Διάλεξη 9 / Διάλεξη 9 / 9η διάλεξη - Κατσιφαράκης Κωνσταντίνος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2014)
9η διάλεξη: Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Υπόσχεσθαι, κύριε Παραδοσιακό, κύριε Παραδοσιακό. Γιατί, είναι η ερώτηση. Αν δεν το βλέπατε αυτό εδώ, τί θα μου λέγατε και πώς θα ητιολογούσατε την απάντηση, που είναι μεν αυτή εδώ, που θα έπρεπε να δώσετε στην εξέταση. Αν έπαιρνε το ερώτημα, αν είναι μεγάλος αριθμός πεκλέ, είναι σημαντική. Υπόσχεσθαι, τι παίζει πιο πολύ ως μεγάλο ρόλο η Συναγωγή ή η Φανόμενη Θερμική Αγωγη Μουέτα λοιπόν. Για τη Θερμική Αγωγή Μουέτα το πρώτο είναι αντίστατος ανάλογα. Ακριβώς. Αυτό ήθελες να πεις. Στον αριθμητή υπάρχει ο όρος της εξεναγκασμένης Συναγωγής, που εκφράζεται από την ταχύτητα, ενώ στον παρονομαστή υπάρχει το λάμδα, που εκφράζεται η Φανόμενη Θερμική Αγωγη Μουέτα. Υπόσχεσθαι λοιπόν από τον τρόπο που τον έχουμε δομίσει τον αριθμό Πεκλέ, ότι όσο μεγαλώνει τόσο μικρότερη είναι η σημασία της Φανόμενης Θερμικής Αγωγη Μουέτας. Μικρή παρατήρηση, υπερθύμηση για τον ρόλο των αδιάστατων αριθμών. Και επειδή ακριβώς θέλουμε τέτοιους να χρησιμοποιούμε αδιάστατο ρυθμούς, γι' αυτό μπήκε και εδώ το λάμδα ώστε να γίνει αδιάστατος. Δεν να μπερδεύει αυτούς που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με ένα θέμα, αλλά να βοηθεί στην ταξινόμηση. Και αν είναι πετυχημένος ο ρυθμός, είναι σωστός, όντως αυτό κάνει. Δώστε μου κάποια άλλα παραδείγματα, το ένα από τη Γεωθερμία, δύο θέλω από άλλα μαθήματα της Συντροπητραβληκού Τομέα, τα οποία όμως σας έχουν ταλαιπωρήσει, άρα θεωρώ ότι τα θυμάστε ακούω. Ναι, εσύ, ο αριθμός Reynolds και ο αριθμός Froude. Αυτοί λοιπόν οι δύο αριθμοί αντιμάστε, ο αριθμός Reynolds, που μας βοηθούσε να διακρίνουμε τη στρωτή από την τριβόδια ροή. Ήταν αυτό που σας ταλαιπώρησε και στη μηχανική των ρευστών και λιγότερο ελπίζω στη νητραβληκή. Ο δε αριθμός Froude ήταν αυτός που σε ροές με ελεύθερη επιφάνεια, που επίσης ήταν αυτό που σας ταλαιπώρησε ακόμα λιγότερο από το πακέτο αυτών των μαθημάτων, μας βοηθούσε να διαχωρίσουμε τις ροές σε υποκρίσιμες, κρίσιμες και υπεκρίσιμες. Άρα λοιπόν είχα νόημα. Δεν ήταν απλώς για να σας μπερδεύουμε και να δημιουργούμε μία γλώσσα μιημένων, που πολλές φορές ίσως συμβαίνει και αυτό. Εντάξει, από τη γεωθερμία ποιον άλλο αριθμό είχαμε αναφέρει. Δεν είχαμε αναφέρει έναν άλλο αριθμό. Εκεί που μιλούσαμε για τη φυσική συναγωγή δεν είχαμε αναφέρει τον αριθμό Ρέιλι, που λέγαμε για να ξεκινήσει η κυκλοειδική σκήνηση πρέπει ο αριθμός Ρέιλι, που πάλι ήταν αντιάστατος, να ξεπερνά μία τιμή. Εντάξει, αλλά λοιπόν η χρήση είναι διαδεδομένη. Τώρα το πρόβλημα, όπως και στον αριθμό Ρέιλιντς, για παράδειγμα, ήταν πώς ορίζουμε το χαρακτηριστικό μήκος. Εντάξει, κι αν θυμάσαι το αριθμό Ρέιλιντς, αλλιώς το ορίζαμε στους κλειστούς αγωγούς, που κυρίως το χρησιμοποιήσαμε, και αλλιώς στους ανοικτούς αγωγούς, όπου δεν το χρησιμοποιήσαμε εδώ σχεδόν καθόλου. Εδώ λοιπόν, αν έχουμε έναν νητροφορέα διοθερμικό, η μία ενδεικριόμενη, η αν θέλετε λογική τιμή, είναι να πάρουμε το πάθος του νητροφορέα. Εντάξει, να πάρουμε το πάθος του νητροφορέα, να βάλουμε το έτσι κεφαλαίο, που είναι το πάθος του νητροφορέα. Σύμφωνοι? Πάμε λοιπόν, αφού αποφασίσαμε ότι ο αριθμός Πεκλέ επιβάλλει να πάρουμε υπόψη με σκέτος δύο μηχανισμούς, να γράψουμε την αξίωση που περιγράφει το συγκεκριμένο πρόβλημα, έχοντας κάνει ήδη και τις παραδοχές που αναφέραμε, ότι έχουμε αγνοήσει την ακτινοβολία και ακόμα πιο σημαντικό, ότι έχουμε αγνοήσει τη φυσική συναγωγή. Η επόμενη παραδοχή που γίνεται είναι ότι το πεδίο των ταχυτήτων είναι ανεξάτετο από την κατανομή των θερμοκρασιών. Αυτή η παραδοχή ακριβώς βασίζεται στο ότι αγνοούμε τη φυσική συναγωγή. Αν δεν υπάρχει, αν δεν λαμβάνεται υπόξηνη η φυσική συναγωγή, αυτό σημαίνει ότι έχουμε ανεξατήτως της κατανομής των θερμοκρασιών μια ροή λόγω των πηγαντών, των υγειοθερμικών ή και της νεοσυνολικότερης ροής που υπάρχει στην υγειοθερμικόειδροφορέα. Άρα μπορούμε πρώτα να λύσουμε το υγειοθερμικό πρόβλημα. Να βρούμε τις ταχύτητες σε κάθε θέση και με βάση στις ταχύτητες αυτές να δούμε πώς μεταφέρονται τα ποσά θερμότητας. Κάτι ανάλογο με το προ και η αξίωση είναι πολύ ανάλογη με τις περιπτώσεις όπου εξετάζουμε μεταφορά ρήπον σε υπόγειο συντροφορής. Μόνο που εδώ η μεταφερόμενη ποσότητα, η οντότητα μάλλον, είναι η θερμότητα και όχι κάποιος ρήπος. Και το δυστύχημα, ας το πω έτσι, είναι ότι εδώ πιο δύσκολα μπορούμε να κάνουμε την παραδοχή της διδιάστατης ροής. Είπαμε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις μας βολεύει για λόγους απλότητας να θεωρούμε ότι οι υπόγειες ροές είναι διδιάστατες γιατί τα υδροφορίες έχουν σχετικά μικροπάγος και μεγάλες διαστάσεις. Είναι μια καλή παραδοχή γενικά. Αν όμως πάμε στη γεωθερμία, εκείνο που μας περδεύει είναι ότι έχουμε και την κατακόρυφη ροή θερμότητας. Δηλαδή από τα παθύτερα στρώματα παίρνουμε ποσά θερμότητας και χάνουμε από το κάγιμα του γεωθερμικού υδροφορέα. Άρα εδώ η παραδοχή αυτή γίνεται πιο δύσκολα από ό,τι στην προηγούμενη περίπτωση, ή αν το πω αλλιώς, οδηγεί σε μεγαλύτερα λάθη και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για το πότε θα την κάνουμε. Λοιπόν, αυτό τελικά το οποίο ισχύει στο εσωτερικό του υδροφορία εξής, που περιγράφει το πρόβλημα, είναι αυτή εδώ. Αυτός ο όρος μας δείχνει, πάφει είναι θερμοκεφαλαίο, είναι θερμοκρασία, μας δείχνει σε κάποια θέση πώς μεταβάλλεται με τον χρόνο η θερμοκρασία. Έχουμε ήδη καθορίσει ή έχουμε κάνει δοκιμές, έχουμε βάλει κάπου τα πηγάδια που νομίζουμε ότι είναι σωστά και πάμε να δούμε, βρήκαμε πώς πιένει η κατανομή των ταχύτητων και πάμε να δούμε τι γίνεται. Μήπως θα μας φτάσει το ψυχρό μέτωπο πριν την ώρα του στα πηγάδια άντλησης. Ένα τέτοιο πρόβλημα. Πάμε να λύσουμε. Πιθανόν ελέγχουμε δίπλα σε ένα πηγάδι άντλησης τι γίνεται, πώς μεταβάλλεται η θερμοκρασία. Αυτός εδώ που έχει μέσα την ταχύτητα και εδώ, μπορεί να μου πει, κανείς δεν τον άνταρτα. Παράδοση ενός μεγέθος, ως προσχή και ψία είναι διδιάστατο το πρόβλημα, έτσι. Και εδώ, αυτός ο όρος, που έχει μέσα το λάμδα, είναι αυτός που μας δείχνει την επιρροή της φαινόμενης θρημικής αγωγημότητας. Σύμφωνοι. Είπαμε, θα έχουμε αυτήν την εξούσια και πρέπει να περιγράψουμε και τι συμβαίνει και στη θεωρία του ηγροφορέα. Και αυτό έχει μία σημασία. Δεν θα μπούμε στον πειρασμό να το κάνουμε και αυτό εδώ. Εκείνο, που ήθελα να ζητήσω λίγο μαζί, είναι αυτός ο όρος. Ξένει η δική θερμοκορητικότητα του ηγροφορέα και ρω η πυκνότητα του ηγροφορέα. Πώς μπορεί να υπολογιστεί αυτός ο όρος, πριν δούμε την επόμενη διαφάνεια. Πώς προκύπτει φυσικά, να το πω αλλιώς. Τι σημαίνει αυτή η τιμή αυτού του όρου για τον ηγροφορέα. Ο ηγροφορέας αποτελείται από δύο πράγματα. Θεωρούμε καταθέναν ότι είναι γεμάτος με νερό, έτσι. Από το νερό και από τον εδαφικό σκελετό. Έτσι δεν είναι, όπου έχουν διαφορετικές ιδιότητες. Διαφορετική θερμοκορητικότητα, διαφορετική πυκνότητα. Άρα, λοιπόν, αυτό, η τιμή αυτού του μεγέας τους για τον ηγροφορέα, πώς θα προκύπτει μαθηματικά. Ίσως δεν κάνω καλά την ερώτηση, γιατί η απάντηση είναι εύκολη. Άρα θα σας έλεγα ποια μεγέα θα θέλατε να σας δώσω, για να υπολογίσετε το ρ-α-π-σ-α. Ποια μεγέα θα θέλατε να σας δώσω. Το ρ-α-π-σ-α. Αυτό το υπολογίσετε και θέλουμε την απάντηση. Θα θέλατε να ξέρετε τα αντίστοιχα μεγέθη για το νερό και για τον εδαφικό σκελετό. Θα θέλατε να ξέρετε και κάτι άλλο. Εκτός από τα δύο, προφανώς. Θα θέλατε. Είναι ο μέσος όρος από τον δύο, να το πω αλλιώς. Αν σας δώσω το αντίστοιχο μέγεθος για τον εδαφικό σκελετό, δύο, και για το νερό τέσσερα, αυτό θα βγαίνει τρία. Ξέρετε? Κενά γεμάτα μέρος δεν υπάρχουν, είναι κορεσμένος η τροφοράς. Ό,τι κενά υπάρχει, είναι γεμάτο με νερό. Δεν θα χρειαζόσταν ένα μέγεθος ακόμα. Δεν θα χρειαζόσταν το ποσοστό κατ' όγκων που είναι νερό και το ποσοστό που είναι εδαφικός σκελετός. Άρα, τι θα χρειαζόσταν από ιδραυλική άποψη? Δεν θα χρειαζόσταν το πορόδες του ιδροφορέα. Εξορισμού, τι είναι το πορόδες. Αυτό θέλω να το ακούσω. Θα αργήσουμε να κάνουμε διάλειμμα, αν δεν μου απαντάτε. Το νερό προς το στερεό, η μάζο του νερού προς τη μάζο του στερεού ή ο όγκος. Ο όγκος, αλλά όχι του νερού προς το στερεό, του νερού προς το συνολικό όγκο που το περιέχει. Άρα λοιπόν, χρειαζόμαστε ακριβώς αυτό, χρειαζόμαστε το πορόδες. Επομένως, εδώ πρόκειται να βρούμε στην πραγματικότητα τον σταθμισμένο μέσο όρο των δύο. Δεν θα είναι τρία ο μέσος όρος, έτσι, δύο και το τέσσερα. Αλλά αν είναι 20% το πορόδες, θα είναι 0,2 x 4, στις 0,8 x 2. Εντάξει. Θα θέλαμε γενικώς να μπορούμε να προφορήσουμε σε αναλυτική επίλυση. Δηλαδή τι