Μαμά, φτιάξε μου μια μάγισσα - Νηπιαγωγείο Επ. 69 (Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, 2021)
: [♪ Μουσική Δώσε κλώτσο να γυρίσει, παραμύθι να αρχινήσει. Τι να διαλέξω? Είναι τόσα πολλά! Τι μάγισσα είναι αυτή! Διαφορετική! Δεν βλέπω μεγάλη μύτη, ούτε μαύρα ρούχα. Ανυπομονώ να διαβάσω αυτό το βιβλίο. Μαμά, φτιάξε μου ένα φεγγάρι από χαρτί. Έτοιμο! Φτιάξε μου και ένα δέντρο. Για να έχει το φεγγάρι μου κάποιον να φωτίζει. Ωραία ιδέα! Μαμά, φτιάξε μου κι άλλα δέντρα. Θέλω να έχει συντροφιά το δέντρο μου. Θα σου φτιάξω ένα δάσος ολόκληρο. Μαμά, θα μου φτιάξεις κι ένα πουλάκι να κουρνιάζει στα φύλλα του δέντρου. Εύκολο! Φτιάξε μου κι άλλα πουλάκια να έχουν φωλιές. Είναι όμορφες οι φωλιές. Όμορφες, σαν οικογένεια. Κι άμα τα πουλάκια μεγαλώσουν και φύγουν, είναι ελεύθερα να το κάνουν. Ελεύθερα σαν τα άλογα. Ναι, σαν τα άλογα. Μπορούν να καλπάσουν στον ουρανό. Κι αυτό μπορούν να το κάνουν. Μπορούν να πετάξουν ψηλά σαν τους χαρταϊτούς. Ακόμα πιο ψηλά. Θέλω να δω το ταξίδι τους. Τότε ταξίδεψε μαζί τους. Κι αν ξεχαστώ και κλείσω τα μάτια μου, πάλι θα είναι ωραίο το ταξίδι. Είναι σπουδαίο να έχεις φτερά. Με αυτά να πετάς. Κι αν πρέπει να πετάξω πάνω από θάλασσες, ακολούθησε τα καράβια. Τα καράβια έχουν όλα λιμάνι. Όλα. Και τα δέντρα που άφησα, να γεμίσεις τα βήλα τους με φίλους. Θα τα κάνω πολύχρωμα. Η φιλία είναι πολύχρωμη. Πάντα. Μαμά, φτιάξε μου τη φιλία. Δεν ξέρω πώς μοιάζει. Εγώ ξέρω. Μοιάζει με καρδιά. Δίκιο έχεις. Μπορεί να είναι φιλή ένας σκύλος και μια γάτα. Και βέβαια. Η φιλία είναι φωτεινή. Σαν τον ήλιο. Είναι και σκοτεινή. Κάποια φορά. Μαμά, φτιάξε μου μία μάγισσα. Η μαγεία της θα διώξει το σκοτάδι. Σαν αυτή. Όχι, μία μάγισσα που να ξέρει να χορεύει το τραγούδι των φίλων στο φως του φεγγαριού. Σαν αυτή. Είναι η πιο σπουδαία μάγισσα του κόσμου. Αυτή η μάγισσα φτιάχνει ιστορίες που διώχνουν το σκοτάδι. Αυτή την ιστορία την έφτιαξες εσύ. Θες να φτιάξουμε ακόμα μία? Όσες θέλεις. Και τώρα θέλετε, αγαπημένο μου παιδάκι, να ζωγραφίσουμε μαζί μία μαγισσουλά. Όμορφη και γλυκιά σαν αυτή που συναντήσαμε στο παραμύθι μας. Θα χρειαστούμε χαρτί και μαρκαδόρους μόνο. Λοιπόν, για να ξεκινήσουμε. Στην αρχή θα κάνουμε ένα κύκλο που θα είναι το πρόσωπό της. Στη συνέχεια θα κάνουμε ένα τρίγωνο που θα είναι το καπέλο της. Θα κάνουμε μαλάκια δεξιά και αριστερά, τραβάμε γραμμούλες. Κάνουμε δύο ματάκια, μία μυτούλα και ένα στοματάκι. Στη συνέχεια θα κάνουμε ένα ορθογώνιο που θα είναι το σώμα της. Ένα τριγωνάκι για το χέρι της και άλλο ένα τρίγωνο για το άλλο χέρι. Στη συνέχεια θα τραβήξουμε μία γραμμούλα κάτω από το χεράκι για να γίνει το σκουπόξυλο. Και άλλη μία από το άλλο χεράκι. Ενώνουμε το χέρι με το σκουπόξυλο. Μετά θα τραβήξουμε γραμμούλες για να γίνει το κάτω μέρος της σκούπας. Έτσι. Θα τραβήξουμε δύο γραμμούλες για τα ποδαράκια και δύο τετράγωνα για τα παπούτσια της. Και επειδή είναι μια γλυκιά μαγισούλα μπορούμε να βάλουμε και μία καρδούλα στη μέση. Επειδή έχει μέσα της αγάπη και διώχνει τα σκοτάδια. Μετά μπορούμε να κάνουμε ένα φεγγάρι. Γιατί η μάγισσα πετάει ψηλά στον ουρανό. Και μερικά αστέρια. Αν θέλουμε τα