2017-01-30 Περιφερειακό Συμβούλιο (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Παρακαλώ να πάρουμε τις θέσεις μας. Παρακαλώ να πάρουμε τις θέσεις μας. Κύριε Περιφεριάρχα, αξιότιμες συναδέλφισες και συνάδελφοι, αγαπητές φίλες και φίλοι που βρίσκεστε ανάμεσά μας στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου ή μας παρακολουθείτε διαδικτυακά και ιδιαίτερα οι αγαπητές φίλες και φίλοι της ομογένειας στο εξωτερικό, μετά τη διαπίστοση της απαρτίες από τον Γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου, τον κ. Χρυστοφορίδη, κηρύσω την ειδική δημόσια συνεδρίαση για τον απολογισμό των πεπραγμένων του Περιφεριάρχη, της εκτελιστικής επιτροπής και της περιφερειακής συμπαραστάτηδας του πολίτη. Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να αναφέρω το πλαίσιο της συζήτησης για την ενημέρωση των παρισταμένων και φίλων που μας παρακολουθούν για να είναι πιο κατανοητή η όλη διαδικασία της συγκεκριμένης συνεδρίας σας. Η διάρκεια είναι αποκλειστικά τρεις ώρες. Με έναρξη δυόμιση θα πρέπει στις πεντέμισι ώρες να έχει ολοκληρωθεί χωρίς δυνατότητα επέκτασης του χρόνου αυτού. Θα ξεκινήσει ο κύριος Περιφεριάρχης τον απολογισμό, θα ακολουθήσει η αντιπεριφεριάρχη του πολίτη, θα δοθεί ο λόγος στους επικεφαλείς και τους αντιπεριφεριάρχες οι οποίοι δικαιούνται δέκα λεπτά, μέχρι δέκα λεπτά και παρακαλώ να τηρηθεί απαρέκλητα ο χρόνος αυτός, δεδομένου ότι εάν όλοι κάνουν χρήση του δικαιώματος, μόνο οι αντιπεριφεριάρχες και οι επικεφαλείς θέλουν 150 λεπτά και τα 30 υπορριπώμενα είναι για όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητες και για τους μετέχοντες, οι οποίοι δικαιούνται πέντε λεπτά συν τους εντεταλμένους οι οποίοι θα πάρουν τον λόγο όσοι θέλουν να αναφερθούν στο κομμάτι του απολογισμού. Θέλω να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό τον Δήμαρχο Κοζάνης, ο οποίος βρίσκεται ανάμεσά μας και μας κάνει την τιμή σε αυτήν την πανηγυρική συνεδρία, στη δική συνεδρίαση, τον Γενικό Διευθυντή της Άγκω, τον Εκτελεστικό της Περιφέρειας και την Συμπαραστάτητα ως ισηγήτρια, θα έλεγα. Η μέρα γιορτής είναι η μέρα δημοκρατίας για το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η αγωνία όλων μας, η ενασχόλησή μας με τα κοινά, οι προσπάθειές μας, οι αποφάσεις μας σήμερα θα παρουσιαστούν έστω και με συνοπτικό, κωδικοποιημένο τρόπο. Σίγουρα, στους αυτοί δεν θα αναπτυχθεί ίσως στην έκταση που επενδύθηκαν και απέδωσαν δράσεις που βελτίωσαν την καθημερινότητα του πολίτη. Βλέπετε αποχειονισμός, βλέπετε παρόμοιες δράσεις, οι οποίες είχαν και διάρκεια, μεγάλη συμμετοχή και γίναν αποδέκτες αυτές τις καθημερινότητας συμπολίτες μας. Επιγραμματικά, για τον κοινοπεριφερειακό λόγο, κατά τον κοινοβουλευτικό λόγο, θα αναφέρω τα αποτελέσματα του περιφερειακού μας συμβουλίου για το έτος 2016. Κάναμε 30 συνεδριάσεις και αποφασίσαμε για 280 θέματα. Κύριε Περιφερειάρχα, έχετε το λόγο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητοί συνάδελφοι στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εκπρόσωποι Φορέων, εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, κυρίες και κύριοι, η σημερινή συνεδρίαση δεν έχει χαθεί του πανηγυριού ούτε και της διακπεραίωσης. Είναι πρωτίστως μια διαδικασία, όπως είπε και ο Πρόεδρος Δημοκρατίας, μια διαδικασία πλήρους διαφάνειας που αφορά στη λειτουργία της διοίκησης προς όφελος των πολιτών. Κοιτάζουμε τους πολίτες στα μάτια και τους λέμε με ειλικρίνεια ότι πετύχαμε πολλά, έχουμε όμως ακόμη πολλά περισσότερα μπροστά μας. Όλα αυτά στη λογική, που δεν θα κουραζόμαστε να το λέμε, της συναπόφασης του δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου. Στους πολίτες λογοδοτούμε, γιατί από τη δική τους δύναμη αντλούμε θάρρος και κουράγιο για να προχωρούμε. Σε πείσμα των κασάδρων, σε πείσμα των καιρών, σε πείσμα των λασπολόγων, με μια σειρά πρωτοβουλιών που αναλάβαμε, υλοποίησαμε και υλοποιούμε και πολλές άλλες που προγραμματίζουμε, προσπαθούμε να δράξουμε κάθε ευκαιρία για να δώσουμε στη δυτική Μακεδονία το ειδικό βάρος που στερήθηκε τόσα χρόνια, τόσο σε κεντρικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή, είναι η ώρα να δείξουμε τον καλύτερό μας σε αυτό, πώς καινοτομώντας και πρωτοπορώντας σε μια σειρά αποτομής με επίκεντρο τον άνθρωπο, την ποιότητα ζωής, την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα. Θέλουμε μέσα από δουλειά, ενότητα και τεκμηρίωση να προχωρούμε και να κατακτούμε όλο και περισσότερους στόχους. Δεν θα κουραστούμε να λέμε ότι για μας η ανάπτυξη δεν είναι ποσοτικό μέγεθος, αλλά είναι πάνω από όλα ποιότητα και ήθος. Πολλοί είναι εκείνοι που αμφισβήτησαν τα λόγια μας και διαψεύστηκαν παταγοδώς με τον πιο προφανή τρόπο, μέσα από τα έργα μας που μιλούν από μόνα τους. Τα προτάγματά μας συνεχίζουν να βρίσκονται στο προσκήνιο χαρακτηρίζοντας τη δράση και τις ενέργειές μας. Η περιφερειακή μας δράση για μια ισόρροπη ανάπτυξη αποτελεί καθημερινή μας μέρημνα, ενισχύοντας την περιφερειακή αντίληψη. Η διεκδικητικότητα είναι ταυτισμένη με τη δράση μας προς όφελος των πολιτών. Η ανάληψη πρωτοβουλιών, κοινωνικής συνοχής, είναι στις πρώτες προτεραιότητές μας, ειδικά στη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία που διανεί η χώρα και η περιοχή μας. Οι παρεβάσεις μας για προώθηση θεσμικών ρυθμίσεων αποτελούν συνεχή διαδικασία. Η συμμετοχικότητα, η σύθεση των απόψεων και η συναπόφαση είναι ο τρόπος διοίκησης και προώθησης των τοπικών ζητημάτων. Η ανοιχτή και συνεχής διαβούλευση, τα ανοιχτά δεδομένα και η χρήση σύγχρονης τεχνολογίας στα συναθή ζητήματα έφεραν την περιφερειά μας στο προσκήνιο και αποτελούμε εθνικό σημείο αναφοράς έχοντας κοντά και υποστηρικτοί το αρμόδιο Υπουργείο και πλέον την Παγκόσμια Συμμαχία, ως γνωστό όπως ξέρετε έγινε στη Γαλλία για την Παγκόσμια Διακυβέρνηση. Οριμάζουμε μεθοδικά το αναπτυξιακό μας υπόβαθρο ανταποκρινόμενη στις ανάγκες και κυρίως στις προοπτικές της Δυτικής Μακεδονίας. Είμαστε δίπλα στις προσπάθειες και στους αγώνεις της κοινωνίας συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ανάδειξη της αξίας τους και στη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους. Προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας στις ανάγκες των καιρών, χωρίς να αλλάζουμε ή να κάνουμε εκπτώσεις στους στόχους μας. Η δράση μας έχει μόνο ένα στόχο. Τη βελτίωση της χρησιμοτητάς μας σε ένα περιβάλλον μεγάλων αναγών και σημαντικών προκλήσεων. Η σημερινή διαδικασία είναι μια ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο. Είναι μια ανοιχτή επικοινωνία με τους πολίτες που έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν, αλλά και να μας κουν κριτικοί ως ο ένας και ο μοναδικός μας εντολέας. Για το λόγο αυτό, εκτός από τη ζωντανή μετάδοση της σημερινής διαδικασίας, την οποία οι πολίτες παρακολουθούν μέσω διαδικτύου, η παρούσα εισήγηση και αθώς και πλήρες συνημερωτικό υλικό χωριστά για κάθε περιφερειακή ενότητα, θεματικέντη περιφέρεια, την έδρα, την ειδική υπηρεσία του ΠΕΠΕ. Αναφυσβήτητα, η βελτίωση του εσωτερικού περιβάλλοντος λειτουργίας των υπηρεσιών μας, προς όφελος των συμφερόντων της ανάτυξης και του πολίτη, συνεχίζει να βρίσκεται στις προτεραιότητές μας. Είναι μια συνεχής διαδικασία και προσπάθεια, όπου κάθε επιτυχία είναι προϋπόθεση για την επόμενη. Επίσης, η προσβασιμότητα και οι ίσες ευκαιρίες αποτελούν δικαίωμα για τον πολίτη και υποχρέωση για την αυτοδιοίκηση. Προς την κατεύθυνση αυτή, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε από την πρώτη μέρα ανάληψη των καθηκόντων μας πάνω στη σημαντική πρωτοβουλία υλοποίησης του προγράμματος ανοιχτής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που είναι σε εξέλιξη, είναι φιλική στους χρήστες και για το λόγο αυτό αποτελεσματική. Το 2016 ολοκληρώσαμε το μεσοπρόθεσμα στρατηγικό σχέδιο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για την ανοιχτή ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Θέσαμε σε λειτουργία την πλατφόρμα ενημέρωσης των διαφορεμένων για τις υπηρεσίες που προσφέρει η περιφέρεια. Θέσαμε σε λειτουργία την εφαρμογή κανονικές άδειας προσωπικού. Αναπτύξαμε την εσωτερική ηλεκτρονική διαλειτουργικότητα. Αναπτύσσουμε την διαλειτουργικότητα με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων δημοσίων φορέων. Συμμετέχουμε στην ομάδα εργασίες που συστάθηκε από τον Υπουργό Σωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Αναλάβαμε τον ανοιχτό συμμετοχικό προϋπολογισμό, το ανοιχτό περιφερειακό συμβούλιο που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο της OIGB στο Παρίσι. Μεταδίδουμε ζωντανά της Συνεδριάς της Οικονομικής Επιτροπής. Βάσαμε κατάλογο με τα ανοιχτά δεδομένα που είναι διαθέσιμα στους ενδιαφερόμενους. Σε συνεργασία με τη διέθυση αναπτυξιακού προγραμματισμού, θέσαμε σε εφαρμογή το αποθετήριο μελετών. Συμμετέχουμε σε διαπηρευριακή συνεργασία για τη λειτουργία ενιαίας εφαρμογής εκλογών, στοχεύοντας στην ομοιογένεια και στη μείωση του κόστους. Προβήκαμε στις ενέργειες μίωσης του κόστους, προμήθειας και λειτουργίας των ειδών πληροφορικής. Ελεκτρονικοποιήσαμε τη διακίνηση των εγγράφων, καθώς και άλλες ενέργειες στην προσπάθεια για την οικοδόμηση ψηφιακής δημόσιας διοίκησης. Η πολιτική μας πρωτοβουλία αποτελεί πρωτοπορία και καλή πρακτική σε εθνικό επίπεδο και διαχέεται στη χώρα με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στην εσωτερική μας λειτουργία και στη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού, σημαντικός αριθμός τελεχών της περιφέρειας εκπαιδεύτηκε στα ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και συμμετέχει ενέργας στην προσπάθεια βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και ενίσχυσης της προσβασιμότητας της δημόσιας διοίκησης. Η συγκροτηθής ομάδα εργασίας αποστελέχει της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, συνέχισε να εργάζεται για την τροποποίηση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας με χρήση σύγχρονης τεχνολογίας που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο εξέλιξης. Στα οικονομικά θέματα, βασικά στοιχεία. Ο προϋπολογισμός του 2016 εκτελέστηκε κανονικά, ενώ πραγματοποιήθηκαν 22 τροποποιήσεις αναμορφωής ως αυτού βάση των νέων αναγκών και δεδομένων που προέκυψαν. Συνολικά το 2016 στην περιφέρεια εκδόθηκαν 5.244 εντάλματα πληρωμής συνολικού ποσού 49.278.516,75 ευρώ. Πετήχαμε εξορθολογισμό των δαπανών που αφορούν σε μισθώματα, λειτουργικά έξοδα και συνδιοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και ξεκονομίσαμε πολύτιμους πόρους που μπορούν να διε Πετήχαμε εξορθολογισμό των δαπανών που αφορούν σε μισθώματα, λειτουργικά έξοδα και συνδιοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και ξεκονομίσαμε πολύτιμους πόρους που μπορούν να διεργατευτούν για κάλυψη διαφόρων αναγκών. Δίνουμε ίσες ευκαιρίες σ' όλους τους υποψήφιους παρόχους, εκπαιδεύουμε το προσωπικό μας και έχουμε αγαστεί ενδοπεριφυρική συνεργασία. Το ταμιακό διαθέσιμο υπόλοιπο στις 31-12 του 2016 ήταν 47.895.089,99 ευρώ. Στην Οικονομική Επιτροπή πραγματοποιήθηκαν 55 συναιδριάσεις και εκδόθηκαν 2.439 αποφάσεις. Πάμε στο Εθνικό τώρα Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στα οικονομικά ζητήματα που άπτονται τις χρηματοδοτήσεις του Εθνικού Πουδουέ έγιναν σημαντικές αποτελεσματικές προσπάθειες προς τις παρακάτω κατευθύσεις. Αύξηση του ορίου πληρωμού του Εθνικού Πουδουέ από τα 4,6 εκατομμύρια ευρώ σε 11.500.000 ευρώ. Συνεχίσιο ροή χρηματοδοτήσεων σε κάλυψη των αναγκών για την απρόσκοπτη υλοποίηση των έργων. Ένταξη 19 νέων έργων στο Εθνικό Πουδουέ με βάση την αξιολόγηση των ετοιμάτων σε συνδυασμό με τη χρησιμότητα, αναγκαιότητά τους και τη δυνατότητα ανταπόκριση μας, λαβάνοντας υπόψη την εγκύκλαιο κατάρτισης του Προγράμματος Δημοσίου Επαιδίσεων για το 2016, που εκδόθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Συνεχίσει έλεγχος στον εσόδο των εξόδων και των ταμιακών διαθεσίμων, με σκοπό την ορθολογική χρήση των πορών, προκειμένου να συμβάλουν στην παραγωγή αναπτυξιακού έργου και στην απρόσκοπτη συνέχιση του. Οι συγκεντρωτικές κατανομές του Εθνικού Πουδουέ, αναπεριφερειακή ενότητα και έδρα, καθώς και συλλογική απόφαση παρουσιάζονται συνοπτικά στον πίνακα που είναι το παράρτημα 1 και θα δοθεί προς όλους για οικονομία χρόνου να μην τους αναφέρω. Οι κατανομές στον ΣΑΕΠ, αναπεριφερειακή ενότητα, έδρα και αναέργο, επίσης παρουσιάζονται σε πίνακα σε παράρτημα συνημένου 2. Εκκληκότερα και ενδεικτικά όμως, νέα έργα που εντάχθηκαν το 2016. Οικιστική ανάπλαση τοπικής κοινότητας Καληράχης Δημοτικής Ενότητας Αγίου Κοσμά Νομού Γρεβενών. Κατασκευή οδού νεοχώρη δίπορων νομού Γρεβενών. Μελέτη εκούσεων αδασμού συγκροτήματος Κομνηνάδων Καστοριάς. Εργασίας βελτίωσης εγκαταστάσεων της Σεράς Μητρόπολης Καστοριάς. Ορίμαση του έργου αξιχρονισμός και επέκτασης εγκαταστάσεων του εφιστάμενου Ναυτοαθλητικού Κέντρου Δήμου Καστοριάς. Ανακένιση συντήρησης αστυνομικού μεγάρου πτωλεμαίδος. Συντήρηση επέκτασης αποδειτηρίων και κυρικίδων γηπέδου της τοπικής κοινότητας Αγίου Παντελίμονα Δήμο Αμυντέου. Αναλυτικά στοιχεία υπάρχουν στο παράρτημα 3. Σημαντικά τώρα έργα σε εξέλιξη μέσα στο 2016. Ξεκινάμε με τις οδοποίες. Βελτίωση οδικού δικτύου Ρήμιο Τριγωνικών Νομού Κοζάνης. Ολοκληρώθηκε. Αποκατάσταση βλαβών στη Δημοτική Οδό ΑΕΚΙ Θεόδωρη Αυγή Νομού Κοζάνης. Αποκατάσταση φθορών στο επαρχιακό δικό δίκτυο από Εθνική Οδό Κοζάνης Λάρισας Προσαυλές Κρανίδια Νομού Κοζάνης. Παρεβάσεις για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας της επαρχιακής οδού Πτωλεμαίδα Γαλάτια Ολυμπιάδα Νομού Κοζάνης. Αποκατάσταση των κατολιστητικών προβλημάτων στην Εθνική 12 Περιφερειακή Λιβαδοτόπι Γράμος Καστοριάς Συμβατικού Ποσού 835.000 ευρώ ολοκληρώθηκε μέσα στο 16. Για τον δρόμο Λιβαδοτόπι Γιανοχώρη Καστοριάς Συμβατικού Ποσού 1 εκατομμυρίων 766.000 ευρώ κατανεμήθηκαν τα αναγκαία ποσά για την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου. Συντηρήσεις και ασφαλτοστρώσεις επαρχιακού οδικού δικτύου Φλόρινας. Κατασκευή οδού συνδέσμα με υπαρχείο και οδό Γρεβενών-Δησιλιού-Γρεβενών ολοκληρώθηκε. Βελτίωση οδού από διασταύρωση Εθνικής Οδού Γρεβενών-Καλαμπάκες προς Δεσπότη Γρεβενών ολοκληρώθηκε. Αποκατάσταση ασφαλτάπητα στην έψινον όμικρον, 15 από τη γέφυρα του Βενέτικου ποταμού έως την τοπική κοινότητα Ελευθεροχωρίου Γρεβενών. Καθαίρεση δύο γεφυρών ΟΣΕ στις παρουφές της πόλης της Κοζάνης. Βελτίωση προσαρμογής τμήματος της Εθνικής Οδού Κοζάνης-Θεσσαλονίκης στη θέση της ιδρυοδρομικής γέφυρας του ΟΣΕ ολοκληρώθηκε. Αντιπλημμυρικά έργα. Καθαρισμός καναλιών περιοχής Κρεπενής-Καστοριάς ολοκληρώθηκε. Αντιστήριξη πρανών αντιπλημμερική προστασία ποταμών Φλόρινας. Καθαρισμός κήτης ποταμών ΟΠΛΟΡΙΝΑΣ. Προστασία γέφυρας και πρανών στο Σαμαρνιώτικο ρέμα Γρεβενών. Οριοθέτηση χωροθέτηση τμήματος του ποταμού Αλιάκμωνα από την περιοχή της Πενταβρύσσου μέχρι τη γέφυρα της Μεσοποταμίας αποπληρώθηκε. Συντηρήσεις επισκευές σχολείων στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Εκδόθηκαν 12 εγκρίσεις διάθεσης πίστοσης για συντηρήσεις και επισκευές σχολικών μονάδων της περιφέρειάς μας, όπως αυτές περιγράφονται στο συγνημένο παράρτημα 4. Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας του πλαίσιο του τέλους ανάπτυξης. Το 2016 εντάχθηκαν στο ΥΑΠΜ, 2012-2016 για την Περιφερική Ενότητα Κοζάνης-Κεφλώνες 42 έργα συνολικού προϋπολογισμού 11.644.841 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρονται αναβάθμιση ηλεκτρομιχανολογικού εξοπλισμού και παροχή ισχύους μέσης στάσεως 20 κιλοβάτ στο αντιλεωστάσιο φράγματος του Αρδευτικού Συσανείου, ίδρυση εργαστηρίου πιστοποίησης δομικών υγλικών στο ΤΕΙ, ολοκλήρωση κατασκευής μικρού υδροελεκτρικού σταθμού το ΕΒΑΛΒΕΝΤΟΥ ισχύος 1,9 ΜΒΑΤ, σχολή Πυροσβεστών και Εθνικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας στην Πτωλεμαϊδα, επιχορήγηση 23 θέσεων επικορικών γιατρών που στελεχώνουν το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Μαμάτσιο Μποδοσάκιο, απαλλοτριώσεις του έργου χάρα εξοδού Πτωλεμαϊδας Δυτικής Εορδίας και σύνδεση με κάθετο άξονα Κοζάνης Φλόρινας, προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Μποδοσάκιο Νοσοκομείο, προμήθεια σύγχρονου και ολοκληρωμένου συστήματος υπεριχοκαρδιογράφου στο Μαμάτσιο Νοσοκομείο, ενίσχυση λειτουργίας εργαστηρίων και ΚΑΜΑ της Περαιφυριακής Ενότητας Κοζάνης για το έτος 2015-2016, πράξη εφαρμογής Πτωλεμαϊδας, ένα χρονίζον έργο που μετά την ένταξή του στο πρόγραμμα θα απελευθερώσει τη δυναμική της πόλης, εσωτερική οδοπία οικισμού Νέας Ποντοκόμης πρώτη φάση, προμήθεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, νέο κουσορβοποιείο αγροτικού συνεταιρισμού φασιολοπαραγωγών Εθνικού Δριμού Πρεσπών Πελεκάνος, επιχορήγηση ενέα θέσων επικουρικού γιατρών που θα στελεχώσουν το Γενικό Νοσοκομείο Φλόρινας, επισκευή κτιρίου πρώην παιδόπολης Αγία Όλγα, αναβάθμιση υποδομών ίδρυσης της Δημοτικές Ενότητες Μελήτης, Περάσματος και Κάτω Κλεινών του Δήμου Φλόρινας, μελέτης σύνταξης χρηματολογίου πρώτης φάσης αρδευτικού δικτύου Παιδιάδας Φλόρινας, μελέτη οδοπίας Νέας Εθνικής Οδού από τον Κόβο Αμοχωρίου ως τον Κόβο Ξινού Νερού του Νομού Φλόρινας, είναι κάθετος προς την Τουλεμαϊδα, μελέτη αρδευτικού δικτύου περιοχών λιμνών, βεγορύτητας και πετρών με τροφοδοσία από τη λίμνη πετρών του Νομού Φλόρινας. Αναλυτικά στοιχεία υπάρχουν στο συγνημένο παράρτημα 5. Συγχρηματοδοτούμενα επιχειρησιακά προγράμματα. Στο αντικείμενο αρμοδιώτες της ειδικής υπηρεσίας διαχείρισης του επιχειρησιακού προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, το 2016 καταγράφονται τα παρακάτω σημαντικά σημεία. Η εφαρμογή και επιτάχηση των διαδικασιών εξηγίασης και κλεισίματος των επιχειρησιακών προγραμμάτων 2007-2013. Η έγκαιρη διασφάλιση της ομαλής χρηματοδότησης των έργων της Περιφέρειας με τη διάθεση των απαιτούμενων πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επαιδίσεων για την ελογποίηση και ολοκλήρωση αυτών. Η εντατικοποίηση της ενεργοποίησης των δικαιούχων για την αποτελεσματικότερη ανταποκροστητή στις απαιτήσεις ολοκλήρωσης και κλεισίματος του προγράμματος 2007-2013. Η επιτυχής ολοκλήρωση των έργων που περιλαμβάνονται στις εκχωρίσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Μακεδονίας 2007-2013 του ΕΠΕΡΑ και του ΕΠΑΝΑΔ, όπως αποτυπώνεται και στους πίνακες προοδηλοποίησης των συγκεκριμένων εκχωρίσεων προς την Ειδική Πυρησία της Περιφέρειας μας και διασφάλιση του ομαλού κλεισίματος των προγραμμάτων. Η ομαλή μεταφορά των μεταφερόμενων και τυμηματοποιημένων έργων της περίοδου 2007-2013 στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, που αφενός εξασφαλίζει την επιτυχή ολοκλήρωση των έργων και αφεντέρω συνέβαλε στην επίτευξη των στόχων απορρόφησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το έτος 2016. Η ενεργοποίηση και επιτάχυση υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας της Ειδικής Μακεδονίας 2014-2020, τόσο με τις αποφάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης με τη γραπτή διαδικασία όσο και με τη δεύτερη συναιδεία της Επιτροπής και την έγκριση της δεύτερης εξειδίκευσης και του προγραμματισμού, ενεργοποίησης και αφαρμογής του προγράμματος. Η σημαντική πρόοδος υλοποίησης του ειδικού προγράμματος Περιφέρειας της Ειδικής Μακεδονίας 2014-2020 σε όλες τις παραμέτρες εξειδίκευση 74,6%, προσκλήσεις 49,7%, εντάξεις 33,7%, συμβάσεις 15,5% και πληρωμένες 7%, δεδομένης της δύσκολης συγκυρίας για ταυτόχρονη ολοκλήρωση των προγραμμάτων 2007-2013 και ενεργοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος 2014-2020. Συνοαπτικά στοιχεία παρουσιάζονται στο συνημένο παράρτημα 6. Στο site της Περιφέρειας της Ειδικής Μακεδονίας εναρτημένο αναλυτικό τεύχος για το σύνολο των προγραμμάτων διαχείρισης της ειδικής υπηρεσίας για την Περιφέρεια της Ειδικής Μακεδονίας. Δημόσια Υγεία, Πρόνια και Κοινωνική Συνοχή. Η Δημόσια Υγεία, Πρόνια και Κοινωνική Συνοχή αποτέλεσαν και το 2016 βασική κατεύθυνση με στόχο την εξυπηρέτηση του οράματος μας για ποιοτικές και χωρίς διακρίσεις υπηρεσίες για όλους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτό, Δημόσια Υγεία, παρουσιάσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τον Υγειονομικό Χάρτη Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και θέσαμε τα ζητήματα που μας απασχολούν στο αρμόδιο Υπουργείο. Διαμορφώσαμε θεσμικές συνθμήσεις που εντάχθηκαν στο νόμο 43-68 του 2016, γνωστό ως παράλληλο πρόγραμμα. Αναλάβαμε με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας την επιχωρήγηση 50 επικορικών γιατρών με 500 ευρώ μηνιαίως για τη στελέχωση των νοσοκομείων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Σχεδιάσαμε, οριμάσαμε και εντάξαμε στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 και στο ΕΕΠ Δυτικής Μακεδονίας 2012-2016 σημαντικά έργα υγείας, ενώ συνεχίσαμε τα ίδια ενταγμένα. Ενδεικτικά, εντάξαμε το Κέντρο Υγείας-Χιάτιστας, την ανακατασκευή από κατάσταση υγρομόνωσης στα δωμάτια του Γενικού Νοσοκομείου Γρεβενών, τη συνέχιση του έργου επέκτασης του Μποδοσάκιο, την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών. Εξασφαλίσαμε την ολοκληρωμένη υπαρέμβαση Άπες του Νοσοκομείου Γρεβενών, χρηματοδοτικό έργο μέσω του ΝΕΟΧ. Εξασφαλίσαμε την εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών καινού για την πλήρη κάλυψη των αναγκών σε ζεστό νερό χρήσης, ηλιακή ψήξη με ψήκτη απορρόφηση και υποβοήθηση της θέρμασης με την υπολοιπώμενη θερμική ενέργεια. Παραδόθηκε το νέο κτίριο του ΕΚΑΠ στην περιοχή του Κασλά. Παραδόθηκαν τα 14 σύγχρονα στενοφόρα για τις ανάγκες του ΕΚΑΠ στη Δυτική Μακεδονία. Δείξαμε άμεσα αντανακλαστικά στα προβλήματα λειτουργίας των νοσοκομείων μας. Κατόπιση συντονισμένων εργειών μας και συνεργασίας με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και με το Υπουργείο Υγείας, θελεχώσαμε με 8 στρατιωτικούς γιατρούς την Παθολογική Κλινική του Μποδοσάκη Νοσοκομείου από τον Λεωμαϊδας. Ολοκληρώσαμε το σχεδιασμό και ξεκίνουν άμεσα οι μελέτες για την επέκταση του Μαμάτσιου Νοσοκομείου για μια νέα πτέρυγα της Παθολογικής και της Χειρουργικής Κλινικής. Χρηματοδοτήσαμε την Καρδιολογική Κλινική στο Μαμάτσιο Νοσοκομείο Κοζάνης και ήδη λειτουργεί. Παρατάθηκε η θητία ειδικών ιατρών Παθολογίας στον Μποδοσάκιο. Πρόνοια και κοινωνική συνοχή. Κάναμε παρεμβάσεις για ρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο. Προβήκαμε σε διανομή νοπών κοτόπουλων ως πριον ζυμαρικών ζάχαρης από ρυπαντικών βρεθικών τροφών ειδικών υδών παντοπολιού από ρικιπευτικών στους ωφελούμενους του προγράμματος επιστητικής και βασικής υλικής συνδρομής του ΤΕΒΑ με το ποσό 2.640.000 ευρώ αιτισίως και για 7 χρόνια θα ωφεληθούν τουλάχιστον 14.000 οικογένειες από τις αυτοκτονικές δραστηριότητες του ΤΕΒΑ. Υποστηρίζοντας την ευκαιρία των εθνικών δραστηριότητες του ΤΕΒΑ, η εθνική δραστηριότητες του ΤΕΒΑ, η εθνική δραστηριότητες του ΤΕΒΑ, η εθνική δραστηριότητες του ΤΕΒΑ και ο λαός είναι η αλήθεια της ευκαιρίας του ΤΕΒΑ να ερχίσει πνεύματος στη Συνταγή. Α niż ευρύτηση των κοινωνικών φαρμακίων με πόρους της περιφέρειας. Σε μια κίνηση κοινωνικής αλληλυγγίες η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας παρέδωσε 15.000 αδιάβροχα στους πρόσφυγες της ειδωμένης. αλκοολισμός, σχολικό εκφοβισμό, ρατσισμό, κοινωνικό αποκλεισμό με ευθύνη της περιφέρειας και εισαγαστή συνεργασία με συλλόγους και φορείς. Εντάχθηκε στο Πευδυτικής Μακεδονίας η κατασκευή πρότυπου βρεφονηπιακού σταθμού στη ΖΕΠ, που θα εξυπηρετεί και νύπια με αναπηρία. Εκδόθηκαν οι προσκλήσεις για τα συμβουλευτικά κέντρα και τον ξενό να φιλοξενείς γυναικών θυμάτων βίας. Έγινε σύσκεψη στην περιφέρεια για την κοινωνική ένταξη, στήριξη των ΟΡΟΜΑ, έγινε ευρία σύσκεψη για τη στελέχωση των κέντρων αποκατάστασης από θεραπείας, το αμυντέο και το άργουσο ρεστιχκού με έμψυχο δυναμικό. Συγκροτήθηκε η Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης Πιστοποίησης για τον έλεγχο του ολοκληρωμένου προγράμματος κατά πολέμης κουνουπιών για τα έτη 2016-2017, που με επιτυχία συνεχίζεται. 10 κέντρα κοινότητας σε δήμους της περιφέρειάς μας εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020. Η δράση των κέντρων κοινότητας εντάσσονται στο γενικότερο σχεδιασμό που υλοποιεί η περιφέρειά μας για την κοινωνική ένταξη και καταπολέμηση κάθε διάκρισης. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δομές όπως τα κέντρα ημιρήσας φροντίδας ηλικιωμένων και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία. Οι δράσεις χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Σημαντικά έργα. Κέντρο δηημέρευσης ατόμων με αναπηρία γραβενών. Δομή στήριξης ατόμων με νοητική στέρυξη και συνοδές ψυχικές διαταραχές. Σαφτισμό κέντρου ημιρήσας φροντίδας, στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης στο Δήμο Κοζάνης. Κτιριακές εγκαταστάσεις δομών στηρίξης ατόμων με νοητική στέρυξη και πολλαπλές αναπηρίες στο Δήμο Κοζάνης. Κατασκευή μονάδαση με αυτόνομης διαβίωσης και ιδιημέρευσης ατόμων με αναπηρία στο Δήμο Εορδέας. Και βέβαια πρέπει να θυμίσουμε την τροπολογία που πετύχαμε έτσι ώστε όλες οι δομές μέχρι το τέλος του 2016 να πληρώνονται από εθνικούς πόρους. Θα θυμάστε το πρόβλημα που είχε ανακύψει και εδώ πρέπει να ευχαριστήσουμε και τους βουλευτές μας, αλλά και την κυβέρνηση που προέβη σε αυτή την ενέργεια. Πάμε στην παιδεία, στον τουρισμό και στον πολιτισμό. Προβήκαμε σε ενέργειες ανάπτυξες και προώθησης ενός τουριστικού προϊόντος με ενιαία εικόνα και περιεχόμενος προορισμός ποιοτικών εναλλακτικών εμπειριών και εντάσσουμε τις προσπάθειές μας στο εθνικό σχεδιασμό. Συνεργαζόμαστε με την Εγνατία για την ανάπτυξη τουρισμού και προώθηση του πολιτισμού και της τοπικής παραγωγής κατά μήκος της Εγνατίας Οδού. Σε συνεργασία με τους Δήμους και τους Συναφείς Φορείς συμμετείχαμε σε διεθνείς εκδηλώσεις προώθησης του τουρισμού και των προϊόντων μας. Συνεργαστήκαμε με Ρώσους Τούρο, Οπερέτους και Δημοσογράφους για ανάδειξη της ελκυστικότητας της περιοχής μας. Οργανώσαμε συναντήσεις συντονισμού με τις εμπλεκόμενες φορείς και τις υπηρεσίες. Στον πολιτισμό ξεκινήσαμε τη διαδικασία καταγραφής πολιτιστικών και αθλητιστικών συλλογών στην περιφέρειά μας. Συνδιοργανώσαμε και εκδηλώσεις ακόμη και για τη Βυζαντινή τέχνη. Στην παιδεία, η κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης πιέζει τις δομές και τις υποδομές για την παιδεία. Η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θεωρεί την εκπαίδευση και την κατάκτηση ως κυριαρχούς πυλώνες ανάπτυξης. Στηρίζει και προσβλέπει στο ρόλο της τριτοβάθμιμας εκπαίδευσης ως καταλήτη ανάπτυξης καινοτομικής και εξωστροφιούς επιχειρηματικότητας, χωρίς να παραβλέπει το ρόλο του στην πνευματική αναβάθμιση της Δυτικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτό ελοποιούνται σε συνεργασία προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών. Μάφωρα στο θέμα των κτυριακών υποδομών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, έχουν ξεκινήσει εργασία στο πλαίσιο του ΠΕΒ Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 με προεπολογισμό 48,6 εκατομμύρια ευρώ για την ανέργειαση της Πανεπιστημίου Πολυστητικής Μακεδονίας στην περιοχή της ΖΕΠ που εδρυώνει το Πανεπιστήμιο στην περιοχή ως πόλο δημιουργίας, αφομοίωσης και διάχυσης της γνώσης και των καινοτομιών και θα συμβάλει στη μετεξέλιξη και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα γίνονται προσπάθειες νομοθετικής διδάμισης του τοπικού ρημοτομικού της Πανεπιστημίου Πολυστητής στη Φλόρινα για να μπορεί να υποβληθεί πρόταση σε πρόσκληση του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας. Περιβάλλον και ενέργεια. Τα θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας βρίσκονται στη Δυτική Μακεδονία στο επίκεντρο των προσπαθειών μας. Στο πλαίσιο αυτό, εκτός από τις παρεμβάσεις πολιτικής, την πρόθεση λύσεων για χρόνια προβλήματα, την υποβολή τεκμηριωμένων προτάσεων, την ενίσχυση των ελεκτικών μηχανισμών, την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χορικού Σχεδιασμού, αναφέρουμε και τα παρακάτω. Προσφωνήθηκε ο ενεργιακός σχεδιασμός που είναι και ο δικός μας χάρτης. Κάναμε ευρία διαβούλευση και είχαμε τοπική παρουσία για ζητήματα περιβάλλοντος και ενέργειας. Συμμετείχαμε ενεργά στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Προβήκαμε με τη συμβολή της διεύσης περιβάλλοντος στην ενημέρωση και εδιστοποίηση των πολιτών. Προωθήσαμε θέματα της περιοχής στις συναντήσεις μας με τους αρμόδιους υπουργούς. Πραγματοποιήσαμε αυτοψήες σε συνεχή βάση και επιβάλαμε πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις. Καλέσαμε τους επιθεωρητές περιβάλλοντος προκειμένου να δεν εργήσουν έλεγχο εφόλης της ύλης εκεί όπου υπάρχουν προβλήματα. Συβάλαμε έτσι ώστε να βελτιωθούν οι όροι συνεργασίας της διάδυμα με τον ιδιωτικό φόρεα σύμπρεξες του ΣΔΙΤ προς όφελος του περι και η διατήρηση θέσεων εργασίας βρίσκεται στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας, ειδικότερα. Μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες και σε στιγμή συνεργασία, ειδικότερα με τα παραγωγικά επιμελητήρια, αποτυπώσαμε τα προβλήματα και συμφωνήσαμε στις δυνατότητες, στις προοπτικές και στον τρόπο στήριξης των επιχειρήσεων κάθε μορφής. Μέσω της συμμετοχής μας σε στοχευμένες εκδηλώσεις και δραστηριότητες στο εσωτερικό, όπως παραδείγματος χάρη, έκθεση Γούνα στην Καστουριά, αιτήσια εμποροβιοτεχνική και υγειωρική έκθεση στα Κύλλα, έκθεση ορδέας στην Τολεμαϊδα, εκθέσεις τοπικών προϊόντων στα Σέρβια και στο Βόιο, εκθεσιακή δράση κερνά με Ελλάδα που ήταν επαγγελματικά οργανωμένη και απέσπασε θετικά σχόλια για την επίτευση των στόχων της, και στο εξωτερικό συμμετείχαμε στις εκθέσεις όπως στην Κύπρο, στην Ταϊβάν και αλλού. Δώσαμε έτσι την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Υποστηρίζουμε την επιχειρηματικότητα με το πρόγραμμα που ενέκρινε το Περιφυριακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ και διαχειρίζεται το επιμιλητήριο Κοζάνης για λογαριασμό των άλλων επιμιλητηριών από πόρους του ΙΑΠ Δυτικής Μακεδονίας και ειδικότερα από ποσά που αναλογούν στην Περιφυριακή Ενότητα Κοζάνης. Υποστηρίζουμε το Ευρωεκθεσιακό μας Βραχιούνα δηλαδή το Εκθεσιακό Κέντρο Δυτικής Μακεδονές στην υλοποίηση των δράσεων του με την έκριση χρηματοδότησης για εξασφάλιση μόνιμης εκθεσιακής υποδομής συμπληρωματικά με την βαθύ σχέδιο ανάπτυξης, εφόσον αντικειμενικά δεδομένα μπορούν να το στηρίξουν. Συβάλαμε καθοριστικά στη διαμόρφωση των προϋποθέσεων σύστασης του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το ΤΕΑΝ και εξασφαλίσαμε τους αναγκαίους πόρους για τη σύσταση του εις όπως αμε το ΤΕΑΝ. Στόχος μας είναι η ενίσχυση της ρευτότητας των επιχειρήσεων, η έλλειψη της οποίας πνίγει στην κυριολεξία κάθε προο μέσω του τμήματος κινήτρων της Διέθρισης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού με την υποδοχή αξιολόγηση, έγκριση και παρακολούθηση των επενδύσεων στο πλαίσιο των επενδυτικών όμων 39.08.2011 και 43.09.2016 καθώς και το επενδυτικό νόμο 32.99.2014 και με την παρακολούθηση των επενδύσεων του ΕΣΠΑ που βρίσκονταν σε φάση υλοποίησης κατά το 2016. Είμαστε δίπλα στους επιχειρηματίες με το αυτοτελέστικο γραφείο εξυπηρέτησης επενδυτών που λειτουργεί στο πλαίσιο της Διέθρισης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού. Στην αγροτική ανάπτυξη ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες για την ίδρυση της αγροδιοτροφικής σύμπρεξης και βρισκόμαστε στη φάση σύστασης του νομικού προσώπου. Συμμετείχαμε σε κλαδικές εκθέσεις διεθνούς ευαίλες που αφορούν στον αγροδιοτροφικό του Ρωμαία. Προμηθευτείκαμε 10.000 σε δώση εμβολίων κατά τις οζόζουδους δερματίδες των βοηδών. Συμμετείχαμε ενεργά με τις προτάσεις μας στα θέματα που αφορούν στην αναθεώρηση της ΚΑΠ καθώς και σε άλλες ζητήματα στρατηγικής, όπως παραδείγματος χάρη η κατανομή των βοσκοτόπων και τα διαχειριστικά σχέδια, οι νομοθετικές συνθμίσεις σχετικά με τα πρόχειρα καταλήματα, οι πληρωμές των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, βιολογική γεωργία και ακτινοτροφία. Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εχώρησης πόρων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Αλλάδος 2014-2020 προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Εγκρίθηκε το Δημοφιλές Πρόγραμμα Leader για την Περιφέρειά μας και εκτιμούμε ότι μετά το Μάιο του 2017 θα δημοσιοποιηθούν οι πρώτες προσκλήσεις προς τους υποψήφιους επενδυτές. Αναπτυξιακό σχεδιασμός και προγραμματισμός. Ολοκληρώσαμε τον στρατηγικό σχεδιασμό του επιχειρησιακού σχεδίου ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Προτιμάσαμε και υλοποιήσαμε σημαντικά αριθμό διασυνοριακών προγραμμάτων προς όφελος της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης. Συντονίζουμε τους φορείς της Περιφέρειας και παρακολουθούμε την υλοποίηση των απτυξιακού σχεδιασμού σε συνδυασμού με τους πόρους κριτηματοδότησης. Συντονίζουμε την υλοποίηση των ανάγκης και εξυπηρετούν τη θέση της Περιφέρειας στο χώρο και την προοπτική της στο μέλλον. Σαν τέτοια αναφέρονται, ο κάθετος άξοδος είναι και η Φλόρινα από το Λεωμέδα-Κοζάνι-Λάρισα. Η αξιοποίηση του έργου της Εγνατίας Οδού στα όρια της Περιφέρειας, παραδείγματος χάρη, η σταθμή εξυπηρέτησης αυτοκινήτων, ο στρατηγικός σχεδιασμός του σηδροδρόμου και ειδικότερα, της γραμμής Φλόρινα-Κοζάνι σχέτη στα Καλαμπάκα-Εγουμανίτσα, των εγκαταστάσεων του ΩΣΕ στο Συντοδοδοτικό Σταθμό της Κοζάνις, των εγκαταστάσεων και γηπέδων του ΩΣΕ-ΓΟΣΕ για παραχώρηση την τοπική αυτοδιοίκηση με σκοπό την ένταξη στην παραγωγική και κ οδό κοντά στα Γραβενά, η πρότασή μας υιοθετήθηκε, κάτι που επιβεβαιώθηκε και στην πρωιμερών συνάντηση που είχαμε στο αρμόδιο Υπουργείο. Έγιναν διαδοχικές συναντήσεις με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον αναπληρωτή Υπουργό ΕΣΠΑ και τη διοίκηση της ΔΕΙ για την πρόοδηση και νομοθετική ρύθμιση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν στην περιφέρα για το οποία παραδόθηκαν πλήρες προτάσεις και αιτωλογημένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Συνοπτικά αναφέρονται η εφαρμογή των νόμεων με τιμή που να διασφαλίζει τη βιωσιμό της Μονάδας Συμπαραγωγής Ελεκτρισμού Θερμότητας, η ίδρυση επιχείρησης για τη συμμετοχή στις διαδικασίες των νόμεων, η αξιοποίηση του πάγιου εξοπλισμού της ΔΕΙ με προσχλήψεις προσωπικού για αύξηση της παραγωγής και τόνοση της απασχόλησης στην περιοχή, η ανάπτυξη συστημάτων δέσμευσης και εξημοποίησης του διοξηδίου του άνθρακα στους ατμολεκτρικούς σταθμούς, η ανάπτυξη αναλλακτικών τεχνολογιών προξύρεσης του λιγνίτη και διαχείρισης ξεραμένου λιγνίτη, η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, η συνδυασμένη κάψη λιγνίτη φυσικού αερίου και λιγνίτη βιωμάζας σε εφιστάμενους λιγνιτικούς σταθμούς, η ενεργοποίηση των ιδιωτικών οριχείων που έχουν άδεια εκμετάλλευσης, η λειτουργία του οριχείου αχλάδας, η αποθείωση του αΐΣ-ΑΜΙΝΤΕΙΟ, η ενίσχυση τροφοδοσίας του αΐΣ-ΜΕΛΙΤΕΙΣ από το εφιστάμενο λιγνιτικό απόθεμα ικανής θερμογώνου δύναμης, η επιτάχυση των απολοτριώσεων και των μεταγκαταστάσεων οικισμών, η εφαρμογή σύγχρονων αντιερρυπαντικών τεχνολογιών και βέλτισης των περιβαλλοντικών πρακτικών στη λειτουργία των οριχείων, η κατασκευή της μονάδας Μελήτη 2, το ολοκληρωμένο κέντρο μηχανοκίνητων αθλητισμών στα οριχεία και αναλλακτικών μορφών ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή των οριχείων της ΔΕΙ με αξιοποίηση των περιβαλλοντικών όρων για τα οριχεία, το Πάρκο Λιγνητικής Βιομηχανικής Κληρονομιάς, Εθνικό Μουσείο Ενέργειας Λιγνίτη και στις εγκαταστάσεις ΑΕΜΑΙΛ αλλά και στο Νοτιμοελεκτρικό Σταθμό της Τουλεμαΐδας, οι αποκαταστάσεις ανάπλασης φύτευσης ζωνών περιαστικού πρασίνου στον ποταμό Σουλού, η Εθνική Βιβλιοθήκη Ενέργειας και Περιβάλλοντος στην ΑΕΜΑΛ, ανακέννηση φυστάμενου κτιρίου, ψηφιοποίηση, οργάνωση, εξοπλισμός, ο εκθεσιακός χώρος καινοτόμων τεχνολογιών στην ΑΕΜΑΛ, η υλοποίηση διαδημοτικών περιφυριακών έργων υποδομής πολλαπλής ωφέλειας για τη Δυτική Μακεδονία, όπως η διασύνδεση των τελεθερμάσιων, κοζάνεις του Τουλεμαΐδας Αμιντέου και μελλοντικά της Φ η δημιουργία συνδικού ταμείου περιβαλλοντικής αποκατάστασης του οποίου να κατατίθεται ποσοστό επί του κύκλου εργασιών της ΔΕΕΙ για την υλοποίηση των υποχρέωσεων σιώτης που απορρέουν από την εκμετάλλευση των οριχείων και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη λειτουργία των ατμολεκτρικών σταθμών. Μέσω αυτού θα καταστεί ασφαλήση αποκατάστασης του περιβάλλοντος σε εφαρμογή των διεθνώς προβλεπωμένων καθώς και των περιβαλλοντικών όρων για να μην κληρονομήσουμε προβλήματα και υποχρέωσεις που αφορούν στο χρήστη. Η διατήρηση της Δυτικής Μακεδονίας ως ενεργειακό κέντρο της χώρας, με επενδύσεις, γνώση, χρήση νέων τεχνολογιών και κόβων γογόν ή με τη μεταφορά φυσικού αερίου, η ανάγκη υιοθέτησης δράσεων κοινωνικής ανταπο εμμονής για 18 μήνες στους μόνιμους κατοίκους, τον υπαλλοτρίωση οικισμών, εφάπαξ επίδομα κοινωνικής αποκατάστασης και οικονομικής θήρυξης των επαγγελματιών, η επιδότηση του κόστους των οικοδομικών ανδιών και της επίβλεψης καθώς και των καταβλητών εισφορών στο ΕΚΑ κατά 50% και επιπρόστατα η κατάργηση των κρατήσεων και λοιπόν επιβαρήσεων για την έκδοση των οικοδομικών ανδιών. Στο πλαίσιο αυτό παραδόθηκε σχέδιο κοινής υπουργικής απόφασης στη λογική πρόβλεψης για τους νέους γεωργούς που δίνει αντίστοιχη δυνατότητα και στους κατοίκους των υπομεγκατάστασης οικισμών. Η μωριοδότηση επίσης δικαιούχων για πρόσλεψης τη δύση. Η ένταξη κατά προτεραιότητα στο ΝΕΕΣΠΑ 2014-2020 των έργων υποδομής των υπομεγκατάστασης οικισμών λόγω αξιοδραστητικών δραστηριώτων για παραγωγή των δομωσίου αγαθών της ηλεκτρικής ενέργειας για το ποσό που θα απαιτηθεί μετά τη χρήση των αποζημιώσεων που θα δοθούν στην αυτοδίκηση στο πλαίσιο των αναγκαστικών απαλλατριώσεων. Υπάρχει σχετικό παραρτήμα μόλις τις παρεβάσεις για τις νομοθετικές ρυθμίσεις. Η ειδική ρυθμίση τώρα υπάρχει για τον έφια και του κτηματολογίου στους υπομετεγκαταστάσεις οικισμούς, η στήριξη της επιχειρηματικότητας σε σχέση με τη ΔΥΕΣ, η προώθεση του σχεδίου μετεγκατάσεις των οικισμών ακρινής και αναργήρων και μεταξέληξή τους σε σχέδιο προεδρικού διατάγματος, η ταχύα αποκατάσταση και αναπόδοση των αδαφών στο ελληνικό δημόσιο και στη συνέχεια στην τοπική αυτοδίκηση, η αύξηση του τέλους ανάπτυξης από 0,5% σε 1,2% από το κύκλο εργασίων της ΔΥΕΣ, η επιβολή τέλους ύδατους για εδρολεκτρικούς σταθμούς μεγαλύτερους από 15 ΜΒ σε ποσοστό 3% ετησίως, επί της θυμής πόλησης ηλεκτρικής ενέργειας προ-ΟΦΥΠΙΑ, σε εφαρμογή συγκεκριμένου τρόπου κατανομής, η θέσπιση από τη ΔΥΕΣ του δικού τιμολογίου στην περιφέρεια μας μέχρι σε 50% για τις επιχειρήσεις και 30% για τον νοικοκυριά. Το θέμα αυτό εξαντλήθηκε τεχνικά και παρασχέθηκαν όλα τα αναγκαία στοιχεία τεκμηρίουσης και οι διευκλήσεις που ζητήθηκαν από το Γραφείο του Υπουργού. Η επίλυση διαφορών θεσμικών εκκλημοτήτων για επιτάχυσης των μετεγκαταστάσεων, παραδείγματος χάρη νομοθετική ρύθμιση έγκρισης των τομπικών ορειμοτομικών σχεδίων. Η μετατόπιση γραμμών υπεριψηλής τάσεις από την περιοχή μετεγκατάσταση της Ποντοκόμης και της Μαυροπηγής. Η παροχή θερμικής ενέργειας από τις τελεθερμάσεις για χρήση σε εξοαστικές παραγωγικές δραστηριότητες, θερμοκαιπιακά πάρκα ή θεοκαλλιέργειες. Η ανάγκη σύνταξης ολοκληρωμένης επιδημολογικής έρευνας για όλο το ενεργειακό λεγανοπέδιο. Η απόδοση και αξιοποίηση των προστίμων που επιβάλλονται για περιβαλλοντικές παραβάσεις που σχετίζονται με την εξόρριξη του λυγνίτη και τη λειτουργία των ατρομελεκτρικών σταθμών από την αυτοδιοίκηση της Εθνικής Μακεδονίας. Η υιοθέτηση ως εθνική προτεραιότητα του επιχειρησιακού προγράμματος για τη μεταλλυγνητική περίοδο που ολοκληρώθηκε ήδη. Η ενίσχυση των ΑΠΑ από ΔΙΟΜΑΖΑ στο ενεργειακό μείγμα με αξιοποίηση των πορισμάτων του προγράμματος σύγκαψης ΔΙΟΜΑΖΑ από αγριαγκινάρα με τον λυγνίτη ή άλλων μορφών ΔΙΟΜΑΖΑ. Η νομοθετική ρύθμιση για την αξιοποίηση των παρελίμνων περιοχών των τεχνητών λιμνών. Η κατάθεση ποσοστού 20% από οι τρινοσόδων από πληστηριασμούς αδιάθετων δικαιωμάτων εκπαμπών σε ειδικό λογαριασμό για τη χρηματοδότηση της δημιουργίας θέσεων εργασιές σε τομείς που δεν σχετίζονται με τις δραστηριότητες εξόρυξης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λυγνίτη στους νομούς Κοζάνης, Φλόρινας και Αρκαδίας, οι οποίοι θα πληγούν περισσότερο από τη στεδιακή μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών ανθ και τα κατανέμεται στην περιοχή μας. Αναλυτική παρουσίαση των προτέσσεων για νομοθετική ρύθμιση υπάρχουν σε σχετικό παράδειγμα και συγκεκριμένα στο παράδειγμα 11. Μεγάλα έργα και λιπές πρωτοβουλίες με έφασης το 2016. Πρώτον, Πανεπιστημίου Πολυοδυτικής Μακεδονίας πλησίων της ΕΕΠ. Οι εργασίες ξεκίνησαν. Β. Σχολή Πυροσβεστών στην Πτωλεμαίδα και Εθνικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας της Εγκαταστάσεις της Προεναϊβάλ. Η Σχολή Πυροσβεστών στην Πτωλεμαίδα λειτουργεί. Ο εσχεδιασμός για το ΕΕΠ βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης. Γ. Καθέριση δύο γεφυρών του ΟΣΕ στις παρυφές της πόλης της Κοζάνης και αποκατάστασης του δοστρόματος εκατέρωθεν αυτών. Δ. Βελτίωση προσαρμογής τμήματος της Εθνικής Οδού Κοζάνης Θεσσαλονίκης στη θέση της αεροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ. ΕΕΠ. Έναξη της τρίτης φάσης αποκατάστασης του ΟΡΜΑΒΕ. ΕΕΚΤΟΝ. Κενοδρομικό Κέντρο Βίγκλας Πισοδερίου Φλόρινας. Ολοκληρώθηκε η φάση σχεδιαισμού και η βασική ορίμασης του έργου. ΕΕΧΤΟΝ. Επιχειρησιακό σχέδιο εξηγής προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης του συμπλέγματος των ελληνών ΖΑΖΑΡΙΣ, ΚΙΜΑΡΔΙΤΙΔΑΣ, ΠΕΤΡΟΝ και ΕΒΑΓΩΡΙΤΙΔΑΣ. Ολοκληρώθηκε. ΕΕΧΤΟΝ. Επιχειρησιακό σχέδιο εξηγής προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης του συμπλέγματος των ελληνών ΖΑΖΑΡΙΔΑΣ, ΠΕΤΡΟΝ και ΕΒΑΓΩΡΙΤΙΔΑΣ. Ολοκληρώθηκε. Επιχειρησιακό σχέδιο εξηγής προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης του συμπλέγματος των ελληνών ΖΑΖΑΡΙΔΑΣ. Ολοκληρώθηκε. Επιχειρησιακό σχέδιο εξηγής προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης του συμπλέγματος των ελληνών ΖΑΖΑΡΙΔΑΣ. Ολοκληρώθηκε. Επιχειρησιακό σχέδιο εξηγής προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης του συμπλέγματος των ελληνών ΖΑΖΑΡΙΔΑΣ. Ολοκληρώθηκε. Επιχειρησιακό σχέδιο εξηγής προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης του συμπλέγματος των ελληνών ΖΑΖΑΡΙΔΑΣ. Ολοκληρώθηκε. Επιχειρησιακό σχέδιο εξηγής προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης του συμπλέγματος των ελληνών ΖΑΖΑΡΙΔΑΣ. Ολοκληρώθηκε. Επιχειρησιακό σχέδιο εξηγής προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης του συμπλέγματος των ελληνών ΖΑΖΑΡΙΔΑΣ. Ολοκληρώθηκε. Επιχειρησιακό σχέδιο εξηγής προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης του συμπλέγματος των ελληνών ΖΑΖΑΡΙΔΑΣ. Ολοκληρώθηκε. Επιχειρησιακό σχέδιο εξηγής προστασίας, ανάδειξης και αξιοποίησης του συμπλέγματος των ελληνών ΖΑΖΑΡΙΔΑΣ. Ολοκληρώθηκε. Επιχειρησιακό σχέδιο εξηγής προστασίας, ανάδειξη και αξιοποίηση του συμπλέγματος των ελληνών ΖΑΖΑΡΙΔΑΣ. Ολοκληρώθηκε. Επιχειρησιακό σχέδιο εξηγής προστασίας, ανάδειξη και αξιοποίηση του συμπλέγματος των ελληνών ΖΑΖΑΡΙΔΑΣ. Ολοκληρώθηκε. Επιχειρησιακό σχέδιο εξηγής προστασίας, ανάδειξη και αξιοποίηση του συμπλέγματος των ελληνών ΖΑΖΑΡΙΔΑΣ. Ολοκληρώθηκε. Επιχειρησιακό σχέδιο εξηγής προστασίας, ανάδειξη και αξιοποίηση του συμπλέγματος των ελληνών ΖΑΖΑΡΙΔΑΣ. Ολοκληρώθηκε. Επιχειρησιακό σχέδιο εξηγής προστασίας, ανάδειξη και αξιοποίηση του συμπλέγματος των ελληνών ΖΑΖΑΡΙΔΑΣ. Ολοκληρώθηκε. Επιχειρησιακό σχέδιο εξηγής προστασίας, ανάδειξη και αξιοποίηση του συμπλέγματος των ελληνών ΖΑΖΑΡΙΔΑΣ. Ολοκληρώθηκε. Επιχειρησιακό σχέδιο εξηγής προστασίας, ανάδειξη και αξιοποίηση του συμπλέγματος των ελληνών ΖΑΖΑΡΙΔΑΣ. Ολοκληρώθηκε. Επιχειρησιακό σχέδιο εξηγής προστασίας, ανάδειξη και αξιοποίηση του συμπλέγματος των ελληνών ΖΑΖΑΡΙΔΑΣ. Ολοκληρώθηκε. Επιχειρησιακό σχέδιο εξηγής προστασίας, ανάδειξη και αξιοποίηση του συμπλέγματος των ελληνών ΖΑΖΑΡΙΔΑΣ. Ολοκληρώθηκε. Ολοκληρώθηκε επίσης το επιχειρησιακό σχέδιο επιτροπής κοινωνικής ευθύνης από την Κοινοπραξία του ΤΑΠ με πρωτοβουλία και συντονισμό της περιφέρειάς μας, με την καθοριστική μας παρέβαση, σε σύσκεψη στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Οι πόροι για την εταιρική κοινωνική ευθύνη του ΤΑΠ από 10 εκατομμύρια ευρώ αυξήθηκαν σε 32 εκατομμύρια. Στην περιφέρειά μας, μεταφέραμε να κατανεμηθούν περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ, ποσό σημαντικά ανώτερο από τα αναλογούν με κριτήρια το μήκος του ΑΓΟΓΟ, στα όρια της Δικής Μακεδονίας. Πέραν των οφελειών από την εταιρική κοινωνική ευθύνη, θα δημιουργηθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας κατά τη φάση κατασκευής του ΑΓΟΓΟ. Συμβάλαμε, κατά το μυρίδο που μας αναλογεί, στην πρόθεση υλοποίησης της μονάδας το LEMEDA50, η οποία θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας κατά τη βάση κατασκευής και αντίστοιχα κατά τη λειτουργία της μονάδας. Διαμορφώσαμε ελκυστικές προτάσεις φακέλους για προσέλκυσης κεφαλαίων επένδυσης στη Δική Μακεδονία. Με τη συνέχεια της προσπάθειας της προηγούμενης περιφερειακής αρχής και με τον παράλληλο προσανατολισμό της επιλεξιμότητας και στη φιλοσοφία του Ταμείου Γιούνγκερ, συμμετέχουμε σε δράσεις και εκδηλώσεις προώθησης της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Προβήγαμε σε διαδικασία μόχλευσης μέσω δημοσιοποίησης ανοιχτής πρόσκλησης για συλλογική προτάσεις με στόχο την υποστήριξη κατοχύρωσης ευρυστικνιών μέχρι και την παραγωγική αξιοποίησή τους. Συμμετείχαμε ενεργά με τις αρμόδιες υπηρεσίες μας για την αναθεώρηση του σχηδίου διαχείρισης υδάτων λεκανών απορριούς στη Δική Μακεδονία. Είχαμε ενεργά και ουσιαστικά στη διαμόρφωση συγκεκριμένης πρότασης για την κατάρτιση του περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και υφόρου ανάπτυξης της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Η πρότασή μας υιοθετήθηκε από το αρμόδιο υποργείο στο σύνολό της. Υπογράψαμε πρωτόκολλο στις Βρεξέλλες ως η μοναδική περιφέρεια από την Ελλάδα με την κοινή πρωτοβουλία για το υδρογόνο και τις κυψέλες καυσίμου με στόχο της συμμετοχής με σημεία ευρωπαϊκή προσπάθεια διεύρυσης της τοπικής γνώσης στην αξιοποίηση προηγμένων μορφών ενέργειας. Συνεργαζόμαστε με την κοινοπραξία του ΤΑΠ, τη ΔΕΠΑ, τη ΔΕΔΑ και το Υπουργείο Περιβάλλοντας και Ενέργειας για τη δημιουργία δικτύων αξιοποίησης του φυσικού αερίου στην περιοχή μας σε εφαρμογή της μελέτης έρευνας που υλοποιήθηκε από το ΚΕΤΑ και την ΆΓΚΟ, που θέτει τις πρώτες βάσεις και προδιαγράφει τη διωσιμότητα του εγχειρήματος. Έγιναν συνονοήσεις με την Τεχνόπολης με στόχο της στενής συνεργασίας για την υποστήριξη των νέων τεχνολογιών και των γενοτομιών που μπορούν να αναπτυχθούν από το επιστημονικό και επιχειρηματικό δυναμικό της περιοχής μας. Ήδη βρισκόμαστε στη φάση προπαρασκευής για λήψη των αναγκαίων αποφάσεων και των ανάλογων μελετών και το επόμενο διάστημα θα υπάρξει Τεχνόπολης και στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Κέντρο Περιβάλλοντος. Συνεχής και αξιόπιστος έλεγχος και παρακολούθηση της ποιότητας του περιβάλλοντος με έμφαση στην ατμόσφαιρα και στο πόσιμο νερό με χρήση των πιστοποιημένων συστημάτων ποιότητας που διαθέτει. Ειλοποίηση ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων και μελετών. Σύνταξη γνωμοδοτήσεων σε θέματα αρμοδιότητάς του. Οργάνωση και δυνάμωση της λειτουργίας των εργαστηρίων αναλύσεων νερού, ατμοσφαιρικής ρίπανσης και λιγνίτη. Για το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης ο οικονομικός απολογισμός παρουσιάζεται αναλυτικά στο συνημένο παράρτημα 16. Προστασία των συμφερόντων της περιφέρειας και των πολιτών. Δικαστικές διεκδικήσεις προς όφελος του περιβάλλοντος και των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας. Συνεχίσαμε τις διεκδικήσεις σε νομικό επίπεδο που είχαν δρομολογηθεί από την προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή και ξεκινήσαμε νέες προς όφελος του περιβάλλοντος και των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, εκδικάστηκαν στο Συβούλιο της Επικρατίας οι υποθέσεις μας για τους περιβαλλοντικούς όρους των οριχείων Πτολεμαϊδας και Αχλάδας. Εκδικάστηκε στο Συβούλιο της Επικρατίας η υπόθεση μας για τους περιβαλλοντικούς όρους των οριχείων βορειοδυτικά του πεδίου Μαυροπηγής. Αναβλήθηκε από το Συβούλιο της Επικρατίας η υπόθεση για την αναπόδοση των αδαφών από τη ΔΥΥ στο ελληνικό δημόσιο λόγο της απεργίας των δικηγόρων. Έχει προσδιοριστεί νέα ημερομηνέκια, σας ενημερώσω, ότι αυτή έχει προσδιοριστεί για τις 14 Φεβρουαρίου. Επιτυχή κατάληξη είχε η αίτηση ακυρώσεως που ασκήσαμε στο Συβούλιο της Επικρατίας. Το Συβούλιο της Επικρατίας με απόφασή του ακύρωσε την αριθμού πρωτοκόλου 1755101414, απόφαση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλεγής, που αφορούσε στην έγκριση της τεχνικής περιβαλλοντικής μελέτης, ΤΕΠΕΜ δηλαδή, για το έργο κατασκευή τριών νέων κυψελών, εκτός εντός υφιστάμενου χώρου διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων, σε ελληνικό ρηχείο της ΔΕΙ. Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει την πολιτική μας απόφαση για προσβολή της ΤΕΠΕΜ και επιβεβαιώνει τις απόφασεις μας, όπως εκφράστηκαν, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδίμου και υφόρου ανάπτυξης της περιφέρειάς μας με την αριθμού πρωτοκόλου 41856, κάθετος 1152, 1 Τετάρτο του 2016, επιστολή μας. Συγκεκριμένα, με την απόφαση αυτή, το Συμβούλιο Επικρατίας, ακυρώνεται η μετατροπή του χώρου που είχε προσδεριστεί στα οριχεία της ΔΕΙ, που λειτουργεί εντός στην οριχεία της για τα δικά της επικίνδυνα αποβλήτα, σε χώρο διαλογής και διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων, που θα προέρχονταν από τις αποκεντρωμένες διοικήσεις Υπείρου, Δυτικής Μακεδονίας, Μακεδονίας, Τράκης, Θεσσαλίας, ΤΕΡΕΣ, Ελλάδας και Αττικής. Δηλαδή, με λίγα λόγια, αποτρέψαμε αυτό που ελεγόταν εδώ, ότι θα γίνουμε χώρος επικίνδυνων αποβλήτων, χαβούζα. Και θυμίζω ότι εδώ η λέξη είναι ότι πήραμε τη Σχολή Προσβεστών για να πάρουμε και τα τοξικά απόβλητα, και σας έλεγα, ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο. Τη Σχολή Προσβεστών την πήραμε γιατί τεκμηρώσαμε όπως τεκμηρώσαμε τα ζητήματα και δεν πρόκειται να έρθουν εδώ τα επικίνδυνα απόβλητα. Τώρα, με την αριθμό Προτοκόλου 5267, κάθετος 1 Νοεμβρίου του 2016, κοινή υπουργική απόφαση, εγκρίθηκε η Στρατηγική Μιλέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου Αναθεώρηση του Περιφερικού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων. Σε ό,τι αφορά στα επικίνδυνα απόβλητα της περιφέρειας, η κοινή υπουργική απόφαση προβλέπει τη χρήση του ΜΑΒΕ για τη διάθεση των αποβλήτων αμυάντων, που παράγονται μόνο στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Εδώ, έχει γίνει πολύ μεγάλη κουβέντα για το δύναται, και λέγαμε τι σημαίνει δύναται. Ενώ, σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα βιομηχανικά επικίνδυνα απόβλητα, για τα οποία είχε εκδοθεί η Πορυβόητη Τεμπέρ, που ακίρωσε τη Συμβουλή Επικρατίας, που βλέπετε πλέον ότι δεν υπάρχει λόγος για διαχείριση αυτών εντός της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας, διότι οι παραγόμενες ποσότητες εντός αυτής είναι σχετικά πολύ μικρές και δεν διασφαλίζεται η διευθυμότητα της διαχείρισής τους. Αντιμετωπίσαμε με τυχαία, λοιπόν, ένα θέμα που μας απασχόλησε έντονα, ενώ αποτυπώνεται με τον πλέον σαφή τρόπο ότι οι συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλουμε, με επιστημονική τεκμηρίωση και τεχνική επάρκεια, φέρνουν αποτέλεσμα προσόβλων στις προστασίες του περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής των πολιτών. Δικαστικές υποθέσεις και επιθαρχικά θέματα. Δικαστικές υποθέσεις. Εντός του 2016 προσδιορίστηκα να εκδικαστούν 62 δικαστικές υποθέσεις, αγωγές, προσφυγές, αιτήσεις, ακυρώσεως, κατά της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο μεγαλύτερος αριθμός των οποίων αφορείς υποθέσεις πολύ παλαιότερων ετών. Τις δικαστικές αυτές υποθέσεις αντιμετωπίσαμε συνεργαζόμενοι με 56 διαφορετικούς δικηγόρους. Τις 62 με 56 διαφορετικούς δικηγόρους. Έγιναν 62 παραστάσεις στα δικαστήρια πολιτικά και διοικητικά. Για τις υποθέσεις αυτές εκδόθηκαν 7 αποφάσεις. Έγιναν 2 παραστάσεις στα ποινικά δικαστήρια για τη νομική υποστήριξη υπαλλήλων της περιφέρειας. Σε 2 περιπτώσεις ασκήθηκαν 11 μέσα. Έγιναν 7 έγγραφες γνωμοδοτήσεις προς τα όργανα της περιφέρειας και τις υπηρεσίες για σοφαρά ζητήματα. Στο πειθαρχικό διατάχθηκαν 8 προκαταρκτικές εξετάσεις από τις οποίες η μία κατάληξε σε ΕΒΕ. Αγαπητοί συνάδελφοι στο Περιφερειακό Συβούλιο, από τον παρουσιαστέντα από λογισμό προκύπτει με σαφήνια η μεγάλη κινητικότητα της περιφέρειας. Η απάντηση στην πρωτόγνωρη, έντονη και συνεχιζόμενη κρίση είναι συνεχής και επίσης συνεχής είναι η μόχλευση και αναζήτησή μας για ευκαιρία στην περιοχή μας. Η προσπάθειά μας είναι η συνεχής διαμόρφωση νέων πολιτικών με τεκμηρίωση και ιδιοσιμότητα, καθώς και απελευθέρωση των δυνάμιών μας σε ένα περιβάλλον δημιουργίας και προκλήσων με προξύλωση στο στόχο και σε συνεχή προσπάθεια. Η συναπόφαση ως στοιχείο σχεδιασμού ήταν το χαρακτηριστικό μας και θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο, γιατί πιστεύουμε στις δυνάμεις της κοινωνίας και των ανθρώπων μας. Το άνοιγμα στην αυτοδίκηση του πρώτου βαθμού και στην κοινωνία ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στο έργο και μας όθησε σε νέους στόχους που παίρνουν δύναμη. Από τη διαφανή και η δίκη δράση μας, από τις προσπάθειές μας και τις ενέργειές μας για ισόρροπη ανάπτυξη μέσα από τη συνδυαστική επένδυση των διαθέσιμων πόρων, από τις συνεργασιές με τους δήμους που ενισχύουν τη συμπληρωματική δράση στην βάση επίτευξης κοινών στόχων, από τη μεθοδολογία που ακολουθούμε για δόμηση της ανάπτυξης προσώφιλος του πολίτη, από την επέρβαση που κάνουμε να γίνουμε πιο χρήσιμοι χωρίς να είμαστε κρυμμένοι στις αρμοδιότητες, από την εξοικονόμηση και ορθολογική χρηστή διαχείριση των διαθέσιμων πόρων για την παραγωγή χρήσιμου έργου και προοπτικής. Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω ουσιαστικά και όχι τύπικά, όλους τους συνεργάτες μας στην αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, τα μέλη του Περιφυριακού Συμβούλου Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και όλους τους εργαζόμενους στην περιφέρειά μας. Απευθυνόμενος στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας, τους διαβεβαιώνω ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των προσπαθειών μας, μαζί με την προοπτική του τόπου, την οποία στηρίξαμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε. Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου να σας παρακολουθώ όλο τον απολογισμό. Αυτός είναι στη λογική του χθες, χωρίς την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την ψηλιακή πολιτική που εμείς δίνουμε έφαση. Αυτό είναι το χθες, αλλά είμαστε αναγκασμένοι στους δασβούς. Και αυτό είναι το σήμερα και το αύριο που αγωνιζόμαστε. Σε ένα φλασάκι είναι όλα εδώ, για να μπορέσετε να τα αναρτήσετε όπως δε νευτήκαμε σε όλες τις υπηρεσίες, στην ιστοσιλίδα και να βεβαίως να την έχουν όλοι οι συνάδελτοι. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ κι εγώ κι εγώ. Ευχαριστούμε, κύριε Περιφεριάρχα. Στη συνέχεια, η περιφερειακή συμπαραστάτης του πολίτη έχει το λόγο. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τον κ. Δημητριά, διότι ο οποίος έφυγε και ήταν προηγουμένως. Ο κ. Κάτανα, προεμβουλευτή που τιμούν με την παρουσία της σημερινής μας συνεδρίας. Επίσης, θέλω να υπενθυμίσω προς όλους ότι για τον εμπλουτισμό της σχολικής βιβλιοθήκης του Ιστορικού Γυμνασίου Τσοττιγλίου, όποιος θέλει να βοηθήσει μπορεί να παραδώσει υλικό. Ευχαριστώ. Έχετε το λόγο. Κύριε Πρόεδρε του Περιφερειακού Συμβουλίου, κύριε Περιφεριάρχη, κύριε Βουλευτή, κυρίες και κύριοι Περιφερειακή Συμβουλή, εκτελεστικαία Γραμματέα της Περιφέρειας, κύριε Δήμαρχε της Κοζάνης, μάλλον Δήμαρχε της Κοζάνης, το κύριε είναι πλεονάζι, συμπολίτες και συμπολίτες. Ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα που μου δίνετε να μετάσχω στη σημερινή διαδικασία και ίσως και να την εμπλουτίσω. Σε χαλεπούς καιρούς, οι αξιώσεις των πολιτών είναι μεγάλες από τους σταγούς, από τους κυβερνόντες, είναι μικρές όμως οι δυνατότητες και μόνο με την κατάθεση της ψυχής μπορεί να γίνει υπέρβαση και τα μικρά να γίνουν μεγάλα. Αυτό το ψυχικό σθένο σας εύχομαι και υγεία για την επόμενη χρονιά. Μερικοί απερίστροφοι τίτλοι της σημερινής μου προσπάθειας είναι ένας θεσμός, ο συμπαραστάτης, ο περιφερειακός είναι ένας θεσμός υπό κρίση στην κρίση, είναι ένας θεσμός που περισσεύει, είναι ένας θεσμός που δικαιώνεται. 40, 60 ή 61 και 9 είναι τρεις αριθμοί με βάση τους οποίους θα προσπαθήσω να σας εκθέσω το σκεπτικό μου. Οι αριθμοί αυτοί συναρθρώνονται με το τοπικό και με το εθνικό και με το παγκόσμιο γύρω από το νόημα της θέσμησης. Ο όρος θέσμηση είναι επινόηση ενός Έλληνα διανοητή του Κορνίλιου Καστοριάδη και αναφέρεται στην προσπάθεια των πολιτών, σε μια οριζόντια προσπάθεια των πολιτών, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να πετύχουν την αυτοθέσμηση. Θα επιχειρήσω τον όρο αυτό να το συνδέσω με μια προσπάθεια από τα πάνω που γίνεται από την εξουσία, από τον καλλικρατικό νόμο, με μια προσπάθεια λοιπόν από τα πάνω συνδέοντάς τον με τους αριθμούς που έχω προαναφέρει. Είναι γνωστό ότι ο συμπαραστάτης του πολίτη υπηρετεί το κράτος δικαίου, με ποιο τρόπο, με ποια μέθοδο μέσω της διαμεσολάδησης. Είναι ένας θεσμός στο κενό συγκεκριμένος θεσμός. 40 συμπαραστάτες σε σύνολο 173 όπου δικαιούνται. 160 στην τοπική αυτοδιοίκηση δήμη δικαιούνται από τους 325 και 13 περιφέρειες. Το σύνολο λοιπόν είναι 33 στους δήμους και 7 στις περιφέρειες, στις 13 περιφέρειες. Η αριθμή είναι αποκαρδιωτική. Θα δούμε όμως το πλαίσιο στο οποίο κινούνται. Είναι γνωστή η ασυδοσία, η απακτικότητα των αγορών. Είναι γνωστή η υποταγή της πολιτικής στην οικονομία. Επίσης η υποχώρηση του πολιτικού. Γιατί ολοένα και μεγαλύτερες μάζες εξαθειώνονται και δεν μετέχουν των πολιτικών αποφάσεων. Είναι διάχειτη η άποψη πως υπάρχει κρίση αντιπροσώπευσης. Είναι γνωστή η υποχώρηση του κράτους πρόνοιας. Είναι γνωστή η αποχήμωση της δημοκρατίας. Όλοι έχουμε ταλανιστεί από την προσφυγική κρίση και ο λαός μας απέδειξε τις ιδέες του ανθρωπισμού που έχει κληρονομήσει από την αρχαιότητα διαχρονικά. Ο θεσμός κινείται λοιπόν μέσα σε έναν δυσχαιρές πλαίσιο. Έχει όμως και εφόδια. Ποιο είναι το δυσχαιρές πλαίσιο? Είναι η αδιαφορία συχνά των ερετών. Δεν είναι τυχαίο που αρκετοί δοίμοι περιφέρειες δεν έχουν προκηρήξει θέση. Είναι η διστακτικότητα απέναντι στο να χάσουν τη δυνατότητα άμεσης από αυτούς επίλυσης σε οποιοδήποτε προβλήματος άρα και άμεσης υποχρέωσης των πολιτών απέναντι σε αυτούς. Υπάρχει αρνητικό κλίμα από συλλαγικά όργανα όπως η Κέδ και στο παρελθόν η Κέδε που μίλησε για ένα θεσμό που δεν χρειάζεται. Υπάρχει η έλλειψη δυνατότητας σύγκλισης. Άρα η έλλειψη δυνατότητας διαλόγου γιατί συχνά κυριαρχεί διχαστικός λόγος και ο καθένας θεωρεί ότι η δική του αλήθεια είναι η απόλυτη αλήθεια. Δεν υπάρχει η αλήθεια του άλλου, η αλήθεια των άλλων. Έχει όμως και εφόδιο ο θεσμός. Ποια είναι τα εφόδια? Τα εφόδια είναι το θετικό προηγούμενο που κληρονομεί από το συνήγορο του πολίτη ο οποίος λειτουργεί από το 98 και έχει αποδείξει πως είναι ένας αδέκαστος θεσμός που υπηρετεί το κράτος δικαίου. Έχει επίσης άλλο εφόδιο τη δωρεάν παροχή υπηρεσιών. Το τρίτο είναι η δημοκρατική ιδιότητα της λογοδοσίας. Εάν σήμερα λογοδοτεί η περιφέρεια ο συμπαραστάτης του πολίτη που μαζί με τη διαβούλευση είναι οι δύο καινοτόμοι θεσμοί μέσους των Καλλικράτη. Δηλαδή πέρα από τη συγκεντροποίηση των δήμων ποιο είναι το καινούργιο που φέρνει ο Καλλικράτης. Είναι μόνο η διαβούλευση και μόνο η δυνατότητα αυτής της λογοδοσίας την οποία ο συμπαραστάτης του πολίτη την ασκεί καθημερινά. Γι' αυτό και υποτίθεται μπορεί να έχει, βέβαια είναι υπερβολικό για ένα άτομο, είναι μονοπρόσωπη αρχή, υποτίθεται ότι έχει τη δυνατότητα να καθρεφτίσει τη λειτουργία της περιφερειακής διοίκησης ή της δημοτικής ανάλογα. Σταθετικά του επίσης είναι ότι τονώνει την ιδιότητα του πολίτη σε μια περίοδο που βιώνουμε αντί πολίτες, τώρα ούτε και καταναλωτές μπορούμε να πούμε ότι δεν βιώνουμε, βιώνουμε καταναλωτές, αλλά εν πάση περιπτώσει μια πολύ στεγνή εξατομίκευση των πολιτών. Δεν θα σας κουράσω πολύ, δεν ήθελα την εισήγησή μου να την αναρτήσω και δεν ήθελα να την αναγνώσω γιατί νομίζω ότι προέχουν όσο εισηγήσεις αυτών που έχουν την εκτελεστική εξουσία. Θα επισημάνω μερικά πράγματα. Υπάρχει ένα ερωτηματικό για το εγγνωσμένο κύρους πρόσωπο. Αναπτύσσεται πάρα πολύ μεγάλη φιλολογία ότι πρέπει να επιλεγεί ένα πρόσωπο εγγνωσμένο κύρους, ψάχνοντας λοιπόν εγώ τα στοιχεία των συμπαραστατών που έχουν επιλογεί, διαπίστωσα ότι στο 60% κυριαρχεί μια συγκεκριμένη επαγγελματική ιδιότητα. Αυτό αφενός με ένα αποδεικνύει τη χρησιμότητα, την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης επαγγελματικής ιδιότητας και μακάρι να συνδυάζονται και το πρόσωπο εγγνωσμένου κύρους με την επαγγελματική ιδιότητα ιδανικά. Εάν όμως γίνεται εκ των συνεκβανών, εκ των ουκάνευ στοιχείο η επαγγελματική ιδιότητα, τότε υπερέχει το δεύτερο αντί του πρώτου. Δηλαδή του προσώπου, που μπορεί να συγκεντρώσει την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας μέσω του περιφερειακού συμβουλίου. Δηλαδή, βλέπω μία αλλείωση του πνεύματος του νόμου. Και δεν βλέπω μόνο μία αλλείωση του πνεύματος του νόμου, βλέπω και μία έκτοση στο πνεύμα του νόμου, γιατί διαφώνησα, όταν βρεθήκαμε τον φθινόπωρο στην Αθήνα, συμπαρεστάτες του πολίτη, με μία πρόταση του προσωρινού συντονιστικού, το οποίο συνεχίζει να υπάρχει και δεν ξέρω πόσο μόνιμο γίνεται. Το δίκτυο, ναι, μεν έχει πάρει νομική μορφή, αλλά αφού δεν γίνονται εκλογές, υπάρχει ένα άτυπο συντονιστικό. Διαπιστώνοντας, λοιπόν, το άτυπο συντονιστικό, την έλλειψη του ικανοποιητικού αριθμού συμπαραστατών, προχώρησε σε προτάσεις τις οποίες εγώ δεν θεωρώ θετικές, δηλαδή η αυξημένη πλειοψηφία που προβλέπεται στην αυτοδιοίκηση για ευαίσθητα θέματα, για πολύ σοβαρά θέματα, για να συγκεντρώσει την όσο ευρύτερη συνέναιση, την πλειοψηφία, λοιπόν, των δύο τρίτων επί του αρχικού αριθμού του συμβουλίου που προβλέπεται για τους συμπαραστάτες, την οδηγή σε έκτοση στην έκτοση των δύο τρίτων επί των παρόντων. Θεωρώ ότι αυτό καλλιεργεί την πολιτική των ημετέρων, των δικών μας παιδιών και ότι αντιστρατεύεται την αξιοκρατία, από την οποία με αυτή την πολιτική των δικών μας παιδιών, νομίζω ότι η χώρα είχε άλλο έναν λόγο ακόμα να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Θα αναλύσω τον αριθμό 60 που σας είπα. 60 είναι οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί, δεν έχουμε δεχτεί όμως αναφορές από το γραφείο, γιατί δεν αφορούσαν άμεσα αρμοδιότητες της περιφέρειας. Όμως, έχουν καταγραφεί γιατί αντανακλούν τη δυσχερή κατάσταση της κοινωνίας, αναφέρονται στην κοινωνική οδύνη και στην αβεβαιότητα που έχει προκύψει από την πολίσιμη κρίση της συνέπειας της οποίας πληρώνουμε όλοι. Γίνεται βέβαια και μια προσπάθεια ενοχοποίησης του λαού μέσα στο γενικότερο κλίμα, αλλά αυτό μπορεί να αντιστραφεί. Είναι ένα στιμμένο παιχνίδι η ενοχοποίηση, το ότι όλοι τα φάγαμα κλπ. Σε αυτές τις 61 υποθέσεις, οι τρεις ήταν από άλλες περιφέρειες, από άλλους δήμους. Μένουν λοιπόν οι 58, σε αυτές οι 14 αφορούσαν σχέσεις μεταξύ τρίτων, ιδιωτών, κυρίως ζητήματα πολυκατοικιών κλπ. Και οι υπόλοιπες αφορούσαν τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ξεκινώντας από κοινωνικά δικαιώματα, επιβολή επιδομάτων, θέματα ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, πολοδομικά, διαζυγίων κτλ. Νομίζω ότι κυριαρχούν τα θέματα της υποχώρησης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Αυτή η πληθόρα θεμάτων που αναφέρονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, οδηγεί σε ένα σκεπτικό διαφορετικό από το ατύπου δικτύου. Ή πρέπει ο θεσμός να διευρυνθεί και να τα αγκαλιάσει, για ποιον λόγο. Γιατί όταν χτυπάει ο πολίτης την πόρτα του συμπαραστάτη, και εγώ του λέω δεν είμαι αρμόδια, λέει, μα είναι άλλος ένας που δεν είναι αρμόδιος, και επιτέλους ποιος είναι ο αρμόδιος και με παραπέμπεται από εδώ και από εκεί και μάλιστα με παραπέμπεται στον μακρινό συνήγορο του πολίτη. Μπορούσε ο συνήγορος του πολίτη να εξακτινωθεί. Το δίκτυο όμως θεωρεί ότι κυδινεύει δική μας θέσης, εισαγωγικά. Τώρα πώς μπορούμε να διεκδικήσουμε διεύρυση των αρμοδιωτήτων μας, χωρίς να συγκρουστούμε με άλλους λειτουργούντες θεσμούς, είναι μία άλλη υπόθεση. Εάν διευρύνονταν οι αρμοδιώτητες θα έρονταν και η ύπαρξη δίμων διωταχυτήτων γιατί υπάρχουν δίμοι που δικαιούνται να έχουν συμπαραστάται και δίμοι που δεν δικαιούνται. Οι υποθέσεις που χειρίστηκα είναι εννιά, είναι καταγεγραμμένες. Είχα συνάντηση με τους αρχηγούς των παρατάξεων και έχω αναλύσει. Υπάρχουν δράσεις παράλληλες με αυτά που σας έχω αναφέρει, τις οποίες επίσης δεν θα αναφέρω. Θα ήθελα όμως να ευχαριστήσω πάρα πολύ τις υπηρεσίες. Το ότι είχαμε μία αρμονική συνεργασία είναι λίγο, μία εξαίρετη συνεργασία βλέπω εδώ τους διευθυντές, που εγώ έγινα φορτική παρακολουθώντας την επίλυση θεμάτων. Χαμογελάω κύριος Γκρίβας. Τους ευχαριστώ θερμά γιατί χωρίς τη συμβολή τους νομίζω ότι θα έμεναν θέματα που εκκρεμούν. Κατανοώ ότι έχουν αποδεκατιστεί, ότι έχουν εκατοντάδες αντικείμενα, δηλαδή δεν πρέπει να έχουμε την ευκολία να ενοχοποιούμε τις υπηρεσίες, οι οποίες έχουν πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες, ούτε και να τις απαλάσσουμε όταν πρέπει να μην τις απαλάξουμε. Να ευχαριστήσω τους αιρετούς γιατί δεν είχα καμία παρέμβαση από κανέναν για την εύνοια κάποιων, δεν υπήρχε δηλαδή ευνοιοκρατία. Και τελειώνω λέγοντας ότι λέμε πως υποχωρεί η δημοκρατία με το νόημο ότι υπάρχει επιτροπία, ότι υπερεθνικοί οργανισμοί μας ορίζουν ή με την μεγάλη έκδοση προεδρικών διαταγμάτων και τα λοιπά. Έχουμε όμως ένα θεσμό μικρής εμβέλειας, ο οποίος μπορεί να εσταλάξει τις δικές τους ταγώνες, τους δικούς του χυμούς για να καταστήσει την δημοκρατία μία ανεπίστρεπτη διαδικασία. Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε. Ευχαριστούμε, κυρία Σιώμου. Πριν δώσω το λόγο σε σας, κύριε Δακή, θα ήθελα να χαιρετήσω τον κύριο Πασχάλι Χαρούμενο, που μας θυμά με την παρουσία του, πρώην αντιπεριφερειάρχη. Κύριε Δακή, έχετε το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, επιτρέπετε μια ερώτηση, αν μου επιτρέπετε να ζητήσω συγγνώμη. Μια ερώτηση, αν θα μπορούσα να κάνω στην κυρία συμπαραστάτη του πολίτη, θα προβλέπετε... Στη δευτερολογία της. Έχει 10 λεπτά, όπου εκεί μπορούν να υποβληθούν ερωτήσεις. Παρακαλώ, ευχαριστώ. Κύριε Δακή, θέλω να τηρίσετε το χρόνο των 10 λεπτών. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν θα δοθεί ευκαιρία στους υπόλοιπους να μιλήσουν. Παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρεφεριάρχη, αγαπητοί συνάδελφοι. Καταρχήν, θέλω να τονίσω ότι φέτος στηρείται η προβλεπόμενη διαδικασία στον απολογισμό, κάτι που είναι και υποχρωτικό και αυτονόητο, εν αντιθέσει με ό,τι συνέβη πέρυσι στην ανάλογη διαδικασία. Παρακολούθησα με ιδιαίτερη προσοχή την εισήγηση του κυρίου Καρυπίδη και, αγαπητοί συνάδελφοι, σπάνια έχω παρατηρήσει τοποθέτηση μακροσκελή με τέτοια αναντιστυχία λόγων με την πραγματικότητα. Στη ραφή θεμάτων ατάκτως ερημένων, παχές κουβέντες και νες περιεχομένου, πενιχρά αποτελέσματα. Προσπάθεια καπελώματος της θεσμικής λειτουργίας της κυβέρνησης των δήμων και άλλων φορέων και για το διωτάφτα ουδέν. Έχουμε απόλυτη συνείδηση ότι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της περιφερειακής αρχής είναι η αναποτελεσματικότητα και η κακοδίκηση σε όλα τα επίπεδα. Καθημερινά το οποίο το βιώνει το σύνολο των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας και βέβαια αδυναμία στήριξης των ζωτικών συμφερόντων του τόπου. Αγαπητοί συνάδελφοι, κύριε Περιφερειάρχη, είμαστε στο 2017 και δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας. Δεν χρειάζεται να πούμε κάτι άλλο. Νομίζω αυτό τα λέει όλα. Τουλάχιστον χαιρόμαστε που ολοκληρώθηκαν έργα και συνεχίζουν έργα που δρομολογήθηκαν στη δική μας θητεία και βέβαια λυπούμαστε που σημαντικά έργα που είχαμε δρομολογήσει έχουν απενταχθεί και έχουν σταματήσει. Οι θέσεις περισύνθεσης απόψεων και εθνικό σημείο αναφοράς είναι ένα ευχάριστο σύντομο ανέκδοτο όπως το φθινό ρεύμα, όπως το ψήφισμα για την κατάργηση του εμπάρκου στη Ρουσία σε βάρος βεβαίως των ζωτικών συμφερόντων του ελληνισμού που αντιμετωπίζει την κατεχόμενη Κύπρο ως μια αιμορραγούσα πληγή. Δεν ακούσαμε το παραμικρό για το αν υπάρχει κάποιο σχέδιο αν σκόφευτες να κάνετε κάτι για την ενεργία που έχει σεπεράσει επίσημα του 35%, πρωτόγνωρο ποτέ δεν έχει ξανασυμβεί. Και ακούσαμε ξανά τα ίδια φλην αφήματα. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλο το υπηρεσιακό προσωπικό της Περιφέρειας Δικής Μακεδονίας γιατί έχω απόλυτη συνείδηση του αγώνα που κάνουν με τις δυσκολίες που υπάρχουν και οι οποίες δυστυχώς λόγω της γενικότερης κατάρρευσης της πατρίδας μας οξύνονται. Όμως αυτό δεν απαλάσει τις αδυναμίες λειτουργίας της περιφερειακής αρχής. Κύριε Περιφερειάρχη, δυο χρόνια πριν τις επόμενες περιφερειακές εκλογές και τρία χρόνια μετά τις προηγούμενες και αφού έχετε καταργήσει το κράτος της Κοζάνης όπως είχατε πουσχηθεί προεκλογικά, πείτε μας αν έχετε ποιο είναι το όραμά σας μετά τις συναποφάσεις και τις διαβουλεύσεις για τη Δυτική Μακεδονία, ποιος είναι ο σχεδιασμός σας και κφέρτε τον, εισαγάγετε τον στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να έχουμε και εμείς υπόψη αν έχετε κάποιο σχέδιο, αν θέλετε να κάνετε κάτι και αν προλαβαίνετε να κάνετε κάτι. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ κύριε Δακίν. Ο λόγος στην κυρία Ζεμπηλιάδου. Κύριος Μουμουλίδης. Κύριε Μουμουλίδη. Επιτρέψτε μου κύριε Μουμουλίδη, συγγνώμη. Τον Δήμαρχο Δαρκάτη, τον κ. Καραστέριο Δημήτριο που βρίσκεται ανάμεσά μας και ο λόγος σε εσάς κύριε Μουμουλίδη, συγγνώμη. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Επιτρέψτε μου κύριε Μουμουλίδη. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Επιτρέψτε μου να διατυπώσω την άποψη ότι μέχρι την 31η Αυγούστου του 2019 η παράταξη αλλάζουμε εποχή θα είναι η τρίτη δύναμη στο περιφερειακό συμβούλιο. Δεν αλλάζει αυτό. Λοιπόν, πολλές φορές είχα μπει και προεκλογικά και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Κοζάνης αλλά και σε επίπεδο περιφερειακών εκλογών το 2014 ότι η περιφερειακή ενότητα Κοζάνης αλλά κυρίως η περιφέρεια δυτικής Μαγεδονίας, η περιοχή δυτικής Μαγεδονίας είναι μια περιοχή εγκλωβισμένη σε πολιτικές προσωπικές και κατά κανόνα σε αδιέξοδες πολιτικές. Αυτό το βλέπουμε να γίνεται πλέον συνείδηση όλων μας και βεβαίως γι' αυτό δεν έχει ευθύνη η σημερινή περιφερειακή αρχή και αυτό δεν είναι στο πνεύμα συνέναιση με την περιφερειακή αρχή, είναι κάτι αντικειμενικό. Η ελληνική κοινωνία δεν χυμάζεται εξαιτίας της σημερινής κυβέρνησης αλλά μια σειράς πολιτικών που ασκήθηκαν και σήμερα εισπράττουμε το αποτέλεσμα πολιτικών. Με αυτήν την έννοια θα έλεγα ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης και μάλιστα σε μια περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά θα έπρεπε να ήτανε περισσότερο δημιουργικός, περισσότερο συνθετικός και όχι μηδενιστικός. Δεν τιμάει την περιοχή μας ο τρόπος που διαβάζουμε συστηματικά εδώ και περίπου δυο χρόνια να ασκείται η αντιπολίτευση. Είναι πάρα πολύ εύκολο να κατηγορούμε τον κ. Μουμουλίδη ή την παράταξη αλλάζουμε εποχή, να της χρειώνουμε ότι προσαρτήθηκε στο άρμα της περιφερειακής αρχής, αλλά η αλήθεια είναι σε κάτι διαφορετικό. Ότι εμείς δηλώσαμε και προεκλογικά αλλά και κυρίως μετεκλογικά σε αυτό το περιφερειακό συμβούλιο, ότι κάτι καινούριο θέλαμε να φέρουμε στην περιοχή και αυτό ήταν μια αντίληψη συνθετικής παρουσίας στα περιφερειακά συμβούλια μέσα από προτάσεις, διεκδικώντας τον διάλογο πάνω σε προτάσεις που καταθέτουμε. Και αυτό κάναμε όσο μπορέσαμε με τις μικρές μας δυνάμεις. Το λέω αυτό γιατί θεωρώ ότι και η περιοχή μας και η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε κομβικό σεωριακό σημείο. Ξέρω ότι πολλοί θα χρειώσουν σε αυτή την κυβέρνηση όλα τα δεινά του τόπου, δικαιωμά τους. Ωστόσο η περιοχή μας και η ελληνική κοινωνία απλώς βρίσκεται σε κομβικό σημείο. Δεν μπορεί να λειτουργήσουμε άλλο με κορώνες, δεν μπορεί να λειτουργήσουμε άλλο με επικοινωνιακές τακτικές. Θα σταθώ για λίγο στον απολογισμό που έκανε ο κ. Περιφεριάρχης και θα πω δύο χαρακτηριστικά που νομίζω διακρίνουν την τοποθετησή τους. Θα συμφωνήσω ότι σε μια σειρά τομείς, οι πρωτοβουλίες που πήρε η περιφερειακή ενότητα, η περιφερική διοίκηση, ήταν σημαντικές. Θα έλεγα ότι βοήθησε σε αρκετές περιπτώσεις να βελτιωθεί η καθημερινότητα κάποιων περιοχών. Αυτό όμως γίνεται με έναν τρόπο αποσπασματικό και επιλεκτικό πάνω στο χάρτη της Δυτικής Μακεδονίας. Τι θέλω να πω, θα επαναφέρω, θα επαναδιατυπώσω την πάγια θέση μου, ότι η περιοχή μας χρειάζεται και δεν είναι αργά ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό, που να την βγάζει από την αφάνεια. Η Δυτική Μακεδονία έχει και πρόβλημα επικοινωνιακό, ίσως επειδή είναι η μόνη περιοχή που δεν έχει θάλασσα, δεν ξέρω γιατί. Έχει πρόβλημα επικοινωνιακό, άρα δεν πρέπει να εξαντλούμε την επικοινωνιακή μας δινότητα στο εσωτερικό, αλλά πρέπει να την σηκώσουμε λίγο ψηλότερα. Κύριε Περιφεριάρχη, σας το έχω πει και προσωπικά, με την εκτίμηση που έχω στο πρόσωπό σας, έχετε να κερδίσετε πάρα πολλά, μη σχολιάζετε, εντάξει. Την άποψή μου λέω, σεβαστείτε την. Δεν είναι αντίληψη αυτή η συνύπαρξης, αγαπητοί συνάδελφοι στο Περιβαϊκό Συμβούλιο, εντάξει, δεν διέκοψα κανέναν. Σας έχω πει, έχετε να κερδίσετε πάρα πολλά, εάν επιτήχετε τη συνέναιση σε βασικά σημεία για την περιοχή της Εθνικής Μακεδονίας. Υπάρχουν ζητήματα στα οποία μπορεί να υπάρξει σύγκληση, μπορεί να υπάρξει συνέναιση. Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν ότι και σε εθνικό επίπεδο υπάρχουν τομίσεις που πρέπει να υπάρξει συνέναιση, για να φανεί και ποια είναι οι προθέσεις και οι πολιτικές επιλογές της κάθε δύναμης. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε ότι χρειαζόμαστε έργα ομπρέλες με τα οποία θα επικοινωνήσουμε την περιοχή μας. Ένα τέτοιο έργο στο οποίο συνενέσατε και πήρατε προσβουλή, είναι το θέμα της λίμνης Πολυφήτου. Υπάρχει ένα δεύτερο ζήτημα το οποίο προκύπτει τώρα, ότι η περιοχή λόγω των ειδικών καιρικών συνθηκών που δημιουργούν απίστευτα προβλήματα στις οικονομίες των οικογενειών, οφείλει να διεκδικήσει άλλη μεταχείριση από την κεντρική κυβέρνηση και εκεί πρέπει να υπάρξει μία συνέναιση. Το παράδειγμα και πρόσφατο, λόγω αυτού του παραταταμένου ψύχου, των παραταταμένων κακών καιρικών συνθηκών, η περιοχή πρέπει να παίξει και με άλλα μοντέλα. Το Υπουργείο Ενέργειας, όπως γνωρίζετε, εκπονεί ένα πρόγραμμα δημιουργίας σταθμών τηλεθέρμαση με βιομάζα. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε και είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε ως περιοχή τουλάχιστον τρεις από τις έξι που θα ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα. Οφείλουμε να συμφωνήσουμε όλοι και να συνενέσουμε ότι έχουμε προβλήματα με τις μονάδες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή. Πρέπει να το γνωρίζουμε ως περιφερειακό συμβούλιο. Δεν πρέπει να έρθουμε και να εφνηδιαστούμε στο επόμενο διάστημα με επιλογές που μπορεί να κάνει το Υπουργείο ή η Κεντρική Κυβέρνηση. Γιατί δεν υπερασπιστήκαμε ποτέ αυτό που είχαμε. Σπήραμε μια σειρά μονάδες, γιατί μπορούσαμε σε άλλες εποχές, αλλά τις πήραμε για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας σε περιοχές που δεν θα μπορούσαν να είναι ποτέ βιώσιμοι μία πανεπιστημιακή σχολή. Και σήμερα εισπράττουμε, θερίζουμε εμείς, είτε ως περιφερειακή διοίκηση εσείς, είτε ως κυβέρνηση, αλλά εισπράττουμε όλοι το αποτέλεσμα πολιτικών, οι οποίες θα είναι εντελώς καιροσκοπικές. Με αυτή την έννοια λέω ότι θα συμβεί το παράδοξο στην περιοχή διοίκησης Μακεδονίας να έχει εξαιρετικά σημαντικές εγκαταστάσεις πανεπιστημιακές και δεν θα έχει σχολές. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η περιοχή μας στην τεχνολογική εκπαίδευση παίρνει τους τελευταίους σε βαθμολογία φοιτητές. Πρέπει να μας προβληματίσει. Λοιπόν, για να μην μακρηγορήσω θέλω να πω δύο σημεία ακόμη για τον ρόλο του Περιφορικού Συμβουλίου. Ο ρόλος του Περιφορικού Συμβουλίου, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να αναβαθμιστεί. Το Περιφορικό Συμβουλίο είναι μια βουλή της περιοχής. Έτσι θα μπορούσε να είναι και το διοικητικό σύστημα, το γεωγραφικό σύστημα της χώρας. Άρα, λοιπόν, οφείλουμε να αναβαθμίζουμε τον ρόλο του Περιφορικού Συμβουλίου. Άρα, η αναθεώρηση του Καλλικράτη στο μέσο-επόμενο διάστημα δεν θα το κάνει, όπως θα κάνει και κάτι που προσωπικά θεωρώ απαραίτητο, το ενίο ψηφοδέλτιο σε ό,τι αφορά τους Περιφορικούς και τους Δημοτικούς Συμβουλίους. Θεωρώ κίνηση το μη, διότι εκεί θα πρέπει αυτοί που ηγούνται των συνδυασμών, των σχημάτων, θα πρέπει να έχουν και την ικανότητα να συνθέτουν με ανθρώπους που ενδεχομένως έχουν στην υπάρξη. Και αυτό το θεωρώ ιδιαίτερα προκλητικό, ιδιαίτερα δημοκρατικό, θα αναδεικνύει οι προσωπικότητες και θα αναβαθμίσει το θεσμό. Γιατί σήμερα είμαστε απέναντι, εμείς, εσείς και τα τηλέφωνα. Δεν θέλω να σας κουράσω άλλο. Θα πρέπει να σας ανακοινώσω αυτό που ήδη γνωρίζετε, ότι αυτό είναι το τελευταίο Περιφορικό Συμβούλιο που συμμετέχω. Έκανα μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να αντέξω όσο μπορώ, αλλά πιστέψτε μου ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να συνδυάσεις δύο ιδιότητες που είναι δύο αρμοδιότητες, δύο ευθύνες που είναι πολύ μεγάλες. Πολύ μεγάλη η ευθύνη του Περιφορικού Συμβούλου, αλλά πολύ μεγάλη και η ευθύνη του Βουλευτή. Επομένως, θέλω σε αυτή τη συνάντηση να ευχαριστήσω τον καθένα σας προσωπικά. Θέλω να πω ότι έχω μάθει πολλά από αυτήν τη συνύπαρξη, από τα θετικά και τα αρνητικά. Για όλους τους ανθρώπους που κρατά κυρίως τα θετικά, μόνο τα θετικά, θέλω να σας ευχαριστήσω για αυτήν την ωραία συνάντηση. Θα είμαι δίπλα στο Περιφορικό Συμβούλιο, δίπλα στη Δυτική Μακεδονία μέσα από τις δυνάμεις μου και νομίζω ότι θα μπορέσω να είμαι πολύ πιο χρήσιμος και χωρίς άγχος μέσα σε αυτές τις ευθύνες. Η παράταξή μας θα συνεχίσει κανονικά με τον καινούργιο της εκπρόσωπο, που είναι ο Νίκος ο Χατσίδης. Θέλω να ευχηθώ ειλικρινά, καλή επιτυχία, στο δεύτερο μισό της θητείας του Περιφορικού Συμβουλίου και να κάνω την εκτίμηση ότι πραγματικά μπορεί να αλλάξουν θεαματικά τα δεδομένα για την περιοχή μας. Αυτό είναι θέμα κυρίως της περιφερειακής διοίκησης να δώσει χέρι συνεργασίας στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης σε σημεία που εκτιμά ότι πολιτικά μπορεί να συναντηθεί, γιατί πιστεύω ότι σαφέσταται υπάρχουν σημεία που μπορούμε να συναντηθούμε όλοι. Κλείνοντας τώρα να πω ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο ως κράτος και ως κοινωνία και καλό είναι να αναλαμβάνει ο καθένας από τη θέση που βρίσκεται περισσότερο τις ευθύνες του να μιλάει περισσότερο υπεύθυνα. Να θυμίσω δε σε όλους μας ότι το πολύ σε τέσσερα χρόνια λέω πολύ ότι το σύστημα, το εκλογικό σύστημα σε αυτή τη χώρα θα είναι απλή αναλογική και αυτό συνεπάγεται πολλές συνυπάρξεις, πολλές συνεργασίες, αλλαγή κουλτούρας και το πέρασμα της Ελλάδας σε μία άλλη εποχή. Σας ευχαριστώ. Και εμείς σας ευχαριστούμε κύριε Μομουλίδη και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια και καλή τύχη. Είσαι και φίλος μου και προβοκάτορος και αυτό το εκτιμώ ιδιαίτερα. Να προτείνω κάτι και στον κύριο Περιφερειάρχη, επειδή ο κύριος Μομουλίδης μας δημοσιωποίησε ότι προτείνεται να αποχωρήσει, να μας δώσετε το λόγο πρώτο τον κύριο Περιφερειάρχη να πούμε δυο λόγια για το πρόσωπο, το οποίο νομίζω είναι το ελάχιστο. Κύριε Δακί, εγώ θέλω να εκφράσω τις ειλικρινείς μου και από καρδιάς ευχαριστίες στο θέμα του Μομουλίδη. Πρώτον, ως προσωπικότητα και δεύτερον, ως πολιτική παρουσία για τη διευθυνότητα, για τη διευθυνότητα, για τη διευθυνότητα, για τη διευθυνότητα, ως πολιτική παρουσία γιατί ανήκει στην ξεχωριστή χωρία ανθρώπων που με τη συμπεριφορά τους και τον τρόπο λειτουργίας τους, την ευγένειά τους, το ήθος και την αξιοπρέπειά τους τιμούν την κοινωνία μας. Θέλω να τον ευχαριστήσω για τον αγώνα που έκανε και κάνει την αλλοκατανόηση και το κοινό όφελος. Είναι αυτές που αναδεικνύουν το ήθος και την ποιότητα των προσώπων. Και ο Θέμις είναι μια τέτοια προσωπικότητα. Εύχομαι καλή συνέχεια στον αγώνα από το Μετερίζη της Κεντρικής Πολιτικής Σχοινής και είμαι σίγουρος ότι από όπου και να βρεθεί θα έχει την ευαισθησία, την αγάπη, την αγωνία να προσφέρει τα καλύτερα για τον τόπο μας και την κοινωνία μας. Θέμις, ευχαριστούμε πολύ. Ο λόγος στην κυρία Ζεμπηλιάδου, παρακαλώ κυρία Ζεμπηλιάδου. Εγώ θέλω να πω ότι μπορώ να πάρω τον λόγο, Θέμιε, πριν από εσένα. Ναι, δικαίωμαι. Εγώ, καταρχήν να ζητήσω τη συγγνώμη για όλες τις φορές που σε παρέκαψαν λόγο συνήθισα, αλλά ναι, ναι. Εγώ θέλω να πω ότι αυτό που θα κρατήσω από τη συνύπαρξή μας εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι πραγματικά η διαφορετική χρειά που έχεις δώσει σε αυτές τις συνεντριάσεις, μια άλλη οπτική ματιά, μια αφρεσκάδα, που χρειάζεται γιατί εμπλουτίζει δημοκρατικές διαδικασίες όπως αυτές που έχουμε εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να πω ότι παρά τις όποιες συγκρούσεις είχαμε για θέματα της Περιφέρειας, κρατώ και στιγμές όπου συμφωνήσαμε για κάποια θέματα και αυτό είναι πολύ σημαντικό και βέβαια δεν έχουν να κάνουν τίποτε με την προσωπική εκτίμηση που υπάρχει ένας συνάδελφος του Περιφερειακού Συμβουλίου και μια σχέση που θα υπάρχει και μετά φυσικά από όποια θέση και αν καθένας κρίνεται θα κλειθεί να υπηρετήσει πάλι τα κοινά. Αυτό που εγώ κρατώ είναι ότι όλοι όσοι είμαστε εδώ, αυτό δεν αφησβητώ ποτέ, ότι ό,τι λένε και ό,τι κάνουν ξεκινάει από την αγωνία τους για τον τόπο. Καλή τύχη σε ό,τι κάνεις. Ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Ζαμπηλιάδο, ο κύριος ΒΙΤΑΣ έχει το λόγο. Εντάξει. Θέλει κάποιος… τώρα θέλετε να μιλήσει ο κύριος Πλακεντάς. Ο κύριος Πλακεντάς. Συγχωρέστε με που ζητώ το λόγο εκ παραδρομής από τους επικεφαλείς, αλλά νομίζω ότι είναι υποχρέωσή μου, κύριε Πρόεδρε, να καταθέσω ορισμένες πολύ γρήγορες σκέψεις, γιατί με τον κ. Μιμουλίδη στα πλαίσια της ιδιότητάς του επικεφαλής, της παράταξης που εκπροσωπεί, είχα μια πολύ στενή και αγαστή συνεργασία σε διάφορα θέματα που με παρατηρήσεις, διορθώσεις, υποδείξεις, αλλά πάντα έτσι με τη γλυκίτητα του λόγου που το διακρίνει. Καταφέραμε και συμπλέψαμε σε πολλά ζητήματα, διορθώσαμε λάθη από τις παρατηρήσεις σου και γεννήθηκαν και καινούργιες ιδέες μέσα από την κουβέντα και από, αν θέλετε, τη συντριβή μεταξύ μας. Από μια συγκυρία πολιτική, η Κοζάνη κέρδισε από τα βριλίσια τον κ. Μιμουλίδη. Εμένα δεν μ' αρέσει αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή, αγαπητέ φέμι, γιατί μοιάζει σαν πολιτικό μνημόσυνο και εγώ αισθάνομαι ότι όχι απλά υπάρχει η δυνατότητα και η κανότητα αλλά και η προοπτική να υπάρχει ευρεία συνεργασία από τη θέση την οποία ανέχισε, γιατί όχι και από άλλες θέσεις. Θέλω να σε ευχαριστήσω δημόσια για τις όποιες παρατηρήσεις και την συνεργασία την οποία είχαμε από καρδιά. Σε ευχαριστώ πάρα πολύ. Αγαπητέ φέμι, με εμένα ήρθες πολλές φορές σε αντιθέσεις, όχι όμως κομματικές. Ήρθαμε για τα συμφέροντα της περιοχής μας και θα σου πω μια ευχή. Πάντα να βάζεις τον τόπο παραπάνω από το κόμμα παρότι εσύ εκλέγεσαι στο Κοινοβούλιο. Εγώ 30 χρόνια έβγαινα πρώτος, δήμο, περιφέρεια, αγορά. Δυστυχώς δεν προωθήθηκα από το κόμμα αλλά προωθήθηκα από την κοινωνία. Να είσαι πάντα γερός. Ευχαριστούμε. Ο κ. Περιφέρει άρχισε. Ο κ. Περιφέρει άρχισε. Παρακαλώ. Παρακαλώ ο κ. Περιφερής. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Καταρχήν σε καμιά τον περιπτώσιο ο κ. Μουμουλίδης δεν αποχωρεί από τον περιφερειακό συμβουλό. Δεν είναι αποδεχτό δηλαδή. Γυρίζω πίσω τον πολιτικό χρόνο. Ξέρετε, υπάρχουν στιγμές που το ψεύδος και οι λασπολόγοι και τα οικονομικά συμφέροντα και τα διαπλεκόμενα όταν συστρατεύονται και χτυπούν ασίδωτα, στο τέλος καλό επιφέρον. Διότι αυτό που έγινε στο πρόσωπό μου, που δεν είναι ο Αγωστός, πιο πολύ ήταν βέβαιο ο κ. Τσίπρας στην υποψηφιαία μου, έφερε σαν στην περιοχή. Έναν άνθρωπο με επιπρόσθετες απόψεις και δυνατότητες. Η περιοχή σε τίμησε, την τίμησες, τίμησες το περιφερειακό συμβούλιο. Και αφού το ζητούμενο είναι η ενότητα, νομίζω ότι έμπρακτα με τη στάση σου συνέβαλες προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που θα κρατήσω από το θέμη, και θα το έχω έτσι συνέχεια μαζί μου, και νομίζω ότι και μόλις εδώ το συναδελφόμαστε στο περιφερειακό συμβούλιο και πρέπει συνεχώς να το εξελίσουμε, είναι να υπάρχει μία ειλικρίνες στο δημόσιο λόγο και όχι αγωνία για ταξιώματα και εσείς ένας τέτοιος άνθρωπος. Να είσαι καλά θεμεί. Ευχαριστούμε κύριε Περιφεριάρχα. Ο λόγος στην κυρία Ζαμπηλιάδου. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφεριάρχη, αγαπητοί συνάδελφοι του περιφερειακού συμβουλίου. Όπως ήδη υπόθηκε, αυτή η περιφερειακή αρχή μπαίνει στο δεύτερο μισό της θητείας της και σε λίγες μέρες και όπως και αν το δει κανείς, αυτό το χρονικό διάστημα σίγουρα είναι αρκετό για να αξιολογηθεί αυτή η περίοδος του κυρίου Καρυπίδη και της περιφερειακής αρχής. Μία περίοδος που δυστυχώς μέχρι σήμερα μας επιφύλαξε πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις και ένα μεγάλο κύκλο χαμένων ευκαιριών που θα κλείσει όταν παραδώσει τα ενία της περιφέρειας. Ενώ αυτές τις σημερινές διαδικασίες του απολογισμού πραγματικά προβληματιστήκαμε ως προς τι να κρίνουμε τον Περιφεριάρχη. Να τον κρίνουμε προς αυτά που έλεγε προεκλογικά, ότι θα κάνει με το φτεινό ρεύμα, με την ενέργεια και τα νερά που δεν θα τα άφηνε να πουληθούν, με το πρόγραμμα που θα έκανε πόρτα πόρτα και που δεν το είδαμε ποτέ, με την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής που υποσχέθηκε και την είδαμε αυτήν την υπόσχεση να βουλιάζει στη δισοσμία των δωρεών και του κερνά με Ελλάδα και των περίεργων διαγωνισμών, με το διχαστικό λόγο που προεκλογικά έσπερε σε μια μικρή κοινωνία. Σκεφτήκαμε όμως, μήπως να τον κρίνουμε για αυτό που παρέλαβε. Αυτό για να πούμε και μια αλήθεια. Δεν παρέλαβε και την καλύτερη κατάσταση στην περιφέρεια φυσικά, αλλά αυτό φίλει να το συγκρίνει και το έκανε πολύ ο κ. Σαδακής. Εμείς ως συνδυασμός αποφασίσαμε να κρίνουμε αυτήν την περιφερειακή αρχή και τον κ. Καρυπίδη με βάση τα προβλήματα και τις ανάγκες του κόσμου, με τα μεγάλα θέματα τα οποία με την επίλυσή τους θα λύσουν τα δομικά προβλήματα που έχει η ανάπτυξη αυτής της περιοχής και είναι αυτά με τα οποία πιστεύω ότι και οι πολίτες πρέπει να κρίνουν αυτήν την περίοδο της περιφερειακής αρχής. Και ξεκινάμε το πρώτο με την ενέργεια. Δεν είδαμε τον περιφερειάρχη να σκαρφαλώνει σε καμία πύλη, δεν τον είδαμε να βγάζει πυρινούς λόγους σε καμία πλατεία, όταν έγινε το μεγάλο έγκλημα με τα νόμε, όταν το 2015 πάρθηκε η απόφαση να δοθεί το 50% των πελατών της ΔΕΙ σε ιδιώτες χωρίς καμία αποζημίωση της επιχείρησης. Και ακούσαμε και το πρωτοφανές πριν από λίγο ότι αυτό διασφάλιζε και τη βιωσιμότητά της. Φοβερό! Δεν τον είδαμε να αντιδράω όταν σβήστηκε από τον νόμο 4273 το επενδυτικό πρόγραμμα της επιχείρησης, που θα διασφάλιζε την περιοχή για τουλάχιστον 30 χρόνια μπροστά. Δεν αντέδρασε ούτε όταν βγήκε, όχι μόνο δεν βγήκε το 17% της επιχείρησης από το ΤΑΙΠΕΤ, αλλά ότι μπήκε το 34% στο υπερταμείο, όλο το μετοχικό κεφάλαιο του δημοσίου, περνώντας πια τον έλεγχο της επιχείρησης στους ξένους, στους δανειστές. Θαυμάσαμε και την αφωνία του, αλλά και την υποδοχή που έκανε στον υπουργό που είχε βάλει την υπογραφή του κάτω από όλα αυτά και δεν αντέδρασε ούτε για το θέμα της Γης, όταν καταργήθηκε το άρθρο που όριζε ότι εφ' εξίσια απαλλοτριώσεις θα γίνονται για λογαριασμό υπέρ του δημοσίου, των ιδιωτικών εκτάσεων και φυσικά δεν λύθηκε και ούτε το πρόβλημα των ίδιων απαλλοτριωθέντων εκτάσεων που είχαν περάσει ήδη με το υπερταμείο περνά πια στα χέρια ιδιωτών. Στον ΤΑΠ μίζον θέμα, η Δυτική Μακεδονία δεν έχει παροχή φυσικού αερίου. Δεν είχε επιχειρήματα αυτή η περιφερειακή αρχή για να είμαστε στην πρώτη τριάδα. Δεν είμαστε από τις πιο δύσκολες κλιματικά περιφέρειες. Δεν είμαστε η πρώτη περιφέρεια στην ανεργία. Δεν είναι εδώ το ενεργειακό κέντρο και άρα θα μπορούσε να γίνει και συμπαραγωγή. Και όμως, μείναμε απέξω από την παροχή φυσικού αερίου. Και τι σημαίνει αυτό? Πολύ λιγότερη ανταγωνιστικό είπα για τις επιχειρήσεις μας και υψηλό κόστος θέρμασης για τις περιοχές που δεν έχουν τηλεθέρμαση. Βεβαίως, είναι θετικό ότι πάρθηκε το μεταπτυχιακό στην Καστοριά και τα ανταποδοτικά. Είναι αυτά οι κανά να αντισταθμίσουν το μεγάλο χάσιμο. Όχι, είναι οι απάνες. Είναι πολύ μικρές αυτές οι ανταποδόσεις για να αντισταθμίσουν το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που θα έχουν οι επιχειρήσεις μας από την ακριβότερη ενέργεια λόγω πετρελεού που θα έχουν. Πάμε στο ΕΣΠΑ. Δεν είδαμε περιφερειαρχή, δεν είδαμε την περιφερειακή αρχή, για να μην μιλήσω σε δεύτερο πρόσωπο, να αξιοποιεί τα κονδύλια που είχε στην διάθεσή της. Θυμάστε όλοι που είχαμε μιλήσει για το χάσιμο των 230 εκατομμυρίων, δυστυχώς με το κλείσιμο του ΕΣΠΑ. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα. Είμαστε τελευταίοι από τις 13 περιφέρειες. Και το πιο τραγικό είναι, δεν είναι η απορρόφηση 7,3% που δίνει εκεί, που είμαστε και τελευταίοι, η πραγματική απορρόφηση είναι 1,8%. Δηλαδή τα μόνα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή είναι 11 έργα. Τρία χρόνια μετά 11 έργα στο ΕΣΠΑ. Και από την άλλη με τα απενταγμένα που πέρασαν με τις συμβάσεις τους, να έχει κλείσει το 33% του προγράμματος. Και πρέπει εμείς να είμαστε ευχαριστημένοι με τις εντάξεις που έχουνε γίνει. 1,8%. 0,9% η πραγματική απορρόφηση στο ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα, το μεγαλύτερο πρόγραμμα για την ανάπτυξη της περιφέρειας και την καταπολένηση της ανεργίας αυτή τη στιγμή είναι παγωμένο. Και όταν φυσικά στο δικό σου πρόγραμμα έχεις αυτή την εικόνα, είναι προφανές ότι δεν μπορείς να διεκδικήσεις ούτε από πακέτο Junior, ούτε από ταμείο συνοχής και φυσικά γι' αυτό και δεν τα έχουμε δει. Πάμε στις μεγάλες επενδύσεις. Στα μεγάλα ζητήματα που θα άλλαζαν τη μοίρα του τόπου. Στον πρωτογενή τομέα καλά είναι να λέμε ότι είναι σημαντικό το θέμα της αγροδιατροφής, αλλά μη ξεχνάνε είναι μια απλή προγραμματική σύμβαση. Τρία χρόνια για μια προγραμματική σύμβαση δεν το λες και καλά. Τα μεγάλα ζητήματα που θα μας έβγαζαν από την τελευταία θέση των αρδευόμενων εκτάσεων, γιατί αγροτικός τομέας και παραγωγή χωρίς νερό δεν μπορεί να υπάρξει, δεν έχουν προχωρήσει. Αρδευτικό του νεστορίου, αρδευτικό τριανταφυλλιάς, βόρεια ζώνη πολυφήτου, αρδευτικό κνίδις και φυσικά ούτε και τα μικρότερα φράγματα, που θα χρηματοδοτούνταν με το 30% του πρόγραμμα της αγροτικής ανάπτυξης, που θα ερχόταν στην περιφέρεια και ακόμη δεν ξεκίνησε. Βλέπουμε δίπλα άλλες περιφέρειες, έχουν αρχίσει να κλειδώνουν χρηματοδοτήσεις με μεγάλα αρδευτικά στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, αλλά ούτε ένα από τα δικά μας αρδευτικά δεν είναι εκεί. Και φυσικά δεν λύθηκαν και τα μικρά, να μην πούμε και τα μεγάλα, δεν λύθηκαν ούτε και τα μικρά θέματα και φυσικά δεν είδαμε καμία σοβαρή προσπάθεια που θα ενισχύσει τον παραγωγό πρώτα απ' όλα, να τον βοηθήσει να οργανωθήσει ομάδες παραγωγών και σε συνεργασίες στην πράξη όμως και στη συνέχεια να υπάρξουν συνέργειες για να μπορέσει να διασφαλιστεί ένα καλύτερο αποτέλεσμα στον αγροτικό τομέα. Τουρισμός, Αγροδιατροφή, Πολιτισμός, αγαπημένος τομέας αυτής της περιφερειακής αρχής. Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα μέσα από την Επτάκ δαπανήθηκαν 350.000 ευρώ τουρισμού, αθλητισμού, πολιτισμού και από την εταιρεία τουρισμού άλλας 250.000 ευρώ το αποτέλεσμα ήταν τραγικά ανήπαρκτο. Δεν είδαμε ούτε μία σοβαρή επένδυση σε αυτόν τον τομέα. Δεν βελτιώθηκε κανένας τουριστικός δείχτης στον τουρισμό. Τα είχε πει και ο πρόεδρος εταιρείας τουρισμού, τελευταία στις πληρότητες, 4% πτώση στις αφήξεις, τελευταία στα έσοδα από τον τουρισμό, γενικώς τελευταία. Με μισό εκατομμύριο που πήγε στον τουρισμό. Τα χιονοδρομικά κέντρα δεν έγινε καμία επένδυση. Απαξιώθηκαν, όπως έχω πει και άλλη φορά, μεγάλα αθλητικά γεγονότα που έχουν αναπτύξει. Αθλητικοί σύλλογοι της περιοχής σε πανευρωπαϊκό και ευρωπαϊκό επίπεδο γύρω από τις λίμνες στην ουσία έμειναν αναξιοπίητα. Αστρονομικό πάρκο του Όρλιακα, το Μουσείο της Μιλιάς, το Γεωπάρκο της Θητίος, ο θρησκευτικός τουρισμός, εκπαιδευτικός τουρισμός, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει. Δεν αρκεί η πρόθεση. Το μεγάλο στίχημα αυτής της περιφέρειας είναι, για να μπορέσει να βγει στον κόσμο, είναι, όπως το έχουμε πει, οι μεγάλοι δρόμοι. Γύρω μας αυτή τη στιγμή, γίνεται μια πραγματική κοσμογονία στο θέμα των μεταφορών. Το επόμενο διάστημα, η πρόβλεψη είναι ότι 80% θα αυξηθούν οι εμπορευματικές μεταφορές και 50% οι μεταφορές των προσώπων, των επιβατών. Χτίζεται στα 28 κράτη-μέλη ένα μεγάλο ευρωπαϊκό δίκτυο οδηκό, για να αντικαταστήσει αυτό το μοσαϊκό που υπάρχει σήμερα. Είναι ένα κεντρικό ευρωπαϊκό σύστημα μεταφορών. Η χρηματοδότηση αυτή θα ανέλθει στα 26 δισεκατομμύρια. Αυτή τη στιγμή είναι σε προκήρυξη από το πρόγραμμα αυτό 580 εκατομμύρια για μεγάλους δρόμους που μπαίνουν δρόμοι της περιφέρειας. Για μας το μεγάλο στίχημα είναι ως γνωστόν ο ένας κάθετος της Εγνατίας μέχρι τη Νίκη, είναι ο πανευρωπαϊκός διάδρομος 10 και ο άλλος είναι ο ε65 που ξεκινάει από το ΜΑΛΜΕ της Σουηδίας και καταλήγει στα Χανιά. Συνδέουν 12 χώρες, συνδέει ο διάδρομος αυτός. Τα προϊόντα θα μπορούν να είναι οπουδήποτε, δεν χρειάζεται να πω κάτι. Και αυτή η δρόμη, ακούσαμε ότι ήταν μεγάλη κατάληξη. Άκουσα τον κ. Συμμαδράκο που είχε πει σε μια δήλωσή του και το είπηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι αυτό που έγινε μέχρι στιγμής για τον ε65 είναι ότι ο παραχωρουσιούχος συμφωνήθηκε η χάραξη. Αν αυτό μπορεί να είναι σημαντικό, δεν πιστεύουμε ότι είναι. Αυτή τη στιγμή το έργο δεν έχει περιβαλλοντικούς όρους, δεν έχει ακόμη υποβληθεί ο φάκελος για μεγάλο έργο, δεν έχει λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης των απολοτριώσεων, δεν έχει γίνει τίποτε. Και επίσης ο άλλος δρόμος, για τον οποίο το μόνο που είδαμε, ήρθε εδώ ο κ. Σπίρτζες να πει ότι βάλαμε 800.000 εμείς από τον τοπικό πόρο για να γίνει μελέτη για το Πτολεμαϊδα-Φλόρινα με ξένα κόλλιβα μνημόσυλο. Χρηματοδότηση δεσμευμένη σε κεντρικό πρόγραμμα, ταμείο συνοχής ή της του πακέτου Juncker δεν είναι ονοματισμένη. Και θα αργήσει να ονοματιστεί, γιατί υπάρχουν και τα προαποετούμενα που ούτε και αυτά προχώρησαν. Γούνα τα είπε πριν από λίγες μέρες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Έκλεισαν το 14, 16, 194 επιχειρήσεις και έκαναν βουτιά οι εξαγωγές από 340 εκατομμύρια στα 40 εκατομμύρια. Είναι προφανές ότι όλο αυτό οφείλητο της περνά είναι κρίση οι κύριοι τροφοδότες πελατών Ρωσία, Ουκρανία, Τουρκία. Αλλά για ακριβώς αυτό το λόγο έπρεπε να υπάρξει ένα πολύ οργανωμένο πρόγραμμα εξωστρέφειας και στήριξη των επιχειρήσεων για να πάνε στις νέες αγορές. Της Ινδίας, της Κίνας, της Κορέας που ήδη έχουν ξεκινήσει. Το ότι υπάρχει ένα Master Plan το οποίο έγινε τρία χρόνια μετά και ακόμη είναι στα χαρτιά και δεν το έχουμε δει να υλοποιείται και τα 12 εκατομμύρια που υπόθηκε ότι θα πάνε στον κλάδο ακόμη είναι στα χαρτιά. Δεν μπορούμε να του πούμε ότι ήταν μια θετική εξέλιξη από το 2016. Και αυτό φαίνεται στο αποτέλεσμα. Παρακαλώ, κυρία Ζημιλία, ολοκληρώστε. Έχετε ήδη συμπληρώσει 12 λεπτά. Η επιχειρηματικότητα, η πόρη του ΠΕΠΙ είναι παγωμένη ακόμη. Βλέπετε μηδέν παντού. Και όσο αφορά το ταμείο το επενδυτικό πιστεύω ότι είναι πολύ αργά, πολύ λίγο και μάλλον προβληματικό για λόγους που δεν προλαβαίνω να εξηγήσω τώρα αλλά μπορούμε να το συνδέσουμε μια άλλη φορά. Ακούσαμε τον Περιφερειάρχη να λέει ότι πράγματι η Πανεπιστημιούπολη και η Διάδημα είναι δύο σημαντικά έργα. Να θυμίσω όμως ότι η συμβολή αυτής της Περιφερειακής Αρχής ήταν μόνο η καθυστέρησή τους. Και το αποδείξαμε με στοιχεία. Είναι όντως σημαντικά. Σχολή Πυροσβεστικής, ολοκληρών κύριε Πρόεδρε. Η Σχολή Πυροσβεστικής στην Πτωλεμαϊνδα, το είπαμε από την αρχή, είναι ένα θετικό έργο. Και δώσαμε και τα συγχριαρτήρια στην Περιφερειακή Αρχή. Ήμασταν θετικοί από την πρώτη στιγμή. Το ερώτημα που όμως τίθεται είναι, μπορεί αυτό το έργο να ανατρέψει αυτή την εικόνα στην Περιφερεια, η οποία έχει αυτή την εικόνα σήμερα. Η απάντηση είναι όχι. Δεν μπορεί αυτό το έργο από μόνο του να αλλάξει αυτά τα στοιχεία της ανεργίας. Θέλω να δείτε μόνο αυτό. Ότι σε ένα μήνα μόνο αυξήθηκαν κατά 569 οι άνεργοι. Και στην υγεία 16.000 μαγροχρονοί είναι οι άνεργοι. Αυτό το έργο, η οποία έχει καλυφθεί το 63% του προϋπολογισμού με τα απενταγμένα έργα. Ούτε ένα νέο έργο και φυσικά δεν έφερε αποτέλεσμα και το πεντακοσάρικο. Κύριε, όχι κύριε, θα μου επιτρέψει να τελειώσω, κάνω την τελευταία. Θέλω ένα λεπτό πραγματικά, κύριε Πρόεδρε, για να τελειώσω. Όλα τα παραπάνω, αγαπητοί συνάδελφοι, αποδεικνύουν και αποκαλύπτουν μια πολύ άσχημη εικόνα. Μια ζοφερή πραγματικότητα, η οποία έχει ανεωματεπώνυμο και είναι ευθόδορος καρυπίδης. Μέχρι σήμερα προσπαθήσαμε να σκίσουμε συνειδητά και υπεύθυνα το ρόλο της αντιπολίτευσης, κάνοντας κριτική και αποκαλύπτοντας πολλά κακώς κείμενα. Καταθέσαμε σειρά από προτάσεις, χωρίς να μας ενδιαφέρει αν η δόξα πάει αλλού. Αν είναι κάτι που πρέπει να το αναγνωρίσουμε ότι έκανε ανατροπή βέβαια, αυτός είναι ένας τομέας. Η δικητική λειτουργία της περιφέρειας. Παραπλάνιση μελών της οικονομικής επιτροπής, στην γνωστή υπόθεση με τις δωρεές. Παραποιήσεις εγγράφων και πρωτοκόλου. Περίεργες ακυρώσεις διαγωνισμών από εξωθεσμικούς παράγοντες. Εθελοντές ειδικών προνομίων. Εκδηλώσεις μέσω διαγωνισμών πριν καν, που το αποτέλεσμά τους ήταν γνωστό πριν καν προκαιριχθούν. Και αδικαιολόγητες πατάλλες δημοσίου χρήματος είναι το μενού που συνθέτουν αυτή την ανατροπή. Παρακαλώ, κυρία Ζυγλιάγου. Αν με ρωτήσετε αν είναι ισχυόδοξη για τον υπόλοιπο χρόνο αυτής της αυτοδιοικητικής αρχής, αυτής της περιφερειακής αρχής, η απάντηση είναι όχι. Όχι γιατί αυτό με τεράστια προσπάθεια δεν θα μπορούσε έστω και τώρα να γίνει. Αλλά γιατί η ανάπτυξη, που είναι η κύρια αρμοδιότητα της περιφέρειας, αφού αυτή έχει την ευθύνη για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό και έχει και τα κονδύλια, έχει ένα μυστικό. Το μυστικό της ανάπτυξης είναι η γνώση. Όχι υποχρωτικά αυτή που παίρνεις από το πανεπιστήμιο, αλλά η γνώση που μπολιάζεται από την εμπειρία και τον μεράγιο των ανθρώπων... Ευχαριστώ πολύ, κυρία Ζεμπηλιάδου.... που χωρίς να έχουν κάποιο πτυχίο πάλεψαν και παλεύουν για να πετύχουν στη ζωή τους πολλά. Ευχαριστώ. Δυστυχώς, όμως... Κυρία Ζεμπηλιάδου, θέλω την κατανοήσεις σας. Έχουμε ξεπεράσει κατά πολύ τον χρόνο. Θα μπορούσαμε να έχουμε δευτερολογία. Όχι, δεν υπάρχει δευτερολογία. Ο κ. Βίτες έχει τον λόγο. Παρακαλώ, παρακαλώ. Εντάξει, κάθε απολογισμός προφανώς σαν στόχο έχει να υπερταωνήσει τα θετικά και να κρύψει, να συσκοτήσει τα αρνητικά. Έτσι είναι ο απολογισμός που έκανε και η κυβέρνηση για τα δύο της χρόνια. Είμαστε κοντά χρονικά στον απολογισμό της περιφέρειας, η οποία περιφέρεια έχει στηρίξει σταθερά σε όλη τη στιτία αυτήν την κυβέρνηση. Έχουμε πει αρκετές φορές και επειδή στον απολογισμό υπάρχει, και τοποθέτηση επί των λεγόμενων στενών αυτοδιοικητικών ζητημάτων, χωρίς να φαίνεται ακριβώς πού εμπλέκεται η περιφέρεια, πού εμπλέκει το κάθε δήμος και πού υπάρχει συνέργεια μεταξύ αυτών των δυο θεσμών, υπήρχε όμως και εκτενής αναφορέσης σε κεντρικά πολιτικά ζητήματα, χωρίς να θύγεται το συνολικό πλαίσιο που αφορά την κυβέρνηση, αφορά γενικότερα και τους θεσμούς. Ως εκ τούτου, κατά τη γνώμη μας, στιγματίζεστε όσον αφορά τον απολογισμό, πρώτα και κύρια από την επιλογή, την πολιτική που έχετε κάνει όσον αφορά την κυβέρνηση. Έχετε πλήρη ταύτιση και συνεπώς ο απολογισμός του δικού σας στα αυτιά μας ακούγεται ακριβώς όπως ακούγεται ο απολογισμός των δυο χρόνων αριστεράς. Στο διατάφτα και με τη σειρά που τα ανέφερε ο κ. Περιφερειάρχης. Επενδύσατε από την αρχή με μεγάλα συνθήματα στα της διαφάνειας της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Είχαν έρθει και αρκετά έως πολλά θέματα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και ξεκίνησε και ο κ. Περιφερειάρχης με αυτό. Και έκλεισε και συμβολικά με αυτό παραδίδοντας φλασάκι τον απολογισμό. Εντάξει κ. Περιφερειάρχη ο κ. Παμπακωνσταντίνος υπουργός οικονομικών το έδινε το προϋπολογισμό από το 2009 σε φλασάκι. Δεν είναι κάτι το οποίο από μόνο του το να αλείσει συζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης αυτόματα βελτιώνει τη ζωή των πολιτών. Και το θέτουμε από την εξής πλευρά. Όταν φαίνεται και τα αντίστοιχα θέματα στα Περιφερειακά Συμβούλια είχαμε πει να λειτουργεί καλύτερα η περιφέρεια και όσο μπορεί η ανάπτυξη της τεχνολογίας να μειώνει την γραφειοκρατία και για να γίνονται πιο ευχάριστα τα πράγματα και πιο προσιτά για τους πολίτες. Αλλά η κατάσταση που υπάρχει στο ανθρώπινο δυναμικό δεν έχει αλλάξει. Και το ανθρώπινο δυναμικό αυτή τη στιγμή που εργάζεται στην περιφέρεια έχω την αίσθηση ότι βιώνει χειρότερους όρους από αυτούς κάποιων χρόνων πριν. Και τους βιώνει επειδή υπάρχει η αποψύλωση των υπηρεσιών υπάρχει συγκέντρωση πάρα πολλών αρμοδιωτήτων σε συγκεκριμένα πρόσωπα και το ζήσαμε αυτό και με την αναδιοργάνωση του οργανισμού των οικονομικών υπηρεσιών τώρα. Και σε αυτή την κατεύθυνση δεν έχει κάνει κάτι η περιφέρεια για να διεκδικήσει μάλλον γιατί πρέπει να το αποδεχτεί και η κυβέρνηση αλλά να διεκδικήσει να στελεχωθούν οι υπηρεσίες. Και ξέρετε κάποια πράγματα λειτουργούν σαν με την τακτική του μυθριδατισμού σιγά σιγά μπαίνει το δηλητήριο για να τα αποδεχτούμε όλα. Γιατί στον αποχειονισμό καλά