστοκάντε. Δεν θέλετε, καλώς. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφερειάρχη. Σήμερα, ξέρω, είναι μέρα που θριαμβολογείται... ότι επιτέλους ξεκίνησε η προσωρινή σύμβαση. Η προσωρινή μάλλον παίρνει τη τέρνα προσωρινό στα σκουπίδια... μόνο για την Παλαιόκουβη. Και αυτό θεωρείται ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό. Επειδή όμως, ενθυμούμε θα όλοι... ότι στις 29 Ιανουαρίου είχατε υπογράψει σύμβαση... ότι η προσωρινή θα ξεκινήσει σε 10 μήνες. Δηλαδή στις 29 Νοεμβρίου ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίου... κατά το 1 Τρίτο. Και λιγότερο από το 1 Τρίτο η προσωρινή. Λοιπόν, σας ρωτάμε λοιπόν... και επειδή επίσης πριν από... στις 25-6 του 2021 η Περιφερειακή Ερχή υπέγραψε... μέσω της Οικονομικής Επιτροπής... σύμβαση με την Enviroplan διάρκεια σε 7 μηνών... με σκοπό η Εντενουμένη Εταιρεία να παράσει υπερεσίες τεχνικούς συμβούλου... για την ένταση της Σύνταξης Φακέλου... για την επανακατάθεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για αυτό το τυπικό θέμα που σας ζητούσε ο κ. Περιφεράης... κάτι τυπικά πράγματα που μας έλεγε τον Ιούνιο του 2020. Ρωτάμε λοιπόν... επειδή έλειξε και αυτή η περίοδος... ολοκληρώθηκε η Σύνταξη του Φακέλου... εντός της συμβατικής προθεσμίας των 7 μηνών. Κατατέθηκε ο Φάκελος... επανακατάτευκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεύτερον, πώς θεωρείτε συμβατό... αυτό το έργο με κοινωνική χρηματοδότηση... όταν ο κ. Ζρασμούσεν είπε ευθέως ότι δεν χρηματοδοτεί έργα σύμμηκ των απορριμάτων... εκτός εάν... και αυτό πρέπει να το πείτε σήμερα... επειδή η κυβέρνηση κατέθεσε σχέδιο... στρατηγικό σχέδιο μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για καύση... εκτός εάν μετατραπεί σε καύση και το χρηματοδοτήσουν. Τρίτο ερώτημα. Σε ποιο άθρο της σύμβασης προβλέπεται... ότι η παράδοση του έργου συνολικά θα είναι άνευ χρονικών όρων και οριών... διότι εμείς θυμόμαστε ότι η σύμβαση έλεγε εντός δύο ετών. Λοιπόν, τέταρτο υπό ερώτημα. Λοιπόν, ζητάμε να μας δοθεί αυτό... δεν μας το στηλάτε, αντίγραφο της υπογραφής... σε έναρξη των εργασιών που υπέγραψε ο κ. Περιφερειφεάρχης... και ο κ. Παπαθανάσης... στις 29 πρώτου και να μας απαντήσετε... γιατί δεν έγινε εντός 10 μηνών η προσωρινή διαχείριση στο σύνολο. Πέμπτον, με την αλλαγή της σύμβασης που κάνατε... και η οποία ορίζει το πρωτοφανές να μην υπάρχει χρόνος παράδοσης... θέλω να μου πείτε πότε η εταιρεία θα πληρώσει ρήτρες... μη ορθής και μη εμπρόθεσμις εκτέλεση του έργου. Υπάρχει τέτοιο μέσα. Έκτον, με δεδομένο και πολύ σοβαρό... με δεδομένο ότι η χροθέτηση έγινε από την εταιρεία. Εγώ το 2011 είχαμε σκοτωθεί με τον κ. Τατούλη... λέγοντας ότι είναι ένα δημόσιο αυτό το ζήτημα... και δεν μπορεί να το πάρει η εταιρεία. Το πήρε όμως με τη σύμβαση εταιρεία. Παίρνοντάς το η εταιρεία ήταν υποχρεωμένη... να έχει και τους οδούς πρόσβασης, να φτιάξει. Και στην αναθεωρημένη σύμβαση, εδώ είναι ο Δέδες... ο Γιώργος που υπέγραψε... που έγινε με την εταιρεία μετά... ο Φλαμπουράρης με το Φάνελο... υπήρξαν πρόβλεψη για 7 σταθμούς μεταφόρδησης... που θα τους έφτιαχνε η εταιρεία. Λοιπόν, εδώ λοιπόν πώς δώσατε... 7 εκατομμύρια 6-700 στην εταιρεία... και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό... για μια υπόθεση που έπρεπε να τα κάνει αυτή... και συγχρόνως να φτιάξει και εφτά. Εύδομο υπό ερώτημα. Εφτά είναι τους αναγνώρι... εσείς γιατί λέτε κύριε Περιφερειαρχησμόνιμος... ότι δύο δεν είναι εφτάσμα... τους υπόλοιπους δηλαδή θα τους φορτωθούν οι δημοί... θα τους φορτωθεί η περιφέρεια... θα τους φορτωθεί το ελληνικό δημόσιο... με δικά του έξοδα να τα φτιάξει... αντί να τα φτιάξει η εταιρεία. Λοιπόν, όγδοο. Λοιπόν, πότε θα λήξει... η επαόριστον παράδραση της... και παράδοση ολόκληρο του έργου να ξέρουμε. Λοιπόν, τέλος να μας απαντήσετε... αφού ξεκίνησε η Παλιόχουνη... ποιος πληρώνει το βαρκάρι... να πάνε οι δήμοι της Χωρινθίας... τα λεφτά, τα σκουπίδια στην Παλιόχουνη... ποιος θα τα πληρώνει, οι δήμοι ή η εταιρεία. Και τελευταίο υποερώτημα... πόσο θα πληρώνουν τώρα οι δήμοι... και για πόσο με την προσωρινή διαχείριση. Στη Μόνιμη ξέρουμε. Θα πάει μαζί με το άλλο το παράλλο... ό,τι και να λέτε. Άμα τα βάλετε κι εσείς με τους φιπιάδες... 111 είναι. Τώρα, λοιπόν, πόσο θα πληρώνουν οι δήμοι στην προσωρινή. Αυτά τα ερωτήματα... και παρακαλούμε να μας δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις. Ευχαριστούμε και, Πετράκο, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, κ. Τσουκαλάς. Καλησπέρα σε όλους. Πέντε λεπτά έχετε, κ. Τσουκαλάς. Θα αποφύγω τα γνωστά... περί σχεδιασμού έργου και λοιπόν. Θα απαντήσω συγκεκριμένα σε αυτά που έδωσε ο κ. Πετράκος... αν και θεωρώ ότι τα περισσότερα από αυτά... έχουν απαντηθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Α, πιο κοντά. Λοιπόν, όσον αφορά τεχνηματοδότηση του έργου... ο φάκελος που παραλάβαμε και κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση... ήταν απαράδεκτος. Δεν το σχολιάζομαι παραπέρα. Με την απόφαση την οποία ανάφερε ο κ. Πετράκος... έχει αντεθεί σε μια εταιρεία η ανασύνταξη του φάκελου. Υπάρχει μια διαδικασία αλληλογραφίας μέσω Τζάσπερς... με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παράταση αυτή από τις 7 μήνες... προφανώς και τεκμηριώνεται και δικαιολογείται... γιατί υπάρχει συχνή επικοινωνία... και ζητώνται συνεχώς στοιχεία πριν την τελική υποβολή του φάκελου. Μέχρι στιγμής είμαστε σε πάρα πολύ καλό στάδιο... και δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα. Όσον αφορά το ελεγκτικό συνέδριο... και ότι αυτό συμπαρασύρει αυτά που είπατε, κ. Πετράκο... οι αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής... η κατασκευή των οδών πρόσβασης... που είναι απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής... ενώ ενδεχομένως... όχι ενδεχομένως... ενώ θα μπορούσαμε ως συμπληρωματική σήμαση... να μην τα πάμε ελεγκτικό συνέδριο... εμείς τα πήγαμε στο ελεγκτικό συνέδριο... για να κριθούν όλα αυτά που λέτε, κ. Πετράκο... και πετάξτε και κάποια μομφή απέναντι στην περιφερειακή αρχή... για το αν έπρεπε ή όχι να δώσουμε τους δρόμους, κ. Πετράκο. Μην κάνετε διάλογο, κ. Πετράκο. Θέσατε ερωτήματα τα οποία σας απαντά. Κ. Πετράκο, σας παρακαλώ. Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος... και εξαγωγή συζήτησης, κ. Πετράκο, σας παρακαλώ. Δεν μπορείτε, κ. Πετράκο, να αναιρείτε την απόφαση του ελεγκτικού συνέδριου. Τι προσπαθείτε να κάνετε, δηλαδή? Σας λέω ότι τέθηκαν κάποια ζητήματα κατά την κατασκευή του έργου. Υπάρχουν πολλά ζητήματα τα οποία λύνουμε τα τελευταία δύο χρόνια. Ένα εξ' αυτών ήταν και το συγκεκριμένο. Πήραμε την απόφαση, θα μπορούσαμε να μην τα στείλουμε στο ελεγκτικό συνέδριο... γιατί προβλέπεται στη σύμβαση μέσα στο να δώσουμε μια πρόσθετη, μια συμπληρωματική αστουπούμια σύμβαση. Εμείς επιλέξαμε να κριθούν το ελεγκτικό συνέδριο. Κριθήκανε, ήρθανε πίσω ότι όλα είναι καλά και προχωρήσαμε. Δεν κάναμε κάτι. Τι προσπαθείτε να πείτε λοιπόν? Όσον αφορά τους δήμους, ο σχεδιασμός είναι συγκεκριμένος. Ποιοι δήμοι πάνε σκουπίδια, πού και πότε, είναι συγκεκριμένο. Το πόσο θα πληρώνουν οι δήμοι είναι συγκεκριμένο. Πάνω από 10 χρόνια τώρα. Εμείς παραλάβαμε μια κατάσταση, την παραλάβουμε και την προχωράμε. Οι δήμοι που είναι να πάνε στην Παλαιόχουνη είναι η πρώτη διαχειριστική ενότητα. Αργολίδα, Κορινθία και σχεδόν η μισή Αρκαδία. Οι δήμοι αυτοί είναι υποχρεωμένοι να πάνε τα σκουπίδια εκεί. Αυτός ήταν ο σχεδιασμός. Τι θέλετε να συζητήσουμε τώρα? Να αλλάξουμε το σχεδιασμό, τα έχουμε πει. Να τα ξαναπούμε? Να μου απαντήσετε στα ερωτήματα που θέλετε. Σας απαντάω κύριε Πετράκο, σας απαντάω. Να μου απαντήσετε στα ερωτήματα που θέλετε. Τα ερωτήματα που θέτετε είναι ερωτήματα τα οποία είναι η βάση του έργου. Τα θέλετε συνεχώς, τα θέλετε στην οικονομική επιτροπή, τα θέλετε στα συμβούλια και όλα τα ίδια και τα ίδια. Σας απαντάω γενικά. Και τσοκαλά, είσαστε στο βήμα. Ναι, ναι. Τώρα έχασα και τον ειρμό μου κύριε Πρόεδρε. Είμαι δεξιά, είμαι εριστερά. Λοιπόν, κύριε Πετράκο, κάποιο ερώτημα μπορείτε να μου πω, γιατί με συγχωρείτε αλλά ξεχάστηκα τώρα. Η συμπληρωματική σύμβαση ήταν ως εξής. Το έργο δεν προέβλεπε κατασκευή των οδών πρόσβασης. Το έργο προέβλεπε να υπάρχει προσβασιμότητα. Αυτά πήγαιναν, δηλαδή, τα απορρήματα στους χώρους οι οποίοι επιλέχτησαν. Έπρεπε να γίνουν κάποιες οδοπίες, κάποιοι κόμβοι. Αυτά ποιος θα έπρεπε να κατασκευάσει. Δεν ήταν υποχρέωση του αναδόχου. Άμα ήταν υποχρέωση του αναδόχου, δεν θα τα είχε εγκρίνει το ελεκτικό συνέδριο. Συνεπώς τι λέμε, τι συζητάμε. Είναι το νούμερο, είναι το ποσό. Κρύθηκαν όλα αυτά. Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Περιφερειάρχη. Προχωράμε στην επόμενη επερώτηση, η οποία είναι πάλι από τον κ. Πετράκο για το λιμάνι της Κυπαρυσίας. Παρακαλώ κύριε Πετράκο. Ναι, σωστό. Δεν έχω καμία αντίρρηση. Όχι, λογικό είναι αυτό που λέτε και θα ληφθεί υπόψη. Έχετε δίκιο. Ναι, κύριε Πετράκο. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Όπως λέμε, όταν στις 15 Δεκεμβρίου συζητήθηκε η επερώτησή μας για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο λιμάνι της Κυπαρυσίας και Μαράθου από τη θάλασσα Ταραχή της 29 Νοέμβρη του 21, μας απάντησε ο κύριος Περιφερειάρχης, ειδικά για το λιμάνι της Κυπαρυσίας, ότι διαδίδουμε το μεγαλύτερο fake news. Δηλαδή, είμαστε ψεύτες. Αυτό μας είπαν. Καθαρές κουβέντες. Να το πούμε στα απλά ελληνικά, γιατί μπορεί μερικοί να μην ξέρουν αγγλικά, από αυτούς μας ακούνε. Λοιπόν, και όταν λέμε ανακρίβειες, πριν Αλέκτορ λαλήσει τρεις, στις 7 Ιανουαρίου ενημερωθήκαμε ότι η Δηλημενική Επιτροπή του Νομού Μεσσινίας, με ομόφωνη απόφασή της, αποφάσισε να προσλάβει δικηγόρο, λοιπόν, για να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο λιμάνι της Κυπαρυσίας από τη Θαλασσοταραχή. Και μάλιστα, στη συγκεκριμένη πράξη της Δηλημενική Επιτροπής, λέει ότι ο Πρόεδρος κλπ. επισκέφτηκε το λιμάνι, διαπίστωσε μεγάλης έκτασης ζημιές που προσκλήθηκαν στο λιμάνι εξαιτίας της Θαλασσοταραχής, με αποτέλεσμα κατάρευση τμήματος στο ακρομόλιο του προσύναιμου μόλου κλπ. Στη συνέχεια, ενημέρωσε όλους τους εμπλοκόμενους φορείς και τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας και τον κ. Περιφερειάρχη και έχει ζητήσει από τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας η οποία εκτέλεσε το έργο, ένα αποστήλια έγγραφο που αφορούν το έργο αυτό για την κατασκευή του και λοιπά λέει, επαναλαμβάνω, η ομόφωνη απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής και όχι του Πετράκου, ο οποίος εκπροσωπεί μια παράταξη, η οποία έκφρασε στη Βουλή και επομένως δεν δικαιούται να ομιλεί, όπως είπε κάποιος συνάδελφος, αλλά η Λιμενική Επιτροπή προσκύμενη στη Νέα Δημοκρατία. Από την απόφαση της Λιμενικής Επιτροπής προκύπτει ότι η ζημιά στο λιμάνι της Κυπαρυσσίας προφανώς ήταν σε γνώση του κυρίου Περιφεριάρχη όταν μας απάντησε ότι διαδίδουμε ψέματα. Λοιπόν, οι ευθύνες, λοιπόν, κατά τη γνώμη μας είναι μεγάλες και γι' αυτό οφείλετε, κύριε Περιφεριάρχη, να απαντήσετε με ειλικρίνεια. Πρώτο, γιατί εσείς είπατε ψέματα στην προηγούμενη επερώτησή μας, δεν σας είχαν ενημερώσει οι συνεργάτες σας, έχετε κάποιο λόγο να καλύψετε την εταιρεία. Τι ακριβώς συμβαίνει, μας εξηγήσετε. Εγώ δεν μπορώ να βρω κάποια εξήγηση. Γιατί μας επιτεθήκατε ότι λέμε εμείς ψέματα και αποδείχθηκε ότι εμείς δεν λέγαμε καθόλου ψέματα, αλλά λέγαμε την αλήθεια. Και η δική σας απάντηση ήταν γεμάτη ανακρίβειας. Δεύτερον, επειδή στη συνέχεια είπατε ότι υπάρχει ασφαλιστήριο στο έργο και ακόμα και αν έχουν γίνει ζημιές, να μας καταθέσουν στο ασφαλιστήριο, διότι οι δικές μας περιφορές λένε ότι το ασφαλιστήριο έχει λήξει. Τρία, με δεδομένο πλέον ότι με αδειάσεις στα στοιχεία, οι ζημιές στο λιμάνι της Κυπερσίας έχουν γίνει, θα πράξετε επιτέλους το καθήκον σας να προστατεύσετε το δημόσιο συμφέρον και τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών, όπως από τον νόμο έχετε υποχρέωση ή θα συνεχίσετε να κάνετε στραβά μάτια στην εταιρεία. Περιμένουμε σαφείς απαντήσεις και όχι σαν τις προηγούμενες του κ. Τσουκαλά, όπου τα ερωτήματα μας ήταν δέκα και πήραμε μία απάντηση στο ένα ερώτημα, γιατί το άλλο αμφισβητούμε, κύριε Πρόεδρε, και θέλω να καταγραφείς τα πρακτικά, διότι ο κύριος Περιφεριάρχης μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης για ένα απόφαση του ελεκτικού συνέδριου, είπε ότι η απόφαση του ελεκτικού συνέδριου αφορά την τμηματική παραλαβή των έργων, να μπορεί να παραλυφθεί το ένα κομμάτι και όχι τα τρία μαζί, για να αρχίσει να λειτουργεί η προσωρινή, και δεν έχει υποθεί πουθενά μέχρι τώρα ότι το ελεκτικό συνέδριο αποφάσισε ότι, αντί να φτιάξει τους οδους πρόσβασης η εταιρεία, αφού αυτή επέλεξε τους χώρους, αυτή έκανε τα πλαστά συμβόλια, αυτή είχε κάνει τα μύρια όσα. Λοιπόν, έρχεται η περιφέρεια και παίρνει λεφτά και δίνει στην εταιρεία που θα πηγαίνουν 7 εκατομμύρια σέργα. Παρακαλώ πολύ να μας κατατεθούν, λοιπόν, τα έγγραφα. Ευχαριστούμε, κύριε Πετράκο, γιατί έχουμε ζητήσει και να μας κατατεθούν τα έγγραφα. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Η κυρία Νικολάκου, παρακαλώ, να αναπτύξει την περώτηση. Με αριθμό 4. Και για την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσου. Παρακαλώ, και αυτό το podium καθαρίστε. Περίμενε λίγο. Ναι. Οπότε καθαρίστε. Έχετε 5 λεπτά, κύριε Νικολάκου. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Σίγουρα από την ημερομηνία που έχω καταθέσει την ερώτηση μέχρι σήμερα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν γίνει κάποιες ενέργειες, οπότε θα προσπαθήσω και εγώ να τη διαφοροποιήσω. Εξάλλου, ξέρετε ότι δεν συνεχίζω ποτέ να διαβάζω κάτι, οπότε θα το πω και αυτό προφορικά. Νομίζω, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι έχουμε κατανοήσει όλοι πως η πανδημία, εκτός από υγειονομική κρίση, είναι μία βαθύτατη κοινωνική κρίση με επιπτώσεις πολύ μεγάλες στην οικονομία μας. Η χώρα μας, βέβαια, δεν ήταν μια χώρα που εβημερούσε και ξαφνικά ήρθε η πανδημία. Η χώρα μας έχει περάσει δύσκολα μνημόνια. Έχει υποστεί ο ελληνικός λαός πάρα πάρα πολύ με βίαιες πολλές φορές μειώσεις στο εισόδημά του. Και βέβαια, όπως λέω πάντα, αυτές όλες οι μειώσεις και τα μνημόνια και η πανδημία είναι ταξικές. Δηλαδή, αγγίζουν περισσότερο τους φτωχούς ανθρώπους, τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα και όλους αυτούς οι οποίοι, μπορούμε να πούμε, ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά και οικονομικά ομάδες. Εδώ, λοιπόν, στην περιφέρεια Πελοποννήσου, υπάρχει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων οικογενειακών, μικρών, πολύ μικρών και μεσαίων, όπου έχει υποστεί και τις μεγαλύτερες βλάβες. Το πρώτο ερώτημα μου έχει να κάνει με το τι γίνεται με το πρώτο πρόγραμμα που αφορούσε τις επιδοτήσεις μέσω COVID, τα 47 εκατομμύρια, τα οποία, σε προηγούμενη ερώτηση, ο κ. Περιφεριάρχης είχε πει ότι έχουν δοθεί περίπου μέχρι το 50%. Που βρίσκονται σήμερα, λοιπόν? Πρώτον, εάν έχουν βρεθεί χρήματα να επιδοτηθούν και οι επιχειρήσεις, οι οποίες κέρδισαν κατόπιν ενστάσεων και αν προβλέπεται να υπάρχει νέο πρόγραμμα βασιζόμενο σε αυτό το ζήτημα. Στη συνέχεια, όμως, υπήρξε κι άλλο ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που είχε να κάνει με τον εξυγχρονισμό νεοσύστατων ή παλαιότερων επιχειρήσεων. Εδώ, λοιπόν, παρουσιάστηκε το εξής φαινόμενο, αγαπητοί συνάδελφοι. Από το σύνολο των επιχειρήσεων που είχαν υποβάλει, μόλις 116 επιχειρήσεις, αποφασίστηκε, μάλλον όχι αποφασίστηκε, ήταν αρκετοί οι πόροι για να επιδοτηθούν, για να είμαι ακριβής. Υπήρχαν περίπου 800 επιχειρήσεις, όπου ενώ είχαν βαθμολογίες πάρα πολύ υψηλές, και 70, και 75, και 80 ακόμα, δεν δόθηκε η δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν. Είναι ένα πρόγραμμα περίπου, αν θυμάμαι καλά, 11 εκατομμυρίων ευρώ. Ακούμε όλοι τα πάγια αιτήματα των επιμελητηρίων και των ανθρώπων της αγοράς, που ζητούν ενίσχυση αυτών των προγραμμάτων, με επιπλέον χρηματοδοτήσεις. Αν αυτές οι χρηματοδοτήσεις θα είναι από το ΠΕΠ, αν αυτές οι χρηματοδοτήσεις θα είναι από το Υπουργείο Ανάπτυξης, από την Επιτροπή Βασικοδομικών, από ό,τι αντιλαμβάνεστε είναι σοβαρό, πρέπει να το δούμε, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι πως θα ενισχύσουμε αυτόν τον κόσμο. Γιατί τα λουκέτα είναι πάρα πολλά, τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, δεν μπορεί να σταθεί μία οικογενειακή επιχείρηση αυτή τη στιγμή, εάν δεν βοηθήσουμε. Και όπως είπα και πριν, και θα κλείσω με αυτό, Οι προτεραιότητες πλέον πρέπει να αλλάξουν. Το δημόσιο χρήμα, που δεν είναι κανένας από εμάς... αλλά είναι των πολιτών, από όπου και αν προέρχεται... είτε το έχει ο δήμος, είτε το έχει η περιφέρεια, είτε το έχει το κράτος... πρέπει να έχει μια κατεύθυνση ενίσχυση της οικονομίας μας. Γι' αυτό, λοιπόν, θέλω να ρωτάω να δω σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε... και έχω πληροφορηθεί με ικανοποίηση, χωρίς να είμαι σίγουρη όμως αν ισχύει... ότι δώθηκε αυτή η παράταση που είχα θέσει με προηγούμενη επερώτησή μου... ώστε να μπορούν όσοι έχουν επιδοτηθεί από το πρόγραμμα COVID, το προηγούμενο... να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους, όχι μέχρι 31-12 του 2021... αλλά με παράταση μέσα στο 2022. Ευχαριστώ. Κύριε Γιαννακούρα. Τελειώνουμε με την ερώτηση του κύριου Γιαννακούρα, τελειώνουμε με τη διαδικασία ελέγχου... αφού δώσει... Πώς είπατε? Αυτή η επερώτηση θα απαντηθεί στην επόμενη... Τι θα απαντήσει στην επόμενη? Θα πάει στην επόμενη. Είμαστε εντός των πλαισίων των πέντε που είπατε, μαζί με τον κύριο Γιαννακούρα. Ναι, τέλος, πέντε. Αυτές ήταν τέσσερις και μία πέντε. Πώς είναι τέσσερις? Τέσσερις ήταν. Τι λέτε, κύριε Πρόεδρε? Μία, δύο, τρεις, τέσσερις ήταν πριν. Τρεις ήταν η επερώτηση. Όχι, κύριε Πετράγου, ήταν τέσσερις. Ήταν δύο δικές σας, μία της κυρίας Νικολάκου και... Πέντε. Αυτό λέω. Ναι, πέντε. Και τελειώνουμε. Όχι, δεν γίνεται με το καλόν ερώτησα κόνα. Με το καλόν ερώτησα κόνα γινόνται, σας την έχετε στείλει στα e-mail. Μη παραβιάζετε τον κανονισμό. Μη παραβιάζουμε κανέναν κανονισμό. Λοιπόν, μισό λεπτό. Η πρώτη επερώτηση ήταν σχετικά με την αλληλογραφία, με το ελεγκτικό. Λοιπόν, η οποία ήταν δική σας. Η δεύτερη... Μισό λεπτό. Η δεύτερη ήταν για το λιμάνι της Κυπαρυσίας. Πάλι δική σας. Η τρίτη ήταν της κυρίας Νικολάκου. Η τέταρτη... Ναι, έχετε δίκιο. Είναι για το καλόν ερώτησα κόνα. Με συγχωρείτε. Ο κ. Πετράκος οπομένως να προηγηθεί. Παρακαλώ, κ. Γιανακούρα. Έχετε δίκιο. Με συγχωρείτε. Ναι, βεβαίως. Λοιπόν... Κύριε Πρόεδρε, λοιπόν... Δεν θέλαμε... Εμείς πάντα την αλήθεια λέμε. Να ξέρετε αυτό. Κι εμείς το ίδιο, κ. Πετράκος. Και είμαστε ακριβήσει ό,τι λέμε. Γιατί έχουμε μελετήσει καλά. Λοιπόν, είναι γνωστό και δεν κομίζω γλάφκα εις Αθήνας... να πω ότι η τριφυλία... είναι, να το πω έτσι, το δεύτερο περιβόλι της Ελλάδας μετά της Γκρήτη... σε ό,τι έχει να κάνει με τις τεράστιες επενδύσεις που έχουν γίνει... και γίνονται και θα γίνουν, αν κάποτε... επιτέλους γίνουν και τα δίκτυα του φιλιατρινού, θα γίνουν ακόμα περισσότερο... αλλά και με τις τεράστιες δυνατότητες που έχει για τουρισμό... τουριστική ανάπτυξη... και αν το λιμάνι της Κυπαρυσίας γίνει και γίνει... και γίνει και ο περιβάλλον χώρος... έξω και αποχτεί σε ένα ισχυρό τουριστικό προσανατολισμό... μια και βρίσκεται στη ρότα της Ανδριατικής και το ξέρετε πολύ καλά... κάποιοι από εδώ, ότι μπορεί να αποτελέσει ισχυρό ανταγωνιστή του φυσκάρδου... σε ό,τι έχει να κάνει με τον ιστιοπλοϊκό τουρισμό. Συνεπώς, το τσακώνα καλό νερό Κυπαρυσία... ο δρόμος αυτός, δεν είναι ένα έργο απλά τοπικής σημασίας. Ούτε σας παρακαλώ πολύ, κυρίες συνάδελφοι... και κάνω και την αυτοκριτική μου, γιατί και εγώ το έκανα λάθος μέχρι τώρα... δεν είναι μόνο η απόλυξη της Ολυμπίας οδού. Το τσακώνα, και πρέπει έτσι να το λέμε από εδώ και πέρα, καλό νερό Κυπαρυσία... είναι και ο κλάδος και η απόλυξη και το αυτοκινητοδρόμου Αθήνα-Τρίπολη-Καλαμάτα. Διότι και έτσι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Σύνεπως, κατά την άποψή μας, είναι μεγάλο λάθος να... και είναι και αντικανονικό και δεν υπάρχει καμία απόφαση κανόσης συλλογικού οργάνου... να βγαίνει ο κύριος Περιφεριάρχης σε συνέντευξη του... και σε απάντηση στον αντιπρόεδρο του εμπορικού συλλόγου, αλλά και σε συνέντευξη του... και να λέει, είναι τοπική σημασίας, προσέχτε, είναι τοπική σημασία... ενώ είναι ο αυτοκινητόδρομος, παραλαμβάνω, κορίνη του... και δεύτερον πρέπει να γίνει πρώτα το πύργος καλό νερό... που δεν έχει μελέτες περιβαλλοντικών επίπεδους και μετά να γίνει αυτό. Από πού, ως πού και με ποια λογική και με ποια απόφαση συλλογικού οργάνου... κανονίσαμε ότι θα γίνει πρώτα το Πάτρα Πύργος... μετά το Πύργος Καλονερό που δεν έχει τίποτα, δεν έχει μελέτες... και το Τσακώνα Καλό Νερό Κυπαρσία... το οποίο έχει εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων... από την εποχή της νομαρχιακής αυτοδίκησης... όπου ο κύριος Περιφεριάρχης ήταν αντινομάρχης υποδομών. Και ο κύριος Ριζάς εισηγητής για να τα... λοιπόν. Γιατί κάτι θυμόμαστε από τα παλιά. Δεύτερον, έχει εγκεκριμένη μελέτη οδοποιίας. Και λείπουν οι λεγόμενες υποστηρικτικές μελέτες... οι οποίες δεν έχουν δημοπρατηθεί. Άρα, το Τσακώνα Καλό Νερό Κυπαρσία έχει σχετική μελετητική οριμότητα... αφού οι χοντρές μελέτες υπάρχουν, λείπουν υποστηρικτικές... επομένως, οφείλουμε πρώτον να απαιτήσουμε... να δημοπρατηθούν επιτέλους αυτές οι υποστηρικτικές μελέτες... να τελειώσουν και να απαιτήσουμε την κατασκευή του... διότι, επαναλαμβάνω, είναι ρόμος εθνικής σημασίας. Για αυτό, λοιπόν, σας ρωτάμε. Για ποιο λόγο είπατε τη μισή αλήθεια, κύριε, ότι δεν έχει καν μελέτη... όταν γνωρίζετε πολύ καλά, γιατί είστε αρμόδιος... όταν πέρασε η μελέτη περιβαλλοντικών επιτώσεων... και όταν ξέρετε πολύ καλά ότι υπάρχει μελέτη οδοποίας. Και με ποιο δικαίωμα καθορίσατε εσείς στη σειρά... ότι θα γίνει πρώτα αυτό, εκείνο το άλλο. Γιατί δεν το βλέπετε, είστε διατεθειμένος να το δείτε... με την λογική και με την αντίληψη του πρωτεύοντος... και ως ολοκλήρωση του αυτοκίνητοδρόμου... όχι απλά της Ολυμπίας οδού, η οποία έχει κολλήσει... αλλά του δρόμου Κόρινθος, Τρίπολη, Καλαμάτα, Τσακώνα και Παρσία. Αυτά είναι τα ερωτήματά μας. Είστε διατεθειμένος. Επιτέλους, θα μου πείτε του Αγίου Χαραλάμπους, τα είπαμε. Του Αγίου Χαραλάμπους και της Παπαντής για τους συναδέλφους... που είναι απαλούς νομούς. Να ξέρετε, έχει φτιαχτεί μεσοινία... εφτά φορές κάθε χρόνο του Αγίου Χαραλάμπους και της Παπαντής. Φτιάνονται όλα τα έργα. Μόλις τελειώσει ο Αγίος Χαραλάμπους και η Παπαντή. Καληνύχτα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, κύριε Ιανακούρα. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα κάνω δύο σύντομες ερωτήσεις... τις οποίες θεωρώ ουσιαστικές, αν και μικρά έργα. Το πρώτο αφορά είχα κάνει... μία επερώτηση πριν από δύο περίπου μήνες για την περίφημη γέφυρα... της Πατσουράς στο Τουμπίτσι. Μέχρι στιγμής δεν βλέπω να γίνει κάτι. Θα ήθελα μία ενημέρωση από τον κύριο την περιεφερειάρχη... τι βήματα έχουν γίνει για αποκατάσταση της γέφυρας... γιατί αυτή τη στιγμή είναι αποκλεισμένο ένα κομμάτι... που υπάρχουν και μόνιμοι κάτοικοι αλλά και μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Η δεύτερη ερώτηση που έχω να κάνω είναι με ένα αρδευτικό... το οποίο ξεκίνησε και υλοποιήθηκε στην περιοχή του Μπαλτετσίου. Λίγο πριν φύγουμε, είχαμε παραγγείλει κάποια ρολόγια ηλεκτρονικά να μπουν... τα οποία ήρθανε. Το Τουμπίτσιό τα πήρε τα ρολόγια αυτά. Για να πληρωθεί αυτός που φέρει τα ρολόγια έπρεπε να γίνει και τοποθέτηση. Δεν έγινε τοποθέτηση στην πρατματική περίοδο που φύγαμε. Τα ρολόγια παραμένουν εδώ πέρα. Ο άνθρωπος δεν έχει πληρωθεί. Και το σημαντικότερο είναι ότι ξεκινάει τώρα η καινούρια καλλιεργική περίοδος του Απρίλη. Πρέπει να μπουν τα ρολόγια αλλά πιστεύω κατά λάθος... τα χρήματα τα οποία ήτανε για τα ρολόγια βγήκανε σαν έργο. Και πρέπει άμεσα να ξαναμπούν τα χρήματα αυτά τα οποία πεντάχτησαν για να μπουν τα ρολόγια... και να πληρωθεί και αυτός ο οποίος είχε φέρει τα ρολόγια. Για αυτό, επειδή ξεκινάει πάνω η πρώτη Απρίλη και πρέπει να μπουν τα ρολόγια αυτά... πρέπει άμεσα να ξαναμπούν τα χρήματα τα οποία πιστεύω από λάθος βγήκανε. Αυτές οι δύο ερωτήσεις. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Και οι περιφερειάρχοι θα απαντήσετε. Δεν πάει έτσι, ελάθει και η Εσκατζό. Εσκατζέ, απαντήστε για το τελευταίο... Το λόγο έχει υπέρφηκε. Υπέρφηκε. Υπέρφηκε. Το λόγο έχει υπέρφηκε. Υπέρφηκε. Λοιπόν... Να μην με παραξηγήσετε, αγαπητέ κύριε Πετράκο. Η δική μου άποψη είναι ότι περισσότερο... σας απασχολεί το πολιτικό μέλλον... του χώρου ο οποίος σας εκφράζει. Καλά κάνετε, είναι επιλογή σας. Και πιάχνετε διάφορα θέματα, υπερβάλετε... για να γίνετε ακουστός και αρεστός. Είναι πολιτικό το ζήτημα. Έτσι ερμηνεύω όλα τα θέματα τα οποία τα χρησιμοποιείτε συχνά με μία ακραία ρητορική... και χωρίς να λέτε πάντα την αλήθεια... έστω και αν φωνασκείτε ότι λέτε πάντα την αλήθεια... και μελετάτε τα θέματα. Λοιπόν... Όσον αφορά στο θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων... που ξεκίνησε σήμερα η προσωρνή διαχείριση... έχω να πω... κάποια πράγματα και εγώ, τα περισσότερα τα είπε ο Ανδρέας και τα είπε πάρα πολύ σωστά. Ότι όταν αποφασίζει το ελεκτικό συνέδριο... έτσι γίνεται στη δημοκρατική μας πολιτεία... οι αποφάσεις του ελεκτικού συνεδρίου που είναι δικαστήριο... ανώτατο δικαστήριο... είναι αποδεκτές από όλους μας. Διότι διαφορετικά αν πάμε να κρίνουμε τις αποφάσεις του ελεκτικού του Αριου Πάγου του Συμβουλίου Επικρατίας... καταλαβαίνετε ότι οδηγούμε σε παράλογες καταστάσεις. Υπήρξε καθυστέρηση. Ναι, υπήρξε. Τα πράγματα μπορούσαν να γίνουν γρηγορότερα. Έχει ευθύνη το Περιφερειακό Συμβούλιο Ασφαλώς. Κριμηθείτε τις πρώτες συνεδριάσεις. Ευτυχώς που η Κυβέρνηση έστειλε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή... με τις τροποποιήσεις, τις θεσμικές και προχωρήσε τα πράγματα. Υπάρχουν ζητήματα σχετικά με τα Δημοτικά Συμβούλια του Ευρώτα και του Μελγαλά... που δεν είχαν το πολιτικό θάρρος να πάρουν τις αποφάσεις. Πολιτικό θάρρος ελάχιστο είχαν σε αυτή την ιστορία. Να λένε το ναι και το όχι ξεκάθαρα. Έμαθα μάλιστα ότι προχθές ο Δημοτικός Συμβούλιος Πάρτης ομόφωνα πήρα μια απόφαση... κατά του σδίτ υπερίπου. Επομένως χρειάστηκε χρόνος, η Κυβέρνηση να κάνει τη θεσμική τροποποιήσει... και να παίρνει τις σχετικές αποφάσεις για την πρόσβαση ο Υπουργός. Δηλαδή να φεύγουμε από τη μέγγενη των Δημοτικών Συμβουλίων. Βεβαίως και τελευταία έχουμε και τον αποκλεισμό της Πάρτης... όπου πληρώνονται σταλιές γιατί είναι μηχανήματα εκεί πέρα... και περιμένουμε να εργαστούν και να δούμε ποιος θα πληρώσει τις συγκεκριμένες σταλιές. Όσον αφορά το Rasmussen, επειδή εσείς δεν είσαστε... και εμείς είμαστε με άλλους 30 ανθρώπους σε συνεδρίαση... νομίζω στο συγκεκριμένο χώρο εδώ, ο κ. Rasmussen... επένετικά λόγια είπε για τις διαδικασίες που ακολουθούσαμε... παρά το γεγονός ότι υπήρχαν προβλήματα μεγάλα. Το πιο σοβαρό πρόβλημα ήταν ο Φάκελος... ο οποίος υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή... λες και δεν θέλαμε να προχωρήσει η διαδικασία διαχείρισης. Ο Φάκελος αυτός αποσύρθηκε, πληρώθηκαν 150.000 ευρώ... και είναι καινούριος από το Υπουργείο, και είναι καινούριος Φάκελος... υποβλήθηκε, ο οποίος είναι στην κρίση των Τζάσπερς... αλλά το πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν είναι αν θα πληρώσουμε... τι θα γίνει με την πληρωμή των σκουπιδιών, των εργοστασίων. Τα εργοστάσια θα πληρωθούν και από ποιο ώρα θα πληρωθούν. Από ευρωπαϊκά χρήματα 99%. Διαφορετικά, είναι υποχρωμένη η κυβέρνηση να τα πληρώσει... από το πρόγραμμα δημοσιών επερδείσεων. Λοιπόν, αυτά είναι οι λόγια. Τα άλλα τα οποία είπατε για 7 σταθμούς μεταφόρου του ΣΙΙΝΙΑ. Εγώ παρακολουθούσα το θέμα, ήμουνα δήμαρχος τότε. Γινόταν συζήτησες με την προηγούμενη κυβέρνηση και με την εταιρεία. Ποτέ όμως δεν θεσμοθετήθηκε να πληρώσει η ελληνική κυβέρνηση. Δεν ξέρω να περάσει μες στη σύμβαση οι 7 ή οι 9 σταθμί. Ποτέ. Δύο σταθμί αναφέρονται στη σύμβαση. Ο σταθμός του Σπαθοβουλίου και ο σταθμός στη Νέα Κύο. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Όλα τα άλλα ήταν λόγια του αέρα. Ποτέ δεν καταγράφηκαν. Τώρα γίνεται μια προσπάθεια από τον Φώσδα να συνεργαστεί με την κυβέρνηση να πληρωθούν κάποιοι σταθμί μεταφόρτωσης από το πρόγραμμα Αντώνης Στρίτσις. Δεν ξέρω αν υπάρχουν χρήματα εκεί ή δεν υπάρχουν. Εμείς ξέρουμε στη σύμβαση ότι υπάρχουν δύο σταθμί. Και επειδή με ρωτήσετε για τους δήμους των Κορυνθείων και επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί ο σταθμός στο Σπαθοβούλι οι δήμοι της Κορυνθίας θα πληρώνουν μέχρι το Σπαθοβούλι. Από το Σπαθοβούλι και κάτω θα το πληρώνει η εταιρεία η οποία αναγνωρίζει την ευφύληση γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιακός σταθμός. Και στις πρώτες ημέρες, οι βδομάδες, θα είναι δωρεάν. Η δοκιμαστική διαχείριση των απορριμάτων για τους δήμους. Αύριο θα έχουμε μια συνάντηση με τους δήμους της διαχειριστικής ενότητας 1 διότι υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανηφόρα στο συγκεκριμένο θέμα. Αυτά θα τα δούμε και θα προσπαθήσουμε να υπάρξει όσο δυνατόν πιο ομαλή τακτοποίηση αυτού του μεγάλου θέματος. Τις απόψεις μας, όπως είπαμε, τις λέμε χρόνια τώρα και για τα τρία εργοστάσια και για τις τιμές και για όλα αυτά. Έχουμε μιλήσει κατεπανάληψη για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν χάζεται να πούμε τίποτα επιπλέον. Η δεύτερη ερώτηση την οποία κάνατε είναι για το λιμάνι της Εκκληπαρισίας. Επιμένετε συνεχώς. Επιμένουμε και κάτι κατεπάγγελμα διαμαρτυρώμενοι. Τέτοιους αρέα, αρέα, καμιά σαρανταρέα. διαμαρτυρώμενους κατεπάγγελμας, συλλογικότητες και δεν συμμαζεύεται. Έχουμε σε κάθε ευκαιρία και σε κάθε θέμα. Αλλά εμείς τους ακούμε όλους, τους σεβόμαστε όλους. Αλλά προσπαθούμε να συνοηθούμε με αυτούς που έχουν θεσμική ιδιότητα πάντοτε. Όλοι έχουν δικαίωμα λόγου και δικαίωμα έκφρασης ασφαλώς. Αλλά δεν μπορούν να επιβάλλουν και τις απόψεις. Για το λιμάνι της Εκκληπαρισίας, επαναλαμβάνουν αυτά τα οποία σας είπα και πάλι. Έστω και αν εμπιμένετε με ένα τρόπο ανεξήγητος αυτά τα οποία λέτε, νομίζω είναι ακριά έκφραση εγωισμού αυτό. Είπα ότι δεν υπήρξαν ζημιές στο λιμάνι της Εκκληπαρισίας. Υπήρξαν κάποιες ελάχιες ζημιές σε προηγούμενη εργαλαδία, όχι στη νύν. Μπορεί να μην το αναγνωρίζετε με την ένταση που αντιμετωπίζετε στο λιμάνι της Εκκληπαρισίας. Μπορώ να πω και την εχθρότητα κατά των ιδιωτικών εταιριών γενικότερα. Εξήγησα ότι πήγε στη Κυπαρισία η Επιτροπή με επικεφαλής τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων Έδρας, τον κ. Μουταφίδ, μαζί ήταν και ο επιβλέπον μηχανικός, ο κ. Μυρνιώτης. Επισκέφτηκαν το συγκεκριμένο. Δεν υπάρχει ζημιά στην τρέχουσα εργολαδία. Δεν υπάρχει καμία απέτηση εργολάδου. Δεν υπάρχει. Αν υπάρξει απέτηση ή δοθούν χρήματα, αυτό θα το μάθετε, προφανώς. Δεν γίνονται αυτά κρυφά. Γιατί, λοιπόν, επιμένετε όταν πήγε η Περσία επισήμως, η οποία έχει τον λόγο, τον έχει η Περσία. Το λιμενικό ταμείο, η λιμενική επιτροπή, δεν ξέρω τι γράφει, αλλά η λιμενική επιτροπή θα έχει λόγο, όταν της παραδοδεί το έργο και θα λειτουργεί το λιμάνι. Τώρα είναι η περιφέρεια και η Περσία της περιφέρει. Η περιφέρεια και η Περσία της περιφέρειας που κάνει το συγκεκριμένο έργο. Να μη σας το πω άλλη φορά σας, παρακαλώ πάρα πολύ. Δεν υπήρξαν ζημιές, δεν πρόκειται να πληρωθούν ζημιές, η Περσία, σας είπα και ονόματα, επισκέφθηκε το χώρο και δεν διαπίστωσαν τις ζημιές. Τι άλλο να πούμε. Λοιπόν, το επόμενο θέμα μου δίνεται την αρτύπωση ότι θα χαιρόσαστε να είχε πάρει το νερό το λιμάνι, να μην είχε μείνει τίποτα όρτιο. Ευτυχώς για το λιμάνι και για την Κυπαρισσία και για το δημόσιο χρήμα δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Λοιπόν, δεν ξέρω τι άλλο ήταν, δύο μου είπατε... για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Θέλω να σας πω ότι οξύς, δώσαμε και στο εντύπω, πέρα από την κυβέρνηση, η οποία έχει διαθέσει το ποσό των 42 δισεκατομμύρια ευρώ... Εγώ δεν ξέρω αν διαβάσατε και μία ανάλυση που έκανε χθες ο κ. Δραγκασάκης για τα ενδεχόμενα προβλήματα που μπορεί να υπάρξουν για τη χώρα. Δεν το συνδέω αυτό με τα 43 δισεκατομμύρια ευρώ. Αλλά να μη χαιρόμαστε ότι τα πράγματα είναι όλα ωραία και καλά και βαδίζουμε σε ήρεμα νερά. Διατέθηκαν 43 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω παρδημίας σε συνθήκες πολύ μεγάλης δυσκολίας και με εθνικά προβλήματα πολύ σοβαρά και με την ανάγκη θωράκησης της χώρας. Όλα αυτά πρέπει να τα λέμε. Και από την περιφέρα διατέθηκε ένα ποσό της τάξης των 94 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εξειδικεύτηκε. Προφανώς δεν έγινε κατορθωτό να ικανοποιηθούν όλοι οι επιχειρηματίες, οι οποίοι χυμάζονται. Πριν την πανδημία είχαμε τα δεκά χρονά μνημόνια και στη συνέχεια ήρθε αυτό το κακό. Κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, κυρία Νικολάκου. Ελπίζω να διασφαλίσουμε ένα ποσό μέχρι 10 εκατομμύρια ευρώ από το παλιό ΕΣΠΑ για να γίνει μια επιπλέον στήριξη στον επιχρηματικό κόσμο. Νομίζω ότι έχουμε υποχρέωση και κοινωνική υποχρέωση. Να το κάνουμε αυτό και νομίζω ότι από τις εκτιμήσεις που κάνουμε αυτά τα οποία σας λέω είναι απολύτως αληθινά αυτό το ποσό στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως. Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση? Είναι για το καλό ερώτησα ακόμα. Ποια? Για το καλό ερώτησα ακόμα. Θα σας πω τώρα και για το καλό ερώτησα ακόμα. Κοιτάξτε, όπως είστε και εσείς, είμαστε και εμείς πάρα πολύ έμπειροι και εγώ συνοχωρούμαι για το εξής. Ενώ συμφωνούμε, συμφωνούμε. Ψάχνουμε να βρούμε τρόπο για να διαφωνήσουμε, να είμαστε διαφορετικοί. Όπως ως παράδειγμα στη Σταφίδα όπου είπαμε συμφωνούμε αδερφή στα τέσσερα. Το πέμι το ήταν να πληρώσει η περιφέρεια. Το οποίο ξέρετε ότι δεν μπορεί να γίνει. Και δεν μπορούσαμε να το υποστήριξουμε και εμείς αυτό διότι αύριο πολύ λογικά θα μας λέγατε, αφού το ψηφίσατε, γιατί δεν το κάνατε. Το ίδιο και για τα λακκάδια. Όταν ήρθαν εδώ πέρα και οι εκπρόσωποι σωματίων και είπαν, δεν έρχεται σε αντίθεση ο δρόμος μεγαλόπολη, Αρχαία Ολυμπία, με το δρόμο παράκαψη λακαδίων. Δεν είναι συγκρουσιακά αυτά τα δύο. Και εν πάση περιπτώσει, αν είναι να μην πάει ο δρόμος από κέλα, πάει από κει. Όταν θα κείνουν οι μελέτες, να τα δούμε. Και όσοι οριζόντυγοι οι δρόμοι γίνουν, τόσο το καλύτερο. Τα εξηγήσαμε αυτά. Μπορούσαμε να έχουμε συμφωνήσει για τους οριζόντυγους δρόμους. Βάζοντας προτεραιότητα αυτό το οποίο είπατε, τα λακκάδια. Από αυτό το σημείο μέχρι του σημείου ο περιφερειάκης δεν θέλει το δρόμο το συγκεκριμένο, υπάρχει πολύ μεγάλη διαφορά. Νομίζω ότι παίζομαι. Και δεν είναι αυτά σοβαρά ζητήματα για να επιχειρηματολογούμε. Δεν είναι σοβαρά επιχειρήματα. Τα ζητήματα δεν είναι σοβαρά. Έρχομαι τώρα για το δρόμο καλό νερό τσακώνα. Όπως για το δρόμο παράκαψη Λακαδίων εδουλειά του Υπουργείου Υποδομών. Το έχω κουβεντιάσει τρεις ή τέσσερες φορές με τον αρμόδιο Υπουργό Υποδομών, ο οποίος έλκει την καταγωγή και απομητρός από το Λεβίδι, όπως ξέρετε. Και η παράκαψη των Λακαδίων είναι θέμα εθνικής πολιτικής, δεν είναι θέμα εθνικής πολιτικής. Δεν γίνονται οι μελέτες από το Υπουργείο Υποδομών. Και σας είπα και προχθές εδώ, μα δύο Υπουργοί Υποδομών από την περιοχή εδώ, να έχουμε το πάνω χέρι γύρω στα 30 χρόνια, όσον αφορά την διακυβέρνηση της χώρας. Και να ερχόσετε και να λέτε, ο Περιφερειάρχης ή η Περιφερειακή Αρχή των δυόμιση χρόνων εμποδίζει να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο. Αλήθεια, αυτό είναι επιχείρημα που μπορεί να σταθεί σε οποιοδήποτε ακροατήριο, απέναντι και στον πιο αγαθό άνθρωπο. Και να σας πω για τον άλλο δρόμο, τον οποίον λέτε, καλό νερό, καλό νερό τσακώνα. Είπα και προχθές του Αγίου Χαραλάμπους, η Χαράνα Λάμπη, αυτό σημαίνει, ότι ο δρόμος είναι πύργος, καλό νερό τσακώνα, πύργος, καλό νερό και παρυσία, καλό νερό τσακώνα. Αυτός είναι ο δρόμος με τον οποίον είμαστε συμφωνεί. Είναι δρόμος εθνικός ή περιφερειακός? Εθνικός. Είναι του Υπουργείου Υποδομών, είναι του Υπουργείου Υποδομών. Να λέμε για το σύνολο του δρόμου. Και ήταν λάθος που από την αρχή δεν είπαμε. Εγώ το έλεγα. Πάτρα, πύργος, καλό νερό τσακώνα, ολόκληρος, όχι ο μισός. Με συγχωρείτε, ολόκληρος ο δρόμος. Και επαναλαμβάνω τη δική μου επιχειρηματολογία, όπως την έχω πει και πολλές φορές. Αυτός ο συγκεκριμένος δρόμος τσακώνα, καλό νερό, πύργος, πάτρα, Ιωάννινα, κακαβιά, που πρόκειται να γίνει, με 300 εκατομμύρια ευρώ, σημαίνει πάρα πολλά για τη Νότια Πελοπόννηση. Πρώτα, πρώτα, θα κατεβάσει τον κόσμο με τη Μεθόνη. Δεύτερον, θα δώσει τη δυνατότητα στα κρουαζιρόπλια και στην Κυπαριζία και στην Καλαμάτα να πηγαίνουν γρήγορα στην Ολυμπία. Δηλαδή θα βοηθήσει στην ανταγωνιστικότητα, όσον αφορά το λιμάνι του Κατακόλου. Και μια σειρά από άλλες ωφέλειες προς την περιοχή. Αλλά αυτό δεν είναι θέμα να αποφασίσει η περιφερειακή αρχή. Μου λέτε να αγωνίζεστε. Πώς να αγωνιζόμαστε? Το έχουμε προβάλλει, ξαναπροβάλλει. Είναι θέμα εθνικής πολιτικής. Και να πω και κάτι άλλο ακόμα. Ότι η Μεσσινία δεν μπορεί να έχει παράπονο. Σας παρακαλώ, καλά κάνει που διεκδίκει. Και το λέω με θάρρος. Και το λέω πρώτος, εγώ που είμαι από την περιοχή. Να υπερθυμίσω τον δρόμο των 300 εκατομμυρίων Καλαμάτα-Μεθόνη. Να πω για τα 18.800.000 ευρώ που δόθηκαν για τον Πεταλίνη. Την παράκαψη με πολύ μεγάλο αγώνα και πολύ υδρόντα. Να πω για τα 45.000.000 ευρώ που δίνονται για την παράκαψη της Γιάλοβας. Να σταματήσω εδώ, συνάδελφοι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει ο δρόμος Πύργο-Καλόνερο-Κυπαρισία-Καλόνερο-Τσαχώνα. Όπου έχει για όλη τη Νότια Πελοπόννησο πολύ μεγάλες ωφέλειες. Γι' αυτό προφανώς πρέπει να βρεθεί και τρόπος να γίνει και μέσα στην Αρβανία ο δρόμος. Όπως στην Κρουατία είναι έτοιμος ένας δυτικός δρόμος. Και λυσμότησα να σας πω ότι θα σημαίνει τη μόνιμη σύνδεση αν γίνει αυτός ο δρόμος, της Νότιας Πελοπόννησο με την Κρήτη. Διότι τα φορτιγά θα συμφέρει να πιάσουν το λιμάνι της Καλεμάτας και να οδεύσουν προς την Πάτρα και την Λιγουμενίτσα. Αλίμονο, ποιος είναι απέναντι σε αυτό το δρόμο για να τον φορτώνεται έτσι εύκολα. Ποιον μπορούμε να πείσουμε, να κλείσω λέγοντά σας, ότι στα θέματα που μπορούμε να συνονοηθούμε. Να συνονοούμαστε και να κάνουμε τα ανακέα βήματα και να μη ψάχνουμε τη διαφοροποίηση στις λέξεις για να πούμε ότι είμαστε διαφορετικοί. Μπορούμε να βρούμε ένα σωρό πράγματα όπου έχουμε διαφορετικότητα στα δηλήψεις. Δεν έχουμε όμως ποτέ καμία διαφορά για το δρόμο των Λακαδίων. Καμία διαφορά για το δρόμο από την Τσακώνα μέχρι τον Πύργο και την Πάτρα. Καμία ειλικρινά διαφορά. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε. Κύριε Πετράκο, δεν προβλέπετε να... Επιπροσωπικού. Πήρα μία επιστολή και την είδα τώρα. Είναι αυτό, Μανώλητς, αυτό που είδα τώρα. Είδα την επιστολή αυτή, μίλησα και με μία κυρία. Υπάρχουν 10 γέροντες οι οποίοι πρέπει να κάνουν ολόκληρο κύκλο για να φτάσουν στο χωριό. Ο δρόμος αυτός είναι δημοτικός. Περιμένουμε τη μελέτη. Εάν δεν το κάνει ο δήμος, θα κάνουμε προγραμματική σύμβαση και την κάνουμε εμείς. Άκουσε. Θα το δει ο δήμος. Αν δεν μπορεί ο δήμος, θα το κάνουμε εμείς. Θα το κάνουμε εμείς. Άστο. Ταξί. Και το λέω δημόσια. Είναι δημοτικό. Θα συνοηθούμε με το δήμο. Αν δεν μπορεί να κάνει τη μελέτη... Αν δεν μπορεί να κάνει το έργο, θα το κάνουμε εμείς. Μαίστα. Κύριε Πετράκο, θέλετε το λόγο του προσωπικού. Ένα λεπτό. Θεωρώ άκρως προσβλητικό. Δεν έχω πάρει το λόγο πολλές φορές, όταν ο κύριος Περιφερειάρχης έχει μιλήσει προσβλητικά, είτε για το 90% κλπ. Τώρα το πως το 90% έχει δυο συμβούλους στους 50. Αυτό μόνο τα μαθηματικά του κυρίου Περιφερειάρχης. Όμως αυτό που είπε σήμερα... ότι φαίνεται σαν να ευχαριστιόμουνα να καταστραφεί το λιμάνι, είναι κατά τη δαπινή μου απόψη και παρακαλώ πολύ, είναι απαράδεκτο και παρακαλώ πολύ τον κύριο Περιφερειάρχη, να ανακαλέσει. Εγώ έκανα μια επερώτηση για τη λιμενική επιτροπή. Είπε ότι όχι ο Πετράκος έχει εμμονή, η λιμενική επιτροπή τόνισε ότι υπάρχουν ζημιά σε καταθέτη μηνήτηρια. Ο Πετράκος δεν θέλει να υπάρξει καμία ζημιά σε κανένα έργο. Γιατί να υπάρχει ζημιά. Και ούτε θέλω, κύριε Περιφερειάρχη, να ξέρετε ότι δεν θέλω να αποδείξω τίποτα πλέον. Γιατί όπου έχω κατέβει υποψήφιος ή βουλευτής, έχω βγει πρώτος με διαφορά. Και άμα ξανακατεύω, θα βγω, άμα θέλεις. Να είστε βέβαιος. Και όπου έχω κατέβει ως επικεφαλής, έχω πάρει ποσοστό πολλαπλάσιο του πολιτικού μου φορεά. Δεν θέλω να αποδείξω τίποτα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Το μόνο πρόβλημα που έχω είναι, μέχρι το τέλος της θητίας, να υπερασπίσω τα συμφέροντα των πολιτών της Πελοποννήσου και να προωθώ ζητήματα. Τίποτα άλλο, σε αυτή τη λογική να απαντάτε και μην αδημιουργείτε. Είναι άκρως προσβλητικό, κύριε Πρόεδρε, το θέμα ότι εγώ θέλω να γίνονται ζημιές. Αυτό το θεωρώ άκρως απαράδεκτο. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλούσα τον κύριο Περφυεριάρχη να διευκρινίσει, για να μην έχουμε. Κύριε Πετράκο, δεν θέλω να σας προσβάλλω και δεν το κάνω. Δέχουμε τη διευκρινίση, την οποία δώσατε. Γιατί μου είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αυτό το μένος κατά των ιδιωτικών εταιριών και των εργολάβων που έρχεται, συνδέεται και δεχομένως με μία αντίληψη ότι τα έργα κάνουν, κλέβουν τα χρήματα του ελληνικού λαού και τα έργα καταραίουν. Όταν λοιπόν εγώ σας λέω επισήμως, πρώτον, ότι ζημιά δεν έγινε και επιμένετε, ότι πήγε ο καθήλιν αρμόδιος, μηχανικός ο επιβλέπορ και το βεβαιώνει, ότι πήγε ο διευθυντής τεχνικών έργων και το βεβαιώνει, ότι η εταιρεία δεν ζητεί επιπλέον χρήματα για οτιδήποτε. Σας τα λέω αυτά και επιμένετε. Και αναφέρεσαι στο λιμενικό ταμείο προφανώς το οποίο θα παραλάβει το έργο. Δεν εκτελεί το έργο το λιμενικό ταμείο. Μου δίνετε αυτή την εντύπωση, εννοώ πολιτικά πάντοτε, όχι σε προσωπικό επίπεδο. Το δεύτερο είναι θεμητή η προσπάθεια την οποία κάνετε. Ειλικρινά είναι θεμητή, εμάς δεν μας αφορά. Δεν πρόκειται από το δικό μας το χώρο να πάρετε ούτε ένα ψήφο. Και θα το φροντίσουμε εμείς αυτό. Ας φροντίσουν ανάλογα και αυτοί οι οποίοι κινούνται σε συγγενικούς χώρους, όταν κάνετε τέτοιες προσπάθειες που, κατά την άποψη μου, πολιτικά πάντοτε μιλώ, υπερβαίνουν το μέτρο. Είναι προσπάθειες προβολής ενός χώρου προσπαθώντας αυτός ο χώρος να αποκτήσει το ζωτικό χώρο ύπαρξης. Καλά κάνετε και το κάνετε. Εμείς από τη δική μας την πλευρά θα λάβουμε τα μέτρα τα οποία πρέπει. Ωραία, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Να περάσουμε τώρα στα θέματα ημερησίας διατάξεως. Καλησπέρα σε όλους. Πριν δύο μήνες έχω υποβάλλει δύο επερωτήσεις σχετικά με τα πολιτιστικά και έναν απολογισμό. Δεν έχει συζητηθεί ποτέ και βλέπω ότι έχουν έρθει πολύ πιο επίκαιρες, πιο πρόσφατες επερωτήσεις. Θα τις συζητήσουμε κάποια στιγμή, να έλθω στο θέμα, να τις ξανακαταθέσω στο Καινούριο Προεδρείο. Πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Αν θέλετε, καταθέσετε στο Καινούριο Προεδρείο και σας βεβαιώ ότι θα λάβουν προτεραιότητα έναντι των υπόλοιπων. Ναι, έχει δίκιο ο κ. Περιφερειάρχης. Αν μου επιτρέπετε κ. Περιφερειάρχη... Εντάξει, θα το φτιάξω. Απλά είχαμε δεσμευτεί σε προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι θα κάνουμε ένα συμβούλιο το μήνα για τις ευρωπαίες. Εντάξει, κ. Δημητρακοπούλου, θα το κοιτάξουμε για να δώσουμε μια προτεραιότητα. Παρακαλώ, κ. Δέδες, επί της διαδικασίας. Επειδή θα έχουμε Περιφερειακό Συμβούλιο την άλλη εβδομάδα και επειδή γνωρίζω ότι το μάστερπλαν του λιμανιού της Καλαμάτας πρέπει να έρθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο για γνωμοδότηση και επειδή ήδη είμαστε στην υπέρβαση της τελικής υποθεσμίας, θα παρακαλούσα, κ. Πρόεδρε, να μην το χάσουμε αυτό το θέμα, να έρθει για συζήτηση στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ευχαριστώ, κ. Δέδες. Θα το κοιτάξουμε και θα δούμε και το θέμα της απάντησης. Να το προλάβουμε γέρος. Μισό λεπτό. Επειδή της διαδικασίας θέλω να κάνω και εγώ... που αφορά το θέμα που είπε ο κ. Δέδες. Αυτό ήθελα να πω και εγώ. Αν πράγματι έχει έρθει, κ. Πρόεδρε, για το λιμάνι της Καλαμάτας στη Γραμματεία, να το κάνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, για να μην περάσει ο χρόνος και παρθεί μια απόφαση χωρίς... Ωραία, ωραία. Δεν έχουμε, όπως είπα, καμία αντίρρηση. Τώρα θα ήθελα την σύμφωνη γνώμη σας στο εξής. Όπως ξέρετε, πριν από πέντε ημέρες περίπου, έχω αποστήλει ένα mail στους επικεφαλείς όλων των παρατάξεων, με το εξής αντικείμενο, ότι επειδή στην παρούσα ημερήσια... ημερήσια πρόσκληση υπάρχουν θέματα το 7, το 9, το 10 και το 13, τα οποία είναι εντελώς τυπικά και δεν απαιτούν κατά τη δική μου προσωπική γνώμη συζήτηση, αν θα μπορούσαμε να τα προτάξουμε, προς το σκοπό της καλύτερης λειτουργίας του Περιφοριακού Συμβουλίου. Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να πω ότι έχει απαντήσει ο κ. Πετράκος, η παράταξη του κ. Πετράκου, έχει απαντήσει η παράταξη του κ. Βόντικα, έχει απαντήσει η κ. Λιμπεροπούλου σχετικά με αυτό το θέμα. Να πρευθυνθώ στην παράταξη του κ. Τατούλη, αν συμφωνεί. Λοιπόν, ευχαριστώ, κύριε Δαδότη, ευχαριστώ. Παρακαλώ. Μάλιστα, ευχαριστώ. Παρακαλώ. Μάλιστα, ο κύριος Δαδές. Ωραία, είναι εκεί. Και αυτά είναι μέσα. Είναι ένα από τα τέσσερα θέματα αυτά τα οποία είπα. Το ένα είναι το εφτά, δηλαδή, έγκριση μέτρων ρύθμισης κυκλοφορίας της Ένατης Εθνικής Οδού, παρακαλώ, μη φωνάσκετε, κύριε Γιανακούρα, κύριε Λαβρόπουλε. Σας παρακαλώ. Της Ένατης Εθνικής Οδού, Πύργος, Κυπαρισσία, Πύλος, Μεθώνη, για τη διασύνδεση των τουριστικών εγκαταστάσεων Κώστανα Βαρίνο, Ναυαρίνο Μπέι και Κώστανα Βαρίνο, Ναυαρίνο Χίλτς στην περιοχή του Δήμου Πύλου Νέστορος, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του ΑΤ52 του νόμιου 2696 του 99. Είναι ένα τυπικό θέμα, όπως θυμάστε, είχε περάσει και είχε υπερψηφιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο προ-δημήνου. Υπήρξε ένα θέμα σχετικά με την διατύπωση και επανέρχεται το ίδιο ακριβώς ζήτημα. Φαντάζομαι, ψηφίζετε ομόφωνα. Μάλιστα. Δηλαδή, κύριε Τατούλη, αρχίζω να ρωτήσω σε περιβερειάσεις προ-δημήνου με βαρκά αντιδημάτωση. Αντιδημάτωση. Αντιδημήνου αντίδηματος είπα, όλοι τα περιβερειάσεις, τα αντιδημάτωση είπα, είχα ειρήνη να πω. Είχα ειρήνη να πω. Είχα ειρήνη να πω. Είχα ειρήνη να πω. Είχα ειρήνη να πω. Είχα ειρήνη να πω. Και μετά και γνωρίζω πως πρέπει να περάσουμε τα τέσσερα αυτά θέματα και μετά να δούμε το θέμα της πρόταξης του άλλου ζητήματος. Το γνωρίζω γιατί μου έχει τεθεί το ζήτημα και από τον κ. Βερούτη. αλλά πρέπει να τελειώσουμε πρώτα με αυτά τα τέσσερα θέματα. Το νέα. Έγκριση, εκτροπής, διακοπής κυκλοφορίας στην επαρχειακή οδό Σταυροδρόμι κοντοβάζαινα προς Κουμάνι από Τρόπεα. Υπάσταση Τμήματος Αγωγού Ήδρευσης, φαντάζομαι ομόφωνα. Ωραία. Το θέμα 10. Καθορισμός Τέλους Λαϊκών Αγορών στην Δημοτική Κοινότητα Τρίπολης. Εδώ έχει δηλώσει η πλευρά του κ. Γόντικα ότι συμφωνεί στο να προταχθεί, αλλά το καταψηφίζει. Κατά τα λοιπά, εγκρίνεται. Και εσείς το καταψηφίζετε. Ωραία. Τρία κατά. Λοιπόν, και το θέμα 13. Έγκριση θέσπισης παγίων χορηγημάτων καθαριότητας για τις υπηρεσίες της Περιφυριακής Ενώτας Κορινθίας για το οικονομικό έτος 2022. Έτσι. Για το θέμα αυτό. Ναι, ρωτήστε το, παρακαλώ. Το κάνουμε γρήγορα και το θέμα των εκτροπών, της διακοπής κυκλοφορίας. Θέλω να βάλω και ένα θέμα να τελειώνουν γρήγορα αυτά τα έργα, γιατί υπάρχει καθυστέρηση εκεί. Και πρέπει να τα υποφτεύουμε πολύ όταν δίνουμε εμείς την άδεια, γιατί έχουμε εμείς την ευθύνη. Τώρα, για την Περιφυριακή Ενώτα Κορινθίας έχουμε δώσει αρκετές φορές έγκριση θέσπισης παγίων χορηγημάτων, λέγοντας πάντα ότι αναμένουμε ένα διαγωνισμό, ο οποίος θα δώσει τέλος σε αυτή τη διαδικασία. Θέλω να ρωτήσω πού βρίσκεται το στάδιο του διαγωνισμού στη ΠΕ Κορινθίας. Απαντήστε το αυτό. Ανεβείτε στο πόντι μου να δώσετε μια απάντηση και μετά να μπούμε στη ψηφοφορία. Κυρία Συνάδαλφ, έχει ζητήσει στο Τμήμα Προμηθειών μέσω της οικονομικής υποστήριξης μια αύξηση του κωδικού σε χρήματα αντίστοιχα για την καθαριότητα, ούτως ώστε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Και γι' αυτό τώρα, με ιδιωτικό συμφωνητικό, συνεχίζει για ένα τρίμινο τα πάγια χορηγήματα. Ευχαριστούμε πολύ. Εγκρίνεται ομόφωνα. Ωραία, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Μετά από αυτά τα 4 θέματα, έχει τεθεί ένα θέμα να προταχθεί. Δύο θέματα να προταχθούν. Τα εξής. Το ένα είναι το 8. Έγκριση του υπαρήθμου 12.5.1.2022 αποσπάζουν τους πρακτικού της Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΑΠ Λεκανοπεδίου-Μεγαλόπολης. Θα σας απαντήσω. Κύριε Λαμπρόπουλε, απαντήστε γιατί πρέπει να προταχθεί. Πάνω, κύριε Λαμπρόπουλε. Συγγνώμη, ανεβείτε πάνω, κύριε Λαμπρόπουλε, με το δεξί. Η πρόταση είναι η πρόταση του κυβερνήτων και της ΕΑΠ Λεκανοπεδίου-Μεγάλης Παρακολούθησης ΕΑΠ Λεκανοπεδίου-Μεγάλης Παρακολούθησης. Είναι μια πρόταση που δεν μπορεί να δημιουργηθεί. Βλέπετε ότι η πρόταση είναι η πρόταση του κυβερνήτων. Είναι η πρόταση του κυβερνήτων και της ΕΑΠ Λεκανοπεδίου-Μεγάλης Παρακολούθησης ΕΑΠ Λεκανοπεδίου-Μεγάλης Παρακολούθησης. Καλησπέρα. Η πρόταση του προεδρείου είναι, θα εξηγείς τώρα ο κύριος Λαμπρόπουλος, να προταχθεί προς συζήτηση το 8 και το 15, το οποίο ζήτησε ο κύριος Βερούτης και ο κύριος Τατούλης. Υπάρχει μια ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του λιγνητικού πόρου για μία τροποποίηση και ένταξη δύο έργων, εκ των οποίων το ένα είναι η γεωτεχνική μελέτη για το γυροκομείο της Μεγαλόπολης, στο οποίο θα πρέπει να υποβληθεί πρόταση ένταξης στο ΕΣΠΑ, που είναι η προθεσμία της λίγης της 28 Φεβρουαρίου. Επομένως, θα πρέπει να εγκρίνουμε σήμερα την τροποποίηση, που μπορεί να ανατεθεί και να παραδοθεί μέχρι στις 28 Φεβρουαρίου. Ωραία. Το ΣΟΜΑ προτείνει να προταχθεί αυτό το θέμα. Ναι, οκ. Τώρα, όσον αφορά το θέμα 15, το οποίο είπαμε ότι έχει έρθει εδώ ο αντιδήμαρχος Μονεμβασίας. Μάλιστα, οκ. Άρα, να μπούμε στη συζήτηση του 8ου θέματος. Κύριε Λαμπρόπουλος, θα το εισηγηθεί. Ναι. Θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο? Όχι. Εγκρίνεται ομόφωνα το 8ο θέμα. Ναι, ναι, εγκρίνεται ομόφωνα το 8ο θέμα. Πάμε στο θέμα 15. Είναι γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου με τίτλο «Κατασκευή και Λειτουργία Συγκροτήματος Τριών Εορυνών Παραγωγής Ελεκτρικής Ενέργειας» στη θέση Κούνος. Κύριε Πετράκου, σας παρακαλώ. Τον ΔΕΜΑ και βιών ισχύως 105,6 ΜΒ στη θέση Ράχες-Χουνάρια στη ΔΕΜΑ ισχύως 24 ΜΒ και των κοινών συνοδών τους έργων οι οποίοι εν συνόλο χωροθετούνται στο Δήμο Μονεμβασιάς της Περιφυριακής Ενότητας Λακωνίας, Περιφέριας Πελοπονίσου. Οι συγγιτές, οι αντιπεριφυριακείς, κύριε Νίκονα Στζινιέρης και Θεόδωρος Βερούτης. Στο σημείο αυτό, να γνωστοποιήσουμε, λοιπόν, ότι είναι παρόν ο αντιδήμαρχος του Δήμου Μονεμβασίας ο κύριος Κουτσονικολής. Κύριε Βερούτη, είναι εδώ παρόν και ο κύριος από την εταιρεία, ο κύριος Γκοβάτσος. Και είναι και παρόν και ο κύριος Γκοβάτσος. Λοιπόν, το λόγο έχει, καταρχήν, ο κύριος Τζινιέρης. Παρακαλώ, το μισό χρόνο να καταναλώσετε για να μιλήσει και ο κύριος Βερούτης συνέχεια. Άγαλω. Συγγνώμη, δεν σας άκουσα, έξι... Κύριε Πετράκο, όχι. Θα γίνει κανονική διαδικασία και θα ακολουθηθεί ο κανονισμός. Ελάτε, κύριε Εντζινιέρη. Έχετε δύο όμως λεπτά. Σας παρακαλώ, μη φωνάζετε. Για ποιο πράγμα φωνάζετε τώρα. Ψηφίσαμε να προηγηθεί. Ψηφίσαμε νωρίτερα να προηγηθεί το θέμα 15. Τι είναι αυτά, κύριε Κάτσαρρ, τι είναι αυτά. Λοιπόν, κύριε Εντζινιέρη, πώς είναι το θέμα 15, εντάξει. Λοιπόν, κύριε Εντζινιέρη, παρακαλώ, έχετε το λόγο. Kαλησπέρα. Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα. Έχουμε μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για συγκρότημα, για μονάδες και ανεμογενήτητες στην περιοχή Κούνος του Δήμου Νοεуασίας, εισιχείως 105,6 ΜΜ, ράχες-κουνάρια του Δήμος Μονεβασίας 28,8 και στη θέση Καψολακούσες ισχύως 24. Συνολικά είναι 33 ανεμογενήτριες για τις οποίες ο Δήμος Μονεβασίας έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε χωροθέτηση ανεμογενητριών στη Χερσόνησο Μαλέα από το κάστρο της Μονεβασίας μέχρι το Μαλέα. Όσες έχουν τοποθετηθεί τώρα είναι το κάστρο και πάνω. Αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Δήμου έχουν εγκατασταθεί ή χωροθετηθεί ήδη 15 ανεμογενήτριες με ανανεώσιμες πηγές με 166 ανεμογενήτριες από το κάστρο και προς τα πάνω. Είναι 15 από το κάστρο και προς τα πάνω προς Γοράν. Λοιπόν, εάν τοποθετηθούν και αυτές, η εωλική σταθμή παρακογής ενέργειας στην περιοχή θα είναι 35 και θα είναι 336 ανεμογενήτριες. Είναι κατάλληλη περιοχή για ανεμογενήτριες, αλλά είναι επιβαρυμένος πολύ ο Δήμος Μονεβασίας. Παρά το γεγονός ότι η εισήγηση της υπηρεσίας είναι θετική γιατί τα διολογητικά είναι σωστά και αυτά που λείπανε τα προσκόμισε η εταιρεία, εντούτοις η εισήγηση τη δική μου είναι ανητική γιατί έχουμε αντίδραση από το Δήμο Μονεβασίας και από 13 συλλόγους, σωματεία και φορείς της περιοχής. Σας ευχαριστούμε πολύ κ. Βερούτης. Μη φωνάζετε παρακαλώ. Τι κάνετε εκεί πέρα τώρα. Όχι, καμία ερώτηση. Δεν προβλέπει τα ερώτηση στην προκειμένη περίπτωση. Αναφέρει, αναφέρει. Σας παρακαλώ, θα έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε όταν πρέπει. Κύριε Βερούτη, παρακαλώ. Καλησπέρα συναδελφοί. Διαβιβάστηκε λοιπόν προς τον Περιφερειακό Συμβούλιο η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου με τίτλο Κατασκευή και Λειτουργία Συγκροτήματος Τριών Εολικών Σταθμών Παραγωγής Ελεκτρικής Ενέργειας στη θέση Κούνος των Δημοτικών Ενωτήτων Μονεβασίας και Βιών ισχύως 105,6 ΜΒ. Στη θέση Ράχες-Χουνάρια στη Δημοτική Ενότητα Μονεβασίας ισχύως 28,8 ΜΒ. Και στη θέση Καψολακούσες στη Δημοτική Ενότητα Βιών ισχύως 24 ΜΒ. Και των κοινών συνοδών τους έργων. Μετά από αυτό υπήρξε η γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού του Τουμήματος Περιβάλλοντος και Διοικονομίας της Πελακονίας γνωμοδοτή θετικά για την υλοποίηση του έργου με τις εξής παρατηρήσεις. Στο τεύχος συμβατότητας συμμελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων των τριών συγκροτημάτων, εολικών σταθμών, δεν έχουν συμπεριληφθεί στους αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία του Δήμου Μονεβασίας που αναγράφονται στο αρχαιολογικό κτηματολόγιο, όπως είναι το σπήλαιο Τρυπάλια στους Αγίους Αποστόλους, το σπήλαιο Αψίφη στους Αγίους Αποστόλους, καθώς και το Συγκρότημα Γερμανικού Ναυτικού Παρατηρητηρίου στα Βελανίδια Μονεβασίας. Θα πρέπει να δοθούν οι εκπομπές δρίπων στον αέρα από την κατασκευή του έργου. Όσον αφορά στη διανύξη πλατομάτων θα πρέπει να καθοριστεί η διάρκεια οι ειδικοί τους και πώς περιβαλλοντικά θα αποκατασταθούν. Μιλάει για τη διαχείριση της περίσσιας των εξκαφών και να προβλεφθεί στην απόφαση της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων η δυνατότητα υποβολής και η έγκρισης τεχνικής περιβαλλοντικής μελέτης σύμφωνα με τη νομοθεσία. Είναι αλήθεια ότι ο Δήμος Μονεβασίας έχει σηκώσει ένα αρκετά μεγάλο βάρος σε σχέση με την τοποθέτηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας και διανεμογεννητριών. Αυτή τη στιγμή είναι τοποθετημένες 78 ανεμογεννήτριες και μαζί με 88 ακόμα που έχουν χωροθετηθεί στη βόρεια περιοχή του Δήμου Μονεβασίας, κυρίως στην περιοχή του Ζάρακα, φτάνουμε σε 166 ανεμογεννήτριες, ένα αρκετά μεγάλο αν θέλετε αριθμό. Επίσης θέλω να πω ότι ο Δήμος τα τελευταία χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί από τις εργασίες διασύνδεσης της Κρήτης Πελοποννήσου, της μεγαλύτερης υπόγειας, επίγειας και υποβρύχειας καλλοδιακής αν θέλετες σύνδεσης, μήκους 176 χιλιομέτρων. Τα μεγέθη επέμβασης των φυσικών περιβάλλων ήταν μεγάλες, τόσο με πυλώνες όσο και εξκαφές. Έχουμε ήδη ανάποψη και ως περιφερειακή ενότητα λακωνίας, διότι δώσαμε αγώνα για την αποκατάσταση. Έχει έρθει και θέμα στον Περιφερειακό Συμβούλιο, θα θυμάστε, για την αποκατάσταση των σκαμάτων των εργασιών που χρειάστηκαν διασύνδεσης της Κρήτης Πελοποννήσου. Και βεβαίως, όπως και ο Προλαλίσαντας είπε, τόσο ο Δήμος Μονεβασίας όσο και οι τοπικοί φορείς σχεδόν στο σύνολό τους, όσο και φυσικά πρόσωπα, έχουν ουσιαστικά τεκμηριώσει την άποψή τους και την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών και τούτο έχει βάση, καθώς οι ανεμογεννήτριες τοποθετούνται βορειώς στην οριζόντια προβολή του κάστρου της Μονεβασίας, φτάνουν και γυννιάζουν μέχρι την περιοχή του Καβομαλιά, μια περιοχή που έχει χαρακτηριστεί και ως Μικρό Άγιο Όρος για τις πάνω από 45 βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια του, αλλά και για το φυσικό περιβάλλον, την ακτογραμμή του δηλαδή. Και βεβαίως για το γεγονός ότι έχει ήδη σηκώσει ένας ανάλογο βάρος όσον αφορά άλλες περιοχές της πατρίδας μας. Θα αφήσουμε να τα πει αυτά και ο εκπρόσωπος του Δήμου Μονεβασίας, ο κ. Κουτσονικολής. Η δική μας εισήγηση, έχουμε πει ότι όταν τεκμηριωμένα η τοπική κοινωνία, πόσο μάλλον εδώ που ο δήμος με τεκμηριωμένη και συγκροτημένη απόφαση έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά, θα είναι επίσης αρνητική. Σας ευχαριστώ πολύ. Σε κάθαρα λοιπόν βιοψηφία, τάστε κατά της συγκεκριμένης ΜΠΕ. Παρακαλώ τον κ. Κουτσονικολή αντι δήμαρχο Μονεβασίας να πάρει το λόγο για τρία λεπτά. Καλησπέρα. Καταρχήν σας ευχαριστώ που προτάξατε το θέμα του Δήμου μας. Θα είμαι λακωνικότατος γιατί ήδη στην απόφασή μας σε όσους έχετε διαβάσει γίνεται εμπεριστατωμένη αναφορά και οι λόγοι είναι πολύ συγκεκριμένοι και σοβαροί που αναφέρονται. Καταρχήν ο δήμος θέλω να πω ότι αποτελείται από πέντε δημοτικές ενότητες. Μία εξ' αυτόν εκπροσωπώ ως κατά τόπον αρμόδιος της ΒΕΕΣ. Η Μονεβασία τον ας πω τους Μολάους και τον Ζάρακα. Σε δύο λοιπόν εξ' αυτόν στους Μολάους και στο Ζάρακα έχουν ήδη τοποθετηθεί 166 ανεμογενήτριες. Έχουμε σηκώσει ένα σημαντικό φορτί όπως αναφέρθηκε και από τους προαλληλίσαδες. Αλλά πέραν αυτού όπως αναφέρθηκε είναι και τα καλώδια αυτή τη στιγμή της διασύνδεσης με την Κρήτη. Επιπλέον θα αναφέρω κάτι που είναι πρόσφατα σε εξέλιξη για όσους δεν το γνωρίζουν. Θα προσεγγίσει και ο East Med στον Άγιο Φωκά. Καταλαβαίνετε λοιπόν το Δήμο μας ότι δεν έχει μία αστύρα αντιπαράθηση ή απόψη σε αυτό το θέμα των ΑΠΕ γιατί ήδη έχουμε προσφέρει, ήδη έχουμε πάρει ένα μεγάλο φορτίο από διάφορες μορφές ενέργειας και πιθανό να πάρουμε κι άλλο. Οι δύο όμως ενότητες που γίνεται αναφορά αυτή τη στιγμή είναι οι κατεξοχήν τουριστικές ενότητες του Δήμου μας. Είναι η Μονεβασιά, το Κάστρο, μέχρι και ο Καβομαλιάς. Δεν προσφέρεται και από γεωμορφία αν γνωρίζετε καλά την περιοχή γιατί κατεβαίνοντας προς τα κάτω ο χώρος αυτό στενεύει. Από όπου και να σταθείς βλέπεις αυτό το τεράστιο όγκο και μιλάμε πλέον, δεν μιλάμε για τις ανεμογενήτρες που μιλάγαμε το 2000, μιλάμε για ανεμογενήτρες τέρατα. Όπου και να σταθείς και κατ' αναλογία να το δούμε με το φυσικό περιβάλλον, η ανεμογενήτρια θα επιβάλλεται όλο αυτό το χώρο. Άρα λοιπόν, για μας, πέραν των περιβαλλοντικών μελετών που κατατίθεται, εντέχνως πολλές φορές σπασμένες σε μικρά κομμάτια για να κατέβουν οι κατηγορίες. Πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι πιθανόν να επανέλθουν οι εταιρείες με μεγαλύτερες μελέτες για να παρακάψουν εμάς σε εσάς και να φτάσουν να πάρουν τις αδιοτητήσεις από τα Υπουργεία. Λοιπόν, ακόμη και στο τυπικό μέρος που σήμερα η υπερεσία της περιφέρειας εισηγείται γιατί κατ' ανάγκη πρέπει να το κάνει, εγώ σας λέω ξεκάθαρα ότι ούτε και ο ίδιος ο νόμος προστατεύει πλέον το περιβάλλον. Και αυτό είναι οξύμορο, γιατί όταν οι ανεμογενήτρες υποτίθεται ότι έρχονται να αποφορτήσουν το περιβάλλον από διάφορες μορφές ενέργειας, εμάς έρχονται να μας καταστρέψουν κυρολυφτικά. Λοιπόν, όταν ακούτε ανεμογενήτρες σε κυρυγμένα μνημεία σε απόσταση 20, 30, 50 μέτρα, καταλαβαίνετε και την προχειρότητα αυτών των μελετών. Βεβαίως, σας λέω και πάλι, πολλές νομοθεσίες είναι υπερκείμενες και θέτουν απλά και μόνο αποστάσεις από μνημεία, τίποτα άλλο. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι στις τοπικές κοινωνίες αυτός ο αρμαγεδόν που έρχεται θα μας καταστρέψει. Σας ευχαριστώ. Και θα χρησιμοποιήσω και μια έκφραση του δημάρχου μας. Ό,τι είχαμε να δοκάμε, το δοκάμε. Τίποτα περισσότερο. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Δήμαρχε. Κύριε Ζουγκοβάτσος, έχουμε έρθει ως εταιρεία σε τρία λεπτά. Σας ευχαριστώ. Κορσοβότη είναι εταιρεία Elactor. Η εταιρεία έχει βάλει ήδη στο Δήμο Μονεβάσια, σε λειτουργεί χρόνια πολλά, 49 ανεμογενήτρες. Οι ανεμογενήτρες αυτές μπήκαν σε συμφωνία με το Δήμο Μονεβάσια, στην περιοχή των Μολάων και του Ζάρακα. Περιοχές που ο δήμος και τον αγροτρισμό και εκ την οτροφία διαθέτει. Και όσο καιρό λειτουργούμε κάποιο πρόβλημα δεν υπάρχει. Ακόμη και καταγγελίες που γίναν από την περιφέρεια υπερεσίες περιβάλλοντος να κάνουν έλεγχο, δεν βρήκαν κάτι. Από εκεί και πέρα το ότι είναι ανεμογενήτρες δεν χρειάζεται, όλοι τις ξέρετε. Το ότι θα ενοχλήσουν το κάστρο της Μονεβάσιας είναι σε μια απόσταση όπως είναι από τον Νάφλιο οι ανεμογενήτρες στο Ναχλαδόκαμπο, είναι όπως είναι της Κοριθίας από το Παλαμύδι, συγγνώμη, στο Νάφλιο ή από την Ακροκόρηφο. Οι ανεμογενήτρες αυτές όντως είναι μεγαλύτερες, αλλά σκεφτείτε ότι από αυτές που έχει ήδη ο δήμος Μονεβάσιας, μία ανεμογενήτρια είναι τέσσερις από τις παλιές. Το ότι θα σπάσουν οι εταιρείες κατηγορίες σε όλα αυτά, η εταιρεία έχει φέρει τρία έργα, αυτά τα τρία έργα έχει, είναι κατηγορία Α1, είναι του Υπουργείου, δεν υπάρχει μεγαλύτερη κατηγορία στη χώρα και έρχεται εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητηθεί. Άρα δεν έχει κάτι να κερδίσει ή να σπάσει οτιδήποτε άλλο. Τα έσοδα που έχει η τοπική κοινωνία ή όχι, επίσης θα ξέρετε ότι ο δήμος Μονεβάσιας, ξέρετε ότι από την εταιρεία τη δική μας, πέρα από τα προβλεπόμενα που είναι περίπου 340-450.000 κάθε χρόνο, που παίρνουν οι δημοτικές ενότητες δημολάων του Ζάραγα, είναι περίπου άλλα 2,5 εκατομμύρια που σε συμφωνία με το δήμο είναι δωρεές που έχουν εδωθεί. Από εκεί και πέρα, οι ετήσεις αυτές έχουνε ξεκινήσει στη διεθνιστική αρχή ενέργειας από το 2009 και οι άδειες παραγωγής δόθηκαν, τώρα που τίθετε το θέμα ότι μπορεί να υπάρξει θέμα του δικτύου και δεν έχει σχέση να κάνει με τη γραμμή την επιπλέον που πάει για Κρήτη. Το έργο αυτό όπως δείτε προβλέπεται ότι θα πάει με υπόγειο καλώδιο, δεν υπάρχουν καθόλου ενάερια καλώδια, στον υποσταθμό της των μολάων. Από εκεί και πέρα, κάτι παραπάνω που φέρνει σε ικανότητες τα πάντα, ό,τι προβλέπει ο νόμος, το διαπίστωση και η υπηρεσία τηρούνται. Ό,τι έχει ζητήσει η αρχαιολογία, τα πάντα για τα μνημεία της αποστάσης, επίσης έχουν δοθεί. Ξέρουμε πολύ καλά ότι αυτά τα έργα είναι πολλά χιλιόμετρα και από το γερμανικό μνημείο και από το κάστρο της Μονεβάσιας. Από εκεί και πέρα, ό,τι άλλο θέλετε, πολύ ευχαριστώ να απαντήσω. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Σταδούλης. Κύριε Πρόεδρε, άκουσα με μεγάλη προσοχή και την εισήγηση. Και βέβαια και τις απόψεις του κυρίου αντιδημάρχου, όσο και του εκπροσώπου της εταιρείας. Πρώτη παρατήρηση που θέλω να κάνω είναι ότι από πλευράς εισήγησης, η εισήγηση ήταν ελληματική. Δεν μπορούμε γενικά και αόριστα να λέμε ότι ενώ η υπηρεσία γνωμοδοτεί θετικά, δεν έχουμε κάποιο επιχείρημα επί της τεχνικής προσέγγισης, προκειμένου να αποφανθούμε αρνητικά σε μια τέτοια πρόταση. Κοιτάξτε, υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στη μελέτη. Και σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών τον κ. Καταγά, η μελέτη εγκατάστασης των ανεμογεννητριών σε αυτόν τον άξονα, έχει ένα μεγάλο μίζον πρόβλημα. Δεν λαμβάνει υπόψη του, δεν λαμβάνει υπόψη της, το είδος των πετρώματων. Μιλάμε εδώ για καστικά πετρώματα. Και οι τεχνικοί γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει καστικά πετρώματα. Και ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφήμων και Γεωργίας του ΟΟΕ, τα καστικά πετρώματα στο αμέσως προσεχές μέλλον, στο 85% θα παίζουν το σημαντικό ρόλο για την αποθήκευση και την ύδρευση και την άρδευση όλων των περιοχών στις οποίες βρίσκονται. Αυτό λοιπόν είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Και ασφαλώς σε όλα τα υπόλοιπα. Στην γνωμοδότηση του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής. Και βέβαια και στην αναφορά του Κυρίου Δημάρχου. Ότι ό,τι ήταν να δώσει το έδωσε και το έδωσε πλούσιο πάροχα, νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και αρνητικοί στην οποιαδήποτε πρόταση η οποία ζητάει ακόμα περισσότερες παρεμβάσεις στον ιδιαίτερο αυτό χώρο, ιδιαίτερα στον ιστορικό χώρο, στον περιβαλλοντικό χώρο, στον πολιτιστικό χώρο του Μαλέα. Και δεν καταλαβαίνω πώς η αρχαιολογική υπηρεσία έδωσε αδειοδότηση για την εγκατάσταση ενός τόσο πυκνού δικτύου ανεμογενετριών στην ευρύτερη περιοχή. Ο Μαλέας δεν είναι μια περιοχή που μπορεί να αμφισβητήσει κανένα στην ιστορικότητά του μέσα στα πολλά μα πολλά χρόνια, στις πολλές χιλιάδες χρόνους. Όπως δεν μπορεί κανένας να παραγνωρίσει ότι αποτελεί έναν σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην ευρύτερη περιοχή. Κάτι που έχει να κάνει με την παράδοση και την ιστορία της περιοχής μας. Την παράδοση και την ιστορία ολόκληρης της αναγεννησιακής Πελοποννήσου. Και θα τελειώσω με την εξής παρατήρηση, κύριε Πρόεδρε. Πριν λίγες μέρες το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε κάποιους ορεινούς σχηματισμούς που δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση νέων ΑΠΕ ή δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση στον ΑΠΕ. Θέλω να τους σημειώσω το εξής. Γιατί θεωρώ ότι αυτό είναι πτουπονηρού. Βγάζοντας έναν κατάλογο κάποιων συγκεκριμένων περιοχών αφήνουν τις υπόλοιπες περιοχές χωρίς προστασία. Και αυτό νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό πράγμα. Η κάθε οροσυρά, το κάθε μέρος για τις τοπικές κοινωνίες και για τη χώρα μας αποτελούν έναν σπουδαίο παράγοντα, έναν παράγοντα της παράδοσης που αποτυπώνει τον πολιτισμό, την περιβατολογική ιστορία, αλλά κυρίως την αγωνία αυτού του τόπου. Και αυτό νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό κομμάτι το οποίο πρέπει να δούμε. Και κύριε Πρόεδρο, έχουμε πει ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει να είναι ασνητικό στην οποιαδήποτε καινούργια πρόταση εάν δεν υπάρξει πρώτα ένας χωροταξικός σχεδιασμός για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών. Από τη στιγμή που μπήκαμε στην λογική της απολιγνητοποίησης οφείλει η πολιτεία γρήγορα να δημιουργήσει έναν τέτοιο χωροταξικό σχεδιασμό για να μην υπάρχουν οι συγκρούσεις μεταξύ των θεσμών, μεταξύ των πολιτών, μεταξύ της ενεργούς κοινωνίας. Είμαστε, λοιπόν, αντίθετοι προς αυτή την αδειοδότηση. Ευχαριστούμε πάρα πολύ ο κ. Δέδας. Λοιπόν, είναι ο κ. Βουτρούκας, δεν έχει έρθει, ο κ. Γόντικας. Αγαπητοί συνεαδελφοί, τότε στις μέρες συμπληρώνονται 30 χρόνια από το ΜΑΣΤΡΙΚ, τη Συνθήκη. Το 1992, λοιπόν, ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία, ο ΣΙΝ, ο συνασπισμός τότε, οι φύτρα του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, πανηγύριζαν για τη Συνθήκη του ΜΑΣΤΡΙΚ. Τι προεβλέπε? Τις τέσσερες ελευθερίες, κίνησης, αγαθών, κεφαλαίων, εμπορευμάτων, ανθρώπινων δυναμικού. Ξεκίνησε, λοιπόν, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Και το ερώτημα που μπαίνει είναι, εσείς, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, δεν το ξέρατε ότι θα φτάσουμε εδώ και πού είναι η ΝΑΙΔΙΤΑ ακόμα χειρότερα. Είσαστε αναφελείς? Κατά τη γνώμη μου όχι. Συνειδητοί, επιλογή ήταν. Γιατί στηρίζετε τις επιλογές αυτές του κεφάλαιου, που ήταν κρίσιμο ζήτημα τότε, μετά τις ανατροπές στις ισοσυσιαλιστικές χώρες, να παρθούν αυτά τα μέτρα, μην τα αναλύσω πιο πολύ. Γιατί εκεί είναι η μήτρα. Και όταν εκεί υπερθεματίζουμε και ερχόμαστε σήμερα και λέμε, πάλι καλά που ο κ. Αντιδήμαρχος δεν μας είπε αυτός που λέει ο άλλος, το άλλο ποδάρι της, στη Μάνη. Ότι απάνω εκεί που στείνουν αυτά τα ωραία, θα φτιάξει και αναψυκτήριο, για να ατενίζουν οι μανιάτεξες και οι τουρίστες που θα πηγαίνουν στη Μάνη κάτω τα πελάκια. Κάτι τέτοια έχει το Δημοτικό Συμβουλείο Ιτύλου γράψει μέσα στο Ετσιολόγημα. Γιατί ήταν υπέρ της εγκατάστασης αυτών των τεράτων στη Μάνη. Λέω λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, δεν ξέρατε ότι θα φτάσουν εδώ τα πράγματα. Ξέρατε και βάλατε συνειδητική πλάτη. Δεν ξέρατε ότι με τις προ-Πέρσινες αλλαγές του περιβαλλοντικού νομοσχέδιου αυτό που έφερε η Νέα Δημοκρατία, δεν αφήνουν τίποτα ίσιο πλέον. Και ήρθαν οι Καπιταλιστές να ζητάνε να βάλουν και στη Μακρόνισο και στη Γιάρο, βρε και στην Ακρόπολη θα ζητήσουν και στο βράχο της Μονεμβασάς θα ζητήσουν και παντού θα ζητήσουν. Γιατί αυτό λέει η επελευθέρωση των αγορών. Αυτόν λένε οι Καπιταλιστές. Και σας ρωτάω αγαπητοί μου συνάδελφοι. Αυτό που βιώνει ο λαός μας σήμερα, με την ακρίβεια στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο φυσικό αέριο, αυτό που βιώνουν οι λαοί σήμερα της Ευρώπης να είμαστε μπροστά σε μία νέα, σε πολεμικές συγκρούσεις, σαν αποτέλεσμα του ανταγωνισμού και σε αυτό το επίπεδο της ενέργειας, δεν σας λέει τίποτα. Να γιατί υπάρχει η ανωτερότητα της δική μας πρότασης γύρω από τα εισδήματα της ενέργειας. Ότι δεν μπορεί να είναι η ενέργεια πεδίο κερδοφορίας μεγάλων καπιταλιστικών ομίλων, γιατί θα έχουμε τέτοια και πολύ χειρότερα που έρχονται. Ποιο χωροταξικό και τα λοιπά ζητάμε τώρα να γίνει. Δηλαδή όταν το 2012 η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή κόμπαζε και έλεγε ότι το όνειρό της είναι 15.000 ΜΒ να εγκατασταθούν στην Πελοπόννησο. Και όταν σηκώνατε τα χεράκια σας και ψηφίσατε, δηλαδή το πρόβλημα είναι ότι αυτά τώρα είναι 3.500 ΜΒ, 3.200 ΜΒ, αλλά είναι και 6.500 ΜΒ έρχονται οι καινούργια τεχνολογίες, 6.500 ΜΒ ανεμογενήτριες. Και τότε το 2013, 2014, 2015 που ψηφίσαμε 3.111 ΜΒ στην Πελοπόννησο, τα ψηφίσαμε για το πρόβλημα. 1 ΜΒ στην Πελοπόννησο τα ψηφίσαμε γιατί ήταν 800 Άραιες, 800 Β και δεν ήταν ΜΒ, γιατί είχαν ύψος 120 και όχι 180 και 220 που θα πάνε. Πρέπει να ξεχάσουμε ότι αντίστοιχα αυτό που γίνεται τώρα με το Μαλέα, έγινε το 2012 με τη Μάνγη. Είχαν έρθει εδώ και ο Μητροπολίτης, Συνταγματάρχες, Στρατηγή, που ο Βούδας όλοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το αναβάλαμε για να μην υπάρχει μια αρνητική απόφαση. Μα θα μου πείτε καλά το είπε ο εκπρόσωπος εταιρείας. Θα ανταποφασίσει ο Υπουργός. Εμείς δεν έχουμε αυταπάτη. Κουμμάτως αυτά δεν κάνει κανένα Περιφερειακό Συμβούλιο και Δημοτικό. Αυτό που μπορεί να τους μπλοκάρει, να τους σταματήσει, είναι η κινητοποίηση ευρύτρων λαϊκών μαζών. Να σηκωθούν και οι πέτρες και να μην την επιτρέψουν. Θα γίνουν μπλόκα όταν θα πάνε να εγκαταστήσουν αυτά τα μεγαθήρια. Και τέτοιο μπλόκο έγινε, αγάπητε κύριε Αντιδήμαρχε, στα κουλέντια. Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι και τους πάει στα δικαστήρια η εταιρεία. 300 κάτοικοι ξεσηκώθηκαν πριν από τρία χρόνια, τριάμισι, για να μην εγκατασταθούν μικρότερες ανεμογενήτρες που ήδη εγκαταστάθηκαν και ήδη λειτουργούν και μαζεύτηκαν 350. Ματ, όπκε, ασφαλίτες, μέχρι και ο στρατηγός, ο επικεφαλής, πήγε να αντιμετωπίσει τον εχθρό λαό που κινητοποιόταν. Η μόνη λοιπόν απανταχή που μπορεί να υπάρχει στο λαό είναι οι επιτροπές αγώνα που ήδη ξεκίνησαν και στείνονται για να προστατευτούν οι ορεινοί όγκοι, γιατί καμιά απάτητα βουνά και κάτι τέτοιες κουραφέξελλα που μας είπαν οι υπουργοί το πριν από δυο μήνες δεν μπορεί να προστατεύσει. Αυτό που έγινε στον Πάρνουνα που πλατιά μαζική φορείς έχουν βγει και οργανώνουν τέτοια δουλειά με μαζικές συγκεντρώσεις στα χωριά, που έρχεται σύσσωμο το χωριό και δείχνει την αντιθεσή του, πρέπει να γίνει σε όλα τα βουνά της Πελοποννήσου σε όλους τους ορεινούς όγκους. Μόνο αυτό μπορεί να βάλει φρένο στην ασίδωτη δράση των καπιταλιστικών ομίλων στην ενέργεια που δεν θα αφήσουν τίποτα όρθιο αν ο λαός δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Ευχαριστούμε πολύ ο κ. Πετράκος Παέλο. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ευχαριστώ και ο κ. Βοδηκάς ότι ξεκίνησε η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με μεγάλες την πανοκρουσίες ότι θα έχουμε πολύ φτεινές τιμές. Αυτό εξελίχθηκε, άρχισε εκτός από το πάρτι των επιδοτήσεων στους επιχειρηματίες των νεολικών, οι οποίοι γίνανε μεγάλη κετρανή. Είχαμε στη συνέχεια να αρχίσουμε να πουλάμε να σπάσουμε τη ΔΕΙ σε τρία κομμάτια, μετά να πουλάμε και τα τρία κομμάτια, να αρχίσουμε να τα πουλάμε και τα τρία κομμάτια διότι ο κ. Χατζιδάκης μας είπε, θυμάστε όλοι πρόσφατα, ότι πρέπει να, ότι θα σπάσει αυγά, θα πουληθεί η ΔΕΙ για να είναι φτεινή η τιμή. Που φτάσαμε σήμερα? Η Ελλάδα πρώτη στη χοντρεμπορική αγορά. Τι σημαίνει αυτό, αφού φτιάξαμε και το χρηματιστήριο ενέργειας, ότι η χοντρεμπορική και αφού η ΔΕΙ το καλοκαίρι που ήταν έτοιμη να αποληθεί είπε, θα κάνω και γορίτρα αναπροσαρμογής γιατί οι ιδιώτες, όποιος έκανε συμβόλαιο στους ιδιώτες την πάτησε. Γιατί υπήρχε μέσα γορίτρα αναπροσαρμογής της τιμής με βάση στη χοντρεμπορική. Λοιπόν έκανε και η ΔΕΙ για να προετοιμαστεί γιατί ήταν έτοιμη να αποληθεί αυτό που έγινε πριν από λίγους μήνες. Φτάσαμε λοιπόν να είμαστε πρώτοι στη χοντρεμπορική και όταν έρχεται και το 1 με 2 ευρώ που θα δούμε στο λογαριασμό αύξηση που μας είπε ο κύριος Κρέκας, να είναι διπλάσιος, τριπλάσιος, 3,5 φορές ο λογαριασμός και ακόμη δεν τα έχουμε δει όλα. Ακόμα δεν τα έχουμε δει όλα γιατί η ιστορία τώρα με την Ουκρανία, αύριο μπαίνει η Ρωσία, μεθαύριο μπαίνει η Ρωσία, αυτοί μεθαύριο μπαίνει η Ρωσία, 100, 120, 150, θα φτάσουμε 200 το πετρέλαιο και το φυσικό στο Θεό και τότε να δούμε όλοι πως θα κλαίμε, ανεξάρτητα, γιατί θα κλαίμε γιατί δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε. Τότε να δείτε, αγαπητοί συνάδελοι, πως δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα εκτός από αυτό. Το άλλο αποτέλεσμα, δηλαδή προσέφεραν κάτι οι ανεμογενήτριες στο σύστημα. Βλέπετε τα συμπεράσματα που έχουμε. Ότι πρέπει να βάλω 100 ΜΒ για να πάρω 25. Να εγκαταστήσω 1.100 για να μου δίνουν 20 με 25. Προσέχτε. Δηλαδή να γεμίσω όλα τα βουνά και όταν έχω ζόρια, όπως πέρυσι, να έχω μπλακάουτ στην Αττική. Και να τρελένουμε τώρα και να λέει ο κύριος πρωθυπουργός και το 23 κλείνει τις μονάδες να λέει, να καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί γιατί θα έχει συνεχή μπλακάουτ. Θα το πάω μέχρι το 25 και κανένας δεν το ακούει γιατί περασπίζατε το 23 και μάλιστα ο κύριος Περφεριάλης μας είπε και πολύ άργησε σε ένα συμβούλιο. Και πολύ έχει αργήσει. Πώς θα έχουμε ρε μου. Λοιπόν, επειδή και τρομακτικές αυξήσεις έχουμε, μας έχουν προσφέρει όλα αυτά, γιατί οι επιδοτήσεις ήταν τεράστιες και έχεις να ξακολουθούν να είναι, και δεύτερον το αποτέλεσμα τι ηλεκτρική ενέργεια έχουμε είναι μηδενικό. Κύριε Γιανακούρα, δεν πάει να το ακούσεις κάποιος καλύτερα. Η μόνη κατάσταση, η οποία μπορεί να αποδώσει τα αεολικά, είναι μόνο μεγάλα συγκροτήματα υπεράκτια, που το έλεγε ο ΑΕΜΙΣ η Μανώλης Γλέζος, και να έφτιαχνε, αν υπήρχε μια δημόσια δέη, αυτό θα έχει ένα αποτέλεσμα. Γιατί θα μου πείτε, εσύ ανανεώσιμες πηγές, φυσικά θέλω, αλλά θέλω και ευστάθεια στο σύστημα, θέλω και φτινή ενέργεια, θέλω να μην έχω blackout, θέλω να υπάρχει, να μην κοροϊδεύω τον κόσμο, να μην κόβω έλατα, όπως έλεγε ο Γιώργης, ο Πουλοκέφαλας, την προηγούμενη φορά, κόβω 200 έλατα για να βάλω 5.000, δηλαδή τι κάνω, μια τρύπα στο νερό. Άρα, λοιπόν, και εδώ δεν σέβονται ούτε την ιεραία υπόλοιπη της Μονεμβασιάς, δεν σέβονται. Ε, όχι, λοιπόν. Κύριε Χρονάνο. Όχι. Ευχαριστούμε πολύ, τον κ. Τεπετζής. Όχι. Κύριε Λιπεροπούλου. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, θέλω να ξεκινήσω, αναφέροντας κάποια πράγματα. Υπάρχει ένα ισχύον εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, το οποίο συντάχτηκε το Δεκέμβριο του 2019 και προβλέπει εγκατάσταση 7.000 ΜΒ νέων έργων ΑΠΕ για την επίτευξη του δεσμευτικού στόχου 35% ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας της χώρας για το 2030. Ο στόχος αναθεωρείται, και γιατί αναθεωρείται, να συμματοθεί και να εξειδικευτεί για την Ελλάδα ο Ευρωπαϊκός Χρηματικός Νόμος που επιβάλλει μίωση 55% των εκπομπών αερίων μέχρι το 2030, σε σχέση με το 40% που ίσχυε μέχρι τώρα. Άρα, τι συμπερραινήμα ότι θα χρειαστεί σημαντική αύξηση του στόχου που αφορά το μερίδιο των ΑΠΕ στην ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας της χώρας για το 2030, από 35% σε 40%. Άρα, συνεπάγεται ότι θα πρέπει, εντός αγωγικών το πρέπει, να υπάρχει και ανάλογη αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ, όλων των ΑΠΕ, γιατί ΑΠΕ δεν είναι μόνο οι ανεμογεννητρίες, στην ακαθάριστη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 61% σε 70%. Με συντηρητικές εκτιμήσεις θα απαιτηθεί εγκατάσταση τουλάχιστον 12.000 ΜΒ νέων ΑΠΕ μέχρι το 2030. Με κοιτάτε, σας λέω, κάτι που είναι αστείο ή κάτι που είναι κωμικοτραγικό. Λοιπόν, πού θα εγκατασταθούν όλα αυτά, πού, κάπου πρέπει να εγκατασταθούν. Λοιπόν, μπορεί και στην Ακρόπολη, τι να σας πω, ότι και να αποφασίσουν μπορεί να πούν ότι θα βάλουμε και στην Ακρόπολη. Θέλω να ξεκαθαρίσω το εξής, ότι δεν είμαστε κατά των ΑΠΕ. Τελεία και πάβλα. Φτάνουμε όμως σε ένα σημείο και να λέμε ότι όλα αυτά τα χρειαζόμαστε, πού θα εγκατασταθούν. Πρέπει να υπάρχει σχέδιο για να εγκατασταθούν όλα αυτά. Δεν υπάρχει σχέδιο. Και, δυστυχώς, επιτρέψτε μου να σκεφτώ ότι το ότι δεν υπάρχει σχέδιο είναι εκ του πονηρού. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Δεν μπορεί να γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε όλο αυτό. Είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε, αλλά δεν έχουμε σχέδιο το που θα το κάνουμε. Έτσι. Άρα λοιπόν, ερχόμαστε σε ένα άλλο σημείο. Και λέμε το εξής. Φαντάζομαι ότι όλοι γνωρίζετε, μπορεί να το γνωρίζετε, μπορεί να μην το γνωρίζετε, ότι υπάρχει, μάλλον να μην το γνωρίζετε, ότι υπάρχει μια σκέψη ότι μήπως, ρε αδερφέ, εξυπηρετούνται κάποια ευκαιριακά συμφέροντα. Γιατί γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οι ανεμογενήτρες και τα εωλικά πάρκα είναι με αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλιών. Έτσι είναι. Όταν θα τελειώσουν αυτά τα κονδύλια, μπορεί να μας δεσμεύσει κάποιος ότι θα συνεχίσουν να συντηρούνε αυτές οι ανεμογενήτρες. Ή θα είναι φαντάσματα επάνω στα βουνά. Επιτρέψτε μου να έχω τις αμφιβολίες μου ότι θα συνεχίσουν να συντηρούνται. Άρα έχουμε ένα μεγάλο οικονομικό όφελος το οποίο προέρχεται από μεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό κυρίες και κυρίοι συνάδελφοι. Διότι αν είχαμε σχέδιο και ξέραμε τι θα κάνουμε δεν υπήρχε λόγος να στενοχωριόμαστε. Δεν έχουμε όμως. Με αποτέλεσμα αντί να φυτεύουμε δέντρα να φυτεύουμε ανεμογενήτρες. Όπως να είναι και χωρίς κανένα σκεπτικό. Δεν είναι αυτό λογικό, καθόλου λογικό. Και φυσικά δεν είναι ευθύνη του περιφερειακού συμβουλίου αν δεν έχουμε σχέδιο για το πώς θα εγκατασταθούν οι άπερ προς του. Αλλά πρέπει και εμείς να πιέσουμε. Δεν θα σας πω τα περιβαλλοντικά θέματα που είμαι σίγουρη ότι όλοι τα έχετε καταλάβει. Θα σας πω όμως ότι χωρίς σχέδιο δεν πρόκειται να πάμε μπροστά. Και ούτε τους στόχους θα τους πιάσουν τελικά. Δεν θα καθυστερήσω άλλο, κύριε Πρόεδρε, γιατί ξέρετε τι θα έχουμε στο τέλος. Θα έχουμε λίγη ενέργεια, επί της ουσίας, και πολλά σκουπίδια. Τα σκουπίδια εντός εισαγωγικών. Ευχαριστούμε πολύ. Να προσθέσω κάτι μόνο, επειδή άκουσα μια κουβέντα προηγουμένως. Επειδή η κυβέρνηση αυτή θεσμοθέτησε τις περιοχές ανευδρόμων, της ΠΑΔ, θέλω να σας πω ότι έγινε πολύ μεγάλο σαγώνα για αυτές τις ΠΑΔ, για να μη γίνουν. Ευχαριστούμε πολύ. Κύριος Κάτσαρις. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Όταν σας προτείναμε εμείς εδώ πέρα κάτω της αριστεράς, να το περάσουμε ομόφωνα κατά, να συγχυστήκατε και είπατε ότι θα συζητηθεί. Ναι, υπάρχει και η έννοια της συζήτησης ενός τέτοιου. Ναι, όμως την πάθατε, γιατί τώρα αυτά που ακούτε δεν σας αρέσουν και δεν θα σας αρέσουν πολύ περισσότερα αυτά που θα σας πω εγώ. Θα τα γλιτώνατε. Λοιπόν, να πείτε στον κόσμο και στις τοπικές αρχές ότι οι αποφάσεις που παίρνετε εδώ πέρα είναι για να τους ρίχνετε στάχτη στα μάτια. Και εσείς και η προηγούμενη περιφερειακή αρχή, γιατί έχετε δηλώσει ότι είστε υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και των αμνέμω γεννητριάδων. Το ότι λέτε τώρα, εκ του ασφαλούς, ενώ υποστηρίζετε μια κυβέρνηση η οποία είναι αναφανδόνη πέρα αυτών των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και θα το κάνει θέλουν ή δεν θέλουν οι τοπικές κοινωνίες, ότι είστε κατά, είναι τουλάχιστον υποκριτικό. Πιο σωστό θα ήταν να βγείτε και να πείτε, ναι, όπως είπε ο κ. Περιφερειάρχης πριν, έχουμε το θάρρος, όπως τα δημοτικά συμβούλια δεν είχαν το θάρρος και αναγκάστηκε η κυβέρνηση να κάνει νομοθετήματα ειδικά για να κάνει τις συγκονιακούς κόμβους για να φτιάξει το σδί των απορριμάτων, ναι, έχουμε το θάρρος, είμαστε υπέρ των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και των αμνέμω γεννητριών και θα τις κάνουμε, γιατί και να πούμε εμείς όχι, θα πάει στην αποκεντρωμένη, μπορεί να πει ναι και άμα πει αποκεντρωμένη όχι, θα πάει στο Υπουργείο και θα πει ναι το Υπουργείο. Είναι λοιπόν τουλάχιστον υποκριτικό να λέμε εμείς είμαστε υπέρ των τοπικών κοινωνιών όταν έχουν επιχειρήματα, είναι εμπεριστατωμένες απόψεις κτλ και είμαστε κατά της τοποθέτης των ΑΠΕ, των αμνέμω γεννητριών. Και έχω ξαναπεί σε προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο, γιατί αυτή η κυβέρνηση και οι προηγούμενοι σταμάτησε την εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών στα σπίτια των απλών ανθρώπων που θα λύνανε και το πρόβλημα με της αύξησης του ποσοστούτων ΑΠΕ που χρειάζεται η χώρα μας και θα δίνανε και ένα επιπλέον εισόδημα στους απλούς πολίτες, στους φτωχούς πολίτες που δεν έχουνε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ή εκατομμύρια ευρώ να κάνουνε τεράστιες επενδύσεις, έχουν όμως μερικά χιλιαρικά και απιθανά ή από ένα μικρό δάνειο να βγάλουν ένα έξτρα εισοδηματάκι στην ταράθα του σπιτιού τους. Γιατί δεν το κάνετε αυτό εσείς και οι κυβερνήσεις που υποστηρίζουνε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Και ερχόσατε εδώ πέρα με επερισσή υποκρισία και λέτε είμαστε κατά γιατί δίκιο έχει ο δήμος και οι κάτοικοι και οι τοπικοί φορείς και οι πολιτιστικοί σύλλογοι και είναι αρχαιολογικές περιοχές και είναι και είναι και είναι. Εκεί που δεν είναι να βάλουμε δηλαδή τεράστιες ανεμογενήτριες. Έτσι δεν είναι. Αυτό δεν είπατε. Έχουν κατασταθεί πιο πάνω. Εκεί να τις βάλουμε. Να μην πάνε λοιπόν πολλές χιλιάδες μικρά φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών για να βγάλουν ένα έξτρα εισοδηματάκι οι άνθρωποι που δεν έχουν και που έχουν κατακρεουργηθεί δέκα χρόνια μνημονίων και που τώρα τους στσακίζεται με την ακρίβεια εσείς και το παγκόσμιο σύστημα που υποστηρίζεται ο παγκόσμιος καπιταλισμός στα καύσιμα και στην ενέργεια και να τα βγάζουν τα εκατομμύρια κέρδη οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και μάλιστα με επιχορίγησαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση που όπως έχω πολλές φορές εξηγήσει δεν είναι δικά της τα λεφτά είναι δικά μας τα λεφτά που πηγαίνουν εκεί γυρίζουν ξανά με τη μορφή επιδοτήσεων και φυσικά δεν το κάνουν και από την καλή τους την καρδιά όλα τα μηχανήματα και όλος αυτός ο εξοπλισμός είναι από εταιρείες κυρίως γερμανικές και όχι μόνο και γαλλικές και ιταλικές και τα λοιπά δεν φτιάξανε από την καλή τους την καρδιά την Ευρωπαϊκή Ένωση τι φτιάξανε για να ενισχύσουν τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στις χώρες τους και εμείς να δουλεύουμε στα σκλάβοι οι Έλληνες εδώ πέρα και όχι μόνο οι Έλληνες και άλλες μικρότερες χώρες και όλη η λαή στην Ευρώπη για να ενισχύουν αυτά τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Πείτε επιτέλους λοιπόν την αλήθεια στον κόσμο ότι εμείς, ναι, είμαστε υπέρ των μεγάλων αυτών επιχειρηματικών συμφέροντων και θα σας συσβάλλουμε τις ανεμογενήτριες εμείς και η κυβέρνηση που στηρίζουμε και το λέμε ξεκάθαρα, θέλετε δεν θέλετε. Η λύση λοιπόν είναι, όπως πολύ σωστά το είπαν και προηγούμενοι ομιλητές, να ξεσηκωθεί ο κόσμος και η κερατέα το έχει αποδείξει, όπου οι σχεδιασμοί των μεγάλων επιχειρηματικών συμφέροντων και των κυβερνήσεων είναι ενάντια στα συμφέροντά του και να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Όσα απορριπτικά, όσα εισηγήσεις απορριπτικές και να υπάρχουν από δήμους, περιφέρειες κτλ, τα μεγάλα αυτά επιχειρηματικά συμφέροντα θα επιβάλλουν τελικά τα κέρδη τους. Τα κέρδη τους πάνω από τις ανθρώπινες ζωές, αυτό είναι η ουσία και αυτό πρέπει να καταλάβει ο λαός ότι δεν νοιάζονται για τίποτα, νοιάζονται μόνο για τα κέρδη τους τα οποία είναι πάνω από τις ζωές των ανθρώπων. Αν θέλουμε να βάλουμε τις ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους, αυτές οι πολιτικές θα πρέπει να ανατραπούν με αγωνιστικές κινητοποίησης. Ευχαριστούμε. Λοιπόν, ο κ. Πουλοκέφαλος ως ειδικός αγορητής από την Παράδαξη Δέδε. Συνάδελφοι, σήμερα συμμετέχουμε σε μια προσχηματική συζήτηση, γιατί προσχηματικές ήταν και οι άλλες συζητήσεις που έχουν προηγηθεί και προσχηματικές θα είναι και αυτές που θα ακολουθήσουν πάλι, γιατί όσα δημοτικά συμβούλια και όσα περιφερειακά συμβούλια έχουν γνωμοδοτήσει για να μην τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες, δεν τους έχει ακούσει κανένας. Έχουν τοποθετηθεί όλες. Επομένως, γιατί συζητάμε σήμερα, για να πάρουμε πιθανόν μια αρνητική απόφαση, αλλά είναι σίγουρο ότι η απόφαση αυτή, είτε στην αποκεντρωμένη είτε στο Υπουργείο, αν είναι α'-2 κατηγορίας ή α'-1, στο τέλος θα παρθεί. Γιατί? Γιατί ακριβώς δεν υπάρχει ένας φορεοδεξικός σχεδιασμός, γιατί υπάρχει ένα ελεύθερο πεδίο ο καθένας να βάζει ανεμογεννήτριες όπου θέλει. Να ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή στην Πελοπόννησο, δεν θα χαθούμε στα νούμερα, συγκρατήσω όμως κάποια νούμερα, η συνδεδεμένη ισχύς των ανεμογεννητριών, των ΑΠΕ, των ανεμογεννητρών, συγγνώμη, είναι 619 ΜΒ. Η χώρα έχει ανάγκες 13,6 ΓΒ, για να δούμε τις αποδόσεις και τι γίνεται. Αυτές οι 619 ΜΒ προέρχονται από 473 ανεμογεννήτριες. Αυτές είναι εγκαταστημένες σήμερα στην Πελοπόννησο, στην περιφέρεια της δική μας. Μέχρι το 2030, όπως ακριβώς υπόθεκε ο προκομμός στην κυρία Λιμπεροπούλου, οι ανεμογεννήτριες που πρέπει να εγκατασταθούν στην Πελοπόννησο πλησιάζουν τον αρθυμό της 6.000. Τι σημαίνει αυτό? Ότι κάθε κορφή θα μπει και κορυφογραμμή, θα μπει και ανεμογεννήτρια. Τώρα, στο προκείμενο, συζητάμε για ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα μπουν στο φιλέτο. Ο Νότιος Πάρονας είναι από τις πλέον προνομιούχες περιοχές να τοποθεθούν και γιατί εκεί έχουν τρέξει όλοι οι επενδυτές να κάνουν τις τοποθετήσεις αυτές των ανεμογεννήτριων. Με στη Μάνη, στο άλλο πόδι, αντίστοιχα, κοροϊδεύαμε τους Μανιάτες και τους λέγαμε ότι δεν θα είναι ορατές από πουθενά. Λοιπόν, πηγαίνετε τώρα να δείτε τη Μάνη, θα δείτε τα παράλληλα έργα τους δρόμους που έχουμε εγκατασταθεί και θα δείτε τι ακριβώς γίνεται και οι ανεμογεννήτριες φυσικά τέρατα 150 μέτρων φαίνονται από παντού. Δεν υπάρχει περιοχή, επομένως. Άρα, επειδή η Πολιτεία δεν θέλει να λάβει μέτρα, αυτή τη στιγμή για έξι ορεινούς όγκους μόνο πήρε απόφαση με τους περιβόητους περιοχές χωρίς