43η Συνεδρίαση Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Καβάλας 2021 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2021)
: Κύριε Σακουβίδης και ο κύριος Σταυρίδης, έχουμε τρία έκτακτα. Αν είστε συμφωνεί να προχωρήσουμε. Το πρώτο είναι έγκριση της διακήρυξης των όρων και των τεφών δημοπράτσης του έργου Επισκευές Σχολικού Συγκροτήματος Νέας Καρβάλης. Νομίζω υπάρχουν αναλυτικά μέσα τα τεφί. Είμαστε σύμφωνοι στο πρώτο. Κύριε Δρακονάκη, είμαστε σύμφωνοι? Ναι, ναι, ναι. Συγγνώμη, ναι. Απλά έπαιρα να ανοίξω γι' αυτό. Ναι, ναι. Κύριε Λαζαρίδη, ομόφωνο επομένως, δεύτερο θέμα, ανάκληση της παρήθμη 26821 απόφασης Οικονομικής Επιτροπής και Ελλήψη Νέας. Ναι, κυρία Χριστίνα θα μας ευχαριστήσει. Καλησπέρα, θυμάστε τον Μαΐου είχαμε... Κυρία Θαμβουλτζίδου, συγγνώμη που διακόπτω. Συγγνώμη. Προεδρέ, έχουμε απαρτία? Ναι, έχουμε απαρτία. Έχει γίνει κατά μέτρηση. Θέλετε να σας αναφέρουμε ποιοι είναι? Γιατί έχουμε εδώ τον κύριο Σταυρίδ και τον κύριο Ιακοβίδη. Α, τον κύριο Σταυρίδ δεν μας τον είπατε. Δίπλα μου. Κοντζάν Μποΐ. Καλώς. Οκ, συγγνώμη για τη διακοπή αλλά και για... Λοιπόν, υπήρχε μια διάθεση από δημότησα της Καβάλλας για μια δωρεά για την αντικατάσταση της σκεπής των Αγίων Θεοδόρων. Έκανε μια δωρεά στο Δήμο Καβάλλας 47.000 ευρώ. Σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία είδαμε ότι δεν υπάρχει τρόπος γιατί ήθελε ένα συγκεκριμένο τρόπο να γίνει η αντικατάσταση. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαδικασία απευθείας ανάθεσης και μετά από αρκετή κουβέντα και έκφραση διαφόρων απόψεων καταλήγθηκε να γίνει απευθείας ανάθεσης έναν ειδικό τεχνίτη που είναι από την περιοχή του Παγκέου και ο οποίος εξειδικεύεται στην τοποθέτηση φύλλων χαλκού σε τρούλους ιερώναων με ένα συγκεκριμένο κόστος 42.000 ευρώ η οποία δαπάνι θα καταβάλλεται απευθείας από τη δορήτρια από την κυρία Κακουλίδου. Το υπόλοιπο ποσό των 5.000 θα παραμείνει ως δωρεά στο Δήμο για να καλύψει την ανάγκη των ηκριωμάτων και του εργατικού δυναμικού που θα απαιτηθεί για τον καθαρισμό της στέγης από τα τούβλα τέλος πάντων να προετοιμαστεί ώστε να μπορέσει ο τεχνίτης να κάνει την τοποθέτηση. Οπότε, εισηγούμαστε την ανάκληση εκείνης της απόφασης του Μαΐου. Συνεχίζει να ισχύει η δωρεά των 5.000 ευρώ και επιστρέφουμε τα 42.000 σε λογαριασμό της κυρίας Κακουλίδου. Είμαστε σύμφωνοι σε άλλο θέμα? Να ρωτήσω κάτι θέλω λίγο. Εδώ επειδή και εγώ έκανα την πρόσθεση και το ποσό βγαίνει 47.000 εδώ τώρα στην αποδοχή που είχαμε κάνει εμείς με την προηγούμενη απόφαση είχαμε αποδεχθεί 46.000 τώρα λέτε ότι θα επιστρέψουμε τις 42.000 και θα μείνουν 5.000 σε εμάς. Αυτό κάνει το άθροι μας 47.000 εκτός αν μου διαφεύγει κάτι. Ένα είναι αυτό. Ένα δεύτερο είναι η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων. Δηλαδή, γίνεται αυτό το πράγμα? Ναι, μας είπε ο κύριος, μας είπε το Ταμείο ότι γίνεται. Με απόφαση της οικονομικής επιστρέφεται. Το άλλο όσον αφορά το άθροισμα. Το άθροισμα 47.000, αν έχει γίνει 47.000 λέει και η Γραμματέας η απόφαση. Η Γραμματέας μέσα να δει την απόφαση και εγώ έχω την δίκοση 47.000 πριν. Εάν τώρα είναι τότε τα χρήματα που μένουν στο δήμο γιατί η σύμβαση που είναι επισυναπτόμενη σήμερα στην εισήγηση είναι 42.000 με τον ανάδοχο. Άρα αυτό που θα παραμείνει θα είναι το υπόλοιπο. Να το πούμε έτσι για να είμαστε... Ήταν 47.000, των οποίων νομίζω τα χίλια ευρώ ήταν η εφορία που πληρώθηκαν. Ήταν ο φόρος, υπάρχει ένας φόρος... Την εισήγηση λέτε 46.000 περιλαμβανομένου του φόρου. Λάτε για την παλιά εισήγηση. Αυτή που ανακαλούμε. Άρα κάνουμε διόρδωση, είναι το υπόλοιπο. Είναι 46 συμπεριλαμβανομένου του φόρου. Είναι 46 συμπεριλαμβανομένου του φόρου. Η κυρία Ταβουλτζίδου νόμιζε ότι ήταν 47, οπότε αφέρει στα 42 και προφορικά είπε πέντε υπόλοιπο. Δεν είναι πέντε, είναι έξι. Είναι τέσσερα, συγγνώμη. Και εδώ όντως έχετε δίκιο η απόφαση της 26ης συνεδρίας σας. Και εκεί όπου έχουμε γράφει για την αποδοχή δωρεάν πέντε χιλιάδων ευρώ. Άρα θα λέει τέσσερις. Θα λέει τέσσερις, ναι. Άρα τέσσερα και 42, 46 και ένα χιλιάδι που ήταν τα συμπολογραφικά. Ο φόρος έχει πληρωθεί. Ο φόρος πέντε εδώ είναι χιλιάδι ευρώ, 0,5% Και μην είναι 45, όχι το αναφέρει εδώ η απόφαση, μέχρι 45. Οπότε, ναι, βέβαια ο φόρος τώρα... 0,5% πια νόμιζο. 0,5% της δωρεάνς. Του 46. Του 47. Του 47, ναι. Ήτανε, λοιπόν, με έχετε μπερδέψει θα τα ξαναπούμε. Ήταν 47 χιλιάδες οι δωρεά. Τα χιλιά ευρώ αφορούσανε το φόρο ο οποίος πληρώθηκε. 46 χιλιάδες μπήκανε στο ταμείο σε λογαριασμό, ειδικό λογαριασμό του δήμου. Ωραία, μετά. Λοιπόν, εμείς, ό,τι και να γίνει, έχει συμφωνηθεί και έχει ενημερωθεί η δωρήτρια ότι αναλαμβάνει το κόστος του αναδόχου που είναι 42 χιλιάδες. Όπως ορίζει η σύνδεση που έχει η διπογραφή. Το υπόλοιπο, έτσι και αλλιώς, έχει δεσμευθεί ο δήμος απέναντί της ότι αν απαιτηθεί και παραπάνω για να ολοκληρωθεί η εργασία της αντικατάστασης των κεραμμυδιών από φύλλα χαλκού, θα καλυφθεί από δαπάνι του δήμου. Δηλαδή, θεωρώ ότι το θέμα είναι τα 42 χιλιάρικα που πρέπει να επιστραφούν στην κυρία Κακουλίδου για να πληρώνεται ο ανάδοχος όπως έχει συμφωνηθεί μετά από μελέτη που έκανε η τεχνική υπηρεσία. Χριστίνα, να ρωτήσω κάτι κι εγώ. Σήμερα, εκτός από την επιστροφή των χρημάτων, αποδεχόμαστε και τη δεωρεά της υπηρεσίας από την πλευρά της και την αντικατάσταση. Δεν θα χρειαστεί άλλη οικονομική επιτροπή. Όχι. Ωραία. Έτσι κι αλλιώς, ήταν εξαρχής συμφωνημένο ότι όλη η προετοιμασία για να μπορέσει ο τεχνίτης να ανέβει στη σκεπή και να αντικαταστήσει τα κεραμμύδια θα ήταν με δαπάνι του δήμου ανεξάρτητα από το πόσα θα ήταν τα χρήματα της δωρήτης. Η κυρία Κακουλίδου ήρθε και είπε θέλω να δώσω αυτά τα χρήματα. Δεν είπε ότι μελέτησα ή είχε προσφορά από κάποιον που έλεγε ότι στοιχίζει η αντικατάσταση τόσα χρήματα. Ή εξαρχής, για κάποιο λόγο, αποφασίσει να δώσει το συγκεκριμένο ποσό. Ωραία. Εγώ δεν λέω αυτό. Σήμερα στην απόφασή μας πρέπει να γραφτεί ότι δεχόμαστε και τη δωρεά της επίσης όσον αφορά τις εργασίες της, τις υπηρεσίες της. Τις υπηρεσίες του τεχνίτη δηλαδή, αυτό. Επιστρέφουμε τα χρήματα τα 42 πίσω. Το λέει, το λέει, το λέει, το λέει. Ωραία, εντάξει, δεν τη διάβασα. Το λέει, 1, 2, 3 λέει. Είναι ανάκριση, αποδοχή της δωρεάς και απόδοση. Αλλά το χιλιάρικο πάει ήδη στον αέρα, υπάρχει ένα χιλιάρικο που κυκλοφορεί από εδώ και από εκεί. Το οποίο είναι ο φόρος. Ναι, αλλά πρέπει να το αναφέρετε, Χριστίνα. Θα κάνουμε μια αρχή επανάληψη της απόφασης. Δεν μας έχει ξανασυμβεί. Δηλαδή, ειδικά η τεχνική υπηρεσία έφαγε πάρα πολύ χρόνο προσπαθώντας να βρει έναν τρόπο να γίνει μία δωρεά και η ανάγκη που εκφράζεται μέσα από τη δωρεά από ένα συμπολίτη να μπορέσει να συντεριάξει με το θεσμικό πλαίσιο των ισχύων. Όχι, δεν λέμε για αυτό, λέμε για τα ανούμερα να μην υπάρχει ασυστομία. Εγώ όμως, συγγνώμη κύριε Ταγουρτζήδου, πάλι δεν κατάλαβα ποιο είναι το νομικό πλαίσιο που ενεργοποιούμε. Δεν το κατάλαβα. Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο. Είμαστε δίκης ιδιοκτήτης. Επιλέγει η ιδορήτηρια ποιος θα εκτελέσει το έργο στον δικό μας το κτήριο. Επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος αναδοχός σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία. Η τεχνική υπηρεσία προσδιόρισε ακριβώς το περιεχόμενο της εργασίας. Έκανα έρευνα ποιος μπορεί να το κάνει. Η ιδορήτηρια καθοδηγήθηκε για τον τεχνίτη. Πώς θα το πω. Η ιδορήτηρια έχει μόνο ένα ενδιαφέρον. Αντικαταστήσει με φύλλα χαλκού τον τρούλος τους Αγίους Θεοδόρους. Από κει και πέρα όλη η διαδικασία έγινε από την τεχνική υπηρεσία. Και η περιγραφή του έργου αλλά και η επιλογή του κυρίου που έχει αναλάβει να το... Μισό λεπτό λίγο. Εγώ τουλάχιστον δεν το έχω καταλάβει. Η εκκλησία σαν ιδιοκτησία ανοίγει στη Μητρόπονη. Δεν έχει ιδιοκτησία. Έχει μόνο τη χρήση του ναού. Έχουμε μιλήσει με το εκκλησιαστικό συμβούλιο και συμφωνεί για την παρέμβαση. Η παραχώρηση είναι μόνο κατά χρήση. Το κτίριο ανήκει στο Δήμο Καβάλας. Στο Δήμο Καβάλας. Άρα δεν έχει αλλάξει κάτι από αυτό που ήσυχε μέχρι τώρα. Η χρήση της δημιουργικά έξοδα, απαιτήσεις και όλα αυτά είναι στη Μητρόπονη. Τα φύγουμε από έξω. Ακριβά. Γιατί είναι οι χρήστες ενημερώθηκα στα πλαίσια της τυπικότητας. Ο Δήμος Καβάλας που είναι ο διοκτήτης του ακοινήτου, του κτιρίου δηλαδή της εκκλησίας, και επειδή δεν μπορεί να κάνει απευθείας ανάθεση για έργο κατασκευαστικό, για να υλοποιηθεί η επιθυμία της δωρήτριας, ή τέλος πάντων ό,τι επιτάσσει το κτίριο να γίνει, ξαναεπιστρέφει με τα λεφτά πίσω και με ποιο νομικό πλαίσιο η δωρήτρια θα πληρώνει τον ανάδοχος, τον οποίο έχει γίνει απευθείας ανάτελτη από ποιον. Ευαγγελία, συγγνώμη. Είναι απλό μετά. Από τη μη που θα έχει τα λεφτά, αυτή διαλέγει όποιον θέλει και με όποιον τρόπο θέλει και τον πληρώνει. Όχι, συγγνώμη. Σε μια ιδιοκτησία που δεν είναι δική της. Υπάρχει ένα συμφωνητικό των τριών, ανάμεσα στη δωρήτρια, στο δήμο και στον τεχνίτη, όπου ο καθένας αναλαμβάνει το μέρος της ευθύνης του. Η δωρήτρια πληρώνει τον ανάδοχο, ο οποίος ανάδοχος έχει δεσμευθεί να κατασκευάσει αυτό το οποίο μελέτησε η υπηρεσία και θα επιβλέπει η υπηρεσία. Δεν μπορώ να σας πω ότι περιγράφεται σε ένα επακριβώς σύστημα, αλλά έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να ικανοποιηθεί μια επιθυμία μιας κυρίας που είναι υπέργυρη και η οποία θέλει να γίνει και πάρα πολύ γρήγορα και ήδη έχει δημιουργηθεί μεγάλη κατάσταση άγχους. Γιατί δεν προχωράει. Έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος χωρίς να εκτεθεί ο δήμος να κάνουμε αυτή τη διαδικασία. Υπάρχει ένα συμφωνητικό των τριών μερών. Εμείς απλώς επιβλέπουμε την κατασκευή. Ελέγχουμε αν γίνεται αυτό το οποίο έχει συμφωνηθεί σε αυτό το ιδιωτικό συμφωνητικό. Η δορήτρια θα πληρώνει στον ανάδοχο με συγκεκριμένο τρόπο για την παροχή της υπηρεσίας και ο τεχνίτης αναλαμβάνει να κατασκευάσει αυτό που του έχει δώσει ως εντολή η δική μας υπηρεσία. Ξέρω ότι είναι λίγο περίπλοκο. Χριστίνα, εγώ έχω επηρεία πάνω στο θέμα. Είναι μια εταιρεία που θέλει να αναδαστώσει μια περιοχή. Επιλέγει τον ανάδοχό της και από εκεί και πέρα την επίβλεψη και την αναλυτική και συνοπτική επιμέτρηση την ελέγχει η υπηρεσία, αλλά ο ανάδοχος έχει να κάνει με το δορυτή και μόνο με αυτόν. Υπάρχει ανάλογη διαδικασία, τουλάχιστον όσον αφορά το ευρύ δημόσιο που είναι και πιο δυσκίνητο τελώς πάντως. Δεν θεωρώ δηλαδή ότι είναι παράλογο αυτό ότι η δορήτρια επιλέγει τον συγκεκριμένο τεχνίτη επειδή έτσι θέλει και από εκεί και πέρα εμείς αποδεχόμαστε τη δωρεά της αν η υπηρεσία και απλά επιβλέπουμε το έργο σύμφωνα με τη μελέτη που συντάξαμε εμείς. Να κάνω κι εγώ μια παρατήρηση. Ο Γιάννης ο Ιακοβίδης είμαι. Ο δήμος δεν έχει καμία εμπλοκή με οικονομικά στοιχεία. Εμπλέκεται επειδή πρόκειται για την ιδιοκτησία του όπου κάποιος θα κάνει κάποιες εργασίες. Και ο δήμος θέλει να γίνουν σωστά. Επομένως η μόνη του εμπλοκή είναι να ελεγχθούν οι όροι και ο τρόπος και η ασφαλή εκτέλεση ενώ σέβουν πάνω στην ιδιοκτησία του. Τίποτε επιπλέον. Καμία απολύττως σχέση με όλα τα άλλα. Εμείς ελέγχουμε να γίνει ασφαλώς και ποιοτικά άρτια η όλη εργασία που αφορά η ιδιοκτησία του δήμου. Προέδρες θέλω να ρωτήσω κάτι. Γιατί εγώ πραγματικά έχω μπερδευτεί. Ή δεν διαβάζω εγώ καλά ή δεν ξέρω τι γίνεται. Τέλος πάντων το κεφάλι μου έχει γίνει καζάνι. Λοιπόν τι γράφεται στην εισήγησή σας. Με την υπαρισμό 268 του 2021 απόφαση της οικονομικής επιτροπής με θέμα. Εισήγηση προς την οικονομική επιτροπή για αποδοχή δωρεάς χρημάτων ύψους 46.000 ευρώ του φόρου δωρεάς περιλαμβανομένου κτλ κτλ. Και τώρα εδώ ακούω ότι όχι ο φόρος δεν ήταν εκεί μέσα ήταν έξτρα ο φόρος και ήταν 47.000. Έτσι κατάλαβα εγώ. Άρα πώς είναι δυνατόν εμείς να λέμε ότι στις 46.000 ευρώ περιλαμβάνεται ο φόρος. Έτσι έχουμε αποφασίσει. Και εδώ τώρα να μας λέτε τέλος πάντων αυτό κατάλαβα εγώ ότι όχι δεν είναι εδώ ο φόρος πληρώθηκε έξτρα ο φόρος γι' αυτό ήταν 47.000 στα ευρώ. Και τώρα στο τέλος τελικά τι θα αποφασίσουμε θα αποφασίσουμε την αποδοχή 5.000 4.000. Πείτε μου σας παρακαλώ να καταλάβω. Να προτείνω να το αποσύρουμε για να το ξεδιαλύνουμε λίγο με το οικονομικό σκέλος γιατί νομίζω το τεχνικό σκέλος το έχει αποσαφηνήσει ο κ. Γακοβίδης να δούμε λίγο αυτό. Ίσως υπάρχει μια σάφια. Εγώ αυτό που καταλαβαίνω είναι 46.000 ευρώ είναι ο φόρος ή τη 47.000 το σύνολο και κάπου και έγινε το λάθος και την αφαίρεση. Να διορθωθεί λοιπόν το λάθος να το αποσύρουμε. Γιάννη γιατί δεν βάζεις το υπόλοιπο και να τελειώνει η ιστορία. Αυτό ήταν που πρότεινα από την αρχή κυρία Δαβουρτζίδου να πούμε. Άρα λοιπόν 46.000 να κρατήσει τα 42.000 η κυρία να επιστραφούν τα 42.000 στην κυρία να πληρώσει το τεχνίδι και το υπόλοιπο να μείνει στο δήμο. Θέλετε να γράψουμε έτσι την απόφαση για να το κλείσουμε. Αν έχετε αντίρρηση οκ να το αποσύρουμε. Πρόεδρε εμείς δεν θέλουμε τίποτε γνωρίζετε πολύ καλά ότι όταν το φέρατε το θέμα για την αρχική δωρεά είμαστε σύμφωνοι. Κανένα πρόβλημα μακάρι να βρίσκονται άνθρωποι οι οποίοι να φέρουν χρήματα έτσι. Επειδή όμως εγώ έχω μπερδευτεί και όταν μπερδεύομαι δικό μου είναι το πρόβλημα αλλου νου είναι. Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό. Εγώ θα είμαι παρόν. Κάντε ό,τι θέλετε. Άλλος συνάδελφος. Εγώ το ίδιο πρόεδρε. Κύριε Λαζαρίδη. Το ίδιο πρόεδρε αν δεν έρθει επανόρθωση, ιδιόρθωση δεν ξέρω. Δεν είναι πραγματικά. Αυτό το κλειάρικο είναι στην αέρα. Εντάξει, όταν είναι έτσι θα το αποσύρουμε. Θέλω να είμαστε από τη στιγμή που ήμασταν ομόχονας στην πρώτη απόφαση να πάμε έτσι. Ναι, εντάξει. Το θέμα και η ουσία του είναι αυτή που είναι. Ωραία, το αποσύρουμε λοιπόν. Πάμε στο τρίτο έκρατο. Περιέγριση της διενέργειας με ηλεκτρονικό διαγωνισμό άνω των ουρίων της προμήθειας με τίτλο «Προμήθεια και το Προθέτη της Εξοπλισμού Παιδικών Χαρών» για τη δημιουργία και αναβάθμιση των παιδικών χαρών του Δημοκαβάλλας, των εγγράφων της ύπασης των όρων του διαγωνισμού. Υπάρχει κάποια ερώτηση, άρα ομόχονα το τρίτο έκρατο θέμα. Ναι. Να περάσουμε λοιπόν στο πρώτο τακτικό θέμα, που είναι η αναμόρφωση, η 19η αναμόρφωση. Σύμφωνα λοιπόν με αυτή μεταφέρει το ποσό του 18.702,71 από τον ΚΑΠ Επιπενδυτικών Δαπανών Κάλψη Δράσης Πυροπροστασίας, στον κωδικό που αφορά και προορίζεται για λειτουργικές δαπάνες προκειμένου να πληρωθεί η μισθοδοσία. Από κει πέρα, μεταφέρεται το ποσό του 4.600 από ΣΑΤΑ, από τους κωδικούς Διοελπίωσης Περζοδρομιών και Λυθομετρήσεις για τις ανάγκες εξομίωσης μεχερσαίας ζώνην των λειμαινών και ενισχύονται η κωδική τοποθέτηση κρυωμάτων ΣΑΤΑ με το ποσό του 12.300 και αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων στο Περιγιάλη με το ποσό 37.200. Επίσης, μεταφέρεται το ποσό του 2.740 από ασφάλισης αναμεταφορικών μέσων και ενισχύονται η κωδική ανανέωση αδεών διοίγησης και υπηρεσίας φροντίδας ενδέσης από των ζώων. Μεταφέρονται 7.828 από διάφορους κωδικούς ενισχυώντας τοποθεματικό και μεταφέρεται το ποσό του 74.311 ακόμα 49 τοποθεματικό προκειμένου να ανισχυθούν διάφοροι κωδικοί όπως δομική υποστήριξη ανθρωπίνου δυναμικού και αιρετών, απόδοση σε σχολικές επιτροπές, ατιμιστία αιρετών, επιχωρήχης δημοτικού 2 με 20.000, επιστροφή αχρεωστήτωσης πρακτέντων χρηματικών ποσών με 6.000, τακτικές αποδοχές συμπαλήλων και εργοδοτικές συμφορές, έλεγχος και συντήρηση μήλου του νομαρχονικών εγκαταστάσεων και δικτύων μητροποτισμών με 37.200, εργοδοτικές συμφορές και τακτικές αποδοχές σχολικών καθαριστριών με 1.200. Λοιπόν, όσον αφορά, πηγαίνω κατευθείαν εκεί που αρχίζουν να γίνονται οι μεταφορές χρημάτων και συγκεκριμένα είμαι στο νούμερο 1, που έχει σχέση με την πυροπροστασία. Εκεί που, όπως αναγράφεται εκ παραδρομής, η εξόφυληση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων ενημέρωσε λάθος ΚαΑ εσόδων. Η εξόφυληση δεν ενημερώνει ΚαΑ εξόδων. Μήπως είναι λάθος, ένα αυτό σαν παρατήρηση. Δεύτερο, θα ήθελα λίγο να μας πείτε τι αφορά η τοποθέτηση κρυωμάτων και επίσης η αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων στο περιγιάλι Καβάλλας. Τέταρτον, υπηρεσίες φροντίδας αδέσποντων ζώων, 1.500 ευρώ. Ο δήμος βγάζει διαγωνισμό, ο οποίος αφορά τα πάντα ό,τι έχει να κάνει με τα αδέσπονα ζώα. Τι είναι τώρα αυτά τα 1.500 ευρώ υπηρεσία. Κάναμε το διαγωνισμό, έτσι ξέρω τουλάχιστον εγώ, έχουμε εκτινίατρο τον οποίο παροχή υπηρεσιών, εμβόλια, ξέρω εγώ στη Ρώση, έξτρα 1.500 ευρώ. Τι είναι αυτό και πώς γίνεται κατά αυτόν τον τρόπο. Και όσον αφορά την επιχωρήγηση του δημοτικού οδείου, προφανώς αν καταλαβαίνω καλά, δώσαμε όσα χρήμα ήταν να πάρει το οδείο και τώρα υπάρχει ανάγκη για άλλα 20 ερώτημα. Αυτά, ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, όσον αφορά το πρώτο, είχαν πει τα χρήματα μόνο στον κωδικό εσόδων που αφορούσε δαπάνες επαιδητικών δαπανών, ουσιαστικά εδώ πρόκειται για εξοπλισμό των δασοκοπηρεσβασιστών, των εθελοντών και δεν υπήρχαν χρήματα τα οποία προοριζόταν για την εισοδοσία, για τις δικές δαπάνες. Γι' αυτό έγινε αυτή η διόρθωση. Τώρα αυτό που αναφέρετε προφανώς είναι εκπαραδρομής και θα το... Μήπως, δηλαδή, μήπως λέει πρέπει να λέει εξόδων. Αν θέλετε να μου δείτε λίγο χρόνο να μιλήσω με την κυρία Κυριακίδου. Δείτε το, ναι. Για να σας απαντήσει ο κύριος Ιακοβίδη στην τοποθέτηση κρυωμάτων και αντικατάστασης χρωτιστικών σωμάτων. Όσον αφορά να σας απαντήσει και για το δύο ναι, είναι αυτός χρειάζονται χρήματα για την εισοδοσία, οπότε ενισχύουν το Δημοτικό Δύο προκειμένου να πληρωθούν κάποιοι καθηγητές. Να σας απαντήσει λίγο για τα φωτιστικά και για το ποδί της κρυωμάτων του κύριου Ιακοβίδης. Κύριε Ιακοβίδη, είναι το δεύτερο θέμα. Αυτό, Πρόεδρε, συνδυάζεται με τη μεταφορά ενός κωδικού πάλι από το Περιγιάλι. Δεν είναι. Δηλαδή, μεταφέρεται έναν ποσό από το κωδικό στο Περιγιάλι που είναι για τη δομή και πάει πάλι στο Περιγιάλι για τα φωτιστικά. Τα υπόλοιπα της έκτοσης είναι. Είναι αποσάτα. Θα σας τα εξηγήσει και ρε κοβέντη. Είναι η διαφορά. Το ποσό των 185.000 είναι η πρώτη δόση της υπόσχεσης του κυρίου Μηταράκη για να διευθετήσουμε εκκρεμότητες και βελτιώσεις γύρω από το στρατόποδο Σιμακόπουλου. Είναι η πρώτη προσέγγιση, η πρώτη επιχορίγηση. Λοιπόν, η διαφορά της απομένει να χρηματοδοτηθεί απόσάτα και είναι αυτό που απομένει το ποσό. Όσα αναφορά τις βυθομετρήσεις είναι το συνολικό ποσό το οποίο διατίθεται απόσάτα των 1.800 ευρώ. Και η τοποθέτηση κρυωμάτων αφορά, αν δεν κάνω λάθος, γιατί κρατάω μια μικρή επιφύλαξη, τις επεμβάσεις που γίνανε σε σχολικές μονάδες για βαφές και συντηρήσεις και οι αντικατάστατες... Θα γίνουν, εννοεί. Ναι, ναι, ναι. Αφορούν τα φωτιστικά που μπήκαν στην παραλιακή ζώνη στο δρόμο στην έξοδο την ανατολική της πόλης και σε ένα τμήμα του λιμανιού των σφαγίων. Που θα μπουνε. Που θα μπουνε, ακριβώς. Και οι υπηρεσίες για τα δέσποτα, Πρόεδρε, μήπως ξέρεις? Προσπαθώ να επικοινώσω με την κυρία Κυριακίδου. Απλώς, κυρία Κυριακίδου, σε ένα σεμινάριο της Σκέδας Θεσσαλονίκη. Δεσμεύω να σας απαντήσω μόλις ενημερωθώ. Καλώς. Θα πούμε παρόν, Πρόεδρε, και θα το δούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κυρία Δρακονάκη. Όπως ο κύριος Καλανταρίδης, Πρόεδρε. Κυρία Κύριος Λαζαρίδης. Επίσης παρώνει, κύριε Πρόεδρε, στα επόλοιπα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κατά πλειοψηφία, επομένως, να περάσουμε στο δεύτερο θέμα. Έκριση γενόμενων δαπανών, πληρωθήσεων από την Πάγια Προκαταβολή, αφορά την κοινότητα Μυδαλώνα και την αλλαγή Αλοπινάκων. Ναι, Πρόεδρε. Είμαστε σύμφωνοι, ωραία. Προμόφωνα, να περάσουμε στο τρίτο θέμα. Έκριση με αριθμού 141 του 21, απόβαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιχείρησης Δημοφαίλειας, με θέμα έγρομι εν αμώφωσης προϋπολογισμού του οικονομικού της 21. Λίγο, Πρόεδρε, θα ζητήσω την υπομονή σας, γιατί δεν έχω τον υπολογιστή μου και εδώ παιδεύομαι μεταξύ κινητού και tablet και δεν μου ανοίγει αυτή τη στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι έχω να ρωτήσω κάτι εδώ στην αναμόρφωση. Είναι ο κύριος Ρακίτσις εδώ. Δεν ξέρω αν θέλετε να ξεκινήσει λίγο την εισήγηση. Ή δεν θα ρίχνετε απευθείας ερωτήσεις για να μην τον βάζουμε σε διαδικασία να τα λείξει. Έχω, έχω σημειώσει κάτι, αλλά τώρα δυστυχώς για κάποιο λόγο... Ωραία, να πάμε στον κύριο Λαζαρίδη αν έχει κάποια ερώτηση. Όχι, δεν έχω. Ωραία, θα περιμένουμε κύριε Καλαντάρη. Λοιπόν, μου το έχει ανοίξει μια στιγμή λίγο. Αυτά τα οποία θα ήθελα να ρωτήσω κύριε Ρακίτσι, αν ξέρετε να μου πείτε λίγο είναι το εξής. Δαπάνες εκδηλώσεων και δράσεις για κοινοφελείς σκοπούς. Συν 20.000. Ένα είναι το τι αφορά λοιπόν αυτό. Επίσης τα έξτρα χρήματα που μπαίνουν για τη διαχείριση δράσεων για το Κοσμόπολης. Και η αφαίρεση που γίνεται από το τμήμα διαχείριση της τουριστικής προβολής. Τα λεφτά τα οποία φεύγουν από την τουριστική προβολή. Και άλλες 60.000 που βλέπουμε να μπαίνουν στο αιτήσιο πρόγραμμα δράσης. Αν μπορείτε να μας πείτε κάτι για αυτά. Αν και κάποια από αυτά είναι πολιτικά τα θέματα. Αλλά τουλάχιστον απολογιστικής απόψος αν ξέρετε να μας πείτε κάτι. Ευχαριστώ. Ας αρχίσω από το τέλος. Η αύξηση της θρηματοδότησης στο αιτήσιο πρόγραμμα δράσης. Αφορά την αύξηση των δαπανών που θα υλοποιηθούν για το 2021. Για τις εκδηλώσεις, διότι τα κονδύλια που υπήρχαν στον αρχικό προϋπολογισμό δεν είναι ικανά. Για να ξέρουν τις δαπάνες που θα γίνουν για τις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Σχετικά με τις δαπάνες της εκδηλώσεων δράσεων για γενοφιλείς σκοπούς. Αφορούν συνδιοργανώσεις, συνεργασίες. Που είτε εκτυπώσεις βιβλίο, μέσα στο κονδύλι αυτό περιλαμβάνεται μια δαπάνη της τάξης των 6.000. Που αφορά εκτύπωση του κ. Χιώνη Κωνσταντίνου. Που αφορά συνεδριάσεις, σχετικά με παλιά δημοτικά συμβούλια και συνεδριάσεις παλιότερες. Οι οποίες θα εκδοθούν σε βιβλίο, θα έχουν αντίτιμο. Και εδώ θα πληρώσουμε τη δαπάνη. Θα απαντήσει το συμβούλιο, το διηγητικό της δημοφέλειας. Σχετικά και με τη δαπάνη που περιλαμβάνεται σε αυτόν τον κωδικό και με το αντίτιμο στο οποίο θα διατείρει το βιβλίο. Οι αφαιρέσεις που βλέπετε στο πρώτο κονδύλι του 12.900 ευρώ αφορά πλεόνασμα του προϋπολογισμού στον κωδικό αυτό από την τουριστική προβολή που είχε συνέχεια για το έτος 2021. Δεν χρειάζεται, το αφαιρούμε. Όσον αφορά το ποσότο 14.900 ευρώ, αφορά προϋπολογισμό του 21 και αμοιβή τρίτων ελευθέων επαγγελματιών για τη διοργάνωση της δράσης πανεπιστήμιου προϊόν, που δεν υλοποιήθηκε στο 21 και αφαιρέτηκε αυτό. Η αύξηση για το ετήσιο πρόγραμμα δράσης θα γίνει με έξτρα επιχορήγηση του δήμου κύριε Τραγκιτζή. Γνωρίζετε? Ναι. Μάλιστα. Εγώ, πρόεδρε, δεν έχω κάτι άλλο. Κάποιος άλλος συναλφός να ρωτήσει. Ωραία. Να ψηφίσουμε, κύριε Καρύβη. Λοιπόν, πρόεδρε, η βασική μου διαφωνία όσον αφορά τη σχετική αναμόρφωση έχει να κάνει με τα χρήματα τα οποία βλέπω ότι δεν αξιοποιούνται και έχουν να κάνουν με την τουριστική προβολή του δήμου. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ήταν ένας τομέας στον οποίο είχαμε επενδύσει γιατί θεωρούσαμε ότι έπρεπε να επενδύσουμε. Ο δήμος δυστυχώς δεν μπορεί να λειτουργεί ως επιχείρηση και να προσλαμβάνει ανθρώπους παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να εργαστούν και να μυθούν και για αυτό το λόγο είχε βρει έναν έμμεσο τρόπο να μπορέσει να προωθήσει την περιοχή μας έτσι ώστε η προσέλκυση ανθρώπων στην περιοχή να δώσει τη δυνατότητα μέσω κάποιου άλλου οδού να μπορέσει να απασχοληθεί κόσμος στο κομμάτι του τουρισμού, της φιλοξενίας και πάει λέγοντας. Όλοι καταλαβαίνουμε σε ποιο κομμάτι της τοπικής οικονομίας αναφερόμαστε. Θα μου πει κάποιος με τέτοιες εποχές θα έπρεπε να επενδύουμε σε αυτόν τον τομέα. Βεβαίως δεν θα πρέπει τίποτε να το αφήνουμε στον αυτόματο πιλότο, έτσι, χωρίς να προσπαθούμε και εμείς ως δήμος να επενδύσουμε σε ένα τομέο ο οποίος θα έχει αποτελέσματα οικονομικά σε όλο τον κόσμο κυριολεκτικά, γιατί είναι μία λυσίδα. Αυτή είναι η προσωπική μου μεγάλη διαφωνία με αυτό το οποίο βλέπω, έτσι. Θεωρώ ότι δεν γίνεται να έχουμε συνολικά εδώ για σχεδιασμό και διαχείριση τουριστικής προβολής του 21.000 και να έχουμε χρησιμοποιήσει 8.000. Ήταν κάτι το οποίο το είχα ξαναναφέρει όταν βλέπαμε ότι ανοίγει σιγά σιγά ο τουρισμός και είχα κάνει και επερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τι πρόκειται να κάνει ο δήμος. Δυστυχώς από ό,τι φαίνεται ο δήμος έκανε όσο πιο ελάχιστα μπορούσε. Για αυτόν τον λόγο εγώ θα είμαι παρόν κύριε Πρόεδρε. Να υποθέσω κυρία Δρακονάκη παρουσιά. Δεν ακούγεσαι Ευαγγελία. Κάτι γίνεται δεν ακούγεσαι όχι. Κύριε Λαζαρίδη εσείς. Όπως ψήφισε ο εκπρόεδρος στο Δημοτικό Συμβούλιο όχι κύριε Πρόεδρε. Εντάξει. Θα περιμένουμε να μπορέσει να σε ειδεί και η κυρία Δρακονάκη. Μάλλον θα περάσουμε στο τέταρο θέμα και θα μας απαντήσει για να ξέρουμε. Βέβαια είναι καταπληοξυχία του σε όλους απλά για να ξέρουμε την ψήφο της. Να περάσουμε στο τέταρτο θέμα. Έγκριση η μύτης με αριθμό 143 του 21 απόφαση του Δικητικού Συμβούλιου της Δημοφέλεια με θέμα μεταφορά από θεματικού για την κάλυψη των δαπανών της επιχείρησης από την ειλοποίηση του σχεδίου δράσης του έπαις 2021. Έστειλε μήνυμα κύριε Πρόεδρε από ότι είδα η κυρία Δρακονάκη και λέει παρούσα. Ναι, το είδα. Ευχαριστώ. Ερωτήσεις δεν έχω τουλάχιστον εγώ, Πρόεδρε. Αν δεν έχει και ο κύριος Λαζαρίδης να προχωρήσουμε στο υποθέτης και σε ψήφιση. Ωραία. Είναι γνωστή λοιπόν η θέση μας όσον αφορά την χρησιμοποίηση του αποθεματικού. Είμαστε κάθετα αντίθετοι. Η άποψή μας είναι ότι ο δήμος θα πρέπει να ενισχύει την επιχείρηση από τη στιγμή που τη ζητάει έτσι να κάνει πράγματα. Θα πρέπει να την χρηματοδοτεί και κατάλληλα έτσι ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει για αυτά τα οποία καλύτερα να κάνει. Είμαστε λοιπόν πλήρως αντίθετοι με αυτή τη διαδικασία και γι' αυτό θα είμαστε αρνητικοί. Κύριε Λαζαρίδη. Ομοίως, Πρόεδρε, όπως ψήφισε ο πρόσωπος. Κατά πληψηφία το τέταρτο θέμα, περάσουμε στο πέμπτο θέμα. Διαγραφή βεβαιωμένων φυλών και Παναδεβαίωση. Νομίζω είναι αρκετά αναλυτικές διευκρινήσεις. Ναι. Ναι, Πρόεδρε. Ναι, ναι, ναι. Ομόφωνα το πέμπτο θέμα, να περάσουμε στο έκτο. Έκρηση πρακτικού 1 και την ανακήρυξη μειοδότη και την ανάθεση σύμβαση με το έρο κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και ειδικιστρέψεις των αμέσως σχολικές φωνάδες του Δ. Παβάλας. Σύμφωνο με την πρακτικού 1. Είχαμε δύο υποψήφιους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό και προχωράει η διαδικασία. Η έκτοση είναι ικανοποιητική. Δεν είναι τραγική. Δεν είναι κυλίγη. Είμαστε ευχαριστημένοι από τις προσφορές των δύο συμμετεχώντας. Ο Μόφωνα. Ναι, ναι. Ο Μόφωνα. Κατάμε στο έβδομο θέμα. Παραλαβή της υπογραφικής μελέτης για άρτηση πικίνδυνότητας και αποκατάστασης της οδού ΜΟΜΑ. Σύμφωνοί. Εδώ, Πρόεδρε, θα πρέπει να, τουλάχιστον όσον αφορά εμένα, να συνδεθεί η κυρία Δρακονάκη, η οποία μάλλον προσπαθεί, κάνει προσπάθειες, απ' ό,τι βλέπω, αποσυνδέθηκε για να ξανασυνδεθεί. Ωραία. Αν θέλετε να το κρατήσετε λίγο. Αν μου επιτρέπετε εγώ και εσείς να περάσουμε στο όγδο για εξοικονόμηση χρόνου. Βεβαίως, βεβαίως. Εποδοχή δωρεάς ενός απεινηδοτή. Ένα συμπολίτημα, ο κύριος Στόδωρος Ρέμος, ο γιος του Έιμις του Χρύση του Ρέμμα, Ρέμμου, κάνει δώρον απεινηδοτή, ο οποίος είναι του αποδοχητής στο Βερούλιο Στάδιο. Επίσης, να σας πω ότι είμαστε ήδη σε επαφή με τον Εξωσταυρό Σταυρό. Για να αρχίσει κάποια στιγμή και μια εκπαίδευση των άμεσα εμπλεκομένων στη χρήση των απεινηδοτών. Δωρεάν θα γίνει αυτό. Τώρα βέβαια, το θέμα είναι η αποδοχή της δωρεάς. Είμαστε σύμφωνοι? Ναι, ναι. Για το έβδομο, κύριε Πρόεδρε, η κυρία Δρακονάκη μου στείλε μήνυμα ότι θα είμαστε παρόντες. Παρόντες. Όσον αφορά τον κύριο Λαζαρίδη. Πρόεδρε, εγώ θέλω να ρωτήσω, υπάρχει θετική αποδοχή της τεγγίσης υπερισσίας για τη συγκεκριμένη μελέτη. Γιατί έρχεται κατευθείαν σε εμάς? Παρακαλούμε, οπωσλάβετε απόφαση για την παραλαβή της τοπογραφικής μελέτης. Ναι, η τεχνική υπηρεσία την παραλάβει, Γιάννη. Η τεχνική υπηρεσία είναι θετική. Έχουμε παραλάβει τη μελέτη, την ελέγξαμε, είναι αποδεκτή. Γιατί δεν συνοδεύεται μέσα στα συνοδευτικά έγγραφα. Ναι, γιατί δεν λέει την αποδοχή. Νομίζω ότι την έχει παραλάβει η τεχνική υπηρεσία. Ο κ. Μουτζής που έκανε την εισήγη στην Οικονομική Επιτροπή, μας λέει ότι... Δεν λέει. Ανατέθηκε η μελέτη. Ποιοι είναι οι μελετητές, οι συνολικοί, ή το άρθρο τέσσερα σημαίνει ότι οι αμοιβές των μελετών θα εξοπληθούν μετά τη θεώρηση των μελετών από την διευθύνουσα υπηρεσία και την παραλαβή των από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλα. Εμείς ζητάμε τώρα την παραλαβή τους από την Οικονομική Επιτροπή για να προχωρήσουμε και στις άλλες και να ολοκληρωθεί η μελέτη ώστε να αμοιθούν και οι μελετητές. Θεωρήθηκε αρμοδίως από την τεχνική υπηρεσία. Δεν είδαμε κάτι ανάλογο όμως. Θα ψηθήσω παρόν. Επαναλαμβάνω το Δ. Έγινε παραλαβή από βολή της τοπογραφικής μελέτης του Θόμοδου όπως και αυτή ελέγχθηκε και θεωρήθηκε αρμοδίως από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καβάλα στις 07.10.21. Δεν παραλυθήκε όμως. Όταν ελέγχθηκε και θεωρήθηκε για να θεωρήθηκε πρέπει να παραλυπθείς. Δεν ξέρω. Κύριε Ακοβίδη έχω στη γραμμή τον κ. Μουμτζή. Να το βγάλω λίγο να σας εξηγήσει. Κύριε Μουμτζή παρακαλώ ακούγεστε. Είχα βάλει στιγμές στην ισήγηση προς την ιχρονομική δικοπή που είναι μία από τις 6 μελετητές, να είμαστε καλά, για το έργο του θέματος, δηλαδή την άσχηση επικοινωνότητας. Έπροσα και έγωμου φάγγελο σε έντυπη μορφή που είναι υπογιαγραμμένο και από μένα και από τον ΔΕΦΕΠΙΚΙ όπως απαιτείται να γίνει αλλά δεν μπορείς να το βάλουμε σαν το σχανάρο. Εκπληνέω και να το βάλω συνημένου. Είναι τα διαγράμματα από μένα που είναι λίγο δύσκολα. Τα εινήμες είναι έξι. Κύριε Μουμτζή, ο Γιάννης ο Ιακοβίδης. Είναι ο εννοούς τα μέλη της οικονομικής ότι δεν αναφέρεται ότι το παραλαμβάνουμε παρελήφθη. Δηλαδή ελέγχθηκε και θεωρήθηκε και παρελήφθη αρμοδίως από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Αυτή την παρατήρηση κάνουν οι κύριοι αν όντως έχει παραλυφθεί κιόλας. Διότι παραλαμβανόμενοι είναι πια η επόμενη φάση να συμφωνήσει και η οικονομική υπηρεσία για την αμοιβή που προβλέπουμε. Ως προς την παραλαβή, αναφέρει ο κύριος Ιακοβίδης. Δεν ακούω. Ως προς την παραλαβή τι? Ως προς την παραλαβή, ερωτάει. Να περιλαμβάνετε μέσα στη διατύπωση και η παραλαβή. Παρακαλώ όμως να λάβετε απόδειγμα για παραλαβή της ογορευκής μαλέτης. Τι άλλο θέλει? Όχι, η τεχνική υπηρεσία την παραλάβε, Γιώργο. Η υπηρεσία εγκρίνει και θεωρεί και παραλαμβάνει η οικονομική επιτροπή. Η τεχνική απλά εγκρίνει και θεωρεί, εμείς παραλαμβάνουμε. Η οικονομική επιτροπή παραλαμβάνει για να μπορεί να πληρωθεί το δικό της κομμάτι του Αλυξάνδρου Τσαλάκαινού. Η οικονομική επιτροπή παραλαμβάνει. Αυτό είναι το ανώτερο όργανο. Άρα προγουμένως που επιχείρησατε με τα ειρωνευθήτη του τοποθετησίμου δεν ισχύει. Το παίρνω πίσω, το παίρνω πίσω. Μπράβο. Μη βιαζόμαστε, Θοδωρίκο. Λοιπόν, εγώ θα πηγαίνω παρόν γιατί βιάζομαι κιόλας, εντάξει. Για τιμωρία μου. Ακριβώς. Εντάξει, sorry, sorry. Θα μπαθαίνουμε λίγο ελληνικά, γιατί μου δώσατε τώρα. Η οικονομική επιτροπή είναι, αν το θυμάμαι καλά, συγκεκριμένος της σύμβασης. Όχι άφημα, σίγουρα λέει αυτό. Αν θέλετε μπορώ να σας διαβάζω. Έχω την πλήρη τελική περιγραφή εδώ και τον τεύχος. Καλό απόγευμα, αποχώρομαι. Καλό απόγευμα. Καλό απόγευμα, μασάνα, ψυχωτιάς και παιδίς. Τι συμπέντευτε, κύριε Λαζαρίδη. Παρμοδίως ελευμένα και θορυμένα από τη τεχνική υπηρεσία. Και μετά η οικονομική επιτροπή την παραλαμβάνει, αυτή όπως έχει θεωρηθεί από την Επιτροπή. Η θεώρηση είναι ουσιαστικά η παραλαμβή από την τεχνική υπηρεσία του τεχνικού αντικειμένου. Ο κ. Λαζαρίδης λέει, η τεχνική υπηρεσία θεωρεί και η οικονομική επιτροπή παραλαμβάνει. ΟΚ, ευχαριστούμε πολύ. Ο κ. Λαζαρίδης αποχώρησε, αλλά δεν ψηφίζει. Ούτως άλλως η κυρία Δρακονάκη είπε παρούσα. Άρα κατά πλαιοψηφία περνάει. Ναι. Το 8ο θέμα το είχαμε συζητήσει. Και περάμε στο τελευταίο θέμα. Ορισμός Μελών Επιτροπών Βιενέργειας Αξιολόγησης και Παραλαβήσης σύμφωνα με τη ΔΑΧΤΡΙΑ του νόμου 43 του 2019. Είμαστε σύμφωνοι για τις πτροπές. Ναι, Πρόεδρε.