5η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2018 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2018)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Συνήθεια, κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα σας. Καθυστερήσαμε στο μισάωρο που προβλέπεται από τον κανονισμό, προκειμένου να επιτύχουμε την απαρτία δεδομένων των δύσκολων κυρικών συνθηκών, που σήμερα εμποδίζουν κάποιους από τους συναδέλφους μας να παρευρεθούν στο Δημοτήριο Κοινωνικού Βασιλείου, να παρευρεθούν στο Δημοτήριο Κοινωνικού Βασιλείου, που σήμερα εμποδίζουν κάποιους από τους συναδέλφους μας να παρευρεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης, επειδή έχουμε οριακά απαρτία, μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συνεδρίαση. Λόγω της σημερινής σύνθεσης και ενόψει ότι τη Δευτέρα θα κάνουμε συνεδρίαση για το θέμα της ΔΕΙΑΚ. Τακτική συνεδρίαση, έτσι. Θα πάμε στα θέματα της σημερίσιας διάταξης σήμερα, όπου υπάρχουν και κάποιοι συναδέλφοι, οι οποίοι είναι με το φόβο της επιστροφής σε πολλά σημεία... Αν θέλουν να κάνουν προημερισία, θα μην λένε ότι φταίμε εμείς και ο Δημοτικός Συμβούλιο. Όχι, όχι, δεν θα κάνουμε προημερισία σήμερα, τα είπαμε, τέλος. Συμφωνούν. Συμφωνούν. Στην προηγούμενη συνεδρίαση κάναμε προημερισία. Τι, δεν κάναμε? Μετά από τέσσερις μήνες. Τι τέσσερις μήνες! Άντε αδερφά, ας τους να κάνουν προημερισία και δεν πειράζει αν δεν μπορούν να φτάσουν στο σπίτι. Τώρα, συναδελφοί, ήρθαν κάποιοι άνθρωποι από τον Ζηγός εδώ, έτσι για να τιμήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο με τα κόπων και βασάνων. Δεν έχω να γυρίσουν δώδεκα η ώρα το βράδυ στο Ζηγός από τον Αγιουσίλα. Αν θέλετε, εντάξει, γιατί αν μ' αφήγουν αυτοί οι άνθρωποι, δεν θα έχουμε απαρτία τώρα. Γι' αυτό το λέω. Τι λέτε εσείς, συναδελφοί. Ναι, κύριε Σίμιτσι, παρακαλώ. Με συγχωρείτε, με συγχωρείτε. Εγώ καταλαβαίνω το πρόβλημα. Απλώς το διαδικαστικό ζήτημα που μπαίνει, και έτσι παράκληση προς εσένα, πρόεδρε, είναι το εξής. Ξεκινάς την κουβέντα και λες, δεν θα γίνουν σήμερα, διότι έτσι και αλλιώς και αλλιώτικα, το έτσι και αλλιώς και αλλιώτικα, δεν υποβαθμίζω τα επιχειρήματα, σαφώς και είναι σοβαρά, αλλά καλό θα ήταν, είτε πριν ξεκινήσεις τη συζήτηση εδώ, ανεπίσημα, είτε από τη Σέδρας, να μας ρωτήσεις. Κατά τα άλλα, τέλος πάντων... Όχι, όχι, δεν αποφάσισα, δήμαρχε, δεν αποφάσισα. Τους συζητάμε για να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε. Διόσευο με την ανησυχία των συναδέλφων, άλλωστε υπάρχουν συναδέλφοι που δεν ήχε θα κάνει. Τις δεν μπορέσανε και η δική μου παράδαξη. Πέραε τηλέφωνο του Καταρίδης, μου λέει, δεν μπορώ να έρθω. Εφόσον έχουμε την επόμενη εβδομάδα συνεδρίαση, που θα έχει λίγα θέματα όμως, σε παρακαλώ πολύ, όχι μόνο αν έχει δηλαδή και άλλα θέματα εκτός της ΖΕΙΑΚ, θα σε παρακαλέσω, κάποια που δεν χρειάζεται να συζητηθούν αποκλειστικά ή μόνο τη Δευτέρα, για λόγους υποθετημίας, ας τα αφήσουμε για τη μεθεπόμενη συνεδρίαση. Αυτά από μένα. Αυτά θα κάνουμε, αν είναι ένα δύο τυπικά θέματα του Λεπτού, θα τα περάσουμε μαζί με τη ΔΕΙΑΚ. Είναι τακτική συνεδρίαση, αυτό μη σας διαφεύγει τη Δευτέρα που θα μιλήσουμε για τη ΔΕΙΑΚ, οπότε μπορούμε να κάνουμε και προημοιριασίας, δεν υπάρχει πρόβλημα με το μοναδικό θέμα της ΔΕΙΑΚ. Λοιπόν, εσείς κύριε Παπά τι λέτε. Είπατε να συνεχίσουμε. Κύριε Παπαδόπουλο, εσείς, συγγνώμη. Με βαριά καρδιά, αλλά τι και εσείς θα έπρεπε να κάνουμε. Νομίζω, δίκιο έχει ο Προεδημαρχός, το εισάγεται με ένα τρόπο έτσι, γιατί αδικείται το Προεδρύο. Και εσάς, Πρόεδρε. Νομίζω ότι θα το βάζετε, αλλά είναι και το στήλ σας, εγώ το καταλαβαίνω. Ναι, έχετε δίκιο, έχετε δίκιο. Ανκόψω και απόλυτο. Προέτρυξα λίγο. Αλλά όπως και να έχει, Πρόεδρε, θέλω να καταλάβεις ότι έχουμε δίκιο. Προέτρυξα μενό κάναμε τρεις φορές προεμιρισίας, τέσσερις. Δηλαδή, δεν μπορούμε να μεταφέρουμε θέματα και προβλήματα. Και η Δήμαρχος κάθε πρωί στα ράδια και στιλεωράσεις, ό,τι θέλει. Εμείς εδώ, ούτε αυτό το δικιώμα δεν έχουμε. Κύριε Μορτασάγα, εσείς. Κύριε Ποτόλια. Επομένως, δυό λεπτά, η Δήμαρχος, μια πολύ σύντομη ενημέρωση και προχωράμε σε ενημερίσια διάταξη. Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, πιστεύω θα πληροφορηθήκατε όλοι. Σήμερα το πρωί είχα ένα τηλεφώνημα από τον Περιφυριακό Διευθυντή της Πειραιώς, ο οποίος μου μίλησε για το θέμα του υποκαταστήματος των Κρινίδων. Μου είπε ότι προσωρινά αναστέλετε το κλείσιμο του υποκαταστήματος, αλλά φυσικά επειδή τους είχαμε θέσει και εμείς σαν επιχείρημα ότι μπορούμε να βοηθήσουμε να παραμείνει το παράτογο υποκατάστημα ανοιχτό, μου ζήτησε να βοηθήσουμε και εμείς και φυσικά θα το κάνουμε. Είχα μετά μια συζήτηση με δύο μέλη από τον Εμπορικό Σύνολο Κρινίδων, μου ζητήσαν να με δούνε, τους εξέφρασα τι πρέπει να γίνει τη γνώμη μου και φυσικά και ο Δήμος θα κάνει από τη δική του την πλευρά κινήσεις. Και μόλις τώρα, πριν μπω στην αίθουσα, είχα μια τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Παναγιωτόπουλο. Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε υποσχεθεί ότι θα συναντήσει στέλεχος ανώτατο της τραπέζης Πειραιό στην Αθήνα για να του εκθέσει το θέμα και μόλις τώρα μου είπε ότι πρέπει να ετοιμάσουμε τα επιχειρήματά μας και να τα στείλουμε και έχει ελπίδες βάσιμες ότι κάτι μπορεί να γίνει. Αυτό είναι τα καλά νέα της ημέρας. Θα το προετοιμάσουμε λοιπόν και θα το πάμε. Το δεύτερο θέμα το ζούμε ακόμα. Είναι η χιονιά, ο χιονιάς, ο οποίος ήρθε ξαφνικά σήμερα το μεσημέρι παρόλο που τα δελτεία ιδίσεων και τα δελτεία καιρού εδώ και μέρες μας προειδοποιούν. Μεταξύ μία και δύο έπεσε πάρα πολύ χιόνι. Φυσικά από το πρωί μου σε συνενοήσεις με την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια για τα παιδιά των σχολείων και αύριο το πρωί ξανά, γιατί πρέπει να δούμε αύριο το πρωί τις καινούργιες συνθήκες αν υπάρχουν. Επίσης με τη τροχέα και την αστυνομική διεύθυνση. Ζήτησα να φύγουν άνδρες, είχα τηλεφωνική επικοινωνία. Ζήτησα να φύγουν άνδρες για να ξεμπλοκάρουνε την κίνηση επάνω στο νοσοκομείο. Ήτανε δύσκολη ώρα που σχολούσαν τα σχολεία. Οι γονείς όλοι πηγαίναν να πάρουν όλοι μαζί τα παιδιά τους και άλλαζαν υβάρδη στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα να μπλοκαριστεί η κίνηση. Φυσικά υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία δεν χρειάζεται να τα λέω, αλλά θα πάρω και ένα τηλέφωνο στον διοικητή, στον κ. Καρασαβόγλου και να ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνδρες από το τμήμα ποιότητας ζωής, οι οποίοι δεν έχουν σταματήσει να δουλεύουν από το πρωί και θα δουλέψουν και όλη τη νύχτα, μόλις τους στείλαμε φαγητό με τον κ. Φιλόσοκλου και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κρατήσουμε το δίκτυο το δικό που μας αναλογεί ανοιχτό. Φυσικά πρέπει να σας πειροφορήσω από έγκυρες πηγές. Μιλάω, πήρα την τροχέα, μιλήσα με τον κ. Τσομπάνοκλου. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμιά γειτονιά της Καβάλλας εγκλωβισμένη. Ο κ. Μπόνιας, ο οποίος πρωί-πρωί έφυγε πάνω στα ορεινά και γύρισε τώρα, τακτοποιήσανε τα θέματα και αύριο το πρωί πρώτα-Θεός θα δούμε πώς είναι η κατάσταση για να πάρουμε καινούργιες αποφάσεις. Αυτά προς ενημέρωσή σας. Ευχαριστώ, κ. Δημαρχό. Παρακαλώ κ. Σιμτζέ. Θα είμαι πάρα πολύ σύντομος. Σήμερα κάνουν τον αγώνα τους οι υπηρεσίες του Δήμου και μακάρι έτσι θα αποτιμήσουμε τα αποτελέσματα σύντομα και εύχομαι βέβαια να μην χρειαστεί να πούμε την παραμικρή κουβέντα. Όσον αφορά το θέμα της τράπεζας, εγώ θέλω να εξάρω την παρουσία των κατοίκων της περιοχής που έδωσαν έναν πάρα πολύ αγωνιστικό τόνο στην προχθεσινή σύσκεψη που έγινε. Πιστεύω ότι μέτρησε πάρα πολύ και αυτό και αυτά που υπόθηκαν στην απόφαση της τράπεζας που μακάρι να μην μείνει προσωρινή αλλά να γίνει οριστική και έτσι να μην έχουμε περαιτέρω εμπλοκή. Ευχαριστώ, κ. Σιμιτζέ. Ναι, κ. Παπαδόπουλο. Το μόνο μικρόφωνο που είναι χαλασμένο το δικό μου είναι. Θα κάνω και εγώ δύο σχόλια και μια ερώτηση έτσι ήθελα να δω τι ακριβώς γίνεται. Καταρχήν το πρώτο θέμα, το θέμα της μετακατάσεις του πλησίματος της τράπεζας στις Κρινίδες, της τράπεζας Πειραιώσου. Πράγματι ήταν μια πρωτοβουλία της κοινωνίας, του δημοτικού συμβουλίου, της δημάρχου και ευτυχώς υπάρχει έναν αίσιο τέλος. Όμως απορώ, αυτή η αναβολή θα ισχύει μέχρι τις εκλογές. Γιατί το λέω αυτό. Γιατί οι δήμαρχοι πρέπει να καταλάβουν όλοι εδώ μέσα ότι όσο εμείς με τις πράξεις μας και ειδικά εσείς με τις πολιτικές αποφάσεις, απαξιώνεται και υποβαθμίζεται αυτή τη συγκεκριμένη περιοχή, δυστυχώς ή ευτυχώς αυτές συνέπειες θα έχουμε. Και ρωτώ να ξέρω η αναβολή μέχρι πότε ισχύει για να εφησυχαστούμε περισσότερο. Αγνωρίζετε βέβαια. Το δεύτερο που θέλω να κάνω σχόλιο είναι για το θέμα το σημερινό, του χιονιά. Δυστυχώς ή ευτυχώς πάλι, δήμαρχοι, ήρθατε εδώ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο να μας πείτε ότι από το πρωί είστε σε συνενοήσεις, τώρα είμαστε σε επιφυλακή, αύριο θα κάνουμε κάτι άλλο, πασχίζετε. Κύριε Δήμαρχε, τα παθήματα δεν σας γίνανε μαθήματα. Είναι δυνατόν πέρσι με αυτό που έχει συμβεί στην Καβάλα. Με αυτό που έχει γίνει στην Καβάλα είναι δυνατόν να μας κοροϊδεύετε... Κάτι δεν πάει καλά τώρα πάντως. Θα σας ενημέρω, θα σας πω, θα σας κάνω και την ερώτηση, γιατί είναι πολλές οι ερωτήσεις, κύριε Δήμαρχε. Πάντως να ξέρετε... Σε επιφυλακή έπρεπε να ήταν όλη η Καβάλα για να προστατέψετε τους πολίτες. Πάλι δεν τα καταφέρατε. Έναν δρόμο είχατε, κύριε Δήμαρχε. Έναν δρόμο είχατε να καθαρίσετε και δεν τα καταφέρατε. Παρακαλώ, κυρίως, κρίμα, κρίμα. Θα σας παρακαλώ τώρα να σταματήσουμε. Πρώτον, σε ό,τι αφορά την αναβολή, μέχρι πότε θα είναι, το ρώτησα. Δεν πήρα απάντηση. Πιστεύω ότι αν συντονισμένα η κοινωνία και ο δήμος αντιμετωπίσει το θέμα με σοβαρότητα και κάνει ορισμένες ενέργειες, εάν ετοιμάσουμε ένα καλό χαρτί με σωστά επιχειρήματα και το στείλουμε, πιστεύω ότι κάτι θα κάνουμε. Αλλά για το πότε, δεν γνωρίζω. Όσον αφορά αν είναι για τις εκλογές, σε ποιες εκλογές αναφέρεστε και πότε θα γίνουν οι εκλογές, γιατί αν ξέρετε να μας πείτε πότε θα γίνουν, αυτό είναι ήδηση. Κανένας Έλληνας δεν γνωρίζει. Υπάρχουν και άλλες εκλογές πριν, κύριε Παπαδόπουλε. Υπάρχουν πολλές εκλογές μέχρι τότε. Ναι, στον κύριο που έκανε την ερώτηση. Λοιπόν, επειδή εγώ δεν γνωρίζω πότε θα γίνουν οι εκλογές, κανένας μας δεν γνωρίζει. Ευχαριστώ πολύ για την ενημέρωση. Πάλι έξω θα πες. Ευχαριστώ για την ενημέρωση. Τι λέμε, τι λέμε, δεν γνωρίζει κανένας. Λοιπόν, αυτά οι τράπεζες δεν γίνονται με θέματα που αφορούν τις εκλογικές ημερομηνίες. Όχι με εμένα, σας παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ πολύ να λείπουν... Προφανώς είμαι ένα πράγμα μεταξύ πρωθυπουργού, υπουργού εξωτερικών, εσωτερικών... Ναι, τώρα ξεφύγαμε, μα αυτό είναι. Λοιπόν, σότι αφορά τα χιόνια. Σότι αφορά τα χιόνια. Ας είμαστε λίγο χρήσιμοι. Η αλατιέρα που ανέβηκε στο δρόμο που περνάει μπροστά από το ΕΚΑΒ και πηγαίνει για το νοσοκομείο, η πρώτη αλατιέρα βγήκε στις εφτά και μισή το πρωί. Εφτά και μισή το πρωί. Από τότε, το χιονιστικό μέσα στους δρόμους της Καβάλας δεν μπαίνει, αγαπητέ φίλε. Εκεί που έκλεισε ο δρόμος, είναι της περιφέρειας. Τα δικά μας όπλα είναι το αλάτι, οι αλατιέρες και οι υδροφόρες. Γκρέιντερ μέσα στην πόλη. Το πολυμηχάνημα έχει πρόβλημα, έχει θέμα. Ενημερώστε τον κύριε Καλανταρίδη. Κάει και το πολυμηχάνημα φίλε. Πείτε δε εσείς κύριε Καλανταρίδη, αν γνωρίζετε. Είναι γεγονός ότι ο δήμος Καβάλας είχε ένα πολυμηχάνημα το οποίο έπαιρνε και ένα μαχαίρι για τα χιόνια. Το οποίο πήρε φωτιά πέρυστο το καλοκαίρι, προς ενημέρωσή σας, που το ξέρετε πιστεύω. Και από τότε, έχουν έρθει ανταλλακτικά 4 ή 5 φορές από την εταιρεία και ακόμη δεν έχουν καταφέρει να τα κουμπώσουν. Αυτοί οι οποίοι, εννοείται ότι είναι οι ειδικοί. Με αποτέλεσμα αυτό το όχημα μέχρι σήμερα να μην έχει επανέλθει σε κανονική λειτουργία. Συγγνώμη τώρα, ο δρόμος έκλεισε πάνω για ένα τέταρτο, επειδή η ταλοφορία είχε κλείσει το δρόμο του αυτοκίνητο, δεν μπορούσε να ανεβεί η αλατιέρα για 10 λεπτά τώρα. Τι μιλάτε τώρα, δεν ξέρετε τι έγινε τώρα. Δηλαδή τώρα κορυδευόμαστε μεταξύ μας εδώ μέσα, για τα 10 λεπτά τώρα που έγινε... Σας παρακαλώ τώρα, αράπη. Για ποιο λόγο, για ποιο λόγο. Σας παρακαλώ τώρα, αράπη. Σας παρακαλώ τώρα, σας παρακαλώ τώρα. Σας διαψεύδουν, πρόεδρε, σας διαψεύδουν. Λοιπόν, παρακαλώ, τέλος. Το ποτυλιάρισμα έγινε στον κόμπο. Λοιπόν, τέρμα, τέρμα, τελειώσαμε. Πάμε στα έκτακτα θέματα. Θα μου