Δημοτικό συμβούλιο 10-09-2015 (Cityofathens, 2015)
: Παπαχελά Νέλη Παρούσα, Αξελός Ρήγας Παρών, Βαφιάδης Νικόλαος Απών, Αβραμίδης Νικόλαος Παρών, Αγγελόπουλος Βασίλειος Παρών, Αγγελοπούλου Αθηνά Παρούσα, Αποστολόπουλος Γεώργιος του Παναγιώτη Παρών, Αποστολόπουλος Γεώργιος του Χρήστου Απών, Βαρελάς Ανδρέας Παρών, Βασιλικός Βασίλειος Απών, Βασιλείου Χριστίνα Παρούσα, Βελέντζα Δήμητρα Παρούσα, Βερέμις Αθανάσιος Παρών, Βλαχάκη Σιλίας Απών προς το Παρών, Γιαννοπούλου Καλιόπι Παρούσα, Γεννηματάς Ανδρέας Απών, Γουμαπινελόπι Παρούσα, Γούδης Χρήστος Παρών, παρακαλώ λίγο ησυχία, ελάτε, Δασκαλάκι Μελπομένη Παρούσα, Διαμαντάκου Καλιόπι Παρούσα, Δούκα Μαρία Απούσα, Δραγούμις Φίλιππος Παρών, Δρογώσης Ευστάθειο Σαπών, Ζαφυροπούλου Αθηνά Παρούσα, Ζεπου Αμαλία Απούσα, Ιλιοπούλου Μαρία Απούσα, Κακλαμάντης Νικήτα Σαπών, Καπερνάρος Βασίλιος Σαπών, Καρίδης Κωνσταντίνος Παρών, Κασιδιάρη Σιλίας Παρών, Κατσούλη Ελένη Παρούσα, Καφετζόπουλος Αντώνης Παρών, Κοντοσταθάκου Ευαγγελία Παρούσα, Κωνσταντάρας Δημήτριος Σαπών, Κωνσταντίνου Πέτρος Παρών, Λάμπρου Στυλιανός Παρών, Μάρκαρης Πέτρος Σαπών, Μιχαλολιάκου Ουρανία Παρούσα, Μοντιανου Αλέξανδρο Σαπών, Σπαις Παναγιώτης Παρών, Μπρούλιας Γεώργιος Παρών, Μυριβίλη Ελένη Απούσα, Παπαγιαννάκης Ελευθέριος Απών, Πλεύρης Αθανάσιος Παρών, Προβατάς Φώτιος Παρών, Σοφιανός Νικόλαος Απών, Σπηλιοτόπουλος Αριστόβουλος Απών, Στρατηγάκη Μαρία Απούσα, Τεντώμας Κρίστος Απών, 31 με τον κ. Βλαχάκη, 31 σε έχουμε απαρτία, από τους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων, Αναστασίου Ελένη Παρούσα, Μελά Χριστίνα Απούσα, Μοραϊτάκης Γεώργιος Παρών, Μανολιουδάκη Χαρίκλια Παρούσα, Αδαμόπουλος Διονύσιος Παρών, Τζοντύρου Ελένη Παρούσα και Γαβρίλε Δάφνη Απούσα. Ο κ. Δήμαρτς έχει το λόγο. Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Θα ήθελα προημερισιας διατάξεως να θύξω δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πλατεία Βικτωρίας, ειδικά τις τελευταίες μέρες με την συρροιακή και παραμονή αλλοδαπών, προσφύγων κατά κύριο λόγο. Το δεύτερο είναι και ενόψει τώρα ότι αρχίζει νέα σχολική περίοδος, το θέμα των σχολικών καθαριστριών. Πρέπει να πω ότι και ο δημοτικός μας σύμβουλος, ο ανεξάρτως δημοτικός σύμβουλος ο κ. Αθανάσιος Πλεύρης, μου απέστειλε μια επιστολή με την οποία μου ζητάει να θέσουμε να συζητήσουμε το θέμα της εκκληκτικής κατάστασης όπως τη χαρακτηρίζει με τους λαθρομετανάστες στην πλατεία Βικτωρίας, θα έχει το λόγο κι αυτός κανονικά με τη σειρά του. Έτσι ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης είχε αρχίσει στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο με την αφορμή του ελεών. Μέσα στον Αύγουστο εγώ κάτω από τις συνθήκες τις οποίες σας είχα εκθέσει και στη συνέχεια με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου παραχωρήθηκε ο χώρος αυτός τον Ελεώνα για την στέγαση, για τη δημιουργία ενός καταβλησμού προσφύγων με δυναμικότητα 700 περίπου άτομα. Ο καταβλησμός αυτός λειτουργεί σε καλές συνθήκες. Λειτουργεί κανονικά και ομαλά. Η παραχώρηση αυτού του χώρου έγινε μεταξύ άλλων προκειμένου να μπορεί ο Δήμος Αθηνέων να λέει ότι αυτό το πρόβλημα το οποίο επιδινώθηκε τους τελευταίους μήνες και δεν προβλέπεται να βελτιώνεται για τους επόμενους, ή δεν ξέρω τα επόμενα χρόνια, προκειμένου οι επιπτώσεις αυτού του προβλήματος να κατανεμηθούν με δικαιοσύνη σε όλη τη χώρα. Να μην φορτώνεται το πρόβλημα αυτό μόνο η νησιωτική Ελλάδα, να μην το φορτώνεται όμως μόνο και ο Δήμος Αθηνέων. Προκειμένως αυτό είναι ένα ισχυρό πολιτικό επιχείρημα για μια κατάσταση η οποία όπως είπα δεν είναι παροδική να μας απασχολήσει και τα επόμενα χρόνια. Το πρόβλημα δεν γεννήθηκε τους τελευταίους μήνες, τους τελευταίους μήνες προσέλαβε πλέον αυτή την έκταση που βλέπουμε. Το πρόβλημα αυτό έχει ανακύψει εδώ και χρόνια πως πάντοτε η Ελλάδα ήταν μία πύλη εισόδου ατόμων ετούντων άσυλων. Τα προηγούμενα χρόνια έως και πολύ πρόσφατα το ποσοστό αποδοχής ετοιμάτων ασύλου από αυτή τη χώρα ήταν κάτω από το 1%. Ήταν το χαμηλότερο ποσοστό μπορώ να σας πω παγκοσμίως. Πάντως σίγουρα έτσι στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες που μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε χοντρικά έτσι δημοκρατίες. Το χαμηλότερο παγκοσμίως. Ήταν η τακτική του ότι εδώ αυτούς τους ανθρώπους δεν τους θέλουμε. Το χαμηλό ποσοστό αποδοχής ήταν ουσιαστικά ένα αντικίνητρο για τους ανθρώπους αυτούς να έρθουν εδώ. Όποιοι υπέβαλαν έτσι, όποιοι τυχών υπέβαλαν έτσι, παρέμεναν για χρόνια στο ελληνικό έδαφος με ένα χαρτάκι που έλεγε ετύσσας άσυλο, που έδινε κάποια δικαιώματα. Για αυτό δεν είχαν δημιουργηθεί χώροι πρώτης υποδοχής, για αυτό δεν είχε δημιουργηθεί τίποτα. Τότε είχε την πολτέλεια η χώρα να μην το κάνει αυτό, να μην δημιουργεί χώρους υποδοχής, γιατί δεν είχε προσλάβει το φαινόμενο την μαζικότητα που προσέλαβε τους τελευταίους μήνες. Αλλά όλα εδώ πληρώνονται λιγάκι, γιατί η χώρα βρέθηκε παντελώς απαράσκευη να αντιμετωπίζει το πρόβλημα όταν προσέλαβε αυτές τις εκκρεκτικές διαστάσεις. Δεν υπήρχαν χώροι υποδοχής στα νησιά, δεν υπήρχαν χώροι υποδοχής και φιλοξενίας σε άλλα μέρη της χώρας, δεν υπήρχε καμία πολιτική, δεν υπήρχε απολύτως τίποτα. Όταν ήρθε η νέα κυβέρνη στην εκκουσία, η τελευταία πριν από την υπηρεσιακή, βρέθηκε αντιμέτωπη με αυτό το πρόβλημα, έκανε πολύ μεγάλα λάθη, γιατί άνοιξε λόγου χάρη και τον χώρο της Αμυγδαλέζας όπως τον άνοιξε, δόθηκε η εντύπωση σε όλους ότι μπορεί να έρχονται πλέον στην Ελλάδα χωρίς κανένα πρόβλημα, ήταν οι εικόνες αυτές της τηλεόρασης να δείχνει, οι άνθρωποι αυτοί να έρχονται στην ομώνια έτσι, είτε το θέλουμε είτε όχι, εξέπεμπε ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι εδώ δεν υπάρχει πλέον κανένα πρόβλημα. Βέβαια είχαμε διαπιστώσει ήδη από το περασμένο Δεκέμβριο, όταν ήρθαν οι ΣΥΡΙ πρόσφυγες και εγκαταστάθηκαν στο Σύνταγμα ή τους εγκατέστησαν στην πλατεία Στάγματος, ότι η πολιτεία ήταν παντελώς απροετοίμαστη ακόμα και αυτό τον αριθμό των 600 ατόμων να αντιμετωπίσει το πρόβλημα έστω και σε αυτές τις διαστάσεις. Και ήταν παραμονές Χριστουγέννων και ήταν μια αφόρητη κατάσταση στην κεντρική, στην κεντρικότερη πλατεία της χώρας. Το να ερχόμαστε εκ των ιστέρων έτσι και να ρίπτουμε την ευθύνη επί δικαίων και αδίκων είναι λάθος γιατί συσκοτίζει την πραγματικότητα, γιατί δεν αποκαλύπτει το διαχρονικό πρόβλημα της χώρας που ήταν όπως και όλα τα άλλα προβλήματα ένα πρόβλημα που το σπρώχνε κάτω από το χαλί. Όταν λοιπόν γιγαντόθηκε η χώρα ήταν παντελώς απροετοίμαστη. Τώρα τι συνέβη, ο δήμος παραχώρησε τον χώρο του Ελεώνα, τον χώρο αυτόν που λειτουργεί έτσι, παρόλα αυτά άρχισαν να έρχονται οι καραβιές, να αποβιβάζουν τους ανθρώπους αυτούς γιατί η κατάσταση στα νησιά έχει γίνει αφόρητη. Όταν το πρόβλημα εμφανίζεται σε τέτοια έκταση, όταν σε ένα νησί με πληθυσμό 20.000 όπως είναι η Μητυλίνη, ξαφνικά οι πρόσφυγες αγγίζουν περίπου τον ίδιο αριθμό, είτε είσαι καλός, είτε είσαι κακός, είτε είσαι αριστερός, είτε δεξιός και τα λοιπά, έρχεται κάποια στιγμή που το πρόβλημα δεν μπορείς να το ανεχθείς. Αναδιαταράσεται, ανατρέπεται όλη η ζωή σου. Βασικά δεδομένα. Και πάλι λοιπόν παίρνουμε τους ανθρώπους αυτούς και κοιτάμε πανικόβλητη τι θα τους κάνουμε. Και έρχονται φυσικά οι περισσότεροι στον Πειραιά και από εκεί. Επειδή δεν υπάρχει μια πολιτεία να λειτουργήσει με μια στοιχειώδη επάρκεια, το πρόβλημα το αναλαμβάνουν οι διακινητές. Οι οποίοι τους δίνουν και χαρτάκια, τους κατευθύνουν κανονικά, ο σταθμός του ηλεκτρικού είναι εκεί δίπλα, μπαίνουν μέσα, έχουν το χαρτάκι που τους λέει ότι θα αποβιβαστούν στη πλατεία Βικτωρίας και εκεί είναι το κέντρο διαρχωμένο. Αυτή είναι η κατάσταση. Η πλατεία Βικτωρίας μετατοπίζεται κατά καιρούς σε άλλες πλατείες και το μέλλον άδειλο. Η πόλη δεν επιτρέπεται να λειτουργήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες. Εμφανίζει και το πρόβλημα στο πεδίο του Άραιος, κάναμε αυτό που κάναμε που έπρεπε να κάνουμε, εμφανίζεται τώρα σε άλλες γειτονιές της Αθηνάς και για πόσο καιρό ακόμα. Μίλησα χτες με τον Υπουργό Μετανάστευση του κ. Μουζάλα. Δεν είναι δεξαιρετική κατάσταση. Του είπα ότι ο Δήμος Αθηνέων δεν αδυνατεί πλέον να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, διαμαρτύρεται έντονα και θα πρέπει να προλάβουμε τα χειρότερα. Μίλησα στη συνέχεια με την Πρωθυπουργό. Μιλάμε τώρα εκπροσώπους μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία κανονικά χειρίζεται τρέχουσες υποθέσεις. Αλλά έτσι όπως διαμορφώθηκαν οι καταστάσεις και με την αδυναμία της ελληνικής πολιτείας των κανονικών κυβερνήσεων να το αντιμετωπίσουν, αναγκαζόμαστε τώρα να ζητάμε από μια υπηρεσιακή κυβέρνηση να υπερβεί τον εαυτό της και τις αρμοδιωτές. Αυτό που μου είπε είναι ότι σε ό,τι αφορά την Αθήνα το πρόβλημα θα λυθεί έχουν βρει ένα τρόπο τις αμέσως επόμενες μέρες. Εγώ τώρα έχω αρχίσει και συντάσω μια επιστολή, θα την στείλω μέσα στην ημέρα ή αύριο το πρωί, προκειμένου λίγος πολύ να αναφέρω όλα αυτά που σας είπα. Από εκεί και πέρα είμαι υποχρεωμένος πλέον στην επιστολή αυτή, την οποία θα κοινοποιώ και στους Υπουργούς, να πω ότι πρέπει η κατάσταση αυτή στους δρόμους και στις πλατείες της πόλης μας να εκλείψει. Να εκλείψει μια διαπαντός. Από εκεί και πέρα το πρόβλημα πρέπει να το ξέρουμε, θα είναι για πολύ καιρό, είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό, η χώρα πρέπει να έχει στρατηγική, πρέπει επιτέλους να αποκτήσει μια στρατηγική, να δει τι θα κάνει με αυτό. Με ξόρκια προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση και με αναθέματα δεν λύνεται. Εγώ πιστεύω ακράδατα ότι πρέπει για λόγους πρώτα απ' όλα συμμόρφωσης, όχι μόνο με στοιχειώδης αρχές ανθρωπισμού, αλλά με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και με την εσωτερική ένωμη τάξη, να αναλάβουμε το μερίδιο που μας αναλογεί ως πόλη. Αυτό προσπάθησα να κάνω και πιστεύω ότι μέχρι στιγμής έχει πετύχει με τον Ελεώνα. Έχουμε τώρα κάθε ηθικό δικαίωμα να λέμε ότι εδώ πέρα αυτό το πρόβλημα το εθνικό πρέπει δίκαια να επιμεριστεί σε όλες τις πόλεις της Αθήνας ή όπου δεί τέλος πάντων. Μέχρι τότε θέλει ψυχρεμία, συμπαράσταση στους κατοίκους που δοκιμάζονται και όσο το δυνατόν περισσότερη ομοψυχία και συνέναιση σε ένα πρόβλημα που το τονίζω δεν είναι παροδικό. Δεν πρέπει να είναι αντικείμενο οποιασδήποτε κομματικής εκμετάλλευσης ή μικροπολιτικής. Είναι ένα ζήτημα το οποίο απαιτεί στρατηγική αντιμετώπιση από τη χώρα επιτέλους έστω και τη τελευταία στιγμή. Το δεύτερο ζήτημα κυρία Πρόεδρε που αφορά το ζήτημα, το θέμα των σχολικών φυλάκων, θα παρακαλούσατε κυρία Ηλιοπούλου έτσι να κάνει την εισαγωγή και από εκεί και πέρα αν θέλετε και τα δύο προβλήματα να αρχίσουμε να τα συζητάμε. Θέλετε ένα ένα προτιμάτε. Εντάξει ένα ένα. Πάμε λοιπόν στο θέμα αυτό το οποίο έθιξα εγώ προς το παρόν δεν έχω τίποτα άλλο να προσθέσω. Ευχαριστούμε κυρία Αγγελοπούλου. Άρα θα το αποθετηθώ μόνο σε αυτό έτσι ή θέλω να βάλω και κάτι άλλο. Όπως είπε και ο κύριος δήμαρχος είναι ένα θέμα που μας απασχολεί τουλάχιστον 10 χρόνια απασχολεί το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αυτό το πρόβλημα το μεταναστευτικό που τώρα έχει γίνει καθαρά προσφυγικό. Είπαμε και την προηγούμενη φορά ότι η διαφορά αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουμε τεράστια ένταση προσφυγικών ρωών οι οποίες δεν θα σταματήσουν πάρα πολύ σύντομα και άρα πρέπει να βρούμε έκτακτες λύσεις και ρυζικές. Μιλάμε για ανθρώπους που φεύγουν από πολέμους χωρίς να έχουνε καμία άλλη διέξοδο και που ούτε φράχτες ούτε ο κίνδυνος των ίδιων τους πνιγμών μπορεί να τους σταματήσει από το να φεύγουν από τις χώρες τους. Δυστυχώς έχουν επιβαρυνθεί ακραία τα νησιά και η Αθήνα γιατί είναι κόμβος. Δυστυχώς οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας συνεχίζουν να πατάνε στα πτώματα αυτό. Συνεχίζουν να έχουν απόψεις παραχημένες τελείως αδιέξοδες παρά ότι όπως είπαμε και την προηγούμενη φορά και σύμφωνα με έγγραφο που οποκάλυψε η εφημερίδα των συνταχτών ο αρμόδιος γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά για το προσφυγικό μεταναστευτικό είχε προτείνει μέτρα. Είχε φτιάξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που είχε ακριβώς περιλαμβάνει κέντρα υποδοχής και όχι κράτησης, ναύλωση πλοίων, προστασία, παρατηρητήρια κλπ. Παρ' όλα αυτά αγνοήθηκε. Λυπάμαι που άκουσα τον κύριο δήμαρχο να λέει ότι η κυβέρνηση, η προηγούμενη, έδωσε σήμα. Είμαι σίγουρη πως δεν εννοεί αυτά που ακούγονται από εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας ότι θα έπρεπε να τους δέρνουμε, να μην έρχονται, να τους πνίγουμε για να μην έρχονται. Είμαι σίγουρη. Αλλά φαντάζομαι ότι ούτε και η κυρία Μέρκελ και η Γερμανία και οι άλλες χώρες θέλουν να δώσουν σήμα. Καταλαβαίνουν ότι υπάρχει ένα διέξοδο και κάπως πρέπει να βρεθεί μια λύση. Ο Ελεώνας πραγματικά αν δεν είχε φτιαχτεί θα είχαμε νομίζω πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Είναι μια αρκετά μεγάλη βοήθεια και ο Δήμος της Αθήνας πραγματικά συνέβαλε σε αυτό και συμβάλει ακόμα και κάνει πραγματικά ό,τι μπορεί για να στηρίξει και να συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια. Και σήμερα το πρωί μίλησα με τον στέλεχος του Υπουργείου με την κυρία Ανθήκ Αραγγελή, η οποία μιλήσαμε ακριβώς για την πλατεία Βικτωρίας. Η κατάσταση ήταν αλλά αυτή τη στιγμή έχει γίνει δραματική. Το γνωρίζουν αυτό, με ενημέρωση πηγαίνουν συνέχεια βαν και παίρνουν ανθρώπους και τους πηγαίνουν στον Ελέωνα. Μου είπε ότι μέχρι τις 12.30 το βράδυ πήγε βαν, πήρε και τον τελευταίο άνθρωπο και την ώρα που κλείναν τις πόρτες ξαφνικά εμφανίστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι ξανά και βρέθηκαν πάνω στην πλατεία. Δυστυχώς δεν μπορεί το θέμα να λυθεί ανοίγοντας κάποια κτίρια, τριγύρω, κάποια ξενοδοχεία. Μιλάμε για φοβερό αριθμό ανθρώπων που θα συνεχίσουν να έρχονται. Θεωρούμε ότι η μόνη λύση είναι να ανοίξει κάποιο μεγάλο γήπεδο που βρίσκεται δίπλα σε σταθμό, είτε το Καραϊσκάκη το Άκα. Δίπλα σε σταθμό είναι πολύ σημαντικό γιατί αυτοί οι άνθρωποι φεύγουν άμεσα και δεν μπορούν να απομακρυνθούν από σταθμούς του μετρώ ή από περιοχές που θα τους διευκολύνουν στο να φύγουν. Θεωρούμε ότι αυτή είναι και η καλύτερη πρόταση. Μπορούμε να συνεχίσουμε να το ζητάμε. Αυτό εμείς έχουμε να προτείνουμε. Ευχαριστούμε. Να πω ότι προσήλθαν ο κύριος Αποστολόπουλος Γεώργιος του Χρήστου, ο κύριος Βασιλικός, ο κύριος Κωνσταντάρας και ο κύριος Μοντιάνο. Κύριος Κασιδιάρη και ο κύριος Τεντώμας Μόλας. Κύριε Κασιδιάρη το λόγο. Η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην πλατεία Βικτωρίας δεν περιγράφεται σε καμία περίπτωση από τα λόγια του Δημάρχου. Εδώ μιλάμε για εικόνες τις οποίες θα καταθέσω και στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου. Μιλάμε για εικόνες Ισλαμαμπάτ πραγματικά. Ούτε στο Πακιστάν δεν αντιμετωπίζω στις πλατείες αυτή την κατάσταση, που σήμερα βιώνει ο Αθηναίος πολίτης στην πλατεία Βικτωρίας. Και λυπάμαι πάρα πολύ που ακούω τον Δήμαρχο Αθηναίων να λέει ότι θα αντιδράσει σε αυτό το μίζων πρόβλημα που απασχολεί αυτή τη στιγμή τη ζωή χιλιάδων πολιτών συντάσσοντας μία επιστολή. Θα συντάξω, είπε ο Κύριος Δήμαρχος, μία επιστολή. Είδα την κυρία Θάνου, εντάξει μιλήσαμε, τα είπαμε και θα συντάξει και επιστολή. Λοιπόν, ξέρει πολύ καλά ο Κύριος Δήμαρχος ότι όπου υπάρχει πρόβλημα υπάρχουν και λύσεις. Ο ίδιος πριν από κάποιο διάστημα, το θυμάται κι ο ίδιος πολύ καλά, όταν συγκεντρώναμε κάποιους πολίτες για να τους διανύουμε τρόφιμα στο Σύνταγμα ή στην πλατεία Αττικής, κατέβαζε πέντε δημήρια σμάτια, ρίχνανε χημικά στους πολίτες. Εμένα δεν με ενοχλούσε αυτό, εγώ με νέος και οι υπόλοιποι που ήμασταν εκεί από το κόμμα μου και την παράταξή μου, αλλά είχαν δευτεί χημικά τότε οι ηλικιωμένοι πολίτες που έρχονταν με τα καροτσάκια της λαϊκής για να πάρουν κάποια τρόφιμα, για να βγάλουν την εβδομάδα επειδή πεινάγανε. Λοιπόν, σε εκείνη την περίπτωση κινητοποιήθηκε άριστο κρατικός μηχανισμός και αδειάσανε πλατείες. Έχουμε καταλήψεις πλατείων, τώρα είναι η Βικτώρια, μεθαύριο αν φύγουν από εκεί θα πάνε στον Αγιο Παντελεήμο, να πάνε στον Σαθμό Λαρίσης, θα μετακυλίεται το πρόβλημα σε ολόκληρη την Αθήνα, δεν γίνεται απολύτως τίποτα και καταγγέλω λοιπόν και τον δήμαρχο και όλες τις παρατάξεις, διότι εδώ μιλάμε για ένα ζήτημα που δεν σηκώνει ούτε ψηφοθυρία, ούτε μιλάω προεκλογικά τώρα, μιλάμε για ένα πρόβλημα που είναι χιλιάδες οι πολίτες που το βιών έδωσε συγκεκριμένα την προηγούμενη φορά στο ότι ο καταβλησμός των Ελεώνα είναι 100% παράνομος διότι εν μία νυχτή δημιουργήθηκε όλη αυτή η εγκατάσταση που παρέχει όλες τις ανέσεις, μιλάμε για ανέσεις όπως το air condition που αυτή τη στιγμή υπάρχουν χιλιάδες ελληνικές οικογένειες που δεν έχουν ερεύμα στα σπίτια τους, δεν έχουν τα ανεμιστήρα και μπήκαν air condition στον καταβλησμό αυτός των Ελεώνα και διανέμεται catering την ώρα που παίνονται οι Έλληνες πολίτες χωρίς καν να υ ο καταβλησμός των Ελεώνα στήθηκε παράνομα ένας δήμαρχος που επικαλέστηκε στο παρελθόν την ομιμότητα όταν εμείς για παράδειγμα μοιράζαμε δωρεάν τρόφιμα και έλεγε ότι δεν είναι νόμιμη μια τέτοια ενέργεια γιατί δεν ζητήσαμε την άδειά του σήμερα έφτιαξε δημιούργησε αυτό τον καταβλησμό και να περιγράψω και την παρανομή γιατί πάντα εμείς μιλάμε με στοιχεία βεβαίως και αφού είναι τυπολάτρης ο δήμαρχος να του πω ότι σύμφωνα με το άρθρο 185 πα δωρεάν τη χρήση δημοτικών ακινήτων στο δημόσιο σε καταστάσεις αντιμετώπισης επίγουσας ανάγκης αλλά με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου όχι με μεταγενέστερη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου κανένας δήμαρχος σε καμία πόλη της Ελλάδος δεν έχει δικαίωμα να δημιουργεί καταβλησμούς για λαθρομετανάστες χωρίς να λάβει την έκριση του δημοτικού συμβουλίου καταρχήν και αν σας ενοχλεί ο όρος αυτός επειδή εδώ πέρα θέλω να μιλάμε επί της πρόσφυγες αν και δεν είναι δεν είναι πρόσφυγες η συντριπτική πλειοψηφία όσων συνοστείζονται αυτή τη στιγμή στην πλατεία Βικτωρίας αν δείτε και τη φωτογραφία θα καταλάβετε δεν είναι Συροί είναι από το Αυγανιστάν από το Πακιστάν από το Μαγκλαντές από όλες τις χώρες του κόσμου δεν είναι Συροί αν ήταν Συροί θα είχαν κρατήσει τη σειριακή ταυτότητα θα δήλωναν πρόσφυγες και σίγουρα θα είχαν πολύ πιο εύκολα να επιτύχουν το να πάρουν το πολιτικό άσυλο η δική μας παράταξη ασφαλώς αναγνωρίζει το δικαίωμα στον πρόσφυγα να έχει πολιτικό άσυλο αρκεί να μπορεί να αποδείξει ότι είναι πρόσφυγας αυτή τη στιγμή αυτό που γίνεται στην Ελλάδα αυτή η παρο και άλλη χώρα του κόσμου. Εμείς προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις και όχι ευκολόγια η μόνη λύση είναι επιτέλους τα σύνορα να κλείσουν για τους παρανόμους ούτε να πνιγούν άνθρωποι θέλουμε σήμερα πνίγονται άνθρωποι μιλάτε για ανθρωπισμό σήμερα που φορτώνονται στις βάρκες από την Τουρκία με σχέδιο του τουρκικού κράτους πνίγονται τα παιδάκια και τα ξεβράζει η θάλασσα στα παράλια της μικράς Ασίας επειδή ακριβώς όλοι συνηγορείται σε αυτή την κατάσταση όπου υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ασφαλώς του τουρκικού κράτους τα έχει πει αυτά ο Ζαλ πριν από 20 χρόνια ότι τους Έλληνες δεν χρειάζεται να τους συνηγορούν σε αυτή την κατάσταση ασφαλώς ασφαλώς συνηγορούν και σ' αυτόν τον εθνικό κίνδυνο τον οποίο αντιμετωπίζει σήμερα η πατρίδα μας πρέπει λοιπόν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας να διαφυλάξουν τα σύνορά μας και έτσι εντελώς ανέμακτα πιστέψτε με και στο Νεύρο μπήκε ο φράκτης δεν είχαμε θύματα σταμάτησαν οι ροές εντελώς ανέμακτα πρέπει το νομικό πλαίσιο ασφαλώς να σκληρύνει στην Ουγγαρία είδατε ότι όποιος πάει να πηδήξει το φράκτη αυτομά της χώρας έχει υποχρέωση να πάει στις αρμόδιες αρχές να πάει στην πρωθυπουργό να πάει στον αυριανό πρωθυπουργό και να απαιτήσει να λυφθούν αυτά τα μέτρα και όχι να λέει ναι στη δημιουργία καταβλησμών οι οποίοι είναι παντελώς παράνομοι και όχι να συνηγορήσει αυτή την κατάσταση την οποία αντιμετωπίζει ο Αθηναίος πολίτης σήμερα στην καθημερινότητά του και του έχει κάνει κυριολεκτικά τη ζωή μαύρη. Ζητάμε λοιπόν από τη δημοτική αρχή να πάψει να συντάσει επιστολές, να πάει στις αρμόδιες κρατικές αρχές και στην κυβέρνηση και να απαιτήσει επιτέλους να εφαρμοστεί ο νόμος στην Ελλάδα ούτως ώστε να μπορεί ο Αθηναίος πολίτης αλλά και ο πολίτης της Λέσβου, ο πολίτης της ΚΟ όλοι στις Ελλάδες γιατί στη Λέσβο είδαμε το τρομερό φαινόμενο να βγάζουν μέχρι και πλακάτ We will destroy the island μέχρι και προτιρήξεις στα αραβικά διανέμονταν. Τέτοιες καταστάσεις δεν θέλουμε να δούμε πουθενά αλλού στην Ελλάδα και είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής και αυτό ζητούμε ως παράταξη διότι δεν έχουμε σκοπό να κάνουμε αντιπολίτευση. Λύσεις προτείνουμε και λύσεις θέλουμε να δοθούν στα μεγάλα προβλήματα της χώρας. Υποχρέωση λοιπόν του δημάρχου να απαιτήσει να δοθούν οι λύσεις, να ληφθούν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του μίζωνος προβλήματος. Ευχαριστώ. Δεν θα επαναλάβω τα όσα είπαμε στο προηγούμενο συμβούλιο γιατί νομίζω έχουν γίνει κατανοητές οι θέσεις του καθενός. Εδώ έχουμε να αντιμετωπίσουμε σήμερα ένα πρόβλημα το οποίο πρέπει να δοθούν άμεσες λύσεις, πρακτικές, για να μην κάνουμε θεωρία. Εδώ αυτή η κατάσταση, όπως είπε και ο δήμαρχος, θα συνεχιστεί. Αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο. Δηλαδή, δρομολόγιο, νησιά, Πειραιάς, Βικτόρια, Σύνταγμα, Ομώνια, ποιος θα είναι αύριο μεθαύριο, μετά σταθμός Λαρίσης, τρένο, λεωφορείο και λοιπά, σύνορα και τα Νάπαλιν. Διότι αυτό θα συνεχίζεται και έτσι μέσα στις πόλεις θα δημιουργούνται προβλήματα αντικειμενικά. Γιατί οι ροές δεν σταματάνε. Και το πρόβλημα αυτό πρέπει να έχει άμεση λύση. Οι άμεσες λύσεις είναι δύο. Η μεταφορά των προσφύγων κατευθείαν από το λιμάνι του Πειραιά για τα σύνορα. Διότι αυτοί δεν θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα, το έχουν εδηλώσει, έχει αποδειχτεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το λιμάνι του Λαβρίου. Να μην διοχαιτεύονται όλοι οι πρόσφυγες μετανάστες μόνο από το λιμάνι του Πειραιά. Και τρίτον, πρέπει να απαιτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει κάνει άρση μερικώς του Δουβλίνο ή μερικές χώρες της, να πάρουν τους πρόσφυγες κατευθείαν από τον τόπο εκείνον που είναι με αεροπλάνα. Να αναβλώσουν τα αεροπλάνα από αυτά τα 458 εκατομμύρια που μας λέει η κυβέρνηση ότι δικαιούται η χώρα και να τα πάρουν κατευθείαν. Λέει να πάρουν 500.000 άτομα για να δουλέψουν σε βιομηχανίες. Ας τους πάρουν απευθείας από τη Μητυλίνη. Με πτήσεις, αεροδρόμια έχουν όλα τα νησιά, για να μειωθεί αυτή η κατάσταση και να μην δημιουργούνται γκέτο τα οποία ξέρουμε που οδηγούν. Σε αυτή την έννοια, λοιπόν, έγινε η χθες παρέμβαση του εκπροσώπου μας του Θανάση του Παφύλη στον υπερρυσιακό Υπουργό και σήμερα του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚουΚΕ, στην υπερρυσιακή Πρωθυπουργό κυρία Θάνου και τον Επίτροπο Μετανάστευση στον κύριο Αβραμόπλου, με αυτές τις συγκεκριμένες προτάσεις. Περιμένουμε κι από εσάς, κύριε Δήμαρχε, να στηρίξετε σε μια τέτοια κατεύθυνση και να πιέσετε για να απαλληνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο το πρόβλημα αυτό. Σε συνέχεια και της προηγούμενης συναδρίας σας, νομίζω ότι είχαμε εξελίξεις. Είχαμε για πρώτη φορά να αναγκάζονται κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δηλώνουν ότι με κάποιο τρόπο τα σύνορα τους ανοίγουν. Είναι μια πρωτοφανής εξέλιξη. Δεν την είχαμε σε ένα προηγούμενο διάστημα. Και έχουμε διαρκείς συσκέψεις σε επίπεδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις οποίες απασχολούνται με μια λαθεμένη λογική, σίγουρα. Είναι η λογική των ποσοστώσεων. Είναι η λογική που δεν αντιλαμβάνεται ότι έχουν δημιουργήσει οι επεμβάσεις των υμπεριεργιστών στη Μέσα Ανατολή και στην Ασία αυτά τα κύματα των προσφύγων και θεωρούν με το να λένε ότι 40.000 θα μετακινηθούν από την Ελλάδα και από την Ιταλία προς άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ότι αυτό είναι κάποια λύση. Δεν έχουν λύση από την δικιά τους τη μεριά. Στην πραγματικότητα έχουν πιεστεί από ένα μαζικό κύμα αλληλεγγύης, το οποίο υπάρχει και στην Ελλάδα και στις χώρες από τις οποίες περάσανε οι πρόσφυγες. Κυριακτικά περάσανε