σημαίνει αυτό το πράγμα. Γράψαμε την αξίωση και μετά να βρούμε μια σχέση που να μας λέει ότι σε κάθε σημείο και για κάθε χρονική στιγμή η θερμοκρασία θα είναι λογάριθμος του τάδε, του χι, επί δεν ξέρω τι. Δεν έγινε μια πολυονυμική σχέση, πιτετράγωνο συ ψι, πιτετράγωνο συ αχ ή συ βιταχί, συ βιταψί. Θα βρει έστω μια σχέση την οποία να θεωρούμε ότι μπορούμε να την βρούμε για κάθε τιμή του χι εύκολα. Ο λογάριθμος του χι είναι κάτι το οποίο αν κατηνήσουμε το λογάριθμα του χι θεωρούμε ότι αν βρούμε μάλλον μία λύση μέσα από λογαρίθμους θεωρούμε ότι είναι αναλυτική λύση. Στην πραγματικότητα όμως, τις περισσότερες περιπτώσεις θα δούμε μια εξέρεση, δεν έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε τέτοιες αναλυτικές νύσεις αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να επιλύσουμε αριθμητικά, δηλαδή να κατασκευάσουμε το λεγόμενο αριθμητικό ομοίωμα. Να φτιάξουμε, να χρησιμοποιήσουμε κάποια από τις μεθόδους που σας έχουν, τις οποίες έχετε ακούσει σε πολλά μαθήματα όπως είναι η μέθοδος των πεπερασμένων στοιχείων και των πεπερασμένων διαφορών. Λοιπόν, εδώ θα ήθελα να κάνω μια παρέα θεσία για να σας πω κάτι το οποίο βάλησα προσωπικά να καταλάβω. Ποια είναι η ουσία της κατασκευής του αριθμητικού ομοιόμοτηση, η ουσία της χρήσης αριθμητικών μεθόδων, τι μας παρέχει μία αριθμητική μέθοδος. Συγγνώμη, μας παρέχει μία διαδικασία για να περάσουμε από τη λύση μιας διαφορικής αξίας στην οποία δεν γνωρίζουμε στη λύση ενός συστήματος αργιευρικών εξισώσεων που μπορούμε να το λυσσούν. Αυτό είναι. Ουσιαστικά, η κάθε αριθμητική μέθοδος, μάλλον πεπερασμένες διαφορές είναι, μάλλον πεπερασμένα στοιχεία, μας δίνουν μία διαδικασία, τυποποιημένη, να βρίσκουμε τους συντελεστές σε αυτό το συστήματος. Αυτό μας δίνουν, θα το δούμε σε λίγο λεπτομερέστερα, σε πεπερασμένες διαφορές. Και γιατί συνδέθηκε τόσο πολύ η πρόοδος και η χρήση των αριθμητικών μεθόδων με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Γιατί οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να λύνουμε συστήματα 100 εξισώσεων με 100 αγνώστους, χιλίων εξισώσεων με χιλίους αγνώστους, σε σύντομο χρονικό διάστημα και χωρίς να κάνουμε λάθη. Αν μου δώσετε να λύσω ένα σύστημα 100 επί 100, πέρα από δεν ξέρω πόσες ώρες, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα έχω κάποια λάθη. Ο υπολογιστής έχει αυτή την πιστότητα, αν τον προγραμματίζεις σωστά θα σου δώσει τη λύση. Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούμε, έχοντας το υπόβαθο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, πάρα πολύ αυτές τις μεθόδους. Και επειδή δεν υπάρχει δωρεάν γεύμα, κάτι πρέπει να πληρώσουμε γι' αυτό, για να πάρουμε τη λύση την αριθμητική, εκείνο που πληρώνουμε είναι κάποια απομείωση σε ακρίβεια. Και γι' αυτό μερικές φορευτείται θέμα, αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μια πιο σύνθετη, να ξεκινήσουμε μάλλον από μια πιο σύνθετη μαθηματική εξίσωση, η οποία επιλύεται μόνο αριθμητικά, ή πρέπει να κάνουμε απλοποίηση, άρα προσέγγιση, άρα να ανεχθούμε κάποιο λάθος στο μαθηματικό ομοίωμα, να παραλείψουμε την επίτραση ενός όρου που δεν μας βολεύει για παράδειγμα, να θεωρήσουμε το φαινόμενο μόνιμο ενώ δεν είναι μόνιμο, αλλά αλλάζει λίγο με τον χρόνο. Για παράδειγμα, ώστε να πάρουμε αναλυτική λύση για το προσεγγιστικό μαθηματικό ομοίωμα, παρά να πάρουμε αριθμητική λύση, που είναι είτε ούτως είτε άλλως προσεγγιστική, για ένα πιο πλήρες μαθηματικό ομοίωμα. Αλλά για να μην μιλάω στον αέρα, ας δούμε λίγο την έννοια των πεπερασμένων διαφορών. Και εδώ έχουμε από κάτω τις πεπερασμένες διαφορές. Που βασίζονται, δεν θα πω πολλά πράγματα, βασίζονται στις σειρές Τέιλον. Ανάπτυξη σε σειρές Τέιλον. Τι λέει, ποια είναι η ιδέα. Η ιδέα είναι αυτή εδώ. Ότι αν ξέρουμε την τιμή μιας συνάρτησης φύσης σε αυτή τη θέση, τότε μπορούμε να τη συνδέσουμε προσεγγιστικά με τις τιμές σε σημεία γύρω γύρω. Αυτό είναι ένα κομμάτι από ένα πλέγμα πεπερασμένων διαφορών. Αν αυτή η απόσταση, το h, είναι μικρό, τότε με ικανοποιητική ακρίβεια, και αυτό προεχωρήθηκε για να παίρνουμε εδώ τα διαφορικά, το θ φ και το θχ, τότε υπάρχει η ιδέα, τότε υπάρχει αυτή η προσεγγιστική σχέση, όπου βλέπετε έχει πολλούς όρους από εδώ και κάτω. Επειδή πάλι το h είναι μικρό, το h στην τρίτη ή την τετάρτη είναι ακόμα μικρότερο. Το τετράγωνα ενός αριθμού μικρότερος από τις μονάτες είναι μικρότερο από το αριθμό. Πόσο βάρουμε, κύβος, δε θα την δίνουμε, τούτο και αλλιώς. Άρα, λοιπόν, μπορούμε να κόψουμε και να πετάξουμε τα υπό τους υπόλοιπους όρους από ένα σημείο εκεί πέρα. Όσο πιο μικρό είναι αυτό το h, τόσο καλύτερη η προσέγγιση που κάνουμε. Σύμφωνο? Αν αυτό είναι μεγάλο, τότε αρχίζουμε να έχουμε με σημαντικά λάθη. Έτσι, λοιπόν, μπορούμε να φτιάξουμε τέτοιο τύπου εξισώσες, τις οποίες στη συνέχεια, και με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να περάσουμε τελικά από τη διαφορική εξίσωση στην αλιγευρική εξίσωση, στην οποία γράφουμε για κάθε κόμπο, όπως λέμε, του κανάβου που έχουμε κατασκευάσει. Γιατί και οι επιπερασμένες διαφορές, και τα επιπερασμένα στοιχεία, βλέπουμε ότι χωρίζουμε ή κατασκευάζουμε ένα δίχτυ που καλύπτει το πεδίο το οποίο εξετάζουμε. Και μας επιτρέπουν να πάρουμε τιμές του ζητούμενου μεγέθους στους κόμβους αυτού του δικτύου. Δεν μας δίνουμε σε οποιοδήποτε σημείο θέλουμε εμείς, αλλά ακριβώς στους κόμβους του συγκεκριμένου δικτύου. Μετά μπορούμε με παρεμβολή, άρα με πρόσθετη προσέγγιση, να πάρουμε και σε ενδιάμεσα σημεία. Αν έχουμε χίλιους τέτοιους κόμβους, θα λύσουμε ένα σύστημα χίλιων εξισώσεων με χίλιους αγνώστους. Οι επιπερασμένες διαφορές είναι πιο άκαμπτες, δηλαδή προϋποθέτουν κατά συνήθως ένα ορθογωνικό πλέγμα, ενώ τα επιπερασμένα στοιχεία είναι πιο ευέλικτα. Αλλού να έχουμε πιο πυκνά τριγωνάκια, γιατί συνήθως τρίγωνα είναι όχι υποχρετικά, αλλά τρίγωνα είναι τα επιμέρου στοιχεία του δικτύου των επιπερασμένων στοιχείων. Εντάξει. Μας επιτρέπουν μια ευλυγησία, αλλού τα πυκνώνουμε, αλλού τα κάνουμε μεγαλύτερα, αλλού μικρότερα. Αλλά αυτό πάλι το πληρώνουμε, με το πιο δύσκολο υπολογισμό των εξισώσεων, των συντελεστών, των εξισώσεων του συστήματος. Δηλαδή, αυτό που θα ήθελα να πω είναι ότι δεν εντάει και καλά καλύτερα τα επιπερασμένα στοιχεία από τις επιπερασμένες διαφορές, καλύτερα αυτό που ξέρει κανείς καλύτερα. Για μένα, επειδή θα μου πείτε, ξέρεις καλύτερα για τις επιπερασμένες διαφορές, αν δεν ξέρεις σχεδόν καθόλου ή μάλλον πολύ λίγο επιπερασμένα στοιχεία και γι' αυτό το λες αυτό, δεν θα έχουμε την υποκειμενικότητα της κρίσης, αλλά νομίζω ότι είναι πιο σαφή η προσέγγιση που κάνουμε χρησιμοποιώντας τις επιπερασμένες διαφορές. Λέμε, κόγουμε και πετάμε αυτούς τους όρους, τελείωσε. Άρα, καταλαβαίνουμε ίσως καλύτερα ποιο είναι το μέγεθος του λάθος που μπορεί να επισέλθει στους υπολογισμούς μας. Σύμφωνοι, υπάρχει κάποια ακορία έως εδώ. Ας αφήσουμε λοιπόν τις πεπερασμένες διαφορές και ας επανεύθουμε στη ροή του μαθήματος. Λοιπόν, υπάρχει μια καλή περίπτωση όπου μας δείτε ένας προσεγγιστικός υπολογισμός. Μια περίπτωση θα δούμε λοιπόν όπου υπάρχει αναλυτική λύση. Ποιο είναι το βασικό πρόσθετο στοιχείο, αν θέλετε, η πρόσθετη παραδοχή, ότι αγγουνούμε την επίδραση σηκωνόμενης θερμικής αγωγημότητας. Άρα ουσιαστικά ενδιαφερόμαστε μόνο για το συναγωγικό θερμικό μέτωπο. Αν μάλιστα θεωρήσουμε ότι έχουμε έναν δίπολο μόνο, δηλαδή ένα πηγάδι άγγλυσης και ένα πηγάδι φόρτισης, στο οποίο πηγάδι φόρτισης ρίχνουμε όλη την παροχή που ανοίγουμε, φυσικά μετά την εκκρίση επομένως με χαμηλή θερμοκρασία, τότε ο χρόνος διάνυσης, δηλαδή τι σημαίνει χρόνος διάνυσης, ο χρόνος που απαιτείται ώστε το ψυχρό μέτωπο να διανύσει την απόσταση μεταξύ των δύο πηγαλιών, τα τε μάλλον με δίκτη μπ, από το breakthrough, δίνεται από αυτήν εδώ τη σχέση. Το π το ξέρουμε ποιο είναι, αιτς είναι το πάχος του ιδροφορέα, δε στο τετράγωνο βλέπετε πόσο επηρεάζει, είναι η απόσταση μεταξύ των δύο πηγαλιών, πιου είναι η διακινούμενη παροχή, τάρο α σε α είναι αυτά που είπαμε προηγουμένως και τα αντίστοιχα με γέθη για το νερό. Η σχέση αυτή χρησιμοποιείται για το προσεγγιστικό υπολογισμό της ελάχιστης επιτρεπτής απόστασης μεταξύ δύο πηγαλιών άντλησης και φόρτισης, γιατί της ελάχιστης. Αν εξασφαλίσουμε ότι δεν θα φτάσει στο συναγωγικό μέτωπο για τα 20 χρόνια που έχουμε εμείς στο μυαλό μας με αυτή τη σχέση, δεν είμαστε εντάξει, θα πρέπει να πούμε ότι από κει και πάνω πηγαίνουμε. Θα πρέπει να πούμε από κει και πάνω πηγαίνουμε, αλλά γιατί. Δεν φτάει στο συναγωγικό μέτωπο, δεν είμαστε εξασφαλισμένοι, ότι δεν θα πέσει η θερμοκρασία στο παραγωγικό πηγάδι. Είμαστε ή δεν είμαστε εξασφαλισμένοι. Μπορούμε να δούμε ένα παράδειγμα ότι οι ίδιες παροχές θα χρησιμοποιούμε και τον 1ο και τον 2ο και τον 3ο χρόνο. Αυτό ας πούμε το ξεπερνάμε. Σωστή παρατήρηση, αλλά αυτό το αφήνουμε στην άκρη πάντα. Όταν κάνουμε πρόβληψη για το μέλλον και ανακατεύουμε υδρολογία, όχι υιοθερμία, αλλά υδρολογία απλώς, δεν παίρνουμε υπόσχεση της θερμοκρασίας, έχουμε αφιβολίες και παίρνουμε μέσα μεγέτη. Ξέρω με τι προχειτάει και το χρόνο. Όχι, εντάξει. Εδώ λοιπόν τι δημιουργεί αφιβολίες και μας βάλει σε σκέψεις και μας λέει «κοίταξε, σαν καλός μηχανικός πρέπει να πας με τη προς τη μεριά της ασφαλείας». Γιατί περί αυτού προχειται. Εντέλει. Να κάνω μια γενικότερη ερώτηση. Πότε δίνουμε μεγάλο συντελεστή ασφαλείας? Σε ένα οικοδομικό εδώ. Όταν έχουμε μεγάλη αβεβαιότητα. Ακριβώς αυτό, όταν έχουμε μεγάλη αβεβαιότητα για κάποιον παράδειγοντα που μπορεί να επιβιωμαρίζει την κατασκευή μας και εμείς δεν τον έχουμε λάβει υπόσημος υπολογισμός. Άρα εκεί πρέπει να πούμε ότι ξέρεις, μπορεί η ανεμοποίηση, λέω, να εμείς την πήραμε ένα και κάποια στιγμή να έρθει τρία. Άρα πρέπει να έχουμε συντελεστή ασφαλείας. Λέμε δύο άτομα, αν του καθέναν από 150 κλατοί γίνεται. Εντάξει. Συντελεστή ασφαλείας, αυτό σημαίνει. Και φυσικά ξέρετε και από το πόσο μεγάλη είναι η συνέπεια της αποτυχίας. Αλλά η συνέπεια της αποτυχίας είναι ότι κάποιος θα τρομάξει απλώς. Εντάξει, ας τρομάξει, θα του δίνει τα χάρια του κοριουσάκη, κυνέβει να σκοτωθεί, τότε θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Άρα λοιπόν, ποια είναι, τι δεν λάβαμε υπόψη μας εδώ στην οικολογισμό, που μπορεί να επηρεάσει τη θερμοκρασία στο πηγάδι άντησης ή τον χρόνο έναρξης, μίωσης της θερμοκρασίας στο πηγάδι άντησης. Δεν το λάβαμε υπόψη. Δεν το λάβαμε υπόψη. Αυτό είναι ένα θέμα και καθώς θα κάνουμε να την έχουμε εξεσφαλίστηση. Δεν θα πει νερό από μια λίμνη, δεν θα το περιγράψουμε, αλλά στο συγκεκριμένο υπολογισμό, αυτό δύσκολο να αλλάξει διαχρονικά ή να έχουμε κάνει κακή μέτρηση. Ποια είναι η παραδοχή, η πρόσθεση που την αναφέρουμε πάνω πάνω, ότι αλληλούμε τη φαινόμενη θερμική απογημότητα, που είναι το αποτέλεσμα. Δηλαδή, ξεχνάμε ότι γύρω από το θερμικό, από το συναγωγικό μέτωπο, δημιουργείται μια μεταβατική ζώνη, που σημαίνει ότι η θερμοκρασία πριν από αυτό είναι μικρότερη και μετά από αυτή που έχει αρχικά υπροφορές και μετά από αυτό είναι μεγαλύτερη από τη θερμοκρασία του νερού που εμείς ρίχνουμε. Άρα λοιπόν, αγνοώντας αυτό το μέτωπο, αγνοούμε και το γεγονός ότι θα αρχίσει να πέφτει θερμοκρασία στο πηγάδι άντισσας πριν φτάσει σε αυτό το συναγωγικό μέτωπο. Θα αρχίσει να πέφτει θερμοκρασία, όχι απότομα, αλλά θα αρχίσει να πέφτει στο πηγάδι άντισσας. Σε αυτόν τον λόγο μιλάμε για ελάχιστη απόσταση μεταξύ των πηγαδιών του Διπολινή. Αυτό το έχω βάλει στις εξετάσεις. Αυτή την ερώτηση την έχω βάλει στις εξέτασεις κάνα δυο φορές. Και η διατύπωση ήταν η εξής. Κάντε τον υπολογισμό της απόστασης δύο πηγαδιών με βάση από τον Δίπνο και πήρα το αποτέλεσμα ότι το Συναγωγικό μέτωπο φτάνει σε 532 μέρες. Όμως, στην πράξη διαπιστώσατε ότι η θερμοκρασία στο πηγάδι άντισσας αρχίζει να μειώνεται από το 402 από το 20η μέρα. Πού οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα αυτή η απόκληση μεταξύ υπολογισμών και μετρήσων. Και η απάντηση ήταν ότι στους υπολογισμούς που κάναμε δεν λάβουν υπόξημες την επίθεση της φαινόμενης θρηνικής απογημότητας και αυτό δικαιολογεί την απόκληση. Υπάρχει κάποια απορία ως εδώ. Προτιμώ πριν πάμε για διάλειμμα να ολοκληρώσουμε αυτή την ενότητα. Και ας δούμε ένα παράδειγμα υπολογισμού. Είναι απλούστατος ο υπολογισμός. Απλά θέλω να το δούμε μαζί για να έχουμε μια εκτίμηση για τα μεγέθη που επιστρέφονται στο πρόβλημα. Λοιπόν, να υπολογιστεί η μέγιστη παροχή ενός δικού όρου, του οποίου τα πηγάδια έχουν απόσταση 500 χμ, ώστε ο χρόνος διάνυσης να μην είναι μικρότερος από 15 έτη. Σύμφωνο. Τα νούμερα είναι λογικά που σας δίνω. Στην πραγματικότητα μπορεί κανείς να έπαιζε και αντί 15-20 χρόνια. Δείτε ότι το πάκος του υγειοθεκτικού δροφορία είναι 50 μέτρα, το πορόδες 0,25. Τι 0,25? Τι μονάδες έχουμε εδώ, το πορόδες? Δεν έχουμε να διάσθουν όγκους για όγκους. Η υλική τρομοκρατικότητα 100, το έλεγα, για το νερό είναι 404.150.000, για τον εδαφικό σκελετό 1.350.000. Και αυτά τα μεγέθη είναι λογικά, είναι για άμμου. Αν ψάξετε κάπου να βρείτε πυκνότητα άμμου και θερμική αγωλυμότητα άμμου για κάνει τις πράξεις, θα βγάλει τέτοια νούμερα. Και προσέξτε, ένα λάθος που μπορεί να γίνει μενικές φορές, το δίπορο λειτουργεί έξι μήνες το χρόνο με τη ζητούμενη παρουχή. Δηλαδή θα ήταν λάθος να θεωρήσω ότι λειτουργεί δώδεκα μήνες. Εντάξει, προφανώς, όταν δεν χρησιμοποιούμε το σύστημα για θέρμαση, δεν προχωρεί, σταματάμε την παρουχή και σταματάει επομένως και η κίνηση του συναγωγικού μετόπου. Ενώ, βεβαίως, δεν σταματάει η λειτουργία της φαινόμενης θερμικής αγωλυμότητας. Συμφωνείτε με αυτό το τελευταίο κλίμα? Α, τώρα γράφετε. Περιμένω λεπτό να γράψετε και μετά κάνουμε τι θα συμφωνείτε. Λοιπόν, ας δούμε. Ξανακάνω λοιπόν το ερώτημα. Λέω το εξής. Είπα ότι εφόσον υπολογίζουμε το συναγωγικό μέτωπο, θα πρέπει να λάβουμε, όπως είμαστε, και τα 15 χρόνια, αλλά όχι όλο το ετήσιο διάστημα, αλλά μόνο την περίοδο θέρμασης. Εν προκειμένου, λοιπόν, δίνω ότι αυτή είναι ίση με 6 μήνες. Πάλι αυτό προσεγγιστικό είναι, ένας μέσος ώρας. Πάνω στον Δεκέμβριο-Ανουάριο θα έχουν μεγαλύτερες παροχές, στις υπόλοιπους μήνες μικρότελες. Λέω ότι παίρνουμε μία μέση τιμή για την παροχή και λέω ότι για 6 μήνες έχουμε αυτή την παροχή. Και αυτή την ψάχνουμε να βρούμε. Και επέστρεψτε την προσοχή σας. Δεν επισέρχεται στο συγκεκριμένο υπολογισμό που είναι θερμική εγωγημότητα, δεν την λαμβάνουμε φόξιμος. Εντίδωση που έκανα, ότι η φαινόμενη θερμική εγωγημότητα ως φαινόμενο εξεκολουθεί να υπάρχει ή κατ' τους 6 μήνες που δεν λειτουργεί το σύστημα. Είναι έτσι ή δεν είναι? Ή είμαστε κάπου ανάμεσα. Είναι κάπου ανάμεσα, γιατί θα σταματήσουμε εδώ. Δεν θα έρθει φυσικά, γιατί θα σταματήσουμε ή έχουμε την ευγνώμηση. Εδώ θεωρούμε ότι δεν υπάρχει εξωτερική ροή. Σταματάει η ροή που δημιουργούν, πολύ σωστό έγινε από τον κ. Σίγαλα, σταματάει η συναγωγική κίνηση, άρα σταματάει και η κινηματική διασχωρά. Αφού δεν έχουμε ταχύτητες, δεν έχουμε και διακέμμαση των δακητήτων στο πάνω στο θερμικό μέτωπο. Τι όμως έχουμε? Εξεκολουθούμε να έχουμε τη θερμική απογή. Το άπλωμα του μετόπου συνεχίζεται με πιο βραδιοί ρυθμό και κατά τους θερινούς μήνες. Για να κάνετε γενικότερα, για να μην είμαστε μόνο στο βγωριο-μισφαίριο, κατά τους μήνες διακοπής της λειτουργίας του συστήματος. Εντάξει. Άρα λοιπόν, πρώτα από τη σχέση αυτή εδώ, το ασθανισμένο μέσο όρο, προκύπτει ότι έχουμε αυτή την τιμή, την οποία πρέπει να βάλουμε εδώ. Λύνουμε ως προσιού και βρίσκουμε μία παροχή κάτω από 30 λίτρα το δευτερόλεπτο. Και αυτή είναι μία πολύ λογική παροχή. Θα μπορείς να είναι και ακόμα μικρότερη. Εντάξει. Κάνουμε τώρα διάλειμμα. Γράφετε με την εσυχία σε αυτό εδώ. Ουσιαστικά έχουμε ολοκληρώσει αυτό το κομμάτι. Έχω μία ερώτηση ακόμα, θα την κάνω ξεκινώντας το επόμενο κομμάτι του μαθήματος. Αλλά είναι λιγότερο έντονη. Λιγότερο έντονη. Το φωνόμα να εξηγήσει το ποσοστάδες πιο αγά. Και αυτό είναι και η καλή ερώτηση της εξουσίας. Και αυτό είναι μια καλή ερώτηση της εξουσίας. Ευχαριστώ για τις ιδέες που δίνουν. Άρα έχουμε ήδη διάλειμμα. Λοιπόν, για να κάνω την εκκρεμούσα ερώτηση. Η εκκρεμούσα ερώτηση από την προηγούμενη ώρα είναι πώς ξεπίτρωσε και τι ρόλο παίζει από φυσική άγωψη αυτός εδώ ο όρος. Σε αυτή την εξίσουση. Αν γράψω το ίδιο για ένα πρόβλημα ρήφασης. Αν δεν είχαμε θέμα μεταφοράς θερμότητας, μεταφοράς νοστιριακή, είχαμε πάλι δύο πηγάνια, ένα άγκλησης, ένα φόρτισης, με ίδια παροχή. Έχουμε δύο πηγάνια με απόσταση δ μεταξύ τους. Από αυτό εδώ ρίχνουμε νερό που περιέχει κάποιο ρήπο και θέλουμε να δούμε πόσο χρόνο θα κάνει αυτός ο ρήπος για να φτάσει στο πηγάδι άντλησης. Άρα από πότε και μετά θα πρέπει να χρησιμοποιούμε το νερό που αντλούμε εδώ πέρα ή αν ο ρήπος είναι μη συντηρητικός, μη συντηρούμενος καλύτερα, αν καταστρέπεται με την πάρατο του χρόνου, αν το νερό που αντλούμε θα είναι επικίνδυνο ή όχι. Τέτοια προβλήματα έχουμε κάνει στην υπόλοιπη δραβλική. Ας βλέπουμε όμως αυτό εδώ. Θέλησα να χαθεί. Ο αντίστοιχος χρόνος διάνυσης θα ήταν... δηλαδή θα έλειπε αυτός εδώ ο όρος. Άρα θα ξεφύτρουνε και θα έρθουν το πορόδυς. Που έχουμε μεταφορά ρήμου. Αντί για θερμότητα, το νερό συναγωγικά... πάλι αφήνουμε απ' έξω τα φαινόμενα της διασποράς, που κυνηματική διασπορά υπάρχει και στην περίπτωση του ρήμου. Έχουμε μερικά νερό που έχει πολύ ρήμου και από την άλλη νερό που δεν έχει