επιτρέψετε. Μπορώ να συμπληρώσω αυτό που έλεγα, κύριε Πρόεδρε, κύριε Παπά. Δώστε μου ένα λεπτό μόνο. Πρέπει να σας πω, βέβαια, τι προβλέπει ο COF, ο κώδικας. Τι γίνεται όταν χιονίζει. Πρέπει να το ξέρετε αυτό. Το άρθρο 81 μιλάει καθαρά, όπως εάν δεν έχουμε χιονολάστιχα ή εάν δεν έχουμε αλυσίδες μαζί μας, όταν υπάρχει χιονοφύλα, κάνουμε στην άκρη και περιμένουμε να περάσει το φαινόμενο. Πείτε μου, σας παρακαλώ, ποιος το έκανε αυτό. Κανένας. Προτιμούμε να μπούμε όλοι μαζί σε μια διαδικασία. Θα παρακαλέσω, βέβαια, και την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια. Αύριο το σχόλασμα των σχολείων, αν θα παν τα παιδιά σχολείο στην περίμετρο της Καβάλας, γιατί στο κέντρο δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί είναι ώρα. Αν θα παν να γίνει πιο νωρίς από το σχόλασμα των εργαζομένων στο νοσοκομείο, γιατί νομίζω ότι πέσαν πάρα πολλά αυτοκίνητα μαζί και δημιουργήθηκε πρόβλημα γιατί άλλα από αυτά γλιστρούσαν και άλλα ακολούσαν. Αυτά. Κύριε Παπά, παρακαλώ. Εγώ δεν θα πω τίποτα για το χιονιά. Νομίζω ότι δεν ήταν κάτι το φοβερό για να το αντιμετωπίστε. Θα πω όμως για την υποβάθμιση που γίνεται στον πρώην δήμοφο Φιλίππο. Δηλαδή, δεν πρέπει να το δούμε ότι ένα υποκατάστατο με μια στράβη θα σας φεύγει. Πρέπει να το δούμε συνολικά ότι για να κρατήσουμε τους ανθρώπους εκείνον τον τόπο, πρέπει να τους δώσουμε και τις κατάλληλες υπηρεσίες για να μείνουν σε αυτό το τόπο. Όταν δεν έχουν υπηρεσίες, είναι σαφές ότι θα μετακινηθούν προς το αστικό κέντρο, και δεν θα έχουμε αυτό που νομίζουμε, που επιθυμούμε όλοι, να έχουμε την διαστρομά του πληθυσμού σε όλο το γεωγραφικό πλάτος του δήμου. Νομίζω όμως οι τράπεζες ότι συμπεριφέρονται έτσι ακριβώς, επειδή δεν ήμουν ταγωγήντη μέρα ήμουνα σε ταξίδι, έτσι ακριβώς όπως το βάζει ο Δήμος, ότι δηλαδή αν δεν πονέσει δεν θα κάνει τίποτα. Τώρα το προσωερνό εμένα δεν με ικανοποιεί, γιατί το προσωερνό σημαίνει ότι αύριο ξανά το κλείνω. Θα πρέπει να επιδιώξετε μια σταθερή και μόνιμη απάντηση, που λέει ότι κοιτάξτε κύριοι, εάν εσείς τολμήσετε να πάρετε το υποκατάστημα από εκεί, που για μας είναι χρήσιμο κυρίως για τους μεγάλους ηλικίες δημόδες μας, σας λέμε ότι δεν θα έχουμε καμία σχέση αυτό που είπατε. Αυτό που είπατε. Αυτό πρέπει να είναι μια σταθερή θέση, γιατί μόνο από τέτοια καταλαβαίνουν τράπεζες και δεν καταλαβαίνουν από παναγιωτόπουλους και βρήκα ένα υψηλό στέλεγος στο δρόμο. Ευχαριστούμε τον κύριο Παπά. Τώρα θα μιλήσετε φυσικά. Ο κύριος Μουρτασάγαζε στον τολόγο και μετά ο κύριος Ποτόλιας. Κύριε Πρόεδρε και εγώ για το ίδιο θέμα θα μιλήσω, μόνο για την τράπεζα και τίποτα άλλο. Με δυο λόγια. Τελεσύγραφο. Μόνο με τηλεσύγραφο θα καταλάβουν οι τραπεζίτες. Στις καλές εποχές που βγάζανε τα εκατομμύρια των εκατομμυρίων, δεν δώσανε για καμιά δραχμή κανένα ευρώ στις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα που θεωρητικά δεν βγάζουν τα μπόνους που πέρναν, πάνε να βγάλουν από τη Μήγα Ξήγη. Τους υπαλλήλους τους βάζουν στις γωνίες και όταν πηγαίνει το ΣΕΠΕ, τους αναγκάζουν να φεύγουν από τις πόρτες, από τις εξόδους κινδύνου. Άρα λοιπόν, μόνο τηλεσύγραφο και πιστεύω ότι εδώ μέσα υπάρχουν πάρα πολύ ελεύθεροι παγελματίες ή τέλος πάντων διάφοροι σύμβουλοι. Κάποιους ανθρώπους μπορούμε να τους επηρεάσουμε. Μέχρι σε μια μέρα μπορούμε να αλλάξουμε την τράπεζα στην οποία συναλλασσόμαστε. Τελεσύγραφο και τίποτα παραπάνω. Ευχαριστούμε τον κ. Μουρτασάγα. Και εγώ πολύ σύντομα κ. Πρόεδρε, για αυτή την σύντομη και με στις ενημέρειες που έκανε η κ. Διαμοκρός για δύο σοβαρά θέματα. Αυτό με τις τράπεζες. Εγώ ήθελα να ρωτήσω πέρα από τη βοήθεια που ακούστηκε ότι θα κάνει ο Δήμος ώστε να πάρει τα αποθεματικά του. Τι άλλα βοήθεια σκέφτεστε να κάνετε στους αναξιοπεθούντες τραπεζίτες. Και είμαι κι εγώ μαζί σας. Η λαϊκή συσπήρωση, συντάσσετε μαζί σας να μην κλείσει το υποκατάστημα. Το ερώτημα όμως που θέτω, εσείς είστε μαζί μου? Γιατί αν είστε μαζί μου πρέπει να δεχθείτε ότι δεν μπορεί να λειτουργεί το σύστημα ή βάση στο πνεύμα της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας. Η τράπεζα τι κάνει? Λειτουργεί βάση αυτής της λογικής. Και εσείς λέτε τώρα θα την κάνετε τα, αν δεν χτυπήσετε εκεί ακριβώς που πονάει αυτό το σύστημα. Να πάψει δηλαδή να λειτουργεί μόνο με τα συμφέροντά του. Το σύστημα αυτό κυβερνάει τη χώρα. Οι τραπεζίτες που είναι και εφωπληστές, που είναι και μεγαλόκατασκευαστές, που παίρνουν και τους δρόμους και έχουν και τα τάνκερ και όλα αυτά. Είναι δυνατόν να δέχεστε το σύνολο της λειτουργίας του συστήματος και να λέτε ολίγον εγγύως, «Α, εδώ θα μείνει το υποκατάστημα, κοροϊδευόμαστε». Είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και θεωρώ πως οι κάτοικοι του χωριού εκεί πρέπει να το κατανοήσουν. Αν πραγματικά θέλετε να μείνει το υποκατάστημα εκεί, πρέπει πραγματικά να σταθείτε απέναντι. Σχετικά με το χιονιά, ας σταματήσει αυτή η συζήτηση, αγαπητοί συνάδελφοι, ανήκανη, ικανή. Μα είναι δυνατόν να συζητάμε γι' αυτό το θέμα ότι όλοι είναι ανήκανοι. Όλη η Ελλάδα είναι ανήκανη όταν βρέχει και πνιγόμαστε, όταν έχει καύσουνα και κεγόμαστε, όταν χιονίζει και παγώνουμε. Είναι δυνατόν να είναι όλα ανήκανη. Φυσικά δεν μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο. Είναι ο προσανατολισμός που υπάρχει. Είναι επιλογές που έχουμε σε έργα, σε κατευθύσεις. Άρα αυτό που σας κατηγορούνε ότι είστε ανήκανοι, αυτά θα κάνουν κι αυτοί. Αν θα έρθουν αύριο εκεί, γιατί ακριβώς δέχονται τη λογική. Δεν υπάρχουν προτεραιότητες για έργα, τα οποία έχουν σχέση με πλημμύρες, με φωτιές, με τέτοια πράγματα. Δεν είναι επιλέξημα. Έργα, βιτρίνες, πλατείες και ούτω κατεξής. Ευχαριστούμε τον κ. Ποτόλια. Πάμε σε δύο έκτακτα θέματα που έχουμε συναδελφή. Το πρώτο έκτακτο θέμα αφορά την πρώτη κατανομή του έτους 2018 για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στο σύνολο που δίνει το Υπουργείο εσωτερικών 222.835,24 ευρώ, τα 111,835,24 ευρώ δίνονται στην πρωτοβάθμια και τα υπόλοιπα 111 στη δευτεροβάθμια. Το κάναμε σαν έκτακτο για να μπορέσουν να πάρουν σύντομα τα χρήματα. Ευχαριστούμε την κ. Κλονάρη. Τι λέτε συνάδελφα, συμφωνείτε? Ο κ. Μορτασάγας. Πάει για τέσσερα χαπτεθόδωρα. Στην πρωτοβάθμια, όχι ότι δεν είναι το θέμα του λίγο παραπάνω, δεν θα έπρεπε στην πρωτοβάθμια να αφαιρέσουμε τα χρήματα των σχολικών τροχονόμων και μετά να μοιράσουμε. Ένα αυτό. Δεύτερον, υπάρχει αύξηση, αγαπητή κ. Κλονάρη. Όχι τα ίδια σχεδόν ποσά. Όχι τα ίδια σχεδόν ποσά, είναι τα ίδια, είναι λιγότερο, είναι περισσότερο. Είναι 22.000 περισσότερο, είναι 10% περισσότερο. Αυτή ανήκαν η κυβέρνηση, κάτι έκανα. Θα τα πάρω από αυτά που θα γυρίσει Αντωνοπούλου πίσω τώρα, τα 23.000 έκανα. Κύριε Ποτόλη, να πείτε. Δεν υπάρχει περίπτωση, κύριε Πρόεδρε, να μην συμφωνήσουμε ότι η τακτική αυτή των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και της ημερινής, που φορτώνουν τις λειτουργίες των σχολείων σε ό,τι αφορά τη συντήρηση και όσο πάμε θα φορτώσουν και με άλλες δραστηριότητες την εκπαίδευση, να αποδεικνύεται ότι υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στα σχολεία για τη συντήρησή τους, για τη δημιουργία νέων σχολικών μονάδων, που σήμερα υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για σύγχρονες εκπαιδευτικές μονάδες. Στην ίδια λογική, λοιπόν, κινείται και η σημερινή κυβέρνηση και αρχί να δει κάποιος τον προϋπολογισμό του 2018 συνολικά για τις ανάγκες παιδείας, υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, για να καταλάβει πόσο και αυτός ο προϋπολογισμός είναι στη λογική των προηγούμενων, που δίνουν γι' αυτές τις κατευθύσεις ψύχουλα, ενώ μπουκώνουν με χρήμα τεράστιο σε μεγάλους επιχειρηματίες, πίνητρα, επιδοτήσεις και όσο νούπε, έρχεται και το ΕΣΠΑ και κάνει καλά που το διαφημίζει η Δήμαρχος κάθε φορά, αλλά δεν θα φτάσουν αυτά τα χρήματα στους καβαλιώτες με την επένδυση που θα γίνει στα σκουπίδια. Εμείς είμαστε φυσικά θετικοί στο να δοθούν αυτά τα χρήματα, αλλά καταλαβαίνετε ότι είναι ψύχουλα, είναι ελάχιστα σε σχέση με αυτά που χρειάζονται. Κύριε Πρόεδρε, επειδή είμαι στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πρωτοβάθμιας, στο προηγούμενο Συμβούλιο και στο σημερινό ψηφίσαμε πιστώσεις για προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων δαπανών, οι οποίες δεν είναι αρμοδιότητας του Δήμου. Δεν είναι δηλαδή για συντήρηση των σχολικών μονάδων, αλλά για εξοπλισμό των σχολικών μονάδων που είναι αρμοδιότητα κρατική. Επομένως, εγκρίνεται το έκτακτο και το θέμα, ομόφωνα. Το υπαριθμό 2 έκτακτο και τελευταίο έγκριση πραγματοποίησης, πρόσληψης έκτακτου προσωπικού χρονικής διάρκειας δύο μηνών δέκα ατόμων, ειδικότητας εργατών καθαριώτης, οδημίου αθλητισμού, πολιτισμού, διεύθυνσης κοινωνικής προστασίας παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού. Ο κύριος φιλόσογλου το εισηγεί το θέμα. Δεν ξέρω αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι για το έκτακτο. Ο κυρίως λόγος, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί, είναι ότι 15 Μαρτίου λύγει το πρώτο τρίμινο που αφορά τα σχολεία που παρακολουθούν το τμήμα εκβάνθησης στο κολυμπητήριο, το οποίο, όπως ξέρετε, συμμετέχει ο Δήμος. Έχουμε πάρα πολλά παιδιά, εκατοντάδες παιδιά από τα σχολεία. Χρειαζόμαστε προσωπικό. Οι ετήσεις που έχουν γίνει έχουν ξεπεράσει αυτό που περιμέναμε. Και άλλοι λόγοι, οι οποίοι έχουν να κάνουν κυρίως με το γεγονός ότι θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα, στις αμέσως οπόμενες ημέρες, κάποια έργα. Θα χρειαστεί να απομακρυνθεί πάρα πολύ υλικό, να μετατεθεί αλλού και δυστυχώς δεν υπάρχει το προσωπικό για να γίνει αυτό το πράγμα. Ευχαριστώ πολύ αν υπάρχει κάποια... Ευχαριστούμε τον κύριο Αντιδήμαρχο. Εγκρίνατε. Ο κύριος Σιμιτσής. Κύριε Πόεδρε, πριν από λίγες μέρες, χωρίς ερώτηση, δεν κάνω ερώτηση, τοποθετούμε αρνητικά. Γιατί πριν από λίγες μέρες βγήκε η Δήμαρχος σε κάποιον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό και ουσιαστικά κατηγόρησε τον πρώην Δήμαρχο Ελεύθερου Παγκέου, ότι με τις αθρόες, με τις καταγγελίες που έκανε για αθρόες προσλήψης δημινητών, δημιουργήθηκαν κάποια προβλήματα. Δεν θέλω να δυναμητήσω τώρα την ατμόσφαιρα για την αναγκαιότητα, για οτιδήποτε. Εγώ αντιλαμβάνομαι την εισήγηση και το πνεύμα που έχει ο Αντιδήμαρχος, αλλά υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, εγώ θέλω να είμαι επιφυλακτικός και δεν το ψηφίζω το θέμα. Κύριε Παπαδόπουλε. Υπάρχουν ανάγκες στον Δήμο όντως και από τη στιγμή που έχουμε τέτοια εντροή πολλών παιδιών και μεγάλο ενδιαφέρον, είμαστε φυσικά σύμφωνοι, αλλά από την άλλη, τώρα που ακούω, γιατί απ' ό,τι θυμάμαι και εγώ το διέβασα, σωστά του καυτεριάσε ο Πρωιδήμαρχος Καβάλας, αλλά δεν πάει εμείς να έχουμε μια συνέχεια. Απλώς καυτεριάζουμε και εμείς ότι είναι απαράδεκτο κάθε φορά ο Δήμαρχος να βγαίνει στα κανάλια και στιλωράζει τα ραδιόφωνα και να κατηγορεί είτε την περιφέρεια, είτε τον Υπουργό, είτε τον Πρωιδήμαρχο και θεσμικά το θεωρώ αδιανόητο. Το Δήμαρχος Καβάλας να βγαίνει και να κατηγορεί δημόσια πρόσωπα και πράγματα που παίξανε και ένα θεσμικό ρόλο στην κοινωνία μας. Είμαι όμως θετικός γιατί θα προσφέρει στο Δημο Καβάλας. Όσον αφορά τους δημινήτες που παίρνουμε, θεωρώ, τουλάχιστον στα αθλητικά κέντρα, μια και μιλάμε σήμερα με εισηγητή τον κ. Φιλόσοβλου, το έχω πει και προσωπικά στη Δήμαρχο, θεωρώ ότι αυτοί εδώ που έρχονται να δουλέψουν, δύο μήνες γιατί ο κόσμος έχει αυτή τη μεγάλη ανάγκη, πρέπει να προσφέρουν, πρέπει να προσφέρουν. Έχω διαπιστώσει ότι αρκετοί από αυτούς μάλλον έρχονται να κάνουν πλάκα. Λιάζονται στα γρασίδια, μέσα η καλαμίτσα δεν την καθαρίζονται ενώ κάθονται συνέχεια στο κινητό, ας πούμε στο Facebook. Ταξί, εγώ ποτέ δεν έχω ψηφίσει αρντικά για εργάτες, αλλά οι εργάτες πρέπει να τιμάνε και τα λεφτά που παίρνουν έτσι. Αυτό αγαπητέ Γιώργο, δηλαδή το έχω πει και στη Δήμαρχο, δεν μπορώ επειδή είναι παλιός ποδοσφαιριστής να ταξύνει και να λιάζει, τρελαίνομαι. Υπάρχουν κάποιοι άλλοι στην ουρά που αυτά τα 50 ένσιμα τα θέλουν. Τα 50 ένσιμα τα θέλουν. Και πότε δηλαδή θα κάνουμε το Δήμο μας καλύτερα, όταν βάζουμε όλες αυτές τις παθογένειες που τις βλέπουμε, τις βάζουμε κάτι από το χαλί για να μην τις αρεστήσουμε, τον κάθε μίαν δεν τον χαρακτηρίσω που δεν σέβεται δηλαδή ενώ παρακαλάει να έρθει, δεν κάνει ούτε το αυτονόητο δηλαδή να καθαρίσει ή να κόψει πέντε ξύλα. Αυτή είναι η δικιά μου, δεν έχω καμία αντίρρηση, ούτε είχα ποτέ αντίρρηση. Η αντίρρησή