Π. Δερμετζής - από την αποτυχία στην επιτυχία ("easy bnb") - μέρος Β / προσωπική μαρτυρία - Κροκιδά Στυλιανή (ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, 2015)
προσωπική μαρτυρία: Οπότε έστησαν αλλού Business plan διαφορετικά δεδομένα με διαφορετική σκέψη με διαφορετικούς στόχους με διαφορετικά με διαφορετικά με διαφορετικά πήγα να κάνω μια δουλειά που ήτανε έτοιμη στρωμένη έβγαζε ένα σκασμό λεφτά είχε συγκεκριμένο τρόπο αντιγράφοντας την πόλη σου λένε όταν αντιγράφεις κάτι κόπια αιρετού όλα αυτά επιτυχημένα πράγματα και δες αν υπάρχει κάτι που να δουλεύει εγώ προσπάθησα να κάνω κάτι ίδιο αντιθέτως και καλά έκανε και φαγούρα προλάβει λοιπόν πίστεψα ότι ξέρω καλύτερα από αυτούς που το έκαναν δεύτερο πίστεψε ότι θα καταφέρω κάτι παρότι όλοι σου λένε για κάποιους λόγους ότι δεν πρέπει να κάνεις δουλειά με οικογένεια ανθρώπους ότι μετράει ομάδα η ομάδα μετράει και χυδαία κι ήθελα να καταλήξουν στο γιατί ιδέα όπως και να την εφαρμόσει κανείς πιο νόστιμο κόσμου έξω από το ύποπτο τρόπο το πρόσκομμα έτσι δεν φτάνει για να κάνει όλα τα πράγματά μας ούτε Mr virgin έτσι ήμουν πράξεων φαίνεται πάντα αυτός προφανώς δεν είναι μόνος του έχει κάνει δεν ξέρω πως την ξέρετε την αναγνωριστική Virgin ξεκίνησε κάνοντας αεροπορική εταιρεία δισκογραφική εταιρεία τώρα κανείς περίφραξη για λοιπόν μπράβο έχει έναν όμιλο που κάνει τα πιο απίθανα και διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους αλλά τι κάνει φτιάχνει ένα brand name παίρνει το πιο φτηνό τρόπο μπορεί να γίνει αυτό πράγμα το σκορ το σκορ το σκορ και να το πουλάει κάτι απλά μένει μαζί αγωγής βγάζει λεφτά ρευστό φουσκώνοντας σε πετυχημένες συνταγές προ ώρα αλλά αυτό είναι έχοντας κρατήσει μικρά ποσοστά σε εταιρείες που έσταξε και πούλησε το οποίο δεν είναι η συνήθης τακτική βλέπεις λάδι τώρα μια καινούργια γενιά επιχειρηματιών πραγματικότητα developers και web based σκεπτόμενων ανθρώπων που παίρνουν ένα πράγμα και δεν το πουλάνε ακόμα και τους 19 δισ όπως στην περίπτωση του napster γιατί πιστεύουμε μπορεί να κάνουν περισσότερα στο πραγματικό και γιατί ειδικά εκεί έξω δεν τους νοιάζουν τόσο τα λεφτά ως λεφτά αλλά 19 δισ δεν εντάξει ποτέ σύνταξη δεν έφτανε στην τράπεζα δεν υπάρχουν είναι απλά νούμερα είτε έχεις 100.1000 εκατομμύρια γεν δεν αλλάζεις σου το μόνο που αλλάζει το πώς αντιμετώπισε μπρος μου λες εγώ θέλω να είμαι πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου είδα ανθρώπους που τα περισσότερα περισσότερες μετοχές η εξουσίας μέχρι να φτάσουμε σ'#αυτό το σημείο έχει χάσει τώρα μας τα παιδιά που έχουμε εδώ στην Apple και αντίστοιχα που ξεκίνησαν τα 10 μεγάλα όσο και μπορεί ας πούμε πινάκων αφού τους στο Facebook ασχολείται μπορούσε να πουλήσει το Facebook και μαζί τη μεγαλύτερη του κόσμου για κάποιο λόγο το κάνει γιατί δεν τον νοιάζουν τα λεφτά αλλά μοιάζει τον Πάρη τον κόσμο να αλλάξει αυτό που ξεχώρισε την Google αυτή αφού απόλαυσαν 1000 κόσμου όχι αλγόριθμους τους πως έτσι λοιπόν εμένα μου πήρε αρκετούς μήνες να πετάω στα σύννεφα βλέποντας 150 μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα από την ερώτηση για να πάρω διαφήμιση γιατί έχοντας πολλές γνωριμίες από πριν πήγαινα και η υγεία σας καλό αυτό το τρομερό και πολύωρο και αφού μπορώ και όφειλαν τα χέρια εκτός του ζωγράφου ποιες αθήνας είχαν και τον κόσμο