πάνω από φράκτες, κόντρα σε αστυνομίες, κόντρα σε απαγορεύσεις, κόντρα σε ο,τιδήποτε μπορεί να φανταστεί κανείς, με κορυφαίο την αστυνομία της Ουγγαρίας, η οποία τους κατέβασε από τα τρένα της Μεγάλης Φυγής και προσπάθησε να τους βάλει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Είναι η λογική που είχε και έχει ακόμα η Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχει παρατηθεί από τη λογική της πενικοποίησης των προσφύγων με τον Σύμφωνο Μετανάσης και Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι ενεργό και με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Προφανώς, κύριε Δήμαρχε, η Αμυγδαλέζα δεν έχει κλείσει και δεν νομίζω ότι εννοήσατε κάτι τέτοιο. Η Αμυγδαλέζα ανοιχτή είναι. Η πολιτική την οποία κληρονόμησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ προφανώς δεν έχει ανατραπεί. Αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή αυτό το προσφυγικό κύμα κυρολεκτικά χωρίς πολιτική. Προσπαθήσανε με καταστολή, δεν μπορέσανε, διότι υπάρχει το κύμα λιλεγγής και επιμένω πάνω σε αυτό, μόνο που δεν έχουν μέτρα. Όσον αφορά τα μέτρα, δυστυχώς δεν είναι εδώ ο Λευτέρης ο Βαγιαννάκης, διότι υπήρξε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, το οποίο κατέληξε σε πρόταση και προς το Νέο Δήμο και προς Φορίστ. Θα αναφερθώ και σε αυτήν. Πριν αναφερθώ όμως, επειδή είπε ο κ. Δήμαρχος ότι χρειάζεται η στρατηγική, συμφωνώ απόλυτα μαζί του, μόνο που η στρατηγική ξεκινάει από το να αναγνωρίζει ποιος δημιουργεί το ζήτημα και άρα πρέπει να απαιτήσει να σταματήσουν οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις που το δημιουργούνε και εκεί έχει να κάνει με το τι ρόλο παίζει η ΥΕ. Και μετά να πάει στο ζήτημα, βεβαίως η αντιμετώπιση της υποδοχής και της φιλοξενίας δεν έχει καμία σχέση με το ατσισμό και με την καταστολή. Άρα το πρώτο βήμα είναι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία να απαιτηθεί το ότι μπορούν να παίρνουν άσυλο. Και όχι μόνο προς τις ευρωπαϊκές χώρες, προς τις ΗΠΑ, προς τον Καναδά, προς την Αυστραλία. Αυτές οι τρεις χώρες ενέχονται στις μεγαλύτερες επεμβάσεις, να θυμίσω μόνο δύο απλούς αριθμούς. Ότι το κόστο της επέμβασης της πολεμικής στο Ιράκ ήταν 1 τρισεκατομμύριο και στο Αυγανισθάν 1,5 τρισεκατομμύριο. Το να ισχυρίζονται ότι δεν διαθέτουν επαρκή κονδύλια για να μετακινήσουν θύματα της δικής τους πολιτικής είναι ένα ψέμα τεράστιο. Και άρα πρέπει να ξεκινήσει η αναθεώρηση αυτών των πολιτικών από εκείνο το σημείο. Όταν λέμε εμείς ανοιχτά σύνορα, ακριβώς αυτά εννοούμε. Και συνέχεια είναι όταν φάνεσαι ο έδαφος της Ελλάδας. Βεβαίως να έχουν χαρτιά για να μπορούν να ταξιδέψουν με αεροπλάνα, με καράβια, με τρένα, όπως ταξιδεύουν όλοι οι υπόλοιποι. Είναι άνθρωποι, κατατρεγμένοι και άρα για ποιο λόγο να υπάρχει όλο αυτό το βασανιστήριο που εμφανίζεται ότι είναι και λύση, ότι βάλαμε κάποια έκτακτα καράβια για να αποσυμφορήσουμε τα νησιά. Δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να ταξιδέψουν αυτοί οι άνθρωποι. Δεν υπάρχουν αεροδρόμια στα νησιά. Είναι αυτά τα οποία που έκλεισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τα θυμώνται μόνο όταν είναι κάποια περιουσία για να ξεπληρώσουμε το χρέος προς τους τραπεζίτες. Όταν είναι να χρησιμοποιηθούν και να λυθούν κοινωνικά ζητήματα, αυτά τα αεροδρόμια δεν υπάρχουν. Λοιπόν, υπάρχουν αυτά τα αεροδρόμια. Δεν μπορούν έτσι. Ας έρθουμε στον Πειραιά και σε όλη τη γραμμή της μετακίνησης. Πρέπει να εξηγήσει κάποιος γιατί ένα ολόκληρο κράτος και γιατί η ίδια η Κέδε και η Δήμη δεν έχουνε παρέμβει σε αυτό το πιάσικο το οποίο γίνεται με τα Πούλμαν. Δεν χρειάζεται να παρέμβουνε. Δεν υπάρχει ένα ζήτημα εκεί. Ποιος είναι ο λόγος που τα ΚΤΕΛ δεν μπορούν να βάζουνε τα δρομολόγια τους και να αντιστοιχούν στις μετακίνησεις οι οποίες γίνονται. Υπάρχει κάποια λογική που λέει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε δομές ή οτιδήποτε άλλο όταν κάποιος θέλει να φύγει. Άμα θέλει να μετακινηθεί, αυτή είναι η διευκόλυνση. Για ποιο λόγο λοιπόν δεν γίνεται αυτή η ιστορία. Και προφανώς ότι μέχρι να γίνει, δεν μπορείς εσύ που το έχεις ανοιχτεί, είτε σαν Δήμοσης Αθήνας είτε σαν κυβέρνηση, να σε ενοχλεί διότι απλωθήκαν οι λαίες στις πλατείες. Που ακριβώς θα απλωθούνε. Αν δεν έχεις ανοίξει τα γήπεδά σου, αν δεν έχεις ανοίξει τους δικούς σου χώρους φιλοξενίας, δεν έχεις ανοίξει ξενοδοχεία, πού θα πάνε ακριβώς. Και αν δεν φροντίζεις για την μετακίνηση, και έτσι και παράπονο, γιατί η γυναίκα με τα παιδιά απλώνει ένα σεντόνι. Και προφανώς είναι εμπόδιο για έναν κόσμο που θέλει να χρησιμοποιεί την πλατεία του για τη βόλτα του και για οτιδήποτε άλλο. Θυμίζω βέβαια για την πλατεία Βικτώριας. Όταν απλώθηκαν όλα τα τραπεζοκαθίσματα δεν υπήρχε και μεγάλο πρόβλημα. Δηλαδή, όταν είχαν φτάσει οι προτάσεις τα μαγαζιά να την κλείσουν εντελώς, δεν είδαμε καμιά τοπική εξέγερση, το θυμίζω αυτό. Επιλεκτικές είναι κάποιες κινήσεις οι οποίες γίνονται και υποκριτικές. Λοιπόν, για όσους θέλουν λύσεις, χρειάζεται καθαρά και ξεκάθαρα να πούνε ότι το ζήτημα είναι ανοιχτά σύνορα, άστιλος στους πρόσφυγες χώρους φιλοξενίας. Και θέλω να μεταφέρω, γιατί πραγματικά δεν είναι εδώ ο Λευτέρης ο Παπαγιαννάκης, το έτημα το οποίο ήρθε να το βάλει. Το ΣΕΜ, το Συμβούλιο Ένταξη Μεταναστών του Δήμου της Αθήνας, λοιπόν, ζητάει να ανοίξουν γήπεδα του ίδιου του Δήμου της Αθήνας, κλειστά γήπεδα φιλοξενίας, που δημιουργηθούν για ξενοδοχεία με τον τρόπο που έγινε και από το Συρίγο την προηγούμενη φορά όταν είχαμε το ζήτημα με τους ψύρους πρόσφυγες. Άρα υπάρχουν και συγκεκριμένες λύσεις για να το αντιμετωπίσουμε, για να μην δίνουμε το παραμικρό πάτημα σε όλους τους μισαλόδοξους, σε αυτούς που, τηρώντας πιστάν την κληρονομιά της ρατσιστικής δεξιάς, θυμώνται ότι η Αθήνα είναι Αυγανιστούπολης, όπως θυμόντουσαν τους πρόσφυγες που ερχόντουσαν από την Μικρά Ασία και τους αποκαλούσανε Τουρκόσπορους και τις γυναίκες τους Παστρικές. Η δεξιά αυτό ήταν πάντα. Δεν μας έκπληση που οι νεοναζί χρησιμοποιούν την ίδια φρασιολογία. Το παράξενο είναι που έρχονται φιλελεύθεροι και νεοφιλελεύθεροι να δανείσονται αυτού του τύπου τις λογικές. Το ενθαρρυντικό είναι ότι ο κόσμος αγκαλιάζει τους πρόσφυγες. Δεν περνάει η ρατσιστική προπαγάντα της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και όλων των υπόλοιπων αλλού. Ο κόσμος έχει καταλάβει ότι ρολοπέζουνε αυτά τα μαύρα τσιράκια των αφεντικών. Και άρα, τολμηρές αποφάσεις από τη δική μας τη μεριά, να ζητήσουμε και κεντρικά και να πάρουμε πρωτοβουλίες για να λύσουμε άμεσα το πρόβλημα, είτε είναι στη Βυκτόρια είτε είναι οπουδήποτε αλλού. Ευχαριστούμε. Ποιοι συνάδελφοι θέλουν. Ναι, κυρία Αγγελοπούλου. Θα θέλαμε, αν γίνεται, να μιλήσει η κυρία Μέρια Δαμοπούλου από την κίνηση κατοίκων έκτης δημοτικής κοινότητας. Το έλεγα, ούτως η άλλος, έχει ζητήσει η κυρία από την κίνηση κατοίκων έκτης δημοτικής κοινότητας να μας ενημερώσουν. Επίσης, παρακαλεί, η κυρία Λικούδη που είναι διαμερισματική της έκτης κοινότητας του κυρίου Κακλαμάνη μιας και λείπουν και οι δύο συμβουλή του. Φαντάζομαι και η κυρία Ζοντήρου θα θέλει να ενημερώσει για κάποια πράγματα, αλλά ας ξεκινήσουμε από τους συμβούλους και να τους ακούσουμε μετά. Ή θέλετε πρώτα να ακούσουμε τους κατοίκους. Κύριε Πλεύρη. Ποιος είπατε, η κυρία Δαμοπούλου θα έρθετε μπροστά σε ένα μικρόφωνο. Θα παρακαλέσω για τη συντομία σας δύο λεπτά. Γεια σας. Θα ήθελα να μιλήσω εκ μέρους της κίνησης κατοίκων της έκτης δημοτικής κοινότητας. Βέβαια, η κατάσταση της Πλατείας Βικτορίας και στους γειροδρόμους, όπως ήδη υπόθηκε, είναι δραματική. Ένα μεγάλο πλήθος προσφύγων καταφεύγουν καθημερινά στην πλατεία. Κι ένας πολύ μεγάλος επίσης αριθμός προσπαθεί να βρει μια γωνιά στους γειροδρόμους. Στην Χέιδεν, στην Ελπίδος και στους άλλους. Το ανθρώπινο αυτό πλήθος, όπως όλοι ξέρετε, αποτελείται κυρίως από νέους, οικογένειες και μικρά παιδιά που κοιμούνται στην πλατεία. Ενώ κάποιοι άλλοι που δεν χωράνε αναγκάζονται να κοιμούνται σε σπίτια κάτω από άθληες συνθήκες. Εμείς οι κάτοικοι της περιοχής είμαστε μάρτυρες αυτής της κατάστασης και ζούμε τις συνέπειές της. Και στις ζωές των προσφύγων, θυμάτων του πολέμου και της φτώχιας, αλλά και στις δικές μας τις ζωές. Γιατί είναι γνωστό ότι η ανθρωπιστική κρίση χτύψε πιο δυνατά τις φτωχιές και υποβαθμισμένες περιοχές μας. Έτσι με τη μετατροπή της πλατείας σε καταβλησμό δοκιμάζονται τα καταστήματα που κρατούνται με δυσκολία ανοιχτά. Αλλά και εμείς οι κάτοικοι και οι περαστικοί χάνουμε ένα δημόσιο χώρο από τους λίγους που έχουμε στη γειτονιά μας. Γι' αυτό απευθυνόμαστε στην πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς και απαιτούμε να επισκεφτούν την περιοχή μας ώστε να αποκτήσουν όλοι άμεση γνώση του προβλήματος, να φροντίσουν να δοθεί λύση, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να εξασφαλίσουν τουλάχιστον τις στοιχειώδες συνθήκες ανθρώπινης διαβίωσης σύμφωνα με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συνθήκες. Να λειτουργήσουν κι άλλοι χώροι φιλοξενίας, μιας και ο έλεόνας δεν αρκεί. Να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό δημόσιο χαρακτήρας της πλατείας Βυκτορίας. Τέλος, επισημαίνουμε ότι όπως συμβαίνει σε παρόμοιες καταστάσεις έτσι και τώρα, δίνονται ευκαιρίες εκμετάλλευσης της ανθρώπινης δυστυχίας από επιτίδιους, οργανωμένους σε μικρές ομάδες αλλά και σε κυκλώματα μαφίας. Κερδοσκοπούν για να εξασφαλίσουν στους πρόσφυγες στέγη σε άθληες συνθήκες και κυρίως για τη μεταφορά τους στα σύνορα. Καθημερινά το βράδυ και τα ξημερώματα ο χώρος κύρια της πλατείας καταλαμβάνεται από παράνομα μεταφορικά μέσα. Δεν είναι δυνατό να παραβλέπονται τα γεγονότα και να υπάρχουν καθυστερήσεις. Είναι φανερό ότι ολοχεύει ο κίνδυνος και η αγανάκτηση που αναπτύσσεται λόγω της κατάστασης μπορεί να ξεφύγει από τα όρια της ανθρώπιας και της λογικής. Τότε δυστυχώς θα επικρατήσουν ακραίες φωνές μισαλωδοξίας που κεροφυλακτούν να προκαλέσουν έκριθνες καταστάσεις. Δυστυχώς στη γειτονιά μας τέτοιες ακραίες φωνές τις έχουμε ακούσει και στο πρόσφατο παρελθόν. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε και εμείς. Κύριε Αλικούδη, ελάτε. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριοι σύμβουλοι, θα ήθελα να μην επαναλάβω όλα αυτά που έχετε ακούσει, αλλά να καταστήσω σαφές, γιατί είμαστε και με αρκετούς σύμβουλους από την κοινότητα και άλλους κατοίκους που υπάρχουν στην περιοχή, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να σκεφτούμε άμεσα πώς θα αντιμετωπίσουμε το υγειονομικό θέμα που υπάρχει. Το σε μερικές μέρες να απομακρυθούν αυτοί οι άνθρωποι, να βρεθεί μία μόνη μίληση που όλοι ευελπιστούμε να συμβεί, δεν αντικαθιστά την καθημερινότητα της πλατείας και των γύρω δρόμων που η κατάσταση υγειονομικά είναι τραγική. Οι απέλπιδες προσπάθειες της καθαριότητας προκειμένου να εκπονήσουν με το πλυστικό μηχάνημα ή με τους οδοκαθαριστές κάποια καθαριότητα στον όλο χώρο δεν γίνεται αποτελεσματικά γιατί οι άνθρωποι είναι ξαπλωμένοι κάτω. Έτσι λοιπόν θα πρέπει να δούμε πώς και με ποιον τρόπο κάποιες ώρες άμεσα της ημέρας θα εκενώνεται η πλατεία, θα μπορούμε να σηκώσουμε αυτούς τους ανθρώπους είναι απαραίτητα αναγκαίο να πληθεί όπως και οι πέριξ δρόμοι, οι πεζόδρομοι, οι οδείοι Ελπίδος, από κάτω οι Αριστοτέλους, η συνέχεια της Χέιδεν, γνωρίζετε όλη την περιοχή. Αντιλαμβάνεστε πλήρως αυτό που εννοώ. Μιλώντας με τον Αντιδήμαθο τον κ. Βαρελά πραγματικά κάνουνε το μέγιστο δυνατό αλλά δεν μπορεί ο εργάτης καθαριότητας να υποδείξει σε ένας συνάνθρωπός του, σήκω γιατί θέλω να καθαρίσω. Ίσως η αρρογή των δημοτικών αστυνομικών, ίσως μαζί με τη συνδρομή της ελληνικής αστυνομίας. Πάντως άμεσα πρέπει να βρούμε ένα μοντέλο για να εκπονηθεί καθαριότητα στην περιοχή που πρέπει να γίνεται καθημερινά και σε όλο το 24. Αυτό είναι το ένα κομμάτι. Και το δεύτερο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι σαφέστατα ακούω όλο τον κόσμο με όλο το ίδιο πράγμα, ότι δεν είναι εικόνα αυτής της πόλης, ότι δεν μπορούμε στους δημόσιους χώρους να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα που υπάρχει, ότι και οι ίδιοι οι κάτοικοι έχουν πρόβλημα και οι επαγγελματίες μάλιστα που θα έρθουν μεθαύριο να πληρώσουν τέλη τραπεζοκαθισμάτων και δεν θα έχουν την ευκολία να το κάνουν γιατί δεν μπορούν να δουλέψουν όλοι αυτή την περίοδο. Στην Κέδε το θέμα δεν είναι απλά να λέμε στους υπόλοιπους δημάρχους, δώσαμε το καλό παράδειγμα και να κάνετε κι εσείς το ίδιο. Στην Κέδε δεν μπορούμε να ανοίξουμε σαν Δήμος Αθήνα το θέμα αυτό και να ζητήσουμε μέσα στην Αττική να μας δώσουν χώρους άμεσα ή έστω στην περιφέρεια. Νομίζω ότι πλέον πρέπει να ζητήσουμε όχι με άλλη ευγένεια ποιος άλλος εθελοντής θα υπάρξει, αλλά άμεσα τους χώρους περιμένουμε από την πολιτεία και οι άλλοι δήμοι όμως πρέπει να βάλουν πλάτη για αυτό που αντιμετωπίζουμε. Μόνο αυτό θα ήθελα και ευχαριστώ πολύ πολύ για το χρόνο. Ευχαριστούμε. Κύριος Πλεύρης. Κοιτάξτε γεννιά, καλό είναι κάποια στιγμή να διαχωρίζουμε τους ρόλους μας, γιατί όσες φορές στήθενται θέματα που έχουν να κάνουν με τη μετανάστευση, ξανανοίγουμε όλη την ατζέντα από την αρχή και υποχρονόμαστε κατά κάποιον τρόπο να επαναλάβουμε. Μάλιστα την προηγούμενη φορά περιέγραψε την πρότασή μου ο κ. Καφεντζόπουλος αν η πρόταση του σημαδεμένου. Δεν είναι πρόταση του σημαδεμένου, είναι αυτό το που εφαρμόζει Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι πρόσφυγες δεν είναι πρόβλημα και πουθενά δεν είναι πρόβλημα, γιατί με το που πάρουν την προσφυγική ιδιότητα, μπορούν να κινηθούν και να πάνε όπου θέλουν, το θέμα είναι αυτοί που έρχονται παράνομα στη χώρα, οι λαθρομετανάστες και πώς αντιμετωπίζεται. Εκεί λοιπόν είναι η πολιτική της αριστεράς των ανοιχτών συνόρων και των κέντρων φιλοξενείας που θα κυκλοφορούν ελεύθερα και είναι και οι προτάσεις οι οποίες έρχονται από το σύνολο της Κεντροδεξιάς και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, που σου λέει ότι οι χώροι αυτοί θα είναι ελεγχόμενοι, θα υπάρχουν πολιτικές αντικεινήτρων, μάλιστα και η Αγγλία εισάγει τώρα και αυστηρή ποινικοποίηση, ακόμα και δήμευση των χρημάτων όσων εργάζονται παράνομα, δηλαδή να μην μπορούν με τα transfer που υπάρχουν τα money τώρα εδώ πέρα και τα στέλνουν έξω να μπορούν να τα στέλνουν. Όμως, εδώ είμαστε Δημοτικό Συμβούλιο, εδώ έχουμε να διαχειριστούμε θέματα που είναι στη δική μας τοπική αρμοδιότητα. Οφείλω να πω ότι επισκέφτηκα μία από τις φορές που επισκέφτηκα την Πλατεία Βικτωρίας και μου είπε και ο κ. Βαρελάς ο ίδιος ότι είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα και είχε πάει πριν μια εβδομάδα και το έβλεπε. Και αυτό είναι κάτι το οποίο το αντιμετωπίζουμε ασχέτος με το πώς θα λυθεί το μεταναστευτικό ή λαθρομεταναύσερι στο προσφυγικό. Δηλαδή, αν αυτό κάνει τέσσερα και πέντε χρόνια να λυθεί, δεν θα πρέπει ο δήμος της Αθήνας να έχει συγκεκριμένη πολιτική. Διότι τι γίνεται αυτή τη στιγμή, κ. Πρόεδρε, η κεντρική διοίκηση σου λέει εγώ να αποσυμφορήσω τα νησιά, βάζω τα πλοία και έρχομαι και τους αφήνω στο κέντρο της Αθήνας. Όσες και να είναι ηρωές, είναι λογική να είναι αυτή η λύση. Για ποιο λόγο δηλαδή η επιλογή της κεντρικής διοίκησης είναι μόνο η Αθήνα. Αυτό το πράγμα δεν πρέπει να το διεκδικήσει ο δήμος Αθηνέων. Φεύγα απ' τα θέματα που δεν έχουμε αρμοδιότητα και είναι της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Αν θα έχει πολιτική αντικεινήτρων, πολιτική σένταξη, πολιτική αποτροπή. Πάμε λοιπόν στο δήμα Αθηνέων. Δεν πρέπει, και εγώ χαίρομαι που πήρε την πρωτοβουλία ο κύριος δήμαρχος και συνάντησε πρωθυπουργό, να πούμε ότι από πού και ως που η κεντρική διοίκηση αποφασίζει, ότι εγώ για να αποσυμφορήσω αλλού το πρόβλημα το φέρνω όλο στην Αθήνα. Γιατί αυτό το που γίνεται τώρα στην πλατεία Βικτορίας, όσες κινήσεις να γίνουν και όσες κινήσεις να γίνουν και με τον Ελεώνα, τον οποίο εγώ προσωπικά διαφωνούσα με τους όρους ο οποίος λειτούργησε, σε καμία περίπτωση θα λύνει το πρόβλημα εάν η πολιτική είναι ότι κανένας άλλος δήμος δεν αναλαμβάνει τίποτα και επιμένω στους δημάρχους, τους φιλάνθρωπους του ΣΥΡΙΖΑ και της Ανταρσία, οι οποίοι εγκαλούν εμάς ως ραστισσές και απάνθρωπους αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν εμφανιστεί να πάρουν ένα μικρό κομμάτι του προβλήματος. Που είναι ο δήμαρχος Χαλανδρίου με τη στήριξη της Ανταρσίας και του ΣΥΡΙΖΑ να πει φέρτε και στο Χαλάνδρι ένα κομμάτι. Βλέπετε λοιπόν, είναι ο ανθρωπισμός να μεταφέρουμε το πρόβλημα αλλού. Δεν πειράζει μωρέ, αντέχει αυτός το εκτωδιαμέρισμα στην πλατία Βικτορίας εκεί να πάει. Μέσα στο δήμο μας, όταν έχουμε διεκδίκηση για ποσοστώσεις αλλού δεν πρέπει να το ξεκινήσουμε από το δήμο μας αυτό. Δεν υπάρχουν σημεία του δήμου που δεν πλήττονται και άλλα που έχουν υπερπληγή. Άρα ας το ξεκινήσουμε να διεκδικήσουμε αυτά που γεννούνται και στην κεντρική πολιτική θα τα δούμε. Ειδικά όμως για την πλατία Βικτορίας αυτή τη στιγμή και τα τραπεζοκαθίσματα είχαν λύσει το πρόβλημα. Τον Ιανουάριο δεν ήταν έτσι το πρόβλημα. Γιατί να βλέπουμε τις ευθύνες της κεντρικής οίκης. Πόλεμος υπήρχε και τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο και τον Νοέμβριο. Η πλατία Βικτορίας έπινε σκαφέ ανέτα και καλά άφησε και τα τραπεζοκαθίσματα ο δήμαρχος και με συμβολικό μάλιστα τίμιμα. Γιατί έτσι παίρνουν ζωή οι πλατείες. Δεν παίρνουν με τις ομάδες αυτοδιαχείρισης που μπαίνουν εκεί πέρα και διαλύουν τα πάντα. Μπαίνουν μόλις να αναπτυχθεί επιχειρηματικότητα να κατέβει κανένας άνθρωπος να πιει κανένα καφέ. Όχι σαν τα άλλα αυτοδιαχείρισης που βλέπουμε κάτι τσαντήρ για να στήνουν κάτι από λιφάδια αριστερών κομμάτων και να μην μπορεί να πλησιάσει άνθρωπος. Η πλατία Βικτορίας έχει λειτουργείς μια χαρά. Τώρα έχει το μεγάλο πρόβλημα. Συνεπώς, εγώ το λέω, στηρίζω την προσπάθεια την οποία κάνει ο δήμαρχος που το φέρνει το θέμα στην Κεντρική Δίκηση αλλά από εκεί και πέρα δεν μπορεί για μια ακόμη φορά ο δήμος Αθηναίων να είναι ο μοναδικός δήμος που θα έχει αυτό το πρόβλημα. Σε όλες τις καταστημαριτάρχες που επισκεφτήκαμε θεωρώ ότι δεν τιμούν ούτε τους ανθρώπους, τους πολίτες, τους Αθηναίους δημότες που πληρώνουν τα δημοτικά τέλη για να έχουν τους κοινόχρησους χώρους και για αυτούς οι οποίοι ενδιαφέρονται ενδεχομένως παραπάνω από εμένα για τους πρόσφυγες, μετανάστες, λαθρομετανάστες δεν τιμούν αντίστοιχα και τις συνθήκες διαβίωσης. Συνεπώς, να ενισχύσουμε αυτή την προσπάθεια, να αρχίσει μέχρι να λυθεί το πρόβλημα με κεντρική στρατηγική, η κατανομή να είναι κατά τέτοιον τρόπο που να μην πλήττονται μόνο συγκεκριμένα διαμερίσματα. Ευχαριστούμε. Ο κ. Σαξελός. Αρχικά, κ. Πρόεδρε, θέλω να πω, εκτός της ομιλίας μου, να υπενθυμίσω μάλλον, χωρίς να έχω καμιά ιδιαίτερη συμπάθεια προς το πρόσωπό της, ότι ο πρόεδρος ζει, διαβεί στην πλατεία Βικτωρίας και θαυμάζει την υφαλιότητα με την οποία αντιμετωπίζει το πρόβλημα, όπως με εξαιρετική υφαλιότητα μίλησε προηγουμένως η κ. Αδαμοπουλού, που επίσης ζει εκεί ακριβώς. Να βγάζουμε δεκάρικους τώρα πολιτικούς εδώ είναι πάρα πολύ εύκολο. Θέλω να μπω στο θέμα, λοιπόν. Θεωρώ ότι συσκοτίζει ακόμα περισσότερο την πραγματικότητα και η φθηνή εκλογολογία και ο λαϊκισμός και η υποκρισία απέναντι σε ένα ζήτημα που υπάρχει και θα υπάρχει και σε αυτό έχει δίκιο ο κ. Δήμαρχος, διότι όπως λέει και η Υπατιαρμοστηρία δηλώνει ότι το 2016 το πρόβλημα δεν θα εντατικοποιηθεί απλώς, θα γίνει πολλαπλάσιο, δεν θα είναι περισσότερο, θα είναι πολλαπλάσιο. Και όταν ακόμα και η Γερμανία επειδή ακούστηκε εδώ για το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν ακόμα και η Γερμανία δια του αντιπροέδρου της προχθές δήλωσε ότι η χώρα του έχει τις κατάλληλες συνθήκες δημιουργείς οικονομικές και λειτουργικές για να φιλοξενήσει πεντακόσια χιλιάδες πρόσφυγες. Όταν λοιπόν, ακριβώς, όταν λοιπόν έχουμε αυτά τα φαινόμενα θα πρέπει να δούμε το πρόβλημα στην ουσία του που εδώ εξαντλούμαστε σε διάφορες κορώνες. Βεβαίως θα έπρεπε να υπήρχε στρατηγική τόσα χρόνια. Και εμείς φωνάζαμε ότι στρατηγική τόσα χρόνια θα έπρεπε να είχαμε διήδιος κράτος, και εγώ δεν κάνω εκλογική συζήτηση εδώ πέρα, θα έπρεπε να είχαμε διήδιος κράτος τι θα επακολουθήσει και να είχαμε καταγγείλει πολύ καιρό πριν το Δουβλίνο 2. Και τώρα ποιο είναι το αποτέλεσμα, και το Δουβλίνο 2 και η Σέγγεν, εν τη σπράγμασι έχουν καταργηθεί. Επομένως τι φωνάζαμε θα διαλυθεί η Ευρώπη. Το επόμενο που θέλω να πω, εάν λένε οι ξένοι παρατηρητές ότι αν πέσει η Λατάκια στην οποίαν υπάρχουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, το καταλαβαίνετε πόσοι πρόσφυγες θα προσθεθούν ακόμη. Πόσο θα μεγαλώσει η ροή ακόμη περισσότερο. Σε αυτή τη λογική λοιπόν θα προσπαθήσω να πω μερικά πράγματα. Ότι εάν δεν υπάρξει μια ευρωπαϊκή κατανομή των προσφύγων, και το παράδειγμα της Ουγγαρίας δεν είναι ότι καλύτερο, ευτυχώς δίπλα ακριβώς η Γερμανία πράτι διαφορετικά, και αν δεν δούμε ότι η Λιδία λήθως όλου αυτού του προβλήματος είναι το ζήτημα των πολέμων της Συρίας, του Αφγανιστάν ή τώρα ειδικά που έχει αρχίσει η Τουρκία και βομβαρδίζει τους Κούρδους, αν δεν τα βλέπουμε όλα αυτά εδώ δεν μπορεί να ερχόμαστε και να λέμε πως πού πάνε όλοι αυτοί. Τώρα να πάμε στην πλατεία Βικτωρίας. Εγώ πέρασα χθες το βράδυ στις 10.30. Πέρασα και με μια φίλη μου, έτσι χαλαρά, δεν είπα κάποιος είμαι, είδα ανθρώπους, μίλησα, κουβέντιασα. Είναι πάρα πολύ άνθρωποι, δυσανάλογα πολύ. Βεβαίως δεν το αντέχει η πλατεία. Αλλά υπάρχει μια καρτερία, μια καρτερία που αυτοί περιμένουν όλοι οι άνθρωποι ακόμα και να πληρώσουν το διακινητή τους προκειμένου να φύγουν να πάνε στα σύνορα διότι πιστεύουν ότι από κε και πέρα ο δρόμος, η ζωή τους θα είναι καλύτερη και ο δρόμος θα είναι ανοιχτός. Πίστη τους είναι, ελπίδα τους είναι. Λοιπόν, εάν δεν γίνει μια προσπάθεια αυτοί οι άνθρωποι να φεύγουν όσο πιο γρήγορα γίνεται, άκουσα τώρα για τα αεροδρόμια, τα αεροδρόμια δεν ξέρω ποιος έχει προσγειωθεί στη Σάμου ή στο Ιχείο, τα αεροδρόμια αυτά δεν μπορούν να προσγειωθούν μεγάλα αεροπλάνα, αυτό είναι πολύ γνωστό. Επίσης θέλω να πω ότι στο Λαύριο επειδή ακούστηκε και αυτό, υπάρχουν διάφορα ζητήματα εθνοφιλετικά, πολύ μεγάλα ζητήματα μεταξύ τους. Και γι' αυτό νομίζω ότι καλό είναι να αποφευχθεί μια τέτοια μετακίνηση προς εκεί. Αυτό που συζητήσαμε στο ΣΣΤΕΜ και θα σας το αναπτύξει ο κ. Παπαγιαννάκης, ο οποίος είναι και πρόεδρος του ΣΣΕΜ και σε αυτή τη λογική, ενταγή, δεν θέλω να πω, δεν θέλω να μπαίνω σε αρμοδιώτητες άλλων ανθρώπων οι οποίοι έχουν παλέψει και όλες γι' αυτά, συμφωνήσαμε απόλυτα όμως, αυτά που θα σας πει ο κ. Παπαγιαννάκης έχουμε συμφωνήσει απόλυτα, όλοι συμμετέχονται στο ΣΣΕΜ προχθές, χθες μάλλον. Και νομίζω ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση η οποία θα δίνει περισσότερο χώρο σε ανθρώπους, να δίνει περισσότερες δυνατότητες φιλοξενίας, έστω και προσωρινής και να δούμε τι θα γίνει πραγματικά με αυτούς που θησαυρίζουνε, όχι θησαυρίζουνε, θημίζει τους εφοπλιστές, τους Έλληνες εφοπλιστές που καθότουσαν στις σκάλες των καραβιών, όταν οι δύστυχοι Εβραίοι θέλεναν να πάνε προς την Παλαιστίνη, επαναναμβάνω καλώς ή κακώς, αυτό είναι ένα άλλο πολιτικό ζήτημα, και τους παίρναν τα χασαφικά και τις λίρες στις σκάλες των πλοίων. Αυτό μου θημίζει ακριβώς, και μη μου πείτε τώρα όχι, γιατί ο κ. Βερέμις τα ξέρει πολύ καλύτερα από εμένα, αυτό μου θημίζει ακριβώς. Και το πράγμα αυτή, η φοβερή εσχωροκέρδια πάνω στον ανθρώπινο πόνο είναι ένα πράγμα που με ανατριχιάζει κυριολεκτικά. Εμείς είμαστε πρόθυμοι από τη μεριά μας, όπως είπε και η κ. Αγγελοπούλου, να βοηθήσουμε προς πάσα κατεύθυνση σε αυτό το ζήτημα, άλλωστε ο κ. Παπαγιαννάκης ξέρει πολύ καλά ότι είμαστε μαζί του. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ με. Ο κ. Γούδης. Θα ήθελα να σχολιάσω μια επισήμανση, ίσως μια φιλοδοξία του δημάρχου ότι το πρόβλημα θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Προφανώς ζούμε σε μια συλλογική παράκρουση η οποία ή δεν μας επιτρέπει να βλέπουμε την εικόνα σε μεγάλη κλίμακα, ή κάνουμε ότι δεν την βλέπουμε. Η χώρα μας βρίσκεται σε μια κατάσταση εξοντωτικής οικονομικής υποτέλειας και μαζικής, εθνοφιλετικής, πολιτισμικής και θρησκευτικής μετάλλαξης. Rebus xtantibus, εάν τα πράγματα μείνουν έτσι και όσο το διεφθαρμένο αστικό καθεστώς αναβιβάζει στον θόκο του Υπουργείου Εθνικής Αμήνης φιγούρες από το θέατρο σκιών και αποτρέπει και ευνοχίζει τις ένοπλες δυνάμεις να πράξουν το καθήκον τους και να προασπίσουν τα εθνικά μας σύνορα, το πρόβλημα δεν θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Θα απασχαλίσει τον πακιστανό, Νιγυριανό ή Αυγανό επόμενο δήμαρχο και όσους εξημών επιβιώσουμε από αυτά τα οποία έρχονται θα μας απασχολούν σε ποιος στρατόπεδο συγκεντρώσεως θα μας στείλει. Κύριος Παπαγιαννάκης. Σε ευχαριστώ, κύριε Πέδρε. Να ξεκινήσω πρώτα τις επισημάσεις για τη συνεδρία του Συμβουλίου Ενταξής. Συνήθως είμαι πολύ μέσα στο χρόνο. Απλά, αν το υπερβό, συγχωρήστε με. Συμφωνήσαμε όλοι ότι είναι πολύ σημαντικό και οι περιφέρειες και τα υπουργεία τα εμπλεκόμενα να αποφασίσουν ότι θα διατεθούν χώροι στον άξονα της μετακίνησης των προσφύγων και να διατεθούν χώροι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα για να αποσυμφορηθεί η κατάσταση ανάμεσα στους άλλους περιοχές και στην πλατεία Βικτωρίας. Τουλάχιστον για το επίγον, γιατί είναι προφανές ότι επειδή αυτό το φαινόμενο δεν θα σταματήσει, ούτε θα σταματήσει επειδή θα το δείχνει τηλεόραση, ούτε θα σταματήσει μετά το καλοκαίρι, αλλά είναι κάτι που θα συνεχιστεί στο μεγάλο επόμενο διάστημα, ίσως τα επόμενα χρόνια. Υπάρχει και μια αίσθηση του επίγοντος και θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να διαμορφώσουμε καινούργιες πολιτικές για την αντιμετώπιση του ζητήματος γιατί θέλω να υπενθυμίσω, το έχουν πει πολύ σε αυτή την αίθουσα, ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έχουν κάνει αυτά που έπρεπε να κάνουν και τα ζητήματα τα οποία συζητάμε σήμερα είναι και απόρεια κακών χειρισμών των προηγούμενων κυβερνήσεων και κυβερνήσεων στην οποία συμμετείχε και το κόμμα του κυρίου Πλεύρη. Άρα το να ακούμε εδώ ότι λύστε τώρα κάτι το οποίο δεν έχουν λύσει, τουλάχιστον με τον τρόπο που θεωρούμε εμείς ότι πρέπει να λυθεί αυτό το ζήτημα και να μας σκουνάνε το δάχτυλο δεν το βλέπω πάρα πολύ λογικό. Θα θυμίσω ότι οι επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν κέντρα κράτησης, κλειστά, χωρίς καμία μέρημνα, δημιουργώντας απαράδεικτες σύνθεκες. Άρα θα πρέπει να ξανασκεφτούμε την πολιτική μας. Προφανώς το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Αθήνα, προφανώς το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και είναι ένα γενικότερο ευρωπαϊκό ζήτημα μήπως παγκόσμιο, θα βλέπετε ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιδράσεις στις διάφορες χώρες. Αυστριακοί αυτές τις μέρες μπαίνουν στην Ουγγαρία με τα αυτοκίνητά τους και μεταφέρουν τους πρόσφυγες οι οποίοι κάνουν αυτή τη μεγάλη «βόλτα» από την Ουγγαρία προς τη Γερμανία. Υπάρχουν κινήσεις αλληλεγγύης και κινήσεις πολιτών οι οποίες δείχνουν τη διαφορετική προσέγγιση που μπορεί να υπάρχει σε μια κοινωνία για ένα θέμα τόσο δύσκολο. Νομίζω ότι και ο Δήμος έχει επιδείξει μια εξαιρετική στάση. Η αλληλεγγύη που ζητείται δεν είναι άδικη και οι υπόλοιποι δήμοι θα πρέπει να αντιδράσουν ανάλογα. Η ΚΕΔΕ πρέπει να σταματήσει απλά να συζητάει και προφανώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους υποχρεώσουμε. Υπάρχει ένα ζήτημα εκεί για την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι υπόλοιποι δήμοι και με την υποκρισία με την οποία αντιμετωπίζουν αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Δεν θα ξανακάνω τη γενικότερη συζήτηση, αλλά όποιος δεν καταλαβαίνει ότι αυτό το ζήτημα θα τελειώσει αύριο μεθαύριο, πλανάτε πλανή νύκτρα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το ζήτημα για αυτό που είναι με έναν τρόπο μακροσκοπικό, όχι προεκλογικό. Καταλαβαίνει ότι οι εκλογές δημιουργούν μια ένταση και κάποιοι αισθάνονται ότι πρέπει να αποδείξουν ότι θα είναι δικαίωστο επόμενο κοινοβούλιο υπερασπιζόμενοι τους κατοίκους. Όμως θα πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό το φαινόμενο, όπως το είπε και ο κ. Καφεντζόμπλος, είναι ένα φυσικό φαινόμενο. Ό,τι και να κάνουμε, με οποιοδήποτε τρόπο και να αντιδράσουμε, χωρίς να θα μπω σε ακραία δηλήματα, θα συνεχιστεί. Πρέπει να το καταλάβουμε, πρέπει να το αντιμετωπίσουμε ως αυτό που είναι. Φυσικά πρέπει να το δούμε και στη μεγαλύτερη εικόνα και να δούμε τι κάνει η κεντρική κυβέρνηση. Αλλά ο δήμος, κατά τη νόμου, έχει δράσει εξαιρετικά. Αυτά που ζητάει δεν είναι άδικα. Είμαστε σε θέση να απαιτήσουμε πράγματα. Μπορεί να μην τα κερδίσουμε όλα, αλλά είμαστε σε θέση να απαιτήσουμε πράγματα. Και αυτό που ζητάμε είναι τα βασικά. Αλληλεγγύη. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε, κυρία Βελέντζα. Εγώ θα ήθελα να περιοριστώ, μια και το θέμα αναπτύχθηκε από τον επικεφαλής της παρατάξεώς μας ελληνική αυγή για την Αθήνα, σε ορισμένες επισημάνσεις με βάση τις θέσεις που ακούστηκαν και τις δηλώσεις τόσο του κυρίου δημάρχου, όσο και των λοιπόν παρατάξεων. Καταρχάς ακούμε εδώ και κυρίως από τον κύριο δήμαρχο αλλά και από όλες τις παρατάξεις διαπιστώσεις. Δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε διαπιστώσεις, ειδικά οι άνθρωποι που ανήκουν σε παρατάξεις που έχουν υποστηριχθεί και υποστηρίζονται από κόμματα που έχουν κυβερνήσει τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα. Ποιος ευθύνεται όμως για το πρόβλημα δεν ακούσαμε καθόλου. Θα πρέπει να θυμίσουμε λοιπόν γιατί εδώ πρόκειται για μια προσπάθεια τεχνητής πόλωσης, γιατί είναι και οι εκλογές που επίκυνται. Και τούτο διότι από το 1994 άρχισε η αθρόα εισέλευση των λαθρομεταναστών ανέλεγκτα, είχαμε προβλήματα με τις παρανομίες, με τα εγκλήματα, αυτά είναι γνωστά. Αλλά συνεχίζει έκτοτε με το Δουβλίνο 1, με το Δουβλίνο 2, συνεχίζει με το 2006 που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία. Το νόμο για την ίδρυση του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου για τη διαχείριση του τεμένους που θα είναι γύρετο, ήταν προγραμματισμένο δηλαδή. Το 2011 έγινε και η σχετική τροποποίηση πάλι από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο σήμερα και σήμερα και σε άλλες περιπτώσεις προσπαθεί να εμφανιστεί ως διαφοροποιούμενο από αυτή την πολιτική. Και βεβαίως πολύ προσφάτως με το νόμο περί απόδοσης της ελληνικής υθαγένειας. Αναφέρομαι σε αυτά πρώτον γιατί δεν ακούστηκε καμία δήλωση ευθύνης, αντίθετα υπήρξε γενικώς μια απορία, τι συνέβη δεν προετοιμαστήκαμε. Βεβαίως προετοιμάστηκαν, προετοιμάστηκαν φτιάχνοντας όλους αυτούς και ψηφίζοντας όλους αυτούς τους νόμους, αυτοί που σήμερα δήθεν διαμαρτύρονται. Διότι αναφέρθηκε, ειδικότερα και από τον κύριο δήμαρχο, ότι αυτό το μήνυμα δόθηκε, βεβαίως αυτό το μήνυμα δόθηκε με αυτούς τους νόμους. Ποιος έδωσε αυτό το μήνυμα, ποιος έδειξε αυτή την κατάσταση που προετοιμαζόταν επί δεκαετίες προς τα έξω, ποιος έδειξε ότι όλοι είναι εδώ, ότι η χώρα δεν φυλάσσεται και ο καθένας οποιοςδήποτε μπορεί να εισέλθει. Δεύτερο θέμα, θα ήθελα επιτέλους να μας έλεγε ο κύριος δήμαρχος, ο οποίος και στο εξωτερικό μεταβαίνει και συνομιλεί με διάφορους φορείς και τους συναδέλφους του και τους υπόλοιπους δημαρχούς των άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, να μας πει κάποιους αριθμούς. Και δεν έχω αντίριση αν μπορεί να μας πει και κάποιους αριθμούς του πρώτου επταμήνου των εισβολέων των εισελθόντων, πείτε τους όπως θέλετε, για το πρώτο επτάμινο του 2015. Είναι δυνατόν αυτό, κύριε δήμαρχε, εάν βεβαίως επιθυμείτε να απαντήσετε τώρα, αλλιώς το θέτω υπόψιν σας. Διότι ο αριθμός, όπως ακούσαμε πριν από λίγο, ο κύριος δήμαρχος πάλι θα χρησιμοποιήσω μία έκφραση που χρησιμοποίησε. Ξόρκια. Τα ξόρκια συνίσταται στο εξής. Ναι, ξόρκια υπάρχουν. Τα εξής. Η ανοιχτή πόλη μας είπε ότι το μεταναστευτικό έγινε προσφυγικό. Βεβαίως, περί αυτού πρόκειται. Βαφτίσαμε τους λαθρομετανάστες, βαφτίσατε δηλαδή τους λαθρομετανάστες, πρόσφυγες. Όπως και τους λαθρομετανάστες, τους βαφτίσατε παράτυπους μετανάστες και ούτω καθεξής. Για να τελειώνουμε λοιπόν, βάσει στοιχείων, οι λαθρομετανάστες στη χώρα, οι οποίοι δεν είναι φυσικά πρόσφυγες, είναι περί τα 2 εκατομμύρια, οι οποίοι έχουν σορευτεί τα τελευταία χρόνια. Και οι πρόσφυγες είναι ελάχιστος ποσοστό αυτών και για το πρώτο επτάμινο του 2015, για να το προσδιορίσω και ειδικότερα, δεν ξεπερνούν, ακόμη και βάσει και των δικών τους δηλώσεων, τις 70.000. Ή κάτι τέτοιο. Γιατί μιλάω για το πρώτο επτάμινο και μπορεί να έχουν και προσθεθεί κάποιοι. Λοιπόν, άλλο ηλιοθρομετανάστες για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό και άλλο οι πρόσφυγες. Λοιπόν, επίσης ακούσαμε ότι το πρόβλημα δεν είναι προσωρινό. Καταρχάς, γιατί να βιαζόμαστε να το πούμε, γνωρίζουμε κάτι ή η πρόθεσή μας είναι πολύ απλά να μονημοποιήσουμε αυτή την κατάσταση στο όνομα του δύθεν προσφυγικού. Αυτό ήθελα, ευχαριστώ. Ο κ. Μπέης. Πέρασε η εποχή που να περιγράφουν το πρόβλημα, το ξέρω, αλλά ήδη αρκετά. Συζητάμε συνέχεια σαν να συζητάμε ένα έργο που το έχουμε δει πολλές φορές και δεν το έχουμε καταλάβει. Σημαίνει ότι δεν είμαστε αρκετά ικανοί να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Νομίζω επειδή φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, συζητάμε πολύ για το πρόβλημα. Ήρθε η ώρα, πρέπει να παίρνουμε ειρικές συγκεκριμένες αποφάσεις. Η πραγματικότητα η οποία κάθε μέρα γίνεται πιο βαριά, αντιμετωπίζεται μόνο με πραγματικές ρεαλιστικές πράξεις, που μπορεί, όχι να λύσουν το πρόβλημα, να αποφύγουμε το χειρότερο. Διότι μπορούμε με μυρωλατρικά μυρωλατρικά του Kismet, είναι ένα φυσικό γεγονός, να την αντιμετωπίσουμε και να περιμένουμε και εμείς να τελειώσει κάποτε. Ή, σαν γκλήση οι Έλληνες της Ανατολής, να μπορέσουμε και εμείς να την αντιμετωπίσουμε την είσοδό μας στην Ευρώπη. Γιατί όλοι οι μετανάστες στην Ευρώπη πάνε. Και εμείς μη ξεχνάτε, πριν πέκατο χρόνια περίπου είχαμε έρθει από τη Μικρά Ασία στην Ελλάδα, προς την Ευρώπη πηγαίναμε κυρίως. Άρα, αν θέλουμε να την αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, ρεαλιστικό πρώτα είναι η πρόταση που έκανε το Κουκουέ, και κανείς δεν την πρόσεξε. Να διευκολύνουμε τους ανθρώπους αυτούς να πάνε στη Γερμανία, εκεί που θέλουνε. Και το είπαν οι Γερμανοί, τους θέλουμε. Και να μην τους κάνουμε διαδρομή δια μέσου πλατεία Μπικτορίας, Ιδωμένη, κλπ. Γιατί αυτό το αλυσβερήσει. Πρώτα απ' όλα, το πλοίο, γιατί πρέπει να πηγαίνει στη Στραλονίκη και έρχεται στον Πειραία. Η πρώτη φορά που άλλαξε το πλοίο, έκανε κατήγγυλο ο δήμαρχος στην περίπτωση αυτή. Κανείς δεν απήντησε να ερμηνεύσει, γιατί το πλοίο άλλαξε ρότα και αντίγραφη στη Στραλονίκη ήρθε στην Αθήνα. Συνάμα, η επιστολή του δημάρχου, ζητάω ταυτόχρονα να κοινοποιηθεί σε όλους τους Αθηναίους, η επιστολή αυτή. Είναι πρόβλημα της Αθήνας. Και να ζητάμε τους άλλους δημάρχους να λάβουνε και αυτές τις ευθύνες, νομίζω δεν είμαστε ρεαλιστές. Κανείς δημάρχος δεν πάνε να πει, θέλω κι εγώ μερικούς πρόσφυγες και μην ξεχνάμε το εξής. Και εμείς εδώ δεν καλέσαμε τους πρόσφυγες, μόνοι τους ήρθανε. Η κατάσταση αυτά επιβάλλει. Και μην περιμένουμε να ζητάμε τους άλλους δημάρχους, πάρε και εσείς μερικούς. Τι σημαίνει αυτό? Ότι ο κράτος είναι ανείπρακτος. Πρέπει να το πιέσουμε. Γιατί δεν είναι μόνο το κράτος. Κατατάει η Περισιακή Κυβέρνηση απέβηξε ότι μπορεί να υπάρχει και κυβέρνηση να διτουργήσει. Μέχρι τώρα είχαμε και κυβέρνηση, όχι μόνο κράτος. Άρα, η επιστολή του δημάρχου είναι πολύ βαρύτητα, να αρχίσει επιτέλους από την πλευρά της Πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους πίεση να αντιμετωπί ρεαλιστικά το πρόβλημα της προσφυγιάς. Το μεταξύ είναι και πολύ μετρανάστες που δεν, τι θα πει δικαιούνται, δεν μπορώ να πω τη λέξη δικαιούνται. Όλος κάθε πεινασμένος δικαιούνται να βρει τη μοίρα του. Δεν μπορώ να το πω αυτό. Αλλά πρέπει να βάλουμε μια τάξη. Και από εδώ από την Πρωτεύουσσα πρέπει να ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια ρεαλιστική. Και όχι απλώς να λέμε γιατί και εκείνο και εκείνο. Φυσικά είναι ένα πρόβλημα όταν το πρώτο, το Δημοτικό Συμβήλιο της Πρωτεύουσας μιλάει συνέχεια και λέει τα ίδια εδώ και χρόνια και μην ξεχνάμε δεν είναι η πρώτη φορά το πρόβλημα. Πριν 12 χρόνια ξεχάσαμε ότι η πλατεία Κουρδιστάν, πλατεία Κομουνδούν δεν είχε γίνει η Κουρδιστάν και ήταν το πρώτο φαινόμενο τότε. Και ανακαστήκαμε να επέβουμε επειδή έρχονταν η Ολυμπιάδα, λόγω Ολυμπιάδας ανακαστήκαμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Το πρόβλημα επαναλαμβάνεται. Είμαστε παθητικοί. Αποφεύγουμε να λύσουμε προλύματα και όταν πάνε να πνιγούμε αρχίζουμε και λέμε ότι φταίνουν οι σκοτεινές δυνάμεις οι οποίοι μας εμποδίζουν επειδή μας φοβούνται, επειδή είμαστε Έλληνες. Απλώς είμαστε Έλληνες της Δύσης και Έλληνες της Ανατολής. Και μέχρι τώρα επιπλέουν πάντοτε οι Έλληνες της Ανατολής, οι οποίοι αποβλέπουν μόνο το Kismet και τίποτα άλλο. Κύριε Συνάδελφη, ήρθε η ώρα να προχωρήσουμε προς ταπλώς, εντάξει. Ευχαριστώ. Προσήλθε ο κ. Βαφιάδης και το λόγο έχει ο κ. Βαρελάς, αλλά θέλετε τώρα... Θα είμαι σύντομος, δήμαρχε, ένα λεπτάκι. Να ενημερώσω για την κατάσταση την οποία επικρατεί αυτή τη στιγμή τις τελευταίες 24 ώρες στην πόλη. Έχουμε μια σταθερή λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας, με μια αυξομείωση σε καθημερινή βάση των ανθρώπων που φιλοξενούνται από 600 ως 680, όταν η συνολική αντοχή του είναι 720 άτομα, αλλά επειδή στο χώρο αυτό φιλοξενούνται ως επιτοπλής των οικογένειας, υπάρχουν και μεμονωμένες περιπτώσεις κοντίνερ που χρησιμοποιούνται για μεμονωμένα άτομα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πιαστεί το συνολικό νούμερο. Ο μέσος χρόνος παραμονής είναι περίπου πέντε ημέρες. Μέχρι την πέμπτη ημέρα έχουν αποχωρήσει με κατεύθυνση τη συγκεκριμένη περιοχή και αυτή για να μετακινηθούν προς την Ιδωμένη. Το 90%-95% είναι αυγανικής προέλευσης, η οποία όμως, όπως έχουμε πει και σε προηγούμενη συνεδρίαση, ένα καινούριο χαρακτηριστικό είναι ότι είναι και αυτοί με οικογένειες η μεγάλη μάζα και όχι μεμονωμένοι, όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια, οι Αυγανοί που έρχονταν. Τώρα, στην πόλη το μεγάλο πρόβλημα είναι στην πλατεία Βιχτορίας, ακολουθεί η πλατεία του Αγίου Νικολάου Αχαρνών, μικρότερο πρόβλημα στην πλατεία Αττική στις τελευταίες μέρες με ημερήσια παραμονή, όχι διανοικτέρευση. Εκεί έχουμε επισημάνει ότι αυτή η μετακίνηση έχει ως αφορμή τις δημοτικές τουαλέτες που υπάρχουν, με αποτέλεσμα να έχουμε χρήση της τουαλέτας ιδιαίτερα για νερό κτλ, πλησίματα δηλαδή και τέτοια περιστατικά. Εκεί, για να κουφήσουμε κάπου στην πλατεία, επεχτείναμε το ωράριο λειτουργίας της από τις 7.30 το πρωί στις 8.30 το βράδυ. Και πρόβλημα έντονο τις τελευταίες ημέρες, αλλά με πολύ μικρή παραμονή είναι στο σταθμό Λαρίσης, στα πάρκα απέναντι από το σταθμό Λαρίσης. Είναι αυτοί οι οποίοι μετακινούνται κυρίως με το τρένο. Και επειδή τα τρένα που ανταπώ κρίσης της Θεσσαλονίκης έχουνε περίεργες ώρες με τα φθινά εισιτηρία, δηλαδή υπάρχει ένα εισιτήριο το βράδυ πολύ αργά των 10 ευρώ, έχουμε παραμονή από την ώρα την οποία έρχονται στον Πειραιά μέχρι αργά το βράδυ στην συγκεκριμένη περιοχή ή στη διαφορετική περίπτωση μέχρι την επόμενη μέρα. Νομίζω ότι το πρόβλημα που πρέπει να, πέρα από τις προτάσεις που έχουν ακουστεί και όλα τα υπόλοιπα, δήμαρχε, νομίζω ότι πρέπει να ζητήσουμε για όλη αυτή την κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουμε έκταχτη οικονομική ενίσχυση από την Πολιτεία, γιατί δεν συζητώ για τις προσπάθειες τις οποίες κάνουμε, αλλά και όλα αυτά τα οποία καταναλώνουμε από εξοπλισμό, από υλικά και όλα τα υπόλοιπα, νομίζω ότι θα φέρουν πολύ πιο δύσκολα το τέλος του χρόνου από απόψεις υλικών από την κατάσταση στην οποία είμαστε. Δεν μπορεί να υπάρχει σκέψη χρηματοδότησης της Μητυλίνης και των υπόλοιπων νησιών μόνο, και η Αθήνα που είναι και αυτή ο μεγάλος χώρος σταθμευσής, έστω και για κάποιο χρονικό διάστημα να μην ενισχυθεί. Ο κύριος Δήμαρχος. Ευχαριστώ. Το πρώτο είναι πρέπει να ξεκαθαρίσουμε για να μην ακούμε ανακρίβειες και να μην δέχομαι στην υποκρισία, ότι οι ροές είναι πάντοτε ουσιαστικά μικτές μεταναστών και προσφύγων. Όταν σου έρχεται ο άλλος από απέναντι μέσα σε μια βάρκα ή πάει να διασχίσει τα χερσαία σύνορα, έχεις την υποχρέωση, τον σταματήσεις, εφόσον σου πει έρχομαι να ζητήσω άσυλο, να τον δεχτείς. Και εκεί, επί τόπου, στο νησί ή στη Μεθόριο, τη Χερσαία, να ξεκαθαρίσεις γρήγορα το θέμα, εκεί να έχεις το κέντρο υποδοχής, εκεί να εξετάσεις το έτοιμα, στον βαθμό που υπάρχει πρόσφυγας τον δέχεσαι, στον βαθμό που δεν είναι πρόσφυγας γίνεται επαναπρόωθηση. Πολύ απλό στη διάκρισή του. Περιπλέκεται στην πράξη, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση, κλείνω τα σύνορα έτσι και τους αφήνω να πνιγούν πόσο μάλλον όταν οι διακινητές έρχονται και σκίζουν την λαστιένια βάρκα. Εάν το ελληνικό κράτος ήταν σοβαρό εξ αρχής και είχε αντιμετωπίσει έτσι το πρόβλημα, στα νησιά και στην Μεθόριο στον Εύρω δεν θα είχαμε αυτά τα προβλήματα που έχουμε σήμερα γιατί και τη τεχνογνωσία θα είχαν αποκτήσει οι υπάλλοι που εξετάζουν της αιτής Σασίλου και τα κέντρα υποδοχής θα υπήρχαν και θα υπήρχε τέλος πάντων μια πρώτη υποδομή να μπορέσει να απορροφήσει το φαινόμενο ακόμα και τώρα που έχει γιγαντοθεί. Και τι πρέπει να κάνει μια ευρωπαϊκή χώρα γιατί εδώ έχει πια γίνει τη σμόδαση η Ευρώπη τελείως. Ακούσαμε και από ο κομμουνιστικός κόμμα να μας λέει ότι δεν πρέπει να φύγουμε από το ευρώ. Ακούμε τώρα και από την Χρυσή Αυγή να μιλάει για την Ευρώπη και την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Ωραία. Αφού είμαστε λοιπόν όλοι ευρωπαίοι και αγαπάμε την Ευρώπη θα εφαρμόσουμε την ομιμότητα έτσι όπως την είπα. Αλλά η Ευρώπη όπου βλέπεις τον άλλο να έρχεται από απέναντι και τον διώχνεις και τον πυροβολείς ή τον πνίγεις δεν υπάρχει. Αν αυτή είναι η λύση γιατί άκουσα ότι προτείνουμε και λύση εδώ. Μάλλον περί της οριστικής λύσης πρόκειται. Έτσι την οποία σχεδίασε ο Eichmann και εφάρμοσε ο Himmler δεν ξέρω για την οριστική λύση μιλάμε. Αλλά για λύση τελική λύση. Αλλά για λύση που να δίνει πραγματικά να ανταποκρίνεται με σεβασμό στην αξία του ανθρώπου στο πρόβλημα δεν υπάρχει. Και δεν μπορούμε βέβαια να κάνουμε κανένα παραλληλισμό με το θέμα της πλατείας στάγματος και της διανομής τροφήμων τη μεγάλη βδομάδα του 2012. Γιατί τότε δεν ήταν το ζήτημα μόνο ότι δεν είχε ζητηθεί άδεια. Ήταν το ζήτημα ότι η διανομή τροφήμων σε Έλληνες μόνο προσβάλλει την ανθρώπινη αξία. Και ένας δήμος δημοκρατικός δεν δέχεται στις πλατείες του να γίνεται αυτό. Σπάνια το κάνουν στο σπίτι τους ή στα γραφεία τους. Όσο θα είμαι εγώ δήμαρχος, επί τέσσερα χρόνια αυτά να τα ξεχάσουνε. Μη διακόπτουμε εδώ πέρα. Παρακαλώ πολύ, μη διακόπτετε. Αυτό είναι μία δημοκρατικό... Κάνετε λομοκρισία. Δεν μας απάντησε πόση είναι εδώ και δεν... Παρακαλώ πολύ, σας παρακαλώ μη διακόπτετε κύριε Δραγούμη. Λοιπόν, παιδιά μη τσιμπάτε τώρα στις προκλήσεις. Μη τσιμπάς ρε παιδί μου. Λοιπόν, ας... Ούτε και τα δουβλίνα δύο να ξέρουμε τι λέμε. Το δουβλίνο δύο, δηλαδή... Η ρύθμιση εκείνη που επιβάλλει... Το έτοιμα του πρόσφυγα να εξετάζεται... στην χώρα από την οποία πρώτη φορά εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και εκεί αυτός να παραμένει. Και αν τυχόν φύγει πρωτού εξεταστεί το έτοιμα... να επιστρέφει στην χώρα αυτή την αρχή... δηλαδή σε πολλές περιπτώσεις στην Ελλάδα... δεν ισχύει εδώ και χρόνια. Έχει μάλλον ανασταλεί η εφαρμογή του δουβλίνο δύο για την Ελλάδα. Ξέρετε γιατί, γιατί εδώ πέρα ήταν το κολαστήριο. Και οι ευρωπαϊκές χώρες που είναι πολιτισμένες χώρες... είπαν εμείς δεν τους στέλνουμε πίσω στην Ελλάδα... που έχουν μέσα σε διάφορα κολαστήρια. Αυτό είναι που είμαστε εμείς ευρωπαϊκή χώρα... για να τα ακούμε τι σημαίνει η ευρωπαϊκή χώρα. Άρα μην έχουμε συνέχεια καραμέλα το δουβλίνο δύο. Στην Ελλάδα δεν εφαρμόζεται εδώ και χρόνια. Οπότε η λύση είναι αυτή η λύση. Θα προστατεύσουμε την πόλη, τους κατοίκους της... την ευριθμή λειτουργία τους. Είναι απαράδεκτα αυτά που συμβαίνουν στις πλατείες της πόλης. Αλλά δεν θα πάρουμε και τον τουφέκι αυτή τη στιγμή να σκοτώνουμε. Θα είμαστε πάντοτε δημιουργοί προσφέροντας λύσεις... όπως το κάναμε τώρα. Και θα μετέλθουμε όλα τα μέσα προκειμένου... και να τιμήσει η χώρα τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις... και την ίδια της νομοθεσίας... και τις αρχές που μέσα από το Σύνταγμα της έχει ασπαστεί. Και όμως οι κάτοικοι και κάποιον ιδιαίτερα επιβαρυμένο περιοχών... να μην αντιμετωπίζουν αυτήν την άθληα καθημερινότητα. Ευχαριστώ κύριε. Ευχαριστούμε. Κύριε Αναστασίου για το θέμα θέλετε. Ο δήμαρχος τελειώνει κανονικά. Καλώς, μια πρόταση θα ήθελα να κάνω και να υποβάλλω. Κατά παρέχληση, δεν πειράζει. Ευχαριστώ πολύ που μου δίνετε το λόγο. Μια πρόταση θα ήθελα να υποβάλλω. Και όμως θα ήταν καλό από την πλευρά μας... ως δημοτικό συμβούλιο και εσείς δήμαρχε... να κάνετε με δική σας πρωτοβουλία μία κίνηση... προς τους δημάρχους και των λοιπόν ευρωπαϊκών χωρών... που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα... και να υπάρξει μία ενδεχομένως κίνηση από κοινού... προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Μήπως θα ήταν κάτι το οποίο θα μπορούσε να πιέσει λίγο παραπάνω. Ευχαριστώ. Το πρόβλημα είναι πως παρόλοιτη διάλυση του κρατικού μηχανισμού... με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο... θα μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα... οι άνθρωποι αυτοί να πάνε εκεί στις χώρες που τους δέχονται... κυρίως στη Γερμανία που έκανε αυτή τη τεράστια κίνηση... τεράστια συμβολικής και πολιτικής σημασίας. Αυτό. Δυστυχώς όχι μόνο έχουμε αυτή τη διοικητική μηχανή στη χώρα... αλλά έχουμε και μια υπηρεσιακή κυβέρνηση... και με ένα χρονικό ορίζοντα πάρα πολύ περιορισμένη... και με πολύ εκ του συντάγματος περιορισμένες αρμοδιότητες. Οι ίμες επαφοί μαζί τους πασχίζουν να κάνουν ό,τι μπορούν. Ευχαριστούμε. Κυρία Λειοπούλου για ενημέρωση για το θέμα των σχολείων... και να παρακαλέσω αν υπάρχουν άλλα προημερισίας... θα κάνουμε σε 15 μέρες συμβούλιο αν δεν είναι κατεπίγοντα... επειδή έχουμε και τις εκλογές και δεν υπάρχει λόγος να... αυτό. Κυρία Λειοπούλου για τα σχολεία. Μετά από τη συζήτηση που έγινε εδώ... ίσως να φαίνεται το θέμα μικρότερης σημασίας... ωστόσο είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα του καθαρισμού των σχολείων... και είναι ένα θέμα που όπως και τα προηγούμενα και άλλα χρονίζει. Δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείτε εδώ. Δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί το Δημοτικό Συμβούλιο. Όπως και τα προηγούμενα θέματα δεν είναι ένα θέμα... που έρχεται και αφορά τους δήμους... αλλά είναι ένα θέμα που χρονίζει και λυμνάζει... από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που πέρασαν. Θα σας δώσω την εικόνα σε ό,τι αφορά το Δήμο της Αθήνας. Έχουμε περίπου 400 σχολεία. Έχουμε 91 καθαρίστριες μόνιμο, μόνιμο προσωπικό, μόνιμες. Αυτές έχουν απομείνει από ό,τι υπήρχε από την αρχή. Και προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων σε καθαρισμό... προσλαμβάνονται κάθε χρόνο με συμβάσεις έργου... από τις σχολικές επιτροπές περίπου 250 άτομα. Ήδη από μόνος του αυτός ο αριθμός δεν επαρκεί για να καθαρίζονται σωστά τα σχολεία... δεδομένου ότι είναι μεγαλύτερες όπως ακούσατε οι ανάγκες. Από την άλλη μεριά υπάρχουν ασθένειες, συνταξιοδοτήσεις και λοιπά... που σημαίνει ότι ήδη υπήρχε ένα πρόβλημα. Επιπλέον, οι γυναίκες και στην πλειοψηφία τους αυτές... για να πληρωθούν, κάθε φορά, εδώ και χρόνια, τους βγαίνει ψυχή. Φέτος τους χρωστάει το Υπουργείο το 50% περίπου... των χρημάτων που έπρεπε να έχουν λάβει. Πέρυσι βγήκε ένας νόμος που έλεγε ότι για τη σχολική χρονιά 15-16... δεν θα προσληφθούν, δεν θα ξαναγίνουν συμβάσεις έργου... αλλά θα γίνουν προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ όπως ορίζει ο νόμος... των καφεριστριών. Υπήρξε ένα ζήτημα, ήρθαν εδώ γιατί ήταν οι γυναίκες... που δούλευαν χρόνια και δεν ξέρουν φυσικά αν θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ. Παρόλα αυτά, αυτός ήταν ο νόμος, έτσι θα γίνονταν τα πράγματα. Μέχρι σώτου, στις 26-8, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου... ορίζεται από το Υπουργείο, από το Υπουργείο Ιστορικών... ότι οι καφεριστρίες θα συνεχίσουν και για τη σχολική χρονιά 15-16. Στην αρχή μας είπαν μέχρι το τέλος του 15 πράγμα που ήταν τρέλο... όπως αντιλαμβάνεστε, διότι θα μέναν ξαφνικά τα σχολεία... πρώτη Γενάρη χωρίς προσωπικό, ότι θα δοθεί λοιπόν... θα ισχύσει το ίδιο καθεστώς. Ε, μετά ήρθαν οι εκλογές. Αυτό θα πει ότι αυτή η πράξη νομοθετικού περιεχομένου... στην πραγματικότητα δεν μπορεί να ισχύσει... διότι για να ισχύσει πρέπει πρώτον να δοθεί εξαίρεση στις προσλήψεις... δεύτερον να δοθεί εξαίρεση, να εκδοθεί οικία... η κοινή υπουργική απόφαση που θα ορίζει πώς θα πληρωθούν... προκειμένου οι σχολικές επιτροπές να τις προσλάβουν. Ξεχνάμε τώρα, βάζουμε στην πάντα ότι δεν έχουν πληρωθεί... την προηγούμενη χρονιά. Αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή από τα σχολεία μας... που σας είπα τον αριθμό τους προηγουμένους... 30 σχολεία περίπου δεν μπορούν να καθαριστούν. Και γιατί 30 και όχι 300? Με τον πατριοτισμό των Ελλήνων ως συνήθως. Γιατί οι σχολικές επιτροπές προσπάθησαν... παρότι λόγω capital control δεν έχουν δικαίωμα... δεν έχουν δυνατότητα να πληρώσουν... ούτε δηλαδή να πουν ένα συνεργείο για να καθαρίσει για λίγο... παρόλα αυτά οι περισσότεροι τα κατάφεραν... με μειωμένα οικονομικά έτσι κι αλλιώς... και με απόλυτη αδυναμία λόγω capital control. Έχει ζητήσει, έχω εγώ υπογράψει προσωπικά... και φύγει, ζητάμε εξαίρεση από τα capital control... των σχολικών επιτροπών... προκειμένου να μπορούν να ανταποκρίνουν τις υποχρεώσεις τους... φωνηβόντως το ένα υπουργείο μας απαντάει... και τώρα το υπηρεσιακό και πριν... ότι πιέζουν το ένα υπουργείο πιέζει το άλλο... προκειμένου να βγει η οικία... όλοι μαζί πιέζουν το υπουργείο οικονομικών... προκειμένου να δώσει εξαίρεση και ποιος την πληρώνει... ο Δήμος Αθηναίων και όχι μόνο. Έχει κάνει εκεί και δέτημα εξαίρεσης. Ακούστε οι δήμοι, το ξέρετε καλύτερα από εμένα... ίσως εξίσου καλά, έχουν φάει όλα αυτά τα τελευταία χρόνια... με όλη την παρέλαση κυβερνήσεων που έγινε... όλο το πρόβλημα το οικονομικό... και το πρόβλημα της απαγόρευσης προσλήψεων... στη πλάτη τους. Και ξέρετε κάτι ο Δημότης, τα παράγωνα του στο Δήμαρχο. Το τηλέφωνο μου χτυπάει από το πρωί μέχρι το βράδυ... από σχολεία που έχουν, που δεν έχουν καθηγητές... που δεν έχουν δασκάλους. Έχουν και το πρόβλημα δικευρώμικα. Θέλω να ξέρετε ότι ο Δήμος έχει κάνει πραγματικά... έχει ξεπεράσει αυτόν και οι σχολικές... και δια των σχολικών επιτροπών και δια των υπηρεσιών του. Έχουν μείνει 30 σχολεία που δεν έχουν καθαριστεί. Θα προσπαθήσουμε από τις 90 καθαρίστριες... οι οποίες το καλοκαίρι πήγαν. Και στην κατασκήνωση γιατί δεν γινόταν προσλήψεις. Και στους παιδικούς σταθμούς γιατί δεν γινόντουσαν προσλήψεις. Για να καθαρίσουν θα προσπαθήσουμε μέσα στις δύο μέρες... αύριο ουσιαστικά και τη Δευτέρα το πρωί... να καθαρίσουν όσο περισσότερα σχολεία μπορούν. Δεν είναι όμως αυτό. Αντί να ευχαριστούμε το Δήμο τέλος πάντων... και να λέμε ότι κάνει ό,τι μπορεί... δεν μπορεί να παραλαμβάνω σήμερα 15 επιστολές... που μας καθιστούν υπεύθυνους. Υπεύθυνα είναι τα Υπουργεία. Και να πάω να παίξω και εγώ μαζί τους να φωνάζουμε όσο θέλουν. Αλλά δεν είναι ο Δήμος υπεύθυνος γιατί δεν είναι καθαρά τα σχολεία. Είναι όσο είναι ο Δήμος υπεύθυνος... όταν είδα με πάρα πολύ περηφάνεια να ανακοινώνουμε 10 Σεπτεμβρίου... ότι δόθηκε η εξαίρεση για να προσληφθεί το προσωπικό για τους παιδικούς σταθμούς. Μήπως ξέρει κανείς πότε ανοίγουν οι παιδικοί σταθμοί. Εγώ αποσογνωρίζω είναι 1 Σεπτέμβρη. Και φταίει ο Δήμος γιατί δεν έχουν γίνει δεκτές οι νέες αιτήσεις. Μας σοβαρολογούμε τώρα. Επιτέλους πρέπει να πάψει αυτό το αστείο. Ο Δήμος κάνει ό,τι μπορεί. Διά των αντιδημάρχων του, δια του δημάρχου του, δια της υπηρεσίας του. Τέλος όμως. Έχει ένα τέλος. Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με όλους τους δαιμόνους. Ευχαριστώ και συγγνώμη για την ένταση. Ευχαριστούμε κυρία Κελοπολού. Όχι. Αν θέλετε. Ο κύριος Λάμπρο. Κοιτάξτε. Υπάρχει κυβερνητική ευθύνη και της προηγούμενης κυβέρνησης που δεν λήθηκε αγγίως το πρόβλημα γιατί εμείς το φέραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο από το Μάιο. Γιατί θα ίσχυε ο άλλος νόμος. Είδατε ότι με τις διαδικασίες αυτές ανακάστηκε και η τότε κυβέρνηση να πει ότι θα δώσει μέχρι το 31-12 του 2015, μετά το πήγε για το 16 και λοιπά. Υπήρξε όμως καθυστέρηση από την πλευρά. Και της Κέδε και των περισσότερων δήμων. Για να είμαστε... Λέω λοιπόν ότι όταν ένα πρόβλημα δεν το αντιμετωπίζεις αγγερά, δημιουργείται μεγαλύτερη δυσκολία για να το λύσεις. Δηλαδή, άμα γρατζουνιστείς και δεν πάσεις αμέσως στο γιατρό και πάσεις μετά από 10 μέρες, το χέρι σου για να γίνει καλά θα πάρει ένα μήνα αντί για μια μέρα που θα πήγαινε όταν γινόταν έγκαιρα το θέμα. Λέω λοιπόν, με αυτό το παράδειγμα, ότι πολλές φορές ερχόμαστε, βάζουμε θέματα που θεωρούνται ότι είναι... Έλα μωρέ, έχουμε χρόνο, έχουμε τρεις μήνες μπροστά μας, θα το λύσουμε το πρόβλημα και καθυστερούμε, καθυστερούμε, καθυστερούμε και δεν φτάνουν, εμείς επισημαίνουμε δεν φτάνει μόνο η χαρτούρα. Γουτίξτε 300 καθαρίστρεις που είναι εδώ στο Δήμο και πάτε στο Υπουργείο να δούμε πώς θα αντιμετωπίσει ο Υπουργός το θέμα. Αλλά όταν στέλνεις σήμερα μια επιστολή και μετά από 10 μέρες ξαναστέλνεις άλλη μια επιστολή και δεν υπάρχει πραγματική πίεση, τρέχουν μόνοι τους οι γυναίκες, κυρίως που είναι γυναίκες όπως με τα πεντάμινα. Τα πεντάμινα είναι απλήρωτα. Δύο μήνες δουλεύουν και ο άνεργος, προερχόμενοι από ανεργία για να πάει στη δουλειά του κάθε μέρα, πληρώνει εισιτήριο, θα φάει και ένα σάντουιτς και προχθές αναγκάστηκα να γίνει συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο για να πληρωθούν και τώρα λέει ότι θα δοθούν τα λεφτά για τους δύο πρώτους μήνες. Δηλαδή υπάρχει μια κατάσταση η οποία πρέπει εμείς να έχουμε αντανακλαστικά. Μπορεί να μην έχουμε την κυρία ευθύνη, συμφωνώ, αλλά τα αντανακλαστικά μας πρέπει να είναι εκείνα, να είναι προτεραιότητα δηλαδή στη δημοτική αρχή, στην κάθε δημοτική αρχή και όχι μόνο στη δικιά μας, τα ζητήματα των εργαζομένων. Γιατί έχουν αντανάκλαση στην ποιότητα παροχής υπηρεσιών των δικών μας παιδιών, των δικών μας πατεράδων, στα καπεί, όλων των ζητημάτων που άπτονται της ρεπιότητας ζωής. Λοιπόν, νομίζω ότι όπως λύθηκε το πρόβλημα των βρεφονηπιακών σταθμών έστω και εκ των υστερών πρέπει να υπάρξει πίεση. Ναι, λέω πρέπει να υπάρξει πίεση να λυθεί άμεσα το ζήτημα αυτό, γιατί δεν μπορούμε τις 91 μόνιμες, να τις τρέχουμε από εδώ και από εκεί, θα τους βγάλουμε την Παναγία για να λύσουμε τα προβλήματα και να έχουμε έναν καθρέφτη ωραίο, αλλά αυτό να μην αντανακλάστηται η πραγματικότητα. Ευχαριστούμε κ. Κωνσταντίνου. Ωραία, το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό και νομίζω ότι αυτό που τοποθέτησε τώρα η κ. Ελιοπούλου δεν είναι η λύση και πρέπει να μιλήσουμε πολύ ειλικρινά μεταξύ μας. Ακόμα και να φτάσουμε στη λύση που προτείνει, με την οποία εγώ διαφωνώ, το λέω από την αρχή, ότι η λύση είναι να πιέσουμε τις 91 καθαρίστριες μέσα σε δύο μέρες εκεί που καθαρίζουνε τα σχολεία τους, να πάνε και στα άλλα 30, ακόμα και αυτό, γιατί δεν είναι λύση. Συγγνώμη, αυτό θα γίνεται κάθε μέρα. Τη Δευτέρα τι ακριβώς θα γίνει. Τη Δευτέρα, δεν είναι ο αγιασμός, θα λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία. Και όταν θα λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία, ή υπάρχει καθαρίστρια για τις τουαλέτες, ή δεν υπάρχει, να το πω πάρα πολύ απλά. Άμα φτάσουμε, λοιπόν, τη Δευτέρα, με ανοιχτά σχολεία, με τη δική μας ευθύνη, χωρίς καθαρίστριες, εκεί τι ακριβώς λέμε ως δημοτικό συμβούλιο. Θα ξανατρέξουν πάλι οι απλήρωτες για να το κάνουν. Ή υπάρχουν κάποιοι άλλοι τρόποι, στους οποίους θα προσφύγουμε. Καταλαβαίνω την ένταση της κυρίας Ηλιοπούλου, όμως, εδώ πρέπει να ακουστεί και η φωνή των δασκάλων και του κόσμου, ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία που αναφέρθηκε, να πάνε κάποιοι να κοινωποιηθούν. Βεβαίως, πήγανε χτες. Έκανε συνέλευση ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αριστοτέλης. Μόνο που ο συγκεκριμένος Σύλλογος έχει κάποια ατήματα που φαντάζομαι ότι σας τα κοινοποίησε. Δεν νομίζω ότι δεν τα κοινοποίησε και καλό θα ήταν να τα έχετε αναφέρει και εδώ. Τι λέει λοιπόν ο Σύλλογος και είναι το αίτημά του. Το αίτημα αυτού του Συλλόγου λέει ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα λειτουργεί στη σχολία χωρίς καθαρίστρια. Και οι πιέσεις οι οποίες ασκούνται, είτε από διευθυντές, ελπίζω όχι από τη δική μας τη μεριά, αλλά θα βρεθεί με τρόπους που πραγματικά δεν μπορούν να το λύσουν και ανέφερα πιο πριν. Και θα λαμβάνω πάντως πάνω σε αυτό τι θα γίνει την Δευτέρα, είναι λάθος. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν ασχολεία σε συνθήκες μαύρης εργασίας, διότι περί αυτού πρόκειται. Μιλάμε για τις συμβάσεις έργου και κατά 50% είναι ακόμα πληρώτες. Και μιλάμε για ένα συμβόλιο της επικρατείας, για όσους δεν το έχουν κατανοήσει το τι συμβαίνει, που δεν εξερή τις καθαρίστριες των σχολείων από τους διορισμούς. Το έχει κάνει για άλλα. Η Γραφειοκρατία μπορεί να προφασίσει ότι θα το λύσει σε, ξέρω εγώ, όταν θα έχει αλλάξει η κυβέρνηση. Λοιπόν, επειδή είναι τόσο άμεσο, έχουν ζητήσει απόφαση αναστολής τη λειτουργία των συγκεκριμένων σχολείων, τα οποία δεν έχουν καθαρίστριες. Διότι το να αποδεχτούν, ότι ξέρετε, να λειτουργήσουνε μεργασιακές σχέσεις άλλου τύπου, εντελώς μαύρες, δεν είναι η λύση. Αρκετά με τις πιέσεις πάνω στον προσωπικό, φτάσαμε να μην έχουμε μόνιμο προσωπικό, έχουμε και απλήρωτο. Τι είναι να δουλεύει και από το πρωί μέρος το βράδυ, η λύση. Κι άρα νομίζω ότι πρέπει να δούμε αυτή την πρόταση, πιέζει, είναι πίεση. Δεν θα συνοδευτεί μόνο από το κλείσιμο, αλλά και από παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Παιδείας, για να πάρει τις ευθύνες του. Αλλά νομίζω ότι η μεταφορά πιέσεων, το παν' ανεβάνει, είναι λάθος. Θα θέλα να μιλήσει ο κ. Τάσος Δεμύρος, είναι από το Σύλλογο Γονέων του 73 του Δημοτικού Σχολείου. Νομίζω είναι εδώ. Είναι εδώ ο κ. Δεμύρος? Όχι, δεν είναι. Θέλει κάποιος άλλος συνάδελφος για το θέμα αυτό. Θα κλείστε κ. Λιοπούλου, απαντήστε. Κοιτάξτε, περιμένουμε από μέρα σε μέρα, εδώ και μέρες, την κία. Εάν δεν βγει η κία που να εξασφαλίζει ότι υπάρχουν τα χρήματα για να πληρωθούν οι άνθρωποι, δεν μπορούν να υπογράψουν συμβάσεις. Φυσικά και δεν είναι δυνατόν οι 90 μόνιμες καθαρίστηρες να καθαρίζουν 400 σχολεία. Δεν είμαι αφελής. Μίλησα για τα 30 σχολεία προκειμένου να κάνουν αγιασμό και από εκεί και πέρα, εάν δεν λυθεί το πρόβλημα, φυσικά δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία. Όμως, δεν δέχομαι ότι δεν το παλεύουμε. Το παλεύουμε καθημερινά. Εγώ προσωπικά, η υπηρεσία, η διεύθυνση προσωπικού, όλοι μαζί, είμαστε όλη την ημέρα με το τηλέφωνο στο Υπουργείο. Όπως έκαναν και με άλλες κατηγορίες, παραδείγματος χάριν, είπε ο βρεφοκόμους, ελπίζω ότι θα γίνει αυτό και θα μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία. Εάν δεν γίνει, φυσικά θα επανέλθουμε για άλλη λύση. Ευχαριστούμε για το θέμα, κύριο Κασταντίνου. Επί της διαδικασίας, νομίζω ότι δεν είναι για να αντιεδικήσουμε. Πρέπει να υπάρξει μια απόφαση του Δημοτικού Συμβούλου της Αθήνας, που να ακρούει τον κόσμο να του κινδύνουν πάνω σε αυτό. Αυτό είναι το μήνυμα. Μπορεί να διαφωνεί κάποιος μαζί μου να κάνουμε κινητοποίηση, αλλά χρειάζεται μια απόφαση, διότι ισχυροποιεί αυτά τα αιτήματα. Νομίζω ότι ένα θέμα το οποίο χειρίζεται αντίδημαρκος και υπηρεσίες, σε τι θα βοηθούσε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Λοιπόν, έχουμε άλλα θέματα απροημερισίας, παρατάξεις? Απλώς παρακαλώ να μην το... μια και σε 15 μέρες θα έχουμε. Σας ακούμε, κύριε Αγγελοπούλ. Είναι λίγο επιειδηγόν, γιατί πριν τρεις μέρες πέρασε από την αγορά της Κυψέλης η αρχιτεκτόνησα της περιοχής εκεί. Ενημερωθήκαμε, λοιπόν, ότι δεν υπάρχουν πια τα δύο σφυροδρέπανα που υπήρχαν στις πύλες. Γνωρίζετε όλοι, επειδή δεν έχω ξανασυζητηθεί, ζωγραφίστηκαν το Νοέμβριο του 1944. Ορίστε. Αυτό θέλουμε να μάθουμε. Αν έχουν αποσπαστεί, έχουν συντηρηθεί βέβαια και θα ξαναμπούν, αυτό θέλουμε να μάθουμε, γιατί είναι σοβαρό. Άλλη ερώτηση ή εκτός, όχι. Ο κ. Αγγελόπουλος να απαντήσει και να προχωρήσουμε στην ημερήσια μετά. Επειδή και ο εργολάβος ο οποίος εκκαλεί το έργο, το όνομά του το ξέρετε, το γνωρίζετε, μαντιλαράς λέγεται ο εργολάβος. Και επειδή έχει και αυτός τις ίδιες ευαίσεις, που έχουμε και εμείς και εσείς και όλοι μας, έχει κάνει από καθήλωση. Λοιπόν, τέλος πάντων, να πω στην ουσία λοιπόν και να δώσω μια απάντη στην κ. Αγγελοπούλου, χωρίς παρεμβάσεις. Λοιπόν, έχουν γίνει από καθήλωση των συμβόλων, τα οποία με το τέλος των εργασιών θα ξαναμπούν στη θέση τους, αφού θα έχουν ήδη συντηρηθεί. Άλλη ερώτηση. Άλλη ερώτηση. Άλλη ερώτηση. Άλλη ερώτηση. Άλλη ερώτηση. Άλλη ερώτηση. Αφού θα έχουν ήδη συντηρηθεί. Ξέρουμε το συμβολισμό του κτιρίου, τα σύμβολα του κτιρίου και τα διατηρούμε. Την ιστορία του κυρίως. κΙρία Αγγελιοπούλου. Εγώ δεν έχω να βάλω κάποιο… Αν τελείωσε ο κύριος Αγγελόβουλος, να συνεχίσω. Εγώ δεν έχω να κάνω κάποια θέμα εκτός ημερίσιας. Θέλω να ενημερώσω το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι πήραμε εξαίρεση από το Συμβούλιο της Επικρατίας πριν από τέσσερις μέρες. Είχαμε σταν πανέτοιμοι, σαν Δημοτικό Βρεφοκομείο και βγάλαμε την ανακύρυνωση για τις προσλήψεις των 166 ευρώ. Και βγάλαμε την ανακύρυνωση για τις προσλήψεις των 165 ατόμων. Ξεκινάνε από αύριο το πρωί. Οι αιτήσεις μέχρι και 21 Σεπτεμβρίου. Οι αιτήσεις στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Ρόδου και Συρρήνου 181. Θέλω να ενημερώσω ότι εμείς προχωρήσαμε σε αυτό. Πήρε και εξαίρεση το Υπουργείο Εσωτερικών για το πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Δεν μας έχει έρθει ακόμα. Πιστεύω ότι προς το τέλος, μάλλον μετά τις εκλογές, θα μας έρθει και αυτό για να προχωρήσουμε και στις προσλήψεις του ΕΣΠΑ. Ευχαριστώ πολύ. Δεν έχουμε άλλα προημερισίας, έτσι δεν είναι. Προχωράμε στα θέματα της ημερήσιας. Το πρώτο είναι η έγκριση του τοπικού σχεδίου διαχείρισης απορριμάτων του Δήμου Αθηναίων. Κύριε Βαρελάκη, το λόγο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Αν και η πιάτσα λέει ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν θα εγκρίνει τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμάτων, έτσι μου είπε μια δημοσιογράφος προχθές, αυτό λέει η πιάτσα. Γιατί είμαστε, λέει, από τους δήμους οι οποίοι είμαστε απέναντι σε κάποια πράγματα και σε κάποιες διαδικασίες. Καλείται σήμερα το σώμα να εγκρίνει ως βάση ενεργειών, ως βάση ενεργειών, το τονίζω για να είναι κατανοητό, κομμάτι-κομμάτι αυτό του σχέδιου τοπικής διαχείρισης απορριμάτων θα έρχεται φυσικά στο Δημοτικό Συμβούλιο για εγκρίσεις. Είναι ένας γενικός μπούσουλας τι πρόκειται να κάνει ο Δήμος μέσω της διεύθυνης καθαριότητας στα επόμενα τέσσερα χρόνια για να διαχειριστεί τα απορρίματά του. Υπάρχει μια ευρωπαϊκή άποψη στη διαχείριση των απορριμάτων που λέει ότι πρώτα υπάρχει ο εθνικός σχεδιασμός, δηλαδή χώρα τι θα κάνει για τα απορρίματα και για την ανακύκλωση και για την εκτροπή όλων των υπολύπων, μετά υπάρχει ο περιφερειακός σχεδιασμός και μετά ο κάθε Δήμος αν προβλέπεται ή αν δεν προβλέπεται να είναι αρμόδιος για τη διαχείριση των απορριμάτων του, έχει το δικό του τοπικό σχέδιο. Επειδή ως χώρα σε όλα είμαστε μπροστά, την ίδια στιγμή που εμείς θα εγκρίνουμε το τοπικό σχέδιο, έχει εγκριθεί το εθνικό σχέδιο χωρίς να έχει γίνει νόμος του κράτους, έχει απλά την υπογραφή μιας αρμόδιας διεύθυνσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος της προηγούμενης συγκροτημένης περιβατολογικής πολιτικής και μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, δηλαδή 20 μέρες ακόμα, συζητιέται το περιφερειακό σχέδιο. Δεν έχει εγκριθεί το περιφερειακό σχέδιο. Το περιφερειακό σχέδιο που προβλέπει πώς θα διαχειρίζεται τα απορρίματα της ιατική θα εγκριθεί βάσει εισήγησης του ΕΖΝΑ, η οποία εγκρίθηκε πριν από λίγες μέρες, σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στο τέλος του μήνα. Και μάλιστα προβλέπω ότι θα είναι ανάμεσα 25 έως 30. Για να καταλάβουμε, τώρα είναι αναρτημένο στη διάβγεια η απόφαση που έχει πάρει ο ΕΖΝΑ, όπου μπορεί ο κάθε ένας από τους 66 δημάρχους, από τους αντιδημάρχους, από τους δημοτικούς συμβούλους, είτε της πλειοψηφίας, είτε της μοιοψηφίας, στους 66 δήμους της Αττικής, να μπει και να μπει την άποψή του. Και φυσικά θα υπάρξει μια τελική απόφαση. Ελπίζω να έχει συμμετοχή ο δημόσιος διάλογος, αυτή τη στιγμή μέσα σε περίοδο εκλογών, ώστε το Περιφερειακό Συμβούλιο να ψηφίσει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τα επόμενα 5 χρόνια και τα τοπικά σχέδια διαχείρισης των απορριμάτων, γιατί αυτός ήταν ο μπαμπούλας, να είναι χρηματοδοτούμενα. Γιατί όποιο τοπικό σχέδιο δεν είχε περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα κινδυνεύσει να μην μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Εγώ θα πω δύο πράγματα και εκεί θα σταματήσω, διότι ξαναλέω ότι αυτά τα οποία έχετε πάρει στα χέρια σας, έστω και με κάποια καθυστέρηση, συν κάποια άλλα που θα ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες για περισσότερη ενημέρωση, ήδη σας μοίρασα ένα ταξίδι που είχε γίνει στο Μιλάνο, στο πράσινο σημείο, και υπάρχει μια αναφορά των ανθρώπων που πήγαν στο πράσινο σημείο για το live, θα ακολουθήσουν και αρκετά άλλα, όπως είναι η πράσινη πρόταση, την οποία την έχουμε σε μελέτη και μέχρι και τεύχη δημοπράτησης για να φτιάξουμε το πρώτο πράσινο σημείο, καθώς επίσης θα πάρετε για όσους δεν έχουν πάρει γιατί σε κάποιους έχει δοθεί, και τη μελέτη για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Θέλω να πω λοιπόν το εξής, και ο εθνικός σχεδιασμός, και ο περιφερειακός σχεδιασμός, όπως φαίνεται, καλεί τους 66 δήμους της Αττικής σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, 16, 17, 18, 19, 20 θα ελεγχθεί, να κάνουν πράγματα που, κατά τη δική μου γνώμη, μπορεί να μην είναι η απόλυτη, θα είναι ουσιαστικά πέρα από τις δυνάμεις τους και από τις δυνατότητες τους. Ο υπάρχον περιφερειακός σχεδιασμός σου μέχρι σήμερα προέβλεπε ότι στις 31-12 του 2015 το 5% των βιοαποβλήτων της Αττικής, η Αττική παράγει 1.891.000 τόνους απορρήματα, υπολογίζεται ότι ανάμεσα σε αυτά είναι περίπου 40 minimum, 50 maximum προϊόντα φαγητού απόβλητα τα οποία μπορούν να διαχειριστούν με άλλο τρόπο, μέχρι στις 31-12 του 2015 το 5% από αυτά, από αυτό το 40 ή 50% θα έπρεπε να διαχειρίζεται ξεχωριστά. Είναι εδώ και ο κύριος Σκεφαλάς που στα νούμερα και στα στατιστικά είναι πιθανόν ο πιο ιδίμων που υπάρχει στην Αττική. Με διαφωνίες πολλές φορές στο πώς βλέπουμε τα πράγματα. Αφιβάλλω αν στις 31-12 του 2015 θα έχουμε πιάσει το 2%. Διότι και η οικονομική κρίση αλλά και τα προγράμματα όλα τα οποία προβλεπόντουσαν να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν μια τέτοια προσαρμογή των δήμων δεν καταφέρανε να υλοποιηθούνε. Οι μόνοι δήμοι οι οποίοι κάνουνε, ακόμα και σήμερα που μιλάμε παρόλο που το πρόγραμμα έχει τελειώσει, πηλωτικά ξεχωριστή συλλογή βιοαποβλήτων είμαστε εμείς και σε ένα μικρό μέρος μόνο από το αρχικό ο δήμος της Κυφισκιάς. Οι υπόλοιποι δήμοι χωρίς να μπορούν να μαζέψουν στοιχεία έχουν μοιράσει κάτους οικιακής κομποστοποίησης και μια σειρά άλλα πράγματα. Θέλω λοιπόν να πω ότι έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε, αλλά για να τα κάνουμε υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις. Μία, η πολιτική απόφαση ότι θα τα κάνουμε. Δύο, η διευκόλυνση από την πολιτεία της χωροθέτησης και της αλλαγής όπου χρειάζεται των χρήσεων γης και τρία η χρηματοδότηση. Και αν αυτά τα τρία πράγματα, αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση από τους δήμους ότι πρέπει να διαχειριστούν αυτά τα οποία παράγουν. Πρέπει να ξεκαθαρίσει αυτό πλέον στο μυαλό από το δήμο της Αθήνας μέχρι το δήμο του Αγκιστρίου ή το δήμο της Αίγυνας που είναι νησιοντική δήμη με τα προβλήματα τα οποία έχουν. Αν δεν υπάρξει η βοήθεια από την πολιτεία στο να μπορεί για παράδειγμα της Αίγυνας που είναι χαρακτηρισμένος όλο το νησί ιστορικό χώρος και δεν μπορούν να βάλουν ούτε σε μία αυλή μία συστυχία 10 κάδων για να μαρζεύουν ξεχωριστά υλικά, αν δεν αλλάξει αυτό και αν δεν λυθεί και το θέμα της χρηματοδότησης με ειλικρίνεια πλέον, με ειλικρίνεια από που θα γίνουν όλα αυτά. Πολύ φοβάμαι ότι αυτοί οι οποίοι θα συζητάνε τον επόμενο περιφερειακό σχεδιασμό από την εντρίτη αναθεώρηση το 2020 θα λένε ότι πολύ λίγα από αυτά τα οποία ψηφιστήκαν το 2015 πραγματοποιηθήκαν. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κ. Αγγελοπούλου. Δεν ξέρω να μιλήσει ο κ. Κεφαλάς από την Πρωτοβουλία Συνενόησης για τη διαχείριση των απορριμάτων. Προσπαθώ να καταλάβω την αγωνία σας κ. Βαρελά. Απλά μας λέτε διάφορα πράγματα ως μέλος προφανώς της ΕΖΝΑ. Εμείς όμως εδώ καλούμαστε να ψηφίσουμε για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμάτων και στα χέρια μας έρχεται αυτή τη στιγμή αυτό. Το οποίο έχει μια μικρή εισαγωγή που μας βάζει λίγο στο νόημα και μετά έχει μια καταγραφή στην ουσία των εταιριών με τις οποίες συνεργάζεται ο δήμος για να ανακυκλώνεται κάποια υλικά. Στη σελίδα 7 βλέπουμε κάποιους προβληματισμούς εντοπίζουμε δηλαδή το πρόβλημα αλλά δεν φαίνεται πουθενά να υπάρχουν λύσεις και να υπάρχουν στόχοι. Είναι πάρα πολύ περιληπτικά και δεν συνδέονται κάπως. Θέλω να πω ότι εσείς έχετε στα χέρια σας ήδη από παλιά κάποιες μελέτες. Πρόσφατα αν μας ζητήσατε να εγκρίνουμε για να δοθεί άλλη μια μελέτη στο Πολιτεχνείο πολύ συχνά σας ζητούσαμε ποιο θα είναι το σχέδιο διαχείρισης, το τοπικό σχέδιο η διαχείρισης, μας λέγατε ότι είναι έτοιμο. Εγώ σας είδα και στην τηλεόραση που είπατε ότι εμείς είμαστε έτοιμοι. Αλλά νομίζω ότι αυτό εδώ χωρίς χωροθετήσεις, χωρίς να μας λέει τι είδους μονάδες θα γίνουν χωρίς νέους στόχους καταλαβαίνω μάλλον ότι έγινε αυτό γρήγορα και πρόχειρα για να προλάβει κάποιες προθεσμίες. Αλλά εδώ δεν φαίνεται να υπάρχει μια αλλαγή κατεύθυνσης του δήμου και αλλαγή στρατηγικής. Δηλαδή δεν φαίνεται να υπάρχει συμμόρφωση στο υπόμνημα που υπάρχει. Εμείς θα θέλαμε ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο από το μεγαλύτερο δήμο της Αθήνας και αλλαγή στρατηγικής θα είμαστε και εδώ και θα το ελέγχουμε. Θα περιμένουμε και τα επόμενα υπομνήματα αλλά δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε αυτό το σχέδιο. Το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμάτων είναι πράγματι μια έκθεση ιδεών, πολύ γενικό, πολύ αόριστο και σίγουρα δεν παρουσιάζει κάποιες συγκεκριμένες λύσεις και προτάσεις. Η παράταξή μας κατά την 26η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 18.12 του 2014 ανέπτυξε εκτενώς κατά την 26η συνεδρίαση στις 18 Δεκεμβρίου 2014, η παράταξή μας, η Ελληνική Αυγή, ανέπτυξε αναλυτικά και εκτενώς και με συγκεκριμένες προτάσεις τις θέσεις της και βεβαίως έχουμε επανειλημμένως καταγγείλει με ονομοτεπώνυμο τους εργολάβους οι οποίοι λυμένονται τόσα χρόνια το χώρο της διαχείρισης των απορριμάτων εισβάρως των Αθηναίων πολιτών. Ειδικότερα οι θέσεις μας είναι ότι τα σκουπίδια δεν είναι χρυσός οπότε δεν τα χαρίσουμε σε ιδιώτες. Τα πολύ κεντρικά σημεία των θέσεών μας είναι οι εξής άξονες, η αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, η μικρή κλίμακα, ενθάριση κοινωνικής συμμετοχής, αξιοποίηση παραγωγικού δυναμικού, διατήρηση του δημόσια χαρακτήρα στη διαχείριση των απορριμάτων και βεβαίως όποιος θέλει να δει εκτενώς τις θέσεις μπορεί να τις βρει στην κεντρική μας ιστοσελίδα όπου είναι ανηρτημένες. Για το συγκεκριμένο σχέδιο λοιπόν ειδικότερα θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια σημεία γιατί πράγματι κάποιες περιγραφές ταιριάζουν με τις δικές μας θέσεις. Όμως έχει αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες λύσεις, δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ και ότι η δημοτική αρχή είναι ανήκανη να λύσει τα στοιχειώδη προβλήματα λειτουργικότητας. Οπότε πώς θα επιτύχει τους στόχους που αυτό το πρόγραμμα βάζει. Γιατί όπως όλοι ξέρουμε άλλα ιδέες και άλλα πράξεις και πράξεις δεν έχουμε δει. Γίνομαι πιο συγκεκριμένη. Δεν έχει γίνει τίποτε για να λυθεί το πρόβλημα των οραρίων της χωματερίας όπου οι ώρες λειτουργίας των αρχοστασίων δεν συμπίπτουν με τις ώρες λειτουργίας των απορρηματοφόρων με αποτέλεσμα να παραμένουν αυτά στο χώρο πολύ χρόνο πολλές φορές και να παραμένουν γεμάτα να περιμένουν κι άλλες βάρδιες να αδιάσουν αυτά και μετά να ξεκινήσουν την αποκομιδή. Και ο Δήμος Αθηναίων, εν πάση περιπτώσει, είχε πάντοτε ένα δικό του χειριστή μπουλντόζας μέχρι που τον κατήρισε η κυρία Μπακογιάννη. Η πρακτική λύση θα μπορούσε να είναι για να διευκολυνθεί η κατάσταση αυτή να επαναφερθεί ο χειριστής αυτός προκειμένου να μην παραμένουν τα απορρηματοφόρα για πολύ ώρα στο σημείο φορτωμένα και να διευκολυνθεί οπωσδήποτε η διαδικασία αυτή. Επίσης, άλλο σημείο που δεν έχει γίνει καμία πρόοδος είναι το αυτονόητο. Ο δήμος θα έπρεπε να έχει μια καλύτερη αντιμετώπιση από τη στιγμή που ως μεγαλύτερος δήμος και τα περισσότερα χρήματα καταβάλει και βεβαίως έχει και οπωσδήποτε περισσότερες ανάγκες λόγω του αυξημένου αριθμού, του μεγαλύτερου αριθμού των δημοτών. Ένα τρίτο θέμα είναι τα νοσοκομιακά απόβλητα που είναι ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα το οποίο και πάλι σχετίζεται με θέματα οραρίου και πιο συγκεκριμένα. Τη Δευτέρα έχουμε οράριο 9 με 12 και από Τρίτη έως Παρασκευή 8 με 12. Δεν λειτουργεί τα Σαββατοκύριακά και τις αργίες με αποτέλεσμα ένα όχημα που δεν πρόλαβε την Παρασκευή να αδιάσει στο συγκεκριμένο χώρο, να μένει όλο το Σαββατοκύριακο με τα απόβλητα στο γκαράζ. Και πολύ συχνά μάλιστα όχι μόνο αυτό, τη Δευτέρα να είναι υποχρεωμένη να πηγαίνει πιο αργά λόγω του οραρίου που ανοίγει στις 9 αντί στις 8 να αδιάσει οπότε δημιουργούνται τα γνωστά προβλήματα. Η αλλαγή λοιπόν του οραρίου θα ήταν μια λύση πρακτική, άμεση και θα διευκολύνε πάρα πολύ την εξυπηρέτηση των υπαλλήλων. Δεδομένου ότι θα μπορούσε να είναι από τις 6 το πρωί μέχρι τις 12. Θα βοηθούσε στην επίλυση του προβλήματος αυτού αρκετά. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα με το θέμα των εργοστασίων είναι και ο τρόπος που λειτουργούν, όπου το κριτήριο δεν είναι ο όγκος των απορριμάτων αλλά ο αριθμός των οχημάτων που βλέπουν και που πηγαίνουν να αδιάσουν. Όπως πολύ καλά ξέρουμε μπορεί ένα όχημα να έχει μικρότερο όγκο από κάποιο άλλο και έτσι ο αριθμός δεν σημαίνει και αντίστοιχο άδιασμα μεγάλου όγκου. Οπότε πάλι παραμένει το πρόβλημα με το κριτήριο αυτό. Επίσης μιλάμε για ανακύκλωση, άλλο ένα θέμα. Μιλάτε για ανακύκλωση, όμως τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση. Έχει λυθεί η σύμβαση του επιχειρηματίας με το Δήμο Αθηναίων. Έχετε προβεί εδώ και τόσο καιρό σε ένα διαγωνισμό. Πώς είπατε? Εγώ γνωρίζω ότι για κάποιο λόγο δεν είναι ενεργή. Υπάρχει σύμβαση με τον επιχειρηματία αυτή τη στιγμή. Υπάρχει κάποιος διαγωνισμός αυτή τη στιγμή σε κάποιο στάδιο, γιατί είχε λυφθεί κάποια τέτοια απόφαση. Αν θέλετε να μου πείτε πάνω σε αυτό. Εντωμεταξύ θα μπορούσε ο Δήμος, άλλη μία πρακτική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση, να έχει αγοράσει όλο αυτό το διάστημα σχετικά με τα ανακυκλώσιμα υλικά, μία πρέσα, προκειμένου αυτά να συσκευάζονται από το Δήμο και να αποθηκεύονται, μέχρι να γίνει η συμφωνία και επίσης θα μπορούσε να έχει αγοράσει και μία πλάστηκα, που δεν έχουμε αγοράσει, ώστε να γνωρίσουμε ακριβώς το βάρος των ανακυκλώσιμων ειδών. Ένα άλλο θέμα ακόμη είναι η προχειρότητα ως προς τους 20 κάδους, που αναφέρονται στο σχέδιο υπογιοποίησης. Δεδομένου ότι αυτή φάνηκε ξεκάθαρα από το γεγονός ότι λειτουργούν μόνο οι 8 και αρχικά υπήρχε έλλειψη αρχικής ουσιαστικής μελέτης, με αποτέλεσμα να γίνονται κάποιες αλλαγές. Δηλαδή έχετε αλλάξει πάνω από 20 φορές τη θέση τους και δεν έχετε βάλει παροχές ρεύματος και αποχέτευσης σε αυτούς που λειτουργούν και βεβαίως δεν έχει γίνει και η νέα τροποποίηση. Επίσης, ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο έχει να κάνει με τους υπαλλήλους, είναι η έλλειψη ασφαλείας στο σημείο όπου βρίσκονται τα συγκεκριμένα... που είναι ο χώρος της χωματερής. Δεν υπάρχει ασφάλεια, έχουν συμβεί πολλά επεισόδια απορωμά, έχουν καταγγελθεί εγκληματικές ενέργειες και το πρόβλημα παραμένει. Όλα αυτά δείχνουν ότι και το συγκεκριμένο τοπικό σχέδιο, παρότι υπάρχουν θέσεις, αρχές που συμφωνούμε και τις έχουμε προτείνει ήδη ως παράταξη από το 2009, δείχνουν όμως ότι υπάρχει μια υποκρισία και μια ανικανότητα σε κάθε περίπτωση, πρακτικής εφαρμογής τους και μάλιστα, τη στιγμή που μπορούν να στηθούν ολόκληρες πόλεις, όπως έκανε ο δήμαρχος μόνος του μάλιστα χώρις στο Δημοτικό Συμβούλιο, έστισε ολόκληρες πόλεις με όλες τις ανέσεις με ταχύτητα φωτός στον Ελέωνα και εδώ μιλάμε για αυτό το σχέδιο και δεν έχουν δοθεί λύσεις σε μια σειρά προβλημάτων που υπάρχουν και χρονίζουν και σας τα ανέφερα πριν. Οπότε, πρόκειται για μια έκθεση ιδεών. Η θέση μας, ναι, βεβαίως, επί της αρχής συμφωνούμε, αλλά πρόγραμμα δεν βλέπουμε. Ευχαριστώ. Κύριε Λάμπρο. Τώρα συζητάμε το τοπικό σχέδιο του Δήμου της Αθήνας, όταν δεν έχει έρθει για συζήτηση το ΠΕΣΔΑ. Το αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ, δηλαδή έχουμε πάει ανάποδα, δεν ξέρω και η κυρία Δούρου από πέρσι που ενώ είχε πει ότι είναι έτοιμη να επαρμόσει κλπ, τελικά ξεκίνησε ανάποδα, περίμενε από τους δήμους να δώσουν τοπικά σχέδια για να συζητηθεί το περιφερειακό, όταν το εθνικό δεν υπάρχει. Είναι δηλαδή μια τρέλα την οποία καλούμαστε τώρα εμείς να αντιμετωπίσουμε. Έγινε συνεδρία στο Διοικητικό Συμβουλίο του ΕΣΝΑ, στις οποίες υπήρχαν αντιρίσεις και αντιδράσεις σε σχέση με τον περιφερειακό σχεδιασμό. Με πρώτη και βασική αντίδραση είναι ότι παραμένει η φυλή τουλάχιστον μέχρι το 2020. Όταν όλοι λένε, ναι, εγώ λέω το λιγότερο μέχρι το 2020, να μην πω ότι είμαι υπερβολικός ή είμαι, πείτε, υπερβολικός, γιατί συνήθως όταν λέμε κάτι υπερβάλλουμε. Όλοι είχαν στα προηγουαλικά τους προγράμματα και στην περιφέρεια ότι η φυλή πρέπει να κλείσει στο σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν είπαμε να κλείσει με το που αναλαμβάνει κάποιος την εξουσία, πρώτη Σεπτέμβρη του 2014, να πει ότι σε δύο χρόνια κλείνει, σε τρία χρόνια κλείνει, αλλά να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα. Τώρα λέω ότι εδώ υπάρχει μια αταξία των θεμάτων, την οποία προσπαθούμε να λύσουμε όταν δεν έχουμε και κάνουμε σχέδια επί χάρτου, όταν δεν ξέρουμε πού θα πηγαίνουνε τα πορήματα. Διότι αν αύριο και μετά αύριο ξεσηκωθούν οι κάτοικοι εκεί και κλείσουνε τη φυλή, πού θα τα πάει ο δήμοσης Αθήνας ή άλλοι δήμοι. Υπάρχει, λοιπόν, ένα και βασικό είναι αυτό, ότι προσπαθούμε να φτιάξουμε τοπικά σχέδια όταν δεν υπάρχει και ο εθνικός και ο περιφερειακός σχεδιασμός, δηλαδή πάμε τη λογική με το κεφάλι κάτω. Το δεύτερο είναι ότι υπάρχουν και φυσικά στην κατεύθυνση αυτή, και εγώ νομίζω δεν θα μπορούσε και το τοπικό σχέδιο του Δήμου της Αθήνας παρόλο, που έχει μια καλύτερη κατάσταση από θέμα οργάνωσης, από θέμα πιστημονικού προσωπικού κλπ, να μπορεί να έχει και κοστολογημένες τις προτάσεις, γιατί βασικά εδώ τώρα έχουμε μια έκθεση το τι πρόκειται να κάνουμε και έχει και ένα χρονοδιάγραμμα σε ορισμένα ζητήματα, αλλά δεν υπάρχει όταν που θα γίνουνε, που θα χωροθετηθούνε, τι κόστος θα υπάρχει και όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία δεν μπορούνε να, δεν ξέρω αν δεν μπορούνε, πάντως από τι φαίνεται για να μην υπάρχουν στο σχέδιο αυτό δεν μπορούνε να υπάρξουν. Νομίζω λοιπόν ότι πρέπει να επιμείνετε, γιατί βλέπω εδώ από τη σπροσυνάτητο κύριε Βαρελά την τοποθέτηση, ότι ενώ αντιδράσατε στην Πέσδα, μετά λέει από, δεν ξέρω αν ισχύει και αν είναι πραγματικό αυτό, μετά τις εξεγήσεις της κυρίας Δούρου, δηλώσατε ότι θα υπερψηφίσετε αν και είχατε διατυπώσει ενστάσεις, πείτε και μια κουβέντα γι' αυτά. Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να στηρίζεται το όλο σύστημα στη συνεργασία με τη ΝΕΑ και τα άλλα ιδιωτικά συστήματα αναλλακτικής διαχείρισης και ειδικών ρευμάτων, γιατί ακριβώς μιλάμε για ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι πληρώνονται δυό φορές για τον ίδιο λόγο τον οποίο χρησιμοποιούνται. Ότι ο Δήμος θα μπορούσε να γλιτώνει λεφτά, εάν το δημόσιο σύστημα από κομιδής και διαχείρισης των απορρημάτων είχε ολοκληρωθεί. Και λέω, δεν είναι δική ευθύνη μόνο του Δήμου Αθηναίων, είναι ευθύνη και του ΑΕΣΝΑ και της περιφέρειας τώρα που έχει τη πλειοψηφία των αντιπροσώπων στον ενιαίο σύνδεσμο και που πρέπει σε αυτή την κατεύθυνση να κινηθούμε και να μην προχωράμε σε μια κατεύθυνση, στην πεπατημένη δηλαδή αυτή που όλα τα χρόνια τα προηγούμενα είχαμε. Φυσικά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και στο θέμα του προσωπικού, διότι το μνημόνιο, το τρίτο, είναι ξεκάθαρο στα ζητήματα αυτά. Ποιος θα τα κάνει όλα αυτά αύριο μεθαύριο? Το τέταρτο μνημόνιο. Κύριε Παρελά θα απαντήσετε μετά. Ποιος θα τα κάνει, με τι προσωπικό θα γίνονται αυτά, με πεντάμινα, τα οποία όταν θα μαθαίνει τη δουλειά θα φεύγει και δεν θα μπορεί να προσληφθεί πάλι ο ίδιος, γιατί δεν θα έχει ταμόρια λόγω που εργάστηκε πέντε μήνες. Με τι χρηματοδότηση κρατική, με αυτή που λέει ότι θα μειώνονται κι άλλο υπόροι και ότι θα πρέπει να υπάρξει, ας πούμε για την ενέργεια, ότι το 2020 το 50% δεν πρέπει να παράγεται από τη ΔΕΙ. Άρα και πρέπει να πουλήσει εργοστάσια, γιατί το ίδιο θα γίνεται και εδώ, παντού. Αυτό είναι μια συγκεκριμένη πολιτική, στην οποία δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος. Εμείς λέμε φιλολαϊκή διέξοδος μπορεί να υπάρξει για τον Μπόμπολα, για άλλους μεγάλους εργολάγους, μεγαλοεπιχειρηματίες που θα αναλάβουν να φτιάξουν εργοστάσια και τη διαχείριση των απορριμάτων, η οποία είναι πάρα πολύ ακριβή για τα λαϊκά στρώματα και σήμερα και θα γίνει ακόμα πιο ακριβή αύριο. Ο κύριος Βαφιάδης, ο κύριος Σαβραμίδης, ο κύριος Κωνσταντίνου. Το ότι έχει τεράστια σημασία το ζήτημα αυτό. Κύριε Μπέι, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Αρχί να κοιτάξουμε το τι γίνεται στο Λίβανο, για να καταλάβουμε ότι όταν αφήσεις ένα ζήτημα χωρίς στρατηγικό σχεδιασμό, το που πραγματικά μπορεί να φτάσει. Μια ολόκληρη Βυρυτός είναι εξεγερμένη για το ζήτημα των σκουπιδιών. Δεν το έχουμε δει μόνο στο Λίβανο και στην Βυρυτό. Αυτό το έχουμε δει σε πολλές Ιταλικές πόλεις. Και άρα το θέμα του αν υπάρχει σχεδιασμός συνολικός ή όχι δεν είναι δευτερεύον. Ο κύριος Βαρειλάστο που το παραδέχεται αυτό. Εφανίζεται και λέει ότι εδώ είναι το σμα στην ουσία και σταδιακά μπορούμε να φτάσουμε σε ένα τοπικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμάτων. Όμως, το ότι δεν υπάρχει ένα συνολικό σχεδιασμός, ναι, ανοίγει τέτοιου τύπου τύπου ζητήματα. Και το ότι δεν υπάρχει είναι γιατί χρόνια ολόκληρα είναι υποταγμένη η διαχείριση των σκουπιδιών, στον Μπόμπολα, στους φίλους του, στους φυχητάτους τους που τους φτιάξανε, στα εργοστάσια τα οποία φτιάξανε και μάλιστα προσφάτως ένα από αυτά καήκε και ήταν ένα από τα πιο σύγχρονα εργοστάσια ανακύκλωσης της Αττικής. Και πάει λέγοντας, έχουμε αυτή την αγγελική εικόνα στη διαχείριση των σκουπιδιών από το κεφάλαιο. Δεν αλλάζει στρατηγική αυτό και καλείται το επίσημο κράτος και οι περιφέρειες να προσαρμοστούν μέσα σε συνθήκες κρίσης και μνημονίων. Και από αυτήν την όψη δεν υπάρχει και πολύ φως έτσι όπως το προσδιορίζει ο κ. Βαρελάσσο ούτε κάνει για να το κρίνει κανείς. Θέλω να σταθώ μόνο σε ένα στοιχείο που έχει δώσει η Προσυνάτη. Λέει εδώ, ποσοστό ανακύκλωσης συσκευασιών στο δήμο της Αθήνας είναι 4,777. Αν θέλετε να συζητήσουμε για το πού βρίσκεται η στρατηγική και το αν εν έτη 2015 ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της Ευρώπης αντιμετωπίζει ή όχι αυτό το ζήτημα, προφανώς και δεν το αντιμετωπίζει. Έχουν αποτύχει στρατηγικές ολόκληρες διαχείρισεις και δείχνουν ακριβώς ένα τέτοιο τύπο ποσοστό το οποίο είναι τραγικό. Δεν θα το λύσει αυτό το τοπικό σχέδιο του δήμου της Αθήνας. Πραγματικά ή υπάρχει συνολικότερος σχεδιασμός ή δεν μπορεί να δώσεις εσύ. Και μέρος αυτού του συνολικότερου είναι η σύγκρουση με αυτά τα μεγάλα συμφέροντα. Εγώ έχω ξαναβάλει το παράδειγμα με το θέμα με τις συσκευασίες, που εντάξει μας κάνανε πολύ μεγάλη χάρη η Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης να βάζει τους πλεκάδους, αλλά προφανώς είναι φιλοσυκής μπροστά στο τι σημαίνει ότι οι μεγάλες εταιρείες, οι πολυεθνικές, τα μεγάλα σουπερμάρκετ ευθύνονται για τον τεράστιο όγκο των σκουπιδιών, τα οποία καταλήγουν, όχι με το 5%, καταλήγουν στο 95%, κομμάτι που το πληρώνει ο ίδιος ο Δήμος της Αθήνας. Αν δεν λυθούν αυτά, δεν μπορείς εσύ καν να φωτογραφίσεις ένα τοπικό σχέδιο διαφορετικό. Άρα, χρειάζεται συνολική διαφορετική εναλλακτική πρόταση για τη διαχείριση, που δεν υποτάσσεται σε αυτά τα συμφέροντα. Εντάξει, το ότι είναι τόσο ασαφές, έτυχε να διαβάσω την πρόταση που έβαζε ο Δήμος της Νίκιας. Και πραγματικά, ισχύουν οι παρατηρήσεις του Στέλιου του Λάμπρου. Είναι ένα σχέδιο το οποίο λέει, ξέρετε, είναι 7 σε 1 στην πόλη, το ένα στο νεκροταφείο, το άλλο εδώ, βάζει και το αριθμό του προσωπικού, παράδειγμα, 8 άτομα και μου κάνει εντύπωση, εδώ εμείς δεν βάζουμε καθόλου. Είμαστε ένα βήμα πίσω από αυτά. Άρα, το πιο προσωπικό, ποια τεχνολογία, ποιος θα την ελέγχει την τεχνολογία, πόσα την προμηθευτεί ο Δήμος και με ποια χρηματοδότηση σε συνδίκες μνημονίων, προφανώς είναι τα κεντρικά ζητήματα που νομίζω ότι δεν απαντιώνται. Κατά την άποψή μου, δεν είναι σχεδιασμός, είναι προσπάθεια να ανταποκριθεί στην πίεση που του βάζει το κεντρικό κράτος και το ζήτημα είναι το 4,777. Άρα, άμα θέλουμε λύσεις, να τις αναζητήσουμε προς τα εκεί. Θα καταψηφίζω προφανώς. Ο κ. Ακουστολόμουλος. Ναι, εγώ χωρίς να θέλω να μακρηγορήσω, θέλω να αναφερθώ σε δύο θέματα, γιατί το ζήτημα των σκουπηδιών και των απορριμάτων είναι ένα τεράστιο θέμα. Καταρχήν, θα ήθελα απλά να επισημάνω ότι δεν είναι μόνο το σύστημα, είτε συλλογής, είτε αξιοποίησης, είτε οικολογικής αξιοποίησης, αλλά είναι και η παιδεία του κόσμου, διότι όταν βλέπω ότι μετά από 30 χρόνια περιβαλλοντικής εκπαίδευσης περίπου το 50% των απορριμάτων, τα οποία βρίσκονται στους μπλε κάδους που υποτίθεται ότι είναι ανακύκλωση, δεν είναι ανακυκλώσιμα υλικά, αναφέρθηκε αυτό από τον αντιδίμαρχο περίπου αυτό το ποσό, όχι σήμερα σε μια άλλη συζήτηση που είχαμε, είναι πραγματικά κάτι πάρα πολύ άσχημο και θα πρέπει με κάποιο τρόπο ο κόσμος να ενημερωθεί ή να κατανοήσει επιτέλους ότι θα πρέπει και αυτός να συμβάλει γιατί είναι μέρος του ζητήματος των σκουπηδιών. Όλα είναι μια αλυσίδα. Ξεκινάνε από τα αικιακά απορρίματα και καταλήγουμε σε οτιδήποτε άλλο υπάρχει και τελικά φτάνουμε σε ένα σημείο να απορρίπτονται επί δεκάδες χρόνια σε μια χωματερία η οποία κοντεύει να καταδίσει τα τοξική. Λοιπόν, θα πρέπει λοιπόν να αυτή η νοτροπία να αλλάξει και πρέπει να συμβάλουμε όλοι σε αυτό με την ενημέρωση και στους δικούς μας γύρω και με καμπάνιες και με ό,τι άλλο μπορούμε χωρίς να είμαι και πολύ αισιόδοξος βέβαια για το αποτέλεσμα διότι βλέπω ότι υπάρχει μια διαφορία γενικά. Το δεύτερο ζήτημα που θέλω να αναφερθώ στο δεύτερο ζήτημα έχει να κάνουμε το συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο ανάμεσα στις 13 δράσεις που προβλέπει θεωρώ ότι έχει και κάποια πολύ αξιόλογα σημεία. Παραδείγματος χάρη η επέκταση της οικιακής κομποστοποίησης η οποία είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό διότι είναι συνδέται με αυτό που ανέφερα προηγουμένως δηλαδή με την ευαισθητοποίηση του κοινού και του κόσμου στον τομέα αυτόν ακόμη και μέσα στο σπίτι του. Αυτό έχει να κάνει με τη χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων άλλο ένα αξιοποίησιμο και ξεχασμένο υλικό για την Ελλάδα βέβαια το οποίο προβλέπεται μέσα από μια δράση να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε μια συλλογή που θα πρέπει να υπάρξει στη συνέχεια την επεξεργασία και την αξιοποίησή του. Επίσης πολύ σημαντικό είναι το κέντρο διαλογής των ανακυκλώσιμων ένα σύγχρονο κέντρο διαλογής ανακυκλώσιμων διότι ακόμη και στα κανονικά σκουπίδια υπάρχουν ανακυκλώσιμα υλικά. Αν μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε κάτι τέτοιο θα είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και τέλος στη χωριστή συλλογή πράσινων αποβλήτων η οποία έχει να κάνει με το θέμα των παραγόγων των φυτικών υπολοιμάτων τα οποία κατά καιρούς έχουν συγκεντρωθεί σε διάφορους χώρους εδώ στο δήμο της Αθήνας και δεν έχουν αξιοποιηθεί και με την εγκατάσταση σύγχρονου συστήματος θεμαχισμού αλλά και με τη μεταφορά σε μονάδα κομποστοποίησης. Επειδή έχει συνειδηθεί στο παρελθόν αυτό το θέμα σε σχέση και με τα φυτικά υπολήματα τα οποία υπάρχουν και στο Γουδή και τα οποία μεταφέρονται με μεγάλη προσπάθεια και αγωνία πλέον της διεύθυνσης τον τελευταίο χρόνο στο εργοστάσιο της ανακύκλωσης στη Φιλή. Νομίζω ότι αυτή η δράση θα λύσει πραγματικά σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό ίσως και τελείως και το πρόβλημα των φυτικών υπολήματον, το οποίο το έχουμε συζητήσει επανελειμμένα. Τελειώνω εδώ. Ευχαριστώ πολύ και θεωρώ ότι είναι μια αξιόλογη προσπάθεια την οποία πρέπει να βοηθήσουμε όλοι να ολοκληρωθεί, να συμπληρωθεί, να ολοκληρωθεί και με ιδέες ενδεχομένως και με παρεμφερείς ας πούμε δράσεις οι οποίες μπορούν να υπάρξουν μέσα και από άλλους σχεδιασμούς και να δούμε ένα αποτέλεσμα ουσιαστικό. Ευχαριστούμε. Ο κ. Μπρούλιας, μετά ο κ. Ραγώμης και ο κ. Μπές και κ. Βαρελάς. Ωραία, πολύ σύντομα. Όπως όλα τα πράγματα τα σοβαρά σε αυτή τη χώρα αντιμετωπίζονται με προχειρότητα, έτσι καλούμαστε σήμερα εδώ χωρίς να είμαστε ο επισπέδων φορέας. Ουσιαστικά όλα αυτά τα οποία έχουμε να διαχειριστούμε και την έγκληση του τοπικού σχεδίου και οι υπερφεσμίες που έχουμε στη διάθεσή μας έχουν έρθει ουσιαστικά από την περιφέρεια. Καλούμαστε σήμερα να υπερψηφίσουμε ένα τοπικό σχέδιο διαχείρισης το οποίο πότε ουσιαστικά θα εφαρμοστεί. Το οποίο θα εφαρμοστεί εφόσον και αν βρεθεί η χρηματοδότηση για να γίνουν όλα αυτά τα οποία εξειδικεύει. Και τότε προφανώς θα εξειδικευτούν και σε ποια σημεία θα τοποθετηθούν τα βράσινα σημεία στην πόλη και πώς αυτά θα λειτουργήσουν. Και όλο αυτό προφανώς μπορεί να τροποποιηθεί μόλις αυτή η χρηματοδότηση εξασφαλιστεί. Κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου σίγουρο σήμερα, κάτι για το οποίο δεν είμαι καθόλου αισιοδοξός. Θα ήθελα λίγο να σας αναφέρω και ένα δυο περιστατικά στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΖΝΑ. Γιατί εκεί ουσιαστικά η διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν μας τιμά. Γιατί μας ήρθε ουσιαστικά να ψηφίσουμε και να εγκρίνουμε το περιφερειακό σχέδιο. Και σε κάποιες αντιδράσεις που υπήρξαν και αναφορικά με τη διαδικασία και επί της ουσίας, το ότι και η πέδα έχει ζητήσει να συμμετέχουμε στη διαβούλευση και ότι ο δημοσαφηναιώνος μεγαλύτερος που συμμετέχει σε όλο αυτό το σύστημα και δίνει τα περισσότερα χρήματα απίχαμε παντού, μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΖΝΑ, μας είπαν ουσιαστικά ότι αυτό είναι το σχέδιο, αυτό προχωρά, αυτό βγαίνει σε διαβούλευση. Αν θέλετε το ψηφίσετε, αν δεν θέλετε μην το ψηφίσετε. Αυτό είναι και η διαδικασία συνεχίζει. Επίσης ακούστηκαν πράγματα τα οποία, εντάξει, εγώ δεν είμαι ο καθήλην αρμόδιος, τα οποία όμως ως ακροατής με τρόμαξαν αναφορικά με το πώς μπορούν να δουλέψουν τα πράσινα σημεία στο μέλλον. Ακούστηκαν προτάσεις ότι αυτά θα μπορούσαν να δουλέψουν με KINSEP, πραγματικά με ξεπερνά, ή ότι το πράσινο σημείο είναι απλά μια συστηχία κάδων, το οποίο γιατί δεν το κάνετε στο αμαξοστάσιο των οχημάτων σας και βάλτε εκεί 40 κάβους σε 60 στη σειρά και κάντε τη διαλογή. Πραγματικά πράγματα τα οποία, ειλικρινά με τρόμαξαν. Τώρα, αναφορικά με τη Φυλή, προφανώς και δεν μπορεί να συνεχίσει η λειτουργία εκεί. Και αν ακούγατε τον Δήμαρχο στην τοποθέτησή του που έκανε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πέδας 2 ή 1,5 μήνα πριν, θα λέγατε ότι η Φυλή 31 του 2015 κλείνει και δεν μπορεί να δεχτεί ούτε ένα τόνο παραπάνω απορριμάτων. Πώς ξαφνικά άλλαξε αυτό, εφόσον έκλεισε τη σταθερή χρηματοδότηση για τα 4 επόμενα χρόνια και ξαφνικά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και φτιάχνεται και έχει μπει και εργολάβος μέσα αυτή τη στιγμή και συνεχίζει η επέκταση του κυτάρου, πάλι με ξεπερνά. Κάτι στο οποίο και εγώ και ο κ. Βαρελάς είχαμε τις αντιρίσεις μας. Αυτά είχα εγώ να σας πω, καταλαβαίνω ότι στο τοπικό σχέδιο προφανώς και λείπουν πράγματα, η εξειδικεύσεις, αυτά ήταν τα χρονικά περιθώρια τα οποία είχαμε στη διάθεσή μας για να το δουλέψουμε. Ήταν μικρό και όλο αυτό σημαντικά μήπως και βρεθεί χρηματοδότηση και υλοποιηθεί κάτι από όλα αυτά. Ευχαριστούμε κ. Δραγούμης. Ευχαριστώ. Καταρχάς να πω για να μην ανησυχήσετε ότι ασφαλώς θα ψηφίσω αυτό το σχέδιο. Ναι, αλλά θα γκρινιάξω, θα γκρινιάξω, διότι συμφωνώ με τις κριτικές ότι είναι γενικόλογο, ότι είναι ασταφές, ότι δεν θέτει στόχους, δεν είναι πλήρες και δεν είναι αρκετά φιλόδοξο. Ειδίως δεν υπάρχει καμία μεθοδολογία του πώς θα κάνουμε το α ή το β πράγμα το οποίο διατυπώνατε. Εντάξει, λίγος ο χρόνος και τα λοιπά. Μας δίνεται όμως ξαφνικά η ευκαιρία να σχεδιάσουμε εμείς κάτι και δεν το σχεδιάζουμε. Δηλαδή λέμε το κράτος πάλι να σχεδιάσει. Δηλαδή αποκεντρώνεται από τη μια μεριά, από την άλλη εμείς θέλουμε πάλι συγκεντρωτικά τέτοια. Σε αυτό το πνεύμα διαφωνώ. Μας δίνεται η ευκαιρία να σχεδιάσουμε σαν δήμος μερικά πράγματα και αυτά που κάνουμε είναι λίγα. Εγώ δεν έχω την άποψη ότι φταίνε οι δημότες διότι η παιδεία τους είναι κακή. Εμείς τους κακομαθαίνουμε. Εγώ μπορώ να μένω στην κυψέλη, μπορώ να πάρω το αυτοκίνητό μου, να φορτώσω τα σκουπίδια μου στο πόρτ μαγκάζ και να πάω στο κολονάκι να βρω έναν κάδο και να το πετάξω μέσα. Αυτή η ιδέα του δημόσιου κάδου, δηλαδή όποιος θέλει πετάει ό,τι θέλει όπου θέλει, είναι κάτι το οποίο είναι στη διά μας ευθύνη να σταματήσει. Πρέπει για να γίνει αυτό που έχει το εθνικό σχέδιο οι χωριστές ροές, τα απορρίματα να έχουν ονοματεπώνυμο. Και όχι μόνο να έχουν ονοματεπώνυμο και διεύθυνση, να ξέρουμε ποιος δικαιούται να πετάει τι. Όταν κάποτε πήγα να μείνω σε καμία πόλη που διαχειρίζεται σοβαρά τα απορρίματα της, δεν μπορείς να πετάξεις ό,τι θέλεις όπου θέλεις. Έχω ζήσει σε άλλες πόλεις και αν μου τύχε να πετάξω κάτι λάθος σε άλλο κάδο που δεν έπρεπε, με βρήσανε. Και καλά κάνανε και με βρήσανε. Εδώ είναι δικιά μας ευθύνη να αλλάξουμε αυτό και μπορεί να αλλάξει. Δεν βλέπω κάποιο σχέδιο του πώς θα επιτευχθεί αυτό. Υπάρχουν όμως μοντέλα, καλά μοντέλα, καλές πρακτικές και όχι του Λουνδίνου, άλλων πόλεων όπως οι Βρυξέλλες, όπως το Ελσίνκη, τις οποίες μπορούμε να μελετήσουμε και να ακολουθήσουμε. Εάν δεν πάμε σε ένα σύστημα όπου πληρώνω ό,τι πετάω, δηλαδή δεν μπορώ εγώ να πληρώνω με το τετραγωνικό του σπιτιού μου, όταν είμαι ένα άτομο και κάποιος άλλος που καταλαλώνει πολλά έχει πολύ περισσότερα απορρήματα. Πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα του πόσα έχω, πόσα απορρήματα δημιουργώ, τι είναι αυτά τα απορρήματα, πόσα από αυτά στέλνω στην Ενακύκλωση, πόσα στέλνω στην Χωματερή και ανάλογα να χραιώνουμε. Όσο συνεχίζει αυτό το σύστημα δεν θα διορθωθεί η κατάσταση. Θα είμαστε εδώ πέρα σε μια πενταετία και πάλι θα γρινιάζουμε ότι οι πολίτες δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Μα εμείς τους κακομαθαίνουμε. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Κύριε Μπέι. Κύριε συναδερφή, με απλά λόγια, όσο ο Δήμος Αθηναίων δεν αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να αντιμετωπίσει αυτοδύναμα το πρόβλημα των σκουπηδιών, δεν πρόκειται ποτέ το πρόβλημα των σκουπηδιών να επιλυθεί. Είναι τόσοι πολλοί που ενδιαφέρονται που δεν πρόκειται να βρουν ποτέ άκρη. Γίνουμε κάποτε παλέροι ή Νάπολοι ή Βυρυτός και τώρα θα αρχίσουν να φωνάζουμε. Αλλά η καμπάνα χτυπάει ήδη και μη ρωτάτε για ποιον, για εμάς χτυπάει. Τα σκουπίδια, δυστυχώς, ο Δήμος Αθηναίων μην κορυδευόμαστε. Πέντε χρόνια που έχουμε αναλάβει δεν έχει εξελιχθεί σε τίποτα. Για παράδειγμα, πριν τρία χρόνια είχαμε αποφασίσει να στήσουμε, να κατασκευάσουμε την κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμάτων σε Λεώνα. Ακόμα δεν έχει γίνει η κατασκευή. Απλώς διαβάζω στην εισήγηση, στη μελέτη, ότι βρίσκεται σε φάση αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών. Η διαδικασία, διαγωνιστική διαδικασία. Δεν ξέρω πρακτικά πότε θα μπει σε εφαρμογή, πότε θα τελειώσει αυτή η διαδικασία. Αλλά ταυτόχρονα παραπάνω διαβάζω ότι έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια 8 ημιρμολκούμενων οχημάτων μεταφοράς 12 ημιρμολκούμενων των 60 τραγωνικών κυβικών μέτρων κλειστού τύπου για τη δημιουργία κινητού σταθμού μεταφόρτωσης. Αν κατάλαβα καλά και θέλω να πάρω μια ερμηνεία γιατί άρχισε τόσο πολύ η κατασκευή, η διαδικασία για να γίνει ο σταθμός και πώς αγοράσαμε ήδη τα μηχανήματα του σταθμού προς το ακόμα σταθμός μετασκευαστή. Είναι κάποιος μια απορία. Και αν αύριο όταν γίνει ο σταθμός τα μηχανήματα αυτά είναι εκτός στάνταρτ που θα υπάρχουν, τι κάνουνε. Αυτά είναι απορίες που δεν έχουν σχέση αν κάποιος άλλος φταίει για τα σκουπίδια αλλά είναι δικιά μας ευθύνη του Δήμου Αθηναίων. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ με κ. Σαξελάς. Ένα λεπτό κ. Πρόεδρε. Εγώ θέλω να πω κάτι για αυτά που είπε ο κ. Δραγούμης όπου εμείς συμφωνήσαμε από την πρώτη στιγμή και έχουμε συμφωνήσει και στην προηγούμενη θητεία μας για το θέμα της χρήσης, δηλαδή να κοστολογείται η χρήση. Το έχουμε αναλύσει, έχουμε μιλήσει για τη χρήση. Πώς ένα θέατρο έχει μηδέν σχεδόν και πώς ο ίδιος χώρος και μικρότερος που όμως είναι μπαρ ή καφενείο μαζεύει περισσότερο κόσμο, άρα πρέπει να φορολογείται περισσότερο. Τα έχουμε τσακωθεί με τον κ. Μπρούλια και γι' αυτό, όποιος δεν το δέχεται. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, αλλά θέλω να πω ότι δύο πράγματα θέλω να ρωτήσω. Ότι οι Βρυξέλλες δεν είναι το καλύτερο παράδειγμα, δεν είναι καμιά επέροχη καθαρή πόλη, είναι μια πολύ βρώμικη πόλη και ελπίζω για το Ελσίνκη να μην εννοούσατε ότι να το έχουμε και πρότυπο και στις αυτοκτονίες. Απλώς θέλω να ρωτήσω πρώτη πόλη στον κόσμο στις αυτοκτονίες, πρώτη πόλη. Λοιπόν, θέλω να ρωτήσω τον κ. Βαρελά, υπάρχει άλλο κείμενο εκτός από αυτό, άλλο χαρτί ή κάτι άλλο, εκτός από αυτές τις νέες σελίδες, το οποίο δεν το έχουμε εμείς. Αυτό για τις 280 γιατί μας πείραζε. Σε στικάκι θα το βγάζαμε. Εντάξει, θα απαντήσω τώρα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε. Κύριε Βαρελά, κλείνετε. Ο κ. Φ. Κεφαλά, συγγνώμη, σας ακούω να πείτε μας από πού είστε. Ευχαριστώ. Είμαι μέλος της Προσυνάτης Πρωτοβουλίας Συνενόησης για τη διαχείριση των απορρημάτων. Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω τους προβληματισμούς μας αναγκαστικά επικραματικά. Συζητάμε τα τελευταία χρόνια, ανταλλάσσουμε επιχειρήματα, συγκρουόμαστε πολλές φορές, κυρίως γύρω από δύο άξονες. Και σωστά, δικαίως, γύρω από αυτός. Ο πρώτος έχει να κάνει με τον χρόνο, δηλαδή με το αν και πότε θα αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που κάνουμε σήμερα και που όλοι θεωρούμε ότι είναι παροχημένο αν όχι τριτοκοσμικό. Και το δεύτερο, γύρω από τον χαρακτήρα και την κατεύθυνση του καινούριου μοντέλου που θα πρέπει να εφαρμόσουμε. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, η γνώμη μας είναι ότι επικρατεί μια ανησυχητική απραξία ή για να μην είμαι τελείως ισοποδοτικός, γίνονται πολύ λίγα περιφερειακά πράγματα που δεν ανατρέπουν όμως την εικόνα της σημερινής διαχείρισης. Αυτή που περιγράφει το χαρτί αυτός ο πίνακας που σας μοιράσαμε. Δηλαδή, ότι το 95% των αστικών αποβλήτων του Δήμου Αθήνας βγαίνει από τα όρια του Δήμου Αθήνας και οδηγείται στη φυλή σε σύμμηχτη μορφή. Και η προδιαλογή πάσης φύσης υλικών είναι γύρω στο 5%. 5% και κάτι. Με αυτή τη λογική και με αυτά τα δεδομένα, αν δεν αποφασίσουμε να κάνουμε άμεσα γενναία, θαραλαία βήματα στο να ανατρέψουμε την υφιστάμινη διαχείριση, ο κίνδυνος να συμβούν στην Αττική και στην Αθήνα αυτά που συμβαίνουν αυτές τις μέρες και στην Βηρυτό και πριν από λίγα χρόνια στην Άπολη της Ιταλίας είναι σχεδόν μαθηματικά βέβαιο ότι θα επακολουθήσει το πολύ σε δύο χρόνια που γεμίζει ο μοναδικός χώρος υποδοχής των αποβλήτων της Αττικής, η Φιλή. Ως προς το δεύτερο ζήτημα, τον χαρακτήρα και την κατέθυνση της διαχείρισης την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε. Φαίνεται τα τελευταία χρόνια ότι διασφαλίζεται μια ευρεία συνέναιση με παραλλαγές ενδεχομένως και με μικρό διαφορές στις προσεγγίσεις, μιας άλλης λογικής που συνηθίζουμε να την περιγράφουμε σαν αποκεντρωμένη διαχείριση, με δημόσιο χαρακτήρα, με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών, με περιορισμό των πιθανοτήτων για κάυση των απορριμάτων, με ήπιες περιβαλλοντικά μεθόδους διαχείρισης και με οικονομικό τρόπο για τους δήμους και για τους πολίτες. Σε αντίθεση και σε αντιπαράθεση με το συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης, το οποίο είχε επιλεγή μέχρι τα τώρα. Καλά μέχρι εδώ. Καταφέραμε με πολύ κόπο και με πολύ πίεση, μεγάλο μέρος αυτής της αντίληψης, να ενσωματωθεί στο Καινούριο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης. Με τη διαφορά όμως ότι όπως σωστά παρατήρησε και ο κ. Βαρελάς, έχει παραμείνει σαν μια απλή εγκύκλειος, ένα έγγραφο απλό, μια διέθυνσης και δεν έχει περιβληθεί με την ισχύ που θα είχε μια υπουργική απόφαση ή ένας νόμος. Και δεν μπορούμε να καταλάβουμε για ποιο λόγο γίνεται αυτό. Σε συνθήκες μιας νέας μνημονιακής κατάστασης είναι ορατός ο κίνδυνος πολλά από αυτές τις θετικές προβλέπεις του Εθνικού Σχεδίου να μπουν στο ψυγείο ή και να ανατραπούν πλήρως. Αλλά πέρα από αυτό το σημαντικό πρόβλημα είναι ότι ακόμη και κατοχυρωμένος να ήταν ο νέος εθνικός σχεδιασμός, εκεί που θα κριθεί είναι στους περιφερειακούς σχεδιασμούς και στους τοπικούς σχεδιασμούς. Γιατί εκεί περιγράφονται οι συγκεκριμένες υποδομές και οι δράσεις του διαφορετικού του νέου εναλλακτικού μοντέλο που θέλουμε να εφαρμόσουμε. Και εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο απογοητευτικά. Γιατί η Περιφέρεια ναι μεν ακύρωσε τους διαγωνισμούς για τα αφαραγονικά εργοστάσια των σύμπυκτων απορριμάτων με τη μορφή των ΣΔΙΤ, αλλά ξεκίνησε πάρα πολύ καθυστερημένα την αναθεώρηση και το σχέδιο που μας έφερε πριν από λίγες εβδομάδες και θέλει να το ολοκληρώσει, να το κλείσει σε Περιφερειακό Συμβούλιο στο τέλος του μήνα είναι ανεπαρκέστατο. Έχει μια τεράστια οριστία, δεν περιγράφει καμία από τις υποδομές και τους τρόπους με τους οποίους θα υλοποιηθεί το καινούριο μοντέλο και το μόνο συγκεκριμένο το οποίο αναφέρει είναι η Φυλλή. Η συνέχιση της λειτουργίας του διαπροσδιορίσει το χρονικό διάστημα ακόμα. Φοβάμαι όμως ότι και τα τοπικά σχέδια των Δήμων και του Δήμου της Αθήνας έχουν αντίστοιχο πρόβλημα. Αυτό που παρουσιάζεται σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο με τεχνικούς και επιστημονικούς όρους δεν θεωρείται σχέδιο. Είναι κυρίως ο απολογισμός της διαχείρισης των απορριμάτων. Έτσι για απορία κοίταξα τον απολογισμό του 2013 και είναι πολύ πιο εμπεριστατομένος από αυτό εδώ. Αν εξαιρέσουμε την πρώτη παράγραφο που λέει ποια είναι η επιδίωξη η φιλοδοξία που είναι σωστή και το τελευταίο μπίνακα που ποσοτικοποιεί κάποιους στόχους, όλα τα άλλα είναι απολογισμός. Λείπει το σημαντικό. Πώς θα φτάσουμε το 95% που θαύουμε σήμερα να το πάμε στο 24% που λέει το εθνικό σχέδιο και το περιφερειακό σχέδιο για το 2020. Την προδιαλογή που είναι σήμερα στο 5% πώς θα φτάσουμε στο 53% που είναι ο στόχος για το 2020. Λείπει. Για να μην ήταν πολύ λογό. Θεωρώ ότι δεν βοηθάει στο κύρος του δήμου της Αθήνας ούτε ανταποκρίνεται στον αυξημένο ρόλο που πρέπει να παίξει ο δήμος της Αθήνας για το συνολικό περιφερειακό σχεδιασμό να κατατεθεί αυτό σαν τοπικό σχέδιο διαχείρισης του δήμου. Είναι προτιμότερο να καθυστερήσει λίγο να έρθει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο του δήμου. Θεωρώ ότι είναι καλύτερο να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα το που στοχεύουμε και με ποιους τρόπους παρά να έρθει τμηματικά όπως εξήγησε ο κύριος Βαρελάς. Γιατί αυτό που φαίνεται, προδιαγράφεται σήμερα, δεν ξέρω τι θα έλεγε ή τι μπορεί να πει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ή ποια είναι η πρόθεση της αρμόδιες υπηρεσίας και του κ. Βαρελά ως προς τη συνολική την αντίληψη, αλλά αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η δημιουργία του σταθμού μεταφόρτωσης σαν βασικό τρόπο διαχείρισης που δεν απαντά στο πρόβλημα, μειώνει τα δρομολόγια, δεν αλλάζει τον τρόπο της διαχείρισης, ακολουθεί τις ίδιες ποσότητες της ΣΥΜΙ και των αντιστέλνων στην Πηλή και το δεύτερο που προδιαγράφεται είναι η συνέχιση της λειτουργίας ανακύκλωσης με τη συνεργασία των υφιστάμενων συλλογικών, των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης τα οποία έχουν αποδεχθεί παντιωτρόπως διάτρητα για πολλούς λόγους. Με λίγα λόγια, νομίζω ότι χρειάζεται να έχει εναλλοκτηρωμένο σχέδιο στο Δημοτικό Συμβούλιο αυτό να κατατεθεί, γιατί θα είναι κρίσιμο για την εξέλιξη και του περιφερειακού σχεδιασμού και επίσης θεωρούμε απαραίτητο να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και το σχέδιο της αναθεώρησης του περιφερειακού σχεδιασμού. Αν δεν τοποθετηθεί ο Δήμος της Αθήνας για τον καινούργιο περιφερειακό σχεδιασμό, ποιος θα τοποθετηθεί. Σας ευχαριστούμε, κ. Βαρελάς. Κ. Πρόεδρε, να με επιτρέψετε να είσαστε λίγο λάδις στο θέμα του χρόνου, γιατί πρέπει να δώσω και κάποιες απαντήσεις. Καταρχήν, αρχικά μάλλον, γιατί έχω δει ορθωθείς το παρελθόν, όσο αφορά τη θέση της ψηφοφορίας στο Διοικεντικό Συμβούλιο του ΕΖΝΑ, ψήφισα υπέρ με επιφυλάξεις ως μία βάση για συζήτηση. Και είπα μάλιστα συγκεκριμένα ότι στις γενικές κατευθύνσεις ο περιφερειακός σχεδιασμός είναι θετικός. Έχει πολλά προβλήματα που τα κωδικοποίησαν στους τρεις προηγούμενους, στην προηγούμενη τοποθετησία μου, χρηματοδότηση, βούληση, χωροθετήσεις, αλλά σε γενική κατεύθυνση είναι σωστός. Έχει πολλά θετικά. Είναι καλύτερος από τον προηγούμενο. Ένα το κρατούμε. Δύο. Και πρέπει να τα λέμε αυτά. Ο περιφερειακός σχεδιασμός έχει δίκιο ο κύριος Λάμπρου και ο κύριος Κεφαλάς. Έπρεπε να συζητηθεί, κατά την προσωπική μου άποψη, στα 66 Δημοτικά Συμβούλια της Αττικής. Εμείς όχι μόνο δεν έγινε αυτό, εγώ αυτή είναι η απόφαση, 112 σελίδες. Μόλις τελειώσει η διαδικασία θα τη δώσω στο Δημοτικό Συμβούλιο ώστε να μοιραστεί στις παρατάξεις για να δείτε τι αποφασίσαμε οι αντιπρόσωποι των δήμων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΝΑ και να δείτε εδώ τι σημαίνει γενικόλογα πράγματα, στις 112 σελίδες τι σημαίνει γενικόλογα πράγματα. Θα έπρεπε να συζητηθεί λοιπόν στα 66 Δημοτικά Συμβούλια, να πάρουν αποφάσεις στα 66 Δημοτικά Συμβούλια, να πάει να συζητηθεί μετά στο τέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΝΑ και μετά να πάει ως απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Έχει λοιπόν συζητηθεί μόνο στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΣΔΝΑ, υποτίθεται αυτή τη στιγμή σε συνθήκες που πιστεύω ότι το 95% των ανθρώπων που ασχολούνται με τα απορρίματα είναι στις εκλογές στο μυαλό τους και υποτίθεται ότι μέσα από τον διάλογο, τον ηλεκτρονικό που θα γίνει, στο διάστημα 25 έως 30 Σεπτεμβρίου θα είναι απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που θα αποδέχεται τη δεύτερη αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού. Τα στοιχεία και τα νούμερα λένε πάντοτε την αλήθεια. Υπάρχει μια βασική διαφωνία μας με τον κ. Κεφαλά που δεν έχουμε καταφέρει να την ξεπεράσουμε. Ο κ. Κεφαλάς λέει ότι στα ΆΣΑ το ποσοστό που παραμένει σε σύμιχτη μορφή είναι 94,67% και ότι η ανακύκλωση της Αθήνας είναι 4,77%. Υπάρχει μια κατηγορία πάνω που λέει σύμιχτα για επεξεργασία στο αιμάκ της φυλής. Σχεδόν τα μισά απορρήματα της Αθήνας πηγαίνουν στο αιμάκ της φυλής. Το αιμάκ της φυλής, για αυτούς που ξέρουν, έχει φτιαχτεί με ευρωπαϊκά χρήματα και μάλιστα με πολλά ευρωπαϊκά χρήματα. Έχει περάσει τα 130 εκατομμύρια ευρώ η κατασκευή του. Ό,τι υπόλοιπο κομμάτι υπήρχε ήταν από τις συσφορές των δήμων. Γιατί φτιάχτηκε το αιμάκ, για τους πιο παλιούς, για να επεξεργάζεται και να διαχωρίζει τα υλικά τα οποία έβγαζε η Αττική. Τι λέμε εμείς λοιπόν, ότι από τους 142.000 τόνους που έχουμε στείλει στο αιμάκ, ανά χίλιους τόνους παράγεται 450 τόνι στερεό καύσιμο, το λεγόμενο RDF, 120 τόνι οργανικό λύπασμα, δηλαδή κόμποστ, 900 κιλά μεταλλα, αλουμίνιος, ύδερο και όλα τα υπόλοιπα και 250 τόνι υπόλοιμα. Δηλαδή ανά χίλιους τόνους το υπόλοιμα που πρέπει να πηγαίνει μετά την επεξεργασία δίπλα στο κύταρο να θαύεται είναι 250 τόνι. Θα μου πείτε γίνεται. Είναι μια άλλη συζήτηση. Μια εντελώς άλλη συζήτηση που έχει σχέση γιατί το RDF δεν πηγαίνει στις εμπενδοποιημένες μηχανίες ως εναλλακτικό καύσιμο που θα μπορούσε να δώσει έσοδα στους δήμους, γιατί το κόμποστ δεν πηγαίνει στον κ. Αποστολόπουλο και στους αντίστοιχους αντιδημάρχους ή διευθύνσεις πρασίνου της Αττικής για να χρησιμοποιηθεί στις πλατείες ως εδαφοβιαλτιωτικό και αντιθέτως πληρώνουμε ο κάθε δήμος πολλά χρήματα για να αγοράζουμε εδαφοβιαλτιωτικό και αντί να γίνεται αυτό πηγαίνει δίπλα για να σκεπάζει τα σκουπίδια. Αυτό το οποίο δουλεύουμε και επεξεργαζόμαστε και παράγουμε πηγαίνει δίπλα στοχητά για να σκεπάζει τα σκουπίδια. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εκεί είναι μια διαφωνία την οποία έχουμε με τον κ. Κεφαλά. Εμείς το θεωρούμε ότι αυτό επεξεργάζεται και γιατί το λέω ότι είναι διαφωνία. Γιατί υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα που θέλω να το ξέρετε, γιατί εγώ το έθεσα και στην Πέδα και στο Δικητικό Συμβούλιο του Έστινα. Από την 1η-1ου του 2016, αγαπητοί συνάδελφοι, θα επιβληθεί τέλος τα φύση. 35 ευρώ ο τόνος για κάθε τόνο απορριμάτων που θα πηγαίνει στοχητά χωρίς να έχει υποστεί επεξεργασία. Δηλαδή, οι 139 χιλιάδες θα τιμολογούνται από την 1η-1ου του 2016 με 80 ευρώ το τόνο, αντί 45 σήμερα. Και κάθε χρόνο που θα περνάει, θα παίρνουν 5 ευρώ επιπλέον, μέχρι να φτάσει στον νούμερο το μαγικό 60, συν 45-105. Μάλλον, κατά τη δική μου άποψη, με όλη την καθυστέρηση την οποία έχει υπάρξει, το τέλος τα φύση είναι αυτό που θα χρηματοδοτήσει, κατά τα φαινόμενα, τα έργα αυτά τα οποία προβλέπονται στα τοπικά σχέδια. Δηλαδή, ποιοι, οι δήμοι και οι δημότες πάλι. Και να δώσω κι άλλη απάντηση. Εμείς είμαστε ο μοναδικός δήμος της Αττικής και νομίζω και της Ελλάδας που δεν έχει σύμβαση με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύλωσης, με την εταιρεία που διαχειρίζεται τους μπλε κάδους. Γιατί το θεωρούμε αποτυχημένος σαν μοντέλο. Είμαστε ξεκάθαροι. Το θεωρούμε αποτυχημένος σαν μοντέλο. Το μοντέλο αυτό το συγκεκριμένο που μέσα σε ένα μπλε κάδο ρίγνονται χαρτιά, συσκευασίες, αλουμίνια, σίδερα, πλαστικό, γυαλί, κατά την προσωπική μας άποψη είναι αποτυχημένο. Όπου έχουμε εφαρμόσει σαν δήμος, μόνοι μας, ξεχωριστή συλλογή, ποιοι γυαλί, ποιοι με τους κίτρινους κόδωνες, που το έχει ξεκινήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή, δεν το κρύβω, το έχω ξαναπεί. Τα αποτελέσματα είναι πολύ καλύτερα. Το χαρτί έχει τιμή σήμερα στην αγορά. Πωλείται πολύ ψηλά από 80 ευρώ ο τόνος ως 130 ευρώ ο τόνος. Το σίδερο που συλλέγουμε ξεχωριστά έχει αυτή τη στιγμή 300 ευρώ ο τόνος. Πολύ καλή τιμή γιατί έχουμε έλλειψη πρωτονηλών. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε καλές τιμές ή μηδενικές τιμές στο γυαλί και στο πλαστικό. Δεν καταργούμε τον μπλε κάδο, διότι στην ουσία, όταν θα πεις τον καταργό, πρέπει να είσαι έτοιμος να πεις κάτι άλλο κάνω. Η πρότασή μας, την ξέρετε, έχει υποθεί, είναι ότι σε τρία διαμερίσματα θα βγάλουμε τον οργανικό κάδο και θα τοποθετήσουμε κάδο βιοαποβλήτων, με σκοπό να μαζεύουμε ξεχωριστά τα βιοαποβλήτα. Ο εθνικός σχεδιασμός, να σας αναφέρω, αναφέρει στο κομμάτι το συγκεκριμένο της διαχείρισης των βιοαποβλήτων να ακολουθηθεί η πολύ καλή τακτική του Δήμου Αθηναιών και του Δήμου Κηφισιάς. Αυτό το πληρωτικό πρόγραμμα είναι η αφορμή του περιφερειακού σχεδιασμού. Κυρία Βελέτζα, είπατε πολλά πράγματα που αφορούν τη λειτουργία του ΧΙΤΑ, τη λειτουργία του Απότεφροτήρα και όλα τα υπόλοιπα. Στα περισσότερα έχετε δίκιο. Στα περισσότερα όμως από αυτά έχουμε αντιδράσει. Είμαστε ο μοναδικός δήμος που είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για τις συνθήκες εργασίας και αυτά τα οποία αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο ΧΙΤΑ. Είμασταν ο μοναδικός δήμος που όταν προέκυψε η μεγάλη κρίση με τη διαχείριση των νοσοκομιακών αποβλήτων, βρέθηκε στην αρχή να έχει φυλακισμένους οδηγούς της διεύθεσης καθαριότητας. Αλλά με το όπως κυριστήκαμε το θέμα και όπως το σηκώσαμε το θέμα, σήμερα θεωρούμε ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό τα αποβλήτα τα οποία πηγαίνουν από τα νοσοκομεία και πρέπει να το έχετε ξεκάθαρο, ότι οι δήμοι δεν μαζεύουν τα αποβλήτα των χειρουργείων. Οι δήμοι μαζεύουν τα οργανικά αποβλήτα των νοσοκομείων. Αυτά δηλαδή που θεωρούνται υλικά της λειτουργίας ενός νοσοκομείου χωρίς να είναι τα εικολύματα, χωρίς να έχει γάζες, χωρίς να έχει μέλι και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Να τελειώσω ένα λεπτό μου, επιτρέπετε να τελειώσω. Για το ΣΜΑ, λείπατε όλοι χωροθέτηση. Το μόνο πράγμα που είναι χωροθετημένο και έκανε ένα χρόνο, ένα χρόνο να περάσει από το λεκτικό συνέδριο είναι το ΣΜΑ. Έκανε ένα χρόνο η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στο δήμο της Αθήνας και των Έσδνα για να περάσει, έκανε έναν ολόκληρο χρόνο. Ενώ είναι ο χώρος αδειοδοτημένος, προβλέπεται στον περιφερειακό σχεδιασμό ότι εκεί θα γινότανε σταθμός μεταφόρτου στις απορριμάτων για να προχωρήσουμε και να το πάρουμε εμείς για να προχωρήσει ο διαγωνισμός, κάναμε ένα χρόνο. Ένα χρόνο, με ανάκληση. Ένα χρόνο ο διαγωνισμός έχει γίνει, μετέχουν επτά εταιρίες. Στην πρώτη φάση ο κ. Σαξελός στην Οικονομική Επιτροπή μάλιστα συμφώνησε με την παρατήρηση που είχα κάνει στους διαγωνιζόμενους να μην υποβάλλουν ενστάσεις για ψήλου πίδημα ο καθένας εναντίον του άλλου και είμαστε στη φάση του ανοίγματος των τεχνικών προσφορών. Έχουν ανοιχτεί, έχουν γίνει οι ενστάσεις από αυτούς που συμμετέχουν και περιμένουμε την εκδίκαση αυτών των ενστάσεων. Και γιατί το λέω αυτό. Γιατί για να προβλέπεις χώρους πρέπει να υπάρχει χωροθέτηση. Ας αναφέρω το τελευταίο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε. Έχουμε ψηφίσει ομόφωνα στον Δημοτικό Συμβούλιο την απομάκρηση από το υποκατασκευή γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Ελεώνα, των μπάζων σκούπιδου που είχαν εναποθέσει κάποιοι. Η απάντηση, και εκεί τελειώνω, από την περιφέρεια, από την αποκεντρωμένη διοίκηση, είναι κύριε για να τα βγάλετε τα σκουπίδια από εκεί, θέλετε μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων. Στις συνθήκες αυτές που είμαστε μελέτη περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, όσο γρήγορα και να τη φτιάξουμε, που δεν μπορούμε να τη φτιάξουμε μόνοι μας, χρειαζόμαστε εξωτερικός συνεργάτη, στην καλύτερη περίπτωση θα έχει υπογραφή σε 9 μήνες. Όταν λοιπόν δεν μπορείς να πετάξεις από ένα χώρο δικό σου, συγκεκριμένα πράγματα τα οποία με δικαστικά, που τους κυνηγάμε δικαστικά, έχουν εναποθέσει, αλλά βαίνεται πόσο δύσκολο είναι να πεις, δημιουργώ και χοροθετώ ένα πράσινο σημείο εκεί, μία εγκατάσταση κομποστοποίησης εκεί, μία μονάδα διαχείρισης βιοαποβλήτων εκεί. Γι' αυτό λέω λοιπόν ότι αυτό ήταν μια βάση για συζήτηση, θα ακολουθήσουν, φυσικά δεν θα κατατεθεί μόνο του αυτό στην περιφέρεια, θα κατατεθεί με τις μελέτες τις οποίες υπάρχουν και κομμάτι κομμάτι ανάλογα με την πορεία και τη χρηματοδότηση θα ξαναέρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και για ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων αλλά και για να βλέπετε την πραγματικότητα. Η λογική είναι ότι στην Αθήνα σχεδόν δεν μπορεί να γίνει τίποτα από άποψη χώρων. Ξέρετε... Ευχαριστούμε. Πριν πάμε, κυρία Βελέτζα, κάτι θέλατε να ερωτήσει, αλλά αν με επιτρέπετε αυτό που θα κατατεθεί εν τέλει, μήπως πρέπει να σταλεί, να ξέρουν και οι Σύμβουλοι... Στο μικρόφωνο. Έχει δοθεί στο παρελθόν, τα έχω δώσει συστικά κι αν. Αλλά θα τα ξαναδώσω. Τα έχετε δώσει. Φυσικά. Ο κύριος που είναι η γραμματιακή υποστήριξη της λαϊκής συμπαράταξης μου είπε, εμείς το έχουμε. Στη συζήτηση που κάναμε, λέτε... Ωραία, όποιος δεν το έχει να το πάρει, εν πάση περιπτώσει. Κυρία Βελέτζα, παρακαλώ σύντομα τελειώσω. Ναι, πολύ σύντομη θα είμαι, γιατί μάλιστα το είχαμε ξαναρωτήσει, αλλά δεν πήραμε απάντηση, για τους κάδους υπογειοποίησης, την αλληλογραφία του εν λόγω έργου, το οποίο βαπτίστηκε προμήθεια, χωρίς καν μέρος της να έχει χαρακτηριστεί υποέργο, από το στάδιο της προμελέτης μέχρι σήμερα. Είχαμε ζητήσει, λοιπόν, την αλληλογραφία. Επίσης, είχαμε ζητήσει να μας πείτε εάν η αλλαγή της χωροθέτης είναι νόμιμη, δεδομένου ότι η κατασκευή των χώρων υποδοχής δεν είναι αποθήκη που μπορεί ένα δημοτικό συμβούλιο να αποφασίσει που θα παραδοθούν τα υλικά προς προμήθεια. Το θυμίζω, δεν είχαμε πάρει απάντηση. Επίσης, για την αγορά της πλάστηκας, προκειμένου να μην γίνονται κλοπές, δεν πήρα απάντηση. Και γενικώς θεωρούμε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απαντήσεις και στα προηγούμενα, δηλαδή και για τη μήνυση που αναφέρατε σε τη συνίστατη αυτή και επίσης για τις πιέσεις που δεν είναι αποτελεσματικές και δεν γίνονται προς την περιφέρεια. Για πιέσεις μιλήσαμε, δεν είπαμε εκτός από τα υπόλοιπα θέματα, πρέπει να γίνουν και πιέσεις προς την περιφέρεια προκειμένου να επιλυθούν πολλά από τα προβλήματα αυτά. Κύριε Βαρελά, μην απαντήσετε τώρα αν έχετε καλωσύνη, στείλτε τα όμως γιατί έχει παρέλθει η προθεσμία. Λοιπόν, προχωράμε στη ψηφοφορία πόση είναι υπέρ του θέματος 1 όπως εισάγεται. Μετρήστε. 