Διάλεξη με θέμα: «Εργαλεία αξιολόγησης επενδύσεων για αειφορική ανάπτυξη ορεινών περιοχών» εριοχών» (Eastern Macedonia and Thrace Institute of Technology, 2014)
: Συνεχίζουμε αυτή τη σειρά των διαλέξεων. Σήμερα είναι χαρακτηριστική η μέρα και σημαντική, λέω, γιατί σήμερα ολοκληρώνονται οι τρεις σχολές του Take A Balance. Είχαμε μία διάλεξη από κάθε σχολή. Σήμερα ολοκληρώνονται με τη ΣΤΕΚ αυτός ο κύκλος. Από την επόμενη φορά θα αρχίσουμε ένα νέο κύκλο. Και κάτι ακόμα, αρριπίζω να μην είμαι φανοφλιαρός. Αυτές οι διαλέξεις, όπως σας έγραψα και στο Mail, που σας έστειλε, είναι σημαντικές, επειδή έχουν αρχίσει να βγαίνουν χρηματοδοτούμενα προγράμματα και στο Horizon και εθνικά. Είναι σημαντικό να γνωριζόμαστε μεταξύ μας και να συνεργαζόμαστε για υποβολή προτάσεων. Η επόμενη σημερινή διάλεξή μας παρουσιάζεται την κυρία Καζάνα. Το θέμα της είναι εργαλία αξιολόγησης επενδύσεων για ευημερική ανάπτυξη ορεινών περιαγών. Ευχαριστώ πολύ για την εισαγωγή του κ. Καθυγάζων. Σας ευχαριστώ που πάσε περίπτωση να διαδέχετε τον χρόνο σας, να είστε εδώ και να δικοινωνήσουμε κάποια πράγματα. Θέλω πριν ξεκινήσω, επειδή ίσως ο τίτλος κάποιος να τους ξενίζει, τι δουλειά έχουν κάποιοι δασολόγοι με επενδύσεις, παραδοσφάλια, αξιολόγηση επενδύσεων κλπ. Να σας πω πολύ σύντομα ότι η δασσοκονία ως επιστήμη είναι ένα αρκετά εφαρμοσμένο και διεπιστημονικό πεδίο, το οποίο κατά βάση συνενώνει τρία διαφορετικά πεδία. Συνενώνει επιστήμεις που σχετίζονται με τη βιολογία, η οικολογία, και έχουν να κάνουν τον τρόπο παραδείγματος χάρη που λειτουργούν τα φυσικά γεωσαϊκά συστήματα. Συνενώνει κοινωνικοοικονομικές διαγρασίες και πολιτικές και θεσμικές, που είναι το δεύτερο κομμάτι, και συνενώνει ένα τρίτο κομμάτι που είναι οι υποδομές. Μπορεί να αφορά αυτοοκοπίες, μπορεί να αφορά άλλα έργα κλπ. Ναι, δηλαδή, ως αντικείμενο είναι πιο κοντά σ' αυτό που θα λέγαμε το αντικείμενο των μηχανικών. Γι' αυτό και παλιότερα η δασολογία υπήρχε ως επιστήμη πάνω και στο πολιτεχνείο. Και προφανώς είναι επενταειτούς διάρκειας όπως και οι πολιτεχνικές σχολές και γι' αυτό και οι δασολόγοι είναι δασολόγοι μηχανικοί. Έχουμε λοιπόν, τουλάχιστον εμείς που έχουμε περάσει ας πούμε από αυτό το χώρο, σε σέβο ένα ελαφρό κλονέκτημα αντί των άλλων επιστημονικών κλάδων, ότι μπορούμε να συνεννοούμε καλύτερα αντιεπιστημονικά, γιατί αυτό το έχουμε μάθει. Και συνήθως τα περισσότερα συστήματα έχουν επιδράσεις με τα υπόλοιπα. Δηλαδή τα φυσικά θεσσαίικα συστήματα δεν μπορεί να τα δει κανείς ή δεν έχει σημασία να τα δει κανείς, έτσι από την άποψη την κοινωνική των ατόμων, μπορεί να παρακολουθεί απλά ποια φυτά υπάρχουν, πού υπάρχουν, ποια ζώα υπάρχουν, κτλ. Βλέπει δηλαδή μόνο πώς λειτουργεί το αδιωτικό ή ιδιωτικό μέρος ενός υποσυστήματος. Αποκτούν σημασία πότε, όταν στην ουσία παράγουν αξίες για τις κοινωνίες. Και παράγουν αξίες τόσο μέσα από τα προϊόντα που παράγονται, όσο και από το τι άλλο χρειάζεσαι για να μπορείς να παράγεις αυτά τα προϊόντα. Τα κύρια, λοιπόν, προϊόντα-αγορά, να το πούμε έτσι, έχουν να κάνουν με το ξύλο, που είναι βασικά παραδοσιακό προϊόν, οργανωμένες αγορές, διάφορες προϊόντα-ξύλο, αποκαύσου, όξυλο, τεχνική, ξυλία κτλ. Το ξύλο φλιματισμού, που απότεκε την πρώτη υλία χαρτί, υπάρχουν επίσης μια σειρά από διάφορα προϊόντα, που έχουν αγορές και σε μεσογειακές χώρες φτάνουν να έχουν αξίες. Αγορές αξίες πολύ μεγαλύτες απ' το ξύλο. Παραδείγματος χάρη, οι Ισπανοί και οι Ιταροί από τα δάζη τους παράγουνε τεράστιες ποσότητες μανιταριών, τις οποίες συλλέγουν οι απλοί πολίτες, πληρώνοντας λεφτά για την έκδοση αδειών. Τα λεφτά, λοιπόν, που παράγουνε τόσα αξία, που παράγουνε τα δραστητικά προσθήματα φτάνουν σε πάρα πολλές περιοχές, πολύ περισσότερα να είναι απ' αυτά που προκύπτουν από την εμπορία, ας πούμε, προϊόντων ξύλι. Υπάρχουν και άλλα προϊόντα, που δεν είναι κατ' ανάγκη ξυλόδη. Υπάρχει, ας πούμε, το μέλι παραδείγματος χάρη, το οποίο είναι πολύ σημαντικό ειδωματικό προϊόντου και βγαίνει μέσα, δηλαδή το μελιτωφόρο υδρό, συγκεκριμένα είδη, διαδικασίες, κτλ. Υπάρχουν, λοιπόν, πολλές αξίες και γι' αυτό, με αυτή την έννοια, στην ουσία στοιχειοθετείται όλος αυτός ο κλάδος που έχει να κάνει με την οικονομία, τη διαχείριση αυτών των πόρων και προφανώς για να τους διαχειριστείς πριν να ξέρεις πώς λειτουργούν, αλλά πριν να ξέρεις το οικονομικό τους μέρος και πρέπει να ξέρεις ότι τίποτα άλλο χρειάζεσαι. Δηλαδή, θέλεις υποδομές, παραδείγματος χάρη, για να κάνεις, ας πούμε, υλοτομείες, για να μεταφέρεις το ξύλο, για να το πας σε οδονωμένες αγορές, κτλ. Θέλεις υποδομές και επομένως είναι και ένα κομμάτι το οποίο πρέπει να μπορείς με το διεκπεραιώνεις. Εγώ, λοιπόν, επί της ουσίας ασχολούμαι και έχω την ευθύνη μου όλα τα μαθήματα, γιατί έχουμε μείνει και πολύ λίγοι πλέον, όλα τα μαθήματα που σχετίζονται με αυτά τα οικονομικό-διαχειριστικά, κτλ., παρότι η δική μου ακριβώς εξειδίκευση είναι πάνω στην διαχειριστική επιστήμη. Έχω κάνει επιχειρησιακή έρευνα, κατά βάση το διδακτορικό μου σχεδιασμούς ενός συστήματος υποστήριξης απόφασης, κυρίως με διέσρες, για διάφορους τύπους προβλήματα κτλ., κυρίως πολυεργητικές χρήσεις συστημάτων και μάλιστα τελευταία επειδή έχουμε μια διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο που πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα, κυρίως από το αναπτυξιακό τους μέρος, βλέπουμε το χώρο πιο συνολικά. Δηλαδή ένα δάσος δεν είναι κάτι ξεκομμένο που βρίσκεται σε ένα συγκεκριμένο μέρος, συνορεύει με οικισμούς, συνορεύει με ιδάτινες επιφάνειες, μπορεί να συνορεύει με γεωργικές εκτάσεις κτλ. Υπάρχει λοιπόν μια ροή λειτουργικών σχέσεων μεταξύ αυτόν που λέμε φυσικόγενικότερα χρυσέων οικοσύστηματος και αστικών ή άλλων οικοσύστηματος. Είναι πολύ σημαντικό να μελετηθεί κυρίως όταν προσπαθείς να διαχειριστείς αυτούς τους πόρους και μάλιστα σε τι επίπεδο? Σε επίπεδο αυφορικής ανάπτυξης. Ένα λοιπόν από τα πράγματα στα οποία επικεντρώνει τη δική μας δουλειά και η δραστηριότητα, γιατί κυρίως σας παρουσιάζει το ερευνητικό μέρος της δουλειάς εδώ πέρα, έχει να κάνει με το πώς ακριβώς μπορούμε να αναπτύξουμε όλους αυτούς τους πόρους που βρίσκονται μεταφυσικά σε οικοσυστήματα στο πλαίσιο αυτής της αυφορικής ανάπτυξης. Και αυτό πρακτικά τι σημαίνει? Σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε εργαλεία για να δούμε οποιαδήποτε ενέργεια, επέμβαση, σχέδιο και το λέω με την έννοια της επένδυσης είναι οτιδήποτε φαίνει περισσότερη αξία, κάτι που πολλακλασιάζει μόνο αξία, έτσι. Οι υλοτομείες μπορεί να είναι ένα επενδυτικό σχέδιο, γιατί δημιουργούν αξία. Ένα διαχειριστικό σχέδιο από μόνο του μπορεί να είναι επένδυση, γιατί πληρώνεις αρκετά λεφτά για να μπορείς να παράγεις προϊόν με υπηρεσίες. Ένας δρόμος είναι επένδυση, είναι υποδομή, ένα σταμιευτήρας νερού, ένα φράτμα, είναι επένδυση. Έχουμε δηλαδή πάρα πολλά τέτοια, αν θέλετε, πάρα πολλές τέτοιες επερβάσεις, που στην ουσία κεφαλοποιούν αξίες. Επομένως θα πρέπει να τις δούμε σε επίπεδο αηφορικής ανάπτυξης. Η αηφορική ανάπτυξη, λοιπόν, η οποία κατά βάση προέρχεται από τη δασολογία, τώρα στην ουσία ως όρος ήδη πολύ αναφέρεται σε γενικότερα, σε κοινωνικοεικονομικά συστήματα, υιοθετήθηκε και από τους πολιτικούς πάρα πολύ παγκοσμίως, συνήθως το ακούμε σαν mainstream παντού. Αηφορική ανάπτυξη του λεισμού, αηφορική ανάπτυξη γενικότερα, αηφορική ανάπτυξη δασών, σε οποιοδήποτε τομέα. Πολύ πρακτικά, επειδή ακριβώς αποτέλεσε τέτοιο αντικείμενο πολιτικής, προσέγγισε το ενδιαφέρον διάφορων επιστημονικών ομάδων, οι οποίες άρχισαν να μελετώ με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να πετύχουμε, και πώς μπορούμε να αξιολογήσουμε την οποιαδήποτε δράση κάνουμε, εκείνη που οδηγεί ας πούμε σε ανάπτυξη, ότι συνεισφέρει σε αυτή την αηφορική ανάπτυξη. Άρα ένα σημαντικό κομμάτι το οποίο χρειάζεται αυτό το επιστημονικό πεδίο είναι να αναπτύξει αυτά τα εργαλεία με τα οποία μπορεί να μετρήσει αρφενώς ποια είναι η δυνατότητα ενός χώρου να φιλοξενήσει σε εισαγωγικά μια συγκεκριμένη αναπτυξιακή δραστηριότητα και μπορεί να μιλάμε και πιο επεκτεταμένα για σχέδια, για πολιτικές αν θέλετε όχι απλά έργα, ποια λοιπόν είναι η δυνατότητα και το δεύτερο που πρέπει να δεις είναι ποιο είναι το ύπαρτι, ποια είναι η επίπτωση. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο πράγμα που κάνει αρκετά μπερδεμένη την όλη η ιστορία και επομένως δημιουργεί πολύ περισσότερο αν θέλετε πεδίο έτσι για περισσότερη έρευνα και γι' αυτό και συνεχίζει η έρευνα τόσα χρόνια σε αυτό το αντικείμενο, σε αυτό έτσι το πεδίο εφαρμογής είναι ότι η αυφορική ανάπτυξη με βάση τα, εν πάση περίπτωση αποδεκτά πια μέσα από συνθήκες της αγώνας κτλ και με βάση την περίφημη έκθεση Brutal, στην ουσία θα πρέπει να μετρυέται μέσα από τρεις βασικούς πυλώνες. Θα πρέπει να μετρυέται μέσα από το περιβαλλοντικό, να μετρυέται μάλλον η περιβαλλοντική επίπτωση, θα πρέπει να μετρυέται η κοινωνικοοικονομική επίπτωση και τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να κερτίζει έδαφος, αυτό δεν υπήρχε παλιότερα, η θεσμική επίπτωση, θεσμικοί παράγοντες δηλαδή που μπορεί να παρεπαιδίζουν ή να διευκολύνουν καταστάσεις. Άρα λοιπόν γίνεται και αρκετά πιο περίπλοκο γιατί, γιατί η έννοια του περιβάλλοντος δεν είναι μία απλή έννοια. Μπορεί να είναι το φυσικό περιβάλλον, μπορεί να είναι ένα σωρό πόρους και επομένως αν προσπαθείς να μετρύσεις τις επιπτώσεις αυτό σχετίζεται με διαφορετικές κλίμακες και επομένως έχει διαφορετικά προβλήματα για να δημιουργήσεις τα αντίστοιχα εργαλεία. Άρα επομένως πρέπει να δεις το φυσικό περιβάλλον, θα πρέπει να υπολογίσεις το δομημένο περιβάλλον, θα πρέπει να υπολογίσεις πολιτιστικό περιβάλλον, είναι η έννοια έτσι όπως καθορίζεται μέσα στο πλαίσιο της ευφόρων ανάγκησης, άρα αυτό είναι το ένα κομμάτι. Απ' την άλλη μεριά έχεις τις κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις, θέλεις τέτοια εργαλεία δηλαδή, κοινωνικές ομάδες, οικονομικοί παράγοντες οι οποίοι έχουν επιπτώση και αυτό μπορεί να ξεκινάει από το κόστος παραγωγής μέχρι την τελική αξία του προϊόντος που θα φτάσει σε ποια ομάδα, έχει να κάνει με εργαλεία τα οποία μπορούν να μετρούν ποιος πληρώνει και τελικά ποιος παίρνει την ωφέλεια. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Επίσης, και τέλος υπάρχει όλο το θεσμικό κομμάτι, ειδικά αν το δει κανείς στα φυσικά για σε οικοσυστήματα, δάση δασικές εκτάσεις, που σε πάρα πολλές χώρες είναι δημόσια, είναι μηδημόσια, ανήκουν σε οργανισμούς, η ιδιωτική ιδιοκτησία υπόθεσε διάφορους έλεγχους και τα λοιπά. Οπότε είναι αρκετά περίπλογα τα πράγματα. Η δική μας λοιπόν δουλειά, τα τελευταία τουλάχιστον δεκαεφτά, ίσως σύντοση χρόνια θα έλεγα, στην ουσία επικεντρώνται σε αυτό. Δηλαδή έχουμε ξεκινήσει, αυτή τη στιγμή είμαστε σε καλή θέση να πω, κυρίως ως προς το τι έχουμε αναπτύξει. Έχουμε αναπτύξει λοιπόν ένα ολοκληρωμένο σύστημα, το οποίο είναι αρκετά πιο έξειδικευμένο για τα μεσογειακά υποσυστήματα, όμως η ουσιαστική τεχνογνωσία και τα ευρήματα που έχουμε μέσα από την έρευνα που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια, δίνουν αρκετές δυνατότητες, μεταφοράς αυτής της τεχνογνωσίας και σε άλλα οικοσυστήματα έξω από τα μεσογειακά, τα οποία έχουν πολύ ιδιόμορφες συνθήκες. Να συμπληρώσω επίσης λίγο ακόμα ότι επί της ουσίας μιλάμε για τεράστιες εκτάσεις. Η Ελλάδα, πολλές φορές στο μυαλό μας μπορεί να είναι ξέρω κάποια μυθλόδας, που έχουμε στο μυαλό, ίσως με μια εικόνα ή στο μόντιμ στην Κορσιανός βουνά και τα λοιπά. Κατά βάση η Ελλάδα είναι η δεύτερη πιο ορεινή χώρα της Ευρώπης. Το 70% της επιφάνειάς της είναι στην ουσία ορεινή. Και το ορεινός είναι η Αυστρία και ενώ όσους μετά είμαστε εμείς. Όχι, είναι η Αυστρία και δεύτερη είναι η Ελλάδα. Από δάση πώς πάτουν εδώ? Από δάση... Καραβουνεύουν. Όχι, έχουν δράση. Έχουν μείνει ακόμα. Έχουν μείνει ακόμα. Εντάξει, όταν καίγονται ας πούμε γίνεται πολύ μεγάλη φασαρία ας πούμε στο τι είναι. Όπως έλεγαν και οι Οι Πηδιάδες έχει μείνει κάτι. Έχει μείνει κάτι. Λοιπόν, μιλάμε λοιπόν για το 70% της επιφάνειας της χώρας. Άρα βέβαια θα υπάρχει μια αναλογία ας πούμε αντίστοφιος προς τον πληθυσμό. Περίπου ας πούμε τραφανώς ο μεγαλύτερος πληθυσμός, η αναλογία είναι 30-70. Έτσι, και λίγο λιγότερο από το 30 ας πούμε. Δεδομένου ότι στις ορεινές περιοχές που αυτό το 70% βλέπουμε, δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο τα πολύ ψηλά λειψώμετρα. Αρκεί να σας αναφέρω τώρα με την τελευταία οδηγία ας πούμε της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Χαλκιδική είναι ορεινή και η μη ορεινή. Γιατί είναι άλλοι παράμετροι που μετράνε. Μπορεί να είναι πολύ κοντά, μπορεί να είναι 200 μέτρα από τη θάλασσα, μπορεί να είναι 100 μέτρα από τη θάλασσα, αλλά είναι ορεινή και η μη ορεινή, οπότε αυτό σχετίζεται με όλο το επενδυτικό, αν θέλετε, κλαίσιο, με έργα που μπορούν να γίνουν, με πολιτικές και τα λοιπά. Άρα αποκτά αρκετό ενδιαφέρον παρά την ΑΕΚ, και γιατί εκτάσσουν αρκετές και γιατί πληθυσμός μένει εκεί, αλλά και ακόμα να πει κάποιος ότι, εντάξει, γιατί να συχοληθούμε με το πολύ λιγότερο μέρος του πληθυσμού, τα περισσότερα προβλήματα ίσως, ή ο περισσότερος κόσμος ζει στις πόλεις, μπορεί να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, ας πούμε, περισσότεροι, να δώσουμε περισσότερη έμπνευση στις πόλεις. Υπάρχει μια λειτουργική ροή μεταξύ αυτού που λέμε ορεινός-οδροτικός, στην ουσία του rural που λέμε, στην Αγγλική χρησιμοποιείται ενιαίμα, παρά η υποδιάδριση. Υπάρχει, λοιπόν, αυτή η λειτουργική σχέση ανάμεσα στο ορεινό-οδροτικό και στο αστικό. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, όταν πας να μετρήσεις επιφτώσεις, ως προς την εκτάρα ανάπτυξη, δηλαδή πρέπει να τα πας και αυτά υπόψεις σου. Άρα αυτά τα εργαλεία, για διαφορετικές κλίμακες, πρέπει να εξεδιάβονται σε πόρους, πρέπει να εξεδιάβονται σε επίπεδο λεπτομέρειας, κλπ. Υπάρχουν πάρα πολλές, ας πούμε, πάρα πολλά τεχνικά, θέμα περιπέρα, τα οποία κάνουν την κατάσταση περίπου. Λοιπόν, όλες οι δραστηριότητές μας, περισσότερο θα έλεγα τα τελευταία 12 χρόνια, γιατί πριν από αυτά υπήρχαν με πάλι συγκεκριμένη ομάδα, αλλά υπήρχαν περισσότερο με συνεργασίες, όσο όσο ως ανεξάρτητη ταυτότητα εργαστηριακή. Υπάρχουν περισσότερες τώρα τις δραστηριότητες, γίνονται μέσα από το εργαστήριο δασικής διαχείρισης και οικονομίας, το οποίο στην ουσία βρίσκεται στιγμή. Άμα το ξέρετε, αυτή τη στιγμή υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι συνεργάζονται με full time συμβάσεις και συνεργάζονται για πολλά χρόνια σε σχέση με το έργο. Είναι εξωτερική ομάδα όλοι, συν περίπου 85 συμβάσεις μερικής απασχόλησης, όλη την Ελλάδα, που έχουμε τα τελευταία τρία χρόνια μέσα από το τελευταίο μεγάλο πρόγραμμα που τρέχουμε. Υπάρχει μια κινητικότητα. Δεν αναφέρομαι εδώ σε μέλη ας πούμε του προσωπικού του ν που έχουν εμπλακεί, πάνω ας χάρη βλέπω και το μανελό εδώ πέρα. Υπάρχουν συνεργασίας με εσένα, θα το μιλήσουμε και λίγο παρακάτω. Υπήρξαν συνεργασίες δηλαδή με ονομένες, κυρίως το ουλήθηκε. Ήταν λίγο πιο ποσπασματικές όμως. Λέω για άνθρωπα τα οποία δουλεύουν σε καθημερινή βάση στα προγράμματα, κάνουν μια μικρή μονάδα ανθρώπων που έχονται κάθε μέρα, βγάζουν το ψωμί τους, ασχολούνται με την έρευνα, ασχολούνται με τις δραστηριότητες κτλ. Επίσης να πω ότι έχουμε σαν εργαστήριο μια επίπτωση περιφερειακή, με την έννοια ότι προσπαθούμε να προσχολούμε από φίλους μας και είτε σε full-time συμβάσεις είτε σε part-time συμβάσεις, τελευταία σε αυτά τα χρόνια έχουμε συνολικά αποσχολήσει πάνω από 30. Αυτά είναι αρκετά, αν σκεφτεί κανείς πως άτομα, πως ονομισκείς υπηρεσίες, οπότε υπάρχει μια συμμετοχή. Λοιπόν, στα τελευταία 10 χρόνια, στην ουσία η περισσότερη δραστηριότητά μας βγαίνεται μέσα από ευρωπαϊκά κυρίως έργα, συντονισμούς είτε συμμετοχές, πολύ λιγότερα εθνικά, σχεδόν καθόλου περιφερειακά, τώρα ξεκινήσαμε με αυτά. Λίγο να σας δώσω μια τάξη μεγέθου, στα τελευταία 10, ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων, στα οποία συμμετεί και το εργαστήριο, είναι περίπου 9 εκατομμύρια εργαστήρων. Και από αυτά το 34%, δηλαδή τα 3 εκατομμύρια, ήταν η δική μας συμμετοχή. Θεωρούμε όχι σαν μικρό εργαστήριο, μικρή μονάδα, στην δράμμα κτλ. Καλή φύση είναι, ας πούμε, το να μπορέσουμε τουλάχιστον να προσελκύσουμε. Κυρίως το εργαστήριο και τα εργαστηριότητές του είναι εντάσως εργασίας. Βασίζεται πολύ στην τεχνονοσία των ανθρώπων, επειδή τα περισσότερα από τα εργαλεία τα οποία παράγουμε, είναι είτε μεθοδολογίες, είτε μπορεί να πάρουν μορφή ας πούμε κάποιου λογισμικού όρθμα κτλ. Δεν χρειαζόμαστε εξοπλισμού πολύ μεγάλο με εργαστηριακές μετρήσεις. Εκεί που χρειάζεται να συνεργαστούμε, προφανώς μπορούμε ή απευθυνόμαστε, γιατί έχουμε τέτοιους συνεργάτες, τα εργαστήρια που έχουν αυτόν τον εξοπλισμό, για να μπορέσει να γίνει, ας πούμε, η συνδυαστική δουλειά. Τα δικά μας, ας πούμε, κυρίως αν θέλετε όργανα, έχουν να κάνουνε με τηλεπισκόπηση και συστήματα, γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών, υπάρχει, ας πούμε, πλήρης φωτογραμματικός σταθμός, έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα, αυτό το πήρα από τα ελευταία, κάνει καμιά οδόντα ή εκατό χιλιάδες ευρώ, για να αναπαίρνουμε δειγματορυπτικά δεδομένα πεδίου, περιπάρχει λεπτονικό αρχήμετρο με laser κλπ. Αυτό είναι να μπορέσουμε να βελτιώσουμε κυρίως τις εργασίες πεδίου, σε πολύ μεγάλη έκταση χρησιμοποιούμε εργαλία τηλεπισκόπησης, όμως χρειάζεται να πηγαίνεις στο πεδίο και χρειάζεται να κάνεις τεστ, κυρίως με διάφορα από αυτά τα μετρήσεις που της κάνει μέσω της τηλεπισκόπησης και σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζεται πρωτογενή δεδομένα μετρήσιμα. Οπότε υπάρχει το αντίστοιχο λογισμό, ηλεκτρονικοπολεγιστές κλπ. Και είμαστε σε μια περίπου επιφάνεια 204 μέτρων. Φαίνεται καλό αυτό. Έχει κάτι ρογμές, αλλά δεν μας το παραμείνει πάρα πολύ. Λοιπόν, ποιες είναι οι κυριότερες έτσι ερευνητικές μας δραστηριότητες από άποψη θεματολογική και σκέφτηκα λίγο να τα τυποποιήσουμε με μια έννοια για να δούμε με το κρατήλι εδώ όσο θα μπορούσαν να υπάρχουν κοινές τομέες, κοινά σημεία. Λοιπόν, το κυριότερο προφανώς είναι αυτό το ρογκυλωμένο κλασιο και τα εργαλία αξιολόγησης ερευνητών που έχουμε αναπτύξει για διάφορου τύπου παρεμπάσεις, αναπτυξιακά έργα. Και το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για έργα. Μπορεί, όπως σας είπα, να χρησιμοποιηθεί για σχέδια, πλάνους και για πολιτικές. Και αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται και σε ορεινές και σε ανθρωπικές περιορισμές, σε αυτό το πλαίσιο της εργαλειότητας. Κυρίως αυτά τα εργαλία τι μορφή παίρνουν, είναι χωρικά μοντέλα καταλληλότητας ιεπιπτώσεων. Στα αγγλικά κανείς θα το δει αυτό σαν κλεικοβήλικη ανάληξης πρόγραμμς, αυτό το τίποτα μοντέλα. Είναι discrete μοντέλα τα οποία είναι προσαρμοσμένα σε αντίστοιχες κλίμακες, οι οποίες συγκεκριμένου ενδιαφέρον για τους λύπτες απόφασης. Γιατί το τελικό, αν θέλετε, μάλλον η διαδικασία της αξιολόγησης, έχει ως τόπον τον τελικό λύπτειο απόφασης. Και αυτός μπορεί να είναι διαφορετικός. Αυτός είναι διαφορετικός σε επίπεδο τοπικό, με την έννοια τη δικητική, έτσι όπως τη βλέπουμε, ή σε περιφερειακό, ή σε εθνικό, ή αν θέλετε σε ευρωπαϊκό. Ανάλογα με το τι αξιολογείς. Και ανάλογα και με το πότε το αξιολογείς. Πριν το κάνεις, ενώ το κάνεις, που σημαίνει ότι χρειάζεσαι δραστηριότητα παρακολούθησης, ή αφού το έχεις κάνει. Είναι το εξπόστ, ας πούμε, η evaluation. Με μια έννοια, μία από τις βασικές μας καινοτομίες, έχει ξεκινήσει, ας πούμε, από έρευνα μέσα από την οποία βρήκαμε ότι ο συνδυασμός πάει μια δυναμική σχέση ανάμεσα στη χωροταξία των φυσικών πόλων, των κοινωνικο-οικονομικών διαλασσεών και φυσικά και των θεσμικών παραμέτρων. Αυτή λοιπόν τη σχέση μπορεί να τη βρεις, να τη χαρακτηρίσεις, να βρεις δηλαδή αυτά τα σύμπλοκα στο πόλο. Όταν τα βρεις, αυτά είναι κατάλληλα για συγκεκριμένου τύπου έργα. Και από εκεί και μετά, οι δράσεις, οι επιπτώσεις, από εκεί και μετά, έχεις τη δυνατότητα, όταν βρίσκεις το ίδιο πάτερν, να το πω έτσι, ένα πάτερν ρεκογνήσεων, ας πούμε, που κάνεις στο χώρο, να μπορείς να μετράς πιο γενικευμένα επιπτώσεις, ακόμα και αν δεν χρειάζει, να εκτιμάσεις μάλλον, ακόμα και αν δεν χρειάζει να κάνεις μετρήσεις. Γιατί έχεις βρει το αντίστοιχο εργαλείο μέσα από το που μπορούσαμε να κάνουμε και τα βασίλισσα. Ας κάνουμε μια ευσύγειο με ρωτσιβολό, όταν λες πάτερν στο χώρο, όταν λες χώρο, εννοείς και το θεσμικό νομικό πλαίσιο. Όχι, όταν εννοώ χώρο, εννοώ το φυσικό χώρο. Και σε αυτό, και είναι πολύ σημαντικό, γιατί τις περισσότερες φορές, όλες οι αναδειξιακές προσπάθεις αποτυχαίνουν, γιατί αυτό δεν το παίρνουν υπόψευμα. Συνήθως τα λεφτά δεν παίρνουν υπόψευμα πως πρέπει να γίνει τι. Αυτό μπορεί να το προβλέψεις, γιατί μπορείς να βρεις όταν τα σύμπροκα στο χώρο, μπορείς να τα προσδιορίσεις. Και οι παράμετρη που πρέπει να χρησιμοποιήσεις, ανάλογα με το αν είναι περιβαλλοντική, κοινωνικοοικονομική ή θεσμική, διαφέρουν και διαφέρουν πάρα πολύ, μεταξύ των διάφορων κλιμάκων. Είναι πολύ μεγάλο κομμάτι η έργη ναζική. Τι είναι πιο σημαντικό? Το ίδιο έργο, αν το μετρήσεις σε μικρότερη κλίμακα, σε πιο λεπτομερή, μπορεί να χρειάζεσαι άλλες παραμένους, για να δεις έπειτος που είναι σημαντικές. Και αν πας σε πιο aggregated κλίμακα, σε πιο αδρομερή κλίμακα, εκεί να χρειάζεσαι πολύ λιγότερο. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία από άποψη πράξεις, γιατί είναι πολύ πιο φύσιε. Τ' άλλο πράγμα να έχεις να μετράς δύο παραμένους που είναι σημαντικές, κι άλλο να πρέπει να μετρήσεις πενήντα ή εξήντα. Οπότε, δημιουργεί πολύ μεγαλύτερη ευκολία χρήσης, είναι πολύ πιο οικονομικά, και έχουμε δρύπτω αφανώς, γιατί αυτό πρέπει να το χρεις, ας πούμε, γιατί είναι πιο σημαντικό, ότι δεν δέχει σφάλματα, είναι προσωπικό. Δηλαδή, αν μετρήσεις τέσεις παραμένους, επίσης, αυτές θα πρέπει να μετρήσεις. Δεν χρειάζεται να χρεις τίποτα άλλο. Λοιπόν, έχουμε, λοιπόν, τέτοια και ρουβέλικα ανάλυσης προγράμματος, προγραμματικά μοντέλα καταλληλώντας ευκτώσεων, για διάφορους πόδους, κοινωνικο-οικονομικά, θεσμικά, κτλ. Είναι μια τεράστια βάση δεδομένου. Επίσης, η δουλειά μας μέσα του σύστημα, περιλαμβάνει μοντέλο πολυκριτηριακής ανάλυσης, αυτό είναι λίγο πιο χοντά στο δικά μας μορφέρα. Μοντέλα κοινωνικών ανάλυσεων χώστους οφέλειας, γιατί το οικονομικό μέρος είναι ζημένο. Και, προφανώς, τα πιο συνθετικά εργαλεία, που είναι τα συστήματα υποστήριξης απόφασης, που ενσωματώνουν όλα τα προηγούμενα. Δηλαδή, για να φτάσεις να έχεις κάποιους συνολικούς δείκτες, παραδείγμα το σχάρι, στο πόσο ψινισφέρει η δραστηριότητά σου ή η επέμβυσή σου στην αηφορική ανάπτυξη, θα πρέπει ήδη να έχεις περάσει μέσα από αντισταθμίσεις διάφορων επιπτώσεων και να μπορείς να φτάσεις σε ένα συγκεκριμένο συνθετικό δείκτη, έτσι, ή να έχεις την πληροφορία, την εναλλακτική αυτών των trade-offs, των αντισταθμίσεων ανάμεσα στους διάφορους πόρους. Αυτό πολύ πρακτικά, για να καταλάβετε, είναι πόσο είμαστε διατεθειμένοι να υποκαταστήσουμε φυσικό, μη τεχνικό, μη ανατεχνητό κεφάλαιο. Παίρνουμε ένα highway, θεωρείτε ότι είναι πολύ σημαντικό έργο, αυξάνευτη επικοινωνία, εύκολη μετακίνηση, πιο φθινά transportation costs, πιο φθινά προϊόν, κτλ. Ωστόσο, το συγκεκριμένο περνάει από οικοσυστήματα που μπορεί να έχουν απειλωμένα ήδη. Μπορεί να έχεις διατάρεξη ενδιετημάτων, τα οποία θα πρέπει να προσταθεί, κτλ., γιατί διατεράστηται η τροπική αλυσθήρα. Με μια έννοια, πόσο είμαστε διατεθειμένοι για να πούμε γιατί η αηφορική ανάπτυξη, πρακτικά τι είναι, βελτιώνουν τα πάντα. Βελτιώνουν στις περιβαλλοντικές παραμένους, κοινωνικοοικονομικές, εκπαίδευση, ιδέα κτλ., γιατί το υιοθετήσαν οι πολιτικοί. Αυτό όμως πρακτικά δεν μπορείς να το κάνεις, δεν μπορείς να βελτιώνεις τα πάντα. Άρα σίγουρα πρέπει να αποδεχτείς, πρέπει να αποδεχτεί η κοινωνία, πόσο είναι διατεθειμένη να αντισταθμίσει πράγματα. Και αυτό πρέπει να το σκεφτείς και σε σχέση με τις επόμενες γενιές που πρέπει να έχουν ευκαιρίες σε πόρους το ίδιο, αλλά και παίρνουν διάφορα αλερατήματα. Οι επόμενες γενιές, παραδείγματος χάρη, που θα έχουν τον δρόμο και δεν θα πληρώνουν για αυτό, γιατί το πληρώνουμε εμείς, θα έχουν τα υποσυστήματα που έχουν καταστραφεί, ξέρω εγώ τα λιβάρδια που παίζαμε παιδιά, παραδείγματος χάρη, ξέρω εγώ τίδήποτε, γιατί από εκεί πέρασαν δρόμοι ή έγιναν υποδομές που τα κατέσταψαν. Πόσο αυτό είμαστε διατεθειμένοι να το δεχτούμε. Αυτό λοιπόν είναι πολλά μέρη από αυτά τα οποία αποτελούν αντικείμενο έρευνας και βέβαια όλοι αν θέλετε τα εργαλεία που δημιουργούνται για να παράγουν αυτά τα trade-offs έχουν πάρα πολλές τεχνικές λεπτομέρειες τελικά για να δώσεις αυτή την πληροφορία και με ποια μορφή θα τη δώσεις, σε ποιον χρήστη θα τη δώσεις και σε ποιους τύπους έργων, ποιους τύπους σχεδίων, καταλαβαίνετε είναι αρκετά περίπλοκο το όλο θέμα. Άλλα αντικείμενα με τα οποία οι δραστηριότητές μας επικεντρώνται έχουν να κάνουμε την οικονομική αξιολόγηση του μη αγοραών αγαθών και υπηρεσιών. Αυτό είναι συγκεκριμένο κομμάτι το οποίο σχετίζεται πάρα πολύ με φυσικά και σε οικοσυστήματα γιατί όπως είπαμε υπάρχουν πάρα πολλές αξίες που δεν έχουμε οδανωμένες αγορές, άρα δεν έχουν τιμές, παράλληλα αυτές είναι πολύ σημαντικές. Ας πούμε ποια είναι η επίδραση ξέρω εγώ του δάσους στην ρύθμιση του κλίματος τώρα ή στον κύκλο του άνθρακα. Δεν υπάρχει κάποια αγορά έως αν βάζεις τέλος πάντων στα κλιματιστήρια των λίπων κτλ. αυτό είναι λοιπόν είναι ένα εργαλείο τέλος πάντων το οποίο έχει γνωριθεί εκεί. Ωστόσο υπάρχουν πάρα πολλές άλλες αξίες, το νερό παρατηματοσφάλει, το παίρνεις στην τσάμπα υποτίθεται ή ξέρω οτι κάνεις διάφορες ενέργειες δεν υπάρχει αγορά για το νερό, αλλά οι ενέργειες σου επηρεάζουν το ιδιατικό ισοζύγιο. Και προφανώς το τι γίνεται στα νάντια, το ξέρετε και ως μαναλούδες επηρεάζει πολύ τα κατάντι. Κάποιοι άλλοι δηλαδή στην ουσία έχουν ωφέλειες ενώ επί της ουσίας δεν υπάρχουν οργανωμένες αγορές. Υπάρχει λοιπόν ένα ολόκληρο κομμάτι της οικονομικής επιστήμης που παράγει εργαλεία τέτοια με το οποίο στην ουσία αποτυπώνει στεκμαρτικές τέτοιες αξίες και αυτό είναι πολύ σημαντικό να μπαίνει μέσα σε εμπενδυτικά σχέδια, γιατί επί της ουσίας θα πρέπει να τα βάλεις σε μια ίδια ζυγαριά με αυτά που έχουν αγορές και αυτά μπορείς πολύ εύκολα να δεις ποιο είναι το κόστος και ποιο είναι το όφελος. Αλλά επειδή πάρα πολλές φορές μπορείς να έχεις απόλυση ή κέρδι σε αξίες που δεν έχουν αγορές, πρέπει με κάποιον τρόπο να μπορείς να τις βάλεις στο ίδιο καλάδι. Ο τρόπος που το κάνεις είναι προφανώς να δώσεις τεκμαρτές αξίες, αλλά εκεί υπάρχουν πάρα πολλά εργαλεία για το πώς μπορείς να τα υπολογίσεις αυτά, πώς θα τα βάλεις μέσα στο ίδιο αντιξιακό πλαίσιο, πώς θα τα πάρεις δηλαδή και αυτές τις αξίες, τη συνολική σου εκτίμηση για το αν πρέπει να γίνει κάτι δεν πρέπει να γίνει. Επίσης μετρήσεις αλλαγών χρυσών γης, είναι ένα κομμάτι στο οποίο έχουν δουλέψει και είναι κοντά μέσα σε όλα αυτά. Αριστοποίηση κατανομής χρυσών γης, συστήματα αριστοποίησης, η διερένωση των λειτουργικών σχέσεων, ποιες κλίμακες, τι είναι σημαντικό για τις επιπτώσεις ορεινών ουρωτικών και αστικών περιοχών. Τελευταία έχουμε ξεκινήσει με αριστοποίηση συστημάτων παραγωγής ξυλόδοσης βιωμάζας, μια καινούργια αξία που έχει μπει πλέον στα βασικά υποσυστήματα. Ειδηέτερα με την υπερβολική αύξηση του καυσόξυλου, έχει αντιστρέψει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουν οι αφορές, αλλά έχει αρχίσει σοβαρές ηλικτώσεις και πάνω στην προστασία των υποσυστημάτων. Έχει αυξηθεί κατακόρυφα η λαθροηλοτομία, κυρίως δικό βουνέν παράμομο και έχει φτάσει εντελώς αντίστροφα, δηλαδή το καυσόξυλο να είναι τρεις και τέσσερες και πέντε φορές παραπάνω στην τιμή από το τεχνικό ξύλο, το οποίο για να το παράγει στέλνει πολύ μεγάλους χρόνους παραγωγής, πληρώνει η κοινωνία ένα τεράστιο κόστος. Το οποίο το έχουμε αποτυπώσει και αυτό μέσα από δουλειές που έχουμε κάνει. Είναι πολύ σημαντικό αυτά, δεν έχουμε πολύ αναδεικτή, γιατί συνήθως δεν έχουμε αυτό το ερέθισμα να ξέρουμε πίσω από παραγωγικές διαδικασίες, ακόμα και αυτό που λένε προστασία κάποιες φορές, πόσο το πληρώνουμε σαν κοινωνία. Το τεχνικό ξύλο είναι η ψυγεία που χρησιμοποιείτε σε υπλοπία στην υπομονική, στα ναφυγεία, στη λιδαία, υπάρχουν άπειρα, άπειρα προϊόντα. Εκεί ανάλογα με τις διαστάσεις που έχουν με τη χρήση που έχουν, στον απάντηση της τεχνικής ψυγείας η διαδικασία της παραγωγής σου είναι εντελώς διαφορετική και άρα και τα συστήματα αριστοπής που θα το χρησιμοποιείς είναι εντελώς διαφορετικά. Να σας πω λίγο εδώ μια πολύ μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε σαν εργαστήριο και νομίζω ότι αρχίζει και παίρνει μέσω των προγραμμάτων, αρχίζει και φαίνεται δηλαδή λιγάκι. Είναι όλη η προσπάθεια να προσπαθήσουμε να κάνουμε τη διαχείριση αυτού του χώρου πιο επιστημονική. Είναι πάρα πολύ λογιστική μέχρι στιγμής, πολύ λογιστική. Και αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό αφήνει μια σειρά από παράγοντες στον τρόπο που λειτουργούσαν οι υπηρεσίες, στον τρόπο που μερικά εργαλεία ήταν διαθέσιμε ή δεν ήταν για να τις χρησιμοποιηθούν. Κάποια στιγμή που είναι μεγάλο μέρος της δουλειάς που σχετίζεται, το μελετητικό κομμάτι να πω, που είναι υποχρεωτικό, το οποίο επέρασε σε ιδιώτες, όλο και λιγότερες υπηρεσίες, επειδή έχουν μείνει και με λίγο προσωπικό, παρ' ό,τι είναι δημόσια τα βάση, όλο το κομμάτι των μελετών μπαίνει σε ιδιώτες, ας πούμε, γιατί είχε νίξη να πω έτσι αυτή η ώρα. Ωστόσο, δεν έχουν περάσει αυτά μέσα σε προδιαγραφές και στο τέργα εργαλεία, γιατί πάμπουν προδιαγραφές μελετών και είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα εκεί, στο πώς μπορούμε να κάνουμε πράγματι πιο επιστημονική τη διαχείριση. Δηλαδή, στο να χρησιμοποιήσουμε τα ιαριστοποίηση, δεν γίνεται καμία ιστοποίηση, δεν υπάρχει κανένα μοντέλο, το οποίο μας οδάζει τις αντισταρμιστικές αξίες. Όλο είναι έτσι ένα γενικό γκαις και μια λογιστική κατάσταση, λίγο από εδώ, λίγο από εκεί, κάπως έτσι. Και ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται πράγματα, θα σας πω λίγο παρακάτω, ας πούμε σε ένα από τα πέστα που έχουμε, τι γίνεται με αυτό. Λοιπόν, και είναι άλλα δύο, ας πούμε, πεδίες, τα οποία έχουμε ανοιχτή βιβάκη και τα οποία έχουν ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Το ένα έχει να κάνει με τη δυοασφάλεια τεχνητών δασών με γενετικά τροποπλημένα είδη. Εν τέλος, τυχαία, για να καταλάβω ότι τελικά είναι ένα πολύ σημαντικό πεδίο με πάρα πολλές καινοτομίες. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή, από άποψη τεχνολογίας, γύρω στα 4 με 5, ήδη τα πιο σημαντικά δασικά, όπως η πεύκης, η λεύκη, που χρησιμοποιούνται πάρα πολύ, και κάναν δυο άλλα είδη, τα οποία είναι τα κύρια είδη που δίνουν την πρώτη ήλια το χαρτοκορτών για τη διομηχανία. Επειδή, επομένως, έχουν πειράξει αυτά, δηλαδή έχουν πειράξει και μέσα στο ξύλο, τα ποσοστά της λιγνήνης. Έτσι, είναι πολύ πιο εφαίσιαν, πιο οικονομική και δημιουργεί και λιγότερη μόλιση, η όλη διαδικασία στις διομηχανίες. Αυτό τώρα σχετίζεται και με μια σειρά από πράγματα, βέβαια. Πληματοδότηση με τον έξι μετάλλων εταιριών που κάνουν γενετική μηχανική, ας πούμε, και ενδιαφέρον για αυτά και σχετίζονται με τη διομηχανία χαρτοκορτών. Αλλά, από την άλλη μεριά, επειδή ακριβώς υπάρχουν φόβοι από τις παγκόσμια οικολογικές οδανώσεις, ότι ακόμα και είναι τεχνητές αυτές οι φυτίες με τον αέρα, μπορεί να μεταφερθεί το καινούργιο είδος που παράγεται μέσα από τη γενετική μηχανική και στην ουσία σταδιακά να τη διώξει, αλλά φυσικά, άρα να έχουμε πολύ αδιοτικηλότητα στη γενετικού υλικού. Και σταδιακά όταν όλη η διομηχανία θα στηρίζεται έτσι, γιατί αυτό είναι το πλάνο, στην ουσία οι έξι μεγάλες πολυεκνικές θα ελέγχουν το σπόρο αυτών των φυτών για οπουδήποτε, για αυτές τις φυτίες. Ο νόσης θα είναι πολύ στενές. Τεράστια τα συμφέροντα εκεί. Λοιπόν τέλος πάντων υπάρχει ένα παγκόσμιο δίκτυο που έχουμε εφημερωθεί. Είναι COST και το λέω παγκόσμιο γιατί δεν είναι μόνο ευρωπαϊκό. Συμμετέχουν 50 οργανισμοί αυτή τη στιγμή. Κύριο θέμα είναι η βιοασφάλεια. Και βέβαια έχει απογενετιστές, αποορκολόγους, αποφυσιολόγους, κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, διαχειριστικές και τα λοιπά. Και αυτή τη στιγμή προσπαθεί ας πούμε αυτό επιστημονικά. Μη φέρει όλη την update ας πούμε να δινώσει την επιστημονική. Γιατί, γιατί οι ευρωπαϊκένους δέχεται πάρα πολλές πιέσεις να χαλαρώσει τους κανονισμούς ασφάλειας. Η γενετικού υλικού δηλαδή να αρχίσει να δίνει άδειες, αυτή τη στιγμή δεν δίνονται άδειες στην Ευρώπη. Τέτοια ας πούμε γενετικά, αλλά γενετικά τροποποιημένες σπιτιές έχουν κάνει ήδη Κινέζια. Έχουν πάνω από δύο κατομμύρια στρέματα. Οπότε αυτά μεταφέρονται πολύ γρήγορα και όλοι λένε, ήδη μπαίνει η Βρασιλεία με τα τεράστια δράση, γιατί δεν υπάρχουν καθόλου έτσι περιορισμοί πάντος και είναι ένα πολύ μεγάλο πεδίο. Εδώ λοιπόν σε αυτό το δίκτυο τυχαίνει να είμαι στην Επιτροπή, την διαχειριστική του ΕΒου, δηλαδή στον Πόντιν στην Ευρώπη και έχω αναλάβει και όλο το κομμάτι των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων. Πότε έχω οργανώσει διακρατικές αίρευνες κοινωνικής αποδοχής αυτή τη στιγμή και είναι αρκετά καινοτομικά πράγματα, γιατί επειδή ακριβώς δεν επιτρέπει η Ευρώπη, έχει το πιο αυστηρό κλαίσιο καμποσμίως και έχουν όλη την αρνητική σκέψη με τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και είναι αρνητικά διακείμενοι εκεί. Αλλά εδώ είναι άλλα προϊόντα. Στην ουσία είναι τελείως διαφορετικές οι επιπτώσεις από την κοινωνική αποδοχή, το ένα είναι αυτό και το δεύτερο, τι θα έπρεπε ως εργαλία να χρησιμοποιούμε αν είναι νέο να χρησιμοποιήσουμε μια τέτοια αφητεία και να δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις βιοασφάλειας, αλλά να δούμε και το αντισταθμιστικό όφελος από την οικονομία την οποία παράγει, έστω μέχρι τους όποιους εντεχόνους κινδύνους ή περιορισμούς. Οπότε έχει ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι, ας πούμε, εκεί πέρα. Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρον τα δύο, παρά ότι ξεκίνησε λίγο στην αρχή ένα σκεπτικισμό. Ήτερικά ξερήσετε πολύ καλά και είναι από τα... έχει πάρει και πάρα πολύ καλές κριτικές ως δίκτυο, είναι από τα δίκτυα που δουλεύουν τραγματικά πάρα πολύ, επειδή έχουν πάρα πολύ λεφτά τα εργαστήρια της γενετικής, δηλαδή στην Οσέτρα έχουν αρκετά χρόνια, έχουν πάει πολύ μπροστά και πληρωμένα. Και τα φαντς που παίρνουν είναι από τις μεγάλες εταιρείες, οπότε υπάρχει και τη γνώση, ας πούμε, ότι πρέπει να παντρευτεί όμως με διάφορα πράγματα για να μπορέσει να περάσει με τις αναπλαίσεις οπολιτικής. Και τέλος αυτό το οποίο επίσης μας ενδιαφέρει και στο οποίο έχουμε βλέπεις είναι η δημιουργία και η λειτουργία δικτύου για το σχεδιασμό της ανάπτυσης και διαχείρισης αυτού των περιοχών. Είναι το γνωστό governance, διακυβερνητικά μοντέλα, κάνουμε πάρα πολλά δουλειά. Πάνω σε αυτό έχουμε προχωρήσει με πολλά θέματα, ας πούμε ποιο είναι το άριστο μέγεθος, ξεραγώ, ένα σεξ πατουλού που θα μπορείς να έχεις για να φτάσεις μια πληροφορία, τη μέγεστη πληροφορία που μπορείς να πάρεις από άψι οικονομική. Δηλαδή, για να έχεις, ας πούμε, λέμε ότι πρέπει να θέλεις ειδικούς τους οποίους χρησιμοποίησαν έτσι πατουλίων με συγκεκριμένες μορφές, με συγκεκριμένες μαθόδους, τα soft approaches που χρησιμοποιούνται στην επιχειρησιακή έρευνα, με πόσους από αυτούς όμως μπορείς να θέλεις. Δηλαδή, εάν μου θέλεις εκατό, θέλεις καλύτερο το μοντέλο σου, θα παράγεις το τέλος. Αν μου θέλεις πενήντα χρόνια καλύτερο, τριάρτα. Είναι το άριστο μέγεθος. Ναι, το άριστο μέγεθος εντάξει, ενδιαφέρει της ουσίας, αλλά έχουμε κάνει αρκετά πειράματα, ας πούμε, να το πω έτσι, με πολλά πράγματα και με μεθόδους για το πώς πράγματι μπορείς να κάνεις αποτύπωση καλύτερα, ας πούμε, να αποσπάσεις, ας πούμε, την έντελη γνώση, με λικότερα ασφάλεια, π.