ζωγραφίζουμε κιόλας. Ζωγραφίζουμε κόκκινη την καρδούλα. Και το καπέλο μπορούμε να τους γραφίσουμε όποιο χρώμα θέλει ο καθένας. Και τώρα θα κατασκευάσουμε μία μαγισούλα με υλικά που έχουμε στο σπίτι. Είναι πολύ εύκολα τα υλικά που θα ζητήσω. Είναι μερικά καλαμάκια, ένα ρολό από χαρτί, αλουμινόγαρτο, αν έχετε κάποιες κορδέλες, μαρκαδόρους, κόλλα και ψαλίδι. Λοιπόν, στην αρχή θα κάνουμε το καπέλο. Θα πάρουμε το ρολό, θα το ανοίξουμε και θα κόψουμε ένα τριγωνάκι. Αν θέλουμε, ζωγραφίσουμε πάνω στο τριγωνάκι διάφορα σχέδια. Ή, αλλιώς, θα ζωγραφίσουμε μόνο έναν χρώμα. Εγώ θα το κάνω ρόζ. Αν θέλετε, μπορείτε να κάνετε και λουλουδάκια πάνω, μερικές καρδούλες, αστεράκια, ο καθένας ό,τι θέλει. Εγώ θα το κάνω μονόχρωμο. Ο καθένας στο σπίτι του κάνει ό,τι θέλει. Λοιπόν, κάνουμε το καπελάκι μας, τελειώνουμε με αυτό και στη συνέχεια θα κάνουμε το πρόσωπο της μαγισούλας. Παίρνω έναν μαρκαδόρο, κάνω έναν κύκλο και ζωγραφίσω μέσα ματάκια, μυτούλα και στόμα. Κόβω τον κύκλο μου. Αυτό θα είναι το πρόσωπο της μαγισούλας. Το κόβω και στη συνέχεια κάνω δύο τετραγωνάκια στο χαρτί μου, για να φτιάξω τα μαλλιά της. Κόβω τα δύο τετράγωνα και παίρνω μετά το τετράγωνο. Το διπλώνω στη μέση και κάνω μερικές ψαλιδιές από κάτω, για να τα κολλήσω τα μαλλιά στη μαγισούλα από πίσω. Κόβω και το άλλο τετράγωνο, για να βγουν στην άλλη πλευρά του κεφαλιού. Το διπλώνω και κάνω μερικές ψαλιδιές από κάτω. Θα τα κολλήσω πίσω από το κεφάλι της. Τώρα θα κάνουμε το φόρεμα της μαγισούλας. Θα πάρουμε ένα φίλκρο του καφέ. Αν δεν έχουμε φίλκρο στο σπίτι μας, μπορούμε να σχεδιάσουμε έναν τριγωνάκι και να το κόψουμε. Θα σχεδιάσουμε μερικά πραγματάκια πάνω. Καρδούλες, λουλουδάκια, αστεράκια, ό,τι θέλουμε. Για να γίνει όμορφη η φούστα. Αυτό εδώ πέρα θα το διπλώσουμε στη μέση, το όροχο της σημάγης σας. Μπορούμε να κάνουμε και άλλα σχέδια πάνω. Ωραία. Λοιπόν, τώρα θα κολλήσουμε τα μαλλιά από πίσω. Ένα δεξιά και ένα αριστερά. Και μετά θα το κολλήσουμε πάνω στο ρούχο. Πάνω στην κορυφή βάζουμε το κεφάλι. Θα κόψουμε τα καλαμάκια μας για χέρια και για πόδια. Τέσσερα μικρά κομμάτια. Ένα, δύο. Θα πάρω ροζ τώρα και θα κόψουμε άλλα δύο. Τρία, τέσσερα. Θα τα κολλήσουμε τα χέρια εδώ. Ένα από εδώ και ένα από εδώ και δύο ποδαράκια κάτω. Μπορούμε να το κάνουμε και με συρραπτικό αν έχουμε στο σπίτι. Εγώ θα το κάνω τώρα με συρραπτικό, εσείς στο σπίτι μπορείτε με κόλλα ή ζυλοτέιπ, ό,τι έχετε. Θα κάνω και τα ποδαράκια. Και τώρα θα κάνουμε τη σκούπα. Θα χρειαστούμε ένα καλαμάκι, θα κόψουμε λίγο από το καλαμάκι μας, δεν θα το χρειαστούμε όλο. Θα κάνουμε ένα παραλληλόγραμμο στο χαρτί μας και στη συνέχεια θα το κόψουμε. Τώρα θα φτιάξουμε τη σκούπα μας στο κάτω μέρος, θα το πάρουμε το χαρτί μας, θα το διπλώσουμε, θα κάνουμε και πάλι ψαλιδιές. Θα βάλουμε μέσα το καλαμάκι και θα το κολλήσουμε. Εγώ θα το κάνω με σιραπτικό πάλι. Και μετά θα βάλουμε τη σκούπα στο χέρι της μαγισσούλας, θα το κολλήσουμε εδώ. Για να ολοκληρωθεί η μαγισσούλα μας θα πρέπει να φορέσουμε το καπέλο. Έτοιμοι! Ελπίζω να σας άρεσε το μάθημα σήμερα, παιδάκια μου. Σας εύχομαι καλό μεσημέρι εγώ και υπέροχη η μαγισσούλα μας. Καλησπέρα σας!