Δημοτικό συμβούλιο 21-12-2015 (Cityofathens, 2015)
: Ιώτα μου! Καλησπέρα! Λοιπόν, καθίστε να ξεκινήσουμε αν έχετε την καλωσύνη. Καλησπέρα! Αποστολόπουλος Γεώργιος του Παναγιώτη Παρών, Αποστολόπουλος Γεώργιος του Χρήστου Παρών, Βαρελάς Ανδρέας Παρών, Βασιλείου Χριστίνα Παρούσα, Βερέμις Αθανάσιος Σαππών, Βλαχάκη Σιλία Σπαρών, Γιανοπούλου Καλιόπη Παρούσα, Γεννηματάς Ανδρέας Παρών, Γκουμα Πινελόπη Παρούσα, Γούδης Χρήστος Σαππών, Δασκαλάκι Μελχ... Εδώ είναι, α, συγγνώμη, Παρών, κυρία Δασκαλάκι Παρούσα, Διαμαντάκου Καλιόπη, δικαιολογημένη να αφούσα, είναι ασθενής, κυρία Δουκα Παρούσα, Δραγούμις Φίλιππος Παρών, Δρογός Ευστάθειος Παρών, Ζαφυροπούλου Αθηνά Παρούσα, Ζέπου Αμαλία, εδώ ήταν, Παρούσα, Ηλιοπούλου Μαρία Παρούσα, Κακλαμάνης Νικήτα Σαππών, Καπερνάρος Βασίλειος Σαππών, Κασιδιάρη Σιλία Σπαρών, Κατσούλη Ελένη Παρούσα, Καφετζόπουλος Αντώνιος Παρών, Κοντοσταθάκου Ευαγγελία Απούσα, Κωνσταντάρας Δημήτριος Παρών, Κωνσταντίνου Πέτρος Παρών, Λάμπρου Στυλιανός Παρών, Μάρκαρης Πέτρος Παρών, Μικαλολιάκου Ουρανία Απούσα, Μοντιανό Αλέξανδρο Σαππών, Μπέις Παναγιώτη Σαππών, Μπρούλιας Γεώργιος Παρών, Μυρβίλη Ελένη Παρούσα, Παπαγιανάκης Ελευθέριος Παρών, Πλεύρης Αθανάσιος Σαππών, Προβατάς Φώτιος Παρών, Σοφιανός Νικόλος Παρών, Σπηλιοτόπουλος Άρης Σαππών, Σπηροπούλος Σουλτάνα Παρούσα, Στρατηγάκη Μαρία Απούσα και Τεντόμας Χρήστο Σαππών. Έχουμε απαρτία και από τους προέδρους Αναστασίου Ελένη Απούσα, Μελά Χριστίνα Απούσα, Μουραϊτάκης Γεώργιος Παρών, Μανουλιουδάκη Χαρίκλη Απούσα, Αδαμόφυλος Διονύσιος Παρών, Ζοντήρου Ελένη Απούσα και Γαβρίλη Δάφνη Απούσα. Όπως είπα έχουμε απαρτία δύο ανακοινώσεις. Το πρώτο είναι ότι επικεφαλής της ανοιχτής πόλης η κυρία Αγγελοπούλου παρετήθηκε από επικεφαλής μόνο της παράταξης και αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου ο κ. Ρήγας Αξελός. Το δεύτερο, δεν θα πω, θα σας έρθουν οι απουσίες όπως είπα και στο προηγούμενο συμβούλιο όλων. Παραμένουν ακόμα κανά δυο οι οποίοι δεν έχουν δικαιολογή στις απουσίες τους. Θα πω μόνο ποιοι δεν έχουμε καμία απουσία αν μου επιτρέπετε. Παπαχελά Νέλη μηδέν, Αξελός Ρήγας μηδέν, Αλεξίου Κωνσταντίνος μηδέν, Αποστολόφιλος Γεώργιος του Χρήστου μηδέν, Βαρελάς Ανδρέας, Γεννηματάς Ανδρέας, κυρία Ζαφυροπούλου, η κυρία Ηλιοπούλου, η κυρία Κατσούλη, ο κύριος Μπρούλιας και η κυρία Σπυροπούλου. Μόνο είμαστε με καμία απουσία. Λοιπόν, θα δείτε τις υπόλοιπες. Νομίζω ότι θα πρέπει να έχουμε πιο τακτική, κύριε Αντιγραμματέα. Εντάξει. Λοιπόν, προσήλθε και ο κύριος Βαφιάδης. Ο κύριος Δήμαρου σας έχει το λόγο. Τον είπα του κύριου Γούδη. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Έχω από όλα μια ενημέρωση για το «Ανιάζομαι, μοιράζομαι» δηλαδή συλλογή αγαθών προκειμένου να προσφερθούν συλλογή αγαθών από τους Αθηναίους και τις Αθηναίες και από οποιοδήποτε άλλο είθε να προσφέρει. Κάνει παραμόρφωση. Κάνει. Δεν φταίω εγώ παντούς. Ε, ωραία. Έγινε για τέταρτη συνεχή χρονιά σε συνεργασία με τον τηλεοπτικό σταθμό MEGA για την ενίσχυση του κόμβου αλλοβοήθειας πολιτών του Δήμου Αθηναίων και αυτό έγινε στη Τεχνόπολη. Οχτές το βράδυ οι αποθήκες του κόμβου ενισχύθηκαν με 10 τόνους τρόφιμα και ήδη πρώτης ανάγκης προκειμένου να στηριχθούν 8300 οικογένειες και μοναχικοί άνθρωποι. Αυτός είναι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των ανθρώπων οι οποίοι στηρίζονται από το κόμβο είναι περίπου 25.000 άνθρωποι. Η προσέλευση του κόσμου είναι αξιοσημείωτη είναι μεγαλύτερη από πέρσι. Μάλλον μεγαλύτερο είναι η ποσότητα των πραγμάτων που συγκεντρώθηκε. Θέλουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να ευχαριστήσουμε και το Mega Channel που μας βοηθάει να συνεχίσουμε το έργο της κοινωνικής στήριξης και βεβαίως θέλω να ευχαριστήσω και όλους όσους έχουν συμβάλει σε αυτή την επιτυχία αρχείς γεννωμένοι από τους εργαζόμενους στον κόμβο περνώντας τη τεχνόπολη και περνώντας κυρίως στους ανθρώπους οι οποίοι έδωσαν και πολλοί από το υστήριμά τους. Ο κόμβος αναγνωρίζεται πια και διεθνώς ως ένα πρότυπο αξιόπιστης λειτουργίας όχι μόνο γιατί ανταποκρίνεται στη διαρκώς αυξανόμενες κοινωνικές αλλάγκες αλλά για το επιπλέον λόγο ότι εξασφαλίζει συνθήκες αξιοπρέπειας σε όλους τους ωφελούμενους αφού τα προϊόντα διανέμονται χωρίς ουρές και με απόλυτη διαφάνεια. Θα ήθελα στη συνέχεια να μιλήσω για το αποτεφροτήριο. Αντάζομαι πολλοί θα γνωρίζουν ότι μερικές μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2004 σε συνέντευξη τύπου είχα παρουσιάσει νομοθετική πρόταση του 2014. Σε συνέντευξη τύπου είχα παρουσιάσει νομοθετική πρόταση η οποία μου είχε δοθεί, η οποία είχε ετοιμαστεί από την κυρία Λούση Κιουσοπούλ. Έτσι είναι νομικός, ειδικός σε θέματα χωροταξίας πολεοδομίας, εργάζεται στο γραφείο του Νίκου του Αλιβζάτου αλλά πρέπει να πω ότι ήταν μια πρόταση που είναι επαρκέστατη, γι' αυτό και υιοθετήθηκε μάλιστα και από τη νομοθετική εκουσία και έγινε νόμος του κράτους. Χωρίς τη νομοθετική έγκριση της ρύθμισης αυτής που έγινε τότε θα ήταν αδύνατη η κατασκευή από τεφροτυρίου γιατί υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο από το έτος 2006 που όμως ήταν απολύτως ανεπαρκές. Δεν τυχαίο ότι πουθενά στη χώρα δεν έχει γίνει ακόμα από τεφροτύριο. Τότε το είχα θέσει ως μια προτεραιότητα της δεύτερης δημαρχιακής θητίας μου. Είναι ένα δικαίωμα το οποίο εμένα με έχει απασχολήσει από πολύ παλιά και στο πανεπιστημίο έχω διδάξει σχετικά και ως σμιγόρος του πολίτη είχα σχετική δράση και το στήριξα και ως δήμαρχος και μάλιστα σε μια εποχή που ουσιαστικά κανενός άλλου η φωνή δεν ενώθηκε μαζί μου στην προεκλογική εκείνη περίοδο. Σήμερα η πρόταση αυτή που παρουσιάσαμε τότε είναι νόμος του κράτους. Μας βαρύνει όλους μια ευθύνη για την καθυστέρηση. Έστω κι αν αυτή η καθυστέρηση δεν συγκρίνεται με τις χαμένες δεκαετίες μέχρι να πιστεύει η πολιτεία να υιοθετήσει το μέτρο. Εμείς τώρα εξεργαζόμαστε συγκεκριμένα συνάρια. Προσπαθούμε να περιορίσουμε τις πιθανότητες γραφειοκρατικών ή κι άλλων καθυστερίσεων. Έχουμε ψάξει για δημοτικούς χώρους. Δεν φαίνεται να υπάρχουν κατάλληλοι δημοτικοί χώροι. Αλλά έχω δώσει εντολή να ζητήσουμε χώρο ο οποίος να καλύπτει τις προσδοκίες μας. Ευτόν τον χώρο είτε τον νικιάζεις, μακροχρόνια, μίσθωση, είτε τον αγοράζεις. Θα δούμε. Τον γενικό συντονισμό της προσπάθειας παρακάλεσα και τον έχει αναλάβει η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, η κυρία Παπαχελά. Κατά τα λοιπά, εγώ είμαι ανεκτικός στην κριτική, έτσι πιστεύω. Αλλά δεν θεωρώ ότι κάποιος νομοποιείται να αμφισβητεί ακόμα και τη βούληση μου να κατασκευαστεί από τεφροτήριο στην Αθήνα. Γιατί το ακούσαμε κι αυτό. Λοιπόν, εδώ είμαστε, εδώ θα αξιολογίσουμε τις προσπάθειες του Δήμου και ειδικότερα και της δημοτικής πλειοψηφίας και εμένα προσωπικά. Δύο λόγια επίσης για τις εξελίξεις στο θέμα του προσφυγικού παύλα μεταναστευτικού. Την προηγούμενη εβδομάδα συνέβησαν δύο τιμά. Ήταν μία μίζων εξέλιξη, κατά τη γνώμη μου. Γιατί καταφέραμε ο Δήμος Αθηνέων, επιτέλους, να κάτσει στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσει ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής με το Προεδρύο της ΚΕΔΕ, γι' αυτό το θέμα. Ήταν το Προεδρύο της ΚΕΔΕ, κυρίως όμως και δήμαρχοι από πόλεις οι οποίες έχουν κληθεί να σηκώσουν στο βάρος. Είτε από νησιωτικούς δήμους, είτε από δήμους της Νοτιού Αττικής. Πρότεινα τότε, στην συνάντηση στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, να δημιουργηθεί και μία επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν βεβαίως οι δήμαρχοι αλλά και εκπρόσωπος της πολιτείας, προκειμένου να κάτσουμε από κοινού, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να γίνει αυτό, να δούμε πώς θα διαχειριστούμε το πρόβλημα. Πρέπει η δήμη, η τοπική αυτοδιοίκηση να εμπλακεί και στο σχεδιασμό, γιατί οι δήμοι σωστά έχουν το παράπονο ότι εφνηδιάζονται, ότι γίνονται πράγματα που τους καταλαβαίνουν εξαπίνης, τα οποία καλούνται εκ των ιστέρων να δικαιολογήσουν στους δημότες τους. Οι καλύτεροι πολιτικοί σε αυτά το ξέρουν, σε δήμο λειτουργούμε και καταλαβαίνουμε τι σημαντικό που είναι να εξασφαλίζεις, όσο μπορείς, τη συνέναιση των ενδιαφερωμένων σε αυτά τα πράγματα. Τα αναγίνονται σε συνθήκες διαφάνειας και με μια πολιτική που διασφαλίζει σε όλους την πεποίθηση, πρώτα απ' όλα ότι ακούστηκαν και κατά δεύτερο λόγο ότι η λύση που επιλέγει είναι η περισσότερο δίκαιη. Τώρα, αν κάποιοι δεν τη συμμερίζονται ως δίκαιοι, θα μπορούν να έχουν την ενδρεωμένη την πεποίθηση ότι ακούστηκε η γνώμη τους σοβαρά και συζητήθηκε. Αυτό λοιπόν πρέπει να γίνει. Είπα και τότε, και ακούσαμε, είχε υπάρξει μια διαρροή για δύο στρατοπέδα. Παραμένει στο επίπεδο της διαρροής αυτό. Δεν επιβεβαιώθηκε. Εγώ το λέω από πέρσι τέτοια εποχή. Υπάρχουν χώροι που έχουν κάποιες υποδομές ελεύθεροι, που είναι χώροι των ενόπλων δυνάμεων. Χώροι που ουσιαστικά δεν λειτουργούν τώρα, παρά μόνο αν λειτουργούν, είναι για να δικαιολογούν ρουσφέτια. Για να πηγαίνουν εκεί με μεταθέσεις φαντάρι, ναύτες ή δεν ξέρω τι, της αεροπορίας και να δικαιολογούν τα ρουσφέτια τους. Διασφαλίζοντας αργοσχολίες και μεταθέσεις κοντά σε αισθηκά κέντρα ή και μέσα σε αισθηκά κέντρα. Λοιπόν, εδώ πέρα δεν μπορούμε να ανεχθούμε, να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι των πόλεων. Αυτό το τεράστιο πρόβλημα ουσιαστικά να το φέρουμε γύρω-γύρω, στο γύρο-γύρο όλοι πάλι και να μην υπάρχει μία λύση. Αυτά, κυρία Πρόεδρε. Ευχαριστούμε. Να πω ότι ήρθαν η κυρία Κοντοσταθάκου, η κυρία Ζοντήρου και η κυρία Μελάν, το μεταξύ. Ο κ. Σαξελός έχει το λόγο. Κυρία Πρόεδρε, ένα θέμα έχω, αλλά θα γίναν δύο. Με αυτά που είπε ο κ. Δήμαρχος, το εμείς χαιρετίζουμε την ίδρυση του Αποτεχρωτηρίου. Ήταν ένα από τα βασικά μας, μα βασικά μας, ζητήματα που βάζαμε πάντα και αγωνιζόμασταν γι' αυτό. Θέλω να πω όμως ότι, και με αφορμή αυτό μιλάω για αυτό το θέμα, ότι δεν είναι έτσι ακριβώς, όπως το αγλάησε το θέμα ο κ. Δήμαρχος. Το ζήτημα είναι ότι υπήρχε διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία διαπαραταξιακή επιτροπή, υπό τον κ. Αποστολόπουλο, αν δεν κάνω λάθος, συνεδρίασε στις 29 του Οκτωβρίου του 2014, δεν συνεδρίωσε έκτοτε, ξανασυνεδρίασε στις 17-19 του 2015 και γι' αυτό και αποχώρησε η επιτροπή. Η επιτροπή παρετήθηκε υπογράφοντας και σχετικό κείμενο, το οποίο το συνυπέγραφαν όλες οι άλλες παρατάξεις. Δηλαδή, τόσο η ανοιχτή πόλη, όσο και η λαϊκή συσπήρωση, όσο και η παράταξη Αθήνα Μπορίης, η παράταξη Αθήνα Πόλη της Ζωής μας, η Παναθηναϊκή Συμμαχία, όλες οι παρατάξεις έχουν υπογράψει σχετικό κείμενο. Τέλος πάντων, το θέμα είναι να κοιτάμε μπροστά, να γίνεται από το Φροτήριο θα είναι μία πάρα πολύ, μα πάρα πολύ καλή λύση και εμείς, βλάχιστον, θα είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι με αυτό το θέμα. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι χθες Κυριακή έγινε μία συνέλευση στο λόφο του Φιλοπάπου, όπου οι κάτοικοι στο Κουκάκι παρουσίασαν μια μελέτη που έκαναν οι ίδιοι, σύμφωνα με την οποία ο δήμος θα έπρεπε να διαπλατείνει τα πεζοδρόμια, να μετατρέψει τον δρόμο σε ύπιας κυκλοφορίας και μέσω συστήματος ελεγχόμενης στάθμισης να εξασφαλίσει θέση πάρκινγκ για τους κατοίκους. Το κόστος της παρέμβασης αυτής του δήμου έχει υπολογιστεί στις 230.000 ευρώ, δηλαδή το 1 τέταρτον του συνολικού προϋπολογισμού για την πρώτη δημοτική κοινότητα. Σύμφωνα με όσα οι ίδιοι οι κάτοικοι εξέθεσαν, στόχος ήταν να ελαφρύνει ο δρόμος από το κυκλοφοριακό φόρτο που έρχεται κυρίως από τον δρόμο Ζίνη και που μπορεί να πολλαπλασιαστεί αν τυχόν μόνο δρομηθεί ο περιφερειακός δρόμος του λόπου του Φιλοπάπου. Το κοινωνικό συμβούλιο απέρρυψε την πρόταση που είχαν κάνει οι κάτοικοι πριν από κάποιους μήνες καθώς μεταξύ άλλων ενστάσεων η διάθεση του 1 τετάρτου του προϋπολογισμού της κοινότητας για μία και μόνο παρέμβαση σε ένα προνομιούχο κατά τα άλλα δρόμο είναι υπερβολική απέτηση. Όταν μάλιστα απορρίπτονται λόγω έλλειψης χρημάτων, παρεμβάσεις πολύ πιο κρίσιμες, επισκευές σε σχολή ή αντιμετώπισης προβλημάτων από χετεύσεις του Ψηρή και άλλα. Αλλά εδώ το πρόβλημα και το πιο βασικό ζήτημα είναι άλλο. Οι περιοχές γύρω από την ενωποίηση αρχαιολογικών χώρων υποφέρουν εδώ και χρόνια από το έλλειμμα συγκοινωνιακού σχεδιασμού και από την προστασία των χρήσεων γης. Η μεγάλη αναβάθμιση των περιοχών με την ενωποίηση δεν συνοδεύτηκε από ένα σχεδιασμό προστασίας της κατοικίας και της ζωής στις γειτονιές από τα προβλήματα που θα έφερνε η τεράστια αύξηση επεκτασιμότητας περιοχής. Τα πούλματα τουριστικά ακόμα κυκλοφορούν μέσα στις γειτονιές χωρίς οργανωμένους χώρους στάθμωσης. Τα καταστήματα γεγονολογικού ενδιαφέροντος συνεχίζουν να εξαπλώνονται χωρίς κανένα σχεδιασμό και όριο από πλευράς του Δήμου. Η συνεπαγόμενη υπερτοπική κυκλοφορία επιβαρύνει εξαιρετικά όλες τις γειτονιές. Οι φόβοι για τη συνέχεια αυξάνονται καθώς το άνοιγμα του Μουσείου Μοντερναστέκη στο ΦΥΚΙ προκαλέσει την κυκλοφοριακή επιβάρευση να πάει σε άλλο δρόμο. Επιπλέον, οι λογικοί, κάποιοι κάτοικοι κάνουν μόνο τους μελέτη, τη δίνουν στο Δήμο και αυτός εγκρίνει και εκτελεί το έργο, δεν έχει σχέση με το συνολικό σχεδιασμό για την πόλη και με ιεράρχηση αναγκών, καθώς και με παρεμβάσεις στα πιο υποβαθμισμένα σημεία της πόλης. Η έγκριση αυτής παρέμβασης από την Επιτροπή Ποιότητα Ζωής αποτελεί ακύρωση της σημασίας του κοινωνικού συμβουλίου και της αρνητικής απόφασης και πρόκλησης για όλη την πρώτη κοινότητα, αφού απορροφάει ένα τέτοιο αναλογικά τεράστιο ποσό για μια πολυτελή και σημιακή παρέμβαση. Η υπόθεση είναι μια ευκαιρία να δει ο δήμοστας σοβαρά το κυκλοφοριακό ζήτημα στην περιοχή, κατά την άποψή μας, και να αναζητήσει λύσεις σε συνεργασία με την τροχέα μέσω της ρύθμισης και των ορών της κυκλοφορίας, έτσι ώστε η υπερτοπική κυκλοφορία και τα τουριστικά πουλπά να μην λειτουργούν σε βάρος καθημερινότητας. Αλλά είναι και μια ευκαιρία να ξαναδούμε τις συνέπειες της αλόγης της έγκρισης αδειών καταστημάτων υγειονομικών ενδιαφέροντων. Το έργο της οδού φιλοπάπου πρέπει να απορριφθεί, κατά την άποψή μας, όχι γιατί δεν συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες των κατοίκων της ΕΔΥΟΥ, αλλά γιατί ενώ είναι αδαπανηρό, δεν επιλύει απολύτως κανένα πρόβλημα. Εμείς θα καταθέσουμε το ψήφισμα στα πρακτικά των κατοίκων που βγήκανε και θα ζητήσουμε να μιλήσει και ένας εκπρόσωπος, κυρία Πρόεδρα, σας παρακαλούσαμε, ένας εκπρόσωπος από τη συνέλευση τη χθεσινή που έγινε. Θα έρθει κάποια στιγμή από την Επιτροπή ως θέμα στο Δημοτικό. Νομίζω ότι τότε θα συζητηθεί το θέμα. Εγώ συμφωνώ μάλιστα με αυτά που είπατε, αλλά θα το δούμε τότε. Γιατί εκτός, γιατί προημερισίας. Κυρία Πρόεδρα, γιατί καταρχήν χθες έγινε η συνέλευση, χθες ημέρα Κυριακή, δεύτερον και σπουδαιότερον εμείς προλαβαίνουμε ακριβώς τα επηγενόμενα και τα επερχόμενα και επίσης θεωρούμε ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, μα πάρα πολύ μεγάλο θέμα, το οποίο ούτε ξέρουμε πότε θα το φέρει η ποιότητα ζωής, ούτε τίποτα. Χθες γίνεται μια συνέλευση. Σήμερα, λοιπόν, βάζουμε εμείς το θέμα. Δεν μπορώ να πω κάτι. Δεν μπορώ να πάω με το ζήτημα. Εγώ, εδώ πέρα να κάτσουμε να εξηγηθούμε το χρόνο μας. Πρώτον, ο Ουδής πρόκειται να εθνιδιαστεί. Δεύτερον, η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής, από τη στιγμή που το ενέκρινε, παρακαλείται να το φέρει στην αμέσως επόμενη συναιδρία του Δημοτικού Συμβουλίου. Πρώτον, όλα αυτά τα επιχειρήματα τα ακούω με μεγάλη προσοχή. Πρώτα απ' όλα δεν μπορούμε να πάμε να κάνουμε τέτοιο πράγμα. Λέω τώρα εγώ έτσι. Αν δεν υπάρχει μια γενικότερη κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία να μπορεί να το δικαιολογήσει, εντάξει θα κάτσουμε, θα το δούμε ψύχραιμο, θα ακούσουμε και τους κατοίκους. Ουδής πρόκειται να εφημιδιαστεί, δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα τώρα. Οπότε, όταν θα έρθει, για να μην χάνουμε το χρόνο μας, να το συζητήσουμε και να ακούσουμε και τους ανθρώπους, βεβαίως. Δημαρχέ, διαφωνεί πρώτον και η κοινότητα και δεύτερον δεν έχουν σταλεί πουθενά τα σχέδια για το δημοτικό. Τα λαμβάνουν υπόψη μας και θα λεκθούν και ουδής πρόκειται να εφημιδιαστεί, κύριε Αγγόμα, μη συνεχίζουν. Συρρους Καστιάρης. Καταρχήν κάποιες απαντήσεις στα ζητήματα που ετέθησαν από τη δημοτική αρχή, ισότι αφέρα το πρώτο θέμα της συλλογής αγαθών και της επιλεκτικής ευαισθησίας, την οποία δείχνει ο συγκεκριμένος δημαρχός γιατί σε άλλες περιπτώσεις όπου διανέμονταν αγαθά σε απόρους πολίτες και καλές σταμάτ. Είχαν ρίξει χημικά στην πλατεία Συντάγματος, ήμουνα παρών, και οι ηλικιωμένοι κύριοι και οι ηλικιωμένες κυρίες που είχαν έρθει με τα καροτσάκια για να παραλάβουν τρόφιμα είχαν πέσει ξεροί από τα χημικά που έριξαν ταμάτ. Λόγω των παρενέσεων και των εντολών που είχε δώσει ο δήμαρχος στον τότε αρμόδιο αστυνομικό και στον υπουργό δημοσίας Τάξεως. Αυτή η ευαισθησία λοιπόν είναι επιλεκτική, ιδίως όταν εμφανίζεται στο τηλεοπτικό σταθμό MEGA όταν τα κάνει όλα αυτά μπροστά σε κάμερες για λόγους ξεκάθαρα ψηφοθυρικούς και δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αθηναίου να ευχαριστεί το MEGA για τη δίθεν ευαισθησία του. Δεν υπάρχει καμία ευαισθησία όταν μια επιχείρηση χρωστά εκατοντάδες εκατομμύρια στο ελληνικό δημόσιο τα οποία κυριολεκτικά στον Έλληνα πολίτη γιατί τα πήρε από τις τράπεζες και πληρώνει τώρα τις τράπεζες ο πολίτης για να ανακεφαλαιοποιούνται. Καμία ευαισθησία δεν υπάρχει για τους άπορους συμπολίτες μας ούτε από τη συγκεκριμένη επιχείρηση συγκεκριμένων συμφερόντων συγκεκριμένου οικονομικού παράγοντα της δημόσιας ζωής ούτε βεβαίως από τον Δήμαρχο που σε άλλες περιστάσεις έσκυζε τα ρούχα του έξω από τη γαδά για να παρέμουν τα ματ όταν διανέμονταν τρόφιμα σε Έλληνες πολίτες. Ισότια αφορά το ζήτημα του από τεφροτηρίου δεν θα λάβω θέση για το νόμο είναι ένα πολύ ευαίσθητο ζήτημα θα ζητήσω βεβαίως διευκρινίσεις είπε ο Δήμαρχος ότι μίλησε για κάποιο χώρο δεν ανέφερε ποιος είναι αυτός ο χώρος ή ποιοι είναι οι πιθανοί χώροι όπου μπορεί να έχουμε κάποια εξέλιξη μίλησε για ενίκαιο ή αγορά πιο συγκεκριμένα παρακαλώ ποιο ενίκαιο για πόσα χρόνια πόσο θα κοστίσει ποιο θα είναι το κόστος αγοράς του χώρου αυτού που δεν διε μεταναστευτικό δεν θα πω τίποτα περισσότερο το έχω καλύψει το ζήτημα σε όλες τις σε όλες τις εισηγήσεις μου στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηνέων αλλά ακόμα περισσότερα πράγματα είπα και στη Βουλή των Ελλήνων στον αρμόδιο Υπουργό τον οποίον πανηγυρίζει ο Δήμαρχος επειδή του μίλησε ο οποίος βεβαίως είναι ένας ανεκδίγητος παράγοντας έχει οδηγήσει τη χώρα στη σημερινή κατάσταση την άθλη αυτή που αντιμετωπίζει ο πολίτης επειδή ακριβώς έλαβα θέση για το λαθ ενημέρωσης θα ήταν όμως προτιμότερο ναι ένας δήμαρχος Αθηνέων να αντιμετωπίζει με αυτό το ύφος την κεντρική εξουσία με το ύφος που την αντιμετωπίσαμε και εμείς μέσα στο Κοινοβούλιο τότε μπορεί τα μέσα ενημέρωσης να κατήγγειλαν τη Δημοτική Αρχή αλλά θα είχαν λυθεί και τα προβλήματα για το Δημότη των Αθηνών από εκεί και πέρα υπάρχει το ζήτημα του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου Προμπονά από ό,τι βλέπω είναι εδώ και ο αρχημαδρίτης Ιγνάτι να δοθεί ο λόγος στον άνθρωπο αυτό γιατί όχι να δοθεί ο λόγος να μας εκθέσει το πρόβλημα μέσω του διαλόγου λύνονται τα προβλήματα αυτή είναι η άποψή μας σε φωτογραφίες που μας υπέδειξαν είδαμε ότι υπάρχουν μέχρι και γυμνά καλώδια σε δημόσιους χώρους στο σημείο εκείνο που μπορεί να τα πιάσει ένα παιδάκι να πάθει ηλεκτροπληξία επομένως θα έλεγα να δοθεί ο λόγος στον άνθρωπο αυτό που βρίσκεται εδώ είναι ένα σοβαρό ζήτημα να ενημερωθεί αρμήτι άλλο το Δη Επιστωλή ήρθε τη διάβασα εγώ γύρω σ'11 το πρωί είναι πολύ σέλιδη μίλησα και με τον πατέρα Ιγνάτιο λοιπόν νομίζω ότι δεν είναι πάρα πολύ σύνθετο το θέμα έχω πει στη γραμματεία να πάει σε όλους τους συμβούλους να έχουμε και την άποψη της νομικής υπηρεσίας και να το βάλουμε εντός συμμερισίας στην επόμενη συναιδρία. Ή ο ίδιος δεν είχε αντίρρηση από ό,τι μου είπε. Να δούμε σοβαρά είναι ένα θέμα περιουσίας του δήμου. Ναι δεν έχω καμία αντίρρηση απλά για να είναι δημοτικός συμβούλος απλά πρότεινα να του δινόταν ο λόγος μου νομίζω θα ήταν πιο ευολικό για όλους να ακούσουμε αυτή την άποψη και να διαβάσουμε βεβαίως και την πολύ σέλιδη επιστολή. Ευχαριστώ. Επειδή ήταν πολύ σέλιδη και είναι και ιδιαίτερα περίπλοκο και το καθεστώς αναφέρεται σε συμβόλες, σε δικαστικές αποφάσεις και λοιπά είναι προτιμότερο να έχουμε ένα κείμενο και να βλέπουμε τι και πώς. Η άποψή μου είναι να το πάμε στην επόμενη εντός συμμερισίας. Δεν μπορώ να καταλάβω την αισιοδοξία του δημάρχου για το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού και δεν μπορώ να την καταλάβω γιατί έχουμε μπει ήδη σε φάση εγκλωβισμού αυτού του κόσμου. Και η εικόνα από τα νησιά και η εικόνα εδώ στο κέντρο αυτή λέει. Μάλιστα επειδή ήμουν αναδείμερος στη Λέσβο σε περιοδεία ήδη έχει αλλάξει το καθεστώς και στη διαδικασία του ασύλου και στη διαδικασία του ενός μήνα. Οι Αφγανίοι έχουν μπει σε αυτή την κατηγορία πλέον ενώ οι κινήσεις για μια σειρά άλλες εθνικότητες για άμεση σύλληψη και μεταγωγή δημιουργούν προβλήματα τα οποία θα αντιμετωπιστούν πέρα από το δικαίωμα αυτού του κόσμου να ταξιδέψει ελεύθερα αλλά θα δημιουργήσουν και πρόβλημα σε σχέση με το που θα μείνει έστω προσωρινά αυτός ο κόσμος. Και τις εικόνες τις βλέπουμε λίγο λίγο στις πλατείες. Νομίζω λοιπόν ότι χρειάζεται πέρα από τις επιτροπές της ΚΕΔΕ να υπάρχει επιμονή απέναντι στην κυβέρνηση στο να αναλάβει την ευθύνη. Η λογική παραχωρώ στις ΜΚΙΟ τις δικές μου ευθύνες, οι οποίες δικά στη Λέσβο είναι εφανεροί, 3,5 χιλιάδες ΜΚΙΑδες, 100 οργανώσεις κάνουν ό,τι θέλουνε και το μόνο που κάνει το κράτος είναι να τα αυτοποιεί στα δύο κέντρα εκεί στη Μόρια, τίποτα άλλο. Και αυτό θα μας έρθει και εδώ αυτό το φρούτο, σε αυτή την έκταση. Λέω λοιπόν ότι χρειάζεται να μπούμε συγκεκριμένα στην επιμονή, γιατί ούτε το ΧΟΚΙ Ελλήνη το θέμα, για τις 300-400 οικογένειες και δεν υπάρχει κάτι άλλο. Το δεύτερο που θα ήθελα να βάλω, κοιτάξτε, η θέση μας για το αποτεφωτήριο είναι γνωστή και πολιτικά και από πλευρά συγκεκριμένης προσπάθειας που πρέπει να γίνει στο Δήμο της Αθήνας. Επειδή έχει ήδη ξεκινήσει μια ζήτηση, αρκετοί δήμοι ετοιμάζουν, σχεδιάζουν, λένε, ξέρω εγώ, να φτιάξουν αποτεφρωτήρια. Το γεγονός είναι ότι οι ανάγκες, οι απαιτήσεις στην Ελλάδα προς το παρόν δεν είναι για καμιά δεκαριά αποτεφρωτήρια. Και το λέω επειδή ο Δήμος της Πατράς ήδη έχει επισπεύσει, έχει δικό του χώρο, έχει κάνει μελέτη, ήδη ξεκινάει τη διαδικασία για να χρηματοδοτηθεί, εν πάσης περιπτώση, μήπως χρειαστεί σε ένα δεύτερο χρόνο, εάν υπάρχουν αδιέξοδες στο να βρούμε ένα χώρο κλπ, να υπάρχει μια συνεργασία, μέσα στην πέδα, μην ξεκινήσουμε με μια λογική ανταγωνισμού ποιος θα φτιάξει έξι δίμη στην Αττική, θέλουν να φτιάξουν αποτεφρωτήριο για παράδειγμα. Έτσι, λέω χρειάζεται σε αυτό το πνεύμα να δούμε το πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η ανάγκη για τον κόσμο που έχει δικαίωμα, αν θέλει να καεί εν πάσης περιπτώση, χωρίς να συγκρούεται με τα θρησκευτικά πιστεύω του κόσμου που θέλει να ταφεί. Τέλος, επειδή στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο υπήρχε δέσμευση από τον Δήμαρχο μάλιστα, ότι οποιαδήποτε παρέμβαση στο πάρκο, στο ρούφ, στο Σεράφειο, θα έρθει για συζήτηση εδώ. Και ήδη στείνονται λαμαρίνες περιμετρικά του πάρκου. Δεν ξέρω αν τις στείνουμε τις λαμαρίνες για λόγους τι δηλαδή, χωμόνωσης. Λέω τι συμβαίνει, μήπως συμβαίνει κάτι, μήπως επισπεύδονται διαδικασίες να υλοποιήσουν σχεδιασμούς για το πάρκινγκ. Νομίζω ότι πρέπει να κρατηθείτε, εν πάσης περιπτώση να έρθει το θέμα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, για να μην δημιουργούνται και εντυπώσεις ότι άλλα λέμε εδώ και άλλα μεθοδεύονται στην πράξη. Ευχαριστούμε. Κύριος Κωνσταντίνου. Το πρώτο θέμα που θέλω να βάλω είναι το θέμα των πενταμινητών, όπου ήδη αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε κινητοποίηση και διεκδικούνται. Από τη μερική της κυβέρνησης είδαμε στο παράλληλο πρόγραμμα αυτό το οποίο αποσύρθηκε να υπάρχουν υποσχέσεις, ότι την επόμενη χρονιά αυτές τις συμβάσεις θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά από πεντά μήνα, οχτά μήνα και επίσης μέσα υπήρχε και μια πρόβλεψη για προσλήψη στους δήμους. Το βάζω αυτό ακριβώς επειδή μας αφορά και σαν συνέχεια και της συζήτησης που ανοίξαμε εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο και των αποφάσεων τις οποίες πήραμε. Θέλω να ρωτήσω, την προηγούμενη φορά κάναμε εδώ μια συζήτηση, τι ήταν η δική μας υπαρέμβαση μετά και από τη δέσμευση ότι μίλησε ο εκπρόσωπος των πενταμηνητών τι ακριβώς παρέμβαση κάναμε από τη δική μας τη μεριά. Είτε από τον Κύριο Δήμαρχο, είτε από τον Δημοτικό Συμβούλιο, είτε από τον οποιοδήποτε. Διότι οι πενταμηνήτες εξακολουθούν να κυνητοποιούνται, μάλιστα την επόμενη Τετάρτη υπάρχει τετράωρη στάση της ΑΒΕΔΙ δικδικώντας οι πενταμηνήτες να παραμείνουν στις θέσεις εργασίας. Δηλαδή, αν εμείς το θεωρούμε ότι έχει τελειώσει αυτή η υπόθεση, να σας ενημερώσω ότι δεν έχει τελειώσει. Δεν θεωρείται κλειστό ζήτημα για χιλιάδες ανθρώπους που θα φτάσουν μέσα στις γιορτές και θα χάσουν τη δουλειά τους. Άρα, νομίζω ότι εμείς δικδικούμε ξανά αν υπάρχει παρέμβαση. Πιστεύω ότι την Τετάρτη πρέπει να υπάρχει η Αντιπροσωπία του Δημοτικού Συμβουλίου που να στηρίξει αυτή την κινητοποίηση διότι θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ εφικτό και αυτή η κατηγορία εργαζόμενων να κερδίσει όπως έχουν κερδίσει οι επικουρικοί γιατροί στα νοσοκομεία παράταση και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων. Δεν θεωρούμε ότι είναι μια κλειστή και τελειωμένη υπόθεση, εκτός να θεωρεί κανένας ότι είναι αδιάφορο το αν θα χάσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι απασχολούνται σε πολύ κέρυες θέσεις εργασίας αυτή τη στιγμή. Άρα ζητάμε να υπάρχει παρουσία του Δημοτικού Συμβουλίου σε αυτή την κινητοποίηση η οποία γίνεται την Τετάρτη στις 12 η ώρα. Το δεύτερο αφορά το θέμα των προσφύγων. Νομίζω ότι πραγματικά υπάρχει εξέλιξη σε αυτό που έλεγε ο κ. Δήμαρχος, όμως να δούμε ποια ακριβώς είναι η εξέλιξη. Για μας η εξέλιξη είναι ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ευθυγραμμίζονται πια με την πολιτική που είχανε οι προκάτοχοί τους, κλείσανε τα σύνορα στην Ειδωμένη και η συνέχεια ήταν να ανοίξουνε το κέντρο κράτησης της Κορυνθού. Στρατόπατος συγκέντρωσης ήτανε, γνωστός χώρος μαζί με την Αμιγδαλέζα. Τι σημαίνει το να υπάρχει εκκλεισμός των προσφύγων που διεκδικούσανε άσυλο και παραμονή σε αυτή τη χώρα. Υπάρχει μια τεράστια οπισοδρόμηση την οποία δεν μπορούν να την κρύψουνε όσα αυθιασίτια και να κάνουνε. Και έχουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα το ότι αυτή τη στιγμή πηγαίνουνε άνθρωποι στο ελληνικό σε μια δομή που αυτονομάζεται κέντρο υποδοχής και αλληλεγγύης και συμβαίνει το εξής. Εάν δεν θέλεις να καταγραφείς, αν δεν θες να κάνεις αίτηση για άσυλο ή αίτηση για οικιοθελή αναχώρηση, απλά σε αποχαιρετάνε. Νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου πως θα σε συλλαμβάνουνε. Αυτή είναι η εκτίμηση που μπορούμε να κάνουμε τουλάχιστον από τη δικιά μας τη μεριά και να σε στέλνουνε είτε στην Αμιγδαλέζα είτε στο κέντρο στρατόποδος της Κορίνθου. Για την ώρα τα μέσα ενημέρωσης εμφανίζονται να απορούνε και πού πηγαίνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι. Προφανώς κάπου πηγαίνουνε, αλλά αν αυτό θεωρείται ότι είναι πολιτική για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, μάλλον δεν ξέρουμε τι ακριβώς λέμε. Άρα πραγματικά το ζήτημα του ότι και αυτή η κυβέρνηση έχει ενδόσει σε όλες αυτές τις πιέσεις και προδοστατεί μάλιστα, έχει την εικόνα και τη συνέχεια τους στη νέα πολιτική που προωθεί πια η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτά που συζητήσανε στις 17 και 18 στην Σύνοδο Κορυφής, που προβλέπουν ότι σε ένα εξάμινο θα υπάρχει στην Ευρώπη ένας ευρωστρατός, ας τον ονομάσουν όπως θέλουνε, Συνοριοφυλακή τον ονομάζουν και Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, η οποία θα παρεμβαίνει και επί χερσαίου εγγράφους όπως ενημέρωσε ο ίδιος ο Δημήτρης ο Αβραμμόπουλος σε συνέντευξή του στο βήμα, στα σημεία στα οποία δεν ελέγχουν οι ίδιες οι κυβερνήσεις τα σύνορά τους. Αυτά είναι τα μέτρα τα οποία προωθούν και ταυτόχρονα προωθούν τα hotspot σαν κέντρα μυαλογής. Πιστεύω ότι αυτή είναι η πιο χρειακοπημένη πολιτική που προωθούν αυτή τη στιγμή, δεν έχει καμία σχέση με τον κόσμο ο οποίος διεκδικεί και βέβαια στοιχειοδός όσοι αναφέρονται στο ΣΥΡΙΖΑ και δεν ξέρω αν μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο υπάρχουν εκπρόσωποι που τους εκφράζει το τι κάνει η κυβέρνηση ή η πολιτική του κόμματος, θα σας το μάθουμε κάποια στιγμή, γιατί έγινε και μια αλλαγή εδώ στους επικεφαλείς. Προσωπικά δεν έχω καταλάβει αν το νόημα της αλλαγής είναι κάποιοι που είναι με την επίσημη άποψη του ΣΥΡΙΖΑ ή όχι. Μας ενδιαφέρει διότι, ξέρετε, η πολιτική ευθύνη για κάποια πράγματα κάνει καλό να λαμβάνεται, διότι μπορεί να μιλάμε για το προσφυγικό αλλά υπάρχει και μια κυβέρνηση που τα στηρίζει αυτά και άρα να ξέρουμε το αν μπορούμε εδώ να μιλάμε ανοιχτά για αυτά τα ζητήματα ή θα μιλάμε για της πλαγίας. Τρίτο ζήτημα αφορά την παρουσία της ομάδας Δίας έξω από το σχολείο το 1929. Νομίζω ότι απεστάληκε ένα έγγραφο από το διευθυντή του σχολείου προς το Δήμο και προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Είχαμε το εξής φαινόμενο. Οι άντρες της ομάδας Δίας αποφάσισαν ότι πρέπει να παρέμβουν για να ανοίξουν την πόρτα του σχολείου την ώρα που επιθυμούσαν οι ίδιοι παραβιάζοντας τους όρους διδουργιές του σχολείου, διότι ο ίδιος ο διευθυντής και ο σύλλογος των καθηγητών αποφασίζουν με βάση και τους όρους φύλαξης του σχολείου και μάλιστα εγκαλέσαν τον διευθυντή γιατί δεν δέχτηκε τις δικές τους εντολές να ανοίξουν την πόρτα όποτε θα θέλανε. Λοιπόν, αυτά είναι φαινόμενα απαράδεκτα. Τα σχολεία λειτουργούν με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο και καμία ομάδα δίας και κανένας αστυνομικός δεν μπορεί να ορίσει η ίδια πότε ανοίχει και πότε κλείνει η συγκεκριμένη πόρτα του σχολείου. Τέλος, το θέμα της Οδού Φιλοπάπου. Χαίρομαι που αποδέχτηκε ο κ. Δήμαρχος να μπει εντός η Μηρυσίας Διάταξης, γιατί πραγματικά η τοποθέτηση που έχει η συγκεκριμένη συνέλευση βάζει πολλά ερωτηματικά. Βάζουν το πολύ απλό, το ότι ένας δρόμος μετατρέπεται ξανά σε δρόμο υποψήφιο να μπουνε μαγαζιά χωρίς κανένα έλεγχο όπως έχει γίνει σε άλλες περιοχές, αλληλώντας το χαρακτήρια της περιοχής και βέβαια βάζουν το μεγάλο ερωτηματικό πως μπορεί να διαφωνεί ένα κοινοτικό συμβούλιο με ένα έργο και μάλιστα ύψους 230.000 ευρώ σε σχέση με τις 800.000 ευρώ που είναι όλα τα έργα για την περιοχή. Και άρα νομίζω ότι είναι πολύ θετικό το ότι προτείνεται να ενταχθεί σε θέματα της ημερήσιας διάταξης. Αυτά. Ευχαριστώ, κύριε Βαφιάδης. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Δε θα με ακρηγορήσω, απλώς θα τα ήθελα να ξαναθυμίσω ότι επιβεβαιωθήκαμε για άλλη μια φορά με τις δηλώσεις του υπουργού του κ. Μουζάλα, στο βήμα εφέ, νομίζω, ότι δήλωσε ότι δεν ήμασταν έτοιμοι για όλες αυτές τις ροές των μεταναστών και των προσφύγων και ότι η χώρα μας είναι ανέτοιμη. Απλούστατα, εγώ ήθελα να προσθέσω ότι και η Ευρώπη ήταν ανέτοιμη γι' αυτό, για αυτές τις ροές των προσφύγων και ταυτόχρονα και των λαθρομεταναστών που έρχονται κρυφά, τουλάχιστον, να πεδείχθη στην πορεία ότι υπάρχουν και λαθρομετανάστες και ότι ξεχωρίζει ο λαθρομετανάστης και ο πρόσφυγας. Αυτή ήταν μια δικαίωση της πολιτικής μας. Και τελικά ήταν μια δικαίωση ακόμη ότι το προσφυγικό έχει να κάνει με πολλά λεφτά. Πράγματι, κερδίζουν κάποιοι πάρα πολλά χρήματα και θα συμφωνήσω με τον Νίκο τον Σοφιανό ότι χιλιάδες μηκιό, όλοι τουλάχιστον γνωρίζουν, αυτή τη στιγμή εκμεταλλεύονται τα νησιά και μάλιστα από ότι έχουν πληροφορίες έχουν πάρει και τις παραλίες. Η μία μηκιό δεν μπορεί να πάει στην άλλη παραλία διότι είναι άλλη μηκιό και ούτω καθεξής. Και αυτοί οι άνθρωποι που θεωρούνται ότι βοηθάνε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, κατά τη δική μας άποψη είναι αυτοί οι οποίοι πραγματικά δουλεύουν γιατί παίρνουν χρήματα, διότι αμμύβονται. Καθώς επίσης υπάρχουν και κάποιοι άλλοι στα νησιά, κάποιες άλλες κατηγορίες ανθρώπων και στον Εύρω, που πράγματι σητίζουν τους πρόσφυγες με δικά τους χρήματα. Αυτοί πραγματικά παράγουν έργο, όχι η μηκιό. Καλό θα είναι λοιπόν, καλώς χαιρετίζω και το δήμαρχο την πρότασή του που έκανε ότι πρέπει οι δήμαρχοι να βγουν εμπροστά. Τα χρήματα αυτά πρέπει να δίδονται στους δήμους για να λύνουν το πρόβλημα διότι είναι το τοπικό πρόβλημα που δημιουργείται εκεί. Ο μόνος που μπορεί να το λύσει είναι ο δήμαρχος. Ο δήμαρχος της Χίου, ο δήμαρχος της Μητυλίνης και ούτω καθεξής. Δεν μπορεί να το λύσει η μηκιό διότι η μηκιό είναι εταιρίες και θα δείτε στο τέλος ότι οι μισές εξ' αυτόν θα εξαφανιστούν μόλις κόψουν τα τιμολόγια και πάρουν τα χρήματά τους για δύθεν ότι έκαναν δουλές. Και θα το δείτε αυτό και ακόμα μια φορά θα δικαιωθούμε. Ήθελα να πω για τους 10 τόνους τρόφιμα που είπε ο κύριος δήμαρχος Πάγμα τη χαιρετίζουμε εμείς αυτή την προσπάθεια και είμαστε υπέρ το να προχωρήσει έτσι γιατί υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι δυστυχισμένοι και δεν έχουν ούτε τα ως προς το ζήν τουλάχιστον να συτισθούν και για τους κόρους των ενόπλων δυνάμεων που αναφέρατε αυτό έχει ξαναγίνει επί των ημερών της κυβέρνησης της δικής μας. Αν λοιπόν η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι σωστό ας το ξεκινήσει διότι χειμώνας είναι κρυώνουν τα παιδιά, κρυώνουν οι άνθρωποι, οι μεγάλοι άνθρωποι, οι μικροί επάνω στη βόρεια Ελλάδα έχει μίον 17 αυτή τη στιγμή και να ξέρετε ότι υπάρχει πρόβλημα έπρεπε ήδη η κυβέρνηση να το είχε λύσει ας ήτανε και στα στρατόπεδα δεν είναι κακό είχανε και κρεβάτια, είχανε και παπλώματα, είχανε και φαγητό, είχανε και τροφή, είχανε και ζέστη η κυβέρνηση ευθύνεται αυτή τη στιγμή ό,τι κι αν γίνει. Σας ευχαριστώ. Αν επιμένουμε για κάτι είναι γιατί υπάρχουν, δεν ξέρω να το γνωρίζω ο κύριος δήμαρχος βέβαια και θέλω να το πω στον κύριο δήμαρχο, αν επιμένουμε για τον Φιλοπάπου δεν επιμένουμε έτσι κι αν επιμένουμε να ακούς τι ο κάτοικος. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής κύριε δήμαρχε και πήρε αρνητική απόφαση παρά την αντίθετη εισήγηση της κοινότητας και ζήτησαν και κάτοικοι να μιλήσουν και αποπέμφθηκαν, δεν τους επετράπη. Κατά συνέπεια υποχρωμένοι είμαστε να βάζουμε τα θέματα πάρα πολύ έγκαιρα και αν υπάρχει μια τέτοια πρόθεση από πλευράς της δημοτικής αρχής παρακαλούμε να την γνωρίζουμε γιατί βλέπουμε ότι εσείς μας καθυσυχάζετε λέγοντας ότι θα ρθεί σε θέμα ημερήσειες διάταξης αλλά ουσιαστικά ένα λεπτό έχουν πάρθει αποφάσεις όμως για αυτό το θέμα. Κύριε Αξελέ, συγγνώμη που διακόπτω είναι υποχρεωτικό να ρθεί η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας. Μα βεβαίως είναι υποχρεωτικό αλλά θεωρώ ότι το θέμα είναι με τι απόφαση θα ρθεί η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας. Μα δεν μπορεί να αλλάξει απόφαση της Επιτροπής αυτή τη στιγμή αλλά εμείς μπορούμε να την επικυρώσουμε και να την απορρέψουμε. Όταν μία κοινότητα και λέμε πάντα ότι σεβόμαστε μία κοινότητα κάνει μία εισήγηση η Επιτροπή Ποιότητα αυτό δεν είναι, οι κάτοικοι το λένε, άρνη, αποτελεί αυτό κύριε Δήμαρχε, πρόκριμα απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό ρωτώ, πάρα πολύ απλά. Όχι, εδώ πέρα, θέλω να πω πιο καθαρά, δεν μπορούσε να μιλήσω. Όχι, δεν αποτελεί πρόκριμο. Όπως τόσες αποφάσεις που μπορεί να παίρνει κάτω από οποιοσδήποτε προϋποθέσεις. Εδώ πέρα αρνούνται ότι αρνήθηκαν να ακούσουν τους κάτοικους αλλά δεν θα μαλώσουμε γι' αυτό τώρα. Δεν θα μαλώσουμε γι' αυτό τώρα αλλά τώρα έχουμε τόσες δουλειές. Ό,τι και να λεχθεί εδώ πέρα είναι άνεφα δικημένο. Θα έρθει το θέμα, δεν υπάρχει κανένα πρόκριμα, θα το δούμε ψήχρεμα συγκροτημένα, έτσι και νηφάλια και θα αποφασίσουμε. Ο κύριος Δρογώσης. Όχι, ο κύριος Δρογώσης. Τίποτα απλώς. Εγώ επί προσωπικού στον κύριο Κωνσταντίνου θέλω να απαντήσω, γιατί έκανε κάποιους υπερηγμούς που δεν τους κατάλαβα. Εγώ θέλω να δηλώσω ότι παραμένω αυτή τη στιγμή στην ανοιχτή πόλη μέχρι να γίνει η ολομέλεια της ανοιχτής πόλης, όπου εκεί συλλογικά θα πάρουμε τις αποφάσεις μας όλοι, δεν απολογούμε για καμία κυβέρνηση. Εγώ είμαι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος από το λαό της Αθήνας και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ζητάμε δηλώσεις μες στο δημοτικό σχολείο. Εγώ κάνω τη δουλειά μου και θα την κάνω ό,τι μπορώ να την κάνω. Αυτή τη στιγμή είμαι στην ανοιχτή πόλη και θα παραμείνω μέχρι την ολομέλεια της. Μετά βλέπουμε. Ευχαριστούμε. Ποιοι συνάδελφοι θέλουν το λόγο. Κυρία Κούμα. Πρώτον υπάρχουν πρακτικά από όπου φαίνεται ότι μίλησαν τέσσερις κάτοικοι ένθεν και ένθεν. Δύο από αυτούς οι οποίοι ήταν υπέρ της πρότασης να γίνει οδός Φιλοπάπου Πεζόδρομος και δύο από τη μεριά που ήντουσαν κατά. Και αφού τελείωσε το συμβούλιο τους συμβούλευσα μια και εξέφραζαν την αντίρρησή τους εκείνη την ώρα να υποβάλουν νέο έτημα να επανεξεταστεί το θέμα στην ποιότητα ζωής εφόσον το θέλαν και είχαν στοιχεία τα οποία δεν μας προσκόμησαν. Και δεύτερον ότι μπορούσαν να κάνουν και έμσταση στην αποκεντρωμένη διοίκηση κατά της απόφασης που είχαμε πάρει. Ούτε το ένα καν ούτε το άλλο αντίθεται μας κατηγορούν. Ακούστηκαν και οι δύο περιπτώσεις. Σχετικά με το αποτεφρωτήριο ήταν ατυχής η ανακοίνωση που βγάλαν όλες οι παρατάξεις γιατί υπήρξαν καθυστερές χίλια δυο πράγματα. Αλλά εδώ πέρα είχε μια προσωπική μομφή σε εμένα προσωπικά ότι δεν θέλω να γίνει αποτεφρωτήριο και ότι ενωλίγεις κοροϊδεύω τον κόσμο. Λοιπόν, όποιος καταλαβαίνει, καταλαβαίνει. Αυτό εγώ θεώρησα ότι έπρεπε να έχει αποφευχθεί. Πάση περιπτώση. Ο γέγονε, γέγονε. Έτσι λοιπόν, αλλά προσέγγεται κάτι το οποίο απλώς προσήπτε έτσι αμέλεια ή δραδυπορία είτε στον κύριο αντιδήμαρχο είτε σε εμένα. Ήταν κάτι παραπάνω. Έλεγε καθαρά ότι κοροϊδεύω τον κόσμο. Και αυτό δεν συμβαίνει. Κατά δεύτερο λόγο, σε σχέση με το προσφυγικό, όποιος παρακολουθεί και δεν χρειάζεται μόνο να παρακολουθεί το προσφυγικό, να παρακολουθεί την πορεία της δημόσιας διοίκησης χρόνια τώρα και την πολιτική του κράτους, ειδικά στο θέμα του προσφυγικού, ξέρει. Δεν είχε η χώρα πολιτική παρά μόνο στο εξής σημείο. Να αποτρέπει με κάθε δυνατό μέσο την κατάθεση αιτήσεων για άσυλο, έτσι με αποτέλεσμα να έχει η χώρα το μικρότερο ποσοστό, να μην πω παγκοσμίως, να πω στον δυτικό κόσμο, αποδοχής αιτήματων ασύλου κάτω από το 1%. Κάτω από το 1% ήταν. Γιατί τους ίδια τους ανθρώπους το περίμενε. Ωραία. Λοιπόν, με αυτόν τον τρόπο όξινε το μεταναστευτικό, γιατί ανάγκαζονταν και οι μετανάστες να υποβάλουν έτσι για άσυλο, αργούσαν οι εξετάσεις των αιτήματων ασύλου. Παρέμεναν και οι μετανάστες που ήταν παράνομα στη χώρα νόμιμα, γιατί παίρναν το χαρτάκι του αιτούντος ασύλου. Χρόνια αυτή η ιστορία. Αποτέλεσμα, ούτε μάθαμε ελάχιστα πράγματα για το πώς πρέπει να το διαχειριστείς αυτό το ζήτημα, ούτε υποδομές δημιουργήσαμε. Και όταν ήρθε το πρόβλημα πια κέσκα σπάνω στα κεφάλια μας, ήμασταν εντελώς απαράσκευοι. Εντελώς. Και για τις ΜΚΙΟ να το ξεκαθαρίσουμε. Όπως σε όλα τα πράγματα σε αυτή την πικρή ζωή, και όπως εμείνει στην Ελλάδα, υπάρχουν όλων των λογιών βλαστάρια. Υπάρχουν και ΜΚΙΟ που δεν κάνουν τη δουλειά τους και υπάρχουν και εξαιρετικές ΜΚΙΟ. Και ειδικά στα νησιά έχουν ενεργοποιηθεί μη κυβερνητικές οργανώσεις διεθνούς εμβέλειας και σοβαρότητας. Διεθνούς εμβέλειας και σοβαρότητας. Και αυτά δεν μπορούμε να τα λέμε έτσι αβασάνιστα. Ότι οι ΜΚΙΟ θα τα πάρουν ή ότι οι ΜΚΙΟ κάνουν και δείχνουν. Όποιος έχει επίγνωστο ότι υπάρχει μια κοινωνία πολιτών με την οποία κάθε δημοσιαρχή πρέπει να συνεργάζεται στις βάσεις της διαφάνειας, της αξιοπρέπειας, της ισοτιμίας, πρέπει να προχωρήσει με εκείνες ΜΚΙΟ που αξιολογεί ότι λειτουργούν σωστά. Όποιος, ό,τι δεν το ελέγχει, θεωρεί ότι θα πρέπει να πάει στο πύρτο εξωτερόν, κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Και τα ξέραμε τα χλόρα. Είναι η μοναδική χώρα εδώ πέρα που έχει καταφέρει ουσιαστικά να απαξιώσει τον θεσμό των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Εμείς έχουμε συνεργαστεί με μη κυβερνητικές οργανώσεις στον ξενιώνα της οδού Αλικαρνασσού, σε υποδειγματικές συνθήκες. Ή αλέξαμε βέβαια σοβαρούς ανθρώπους, τους αξιολογήσαμε, προχώρησε στον πρώτο όροφο τα συσσήτια και τα