24 πόση είναι κατά, 2, 3 κατά, 4, 5. Τρία, τέσσερα, πέντε, έξι, εφτά κατά, κυρία Βελέτζα. Και αποχεί η κυρία Βελέτζα, εγκραίνεται καταπλαιοψηφία λοιπόν. Το θέμα 2, η έγκριση ενέργειας για τα πρακτικά. Λοιπόν, το 2ο θέμα, έγκριση ενέργειας ανοιχτού μειοδοτικού διαγωνισμού 12 εκατομμυρίων 54 χιλιάδων, υπάρχει αντίρρηση? Να κάνω μία μικρή υποποθέτηση. Να ξεκινήσετε, κύριε Βαρελά, εισηγητικά και... Ωραία. Όπως γνωρίζετε, ο δήμος είχε προγραμματίσει τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού με συμφωνία πλαίσιο προϋπολογισμού 23 εκατομμυρίων 688 χιλιάδων 347 ευρώ για τη συντήρηση 316 ορχημάτων. Σταθμίζοντας όμως τις δαπάνη και τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, προγραμματίζεται η διεξαγωγή δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου επισκευής και συντήρησης μόνο 124 απορριματοφόρων οχημάτων, με συμφωνία πλαίσιο, όπως προβλέπεται από τον έλεγχο, προϋπολογισμού 12.054 μαζί συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η απόφαση ανάθεσης των συγκεκριμένων υπερησιών σε ανάδοχο είναι αποτέλεσμα μελέτης, ανάλυσης και σταθμίσης όλων των δεδομένων και ικανοποιεί την ανάγκη ορθολογικού σχεδιασμού και υλοποίηση ρεαλιστικής και επιβεβλημένης λύσης για τη συντήρηση και επισκευή ενός μέρους του στόλου οχημάτων, που διαθέτει ο Δήμος και αποτελούν το κρίσιμο μηχανισμό αποκομιδής. Η αδυναμία παροχής συντήρησης για τους λόγους που υπάρχουν και η αδυναμία εξασφάλισης συνεχούς δροής κρίσιμων ανταλλακτικών, λόγω μη προσέλευσης προμηθευτευτών, του πλήθους των δειαδεκασιών που απαιτούνται και των καθυστερήσεων εξαιτίας αυτών θέτησε κίνδυνο το έργο αποκομιδής με στεράστιο κόστος στην υγεία και την εικόνα της πόλης. Για τη λύση αναζήτησης αναδόχου επισκευής και συντήρησης των συγκεκριμένων 124 απορριματοφόρων οχημάτων της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου Αθηνέων μέσω διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για την υπογραφή συμφωνίας πλαίσιο λήφθηκαν υπόψη και αντίστοιχες εμπειρίες εφαρμογής από άλλους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Η επιλογή των 124 απορριματοφόρων οχημάτων της διεθνής καθαριότητας απορριματοφόρα έγινε με κριτήριο την ιδιαίτερα κρίσιμη λειτουργία τους για το έργο της καθαριότητας και αποκομιδής απορριμάτων στην πόλη. Τα υπόλοιπα οχήματα και λοιπά μηχανικά μέσα από τα 1223 συνολικά που αναφέρονται στη δύναμη της διέθυσης δεν περιλαμβάνονται στον κρίσιμο διαγωνισμό. Με όλα αυτά τα οχήματα του Δήμου θα εξακολουθεί να ασχολείται το δημοτικό συνεργείο με το υπάρχον δυναμικό του εντός των ορίων των αντικειμενικών χρονικών αλλά και υποκειμενικών δυνατοτήτων της υποδομής του. Το υποκρίση έργο παροχής υπερησιών περιλαμβάνει εξειδικευμένες εργασίες, τεχνικού ελέγχου, πρόληψης, αποκατάστασης και συντήρησης βλαβών και άλλων δυσλειτουργιών για την εκτέλεση των οποίων ο Δήμος δεν διαθέτει κανέναν απολύτως εργαζόμενο με την αντίστοιχη ικανότητα, ειδικότητα εκτέλεσης. Σε ορισμένες περιπτώσεις βέβαια δεν διαθέτει ούτε τον απαιτούμενο εξοπλισμό για συντήρηση όπως για παράδειγμα αυτού που απαιτείται για τα απορριματοφόρα φυσικού αερίου. Επιλεγμένα άτομα από το υπάρχον προσωπικό του δημοτικού συνεργείου παράλληλα με τις εργασίες στα οχήματα που δεν περιλαμβάνονται στο διαγωνισμό θα έχει και τη δυνατότητα να πιστοποιηθεί για εργασίες σε οχήματα όπως αυτά που η συντήρησή τους θα ανατεθεί σε εξωτερικό συνεργείο. Με τον τρόπο αυτό θα ωφεληθεί το τεχνικό προσωπικό του δήμου καθώς θα αποκτήσει σχετική τεχνογνωσία και εμπειρία σε ζητήματα διάγνωσης και αποκατάστασης βλαβών των σύγχρονων τεχνολογικών συστημάτων των οχημάτων του δήμου. Η λοποίηση της λύσης αυτής θα παρατείνει τη διάρκεια ζωής των έντονα καταπονημένων οχημάτων του δήμου, θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του και θα βελτιώσει ουσιωδώς την κατάσταση της καθαριότητας στην πόλη. Αναλυτικά, πώς αναλύονται τα 12.054. Από αυτά εργατό-όρες και εργασίες πλαισίου, το τονίζω, μέχρι το ανώτατο 100.000 ώρες 3,5 εκατομμύρια. Εργατό-όρες υπερκατασκευής απορρηματοφόρων μέχρι το ανώτατο 41.428 ώρες 1,449,980. Σύνολο των δύο πρώτων κατηγοριών 4.949.980. Ανταλλακτικά πλαισίου 1.920.000 ευρώ. Ανταλλακτικά υπερκατασκευής 1.389. Ελαστικά 1.071.870. Έλεα και λιπαντικά 347.630. Λιπά αναλώσιμα 121.520. Το σύνολο είναι 4.850.020. Το σύνολο των δύο πρώτων δράσεων είναι 9.800.000. Συμφυπιά 2.254. Έχουμε το ποσό το 12.054. Υπάρχει ένα βασικό θέμα που πρέπει να είναι κατανοητό. Πώς ένα αυτοκίνητο βγαίνει από το συνεργείο για να πάει σε εξωτερική συντηρήσει. Για να βγει ένα αυτοκίνητο και να πάει σε εξωτερικό συνεργείο πρέπει να έχει τρεις υπογραφές από το συνεργείο που να λέει αδυναμία επιδιόρθωσης ή επισκευής, τρεις υπογραφές από την Επιτροπή του Άρθου 3370 που είναι αρμόδια, συν την υπογραφή του Διευθυντή. Οι όροι του διαγωνισμού θα περάσουν για έγκριση και από την Οικονομική Επιτροπή. Σας έχω δώσει μια αιτιολογική έκθεση η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση συζήτησης στην Οικονομική Επιτροπή γιατί εκεί θα εγκριθούν οι όροι του διαγωνισμού. Και για να σβήσω πολλά πράγματα τα οποία μπορεί να υπάρχουν και να ακουστούν θα πω το εξής. Η ερώτασή μου προς το Δημοτικό Συμβούλιο είναι εάν υπάρξει ανάδοχος όταν γίνει ο διαγωνισμός η όλη διάρκεια της εκτέλεσης της συντήρησης να παρακολουθείτε εκτός από τις υπερεσίες του Δήμου και από διαπαραταξιακή Επιτροπή, η οποία θα μπορεί και να βλέπει και να κρίνει και αν χρειάζεται να προειδοποιήσει, να βοηθήσει, να σταματήσει οποιαδήποτε διαδικασία. Ευχαριστούμε για την παράταξη κ. Ξελε. Ερώτηση. Μόνο η έκριση του διαγωνισμού είναι σήμερα κ. Ξελε για να διευκολύνουμε. Σας ακούμε. Κάθε εμείς, ως ανοιχτοί πόλοι, έχουμε πάρει αυτό το χαρτί. Είναι αυτή τη σελίδουλα. Διαρκούντος του Συμβουλίου πήραμε και αυτό. Από το οποίο, κ. Αντιδήμαρχε, λείπει η σελίδα τρία. Εκτός, αν θεωρείτε ότι πρέπει να την φανταστούμε, επειδή μας είπατε ότι θα μας κάνει καλό να ακούμε τη φωνή σας. Λοιπόν, λείπει η σελίδα τρία. Κατά λάθος, δεν είπα εγώ ότι τον γράλατε πίτυδες. Κοιτάτε, μη κάνετε διάλογο. Επίσης, εμείς, λοιπόν, δεν μπορούμε ούτε να μπαίνουμε στη στιγμή. Κ. Ξελε, να ξαναπούμε, αν μου επιτρέπετε. Ό,τι και να μας πείτε αυτό. Όπως σε όλους τους διαγωνισμούς, είναι η αρχική έκριση για τον διαγωνισμό. Γι' αυτό και για το ποσόν. Γι' αυτό και επαρκεί το ισχυγητικό το οποίο έχετε λάβει. Συνήθως ζητάτε επιπλέον πληροφορίες. Μας δώθησαν. Γιατί δεν μας δώθηκαν χθες, προχθές αυτό. Γιατί τώρα τους είχε. Θα μπορούσε να μη τους δώσει καν. Γιατί αυτά περνάνε από την οικονομική επιτροπή και όχι από το δημοτικό συμβούλιο. Τα λέμε σε κάθε διαγωνισμό τα ίδια πράγματα. Λοιπόν, προχωράμε. Κύριε Λάμπρου, κυρία Βελέτζα. Πράγματι, στην πρώτη σενάρξιωση της σημερινής συνεδρίας μας διανεμήθηκε αυτό το πολυσέλιδο εντυπώ με τον τίτλο «Ετιολογική έκθεση». Θεωρούμε, λοιπόν, εν όψι και τις επόμενες συνεδριάσεως του δημοτικού συμβουλίου, η οποία είναι σε λίγες μέρες, σε 15 περίπου μέρες, αν δεν κάνω λάθος, αν γινόταν να αναβληθεί... Κάντε λίγο ησυχία. Μιλάτε όλοι μεταξύ σας. Να αναβληθεί, λοιπόν, το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να έχουμε καλύτερη γνώση. Πέραν αυτού, βέβαια, και ανεξαρτήτως αυτού, η παράταξή μας έχει διατυπώσει τις απόψεις της προς την ανάγκη αναβάθμισης της συγκεκριμένης υπηρεσίας σε διεύθυνση. Επομένως, αυτό που θα ήθελα πρωτίστως να ζητήσω είναι η αναβολή του θέματος για την επόμενη συνεδρίαση. Ευχαριστώ. Αν δεν είχαμε ξανασυζητήσει επί του θέματος αυτού και έχει γίνει μεγάλη συζήτηση τότε για τα 23 εκατομμύρια, θα πρότεινα και εγώ να αναβληθεί το θέμα λόγω του ότι έχουν έρθει αργά, αλλά επειδή θεωρώ ότι έχει γνώσει το Συμβούλιο, έχουμε διαφωνήσει κάθετα και οριζόντια στη συζήτηση αυτή που είχε γίνει. Βεβαίως, μειώνεται το ποσό, αλλά αυτό δεν έχει σημασία γιατί η βασική λογική εξακολουθεί να είναι η ίδια. Εμείς είχαμε κάνει τότε ορισμένες προτάσεις και έχει περάσει και πολύ χρόνος που θα μπορούσαν να είχαν σταλεί, είχαμε πει ότι μπορούσαν να σταλούνε τεχνική στην εταιρεία με την οποία συνεργαζόμαστε να έχουν εκπαιδευτεί και να φτιαχτεί, να έχουν παραγγελθεί και να φτιαχτεί σε ένα χρονικό διάστημα, δεν λέω ότι θα γινόταν σε ένα μήνα, σε δύο μήνες, αλλά έχουν περάσει ήδη 6 μήνες από τότε που το συζητήσαμε, 7, και να φτιαχτεί το συνεργείο ώστε να μπορούν να γίνονται οι επισκευές και συντήρηση των απορρηματοφόρων από τις δικές μας δυνάμεις, γιατί αυτό θα καταλήξει στην ακόμα μεγαλύτερη συρρήγγνωση των υπερεσιών και σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει λόγος να υπάρχει αυτό το προσωπικό και όταν όποιος βγαίνει στη σύνταξη θα σταματήσει να υπάρχει και η υπερεσία. Για αυτό το λόγο είχαμε διαφωνήσει και όταν έγινε και η προμήθεια των απορρηματοφόρων τότε με την εταιρεία γιατί ακριβώς για 5 χρόνια είχε αναλάβει και τη συντήρηση και λέγαμε ότι δεν θα περάσει τεχνολογία στο δήμο και θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα. Θα μπορούσατε όμως σήμερα, αν θέλατε να έχετε και μια συμβολή η δική μας, να χωρίσετε τα θέματα των ανταλλακτικών και της συντήρησης και επισκευής. Εάν όμως αυτά πάνε πακέτο με την επισκευή και τη συντήρηση καλά κάνετε και δεν τα χωρίζετε. Εμείς όμως έχουμε πλήρη διαφωνία επί του θέματος και θα καταψηφίσουμε. Κύριος Βαφιάδης. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Κατ' αρχάς για το θέμα... Κύριε Βαφιάδη θεωρείτε πολύ ευγενικό αυτό που κάνετε. Μη συγχωρείτε δηλαδή. Ευχαριστώ. Μη συγχωρείτε. Λοιπόν, ακούστε να σας πω. Εμείς επειδή εδώ υπάρχουν 12 εκατομμύρια για συντήρηση και για επισκευή των απορρηματοφόρων, συμφωνούμε για τα ανταλλακτικά τα οποία θα είναι τα 6 εκατομμύρια, κύριε Βαλανά, αλλά ως προς το θέμα της επισκευής, επειδή υπάρχουν συνεργίες στο Δήμο της Αθήνας, καλό θα ήταν να εξαντλήσουμε όλη αυτήν την, αν μπορούν, αν δεν μπορούν, τέλος πάντων, τα συνεργεία τα δικά μας και εκ των ιστέων να το ξανασυζητήσουμε και τα άλλα 6 εκατομμύρια. Εμείς, λοιπόν, καταψηφίζουμε τη συγκεκριμένη πρόταση και ο κύριος Πιεύρις και ο κύριος Ευραμίδης. Κυρίως Κωνσταντίνου. Ωραία. Καταρχήν, το να σπάσει το ποσό στη μέση δεν σημαίνει ότι, ενώ σε σχέση με τα 24 εκατομμύρια που ήταν παλιότερα και τα 12 που έρχονται αυτή τη στιγμή, δεν σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο να το υποστηρίξει κανείς. Ίσα-ίσα δίνει ένα μεγαλύτερο ποσό, με ευχέρεια, σε αυτό πραγματικά να φτάσει στο σημείο που να χρηστευτεί το μηχανολογικό. Δηλαδή, είπε πιο πριν ο Στέλιο Σολάνπρου, με μια πιο έτσι γενική οπτική, τι θα σημαίνει να εκπαιδευτεί το προσωπικό και όχι να λειτουργεί το παράρτημα της καούσης ΑΕ, αν θυμάμαι ορθά, το όνομα, μέσα στο χώρο και απέναντι. Είναι μια συνολικότερη αντιμετώπιση. Όμως, ακόμα και στο κοντοπρόθεσμο, παρ' όλες τις ασφαλιστικές διπλήθειες, που τις άκουσα με πολύ προσοχή, τι σημαίνει ότι για να πάει ένα φορτηγό τρεις υπογραφές και άλλες τρεις και ενός του διευθυντή, νομίζω ότι όταν η Υπηρεσία, όταν το ίδιο το μηχανολογικό δεν αναβαθμίζεται και 33 υπογραφές να βάλεις σαν εμπόδιο, πρακτικά θα γίνει αυτός ο τέλος. Άρα το ζήτημα της αναβαθμίσης της Υπηρεσίας και της συνολικότερης αντιμετώπισης του Δήμου, ώστε να μπορεί να κάνει αυτές τις επισκευές και τις συντηρήσεις, είναι κάτι το οποίο δεν καλύπτεται, δεν υπάρχει σε κανέναν άμεσο σχεδιασμό και εγώ συμφωνώ ότι θα πρέπει να υπάρχει διαχωρισμός, άλλο τα ανταλλακτικά και άλλο να εγκρίνεις όλες αυτές τις ώρες με τα αντίτημα τα οποία βάζεις και από αυτήν την όψη θα το καταψηφίσουμε. Χωράμε στη ψηφοπορία. Πόσοι υπάρχουν του θέματος δύο όπως εισάγεται. Το θέμα της αναβολής. Α, το θέμα της αναβολής, κύριε Βαρελά, από σας. Έχει κατστηρές 40 μέρες ο διαγωνισμός. Επομένως όχι. 31 Εβδόμου ήταν... 31 Εβδόμου ήταν στην ημερήσια... Πείτε το εντός στο μικροφώνου. Το θέμα είναι από αναβολή. Ήταν στην ημερήσια της 31 Εβδόμου και είχε αναβληθεί. Εξακολουθώ να πω ότι υπάρχουν δύο θέματα, κυρία Πρόεδρε, ξέχασα να πω κάτι πολύ σημασία. Φυσικά ισχύει, εφόσον από τη νομική διεύθυνση μας πούνε ένα θέμα που έχει προκύψει, σήμερα προκύψει δεν μπορούσα να πω, ότι ως προς τη χρονική διάρκεια για τη λειτουργία του στόλου στην πρωτεύουσα μπορεί να υπάρχει αυτή η χρονική διάρκεια. Δηλαδή, υπάρχει μια νομοθεσία που απαγορεύει στις πρωτεύουσες μετά από κάποια χρόνια κάποια απορρηματοφόρα. Εμείς η προόλυτας είναι 3,5 χρόνια. Τα απορρηματοφόρα τα οποία έχουμε είναι στα 6 χρόνια. Άρα, αν υπάρχει αυτή η πρόβλεψη, καταλαβαίνουμε ότι θα έρθει ξανά για διόρθωση σε σχέση με τη χρονική διάρκεια. Αφού λοιπόν βλέπουμε ότι υπάρχει και κάποιος όρος που μπορεί να μην υπάρχει εδώ, να μην εγκριθεί τελικά λόγω της συγνώμης της... Να πω όμως και κάτι άλλο. Εσείς αναφέρατε για τη νομική υπηρεσία, εφόσον το εγκρίνει. Το είπατε ή δεν το είπατε αυτό. Άρα, εφόσον έχουμε απάντηση. Ναι, για κάποιο αριθμό κάδων. Τους όρους για τη χρονική διάρκεια... Για τη χρονική διάρκεια της σύμβασης. Ωραία. Ανεξαρτήτως αυτού είπατε και κάτι άλλο, ότι έχει καθυστερήσει. Το θέμα είχε εισαχθεί για 24 εκατομμύρια. Άρα, το συγκεκριμένο δεν έχει καθυστερήσει, γιατί χρειάζεται μια αναβολή. Ναι, εν πάση περιπτώση... θεωρούμε ότι χρειάζεται μια αναβολή, για να το δούμε καλύτερα. Εάν δεν δίθετε το θέμα, το καταψηφίσουμε. Ωραία, λοιπόν, ψηφίζουμε υπομένως, εφόσον ο αντιδήμαρκος... με το καλό. Πώς είναι η ΠΕΡ, όσο σάγιεται το δεύτερο θέμα. Και ο κ. Μοντιανός στο βάθος. Εντάξει. 23. Πόσοι είναι κατά. Κατά. Κι εσείς, κυρία Βελέτζα. Τρία κατά, η ανοιχτή πόλη απέχει. Απέχει. Τρεις αποχές. Εγκρίνεται καταπλειοψηφία. Το τρία, έγκριση για ορθή επανάληψη της 158... του 15 πράξεις μας, ως προς το λεκτικό. Εγκρίνεται ομόφωνα. Όχι. Κύριε Ζλαμπρο. Κοιτάξτε αυτό το θέμα, το ψηφίσαμε, αλλά δεν είναι λεκτικό. Εδώ είναι η ουσία. Η προηγούμενη απόφαση ήταν έγκριση για τη διενέργεια... πληροφορικής δημοπρασίας εκποίησης ογκωδών. Είχαμε πει ότι έχουν μαζευτεί πολλά, να τα πουλήσουμε... για να μην ασχοληθούν υπερεσίες και να ξεπλοκαριστεί. Τώρα έρχεται και λέει έγκριση για την διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού... για την παροχή υπερεσιών από εταιρίες για τη συλλογή... και μεταφορά. Δηλαδή μπαίνει η ιδιότητα... στην λειτουργία του Δήμου. Είναι πρόβλεψη εθνικής νομοθεσίας και δεν έχει σχέση με τη συλλογή... από τις γειτονιές και την κατάργηση των ανοιχτών αυτοκινήτων... των εξπρέσ ή των αντικειμένων. Κυρίως είναι κατηγορηπημένη, μάλιστα μ' αδείτε και με κωδικού συγκεκριμένους... από υλικά τα οποία δεν επιτρέπονται από τη νομοθεσία... να πηγαίνουν ανάμιχτα με σκουπίδια στον στίχο ματερή. Σήμερα τι μαζεύουμε, ξέρετε τι μαζεύουμε. Πόρτες, παράθυρα, καναπέδες, μπάζα, τα οποία πηγαίνουν στην ιερά οδό... μπαίνουν μέσα σε μεγάλα απορριματοκυβώτια... και όπως είναι αυτά τα μεγάλα απορριματοκυβώτια πηγαίνουν στο χιτά... με σκοπό την ταφή. Αυτό το πράγμα κοστίζει σήμερα πέρα από τη συλλογή 45 ευρώ ο τόνος... ότι παλιό βγάζει η Αθήνα. Αυτό δεν μπορεί να πηγαίνει από την πρώτη πρώτη του 2016 στο χιτά. Πρέπει να ξεχωρίζονται τα μπάζα, να μαζεύονται από την υπερεσία... σε ξεχωριστά σκύπερ μεγάλες σκάφες και να πηγαίνουν σε λατομεία. Η τιμή που πρέπει να βγει είναι φυσικά κάτω από 45. Γιατί αν πληρώσουμε 45 συν 35 θα πηγαίνουν στο χιτάπαλι. Μόνο έτσι μπορεί να γίνει αυτή η διαδικασία. Είναι μια τακτική την οποία την έχουν όλοι οι δήμοι και είναι μάλιστα... αν ήταν εδώ ο κ. Κεφαλάστας σας έλεγε ότι έπρεπε να το έχει κάνει... ειδικά ο Δήμος Αθήνας εδώ και πολύ καιρό να συλλέγει ξεχωριστά... τα υποπροϊόντα που βγάζει η πόλη και με αυτή τη συλλογή να τα πηγαίνει... και να τα διαχειρίζεται και διαφορετικά. Υπάρχει άλλη αντίρρηση από ο κ. Λάμπρου. Κοιτάξτε, είναι ένας νόμος του 2012. Φορά την αύξηση της συμμετοχής των δήμων στον ΕΣΝΑ. Αυτό είναι, δεν είναι τέλος ταφής. Καλά, είναι η σφορά πραγματικά των δήμων... στο ανατόνο στον ΕΣΝΑ. Λοιπόν, εδώ μπαίνει ένα θέμα. Μεσολαβίσανε και άλλες κυβερνήσεις. Δεν το έβαλε ο ΕΣΝΑ γιατί ουσιαστικά είχε ζητήσει μια αναβολή. Εδώ μπαίνει θέμα να καταδικηθεί αυτός ο νόμος. Είναι ανασταλή η εφαρμογή του. Δεν ξέρω πώς θα το γίνει. Δηλαδή δεν μπορεί με αυτή τη λογική να ιδιωτικοποιήσουμε... όλες τις υπηρεσίες των δήμων, γιατί θα πάει σκηνή κορδώνη... και θα διαλύσουνε όλες οι υπηρεσίες. Δηλαδή, αν πάρουνε τα ογκώδη, αύριο μεθαύριο πάρουμε κάτι άλλο. Αν αύριο μεθαύριο πάρουμε τα νοσοκομιακά, επειδή θα αυξηθεί αυτό το τέλος. Λοιπόν, εδώ θα πάει για διάλυση και ουσιαστική ιδιωτικοποίηση... όλων των υπηρεσιών της καθαριότητας. Είμαστε τελείως αντίθετοι και με την αλλαγή αυτή, εκείνο που προέχει είναι να παλέψουμε να αλλάξει η όποια κυβέρνηση εκλεγεί και έχει 3,5 μήνες, να αλλάξει αυτό το νόμο και να μην αυξηθεί το ποσό. Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν μπορώ στην ουσία καθόλου, δεν με ενδιαφέρει, αλλά εδώ πρέπει να αλλάξει η διατύπωση. Δεδομένου ότι τόσο από την επιστήμαση του κ. Λάμπρου, όσο και από την τεράστια απάντηση του κ. Βαρελάπη της ουσίας, πάβει να είναι λεκτικό το ζήτημα, διότι είναι ένα ουσιαστικό θα το ζήτημα. Κατά συνέπεια πρέπει να αλλάξει η διατύπωση όσοι εισάγεται στην ημέρια διάταξη. Δεν ξέρω πώς θα προτείνεται, εσείς κάνετε την ημέρια διάταξη. Λεκτικό δεν θα πει, πρέπει να πει λεκτικό. Αλλάζουν το λεκτικό, δεν αλλάζουν το λεκτικό, αλλάζουν μια απόφαση. Αντί για ορθή επανάληψη να είναι τροποποίηση της απόφασης. Είναι μια άλλη απόφαση βεβαίως. Αντί για ορθή επανάληψη ως τροποποίηση της επαρρυθμών 158 του 15 πράξεις, όπως περιγράφεται. Πόσοι είναι υπέρ του θέματος όπως το είπα. Έχουμε ένα υπηρεσιακό σημείο από την προησταμένη που ζητάει να προσθεθεί μετά την εκτελεστική επιτροπή και όπου αλλού χρειαστεί. Υπάρχει αντίρρηση για το θέμα, εγκρένει το μόφωνα. Το θέμα 5 ήρθε μόλις σήμερα. Υπάρχει αντίρρηση σε άλλη υπηρεσία του δήμου, η οποία θα πρέπει να κρατά ανάλογα πρακτικά. Να γίνει μια επιτροπή διαβούλευσης κάποια στιγμή. Αυτό λέει η επιτροπή του δήμου. Δεν υπάρχει αντίρρηση για αυτό που λέτε. Είναι προφανές, έχει δίκιο. Γίνεται δεκτή παρατήρηση. Επομένως ο μόφωνα εγκρίνεται με τη διόρθωση. Θα βρούμε το λεκτικό να αποτυπώσουμε αυτό που λέτε. Το θέμα 5, σας ήρθε σήμερα η εισήγηση. Σκόπευα να το αποσύρω. Αλλά ο κ. Καμακιώτης, αν δεν υπάρχει αντίρρηση, παρακαλώ να το περάσουμε. Είναι μια λογιστική τακτοποίηση. Υπάρχει αντίρρηση από κάποιον συνάδελφο. Είναι στην ουσία λόγω της έκθεσης των νορκωτών λογιστών. Κυρία Βελέτζα. Εγώ δεν το έχω δει. Δεν έχω προλάβει αφού ήρθε τώρα. Οπότε δεν μπορώ να γνωρίζω. Θα προτιμούσα να αναβληθεί. Κύριε Χαμακιώτη θέλετε να πω κάτι. Η κυρία Βελέτζα δεν είναι ενημερωμένη. Μήπως τα πείτε εντός. Τώρα ήρθε σε όλους. Μισό λεπτό. Όχι, δεν είμαι ενημερωμένη. Δεν ήρθε σε κανέναν, από τι κατάλαβα. Σε κανέναν, διότι ήρθε την ώρα που συνεδελώσαμε. Όχι ότι δεν είμαι εγώ. Τώρα ήρθε το ισχυητικό. Ως εκ τούτου, ετούμε αναβολή. Αυτό ζητάω, δεν λέω κάτι άλλο. Πρέπει να το αφήσουμε. Όχι, όχι, ας το αφήσουμε. Δεν υπάρχει... Τουλάχιστον μια μέρα πρέπει να έχουν σύμβουλοι να τα δουν. Λοιπόν, επομένως αναβάλετε το θέμα πέντε. Το θέμα έξι, τροποποίηση της 1553-14 πράξεις μας. Εγκρίνει το μόφωνα. Να συμπληρώσω κάτι εδώ, Πρόεδρε. Εκτός από την αλλαγή που γίνεται... Προτείνεται να αλλάχθεί επίσης... Προτείνει την αλλαγή του κ. Μοντιάνου από τον κ. Καφεντζόπουλο... και του κ. Γεννηματά από την κ. Ζεπου. Επειδή είναι μέλη και της Εικονομικής Επιτροπής... όταν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα... και επειδή θα γίνει και Επιτροπή Δημοπρασιών... δεν πρέπει σε καμία από αυτές τις επιτροπές... τα μέλη της μιας να είναι και μέλη στις επόμενες. Οπότε, για να είμαστε... Εγκρίνει το μόφωνα, λοιπόν. Το θέμα 7... Κυρία Πρόεδρε, απλά να ενημερώσω ότι από αυτό το θέμα... και μετά απέχω... Μετά το 6 ή μετά το 7? Λόγω αποχώρησης. Μετά το 6. Ωραία, αποχωρείτε σε αυτό το σημείο, λοιπόν. Ναι, ευχαριστώ. Το θέμα 7 εγκρίνει το μόφωνα. Εγκρίνει το μόφωνα. Το θέμα 8, η παραχώρηση του Στέλλα... του θερινού κινηματογράφου... ο κύριος Σαξέλλω. Ήρθε σήμερα το εισηγητικό. Τώρα δεν το βρίσκω καν κιόλας. Το εισηγητικό, η σύμβαση. Τα συνοδευτικά. Μας αναφέρει ότι παραχωρείται σε ένα πρόσωπο. Δεν ξέρουμε. Δεν παραχωρείται σε πρόσωπο. Ο υπογράφης, ο κύριος Δασκαλώ... φέρεται ως εκπρόσωπος του νέον. Αλλά αυτό το νέον τι είναι... έπρεπε να μας αναφέρετε λίγο. Μια περιγραφή. Τι είναι αυτό. Τι δρόμενα θα πραγματοποιήσει. Νόμιζα πως το νέον... είναι γνωστό. Το είχαμε συζητήσει πολλές φορές... στην προηγούμενη περίοδο... για το θέμα του κήπου. Έχετε δίκιο. Δεν προλαβαίνουμε να δούμε τίποτα. Ούτε να το ψάξουμε μόνοι μας. Τι θέλετε. Για αυτό. Σας ακούω. Κυρία Ζεπ. Το νέον είχε έρθει... με ένα αίτημα τώρα και τρεις μήνες. Ξηγώντας ακριβώς... τι θέλει να κάνει στο Στέλλα. Που είναι δράσης στη γειτονιά... μαζί με τους κατοίκους... και κυρίως με τα παιδιά... του σχολείου της γειτονιάς αυτής. Παρακαλώ. Ο κινηματογράφος στο θερινό αυτό... που ανήκει στο δήμο από το 88... έχει κλείσει τώρα και πολλά χρόνια. Έχει βγει σε δημοπράτηση... αλλά δεν το παίρνει κανείς. Και είναι ένας κλειστός χώρος... πάνω από τα τρία τελευταία χρόνια. Όσο γνωρίζω μπορεί και παραπάνω. Κατά καιρούς έρχονται διάφορες οργανώσεις... σύλλογοι, σωματεία... το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού... οι οποίοι θέλουν το χώρο... για να κάνουν διάφορες δράσεις... εκεί στη γειτονιά. Κυρίως με παιδιά. Μέχρι στιγμής έχει να κάνει με τα παιδιά... κυρίως του σχολείου. Αυτές είναι εκπαιδευτικές. Δεν είναι προβολές κινηματογράφου... τις περισσότερες φορές. Έχει να κάνει όμως... είναι ένα μικρό σινεμά. Δεν ξέρω αν έχετε πάει ποτέ... σε αυτό το θερινό σινεμά. Με τις πολυκατοικίες πάρα πολύ κοντά. Οπότε η φασαρία έχει ενοχλήσει... επανειλημμένα τους κατοίκους. Και νομίζω ότι αυτός είναι ο λόγος... χωρίς να είμαι βέβαιη... αλλά υποθέτω ότι αυτός πρέπει να είναι ο λόγος... για να είναι το λόγο. Δεν ξέρω. Έτσι έχω ακούσει. Πάντως δεν το παίρνει κανείς. Οι δράσεις αυτές δεν είναι θορυβόδιες. Θα γίνονται το πρωί, θα γίνονται το μεσημέρι... το απόγευμα, εκπαιδευτικές κτλ. Στην πρωτοβουλία της ομάδας και των ανθρώπων... που ήρθαν με αυτές τις σκέψεις... στηρίζει το νέο... αυτός ο οργανισμός που δεν γνωρίζατε. Αλλά είναι ένας οργανισμός που... δεν ξέρω, θέλει κανείς να μιλήσει γι' αυτό... και τον οργανισμό αυτόν. Είναι ένας οργανισμός πολιτιστικών... Μη κερδοσκοπική εταιρεία. Μη κερδοσκοπική εταιρεία... με πολλές καλλιτεχνικές δράσεις... σε όλη την Αθήνα... τώρα και τα τελευταία δυο χρόνια... ιδιαίτερα δραστήριο. Η κυρία Κεραπούλου... ή ο κύριος Σαξελός. Ωραία. Ο οποίος θα στηρίξει... θα στηρίξει και θα συμβάλει... τις δράσεις που πρόκειται να γίνουν... ευρύτερα στην περιοχή... και στο θερινό συνεμαστέλα. Πρόκειται για χρήση... τους επόμενους δύο μήνες. Μπορούμε να το πάμε... στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο... μια και δεν το έχουν διαβάσει... να έρχονταν νωρίτερα. Διότι έχει δίκιο... αυτή τη στιγμή η αντιπολίτευση... εγώ συμφωνώ πρέπει να γίνουν... αυτές οι δράσεις εκεί... αλλά με συγχωρείτε... έχει δίκιο και η αντιπολίτευση... ότι δεν έχει δει το ισηγητικό. Ο κανονισμός μας που έχουμε... ψηφίσει με συγχωρείτε... λέει τουλάχιστον μια μέρα πρέπει να το έχουν. Και λείπουν και οι γνωμοδοτήσεις... αν δεν κάνουν λάθος... της νομικής υπηρεσίας. Γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας... κατά συνέπεια εφόσον σύμφωνα... με το άρθρο 185 του 3463 του 6... ορίζεται σαφώς... ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου... επιτρέπεται να παραχωρείται δωρεάν... σε άλλα νομικά πρόσωπα που ασκούν... αποκλειστικά και μόνο δραστηριότητα... που είναι κοινοφελής... ή προάγει τα τοπικά συμφέροντα. Επ' αυτού δεν υπάρχει γνωμοδότηση... της νομικής υπηρεσίας... έστω αντίγραφο των σκοπών του νέου... όπου να διαφαίνεται ότι ασκεί... κοινοφελή πολιτική και δραστηριότητα. Μα αυτή τη λογική λοιπόν... δεν μπορεί να συζητηθεί το θέμα... ανεξάρτητα τι λέει η κυρία αντιδήμαρχος... δεν μπορεί να συζητηθεί καν το θέμα... και παρακαλούμε πάρα πολύ να το βάλετε... στο επόμενο Συμβούλιο. Να μιλήσει ο κύριος Γεωργά Καράκος... κύριε Γεωργά Καράκο. Η γνωμοδότηση έγινε σήμερα... στάλει στην υπηρεσία... δεν ξέρω αν πρόλαβε η υπηρεσία να την μοιράσει... εν πάση περιπτώσει όμως... το εισηγητικό βασίζεται στην γνωμοδότηση. Το καταστατικό του νέων ήρθε... μόλις είπα... μόλις είπα ότι δεν ξέρω... αν πρόλαβε η υπηρεσία να την μοιράσει. Ξαναλέω όμως ότι... το οργανισμός νέων έχει φέρει καταστατικό... το είδαμε... και πράγματι κατά την άποψή μας... μπορείτε να κάνετε λίγο ησυχία... και να μιλάτε μόνοι σας, παρακαλώ. Τελειώστε κύριε Γιώργο Καταρακού. Σε αυτές τις μέρες λοιπόν... ζητήσαμε... μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας... της διεύθυνσης οικονομικών... να προσκομιστεί... το καταστατικό της εταιρείας... και σας διαβάζω ότι σύμφωνα... με το Άθρο 4... προβλέπετε ότι η σκοπή της εταιρείας... είναι πολιτιστική, μορφωτική και εκπαιδευτική... με κύριο χαρακτηριστικό τη διάδοση... και η καλλιέρα για τον σύγχρονο... εικαστικών τεχνών και της μουσικής... κάθε έδους και τεχνοτροπία... στην απόκτηση, διατήρηση και ανανέωση εργοτέχνης... καθώς και την προβολή του σε ευρύτερο κοινό... επί μη κερδοσκοπικής βάσης. Άρα λοιπόν θεωρούμε ότι... εμπίπτει... στο πεδίο εφαρμογής του Άθρου 185... και είναι δυνατή η παραχώρηση. Αν θέλετε να μοιραστεί και τώρα ευχαρίστως να μοιραστεί. Κυρία Πρόεδρε, εφόσον η γνωμοδότηση είναι... θα έπρεπε να το περάσετε το θέμα... προ ημερήσιας διάταξης. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Αλλά το θέμα θα έπρεπε να το περάσετε... προ ημερήσιας διάταξης. Βεβαίως έχετε δικαίωμα να κάνετε... τώρα την γνωμοδότηση. Βεβαίως έχετε δικαίωμα να βάλετε το θέμα... αλλά προ ημερήσιας διάταξης. Όχι ως θέμα μέσα στην ημερήσια διάταξη. Να τελειώσει ο κύριος ο νομικός μας σύμβουλος... και αμέσως μετά σας δώσω το λόγο. Θεωρώ ότι για να λάβει απόφαση... στο Δημοτικό Συμβούλιο για μία παραχώρηση ακινήτου... ένα θέμα δηλαδή τριβής καθημερινό... δεν χρειάζεται γνωμοδότησης νομικής διεύθεσης. Το αν η υπηρεσία μπορεί να εκτιμήσει... και να ενημερώσει στο Δημοτικό Συμβούλιο... ότι ένας οργανισμός με το καταστατικό του... έχει ή δεν έχει πολιτιστικό περιεχόμενο... ώστε να καλύπτει το πραγματικό της διάταξης... νομίζω είναι κάτι το οποίο δεν προϋποθέτει... αναγκαστικά γνωμοδότηση. Επίσης επειδή ζητήθηκε άποψη... εμείς την εκθέραμε. Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι ζητήσαμε στοιχεία... από τον νέον προσκόμησε το καταστατικό αυτά. Ενημερωτικά το λέω. Συνεχιστή παραχώρηση των οπανδά... όπως ήταν παλιότερα και έχει λήξει... θα μπορούσαμε απλή απόφαση του Προέδρου να παραφορηθεί. Ας πάμε στην ουσία τώρα... αν είναι κάτι καλό για τη γειτονιά λέω εγώ... και να αφήσουμε τα πρόταση μου αν μου επιτρέπετε. Κυρία Δασκαλάκη. Καταρχάς θέλω να πω το εξής. Σε κάτι συζητήσεις αντισημερινή... είμαστε άσχημα που είμαστε το Δημοτικό Συμβούλιο... της Αθήνας, του Δήμου Αθηναίων. Δηλαδή της πρωτεύουσας της Ελλάδας... του σημείου που υποτίθεται... ότι θα πρέπει να είναι στην πρωτοπορία... θα πρέπει να είναι μπροστά... και γιατί αισθάνομαι άσχημα. Αισθάνομαι άσχημα γιατί διεσθάνομαι... και ποτέ δεν ομολογείται... ότι αυτά που μας κατηγορούν εμάς τους δικηγόρους... ότι ψάχνουμε μονίμως να βυζαντινολογήσουμε... να βρούμε, να κάνουμε... μόνο και μόνο γιατί υπάρχει μια αδράνεια... και δεν το λέω μόνο για την αντιπολίτευση... μιλάω από καρδιάς. Το λέω και για πολλούς από μας συνήθως... υπάρχει πάντα μια αδράνεια. Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό... είναι πώς θα εμποδίσουμε κάτι να γίνει... διότι σίγουρα θα βρούμε ένα επιχείρημα... δηλαδή πρώτα είναι η άρνηση... και μετά οι λόγοι τους οποίους μπορούμε να κατασκευάσουμε. Πάντα μπορεί να κατασκευάσεις μια αντίθετη άποψη. Εγώ θέλω να πω από την καρδιά μου... ότι το Νέον είναι ένας οργανισμός... δεν έχω τίποτα με το Νέον, καμία σχέση. Το Νέον είναι ένας οργανισμός... που τιμά την Ελλάδα που υπάρχει. Είναι τόσο πολύ σύγχρονος και ενημερωμένος... που γίνονται στην τέχνη στην Ευρώπη και παγκόσμια... που τόσο απλώς και φθινός αν και ενημερωμένος... έχει σημασία αυτό που σας λέω... δεν απευθύνεται σε διθενιές... δεν απευθύνεται σε μεγαλαιπίβολα πράγματα... κάνει αυτό που σήμερα... και το λέω μόνο από αγάπη για την τέχνη και τον πολιτισμό... προσωπική. Δεν έχω μιλήσει ποτέ ούτε με την κρ. Ζέπου... κάνει πράγματα που σε όλο τον κόσμο είναι η τάση να γίνονται... και είναι κοινοφελή, βαθύτατα κοινοφελή... διότι η τάση των τελευταίων ετών στον πολιτισμό... είναι η συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες... και η ανάμιξη των ανθρώπων σε κάθε είδους πολιτιστική δραστηριότητα. Έχουν γίνει αριστουργήματα θαυμάσια πράγματα... και από το νέο αλλά και από άλλους οργανισμούς στην πόλη... με συμμετοχή τρίτης ηλικίας σε θεατρικές δράσεις... παιδιών σε τέτοιες δράσεις, σε εικαστικές δράσεις... σε κίνηση μέσα στο χώρο. Δηλαδή δεν μπορώ να σας πω... θα πρέπει να είμαστε περήφανοι αντί να είμαστε καχύποπτοι... και έτοιμοι να βρούμε κάποιο λόγο να το παγώσουμε. Εγώ θέλω για την τιμή αυτής της πόλης να παρακαλέσω... όλους τους συναδέλφους να σκεφτούν για την ουσία... και να υπρεψηφίσουν αυτή τη δράση. Ευχαριστούμε κ. Μπέις. Κυρίε Πρόεδρε, μου κάνει εντύπωση το εξής. Ο οργανισμός νέων είναι πολύ γνωστός στο δήμο... ιδιαίτερα στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηνέων. Ο Δήμος Αθηνέων με αποφάσιση του Δημοτικού Συμβουλίου... έχει κάνει συμβάσεις με το νέο και του είχε παραχωρήσει... για μερικά χρόνια, όχι μερικά χρόνια... να κάνει εκδηλώσεις μέσα στον αθηνικό κήπο. Το ξεχάσατε αυτό? Να κάνει εκθέσεις έργων μοντέρνας τέχνης... από το εξωτερικό κάθε Μάιο, κάθε δυο χρόνια. Είχε γίνει τόσο θέμα, το ξεχάσαμε, πήραμε αποφάσεις. Είχε έρθει ο πρόεδρος εδώ, που ήταν τότε πρόεδρος του ΣΕΜ. Πιο παλιά ήταν ο ιδιοκτήτης της ΔΕΛΤΑ. Ο οργανισμός είναι πολύ γερός, οικονομικά ευρωστός... και κάνει καινούργιες καινοτομίες. Καθόμαστε και συζητάμε, αν θα του δώσουμε το δικαίωμα... έπρεπε να το παρακαλάμε να πάει σε μια γειτονιά... να δώσει ζωή και να την ανεβάσει. Αμάν, η μυζέρια του αρχαίου, όσο και να τρύνει με καινούργια ρούχα... παραμένει απελχεωμένο και πεθαμένο. Κυρία Ζεπ, εσείς θα κλείσετε. Μην απαντάτε τώρα. Ο κύριος Κωνσταντίνου και μετά ο κύριος Δραγούμης. Μας είπε η κυρία Δασκαλάκη ότι είναι και θέμα πολιτισμού... και η κυρία Ζεπ είναι θέμα γειτονιάς. Επειδή σε αυτή τη γειτονιά όντως το ζήτημα του πολιτισμού... είναι πάρα πολύ σημαντικό... ας μου πει κάποιος τι γίνεται με τα μαθήματα θεάτρου... στη συγκεκριμένη περιοχή, στην Καλογερά. Υπάρχουν μαθήματα θεάτρου ή έχουν καταργηθεί. Διαλύθηκαν ομάδες στις οποίες είχε πρόσβαση κόσμος γειτονιάς... ναι ή όχι. Επειδή αυτά συμβαίνουν, επικαλείστε ότι θα κάνετε... μια παραχώρηση στον έων και στον κύριο Δασκαλόπουλο... διότι έχει προσωπεί μια ευπρόσωπη μερίδα του κεφάλαιου... σε αυτόν τον τόπο και μας σήμιζε και ο κύριος Μπέης... τη συζήτηση που έχουμε ξανακάνει εδώ... στο τι σημαίνει αυτές οι ειδικές σχέσεις και παραχωρήσεις... αλλά δεν μας δέτε απολύδως τίποτα. Επικαλείστε και όλα τους κατοίκους της περιοχής... όταν έχουν συμβεί τέτοια πράγματα στην περιοχή. Άρα για μένα δεν λέει τίποτα αυτό το οποίο λέτε. Το αν ο συγκεκριμένος κινηματογράφος... ο οποίος έχει ζητηθεί να ανοίξει και δεν είναι εδώ του έχτου... έχει ζητηθεί και για άλλες χρήσεις και πριν από ένα χρόνο. Πρέπει να αρνήσεις γι' αυτά. Δηλαδή για να κάνεις χρήση αυτού του χώρου... πρέπει να είσαι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Κάτι πρέπει να είσαι σίγουρα. Πάντως φαντάσματα δεν πήγαν να το ζητήσουν. Θέλω απάντηση στο πρώτο ζήτημα... για τις ιατρικές ομάδες του πολιτιστικού εκεί στην Καλογερά... και αν αυτό συνάβει... Δεν μπορεί να ξέρει κύριε Αζέπου, κύριε... Στον κύριο Τετώνα θα το στείλουμε να σας απαντήσει. Φανήσατε ότι είναι αναβάθμιση της κοινωνίας. Θέλετε αναβάθμιση. Ο συγκεκριμένος κινηματογράφος να φιλοξενήσει... τις προβολές που γίνονται κάθε δεδάρτιο καλοκαίρι. Έτερον, δεκάτερον. Ωραία. Επειδή οι καλές δημόσια σχέσεις... δεν είναι στην αντιλήψη μας... επιτρέψουμε να διαφωνούμε με κάποια πράγματα. Το ότι θέλατε να βάλετε το δασκαλό πουλοντέ και καλά... μέσα στον εθνικό κήπο και διαφωνούσε το... βάλετε το όνομα που θέλετε. Δεν συμφωνάμε με αυτό. Το Στέλλα είναι... μένω 40 βήματα από τον κινηματογράφο. Είναι δίπλα στο σπίτι μου. Και πραγματικά νομίζω ότι είναι θετικό... να πάει το νέο στο Στέλλα... και ότι έχει κάτι να προσφέρει στη γειτονιά... όπως και ένα σωρό άλλες διδαστηριότητες... που πρέπει να γίνουν σε αυτόν τον χώρο... ο οποίος είναι αξιοποιητός και για ένα τυπικό λόγο... νομίζω ότι δεν είναι φρόνιμο να το αποκλείσουμε. Εκεί όμως που θέλω και το θυμηθήκαμε σήμερα... είναι ότι το αντίστροφο ισχύει για τον εθνικό κήπο. Δεν συζητάμε αυτό όμως. Μην το κάνουμε. Παρακαλώ πολύ. Δεν το συζητάμε αυτό. Όχι, δεν συζητάμε τον εθνικό κήπο. Θέλω το θέσο όμως, το είχα θέσει και τότε... ότι άλλο στο Στέλλα έχει να προσφέρει κάτι... έχει να κερδίσει η γειτονιά. Το εθνικό κήπο ισχύει το ανάποδο. Το νέο έχει να κερδίσει και όχι η γειτονιά. Ο ίδιος, η ίδια οργάνωση είναι. Τελειώσατε. Ο κύριος Αξελός και μετά ο κύριος Προβατάς. Λοιπόν, τώρα επί της ουσίας, κυρία Πρόεδρε... επί της ουσίας τώρα, κυρία Πρόεδρε... διότι μας είπε η κυρία Δασκαλάκη... ότι βυζαντινολογούμε δικολαβώντας. Δεν πειράζει. Εμείς έτσι ξέρουμε να την κάνουμε την αντιπολίτευση, κυρία Δασκαλάκη... άμα εσείς ξέρετε περισσότερο. Πάντως, εμείς αυτό που ξέρουμε είναι... εμείς εννοώ ως ανοιχτή πόλη... για να μην παρεξηγηθούμε και έχω άλλες απαντήσεις. Δεν θα μάθουμε ποτέ πώς θα χρήσουμε ιδιώτες μεγάλους ευεργέτες... πώς θα χρήσουμε ιδιώτες ευεργέτες του κόσμου... και θα θέλα να σας θυμίσω, σας το είπα και στην Οικονομική Επιτροπή... ότι ο Ιωανν Δραγούμης, ο οποίος δεν υπήρξε αριστερός ποτέ... είχε πει εκείνη τη μαγική φράση... «Το εύκολο κέρδος κατακτά την εύκολη δόξα». Λοιπόν, όχι σε εμάς αυτά τα πράγματα. Να μιλήσουμε λοιπόν επί της ουσίας. Καταρχήν, κυρία Πρόεδρε, δεν είναι το ζήτημα ότι δεν παίζει το σινεμά... επειδή είναι οι πολυκατοικίες γύρω. Στην Αθηναία οι πολυκατοικίες είναι πάνω, όχι γύρω, πάνω. Και δεν ισχύει βεβαίως καθόλου, συστέλα, ότι οι πολυκατοικίες έχουν το πρόβλημα. Υπάρχουν άλλα ζητήματα, που δεν ξέρω γιατί δεν δινόταν τόσο καιρό... σε διάφορες πρωτοβουλίες κατοίκων, σε διάφορες εκδηλώσεις κατοίκων... δεν έχει καμία σημασία αυτό. Το ζήτημα είναι που μας βάζει αμέσως ότι μετά από την Εθνικό Κήπο... που με μεγάλη άνεση δόθηκε ο Εθνικός Κήπος... βγάζουμε τα γάλματα, βάζουμε τα γάλματα, τα βάζουν σε υπόγεια τραπεζών... τα βγάζουν από τα υπόγεια τραπεζών, κινδυνέμουν τα γάλματα, δεν κινδυνέμουν τα γάλματα. Βεβαίως, επιτρέψατε πριν σε άλλο να μιλήσει από αυτού. Λοιπόν, ο κύριος Δασκαλόπουλος έρχεται εδώ σε λίγο. Ο κύριος Δασκαλόπουλος μέσα στα πλαίσια αυτού του τετή και με άλλους... το έχει και μια τεράστια πινακοθήκη, αν γνωρίζετε. Ήρθε μια μεγάλη συλλογή πινάκων, ήρθε η ώρα, φτάνει, ναι, πλησιάζει, το λέω πριν έρθει. Πριν έρθει η ώρα, δεν το άρχισα εγώ το άλλο, το άρχισα ένα άλλο και εγώ απαντάω σε όλα. Ήρθε η ώρα, νομίζω, να εκμεταλλευτούμε και τη συλλογή του, η οποία είναι τεράστια... να διαφημίσουμε και τον κύριο Δασκαλόπουλο, να διαφημίσουμε και τα προϊόντα του. Έτσι κι αλλιώς, όλα εδώ πια ισοπεδοθήκαμε όλοι. Είναι όλων μας, μη δε ημών με ή τα εξερουμένων. Αυτό. Και τα ψηφίζουμε, βέβαια, απολύτως. Ευχαριστούμε, ο κύριος Προβατάς, και απαρακαλέσω να προεδρεύσετε για να μιλήσω κι εγώ. Να μιλήσω, δεν το άκουσα, συγγνώμη. Λοιπόν, κοιτάξτε, να κάτσει ο αντιπρόεδρος από πάνω. Μιλώ, ευχαριστώ. Σ' ό,τι αφορά την παραχώρηση, εγώ θεωρώ ότι πρέπει να γίνει, όπως πιστεύω ότι πρέπει να γίνει, να γίνεται γενικά παραχώρηση σε όλους τους ανθρώπους που το ζητούν σε ομίλους, με κίνες, σε φτωχούς, σε πλούσιους κτλ. Δεν είναι, δηλαδή, ανάγκη κάθε φορά να βγάζουμε το επιστοπιτικό κοινωνικών φρονημάτων. Άσε που σου φώναξα κάτι, ρίγα μου, και δεν μου άκουσε. Στον τελευταίο καιρό ο δασκαλόπουλος έχει αναπροσανατολιστεί. Δεν είναι μόνο η Γιάννα μας, είναι και ο δασκαλόπουλος. Έτσι, λοιπόν, γι' αυτό, λοιπόν, πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί τώρα. Ναι, ναι, εσύ δεν είσαι εκεί και δεν τα ξέρεις. Γι' αυτό, λοιπόν, ακούστε, πρέπει όμως να τα δίνουμε σε όλους. Σ' αυτό δεν θα μείνω πολύ, δεν θα μείνω πολύ. Αυτό που δεν μου αρέσει στη σύμβαση είναι ότι ο δήμος πληρώνει το νερό και το ηλεκτρικό. Δεν είναι τώρα, αυτά είναι τσουρούτικα πράγματα. Και μου κάνει εντύπωση πως ένας οργανισμός με επικεφαλής στον κύριο δασκαλόπουλο είναι τόσο τσιγγούνις και φιδωλός σε αυτό το πράγμα. Ίσως υπάρχει κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Κάποιο τεχνικό πρόβλημα θα υπάρχει, φαντάζομαι, αλλιώς δεν είναι. Αλλά, ακούστε τι θέλω να παρακαλέσω, γιατί αφορά εμάς, εμάς ως πλειοψηφία. Κύριε Προβατά, με συγχωρείτε που σας διακόπτω, αλλά επειδή είπατε για το ηλεκτρικό και το νερό, πιθανό να υπάρχει πρόβλημα με τονομασία στους λογαριασμούς. Γι' αυτό το αφήνω, γιατί πιθανότατα είναι τεχνικό το πρόβλημα. Επί της ουσίας συμφωνώ. Τώρα όμως, λέω για εμάς ως πλειοψηφία. Πάντα οι πλειοψηφίες είναι οι εγγυητές της δημοκρατικότητας. Λειτουργούν και λειτουργούν θετικά όταν είναι ευτυχισμένες οι μοιοψηφίες, οι οποίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν ευτυχισμένα, αν εμείς δεν τους κάνουμε ευτυχισμένους. Γιατί κάτι είπαμε όλο γκρινιάζεται και τέτοια. Κοιτάξτε να δείτε. Και η μοιοψηφία και η πλειοψηφία έχει ανάγκη από το να είναι ενημερωμένοι. Σας έχω είει πολλές φορές. Επί Κακλαμάν ήταν πάνω τα χεράκια, κάτω τα χεράκια. Άλλαξε η κατάσταση μετά από 25 χρόνια και επειδή είχε καθιερωθεί αυτή η νοοτροπία. Εδώ πέρα πρέπει να γνωρίζουμε, είπε πολύ σωστά η συνάδελφος. Εγώ τα ξέρω πάρα πολύ καλά αυτά τα πράγματα και προφανώς αφού το εξηγείτε. Το πρόβλημα είναι όμως ότι ο νόμος δεν της δίνει τη δυνατότητα να αποφασίζει μόνη της. Την υποχρεώ να φέρει στο συμβούλιο και όχι για να μας πει ότι εγώ τα ξέρω και άρα εμείς είμαστε πλειοψηφία και θα ψηφίσουμε. Μακάρι να μπορέσουμε να πείσουμε και τη μειοψηφία. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να τα ξέρουμε, να τα έχουμε εγκέρος να τα δούμε και λεπτομερός. Όταν ακούω πέρα τους συναδέλους και καλώς να παραπονούνται και συνάδελφοι της πλειοψηφίας παραπονούνται ότι το πήραν σήμερα χαμπάρι το περιεχόμενο. Δεν είναι σωστό αυτό το πράγμα. Πέρα του το δεν είναι αγαπητή μου πρόεδρος εδώ πέρα να της πω ότι τα θέματα δεν μπορεί πλέον πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία να έρχονται χωρίς εισηγητικά. Τις τελευταίες ημέρες τώρα βομβαριζόμαστε με πρόσθετα εισηγητικά και είναι ένα πρόβλημα πολύ σοβαρό. Αυτό αναφέρεται και σε προηγούμενα θέματα που καλή τη θελήση και καλή την πίστη που λέγανε και οι παλιοί τα ψηφίσαμε. Και δεν έπρεπε να τα ψηφίσουμε αν θέλαμε να είμαστε τυπικά εντάξει και ως προς τις υποχρεώσεις μας τον εαυτό μας ένας ένας ως σύμβουλη και ως προς τις υποχρεώσεις μας προς τη μειοψηφία. Δεν γίνεται αυτό το πράγμα. Νομίζω αυτό πρέπει να σταματήσει. Είχε σταματήσει. Πρέπει να μην ξαναρχίσει. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Πρέπει να μην αισθανόμαστε καλά αν εμείς δεν φροντίζουμε για την πραγματικά σωστή λειτουργία και να είστε σίγουροι ό, τα ίδια λέω και όταν είμαστε προεψηφία και όταν είμαστε μειοψηφία. Θυμώνται όλοι τι μάχες έδιναμε τον Κακλαμάνη και την Αμεμπακογιάνη και τους υπόλοιπους όποτε υπήρχε και μια τρίχα που δεν ήταν εντάξει. Διότι αλλιώς δεν μπορεί να συζητά και να αποφασίζει το συμβουλειό μας. Σας ευχαριστώ. Αλλά επί της ουσίας είμαι υπέρ του να παραχωρήσουμε και αυτό και οτιδήποτε άλλο σε όποιον το ζητήσει και στη ζωή θα δοκιμαστούν. Μπορεί να έχει σαχλαμάρες να μας πει το νέο έτσι. Θα το κρίνουμε την επόμενη φορά. Η κυρία Παπαχελά. Ευχαριστώ. Καταρχήν για το τυπικό της υπόθεσης να πούμε ότι θα μπορούσε να έχει εκτός συμμερισίας ως κατεπίγον διότι αφορά το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και να μην είχε ανοίξει η μύτη. Άρα ψάχνουμε να βρούμε τι και πώς. Δεύτερον είναι ένα θέμα απλούς θα το λέω εγώ. Η παραχώρηση ενός παλιού θερνού κινηματογράφου σε έναν πολιτιστικό οργανισμό να κάνει για μερικές μέρες κάποια δράση για τη γειτονιά. Το επόμενο που θέλω να πω είναι αυτό που καλώς δεν είναι υποχρεωμένη να το ξέρει η κυρία Ζέπου. Εγώ είμαι από την έκτη δημοτική κοινότητα. Είναι οκτώ χρόνια ξενίκας στο σνεμά. Η γειτονιά διαμαρτύρεται ακριβώς γιατί δεν γίνεται τίποτα εκεί πέρα. Έχουν στείλει επανειλημμένα και στον Οπανδά θεωρώντας ότι επειδή είχε παραχωρηθεί παλιότερα ότι ανήκει ακόμα η χρήση στον Οπανδά για να γίνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επειδή ακριβώς ήταν στη διαδικασία της δημοπράτησης δεν δινόταν μέχρι να τελειώσουμε και να ξέρουμε αν θα έχουμε πλειοδότη. Ε, τώρα λοιπόν, είχε δοθεί πριν λίγα χρόνια, αν θυμάμαι καλά, είχε γίνει μια συναυλία του Λουκιανού, του Κηλαϊδόνη, πότε το 2012 που είχε ενθουσιάσει τη γειτονιά και είχαμε μόνο έναν άνθρωπο ο οποίος μάλιστα είναι και συνδιοκτήτη συγκεκριμένου περιοδικού όνομα και μη χωριό από συγκεκριμένο πολιτικό χώρο ή απόψε, τέλος πάντων, ο οποίος μας είχε κατακλήσει με διαμαρτυρίες και όλη η υπόλοιπη γειτονιά φωνάζει γιατί θα γίνονται πράγματα εκεί μέσα. Εγώ είμαι σύμφωνη σε όποιον ζητείτε για πολιτιστικά να δίνετε, υπάρχουν σύλλογες στη γειτονιά που κάνουν έργο, υπάρχει ο σύλλογος που κάνει τις στερινές τις προβολές, δεν υπήρχε προτζέκτορας και έχει φύγει η μηχανή, έχει εξαφανιστεί η μηχανή που υπήρχε παλιά στο σινεμά. Λοιπόν, και ίσως αυτός είναι ένας από τους λόγους αν και πια οι προβολές γίνονται με πιο καινούργια μέσα, δεν γίνονται με τις παλιές με τα 36 άρρες με συμπληρώνει ο κ. Βαρελάς. Λόγω του κατεπίγοντος και μόνο και επειδή ξεκινάει από αύριο από ότι βλέπω το ισυγκητικό ήρθε κανονικά και πρόθεσμα, υπάρχει ένα συμπληρωματικό που δεν λέει και τίποτα εδώ που τα λέμε. Τους δίνουμε το σινεμά, κάνουν πέντε πολιτιστικά, σιγά τα βγά. Πρέπει να προχωρήσουμε και να γίνει. Τώρα για τον νέον, εγώ αρνούμαι να συζητήσω αν το δίνουμε σε ιδιώτη και σε ποιον. Δεν νομίζω ότι ο δασκαλόπουλος έχει ανάγκη από το Δήμο Αθηνέων να προβάλλει τη βιομηχανία του ή την εκθεσή του, η οποία είναι μία από τις εκθέσεις διεθνώς, η οποία είναι φημισμένη. Δεν έχει καμία ανάγκη το Δήμο Αθηνέων. Συλλογή, συγγνώμη, εκθέσεις. Πρέπει να προχωρήσουμε στο να παραχωρήσουμε και να έχουμε κατά νου ότι θα πρέπει να παραχωρούμε και όποτε άλλοτε μας ζητείτε για τέτοιους σκοπούς. Ευχαριστώ. Έχει σχέση με τη λειτουργία του αστυνομικού τμήματος κοντά εκεί, επειδή κλείνει το ρωτό γιατί κλείνει ο δρόμος. Το ξέρετε, από κάποια ώρα και μετά κλείνει ο δρόμος, επομένως δεν υπάρχει πρόσβαση στον κινηματογράφο αργά το βράδυ. Από πάνω μόνο και από πάνω κλείνει. Εντάξει, μην διαφκρίνεις. Ευχαριστώ. Είναι πάνω τον τροσοπούλο και υπάρχει πλήρης πρόσβαση. Ευχαριστώ για τη διαφκρίνωση. Επί της διαδικασίας επιδίμεως μερικές φορές κρύτον το σιγάν του λαλίν. Και δείτε το λαλίν πραγματικά. Λαλίν, λαλίν. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Θεωρώ ότι είναι υποχρέωση του Προεδρίου, όπως τα δική μου όταν ήμουν πρόεδρος, και τώρα να είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις του. Οι υποχρεώσεις του Προεδρίου σε αυτήν εδώ τη συνεδρίαση δεν έχουν εκπληρωθεί. Έχετε πάρα πολλά θέματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά και τα οποία σημαντικά ή ασήματα τα φέρονται χωρίς εισηγήσεις. Αυτά δεν οφείλονται εις τον Θεό, ούτε μόνο στους συναδέλφους που τα εισηγούνται, αλλά δεν τα εισηγούνται εγκαίρως. Οφείλονται στο Προεδρό. Αυτός είναι ο εγγύητης. Μην μου λέτε λοιπόν κύριε να τα πω δημοσία. Εγώ θέλεσα να μην τα πω δημοσία και να μην γράψω στα πρακτικά. Σας παρακαλώ, αντί να κάνετε τη δουλειά σας σωστά, θα μου μιλήσετε και έτσι. Πείτε συγγνώμη, δεν θα ξαναγίνει. Αυτό λένε οι σοβαροί άνθρωποι. Κύριε Προβατά, απ' τη παρέρχο με τους χαρακτηρισμούς που λοιπόν δεν εξυπηρετούν και τίποτα, αλλά απλώς θα ήθελα να σας ρωτήσω τι εννοείται. Εννοείται γιατί δεν έχουν έρθει αισθηγητικά στη νόμιμη προθεσμία, όχι για τη διαδικασία φαντάζομαι εδώ. Ότι τα αισθηγητικά πρέπει να έρχονται έτσι ώστε να είμαστε όλοι ενήμεροι, και η πλειοψηφία και η μηοψηφία. Αλλιώς δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας, όπως λέει και κάποιος. Έγινε κατανοητό. Ο καθένας θα κάνει σωστά τη δουλειά του. Το έχετε ακούσει πολλές φορές αυτό εδώ μέσα. Να παρακαλέσω την κυρία Παπαχαιλάν να πάρει μία. Μπορώ να απαντήσω για μισό λεπτό, ευχαριστώ. Αμέσως απαντήστε. Κι εγώ πέρα απ' τα θέματα της διαδικασίας, που δεν τα κατέχω καλά, αν έπρεπε να έρθει η σύγκριση και τα λοιπά και όχι, που πιθανόζα έπρεπε. Εγώ νομίζω ότι για ένα θέμα πολιτιστικό, όπως το κατάλαβα και όπως παρουσιάστηκε, ότι δεν θα έπρεπε να έχουμε τόσες επιφυλάξεις και θα έπρεπε να προχωρήσουμε, γιατί αυτή τη στιγμή ο πολιτισμός υποφέρει. Και οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει, έστω και μια γειτονιά και μια περιοχή της πρωτεύουσα της πόλης μας, πρέπει να το στηρίζουμε. Και να μην έχουμε προκαταλήψεις εναντίον των Μεκινών, του Μεκίνα. Οποιουσδήποτε, πάντα η τέχνη πήγε μπροστά από τους Μεκίνες. Λοιπόν, μην κολλάμε στα ονόματα, λέγεται δασκαλόπουλος που είχε τα γιαούρτια ή οτιδήποτε άλλο. Το θέμα είναι ότι αυτή η καθητική πέτεια έχει μια αναγνώριση πέραν των συνόρων της πόλης. Και δεν πρέπει να διατρίβουμε ώρες ολόκληρες για ένα πράγμα που από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Παρισίων θα παιγνούσε μέσα σε ένα δευτερόλεπτο. Ευχαριστούμε κύριε Βασιλικέ. Η κυρία Πρόεδρος. Ευχαριστώ. Λοιπόν, πρώτον, το εισηγητικό ήρθε εγκέρος. Αυτό που δεν ήρθε εγκέρος, το οποίο δεν προσθέτει σχεδόν τίποτα στην εισηγήση, είναι αυτό, ή μια μισή σελίδα που είναι η σύμβαση, σχεδόν τίποτα. Δεύτερον, στο θέμα 5, είπα να το αποσύρω για τους λόγους ακριβώς που ανέφερα ο κ. Προβατάς, παρακάλεσε η υπηρεσία και έκανε κάποιες διαβουλεύσεις, από τη στιγμή που υπήρξε αντίρρηση και δεν είχατε ενημερωθεί εγκέρος, απαισίρθη. Το ίδιο θα αποσύρθει, με συγχωρείτε, και το θέμα 13, στο οποίο δεν έχουμε εισηγητικό. Γνωρίζουν όλοι ότι όταν καταρτίστηκε, γι' αυτό και υπογράφεται κ. Αντιπρόεδρε η ημερήσια, ήμουν εκτός Ελλάδος και κατόπιν στην ενόησης δεν μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο, δεν βλέπω που άλλου δεν υπήρχε εισηγητικό. Εν πάση περιπτώσει, αν υπάρχει θέμα να κάτσουμε να το δούμε. Αλλά εγώ δεν βλέπω να υπάρχει ειλικρινά κανένα θέμα. Άλλα είναι τα προβλήματά μας. Λοιπόν, ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κ. Πρόεδρε. Πριν από την κ. Ζέπου που θα κλείσει, θέλει κανείς άλλος να πει κάτι ή κ. Ζέπου. Εγώ θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους για όλες αυτές τις απόψεις που άκουσα και τον κ. Προβατά για τα μαθήματα του καλού δημοτικού συμβούλου που άκουσα. Το πιο ουσιαστικό που συζητήσαμε σήμερα είναι κατά πόσο ο δήμος θα ανοιχτεί επιτέλους σε ουσιαστικές συνεργασίες. Και το ξέρετε όλοι ότι αυτές οι δράσεις που πρόκειται να γίνουν αυτό το μήνα του καλού καιρού, μιλάμε για θερινό σινεμά, δεν υπάρχει τίποτα ύποπτο, τίποτα παράξενο σε κάτι το οποίο γίνεται πανήλυμμένα πια στην πόλη. Το ξέρετε όλοι. Τέτοιου είδους δράσεις, τέτοιου είδους στήριξη, ας πούμε, καινών χώρων από είτε μικρούς χορηγούς ή δορυτές μαζί με δραστήριους πολίτες που έχουν ειδρήσει καινούριες ομάδες στην Κυψέλη, άλλες κλείσανε, πολλές καινούριες ανοίξανε. Αυτό το πράγμα έχει αρχίσει να γίνεται ένας τρόπος που ανεβάζει την ποιότητα ζωής στην πόλη της Αθήνας. Αυτή τη στιγμή η συνεργατικότητα και η έλλειψη καχυποψίας. Δυστυχώς δεν μπορεί να μη μου περάσει από το μυαλό ότι υπάρχουν άλλοι λόγοι πολύ πιο κρυφοί σε εσάς που αντιστέκεστε. Και όχι σε εμάς που το προτείνουμε. Για να μη γίνει αυτό το πράγμα. Αλλά τι να πω, δεν ξέρω. Κυρία Πρόεδρος, προτείνω να ψηφιστεί κανονικά και να το προχωρήσουμε χωρίς σύμπλεγμα. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε κυρία Ζέπου. Τώρα μην κάνετε κύριε Λάμπρου. Όχι. Λοιπόν, προχωράμε στη ψηφοφορία πόση είναι η υπέρ σύμφωνα με την εισήγηση. Κυρία Λάμπρου, δεν το εννοεί έτσι κυρία Ζέπου. Καταρχήν είμαστε σε διαδικασία ψηφοφορίας. 20. Πόση είναι κατά? 5. 5 κατά, δεν έχουμε αποχές. Εγκρίνεται καταπλαιοψηφία. Το θέμα 9 εγκρίνεται ομόφωνα. Αποχωρεί και ο κύριος και εσείς. Ναι, εγώ θέλω να ρωτήσω. Κυρία Γελοπούλου για το θέμα 9. Πώς γίνεται να γινόμαστε μέλη ενός δικτύου, όταν η Αθήνα είναι ο τρόμος του ποδηλάτη. Και άρα στην επόμενη φάση αυτό θα παρουσιάζεται ως έργο, ότι είμαστε μέλη ενός δικτύου, για το οποίο δεν θα έπρεπε κανονικά. Κυρία Καφεντζόπουλε. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, ζητάω συγγνώμη, δεν άκουσα τι είπατε την πρώτη σας φράση. Λέω πώς γίνεται να γινόμαστε μέλη ενός δικτύου, όταν η Αθήνα είναι ο τρόμος του ποδηλάτη. Υπάρχει ένα θέμα εδώ. Και άρα μετά θα είναι έργο, ότι γίναμε μέλη του δικτύου. Να πω, γινόμαστε μέλος αυτού του δικτύου από φιλοδοξία, να γίνουμε μια πόλη φιλική προς το ποδήλατο. Είναι ένα δίκτυο στο οποίο συμμετέχουν πόλεις με μεγάλη εμπειρία, τις οποίες όσοι είμαστε ποδηλάτες, ζηλεύουμε πάρα πολύ για τις υποδομές τους. Και θέλουμε να τις μιμηθούμε, γιατί είναι άσκοπο να ανακαλύπτουμε ξανά τον τροχό από την αρχή, προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την εμπειρία των πόλεων, που είναι προχωρημένες σε ζητήματα φιλικότητας προς τους ποδηλάτες. Αυτό είναι και τίποτα άλλο. Η συνδρομή περιέχει κάποια ανταποδοτικά οφέλη, όπως τα έξοδα της συμμετοχής στο Ετήσιο Συνέδριο της Παγκόσμιας Συνάντησης, στο οποίο δεν θα πάμε φέτος, γιατί παρόλο που μας καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο μέρος από τα έξοδα, γίνεται στην Ταϊπέη της Κίνας και το ταξίδι είναι απαγορευτικό για το βαλάντιο του Δήμου, δεν το πρότει να κάνουν. Ελπίζω να είμαστε εδώ το 16. Να πάμε το 16. Εκκρίνεται επομένως καταπλαιοψηφία με τρεις αποχές. Το θέμα 10 μετάφασης στη Λουμπλιάνα του κ. Καφεντζόπουλου για το δίκτυο Σίβητας εκκρίνεται με τρεις αποχές. Το θέμα 11 επίσης με τρεις αποχές. Το θέμα 12, υπάρχει μία αλλαγή στο εισηγητικό όπως έχετε, τι λέτε, υπέριστες. Το 11, επομένως, εκκρίνεται ομόφωνα το 11. Το θέμα 12, υπάρχει με τρεις αποχές το 11. Το 12 εκκρίνεται ομόφωνα, μόνο που έχει αλλάξει, το έχετε δει, το εισηγητικό. Δεν είναι είδης εξόδης και επίσης σταματάμε στο τη διάθεση της σχετικής δαπάντης. Είναι διαφορετικό το εισηγητικό από τον τίτλο. Το θέμα 13 αναβάλλεται προκειμένου να έρθει το εισηγητικό όπως είπα. Το 14 εκκρίνεται ομόφωνα. Το 15 εκκρίνεται ομόφωνα. Επίσης, το 16 να συμπληρώσουμε εκτός από τον κ. Δρογώση στην 21η συνεδρίαση και ο κ. Πλεύρης έχει ζητήσει τη δικαιολόγηση. Εκκρίνεται καταπληκτικοί, κ. Καφεντζόπουλε, η ομόφωνα. Το θέμα 16, η δικαιολόγηση απουσιών. Εκκρίνεται ομόφωνα. Το θέμα 17, η απουσία των κ. Αποστολόπουλου Κακλαμάνικα Περνάρου. Επίσης, εκκρίνεται ομόφωνα. Είστε κατά. Καταπλαιοψηφία με κατά του κ. Καφεντζόπουλου. Το 18, ο κ. Σαβραμίδης και η κ. Βασιλίου. Εκκρίνεται ομόφωνα. Δεν έχουμε άλλο θέμα για τις συνεδριές.