Ομιλία Μ. Σκορδόπουλου στο Ευρωκοινοβούλιο (ΔΗΜΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΤΜΗΜΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, 2019)
: Ο κύριος Κορδόπουλος, Δημορικός Σύμβολος από το Αγρύνιο. Ευχαριστώ πολύ. Αξιότιμες και αξιότιμοι Έλληνες εμβουλευτές, αξιότιμοι κύριοι Πρέσβοι, αξιότιμοι αμέλοι του Ευρωκοινοβουλίου, κυρίες και κύριοι, με την παρουσία μου εδώ σήμερα θα ήθελα να σας εγκλημαρώσω όλα και να ζητήσω τη συνδρομή σας για τη θέσπιση αντισταθμιστικών ωφελήματων που πρέπει να λάβει και η περιοχή μου, ο Δήμος Αγρυνίου, από την ΔΕΙ, λόγω των τριών μεγάλων ιδρυολεκτρικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που βρίσκονται στην Εδαφική Περιφέρειά του. Αντίστοιχο θέμα έχουν φυσικά και άλλοι δήμοι της χώρας. Θα ήθελα αρχικά να σας παραθέσω κάποια δεδομένα και στη συνέχεια να καταλήξουμε στο ζητούμενο. Ποιο? Την αναγκαιότητα απονομής κοινωνικής δικαιοσύνης έτσι ώστε να επιστρέφεται όφυλος από έναν πόρο που εκμεταλλεύεται και νέμεται άλλος στον τόπο τον οποίον υπάρχει αυτός ο πόρος. Ας περάσουμε στα στοιχεία. Η μέση αιτήσια παραγωγή ιδρυολεκτρικής ενέργειας που καλύπτει σήμερα το 10% περίπου της συνολικής παραγωγής της ΔΕΙ. Η παραγωγή ιδρυολεκτρικής ενέργειας απαιτεί έναν μένει ψηλό επενδυμένο κεφάλαιο, έχει όμως σχετικά χαμηλά κόστη λειτουργίας και συντήρησης. Επί το χελόποτα μού κατασκευάστηκαν και λειτουργούν σήμερα 4 ιδρυολεκτικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με τα αντίστοιχα φράγματά τους. Συγκεκριμένα των κρεμαστών με ισχύ 437,2 ΜΒ, του Καστρακίου με ισχύ 320 ΜΒ, του Στράτου 1 με ισχύ 150 ΜΒ και Στράτου 2 με ισχύ 6,2 ΜΒ. Συνολικά το συγκρότημα του χελό προσφέρει σήμερα το 35% με 40% περίπου της εγχώριος ιδρυολεκτρικής παραγωγής. Με την κατασκευή των φραγμάτων του συγκροτήματος αχελόου υπήρξαν τεράστιες παρεμβάσεις στη γεωμορφολογία τμήματων της Αιτωλοκανανιίας και της Βρυτανίας, αλλά κυρίως όμως της Αιτωλοκανιίας και ιδίως περιοχών των σημερινών Δήμων Αγρινίου και Αμφιλοχίας, που προκάλεσαν σεισμικές δονήσεις και συγκέντρωση υδάτων που οδήγησαν στον ξεριζωμό των κατοίκων 15 χωριών και οικισμών. Η ιδρυολογική εκμετάλλευση του αχελόου είχε επίσης ως αποτέλεσμα να πάψει πλέον να είναι ποταμός σε ένα μεγάλο κομμάτι του ρούτου και με την κατασκευή των ιδρυολογικών φραγμάτων και τον σχηματισμό των ταμιευτήρων, αλλειώθηκε η συνέχεια του φυσικού τοπίου που υποβαθμίστηκε σε τεράστιο βαθμό. Επιπρόσθετα, οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίας είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς δεν επιτρέπεται η προσέγγιση στις τεχνητές λίμνες που έχουν δημιουργηθεί από την κατασκευή των φραγμάτων ούτε και η εκμετάλλευση των παραλίμιων περιοχών αυτών. Προβλήματα επίσης προκαλούνται και από τις μεταβολές συστάθμισης των ιδάτων, δημιουργώντας κινδύνους για τους πολίτες που εκμεταλλεύονται αυτά τα κίνητα, αλλά και για την πανίδα της περιοχής. Παρά τα αυτά, η ΔΕΙ, οχυρωμένη πίσω από την αβάσιμη και ατεκμηρίωτη νομοθετική διάκριση μεγάλων και μικρών ιδελοκτηρικών σταθμών, δίδει τέλος σήμερα μόνο για το μικρό ιδελοκτηρικό σταθμό του Στράτου 2 και όχι για τα άλλα τρία μεγαλύτερα, τα οποία προσφέρουν στο σύστημα ελεκτρικής ενέργειας πολύ μεγαλύτερες ποσότητες και για την κατασκευή τους έγιναν πιο εκτεταμένες παρεμβάσεις και προκλήθηκαν μεγαλύτερα προβλήματα στις περιοχές αυτές. Και αυτό το πράγμα είναι οξύμορο. Για τα παραπάνω υπήρξαν παρεμβάσεις, μια από αυτές ήταν του Ευρωβουλευτή κ. Γραμματικάκη, ο οποίος σε ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικαλούμενος στο Άθρο 25 του Νόμου 3468 του 2006, σημείωνε ότι η θέσπιση και εφαρμογή του ανταποδοτικού τέλους για ορισμένες τεχνολογίες ΑΠΕ εμφανίζει ορισμένες τρευλώσεις καθώς δεν σέβεται την αρχή της τεχνολογικής ουδετερώτας, εξερώντας κάποιες τεχνολογίες στη βάση μη περιβαλλοντικών ή κοινωνικών κριτηριών, ρωτώντας μάλιστα ειδικότερα την Επιτροπή αν η διακριτική αυτή μεταχείριση των μεγάλων υδροηλικτρικών σταθμών είναι συμβατή με τους κανόνες για την αγορά ενέργειας και αν η εξαίρεσή τους αποτελεί έμεση επιδότηση των ειδικτυπτών τους. Στην απάντησή της, η Επίτροπος Ανταγωνισμού κ. Βεστάγκερ υποστήριξε ότι η διαφορά μεταξύ μεγάλου και μικρού υδροηλικτρικού σταθμού συνιστά αθέμητη διάκριση εκτός κι αν συντρέχει αντικειμενική αιτία. Αντικειμενική αιτία δεν υπάρχει. Σε παρόμοιο ερώτημα, δυστυχώς, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης απάντησε αρνητικά στο ενδεχόμενο θέσπιση του τέλους για τους μεγάλους υδροηλικτρικούς σταθμούς. Και γι' αυτό είμαστε σήμερα εδώ ενοποιών σας. Πρέπει να αναφερθεί ότι πρόσφατα το 2018 ψηφίστηκε ο τροπολογίας στη Βουλή, σήμερα με την οποία χωριγείται σε νοικοκυριά στη Δυτική Μακεδονία και στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας, σημαντική έκτοση ηλε δημιουργήσεις είναι να ενισχυθούν οι οικιακοί καταναλωτές στις ευρωπαϊκές περιοχές και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους. Είναι σωστές και οι δύο ητειάσεις, καθώς η περιβαλλοντική επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών και των δύο αυτών περιοχών είναι πολύ μεγάλη και δικαιούται οι κάτοικοι τους έστω αυτό το ελάχιστο αντισταθμισμα. Γιατί όμως μόνο εκεί, οι περιοχές που έχουν κατασκευαστεί οι ιδρυωτικοί σταθμοί δεν επιβαρύνθηκαν, δεν επιβαρύνονται, δεν πρέπει και στις περιοχές αυτές να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη που θα βοηθήσουν και την ανάπτυξη αυτών των περιοχών, δεν πρέπει να είναι εκμεταλλεύσιμες οι περιοχές πέριξη αυτών των τεχνητών λιμνών αλλά και των ίδιων των λιμνών. Καταλήγοντας, αν λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη ότι το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΔΕΙ είναι περίπου κατά 45% ιδιωτικό και δεν ξέρουμε τι θα γίνει και στο άμεσο μέλλον, η συμπερίληψη των μεγάλων ιδρυωλεκτρικών σταθμών στον τοποδοτικό πράσινο τέλος που αποδίδουν οι μικροί ιδρυωλεκτρικοί σταθμοί είναι επιτακτική ανάγκη. Έτσι ώστε, μετά από μισό αιών εκμετάλλευση των αποθεμάτων του Αχελώου, οι τοπικές κοινωνίες που επηρεάστηκαν και επηρεάζονται να λαμβάνουν αντισταθμιστικά οφέλη που θα συμβάλουν στην ανάδειξη και ανασυγκρότηση του παραγωγικού τους συστήματος για ένα φυσικό πόρο τους που νέμονται και εκμεταλλεύονται και ιδιώτες. Πρέπει να αποτελέσει κοινή πεποίθηση όλων μας, εσάς των ευρωβουλευτών, των βουλευτών μας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και αλλά και εν γέννη των πολιτών της χώρας μας ότι απαιτείται πλέον η πολιτεία να κινητοποιηθεί. Είναι ευθύνη της, είναι υποχρεωσή της, όταν θέλουμε να μιλάμε για ένα κράτος κοινωνικά δίκαιο. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκλησή σας κύριε Βουρεβουλευτά και σας ευχαριστώ και για την προσοχή που επιδείξατε.