χ. Επίσης, αρκετή δουλειά ας πούμε στον τρόπο με τον οποίο μπορείς να φτάσεις στο πλέον κοινωνική συμφωνία. Γιατί, στατιστικά, εντάξει, one opinion is no opinion, ας πούμε, αν πρέπει να πάρεις, δηλαδή, πολύ περισσότερες νόμεις, αλλά αν πάρεις πολύ περισσότερες νόμεις, πώς αυτό θα το κάνεις μία μνώμη, το οποίο να είναι, να το πω πρακτικά τα ερωτήματα, έτσι, το οποίο να είναι αποδεχτό και το οποίο μπορεί να περάσει το μοντέλο σου για να σου δώσει και οτιδήποτε άλλο για να σου δώσει. Τα διακυβερνητικά μοντέρια συνήθως τα έχουμε χρησιμοποιήσει πρώτον για να αποτυπώσουμε, να χρωτογραφίσουμε καλύτερα τα προβλήματα και τις παραμέτρους και τα χρησιμοποιούμε σαν μέρος στον σύστημα των λήψης απόφασης. Τώρα συμμετέχουμε σε διάφορα δίκτυα, έχουμε εδώ το EFI FM, θα φιλοξενήσουμε και ένα διεθνές συνέντρο εδώ στην Καβάαι, θα γίνουμε και λίγο να μας βοηθήσετε. Λύρεις υποστήριξη. Λύρεις υποστήριξη. Ψυχή δικαιοσόμενη. Γιώρο Μοντάννα είναι το GM της Biosafety δίκτυο, το Rulander, με το οποίο γράψουμε και λίγο με την κυρία Παστολίδου, συμμετείχε, το Rulander ξεκίνησε ένα έργο, αυτή τη στιγμή είναι δίκτυο όμως, το οποίο φιλοδοξεί να παράγει μοντέλα και σχέδια, τοπικά ενεργειακά σχέδια για ενεργειακή δετερότητα στις ορεινές και αθλητικές περιοχές, δηλαδή χωριά, μικρές, πόλεις και τα λοιπά που θα καλύπτουν όλες τους τις ενεργειακές ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές. Αυτό το δίκτυο ήδη αυτή τη στιγμή μετράει 80 δίμους. Είμαι στο διοικητικό συμβούλιο, έχω εκλεγεί, είναι και τα μία από την πλευρά των έξπερτς, διάφορους δίμους. Στην Ελλάδα, όχι στο εξωτερικό. Είναι στο εξωτερικό, η βάση είναι στη Γαλλία, δηλαδή ο πρόεδρος, ας πούμε, είναι Γάλλος. Λίγο ψιλογαλοκρατείτε. Το Φορεστέρα είναι ένα δίκτυο, το οποίο είναι αίρανετ. Συμμετέχει επίσημα η Δική Γραμματεία του Υπουργείου και είμαστε και επιστημονικοί συμβούλοι σε αυτό το έργο. Είναι εβδομό πλαίσιο. Στην ουσία είναι δίκτυο το οποίο χαρτογραφεί όλα τα ρισέτσικα από απειλές ισχανότητες, δηλαδή ερευνητικές των εργαστηριών και προσπαθεί να φέρει εργαστήρια με κοινά διαφέροντα για να δημιουργηθούν συνέργειες και καινούργια έργα. Και τέλος είμαστε Εφόκαλ Πόιντες διακοσμίου για την Μέθρα Μεστερένια Φόρεστ Ρισέτς Ατζέντα 2009-2020. Συμμετείχομαι πολύ ενδεδάστον να γίνει όλο αυτό. Τι είναι αυτά δηλαδή και το Forest Based Sector Technology Platform είναι οι πλατφόρμες που ετοιμάζουν τις επίπεδες Ευρωπαϊκής Ένωσης από διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη σε τομείς, όπως ας πούμε παραδείγματος χάριδας και έρευνε το οποίο αφορά γενικά ξύλο, βιομηχανίας, ξύλου κτλ. Βγαίνουν λοιπόν προτεραιότητες ερευνητικές για μεγάλα χρονικά διάστηματα. Κάνουμε δηλαδή τα strategy plans ως προς τις προτεραιότητες έρευνες. Και μετά όλα τα calls που βγαίνουν γίνουν μέσα από τις πλατφόρμες. Αυτό ξεκίνησε στην αρχή των εβδομών εμπλεσίων. Είναι ακόμα πιο στενό δηλαδή. Δεν ξέρω αυτό να δίνει μια εικόνα στο πόσο δύσκολο είναι να πας να βρεις. Ας πούμε χρήματα σε επίπεδο ανταγωνιστικό, ανδροπαϊκό. Εν πάση περίπτωση είμαστε στο ιακό σημείο. Είμασταν δηλαδή μέσα στο draft αυτών των πλαισίων. Το ένα πάει μέχρι το 2020. Και αν παρακολουθήσει κανείς αισθηματικά ό,τι calls γένουν και τώρα και στο horizon 2020, ό,τι αφορά τα δάση προέρχονται από την μέτρα. Δηλαδή τα αποδέχεται αυτά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί στην ουσία υπάρχει μια λόγω διαδικασία για να στηθούν. Συμμετέχουν πάρα πολύ δηλαδή. Οπότε είναι σαν να το έχουν πει όλοι οι ενδιαφερόμενοι φόροι. Είναι η πολιτική τους platform. Αυτό είναι το μεταξύ, και μου πείτε και γιατί υπάρχει λόγος για το call point. Γιατί υπάρχει δυνατότητα επικαιροποίησης κάποιων πραγμάτων ή προς τις πραγμάτων όταν βγαίνουν και είναι ενδιαφέρονους. Επειδή πάει μέχρι το 2020. Όταν το κάναμε, συγκεντρώναμε στοιχεία, κάναμε αναλύσεις, ας πούμε, ήταν 2007-2008 και ξεκίνηκε αυτό από το 9 μέχρι το 20. Μέσα σε αυτό το διάστημα εμφανίζονται καινούργιες προτεραιόρες, εμφανίζονται καινούργιες ανάγκες. Έχει τη δυνατότητα δηλαδή επικαιροποίηση με την έννοια. Οπότε αυτό για να γίνει, έχει δημιουργηθεί αυτό το δίκτυο στην ουσία αυτών στις platform, στις ουσίες δίκτυα που έχουν εστιακά σημεία στις χώρες. Και για τα τάσεις στην Ελλάδα είμαστε εμείς, οπότε έχουμε μια δυνατότητα ως εργαστήλες. Τώρα οι κύριες συνεργασίες μας, τους κύριους εταίρους πάει πάρα πολύ. Σας είπα, μόνο το δίκτυο, το GM Biosafety είναι 50 οργανισμοί. Αυτό που συντονίζω εγώ, επειδή της ουσίας έχει περίπου 20 εταίρους, γιατί γίνονται υπό ομάδας εκείνοι, είναι αρκετοί. Αυτά που έχω βάλει εδώ είναι κυριετές σε προγράμματα που έχω συντονίσει. Έχουμε συνεισφέρει δηλαδή και κομμάτια, ας πούμε, στα εργαλεία. Ο INDRA από την Γαλλία, το Εθνικός Οργανισμός Εργαλείας, το CISICA από την Ισπανία, το INIAT από την Ιταρία, το CREAV, επίσης είναι μεγάλος όμως ελληνικός οργανισμός, το CNR από την Ιταρία, το Πανεπιστήμιο του Σπάντοδα, του Αμβούργου το Πανεπιστήμιο, εδώ η γειτονιά μας, Σόφια, Βελγκράδη, Λιουμπιάνη, Τρασσοφ, Θομπακάλ κτλ. Και είχαμε την ευκαιρία να εμπλακούμε και με περιφέρειες, με οργανισμούς. Ας πούμε, οι πιο κύριοι με τους οποίους συνεργαστήκαμε ήταν κυριετές, ήταν η περιφέρεια της Βενετίας, η RALP, η οποία είναι αυτή τη στιγμή από τους πιο δυναμικούς οργανισμούς, είναι περιφέρεια της Λομπαρδίας, το κρατήδι της Λομπαρδίας στην ουσία, και εδώ επίσης είναι και το ερευνητικό κέντρο του Κοριτσάνου. Είναι φοβερό, ας πούμε, πώς αναπτύσσουν έρευνα στο μέσον του πουθενά, είναι φοβερή. Είναι κάτι μπορεινά με έρευνα και βρίσκεις κάτι απίθανο σε πανεπιστήμια, ας πούμε. Η ερευνητικό κέντρα είναι πολλά χρήματα. Υπάρχει μια τάση, ας πούμε, να το κάνουμε. Αυτό πράγμα που εμείς το απορρίφουμε τελώς. Δηλαδή, ό,τι γίνεται θα είναι στην Αθήνα, Αντεβεριά, στη Θεσσαλονίκη. Και ό,τι καταφέρουμε οι υπόλοιποι, ας πούμε, στην περιφέρεια, είναι άθλους. Έτσι ό,τι τα πράγματα, ας πούμε. Στην αερομορφιά, σε ποιο μέρος είναι? Η RALP είναι κοντά στο Μιλάνο. Και μασαίω που το Jason, η Ελένη, ήταν το παλιό αντιμακ από το Ρούρενερ. Στην ουσία είναι ένας μικρατικός οργανισμός με κεφάλι, δηλαδή, κρατικά. Και καλύπτουνε όλο το κεντρικό μέρος, που είναι ο Ρινόγροδικο της Γαλλίας. Είναι το Central Massacre, δηλαδή, της Γαλλίας. Και είναι αρκετά δυναμική, γιατί βλέπουμε πολλούς απλοβιλητές. Λοιπόν, δεν ξέρω αν σας κοίμησα. Λοιπόν, να περάσω λίγο στα γρήγορα. Τώρα, η δραστηριότητα της που είναι σε Ιξέλιξ είναι ένα έργο live, το Enform. Sorry για την αγγλική, αυτή δεν πρέπει να αλλάξω. Θα συνολίσουμε, όμως, λίγο παρακάτω για το Enform. Αυτό που σας είπα, χρηματογοτήτα από το live, συγχρονογοτήτα από το υπουργείο, είναι περίπου ένα διαπόσοπο επολογισμός του και είμαστε μόνοι μας. Αυτό επίσης τελειώθηκε μια επιτυχία, λοιπόν, γιατί συνήθως είναι εταιρικά. Από τότε, νομίζεις, ας πούμε, ένα τμήμα δασοκομίας δράμος, ας πούμε. Είναι, λοιπόν, θεωρείται κάποιος τελείως. Λοιπόν, οι κοινωνικοοικονομικές επιτώσεις, ας πούμε, της υιορθέτησης των GM φοιτηρών, των τεχνητών δασσών, και η ενεργειακή βετερότητα στις ορεινές κοινότητες είναι, βασικά, οι θεμητικές ενότητες με τις οποίες ασχολόμαστε τώρα. Έχω, όμως, μια αρρώσιμα έργα με τα οποία σταδιακά χτίζανε όλοι αυτή την περίοδο. Δηλαδή, το κάθε έργο, να πω έτσι, σε πολύ μεγάλο βαθμό χρησιμοποιούσε γνώση και κοινωνισία και την εξέλισε στη διάρκεια του χρόνου. Οπότε, όλα μαζί δένουν και αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο έχει παραθεί είναι γνώση που ήρθε μέσα από χρόνια, μέσα από πολλά προγράμματα, μέσα από συνεργασίες και τα λοιπά. Εσοματώνει, δηλαδή, αρκετά, ας πούμε, και μετονικά στοιχεία. Πήγαμε να ξεκινήσουμε με τον Μέταλους εμείς. Συνήθως πιάνουμε όλα τα πλαίσια. Αυτό ήταν από το δεύτερο πλαίσιο, αν φανταστείτε. Το ήλαιο, στο οποίο είχαμε τον εθνικό συντονισμό, κάναμε αρκετά σημαντικό, το αναφέρω εδώ πέρα, παρότι δεν ήταν διεθνές, αλλά ήταν πηλωτικό, πρωτότυπο εργό και το κάναμε στην Ήπειρο για πρώτη φορά. Βάλεμε προδιαγραφές, μελετών για στρατηγικά και επιχειρησιακά, αναπτυξιακά σχέδια. Δεν υπήρχαν προδιαγραφές, δηλαδή, έκανες μια αναπτυσιακή μελέτη. Δεν ήξερε κάποιος τι να βάλει μπροστά, τι να βάλει πίσω και τα λοιπά, η πρώτη πετουργία που έκανε ήταν αυτή. Και μάλιστα την πήρε κάποια στιγμή ο Μπεριάτος, που ήταν γενικός γραμματέας στο ΕΚΑ, τότε. Έκλωξε σε σαγωγικά ένα κομμάτι και πάνω σε αυτό στήριξε τη δομή που δημιουργήσα, το που έφερε δηλαδή για τους χωρίς διαχείρισης. Αλλά δεν τα είχαμε όλα μέσα. Στην ουσία είχα πει πράγματα τα καλά και είχαν αρκετές δυζητουργίες, ας πούμε, σε ένα κομμάτι. Ήταν αρκετά πρωτοποριακό. Αυτό αποτέλεσε τη βάση για ένα από τα επόμενα έργα που επίσης ήταν δωρός μου, η γενική πράγματα να είναι, το Μετμούντ, το οποίο στην ουσία τον τόπο πλώνει. Σύστημα έχει μπει βάση, δηλαδή, με τα generic capability analysis programs και πάνω σ' αυτά, ας πούμε, χτισίσαμε σταλιακά. Λοιπόν, το MED4X, τελειώνει, ok. Το MED4X, σε άλλο εργαλείσεις, το government, εδώ στο μάνας με το οποίο στην ουσία συντώνιζε ο κ. Σαιμανογλούδης, αλλά είχαμε μια σημαντική συνοσφορά, γιατί κάναμε ένα σύστημα υποστήριξης απόφασης. Σημαντικότερη πόλη στους αντέκτες. Όπου, κατά βάση, επεκτείναμε μέρος του σύστηματος και βάλαμε το ρίσκο μας, εκτείνηση ρίσκου, δηλαδή, για σημαντικές απειλές σε νατούρα περιοχές στην Ουκιανατολική Μεσόγειο. Και ήταν αρκετά σημαντική δουλειά. Τώρα μας λένε ότι τα δουλειά αυτά θα χρησιμοποιούν και στον Πανεπιστήμιο να λέει τις σκυλικούς, αν τα συγκωλεί το κόκκιτ, τα υπάναν. Και έχουμε και άλλα δουλειά. Λοιπόν, το runnn.ref και το inform. Λοιπόν, το MED τελειώνουμε, θα πάω πολύ σύντομο. Στην ουσία κάναμε δυναμικά μοντέλα, τα οποία καταλήψαμε το Πανεπιστήμιο και μετά, ήταν πάρα πολύ ακριβά και γιατί βρήκαμε ότι τα περισσότερα πρόσθεση σε κάποιες κλίμακες, σε περισσότερες διαργασίες, δηλαδή, στην ουσία μπορούμε να αποτυπωθούμε πάρα πολύ καλά ως discrete models, που σημαίνει models παραμένους. Και πολλά πράγματα στη φύση συμβαίνουν έξαφνικά. Δηλαδή, δεν έχουμε συνεχείς καμπύλες με το που έτσι πρακτικά. Οπότε, με τον επενδύσεις, ειδικά σε μεγαλύτερες κλίμακες και σε δυναμικά μοντέλα, αυξάνει πάρα πολύ το κόστος και τα κάνει τελείως μητρακτικά. Αλλά ήταν πάρα πολύ σημαντική δουλειά αυτή. Πουλέψαμε την ομάδα του Peter Allen. Ήταν στο International Computer Technology Center, στο Grandfield. Στο ELEC, στο οποίο είχαμε τον εθνικό συντονισμό, δημιουργήσαμε αργαλία αξιολόγησης και νοτομίας. Δηλαδή, στην ουσία πώς μετράστηκε η νοτομία μέσα από τοπικές πρωτοβουλίες απασχόλησης. Και έκαναμε μια σειρά αποδράσεις εκεί. Μας είχαμε και λίγο δίναμε, δίναμε λιφτά σε επιχειρηματίες. Αυτούς που είχαν και τα κενοτομικά στοιχεία. Μάλλον θέλουν να σταματήσουν. Είναι ένας φίλος. Εντάξει. Εντάξει. Αξιολόγησης είναι ένα ωραίο μεγαλό. Λίγο σας μίλησε για αυτά. Το πρωτότυπο πλάνο που κάνουμε εκεί για τις αναπτυξιακές μηλέτες. Το MEDMOT, στο οποίο δημιουργήσαμε όλα αυτά τα εργαλία αξιολόγησης καταλληλότητας φυσικών πόρων, κοινωνικο-εκονομική αξιολόγηση, πράσινη λογιστική. Αυτό το κομμάτι που θα το κάνουμε είναι σημαντικό. Βλέπουμε το εργαλείο του MEDMOT, εργαλείο αξιολόγησης καταλληλότητας θεσμικού πλασίου και είχαμε και το συνολικό πολυπηριακό μοντέλο. Κάνουμε δηλαδή ένα TSS εκεί πέρα, το οποίο ενσωμάτωσε όλα τα προηγούμενα. Στο Government ξεκινήσαμε με δύο εκκυπανητικά μοντέλα σε τοπικό επίπεδο για εκτίμηση, αριθμό, ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο. Στο Management βάλαμε το RISCO, που σας είπα, έναν περιτίωση δηλαδή πάνω σε αυτόν. Στο RURENER ασχοληθήκαμε με το τοπικά σχέδιο ενεργειακής οδεραιότητας. Και στο INFO, που είναι αυτό το τελευταίο έργο, έχουμε δημιουργήσει αυτή τη στιγμή, δεν ξέρω, Βασίλια, αυτό το knowledge base με τα φράστα όσο γνωστική, όσο γνωσιακή. Παραστώ, όταν φράζεις τα ελληνικά το knowledge base. Νοσιακή, νοσιακή, γνωσιακή. Λοιπόν, στη Μουσία έχουμε δημιουργήσει μία βάση δεδομένων, που βελτιώνει όλο το MCPF system. Αυτή τη στιγμή υπάρχει δηλαδή ένα ευρωπαϊκό σύστημα, με το οποίο προσπαθούν, μάλλον έχουν υποκραώσει τις χώρες και έχουν υπογράψει χώρες από τις αρχές του 1990 και η Ελλάδα μέσα σε αυτές, να κάνουν αναφορές, μετρήσεις και αποτυπώσεις του πόσο αηφορικά διαχειρινούνται τα δάση, στις χώρες, στις κάθε χώρες. Το πόσο αηφορικά όμως είναι όλα αυτά που σας είπα, τα εισαργαλία. Η Ελλάδα λοιπόν από το 1993 που υπογράφει στα διακάτει τις συνθήκες, δεν έχει στείλει ούτε μία φορά ούτε ένα στοιχείο. Αυτή τη στιγμή τα είχαν μέχρι στιγμής τα Dream and Soul, ήταν involuntary, εδωματικά, και τώρα έχει ξεκινήσει η διαδικασία και πολύ σύντομα θα είναι, ήδη έχουν υπογράψει περισσότερες χώρες, είναι νομικά δασνευτικά, που σημαίνει ότι θα μας έδινε στα δικαστήρια αυτή τη στιγμή του 2004. Έχουμε λοιπόν μέσα από το inform, δημιουργήσει όλο αυτό το σύστημα, που έχει ό,τι δεδομένα χρειάζεται η χώρα για να μπορεί να μετράει την αηφορική διαχείριση των δασσών σε διάφορα επίπεδα. Έχουμε παράγει όλη αυτή την βάση τα δεδομένα για όλη την Ελλάδα, για όλα τα ελληνικά τάση, με αντίστοιχο χαρτογραφικό με μοντέλα, με όλη τη μέτρηση αφού όμως στην αηφορική ανάπτυξη. Είναι τεράστια αυτή η βάση των δεδομένων, στην οποία μάλιστα είναι και web-based application, και δεν μπορεί κανείς να δει, και έχουμε και δύο χρονικές περιόδους, γιατί το έχουμε βάλει σαν σύστημα, το οποίο μπορούν από ένα σημείο και μετά, κάνοντας συγκεκριμένα πράγματα, να μπορούν να αλλάζουν αυτά που πρέπει να αλλάζουν και να δίνουν τις καινούργιες αναφορές. Δηλαδή αυτή τη στιγμή, μέσα από αυτό το πρόγραμμα, έχουμε δώσει στην Δασική Πιδεσία της χώρας, ό,τι χρειάζεται για να μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις δηλαδή, που προκύπτουν μέσα από αυτές τις δρασματικές συνθήκες. Και ο κύριος σκοπός μέσα από αυτό είναι, κροφανώς, να φτάσουμε σε κάποιο σημείο που δεν υπάρχει, να έχουμε μια, ας πούμε, πολιτική, να μπορούμε να χαράψουμε μια ανασική πολιτική εθνική. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν κάποιες αρχές, πάλι μια υπηρεσία λειτουργεί, υπολειτουργεί και τα λοιπά. Δεν υπάρχει ολοκληρωμένη πολιτική. Δηλαδή μέχρι στιγμής δεν ξέραμε τι είναι πού σημαντικό, αν πρέπει να κάνουμε κάτι, αν δεν πρέπει να κάνουμε κάτι και έχουν γίνει πραγματικά φοβερά πράγματα. Δηλαδή ένα από τα τελευταία που, σωστά, σας ενδιαφέρει, γιατί έδωσε και μια συνέντευξη στο Δυναϊκό Πρακτοριό και την πήρε πρόσφατα και όμως η μοιρασία, η καθημερινή και τα λοιπά. Δεν υπάρχουν αυτά τα δεδομένα και ακόμα δεν τα έχουμε δημοσιοποιήσει. Δηλαδή αυτή τη στιγμή, βάσει τα δεδομένα, είναι ορατή μόνο από το Λυπουργείο, αυτούς που μας παρακολουθούν από τις επεξέρειες και τα λοιπά. Είναι μόνο για τους ενδόξους που έχουμε, ας πούμε. Και προκύπτει ότι, έτσι που έχουμε εφαρμούσει έναν επιστημονικό τρόπο αποτύπωσης, ακόμα και αν πας να διαχειριστείς αυτό που υπάρχει τώρα, αυτό το ψηλακόφαμα για προϊόντα, είμαστε περίπου στο 30% αυτού που θα μπορούσαμε να πάρουμε. Δηλαδή, τόσο πολύ ακριβώς η μη χρήση, ας πούμε, επιστημονικών εργαλείων, δημιουργεί τόσο, ας πούμε, αυτό το άντερ, πώς το λέμε, δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς οι πόροι. Όταν, ας πούμε, έχεις προβλήματα κοινωνικής πολιτικής, δηλαδή, θα μπορούσε να πάμε τελώς να δίνονται. Καψόξεν από τη στιγμή. Δηλαδή, θέλω να πω, γιατί θα πρέπει να πάει ο άλλος για αυθροειλοτομία, σε στιγμή που θα συνεχίσουν να διαχειρίζουν τα ευφορικά, και ταυτόχρονα η κοινωνία μπορεί να καλύψει το ποσό της ανάγκης σου. Δηλαδή, έχεις έναν πλούτο τον οποίο τον αφήνεις εκεί πέρα και δεν το κάνεις