θεωρητικά καθόλου ρήμου. Άρα πάλι λόγω της διακύμασης των συναγωγικών ταχυτήτων ότι στο όριο δημιουργείται ένα άπλωμα του μετόπου. Δηλαδή δεν έχουμε πότομα ρήφαση 100 ppm από τη νέα και η μητέρα από την άλλη. Έχουμε μία μεταβατική ζώνη. Και έχει τα φαινόμενα πάρα πολύ ανάλογα. Λέω όμως ότι ο χρόνος διάνυξης έχει μέσα το πορόδυς, αλλά δεν έχει φυσικά εκείνους τους όρος που έχουν να κάνουνε με τη θερμοχορητικότητα του νερού και του υδροφορέα. Καταρχάς, ας πάμε να δούμε πιο πριν. Γιατί να επισέχεται η θερμοχορητικότητα στο πρόβλημα αυτό. Τι γίνεται στην πραγματικότητα. Κυνείται το ψυχρό νερό, ας το πούμε έτσι, και αν δεν είχε καμία ανταλλαγή θερμότητας με το υλικό του υδροφορέα, δηλαδή με τους κόκους, τότε θα έκτανε σε μία θέση, που θα υπολογιζόταν από έναν τέτοιο τύπο, ή σε μία απόσταση μεγαλύτερη από το θερμικό μέτωπο. Δηλαδή, να το πω αλλιώς, το θερμικό μέτωπο δεν ταυτίζεται με το μέτωπο του νερού το οποίο ρίχνουμε. Και αυτό γιατί? Γιατί το νερό ανταλλάσει θερμότητα με το εναυλικό σκελετό, ο οποίος πριν φτάει στο νερό των 30 μαθμών είχε, ας πούμε, 70 μαθμούς, προκαλεί την ψήξη των κόκων του εδάφθους, εντάξει, αλλά αντιστοίχως ανεβαίνει και η θερμοκρασία. Επομένως, σε αυτή την πορεία, τελικά, υπάρχει μία ιστέρηση του θερμικού μέτωπου σε σχέση με το φυσικό, ας το πω έτσι, μέτωπο του διοχαιτευόμενου νερού, εντάξει. Πιο πίσω είναι το θερμοκρασιακό, σε σχέση με το φυσικό όριο νερού διοχαιτευόμενου και προϋπάρχοντος. Σύμφωνοι? Γι' αυτό, λοιπόν, υπάρχει αυτός εδώ ο όρος, ο οποίος μας δείχνει ακριβώς την αλληλεπίδραση, τη θερμική αλληλεπίδραση, άρα και θερμοκρασιακή μεταβολή, που υπάρχει, λόγω του ότι το νερό, καθώς κινήθηκε, αν το δώσε μεγέθυνση, έχω εδώ τους κόκκους του εδάφους, αυτοί έχουν θερμοκρασία 70, 70, 70, ας το πω έτσι, πριν φτάει στο νερό το 30, καθώς κινείται το νερό εδώ, το με νερό θα πάρει κάποια θερμοκρασία με αγωγή από αυτά εδώ και θα τα ψήξει αυτά, αντίστοιχως. Κάνουμε την παραδοχή ότι όταν φτάνει το νερό σε μια θέση, τότε έχουμε αυτόματι εξίωση των θερμοκρασιών. Εντάξει? Αυτό τι σημαίνει ότι εν τέλει, αν το ψυχρό μέτωπο ήταν εδώ, τότε πιθανώς θα πρέπει να δεχθούμε ότι το θερμικό μέτωπο είναι εδώ πέρα πίσω, η κίνηση από εδώ προς εδώ. Γιατί αυτή η ποσότητα του νερού τελικά θερμάθηκε, κατά κάποιο τρόπο. Για να κάνει αυτό το κομμάτι από 70-30, πρέπει να πέρασε αρκετό νερό, αφού το πουλόδας είναι 0.20, ας το πούμε έτσι. Άρα το νερό που πέρασε, έφτασε εδώ, έχει αποσπάσει θερμότητα από το στερεοειλικό και έχει θερμαθεί και το θερμικό μέτωπο είναι πιο πίσω. Εντάξει, έχουμε η στέληση θερμικού μέτωπα. Αν δείτε αυτούς τους δύο τύπους συγκριτικά, το ένα, ας πούμε, είναι 0.20, για παράδειγμα. Άρα αυτός εδώ ο όρος διαιρείται, είναι σαν να πολλοπλασιάζεται επί πέντε αυτό εδώ. Ή να συτελεστείς πέντε, το 0.2, 1.02, είναι ίσως με πέντε. Εντάξει. Ενώ εκεί έχουμε έναν μικρότερο όρο. Σύμφωνο. Ρίχνουμε εμείς νερό κρύο των 30 βαθμών και επειδή αυτό περνάει μέσα από εδαφικό υλικό, το οποίο έχει ας πούμε θερμοκρασία 70 βαθμούς, για να έχουμε συνολικά θερμοκρασία 30 βαθμών, ας το πούμε έτσι, θα πρέπει μια σχετικά μεγάλη ποσότητα νερού να περάσει, να απορροφήσει θερμότητα από το εδαφικό σκελετό, άρα θα θερμαθεί, για να πέσει η θερμοκρασία του εδαφικού σκελετού στους 30 βαθμούς. Στη θερμοκρασία, εν πάση περίπτωση, δημιουργείται μια διαφορά ανάμεσα στο νερό που πραγματικά έχουμε, στο μέτωπο του νερού που έχει λειτουργητευθεί και στο θερμικό μέτωπο. Αυτό, λοιπόν, έρχεται και μας το δίνει εκείνος εκεί ο όρος. Και να κάνω και μια ερώτηση που είχα πάει παλαιότερα σε ένα τέστ. Έχουμε αυτή την περίπτωση. Έναν υδροφορέα που χωρίζεται στη μέση από ένα αδιαπέρατο στρώμα. Αυτό δεν είναι υδροφορέας. Εδώ έχω πάχος 20 μέτρα και εδώ έχω πάχος 20 μέτρα. Και μια άλλη περίπτωση όπου δεν υπάρχει από το στρώμα και έχω συνολικά 40 μέτρα. Εντάξει. Όλα τα άλλα είναι ίδια. Το ψυχρό μέτωπο θα καθυστερήσει περισσότερο σε αυτόν ή σε αυτόν τον υδροφορέα. Αρχικά έχουμε υδροφορέα, η θερμοκρασία είναι 70 μπαθμοί. 20 συνήκωση είναι το 40. Το συνολικό πάχος εδώ είναι ίδιο. Εδώ που αλλιώς η παρεμβολή αυτού του αδιαπέρατος στρώματος αλλάζει την κατάσταση, πως προς την πρόοδο του θερμικού μετόπου. Να αλλάζει. Να αλλάζει. Πως ποια κατέσταση. Το πρώτο που είναι η προσκέπτωση, πως θα είναι λιγότερο, ότι υπάρχει το δεύτερο πώς θα πάμε να δώσουμε τα θερμοκρασία. Που μεταπέτωσαν τα θερμοκρασία. Εγώ ή μεταξύ μου. Κατέλη της Ελλάδας συμβαίνει όλη αυτή η σκέψη. Ναι. Η σκέψη είναι αυτή. Το στρώμα αυτό, που πρακτικά έχει τους 70 βαθμούς, που κόλλησε στο τύπο, 70 βαθμού η θερμοκρασία του ιδροφορέα. Εντάξει. Θα αποδώσει στο νερό το κρύο από αυτά τα τριάλλια βαθμό, κάποια ως άρθρος θερμότητας. Άρα θα κάνει το ψυχρό μέτωπο να προχωρήσει πιο αργά. Έτσι. Αφού πέραν των κόκων του εδάφους, που έχουν αρχική θερμοκρασία 70, υπάρχει και αυτό το στρώμα, που και αυτό δίνει κάποια θερμότητα στο κρύο νερό που πάει να κινηθεί. Εντάξει. Άρα, ενώ ο τύπος αυτός θεωρητικά θα μας έδινε το ίδιο αποτέλεσμα, και βέβαια θα αφορούσε σε αυτήν εδώ την περίπτωση. Εντάξει. Εδώ, που παρεμβάλλεται αυτό το στρώμα, θα ήμασταν προς τη μεριά της ασφαλείας, αν χρησιμοποιούσαμε αυτόν τον τύπο, γιατί προφανώς εδώ προχωράει πιο αργά το θερμικό μέτωπο. Ή αν θέλετε το ψυχρό μέτωπο, γιατί το θερμικό ίσως παραπέμπει σε ψυχή θερμοκρασία. Αλλά, ίσως, τόσο είναι και ώρας θερμικό. Εντάξει. Έγινε κατανοητό αυτό. Είναι κατανοητό, αυτό είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος. Δεν κατάλαβα ακριβώς. Ας το ξανακούμε λοιπόν. Τι γίνεται? Το λόγο, το λόγο δεν κατάλαβα. Ναι. Λέω το εξής. Προχωράει, βάζουμε εδώ από αυτή τη μεριά, ας πούμε, κρύο νερό και εδώ και εδώ. Και αυτό πάει να κινηθεί προς την άλλη μεριά, που είναι το πηγάδι άντλησης. Σε αυτήν την πορεία το νερό θερμαίνεται και από τη γενική θερμική ροή της γης και επειδή αποσπά θερμότητα από τους κόκους του εδάθους, που είναι μέσα στον υδροφορέα μας κανονικά. Έτσι. Και αντίστοιχα αυτοί ψήχονται. Άρα λοιπόν, γι' αυτό το λόγο, το μέτωπο του διοχαιτευόμενου νερού με το προϋπάρχον είναι σε μια θέση εδώ, αλλά το θερμικό μέτωπο, το μέτωπο δηλαδή όπου αλλάζει η θερμοκρασία από τους 370, προς τη στιγμή ξεχνάω το φαινόμενο της θερμικής εγωγημότητας, είναι πιο πίσω. Εντάξει. Αυτή η διαφορά μεταξύ των δύο μετώπων θα είναι μεγαλύτερη στην περίπτωση που παρεμβάλλεται αυτό εδώ, το αδιαπέρατο στρώμα, γιατί θα πρέπει το ψυχρό νερό να κρυώσει και το εδαφικό στρώμα, είναι αποσπά θερμότητα και από αυτό το ενδιάμεσο στρώμα. Το ξεκαθαρίσαμε τώρα. Στο προϊόνωμο, για τον όρο που παρεμβάλλεται στον ρόλο της παταφοράς, για το ν ή για το δεύτερο ρόλο του πλάσμαρου άνθρωπου? Αφενός μεν, για τον ρήπο δεν υπάρχει η θερμοκορητικότητα, προφανώς εκεί δεν παίζει ρόλο, και αντιθέτως υπάρχει και το πορόλες, γιατί η ταχύτητα του τρασί, ας μην πούμε τώρα στην υπογραφική, το ν και η ταχύτητα που υπολογίζουμε αρχικά, η δ, στην υπόγραφική, είναι αυτή που θέει και το ν, αν καταλάβανε όλο τον υδροφορέας. Στην πραγματικότητα όμως καταλαμβάνει μόνο ένα μέρος αυτόν τον κενό χώρο. Άρα, λοιπόν, η πραγματική ταχύτητα του ν είναι ΒΕΡΔΙΑΕΝ, όπου είναι το πορόλες στην αντικότητα της μονάδας, όπου το ψυχρό μέτωπο του ρύπου, του ρυπασμένου νερού, είναι πιο μπροστά από το άλλο. Εντάξει. Και πάμε να μιλήσουμε για την ισχύ μιας διοθερμικής πηγής καλυμιλής ανθαρτίας. Αυτή, πολύ απλά, δεν είναι από τη σχέση που βλέπετε. Είναι τώρα ΒΤΣΤ, το W διοφορά στο νερό, επειδή αυτό παίρνουμε τελικά και συμμετείδουμε, επί την παροχή του νερού, την παροχή, αυτοί που ξέρουμε, πώς νερό βγάζει η υγιώτησή μας, επί ΤΕΦΕΝΑ-ΤΑΦΔΙΟ. Εδώ τη θερμοκρασία άνδησης και απόλεπτους του νερού αντιστύχως θα ήταν ίσως πιο ακριβές να πω τη θερμοκρασία εισόδου του νερού στο σύστημα αξιοποίησης της θερμότητας και εξόδου του από αυτό. Δηλαδή, αν αντλούμε νερό 55 βαθμών και στο θερμοκύπιο που χρησιμοποιούμε φτάνει στους 50 για κάποιο λόγο και από το θερμοκύπιο βγαίνει στους 25, είναι το 50 μίον 25 παρά το 55 μίον 25, το οποίο ιδανικά εμείς νομίζουμε ότι χρησιμοποιούμε. Εντάξει, είναι πολύ απλός ο υπολογισμός και ξέρετε, όπως είπαμε, είναι ανάλογο στις παροχής του νερού αλλά και της θερμοκρασιακής διαφοράς. Για αυτό προσέξτε και αυτό είναι σημαντικό ότι η χρήση καθορίζει και την ισχύ που παίρνουμε εμείς. Δηλαδή, αν έχουμε νερό 70 βαθμών και το δούμε συνέχεια, το δούμε πρώτα για θέρωμα συγχώρων, ή είμαστε σαν αχωριόζεστα, στέλνουμε το σπίτι μας και μετά αυτό που βγαίνει με 50 βαθμούς και μετά αυτό πάμε στο θερμοκύπιο. Και από το θερμοκύπιο βγαίνει τελικά στους 20. Εντάξει. Τότε εκμεταλλευόμαστε όλη τη