2018-07-16 Περιφερειακό Συμβούλιο - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2018)
: Μετά τη διαπίστωση της απαρτίας, κύριοι συνάδελφοι, απλά να ενημερώσω στο σώμα ότι έχουν ήρθει τρεις επερωτήσεις, θα απαντηθούν στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, που θα είναι το τελευταίο εν ώψη διακοπό και μετά θα ανοίξουμε μετά τις 15 Αυγούστου, προς πληροφόρηση των περιφερειακών συμβουλιών, την άλλη βδομάδα. Ναι, θα δούμε. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε. Ναι, κύριε Καναβέ, σας παρακαλώ λίγο. Θα θέλα να κάνω μια ερώτηση, να απευθεθώ στον κύριο περιφερειάρχη και με την ευκαιρία, με την ευκαιρία της ερώτησής μου να πληροφορηθεί και το σώμα, αλλά κυρίως... Κάτι εσυχία λίγο. Ναι. Κυρίως και οι πολίτες των Γραβενών. Μια και επίκεται η επίσκεψη στον ορεινό όγκο των Γραβενών, μιας μερίδας ανθρώπων, πρόσφυγες, μετανάστες, δεν ξέρω τι είναι. Ήθελα να ρωτήσω, εάν μπορεί ο περιφερειάρχης να μας δώσει τρεις-τέσσερις ευκαιρινήσεις. Πρώτον, την χρονική διάρκεια, πόσο θα μείνουν αυτοί οι άνθρωποι. Δεύτερον, εάν προστατεύονται από τη συνθήκη της Γενέβης, αν είναι δηλαδή πρόσφυγες ή μετανάστες. Τι εθνικότητος είναι. Και τέταρτο, και θεωρώ πάρα πολύ σπουδαίο, αν υπάρχουν μικρά παιδιά, θα πρέπει να φροντίσουμε για την εκπαίδευσή τους. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο από την παιδεία σε ένα παιδί. Σε αυτά τα τέσσερις ερωτήματα, εάν μπορεί ο περιφερειάρχης να ενημερώσει όχι μόνο εμάς, αλλά είναι εύλογα ερωτήματα και όλων των Γραβενιωτών. Ευχαριστώ. Ναι, κύριε Περιφερειάρχα. Ναι. Θυμίζω ότι και στις τελευταίες συνεδρίες του Περιφερειακού Συμβουλίου, είχε γίνει μια αναφορά με την παρουσία και του Δημάρχου, εδώ του κ. Λαμπρόπουλου, όπου υπήρχε η αρχική σκέψη και πρότες από πλευράς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που υποδείκνει στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, για την δομή, να δημιουργηθεί δομή στο στρατόπεδο της Νέα Πόλης. Εκεί, όπως γνωρίζουμε όλοι, υπήρξαν και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, για ποιον λόγο δεν πρέπει να υπάρξει η κοινή δομή, την οποία τη σημεριστήκαμε και εμείς μετά και από εισήγηση που έγινε από την αντιπολίτευση. Και κάναμε μια συνάντηση με τον κύριο Υπουργό. Κύριε Πρόεδρε, έτσι δεν μπορούμε να... Ναι, ναι. Κάντε σας παρακαλώ ησυχία, γιατί... Λίγο πιο κοντά. Λίγο δώσε λίγο ένταση. Ναι, κύριε Περιφερειάρχα. Κάνω μια ιστορική αναδρομή στο πώς ανέκυψε το όλο θέμα. Υπήρχε, λοιπόν, η πρόταση, όπως έλεγα πριν, για τη δημιουργία μιας δομής σε στρατόπεδο της Νέα Πόλης, μετά από υπόδειξη του Υπουργείου Αθηνικής Άμνης. Η δομή αυτή, και από την τοπική κοινωνία, και με απόψη του Δημοτικού Συμβούλιου, αξιολογήθηκε ότι δεν μπορεί να ικανοποιήσει αυτές τις ανάγκες και πήρξε και απόφαση, όπως υπήρξε και δικιά μας απόφαση, όπου σημεριζόμαστε και ασπαζόμαστε αυτή την άποψη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Παϊονού. Νωρίτερα, όμως, εγώ, με αίτημα του Δημάρχου Νέα Πόλης, είχα πάρει όλη σε κύριες τις πρωτοβουλίες, να υπάρξει συνάντηση στο Υπουργείο Μεταναστητικής Πολιτικής με τον κ. Μπαλάφα, τον Αναπληρωτή Υπουργό αλλά και τον Υπουργό τον κ. Βίτσα, όπου αναπτύξαμε το σκεπτικό γιατί δεν πρέπει να υπάρξει η δομή στην Νέα Πόλης. Ο κ. Μπαλάφ, ο κ. Βίτσας, όπως σας είχαν ενημερώσει, είπε όμως ότι πρόσφυγες υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα, παντού υπάρχουν δομές, στη μόνη περιφέρεια που δεν υπάρχει είναι στη Δυτική Μαγιοδομία. Βλέπετε ότι από αυτού πρέπει να υπάρξει η φιλοξενία προσφύγων και εδώ. Εκεί λοιπόν το αναφέρθηκε ότι παραμένει πάγιο, ανοιχτό ένα έτημα των ξενοδόχων του Ορεινού Όγκου και του Αγραβενών, όπου φιλοξένησαν στο παρελθόν με καταπληκτικά αποτελέσματα μοναδικά, θα έλεγα εγώ, πρόσφυγες στις εγκαταστάσεις τους. Το συζήτησαμε, το θέμα με τους ξενοδόχους, που ήταν πάγιο το έτημά τους, εννιά στον αριθμό, κατήρεσε ένα ολοκληρωμένο φάκελο, όπως τους εζητήθη, με το πόσες κλίνεις είναι βεβαιωμένες, τέθηκαν σε συνάντηση που υπήρξε εκ νέου με τον Κυριοβίτσα στην Αθήνα, υπόψη όλα αυτά τα στοιχεία και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει η διαδικασία που ακολουθείτε σε αυτές των περιπτώσεων, θα υπάρχουν προσφορές προς το Υπουργείο Μεταναστατικής Πολιτικής και το Υπουργείο θα κάνει την επιλογή για να καλύψει αυτές τις υποδομές που έχουμε εκεί. Ο αριθμός δεν έχει προσδιοριστεί από ακριβώς, αλλά από ό,τι έχει λεγθεί από τον Υπουργό θα είναι περίπου στους 600. Είναι όλες οικογένειες, ομόθρισκοι, είναι πρόσφυγες από τη Συρία. Αυτά είναι τα δεδομένα που έχουμε και η ενημέρωση, κύριε Καναβέ. Νομίζω, ικανοποιώ πλήρως το ερώτημα τα πάντα όλο που φθέσαμε. Γνωρίζετε θα υπάρχουν παιδιά και αν μπορούμε να βοηθήσουμε... Κάναμε ήδη κουβέντα και για τα παιδιά, να γνωρίζουμε από νωρίτερα ποια παιδιά θα είναι, τι ηλικία θα είναι και με ευθύνη του Υπουργείου, όπως προβλέπετε, θα προβεί σε νέα διαδικασία όπου παίρνουν ενδιάμεσους φορείς που καλύπτουν αυτές τις ανάγκες με κοινωνιολόγους επιστήμονες, που θα φροντίσουν για όλα αυτά τα ζητήματα. Κύριε Περιφερειάρχη, κι εγώ μία ερώτηση, αυτοί οι πρώτοι, πόσο καιρό θα μείνουν εδώ. Είπα ότι η πρώτη προσέγγιση που γίνεται από πλευράς του Υπουργείου, το λιγότερο θα είναι 6 μήνες. Εντάξει, κύριε Κοτσίδη. Κύριε Δασκαλόπουλε. Κοτσίδη. Κύριε Δασκαλόπουλε. Ναι, κύριε Κοτσίδη. Ήδη από την προηγούμενη φορά που φιλοξενήθηκαν πρόσφυγες, αυτά τα ζητήματα των γενών και του εξοπλισμού είχαν καλυφθεί και γι' αυτό και ανταποκρίθηκαν κλείως στις ανάγκες που δημιουργήθηκαν και την προηγούμενη φορά που φιλοξενήσαμε πρόσφυγες στη Θεονορινόγκο. Ναι, βεβαίως, βεβαίως. Κύριε Δασκαλόπουλε. Κύριε Πρόεδρε μου, δώσανε μία επερώτηση την οποία υπέβαλαν δύο συνάδελφοι και αν είναι δυνατόν... Είπαμε στις επερωτήσεις θα απαντηθούν στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, κατατέθηκαν την Παρασκευή, είναι τρεις επερωτήσεις. Μία της κυρίας Ζεμπηλιάδου. Λέω, εάν δεν έχουν έτσι αντίρεση οι συνάδελφοι μπορώ να την απαντήσω και τώρα. Επειδή μήπως την επόμενη φορά στο επόμενο συμβούλιο, επειδή είναι και διακοπές τώρα, μήπως δεν είμαι και θεωρηθεί ότι... Ναι, κύριε Δακί. Νομίζω αυτό που λέει ο κύριος Δασκαλόπουλος στις επερωτήσεις, είναι σωστό, γιατί αναφέροντι σε ένα ζήτημα που έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Αν ο κύριος Δασκαλόπουλος μήπως λείπει, είναι ο καθήναν αρμόδιος να απαντήσει. Εγώ ήθελα να ρωτήσω λίγο τον κύριο Περιφερειάρχη, αν ήθελε να μας κάνει κάποια ενημέρωση για το... Διεθεί επερώτηση. Λοιπόν, κύριε Βόσδου, μπορείτε να... Ναι, βεβαίως. Η επερώτηση που έστειλε ο κύριος Βόσδου, προς τον Περιφερειάρχη και προς τον Πρόεδρο, και αφορά... Όχι, είναι η επερώτηση που έχουμε καταθέσιμα... Μαζί με τον κύριο Γιάτσο, ναι, έχετε δίκιο. Με τον κύριο Γιάτσο, που αφορά την... διαιδικτική πλατφόρμα επικοινωνίας. Ναι, κύριε Βόσδου. Θέλετε να το διαβάσω? Να το διαβάσω. Αξιότιμε, κύριε Περιφερειάρχη, πρωί μέρων, στις 3 Ιουλίου 2018, με δελτίου τύπου της αντιπεριφέρειας παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού, έγινε γνωστή η Περιφερειάρχη, με δελτίου τύπου της αντιπεριφέρειας παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού, έγινε γνωστή η πρόθεση της δημιουργίας διαδικτυακής πλατφόρμας επικοινωνίας για την παροχή πληροφόρηση σχετικά με τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Καθώς στο δελτίου τύπου δεν αναφέρεται ποια υπηρεσία της περιφέρειας θα έχει την ευθύνη της δημιουργίας και της διαχείρισης της, ούτε βέβαια προκύπτει ότι κάποια υπηρεσία της περιφέρειας εμπλέκεται σε αυτό το εγχείρημα, αυίαστα προκαλείται το ερώτημα ποιος θα συλλέξει όλα τα στοιχεία και πώς θα χρησιμοποιηθούν. Το ερώτημα ενισχύεται πολύ περισσότερο, καθώς ως μέσο επικοινωνίας δεν προβάλλεται η ηλεκτρονική διεύθυνση της περιφέρειας, η έστω το αντιπεριφερειάρχη κ. Αντώνη Δασκαλόπουλου, αλλά το προσωπικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο email του κ. Δασκαλόπουλου. Η ενέργεια αυτή της παράκαμψης των υπηρεσιών της περιφέρειας, όχι μόνο είναι αστοχή, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί την εντύπωση ότι τα στοιχεία δεν θα περιέλθουν σε υπηρεσιακή χρήση, καθώς είναι παράνομη η πρόσβαση σε προσωπικό ταχυδρομείο και ότι η χρήση των στοιχεών θα είναι καθαρά προσωπική. Κατόπετων ελληνοτέρων σας παρακαλούμε να μας γνωστοποιήσετε σε τι ενέργειας θα προβείτε ώστε οι αρμόδοι να λειτουργούν εντός αρμοδιωτήτου τους με πλήρη αναρμόνιση στους κανόνες της δημόσιας διοίκησης, με εκτίμηση Γιάννης Γιάτσος, Σωτήρης Βόσδου, περιφερειακή σύμβουλη. Για 5 λεπτά κύριε Βόσδου αναπτύξτε την εμπερότηση και να απαντήσει ο κύριος Δασκαλόπουλος. Δεν ξέρω. Ο κύριος Βόσδο. Ωραία. Έχετε το λόγο. Κύριε Πρόεδρο, όπως αναφέρετε μέσα και στην εμπερότηση που κατέθεσα είναι προφανές ότι δεν χρησιμοποιείται κάποιο μέσο της περιφέρειας και πολύ περισσότερο δεν θα συλλεχθούν αυτά τα στοιχεία και να αξιολογηθούν από κάποια υπηρεσία της περιφέρειας. Δηλαδή, το οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο, γιατί εδώ πρόκειται υπερηφετικού προσώπου, μπορεί να τα πάρει τα στοιχεία και να είναι στη διάθεσή του ή να τα παραδώσει ή να μην τα παραδώσει, ή ακόμα και να αποκλείψει. Φαίνεται πεντακάθαρα μέσα στο δελτίο τύπου ότι είναι το προσωπικό email του κυρίου Δασκαλόπουλου. Αυτό εδώ είναι ανεπίτρεπτο και ρωτώ τον περιφεριάρχη τι ενέργειες θα κάνει ώστε να επανέλθει στη νόμιμη διαδικασία η όποια ενέργεια. Είναι απλό. Ευχαριστώ κύριε Βόσδου. Κύριε Δασκαλόπουλε. Εγώ χαίρομαι η αντιπολίτευση να είναι υπαρκτή, ζώσα. Το θέμα είναι να μην χάνουμε πάντα την ουσία. Ποια είναι η ουσία στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Σας παρακαλώ. Ναι κύριε Δασκαλόπουλε. Μου αρέσει το χιούμουρο σας κύριε Γιώργο. Έτσι το δέχομαι ότι χαριτολογείτε και ότι είναι φιλικό να πούμε προς εμένα οπότε συνεχίζω. Λοιπόν, η ιδέα είναι να δημιουργήσουμε μια ηλεκτρονική πρατφόρμα όπου εκεί θα υπάρχουν, στην περιφέρεια εννοείται, θα υπάρχουν στοιχεία όποιων εθελοντών θέλων, καθηγητών, ακαδημαϊκών, δυτικομακεδώνων και όχι μόνο οι οποίοι φοιτούν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού. Όπου κάποιος Έλληνας φοιτητής, μια οικογένεια, θα μπορεί να απευθυνθεί και να ζητήσει τη συνδρομή, βοήθεια, πληροφορίες, οτιδήποτε άλλο. Σε πρώτη φάση, είμαστε στη διερεύνηση. Κάνουμε μια έρευνα αγοράς. Τι λέει η έρευνα αγοράς αυτή? Καλούμε όποιος καθηγητής είναι, αν υπάρξει, μπορεί να μην υπάρξει και κανένας, να επικοινωνήσει μαζί μας έτσι ώστε να τον ενημερώσουμε και αν έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε αυτήν την ηλεκτρονική πλατφόρμα. Δηλαδή, εκεί δεν θα καταδεθούν στοιχεία. Το μόνο στοιχείο το οποίο θα καταδηθεί είναι η δυνατότητα επικοινωνίας του μελλοντικού μεταπτυχιακού ή προπτυχιακού φοιτητή Έλληνα, πώς θα επικοινωνήσει με τον καθηγητή της ιατρικής για παράδειγμα στη Λασκώβη στο Μόναχο. Τίποτε άλλο. Στη συνέχεια, και αυτό ήταν ένα θέμα που πραγματικά μας έχει προβληματίσει, πώς θα μπορέσει να στηθεί αυτό από μια υπηρεσία της περιφέρειας και όχι μόνο να στηθεί, να μπορέσει να το υποστηρίξει. Εάν για παράδειγμα στο δικό μου email, πραγματικά είναι δύο email, ένα είναι το δικό μου και ένα είναι το υπηρεσιακό και τα δύο τα χρησιμοποιείται η γραμματέας μου, εντάξει έβαλε αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Λοιπόν, προσέξτε να δείτε. Εγώ δέχομαι, δέχομαι. Έτσι, καλό προέλετα. Κύριε Βόστου, σας παρακαλώ, κύριε Βόστου. Κύριε Βόστου. Κύριε Βόστου. Συνεχίστε κύριε δάσκαλο. Όχι, όχι, όχι, ο υπηρεσιακός παράδεισος δεν είναι. Δεν είναι υπηρεσιακός. Λοιπόν, προσέξτε λίγο να δείτε. Οι πολιτικές πρωτοβουλίες δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχουν την έγκριση των υπηρεσιακών παραγόντων. Εντάξει. Σας είπα μόνος μου ότι μας προβληματίζει το πώς θα μπορέσουμε αυτό να το διαχειριστούμε σε επίπεδο υπηρεσίας. Σας το είπα ήδη μόνος μου. Ακούστε λίγο, ακούστε λίγο. Εάν θέλετε να κάνετε αντιπολίτευση με την αντιπολίτευση, μπορείτε ευχαρίστως να απαντήσω. Λοιπόν, ακούστε, ακούστε. Μπορείτε να την κάνετε. Η ουσία είναι η εξής. Δεν διάλογα σας παρακαλώ. Ούτε στοιχεία ζητάμε, ούτε να τα χρησιμοποιήσουμε για τίποτα, γιατί ακόμη και να θέλαμε δεν μπορούσαμε. Εδώ ζητάμε την συνδρομή κάποιου ακαδημαϊκού, ο οποίος η κρίση των ανάγκας έφυγε στο εξωτερικό, ένα παιδί το οποίο σταδιοδρομίσε και πάει καλά στο εξωτερικό, να βοηθήσει και άλλα παιδιά που χρειάζονται τη βοήθεια αυτό και τίποτα παραπάνω. Υπάρχει, υπάρχει, υπάρχει, υπάρχει μια αγνή κατώλα, έτσι, πρόθεση. Από κει και πέρα δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτώσια αυτό, τίποτα. Θα δεχόμουν να κάνετε οποιαδήποτε παρατήρηση, βελτίωσης του εγχειρήματος, βελτίωσης και να μην κολλήσετε εάν έστειλε η γραμματέας το ένα email ή το άλλο email. Πέρα για πέρα δεν έχει καμία σημασία. Σημασία για μένα έχει η ουσία και η ουσία είναι τι? Βοηθάμε κάποια παιδιά. Θέλετε να συνδράμετε σε αυτό. Πώς θα συνδράμετε? Για παράδειγμα, επειδή ξέρετε την ανθρωπογεωγραφία, εάν γνωρίζετε κάποιον καθηγητή από την περιοχή σας, να πείτε ρε παιδιά, συνδράμετε σε αυτή την ιστορία, έτσι ώστε και εσείς συμβάλλετε, έτσι ώστε όσους περισσότερους έχουμε, τόσο καλύτερο θα είναι και το αποτέλεσμα. Τόση βοήθεια θα μπορούμε να προσφέρουμε. Λοιπόν, εάν μου πείτε το email του καθηγητή από τα Πετρανά, από τα Σέρδια, τι να το κάνω εγώ, έτσι, που πονηρά μπορεί να το χρησιμοποιήσω για να μην τρελαθούμε εδώ μέσα. Έλεος, έλεος, έλεος. Εντάξει, είπαμε, κάντε αντιπολίτευση, κάντε αντιπολίτευση, εγώ σας χαίρομαι, χαίρομαι όταν κάνω. Εννοείται, εννοείται, εννοείται, εννοείται. Αυτό, βλέπεις, βλέπεις, βλέπεις οτιδήποτε με μπτο, λυπάμαι πάρα πολύ, λυπάμαι πάρα πολύ για την ώρα σας. Με απογοητεύετε, με απογοητεύετε, πραγματικά, για το επίπεδο σας, με απογοητεύετε. Λοιπόν, λοιπόν, προσέξτε να δείτε, προσέξτε να δείτε. Είμαι ευγενικός, κύριε Βόσδου. Σας παρακαλώ, κύριε Βόσδου, κύριε Βόσδου. Κύριε Γιάτσο, εδώ κάποιοι διευθύντους συζήτης, τι αντώνει. Σας παρακαλώ, κύριε Δασικαλόπουλε. Τελειώστε, κύριε Δασκαλόπουλε. Καθίστε, σας παρακαλώ. Καθίστε, κύριε Δασκαλόπουλες. Αφηλεί δημόσια ο κύριος Μπόρδο, να δεις πώς θα σε πάμε, δεν κατάλαβα. Κύριε Βόσδου, σας παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, εδώ γίνεται έλεγχος της παρουσίας και των ενεργιών αντιπεριφερειάρχη. Είναι μέσα στο νόμιμο δικαίωμα του Περιφερειακού Συμβούλου. Αυτό καταθέσαμε και σε αυτό πρέπει να απαντάει. Κάνει υπέρβαση αρμοδιοτήτων. Από εκεί πέρα κάλετε δέκα διακομπές, ξανακάλετε δέκα, θα σας αποβάλλω από την έδωσα. Με τις ειφονικρόμοι του Περιφερειακού Συμβουλίου. Τελειώσαμε. Όποτε θέλετε πετάσετε! Σας παρακαλώ πολύ! Ολοκληρώστε, κύριε Δασκαλόπουλε, σας παρακαλώ σε ένα λεπτό. Λοιπόν, ευχαριστώ πάρα πολύ για τις συμβουλές του κυρίου Βόσδου. Θα προτιμούσα να είστε πιο ευγενείς, δεν το κάνετε, αυτό δεν ξέρω, κρίνετε. Εγώ επαναλαμβάνω, θα πρέπει να μείνετε στην ουσία. Τώρα, εάν θέλετε, για οποιοδήποτε άλλο λόγο, εσείς και ο κύριος Γιάτσους, έτσι, να με εμφθείτε εμένα το πρόσωπό μου, τις ενέργειες μου, για άλλους λόγους, αυτό... Ταξ, τι να σας πω... Να τελειώσω, να τελειώσω, να τελειώσω. Τι εννοείς, Αντώνη, τι αυτοί πονούμενοι είναι αυτοί! Να τελειώσω. Πρόσθεα σας παρακαλώ, κυρία Δασκαλόπουλε. Λοιπόν, είμαι ξεκάθαρος. Κυρία Βαρνίδη, σταματήστε λίγο! Εάν έχετε το μυαλό σας αλλού... Αν έχετε το μυαλό σας... Αν έχετε το μυαλό σας στη διαφάνεια και στις ενέργειες τις οποίες έχω κάνει, στις ενέργειες τις οποίες έχω κάνει, και ίσως ανησυχήσατε και οι δύο από την πρόσφατη... Κυρία Δασκαλόπουλε, μην κάνετε διάλογο, σας παρακαλώ. Όχι, μην κάνω, να ολοκληρώσω. Ένα τελευταίο. Προσέξτε λίγο, ένα λεπτό. Προς το Περιφερειακό Συμβούλιο, σας παρακαλώ, γιατί αν απευθύνεστε με διάλογο, θα απαντήσουν και δεν είναι σωστό. Προς το Περιφερειακό Συμβούλιο. Κύριε Ιωαννίδη. Να το συμπληρώσετε. Ακόμα δεν έχει τελειώσει. Καθίστε σας παρακαλώ. Καθίστε σας παρακαλώ. Ολοκληρώσετε, Κυρία Δασκαλόπουλε. Ολοκληρώντας, να επισημάνω το εξής. Την προηγούμενη εβδομάδα κατατέθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από τον ανεξάρτητο βουλευτή Αχαΐας, τον κύριο Νικολόπουλο, επερώτηση για τις απαλλοτριώσεις του δημοσίου χρήματος στην ΠΕ Γραβαινών, την περίοδο 7-10. Αυτό έχει ανησυχήσει κάποιους, οι οποίοι θέλουν να συνδράμουν σε ομοειδιά τους. Κύριε Δασκαλόπουλε, στην επερώτηση σας παρακαλώ. Εάν λυπάμαι πάρα πολύ, εάν από αλλού προσπαθούν να δημιουργήσουν ζητήματα. Κυρία Δασκαλόπουλε, καθίστες. Σας ευχαριστούμε. Καθίστε, καθίστε. Καθίστες, παρακαλώ. Προσωπικού. Το λόγο του προσωπικού. Ποιο ήταν το προσωπικό, κύριε Γιατσός. Ό,τι άφησε υπονοούμενο, ότι είμαστε υποκινούμενοι. Εγώ δεν άφησα τίποτα. Πώς δεν είπε, εάν κάποιοι ενοχλήθηκαν, τι μας παρακινούν, δηλαδή. Οι κάποιοι είναι ο Γιάτσος. Σας παρακαλώ. Όταν ζητάτε επιπροσωπικού, να ξέρετε τι ζητάτε. Ξέρω πολύ καλά τι ζητάω. Δεν ξέρετε καθόλου. Ξέρω πάρα πολύ καλά τι ζητάω. Μια ερώτηση θέλω να κάνω. Αν μου επιτρέπετε. Δεν υπάρχουν ερωτήσεις. Να μου δώσεις ένα λεπτό να κάνω μια ερωτήση. Δεν υπάρχουν ερωτήσεις, όταν συζητιέται μια επερώτηση. Είτε θέλετε να το καταλάβετε, είτε δεν θέλετε. Κύριος αντιπεριφερειάρχης. Σας παρακαλώ. Εγώ ζητάω το λόγο επιπροσωπικού, γιατί άφησε σαφές το υπονοούμενο ο κύριος Δασκαλόπουλος, ότι καταθέσαμε την επερώτηση γιατί θορυβηθήκαμε από την κατάθεση στην Βουλή. Δεν είπε γιατί θορυβηθήκατε κύριε Πόστου. Κάποιοι θορυβήθηκαν. Πρώτον, από τον κύριο Δασκαλόπουλο εδώ έμαθα για την επερώτηση του βουλευτή, την ερώτηση. Δεν το ήξερα. Δεύτερον, δεν την πήρα χαμπάρι, γιατί δεν μου την έστειλες, Αντωνή. Αν μου την είχες στείλει, μπορεί να την ήξερα. Κύριε Πόστου, μην το επαναλάβατε. Οποιαδήποτε κατάθεση ερώτησης στη Βουλή, στη περιφέρεια, όπως και η δική μου, δεν σημαίνει ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μετά την απάντηση, διαπιστώνει ο καθένας κατά πόσο είχε βάση ή δεν είχε. Εδώ όμως, εδώ όμως, δεν μας εξηγεί ο κύριος Δασκαλόπουλος, γιατί έβαλε το προσωπικό του email και δεύτερον, δεύτερον, δεύτερον, και δεύτερον, δεύτερον. Σας παρακαλώ. Δεν καταγράφονται. Αυτά που λέτε κύριε Βόσου, δεν καταγράφονται. Σας ενημερώνω ότι δεν καταγράφονται. Δεν καταγράφονται. Λοιπόν. Ολοκληρώσατε. Σας παρακαλώ, δεν θα ξαναδιακόψετε. Σας παρακαλώ πολύ. Ναι, κύριε Ιωαννιδή. Κοιτάξτε συπληρωματικά να πω κάτι που λυσμονεί. Δεν ακούτε, δεν ακούτε. Ας το ακούσετε και μετά, αν δεν είναι σοβαρό πράγμα. Κύριε Κύριτσο. Όχι, δεν μιλάω γι' αυτό. Δέκα φορές διακόψατε. Θα βοηθήσει στη κουβέντα. Επειδή πιέστηκε... Επειδή πιέστηκε ο κύριος Δασκαλόπουλος, βρεθήκαμε μαζί και πραγματικά... Το λυσμόνησε ίσως από την πίεση και δεν το είπε. Βρεθήκαμε μαζί και επειδή είναι τα προσωπικά δεδομένα, γνωρίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει μια εναρμόληση από 25 Πέμπτου. Φαντάζομαι το επόμενο διάστημα θα δείχνει και εδώ. Αυτός είναι ο προβλημάτης μας των ανθρώπων που θέτουνε. Άρα αυτό το ζήτημα θα το κάνετε μετά το επόμενο διάστημα. Το λυσμόνησε να το πει ο κύριος Δασκαλόπουλος. Είπε ο κύριος Δασκαλόπουλος ότι προβληματίστηκαν όλοι για το πώς θα μπορέσει η υπηρεσία να λειτουργήσει και να πάρει όλα αυτά τα αποτελέσματα. Δηλαδή οι υπηρεσίες δεν μπορούν να διαχειριστούν αυτό το πράγμα. Και ο κύριος Δασκαλόπουλος που έβαλε το προσωπικό του email μπορεί να το διαχειριστεί. Οι υπηρεσίες δεν μπορούν να το διαχειριστούν. Γιατί αυτός ήταν ο προβληματισμός μας. Και πώς θα συλλεγούν τις πληροφορίες. Γιατί δεν έβαζε ένα mail της περιφέρειας. Κύριε Φώστου! Κύριε Φώστου! Μην με ανακάσετε! Σας παρακαλώ! Σας παρακαλώ! Ο κύριος περιφεριάρχης! Σταματήστε! Ο κύριος περιφεριάρχης! Όταν αφήνουμε τον λόγο, να σέβεστε ορίσματα πράγματα! Κύριε Αλεξανδρί! Ναι, κύριε περιφεριάρχα! Ναι, ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε! Αντιλαμβάνομαι ότι από την ερώτηση που υπάρχει από πλευράς του κύριου Βόσδου και του κύριου Γιάτζου, ότι υπάρχει ένα σημαντικό θέμα. Άρα, λοιπόν, έχουμε μια ορθή πολιτική απόφαση για τη δημιουργία αυτού, αν θέλετε, της πλατφόρμας αναφοράς των νεών επιστυμών, που να ανταλλάσσουν μεταξύ τους εμπειρίες για να διευκολύνεται η εξέλιξή τους. Αλλά αυτό το χειροκροτούν όλοι. Αλλά έχουμε λάθος στην τακτική. Ορθή η πολιτική, λάθος η τακτική. Και ποια είναι αυτή η τακτική λάθος? Ότι ο κύριος Δασκαλόπουλος χρησιμοποιεί το θεσμικό του ρόλο, δεν λέει ο Αντώνης Δασκαλόπουλος, με γεια του, με χαρά του. Μπορεί να το κάνει και από το Facebook. Μπορεί να το κάνει όπως θέλει. Χρησιμοποιεί όμως το θεσμικό του ρόλο, αντιπεριπεριάργειες παιδείας και πολιτισμού, και λέει, ερχόμαστε να καλύψουμε ένα κενό. Και παρακαλούν, το ενδιαφέρον είναι να μπορούν να συνεννούνται μέσω αυτής της πλατφόρμας, που βάζει το προσωπικό του mail, για να το εξελίξουμε σε μια δυναμική διαδικασία, όπου θα έχει αυτά τα αποτελέσματα. Όσο γνωρίζω, στις αρμοδιότητες του κυρίου Δασκαλόπουλου και από τον Καλλικράτη, δεν υπάρχει υποχρέωση ο εκάστοτε αντιπεριφεριάρχης παιδείας, πολιτισμού, να το πράξει αυτό που έπρεξε ο κύριος Δασκαλόπουλος. Γιατί αν υπήρχε αυτή η υποχρέωση, θα το είχε κάνει και ο προεγούμενος αντιπεριφεριάρχης, και ο