Διάλεξη 4 / Εργαστήριο 4 - Γαλαζούλας Χρήστος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2013)
Εργαστήριο 4: Λοιπόν, κορίτσια, η μία δίπλα στην άλλη αραιώσεται στην τελική γραμμή. Η μία δίπλα στην άλλη, να φαινόμαστε και στην κάμερα. Αραιώστε. Λοιπόν, μία σειρά, δεν πειράζει. Μα ακούτε όλες. Σήμερα θα μιλήσουμε για την τρίπλα. Θα πούμε κάποια πραγματάκια. Αυτό που πρέπει να θυμάστε κάθε φορά που είναι να διδάξετε μία τριπλά, γιατί υπάρχουν πολλές, θα πούμε γύρω στα 7 είδη τρίπλας. Είναι στην αρχή να κάνετε σωστές μεθοδικές υποδείξεις, να βεβαιώνεστε ότι τα παιδιά εκτελούν σωστά στατικά την τρίπλα και μετά να τους βάζετε την τρίπλα να την κάνουν σε εκκίνηση. Ξεκινώντας, θα πρέπει να μάθουνε τα παιδιά στην αρχή αυτό που είχαμε πει σε προηγούμενα μαθήματα για την αλλαγή κατεύθυνσης. Ότι η τρίπλα δεν είναι μόνο αλλαγή χεριού. Πρέπει να υπάρχει και ταυτόχρονη κίνηση των ποδιών. Επομένως, πριν πούμε οτιδήποτε για τις τρίπλες, θέλω να θυμηθούμε λίγο την αλλαγή κατεύθυνσης. Η μία πίσω από την άλλη, πηγαίνοντας στα πιατάκια, σε κυκλική φορά, θέλω να πηγαίνουμε πάνω στα πιατάκια και να κάνουμε αλλαγή κατεύθυνσης, λυγίζοντας το ένα πόδι σε μία κατεύθυνση και φεύγοντας στην επόμενη. Το ίδιο και στο κέντρο. Λυγίζω δεξιά, φεύγω στο επόμενο πιατάκι. Πάμε, η μία πίσω από την άλλη, ένα κύκλο. Από εδώ ξεκινάμε. Πάμε. Προσπίηση, αλλαγή κατεύθυνσης. Πάμε. Φεύγω στο επόμενο ξαφνικά και γρήγορα. Ωραία, αυτό θα μας χρειαστεί στη συνέχεια. Τώρα γίνεται ζευγάρια, μία μπροστά, μία πίσω, και αραιώστε σε όλη τη γραμμή. Οι μπροστά να πάρουν μπάλες. Ζευγάρια, μία μπροστά, μία πίσω. Μέτωπου όλες κάτω. Μέτωπου όλες κάτω, μία μπροστά, μία πίσω. Η μπροστά με μπάλα. Αραιώστε. Λοιπόν, ξεκινώντας και μιλώντας για τρίπλα, θα μιλήσουμε για στατική και κοντρόλ τρίπλα. Τα πόδια λυγισμένα στο άνοιγμα των όμων, τρίπλα με το δεξί χέρι με κίνηση αγκώνα και καρπού, όχι ομού, με την μπάλα να σταματάει στο ύψος της μέσης, χτύπημα της μπάλας με τρίπλα έξω από το δεξί σας πόδι. Πάμε η μπροστά. Βλέμμα μπροστά, καρπός και δάχτυλα ανοιχτά, αγκώνας και καρπός, κάμψι. Αλλαγή χεριού. Πάμε αριστερό. Πρώτη τρίπλα, κοντρόλ τρίπλα ή τρίπλα ελέγχου. Αλλάξτε. Επόμενες. Πάμε δεξί χέρι. Αριστερό. Πάμε αριστερό. Επόμενες πάλι μπροστά. Πάμε. Πότε χρησιμοποιείται αυτή η τρίπλα. Χρησιμοποιούμε αυτή την τρίπλα, το λέει και η λέξη. Είναι τρίπλα κοντρόλ, τρίπλα ελέγχου. Όταν δεν μετακινούμε, πιέζουμε αμυντικά και πρέπει να προστατέψω την μπάλα. Είμαι στατικός. Τι πρέπει να κάνω τώρα, τριπλάροντας με το ένα χέρι, να φέρω το αντίθετο πόδι μπροστά και με το χέρι και με το πόδι να προστατέψω την μπάλα. Δηλαδή τώρα εσείς που θα τριπλάρετε με το δεξί χέρι, τριπλάρετε, έρχεστε στο πλάι, το αριστερό πόδι το φέρνετε μπροστά. Προστατέψτε την μπάλα και με το χέρι και με το πόδι σας, ώστε η τρίπλα με το χέρι που τριπλάρετε να είναι πίσω. Πάμε. Πολύ ωραία στάση, έτσι. Το πρωθυνό πόδι κλείσε την μπάλα, κλείσε την μπάλα να μην την πάρω, με αυτό το πόδι προστάτεψε την μπάλα. Έτσι. Ωραία. Με το ένα χέρι τρίπλα. Δεξί. Και το χέρι μπροστά ελαφρώς τυγισμένο. Το βλέμμα είναι μπροστά. Το βλέμμα είναι μπροστά. Δεν κοιτάω πίσω, ούτε κοιτάω την μπάλα. Αλλαγή αριστερό. Πάμε. Αριστερό χέρι. Πώς τριπλάρεις με το αριστερό χέρι. Τώρα το αριστερό σου χέρι είναι μπροστά. Κάνε το πίσω. Δες πως είμαι εγώ τώρα πίσω. Τώρα το έχεις μπροστά το αριστερό χέρι. Κάνε το πίσω. Με το αντίθετο πόδι μπροστά να προστατεύει την μπάλα. Δες πως είναι άλλης. Εδώ. Αριστερό χέρι πίσω. Με το πόδι και το χέρι σου προστατεύεις την μπάλα. Αλλάξτε. Πάμε δεξί χέρι. Κοντρόλ. Εσύ αριστερό. Χαμηλά το χέρι. Χαλαρό. Χαλαρό το χέρι. Χαμηλά. Πάμε και αριστερό. Αριστερό. Πάμε. Ωραία. Τώρα το χέρι το έχεις μπροστά. Κάνε το πίσω. Και με το μπροστά χέρι και πόδι προστατεύεις την μπάλα. Αλλιώς γύρνεις. Κοίτα κοίτα πώς είναι. Έτσι. Πίσω χέρι αριστερό. Ωραία. Στόπ. Κοντρόλ τρίπλα ή τρίπλα ελεύθερο. Τι πρέπει να κάνουμε τώρα. Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά να τριπλάρουν με ρυθμό. Πώς θα τριπλάρουν με ρυθμό. Λέγοντάς τους ότι κάθε φορά που τριπλάρουν με το ένα χέρι πρέπει να έχουν το αντίθετο πόδι μπροστά. Δηλαδή θα πάμε τώρα κάτω περπατώντας και θέλω να προσπαθήσετε κάθε φορά που τριπλάρετε με το δεξί χέρι θα πάμε με το αριστερό θα επιστρέψουμε. Να είναι το αντίθετο πόδι μπροστά. Δηλαδή τρίπλα βήμα. Τρίπλα βήμα. Να μην τριπλάρω συνέχεια με κάθε βήμα που κάνω. Μπορούμε. Προσπαθήστε. Χαλαρό περπάτημα αργό τρίπλα βήμα την ώρα που ανασυκώνεται η μπάλα κάνω το επόμενο βήμα. Πάμε. Δεν βάζω το χέρι από κάτω. Το χέρι είναι πάνω από την μπάλα απλώς την ώρα που ανασυκώνεται η μπάλα κάνω το επόμενο βήμα. Και ξαναχτυπάω την μπάλα όταν είναι το αντίθετο πόδι μπροστά. Πάμε πίσω με το αριστερό. Η μπάλα σταματάει στο ύψος της μέσης. Πάμε, επόμενες. Ωραία. Επιστρέφουμε αριστερόχειε. Επιστρέφουμε αριστερόχειε. Επιστρέφουμε αριστερόχειε. Επιστρέφουμε αριστερόχειε. Το ίδιο θα κάνουμε τώρα με χαλαρό τρέξιμο. Πάμε δεξί χέρι κάτω. Τρέχουμε χαλαρά. Αργό τρέξιμο. Επιστρέφουμε αριστερό. Επόμενες. Ξεκινάμε. Πάμε. Πάμε. Τώρα, κάθε φορά που σφυρίζω από χαλαρό τρέξιμο, παίρνετε θέσεις για στατική κοντρόλ τρίπλα. Τρέχετε χαλαρά. Σφυρίζω δεξί χέρι, αριστερό πόδι μπροστά. Και κοιτάτε μπροστά. Ξανασφυρίζω, ξαναφεύγετε. Έτοιμες. Πάμε. Αλλιώς, το δεξί χέρι πίσω. Κλείστε με το αριστερό πόδι την μπάλα, να μη φαίνεται μπροστά. Ωραία. Πάμε. Αριστερό χέρι το ίδιο. Φύγαμε. Δεν πιάνουμε την μπάλα ούτε όταν σταματάμε, ούτε όταν ξεκινάμε. Ξεκινάμε. Επόμενες. Μπροστά κοιτάμε. Μπροστά. Αριστερό χέρι το ίδιο. Πάμε. Δεύτερη τρίπλα, προωθητική. Την χρησιμοποιούμε πότε, το λέει και η λέξη. Όταν τρέχω να φύγω από τον αντίπαλό μου, να πάω να βάλω καλάδι σε έναν ευλυδιασμό, όταν προσπαθώ να περάσω τον αντίπαλό μου γρήγορα. Η τρίπλα είναι μπροστά, έτσι, και χρησιμοποιείται το ρυθμό που δείξατε και πριν. Αντίθετο χέρι πόδι, με το σφύριγμα, έτσι, λίγο πιο γρήγορα. Προσπαθείτε να πάτε γρήγορα κάτω με δεξι χέρι. Έτοιμοι? Δεξι χέρι τρίπλα, έτσι, τρέχοντας. Πάμε. Προωθητική. Αριστερό χέρι επιστρέφουμε. Πάμε. Επόμενες. Πάμε. Αριστερό χέρι πίσω. Τώρα, από προωθητική τρίπλα, ξαφνικά σφυρίζω, κόντρολ. Ξανασφυρίζω, γρήγορα φεύγετε με προωθητική τρίπλα. Έτοιμες? Πάμε. Πίσω η μπάλα, πίσω. Ωραία. Προωθητική. Πάμε. Ωραία. Αριστερό χέρι πίσω. Πίσω η μπάλα τώρα. Ωραία. Αριστερό χέρι επιστρέφουμε. Πάμε. Αριστερό χέρι πίσω. Ωραία. Αριστερό χέρι πίσω. Ωραία. Αριστερό χέρι πίσω. Αριστερό χέρι επιστρέφουμε. Πάμε. Είπαμε για κόντρολ, προωθητική, τώρα σταυρωτή. Έχοντας πότε τη χρησιμοποιούμε αυτή την τρίπλα. Όταν χρειάζεται για να περάσω ένα αντίπαλο, ή να αλλάξω κατεύθυνση, να αλλάξω χέρι. Με τα πόδια παράλληλα το ένα δίπλα στο άλλο, κάνουμε αλλαγές χεριού από το δεξί στο αριστερό χέρι μπροστά σας. Πάμε. Από το δεξί στο αριστερό. Πάμε και οι επόμενες. Ωραία. Πάμε. Πάμε πάλι οι πρώτες. Τώρα, από προωθητική τρίπλα, με το σφύριγμα σταματάμε και κάνουμε σταυρωτή. Ξανασφυρίζω, ξαναφεύγεται. Έτοιμες. Πάμε. Αλλαγή χεριού. Πάμε. Ωραία. Με αριστερό επιστρέφουμε. Χαμηλά η αλλαγή. Κάτω από τη μέση. Επόμενες. Χαμηλά εδώ. Κοντά στο σώμα η μπάλα. Αριστερό χέρι. Πάμε. Η μία πίσω από την άλλη θα το κάνει πρώτα η πρώτη σειρά με τις μπάλες. Μόλις τελειώσεται η πρώτη σειρά θα δώσετε τις μπάλες στην επόμενη να το κάνουν και οι επόμενες. Λέμε στα παιδιά να χρησιμοποιήσουν την αλλαγή κατεύθυνσης με τη σταυρωτή τρίπλα. Και τι εννοούμε, η σταυρωτή τρίπλα δεν είναι μόνο αλλαγή χεριού, είναι και αλλαγή κατεύθυνσης, έτσι. Πρέπει να πηγαίνουμε πάνω στον αντίπαλο να δείξουμε ότι πάμε σε μία κατεύθυνση και να αλλάξουμε χέρι δείχνοντας όμως και με τα πόδια την αλλαγή κατεύθυνσης. Πηγαίνοντας πάνω στο πιατάκι λοιπόν λυγίζεται πόδι, αλλαγή, φεύγο. Και στο επόμενο πιατάκι το ίδιο. Το καταλάβαμε. Με το χέρι που τριπλάρετε το ίδιο πόδι λυγίζεται, αλλάζεται χέρι και φεύγεται στη νέα κατεύθυνση. Σωστή σταυρωτή τρίπλα. Ξεκινάμε, πάμε. Από εδώ, η μία πίσω από την άλλη. Στο πρώτο πιατάκι, στο δεύτερο, στο τρίτο και κυκλικά. Ωραία, σβρώξτε την μπάλα στο άλλο χέρι, με το αριστερό χέρι ξεκινάμε. Με το αριστερό χέρι ξεκινάμε. Ωραία, προσπίηση με το πόδι, αλλαγή χεριού και φεύγω στη νέα κατεύθυνση. Με το αριστερό ξεκινάμε. Ωραία, χαμηλά η αλλαγή. Επόμενες τώρα. Μετά. Τι να σας κάνουμε... Να σπάνε. Θα επαναλάβουμε το ίδιο διορθώνοντας κάποια λάθη. Η αλλαγη κατευθυσεις με τη σταυροτη τριπλα θα γινει πριν απ το πιατακι και οχι παν απ το πιατακι ουτε μετα απ το πιατακι. Τα πιατακια ειναι αντιπαλι, αμυνομενοι, δεν μπορω να περασω το πιατακι απο πανω. Πρεπει μπροστα απο το πιατακι να αλλάξω χερι και κατευθυσεις να πάω στο αλλο. Δεν ερχεται το αλλο χερι να παρει την παλα απο αυτό που εχει την παλα. Το χερι που εχει την παλα σπρωγνει την παλα στο αλλο χερι. Αυτα ειναι κυριως τα λαθη που κανατε. Παμε να τα διορθωσουμε λιγο μια φορα ακομα και να προχωρουμε. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Το ιδιο μετα διορθωνοντας καποια λαθη που καναμε. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι. Σπρωγνω την παλα στο αλλο χερι.