Μαθαίνω για τα προσωπικά δεδομένα (για μεγάλα παιδιά Δημοτικού) (SaferInternet4Kids- Ελληνικό Κέντ. Ασφαλ. Διαδικτ., 2021)
: Στο διαδίκτυο είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε τα προσωπικά μας δεδομένα. Γνωρίζουμε όμως ποια είναι αυτά. Προσωπικά δεδομένα είναι κάθε πληροφορία που περιγράφει ένα άτομο. Το ονοματεπώνυμό μας, η ηλικία μας, το σχολείο που πηγαίνουμε, η διεύθυνση του σπιτιού μας, το email μας. Υπάρχουν όμως και τα ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα που πρέπει να τα προστατεύουμε εξίσου. Η φυλατική ή εθνική προέλευση, τα πολιτικά μας φρονήματα, οι θρησκευτικές μας πεποιθήσεις, το ιατρικό, ιστορικό μας και άλλα. Και γιατί είναι σημαντική η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων, γιατί δεν γνωρίζουμε πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι προσωπικές μας πληροφορίες, αν βρεθούν σε λάθος χέρια. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να δημοσιωποιήσει κάποιος προσωπικές του πληροφορίου στο διαδίκτυο, πολλές φορές χωρίς καν να το συνειδητοποιήσει. Παραδείγματος χάρη, όταν δεν έχουμε το προφίλ στο κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιούμε ιδιωτικό, τότε οποιοςδήποτε μπορεί να έχει πρόσβαση στα δεδομένα μας. Επίσης, όταν κοινοποιούμε φωτογραφίες μπορεί να αποκαλύπτουμε προσωπικά μας δεδομένα χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Ακόμα, όταν ενώ παίζουμε διαδικτυακά παιχνίδια με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε στην πραγματική ζωή και έχουμε το μικρόφωνο ή την κάμερα ανοιχτή, μπορεί να αποκαλυφθούν ακόμα και εν αγνοία μας προσωπικά μας δεδομένα. Από τα σχόλια φίλων στα κοινωνικά δίκτυα που μας αφορούν μπορούν να αποκαλυφθούν προσωπικά μας δεδομένα. Για να δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέχουμε. Θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης και να διατηρούμε τη συσκευή μας ασφαλή χρησιμοποιώντας αντιϊκά προγράμματα. Θα θυμόμαστε πάντα πως ό,τι αναρτούμε στο διαδίκτυο μπορεί να μείνει και για πάντα οπότε καλό είναι να σκεφτόμαστε διπλά πριν κοινοποιήσουμε οτιδήποτε. Δεν έχουμε δικαίωμα να δημοσιοποιούμε φωτογραφίες ή βίντεο άλλων αν δεν έχουμε τη συγκατάθεσή τους. Αν εναμβάνουμε μηνύματα ή email που μας ζητούν προσωπικές μας πληροφορίες να μην απαντάμε αν δεν γνωρίζουμε τον αποστολέαμε. Ο καθένας μας πρέπει να είναι βεστιτοποιημένος να μην δίνει τα στοιχεία του ανεξέλεγκτα και να περιορίζεται στα απολύτως απαραίτητα.