2017-10-30 Περιφερειακό Συμβούλιο - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Κυρίες συνάδελφοι, μετά τη διαπίστοση της Απαρτίας, ξεκινάει το σημερινό περιφερειακό συμβούλιο. Θα ξεκινήσουμε με κάποιες ανακοινώσεις. Ο κύριος Αντιπρόεδρος, ο κύριος Σώκουτης, με πήρε τηλέφωνο, είπε ότι θα αργήσει λίγο έπαθε το αυτοκίνητό του Ζημιάν, θα αργήσει κανένα 20 λεπτομμισή ώρα. Να πούμε χρόνια πολλά στους εορτάζοντες, τον κύριο Μαρκόπουλο, τον κύριο Καρακασίδη και τον κύριο Σαββόπουλο. Έφεραν γλυκά εδώ, κεραστήκατε. Η κυρία Κανδίλη έγινε θεία και η κοπέλα που έχουμε εδώ στους υπολογιστές γέννησε. Θερμά συγχαρητήρια! Να σου ζήσει! Να καλωσορίσουμε τον δήμαρχο δεσκάτης, τον κύριο Καραστέριο. Έχουμε εδώ την κυρία Οζουνίδου. Καλώς ήρθατε. Κάποιος άλλος? Όχι. Κυρίε Πρόεδρε, ο κύριος Σόχοντης δεν χάλασε το αμάξι. Οι ΠΠΤ διστόκανε γιατί έχασε ο Ολυμπιακός. Τώρα γίνομαι το Φαϊντ Γαζούρα. Σωστός ο κύριος Μαργαλίτης. Σωστός. Όχι. Λοιπόν, θα ξεκινήσουμε, κύριοι συνάδελφοι, με ενημέρωση από τον κύριο Περιφεριάρχη για τον εμπειρογνώμονα. Θα μας πει δύο κουβέντες ο Περιφεριάρχης στο Ταδίμ που ορίστηκε. Και κύριε Περιφεριάρχη, έχετε το λόγο για τη δική σας ενημέρωση. Ναι. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Καλώς ήρθατε από μένα. Θυμίζω ότι όταν προχωρήσαμε το Ταμείο Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, μεταξύ άλλων υποβλεπόταν και η Επενδυτική Επιτροπή. Μέλη της Επιτροπής, θυμίζω, είναι ο Περιφεριάρχης ως Πρόεδρος και συμμετέχει ο Γενικός Γραμματέας του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσιονοπαιδίσεων, ο κύριος Κορκολής, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Βιομηχανίας, ένας εκπρόσωπος των επιμιλητηριών όπου ακολουθήθηκε διαδικασία σε πρόσκληση που τους έγινε και ορίσανε τον κύριο Κύριο Κυριακίδη και έμενε ως πέμπτο μέλος της Επενδυτικής Επιτροπής να είναι ένας εμπειρογνώμονος ο οποίος είναι αμυστή. Η ομάδα εργασίας που είχαμε συγκροτήσει, και τα μέλη της ομάδος είναι γνωστά να μην τα επαναλαμβάνω, με τη συμμετοχή του επιμιλητηρίου, του Οικονομικού Επιμιλητηρίου και τα λοιπά, ανέλαβαν την ευθύνη, με ανοιχτές διαδικασίες, σε ανοιχτό διαγωνισμό, να κάνουν πρόσκληση για την κάλυψη του εμπειρογνώμονα. Οι προθεσμίες που ακολουθήθηκαν ήταν πάνω από 15-20 ημέρες. Τελικώς υπήρξε ένας ενδιαφερόμενος όπου κατέθεσε όλα τα δικαιολογητικά, τα επεξεργάστηκε η ομάδα που είχε και την ευθύνη της αξιολόγησης και κατέληξε στο να είναι μέλος στην Επιτροπή, ως ειδικός εμπειρογνώμονας, επαναλαμβάνω άμυσθι, ο κύριος Κούρας Δημήτριος. Άρα λοιπόν, ενημερώνω το Περιφερειακό Συμβούλιο για τη συγκρότηση της Επιτροπής πέρα από τα μέλη που ξέραμε. Πλέον ως εμπειρογνώμονας θα είναι ο κύριος Κούρας Δημήτριος. Υπάρχουν σε φάκελο όλες οι διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί. Είναι στη διάθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όποιος το επιθυμεί να τους δοθούν όλα τα στοιχεία και θα σας τα καταθέσω, κύριο Πρόεδρε, στη Γραμματεία και να είναι στη διάθεση των ενδιαφερωμένων για να δουν όλα τα θέματα που ακολουθήθηκαν, τα πρακτικά της ομάδος, της συνεδριάς, της αξιολόγησης και τα λοιπά. Ο κύριος Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στον κύριο Κούρα. Να πω εγώ ότι, κυρία Ζεμπελιάδο, επειδή είχατε κάνει μια ερώτηση για τη βράβευση αθλητών, θα σας παρακαλέσω με τον αντιπεριφερειάρχη, τον κύριο Δασκαλόπουλο, να δούμε ποιοι είναι οι αθλητές, γιατί είναι αρκετοί, με μία κατάσταση και να τους βραβεύσουμε λίγο κοντά στον κύριο Κούρα. Γιατί, από ό,τι μου είπαν και ο κύριος Σκώτας, που είναι του αθλητισμού, είναι αρκετοί οι αθλητές. Μην ξεχάσουμε κάποιον. Οπότε, να κάνουμε μια τελετή. Συνεργαστείτε, σας παρακαλώ, με τον κύριο Δασκαλόπουλο και ο κύριος Σκώτας μπορεί να αναλάβει και αυτός. Γιατί είναι και από την Καστοριά, δεν ξέρω από την Φλώρα. Είναι και οι χωρικοί αντιπεριφεριάρχες, για να μπορέσουμε τον άλλο μήνα να κάνουμε μια τελετή και να τους βραβεύσουμε όλους στον περιφερειακό συμβούλιο. Έτσι. Πιστεύω ότι είναι το καλύτερο. Ευχαριστώ. Ναι, κύριε Δασκαλόπουλε. Κυρία Ζημιλιάδο. Κυρία Ζημιλιάδο. Κύριε Ζημιλιάδο, να συμφωνήσουμε λίγο και για τη χρονική περίοδο των αθλητών που θα περιλάβουμε στην βράβευση. Ζητήσαμε ήδη από τις ενότητες να μας ενημερώσουν ποιοι είναι οι αθλητές και να πάμε πίσω κάποια χρόνια. Κυρία Ζημιλιάδο, υπήρχε ο προβληματισμός και το λέω και στους κύριους συναδέλφους, αν αυτοί που πρότευσαν τη χρονική περίοδο 17 ή να πάμε και στο 16 και στο 15. Πολύ αλλά ανάθλημα, δηλαδή να πάρουμε πρώτα τους αθλητές τους. Λέμε για τη χρονική περίοδο. Κυρία Ζημιλιάδο, για τη χρονική περίοδο του 17 ή να πάμε και στο 16 πιο πίσω. Επομένως, σε συνεργασία με τον κύριο Δασκαλώπονο και τον κύριο Κώτα και τους χορικούς αντιπεριφεράσεις, να προχωρήσουμε. Ευχαριστώ. Έχει στείλει, κύριοι συναδελφοί, ο κύριος Βόσδου. Μα ακούτε, σας παρακαλώ. Έχει στείλει ο κύριος Βόσδου προς τον κύριο Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου. Για το πρώτο θέμα της σημερινής σας διάταξης θα αναφερθούμε. Λίγο, σας παρακαλώ, κάντε ησυχία. Κύριοι συναδελφοί, εκτός σημερινής σας διάταξης, έχουμε μόνο ένα θέμα. Είναι από την Περιφερειακή Ενότητα της Φλόρινας, έγκριση υλοποίησης του προγράμματος. Είναι το θέμα με τα κοινά σχέδια διατήρησης της βιοποικιλότητας και υφόρος στόχων για την ανάπτυξη της δημερούς δικτύου προστατευόμενων περιοχών. Κύριε Μπύρο, έχετε το λόγο. Ευχαριστώ. Ας το πούμε, να μην τελειώσουν τα θέματα τα κανονικά, να μας δώσουν τα θέματα, να έχουν και τα πρώτα να ξέρουν γιατί συζητάμε. Αυτό το εκτός σημερινής σας? Δηλαδή, θα το δούμε μετά τα θέματα, να μας δώσουν ένα έγγραφο, να ξέρουμε γιατί συζητάμε. Δεν το έχετε αυτό. Όχι, δεν έχουμε τίποτα. Να μας τα δώσετε στο τέλος. Το στείλαμε ηλεκτρονικά. Ηλεκτρονικά πότε, μέχρι χθες το βράδυ, όχι. Σήμερα δεν μετράει. Να μας τα δώσετε, να τα εκτυπώσουν, να τα δούμε, να ξέρουμε γιατί μιλάμε. Αν έχω τη συνέδεση του θέματος… Και το indirect τι είναι, είναι κάτι ανεφαξίας. Με το indirect κάναμε το σταθμό της κρυσταλλοπηγής, κάναμε τόσα έργα. Είναι ανεφαξίας να μην τους συζητήσουμε τότε. Δεν ξέρω τι είναι, δεν το ξέρω. Δεν το ξέρω, δώστε το μας και στο τέλος να τους συζητήσουμε. Αν έχω τη συνέναιση του σώματος, θα τους συζητήσουμε μετά τα θέματα εμπειρίσεως διάταξης. Εντάξει. Άρα, το συζητάμε μετά τα θέματα εμπειρίσεως διάταξης. Έχει μια φωτοτυπία να ξέρουμε τι λέμε, να τα δώσουμε. Σας το έχει δώσει. Πού το έχετε εδώ? Εδώ, δέστε στο εγχαρνιά σας. Τώρα σας το έχει δώσει. Τώρα τώρα που είμαστε εδώ. Εντάξει. Να καλωσορίσουμε και τη συμπαραστάτη του πολίτη, η κυρία Σώμου, καλώς ήρθατε. Δεν ξέρω αν είναι και κάποιος άλλος. Προχωρούμε, αγαπητοί συνάδελοι, στα θέματα της ημερήσεας διάταξης. Πρώτο θέμα, ημερήσεας διάταξης. Έγκριση εισήγησης έργων στην Επιτροπή Παρακούληση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος ΕΑΠ Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του τέλους Ανάπτυξης 2012-2016 με συγγενή τον κύριο Μπύρο από την ΠΕ Φλόρινας. Κύριε Μπύρο, έχετε το λόγο. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Όπως γνωρίζετε δυστυχώς για την Περιφερειακή Ενότητα Φλόρινας, ένα έργο που αποτελεί ίσως από τα κορυφαία έργα που πρέπει να υλοποιηθούν και αφορούν την αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλόρινα, ένα έργο που συζητιέται εδώ και τουλάχιστον μια πενταετία, ίσως και παραπάνω και δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα καμία παρέμβαση που αναβαθμίζει τις συγκεκριμένες κτιριακές υποδομές για την Περιφερειακή Ενότητα Φλόρινας, αποτελεί ίσως ένα από τις σημαντικότερες προτεραιότητες. Και όπως τα γνωρίζει και το Σώμα, ήδη ο Κύριος Περιφεριάρχης έχει εγκρίνει από το πρόγραμμα της Περιφέρειας από το ΕΣΠΑ ύψους 15 εκατομμυρίων προϋπολογισμό για να ενταχθούν κάποια έργα που έχουν σχέση πρώτα απ' όλα με την αναβάθμιση την ενεργειακή του Πανεπιστημίου στη Φλόρινα, αλλά και τη κατασκευή ενός νέου κτιρίου για τη Σχολή Καλότεχνον, το οποίο θα δώσει προστιθέμινη αξία στο Πανεπιστήμιο, αλλά και θα αναβαθμίσει γενικότερα την παιδαγωγική κοινότητα. Εμείς θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία αφορά την εσωτερική ανακατασκευή του κτιρίου της υπάρχουσας Πανεπιστημιού Πουληστην Φλόρινα, που είναι περίπου εκτάσσεως 192 στρεμάτων και αφορά τη χωροταξική μελέτη και τη λειτουργία της Πανεπιστημιού Πουλης, τη μελέτη τοπικού ρημοτομικού του σχεδίου Πανεπιστημιού Πουλης, την τοπογραφική αποτύπωση του υγειπέδου, τη μελέτη της γεωλογικής καταλληλότητας, τη μελέτη καθορισμού ρεμάτων και υδρολογική μελέτη, τον φάκελο απαλλαγής του έργου από τη διαδικασία ΣΜΕ από το ΒΤΜΕ του ΥΠΕΧΩΔΕ, το φάκελο του περιβαλλοντολουϊκού προελέγχου βάσει του παραρτήματος 6 της παραπάνω ΚΙΑ, για το χώρο των εγκαταστάσεων της Παιδαγωγικής Ακαδημίας που έχει σχέση με όλα αυτά που είπα παραπάνω, χρειάζεται να γίνουν επιπρόσθετες εργασίες έτσι ώστε να μπορέσει να ενταχθεί το έργο αυτό στο ΕΣΠΑ. Το ύψος περίπου εκτιμάται ότι θα είναι γύρω στα 8,5 εκατομμύρια ευρώ και αφορά συνολικές παρεμβάσεις τόσο για την ενεργειακή αναβάθμιση της Πανεπιστημιούπουλης, αλλά και γενικότερα για το περιβάλλον χώρο. Η συγκεκριμένη μελέτη θα υλοποιηθεί με ευθύνη της Περιφυριακής Ενότητας Φλόρινας και θα υπογραφεί σχετική προγραμματική σύμβαση με την Αναπληξιακή Δυτικής Μακεδονίας, την ACO, για την υλοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης. Ζητώ την έγκριση που κατατίθεται στο σώμα, έτσι ώστε να υλοποιήσουμε αυτό το έργο, που είναι ύψους 261.174,85 ευρώ και να μπορέσουμε να εντάξουμε αυτό το έργο που είναι διακαΐς πόθος όχι μόνο των Πανεπιστημιακών, αλλά και όλων των πολιτών της Περιφυριακής Ενότητας Φλόρινας. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριε Εμπύρο. Αυτό που λέτε εκεί, 261.000 Αναπληξιακή Δυτικής Μακεδονίας, είπατε θα τα αλλάξετε. Το έργο θα το υλοποιήσουν οι υπηρεσίες της Περιφυριακής Ενότητας Φλόρινας και θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με την Αναπληξιακή Δυτικής Μακεδονίας, την ACO. Εντάξει. Πριν προχωρήσουμε στις ερωτήσεις, κύριοι συνάδελφοι. Ωραία συλλοποίηση σαν η Περιφυριακή Ενότητα Φλόρινα. Πριν προχωρήσουμε στις ερωτήσεις, να διαβάσω γι' αυτό το θέμα, μέσ' τη λέω ο κύριος Βόσδου. Μια μικρή εισήγηση, κύριε Πρόεδρε, από μηνών προγραμματισμένες υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να παραβερθώ στις σημερινές συνενδρίες του Περιφυριακού Συβουλίου. Σας παρακαλώ, όμως, αν είναι δυνατό να μεταφέρετε προς το Περιφυριακό Συβουλείο τα παρακάτω ερωτήματα που αφορούν το πρώτο θέμα της ημερής της διάταξης σχετικά με τη χρηματοδότηση των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλόρινα. Και πιστεύω ότι θα δοθούν ιδέους στις απαντήσεις. Πρώτον, ποιος ο πληθυσμός που ελείφθη υπόψη για τη διαστασιολόγηση του δικτύου αποχέντευσης. Εξετάστηκε η περίπτωση της αύξησης του αριθμού των φοιτητών ή θεωρήθηκε στάσιμος. Δεύτερον, εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις όπως η περίπτωση να εγκατασταθεί μικρός βιολογικός καθαρισμός, όπως έχουν εγκαταστήσει ξενοδοχεία και λοιπά και ποια τα στοιχεία σύγκρισης, ποιο το κόστο στις περιπτώσεις που εξετάστηκαν, προφανώς το κόστο συμπεριλαμβανομένο του κόστος λειτουργίας. Τρίτον, έχει ληφθεί υπόψεως ότι η φύση των λοιμάτων έχει διαφοροποιήσει από τα αστικά λύματα. Τέταρτον, ποια είναι η αναγκαιότητα επικοιροποίησης των μελετών καθώς είχαν υποβληθεί και είχε εκδοθεί έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την υπηρεσία δόμης Φλόρινας. Πέμπτον, καθώς έχει εκδοθεί έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας από την υπηρεσία δόμης Φλόρινας και υπήρχε η δυνατότητα να εκτελεστούν οι εργασίες καθώς η έγκριση του ρημοτομικού δόλους επηρεάζεται στις συγκεκριμένες εργασίες, γιατί δεν χρηματοδοτήθηκε το έργο από το Σεπτέμβριο του 2014 και παρήρθαν τρία χρόνια χωρίς καμία ενέργεια. Σημειωτέων ότι και η ανακατασκευή της στέγησης, σύμφωνα με την ειδόν Φλόρινας, μπορεί να πραγματοποιηθεί με έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι πρέπει να εκκληθεί το ρημοτομικό όπως ισχυρίζεται η περιφερειακή αρχή, γιατί οι μελέτες αυτές δεν ανατέθηκαν νωρίτερα ώστε να είναι έτοιμες. Συμφωνα με το κατεθυμένο χρονοδιοάραγμα, θα είναι ολοκληρωμένες στην καλύτερη επιρρήψη μετά από 7 μήνες, με εκτίμησης σωτήρις Βόσδου. Κύριοι συνάδελφοι, ερωτήσεις. Έχει κάποιος να κάνει ερώτηση? Ο κ. Ζακής λέει να απαντηθούν οι ερωτήσεις του κ. Βόσδου. Ο κ. Βόσδου μενημέρωσε ότι επειδή είχε προγραμματισμένο να λείπει, έστειλε στον κ. Πρόεδρο τις ερωτήσεις που ανέγνωσε και παρακαλώ για την απάντησή τους, πριν τοποθετηθούμε. Άλλος έχει ερώτηση, κ. Ζαμπηλιάδο? Κλείνω ο κατάλογος των ερωτήσεων. Η περιφερειακή αρχή της Μαγιαδονίας. Άρα δεν ισχύει η σύγκριση, έχουμε νέα σύγκριση δηλαδή. Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να εξεταστεί, αν θα μπορεί να το υλοποιήσει η Περιφερειακή Νότα Φλόρινα ως ο κύριος του έργου που γίνεται στην έδρα της Περιφερειακής Σενότας Φλόρινας. Σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με Φορέα Υλοποίησης, την Διάθεση Τεχνικών Έργων της Έδρας. Αν δεν ισχύει αυτό που έχουμε ως σύγκριση. Άρα εδώ αποφασίζουμε, για να το ξεκαθαρίσουμε λιγάκι. Άρα εδώ η ισύγκριση είναι ως προς την ένταξη του έργου. Γιατί, επαναλαμβάνω, έχουμε ένα πρόβλημα στις αποφάσεις τις προηγούμενες, όπου εμείς έχουμε ψηφίσει την ισύγκριση για ένταξη του έργου. Αλλά επειδή η ισύγκριση είχε και ένα θέμα για το Φορέα Υλοποίησης, το οποίο εμείς δεν ψηφίσαμε, η απόφαση βγαίνει ότι δεν είναι ομόφωνη ως προς την ένταξη. Αυτό είναι ένα περίεργο πράγμα, δηλαδή. Εμπάσεις περίπτωση, αυτό είναι ένα θέμα που θα το δούμε στη συνέχεια, αλλά τουλάχιστον για το συγκεκριμένο αφορά την ένταξη με Φορέα Υλοποίησης, την ΠΕ Φλόρινα. Όχι, Φορέας Υλοποίησης είναι η έδρα, διότι θυμίζω ότι λόγω έλλειψης υπηρεσιών του Πανεπιστημίου, που λέει ότι είναι η περιφέρει αιττικής Μακεδονίας, οι τεχνικές υπηρεσίες της έδρας. Κύριε Μπύρο, θα απαντήσετε στις άλλες ερωτήσεις του κ. Βόσδου. Ναι, πρόκειται για ειδικότερα θέματα που έχουν σχέση με τεχνικά ζητήματα. Ίσως ο κ. Βόσδου να γνωρίζει περισσότερο διαδικαστικά κάποια θέματα και κάποιες πρωτοβουλίες που έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα. Και τις προτάσεις που κάνει ο κ. Βόσδου, νομίζω ότι αυτά είναι θέματα των τεχνικών υπηρεσιών και πώς αυτά λύνονται. Εδώ διαπιστώνομαι ότι το Πανεπιστήμιο και στο έτημα το οποίο έχει δώσει στην Περιφερειακή Νότητα Φλόρινας και όπως ξέρετε και εσείς αρμόδια για τη διαχείριση των λοιμάτων ή αντίστοιχη υπηρεσία ίδρευσης και αποχέτευσης του Δήμου Φλόρινας, το Πανεπιστήμιο δεν έχει βιολογικό δικό του, να μπορεί να εξυπηρετεί τις ανάγκες του Πανεπιστήμιου και στον γύρο του Πανεπιστήμιου υπάρχει και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση που και εκεί αντίστοιχα υπάρχουν ανάγκες γιατί αυτή τη στιγμή τα δύο κτίρια τα οποία δεν είναι μαζί ως εννιά αλλά στην ουσία πρέπει να αντιμετωπίζονται έτσι έχουν πάνω από τρεις χιλιάδες μαθητές και φοιτητές και καταλαβαίνετε ότι τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και από ότι έχει υποβάλει και το Πανεπιστήμιο υπάρχει έτοιμα για να μπορέσουμε να λύσουμε μια και καλή το πρόβλημα και γι' αυτό άλλωστε συμπεριλήφθηκε και αυτή η μελέτη που θα συνδέσει την Πανεπιστήμιούπολη με το βιολογικό της Φλόρινας έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα το επόμενο διάστημα. Όσον αφορά για τη διαφοροποίηση των αστικών λημάτων και αν αυτά έχουν σχέση με τις εργασίες που κάνει το Πανεπιστήμιο αυτό νομίζω ότι σε μια παιδαγωγική σχολή και στη σχολή καλλιτεχνών δεν υπάρχουν κάποιες ειδικές συνθήκες που να αιτιολογούν κάποια ειδική παρέμβαση για να αξιολογηθούν τα λήματα του Πανεπιστήμιου. Και οι κατηγορίες οι οποίες συνήθως προσδιορίζουν και τη χρήση των βιολογικών είναι όταν υπάρχει ιδιομηχανική χρήση και υπάρχουν κάποια προβλήματα. Οπότε και γι' αυτό το θέμα νομίζω ότι είναι ειδικό θέμα και νομίζω ότι αυτό μπορεί να απαντηθεί κατά τη διάρκεια υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου. Και όσον αφορά την έγκριση των εργασιών μικλής κλίμακας από την υπηρεσία δόμησης της Φλόρινας και οι δυνατότητες να εκτερεστούν οι εργασίες καθώς η έγκριση του ρημοτομικού ουδάλους επηρεάζεται σιγκεκριμένες εργασίες, για να μπορεί να υλοποίησεις κάποιο έργο πρέπει να υπάρχει και αντίστοιχη χρηματοδότηση. Σήμερα, από ό,τι φαίνεται, υπήρχε αδυναμία χρηματοδότησης και από το Πανεπιστήμιο, αλλά και από την αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου Φλόρινα στη ΔΕΙΑΦ για να μπορέσει να υλοποιηθεί κάποιο έργο. Οπότε, νομίζω ότι αυτά τα ερωτήματα είναι, κατά κάποιο τρόπο, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν κάποια στοιχειοτρητημένη σχέση με το συγκεκριμένο έργο. Εμείς θέλουμε να βαθμίσουμε συνολικά το Πανεπιστήμιο της Φλόρινας και νομίζω ότι οποιαδήποτε ενέργεια και ένταξη υλοποιήσουμε στο επόμενο διάστημα θα είναι προς όφελος των κτυριακών εγκαταστάσεων, αλλά και των φοιτητών, που θα παραμείνουν στο Πανεπιστήμιο της Φλόρινας. Κύριε Πρόεδρε, επειδή, όπως αντιλαμβάνεις, ο κ. Βίρους δεν απάντησε στα ερωτήματα του κ. Βόσδανη, είχα την καλοσύνη κάποιος από την Άγγω που έχει χειριστεί το θέμα να μας δώσει τις απαντήσεις. Μανατήδης, ελάτε κύριε Μανατήδη, όσο μπορείτε πιο γρήγορα. Σε ένα μικρόφωνο ή αν θέλετε, ελάτε πάνω εδώ. Ναι, κύριε Μανατήδη. Καταρχήν, τώρα είμαστε στη φάση που προεκτιμήθηκαν... Λίγο, σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ, ναι. Τώρα είμαστε στη φάση που, με τη μορφή φακέλου έργου, προεκτιμήθηκαν μερικά βασικά μεγέθη του σχεδιασμού. Με την έννοια αυτή, δεν μπορεί κανείς να απαντήσει εντελώς σαφώς και εγώ, όμως, μπορώ να απαντήσω θέτοντάζουμε ερώτημα, ερώτημα συγκεκριμένα. Βάλτε μου το πρώτο ερώτημα. Ωραία. Πέστε μου το πρώτο ερώτημα. Το πρώτο ερώτημα. Ο πληθυσμός. Ο πληθυσμός. Ο πληθυσμός. Υπάρχει ένα επιχειρησιακό σχέδιο του Πανεπιστημίου. Ξεγνωρίζουμε από το κτυριολογικό πρόγραμμα, το οποίο υπάρχει για την Πανεπιστημιούπολη στη Φλόρινα, τι δυναμικότητα έχει. Και με την έννοια αυτή, μπορεί να λυθεί δραυλικά το δίκτυο και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ωραία. Άλλωστε είμαστε στη φάση της, δεν ξεκίνησε καν η μελέτη ακόμα, έτσι, πώς να προσδιορίσουμε τα φύτα, τα οποία χρειάζονται. Όμως, έτσι και αλλιώς, από το κτυριολογικό βγαίνουν οι πληθυσμοί. Ευχαριστούμε κύριε Μαναδίδη. Το δεύτερο ερώτημα. Το δεύτερο ερώτημα λέει, εξετάστηκαν οι αναλλακτικές λύσεις. Ναι, μας απασχόλησε το θέμα αυτό, όπως και στην Κοζάνη στην Πανεπιστημιούπολη, του να κάνεις μία μονάδα επεξεργασίας λυμάτων στην Πανεπιστημιούπολη Φλόρινα, σημαίνει, πέρα του κόστους κατασκευής, που είναι πολύ υψηλότερο από τις 450.000, που προεκτιμήσαμε πριν την δημοπράτηση του έργου, ότι τα χρειαστούν, θα απαιτήσει και μεγάλα κόστη για τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και άλλα ίσως παρελκόμενα προβλήματα, που μπορεί να δημιουργήσει μία τέτοια εγκατάσταση. Το τρίτο ερώτημα λέει, έχει εξεταστεί η φύση των λυμάτων, αν έχει διαφοροποιήσει από τα αστικά λύματα. Κοιτάξτε, η φύση των λυμάτων είναι γνωστή. Αυτήν τη στιγμή, τα λύματα της Πανεπιστήμης Πόλης Φλόρινας πάνε στο βιολογικό καθαρισμό της ΖΕΠ. Δεν υπάρχει κάποιο ιδιοίτερο ζήτημα. Στην Κοζάνη, πάει στη ΖΕΠ, αντίστοιχα. Όπως έτσι λοιπόν της Φλόρινας, θα πάει στο βιολογικό καθαρισμό της Φλόρινας. Επομένως, δεν υπάρχουν λύματα, δεν υπάρχουν εργαστήρια, δεν είναι βιομηχανική περιοχή να δημιουργεί διαφορετικές πυκνότητες λυμάτων, τα οποία χρειζούν ιδιαίτερες μεταχείρισεις. Αυτό που λέει, ποια είναι η αναγκαιότητα επικαιροποίησης των μελετών, καθώς είχαν υποβληθεί και είχαν εκδοθεί έγκριση έργασιών μικράς κλίμακας από την υπηρεσία δόμης Φλόρινας. Έτσι είναι. Υπάρχει έγκριση έργασιών μικρής κλίμακας. Άλλωστε, εμείς τα τρέξουμε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες και γι' αυτό τα γνωρίζουμε. Θυμίζω ότι είχε απορριφθεί η προηγούμενη υποβολή του φακέλου για την Πανεπιστηβούλη στη Φλόρινα, γιατί είχε νομιμοποιηθεί με το 41-78, αυτό είχε έγκριση έργασιών μικρής κλίμακας, αλλά επειδή δεν είχε τοπικό ρημοτομικό και επειδή έπρεπε κατά τη διαχειριστική αρχή, και έχει βάσει αυτό δηλαδή, όχι κατά τη διαχειριστική αρχή, έπρεπε το κτίριο να είναι λειτουργικό στο σύνολό του, δεν μπορούσε αυτό να γίνει γιατί δεν υπήρχε τοπικό ρημοτομικό εγκριμένο, άρα δεν υπήρχαν όροι, που τώρα πλέον σε αναμονή, αφού ήδη το θέμα του τοπικού ρημοτομικού βρίσκεται στο νομοθετικό του ΥΠΚ. Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες δέκα μέρες, πιθανά και επιτρέψτε μου για την πρόβλεψη, θα πάει στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης και μετά στο ΣΤΕ. Άρα ξέρουμε πλέον ότι ως προς το σχεδιασμό δεν θα αλλάξει. Αφού λοιπόν αυτό το ξέρουμε, μπορούμε να ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε και για το εσωτερικό. Γιατί δεν χρηματοδοθήκε το έργο από το Σεβέβριο του 2014 και παρέλθαν τρία χρόνια χωρίς καμία ενέργεια. Καταρχήν η προκήρυξη του... Αυτό βέβαια ίσως δεν με αφορά τόσο πολύ, αλλά το λέω από την... Ναι, αυτό ίσως δεν με αφορά τόσο πολύ. Και το τελευταίο που λέει, ακόμα και αν δεχθούμε ότι πρέπει να αγκριθεί το ρυβηματομικό πώς, όπως ισχυρίζεται η Περιφερειακή Αρχή, γιατί οι μελέτες αυτές δεν αναλυτέθηκαν ορίτερα ώστε να είναι έτοιμες. Έτσι, ωραία. Κυρίες συνάδελφοι. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ρωτήσω τώρα, τι διαφορετικό απάντησε ο Κύριος ο Μανατήτης από αυτά που είπα εγώ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Νομίζω όμως ότι κάποια πράγματα, επειδή αυτά δεν είναι μόνο τεχνικά θέματα, αφορούν όμως και την διατύπωση και γενικότερα όταν υπάρχουν ερωτήσεις, οι οποίες έχουν σταλεί και με ένα χαρτί προς το Περιφερειακό Συμβούλιο και απαντάει αντίστοιχα ο Περιφεριάρχης εμπειρισατομένα, νομίζω, για το πώς και τι έχει γίνει μέχρι σήμερα στο Πανεπιστήμιο, θα πρέπει να υπάρχει και σεβασμός προς τον αντιπεριφεριάρχη για τις ερωτήσεις, οι οποίες υποβάλλονται. Το πρωθυνήσεις, κύριες συνάδελφοι. Ναι, κυρία Παναγιωτίου. Ευχαριστώ. Επειδή έστειλε ο συνάδελφος ο κ. Βόσδου κάποιες ερωτήσεις και δυστυχώς υπάρχει μια ιρωνία διάχειτη εδώ γιατί υπάρχουν αυτές οι ερωτήσεις και ότι δεν επιθυμεί η άλλη πλευρά η αντιπολίτευση ή να γίνει το Πανεπιστήμιο της Φλόρινας. Αυτές οι τακτικές, με συγχωρείτε αλλά νομίζω πρέπει να σταματήσουν. Δεν αφορά τη διαδικασία αυτό το πράγμα. Αυτό δεν αφορά τη διαδικασία, κύριε Παναγιωτίδο. Το είπε και ο κ. Αντονιάδης. Κύριε Τσότσο. Εγώ δεν αμπευθυρώμαι, κύριε Τσότσο, σε σας. Έκανα επίτηση της διαδικασίας. Κύριε Τσότσο, κύριε Τσότσο. Δεν κάνουμε διάλογο. Κύριε Παναγιωτίδο. Εγώ έκανα επίτηση της διαδικασίας. Δεν μπορεί να κάνει κάποιος μια ερώτηση και να εισπράτει η ιρωνία ότι δεν θέλει να γίνει το Πανεπιστήμιο και τα λοιπά γι' αυτά. Την αλεπάρκια κάποιων να απαντήσουν, δεν θα τη δικαιώμασταν με τέτοια. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφεριάρχη, αγαπητοί συνάδελφοι. Καταρχήν θέλω να τοποθετηθώ και να πω ότι οποιοσδήποτε συνάδελφο, σύμφωνα με τη νομοθεσία των κανονισμών, μπορεί να ρωτάει ό,τι σχετικό έχει με τις εισηγήσεις και τα θέματα που έρχονται προς συζήτηση και απόφαση του Περιφερειακού Συβούλιου. Βεβαίως, αν θέλει ο κύριος Περιφεριάρχης, στις δύο τελευταίες ερωτήσεις του κυρίου Βόσδου, τις απαντάει μετά να έχει την άνεση να τις διαδέν, τις έχει δει. Είστε έμπειρος ότι εγώ, κατά παρέκληση, το έκανα, γιατί ο κύριος Βόσδου Λύπη... Δεν νομίζω να έχει κανείς κάτι να κρύψει. ...γιάβασα από ευγένεια τις ερωτήσεις, γιατί νόμιζα ότι θα προσέθηταν κάτι περισσότερο πληροφοριακά. Έχει δικαίωμα να κάνει τις ερωτήσεις. Αν θέλει ο κύριος Περιφεριάρχης, τις απαντάει. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι θεωρώ ότι για τόσα σοβαρά ζητήματα, οι εισηγήσεις που γίνονται, και μάλιστα και μετά την αναβουλή που ζητήσαμε, γιατί είχε έρθει προ ημεριασίας διατάξεως, πρέπει να είναι τεκμηριωμένες. Επειδή τέθε ως φορέ... γιατί είναι μίζων αυτό που σας λέω. Επειδή τέθε ως φορέ ασυρροποίησης ιδιεύσης τεχνικών υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Φλόρινας, υπάρχει ένα φύλο Εφημερίδας Κυβερνήσεως του 2009, το έχω εδώ, όπου λέει ότι μέχρι τη σύσταση και στελέχωση τεχνικής υπηρεσίας, για τα παν... Επιτρέψτε μου, εγώ απαντώ στην εισήγηση του κυρίου αντιπεριφερειάρχη. Γιατί διάβασα την εισήγηση. Για το Πανεπιστήμιο Βετικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Βετικής Φλονιδονίας, σύμφωνα με τη διατάξη ΤΑΔΕ κλπ. Αυτό ισχύει, δεν έχει αλλάξει. Επομένως είναι η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών της Έδρας και δεν επιδέχεται ό,τι δυνατότητα διαφορετικής απόφασης από το Περιφερειακό Συμβούλ ούτε τίποτε. Για να είμαστε πολύ καθαροί. Τώρα, είπε ο κύριος Μπύρος, τον παρακολούθησα, ότι για πρώτη φορά ασχολούμαστε με το Πανεπιστήμιο στη Φλόρινα. Έτσι άκουσα. Μπορεί να άκουσα λάθος, συγγνώμη τότε. Θέλω λοιπόν να σας πω, πως ό,τι έγινε μέχρι σήμερα και όλες αυτές οι μελέτες και οι αποφάσεις και οι εγκρίσεις, τις οποίες υπογράφει στο διαβιβαστικό που μας έστειλε στην εισήγηση ο κύριος Μπύρος, έγιναν επειδικής μασθητίας. Και βέβαια, έτυχενε αυτό το διάστημα, κάναμε τις μελέτες με την ANGO, εγώ να είμαι και πρόεδρος στην ANGO. Λέω λοιπόν, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, υπήρχαν δύο χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, μια το 2008 και μια το 2011, οι οποίες ήταν γύρω στους 630.000 ευρώ και με αυτά τα χρήματα έγιναν όλες οι μελέτες, οι οποίες υπήρξαν και όλες οι αποφάσεις υπήρξαν μέχρι σήμερα. Για να πω λοιπόν, σύμφωνα με την εισήγηση, έγιναν οι μελέτες και του ρημοτομικού, τοπικραφικές, για την παιδαγωγική ακαδημία. Εδώ πέρα γράφει και πότε έγιναν, στην εισήγηση του κυρίου Μπύρου. Στατικές μελέτες, ενεργειακής αναβάθμισης και λοιπά. Αν θα ζητήσετε από την πολεοδομία Φλόρινας, γιατί εγώ τα έχω, υπάρχουν φωτοριαλιστικές αποικονίσεις, οι αποφάσεις της πολεοδομίας Φλόρινας και λοιπά. Δώθηκαν εγκρίσεις με όλα αυτά τα οποία έγιναν. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση έγινε στις 25 Εβδόμου του 2013, από τη Διπεχό Φλόρινας. Η διαδικασία, όπως κάναμε και για άλλα κτίρια της περιφέρειας, ένταξε στο νόμο 4014, που είχε να κάνει για τα αφθαίρετα κτίρια, τον αριθμό δήλωσης που πήρε την έγκριση την πήραμε 14 Απριλίου του 2014. Η έγκριση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής για να γίνουν οι εργασίες μικρής κλίμακας, όπως ονομάζονται, δώθηκε στις 7 Ιουλίου του 2014 και η άδεια για να γίνουν όλα αυτά, για τα οποία, ρωτάει ο κύριος Βόσδου, γιατί δεν μπορεί χώρεσαν από τότε, εκδόθηκε από την πολεοδομία Φλόρινας στις 10 Σεπτεβρίου του 2014. Θέλω λοιπόν να σας πω ότι ό,τι έγινε μέχρι σήμερα και είναι ό,τι έτοιμα έρχονται κάποια λίγα συμπερωματικά να γίνουν, καλώς να γίνουν, γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα αυτά που έρχονται να γίνουν τώρα να προχωρήσουν, εάν δεν ελλήνωτο το πρόβλημα με το καταφύγιο άγριας ζωής και με τα θέματα και τις αποφάσεις σχετικές του Δημοτικού Συμβουλίου Φλόρινας, τα κάναμε εμείς. Τώρα έρχονται κάποια λίγα και μικρά για να προχωρήσουν. Το ερώτημα του κυρίου Βόσδου προς τον κύριο Περιφερειάρχη ήταν γιατί από το 2014 που είναι έγκαιρα δεν έγινε... είχε κάνει κατά θέση κι άλλης ερωτήσεις ο κύριος Βόσδου, αν θυμάμαι καλά, και βγήκε η πρόστιση τον Ιούλιο, αν θυμάμαι καλά, φέτος. Μάλλον σε περιπτώσεις, έστω καλή, αργά, παρά ποτέ, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε να γίνει το πρόβλημα. Αλλά απλώς και αυτό είναι ένα έργο δικό μας μελετητικά και θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να ελοκληρωθεί. Θα θέλα λοιπόν να παρακαλέσω όσοι κάνουν εύκολες κριτικές, ας διαθέσουν λίγο χρόνο να διαβάσουν την εισήγηση που υπογράφει ο κύριος Μπύρος. Τώρα, όσον αφορά το έργο, την χρηματοδότηση της μελέτησης συγκεκριμένης 261.000 ευρώ, εμείς είμαστε υπέρ του να γίνει και θα ψηφίσουμε υπέρ, αλλά κύριε Περιφερειάρχα, θέλω να παρακαλέσω όπως σας είπα και χθες, να την κάνουμε με προγραμματική σύμβαση για να ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες. Οπότε, προτείνω να πάμε στα στόπια και χθες με προγραμματική σύμβαση και είμαστε υπέρ του να γίνει το έργο. Η εισήγηση είναι να γίνει με φορέα υλοποίησης κατευθείαν την άγγω. Όπως είχαν γίνει και οι προηγούμενοι σε προγραμματικές συμβάσεις, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Διορθώθηκε, διορθώθηκε. Κυρία Ζεμπηλιάδο. Εγώ πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω την αντίδραση του συναδέλφου. Δηλαδή, από το Σεπτέμβριο του 2014, είμαστε στο 2017, το 2021 κλείνει το ΕΣΠΑ, είμαστε ακόμη στις συμπληρωματικές μελέτες, κινδυνεύει να γίνει το έργο. Έχουν περάσει τρία χρόνια έτσι και θέλετε εσείς να γίνει το έργο και δεν θέλουμε εμείς. Που με την εισήγησή μας προλάβαμε ένα λάθος που θα έμεινε στον αέρα και η μελέτη και το έργο το ίδιο. Και αυτό φαίνεται από την αλλαγή του φορέελ οποίησης. Εδώ θέλω πραγματικά να πούμε το εξής. Δεν δεχόμαστε με κανέναν τρόπο ότι έχουμε πρόβλημα με οποιοδήποτε έργο. Γι' αυτό και έχουμε ψηφίσει την ένταξή τους. Και απευθύνομαι και στον αντιπεριφερειά και στον περιφερειά και στους συναδέλφους. Έχουμε εισηγηθεί την ένταξή τους αλλά είμαστε υπέρ και της νομιμότητας. Κυρίως γιατί αυτό βάζει σε κίνδυνο το ίδιο το έργο. Εσείς μπορεί να λειτουργείτε πρόχειρα και τυχοδιωκτικά. Πρόβλημά σας. Ε, όχι κύριε Ζεμιλιάδο το τυχοδιωκτικά. Πρόχειρα. Το πέρνω πίσω. Το διαγράφουμε το τυχοδιωκτικά. Το πέρνω πίσω. Πρόχειρα. Όμως αυτό θα το πληρώσει το τέλος το έργο, θα το πληρώσουν τα έργα και οι πολίτες. Γιατί θα χαθούν χρηματοδοτήσεις. Εδώ θέλω να πω ότι πραγματικά δεν έχουμε τίποτα με την αναπτυξιακή κοζάνηση, η οποία θα ήταν φορέας υλοποίησης. Έχει και αξιόλογα στελέχη και πιστεύω ότι θα το έφτιανε σωστά. Όμως δεν πατάει στη νομοθεσία. Και αυτό αποδεικνύεται και από την προηγούμενη απόφασή μας, η οποία ήταν να το ξαναδούμε, να ζητηθεί μια γνωμοδότηση για το πώς αυτό είναι νόμιμο, αλλά και τελικά ότι το γεγονός ότι υπάρχει ένα φεκ που ορίζει ποιος πρέπει να το υλοποιήσει. Και θα το δείτε και στο επόμενο έργο, ότι υπάρχει φεκ που λέει ποιος υλοποιεί ένα έργο. Δεν αποφασίζουμε εμείς ως περιφερειακό συμβούλιο ποιος το κάνει. Βάζουμε λοιπόν ένα θέμα, πρώτον να γίνονται γρηγορότερα τα έργα. Το έργο έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. 260.000 είναι συμπληρωματικές τους μελέτες, να γινόταν νωρίτερα. Γιατί αν ακόμη είμαστε στις μελέτες, το έργο δεν πρόκειται να γίνει σε αυτή την προγραμματική περίοδο. Το δεύτερο είναι να είμαστε πιο προσεκτικοί στην τήρησης νομοθεσίας, να είστε δηλαδή. Και το τρίτο έχει να κάνει με την ουσία. Και η ουσία είναι, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι πραγματικά δεν ξέρουμε, επειδή και αυτό θα χρηματοδοτηθεί από τον πόρο, αυτή η μελέτη, δεν καταλαβαίνουμε τις διαδικασίες με τις οποίες διαχειρίζονται το τοπικό πόρο. Ζητήσαμε από το Σεπτέμβρη να ξέρουμε για ένα άλλο έργο πώς συλλοποιήθηκε. Ποιοι ήταν οι ανάδοχοι, πώς το πήρανε, θα μας δοθούν στοιχεία του φαγγέλου. Ζητήσαμε ακόμη και την 6η Επιτροπής Ελέγχου του Πόρου. Με βάση στο άρθρο 7 της Υπουργικής Απόφασης, τηρούνται πρακτικά. Άρα υπάρχουν πρακτικά και ζητήσαμε να μας δοθούν ο Περιφερειάρχης, τα έδωσε στον Πρόεδρο και είπε αυτή είναι η έκθεση Επιτροπής Ελέγχου του Πόρου. Και αυτήν τη ζητήσαμε, δεν μας τη δώσατε κανονικά με το ερώτημά μας, τη ζητήσαμε σε αγγελική εντολή. Ξέρετε ποια ήταν η απάντηση, να σας τη δώσει ο Σύλλογος. Δεν έχουμε στοιχεία. Δεν υπάρχουν πρακτικά. Δεν υπάρχει Επιτροπή Ελέγχου, η έκθεση Επιτροπής Ελέγχου, στο φάκελο του έργου. Δεν υπάρχει φάκελο σε έργου. Για το έργο της παιδόπολης λέω συνάδελφη. Για ένα παρόμοιο έργο. Κι εκείνο για τον πανεπιστήμιο ήτανε. Για το οποίο θα κατηγορηθούμε και εκεί ότι δεν θέλαμε τον πανεπιστήμιο. Γιατί τέτοια διακινείται. Κάποιοι. Και το λμάτε και το λέτε και μέσα αυτή την αίθουσα. Επειδή θέλουμε να ξέρουμε με ποιον τρόπο δίνονται τα χρήματα των πολιτών της Δυτικής Μαγεδονίας. Με ποιον τρόπο τα διακηρίζεστε. Δεν πήραμε απάντηση δυστυχώς μέσα σε αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο για αυτό το θέμα. Θα την πάρουμε από κάποιο άλλο. Το συγκεκριμένο έργο, μετά την ώρθωση που έγινε και είδε ο κύριος γέρο, προφανώς εισηγούμε ότι ψηφίζουμε την ένταξη του έργου. Όπως είχαμε ψηφίσει την ένταξη και για την παιδόπολη. Τη μη νόμιμη διαδικασία δε στηρίζουμε και την καταψηφίζουμε. Ο κύριος Περιφερειάρχης. Δεν θα αναφερθώ στο θέμα το οποίο συζητάμε με την εισαγήση του αντιπεριφερειάρχη, αλλά θα αναφερθώ μόνο σε αυτό το οποίο είπε η κυρία Ζημπηλιάδου για το φάκελο έργου της Αγίας Όλγας. Εξεκάθαρο, έχουν δοθεί οι εντολές και μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο την προηγούμενη φορά, όπου υπάρχουν σκοιές θα φωτιστούν. Περιφερειάρχη, εδώ έχω την απάντηση του αντιπεριφερειάρχη. Πιτρέψτε μου λίγο, δεν σας διακόπτω, σας αφήνω να λέτε ό,τι θέλετε. Αφήστε μου να μιλήσω, για σας το πω. Θετικά θα μιλήσω. Είχα πει λοιπόν τότε εδώ, όπου υπάρχουν ασάφιες, ακόμη και στην υπουργική απόφαση για τη διαχείριση του τοπικού πόρου, θα δοθούν διευκρινείς για να πέσει ουσιαστικά φως στις όποιες αβυσβητήσεις, όπου χρειαστεί θα δοθούν και νομικές διευκρινήσεις για να τελειώνει αυτή η ιστορία του πόρου. Ό,τι αφορά το συγκεκριμένο έργο στο οποίο αναφέρεται η κυρία Ζιμπηλιάδου, είναι σαφέστατη η εντολή του Περιφερειάρχη. Είτε είναι πρώτος, δεύτερος, τρίτος, δεν με ενδιαφέρει ποιος φορέας, ο φάκελος του έργου στη δημοσιότητα, όχι μόνο στην κυρία Ζιμπηλιάδου. Καθαρές κουβέντες και έχω δώσει σαφή εντολή και προς τον κύριο Μπύρο και στην Επιτροπή Ελέγχου, όλα στη δημοσιότητα. Μια συμπλήρωση μόνο, η απάντηση του κυρίου Μπύρου έπρεπε να κοινοποιηθεί και στον Ισαγγελέα από τον οποίο ήρθε η εντολή. Ότι δεν υπάρχει φάκελος, απάντησε. Δεν απάντησε έτσι, ο κύριος Μπύρος ζήτησε από τον Σύλλογο Γραμμάτων και Τεχνών να επιστραφεί ο φάκελος. Να διαβάσω λίγο τι λέει. Εδώ λέγονται ανακρίβειες. Ναι, κύριε Επιτροπή. Νομίζω ότι και στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, όσα αναφορά το συγκεκριμένο έργο, το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά, και δεν ξέρω για ποιον λόγο συνεχίζετε να το χρησιμοποιείτε και να το αναδεικνύετε συνεχώς, δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ. Δεν έχει γίνει κανένα έργο στην πρώην Αγία Όλγα. Δεν