μου είναι ότι όσοι έχουν και ιδιαίτερα σε κάποιες θέσεις που προσπαθεί ο αντιδήμαρχος να τις καλύψει και δεν μπορεί διαφορετικά με δίμηνη παρουσία, επειδή θέλουν κάποια εμπειρία, κάποια εξειδίκευση, δεν μπορούμε να πάρουμε κάποιο καινούργιο ας πούμε. Δηλαδή τι να το κάνω εγώ να μου φέρει έναν στην καλαμίτσα και αν δεν ξέρει, δηλαδή πού πάνε τα τέσσερα, μέχρι να μάθει πώς θα ανοίξει το καλοριφέρα, το ένα, το άλλο ή πώς θα το φτιάξει γιατί έπεσε, που δεν το ξέρει, είναι σαν να μην υπάθει. Αλλά λοιπόν κάποιες θέσεις, πρέπει να τις δούμε ότι κάποιοι άνθρωποι που έχουμε διαπιστώσει ότι πράγματι έρχονται και προσφέρουν, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τους έχουμε στη διάθεσή μας. Αυτό θα είναι καλό και για αυτούς και θα υποδραβέψουμε δηλαδή αυτούς που δουλεύουν και πάνω από όλα θα είναι χρήσιμο και για εμάς. Κύριε Πρόεδρε, συνεχίζοντας στο συλλογισμό του κ. Παπά, στον οποίο δεν διαφωνώ καθόλου, θα υπενθυμίσω στο σώμα την θέση της παράταξής μας για διαπαραταξιακή επιτροπή, όπου και θα βγάζει από τη δύσκολη θέση τη διοίκηση, γιατί κάποιοι θα λένε να η διοίκηση βάζει τους δικούς της, αλλά και ίσως αυτή η επιτροπή να μπορέσει να βάλει και ένα φρένο, ίσως αυτά που προηγούμενους ανέφερε ο κ. Παπάς. Ξέρετε ότι η θέση μας είναι ναι στις προσλήψεις, πάντα λέμε ναι, δεν υπάρχει θέμα, αλλά επαναλαμβάνω για ακόμη μια φορά το έτοιμά μας για διαπαραταξιακή επιτροπή. Προφανώς η διοίκηση θα έχει την πλειοψηφία στη διαπαραταξιακή, δεν το συζητάμε, αλλά πιστεύω ότι αυτή η επιτροπή διαπαραταξιακή θα βγάλει, είναι αυτό που λέμε η γυναίκα του ΚΕΣΡΑ, δεν πρέπει μόνο να είναι τίμια, αλλά πρέπει και να φαίνεται ότι είναι τίμια. Ακριβώς αυτό θα επιδιώξει αυτή η επιτροπή, τίποτα παραπάνω. Ευχαριστούμε τον κ. Μορδοσάχα. Κύριε Ποτόλιο, παρακαλώ. Θεωρώ πως για έναν άνθρωπο οικογενειάρχη που βλέπει τα παιδιά του χωρίς να μπορεί να τα βοηθήσει γιατί είναι άνεργος, να αναγκάζεται να ζητήσει δουλειά για δύο μήνες. Θεωρώ πως δεν υπάρχει χειρότερη κατάσταση για έναν άνθρωπο, για έναν πολίτη αυτής της χώρας. Και λέω να ζητήσει, το λέω και με αυτόν τον τρόπο, γιατί ξέρουμε πολύ καλά τι κάνει κάποιος για να βρει έστω και ένα μεροκάμματο για δύο μήνες. Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, θεωρείται από τους δύο προλαλλήσαντες ότι έρχεται και με σκοροϊδεύει. Αγαπητοί συνάρεφοι, πάγια και διαρκής ανάγκη είναι να έχουν... Εγώ δεν σε ξέρω, πρώτος του είπες. Δεν είπα αυτό, τον είδα να λιάσετε και να ταξίδει είπα, συγκεκριμένως και το κατήκηλα. Εάν νομίζεις ότι οι εργάτες εδώ πέρα είναι για να ταξίδουν, τότε πες στον δημόσιο ότι θέλουν οι εργάτες που δεν μπορούν να ταξίδουν. Επαναλαμβάνω, είπατε και το ξαναεπαναλαμβάνατε με φωνές ότι δεν υπάρχει χειρότερη κατάσταση για έναν άνθρωπο άναργο να πάει να ζητήσει δουλειά για δύο μήνες. Αυτός ο άνθρωπος, λοιπόν, καταβαραθρώνεται η προσωπικότητά του και επιπλέον ακούει αυτά που ακούστηκαν. Αυτοί που μας ακούνε βγάζουν τα συμπεράσματά τους. Θεωρώ, λοιπόν, ότι η πάγια και διερκής ανάγκη είναι να έχουν οι εργαζόμενοι μόνιμοι και σταθεροί δουλειά καλά αμοιβόμενοι για να μπορούν να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες συνάγκες τους. Αυτό, όμως, κανείς δεν το θέλει. Αυτό, όμως, να είναι οι εργασιακές σχέσεις σε αυτό το επίπεδο κάποιοι τις θέλουν. Και ποιοι είναι αυτοί, φυσικά, οι εργοδότες. Γιατί είναι οι εργοδότες, γιατί τους συμφέρει να πληρώνουν όσο το δυνατόν λιγότερο τον εργάτη που αγοράζουν. Αυτό δεν είναι, αν θέλετε, κακό, είναι μια πραγματικότητα. Ισχύει, όμως, αυτός που αγοράζει εργατική δύναμη θέλει να την αγοράσει φτεινά. Αυτός, λοιπόν, προσπάθησε και το κατάφερε να επιβάλλει αυτό του το θέλω και στις νομαρχίες τότε και στους δήμους τώρα, οι οποίοι λένε, δεν θέλουμε εμείς αυτή τη σχέση εργασίας και αυτές τις αμοιβές. Ωστόσο, όμως, πρωτοστατήσανε, ήταν από τους πρώτους που βάλανε μέσα στο δημόσιο τέτοια σχέση εργασίας. Και μετά επακαλούντουσαν και οι υπόλοιπες. Άρα, κάποιοι θέλουν αυτές τις σχέσεις εργασίας, κάποιοι θέλουν αυτές τις αμοιβές και κάποιοι άλλοι τους βοηθάνε. Είτε άμεσα, είτε έμεσα. Εμείς είμαστε αντίθετοι σε αυτή τη λογική, γι' αυτό λέμε ότι είμαστε η μοναδική δύναμη, η οποία λέει είναι στη μόνιμη δουλειά. Οι υπόλοιποι λένε, για να έχουμε ανταγωνιστικότητα, για να έχουμε επιχειρηματικότητα, πρέπει να έχουμε τέτοιες τις σχέσεις εργασίας. Γιατί δεν μπορεί να έχεις ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα με ψηλές αμοιβές. Συμφωνώ με τις προσδείψεις αυτές, ωστόσο βάζω τη λογική ότι πρέπει να είναι μόνιμες και σταθερές. Συμφωνώ. Ευχαριστούμε. Ο κύριος Φιλόσφυλου, ζήτησε τον λόγο. Μια διευκρίνηση όμως, γιατί οφείλω να το πω, απαντώντας στον κύριο Βαγγέλη Παπά. Αγαπητέ κύριε Παπά, αυτό το οποίο θύξατε, όντως συνέβη μία φορά, αλλά στο παρελθόν. Στον τελευταίο καιρό δεν είναι έτσι. Και σε θέματα καθαριότητας τουλάχιστον, επειδή περνάω συχνά από τα κήπεδα, μπορώ να πω ότι έχουμε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Και στους αύλιους χώρους και μέσα στο κήπεδο, στα ποδητήρια και σχετικά. Και στο κολυμπητήριο βεβαίως, όπου εκεί έχουμε πάρα πολύ μεγάλο όγκο αθλητών. Έγινε στο παρελθόν αυτό που λέτε, δεν το αρνωμέ και το είχαμε συζητήσει εδώ. Για τη δεύτερη παράμετρο που θέσατε, ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι ξέρουν καλά τις αθλητικές εγκαταστάσεις και καλό θα ήταν, γιατί όχι να τους προτιμούμε και αν έχουν και ανάγκη παρά τα αυτά. Εγώ προσωπικά δεν διαφώνω, αλλά ξέρετε υπάρχει ένας περιορισμός. Δεν μπορείς να πάρεις κάποιον μέσα σε ένα έτος, δύο φορές. Μία φορά το χρόνο μπορείς να τον επιλέξεις για ένα δίμηνο. Αυτό είναι ένα πρόβλημα, είναι μια ασφάλεια που ο νομοθέτης για τους δικούς λόγους θέλει. Δεν θα μπορώ τώρα στη διαδικασία να το κρίνω, απλώς όμως θέλω να το διευκρινήσω, γιατί τουλάχιστον για το γήπεδο για το οποίο έχετε και εσείς περισσότερο σφαιρική άποψη. Έχω πολύ καλά γνώση ποιοι ξέρουν το θέμα του γηπέδου εκεί, ποιοι μπορούν να το χειριστούν και ούτω καθεξής. Την Παρασκευή μάλιστα ήμουνα εκεί το απόγευμα στην προπόνηση της ομάδας, σας έψαξα και τηλεφωνικά, δεν μπορούσα να σας βρω και τα διαπίστωσα όλα καλώς. Αλλά έχετε δίκιο ότι δυστυχώς κάποια φορά από αυτούς που επιλέγει ο δήμος, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και σε άλλα αυτά, κάποιος δεν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας, είναι γεγονός. Αυτό είναι γεγονός. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κ. Καλανταρίδη να κλείσουμε. Ως γνωστός συνάδελφοι, αυτή τη στιγμή υπάρχουν στους δήμους δύο εναλλακτικές για προσλήψεις. Η μία είναι ο ετήσιος προγραμματισμός, ο οποίος ζητάται από το Υπουργείο Συντερικών στην αρχή του έτους και ο δεύτερος είναι τα δήμηνα. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ο δήμος θα ζητήσει να προσλάβει, βάσει από το ετήσιο προγραμματισμό, κάποια άτομα. Να σας θυμίσω για ακόμη μία φορά, συνάδελφοι, ότι πέρσι αυτά τα οποία ζητήσαμε ως προσλήψεις 8 μήνων, όπως κάνουν όλοι οι δήμοι της χώρας, μας εγκρίνανε εκτός των ανταποδοτικών, ένα άτομο. Με το πρόβλημα, γιατί περί προβλήματος πρόκειται συνάδελφοι, το οποίο έχει δημιουργηθεί μετά τα γεγονότα στο δήμο Παγκέου, καλώς ή κακώς θα το κρίνει η δικαιοσύντερος, πάντων, ή όποιος πρέπει να το κρίνει, έχει δημιουργηθεί ένα πρόβλημα σε όλη τη χώρα, γιατί? Γιατί πλέον οι αποκεντρωμένες διοικήσεις, μετά τα γεγονότα τα οποία υπήρξαν στο δήμο Παγκέου, δεν εγκρίνουν τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλιών, που έχουν να κάνουν με προσλήψεις δημήνων. Έχει συμβεί και σε εμάς. Πήραμε εδώ απόφαση περί προσλήψεως δημήνων για την τεχνική υπηρεσία πριν ένα, δύο μήνες. Νομίζετε ότι προσελήθησαν? Όχι, αγαπητοί συνάδελφοι, γιατί οι αποκεντρωμένοι απαίρεψε τις προσλήψεις. Είπε όχι, δεν θα προσλάβετε δήμινα. Και δεν έχει γίνει μόνο σε εμάς, σε όλη την Ελλάδα, συνάδελφοι. Με αποτέλεσμα, όλοι οι δήμοι ουσιαστικά να βρίσκονται προπαραλίσεως. Γιατί από τη μία δεν εγκρίνουν τις οχτά μήνες, που είναι ο ισχυός προγραμματισμός, από την άλλη πλέον δεν εγκρίνουν ούτε τις δήμινες, και όλοι οι δήμοι βρίσκονται προς μία κατάσταση, η οποία πραγματικά δεν ξέρω πού θα καταλήξει. Εμείς τώρα ερχόμαστε επί του προκειμένου να εγκρίνουμε την αναγκαιότητα αυτών, αλλά είναι άγνωστο αν θα κάνει το ίδιο και οι αποκεντρωμένοι. Δύο φορές τις έχει απορρίψει. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Καλανταρίδη. Επομένως, καταπλειοψηφία εγκρίνεται. Πάμε στην ημερή σειαδιάταξη. Πρώτο θέμα, τρίτη αναμόρφωση προϋπολογισμού δημοκαβάλλας οικονομικό του 2018 και ψήφιση πιστώσεων από το Δημοτικό Συμβούλιο. Αν την έχετε δει την αναμόρφωση και θέλετε κάποια διευκρινήση. Ο κ. Παπαδόπουλος, παρακαλώ. Αν θυμάμαι καλά, μέσα έχει 100.000 ευρώ έκτακτη ενίσχυση στο 2. Μπορείτε να μου πείτε τι είναι αυτό ακριβώς. Όταν καταστρώσαμε το προϋπολογισμό του 2018, αγαπητοί συνάδελφοι, είχαμε βάλει ήδη μεγαλύτερη χρηματοδότηση προς το Δημοτικό 2, η οποία όμως, όταν ήρθαν οι παρατηρήσεις από το Οικονομικό Παρατηρητήριο, μας είπαν να το διορθώσουμε, γιατί αυτοί λάμβαναν ως βάση, να το πω έτσι, τα χρήματα τα οποία είχαν δοθεί το προηγούμενο έτος. Οπότε, ήδη από τότε ξέραμε ότι κάποια στιγμή, κατά τη διάρκεια του 2018, θα αναγκαστούμε να κάνουμε αυτή την αναμόρφωση, δίνοντας τελικά αυτό το ποσό το οποίο θέλαμε να δώσουμε εξ αρχής. Γιατί θέλαμε να το δώσουμε, είναι το ερώτημα, ουσιαστικά, στο οποίο, αν καταλαβαίνω καλά, είναι αυτό το οποίο θέλει να μάθει ο κ. Παπαδόμπλος. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, έγινε βάση του καινούργιου νόμου, ο οποίος μπήκε σε ισχύ, έγινε μια αλλαγή όσον αφορά το πώς γίνονται οι προσιλήψεις του προσωπικού, των δασκάλων, αν το θέλετε, οι οποίοι εργάζονται στα οδεία. Μέχρι τότε υπήρχαν συμβάσεις έργου και με τον καινούργιο νόμο πλέον, προχωρούμε σε συμβάσεις τύπου ιδόχ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρξουν αλλαγές όσον αφορά την νηστοδοσία. Η διαφορά η οποία προέκυψε είναι αρκετά μεγάλη κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος, οπότε έρχεται ο δήμος να την καλύψει. Το μεταξύ βέβαια θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι πλέον με τις αναγκές προσαρμογές που έχουν γίνει, γιατί είδαμε τελικά τι ακριβώς, πώς θα έπρεπε να κινηθεί πλέον το οδείο, γιατί όπως καταλαβαίνετε όταν προκύπτει ξαφνικά μια διαφορά της τάξος των δεκάδων χιλιάδων, όπως θα το κάνουμε αυτό είναι ένα πολύ σεβαστό κόστος, το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί μέσω της ανταποδοτικότητας, η οποία σε ένα μεγάλο μέρος καλύπτει τις μισθοδοσίες των καθηγητών, οι οποίοι εργάζονται στο οδείο. Αυτή τη στιγμή λοιπόν μέσω κάποιων προσαρμογών που έχουν γίνει όσον αφορά τις διδακτικές ώρες, γιατί εκεί υπάρχει η διαφορά το τι τελικά είναι διδακτική ώρα, είναι 40 λεπτο ή είναι 60 λεπτο, αυτή τη στιγμή λοιπόν έχει γίνει η αναγκαία προσαρμογή και είμαστε όσον αφορά, ό,τι λέει ο νόμος σε ηδοχ, αλλά έχει γίνει και μια προσαρμογή στο οράριο, οπότε αυτή η διαφορά η οποία δημιουργήθηκε το προηγούμενο έτος, δεν θα είναι κάτι το οποίο θα το ξαναδούμε, θα το βρούμε να το πω έτσι μπροστά μας. Ουσιαστικά λοιπόν εμείς με αυτή την έκθε θρηματοδότηση ερχόμαστε να καλύψουμε αυτή τη διαφορά η οποία δημιουργήθηκε με τις αλλαγές των συμβάσεων πέρυσι, και όπως σας είπα ήδη έχουν λυφθεί αυτά τα μέτρα τα οποία θα έπρεπε για να μην έχουμε ξανά μια τέτοια διαφορά μπροστά μας. Εγώ ψηφίζω ναι, δεν χρειάζεται να το πω. Εγώ είναι τεχνικά τα ζητήματα που βλέπω στην αναμόρφωση αυτή. Ευχαριστούμε κ. Παπαδόπουλο. Εγώ είμαι αρνητικός πρόεδρε, διότι αντιλαμβάνομαι ότι κάτι γίνεται, κάτι δεν πάει καλά, θα το δούμε αυτό, θα συνεχίσουμε να το λέξουμε. Έχω ένα μεγάλο προβληματισμό και είμαι αρνητικός. Ο κ. Παπάς. Ναι. Ευχαριστούμε κ. Μορτασάγα. Παρόν. Το δικό όμο της λαϊκής εσπίρουσης έχει σχέση με τη φιλοσοφία του προϋπολογισμού και όχι με το τεχνικό επιμέρου ζήτημα της αναμόρφωσης. Όχι. Κ. Ιωαννίδο, παρακαλώ. Ναι. Επομένως, κατά πλειοψηφία, εγκρίνεται η τρίτη αναμόρφωση. Παριθμών δύο, θέμα διαβίβαση της παριθμών 54 του 18 απόφασης Οικονομικής Επιτροπής, ορισμός πληροξουσίου δικηγόρου προς αντιμετώπιση της ενόπιωσης του μονομονού πρωτοδικού καβάλα σαγωγής του Μυστερούδη Γεωργίου και Μυστερούδη Ιωάννη και καθ' ορισμός αμοιβής. Ναι, κ. Μετζίπ, παρακαλώ. Διαβάζοντας την εισήγηση, βλέπω ότι αυτοί οι ενάγοντες διεκδικούν 1177 μέτρα, δηλαδή δύο άρτια και οικοδομίσιμα οικόπεδα, γιατί εκεί είναι 600 μέτρα η τέτοια ιατιότητα. Εδώ είναι 1177, αν έχουν και 30 μέτρα που λένε λόγος δικά τους, τους δίνουμε δύο οικόπεδα. Φαντάζομαι, έτσι, αν έχουν δίκιο, πρέπει να δικαιωθούν, δεν το συζητώ. Αλλά θα μπορούσε κανείς να μας ενημερώσει για ποια περιοχή πρόκειται στο παλιό καβέλασσο, ποια είναι αυτά τα 1.100 μέτρα. Ναι, κ. Καλαταρίπ. Λοιπόν, συνάδελφο, είναι μία έκταση, η οποία βρίσκεται, εφάπτεται αν το θέλετε, σε ένα παραλιακό κατάστημα, το οποίο είναι μετά το Πόρτο Παλιό, πώς το λένε τώρα, το πρώτο κατάστημα στα αριστερό μας χέρια. Ναυαγός. Ναυαγός. Ο Ναυαγός. Ο Ναυαγός. Ο Ναυαγός. Εφάπτεται στο Ναυαγό, είναι μία έκταση, την οποία οι συγκεκριμένοι δυο... Εφάπτεται στο Ναυαγό. ...