τίποτα. Γιατί δεν δίνεις λεφτά, ας πούμε, το πήρα πολύ λίδος στο σύνολό τους, για να συνταχθούν τη θεριστικές μαλέτες. Το οποίο όμως θα το βγάλεις σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτό όπως θα μπορούσες να αποτυπώσεις. Υπάρχουν πάρα πολλά ελατόπια που έχουν βγει, δεν θα σκεφτώσει. Μάλλον να είσαι πρέπει να σταματήσω, αλλά για να κλείσω, τι βλέπουμε για το μέλλον, τι θα θέλαμε. Καταθέτει να αρχίσουμε να είμαστε λίγο πιο διεπιστημονικοί στη συνεργασία μας, γιατί, όπως είδατε, ίσως διάφορα κομμάτια μπορεί να αγγίζουν πραγματικά. Θέλουμε, λοιπόν, συνεχίζουμε να βελτιώνουμε το σύστημα και τα εργαλεία, γιατί υπάρχει αρκετή δουλειά ακόμα και σε διάφορες κρίμακες. Θέλουμε να περάσουμε σε πάτα να κομνήσουμε όλες τώρα για διάφορες κρίμακες. Θέλουμε κομμάτια να αρχίσουν να δημιουργούμε έξυπνο interface, να γίνουν, δηλαδή, πιο computerized τα προϊόντα, δηλαδή χρήστες, γιατί σε κάποια από αυτά, για να λειτουργήσουμε, χρειάζεται έμπειρη γνώση. Τους ευεργνώμησε πώς να τους έχεις. Όταν, όμως, έχεις την γνώση, αυτή μπορεί να την κάνεις σε ένα έξυπνο σύστημα και να χρησιμοποιηθείς σε συγκεκριμένα προβλήματα, κτλ. Έχουμε, λοιπόν, ένα μεγάλο πεδίο εκεί πέρα, γιατί πραγματικά υπάρχει αυτή τη δημοφωρία. Επίσης, είμαστε σε μια φράση να αναπτύξουμε μια στρατηγική πρόοδος σε αυτό το προϊόντα και στο να βρουμε κάποια sell-the-products, να κάνουμε τα ελευθερία τους πάντων. Μέχρι τελείως δεν είναι. Απλώς, εντάξει, παίρνουμε λοφτά, δεν πρέπει να τα πω, αλλά δεν έχουνε περάσει σε... δεν έχουνε μάρκετ το κομμάτι. Δεν τελειωθέτησε ένας οργανισμός, ας πούμε, ακόμη, παραδείγματος χάρη, αυτό για να γίνει πρέπει να κάνεις προώθηση. Θες μάρκετ. Επίσης, μέσα στα πλάνα μας είναι να ιδρύσουμε ένα διακρατικό γιατρό, αυτό το μπαλιατάμε και εγώ, αυτό το λέγαμε, να δούμε πώς θα γίνει και τι μορφή θα πάρει για να μπορούμε να προωθήσουμε πράγματα που είμαστε μπροστά, γιατί σε αυτά πρέπει να πω ότι είμαστε αρκετά μπροστά και ευρωπαϊκά. Και τελείως το να ανοίξουμε σε αυτή τη δύσκολη πιστημονική συνεργασία, βάζει και μπορούμε να προσελκύσουμε πιο πολλούς πόρους, έτσι που πρέπει τώρα να είμαστε πιο μεγάλη και πιο πολλοί και να δείχνουμε ποιο είναι. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ. Γιατί πολύ ενδιαφέρον σας ζήτησε. Εγώ έμαθα πράγματα τα οποία δεν τα ήξερα και διαπίστωσα για δεύτερη φορά σήμερα ότι υπάρχουν κοινά σημεία, decisions, support systems και τέτοια, θα ήθελα να με ρωτήσω αν υπάρχουν ερωτήσεις από το κοινό. Εγώ που τα ξέρω θα αφήνουμε τέτοια. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Να σας ευχαριστούμε. Καταπίσω. Πολλά μάλλον όπως σένα, όλο δεν πειράζει. Δηλαδή είναι ό,τι σκεφτήσαμε. Σας ενδιαφέρει καθόλου το κομμάτι της παραμέτρου στο οικοσύστημα, στο δάσος που έστρεπε τόσο, το νερό, το υδάδικο σύστημα, το χώμα, τα πάτα, το κομμάτι της μόλησης σας. Πάρα πολύ. Πάρα πολύ και η παραμέτρηση. Την μόληση. Την μόληση δικά δεν την έχουμε και είναι από τα σημεία, η οποία θέλουμε να βάλουμε μέσα στο σύστημα και το χώμα. Είστε κάποιο κέντρο δικό σας, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε ή δεν? Δεν. Είμαστε εργαστήριο. Είμαστε η ομάδα στο εργαστήριο. Στην ουσία έχουμε όλο αυτό το κλαίσιο και τα εργαλία, αλλά από τη στιγμή που μπορείς να περάσεις πράγματα, είναι ανοιχτό σύστημα. Μπορείς τις μετρήσεις σου ή τις παραμέτρες που έχεις, ή αυτά που, εν πάση περίπτωση, είναι ενδιαφέροντος για κάποια πράγματα. Έχουν ενδιαφέρον. Οπότε, ειδικό στο κομμάτι της χημικής ανάπτυξης δεν υπάρχει. Ναι, ναι. Κατά βάση το έχουν. Και εμπειρία πολύ μεγάλη στα νερά, στα λύματα. Και μόληση. Δεν είχαμε ειδικούς τιμών. Είναι ένα κομμάτι, δηλαδή, το οποίο μας ενδιαφέρει. Είναι και πολύ ενδιαφέρον. Πάρα πολύ ενδιαφέρον. Κι ιδιαίτερα σε αγροτικές περιοχές, γιατί σχετίζεται με λοιπάς. Έχουμε τώρα πολύ βαρυθά. Εξοδοσιασμό για αυτό το κομμάτι. Και αυτό επειδή, εμείς ακριβώς, είμαστε στο κομμάτι της παραγωγής των τελικών εργαλειών. Δηλαδή, αυτά μπορούν να εσωματωθούν. Μπορεί κανείς να τα βάλει, για να υπάρχει το τελικό προϊόν. Μπορείς να κάνεις αξιολόγηση πραγμάτων. Δηλαδή, όχι μόνο αξιολόγηση, αλλά να μπορείς να κάνεις και prediction για σχετιμένα πράγματα. Κάποια άλλη ερώτηση, ίσως. Να ρωτήσω εγώ τελευταίως μια-δυο ερωτήσεις. Είναι τεχνικές, πολύ συγκεκριμένες. Υπάρχει ενδιαφέρον πότε κατάλαβα για knowledge extraction. Αυτό έχουμε δουλέψει, αλλά επίσης είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γιατί, λοιπόν, το ανέφερας την άλλη φορά. Είναι όλο αυτό το cognitive part, το perception of decision makers, πάνω σε συγκεκριμένα values, των παραμέντρων. Αυτό είναι ένα κομμάτι που θέλουμε να κάνουμε. Και κάποια ακόμα, την συγκόνευση. Κόψεις έναν διαφορετικό ενδρογνωμό, όμως, σε μία άποψη. Είναι κάτι που θέλεις να το κάνεις, το έχεις κάνει. Έχουμε κάνει κάποια πράγματα, αλλά αυτό έχει αρκετό πεδίο ακόμα πελτίουσης. Γιατί εξαρτάται. Είναι ένα από τα κομμάτια που περίβα στο νερό. Τελειώνοντάς, το μόνο μια... Κάτι να πω ακόμα, ότι έχουμε συνεχίζει ενδιαφέρον για ομιλητές. Σας στέλνουν όπου και πού κάποια e-mails, τα παίρνετε, σας παρακαλώ... Μεταξύ μας, είμαστε. Λοιπόν, θα πω κάτι λίγο. Να προγραμματίσουμε τα επόμενα. Σήμερα η ομιλία και της Κιασουκή, της Βλατζίου Μητής, που έγινε, ήταν πολύ σημαντικές ομιλίες δηλαδή της βάσης σε μια ομιλία που λίγο είναι και... ενδιαφέρον άσχετα από την εμπορία. Γιατί μας ενδιαφίσανε πολύ τις εισχόρες, επειδή ήθελαν να ακούσουμε κάποια πράγματα. Είναι κρίμα που δεν υπάρχει και το ανάλογο ακροατήριο. Δηλαδή ο καθένας της τρέχει σε 500.000 δουλειές. Ίσως θα βρέχει αυτό που το οργανώνουμε. Να το οργανώνουμε πιο μακριά και πιο πολύ, ίσως. Τι μακριά? Να είναι σαν τρεις φερήματα. Να είναι δύο άρμαρτα. Να γίνει κάπως... Δύο άρμαρτα. Όχι δύο αρμαρτά. Είναι μία συγκεκριμένη. Δεν σημαίνει ότι έχει τόσο... Ζητάω, Σοφία, είσαι επόμενη... Είμαι επόμενη. Όταν τον ελευθερώσω πρώτος, θα σας πω. Εγώ περιμένω πάντα μηνύματο. Ας πούμε, εμείς θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα μισό-μισό. Α, ωραία στιγμή, θα βρέθηκε. Για 5 λεπτά θα μπορούσαμε. Για να φτιάξουμε τα τρία τέταρτα δύο ώρα, έτσι? Να προγραμματούσουμε... Για τον Απρίλιο ο Θωμάς καλά είναι, όχι? Όχι, δεν μπορώ να κάνω, γιατί θα ήθελα να φτιάξω και ένα βίντεο στο τέτοιο... Δεν χρειάζεται να είναι πολλοί, δηλαδή με ό,τι υπάρχει. Ναι, αλλά κοίταξε, δεν μπορείς να κάνεις και μια παρουσία σε ένα τέτατο. Α, συγχαρά. Αλλά σεμάς, επειδή είναι τα θέματα στην εφαρμογή, το βλέπω ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσουμε να περάσουμε μισή ώρα με τρία τέτατα το πολύ πολλοί. Πολλοί ώρες? Όχι, έστω και μόνος άνθρωπος, ας πούμε, το βλέπω κάπου εκεί. Ωραία. Ναι, δεν γίνεται παραπάνω. Λοιπόν, μη με φαίνεσαι ο άνθρωπος. Όταν έχω ώραξει, παιδιά, τώρα θα θέλαμε... Έτσι, βλέπω ότι κανείς δεν πρόεδρε. Μπορούμε να σε χορηγήσουμε. Ναι, μπορούμε να σε χορηγήσουμε. Μπορούμε να σε χορηγήσουμε. Μπορούμε να σε χορηγήσουμε. Μπορούμε να σε χορηγήσουμε. Μπορούμε να σε χορηγήσουμε. Μπορούμε να σε χορηγήσουμε. Μπορούμε να σε χορηγήσουμε. Μπορούμε να σε χορηγήσουμε. Μπορούμε να σε χορηγήσουμε. Κι αυτό θα το αφήσουμε τους People. Μπορείτε να μη με πνήρασε η οικογένειά του λ legzi. Μπορείτε να του βήσω και naj בHola! ? Μπορούμε να μαθσουμε. Παρακαλώ, παιδιά μου! Παρακαλώ, παιδιά μου!