που ερχόταν από δω στο ΤΕΙ της αθήνας Παναγιώτα συγκοινωνία θα τροφοδοτείται γιατί τις έχει ανάγκη ο κόσμος λοιπόν βούλα κάνουν καταπληκτικό μαγικό τι φοβερό πράγμα αλλά βουλευτού του αλλά εγώ μπαίνει από το διαγωγή ασχολούμαι με το τι λέγανε αυτό το έχουμε εμείς οι ελληνες λίγο παραπάνω από τους περισσότερους πλουσίους δεν ακούμε κάτι που δεν έχουν αντιθέτως οι αμερικανοί και γενικά οι αγγλοσάξονες τη αντί λοιπόν που δεν τους έχουμε σε πολύ μεγάλη εκτίμηση παίρνουν την πιο χαζή ιδέα του κόσμου όχι την ίδια ώρα που αντέγραψε διαφωνούσε αλλά επειδή την επικοινωνούν τηλέ ένα στον άλλον Δήλεσι αυτοτελές για αυτοτελές αυτό κλπ και καμία ανάγκη κλειώ ανεβαίνει ανεβαίνει ανεβαίνει ανεβαίνει αυτή η γίνεται από το άλλο ένα πράγμα που υπάρχουν 1000 όπως φαίνεται ας πούμε έχει το Facebook αλλά αυτού απαιτεί μια διαφορετική σκέψη αυτό απαιτεί το να μη φοβάσαι να πείσει τον διπλανό σου το φιλούσε τη μάνα σου μας ψέματα ότι επιστήμονες του καλύτερου κόσμου θα έτσι ποτέ μη ρωτήσετε διάβασα στο Παππάς τους αλήθεια σας για τώρα θέλω να κάνω αυτό που θέλω να κάνω εκείνο εκτός αν έχει θέματα μαζί σας έχει θέσει θέματα ντυνόμαστε παπάδες που θα σας πει το χειρότερο πράγμα του κόσμου αυτό οπότε πάλι πρέπει να ακουστεί αυτό λοιπόν που καμία αμερικανική αντι κυρίους και δεν κάνουμε εμείς είναι να ακούμε τι μας λένε όταν λοιπόν παίρνει μια ιδέα η ένα άποψη ξέρεις δεν μπορώ να κάνω να βάλω διαφήμιση σε σένα γιατί είναι πολύ ωραίο αλλά camera σταματά πρόταση και έλεγα βρίσκουν δικαιολογίες φταίει ο φονιάς του ένα κάποιος άλλος φταίει το αλλά εγώ τον υστέρων είδα ότι ότι είχα ξεκινήσει ότι είχαν στήσει ότι έτρωγε τα λεφτά των ανθρώπων γιατί εγώ δεν είχα πολλά λεφτά δεν είχα καθόλου λεφτά κεφάλαιο το έβαλαν οι άνθρωποι δεν ήξερα το Business που γέννησαν την αφόρητη πίεση που είχαν πάρα πολύ φόβο που είχαν πάρα πολύ μεγάλη ανησυχία και υπήρχαν και δύο παιδιά να δίνουν πανελλήνιες τρομακτικό δηλαδή το ότι ζούσαν και μου δώσαν τις οικονομίες της ζωής τους για να το κάνω εγώ αυτό στην πραγματικότητα εγώ πήρα ένα μάστερ στην στο Business Administration έτσι σε πάρα πολύ μικρότερο διάστημα μου το πλήρωσαν οι άνθρωποι που δούλευαν όλα τα λεφτά στη ζωή τους αυτό δεν και πάρα πολύ τίμιο αλλά απ' την άλλη ντους το Physics έβαλε αμέσως στο λαιμό το κάνεις αυτήν άλλοι θα σου πω εγώ αυτό το βάρος στη ζωή μου δεν πειράζει υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα βάρη στη ζωή του καθενός για να αντέξει αυτό όμως είναι ένα βαθμό έμαθα ότι δεν πρέπει ποτέ τελικά κανείς λ.χ. με την οικογένεια δεν πρέπει ποτέ να κάνει δουλειά με τους φίλους δεν πρέπει ποτέ να ασχοληθείς με το αν υπάρχουν λεφτά όχι όταν πίνεις το επιχειρηματικό πλάνο αυτό που πρέπει να βάλεις το επιχειρηματικό πλάνο όμως είναι το ποιά μέρα άρχισε να έχει λεφτά να βγάζει λεφτά και από την ημέρα που θα αρχίσει να βγάζει λεφτά μέχρι ποιά μέρα μπορείς να ζήσεις μεταλλεία τα λεφτά που βγάζεις για τα λεφτά που θα βγάζει η εταιρεία επιχείρηση το από οτιδήποτε δεν θα φτάνουν για να ζήσεις μακάρι να βγάλετε έναν συγκινητικό πράγμα Μασάδο κάνει εκατομμυριούχους σε μια μέρα από το AppStore δεν ξέρω πολλούς Έλληνες πρώτον να αυτό όμως που πρέπει να κάνετε να ξέρετε ότι από δω μέχρι εδώ θα κοστίσει η επιχείρηση 10 και ζωή 12 πέντε δεν έχει σημασία να ξέρετε ότι αυτά τα έχει και να ξέρετε κυρίως ότι την ημέρα που θα φτάσει εκεί αν δεν συνδυάζει τα λεφτά του αυτό το πράγμα θα πρέπει να σκοτώσεις αυτό μου το έλεγαν λοιπόν ισχύει υπάρχει ένα ωραίο μου υπάρχουν EURES θα τα πούμε τώρα όλα αυτά τα χρόνια στα ταξίδια δημοσιογράφους στην αμερική υπουργού είχε πει ένα τρομερός τεξανός ξέρεις δουλεύουν καθώς 900 πολύ και με το στόμα το πανό δεν ήταν εύκολο να καταλάβεις αν θες να κάνεις μια δουλειά καλή παρά έναν Έλληνα αν θες να καταστρέψεις μια δουλειά παρά την έλλειψη καταλαβαίνετε λίγες γεύση του Εβραίου πατέρα όμως οι εβραίοι η ζανγκ γιμού γενικά εγώ εκτιμώ πάρα πολύ τους έχουμε αρκεί στην Ελλάδα γιατί έχουμε άλλα κοινωνικά θέματα αλλά ξέρουν από εμπόριο οτι και να κλείσετε και άλλα ξέρουν από πολύ είναι πιο παλιό εμπορικό γεύση του Εβραίου πατέρα λοιπόν πως το γιο του ενα από τα λαϊκά παραμύθια της φίλης τους είναι να αποτύχει στην πρώτη επιχείρηση ανήκουν καλύτερη πόλη του κόσμου είναι να αποτύχεις είναι γιατί μαθαίνεις από αυτά εγώ έλεγα δεν θα πω τίποτε ευτυχώς έλεγα ευτυχώς το πίστευα ευτυχώς που απαιτεί τότε γιατί πρέπει να πω ότι στην πρώτη σου επιχείρηση είναι νομίζω προφανές δε θα κοστίσει σχεδόν τίποτα δε θα κλάψεις δε θα το σήκωσαν στη ζωή μπροστά σε αδιέξοδο αφού όπως μας έριχνε σε μια άλλη περίπτωση όταν θα έχει θα χάσω όλα τα λεφτά στη ζωή οδηγούν αυτό όμως που είναι δύσκολο στην πρώτη αποτυχία είναι να σκοτώσεις το project την επιχείρηση το βιβλίο το οδύσσεια στο έργο τέχνης το ίδιο πράγμα είναι ευτυχείς τους πίνακα ζωγραφικής η σκιά του βιβλίου το φτιάχνεις εργασία ενώ πτυχιακή φτιάχνει επιχείρηση δεν έχει πολλά διαφορετικά βήματα αυτή σύλληψη της ιδέας μέχρι την το τελικό αποτέλεσμα η λογική ήταν ίδια απλά οι λεπτομέρειες ποικίλουν πάρα πολύ αυτό όμως που πρέπει να δει κανείς είναι το πόσο δύσκολο είναι να πάρεις απόφαση σκοπός το πρώτο παιδί γιατί αυτό η πρώτη επιχείρηση προδώσουν το πρώτο έργο και πάρτε το απόφαση αλλά θα το παλέψω και αλλού γιατί έχουμε μάθει μετά το σχόλια αυτού του συστημάτων δυτικό ευρωπαϊκό και της δυτικής σκέψης ότι πρώτος πρώτος και στον αντίποδα ότι αυτός που αποτυγχάνει είναι και το τέλος του κόσμου για όλους πολύ τους και κυρίως αυτών δεν δικαιούσαι να αποτύχεις να χάσεις να μην καταφέρεις αυτό ξεκίνησε αυτό στην άκρη δεν τα πάντα έτσι αν δει κανείς το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει διαφορετικά την αποτυχία είναι ελληνική τραγωδία αν βλέποντας όλες τις ασύλου και τραγωδίες συνειδητοποιεί κανείς ότι ο μέσος δηλαδή στην στο περί ποιητικής αριστοτέλης περιγραφή του στην τραγωδία δίνοντας περιγράφει τον δανεικό ο ιδανικός ήρωας που καταστρέφεται τραγούδια τι είναι παρά το μέσο όρο λίγο όμως δηλαδή ένα έξυπνος άνθρωπος που έχει θέσει εμείς όλοι μας χαμηλό μόνο σε όποιος όμως μια στιγμιαία αδυναμία ένα λάθος μια απερισκεψία τον ρίχνει στο βάθος του μαθη τελοσπάντων στα μεγαλύτερα κατοίκους αυτόνομους όταν φεύγει κανείς από μια τραγωδία νιώθει μια λύτρωση ένα μεγάλη ανακούφιση ακόμα και αν έχει πεθάνει εγώ ήρωας γιατί γιατί η σκέψη των ανθρώπων δεν ήταν πάντα έτσι στην περίπτωση που τα ελάχιστα έτσι όπως είναι σήμερα ότι δεν δικαιούσαι να αποτύχεις προφανώς τον από πίσω σας κυνηγάει ένα άγριο ζώο είναι άλλο πράγμα αλλά το να αποτύχεις σε κάτι που προσπάθησες δεν είναι που κυνήγησε ες που έπιασες απ' τα μαλλιά που έφτασε μέχρι το τέλος του δεν είναι κακό πιθανότατα δε φτάνει δεν έχεις αν δεν έχεις λεφτά να πάρεις το παιδί σου δεν έχεις να κληρονομικής μέσα όλους τους αριθμούς το οκ δε μπορεί να πεις στον ιδιοκτήτη σπιτιού ξέρεις προσπάθησα αλλά δεν είχαν λεφτά αυτή τη βδομάδα αυτό το μήνα δεν πιάνει αυτό που πιάνει όμως είναι να καταλάβεις το πρωτοφανές να καταλάβεις ότι πρέπει να κάτσει λίγο να πάρω μια απόσταση και να σκεφτείς τι έκανα λάθος δεν κάνει λάθος αλλά πήγε στραβά την κάνω για πάρτη της αυτό δεν είναι ψέμα είναι πραγματικότητα ανοίγουν μια πόρτα και βρίσκονταν η δουλειά του κόσμου και ανοίγουν μια πόρτα και μόλις έχουμε πάρει μια διαφήμιση 100 ευρώ και δίνουν ένα εύρος εμένα ουδείς είναι στιγμή ίσος προς τον συνάνθρωπο σωστής τιμής στο σημείο δεν μπορείς να τα έχεις όλα πάντα μπορείς όμως να μας να ξεπερνάς στην περίπτωση των φωτοτυπιών στο ντους εκτός αυτού δεν τους δασμούς για το ότι μίλαγαν πολλές εταιρείες και όλες ήταν φτιαγμένο για να μου δώσουν αφήνεις αλλά για κάποιο λόγο δεν δύναμαι αλλά προσπαθήσαμε να λύσουμε αλλά σε δίμηνες τρίμηνες πεντάμηνες έξι μήνες κα θα δούμε τι θα κάνουμε θα σώσουμε το 1700 ευρώ αν κάνουμε Συμβούλιο του Ταμείου κλπ υπήρχαν πάρα πολλοί ενδιαφέρονται οι ενδιαφερόμενοι που ήθελαν να κάνουν το ίδιο πράγμα επιχειρηματική πραγματικότητα λέει ότι όταν αποκτήσαμε αγωνιστές της και είναι αλήθεια γιατί όταν δει κάποιος τη βγάζει λεφτά σε ακολουθεί ακολούθησαν το δρόμο που χάραξε τώρα σε κυνηγάνε πριν καν γιάννης αντίδραση αλλά για μας μια να πας μαζί τους να απαντώ ναι μαζί σου ειδικά όταν δεν έχεις ιδέα πού επιχειρείν είναι κάτι μοιάζει κάτι μαγικό εμένα λοιπόν μου ήρθαν χωρίς υπερβολή στο πρώτο εξάμηνο starbucks 500Χ κράτη ενδιαφέρομαι για franchise άνθρωποι δηλαδή που ήταν διατεθειμένοι να δώσουν λεφτά από την τσέπη τους είτε ήτανε λεφτά που από το εφάπαξ του μπαμπά τους ήταν τα λεφτά που τα Χαν και κάθονταν ήταν λεφτά που τα είχαν δουλέψει όλη τους τη ζωή και περίμενα να κάνουμε κάτι μικρό και αυτό γιατί θα μείνει άνεργη για να κάνουμε ένα μαγαζί οπουδήποτε στην Ελλάδα αυτό που οπτικό αφού λοιπόν έδιωξα Αγίων λειψάνων της είπα ότι Ελλάδα σε τρεις μήνες έξι μήνες είχαμε έτοιμος μπορώ να τώρα στήνουν μια επιχείρηση δεν μπορώ να σας πω ελάτε να αναλάβω την ευθύνη όταν δεν είναι έτοιμη επιχείρηση να σας υποδεχτεί και να σας βοηθήσει θα το συζητήσουμε σε λίγους μήνες μεταξύ προσώπων τα 88 νομίζω αναγκαστικά στην ουσία να πας σε μια εταιρεία τους στήνει το φραντσάιζ πήγα σε τρεις εταιρείες συζήτησα κατέληξα σε μια για να αναλάβουν αυτοί να κάνουν ότι έπρεπε να κάνω που σημαίνει θα παίρναν τρεις με 5000 ευρώ από κάθε 10000 ευρώ θα παίρνει εγώ φραντσάιζ που σήμερα δε θα μιλάγαμε ομαλούς τετρακόσιους κάτι που ήρθαμε και ότι δεν θα έψαχνε εγώ αν χρωστάει στις τράπεζες αν έχουν σκοτώσει άνθρωπο αν υπάρχουν και δεν έχουμε γράψει εδώ όμως δεν έχουμε καν ότι μπορεί να φανταστεί κανείς έμειναν υπουργού έγιναν μενα μετά από ένα πολύ ψηλό φίλτρων μεγάλο κόσκινο να μιλήσουμε τελικά ενδιαφέρουσα τους ήταν έτοιμοι να υπογράψουν συμβόλαιο μαζί με την εταιρεία να μου δώσουν λεφτά για δώσουν λεφτά δεν είναι να μου δώσουν λεφτά δεν είμαι εγώ είναι η ποίηση αλλά κάνουν μεγάλο λάθος που έχουμε και όταν ξεκινά όχι στον λαό ότι εγώ ειμί επιχείρηση το ταμείο η τσέπη μου και όλα αυτά τα σχετικά το πιο απλά καταστρέφουν το πώς λειτουργεί μια επιχείρηση στην μπορεί λοιπόν μιλήσαμε 60 60 κάποιους απ'αυτούς το 95% από τους ανθρώπους που θα έδινε υπογράψουν συμβούλιο αμέσως επτά έτσι μου είπαν το μαγικό ωραία πόσα λεφτά και πότε θα αρχίσει αμέσως η τράπεζα και ας το έκανε και δε θα δουλέψετε δεν εκεί θα πάρει το fan site αλλά κάποιος πρέπει να δουλεύει για ένα τρομερός τύπος από τη θεσσαλία όποιος με έπαιρνε κάθε μέρα τηλέφωνο για να μην βουλή το μαγικό μια και τα αδέλφια εγώ έχω φράγκο ice εδώ και 15 χρόνια Boutique λεκάνη μου λέει με εφοριακός φάκελο φραντσάιζ εφοριακός που του μιτάλ θα βγάζω έξω με το δημόσιο είναι απλά για να έχουν μια σύνταξη και τίμιο στην Ελλάδα είμαστε μια τίποτα παράλογο πλέον ότι το PSI είχε μηχανή γρήγορη τώρα έχω δύο φορές έχω δύο ΟΠΑΠ ψαράδικα plan b 105 ευρώ κραυγές της γυναίκας που έχω δυο μου ανταλλακτήρια χρυσού τοκογλυφία ούτε λοιπόν μια σειρά από franchises που είχε Club-K αρχηγέ μου μαζί μου τι θες να κάνεις Cine ξεκάθαρο ότι Καλησπέρα σας τουρισμό ασφαλιστικές γιορτάζει και φυσικά λίγο τον πούλημα είναι καταπληκτική ιδέα έβλεπα λοιπόν κέρδος οδικώς που βγάζει λεφτά με το σταυρό σας σε εμένα ωραία δουλειά σου βλέπεις καιρούς τι περιμένεις αν μου πεις ποιες ημερομηνίας πέντε του μήνα θαυμαστά φαντάρους επαρχία συναυλίες αυτό εγώ θα σου δείξω πώς γίνεται θα σου βρίσκω διαφημίσεις για έναν αριθμό μεγαλύτερης αλλά θα εκπαιδεύσει για απάκι είχαν διαφημίσει γιατί αυτό ήταν το project αυτό είναι σε τοπικές κοινωνίες να παίρνεις τοπική διαφήμιση και να μην περιμένεις τίποτα έχουν την κόσμο το πλαίσιο κλπ την Coca Cola να ζήσεις 50 8000 πόσα μαγαζιά υπάρχουν αποτύπωση λοιπόν αφού από είτε σε κάποιο τμήμα με το ότι δεν καταλαβαίνω την πλήρη και άριστη θέση δεν καταλαβαίνεις δεν είναι θα σας προφανώς ψυχικώς εκεί που το χανε δεν ξες πως γίνονται επιχειρεί στην Ελλάδα προφανώς αυτός έβγαζε μερικά εκατομμύρια εγώ πάλευα να του εξηγήσω ότι για να δουλεύει για να βγάλει λεφτά πρέπει να δουλέψεις αυτός ξέρω όμως χρειάζονται να δουλέψεις και αυτός έφτιαξε ένα φραντσάιζ ενδιαφέρθηκαν και δεν νοιάζεται κανείς πως και μετά το κέρδος από το να του φέρει το δεύτερο το δεύτερο 4.8 κλπ αυτό το μοντέλο όμως στην Ελλάδα τον που αυτό που έλεγαν πολύ ως τελευταία σοβιετική Δημοκρατία στον τελευταίο σοσιαλιστικό σύστημα χωρίς σοσιαλισμό υπόψη τέλειωσαν τα λεφτά απέξω τέλειωσαν επιδοτήσεις τελείωσαν τα αίγυπτο το πελατειακό σύστημα θα μας πληρώνει δηλαδή δεν έχει να πληρώνει το δημόσιο το οποιονδήποτε οπότε τελείωσαν αυτά αλλά εγώ έπρεπε να αποδείξω σε κάποιους που ήρθαν με διάθεση και πίστη οτι θα βγάλει λεφτά από μένα απ' αυτό που εγώ είχα ξεκινήσει πειραματισμού έπρεπε να τους αποδείξω πως θα το κάνω του κάποτε Γι' αυτό και δεν τα έφτιαξαν ποτέ ένα φραντσάιζ ήρθαν δύο επενδυτές υποψήφιοι πάλι με γνωριμίες με φίλους με αναμμένα λοιπόν πήγα σε έναν μεστή ένα φίλος μου είσαι από τους σ'ένα εφοπλιστή μεγάλου καρχαρία απ'αυτούς που περιγραφές φίλος μου ξέρεις στέλνει εκεί γιατί και χρειάζεσαι λεφτά και συνόρων Business plan και πηγαίνοντας ειδήσεις αλλά να ξέρεις ότι αυτός θα μπορούν ήταν πολύ γλυκός στα λόγια του φίλου μου όταν πήγα λοιπόν και μεις από τρεις λεπτά με τον τύπο στα τέλη των κόκκοι κεφίρ για και μου άφησε τον άνθρωπο το οποίο θα παρακάμπτει κουβέντα αφού λοιπόν μου που περιέγραψα το μαγικό πλάνων και την ωραία μου ανάπτυξη τότε αυτός θα έβγαζε ένα εκατομμύριο ευρώ θαύμαζε πάρα πολύ γρήγορα και εύκολα γιατί αλήθεια αυτό ανεβασα ενα εκατομμύριο ευρώ δε χρειαζόσουν τη ρευστότητα για να αναπτυχθεί δε χρειαζόσουν 30 και 40 και 50 μαγαζιά για να φτιάξει ένα δίκτυο αλλάζουν Σέρρες χωρίς τον βραχνά της ρευστότητας χωρίς το ψάχνω να βρω διαφημιστές πολίτες και δεν υπάρχουν και οι πολίτες στην Ελλάδα του σήμερα υπάρχουν πάτο ανεργία και θαύμασαν Ηλίας βάζεις ζητάς ανθρώπους με παιδιά θέλω να κυνηγήσουν αυτή τη δουλειά και δεν έχει ανθρώπους και δεν σημαίνει μόνο γιατί εγώ έχω περιέργεια αντίληψη για το πώς στήνουν τη δική μου δουλειά αλλά γιατί δεν υπάρχουν πολίτες οποιουδήποτε πράγματος την Ελλάδα έλα να πηγαίνεις με το γνωστό με το έχω ένα καλό παιδί να στείλω και δώστου αυτό ΣΔΟΕ μαθαίνω να γίνει πολίτης να πουλάω κάτι και να παίρνω λεφτά για οτιδήποτε είναι πάρα πολύ μικρό το ποσοστό των καλών επαγγελματιών και γι' αυτό δεν υπάρχει κανείς που μπορεί να κάνει τη δουλειά σήμερα νωρίς σε μικρές ηλικίες δηλαδή πουθενά επιστροφή λοιπόν στο μεγαλοκαρχαριών τους αφού μαγειρεύεται μου κατάλαβα πολύ σκληρός δικηγόρους και υπεύθυνος των επιχειρήσεων του χαρτιά λέει ωραία πολύ ωραία θα φέρει τις υπογραφές του συνεταίρου σου θα πάμε στη νεαρή δικηγόρο μας και γ θα σου δώσουμε στον λογαριασμό όχι τα λεφτά που έφτασαν το 65% Κονταξή ήταν λογικό πράγμα παιχνίδια διαπραγμάτευση τον Μπέρνι σωστός αλλά θα μας δώσουν εντάξει για αυτό δεν είναι λογικό για για κανένα και καμία διαπραγμάτευση κανενα τρόπου χρηματοδότησης 90% όλο και είχε μετά τα πόσα λεφτά θα πέφτει το ποσοστό σου στα πρώτα 100308 θα πέφτει αυτά θα πέσει 5% για κάθε ένα εκατομμύριο θα βγάζουμε μετά τα 5000000 εγώ εκατομμύρια δεν είχα ακόμα στην ζωή μου ποτέ σε λογαριασμό εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμό τραπέζης που το καθένα το αλλά τάνουν ποτέ πόσο ξέρεις μέχρι να φτάσουν τα 5000000 θα έχω 50% και μετά θα παίρνεις για κάθε χάνι μου για κάθε ένα εκατομμύριο κέρδος έχει τζίρου 5% για να φτάσω στο 75% αυτών των το υπόγειο δεν κατέβαινε κάτω από 75% σε ειδοποιήσω παρότι δεν ήμουν πιο έξω σαν τους κόσμου στο στη διαπραγμάτευσης ότι απλά ήθελε είναι παίξε μαζί μου παιχνίδι εξουσίας εντάξει ότι καλά έκανε ή ακόμα χειρότερα να με καταπιεί να φάει χάριζε την εταιρεία μου για λεφτά που θα πάνε σε λογαριασμό κι αυτό θα ήταν πάντα φιλικό για 90% δεν θα είχα ποτέ μου κανένα κέρδος πάλεψα ενάμιση μήνα να πείσω τους συνεργάτες τους συνεταιρισμούς κυνισμός ότι αυτό δεν ήταν μια κακή αλλά μια καλή απόφαση συνεχίζουν να μην καταλαβαίνουν ο ένα απ τους δύο ότι δε θα τα παίρναμε ποτέ όχι αυτά τα λεφτά ούτε μισθών δύο μηνών αυτό όμως σε ένα πράγμα επίσης έμαθα ότι δεν πας ποτέ να πουλήσεις κάτι απελπισμένος γιατί όταν απελπισμένος θα πιστώνεται και θα φας τα πάντα επίσης έμπορος χωρίς να έχεις κόκκινες γραμμές ξεκάθαρες άλλο ένα μεγάλο μάθημα που μαθαίνεις ευτυχώς στην πρώτη δεύτερη φορά θα ψήνουν options για πώς σάκος 5000 750000 ευρώ και πριν 725 μια όχι θα έπεφτε με τα δεν θα θα κατέβαινα κάτω το 75% ποτέ ότι δίκαια το δικό του ποσοστό αυτός δεν θα σταματούσε να έχει το 75% οπότε εγώ δε μπορεί να στην πραγματικότητα που θα δούλευα α υπάλληλος α ήνουν ακριβοπληρωμένους υπαλλήλους δε με ένοιαζε ένα δουλειά που στήνονται ξεκινάω και μπορώ και βλέπω ότι θα βγάλει εκατομμύρια να παίρνω εγώ ένα μισθό και τίποτε το 75% ένα τύπος που έχει 48 κραυγή ένα εκατ δεν ήταν το όνειρό μου αυτό προφανώς δεν εργάστηκα ποτέ ζωή να βγάζω φωτοτυπίες ούτε να κυνηγάω διαφημιστές σε διαδρόμους στο Μαρούσι και στο ψέμα και σινεμά αλλά δουλειά θα κάνεις ότι δουλειά γιατί να hot χαιρόμουν δεν μου αρέσει να μιλάω μάρκος Τομαράς να παίζω με τους ανθρώπους παιχνίδια λόγου και εξουσίας αυτό είναι διαπραγματεύσεις κι αυτό είναι και το να το 80% της δουλειάς οποιασδήποτε δουλειάς και να κάνεις σε μια επιχείρηση διαχείριση ανθρώπων του ποσοστό το οποίο θα καθόλου παράλογο έκανε και 65 και 70 75% να πάρει στην αρχή αλλά μετά κέρδη να πέσει στο 25 30 40% όχι πάνω από 35 40% αυτό πολύ θα τα αλλά θα έχει βγάλει 2.10 φορές α έλεγε άγιος Δημήτριος θεσσαλία αυτό Βέροιας είπε πως εμείς δεν βάλαμε ναι αυτός μου είπε τότε τους φίλους Κω επίσης ότι και Γάλλοι φύλο άρα αυτό διάστημα αγώνα μάλλον τόσα λεφτά να πάρω την ταμπέλα αντίβαρο στο μαγαζί μου καρκινικά κάνεις κακό νικηφόρα λοιπόν τη μάλαξη πάγωμα όλα θα πάνε τζάμπα σου και περιμένουν από σένα να βάλω αυτά διαβάζω και όταν πλέον δεν έχει λεφτά αλλά δεν θα δουλεύει κάποιος αυτό διάπλαση ρούπερτ κόλβιλ έτσι πίστευα κι εγώ λάχανο λανθασμένο κάποιας βεράντα λιγότερο παραπάνω από τα απλά εμπορικά όμως όχι αλλά η τάξη είπε όχι στη στρατηγική τους πάνω το πώς λειτουργεί το πράγμα στην Ελλάδα είναι ότι ο τύπος που τον γρηγόρη που τώρα έχει πέσει έξω από αγγείου 15 χιλιάρικα ενώ πριν κλείσει τα 180 Κυριάκος τρεις αντί για τις 2000 ευρώ ποιος του γιαλού 1000 130003 για να πάρει ένα γρήγορο και έπαιρνε έξι και είχε δηλώσει ταξιτζή 13012 μισθούς λοιπόν αυτοί οι τύποι παίρνοντας ένα φραντσάιζ ενώ οτιδήποτε σας βάζαμε πέντε υπαλλήλους δούλευαν οι 2.5 υπάλληλοι κι αυτοί καλά τους κάμπους τα αφεντικά κι έπιναν καφέ και έπιασαν για μια κοπελίτσα ώσπου ποιοι πατάτα για να πάρουμε τα λεφτά αυτό καμία και το 1% δεύτερο το δεύτερο έβαζε τρίτο και ούτω καθεξής και ξαφνικά θα βγάζαμε πέντε Cayenne και 17 και μια βίλα στη μύκονο ρόλος αξίζει δε να εγώ σου λέει εγώ δε θα δουλέψω στην περίπτωση τη δική μου άμεσου στην περίπτωση τη δική μου του έλεγα τους είπε ότι ξέρεις τι θα πάρεις θα είναι σαν και αυτό περιλαμβάνει και κάποιο συμβόλαιο από μεγαλύτερη δηλαδή θα πάρει διαφήμιση ένα κομμάτι διαφημίσεις θα δοθεί σε πέντε 10 25 μαγιά δε θα βάλει βόμβα αφού καταβάλλει διαφήμιση σε ένα μαγαζί μόνο θα βάλεις σε όσα έχουμε κάνει έχουμε ένα εκατομμύριο φωτοτυπίες και στο δικός σου πέντε 10 χρειάζονται προς το παρόν αυτά που αναλογούν το ένα εικοστό ένα δέκατο αναλόγως τα χρήματα που θα πληρωθούν αφού και αυτός λοιπόν ήθελε να του δίνω λεφτά έτοιμα και να μην κάνει τίποτα να μην πάει να βρει τον διαφημιστή διαφήμιση στη λάρισα στο βόλο που τίποτα την έχω εγώ να κυνηγήσουν σκληρή συμβατή με αίτημα προηγείτο φίλους εγώ φυσικά αλλά τους έλεγα το δικαίωμα το δικαίωμα του να έχουν της διαφήμισης έτσι μπορεί να φυσικά αλλά το δίκτυο που εγώ έχω είχα είχα μόνο βασιζόταν στο δίκτυο αυτό πράγμα στο ότι εγώ πήγαινα και μιλάω και θα λεγα έχω πέντε 10 20 50 μαγαζιά και φέρε μου διαφήμιση από τις μεγάλες εταιρείες κάτι που ένα μαγαζί μόνο του ακόμα περισσότερο στην αρχή του αγώνα κάτι που δεν οπότε μπορεί να κάνει μόνος του άρα θα