προεγούμενος αντιπεριφεριάρχης του κύριου Δακί. Άρα, έχουμε μια ευρηματική πολιτική του κυρίου Δασκαλόπουλου, που πρέπει να την αποδεχτούμε, να την επιβραβεύσουμε, αλλά έχουμε λάθος τακτική. Γι' αυτό, κύριε Δασκαλόπουλε, εάν είναι σε δοκιμαστικό πεδίο, θα έπρεπε να κάνετε την έκλυση ως πρόσωπο, για να δείτε ποια είναι τα ευρήματα και αφού υπάρξουν ευρήματα και δυνατότητες, να τις μετεξελίξετε και να βάλετε το θεσμικό σας ρόλο, με αναφορά, mail που θα είναι της περιφέρειας και συγκεκριμένα της αντιπεριφέρειας παιδείας και του πολιτισμού. Έτσι ώστε τα ευρήματα να είναι δυναμικά να εξελίσσονται και να υπάρχει μια τράπεζα, αναπάσαστη με αξιοποιήσιμη από όλους μας και τώρα και στο μέλλον, όποιοι θα κληθούν να υπηρετήσουν το θεσμό. Άρα λοιπόν διορθώνουμε την τακτική και κρατάμε την πολιτική και συνεχαίρουμε τον κ. Δασκαλόπουλ, αλλά και έυστοχα, στις παρατήρεις που έκανε ο κ. Βώζ. Έκλεισε εδώ. Κύριε Περιφεριάρχα, ζήτησε ο κ. Δακής για το Ταμείο Δίκαιες Μετάβασης. Κάντε μια ενημέρωση και μετά ο κ. Πλακεντάς μια μικρή ενημέρωση. Είναι εδώ και ο κ. Δήμαρχος Κοζάνης, τον οποίο τον καλωσορίσουμε, κ. Πρόεδρε, δεν το είπατε. Με τον οποίο βρεθήκαμε μαζί με όλους τους ενεργιακούς δήμους και να τους πούμε, ήταν ο δήμαρχος Εορδέας, ο δήμαρχος Σαμιντέ, ο δήμαρχος Φλόρινας και ο δήμαρχος Κοζάνης και η ομάδα εργασίας, όπου έχουμε συγκροτήσει σε επίπεδο περιφέρειας που επεξεργάζεται το όλο αυτό εγχείρημα. Ήταν ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον δήμερο. Την πρώτη μέρα, με το που μεταβήκαμε στις Βρυξέλλες, κ. Δακί, συναντηθήκαμε, όπως ήταν κανονισμένο το ραντεβού, με την Παγκόσμια Τράπεζα. Και γιατί με την Παγκόσμια Τράπεζα, διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε, μετά από προτάσεις που καταθέσαμε, να χρηματοδοτήσει με τεχνική βοήθεια 500.000 ευρώ, να υπάρξει ένας τεχνικός σύμβουλος, ο οποίος, έχοντας την εμπειρία, να δρομολογεί σε όλες εκείνες τις διαδικασίες, που πραγματικά θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε, όχι μόνο εμείς, αλλά και άλλες 40-41 περιφέρες μαζί με εμάς, εμάς, εμείς τυχαία, να είμαστε στις τρεις πληρωτικές, την μετάβαση στη νέα εποχή, στη μετά-λυγνήτη εποχή ή στην εποχή όπου θα συρρικνώνεται ο λυγνήτης, αλλά εμείς ταυτόχρονα πρέπει να απαντάμε μετία που αντικαθιστάμε αυτόν τον πόρο που δημιούργει και θέση εργασίας και κύκλο εργασιών στην περιοχή μας, αλλά και συμβάλλει στο ΕΠΑ. Η συζήτηση που έγινε με την Παγκόσμια Τράπεζα ήταν ενδιαφέρουσα, μας κατατέθηκε η εμπειρία που υπάρχει από άλλες χώρες και είναι μοναδική, από την πρώην Σοβητικένους, από τη Ρωσία, από τη Γερμανία και άλλες χώρες ανά τον κόσμο. Αυτό το κομμάτι κανονίστηκε στα τέλη Αυγούστου, αρχές Επτεμβρίου, θα είναι εδώ η Παγκόσμια Τράπεζα, έτσι ώστε να συζητήσουμε και εξειδικευμένα πράγματα, αλλά να δουν και την περιοχή μας και να έχουν μία άποψη και να μπουν και στη λεπτομέρεια στο μοντέλο που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα πέρα από τα ζητήματα της ενέργειας. Την επόμενη μέρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου ήμασταν η περιφέρεια αναφοράς το πρωί που κάναμε εμείς τις προτάσεις μας ως βασικούς άξονες, πάνω στους οποίους θέλουμε να κινηθούμε και έχουν γίνει όλες τις αποδεκτές από την Επιτροπή, και το απόγευμα ακολουθήθηκε η διευρυμένη συνέδρεια σε όλων των 42 περιφεριών των λιγνητικών, όπου μπαίνουν σε αυτή την λογική. Αυτό που πρέπει να κρατήσετε είναι, ως ενημέρωση, ότι θα υπάρξει ανοιχτή διαβούλευση και με την κοινωνία και με όλους τους φορείς θα δημιουργηθεί μια ειδική πλατηφόρμα. Είδε εμείς συμμετέχουμε και καταθέτουμε πρωτά σε μια πλατφόρμα που έχει ανοίξει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχει να κάνει με τα δικαιώματα του ΣΟΤ και του Ταμείου που έχει δημιουργηθεί με η πρώτη χρηματοδότη σε αυτά τα 60 εκατομμύρια για τα τρία χρόνια. Και βεβαίως, με την οριμότητα των διεδικασιών και με την παρουσία της παγκόσμιας τράπεζας, εμείς θα ζητήσουμε τότε να υπάρξει ένα περιφερειακό συμβούλιο, με την έκκριση βέβαια και των ενεργιακών δημων, να είναι εδώ η Παγκόσμια Τράπεζα, να μας αναπτύξουν προς όλους μας και τους σχεδιασμούς και τις σκέψεις τους και να τοποθετηθούμε όλοι επ' αυτών των ζητημάτων. Είμαστε στην αρχή μιας διαδρομής δύσκολης, επίπονης, που χρειάζεται όλοι να μονοείσουμε, κανείς δεν περισσεύει σε αυτό, όλοι να καταθέσουν προτάσεις με ένα στόχο στο πώς αυτό που χάνεται από την περιοχή θα αντικατασταθεί άμεσα με προβολή στον χρόνο και σε διάρκεια, και για οικονομία και για θέσεις εργασίας. Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη. Μια μικρή ενημέρωση και από τον κ. Πλακεντά. Ναι, κύριε Περιφερειάρχα. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θεώρησα υποχρέωσή μου να ενημερώσω το περιφερειακό συμβούλιο, μετά την Άδη και τον κ. Περιφερειάρχη και τη δική σας, για μια σχετικά πολύ θετική εξέλιξη που έγινε τις προηγούμενες ημέρες, έτσι ώστε να είναι προσδονός συνόλων. Αφορά τη ρύθμιση μιας οφυλής ενός ποσού 1.342.843 ευρώ, το οποίο φαινόταν ότι χρωστάει η περιφέρεια διαμέσου των οργανιασμών, που είναι στο όνομά της Βοΐου, μπορούν την ΔΥΠΡΑΕ και την ιδοδότηση των οικισμών του Βοΐου, αλλά και του πρώην Δήμου Ιακλειωτών του Δήμου Γρεβενών. Με συντονισμένες ενέργειες που έγιναν και οφείλω να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό, τις υπηρεσίες, την οικονομική υπηρεσία της ενότητας και συγκεκριμένα το διευθυντή τον κ. Κοτούλα και την κ. Καλπάκη, καταφέραμε και το ποσό αυτό εξοφλήθηκε προς τη ΔΕΙ από τα ανεξόφλυτα υπόλοιπα που υπήρχαν από πλευρά στις γενικής κυβέρνησης του κράτους, με όλη τη διαδικασία που έγινε από πλευρά μας, με το έτημα το οποίο έγινε, όπως υποστηρήθηκε, όπως τέλος πάντων βεβαιώθηκε, και έτσι αυτή τη στιγμή πήραμε προφθέσει την απάντηση από τη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών, από την κ. Σταυρούλα Παναγάκη, ότι το ποσό αυτό έχει εξοφληθεί με έντελμα στη ΔΕΙ, έτσι ως εκ τούτου μηδενίζει τις υποχρεώσεις μας απέναντι στην ΔΥΠΡΑΕ, και έχω ξαναπεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη μεντωλή του κ. Περιφεριάρχη, έχει ξεκινήσει και η διαδικασία την οποία τρέχουν νομική και οικονομολόγητα ταυτόχρονα και της Περιφερίας και της ΔΥΠΡΑ για την οριστική απεμπλοκή της Περιφερίας και της ενότητας Κοζάνης, τόσο από το μετοχικό σχήμα της ΔΥΠΡΑΕ, όσο και από την κυριότητα των εγκαταστάσεων και της άδειας ηλεκτροδότησης που υπάρχει εκεί. Βεβαίως, για όλα αυτά τις λεπτομέρειες, πώς θα γίνουν, τι αποτίμηση έχουν και όλα τα υπόλοιπα, όταν ολοκληρωθεί η δουλειά από τις υπηρεσίες με την εποπτεία των υπηρεσιών από τους ανθρώπους που το έχουν αναλάβει, θα έρθει στο Περιφεριακό Συμβούλιο για την ενημέρωσή σας. Στη στιγμή αυτή, ας κρατήσουμε ότι η Περιφερία, χωρίς να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ, κατάφερε να εξοφλήσει ένα ποσό ενώ στο εκατομμύριο 300.000 ευρώ περίπου. Επανελαμβάνω και πάλι και το δημόσιο ευχαριστώ στα στελέχη των υπηρεσιών μας, που για άλλη μία φορά έγκαιρα και σωστά ενίργησαν για να έχουμε τέτοια αποτελέσματα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Πλακετά. Κύριε Κοσμίδη, το λέω για εσάς, επειδή εγώ ήμουνα στη Δίπρα και το ξέρουν όλοι, αυτή η υποχρέωση του 1438 είναι ρεύμα που έκαψε στο αντιλιοστάσιο για να παίρνει νερό το βόιο. Ήταν υποχρέωση για μένα του Δήμου για να πληρώσει. Παρ' όλα αυτά, βλέπετε ότι ξεχρεώθηκε, άρα δεν υπάρχει κανένα χρέος, από και πέρα θα πρέπει να ξέρετε στο βόιο ότι η περιφέρεια συνολικά έχει βάλει πλάτη σε αυτό. Δεν είναι μικρό το ποσό, 1438. Κύριε Παρακαλήτη, μερικά πράγματα είναι σοβαρά και μερικά είναι γελοία όπως αυτά που λέτε, όταν μιλάμε σοβαρά, μιλάμε σοβαρά. Ναι κύριε Ζεμπελιάδο, ναι κύριε Ζεμπελιάδο, να προσέχετε κύριε Πρόεδρε τι λέτε, όλα τα πράγματα μερικά κύριε Μαργαρίτη έχουν σοβαρότητα και όταν λέμε αστεία, λέμε αστεία. Εσείς γενικά τα παίρνετε όλα για αστεία και δεν είναι έτσι. Ναι κύριε Ζεμπελιάδο. Πρόεδρε, κυρία Γεωργία, σας παρακαλώ κύριε Σιμαντράκο, θα ήθελα αν μου επιτρέπετε... Κύριε Σιμαντράκο, σας παρακαλώ πολύ. Σας παρακαλώ Φώτη. Σας παρακαλώ πολύ. Θα ήθελα να μου επιτρέψετε το εξής. Κύριε Σιμαντράκο, δεν καταγράφεστε κύριε Σιμαντράκο. Σας παρακαλώ. Κύριε Ζεμπελιάδο, έχω δώσει το λόγο σε σας. Ναι κύριε Ζεμπελιάδο. Δεν μας συμπεριφοράστητα να βάλω κύριε Πρόεδρε και θα ήθελα να σας κάνω μια έκλυση. Θα σας παρακαλώ... Να μην κάνετε εκκλήσεις τον Προεδρείο... ...και όλων των περιφερειακών συμβούλων. Σας παρακαλώ κύριε Σιμαντράκο. Σας παρακαλώ πολύ. Υποδείξεις και είμαι μεγαλύτερός σας, είμαι μεγαλύτερός σας και να σεβαίστε ορισμένα πράγματα. Να σεβαίστε το Προεδρείο. Όταν αρθεί η ώρα σας. Ποιος το χόντρεγε κύριε Σιμαντράκο. Είναι κάτι προσωπικό σας. Εσύ θα λύσει το προσωπικό το δικό μου. Εσύ κύριε Σιμαντράκο θα λύσει το προσωπικό το δικό μου. Εγώ σε παρακαλώ. Μπορώ να λύλω τα προσωπικά μου. Συνηγόρους δεν θέλω. Συνηγόρους δεν θέλω και όταν θα χρειαστεί τότε. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ πολύ. Αφορούσα εμένα και τον κύριο Μαργαρίτη. Και βέβαια του συνέστησα για πολλοστή φορά. Όταν μερικά πράγματα είναι σοβαρά. Πού συνεισθά το προσωπικό κύριε Σιμαντράκο. Κοίτα. Έχεις 7 χρόνια, 8 και ακόμα δεν ξέρεις ότι υπάρχει μηχάνημα. Όχι, είπα ότι το έβαλες να κόβετε. Λοιπόν, θα μου επιτρέψετε κύριε Πρόεδρε να πω το εξής. Ότι πολλές φορές εν τη ρήμη του λόγου και πάνω στη διαδικασία, η οποία είναι έντονη μερικές φορές, προπαίρεται σε χαρακτηρισμούς συναδέλφων. Είστε πρόεδρος του περιφριακού συμβουλίου. Θεωρώ ότι πρέπει να είστε πιο ψυχραιμός και να μην προσβάλετε συναδέλφους. Ποτέ δεν προσέβαλα συναδέλφους. Άλλοι άμα υπεξηγούν αυτά που λέω αλλιώς, δικό τους πρόβλημα. Ναι, κυρία Ζεμπηλιάδου. Τώρα βέβαια δεν είναι ο περιφερειάρχης εδώ. Ήθελα να αφήσω μια ερώτηση. Πείτε στα κυρία Ζεμπηλιάδου, η επερώτησή σας θα συζητηθεί στο επόμενο περιφριακό συμβούλιο. Έχουμε φάει το χρόνο στο επόμενο περιφριακό. Ναι, κυρία Ζεμπηλιάδου. Επειδή καταλαβαίνουμε ότι για τη διαδικασία του COOP platform και της τεχνικής βοήθειας και της διάθεσής της για προετοιμασία έργων που θα συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος που δημιουργεί το κλείσιμο των μονάδων, εξελίσσεται αυτή τη στιγμή μια συζήτηση με τα έοργα τα ευρωπαϊκά, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυρίως για το περιεχόμενο αυτών των προτάσεων, το τι θα περιλαμβάνει, πώς θα λυθεί το θέμα της περιφέρειας δηλαδή για το αύριο που είναι πολύ κοντινό. Δεν θα έπρεπε πριν καταλήξουν κάπου και ενώ φαντάζουμε ότι η περιφέρεια μέσα σε ένα πλαίσιο