δρόμους, όλες οι άλλες είναι ελεύθερες να τοποθετηθούν. Επομένως, η εταιρεία, ο ελάκτρος και ο κάθε ελάκτρος, να είμαστε σίγουροι ότι μας βλέπει και γελάει τώρα και λέει «τι συζητάτε εσείς, αφού εμείς θα αντιπάρουμε έτσι και αλλιώς την έκριση είτε από την αποκεντρωμένη είτε από το Υπουργείο». Για αυτό, ακριβώς, όπως υπόθεκε, οι τοπικές συνονίες οφείλουν να αντιδράσουν και να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση των αναμεγετητριών και όλων αυτών των κατασκευών που προσβάλλουν τον περιβάλλον, δεν το αναβαθμίζουν τον περιβάλλον, που προσβάλλουν και την ίδια μας ζωή και θα κλείσω με αυτό που ξεκίνησε στην αρχή. Λέμε ότι το δίκτυο της Πελοποννήσου αυτή τη στιγμή είναι αυτό το δίκτυο που υπάρχει τώρα. Η δεύτερη γραμμή των 150.000V, η δεύτερη γραμμή που κατασκευάζεται τώρα θα είναι για 380.000V. Δεν νομίζετε ότι φτιάχνουν αυτά τις γραμμές για να κάθονται τα χελιδόνια όταν θα έρχονται και όταν θα φεύγουν. Κάθονται, τις τοποθετούν, κατασκευάζουν τις γραμμές αυτές για αυτό που έρχεται τώρα για τις 4.000V τον προγραμματισμό των αναμεγετητριών που πρόκειται να κατασκευάσουν στις 6.000V μέχρι το 2.000V στην Πελοπόννησο. Άρα εδώ θα είμαστε να τα βλέπουμε πόσο ακριβώς θα γίνεται. Αλλά τουλάχιστον θα πάρουμε ένα όχι σήμερα, αλλά να ξέρετε κορεδεύουμε τον εαυτό μας. Με όλους όσους μιλήσατε. Αλλά έχω μια απορία. Αφού όλοι συμφωνείτε, γιατί συζητάτε? Αφού συμφωνείτε όλοι, θα μπορούσε να κλείσει το θέμα με μία ομόφωνη απόφαση, όπως λογικότατα είπε ο κ. Κάτσας. Από κει πέρα ξέρετε. Ότι εμείς λέμε τη γνώμη μας, την οποίαν συνήθως δεν την ακούει κανείς. Ας προβληματιστούμε γι' αυτό. Και οι αποφάσεις παίρνονται αλλού. Θα καταλάβαινα μία απόφαση του τύπου, δεν συζητάμε αφού δεν μας υπολογίζεται. Δεν παίρνουμε θέση. Και ενώ λοιπόν συμφωνούμε στο κατά, η δική μας θέση είναι αν μια τοπική κοινωνία δεν θέλει, δεν θέλουμε ούτε εμείς. Και γιατί συζητάμε? Για να πούμε τις απόφασεις μας για το ΣΑΠΕ, για το λιγνίτι, για την πυρηνική ενέργεια, για την καύση και δεν ξέρω τι. Να κάνουμε τους υπουργούς ενέργειας, τους γνώστες ενεργειακά θέματα, να πούμε αυτά που διαβάζουμε από τις εφημερίδες μας η σχέση. Να πούμε αυτά που διαβάζουμε από τις εφημερίδες μας οι σχετικά περιοδικά. Έχει καμία σημασία, καμία αξία να κάνουμε τον έξυπνο ημέρι στους ΔΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ΕΝΟΥΣ ΕΚΙ ΕΝΟΥΝ ΦΑΡΟΣ ΥΣ ΣΤΗ ΚΙΒΕΡΝΙΣΗ, ΏΝΟΥΣ ΕΝΟΥΣ ΕΚΙ ΕΝΟΥΣ ΕΝΟΥΣ ΕΝΟΥΣ ΕΝΟΥΣ ΕΝΟΥΣ ΕΝΟΥΣ ΕΝΟΥΣ ΕΝΟΥΣ ΕΝΟΥΣ ΕΝΟΥΣ ΕΝΟΥΣ ΕΝΟΥΣ ΕΝΟΥΣ ΕΝΟΥΣ ΕΝΟΥΣ Ε Εντάξει, ο καθένας θα δει κάτω, αλλά στελιώνουμε. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, αφού συμφωνούμε, να ψηφίζουμε και να πάμε παρακάτω. Ωραία, να το θέσουμε σε ψηφοφορία το... Τώρα τι λέγαμε ακριβώς? Εντάξει, οκ. Λοιπόν, ωραία, ωραία, ωραία. Ανοίγει κατάλογος ομιλητών. Η κυρία Σπυριδάκ. Εσείς γράφετε. Μου το θυμάμαι. Καλά, η δική αγορήτρια. Η κυρία Σπυριδάκου. Εσείς. Η κυρία Τζανετέα. Άλλος. Ο κύριος Δρούγκας, ο κύριος Κελάρης. Ωραία. Λοιπόν, όχι, δεν γίνει άλλος. Η κυρία Σπυριδάκου έχει το λόγο. Τρία λεπτά. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ένα μήνα πριν ο πρωθυπουργός παρουσιάζοντας την πρωτοβουλία απάτητα βουνά είπε ακριβώς. Θέτουμε σε ένα καθεστώς πολύ αυξημένης περιβαλλοντικής θωράκησης έξι παρθένα βουνά. Τα λευκά όρη, τον Ταΐγετο, το Σάουτς στη Σαμοθράκη, την Τύμφη και τον Σμόλικα στην Πίνδο και το όρος Χατζής στη Θεσσαλία. Και εκεί θα παγορεύεται ουσιαστικά κάθε παρέμβαση... η οποία θα αλλιώνει το χαρακτήρα των βουνών αυτών και πρόσθεσε ακόμα ότι στις περιοχές αυτές δεν θα μπορεί πλέον να κατατμηθεί η γη, δεν θα μπορούν να ανοιχτούν νεοιδρόμοι, δεν θα μπορούν να εγκατασταθούν ανεμογενήτριες, θα μπορούν να συντηρηθούν ιστορικά μονοπάτια κλπ. Σε σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία και ενδιαφέρον ότι ακούστηκε από τον πρωθυπουργό ότι κάποιες παρεμβάσεις αλλιώνουν το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία περιοχών, διότι πολλές φορές αυτό που λέγεται ότι τα εολικά πάρκα και τα συνοδά έργα αλλιώνουν το χαρακτήρα ιστορικών, παραδοσιακών περιοχών και φυσικών νημείων, υπάρχει ο αντίλογος ότι υπερβάλλουν όσοι λένε κάτι τέτοιο, ότι δεν ανοχλούν αισθητικά, ότι ακόμα και είναι όμορφες οι ανεμογενήτριες και μπορούν να αποτελέσουν και πόλους έλξεις τουριστών. Βέβαια, ελπίζουμε αυτή η πρωτοβουλία προστασίας των συγκεκριμένων βουνών να μη σημαίνει ότι οπουδήποτε αλλού στην επικράτεια θα συμβεί αυτό που λέει ο λαός «Βάτε σκύλια λέστε κι αλεστικά μη δώστε». Για κάθε τοπική κοινωνία, όμως, υπάρχει η απάτητη περιοχή της, εκεί που οι πολίτες και οι τοπικοί άρχοντες θεωρούν ότι ο χαρακτήρας πρέπει να παραμείνει αναλείωτος για ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και τουριστικού ενδιαφέροντος λόγους. Δεν θα έπρεπε, ας πούμε, να είναι απάτητη η Μάνη. Θα έπρεπε, αλλά πατήθηκε. Στο Δήμο Μονεμβασίας έχουν ήδη τοποθετηθεί ακατοντάδες ανεμογενήτριες. Η τοπική κοινωνία θεωρεί και σωστά ότι δεν υπάρχει περιθώρια να τοποθετηθούν άλλες, ειδικά στην περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλους και οικολογικής συμβασίας με μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα, όπως ο Μαλέας. Αν γίνει αυτό, θα αλλάξει άρδη η φυσιογνωμία του Δήμου Μονεμβασίας. Αλλά αν δεχτούμε και τη σοβαρή μελέτη καταγά, για τα πετρώματα μιας περιοχής πλούσιας σε σπήλαια, το κόστος θα είναι μεγάλο μακροπρόθεσμα και για τον πρωτογενή τομέα σε μια περιοχή με μεγάλο πρόβλημα με τους ιδάτινους πόρους και έντονο φαινόμενο υφαλμήρωσης. Συνεπώς, καμία χοροθέτηση ολικών πάρκων και γενικά ασπιέ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από εδώ και στο εξής χωρίς τη δημιουργία ειδικού χωροταξικού σχεδίου που θα γίνει έπειτα από διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες. Λέμε όχι στην καταστροφή των Βατήκων. Τέλος, επειδή πρέπει να είμαστε δίκαιοι όσον αφορά το μερίδιο της προσπάθειας από τις αρχές κάθε τόπου, εναντίον της λάθος χωροθέτησης ανεμογεννητριών, θα πρέπει να αναφερθεί σήμερα ότι ο δήμος μόνο εμβασίας για τη στεναρή του αντίσταση στην περιοχή των Κουλεντίων κατά την τοποθέτηση έξι ανεμογεννητριών έχει δεχθεί αγωγία από την Εταιρεία για διαφυγότα κέρδη. Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Νικολάτ. Τρία λεπτά, κύριε Νικολάτ. Αγαπητοί συνάδελφοι, θέλω να διαφωνήσω απόλυτα με την άποψη ότι αφού λέμε όλοι όχι, να πούμε να όχι να τελειώνουμε. Γιατί δεν λέμε όλοι όχι για τον ίδιο λόγο. Εγώ δεν νιώθω ότι όποιος πει ναι σε μια τέτοια επένδυση εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων. Ούτε νιώθω ότι οι εταιρείες είναι εγκληματίες. Ούτε νιώθω ότι θα πρέπει να πάμε πάνω στα βουνά και να σηκώσουμε σημαίες, να κάνουμε επανάσταση χωρίς αιτία και την άλλη μέρα που θα γίνει η επένδυση να ψάχνουμε να βρούμε δουλειά εκεί, όπως γίνεται συνήθως. Άρα, μπορεί να λέμε όχι, αλλά έχουμε διαφορετική αιτία που λέμε όχι. Από το 2012, που ναι. Είπαμε ναι, γιατί δεν είμαστε κατά αυτών των επενδύσεων τα οποία είναι βελτιωτικά και οδηγούν στην πλάσινη ανάπτυξη. Είμαστε κατά της ασυδοσίας. Είμαστε κατά του να διασπύρονται παντού χωρίς να υπάρχει χώρο ταξικό. Δεν μπορεί να μη σας προβληματίζει, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι σήμερα χώρες που δεν έχουν τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας έχουν φτάσει στο 43% και στο 53% από ΑΠΕ και η Ελλάδα είναι στο 19%. Δεν μπορεί να μη σας προβληματίζει ότι χώρες της Βόρειας Ευρώπης κάνουν τεχνητό ήλιο για να έχουν φωτοβοληταϊκά. Δεν μπορεί λοιπόν να λέμε όχι σε όλα. Τουλάχιστον δεν εκφράζει εμένα αυτό. Από το 2012, λοιπόν, κάναμε μια μεγάλη προσπάθεια ως περιφερειακή αρχή σε διάφορους και διαφορετικούς υπουργούς αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου να τους δώσουμε να κατανοήσουν την ανάγκη ενός χωροταξικού ειδικού πλαισίου για τη ΣΑΠΟ. Συγκεκριμένο. Φτάνε με μέχρι ένα σημείο και μετά επειδή θέλανε να κάνουν οι ίδιοι συναλλαγές και αλληβερίσια με τις εταιρείες έλεγαν όχι, εσείς θα γνωμοδοτείτε άλλο τι θα αποφασίζουμε εμείς. Αυτή είναι η αλήθεια. Όσο το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδοτεί και αυτό που αποφασίζει δεν στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα αλλά λέμε αφού λέει όχι τοπική κοινωνία θα πούμε κι εμείς, δηλαδή Πόντιος-Πηλάτος δεν μπορούμε να πείσουμε ότι μπορούμε πραγματικά να παρέμβουμε αποφασιστικά. Θα είναι το λοιπόν μερικά ζητήματα που θα ακολουθήσουν αυτά τα όχι για να μπορέσουμε κάποια στιγμή να μην ερχόμαστε εδώ. Ο Ξύμωρος δεν είναι αγαπητής συνάδελφη να λέμε... Τελείωσε ο χρόνος, κυρία. Η υπηρεσία είπε ναι, μα δεν είμαστε σε κράτος με νόμους. Αφού οι νόμοι επιτρέπουν κάποιον να καταθέσει μία έτηση και η υπηρεσία λέει ναι, λέμε εμείς ας λέει υπηρεσία ναι δεν πειράζει, δεν θα γίνει, επειδή λέμε εμείς όχι γνωμοδοτικά. Θέλουμε λοιπόν και υποτιμούμε τον ρόλο μας. Ιδικό χωροταξικό πλαίσιο για τη ΣΑΠΕ. Θεσμοθέτηση αναθεωρημένου περιφερειακού πλαισίου ώστε να προτείνουμε τις περιοχές της Πελοποννήσου που θεωρούμε ότι δεν πρέπει να γίνουν ΑΠΕ. Νομίζω πως είναι τα πρώτα βήματα για να σεβαστούμε τον εαυτό μας και για να μπορούμε να τεκμηριώνουμε είτε το ναι είτε το όχι αφού πρώτα καταθέσουμε σχετικά στοιχεία. Ευχαριστούμε πολύ. Κι έζανε τέ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλούμαστε να αποφασίσουμε σήμερα επί της θετικής εισήγησης της υπερεσίας για την εγκατάσταση των ανεμογενητριών στο δήμο της Μονεμβασίας. Είναι ένας δήμος με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπου η βέλτιστη προοπτική της ανάπτυξης είναι η ήπια ανάπτυξη. Φυσικό και πολιτισμικό απόθεμα και περιβάλλον είναι πόλος έλξης για ξένους και ντόπιους. Άρα η ανάπτυξη για την οποία ζητάμε και ζητάει και ο ίδιος ο δήμος για την περιοχή και οι πολίτες και οι σύλλογοι είναι μια ανάπτυξη που θα σέβεται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου και της περιοχής. Για να δούμε λοιπόν ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά στο Μαλέα. Υπάρχουν ερήπια ναών, υπάρχουν σωζόμενοι ναοί, υπάρχουν σκοίτες, γι' αυτό άλλως τελέγεται και μικρό Άγιο Όρος. Υπάρχει μεγάλης αξίας βιοπικιλότητα. Φιλοξενούνται μοναδικά στο είδος φιλοξενείται μοναδική στο είδος πανίδα και χλωρίδα. Αποτελεί η καταφύγιο άγρια ζωής. Υπάρχει το γεωπάρκο του Αγίου Νικολάου, το απολυθωμένο δάσος. Υπάρχει το Αναρχητικό Πάρκο, υπάρχει το Γερμανικό Παρατηρητήριο και έχει ένα σπουδαίο σπηλαιολογικό πλούτο. Ο Δήμος Μονεμβασίας έχει αποφαμθεί και λέει όχι. Οι συλλογικότητες, η Ομοσπονδία Βατικειώτικων Συλλόγων λένε όχι. Η κοινωνία λέει όχι. Εμείς, όπως είπε και η κυρία Νικολάκου, λέμε όχι στην ασυδοσία. Δεν λέμε όχι για να χαϊδέψουμε αυτιά. Και ένα είναι βέβαιο. Ο Δήμος Μονεμβασίας, όπως είπε και ο κύριος Κουτσονικολής, μεταφέροντας την άποψη του κυρίου δημάρχου, δεν είναι αρνητικός όχι σε όλα. Ό,τι ήταν να δώσει, το έδωσε. Άρα, η οποιαδήποτε άλλη εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα δημιουργήσει ένα τέτοιο τείχος, που ένα είναι βέβαιο, ότι σίγουρα θα δημιουργήσει πρόβλημα και θα υποβαθμίσει το πολιτιστικό, το περιβαλλοντικό, το αρχαιολογικό και το σπυριολογικό πλούτο και απόθεμα της περιοχής. Σας ευχαριστώ πολύ, κυρία Μπούζα. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να πω ότι στον κύριο Γόντικα, ότι δεν είμαστε συλλήβδιοι, κύριε Γόντικα, απέναντί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ενέργεια φιλική προς το περιβάλλον. Φτάσαμε όλοι μας να αντιδρούμε αρνητικά στις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προτάσεων για μονάδες ανεμογεννητριών, όταν βλέπουμε πως χωρίς στοιχειώδη σχεδιασμό και χωρίς την αναγκαία χωροταξία, όπως έχει αναφερθεί, βλέπουμε να λιώνεται η μορφολογία διαφόρων περιοχών και το φυσικό περιβάλλον. Και γι' αυτό το λόγο φτάσανε και οι πολίτες να αγανακτούν και να αντιδρούν σε αυτές τις επενδύσεις. Όπως είπε πολύ σωστά και ο κ. Στατούλης, πρέπει άμεσα η πολιτεία να προχωρήσει στον χωροταξιακό σχεδιασμό μετά από τη βία πολυκνητοποίηση. Είναι βασικό αυτό. Θα δούμε πως θα πρέπει να κινηθούμε με την ενέργεια από εδώ και πέρα. Το θέμα όμως που μας απασχολεί και ακούστηκε και από όλους τους συναδέλφους είναι η επιλογή της τοποθέτης ενωμογεννητριών σε κορυσμένες περιβαλλοντικά περιοχές και στο ότι εμείς σαν περιφερειακό συμβούλιο έχουμε μόνο γνωμοδοτική αρμοδιότητα. Είναι απόλυτα ανησυχητικό, αγαπητοί συνάδελφοι, αυτή η άναρχη κατάσταση, η οποία επικρατεί στην Πελοπόννησο, διότι δεν αφουγκράζεται κανείς τις τοπικές κοινωνίες. Θα συμφωνήσω επίσης και με τον κ. Κάτσαρη για την υποκριτική πλευρά του αβίας του όχι που ακούμε σε αυτήν την αίθουσα, διότι όλοι γνωρίζουμε ότι στο τέλος οι επενδύσεις γίνονται. Θα πρέπει σαν περιφερειακό συμβούλιο, αγαπητοί συνάδελφοι, να μην δεχτούμε τον ρόλο του μεσάζοντα χωρίς αρμοδιότητα και θα πρέπει και οι κύριοι υπουργοί να μην κινούνται με υποκρισία και οφείλουν αφουγκράζονται ουσιαστικά και πραγματικά τις τοπικές κοινωνίες. Δεν πρέπει να φέρνουμε τον κόσμο πέραν από τα οριά τους. Θα πρέπει λοιπόν όλοι μας να κινηθούμε με αυτό το γνώμονα ακούγοντας τις τοπικές κοινωνίες ότι πλέον να μπει ένα στόπ σε αυτήν την άναρχη κατάσταση. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε και εμείς και ο κ. Μποζίκης. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε πολλά με έχουν καλύψει οι προαλλαλίσσοντες, θα σταθώ σε δύο-τρία σημεία. Πρώτον, για να στηθεί μία νεμογεννήτρια θέλουμε 700 κυβικά πετό, το οποίο θα είναι απάνω στις κορφές των βουνών. Ο χρόνος λειτουργίας μιας νεμογεννήτριας είναι γύρω στα 20 χρόνια. Μετά τα 20 χρόνια, τι θα γίνει? Τον πετό και το σιδερένιο τέρας θα μήκει στο βουνό, γιατί είναι μία ανακυκλώσιμο υλικό. Μετά θα σταθώ και σε ένα άλλο, όταν έχουμε τις φωτιές. Απαγορεύεται, λέει, να κόψει κάποιος ένα πεύκο να το ρίξει κάτω, γιατί είναι νόμος του κράτους από το δασαρχείο. Αυτοί οι δρόμοι όλοι που διασχίζουν τα βουνά, μέσα από πέφκα, από έλατα, για να φτάσεις στην κορφή του βουνού, να στήσεις αυτή την πολυκατοικία, εκεί επιτρέπεται. Γι' αυτό το όχι, που λέμε σήμερα εδώ πέρα όλοι μαζί, δεν πρέπει να μείνει εδώ, γιατί είπε το Περιφερειακό Συμβούλιο Γνωμοδότηση Όχι και καλώς Γνωμοδότηση Όχι, ο κύριος Γόντικας ανέφερε πριν κάτι. Υπάρχει Επιτροπή Αγώνα, που ήδη είναι σε λειτουργία, πρέπει όλοι μαζί να είμαστε σε αυτή την Επιτροπή Αγώνα, σε αυτό το όχι που θα πούμε σήμερα εδώ για τις περιοχές αυτές, να είμαστε απέναντι στην κάθε κυβέρνηση, δεν μιλάω για την Τωρινή εγώ, στην κάθε κυβέρνηση που θα δίνει τη δικαιοδοσία στον κάθε μεγάλο επιχειρηματία να στείνει τις ανεμογεννήτρες. Γιατί κάποτε υπήρχαν τα μικρά φωτοβολταϊκά πάρχα και για τα νοικοκυριά και για τις επιχειρήσεις. Δυστυχώς σήμερα οι επιχειρήσεις καλούνται και τα νοικοκυριά να πληρώσουν υπέροχα από εσάς το ρεύμα και μία μία πίσω κλείνει, αντί να είχαμε προνοήσει πριν από πολλά χρόνια να είχαμε αυτές τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εφόσον έχουμε, όπως είπε και η κυρία Νικολάκου πριν, στη Σουηδία κάνουν τεχνητό ηλιο, μας έδωσε δώρο ο Θεός τον ήλιο. Για αυτό πρέπει να τους στηρίξουμε έτσι. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ και εγώ. Κύριε Ζδρουγκάς. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Το να συζητήσετε το θέμα, το αποφάσισε ο κύριος Περιφερειάρης, όχι εμείς. Εμείς είπαμε να πάρουμε μομόφωνια αρνητική απόφαση και να τελειώνει το θέμα. Εφόσον, λοιπόν, αποφάσισε ο κύριος Περιφερειάρης να το συζητήσει και η Περιφερειάρη και η Αρχή να το συζητήσει το θέμα, να κάτσουμε να το συζητήσουμε. Και τι να συζητήσουμε? Να συζητήσουμε για τις πολιτικές ευθύνες. Πολιτικό όργανο είμαστε, δεν είμαστε διοικητική υπηρεσία. Να κάτσουμε να συζητήσουμε εδώ πέρα για πολιτικές ευθύνες. Γιατί όλα αυτά τα οποία βιώνουμε, όλα αυτά τα οποία θα βιώσουμε, έχουν πίσω τους μια πολιτική συγκεκριμένη. Να μιλήσουμε, λοιπόν, για πολιτικές ευθύνες. Και η κυριότερη πολιτική ευθύνη είναι η κατάδια, το ανώτερο αυτοδιοικητικό όργανο, ο εκπρόσωπος της τοπικής κοινωνίας, του λαού, να μην εισακουέται στο Υπουργείο. Να μην μπαίνει χαμπάρι το Υπουργείο το τι αποφασίζουμε εμείς εδώ, που ζούμε, ερχόμαστε σε επαφή, γνωρίζουμε τον τόπο και να αποφασίζει αυτό, για το τι θα συμβεί στα χωριά μας. Αυτό είναι τεράστια πολιτική ευθύνη. Να πάμε σε άλλη πολιτική ευθύνη, να πάμε σε άλλη πολιτική ευθύνη. Γιατί εφόσον η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας αυξάνεται συνεχώς, οι τιμήτουρ να έχουμε να τους εκτοξεύεται. Άλλη πολιτική ευθύνη. Να πάμε σε άλλη πολιτική ευθύνη, να πάμε σε άλλη πολιτική ευθύνη. Γιατί κάθε Τέρνα, ο κάθε Ελλάκτορας, ο κάθε Άκτορας, ο κάθε Μητυλινέος, που ξεκίνησαν με πέντε φτιάρια και δύο μετονιέρες, αυτή τη στιγμή ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις με κρατικό χρήμα. Γιατί? Να πάμε σε άλλη πολιτική ευθύνη. Να πάμε και σε άλλη πολιτική ευθύνη. Γιατί το πέμπτο μνημόνιο που έρχεται, το είπε η Lagarde, το κορονοδάνιο, το πακέτο ανάπτυξης δηλαδή, θα πληρωθεί στο ακέραιο. Πέμπτο μνημόνιο. Ποιος θα το καρποθεί το πακέτο ανάπτυξης? Ποιος θα το καρποθεί το πακέτο ανάπτυξης, για πείτε μου. Κατά κύριο λόγο, οι κύριοι ΑΠΕ. Οι κρατικοδιαίτες επιχειρηματίες. Ποιος θα φορτωθεί το πέμπτο μνημόνιο στις πλάτες, εγώ, τα παιδιά μου, τα παιδιά του καθενός, για να πλουτίσουν οι κύριοι ΑΠΕ. Να μιλήσουμε λοιπόν για πολιτικές ευθύνες εδώ πέρα. Αφού την ανοίξαμε την κουβεντούλα. Θα γίνει τίποτα. Τίποτα δεν θα γίνει. Τα έχουμε πει 100 φορές. Δεν ιδρωνείται αυτή κανένας εδώ πέρα. Ούτε και θα αλλάξει κάτι με τις παρούσες συνθήκες. Αν έχετε όμως, έστω και τη στοιχειώδη, πώς να πω, περηφάνεια και τσαμπουκά μέσα σας, μην αρχίστε σε ένα τυπικό όχι. Αυτό είναι εύκολο. Ψηφίζουμε, λέει, να κάνουμε ένα ψήφισμα με μπόφονο όχι. Αντιδρούμε. Βγείτε μπροστά. Εσείς είστε εξουσία. Μεγάλες παρατάξεις. Βγάτε στα χωριά και ξεσηκώστε τον κόσμο. Εκεί να σας παραδεχτώ. Να πω ότι αυτά που λέτε τα εννοείτε. Και δεν τα κάνετε προσχηματικά για να τρώνετε το χρόνο του συμβουλίου. Ευχαριστώ. Κύριε Σκελάρις, παρακαλώ. Κύριοι συνάδελφοι, καταρχήν θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι και αυτό το θέμα που συζητάμε σήμερα, δηλαδή την εγκατάσταση του εωλικού πάρκου σε αυτήν την περιοχή, που ήδη είναι επιβαρημένη όπως και άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, εντάσσεται μέσα σε μια γενικότερη και συνολικότερη εικόνα. Ανέφερε κάποια στοιχεία ο συνάδελφος ο Γιώργος Οπουλοκέφαλος πριν σχετικά με το σχεδιασμό που υπάρχει στην Πελοπόννησο και αυτό το σχεδιασμό βέβαια σε μεγάλο βαθμό έχετε συμφωνήσει. Κύριε Εδρούγκα, μιλήσατε. Κύριε Εδρούγκα, σας παρακαλώ, ησυχία. Στην περιφέρεια, λοιπόν, έχουν πάρει άδεια παραγωγής 304 εωλικά μεγάλα φωτοφολταϊκά πάρκα με ισχύ 3.304 ΜΒ. Έχουν ήδη διασυνδεθεί στο δίχτυο πάνω από 600 ΜΒ. Τα 28 από αυτά τα εωλικά έχουν πάρει επιχορήγηση την προηγούμενη δεκαετία 250 εκατομμύρια ευρώ και συνολικά έχουν υποβληθεί τήσεις για εγκατάσταση για ΑΠΕ ισχύως συνολικά 5.000 ΜΒ. Τώρα, τι είναι όλο αυτός ο σχεδιασμός, συνάδελφοι? Είναι άραγε σχεδιασμός ώστε να προστατεύσει το περιβάλλον. Το έχετε καταλάβει, το ξέρετε, ότι είναι το πρόσχημα αυτό. Η προστασία του περιβάλλοντος και η απετροπή της κυματικής αλλαγής. Και ότι αυτός ο σχεδιασμός εντάσσεται στα πλαίσια της γενικότερης πολιτικής, της πράσινης ανάπτυξης, του πράσινου νιου ντιλ που συμφωνούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και η κυβέρνηση σήμερα που την εφαρμόζει αυτή την πολιτική και ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν διαφωνεί με την πράσινη ανάπτυξη. Το κριτήριο λοιπόν για αυτό το σχεδιασμό δεν είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για φθηνή ενέργεια. Δεν έχει σχέση με αυτό, έχει σχέση με τα κέρδη των επιχειρηματικών ομήλων και η απόδειξη γι' αυτό είναι ότι την πληρώνει πολύ ακριβά ο λαός σήμερα αυτή την πολιτική της πράσινης ενέργειας με την ενεργειακή φτώχεια, με την τεράστια ακρίβεια που υπάρχει και στο ρεύμα και στα υπόλοιπα αγαθά και στις υπηρεσίες κλπ. Αυτή λοιπόν την πολιτική την έχετε υπηρετήσει πιστά όλες οι δυνάμεις και της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα και οι εκπρόσωποι αυτών των κομμάτων μέσα στα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια γιατί συμφωνείτε με την ουσία που και κάθε φορά αναγκάζεστε να διαφορεοποιηθείτε μη εναντιώνοντας και δεν κατευθύνεστε ενάντια στην κυρίαρχη πολιτική, αλλά το άλλο θύσας είναι να μην πάτε κόντρα στους κατοίκους των περιοχών. Αλλά είναι άλλο θεαυτό και τα όχι που ανέφερε πριν η κυρία Νικολάκου, τα διαφορετικής αφετηρίας όχι, είναι στα πλαίσια που έχετε, είναι στα πλαίσια του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος που συμφωνείτε και το υπηρετείτε πιστά. Ευχαριστούμε πολύ. Η κυρία Δημητρακοπούλου. Θα πω κι εγώ ότι συμφωνούμε αναπερίσταση, αγαπητοί, κύριε Περιφερειάρχα. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν ακούγεται. Τα όχι μας δεν είναι ίδια όχι και διαφωνούμε με τον τρόπο που ασκείται τη διοίκηση. Γιατί το λέω αυτό? Γιατί όταν μας αφαιρούν αρμοδιότητες και μας μετατρέπουν σε θεσμό βιτρίνα και δεν αντιδράται, που η γνωμοδότησή μας δεν πιάνει, δεν την ακούει κανένας, δεν μετράει, το όχι μας είναι εντελώς διαφορετικό. Δεν συχίζουν το ίδιο. Γιατί το όχι, το δικό μας έχει και διεκδικήσεις από πίσω άλλου είδους. Έχουμε τοποθετηθεί άπειρες φορές για τον τρόπο που πρέπει να χωροθετηθούν και να αναπτυχθούν οι Άπε. Δεν θα σας κουράσουμε τις λεπτομέρειες που αφορούν τους τεχνικούς περιορισμούς που έχουμε σχετικά με την αδυναμή αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας στην παρούσα φάση, με την αύξηση του κόσμου της ενέργειας λόγω της αστάθειας που προκαλούν στο σύστημα, της αστάθειας και της στοχαστικότητας των Άπε, δεν έχουμε φωτοβολταϊκά το βράδυ, χρειαζόμαστε μονάδες βάσεις, την ασφάλεια, την ευστάθεια, την επάρκεια του συστήματος που δεν εξασφαλίζεται με Άπε. Έχω μόνο μία πρόταση, δεν αναλύω τα υπόλοιπα, να γνωμοδοτήσουμε προσωρινά τις νέες αιτήσεις για τα εωλικά πάρκα συνολικά. Μέχρι να ολοκληρωθεί το νέο ειδικό χωροταξικό, πρέπει να ανοίξουμε τα δημοσιεύματα που λένε τα δημοσιεύματα αυτά και τα Ζαπρίν, ότι μάλλον μέσα στο 22 θα αλήξει. Προς το παρόν, οι τεχνικές προσφορές που έχουν απορριφθεί οι δύο από τις τρεις, εκραιμούν μέσα στο Μάρτι να ανοιχτούν οικονομικές προσφορές για μια μελέτη των 150.000 ευρώ περίπου, τέλος πάντων από το Υπουργείο. Μέχρι τότε να παψουμε να εξετάζουμε τις Άπε τις καινούργιες που υποστηρίζονται σήμερα για τις προστατευόμενες περιοχές, τις περιοχές φυσικού καλούς και πολιτιστικής πληρονομιάς. Δεν υπάρχει περιοριστέρο λόγος βιασύνης. Ήδη έχουμε ξεπεράσει τους φιλόδοξους στόχους για το 2030 πολύ νωρίτερα. Ακούστηκαν τα μεγέθη, τις εγκαταστατημένες ισχύες και όλα αυτά που έχουν αδειοδοτηθεί και εκραιμούν. Να βάλουμε ένα στο προς το παρόν και να παλέψουμε μαζικά σε όλα τα βουνά και όλες τις περιοχές, όχι υποκριτικά, να πούμε όχι, κανείς δεν αμφιστηθεί ότι η εωλική ενέργεια είναι μια ανελλακτική πηγή ενέργειας. Αυτό που λέμε όμως είναι η επεραξέταση και ένα βήμα πίσω, μια προσωρινή πάυση. Να δούμε και το μέγεθος των εωλικών πάρκων που πρέπει να γίνουν. Έρχονται και τα παράκτια εωλικά πάρκα, υπάρχει μια μεταβατική φάση. Αυτή η διαδικασία είναι δυναμική, συνεχώς αλλάζει. Δεν χρειάζεται να γεμίσουμε τα δικά μας βουνά με άλλες ανεμογενήτριες. Το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας είναι στοιχείο ταυτωτικό μας προσδιορίζει και πρέπει να βάλουμε ένα φρένο. Η ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των φυσικών οικοσυστημάτων και των πολιτιστικών στοιχείων αποτελεί εθνικό χρέος που δεν μπαίνει σε ζυγαριές. Είναι εθνική πρόκληση και ταυτόχρονα εθνικό πλεονέκτημα που πρέπει να διαφυλάξουν. Και μόνο έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε. Σας ευχαριστώ. Ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις των ομιλητών. Κύριε Κάτσαρη, θέλετε για δευτερολογία. Έφυγε ο Κάτσαρης. Ωραία. Η κυρία Λιμπεροπούλου. Ο κύριος Τζεπεντζής έχει φύγει. Κύριος Πετράκος. Εντάξει. Ο κύριος Γότικας. Είναι αλήθεια, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι το όχι δεν είναι όλον το ίδιο. Το δικό μας όχι έχει να κάνει με αυτό που... το πλαίσιο της Επιτροπής Αγώνα για τη Σωτηρία του Πάρνωνα από την επέλασση των Πονοπολιακών Ομίλων των ΑΠΕ, που υπογράφουν 13 περιφερειακείς συμβούλοι, ουδούπαι δίον δόξης λαμπρών για όσους άλλους θέλουν να το υπογράψουν, δεν είναι πάντως το όχι που το λέμε τώρα, όταν ο κόσμος μας πήρε είδηση. Και πραγματικά δεν είναι όχι ψεύτικο, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης το 37% πάει στην πράσινη ενέργεια, πάει στις πράσινες business, πάει σε αυτά που κουβεντιάζουμε τώρα για αδειοδότηση. Άρα, λοιπόν, αν εννοούμε αυτά που λέμε, πρέπει να πούμε το εξής απλό ζήτημα. Καπιταλιστική ανάπτυξη και ασυδοσία είναι ταυτόσυμα πράγματα. Μην προσπαθείτε να βελτιώσετε και να αυτοί ασυδώσετε τον καπιταλισμό. Δεν γίνεται πια, έχει περάσει σε άλλη φάση. Έχει γίνει βάρβαρος. Το δικό μας, λοιπόν, κατά τον ΑΠΕ, είναι κατά τον ΑΠΕ στα χέρια των καπιταλιστικών ομίλων, στα χέρια της λαϊκής εξουσίας, που θα γίνει με αυτά που λέτε τα κλητήρια, και η ΑΠΕ, και οι λιγνίτες, και τα πετρέλαια, και τα φυσικά αέρια, όλα νέοι πλωτοπαραγωγικές πηγές που έχει πλούσιες και πολλές η χώρα μας στη διάθεση του λαού για να υπάρχει φθηνό ρεύμα για να καλύπτει τις ανάγκες του λαού και όχι πανάκρυβο για να θυσαυρίζουν πέντε καπιταλιστικοί ομίλοι. Είναι σωστό αυτό, είναι δύο δρόμοι ανάπτυξης που συγκρούονται και δυστυχώς έχετε ταχτεί απέναντι. Ας ψηφίζετε όχι γιατί φοβόσαστε ότι η Λαϊκή είναι κατακραυγήνα. Κύριε Πουλοκέφαλε, θα δευτερολογίσετε εσείς, όχι, όχι. Λοιπόν, κύριε Νικολάκου, κύριος Ατούλης. Ναι, κύριε Προέδρε, θα επανέλθω στην κουβέντα σαν δευτερολογία γιατί νομίζω ότι ακούστηκαν χρήσιμες απόψεις. Και πάνω απ' όλα ξεκαθαρίζουμε τη γραμμή του όχι. Το όχι δεν μπορεί να λέγεται έτσι τυχαία. Το όχι θα πρέπει να στοιχειοθετείται, να αιτιολογείται. Το όχι δεν μπορεί να συντάσει δυνάμεις οι οποίες αποσκοπούν στην κολοϊδία των πολιτών. Το όχι ή το ναι δεν μπορεί να συντάσσεται σε άγνοια της προϊστορίας. Και ασφαλώς και βέβαια, είδαμε το θέμα της συμπεριφοράς της ενέργειας και των πρώην σοσιαλιστικών χωρών. Όταν με το Τσερνομπιλ πείσανε την ίσα. Δεν μίλησαν καθόλου με τόσες χιλιάδες νεκρούς. Και αυτό είναι το σημαντικότερο θέμα. Θα πρέπει, λοιπόν, να ξεκαθαρίσουμε. Εάν θέλουμε να πάρουμε στα χέρια μας την αρμοδιότητα, είτε πιστεύετε στην απλή αναλογική, είτε δεν πιστεύετε στην απλή αναλογική, θα πρέπει να ενισχυθεί ο θεσμός της περιφερειακής διοίκησης. Κάτι που, δυστυχώς, όλο αυτό το χρόνο, το κρίσιμο χρονικό διάστημα, δεν το έχω δει. Αντίθετα, βλέπω ότι με άλλωθει την αντίθεση στην απλή αναλογική, με την οποία έχουν εκλεγεί όλα τα περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, προσπαθείτε να δημιουργείτε προσκώματα στην εξέλιξη και στην διάχυση των θεσμών. Και αυτό είναι το κρίσιμο θέμα. Και σας είπα προηγούμενα, δεν μπορώ να ακούω στις εισηγήσεις ότι, ναι, μένει η υπηρεσία σωστά, ενίργησε, αλλά εμείς έχουμε διαφορετική προσέγγιση, χωρίς να στοιχειοθετείτε η άποψή μας, χωρίς να μπορούμε και να έχουμε τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε στα διάφορα ζητήματα. Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε, με την εξής παρατηρήσεις. Σας είπαμε, εξ αρχής, ότι το σημαντικότερο θέμα που είχαμε εμείς αντιμετωπίσει το 2012 και το 2013 ήταν η επιμονή μας να ζητούμε την αρμοδιότητα στην περιφερειακή αρχή, να συντάξει το ειδικό χωροταξικό σχέδιο. Και όχι μόνο να συντάξουμε το ειδικό χωροταξικό σχέδιο, αλλά να δημιουργήσουμε και τις ΜΠΕ στο χωροταξικό σχέδιο, ώστε να είναι προημίου αδειοδοτημένη η οποιαδήποτε νόμιμη υποβολή πρότασης. Έτσι ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα. Και έτσι υπάρχει η αρμονική σχέση στη λειτουργία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης. Και πάνω απ' όλα, δεν συνεχίζουμε να εχωρούμε αρμοδιότητες σε αυτό το παιδοβούβαλο κομμάτι του κράτους, του κράτους των Αθηνών. Ευχαριστούμε πολύ. Κύριε Περιφερειάρχη, θα μιλήσετε. ΟΚ. Ωραία. Λοιπόν, τι θέθετε σε ψηφοφορία το θέμα. Ποιοι είναι υπέρ της ΜΠΕ, ποιοι είναι κατά ΟΜΟΦΟΝΑ. ΟΜΟΦΟΝΑ, λοιπόν, καταψηφίζει το περιφερειακό συμβούλιο της 20ης Δευτέρας του 2021 συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου. Εγκρίνεται ομόφωνα. Στο σημείο αυτό θα λήξουμε τη συγκεκριμένη, τη σημερινή συνεδρίαση. Έχει ήδη πλησιάσει 8 η ώρα. Θα κοινοποιηθεί πρόσκληση αύριο για την Δευτέρα. Ευχαριστώ πολύ. Γιατί έφτασε 8 η ώρα. 4 η ώρα ξεκινήσαμε, 8 η ώρα είναι. Υπάρχουν και άνθρωποι που γιορτάζουν, δεν ξέρω για εσάς. Υπάρχουν και άνθρωποι που γιορτάζουν, δεν ξέρω για εσάς. Υπάρχουν και άνθρωποι που γιορτάζουν, δεν ξέρω για εσάς. Υπάρχουν και άνθρωποι που γιορτάζουν, δεν ξέρω για εσάς. Υπάρχουν και άνθρωποι που γιορτάζουν, δεν ξέρω για εσάς. Δεν ξέρω για εσάς.