έχει γίνει καμία ανάθεση. Δεν δημοπρατήθηκε το έργο. Προχωρήσαμε σε μία διαδικασία μάλλον υπηρεσίες της Περιφέρειας, μαζί με το Σύλλογο Γραμμάτων και Τεχνών, για να υλοποιήσουν ένα έργο το οποίο έχει αποφασίσει ο Μόφανα το Περιφερειακό Συμβούλιο. Είναι έτσι ή δεν είναι έτσι. Το Περιφερειακό Συμβούλιο είχε εξοσιοδοτήσει και είχε εγκρίνει ως φορέα υλοποίησης το συγκεκριμένο Σύλλογο. Ο Σύλλογος, αφού ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες, οι οποίες δεν εδράζουν στη Φλόρινα, εδράζουν στη Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προέβησε κάποιες ενέργειες. Θεώρησε η Επιτροπή Ελέγχου, αφού είχε περάσει από όλες τις διαδικασίες και ξανά εγκρίθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ότι το έργο αυτό για λόγους τους οποίους δεν τήρησε ο Σύλλογος δεν μπορεί να υλοποιηθεί. Και επιστράφει ο Φάκελος. Το Φάκελο δεν το διαχειρίστηκε η Περιφερειακή Ενότητα για να έχουμε εμείς γνώση τι ακριβώς συμβαίνει. Το Φάκελο το διαχειρίστηκε ο Σύλλογος. Ο Σύλλογος είχε σχέση με την Επιτροπή Ελέγχου του Πόρου. Από εκεί και πέρα, εμείς, βάσει και του εγγράφου που στείλατε εσείς στον Ισαγγελιά για την εισαγγελία, παρόλο που ο κ. Πρόεδρος παρατύπως χρέωσε, και εσείς δεν ενημερώσατε και τον κ. Ισαγγελιά επακριβώς για το θέμα και ποιος έχει την αρμοδιώτη και την ευθύνη, γιατί διορίσατε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την ευθύνη. Ο Πόρος κατά κόρον όλα τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιούσε κάποιες διαδικασίες οι οποίες ήταν συκεκριμένες. Λοιπόν, και εμείς απαντήσαμε επειδή δεν έχουμε τα στοιχεία. Ζητήσαμε από τον Σύλλογο να μας προσκομίσει όλα τα στοιχεία και ο Σύλλογος θα μας τα απαντήσει, θα μας τα δώσει. Ό,τι στοιχεία έχει, όπως είπε ο κ. Περιφεριάρχης, θα σας τα δώσουμε και θα πάνε σε πλήρη δημοσιότητα ποιοι ήταν οι άνθρωποι, αν ανέλαβαν κάποιοι άνθρωποι να εκτελέσουν το έργο και πώς ήταν υποψήφη και τι ήταν. Λοιπόν, τώρα να ολοκληρώσω κ. Ζητή, γιατί εδώ λέτε πλάγματα τα οποία δεν στέχουν. Τώρα, όσον αφορά και για το συγκεκριμένο έργο του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Εγώ τώρα τι λέω, τι λέτε εσείς τώρα, τι λέω εγώ. Τι λέω. Ποια νοημοσύνη βουβιβάζουμε. Εμείς διαχειριστήκαμε το έργο, βάσει της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, εντεταλμένος για να ολοκληρώσει αυτό το έργο, ήταν ο Σύλλογος Γραμμάτων Κοινωνών. Δεν ήμασταν η Περιφερειακή Μακεδονία. Έλευκο τα δώσατε τα χρήματα. Εμείς τα δώσαμε. Ποιος τα δώσε. Πήρα κανένα ευρώ. Πήρα κανένα ευρώ. Κοιτάξτε. Ένα λεπτό. Βεβαίως. Όταν έρχεται το έτοιμα για προκαταβολή. Πήρε κάποιος κάποιο ευρώ. Κύριε Εμπύρο. Πήρε κάποιος κάποιο ευρώ και δεν το γνωρίζω. Μας δώσατε έγγραφα, μας δώσατε παραστατικά, μας δώσατε το φάκελο του. Ούτε ένα ευρώ δεν ξοδεύτηκε από το πόδι. Μας δώσατε το φάκελο του ευρώ. Ούτε ένα ευρώ. Κύριε Εμπύρο. Κλείστε εδώ. Δεν μας δώσατε το φάκελο του έργου. Ούτε ένα ευρώ, κύριε Ζεπελιάδου. Ούτε μισό ευρώ. Επιπρόσθετα, για να μην έχουμε απατηλή μνήμη. Λοιπόν, όσον αφορά το ρημοτομικό, επειδή υπόθηκαν εδώ πράγματα. Το ρημοτομικό, κύριε Δακή, ήταν στα συρτάρια του Υπουργείου. Στα συρτάρια του Υπουργείου, επί 8 χρόνια. Και η τότε περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας, δεν είχε κάνει καμία ενέργεια για να το βγάλει από τα συρτάρια. Και το γνωρίζει πολύ καλά η κυρία Παναγιωτίδη αυτό. Ρωτήστε τον κύριο Αμανατίδη, πόσες συσκέψεις κάναμε στην Αθήνα. Ρωτήστε τον κύριο Αμανατίδη. Κύριε Δακή. Κύριε Παναγιωτίδη, παρακαλώ. Ευτυχώς, κύριε Παναγιωτίδη, όλα αυτά που έγιναν, κάποιοι θέλουν να πούν, δεν έγινε τίποτα. Η ισήγηση δική σας, σας διασέβει. Η διαχειριστική αρχή, το απερπατήσε. Ολοκληρώθηκε απόφαση ένταξης εργασιών μικλής κλήμακας, τα γράφτη στην ισήγηση. Ποια μικρή κλήμακας, κύριε Δακή? Τι μικρής κλήμακας, κύριε Παναγιωτίδη? Ολοκληρώσετε, κύριε Πείρο, ολοκληρώσετε. Λοιπόν, λόγω στον κύριο Περιφερειακή, οφορείτε στον Περιφερειακό Συμβούλιο. Δεν κάνατε τίποτα, κύριε Δακή. Μικρής κλήμακας, όχι. Σας παρακαλώ, κύριε Δακή, η παρούσα Περιφερειακή Αρχή κατάφερε και φέρθηκε πέρα σε αυτό το έργο και δεν κάνατε τίποτα. Και τώρα που θα γίνει νέα μελέτη για νέες τροματικές εργασίες μικρές κλήμακας, να μην το εντάξετε το έργο και να γίνει, γιατί ούτε τώρα μπορεί να γίνει. Λοιπόν, θα τα βάλουμε σε μία σέρα. Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ. Κύριε Περιφερειακό, έχετε το λόγο. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να ανεβάζουμε τόνους. Κακώς, πολύ κακώς. Κύριε Μπύρο, τώρα εντάξει. Εντάξει, αλλά όταν ακούγονται τέτοιες κουβέντες, θα μπορούσε να γίνει. Πολλά ακούγονται, κύριε Γέρο. Δεν χρειάζεται να ανεβάζουμε τόνους. Και εγώ μπορούσα να ζητήσω το λόγο από τον κύριο Μπύρο. Τι λέτε τώρα, δεν θα ζητήσουμε... Ένα λεπτό, ζήτησε το λόγο ο κύριος Περιφερειάκης. Σας παρακαλώ. Ναι, κύριε Περιφερειάκη. Έκανα μία παρέμβαση και εποτε δεν θα μιλήσω για την εισήγηση, μόνο για μία αναφορά που έκανε η κυρία Ζημπηλιάδου, περί του φακέλου της Αγίας Όλγας. Επαναλαμβάνω, είναι ξεκάθαρη η θέση ότι ο φάκελος θα δοθεί στη δημοσιότητα και στην κυρία Ζημπηλιάδου είτε θέλει, είτε δεν θέλει ο Σύλλογος. Δεύτερον, θυμίζω επίσης ότι οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν μπορεί να έχουμε ενστάσεις, όλοι μας. Είναι ή μην είναι πλήρως διευκρινισμένη η διαδικασία που πρέπει να ακολουθούν στα θέματα του πορ. Η Επιτροπή Ελέγχου, όμως, τον Αυγουστό, αυτό που κίνησε ως διαδικασία ο Σύλλογος, το επέστρεψε πίσω διότι δεν ενίσχε τον ανταγωνισμό. Αυτό, νομίζω, τα λέει όλα. Η έκθεση γιατί δεν μας μάθει, κύριε Ζημπηλιάδου. Με τη Σεπιτροπή Ελέγχου. Θα δοθούνε όλα. Υπόσθετε, καταθέσατε στο Προεδρείο. Κυρία Ζημπηλιάδου. Και περιμέναμε να μας δοθεί. Βεβαίως. Δεν μας δόθηκε. Θα σας πω. Σας λέω ευθέως, έχω δώσει ρητή εντολή και στην Επιτροπή Ελέγχου και στον κύριο Μπύρο, να ενημερώσει το Σύλλογο, ο φάκελος θα δοθεί στη δημοσιότητα. Τελεία και πάβλα. Και προσγνώσει όλων για να μην δημιουργούμε εντυπώσεις και αδικούμαστε όλοι. Η Επιτροπή Ελέγχου επέστρεψε πίσω το φάκελο διότι δεν ενίσχε τον ανταγωνισμό. Και τα είπε ο κ. Χαραλαμπίνδης, ο οποίος είπε ότι εγώ δεν έβλεπα παρανομία στη λειτουργία, αλλά δεν ενισχυόταν ο ανταγωνισμός. Και το ρωτήσατε κι εσείς και σας απάντησε. Και αυτό που έχει αξία και σημασία είναι, μ' αυτός γεννόμενο, να διευκρινιστεί το κάθε τι που μπορεί να δημιουργεί από την παραμικρή αφισβήτηση και να φύγονται. Είτε σύλλογοι, είτε αναπτυξιακές εταιρείες, αλλά κι όλοι εμείς εν συνόλο, έναντι των πολιτών, που συμφωνώ, διαχειριζόμαστε τα δικά τους χρήματα. Άρα λοιπόν, θεωρώ ότι πρέπει να πέσουν οι τόνοι, να εξελιχθεί η διαδικασία, έτσι ώστε να έρθουμε σε ένα σημείο, για να προχωρήσουμε τα πράγματα μπροστά. Για το πανεπιστήμιο, επιτρέψτε μου να τοποθετηθώ στο τέλος για τα ζητήματα τα οποία αναφέρονται. Κύριε Ζημιλιάδου, ζητήστε ένα από το Πρόεδριο. Πριν ζητήστε, επειδή αφέθηκε μια μοφή προς τον Πρόεδρο, ότι παρατύπωσε ενήργησε ο Πρόεδρος, κύριε Εμπύρο, έτσι είπατε ακριβώς, παρατύπωσε ενήργησε ο Πρόεδρος, ο Πρόεδρος έχει την υποχρεώση και ο κύριος... Δεν είπατε παρατύπωση, θέλετε να ακούσετε το οχιητικό. Είπατε για τον Πρόεδρο, κύριε Εμπύρο, είπατε για τον Πρόεδρο, ότι παρατύπωσε, θέλετε να σας βάλω το οχιητικό. Έχει υποχρεώσει να ενημερώσει το σώμα, έχει υποχρεώσει ο Πρόεδρος, εφόσον έκανε ερώτηση, κύριε Ζημιλιάδου, να μεταβιβάσω την ερώτηση κατόπινης αγγελικής παραγγελίας, να μεταβιβάσω την ερώτηση και προς τον Περιφερειάρχη, και προς τον κύριο Εμπύρο και στην Επιτροπή Παρακολούθησης. Ο κύριος Εμπύρος έστειλε την απάντηση όπως την έστειλε, κυρία Ζημιλιάδου, η οποία λέει, θα μου δοθούν τα στοιχεία από το Σύλλογο και θα σας τα μεταβιβάσουμε όλα τα στοιχεία με το φάκελο. Εγώ αυτή την υποχρέωση είχα, σας την έδωσα την απάντηση του κύριου Εμπύρου, άρα κύριε Εμπύρο ο Πρόεδρος δεν λειτούργησε, παρατύπωσε. Εντάξει, τότε ζητήστε συγγνώμη. Ναι, κυρία Ζημιλιάδου, τώρα ρωτήστε. Διευκρινιστικά θέλω να πω, θεωρείτε φυσιολογικό η Επιτροπή Παρακολούθησης του Πόρου, στον οποία ήρθε ο Πρόεδρος στον Περιφερειάρχη, να μην έχει τα πρακτικά της συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου και την έκθεση της Επιτροπής Ελέγχου, που είναι ένα από τα στοιχεία που ζητήσαμε. Τι θα πει το στείλαμε στον Σύλλογο, εμείς δεν κρατήσαμε αντίγραφα. Επειδή ήρθε το έτημα για προκαταβολή, άρα είμαστε στο άρθρο που λέει πώς εκταμιεύονται χρήματα από τον πόρο. Μαζί με το έτημα για την προκαταβολή, σημαίνει ότι υπάρχει μέσα σύμβαση. Λοιπόν, μαζί με το έτημα για την προκαταβολή, ήρθε η πιστοποίηση, ήρθε η σύμφωνη γνώμη της διευθύνου σας υπηρεσίας, η σύμφωνη γνώμη της προϊσταμένης αρχής, και πήγε για να πληρωθεί. Όλα αυτά δεν υπάρχουν στον Φάκελο και το στείλαμε στον Σύλλογο. Θέλετε τώρα να πιστέψουμε ότι είναι αυτή μια φυσιολογική κουβέντα που κάνουμε σε έναν περιφερειακό συμβούλιο. Ζητάτε την ερώτηση κυρία Ζεμπεριάδου. Κύριε Περιφέρακα, απάντηση και επειδή είμαστε εκτός θέματος, εδώ θα το κλείσουμε με την απάντηση του κ. Περιφερειάρχη. Θέλετε να ρωτήστε κάτι, ρωτήστε το κι εσείς. Για να μιλήσει συνολικά ο κ. Περιφερειάρχης. Μίλα Γιώργο, μίλα για να απαντήσεις συνολικά. Επί αυτού του θέματος κ. Δακή. Ορίστε, ρωτήστε. Παίρνετε κ. Δακή. Απαντάει στο τέλος ο περιφερειάρχης. Δεν θα σας δώσει το λόγο μετά του περιφερειάρχη. Λοιπόν, δεν γνωρίζω τη διαμυφή σαλληλογραφία της κ. Ζεμπελιάδου με τον κ. Πρόεδρο, με τον κ. Μπύρο κλπ. Και δεν μπορώ να το αποθετηθώ επ' αυτού. Όμως, θέλω να θυμίσω το τι αποφασίσαμε εδώ μέσα. Και πιστεύω ότι κανείς εδώ μέσα δεν έχει την παραμικρή διάθεση να λειτουργήσει εν κρυπτό, γιατί μιλάμε για δημόσιας δράσης και δημόσια έγγραφα. Άρα, πιστεύω ότι όλοι έχουν την καλή πρόθεση και καλή διάθεση να συντράβουν στα θέματα της απόλυτης διαφάνειας. Θέλω να σας θυμίσω, λοιπόν, ότι στην κουβέντα που έγινε σε σχέση με το Φορέα Ειλοποίησης και λοιπά στο προηγούμενο Περιφεριακό Συβούλιο και όπως αποφασίσαμε, ο κ. Περιφεριαρχής κατέθεσε εν όποιον μας τον κ. Πρόεδρο τα πρακτικά της Επιτροπής, η οποία, είπε ο κ. Προεδράς, παρακαλώ να δοθούν σε όλες τις παρατάξεις, μέχρι να δεν έχει δοθεί τίποτα μέχρι στιγμής, κ. Πρόεδρο, το περιμένω, το πρακτικό της Επιτροπής Ελέγχου Δαπανών που καταθέσατε σε εσάς. Δεν είπατε να σας δώσουν τα πρακτικά που δεν δόθηκε η προκαταβουλή. Ο κ. Περιφεριαρχής το είπε. Ο κ. Περιφεριαρχής έδωσε το έγγραφο σας και λέει παρακαλώ δώστε τις όλες. Πριμέναμε να τα δώσετε. Στις προηγούμενες συνειδρίες. Βεβαίως. Εδώ, μπροστά είμαστε. Σας παρακαλώ, έδωσε το έγγραφο, το είχε μπροστά του, το διάβασε και το έδωσε και λέει, σας παρακαλώ δώστε, περιμένω να μας το δώσετε. Δεν είναι αυτό το θέμα. Κύριε Δακή, δεν πήρα εγώ τέτοιο πράγμα. Με συγχωρείτε πολύ. Αν πείτε στο βίντεο, θα το δείτε. Αφήστε. Τα έργα, κύριε Δακή. Τις Επιτροπής Παρακολούθησης. Προσέξτε λίγο. Ο κύριος Περιφερειάρχης είπε ότι ζητήθηκε προκαταβουρή και αρνήθηκε προκαταβουρή. Τα έργα, ναι. Όχι το πρακτικό της Επιτροπής Παρακολούθησης. Ο Περιφερειάρχης είναι εδώ. Της Επιτροπής Ελέγχου Έργων. Δεν μιλάνε για την Επιτροπή Παρακολούθησης. Μέχρι τότε, κάποια στιγμή θα μας δοθούν. Δεν είναι θέμα. Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει κανείς που να θέλει κάτι. Εγώ, λοιπόν, θέλω να πω το εξής. Εδώ πέρα δεσμευτείκατε, κύριε Περιφερειάρχη, και όλοι μας συναμφασίσαμε και στηρίξαμε την θέση του κυρίου Περιφερειάρχη. Όλος ο φάκελος του έργου να δοθεί σε όλους μας. Συμφωνώ. Τώρα λέει η κυρία Ζεμπελιάδο ότι αντιμετώπισε κάποια προβλήματα. Φαντάζομαι ότι κανείς δεν έχει τέτοια θέση. Όμως, θέλω να θέσω το εξής που είναι πάρα πολύ σοβαρό. Καταρχήν, οι προκαταβολές στα έργα, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, γίνονται όσον αφορά τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις. Τα έργα του ΕΣΠΑ, του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, του Μπαλταζής κλπ. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε ένα τέτοιο έργο. Παρ' όλα αυτά, λέμε, ας αποδειχθούμε και τη διαδικασία ότι καλό είναι να δοθούν και οι προκαταβολές για να βοηθηθούν οι ανάδοχοι. Όμως, αντιλαμβάνεστε, είναι κάτι πάρα πολύ απλό. Για να ζητήσει κάποιος, είτε είναι ατομική επιχείρηση, είτε είναι εταιρική μορφή, να πάρει μια προκαταβολή από ένα δημόσιο φόρεα, όπως είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προφανώς έχει μία σύμβαση. Δεν σημαίνει ότι όποιος περνάει απ' έξω λέει συνεδριάζει επιτροπή και να δώσετε κάποια χρήματα. Επομένως, υπάρχουν οι συμβάσεις, άσχετα αν δεν προχώρησε η διαδικασία, δεν του διαφωνεί κανείς αυτό, προφανώς για να αιτηθούν αυτοί οι οποίοι είχε συμφωνηθεί να ζητήσουν προκαταβολή, είχαν κάποιες συμβάσεις. Δεν πέρασαν απ' το απ' έξω οι άνθρωποι που είπαν να δώσετε μας χρήματα, κανένας από εμάς δεν σημαίνει αυτό. Επομένως, το να ακούω εδώ πέρα, και πάλι συγχωρέστε με γιατί δεν ξέρω τι δημήθησαν τα έγγραφα μεταξύ του κυρίου Μπύρου, του κυρίου του πρόεδρου και του κυρίου Ζεμπηλιάδου, αλλά το να ακούγονται εδώ πέρα ότι δεν υπάρχουν συμβάσεις όταν ο κύριος... Έτσι άκουσα είπε η κυρία Ζεμπηλιάδου. Καλό πίστα το λέω, όταν κάποιος ζητάει να πάρει χρήματα συμβαίνει ότι έχουν πέσει υπογραφές και υπάρχουν συμβάσεις. Άσχετα αν δεν προβλέπετε διαδικασία προκαταβολής. Επομένως, κύριε Πρόεδρε και κύριε Περιφερειάρχη και κύριε Μπύρου, για να σας βγάλω απ' τη δύσκολη θέση. Καλό πίστα το λέω, σας παρακαλώ πάρα πολύ, ίσως δεν ακούσατε τι είπε η κυρία Ζεμπηλιάδου. Εγώ θέλω να σας βγάλω απ' τη δύσκολη θέση, στα πλαίσια μιας συνέννησης και μιας απόλυτης διαφάνειας όλων μας. Γιατί αν συμβαίνει κάτι στραβό, επιβαρύνει όλους μας. Θεωρώ λοιπόν αυτονόητο ότι αύριο το πρωί, κύριε Περιφερειάρχη, δώστε μας, στείλτε μας τις συμβάσεις κύριε Πρόεδρε και το πρακτικό με το οποίο επεστράφησαν λόγω της οτιολογίας που είχε η Επιτροπή, και αν εμείς διαφωνήσαμε με την ολογία γιατί προϋπήρχε η νομοθετική ρύθμιση που έλεγε τι πρέπει να γίνει. Κύριε Πρόεδρε, ένα λεπτό να τελειώσω. Ζήτησε τον λόγο ο κύριος Περιφερειάρχης. Ο κύριος Περιφερειάρχης θα απαντήσει κύριε Πρόεδρε στο τέλος, για όλα. Με συγχωρείτε, ένα λεπτό. Πρώτα απ' όλα, όπως έρετε εδώ, γίνανε απαραίτητες διευκρινήσεις από τις ίδιες τις υπηρεσίες για το τρόπο και πώς γίνονται οι διαδικασίες, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, στην εκταμίευση του πόρου. Εμείς, όπως σας είχαμε πει και από την αρχή, ουδάλλως ασχοληθήκαμε με το θέμα. Ήταν μια διαδικασία την οποία την είχε αναλάβει με εχώρηση του αρμόδιου οργάνου, που είναι το ανώτερο όργο, δηλαδή του περιφερειακού συμβουλίου, όπου και πώς θα εκτελεστεί αυτό το έργο, οπότε δεν μας έπεφτε κανένας λόγος. Όταν διαπιστώσαν οι υπηρεσίες ότι έγινε κάποιο λάθος, επιστράφει ο φάκελος βάση των ενεργειών που είχαν γίνει από το Σύλλογο και ο φάκελος επιστράφει στο Σύλλογο. Από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε ζητήσει να μας δοθεί αυτό το φάκελο των πρακτικών. Γίνανε διακρισίσεις και έγινε συζήτηση στον προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο. Και τώρα για να σας αφηνήσω και κάτι ακόμα, επειδή υπόθηκε, και δεν το είπα προηγουμένως, ότι η προηγούμενη περιφερειακή αρχή είχε εντάξει κάποιο έργο στο Πανεπιστήμιο της Φλόρινας. Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή δεν είχε εντάξει κανένα έργο στο Πανεπιστήμιο της Φλόριας, δεν είχε βάλει ούτε ένα ευρώ, αλλά αυτά που είχαν πει για τις μελέτες της εξωτερικής αναμπάθμισης, της ενεργειακής, ήταν από το πουδουέ του Πανεπιστήμιου και η περιφερειακή αρχή, η προηγούμενη, δεν είχε βάλει ούτε ένα ευρώ. Τα έργα όλα τα κάναμε εμείς. Να λέτε την αλήθεια και να λέτε αυτά πραγματικά που κάνατε. Κύριε Πρόεδρε, δεν επιτρέπω στον κύριο Μπύρο να μην καταλαβαίνει τι του λέω. Καθαρό, στην ισχύγηση, στην τοποθέτησή μου προηγουμένως είπα ότι ό,τι έγινε… Μπορεί να απαντήσει ο κύριος περιβερειάκης, κύριε Λαγκή. Συγγνώμη κύριε Πρόεδρε, δεν δέχομαι προσβολές. Εγώ ελληνικά μιλώ καθαρά. Τα κάνατε εσείς, είπατε. Μπορείτε να δείτε τα πραγματικά, τα ηχογραφητέρα και το βίντεο. Λοιπόν, είπα ότι με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων… Κύριε Πρόεδρε, θέλω να προφυλάξετε τη διαδικασία, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Ούτε προσβάλλουμε από ποτά… Δεν σας δίνω το λόγο κύριε Δακή, κατά το δοκούν, δεν σας δίνω το λόγο. Έχω στην αναμονή του κύριου περιβερειάκης εδώ και 10 λεπτά… Όχι, επί προσωπικού, κύριε Πρόεδρε. Κανένας δεν έκανε… Τώρα το γυρίζετε επί προσωπικού. Αλλά ποτέ στη ζωή μου κανέναν, δεν δέχομαι από κανέναν προσβολές. Όχι, είπα λοιπόν, επειδή εγώ ξέρω τι λέω, είπα ότι… Και να δείτε το βίντεο κύριε Μπύρο, ότι στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων το 8 και 11, με φορέ ελλοποίηση στην Άγγω, στις οποίους ήμουν πρόεδρος και επιδικής μουθητίας, έγιναν όλες αυτές οι μελέτες και οι περιφέρειες αδυτικής Μακεδονίας είμαστε επισπευδοντές. Λοιπόν, ίσως δεν καταλαβαίνετε… Κύριε Δακί! Λοιπόν, για τα ισοτερικά, ρωτήστε τον κύριο Μανατίδη να σας πει. Εσείς δεν καταλαβαίνετε… Σας παρακαλώ πολύ! Κύριε Μπύρο! Κύριε Μπύρο! Σας παρακαλώ πολύ! Ο κύριος Περιφερειάρχης έχει το λόγο! Κύριε Δακί, σας παρακαλώ! Έχετε μιλήσει δέκα φορές μέχρι τώρα! Όσο θέλετε θα μιλάτε, όσο θέλετε! Όσο θέλετε, δεν μπορείτε να μιλάτε! Υπάρχουν διαδικασίες, υπάρχει κανονισμός! Είστε έμπειρος σε αυτά! Σας παρακαλώ! Κύριε Μπύρο! Διακοπή 5 λεπτά! Σας παρακαλώ! Σας παρακαλώ! Σας παρακαλώ! Σας παρακαλώ! Σας παρακαλώ! Σας παρακαλώ! Σας παρακαλώ! Σας παρακαλώ! Σας παρακαλώ! Σας παρακαλώ! Σας παρακαλώ! Σας παρακαλώ! Σας παρακαλώ! Σας παρακαλώ! Σας παρακαλώ! Σας παρακαλώ! Σας παρακαλώ! Περάστε στις θέσεις σας, κύριοι συνάδελφοι! Περάστε στις θέσεις σας να ξεκινήσουμε... Κυριε ΚΕΣΕulu χειρόχονα να σε ακούσω έτσι με ένταση! Σε νεκρό, ναι. Μαρκόπουλε, περάστε σε θέση σας, παρακαλώ. Κύριε Καρακασίδη. Κύριε Χρυστοφορίδη, περάστε. Περάστε, καθίστε, παρακαλώ. Κύριε Σόκουτι, ελάτε, σας παρακαλώ. Μπορούμε να ξεκινήσουμε, κύριοι συνάδελφοι. Κύριε Συμπαντράκο, θερμή παράκληση, ελάτε στην καρέκλα σας. Σας παρακαλώ πολύ, ελάτε. Καθίστε. Μπορούμε να συνεχίσουμε, κύριοι συνάδελφοι. Ξαναρχίζουμε τη διαδικασία, σας παρακαλώ. Ξεκινάμε τη διαδικασία μετά την πεντά λεπτοδιακοπή. Ο κύριος Περιφεριάρχης έχει το λόγο, ζήτησε να απαντήσει. Σας παρακαλώ, κάντε ησυχία. Κύριε Περιφεριάρχη, έχετε το λόγο. Ο κύριος Δακής απευθύθηκε στον εκτελεστικό να δοθούν τα έγγραφα ως εκτουνόμου. Ναι, κύριε Αργυλιάδη. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Πόσο γίνεται πιο σύντομα για να προχωρήσουμε στο δεύτερο θέμα. Ξέρετε ότι είμαι πάντως τελακωνικός, αλλά είναι ζητήματα που αφορούν τον πυρήνα της χρηστής δημόσιας δίκαις και της διαφάνειας. Επομένως, θέλω να μου επιτρέψετε 10 δευτερόλεπτα επιπλέον. Έχουμε υποσχεθεί στους πολίτες και έχουμε δεσμευτεί ανοιχτά δεδομένα. Αυτό σημαίνει δυνατότητα πρόσβασης στο σύνολο των φακέλων, στο σύνολο της δημόσιας δίκησης. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Πρέπει άμεσα και χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση των ισανγγελικών αρχών να δοθεί το σύνολο του φακέλου με ό,τι αυτός περιέχει, τόσο στους ερωτώντες και είναι κορυφαίο θεσμικό όργανο αρχηγός αντιπολίτευσης, ομοίως η αρχή των παρατάξεων η κυρία Ζιμπλιάδου και οποιοςδήποτε από των περιφερειακών συμβούλων το ζητάει, πρέπει να δοθεί άμεσα η δυνατότητα πληροφόρησης και το σύνολο του φακέλου στη δημοσιότητα. Εάν θέλουμε στοιχειοδός να πιστεύουμε ότι υπηρετούμε τον δημόσιο συμφέρον και είμαι από αυτούς που θέλω να πιστεύω ότι το υπηρετούμε και στο βαθμό που με αφορά το εξαντλό, κάνω αυτή τη στιγμή έκλειση σύννεσης και συνενόησης αύριο το πρωί να δοθεί ο φάκελος στους ερωτώντες. Το υπόλοιπο το οποίο, επιτρέψτε μου να πω, μας εκθέτει. Δεν μπορεί μια σειρά από σοβαρότητα θεσμικά όργανα που διαχειρίζονται λογαριασμούς με πολλά μηδενικά να μην έχουν πρακτικά. Είναι διαδικασίες που μας καθιστούν υπευθύνους ευθέως και δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε οτιδήποτε πέραν αυτόν. Η πρότασή μου είναι, και παρακαλώ το περιφερειάκι που θα ακολουθήσει νομίζω ότι είναι απολύτως σύμφωνος, αύριο το πρωί να κλειθούν οι επικεφαλείς των παρατάξων και να τους δοθεί ο φάκελος. Ευχαριστώ. Ο κ. Περιφερειάρχησε. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησα όλες τις απόψεις, όπως και... Θέλατε να μιλήσετε κ. Τσότσο. Πότε ζητήσατε τον λόγο. Πότε ζητήσατε τον λόγο κ. Τσότσο. Ζήτησα τον λόγο για να μιλήσω... Πήρε κανένα συνείδηση κ. Πρόεδρε. Πήρε συνείδηση. Ένα μη το λέει τότε. Ναι κ. Τσότσο. Έχει τον λόγο. Χρειαζόταν να τονιστεί τόσο πολύ αυτό που τονίστηκε τώρα από τον κ. Εκτελεστικό. Εντάξει, με το δίκιο του άνθρωπος. Για να καταλάβουμε εμείς, ή ο κ. Περιφερειάρχης, ή ο κ. Μπύρος, ή όλοι οι υπόλοιποι, πως πραγματικά πρέπει να το δει ο φάκελος. Έτσι όπως τονίστηκε, σαν να έδινε την εντύπωση ότι δεν θέλουμε να δώσουμε το φάκελο. Και η Επιτροπή Ελέγχου θα ήθελα να ξέρω, ότι αν έχει πραγματικά πρακτικά για το φάκελο που επέστρεψε και δεν δικαιολόγησε για ποιο λόγο επέστρεψε το φάκελο. Ευχαριστώ κ. Τσότσο, ένα λεπτό. Σας παρακαλώ, έχω διακόψει 10 φορές τον Περιφερειάρχη, να απαντήσει ο π. Περιφερειάρχης. Ωραία, κ. Περιφερειάρχα έχετε το λόγο. Είμαστε στα θέματα κ. Συμπατράκου, στο πρώτο θέμα είμαστε. Ο κ. Περιφερειάρχης έχει το λόγο. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, έλεγα πριν, ότι αν κανείς παρατηρούσε όλη αυτή τη συζήτηση, θα άκουγε αναφορές με υπονούμενα μιας παράτυπης λειτουργίας στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος, σκιές κλπ. Κοιτάξτε, η ιστορία με τον Μπόρο ταλανίζει αυτή την περιοχή, ενώ πρέπει να είναι ευχή, σε πολλές περιπτώσεις πάει να εξελιχθεί και σε κατάρα που μπορεί να διχάσει. Τι είναι ο Σύλλογος Αγία Όλγα, όπως είναι ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Ομού Κοζάνης, τυχαία το λέω, όπως είναι το Μοναστήρι Τάδε, η Εκκλησία Τάδε και τα λοιπά. Ένας τρίτος φορέας. Από πότε λειτουργεί ο πόρος? Από το 97-98. Είναι η πρώτη φορά που τρίτος φορέας παίρνει ένα ευρώ? Είναι πρώτη φορά που ένας τρίτος φορέας, όπως είναι ο συγκεκριμένος σύλλογος που διαχειρίζεται το ποσό το οποίο αποφασίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Επιτροπή, παρακολούθησε Επιτροπή Ελέγχου να διαχειριστεί χρήματα. Όχι. Καταξακολούθηση. Άρα είναι υπεπατημένη. Και ερχόμαστε σήμερα να ανακαλύψουμε την Αμερική ότι γίνεται για πρώτη φορά. Για πρώτη φορά γίνεται αυτό. Και ο κακός χορικός αντιπεριφεριάρχης της Φλόρινας, έσφαλε, δεν λειτούργησε όπως έπρεπε να λειτουργήσει και σήμερα καλείται να απολογηθεί για έναν τρίτο φορέα που κατά δήλωσή του δεν έχει άμεση εμπλοκία, αλλά ο φορέας έχει να κάνει με την υλοποίηση ενός έργου και κατά μαρτυρία της Επιτροπής Ελέγχου, η οποία αυτή η Επιτροπή, που είναι δημόσια, οι λειτουργοί συμμετέχουν, τα επιμελητήρια, οι παιδιά, τα λοιπά, επέστρεψε το φάκελο γιατί δεν ενισχυόταν ο ανταγωνισμός και δεν αναγνώρισε καμία σύμβαση, καμία προκαταβολή δεν έδωσε, κανένα ευρώ μέχρι σήμερα δεν δαπανήθηκε. Και η εικόνα που φεύγει από αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι όλοι τιμητές του δημοσίου χρήματος, ένας τρίτος φορέας, ένας σύλλογος του εθελοντισμού της Ανδιοτέλειας, από ό,τι έχω μάθει που έχει ένα κτίριο ενεκμετάλλευτο που θα μας πέσει, που είναι διατηρητέο που προσφέρει μόνο και δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ δημόσιο χρήμα, ένα έτημα μιας κοινωνίας της Φλόρινας αυτό το κτίριο να σωθεί, μια σχολή σκαλών τεχνών, ενός πανεπιστημίου, όλων που έχουμε εμείς την ευθύνη να ικανοποιήσουμε αυτό το δίκιο κοινό έτημα. Και εδώ βρίσκουμε τον τρόπο. Και σήμερα ανακαλύπτουμε ότι αυτός ο τρόπος που εδώ και 25 χρόνια λειτουργεί προς τους τρίτους φορείς μπάζει. Είχα πει την προηγούμενη φορά, στην όποια επισβήτηση θα δοθούνε αν χρειαστούν και υπουργικές διευκρινήσεις με νέες υπουργικές αποφάσεις, που να μας πούνε αυτός είναι ο τρόπος, νομικές γνώμεις και δεν θα ξαναγίνει τέτοια συζήτηση εδώ μέσα που προσβάλλει όλους. Και είπα και την προηγούμενη φορά και στην Επιτροπή Ελέγχου, και πού είναι αυτός ο φάκελος να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα και βεβαίως στην κυρία Ζημπηλιάδου που τον ζήτησε και από το Σύλλογο, εάν είναι στο Σύλλογο δεν ξέρω πού είναι να δοθεί στη δημοσιότητα. Γιατί κάνουμε όλη την υπόλοιπη συζήτηση? Εάν ένας τρίτος φορέας που είναι ένας Σύλλογος που ζητάει ένα ποσό από τον πόρο μέσα από εμάς, είναι στην υποχρέωσή του να μας δώσει τα στοιχεία νομικά, ναι ή όχι. Λοιπόν, επειδή είστε νομικός, εδώ είναι και ο κ. Σώκουτης και ο κ. Δακής εμπειρότεροι που λειτούργησαν τέτοιου είδους διαδικασίες, ο τρίτος φορέας όταν είναι ιδιωτικός φορέας είναι στην ευχέρειά του εάν δώσει το φάκελο. Παρ' όλα αυτά. Αφήστε να ολοκληρώσω τώρα. Εντάξει, αφήστε τώρα να ολοκληρώσω. Λοιπόν, εντάξει, είστε νομικοί, δέστε το λοιπόν. Παρ' όλα αυτά, εμένα αυτές οι απόψεις... Ακούστε λίγο, ακούστε λίγο, ακούστε. Δεν ζήτησε πώς διευκρίζεται, δεν ζήτησε ως αγγελέας κοινοποίηση. Ζήτησε να δοθούν τα στοιχεία στην κυρία της Εμπιλιάδης. Αφήστε λίγο να ολοκληρώσω. Προς αποκατάσταση. Αφήστε, είπα εγώ, δεν με ενδιαφέρει αυτό το θέμα. Και είπα, δεν μας ενδιαφέρει αυτό το θέμα. Είτε είναι έτσι, είτε είναι αλλιώς, ο φάκελος θα δοθεί στη δημοσιότητα. Γιατί όμως ο φάκελος πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα. Πρώτον, για να μην υπάρχουν σχέσεις. Δεν έχει δαπανηθεί, από ό,τι φαίνεται, ούτε ένα ευρώ. Δεν έχει υλοποιηθεί κανένα έργο. Άρα, η δημοσιοποίηση της διαδικασίας του Συλλόγου, πρωτίστως προστατεύει τον Σύλλογο. Τη λειτουργία όλων. Την Επιτροπή Ελέγχου, η οποία έπραξε αυτό που έπρεπε να πράξει κατά δική της δήλωση. Και επειδή μπήκε το θέμα και από τον κ. Δακί, όταν συνειδηριάζει η Επιτροπή Παρακολούθησης, που συμμετέχει από μέρους σας ο κ. Σόκουτης και όλα τα επιμελητήρα είναι γνωστή η σύνθεση. Είναι εκεί η Επιτροπή Ελέγχου, η οποία πρώτα η Επιτροπή Ελέγχου παίρνει θέση, επιβεβαιώνει, αναπτύσσει το κάθε έργο, το κάθε τι και μετά εμείς ψηφίζουμε, έτσι δεν είναι κ. Σόκουτη. Γιώργο, στην Επιτροπή Παρακολούθησης από τη στιγμή που ο Φάκελος επιστράφει στο Σύλλογο δεν υπάρχει απόφαση της Επιτροπής για κάτι το οποίο επέστρεψε η Επιτροπή Ελέγχου. Στην Επιτροπή Παρακολούθησης για να εγκρίνει έρχονται αυτά που επιτρέπει και ελέγχει πρώτα η Επιτροπή Ελέγχου, έτσι δεν κ. Σόκουτη. Άρα πώς εμείς θα αποφασίσουμε σαν Επιτροπή Παρακολούθησης για ένα έργο το οποίο δεν ενέκρινε Επιτροπή Ελέγχου και επεστράφει. Λοιπόν, η ενημέρωση... Αφήστε, για εμπειρό. Μα γιατί διακόπτεται τώρα. Μη διακόπτεται σας παρακαλώ. Συνεχίστε κύριε Περιφερειάρχη. Άρα, με αυτά ως δεδομένα, αυτό που υποτελεί η δέσμευση του Περιφερειάρχη, πέρα από το φάγγελο που είναι το αυτονόητο, να ζητήσουμε εκ νέου από τον Υπουργό και από νομικούς, και όποιος χρειαστεί, διευκρινήσεις και καλύτερη διασφάλιση των διαδικασιών. Τελεία και πάβλα. Για να ξέρουν και τα επιμελητήρια και οι τρίτοι φορείς και οι αναπτυξιακές εταιρίες του καθής που βάζει το επιχειρησιακό και τους άξονες που έχουμε όλοι αποφασίσει και έχουμε επικαιροποιήσει ότι είναι δικαιούχοι με τον τρόπο τον οποίο θα λειτουργούν. Εύχομαι όλη αυτή η συζήτηση που θυμηθήκαμε τώρα, αν είναι ή δεν πρέπει να είναι δικαιούχος ένας σύλλογος, αν πρέπει ή δεν πρέπει να είναι φορέ συλλοποίησης Ιανκώ, εύχομαι λέω να είναι μόνο για καθολοκληρία της νοημιότητας και όχι για να αποτρέψουμε την υλοποίηση έργου. Αυτό έχω να πω. Νομίζω κύριοι συνάδελφοι ότι το εξαντλήσαμε κύριε Αντιπρόεδρε, νομίζω ότι το εξαντλήσαμε το θέμα, νομίζω τοποθετηθήκατε κύριε Δακή. Πρώτα πρώτα δεν είναι αυτό το θέμα μας, είναι άλλο το θέμα μας κύριε Δακή. Κύριε Σόκουτη, έχετε το λόγο. Είμαστε εκτός θέματος κύριε Σόκουτη. Το καταλαβαίνουμε ή δεν το καταλαβαίνουμε. Νομίζω ότι εξαντλήθηκε το θέμα μετά και την τοποθέτηση του κυρίου Περιφεριάργη, που πιστεύω καλύπτει τους φάντες. Θα δοθεί ο φάκελος, για να μπορεί όλοι οι πολίτες της δικής Μακεδονίας να γνωρίζουν τι έγινε. Ο φάκελος θα δοθεί στη δημοσιότητα. Δεσμεύτηκε ο Περιφεριάργης. Όταν λέτε τι έγινε, τι εννοείται και εσείς κύριε Πόλεμπερ. Τι έγινε δηλαδή. Ενώ ο φάκελος εκταμιεύτηκε δραχμή. Ξέρετε εσείς κάτι που δεν ξέρω εγώ. Όχι, δεν ξέρω τίποτα. Ακριβώς. Λοιπόν, κύριε Σόκουτη. Δεν θα μπω στην ουσία του θέματος και δεν είμαι εκτός θέματος κύριε Πρόεδρε. Ουσία τους ανάργησα, μπήκα κατευθείαν στο νόημα. Αυτό δεν είναι άλλο είναι το θέμα μας. Είναι το πρώτο θέμα που είναι άλλο. Εντάξει. Και μπήκαμε στην ερώτηση. Εγώ δεν θα μπω στην αντιπαράθεση που αφορά τον πόρο, τη διαχείριση, τον Αγία Όλγα, την Αγία Φουτινή, και ξέρω εγώ και τα λοιπά. Θα παρακολούσα, Στέφανε, προσωπικά χαμηλούς τόνους, γιατί όλοι έχουμε εδώ πέρα την ίδια αγωνία πως από αυτό το κονδήλι, που είναι υπερφυράχης ευχή, να μην γίνει κατάρα, ας πούμε, για την περιοχή μας, να το αξιοποιήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Κύριε Περφυριάργα, απευθύνομαι σε εσάς με τα λόγου γνώσεως. Και θα πω το εξής. Ξέρω ότι το είπατε με όλη την καλή διάθεση. Να απευθυνθείτε στο Υπουργείο, στον Υπουργό, να βγάλει καινούργια... Εγκύκλιο. Εγκύκλιο, ΦΕΚ, υπουργική απόφαση για τη διαχείριση, ξέρω εγώ και τα λοιπά. Επειδή ήμουνα ένας από αυτούς, κέμεζε με τον κύριο Δακί, όταν ετέθη πολλαπλώς το θέμα της νέας υπουργικής απόφασης που ζητούσαν οι δήμοι να έχουν 100% τη διαχείριση. Η Περφυρία, η Νομαρχία ζητούσαν επίσης και τελικά βρέθηκε μία σολομόντια λύση. Εγώ θα σας παρακαλέσω να μην προβήτησε τέτοια ενίδια. Δεν βρέθηκε σολομόντια λύση. Τα δικαστήρια αποφάσισα μετά από προσφυγή. Συμβουλή Επικρατίας το 50-50. Ωραία, το 50-50. Λέω λοιπόν ότι εάν εμείς εδώ σαν Περφυριακό Συμβούλιο δεν έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε κάθε φορά τα προβλήματα τα οποία παρουσιάζονται και τα οποία έρχονται όσον αφορά την υλοποίηση έργων και να βρίσκουμε την καλύτερη λύση, τότε νομίζω ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι επιτελούμε το έργο για το οποίο εκληγήκαμε. Φοβάμαι, το είπατε και εσείς, συνεπικορώ και εγώ και συνηγορώ, ότι εάν ζητήσουμε από το Υπουργείο να μας βγάλει μια καινούργια απόφαση, δεν ξέρω τι θα συμπεριλάβει. Δεν ξέρω τι θα συμπεριλάβει. Δεν ξέρω τι θα διαλαμβάνει μέσα και αν θα έχει τότε το Περιφερειακό Συμβούλιο τη δυνατότητα να καλύπτει αυτές τις ανάγκες που πραγματικά έχει ο τόπος. Εγώ ξαναλέω και πάλι ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει και τη δυνατότητα και την ικανότητα να μπορεί να χειρίζεται τα θέματα αυτού του επιπέδου και αυτής της εμβέλειας. Εκτιμώ ότι δεν πρέπει να επιδιώξουμε από μόνη μας έκδοση μιας καινούργης υπουργικής απόφασης, εκτός αν έχουμε κάτι άλλο να ζητήσουμε. Γιατί, ξαναλέω, ελοχεύει ο κίνδυνος επειδή έζησαμε μια τέτοια κατάσταση επί σειρά ετών, να παρισφρήσουν άλλες σκοπιμότητες από οπουδήποτε και στο τέλος εμείς εδώ σαν Περιφερειακό Συμβούλιο να είμαστε απλώς διεκπεριοτές. Δεν ξέρω αν έγινα αντιληπτός. Η άποψή μου είναι ότι όλοι οι φορείς της Περιφερίας, όλοι οι φορείς της Περιφερικής Ενότησης Κοζάνης και Φρόρινας, είναι δικαιούχοι, μπορούν να εκτελούν έργα, βέβαια σύμφωνα με την νομιμότητα. Αυτό λέει η υπουρική απόφαση και με αυτήν πρέπει να συνεχίσουμε, κατά την ταπεινή μου άποψη. Άρα, κύριε συνάδελφο, κύριε Δακί, μια λέξη σας παρακαλώ και να ξεπλοκάρουμε το πρώτο θέμα. Μια λέξη. Σας παρακαλώ. Κύριε Περιφεριάρχη, αποτείνουμε σε εσάς. Φαντάζομαι ότι αυτό που είπατε στη ρήμη του λόγου σας, ότι ενδεχομένως υπάρχει κάποιος εδώ μέσα που δεν θέλει να γίνουν τα έργα, αν πιστεύετε ότι υπάρχει κάποιος τέτοιος, παρακαλώ ονοματίστε τον. Όμως, όχι, δεν ισχύει αυτό. Άρα αυτό δεν ισχύει. Επίσης, εγώ καλοπροέρετα λέω, επειδή δεν πιστεύω ότι κανείς έχει τη διάθεση να αποκρύψει οτιδήποτε και παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται προκαταβολή στα έργα που γίνονται από τον πόρο, είπαμε ας το θεί, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, δεν προβλέπονται προκαταβολή στα έργα του πόρου, τώρα πώς θα το κάνουμε δηλαδή. Αλλά ζητήσανε άνθρωποι να πάρουν, ας πάρουν, δεν έγινε κακό. Δηλαδή ζητούν προκαταβολή από την Επιτροπή Ελέγχου, έρχον χωρίς πιστωποίηση. Τι είπεν είστε ότι ο κύριος Χαραλαμπίδης που είναι ένας έμπειρος και ικανός υπάλληλος ή ο κύριος Γρύβ ας πούμε τα προηγούμενα χρόνια δεν ξέρουν τη νομοθεσία και τις διαδικασίες, λέω λοιπόν να κλείνει το θέμα, δώστε μας αύριο πριν τις συμβάσεις, όπως είχαμε αποφασίσει, δεδομένου ότι δεν μπορεί κάποιος να έρθει να πάρει χρήματα χωρίς να έχει υπογγραμμένες συμβάσεις και είναι αδιανόητο να πιστέψει κανείς ότι η Επιτροπή Ελέγχου Έργων με έμπειρους και ικανούς δεν τυρίζει τις διαδικασίες, θα είναι μομφοί σε βάρος τους και κανείς δεν θα θέλει κάτι τέτοιο και τυρούνται οι διαδικασίες και ικανή και άξινη είναι, επομένως δώστε μας αύριο το πρωί. Και τον επέστρεψε το φάκελο. Να μας δώσετε το αντίγραφο που έχει στη γραμματεία του στο αρχείο που τυρίζει. Είτε δυνατό, δεν υπάρχει αντίγραφο. Απλά πράγμα, τζάμπα συζήτηση κάνω. Το δημόσιο έχει φάκελο αντίγραφο. Δεν πιστεύω να υπάρχει κανείς εδώ μέσα ή κάποιος υπάλληλος της περιφέρειας που να πιστεύει ότι δεν υπάρχει αρχείο σε ό,τι έγγραφο διακινείται. Νομίζω προσβάλλουμε τους πάντες και αυτούς. Επομένως δώστε τους φακέλους και τζάμπα και η συζήτηση με την κυρία Ζεμπελιάδου από εδώ και από εκεί. Απλά πράγματα, τόση ώρα συζητάμε για κάτι που έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και μέρες κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ κύριε Δακή. Νομίζω, κύριοι συνάδελφοι, ότι εξαντλήθηκε το θέμα. Επανέρχομαι στην εισήγηση του κυρίου Μπύρου. Την ένταξη στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας του έργου Μελέτες, Βελτίου, Αναβάθυψης και Ανάπτυξης των Υποδομών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλόρνα. 261.174,85 ευρώ και με βάση το νόμο 3316 του 2005 για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει καθήκοντα διευθύνουσας υπηρεσίας. Ομόθονα, κύριοι συνάδελφοι! Και θα έρθει και προγραμματική συμφωνία στο επόμενο στάδιο. Αυτά θα προδηγηθούν στην Επιτροπή Παρακολούθησης μετά την έκριση από την Επιτροπή Παρακολούθηση. Δεν το λέω. Η απόφασή μας που συμφωνήσαμε είναι με προγραμματική συμφωνία, η οποία θα έρθει σε επόμενο συμβούλιο. Έτσι. Να ενταχθεί. Συμφωνούμε, κύριοι συνάδελφοι. Ομόθονα. Προχωρούμε στο δεύτερο θέμα. Έγκριση εισήγησης έργου στην Επιτροπή Παρακολούθηση του Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος σε Απ' Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του τέλους ανάπτυξης 12-16 αφορά τη Μελέτη Οδοπίας για τη Χάραξη Νέας Εθνικής Οδού από τον Κόβου Αμοχωρίου έως τον Κόβου Ξινού Νερού Φλόρινας. Αύξηση προϋπολογισμού. Ο κύριος Μπύρος έχει την εισήγηση. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ελπίζω να μην επικρατήσει ένταση όπως το προηγούμενο θέμα. Όπως γνωρίζεται η Περιφερειακή Ενότητα Φλόρινας, προκειμένου να υλοποιήσει έναν από τους πολύ σημαντικούς στόχους που έχει βάλει τα τελευταία χρόνια. Έχει εγκρίνει ένα ποσό για τη Μελέτη Οδοπίας για τη Χάραξη Νέας Εθνικής Οδού από τον Κόβου Αμοχωρίου έως τον Κόβου Ξινού Νερού. Και θεωρούμε ότι μετά τις τελικές εκτιμήσεις της Εγνατίας, η οποία είναι και αρμόδια για να υλοποιήσει το συγκεκριμένο έργο και αφορά τη μελέτη του κάθετου άξονα από τη Φλόρινα μέχρι και την Τολεμαϊδα, υπάρχει ένα τεχνικό δελτίο που αναφέρεται στην αναγκαιότητα του συγκεκριμένου άξονα. Είναι ένας άξονας που συνδέει τη Σερβία, τη Κροατία, τη Σλοβενία, την Αυστρία, τη Φύρωμ και γενικότερα είναι ένας άξονας ο οποίος ήταν από τους κεντρικούς άξονες της χώρας μας προς την Ευρώπη. Και θεωρούμε ότι αυτό το τμήμα συνολικού μήκους περίπου 52 χιλιομέτρων είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί, όπως τα γνωρίζει και το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η Φλόρινα δυστυχώς είναι μια περιοχή που έχει αδικηθεί και υπάρχει ένα παλαιωμένο γενικώς οδικό δίκτυο με πάρα πολλά προβλήματα στον άξονα αυτό και θεωρούμε ότι η βελτίωσή του, που αφορά τις ανισόπεδους κόμβους και γενικότερα τη δημιουργία ενός τετράγχνου σύγχρονου αυτογενητόδρομου, με μια παρέμβαση περίπου 17 χιλιομέτρων που αφορά την παράκαψη του ρουχίου της Βέβης, είναι απαραίτητο να γίνει. Όπως τα γνωρίζετε, σε προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο είχαμε εγκρίνει ύψους 800.000 ευρώ τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου, το οποίο θα υλοποιούσε η Αγνατία. Και θεωρούμε ότι μετά της ακριβώς τις μελέτες τις οποίες έκανε με πλήρη απεικόνιση του συγκεκριμένου άξορα και μετά από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν όσον αφορά τη χάραξη της συγκεκριμένης οδού, η Αγνατία με τεχνικό δελτίο το οποίο έχει στείλει και εκτιμά ακριβώς τις μελέτες και το κόστος αυτών, που εκτιμάται σε περίπου έκτοση 70% για το σύνολο της μελέτης, χρειάζεται μια επιπρόσθετη χρηματοδότηση, για να μην διαβάζω όλα τα οικονομικά στοιχεία, τα οποία έχει δοθεί σε όλους τους επικυφαλείς της αντιπολίτευσης. Και θεωρούμε ότι η επιπρόσθετη χρηματοδότηση είναι της τάξεως των 682.000 ευρώ. Είναι συνολικά το έργο αυτό για τη μελέτη ολοκλήρωσης από το κόμβο του ξινού νερού μέχρι και το κόμβο του αμοχωρίου. Είναι 1.482.000 ευρώ. Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί αυτή η μελέτη για να μπορέσουμε να εντάξουμε αυτό το έργο. Και θα πρέπει να ενημερώσω και το Περιφερειακό Συμβούλιο, ότι με πρωτοβουλία του κ. Περιφεριάρχη έχει γίνει συζήτηση και με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργιού Υποδομών, αλλά και με τον Υπουργό Υποδομών, τον κ. Σπίρτσι, εάν υπάρξει δυνατότητα χρηματοδότησης από άλλους πόρους, πέρα από την ένταξη του έργου αυτού το οποίο πρέπει να κάνουμε ως υποχρεώση απέναντι στην Εγνατία, αλλά εάν υπάρξει δυνατότητα ένταξης της συγκεκριμένης υπομελέτης που είναι η αύξη του ποσού αυτού, να γίνει από το Υπουργείο. Νομίζω θα κάνει τις απαραίτητες διευκρινήσεις και ο κ. Περιφεριάρχης. Θεωρώ ότι αυτό το έργο είναι απαραίτητο να το εντάξουμε. Και νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να βγάλουμε μια περιφερειακή ενότητα και να την εντάξουμε ίση απέναντι στις άλλες περιφερειακές ενότητες, όσον αφορά και την πρόσβαση, αλλά και την δυνατότητα εξόδου από τη χώρα μας, αλλά και προς την εδοχώρα. Σας ευχαριστώ. Πώς δείσεις, κύριοι συνάδελφοι. Ναι, κύριε Δακή. Θέλω να ρωτήσω, βέβαια, προς την βεβαίωση, από ό,τι διαβάζω στην εισήγηση, προφανώς η Εγνατία Οδός ΑΕ, που είχαμε εγκρίνει το ποσό των 800.000 για την προηγούμενη χάραξη, δεν προχώρεσε σε διαδικασίες, μέχρι εμείς, δημοπράτησης του έργου. Άρα θα πάμε, εξ υπαρχής, με τη νέα χάραξη για το σύνολο του ποσού. Η Εγνατία έχει προχωρήσει σε δημοπρασίες μημάτων του έργου, που αφορούν γεωλογικά, τοπογραφικά κτλ. Έχει προχωρήσει και σε προγραμματικές συμβάσεις, όπως ορίζει και όπως ξέρει να τηρεί αυτή τις διαδικασίες. Από ό,τι γνωρίζω τώρα για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, έχει προβεί στη διαδικασία έγκρισης από το Υπουργείο Υποδομών για δέσμευση πίστοσης, η οποία ξεπερνάει αυτό το ποσό, γιατί όπως ξέρετε, οι μελέτες αυτές είναι πολύ πολλαπλάσια σε περισσότερο, όσον αφορά τον προϋπολογισμό. Έχει προχωρήσει σε αυτό, αλλά επιπρόσθεται η Εγνατία, όσον αφορά όλες τις τεχνικές μελέτες, που χρειάζεται για να υλοποιηθεί αυτό το έργο, προχωράει σταδιακά σε μελέτες, οι οποίες χρειάζονται για να μπορέσει να υλοποιηθεί και να μπορέσουμε να έχουμε πλήρη φάκελο μέχρι τον Απρίλιο-Μάιο του 2019. Έχει προχωρήσει, έχει προχωρήσει. Άλλο το, επειδή τώρα συζητάμε. Έχει προχωρήσει σε κάποια εμπίπλατα. Υπάρχει για διαφοροποίηση της χάρωσης κλπ. Η Εγνατία έχει προχωρήσει σε απορρώφηση κάποιων χρημάτων. Ήδη έχει γίνει. Απλώς χρειάζεται για να κάνει και άλλες μελέτες. Επιπρόσθετη χρηματοδότηση, γιατί δεν φτάνουν. Αυτό είναι. Γιατί προσθέθηκε, κύριε Απίλιο, για κάποια χιλιόμετρα. Στην αρχική μελέτη, η οποία είχε κάνει η Εγνατία, ήταν το μήκος της οδούπ, το οποίο θα ήταν για κατασκευή, περίπου 9 χιλιόμετρα. Προσθέθηκαν άλλα 4 με 5 χιλιόμετρα και χρειαζότανε περιπρόσθετη μελέτη για να μπορέσει να συνολοποιήσει και το κομμάτι αυτό. Δηλαδή, ήδη είναι προχωρημένη η μελέτη. Έχει κάνει τους διαγωνισμούς και ό,τι προβλέψει, ως αναθεύσεις αρχή. Να ρωτήσω και ένα άλλο. Υπήρχε συζήτηση παλιότερα, αυτό να συγχρηματοδοτηθούν οι μελέτες, και μάλιστα λέγαν θα μας δώσουν ένα ποσό γύρω στα 5 εκατομμύρια ευρώ, από το Euro Connect το πρόγραμμα. Τώρα βάζουν αυτοί κάποια χρήματα στις μελέτες που θα εκπονήσει η Εγνατεία ο δός ΑΕ, ή απλώς δεν έγινε φυκτό κάτι τέτοιο. Από ό,τι γνωρίζω η Εγνατεία μέχρι στιγμής δεν έχει χρηματοδοτικά εργαλεία, ούτε να εντάξει τις μελέτες αυτές σε ευρωπαϊκά προγράμματα. Έχει γίνει μια συζήτηση και με το Υπουργείο Υποδομών. Υπάρχει πρόθεση για να χρηματοδοτήσει το σύνολο του έργου μέχρι και την πτωριμή, χρειάζονται άλλα 4 με 5 εκατομμύρια, περίπου 4 200, αν δεν κάνω λάθος, για το τμήμα από το ξινό νερό μέχρι και την πτωλεμαϊδα. Υπάρχει πρωτοβουλή από τον κ. Περιφερειάρχη. Μας είχε στείλει τεχνικό δελτίο η Εγνατεία και σε εμένα και στον π. Περιφερειάρχη Κοζάνη, στον κ. Πλακετά για να κάνουμε την απαραίτητη δέσμευση για το υπόλοιπο τμήμα, γιατί είναι ένα κομμάτι της Φλόρινας και ένα κομμάτι της Κοζάνης. Νομίζω ότι πρέον προχωράνε οι διαδικασίες και ελπίζομαι ότι θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ολοκληρωθεί αυτό το έργο, που είναι μια πολύ μεγάλη αναγκαιότητα για την Περιφερειαγέννοντα Φλόρινας. Άλλη ερώτηση, ναι κ. Καρατζίδη. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, επειδή και ο κ. Στουβίτας έπρεπε να αποχωρήσει μία διευκρινιστική ερώτηση. Θα θέλαμε λίγο να μας διευκρινιστεί ποιος είναι τελικά ο ρόλος της Εγνατίας ΑΕ και τη διαδικασία υλοποίησης του έργου μέχρι τέλους. Εάν θα έχει τη διαχείριση του καθέτου η Εγνατία ΑΕ, γιατί το λέμε αυτό, γιατί εμφανιζόμαστε να χρηματοδοτούμε αυτή τη στιγμή μια διαδικασία που θα τη διαχειρίζεται στο τέλος, στον δρόμο, στη μορφή ιδιωτική εταιρεία, ανώνυμη εταιρεία που τελεί και υπό καθεστώς τυχών ιδιωτικοποίησης. Θα βρεθούμε σε ένα καθεστώς να έχουμε παράπλευρα διώδια για ένα δρόμο που έχουμε χρηματοδοτήσει και λίγο παραπάνω για να το κατανοήσουμε, την διευκρινιστική κατά πόσο δεν κατάλαβα ακριβώς είναι δυνατή ή περαιτέρω χρηματοδότηση από τον κεντρικό προϋπολογισμό ή αυτό το ποσό θα διαρευνηθεί δυνατό τεχνηματοδότησης από τον κεντρικό προϋπολογισμό. Ευχαριστώ. Και κυρία Ζεμπελιάδου κάντε και στην ερώτηση να απαντήσει συνολικά ο κύριος Μπύρος. Επειδή στο τεχνικό δελτίο που μας έχει δοθεί, δεν φαίνεται η μερομηνία λήξης, η προβλεπόμενη, ο χρόνος δηλαδή, αν θα μπορούσε να μας δοθεί μια απάντηση. Απαντήστε κύριε Μπύρο. Ναι, ήδη όπως έχει δοθεί και στη δημοσιότητα. Απαντάω πρώτα στη κυρία Ζεμπελιάδου, η ΕΓΝΑΤΙΑ έχει δεσμευτεί δημοσίως δια του προέδρου της, ότι αυτή τη μελέτη θα την έχει ολοκληρώσει μέχρι το καλοκαίρι του 2019. Ολοκληρωμένη και παραδομένη. Επίσης... Του 2018, του 2018, ναι, συγγνώμη. Είπαμε τα αρχαία του 2018, πριν από το πολύ μερι το Μάριο Μάρις. Λοιπόν, το καλοκαίρι, συγγνώμη κύριε Περιβεράκη, το καλοκαίρι του 2018. Γιατί στο τεχνικό δελτίο βλέπετε το 4ο, 3ο, του 2018, που είναι το χρηματοδότητο του καθέπτου. Όχι, απλώς είναι το θέμα και της χρηματοδότησης και της απορρόφησης. Αλλά η ΕΓΝΑΤΙΑ, ναι, ναι, ναι, ναι. Τώρα, όσον αφορά την ερώτηση του κ. Καροντζίδη. Άρα θα προελευτεί στη σύμβαση αυτά τα χρόνια για να είναι και το συνεργατικό σπατάσιο. Είχαμε προβή σε ενέργειες και πρωτοβουλίες όσον αφορά τη χρηματοδότηση και την έβρεση χρηματοδοτικών εργαλείων από μέρους του Υπουργείου. Η ΕΓΝΑΤΙΑ έχει εγχωρημένη αρμοδιότητα για να υλοποιήσει την μελέτη και την κατασκευή του συγκεκριμένου άξονα. Έχει οριοθετηθεί με απόβαση υπουργική. Οπότε η ΕΓΝΑΤΙΑ έχει την πλήρη ευθύνη για την κατασκευή αυτού του έργου. Παλαιότερα υπήρξανε κάποιες ενέργειες και διαδικασίες για να μπορέσει να χρηματοδοτηθεί αυτή η μελέτη από μέρους της ΕΓΝΑΤΙΑ. Και όπως είχε πει και ο Κυριοζακής, είχα να ζητήσει χρηματοδοτικά εργαλεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν ήταν όμως τελική επιλογή των φορέων της Φλόρινας τα προηγούμενα χρόνια και γι' αυτό το λόγο δεν πραγματοποιήθηκε αυτή. Εμείς σε αυτή τη συζήτηση που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτά τα χρήματα, ούτως ή άλλως η ΕΓΝΑΤΙΑ δεν μπορεί να τα απορροφήσει αν βρούμε και υπάρξει χρηματοδότηση από μέρους του Υπουργείου. Ελπίζουμε ότι το Υπουργείο θα συνενέσει στο να χρηματοδοτήσει το σύνολο του έργου για τη συγκεκριμένη μελέτη και να μας τη διευκολύνει έτσι ώστε να μην γίνει απορροφήση. Άλλωστε πολλές φορές πολλά έργα που εντάσσονται από τον Πόρο για να υλοποιηθούν με διάφορους φορείς, ακόμα και με τρίτους φορείς, δεν υλοποιούνται για διάφορους λόγους και αυτό νομίζω ότι μπορεί να γίνει και σε αυτή την περίπτωση. Ο κύριος Περιφερειακής. Θέλω να παρέω για να έχω μια καλή ενημέρωση συνολική. Και το ή έχουμε μπροστά μας ως εξέλιξη για να ξέρει το Περιφεριακό Συμβουλείο. Ο κάθετος άξονας από την Εφλόρινα προς την Εγνατεία είχε μία άλλη χάραξη. Από εκεί τώρα που έχουμε τη βίθηση των Βαλτονέρων. Με έναν προεπολογισμό του έργου πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ αν θυμόμαι καλώς. Έχει γίνει μια συζήτηση, άλλαξε αυτή η χάραξη, βγήκε η απόφαση καινούργια και πλέον πάμε με αυτή τη χάραξη που περιγράφεται από το αμωχόρι στο ξινό νερό και το ξινό νερό στην Πτωλεμαϊδα με τον άξονα ο οποίος υφίσταται σήμερα. Ναι, ο οποίος. Και είχαμε πει ότι είχαν γίνει και πολλές συσκέψεις και με τους δημάρχους, να έχει και μία αγγίτητα προς την έδεσε και τα λοιπά. Και καταλήξει από αυτόν ο οποίος βγάζει ένα συνολικό κόστος κατασκευής, προεκτίμηση, το σύνολο του άξονα 120 εκατομμυρια, που 300 και που 120. Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι το εξής, επειδή έχω αναλάβει μία πρωτοβουλία, έχω μία καταρχήν δέσμευση. Την επόμενη εβδομάδα θα έχω εκ νέου συνάντηση με τον κ. Σπίρτζη και με τον κ. Δέδε και για μια σειρά από άλλα έργα που αφορούν την περιοχή μας. Έχω τη δέσμευσή του ότι αυτό το ποσό που δεσμεύουμε σήμερα εμείς από τον Μπόρο, το δεσμεύουμε ως ανάγκη. Να το αναλάβει, μου είπε, το Υπουργείο, το ποσό αυτό, αυτή είναι η δέσμευση του απέναντί μου και το σύνολο της κατασκευής του έργου. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η Εγνατία, και το ξέρετε, έχει ένα ζήτησε να δώνει 500 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο μπορεί να το εξοποιήσει για τέτοιο είδους δράσης και παρεμβάσεις. Άρα αυτό να το έχουμε στα υπόψεις, δεσμεύουμε με έναν αυτό το ποσό με σημερινή μας απόφαση από τον Μπόρο, αλλά μπορεί να μην αξιοποιηθεί και καθόλου. Νομίζω ότι το επόμενο δεκαήμερο θα έχουμε οριστικοποίηση αυτής της συζητής με το Υπουργείο, με τον κ. Σπυρίζη και με τον κ. Δέδε και εκ νέου θα σας ενημερώσουμε. Κύριε Περφεριάρχα, επειδή θα πάνε στην ΕΜΠΕ ο κ. Περφεριάρχης, ο κ. Δακής και ο κ. Πλακιαντάς, υπάρχουν τοποθετήσεις… Ναι, δυο λόγια να πω. Πόσο γίνεται πιο σύντομα κ. Δακή, γιατί… Ναι, προφανώς είμαστε υπέρ του έργου, όπως και στη προηγούμενη φορά το ψηφίσαμε υπέρ. Θεωρώ όμως ότι παρότι η αρμοδιότητα έχει εκχωρηθεί με υπουργικές αποφάσεις σε όλο τον άξονα τον κάθε τολάρι σας νίκη στην Εγνατία, επειδή η χρηματοδότηση αυτή γίνεται από την Περιφέρεια και θεωρώ πολύ σημαντικό διαχρονικά οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, γιατί παρεμβαίνουν και άλλα έργα πρέπει να έχουν γνώση, πιστεύω ότι όπως είπαμε προηγουμένως αυτό να γίνει με προγραμματική σύμβαση με την Εγνατία και να βάλουμε επιτροπή παρακολούθησης από τους διευθυντές των τεχνικών υπηρεσιών της έδρας και της περιφερειακής ενότητας Φλόρινα και Κοζάνης. Πιστεύω ότι μετά την ένταξη που αποφασίζουμε κύριε αντιπεριφερειάρχη και κύριε περιφερειάρχη να έρθει και μια προγραμματική σύμβαση με την Εγνατία και λέω ότι επιμένω σε αυτό να μην είναι πρόσωπα του περιφερειακού συμβουλίου αλλά είναι ο διευθυντής της έδρας, της ΠΕ Κοζάνης και της ΠΕ Φλόρινας. Για λόγους καλύτερες αποτελεσμούν και γνώση σε σχέση με άλλα θέματα που ενδεχομένως οι μελέτες χάραξης και η κατασκευή του έργου επηρεάσουν. Υπάρχει άλλη τόποθεση κυρία Ζαμπελιάδου. Συμφωνούμε απόλυτα και με την προτεραιότητα που δίνεται για να μπει η μελέτη, έστω κι αν είναι από τον πόρο. Καλύτερο θα ήταν να πάει, όπως είπα, ο περιφεριάχης από κάπου αλλού και μπορεί να γίνει. Κυρίως επισημαίνουν, προφανώς θα το ψηφίσουμε, το γεγονός ότι πρέπει το χρονδιάγραμμα να είναι πολύ σφιχτό, να εγγραφεί και να το παρακολουθούμε. Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που πρότει ο κύριος Βακής για να παρακολουθούν οι δικές μας υπηρεσίες, την υλοποίηση της μελέτης έγκαιρα, γιατί η αλήθεια είναι ότι η Εγνατία έχει φορτωθεί με πάρα πολλές μελέτες, τους χαδά και έχει εκκρεμώτες πάρα πολλές, οπότε πρέπει να το προσέξουμε. Και η προσπάθεια που θα γίνει η περιφεριάχη για να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα του Υπουργείου Μεταφορών, πιο πολύ έχει να κάνει με την έννοια ότι μετά δεσμεύονται να χρηματοδοτήσουν και το έργο, γιατί το έργο μας φορά πάρα πολύ. Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να το σηκώσει κάτι άλλο. Αυτά. Φυσικά το ψηφίζουμε. Να, ναι. Να, εντάξει. Άρα βάλουμε πόδι στα πρώτα και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό. Συμφωνούμε προφανώς. Υπάρχει άλλη τοποθέτηση, κύριοι συνάδελφοι? Γιώργο, πάμε. Ομπόφωνα κύριοι συνάδελφοι. Α, ο κύριος Καρατζίδης. Ο κύριος Καρατζίδης παρόν. Άρα, καταπλειοψηφία. Γιώργο. Πάμε στο τρίτο θέμα. Ένα λεπτό. Ναι, θα βάλουμε του κύριου Πλακεντά. Είναι στο έβδομο θέμα, έγκριση του τρόπου δημοφάντης για το έργο κατασκευή τεχνικού για την απορροή των ομβρίων υδάτων του υπαρχιακού δρόμου διασταύρωση εθνικής οδού Κοζάνης-Λάρισα προσαυλές Ρίμνιο-Ιαννή στο ύψος του οικισμού αυλών. Προϋπολογισμό 125.000 ευρώ. Ο κύριος Πλακεντάς προτείνει με τη διαδικασία, κύριε Πλακεντά. Ανοιχτή ηλεκτρονική δημοπρασία. Με ανοιχτό διαγωνισμό. Ανοιχτή ηλεκτρονική δημοπρασία ξανά. Ηλεκτρονική δημοπρασία, ναι. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι, το 7. Ομόφωνα. Πάμε στο 8. Τροποποίηση συμπαρίθμου 224 απόφεση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας που αφορά την ολοκλήρωση κατασκευής αρνευτικού δικτύου στο κύπεδο Λευκοπηγής προκύπτει από το 24% VPA, είναι 7.000. Πόσο είναι, κύριε Πλακεντά? Αυτό συμβαίνει για τον εξής λόγο, κύριε Πρόεδρε. Από προηγούμενη απόφαση που είχαμε κάνει προγραμματική τέθηκε ζήτημα από πλευράξεις του Επιτρόπου να υπάρχει συμμετοχή και του Δήμου στη συγκεκριμένη διαδικασία με κάποιο τρόπο. Επιλέχτηκε η αλλαγή των δύο άρθρων της προγραμματικής σύμβασης ώστε να φαίνεται ότι υπάρχει και η εμπλοκή του Δήμου στη διαδικασία, έτσι ώστε να μην έχουμε πρόβλημα στην έγκρισή της. Ουσιαστικά αυτό αλλάζει μόνο και λίγο περισσότερο. Ωραία. Ναι, κυρία Σεπηλιάδου. Δεν διαφορούμε από αυτό, αλλά γιατί απαλήφεται η δυνατότητα παρατάσεις? Ζήτησε ο Κύριος ο Πίτροπος να μην υπάρχει παρατάσεις. Όπως το ίδιο θα ζητήσει και σε άλλες προγραμματικές, κυρία Σεπηλιάδου. Είναι τακτική του. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι! Ομόφωνα, ομόφωνα! Ομόφωνα! Ευχαριστώ πολύ! Σας αποδεσμεύουμε ο κύριος Πλακετά. Πρέπει να πάμε και έχει συνεδρία στο Διοικητικό Συμβούλο και έχει τηλεδιάσκεψη. Κύριε Δακή, αφήνετε τον κύριο Μαργαρίτη στη θέση σας ή τον κύριο Σόκο την κύριε Δακή. Προχωρούμε στο τρίτο θέμα, η Τροποποίηση Προπολογισούτων Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Ήταν ομόφωνο η κυρία Κάτανα. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι! Ομόφωνα, το τρίτο θέμα. Πάμε στο τέταρτο θέμα, το οποίο... Αποσήρετε το τέταρτο θέμα, κύριοι συνάδελφοι. Θα έρθει με κάποιες διευκρινήσεις και από την Άκο και από τον κύριο Κώτα. Αποσήρετε το τέταρτο οπομένως. Πάμε στο πέμπτο θέμα. Προσφυγείς στη διαδικασία με διαπραγμάτες για ανάθεση της ομάδας ήδη για αστέγους του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελεκτρονικός Ανοιχτός Διαγωνισμός για την προμήθεια τροφίμων και βασικής υλικής συνδρομής στο πλαίσιο των πράξεων με τίτλου Αποκεντρωμένης Προμήδες Τροφίμων και Βασικής Υλικής Συνδρομής Δικαιητικές Δαπάνες και Παροχή Συνοδευτικών Μέτρων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Είναι τυπικό πολύ το θέμα. Ένα λεπτό. Να πω λίγο το ποσό. Είναι 2.345,80 ευρώ. 2.345,80 ευρώ. Ομόφωρα, κύριοι συνάδελφοι. Προσφυγείς στη διαδικασία με διαπραγμάτες χωρίς δημοσίευση, διακήρυξης διαγωνισμού σε εφαρμογή του άρθρου 32 κλπ. Λόγω μη υπουβολής προσφορών, νομίζω οικονομική υπηρεσία. Επιτροπή Διαγωνισμού. Ομόφωρα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωρα. Πάμε στο έκτο θέμα. Προσφυγείς στη διαδικασία με διαπραγμάτες για την ανάδυση της σύμβασης. Προμήθεια υγρών καυσίμων, θέρμασης και κίνησης για τις ανάγκες του Κτινιατρικού Γραφείου Τσοτυλίου, του Κτινιατρικού Γραφείου Σέτσα και του Γραφείου Αγροτικής Εικονομίας στην Άπολη. Προϋπολογισμό 9.513 με F.P.A. Στην διαγωνιστική διαδικασία δεν υπήρξε κανένας ο οποίος να ενδιαφέρθηκε και πάμε με διαπραγμάτευση από την Επιτροπή Διαγωνισμού, όπως έγινε και στο προηγούμενο θέμα. Ομόφωρα, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωρα. Πάμε στο εννιά θέμα, έγκριση του τρόπου εκτέλεσης της διαγωνισμού, το έργο επιστρώσεις δαπέδων μετάπητες στο Κέντρο Υγείας Άργου Σωρεστικού. Είναι 7.700 με συνοπτικό πρόχειρο διαγωνισμό, σύμφωνα με την εγκεκριμένη διακήρυξη και των ορίων του Υπουριού Υποδομών. Ομόφωρα, κύριοι συνάδελφοι, και αυτό. Ομόφωρα. Πάμε στο δέκατο θέμα, έγκριση παράτασης προγραμματικής ύβασης μεταξύ της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς και του Δήμου Καστοριάς για την ολοποίηση του έργου συντήρηση δρόμου από Βυσσινιά προς Άγιο Αντώνιο. Η εισήγηση είναι την παράταση της προγραμματικής ύβασης μεταξύ της περιφέρειας για ένα έτος. Για ένα έτος. Κατά λοιπά, ισχύουν οι όροι από 18 του 2016, που υπήρχαν γραμμές προγραμματικής ύβασης. Ομόφωρα, κύριοι συνάδελφοι. Πάταση καθυστερή. Κύριε Δαμόπουλη. Καθυστερή σε η διαδικασία περισσότερο μέσω των υπηρεσιών και του Επιτρόπου. Ομόφωρα. Ομόφωρα. Πάμε στο έντεκα θέμα. Τροποποίηση των όρων της από 13-8 του 2015 προγραμματικής ύβασης μεταξύ της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Περιφερειακής Ενότητας Γρεβαινών και του Ειδικού Λογαριασμού της Επιτροπής Εκπαιδείας Ερευνών και Ίδης Αλίας, Μελέτης σκοπιμότος για την ίδρυση δομής της πιστοποίησης δασικών προϊόντων και ξύλου στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβαινών. Ομόφωρα, κύριοι συνάδελφοι. Ναι, κυρία Ζεμπελιάδου. Επειδή το έργο είναι πολύ σοβαρό τώρα, είναι από τα καλά έργα, εμπιστεύω με απόφαση το 2015. Υποτίθεται, θα τελειώνει σε 6 μήνες, δηλαδή τέλος 2015. Δεν τέλειωσε το 2015. Ζητάει ο κ. Σιμαντράκος παράταση τριών ετών, μέχρι 12-18 του 2018. Έχει εφανίαν αξιόπιστος τρία χρόνια για να μας κάνει τη μελέτη για τη πιστοποίηση. Προσέξτε, τα τρία χρόνια που ζητάμε είναι από τότε που έληξε η Σύμβαση. Σας παρακαλώ λίγο την προσοχή σας. Ζητάμε ουσιαστικά μία παράταση μέχρι τον 12-18 του 2018. Επειδή πραγματικά ήταν πολύ λίγος ο χρόνος και όμως μπήκαμε σε μία διαδικασία μεταξύ Επιτρόπου Υπηρεσιών Αναλήψεων κτλ. Πραγματικά, ήταν πολύ λίγο το χρονικό διάστημα των 6 μηνών. Λαθασμένα το είχαμε υπολογίσει τότε. Ζητάμε την παράταση αυτή ώστε να κάνουμε τις πληρωμές μέχρι τις 18-18 του 2018. Ναι, και την παραλαβή. Τώρα θα του κάνουμε την πληρωμή, θα μας παρουσιάσει το έργο και μετά θα κάνουμε την αποπληρωμή. Σας παρακαλώ λίγο, για να μας παραδώσει τα παραδοτειά, νομίζω πρέπει να πάρει και άλλη προκαταβολή ο φορέας, οπότε γι' αυτό το λόγο πρέπει να γίνει, πρέπει να πληρωθεί. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι, κύριε Μαργαρίτη, ομόφωνα. Πάμε στο δωδέκατο θέμα, έγκριση της πρώτης τροποποίησης του προγράμματος έργων συνεχιζόμενα Περιφερειακής Ενότητας Γραβαινών Οικονομικού έτους 2017. Σας έχει δοθεί ο πίνακας, κύριοι συνάδελφοι. Ομόφωνα, κύριοι συνάδελφοι. Ναι, κυρία Ζεμπελιάδο. Δεν άκουσα, ανοίξα το μικρόφωνο. Αυτή για δύο έργα, συλλογή αναγνώρισης και ταυτοποίησης και αξιοποίησης των αυτοφοιών μανιταριών, τα καλά έργα αυτού του προγράμματος και τη δημιουργία νεο λειτουργικών τροπίμων από γαλακτοβικά προϊόντα, γιατί μη δεν είσαμε τίποτα. Λοιπόν, ας πω το εξής. Είναι από τα πιο παραγωγικά έργα. Ναι, ναι, ναι. Εμείς ξεκινήσαμε μια προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Υπείρου, με τη συλλογή αναγνώρισης, ταυτοποίηση, αξιοποίηση, αυτοφοιών μανιταριών και δημιουργία λειτουργικών τροπίμων από γαλακτοβικά προϊόντα. Στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβαινώντα προηγούμενα χρόνια, υπήρχε μια ιδιαίτεροτητα, θα έλεγα εγώ, τον είδε, που πραγματικά δημιουργούσαν διάφορες ζητήματα. Επειδή είδαμε ότι με αυτόν τον τρόπο καθυστερούσαμε και το έργο με την προγραμματική σύμβαση που είχαμε με την Περιφέρεια Υπείρου, η Περιφέρεια Υπείρου πληρώνει τη δική μας συμμετοχή. Δηλαδή, ναι μην συμμετάσουμε σε αυτήν την προγραμματική, το έργο θα γίνει. Απλά, για να μην καθυστηρίσουμε το όλο έργο, λόγω της ιδιαιτηρότητας, ξαναλέω, που υπήρχε στην είδη τα προηγούμενα χρόνια, να μην το κολλήσουμε, προχωράμε σαν συμμετοχή, αλλά δεν συμμετάσουμε οικονομικά. Ομόφωνα, κυρία Ζημιλιάδου, ομόφωνα. Το εκτός ημερής σας διάταξης θα το επαναφέρομαι την άλλη φορά σαν τακτικό θέμα. Ευχαριστώ, κύριοι συνάδελοι, για τη συνεργασία σας. Καλό σας βράδυ! Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE