Συνέντευξη της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στην ΕΡΤ1 (Greece 2021, 2021)
: Εδώ είμαστε. Επιστρέψαμε μαζί σας μέχρι και τις 12 και επιστρέψαμε το θέμα που σας προαναγγείλαμε, γι' αυτό έτσι. Γι' αυτό με βλέπετε με μάσκα, γι' αυτό με βλέπετε με μάσκα, γιατί υποδέχομαι καλωσμένος στο στούδιο, έχουμε τη μεγάλη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε την κυρία Αγιά Αγιελοπούλου Δασκαλάκη. Και εγώ σας ευχαριστώ. Καλή σας ημέρα. Καλημέρα και σας ευχαριστούμε. Καλημέρα κυρία Καλημέρα. Πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021. Είμαστε ήδη στο τέταρτο μήνα κύριε Αγιελοπούλου το 2021. Και έχουμε κάνει πολλά. Έχουν γίνει ήδη πολλά. Όλοι οι φίλοι ειπίσης έχουν δει το 24-25 Μαρτί ότι πολύ με κάνει. Εγώ εγώ να τον ευχαριστήσω τους Ελληνίδες και τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Να είστε καλά. Γιατί αυτοί έδειξαν μια εικόνα, ένα δεσμό που έχουν με την Ελλάδα. Όλοι ο οικουμένη φωτίστηκε στα μπλε στα γαλάζια στα άσπρα. Δείχνει ότι η ελληνική καρδιά υπάρχει παντού. Σε όλη την οικουμένη. Πείτε μας λίγο για να ξεκινήσουμε. Τι έχουμε να περιμένουμε από εδώ και πέρα. Έχουμε ακόμα 8 μήνες μπροστά μας το 21. 25 Μαρτίου ήταν μόνο η αρχή. Πρέπει εδώ και ξέρετε σήμερα πήγα όταν ήμουνα στην εταιρεία πήρα έτσι όλες τις δράσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Και αυτή τη στιγμή έχουμε περίπου 100 δράσεις και εκδηλώσεις που έχουν γίνει ήδη. Και δεν έχουν γίνει μόνο στην Ελλάδα. Έχουν γίνει σε όλη την Ιφύλιο. Δηλαδή από το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Μανγχάιμ. Από την Νότιο Αφρική η σχολή Σαχέτη. Από το Βιετνάμ στο Ανόι. Από το Ριο Ντου Ζανέιρο με το πανεπιστήμιο. Από το Φίτσμπορκ. Πενσιλβάνια. Από τη Βοστόνη. Και προχωράμε. Δηλαδή έχουν γίνει και πάρα πολλά πράγματα μέσα στην Ελλάδα. Και έχουν αναμειχθεί σχολεία. Έχουν αναμειχθεί πανεπιστήμια. Όλα τα πανεπιστήμια της χώρας μας. Ας πούμε και το Αριστοτέλη όπου τελείωσα εγώ. Και το Καποδιστιακό των Αθηνών και της Δυτικής Μακεδονίας και το πανεπιστήμιο της Κρήτης. Ξέρετε ότι στις 8 και 9 Μαΐου. Κρήμα η ομοκινής μας δεν είναι εδώ. Σε 18 πόλεις ταυτόχρονα στην Ελλάδα. Θα γίνει βίντεο μάπινγ. Σε εμβληματικά κτίρια 18 πόλεων θα δείξει την ιστορία της επανάστασης που την έκανε το Τμήμα Μηχανικών του Παλαιπιστήμιου της Κρήτης. Με μουσική και ιστορία του κάθε μέρους. Αλλά ξέρετε ότι σε όλη την οικουμένη και γι' αυτό ευχαριστώ τους ομογενείς μας, τους Ελληνές μας παντού. Γιατί έχουν οργανωθεί δράσεις να γίνουν σε 47 χώρες. Να μείνουμε σε αυτό. Από την έναρξη της συζήτησής μας έχετε αναφερθεί πάρα πολλές φορές στους ομογενείς, στους Έλληνες που ζουν σε όλο τον κόσμο. Άρα να μας πείτε πώς αυτοί οι άνθρωποι που δεν ζουν στην Ελλάδα, πώς οι ομογενείς μας συμμετέχουν λοιπόν σε αυτές τις εκδηλώσεις, τις δράσεις για το 2021, για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Εγώ να σας πω απλώς σαν Ελληνίδα και δεν μιλάω τώρα ως Πρόεδρος της Αθηνικής Επιτροπής Ελλάδα 2021, είμαι περήφανη γι' αυτοί τους ανθρώπους. Γιατί ξέρω πόσο δύσκολο είναι να είσαι μακριά από την Ελλάδα και να κρατάς τη γλώσσα σου, να τραγουδάς τον εθνικό ύμνο, να αντύνεσαι στις παραδοσιακές στολές, να μαθαίνεις τα παιδιά σου, να μαθαίνεις να παρελάβνεις, να θυμάσαι τη γιορτή στο χωριό σου, είτε είσαι από το Καστελόριζο, είτε είσαι από τη Μάνη, είτε είσαι από τη Μακεδονία, είτε είσαι από τη Λευκάδα. Όλοι λοιπόν αυτοί οι Έλληνες δείχνουν ότι κρατάνε την παράδοση, την ιστορία μας. Και ξέρετε τι άλλο μας δείχνουν κυρία Καϊμανάκου, ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Καημένου Αλεξάνδρα, καημένου. Όχι το υπόνοιμο, μην ανησυχείτε, συνεχίστε. Μας μπερδεύουν πολύ. Η Αλεξάνδρα, η Αλεξάνδρα, ότι έχουν και τη συνείδηση και τιμούν την ιστορία μας και τη διαδρομή μας που δεν ήταν εύκολη, τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Ξεπεράσαμε και τον κακό μας εαυτό και τις κακοδαιμονίες και όποτε δεν είχαμε διχόνιες και τα εγώ, εγώ, πήγε καλά η Ελλάδα. Αλλά είναι και αισιόδοξοι ότι προχωράμε. Γι' αυτό μπήκαν στη Ψηφιακή Πλατφόρμα του Ελλάδα 2021 και κατέθεσαν προτάσεις που έπρεπε να κάνουν με εκπαίδευση, με ντοκιμαντέρ της ιστορίας τους, με ποιοι ήταν οι πρόγονοί τους που πήγαν σε αυτές τις χώρες, στην Αυστραλία, στην Αμερική και παιδεύτηκαν αλλά πήγαν καλά. Και είμαστε τώρα περήφανοι. Δεν υπάρχει μέρος σε όλο τον κόσμο. Πανεπιστήμιο, μουσείο, νοσοκομείο, έρευνα, show business που δεν υπάρχουν υποδειγματικοί Έλληνες. Γι' αυτό είμαστε περήφανοι γι' αυτούς. Γι' αυτό Αλεξάνδρα χαίρομαι γιατί έχουν πάνω από 319 δράσεις. Ξέρετε ότι έχουμε τη βοήθεια του Υπουργείου Εξωτορικών. 319 μόνο από την Ομογένεια δηλαδή. Μόνο από την Ομογένεια. Πολύ σημαντικό. Από 47 χώρες. Και συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο Εξωτορικών και μας έχει διαθέσει και τρεις γραμματείς εξαιρετικούς, το Γιώργο, το Χάρη, την Ελένη. Έχουμε και τον Μπρέζεπτο Δημήτρη τον Τζηρά μαζί μας και κοιτάζουν να συμβαδίσουν με την Ελλάδα του αύριο. Δηλαδή γνώση του παρελθόντος και ασιοδοξία για το τι να κάνουμε. Και έχουμε πολλά θετικά και μπορούμε να τα καταφέρουμε. Αλλά είμαι και για άλλο ένα πράγμα. Γιατί αγοράζουν αυτή τη μοναδική νομισματική μας συλλογή. Που είναι και ο τρόπος. Που όσες δράσεις έχετε προτείνει αυτό θα γίνει μέσω της πώλησης αυτών των νομισμάτων. Και για όσους δεν έχετε πάρει ακόμα είναι ένα μοναδικό αναμνιστικό να έχετε για τα παιδιά σας, για τα εγγόνια σας. Αυτό είναι το ασημένιο. Δεν θα σας δώσω τίποτα δώρο γιατί όλοι το αγοράζουν και κανείς δεν έχει έκπληξη. Και εγώ αγόρασα για τα παιδιά μου, ο Θόδρος για τα εγγόνια μας. Λοιπόν, κοιτάξτε εδώ το ασημένιο νομισμα που δείχνει την κυρά της Ρο για τους ανθρώπους από τα νησιά του Αιγαίου. Μέχρι και τις ρητήδες της που τιμάμε του πότε ενώθηκαν αυτά τα νησιά με την Ελλάδα. Έχω εδώ να σας δείξω τον Ελευθέριο Βενιζέλο για τους Κρήτες. Ξέρετε πολλοί από εμάς από που είμαστε θέλουμε να πάρουμε κάτι από τον τόπο μας. Αλλά ο τόπος μας είναι όλος ένα και οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο είναι όλοι ένα. Ελευθέριος Βενιζέλος, πότε ενώθηκε η Κρήτη. Γεώργιος Βυζηνός που σαν χθες πέθανε από τη Θράκη. Αυτά είναι μοναδικά αναμνήστικα. Αν λες τι θα μου μείνει από αυτή την επέτειο. Πώς υπάρχει ένας τρόπος να έχω την Ελλάδα χαραγμένη στην καρδιά μου αλλά και στα χέρια μου. Και ο Παύλος Μελάς τώρα έφερα τα τέσσερα από τη Μακεδονία μας. Έχουν αντακόκριση τα παίρνει ο κόσμος. Και βέβαια Αλεξάνδρα έχουμε και το πρώτο νόμισμα του ελληνικού κράτους. Γιατί τιμάμε την παράδοσή μας και το παρελθόν μας. Τον φίνικα. Τον φίνικα και τη δραχμή. Και όσοι πάρουν τη μεγάλη συλλογή έχει μέσα και τη σημαία μας. Την εξέλιξη από το 1821 έως σήμερα. Στο χρυσό νόμισμα όταν το δείτε γραμμένο από τους εξαιρετικούς γραφίστες του εθνικού νομισματοκοπείου. Θα συγκινηθείτε. Όποιος το παίρνει στα χέρια του συγκινείται. Μπράστα. Έλα Αλεξάνδρα. Και να μας πει αν έχει αντακόκριση. Αν βρίσκεται αντακόκριση από τον κόσμο και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Πολύ μεγάλη αντακόκριση. Σας ευχαριστούμε όλους γιατί όλες οι δράσεις που όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες μέσα και έξω από την Ελλάδα θέλουν να κάνουν και φτάνουμε περίπου τις 1900. Που είναι δράσεις που τιμάμε τον τόπο μας, την ιστορία μας, γνωστούς άγνωσους ήρωες, τη διαδρομή της Ελλάδας μας, τις δυσκολίες που ξεπεράσαμε. Δεν είναι αυτονόητο ότι τα ξεπεράσαμε όλα και είμαστε σύγχρονη χώρα και καινοτόμαστε πολλά και αγαπάμε τα αδέρφια μας που είναι σε όλο τον κόσμο και τους θέλουμε μαζί μας. Και θέλουμε ακριβώς να τιμάμε με τον ίδιο τρόπο όλα αυτά που περάσαμε αλλά και θέλουμε να κοιτάξουμε για το μέλλον. Πάρα πολλές από αυτές τις δράσεις έχουν αναπτυξιακό πρόσημο. Έχουν μέσα του τι θα γίνει αύριο. Πώς θα συνεχίσουν τα παιδιά μας να ξέρουν, πώς θα γίνουν καλύτερα τα σχολεία, πώς τα πανεπιστήμια θα δείξουν τι έχουν μελετήσει και τι θα κάνουν, πώς οι πρεσβείες και τα προξενεία μας δείχνουν σε όλο τον κόσμο με περηφάνεια την ιστορία μας. Δεν δείξατε το πρώτο ντοκιμαντέρ που δείχνει, λέει, σε γνωρίζω από την όψη, ο εθνικός ίμνος και το πήγαν σε όλες τις πρεσβείες και σε όλα τα προξενεία και σε αρχές στο εξωτερικό άλλες και στα πανεπιστήμια που έχουν ελληνικά τμήματα και το προσφέρομαι και στα σχολεία στην Ελλάδα και στα σχολεία αν θέλουν έξω. Κυρία Γελοπούλε, έχω παρατηρήσει πραγματικά, νομίζω ότι το τελευταίο ήταν πέρα από κανένα μήνα δημοσίωτο, ότι πέρα από τις δράσεις που κάνει η Επιτροπή για τα 200 χρόνια αυτά κάθε αυτά έχετε για κάποιο ώρα να μας πείτε είναι κάποιες παράλληλες δραστηριώτες και πρωτοβουλίες. Αναφέρομαι στην δωρεά που κάνατε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που έκανε η Επιτροπή 2021 με 18, αν θυμάμαι καλά, κινητές κλίνες μεθ. Χαίρομαι που το λέτε. Το άλλο Σάββατο η δωρεά της Εθνικής Επιτροπής Ελλάδα 2021 στο κράτος μας, στους συνανθρώπους μας, 18 μονάδες εντατικής θεραπείας που μπορεί να πάνε και σε άλλο νοσοκομείο αργότερα έγιναν στο νοσοκομείο Παπα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη. Λοιπόν αυτά είναι όλα έτοιμα και ελπίζουμε ότι θα έδει και ο Πρωθυπουργός για να το εγκαινιάσει γιατί είναι υποχρέωσή μας να βλέπουμε το τι γίνεται γύρω μας όπως και δώσαμε και χρήματα σε ένα καινοτόμο φάρμακο που θα σας πω και μια είδηση τώρα από Έλληνες γιατρούς στη Μακεδονία καινοτόμο φάρμακο με τηλεμφοκύτερα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Αυτό γίνεται πρώτη φορά στην Ελλάδα και τα πάρει άδεια για να προχωρήσει. Αυτό είναι τώρα σε μελέτες δηλαδή αυτό το φάρμακο. Αυτό είναι το νέο φάρμακο το οποίο το δούλεψαν, το ανακάλυψαν Έλληνες γιατροί καινοτόμο. Δηλαδή να δείχνουμε όλα μας τα θετικά και έχουμε πολλά θετικά και μπορούμε να πάμε πολύ καλύτερα στο μέλλον. Βλέπετε λοιπόν συνδέουμε το παρελθόν μας, το συνδέουμε με το μέλλον μας. Αφού περάσαμε δύο αιώνες σύγχρονης ζωής, μπαίνουμε στον τρίτο αιώνα. Πώς το γιορτάζουμε λοιπόν? Με δράσεις όλο το χρόνο και θα χορέψουμε. Ελπίζω και με τα εμβόλια οι ομογενείς μας να έρθουν και να ζήσουν και μέσα προς το τέλος Ιουλίου σε όλες τις πρωτεύσεις της χώρας γιορτές και πανηγύρια γιατί κάνουμε και τέτοια πράγματα. Και ποιος δεν θα το ήθελε αυτό κυρία κυρία και λαμπού, ποιος δεν το θέλει, ποιος δεν το επιθυμεί. Να χορέψουμε να τα καταφέρουμε, να τιμήσουμε τη γιορτή αυτή. Ότι έχουμε κάνει ούτε το ένα δέκατο από όσα έχουμε ετοιμάσει και δεν έχει πάει τίποτε πίσω. Δεν ακυρώσαμε τίποτα. Γίνονται διαδικτυακά πάρα πολλά πράγματα και ό,τι δεν μπορεί να γίνει τώρα το μετακενούμε για μετά. Μάλιστα. Και όταν τελειώσει λοιπόν το έργο της Επιτροπής Ελλάδα 2021, τι είναι αυτό που θα θέλατε να μείνει πίσω? Θέλουμε να μείνει η περηφάνεια μας, γιατί τίποτα από ό,τι απολαμβάνουμε σήμερα δεν έγινε χωρίς θυσίες και χωρίς αίμα. Θέλουμε να έχουμε μάθει κάτι παραπάνω από την ιστορία μας και να αξιοποιήσουμε αυτά τα διδάγματα που μας δίνει η ιστορία μας, να μας πούμε σαν οδοστάτες, σαν φάρι για το μέλλον. Θέλουμε να έχουμε την επίγνωση ότι η ιστορία μας δεν τελείωσε, έχουμε πάρα πολλές προκλήσεις, αλλά έχουμε ισχυρές συμμαχίες και μια πολύ καλή θέση, η Ελλάδα σαν μια σύγχρονη χώρα με ικανούς ανθρώπους. Και εσείς οι Ομογενείς μας μας κάνετε αυτό να το διεθυμίζουμε σε όλο τον κόσμο, με πολύ ικανούς ανθρώπους. Έχουμε δυνατότητες πολύ περισσότερες από όσες ήδη φανταζόμαστε. Να έχουμε λοιπόν αυτοπεποίτηση και ξέρεις Αλεξάνδρα θα ήθελα επίσης να έχουμε την ικανοποίηση ότι είμαστε αντάξει της ιστορίας μας. Ότι όλοι μαζί, γιατί όλη η κοινωνία το οργανώνει αυτό και εμείς το συνδυάζουμε τα πάντα, έμαθε για το παρελθόν, τίμησε τους ήρωες, τίμησε τη διαδρομή μας, αλλά φροντίζει και για το αύριο. Αυτό το αύριο που βλέπουμε ότι χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες θέλουν να το προετοιμάσουν. Ωραία κυρά Γελοπούλεο θα σας ζητήσω να απαντήσω σε μία ερώτηση τη τηλεθεατή, ο οποίος μας ρωτάει εδώ στο mail της εκκομπής, γιατί είναι κάτι το οποίο το έχω δει και εγώ προσωπικά πολλές φορές να συζητήσατε να συμμετείτε στα social media. Γιατί σας βλέπουμε πάντα σε όλες τις εκδηλώσεις με τις παραδοσιακές φορεσιές. Γιατί αυτός μας είναι ο λαϊκός πολιτισμός και απευθύνομαι στους ομογενείς τώρα, μας δίνουν ένα παράδειγμα. Βλέπουμε τα παιδιά τους δειμένα, βλέπουμε τους ίδιους δειμένους, βλέπουμε να χορεύουν παραδοσιακούς χορούς, αλλά ο λαϊκός πολιτισμός είναι θα μου επιτρέψετε και οικονομία, είναι και χρήμα, διότι υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που έχουν τεχνικές και τέχνες και γνώσεις από τέχνες του παρελθόντος, που μεταφέρουν εκεί πέρα τη χαρά και το γέλιο που είχαμε και το μυρολόι και τη λύπη αλλά και το γάμο και τις επετίους και όλα αυτά έγιναν από ελληνικά χέρια. Αυτά μπορεί να γίνουν και σήμερα. Άρα λοιπόν να συνδέσουμε αυτό το παρελθόν με ένα τρόπο να γίνουν βιώσιμες τεχνικές για επιχειρήσεις μικρές και μεγάλες σε όλα τα μέρη της Ελλάδας και σε όλα τα μέρη του κόσμου. Άρα λοιπόν μιλάμε και για οικονομία και βεβαίως είναι εκεί τιμή που φοράμε κάποια πράγματα που μας θυμίζουν γιατί όλοι γαλουχηθήκαμε και όλοι μπήκαμε στις εκκλησίες και όλοι είμαστε στις παρελάσσες και παρελάσαμε και εγώ ήμουνα και καλή μαθήτρια παρελάσα και δίπλα στη σημαία. Αυτά πρέπει να μας δίνουν χαρά. Όλα αυτά που έχουν γίνει πρέπει να μας κάνουνε να φουσκώνει το στήθος μας με περηφάνεια να λέμε κοίτα βρε παιδί μου από τι περάσαμε, τι ξεπεράσαμε, τι φωτιές ξεπεράσαμε, που φτάσαμε. Και εκεί η πανδημία θα μας φανεί κάτι ε ήταν και μια μεγάλη περιπέτεια. Αρκεί να κάνουμε όλοι το εμβόλιο. Εγώ περιμένω τη δεύτερη δόση με τη σειρά μου βέβαια. Α έχετε κάνει ήδη την πρώτη. Βεβαίως έκανα την πρώτη όταν ήρθε η ηλικιακή ομάδα. Καλή εντοσία. Μια χαρά πάνε όλα. Α να σας πω κάτι άλλο που είναι πολύ ενδιαφέρον. Γίνεται ένας σαν ατύπως διαγωνισμός σε όλο τον κόσμο ποιος θα πάρει τα παραπάνω νομίσματα. Λοιπόν πρέπει να σας πω καταρχήν από τις 18 Φεβρουαρίου όλα μας τα νομίσματα πάνε σε όλο τον κόσμο. Φτάσαμε μέχρι και τη Χιλή και το Μεξικό. Λοιπόν πρώτη είναι η Αμερική. Σε απόσταση αναπνοής είναι η Γερμανία και η Αυστραλία. Ακολουθεί η Κύπρος και ο Καναδάς. Α τα girls and boys όπως βλέπετε έξω έτσι. Κυρία Αγγελοπούλου σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Εγώ σας ευχαριστούμε πολύ. Που ήσταν μαζί μας στην ΕΕΡΤΕΝΑ και στις συνδέσεις. Καλή επιτυχία στη συνέχεια των εκδηλών. Να έχουμε επιτυχία. Θα χαιρετίσουμε με Διονύση Σαβόπουλο το κλί που εσείς διαλέξατε και μιληθήκατε. Το πρώτο. Το πρώτο της σειράς. Ακολουθούν και άλλα δηλαδή. Βεβαίως ακολουθούν και άλλα. Θα τα περιμένουμε. Έχουμε πολλά να δούμε. Και τραγούδια και επαναστατικά και τζάμικη και καλαματιανή. Ό,τι θέλετε. Περιμένουμε να χορέψουμε στις πλατείες όπως μας υποσχεθήκατε. Και ιστορία του τραγουδιού μας και ιστορία του κινηματογράφου μας. Καλησπέρα και ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Καλησπέρα και ευχαριστώ. Καλησπέρα και ευχαριστώ. Καλησπέρα και ευχαριστώ. Καλησπέρα και ευχαριστώ. Καλησπέρα.