συζητάει, το οποίο ήδη το διαβάζουμε βέβαια σε διάφορα δελτιά τύπου που βγάζει πότε ο ένας και πότε ο άλλος. Θα πρότεινα λοιπόν την ουσία της πρότασης της περιφέρειας. Άκουσα με προσοχή αυτό που είπε ο περιφερειάρχης ότι θα το δούμε μετά, αλλά δεν έχει τόσο νόημα το μετά περιφερειάρχη όσο το πριν. Εμείς θέλουμε να ξέρουμε ως περιφερειακοί σύμβουλοι ποιο είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο συζητάμε. Ποιες είναι αυτές οι δράσεις που η περιφέρεια βάζει στο τραπέζι και με τις οποίες πιστεύει ότι θα μπορέσει να λύσει το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί με το κλείσιμο των εργοστασίων. Και να δούμε αν σε αυτό είμαστε σύμφωνοι, γιατί είναι ένας κοινός αγώνας, είμαστε σε μια περίοδο που κάποιοι άλλοι θα συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια ή σε κάθε περίπτωση είναι μια προσπάθεια σε εξέλιξη, τουλάχιστον να ομολοήσουμε σε αυτό το πλαίσιο. Θέλετε να απαντήσετε. Ναι κύριε περιφερό. Όπως ξέρετε, γιατί ξέρω ότι είστε εινήμεροι και έχετε το δικαίωμα καθένας νομίλι και με την ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί και ανατείλει πληροφόρηση και πληροφόρηση πάντοτε δίδεται μέσα από δελτιά τύπου. Είναι μια δυναμική εξέλιξη, η συζήτηση είναι σε εξέλιξη, δεν έχει ακόμη καθοριστεί ούτε το θεσμικό πλαίσιο, αλλά ούτε και οι άξονες που θα υπάρξουν, επίσης και πώς θα εγκατασταθούν τα όποια χρηματοδοτικά εργαλεία, αν θα είναι δηλαδή συμπληρωματικά στο επιχείρησό μας πρόγραμμα, κατά τα πρότυπα του ΕΣΠΑ όπως γνωρίζετε, ή οτιδήποτε άλλο. Από τη στιγμή λοιπόν που είναι μια εξέλιξη ακόμη με την αρμόδια Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους ΕΤΕΡΟΣ, που ακόμη δεν έχει καθοριστεί, άρα νομίζω ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θέμα προς συζήτηση. Υπάρχει θέμα προς ενημέρωση και όπως γίνεται συνεχόμενα, το τι συζήτηση έχει ανοίξει. Και η συζήτηση, όπως ξέρετε, έχει ανοίξει προσφάτως, εκεί που απουσιάζαμε παντελώς από αυτά τα φόρα. Και εδώ πρέπει να το πούμε ότι οφείλεται κατά πολύ στις πρωτοβούλες που είχε πάρει ο δήμαρχος Κοζάνης, πολύ νεωρύτερα από όλους. Και έχουμε σήμερα αυτή την εξέλιξη με τη συμμετοχή όλων και αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, ότι ομονόήσαμε άπαντες. Ξέρω ότι όταν έχουμε το πλαίσιο, το οποίο είναι ακόμη σε εξέλιξη, τότε βεβαίως θα έρθει εδώ και η ομάδα εργασίας και η δήμαρχή μας να σας ενημερώσουμε πλήρως και να τοποθετηθείτε και σας είπα ότι ήδη δουλεύετε. Η διαδικασία είναι να υπάρξει μια πλατφόρμα σε επίπεδο περιφέρειας, αλλά και σε κάθε δήμο ενεργειακό, που ο κάθε πολίτης, ο κάθε φορέας να καταθέσει την άποψη όταν μπει το πλαίσιο, διότι αυτή τη στιγμή συζητάμε στο πώς θα μπει το πλαίσιο. Δεν υπάρχει πλαίσιο αυτή τη στιγμή. Ολοκληρώθηκε, κυρία Ζεπηλιάδου. Προχωρούμε, κύριοι συνάδελφοι, στα θέματα της ημέρας σας. Θα ήθελα για λίγο το λόγο πάνω σε αυτό που αναφέρθηκε ο κύριος μας. Σας παρακαλώ, κύριε Τσότσος, παρακαλώ. Έχει τελειώσει. Σας παρακαλώ, θέλω το λόγο. Ένα λεπτό, παραπάνω δεν θα αργήσω. Σας παρακαλώ πολύ. Ένα λεπτό. Σας παρακαλώ. Χαλάτε τη διαδικασία. Ποια διαδικασία χαλάω? Πήγαμε στα θέματα ημέρειας σας διάταξης, κυρίες συνάδελφοι. Δηλαδή, αυτοί που παίρνουν το λόγο μόνοι τους, το παίρνουν γιατί έτσι θέλουν. Ή γιατί έχουν προτερή φωνή. Κύριε Τσότσο, θέλετε να γίνετε ίδιος, θέλετε να γίνετε ίδιος με αυτούς. Άμα θέλετε να γίνετε ίδιους, κύριε Τσότσο, ξέρετε, είστε έμπειρος σε αυτά, πάρα πολύ έμπειρος. Εσείς δεν θα πάρετε το λόγο και θα πεταχτείτε 100 φορές. Κάποιοι το κάνουν συνειδητά. Είναι γνωστή. Το κάνουν σε κάθε περιβερειακό συμβούλιο. Αυτό, αν δεν μπορείς, θα σταματήσεις. Τώρα δεν κάνουμε τίποτα. Λοιπόν, θα σταματήσει, να είστε σίγουροι. Προχωρούμε, κύριοι συνάδελοι, στα θέματα ημερίσιας διάταξη. Το πρώτο θέμα, εισήγηση του θέματος, έκριση, πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου χρόνου, η δόξη. Εισηγητής ο κύριος Περιφεριάργης. Ναι, κύριε Περιφεριάργα, σας παρακαλώ, κάντε εσυχία. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελοι, με σχετικό έγγραφο, το οποίο αναγράφεται όπως έχει αποστελεί το θέμα, για να μην το επαναλάβουμε, του Υπουργείου Σωτερικών. Μας ανακοινώθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια απόφαση της Επιτροπής του Άρθου 2 για την αναστολή διορισμών και προσλήψων στο δημόσιο τομέα. Όπως ισχύει, έτσι εγκρίθηκε η πρόσληψη 8 ατόμων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαιωρισμένου χρόνου για την ανάληψη εποχικών ή άλλων περιοδικών ή πρόσκαιρων αναγκών. Κατόπιν αυτού, μια νέα απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα πρέπει να γίνει καθορισμός των ειδικοτήτων, του ανωτέρου προσωπικού ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, βάση των ετοιμάτων που είχαν υποβληθεί στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψων εκτάκτου προσωπικού το 2018. Θυμίζω ότι υπήρξε μία απόφαση, είναι η 418 του Περιφερειακού Συμβουλίου. Έχοντας λοιπόν υπόψη όλα τα παραπάνω, προτείνεται και μετά από απόφαση και της Εκτελεστικής Επιτροπής αλλά και με διαβούλευση και των υπηρεσιών και των αναγκών που υπάρχουν, προτείνεται να υπάρξει με ειδικότητα ΠΕ Διοικητικού Οικονομικού στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης μία θέση, ΠΕ κτινιάτρων στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης μία θέση, ΔΕ οδηγών στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης μία θέση. Στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς προτείνεται μία θέση ΠΕ κτινιάτρων και μία ακόμη θέση ΠΕ τοπογράφων μηχανικών. Στην ΠΕ Φλόρινας προτείνεται δύο θέσεις ΠΕ αγρονόμων τοπογράφων μηχανικών και στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης προτείνεται μία θέση ΔΕ χειριστών μηχανημάτων. Με τα έγγραφα της Δέυσης Οικονομικού αλλά και των υπόλοιπων υπηρεσιών των αντίστοιχων ενωτήτων, βεβαιώνεται ότι έχουν προβλεφθεί υπισθώσεις στους οποίους προπολογισμούς του 2018 για την πρόσληψη του παραπάνω έκτακτου προσωπικού ανακαέδου. Είχαμε πάρει μία απόφαση. Είχαμε πάρει άλλα για περισσότερες. Μειώνουμε τις θέσεις. Τότε για να μη ξαναπαίρνω το λόγο εγώ και επειδή βλέπω πραγματικά ότι είναι ελάχιστας οι θέσεις, η δική μας η πρόταση είναι γιατί να μην είναι οι θέσεις όλες, ειδικά στην ΠΕ Κοζάνης και γνωρίζοντας τα προβλήματα αντιπεριφεριάκτη, κτιμιάτρου. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, το ξέρετε. Ναι, αλλά το οκτάμινο δεν λύνει το πρόβλημα των μονίμων. Αυτά είναι αορίστου λοιπόν. Όχι, όχι, οκτάμινο είναι. Α, οκτάμινο είναι. Πόσες θέσεις είδαν οκτάμινον? Δύο. Και μία, τρεις δηλαδή, έτσι. Ναι, κύριε Μαργαριδή. Κύριε Περιφεράρη, ξέρω με ότι στη διεύθυνση Γεωργίας, διεύθυνσης τοπογραφικής και τα λοιπά, δεν μπορούμε να κάνουμε αναδασμούς Παναγιώτη γιατί δεν έχουμε προσωπικό. Ενώ θυμάμαι επί Σαββόπουλου, μέχρι και δώδεκα αναδασμούς γινόταν στην Καστοριά. Εμείς δεν κάναμε κανέναν μέχρι τώρα. Εκτός της δικιά μου αντινομαρχίας που είχαμε τρεις τότε, δεν βλέπω κανέναν προσωπικό για την τοπογραφική να κάνουμε κάποιο αναδασμό. Μιλάμε για ανάπτυξη. Ναι, κύριε Πλακεδά. Πατήστε τώρα. Θα σας θυμίσω, κύριε Μαργαρίτη, ότι ήδη έχουν έρθει τρεις τοπογράφοι, οι οποίοι ήρθαν από την κινητικότητα, ήταν από τους δήμους δηλαδή, οι δύο ήδη δουλεύουν. Ο ένας βρίσκεται στην έδρα γιατί εκεί διάλεξε να πάει, και ως Βούρα συγκεκριμένα να πω και το όνομά του. Λοιπόν, και περιμένουμε κι άλλο έναν από μόνοι μου προσωπικό. Υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αναδασμούς. Οπότε, να ξεκινήσουμε την μόνη ζώνη που θέλουμε να ξεκινήσουμε. Ήδη ξέρετε ότι σας έχω απαντήσει και στην προηγούμενη φορά που μιλήσαμε για το τι ακριβώς γίνεται. Λέω ότι πάλι, όμως, ότι υπάρχει αυτή τη στιγμή ικανοποιητικός αριθμός. Ποτέ δεν είσαι πλήρης και ποτέ δεν μπορείς να είσαι ευχαριστημένος. Αλλά υπάρχει ικανοποιητικός αριθμός ανθρώπων για να ξεκινήσουν. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα, ομόφωνα. Πάμε στο δεύτερο θέμα. Συμμετοχή της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας σε δίκτυα ευρωπαϊκών περιφεριών. Η συγχειτήση ο κ. Καρακασίδης είναι για τη συνδρομή μας τρεις χιλιάδες για να ανήκουμε σε αυτό το δίκτυο. Κ. Καρακασίδη. Ναι, κ. Πρόεδρε. Αφορά τη συμμετοχή της περιφέρειας μας σε δύο δίκτυα ευρωπαϊκών περιφεριών. Το ένα δίκτυο είναι το Αρέπο. Η συμμετοχή σε αυτό είναι 4,5 χιλιάδες ευρώ και το άλλο δίκτυο είναι η Euromontana. Η αιτήσια συμμετοχή είναι 3 χιλιάδες. Ομόφωνα, κ. Συνάδελφη. Ναι, κ. Βοσδού. Θέλω να ρωτήσω αν θυμάται ο κ. Καρακασίδης. Ποιες άλλες ελληνικές περιφέρειες μετέχουν στο πρώτο το Αρέπο. Και επειδή στο δεύτερο δεν μας αναφέρουν μέσα στη μητήριση ποιοι συμμετέχουν, ποιοι απαρτίζουν αυτό το... Είναι 75 οργανισμοί από άλλους χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι περιφέρειες και τα λοιπά. Είναι διάφοροι οργανισμοί. Για την Ευρωμοντάνα. Όσον αφορά στην Αρέπο... Στο Ευρωμοντάνα είναι και άλλη ελληνική περιφέρεια. Είναι. Δεν το ξέρω ποιοι είναι όμως. Αλλά όσον αφορά την πρώτη στην Αρέπο είναι συνολικά από Γαλλία, από Ισπανία, από Ιταλία. Και περίπου είναι 33 ευρωπαϊκές περιφέρειες συνολικά. Και πάνω από 400 ελληνικές παραγωγές. Είναι κάποια περιφέρεια μετέχει. Νομίζω οι 4-5 είναι το σύνολο. Και επίσης, κύριε Πρόεδρε, εδώ αναφέρεται ότι μετέχει η περιφέρεια σε μία σειρά από εκδηλώσεις. Στα πλαίσια του Αρέπο. Καλό θα ήτανε, κατά καιρούς, να έχουμε και μία ενημέρωση. Τα πεφραγμένα και όλα αυτά. Πρόταση. Ναι, κύριε Αζιβελέβ. Τοποθέτηση. Ναι, κύριε Ιωαννίδη. Επειδή έχω γνώση του αντικειμένου και πέρασε και από την Οικονομική Επιτροπή πρόσφατα. Το γνωρίζω και οι υπόλοιποι που ήταν από την αντιπολίτευση στην Οικονομική Επιτροπή. Δεν θέλω να αναφερθώ παραπάνω για τα δίκτυα. Το Αρέπο είναι δίκτυο το οποίο προωθεί τα προϊόντα της Δυτικής Μακεδονίας με το καλύτερο δυνατό τρόπο. Και φυσικά το EuroMontana είναι την στήριξη των ορνών των ριοχών. Αναφέρθηκε, κύριε Βόσδο, αν υπάρχουν και ποιες περιφέρειες είναι από την Ελλάδα, είναι η Θεσσαλία, είναι η Κρήτη, είναι το Νόητο ή ο Αιγαίο και αν δεν κάνω λάθος είναι η Ήπειρος. Στο Αρέπο, ναι. Από την περασμένη χρονιά είναι ως παρατηρητές η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και εκπροσωπήθηκε από μία ομάδα της διαχειριστικής αρχής. Είναι και εδώ ο κύριος Σιώνκας αν θέλετε μπορεί να το κάνετε και ρωτήσει σε αυτό να σας πει παραπάνω πράγματα. Την προπερασμένη χρονιά αυτή που πέρασε ήταν πρόεδρος η Αντιπεριφερειάρχη της Αγροτικής Ανάπτυξης στην Κρήτη. Εκεί έγινε η διαδικασία. Μέσα από εκεί έχουμε μια διαδικασία να μπορούμε να περάσουμε εύκολα. Και το