λοιπά, στον δεύτερο όροφο ήταν φιλοξενία μηχτερνή. Το διαχειριζόταν μη κυβερνητικές οργανώσεις με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Λοιπόν, όπως σε όλα τα πράγματα υπάρχουν έτσι και η καλή και η κακή, αλλά δεν μπορούμε έναν οικοθεσμό δοκιμασμένο μάλιστα στις πιο σοβαρές χώρες του κόσμου εμείς να τον απαξιώνουμε και να λέμε ότι είναι απατεώνες. Δεν γίνεται. Ευχαριστούμε. Έχουμε κάποια εκτός συμμερισίας κατεπίγοντα λόγω του ότι το επόμενο συμβούλιο θα είναι μάλλον από τη φέντης 14 Ιανουαρίου. Κύριε Λειοπούλου, είναι η τροποποίηση για το κοινωνικό φροντιστήριο, θα το πείτε. Ποιο λέτε, την αλλαγή της μέρας. Θέλετε να το πείτε. Να μην. Ναι, μου το είπατε κατηδύαν. Έχετε δίκιο, έχετε δίκιο. Έχουμε έτοιμα να αλλάξουμε τη μέρα, να την βάλουμε δευτέρα, γιατί η πέντη είναι απαγορευτική για μας. Ή έτρω τρίτη κάνετε την. Ναι, είναι ένα ζήτημα για μας. Γιατί είναι απαγορευτική. Γιατί να σας πω ένα παράδειγμα. Πάντως εγώ με την πέμπτη, εγώ λειτουργήσω και με τη δεύτερα και με την πέμπτη. Επέμεινα την προηγούμενη φορά. Είναι ιδανική μέρα να κάνουμε δημοτικό συμβουλείο. Και λοιπά με δύο θα ενδόσω σε αυτό το πράγμα. Ποιος είναι ο λόγος. Πείτε μου. Επανγγελματικές είναι. Τα προβλήματά μας είναι επανγγελματικά, κύριε Πρόεδρε. Έχουμε και εμείς το ποιος. Δεν είναι μόνο αυτό. Η κυρία Αγγελοπούλου έχει μεταπτυχιακό. Εγώ έχω επαγγελματικό πρόβλημα πολύ μεγάλο τις πέμπτες. Βράμμια ευριθμη λειτουργία του δημοτικού συμβουλείου. Είναι μια μέρα που όλοι έχουμε προσαρμόσει το πρόγραμμά μας. Είναι μια μέρα γιατί πέφτει το Σαββατοκυριακό. Έτσι, το οποίο δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα πράγματα πριν. Λοιπόν, είναι δοκιμασμένη πέτυχη λοιπόν πάρα πολύ. Κυρία Αγγελοπούλου. Ναι, εζητώ. Εκτός είναι η ρησία στην δρογοποίηση του κανονισμού του κοινωνικού φροντιστήριου, μόνο και μόνο επειδή ακριβώς το επόμενο συμβούλιο θα είναι αρκετά αργότερα. Οι λόγοι είναι αφενός γιατί έφυγαν κάποιοι άτομα από την Επιτροπή, οπότε θα πρέπει να αλλάξουν τα μέλη. Η σύσταση της Οργανωτικής Επιτροπής. Χρειάζεται κάποια Σαββατοκύριακα να λειτουργήσει το κοινωνικό φροντιστήριο για να κάνουν προσωμιώσεις των εξετάσεων τα παιδιά. Κάτι που δεν είχε προβλεφθεί στον κανονισμό. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι αυτός ο κανονισμός είναι ο πρώτος κανονισμός του κοινωνικού φροντιστήριου. Γεγονός που άφησε κάποια θέματα που δεν τα είχαμε σκεφτεί και που τα αντιμετωπίσαμε συνέχεια. Γι' αυτό έγινε η σήγηση από την υπηρεσία, από τη διάθεση της παιδείας, να αλλάξουν κάποια σημεία. Αυτό. Καταρχήν για το κατεπίγον υπάρχει αντίεση. Κύριε Λάμπρο. Είναι τα θέματα σοβαρά και με πολλές έλειδες εισηγήσεις τις οποίες πήραμε πολύ αργά. Δεν μπορούμε να συνενέσουμε σε αυτά τα θέματα να συζητήσουν έτσι. Έχει γίνει δύο μηχανία αυτό το πράγμα. Έχετε την πλειοψηφία, μπορείτε τα θέματα να μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη εγκέρωση. Πάντως να πω ότι ήταν καθαρά υπηρεσιακή καθυστέρηση για το συγκεκριμένο θέμα. Έτσι έγινε ολόκληρη. Γι' αυτό και έχουμε τόσα πολλά εκτός ημερήσιας. Κάποια στιγμή πρέπει η υπηρεσία ξέρει πότε υπογράφει ο Γενικός, πότε υπογράφει ο Δήμαρχος και πότε έχετε απόλυτο δίκιο ως προς αυτό. Απ' την άλλη το κατεπίγον υφίσταται για τους λόγους που είπιατε, δήμαρχος. Ο κύριος Μπέις. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να συνεχίσω το πολυματισμό του κ. Στ. Ανδέλφου. Η Συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου πλέον προχωράει μόνο με έκταχτα θέματα. Τα μόνα μη έκταχτα που είναι μεσίες διατάξεις είναι τελείως ρουτίνας. Αν θα επιστρέψουμε 60 ευρώ πίσω ή όχι κλπ. Κριτήθηκε το εξής το ερώτημα. Αν το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να ανυψώσουμε την αξία του, το κύρος του, ή απλώς να είναι μια ρουτίνα υπερσιακή που πρέπει να κάνουμε να βάλουμε μια σφραγίδα για να εκλειθεί ένα θέμα να προχωρήσει. Και τί λέει και το ερώτημα. Πότε γίνεται Δημοτικό Συμβούλιο. Όταν έχουμε θέματα για να συζητήσουμε ή ορίζεται πρώτα το Δημοτικό Συμβούλιο και μετά ψάχνουμε να βρούμε θέματα για να συζητήσουμε. Γιατί μάνα το δεύτερο έτσι συμβαίνει και τότε έρχονται όλα έκταχτα ξαφνικά. Εγώ πιστέμω ένα Δημοτικό Συμβούλιο όταν έχει θέματα να συζητήσει έρχεται και συζητάει. Άσχετα είναι πέμπτη ή δευτά ή τρίτη. Αν δεν έχει θέματα να συζητήσει δεν συζητάει. Απλώς γίνεται απαξίωση του θεσμού σαν τέτοιο. Και εδώ είναι ευρύτερο το πρόβλημα και επειδή με και τόσα χρόνια έχω αρχίσει πλέον να νησυχώ για το θεσμό που τόσα πολλά χρόνια υπηρετώ. Και πιστέμω πάντων άκουσα και τιμώ με γι' αυτό. Ευχαριστώ. Υπάρχει άλλος συνάδελφος να τοποθετηθεί για το κατεπίγον ποιοι είναι υπέρ. Οι υπόλοιποι δεν θέλετε να λειτουργεί στο κοινωνικό φροντιστήριο φαντάζομαι. Γιατί κάνετε όμως τέτοια συγγνώμη τώρα είναι ασχολιασμός. Το πήρα πίσω, το παίρνω πίσω. Κυρία Πρόεδρε είναι ασχολιασμός. Έχετε δίκιο. Κάνω την αυτοκριτική μου. Πόσα είναι? 22 είναι. Δεν εγκρένει το κατεπίγον επομένως. 24. Και πάλι δεν εγκρένει το κατεπίγον θα έρθει η κυρία Ηλιοπούλου εντός συμμεριζίας. Κάποτε πρέπει να μάθουν οι υπηρεσίες να τα στέλνουν κανονικά. Έχουμε δύο παρατάσεις προγραμματικών συμβάσεων του Δήμου Αθηναίων με τη ΔΑΕΜ. Ο κύριος γενικός θα τα έχετε πάρει τα εισηγετικά. Το 1 είναι η σταδιακή αναβάθμιση συγκρονισμού με τη ΔΑΤΑ Σέντερ παράτας τις 172.577 του 13 προγραμματικής μας σύμβασης χωρίς τροποποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου. Λύγουν στις 31.12 και οι δύο γι' αυτό έρχεται εκτός συμμεριζίας. Πόση για το κατεπίγον υπάρχει αντίρρηση, καταρχήν. Κυρίε Πρόεδρε, αλλά μετά αν περάσει το κατεπίγον θα τοποθεθούμε στην ουσία. Αλλά πήραμε αυτά τα δύο, τις λίγες σελίδες, στις 6.28 το απόγευμα της Παρασκευής. Θεωρείτε ότι θα γίνει μια σοβαρή συζήτηση όταν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης παίρνουν τα κείμενα στις 6.28 το απόγευμα της Παρασκευής. Θεωρείτε ότι μπορεί μια εταιρεία σαν τη ΔΑΕΜ να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Συγχωρείτε πάρα πολύ, αλλά λυκνά. Κυρίε Πρόεδρε, δεν πειράζει να μάθουν οι υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτό είπα κι εγώ. Να μάθουν και να την κάνουν. Πάμε παρακάτω. Λοιπόν, πάντως ήταν πλέον της μιας μέρας που λέει ο κανονισμός. Μπορεί να μην ήταν εργάσιμη ακριβώς, αλλά είχατε λάβει. Κυρίε Πρόεδρε, εργάσιμη μέρα λέει ο κανονισμός. 6.28 της Παρασκευής δεν είναι μια μέρα. Το συμβούλιο στις τρεις άρχισε σήμερα. Μιλάει για εργάσιμη. Λοιπόν, αυτά είναι προβλήματα της Δευτέρας, λοιπόν, που είπε και ο κύριος Δήμαρκος. Λοιπόν, έχετε αντίρρηση για το κατεπίγον? Πόσοι είναι υπέρ του κατεπίγοντος? 22, 24, δεν μετρήστε. Μια μετρήστε. 24, δεν εγκρίνεται λοιπόν το κατεπίγον. Λοιπόν, απλώς έχουμε προβλήματα στην... Μετρήστε, δεν μετράω εγώ. Ποιος υπέρ του κατεπίγοντος? 24 είναι. 24 είναι, τι χουράζεσαι. 24 είναι λοιπόν, δεν εγκρίνεται το κατεπίγοντος. Είναι εκτός ο κύριος Βέης, αυτό. Και το επόμενο, παράταστης με αριθμό 29, 27, 88 του 13 προγραμματικής σύμβασης, πάλι χωρίς τροποποίηση του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου, που αφορά τη μετατροπή του αρχαιακού υλικού της νομικής διεύθυνσης του Δήμου Αθηναίων σε ψηφιακό. Λοιπόν, φαντάζομαι κύριε Αξελέης και είναι το ίδιο, έτσι. Λοιπόν, πόση είμαστε υπέρ για την 25, 26, 26. Εγκρίνεται λοιπόν το κατεπίγον για το θέμα μας. Πόση είμαστε υπέρ, κατά πλαιοψηφία το κατεπίγον. Το ίδιο, για τη νομική υπηρεσία. Λοιπόν, εγκρίνεται με 26 ψήφους, οι υπόλοιποι είστε κατά. Τρεις και τέσσερις, εφτά, κατά. Τι είναι αυτό της νομικής υπηρεσίας? Καταρχήν για το... Πείτε κυρία Βελέτζα, σας ακούω. Λοιπόν, να τα ξαναπω, είναι δύο γιατί μοιάζουν τα δύο θέματα. Το πρώτο είναι παράταση προγραμματικής σύμβασης σχετικά με τη ΔΑΕΜ, σχετικά με τη σταδιακή αναβάθμιση εξυγχρονισμού και υποστήριξης των λειτουργικών, ηλεκτρονικών και ψηφιακών εφαρμογών του Ολοκληρωμένου Μηχανογραφικού Συστήματος του Δήμου Αθηνέων και υποστήριξη συντήρξης και αναβάθμισης data center και λοιπού μηχανογραφικού εξοπλισμού. Αυτό ζητείτε λίγες 31-12 του και ζητείτε η παράταση. Καταρχήν για το κατεπίγον και μετά εάν δεν εγκριθεί το κατεπίγον δεν συζητείτε η ουσία. Πώς ψηφίζετε εδώ γιατί αν ψηφίζετε ναι είμαστε περισσότεροι να επαναληφθεί η ψηφοφορία λοιπόν. Για το κατεπίγον λοιπόν στο θέμα που προανέφερα εγκρίνεται με 26 υπέρ. Και 7 κατά σωστά εγκρίνεται κατά πλειοψηφία για την ουσία του θέματος. Παρακαλώ σκόσετε πάλι τα κέρια πόση είμαστε υπέρ. Το ίδιο 26 υπέρ 7 κατά εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Λοιπόν το επόμενο είναι παράταση. Είστε κατά. Κατά ψηφίζετε και εσείς. 9 λοιπόν κατά. Παράταση της με αριθμό πρωτοκόλου 29278813 προγραμματικής σύμβασης με τη ΔΑΕΜ για τη μετατροπή του αρχαιακού υλικού της νομικής διεύθυνσης του Δήμου Αθηναίου σε ψηφιακό κλπ. Πόση είναι υπέρ για το κατεπήγον καταρχήν. 26 υπέρ έτσι 9 κατά είστε κατά οι υπόλοιποι. 27 υπέρ. Πόση είστε κατά. Κατεβάστε λίγο. 8 για τη νομική υπηρεσία κύριε Βαθιάδη. Οι παράτες της σύμβασης. Πώς ψηφίζετε. ΔΑΕΜ Δήμος Αθηναίων για την αναβάθμιση ψηφιοποίηση των εγγράφων της νομικής υπηρεσίας. 9 κατά λοιπόν εγκρίνεται καταπληροψηφία το κατεπήγον για το θέμα μας το ίδιο. Εγκρίνεται λοιπόν καταπληροψηφία το θέμα αυτό. Κυρία Ζαφυροπούλου έχετε ένα κατεπήγον για την αποδοχή του αιτήματος του Ιδρύματος Κώστα και Ελέν Σουράνη για συντήρηση του τάφου Μενελάου Νεγρεπόντη. Το έχετε πάρει καιρός νομίζω όλοι. Υπάρχει αντίρρηση γι' αυτό. Εγκρίνεται ομόφωνα και το κατεπήγον και το θέμα μας. Τέλος κύριε Αγγελόπουλε η ανακατασκευή του τέταρτη παράταση για τη Χανίων. Θέλει κανείς να ρωτήσει κάτι. Όχι για το κατεπήγον. Είναι έσπα. Έτσι είναι παράταση αναθεώρησης κατά 60 ημερολογιακές μέρες μέχρι 29 Δευτέρου. Υπάρχει ερώτηση. Αντίρρηση για το κατεπήγον. Κύριε Δωργός θέλετε κάτι. Εγκρίνεται ομόφωνα το κατεπήγον και το θέμα μας. Εγκρίνεται ομόφωνα λοιπόν. Σας ακούω. Κοιτάξτε τώρα. Αυτό έχει γίνει σίριαλ. Είναι τρίτη παράταση. Τέταρτη. Εντάξει ακόμα χειρότερα δηλαδή. Λοιπόν και θα στοιχήσει ο κούπος Αιδώνη. Κλείσαμε ένα κέντρο υγείας. Είπαμε να το φτιάξουμε. Να λειτουργήσει. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια κλειστό. Κοντέβη θα τελειώσετε και τη δεύτερη ειδητία σας και ακόμα πληρώνουμε. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα και τα καταψηφίζουμε. Κύριε Αγγελοπούλου. Καταρχήν θέλω να ρωτήσω τον κύριο Αγγελοπούλου να μας πει πού περίπου είναι οι εργασίες. Γιατί έχει σημασία. Και ο κύριος... Κωνσταντίνη. Κωνσταντίνη. Πες τώρα πρώτα. Κοιτάξτε, εδώ επικαλείται κάποιους λόγους που δεν ξέρω πώς το έχετε διαβάσει. Ο ένας είναι... Σύμφωνοι. Περίμενε, περίμενε. Ο ένας λόγος είναι τα capital controls και το πώς εμποδίζουν τη συγκεκριμένη εταιρεία να φέρει κλιματιστικά και κάποιες ονάδες. Και ο δεύτερος λόγος είναι μια άδεια οικοδομική που χρειαζόταν ένα βγή. Δηλαδή αυτά όμως είναι μια γενική ασάφια που μπορεί να ενσχύσει δηλαδή μέχρι να τελειώσουν τα capital controls και μέχρι να βγει κάποια άδεια. Δηλαδή πόσες άλλες παρατάσεις θα δοθούνε. Και απαντήστε, επειδή αυτό δεν μας αφορά, ξέρετε, στα τεχνοικονομικά μεταξύ μας. Είναι η τέταρτη παράταση. Πότε οι κάτοικοι της περιοχής θα βρούνε ανοιχτή την πόρτα αυτού του συγκεκριμένου δημοτικού λεωτήριου, το οποίο υποσχεθήκατε ότι θα είναι πρότυπο, ότι θα μπορεί να το χρησιμοποιεί τόσο γρήγορα. Φυσικά, το ερώτημα είναι πότε. Απαντάω, κυρία Πρόεδρε. Υπάρχει άλλη ερώτηση να απαντήσει πρώτα σε αυτό, έτσι, κύριε Αγγελόπουλε. Ναι. Λοιπόν, το έργο, στο έργο μάλλον δόθηκε τελευταία παράταση μέχρι 31-12 του 2015. Παρ' όλα αυτά όμως και παρ' όλο τις μεγάλες προσπάθειες που γίνανε και από την υπηρεσία όσο και από τον ανάδοχο, δεν κατέστη δυνατόν να έρθουν σύντομα μέσα στο εύλογο χρονικό διάστημα μηχανήματα, τα οποία έπρεπε να εγκατασταθούν στο κτίριο για να είναι λειτουργικό. Και αυτό φυσικά οφείλεται στα capital controls και επειδή τα μηχανήματα αυτά ήταν εισαγωγής. Έτσι, λοιπόν, χάσαμε μεγάλο χρονικό διάστημα, χάσαμε, και είμαστε μέσα στις προθεσμίες. Δεύτερον, την παράταση αυτή την οποία ζητάμε αυτή τη στιγμή, τη ζητάμε κυρίως όχι για να αποτελειώσει μεγάλο τμήμα του έργου, αλλά κυρίως για να γίνουν οι δοκιμές αυτές των μηχανημάτων, ούτως ώστε η παραλαβή του έργου να γίνει με ασφαλή τρόπο. Και δεν χρειαζόμαστε τους δυο μήνες, τους δυο μήνες τους βάζουμε σε περίπτωση που κάτι απρόπτου γίνει. Σε κάθε περίπτωση διαβεβαιώνω το σώμα ότι το έργο μέσα στο Γενάρι θα είναι έτοιμο. Θα είναι έτοιμο. Ζητάμε λοιπόν τους δυο μήνες για οτιδήποτε άλλο συμβεί. Επίσης θέλω να προσθέσω και να θυμίσω σε όλους ότι πραγματικά το έργο αυτό όπως εξελίσετε είναι ένα πολύ πάθο έργο. Και ένα έργο το οποίο πραγματικά έχει τη δική του ιστορία. Και η ιστορία ξεκινάει από τις μελέτες. Όταν έγιναν οι καθερέσεις στο συγκεκριμένο κτίριο και αποκαλύφθηκε το κουφάρι. Πραγματικά αυτό που βρήκαμε αυτό που είδαμε ήταν μια κατάσταση θα την χαρακτήριζα τραγική. Το κτίριο αυτό όπως ξέρετε είναι 60-70 χρονών. Τα πετά εκείνη την εποχή ήταν πετά τα οποία δεν ανταποκρινόταν στις ανάγκες της τορινές με αποτέλεσμα. Να κάνουμε συμπληρωματική μελέτη της αρχικής μελέτης ένταξης του έργου για να ενισχύσουμε τα στατικά. Για να ενισχυθεί δηλαδή ο φέρος οργανισμός του κτιρίου. Αποτέλεσμα αυτό ήταν ότι πρέπει να αναθεωρηθεί και η άδεια. Συνεπώς λοιπόν όλα αυτά για να έχουμε ένα κτίριο πραγματικά αξιόπιστο, λειτουργικό, βιώσιμο και ένα κτίριο το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες για τις οποίες γίνεται. Εκεί θα έχουμε τα δημοτικά ιατρία. Προφανώς κάποια μηχανήματα βαρεοτύπου θα μπουν μέσα. Μπορεί να μπει ένα μηχανήμα ακτινογραφικό. Άρα λοιπόν η στατικότητα του κτιρίου μας επέβαλε τροποποίηση της αρχικής μελέτης. Όλο αυτό λοιπόν είναι ένα χρονικό μεγάλο διάστημα. Συνεπώς λοιπόν διαβεβαιώνω το σώμα άλλη μια φορά ότι τα δημοτικά ιατρία της οδουχανίων θα είναι έτοιμα το αργότερο μέχρι τέλος Γενάρη εκτός αν συμβεί καταπρόπτω που δεν το βλέπω αυτή τη στιγμή. Έτσι, σας κατησυχάζω. Εμείς καταρχήν από την υπηρεσία παλιότερα είχαμε την ενημέρωση ότι το ΕΣΠΑ λύγει 31-12. Άρα τώρα παίρνουμε παράταση για μετά. Από ό,τι κατάλαβα το τοποθέτηση του κυρίου Αγγελόπουλου μένει να μπουν οι κλιματιστικές μονάδες και τα μηχανήματα. Συγγνώμη, όμως, εδώ στη δεύτερη σελίδα της εταιρείας λέει ότι επίσης όσο έχουμε ήδη αναφέρει και στις προηγούμενες αιτήσεις μας μετά τη διαπίστωση της ασυμφωνίας της υπάρχουσα στατικής μελέτης συντάσσεται νέα και αναμένεται η έκδοση της αναθεωρημένης άδειας για το ΕΣΚ. Δηλαδή δεν υπάρχει ακόμα η άδεια για τη στατική μελέτη. Θα μπαίνουν τώρα τα μηχανήματα και υπάρχει περίπτωση μετά να γίνουν και άλλες στηρίξεις και άλλα έργα να χρειαστεί να ξυλωθούν πρώτα τα μηχανήματα για να γίνουν ξανά οι στηρίξεις. Δεν γίνεται. Είναι δυνατόν. Έχουν γίνει εργασίες χωρίς να υπάρχει η μελέτη και χωρίς να έχει εγκριθεί η μελέτη. Η στατική μελέτη είναι δυνατόν. Και κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε και τέλος πάντων έχουν γίνει όλα τα παλιά, ο παλιός εξοπλισμός της Χανίων που έχει πάει. Γιατί από ό,τι μας είχατε πει έχει πάει στο Ίκα της περιοχής το οποίο έχει κλείσει. Τι γίνουν τα μηχανήματα. Θα όλοι να τα μαζέψουμε και μετά. Κυρία Βελέτζα, ζητήσατε το λόγο. Ναι, ήθελα να ρωτήσω για τη στατική μελέτη. Δηλαδή, τέτοια διαφοροποίηση και πότε έγινε αντιληπτό ότι πρέπει να βγει καινούργια άδεια για τη στατική μελέτη. Όπως όλοι ξέρουμε είναι κάτι το οποίο από την πρώτη στιγμή ερευνάται και γίνεται η σχετική μελέτη. Αν είναι πρόγειος θα μας απαντήσει ο κύριος Βαφιάδης. Λοιπόν, ακούστε να σας πω κάτι. Εγώ καταρχάς με έπισε ο Γιώσα Γελόπουλος με αυτά που είπε και θα ψηφίσω. Καλησπέρα. Υπάρχει άλλη ερώτηση ή υπάρχει άλλη ερώτηση όχι, κύριε Γελόπουλο, απαντήστε. Βεβαίως, τελειώνουμε ένα μία κουβέντα είναι. Πρώτο για κύριον, ένα, η συμπληρωματική στατική μελέτη έχει εγκριθεί, περμένουμε την αναθεωρημένη άδεια, δεν είναι τίποτα αυτό διαδικαστικό είναι, το κτίριο έχει τελειώσει, δεν πρόκειται να γκρεμίσουμε κάτι για να ενισχύσουμε το φέροντο οργανισμό, δεν πρόκειται να κάνουμε αυτή τη στιγμή, οποιαδήποτε άλλα εργασίες τελειώνουν. Δεν έχει σχέση με τη στατική μελέτη αυτή την οποία τροποποιήσαμε την αρχική στατική μελέτη. Έτσι, καμία σχέση. Η μελέτη, δεν το καταλάβατε, να το κάνω πιο απλά να γίνει κατανοητό, να γίνει κατανοητό. Το κτίριο αυτό εντάχτηκε με μία συγκεκριμένη στατική μελέτη, που ήταν από την αρχή λάθος. Αυτό έγινε το 2014, όταν λοιπόν έγινε η καθαίρεση, όταν αποκαλύφθηκε λοιπόν ο σκελετός του κτιρίου, εκεί διαπιστώσαμε ότι χρειάζονταν επιπλέον μελέτη συμπληρωματική των στατικών. Και έγινε όπου και γένετο. Αυτά τελειώσανε. Πέσανε τα μπετά, έγινε ο πλησμός του κτιρίου, πέσανε τα μπετά, είναι σοφατισμένο, είμαστε σε άλλο επίπεδο τώρα εργασιών. Έχουμε ξεφύγει από τα στατικά. Όλα αυτά όμως ήταν χρονοβόρα για να γίνουνε από την αρχή. Ένα. Δεύτερον, απάντησε ο κύριος Βαφιάδη. Η εισηγητική έκθεση της διεύθυνσης κατασκευών και κτιριακών εργών απλώς απαντάω στην απορία σας. Επειδή λοιπόν, όταν ζητάμε μια παράταση, πρέπει να έχετε σαφή ενημέρωση ακόμη και το τι γίνεται μέσα στην διεύθυνση, υπάρχει και η έτηση του ανάδοχου που ζητάει την παράταση. Συγκεκριμένο έντυπο, έτσι, απαραίτητο. Πάντως επ' ευκαιρία αυτό που λέει ο κύριος Αγγελόπουλος και του εισηγητικού, ή μάλλον αυτό που λέει ο ανάδοχος και ισχυρής, τα εισηγητικά είναι απαράδεκτα γραμματικώς, είναι σε λάθος ελληνικά και πόσες φορές δεν κα...γελάει η Αντιδήμαρχη γιατί πόσες φορές διορθώνουν. Συμφωνία λέει της υπάρξουσα στατικής μελέτης. Με τι ακριβώς δεν αναφέρει μέσα. Λοιπόν, και αναμένεται, τελικά αναμένεται η έκδοση της αναθεωρημένης άδειας ή προχωράει. Έχει προχωρήσει. Έχει προχωρήσει. Δεν υπάρχει χρόνο. Αν μας τα λένε η Αντιδήμαρχη πιο μπροστά να μας κρύψει. Είμαστε νοήμονες και ξέρουμε ότι η άδεια βέβαια προηγείται των εργασιών. Αλλά, εντάξει, εδώ... Λοιπόν, για το κατεπίγον, καταρχήν, πόση είναι υπέρ... Και, Μαρία... Λέω, καταρχήν... Ομοφωνό, το κατεπίγον, ωραία. Εγκρίντε, ομοφωνα, για το θέμα μας πόση είναι υπέρ, για την ουσία. Και ο κύριος προβατά στο βάθος... 26, 26 ή 27. 27. Εγκρίντε, καταπλεόψη. Σε ευχαριστούμε. Προχωράμε στην ημερήσια. Το πρώτο θέμα, έγκρισε τίσιας έκθεσης, επεπραγμένου της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, εγκρίνει το ομόφωνα. Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, εγκρίνει το ομόφωνα. Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, εγκρίνει το ομόφωνα. Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, εγκρίνει το ομόφωνα. Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, εγκρίνει το ομόφωνα. Αποχή, Κύριε Πρόεδρε. Ποιοι είστε αποχή? Εμείς οι πέντε. Τρεις και πέντε, οκτώ, εννέα, δέκα αποχές. Με δέκα αποχές. Εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Το θέμα δύο, προσέξτε λίγο, θέλουμε αυξημένη πλειοψηφία. Θέλει απόλυτη πλειοψηφία. Θέλει απόλυτη πλειοψηφία. Έγκριση για πρώτον την υπαγωγή των εργών μισθώσεων. Προτείνεται να υπαχθούν. Σωστά, κύριε Αγγούμα, αυτοί που αναφέρονται. Υπάρχει αντίερηση από κάποιον ή εγκρίνει το ομόφωνα. Κύριε Αξέλε. Για το θέμα δύο, το ψηφιέζετε, εγκρίνει το ομόφωνα λοιπόν. Το θέμα τρία, τροποποίηση ή μήτης σχετικής απόφασης νομαρχίας για τη μεταβίβαση κατά 50% του δικαιώματος εκμετάλλευσης. Εγκρίνει το ομόφωνα? Εγκρίνει το ομόφωνα. Το τέσσερα, η αναμόρφωση τεχνικού προγράμματος. Κύριε Ψαξελός. Αποχή, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, ποιοι είστε απόχοι, κυρία Βελέτζα. Απέχετε όλοι? 10 αποχές. Σωστά. 5, 6, 7, 8, 9 αποχές. Εγκρίνεται καταπλειοψηφία. Το 5, έγκριση-ανάκληση συμβολαίου δωρεάς για τη Σεβαστοπούλιο Εργατική Σχολή. Ναι, κύριε Βελέτζα, εμείς ψηφίζουμε. Ομόφωνα, ο κ. Λάβρου. Είμαστε υπέρ του ψηφισμού Άλλα. Λείπουν στα εισηγητικά το υπόμνημα των κατήκων και η γνωμάτευση της νομικής υπερεσίας καλλινωνικά. Θα πρέπει να υπάρχουν πλήρη τα στοιχεία. Εμείς συμφωνούμε τώρα και το ψηφισμό Άλλα. Αν είχαμε διακονία, δεν θα μπορούσαμε να δεχτούμε συζήτηση ενός θέματος, χωρίς τα βασικά αυτά θέματα. Έτσι, ψηφίζουμε πάντως υπέρ. Ωραία, εγκρίνεται ομόφωνα λοιπόν. Προσέλθω κ. Πλεύρης. Το θέμα 6, έγκριση για πρώτον απαλλαγή και αντικατάσταση μέλους. Εγκρίνεται ομόφωνα? Όχι, κ. Σοφιανός. Θα παρανομήσω, αλλά επειδή νομίζω είναι σοβαρό το θέμα, όχι το συγκεκριμένο, θα χρησιμοποιήσω το χρόνο. Η Επίτροπος γύρισε πίσω την εντολή πληρωμής 600 εκαζομένων στην καθαριότητα, που ενσωμάτωνε την προσωπική διαφορά. Είναι οι 600 που δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και μετατράπηκαν σε συμβάσεις αωρίς του χρόνου. Δεν είναι για το θέμα. Το είπα. Είπα την αρχή θα παρανομήσω. Αλλά είναι σοβαρό, 600 εργαζόμενοι. Λέω παρανομό χρησιμοποιώ το χρόνο, λέω πρέπει να δούμε τι θα γίνει. Τα 600 εργαζόμενοι στην καθαριότητα γύρισε πίσω την εντολή πληρωμής και την παραπέμπει στο ελεκτικό. Και οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν να χάσουν αυτά που έχουν δικαιωθεί τα αναδρομικά και ποσά από 80 έως 200 ευρώ στους πιεσμένους μισθούς. Λέω ότι κάτι πρέπει να γίνει και από πλευρά του Δήμου πίεσης στην Επίτροπο. Ευχαριστώ για την παρανομία. Και εμείς, ο κ. Κωνσταντίνου. Για το ίδιο θέμα. Τώρα προέκυψε, ξαναρωτάω. Τώρα προέκυψε, για αυτό βγαίνουμε έξω, γιατί είχε σηκωθεί και είχα σε διάφορους. Λοιπόν, κινδυνεύουν να χάσουν από 80 έως 200 ευρώ για τους επόμενους 18 μήνες. Τον λέω έτσι η χήμα είναι μεγάλη η ιστορία. Και άρα το τίτλος εντάλματα βγαίνουν και πώς βγαίνουν. Δεν είναι αν διαχωρίζεται η προσωπική διαφορά και το στέλνουμε με αυτόν τον τρόπο, ανοίγει το δρόμο για να κοπεί. Άρα είναι και κάποιος, ταράγοντας εδώ, να τοποθετηθεί. Ευχαριστώ. Ενημερώστε, ελάτε, ο κ. Γενικός. Εντάξει, καταρκάς, η Επίτροπος έχει ενημερωθεί με όλους τους τρόπους για το ζήτημα. Έχει μιλήσει και με την κορυφή της ιεραρχίας του Ελεκτικού Συνεδρίου και μένει στην έποψή της. Τελευταία συνάντηση που έγινε ήτανε σήμερα, πριν από δύο ώρες, το εξέτασε και είπε ότι επειδή είναι μισθοδοσία, είναι πρώτη μισθοδοσία, αυτό το συγκεκριμένο κομμάτι που ονομάζεται υπερβάλλους αμίωση, δεν μπορεί να το αποδεχθεί με αυτόν τον τρόπο. Άρα θα πρέπει να το πάει στο πλημάκιο. Η μισθοδοσία διαχωρίζεται λοιπόν, θα τη σταλεί το υπόλοιπο κομμάτι με θοδοσία στο οποίο το εγκρίνει και θα κάνουμε όλες τις απαιτόμενες ενέργειες για να γίνει γρήγορα η εξέταση του θέματος αποτελευτικό συνέδριο. Δεν μπαίνει θέμα να χαθεί, δεν θεωρούμε ότι θα χαθεί, απλά η Επίτροπος θεωρεί ότι δεν έχει την δυνατότητα και την αρμοδιότητα να το εγκρίνει αυτή με την πρώτη μισθοδοσία. Αυτό είναι. Δεν υπάρχει κίνδυνος να χάσει μία άνθρωπη τα λεφτά τους και εμείς είμαστε μαζί τους πάνω σε αυτό. Απλά η Επίτροπος έχει αυτή την άποψη. Έχουν πάει οι περισσείες, έχω πάει εγώ, έχω πάει ο αντιδήμαρχος, είναι απλό. Έχουμε πάει όλοι μαζί. Αλλά εδώ θα ψηφίσουμε 100 θέματα ομόφωνα. Γνωρίζει η διοίκηση του Δήμου ότι 600 εργαζόμενοι θα χάσουν από 80 έως 200 ευρώ, γιατί είναι άλλο πράγμα η υπόλοιπη μισθοδοσία, η προσωπική διαφορά θα χαθεί μέχρι να αποφασίσει το ελεκτικό. Ε, λέω, μια... εντάξει και μια ενημέρωση. Ότι εδώ έχουμε ένα σοβαρό θέμα, μας γυρνάει πίσω η Επίτροπος εντολή πληρωμής. Έπρεπε να γίνει γιατί είναι σημαντικό, πολύ πιο σημαντικό από τα υπόλοιπα που θα τα ψηφίσουμε μέσα σε 5 λεπτά όλα. Ο κ. Κωνσταντίν. Κοιτάξτε, εδώ πραγματικά είναι σοβαρό το ζήτημα, δηλαδή αυτό το οποίο λέει ο κ. Γενικός σημαίνει ότι για ναμίση χρόνο θα είναι μίωση μισθών. Εσείς έχετε κάποια παρέμβαση πάνω σε αυτό ή πιστεύετε ότι μπορεί να περάσει έτσι? Κ. Βαρελά. Σήμερα το μεσημέρι στις μία η ώρα ο Γενικός Γραμματείας υπηρεσιακή παράγοντες του Δήμου, εγώ, το Σωματείο των Εργαζομένων, ο νομικός τους εκπρόσωπος, κάναμε παρέμβαση στην Επίτροπο, ακολουθώντας, τελειώνοντας μάλλον μία σειρά προγενέστερες επαφές οι οποίες είχαν γίνει. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο, κατά τη δικιά της γνώμη, σκεπτικό που λέει ότι εγώ, αν μου χωρίσε το ένταλμα, το πρώτο ένταλμα θα το στείλω στο τμήμα. Ώστε επειδή η πρώτη μισθοδοσία μετά το FEC μετατροπής των συμβάσεων τους σε αγορές του χρόνου, ακολουθείται μία επεπατημένη που έγινε και από άλλους Δήμους. Συγκεκριμένα να πω έτσι πλέον ότι οι απόψεις οι οποίες υπάρχουν ανάμεσα στους Επιτρόπους για παρόμοια ζητήματα είναι διχασμένες. Άλλοι Επίτροποι βγάζουν και υπογράφουν και άλλοι Επίτροποι παραπέμπουν στο τμήμα. Με όλη αυτή τη διαδικασία και με συζήτηση που θα έχει γίνει με την Πρόεδρο του Δημήματος δεν πρόκειται να συνεδριάσει μετά από 18 μήνες ή μετά από 15 μήνες. Μόλις πάει όσο το δυνατόν πιο σύντομα θα πάρει δικάση μου ώστε να μπορέσει να συζητηθεί. Δεν τίθεται έγινε σαφέστατη τοποθέτηση από μεριάς της διοίκησης του Δήμου ότι εμείς δεν αμφισβητούμε τη δικαστική απόφαση και ότι θεωρούμε ότι πρέπει να το υπογράψει. Αλλιώς δεν θα πηγαίναμε άμα είχαμε έστω και στο μυαλό μας λίγο ότι κάτι θα πρέπει διαφορετικό να γίνει. Αυτή είναι η λογική που υπήρχε και αυτή ήταν η τοποθέτησή της. Μάλιστα σήμερα μας είπε το εξετάζω αργά το μεσημέρι θα βγάλω απόφαση. Η απόφαση βγήκε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίας μας. Μας είπε μάλιστα θα μιλήσει και με την Πρόεδρο, θα ενημερώσει την Πρόεδρο του Ελεκτικού Συνεδρίου και θα βγάλει την απόφασή της. Εντάξει. Από εκεί και πέρα θα συνεχίσουμε δεν είναι κάτι που σταματάει. Προχωράμε στο θέμα 6. Απαλλαγή και αντικατάσταση μέλους της Επιτροπής κλήρος και λοιπά εγκρεντομόφωνα. Το 7 παραχώρηση της Πλατείας Εθνικής Αντιστάσεως Κωτζιάς, τους συγκεκριμένους υλόγους για το 20ο Παζάρι Βιβλίου, υπάρχει αντίρρηση εγκρεντομόφωνα. Στο 8 ορισμός ενός Δημοτικού Συμβούλου για την σύσταση τριμερλούς Επιτροπής. Ο κ. Γεννηματάς. Προτείνει το κ. Γεννηματάς. Εγκρίνεται ομόφωνα. Το 9 μη επιβολή προς τίμου 600 ευρώ στον κύριο μέλλον. Λοιπόν, από το 9 μέχρι και 12 μέχρι και το 89 είστε υπέρ. Είναι το ίδιο θέμα λέω. Ότι μέχρι και το 89 είναι ακριβώς αφορά επίγραφες. Ό,τι θέλετε εσείς αλλά αφορά επίγραφες. Ωραία. Από 9 έως και 12 υπάρχει αντίρρηση. Εμείς είμαστε σε όλα αυτά. Εγκρίνονται ομόφωνα. Εμείς σε όλα αυτά κυρία Πρόεδρε δεν εγκρίνονται καθόλου ομόφωνα. Έχουμε εκφράσει την άποψή μας. Την έχουμε διατυπώσει. Πινακίδες εξακολουθούν να υπάρχουν. Εσείς λέτε ότι βσγάλανε, τους χαρίζουμε το πρόστιμα, μετά πάνε και τις ξαναβάζουν. Είμαστε αποχεί. Ωραία. Για όλα αυτά και κύριε Λάμπρου υπέρ. Λοιπόν άρα από το 9 έως και 89 εγκρίνονται καταπλειοψηφία με πέντε αποχές. Απέχει άλλος με πέντε αποχές. Το 90 έως και μέχρι και 97 εγκρίνονται ομόφωνα. Το 98 να συμπληρώσω ότι εκ παραδρομής είχε στείλει και ο κύριος Δρογός για δικαιολόγηση των απουσιών του στην 32η, 33η και 34η συνεδρίαση. Εγκρίνονται ομόφωνα οι δικαιολόγοιους των απουσιών. Το 99 δικαιολόγησα από ουσίας του κυρίου Σπηλιοτόπουλου από τις 24, 26, 27, 30, 31, 32 και 33η συνεδρίαση. Ο κύριος Λάμπρου. Επειδή δεν τώρα και επικεφαλείς παράταξες κύριος Σπηλιοτόπουλος. Εδώ λείπει μία, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι συνεχόμενες. Η δικαιολόγηση δεν πρέπει να γίνεται στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, τι λέει ο κώδικας. Δηλαδή μετά από ένα χρόνο θα αρθούμε να δικαιολογήσουμε απουσίες δημοτικών συμβούλων, οι οποίες έχουν υπερβεί τις τρεις συνεχόμενες και που κατά αρχή το Προεδρείο έπρεπε να έχει ενημερώσει την αρχή, να είναι αποκεντρωμένη και να έχουν εκπέσει. Ή τους ζητάμε εκ των υστέρων μετά από ένα χρόνο, και ποιος ελέγχει τώρα την κατάσταση αυτή. Εδώ είναι ένα θέμα που αφορά και το Προεδρείο και τους ίδιους τους συμβούλους. Νομίζω ότι, δεν ξέρω τι λέει και η νομική μας υπερεσία, επί του θέματος, πάντως είναι σοβαρό θέμα. Κύριε Πρόεδρε, επί του θέματος, ο προβληματισμός είναι σωστός, αλλά πρέπει να σκεφτούμε πρώτα απ' όλα, ποια είναι η έννοια του δικαιολογημένη. Αν δεν το ρίσουμε αυτό, όλα δικαιολογημένα είναι. Γιατί απλώς τα δικαιολογημένα κανείς, ας πούμε, δεν έχει κέφι να έρθει, δικαιολογημένο είναι να το πάρουμε έτσι. Άρα ο νόμος είναι ριπέστατος και δεν ποτέ πρόκειται να αντιμετωπιστεί κανείς, μην ακούμε τι γίνεται. Πολύ γραφεοκρατία για το τίποτα. Είναι πολιτικό το αξίωμα και όταν δεν έρχεται κανείς δεν έρχεται επειδή είναι πολιτική βούλησή του να μην έρχεται να έρθει να πει τα λόγο. Αυτή είναι αρκετή δικαιολογία σε μια πολιτική λειτουργία. Ευχαριστώ. Δεν θα πω. Κύριε Λάμπρου, με αποχή δύο αποχές. Ποια πέκουν, πείτε μου τότε. Τρεις αποχές, εγκρίνεται καταπληοψηφία, τέσσερις αποχές. Ο κύριος Καφεντζόκουλος, ο κύριος Βαρελάς, ο κύριος Λάμπρου και ο κύριος Κωνσταντίνου και ο κύριος Γεννηματάς και ο ένας-ένας. Και ο κύριος Αποστολόπουλος. Τι, κυρία Βελέτζα, αποχή? Για τη δικαιολόγηση των απουσιών του κυρίου Σπηλιοτόπουλου. Εγκρίνεται καταπληοψηφία, λοιπόν. Το θέμα εκατό, η δικαιολόγηση απουσίας του κυρίου, κάντε λίγο ησυχία, κοντεύουμε, του κυρίου Μάρκαρη. Εγκρίνεται ομόφωνα. Κυρία Βελέτζα, το ίδιο, αποχές. Τρεις, τέσσερις αποχές. Υπάρχει άλλος? Τέσσερις αποχές. Τρεις, μάλλον. Τρεις αποχές. Εγκρίνεται καταπληοψηφία. Το θέμα εκατόν, ένα, ικανοποίηση μη του αιτήματος για την παραμονή των οστών του πρώην βουλευτή επικρατίας του Γιάννη του Μπανιά. Στο πρώτο κημητήριο. Κυρία Ζαφυροπούλ, τι συγκρίνεται η Επιτροπή. Ο κύριος Μπανιάς σε τάφη στην 25 Μαΐου του δέκα. Όχι, συγγνώμη. Στην τελετή λήξη της τριωτού σταφής, 25 ΠΕΜ του δεκατρία και κατόπινε... Αχ, όχι, συγγνώμη, άλλο διαβάζω. Δύο λεπτά. Ο κύριος Μπανιάς, όπως ξέρετε, υπήρξε ένα σημαντικό μέλος και ένα αξιόλογο ατομό. Υπήρξε γενικός γραμματέας του ΚΚΕ και κατόπινη βουλευτής επικρατίας του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αδερφός του... Τι έκανα? Του ΚΚΕ ποτέ. ΚΚΕ, γενικός γραμματέας. Δεν υπήρξε... Θα τρίσουν τα κόκκαλα. Λοιπόν, προχωράμε. Με τη λήψη της τριετίας, ζητάει... Τα φύτου έγινε τότε από τη Βουλή των Ελλήνων. Λοιπόν, ο αδερφός του έρχεται σήμερα ο μοναδικός κληρονόμος και ζητάει να μείνει εσάει... τα οστά του να μείνουν εσάει στον τάφο αυτόν. Τι τριών που το περάσαμε, δώσαμε τρία έτη εμείς, γιατί τόσο μπορούσαμε, και εισηγούμεθα βάση για το κανονισμός, δεν λέει παραπάνω, το άθρο 37 του κανονισμού, αυτά ρυθμίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Γι' αυτό το φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να το ψηφίσουμε