δεν είναι μόνο εκείνο, είναι και από δίπλα, βαγγελίαν, το θυμάμαι καλά, την οποία την ενοικίαζαν οι συγκεκριμένοι κύριοι στον ιδιότη, θεωρώντας ότι είναι δικοί τους. Η υπηρεσία του δήμου, η τοπογραφική συγκεκριμένα, έχει αντίθετη άποψη ότι πρόκειται περί δημοτικής εκτάσεως, οπότε, από ότι φαίνεται, θα καταλήξουμε και θα δώσουν τη γλύση τα δικαστήρια, στην προκειμένη περίπτωση. Οι παντούς τους κοινωνίζανε, εμποδικά, ότι εμείς είχαμε στιγμή να καταλάβουμε, δηλαδή δεν μας ελευθερώστηκαν. Ποιο ακριβώς, δηλαδή, οι διεκτοσποίτες έχουν πρόσφυγες... Υπάρχουν όλα τα λατρεφαλέτα, οι οποίοι το νίκιαζαν το κατάστημα. Όντως, νόμιζαν ότι νίκιαζαν σωστά οι άνθρωποι, ας πούμε, από τους ιδιοκτήτες. Οι ιδιοκτήτες έχουν το πρόβλημα της κτίσης αυτής της γης, η οποία τους πουλήθηκε από κάποιον χωρίς να έχει κυριότητα. Ναι, έχουμε όλο αυτό το θέμα, ναι. Γιατί υπάρχει και ένα ρέμα εκεί, έχουμε θέμα και με το ρέμα. Και με το ρέμα θέμα έχει εκεί. Το ρέμα αυτοί πήγαν και το κούνησαν αυθαίρετα. Πήγαν και το κούνησαν αυθαίρετα. Ακριβώς κάτι τίποτα έχει γίνει. Είναι γίνει για δικαστήριο. Εμείς θεωρούμε ότι το κανονικό τους χώρο δεν πιστεύει τίποτα άλλο. Τι κάνει Άκρη, δεν μπορώ να μπω μέσα στον δεύτερο. Άκρη, τι κάνει. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Παπά, να θυμηθείτε. Μας έχουν ασκήσει αγωγή. Είμαστε εναγώμενοι και πρέπει να μηνθούμε από τις αγωγές. Αυτό είναι το θέμα. Κύριε Πρόεδρε, να θυμίσω ότι δίπλα στο Ρέμα είναι και το αντιλιοστάσιο μας. Έχουμε το ΑΠΕΦΤΑ εκεί. Θυμηθείτε λεγό, ακριβώς στο Ρέμα είναι το αντιλιοστάσιο. Ακριβώς. Άρα λοιπόν καταλαβαίνω ότι είναι πάρα πολύ μεγάλη σημασία αυτό το εκόπλουτο να παραμένει όπως έχει δημοτικό και όχι να πάει στις ιδιότητες. Ναι, κύριε Σημαντζή, παρακαλώ. Βεβαίως και θα συμφωνήσω, δεν υπάρχει εμφυβολία. Το θέμα όμως είναι πάρα πάρα πολύ σοβαρό. Έχει να κάνει πλέον με τα δικαιώματα εδικτυσίας του Δήμου και εφόσον λέει και ο Πρόεδρος της ΔΥΑΚ ότι έχουμε, έτσι κύριε Ξανθόπουλε, ότι είχε παραχωρήσει παλιά δηλαδή ο Δήμος της ΔΥΑΚ εκεί το χώρο για να γίνει αντιλιοστάσιο, διακυβεύονται κρίσιμα και οσιόδιες συμφέροντα του Δήμου. Η δική μου άποψη είναι εξής, ξέροντας και όλα στις διαδικασίες και θα συμφωνήσουν οι δικηγόροι συνάδελφοι εδώ πέρα. Ο προτεινόμενος συνάδελφος, που είναι αξιόλογος και έχει πολύ μεγάλη εμπειρία, δεν το συζητάω, θα κάνει και άλλες δουλειές, δεν θα πάει μονάχα να παρασταθεί. Θα ζητήσει προφανώς και ενωρική βεβαίωση. Δεν θα κάνει μια τυπική παράσταση. Με τον καινούργιο κώδικα πολιτικής οικονομίας θα παρασταθεί και κατά τη διάρκεια της ενωρικής βεβαίωσης που θα πρέπει να καταθέσουν οι μάρτυρες. Έχουμε δηλαδή και περισσότερες ενέργειες να κάνει ο συγκεκριμένος και θεωρώ ότι αμοιβεί για ένα ακίνητο. 1.100 μέτρων στο παλιό, στη παραλία, δηλαδή τεράστιες αξίες, δεν το συζητάμε. Να πάρει δηλαδή αυτό που αναφέρει η εισήγηση είναι λίγο, λαμβάνοντας και ζωεδομένου, ότι θα κάνει και άλλες ενέργειες, μέχρι να το αποσύρτηκε, να προτείνεται μεγαλύτερη αποζημίωση, είναι των 100 ημερών. Εμείς καθορίζουμε εδώ την αποζημίωση. Ωραία, ωραία. Να βάλουμε ένα πεντακοσάρικο οπωσδήποτε ακόμα. Δεν το συζητάμε. Μπορείτε, βέβαια, είναι νόμιμο. Φυσικά. Λόγω της σπουβαιότητας. Ναι, ναι. Δηλαδή θα κάνει και ανουργή βεβαίωση. Θα κάνει κλήτευση, θα κάνει πολλά πράγματα ακόμα. Τα έξοδα περιλαμβάνουν, όχι, όχι. Τα έξοδα περιλαμβάνονται, αναστασία. Τα έξοδα περιλαμβάνονται, δεν το συζητάμε. Φυσικά. Το σύνολο της αμμυβής, συνολικό ποσό αμμυβής είναι 953 εδώ. Μαζί με τα δεκλώδια. Όλα μαζί με τα έξοδα. Η αμμυβή που ζητά είναι 550 αυτός. Λοιπόν, τι λέτε συνάδελφοι, εσείς? Έχετε ζητήσει με το κλάβο της επαγγελσημητής δουλειάς όλα αυτά? Όχι, όχι, εγώ και ο... Δεν γνωρίζω. Αν ήταν ό,τι και εγώ και κλαίχασα, τελειώσαμε το... Δηλαδή αντί 550 συγκυπιά, 1.000 συγκυπιά. Συγκυπιά. Λοιπόν, η αμμυβή καθορίζεται στον ποσό του 1.000 ευρώ συγκυπιά. Λοιπόν... Αυτό δηλαδή είναι συν 450 ευρώ παραπάνω από... Τι λέει η εισήγηση, για να καταλάβουμε, έτσι? Με την διευκρίγνηση ότι εκτός από την παράσταση θα χρειαστεί και να παραστεί και σ' άλλες διαδικαστικές πράξεις, σχετικές με την υπόθεση αυτήν. Όπως σύνταξη, ενόρκο βεβαιώσων, ενδεχομένους, ή παράσταση σε τέλος πάντων. Θα σας τα πω εγώ αυτά, άστε να... Άμα ήταν ο δικός σας, θα τον έβγαζα και θα... Αν θέλατε πάντως, δήμαρχε, να κάνετε σωστή δουλειά... Και με ψήψει κιόλας. Θα επευθυνόσασαν στο Επιστημονικό Φορέα, στο Προεδρίο, να σας προτείνει. Αλλά, δυστυχώς, πάλι βλέπω, παίρνετε καλές πρωτοβουλίες. Εκλογές έρχονται. Μπράβο, δήμαρχε. Εντάξει, δεν έχει ξανά πάρει υπόθεση. Πρώτη φορά παίρνει... Δεν έχει ξανά υπόθεση. Τον πέρδεψε με τον Ψηλόν, το δικό μου. Πάμε στο τρία. Πρόεδρε... Συγγνώμη, κύριε Ποτόλια. Ναι, ήθελα να πω ότι συμφωνώ κι εγώ να γίνει αυτό που γη... Συζητάτε εκεί πέρα, αλλά όμως προσέξτε. Συζητάμε τι για την ιδιοκτησία που... Σε τι πράγμα, σε αυτό που ο Θεός... Ο Θεός σας, λοιπόν, δεν θυμάμαι ακριβώς τώρα στα θρησκευτικά... Δεν είμαι και πολύ καλός. Έκανε γη και ουρανό. Η γη, λοιπόν, την κάνατε εμπόρευμα. Πουλέτε και αγοράζετε. Ούτε τον Θεό σας δεν σέβεστε. Πάει να μας τυφάντηγε, κύριε Ποτόλια μου. Πρέπει να αντιδράσουμε. Το υπαριθμό τρία. Η έγκριση της με αριθμό 46 του 18, απόφαση ΔΑΣ Δημοφέλεια... που αφορά την τρίτη αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού του 2018. Κυρία Ιωσήφιδου, παρακαλώ. Λοιπόν, αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι. Μία κοπέλα, η οποία είχε προσληφθεί στη Δημοφέλεια... με οχτάμινη σύμβαση με κριτήρια ΣΕΠ, αφού δουλεψε δύο μήνες... παρετήθηκε, δήλωσε ικαιοθελή αποχώρεση... διότι προσλήφθηκε σε μία νόμιμη θέση από δημόσιο φορέα... σε μόνιμη θέση. Συγγνώμη, μόνιμη θέση. Στον καινούριο ίδρυμα Υγείας που άρχισε να λειτουργεί... πριν από λίγο χρονικό διάστημα. Οπότε ανακαστήκαμε να καλύψουμε την θέση αυτή που έμεινε καινή... μέχρι να ξαναπροληθεί καινούριο οχτάμινο... με την καινούρια διαδικασία ΣΕΠ. Συζητήσαμε με τον Επίτροπο... οπότε την θέση αυτή στην παρούσα χρονική στιγμή... την καλύψαμε με εξωτερικό συνεργάτη. Με τα κριτήρια βέβαια που έπρεπε να έχεις δημοφέλεια... ήταν σε θέση της διεύθυσης τουρισμού. Και από εκεί και πέρα ένα υπάλληλο στην διεύθυση αθλητισμού... με τα προγράμματα πληθυσίων συνταξιοδότησης... με επιδοτούμενο από το ΝΟΕΔ. Πείτε και το τέσσερα θέμα για να τελειώνουμε. Είναι η τέταρτη αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού. Η τέταρτη αναμόρφωση αφορά κυρίως... την προγραμματική σύμβαση του RC Show. Όπως θα δείτε στους κωδικούς που προστίθεται τα ποσά... τα 80.000 ήταν στο προϋπολογισμό, τα 31.000 αφορούν στην ουσία... τα 18.000 από την Σύμβαση Παγκέου... τα 5.000 από το Επιμελητήριο... συν τα 8.000 της χορηγίας που ελπιστούμε να πάρουμε, τουλάχιστον. Και γι' αυτό θα δείτε συν 31.000 στις δαπάνες... και αντίστοιχα τα ποσά αυτά τα αναλύουμε και ως έσωδα... από ποιους φορείς. Από εκεί και πέρα τα υπόλοιπα ποσά είναι κυρίως μια εσωτερική αναμόρφωση... που γίνεται στη Δημοφέλεια... για να καλύψουμε δαπάνες με διαγωνιστική διαδικασία... που αφορά μελάνια, εκτυπωτές κτλ. υλικά, αναλώσιμα. Κύριε Σιμιτζίπα, ρε καλό. Ναι, κύριε Παπαδόπλε, ερώτηση. Ήθελα να ρωτήσω... ο καινούργιος εξωτερικός συνεργάτης... με ποια κριτήρια θα πάρθει... ή πάρθηκε, δεν ξέρω τι έχει συμβεί... και ποιος θα αξιολογεί αυτά... είναι ένα ερώτημα που θέλω να μου απαντήσετε. Τώρα, όσο για το air show... θέλω να μας πείτε ποιος είναι ο στόχος... ποιος είναι ο απολογισμός αυτής της εκδήλωσης. Αυτό το event διαχρονικά. Σε ποια μέρη και σε ποια χώρες... και σε ποια περιοχές έχει προβληθεί... και μη μου πείτε ότι είναι αρκετό ένα φυλάδιο... που μετά από την πίεση που έχουμε ασκήσει... κάνετε κάποια φυλάδια τώρα για τις εκδηλώσεις... του Δήμου Καβάλας και τις παρουσιάζετε σε κάποιες εκθέσεις. Αλλά θέλω να ξέρω σε ποια περιοχές και σε ποια χώρες... και πραγματικά, για ποιον λόγο τώρα... ξαναγίνεται και τι σκέφτεστε. Ευχαριστώ. Λοιπόν, καταρχήν να απαντήσω για την πρώτη ερώτηση. Τα κριτήρια, καταρχήν είχαμε διάφορα... είχαμε μερικά κριτήρια πραγματικά για τις ανάγκες... του καινούργιου, του εξωτερικού συνεργάτη. Καταρχήν έπρεπε να γνωρίζει άπτεστα κάποιες γλώσσες. Ήταν το πρώτο κριτήριο που επιλέξαμε μαζί... όχι μόνοι μου, μαζί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Οπότε το δεύτερο στάδιο ήταν να δούμε... ό,τι βιογραφικά έχουμε στη δημοφέλεια... όλο αυτό το χρονικό διάστημα με τα κριτήρια που θέλαμε. Και μάλιστα δεν ασχολήθηκα καθόλου προσωπικά εγώ, κύριε Παπαδόπουλε. Τα έδωσα στον Γενικό Διευθυντή να καθίσει να τα δει. Ο ίδιος έκανε τη συνεντεύξη, μάλιστα. Οπότε επιλέχθηκε, καταλήξαμε σε ένα συγκεκριμένο άτομο. Θα δούμε κατά την πορεία... αν πραγματικά είναι ικανό, είναι μία κοπέλα, αν πραγματικά είναι ικανή... για τη θέση, η οποία είχε επιλαχθεί και πάλι επαναλαμβάνω προσωρινά... μέχρι να ξαναρθεί καινούργια διαδικασία μέσω ΑΣΕΤ... γιατί καλύπτει προσωρινά μία θέση. Από εκεί και πέρα, να σας πω τι για το RC Show. Το RC Show είναι μία προγραμματική σύμβαση που γίνεται μεταξύ διάφορων φορέων. Δημοφέλεια στην ουσία έρχεται να καλύψει οικονομικά τα διάφορα ποσά, είναι μία προγραμματική σύμβαση που γίνεται μεταξύ περιφέρειας... βασικά όλων των φορέων, περιφέρειας, δήμου, δημοφέλεια, επιμελητηρίου, οργανισμός λοιμμένος. Έχουν μπει μέσα και οι ξενοδόχοι. Να σας αναλύσω εγώ τώρα τι, την ανάγκη πραγματικά αυτό που καλύπτει το RC Show... που διαφημίζεται όλη η Ελλάδα σε όλον τον κόσμο, γιατί δεν είναι μόνο τα φυλάδια κύριε Παπαδόπουλε, είναι το αν μπείτε αυτή τη στιγμή στο ιντερνετικό site... που διατηρεί το ίδιο το RC Show, που έχει δική του ονομασία, θα δείτε ότι από όλον τον κόσμο... ήδη φαίνεται πόσος κόσμος μπαίνει και το βλέπει, το παρακολουθεί και αυτό είναι το μεγάλο πραγματικά κέρδος της καβάλας στην παγκόσμια προβολή. Τώρα νομίζω ότι αν θα σας άκουγε πραγματικά ο κύριος Γεωργιάδης αυτή τη στιγμή, θα έλεγε καλά τι λένε τώρα μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο... προσπαθούμε τώρα να αποδείξουμε ποια είναι η ανάγκη του RC Show, το θέλουμε ή δεν το θέλουμε. Λοιπόν ευχαριστούμε κύριε Ιωσφύδου. Άλλη ερώτηση, όχι. Κύριε Σιμιτζή είπατε ναι, κύριε Παπαδόπουλε. Όπως πάντα η Πρόεδρος δεν απαντάει συγκεκριμένα, λέει τα δικά της και τα διάφορα πάντως. Έχει σημασία και είναι πολύ σοβαρό το ότι πράγματι αξιοποιείται ένα πρόγραμμα της μεγάλης ηλικίας και κάνετε μια πρόληψη και είμαι θετικός. Βέβαια το δεύτερο άτομο που θα προσλάβετε, μου είπατε ότι το αποφάσισε ο Διευθυντής και δεν έχω λόγο να μη σας πιστέψω. Άρα θα είμαι θετικός και σε αυτό, γιατί είχα τις επιφυλάξεις μου. Γιατί είπατε ότι έκανε interview, πέρασε ο Διευθυντής, τη συνεντεύξει και προκρίθηκε με κάποια κριτήρια που βάλατε. Οκ, συμφωνώ με τη διαδικασία και συμφωνώ με το πρώτο θέμα. Όμως, κυρία Ιωσφύδου, πρέπει να γνωρίζοντα κάνετε κάτι. Ότι πρέπει να ξέρετε ποια είναι η στόχη και το αποτέλεσμα. Τι ανταποδοτικότητα υπάρχει μέσα απ' αυτό που κάνετε. Εσείς τώρα να μου απαντάτε και να μου λέτε ότι γίνονται διάφορες διαδικασίες και συμμετέχει το Μελητήριο, συμμετέχει η Περιφέρεια και συμμετέχει και το Δήμος Παγκέου, αυτό για μένα δεν λέει τίποτα. Δυστυχώς, δεν γνωρίζετε το τι κάνετε. Αλλά πέρα από αυτό, θέλω να πω, και σας το προτείνω και είναι πολύ σοβαρό αυτό που θα σας πω, ότι χρειάζεται ένα συγχρονισμό και ένα συντονισμό, ώστε αυτή η Τουριστική Επιτροπή που δυστυχώς την έχετε κατατήσει για να κάνετε συνειδεύσεις τύπου, πρέπει να φέρετε και το μέλος του επαγγεφαλής που είναι ο επικεφαλής που είναι ο Πάνος Γεωργιέδης που προαναφέρατε, το οποίος γνωρίζει πολύ καλά και το γνωρίζουμε όσοι ξέρουμε τι κάνουμε, ότι αυτό εδώ είναι μια γεωπολιτική, έχει μια γεωπολιτική αξία για την Καβάλα αυτή η συγκεκριμένη δράση και πρέπει μαζί με τους αρμόδιους που γνωρίζουν να καλεστούν στην Τουριστική Επιτροπή, κυρία Δήμαρχε, για να μπορέσει να γίνει, όπως λέω, ένα συγχρονισμός και ένα συντονισμός για να προβληθεί παντού. Όχι μόνο όμως στο RC Show, μιλάω για οποιαδήποτε εκδήλωση, αλλά συγκεκριμένα τώρα επειδή είναι το RC Show, καλό θα είναι και χρήσιμο για σας και θα πάρει μεγαλύτερη αξία αν αντιληφθείτε επιτέλους το τι κάνετε τόσα χρόνια. Ευχαριστώ, είμαι θετικός. Ευχαριστούμε τον κύριο Παπαδόπλο. Κύριε Παπά, παρακαλώ. Ναι, κύριε Μουρτασάγα. Για το θέμα τρία, κυρία Ιεσουφίδη, επειδή δεν κατάλαβα ακριβώς, είπατε ότι έγιναν συνεντέχεις από τον γενικό διευθυντή. Έγινε ανοιχτή πρόσκληση ή απλώς τα ίδια υπάρχοντα βιογραφικά μέσα στη Δημοφέλεια ελεγχθήκαν? Όχι, όχι. Δεν έγινε ανοιχτή πρόσκληση. Έπρεπε να καλύψουμε άμεσα μια θέση. Η κοπέλα παρετήθηκε και μας είπε σε δυο μέρες φεύγω. Έπρεπε άμεσα να καλύψουμε τη θέση. Οπότε είδαμε, ό,τι βιογραφικά είχαμε στη Δημοφέλεια, ποιο άτομο, γιατί δεν ήταν απαραίτητα να είναι κοπέλα, κάποιες προϋποθέσεις που ζητούσαμε. Αυτό. Κύριε Πρόεδρε, εγώ, όχι εγώ, εμείς, ας πούμε, σαν παράταξη θεωρούμε ότι θα έπρεπε να έχει γίνει ανοιχτή πρόσκληση. Το ότι δεν είστε υποχρεωμένοι είναι εντάξει δεδομένο. Έτσι, το θέμα είναι πως θα έπρεπε να γίνει. Για αυτό το θέμα είμαστε αρνητικοί. Το θέμα του RC Show. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη ύπαρξης του RC Show. Δεν είναι κάτι μικρό. Είναι κάτι το οποίο βγάζει την πόλη μας από τις πολλές και την βάζει σε ένα επίπεδο λίγων πόλεων μέσα στη χώρα. Όμως, από την αρχή που ξεκίνησαν τα RC Show, η παράταξη αυτή είχε πει ότι κάποια στιγμή θα έπρεπε οι χορηγοί να υπάρξουν. Και μέσα στη πόλη, από το RC Show, εκτός από την προβολή της πόλης, η κατά κύριο λόγο που ωφελούνται είναι τα καφεντισοπολία και τα εστιατόρια της Παραλιακής, άδικη του Αγίου Νικολάου, και οι ξενοδόχοι. Εγώ δεν βλέπω αυτήν να συμβάλουν καθόλου, έστω με ένα ευρώ συμβολικά, ότι βάζει το εμπορικό επιμελητήριο 5.000 ευρώ δεν σημαίνει ότι οι ξενοδόχοι και όλοι οι άλλοι οι οποίοι θα ωφεληθούν από αυτήν τη δράση της πόλης είναι μέσα στο κλίμα της χορηγίας. Ούτε καν. Ακριβώς γι' αυτό θα πρέπει οι ξενοδόχοι να επιχωρηγήσουν αυτήν τη δράση της πόλης γιατί να διαθέσουν πρώτα απ' όλα κάποια δωμάτια. Διότι θα γεμίσουν τα υπόλοιπα δωμάτια, ας διέθεσαν δωμάτια για τις ομάδες της αεροπορικής, θα γεμίσουν τα υπόλοιπα τους δωμάτια. Οι εστιατόρες ας διέθεταν τουλάχιστον τα γεύματα αυτών των ομάδων που θα φιλοξενηθούν εδώ πέρα, γιατί θα γεμίσουν τα εστιατόρια τους από τους ανθρώπους που θα έρθουν. Επειδή ακριβώς βλέπουμε ότι οι χορηγίες δεν υπάρχουν και πάλι είναι λεφτά των πολιτών, το λόγο αυτόν είμαστε αρνητικοί, όχι για το ότι δεν πρέπει να γίνεται. Ευχαριστούμε τον κ. Μουλασσάχα και την κ. Ποτόλια παρακαλώ. Η επιχείρηση της δημοφέλειας, κ. Πρόεδρε, μετατρέπεται όλο και περισσότερο σε ένα τουριστικό γραφείο και αυτή η ωφέλεια δεν είναι αφορά τον δήμο συνολικά, αφορά πολύ λίγους. Η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών, παρόλο που την πληρώνει, δεν απολαμβάνει τίποτε και μη μου πείτε ότι απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια και στα καφέ. Ρίξτε μια ματιά να δείτε σε τι συνθήκες δουλεύουν και τι αμοιβές παίρνουν. Άρα, λοιπόν, η λογική αυτής της επιχείρησης να μετατραπεί σε τουροπερέτητος των μεγαλοξενοδόχων της πόλης και των εστιατόρων δεν έχει σχέση με την ανάπτυξη των καβαλιωτών. Έχει σχέση με την ανάπτυξη των ολύγων, γι' αυτό είμαστε αρνητικοί από πάνω μέχρι κάτω. Με τους προβληματισμούς, αυτούς που ακούω και από συναδέλφους που μπορεί να έχουν δίκιο εν μέρη, πολύ και αρκετοί, ένα είναι το κρίσιμο σημείο να μπορέσουμε να κάνουμε ένα ειδικό σχέδιο προβολής, ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα σε αυτόν τον τόπο και να αναδείξουμε αυτό το γεγονός εκεί που το αξίζει. Θα ήθελα να καταλήξω πρώτα. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ. Επομένως, επομένως, κατά πλειοψηφία, θέλετε κάτι, παρακαλώ. Λοιπόν, καταρχήν το RC Show δεν είναι απόφαση μόνο της δημοφαίλειας, είναι απόφαση όλων των φορεών. Είναι απόφαση του δήμου, του δημοτικού συμβουλίου, του επιμελητηρίου, του όλων των φορεών. Άρα, κύριε Ποτέολια, δεν μπορώ να καταλάβω την λογική με την οποία είχε τα απαντήσει πραγματικά. Από εκεί και πέρα, το όφελος του RC Show είναι πολλαπλό. Καταρχήν είναι ένα μοναδικό φαινόμενο για το οποίο θα έπρεπε να καμαρώνουμε, που δεν υπάρχει δεύτερο στην Ελλάδα κυρίως, αλλά και βέβαια και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ένα RC Show, το οποίο γίνεται μέσα στο κέντρο της πόλης, έχουν τη δυνατότητα όλοι, καταρχήν οι συνδημότες μας να το απολαύσουν χωρίς να πληρώσουν, χωρίς να καταβάνουν κάποιο αντίτιμο, έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να το απολαύσουν όσοι τουρίστες είναι στην περιοχή μας, διότι είναι μεγάλο το γεγονός να φεύγουν ικανοποιημένοι και να μεταφέρουν θετικά αποτελέσματα όλοι στους πατρίδους όταν επιστρέφουν. Τι αποτέλεσμα φέρνει και το RC Show μαζί με όλες τις άλλες πρακτικές που κάνει ο Δήμος Καβάλλας, νομίζω ότι τα αποτελέσματα απαντούν από μόνα τους. Τα αποτελέσματα που έχουν δημοσιωποιήσει και οι ξενοδόχοι, το πόσο της 100 υπάρχει αύξηση στον τουρισμό και τα αποτελέσματα που έχουμε κάνει από την έρευνα επισκεπτών, που φαίνεται πόσο ικανοποιημένοι φεύγουν οι τουρίστες με μεγάλο βαθμό ικανοποίησης τουριστών. Από εκεί και πέρα την παγκόσμια προβολή τι μετράτε καθόλου? Το ότι η Καβάλλα ακούγεται παντού σε όλο τον κόσμο, δηλαδή το προσθετικό αυτό σημείο το προσπερνάμε έτσι. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ, κύριε Ιωσήφ. Υπομένως, κατά πλειοψηφία, το υπαριθμό 5, ορισμός αρχατών ελεγκτών λογιστών για τον τέλεγχο των οικονομικών καταστάσεων της Χρυς 2017 της Δημοφαίλεια, ορίζονται τακτικός ο κύριος Νικόλαος Τζιμπράγος, αριθμός Μητρώου 14981 και αναπληρωματική κυρία Αγγελική Γκράτσια-Δρομπάκη, αριθμός Μητρώου 13071 με τις ίδιες αμοιβές, όπως και πέρσι. Το υπαριθμό 6, έγκριση μύτης με αριθμό 14 του 18, ανάπτω απόφασης ΔΕΙΑΚ που αφορά την τροποποίηση τιμολογιακής πολιτικής για την τοπική κοινότητα Χαλκερού. Μήπως δεν χρειαστεί αν συμφωνείτε. Επειδή θα γίνει συνεδρία διηδική για την ΔΕΙΑΚ την επόμενη Δευτέρα, νομίζω πρέπει η συζήτηση για αυτό το θέμα να ακολουθήσει της συζήτησης για το θέμα της ΔΕΙΑΚ. Να το αποσύρει δηλαδή. Κύριε Ποτόλη αυτό είναι ένα θέμα για το οποίο πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει απόφαση. Αυτό είναι θέμα δημολογιακό, είναι κανονιστική απόφαση, γι' αυτό εισάγεται έτσι κύριε Πρόεδρε. Και νομίζω ότι δεν πρέπει να το πάμε για την άλλη συνεδρίαση. Και με αυτή τη λογική το φέρνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί ακριβώς πρέπει να πάρει την έγκρισή του και από το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν έχει σχέση με την κουβέντα που θα κάνουμε την επόμενη Δευτέρα. Και εγώ επί της διαδικασίας, και ευχαριστώ, δίκιο έχει ο Πρόεδρος, αλλά επειδή αναφέρεται μέσα και μια απόφαση του 2013 ή του 2014, δεν την έχουμε στα χέρια μας. Δεν είναι φρονιμότερο να την έχουμε για αυτήν για να βγάλουμε συμπεράσματα. Γιατί υπάρχει απόφαση, πριν υπάρχει απόφαση, με αυτήν έννοια. Ναι κύριε Ξανθόπουλε. Να εξηγήσω ακριβώς τι συμβαίνει. Με την απόφαση, λοιπόν, έξω του 2013, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας, καλλικρατικά τότε, στις δυο τέως καποδυστιακές ενότητες που συγχωνεύτηκαν, δημοτικοί κοινότητα Καβάλλας και δημοτικοί κοινότητα Φιλίππον, καθόρισε την δημολογιακή του πολιτική, η οποία ισχύει έως και σήμερα. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Στο Χαλκερό υπάρχει το εξής πρόβλημα. Το πρόβλημα δεν είναι, αλλά βάζει με τόση ήθελε διαχείριση. Το Χαλκερό υδρεύεται κατά το ένα μέρος από νερό που έρχεται από το κεφαλάρι και κατά το υπόλοιπο μέρος του από νερό που έρχεται από μια γεώτρηση, η οποία υπάρχει όπως βγαίνει κανείς στο Χαλκερό δεξιά, η λεγόμενη γεώτρηση Κουβουσιάδη. Αυτό σημαίνει ότι στο Χαλκερό υπήρχαν δύο τιμές χρέωσης. Αφού αφορούσε, η κάτοικη λένε, νερό Χαλκερού και το νερό Χαλκερού κόστισε 0,55 και αυτό το οποίο λέγεται εκεί νερό Καβάλας και αφορά το νερό που έρχεται από το κεφαλάρι, που η τιμή του ήταν όση και στην πόλη της Καβάλας όση και στην Κυβουσιάδη και άλλο ένα πρόβλημα το οποίο επίσης δίνουμε μια οριστική λύση. Το πρόβλημα αυτό έχει να κάνει το γεγονός ότι το με νερό Κουβουσιάδη-γεώτρηση Κουβουσιάδη αναμειγνύονταν με το νερό Κεφαλαρίου και άρα δεν μπορούσε να είναι αυτό που έπρεπε να είναι γιατί το νερό της γεώτρησης αυτό προέρχονταν από μια γεώτρηση. Αποφασίσαμε λοιπόν μετά από συνενόηση και με την τοπική κοινότητα και με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας εκεί με την εντολή της κυδίας Δημάρχου να κάνουμε το εξής, να ξεχωρίσουμε τα δύο δίκτυα διότι η εμπλοκή των δύο δικτύων μας δημιουργήθηκε πλήστα άλλα προβλήματα από τον Μάιο και μέχρι τον Σεπτέμβριο, διότι όπως ξέρετε εκεί υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες φυτίες ελιάς, ελαιοδέντρων, τα οποία ποτίζονται με πάρα πολύ μεγάλο ρυθμό το καλοκαίρι και δημιουργούν ελλείψεις στους κατοίκους του χωριού σε νερόίδραψες. Αποφασίσαμε λοιπόν να διαχωρίσουμε τα δύο δίκτυα. Η Μενγεώτρη Σικοβουσιάδη θα δίνει νερό μόνο για άρδευση και το νερό αυτό προεχόμενο από Κεφαλάρη θα δίνει νερό στους κατοίκους του Χαλκερού μόνο για ύδρωση. Μέχρι λοιπόν να γίνει αυτός ο διαχωρισμός, σας πληροφορώ ότι ήδη είμαστε εκεί και κάνουμε ιδιωτικές παροχές εδώ και τρεις εβδομάδες. Μόλις λοιπόν γίνει αυτό έχουμε συμφωνήσει και με την τοπική κοινότητα εκεί και με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας ότι το νερό πλέον θα κοστολογείται όσο στη δημοτικότητα Φιλίπων για το συγκεκριμένο διάστημα και όταν τελειώσουμε με το καλό της ιδιωτικής παροχής και απομονωθεί η γεώτηση του Κοβουσιάδη, το νερό πλέον που θα παίρνουν οι κάτοικοι του Χαλκερού θα είναι αυτό το οποίο έρχεται από το Κεφαλάρη και που απολαμβάνουν οι κάτοικοι της Καβάλλας, της Νέας Καρβάλης και της Λεύκης και θα τιμολογείται όσο τιμολογείται και το νερό της πόλης της Καβάλλας. Επειδή λοιπόν αυτό το θέμα είναι τιμολογιακό και επειδή έχει εγκριθεί στο Δικαστήριο της Βουλισλίας και έρχεται και στο Δημοτικό Συμβούλιο για να πάρει την εγκρισική του Δημοτικού Συμβουλίου και με αυτή την έννοια διότι σήμερα ψηφίζουμε για το θέμα αυτό και άλλη φορά δεν θα ψηφίσουμε, άλλη φορά θα κάνουμε μια συζήτηση η οποία θα είναι ενημερωτική και μάλιστα από αυτά τα πλαίσια θα αναπληθεί όλη η κουβέντα. Εδώ όμως το Δημοτικό Συμβούλιο ψηφίζει. Κύριε Σιμητσή, παρακαλώ. Το μέλος της παράταξης μας ο Χρήσος Ωτσοκαταρίδης ψήφισε την εισήγηση της διοίκησης. Είχε βέβαια κάποιες παρατηρήσεις να κάνει οι οποίες ενσωματώθηκαν όχι στην εισήγηση αλλά στο αποφασιστικό μέρος. Οπότε και εμείς συμφωνούμε. Πρέπει να εξορθολογιστούν τα πράγματα και στο χαλκιερό όπως και παντού έγινε προσπάθεια και από τη δική μας διοίκηση και εύχομαι να ολοκληρωθεί και από τη σημερινή διοίκηση. Ευχαριστούμε τον κ. Σιμητσή, κ. Παπαδόπουλε, παρακαλώ. Από ό,τι αντιλαμβάνουμε το συζητάμε το θέμα, έτσι, γιατί έχω να κάνω ερωτήσεις. Ναι, ναι. Γιατί έκανα ρώτηση αν θα πρέπει, με τις διαδικασίες θα πρέπει να τους συνεχίσουμε, δεν έχουμε την απόφαση του 2013, νομίζω 2014. Ωραία. Προχωράμε. Θέλω να κάνω κάποια αρνητοίση, κ. Πρόεδρε. Αποφασίσετε, λέει, ότι ορίζει τη δαπάνη σύνδεσης, λέει, και των οικοδόμων με το νέο δίκτυο ίδρυφης στο ύψος των 80 ευρώ. Δηλαδή, όποια καινούργια σύνδεση γίνεται, όποια σύνδεση γίνεται τώρα, η σύνδεση που πρέπει να γίνει με το κάθε σπίτι είναι 80 ευρώ. Η εργασία. Αυτό έχετε κάποια μελέτη, προέγγυψη από κάποια συνενόηση, έχετε. Να τα κάνω το σύνολο τους ερωτήσεις και να μας απαντήσετε, συγγνώμη. Θέλω να ξέρω έτσι πόσο γίνεται αυτή η κοστολόγηση και θέλω να ξέρω αν η απόφαση του 2013, εάν προηπήρχε, είχε μια άλλη απόφαση, είχε κάποια άλλα χρήματα, θα το γνωρίζω. Αυτή η απόφαση που είπατε και δεν την έχουμε στα χέρια μας, έχει ακυρωθεί και μπήκατε σε νέα απόφαση. Είναι μια άλλη ερώτηση που κάνω. Έχει ακυρωθεί αυτή η προηγούμενη απόφαση και πήρατε την καινούργια απόφαση. Η δεύτερη απόφαση που λέει