πιο σημαντικό και κρίνο, αν θέλετε μπορείτε να κάνετε και ρωτήσεις στον παράγοντα τον Υπηρυσιακό, είναι η συμμετοχή των περιφερειαρχών και των ή εκπροσώπων κατά τη διάρκεια των συνεδρίων αυτών που μπορούν πιθανόν να έχουμε καινούργια χρηματοδοτικά εργαλεία και ταυτόχρονα πιθανόν και τις αλλαγές των ΚΑΠ. Είναι σημαντικό πράγμα. Ένα λεπτό, ένα λεπτό. Υπάρχει άλλη ερώτηση, κυρίες συνάδελφοι? Όχι, τοποθετήσεις. Κυρία Ζεμπελιάδου. Αυτά τα δίκτυα έχουν σημασία με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ένα πλάνο περιφερειακό στον αγροτικό τομέα. Εδώ ζούμε την απόλυτη τραγωδία. Δεν έχουν καθοριστεί αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών αναειδική ζώνη. Δεν έχει λειτουργήσει η δομή για την πιστοποίηση των προϊόντων. Δεν έχει προχωρήσει η σύσταση ομάδων παραγωγών. Δεν έχουν προχωρήσει οι δημόσες επενδύσεις και οι υποδομές που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Δεν έχει προχωρήσει το Δημοπρατήριο. Δεν έχει προχωρήσει καν η αγροδιατροφική σύμπραξη όπου έχει παρετηθεί ο Πρόεδρος γιατί δεν έχει γίνει τίποτε. Και εμείς θα πάμε σε μία συνάντηση περιφεριών που θα μας κοστίσει και κάποια χρήματα γιατί δεν είναι μόνο η συμμετοχή. Είναι οι δαπάνες μετακίνησης. Για να πούμε τι ακριβώς, για ποια στρατηγική θα πάμε να υποστηρίξουμε. Αυτοί που δεν έχουμε ξεκινήσει, τι θα κάνουμε. Με την έννοια αυτή θέλω να πω ότι εντάξει, να πάμε κυρίως για να δείτε πώς λειτουργούν οι άλλες περιφέρες οι οποίες έχουν ένα σχεδιασμό. Και εμείς που θα πάτε εκεί και θα δείτε ότι δεν έχουμε προχωρήσει τα αυτονόητα στον αγροτικό τομέα. Πραγματικά με λυπεί αυτό το γεγονός. Γιατί είστε στον τέταρτο, πέμπτο χρόνο βαδίζετε τώρα και δεν έχουν γίνει τα πρώτα. Ούτε καν αυτό με το οποίο πραγματικά με πανηγυρικούς τόνους ξεκινήσατε την αγροδιατροφική σύμπραξη. Τώρα δεν ξέρω τι σημασία, τι θα πάτε να πείτε ακριβώς, αλλά εν πάση περιπτώση πάτε τουλάχιστον να ακούσετε τι θα πούν οι άλλοι. Για τη δικιά τους στρατηγική. Το κλειρώσατε. Ναι κύριε Βητά. Κυρία Σεμπελιάδου είναι η συμμετοχή τρεις χιλιάδες ευρώ. Με λυπεί όμως το γεγονός ότι θα πάμε εκεί για να ακούμε τους άλλους. Γιατί εμείς ποια στρατηγική θα υποστηρίξουμε. Και στρατηγητή υπάρχει και είναι σε εξέλιξη. Στα χαρτιά κύριε. Ναι θα περιμένουμε μετά της εκλογής. Έδωσα τον λόγο στον κύριο Βητά. Ναι κύριε Βητά. Σας παρακαλώ κάτι ισχυία. Η σχέση με την πλατφόρμα τη συγκεκριμένη για μας το κύριο είναι εντός ποιάς πολιτικής καλή τη συμμετοχή αυτή να βρεθούν λύσεις και τα λοιπά. Η κοινή αγροτική πολιτική στα χρόνια αυτά στις δεκαετίες εφαρμογής τα αποτελέσματα έχουν δείξει μια συγκεκριμένη τάση όσον αφορά το ποιοι ενισχύονται και ποιοι όχι. Αυτό που έχουμε κάνει αρκετές φορές κριτική όσον αφορά το αν προστατεύονται. Όντως αυτό που λέμε μικρομεσαία καλλιέργεια που δεν προστατεύονται στην πράξη. Και επιπλέον είμαστε σε μια περίοδο που συζητείται ο νέος πολιετής. Ο διετής προϋπολογισμός για την ΚΑΠ χθες ήταν άρθρο του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης που έλεγε ακριβώς αυτό ότι για τα μειωμένα κονδύλια οι περιφέρειες που συμμετέχουν τώρα εκεί έχουν ένα κοινό μόνο το ότι θέλουν να κρατηθούν πιο ψηλά τα κονδύλια στην ΚΑΠ. Δηλαδή ενώ Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία επειδή έχουν την αγροτική παραγωγή. Αλλά αυτό προφανώς δεν λύνεται μέσω από αυτή τη διαδικασία των περιφεριών. Μέσω του λόμπινγκ, όπως λέει, θα ασκήσουμε ομάδες πίεσης κτλ. είναι άλλες διαδικασίες. Εμείς, στα πλαίσια της γενικότερης διαφωνίας όσον αφορά και την κοινή αγροτική πολιτική και των εξελίξεων που έρχονται, γιατί θα είναι χειρότερα, διαφωνούμε. Και η διαφωνία προφανώς δεν έχει να κάνει με το ποσό, δεν είναι μεγάλο το ποσό, αλλά εν πάση περιτώση δεν βρίσκουμε κανένα λόγο, κανένα όφελος για τους αγρότες της περιοχής και γι' αυτό καταψηφίζουμε. Κυρίες συνάδελφοι, κατά πλειοψηφία, δεν ψηφίζει ο κ. Β τη συνδρομή αυτή, ναι κ. Κουρκούτα, δεν άκουσα. Άρα και ο κ. Κουρκούτας καταψηφίζει και ο κ. Β και ο κ. Καρατζίδης. Είναι κάποιος άλλος, όχι, άρα κατά πλειοψηφία, το γράψτε. Προχωρούμε στο τρίτο θέμα, είναι η 13η τροποποίηση προϋπολογισμού της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ψηφίστηκε ομόφωνα στην Οικονομική Επιτροπή. Έχετε κάτι να πείτε κ. Κάτανα. Ομόφωνα. Ομόφωνα, ομόφωνα κ. Συνάδελφοι, ομόφωνα. Πάμε στο τέταρτο θέμα, είναι η 14η τροποποίηση προϋπολογισμού, πέρασε ομόφωνα στην Οικονομική Επιτροπή. Ομόφωνα κ. Συνάδελφοι, ομόφωνα. Ναι κ. Ζιμπελιάδη. Μια ερώτηση λίγο για την τρίτη, συγγνώμη κιόλας. Ναι. Στην τρίτη τροποποίηση, είναι ουσίας η ερώτηση, δεν είναι τεχνική, έχουμε μία φύλαξη διοικητηρίδουσης του Λεμαΐδας με 42,5 χιλιάδες. Καταρχήν ήθελα να ρωτήσω γιατί ενώ στην Ζ, το κτήριο το κεντρικό αποφασίστηκε να μην έχει φύλακες. Ένα άλλο διοικητήριο αποφασίζουμε να έχουμε φύλαξη. Και δεύτερο, τα 42,5 χιλιάδες σημαίνουν κάτι πολύ συγκεκριμένο. Τι έχετε σκεφτεί, η πρόσληψη φυλάκων ή θα μπει κάποιο σύστημα. Απευθύνετε στον κ. Πλακετά. Ναι κ. Πλακετά. Το ποσόδιο θυμάμαι για να είμαι ειλικρινής γεωργίας. 42,5 χιλιάδες είναι. Κοιτάξτε τώρα όσον αφορά τη Ζ, η Ζ είναι κτήριο που ανήκει κατά το ήμιση στην αποκτονωμένη. Κόβας το κτήριο στη Ζ. Και δεν μπορώ να σας απαντήσω. Εγώ αν λυπτήσω τη γνώμη μου θα έλεγα ότι επειδή είναι ένα κτήριο έξω από την πόλη θα πρέπει να υπάρχει security ή φύλακες που θα το φυλάνε. Νομίζω όμως ότι έχουμε σύμπραξη. Ακούστε με λίγο. Το δύο θα πρέπει να έχει και το κτήριο εδώ. Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με ανάγκες από φιλότιμες προσπάθειες των υπαλλήλων. Έχει δρομολογηθεί επειδή εκεί τώρα θα πάνε και οι ΔΩΙ μαζί με το ΕΦΚ και το Ερυνοδικείο. Και επειδή θα διατηρούνται και τα μία εκεί πέρα των υπηρεσιών αυτών. Καταλαβαίνετε ότι θα πρέπει να υπάρχει ένστολη φύλαξη, τουλάχιστον αυτό είναι η επιλογή σε πρώτη στιγμή που κάναμε. Και θα μοιράζεται το ποσό προεπολογίζεται και θα μοιράζεται αναλόγως με τη συμμετοχή και των υπόλοιπων υπηρεσιών όταν βγει ο κανονισμός ζητουργίας όπου θα συμμετέχουν όλοι οι στράξεις του κτήριου. Security, security. Με διαγωνισμό κανονικά που θα γίνει δημόσια ό,τι προβλέπετε. Ναι κύριε Κάτανα, θέλετε να πείτε κάτι, όχι. Άρα το τρίτο είναι ομόφωνα και το τέταρτο είναι ομόφωνα, έτσι. Προχωρούμε στο πέμπτο θέμα διαβήβαση προς το περιφερειακό συμβούλιο για το έργο live εισηγητής ο κύριος Πιτσέλης. Καλησπέρα κύριε Πιτσέλη. Αναγκαστικά λόγο ο φωνής. Αναφερόμαστε για τη συμμετοχή της περιφέρειας δικής Μακεδονίας το προτεινόμενο έργο live adapt road στα πλαίσια της πρόσκλησης live 2018 υπό πρόγραμμα κλιματική αλλαγή στο πρόγραμμα live 2014-20. Δεν σας θα διαβάσω όλα διότι δεν μπορώ κιόλας να τα διαβάσω, θα επικεντρωθώ μόνο στα κυριότερα. Πιο συγκεκριμένα το έργο αυτό το οποίο προτείνουμε στοχεύει στη μείωση της ευπάθειας και αύξησης της ανδεικτικότητας της οδικής υποδομής με τον καθορισμό την εφαρμογή και τη δοκιμή μέτρων προσαρμογής την ανάκτηση βελτιωμένων στρατηγικών διαχείρισης για την προσαρμογή στην αλλαγή του κλίματος ανάπτυξη καταλλήλων εργαλείων δημιουργία κατευθευτήρων γραμμών. Αυτή τώρα η προσέγγιση, όλα όσα αναφέρουμε αναφέρον στην εισήγηση, σε τοπικό επίπεδο θα εφαρμοστεί στον Περιφερειακό Δρόμο Βελβεντός Καταφύγη της Περιφερικής Ανόητας Κοζάνης που είναι δρόμο σε ορεινό τοπίο με δασικό περιβάλλον και αντιμετωπίζει δύσκολες γεωλογικές συνθήκες και υπόκειται σε διάβρος κοιολύσης όπως φαίνονται και στα φωτογραφίες. Ήδη η Περιφέρεια έχει επενδύει δυο τρεις φορές σε αυτό το τμήμα του έργου με τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται. Ως πρώτο βήμα της προσέγγισης αυτής θα εκτιμηθούν οι αδυναμίες και τα κτωριωτά σημεία ευπάθειας της ευρύτητας περιοχής του Περιφερειακού Δρόμου, όπως κίνδυνος γενικευμένες κατολίστισσες, κίνδυνος τοπικών ολιστήσεων και διάβρος παρανών, τροτόητα φυσικού περιβάλλοντος, άγρια σπανίδας, κίνδυνος καθίζισσες. Κατά συνέπεια, με το έργο αυτό θα διερευνηθούν διάφορες προσεγγίες για τη μείωση της περιεργατικής υποβάθμισης, αλλά κυριότερα τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των υποδομών σε φυσικούς κίνδυνους και θα αναπτυχθούν έξυπνες λύσεις που χρησιμοποιούν τοπικές πρωτεσίλες και φυσικούς πόρους με τελικό στόχο την εφικτότητα, επιτελεσματικότητα και οικονομία, όπου, ενδεικτικά, τάφρεις συγκράτησης επιθυμιακής απορροής, ζώνες προστασίας από στράγκες των πρανών ορυγμάτων με υπό οριζόντια στραγγιστήρια ή φύτευση των πρανών των ορυγμάτων, βλάθηση σε βραχόδι πραγμή, φυτοκάλυψη κτλ. φυτοκάλυψη αναβαθμίδων πρανών ορυγμάτων, φυσικές δεξαμινές συγκέντρες σοβριών και ξύλινι φράκτες υποστήριξες. Στην παρούσα φάση, διεξάγεται η συγγραφή της πλήρους πρότασης, που θα υποβληθεί τη 12η Σεπτεμβρίου 2018. Για όλα αυτά τα οποία αναφερθήκαμε πριν, ο ενδεικτικός προπορισμός του έργου της περιφέρειας θα ενέχεται στις 700.000 ευρώ και πρέπει να μπάνει τις δεσπάρειες κατασκευής των τεχνικών έργων. Δηλαδή, γι' αυτό το κρίσιμο τμήμα του έργου θα έχουμε ένα φυσικό έργο το οποίο θα κατασκευάσουμε. Για το τι θα γίνει αυτό, θα μας το υποδείξει η αρμόδια διεύθυνση τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Αλμήκας. Ο προπορισμός είπαμε ότι είναι 700.000 ευρώ. Ξέχασα να σας αναφέρω ότι το μήκος του προσωπικού χρηματοδότησης ανέκτησε το 45%, το οποίο υπολείπεται θα καλυφθεί από το πρόβλημα δημοσιών επενδύσεων από τις ΑΕΠ 052. Δηλαδή, η περιφέρεια θα κατασκευάσει ένα έργο στον Ορεινόγκο εκεί, το οποίο αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Δεν θα επιβαρυνθεί κανένα ευρώ, ας το πούμε έτσι, και θα καλυφθούν όλα από το πρόγραμμα live, εάν εγκριθεί. Είπατε ότι η περιφέρεια δεν θα βάλει ούτε ένα ευρώ. Ναι, κοιτάξτε, αν δεν κάνω λάθος, ότι το ποσοστό χρηματοδότησης ανέκτηκε το 55%, τον επιλέξαμε πάνω, ναι, 315.000. Άρα, η περιφέρεια θα βάλει το 45%. Αυτό, το οποίο αναλογεί να βάλει, θα καλυφθεί από το πρόβλημα δημοσιών επενδύσεων από τις ΑΕΠ 052. Δεν θα καλυφθεί να δώσει χρήματα από το ΣΚΑΠ ή από άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο. Ήδη το Υπουργείο ΜΕΕΡΤΙΣΑΕΠΑ θα καλύψει. Και με βάση στο ανωτέρο, ισχυγούμαστε τη συμμετοχή της περιφέρειας του προτείνωμενού έργου, την ελλοποιή της πρότασης σε περιφεκτικές εγκρισίες και την εξοδότηση του περιφερειάδου για όλα τα παραειτημένα έργα, τα οποία θα χρειαστεί να εφαρμόζουν. Ερωτήσεις, κύριε Μαργαρίτη. Θέλω να ρωτήσω, κύριε Διευθυντά. Αυτό το έργο, βάλαμε εκατομμύρια στα εκατομμύρια, συνέχεια. Επιδακή και συνεχίστηκαν πλακεντά και τα λοιπά. Πολλά λεφτά. Τεχνικά έχουν γίνει. Μια έπεφτανε άλλα τεχνικά, άλλα έτσι. Τώρα τι εφτακώς χιλιάδες, τι