διαφορά από τους 70 μέχρι τους 20. Αν πάμε μόνο στο σπίτι, εκμεταλλευόμαστε από 70 μέχρι 50. Και το ίδιο πηγάζει. Έχει σημασία, λοιπόν, και η χρήση που εμείς κάνουμε. Και πιστεύετε, δηλαδή, πίσω. Ναι, γιατί θα το ρίξουμε μετά στους 20 βαθμούς πίσω στον γεωθερμικό ειδροφορά ή στον επιφανειακό δίκτυο απορρές, αν δεν μας κυνηγάει η νομοθεσία και αν η ποιότητα, βέβαια, είναι κατάλληλη για αυτή τη χρήση. Και πάμε τώρα στην περιγραφή των συστημάτων θέρμασις με γεωθερμική ενέργεια. Είναι συνέχεια αυτού που είπα τώρα, ότι η θερμοκρασία του γεωθερμικού νερού είναι αυτή, που καταρχήν καθορίζει και την καλύτερη γνήση για το νερό που έχουμε. Αν έχουμε νερό 40 βαθμών και εμείς θέλουμε να ζητάνουμε ένα σπίτι, έχουμε ένα πρόβλημα. Μπορούμε, αν το εκμεταλλευτούμε, να διαθερμόνισε. Το πούμε στη συνέχεια αυτά. Αλλά το καλύτερο είναι, αν έχουμε νερό, αν έχουμε διάφορες χρήσεις, είναι να κάνουμε την κλιμαγωτή εκμετάλλευση. Αν, λοιπόν, έχουμε νερό που έχει 70 βαθμούς, τότε μπορούμε να το στείλουμε σε σπίτια που έχουν κλασικά χαρμαντικά σώματα. Πρώτα. Μετά, σε σπίτια τα οποία έχουμε νοδοταπέδια θέρμαση. Η νοδοταπέδια θέρμαση, όπως ξέρετε, απαιτεί μικρότερες θερμοκρασίες λειτουργίας. Απαιτεί και επιβάλλει. Γιατί? Δεν θέλουμε να πούμε τόσο θερμοδάπεντο στον εσωτερικό χορό, όσο είναι ένας ομοθερμαστής, που δεν μπορούμε να το πουδήσουμε τυχαία μας. Μια διατρεπτωσία στον πάτωμα δεν θα ήταν πρακτικό. Πολύ δυνατός. Αυτός είναι ο νοσοδογός στον πρακτικό αναστηνάριδες, μια φορά το χρόνο γίνονται στην κριτή του Αγίου Κωνσταντίνου. Έθελαμε να είμαστε αναστηνάριδες. Ένα αυτό. Η απόδοση με χαμηλότερες θερμοκρασίες είναι επαρκής, γιατί ουσιαστικά η θερμαντική επιφάνεια είναι όλο το πάτωμα, ενώ αλλιώς έχουμε το θερμαντικό σώμα μόνο. Οπότε επαρκεί για τις ανάγκες μας η χαμηλότερη θερμοκρασία σε μεγαλύτερη θερμενόμενη επιφάνεια, θερμικία αν θέλετε επιφάνεια. Και πέραν της δικής μας άνεσης που επιδιώχουμε φυσικά, γι' αυτό βάζουμε θέρμαση, έχουμε και το θέμα του δαπέδου. Δηλαδή τα πλακάκια που έχουμε βάλει από πάνω, αν βάλουμε από κάτω από 70 βαθμούς, αρθούν και θα πεταχθούν. Θα συγκευρώσουν. Άρα για κανέναν λόγο δεν θέλουμε τόσο ψηλές θερμοκρασίες. Σύμφωνοι, ποιο είναι το... Άρα έχει πλονεκτήματα είναι το δαπέδια θέρμαση. Βέβαια πρέπει να γίνει εξ αρχής, δεν θα πάμε από τον υστέρον να κάνουμε δαπέδια θέρμαση, είναι πολύ λίγη τα πανηρό. Αλλά ποιο είναι ένα σχετικό μειονέκτημα που έχει. Αυτό είναι ένα θέμα πολύ σημαντικό. Είναι χειρότερο να τρυπήσει ένα σωλήνας ενώ τα πέντες που να ψάχνεις πού τρύπεις και να πρέπει να ξυλώσεις όπως είπες να ρίχνεις όλο το πάτωμα. Και το άλλο είναι ότι ακόμα και αν δεν έχουμε βλάβει, θα πρέπει να το ρυθμίσουμε διαφορετικά από τα κοινά θερμαντικά σώματα. Γιατί το σύστημα έχει μεγαλύτερη αδράνεια. Δηλαδή για να θερμανθεί αυτή η μεγαλύτερη θερμαντική επιφάνεια με κανονιότερη θερμοκρασία και να φτάσει ο χώρος στην επιθυμητή θερμοκρασία θα περάσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την άλλη περίπτωση. Δηλαδή πιο αργά θερμαίνεται εν τέλει και πιο αργά κρυώνει. Αυτό είναι το αντίστοιχο πλεονέκτημα. Είναι το ίδιο περίπου, δεν είναι το ίδιο, αλλά είναι ανάλογο με αυτό που, αν είχατε ακούσει ποτέ από κάποια γιαγιά που χρησιμοποιούσε ξυλώσομπες, τώρα βέβαια ξεχειρίσαμε τις ξυλώσομπες για άλλους λόγους, ότι η πύληνη ξυλώσομπα κάνει πιο γλυκιά ζέστη από τη μεταλική. Έχει μεγαλύτερη θερμοχορητικότητα ουσιαστικά η πύληνη από τη μεταλική, άρα η μεταλική θερμαίνεται πιο γρήγορα, εκπέμπει την θερμότητα στη συνέχεια, αλλά όταν σβήσει το κούτσορο μέσα θα κρυώσει και πιο γρήγορα. Άρα, λοιπόν, θέλαμε να βάλουμε το κούτσορο και να είναι, έχουμε ζέστη όλο το βράδυ, καλύτερα να έχουμε μια πύληνη σώμπα παρά μια μεταλική. Αν έχουμε μονάδα φυσικού αερίου ως καυστηρά, ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ είναι ότι αυτά δεν δουλεύουν, και δεν ξέρω αν αργούν πιο πολύ, του πετρελαίου αργούν πιο πολύ και κρυώνουν και πιο αργά, όχι του φυσικού αερίου. Γιατί ο καυστήρας του φυσικού αερίου συνήθως δεν έχει κάποιο δοχείο νερού το οποίο να πρέπει να θερμαθεί και μετά να αρχίσει να κυκλοφορεί. Συνήθως οι καυστήρες πετρελείο έχουν τέτοιο. Είναι ότι υπάρχει νερό κάπου αποθηκευμένος, ενώ χρησιμοποιεί πιο πολύ την ροή. Και με το φυσικό αέριο θα ζεσταθούν πιο γρήγορα και θα κυλώσουν και πιο γρήγορα. Αυτή είναι η εντύπωση που έρωγα. Μετά θα πάμε στα σπίτια που έχουν 25 συστημαθέρνηση, αν έχουμε βέβαια στην περιοχή και μπορούμε να το κάνουμε αυτό, και μετά θα πάμε σε άλλα εγκαταστάσεις που απαιτούν χρυμπρότερες θερμοκρασίες, αν είμαστε σε αγροτική περιοχή σε θερμοκύπια, αν είμαστε σε αγροτική περιοχή θα ψάξουμε να βρούμε κολυβητήρια, γυμναστήρια. Τα γυμναστήρια γιατί θέλουν τη χαμηλότερη θερμοκρασία, δύο λόγους θέλω να ακούσω. Τη χαμηλότερη θερμοκρασία και γενικά τη μικρότερη θερμική φροντίδα. Είναι ιδανικό να γυμνάζεις στους 15 βαθμούς και ενώ είναι ιδανικό να είσαι μέσα στο σπίτι σου στους 20 βαθμούς. Και βέβαια στο γυμναστήριο δεν πας τέσσερις ώρες το πρωί, δηλαδή αν πέσει η θερμοκρασία στους 10 βαθμούς στους 4 ώρες το πρωί στο γυμναστήριο δεν έγινε και τίποτα. Ενώ σπίτι αν πέσει στους 10 βαθμούς κάτι κακό γίνεται. Αυτό είναι το ιδανικό και ισπανίως μπορούμε να το πετύχουμε. Συνήθως αναγκαζόμαστε να απορρίψουμε κάποια ποσά θερμότητας τα οποία μένουν εκμετάλλευτα. Αν έχουμε σχετικά ψηλές θερμοκρασίες. Από την άλλη μεριά αν έχουμε χαμηλότερες θερμοκρασίες από αυτές τις οποίες θα θέλαμε χρησιμοποιούμε τις λεγόμενες αντίαιες θερμότητας. Τις οποίες από ό,τι βλέπω όπως πάει η ροή των μαθήματος και αυτές τα αφήσουμε για το επόμενο μάθημα. Εκείνο που θέλαμε να τον γνήσουμε είναι ότι όταν μπορεί κάποιος να έχει ένα μεγάλο σπίτι κάπου να κάνει ένα σύστημα αξιοποιής υγειοθερμικής ενέργειας, ένα πηγάδι άντισης, ένα πηγάδι επαναφοράς και να το χρησιμοποιεί μόνος του και να έχει την υγεία του. Συνήθως όμως συμφέρει να μοιράζονται τα έξοδα σε πολλούς χρήστες. Αν έχουμε 10 χρήστες είναι προτιμότερο να έχουμε μία ή δύο υγειοτρίσεις και αν είναι αδύνατο να τροφοδοτούμε όλους τους χρήστες παρά ο καθένας να έχει τα δικά του πηγάδια. Άρα λοιπόν συνήθως συμφέρει αυτό το πράγμα. Γιατί μοιράζουμε και τα έξοδα κατασκευής κατά κύριο λόγο αλλά και τα έξοδα λειτουργίας. Υπάρχει όμως μία περίπτωση, γιατί τίποτα δεν είναι απόλυτο, όπου συμφέρει να κάνουμε το αντίθετο το δούμε σε λίγο. Ας δούμε όμως τα συστατικά, τα μέρη, ένας τέτοιου συστήματος στην ουσία τηλεθέρμασις με γεωθερμική ενέργεια. Ξέρουμε ότι τηλεθέρμασις ή δίκαιος τηλεθέρμασις μπορεί να έχουμε παιδίποτε πηγή θερμότητας στην Ελλάδα εκτίνα που είναι κατασκευασμένα και να χρειώσουν πολλά γιατί νομίζω ότι βάζεται. Πού έχουμε τηλεθέρμασις στην Ελλάδα? Στη Κοζάνια και στη Κολυμμέδα. Με πηγή όχι τη γεωθερμία αλλά τη θερμότητα την οποία δεν θα αξιοποιήσουμε αλλιώς θα απορρίπταμε στο περιβάλλον από τους θερμοελευτρικούς σταθμούς. Με δίκτυο σωλήνων με ένα σύστημα κλειστών αγωγών αντίστοιχο με τα συστήματα ύδρευσης που έχουν επιπλέον μερικές ακόμα συσκευές και ρυθμίσεις σε σχέση με τα δίκτυα ύδρευσης. Και τι σπέρι είναι η Λαδία? Ζεστό νερό. Και είναι καλό για το περιβάλλον επίσης αυτό το πράγμα γιατί έχουμε που έχουμε την επιβάρυνση λόγω των λιγνητικών μονάδων στις περιοχές. Το χειμώνα αν δεν το είχαμε αυτό θα καίγανε πετρέλαιο ή λιγνί. Δεν φαντάζομαι ότι θα καίγανε σε σπίτια αλλά θα καίγανε πετρέλαιο άρα θα επιβάραμε και με το πετρέλαιο την ατμόσφαιρα. Τώρα τουλάχιστον λυτώνουμε αυτή τη ρύβαση. Το ότι προτιμούσαν το πετρέλαιο σημαίνει ότι δεν είναι τόσο καλό το σύστημα αυτό όσο θα έπρεπε και κυρίως το νερό που ψήχει τις μηχανές ανακυπηρώνεται και δεν αποληφθούν στο περιβάλλον και αυτό δεν είναι όφελος περιβαλλοντικός. Και αυτό είναι περιβαλλοντικό όφελος. Γενικά περιβαλλοντικά έχουμε σίγουρο όφελος. Το θέμα είναι η τιμή. Για μένα η τιμή σε αυτή την περίπτωση είναι... Δεν έπρεπε να εξακτηθεί την τιμή του πετρελαιού, του φυσικού αερίου. Να πούμε πόσο τα πλήρωνα για πετρελαιό 10. Ας τους δώσουμε εμείς 9. Εκείνο που θα έπρεπε να γίνεται είναι για μένα ότι αφού είναι περιβαλλοντικό όφελος και έχουμε περιβαλλοντικό όφελος και επιπλών, έχουμε αξιοποιήσει μία συγχώρηση ενεργειακής πηγής για το πετρελαιό νησί εισαγωμένο είδος, για αυτό το λόγο. Και για το τρίτο λόγο ότι η περιοχή επιβαρύνεται περιβαλλοντικά αλλά εξυπηρετεί όλη την Ελλάδα, γιατί από εκεί παειράζουμε και στη Σαλονίκη και στην Αθήνα, εντάξει, θα έπρεπε να χωριγεί τη τηλεθέρμαση εν μέρη ως αντισταθμιστικός όφελος. Και όταν κάποιος εξυπηρετεί επιβαρυνόμενος ένα ευρύτερο σύνολο, κάτι θα πρέπει να παίρνει πίσω. Αντίστοιχα με αυτά που συμβαίνουν στη χωροθέτηση του χειτάκιου ή κάθε εξής. Εντάξει. Οποιασδήποτε ογλούσας εγκατάστασης. Βέβαια αυτό δεν μπορεί να πάει συνέχεια. Θα έπρεπε κανείς να πει ότι θα χρεώνουμε μόνο τα έξοδα λειτουργίας. Γιατί έχουμε άλλη εξοδοστάσεις. Υπάρχουν άλλη εξοδοστάσεις. Υπάρχουν άλλη εξοδοστάσεις. Συμφωνώ. Ειδικά εκεί πέρα. Ένας λόγος παραπάνω από εμάς να είναι πιο ισχυρά τα αντισταθμιστικά ωφέλια. Να πληρώνει ο άλλος μόνο τα έξοδα λειτουργίας. Το δώρο που θα πάρει το αντισταθμιστικό όφελος θα είναι τα έξοδα κατασκευής του δικτύου. Αυτό βρίσκω λογικό. Υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία με τα δίκτυα τηλεθέραμασης με άλλες πηγές. Εδώ έχουμε ορισμένα ειδικά χαρακτηριστικά. Το ένα είναι ότι προφανώς τα πηγά διάλυσης γιοθερμικού νερού. Αυτή είναι η πηγή που έχουμε. Το δεύτερο είναι ότι σχεδόν οπωσδήποτε θα έχουμε εναλλάκτη θερμότητας νερού-νερού. Θυμάστε ότι είχαμε μιλήσει για τους συναλλάκτες θερμότητας και για την περίπτωση της γιοθερμικής ενέργειας ψηλής την τελεπίωση αν θέλαμε από γιοθερμικό νερό που έχει θερμοκρασίας κοντά στους 100 βαθμούς να παρακάβουμε λεκτρική ενέργεια. Και τότε χρησιμοποιούσαμε ένα βοηθητικό πτητικό ρευστό το οποίο αποσπώντας τη θερμότητα από το γιοθερμικό νερό έβραζε, γιατί είχε σημείο ζέσεως καμηλότερο από το σημείο ζέσεως του νερού ώστε η υπομορφή να κοινούσε η κοινή τον στρόβυλο και την παραγωγή εν συνεχεία της λεκτρικής ενέργειας και επανέρχονταν, συμπιεζόταν, εκτονονόταν εκαλουθούσε σε ένα συγκεκριμένο κύκλο και ξανά στο ένα λάκτι όπου έρχονταν πάλι σε επαφή με το γιοθερμικό νερό σε χαμηλότερη θερμοκρασία φυσικά από το γιοθερμικό νερό ώστε να μπορεί να αποσπάσει τη θερμότητα και να συνεχιστεί αυτός ο κύκλος Εδώ όμως έχουμε ένα λάκτι νερού-νερού Από τη μια μεριά έχουμε το γιοθερμικό νερό το οποίο πιθανώς περιέχει διάφορα επιβλαβή στατικά και το οποίο μετά τον ένα λάκτι επαναφέρεται στο γιοθερμικό εντροφορέα και από την άλλη έχουμε το νερό του δικτύου το οποίο είναι της ποιότητας που εμείς επιθυμούμε το οποίο καθώς κινείται μέσα στον λάκτι δεν αναμυγνείται, το ξαναλέω αυτό το πράγμα, με το γιοθερμικό νερό αλλιώς δεν θα είχαμε αποτέλεσμα Το αποτέλεσμα που θέλουμε είναι η προστασία του δικτύου του μεγάλου δικτύου διανομής από τα επιβλαβή στατικά του γιοθερμικού νερού που μπορεί να προκαλούν είτε διάβροση είτε αποθέσεις και τα δύο μπορούν να προκαλούν αλλά από σπαθερμότητα η οποία ρέει μέσα από διαχωριστικές πλάκες από το πιο θερμό γιοθερμικό νερό στο πιο ψυχρό νερό το δικτύο το οποίο σιγά σιγά θερμάνεται όταν το αντίστοιχα του γιοθερμικό νερό ψήχεται Άρα λοιπόν αυτές οι διαχωριστικές πλάκες σε άλλες περιπτώσεις έχουμε σωλήνες Τι είναι καλή ή κακή αγωγή της θερμότητας? Καλή αγωγή της θερμότητας, πρέπει να το προσέξουμε επίσης γιατί σε κάποια ερώτηση σε τεστ ή σε διαγωνισμένα θυμάμαι είχα αποτυχία και σε αυτό και μάλιστα είχα κάνει και την εξής ερώτηση Οι εναλλάκτες θερμότητας καθαρίζει, ήταν για ναι ή όχι Ο εναλλάκτες θερμότητας καθαρίζει, βελτιώνει την ποιότητα του γιοθερμικού νερού Η απάντησή είναι σε αυτή τη δήλωση Είναι σωστή ή λάθος, σίγμα ή λάμδα Με τη λάμδα είναι λίγο λάθος Όχι είναι λάμδα, είναι λάθος Προστατεύει το δικτύο Δεν βελτιώνει την ποιότητα του γιοθερμικού νερού, δεν καθαρίζει το γιοθερμικό νερό Οι μισοί απάντησαν λάθος Οι λανθασμένες νερότητες απάντησαν, ναι καθαρίζει Βελτιώνει την ποιότητα του γιοθερμικού νερού, καμία σχέση με αυτό Εντάξει Αν το στείλουμε κατευθείαν τότε δεν προστατεύουμε το δίκτυο Εδώ χρησιμοποιούμε στο δίκτυο διανομής Το νερό της καλής ποιότητας, το οποίο έχει πάρει τη θερμότητα του γιοθερμικού νερού Εντάξει Και αυτό είναι το κέρδος που έχουμε Αλλά το γιοθερμικό νερό το ίδιο δεν καθαρίζεται Ακριβώς, ακριβώς αυτό Μεταφέρουμε τη θερμότητα αλλά όχι το ίδιο το γιοθερμικό νερό Το οποίο το ξαναστέλνουμε πίσω Και γι' αυτό επομιζόμαστε το αρχικό κόστο, ας πούμε με τόσες φορές Ότι είναι το βασικό πρόβλημα στην εκμετάλλευση των ήπιων μορφών ενέργειας, όχι μόνο της γιοθερμίας Το κάνουμε αναγκαστικά Ή σχεδόν αναγκαστικά Το άλλο νεοναίκτημα είναι ότι έχουμε και ένας σκανουπάτης θερμοκρασίας Δηλαδή, αν το γιοθερμικό νερό είναι 70 βαθμί Στην είσοδο στον εναλλάχτη Το νερό του δικτύου δεν θα βγει ως 70 Θα βγει σε χαμηλότερη θερμοκρασία Και αυτό είναι ένα μίον Αλλά, επομιζόμαστε τα μίον, γιατί θέλουμε ένα σύμ Εντάξει, υπάρχει κάποια απορία για την δουλειά του εναλλάχτης Αν το πηγαίνουμε σε μια εγκατάσταση καθαρισμού νερού Τότε θα χάνουμε το θερμικό του περιεχόμενου Αυτό είναι το πρόβλημά μας Δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε, νομίζω θα είχαμε πολύ συγδεντικά μεγαλύτερες απώλειες θερμότητας Σε αυτή την περίπτωση Και κόστος καθαρισμού Άρα, μας αρκεί για περιβαλλοντικούς λόγους να το επαναφέρουμε Στο γιοθερμικό ειδροφορέα από όπου ξεκίνησε Τι άλλο έχουμε, φυσικά το δείκτυο ζώνου μεταφοράς και διανομής Την αγγλία θερμότητας, την οποία έχω αναφέρει επίκανπος τις φορές, αλλά ακόμα δεν την έχουμε διερευνήσει Εφόσον απαιτείται Νέα βοηθητική πηγή θέρμασης Χειρίως για την κάλυψη των εχμόζευσης, θα επανέλθω σε αυτό το σημείο όπως τα είκαμε μία ανοίξη και λίγο πριν Και τα πηγάδια επαναφοράς του γιοθερμικού νερού, αν και αυτά απαιτούνται Για τους δύο λόγους που είχαν οδήγη και προηγουμένως Αν είτε είναι επιβαρυμένο το γιοθερμικό νερό ποιοτικά και δεν θέλουμε να ριπάνουμε άλλους δατικούς πόρους Ή αν έχουμε μορμολική τόση στάθμιση του ζευγευλικού φορτή οπότε θέλουμε να τη συγκρατήσουμε Και ξαναλέω είναι και θέμα νομοθεσίες που συνήθως καλώς αλλά σωρισμένες περιπτώσεις κακώς επιβάλλει επαναφορά του γιοθερμικού νερού Και πριν που πούμε τα υπόλοιπα, ας δούμε μία σχηματική αναπαράσταση ενός τέτοιου συστήματος Βλέπετε ξεκινάει από το που πηγαίνει η άντληση στο πρωτεύον κύκλωμα είναι με διπλή γραμμή Πάει στον εναλλάχτη, βγαίνει από τον εναλλάχτη τον πρώτο Ο οποίος εξυπηρετεί ένας συνολοκλιστών Πάει σε ένα δεύτερο εναλλάχτη, προφανώς με χαμηλότερη πλειοθερμοκρασία Και από εκεί γυρνάει στο πηγάδι επαναφοράς Και ο δεύτερος εναλλάχτης που έχει το δευτερεύον κλειστό κύκλωμα Δηλαδή εδώ το νερό δεν αλλάζει Έχουμε όπως μέσα στο σπίτι μας, δεν βάζουμε νερό στα καλαστασώματα τα θερμαντικά, έτσι δεν είναι Είναι ένα κλειστό γεγονίμα που γυρνάει γύρω γύρω, παίρνει απόσπαθαρμότητα από τον καυστήρα Είτε είναι φυσικού ερύου είτε πετρελεό Ρημένανται και πέραξε να γυρνάει Και μάλιστα είναι κακό να αλλάει στο νερό Και αν έχετε παρατηρήσει να σπάσει ένα σώμα καλοριφέρ, τρυπήσει κάπου Αρχίζουν να τρυπάνε το ένα μετά το άλλο Κάποια στιγμή υπάρχει κάποια ατέλεια, κάποια τρυπάει, μετά από τόσα χρόνια υπάρχει φθορά Αυτό είναι ένας λόγος Το θέμα είναι ότι όταν βάλουμε καινούργιο φρέσκο νερό, τότε δημιουργούμε συνθήκες να σπάσουν και άλλα σώματα Γιατί όλα θα έχουν φτάσει πιθανώς σε ένα στάδιο που θα πρέπει να αλλάχθούμε Αλλά τι γίνεται Στο πλειστό κύκλο με το νερό έχει έδειξει μια ισορροπία Έχει διαβρώσει ό,τι να διαβρώσει, έχει διαλύσει κάποια ιστατικά Άρα δεν προκαλεί περαιτέρωση. Όταν μπει φρέσκο νερό, αυτό πιθανώς είναι ας το πω πεινασμένο Δηλαδή θα πάει και θα διαβρώσει κατά την κίνησή του περισσότερο τα καλορυφαρικά να είναι έτοιμα να τρυπήσουν Δηλαδή δεν είναι ότι σας καταράστηκε κάποιος, ούτε είναι συμπτωματικό το γεγονός, υπάρχει μια σχέση αυτοί Ναι, τελειώνουμε το τίτλο, όταν θέλουμε τον άνθρωπο Θα το συμβούλευα πριν ξαναχαλάσει και το πάτωμα Έπινε ό,τι δεν πήρε Εντάξει, πήρε τα μέρα σε πάλι συμπτώσει Λοιπόν εδώ έχουμε τα δύο πλυστά κυκλώματα και μία παραλλαγή Εδώ βέβαια έχουμε, όπως είναι σχεδιασμένο, σημαίνει ότι ποσοτικά από όξι παροχής νερού Όσο νερό χρειαζόμαστε εδώ πέρα, έστω με διαφορετική θερμοκρασία, χρειαζόμαστε και εδώ Και εδώ η βοηθητική πηγή θέρμασης υποδηλώνει το νερό αυτό, η θερμοκρασία του θερμοκρασιακά Δεν είναι στο επίπεδο των 85 μαθμών που θα θέλαμε, αλλά πρέπει να προσδόσουμε επιπλέον θερμοκρασία Θερμότητα για να ανεβεί η θερμοκρασία του Αυτά είναι σκαρυφήματα, θα δούμε κλείνοντας μία άσκηση Αυτή που σας είπα ότι είναι παρά με αυτές που μπαίνουν στο τελικό διαγώνισμα Υπάρχει κάποια απορία εδώ σε αυτά τα σχήματα Προφανώς να έχουμε πληγάρια επαναφορά σημαίνει ότι έχουμε κάτω από τα δύο προβλήματα Και για να έχουμε ένα λάκτι συνολικό σημαίνει ότι πάλι το έλεγχο νερού δεν είναι τόσο καλή Εντάξει Φυσικά αυτό εδώ το κουτάκι μπορεί να είναι 30 σπίτια Και το εσωτερικό δίκτυο σε αυτό το νοικισμό που έχει 30 σπίτια δεν τον έχουμε περιλάβει στο σχήμα Εντάξει Είναι σκαρύφημα και δίπεριληπτικό Ας δούμε Ας επανέλθω σε αυτό το σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ήδη