Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων - ΟΠΑ(πρώην ΑΣΟΕΕ) (Unique Minds GR, 2017)
: Καλησπέρα σας, είμαι η Μαρτίνα και σήμερα θα σας παρουσιάσω το Δημήμα Οργάνωσης και Δίκης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, Ρόιν Εσοέ. Σε αυτό το σημείο, πριν ξεκινήσουμε την παρουσίαση, θα ήθελα να σας πω μια προσωπική εμπειρία. Τα τελευταία χρόνια, τα τελευταία τρία χρόνια σήμερα όπως σπουδάζω στο σημείο πανεπιστήμιο, σε όποιον μεγαλύτερο λέω τι σπουδάζω, η ατάκα που θα ακούσω σαν απάντηση είναι να δούμε κοπέλα μου τώρα τι θα δίκεις και εσύ σήμερα στην Ελλάδα όπου βρισκόμαστε. Μέχρι το τέλος της παρουσίασης θέλω να καταλάβετε ότι αυτό δεν ισχύει, ότι το τμήμα προσφέρει πληθώρα επιλογών επαγγελματικής αποκατάστασης. Πάμε λοιπόν να δούμε το τμήμα. Αρχικά τι σπουδάζεις. Ουσιαστικά το τμήμα θέλει να σου προσφέρει μια σφαιρική γνώση όλων των λειτουργιών μιας επιχείρησης. Προκειμένου να μάθεις πως αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και στο τέλος να αντιληφθείς τις λειτουργίες και πως με αυτές μπορείς να προσφέρεις κέρδος σε μια επιχείρηση. Πάμε στο πρόγραμμα σπουδών. Αρχικά έχουμε τέσσερα έτη, όπου είναι δύο εξάμινα το κάθε έτος, οπότε έχουμε συνολικά οκτώ εξάμινα. Το τμήμα προσφέρει στο τρίτο έτος, στην αρχή του τρίτο έτος, το πέντο εξάμινο, την επιλογή κατεύθυνσης. Ουσιαστικά μπορεί να μπλεξείτε ανάμεσα σε τέσσερις κατευθύνσεις, όπου θα τις δούμε αργότερα. Στα μαθήματα. Τα μαθήματα χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, όπου είναι τα κορμού και τα επιλογής. Τα κορμού είναι τα υποχρεωτικά μαθήματα, ενώ τα επιλογής είναι αυτά τα οποία θα πλέξετε με βάση την κατεύθυνσή σας και μέσα από μια λίστα ευρύας επιλογής μαθημάτων. Να τονίσω ότι τα μαθήματα του κορμού είναι υποχρεωτικά και ότι είναι σε όλα τα εξάμινα σπουδών. Δομή των μαθημάτων. Αρχικά έχουμε τις διαλέξεις, όπου είναι δύο δύο ώρα σε κάθε μάθημα, που γίνονται μέσα στα αφιτέτρα. Έχουμε τα φροντιστήρια και τα εργαστήρια, όπου φροντιστήρια έχουν κυρίως τα μαθήματα που έχουν ένα μαθηματικό υπόβαθρο και είναι ένα επιπλέον δύο ώρες στο οποίο λύνε τα ασκήσεις, προκειμένου να εντρυφίσετε λίγο καλύτερα πάνω σε μάθηση θεωρία. Και τα εργαστήρια, τα οποία γίνονται στα μαθήματα της πληροφορικής, διότι έχουμε υποχρεωτικά μαθήματα πληροφορικής στο τμήμα. Και ουσιαστικά είναι πάντα στους υπολογιστές και μαθαίνεται κάποια από τα προγράμματα που μαθαίνεται και στο ECDL. Επίσης, έχουμε εργασίες στο τμήμα, όμως κατά κύριο λόγο δεν είναι υποχρεωτικές. Λειτουργούν σαν ένα βαθμολογικό bonus. Είναι πολύ γρήγορα τα μαθήματα, το οποίο είναι υποχρεωτικό να κάνετε εργασία, προκειμένου να τα περάσετε. Και τέλος, έχουμε την υποχρεωτική γραφή εξέθεση στο τέλος του εξαμήνου. Όπως σας είπα, έχουμε τέσσερις κατευθύνσεις σπουδών. Αυτές είναι η Μάρκετινγ, Λογιστική και Χρονοοικονομική Διοίκηση, Διοίκηση Πληροφορικών Συστημάτων και Οργάνος και Διοίκηση Επιχειρήσεων. Πάμε να δούμε λοιπόν κάθε μία κατεύθυνση ξεχωριστά. Μάρκετινγ. Ουσιαστικά στην κατεύθυνση του Μάρκετινγ μαθαίνετε πώς να επικοινωνείτε το προϊόν με τους πελάτες. Πώς το προϊόν σας θα φτάσει στον πελάτη και πώς ο πελάτης θα θελήσει να πάρει το δικό σας προϊόν. Το Μάρκετινγ δεν είναι μόνο η διαφήμιση και το τελεμάρκετινγ που βλέπουμε στη τηλεόραση. Μπαίνοντας στο τμήμα θα καταλάβετε πολύ καλά ότι υπάρχει πολύ μεγάλο υπόβαθρο από πίσω για το τι κάνει το τμήμα. Οι ορισμένων τα μαθήματα του τμήματος της ειχημένης κατεύθυνσης είναι το brand marketing όπου μαθαίνετε πώς να αποκτήσει φήμη το προϊόν σας και πώς να διεχειρίζετε αυτή τη φήμη και ποια θα είναι τα συναισθήματα που θα αποκτώκα να ακούει το όνομα του προϊόντος σας. Έχουμε το ηλεκτρονικό marketing όπου είναι το μάρκετινγ μέσα του διαδικτύου και το business-to-business marketing όπου ξεφεύγουμε από τη σχέση καταναλωτή και εταιρείας και πάμε στη σχέση εταιρείας με άλλη εταιρεία. Επόμενη κατεύθυνση η λογιστική και χρωματοεκονομική. Η λογιστική και χρωματοεκονομική διοίκηση. Ουσιαστικά η συγκεκριμένη κατεύθυνση σας μαθαίνει πώς να αξιολογείται μια εταιρεία. Πώς βλέποντας οικονομικές καταστάσεις να καταλαβαίνει και την οικονομική κατάσταση της ίδιας εταιρείας. Τι είναι οικονομικές καταστάσεις. Είναι ο ισολογισμός, οι κατάσεις αποτυλεσμάτων. Ξέρω ότι σας ακούγονται, ακαταλαβίστηκαν όλα αυτά. Ουσιαστικά είναι χαρτιά στα οποία είναι αποτυπωμένα όλα τα οικονομικά μεγέτη της εταιρείας. Δηλαδή έσοδα, έξοδα, υποχρεώσεις προς τρίτους, απαιτήσεις από τρίτους. Και στο τέλος, διαβάζοντας όλα αυτά, βγαίνουν τα έσοδα ουσιαστικά του κέντρος που έχει η επιχείρηση. Διαβάζοντας λοιπόν αυτές οι οικονομικές καταστάσεις μπορείτε να καταλάβετε την κατάσταση που βρίσκεται μια εταιρεία. Αν είναι δυσίονες οι προβλέψεις για αυτήν ή όχι. Καθώς και να αξιολογήσετε την αποδοτικότητά της. Τέλος, εμβαθύνεται και σε όλο το χρηματοοικονομικό και τραπεζικό σύστημα. Χρηματοοικονομικό σύστημα λεγοντάς ομόλογα και άλλα βαράοδα προϊόντα. Ενώ τραπεζικό σύστημα ας πούμε μαθαίνεται πώς να δίνεται δάνεια και πώς λειτουργεί όλος ο μηχανισμός των δανείων. Δίκηση προφοριακών συστημάτων. Ουσιαστικά αυτή η κατεύθυνση είναι ένα μείγμα της οργάνωσης και δίκησης επιχείρησης και της πληροφορικής που έχουμε στην Ασοέ. Ουσιαστικά είσαστε εκεί για να βοηθήσετε στην οργάνωση της εταιρείας μέσω της πληροφορικής. Άρα τι σημαίνει αυτό ότι μαθαίνετε πώς να διαχειρίζεστε, να εξεργάζεστε και να αποθηκεύετε πληροφορίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να δημιουργείτε συστήματα ανταλλαγής πληροφοριών. Δηλαδή, μπορεί αυτό να είναι πολύ μεγάλης βάσης δεδομένων. Τέλος, έχουμε και την τελευταία κατεύθυνση του τμήματος, η οποία επιλέγεται κατά κόρο από τους φοιτητές, είναι η οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων. Στη συγκεκριμένη, θα χθεί σε μια σφαιρική γνώση γύρω από αρκετά αντικείμενα του τμήματος και αυτή επιλέγεται κατά κόρο, διότι είναι μια ανοιχτή κατεύθυνση. Δηλαδή, τι σημαίνει αυτό, ότι η επιλογή των μαθημάτων μπορεί να γίνει από μεγαλύτερη γκάμα, σε σχέση με τις υπόλοιπες κατευθύνσεις. Και λοιπόν, με τα δέσσερα της σπουδών, έρχεται η ώρα για αυτό το πολυπόθυτο πτυχίο. Πότε θα πάρετε αυτό το πτυχίο. Για να το πάρετε λοιπόν, θα πρέπει να έχετε περάσει 40 μαθήματα, εκ των οποίων είναι τα 25 μαθήματα κορμού, στα οποία να τονίσω ότι συμπεριλαμβάνονται και δύο μαθήματα ξένης γλώσσας, τα οποία είναι υποχρεωτικά, ανεξάρτητο του αν έχετε πάρει προφύσινση, ας πούμε στα κλικά, διότι στα αυτά μαθαίνεται οικονομική οραιολογία. Υπάρχουν 5 μαθήματα επιλογής κατεύθυνσης, τα οποία είναι με βάση την κατένθιση που έχετε διαλέξει, και άλλα 10 μαθήματα επιλογής, τα οποία είναι είτε ανάλογα με την κατεύθυνσή σας, είτε από μία άλλη λίστα ευρείας επιλογής μαθημάτων. Επίσης, το τμήμα μας δίνεται δυνατότητα επανεξέτασης σε 4 μαθήματα. Αυτό σημαίνει ότι εάν σε ένα μάθημα δεν τα έχετε πάει καλά και το έχετε περάσει με χαμηλό βαθμό, μπορείτε να κάνετε αίτηση, να το κόψετε αυτό το μάθημα και συνέχεια να το ξαναδώσετε. Όμως, να τονίσω αυτό το σημείο ότι αυτό γίνεται μόνο μέχρι 4 μαθήματα για όλα τα αίτηση που δώνουν. Και τέλος, στο τμήμα δεν υπάρχει πτυχιακή εργασία. Πρακτική άσκηση. Το τμήμα προσφέρει την δυνατότητα πρακτικής άσκησης, ωστόσο δεν είναι υποχρεωτική. Την διαλέχετε σαν μάθημα επιλογήση, αν το θέλετε. Γνώμη μου θα ήταν να την διαλέξετε, καθώς με αυτόν τον τρόπο θα έρθετε, ουσιαστικά, σε μία πρώτη υπαφή με την αγορά εργασίας και θα δείτε τι ακριβώς ζητά η αγορά εργασίας. Επίσης, υπάρχει δυνατότητα και δεύτερης πρακτικής άσκησης μέσω του προγράμματος ΕΡΑΣΜΟΣ ΦΛΑΣΤΙ ΟΚΣΤΕΡΙΚΟ. Τέλος, να πω ότι η διάρκεια της πρακτικής άσκησης είναι είτε 2 μήνες με πλήρη απασχόληση, είτε 3 μήνες με μερική απασχόληση. Πάμε λοιπόν και στις ευκαιρίες απασχόλησης που σας είπα και στην αρχή του βίντεο ότι έχετε πάρα πολλές ευκαιρίες. Αρχικά, αυτά που έρχονται πρώτα στο μυαλό του καθενός είναι σε κάποιο τράπεζα, σε κάποιο τραπεζικό οργανισμό, σε κάποιο λογιστικό κμήμα εταιρείας ή σε λογιστικό γραφείο. Ενώ υπάρχει ορφανώς και η ευκαιρία του να μπείτε σε κάποιο τμήμα μάρκετινγ μιας εταιρείας. Παρ' όλα αυτά μπορείτε να μπείτε ακόμη και σε αναφτυλιακές εταιρείες, σε δράμβες επενδύσεων, να δουλέψετε πάνω στη διοίκηση ανθρωπίνου δυναμικού, ενώ τέλος μπορείτε ακόμα να μπείτε και σε οργάνωση μουσείων. Να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι η απόφυτη του τμήματος γίνεται ευραίως δεκτή σε προγράμματα Master και MBA όσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ ψηλό το επίπεδο του τμήματος. Τα πλεονεκτήματα του τμήματος. Αρχικά η γράφη στο οικονομικό εμμελητήριο. Σε δεύτερη μοίρα λαμβάνεται μια σφαιρική γνώση γύρω από τις εταιρείες και όλες τις λειτουργίες μιας εταιρείας. Ταυτόχρονα μαθαίνετε τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά μαθήματα. Δηλαδή δεν είναι ότι θα διαβάζετε μόνο θεωρίες κάποιων οικονομολόγων ή τι κάνουμε σε κάθε περίπτωση αλλά όλο αυτό θα υπάρχει και σε μαθηματικό υπόβαθρο λέγοντας πρακτικά μαθήματα. Έχετε πληθόραια επιλογών επαγγελματικής αποκατάστασης καθώς αυτά που σας είπα είναι μόνο λίγες από τις επιλογές. Ενώ ένα ακόμα πλεονέκτημα του τμήματος είναι ότι έχει ενεργή συμμετοχή σε διάφορους διαγωνισμούς κάτι το οποίο είναι πολύ καλό και για το βιογραφικό σας. Ενώ υπάρχουν και πάρα πολύ αξιόλογοι και ενεργοί καθηγητές μας στο τμήμα. Τα μειονεκτήματα του τμήματος. Δυστυχώς τα μειονεκτήματα του τμήματος είναι μεγάλους αριθμούς εισακτέων. Το τμήμα οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων είναι το τμήμα που έχει το μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων κάθε χρόνο. Σκεφτείτε ότι το 14 που μπήκα εγώ μπήκαν μαζί μου και άλλα 400 άτομα. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μιλάμε για ένα πάρα πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολύ συχνά τα πρώτα δύο έτη κυρίως να μην χωράμε μέσα στα αμφιθέατρα, να είναι ανεπαρκείς εγκαταστάσεις, ενώ να υπάρχει και μια περιορισμένη και προσωπική σχέση ανάμεσα σε καθηγητή και φοιτητή. Όλα αυτά όμως αλλάζουν στις κατευθύνσεις. Και τέλος, για να κλείσω κάτι που θεωρώ ότι είναι τόσο μειονέκτημα όσο και πλειονέκτημα, είναι ο μικρός φαθμός εξεδίκευσης του τμήματος. Μειονέκτημα διότι είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να χρειαστεί να κάνετε ένα μεταπτυχιακό, να παρακολουθήσετε κάποια σεμινάρια εξεδίκευσης πάνω σε ένα αντικείμενο, αλλά πλειονέκτημα διότι ακριβώς αποτελεί την καλύτερη βάση προκειμένου να χτίσετε πάνω σε αυτήν ό,τι περισσότερο θελήσετε μέσα από διάφορα προγράμματα που μπορεί να παρακολουθήσετε. Όπως σας είπα, θεωρώ ότι είναι ένα ιδανικό πτυχίο για άτομα τα οποία δεν είναι σίγουρα με τι ακριβώς θέλουν να ασχοληθούν, όμως γνωρίζουν ότι θέλουν να κάνουν κάτι γύρω από οικονομικά και θα τους ενδιέφερε η όλη ιδέα της επιχείρησης. Τέλος, εδώ πέρα μπορείτε να βρείτε τα χρήσιμα links, όπου μπορείτε να μπείτε και να ψάξετε παραπάνω πληροφορίες για ό,τι σας είπα τώρα στο βίντεο και αν έχετε κάποια επιπλέον απορία μπορείτε να την γράψετε σαν σχόλιο και εμείς θα σας απαντήσουμε. Σας ευχαριστώ πολύ.