τεχνικά θα γίνουν τώρα αυτά, τι ισοτεχνικά θα γίνουν. Πιστεύω, για μένα, στο βρόντομι που σπάνια. Καταρχάς, η περιφέρεια εκεί πήρε δύο-τρεις φορές αυτό το έργο. Αλλά δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξει ξανά τέτοια φαινόμενα. Ναι, ο κύριος πλακεντάς λίγο να απαντήσει. Ναι. Ναι, η κυρία Ζεμπηλιάδου. Αλλά επειδή το έργο αυτό παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 2017. Στήχησε δυο εκατομμύρια και αφορούσε την άρρηση των επιπτώσεων των κατολιστήσεων και λοιπά. Το να βάζουμε ξανά ένα τέτοιο έργο εδώ, σημαίνει ότι έχουμε υποψίες... Τώρα, αν είναι μόνο για μελέτη, σε ένα έργο στο οποίο έχουμε κάνει ήδη μελέτη, γιατί για να κάνουμε την άρση των προβλημάτων κατολίσθησης, σημαίνει ότι είχαμε μελέτη. Το να ξανακάνουμε άλλη... Γιατί εδώ προσέξτε κύριε Πλακεντά, διάβασα πολύ προσεκτικά την εισήγηση. Μιλάει για κατασκευή έργου χρηματοδοτήτων. Αυτό είναι και μεγάλος ο προϋπολογισμός. Με την έννοια αυτή, το σοφό θα ήτανε να βάλουμε ένα έργο κατολισθήσεων στα Γρεβενά, στο Βόιο, που έχουμε μπόλικα τέτοια, και όχι σε έναν δρόμο που ήδη τον έχουμε χρηματοδοτήσει. Εκτός αν έχουμε αστοχία. Άλλη ερώτηση. Ο κύριος Βόσδο. Ο κύριος ο κύριος Πιτσέλη, ποια σχολή του απειθεί, ποια τμήμα του απειθεί, θα ασχοληθεί, πρώτον. Δεύτερον, ποιες άλλες εναλλακτικές σκέψεις είχατε. Δηλαδή, για να καταλήξετε στο καταφύγιο, είχατε 5-6. Και καταλήξατε στο δρόμο βλεβός-καταφύγιο. Θα απαντήσει ο κύριος πραγματικά, θα απαντήσει. Θέλω επίσης, αν μπορείτε να μου πείτε, ποιος θα είναι ο ρόλος του Πανεπιστημίου, δηλαδή τι ακριβώς θα κάνει, θα κάνει μελέτη για τεχνικά, θα κάνει μελέτη για τογεολογικά. Και αν υπάρχει αναγκαιότητα για να γίνουνε κατασκευές τεχνικών έργων, θα πρέπει να υπάρχουν και μελέτες. Αυτές τις μελέτες, ποιος θα τις κάνει. Ναι, ο κύριος Σαββόπουλος. Με ρωτήσεις και τοποθέτης σύντομως θα είμαι. Πριν περίπου 1,5 χρόνου, είχε έρθει μια πρόταση ο κύριος Πλακεντάς. Είχαμε υποβάλει ως περιφερειακό συμβούλιο μέσω της ΠΕΚ δύο έργα μέσα στο ΕΣΠΑ που τρέχει για δύο παρεβάσεις, η οποία μια συνεχιζόταν στην περιοχή του Βελβεντού. Και είχα πει τον κύριο Πλακεντά ότι γιατί από το ποσό των εκτώσεων δεν υποβάλουμε και την κλεισσούρα που έχει εδώ και δύο χρόνια και μάλιστα ο περιφερειάχης μας κλήθηκε από τη δικαστική αρχή να απολογηθούν για αμέλεια τέλος πάντων ως τοπική αυτοδιοίκηση. Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη πρόταση πάνω σε αυτό που είπε και η κυρία Ζιμπηλιάδου και ο κύριος Βόσδου ταιριάζει από όλοι τα κουτί, όσον αφορά το κομμάτι, το αντίστοιχο πρόβλημα που έχει η περιοχή της κλεισσούρας και τόσο είναι περίπου με έτοιμη μελέτη και θα μπορούσε να γίνει και με προγραμματική σύμβαση με τον Αριστοτέλεο Πανεπιστήμιο, γιατί φαντάζομαι τώρα εδώ είναι δύο η εταιρεία, έτσι δεν είναι, είμαστε εμείς και το Αριστοτέλεο Πανεπιστήμιο, δεν έχει κάποιον άλλον εταίρο. Τα λεφτά είπατε θα μπουν από τη ΣΑΕΕΠ 052, θυμάμαι καλά, αυτό είναι από τα λεφτά της ΕΔΡΑΣ, είναι πρόβλημα δημοσίων επενδύσεων, μάλλον από τα λεφτά της ΕΔΡΑΣ. Λοιπόν, το Αριστοτέλεο Πανεπιστήμιο θα ολοκληρώσει κάποιες μελέτες και υπάρχει μια αρχική εκτίμηση ότι το υπόλοιπο ποσό των 152.000 μέχρι τις 700 είναι για να εκτελεστούν κάποια τεχνικά στην περιοχή του Βελβεντού. Και κλείνω πάλι με μια τελική ερώτηση. Κύριε Επιτσέλη, τις προτάσεις για το Life, υπάρχει ένα ανοιχτό πρόγραμμα Life στο οποίο υποβάλλονται προτάσεις. Τελική πρόταση που βάλουμε σήμερα ως Περιφέρεια, ποιος είναι αυτός που αποφασίζει. Υπάρχει απόφαση εκτελεστικής Επιτροπής, δηλαδή μπήκαν προτάσεις στην Εκτελεστική Επιτροπή και ήρθε στον Περιφερειακό Συμβούλιο. Ποιος έκανε τη συγκεκριμένη πρόταση, δηλαδή φαντάζομαι παλαιότερα όταν υπήρχαν αντίστοιχα προγράμματα τα οποία ήταν ανοιχτά, ερχόταν σε συζήτηση πρώτα στην Εκτελεστική Επιτροπή, συζητούσαμε μαζί με τον Περιφερειάρχη και καταλήγαμε. Έγινε κάτι αντίστοιχο για αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση. Το Life που είναι ανοιχτό τώρα, το συνολικό μέτρο τι προϋπολογισμό έχει. Λίγο αλλιώς διατυπωμένη, αν δεν υπήρχε αυτό το πρόγραμμα, τα έργα που περιγράφονται μέσα σαν πρόταση, τα κυνηγούσαμε η Περιφερία από οποιαδήποτε χρηματοδότηση να τα κάνουμε, αλλά για να καταλάβω την αναγκαιότητα. Κύριε Πιτσέλη. Καταρχάς η πρόταση μας ήρθε από το Αριστοτέλιο Πανεπιστήμιο, ο οποίος απευθύνθηκε σε εμάς και λέει αν έχετε έναν δρόμο τον οποίο θα θέλετε να τον δούμε, να τον μελετήσουμε. Ο προϋπολογισμός και τα έργα τα οποία θα κατατεθούν, θα τα μελετήσει στο αντίστοιχο τμήμα του Αριστοτελίου Πανεπιστήμιου. Πλήρους μελέτης. Το έργο έχει κατασκευαστεί, άρα ήρθε η μελέτη γιατί θα κάνουμε άλλη μελέτη. Γεωργία θα σας απαντήσω εγώ. Εσείς πώς το σκεφτήκατε δηλαδή. Εμείς το σκεφτήκαμε ότι… Εντάξει, αυτοί είπα να γίνει μια μελέτη. Εμείς είδαμε ότι έγινε ένα έργο, αν δεν κάνω λάθος δύο φορές επενπήκαμε και υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα, τα φαινόμενα όμως αυτά είναι δυναμικά. Και σκεφτήκαμε ότι εάν εγκριθεί αυτό το πρόγραμμα θα έχουμε μία εμπεριστατομένη μελέτη από το Αριστοτελίου Πανεπιστήμιου, το οποίο αν διαβάσετε μέσα στην εισήγηση αναφέρει μια πληθώρα έργων τα οποία θα πρέπει να γίνουν. Αποστράγγιση πραγματικών ορυγμάτων, φυτοκάλυψη, φυσικές εξαμεινές, συγκέντρωση κτλ. Είναι μια εξεδικαιομένη. Δεν ξέρω αν έγιναν. Άρα λέτε ότι θα κάνουν και άλλες μελέτες στο Πανεπιστήμιο. Μα το έργο το οποίο έγινε για να αντιμετωπίσει τις κατολιστήσεις έκανε όλα αυτά. Προστασία πρανών, τάφρους, αυτά. Αλλιώς πώς? Εκτός κι αν δεν έγινα. Και τότε γιατί δώσαμε δυο εκατομμύρια αυτό. Ναι κύριε Πλακετά. Ναι κύριε Πλακετά. Να τα διαφυγερνήσω λίγο για να, τουλάχιστον με τα δομένα που υπάρχουν. Απαντάω και ταυτόχρονα σε πολλές από τις ερωτήσεις οι οποίες έγιναν. Ουδε μία στοχεία υπάρχει στο έργο. Το έργο λειτουργεί κανονικά. Μπορείτε να περάσετε από εκεί να το δείτε. Ενάμιση χρόνο τώρα που είναι σε λειτουργία ο δρόμος λειτουργεί κανονικότατα. Ξέρετε όμως πολύ καλά ότι σε εκείνη την περιοχή όλο γενικά το φαινόμενο υπάρχει ένα δυναμικό φαινόμενο που έχει κατολιστήσεις. Παρουσιάστηκαν μία μέρα στο γραφείο μου και μετά πηγαίναν και την ίδια τον προγραμματισμό δύο καθηγητές πανεπιστημίων ένας κύριος και μία κυρία από το ΑΠΠΤ μου διαφεύγουν τα όνομα τους αυτή τη στιγμή. Συγχωρέστε με δεν είμαι καλός στη συγκράτηση των ονομάτων. Οι οποίοι είπαν το εξής δεν διαλέξανε όπως είπατε κύριε νομίζω κύριε Βόσδη και ο κύριος Σαββόπουλος το είπε ναι. Δεν τους είπαμε πάρτε αυτά τα πέντε έργα και διαλέξτε από ποιο θέλετε. Είδαν και μας είπαν ότι επειδή ξέρουμε την ιστορία και το background που υπήρχε στη συγκεκριμένη θέση των πιτζινής και στον δρόμο του Βεβεντόκαταφύγη, έχει επιλεγεί από το Πανεπιστημίου μας μέσω του προγράμματος Life να παρακολουθούμε αυτό το έργο και ένα αντίστοιχο έργο με τα ίδια δεδομένα στην Ισπανία. Θα το παρακολουθούμε χωρίς να έχετε καμία οικονομική συμμετοχή και όπου χρειάζεται να σας δίνουμε στοιχεία για το αν υπάρχει πρόβλημα, αν δεν υπάρχει πρόβλημα, αν παρατηρούμε κάτι, θα εγκαταστήσουν δηλαδή ένα είδος μηχανημάτων που θα μετρούν κάποια πράγματα εκεί σε επίπεδο ερευνητικό για το Πανεπιστημίο, ώστε να μπορούν και αυτή την πληροφορία να έχουν και ταυτόχρονα την εκπαίδευση των φυτών τους, αλλά και ταυτόχρονα να προτείνουν στην υπηρεσία το αν χρειάζεται να γίνει κάτι. Αυτή τη στιγμή εκεί δεν χρειάζεται να γίνει κάτι περισσότερο, το έργο είναι σε πλήρη λειτουργία. Εκτός από άλλα πράγματα λέει εισήγηση και άλλα λέμε εδώ. Η εισήγηση λέει, το Πανεπιστημίο θα πάρει 150.000 ευρώ, προφανώς για να κάνει αυτή τη δουλειά, να παρακολουθεί ένα φαινόμενο. Όμως, και γι' αυτό έχει προϋπολογισμό 700.000, περιλαμβάνει μέσα και κατασκευή έργου. Όχι, δεν υπάρχει κατασκευή. Λέω ότι δεν υπάρχει κατασκευή έργου. Δεν μπορεί το Πανεπιστημίο να πάρει 700.000 ευρώ για να παρακολουθεί ένα φαινόμενο. Δεν το συζητάω αυτό. Το έργο αυτό υπάρχει ένα μίζο θέμα. Ήταν ενταγμένος στο ΕΣΠΑ με 2.462,4 ευρώ. Άρα, το να βάλουμε άλλο ένα έργο με τον ίδιο τίτλο, που δεν είναι μονερί. Μα δεν χρειάζεται να βάλουμε άλλο έργο. Άρα, αποσύρετε την εισήγηση, διορθώστε το κομμάτι του έργου. Ζητώ και εγώ την αποσυνσίδηση, γιατί εκθέτει καταρχήν αυτά που έχουμε κάνει. Δημιουργεί πρόβλημα στο ίδιο το έργο, αφήνει υπόνοιες. Αυτό προσπαθώ να πω. Ακριβώς, ενώ δεν συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Κύριε Πλακετά, η κυρία Ζημιλιάδου έχει δίκιο, και διαβάζω, ο εδεικτικός προϋπολογισμός του έργου για την περιφέρεια. Αν έρχεται εφτακόσεις χιλιάδες και περιλαμβάνει τις δαπάνες κατασκευής, τον τελικό έργο και την παρακολούθηση και εμπίλωση. Εάν παρουσιαστεί στην πορεία κάτι και μας δώσουν μια μελέτη που θα λέει, παιδιά, επειδή συμβαίνει αυτό που να κάνετε εκείνο, είναι άλλο πράγμα. Να αποσυρδίσουμε. Κύριε Πιτσέλη, υπάρχει πρόταση και από τον κύριο Πλακετά να αποσυρδεί. Ή να μπει άλλο έργο δηλαδή μέσα. Να βάλουν, σας δω και πάλι τέτοια λέξη, ή μακάρι να υπάρχουν σε άλλες ενότητες έργα τα οποία είναι επίγοντα και να μπουν εκεί. Αλλά ξανά λέω, δεν υποβάλαμε πρόταση εμείς για τον Πιτσέλη στο συγκεκριμένο έργο. Ήρθαν και είπαν, επειδή μας ενδιαφέρει να διερευνήσουμε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που υπάρχουν εδώ και στην Ισπανία, μου είπαν το μέρος στην Ισπανία, δεν το έχω πρόχειρο. Ξέρετε τι πρόβλημα δημιουργεί, επειδή γι' αυτό το έργο οι μελέτες πυρώθηκαν από το ΕΣΠΑ για τον Πιτσέλη. Άρα στην ουσία δημιουργεί την υπόνοη, θα πάρουν μια έτοιμη μελέτη και θα την ξανά υποβάλουν. Να αποσυνθεί το θέμα κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ. Κύριε Πιτσέλη, να αποσυνθεί το θέμα. Αποσύρετε, αποσύρετε. Ήθελα να διευκολυμνήσω ότι ο Ελληνικτρικός Προβλημνος είναι 700.000 για την Περιφέρεια και 152.000 είναι για το Πανεπιστήμιο. Το Πανεπιστήμιο θα μας κάνει τη μελέτη και εμείς θα το δημοπραθείσουμε και θα το καταφύγουμε. Έχει ένα δημιουργικό πενόμενο. Άρα το μελετάς μόνο, δεν έχει κατασκευή. Ναι, ο κύριος οκουτίσει λίγο ένα λεπτό για να το ξεδιαρρύνουμε, ναι την Πρόεδρε. Παρ' ό,τι και εγώ δεν το διάβασα, για να με ειλικρινήσω, ούτε την Ισήγη, ούτε και τώρα το είδα ως θέμα, ειλικρινά. Αν κατάλαβα καλά Παναγιώτη και συναδελφοί, δεν αφορά το έργο το οποίο έγινε την αποκατάσταση της κατολίστησης. Καμία σχέση. Όχι. Πρέπει να αφορά την παρακολούδηση όλου του δρόμου, βελβεντό καταφύγει. Λέει, γιατί μιλάει και για κατασκευή έρχεται. Ναι, την παρακολούδηση λοιπόν όλου του δρόμου βελβεντό καταφύγει, που όντως έχει σοβαρότο το πρόβλημα κατολιστήσεων, με μέγιστο τον θολόλακα. Και εγώ φοβήθηκα φέτος με αυτές τις κλημμύρες. Τον θολόλακα τον έχουμε ενταγμένο αλλού. Ξέρω Γεωργία μου, ξέρω. Αλλά λέω είναι πολύ σοβαρό το πρόβλημα των ποιερίων, στη συγκεκριμένη από την περιοχή της Αγίας Κυριακής μέχρι τον ματσκοχόρη που λέμε στο Πλατανόρεμα. Είναι σαθρό το έδαφος και με το παραμικρό έχουμε εγκατακρυμνήσεις και ακατολιστήσεις. Εγώ κατάλαβα Παναγιώτη διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, τώρα το είδα, ειλικρινά δεν είχα ιδέα. Κατάλαβα ότι δεν αφορά το έργο το οποίο έγινε, αλλά αφορά την παρακολούθηση όλου του δρόμου και όπου υπάρξουν προβλήματα κατολιστήσεων να γίνονται παρεμβάσεις. Έτσι το αντιλήφθει. Ναι, δεν το ξέρεις, η παρακολούθηση αυτό έχει το νόημα. Να πω κάτι. Καταρχάς εδώ αναφερόμαστε για ένα δρόμο 10 χιλιόμετρα πόσο είναι, από το Βελβεντό μέχρι το Κατεφύγιο πάνω. 27. 