έχει ποτέ την προοπτική του να εξαπλωθεί κατά τη δική μου και τη δεν έχει ποτέ την προοπτική να ζήσει στη πραγματικότητα μόνο διαφημίσεις κατανοητό πρέπει να κοιμάσαι Cyprus ταυτοχρόνως βέβαια χρειάζεται και το δίκτυο χωρίς να λέει ότι κάκιστα προσθέτει και τον θεωρεί στοιχεία όπως λέει δε κατάλαβε ότι χτυπά αυτήν την αρχή η κανένα λάθος επιχειρηματικό μοντέλο πήρα μια συνταγή πετυχημένη που έλεγε δεν έχει κανένα μαγαζί δεν έχει κανέναν πάλι όχι μόνο φωτοτυπικά έξω απ' το τίναξε δεν έχει καμία ανθρώπινη επαφή και μόνο σαν αιχμή το άλλαξα και το κάνανε άρχισε να σκας μου κος μαγαζί για υπαλλήλους τους λέμε ενοικίαζε παράγουν βάσει της πορείας γιατί πρακτικά αδύνατο γιατί όταν είχα πάει αυτό γράμμα το ΕΣΠΑ να κυνηγήσω το Ελλάδα για να βάλουμε ένα όχι παιδιά κα πρυτανική η Γενική Γραμματέα Παιδείας του υπουργείου Παιδείας θέλω να κάνουμε αυτό και λαμβάνουμε μηχανημάτων πληρώνω τις παίρνετε λεφτά σκλήρυνση δείτε πόσο σκληρό ήταν μόνιμο ο συνδυασμός ένα γενικός γραμματέας εκείνος ένα υψηλόβαθμο στέλεχος υπουργείο παιδείας που πήγα γιατί ήμουν ωραίος τύπος που είχαν καλές γνωριμίες και απαιτητικό τους εκεί και κάλεσε την ΝΔ κλπ το μαγικό βουνό έστειλε είναι 18 άτομα λίστα PLC μίζες για να πάρουμε λοιπόν άδεια από το υπουργείο Παιδείας για κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην Ελλάδα έξαρση στην Ευρώπη για κάτι που θα βάζει διαφημίσεις χαρά άντε να κυνηγήσεις ένα σκασμό λένε γκρίνιας από 1000 μεριές ότι άλλα κεφαλαιοποίηση και βάζεις τις εταιρείες μέσα πανεπιστημιακές και εκεί και ήθελε 18 μίζες γιατί αυτό παραπέμπω εξηγώντας την από να μπω εγώ ποιος τους οποίος αρχισυντάκτης της καθημερινής έτσι δηλαδή δεν είχε καμία ντροπή μου ποιοι δε ξέρω ποιος είμαι ήξερε τη δουλειά μου δε φοβήθηκε πηγή φοβήθηκε τον συνεχή καθημερινή όποιος θέλει αυτό μη σας δεν ήταν για μένα από την επόμενη μέρα απεργίας στην χώρα και στο δικαστήριο πια λόγος εναντίον είχαν βουλώσει τα κατάλαβες εγώ θα το γαλλικό μετά μια ζωή τόσο θράσος είχαν γιατί αυτοί οι τύποι έχουν αγοράσει αυτή τη θέση προχωρά σε δισ επιστέγασμα λάδι για 30 40 χρόνια άλλαζαν κυβέρνησης οπότε άλλαζαν και τα υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου μόνο αυτά έλεγε πιο είχα βάλει μεγάλο αξίωμα ξαδέρφου μας στην πόλη μας τον αυτή θέση ξεκινάει τις 50 εκατό 1000 αυτά 5000000 10000000 δραχμές κλπ δεν υπάρχουν λεφτά εσύ άρτο καλλιέργεια του για το υπουργείο παιδείας για το υπουργείο παιδείας για να πάω στο υπουργείο παιδείας περάσαμε 10 έφτανε τους επίσης εγώ σήμερα έχω ιδιαίτερη αυτήν προτιμώ επιχείρηση σε λίγο να σου πω για τη δεύτερη και τώρα αυτό είναι το πράγμα που τρέχουμε νύχτα στο παρόντος εκατομμύρια δε μπορώ να ΑΔΕΔΥ έλεγα πριν ότι δεν θα σκοτώσει το πρώτο παιδί είμαι κοντά στη ρόδο σκοπός θα αποκλείσουν το ίδιο πράγμα αλλά μέσω της εξασφάλισης γιατί πολύ απλά έπρεπε να φύγω να πάω να κάνω εξαλλαγή του κάνουν εδώ έβαλα λεφτα ανθρώπων δικών μου δεν είχαν να που ασκούν πληρώσω τώρα των νικητών μαγαζί μόνος μου έτσι που να πάω τώρα μου είπαν να πάω στην Τουρκία και σερβία χαλάω του λέω κάτι με το καταλήγω ξεκινάω έξοδο μερικά δισεκατομμύρια χρέους φωτός σ'αυτή τη χώρα πόσο δε μάλλον σε χώρες και ξεχνάμε ότι αυτό ήταν οι πρώτοι που επιχείρησε δεν είχαν ιδέα τι συμβαίνει και τι πρέπει να κάνει και τι πρέπει να προσέξω και και