εδώ, το δεύτερο που αποφασίζεται είναι ότι μέχρι που να ολοκληρωθούν οι συνδέσεις με λίγα λόγια του οικισμού, με το καινούργιο δίκτυο, η τιμή του ορίζεται στο 0,75. Αυτό είναι πάλι με βάση κάποιας μελέτης ή έγινε πάλι κάποια συνενόηση, αλλά και με ποιους γίνονται οι συνενόησεις, θα θέλαμε να ξέρουμε. Το τρίτον, αποφασίσατε λέτε οι λογαριασμοί που έχουν ήδη εκδοθεί, αναμορφώνονται με αναπροσαρμογή της τιμής στο 0,75. Δηλαδή από ότι καταλαβαίνω με το φτωχό μου το μυαλό, στείλατε αποδείξεις τους λογαριασμούς της ΔΕΕΚ με το 1,45 που θα έπρεπε να έχει. Άρα, έγινε κάποιο λάθος. Ποιος το πληρώνει αυτό και τώρα θα κάνετε καινούργιους λογαριασμούς και καινούργια επανέκδοση. Το άλλο που θέλω να πω, ποιος ερμήνευσε την απόφαση του 13 ή οποιαδήποτε απόφαση έχετε πάρει στο διοικητικό και έστειλε λογαριασμό με χρέωση 1,45. Γιατί σίγουρα κάποιος ερμήνευσε κάποια πράγματα και κατέληξε κάπου για να στείλουν λογαριασμούς με 1,45 και όχι με 0,75. Και το τέταρτο που λέτε εδώ, μετά την πλήρη λειτουργία του εσωτερικού δικτύου, η τιμή ορίζεται θα οριστεί στο 1,45. Με λίγα λόγια, αυτές οι συνδέσεις, αυτό είναι ένα έργο που αν δεν κάνω λάθος έχει ελοκληρωθεί πολύ παλιότερα, νομίζω του Ρεφυλίδη. Οι συνδέσεις αυτές είστε τέσσερα χρόνια διοίκηση, δεν το προσωπιώ, μιλάω για τη δημοτική αρχή, είστε τέσσερα χρόνια διοίκηση. Ποιος δίνει τις προτεραιότητες στις συνδέσεις και ακόμα αυτοί οι άνθρωποι δεν παίρνουν το σωστό νερό που πρέπει να πάρουν και δεν έχουν γίνει ήδη οι συνδέσεις τα τρία χρόνια τα δικά σας και γιατί εσείς που προασπίζεστε τα συμφέροντα της διάρκτης εταιρείας δεν το βάλατε σε προτεραιότητα. Γιατί γίνονται συνδέσεις σε άλλα μέρη και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του χαλκιερού. Έχω κάνει συγκεκριμένες ερωτήσεις και θέλω συγκεκριμένες ερωτήσεις. Σε ό,τι αφορά το κόστος των διοικών παροχών, το κόστος των διοικών παροχών καθορίστηκε στα 80 ευρώ μετά από μελέτηση τεχνικής υπηρεσίας και ότι αυτό είναι το κόστος το οποίο πρέπει να χρεώσουμε στους ανθρώπους αυτούς. Τεχνική υπηρεσία. Είμαστε μια επιχειρήση ανταποδοτική, άρα αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να κοστολογίσουμε οποιαδήποτε υπηρεσία παρέχουμε και αυτή να μετακυλίσουμε στην κατανάλωση. Σε ό,τι αφορά το κόστος των 80 ευρώ φαντάζομαι ότι σας ικανοποίησα. Σε ό,τι αφορά την απόφαση 6 του 2013 δεν έγινε ανάκληση της απόφασης αυτής. Έγινε μερική, γίνεται μερική τρογοποίηση. Γίνεται μερική τρογοποίηση διότι όπως σας είπα για την υπηρεσία, για τη ΔΕΙΑΚ, το γεγονός ότι αναγκαζόμαστε το καλοκαίρι να αναμυγνύουμε δύο δίκτυα τα οποία λειτουργούν ταυτόχρονα άρδευση ή υδρευση και στην ουσία να επιβερούμε την οικιακή κατανάλωση με το γεγονός ότι κάποιες ώρες δεν μπορούμε να δίνουμε νερό για η οικιακή κατανάλωση γιατί η άρδευση τραβάει πάρα πολύ νερό. Αυτό δημιουργεί σε εμάς ένα πολύ μεγάλο κόστος λειτουργικό, ενεργιακό από τη μία και από την άλλη μια φοβερά μεγάλη όχληση της οπικής κοινωνίας. Γιατί? Γιατί φανταστείτε 3-3,5 ώρες το μεσημέρι να γυρνάτε στο σπίτι σας και να πρέπει για 1-2 ώρες να μην έχετε νερό, διότι η άρδευση τραβάει πάρα πολύ νερό. Οι ελιές, ειδικά τον Αυγουστό, φαντάζομαι ο κ. Πουσεύς τα ξέρει αυτά καλύτερα από εμένα, αλλά μετά το 15 Αυγουστό και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου είχαμε φοβερό πρόβλημα με την ύδρευση του Χαλκερού. Αντί λοιπόν να αφήσουμε το θέμα αυτό να σέρνεται, αποφασίσαμε να κάνουμε αυτό το οποίο θα λύσει μια και καλύτερο πρόβλημα. Και τι είναι αυτό, ξεχωρίζουμε τα δύο δίκτυα. Η Μέγγεότριση Κοβουσιάδη που είναι άρδευση, πάει στην άρδευση και θα ποτίζει σε ελιές και το νερό κεφαλαρίου, το οποίο πηγαίνει στο χωριό τουλάχιστον 15 χρόνια πίσω, με υποδομές που έχουν γίνει, με δίκτυα που έχουν γίνει, με δεξαμενή που έχει γίνει. Τώρα, αν με ρωτάτε το για ποιο λόγο, στα τρία, τέσσερα χρόνια που εμείς είμαστε δίκτυοι εδώ σαν πρωτεραιότητας στο θέμα του Χαλκερού, θα σας απαντήσω και γι' αυτό. Για το άλλο δεν μπορούσα να σας απαντήσω και θα σας παρακαλούσα να μην το συζητήσουμε και δημόσια, το θέμα αυτό τουλάχιστον. Αν καταλαβαίνετε το για ποιο λόγο δεν πρέπει να το συζητήσουμε δημόσια, θεωρώ ότι δεν πρέπει να το συζητήσουμε δημόσια. Οι πρωτεραιότητες. Για μας έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να τελειώσουμε, ας πούμε, τις παροχές. Παρακαλώ. Και το κλείνω το θέμα εδώ. Θα σας παρακαλέσω μόνο να μην το συζητήσουμε δημόσια το θέμα αυτό. Δεν πρέπει να το συζητήσουμε δημόσια. Σ' ό,τι αφορά τώρα του τι έγινε με τους λογαριασμούς οι οποίοι έχουν εκδοθεί. Δηλαδή, οι κανονιστικές αποφάσεις δεν σηκώνουν ερμηνεία. Όταν το Δημοτικό Συμβούλιο πάρει μια απόφαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΙΑΚ και το Δημοτικό Συμβούλιο πάρει μια απόφαση, αυτή η απόφαση είναι κανονιστική. Αυτή δεν μπορεί να την ερμηνεύσεις. Το μόνο που μπορεί να κάνεις είναι την εφαρμόσεις. Εμείς δεν μπορούμε αυτό το οποίο κάναμε είναι να την αντεφαρμόσουμε. Και επειδή ακριβώς δημιουργήθηκε μια ανισορροπία και η ανισορροπία είχε να κάνει με το γεγονός ότι παρήχαμε από δύο πλευρές νερό στο συγκεκριμένο οικισμό και γεώτρησης και άρδευσης και ύδρευσης, προκειμένου να τακτοποιήσουμε το θέμα αυτό, αλλά κυρίως να το επιλύσουμε με τον τρόπο που σας ανέφερα, ξεχωρίζουμε τα δύο δίκτυα το πάνω-απάνω για τρίτη φορά, κάνουμε τις παροχές. Τώρα, καθυστερημένα, μαζί σας είμαι εγώ, δεν θα πω ότι τις κάναμε το 2014, εάν έχει ταντήρηση για το ότι τις κάνουμε και τώρα, τι να πω, είχαμε άλλες προτεραιότητες. Τις κάνουμε και τακτοποιούμε το θέμα αυτό και από τη στιγμή που θα γίνει αυτό και το Χαλκιρό θα απολαμβάνει νερό κεφαλαρίου, έχει συμφωνήσει η τοπική κοινωνία, ο πρώτος τοπικής κοινότητας εκεί, θα πληρώνει το νερό στην τιμή που ισχύει για τη δημοτική ενότητα Καβάλας, την Καποδιστιακή δημοτική ενότητα Καβάλας. Δεν υπάρχει λάθος λοιπόν και δεν υπάρχει θέμα ερμηνείας. Ο πρόεδρος στην Πυρησιακή Παράγοντες μιας υπηρεσίας όπως η ΔΕΚ, δεν ερμηνεύω τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Κι όταν αποφασίζει, εμείς το εφαρμόζουμε. Έτσι το αποφάσισε το 2013, έτσι το εφαρμόσαμε εμείς. Νομίζω ότι αυτά ρωτήσα, δεν ξέρω, ρωτήσατε κάτι άλλο που με διέφυγε. Φαντάζουμε ότι απάντησα, μην με κατηγορείτε για ότι δεν απάντησα, πέφυγα κάτι, νομίζω ότι απάντησα όλα. Δεν καταλαβαίνω να μην μιλήσουμε δημόσια. Και εγώ για το συγκεκριμένο θέμα, ή για το ότι γίνεται, θα... Καλό είναι, δεν μένω εκεί, αλλά θα σας επισκεφθώ και όλα να μιλήσουμε, αλλά καλό είναι στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι. Τέλος πάντων, κατά τη γνώμη σας, εμένα μ' αρέσει να είναι όλα στο φως. Αλλά πέρα από αυτό, δείχνει όταν, και ακούω αυτό που λέτε, ότι εφαρμόζεται μια απόφαση ενός διοικητικού ή δημοτικού συμβουλίου, που είναι η απόφαση του 13, γιατί την εφαρμόσατε, βέβαια την εφαρμόσατε τώρα. Ενώ είστε τέσσερα χρόνια διοίκηση, την εφαρμόσατε τώρα, το 1.45 που στείλατε, είπατε, το 16, γιατί δεν ισχύει. Τέλος πάντων, τι θέλω να πω, ότι ήταν μια απόφαση ενός δημοτικού συμβουλίου, δεν εφαρμόστηκε, και βλέπω ότι πάλι το πήρατε πίσω και δεν θα εφαρμοστεί, θα εφαρμοστεί μια άλλη απόφαση, μια άλλη τροποποίηση, όπως το λένε. Δεν ξέρω αν υπάρχει αυτό το δικαίωμα, μια τροποποίηση του διοικητικού της ΔΑΙΑΚ, να μπορέσει να έρθει χωρίς να έρθει στο δημοτικό συμβουλίου ή να γίνει, αλλά δεν μπαίνω σε αυτά τα θέματα. Ωραία, βλέπω όμως, βλέπω όμως, ακόμη και τώρα ενώ είχατε αποφασίσει και έπρεπε να εφαρμόσατε μια απόφαση, γιατί έτσι θεωρήσατε ότι ήταν το δίκιο για την εταιρεία, βλέπω σήμερα ότι έγινε μια κολοτούμπα και δεν ισχύει το 1.45. Υσχύει μια άλλη συναλλαγή, δείχνεται λάθος μηνύματα, κύριε Πρόεδρε, δυστυχώς δείχνει ότι υπάρχει μια συναλλαγή μεταξύ κάποιων και δεν ξέρω πώς έγιναν και πώς πάρτηκαν αυτές τις συνονόησεις. Αυτό έχω να καταθέσω και θέλω και εγώ να μπορέσει να υπάρχει μια δικαιοσύνη πάνω σε αυτό το κομμάτι, δεν ξέρω ακριβώς τι συμβαίνει, δεν καλύφθηκα με τις απαντήσεις, υπάρχουν ακόμα ερωτηματικά, εύχομαι να πάνε όλα καλά πάντως και να έχετε δίκιο σε ότι μου λέτε, θα σας επισκεφτώ όμως και άλλοι γιατί αφού δεν μπορείτε δημόσια να μιλήσετε θα έρθω να μενημερώσετε και ακριβώς στο γραφείο σας. Λοιπόν, εγώ έχω πολλά ερωτηματικά, ψηφίζω παρόν Πρόεδρε. Θα παρακαλέσω, κύριε Πρόεδρε, λίγο το λόγο. Κύριε Παπαδόπουλε, σας μιλώ ειλικρινά, αδικείται τον εαυτό σας, ξέρετε γιατί το λέω αυτό, γιατί. Για θέματα τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τα θέματα τα τρέχοντα, αυτά που σηκώνουν κριτική πολιτική αντιπολίτευση, σας μιλώ ειλικρινά, δεν πρέπει να τα αγγίζουμε. Εμένα, με ακούσατε ποτέ να μιλάω δημόσια για το θέμα αυτό, όχι. Γιατί δεν το έκανα, λέτε να φοβάμαι. Θεωρείτε, σας είπα, δεν μπορώ να το πω από το μεγάφωνο κύριε Παπαδόπουλε και δεν μπορώ να το πω γιατί. Όχι κύριε Παπαδόπουλε, πράγματα τα οποία μπορούν να κάνουν ζημιά στη ΔΕΙΑΚ, πρέπει να τα συζητάμε σε άλλο επίπεδο. Τι άλλο να σας πω δηλαδή, για να σας καταλάβει, το θέμα αυτό δεν είναι για πολιτική μεταχείριση. Θέλετε να βάλουμε υποθήκη στην λειτουργία της επιχείρησης αυτής. Λοιπόν, κύριε Ξανθόπουλε, νομίζω ότι, καλώς είπαμε προηγουμένως, ότι μήπως θα πρέπει να έρθουν την άλλη Δευτέρα η υπηρεσιακή, όχι, θα βάλουμε και θέματα για ψήφιση. Δεν είναι μόνο η δυνατότητα. Μπορεί να βάλουμε ένα-δυο θέματα, δεν έχουμε πρόβλημα. Για το συγκεκριμένο, ναι. Είτε μ' άποψη ότι οι υπηρεσιακοί θα το συγχειθούν καλύτερα. Είναι και κανονιστική διάταξη. Τι άλλο, δεν υπάρχει θέμα. Οι υπηρεσιακοί θα το συγχειθούν καλύτερα. Ρόδερ, νομίζω ότι πρέπει να το σταματήσουμε. Νομίζω ότι θα είναι καλύτερο να το βάλουμε στην επόμενη συναιδρίαση. Γιατί, Πρόεδρε, επιμένουμε κι εμείς να μπει στην επόμενη συναιδρίαση. Θα συζητηθεί. Αντιδήμαρχε, να το προχωρήσω. Παρακαλώ, κύριε Παπά, τι λέτε επί τους θέματος. Του προχωράω. Τι λέτε επί τους θέματος, κύριε Παπά. Ποιος διοικεί αυτόν τον τόπο, δεν κατάλαβα. Πολιτικά, ποιος το κάνει. Παίρνετε μια πρωτοβουλία, εσείς από πού την πήρατε αυτή την πρωτοβουλία, να τους σταματήστε. Γι' αυτό σας λέω, αυθαιρετείτε, κύριε Πρόεδρε, πολλές φορές. Αυτά είναι θέματα της Δήμαρχης. Ρώτησα, με συγχωρείτε, όχι για να μην γίνει καμία παρεξηγήση. Εγώ δεν αφασιζώ. Δεν πλακέντρωγε σουβλάκια όπως συνηθίζει, θα είχαμε θέμα τώρα. Ο κύριος Ξανθόπουλος είναι ο εκλεκτός της διοίκησης να εκπροσωπεί και να διοικεί την ΕΝΤΕΙΑΚ μέχρι να πάψει. Άρα εγώ, είτε μιλάει ο κύριος Ξανθόπουλος, είτε μιλάει η Τσαναγκα, είναι το ίδιο για μένα. Το ίδιο ακριβώς. Να εξηγούμε. Όσον αφορά τώρα το Χαλκερό. Το Χαλκερό άργησε. Το Χαλκερό ήταν σε πλήρια ταξία πολλά χρόνια. Τα είπε πολύ καλά ο κύριος Ξανθόπουλος αυτό το πράγμα. Δηλαδή, κατά το μήνα Αύγουστο είχαμε στα ραδιώφανα μάχη ότι δεν φτάνει το νερό στο Χαλκερό γιατί κάποιοι κλέβανε, υπερποτίζανε, ποτίζαν κανονικά. Δεν ξέρω γιατί υπάρχει και το θέμα της κλοπής. Εγώ έχω κάνει πολλά χρόνια στη ΔΕΙΑΚ και έχω αντιμετωπίσει και τέτοιες περιπτώσεις. Όχι μόνο μιλάμε στο Χαλκερό, μιλάμε και για τα άλλα τα χωριά. Το θέμα μας είναι εδώ πέρα ότι άλλο άνδρευση και άλλο ύδρευση. Αυτό έπρεπε να γίνει από χρόνια. Καλά γίνεται το χαιρετίζω. Εκείνο που νομίζω ότι πάλι το χαιρετίζω είναι ότι δεν θα ισχύσουν δύο μέτρα και δύο σταθμά ας πάρουμε με την Καβάλα ή με την Καρβάλι. Με την Καρβάλι πιο πολύ προσωμιάζει το Χαλκερό. Άρα ό,τι ισχύει στην Καρβάλι θα ισχύει και στο Χαλκερό. Τι το περίεργο. Μια χαρά. Μια χαρά αυτό. Επομένως κανονιστικά, κανονίστηκαν όλα πολύ καλά. Τώρα, εκεί που μου κλείνεις τα μικρόφωνα λίγο με μπερδεύεις. Με μπερδεύεις. Δηλαδή λες ότι να το πάρουμε αυτή την απόφαση γιατί πρέπει να το τελειώνουμε. Κλείνεις τα μικρόφωνα, μα έχω αλλού προτεραιότητες. Εφόσον παίρνουμε την απόφαση αυτή, εφόσον παίρνουμε αυτή, ναι, μα οι παροχές είναι η εικόνα της πολιτικής σου. Αυτής που λες. Εάν δεν φτάσουμε στις παροχές, δεν φτάσουμε δηλαδή πράγματι το ένα το νερό να πηγαίνει εκεί αποκλειστικά και το άλλο να πηγαίνει αποκλειστικά εκεί και το αφήσουμε σε ένα ημίμετρο με το ότι δεν μπορούμε να κάνουμε παροχές σύνθεση, είναι σαν να μιλήσαμε τίποτα. Έχω δίκιο ή όχι. Πες ότι δεν έχεις αύριο να κάνεις καμία σύνθεση. Το ίδιο δεν είναι. Τι βιάζεις τότε? Τι μπαστά λοιπόν είσαι? Πρέπει ισαίσα κάτι που άργησε και σου λέω άργησε, πρέπει να το κάνεις. Το καλοκαίρι να μην ξανά δώσεις το δικαίωμα σε αυτούς. Το καλοκαίρι να μην δώσεις ξανά το δικαίωμα να φωνάζεις τα ραδιόχονα ότι δεν φτάνει το νερό. Μπράβο. Τότε γιατί κλείσεις τα μικρόφωνα. Τί είπες, αποκάλυψε κάνα μυστικό της πατρίδος και φοβάστηκαν να το κάνουν. Λοιπόν, ψηφίζω, ναι. Υπόλοιπες μορτασέντες παρακαλώ. Ιρικσανθόπουλε πρώτα απ' όλα για την τιμή της παροχής ως ανθρώπιν την κοστολόγησή της. Πήρχε σε κάποια μελέτη τα 80 ευρώ. Το κόστος της σύνδεσης. Το κόστος της παροχής. Τη σύνδεσης. Τη σύνδεσης. Τα 80 ευρώ πήγε σε κάποια μελέτη. Υπολογήθηκε από την τεχνική υπηρεσία στα 80 ευρώ. Το δίκτυο αυτό έχει τελειώσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Δηλαδή, αν δεν γινόταν οι συνδέσεις, αυτή η κοστολόγηση, αυτά τα χρήματα θα πληρονόντουσαν. Αν δεν γινόταν οι παροχές, όχι. Θα κάναμε ένα έργο το οποίο το πληρώσαμε και όσο το πληρώσαμε σαν δήμος και θα έμενε ανοιχμητάλευτο. Ένα αυτό. Ένα δεύτερο. Υπάρχουν άλλες περιοχές στη δημοτική νότα Καβάλλας που να παίρνουν νερό από παλιές συνδέσεις. Επειδή το θέμα αυτό τώρα βάζεται αφορά θέματα τα οποία ίσως ο κ. Ποτόλιας έχει δίκιο και ο Πρόεδρος έχει δίκιο, θα ανοίξουμε το θέμα της ΔΕΓΙΑ και θα μιλήσουμε για αυτά, για το σε ποιες περιοχές Καβάλλας ακόμα έχουμε τέτοια θέματα. Μάλλον, ίσως να έχει δίκιο ο Πρόεδρος που ζητάει να το συντήσουμε την άλλη Δευτέρα. ίσως να έχει δίκιο. Επί της διαδικασίας, μισό λεπτό λίγο ο κύριος. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη λίγο. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Είναι μια κανονιστική απόφαση. Απετεί, υφξημένη, συγγνώμη, είναι επί της διαδικασίας, αγαπηδέ κ. Μουρτασάγα. Υφξημένη σημαίνει 21 θετικές ψήφους. Μετά και την τοποθέτηση του κ. Παπαδόπουλου και με όσους είμαστε παρόντες εδώ, δεν μπορεί να περάσει το θέμα. Ναι, αλλά πλέον δεν περνάει. Μετά την τοποθέτηση... Δηλαδή κακώς συζητάμε. Αυτό θέλω να πω κ. Σιμιτσή. Ε, τι? Κάνουμε πολιτική εδώ ή πες με τις κουμπάρες. Έπρεπε να έχεις περιμνήσει, να έχεις πιο ψηφία. Τι του Ρυσάγγελ να λέει. Και εμείς θέλουμε να είμαστε φυσικοί, δεν ξέραμε. Ναι, αλλά είπατε κ. Παπαδόπουλου ότι θα τούμουν και νωρίς, δω ρε. Αλλά ήθελα να γραφέρω ότι είμαστε παλαιοδοκλείς από την καρδιά. Κοίταξε πρόεδρε, αν δεσμευτείτε... Ευτό είπα. Κοίταξε πρόεδρος, δίνε εδώ. Εάν δεσμευτείτε και μου δώσετε το χαρτί αυτό, γιατί δεν έχει μέσα την εισήγηση της απόφασης. Δεν την έχουμε. Στην εισήγηση... Κύριε Πρόεδρε, εάν πραγματικά, γιατί και για τυπικούς και ουσιαστικούς λόγους έχω ψήφισα παρόν, όχι ότι δεν θέλω να πάρετε πρωτοβουλίες και να λύσετε θέματα, αλλά αν μου υποσχεθείτε ότι αυτή την απόφαση του 13, να μου τη δώσετε στα χέρια μου, τι δεν ξέρουμε. Τυφλά δεν μπορούμε να ψηφίσουμε. Τυφλά ζητάτε να ψηφίσουμε. Αν τυχόν δεσμευτείτε ότι θα μου τη δώσετε αυτή την απόφαση του 13, το έλειπα από το φάκελο, εγώ δεν έχω λόγο να διευκολύνω την διοίκηση. Καλά, αυτή είναι η απόφαση στο Δημοτικό Συμβουλείο. Τώρα θα τη βγάλουμε. Μέχρι να φύγουμε θα τη βγάλουμε. Επομένως, μπορούμε να προχωρήσουμε. Εσείς, κύριε Ιωαννίδο, τι λέτε. Εγώ, πρόεδρε, πολύ με επιδάσεις σήμερα. Και ο κύριος Μουρτασάχας δεν τοποθετήθηκε. Δεν είχε ιδιαίτερα. Έλεγα εγώ ότι πρέπει να δούμε το ζήτημα αυτό και επιμένω στο σύνολό του, να δούμε το κάτρο δηλαδή. Και ποιο είναι το κάτρο, κύριε Πρόεδρε. Η ΔΕΙΑΚ πήρε μια απόφαση. Δεν ακούει τώρα ο ξανταπούλος, αλλά... Πήρε μια απόφαση στις 31 του 2017 να αναθέσει σε έναν μελετητή μία μελέτη, η οποία έχει τίτλο «Εκπώνηση ειδικής μελέτης κοστολόγησης, τιμολόγησης ήδρευσης με πλήρη ανάκτηση του οικονομικού κόστους και του κόστους φυσικών πόρων». Αυτή η σύμβαση που έχει υπογραφεί με έναν σεραίο επιχειρηματία θα πρέπει να δοθεί σε 21 Τρίτο, αν δεν πάρει παράδεισμα, το 18. Επίσης, σε αυτήν την περίοδο θα δοθεί και το περιβαλλοντικό κόστος από την αποκεντρωμένη. Αυτό δηλαδή που συμβαίνει, κύριε Ξανθόπουλο, είναι ότι θα έχουμε πολύ σύντομα νέα τιμολόγια. Για αυτό το λόγο, λοιπόν, έπρεπε και επιμένω εγώ να πάρω με οποιαδήποτε απόφαση για νέα τιμολόγια μετά την ενημέρωση αυτή και μετά τις εξηγήσεις που θα δοθούν. Εδώ ετοιμάζονται δηλαδή τιμολόγια με μελέτες που έχω τη σύμβαση εδώ μπροστά μου που είναι κοντά στα 5.000 ευρώ, όπου θα βάλει ζήτημα για νέα τιμολόγια, ανάκτηση οικονομικού κόστους κλπ. Ευθυγραμμισμένη δηλαδή τακτική και πολιτική στους τελευταίους νόμους που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κύριε Πρόεδρε. Επομένως τι τοποθετήσετε να πούμε. Τι τοποθετήσετε επειδή... Ναι, κύριε Ξανθόπουλο, παρακαλώ. Επειδή ζητήθηκε και η απόφαση 6 του 2013, την οποία δεν την έχω μαζί μου, δεν την έχω μαζί μου, εάν δεν έχει ταντήρηση κύριε Πρόεδρε να τα αποσύρουμε το θέμα σήμερα, να τα αποσύρουμε για να έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία την προχωρή Δευτέρα. Ναι, επομένως το θέμα αποσύρεται. Το υπαρρυθμό 7, σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Τράκης, Δήμου Καβάλας-Δήμου Παγκέου, Επιμελητηρίου Δημοφέλειας, 7 Καβάλα-Ερση Σόου 2018, και ορισμός εκπροσώπω με τον αναπληρωματικό στην Επιτροπή Παρακολούδησης. Κύριε Ιωσήφίδου. Είναι απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, εγώ αυτά που είχα να εισηγηθώ τα είπα, απλά να μεταφέρω μια πληροφορία που ξέχασα να τη μεταφέρω πριν. Πολύ πιθανόν η Fraport θα μας δώσει κάποια χορηγεία για το Έρση Σόου, ένα ποσό σε μετρητά και ένα ποσό στο να μην πληρώσουμε κάποια τέλεια σταθμευσης. Τώρα το συνολικό ποσό ενδεχομένως να καλύπτει το ποσό των 8.000 ευρώ που είπα προηγουμένως, αλλά εν πάση περιπτώσει δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα. Επομένως, τι λέτε κύριε Σιμιτζή. Αγαπητοί συνάδελφοι και πρόεδρε, το Έρση Σόου το ξεκινήσαμε εμείς περνώντας μέσα από τις συμπληγάδες της κρίσης, της οικονομικής από τη μια μεριά και της απόρριψης ακόμα και της λιδωρίας πολλές φορές από πολλούς και μέσα σε αυτή την αίθουσα εδώ πέρα και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Καβάλα. Ωστόσο, βλέπω ότι με χαρά μάλιστα ότι η σημερινή διοίκηση το έχει αγκαλιάσει. Η δική μου παρατήρηση έχει να κάνει με το ότι παρά το γεγονός ότι το συνέχισε η σημερινή διοίκηση εκτός από την πρώτη χρονιά, το 2015, δεν το έχει εξελίξει. Δεν το έχει πάει κάπου παραπέρα. Η δικιά μου άποψη ήτανε ότι ξεκινώντας δυλά-δυλά και οικονομικά το 2011 και μη έχοντας και πολλές επιλογές στον τομέα της προβολής της πόλης γιατί δεν είχαμε τους οικονομικούς πόρους εκείνη τη χρονιά, θα μπορούσαμε να το εξελίξουμε σιγά-σιγά σε ένα παιχνίδι της τεχνολογίας, να το επικύλουμε και με άλλες δράσεις όπως ήταν ενδεχομένως το αυτοκίνητο, η θάλασσα, άλλωστε Air Sea Show λέγεται και τη θάλασσα τελικά δεν καταφέραμε να την αξιοποιήσουμε. Επίσης δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να μαζέψουμε, να θέλξουμε τους ιδιώτες που θα γίνουν χορηγοί και θα βοηθήσουν το δήμο στην οικονομική αντιμετώπιση της μεγάλης αυτής, του μεγάλου αυτού θεάματος ή δηλαδή είτε ελαφρύνοντας τα χρήματα που δίνει ο δήμος είτε αυξάνοντας τον προϋπολογισμό που θα είναι κι αυτό καλό και η τελική μου παρατήρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι επειδή κάθε χρονιά είναι έτσι το σύστημα αλλά πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να το ξεπεράσουμε κάθε χρονιά συζητούμε για το Air Sea Show τέτοια εποχή όταν όλοι οι χορηγοί έχουν ήδη κάνει τα σχέδιά τους και τους προϋπολογισμούς τους και όταν όλοι οι tour operators επίσης έχουν κάνει τα σχέδια και τους προγραμματισμούς τους και δεν έχουν περιλάβει την καβάλα στους σχεδιασμούς τους επειδή έχει το COSMOPOLIS ή επειδή έχει το Air Sea Show αλλά την περιλαμβάνουν την καβάλα για άλλους λόγους χάνουμε την ευκαιρία της προβολής είναι παρατηρήσεις για τη βελτίωση δεν είναι παρατηρήσεις φυσικά για την απόριωση για την άρνηση της προγραμματικής είναι αυτονόητο ότι εμείς είμαστε θετικοί υπέρ της προγραμματικής απλώς προτείνω στην διοίχηση και στην κυρία Ιωσήφιδου στο σύνολο βεβαίως της σημερινής διοίκησης του Δήμου να το μελετήσουν καλύτερα το πράγμα για του χρόνου θα είναι διοίκηση όταν θα γίνει το Air Sea Show το καλοκαίρι του 2019 κατά συνέπεια θα είναι ένα καλό βήμα να το εμπλουτίσει ο Δήμος να το εμπλουτίσουμε κάνοντας έγκαιρο προγραμματισμό, έγκαιρο σχεδιασμό χάνουμε μια ευκαιρία πραγματικά έχει δίκιο η κυρία Αναστασία Ιωσήφιδου όταν το λέει αυτό να μάμε βέβαια ότι δεν το ψήφιζε όταν ήταν στην αντιπολίτευση αλλά θέλω να σας πω το εξής την πρώτη χρονιά που έγινε επισκέφτηκαν στην ιστοσελίδα του Air Sea Show 7.000 αν δεν κάνω λάθος επισκέπτες σήμερα είναι πολλαπλάση αυτό και μόνο είναι μια τρομερά μεγάλη και αξιόλογη προστιθέμενη αξία στην πόλη μας που πρέπει να την αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο δεν το κάνουμε δεν το κάνουμε και για τεχνικούς λόγους εγώ δέχομαι τις δυσκολίες που υπάρχουν με τους προϋπολογισμούς με τη σύνταξη, με την ψήφιση των θεμάτων καθυστερημένα πρέπει να βρούμε όμως ένα τρόπο να τα ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα που υπάρχουν για να αξιοποιήσουμε ακόμα καλύτερα αυτό το πολύ μεγάλο γεώνος Λοιπόν, θα είμαστε θετικοί φυσικά Πιστεύω ότι ο Δήμος θα το λάβει υπόψεν αυτό σε μια προεκλογική περίοδο να κάνει ένα πολύ ωραίο έρσησο Κύριε Παπαδόπουλο, παρακαλώ Καταρχήν θα συνιστούσα το αποτύπωμα έτσι της μελέτης που γίνονται και επικαλούμαστε του ΤΕΙ, του Επιμελητηρίου, της Ένωσης Ξενοδόχων και της Δημοφέλειας θα συνιστούσα να γίνεται μια καλύτερη ανάγνωση και να μην γίνεται παραπλάνιση Θέλω να πω το εξής ότι δυστυχώς ή ευτυχώς οι επισκέπτες είναι μέτρια ικανοποιημένοι παρόλο που η Πρόεδρος προσπαθεί να πει ότι είναι ευχαριστημένοι και το δεύτερο που θέλω να πω και είναι σοβαρό γιατί σύντομα θα λάβετε την απάντηση για αυτή τη συγκεκριμένη μελέτη γιατί άλλα λέτε, άλλα συμβαίνουν ότι οι επισκέπτες έρχονται εδώ μόνο και μόνο μέσα από ένα πολύ μεγάλο ποσοστό μόνο και μόνο, λάθος έκφραση, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό γύρω στο 30 και κάτι μέσα από τη διαδικτυακή ψηφιακή προβολή Αυτό το κλίνω σαν παρένθεση Εκείνο που θέλω να πω είναι το έρσι σοού έχει ενοματεπώνυμο Πάνος Γεωργιάδης, για να ξέρουμε όλοι τι λέμε εδώ μέσα Ήταν μια πρωτοβουλία του τότε Αντιπεριφερειάρχη που υιοθέτησε μαζί με τον πρώην Δήμαρχο Καβάλας Αντιπεριφερειάρχη τουρισμού του κ. Παπακοσμά και το όνομα αυτό είναι Πάνος Γεωργιάδης Συνιστώ και εγώ πάλι, ειδικά στην Πρόεδρο της Δημοφέλειας ότι μπορεί να γίνεται μια συνδιοργάνωση, αλλά εμάς μας ενδιαφέρει η Καβάλα και τα χρήματα που δίνουμε γιατί είναι των καβαλιωτών Χρειάζεται ένα συγχρονισμό συντονισμό καλύτερο ώστε να μπορέσει επιτέλους η Καβάλα μαζί μαζί με αυτό το γεγονός να βρίσκεται παντού σε όλα τα παγκόσμια δίκτυα τουρισμού Γιατί? Γιατί πέρα από την προβολή, εκείνο που μας ενδιαφέρει να έχει έναν και υπερτοπικό χαρακτήρα, αλλά να έχει και ένα διεθνή χαρακτήρα για να μπορέσουμε να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα Είμαι θετικός και ο Πρόεδρος στη Σύμβαση, ευχαριστώ πολύ Ευχαριστώ με τον κ. Παπαδόπουλο, κ. Παπά, εσείς, ναι, κ. Μορτασάγα Να επαναλάβω την πρώτη μου τοποθέτηση Θεωρούμε ότι είναι μια εξαιρετική εμπειρία και δράση για την πόλη μας Όμως η χορηγία είναι ανήπαρκτη Οι άμεσα ωφελούμενοι αποδεικνύονται καβουροτσέπηδες και κανονικά θα έπρεπε αυτούς, αυτοί οι οποίοι είναι άμεσα ωφελούμενοι να είναι πρωτοστάτες, να πρωτοστατούν στην χορηγία όσον αφορά αυτή τη δράση Και μόνο για αυτό το λόγο, την ανήπαρξία των χορηγών, είμαστε αρνητικοί Ευχαριστούμε. Κύριε Ποτόλιο, παρακαλώ Στο προηγούμενο θέμα, στο νούμερο 5, όταν ήταν η αναμόρφωση και αφορούσε το Air Show, κύριε Πρόεδρε είχα αναφερθεί στη λειτουργία της Δημοφέλεια η οποία είπε ότι η ωφέλεια αυτή είναι για τους πολύ λίγους και απόρρισε η κυρία Ιωσιφίδου με όσα είπα Να σας πω ένα γεγονός Πριν από πολλά χρόνια, όχι πάρα πολλά, στο χωριό μου η ομάδα ποδοσφέρο έκανε πρωταγιτισμό ανέβαινε της κατηγορίας μία μετά την άλλη κάτι που συμβαίνει σε πολλά χωριά, όχι μόνο στο δικό μου Ωστόσο όμως εκείνη την ομάδα που έπαιζε τόσο καλά και ήτανε στην πρώτη κατηγορία δεν έπαιζε κανένα παιδί από το χωριό και όταν τους έλεγα ρε παιδιά τι θέλετε την ομάδα λέει για να ακούγεται το χωριό Λοιπόν σήμερα το χωριό όχι μόνο δεν ακούγεται δεν έχει καν ομάδα Γιατί ακριβώς οφέλεια τεράστια είχε το χωριό γιατί ακουγότανε επειδή η ομάδα ήτανε πρώτη Το ίδιο κάνετε και εσείς Έχετε την καβάλα και ακούγεται σε όλο τον κόσμο και 70.000 κάτοικοι έχει η καβάλα Από πού καις που οφελούνται όλοι αυτοί Για βάλτε έναν αριθμό και