27 χιλιόμετρα. Οι επεμπάσεις που έγιναν για όλα αυτά πιστεύω είναι για ένα μικρό τμήμα. Αυτοί θα μελετήσουν όλο. Εκεί που δεν εκδηλώθηκε ακόμα, θα μπορεί να εκδηλωθεί μετά. Πότε έπρεπε να έχει μόνο τη μελέτη. Αυτό λένε. Για να παρακολουθείς ένα φαινόμενο είναι πολλά τα 700 κιλιάρικα. Έγινε μελέτη και παρεμβήκαμε σε ένα κομμάτι του δρόμου. Λοιπόν, για να ξεπλοκαριστούμε αποσύρετε το θέμα. Αποσύρετε το 5. Αποσύρετε το 6. Αποσύρετε το 7. Αποσύρετε το 8. Αποσύρετε το 9. Αποσύρετε το 10. Αποσύρετε το 11. Αποσύρετε το 12. Αποσύρετε το 13. Αποσύρετε το 14. Αποσύρετε το 15. Αποσύρετε το 16. Αποσύρετε το 17. Αποσύρετε το 18. Αποσύρετε το 19. Αποσύρετε το 20. Αποσύρετε το 21. Αποσύρετε το 22. Αποσύρετε το 23. Αποσύρετε το 24. Αποσύρετε το 25. Αποσύρετε το 26. Αποσύρετε το 27. Αποσύρετε το 28. Αποσύρετε το 29. Αποσύρετε το 30. Αποσύρετε το 31. Αποσύρετε το 32. Αποσύρετε το 33. Αποσύρετε το 34. Αποσύρετε το 35. Αποσύρετε το 36. Αποσύρετε το 37. Αποσύρετε το 38. Αποσύρετε το 39. Αποσύρετε το 40. Αποσύρετε το 41. Αποσύρετε το 42. Αποσύρετε το 43. Αποσύρετε το 44. Αποσύρετε το 45. Αποσύρετε το 46. Αποσύρετε το 47. Αποσύρετε το 48. Αποσύρετε το 49. Αποσύρετε το 50. Αποσύρετε το 1. Αποσύρετε το 1. Αποσύρετε ότι 6. Αποσύρετε το 7. Αποσύρετε έναν 10. Απόσύρετε το 12. Προσέχετε να προσεγγίσετε. Αποξέχετε να πει κάτι φάμε να το παραωρίσεις. του Αυγούστου, τέλη προς τέλη Αυγούστου, 17 με 20 Αυγούστου, με 19 Αυγούστου, πρόκειται να διεξαχθεί το Δεύτερο Συνέδριο Πανταχού Γρεβερινιωτών με σκοπό την καταγραφή των Γρεβερινιωτών της Διασποράς και το στήσιμο μιας γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ εκεί που κατοικούν με τον τόπο καταγωγής τους. Η Περιφοριακή Ενότητα Γρεβαινών θα ήθελε να στηρίξει αυτήν την πρωτοβουλία που έχει πάρει ο Δήμος Γρεβαινών. Θα γίνουν κάποιες δράσεις οι οποίες θα έχουν το θέμα ως Δεύτερο Συνέδριο Απανταχού Γρεβερινιωτών και παράλληλα θα γίνουν και κάποιες παράλληλες δράσεις για την υλοποίηση αυτού του Συνεδρίου. Εμείς ως Περιφοριακή Ενότητα, τόσο η Περιφοριακή Σύμβουλη των Γρεβαινών επιθυμούν την χρηματοδότηση για την γιορτή Μανιταριού προϋπολογισμού 10.000 ευρώ, ιστορική έκθεση φωτογραφίας Γρεβαινά 1912-1940 με φωτογραφικά ντοκουμέντα εκτιμόμενο προϋπολογισμού 4.200 ευρώ, ένα festival Europe Raid που θα γίνει και μία συναυλία, το Europe Raid είναι η συνάντηση περίπου 400 αυτοκινήτων από όλη την Ευρώπη όπου θα έρθουν και θα έχουν κάποιες παράλληλες δράσεις εκείνον τον χρονικό διάστημα, εκδηλώσεις αστρογιορτής και κάποιες δαπάνες για την καρδιά του συνεδρίου των Γρεβαινιωτών αξίας 5.000 ευρώ. Βέβαια παράλληλα θα γίνουν και κάποιες δράσεις στην πόλη της Δεσκάτης με την επωνυμία festival Kambounion εκτιμόμενο προϋπολογισμό 4.000 ευρώ. Γνωρίζω βέβαια ότι δεν είναι ανάγκη να έρθουν τα θέματα στο Περιφυριακό Συμβούλιο που έχουν να κάνουν με τα πολιτιστικά, ωστόσο, τόσο εγώ όσο και η Περιφυριακή Σύμβουλη του Γρεβαινιωτών θα θέλαμε να θέσουμε πως προς ψήφιση της εκδηλώσης πολιτισμού που θα γίνουν στην περιοχή των Γρεβαινών να έχει γνώσει το Περιφυριακό Συμβούλιο και οι πολίτες της Δικής Μακεδονίας ώστε όταν πραγματοποιούνται να έρθουν να στηρίξουν και να διασκεδάσουν εκείνο το τριήμερο, τετραήμερο. Σας ευχαριστώ πολύ. Υπάρχουν ερωτήσεις? Ο κ. Κοσμήδης, θα του δώσουμε τον λόγο πιο μπροστά. Για τις εκδηλώσεις στα Γρεβαινά το 3 για το Φεστιβάλ κ. Συμμαντράκο θεωρώ πολύ λίγα τα 3,5 χιλιάδες ευρώ γιατί θα φιλοξενείς 400 αυτοκίνητα για το Φεστιβάλ. Είναι το 3 για 3,5 χιλιάδες ευρώ που είπε. Θεωρώ πάρα πολύ λίγα για να φιλώσεις 400 αυτοκίνητα. Είμαστε φιλόξενος λαός, αυξίζει το λιγάκι το ποσό για να περάσει καλύτερα ο κόσμος. Καλή ερώτηση κ. Ζεβηλιάδου. Αν κατάλαβα καλά το ποσό που θα καλύψει η περιφέρεια είναι 28.500 ευρώ. Ακριβώς. Επειδή είναι από τα μεγαλύτερα ποσά που δίνουμε για πολιτιστικές εκδηλώσεις νομίζω ακόμη και οι απόκρισσες έρχονται μετά. Δεν διαφωνούμε επί της ουσίας της πρότασης αλλά θα ήταν καλό για αυτές τις μεγάλες δράσεις που έχουν πολιτιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον να έχουμε ως περιφερειακό συμβούλιο και μια ενημέρωση ποια ήταν τα αποτελέσματα του πρώτου ανταμόματος. Είδαμε κάποιο αποτέλεσμα, είχαμε κάποιο... είδε η περιοχή οικονομική ζωή των Γρεβενών κάποια βελτίωση, κάποιο feedback από αυτό. Και το ίδιο θα έπρε πίσω για τις μεγάλες δράσεις που χρηματοδοτεί αυτό το περιφερειακό συμβούλιο. Βεβαίως θα το στηρίξουμε. Νομίζω ότι από το να γίνονται μικράς-μικράς δάσεις οι μεγάλες είναι αυτές που θα δώσουν τα αποτέλεσμα αλλά καλό είναι η αντιπεριφέρεια να έχει στο μυαλό της ότι πρέπει στο τέλος της διαδικασίας αυτής να κάνει και έναν απολογισμό στον περιφερειακό συμβούλιο που έχει εγκρίνει αυτή τη χρηματοδότηση. Πόσο ωφελήθηκε η περιοχή από αυτό. Πείρας κι εσάς. Βέβαια να διευκρινίσω εκπροεμίου ότι θα το ψηφίσω. Εδώ σε ότι αφορά τις εκδηλώσεις αστρογιορτής θα γίνουν στα άστρα ή υπό τα άστρα, κύριε Σιμαδράκου, αν επιτρέπετε, οι εκδηλώσεις αυτές. Και ένα δεύτερον, επί σειρά ετών, στην αντιπολίτευση ο κύριος Σιμαδράκος ως μέλος της Επιτροπής Οικονομικών μας κατηγορούσε μας τότε ως περιφερειακή αρχή σουβλάκια και μπύρες. Θα το ψηφίσω γιατί τώρα δεν έχει σουβλάκια και έχει μανιτάρια, Βαγγέλη. Χαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Εγώ να ρωτήσω, κύριε Σιμαδράκο, είναι το δεύτερο συνέδριο απανταχού γρεπενετών δύο μέρες ουσιαστικά. Δεκαεφτά δεκαεννιά λέτε. Ωραία. Είναι 28.500. Κύριε Κοσμίδη, είναι δίκιο όταν οι εκδηλώσεις τον Απόκριο στην Κοζάνη διαρκούν πάνω από 15 μέρες. Έτσι δεν είναι δήμαρχε. Πάνω από 15 μέρες και δίνουμε μόνο 14-15.000 ευρώ και έρχονται 200.000 κόσμος. Κύριε συνάδελφε, είναι δίκιο. Κυρία Σιμπηλιάδου, το είπατε. Γιατί όλα αυτά ουσιαστικά είναι ένα συνέδριο. Όλες οι δράσεις δεν είναι ξεχωριστές δράσεις. Και εδώ μέσα ψηφίσαμε για τις Απόκριες από 1.000 ευρώ να δοθεί σε κάθε φανό. Θεωρώ ότι δεν είναι δίκιο. Άρα θα το ψηφίσουμε αυτό το θέμα. Αλλά όταν θα έρθει το θέμα για τις Απόκριες θα πρέπει και εκείνοι να είμαστε γαλαντόμοι. Ευχαριστώ. Είναι θέμα κόστους οφέλους. Αυτό πρέπει να αποδεικνύεται εδώ. Εκεί το έθεσα κυρία Σιμπηλιάδου. Στις Απόκριες έρχονται πάνω από 200.000 κόσμους. Ομόφωνα, κύριε συνάδελφε. Ναι, κύριε Χρυσοφορίδη. Ναι, ο ρόλος της περιφέρειας αυτό το συνέδριο ποιος θα είναι. Πώς θα συμμετέχουμε εμείς, τόσο που συνδιοργάνονται. Δηλαδή, άλλο τι θα κάνουμε εκεί. Να απαντήσω σε όλες τις ερωτήσεις των συναδελφών και στη δική σας κυρία Κιχαλιά. Όχι, είναι συνδιοργάνονται. Εμείς στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες οι οποίες έχουν τις... είναι μία συνδιοργάνωση. Εμείς στηρίζουμε οικονομικά το σχεδιασμό που έχει γίνει από το Δήμο Γαρεβενών. Υπάρχουν κάποιες δράσεις οι οποίες έχουμε χρηματοδοτήσει εμείς ως περιφέρεια και αυτές θέλουμε να χρηματοδοτήσουμε όπως είναι το Μανιτάρι, όπου είχε περίπου στις 5.000-6.000 επισκέπτες πέρσι με μεγάλη διάσταση κυρίως και στη φήμη της περιοχής και στο Μανιτάρι. Το festival Europe rate είναι δεύτερη φορά που θα έρθουν οι νεαροί με τα αυτοκίνητα απλώς πέρσι δεν θέλησαν, μάλλον δεν προλαβαίναμε να το χρηματοδοτήσουμε. Εγώ θεωρώ ότι έχουμε χρέος να φέρουμε, τουλάχιστον κάποιες μεγάλες εκδηλώσεις με προϋπολογισμό που είναι υψηλός να ενημερώνεται το σώμα και ώστε να υπάρχουν και κάποιοι προβληματισμοί. Όσον αφορά για τις απόκρυες που είπε ο κ. Πρόεδρος, θεωρώ ότι μπορούμε να αυξάνουμε, να βάζουμε συγκεκριμένες δαπάνες αναλόγως βέβαια τα αιτήματα που γίνονται. Τώρα ο δήμαρχος εδώ είναι, δεν ξέρω αν είχε ζητήσει επιπλέον χρήματα και δόθηκαν από την περιφέρεια για τη διοργάνωση της απόκρυας. Πάντως το 2019, θεωρώ ο δήμαρχος ότι αν φέρνεις πολλά χρήματα και όλοι αυτό που θέλουμε είναι να είναι επιτυχημένες εκδηλώσεις και να έρχονται επισκέπτες στην περιοχή μας. Ομόφωνα κ. Συνάδελφη, ομόφωνα. Πάμε στο εβδομό θέμα, κ. Κοσμίδη. Πάμε στο εβδομό θέμα, είναι τυπικό κ. Συνάδελφη. Έτοιμα λήψεις απόβευσης για έκκριση προσορωνών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο έργο εκτέλεσης του έργου συντήρησης βελτίωσης οδικού δικτύου δροσωπικής Φλόρινας. Ομόφωνα. Και το όγδο θέμα είναι και αυτό. Έτοιμα λήψεις απόβευσης για έκκριση προσορωνών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο έργο εκτέλεσης του έργου συντήρησης ασφαλτών στροτιμάτων Εθνικού Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Πρεσπον. Κύριε Πρόεδρε, μόνο να προσθέσω λίγο κάτι, γιατί το αισθάνομαι την ανάγκη να το πω. Επειδή αυτές οι νέες αποφάσεις που καθορίζουν το τρόπο και των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων επιβαρύνουν τα έργα, τα οποία πολλές φορές θα τρέχουμε με πολύ χρονοβόρα διαδικασία, το έργο της Ρωσοπηγής, η πρώτη έγκριση από το Υπουργείο για τα 2 εκατομμύρια της χρηματοδότησης έγινε το 2016, αρχές Απρίλιο του 2016, και καταλαβαίνετε τώρα είμαστε στα μέσα του 2018 για να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο. Και αυτό επιβαρύνει επιπρόσθετα τα έργα αυτά. Καταλαβαίνετε ότι αυτή η διαδικασία, η γραφειοκρατία, νομίζω πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει, γιατί επιβαρύνει οποιαδήποτε ενέργεια και πρωτοβουλία παίρνει η Περιφερειακή Αρχή. Αυτό μόνο. Ομόφωνα το 8ο. Πάμε στο ένα το θέμα. Έγκριση, εισηγής, έργο στην Επιτροπή Παρακολούδηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος της ΕΑΠ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του τέλους ανάπτυξης του 2012-2016 εισηγητής ο κ. Μπύρος. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, πρόκειται για ένα έργο χρηματοδότησης του Περιφερειακού Οδίου της Φλόρινας, το οποίο, όπως γνωρίζετε, είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με κύριο μέτοχο την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ως εκ τούτου λόγου και του γνωστού προβλήματος που έχει ανακύψει το τελευταίο διάστημα, το οποίο αφορά τη χρηματοδότηση του Περιφερειακού Οδίου, δυστυχώς για να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τις δραπάνες οι οποίες έχουν έρθει το τελευταίο διάστημα λόγω της μη ένταξης του έργου που είχε εγκρίνει το Περιφερειακό Συμβούλιο κατά την προηγούμενη περίοδο, είμαστε υποχρωμένοι να εντάξουμε το έργο αυτό ως φορέα υλοποίησης την ίδια την Περιφερειακή Ενότητα Φλόρινα, δηλαδή τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Φλόρινας και θα περάσει αντίστοιχα το έργο αυτό όπως προβλέπεται και από το δημόσιο λογιστικό, από τον Επίτροπο και γενικότερα από όλες τις διαδικασίες οι οποίες χρειάζεται να γίνουν έτσι ώστε το έργο αυτό να μπορέσουμε να το ολοκληρώσουμε. Αυτά κύριε Πόλε, δεν νομίζω να χρειάζεται περισσότερο. Είναι ο δικός πρόσωπος της Περιφερειακής Ενότητας Φλόρινας. Είναι μόνος μέτοχος της Περιφερειακής Ενότητας Φλόρινας. Αυτός έχει δικό του διοικητικό συμβούλιο. Ακριβώς, οποιαδήποτε δαπάνι θα περνάει με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και θα ορίζεται μετά από την οικονομική περιοχή. Θα κάνετε προγραμματική σύμβαση εσείς με το ΟΔΙΟ. Πώς θα εμπλακεί το ΟΔΙΟ αυτό δεν έχω καταλάβει. Επειδή θα πληρώσετε λειτουργικές δαπάνες, καταλαβαίνω. Ακριβώς, ναι. Δεν είναι ένα έργο που το δημοπρατείς και κάνεις τις δαπάνες. Εδώ θα πληρώνετε μισθούς. Πώς θα γίνει δεν έχω πρόβλημα με το έργο σαν έργο. Επειδή συμβουλευτήκαμε και την οικονομική υπηρεσία αλλά και την οικονομική υπηρεσία, όλες οι δαπάνες θα πηγαίνουν βάσει των διαδικασιών που ορίζει το δημόσιο λογιστικό. Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Φλόρινας μετά απόφασης του οργάνου του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με ό,τι ορίζει το δημόσιο λογιστικό θα πληρώνονται και αντίστοιχες δαπάνες που αφορούν τη μισθοδοσία. Είναι η υποχρέωση της οικονομικής υπηρεσίας να εκπληρώνει. Αυτό γινόταν παλιότερα όταν υπήρχε το νομαρχιακό συμβούλιο και η προηγούμενη νομαρχία. Το λέω για τον εξής λόγο. Επειδή η Περιφέρεια δεν μπορεί να έχει πάνω από μία αναπτυξιακή και εμείς ήδη είμαστε μέτοχοι τώρα νομίζω άλλαξε αυτό. Καταλαβαίνω ότι έχουμε ένα νομικό πρόσωπο που είναι πριν από την προηγούμενη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση είναι λίγο ένα ερμαφρόδιτο καθεστό. Όσο δεν πληρώνεις δαπάνες δεν υπάρχει θέμα. Εδώ όμως πληρώνεται δαπάνες και μάλιστα λειτουργικές και μάλιστα μισθοδοσίας. Το βάζω ως προβληματισμό. Να το δείτε με νομικό. Πιστεύω ότι ίσως να χρειάζεται μια προγραμματική σύμβαση γιατί αλλιώς δεν μπορείτε να περάσετε χρήματα μέσα στην ταμιακή υπηρεσία της δική σας και να πληρώσετε ατευθείας υποχρεώσεις της... Επειδή αυτό παλιότερα γινόταν επί νομαρχίας. Παλιότερα γινόταν, αλλά ήταν μια νομαρχιακή αναπτυξιακή, ήταν εταιρεία της νομαρχίας. Είναι ακριβώς το ίδιο. Δεν έχουμε δικαίωμα με βάση του Καλλικράτη να έχουμε... Όχι, έχει δικαίωμα να έχει βάση του Καλλικράτη σε άλλες δραστηριότητες, όχι σε συναφή. Μία δικαιούται να κάνει. Μόνο μία, ως περιφέρεια. Εμείς έχουμε την Άγγο, όπου είμαστε κύριος μέτωχος. Ποια, ποια? Την Άγγο. Δεν έχει σχέση η Άγγο. Η περιφέρεια μπορεί να έχει μόνο μία αναπτυξιακή εταιρεία. Ναι. Δεν είναι αναπτυξιακή εταιρεία το περιφερειακό δείο. Μία εταιρεία τουρισμού που είναι... Πώς την άκου? Έχουμε τριάντα δύο. Τριάντα πέντε, τριάντα πέντε, τριάντα πέντε. Α, ναι. Ναι, ναι, έτσι είναι. Στην εταιρεία τουρισμού, όμως, έχετε δίκιο. Και η εταιρεία τουρισμού είναι... Άρα, για μία εταιρεία έχουμε δικαίωμα να έχουμε. Οι άλλες... Για ποια εταιρεία είναι η εταιρεία τουρισμού? Πώς θα καλυθούν όπως είναι το δείο, σαν ανοιχτό πρόσωπο. Δεν έχει σχέση το δείο, το δείο είναι καθαρά περιφερειακό δείο. Και είναι λογιστικά, δεν υπάρχει κανένα θέμα και νομίζω ότι αυτό δείχνει ότι και ο τρόπος που θα γίνεται από εδώ και πέρα η διαχείριση θα είναι και ορθολογικός και απόλυτα σωστός, σύμφωνα... Έχετε συζητήσει με τον ολοεπίτροπο, κυρία την Περιφερειάρχα, έτσι είναι? Ναι, ναι, ναι. Ωραία. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα, πάμε στο δέκατο θέμα. Η υποβολή προτάσεων στην πρώτη πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στις δράσεις 19, 24 και 1926 είναι στο Λίντερ, είναι από την αντιπεριφεράχηση του Καστοριάς, η συγκυτής. Κύριε Αδαμόπουλε. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα να παρακαλέσω να περάσουμε πρώτα το 11, το οποίο είναι... Έτσι θα το περάσουμε κύριε Αδαμόπουλε, επειδή στην πρόσκληση γράφτηκε. Στην αποφάση θα περάσει πρώτα το 11 και μετά το 12. Επειδή και τα δύο έργα και αυτό για το Λίντερ και το επόμενο προγραμματική για το νοσοκομείο είναι ουσιαστικά η κατάρτιση του προγράμματος σε αυτές οι αλλαγές οι δύο, οι οποίες αφορούν τα δύο αυτά ποσά. Τα 45.000 για τη διασύνθεση του νοσοκομείου, Καστοριάς με οπτική ύνα... Λέτε για το 11, τα 45.000 για τις οπτικές ύνες για το νοσοκομείο. Ακριβώς και τα 79.000 που είναι για το Λίντερ. Αυτές είναι οι αλλαγές στον πίνακα των ΚΑΠ. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ναι, κυρία Ζεπηλιάδου. Αφού είναι 100% δημόσια δαπάνη το έργο αυτό... Πρέπει να έχουμε το ποσο μέσα, Γεωργία. Ακριβώς, θα το πάρουμε μετά πίσω. Ναι. Ναι, κύριε Σαββόπουλε. Α, συγγνώμη, κυρία Ζεπηλιάδου συνεχίζει. Έτσι γίνεται. Να κάνω την εισήγηση, δεν μπήκα στην εισήγηση. Αυτό είναι... Όχι, κοιτάξτε, αυτή είναι η πρόταση των υπηρεσιών της αντιπεριφέρειας όσον αφορά τουριστικού ενδιαφέροντα στήματα, όπως είναι τα φυλάδια τα τουριστικά, τα λευκόματα, όλα αυτά, τα οποία, αν θυμάστε, ήταν και στο προηγούμενο λίντερ, το οποίο δεν μπορέσαμε να το περάσουμε. Και είχα υποσχεθεί τότε, προκειμένου να ξοδεύσουμε τα λεφτά της αντιπεριφέρειας στο επόμενο λίντερ, εάν μπορέσουμε να περάσουμε τις ίδιες περίπου δράσεις. Εγώ έχω δύο ερωτήσεις, το κατάλαβα. Μάλλον τρία θέματα θέλω να βάλω. Η πρώτη ερώτηση έχει να κάνει με το εξής. Επειδή βλέπω, λέτε, μάλλον να ξεκινήσω από τη πιο σημαντική που είναι, αυτά όλα τα θέματα, την κοινή πολιτική, για το ποιους οδηγούς θα βγάλουμε, για το σύνολο της περιφέρειας ή για ένα περιφερειακή ενότητα. Δεν πάνε μέσα από την Εταιρεία Τουρισμού. Δηλαδή, δεν θα ήταν σωστό να κάνει η Εταιρεία Τουρισμού μια πρόταση στο λίντερ, για όλες οι περιφερειακές ή μόνο για εσάς. Αλλιώς έχουμε μια διάσπαση αρμοδιωτήτων τώρα. Άλλα κάνει η Εταιρεία και άλλα κάνει την Εταιρεία Τουρισμού. Μπορεί η Εταιρεία Τουρισμού να κάνει πρόταση στο λίντερ. Βεβαίως, μέχρι και οι ιδιώτες μπορούν να κάνουν. Η Εταιρεία Τουρισμού μπορεί να κάνει και εισήγηση για όλη την περιφέρεια. Αυτά όμως είναι αποκλειστικά για την Καστοριά, γιατί ο τουρίστας που έρχεται στην Καστοριά θέλει να ενημερωθεί για συγκεκριμένα. Ναι, γιατί δεν μπορεί να το κάνει η Εταιρεία Τουρισμού, που μάλιστα έχει έδρα την Καστοριά. Αυτό ρωτώ. Να τις πω όλες οι ερωτήσεις και μετά μου λέτε. Η δεύτερη ερώτηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι είστε πολύ... Λέτε, να κάνουμε έναν τουριστικό οδηγό 132 σελίδος. Αυτό σημαίνει ότι τον έχετε ήδη τον οδηγό, για να ξέρετε τόσες λεπτομέρειες. Στον άλλο είναι... Επειδή έχουμε τους παλιούς οδηγούς... Άρα είναι ανατύπωση. Το περισσότερο τμήμα είναι ανατύπωση. Θα γίνουν μερικές μεταβολές με σύγχρονα στοιχεία. Εποικαιοποίησε τον οδηγό. Ακριβώς. Η τρίτη ερώτηση είναι... ότι ειδικά στο πρώτο θέμα, στην πρώτη κατηγορία... εκεί που λέτε ότι θα μπουν για την πρώτη δράση... που θα μπουν στο 19.2.4.3... υπάρχει σε κάθαρο πρόβλημα επιλεξιμότητα. Διότι η πρόσκληση λέει ότι δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν τουριστικοί οδηγοί. Δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί οτιδήποτε έχει να κάνει... με την ανάπτυξη και την τουριστική προβολή μιας περιοχής. Είναι επιλέξημες οι δράσεις μόνο που έχουν να κάνουν... με την υποστήριξη και καθοδήγηση των τουριστών. Αυτό ήθελα να πω. Ακριβώς αυτό ήθελα να πω. Ήθελα να διορθωθεί λίγο η εισήγησή μας. Ήθελα να διορθωθεί λίγο η εισήγησή μας, κύριε Πρόεδρε. Να ακούσει λίγο η Γραμματεία. Όσον αφορά στην δεύτερη παράγραφο... εκεί που λέω πρόγραμμα προβολής... να αλλάξει πρόγραμμα ενημέρωσης επισκεπτών... και να φύγει όλο το υπόλοιπο κομμάτι από περιοχή. Διπερβερίαντι δεν βοηθάει αυτό. Όλη η πρόταση είναι στιμμένη για προβολή. Μιλάς για έναν τουριστικό οδηγό... ο οποίος είναι τόσο ξεκάθαρα τουριστικός οδηγός... Κάτσε, ας κάνουμε λίγο την προσπάθεια να το βάλουμε. Ό,τι για μένα είναι λάθος. Καταρχήν δεν τιμάει την αντιπεριφέρεια να κάνει μια πρόταση... που ξέρει ότι είναι μη επιλέξυμη όταν θα μπορούσατε να κάνετε προτάσεις... με την Εταιρεία τουρισμού για επιλέξιμες δράσεις. Μην χαλάτε προσπάθειες. Πρόταση. Εγώ τουλάχιστον δεν μπορούμε να ψηφίσουμε μια δράση... που είναι μη επιλέξυμη. Και πραγματικά δεν συμφωνούμε με τη διάσπαση των αρμοδιωτήτων. Απ' τη μια να χρηματοδοτεί η περιφερειακή ενότητα την Εταιρεία τουρισμού... για να κάνει αυτή τη δουλειά και απ' την άλλη κάθε περιφερειακή ενότητα... να κάνει και αυτή χωριστά δράσεις για τον τουρισμό. Κάτι δεν μου κάθεται σε αυτό. Άλλη ερώτηση, ένα λεπτό κύριε Σαββόπουλε. Η πρώτη ερώτηση είναι 100% επιλέξυμη. Δηλαδή αν ας πούμε επιλευτούμε θα κάνουμε εμείς τη δαμπάνη... τα βάζουμε από το ΣΚΑΠ και μετά μόλις γίνεται η διαδικασία τα παίρνουμε πίσω. Το δεύτερο είναι θέλω λίγο να μου αναλύσετε. Θα ήθελα να το ρώτησε η κυρία Σιμπηλιάδου, ίσως να το έθασα. Η δεύτερη μας πρόταση, πες τα μαζί του, ακριβώς τι θα κάνουμε. Δεν το καταλάβαμε, το διαβάζω έτσι πολλές φορές το 31, 5, 71. Τι θα είναι, θα είναι μελέτη? Η δεύτερη πρόταση είναι το Λεύκωμα. Όχι, δεν είναι το Λεύκωμα. Έκδοση Λευκώματος και σκεφτικά μνημεία. Αυτό είναι το δεύτερο. Η πρώτη είναι έκδοση τουριστικού οδηγού και συνοπτικός τουριστικός οδηγός. Τέλος πάντων, να μην ατυχίσουμε όπως την προηγούμενη φορά, που ήταν πολύ μεγαλύτερη η πρόταση στα 120.000. Δεν ξέρω αν η εταιρεία τουρισμού θα υποβάλλει και αυτή η πρόταση. Μας μας πει ο κύριος Σιμπηλίδης. Ο καθένας θα μπορεί να κάνει. Απλώς τονίζω ότι η πρόταση της προηγούμενης περιφερειακής αρχής, στα 120.000-110.000, απεντάχτηκε. Μας πει ο κύριος Σιμπηλίδης. Ο κύριος Σιμπηλίδης έχει το λόγο. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Γεωργία, να ξεκαθαρίσουμε λίγο τα πράγματα όσον αφορά την εταιρεία τουρισμού. Η εταιρεία τουρισμού, όταν βγήκε το leader, πήγε στην ANCAS, έτσι ώστε να δει αν μπορεί να ενταχτίσει το 100% γιατί λόγω της σχηματοδότησης που έχουμε, δεν θα μπορέσουμε να συνεισφέρουμε σε κάποιο ποσό, όπως ήταν αυτά. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε.