21η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2017 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE contract. Βασιλιά του μοναδιού, ο οποίος και βασιλιά του ΤΥΤΟΝΟΣ του ΣΟΥΤΟΝΗΣ του ΕΛΗΚΟΣ του ΣΟΥΤΟΝΗΣ του ΚΟΥΣΤΟΝΗΣ του ΠΡΟΥΣΤΗΥΣ του ΣΥΥΣΤΟΝΗΣ του ΕΛΗΚΟΣ του ΚΟΥΤΟΝΗΣ του ΣΥΥΥΣΤΟΝΗΣ του ΣΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ Καλησπέρα. Ξεκινάει η 21η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλα, σήμερα Δευτέρα, 7-8 του 2017. Συγνάδελφοι, έχουμε αποστείλει στους επικεφαλείες των παρατάξεων και σε όλους τους συμβούλους ένα ψήφισμα προς το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το οποίο υπογράφεται από την Πρόεδρο της Ένωσης Γονέων Καβάλας και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Καβάλας, τον κ. Μουμτζάκη Απόστολο και την κ. Αδρόσου Κακαϊγιάννη Μαριάννα και ζητούν οι Πρόεδροι την υπογραφή του ψηφίσματος αυτού και από το Δημοτικό Συμβούλιο αφορά το γνωστό θέμα της συγχόνευσης του 21ου και του 18ου υπιαγωγίου. Θα σας διαβάσω το ψήφισμα, αφού πρώτα δώσω τον λόγο στον... Πώς είναι τα... Ελάτε, περάστε λίγο μπροστά. Καθίστε να μας πείτε την ιδιότητά σας και πώς λέγεστε. Επιμενίδης Βασίλης, είμαι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μέλος της Ένωσης Γονέων. Θα ήθελα να πούμε ότι μετά την απόφαση, η οποία είχε παρθεί 27 Μαρτίου, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο, ο Μόφωνα, είχε αποφασίσει την ανάπτυση της εισήγης για τη συγχόνευση των δύο υπιαγωγίων, η αλήθεια είναι ότι στην αιτιολόγηση για τη συγχόνευση που δημοσιεύτηκε, η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου δεν αναφερότανε καθόλου μέσα. Είναι ένα πρόβλημα αυτό εδώ πέρα και πρέπει να το διερευνήσουμε το πώς και γιατί έγινε. Δηλαδή, η απόφαση πάρθηκε, αλλά δεν αναφέρεται πουθενά μέσα στην απόφαση της συγχόνευσης και έλεγε μάλιστα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ήταν σύμφωνο με αυτήν τη συγχόνευση. Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει να το κοιτάξει και η Διοίκηση του Δήμου εδώ πέρα, γιατί τι έγινε, κάπου χάθηκε η απόφαση αυτή στην πορεία. Επανοχόμαστε τώρα, γιατί είδαμε ότι η συγχόνευση τελικά έγινε και το ζήτημα είναι ότι τώρα με την αίτιση την οποία στείλαμε οι δύο φορείς προς το Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό το οποίο ζητάμε είναι άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να πιέσουμε για να έχουμε μία ανάκληση της συγκεκριμένης απόφασης για τη συγχόνευση. Έστω προσωρινή να είναι, γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι εντάξει ο χρόνος πιέζει. Για αυτό και στο αίτιμα το οποίο σας στάλθηκε, αναφέρεται μέσα ότι ζητάμε να γίνει και μία επιτροπή, ένας Δημοτικός Σύμβουλος, ένας από το Σύλλογο Εκπαιδευτικών και ένας από την Ένωση Ιγονέων, μία τριμερής επιτροπή, να δημιουργηθεί έτσι ώστε να κατεύουμε άμεσα προς το Υπουργείο Παιδείας, να επιδιώξουμε να γίνει μία συνάντηση για να πιέσουμε προς την κατεύθυνση της προσωρινής ανάκλησης της απόφασης για το σχολικό έτος το οποίο θα ξεκινήσει 2017-2018. Να σας πω να σας ενημερώσω ότι συγκεκριμένη κίνηση έχει γίνει και από τον Δήμο Αγρινίου όπου και εκεί δημιουργήθηκε μία ανάλογη επιτροπή για τη συγχόνευση δύο δημοτικών σχολείων η οποία μετέβη στο Υπουργείο κάτω και απέσπασε, απέσπασε, και απέσπασε την υπόσχεση ότι η συγχόνευση θα ανασταλεί προσωρινά. Αυτό το πράγμα ζητάμε και εδώ πέρα να γίνει. Τώρα σύν φυσικά να ψηφιστεί το ψήφισμα και από εκεί και πέρα να κινήσουμε όλες τις διαδικασίες που χρειάζονται. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κύριε Επιμενίδη. Λοιπόν, συνάδελφοι, σας έχω αποστήλει το σχετικό ψήφισμα επιστολή, προς το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, το οποίο το έχουν υπογράψει η Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Καβάλας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κπαιδευτικών Καβάλας και ζητούν οι ανωτέροφορες και την συνηπογραφή από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Σας έχει κοινοποιηθεί το ψήφισμα, νομίζω ότι συμφωνείτε να το συνυπογράψει και η Δήμαρχος εκ μέρους στο Δημοτικό Συμβουλείο και να το αποστήλουμε στο Υπουργείο Παιδείας. Κύριε Αντιπρόεδερ, θα ορίσουμε έναν άτομο τώρα σε συνενόηση, το οποίο θα μετέχει στην Επιτροπή, την οποία είπατε, προκειμένου να κάνει τις ενέργειες που απαιτούνται ούτως ώστε να ανακληθεί η σχετική απόφαση. Συμφωνεί το σώμα? Παρακαλώ, κύριε Βέρο. Λοιπόν, θα ήθελα να ρωτήσω, κύριε Πρόεδρε. Και επειδή είναι γνωστό ότι σε αυτές τις περιπτώσεις η όποια γνωμοδότηση Δημοτικού Συμβουλίου, μαζί με την όποια απόφαση προϊσταμένου πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανάλογα τι αφορά η συχώνευση, η κατάργηση, οτιδήποτε άλλο, μένουν στον περιφερειακό διευθυντή και ο περιφερειακός διευθυντής μεταβιβάζει μετά και την, βέβαια, πακέτο μαζί και τη δική του απόφαση και εισηγείται προς το Υπουργείο. Θα ήθελα να ρωτήσω ευθέως, ως Δημοτικό Συμβούλιο, παίρνοντας αυτή την απόφαση είναι απόφασης ανάκλησης της προηγούμενης απόφασης όπου συμφωνούσαμε, συμφωνούσατε μάλλον, η πλειοψηφία συμφωνούσε για την συχώνευση. Τέλος πάντων έγινε ανάκληση και όλοι μαζί αποφασίσαμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει συχώνευση. Έχει σταλεί και πού έχει σταλεί, ποιος μπορεί να μας το πει αυτό. Δεν μπορώ τώρα, ούτε είμαι έτοιμος να σας απαντήσω για αυτό το θέμα, θα ελεγχθεί. Παρακαλώ κ. Μαυρίδη. Μια ένσταση έχω κ. Πρόεδρε, σχετικά, διάβασα το ψήφισμα που λέει στο τέλος να συνυπογράψει και το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί το Δημοτικό Συμβούλιο ή μέλος του να υπογράψει σε ένα ψήφισμα ενός οργάνου εκτός Δήμου Καβάλλας. Το που είπε ο κ. Βέρος είναι το σωστό. Το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου ή το έγγραφο της πρωτοβάθμιας εκπαίδεσης να επιβληθεί όπου προβλέπεται αρμοντίως. Ως προς το ερώτημα του κ. Βέρου, το πού αποστέλνονται οι αποφάσεις, κ. Πρόεδρε, από το γραφείο το δικό σας. Κοιτάξτε του λιγάκι. Λοιπόν, αν ακούσατε είπα ψήφισμα επιστολή, τώρα είναι στην ουσία μια επιστολή προς το Υπουργείο Παιδείας και Θεσκευμάτων, την οποίαν συνειπογράφουμε σαν επιστολή, τώρα μη πάμε, δεν βγάζουμε κανένα ψήφισμα για να κάνουμε κάτι. Λοιπόν, οπότε συμφωνούμε να συνειπογράψουμε το ανωτέρο ψήφισμα επιστολή και κ. Αντιπρόεδρε θα ορίσουμε ένα άτομο το οποίο θα σας γνωστοποιήσουμε. Η πρωτότυπη επιστολή ψήφισμα είναι εδώ, θα την υπογράψει κ. Δήμαρχος, από αύριο μπορεί κάποιος ο Απόστολος να έρθει να την πάρει και να… Ευχαριστούμε πολύ. Λοιπόν, πάμε τώρα κ. Δήμαρχη, έχετε κάποια ανακοίνωση προς το σώμα. Όχι, δεν έχω καμία, νομίζω ότι έχουμε πολλά θέματα προημιλησίως. Κύριε Καλανταρίδη, εσείς μου είπατε ότι κάτι ήθελατε να ανακοινώσετε. Ναι. Συνάδελφοι, έχω μοιράσει στους επικεφαλείς των δημοτικών παρατάξεων τον απολογισμό όσον αφορά τα έξοδα τα οποία έγιναν κατά τη διάρκεια του μεγάλου χιονιά που είχαμε, αναλυτικά με κάθε απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής και τα τιμολόγια τα οποία κοπήκανε. Και επίσης ζήτησα από την υπηρεσία να επισυνάψει στο τέλος και κάποια δικαιολογητικά, αν το θέλετε, στα οποία φαίνονται τιμές κάποιων προϊόντων για τα οποία είχε γίνει εδώ μία συζήτηση μεγάλη για το αν οι τιμές είναι οι σωστές, αν είναι μεγάλες, αν είναι μικρές κτλ. Ζήτησα λοιπόν και επισυνάφθηκαν στο τέλος τα σχετικά χάρτια δικαιολογητικά από τις εταιρίες που προμηθεύουν αυτά τα προϊόντα, έτσι ώστε να ενημερωθείτε σχετικά και με αυτό. Αν παρά τα αυτά χρειαστείτε κάτι άλλο, μπορείτε να το ζητήσετε και να το πάρετε από την υπηρεσία. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον κ. Καλανταρίδη. Επομένως πάμε σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Παρακαλώ λίγο ποιοι θέλουν να λάβουν τον λόγο. Ο κ. Σιμιτζής, ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Βέρος, ο κ. Ποτόλιας, ο κ. Μαυρίδης, ο κ. Παπάς, ο κ. Μουριάδης, ο κ. Προυσαεύ, η κ. Ιωαννίδου. Ποιος άλλος ζήτησε κάποιος άλλος το λόγο. Λοιπόν παρακαλώ όσο μπορούμε πιο σύντομα ο κ. Σιμιτζής έχει το λόγο. Κ. Δήμαρχε, αγαπητοί συνάδελφοι, πριν από λίγο καιρό διαβάσαμε την επιστολή παρέτησης της κ. Πρασά από το αξίωμα του αντιδημάρχου. Εκεί αναφέρονται ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα και σημαντικά, κατά τη δική μου κρίση, ζητήματα. Δεν θα επισέλθω στα πιο πολλάς, σε όλα μάλλον δεν θα επισέλθω, θα επισέλθω σε ένα μονάχα. Εκεί που σχολιάζει ότι αυτό το οποίο ψηφίσαμε ήταν κάτι το οποίο την έβρισκε εκείνη αντίθετη, γιατί το θεωρεί ακριβό και κοστοβόρο. Μια λύση, δηλαδή, την οποία η ίδια προσπάθησε να αποτρέψει. Βεβαίως, όμως, το Δημοτικό Συμβούλιο, αν θυμάμαι καλά, δεν μας είπε κάτι. Ίσως και αναποσίαζε. Δεν θυμάμαι καλά εκείνη την ημέρα. Είναι ένα σοβαρό θέμα. Εμείς πιστήκαμε από τη διοίκηση. Γιατί και τέτοιες πληροφορίες είχαμε και από τον κ. Λιόγκα. Και δεν είχαμε κανένα λόγο να θεωρήσουμε ότι κάποια άλλη λύση είναι πολύ καλύτερη. Να μη πω λίγο καλύτερη. Να πω πολύ καλύτερη. Όμως, η επιστολή αυτή, το σημείο αυτό, η περικοπή αυτή της επιστολής της κ. Πρασσά, εμένα με ανησυχεί. Μήπως κάναμε λάθος. Μήπως συνέβη κάτι το οποίο θα μας οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα σε βάρος των επόμενων γενεών των καβαλιωτών και του Δήμου Καβάλλας γενικότερα. Εγώ θα ήθελα κάποια απάντηση σε αυτό το ζήτημα και από την κ. Πρασσά και από τη δήμαρχο γιατί πραγματικά φτάσαμε σε ένα αποτέλεσμα το οποίο εγώ το θεωρώ σωστό. Αν όμως δεν είναι σωστό, δεν θέλω να επομισθώ μια τέτοια ευθύνη για τις μελλοντικές γενιές. Τώρα, όσον αφορά τα πρόσφατα γεγονότα με την ΔΕΙΑΚ, η υπόθεση Φλωτέρ, η περιβόητη, έχει αποδείξει δημόσια ότι η δημοτική μας επιχείρηση πάσει και σοβαρά. Προβλήματα. Ακόμα είστε ήδη στο τρίτο έτος της διοίκησης, σας το εξαντλείτε και ακόμα κάνετε διαπιστώσεις, ευκολόγια, κριτική σε όλους τους προηγούμενους, όχι μόνα χαζεμένα, αλλά και στη δική σας παράταξη που προηγήθηκε από μας σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς. Υπάμαι πολύ, αλλά ακόμα δεν έχετε πάρει μεγάλες αποφάσεις για την επιχείρηση αυτή, δεν έχετε αλλάξει τα λεγόμενα κακοσχήματα όσα υπήρχαν, ούτε απλές διορθωτικές αλλαγές, σε αυτή την πορεία προς το χαμό της εταιρείας. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι η κακή πορεία της επιχείρησης είναι ταυτόχρονα και κακή πορεία της διοίκησης του Δήμου και όλης της πόλης συνολικά. Δεν θέλουμε να μιλήσουμε για το FLOTER και αναρωτιέμαν περιμένατε να σας πιστέψουμε. Είναι μία λύση που, εν πάση περιπτώσει, όλος βολεύει και μπορεί να τη σκεπάσει το πέπλο της λίδης στο μέλλον, αλλά πρέπει να μπούμε σε πιο βαθιά συζήτηση για το μέλλον της εταιρείας. Θέλουμε να μιλήσουμε για τον ίδιο τον ασθενή και όχι για τα συμπτώματα της ασθένειας του Δήμαρχε. Ως γιατρός νομίζω ότι με καταλαβαίνετε. Βέβαιος, έχουμε έναν καινούριο νόμο πια, ο 4483 του 2017. Λέει διάφορα πράγματα εκεί πέρα. Ένα σημαντικό ζήτημα, πάω σε ένα δεύτερο επίπεδο το σχολείό μου για τη ΔΕΙΑΚ, είναι ότι πρέπει επιτέλους να οριστεί γενικός διευθυντής. Το έχουμε ψηφίσει εδώ σε περίπτωση απουσίας γενικού διευθυντού. Αν δεν υπάρχει γενικός διευθυντής, τον αναπληρώνει ο υψηλότερος βαθμολογικά υπάλληλος της επιχείρησης. Πρέπει λοιπόν να ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο γενικό διευθυντή, για να ασκεί τα συγκεκριμένα και υψηλού επίπεδο και καθηκόντων της αρμοδιότητας του αυτές. Γιατί πραγματικά έτσι θα είμαστε νόμιμοι, να εφαρμόσουμε τον καινούριο νόμο. Αντί γι' αυτό παρατηρώ εγώ μια αβιασύνη να εφαρμοστεί ο καινούριος νόμος που ψηφίστηκε πριν από δυο εβδομάδες, όσον αφορά τις όποιες απολαβές, αστείες βέβαια, αλλά παρόλα αυτά είναι παράξενο και παράλογο. Έχουμε ένα νόμο με πολλές διατάξεις, ο πρόσφατος νόμος, και αντί να ευθυγραμιστούμε γρήγορα με αυτό το καινούριο νόμο, το μοναδικό σημείο που επιλέγουμε να ευθυγραμιστεί η διοίκηση με το καινούριο νόμο, είναι αυτό το χαρτσιλίγι που θα παίρνουν τα μέλη του Διοικητικού Συγγουλίου. Νομίζω ότι αυτό το οποίο έγινε είναι προσβλητικό για τα μέλη του Διοικητικού Συγγουλίου, αλλά και για εμάς εδώ, οι οποίοι στο κάτω κάτω είμαστε ανώτεροι του Διοικητικού Συγγουλίου, της ΔΕΙΑΚ και κάθε άλλης επιχείρησης. Κύριε Δήμαρχε, θέλω να σας ρωτήσω επίσης, τώρα με το καινούριο καθεστώς των αδειών πραγματικά δεν περνάει από τα συλλογικά όργανα η αίτηση του υποψηφίου καταστηματάρχη. Καλό είναι αυτό για να έχουμε και εμείς εδώ λιγότερη ευθύνη και για να επιταχύνονται και οι διαδικασίες, δεν αντιλέγω. Υπάρχει όμως ένα ζήτημα. Το ζήτημα είναι αυτό το οποίο εσείς ξεκινήσατε με τα καταστήματα απόλυσης εισιχθειερών. Είδα ότι ήδη λειτουργεί ένα κατάστημα εκτός της δημοτικής αγοράς παρά την αντίθετη γνώμη τότε της δημοφαίλειας όταν γινόταν η διαβούλευση. Εν πάση περιπτώσει εδώ πρόκειται για άνοιγμα των θειρών. Είπαμε να ανοίξουμε μια μικρή κερκόπορτα τότε με την αλλαγή του κανονισμού που θέλατε και με την οποία εμείς διαφωνούσαμε, αλλά τώρα δεν είναι δυνατόν να υπάρχει τελείως απροστάτευτο αυτό το πεδίο. Λοιπόν, πρέπει με κάποιον τρόπο να προστατέψουμε την τουριστική υπόσταση της πόλης μας και την αισθητική της πάνω απ' όλα ομορφιά. Νομίζω ότι αυτοί είναι οι κανοί λόγοι για να μας επιτρέψουν να έχουμε, να συνεχίσουμε, να έχουμε κάποιον κανονισμό και να μην το αφήσουμε τελείως αρρύθμιστο αυτό το πεδίο. Είναι σαν να απεμπολούμε δικές μας αρμοδιώτες για την πόλη μας. Αυτά και πολλά ήταν τα θέματα. Αν πας με τόσο ήμως, νομίζω ότι αυτά είναι πολύ σοβαρά. Διευχαριστούμε τον κ. Σιμιτζή. Παρακαλώ κ. Δήμαρχη. Θα μου δώσετε τον λόγο όπως θα δώσετε υποθέτω και στην κυρία Πρασά η οποία ρωτήθηκε από τον κ. Σιμιτζή ορισμένα πράγματα και θα με επιτρέψετε και να δευτερολογίσουμε μετά. Κύριε Σιμιτζή, αυτά που θα βάλατε είναι η μισή λειτουργία του ΔΥΜ, φυσικά. Θα σας απαντήσω όσο μπορώ πιο σύντομα γιατί δεν πρέπει να καταχρώμαι του χρόνου παρόλο που τα θέματα είναι πάρα πολύ σοβαρά. Επιστολή παρέτησης της κυρίας Πρασά, στην οποία αναφέρεται ότι ανησυχείται ότι σας παρέσυρα και εγώ και ο κ. Λιόγκας ενδεχομένως σε μία δαπανερά, έτσι είπατε παρακαλώ, πάρα πολύ καλά άκουσα τι είπατε και ο κ. Λιόγκας είπατε. Λοιπόν φυσικό είναι να ανησυχείται μετά από αυτά που γράφει η κ. Πρασά. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι το θέμα του χυτά το λέω κάθε φορά και το λέω θα το πω και ξανά. 30 χρόνια λειτουργίας χωρίς άδεια, τυχητά, χαδάει. Δεύτερον, παλεύουμε και έφερα μαζί μου ξανά και ξανά και θα φέρνω ξανά και ξανά και παρακαλώ όποιον δημοτικό σύμβουλο ενδιαφέρεται αυτό το χαρτί. Θα μου επιτρέψετε α3 κόλλα. Οι πρώτες δέκα σειρές, δεν μέτρησα τα υπόλοιπα μήπως καλανταρίζετε τα μετρήσω δεν είχα τον χρόνο να το κάνω. Οι πρώτες δέκα σειρές οι οποίες σταματούν σας παρακαλώ θα βάλω μια μολυβιά στις 25 Ιουλίου του 2014 είναι εδώ. 25 Ιουλίου του 2014. Όλα τα υπόλοιπα που βλέπετε εδώ είναι αυτά που έχουν γίνει από τις υπηρεσίες του Δήμου Καβάλλας. Τα βήματα που έχουν γίνει βγαλμένα όλα από το φάκελο του χυτά, αλληλογραφίες προς τις υπηρεσίες με σκοπό... Αφήστε κύριε Σιμπτζή, αφήστε με λίγο. Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ. Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ. Θέλω λοιπόν να σας δείξω αγαπητάν. Εσείς μη βλέπετε αφού δεν θέλετε να βλέπετε. Προφανώς τρέπεστε. Λοιπόν, τα πρώτα δέκα σειρές αφορούν τις ενέργειες του Δήμου Καβάλλας από το 2011 παρακαλώ, μέχρι 25 Ιουλίου του 2014. Από κει και επίσης, ο Φιλιππίδης 2 Σεπτεμβρίου, τη δεύτερη μέρα που αναλάβαμε, κατευθείαν αναφέτη στην υπηρεσία, στην επιχείρηση που είχε κερδίσει το διαγωνισμό, τη μελέτη για το χυτά. 2 Σεπτεμβρίου του 2014. Από τότε, μαζί με τον περιβάλλοντο λόγο, και σας διαβεβαιώρω ότι η τελευταία γραμμή είναι το Μάιο, από τότε έχει γίνει άλλη μία σελίδα πράγμα, παλεύουμε για να βγάλουμε την περιβόητη αέπο για την επέκταση του χυτά. Το γεγονός ότι έγινε η ημερίδα του Υπουργείου Εσωτερικών μαζί με το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Καβάλα, δεν ήταν τυχαίο. Μαζεύτηκαν όλες οι μεγάλες κεφαλές των Υπουργείων, της αποκεντρωμένης, του πεχό, της κομοτινής, της... Σας παρακαλώ, όταν τελειώσει και δεν έχει απαντήσει, θα σας πω. Εάν εσείς έχετε όρεξη να πέσετε από το άγγρο, εγώ είμαι πολύ σοβαρής. Μην ακούτε κύριε Σίμητσι, υπάρχουν κι άλλοι εκτός από εσάς εδώ μέσα. Θα απαντήσει και στην ερώτηση σας. Τα επόμενα τρία λεπτά θα απαντήσει. Όταν έγινε το μεγάλο ερώτημα, πού θα πάει ο δήμος Καβάλλας τα σκουπίδια του, γιατί ήταν απαραίτητη την προϋπόθεση, για να μας δώσουν την ΑΕΠΟ για το καινούριο το ΧΙΤΑ και μιλάμε μετά για την αδειοδότηση, άλλο βήμα το επόμενο. Ωραία, πείτε μας, όχι μόνον ο δήμος Καβάλλας, ο νομός Καβάλλας που θα πάει τα σκουπίδια του. Και μόνοι τους, το μόνο δρόμο και το μόνοι διέξοδο που βρήκανε, ήταν η μονάδα επεξεργασίας απορριμάτων ή κινητή. Εφαρμόστηκε, μας είπαν, στην παραμυθιά στην Πελοπόννησο και έσωσε την κατάσταση. Εάν δεν έχω πού να πάω τα σκουπίδια μου και εξακολουθώ να τα ρίχνω στο ΧΙΤΑ, εγώ, ΑΕΠΟ, η άδεια δεν πρόκειται να πάρω. Μιλημένα, αξιγημένα. Πόσο στοιχίζει αυτό, πόσο θα στοιχεί στο δήμο Καβάλλας, πώς μπορώ να βρω τρόπους να κατεβάσω το κόστος για την ώρα ο δήμος Καβάλλας μπορεί να ανταπεξέχει. Πώς θα βρω τρόπο να κατεβάσω το κόστος, αυτό ήταν το θέμα συζήτησης μετά. Η κυρία Πρασά, φυσικά, ήταν παρούσα και σε όλες τις κουβέντες της ημερίδας που κάναμε εδώ, αλλά και σε όλες τις συζητήσεις που έγιναν εδώ με την αποκεντρωμένη, ξαναλέω, από Θεσσαλονίκη και από Κωμοτινή, για να δούμε να καταλήξουμε σε αυτή τη λύση. Εκεί που δεν ήταν παρούσα, θα μου διτρέψτε να πω, ήταν σε αυτά εδώ. Και αποτέλεσμα να λέει, βάλοντας κατά του ίδιου του έργου της, ότι δεν έγινε τίποτα. Δεν είναι δεν έγινε τίποτα. Δεύτερο, ανακύκλωση, κύριε Παπαδόπουλε, που βάζετε τσιτάτα στον τύπο. Συγχωρείτε, γιατί συγχίστηκαν. Μην ανακατήσεις, κύριε Παπαδόπουλε, δεν ανακατήσεις εμένα για την κοστοβόρο λύση. Δεν ανακαθόλου κοστοβόρος η λύση, διότι αλλιώς τα πρόστιμα ξέρετε ότι είναι 30.000 την ημέρα. Η κυρία Πρασά προσπαθούσε να μεταβιβάσει τη λειτουργία του χιτάκα βάλλας. Πολύ ωραία ιδέα. Στην Διαμάθ. Ωραία ιδέα. Και το μετέφερα στη Διαμάθ. Θα μας κόστιζε λιγότερο, πληρώνοντας μια εταιρεία, έναν εργολάδο να τα λειτουργεί. Μόνο που θέλει άδεια. Εάν δεν βγει άδεια, δεν μπορώ να κάνω τίποτε. Το καταλαβαίνετε αυτό. Και αυτό είναι η απάντηση σε αυτά που λέτε. Σε ό,τι αφορά αν η κυρία Πρασά έκανε έργο ή δεν έκανε έργο, και απαντώ συγχρόνως στα δημοσιεύματα των εφημερίδων του κυρίου Παπαδόπουλου, επειδή δεν είναι ωραίο να λες τα νούμερα, θα διαβάσω δυο-τρεις σειρές από αυτό εδώ το χαρτί, το οποίο το πήρα από τη Διαμάθ. Για το 2015, η ποσότητα σήμικ των απορρημάτων, που οδηγήθηκε σεχητά από το Δήμο Καβάλλας, ήταν 24.280 τόνι. Και η ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών, που συλλέχθηκαν σε μπλε κάδο, είναι 974 τόνι. Που σημαίνει ότι από το σύνολο των σήμικ των απορρημάτων, το 3,86% έχει εκτραπεί και έχει οδηγηθεί στην ανακύκλωση. Αυτά το 2015. Η κυρία Πρασά δούλεψε πάρα πολύ στο θέμα της ανακύκλωσης και είχε όνειρα να κάνει και άλλα πράγματα, τα οποία θα τα κάνει έτσι κι αλλιώς ο Δήμος Καβάλλας, μόνο που με τα σχολεία κλειστά και τα καπή μισοάδια, αυτά τα προγράμματα στα οποία έχουμε μπει, δεν μπορούν να συνεχίσουν το καλοκαίρι. Εμείς, αυτή την εποχή, κεγόμαστε στην κυριολεξία να κινηγάμε, όπως σας είπα πριν, την ΑΕΠΟ, την κινητή μονάδα, αυτά κινηγάμε αυτή τη στιγμή, για να είμαστε νόμιμοι. Για το 2016, η ποσότητα σήμικ των απορρημάτων που οδηγήθηκαν σε χυτά είναι 21.087 τόνι. Το 24.280 έγινε 21.087. Και η ποσότητα ανακυκλώσιμων υλικών που συλλέχθηκαν σε μπλε κάδο είναι από 974 τόνους, είναι 2.206. Πράγμα που δείχνει ότι το ποσόστο των ανακυκλώσιμων που έχουν οδηγηθεί προς ανακύκλωση, έχει αυξηθεί στο 9,47. Στο γιαλί ήμασταν οι πρώτοι, έχουν πέσει οι τιμές στο γιαλί, αλλά πρέπει να σας πω ότι μας κλέβουν ανακυκλώσιμα. Το ξέρετε αυτό, το βλέπετε, δεν χρειάζεται να σας το πω. Εάν με το καινούργιο νόμο θα δικαιούται ο Δήμος Καβάλλας να βγάλει χρήματα απ' τα ανακυκλώσιμα, και ακόμα καλύτερα για μένα, ο ίδιος ο πολίτης να κερδίζει απ' τα ανακυκλώσιμα, όχι χρήματα, έκπτωση από τα δημοτικά του τέλη, αυτό που προβλέπει καινούργια νομοθεσία. Πάντως, ακόμη δεν έχει περάσει, αλλά θα περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων. Εκείνο που θέλω να πω, θεωρώ ότι η κυρία Πρασά αδικεί τον εαυτό της και τη δουλειά της, λέγοντας ότι δεν έγινε τίποτα. Τώρα, δεύτερον, βάλατε τέτοια θέματα, κύριε Σιμιτσί, με συγχωρείτε πάρα πολύ, επίτηδες τα βάλατε τα θέματα, δεν μπορώ να σας απαντήσω τηλεγραφικά. Εγώ απαντώ με επιστήρια, κύριε Σιμιτσί, όχι με αερολογίες. Με επιστήρια, αριθμούς, νούμερα και στοιχεία. Σας απάντησε αυτό που θέλατε. Καταλήξαμε στη ΜΕ, επειδή έπρεπε να γίνει αυτό. Επειδή αυτός είναι ο τρόπος, άλλο τρόπο δεν έχουν. Θα απαντήσει και η κυρία Μπρασί. Στην υπόθεση, φλωτέρ. Ούτε εγώ έχω πιστεί, για να σας πω και την αλήθεια, κύριε Σιμιτσί, και εγώ διακρίνομαι για την ειλικρίνειά μου. Παρ' όλα αυτά, έβαλα τους δύο μηχανικούς της ΔΕΙΑΚ να κάνουν μια έρευνα, μια μικρή έρευνα μεταξύ των εργαζομένων και να απαντήσουν αυτοί, από τεχνικής απόψος, τι ήταν αυτό που έφτιαξε. Φλωτέρ μου απάντησε. Το πίστεψα, δεν το πίστεψα, άλλη υπόθεση. Γενικό διευθυντή στη ΔΕΙΑΚ. Όταν το προτείναμε πέρσι, τέτοια εποχή, θυμάστε εδώ, ξεσηκώθηκε ο τόπος, γράφανε εφημερίδες, γιατί που κολλήσανε, στο γεγονός ότι ήθελα να στείλω, δεν ξέρω από που το μάθαν, τον Μπάμπι τον Δράκο, με ένα μισθό λέει 2.500 ευρώ. Εκείνο που δεν ξέρει κανένα σας, γιατί σας το φύλαγα για έκπληξη, είναι ότι ο Δράκος θα πήγαινε αμισθή. Και θα πήγαινε για να απαλάξει τον Ξανθόπουλο από όλη αυτή τη διαδικασία, γιατί ο Ξανθόπουλος δούλεψε πάρα πολύ, αλλά έκανε λάθος δουλειά. Η δουλειά του Προέδρου στη ΔΕΙΑΚ, όπως όλα τα νομικά πρόσωπα, είναι άλλη. Όλα αυτά που έκανε ελλείψη του Γενικού Διευθυντή, είναι δουλειά του Γενικού Διευθυντή. Δούλεψε πάρα πολύ, αλλά επαναλαμβάνω σε λάθος τομέα. Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΕΙΑΚ, περιμέναμε να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Δεν δημοσιεύθηκε ποτέ, δεν ξέρω γιατί. Ήρθαν τα θέματα υγείας του Μπάμπι. Από τέλεσμα, θα το πάρουμε αλλιώς αυτή τη στιγμή και θα βρούμε άλλο τρόπο. Ναι, δεν είπα τίποτε για τον Μπάμπι τίποτε κακό. Από εδώ και έπειτα, λοιπόν, ήδη έχω κάνει τις πρώτες κινήσεις και τις πρώτους επαφές για το ποιο θα τοποθετήσω Γενικός Διευθυντής στη ΔΕΙΑΚ και ποια θα είναι η αρμοδιότητά του και όλα τα σχετικά. Ευχαριστώ πάντως για τις συμβουλές και θα μου επιτρέψετε... Ευχαριστώ, το ξέρω. Κύριε Σιμητσί, μη βγάζετε τσιτάτα πάλι. Λοιπόν, σήμερα το πρωί... Τι υποψήφιους, καλέ. Μοναχώς σας βγάζετε συμπεράσματα. Λυπούμε, κύριε Σιμητσί. Εγώ δεν είμαι δικηγόρος για να ακολουθώ τέτοια μέθοδο. Ακούστε τι λέω, λέξη προς λέξη, και θα καταλάβετε τι λέω. Δεύτερο, σ' ό,τι αφορά, λοιπόν, θέλω να πληροφορήσω το σώμα, ότι όταν ο Σιμητσής μου παρέδιδε το Δήμο Καβάλλας, μου έδωσε μία φιλική συμβουλή. Κλείσε τη Διακμο, υπαιδήμαρχε. Να το ξέρετε. Εγώ δεν την έκλεισα. Όσοι από εμάς είναι παλοί, θυμόμαστε πάρα πολύ καλά τις αλλαγές στο πρόσωπο του Προέδρου. Κύριε Βέρο, Λήπο Παπάς, μοναχώς θα σηκώσετε το φορτίο. Και κύριε Μαυρίδη, οι αλλαγές στο πρόσωπο του Προέδρου στη ΔΕΙΑΚ, μάλιστα και ο ίδιος πήρε διεύθυνση της Προεδρίας στη ΔΕΙΑΚ πολλές φορές. Και τα θυμούμαστε αυτά, δεν τα ξεχάσαμε, κύριε Σιμητσή. Μερικές φορές... Ευχαριστώ πολύ για τις... Τι θέλετε να πει, ότι λέω ψέματα? Πα, πα, πα. Δεν περίμενα να το παραδεχτείτε κιόλας. Μου το είπανε προφορικά. Εντάξει, εντάξει, τώρα δεν πέρασε. Λοιπόν, πάω στα καταστήματα απόλυσης ιχθιερών. Όταν ήταν αφέρος στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα του δακτυλίου, φυσικά θα διοριστεί. Φυσικά θα διοριστεί. Ό,τι προβλέπονται από τις διατάξεις. Ό,τι λέει ο νόμος. Τώρα τι είναι αυτά, κύριε Σιμητσή. Δηλαδή, πού μένετε, σε τι λεπτομέρειες μένετε. Εγώ σας μιλώ για κλείσιμο της διάκρισης, λέτε για τα χαρτζηλίκια. Λοιπόν, αγαπητές κύριε Σιμητσή. Όταν έπρεπε να φέρω το θέμα των ιχθιερών στο θέμα, πώς το λέγαμε, που δεν επιτρεπόταν έξω του δακτυλίου, ο πρώτος που κάλεσα για να συζητήσω στο γραφείο μου, σας πληροφορώ, ήταν αποκεντρωμένος. Ήθελα να δω αν θα περάσει αυτή η απόφαση. Ξέρετε ποια ήταν η απάντηση που έλαβα. Είμαι σίγουρη ότι ξέρετε. Όχι βέβαια, ήταν η απάντηση, όπως δεν περάσανε και οι προηγούμενες δύο αποφάσεις που πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο επί Σιμητσή και το ξέρει ο Σιμητσής ότι δεν περάσανε οι δύο προηγούμενες αποφάσεις. Απλώς εμείς δεν είχαμε ιδέα, κύριοι συνάδελφοι, ότι παίρναμε εδώ απόφαση για τα ψαράδικα που σταματούσε στον αποκεντρωμένο. Το καταλαβαίνετε αυτό. Καταλαβαίνετε τι λέμε τώρα. Τώρα. Τώρα θεωρώ ότι κάνοντας τόση θέση... Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ τώρα, κύριε Σιμητσή. Αυτό τώρα δεν έχει σημασία τώρα. Έχει ψηφιστεί καινούριος νόμος... Λοιπόν, έχει ψηφιστεί καινούριος νόμος, δεν έχω κανένα πρόβλημα, τα λέω και μπροστά σας. Λοιπόν, αυτή είναι η αλήθεια, αγαπητέ κύριε Σιμητσή. Αυτή είναι η αλήθεια. Μου είπε δεν θα περάσει όπως δεν πέρασαν οι δύο προηγούμενες αποφάσεις του Σιμητσή. Θα πρέπει να έρθω σε επαφή με τον κύριο Αδαμίδη να του πω να τα στείλει. Σ' ό,τι αφορά την κερκόπορτα που θα χαλάς την αισθητική της πόλης, εσείς την ανοίγετε. Με είδατε να πω τίποτα. Εσείς ανοίγετε την κερκόπορτα εδώ απόψε. Πρώτον. Δεύτερον. Δεύτερον. Μας ακούει όλος ο κόσμος. Δεύτερον. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι σήμερα καλύτερα να ανοίξεις μπουτίκ παρά να ανοίξεις ψαράδικο. Είναι τόσο αυστηρή η νομοθεσία σ' ό,τι αφορά τις διατάξεις της υγειονομικές, που στην κυριολεξία ανοίγεις χειρουργείο. Όχι μαγαζία πλού υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εγώ αυτά είχα να πω, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρασά δεν ξέρω τι θέλει να πει. Όχι, δε με θέλετε να πείτε κάτι. Δεν ξέρω, επειδή ίσως ξανατεθεί το θέμα στην πορεία, κύριε Πρασά, αφήστε να δούμε και επιφυλασσόμαστε. Ο κύριος Παπαδόπουλος έχει το λόγο. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα δήμαρχε, καλησπέρα συνάδελφοι. Πάμε. Θα το προνομετρήσουμε γιατί είναι... Όχι, λάθος. Δεν θα καθίστησαι, δηλαδή. Εντάξει, Πρόεδρε, μπορώ να ξεκινήσω. Ευχαριστώ. Δήμαρχε, καλό είναι τώρα εδώ μέσα στο δημοτικό Συβούλιο, νομίζω να αναφερόμαστε σε κάποια πράγματα, τα οποία θα δίνουμε και τις λύσεις στους πολίτες. Νομίζω αυτή είναι η ουσία, παρά έτσι... Παρά η αντιπαράθεση που δημιουργείται, έτσι, για να μπορέσει να κλείσει αυτό το θέμα. Πάντως χαίρομαι, γιατί και ο Πρωιδημαρχός, αλλά και εσείς ασχολείστε με δύο σοβαρά θέματα του δήμου, που είναι και το σκουπίδι και το νερό. Αυτή είναι η ουσία του θέματος και μένω μέχρι εκεί. Τώρα, επειδή το θέμα μας είναι άλλο, θα μιλήσω για το σκουπίδι, το οποίο θα πω μια κουβέντα. Κύριε Δήμαρχε, δυστυχώς θα έρθει επιβάρεση στους πολίτες, με την κακή διαχείριση, και δυστυχώς, κύριε Δήμαρχε, είστε ουραγός στην ανακύκλωση. Ό,τι και να λέτε, ως πώς και να θέλετε να τα παρουσιάσετε, αυτή είναι μια πραγματικότητα. Είναι μια πραγματικότητα. Το στοιχείο... Βέβαια είπατε ότι είστε... Βέβαια είπατε ότι στο γιαλί είστε πρωταθλητρια, αλλά δυστυχώς είναι ιδιωτική αυτή η πρωτοβουλία και ο ιδιώτης ασχολείται με το γιαλί. Κλείνω, όμως, το σκουπίδι για να περάσω σε ποιο έτσι επίκαιρο θέμα, που είναι το νερό. Και νομίζω, κύριε Δήμαρχε, ότι πρέπει να παραδεχτούμε ότι τα προβλήματα της ΔΕΙΑΚ έχουν ονοματεπώνυμο. Νίκος Ξανθόπουλος. Και τι θέλω να πω. Είπε ο κύριος Ξανθόπουλος, κύριε Δήμαρχε, συνειδητά ψέματα στους καβαλιότες. Συνειδητά, το τονίζω αυτό, λέγοντας ότι μετά τη διακοπή στη συνοικία του Αγίου Λουκά και της ΔΕΠΟΣ, βγήκε και είπε ότι επειδή έγινε διακοπή ρεύματος στην περιοχή, δυστυχώς υπήρχε και διακοπή νερού. Βέβαια, βγήκε η ιδέη και διέψευσε και είπε ότι όχι, δεν έγινε καμία διακοπή. Εδώ, όπως καταλαβαίνετε, δυστυχώς δεν καταφέρνει ο πρόεδρος ΔΕΙΑΚ να συνεργαστεί με τους πολίτες καταναλωτές. Δεύτερον, κύριε Δήμαρχε, έκοψε απροειδοποιητά το νερό στα ζώα των κτινοτρόφων του Δήμου Καβάλλας. Τώρα βέβαια, δικαιολογίες, αιτιολογίες, όλοι αρμόδιος πέραναν από εδώ, πέραναν από εκεί, το θέμα είναι ότι απροειδοποίησε απροειδοποιητά, έκοψε το νερό στους κτινοτρόφους. Δηλαδή, δεν συνεργάζεται, κύριε Δήμαρχε, και με επαγγελματικές ομάδες στο Δήμο Καβάλλας, στο δήμο του, ο κ. Ξανθόπουλος. Τρίτον, κύριε Δήμαρχε, δεν έχει ζητήσει μέχρι σήμερα την τοποθέτηση, όπως αναφέρθηκε πολύ σωστά και ο κ. Σίμιτζης, του Γενικού Διευθυντή, όπως ορίζει ο νόμος. Και αυτό εδώ, κύριε Δήμαρχε, το έχει κάνει επίτηδες, για να αποφασίζει μόνος του και να λειτουργεί μόνος του, κύριε Δήμαρχε. Έχει έρθει σε ρήξη χωρίς επιστροφή με τους εργαζόμενους στη ΔΕΑΚ. Το τονίζω, κύριε Δήμαρχε, χωρίς επιστροφή. Και μάλιστα, θα πω και ένα τρίτο, τώρα τελευταία, κύριοι συνάδελφοι, έχει μαλώσει και με τους συνεργάτες του στην διοίκηση της ΔΕΙΑΚ. Άρα, κύριε Δήμαρχε, δεν συνεργάζεται ούτε με τα στελέχη της επιχείρησης της ΔΕΙΑΚ, δεν συνεργάζεται ούτε με τους μόνιμους εργαζόμενους της ΔΕΙΑΚ, αλλά δεν συνεργάζεται και με τους συνεργάτες του στη διοίκηση της ΔΕΙΑΚ. Τέταρτο, κύριε Δήμαρχε, θέλω να τονίσω και να πω ότι, με έναν τρόπο αλαζονικό, αντιδημοκρατικό, αφταρχικό, απαγόρευσε επικεφαλή παράταξης, κύριε Δήμαρχε, να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση την τελευταία της ΔΕΙΑΚ. Με απεύαλε προσωπικά από την αίθουσα. Αλλά δεν είναι το θέμα ότι το έκανε σε μένα. Το θέμα ήταν ότι μπορούσε να ήταν οποιοςδήποτε. Δεν πάει άλλο, κύριε Δήμαρχε, το καταλαβαίνετε. Είστε συνηπεύθυνοι, κύριε Δήμαρχε. Ο κύριος Ξανθόπουλος είναι ακατάλληλος, είναι ανεπαρκής και επικίνδυνος. Κάνει ζημιά στην επιχείρηση και, κύριε Δήμαρχε, ζητώ την παρέτησή του. Ευχαριστούμε τον κ. Παπαδόπουλο, κύριε Δήμαρχε. Θέλω να μου επιτρέψετε να πω κάτι πάνω σε αυτό το ζήτημα. Επειδή ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε συνεργάτες του κ. Ξανθόπουλου στο Δικητικό Συμβούλιο της ΔΕΙΑΚ και επειδή συνεργάτες του κ. Ξανθόπουλου στο ΔΕΙΑΚ, είμαι εγώ ο κ. Φιλιππίδης, ο κ. Μπόνιος και ο κ. Πετρόπουλος. Έτσι, ενημερώνω το σώμα ότι όσον αφορά τις συνεδριάσεις του ΔΕΙΑΚ, κανένα απολύτως πρόβλημα δεν υπάρχει, για να μιλάμε πράγματα τα οποία δεν ισχύουν. Αν θέλετε να πείτε για το σωματίο ή οτιδήποτε άλλα πράγματα τα οποία έχουνε δημοσιευτεί ή ξέρετε κάτι περισσότερο, εντάξει, αλλά ενημερώνω το σώμα και νομίζω εκφράζω όλους τους... Όχι, όχι, δεν εκτιθέται κανένας, αυτή είναι η αλήθεια. Εγώ εδώ ψέματα δεν λέω, εγώ τα λέω έξω από τα δόντια, έτσι. Τελείως, όσον αφορά τις αποφάσεις του ΔΕΙΑΚ, δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Υπήρξε μια μικρή διαφωνία σε μια τελευταία συνεδρία, όπως πολλές φορές γίνεται, αλλά αυτό δεν έχει καμία απολύτως συνέπεια στις αποφάσεις της ΔΕΙΑΚ. Προστεύω να μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Λοιπόν, κυρία Δήμαρχε, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Παπαδόπουλε, είπα πριν ότι ο κύριος Ξανθόπουλος δούλεψε πάρα πολύ, αλλά έπαιξε λάθος ρόλο μέσα στη ΔΕΙΑΚ. Και γι' αυτό γίναν τόσες παρατηρήσεις. Για τα υπόλοιπα που καταγγέλετε και καταμαρτυράτε στον κύριο Ξανθόπουλο, θα αφήσω τον ίδιο να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ένα πράγμα έχω να σας πω. Οι πρωταπρόεμοι ρησίες, όλα αυτά που είπατε, μια χαρά μπορεί να σας τα απαντήσει. Εγώ είπα πριν ότι θεωρώ πως το λάθος ήταν ο Γενικός Διευθυντής. Ότι καθυστερήσαμε να μπει ο Γενικός Διευθυντής, με αποτέλεσμα φορτώθηκε ένα έργο το οποίο δεν του χρειαζόταν. Παρ' όλα αυτά, δούλεψα. Το νερό για τα ζώα, αγαπητέ κύριε Παπαδόπουλε, θα μιλήσω για το νερό για τα ζώα γιατί εδώ έχει απευθείας ανάμιξη το θέμα και με εμένα. Θα σας πω το εξής. Ξέρετε πόσες συσκέψεις με τους κτυνοτρόφους γίνανε μέσα στο γραφείο μου? Πάμπολες. Αυτά τα τσιτάτα του στυλ δεν δίνουμε σημασία σε ομάδες επαγγελματιών. Πού τα ξέρετε εσείς? Έχετε την εντύπωση ότι εγώ όλα αυτά τα βγάζω από δελτίου τύπου, αν είναι δυνατόν. Τα αυτονόητα θα βγαίνουν δελτίου τύπου. Για μένα, όπως είπα στους κατοίκους της παλιάς Καβάλλας, πρώτα προηγείται ο άνθρωπος, πρώτα πρέπει να έχουν νερό οι άνθρωποι, δεύτερον πρέπει να έχουν νερό οι καλλιεργητές και οι κτυνοτρόφοι, γιατί είναι το μαγαζί τους. Όπως το χωράφι είναι το μαγαζί του Προυσαέα, έτσι το νερό για την Αγελάδα είναι το μαγαζί του κτυνοτρόφου. Τα αυητεία της ΔΕΙΑ, ούτε ξέρω πόσα δρομολόγια γίνονται κάθε μέρα και πριν να φροντίσουμε τους ανθρώπους, ανεβαίνανε για να πάνε νερό στους κτυνοτρόφους, εδώ και δύο μήνες. Ότι δεν είναι εύκολο να συνενοηθείς με όλες τις κατηγορίες αυτές, δεν είναι. Γιατί? Γιατί κάθε περιοχή έχει διαφορετικά προβλήματα. Άλλα έχει το λοικόστομο, άλλα έχει το πολύνερο, άλλα η λοιμιά, άλλα η παλιά καβάλα. Το μόνο που δεν πρόκειται να δεχθώ είναι ότι κόψαμε το νερό στους κτυνοτρόφους και δεν έχουν οι κτυνοτρόφοι να ποτίζουν τα ζώα. Ξέρετε, είμαι σίγουρη ότι ξέρετε. Δεν θα μιλήσω παραπάνω. Να δώσω τον λόγο στον κύριο Ξανθόπουλο να υπερασπιστεί τον αυτό του. Εγώ λέγοντας το γεγονός ότι δούλεψε και δούλεψε πάρα πολύ, θεωρώ ότι κατά αυτόν τον τρόπο στηρίζω το έργο του μέχρι τώρα. Απλώς δούλεψε σε λάθος τομέα. Παρακαλώ. Ναι, κύριε Ξανθόπουλο, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να απαντήσω και στην αναφορά του κ. Σιμητσή. Βεβαίως, εμείς. Αυτό το οποίο θέλω να σχολιάσω για την πρώτη ιδρύση του κ. Σιμητσή, αναφορικά με το θέμα της έρευνας, είναι ότι εγώ έχω πιστεί από τους δυο υπηρεσιακούς, ο οποίος ανατέχει και η έρευνα για το συγκεκριμένο γεγονός. Και θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον λάθος, να το πούμε, ένας τέος δήμαρχος να αφισβητεί την έρευνα που κάνανε δύο από τα πλέον έμπειρα στελέχη της ΔΕΓΑΚ, πάνω στα αίτια που την πήρε αυτήν την διακοπή. Και βέβαια θα σχολιάσω επίσης ότι ο κ. Καταρίδης το ξέρει αυτό, γιατί ξέρετε οι άνθρωποι που έχουν επαφή με τη ΔΕΓΑΚ καταλαβαίνουν πάρα πολύ την βαρύτητα που έχει η λειτουργία της ΔΕΓΑΚ. Και δεν είναι η πρώτη φορά που έγινε διακοπή παρόμοια. Και η πιο πρόσφατη κ. Σιμητσή είναι αυτή που έγινε στην πρώτη φοιτηία σας, το οποίο ξεχνάτε, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα το οποίο δεν με αφορά. Εγώ έχω πιστεί για τα πρώτα πράγματα της έρευνας απόλυτα και η έρευνα μας βοηθάει για να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να μην επαναληθεί το φαινόμενο, όπως επίσης ξέρουμε πλέον ότι... χαίρομαι που φωνάζετε, χαίρομαι που χάνετε την ψυχρυμία σας, χαίρομαι κ. Σιμητσή, χαίρομαι κ. Σιμητσή, χαίρομαι κ. Σιμητσή, χαίρομαι κ. Σιμητσή, χαίρομαι κ. Σιμητσή, χαίρομαι κ. Σιμητσή, χαίρομαι κ. Σιμητσή. Το μόνο που δεν σας επιτρέπω είναι να θήκετε την ειλικρινιά μου. Ξέρετε, βεβαίως, ναι, ξέρετε η κυρία δήμαρχος με εγκαλεί πάρα πολλές φορές και έχει δίκιο για το γεγονός ότι μιλώ, δεν κρύβω τίποτα. Κύριε Σιμητσή, σας παρακαλώ, μην διακόψετε τώρα, σας παρακαλώ. Συνεχίζω, συνεχίζω. Συμπίζω απλά ότι στην πρώτη θρησκευτική, σε ό,τι αφορά, σε ό,τι αφορά, σε ό,τι αφορά το γενικό διευθυντή, σε ό,τι αφορά το γενικό διευθυντή, σε ό,τι αφορά το γενικό διευθυντή, αναρωτιέμαι ποια διοίκηση είναι αυτή που άφησε τη ΔΕΓΑ χωρίς γενικό διευθυντή και ποια διοίκηση είναι αυτή η οποία φρόντισε το γενικό διευθ διευθυντή να το παραφέρει στο χαρτί της ΔΕΙΑΚ. Σίγουρα διοίκηση, κυρία Τσανάκα. Και μάλιστα στο οργανόγραμμα, στο στροπίστρο οργανόγραμμα, στο οποίο ψηφίσαμε τον Γενάρη του 2017, ένα από τα θέματα ήταν και αυτό, ο γενικός διευθυντής. Να πω επίσης ότι στο οργανόγραμμα είναι οργανική θέση του γενικού διευθυντού. Αυτοί που ξέρουν καταλαβαίνουν τι σημαίνει οργανική θέση του γενικού διευθυντού. Έκανε και ένα άλλο ατόπημα ο Θεός Δήμαρχος, όμως. Ανέφερε ότι το μεροκάμματο των μελών του ιδιωτικού συμβουλίου, βιαστήκαμε, λέει, να το πάρουμε από το 4483. Ούτε την εισήγηση διάβασα. Η αποζημίωση των μελών του ιδιωτικού συμβουλίου και πολλές φορές στο Ελληνασχήμα με ρώτησα γιατί 28% και 80%, γιατί είναι ποσοστό πάνω στην αποζημίωση του προέδρου. Και έτσι το όριζε ο παλιός. Και αυτή την εισήγηση εμείς την πήραμε από πράξη του Ελεκτικού Συνεδρίου, η οποία αφορά τη δαιειανέση του. Η κυρία Δημαρχός είναι ενήμερη. Άρα, αν θεωρεί ο κ. Μητσής ότι είναι έλλειψη μέτρου το γεγονός του, το κάναμε εμείς, είμαστε μια επιχείρηση, η οποία θεωρεί ότι πρέπει να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο θέμα με συγκεκριμένο τρόπο. Στις 27 Ιουλίου ήρθε και ο νέος νόμος. Θα μπορούσαμε να το πάρουμε πίσω για να το φέρουμε με τον νέο νόμο που δίνει το δικαίωμα έως 50. Εμείς είπαμε να επιμείνουμε σε αυτό το οποίο ετοιμάσαμε ήδη και έτσι το κατεβάζαμε στο θέλημα σύγμα. Στην αναφορά τώρα του κ. Παπαδόπουλου. Είπε ψέματο ο Ξανδόπουλος. Διευκρινίζω ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Ξανδόπουλος δεν είπε ποτέ ότι η αιτία της διακοπής υδροδότησης είναι η ΔΕΙ. Είπε ότι χρονικά το πρόβλημα φαίνεται να ξεκινά όταν η ΔΕΙ είχε διακοπεί η υδροδότησης. Όταν η ΔΕΙ χρονικά. Τι εννοώ με αυτό. Εμείς είχαμε μια ατυχία. Μάλλον τρεις ατυχίες. Οι ατυχίες αυτές ήταν οι εξής. Ανεξάρτα απ' το αν αφισβητεί κάποιος ή όχι το πρόβλημα της έρευνας. Η έρευνα είναι αυτή και εγώ έχω πειστεί απόλυτα. Στις 10.30 με 11 η ώρα, τα έχω πει κι άλλη φορά αυτά, εμείς πραγματοποιούμε μια παρέμβαση στην οδό Πρεβέζης, στον Άγιο Λουκά. Αυτό αναγκάζει το τηλεφωνικό κέντρο στα πρώτα μηνύματα που παίρνει για μειωμένη πίεση στον Άγιο Λουκά να τα υποβαθμίζει θεωρώντας ότι αυτό έχει να κάνει με την παρέμβαση στην οδό Πρεβέζης. Αποδείχτηκε το μεσημέρι ότι απ' τις αναφορές των προβλημάτων υδροδότησης ψηλά της οδού Κορίνθου, ψηλά της δέπος στην οδό Αμυντέου, ότι τελικά το θέμα δεν έχει να κάνει με την παρέμβαση στην οδό Πρεβέζης και από εκεί και πέρα ενεργοποιήθηκαμε για να βιώσουμε το θέμα αυτό. Άρα, σε ό,τι αφορά την ενοφορά του κ. Παπαδόπουλου, του την επιστρέφω ακριβώς όπως την κατέθεσαι και τίποτα περισσότερο. Να προσθέσω τώρα για το θέμα των κτενοτρόφων. Ένας υποψήφιος δήμαρχος, όπως θέλει να είναι ο κ. Παπαδόπουλος, δεν είναι δυνατόν να κάνει τέτοια λάθη. Και θέλω να ρωτήσω τι δουλειά έχει η ΔΕΙΑΚ με το νερό του κτενοτρόφων. Ο κ. Χαταρίδης που είναι παλιός πρόεδρος ΔΕΙΑΚ και ο κ. Συμιτσής που επίσης διετέλεσε πρόεδρος ΔΕΙΑΚ φαντάζομαι το ξέρουν αυτό. Έχει αρμοδιότητα με την άρδευση ΔΕΙΑΚ και δεν το ξέρει ο ξανθοπλός. Αν έχει πείτε το. Στη συνάντηση μάλιστα στην οποία κάναμε στις κρινίδες και στο γραφείο της δημάρχου με τους κτενοτρόφους, τους είπα το εξής εμπινεύοντας απόφαση δική σας και της δικιάς περίοδου. Ότι για να πάρετε νερό από τη ΔΕΙΑΚ πρέπει να έχουμε μια σχέση. Να συμβληθούμε, να κάνουμε μια σύμβαση. Και τους είπα ότι το νερό σε εσάς μπορεί να έχει να βγει από την εξίσωση. Έρτηση, ώστε ρολόι νερό. Τώρα αν ο κ. Παπαδόπουλος θέλει να χαϊδέψει αυτιά, διότι διαπιστώνει ότι εκεί υπάρχει μια αγορά η οποία αν δεχομένως μπορεί να θυμηθεί το 2019, πλανάται πλάνει νυκτράνα αλλά εν πάση περιπτώση τη δικαιωμά του. Θέλει να χαϊδέψει αυτιά, λέγοντας τον πρόεδρο της ΔΕΙΑΚ, να δώσει δωρεάν νερό ή να επιτρέψει τον όποιον θέλει να ανοίγει τον περιοριστικό κρουνό στο λοικόστομο. Επειδή έτσι έμαθα όλα αυτά τα χρόνια, ως κοινότητα λοικωστόμου, ως δήμος Φιλίππον και ως δήμος Καβάλας καλλικρατικός στην πρώτη θητεία του κ. Σιμπτσή. Να ανοίγει τον κρουνό και να παίρνει νερό, με συγχωρείτε πολύ, δεν έχω καμία πρόθεση να πω απολογούμενος για τέτοιου είδους παραβάσεις. Είπα και το επαναλαμβάνω, η σχέση των κοινωντρώφων με τη ΔΕΙΑΚ μπορεί να ελπιληθεί για αυτούς που θέλουν νερό από την εξίσωση, έτσι, ως δε, ρολό ή νερό, πάρα πολύ απλά πράγματα, τίποτα περισσότερο. Εάν τώρα ο κ. Παβδόπουλ θέλει το μίαν αποδοτικό νερό, που είναι στο 60%, να παραμείνει στο 60% για να έχει να κάνει κριτική στην κ. Τσανάκα, εμείς αυτήν την ευκαιρία δε θα τη δώσουμε, κ. Πρόεδρε, στον κ. Παβδόπουλ. Θέλω επίσης να σχολιάσω την αναφορά του στο ότι ο Ξανδόπουλος δεν ζήτησε εντοποθέτηση γενικού διευθυντού για να μπορεί αυτός να κάνει και ό,τι γουστάρει. Αναφορές του κ. Παβδόπουλου, αυτή έτσι έχει μάθει να λειτουργεί να μιλά και αυτό κάνει. Διευκρινίζω, για άλλη μια φορά, ότι το γενικό διευθυντή τον συμπεριλάβαμε στο οργανόγραμμα εμείς, αυτή η διοίκηση, με οργανική θέση. Αν καταλαβαίνει τι σημαίνει οργανική θέση έχει καλώς, αν δεν καταλαβαίνει μπορώ στην πορεία να του πω τι σημαίνει οργανική θέση ή ο κ. Καθαρίς που είναι δίπλα του μπορεί να του εξηγήσει τι σημαίνει οργανική θέση γενικού διευθυντού. Τώρα, τα αναφερόμενά του, μάλλον με συναδέλφους στο ΔΣ, αυτά είναι ανάξια κάθε σχολιασμού, αλίμονο εάν δεν μπορεί κάποιος σύμβουλος πλεψηφίας να μην διαφωνήσει ή να διαφωνήσει με μια εισήγηση της δίκησης. Δεν κατάλαβα. Και κάποια μέλη της αντιπολίτευσης συμφωνούν. Δηλαδή, θα πρέπει τέτοια καλά να δημιουργούμε αυτό το κλίμα, έτσι έχει μάθει, έτσι νομίζει ότι θα διεκίσει, αν και εφόσον οι καβαλιότες του δώσουν αυτή την ιναντότητα. Τώρα, απαγόρευσε, λέει, σε επικεφαλής παράταξη να παραστεί σε συνειδευτικού συμβουλίου. Και πάλι ο κ. Παπδόμπλος κάνει εξής λάθος. Δεν έχει καταλάβει ποια είναι η λειτουργία της επιχείρησης δΙΑΚ. Δεν έχει καταλάβει ότι σε αντίθεση με το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου εδώ έχουμε τις κάμερες, έχουμε στο διαδίκτυο προβολία αυτών των οποίων αναφέρονται εδώ, άρα μπορεί, επενδύοντας στην εικόνα και σε αυτά που θεωρεί ότι μπορεί να του δώσει εικόνα για να αυξήσει την θεαματικότητά του και την προσβασιμότητά του εκεί που αντιλαμβάνεται, να κάνει παιχνίδι. Η επιχείρηση δΙΑΚ είναι επιχείρηση δΙΑΚ, οι συντεδριάσεις είναι κλειστές, παρεμβρίσκονται μόνο όσοι καλούνται, ανεξάρτα από το αν επειδή μου το ζήτησε, στο παρελθόν του επέτρεψα να παραστεί, αλλά διεπίστωσα κύριε Πρόεδρε, ότι αυτό το στοιχειώδες, δικαίωμα που είχε να παρεμβρίσκεται στις συντεδριάσεις, την επόμενη μέρα ήταν πρωτοσέλνωνες εφημερίδες, ερχόταν εκεί εν ήδη ρεπόρτερ για να πει την επόμενη μέρα στις εφημερίδες της Καβάλλας τι συνέβαινε στο οδηγητικό συμβούλιο της ΔΙΑΚ. Αφού λοιπόν έτσι δεν τη λαμβάνεται ο κ. Παπαδόπουλος, είχα υποχρέωση, τουλάχιστον τον επαναφέρω στη τάξη, και η τάξη λέει ότι ό,τι συμβαίνει εκεί μέσα αφορά το οδηγητικό συμβούλιο και μόνο και τίποτα περισσότερο. Εάν θέλαμε και αν μπορούσαμε από τη λειτουργία να επιδιώξουμε δημοσιότητα, θα σηκώναμε στο ίντερνετ ή οπουδήποτε όλες τις συντεδριάσεις για να μπορεί ο κάθε ένας εκεί να κάνει παιχνίδι. Επιχείρηση είμαστε, σαν επιχείρηση πρέπει να λειτουργούμε. Αυτό, αν το καταλαβαίνει ο κ. Παπαδόπουλος, καλό είναι να το συνειδητοποιήσει. Εάν θέλει κάποια βοήθεια για το πώς λειτουργεί η ΔΙΑΚ, επίσης μπορώ εδώ να το βοηθήσω. Ευχαριστούμε τον κ. Ξανθόπουλο. Επιπροσωπικού ζήτησαν τον λόγο ο κ. Σιμητζής και ο κ. Παπαδόπουλος. Αγαπητοί συνάδελφοι, πρώτον οφείλω να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και αυτό που έγινε στη διοίκησή μου. Λοιπόν, το 2007, τον Ιούνιο, έπεσε ένας κεραυνός γιατί είχε ένα φοβερό μπουρίνι εκείνη την εποχή. Εγώ τα θυμάμαι και μάλιστα, εγώ λέω την αλήθεια, δεν κρύβω τίποτα κ. Ξανθόπουλε. Αντίθετα με εσάς και θα σας εξηγήσω τι εννοώ. Και από βλάβη της διοίκης είχαμε την περιβόητη διακοπή στην οποία αναφερθήκατε πριν από λίγο. Όχι από φλωτεράκια και από προσωπικό που δεν είναι καλά ενημερωμένο και δεν κατάλαβε τα σήματα του τηλεφωνικού κέντρου. Μια τεράστια βλάβη της διοίκης, η οποία βήθησε στο σκοτάδι όλη την περιοχή και φυσικά προκάλεσε και πρόβλημα στην παροχή νερού. Αυτό μας έδωσε τότε το έναυσμα να σκεφτούμε τι θα γινόταν αν πάθαινε ζημιά το ίδιο το αντιλιοστάσιο και τότε ήταν που αγοράσαμε ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος στον αντιλιοστάσιο το κεντρικό. Αυτό επίσης με έκανε να σκεφτώ ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να φταί η ιδέη για το πρόβλημα του κεντρικού αντιλιοστασίου, το τωρινό, το πρόσφατο. Και εσείς κάνατε το λάθος να φορτώσετε την ευθύνη στη ΔΕΙ όχι με τη φρασιολογία και τη διατύπωση που μας είπατε τώρα πολύ ευγενικά και πολύ ανάλαφρα ότι πιθανόν αυτό συνέβη την ίδια περίοδο που έγινε εκεί. Είπατε ρητά, το ξεκαθαρίζω, έτσι θυμάμαι ότι το είπατε ότι φαίνεται ότι γεννοσιουργός πηγή ήταν η διακοπή, γεννοσιουργός πηγή, δηλαδή μαζί με μια αλυσίδα άλλων γεγονότων. Λοιπόν, αυτά όσον αφορά το τι συνέβη στο παρελθόν. Ποιος λέει ψέματα και ποιος λέει αλήθεια φάνηκε από την πρόσφατη επικαιρότητα. Όταν φορτώσατε, επιχειρήσατε να φορτώσετε τη ζημιά και αυτό που συνέβη. Τώρα με συγχωρείτε όμως κάτι. Πρόεδρε, ήσασταν παρών προχθές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επιτρέψτε μου να παρέμβω σε αυτό το ζήτημα. Δεν θέλω να υπερασφιστώ τον κ. Παπαδόπουλο, κανέναν να υπερασφιστώ σε καμία περίπτωση. Εκείνο που θέλω να υπερασφιστώ είναι τη δημοκρατική νομιμοποίηση μιας δημοτικής επιχείρησης. Η δημοτική επιχείρηση δεν πουλάει χρηματιστριακά αγαθά, δεν πουλάει αγαθά τα οποία πουλιούνται στο ράφι, άρα η επιχείρηση ως τέτοια δεν είναι ιδιωτική, είναι δημοτική και πρέπει συνεχώς να είναι ανοιχτή. Εάν έρθει ένα κανάλι, φαντάζομαι, δεν θα το εμποδίσετε, δεν πρέπει να το εμποδίσετε, όπως δεν πρέπει να εμποδίσετε στο μέλλον κανέναν, είτε και εμένα ακόμα, αν έρθω, που δεν είμαι μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο, αν έρθω ως παρατηρητής σε μνά, όπως ήτανε μέχρι τώρα από ό,τι ξέρω ο κ. Παπαδόπουλος, που δεν απήφθινε ερωτήσεις και δεν έφαζε παράσιτα, ας το πούμε, έτσι στη λειτουργία του Διοικητικού Συμβουλίου. Τώρα, το αν κάποιος την άλλη μέρα αποκάλυπτε θέματα που συζητιώνουσαν, δεν είδα και κρατικά μυστικά. Εντάξει, εντάξει. Εγώ κάνω μια έκκληση στη διοίχηση που αποφασίζει να μην επαναληθούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά. Ναι, ο κ. Χαμφαπουλούς. Σεμνότητα σημαίνει σεμνότητα. Σεμνότητα δεν σημαίνει ότι ξέρω γιατί παρακολουθώ τα θέματα και τα λέω την επόμενη μέρα, στην έβδομη μέρα, στην πρωινή, στην έγνατια και όσο ποιο μιλάει ελληνικά. Σεύομαι το γεγονός ότι είμαι εκεί, παρακολουθώ για να ενημερώνομαι. Τι λέει ο 2016... Σαφές τα κλειστές. Σαφές τα κλειστές. Τώρα, αν ο κ. Συμπιτσής αντιλαμβάνει τα άλλα δικαιωμά του, είναι τι να κάνω. Εντάξει. Κύριε Παπαδόπολη μου, προσωπικό, όμως να μην επιτρέπετε. Κύριε Πρόεδρα, αν επιτρέπετε, ένα διαδικαστικό. Οκτώ και τέταρτο ξεκινήσαμε, εννέα και τέταρτο, επί 60 λεπτά, μη μου πείτε ότι έχουμε και ρολόι και μετράμε, το καταργήσαμε σήμερα το ρολόι. Όποιος θέλει και όσες φορές θέλει, σοβαρό το θέμα, αυτά τα ό,τι έδεισε ο κ. Συμπιτσής, αλλά πρέπει να καταλάβουμε όλοι εδώ μέσα ότι τα θέματα τίθενται σύντομα, απαντώνται σύντομα, για να κερδίζουμε χρόνο και για να έχουν και την ευχαία και οι άλλοι. Μια ώρα και ακριβώς συζητάμε, συζητάνε μάλλον να το πω καλύτερα, δύο άτομα, σοβαρό το θέμα, αλλά εκτός χρόνου ό,τι το προβλεπωμένο, όσο και αν έχει καλή διάθεση να το ανεχθεί, δεν είναι επιτρεπτό. Σας παρακαλώ πάρα πολύ, το έχω πει πολλές φορές, ανεχόμαστε, ανεχόμαστε, αλλά η ευθύνη είναι σε εσάς. Το λέω με πολύ εκτίμηστο πρόσωπό σας, ξέρω τις δυσκολίες της καρέκλας εκείνης, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Μία ώρα ακριβώς μιλάνε δύο άνθρωποι, σοβαρό το θέμα, αλλά όχι και μία ώρα. Έχετε δίκιο κύριε Μαυρίδη, προσωπικού ο κύριος Παπαδόπουλος για ένα λεπτό, παρακαλώ. Πρόεδρε, πρέπει να καταλάβουμε όλοι εδώ μέσα ότι η ΔΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ είναι μια πολύτιμη επιχείρηση του Δήμου. Και μας, μας νοιάζει κύριε Πρόεδρε, να υπάρχει μια ευρυθμη λειτουργία, μια ευρυθμη λειτουργία, για να καταλήξουμε. Απαντώ, απαντώ, απαντώ στον Πρόεδρο της ΔΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΛΑΣ και του εξηγώ ότι πρέπει να υπάρχει, είναι η πολύτιμη επιχείρηση, η οποία βέβαια αυτή η πολύτιμη επιχείρηση είναι όλων των καβαλιωτών και δεύτερον, εμείς θέλουμε την ευρυθμη λειτουργία αυτής της επιχείρησης, γι' αυτό αυτή τη στιγμή ζήτησα και την παρέτησή του. Όλοι το θέλουν, εντάξει. Δεύτερον, δεύτερον για να τελειώνω κύριε Πρόεδρε, είναι ότι κύριε Δήμαρχε, ο κύριος Σιμητζής έδειξε το πολιτικό και δημοκρατικό του ανάστημα. Περίμενα κι εσείς να κάνετε το ίδιο, να ζητήσετε κι εσείς την παρέτησή του μετά από αυτή τη συμπεριφορά την αντιδημοκρατική. Κύριε Δήμαρχε, ο κύριος Ξανθόπουλος είναι δημόσιο σκίνδυνος. Λοιπόν, εντάξει, εντάξει, εντάξει, τώρα δεν εντάξει. Ο κύριος Σιμητζής δεν ζητήσε την παρέτησή του κύριου Καφανδόπουλου, μην τα παιδάει. Δεν υπάρχει. Εντάξει. Σας καλώ να αρθείτε με τους εργαζόμενους και τους επαγγεφαλείς να ακούσετε εκεί τι σημαίνει δημοσίως σκίνδυνος. Ευχαριστούμε, ευχαριστούμε τον κ. Παπαδόπουλο. Παρακαλώ κ. Πρασά, τι θέλετε. Τι θέλετε επί διαδικαστικού. Για ποιο θέμα. Επί της διαδικασίας. Είπαμε να τελειώσουν όλοι οι επικεφαλείς. Τελειώσαμε τι κ. Πρόεδρε. Ο κ. Ξανθόπουλος. Τελειώσαμε. Μίλησε ο κ. Βέρος. Συγγνώμη. Αυτό λέω. Θα μιλήσει ο κ. Βέρος. Δεν έπρεπε να μιλήσει ο κ. Βέρος μετά να μιλήσω εγώ και μετά ο κ. Ξανθόπουλος. Με τη σειρά να τα πάρουν τα πράγματα. Όχι, όχι. Λίγο τα μπερδέψαμε απόψε. Μην στεναχωριέστε. Μετά τον κ. Ποτόλια θα σας δώσω τον λόγο. Κύριε Βέρο, παρακαλώ, έχετε τον λόγο. Ελπίζω να μην είστε τόσο τυπικός απέναντί μου τώρα μετά την παρέβαση που έκανε ο κ. Μαυρίδης. Λοιπόν, κ. Πρόεδρε, κ. Πρόεδρε, κ. Πρόεδρε. Στις πρωτολογίες. Έλα, έλα κ. Πρόεδρε, εντάξει τώρα, για να κάνω λίγο το κλίμα. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ξεκινήσω με ένα ερώτημα το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό. Και λόγω του υψηλού κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιών εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της ανοβρίας, θα θέλαμε, κ. Δήμαρχε, να αναεινημερωθούμε για τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών που έχει λάβει ο Δήμος. Τώρα, όσα αφορά και έχει σχέση με το πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε τις τελευταίες μέρες ως Δήμος, ένα μεγάλο κομμάτι της πόλης, με την ίδρυψη της περιοχής του Αγίου Λουκάλα και με αφορμή, κ. Δήμαρχε και αγαπητοί συνάδελφοι, με τη συνάντηση που ζήτησαν οι εργαζόμενοι και έγινε μαζί σας και με κάποια στελέχη, αυτοί έχουν την ενημέρωση, με κάποια στελέχη και συνεργάτες σας στη διοίκηση, αλλά και γιατί σε λίγες μέρες συμπληρώνεται τρία χρόνια ολόκληρα στη διοίκηση του Δήμου, αλλά και γιατί υπάρχουν παρατάξεις δημοτικές που δεν έχουν τη δυνατότητα να έχουν εκπροσώπους στο διοικητικό συμβούλιο της μεγαλύτερης δημοτικής επιχείρησης του Δήμου μας, της ΔΕΙΑΤ, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι είτε της πλειοψηφίας είτε της αντιπολίτευσης που δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι ενημερωμένοι για την πορεία, για το έργο, για τα προβλήματα που ενδεχομένως μπορεί να έχει επιχείρηση. Επιβάλλεται και έχετε υποχρέωση και θα έπρεπε να το κάνετε εδώ και πολύ καιρό ως διοίκηση να έρθει θέμα τακτικό ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει, ποια είναι η πορεία, θετική, αρνητική και οτιδήποτε άλλο της δημοτικής μας επιχείρησης. Και βέβαια το ίδιο ενδεχομένως θα έπρεπε να γίνει και από τη μεριά του υπεύθυνου αντιδημάρκου της διοίκησης για θέματα άρδευσης. Διότι αυτό που τελευταία τουλάχιστον ακούσαμε, ενημερωθήκαμε, είδαμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης δηλαδή το αδιανόητο, δηλαδή ορεινός όγκος, ποτέ δεν θα μπορούσαμε να πιστέψουμε οι καβαλιότες ότι περιοχές όπως η παλιά Καβάλα, Κορυφές, Λυκόστομο, Λιμιά, Κρανοχώρη να μην έχει νερό. Αυτό βέβαια μας προβληματίζει και να σας θυμίσω ότι έχουμε πει πάρα πολλές φορές ως δημοτική παράταξη ότι η προτεραιότητα αυτής της διοίκησης αλλά και της προηγούμενης από τη μέρα που ενοποιήθηκε ο πρώην δήμος Φιλίππον, δεν το πρώην δήμο Καβάλα, θα έπρεπε να είναι το έργο η ύδρευσης μέσα από το κεφαλάρι όλου του πρώην δήμου Φιλίππον. Αυτό είναι ένα μεγάλο έργο αλλά και για να αισθάνονται πολύ καλύτερα οι δημότες μας εκεί οι οποίοι άδικα θα έλεγα πολλές φορές κατηγορούνται από μας ότι κακώς στρέφονται ενάντια μας και θεωρούν τον εαυτό τους ως πολίτες β και γ κατηγορίας. Διότι πού πρέπει να απευθυθούμε και να το πούμε και να μας πιστέψουν ότι στέλνουμε νερό στον ορεινό όγκο απογεώτρηση από το δημοτικό διαμέρισμα ζιγού που αυτό σημαίνει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα για το δήμο αλλά και αδιανόητο τα δημοτικά αυτά διαμερίσματα να ιδρεύονται από γεωτρήσεις που πολλές φορές δεν είναι και τόσο κατάλληλες. Κυρία Δήμαρχη, εδώ και πολύ καιρό σας έχουμε διαμηνήσει ως δημοτική παράταξη ότι τακτικά θέματα τα οποία δεν έρχονται έγκαιρα δεν θα τα ψηφίζουμε. Και μάλιστα σας είπαμε συγκεκριμένα όσον αφορά για το θέμα αυτό που έχει σχέση με τις εκδηλώσεις και τη συμμετοχή του δήμου σε αυτές τις εκδηλώσεις και τις επιχορηγήσεις του δήμου σε αυτές τις εκδηλώσεις και το οποίο κάνεται το ίδιο λάθος όπως έκανε και η προηγούμενη διοίκηση 2027 και πάντοτε έρχεται λίγες ώρες, λίγα λεπτά πριν από τη συνειδρία του Δημοτικού Συμβουλίου. Κοιτάξτε από σήμερα κυρία δήμαρχη σας δηλώνουμε ως δημοτική παράταξη ότι εμείς δεν θα δηλώνουμε απλώς παρόν αλλά είτε έρχεται έγκαιρα είτε δεν έρχεται έγκαιρα εμείς θα το καταψηφίζουμε. Και ξέρετε γιατί κυρία δήμαρχη και αγαπητοί συνάδελφοι διότι διαπιστώσαμε γιατί και εμείς συμμετέχουμε σε αυτές τις εκδηλώσεις διαπιστώσαμε ότι πολλά από αυτά που μας ζητάτε να εγκρίνουμε ως σώμα δεν πραγματοποιούνται στις εκδηλώσεις. Δεν πραγματοποιούνται στις εκδηλώσεις. Δεν έχουμε να πούμε τίποτα άλλο. Όποιος θέλει ας μας ρωτήσει. Ευχαριστούμε τον κύριο Βέρο ο κύριος Ποτόλιας παρακαλώ. Κύριε Ποτόλια συγγνώμη. Θα ξεκινήσω με μία ανακοίνωση να σας πω αυτή τη στιγμή και επειδή με παίρνει τηλεόραση να ξέρετε τα δίκτυα έξω φωτισμού που ελέγχονται από τη ΔΥΥ αυτή τη στιγμή δεν ανάβει τίποτε. Ανάβουν μόνο τα φώτα που ελέγχονται με χρονοδιακόπτη από το Δήμο Καβάλαση. Να το γνωρίζουν οι πολίτες ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό μας. Ξαναλέω τα ελεγχόμενα από τη ΔΥΥ. Αυτή την πληροφορία μόλις τώρα μου έδωσε η κυρία Δρακονάκη από το τμήμα ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Καβάλαση για να ακούσουν οι καβαλιώτες. Τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών του Δήμου, αγαπητέ φίλε Άρη, έχουν γίνει αλλεπάλληλα και πάρα πολλές συναντήσεις της πολιτικής προστασίας και με την περιφέρεια και στο Δήμο και δεν έχουμε σταματήσει και στο δασαρχείο πρέπει να σας πω και να ξέρετε ότι είμαι η μοναδική ίσως δήμαρχος που έχεις όλα αυτά, αν εξαιρέσουμε, δεν νομίζω ότι ήταν παρόν ο κύριος δήμαρχος Τάσου, η μοναδική δήμαρχος, οι υπόλοιποι δήμοι στέλνουν αντιδημάρχους που παρίσταμε σ' αυτές τις συνεδριάσεις. Έχω λόγο. Θέλω με την παρουσία μου να δείξω πόσο σοβαρό είναι το θέμα και την αγωνία μου γι' αυτό το θέμα. Πρέπει να σας πω ότι επί της ουσίας και πρακτικά, εκτός από τα γενικά μέτρα τα οποία λαμβάνει η πολιτική προστασία και είμαστε υποχρεωμένοι εμείς σαν Δήμος να ακολουθούμε και εννοούμε υδροφόρες οι οποίες υδροφόρες του Δήμου και στην τελευταία πυρκαγιά στον Χαλκερό, όπως μου είπε ο διοικητής της Πυροσβεστικής, ήταν υπέρ πολύτιμες γιατί βοηθούν στην τροφοδοσία των Πυροσβεστικών. Πρέπει να σας πω ότι ενεργοποιήσαμε το κονδύλι της Πυροπροστασίας, προσλάβαμε εφτά ατομάτα, τα οποία σε συνενόηση με το δασαρχείο και την Πυροσβεστική υπηρεσία, καθάρισαν πρώτα το δασάκι των Πεντακοσίων και το δασάκι της Παναγούδας και είμαι σίγουρη ότι το προσέξατε όλοι σας, αν περάσατε από εκεί. Και τώρα βρίσκονται από σήμερα στον δρόμο Άγιο Σύλλας Σταυρός, ο οποίος είναι πάρα πολύ σημαντικός δρόμος για την Πυροσβεστική υπηρεσία σε περίπτωση φωτιά στο περιαστικό δάσος της πόλης. Επίσης τα μέτρα στο ζηγό τα γνωρίζετε, τη συνεργασία με τους συλλόγους τη γνωρίζετε. Να μη μας έρθει αυτή η ώρα, εμείς κάνουμε ό,τι μπορούμε, ό,τι μας λένε, ακόμα και το γεγονός, κύριε Βέρο, προσέξτε λίγο, σας κοιτώ στα μάτια, ότι εγώ δεν έφυγα τρίτο καλοκαίρι που δεν φεύγω ούτε μέρα από την Καβάλα. Όλοι σας τα πάτε διακοπές εκτός από εμένα. Το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Το Grater, τα υπόλοιπα θα σας τα πούνε ο κύριος Μπόνιας, ο κύριος Καλανταρίδης, είναι και ο κύριος Τζατζάρης. Και υπάρχουν και άλλα μέτρα τα οποία μας ζητηθήκα να πάρουμε, τα οποία δεν μπορώ να τα λέω όλα. Δεν επιτρέπεται να τα λέω όλα. Τώρα όσον αφορά τις παρατάξεις που δεν μπορούν να παρίσταται στο ΔΔΣ της ΔΙΑΚ, μήπως κάνω λάθος, μήπως τόσο έχω μπερδέψει τα πράγματα. Σις δεν ψηφίσατε στη μοιοψηφία και βγάλατε ποιος θα πηγαίνει στη δημοφέλεια ή μοιοψηφία, ποιος θα πηγαίνει στη ΔΙΑΚ με σε συνεννόηση μεταξύ σας, βγάλατε τα άτομα με ψηφοφορία μεταξύ σας. Θέλετε να πείτε ότι αν ρωτήσατε τον κ. Τσοχαταρίδη, ο οποίος είναι εξυπηρετικότατος θεωρώ, σ' ό,τι αφορά την ενημέρωση, αν δεν θέλετε να ακούσετε τον Ξανθόπουλο. Επίσης, Τσοχαταρίδη, τα ακούς γιατί είσαι σωστός αγόρι μου. Και τον κ. Αλμυρό, από την παράταξη του κ. Παπά, έχετε την εντύπωση, δύο άτομα έχει αντιπολίτευση μέσα στη ΔΙΑΚ. Και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΙΑΚ δεν είναι τόσο μεγάλο. Και όμως οι δύο προέρχονται από την αντιπολίτευση. Με γελάει η μνήμη μου. Μήπως δεν τα θυμάμαι. Λοιπόν, τα θέματα της άρδευσης είναι πάρα πάρα πάρα πάρα πολύ σημαντικά. Πάρα πολύ σημαντικά. Προσέξτε κ. Βέρο, από τον Νοέμβριο μας φωνάζει κάθε φορά ο κ. Ξανθόπουλος, δεν υπάρχει νερό. Η αλλαγή κλιματική που έχει συντελεστεί, δεν χτυπάει απλώς στην πόρτα μας, μπήκε με φόρα. Δείτε τι γίνεται στα Τενάγη, πλημμυρισμένα μέχρι πρόπερση. Το πρόβλημα ήταν ανάποδο, δεν μπορούσαν να σπείρουν. Φτάσαν Ιούλιο και δεν μπορούσαν να σπείρουν. Και τώρα έχουν πρόβλημα ήρδευσης τα Τενάγη. Με την ευκαιρία θα σας ενημαρώσω κάτι για τον ΤΑΠ. Το γεγονός ότι ο ορεινός όγγος, το γεγονός ότι οι πηγές της παλιάς καβάλας έχουνε στερέψει, φταίει η Δημοτική Αρχή. Θα τρελαθούμε και τελείως, δηλαδή. Να το πούμε ανοιχτά και καθαρά, ότι μπαίνουμε σε άλλες εποχές. Προσπάθησε να κάνει ηγεότρηση ο Ξανθόπουλος. Που αν τυχόν έδινε αποτελέσματα καλά, τώρα δεν θα το συζητούσαμε. Και θα κάνουμε και άλλη γεότρηση, διότι υπάρχουν συμφωνίες με περιοχές εκεί πάνω, ψάχνουμε όπου μας δείχνουν οι κάτοικοι. Τα πάντα ψάχνουμε. Δεν αφήνουμε τίποτα. Μόνο για διαφορεία δεν μπορείτε να μας κατηγορίσετε. Σ' ό,τι αφορά τα θέματα των εκδηλώσεων, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, βάλ' το πρώτο από σήμερα. Ήδια θα ψηφίσουμε. Όπως και να πούμε. Το μεσημέρι στάθηκε εσείς. Λυπούμαι που δεν μπορώ να την κάνω μοναχιά μου. Μακάρι να μπορούσα να την κάνω μοναχιά μου. Σας διαβεβαιώνω πρώτη-πρώτη θα έμπαινε στον Φάγκερ. Πρώτη-πρώτη θα έμπαινε ο Φάγκερ. Όχι πριν από τη συνενδρία. Το μεσημέρι έμπαινε. Πολύ σωστά το λέτε. Ήδια θα ψηφίσουμε. Και θα μου επιτρέψει να σας πω, κύριε Βέρο, η ψήφος παρόν αρνητική ψήφος είναι. Απόν, παρόν και τατιάφτα είναι αρνητικές ψήφους και το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Αυτά είχα να πω. Για το ταψιμαντικό. Δεν τιμολογούνται αυτά. Κύριε Βέρο, δεν πέστουμε σε τέτοιες παγίδες. Κύριε Δήμαρχη, μην... Κύριε Βέρο, δεν πέστουμε σε τέτοιες παγίδες. Οτιδήποτε δεν γίνεται δεν τιμολογείται τελεία. Υπάρχει θέμα τακτικό, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, έχω στα χέρια μου την εξόδικη δήλωση διαμαρτυρίας που ετοίμασε η Δημοφέλεια για να στείλει στον ΤΑΠ. Όπου επειδή η Δημοφέλεια έχει στα χέρια της την μίστοση με απόφαση δημοτικού συμβουλίου του 2014 από το Δήμο Καβάλλας, από τα Λασπόλου Τρακρινίδων καθώς και των ιαματικών πηγών, το οποίο η κοινωφελή επιχείρηση του Δήμου Καβάλλας μιλάει για το ιδιωτικό συμφωνητικό και όλα τα σχετικά, επειδή σύμφωνα έψαξε την ομοθεσία με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του νόμου τάδε τάδε του 30 προβλέπεται ότι η έκταση της προστατευτικής περιοχής της ιαματικής πηγής είναι κύκλος με κέντρο την ιαματική πηγή και ακτίνα χιλίων μέτρων. Εδώ δεν έχουμε χιλιαμέτρα. Βεβαίως ζητούν από τη δημοφέλεια απάντηση από τον ΤΑΠ αν πράγματι τηρούνται τα χιλιαμέτρα. Εμείς έχουμε πει πως είναι 800, αλλά πρέπει να μας το πούν οι τεχνικοί, έτσι. Αν είναι όντως χιλιαμέτρα και αυτό το θέμα, η νομοθεσία, αυτή την παράγραφο η οποία θα μπορούσε να ενδυναμώσει και την προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η κυρία Ιωσιφίδου ήρθε σε επαφή με τους συναδέρφους της νομικούς και με τον κ. Μέλησα και με τον κ. Βελάκη και μπορούμε να προσθέσουμε και το προσθέτουμε να το ξέρετε. Απλώς ήθελα να σας ενημερώσω. Θα περάσει πρώτα η Οικονομική Επιτροπή και μετά θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα το προσθέσουμε στην προσφυγή μας στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ότι οι εργασίες γίνονται σε παράνομη απόσταση απ' ό,τι λέει ο νόμος. Αυτά ήθελα να σας πω. Ζήτησα τον λόγο ο κ. Ξανθόπουλος, κ. Παραστά, μην κάνετε κ. Λεπομανή. Θα σας δώσω τον λόγο μετά τον κ. Ποτόλιο. Όχι, κ. Πρόεδρε. Γιατί όχι, δηλαδή. Όχι, γιατί, κ. Πρόεδρε. Απάντησε ο κ. Ξανθόπουλος στον κ. Στιμητζή, δεν πρέπει κι εγώ να απαντήσω. Γιατί? Μα θα έχετε πολύ περισσότερο χρόνο να απαντήσετε, σας παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ. Θέλετε να απαντήσετε τώρα, μιλήστε τώρα. Θέλετε να απαντήσω, γιατί νομίζω ότι είναι σειρά μου. Είπα, μήπως θύξει το θέμα της επιστολής και άλλος επικεφαλής παρατάξεις, για αυτό. Πάμε από το ένα θέμα στο άλλο απόψε και δεν ξέρω γιατί. Δεν πάμε από το ένα θέμα στο άλλο. Σας παρακαλώ πολύ, μη κοιτάσετε τώρα εδώ πέρα ο καθένας τώρα. Θέλετε να απαντήσω. Λοιπόν. Ως δικαιούμε. Παρακαλώ, έχετε τον λόγο. Έτσι κι αλλιώς είχα πρόθεση και διάθεση για ένα πολύ σοβαρό θέμα, αφού το καταγγείλω να φύγω, να αποχωρήσω ακριβώς για το σοβαρότατο του θέματος. Και η συζήτηση λοιπόν με τον τρόπο που εξελίσσετε, παρόλο που στα μισά της συζήτησης είχα αποφασίσει να μείνω για τη συζήτηση και στη συνέχεια, τώρα μου δίνετε όλα τα δικαιώματα να σας τα πω και να φύγω. Τι μπορώ να κάνω, σας αλλάξω γνώμη. Όχι, μπορείτε πάρα πολλά να κάνετε. Γίνεται μια συζήτηση μια άμυση ώρα τώρα εδώ πέρα, δεκάδες συζητήσεις, ώρες πολλές, 21 συνεδριάσεις, αντιπαραθέσεις, κούφιες, όλες, επιφανειακές, τίποτε ισοιαστικό. Και σήμερα που λέτε κύριε Πρόεδρε, μαθαίνω, 8. μισός μήνας Αύγουστος. Λοιπόν, αυτοί για τους οποίους πολλές φορές εδώ πέρα κλάψαμε, για το πόσο πασχίζουν για να καθαρίσουν την πόλη, μια τουριστική πόλη, αυτοί που με τα χιόνια μας τα καθαρίζανε μέρα, νύχτα και λοιπά, είναι ακόμα απλήρωτοι. Δεν τους πληρώσατε. Θα μου πείτε βέβαια, τι λέω, είναι απλήρωτοι κύριε Αντιδίμαρχε. Δεν έχουν πληρωθεί. Λοιπόν, δεν έχουν πληρωθεί. Όχι, περιμένω να μου πείτε, γιατί εγώ ενημερώθηκα σήμερα από τις υπηρεσίες και μου λένε, βέβαια το λένε και οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι, ότι έχουν να πληρωθούν άλλοι οκτώ μήνες και άλλοι τέσσερις. Είναι αυτοί οι τυχεροί που πήραν τα μισά επειδή προσφύγανε στα δικαστήρια. Λοιπόν, και βέβαια εσείς λέτε ότι τώρα δεν φταίτες εσείς. Φταίνε οι άλλοι οι κακοί, φταίει η κυβέρνηση, η οποία επίσης επικαλείται και λέει ότι και εγώ δεν φταίω, φταίνει οι άλλοι πιο κακοί από πάνω. Ωστόσο όμως πολύ γρήγορα, αυτοί που την πληρώνουν, αυτοί που στην πλάτη τους παίζεται πινκ πονκ και εσείς και οι άλλοι, θα σας πάρουν χαμπάρι και θα σας δώσουν δρόμο. Αυτό που λέω και σας φαίνεται παράξενο αγαπητικοί συνάδελφοι, είναι ότι οι ορωμίστοι, οι συμβασιούχοι, αυτοί που κάνανε απειργίες και λοιπά, δεν έχουν πληρωθεί ακόμη. Λοιπόν, δεν μπορώ να κάνω τίποτε περισσότερο. Καταγγέλω και τη διοίκηση και τη κυβέρνηση για αυτό το γεγονός και αποχωρώ. Όσο δεν για τα ζητήματα που συζητάτε. Από πού πέφτεται κύριε Σιμητζή και οι υπόλοιποι. Φυσικά εμάς δεν μας ακούτε όσο σας τάπαμε για τα απορρήματα. Δεν διαβάσατε τις εισηγήσεις, τις υπηρεσίες της περιφέρειας, που λένε ότι με τον τρόπο που θα γίνει η διαχείριση των απορρημάτων, το κόστος θα αυξηθεί και υπάρχει ερώτημα εκεί μέσα, σε επίσημα έγγραφα των υπηρεσιών, ποιος θα το πληρώσει. Δεν ξέρετε ότι ο νόμος λέει ότι τα απορρήματα πληρώνονται από αυτόν που τα πετάει. Ότι ο ριπένων πληρώνει. Δεν τα ξέρετε αυτά και τώρα πέφτεται από τα σύννεφα. Δεν ξέρετε για τα νερά, για τη ΔΕΙΑΚ, ότι ο νέος νόμος εμπορευματοποιεί επιπλέον το νερό. Δεν μιλάτε για λειψιδρία, για έργα λειψιδρίας. Μιλάτε για την επιχείρηση που είναι κλειστή και αποφασίζει για αυτά τα ζητήματα. Κουβέντα δεν γίνονται για αυτά τα θέματα. Σε αυτή τη λογική λοιπόν, επειδή η παράταξη που εκπροσωπώ δεν μπορεί να κάνει περισσότερα, δείχνει τον αποτροπιασμό της γι' αυτό το γεγονός σου, ότι δεν ενδιαφέρεστε πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι τόσο μήνες, αποχωρούμε από την συναιδρίαση, φυσικά καταγγένοντας και το σωματίο, που επίσης δεν κάνει τίποτε για αυτή την κατάσταση. Δεν θα ακούσατε την απάντηση... Βεβαίως, κύριε Καραντάρη. Λοιπόν, ως γνωστόν αγαπητής συνεράδελφοι, από την αρχή του χρόνου δεν στάθηκε δυνατή η πληρωμή, λόγω του ότι ο Επίτροπος δεν ενέκρινε τα σχετικά εντάλματα τα οποία στέλνονταν, με εντέλεσση της κυρίας Δημαρχού, παρά τα αυτά, ήταν κανονικά ασφαλισμένοι. Πού κατέληξε όλη αυτή τη διαδικασία, στο ότι κάποιοι από αυτούς προσέφυγαν ως γνωστόν στα δικαστήρια, με τον δήμο να παίρνει το μέρος τους και να λέει ότι σωστά έχουμε εργασία εδώ και θα πρέπει να πληρωθούν, με δικαστικές αποφάσεις, να τις πω, οι νομικοί μπορεί να τα ξέρουν καλύτερα, οι οποίες έρχοντας στο δήμο βγαίναν οι μισθοδοσίες, αλλά προσέξτε, πληρώνονταν αυτοί οι οποίοι είχαν προσφύγει στα δικαστήρια. Γιατί έτσι λέει ο νόμος, αυτός που δεν προσέφυγε στο δικαστήριο, δεν μπορούσε και να πληρωθεί. Πήγε λοιπόν αυτή η διαδικασία, κάποιοι πληρώθηκαν δύο μήνες, τρεις, τέσσερις, μέχρι που πριν ένα μήνα περίπου, το γνωρίζετε όλοι καλά, ήρθε η απόφαση του ελεγκτικού, όπου περιέγραφε όλη τη διαδικασία και έλεγε ότι λόγω συγνωστής πλάνης, αν το λέω καλά, θα πρέπει και αυτοί οι οποίοι δεν είχαν προσφύγει να πληρωθούν. Κοινοποιήθηκε λοιπόν στο Δήμο Καβάλλας η σχετική απόφαση από το κλιμάκι του ελεγκτικού συνεδρίου και την προηγούμενη δωμάδα ή την προπροηγούμενη, αν θυμάμαι καλά, σύμφωνα με αυτή την απόφαση, υπεγράφησαν και από εμένα που είμαι αρμόδιος τα σχετικά εντάλματα, στάλθηκαν στον Επίτροπο, τα οποία υποθέτω ότι έχουν επιστραφεί ήδη και οι μισθοδοσίες μπαίνουν, όχι όποτε γουστάρει ο καλανταρίδης, αλλά σύμφωνα με την ενιαία αρχή πληρωμής, οι μισθοδοσίες μπαίνουν κάθε 10 του μηνός, 11, ή μετά πηγαίνουν τέλος του μήνα, 27. Έτσι, από τη στιγμή λοιπόν που επιστρέφουν σε εμάς, στέλνεται το σχετικό χαρτί στην ενιαία αρχή πληρωμών, μπαίνουν στο σύστημα και πόσο του μηνός έχουμε, έχουμε 10 του μηνός, άρα θα πληρωθούν αν επέστρεψαν από τον Επίτροπο στις 13, 12, πόσο είναι, αν έρθουν μετά. Είναι συγκεκριμένη διαδικασία συνάδελφοι. Δεν πληρώνουμε όποτε γουστάρουμε εμείς, ή όπως γουστάρουμε, υπάρχει κάποια διαδικασία κύριε Ποτόλια. Τι φωνάζετε εδώ μέσα. Εντάξει, εντάξει. Λοιπόν, αποχώρησε ο κύριος Ποτόλιας. Η κυρία Πρασά, παρακαλώ, έχει το λόγο. Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα. Καταρχάς θέλω να δηλώσω ότι δεν φοβήθηκα ποτέ, να αναλάβω τις ευθύνες μου. Όταν ανέλαβα πριν από τρία χρόνια αντιδίμαρχος ποιότητας ζωής, αποφάσισα, και το έχω δηλώσει δημόσια πάρα πάρα πολλές φορές, ότι δεν κοιτάζω πίσω. Μέχρι σ' ένα μεγάλο σημείο δεν με ενδιέφερε τι κάνανε οι προηγούμενοι, με ενδιέφερε πάντοτε τι θα κάναμε εμείς και τι θα έκανα εγώ, στους τομείς που μου είχαν ανατεθεί από την κυρία Δήμαρχο. Δυστυχώς, από το 2018 και μετά, τα πρόστιμα για τη ρίπανση του περιβάλλοντος και την μίστοστη διαχείριση των απορριμάτων για τους δήμους, θεωρώ και έχω ενημερωθεί ότι θα είναι υπέρονκα. Τα σεντόνια αυτά τα οποία επικαλείται η κυρία Δήμαρχος, και συγχαίρω και την κυρία Δήμαρχο πρώτα απ' όλα που έδωσε αυτή τη γραμμή, και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που κάνανε τόσες πολλές επαφές, και η ίδια εγώ, αν θέλετε, ως αντιδήμαρχος πολιτιστικών δράσεων, πάντοτε παρακολουθούσα τα θέματα και τις εξελίξεις που αφορούσαν τοχιτά. Δυστυχώς, όμως, επειδή ο έτης κάποιες εργασίες, κάποιες επιστολές, κάποιες αλληλογραφίες, αποδείχτηκε ότι δεν έπρεπε να έχουν γίνει, διότι είχαν αλλάξει τα δεδομένα και έγιναν άδικα. Εμείς παλεύαμε για την μελέτη επέκτασης του χυτά, να μεγαλώσει ο υφιστάμενος χυτά και να υπάρχει ένα μεγαλύτερο κύτταρο, όμορο στον υφιστάμενο χυτά. Το Φεβρουάριο που πήγαμε στο δικαστήριο τοπινικό με τον κ. Φιλιππίδη, ζητήσαμε αναβολή με δέσμεψη ότι θα παίρναμε αυτή την περιβόητη άδεια. Τον Ιούνιο, όταν έγινε το δικαστήριο και υπάρχουν γραπτά από υπηρεσιακούς παράγοντες από την αδειοδοτούσα άρχη που μας διαβεβαίωναν ότι θα πάρουμε άδεια λειτουργίας. Τελειώναμε. Είχαμε κάνει σχεδόν ό,τι έπρεπε να γίνει και πήγαμε στο δικαστήριο. Ενώ πιστεύαμε ότι θα την έχουμε την ΑΕΠΟ στα χέρια μας, δεν την είχαμε. Είπαμε, δεσμευθήκαμε ότι είναι θέμα ημερών. Και μάλιστα αθοωθήκαμε και με μνία. Και από τον Ισταγγελέα και από τον Πρόεδρο. Ξαφνικά, στις 14 Ιουνίου, γίνεται η ημερίδα για την επίσπευση των έργων διαχείρισης απορριμάτων στην Άμουθου, η οποία έλαβε χώρα στην Καβάλα. Και μας είπανε ότι ο ηφιστάμενος χητά δεν μπορεί ποτέ να αδειοδοτηθεί. Μπορεί να αδειοδοτηθεί μόνο το νέο κύταρο. Και προς το παρόν θα πρέπει να λειτουργεί έτσι με όλα τα επακόλουθα. Πρότειναν κάποιες λύσεις, μέχρι σ' ότου γίνουν όμως αυτές οι λύσεις, οχι τά, θα λειτουργούσε χωρίς άδεια. Έγιναν πάρα πολλές συζητήσεις με την κυρία Δήμαρχο. Εξέθεσα τις προσωπικές μου απόψεις. Μιλάμε για το περιβάλλον. Μιλάμε για την υγεία των παιδιών μας. Υπήρχε διάσταση απόψεων. Δεν είναι κακό. Εγώ δεν μπορώ προσωπικά να εργάζομαι χωρίς να πιστεύω σε αυτά που πρέπει να κάνω. Θεωρώ ότι έπρεπε να ασκηθεί περισσότερη πίεση από εμάς για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν για το γητά και να γινόταν γρήγορα στην κεντρική διοικησία. Έπρεπε να δοθούνε οι άδειες, δεν έπρεπε να μας καθυστερήσουν δύο χρόνια, επειδή αυτοί δεν έχουνε ξανά αδειοδοτήσει χυτά. Όπως καταλαβαίνετε, άλλαξαν τα δεδομένα. Υπάρχουν άλλα παραδείγματα. Υπάρχει το παράδειγμα της Αλεξανδρουπόλεως που δεν δέχεται σκουπίδια, έχει ξεκινήσει τη μελέτη από κατάστασης του χυτά και πάει τα σκουπίδια της στην κομοτεινή. Θα μπορούσαμε κι εμείς, εάν τυχόν επιβληθούν μία παρένθεση, κάτι που ξέχασα να πω, τα πρόστιμα, ο Δήμος Καβάλας θα τα πληρώσει. Και για τον Δήμο Παγκέου και για τον Δήμο Θάζου. Γιατί? Γιατί? Κατά τη γνώμη μου, κυρία Δήμαρχα, και τα 60 χιλιάρικα. Και οι αντιδήμαρχοι Καβάλας πήγανε στα ποινικά δικαστήρια. Δεν πήγανε και οι άλλοι, οι οποίοι ριπένανε. Για αυτό, εφόσον άλλαξαν τα δεδομένα, οι προτάσεις μου ήταν διαφορετικές, θεωρώ ότι υπήρχε αυτή η διάσταση απόψεων. Ναι, πρέπει να γίνει μια εξόρμηση πολύ σοβαρή για την ανακύκλωση. Μπορούσε να γίνει Μάιο μήνα στα ΚΑΠΗ, καλώντας και τους συνυκιακούς συλλόγους που ήτανε για κάθε ΚΑΠΗ. Μάιος μήνας ήτανε, μπορούσαμε να το κάνουμε. Δεν είναι κακό στη δημοκρατία να υπάρχουν διαστάσεις απόψεων. Εγώ δεν άφησα καμία σκιά σε αυτά που έγραψα. Και θέλω όλοι να γνωρίζετε ότι παραμένω στην παράταξη και στο πλάι της δημάρχου. Θα είμαι δίπλα στη δήμαρχο. Υπάρχει μια διάσταση απόψεων. Αυτό γίνεται στη δημοκρατία. Ήμουν τρία χρόνια αντιδήμαρχος. Θεωρώ ότι έκανα κάποιο έργο πάντοτε με την καθοδήγηση και την πολιτική που ήθελε να χαράξει η δήμαρχος. Θεωρώ ότι είχα υποχρέωση να ενημερώσω τους συνδυσμότες μου και τους ανθρώπους, οι οποίοι με τιμήσαν και δεν με τιμήσαν. Κάποιες ανακαιρότητες, επομένως. Κάποια πράγματα δεν ταυτίζονταν με αυτά που πιστεύω. Γι' αυτό αποχώρησα. Αποχώρησα οικειοθελώς. Εύχομαι να πάνε όλα καλά, να τελειώσουν σύντομα. Θα πρέπει όλοι σύσσωμοι με αρχηγό τη Δήμητρα Τζανάκα να πιέσουμε την κεντρική διοίκηση να λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμάτων στην Καβάλα. Δεν νομίζω ότι έχω κάτι άλλο να πω. Ευχαριστώ πάρα πολύ και εσάς όλους στο Δημοτικό Συμβούλιο όλα αυτά τα χρόνια, τους συνδυμότες μου, όλους αυτούς που με τιμήσαν και θα εργαστώ πάρα πολύ σκληρά στην παράταξη για την ανάσα για το Δήμο και θα κάνω ό,τι μπορώ, ό,τι είναι δυνατόν για να πάνε τα πράγματα καλά σε μια τέτοια περίοδο κρίσης που διανιούμε. Τίποτε άλλο. Να είστε καλά. Ευχαριστούμε πολύ την κυρία Πρασά, ο κ. Ξανθόπουλος για ένα λεπτό για να κλείσουμε. Πάρα πολύ επικραματικά να πω ότι... Κ. Μαυρίδης, μετά έχετε τον λόγο κ. Μαυρίδη. Να απαντήσω στον κ. Βέρον, λέγοντας ότι για τις παρατάξεις που δεν εκποδοθούνται στο Δημοτικό Συμβούλιο της ΔΕΙΑΚ στέλνονται εισηγήσεις τους επικεφαλείς και αυτό στο πλήσιο της ενημέρωσής τους. Και από όσο είμαι σε θέση να ξέρω και να μιλήσει ο κ. Καζανίδης, στα τρία χρόνια δεν ζήτησε κανείς ενημέρωση και εμείς την αντιληθήκαμε, θα μπορούσε και μπορεί οποιοςδήποτε να ζητήσει ενημέρωση και να την έχει. Σε ό,τι αφορά το γεγονός που μεταφέρουμε στην παλιά καβάλα νερό. Φυσικά μεταφέρουμε νερό στην παλιά καβάλα, επειδή φαντάζομαι ότι έχει στο μυαλό του το θέμα των νητρικών στο ζυγός, να τον πληροφορήσω, ότι νερό μεταφέρουμε τον νέο ζυγός στην παλιά καβάλα και ο λόγος είναι αυτός που ανέφερε ο δήμαρχος ότι έχω στεγνώσει τα πάντα. Και βέβαια σε ό,τι αφορά του τι κάναμε σ' αυτόν τον ενάμιση χρόνο δΕΙΑΚ στον Ορντονόγκο, μου νομίζω ότι μόνο μπορεί να μας κριτικάρει κανείς για το γεγονός ότι κάναμε τόσα πολλά φαντάζομαι. Και τι εννοώ, σε 15 διαφορετικά σημεία γεωφυσικές έρευνες, αξιοποιώντας κάθε πιθανή απίθανη πληροφορία για ύπαρξη νερού, ήδη πραγματοποιήσαμε μια γεωτρύση και ετοιμαζόμαστε να κάνουμε και δεύτερη στη θέση Κοντζάουλουκ στο Πονοχώρι. Και επειδή υπάρχουν πληροφορίες οι οποίες φαίνεται ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και στην παλιά καβάλα, ή μάλλον από παλιά καβάλα προς Χαλκερό, ετοιμαζόμαστε και εκεί να κάνουμε επίσης μια γεωτρύση. Εάν λοιπόν αυτά δεν είναι επαρκεί, τότε αναλυθιόμαστε τι είναι. Και να προχωρήσω και να πω το εξής, ότι σε ό,τι αφορά τη νόητα Φιλίππον, κάναμε στις 8 γεωτρύσεις της Βουλτικής Νοδεφυλίππον, κάναμε απλικότηση παιδιού και να ξέρουμε τι έχουμε σε κάθε γεωτρύση, υποβρύχια, βάθη και όλα αυτά τα πράγματα. Κύριε Πορσανθόπουλε, εγώ θα σας κατηγορήσω ότι παρασχοληθήκατε με τον Ορεινό, όπου θα μου επιτρέψετε να σας πω και ξεχάσατε τον Χαλκερό. Και αύριο θα σας τα πω για τον Πορσανθόπουλε. Λοιπόν, εντάξει κύριε Δημαρχε. Τώρα το λόγο ζήτησε ο κύριος, τι ήθελε την κ. Καζανίδη, παρακαλώ. Επιπείου θέματος, πείτε μου. Κλείστε λίγο το μικρόφωνο, Νίκο, να το κλείσω. Κύριε Ξανθόπουλε. Ναι. Θα ήθελα να ενημερώσω το σώμα ότι όταν παραλάβα σαν πρόεδρος της ΔΥΑ Καβάλας, παρέλαβα και μια ΔΥΑ Φιλίππον. Ήταν ανοιχτή επιχείρηση, με ανοιχτό αφημί και ταμμιακή μηχανή. Ήταν δηλαδή σαν να υπήρχε δύο επιχείρησεις μαζί. Αυτό ήθελα να αναφέρω και μάλιστα... Ποια είναι η δική του καλλικράτης, το δέκα? Το δέκα. Και το δεκατέσσερα ακόμα υπήρχε και η ΔΥΑ Φιλίππον. Εγώ είχα πάει από την 1η Αυγούστου με τον κ. Τσουχανταρίδη μαζί να βλέπω, για να ενημερώνομαι. Μόλις κατάλαβα σαν οικονομολόγος τι γίνεται, η πρώτη μου εντολή ήταν να κλείσει η ΔΥΑ Φιλίππον. Και καλά που ήμουνα και γνώριζα μερικά πράγματα και έκλεισε η ΔΥΑ Φιλίππον επί τον ημέρο μου. Θέλετε να αναφέρω και νούμερα? 1.850 δέοι. 1.850 δέοι. 380.000 έργου απέταξης μπαγκαφήνης. 1.000. Λοιπόν, εδάξει, αφήστε τώρα, μην πάνω σε αυτό. Ο κ. Μαυρίδης έχει το λόγο, παρακαλώ. Ο κ. Μαυρίδης, παρακαλώ. Όπως βλέπετε, κ. Πρόεδρε, σε μισή ώρα, όπως βλέπετε στο ρολόι μας, σε μισή ώρα από την παρέν βασίλου και μετά, φτάσαμε από τον κ. Σιμητσή στο τέλος σχεδόν της προημιερσίας. Σημαίνει ότι κάπου εκεί πέρα το πράγμα σκαλώνει πολύ. Έχουμε πολλή πράγματα εδώ. Λοιπόν, φανταστείτε, υπάρχουν και άνθρωποι και θα μιλήσω κι ακόμα, δηλαδή. Λοιπόν, για να είμαι ειλικρινής, δεν θέλω να επισέχω στις λεπτομέρειες όπως ανεπτύσσαν για το θέμα της παρέτησης της κ. Αντιδημάρκου. Είναι γεγονός, στα 43 χρόνια που βρίσκομαι στην πόλη αυτή και τα 20 περίπου που ασχολούμαι με τα κοινά, είναι η πρώτη, η δεύτερη, η πρώτη δεν ακούστηκε για τόσο πολύ, είναι η δεύτερη η σοβαρή παρέτησης μάλιστα με έναν τρόπο, με επιστολή στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, κυρίως τον τύπο, αλλά επεξετάθηκε στα άλλα. Δεν ξέρω εάν η βασική αιτία της διάστασης και η αιτία της υποβολής της παρέτησης ήταν το κόστος ως προσνοχητά ή προς τη διαμάχη ποιο να διαλέξουμε. Φοβούμαι, έχω μία αίσθηση, ότι, μακάρι να διαψευστώ, αυτό ήταν η κορυφή του παγόβουνου. Ότι υπήρχαν και άλλα τα οποία φαίνεται η κυρία δήμαρχος, αντιδήμαρχος δεν τα άντεχε και στο τέλος με ευκαιρία αυτό το σοβαρό γεγονός, κατά την άποψή της, υπέβαλε την παρέτηση. Δεν επίσης την εγώ ότι είναι μόνον αυτός ο λόγος. Αυτό, ως προς την παρέτηση της κυρίας Πρασά, δεν με αφορά άλλο. Ήθελα να ρωτήσω στον αντιδήμαρχο των τεχνικών υπηρεσιών. Είναι ευχαριστημένος από την έκπτωση του 58% για το έργο του Βερουλίου? Και από όσα άκουσα από τον κύριο αντιδήμαρχο, ο κύριε Πρόεδρε, εκεί η κοσμογωνία θα έγινε εδώ. Και τώρα μείναμε με 600.000 ευρώ, περίπου τόσο είναι το ποσό που θα μείνει μετά την έκπτωση. Θα γίνουν αυτά τα οποία υπολογίζαμε στον χρόνο και στην ποιότητα. Δεν εκπλήσουμε αυτό. Κυρία Δήμαρχε, προσέξτε το τελευταίο που θα πω. Δεν με εκπλήσει το 58% διότι εδώ υπήρξε έκπτωση και του 83%. 83% στο Δήμο Καβάλλας στην περίοδό μας. 83% έκπτωση. Και μου βάζει σε ενδιασμό το εξής. Μήπως ο προγραμματισμός αυτά τα τεύχη και τα παραμύθια δεν είναι έτσι με τρόπο πολύ προσεκτικό μελετημένο και να δίδονται αυτές οι εκπτώσεις. Διότι φανταστείτε, μη μου το αρνηθείτε, 83% έκπτωση. Δεν έχω χρόνο να σας αναλύσω την περίπτωση αυτή. Τι εδώθησαν από Καβαλιώτες, τι εδώθησαν από Αθηναίος. Ευτυχώς βρέθηκε ένα γενναίο παλιχαράκι και το μυρίστηκε. Καβαλιώτες δώσαν 45% και η Αθηναία 83% και βγαίνουν. Σταματώ εδώ. Θα ήθελα μια απάντηση. Εάν ο κύριος αντιδήμαρος ή η κυρία αντιδήματος, γιατί θα εμπλακεί και πέρι του αθλητισμού και πέρι των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου, το έργο στο Βερούλιο γήπεδο θα είναι κατά τα προσδοκόμενα. Στην κυρία Δρακωνάκη. Η ερώτησή μου δήμων πάντα, κύριε Πρόεδρε, όπως προβλέπετε. Έχουμε στους παιδικούς σταθμούς το πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τα παιδιά και τα νύπια. Τα νύπια και τα βρέφη. Έχουμε και τους υπολίπους οι οποίοι είναι εκτός προγράμματος και πληρώνουν ανάλογα προφανώς με το εισόδημά τους. Έτσι είναι. Δεν θα το έφερνα στο Δημοτικό Συμβούλιο εάν δεν ενοχλούν από αρκετά πρόσωπα. Δηλαδή, γονείς των οποίων τα παιδιά ευρίσκονται με το πρόγραμμα, ο ΕΣΠΑ δηλαδή, εκλήτησαν ποτέ, θέλω την επιβεβαίωση, να καταβάλουν εις είδος για τα παιδιά, προς χρήση των παιδιών. Εάν ναι, σε κατευθυντική περίπτωση θέα ήθελα να ακούσω, εάν ήταν νόμιμος αυτή η ενέργεια της διοίκησης, εάν όχι, πώς σκέπτεστε να τα επιστρέψετε σε είδος, σε χρήμα. Έχω μία απορία, οφείλω να το πω πριν το πάρει ο τύπος. Στον κ. Σιμητσίνη η ερώτησή μου, πάντα στην κυρία Δήμαρχο, αλλά επειδή ήταν ο Θέος, να τα λέμε και σωστά. Κύριε Θέος Δήμαρχε, είχαμε παραχωρήσει δέκα στρέμματα, αν δεν κάνω λάθος, στον ταιοίτης Καβάλλας για ανέγερση φοιτητικών αισθιών. Παραμένει αυτή η παραχώρησης. Ο σκοπός επιτελέσθηκε ή όχι. Ανεκλήθεια, δεν θυμάμαι εγώ στη θητεία μου, γι' αυτό και το φέρω εδώ, στο Δημοτικό Συμβούλιο. Για να δω, μήπως έχω και τίποτα άλλο να κλείσουμε, γιατί η ώρα... Μάλιστα. Τώρα, για τις δωρεές να είμαστε λίγο προσεκτικοί. Εκεί, στη Δημοτική Δηλειοθήκη, παρεπιτόντος, κατά λάθος βρέθηκα στον πέμπτο όροφο και είδα έναν τείχο γεμάτο με τα ονόματα των διατελεσάντων δημάρχων Δημοτικών Συμβούλων από το 1944. Και πιο μπροστά είναι, δεν το πρόσεξα. Προφάζουν να πω Ιδρύσεως του Δήμου Καβάλα, στο 18. Τι μου έκανε εντύπωση? Πρώτον, προσωπικά. Ακαλέσθητον. Τελευταία θητεία δεν υπάρχει του κ. Σιμητσή. Δεν υπάρχει χώρο. Για μη σαν οι τείχοι. Θα κατεβαίνουμε τις σκάλες και θα διαβάζουμε. Ποιο θα ήταν, κ. Δήμαρχε, το πιο ωραίο στον δωρητή, όταν υπάρχει και το διοικητικό συμβούλιο που απεδέχεται. Αν είχε τέτοια καλή διάθεση, δένεις, πέντε, δέκα χιλιάδες, συμβάλλει και ο δήμος, βγαίνει ένα ωραίο λεύκωμα, και νομίζω ήταν το καλύτερο. Αυτό εδώ, δεν μου άρεσε, κανένα δεν θα έρθει. Αλλά που είναι το κυριότερο, για το όνομα του Θεού. Τι οθογραφικά λάθη είναι αυτά. Που βρήκανε ονόματα ανύπαρκτα να καταχωρώνουν εκεί πέρα, με άλλο όνομα και με άλλο επίθετο. Κανένας δεν το ήλεξε. Οι δωρέες τι είναι, βάζουν και μια μεσηχοείς, εισαγωγικά να μην πω τίποτε και τη στείλουμε εκεί πέρα. Μου έκανε εντύπωση πώς έγινε η αποδοχή και γιατί το δεχθήκανε. Και οπτικά δηλαδή δεν είναι ωραία. Να σταματήσω εδώ για να μην καταχραστώ το χώρο μου, γιατί θα πει ο κύριος Πρόεδρος, κύριε Μαυρίδη, καταλαβαίνετε. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Να είστε καλά, αλλά κύριε Μαυρίδη με βάζετε στον πειρασμό τώρα, δεν μπορώ. Μιλάτε, σας έδωσα τον λόγο, μιλήσατε επί 7,5 λεπτά περίπου, και στα 7,5 λεπτά κάνετε μια ερώτηση στον κύριο Σιμιτζή, ερμηνεύσατε τις προθέσεις της κυρίας Πρασά, είπατε για το 83% έκτοσης επιδημαρχίας Ριφυλίδη, λοιπόν, καλά κάνατε και τα είπατε, είχατε κάθε δικαίωμα, αλλά σας παρακαλώ πολύ, μη μου ξανακάνετε παρατήρηση, γιατί η πρωημερισία διατάξεως συζήτηση πηγαίνει στις 2 ώρες. Λοιπόν, παρακαλώ, ποιος... Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό. Συν ότι απευθύνατε ερωτήσεις σε 5, σε 2, 3 δεξεργοτοί, οι οποίοι τώρα 3 πρέπει να πάρουν τον λόγο για να απαντήσουν. Μα βλέπετε τι γίνεται η διαδικασία. Επειδή και άλλη φορά αναφερθήκατε στο όνομά μου, εγώ αποφεύγω. Όχι, μισό λεπτό. Επειδή εσείς κάνατε παρατήρηση ότι δεν είναι η διαδικασία ασυστή. Και έχουμε 2 ώρες. Και άλλη φορά με καλωσορίσατε, γιατί ήρθα καθυστερημένα. Εντάξει, εκείνο ήταν χαραέρα στο εισβού. Πολλοί συνάδελοι που ήρθαν καθυστερημένοι. Όχι, όχι, εγώ δεν είμαι από αυτούς. Λοιπόν, δεν σχολιάζω ποτέ το Προεδρείο. Απλώς παρεμβαίνω και το κάνω αυτό με πολλή προσοχή, επειδή διεθέλησα Προεδρός, για να μην οειθεί. Επειδή διεθέλησες Πρόεδρος, μου κάνεις τον καμπόσο. Όχι, βέβαια. Και ποτέ δεν σας διέκρισα για τους σχολιασμούς. Δεν δέχομαι σχολιασμού από το Προεδρείο. Εντάξει, κύριε Μαυρίδη μου, εντάξει. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιο να προεδρεύει και όχι να σχολιάζει. Εντάξει, κύριε Μαυρίδη. Αλλά μην ξαναδιαμαρτυρηθείτε για την ώρα που πράγονται οι ώρες και οι τρεις. Με την προϋπόθεση ότι αυτό θα το τηρίσετε πρώτα από εκεί, από την αρχή, όχι στο τέλος. Αφήσατε μια μισή ώρα να συνειδρυάζουμε με δύο άτομα και έρχεστε στο τέλος να πείτε, κύριε Μαυρίδη, έκανες επτά λεπτά. Νομίζω ότι οι συνάδελφοι αντιλαμβάνονται αυτά που λέω. Έτσι γίνεται η ώρα, έτσι περνάει. Κύριε Τουλκίδη, παρακαλώ. Οι υπηρεσίες και η δικιά μου και ο ερωτικός μου ρόλος δεν είναι να κρίνουμε ο κάθε εργολάβος τι έχει στην τσέπη του και πώς νομίζει ότι θα κάνει το έργο. Η δική μας δουλειά είναι να μελετάμε, να αναλύουμε, να κοστολογούμε, να προσθέτουμε αυτά που προβλέπει ο νόμος και να δημοπρατούμε. Ο εργολάβος έρχεται αν νομίζει ότι μπορεί να κάνει το έργο με 58%, καλώς και να έρθει. Πάντως το έργο θα γίνει, θα γίνει όπως προβλέπετε, θα ελεγχθεί από τον επιβλέποντα, θα ελεγχθεί από την Επιτροπή Παραλαβής, πιθανότατα θα ελεγχθεί και από άλλες επιτροπές του ΕΣΠΑ, αν είναι συγχαματοδοτούμενο και θα παραδοθεί ένα έργο όπως δημοπρατήθηκε και όπως μελετήθηκε. Έχουμε δει εργολάβους να δουλεύουν πολύ καλά με 58% έκκλωση και εργολάβους να μην τελειώνουν τα έργα με 20%. Είναι ένας προβληματισμός που στέκει, αλλά δεν είναι και η καταστροφή του κόσμου. Δεν νομίζω ότι έχω κάτι άλλο να πω πάνω σε αυτό. Ναι, ποιος είναι η κυρία Δραγωνάκη με τ' αθλή? Όχι καλέ, για όνομα του θεού πια. Όχι, για τον κ. Σιμιτζή, κ. Δήμαρχο, θα απαντήσεις. Ναι, κ. Δραγωνάκη, παρακαλώ. Είναι αλήθεια, κ. Πρόεδρε και κ. Μαυρίδη, ότι υπάρχουν τα παιδιά του ΕΣΠΑ και τα παιδιά τα οποία δεν είναι οφελούμενα του προγράμματος. Όπως είναι γνωστό το νομικό πρόσωπο, μαζί με όλα τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα του Δήμου και τις επιχειρήσεις του, είναι άμεσα εξαρτώμενα από τον διαγωνισμό, τον περίφημο των υλικών καθαριώτας. Μέσα στον διαγωνισμό των υλικών καθαριώτας, ο οποίος είναι ένας ηλεκτρονικός διεθνής διαγωνισμός και ο οποίος είναι στον αέρα, υπάρχουν και οι λεγόμενες πάνες για τα παιδιά. Οπότε, από τη στιγμή που δεν έχω ακόμα ανάδοχο μέσω του Δήμου για προμήθεια πανών, ήταν μονοδρομος να ζητήσουμε τη συμβολή των γονέων, να μας φέρουν όποτε χρειάζεται τις σπάνες αλλαγές για τα βρέφη. Δημιουργήθηκε ένας δώρος και μία συζήτηση, αλλά ήταν και η τοποθέτησή μας εξεκάθαρη ότι θα μπορούσαν απλά να μην φέρουν τα παιδιά στον παιδικό σταθμό και εμείς να έχουμε τη μείωση του ποσού που αντιστοιχεί στο παιδί από τη μη παρουσία του στον παιδικό σταθμό. Όπως καταλαβαίνετε, τα περιστατικά τα οποία αναφέρετε είναι ένα-δύο στο σύνολο των 300 παιδιών. Δεν είναι παραπάνω. Με ενόχλησαν και εμένα προσωπικά και μάλιστα μπορώ να πω και με αγενή τρόπο θα συμπληρώσω. Δεν ξέρω αν με τον ίδιο τρόπο απευθύθηκαν και σε εσάς. Ωστόσο, ο κάθε γονέας είχε την επιλογή από τη στιγμή που εγώ σαν νομικό πρόσωπο δεν μπορούσα να καλύψω την καθαριότητα του παιδιού με την αλλαγή της σπάνας να ενημερώσω τον γονέα αν ήθελε να πάρει το παιδί από το παιδικό σταθμό έως ότι έχω ανάδοχο στην προμήθεια. Από εκεί και πέρα, μόλις έχω ανάδοχο θα βρεθεί μία φόρμα. Εννοείται ότι χρήματα δεν μπορούμε να επιστρέψουμε. Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Θα βρούμε μία φόρμα μαζί με τους γονείς οι οποίοι θα το αιτηθούνε να τους επιστρέψουμε με κάποιον τρόπο κάποιες σπάνες οι οποίες δώσανε για τα παιδιά τους. Εδώ όμως, να τονίσω για ακόμη μια φορά, η παροχή υπηρεσίας των δημοτικών παιδικών σταθμών και όχι τώρα, χρόνια πολλά πριν, είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο που μόνο κάποιοι κακεντρεχείς δημιούργησαν αυτή τη φασαρία η οποία τουλάχιστον στα αυτιά τα δικά μου έφτασε μόνο μία περίπτωση. Και λοιπά μου που θα το πω είναι και συνάδελφος. Ευχαριστούμε την κυρία Δρακονάκη. Κυρία Δήμαρχη κάτι... Δεν απαντάω για τον κύριο Σιμιτζή. Φτάνει τόσο κύριε Πρόεδρε. Προχωρά. Ο κύριος Σιμιτζής θα απαντήσει. Τι να απαντήσει τώρα ο κύριος Σιμιτζής. Αφού έγινε ερώτηση στον κύριο Σιμιτζή. Δυό λογάκια. Φαντάζουμε ότι όλοι συμφωνείτε και στο παρόν δημοτικό συγβούλιο δεν τυχόν τεθεί θέμα παραχώρησης μιας οικοπαιδικής έκτασης στο ΤΕΙ για να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του. Θα συμφωνήσουμε. Κοιτάξτε. Ήταν μια καταρχήν παραχώρηση. Η παραχώρηση για να ολοκληρωθεί πρέπει να υπάρχει συμβολογραφικό έγγραφο. Εμείς πήραμε λοιπόν την απόφαση που παρατάθηκε αργότερα μέχρι το 2012. Να παραχωρηθεί αυτός ο χώρος στο ΤΕΙ για να διαπαραγματευτούν με το Υπουργείο αυτό που θέλαμε να κάνουν ή ό,τι έπρεπε εν πάση περιπτώσει να γίνει. Δεν το προσδιορίσαμε επακριβώς ότι σόν και καλά έπρεπε να γίνονται στιες, αν θέλαμε να σκάνανε εργαστήρια ή έθουσες ή ένα γυμναστήριο ας πούμε δικό τους. Λοιπόν, πέρασε όμως ο χρόνος, μπήκαμε στην κρίση, δεν έγινε τίποτα και πρόσφατα σε μια συνάντηση που έγινε στο ΤΕΙ παρουσία της κυρία Σανάκα, η Δήμαρχος υποσχέθηκε ότι αν ξανά προκύψει τέτοιο θέμα, εμείς εδώ είμαστε να προβούμε στις παραχωρήσεις. Τώρα αυτή τη στιγμή δηλαδή δεν ισχύει καμία παραχωρήση, το καταλάβετε λιγάκι. Το οικόπεδο αυτό είναι μεταγεγραμμένο στην ιδιοκτησία του Δήμου. Ευχαριστώ, κ. Σιμιτζή. Ο κ. Παπάσο Λεωνίδας έχει το λόγο, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ζητήσω από την κ. Δήμαρχο αυτό που συζητήθηκε την προηγούμενη και την προπροηγούμενη εβδομάδα και το υπόμοινμα που η ίδια δήλωση, και δεν έχω λόγο να αφηλευτείς, ότι έδωσε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν μπορεί να το εγχειρίσει στους δημοτικούς συμβούλους για να δούμε πώς αξιολογεί η ίδια τα προβλήματα. Κύριε Δήμαρχο, να μας το εγχειρίσετε, σας παρακαλώ, για να δούμε με ποια προτεραιότητα αξιολογείται τα μεγάλα ζητήματα του Δήμου. Δεύτερον, αναφέρθηκε ο Άρης Οβέρος στα μέτρα πυροπροστασίας. Θέλω να σας θυμίσω ότι το 2007, με τις μεγάλες πυρκαγιές, τότε όπου και εγώ ήταν όλη η Ελλάδα, είχε στηθεί ένα δίκτυο εθελοντών. Ήθελα να ρωτήσω αν σκοπεύετε να επανασυστήσετε γιατί προϊόδους του χρόνου έφθινε κάποιο δίκτυο εθελοντών, τουλάχιστον σε επίπεδο πυροπροστασίας, αν δεν αρκούν, που προφανώς δεν αρκούν, οι δυνάμεις της τοπικής πυροσβεστικής πυρησίας σε επίπεδο πρόληψης. Αυτό το δίκτυο είχε τοποθετηθεί σε συγκεκριμένες μέρες του χρόνου, που είναι μεγάλος ο κίνδυνος και μπορώ να πω ότι έκανε πολύ καλή δουλειά. Τρίτον, ρωτάω τέταρτη φορά για το ίδιο θέμα. Ο μεγάλος κάδος απορριμάτων στην πλατεία είναι τρία συναπτάειδη που δεν λειτουργεί. Και τις τρεις φορές πήρα την απάντηση ότι δεν έχει έρθει το ανταλλακτικό από την Ιταλία. Έχουν παρέλθει όμως τρία χρόνια. Εδώ μέσα, στο Δημοτικό Συμβούλιο, απαντήθηκε αυτό το θέμα. Ότι περιμένουμε ανταλλακτικό από την Ιταλία, βέβαιος. Τρεις φορές το έχω ρωτήσει. Βέβαια, δεν ξέρω αν τις προημήρυσες υπάρχουν πρακτικά, αλλά υπάρχουν στις εφημερίδες. Για τον Μπουρή μιλάμε. Ήθελα να ρωτήσω τώρα κάτι άλλο. Κάποια από τις προηγούμενες χρονιές ο ΤΑΠ, κυρία Δήμαρχη, έδωσε κάποια χορηγία για το Φεστιβάλ Φιλίππον. Ήθελα λοιπόν να ρωτήσω αν θεωρείτε, επειδή πέρασαν 2-3 χρόνια από την κατατεθείσα προσφυγή, αν αυτό εξασθενεί την αντιδικία που έχουμε με τον ΤΑΠ και τι ρόλο παίζει. Δηλαδή πώς θεωρείτε ότι θα πάμε σε μια αντιδικία. Και το βάζω σε συνάρτηση με το ότι αν είδατε, προφανώς το είδατε ο ΤΑΠ, σε γειτονικό δήμο προκάλεσε μια πολύ σοβαρή βλάβη σε κεντρικό αγωγό υδάτων. Εμείς έχουμε μια αντιδικία η οποία έχει αναμπληθεί 2-3 φορές, βέβαια πιθανών, με οίκοθενη σηγή στον δικαστό, χωρίς ευθύνη δική μας, αλλά ήθελα να το αξιολογήσετε αυτό. Έχουμε πραγματική αντιδικία με τον ΤΑΠ ή προστοκούμε να λύσουμε συνενετικά το θέμα. Θα σας απαντήσω πάνω και ξεκινάω από αυτό το τελευταίο. Δεν τέλειωσα, 2-3 θεματάκια. Κοιτάξτε, ο κ. Βέρος έβαλε κάτι πολύ σοβαρό, το οποίο κυρία Δήμαρχε του απαντήσατε λέγοντας ότι ό,τι δεν γίνεται δεν τιμολογείται. Ο κ. Βέρος είπε ότι υπάρχουν πράγματα που το Δημοτικό Συμβούλιο τα ψήφισε, άρα προφανώς λέω εγώ λυρώθηκαν, και τα οποία δεν έγιναν. Και επειδή αυτό είναι κάτι πολύ σοβαρό... Αυτό δεν είναι εσείς. Είμαι πάρα πολύ προσεκτική. Μπορεί ο κ. Βέρος, αυτό να το διευκρινήσει, ότι πολύ πρόσφατα την τοπική κοινωνία την απασχόλησαν τέτοια ζητήματα. Καταλαβαίνετε τι εννοώ. Θέλει πάρα πολύ προσοχή. Δεν ξέρω τι εννοεί ο κ. Βέρος, αλλά στον αέρα δεν συνηθίζει να λέει πράγματα. Άρα θα ήθελα, λοιπόν, πολύ προσοχή σε αυτό το ζήτημα, γιατί καμιά φορά βλέπετε την πληρών και άτομα που δεν φταίνε σε τίποτε. Και την πληρών πολύ αυστηρά. Θα ήθελα να ρωτήσω επίσης για το νομικό πρόσωπο την κυρία Δρακωνάκη. Έχει αποφάσει το Διοικητικό Συμβούλιο να αναζητήσει χώρους να μισθώσει για να στεγάσει τις υπηρεσίες. Ήθελα να ενημερωθούμε ποιο είναι το σύνολο του προσωπικού που υπηρετήσει με το νομικό πρόσωπο και γιατί, ενώ έχουμε αρκετές ιδιόκτητες εγκαταστάσεις από όσο θυμάμαι και γνωρίζω και στους παλιούς παιδικούς του Βύρωνα και στη Τζολάκη και πάνω απ' το Καπί και στον καινούργιο παιδικό στο Καρνάγιο, γιατί υπάρχει αναγκαιότητα να νικιάσουμε ένα χώρο και μάλιστα τις τάξεις των 250-300 διτραγωνικών. Επίσης, ως προς το ύψος του μισθώματος, ήθελα να ρωτήσω αν θα λυφθούν υπόψη τα μισθώματα που καταβάλλονται για γραφία σύγχρονα και πολυτελή στη δημοφέλεια, σε αναφορά βέβαια και με δικαστικές αποφάσεις μίωσης των μισθωμάτων ή αν θα πάμε σε άλλες τιμές και άλλα νούμερα. Αν υπάρχει, δηλαδή, κάποιο σχεδιασμός για το μισθώμα, γιατί η δημοφέλεια για επαγγελματική χρήση έχει ένα συγκεκριμένο ποσό, περίπου, υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις, αν αυτά θα τα λάβετε υπόψη για τον καθορισμό του μισθώματος. Και θα ήθελα μια γενική ερώτηση των αντιδήματοτεχνικών υπηρεσιών. Κύριε Τουλκίδη, στην Τενέδου, απέναντι από την Αγέτι, υπάρχει ένα παρκάκι. Σε εκείνο το παρκάκι υπάρχει πάρα πολλής χώρος πρασίνου. Υπάρχει δυνατότητα, έχετε μελετήσει, να κάνετε κάποια παιδική χαρά. Ακριβώς κάτω από αυτό το παρκάκι, υπάρχει με σκαλιά μια πρόσβαση σε μια μικρή παραλία. Όχι προς τα φανάρια, προς την άλλη πλευρά. Εδώ και τρεις μήνες είναι κλεισμένη με μπάζα. Έχω την αίσθηση ότι αυτά τα σκαλοπατάκια είναι δημοτικά. Εκτελείται εκεί με ΑΓ κάποιο δημοτικό έργο ή κάποιος ιδιώτης αυθαίρετα έφραξε την πρόσβαση. Είναι στην οδό Τενέδου, απέναντι από την ΑΓΕΤ, από το παρκάκι. Κάτω από τη γέφυρα ακριβώς. Τώρα που τελείωσε το έργο στην Ραψάνη, εκεί στο ύψος του Φλίσβου, ήταν ωραίο έργο, το θέμα είναι ότι όπως εκτελέστηκε και όπως έχει μελετηθεί, σήμερα θεωρώ ότι είναι λίγο άχαρο. Τι εννοώ. Μετά την παραλαβή και μετά το οριστικό τέλος του έργου, σκοπεύεται να κάνετε κάποιες παρεμβάσεις, ώστε να λειτουργήσει η παιδική χαρά. Και τέλος, ένα τελευταίο, το πάρκο σκύλων. Στη Ραψάνη. Στο Φλίσβο το έργο που έγινε. Τέλος, ήθελα να ρωτήσω και το πάρκο σκύλων. Έγινε μια ωραία παρέμβαση πράγματι στην παιδική χαρά μέσα στο πάρκο Φαλήρο, αλλά βλέπω ότι το πάρκο σκύλων παρουσιάζει μια εικόνα εγκατάληψης εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα. Οπωσδήποτε πρέπει να λειτουργεί με προδιαγραφές. Οπωσδήποτε οι γονείς θέλουν να υπάρχουν οι απαραίτητες προδιαγραφές και προφυλάξεις. Αλλά νομίζω ότι αυτό μπορεί να γίνει και ότι σε αυτό σίγουρα θα έχετε τη συνδρομή των ανθρώπων που αγαπούν τα ζώα και θέλουν να λειτουργεί αυτό το πάρκο. Θα ρωτήσω αν έχουμε σε αυτό κάποια εξέλιξη και τελευταίο, κύριε Πρόεδρε, είπατε και εσείς πριν ότι πρέπει να είναι κλειστές συνενδριάσεις στη ΔΕΙΑ. Ήθελα να ρωτήσω της ΔΕΙΑ από πού προκύπτει αυτό, γιατί έχω μια άγνοια, δεν το γνωρίζω. Από πού προκύπτει τις συνενδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΙΑ, είναι κλειστές, γιατί στον Καλλικράτη δεν το εντόπισα. Λοιπόν, ωραία, τώρα, για να μην έχει παράπονο ο κ. Μαυρίδης, όχι, μισό λεπτό, κ. Δήμαρχε, να πω κάτι τώρα πάλι. Επίσης, σε 7 λεπτά ο κ. Παπάς, ο οποίος, κ. Παπάς, τώρα, με όλο το συμβασμό Λεωνίδα μου, αναφέρθηκε στην ερώτηση την οποίαν ήδη έχει κάνει ο κ. Βέρος. Αναφερθήκατε στον Κάδο, του οποίον τον έχουμε πει 75 φορές μέχρι τώρα. Αναφερθήκατε στη χορηγεία του ΤΑΠ, για την οποίαν έχουμε μιλήσει 35 φορές μέχρι τώρα. Έχετε πει για τα πράγματα όλα τα οποία τα έχουμε συζητήσει. Δεν λύθηκαν. Αλλά για ποιο λόγο, λέτε, δεν δουλεύει για αυτόν τον λόγο, το έχουμε πει δέκα φορές. Λοιπόν, δύο πράγματα θα πατήσω και τελείωσε. Και τώρα θα φύγει, και σήμερα, μόλις τελειώσουν τα υπροημερισία, θα φύγει. Μην έχεις καμία τέτοια. Λοιπόν, ναι, μπράβο. Μπράβο. Και εγώ ήμουν γιατρός, δούλευα μέχρι αργά το βράδυ. Ε, δεν είναι το ίδιο. Θα με επιτρέψετε. Λοιπόν, όσον αφορά τον ΤΑΠ και ξεκινά από αυτό, τεχνιέντος και λόγω της επαγγελματικής σας ειδικότητας, μας θυμήσατε το σφάλμα που έκανε ο Σιφίδου να ζητήσει συγχορηγία από τον ΤΑΠ, προσωπική μου άποψη, δεν είναι δική σας, εσείς είστε αλάθητος, αυτός που δεν κάνει τίποτε δεν κάνει και λάθη. Να το τρανό παράδειγμα, τρανό παράδειγμα ασφαλτού. Δεν κάνατε απολύτως τίποτε, κύριε Σιμιτσί. Μια συγγνώμη, κύριε Σιμιτσί, αναλάβατε δημόσια ευθύνη, ζητήσατε την πολιτική ευθύνη, την αναλάβατε, όχι. Και αν σας συναντήθηκε η τελευταία μέρα, μπας και πάντα λεφτά. Λοιπόν, τώρα παρακαλώ, παρακαλώ, ορίστε τι ερωτήσεις κάνετε. Λοιπόν, παρακαλώ, παρακαλώ. Άσφαλτε δήμαρχε και κύριε Παπά, θα μου επιτρέψετε, θα πέσω θα πεθάνω ακόμα, θα αυτοκτονήσω, το παίρνω πίσω. Λοιπόν, εντάξει, ειρεμήστε, δεν πειράζει. Εντάξει, παρακαλώ, κύριε δήμαρχε, παρακαλώ. Εμείς τόσα χρόνια ακούγαμε από σας ψέματα. Την έχω και την παραέχω και πολύ πιο πολύ από σένα. Πολλές φορές το έχω κάνει, ποτέ δεν το ξέρω. Μη συγχύζετε, δήμαρχε, δήμαρχε μου, μη συγχύζετε. Μη συγχύζετε εδώ. Λοιπόν, παρακαλώ, μην συμπάτε. Λοιπόν, εκτός από το ΣΜΤ, σε ό,τι αφορά τον ΤΑΠ, αγαπητέ κύριε Παπά, ξέρετε πολύ καλά ότι οι προσφυγές στο Συμβουλίου της Επιγρατίας είναι επί προσωπικού επίπεδου. Δεν είναι επί επίπεδου δημοφέλειας και τατιάφτα, προσωπικού επίπεδου, και γι' αυτό υποβλήθηκαν με υπογραφές και συμβόλαια των αγροτών. Εγώ που δεν είμαι νομικός, αυτό το ξέρω. Προφανώς δεν ήσασταν πληροφορημένος, όχι ότι θέλω να σας ρίξω τη δουλειά σας προς Θεού. Τον κάδο αυτός ο κάδος τζάμπα τόσα λεφτά θεωρώ και συζητούσαμε με την κυρία Πρασά ότι πρέπει να τον δώσουμε δρόμο, αλλά τώρα πρέπει να το συζητήσουμε με τον κύριο Τσουρουκίδη. Τζάμπα παιδευόμαστε. Αν έχουμε περάσει από την Οικονομική Επιτροπή, μπορεί να του δώσουμε μια ευκαιρία ακόμα. Η παιδική χαρά στο Φλίσβο, ήδη μας έχει προτείνει ο Μασούτης δώρος στην κοινωνία της Καβάλλας, να δημιουργήσει μια παιδική χαρά εκεί απέναντι. Πρέπει να έρθουμε σε επαφή μας, γιατί φυσικά να το δεχθούμε, αλλά πρώτα πρέπει να ενημερώσουμε τους ανθρώπους του Μασούτη ότι οι παιδικές χαρές έχουν ορισμένη νομοθεσία, ακολουθούν ορισμένα στάνταρτ, χρειάζονται πιστοποίηση, επομένως θα δούμε μέχρι πού και πώς θα κάνουμε δεκτήτη δωρεά και με ποιον τρόπο θα την κάνουμε. Αυτά είχα να πω. Σε ποιον άλλο απευθυνθήκατε κύριε Παπά. Στην κυρία Δρακονάκη. Στην κυρία Δρακονάκη, ναι. Παρακαλώ. Να υπεθυμίσω στο σώμα ότι τα γραφεία του νομικού προσώπου της κοινωνικής αλληλεγγύης φιλοξενούνται στο πρώτο όροφο του καπί δωρεάς του Σαμέρκα, σε ένα καπί το οποίο είναι πολύπληθές. Υπάρχουν αιτήματα από τη γνωρίζω και από την κεπιδίκηση του κυρίου Παπά ότι θέλουν το χώρο τους πίσω οι παπούδες. Ωστόσο μιλάμε για ένα νομικό πρόσωπο που έχει 180 εργαζομένους γενικότερα. Στα γραφεία διοικητικό και οικονομικό είναι περίπου στα 12 άτομα. Η έλλειψη χώρου στον όροφο στο οποίο προανέφερα, να φανταστείτε έχει εκτός του διοικητικού διαγράμματος εκεί πέρα την διευθύντρια του Καπί, η οποία είναι σε ένα γραφειάκι στον Καπί στο 3ο της Ρούσβελ. Οι χώροι που προαναφέρατε σας διαβεβαιώνω ότι πρώτον έγινε μια τρομερή έρευνα για το ποιοι χώροι μπορεί να φιλοξενήσουν τα γραφεία. Εγώ δεν έχω εντοπίσει κανένα χώρο ιδιόκτητο του Δήμου το οποίο να μην χρειάζεται και κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να διαμορφωθεί και ο οποίος χώρος να έχει και την πρόσβαση που χρειάζεται σε αμαία καροτσάκια και να πληρώνει αυτές τις προϋποθέσεις. Ο τρίτος όροπος του παιδικού σταθμού της Ρούσβελ γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχει τρεις ορόφους σκάλες και έχει κάποια ζητήματα που πρέπει να λυθούν και δεν μπορούν να φιλοξενήσουν γραφεία και ο χώρος που προαναφέρατε και ήσασταν και εσείς εκεί στο υπόγειο για να είμαι ακριβής του παιδικού σταθμού του Βύρωνα χρησιμοποιείται πλέον ως αρχείο διότι καταλαβαίνεται ένα νομικό πρόσωπο το οποίο διαχειρίζεται 6,5 εκατομμύρια ευρώ αμήν τι άλλο απαραίτητα ή ως είναι και χώρος κάποιου αρχείου. Επίσης για το ενίκιο που με ρωτήσατε εννοείται ότι θα γίνει με όλη την σύνομη διαδικασία με τις επιτροπές βάσει αντικειμενικών αξιών και τα λοιπά ό,τι επιτάσσει ο νόμος δεν σημαίνει ότι όποιο ζητήσει ό,τι ενίκιο ζητήσει το δίνουμε θα πρέπει να είναι μέσα στα όρια θα πιτάς η νομοθεσία και ό,τι ισχύει βάσει των αντικειμενικών αξιών που υπάρχουν από την εφορία. Ευχαριστούμε την κυρία Δρακονάκη. Ο κ. Μπόνιας και η κ. Πρασά ζήτησαν... Ο κ. Μπόνιας ζήτησε το λόγο και μετά η κ. Πρασά. Σε απάντηση για το χώρο των εσποζόμενων στον Πάρκο από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω όταν κατασκευάστηκε ο χώρος αυτός είχαν αναλάβει την υποχρέωση οι ίδιοι οι χρήστες. Τελικά δεν τήρησαν την υποσχεσία τους. Φέτος καθαρίστηκε από την υπηρεσία του Πρασίνου και μάλιστα έγινε μια πρόταση και μια συζήτηση στην Πενταμιλή Επιτροπή για απομάκρυση του πλαισίου αυτού για να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το χώρο αυτό και η φιλόζωή. Η μόνη αντίδραση που είχαμε ήταν από τα μέλη του ΕΣΟΠΟ. Υπήρξαν και κάποιες αντιδράσεις από τον κόσμο. Ατώνησε για κάποιο διάστημα. Υπάρχει η πρόβλημα εκεί. Είναι χαμηλό το πλαίσιο. Κάποια τετράποδα που αφήνονται ελεύθερα φεύγουν έξω. Πάντως είναι στη σκέψη μας να απομακρυθεί αν βρούμε χώρο άλλο και να φύγει από εκεί για να ικανοποιηθεί να ικανοποιηθούν αυτοί που το χρησιμοποιούν. Αυτό. Να πάει κάπου αλλού. Ευχαριστούμε τον κύριο Πόνια. Κυρία Πρασά παρακαλώ. Να ενημερώσω τον κύριο Παπά σχετικά με τον πύργο. Αυτός ο πύργος κόστισε 65.000 ευρώ στην ΦΠΑ. Τον παραλάβαμε χαλασμένο. Προσπάθησε το προσωπικό της των τεχνικών υπηρεσιών να το επισκευάσει. Δυστυχώς δεν έχει την τεχνογνωσία αυτήν, γιατί ο πύργος λειτουργεί με υδραυλικά συστήματα. Είναι δύσκολη τεχνολογία. Δεν ήσασταν εδώ. Πριν από δύο διοικητικά συμβούλια πάρθηκε απόφαση να επισκευαστεί ο κάδος. Περιμένουμε να έρθει η εταιρεία που σας τον είχε πουλήσει να τον επισκευάσει. Προφανώς είναι αύγουστος μήνας και έχουν μήνα διακοπών. Θα κάνουμε μια προσπάθεια. Είχα εξηγήσει τότε, που ήμουν δήμαρχος Ποιότητας Ζωής, τον κύριο Σιμητζή, ότι θα ήταν αμαρτία να τον πετάξουμε, όταν οι δημότες έχουν πληρώσει τόσο πολλά χρήματα. Και μια που είπατε και για το φλύσμο. Παρακαλώ, θερμά, έχει γίνει και ένα πολύ ωραίο παρκάκι, το οποίο το έχει επιμεληθεί πριν από λίγο καιρό η υπηρεσία Πρασίνου. Τον νέο αντιδήμαρχο ανέστησε, παρακαλώ, αν μπορείς καλαθάκια από ρημάτων. Χρειάζονται εκεί στα πανκάκια. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε, κύριε Πρασά. Ο κ. Μουριάδης, παρακαλώ. Όχι, ευχαριστούμε. Ο κ. Γαταρίδης, παρακαλώ. Ναι, κύριε Βέρο, τι θέλετε. Επειδή δεν θέλω να δημιουργούνται εντυπώσεις και μάλιστα λανθασμένες εντυπώσεις. Πάντοτε είμαι προσεκτικός. Αυτά που λέω και όταν θέλω κάτι να καταγγείλω, πάλι είμαι πολύ προσεκτικός. Λοιπόν, όπως όλοι οι συνάδελφοι, έτσι και εγώ προσωπικά, αλλά και μέλη της παράταξής μας, όλα αυτά τα χρόνια, έτσι και φέτος, όταν και όποτε μας δίνει τη δυνατότητα, συμμετέχουμε σε εκδηλώσεις πολιτιστικών συλλόγων, αθλητικών και οτιδήποτε άλλο, της περιοχής μας, του δήμου μας, και μάλιστα θεωρούμε πολύ σημαντικό να συμμετέχουμε και εμείς για να στηρίξουμε αυτούς του είδους τις εκδηλώσεις, όταν μάλιστα τις στηρίζει και ο ίδιος το δήμος. Όμως αυτό που διαπιστώσαμε φέτος ήταν το εξής, ότι στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις, ενώ εκ των πρωταίρων ζητήθηκε από το σώμα να στηρίξουμε οικονομικά κάποιες δράσεις, να αναλάβουμε δηλαδή την υποχρέωση κάποιες από αυτές τις δράσεις εμείς οικονομικά να τη στηρίξουμε, διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχαν τέτοιου είδους δράσεις. Παραδείγμα του Σκάρτ, εκδήλωση του Ιουλίου, εκδήλωση πολιτιστικού συλλόγου που έγινε μέσα τον Ιούλιο και που αναφερόταν στην προβολή βιντεοταινίας ποσούν 400 ευρώ με ΦΠΑ, δεν υπήρξε ποτέ τέτοια προβολή σε αυτή την εκδήλωση, όπως και έκδοση δύο αεροπορικών εισιτηρίων Αθήνα-Καβάλα-Αθήνα προϋπολογισμού 540 ευρώ στην ΦΠΑ, ποτέ δεν υπήρξαν άνθρωποι που να συμμετέχουν και να έρθουν στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Πάμε σε άλλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε. Κύριε Βέρο, σας παρακαλώ πολύ, υπάρχει τακτικό θέμα, μη συγχωρείτε, υπάρχει τακτικό θέμα. Τακτικό θέμα που δεν έχει σχέση όμως με αυτά που λένε. Όχι, πώς δεν έχει σχέση, δεν το ψηφίζετε γι' αυτό και γι' αυτό το λόγο, σας παρακαλώ τώρα, μη τα ξαναπαναλαμβάνουμε. Άρα, η απάντησή μου στον αγαπητό συνάδελφο κύριο Παπά είναι ότι ποτέ εγώ δεν θα πω πράγματα για τα οποία έχω ενδεχομένως και 1% αφιβολία. Και δεν τα έχω διαπιστώσει εγώ ίδιος. Και δεν μεταφέρω ούτε αυτά που λέγονται σε μέσα μαζικής ενημέρωσης ούτε σε αυτά που λέγονται στα καφενεία. Λοιπόν... Ναι, κύριε Καλανταρίδη. Λοιπόν, να διευκρινήσω κάτι συναδελφή. Όντως εδώ ψηφίζονται κάποιες εκδηλώσεις οι οποίες περιέχουνε, για παράδειγμα λέω εγώ, την κάλεψη του ηχητικού ή μια ανθοδέσμη ή όπως είπε ο κύριος Βέρος, την προβολή κάποιου βίντεο. Ωραία. Αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι γίνονται αυτές ακριβώς οι εκδηλώσεις, να το πω έτσι, στα πλαίσια της συγκεκριμένης, θα πω εγώ, γιορτής του ΤΑΔΕ Συλλόγου. Δηλαδή, έχει δύο πράγματα που έχουν περάσει από εδώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τιμολογηθούν κιόλας, γιατί κάποια όντως δεν γίνονται. Παρά τα αυτά, επειδή υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις, κύριε Βέρο, θα μου πείτε ακριβώς ποιο είναι συγκεκριμένα, θα μου πείτε ένα, δύο, για να δω αν όντως έχει γίνει στην προκειμένη περίπτωση τιμολόγηση ή δεν έχει γίνει. Λοιπόν, παρακαλώ τώρα, κύριε Ιησού Χαταρίδη, έχετε τον λόγο, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, είναι πολλοστή φορά που όταν πάω να πάρω τον λόγο, ο κύριος Βέρος βάζει διαδικαστικό ζήτημα. Αυτό το έχω προσπαθεί. Άρη, ναι, τη δέχομαι, τη συγνώμη, αλλά και το αναφέρω σήμερα γιατί λίγο θα χαιρέσουν για την τοποθέτησή μου. Ήθελα να αναφερθώ σε ένα νόμο, κυρία Δήμαρχε, στον καινούργιο νόμο των 47-80-84, ο οποίος, 83, ο οποίος ρυθμίζει πολλά ζητήματα. Έτσι, και τον ΔΥΑ που υπήρξε μια κουβέντα εδώ, αλλά και τον οργανισμό γενικότερα της τοπικής αυτοδιοίκησης, για πρώτη φορά βεβαίως. Και καλό είναι να κάνουμε και μια κουβέντα. Κάντε, δέστε τους με τους επεκεφαλείς στο παρατάξιο, να κάνουμε και μια κουβέντα σε αυτό πάνω. Με την ευκαιρία να πω για τα 14 άρθρα της ΔΥΑ, αυτό εδώ και αυτά που ακούστηκαν και για μένα κάποια πράγματα, θέλω να πω ότι τη ΔΥΑ μην την απαξιώνουμε. Τα τελευταία 10 χρόνια, επιτέλει σε συνάνδελφη έργο πάνω από 30 εκατομμύρια. Από το 2000, τα τελευταία 10 χρόνια που σας λέω, πάνω από 30 εκατομμύρια έργο, με μεγάλη σημασία στο περιβαλλοντικό όφελος και σε αναπτυξιακό όφελος στο Δήμο Καβάλλας. Τώρα, λάθη κατά καιρούς γινότανε και θα εξακολουθήσουν να γίνονται από όλες τις διοικήσεις. Εδώ είμαστε για να τα λέμε, να τα αναδεικνύουμε και να τα λύνουμε τα λάθη μας αυτά. Εγώ, πρόσφατα, στην πρόσβαση της συνεδρίας, 3 αποφάσεις δεν τις ψήφισα. Τι πάει να πει αυτό να. Εμπάση περιπτώσει, αυτό που θέλω να πω είναι, στην πρόταση που κατέθεσε και ο επικεφαλής της παράταξης, τον γιατρό, τον άρρωστο, όσο το δυνατό να τον θεραπεύσουμε, είναι ευκαιρία, Πρόεδρε, σε εσάς με αυτήν το μεγάλο βάρο, θα κάνουμε μια καλή… Να κάνουμε ένα διάλογο, ένα διάλογο καλό, γιατί μας δίνεται η δυνατότητα να λύσουμε κάποια ζητήματα, τα οποία διαχρονικά μας παρουσιάζουν στην επιχείρηση ως πρόβλημα. Προχωρώ στις ερωτήσεις και μια απάντηση έτσι σύντομη επιγραμματική στον κύριο Καζανίδη, γιατί είναι πολλοστή φορά που αναφέρετε κύριε Πρόεδρε με σχόλους και επιπροσωπικού είναι αυτή. Κύριε Καζανίδη, όντως οικονομολόγος, γνωρίζετε ότι στις επιχειρήσεις πάντα υπάρχουν υποχρεώσεις και απαιτήσεις. Το θέλω να πω. Και υποχρεώσεις αφήσαμε και απαιτήσεις αφήσαμε εμείς στην επιχείρηση. Αλλά αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι ήμασταν παρόντες τον Οκτώβριο του 2010 στη Δημοτική Ενότητα των Φιλίπων, όταν ήταν τα προβλήματα εκεί. Και λύσαμε προβλήματα και παραλάβαμε έργα και προχωρήσαμε. Ναι, αφήσαμε και κάποια συγχρεμότητα, δεν την κλείσαμε. Και χωρίς να υπάρχει προσωπικό στη ΔΕΙΑΦ. Μόνο αυτό, κυρία Δήμαρχε, θέλω να σας πρόοδο. Κλείνω στο ερώτημα. Κυρία Δήμαρχε, θέλω να αναφερθώ για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίπων πρόσφατα που εντάχτηκε στα μνημεία κληρονομιάς. Κατατέθηκε μια και μια επερώτηση στη Βουλή από τη βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράξης, την κυρία Χαρά Κεφαλίδου. Στην προγραμματική σύμβαση, που είναι το Υπουργείο Πολιτισμού με την COSMOTE, περιέλαβε και τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίπων για Wi-Fi, για ύπαρση αυτής της ευρυζωνικής επικοινωνίας, για Wi-Fi στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίπων. Ένας χώρος ο οποίος πρόσφατα κρίθηκε για την επισκεψιμότητά του και εντάχθηκε σωστός ότι υπάρχει επισκεψιμότητα και εντάχθηκε στα μνημεία παγκόσμια κληρονομίας και δεν υπάρχει αυτός ο χώρος αυτή η δυνατότητα. Δέστε το τι μπορείτε να κάνετε. Πάλι για τον ίδιο χώρο το δεύτερο ερώτημα, κυρία Δήμαρχε. Σήμερα γίνονται εκδηλώσεις σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους. Είναι ανοιχτή, υπάρχει πανσέλλεινο λένε το Αυγούστου και πολλοί αρχαιολογικοί χώροι από το Υπουργείο Πολιτισμού είναι ανοιχτοί. Ο δικός μας ο αρχαιολογικός χώρος, για αυτό που είπαμε προηγουμένως, είναι κλειστός. Αυτό ήθελα να πω, κύριε Φιλόσογλου, ότι στο παρελθόν, όταν δεν μας είχαν εντάξει με πρωτοβουλία του Δήμου και της αρχαιολογικής υπηρεσίας, τοπικά ο αρχαιολογικός χώρος ήταν ανοιχτός, κυρία Δήμαρχε. Είναι γεγονός ότι η αρχαιολογική υπηρεσία με την προηγούμενη διευθύντρια, πέρα. Υπήρχε πρόβλημα, αυτό ήταν το ερώτημα. Όχι, τίποτες. Ενώ διαβάζουμε στα διάφορα site τι γίνεται στη δράμα με την ίδια προησταμένη, η οποία πήγε στη δράμα, δυστυχώς η δική μας αρχαιολογική υπηρεσία δεν το θεώρησε αρκετά σημαντικό αυτό, να ανοίξει τον αρχαιολογικό χώρο. Τέλος πάντων, δεν πειράζει. Να πω για τα υπόλοιπα. Να ενημερώσω και κακώς δεν ενημέρωσα, αλλά εσείς είστε πιο κοντά στα θέματα της ΔΕΙΑΚ. Εξάλλου, θυμάστε ότι μετά σας ψήφισα όταν σας πρότεινε ο Σιμητσής και σας ψήφισα γιατί σας πίστευα, κύριε Τσοχαταρίδη, γιατί μέχρι τότε είχαμε αλλεπάλληλες αλλαγές τους προέδρους και κανένας δεν έλεγε να σταθεί στη ΔΕΙΑΚ. Λοιπόν, και δεν με διαψεύσατε σε μεγάλο βαθμό και είμαι πάρα πολύ χαρούμενη γι' αυτό. Θέλω να σας πω ότι ο καινούργιος νόμος της ΔΕΙΑΚ... Κάτι καλό είπε. Κι αυτό εσάς έλεγα. Και μπήκε και ένας άλλος και μπήκε και ο Δημητριάδης και ξαναμπήκατε εσείς και αλλεπάλληλες. Κάθε μήνα είχαμε καινούργιο πρόεδρο στη ΔΕΙΑΚ. Λοιπόν, κύριε Τσοχαταρίδη, το βασικό είναι ότι έχει μεγαλώσει η δική σας. Λοιπόν, τον καινούργιο νόμο, σήμερα το πρωί τον ανέθεσα στις δύο δικηγορήνες, τη μία τη Σύμβουλό μου και δεύτερον τη δικηγόρο που κατά καιρούς βοηθάει τη ΔΕΙΑΚ, να τυπώσουν τον καινούργιο νόμο, να το μελετήσουμε, τον οργανισμό των ΔΕΙΑ, πώς λέγεται, να το μελετήσουμε, τον καινούργιο οργανισμό που θα γίνει αυτόν που κατέθεσε στο Δικητικό Συμβούλιο και απέσυρε η διοίκηση και πολύ καλά έκανε και το αποφάσισε με το αποσύρι εφόσον υπήρχε καινούργιος νόμος, μαζί να δούμε τα πάντα και μαζί με υπηρεσιακούς παράγοντες της ΔΕΙΑ και βέβαια μαζί και με το προσωπικό. Φυσικά το προσωπικό λέει εμείς δεν συνδιοικούμε και πολύ καλά κάνει, έτσι είναι τα συνδικαλιστικά όργανα, αλλά το να μας δώσει μια γνώμη και μια ιδέα δεν χάλασε ο κόσμος. Πληροφορήθηκα επίσης από τη συνάντηση μαζί τους που κράτησε τέσσερις ώρες, ότι έχουνε στείλει ήδη τον οργανισμό στο νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας τους και στην Ομοσπονδία τους και περιμένουν και από εκεί προτάσεις και αποτέλεσμα. Όλα αυτά θα τα λάβουμε υπόψη μας. Νίκο, το Wi-Fi στους Φιλίππους, α θα το πω, βρακί δεν έχει ο κόλος μας, συγχωρείτε. Προηγείται η χάραξη του μονοπατιού μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, κάτι για το οποίο δούλεψε η αρχαιολογική υπηρεσία, είναι μελέτη και την προωθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ένα από τα επόμενα θέματα που θα δούμε, τι μπαίνει στις όχε, τι δεν μπαίνει στις όχε, η όχε περιφέρεια δίνει ένα μεγάλο ποσό για αυτό το θέμα, το μονοπάτι και φυσικά τότε θα έχουμε και μούτρα να διεκδικήσουμε έντονα το Wi-Fi. Γιατί θα μου επιτρέψετε, εδώ δεν είναι Ακρόπολη, ούτε Δελφί, ούτε τίποτα. Μονοπάτι όμως, στην αχανή, σε εισαγωγικά, τη μεγάλη, σε εισαγωγικά, περιοχή του αρχαιολογικού χώρου, της πόλης των Φιλίππον, είναι απαραίτητο. Και τότε θα μπορεί να έχει και Wi-Fi για να μπορεί ο επισκέπτης να το ακολουθεί και να καταλαβαίνει τι βλέπει μέσα από το ίντερνετ και από το κινητό του. Θα ξαναρθεί το θέμα, δηλαδή, ενωλίγηση. Φαντάζεις να παίζει παράσταση στους Φιλίππος και να βλέπουν τα site μέσα με Wi-Fi. Λοιπόν, κύριε ο κύριος Προυσαέφς έχει το λόγο. Ο κύριος Προυσαέφς. Προυσαέφς. Δεν τα ξέρουνε, Προυσαέφ. Κανένας δεν ξέρει να κλείνει τριτόκλιτα, θα σκάσουν. Ο δεκαναίος του δεκαναίου. Τι είπα εγώ. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Στην κύρια Δήμαρχο θα πειθηθώ. Θα κλέψω λίγο από την ημεραίσια διάταξη το πρώτο θέμα που καίει. Ένα θέμα που το γνωρίζω. Θα κάνω κάποια διεκτρίνηση. Θέλω να κάνω μια διεκτρίνηση, κύριε Δήμαρχο. Συγγνώμη. Αφήστε με να μιλήσω, κύριε Λακονάκη δεν έχω το... Κύρια Φραντζεσκάκη, αφήστε με. Είναι ένα θέμα που το ζω προσωπικά και γενικά όλη η αγρώτη της περιοχής. Επιδείς έχω κάνει και με γνωρίζουν την περιοχή και στο Δήμο Παγκέου, ο κύριος Καλλινικίδης από ό,τι γνωρίζω. Το θέμα και στο Δήμο Παγκέου, και στο Δήμο Νέα Ζύγνης, και στο Δήμο Αμφίπολης και στο Δήμο Δοξάτου. Δύο περιφέρειες και δύο αντιφεριφέρειες. Η ευθύτητα του λόγου μου, ο ελεγκά κύριε Δημαρχο, ο ελεγκά, είναι να σας διευκρινήσω ο οργανισμός γεωλικών αποζυμιώσεων. Δεν αποζυμιώνει τη λειψηδρία η ανωμβρία. Για θεομηνείς μόνο αποζυμιώνει. Πρότασή μου προς το πρόσωπό σας, που σας εκτιμώ ιδιαίτερος, είναι ότι να συγκαλέσετε μια σύσκεψη με όλους τους φορείς, δηλαδή με τους πέντε δίμους που σας ανέφερα, τις δύο περιφέρειες, τη δική μας και της Κεντρικής Μακεδονίας, την αντιπεριφέρεια σερόν, το νομόδραμα στο αντιπεριφεριάρχη, τον κ. Πατακάκη, που γνωρίζει το θέμα από ό,τι ξέρω στα διάφορα site που διάβασα, να γίνει μια σύσκεψη ώστε να είναι ουσιώδες το αποτέλεσμα. Ο ΕΛΓΑ μπορεί η περιφέρεια να σας ενημερώνει με τα ψέα, τα περιφερειακά προγράμματα, να μας δώσει τη δυνατότητα να διεκδικούσουμε την αποζημίωση που δικαιούμαστε. Έτσι πιστεύω. Ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει τα ψέα από ό,τι ξέρω, από ό,τι γνωρίζω και σας προκαλώ με όλη την ευθύτητα που σας διακρίνει να προκαλέσετε, σαν δίμος, να πάρετε την πρωτοβουλία, συγγνώμη, να γίνει μια ευρύα σύσκεψη, να υπάρχει το αποτέλεσμα, για να ενημερώσω το σώμα σε μια απέραντη έκταση που είναι τα τενάγη Φιλίππον, δυστυχώς, όπως αναφερθήκατε, είναι ιδιομορφία τέτοια, ή εύκολα πλημμυρίζει, ή εύκολα αποζημιώνεται, ή εύκολα αποξερρένεται. Είναι τα τενάγη, το οποίο θα σας δώσω να καταλάβετε, στους συναδέρφους, όπως το σφουγγάρι, από τη στιγμή που ξεραίνει το σφουγγάρι, δεν έχει το φυτό να απορροφήσει την υγρασία για να αναπληκηθεί. Μιλάμε για συγκεκριμένα δομολογό, μιλάμε, δεν κοινωνολογό, για 80% κ. Τσανάκα, κ. Δήμαρχε, για ζημιά στα τενάγη, στις καλλιέργες Σόγια, Ηλίανθο και Καλαμπόκη. Δεν μας έφτανε για το Καλαμπόκη να σας ενημερώσω και μπορεί να το ξέρω και ο κ. Τσουρουκύρης. Μας τυπάνε και τα στοιχεία της φύσης. Έχει έρθει κάποιο έντομο που πάνω στη γονινοποίηση τρώει τη φούντα του Καλαμπόκη και δεν γίνεται η γονινοποίηση. Έχουμε και τέτοιο πρόβλημα. Του χρόνου θα έχουμε τρομερό πρόβλημα. Αυτά, σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Προυσέφτ. Δεν απαντάω, θα τα πω στο θέμα, κ. Πρόαδρε, για οικονομία. Όταν κάνω διεκρίνηση θα πατήσω... Συγγνώμη, δεν ανέφερα ο Πικεφαλής παρατάξεις μου. Δεν κατάλαβα τώρα. Τι είπες, Πέρον, δεν κατάλαβα. Θα συνεχίσω ο Πικεφαλής. Ανοίγεται. Όχι, θα περιμένω. Δεν φεύγω εγώ. Τοαλέτης δεν είναι μακριά. Κοντά είναι τοαλέτης. Ωραία, ωραία. Γυαλιά ηλίουδε, ναι. Ευχαριστούμε πολύ η κυρία Ιωαννίδου. Παρακαλώ, έχει το λόγο. Καλησπέρα και από μένα. Εγώ θα ήθελα, κύριε Δήμαρχε, επειδή δεσμευτείκατε και εσείς, και ο κύριος Τσουρουκίδης, ότι το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με τις εργασίες που αφορά τα σχολεία, θα ήταν λίγο διαφορετικό σε γυμνάσια, δημοτικά και λύκια. Θα ήθελα λίγο να ρωτήσω αν έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες εργασίες, που καταγράφτηκαν από την τεχνική πλησία, συνεργασία και με τους διευθυντές των σχολείων, ώστε τώρα που θα ανοίξουν τα σχολεία σε 20 μέρες... Πάρτε σας παρακαλώ τα αιτήματα των σχολείων, για να δείτε τι ζητούν οι διευθυντές, με μηδέν επιχορίγηση ακόμη, έτσι. Δείτε τι ζητούν οι διευθυντές, πάρτε τον τόγο, να το διαβάζετε κάποια φορά. Λοιπόν, να ολοκληρώσω την ερώτηση της κυρία Ιωαννίδου, παρακαλώ. Πάρτε τον τόγο, να σας εξηγήσει ο κύριος Τουλκίδης της πρώτα ερώτηση. Έχει ένα σεντόνι έτοιμο, Τουλκίδης. Έχουμε σεντόνια δουλεύουμε εδώ μέσα. Λοιπόν, πάμε τώρα σε δύο έκτακτα θέματα, συναδελφοί. Ξεκινάμε. Το πρώτο έκτακτο θέμα αναφορά την ανάκληση απόφασης περί παράτασης μίστοσης του πρώην κινηματογράφου Όσκαρ. Όσοι ενθυμίστε, είχαμε πάρει μια απόφαση για την παράταση. Αυτή ανακλήθηκε ο κύριος Καλανταρίδης, εν συντομία να ενημερώσει. Και το δεύτερο έκτακτο θέμα είναι συνάρτηση του πρώτου. Το πρώτο έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο ο δήμος θέλει να μισθώ σε ένα ιδιωτικό ακίνητο στο κέντρο της πόλης. Κύριε Καλανταρίδη, παρακαλώ. Το πρώτο που πρέπει να μας εξηγήσει η διοίκηση είναι για ποιο λόγο είναι έκτακτο. Θα σας το εξηγήσει. Κύριε Καλανταρίδη, παρακαλώ. Λοιπόν, συνάδελφοι, να θυμίσω κι εγώ ότι είχε ληφθεί απόφαση σχετική λόγω του ότι είχε ρίξει ο μισθωτήριος συμβόλιο να γίνει παράταση της συγκεκριμένης μίσθωσης μιας και προβλεπόταν από το προηγούμενο συμβόλιο το οποίο υπήρχε. Λήφθηκε λοιπόν η απόφαση εδώ, υπογράφτηκε το καινούργιο μισθωτήριο συμβόλιο και όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, βγήκε το ένταλμα από την υπηρεσία και στάλθηκε για θεώρηση στον Επίτροπο. Ο Επίτροπος δεν θεώρησε το ένταλμα και το επέστρεψε με πράξη λόγω του ότι θεωρεί ότι επειδή το προηγούμενο μισθωτήριο συμβόλιο ήταν με το ΔΕΚΕΚ, το οποίο υπήρξε νομικό πρόσωπο διαφορετικό... Λοιπόν, το έκτακτο αγαπητή συναλφί έγκειται στο ότι αυτή τη στιγμή, από τη στιγμή που είχαμε υπογράψει το προηγούμενο μισθωτήριο συμβόλιο, εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε έναν χώρο, από τη στιγμή που ο Επίτροπος θεωρεί ότι πρέπει η διαδικασία να γίνει από την αρχή, αυτή τη στιγμή ουσιαστικά είμαστε στον αέρα, δηλαδή δεν υπάρχει κάποιος χρόνος, ο οποίος να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Και γι' αυτό θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να γίνουν οι σχετικές διαδικασίες. Ενόψει και το ότι το επόμενο δημοτικό συμβούλιο μπορεί και να καθυστερήσει. Η διοίκηση, λοιπόν, από τη στιγμή που ξέρει ότι υπάρχουν τέτοιου είδους ανάγκες, θεωρεί ότι είναι έκτακτο. Πάμε, κύριε Καλανταρίδη, από της ουσίας. Τι είναι τώρα, τι συνέβη? Κύριε Δήμαρχε, στην ομάδα μπορεί να μην ήρθα. Η ώρα δύο, όταν ήρθα, στο φάκελο δεν υπήρχε. Λοιπόν, τελειώσατε, κύριε Καλανταρίδη. Ναι, ναι, επί της ουσίας, πάμε, τώρα τελειώνουμε. Από τη στιγμή, λοιπόν, που δεν θεωρήθηκε το ένταλμα και προκειμένου να τρέξει η διαδικασία, έτσι ώστε να αναζητήσουμε έναν τέτοιο χώρο, ο οποίος χρειάζεται, ζητείται συνεχώς από διάφορους φόρους. Σας παρακαλώ, μιλάει ο κ. Αντιδήμαρχος. Γι' αυτό, λοιπόν, θέλουμε πρώτα να κάνουμε ανάκληση της σχετικής απόφασης περί παράτασης μίσθωσης και με το δεύτερο έκτακτο, το οποίο έρχεται ουσιαστικά μαζί, να προχωρήσουμε άμεσα σε καινούργια διαδικασία, έτσι ώστε να βρούμε και να μισθώσουμε έναν τέτοιο χώρο, ο οποίος θα ανταποκρίνεται σε τέτοιου είδους ανάγκης. Ευχαριστούμε τον κ. Καλονταρίδη, κ. Σιμιτζή, παρακαλώ. Εδώ προκύπτει πάντοτε το ερώτημα, αν χρειαζόμαστε ένα τέτοιο χώρο. Η άποψη της δικής μας διοίκησης αλλά και της παράταξης, σήμερα όπως είμαστε, είναι ότι το χρειαζόμαστε το χώρο και συμφωνούμε με τη διοίκηση, καλά κάνει να διεκδικεί να ψάχνει να βρει ένα τέτοιο χώρο. Αν κάποτε στο μέλλον μπορέσουμε να αποκτήσουμε έναν ιδιόκτητο χώρο, προφανώς αυτή η μίσθωση θα σταματήσει να υπάρχει. Άμα θα είναι το Όσκαρ ή θα υπάρξει κάποιος άλλος χώρος, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε την ομότητα όπως μας την επέδειξε ο Επίτροπος. Πολλές φορές, διαπιστώνω, έρχονται θέματα, εισηγήσεις, γίνονται λάθη, ξαναέρχονται. Δεν μπορώ να καταλάβω τι γίνεται με τις υπηρεσίες. Είχατε ένα πρόσφατο παράδειγμα, κύριε Δήμαρχε, με αυτόν τον διαγωνισμό που προκηρύξατε για το ΝΟΚ, που ψάχνατε κάτι να κάνετε κάποιες διαδικασίες, που τότε πάλι κάνατε λάθη, αλλά έπρεπε να σας γίνει στις υπηρεσίες, όχι σε εσάς, να έχετε μια εμπειρία από εκεί, την οποία να μην ξανακάνετε λάθος. Εδώ παρουσιάστηκε ένα θέμα, και έχει δίκιο ο Αρισοβέρος, έκτακτο. Έκτακτο γιατί? Έχει αύριο παράσταση μεθαύριο, σε μια βδομάδα, ας την αναβάλαμε. Να είχατε τουλάχιστον έναν λόγο προσχηματικό, ότι κοιτάξτε να δείτε, πρέπει να πληρωθεί το νίκιο, αλλιώς θα χάσουμε το κτίριο, ας πούμε, να λέγατε κάτι έτσι προσχηματικά. Να το δεχόμασταν τώρα το έκτακτο, γιατί θα κάνουμε μια διαδικασία, εντάξει, καλοκαίρι, είναι το χειμώνα θα κάνουμε παραστάσεις. Τέλος πάντων, μένω όμως και λίγο στην ουσία, είναι ένας χώρος που το χρειάζεται ο Δήμος Καβάλλας, αυτό είναι το αποτέλεσμα της σημερινής απόφασης που πρέπει να πάρουμε εδώ, τον χρειάζεται, τα άλλα τα αφήνω όλα στην άκρη, νομίζω και έχω την αίσθηση ότι πρέπει να το έχει ο Δήμος Καβάλλας, ή οποιοδήποτε χώρο, η πρόταση του κ. Σιμιτζή δεν θα έλεγα όχι, να έχει κι άλλο ένα χώρο, τον οποίο να γίνεται η δουλειά και να μπορεί ο κόσμος να επισκέφτεται και να γίνονται διάφορες δραστηριότητες. Ευχαριστώ. Είμαι θετικός. Κύριε Βέρο, παρακαλώ. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, όσον αφορά για το έκτακτο, εμείς είμαστε αρνητικοί και είμαστε αρνητικοί, διότι θεωρούμε ότι δεν υφίσταται κανένας λόγος για να αρθεί ως έκτακτο όταν μάλιστα βλέπουμε ότι η πράξη έχει έρθει και έχει πρωτοκολληθεί στις 14 Ιουλίου του 2017. Άρα, από τις 14 του μήνα ξέρατε ότι υπάρχει αυτή η πράξη και θεωρώ ότι οι υπηρεσίες μας ξέραν και εσείς προσωπικά από πιο μπροστά, διότι άρχισε να υπογραφεί αυτό. Προφανώς και άρχισε να σας απαντήσουν κιόλας. Άρα, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία τώρα, επειδή μπαίνουν και τα δυο θέματα και για τα δυο θέματα είμαστε για το έκτακτο αρνητική. Από εκεί και πέρα, όμως, επειδή βλέπω ότι οι υπόλοιπες παρατάξεις αλλά και η πλεψηφία συμφωνεί στο ότι θα πρέπει να συζητηθεί και μπαίνουμε στη νοησία, πάμε τώρα στη νοησία. Κοιτάξτε, η δημοτική μας παράταξη και εγώ προσωπικά, γιατί αυτό το θέμα είχε έρθει και πριν να δημιουργηθεί δημοτική παράταξη, εμείς ποτέ δεν ψηφίσαμε τη συγκεκριμένη μίσουση. Γιατί πάντοτε θεωρούσαμε και θεωρούμε και μέχρι και σήμερα ότι δεν υπάρχει ανάγκη αυτής της μίσουσης του χώρου. Γιατί, κοιτάξτε τώρα, το να λέτε ότι χρειαζόμαστε αυτόν τον χώρο για διάφορες εκδηλώσεις και οτιδήποτε άλλο, να θυμίσω ότι ο Δήμος Καβάλας έχει και το αντιγόνι βαλάκου, έχει και το αφιθεατρό της περιφερειακής ενότητας, όπου μπορούν όλες αυτές οι εκδηλώσεις να φιλοξενηθούν, οι όποιες εκδηλώσεις και μάλιστα είναι και θέμα στο τακτικό, στην σημερινή συνεδρίαση, όπου μας ζητά η περιφερειακή ενότητα να δώσουμε το OK, να δώσουμε την έγκρισή μας για 40 περίπου παραστάσεων και ποτέ δεν αρνήθηκε από ότι γνωρίζει περιφερειακή ενότητα και δεν αρνήθηκε σε κανέναν πολιτιστικό σύλλογο ή όποια άλλη εκδήλωση οποιασδήποτε άλλης ομάδας πολιτιστικής, αθλητικής ή οτιδήποτε άλλο, το να κάνει την εκδήλωση του. Κοιτάξτε να δείτε. Συνεχίζεται μια απ' τα ίδια και μετά μπορείτε και σας ακούω και τόσες ώρες να συγκρίνεστε με την προηγούμενη διοίκηση και εσύ πέντε άλλαξες προέδρους, εγώ άλλαξα τέσσερις, άρα έχω περιθώριο άλλο ένα ακόμα, τέλος πάντων. Λοιπόν, για όλα αυτά θα κριθούμε όλοι μας και εσείς και εμείς στις επόμενες εκλογές, η προηγούμενη διοίκηση όμως κρίθηκε. Και δεν έχει κανένα νόημα τώρα να λέμε τι έγινε πριν. Το θέμα είναι αν έχουμε μάθει από τα λάθη, τα όποια λάθη της προηγούμενης διοίκησης και να μην επαναλαμβάνονται, διότι δεν έχει κανένα νόημα. Λοιπόν, εμείς είμαστε αρνητικοί γιατί θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη μίσθοση προκαλεί. Συνεχίζω να λέω έντονα, προκαλεί. Και θα εξηγήσω παρακάτω και γιατί προκαλεί. Κύριε Βέρο, αν μου επιτρέπετε, το θέμα το οποίο συζητάμε είναι... Δεν υπάρχει κανένα όσκαρ, καμία μίσθοση σήμερα. Το πρώτο θέμα είναι η ανάκληση. Και το δεύτερο είναι ο διαγωνισμός. Μην πέστε με τη νοημοσύνη μας. Δείτε τους όρους. Δείτε τους όρους. Τι κάνετε τώρα. Όταν θα έρθει το θέμα για τη σύναψη της μίσθοσης... Ρε Πρόεδρε, ζητάτε σήμερα την έγκριση. Μα γιατί τα συζητάμε και τα δυο τώρα, γι' αυτό το βάλα και τοποθετήθηκα έτσι. Στο δεύτερο έκτακτο, ζητάτε την έγκριση μίσθοσης ιδιωτικού ακοινήτου για φιλοξενία και πραγματοποίηση διαφώνων εκδηλώσεων και βάζετε συγκεκριμένα τι περίπου θα πρέπει να διαθέτει ποια είναι η υποθέση. Φωτογραφίζετε κάτι τώρα. Τι πλάκα κάνουμε τώρα. Δεν διαφωνώ, είναι δύο όμως επειδή είναι δύο. Στο πρώτο λέμε ναι, λογικό είναι. Ναι, να λεπεις την ανάκληση. Και στο δεύτερο λέμε όχι. Για τους λόγους που είπαμε προηγουμένως. Απάντηση έδωσε μια ψήφο τώρα. Δεν επιτρέπεται να απαντάμε σε τοποθετήσεις όταν πάμε σε ψηφοφορία. Όχι, οι διευκρινείς δίνονται πριν από την τοποθέτηση σε ψηφοφορία. Αν ήθελα να ρωτήσουν κάτι τότε. Λοιπόν, εκτός αν θέλετε επί προσωπικού κάτι να πείτε. Παρακαλώ, επί αυτού. Μισό λεπτό κύριε Μαυρίδη, ο κ. Καλανταρίτης. Συγκεκριμένα όσον αφορά ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε λάθος υπηρεσίας που δεν έπρεπε να επαναληθεί. Καταρχήν να πούμε εδώ ότι πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικές περιπτώσεις. Πρώτον, δεύτερον, ακόμη και η νομική υπηρεσία, η οποία ζητήθηκε από αυτήν να γνωμοδοτήσει επί του θέματος, θεώρησε ότι με αυτά, με τους όρους οι οποίοι περιέχονταν στο προηγούμενο συμβόλιο, μπορούσε να υπάρξει ανανέωση. Γιατί θεωρεί ότι ο δήμος είναι ουσιαστικά, θα έλεγα, ο φυσικός συνεχιστής, αν το θέλετε, ή ο φυσικός εκπρόσωπος, ο οποίος βρίσκεται εδώ στη θέση του δεκέκ, να το πούμε έτσι. Υπήρχε μια δημοτική επιχείρηση, διαλύθηκε ποιος είναι ουσιαστικά αυτός στον οποίο ανήκει η επιχείρηση, είναι ο δήμος. Θεωρήθηκε λοιπόν ότι θα μπορούσε να υπάρξει ανανέωση. Και γι' αυτό η υπηρεσία προχώρησε και στην παράταση της συγκεκριμένης μίστοσης. Άρα, όσον αφορά το λάθος της υπηρεσίας, να είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί. Αυτό. Δεν επιτρεπόταν παράταση και έπρεπε να γίνει αρχιτάξη. Λοιπόν, τώρα, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, τώρα θα το χαλάσουμε πάλι. Όχι, όχι, για σας. Τώρα, κ. Παπαδόπουλος, τώρα, σας παρακαλώ λοιπόν. Όχι, όχι. Ο κ. Αντιδήμαρχος κ. Ρεβέρο, κ. Ρεβέρο, ακούστε μισό λεπτό. Ο κ. Αντιδήμαρχος εξήγησε γιατί θεώρησε η υπηρεσία ότι έπρεπε να κάνει την ανανέωση. Δεν έκρινε την απόφαση του επιτρόπου. Με όλο τον σεβασμό, με όλο τον σεβασμό. Λοιπόν, πρόεδρε, ρωτάω εγώ τώρα. Ξέρω τι λέει η απόφαση. Γιατί κάνουμε ανάκριση, γιατί πρέπει και ασπαζόμαστε την πράξη του ελευτικού συμβουλίου. Δεν το είχε υπόψη της η υπηρεσία όταν έκανε την παράταση. Δεν το είχε υπόψη της η υπηρεσία όταν έκανε την παράταση και θεώρησε ότι έκανε την παράταση για κάποιο λόγο που αυτή θεώρησε σωστό. Αυτός ο λόγος από τον επιτρόπο δεν έγινε δεκτός. Όχι, έτσι είναι η αλήθεια τώρα. Ναι, κύριε Καλανταριδίμ, προσωπικού. Κύριε Πρόεδρε, είναι η τελευταία φορά που το λέω και θα το πω πολύ ήρεμα, αλλά δεν θα το ξαναπω. Θέλω κύριος Παπαδόπουλος άμεσα να ανακαλέσει αυτό το οποίο είπε, περιψεμάτων των οποίων λέγονται. Ούτε υπήρξα, ούτε αυτή τη στιγμή είναι, ούτε πρόκειται να υπάρξω ψεύτης στη ζωή μου. Αν έχει υπόψη του κάποιους άλλους ο κύριος Παπαδόπουλος, παρακαλώ να απευθύνεται εκεί. Όχι σε εμένα, θέλω να ανακαλέσει άμεσα. Δεν θέλω να απαντήσεις, όχι σε εμένα. Η αιτιολογία ήταν άλλη και είπες άλλα. Και είπα, αν θέλεις να καλύβεις τις υπηρεσίες, αφού τις καλύβεις. Λοιπόν, έγινε κατανοητό. Είπαμε πολλά λάθη και είπες ψέματα. Δεν θα λες ψέματα εδώ μέσα. Δεν είπε ψέματα τώρα. Μην το βλατέτσε τώρα. Δεν είπε ψέματα. Όχι! Δεν είπε ψέματα! Κύριε Μαυρίδη, παρακαλώ, παρακαλώ. Κύριε Μαυρίδη, παρακαλώ. Άση ρε Μίσου, με λιγάκι. Λοιπόν, εγώ δεν το είχα πάρει χαμπάρι. Κύριε Μαυρίδη, παρακαλώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν το είχα πάρει χαμπάρι. Και καλώς στην αρχή τοποθετήθηκα, μετά κατάλαβα την ουσία μου. Διότι όταν έρχεσε η ώρα τρεις εδώ και στο φάκελο δεν υπάρχει τίποτα. Και μου καλείτε τώρα. Και μου λέτε, ανάκλησα, άντε άσχεσαι. Θα ήθελα να ανακαλέσουμε, επειδή ξέρω την υπόθεση, για την οποία έχουμε φτάσει στα δικαστήρια. Ξέρω ποιους σκόπους και ποιους θέλει να εξυπηρετήσει, άμα δεν θα σας τα πω έτσι πεντακάθαρα. Λοιπόν, και βλέπω τώρα, μετά την ανάκληση, ερχόμαστε στην εκνεομίστοση. Τι να σας πω τώρα, πέστε μου, από που τι. Δεν έχω τίποτε μπροστά μου. Οι σημειώσεις που έχω από το μεσημέρι είναι αυτές οι ελάχιστες. Όχι, δεν είναι εκνεομίστοση, είναι προκήρυξη διαγωνισμού. Όχι, μην το πάτε έτσι. Εγώ θέλω να ξέρω τους όρους και τα λοιπά. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να το ψηφίσω με τίποτε. Έχω αγωνισθεί, έχω φτάσει στα δικαστήρια. Δεν εξετάζω τι απόβαση έβγαλαν τα δικαστήρια. Τη σέβομαι την απόβαση, την κρίνω. Είχα το αποθετηθεί επαυτού. Πριν κανένα δίμηνο που είχε έρθει εδώ, για παράταση, και το λέω και τώρα, ότι από την αγαπητή την κυρία Δήμαρχο, τουλάχιστον αυτό το θέμα, δεν περίμενα να το εισαγάγει με αυτή τη μορφή. Δηλαδή, να το μισθώσουμε εκ νέου ή αν μπορούσαμε να το παραθύνουμε, να παραθύνουμε τη μίστοση, διότι ήμασταν συνάδελφοι την εποχή εκείνη, που κατεψηφίσαμε την εν λόγω μίστοση. Σήμερα, τα κατάπια με εκείνα και θα πούμε ένα ναι. Μαυλίδης Νικόλαος, όχι για το σχετικό θέμα του Όσκαλου. Λοιπόν, επομένως το νουμ. Παρακαλώ κύριε Καλανταρίδη. Όσο και να φωνάζει ο κύριος Παπαδόπουλος, εγώ δεν φοβάμαι, δεν έχω φοβηθεί ποτέ στη ζωή μου, ούτε πρόκειται να τον φοβηθώ. Δεν θέλει να ανακαλέσει, του το χαρίζω. Αυτό κρινόμαστε εδώ από τις συμπεριφορές μας. Το θέατρο, ξέρουμε ότι η πολιτική έχει και τέτοια πράγματα, αλλά το θέατρο κάποτε θα πρέπει να το σταματήσει εδώ μέσα. Όσον αφορά τον κύριο Παπαδόπουλο, όσον αφορά τον κύριο Βέρο, που λέει ότι δεν είμαι σωστά ενημερωμένος, να πω το εξής, αγαπητοί συνάδελφοι. Το προηγούμενο μιστοτήριο συμβόλιο προέβλεπε με σαφήνια, αν συμφωνήσουν τα δύο μέρη, μπορεί να γίνει παράταση της μίστοσης. Πάνω σε αυτόν τον όρο ακριβώς, πάτησε η υπηρεσία, τον είδε η νομική υπηρεσία και θεώρησε ότι μπορεί να υπάρξει παράταση της συγκεκριμένης μίστοσης. Αυτό χρησιμοποίησε η υπηρεσία. Θεωρείται ότι είναι λάθος ενημέρωση. Αυτό το λέει... Όχι, αλλά θεώρησε πως... Γιατί κάναν την παράταση, εξηγεί ο κ. Καλανταρίδης. Ωραία, γιατί το μπερδεύετε τώρα. Λοιπόν, ο κ. Καλανταρίδης... Μην παρεξηγείστε, σας παρακαλώ. Ο κ. Καλανταρίδης εξηγεί για ποιον λόγο έγινε η παράταση. Αποδείχτηκε ότι κακώς έγινε. Δεν αναφέρεται στην απόφαση του επιτρόπου ο κ. Καλανταρίδης. Είπε με ποιο σκεπτικό, κάναν την παράταση. Ήταν λαθασμένο το σκεπτικό, αλλά δεν κρίνει την απόφαση. Τώρα... Όχι, τι να πείτε. Αλλά δεν είναι ψεύτης τώρα, δεν λέει ψέματα ο Ηλίας τώρα. Ναι, κ. Παπαδόπουλε, παρακαλώ. Όντως όμως, όντως... Εκεί που έχει δίκει ο αντιδήμαρος ο κ. Καλανταρίδης... Όντως, είναι έντυμος άνθρωπος. Είναι και έντυμος και τίμιος και καθαρός. Αυτό να το διευκρινήσω έτσι για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις. Ευχαριστούμε, κ. Παπαδόπουλε. Ικόνες λαθασμένες. Όμως, θέλω να πω ότι ήταν μια παρανόηση. Ας το θέσουμε έτσι. Όντως, θέλω αυτά τα πράγματα με κατάθεση της ψυχής, σοβαρά. Εντάξει, εντάξει. Επομένως, κατά πλειοψηφία το επίγον. Κατά πλειοψηφία, δεχτώ. Θα παρακαλούσα το σώμα να προτάξουμε δύο θέματα, που είναι δύο άνθρωποι εδώ πέρα, δύο συμπολίτες, οι οποίοι είναι σχετικοί με το θέμα, για να μην αρκετά τους έχουμε καθυστερήσει. Έχει πάει 11 η ώρα. Το υπαριθμό, κύριε Γραμματέα, το υπαριθμό 14 θέμα θα προτάξουμε. Και μετά το 16. Το υπαριθμό 14 θέμα αφορά την έγκριση της υπαριθμών 36 του 17 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του νομικού προσώπου 9 Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλλας, που αφορά την έγκριση απολογισμού οικονομικού έτους 2015. Η κυρία Δρακονάκη, παρακαλώ. Όχι η πρωτοβάθμια, είπαμε. Ποιος είναι ο κύριος... Ο κύριος Τσουρκίδης το είχε τότε, ναι. Καλησπέρα σε όλους. Ονομάζομαι Βογιατζή και είμαι εξωτερικός συνεργάτης στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με σύμβαση από τον Οκτώμβριο του 2016. Βογιατζή, ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Βογιατζή, το μικρό σας να μας πείτε. Εγώ συνέταξα τον Οικονομικό Προλογισμό του 2015, ο οποίος απαρτίζεται από δύο επιμέρους απολογισμούς. Το Συγκεντρωτικό Προλογισμό των Εσχολείων, Δημοτικών Κοινηπαιαγωγίων και της Ενιαίας Σχολουκής. Στο ΜΕΝΦΡΟΤΟ, επικονίζονται τα έσοδα που αφορούν τις κατανομές των σχολείων που έχουν δοθεί από την Ενιαία Σχολουκή, της Επιχορηγήσεις, καθώς και τα έσοδα που αφορούν τις πληρωμές δαπανών που έχουν πραγματοποιήσει τα σχολεία για την κάλυψη των υπηρεσικών τους ανάγκων. Όλα τα παραστατικά των εσόδων και των εξόδων έχω ελέγξει εγώ προσωπικά από τους αιτήσους απολογισμούς που έχουν καταθέσει στην ΕΝΕ, Επιτροπή, Διευθυντές, Υπόλογοι και Διαχειριστές, υπογεγραμμένοι από τους ίδιους, και από τα αντίγραφα των λογαριασμών όψους και τα μιευθυρίων που τηρούσα και τη διάρκεια του 2015 όλα τα σχολεία στην Τράπεζα Αρτικής. Ο δεύτερος απολογισμός περιλαμβάνει τα έσοδα που έχει η Παραγματοποίηση, η Εσχολική Επιτροπή, για την έβριχμη λειτουργία των σχολείων. Περιλαμβάνει τα έσοδα από επιχορηγήσεις κεντρικών αυτοτελών πόρων του Δήμου, από επιχορηγήσεις από ενειδητοί, έσοδα από προσόδους ακίνησης περιουσίας, λιπές επιχορηγήσεις, πιστωτικούς τόκους και λιπά έσοδα. Επίσης, περιλαμβάνει στο σύνολο των δαπανών όλες τις δαπάνες ανακατηγορίας, θέρμαση, αμοιβές τρίτων, παροχές, λιπές δαπάνες και λιπά έξοδα, τις οποίες εγώ πάλι δοσοπικά έλεγξα από τα παραστατικά, τα οποία έχουν εγκριθεί κατά τη διάρκεια του 2015 από τα δικαιητικά συμβούλια για τη διάθεση των συγκεκριμένων αυτών πιστώσεων, ταυτόχρονα με αντιπαραβολή με τις πληρωμές μέσα από το αντίγραφο των λογαριασμών των τραπεζικών όψους αττικής και πειραιώς, είτε μέσω win-banging είτε μέσω εξοφλιντικών αποδείξων με βάση επιταγών. Πιστεύω ότι έχετε από την πρόσκληση των ενιαίων απολογισμών τα στοιχεία όλων των συγκεντρωτικών απολογισμών των σχολείων και του ενιαίου, τις ενιαίες σχολικής επιτροπής μεταφέρθηκαν στον ενιαίο ως το συγκεντρωτικό και μοναδικό οικονομικό απολογισμό και δίνουν την εξής οικονομική εικόνα. Έχουμε ένα υπόλοιπο, 31 του 2014, 172.963 έσοδα, όπως ανέφερα και πιο πριν από επιχορηγήσεις και έσοδα από προσόδους, λοιπά έσοδα. Το σύνολο εισόδων είναι της τάξος των 829.529.000 ευρώ και τα έξοδα στο σύνολό τους είναι 600-254. Υπάρχει ένα υπόλοιπο το οποίο απομένει στη 31 του 2014, 229.274 το οποίο αναλύω ανατράπεζα για τα οποία υπόλοιπα στις τράπεζες υπάρχουν και βεβαιωτικές επιστολές από τις επιμέρους τράπεζες. Όλα τα παραστατικά φυλάσσονται στα αρχεία της πρωτοβάθμιας, είναι με τέτοιο τρόπο αρχαιοθετημένα που μπορεί σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, οποιαδήποτε αρχή να προβεί σε ανέβρεση τους για οποιοδήποτε λόγο και το ταμιακό υπόλοιπο αυτό που έχουν να προσθέσουν το 29.000 είναι αυτό το οποίο απομένει και καλύπτει τις υποχρεώσεις αρχές του 2015 οι οποίες είναι του ύψους των 100.000 ευρώ περίπου σε τρίτους και σε δέκο και περίπου 56.000 ευρώ για την κάλυψη των αμοιβών τρίτων με σύμβαση μίσους εισέργου καθαριστριών κλπ. Όσον αφορά τον απολογισμό του 2014 αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν μεταφέρω το έλλειμμα των 78.000 το οποίο αναφερόταν στον απολογισμό του 2014 και δεν εγκρίθηκε από το ελεγκτικό διότι εκραιμοδικούσε το μέγεθος του ελλείμματος μεταφέρω αυτό το οποίο έχουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί ξαναλέω βεβαιωμένοι από επιστολές και όλα τα παραστατικά ελεγμένα μέσα από τις κινήσεις των απολογισμών. Ευχαριστώ για τη σύντομη ενημέρωση. Αν έχετε παρακαλώ κάποιος κάποια διευκρινιστική ερώτηση. Κύριε Σιμιτζή, ναι ο κύριος Παπαδόπουλος. Ευχαριστούμε ο κύριος Βέρος. Κλείστε λίγο το μικρόφωνο σας. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, λίγο να θυμίσω ότι ο απολογισμός του νομικού προσώπου του 2014 δεν εγκρίθηκε και επιστράφηκε από το Ελεκτικό Συνέδριο. Ο προϋπολογισμός κάθε επόμενο έτος βασίζεται στον απολογισμό του προηγούμενου έτος. Εδώ μπαίνει ένα τεράστιο ερώτημα. Τι προϋπολογισμός έγινε το 2015, βάσει ποιού απολογισμού και βάσει ποιού προϋπολογισμού γίνεται ο απολογισμός του 2015. Διότι ακούσαμε και την συνεργάτη του νομικού προσώπου να λέει ότι ξέρτε εμείς περάσαμε στο 2015 το έλλειμμα της τάξης των 78.000, και για να είμαι ειλικρινής, 78.111. Εδώ όμως, και έχει υποθεί και εδώ σε αυτήν την αίθουσα από ανθρώπους της διοίκησης της σημερινής, την κυρία Δήμαρχου, για ποσά τα οποία ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Και εδώ τώρα έρχεται το νομικό πρόσωπο και λέει, παιδιά, να μας εγκρίνετε τον απολογισμό, όπου στα ταμεία μας έχουμε 229.274,82. Και όταν ξέρουμε επίσης ότι υπάρχουν και απλήρωτοι λογαριασμοί, ένα αυτό το κρατούμε, δεύτερο, θα έπρεπε τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, του νομικού προσώπου, όταν συζητούσαν τον απολογισμό, να έχουν έγκαιρα το βιβλίο εισόδων και εξόδων. Ένα βιβλίο εισόδων και εξόδων που παρουσιάστηκε όμως την ώρα της συνεδρίας της. Με αποτέλεσμα, να μην μπορεί κανένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου είτε της συμπολίτευσης, είτε των εκπροσώπων, είτε της αντιπολίτευσης να κάνει ουσιαστικό έλεγχο. Δεύτερο, πάρα πολλά από τα τιμολόγια δεν εγκρίθηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο. Είτε είναι της ΔΕΙ, τώρα μιλάμε για το 2015, αφήστε το 2014, ξεχάστε το. Όπως και από το Απετρέλε. Και βέβαια, το χειρότερο απ' όλα είναι και αυτό θα το βρούμε μπροστά μας πάντοτε ενώ ως δήμος, το ότι δηλαδή όταν κάποια στιγμή θα διαπιστώσουμε ότι δεν συμμετέχουν μέλη αυτά που ορίσαμε, ή δεν θέλουν να συμμετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια, να μη μας κάνει εντύπωση, διότι όταν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, που ήτανε και στην προηγούμενη διοίκηση του νομικού προσώπου, όπου έγινε υπεξέρεση, ποτέ μα ποτέ, κανένας πρόεδρος, καμία ή κανένας δήμαρχος, κανένα Δημοτικό Συμβούλιο δεν τους ενημέρωσε για το τι έγινε και προσέξτε τι λέω για το τι έγινε, γιατί θα μου πει κάποιος, μα είναι το Δικαστήριο που το Δικαστήριο αποφασίζει αν υπάρχει υπεξέρεση, ποια είναι της τάξης, δηλαδή το ποσό, και τίδήποτε άλλο. Είναι δεδομένο ότι υπάρχει υπεξέρεση. Αυτό το ξέρουμε όλοι. Και δεν μπορεί να τα αφισβητείς κανένας. Όμως, οφείλουμε ως αιρετοί, ως άνθρωποι που μας ενδιαφέρει το πώς θα προστατεύσουμε το δήμο μας, να ξέραμε το λιγότερο, το πρώτο, πώς έγινε αυτή η υπεξέρεση, για να μην επαναληθεί. Ε, λοιπόν, κοιτάξτε, εμείς δεν είμαστε διοίκηση. Είμαστε οι τελευταίοι που θα απολογηθούμε. Είστε όμως διοίκηση. Είστε όμως διοίκηση. Και όταν καμιά φορά σας λέω κάτι περισσότερο, έτσι έλεγα και στην προηγούμενη διοίκηση, και με λέγαν Κασσάντρα, ιστορίες, έτσι, αλλιώς, τα λοιπά. Τέλος πάντων. Δεν ξέρω τελικά ποιος ήταν Κασσάντρα ή δεν ήταν. Διότι η προηγούμενη διοίκηση κρύθηκε. Ο προηγούμενος δήμαρχος στο παρά ένα έκανε την καταγγελία του, τρία χρόνια είναι στη διοίκηση εσείς. Και προσέξτε, δεν σας λέω να βγάλετε απόφαση δικαστηριού ή να προτρέξετε από απόφαση δικαστηριού. Σας λέω ότι οφείλεται να προστατεύσετε όχι μόνο τα πρόσωπα που συμμετέχουν, κυρίως το θεσμό που λέγεται δήμος και να μαθαίνουμε μέσα από τα λάθη. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν θα μπορούσαμε να είμαστε θετικοί. Και για όλα αυτά που σας παρουσίασα. Και βλέπετε ότι είναι η μοναδική φορά που δεν έφερα ως επιχείρημα της δημοτικής μας παράταξης ότι δεν ψηφίζουμε την αποζημίωση του πρόεδρου. Είναι γνωστό ότι εμείς πρόεδροι που δεν είναι πείρους και αποκλειστικής απασχόλησης λέμε ότι δεν πρέπει να παίρνουν τέτοιες εποχές διότι προκαλούν ούτε ένα ευρώ. Όταν πηγαίνουν δύο φορές για να υπογράψουν για μια ώρα. Αυτό που λέω, μην αντιδράτες. Να αντιδράσω όταν θα έρθει η ώρα. Αυτή είναι η αλήθεια. Βέβαια κοιτάξτε να δείτε. Αναρωτηθείτε εάν δεν είχατε τόσο πρόεδρους πώς θα ήταν οι παρουσίες σήμερα. Και αυτό όμως πρέπει να αναρωτηθείτε κυρία δήμαρχε. Γιατί πρέπει να προστατεύσετε το θεσμό. Ο θεσμός δεν διατηρείται έτσι. Δεν έχει συνέχεια έτσι. Τι να κάνουν τώρα να παρατηθούν και οι πρόεδροι και άλλοι πρόεδροι να παρατηθούν. Τι να γίνει. Όλοι. Να είστε καλά. Λοιπόν ευχαριστούμε πολύ επομένως. Κατά πλειοψηφία. Εγκρίνεται ο απολογισμός οικονομικός του 2015. Της ενιαια σχολικής επιτροπής. Πάμε στο υπαριθμό. 16 η θέμα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κυρία Βαγιατζή. Να είστε καλά. Στο υπαριθμό. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Το υπαριθμό 16 η θέμα. Θα πάμε τώρα. Είναι η τροποποίηση στοιχείων ακυκριμένου προστορινού εξοπλισμού σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέρονσης από τη σωδού Ερυθρού Σταυρού 28 στην Καβάλα ιδιοκτησίας Βραμμύδου Α και ΣΙΑΩΜΕ. Ο κύριος Τουλκίδης, παρακαλώ, για το 16 η θέμα. Ο πολίτης. Όχι, τι. Εσείς κάνετε την ισήγηση, τι να πει ο πολίτης. Ο πολίτης θα πει. Η ισήγηση ουσιαστικά είναι μια τροποποίηση της προηγούμενης απόφασης ως προς το ένα της σκελούς τροποποίηση. Έγινε έτοιμα από τον συμπολίτη μας για να τοποθετήσει στον χώρο που νικιάζει. Ξέρουμε την ιστορία ότι υπήρχαν τα θέματα με τον χώρο, με την πέρκολα, με την άδεια και τα λοιπά. Πήραν επισήμως την άδεια από το Τμήμα Αδιοδοτήσεων Καταστημάτων, έχουν το χώρο τους επισήμως για τα δε χρόνια, δεν ξέρω πόσα χρόνια, αλλά όσα εν πάση περιπτώσει προβλέπω ήταν προφανώς, τοποθέτησαν τις ομπρέλες με σωστό τρόπο, προστατεύοντας και το έργο το οποίο υπάρχει στη συγκεκριμένη περίπτωση και ζητούν εκ νέου την τοποθέτηση του ΔΕΚ. Η υπηρεσία παραμένει στην απόψη της ότι δεν υπάρχει μεγάλη κλήση, ως αναφέρει ο καρονισμός του Δήμου. Εγώ θα ήθελα να εισηγηθώ την θετική μας απόψη ως προς τα πρώτα σκέλη της απόφασης, αλλά την αρνητική μας ως προς την υπηρεσία και άρα θετική στην τοποθέτηση του ΔΕΚ, υπό την έννοια πρώτον ότι η κλήση, όπως φαίνεται στα διαγράμματα του συμπολίτη, έτσι όπως θέλει να το τοποθετήσει, είναι επαρκής υπό την έννοια του καρονισμού και κατά δεύτερον η διαβεβαίωση ότι θα είναι έναν ΔΕΚ που θα είναι πάνελ στην πραγματικότητα, δεν θα είναι ΔΕΚ, δεν θα είναι στερεωμένο στο έδαφος, θα κρατιέται με το ίδιο το βάρος. Άρα, υπό αυτή την έννοια, εισηγούμε στο να είμαστε θετικοί στο έτοιμα του συμπολίτη και του επιχειρηματία, ως προς το σκέλος που αλλάζουμε από την προηγούμενη απόφαση. Από εκεί και μετά οι εισηγήσεις είναι η έκδοση μη άδειας τροποποίησης των εγκεκριμένων εξοπλισμού, άρα είμαστε θετικοί για το πρώτο σκέλος, για την έκδοση και τοποθέτηση του ΔΕΚ θετικοί, η έκριση των κατασκευαστικών στοιχείων προφανώς θετικοί, η δική μου εισηγήση και για το χρονικό διάστημα ισχύους της άδειας, θα είναι το διάστημα που έχει πάρει την άδεια και για τον κοινόπιστο χώρο. Η υπηρεσία διαφωνεί στα ΔΕΚ. Ο κύριος θέλετε να ρωτήσετε κάτι? Κύριε Σιμιτζή θα τοποθετηθείτε? Συμφωνείτε με την εισηγήση της υπηρεσίας, ο κ. Μουριάδης παρακαλώ. Εκεί έχουμε κάνει μια ανάπλαση, αν ο καθένας αρχίζει και βάζει ό,τι θέλει, ας μην την κάναμε την ανάπλαση και ας το αφήναμε έτσι, εγώ είμαι αρνητικός. Όλη η παράταξη είναι αρνητική κύριε Σιμιτζή? Όχι, όχι, τοποθετήσεις μάμε, δεν είναι αρνητικός. Α, τοποθέτει. Ναι, ψηφίζουμε τώρα, τι κάνουμε, αρνητική. Ο κ. Παπαδόπουλος παρακαλώ. Πρόεδρε, εύστοχη παρατηρήση του κ. Μουριάδη γιατί όντως έχει γίνει ένα έργο, πέσανε χρήματα, πρέπει να σεβαστούμε το έργο και είναι και πρόσφατο της προηγούμενης διοίκησης, όμως πρέπει να καταλάβουμε όλοι εδώ μέσα και να έχουμε, εάν μπορούμε, να ακολουθούμε τον παλμό της κάθε επιχείρησης. Δυστυχώς, έχω την εντύπωση ότι πρώτα οι υπηρεσίες, γιατί παίρνουν ένα νόμο και λένε το Λεωνόμος και δεύτερον και το Δημοτικό Συβούλιο. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι εδώ ότι οι επαγγελματίες θέλουν να είναι σύνομοι όσο μπορούν, θέλουν και απαιτούν να υπάρχει μια ευελιξία. Δηλαδή, οι άνθρωποι σήμερα έχουν ανοιχτά καταστήματα. Πρέπει να αμαρτύρουμε, εδώ βάζουμε θετική εισήγηση και μας κάνει μάθημα. Όχι, να καταλέξω, δεν κάνω μάθημα, κύριε Δήμαρχε, λάθω σε μένα, εννοείται. Μπορώ να διακόψω τον κ. Παπαδόπουλη να πει κάτι αυτό που θα θέλει στην ώρα του. Ό,τι θέλει μπορεί να πει. Συνεχίστε, παρακαλώ. Σήμερα, κύριε Δήμαρχε, είστε συγχυσμένοι αρκετά. Ερεμίστε, ερεμίστε. Θέλω να πω το εξής. Δώδεκα και δέκα φεύγουμε, τελείωσε. Και συνεχίζω, και συνεχίζω, και συνεχίζω. Δεν είναι δυνατόν, δεν είναι δυνατόν. Αυτό το κατάστημα το συγκεκριμένο, εδώ και πάρα πολύ καιρό ταλαιπωρείται. Μπορεί να κάνουν και λάθη, ή να κάνουν και λάθη, έτσι. Δεν είναι να τη λέω σε αυτό. Ναι, μπορεί, αλλά χαίρομαι που ο δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο έγινε αργός στην προσπάθειά τους, χαίρομαι. Χαίρομαι. Προστατέψατε το λιγότερο 20-30 οικογένειες εκεί μέσα. Τις προστατέψατε, χαίρομαι κ. Δήμαρχε. Όμως, όμως, θέλω να πείσω τον αντιδήμαρχο που έκανε την εισήγηση, θέλω να πείσω και μετά πείσω αυτή την ανητικότητα στο κομμάτι του ΔΕΚ, θέλω να το δείτε με ευελιξία, όχι πρισιακά. Το είπε η Περισία, δεν το δέχομαι, αντιδήμαρχε. Έναν ΔΕΚ θα βάλουν, πάντε να δείτε δηλαδή, τι κάνει τόσα χρόνια αυτή η επιχείρηση, θα τρελαθούμε. Έντιμη, καθαρή, δίνει δουλειά στον κόσμο. Μπορεί να σας λέω, από τη στιγμή που τώρα, ούτως ή άλλως, υπάρχει κατάληψη στον χώρο από τις ομπρέλες, ούτως ή άλλως. Άρα, δεν δίδεται θέμα να έχει πάρει να παραπανήσει ο κομμάτι, ώστε να μπορέσει να κάνει ζημιά στην κλιματική αναβάθμιση. Όμως, κάτω από το χώρο που στεγάζει, θέλει να κάνει και αυτό το δάπεδο, ώστε να μπορέσει στον χώρο του... Στον χώρο, όμως, θα πρέπει να βοηθήσουμε. Ίσως, θα χρειαζόταν, κύριε Αντιδήμαρχε, κύριε Μουριάδη, ίσως θα χρειαζόταν να δούμε πιο σωστά... Πάντως, κύριε Μουριάδη, υπάρχει μια ορθή λογική σε αυτό που λέτε, αλλά θα τη δεχόμουν και όλα, εάν ήταν όλη η καβάλα, έτσι όπως το λέτε, δηλαδή χωρίς κανένας να έχει τέκ. Όχι, δεν μπαίνω σε αυτή τη λογία ότι φτιάχνουμε να το χαλάσουμε. Κοιτάξτε, να έχει και την ευθύνη κύριε Μουριάδη, οποιαδήποτε ζημιά προκαλέσει να την αντικαταστήσει. Το δέχομαι και αυτό, αλλά θέλω να του δώσουμε το δικαίωμα, να μπορέσει να κάνει αυτό που θέλει ο άνθρωπος, βέβαια στα πλαίσια που μπορούμε και αυτό εδώ πρέπει να... Δεν είναι τίποτα αυτό που θέλει τώρα το δάπεδο. Κύριε Αντιδήμαρχη, θέλω να σας πείσω, σας παρακαλώ πολύ. Είναι κρίμα, είναι αμαρτία. Θέλω να αλλάξετε, να σας μεταπείσω. Έχει ένα ρόλο υπηρεσία. Είμαι στην εισήγηση του Αντιδημάρχου. Διαφωνείτε με την εισήγηση. Θέλω ό,τι ζητάει ο επαγγελματίας, το οποίο το βλέπω ότι είναι σε μια καλή λογική και να βάλουμε και όλα... Αυτό το εγκρίνει, αυτό λέει... Αφαιρούμε το δικαίωμα να βάλει τον τέκ. Το αφαιρούμε να ομορφύνει το μαγαζί του, να του κάνει αισθητικά, έτσι όπως θέλει. Μην με επικαλείστε την υπηρεσία. Μα δεν καταλάβατε, κύριε Παπαδόπουλη, δίνει του οκ ο Αντιδημαρχός και τα απ' την εισήγηση είναι αφού... Σε όλα. Ωραία, τότε κι εγώ αφού είναι σε όλα ο Αντιδήμαρχος... Αρνητικό στην υπηρεσία σου. Αρνητικό στην υπηρεσία σου, μπράβο. Από τη στιγμή που είναι θετικός σε όλα ο Αντιδήμαρχος, σε όλα είμαι κι εγώ σε όλα και μπράβο του στον Αντιδήμαρχο. Έδειξε ευηλικσία. Άντε τώρα... Συγγνώμη, εδώ πέρα, κύριε Πρόεδρε, εδώ μάλλον θα τρελαθούμε. Εδώ μάλλον θα τρελαθούμε. Λοιπόν, ο κύριος Βέρος, παρακαλώ, έχει το λόγο. Λοιπόν, λίγο για να καταλάβω γιατί λίγο μπερδεύτηκα τελευταία. Η εισηγήση της υπηρεσίας λέει ότι ναι μεν, θεωρούμε ότι και συμφωνούμε στην διαχωριστική κατασκευή στον ανεμοφράκτη. Συμφωνή στις ομπρέλες βέβαια λέει όμως ότι δεν θα πρέπει να είναι πακτομένες και ιστορίες και τα λοιπά. Και λέει ότι δεν συμφωνώ στο να μπει το δάπεδο. Σωστά. Άρα εσύ αντιδήμαρχε που συμφωνείς σε όλα και ό,τι λέει η υπηρεσία. Η υπηρεσία και το δάπεδο. Ωραία. Λοιπόν. Άρα συμφωνείς εσύ ότι υπάρχει κλίση και πρέπει να γίνει το δάπεδο. Ωραία. Άρα το ξεκαθαρίσαμε. Τώρα πάμε. Καταρχάς να πούμε κάτι. Τελικά ποιος αδικείται και ποιος δικαιώνεται. Όλοι οι επαγγελματίες που είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόσουν τον κανονισμό του Δήμου Καβάλας αδικούνται. Γιατί αδικούν? Εσχέσει με αυτούς που ανήκουν στον οργανισμό λοιμμένος και κάνουν ό,τι θέλουν. Ό,τι θέλουν. Δεύτερο, πού αδικούνται επίσης οι επαγγελματίες που είναι υποχρεωμένοι στον ίδιο αστικό ιστό, μέτρα διαφορά, να πληρώνουν διπλάσιο παράβολο για τα τραπεζοκαθίσματα. Να θυμηθώ λίγο και διορθώστε με. Το τετραγωνικό, τα 10 πρώτα αν θυμάμαι καλά ο Δήμος 47, τα επόμενα 60 φεύγα και όλκη συνολικά 35 ευρώ το τετραγωνικό. Και ρωτάω τώρα, τι να πούμε τώρα σε αυτόν τον επαγγελματεία, ο οποίος, λίγο αντιδήμαρχος και ο κύριος Μουριάδης, ο οποίος είναι και ο παλαιότερος, αλλά και ο κύριος Θηλιππίδης, ας με διορθώστε μήπως κάνω λάθος μήπως δεν θυμάμαι και καλά, ένα μέρος κάνει κατάληψης κοινόχρησης του δημοτικού χώρου, διότι υπάρχει και ο χώρος που ανήκει στην πολυκατοικία και που εδώ θέλω να ρωτήσω εγώ, ποιος πλήρωσε τα λεφτά που κάναμε στο έργο και μπήκαμε στον ιδιότη, γιατί κάποιοι λένε ότι ο επαγγελματείας πληγώνει ή θα πληγώσει το έργο. Εγώ ρωτάω, ποιος πλήρωσε, πλήρωσε κανένας, έπρεπε να γίνει αυτό το έργο στο κομμάτι που είναι της πολυκατοικίας και δεν είναι 5 και 10 τετραγωνικά. Θα μου πει κάποιος ρέβερο για την αισθητική της πόλης, θα ήταν το μισό έτσι και το άλλο μισθό έτσι, αλλά συγγνώμη στην οπόμενη πολυκατοικία που θα αγοράσω, ελάτε να κάνετε και τον προσθενό της πολυκατοικίας το δικό μου για να είναι αισθητικό. Λέω τώρα, δεν κατάλαβα, άλλοι αγοράζουν τον στρατηγού του σπίτι, εμείς δεν μπορούμε μια πολυκατοικία να κάνουμε. Λοιπόν, και γι' αυτό θα τα πούμε κάποια στιγμή δήμαρχε. Λέω εγώ τώρα, πού γίνεται η αντιπαλότητα τώρα. Μεγάλη σκέψη, η αντιπαλότητα, η πολιτική σχέση με την έννοια ότι δεν αξιοποιείς εσύ, έπρεπε να το πάρεις, όχι εσύ προσωπικά, η Τσανάκα, ο Δήμος. Θα σας τα πω άλλη φορά, δεν με παίρνει ο χρόνος. Λέω τώρα, πόσο, τα 24 του Όσκαρ Κάλλα 24 και πάτε το Μουσείο, το Ναυτικό Μουσείο που ψάχνεται ακόμα χώρο. Άντε σας τάπα πιο μπροστά και δεν τα ακούν και τα κανάλια και τηλεοράσεις για να προβληθώ. Λοιπόν, άκουστε τώρα και κοιτάζω εγώ τώρα και τους πολίτες, ακοιτάζω και τους επαγγελματίες, πρόεδρε συγχώρεσέ μου. Τι να πω εγώ τώρα, ότι έλα εσύ την κλίση και τα λοιπά, μη βάζεις. Κοιτάξτε τώρα, όταν επιτρέπουμε να μπαίνουν αυτά τα περιβόητα από τα ξενικά μου τέκ, πέστε ένα δάπεδο, Ελλάδα είμαστε. Λοιπόν, στους πεζόδρομους, όπου δεν αφήνουν ούτε 1,5 μέτρο, όπως λέει ο κανονισμός, για να περνάνε οι πολίτες, ερχόμαστε εδώ και του λέμε, κοίταξε να δεις, το μισό το κατασκευάσαμε εμείς, δεν μας νοιάζει, το άλλο μισό δεν σου ανήκει, παρότι έχεις 3 χιλιόμετρα πεζοδρόμιο μπροστά, να περνάνε απάντες, δάξει. Εμείς του λέμε, δεν έχεις την κλίση, την κατάλληλη και αυτά. Εμείς λέμε τώρα, αισθητικά αυτό δημιουργεί πρόβλημα, είναι κάτι άσχημο, είναι κάτι το οποίο δεν υπάρχει. Λειτουργικά, εάν τοποθετηθεί, θα βλάψει, τι θα βλάψει τώρα. Δηλαδή, για να καταλάβω τώρα, ένα ξύλινο δάπεδο τι θα προκαλέσει. Τέλος πάντων, πολλή κουβέντα για το τίποτα. Θεωρώ ότι το δύσκολο ήταν η όποια αφθαίρετη κατασκευή που δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Αυτό είναι η ουσία. Λοιπόν, η ουσία είναι να μπουν οι ομπρέλες έτσι όπως πρέπει να μπουν, για λόγους ασφαλείας, για να μην υπάρξει οτιδήποτε παρότι αυτό συμβαίνει στους πεζόδρομους, δεν υπάρχει ούτε ασθενοφόρο, ούτε προσδιβεστική τίποτα. Τέλος πάντων, εκεί δεν υπάρχει, αλλά και εκεί για λόγους ασφαλείας να γίνει και να πούμε OK και στο δάπεδο. Εμείς συμφωνούμε δηλαδή και στα τρία, αλλά να κατασταθεί η ιστορία με τις ομπρέλες. Αυχαριστούμε τον κύριο Βέρο. Συνάδελφοι. Για το συγκεκριμένο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εδώ έχει ειδητηθεί πάρα πολλές φορές τον τελευταίο καιρό. Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είχα φέρει αυτά τα οποία είδα και τα εθεόρησα παράνομα και τα οποία εξακολουθούν να είναι έτσι πια δηλαδή. Το ότι πακτώσαμε μεταλλικές κατασκευές για να στηρίξουμε από πάνω τις ομπρέλες και τα λοιπά. Ξυλώσαμε αυτά τα οποία ο κύριος Μουριάδης είχε μεριμνήσει με τη μελέτη του, τα πλακάκια όλα. Και είναι στιβιασμένα έτσι. Και ο κύριος αντιδήμαλος μου, ο Απίδης, μου είχε απαντήσει ότι όλα έχουν καλώς καμομένα, ότι του δώσαμε άδεια. Και είχα μια απορία... Μισό λεπτό κύριε Μαυρίδη μου, χίλια συγγνώμη. Σας παρακαλώ πολύ τώρα. Σας παρακαλώ. Ναι κύριε Μαυρίδη συνεχίσετε. Δεν έχω πρόβλημα. Τι να κάνουμε τώρα. Αυτά είναι στιμτισμένα, συμβαίνουν κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, και τώρα ήθελα να μάθω από τον κύριο αντιδήμαχο πότε δόθη η άδεια. Επί αντιδημαρχίας του κυρίου Φιλιππίδη ή επί αντιδημαρχίας δικής του. Αυτό με ενδιαφέρει λίγο. Εδώ να σταματήσω κιόλας, μπορώ. Όχι, όχι, όχι. Άδεια οι νόμιμοι για να μπουν εκείνες οι κολόνες οι μεταλλικές να σκάψει και τα λοιπά και να είναι όπως είναι τώρα. Ερωτώ από τον αντιδήμαρχο εκδίδεται και ποιος αντιδήμαρχος ήταν. Αυτό έχω απορία. Κύριε Τουλκίδη παρακαλώ. Ο κύριος Φιλιππίδης. Λοιπόν, όσον αφορά το θέμα της τέντας. Είχε κάνει μια τέντα απ' την αρχή, έστειλα χαρτί στην πολοδομία η οποία το έβγαλε αυθαίρετο. Δεν πήρε ποτέ άδεια επί δικίσματη δημαρχίας. Είχαμε πάει στα δικαστήρια και ήρθε εδώ πέρα ένας άλλος δικηγόρος. Δεν ξέρω τώρα τι είναι ο κύριος από πίσω. Και έκαναν έναν... Ας πούμε συμβιβασμό. Θα βάλει τέντες, θα τραβηχτεί πίσω και όλα καλά. Από εκεί και μετά. Τις τρύπες αυτές τις έκανε μόνος. Ο δήμαρχε μας εκπλήσεται. Στο προηγούμενο δημοτικό συμβουλιοτήριο ο κύριος Τουλχίδης μου απήντησε ότι του δώσαμε άδεια. Και ερωτώ και τώρα. Για αυτό λέω πότε έδωθη. Έχω και εγώ το δικαίωμα να σκέφτομαι και διαφορετικά κύριε δήμαρχε. Εδώ, εδώ, πως όχι. Του δώσαμε άδεια μου απήντησε ο κύριος Τουλχίδης. Μετά και εγώ ερωτώ. Προβλέπεται από τον κανονισμό κύριε αντιδήμαρχε τέος και νύν. Ναι, να τους δίνουμε τέτοιες άδειες ή είναι παρά το κανονισμό. Και γιατί δεν πάμε να το κάνουμε έλεγχο. Να του πούμε γιατί έχεις χαλάσει αυτά που κάνουμε και δεν τα παραλάβαμε. Ο κύριος Τουλχίδης παρακαλώ θα πω. Είμαι αρνητικός ό,τι και να πούνε. Στο υπαριθμό ένα θέμα. Έκδοσης ψηφίσματος συμπαράστασης στους αγρότες για την παρατεταμένη ανομβρία στα Τενάγη Φιλίππον. Συγγνώμη. Απλά θα ήθελα να συμπληρωθεί ότι με την τοποθέτηση του τέκ θα διασφαλίζεται η ομαλή απορροή των ουμβρίων υδάτων για να μην δημιουργήσουμε προβλήματα αριστερά και δεξιά και η καθαριότητα βέβαια του χώρου στο κενό που θα δημιουργείται από το τέκ με τον κοινόχρωστο χώρο. Φαντάζομαι ότι αυτά είναι τί να κάνει. Λίμνη γύρω-γύρω για να μπαίνουν στο μαγαζί και να τσαλαβουδάνε στα νερά. Δεν πάει τί να πω. Σωστή η παρατήρηση. Το υπαριθμό είναι ένα θέμα. Έκδοση ψηφίσματος σύμπαράς στους αγρότες για την παρατεταμένη ανοβρία στα ταινάγη Φιλίππον. Συμφωνείτε με το ψήφισμα όπως έχει διατυπωθεί. Κύριε Σιμιτζή. Μισό λεπτό κύριε Παπαδόπουλο. Κύριε Σιμιτζή. Ναι. Κύριε Παπαδόπουλο παρακαλώ. Λίγο και σύντομα. Ξέρουμε τα ψηφίσματο αλλά τι ρόλο παίζουν. Τέλος πάντων όμως είναι μια καλή πρωτοβουλία. Φοβάμαι όμως και χαιρόμαστε γιατί πριν από πολύ καιρό κάναμε μια ανακοίνωση και προτρέψαμε την δήμαρχο να πάρει μια πρωτοβουλία. Χαιρόμαστε που η κυρία δήμαρχος μας ακούει και παίρνετε τις πρωτοβουλίες αλλά συμπληρώνω... Λοιπόν συνεχίστε. Συμπληρώνω κύριε δήμαρχε ότι καλό θα ήταν να καλούσατε εδώ πέρα από αυτή την παρατήρηση που έκανε ο κ. Πουσαεύς να καλούσατε εδώ την περιφέρεια που έχει τα ψέα που διαχειρίζεται τα ψέα τα προγράμματα το οποίο θα μπορούσαν να δώσουν δεσμεύσεις εδώ τον Αγροτικό Σύλλογο. Αν τελειώσατε την κουβέντα εκεί πέρα παρακαλώ. Τους αγρότες που εκπροσωπούν τον πρωτογενή τομέα τους της ΟΤΟΕΒ για να μπορέσουμε να είχαμε ένα σωστό διάλογο να μπορέσουμε να φέρουμε ένα σωστό αποτέλεσμα και να μπορέσουμε να φέρουμε και δεσμεύσεις ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων και να υλοποιηθεί και να φέρουμε γρήγορα αποτελέσματα να υλοποιηθεί γρήγορα γιατί υπάρχει ένα πολύ πολύ σοβαρό πρόβλημα με τους αγρότες. Νομίζω ότι με ένα ψήφισμα τώρα δεν θα καταφέρουμε το αποτέλεσμα το εφικτό που θέλουν οι αγρότες και ο αγροτικός κόσμος γιατί υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ. Νομίζω ότι η κυρία Δήμαρχος ήδη σημείωσε αυτό που είπε ο Σπύρος προηγουμένως και θα προχωρήσουμε και σε αυτή την κίνηση. Ο κύριος Βέρος παρακαλώ. Επειδή πήρα χρόνο πολύ στο προηγούμενο, συμφωνώ με ότι είπε ο συνάδελφος ο Κουσάης. Ευχαριστούμε τον κύριο Βέρο, κύριε Καλανταρίδη θέλατε κάτι. Κύριε Παπαδόπουλε, δεν έχουμε πρόβλημα να υιοθετούμε προτάσεις από όπου και αν προέρχονται αν είναι προσόφελος του δήμου και των δημοτών του. Στην προκειμένη βέβαια περίπτωση, η αλήθεια είναι ότι δεν το κάναμε μετά από τη δική σας ανακοίνωση αλλά είχαμε προηγηθεί. Τι θέλω να πω. Ότι σχετικές διαβουλεύσεις τόσο με τον Τεεύ Φιλίππον, του οποίου επικεφαλής είναι, αναφέρατε προηγουμένως και το όνομά του, ο κύριος Καλλινικίδης, καθώς επίσης μαζί με τον... να τελειώσω... καθώς επίσης με τον δήμο Παγκέου και τον γενικό του διευθυντή αλλά και με τον δήμο Νέα Ζύχνης, έχει γίνει πριν από δύο με τρεις εβδομάδες σχετικές συζητήσεις όπου δηλώσαμε και εμείς την πρόθεσή μας βεβαίως να στηρίξουμε όλη αυτή τη διαδικασία. Ο δήμος Παγκέου ενέκρινε το σχετικό ψήφισμα πριν από μία εβδομάδα σχεδόν να θυμάμαι καλά. Μετά στάλθηκε σε εμάς έτσι ώστε να το προθήσουμε και εμείς. Η επόμενη σύσκεψη του Δημοτικού Συμβουλίου Συνεδρίας είναι σήμερα οπότε σήμερα έρχεται εδώ προς ψήφιση. Σας επισημαίνω ότι σε μισή ώρα πρέπει να έχουμε τελειώσει τη συνεδρία. Λοιπόν δεν έχω κανένα ερώτημα τοποθέτησης κατευθείαν. Λοιπόν είμαστε αρνητικοί για έναν και μοναδικό λόγο. Για έναν κωδικό που αναφέρεται και που ζητάται να γίνει η αλλαγή της ονομασίας που είναι η προμήθεια αλουμινοκατασκευής αναπαράστασης παλαιού ητραγουγιού καβάλαση, με πέντε χιλιάδες. Να θυμίσω λίγο στο σώμα και να θυμίσω στους αγαπητούς συναδέρφους ότι στην δέκατη τέταρτη αναμόρφωση του προπολογισμού είχε ξαναρθεί έτσι όπως ήρθε δηλαδή ως αλουμινοκατασκευή και να θυμίσω ότι στο ερώτημά μας τι ακριβώς είναι η απάντηση της κυρίας Δημάρκου ήτανε ότι θα χρησιμοποιηθεί για την εκδήλωση Τέντεξ και επειδή μιλάμε για πέντε χιλιάδες δεν θα χρησιμοποιηθεί μόνο στη συγκεκριμένη εκδήλωση μετά θα το πάρει ο δήμος και θα το χρησιμοποιήσει και σε άλλες εκδηλώσεις. Μετά το ερώτημά μας βγαίνει η εταιρεία όπου το ερώτημά μας έγινε γιατί αγαπητέ Πρόεδρε διότι προηγήθηκε ανάρτηση της συγκεκριμένης κυρίας Δημάρκου διότι προηγήθηκε ανάρτηση της συγκεκριμένης εταιρείας στην ιστοσελίδα της όπου λίγο πολύ την έχω μπροστά και θα σας διαβάσω επιλέξει έλεγε «Η άλλου μίξ τα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της στηρίζει το Τέντεξ Καβάλα 2017 και πιστεύει σε ιδέες που αξίζει να διαδοθούν». Μετά το ερώτημα και την απάντηση της κυρίας Δημάρκου βγαίνει την επόμενη η εταιρεία με ανακοίνωσή της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και λέει «Επιλέξ, στα πλαίσια της αποκατάστασης αλήθιας η εταιρεία Lumix θα ήθελε να ενημερώσει τους συνδημότες της σχετικά με τη μεταλλική κατασκευή που χρησιμοποιήθηκε ως κοινικό για τη διοργάνωση του Τέντεξ Καβάλα 2017». Συγκεκριμένα η παρούσα Δημοτική Αρχεία ανέθεσε την ολοποίηση της κατασκευής με κόστος 5.000 συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, την παρούσα ανακοίνωση κάνουμε εξαιτίας των όσων αντιθέτων ακούστηκαν εχθές 25-7 του 2017 στη Συνειδρία του Δημοτικού Συμβουλίου της Πόλης. Είμαστε στη διάθεση του οποιαδήποτε μας ζητήσει διευκρινήση. Εδώ να διευκρινήσουμε ότι το ερώτημά μας ήταν ότι με αφορμή την πρώτη ανακοίνωση ότι στα πλαίσια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης κατασκεύασε, άρα αυτό σημαίνει απλά και για να καταλαβαίνουν όλοι δωρεάν, λέμε πως είναι δωρεάν να κατασκευάστηκε και να βλέπουμε ότι στα πλαίσια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης ο ΤΑΠ έδωσε 15.000 ευθύνης. Θα το κάνει με μεράκι, είπε. Λοιπόν, στα πλαίσια της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης ο ΤΑΠ επιχωρίγησε με 40.000 στα σχολικά γεύματα. Τι να πούμε τώρα. Λοιπόν, ξέρουμε τι λέμε και ξέρουμε και τη διαβάζουμε και ξέρουμε και ελληνικά. Και μια μέρα μετά τη δεύτερη ανακοίνωση δελτίο τύπου της εταιρείας στα μέσα της κοινωνικής ενημέρωσης για αποκατάστασης αλήθειας σε τοπικό ραδιόφωνο της πόλης ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για τα οικονομικά ο κ. Καλαντερίδης επιλέξει λέει ότι καμία ανάθεση δεν κάναμε, δεν πληρώσαμε τίποτα, το είδαμε, μας άρεσε και κάποια στιγμή θα το πάρουμε. Λοιπόν, τελικά όταν μας πείτε όλη την αλήθεια εμείς θα σας πούμε το ναι. Μέχρι τότε όχι. Λοιπόν, το υπαρρυθμό 3, έγκριση της με αριθμό 244 του 2017, απόφασης δημοφέλεια, δέκατη αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού από τους 2017. Παρόν, πρόεδρε. Δημοφέλεια κ. Σιμιτζή, ναι ο κ. Σιμιτζής παρόν, κ. Ρεβέρο, παρακαλώ για δημοφέλεια. Ναι, λέτε. Ναι. Το 4, έγκριση της παριθμών 155 του 2017, απόφασης δημοτική κοινωνική αλληλεγγύη, προσχολική αγωγή 12, αναμόρφωση προϋπολογισμού οικονομικού από τους 2017. Εγκρίνεται. Παρόν, πρόεδρε. Εγκρίνεται. Καταπλειοψηφία. 5, επανακαθορισμός αντιμιστίας της προεδρομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, δημοτική κοινωνική προσχολική αγωγή Καβάλα στα πλαίσια των ορίων του νόμου 40, 93 του 2012. Υπόσχεσαι, κύριε Τρακωνάκη, επειδή δεν πρόλαβα να διαβάσω, η αναμόρφωση αυτή περιέχει και το κόστος, το έξοδο για την ενοικίαση του ακυνήτου ή αναφέρεται σε προηγούμενες... Δεν διάβασα με σφορίττα, αλλά... Ωραία, εντάξει. Επανακαθορισμός παραμένεις σε αυτό το οποίο έχουμε... είναι η σχήμα μέχρι τώρα? Λόγω του ποσού και λοιπά, ναι. Όχι ο κύριος Βέρος, γιατί δεν είναι πλήρες αποσχολητικοί. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Αποκλειστικής. Παρόν ο κύριος... Εμείς όχι. Όχι, παρόν, όχι, κύριος Μαυρίδης, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, θα απέχω από τη ψηφοφορία αυτή, για να μην είμαι αρνητικός, για να είμαι ειλικρινής, για τους λόγους που το έχω εκθέσει προφορικά, όχι τώρα, βέβαια, το ξέρει η κυρία Δήμαρχος, ή μου φαίνεται ότι ταιριάζει άποψη περισσότερο του κυρίου Βέρου, εάν είναι αποκλειστικής και μόνον, εντάξει, το καταλαβαίνω, το δικαιολογώ. Δεν μπορώ άλλως, μου είναι λίγο δύσκολο, δεν έχω να κάνω με την κυρία Δρακωνάκη τίποτα, το ξέρω πόσο την εκτιμώ, αλλά μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, για μένα, αυτά δεν ισχύουν. Δηλαδή, και το ποσό είναι αρκετό. Βεβαίως, δικαιολογείται από το νόμο, λέει, από ένα έως τόσο 600-800 και πάει. Πλύνω όμως, όταν δεν είναι αποκλειστικής απασχόλησης, το πράγμα μπερδεύει. Δεν ξέρω. Διότι, άμα θα το πω, εάν προχωρεί, κυρία Δρακωνάκη, εσείς κολλείεστε καταρχής στην ψηφοφορία και μη μιλάτε. Κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ πολύ. Η κυρία Δρακωνάκη κολλείεται. Η κυρία Δρακωνάκη δεν συμμετέχει στη διαδικασία. Λοιπόν, δεν μπορεί να μιλάει και ένα αντιμεινάμενο, αν παίρνει το λόγο, να είμαστε εξεκαθαρισμένοι. Άμα δε θα, διαβάστε λίγο καλωνισμό. Λοιπόν, εάν το πάμε με αυτό το σκεπτικό, τι να πούμε για τον αντιδήμαρχο, ο οποίος επειδή είναι συνταξιούχος, προσέξτε, ή επειδή είναι ενενεργέη πάλληλος, όπως ξέρετε, δεν παίρνει και από εδώ και από εκεί. Λιγότερο εργάζεται ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών. Να μην πω και για τους άλλους. Για τον κύριο, για την κυρία Φραντζισκάκη θα μπορούσε να το επικάλεσε το έναν αντιδήμαρχο. Το ξέρω τι κάνατε. Λοιπόν, εδώ, μη θέλουμε και τα ρέστα, απέχω για να μην είμαι αρνητικός. Πάμε στο υπαρρυθμό 6. Η τροποποίηση τεχνικού προγράμματος Δ. Καβάλα σε τους 2017. Εγκρίνεται η τροποποίηση. Ο κ. Παπαδόπουλος, παρακαλώ. Εδώ, κ. Πρόεδρε, έχει μια καταγγελία για το θέμα αυτό, που εκφράζει την αγωνία του μηχανικού, αν την έχετε... Ναι, κάποιος μας έρθε μια εσήγηση τέτοια, για το ότι θα συνεχίσουν να γίνονται απευθείας αναθέσεις για τεχνικά έργα, όπως ο νέος νόμος 4412 του 2016 επικαλείται, ότι προβλέπει εννέους διαγωνισμούς και ηλεκτρονικές σκληρώσεις. Θα πω ακόμη μια φορά ότι οι απευθείες αναθέσεις προκαλούν τους επαγγελματίες, αφήνουν υπόνοιες για διαπλοκή και δεν εξοικονομούν χρήματα από εκπτώσεις. Έχουμε πολύ συχνά επισημάνει στο παρελθόν, που θέλετε να σταματήσετε και να κάνετε συνεχώς απευθείας αναθέσεις. Τώρα με το νέο νόμο, νομίζω κύριε Αντιδήμαρχε, ότι είστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσετε τις νέες διαδικασίες. Κάντε το. Παρόν κύριε Πρόεδρε. Θέλετε κάτι κύριε Τουλκίδη απ' αυτό. Υποχρεωμένοι προφανώς δεν είμαστε. Ο νόμος προβλέπει σαφώς την απευθεία ανάθεση έργων μέχρι του ποσούτου συγκεκριμένου και πολύ σωστά το κάνει και θα πρέπει να το κάνει και για τις μελέτες, στις οποίες είναι η κλήρωση που λέτε. Θα πρέπει να το κάνει και στις μελέτες, διότι έχει πάθει την απόλυτη ασφιξία και ο Δήμος Καβάλας και όλη η Δήμη, αδυνατώντας να αναθέσουν μια μελέτη 3.000 και 4.000, για την οποία χρειάζεται διαγωνιστική διαδικασία. Λοιπόν, όλες οι διαδικασίες του Δήμου οι μεγάλες φυσικά γίνονται με νέους διαγωνισμούς, προκύπτουν όμως πάντα μικρά ζητήματα ή λίγο μεγαλύτερα στο Δήμο, τα οποία ευτυχώς που έχουν μείνει μερικές δικλείδες ασφαλείας για απευθείας αναθέσεις και μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Ξέρετε ότι περνάμε τρελές στιγμές με το τι εγκρίνουν ποια είναι η Επίτροπη και τι δεν εγκρίνουν από πλευράς έργων. Τουλάχιστον, τέτοιου τύπου αναθέσεις είναι καθόλου ανόμιμες, καθόλου θεμητές και εμπιστέψτε με, ως μηχανικός συμμερίζομαι απολύτως στο πρόβλημα των συναδεύων μου, δεν είναι αυτό το πρόβλημά τους, μην ανησυχείτε. Παρόν ο κ. Παπαδόπουλος, ο κ. Βέρος παρακαλώ. Ακούγοντας τον κ. Αντιδήμαρχο, αν κατάλαβα καλά, υπάρχει μια αγωνία κατά πόσο κάποια έργα τα οποία θεωρούνται κατεπίγοντα θα υπάρχει δυνατότητα άμεσα να ελλοποιούνται για να δίνονται λύσεις. Βέβαια αντιδήμαρχε, εάν θα δούμε τα τρία έργα τα οποία όλοι καταλαβαίνουμε από το ποσό 7.278 και τα τρία ακριβώς τα ίδια, το ίδιο ποσό, το ίδιο ποσό. Εγώ λέω σύμπτωση. Το δεύτερο. Εγώ λέω τώρα ότι αν θα δείτε και τα τρία έργα αυτά τα οποία προτείνεται με ανάθεση είναι στην ίδια κατηγορία οικοδομικών εργασιών. Και εγώ ρωτάω τώρα, αντιδήμαρχε, γιατί δεν το κάνεις ένα έργο της τάξης των 21.000, κάνε μια πλήρωση, έτσι όπως ορίζει ο συγκεκριμένος νόμος, ο 4412, όμως με την ηλεκτρονική πλήρωση δεν θα χάσεις χρόνο, δεν θα χάσουμε χρόνο, απλά όμως τι συμβαίνει. Αυτός που θα κληρωθεί από την ηλεκτρονική πλήρωση, δεν μπορεί στο ίδιο φορέα στην ίδια χρονιά να πάρει και δεύτερη. Ανάθεση, γιατί δεν πάβει να είναι ανάθεση. Βέβαια υπάρχει και άλλη πρόταση, η άλλη πρόταση είναι να πάτε σε διαδικασία διαγωνισμού, όπου εκεί με τα δεδομένα αυτά που ξέρουμε και με τις προσφορές και με το ότι δεν υπάρχει και αναδουλειά, η προσφορά θα είναι περίπου της τάξης του 40% το λιγότερο, άρα έχουμε ένα κέρδος και με αυτά τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε θα κάνουμε και άλλα εργάκια, είτε της ίδιας κατηγορίας, είτε το οποιαδήποτε άλλα. Λοιπόν, κοιτάξτε να δείτε. Από τη στιγμή που ο νόμος σας δίνει αυτό το δικαίωμα, το ότι να πάτε πάλι σε ανάθεση, αλλά ανάθεση όμως όπου θα διασφαλίζει ότι θα παίρνουν όλη δουλειά και όχι ελάχιστοι, οι ίδιοι, εμείς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ψηφίζουμε αυτού του είδους τις αναθέσεις. Πρέπει κάποια στιγμή να τερματιστεί αυτή η ιστορία. Και βέβαια, κάποια στιγμή εγώ θυμάμαι, αν θυμάμαι καλά, ο κ. Φιλιππίδης έλεγε ότι κρατάμε μία σειρά όσο ήταν αντιδήμαρχος και επιλέγουμε μέσα από τη σειρά... Εντάξει, εγώ δεν θέλω... Είναι εδώ ο κ. Φιλιππίδης. Να μη συνεχίσουμε περισσότερο, δεν είναι ο κ. Φιλιππίδης. Καλά, εντάξει. Λοιπόν, εγώ λέω, για να μην αθυσβητεί κανένας και κανέναν, πάτε σε ηλεκτρονικές κληρώσεις, είναι το πιο δίκαιο από όλα, ο όποιος δεν μπορεί να ανταποκριθεί λέει ότι παιδιά δεν το θέλω, άλλωστε σε ηλεκτρονικές κληρώσεις θα μπούν αυτοί που θέλουν. Άμα δεν θες δεν μπαίνεις με το ζόρι, έτσι, όποιος θέλει. Αν βγει ένας ανήκανος, την άλλη φορά, ξέρεις πόσοι ανήκανοι βγήκαν με διαγωνισμό και θα τους πληρώσουμε και θα τους κλεισσοπληρώσουμε. Μήπως θες να αναφέρω ονόματα τώρα, μη με προκαλείς και εσύ, μη γίνεις δεύτερος παπάς. Λοιπόν, έλα τώρα. Λοιπόν, άιντε, ξέρουμε τι γίνεται. Ζούμε σε μια μικρή κοινωνία και ξέρουμε πολύ καλά τι γίνεται. Λοιπόν, σταματήστε τις αναθέσεις. Λοιπόν, πάμε παρακάτω. Χωρίγηση παράτασης προοδεσμίας περαίωσης του έργου συντηρίας δημοτικών κτιρίων δημοτικής ενότησης Φιλίππον έτους 2015 του Δήμου Καβάλας έως 27 Νάτο του 2017. Το υπαριθμό 8, έγκριση πρωτοκόλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου βελτιώσεις παρά πλευροδρόμου Λιδίας-Κρινίδων. Το υπαριθμό 9, τροποποίηση εν μέρη της υπαριθμό 356-17 απόφαση δημοτικού συμβουλίου που οφορά την έγκριση υποβολής πρότασης της πράξης ανάπλαση και επέκταση δικτύου πεζοδρόμων στην περιοχή της πλατείας Καπνεργάτη κλπ. Το υπαριθμό 10, έγκριση αναθεωρημένων τευχών δημοπράτησης της πράξης υποέργου ανάπλασης και επέκταση δικτύου πεζοδρόμων στην περιοχή της πλατείας Καπνεργάτη κλπ. Το υπαριθμό 10, έγκριση αναθεωρημένων τευχών δημοπράτησης της πράξης υποέργου ανάπλασης και επέκταση δικτύου πεζοδρόμων στην περιοχή της πλατείας Καπνεργάτη κλπ. Το υπαριθμό 12, έγκριση εκτέλεσης του έργου καθαρισμός ρεμάτων δημοτικής ενόητος Καβάλλας έτους 2017. Το υπαριθμό 13, έγκριση ερηθρά στον οικισμό Φιλίππον του δήμου Καβάλλας. Το υπαριθμό 14, έγκριση εκτέλεσης του δήμου Καβάλλας. Το υπαριθμό 15, έγκριση εκτέλεσης του δήμου Καβάλλας. Το υπαριθμό 16, έγκριση εκτέλεσης του δήμου Καβάλλας. Το υπαριθμό 17, έγκριση εκτέλεσης του δήμου Καβάλλας. Το υπαριθμό 18, έγκριση εκτέλεσης του δήμου Καβάλλας. Το υπαριθμό 19, έγκριση εκτέλεσης του δήμου Καβάλλας. Το υπαριθμό 20, έγκριση εκτέλεσης του δήμου Καβάλλας. Το υπαριθμό 21, έγκριση εκτέλεσης του δήμου Καβάλλας. Το υπαριθμό 22, έγκριση εκτέλεσης του δήμου Καβάλλας. Το υπαριθμό 23, έγκριση εκτέλεσης του δήμου Καβάλλας. Το υπαριθμό 15, αποδοχή έτησης παρέτης του δημοτικού συμβούλου κυρίου Τσουρουκίδη Αναστασίου από πρόεδρος και μέλος του νομικού προσώπου με την υπονομία νέα σχολική επιτροπή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου και αντικατάστασή του. Το 17, αποδοχή έτησης παρέτησης της δημότησας... Συγγνώμη λίγο. Μια κουβέντα μου. Δεν είμαστε διοίκηση, άλλωστε η διοίκηση ορίζει, αποφασίζει ποιοι θα είναι αντιδήμαρχοι, πρόεδρο και τα λοιπά. Όμως, κυρία δήμαρχη, δεν βοηθάει το νομικό πρόσωπο οι συχνές αλλαγές. Για όσους έχουν περάσει από τα νομικά πρόσωπα και της πρωτοβάθμιας σχέσης της δευτεροβάθμιας, μέχρι να κατανοήσουν οι καινούργοι για το τι συμβαίνει και λογικό, δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απάντησης και δεν μπορεί να είναι. Δεν έχουνε τους συνεργάτες, εννοώ τους εργαζόμενους με την εμπειρία, με τη γνώση. Να τα λέμε ευθέως. Δεν βοηθάει τη λειτουργία του νομικού προσώπου. Βέβαια, εσείς αποφασίσετε, δεν μπορούμε να κάνουμε και τίποτα άλλο, αλλά να ξέρετε ότι δεν βοηθάει οι συχνές αλλαγές των πρόεδρων. Μόνο ήθελα έτσι μια και διευκρινιστικά να δωθεί, εντάξει, εμείς εμπιστευόμαστε, είναι εργατική κυρία Μπαλτσίδου, ok, αλλά από εκεί και πέρα ήθελα να πω το εξής. Δεν πιστεύω να μπείτε στη διαδικασία κι εσείς όλο αυτό το φάκελο με τα επισκευές των σχολικών κτίριων, να τη ζητήσετε από τους δευτεροί από την αρχή. Ρωτώ. Λοιπόν το 17 αποδοχή αίτησης παρέτησης δημότησας κυρίας Βίτου Σοφίας του Δαμιανού από τακτικό μέλος του νομικού προσώπου δημοσιού δικαίου με την επωνυμία ενια σχολική επιτροπή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτή, το όνομα, ποιος την είχε προτείνει την κυρία Βίτου, ο κ. Σαγανικώλας νομίζω ότι την είχε προτείνει να πω, ήταν από τη συμφωνία που είχαν κάνει... Το 18 ανάκληση της υπαρρυθμών 8,62 του 15 αποφάσης δημοτικού συμβουλίου που αφορά τη μίστοση ιδιωτικό κοινήτου για την κάλυψη αναγκών λειτουργιές του ΤΕ ειδικής αγωγής καβάλας. Σανατόριο δεν υφίσταται πλέον. Το 19 ανάκληση της υπαρρυθμών 191 του 12 αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου και από 54 του 12 αποφάσεις δημοτικής κοινότητας καβάλας λείψει νέες αποφάσεις για απευθείας εκμίστωση ΥΤΡ ΥΤΕΣΕΡΑ. ΥΤΡ ΥΤΕΣΕΡΑ. ΥΤΡ ΥΤΕΣΕΡΑ. ΥΤΡ ΥΤΕΣΕΡΑ. ΥΤΡ ΥΤΕΣΕΡΑ. ΥΤΡ ΥΤΕΣΕΡΑ. ΥΤΡ ΥΤΕΣΕΡΑ. ΥΤΡ ΥΤΕΣΕΡΑ. ΥΤΡ ΥΤΕΣΕΡΑ. ΥΤΡ ΥΤΕΣΕΡΑ. ΥΤΡ ΥΤΕΣΕΡΑ. ΥΤΡ ΥΤΕΣΕΡΑ. ΥΤΡ ΥΤΕΣΕΡΑ. ΥΤΡ ΥΤΕΣΕΡΑ. ΥΤΡ ΥΤΕΣΕΡΑ. ΥΤΡ ΥΤΕΣΕΡΑ. ΥΤΡ ΥΤΕΣΕΡΑ. ΥΤΡ ΥΤΕΣΕΡΑ. ΥΤΡ ΥΤΕΣΕΡΑ. ΥΤΡ ΥΤΕΣΕΡΑ.