μετρήστε να δούμε πόσοι είναι αυτοί που οφελούνται 10.000 Εγώ φυσικά είμαι αρνητικός όπως καταλαβαίνετε Ευχαριστούμε κύριε Ιωαννίδο εσείς Εγώ φυσικά είμαι θετική για το σώμα Ευχαριστούμε κύριε Ιωαννίδο Κατά πλειοψηφία επομένως συγκρίνεται η προγραμματική σύμβαση Το υπαριθμό 8 έγκριση τροποποίησης εν μέρη της υπαριθμών 2-37 του 16 απόβυσης Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλλας που αφορούσε την έγκριση κατάθεσης πρότασης και έγκριση μελετών των υποέργων 5, 6, 7 και 8 της πράξης Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Καβάλλας διαμόρφωση εσωτερικών χώρων και προμήθεια εξοπλισμού Κύριε Τουλκίδη που τροποποίητε εν μέρη Επειδή όπως σας είχα ενημερώσει την προηγούμενη φορά ξεμπλοκάρησε έτσι επιτέλους το κομμάτι των ηλεκτρολογικών, της προμήθειας ηλεκτρολογικού υλικού ξεκινήσαμε και όλες τις υπόλοιπες προμήθειες Από τότε όμως που ήταν το έργο έτοιμο και είχαμε πάρει αυτή την απόφαση τη 2-37 έχει αλλάξει πρώτον ο τρόπος συμβάσεων με το 44-12 από το 16 και δεύτερον και σημαντικότερον το ΦΠΑ Οπότε οι τιμές πρέπει να προσαρμοσθούν στο ΦΠΑ του Τόρινου Ήταν οι τιμές με ΦΠΑ και τώρα φυσικά έχουν αυξηθεί Έχουμε καμιά πληροφορία που βρίσκεται η Μουσαιολογική Μελέτη, μας κάνουν δώρο ή καπνέμποροι Την επόμενη Τρίτη έρχεται ο κ. Κίζης για να κάνει την πλήρη παρουσίαση της τελικής μελέτης Την Τρίτη το πρωί μάλλον θα γίνει 6 Μαρτίου και επίσης η υπηρεσία έχει τελειώσει τα ηλεκτρολογικά Οι εμπασφετώσεις τελειώνουν τα ηλεκτρολογικά ως προς το πια οριστικό τεύχος δημοπράτησης για το έργο Έχουμε ένα θεματάκι ως προς την ενημέρωση των εστρατικών αλλά θα το ξεπεράσουμε γι'αυτό Πιστεύω ότι στην πολύ αναμενόμενη αναδιάρθρωση, ανακατάταξη, ανα-whatever της μολοκληρωμένης χρονικής επένδυσης θα είμαστε πανέτοιμοι με τέχη δημοπράτησης για να αναζητήσουν χρηματοδότηση για το Μουσείο Βάπουνα Κύριε Παππά παρακαλώ, κύριε Μουρτασάχα, ευχαριστώ με κύριε Ποτόλια, κύριε Ιωαννίδο Ο ομόφωνο επομένως εγκρίνεται Το υπαρρυθμό 9 έγκριση εκτέλεσης του έργου ανάπλαση δημοτικού οικοπέδου συνοδόης μήνης, ψήφιση πίστοσης Εγκρίνεται, εγκρίνεται, παρακαλώ Κύριε Τουλγίδη, τι θα γίνει στη στιγμή μου Εκεί υπάρχει μια αλάνα, η οποία έχει παραχωρηθεί στο δήμο από χρόνια και έχει γίνει μια ανάπλαση του χώρου σαν πλατεία, κοινόχρητος χώρος θα γίνει Κοινόχρητος χώρος δεν θα γίνει κάτι άλλο, πλατεία είναι Συμφωνείτε, ναι, εγκρίνεται Το υπαρρυθμό 10, έγκριση εκτέλεσης του έργου επισκευές βελτιώσης ενραμόνησης παιδικών χαρών και πάρκων δήμου Καβάλλας, έτους 2018, ψήφιση πίστοσης Εγκρίνεται Το υπαρρυθμό 11, έγκριση εκτέλεσης του έργου καθαρισμός ρεμάτων δημοτικής ενόητος Καβάλλας Εγκρίνεται Το υπαρρυθμό 12, έγκριση εκτέλεσης του έργου καθαρισμός ρεμάτων δημοτικής ενόητος Φιλίππον, έτους 2018 Εγκρίνεται, χορίγηση παράτασης προθεσμίας υπερέωσης του έργου από κατάσταση κτίριου Μεγάλης Λέσκης Μέχρι πότε είναι η παράταση? Ενημερώνω ότι ξεμπλοκαρίστηκε το κομμάτι της χρωματολογικής μελέτης, όπως σας είχα πει στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο Δίνουμε τρεις μήνες παράταση μέχρι 31 Μαΐου, 1 ή 2 και θεωρούμε ότι κάπου το τελειώνει Βέβαια άλλαξε και πάλι ο προηστάμενος της εφορίας νεωτέρων, την Δετάρτη έχουμε ένα ραντεβού μαζί του εδώ, θα έρθει εδώ να μας δει Τόσο για τη Μεγάλη Λέσκη που είναι το κυρίως θέμα, αλλά και για διάφορα αλλαγή με ζητήματα, όπως το γνωστό θέμα της Πουλίδου με το διατηρητέο που πέφτει Και διάφορα άλλα θέματα Αυτά που συμφωνήθηκαν δεν τα αλλάζει ο τωρινός, δηλαδή δεν μας έχει δώσει την αίσθηση ότι κάτι αλλάζει Άρα η χρωματολογική μελέτη που ετοιμάζει ήδη η υπηρεσία θα είναι πανέτοιμη, ο εργολάβος είναι πανέτοιμος να την αναλάβει Έχει ήδη προετοιμάσει το χτίριο για βαφή Ναι κύριε Συμπατή, παρακαλώ εσύ Ναι παρόν, ναι ο κ. Παπάς, κ. Μορτασάγα Εμείς είμαστε αρνητικοί, όχι γιατί είναι η 12η, 13η, 14η παράταση, αλλά γιατί ο συγκεκριμένος εργολάβος Δηλαδή τώρα, πριν μερικούς μήνες έκατσε να κάνει την όλη η μελέτη για τα χρώματα Τόσο καιρό, τόσους μήνες πριν τι έκατε, χρόνια πριν Ο κ. Ποτόλιας παρακαλώ, όχι η κυρία Ιωαννίδου Ναι Στο υπαρρυθμό 14, συγκρότηση επιτροπής προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου επισκευές στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής Ο κ. Ιλιας Καλανταρίδης και ο κ. Μουριάδης Στόδωρος 15. Χορήγηση παράταση προθεσμίας περέωσης του έργου επέκταση δικτύου ώδευσης τυφλών στο κέντρο της πόλης έτους 2017 Μέχρι πότε είναι η παράταση αυτή Τώρα 12.15 του 2018 εγκρίνεται, το 16 η έγκριση πρωτοκόλου οριστικής παραλαβής του έργου εγκατάσταση μέτρων πυρασφάλειας στα κτίρια Α και Β δημαρχείου Κρινίδων εγκρίνεται, το 17 έγκριση διενέργειας προμήθειας ηλεκτρολογικού υλικού για τις υπηρεσίες του Δήμου Καβάλα σε τους 2018 εγκρίνεται, ο ορισμός μελών επιτροπών παρακολούθησης και παραλαβής προμηθειών υπηρεσιών σύμφωνα με το άρθρο 221 και λοιπά του 4412 του 16 από τους υπηρεσιακούς που αναφέρονται στην εισήγηση εγκρίνεται, το 19 έγκριση υπαρχηματοποίησης πρόσληψης έκτακτου έγκριση υπαρχηματοποίησης πρόσληψης έκτακτου προσωπικού δύο μηνών, άλλο, 48 ατόμων εργατών και δύο ατόμων χειριστών μηχανημάτων στο Τμήμα Καθαριότητος, ιδιεύθυς Ποιότητας Ζωής και ο Θεός Βοηθός ισχύει η τοποθέτησή μας όπως και στο προηγούμενο Τι είχατε πει? Δεν το συζητάμε για τις προσλήψεις αλλά επιμένουμε στην διαπαραταξιακή Το υπαριθμό νίκωση προγραμματισμός προσλήψων έκτακτου προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας με κάλυψη της αμπάνησης από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους έτους 2018 Εγκρίνεται? Εγκρίνεται Όπως ψηφίσαμε πριν στο έκτακτο όχι, ψηφίζουμε για το όχι Κατάπλαιο ψηφία Συγγνώμη, συγγνώμη Τα μπέρδεψα, τα μπέρδεψα. Στο 19 έχω πει όχι Δεν το είπα, με συγχωρείς πάντε Δεν το παρακολούθησα Και στο 20 λέμε ναι Στο 19 λέμε όχι Στο 19 καταπλαιοψηφία από μέρους και το 20 ομόφωνο Το 21 έγκριση ή μήτου υπαριθμών 1 του 2018 πρακτικού της επιτροπής υπήλυσης φορολογικών διαφορών και αφυσβητήσεων Εγκρίνεται? Το 22 διαγραφή μέρους βεβαιωμένης οφειλής Εγκρίνεται σύμφωνα με την εισήγηση Το 23 διαγραφή βεβαιωμένης οφειλής όπως η εισήγηση Εγκρίνεται Το 24 διαγραφή βεβαιωμένης οφειλής όπως η εισήγηση Εγκρίνεται Το 25 διαγραφή οφειλής του δήμου προς τρίτους ύστερα από βεβαίωση περί μία αξίωση στις απέτησεις ποσού Εγκρίνεται με τα χίλια 26 άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού Τι λογαριασμού είναι αυτή κυρία τη δήμαρχε? Αντικής Πού σε ποια τράπεζα? Αντικής Εγκρίνεται το άνοιγμα του λογαριασμού Εγκρίνεται Το υπαριθμό 27 έκτακτη επιχωρήγηση του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου δημοτικό 2 Καβάλας Σύμφωνα με την αναμόρφωση που κάναμε στο τρία Αφού είπαμε ναι στην αναμόρφωση Εγώ ήμουν αρνητικός στην αναμόρφωση Πρόεδρε μάλλον δεν θυμάστε καλά Ναι για δείτε το λίγο να το πείτε Το νούμερο 1 θέμα η τρίτη αναμόρφωση Τι είπατε όχι Δεν το θυμάμαι Πρόσφατα πρόεδρε έχει γίνει ο... Όχι Πρόσφατα πρόεδρε όμως αντιλαμβάνομαι ότι πρόσφατα Γιατί δεν μίλησε για την αναμόρφωση του προϋπολογισμού Αλλά πρόσφατα όμως έγινε ο καινούργιος προϋπολογισμός Και ψηφίστηκε για το δημοτικό 2 200.000 ευρώ νομίζω έχει έναν προϋπολογισμό Τώρα μέσα σε πολύ λίγες μέρες Βλέπω μια έκτακτη ενίσχυση βέβαια Επιχειρηματολόγησε ο... Ο αντιδήμαχος οικονομικών Αλλά να σου πω κάτι θέλω να ρωτήσω στον πρώτο Κάτι συμβαίνει και στο 2 Κάτι συμβαίνει είναι μεγάλα τα χρήματα πολλά τα χρήματα 100.000 ευρώ μέσα σε μερικές μέρες Έκτακτη ανάγκη με προβληματίζει πολύ Δεν ξέρω αν μπορώ να γίνω παραπάνω σαφής για τον κ. Παπαδόπουλο Αν και απάντησε ενδελοχώς ο συνάδελφος κ. Καλανταρίδης Αντιδήμαχος οικονομικών Περίοδος 2015-2016 Οι καθηγητές ήταν με συμβάσεις έργου Περίοδος 2016-2017 Οι καθηγητές έγιναν ιδόχ Οπότε και μόνο ήταν ο ΑΕ και γίνανε ίκα Αυτό έχει να κάνει με 250-300 ευρώ παραπάνω σε ασφαλιστικές εισφορές Επειδή 9 μήνες επί 40 καθηγητές είναι περίπου 90.000 ευρώ Μόνο και μόνο από αυτό Το πολύ σπουδαίο που είπε ο κ. Καλανταρίδης είναι ότι Δεν θα ξαναέχουμε το ίδιο θέμα του χρόνου Επειδή οι 30 ώρες που ορίζονται θα καλύπτονται πλέον από 36 μαθητές Ενώ καλυπτόνταν από 30 Και αυτό έχει να κάνει με ένα όφελος να το πω Για το 2000-2000 περίπου ένα καθηγητή Οπότε του χρόνου δεν θα ξανά χρειαστεί επιπλέον υπηχορίγηση Ήταν από την αλλαγή που γίνανε από συμβάσεις έργου σε ιδόχ Δεν ξέρω... Αυτό έγινε... Η πρώτη χρονιά ήταν το 2016 με 17 Πέρις ήδη, δηλαδή Κλείστε λίγο το μικρόφωνο Πρόεδρε είναι πάρα πολύ ισοκαιρός Τοποθετούμε και όλα για να ψηφίσουμε Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ ισοκαιρός Ήδη έπρεπε να έχει προβλεφθεί αυτό νομίζω Τώρα το θεωρώ λίγο παράλογο και παράξενο Θα το δείξει συνέχεια Είμαι πολύ αρνητικός γιατί είμαι πολύ προβληματισμένος Κύριε Παμπά παρακαλώ Ο κ. Πουρτασάχας Παρών, κύριε Ποτόλια παρακαλώ Το θέμα δεν είναι ότι αν πρέπει να επιχορηγείτε ή όχι Και φυσικά πρέπει να επιχορηγούνται αυτοί οι θεσμοί Γιατί διαφορετικά θα τα πληρώσουν οι καταναλωτές, οι δημότες Το κακό που είναι Ότι αυτή η επιχορηγήση δεν πρέπει να βγαίνει Από τα λεφτά του δήμου, από τα λεφτά των καμπαλιωτών Η δική μας διαφωνία δηλαδή είναι ότι πρέπει να απαιτείτε Να παλέψετε, να αγωνιστείτε αυτά τα χρήματα να τα πληρώνει το κεντρικό κράτος Γιατί όταν εισπράθει τεράστια ποσά από φορολογία άμεση και έμεση Πρέπει να τα δίνει πίσω στο λαό και όχι στα μεγάλα συμφέροντα Ναι, λέω ναι Τι λέτε ναι Κυρία Ιωάννηδο Κι εγώ ναι Ευχαριστούμε Τα υπαριθμών 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 και 37 θέματα Αφορούν γνωμοδοτήσεις για ερευνητικές εργασίες για μάρμαρο Στην τοπική κοινότητα της Παλαιάς Καβάλας Ναι, μισό λεπτό Όχι, το 37 μου λέει ερευνητικές Το 34 ναι και 36 με συγχωρείτε ναι Επομένως 28, 29, 30, 31, 32, 33, 36 και 35 και 37 Σύμφωνα με τις εισηγήσεις τις έχετε δει Δεν έχουμε αντίρρηση καταρχήν Δεν διεκδικεί ο Δήμος κάτι ούτε έχει ιδιοκτησίες Στο δε υπαρρυθμών 34 και 36 Σύμφωνα με την εισηγήση να προχωρήσουμε στη μίστος, έτσι? Ναι Συμφωνείτε? Άρα είναι τυχιός Σε όλα? Ναι Δεν επιφασίζουμε να μη παρεξηγηθούμε είναι γνωμοδοτήσεις κάνουμε εδώ πέρα Δεν έχουμε δείγματα, γραφείς τι έχουν κάνει τόσα χρόνια οι επενδυτές αυτοί οι λατόμοι Εδώ μας ζητάνε πέρα από αυτό να το διευκρινίσουμε Δεν θέλω να πω κάτι διαφορετικό αλλά για να μην είμαστε εκτός θέματος Μας ζητάνε οι υπηρεσίες εάν ο Δήμος διεκδικεί δικαιώματα ή έχει δικαιώματα σε συγκεκριμένες εκτάσεις Αυτό εμείς γνωμοδοτούμε Δεν έχουμε κάτι άλλο Εγώ λέω όχι σε όλα πρόεδρε και λέω το όχι γιατί το υπέδαφος υπεριουσία που υπάρχει εκεί ανήκει στον ελληνικό λαό και αυτός πρέπει να το εκμεταλλευτεί για τα δικά του τα συμφέροντα και όχι για τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών Και κοίτα πόσο τώρα ευνοητοί είστε με αυτούς Το 99 χιλιάδες θετραγωνικά μέτρα που είναι όλες αυτές οι αιτήσεις Καταρχήν να πω έχει σχέση με τα 99 χρόνια που νίκεσαι τα διάφορα περιουσίες του ελληνικού λαού ΣΥΡΙΖΑ ή δεν έχει καμιά σχέση Λέω λοιπόν ότι είναι ύποπτη αυτή η διαδικασία και ακριβώς είναι ύποπτη γιατί τα δίνει όλα στους επιχειρηματίες του χώρου Όπου με αίμα πληρώνουν την εκμετάλλευση του μαρμάρου οι εργαζόμενοι σε αυτά Γι' αυτό λέω όχι Ευχαριστούμε τον κύριο Ποτόλια, κύριε Ιωαννίδω, εσείς Ναι σε όλους Καταπλείο ψηφία επομένως κύριε Γραμματέ Να λάβουν υπόψη και την εισήγηση της τοπικής κοινότητας Και που λέει η αποκατάσταση έτσι με την υποσομίωση η αποκατάσταση να γίνεται πληρώς Πάντοτε Το υπαρρυθμό 38 έγκριση μελέτης προσωρινής και εργοταξιακής σύμμασης στο πλαίσιο εκτέλεσης των εργασιών του έργου αποκαταστάσεις στο δοστρομά των δημοκαβάλλας έτους 2017 Εγκρίνεται Το υπαρρυθμό 40 έγκριση γεννόμενης μετάβασης δημάρχου στην Κομοτινή Εγκρίνεται 41 έγκριση μετάβασης στο αντιδημάρχο οικονομικών κυρίου Καλανταρίδη και της κυρίας Κλονάρη στην Άρτα Συνέδριο Επικοινωνίας και Επικοινωνίας Συνέδριο Επικοινωνίας και Επικοινωνίας Συνέδριο Επικοινωνίας και Επικοινωνίας Συνέδριο Ιαματικών Πηγών Συνέδριο Ιαματικών Πηγών Τρεις-Τέσσερις Μαρτίου Τειχαιρεα Εγκρίνεται il 42 έγκριση γεννόμενης μετάβασης Αντιδημάρχου κυριας Φραντεσσκάκη και κυρίου Τσουρουκίδη και κυρίου Ξανθόπουλου στην Κομοτινή προκειμένου να παραστούν ως μάρτυρες ενώπιν του τριμμελού συμφετήου κακουργημάτων. Εγκρίνετε. Ευχαριστώ πολύ για τη συμμετοχή και την υπομονή σας παρά τις δύσκολες συνθήκες. Λύετε οι συνεδρείες, οι συνάδελφοι. Σας ευχαριστούμε. Σας ευχαριστούμε.