αν ναι ή όχι εσάει. Εγώ πάντως εισηγούμε εσάει. Δεν είστε μέλος της Επιτροπής. Η Επιτροπή Κοινητήριων έδωσε τρία χρόνια, όπως σας είπα. Και λίγο ησυχία μπορούμε να κάνουμε. Επειδή τόσο μπορούσαμε να δώσουμε εμείς, κυρία Πρόεδρε. Υπάρχει δυνατότητα από το Δημοτικό, δηλαδή, για... Μπράβο. Ωραία. Είναι θέμα του Δημοτικού Συμβουλίου αν θα μείνει εσάει. Ωραία. Για πείτε κ. Κωνσταντίνου. Εγώ προτείνω να υποστηρίξουμε την πρόταση για εσάει. Νομίζω ότι την έχει δικαιολογίσει επαρκώς ο αδερφός του. Και να πάμε με αυτή την τοποθέτηση. Ο κ. Γλάβρο. Εντάξει, είναι άλλο να δοθεί τιμή σε ένα καινούργιο τάφος από την αρχή. Εφόσον δεν έγινε τότε αυτό, δεν το ζήτησε η οικογένεια. Δεν το ζήτησε, πιθανολογώ, η οικογένεια. Ο τριετής τάφος, για να μετατραπεί σε οικογενειακό, έχει άλλη διαδικασία. Έχει νομικό κόλλημα. Νομίζω, λοιπόν, ότι με τριατία και τριατία και τριατία λύνεται το θέμα και δεν μπλέκουμε και σε διαδικασίες άλλες. Δηλαδή, μπορεί να απορριφθεί η απόφαση. Αυτό λέω, με λίγα λόγια. Ο κ. Σαξέλος. Κυρία Πρόεδρε, νομίζω ότι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να πάρει αποφασίες εσάει. Πρέπει να βρούμε, να το καθαρίσουμε αυτό. Πρέπει να βρούμε, λοιπόν, ένα τρόπο. Άλλο το τιμή Σένεκεν, που έπρεπε να παραχωρηθεί ο τάφος. Άλλο τότε, βεβαίως. Ο κ. Λάμπουρο έκανε μια διατύπωση. Νομίζω ότι είναι η πιο, αυτή τη στιγμή, η πιο σωστή. Εγκρίνεται επομένως η μη ικανοποίηση του αιτήματο, σύμφωνα και με την ομόφωνη πράξη της Επιτροπής Κοιμητηρίων. Εγκρίνεται ο ομόφωνης πράξης της Επιτροπής Κοιμητηρίων. Τι λέτε, δεν σας είδα, κυρία δασκαλάκια, λάτε, δεν έχετε παράφωνο. Με όλο το σεβασμό που έχω στα, με όλο το σεβασμό να πω δύο πράγματα. Πρώτον, χαίρομαι που συμφωνούμε και με αυτόν τον τρόπο θα διαφύγουμε από αυτή την αντιπαράθεση. Γενικά, θα έπρεπε και η Επιτροπή και η κυρία Ζαφυροπούλου να είμαστε λίγο πιο φιδωλή, ως προς το πόσους, όχι ως προς την ποιότητα της συγκεκριμένη. Δεν το κρίνω δηλαδή, δεν είναι ο οποιοσδήποτε διατέλεσε ένα επιφανές πολιτικός τέλεχος κατά τη νόμου. Χωρίς να θέλω να πω κάτι. Αφού συμφωνούν και οι άλλοι πλευρά, χαίρομαι που δεν θα αποφασίσουμε ΕΣΑΙ. Θα θέλα να πω ότι δεν διατέλεσε επιφανές τέλεχος ενός κόμματος, ο Γιάννης Μπανιάς. Ο Γιάννης Μπανιάς υπήρξε ένας άνθρωπος που έχει αγωνιστεί πάρα πολύ στη ζωή του, με εξωρίες, με αγώνες, με φυλακήσεις. Δεν είναι τόσο απλό, δεν διατέλεσε απλά ένα επιφανές τέλεχος. Και θα ήθελα, συγνώμη να το διορθώσουμε αυτό. Λοιπόν, προχωράμε. Το θέμα 102 παράταση ταφής για τρία χρόνια, σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής. Το 102 εγκρένεται ομόφωνα, σύμφωνα με την πρόταση... Ελάτε, αν τελειώσουμε, της Επιτροπής. Το 103, απαλλαγή μη των τελών... Κυρία Πέρα, εμείς το 103, το 104, είμαστε στην αποχή. Απέχετε? Πόσοι απέχουν? Και 105, συγνώμη για να τελειώνουμε. Λοιπόν, εγκρένεται καταπλαιοψηφία με πέντε αποχές. 103, 104, 105, το 106. Ναι, είμαστε. Εγκρίνεται, καταρχήν, ομόφωνα η παράταση του ενταφιασμού. Μάλιστα. Έτσι. Και δεύτερον, η αποκληρωμή με διακανονισμό. Και τι διακανονισμό, κυρία Ζαφυροπούλου, τι προτείνετε? Σαβιολάκης. Δεν έχουν να πάρουν σκανό. Δεν έχουν να πάρουν σκανό. Άννη Σαβιολάκη, με τη σχετική τέσσερα απόφαση της ομόφωνας υγείας στο Δημοτικό Συμβούλιο, την παράταση τα φύσεως 31, 12, 15 Ιουάννη και στον υποστηχία 1,98 τάφο τριετούς χρήσεως και την αποκληρωμή των οφειλωμένων τελών με διακανονισμό και μετά το πέρας της οποίας θα πραγματοποιηθεί η ανακομιδή των ωστών. Τον διακανονισμό όμως, τη μορφή του διακανονισμού ζητάτε από το Συμβούλιο. Τι προτείνετε, πόσες δώσεις σας τώρα... Σε πόσες δώσεις, ναι. Εισηγήστε όμως, κυρία Ζαφυροπούλου. Σε πέντε δώσεις. Σε πέντε δώσεις. Εγκρέντ ομόφωνα. Εγκρέντ ομόφωνα. Το θέμα 107, διάθεση στιγμής 1 και ανεπαόριστον είχα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τον Γιώκα Κωνσταντίνου. Ο πλήτης, το Γιώκα Κωνσταντίνου... Συγγνώμη. Παραπέμπεται το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Διότι οι οπλίτες, αυτοί οι οποίοι λέει πεθαίνουν... Ο Γιώκας, ο οποίος αποβίωσε τότε και τότε, είναι κατόπινε τίσου του πατέρα του αναφορικά με την παορίση του τιμής 1 και ενδιάθεσης του προνοφερμένου τάφου, όπως μας διεβάστηκαν τα σχετικά του κοινικού επιτελείου στρατού και σύμφωνα με την 2.25 του 2013 και 2.86-84 αποφάσεις της Επιτροπής και Μητριών εκδόθηκαν σύμφωνα με τις οποίες εγκρύθηκε διαδικαίως τιμής 1 και ενδωρεά παράτας ταφείς ενός έτους μέχρι τότε και αυτά ο πατέρας επανέρχεται τώρα και ζητάει με πράξη του δημοτικού συμβολίου ότι δύναται να παραχωρούνται τάφοι τριετίας τιμής 1 και εν για πρόσωπα τα οποία η ταφεί σε ώρα πλητών, σε ώρα καθήκοντος που πέθαναν του στρατού, του ναυτικού, της αεροπορίας και των σωμάτων ασφαλείας. Νοργείτε λέει δωρεάν στο τρίτο κοιμητήριο. Λοιπόν, να σας πω επί του κανονισμού λειτουργίας αναφέρεται ότι περιπτώσεις μη προβλεπόμενες από τον παρόν τα κανονισμό ρυθμίζονται κάθε φορά με αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Με την υπαρθυμόν 126 απόφαση της Επιτροπής Κοιμητηρίων, εισηγήθηκε ομόφωνα την παραπομπή του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο σε συνδυασμό των άθρον 9 και 15 και 37 β του ισχύοντος κανονισμού λειτουργίας των δημοτικών κοιμητηρίων. Εισηγήστε την παράταση, την διάθεση, την μισέναι και νεπαόριστον, μάλλον δεν γίνεται από ό,τι είπαμε πριν σωστά. Την παράταση για τρία χρόνια. Κοιτάξτε, ήδη έχει ενταφιαστεί το 2011. Και τρία χρόνια, ήδη έχουμε δύο χρόνια ενάμιση χρόνο παράταση. Άλλο ένα ενάμιση για να συμπληρωθεί η τελετρία ή από του δε και στο εξής άλλα τρία. Αυτό ρωτάω. Τα θέματα από 109 έως και 114 εγγραίνονται ομόφωνα. Τώρα λέω από 108. Υπάρχει ομόφωνη πράξης επιτροπής για παράταση. Από 108 έως και 114, μισό λεπτό κυρία Ζαφυροπούλου, έχουμε ομόφωνες αποφάσεις επιτροπής. Υπάρχει αντίρρηση για κάποια, εγγραίνονται ομόφωνα. Το 115 συγκρότηση επιτροπής, εγγραίνονται ομόφωνα. Αποχές επίσης. Αποχή κυρία Πρόεδρε και εμείς και στο επόμενο. Επτά αποχές, εγγραίνονται καταπληροψηφία λοιπόν το 115 και το 116 με επτά αποχές. Το 117 χορήγηση παράτασης, το 10. Κατάεστε κύριε Λάμπρο. Το 117 κυρία Πρόεδρε. Το 117. Κατά είναι θα. Εκεί ήδη τέσσερις παρατάσεις. Πάμε για την πέμπτη. Και δεν ξέρουμε πότε θα... Κυρία Βελέτζα. Ο ύψιστος. Με πέντε και δύο εφτά κατά και μία αποχή. Εντάξει. Το 118 το ίδιο. Όχι. Δε λεπτάκια. Όχι. Κατασκευή. Εντάξει. Το 118. Κυρία Αξελέντ. Κυρία Πρόεδρε, εμείς το 118 και το 119 κάνουμε αποχή. Ρεδομένου ότι αυτά είναι ΕΣΠΑ και το 120 πείσεις. Λοιπόν, 118 έως και 120 εγκρίνονται καταπληροψηφία. Με έξι αποχές και δύο κατά. Όχι, στο 119. Τρέχετε για να γίνει λάδος. Εντάξει, πάμε ένα-ένα. Το 118 λοιπόν, έξι αποχές και δύο κατά. Έτσι εγκρίνεται καταπληροψηφία. Το 119. Εμείς είμαστε υπέρ, γιατί είναι πρώτη φορά. Αποχές πόσοι είστε? Έξι-εφτά αποχές. Πέντε οι ανοιχτοί πόλοι, η κυρία Βελέτζα και ο κ. Κωνσταντίνου απέχουν στο 19. Και οι υπόλοιποι είμαστε υπέρ. Το 120. Έξι αποχές και δύο κατά, κύριε Λάμπρου. Όχι, υπέρ και αυτό. Λοιπόν, εφτά αποχές. Ο κ. Κωνσταντίνου. Στο 120 είναι επτά αποχές. Πέντε οι ανοιχτοί πόλοι, ο κ. Κωνσταντίνου. Όχι κ. Πρόεδρε, 121-122 είμαστε υπέρ. Δύο αποχές λοιπόν, εγκρίνεται καταπληροψηφία το 120. Το 121. Το σημειώσαμε. Το 121. Μια, δύο αποχές. Τρεις αποχές. Α, δύο αποχές λοιπόν στο 121. Το 122. Δύο αποχές. Δύο αποχές στο 122. Εγκρίνεται καταπληροψηφία το 123. Το κ. Κωνσταντίνου. Δύο αποχές. Όχι, εγκρίνεται ομόφωνα. Το 124. Αμερικής κατά. Και εμείς κ. Πρόεδρε, κατά. Λοιπόν, πέντε και δύο εφτά κατά. Κ. Βελέτζα. Και μία αποχή. Εντάξει. Το 125. Η δημοτική αγορά. Δύο κατά. Εσείς. Κ. Κάντε λεγό, η Συγκεία. κ. Γελοκούλου. Έχουμε ζητήσει να ενημερωθούμε γενικά για την αγορά της Κυψέλης. Γιατί τι πρόκειται να γίνει εκεί. Πέρα από τις εργασίες. Θα το ψηφίσουμε για τελευταία φορά. Ωραία. Λοιπόν, επομένως δύο κατά. Εγκρίνεται με δύο κατά καταπληροψηφία το 126. Η κατασκευιαστικός σήμα στην πλατεία Κωτζιά. Υπάρχει ερώτηση, αντίρρηση, ο κ. Λάβρου. Κ. Λέει ότι στο άκρου αριστερό σημείο του από τι διάβασα θα εγκατασταθεί αυτό το αστικό σήμα, ναι. Δεν ξέρω τώρα αν υπάρχει κάποια μελέτη από τις υπηρεσίες ότι μπορεί αυτό να ενταχθεί στην πλατεία. Λοιπόν, εντάξει, οι άνθρωποι κάνουν μια προσφορά. Εδώ εμπλέκονται, λέει, Πανελλήνιο Σύνδεσμος Ξύλου, Δήμος Αθηναίων, Ελληνικό Ιστητούτο Αρχιτεκτονικής. Είναι μια πολύ πλοκή ιστορία. Δεν ξέρω τώρα αυτά εδώ. Με μια παράθεση διαφόρων εγγράφων, υπηρεσιών και λοιπά. Δεν ξέρω τι γίνεται εδώ πέρα. Θα έπρεπε να υπάρχει μια εισήγηση η οποία να είναι κατατοπιστική. Δεν μπορεί η εισήγηση να λέει υπηρεσία και να μας παραθέτει 5 σειρές και να μας παραθέτει 45 έγραφα από πίσω. Και το σκοπό του Ελληνικού Ιστητούτου και λοιπά αυτά είναι για το Ιστητούτο. Η υπηρεσία του Δήμου πρέπει να έχει σαφή και κατηγορηματική θέση και για ποιους λόγους. Και γιατί σε αυτή την πλατεία και όχι στη διπλανή πλατεία και στην παρακάτω. Αυτό είναι, δεν θα το λέγα γλυπτό, μια ξελινή κατασκευή που έχει σκοπό να έχει πληροφοριακό υλικό. Δεν πρόκειται για κάποιο ιδιαίτερο νημείο ή κάτι τέτοιο. Η υπηρεσία προτείνει το υποθέτησή του στο κάτω μέρος κοτζιά όπως υπάρχει σχεδιάγωμα. Έχει κεδίσει. Έγινε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμός. Η κατασκευή αυτή έχει πάρει το πρώτο βραβείο του στο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Και παραβάλλον δεν πρόκειται για κάτι το οποίο είναι μνημείο, άγαλμα και τέτοιο. Πρόκειται για μια ξελινή κατασκευή που θα έχει πληροφοριακό υλικό. Ευχαριστώ. Καταπλειοψηφία με τρεις αποχές. 127-128 εγκρίνονται ομόφωνα. Κύριε Πρόεδρε, μια ερώτηση θέλω να κάνουμε. Να το ψηφίσουμε. Αλλά πώς είχε δοθεί πριν, είχε φέρει τα πιστοποιητικά πριν. Και τα δύο, και τα δύο. Ή για τις καταργήσεις. Και τα δύο τελευταία, πώς είχαν δοθεί, είχε φέρει πιστοποιητικά, πώς είχαν δοθεί οι άδειες. Και γιατί τώρα δεν τις φέρνει ας πούμε. Ναι, γιατί δεν τις φέρνει τα πιστοποιητικά, αν τα είχε φέρει πριν. Αυτό που είπε ο κ. Προβατάς πάντως μας καλύπτει. Δεν έχουμε άλλο θέμα. Καλές γιορτές σε όλους, έτσι. Λοιπόν, προχωράμε, λιέτ συνεδρίαση.