δύο φορές Πόσους χρήσεις θα εξυπηρετήσουμε σε ένα συνολικό σύστημα Ξέρουμε ή υπολογίσαμε με βάση του μαθηματικού ομοίου που είδαμε την προηγούμενη ώρα Ότι μπορούμε να έχουμε χωρίς να εξαντλήσουμε το νητροφορέα μας σε μια συγκεκριμένη παροχή με κάποια θερμοκρασία Τι μας συμφέρει να κάνουμε, γιατί μπορούμε να παίξουμε Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να καλύψουμε το 100% της ζήτησης, την αιχμή της ζήτησης Αλλά πιθανώς συμφέρει και γενικώς συμφέρει και στη Διοθερμία Χαμηδής Αθαρπίας Όπως είχαμε πει, την Διοθερμία Ψηλής Αθαρπίας Επειδή έχουμε μεγάλο αρχικό κόστος και μικρό κόστος λειτουργίας Να χρησιμοποιούμε το σύστημα όσο το δυνατόν περισσότερο Άρα μας συμφέρει να καλύπτουμε το φορτίο βάσης, ή αν θέλετε τη μέση ζήτηση, πολλών χρυστών Παρά να καλύπτουμε λιγότερους χρήστες πλήρως Μας συμφέρει πιθανώς να έχουμε και την βοηθητική πηγή θέρμασης για τις αιχμές της ζήτησης Η οποία άλλωστε είναι λογικό, είναι προς το συμφέρον μας να υπάρχει Γιατί για λόγους ασφαλείας κάτι δεν πάει καλά, να μην παγώσουμε Εντάξει, να μπορούμε έτσι να διατηρήσουμε μια ξεκριπή θερμοκρασία Με τη βοηθητική πηγή θέρμασης Σύμφωνοι Άρα λοιπόν καταρχήν χρησιμοποιούμε και τη Διοθερμική Ενέργεια Χαμηλής Αθαρπίας Για την κάλυψη του φορτίου βάσης Δεν λαμβάνουμε υπόψη μας ότι η θερμοκρασία μπορεί να πέσει και στους μήνων 5 και στους μήνων 10 Ορίζουμε για παράδειγμα ότι αν η θερμοκρασία είναι μέχρι συν 2 Τότε όλοι οι χρήσεις θα μπορούν να καλυφθούν πλήρως από τη Διοθερμική Ενέργεια Αν πάει παρακάτω Τελείως τυχεία τα νούμερα Που είπα το συν 2 δεν είναι καν αθέσφατο Εντάξει Είναι θέμα να εξετάσουμε τι μας συμφέρει σε κάθε περίπτωση Είναι θέμα μιας διερεύνησης για να μην πω πάλι βελτιστοποίησης Τι είναι το καλύτερο Τι είναι το καλύτερο να περιλάβουμε στο σχεδιασμό που θα κάνουμε Εντάξει Από την άλλη μεριά υπάρχει κάποια περίπτωση Όπου συμφέρει εν τέλει να κάνουμε πλήρη κάλυψη λιγότερων χρηστών Και αυτή είναι η περίπτωση όπου έχουμε πολύ απομακρυσμένους μεταξύ τους χρήστες Για παράδειγμα το υγειοθερμικό πεδίο είναι εδώ, σε αυτή την περιοχή Εδώ γύρω έχουμε 50 κατοικίες Θα μπορούσαμε να καλύψουμε το φορτίο βάσης για 80 Έλα όμως που οι άλλες 30 είναι σε απόσταση 2, 3, 4 χιλιόμετρων Άρα πιθανώς να μην μας συμφέρει να ξοδέψουμε λεπτά για να κάνουμε το πρόσθετο δίκτυο Και επιπλέον να έχουμε αρκετές απώλειες σε αυτή τη διαδρομή Εξαρτάται από το 2, 3, 4 πάλι είναι νούμερα που είπα χωρίς κάποιο υπολογισμό Να μην μας συμφέρει να δώσουμε, να επεκτείνουμε το δίκτυό μας και στον άλλο οικισμό Ο οποίος βρίσκεται σε μεγάλη σχετικά απόσταση Και λέμε αφού το έχουμε το δυναμικό θα δίνουμε, θα καλύπτουμε και τις εκμές των λιγότερων χρηστών Είναι θέμα οικονομοτεχνικής μελέτης, δηλαδή γενικά πάμε για πορκοί οβάσεις Αλλά πάλι και αυτό δεν είναι θέσφατο Πάρα πολύ σωστό Για αυτό συνήθως προσπαθούμε στο εσωτερικό δίκτυο να ξεχωρίζουμε τους χρήστες μεταξύ τους Και αυτό πάλι δυστυχώς το κάνουμε επανεβολή επιμέρους εναλλακτών θερμότητας Υπάρχει το δίκτυο, δίνει στον πρώτο χρήστη, δεν περνάει μέσα από τον χρήστη το νερό του βασικού δικτύου ώστε να μην έχουν αυτές οι μεγάλες διαφορές Και ο δεύτερος θα διακινεί μεγαλύτερη παροχή νερού με κάπως μεγαλύτερη, μικρότερη θερμοκρασία Δεν αρκεί να μετράμε παροχές, αλλά πρέπει να έχουμε θερμητομετρητές όπως έχουμε στις περιπτώσεις των κοινοχρήστων εγκαταστάσεων θέρμασης όπου για να μην μαλώνουν μεταξύ τους οι διάφοροι έννοικοι θα πρέπει να μετράμε θερμίδες που παίρνει ο καθένας και όχι παροχή νεροακού Νομίζω πολύ εφικτό Καλύτερα πάντα στους καινούργιους οικισμούς γιατί αν έχουμε ένα καινούριο οικισμό μπορούμε να κάνουμε το σχεδιασμό να πούμε ότι εδώ θα μαζέψουμε 10 κατοικίες που θα έχουν κινάθρυμαντικά σώματα μετά θα βάλουμε άλλες 10 που θα έχουν εδωταπέδειο και παραρρίπτω θα έχουμε φτιάξει και μια πισίνα κολυμβητική και θα το πουλήσουμε και όλος το συγκρότημα πιο ακριβά Ναι η λογική του είναι απλή και η τεχνολογία είναι γνωστή δηλαδή δεν θα ξανανακαλύψουμε κάτι πολύ σπουδαίο Πιστεύω ότι οι κρίστες θα συμβουλεύουν παράλληλα και σε σειρά δηλαδή να μην πηγαίνει πρώτος, πρώτος, δεύτερο, αλλά... Φυσικά, πολύ σωστή παρατήρηση Πολύ σωστή παρατήρηση, σωστικά αυτό επειδή... Ναι, υπάρχει ένα θέμα κατασκευής του δικτύου αλλά το καλύτερο θα ήταν να βγαίνουν 100 όλες τις μέρες για κάποια χρήση και να πηγαίνουν και να ξαναμαζεύονται Αυτό ήταν το καλύτερο, πάρα πολύ σωστά αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να το πετύχουμε πάντα Αλλά πραγματικά ευχαριστήθηκα αυτή την παρατήρηση Να ρωτήσω... Αυτό δεν μπορεί να επιβεί σχεδιασμός στο συνεργοδίκτυο Κατάλαβα τι εννοείς Γι' αυτό το γεγονός ότι παρεμβάλλονται αναλάκτες βοηθάει και σε αυτή τη ρύθμιση Δηλαδή το πόσο νερό αντλούμε μάλλον όπως σε όλα τα συστήματα αυτού του τύπου πρέπει να έχουμε δυνατότητα αποθήκευσης ενδιάμεσης Αν ξεχάσουμε τα δίκτυα της τυλαθέρμασις και ας πάρουμε ένα κοινό δίκτυο ύδρευσης Υποχρωτικά έχουμε τις δεξαμενές γιατί δεν θέλουμε να λειτουργούν συνέχεια ίσως οι γεωτρίσεις που μας φέρουν το νερό αν είναι από υπόγειο νερά αλλά κυρίως γιατί οι γεωτρίσεις αυτές μπορεί να μας δώσουν την αιχμή της παροχής που ζητείτε την αιχμή της ζήτησης ενώ κάποιες άλλες ώρες η ζήτηση είναι πολύ χαμηλή εξομαλύνουμε παρεμβάνοντας στο σύστημα δεξαμενές Εδώ βέβαια το θέμα με τις δεξαμενές είναι πιο δύσκολο Η δεξαμενή μπορεί να παραμένει η ποσότητα του νερού αλλά να χάνουν θερμοκρασία, θερμότητα άρα να πέφτει η θερμοκρασία Εν πάση περιπτώσει και εδώ υπάρχει ανάγκη τέτοιων ρυθμίσεων στο σύστημα εξορροπητικών ρυθμίσεων της ζήτησης Αυτό είναι ευθροφανές Και να μην ξεχνάμε ότι και το ίδιο το δικτύο έχει μία χορητικότητα εντάξει που αυτό είναι συνήθως ένας παράγωνας ασφαλίας την οποία δεν λαμβάνουμε υπόψη μας ένας κρυφός συντελεστής ασφάλειας η χορητικότητα του δικτύου Άλλο Εδώ είναι τα σχήματα που είδαμε και δεν χρειάζεται να επαναλάβω ότι κατά κανόνα των ερώτων επιτεύονται πρώτα στους χρήστες που απαιτούν τις ψηλότερες θερμοκρασίες και μετά στους αυτούς που απαιτούν τις λιγότερες ψηλές όπως φαίνεται και σε αυτά τα δύο σχήματα βλέπετε το πρώτο έχει ίσοδο 85, έξοδο 65 το δεύτερο στόχο στήσει παράδειγμα το δεύτερο στόχο στήσει πάρα πολύ φυσικά το δεύτερο χρειάζεται 60 ώστε να καρύπτεται πλήρως Ας δούμε λοιπόν αυτή την άσκηση με την οποία θα τελειώσουμε το σημερινό μάθημα Το σχέδιο θα το κάνουμε και δίπλα γράψτε το μεταξύ ώστε να κάνουμε από το σχέδιο την εκφώνηση της ασχήσεως Διαβάζω λοιπόν την εκφώνηση Συμπληρώστε το σκαρύφημα του συστήματος θέρμασις των συγκροτημάτων κατοικίων α, β και θερμοκηπίων γ του σχήματος Δίνεται ότι η θερμοκρασία του γιοθερμικού νερού είναι 85°C η ποιότητά του είναι καλή η απαιτούμενη παροχή θερμού νερού είναι ίση με Q1 για τα συγκροτήματα α και β και 1,9Q1 για το θερμοκήπιο γ Δεν υπάρχει κίνδυνος εξάντησης του ιδροφορέα αν η συνολικά αγλούμενη παροχή είναι μικρότερη από 2,1Q1 προκαλείται όμως σημαντική πτώση στάθμισης του ποιοζωμητικού πορτιού αν η Q σίγμα, η συνολική παροχή είναι μεγαλύτερη από 1,5Q1 οι τελευταίες θερμοκρασίες εισόδου και εξόδου φέρονται στο σχήμα δηλαδή για τους χρήστες α και β η θερμοκρασία εισόδου είναι 80°C και εξόδου του νερού 50°C ενώ στη θερμοκήπια έχουμε 45°C και 25°C αντιστοιχώς θερμοκρασίες Αυτή λοιπόν είναι μια σχετικά πλήρια αίσθηση συνήθως δω και κάποια άλλα στοιχεία πόσοι πτώσεις της θερμοκρασίας έχουμε στη μεγάλη μεταφορά από το ένα να χρήσει στον άλλο ή κάποια άλλα τέτοια στοιχεία Ουσιαστικά ζητείτε απλώς μόνο να κάνετε το σκαρίβημα και να κάνετε και ορισμένες επιλογές δηλαδή αν θα βάλετε ένα λάκτι ή όχι αν θα βάλετε πηγάδι επαναφοράς ή όχι και βέβαια πώς θα συνδέσετε μεταξύ τους τους χρήστες και ακόμη ποιο θα είναι το συνολικό συνολική παροχή που θα δείτε Δεν έχετε αδομένη συνολική παροχή δεν είναι Q1 στις Q1 στις 1,9 Q1 Υπερτούμε Ναι, υπερτούμε Θα δείτε τόσο ή θα δείτε λιγότερο ίσως Δεν μπορούμε να λύσουμε λιγότερο Πώς Απλά θα δούμε το σχολείο Ας πούμε ότι θέλετε να καλύψετε τις ανάγκες και των τριών και του α και του β και του γ με υγειοθερμική ενέργεια Δεν σας αφήνω να μου πείτε ότι θα καλύψω το 50% και το υπόλοιπο θα καίω πετρέολο Πρώτα απ' όλα θα επιτρεπότε να αγγλίστε ένας και ένας και ένα 1,9 3,9 Q1 Ναι ή όχι Επίσης αν έχουμε τώρα και 2,1 δεν θα μπορούσαμε να χρήσουμε τόσο αλλά θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε από το α και το γ και το 1,1 το 2 ας πούμε θα φτάσει το γ που έχει ανάγκη για 1,9 και το επόμενο δεν θα κάνει επιστρέψη ξανά έτσι ώστε με 2 και 1 να εξελίξουμε και τα 2 κυρία Λάμπερ δεν κάνω λάθος έτσι ήδη θα σας κερδίσω χρόνο θα τελειώσουμε πιο νωρίς το μάθημα σχεδόν τα είπε όλα ας τα πω λίγο πιο αναλυτικά δηλαδή το ένα θέμα είναι τα όρια που μπορούμε να εγκλήσουμε δεν πρέπει να υπερβούμε το δύο γιατί αυτό διηγεί σε εξάντηση του υδροφορέα θα έλεγε κανείς τι είδους εξάντηση ωραία εγώ θα κάνω επαναφορά του υδροφορέα και έχω την υγειά μου δεν έχεις την υγειά σου κατ' ανάγκη γιατί ναι μεν θα έχεις το νερό ποσοτικά αλλά πιθανώς δεν θα το έχεις θερμικά αν πας πολύ κοντά ώστε να καλύψεις την υπερβολική πτώση στάθμιση που δημιουργείται ήδη από το 1,5 και πάνω ή επειδή ουσιαστικά αν έχεις εδώ άντληση και βάλεις εδώ τη φόρτιση τότε πιθανώς αν είναι πολύ μεγάλη άντληση εδώ και πτώσεις το πιεζομετρικό φορτίο να εξισουργεί από κάπου αλλού κρύο νερό παρότι εδώ συγκεντρωμένα βάζεις από το φορτίο ανεβάζεις το υδροφορέα άρα λοιπόν αν λέμε ότι υπάρχει κίνδυνο στην εξάντηση του υδροφορέα το 2 είναι ένα όριο που δεν μπορούμε να υπερβούμε το 1,5 είναι ένα όριο που μπορούμε να το υπερβούμε το 2,1 μάλλον γιατί μας λέει ότι αν η συλληγικός ανθρώπινη υπαροχή είναι μεγαλύτερη από 1,5 τότε λέμε ότι πέφτει πολύ η στάθμιση αλλά κάνοντας επαναφορά μπορούμε να αποκαταστήσουμε την ισορροπία ουσιαστικά αυτό εννοεί δεν το ξεπερνάμε μπαθημολογικά να το ξεπεράσετε κάνετε πολλές μονάδες από στις εξετάσεις αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα τόσο οι εξετάσεις αν και αυτό στην ουσία είναι σε αυτή τη φάση της ζωής σας αλλά γενικότερα να κάνετε ένα τέτοιο σχεδιασμό θα έπρεπε αυτό και καταρχή να προσέξετε δεν μπορούμε να παίρνουμε περισσότερο από αυτό που μας δίνει η φύση θα μας βάζει και κάποια όρια η πλαιονεξία τιμωρείται όπως με τη νίκη εγκόπου του Πιθαγόρα που βλέπουμε στο μάθημα της ιδελίκης άρα θα πάμε το πολύ μέχρι 2,1 οι δύο χρήστες που απαιτούν την ψηλή θερμοκρασία όντως καλύπτονται με αυτή την παροχή μπορούμε να μοιράσουμε δηλαδή να αντλήσουμε 2Q1 να δώσουμε 2Q1 εδώ και 2Q1 εκεί για να καλύψουμε τις ανάγκες αυτών των χρηστών σύμφωνει και επειδή έχουμε 85 βαθμούς λαμβάνοντας υπόξυν και 2-3-4 βαθμούς από όλες τις μεταφορά εδώ ερχόμαστε σε πάρα πολύ καλή θερμοκρασία καλύπτουμε και την απαιτούμενη θερμοκρασία το ενεργειακό επίπεδο και την παροχή από εδώ και πέρα πώς θα καλύψουμε το θερμοκύπιο, η άσκηση είναι καλάστημένη εδώ αυτή μπορούμε, αφού βγαίνει αυτό με 50 βαθμούς να διοχετεύσουμε το νερό που βγαίνει στο θερμοκύπιο θεωρώντας πάλι μια αφόλεια της τάξης 3-4-5 βαθμών πάλι ερχόμαστε με κατάλληλη θερμοκρασία παίρνουμε λοιπόν Q1 από εδώ τα μαζεύουμε το 0,1 Q1 δεν θα το περάσουμε μέσα από το θερμοκύπιο στο θερμοκύπιο θα δώσουμε το 1,9 Q1 και αφού βγει αυτό από το θερμοκύπιο θα τα μαζέψουμε και τα δύο και τι θα τα κάνουμε μετά υποκριωτικά πίσω στον ιδροφορέα σε πηγάδι επαναφόρτησης γιατί έχουμε ξεπεράσει το 1,5 το όριο πάνω απ' το οποίο είναι υπερβολική υπτώσης τάθμισης του τυτραυλικού φορτίου στον ιδροφορέα γιατί ποιοτικά, αφήνω κατά μέρος νομοθεσία που είπαμε ότι επιβάλλει αλλά ποιοτικά ποιοτικά δεν θα χρειαζόταν για ποιοτικούς λόγους σε επαναφορά του νερού στον ιδροφορέα σύμφωνεί? αφού δεν βάζουμε ένα λάκτι γιατί η πρώτη απόφαση που πήραμε δε θα βάλουμε ένα λάκτι σύμφωνεί? στην είσοδο εδώ και εδώ μπορεί να έχουμε ένα λάκτι αλλά για άλλο λόγο και του συστήματος διανομής αλλά και ένα λάκτι αρχικά λόγω ποιότητας δεν χρειάζεται να βάλουμε σύμφωνεί? ξεκαθάρισαν αυτά τα σημεία θέλω να επισημάνω και κάποια άλλα πράγματα που τα βλέπω στις εξετάσεις όταν λέμε θερμένο με το θερμοκύπιο δεν νομίζω ότι διοχαιτεύουμε το νερό για πότισμα το θερμοκύπιο εντάξει? προφανώς έναν το κρατούμενο δε ποτίζουμε με αυτό το νερό θερμαίνουμε άλλο το πότισμα, άλλα η θέρμαση ένα στοιχείο που θα θέλαμε να προσέξετε είναι αυτό και ένα δεύτερο στοιχείο εκτός από τις θερμοκρασίες που όπως είπαμε πρέπει να καλύπτουμε επακριβώς και τις παροχές σε κάποιες ασκήσεις δίνω ένα δυνατότητα πηγαίνοντας πιο κοντά στην πραγματικότητα να επιτρέω μια νεκή μας πέντε της εκατός τις παροχές και αντίστοιχες της θερμοκρασίας εντάξει? εφόσον σας δίνεται αυτή τη δυνατότητα στην άσκηση θα τη χρησιμοποιήσετε να χρησιμοποιήσετε και αυτή τη δυνατότητα για το σύστημα από ότι σε πολλές περιπτώσεις η λύση δεν είναι μόνο σημαντική μπορεί να υπάρχουν μια-δυο λύσεις όλες μαθημαλωγούνται εφόσον είναι σωστά σωστές γενικά με βάση τα στοιχεία που έχετε γιατί σας δεν οπλύνει η στοιχεία για να κάνετε μελέτη απλώς είναι ένας καρύφημα μπορεί να υπάρχουν λοιπόν κάποιες δυνατότητες, περισσότερες της μιας που είναι εξίσου καλές με βάση τα δοναμένα που έχετε παρακαλώ στο τι κάνουμε η πηγάδια επαναφοράς αν δεν υπήρχε αυτό το όριο και αφού δεν έχουμε όριο ποιότητας θα μπορούσε να πει κανείς θα το απορρίπτουμε στη συνέχεια η θερμοκρασία είναι και στους 25 βαθμούς σχεδόν με την ανάμιξη θα πάει έξω αργότερο στους 27 προσέχτε την ανάμιξη αυτό είναι ας πούμε 50 και αυτό 25 η ανάμιξη βέβαια δεν είναι το 50-25-2 είναι σταθμισμένος μέρος όρους 0,1-0,9 το αγαράνε πολύ κοντά στους 25 βαθμούς δεν δημιουργείται φερμική ρύπαση άρα αν δεν είχαμε και πρόβλημα τόσο στάθμις θα μπορούσαμε είπαμε να αφήνουμε κατά μέρος την νομοθεσία να το ρίξουμε στην παρακέμενη λίμνη εντάξει και ένα ακόμα στοιχείο τελευταία κεφνέ ο εναλλάκτης χρησιμοποιείται όταν η ποιότητα του γεωθερμικού νερού δεν είναι τόσο καλή όσο θα θέλαμε για προστασία του δικτύου διανομής δεν καθαρίζει το νερό απλά περιορίζει την πορεία του γεωθερμικού νερού από το πηγάδι άνδησης θα καλυφθεί αυτό το μήκος που μπορεί να είναι 500 μέτρα όπως είδαμε Μέσα στο δίκτυο διανομής το οποίο δεν ανακατεύουμε και κακώσεις στο έθεσμα τώρα μην μπερδέψω εσάς που παρακολουθήσατε το μάθημα εσείς δεν θα βάλετε εναλλάκτη στην άσκηση αλλά λέω ότι εδώ πέρα μέσα στους χρήστες β μπορούν να είναι 50 σπίτια μέσα λοιπόν εδώ το πως θα διανεμηθεί το νερό στους 50 επιμερους χρήστες είναι άλλη ιστορία εντάξει, ξεκατάρησε αυτό δηλαδή μερικές φορές κανένας φορές... το σωστό του μέλη το σημασινάει άμα τον βάλω να δέν το εναλλάκτη στην άσκηση δεν θα το πάρετε λάθος εδώ θα ζητήσω να μην βάλετε το εναλλάκτη αυτό είναι το σωστό να κάνουν κάποια λάθη ας πω πολυτελείας επειδή είχαν ακούσει κάτι στο μάθημα δεν το είχαν καταλάβει πλήρως και αυτό δεν είναι τους βέλους να είμαστε λοιπόν ξεκάθαροι όταν οι πλήρες του νερού είναι καλοί δεν θα βάλουμε εναλλάκτη δεν εξετάζουμε το δίκτυο διανομής μέσα σε κάθε ομάδα χριστών κάτι άλλο από εσάς πριν πω πριν επανέλθω σε αυτό εδώ το σχήμα ή καλύτερα σε αυτό εδώ το σχήμα προσέξτε αν υποτεθεί ότι χρειαζόταν εναλλάκτης έλεγε ότι το νερό δεν είναι καλή δεν θα μου κοπανούσατε ένα εναλλάκτη εδώ πέρα που μπαίνει το νερό και βγαίνει και διακλαδίζεται αυτό είναι λάθος προσέξτε ότι όταν μπαίνει εναλλάκτης πρέπει να διαχωρίζονται τα κυκλώματα το πρωτεύον κύκλωμα αυτό εδώ και τα δύο δευτερεύοντα κυκλώματα στην περίπτωση αυτή εδώ ή το ένα στην περίπτωση του άλλου σχήματος πρέπει να είναι σαφή αυτά τα πράγματα εδώ λοιπόν αν κάποιος έρχεται και βάρει εναλλάκτη με αυτόν τον τρόπο κάνει μεγάλο λάθος σύμφωνο? θα έπρεπε να έχει επίσης το πρωτεύον κύκλωμα μια έξοδο η οποία θα πήγαινε ας πούμε στο πηγάρι επαναφοράς εδώ πέρα και αυτό θα ήταν το πρωτεύον κύκλωμα και για τους επιμέρους χρήστες από εδώ και κάτω αν υποτεθεί ότι λειτουργούσε έτσι το νερό του δευτερεύοντος κυκλώματος πίσω στον εναλλάκτη και να κλείνει εντάξει? εάν παίζει εναλλάκτης αν συμπεριλαμβάνεται για να το πω πιο επίσημα εναλλάκτης στο σύστημα θα πρέπει να υπάρχει το πρωτεύον και το δευτερεύον κύκλωμα και το δευτερεύον κύκλωμα να είναι κλειστό εντάξει αυτή είναι η λειτουργία τώρα σε αυτή την περίπτωση κανονικά θα πρέπει να υπάρχει περισσότερο νερό εναλλάκτης συνήθως επίσης δεν θα ζητώ στις εξετάσεις να χρειάζεται εναλλάκτης να ορίσει τον αριθμό των εναλλακτών που θα πούνε δεν δίνουν τέτοιες λεπτομέρειες άρα και δεν ζητούνται αντίστοιχα θα ήταν λάθος αν θεωρούσταν ότι μπαίνει νερό στον εναλλάκτη και το ίδιο νερό στην πραγματικότητα θα πήγαινε και με τους χρήστες γιατί όπως είπαμε και προηγουμένως ο εναλλάκτης δεν καθαρίζει το νερό αυτό θα ίσχυε αν εναλλάκτησαν μία συσκευή καθαρισμού του νερού πρέπει να το εναλλάκτηκε και μετά το καθαρό νερό πήγαινε στους χρήστες που είναι η συσκευή όπου μεταφέρεται θερμότητα από το υγειοθερμικό νερό στο νερό του δικτύου χωρίς ανάμιξή τους και με στόχο την προστασία του δικτύου διανομής που είναι το μεγάλο το πορτέβο μπορεί να έχει 500 μέτρα και το άλλο να έχει 10 χιλιόμετρα αθληστικά, έτσι, καθώς πηγαίνει σε όλους τους χρήστες την προστασία λοιπόν του μεγάλου δικτύου όχι από τις αποθέσεις που μπορεί να προκαλέσει το υγειοθερμικό νερό υπάρχει κάτι άλλο από μένα είναι ελεύθερο