πήγε η περιφέρεια αλλά το γεγονός ότι καινούργια μηχανήματα σαν περιφέρεια δεν υπάρχουν άνθρωποι να τα λειτουργήσουν δεν υπάρχουν και δίνονται ο αποχειονισμός στους ιδιώτες προφανώς έχει κόστος. Αλλά αυτό δεν το αναδεικνύει κανένας γιατί πρέπει σιγά σιγά να αναδεχτούμε ότι ούτε οι περιφέρειες ούτε οι δήμοι πρέπει να έχουν σε λίγο καιρό τέτοια τμήματα. Και ισχύει το ίδιο και για τα άλλα τμήματα και για κτινιατρικές υπηρεσίες και τα λοιπά και τα λοιπά. Δεν θέλω τώρα να επεκταθώ. Άρα όσο καλά και να το κάνετε αυτό το θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης σε λίγο θα είναι πέντε άνθρωποι οι οποίοι θα λειτουργούν επιτελικά για να μοιράζουν τις δουλειές έξω. Προς τα εκεί πάει το πράγμα. Όσον αφορά τη διαδικασία με τον προϋπολογισμό και με τα λεφτά που εκτελέστηκε ο προϋπολογισμός της Συνεντριάς της Κονομικής Επιτροπής είχαμε πει και στην τοποθέτησή μας για τον τελευταίο προϋπολογισμό και μαζί τον απολογισμό ότι είναι συνεχώς μειούμενος σαν προϋπολογισμός επί της θητείας σας και είναι μειούμενοι υπόρικοι από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Έχετε ένα θετικό σε σχέση με την Προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή ότι σε αυτή τη φάση εκταμιεύεται ο τοπικός πόρος ανάπτυξης που δεν το είχε στα τελευταία της χρόνια η Προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή. Αλλά είναι ένα ζήτημα και ένα έχει να κάνει με τον προγραμματισμό γενικά γιατί εμείς δεν θα κάνουμε κριτική για τον τοπικό πόρο σε σχέση με το αν αξιοποιείται μόνο για αυτό που νομοθετημένα είναι ο προορισμός του δηλαδή για έργα σχετικά με το περιβάλλον έτσι όπως είναι η κατάσταση τώρα με τα έργα. Αλλά είναι ένα ζήτημα ότι υπάρχει ένα κονδύλιο το οποίο δεν υπάρχει σε άλλες περιφέρειες και μπορεί να κρύβει την άσχημη κατάσταση ούτως ή άλλως και μαζί να πάνε δίπλα οι κορώνες ότι δεν παίρνουμε τόσα λεφτά από το ΕΣΠΑ και τα λοιπά επειδή φαινόμαστε να έχουμε υψηλό κατακεφαλή στην περιοχή. Αυτό σε σχέση με το που πάνε τα λεφτά του πόρου λειτουργεί με αυτό το νοημηθρηδιδατισμό και στη λογική των έργων για την υγεία. Να συνηθίσουμε ότι ό,τι κενό υπάρχει στο δημόσιο σύστημα υγείας, αυτό που λέτε εσείς δημόσιο σύστημα υγείας και για μας είναι άλλη η αντίληψη του τι εννοεί τελικά ο καθένας δημόσιο σύστημα υγείας, όλα τα κενά πρέπει να τα καμπαλώνει η περιφέρεια μέσω του τοπικού πόρου ανάπτυξης. Ο οποίος τοπικός πόρος ανάπτυξης σε λίγα χρόνια μάλλον δεν θα υπάρχει έτσι όπως πάει η κατάσταση. Εννοώ με τις εξελίξεις στη ΔΕΙ. Και αφού αναφέρομαι τις εξελίξεις στη ΔΕΙ, εκεί πια μιλάμε για το απόλυτο φιάσκο. Γιατί ήταν φιάσκο όλη η διαδικασία που ξεκινήσαμε μέσω του περιφερειακού συμβουλίου για να καταλήξουμε στην περιοδία σκουρλέτη η οποία έληξε με την αποπομπή του από το Υπουργείο Ενέργειας μια μέρα μετά την επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία. Και μιλάτε για δημόσια ΔΕΙ, δεν αντιδράσαμε σαν να είναι τέτοιο, δεν αντιδράσατε σαν περιφερειακή αρχή. Το Μάιο πρώτα απ' όλα, όχι με την ένταξη στο υπερτάμειο, το Μάιο με τα νόμε που τώρα λέτε ότι παρεμβαίνουμε για να υπάρχει μια δίκαιη εφαρμογή των νόμεων. Δηλαδή τώρα που ακούστηκε και αυτό ότι υπάρχει ένας νόμος ο οποίος σου λέει ότι η ΔΕΙ ούτως ή άλλως πρέπει να περιορίζεται θα κοιτάξουμε να είναι δίκαιος ο περιορισμός, ο νομοθετημένος του 50%. Και μιλάτε και για δημόσια ΔΕΙ όταν φωτογραφιζόσαστε μια χαρά, όχι ο περιφερειάρχης, ό,τι περιφερειάρχεις με τις επενδύσεις στην φλόρημα. Γιατί αυτοί που πριν αναλάβατε την περιφερειακή αρχή ήταν τα σκιάχτρα, τα σύμβολα της διαπλοκής όπως ήταν ο Μπόμπολας, όπως ήταν δεν ξέρω εγώ ποιος άλλος, έγιναν αυτοί που θα γίνουν ισοτήρες του τόπου γιατί θα επενδύσουν στα οριχεία της Φλόρινας και στην κατασκευή του ΑΕΣ Μελήτη μαζί με τους Κινέζους. Οι οποίοι Κινέζοι μπορεί τώρα να φαίνονται ως καλοί επενδυτές αλλά αυτό που θα φέρουν θα είναι μια κόσκο στην περιφερειακή επίτερη ενότητα Φλόρινας και σε λίγο θα κατεβαίνουν και στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης. Ονοείτο όσον αφορά τι σημαίνει εργασιακές συνθήκες τύπου κόσκο. Θα ολοκληρώσω νέο. Όπως η σκη και για το σκιάχτρο αυτό που ήταν τα σύμβολα της διαπλοκής αυτά και με το σδίτ. Που ήταν η φιλολαϊκή διαχείριση της περιφέρειας όσον αφορά το συγκεκριμένο έργο το οποίο προχωράει κανονικά και τα αποτελέσματα όσον αφορά και τους πολίτες θα εμφανιστούν τα επόμενα χρόνια. Ο κατάλογος έργων που κάποια απ' αυτά ακούστηκαν, κάποια απ' αυτά είναι σε πείνα και στα όπλια. Θα τους δούμε. Κρύβουν αυτά που δεν έγιναν όλη αυτήν την περίοδο. Και ισχύει αυτό και για άλλα έργα εγγυοβελτιωτικά. Ήσχει και για άλλα έργα τα οποία είναι στα πλαίσια της αντιπλημμυρικής προστασίας. Δεν λέμε ότι δεν έγινε κανένα. Τι πρέπει να γίνει συνολικά βάσει ενός σχήμα, επειδή θα αποχωρήσω και μετά. Με τους δραστικούς χάρτες. Δεν είναι εδώ ο κύριος περιφερειάρχης. Γίνεται χαμός. Πρέπει να συμβάλει η περιφέρεια να αποσυρθούν τώρα. Δεν μπορούν κανένας από την πολίτη της περιφέρειας να ανταπεξέλθει ούτε στο χρόνο που τέτοιο και πολύ περισσότερο στο κόστος. Για πράγματα για τα οποία δεν ευθύνονται αυτοί. Να αποσυρθούν και να λάβουν υπόψη τις αναδιανομές που έγιναν τα επόμενα χρόνια. Ευχαριστούμε κ. Β. Να περάσουμε στους κυρίους αντιπεριφεριάρχες. Παρακαλώ, παρακαλώ. Στους κυρίους αντιπεριφεριάρχες. Παρακαλώ. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Αγαπητοί συνάδελφοι. Φαίνεται ότι ο απολογισμός της παρούσας περιφερειακής αρχής όχι μόνο περιλαμβάνει την ορθολογική διαχείριση των πόρων της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αλλά νομίζω ότι αξιοποιεί στο έπαρκο όλες τις δυνατότητες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία έχει στη διάθεσή της. Και γνωρίζω ότι η κριτική από την αντιπολίτευση σε ένα βαθμό θεωρώ ότι θα πρέπει να γίνεται, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι η παρούσα περιφερειακή αρχή έλαβε από την προηγούμενη ένα σχέδιο μη ολοκληρωμένο, ένα σχέδιο προβληματικό όπως είπε και η κυρία Ζεμπελιάδου και προσπάθησε μέσα από τις επαφές και γενικότερα τις παρεμβάσεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο να μπορέσει να εξοικονομήσει πόρους έτσι ώστε να δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης και να καταπολεμήσει την ανεργία που όπως ξέρω με πλήτει την Δυτική Μακεδονία, αλλά αυτό δεν οφείλεται μόνο στο ότι η περιφέρεια δεν κάνει διαχείριση των πόρων της, αλλά οφείλεται και σε μια οικονομική συγκυρία, σε ένα σταθεστικό πολιτικό περιβάλλον που εδώ και δύο χρόνια περίπου ταλανίζει τη χώρα μας και φυσικά εμείς ως περιφερειακοί αρχοί, όχι μόνο προσπαθούμε να λύσουμε τους πόρους, αλλά κάνουμε ό,τι είναι το καλύτερο και αυτό νομίζω οφείλεται στον κύριο Περιφεριάρχη, ο οποίος έχει δώσει τη δυνατότητα στους κατατόπους αντιπεριφεριάρχες να μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν τα έργα τα οποία θεωρούν ως πρώτη περιότητα για την περιφερειακή ενότητα. Και γνωρίζετε όλοι ότι η παρούσα περιφερειακή αρχή, όσον αφορά την κατάθεση του επιχειρησιακού σχηδίου και ειδικότερα στην περιφερειακή ενότητα Φλόρινας, έχουμε καταθέσει ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο σε όλους τους τομείες της οικονομίας της περιφερειακής ενότητας Φλόρινας και αυτό προσπαθούμε με πολύ κόπο να το υλοποιήσουμε στην παρούσα προγραμματική περίοδο. Ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει τόσο στον αγροτικό τομέα, στις υποδομές, στο περιβάλλον και στο τουρισμό, νομίζω είναι πασιφανές και αυτό αποτυπώθηκε με το πιο κατηγορηματικό τρόπο στον απολογισμό του κυρίου Περιφεριάρχη. Θα θέλα να πω όμως, επειδή ακούστηκαν και κάποια σχόλια σχετικά με τις προθέσεις της παρούσιας περιφερειακής αρχής και τις φωτογραφίες που ενδεχομένως κάποιοι πιστεύουν ότι υπήρξαν από την παρούσα περιφερειακή αρχή, θέλω να πω ότι εμείς, στα πλαίσια της ανάπτυξης και της δυνατότητας ανάπτυξης της περιοχής μας, θεωρούμε ως θεμητή πραγματικά πρωτοβουλία, οποιοδήποτε επιχειρησιακό σχέδιο μπορεί να δώσει θέση σε εργασία στο νομό μας να το αξιοποιήσουμε όσο γίνεται καλύτερα. Και αυτό κάναμε και στην περίπτωση της κατασκευής της δεύτερης μονάδος της Φλόρινας, του ΑΕΙΣ Μελήτης 2, τον οποίον θεωρούμε ότι θα έπρεπε να περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δυστυχώς όμως φαίνεται ότι, και όπως αποτυπώνεται από το σχέδιο που υπήρξε μέχρι σήμερα, όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκαν οι υπόροι της Φλόρινας, όπως είναι τα οριχεία της περιοχής, αλλά αποδομήθηκε εις βάρος ολόκληρης της περιοχής ένας στραγκαλισμός όσον αφορά την ανάπτυξη και την κατασκευή της μονάδος της Φλόρινας, αλλά και την ανάπτυξη του ορικτού πλούτου της περιοχής. Εμείς θεωρούμε ότι αφού η σημερινή διοίκηση της επιχείρησης θεωρεί προς το συμφέρον της εθνικής οικονομίας, της ανάπτυξης σε ένα οικονομικό περιβάλλον ασφικτικό που υπάρχει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και βλέπουμε τα αποτελέσματα που γίνονται το τελευταίο διάστημα, ότι οποιαδήποτε επιδιτική δραστηριότητα αναπτυχθεί στην περιοχή της Λόρινας, εμείς όχι μόνο θα την χαιρετήσουμε, αλλά θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε, γιατί αυτό θα δημιουργήσει πολλές θέσεις εργασίας σε ένα νομό που πραγματικά έχει πάρα πολλές δυνατότητες. Επίσης, γνωρίζετε ότι η παρούσα περιφερειακή αρχή, όσον αφορά το σχεδιασμό και τις μελέτες τις οποίες έπρεπε να κάνει για να μπορέσει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και τις υποδομές και να βγάλει τη Λόρινα από την απομόνωση, όχι μόνο σχεδιάζει έτσι ώστε να μπορέσει να υλοποιήσει στο επόμενο διάστημα και να εκτελεστούν τα απαραίτητα έργα τα οποία χρειάζονται, όπως είναι το Πανεπιστήμιο, ο κάδετος άξονας της Λόρινας, η αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου της Λόρινας, αλλά και τα παράλληλα έργα αναδασμών σε όλο το νομό Λόρινας, τα οποία η παρούσα περιφερειακή αρχή έχει ήδη δρομολογήσει και στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και οι διακηρύξεις των διαγωνισμών. Νομίζω ότι αυτό αποτυπώνει και το σχέδιο, αλλά και τη διάθεση της παρούσας περιφερειακής αρχής. Εγώ νομίζω ότι σε αυτό το διάστημα των δύο περίπου χρόνων, μέσα από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίσαμε, με τα capital control και όλες αυτές τις πιέσεις που άσκησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στη χώρα μας, η παρούσα περιφερειακή αρχή στάθηκε στο ύψος της και κατάφερε μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να αποκτήσει την εμπιστοσύνη όλου του λαού της περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας και με ορθολογικό τρόπο να υλοποιήσει όλους τους στόχους που έχει βάλει μέσα σε αυτή την πενταετία. Και δεσμευόμαστε ότι θα υλοποιήσουμε στο ακέραιο όλες τις δυνατότητες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε. Ένα πράγμα που ξέχασε να αναφέρει ο κ. Περιφερειάρχης, είναι αυτό που νομίζω ότι υπόδεικε στο προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο, η Τράπεζα Επενδύσεων, η Τράπεζα Εναπτυξιακή που δημιουργείται στη δυτική Μακεδονία και η οποία θα δώσει όθηση το επόμενο διάστημα στις μικρές αλλά και σε μεσαίες επιχειρήσεις του νομού μας και της περιφέρειας γενικά, έτσι ώστε να υπάρχει ορθολογική διαχείριση των προϊόντων της περιφέρειας μας. Νομίζω ότι με αυτά, όχι μόνο δημιουργούμε ανάπτυξη και νέες θέσεις της εργασίας, αλλά δίνουμε προστιθέμινη αξία στα αγροτικά μας προϊόντα. Σας ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε κ. Περιφερειάρχη. Επόμενος στους κ. Αντιπεριφερειάρχης. Ο κ. Σίμαν Δρακούς έχει το λόγο. Καλησπέρα κι εγώ. Οι όπλοι της συνάδελφη, η διαδικασία του απολογισμού είναι μια διαδικασία η οποία έχει και θεσμικό χαρακτήρα μέσα από τον Καλλικράτη, όπου θα έχουν τη δυνατότητα ο Περιφερειάρχης και η Περιφερειάρχη Σύμβουλοι Αντιπεριφερειάρχες να καταθέτουν την πορεία υλοποίησης στόχων προγραμμάτων που είχαν δεσμευθεί από την αρχή της θητείας. Είναι βέβαια όμως μια ευκαιρία να ακούσουμε από όλα τα μέρη του Περιφερειακού Συμβουλίου όχι μόνο την άποψη ή την κριτική της διοίκησης, αλλά και την αυτοκριτική και τι έχουν κάνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα δηλαδή πώς έχουν συμβάλει στην δημόσια λειτουργία της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Δεν κρινόμαστε μόνο από αυτό που υλοποιούμε ή από αυτό που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, αλλά κρινόμαστε και από τη θέση που έχουμε ως αντιπολίτευση και τι προτάσεις έχουμε καταθέσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Εγώ από την πλευρά μου, καταρχήν να πω ότι δεν είδα κάτι τέτοιο από κανένα μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου που βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Αγγέλι, καταθέσαμε φάκελο, κανονικό τρέμα. Ζητήθηκε, δεν μπορείς να... Παρακαλώ. Γιώργο, και εγώ άκουσα πράγματα τα οποία... Αν δράκωσε, συνεχίστε την τοποθετήσή σας, παρακαλώ. Και εγώ άκουσα πράγματα τα οποία με ενοχλήσαν, και κάθεσα με υπομονή να τα ακούσω. Κύριε Πρόεδρε, τον καταθέσαμε και σας και έπρεπε να τον διακόψετε, γιατί είμαστε καταθέσιμε ολόκληρο φάκελο. Εγώ θα προτιμούσα η προτάσεις να έχουνε μία σοβαρότητα παρά να υπάρχουνε φλιναφήματα, όπως είπατε εξής προηγουμένως, ή μία έκθεση ιδιών για το γενικότερο... Πρόεδρε, δυστυχώς δεν μπορώ να... Δηλαδή, δεν μπορώ να δεχθώ ότι δεν υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, και να υπάρχει σοβαρή πρόταση, ας πούμε, με δύο-τρεις σελίδες... Και να υπάρχει, ας πούμε, σοβαρή πρόταση με τέσσερις-πέντε σελίδες, ατάκτως ειρημένες, όπως ανέφερε και ο κ. Δαγκίση. Ούτε στρατηγική μελέτη, έτσι. Αν με αφήσουν να συνεχίσω, θα συνεχίσω. Αλλιώς σταματήσω και θα τα ξαναπεί ο κ. Δαγκίς, να τα ακούσουμε, να τα ακούσουμε, μπας και μάθουμε. Γιατί έχω βαρεθεί εδώ μέσα να ακούω συνέχεια συστάσεις και κριτική. Από μένα το στείρετε, πρόεδρε. Λοιπόν, πες μας για τις εντάξεις της Μαϊμού. Πες μας για τις εντάξεις της Μαϊμού. Πες μας για τις εντάξεις της Μαϊμού. Πες μας για τις εντάξεις της Μαϊμού. Σας παρακαλώ, πρόεδρε. Έτσι. Να μας πει ο κ. Δαγκί πώς ενέταξε αυτά τα όρημα έργα. Σας παρακαλώ, συνεχίστε, λένε. Να σταματήσω. Να φύγω. Καλύτερα. Να φύγω. Συνεχίστε, σας λέω. Δεν σας λέω να σταματήσει κ. Συμάνδρακο. Συνεχίστε. Παρακαλώ. Εγώ είπα σε διακόψω πέντε φορές, εγώ ήταν με αυτά που λες. Παρακαλώ. Λοιπόν, να συνεχίσω. Λοιπόν, ας μας πει ο κ. Δαγκί πώς εντάχθηκαν αυτά τα όρημα έργα. Ας μας πούνε πώς εντάχθηκαν για να δούμε αν απεντάχθηκαν ορθώς ή όχι. Έτσι. Ας μας πούνε πώς εντάχθηκαν για να δούμε αν απεντάχθηκαν καλώς ή όχι. Έτσι. Όχι. Έτσι. Λοιπόν, να συνεχίσω. Κύριε Κυρσέ, αυτό που προσπαθώ να πω και δεν καταλαβαίνω, λέτε κάτι διαφορετικό. Ή εγώ σας σήκησα. Σας παρακαλώ πολύ. Συνεχίστε κ. Συμάνδρακο. Συμάνδρακο. Σας συμάνδρακο. Με βάση περιπτώση, από τις εκθέσεις ιδεών που είπαμε προηγουμένως, έχουμε, ας πούμε, και το σαποτάρισμα στον λόγο για να μην μπορέσουμε να μιλήσουμε, να εκνευριστούμε, για να σταματήσουμε ή να φύγουμε, με βάση περιπτώση, αλλά ο κόσμος θα δείξει τι θα κάνουμε. Στο κάτω-κάτω του κ. Διακή ο κόσμος τον έδιωξε πριν από δύο χρόνια. Λοιπόν, όσον αφορά την αγροτετροφική σύμπραξη, είναι μια προσπάθεια η οποία ξεκίνησε εδώ και αρκετό καιρό, ηλιοποιείται... Ας πάει άλλος και μετά, καλύτερα, γιατί δεν με παίρνει. Με βάση περιπτώση για τον έψωνο 65, όπως υπόθηκε προηγουμένως, ο έψωνος 65 είναι πραγματικά ένας δρόμος ο οποίος ξεκινάει από τον Μάλμε και φτάνει μέχρι την μεγάλωση του αγροτετροφικού σύμπραξης. Βλέπετε, όταν βλέπουμε τον έψωνο 65, είναι πραγματικά ένας δρόμος ο οποίος ξεκινάει από τον Μάλμε και φτάνει μέχρι την Κρήτη και έχει ως σκοπό να συνδέσει τη Νότια Ευρώπη με τη Βόρεια Ευρώπη. Δυστυχώς, όλα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ, αν θυμάστε καλά, έχει ξεκινήσει η γενικότερα υλοποίηση των εθνικών δικτύων, εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, θεωρώ ότι αν δεν είχε ασκηθεί πίεση από την Περιφερειακή Αρχή για την τελεσφόρηση του Βόρειου Τμήματος, ίσως θα είμαστε στη δυσάρεστη θέση να μην υλοποιηθεί το Βόρειο Τμήμα. Εν πάση περιπτώσει, η Περιφερία, ο Περιφεριάρχης, η Περιφερειακή Αρχή, πιέσανε όσο μπορούσανε με τον τρόπο, με τον οποίο με το θεσμικό τρόπο, με προτάσεις οι οποίες έχουν κατατεθεί και είμαστε στην ευχάριστη θέση πλέον να μιλάμε για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων το επόμενο χρονικό διάστημα και σε αυτό που είπατε προηγουμένως ότι δεν υπάρχει ούτε μια μελέτη, σας πληροφορώ ότι έχει κατατεθεί και μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η οποία, τουλάχιστον στην υπηρεσία της Περιφερικής Συνότητας στην αντιπεριφέρεια Γρεβενών, νομίζω ήρθε την πέμπτη Παρασκευή και δεν πρόλαβα ουσιαστικά να ενημερωθώ. Θα είναι θέμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος και επειδή θεωρώ κύριε Περιφεριάρχη ότι είναι ένα τόσο σημαντικό θέμα, ας το πασάρει η Επιτροπή Περιβάλλοντος στο Περιφεριακό Συμβούλιο για να δούμε τι έχει γίνει μέχρι τώρα και να συζητήσουμε όλοι μαζί για την εκτέλεση, για την ένταξη αυτού του έργου. Τώρα, όσον αφορά τα αρδευτικά των πρωτογυνείτ τομέα πέρα από τις δράσεις, οι οποίες έχουνε ξεκινήσει για την υποστήριξη των δομών του γεωργικού τομέα, έχουνε γίνει και δράσεις που έχουν να κάνουνε εκτός από υποδομές, κυρίως την ποιότητα τόσων των εδαφών και ενώ τις εδαφολογικές αναλύσεις, αλλά και κυρίως την γενετική βελτίωση των ζώων ώστε να στηριχθεί η προσπάθεια ενίσχυσης των τοπικών φυλών. Τώρα, για δύο σημαντικά θέματα, τα οποία υπόθηκαν από τον Περιφεριαρχή, εγώ θα πω και το εξής, για να τα υπενθυμίσω, γιατί μέσα το χρόνο, ίσως, να μην... Για το Κέντρο Προπονητικού Αθλητισμού και για το Χειροδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, υπάρχει, κύριε Ουχαρίτσι, όπου δόθηκαν κάποια χρήματα για την αποπεράτωση των μελετών στο Κέντρο Εκπαίδευσης Αθλητών, ώστε να αποτελέσει μια προσπάθεια της περιφέρειας να ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό εργαλείο στο μέλλον, είτε λέγεται Juncker, είτε λέγεται κάτι άλλο. Τώρα, όσον αφορά το Χειροδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, υπάρχει μια πίστοση, η οποία έχει εγκριθεί από το Υπουργείο, το οποίο τότε προέσταται ο κύριος Χαρίτσις, και έχει ξεκινήσει πλέον ένας διάλογος για την πορεία του Χειροδρομικού Κέντρου τα επόμενα χρόνια, κυρίως για τις θεσμικές αλλαγές, οι οποίες πρέπει να έρθουν, διότι η λειτουργία του όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν απέδωσε όσο μπορούσε στην τοπική κοινωνία των Γρεβενών. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ κ. Σιπανδράκο. Ο κ. Σαδαμόπουλος έχει το λόγο. Καλησπέρα σε όλους. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε για το λόγο. Εγώ δεν θα πω πολλά πράγματα. Καταρχήν πρέπει να ευχαριστήσουμε τον περιφερειάρχη, να του συγχαρούμε, γιατί ο απολογισμός ήταν πλήρης, κατεμέ, μεστος και σύντομος και δεν μας έφαγε πολύ χρόνο. Όμως, τον έχετε όλοι, θα τον δείτε και στις ιστοσελίδες και μπορούμε και στη συνέχεια να πούμε τις παρατηρήσεις μας. Δεν θα μιλήσω για τα μελούμενα. Εξάλλου, ο περιφερειάρχης έδωσε και το στικάκι για το τι μέλη γενέστε και δεν είναι ημέρα να μιλήσουμε για το επιχειρησιακό πρόγραμμα, κύριε Δακή. Εδώ είναι ο απολογισμός, τι έγινε το περασμένο χρόνο. Θα αναφερθώ λιγάκι. Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ, δεν θα προχωρήσουμε έτσι. Θα αναφέρω μερικά πράγματα που άκουσα, καταρχήν για τα εγκυβελτιωτικά. Το ξέρετε ότι είναι στη διαδικασία τώρα των προσκλήσεων και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για το τι θα προχωρήσει. Έχουμε κάνει τις προτάσεις μας και κάθε περιφερειακή ενότητα και νομίζω ότι η περιφερειακή αρχή θα κάνει το καλύτερο για την κάθε περιφερειακή ενότητα και για ό,τι δικαιούται. Κυρία Ζημιλιάδου, επειδή αναφέρθηκαν ότι δεν είχαμε επισκεψιμότητα, εγώ σας λέω ότι στην Καστουριά η επισκεψιμότητα φέτος ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Οι αθλητικές εκδηλώσεις, γιατί αναφερθήκατε ειδικά στις αθλητικές εκδηλώσεις, ήταν πάρα πολλές και μάλιστα πανελληνίου εμβελίας, όπως ήταν το βαλκανικό πρωτάθλιμα κοπηλασίας. Συγγνώμη, αν δεν το είπα, δεν είναι εδώ. Νομίζω ότι οι εκδηλώσεις που έγιναν, ειδικά στην Καστουριά, τράβηξαν αρκετό κόσμο. Τράβηξαν αρκετό κόσμο και νομίζω ότι και η παρουσία της ρωσικής εθνικής ομάδας κοπηλασίας, τουλάχιστον έξι μήνες το χρόνο στην Καστουριά, φέρνει ένα πρόσθετο αποτέλεσμα. Εξαιτίας αυτού, και το ανέφερα και ο περιφερειάρχης, πάμε σε μια διαδικασία εξυγχρονισμού και του Δημοτικού Ναυταθλητικού Κέντρου, στο επόμενο χρονικό διάστημα. Τίποτα, ευχαριστώ. Ευχαριστούμε, κύριε Αδαμόπουλε. Συνολική παρουσίαση του απολογισμού της περιφερειακής αρχής, παρουσίασε το σύνολο της δραστηριότητας των έργων του οράματος, αλλά και των δραστηριοτήτων της περιφερειακής αρχής. Έτσι, λοιπόν, επιτρέψτε με μένα να περιοριστώ σε κάποια στοιχεία τα οποία θεωρώ απαραίτητα και δείχνουν ποσοτικά αλλά και ποιοτικά κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και να απαντήσω σε κάποια ερωτήματα χωρίς να θελήσω ούτε να την παρατεθώ με κανέναν, αλλά στο απολογισμό, σε αυτό το σκοπό που έχει, ο καθένας λέει αυτά τα οποία είναι υπεύθυνος, αυτά τα οποία έκανε, η αντιπολίευση πολύ καλά κάνει και λέει αυτά τα οποία δεν έκανε η περιφερειακή αρχή και ο κόσμος βγάζει τα συμπεράσματά του. Θέλω, λοιπόν, να πω ότι σε σχέση με όσα είπε ο κύριος περιφεριάρχης, όσον αφορά την κατανομή των λειτουργικών εξόδων και την περιφερειακή ενότητα χωζάνης, θα φροντίσω αύριο, γιατί αύριο θα είναι έτοιμο να παραδώσω ένα έντυπο το οποίο υπάρχει, αναλυτικά όλα τα στοιχεία, δαπάνι-δαπάνι, όπως γίνεται κάθε χρόνο, σε όλους τους επικεφαλείς των παρατάξεων και στον προκάτω χώρο του κ. Σώκουτη. Αύριο, λοιπόν, στο Συμβούλιο θα το έχετε στα χέρια σας. Συγχωρέστε με που δεν πρόλαβε να είναι σήμερα, γιατί με όλα είναι τεχνικό το πρόβλημα. Για τα έξοδα, λοιπόν, συντήρησης της λειτουργίας οχημάτων, μηχανημάτων και εκτιρίων της περιφερειακής ενότητας χωζάνης δεν θα σας κουράσω με στοιχεία. Να πω μόνο ότι καταφέραμε, αν θέλετε, με μια σιχτή πολυκή να μειώσουμε τα έξοδα αυτά από το 5% στο 3% της συνολικής δαπάνης, η οποία φέρεται και αποτυπώνεται, επαναλαμβάνω τιμολόγιο-τιμολόγιο μέσα σε ένα πίνακα που σας διανύμουμε αύριο. Επίσης, όσον αφορά τις μισθοδοσίες, τις ασφαλιστικές δαπάνες του έκτακτου προσωπικού και τα λοιπά μισθολογικά έξοδα του μόνιμου προσωπικού, και εκεί είχαμε μία μίωση από 14% σε 10%, κυρίως όμως οφείλω για να είμαι ειλικρινής εδώ να πω ότι αυτό οφείλεται στο ότι δεν είχαμε τις απανοτές εκλογικές αναμετρήσεις που πέρυσι εκτόξευσαν το κόστος της αμοιβής του προσωπικού, είτε εκτάκτου είτε τακτικού. Εδώ λοιπόν είχαμε μία αύξη, μία μίωση με συγχωρείται, του 40%. Επίσης, σε ένα τίτω κομμάτι αυτής της κατηγορίας που ήταν υπάγειες δράσεις της περιφυριακής ενότητας, δηλαδή μεταφορές μαθητών, επιδόματα νευροπαθών και διάφορες τέτοιες δραστηριότητες, δράσεις, είμασταν περίπου στα ίδια επίπεδα, ήταν 69% πέρυσι και φέτος είμαστε κοντά στο 70%. Επίσης να πω ότι τα έξοδα λειτουργίας των υπηρεσιών της ΠΥ, γραφικές ήλες, έπιπλα, ηλεκτρονικού υπολογιστές, μηχανολογικός εξοπλισμός, υπηρεσίες και άλλα, είναι περίπου στα ίδια επίπεδα, μία πολύ μικρη μίωση από 10% πέρυσι σε 9% φέτος. Συνολικά τα λειτουργικά έξοδα, με ένα σύνολο 8.662.000 ευρώ, είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι. Επίσης να πω ότι περίπου σε 1.3 με 7%. Πάμε λίγο στα έργα, να πω δύο παρατηρήσεις που θέλω σε συμπλήρωση αυτόν που είπε ο κύριος περιφερειάρχης, σε σχέση κυρίως με τις ενότητες τις οποίες αναπτύχθηκαν τα έργα στην περιφερειακή ενότητα. Θα πρέπει να πω ότι είναι ίδιο το ποσοστό περίπου για την Δημοτική Ενότητα Βοΐου. Είναι αυξημένο το ποσοστό κατά 1% από 19% σε 20% στη Δημοτική Ενότητα της Εορδέας. Και είναι αυξημένο περίπου σε ένα 10% από το 26% στο 36% στη Δημοτική Ενότητα Κοζάνης, ενώ διπλασιάστηκε το ποσοστό των χρημάτων των οποίων δώσαμε στη Δημοτική Ενότητα Σερβίων και Βελβεντού. Ήταν ένα 5% πέρυσι και έγινε 10% φέτος με τα όποια προβλήματα υπάρχουν εκεί σε σχέση με τη λειτουργία της Δημοτικής Αρχής. Κλείνοντας θέλω να πω επίσης ότι υπήρξε μείωση σε σχέση με τις δράσεις για τη συδιοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων κοινοφιλών δράσεων και δράσεων προβολής. Και θα πρέπει να πω ότι μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να υπολογίσουμε τα παυτές τις δράσεις. Μπήκε και το ποσό για την επιχωρήγηση των επικορικών γιατρών, οι οποίοι συνυπολογίζονται στο κονδύλιο αυτό. Συνολικά θα πρέπει να πω ότι για το 2016 έγιναν περίπου 2 εκατομμύρια σε μελέτες στην περιφερειακή νοτακοζάνης. Δημοπρατήθηκαν έργα περίπου κοντά στα 2 εκατομμύρια ενώ υπάρχουν έργα σε εξέλιξη κοντά στα 80 εκατομμύρια με κυρίως να αυξάνεται το ποσοστό αυτό από τη διαδικασία του έργου των ΜΑΒΕ όπου βρίσκεται σε εξέλιξη και η επόμενη φάση. Κλείνοντας, δεν θέλω να προσθέσω κάτι περισσότερο σε σχέση με τα έργα τα οποία είπε ο κ. Περιφεριάρχης, θέλω μόνο να πω το εξής. Πολλές φορές χρησιμοποιούμε εκφράσεις που, είτε για λόγους βερμπαλισμού, είτε για λόγους εντυπωσιασμού, δημιουργούν εντύπωση. Εγώ θα ήθελα να παρακαλέσω, εφόσον υπάρχει κακοδίκηση στην περιφερειακή αρχή, στην περιφερειατική Μακεδονίας, για τις όποιες περιπτώσεις κακοδίκησης να υπάρξει προσφυγή στα αρμόδιο όργανα της δικαιοσύνης. Διαφορετικά, η λέξη «κακοδίκηση» δημιουργεί ποινικές ευθύνες για όλους εμάς που διαχειριζόμαστε σήμερα, ή που διαχειριστήκαμε χθες, ή για κάποιους άλλους που θα διαχειριστούν αύριο. Θα θέλα να παρακαλέσω, λοιπόν, όταν χρησιμοποιούμε τις λέξεις, έστω και με έτσι βαρύδυμο τρόπο και με βερμπαλισμό, δεν είναι κακό, καλό είναι. Απλά, εάν υπάρχουν τέτοιες υποψίες, ύχνη κακοδίκησης από την περιφερειακή αρχή, εδώ είναι τα αρμόδια όργανα που προβλέπονται από τους νόμους, προκειμένου να επέμφουν. Διαφορετικά, παρακαλώ να διορθωθεί η λέξη «κακοδίκηση». Επίσης, χρωστούμε μια απάντηση σ' όσον αφορά το τι γίνεται με την ανεργία στην περιοχή μας. Η ανεργία είναι ένα πολύ μεγάλο στίχημα που δεν έχει να κάνει μόνο με την περιφερειακή αρχή, ούτε με τούτοι τίποτα με χθεσινή, ούτε με την αυριανή. Έχει να κάνει συνολικά με το πώς αντιλαμβάνεται το κράτος, τη λογική της απασχόλησης. Σε μια πρωτοβουλία που πήραμε και καλέσαμε εδώ την διοικήτρια του ΑΕ, την κυρία Καραμεσίνη, σε μια ξεδηλυτική κουβέντα που έγινε σε τούτοι εδώ την αεθουσά με αρκετούς από τους φορείς της περιφερειακής ονότητας Κοζάνης, δύο, νομίζω, ήταν τα κυρίερχα συμπεράσματα. Ένα ήταν ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος, τουλάχιστον κάθε οικογένεια να έχει έναν εργαζόμενο, σε μια δύσκολη οικονομική κρίση, για να μπορεί να μπαίνει ένα μεροκάματο μέσα στην οικογένεια και να μπαίνουν τα προστοζήν και τα ασφαλούς. Λοιπόν, και το δεύτερον, υπήρξε η δέσμευση που μάλιστα μετά από ενόχληση και δική μου, αλλά και του κ. Περιφερειάρχη πριν από λίγο καιρό, να υπάρξει ένα ή δύο ή τρία, ή δεν ξέρω εγώ πόσα προγράμματα μπορούν να στιθούν σε σχέση με τα δεδομένα της Δικής Μακεδονίας. Εμείς αυτά τα δεδομένα τα παραδώσαμε. Ποια είναι δηλαδή, ποιες είναι οι μεταβλητές που θα πρέπει να καθορίσουν το πώς θα είναι το πρόγραμμα αυτό. Απομένει στη διοίκηση του ΑΕΔ να μας βοηθήσει αυτά τα πράγματα να τα μετουσιώσουμε στην πράξη, να τα περάσουμε μέσα από τους ανέργους, έτσι ώστε να μπορούμε να δώσουμε λύση και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Τρίτον, θέλω να πω ότι αυτή η Περιφερειακή Αρχή έχει αποδείξει ότι και ανοιχτά αυτιά έχει, και ανοιχτά μάτια έχει, και ακούει και σέβεται. Θα ήθελα λοιπόν να παρακαλέσω όσους του σέβεται να τη σέβονται κι αυτοί. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ κ. Πλακεντά. Από τους χωρικούς, παρακαλώ από τους χωρικούς, ο κ. Θεοδόρου. Καλησπέρα κι από εμένα. Εγώ θα ήθελα κ. Πρόεδρε... Ένας Περιφερειακός Συμβούλος... Εγώ θα ήθελα κ. Πρόεδρε... Γιατί Περιφερειακής Σύμβουλος στο τέλος δεν θα μιλήσει με κανένας. Θα πάει 5.30 η ώρα. Κύριε Πρόεδρε, είναι μια πρόταση την οποία ευλαβώς κι εγώ άκουσα όλους μέχρι τώρα και τους αρχηγούς που πρέπει να είναι πρώτος τους αρχηγούς, μετά τους χωρικούς, αλλά και Περιφερειακής Σύμβουλος εδώ πέρα θα κοιμηθούμε. Ένα λεπτό, δύο λεπτά να δίνεται στον ένα θηματικό και να δίνει και σε έναν Περιφερειακό Σύμβουλο. Νομίζω ότι είναι σωστή η πρόταση μου. Παρακαλώ, κύριε Θεοδόρου, έχετε το λόγο. Αυτό, ομάδες παραγωγών, αυτό που έχω να πω είναι ότι ό,τι πέραγε για το χέρι μας για τις ομάδες παραγωγών, το κάναμε. Είμαστε συνέχεια, είμαι βασικά, προσωπικά εγώ, σε συνεχή διάλογο με κτινοτρόφους, με τον κόσμο που ασχολούνται με το αγροτικό κομμάτι, ας πούμε, προσπαθώνοντας πίσω να μπουν σε ομάδες παραγωγών. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα κακό προηγούμενο. Λοιπόν, όλοι το ξέρουμε. Μισό λεπτό λίγο. Ναι, οι αγρότες, εδώ πέρα έχουμε ένα σοβαρό θέμα. Λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι σε σχέση με την προηγούμενη, με το 7-13, έχουμε μια πολύ μεγάλη αύξηση στους νέους αγρότες. Κάναμε κάποιες παρεμβάσεις κάτω στο Υπουργείο, έχουμε μια συνεχή επικοινωνία με τον κ. Κασίμι, προσπαθούμε από 12 εκατομμύρια να πάει το ποσό στα 18 με 20 εκατομμύρια, γιατί η αύξηση είναι πολύ μεγάλη στους νέους αγρότες. Αυτή τη στιγμή, σήμερα, πληροφορήθηκε ότι έχουν φτάσει τους 1.000. Λίγο σε γρήγορα, μισό λεπτό. Όσον αφορά, τώρα, ελγό Δήμητρα. Με τον ελγό Δήμητρα, πάλι κάνω κάποιες παρεμβάσεις. Έχουμε μια πολύ σχετική επικοινωνία. Τα μέτρα τα οποία θα ανοίξουν, όσον αφορά γεννημέρια στους αγροτών, ξεκινάμε το Μάιο μήνα. Λοιπόν, τι άλλο κάτι είπε η κυρία Ζημπιάγουλα, δεν θυμάμαι. Μισό λεπτό λίγο, μισό λεπτό. Όσον αφορά για τα γενγκυβολιτικά, κάναμε κάποιες συναντήσεις με τις αρμόδες της υπηρεσίας. Έχω ενημερωθεί. Οι κύριοι χορικοί κι αυτοί είναι μηρθούγια. Είμαστε σε μια πολύ καλή πορεία. Με το που ανοίξει το μέτρο, έχουμε έτοιμες προτάσεις. Οπότε, προχωράμε. Και κάτι ακόμη θέλω να πω. Όσον αφορά για τα διαχειριστικά. Βοσκοτόπια, διαχειριστικά σχέδια. Και εκεί έχουμε μια επικοινωνία με το Υπουργείο. Λοιπόν, τα διαχειριστικά έχουν φύγει από το Υπουργείο Αγροτής Ανάρτηξης. Είναι Πρόεδρε Μισόλυπτο Τλιώνο. Είναι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Οπότε, κάτι άλλο δεν νομίζω να μπορούμε να κάνουμε. Ευχαριστώ. Θα ήθελα να πω δύο λόγια για την αγροδιατροφική σύμπραξη ο Πρόεδρος Κυπέρος Γιαννόπουλος. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για το χρόνο που μου δίνετε. Στην αγροδιατροφική σύμπραξη κινηθήκαμε πολύ γρήγορα στο μέσο της χρονιάς του 2016, ώστε να πάρεις σάρκα και ωστά. Αυτό που κάναμε είναι να δρομολογήσουμε τις εξελίξεις και να μιλήσουμε με τις πιο άμεσα, με όσες επιχειρήσεις μπορούσαμε να φέρουμε σε επαφή και να τις εντάξουμε. Τώρα είμαστε στη διαδικασία, αφού έχουν βγει και τα μέλη από το Περιφερειακό Συμβούλιο, μέσα σε δέκα μέρες να υπογράψουμε το καταστατικό με την παρουσία των επιχειρήσεων και του περιφεριάρχημας. Και από εκεί και μετά να πάμε σε γενική συνέλευση, ώστε να εκλεγούν και οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, ώστε εκεί είναι και το οριστικό σημείο που παίρνει πλέον σάρκα και ωστά και θα αρχίσει από μόνη της να λειτουργεί ως Αγροδιατροφική Σύμπραξη Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό είχα να αναφέρω εγώ και σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Γόρη, επειδή να επίκαιρο το δεύτερο, πάνω στην Αγροδιατροφική Σύμπραξη είναι σημαντικό, δεν υπάρχει κανένα δεδοχείο στις κασβαλίσια που λεμπράστιο το... Κύριε Σαββόπουλε, ο χρόνος περνάει. Αυτή τη στιγμή είμαστε στις 28. Αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα υπογράψουν. Παρακαλώ, παρακαλώ κύριε Σαββόπουλε. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Πολύ σύντομα, να αναλύσουμε κάποια στοιχεία. Όπως γνωρίζετε, η Περιφύρα Δυτικής Μακεδονίας μελετάει κάποια στοιχεία που έρχονται από την ελληνική στατιστική αρχή. Δεν θα αναφερθώ στα στοιχεία που έχουν έρθει από το 2012 και μετά, αλλά θα αναφερθώ μόνο στο 2014 και το 2015. Βλέποντας αυτά τα στοιχεία, θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι υπάρχει αύξηση του εσωτερικού τουρισμού στην Περιφύρα Δυτικής Μακεδονίας εκτός μια περιφερειακής ενότητας, σε οποία θα δούμε άμεσα τον λόγο του οποίου υπάρχει η μείωση υγείας. Στους αλλοταπούς που έρχονται στην Περιφύρα Δυτικής Μακεδονίας, που είναι πολύ λογική ένα 10% λόγο της γούνας στην περιοχή της Καστοριάς. Άρα, βάσει αυτά τα στοιχεία, βλέπουμε ενμέρειες, εκτός την περιφερειακή ενότητα, τη μία την περιφερειακή ενότητα, βλέπουμε άνοδο στον τουρισμό της Περιφύρας Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό εδώ πέρα, πιστεύω ότι στηρίζεται και το έχουμε επιτύχει με την καλή συνεργασία που έχουμε με τις φορείες, όλο το εμπλεκόμενο στον τουρισμό, ακόμα και του πρώτου και δεύτερου βαθμού, αυτοδιοίκησης. Όσον αφορά για το προηγούμενο διάστημα, θα πούμε ότι δεν ήμασταν εμείς υπεύθυνοι για αυτήν την κατάσταση στον τομέα του τουρισμού. Αναφέρθηκε πάρα πολλές φορές ο στρατηγικός σχεδιασμός. Να πούμε ότι στον κλάδο του τουρισμού, στρατηγικός σχεδιασμός, υπάρχει ένας ο οποίος έγινε περίπου στο 2004. Έχουν αλλάξει πάρα πολύ οι υποδομές από τότε, αλλά η περιφερειακή διοίκηση σήμερα, όπως γνωρίζουμε όλοι, ξεκινάει το καινούριο σχεδιασμό για την ανάπτυξη του τουρισμού. Βλέποντας τις δράσεις που έχουμε κάνει μέσα στο 2016, μόνο άστοχες δεν θα μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε. Στοχεύοντας τον εσωτερικό τουρισμό, όλες οι εκθέσεις που πήγαμε ήταν στα δύο μεγάλα κέντρα στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό ήταν μόνο η χώρα της Ρωσίας όπου και εκεί πέρα προσδοκούμε τα αποτελέσματα. Και πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα του 2016 θα είναι πολύ καλύτερα από το 2015. Θα αναφερθώ και λίγο στην στρατηγική σημασία που έχουμε με την Εγνατία Οδό, η οποία θα καθορίσει και θα αυξήσει τον τουρισμό στην περιφερειά μας. Έθελα να πω ότι σε σχέση με την Εγνατία Οδό, όλες τις ενέργειες τις οποίες κάνουμε είναι πολύ καλύτερα να μην τις αναφέρουμε από τώρα, συγκεκριμένα όταν θα υλοποιούνται, στο άμεσο σε επόμενο διάστημα δηλαδή. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κ. Ζιμπίδη. Εκτιμώ ιδιαίτερα την κατανόηση που επιδείξαν οι τελευταίοι ομιλίτες. Ο κ. Καλαϊτζόπουλος έχει το... Καλησπέρα και από εμένα. Για την περιφέρεια ανάπτυξης επιχειρηματικότητας και εμπορίου κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες όλο το προηγούμενο διάστημα. Αφού αφουγκραστήκαμε την επαγγελματική και επιχειρηματική κοινότητα με συνεχής συναντήσεις και με συνεχή στήριξη στις επιχειρήσεις της περιοχής. Νομίζω ότι οι κινήσεις που γίναν μέσα στους 10-11 μήνες που πέρασαν, αγαπητοί συνάδελφοι, τόσο όσον αφορά την εξοστρέφεια της περιοχής, των προϊόντων και των επιχειρήσεων, νομίζω ότι δεν έχει ξαναγίνει. Στήριξαμε κάθε προσπάθεια που υπήρχε και που ζητούνταν από την περιφέρεια όσον αφορά τα προϊόντα και τα εμπορεύματα της περιοχής. Πήραμε μέρος σε κάθε έκθεση που μας ζητήθηκε από τους επιχειρηματίες. Γυρίσαμε τη μισή γη, θα μπορούσα να πω, με τα ταξίδια που κάναμε προσπαθώντας να προωθήσουμε τα προϊόντα της περιοχής μας. Θα ήθελα να καταλήξω όμως στο Ταδίμ, στο Ταμείο Δυτικής Μακεδονίας, στο οποίο δεν ξέρω αν είναι αργά, αγαπητή κυρία Ζεμπλιάδο. Είναι ένα έτοιμα το οποίο έχει κάνει το Επιμελητηρίου. Ωραία, δεν ξέρω αν είναι αργά λοιπόν για το Ταμείο. Είναι κάτι όμως που καταφέραμε να κάνουμε εμείς μετά από χρόνια... Συγγνώμη, μετά από χρόνια αιτήματος του Επιμελητηρίου. Γινόταν προσπάθειες οι οποίες δεν ήταν δυνατόν και δεν καρποφορούσαν μέχρι στιγμής. Βρεθήκαμε λοιπόν εμείς και βρήκαμε τη λύση και το υλοποιήσαμε αυτό το πράγμα. Η στήριξη λοιπόν της επιχειρηματικότητας μέσα από το Ταδίμ, δεν θα έχει προηγούμενο σε πανελλήνια ο επίπεδο, για να μην πάω παραπάνω. Είμαστε πραγματικά περήφανοι γι' αυτό και πιστεύω ότι σε ελάχιστον καιρό θα δούμε τις επιχειρήσεις να μπορούν να βοηθούνται ουσιαστικά μέσα από το Ταμείο Ανάπτυξη Δυτικής Μακεδονίας. Είμαστε πραγματικά περήφανοι γι' αυτό και πιστεύω ότι σε ελάχιστον καιρό θα δούμε τις επιχειρήσεις να μπορούν να βοηθούνται ουσιαστικά μέσα από το Ταμείο Ανάπτυξη Δυτικής Μακεδονίας. Είμαστε πραγματικά περήφανοι γι' αυτό και πιστεύω ότι σε ελάχιστον καιρό θα δούμε τις επιχειρήσεις να μπορούν να βοηθούνται ουσιαστικά μέσα από το Ταμείο Ανάπτυξη Δυτικής Μακεδονίας. Είμαστε περήφανοι γι' αυτό και πιστεύω ότι σε ελάχιστον καιρό θα δούμε τις επιχειρήσεις να μπορούν να βοηθούνται ουσιαστικά μέσα από το Ταμείο Ανάπτυξη Δυτικής Μακεδονίας. Είμαστε περήφανοι γι' αυτό και πιστεύω ότι σε ελάχιστον καιρό θα δούμε τις επιχειρήσεις να μπορούν να βοηθούνται ουσιαστικά μέσα από το Ταμείο Ανάπτυξη Δυτικής Μακεδονίας. Είμαστε περήφανοι γι' αυτό και πιστεύω ότι σε ελάχιστον καιρό θα δούμε τις επιχειρήσεις να μπορούν να βοηθούνται ουσιαστικά μέσα από το Ταμείο Ανάπτυξη Δυτικής Μακεδονίας. Δεν έχουν ανάγκη επιχείρησης αποστήριξη. Και τώρα το υλοποιούμε και άμεσα θα είμαστε περήφανοι και ελπίζω να είστε κι εσείς περήφανοι γι' αυτό που κατάφερε η Περιφερειακή Αρχή. Ευχαριστούμε, η κυρία Παναγιωτίδου έχει το λόγο. Παρακαλώ, κυρία Παναγιωτίδου έχετε το λόγο. Παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ. Δεν θα πάθεις τίποτα. Παρακαλώ. Εντάξει, θα σας κατηγορήσω. Παρακαλώ. Ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε. Θα προσπαθήσω να είμαι πολύ σύντομη για φαινόζους, γιατί κατανοώ ότι είναι ωφέλιμο και χρήσιμο να τοποθετηθούν οι συνάδελφοι Περιφερειακής Σύμβουλας. Βλέπετε ότι ήταν πολύ αναλυτική η εισήγη στον Περιφερειάρχη, ειδικότερα στο κομμάτι της ενέργειας αναφέρθηκαν όλα τα ζητήματα που χειριστήκαμε, αλλά και στο κομμάτι των νομοθετικών παρεβάσεων, πολλές των οποίων είχαν να κάνουν με ζητήματα του περιβάλλοντος και της ενέργειας. Θα ήθελα όμως να κάνω ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι τα δύο χρόνια ολοκληρώθηκαν δύο πολύ σημαντικά σχέδια. Το ένα είναι η αναθεώρηση του χρωταξικού σχεδίου, το οποίο έγινε με μία υποδειγματική διαδικασία από άποψη και διαβούλευσης και πληθόρας κατάθεσης προτάσεων, η οποία μάλιστα εγκρίθηκε στο συνολό της από το αρμόδιο Υπουργείο και ακολούθησε το περιφερειακό σχεδιασμό της διαχείρισης αποβλήτων, ο οποίος ήταν επίσης η εξέλιξη ή καθορίστηκε καλύτερα από την εξέλιξη της απόφασης του Συμβουλού της Επικρατίας, το οποίο με την απόφαση του ακείρωσε την ΤΕΠΕΜ, η οποία επαιδεύει και να κάνει ως χώρο υποδοχής επικοινωνών αποβλήτων την Δυτική Μακεδονία. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μέσα την εξέλιξη αυτή, και επειδή έχω πολλές φορές αναφέρει ότι τα ζητήματα της ενέργειας, ειδικότερα όταν αντιμετωπίζεις επίπεδο αυτοδικητικό, έχουν την εγγενή δυσκολία ότι δεν είναι θέματα καθαρά εθνικής πολιτικής, αλλά είναι πλέον θέματα καθαρά ευρωπαϊκής πολιτικής, και καταλαβαίνω ότι αυτό δημιουργεί επιπρόσωπες δυσκολίες και στις διεκδικήσεις που μπορεί να έχουμε σαν αυτοδιοίκηση και στις αλλαγές που εδεχομένως θέλουμε να φέρουμε σε ήδη υπάρχουσες καταστάσεις. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό το γεγονός ότι μέσα από την απόφαση αυτή καταφέραμε να καθορίσουμε την αλλαγή και την προσερμογή στις δικές μας απαιτήσεις του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείριση Αποβλήτων, ο οποίος, όπως θυμάστε, προέβλεπε πρώτα από όλους και διαχρονικά συντηρήθηκε τη Δυτική Μακεδονία ως χώρο υποδοχής αποβλήτων, αναγκάστηκε να προσαρμοστεί με την απόφαση του Συβουλίου της Επικρατίας που εκδόθηκε κατόπιν της προσφυγής της περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας και απομακρύθηκε οριστικά το εδεχόμενο αυτό. Θα ήθελα κλείνοντας να πω και αυτό κυρίως για το κομμάτι όπου θα πρέπει να, όταν κάνουμε μια κριτική, να σκεφτόμαστε και το πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται και οι αρμοδιώτες ή οι δυνατότητες αυτούς στον οποίο, ας πούμε, κριτικεί, ότι παρακολουθήσαμε στην εισήγηση της κυρίας Ζεμπελιάδου, ανέφερε πέντε έξι θέματα πολύ σωστά για την ενέργεια όπως είναι τα νόμε, η μείωση του λιγνήτης ο ενεργειακό ισοζύγιο. Δυστυχώς ή ευτυχώς, όλες αυτές οι επιλογές είναι επιλογές ευρωπαϊκές, στους οποίες ακολουθεί η χώρα μας χωρίς, θα μου επιτρέψετε να πω, αδιάκριτα, χωρίς τα δικά μας... Ωραία, νομίζω ότι είναι αυτονόητο. Ακόμα και το ΣΔΙΤ και η συμπράξη του δημοσίου ιδιωτικού τομέα είναι ευρωπαϊκή πολιτική, επομένως, και νομίζω, κλείνοντας, θέλω να πω ότι ακόμα και στο κομμάτι αυτό, τουλάχιστον, έγιναν μια πολύ καλή προσπάθεια, ότι ακόμα και σε αυτά τα ζητήματα προσπαθήσαμε κάποια θέματα, τουλάχιστον φέτοντας κεντρικά, να τα επηρεάσουμε. Επίσης, πολύ σημαντικό το Ιωανώσιο, τις ζητήματα της ενέργειας εντάσσονται και σε ενημονιακές υποχρεώσεις και αυτό έγινε διαχρονικά, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων. Και ένα τελευταίο για την περιφέρεια ενέργειας όσο καιρό λειτούργησε, νομίζω ότι τουλάχιστον έγιναν μια προσπάθεια, έχοντας και ως έδρα τη Φλόρινα, όλο αυτό το διάστημα να είναι ανοιχτή στους πολίτες και επειδή είναι ένα ζήτημα η ενέργεια που αγγίζει όλα τα στρώματα της κοινωνίας και κυρίως πολλά αγαθά, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους πολίτες των πλητώμενων κοινοτήτων και νομίζω ότι σε αυτό το σημείο καταφέραμε και αρκετά πράγματα, αλλά και κυρίως και καλύτερα αποτελέσματα σε κάποια προβλήματα. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε, κυρία Παναγιωτίδου. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα αναφερθώ επιγραμματικά γιατί ο απολογισμός του περιφερειάρχη με κάλυψε σε όσον αφορά την αντιπεριφέρεια. Αυτό που έχω να πω είναι ότι η αντιπεριφέρεια στο γενικό πλαίσιο δράσης της είναι η κατάρτιση του προϋπολογισμού και η παρακολούθησή της. Το 2016 πραγματοποιήθηκαν 22 τροποποιήσεις αναμορφώσης προϋπολογισμού. Πετύχαμε εξωφθολογισμό των δαπανών που αφορούν σε μισθόματα, λειτουργικά έξοδα και συνδιοργανώσεις. Κατά το έτος 2016 πραγματοποιήθηκαν 55 συναιδριάσεις εκ των οποίων 6 ήταν εκτακτές προκειμένου να αντιμετωπιστεύουν οι ανάγκες. Εκδόθηκαν 2.439 αποφάσεις εκ των οποίων μόνο σε 2 έγινε προσφυγή. Πράγμα που δείχνει τη νομιμότητα με την οποία πάρθηκαν οι αποφάσεις αυτές. Αντικρούσαμε δικαστικές υποθέσεις, υποθέσεις προ του 2014 οι περισσότερες. Αυτό που πρωτίστως μας ενδιαφέρει ως Οικονομική Επιτροπή είναι η απόλυτη τήρηση της νομιμότητας και της διαφάνειας και από εκεί πηγάζει και το σκεπτικό κάθε απόφασής μας. Ένα ακόμα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι και η ζωντανή μετάδοση των συναιδριάσεων της Οικονομική Επιτροπής. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Οικονομικών για την άριστη συνεργασία τους, τα μέλη της Οικονομική Επιτροπής. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, στον τομέα της υγείας από την πρώτη στιγμή πρώτη προτεραιότητά μας είναι τα θέματα υγείας, της πρόνοιας και της κοινωνικής συνοχής. Όπως καταλαβαίνετε δίνουμε και την ψυχή μας για αυτά τα θέματα τα οποία είναι η ψήση σημασίας για όλους τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Ωστόσο, το δικό μας όραμα, όπως το ανέφερε και ο κύριος Περιφερειάρχης για την υγεία, είναι οι υποιωτικές υπηρεσίες για όλους τους πολίτες. Είναι οι υπηρεσίες οι οποίες πρέπει διαχρονικά να διεκδικούμε ό,τι καλύτερο για τον πολίτη. Βελτιώνοντας την υγεία και τις ηθήκες διαβίωσης είναι το μέλημά μας. Μειώνουμε τις ανισότητες, εξασφαλίζουμε βιωσιμότητα σε όλες τις δομές. Ωστόσο, επειδή δεν έχουμε και την αρμοδιότητα και την εκτελεστική εξουσία, στόχος μας είναι να γίνουμε μια αυτόνομη υγεονομική περιφέρεια με ένα ενιαίο διοικητικό μοντέλο. Θα θέλα να πω εδώ ότι οι προτάσεις μας στην Κεντρική Κυβέρνηση με το παράλληλο πρόγραμμα με το νόμο 4368, όσον αφορά για τα κίνητρα προς τις δικές μας άγωνες περιοχές, είναι γεγονός το οποίο αναφυσβήτητα βοήθησε μέσα στο 2016 να κρατηθούν κλινικές, νοσοκομεία και άλλες δομές. Η επιχωρήγηση με 500 ευρώ των 50 επικουρικών γιατρών είναι γεγονός, όπου πραγματικά με στοιχεία τα οποία το 2015 τα νοσοκομεία μας είχαν 163 γιατρούς και αυτή τη στιγμή έχουν 215 στις 35 θέσεις μονήμων γιατρών, οι οποίοι καθημερινώς διορίζονται. Τελευταίος διορισμός του Διευθυντή Παθολογικής Κλινικής στον Ποδοσάκιο Νοσοκομείο. Πιστεύουμε λοιπόν ότι από το τέλος 2015 με τέλος 2016 η στελέχωση, αυτό που λέγαμε, των 90 γιατρών είναι γεγονός. Σε ένα άλλο σημείο που θέλω να σταθώ είναι στο κομμάτι της πρόνοιας και της κοινωνικής συνοχής. Πραγματικά, στην πρόνοια δείξαμε, όχι μόνο το ενδιαφέρον μας, αλλά και ως περιφερειακή αρχή, αλλά και σε διεκδίκηση με το Υπουργείο, να κρατήσουμε τις προνοιακές δομές ανοιχτές και να έχουνε βιωσιμότητα. Και τα κέντρα ημερίσιας φροντίδας και τα κέντρα ηλικιωμένων και τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για άτομα με αναπηρία. Πρόσφατα και τα δύο κέντρα χρηματοδοτούνται τουλάχιστον για τρία χρόνια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα στο 2016 ένα αναδιαφισβήτητο γεγονός που μας πολίτες, που καθημερινώς δίνουν αγώνα προς τους απόρους συμπολίτες μας, προς όλους τους ανθρώπους οι οποίοι υποφέρουν και εμείς στεκόμαστε δίπλα τους και θα σταθούμε δίπλα τους για οποιαδήποτε ανάγκη. Ευχαριστώ και όλους εσάς για τη συνεργασία. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ κύριε Γιαννακίδη. Επισημένου, παρακαλώ κύριε Σβολή, παρακαλώ, παρακαλώ. Αφήστε και κάποια στιγμή τον πρόεδρο να ολοκληρώσει μία σκέψη. Μία σκέψη να ολοκληρώσω για να μην ακούγουμε αποσπασματικά και νομίζουν ότι δεν έχω συνέχεια ή ειρμό σκέψεων. Σας παρακαλώ πολύ. Ευχαριστώ τους θεματικούς αντιπεριφεριάρχες, οι οποίοι σε λιγότερο από τρία λεπτά ο καθένας ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του. Οι επόμενοι ομιλητές θέλω να είναι και αυτοί στο ίδιο πνεύμα. Κύριε Δασκαλόπουλε, θα μιλήσει ο κύριος Δασκαλόπουλος, ο κύριος Βόλης, ο κύριος... Και θα πάμε όσο μπορούμε γιατί ο χρόνος που έχει μείνει είναι 20 λεπτά. Αυτός είναι ο χρόνος. Σας παρακαλώ και πρέπει να δώσουμε... Παρακαλώ. Έχετε κάνει λίστα με αυτοί να μιλήσουν και εγώ. Εντάξει, να την κάνουμε τη λίστα, αλλά δεν θα μπορέσουν να μιλήσουν όλοι. Εντάξει. Κύριε Πρόεδρε, εγώ είχα θέσει ένα ερώτημα. Θα υποβληθούν ερωτήσεις, μου είπατε, πριν τις δευτερολογίες. Προσέξτε με, μόνο οι συμπαραστάτες του πολίτη δέχεται ερωτήσεις. Δεν τίθενται ερωτήσεις. Απολογισμός είναι, όχι βεβαίως, κανένας απολύτως. Παρακαλώ. Κύριε Σιωμού, δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, αλλά το ζήτησα και την ώρα μου είπα αργότερα. Τώρα λέτε, θα κάνουμε ερωτήσεις. Εντάξει. Η διάρκεια της συνεδρίας σας είναι τρεις ώρες το μέγιστο. Παρακαλώ. Κύριε Δασκαλόπουλο, τρώμε χρόνο... λιγότερο και από πέντε, κύριε... Εντάξει, ευχαριστώ. Γνώμη, εγώ δεν απαντήθηκε η ερωτήσεις μου. Η ερώτηση που ήθελα να κάνω ήταν προς την κυρία Σιωμού, που προβλέπετε. Είχα πει μισό λεπτό. Κύριε Δασκαλόπουλο, συνεχίστε. Κύριε Πρόεδρε Δημοκρατίας, σήμερα γιορτή και δεν μας δίνεται το δικό μας να κάνει μια ερώτηση. Είναι Δημοκρατία, καλά λέει ο κύριος συνάδελφος. Η αρχική σας τοποθέτηση ήταν για γιορτή, για Δημοκρατία... Παρακαλώ, παρακαλώ. Τρεις φορές θέλω, δέχεται η κυρία Σιωμού και δεν μου επιτρέπει να κάνω μια ερώτηση. Απλούσταται. Συγγνώμη, κύριε Κιωσέ, δηλαδή στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν κανόνες. Κανόνες δεν υπάρχουνε. Πέρα όμως από αυτό, για πολλοστή φορά και λοιπά με πάρα πολύ, που απευθύνομαι σε έναν συνάδελφο, για να το υποεθυμίσει. Εγώ είπα, κύριε Κιωσέ, πολλοστή φορά σας απάντησα ότι προς την κυρία Σιωμού υποβάλλονται ερωτήσεις. Το είπα, το ξαναλέω. Θέλετε να το ξαναλάβω, θέλω να το ξαναλάβω. Εποβάλλω και δεν μου δίνεται το λόγο. Και εγώ σας το είπα τρεις φορές. Αν τελείωσε η κυρία Σιωμού, ζήτησα το λόγο για μια πλήρουσα. Όχι, βέβαια. Και πάλι. Όχι, βέβαια. Η δευτερολογία και οι απαντήσεις γίνονται μετά την ολοκλήρωση. Παρακαλώ πολύ. Παρακαλώ, κύριε δασκαλώ. Κύριε Πρόεδρε, μπορείτε να μας διευκρινήσετε από τη διαδικασία. Παρακαλώ. Στον υπορυπώμενο χρόνο, δίνοντας πέντε λεπτάκια. Πώς το θέλετε, κύριε Πρόεδρε. Βγαλμένο σύμβολος και θα κάνω ένα απολογισμό. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ρωτήσω το εξής, όσα αναφορά τη διαδικασία, να μας το διευκρινήσετε. Η κυρία Σιωμού θα μιλήσει, θα δευτερολογήσει. Για να δευτερολογήσει, θα πρέπει να απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις. Πότε θα υποβληθούν οι ερωτήσεις, πες θα μας. Κύριε Πρόεδρε, πώς το θέλετε. Βγαλμένο σύμβολος και θα κάνω ένα απολογισμό. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ρωτήσω το εξής, όσα αναφορά τη διαδικασία, να μας το διευκρινήσετε. Η κυρία Σιωμού θα μιλήσει, θα πρέπει να απαντήσεις σε κάποιες ερωτήσεις. Για να δευτερολογήσεις, πες θα μας. Κύριε Πρόεδρε, πώς το θέλετε. Βγαλμένο σύμβολος και θα κάνω ένα απολογισμό. Κύριε Πρόεδρε, θέλω να ρωτήσω το εξής, όσα αναφορά τη διαδικασία, να μιλήσεις σε κάποιες ερωτήσεις. Θέλω να ρωτήσω το εξής, όσα αναφορά τη διαδικασία, να μιλήσεις σε κάποιες ερωτήσεις. Βγαλμένο σύμβολος και θα κάνω ένα απολογισμό. Κύριε Πρόεδρε, πώς το θέλετε. Βγαλμένο σύμβολος και θα κάνω ένα απολογισμό. Κύριε Πρόεδρε, πώς το θέλετε. Παρακαλώ, οι θεματικοί δικαιούνταν 10 λεπτά και μιλήσανε λιγότερο από 3 λεπτά. Ζητώ την κατανόηση όλων για να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη συνεδρίαση, που νομίζω μέχρι στιγμής πήγε αρκετά καλά. Παρακαλώ, κύριε Δασκαλόπουλε. Στα πλαίσια των αρμοδιωτήτων μου θα προσπαθήσω, σαν εντεταλμένος σύμβολος ελέγχου και διαφάνειας, να πω τα πεπραγμένα της δικιάς μας δραστηριότητας. Αν και ο Καλλικράτης δεν προβλέπει αρμοδιώτητες, υποστήριξη, υποδομή στους εντεταλμένους συμβούλους, αλλά επαφήεται στην φιλοπατρία των Ελλήνων, κάναμε μια προσπάθεια προς την κατεύθυνση του ελέγχου και της διαφάνειας. Παρά την στεναρή αντίδραση που βρήκαμε, θα το ονομάσω με μία λέξη γενικώς από το κατηστημένο. Θέλουμε να κριθούμε από το αποτέλεσμα, γιατί η όλη μας προσπάθεια είχε συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Απτό και χειροπιαστό. Μετά από τον έλεγχο που διενεργίσαν όλη αυτήν την περίοδο, μπορέσαμε και καταθέσαμε συγκεκριμένες έξι αναφορές στον Ισαγγελέα, ο οποίος κατευθείαν τις διαβίβασε, οι οποίες αφορούσαν μελέτες, οι οποίες πληρώθηκαν αξίας τριών εκατομμυρίων εφτακοσίων χιλιάδων, πληρώθηκαν, αλλά ποτέ δεν ήρθαν στην εγκατοχή της Περιφερειακής Ενώδας Γρεβενών. Ο Ισαγγελέας της διαβίβασης της Αρμόδιας Αρχές, μία από αυτές ολοκληρώθηκε το πόρισμα και επιστράφηκε στον Ισαγγελέα και το αποτέλεσμα ήταν ποιο. Ασκήθηκαν περιοριστικοί όροι. Οι περιοριστικοί όροι ασκήθηκαν σε πολιτικά πρόσωπα, σε πρόσωπα τα οποία διατέλεσαν. Δεν βρήκαμε δηλαδή τον τελευταίο έναν τυχόντα πολίτη και τον βάλαμε κάτω και τον χτυπήσαμε. Ασκήθηκε, επιβλήθηκε, απαγόριψε εξόδο από τη χώρα. Σε έναν πρωί βουλευτή του νομού Γρεβενών δύο φορές εκλεγμένο και παρουσία στο αστυνομικό τομήμα μία φορά το μήνα. Στον πρώην δήμαρχο και πρώην νομάρχη απαγόριψε εξόδο από τη χώρα και δύο φορές παρουσία στο αστυνομικό τομήμα. Στον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου και δύο χρόνια αντινομάρχη Γρεβενών απαγόριψε εξόδο από τη χώρα και παρουσία στο αστυνομικό τομήμα μία φορά το μήνα. Σε έναν πρώην διευθυντή οικονομικών της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας απαγόριψε εξόδο από τη χώρα και παρουσία στο αστυνομικό τομήμα μία φορά το μήνα. Αυτή είναι η άποψη του Ισαγγελέα. Η υπόθεση συνεχίζει, έχει πάρει την δικαστική οδό. Το αποτέλεσμά της θα κριθεί από τα δικαστήρια. Περιμένουμε τα πορίσματα για τις άλλες πέντε αναφορές τις οποίες καταθέσαμε. Έχουμε την δυνατότητα. Περιμένουμε απλά τα στοιχεία. Μπορούμε σε εύλογο χρονικό διάστημα λόγω και της τεχνογνωσίας, αν θέλετε, την οποία έχουμε αποκτήσει. Άλλες δέκα αναφορές, μηνύσεις, θα καταδηθούν από την περιφερειακή αρχή ως ο νούπος στον Ισαγγελέα. Ο λόγος της καθυστέρεσης είναι ότι υπάρχει, αν θέλετε, όσος και αν σας φαίνεται παράλογο και παράξενο, μία προτροπή από τις ελεγκτικές υπηρεσίες. Σας παρακαλούμε, περιμέντε, γιατί έχουμε μπλοκάρει. Να σας πω ότι τα λόγια της Γενικής Επιτρόπου Επικρατίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι ότι ποτέ διαχρονικά από καμία άλλη περιφερειακή αρχή και καμία δημοτική αρχή της χώρας δεν έχουν καταδηθεί συγκεκριμένες καταγγελίες με απτά στοιχεία, με αδιάσταστα στοιχεία, τα οποία να βοηθούν το ελεγκτικό έργο των υπηρεσιών. Επίσης, από ένα σύνολο εφτακοσίων έργων, τα οποία ήταν κατάτμιση σαρανταπεντάρια, δεκαπεντάρια και εξάρια, έχουμε δώσει συγκεκριμένα έργα τα οποία το σδόε, το πόρισμα του σδόε, ήτανε σαφέστατο ότι πληρώθηκαν χωρίς να εκτελεστούν. Ήταν δηλαδή εικονικά έργα. Το πόρισμα έχει πάει και αυτό στον Ισαγγελέα. Το αποτέλεσμα ήταν σε δύο υπαλλήλους και στον πρώην Ομάρχη να ασκηθεί ποινική δίωξη. Έχουμε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρουσία δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Υπάρχει μια πληθώρα έργων γύρω στα 700. Τα ελέγχουμε. Έτσι, είμαστε σε καλό δρόμο, σε καλό δρόμο σε εισαγωγικά. Ήδη 50 από αυτά θεωρητικά είναι μη εκτελεστέα. Ακολουθούνται και αυτοί ο δρόμος προς την δικαιοσύνη. Εκείνο που έχω να πω είναι ότι θα μπορούσε να πει κάποιος ότι γιατί δεν επεκταθήκατε και σε άλλες περιφερειακές ενότητες. Αυτό είναι θέμα της περιφερειακής αρχής. Εμείς έχουμε την τεχνογνωσία και τη διάθεση όπου χρειαστεί να βοηθήσουμε. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ, κύριε Δασκαλόπουλε. Ακολουθεί ο κύριος Βόλης και μετά ο κύριος Σώκουτης. Κύριε Πρόεδρε, είναι γεγονός ότι το επιχειρήν είναι ρίσκο. Δυστυχώς καθημερινά ρισκάρουν οι μικρομεσαίοι και η κυβέρνηση. Ανταποκρίνεται καθημερινά με ένα εχθρικό περιβάλλον στον επιχειρηματία, που το αποτέλεσμα είναι η λέξη ανεργία να βρίσκει ανταπόκριση στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι. Όλα αυτά τα μέτρα που βάλλονται οι επιχειρήσεις φορολογικό, ασφαλιστικό και τραπεζικό, είναι μέτρα από τις πολυεθνικές, που εκφράζονται από τα τσιράκια αυτών την τρόικα και δυστυχώς βρίσκουν ανταπόκριση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση δεν έχει το πολιτικό ανάστημα και κλείνει το μάτι στις πολυεθνικές. Με αποτέλεσμα, το 1990 να είμαστε 1.200.000, 650.000 να είμαστε τώρα και μαθηματική ακρίβεια να γίνουμε 300.000. Αλλά θα ήθελα να πω και προηγουμένως και τώρα. Όλα τα προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων, κανένα ευρώ δεν πήγαινε στον επιχειρηματία. Επιδοτήσεις, κατάρτιση και αποασχόληση. Με αποτέλεσμα, πρόγραμμα voucher, ένα πρόγραμμα, άκουσον άκουσον, κατάρτιση κάποιες ώρες, κάποιες μήνες στο μαγαζί να δουλεύει, χωρίς ασφαλιστική ασφάλιση. Χωρίς ασφαλιστική ασφάλιση. Κι άμα έρχονταν κανένας στη στιγμή της εργασίας, ο υπάλληλος που δεν ήταν στο πρόγραμμα γιατί δεν είχε να βεβαιωθένται η εργασία του 10.500 και αυτός όχι. Άκουσον άκουσον. Τεχνοκράτες στα μέτρα αυτών όλα τα χρόνια και από τα προγράμματα και από τη φορολογία και από όλα εναντίον των μικρομετριών επιχειρήσεων. Τώρα, για το περιφερειακό επιχειρησιακό πρόγραμμα. Επειδή ενημερωθήκαμε σαν παράταξη. Από τα 330 εκατομμύρια τα 36. Εκατομμύρια είναι για την επιχειρηματικότητα. Ζησι μάιμ να φας τρυφίλι. Ενάμιση εκατομμύρια για την αποσκόληση. Κατάρτιση. Κατάρτιση. Χαιρετήματα πολλά. Άκου στήριξης επιχειρηματικότητας. Το 50% θα το πάρει κάποια επιχείρηση, επιδότηση. Έλα όμως που το τραπεζικό σύστημα το άλλο παι... Ε, τώρα κύριε Πρόεδρε με δουλεύετε. Ε, κύριε Πρόεδρε με δουλεύετε τώρα. Εγώ σε ανοίγω τα μάτια και εσύ μη λες σταμάτα. Σε ανοίγω τα μάτια κύριε Πρόεδρε. Γιατί κανένας δεν ξέρει από αυτά τα πράγματα εδώ πέρα. Αυτά εδώ πέρα δεν ελέγχτηκαν με εκθέσεις και προϊόντα και το ένα και το άλλο. Πιχειρηματικότητα στηρίζεται. Είσαι εξπέρτ στα αεροπλάνα. Είμαι εξπέρτ και εγώ σε αυτά. Θα μ' ακούσεις σήμερα. Έχετε δίκιο κύριε Σβολή. Γιατί εκπλάζουμε και αντίδυσμανόμαστε κάθε μέρα. Και μαθηματικοί ακρίβεια θα κλείσουν άλλες και θα μείνουμε 300.000. Και δεν με δεις δυό λεφτά παραπάνω. Σε λέω πράγματα που δεν τα άκουσες και μη λες κλείνω. Ολοκληρώστε σας λέω κύριε Σβολή. Εντάξει. Τι ολοκληρώστε τώρα μη σταμάτατε. Τι να πω τώρα. Κύριε Πρόεδρε γράψτε εκεί κάτι που θα σου πω. 36 εκατομμύρια εάν διεδιωτηθούν πάλι στο 50% για επιδότηση. Και το άλλο το 50% είναι άκυρο το πρόγραμμα. Πού θα το βρω εγώ με capital control να μη δώσει μεν το 50% το άλλο το κεφάλαιο η τράπεζα. Άρα τα 36 εκατομμύρια 0. Συνεπώς γράψε μια πρόταση που θα σου κάνω εκεί πέρα να την έχεις και να την πεις. Τα 36 εκατομμύρια αγαπητοί συνάδελφοι να επιδοτηθεί όχι η αποσχόληση. Να επιδοτηθεί η εργασία. Η εργασία είναι να επιδοτηθεί. Για πρώτη φορά ακούγεται αυτήν την πρόταση από τον Γιώργο Σβολή. Δηλαδή θα μου δώσεις σε μένα τα λεφτά και εγώ θα έχω την μέσα σε 2 χρόνια. Θα μου δώσεις τα λεφτά του προγράμματος 2 χρόνια και εγώ θα έχω την υποχρέωση. Θα σταδιακά ή όχι να πληρώνω και τον εργαζόμενο και την ασφαλιστική ενημερονότητά του. Έτσι επιδοτείται η εργασία. Και όχι αυτήν τη στιγμή που τα παίρνουν όλα τα προγράμματα κάποιοι και τα διασπαλίζουν. Μέχρι τώρα ούτε 1 ευρώ δεν μπήκε στα χέρια του επιχειρηματία. Βέβαια μέχρι τώρα 1 ευρώ δεν μπήκε ποθενά γιατί τα 36 κατομμύρια μέχρι τώρα δεν τα είδαμε ποθενά. Ευελπιστούμε, αλλά να γίνουν με σωστή πράξη η διαδικασία. Να επιδοτηθεί η εργασία. Βαρεθήκαμε την απασχόληση και ούτε ένα λεπτό δεν μπαίνει ο επιχειρηματίας. Αυτά είχα να πω. Σας ευχαριστούμε. Δεν πρέπει να τα πάρετε υπόψεις. Γιατί τα βιώνουμε, τα βιώνουμε. Εάν δεν γίνει πράξη αυτά, δεν θα γίνει τίποτα. Η επιχειρηματικότητα θα φτάσει, οι επιχειρήσεις 300.000. Γιατί με μαθηματική ακρίβη και ντόπιοι και έξω να φτάσουν, να γίνουν τα μονοπόλια που θα είναι οι πάλληλοι αυτών. Οι δικοί μας επιχειρηματίες δούλοι μπορώ να πω στα πλάτσικα αυτών των ανθρώπων. Σας ευχαριστώ κύριε Εσβόλυ. Σίγουρα δεν αφισβητούμε και την αγωνία σας και την εμπειρία σας. Ευχαριστώ και τον κύριο Σωκουτή, ο οποίος παραχωρεί τη θέση του στον κύριο Ιωαννίδη. Παρακαλώ κύριε Ιωαννίδη για τη λόγο. Να ευχαριστήσω τον κύριο Σωκουτή. Και πριν ξεκινήσω την αναφορά μου σε αυτά που θέλω να κάνω, να πω πραγματικά ο κύριος Βόλης έχει ένα δίκαιο στον αφορά την επιχειρηματικότητα. Πρέπει να δίνονται τα χρήματα στην παραγωγική διαδικασία και όχι έτσι όπως δίνονται μέχρι σήμερα. Σε αυτό έχει απόλυτο δίκαιο. Επιτροχάδι, γιατί είμαι μικρός ο χρόνος και δεν μπορώ να αναφερθώ σε όλα, να πούμε πραγματικά ότι έχει και σταδιογικό και επιχειρησιακό σχέδιο η Δυτική Μακεδονία. Μάλιστα αυτό έχει γίνει και από την Επιτροπή Παρακουγρούνσης, που έγινε στην Καστοριά και στη Φλόρινα πρόσφατα. Εξελίσσεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το σημερινό και θα πω λίγα πράγματα. Πριν από αυτό όμως να πω για το κλείσιμο του 7-13, που πραγματικά ξεκίνησε από το 9 και μετά, να εντάστονται τα έργα, θέλω να αναφερθώ σε κάποια πράγματα τα οποία, με το να λέμε πράγματα και κορώνες, εδώ αδικούμε τους ίδιους τους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται πάνω σ' αυτές τις διαδικασίες και διαφυλάτων, τις νομικές δεσμεύσεις που υπάρχουν, άρα καλό είναι να προσέχουμε και να ξέρουμε τι λέμε. Οι νομικές δεσμεύσεις που υπάρχουν είναι ανυπέρβλητες και δεν μπορεί να τις ξεπεράσει κανένας και έτσι λοιπόν απεντάχτηκαν κάποια έργα από το προηγούμενο πρόγραμμα, όσον αφορά αναφέρθηκαν για τον Όλυρα, κατά τη στιγμή που δεν έχει ρημοτομικό και ακόμα σήμερα προσπαθούμε να το κάνουμε, πώς θα το εντάσαμε, θα μας το βγάζανε και από έξω και μιλάμε για πολλά χρήματα και μιλάμε για τραγικά πράγματα. Άρα να προσέχουμε και αυτά τα πράγματα και κύριε, εγώ επειδή υπάρχουν, υπήρχαν προηγούμενα εδώ και υπηρεσιακοί, να τους ευχαριστήσω γιατί υπερβάλλουν πολλές φορές για να μπορέσουν το καλύτερο δυνατό τρόπο να προχωρήσουν τα προγράμματα τα οποία υλοποιεί η Δυτική Μακεδονία τουλάχιστον εδώ, και όλα τα επιχειρησιακά προγράμματα φαντάζομαι γίνονται έτσι. Όσον αφορά το επιχειρησιακό πρόγραμμα 713, έτσι όπως χρειάζεται και από όλους, είναι ανοιχτή η υπηρεσία στην οποία προήσαμε, να έχει πλήρια ενημέρωση ο καθένας έτσι όπως έκανε η συμπολίτευση και φαντάζομαι πήρε την πλήρια ενημέρωση και γνωρίζει ακριβώς και τι έγινε στο προηγούμενο, στο κλείσιμο όπως γίνεται, αλλά και στο καινούριο έτσι πώς εξελίσσεται. Οποιασδήποτε θέλει ενημέρωση, είμαστε ανοιχτοί να την κάνουμε σε όλο το φάσμα το οποίο επιδιώκει, για να μην λέμε κορώνες οι οποίες δεν ευσταθούν. Πάμε λοιπόν να δούμε το κλείσιμο το οποίο θα γίνει μέχρι το 10 Φεβρουάριο και πραγματικά το πρόγραμμα κλείνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και ίσως από τα πρώτα προγράμματα σε παλιναδική κλίμακα. Πάμε να δούμε την εξέλιξη του σημερινού προγράμματος και πράγματι ακούστηκε εδώ ότι δεν έχουν πει νέα έργα, έχουν απόλυτο δίκιο γιατί υπήρχε μια διαδικασία ενός νόμου 4412, θυμάμαι καλά όσον αφορά τα τεύχη δημοπράτησης, έχει λυθεί εδώ και δύο εβδομάδες και το επόμενο διάστημα τα 56, μάλλον 58 είναι ενταγμένα έργα, θα αρχίσουν να τρέχουν. Ήδη έχουμε 37 προσκλήσεις από τις οποίες είχαν 90 προτάσεις, εντάχτηκαν 58, πάει 56 το προηγούμενο χρονικό διάστημα μέχρι το 31, 12, 12, 16, ίσως και σήμερα να είναι και παραπάνω από 58. Οι 7 αξιολογούνται και οι 25 απορρίφθηκαν. Δεν σημαίνει όμως ότι αυτές που απερρύφθηκαν ότι δεν θα ξαναταχθούν το επόμενο διάστημα όταν χρειαστεί να φέρουν όλα τα έγγραφα τα απερέτητα τα οποία απαιτούνται κατά τη διαδικασία που ελέγχονται από τους μηχανισμούς τους υπηρεσιακούς. Ξανακλίνω και λέω το εξής πράγμα, ότι όλοι οι υπηρεσιακοί παργάγονται. Είναι στην διάθεση του καθενός να ανημερώνονται και θεωρώ ότι όλοι έχουμε τη διάθεση να βοηθήσουμε να πάει η Δυτική Μακεδονία ένα βήμα μπροστά και ταυτόχρονα η πατρίδα μας, η οποία βάλετε και πραγματικά έχουμε λίγα εργαλεία στα χέρια μας. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Ευχαριστώ κύριε Ιωαννίδη, ο κύριος όπου της έχει το λόγο και στη συνέχεια η κυρία Κανδίλη. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Πολύ συγνώμη. Θεωρώ, κύριοι συνάδελφοι, ότι όποιος αναλαμβάνει με τη μισήφω του λαού τη διαχείριση των κοινών, απριόρι καταβάλει ή προσπαθεί να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παράξει το καλύτερο δυνατό έργο. Αυτό το θεωρώ, δεδομένο, κάθε φορά, σε κάθε περιφέρεια, σε κάθε δήμο, σε κάθε κυβέρνηση, σε κάθε εμπάνιση θεσμό. Βεβαίως, όλα κρίνονται από το αποτελέσματος και όλα κρίνονται από τον τελικό κριτή που είναι ο λαός που κρίνει τους πάντες. Το παραγωμένο έργο, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων. Βεβαίως, της πολιτικής βουλήσης, όμως κυρίως και πρωτίστως της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, παρένθηση εδώ η σημερινή οικονομική κατάσταση, την οποία διέρχεται η χώρα, είναι, επιτρέψτε μου να πω, έως και τραγική, και βεβαίως της οριμότητας των προτάσεων και του γενικότερου σχεδιασμού που υπάρχει. Δεν ήμουνα και δεν είμαι ποτέ της κριτικής του άσπρου μαύρου ή του ναι και όχι. Επειδή θα πει ναι ο φίλος μου ο Γιώργος, εγώ πρέπει κατά ανάγκη να πω όχι. Είμαι της άποψης πάντα, της συνθετικής, όπου υπάρχουν παραλήψεις, ακόμα και λάθη, γιατί λάθη μόνο στα τυκροταφίδια γίνονται, εκεί να επισημένονται και να διορθώνονται, δηλαδή με προτάσεις ή δυνατόν από την αιτέρα πλευρά. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος και χαρούμενος. Γεια σου Πασχάλη, ανέφερα το όνομα και επειδή σε είδα πριν ήθελα να έχω την ευκαιρία να σε χαιρετήσω. Είμαι λοιπόν ιδιαίτερα ικανοποιημένος και χαρούμενος, γιατί βλέπω έργα τα οποία ξεκίνησαν από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή να συνεχίζονται και να ολοκληρώνονται και να δίνονται στη διάθεση και στη λειτουργία και στη διάθεση του πολίτη. Αυτό είναι και η συνέχεια της διοίκησης. Αυτό επιβάλλει και το κοινό συμφέρον. Είμαι επίσης ιδιαίτερα ικανοποιημένος, γιατί την προηγούμενη εβδομάδα, με επικεφαλή στον κυριοδακή, τον πρώην περιφερειάρχη και επικεφαλή στο συνδυασμό, επισκεφθήκαμε τη διαχειριστική αρχή, όπου είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση, συζήτηση, ενημέρωση και είδαμε τα νούμερα τα οποία μας παρουσίασε η διαχειριστική αρχή, όπου το ΕΣΠΑ, το προηγούμενο δηλαδή πρόγραμμα 713 έκλεισε με 107%, δηλαδή με επιπλέον απορροφητικότητα και με επιπλέον πόρους και ότι το ΣΕΣ, το καινούργιο πρόγραμμα, ήδη στην αρχή, όταν είχαμε εμείς αναλάβει στο αντίστοιχο διάστημα, ήταν γύρω στο 0%, τώρα είναι στο 7%. Αυτό, κύριε Περιφερειάρχα, εγώ θα το πιστώσω σε εσάς σε ένα βαθμό, αλλά θα το πιστώσετε κι εσείς, εκτιμώ, στην διοίκηση του κυρίου Δακή και στην προηγούμενη διαχειριστική αρχή, η οποία έκανε αυτά τα έργα, τα ενέταξε, τα ορίμασε, τα έφτασε σε ένα σημείο και εσείς σήμερα τα συνεχίζετε και εύχομαι πραγματικά να υπερβείτε κατά πολύ τα νούμερα αυτά που προανέφερα. Προσωπικά θέλω να, γιατί θα είμαι σύντομος, από όσα ακούστηκαν, επιτρέψουμε έτσι να κάνω ένα λογοπέγγιο, αν κλείσουμε τα μάτια αυτήν τη στιγμή και θεωρήσουμε τους ρόλους ανάποδα, συμμουλήτευση και εντυπωλήτευση, ενδεχομένως να ακούγαμε τα ίδια λόγια από διαφορετικά στόματα. Αυτό είναι κάτι το οποίο δείχνει, μάλλον μου δίνει το δικαίωμα να το πω, η εμπειρία μου εδώ και πάρα πολλά χρόνια, 20 χρόνια, που ασχολούμαι με την αυτοδιοίκηση. Λοιπόν, εγώ και την επιχειρηματικότητα η οποία στηρίζεται και μακάρι να στηριχτεί και με διπλάσια και με τριπλάσια κονδύλια, θέλω επίσης να καταγράψω σταθετικά την ηλεκτρονική διακυβέρνηση που σήμερα είναι εκ των ουκάνευ για να λειτουργήσει ένα σύγχρονο κράτος. Θέλω να καταγράψω σταθετικά με ό,τι μπορεί να πει κανείς, γιατί το κάναμε και εμείς, τους εξοπλισμούς των νοσοκομείων αλλά και τους γιατρούς, τους επικουρικούς, οι οποίοι βοηθούν στη λειτουργία της υγείας. Και βεβαίως, θέλω να καταγράψω σταθετικά, γιατί μετέχω και εγώ στον Διοικητικό Συμβούλιο, και, Παναγιώτη, αν και είμαι καινούριος, ένα ελάχιστο λιθαράκι έχω βάλει κι εγώ στη λειτουργία των ΚΕΚΑΜΕΑ των δύο ειδικών εργαστηρίων Κοζάνης και του Ελλημαϊδος. Θέλω να ασκήσω τώρα και μια κριτική, καλοπροέρετη, με ερωτήσεις. Και θέλω να ρωτήσω, είναι ο κ. Περιφερειάρχης εδώ, ο Παναγιώτης Πλακεντάς δεν είναι, ή θέλω να ρωτήσω, κ. Περιφερειάρχα, πού βρίσκεται η υπόθεση αυτήν που παραδώσαμε, και εγώ προσωπικά ως αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης είχα δουλέψει πάρα πολύ, με τους δήμους και με επιχειρήσεις ολόκληρος φάκελος σηματίστηκε, κατατέθηκε, πήγε στον κ. Απόστολο Παπποκοστοντίνου στην Αθήνα για τα περίφημα σδί, τη σύμπραξη δημόσια και ιδιωτικού τομέα. Έχω τη γνώμη ότι έχει καθυστηρήσει. Θα σας ήμουν έτσι υπόχρεος, αν είχαμε μία ενημέρωση να δούμε πού βρίσκεται. Μία άλλη ερώτηση κριτική που θα ήθελα να κάνω είναι οι ενέργειες που έχουν γίνει, αν έχουν γίνει, πού έχουν γίνει, πού έχουν καταλήξει, τι έχουμε μέχρι στιγμής και αν έχουμε κάτι να υποθεί ως ενωφορά την αξιοποίηση του πλασματικού ΑΕΠ, που η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχει εξαιτίας του Τσίρου της ΔΕΙ που καταγράφεται εδώ και που όλες οι κυβερνήσεις, με τον κ. Δακί πήγαμε πάρα πολλές φορές στην Αθήνα, το ίδιο φαντάζομαι έκαναν και εσείς, κοφεύουν, το ακούνε με συμπάθεια, αλλά δεν ανταποκρίνονται ενώ είναι κάτι το οποίο αποστερεί εμάς πόρος από διάφορα προγράμματα. Θέλω να ρωτήσω πού βρίσκεται ο διαγωνισμός των μελετών, τον οποίον είχαμε προκειρήξει και βεβαίως είχε κάνει τρία χρόνια, είχε πάει στο Συμβούλιο Επικρατίας και τα λοιπά, για τον περιφερειακό δρόμο της Λίμνης και τους άλλους δρόμους, Ολυμπιάδα, Γαλάτια, Ξερακό κτλ, πού βρίσκεται αυτή η υπόθεση. Και βεβαίως θέλω να ρωτήσω τέλος στη Λίμνη Πολυφήτου, όπου έχουν κατασκευαστεί οι λιμνιές υποδομές, που βρίσκεται η υπόθεση της ανάπλασης των χώρων γύρω από τις λιμνιές υποδομές, διότι αν δεν γίνει αυτή η ανάπλαση, τα λιμανάκια αυτά μένουν εντελώς αναξιοπίετα και ανεκμετάλευτα. Και τέλος, μια τελευταία ερώτηση για τα έργα προτεραιότητας, αν έχετε κάτι να μας πείτε, που είναι η Λίμνη Πολυφήτου και η βιολογική του Σουλού. Θα κλείσω με δυο-τρεις δικές μου προτάσεις, γιατί θεωρώ, όπως είπα, ότι σταθεσμικά μας καθήκοντα είναι να προτείνουμε και όλα, και όχι μόνο να κάνουμε και να σκούμε την κριτική. Εμείς το εφαρμόσαμε σε ένα βαθμό. Και νομίζω ικανοποιητικό. Εξού και προήλθαν τόσο σημαντικά έργα που εντάξασταν στο ΠΕΠ, και υπάρχουν έτοιμες μελέτες κατατεθειμένες στη διαχειριστική αρχή για ένταξη στο ΣΕΣ. Εγώ ήθελα να προτείνω, κύριε Περιφερειάρχα, να διαθέσετε όσο μπορείτε από τον τοπικό πόρο, περισσότερα χρήματα για μελέτες. Γιατί πιστεύω ακράδαντα ότι μία μελέτη, όταν καταλήξει σε έργο, πραγματικά λειτουργεί πολλαπλασιαστικά. Μία μελέτη που μπορεί να κοστίσει 500.000, μπορεί να φέρει ένα έργο 5, 10 και 15 εκατομμυρίων. Η οριμότητα, λοιπόν, γιατί όπως το ξέρετε καλύτερα από εμένα, οι αξιολογήσεις είναι και συγκριτικές, αλλά είναι και ανταγωνιστικές. Πολύ σωστά, ευχαριστώ. Επίσης, θα ήθελα να προτείνω στο μέτρο το δυνατού, και όσο κύριε Ιωνίδη και σε σας το λέω, είναι εφικτό να ανοίξουν τα μέτρα του ΣΕΣ όσο γίνεται νωρίτερα, για να έχουν χρόνο οι τελικοί δικαιούχοι να προετοιμαστούν. Και βεβαίως, κύριε Περιφυριάρχα, στις επαφές που κάνετε με τα Υπουργεία στην Αθήνα και τα λοιπά, όπως είχαμε κάνει και εμείς, επειδή εκεί ίσως ζούνε σε μία άλλη Ελλάδα, δε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε και να μιλήσουμε και να μιλήσουμε. Κύριε Κοιοσέ, αφήστε. Ευχαριστώ. Θέλω να προτείνω την απλούστευση των διαδικασιών ένταξης έργων στο ΣΕΣ, και βεβαίως ο τοπικός πόρος να καταβληθεί η δυνατότητα να διατίθεται σε όσο γίνεται μεγαλύτερες δράσεις. Σταματώ εδώ δυο σειρές ήθελα ακόμα να πω. Με συγχωρείτε, έφυγε ο χρόνος. Ευχαριστώ, κύριε Αντιπρόεδρε. Είχα σκοπό να αναφερθώ γιατί θα έλεγα ότι θα κατηγορηθώ επειδή είστε αντιπρόεδρος και δίπλα. Σε 15 λεπτά ολοκληρώσατε τη τοποθέτησή σας και κύριε Σβόλη ολοκληρώσατε σε 6 λεπτά. Κρατάω χρόνος, κάνω και αυτή τη δουλειά και δεν αδικώ κανέναν. Απλώς υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των άλλων, γιατί δεν υπερασπίζομαι εγώ τη δικαιομή θέση. Δεν κατέβηκα από την έδρα, εντάξει. Σας παρακαλώ, πάμε παρακάτω. Κυρία Κανδήλη, παρακαλώ. Σας σέβομαι και σας το έχω πει και σας το έχω αποδείξει. Καταλαβαίνω την αγωνία σας και εσείς καταλάβετε όμως, παρακαλώ. Κυρία Κανδήλη έχετε τον λόγο και στη συνέχεια ο κύριος Κεχαγιάς. Παρακαλώ. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, σε μια άλλη διάσταση σήμερα από αυτά που άκουσα και περισσότερο έτσι να απαντήσω στον αγαπητό φίλο Σωτήρη από Καστοριά. Θα ήθελα να του πω τρία νούμερα. Το 70% της ανεργίας που έχει φτάσει η Καστοριά σήμερα και που δεν ακούστηκε καθόλου εδώ, βασικά δεν έχει ακουστεί τρία χρόνια τώρα η Καστοριά, αλλά δεν πειράζει. Συνηθισμένοι είμαστε. Να μιλήσουμε λιγάκι για τη λίμνη, για τα 12 εκατομμύρια και για το πλάνο διαχείρισης, το οποίο έχει μείνει στα χαρτιά, για την ομάδα της Ρωσίας που θα ξαναέρθει φέτος, αλλά πάλι θα βγάζει μόνη της τα χόρτα από τη λίμνη, αυτό το μηχάνημα δεν λέει να έρθει. Ξανά θα το φέρουμε σε διαβούλευση, ξανά θα δούμε τους όρους, μπορεί τα γρανάζια να λειτουργήσουν αυτή τη φορά. Να μιλήσουμε για τα 32 εκατομμύρια του business plan για τη Γούνα και αυτό έμεινε στα χαρτιά. Γενικά, έχουμε μια τάση να αναφερόμαστε σε αριθμούς, να τα λέμε όλα ωραία, στο διατάφτα όμως, η ανεργία είναι στο 70%. Στην Καστοριά, σήμερα, η ανεργία είναι περισσότερη από τους εργαζόμενους. Στην Καστοριά, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, μπορεί να μην κινείται άνθρωπος έξω στην αγορά. Τα περισσότερα μαγαζιά, τα καταγεγραμμένα είναι κλειστά. 196 επιχειρήσεις, είπε η κυρία Ζεμπηλιάδου, αλλά δεν αρέσουν πολύ οι αριθμοί, άλλοι επιμένουν να μένουν σε παρατηρήσεις, μπορεί να μην είναι ωραίος ο τρόπος της να τα λέει, αλλά δυστυχώς, αυτή είναι η αριθμή. Και δυστυχώς, δεν θα έρθετε μόνο εσείς αντιμέτωποι με τον κόσμο αύριο μεθαύριο, όλοι θα έρθουμε. Γιατί θα πούν, που ήσασταν εσείς, τι είπατε. Θα πούμε ότι ήρθαμε στον απολογισμό του 2016 και είπαμε τι ωραία που ήταν όλα. Όπως είπε και ο κύριος Γιάννης, σε πολλά συμφωνώ κύριε Γιάννη, αλλά δυστυχώς, η κατάσταση αυτή τη στιγμή της περιφέρειάς μας και για την Καστοριά κύριος που με νοιάζει, γιατί μέχρι σήμερα, σε αυτό το περιφερειακό συμβούλιο, η Καστοριά παραμένει στην τελευταία θέση. Και πολύ φοβάμαι ότι θα περιμένει μέχρι στο τέλος, αυτοχός συγγενής, ό,τι περισσέψει από όλους τους άλλους. Λυπάμαι πραγματικά και εύχομαι για το 2017 να αλλάξουμε ελληνοτροπία. Εύχομαι πραγματικά όχι μόνο νοτροπία να αλλάξουμε και συμπεριφορά. Και εύχομαι για το 2017 και στον επόμενο απολογισμό, επειδή χίλιες φορές έχω ακούσει αυτήν την συνήπαρξη της περιφερειακής αρχής με την κυβέρνηση, να σταματήσουμε πλέον να ασχολούμαστε με αυτούς και επιτέλους να μας δουν μπροστά τους, όλους μαζί. Γιατί όταν είναι για το καλό του τόπου μας, δεν μας ενδιαφέρουν οι κυβερνήσεις. Έτσι είπε ο περιφερειάρχης μας όταν εκλέχτηκε. Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε, δεν θέλω να απασχολήσω άλλο το περιφερειακό συμβούλιο. Έχουμε μια τάση πάντως να δημιουργούμε πάντοτε θέματα. Παρακαλώ, παρακαλώ. Και θα ήθελα μόνο να κλείσω με κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ ευαίσθητο για μένα και γιατί βλέπω έχει φύγει. Μου έγινε και μομφή ότι το χρησιμοποιώ για αντιπολίτευση γιατί για την υγεία δεν μιλάμε ποτέ με λόγο αντιπολιτευτικό. Να πω στον κύριο Γιανακίδη ότι ευτυχώς είναι γιατρός και όχι ασθενής στη Δυτική Μακεδονία. Αυτά από τις 100 και πλέον οικογένειες διαβυτικών στην Καστοριά. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κύριε Κανδίλη. Ευχαριστώ Πρόεδρε. Βέβαια ο φίλος μου ο Γιάννης στο σόκου της βγήκε έξω. Έγινε ξεκάθαρο ότι ήταν εκτός γραμμής φαίνεται. Γιατί από τον κύριο σόκου της δεν άκουσα ούτε για κακοδιαχείριση, ούτε για αναποδοτελεσματικότητα, ούτε ότι η περιφερειακή αυτή αρχή είναι ουρά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ. Βέβαια η αντιπολίτευση είπε βαριές κουβέντες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για κακοδιαχείριση και αναποδοτελεσματικότητα. Αν θεωρεί ότι η αναποδοτελεσματικότητα ήταν το ξεπάγωμα του τοπικού πόρου, δεν ήρθαν καθόλου λεφτά από το τοπικό πόρο και από το 2014 και μετά ήρθαν δεκάδες εκατομμύρια, αυτό θεωρείται αναποδοτελεσματικότητα. Αν θεωρεί η αντιπολίτευση ότι ξεπάγωσαν τα μεγάλα έργα, ξεκίνησε το πανεπιστήμιο, δημοπρατήθηκε και αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται αναποδοτελεσματικότητα, ας το κρίνουν οι συνάδελφοι του περιφερειακού συμβουλίου. Και βέβαια, η λέξη κακοδιαχείριση, κύριε Πρόεδρε, είναι πάρα πολύ βαριά να εκστομίζεται εδώ. Συμφωνώ με την πρόταση του κ. Πλακεντά να γίνει διαχειριστικός έλεγχος και όταν και οποιαδήποτε υπόνοια υπάρχει, ο εισαγγελέας είναι απέναντι. Αυτή η περιφερειακή αρχή δεν έχει σε τίποτα να φοβάται και ούτε επισκέφτηκε ακόμα τις πόρτες του εισαγγελέα και τις πόρτες των δικαστηριών. Κάποιοι άλλοι είναι τακτικοί θαμώνες εκεί. Κύριε Γιάτσο, εγώ δεν διέκοψα κανέναν. Και όσον αφορά για την ουρά της κυβέρνησης, εγώ θα ήθελα κάθε εβδομάδα να είναι και από ένας υπουργός εδώ. Γιατί έτσι αυξάνεται το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων, τριπλασιάστηκε σε τέτοιους καιρούς και βέβαια όταν ο υπουργός έρχεται και επισκέφτεται στην έδρα της περιφέρειας Δυτικής Πακεδονίας, η περιφερειακή αρχή και ο λαός της Δυτικής Πακεδονίας κάτι έχουν να κερδίσουν. Θα παρακαλούσα, γι' αυτό αναφέρθηκα στην αρχή στον κύριο Σόκουτι, ότι ήταν εκτός γραμμής γι' αυτό και του επιτέθηκαν οι συνάδελφοί του της αντιπολίτευσης. Από εκεί και πέρα, Πρόεδρε, εγώ δεν διέκοψα κανέναν. Σε παρακαλώ, κράτα τη διαδικασία. Και μέσα στον χρόνο είμαι. Από εκεί και πέρα θα παρακαλούσα, αν είναι δυνατόν να διαγραφεί η λέξη από τα πρακτικά της κακοδιαχείρισης. Με πειράζει αφάνταστα σαν μέλος της συμπολίτευσης. Ευχαριστώ, Πρόεδρε, ήμουν σύντομος. Ευχαριστώ και χαγιά. Αφήστε τον Πρόεδρε να το κρίνει. Ο λόγος τον κ. Βόσδου και στη συνέχεια ο κ. Καναβός. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα σταθώ και θέλω να ρωτήσω κ. Σιόμου και να κάνω και με κάποιες παρατηρήσεις στο σαναχωρά τον απολογισμό της περιφερειακής αρχής. Με εντυπωσίασε, κυρία Σιόμου, κατά κύριε, συγχαρητήρια του έργου, αυτό να το θεωρήσω, αλλά με εντυπωσίασε ότι μόνο ενέα ήταν οι υποθέσεις τις οποίες αναγκαστήκατε, αναγκαστήκατε, υποχρεωθήκατε, βάσει του ρόλου. Αυτό, κατά την άποψή μου, γεννάει κάποια ερωτηματικά. Ή ο κόσμος είναι ανενημέροτος και δεν απευθύνεται, ή ενδεχομένως υπάρχει και ο φόβος. Θα πάω και θα βρωθώ αντιμέτωπος με μια υπηρεσία, στην οποία κατά τεκμήριο ο πολίτης δεν έχει και δίκιο σε αυτά τα οποία ζητάει, στη πλειονότητα των υποθέσεων. Γι' αυτό θα ήθελα και από τη δική σας συμπεριά να κατατοθούν κάποιες προτάσεις μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, να διευρυνθεί η γνώση του τι κάνει πραγματικά ως υπαραστάτης του πολίτη, και να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αν κάπου υπάρχει κάποια κακοδιαχείριση. Κι εκεί είναι η κακοδιαχείριση που λέμε. Γιατί όντως υπάρχει κακοδιαχείριση στις δημόσιες υπηρεσίες. Άλλο όμως ότι υπάρχει κακοδιαχείριση κι άλλο βαθμός της κακοδιαχείρισης. Αυτό εδώ πρέπει να το ξεχωρίσουμε. Και βέβαια, κατά την άποψή μου, μπορεί να μην αποδίδει ο θεσμός του συμπαραστάτη του πολίτη, αλλά είναι χρήσιμος και πρέπει να ιδυναμωθεί. Τώρα, όσα αναφορά τα πεπραγμένα της περιφερειακής αρχής. Για να υπάρχουν πεπραγμένα, θα πρέπει να υπάρχει και μία βάση σύγκρισης. Και όπως τόνισε και ο κ. Δάκης, όλα αυτά γίνονται πάνω στο ητήσιο πρόγραμμα δράσης. Άρα δεν μπορεί να γίνει σύγκριση. Ή ακόμα κι αν γίνει σύγκριση, θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τα Περσενά. Και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του απολογισμού και της αποτελεσματικότητας είναι τα οικονομικά στοιχεία. Τα οποία οικονομικά στοιχεία μέχρι εμείς, τουλάχιστον, δεν μας έχουν δοθεί ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να τα διαχειριστούμε και να τα λέξουμε και τα λοιπά. Εγώ δεν άκουσα για τα ταμμιακά υπόλοιπα. Δεν άκουσα για τα ταμμιακά υπόλοιπα. Από τι? Όπως επίσης, είναι οικονομικές αιθήκες δύσκολες και τα λοιπά. Έχει η περιφερειακή αρχή διανύσει τη μισή θυντία της. Αναφέρθηκε ο κύριος Μπύρος ότι παρέλαβε ένα σχέδιο το οποίο δεν ήταν επαρμόσιμο ή εν πάση περισσότερος ήταν ελπές. Αλλά μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια πρέπει να τα έχει διορθώσει όλα αυτά. Δεδομένου δε ότι βρήκε και ένα μεγάλο ποσό, Στέφανε, κατατεθυμένος στις τράπεζες που μπορούσε κάποιος να το διαχειριστεί. Οι λικιολογίες δεν υπάρχουν πλέον. Υπήρχε ένα ταμμιακό υπόλοιπο, κύριε Περιφεριάρχα. Για πες το μου. Όχι, όχι. Όχι, εσείς είπατε ότι βρήκατε. Όχι, να την ανοίξουμε. Γιατί? Ήτανε πλασματικά μήπως αυτά τα ταμμιακά διαθέσιμα. Ω, εντάξει. Να μας το πείτε. Ορίστε. Δεν υπήρχαν ταμμιακά υπόλοιπα. Δεν υπήρχαν ταμμιακά υπόλοιπα. Ναι, τι. Πού ήτανε ταμμιακά υπόλοιπα. Μισό λεπτό. Άλλο η εγγραφή έργων στον προϋπολογισμό, γιατί σας πληροφορώ ότι είναι γεγραμμένο έργο με ένα εκατομμύριο ευρώ εδώ και 7-8 χρόνια. Να μην είναι και παραπάνω. Κύριε Βοσδό. Κύριε Βοσδό. Ολοκληρώστε την τοποδέτησή σας. Δηλαδή ανοίγουμε μία συζήτηση, η οποία είναι άκρυα αυτή τη στιγμή. Δεν κάνουμε διάλογο και δεν μπαίνουμε σε κρίση. Δηλαδή μετά από τόση ώρα κάνω την υπομονή και την παραχώρηση και συνεχίζετε. Έχετε ήδη 5 λεπτά, κύριε Βοσδό. Επιτέλους. Εντάξει. Συγγνώμη που σας διακόψα. Αλλά 49 τροποποίησης γίνανε, δεν θυμάμαι πόσο είπε, του προϋπολογισμού. Μέσα σ' αυτά... Αναμορφώση του προϋπολογισμού. Μέσα σ' αυτές γίνεται και μία αναμόρφωση του προϋπολογισμού ακόμα και στα ενταγμένα έργα. Στον προϋπολογισμό τον οποίο βάζεις. Και αξιοποιείς σύμφωνα με τις μεγαλύτερες δυνατότητες που έχεις ή με αυτό το οποίο εσύ πιστεύεις ότι θα έχει μεγαλύτερη ανταπόδοση, τη διάθεση των κονδυλιών. Σ' αυτός, εκείνο ή στο άλλο έργο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κύριε Πρόεδρε, να σας παρακαλέσω και το έξι. Το που θα δώσω σημασία για να εμπιστείσω την προσοχή των συναδέλφων θα σας παρακαλώ, εάν μου το επιτρέψετε να το ακούγω. Άμα θεωρείτε ότι αυτή είναι η ενέργεια την οποία πρέπει να κάνετε, εγώ παρετούμαι του υπολύπου. Εγώ παρετούμαι του υπολύπου. Αλλά από την άλλη την μεριά, θέλω να σας υπεθυμίσω ότι η διαδικασία αυτή, που αποτελεί ένα θεσμό της δημοκρατίας και της περιφερειακής αρχής, θα πρέπει να την κάνει μεγαλύτερη σημασία. Σε ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, θα σας δώσω και τον κ. Σώχο, για ένα λεπτό όπιο προσωπικό του κ. Καχαιγιά, που τον είπα ότι είναι εκτός γραμμής. Παρακαλώ. Κυρίως ο Καναβός και στη συνέχεια ο κ. Σαββόπουλος. Καλησπέρα για από μένα. Καταρχήν να πω ότι χαίρομαι που ο απολογισμός της χρονιάς που πέρασε γίνεται με την παρουσία της αντιπολίτευσης, κυρίως της αξιωματικής, γιατί πέρυσε δεν μας είχε κάνει την τιμή να παρευρίσκεται με όχι υπετιότητα της περιφυριακής αρχής. Παρακαλώ. Το ότι είπα ότι χαίρομαι που είστε εδώ. Παρακαλώ. Ότι είστε εδώ και αυτό σας πείραξε. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Θα πρέπει πρώτα να σου αβαρρευτεί η αντιπολίτευση. Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ να μηδενήσω χρόνος μου. Με όλο τον σεβασμό θα εφαρμόσω τον κανονισμό στην περίπτωση σας, εάν ξαναδιακόψετε. Ήδη έχω κάνει επανειλημμένες οι στάσεις να μην διακόψετε. Σας παρακαλώ. Σας παρακαλώ. Κύριε Καναβέ, σας παρακαλώ. Άκουσα με προσοχή τον πολιτικό της λόγο, τον επιχειρηματικό της πολιτικό λόγο, αλλά σε αυτόν τον λόγο την ενάργεια ακόμα την ψάχνω. Το τι είναι πραγματικό, το όρισε ένας από τους θεμελιωτές της επιστήμης, ο Μπέρκλι, που είχε πει ότι πραγματικό είναι αυτό που αντιλαμβάνεσαι. Αυτό αντιλαμβάνεται η αντιπολίτευση, για πραγματικό αυτό λέει. Εμείς όμως έχουμε άλλη άποψη. Γιατί για εμάς πραγματικό είναι το ότι όταν με στοχευμένες ενέργειες πάμε να χτυπήσουμε παράδειγμα την ανεργία, γιατί από όλους σας το άκουσα αυτό, με το ΕΤΑΝ, είδαμε και το πρωτόγνωρο να λειτουργεί φοβικά η αντιπολίτευση. Φοβικές κυβερνήσεις έχω συναντήσει, φοβικές περιφερειακές και δημοτικές αρχές έχω συζητήσει, αλλά ο κύριος, η αντιπολίτευση φοβήθηκε ότι αν το ψηφίσουμε θα πάμε φυλακή. Το αν βάλουμε χρήματα δηλαδή, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα πάμε φυλακή. Και αυτό καταγράφτηκε από την αντιπολίτευση. Δυστυχώς, καλούμαστε να δημιουργήσουμε σε ένα πολύ αφιλόξενο περιβάλλον. Πολύ πιο αφιλόξενο από όσο είχαν οι προηγούμενοι περιφερειακές αρχές. Με 70% κάτω της επιχορηγήσεις του κράτους. Ένα παράδειγμα για να αντιληφθείτε, 7 εκατομμύρια έπαιρνε ο τότε νομάρχης Γραβενών, 2 εκατομμύρια παίρνουν ο κύριος Σιμαντράκος. Όταν τα 2 εκατομμύρια, το 1 τέταρτον των χρημάτων αυτόν είναι μόνο για τη λειτουργία του κτιρίου. Παρά όλα αυτά όμως, γίνονται μελέτες, θα εντάξουμε έργα στο ΣΕΣ, σε αντίθεση με την προηγούμενη περιφερειακή αρχή στα Γραβενά, που δεν βρήκαμε να εντάξουμε ούτε ένα έργο. Ούτε μία μελέτη δεν είχε η περιφερειακή αρχή, ο προηγούμενος αντιπεριφερειακής που αντικατέστησε ο κύριος Σιμαντράκος. Κι αυτό είναι πραγματικότητα. Κι αυτό αντιλαμβανόμαστε εμείς. Αυτή την πραγματικότητα αντιλαμβανόμαστε. Δεν είναι πολλές καιρός που μετατάγηκα από άλλη υπηρεσία. Από το Υπουργείο Υγείας πήγα στην Ομαρχία. Βρήκα την Ομαρχία Γραβενών με 140 επαλήρους και τώρα είναι 80. Ψαφτομελέτες προσπαθούμε να κάνουμε και ψάχνουμε να βρούμε κάποιο μηχανικό. Δεν υπάρχουν. Σε αυτό το περιβάλλον, όμως, εμείς θα δημιουργήσουμε και να είστε βέβαιοι γι' αυτό. Μάλλον, όταν είναι ζητούμενο για τη χώρα η Ομώνια, γιατί θα πρέπει όλοι μαζί να μπορέσουμε να συνοηθούμε για να βγει η χώρα από αυτή την περιδίνηση και όταν δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι αυτό το 35% των δανειστών είναι ο βρόχος που δεν θα κάνει ποτέ ανάπτυξη η χώρα, γιατί εάν αυτό παραμείνει, εγώ θα κάθομαι γυμνός με μίον 20% στην πλατεία της Κοζάνης, αν αυτό η χώρα το κάνει. Με 35% το πλεόνωσμο που ζητούν οι δανειστές. Και τι βλέπουμε εκεί, κανένα από τα κόμματα δεν μπορεί να συνενέσει. Όλοι να γίνουν χαλήφοι στη θέση του χαλήφη. Ας προσπεράσουμε αυτούς και εμείς εδώ όλοι μαζί με συνέναιση, με τη σοφία της αντιπολίτευσης που έχει την εμπειρία να καταθέσει τις προτάσεις της, πολύ ευχαρίστως και να τις το πιστώσουμε, να δημιουργήσουμε για ένα καλύτερο αύριο. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ κ. Καναβέ. Ο λόγος στον κ. Σαββόπουλο και στη συνέχεια ο κ. Αλεξανδρίστα. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Είχα σχομό να ξεκινήσω κάπως διαφορετικά. Θα απαντήσω λίγο στον κ. Καναβό εν συντομία. Κύριε Καναβέ, εμείς θέλουμε να λέμε πρώτοι, πρώτοι, πρώτοι του έντεκα. Αφήστε με να μιλήσω, δεν σας διέκοψα. Η βίωση δραματική του αριθμού των υπαλλήλων... Διακριτικά σας παρακαλώ και μην κάνετε κοσμικές. Δεν μπορεί να λέμε ανακρίβειες και αναλήθειες. Τα δυο κατομμύρια που λέτε ότι παίρνει ο κ. Συμμαδράκος, από τέλει του έντεκα άρχισαν να έχουν τα δυο κατομμύρια, δηλαδή επί τρισίμιση χρόνια επιθητίας μας, αυτά τα εφτά, το εφτά σε δυο κατομμύρια, άρχισαν να εφαρμόζεται από πρώτοι, πρώτοι του δώδεκα. Δεν ήταν περιφερειακιά. Κι όχι ότι το είπατε έτσι. Είπατε τα εφτά του νοομάρχη εμείς, τα δυο κατομμύρια λοιπόν που διαχειρίζετε εσείς, με αυτά τα λεφτά διαχειριζόταν και ο κ. Τασταμάνης. Και η μείωση των 80 επαλήλων δεν έγινε επί των ημερών σας, έγινε επί των ημερών μας. Ο καλικράτης κ. Καναβέ στήθηκε, αφήστε με να μιλήσω, στήθηκε επί των ημερών μας έξι μήρες... Παρακαλώ κ. Σαββόπουλε, κ. Σαββόπουλε, πέστε αυτό που θέλετε μία να απευθύνει στο όμως τον κ. Καναβό. Πέστε του στο τρίτο πρόσωπο... Ο καλικράτης στήθηκε με περιφερειάχη τον κ. Δακί. Έξι μήνες καθημερινά ερχόντουσαν διευκρινήσεις από το Υπουργείο της Ουτερικών και δεν ξέραμε τι μας γινότανε. Ποιος είναι αρμόδιος και γιατί. Εσείς βρήκατε ένα στιμένο μαγαζί, πολύ στιμένο μαγαζί και τρία χρόνια προσπαθείτε να πορευθείτε, να σχεδιάσετε, να προγραμματίσετε. Τρία χρόνια για να προγραμματίσετε. Κύριε Πρόεδρε Σαν Πρόην, αν την περιφερειά σας εγώ θα αναφερθώ σε θέματα που αφορούν την πίεψη των Καστρογκιάς, φυσικό αέριο. Το μόνο που έχει να παρουσιάσει σημερινή περιφερειακή αρχή, γιατί έχουμε ακούσει και δηλώσεις από τον περιφερειάρχη τον κύριο Καρυπίδη, είναι η οικονομικοτεχνική μελέτη, η οποία ανατέθηκε από την Περιφέρα Δικής Μακεδονίας με περιφεράκι τον κύριο Δακί στο Εκετά, με προγραμματική σύμβαση, η οποία ήταν και η Άγγου και μάλιστα δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα δημόσια, την έχουνε δει πάρα πολύ οι δήμαρχοι, υποσχέθη ο κύριος Καρυπίδης πριν 8 μήνες ότι θα παρουσιαστεί, περιμένουμε να παρουσιαστεί λοιπόν αυτή η οικονομικοτεχνική μελέτη και πέρα από αυτό έχουμε και άλλες δύο δηλώσεις στο τελευταίο εξάμινο ότι γίνονται κάποιες ομιλίες με τη ΔΕΠΑ, ομιλίες, συμφωνίες, προφορικά. Όταν άλλες περιφέρειες, περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Στράκης, βγάζουν προκηρύξεις για να δημιουργήσουν τα εσωτερικά δίκτυα, όταν ο περιφερειάκης ο κύριος Μπακογιάννης, Στερεάς Ελλάδας, ήδη έχει συμφωνήσει και αυτός με τη ΔΕΠΑ και στείρνει το μαγαζί με το φυσικό αέριο, δηλαδή σε λίγο ξεκινάνε οι εργασίες, εμείς σαν περιφέρεια δεν έχουμε απολύτως καμία ετοιμότητα, δηλαδή δεν έχουμε οριμότητα μελετητική για να στηθεί το δίκτυο αυτό. Δεν τα θέλουμε. Με στοιχεία μιλάμε βέβαιος. Παρουσιάσατε την οικονομικοτεχνική μελέτη, την παρουσιάσατε δημόσια, το περιφερειακό συμβούλιο την ανέθεσε. Φυσικό αέριο, λοιπόν, για μένα αυτή τη στιγμή, δηλαδή, είμαστε πολύ πίσω και θα πρέπει να τρέξουμε, να εκμεταλλευτούμε, να δούμε και μάλιστα σε ένα δημοσίευμα προχθές, γιατί και γι' αυτό κατηγορηθήκαμε σαν περιφερειακή αρχή, λένε οι πληροφορείς ότι ο ΤΑΠ τελικά δεν θα βγάλει υπαρροχή φυσικού αέριου στη Δική Μακεδονία, γιατί ήταν παλαιπηδοστάσια αυτά που λέγαμε και εμείς όταν περάσαμε την περιβαλλοντική σε ένα συμβούλιο που είχαμε κάνει στην Πτωλεμαϊδα, αλλά θυμάμαι τον κ. Καρυπίδη, όταν ήταν σε κυβέρνηση ΝΔΠ, ήταν πιο διεκδικητικός, ήταν πιο βασιστικός, τα έχουν και μου άρεσε και εμένα προσωπικά και τώρα βλέπουμε μια άλλη τακτική, είναι η τακτική της φιλοκυβερνητικής, ξ εφαρμόζει ο καθένας, είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του, μεγάλα αναπτυσιακά έργα, φράγμα του ιστορίου, τον Μάρτιο του 16 η κοινοπραξία η οποία είχε αναλάβει εδώ και 2 χρόνια το έργο, είχε ζητήσει για διαφυγότα κέρδη 150.000 ευρώ, απολύτως καμία ενέργεια ούτε από την περιφέρεια, ούτε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο την κυρία Ολυμπία Τελεγιορίδου, περιμένουμε, περιμένουμε, είχαμε πει πέρυσι τον Ιούνιο, κάντε μια συνάντηση ρε παιδιά για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ζητάει 4,5 εκατομμύρια από 150.000, ακούμε μια ευχάριστη είδηση γιατί πλέον τώρα θα λέμε ότι μετά από 2 χρόνια έστω και μετά από 2 χρόνια κάλλιο αργά παρά ποτέ θα ξεκινήσει το έργο από την κυρία Τελεγιορίδου, ότι έγινε αυτή επιτέλους η συνάντηση για τα διαφυγότα κέρδη, ότι βρήκανε μια έτσι φόρμουλα συνεργασίας και ότι αν όλα πάνε καλά θα ξεκινήσει το Μάρτιο το έργο, δεν ξέρουμε με πόσα λεφτά και με τι κόστος αλλά αν εμείς καθ θα μειώσει και την ανεργία κύριε Καναβέ, γιατί αν ένα έργο όπως το φράγμα του Νεστορίου είχε ξεκινήσει 140 οικογένειες από τη Δυτική Μακεδονία ή περισσότερα από την Καστοριά θα δουλεύανε πέρσι με πολύ καλή ατιμιστία, μελέτη αρνητικού του φράγματος του Νεστορίου. Νοεύρου του 2015 είχα κανένα επερώτηση στον Υπουργό και την Κοινοποίηση, στον κ. Αδαμόβιλ και στον κ. Καρυπίδη. Μπορεί να μας απαντήσει σήμερα κάποιος υπεύθυνα που βρίσκεται διαγωνιστικά η διαδικασία αυτή. Με πήρε μελετητικό γραφείο προχθές γιατί αναγκαζόμαστε τώρα να χρησιμοποιούμε ό,τι γνωστούς έχουμε και λέω ρε Δημήτρη δεν κάνουν απολύτως τίποτε. 14 Γενάρου του 2014 δημοπρατήθηκε η μελέτη αρνητικού 4600. Με μεγάλη πλάτη ολονόν μας, πέντε φορές είχαμε πάει κάτω στο Υπουργείο και δεν έχουν ανοίξει η τεχνική αξιολόγηση. Πότε θα ανοίξει κ. Αδαμόβιλε, περιμένουμε και αυτό μετά από δύο χρόνια. Μας μου το ευχαριστώ ότι άνοιξε, το πιο δύσκολο κομμάτι διαγωνιστικής διαδικασίας είναι η τεχνική αξιολόγηση. Πήγατε καμιά φορά κ. Καρυμπίδη για τα θέματα της Κασποριάς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Παρουσιάσετε λέει στον κ. Αποστόλου επιχειρησιακό σχεδιασμό για θέματα αγροτικής ανάπτυξης. Εγώ απορώ γιατί ήσθαν από τους ανθρώπους που λέτε ότι για όλα τα θέματα θα διαβουλεύεστε. Πέρασε από τον Περιφερειακό Συμβούλειο με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Καλό ολοκληρώσεις. Παρακαλώ ολοκληρώσεις. Ολοκληρώνω πολύ σε οδημαντίο λεπτά. Παρακαλώ. Η Επιτροπή Διαβούλευσης συνεδρίασε μόνο μία φορά το 2015. Όταν είχε συνεδριάσει αυτή τη φορά είχαμε ακούσει μεγάλες δηλώσεις έτσι που είναι σημαντική Επιτροπή για όλα τα θέματα. Δεν ξανασυνεδρίασε. Πέρασε έναμισος χρόνος. Με τις τοπικές αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού. Με τους δήμους δηλαδή. Να δούμε τι θα κάνουμε. Να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση έτσι ώστε όλα μαζί μπακέντο, φράγμα, ιδρυολεκτρικό, αρδευτικό να ολοκληρωθεί ένα επιτέλους σημαντικό έργο για τον νομό Καστοριάς. Αναφέρθηκε η κυρία Κανβίλη. Πολυμηχάνημα. Ολόκληρος τόρος το 2015. Κατηγορηθήκαν και σπηλωθήκαν οι πάλιοι. Εμείς φωτογραφίσαμε διακηρύξεις. Πού είναι ο διαγωνισμός αυτός κύριε Καρυπίδη. Πότε θα βγει στον αέρα. Εντάχτηκε λέει τον Αύγουστο του 2016 και περιμένουμε έξι μήνες τί. Θα περάσει άλλος ένας χρόνος και όταν θα δημοπρατιθεί να πούμε μπράβο, δημοπρατιθήκε και το πολυμηχάνημα. Δηλαδή να θεωρούμε κάτι αυτονόητο μετά από τέσσερα χρόνια ως επιτυχία. Leader απέταξε 102.000 ευρώ κύριε Αδαμόπλε εξαιτίας της αδολμίας σας και της μη δημιουργίας έτσι μιας κινητικότητας του 20% για ένα διαφημιστικό πρόγραμμα που η Καστοριά πλειονεκτήσε σε πολλά θέματα. Πρωτες εξέδρες. Που είναι οι πρωτες εξέδρες, υπάρχει ένας κωδικός τον αυξήσαμε πριν 15 μέρες, σας είχε κάνει εξόδικο ανάδοχος, μετά λόγω του capital control δεν μπόρεσε, απεντάχτηκε και περιμένουμε. Φταίω, πριν 15 μέρες 45.000 δόσαμε και πολύ σωστά για να συντηρηθεί το κτίριο. Θα λειτουργήσει το δημόσιο κταίο ανταγωνιστικά με τον ιδιότη ή θα το αφήσουμε. Πρέπει να αναλάβετε την ευθύνη, εσείς διαχειρίζεστε αυτή τη στιγμή την περιφερειακή αρχή. Πολύ σιδόμα για τις μεγάλες προεκλογικές υποσχέσεις του κ. Καριμπίδη, χαμηλή τιμή ρεύματος αρχιτεκτονική. Βγαίνανε τη φωτογραφία προεκλογικά του 2014, εσείς και ο κ. Καριμπίδης έξω από την αρχιτεκτονική και δημόσιαρα έτσι για να συμφωνήσει ο πολίτης. Κάνατε τίποτα για την αρχιτεκτονική. Σύρα κακλισσούρας, πανέτοιμη η μελέτη. Έχουμε κάνα νέο. Είναι επιλέξει μου υπό κ. Κιουρτσίδης πριν. Δεν απαγορεύεται δηλαδή ως μη διασυμμεριακό πρόγραμμα. Αλέξανδρος Μπαλτατζής, η περιφερειακή ενότητα Κασπουριάς έχει πολύ μεγάλη εντυμότητα και αμπορώ, γιατί ο κ. Καναβώς είπε, λέει, και ακούστε το παράδοξο, ότι στείλαν την προτάση κ. Καναβέ, ξεχωριστά ως περιφερειακές ενότητες, ε, συγγνώμη κ. Θεοδόρου, για τα υγειοευελτιωτικά που ζήτησε το Υπουργείο. Δεν πρέπει αυτές οι προτάσεις, δε παιδιά, να περάσουν από το ανώτερο συλλογικό όργανο. Ποιος τους αξιολόγησε τις προτάσεις. Παρακαλώ. Δηλαδή, ζήτησε το Υπουργείο με ένα έγγραφο, προτάσεις άνω των δύο διακοσίων, και έστειλε, μάλλον, να πω ότι κατάλαβα, η κάθε ποιεύστον, ότι έχει έτοιμο. Περάζονται από το περιφερειακό συμβουλή. Αυτό είχαμε πει και για το ιχερισκό σχέδιο της Δήμησης, δεν είναι κακό, να ξέρουμε και εμείς να πούμε και εμεί αλλά εμείς, σαν αντιπολίτευση, έχουμε υποχρέωση να αναδεικνύουμε τις αδυναμίσεις και να πορευόμαστε προς την καλύτερη κατέδηση. Είπε ο κύριος Πλακεντάς, δύο εκατομμύρια λέει, χρησιμοποιήσει μέσα στο 16 για μελέτες. Πού τα βρήκατε κύριε Πλακεντά? Πόσα λεφτά από αυτά ήταν από τον τοπικό πόρο, δεν διεκδικούμε πόρο, δεν διεκδικούμε πόρο. Τι έχουμε πει όμως από το πρόγραμμα τεχνικής στήριξης, Καστοριά και Γρεβενά, γιατί είπε και ο κύριος, ποιος είπε, ξεπλοκάρανε τον πόρο από το 14, έχει πλοκάρει το 11, κάποια λεφτά του πόρου δίνονται για να οριμάσουν κάποιους μελέτες, ο οποίος μελέτες σαν ανταγωνιστικές. Όχι, δεν απολογίστε, δεν απολογίστε, δεν απολογίστε, λέω, πολύ καλά κάνετε, θα πρέπει όμως η περιφερειακή αρχή, έχοντας την περιφερειακή συνείδηση δευτερόλυτα κύριε Πρόεδρε, δεν είναι κακό, με την τελετρική στήριξη να δοθεί, αφήστε με να ολοκληρώσω, τελειώνα, να δοθεί μια προτεραιότητα στα Γρεβενά και στην Καστοριά που δεν παίρνουνε λεφτά από τη σημεία, ούτω ο κύριος Αδαμόπλους, ούτω ο κύριος Σιμαδράκος παίρνει λεφ μια ταχύτητα να μπορούμε να εντάξουμε και εμείς έργα τα οποία θέλουν, όπως πολύ καλά ξέρετε, λεφτά για να ρυμάσουν μελέτης. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ κ. Σαβούπουλο, κ. Αλεξανδρίς και θα ακολουθήσει ο κ. Γιάτσιος. Τόσο παντονός συμπολιτευόμενος, θα είμαι και πολύ γρήγορος. Καταρχήν για τις διαδικασίες αυτές που προβλέπει ο Καλλικράτης και τα λοιπά, και με πάση περιπτώσει θα πρέπει να διαχωρήσουμε τη διαδικασία του απολογισμού που γίνεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο, και αυτό που λέμε λογοδοσία, η οποία δεν είναι απολογισμός σε θεσμικό όργανο, αλλά στον πολίτη. Μην μπερδεύουμε τώρα. Δεν λογοδοτεί η Περιφερειακή Αρχή στο Περιφερειακό Συμβούλιο, γιατί τις αποφάσεις του υλοποιεί. Δεν μπαίνει μόνη στις αποφάσεις, αυτό είναι το αποφεσθικό όργανο. Επομένως, την επόμενη φορά, και με βάση αυτό που θα ήθελε να πετύχει ο νομοθέτης του Καλλικράτη και απέτυχε προφανώς, είναι να δούμε πώς θα εξασφαλίσουμε αυτή τη συμμετοχή των πολιτών στη διαδικασία της λογοδοσίας, γιατί αυτήν πήγαινε η σαγάγη και όχι καμιά άλλη η οποία γίνεται σε κάθε συνεδρίαση και με αφορμή και άλλες δεκάδες συζητήσεις, όπως ο προϋπολογισμός, ο ισολογισμός και τα λοιπά. Ένα δεύτερον, αγαπητή Τάσα, είναι ότι ο θεσμός δεν προχωρεί και δεν προχωρεί, επειδή τον βάλαμε σε καλούπια, κοινώς τον αποδημοκρατικοποιήσαμε, με αποτέλεσμα να λέει, εσύ τώρα έχω εγώ εδώ πέρα αρμοδιώτητα ή δεν έχω, βάζουμε ένα συνήγορο του πολίτη και της επιχείρησης και δεν του δίνουμε την ελευθερία να κάνει αυτό που πραγματικά λέει, ο τίτλος ας πούμε του θεσμού, τον αποδημοκρατικοποιούμε και λέμε αν μπορείς αυτό έχεις το άλλο και τα λοιπά, έτσι δεν μπορεί να λειτουργείς, οπότε θέλει ούτως ή άλλως ο καλικράτης ένα ρετουσάρισμα, καλό θα είναι αν τα θέλουν αυτά τα πράγματα να τα δουν συμφωνόμοι της απόψης σου και τα λοιπά. Και να φτάσουμε τώρα στο διατάφτα εδώ πέρα, δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει το ένα, κάναμε δεν κάναμε και τα λοιπά. Να θυμίσω εντάχει γιατί το θύμισα πριν και στον φίλο και συνδροφο Κώστα Γέρου, όταν ο Χίτλερ παρέλαβε από τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, είπε ότι οι μαρξιστές και οι λακέδες τους λέει εδώ που κυβερνούσαν, δεν παρέδωσαν τίποτα ή μάλλον παρέδωσαν μόνο ερήπια το 1933 αυτό, το 1945 ο Χίτλερ μάλλον ξέρει ο καθένας τι παρέδωσε. Γι' αυτό αυτές τις συζητήσεις, τι παρέδωσε ο ένας, τι παρέδωσε η ερήπια, καμέν υγεία και τα λοιπά, τελικά αποδεικνύονται boomer αγκασφούμε και είναι λάθος σε κάθε περίπτωση όποτε και γίνονται. Επομένως για αν είναι σόκ, ούτε έχεις δίκιο, υπάρχει μια συνέχεια, υπάρχει ένα τέτοιο και τα λοιπά. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε όμως κάτι. Άλλο το σχέδιο, το στρατηγικό, το επιχειρησιακό και άλλο η στρατηγική. Έχει τεράστια διαφορά και αν δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε αυτά τα πράγματα, τότε μάλλον ας πούμε δεν μπορούμε να χωρίσουμε άχυρο για δυο καηδάρους, πολύ απλά πράγματα. Όχι, όχι, δεν λέω εσένα. Εσένα λέω και συμφωνώ με αυτό που είπες, γι' αυτό και φέρνουν το παράδειγμα της καμένης γης του Αδόλφου και την παρέδωσε ο Αδόλφος μετά. Και δεν θα κλείσω... Όχι, πρέ. Δεν βλέπω και η αριστερά, ούτε η δεξιά. Όχι, πολύ χάρη μου. Αλλά πρώτον πηλώνει είναι υπογκοσμήρος. Εμπάνις περιπτώσει, εντάχει η στρατηγική που εφαρμόζεται η περιφερειακή αρχή και για αυτήν θα μπορεί ο καθένας να τοποθετηθεί αν τα κατάφερε ή όχι, υπακούει σε δύο κανόνες. Ένας είναι ο κανόνες λόγω των ειδικών συνθηκών και στη χώρα και στη δική Μακεδονία ότι αυτό που θα έπρεπε να εξασφαλίσει είτε με καλή διαχείριση είτε με ανεπαρκή διαχείριση για να βάλω λίγο τον όρο κακοδιαχείριση με άλλη λογική γιατί κακοδιαχείριση δεν είναι έβηχο. Είναι η σταθερότητα, κοινός μια διαδικασία σταθεροποίησης, να μην επιδινωθεί περαιτέρω η κατάσταση, αν δεν το έχουμε αντιληφθεί αυτό δεν κάνουμε πολιτική και φυσικά πέρασαν δυόμισε χρόνια και εγώ θέλω να πω ας πούμε ένα παράδειγμα, πάρω την υγεία το Σταύρο. Αν δεν παρενεύει ο Σταύρος και κάποιοι άλλοι, δεν λέω ότι είναι, αποκλειστικό προνόμιο, θα είχε σταθεροποιηθεί η κατάσταση της νοσοκομείας Σταύρο ή θα είχαμε πάει τρεις χειρότερα. Έτσι πρέπει να απαντάμε στο τι έγινε. Να καταλαβαίνουμε και ο άλλος ποια είναι η στρατηγική του για να υπηλεί σε ένα σύνθετο θέμα. Αυτό λέω Γιάννη, δεν λέω κάτι άλλο. Και βέβαια πέρασαν δυόμισε χρόνια πιστεύω ότι έγιναν πολλά πράγματα, έχει σταθεροποιηθεί σε μεγάλο βασμό η κατάσταση και αυτό που μένει αγαπητέ περιφερειάρχη, πέρα απ' το να διαβάζεις τις σημειώσεις σου, είναι να μπούμε στο επόμενο στάδιο όλοι μαζί, και συμπολίτες και αντιπολίτες και οτιδήποτε. Κλείνω με αυτό κύριε Γιάτσου, δεν καίγομαι, μην ανησυχείς. Και, ναι, άμπραβο. Είναι πώς θα εξασφαλίσουμε στην περιφέρεια μεγαλύτερη ελαστικότητα. Μη χειροτείς μια στιγμή ο σύντροφος ο Παύλος, τι εννοείς ελαστικότητα. Και του λέω θα σου πω ένα παράδειγμα και πρώτον πυλών. Το φθηνό ρεύμα αυξάνει την ελαστικότητα της περιοχής, οτι σε επόμενο σοκ, είτε εσωτερικό είτε εξωτερικό, να επανέρχεται πιο γρήγορα στη γραμμή ισορροπίας της περιοχής. Ένα παράδειγμα είναι αυτό. Αυτά λοιπόν είναι τα προτάγματα που έχεις μπροστά, Θόδωρη, Καρυπίδη, έχουμε όλοι μαζί, σαν περιοχή και τα λοιπά. Και εύχομαι και το επόμενο μισό της θητείας της σημερινής αρχής, να αφήσει πραγματικά τη Δυτική Μακεδονία, όχι σε μια σταθερή κατάσταση, αλλά και σε ένα επίπεδο ισορροπίας πιο πάνω από αυτό που παρέλαβε. Ευχαριστώ κ. Αλεξανδρή. Ο λόγος στον κ. Γιάτσιο και στη συνέχεια στον κ. Κάτανα. Ευχαριστώ πολύ. Υπόθεκε κάτι για εισαγγελίες, όχι σαν κάποιους άλλους που πήγαν στον εισαγγελέα, να ενημερώσω ότι κανένας από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή δεν πήγε στον εισαγγελέα. Υπόθεκε για αυτούς που θέλει ο λαός και αυτούς που δεν θέλει. Δεν έχω αναφερθεί καμιά φορά σε αυτό τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά εμένα προσωπικά με θέλησε και την πρωτοκυριακή και τη δεύτερη κυριακή ο λόγος των Γρεβενών. Ας το πει ο κ. Περιφερειάρχης, ας το πει ο κ. Πλακεντάς, ας το πει ο κ. Μπύρος και ο κ. Αδαμόπουλος, να μην τον αδικήσω. Υπόθεκε ότι δεν βρέθηκαν μελέτες. Η Άγη Θεόδωρη Πηγαδίτσα, ένα 200 που μόλις δημοπρατήθηκε είναι μελέτη την οποία βρήκατε. Ο δρόμος επισκευής Σαμαρίνα είναι μελέτη την οποία τη βρήκατε. Η προμελέτη για φυσικό αέριο Γρεβενών το 2014 έγινε. Η σύνδεση έξαρχου βάρης κνήδης στη Γεωελάς, η Ήδρευση Ηρακλειωτών. Θέλω να πω κάτι ότι ο απολογισμός έχει παρελθοντικό χαρακτήρα. Δεν είναι το τι θα κάνουμε. Ακούσαμε για το κομμάτι του ορισμού ότι θα κάνουμε ένα προπονητικό κέντρο. Δεν έχουμε κάνει κάτι για την ανάδειξη των Γρεβενών. Και δεν το λέω αυτό με την αφορμή τη Βασιλίτσα. Δεν αναδείξαμε ούτε τη Βασιλίτσα ούτε τουριστικά τόσα πολλά ωραία μέρη που έχουν τα Γρεβενά για να αυξήσουν την επισκεψιμότητα. Δεν έχει γίνει κάτι. Βρήκαμε μια δικαιολογία και την επιπηλάμε. Το ότι χάθηκε η τράπεζα της Ελλάδος δεν ήταν μια πονηρή ερώτηση. Ήταν μια πραγματικότητα. Και αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν οι πυρησιακοί παράγωτοι της περιφέρειας, μπορούν να το επιβεβαιώσουν οι εργαζόμενοι στο επιβιβλητήριο, μπορούν να το επιβεβαιώσουν οι εργολάδοι. Ήθελα κι εγώ να αναφερθώ με τη σειρά μου για το φυσικό αέρο, για τη χρηματοδότηση για τα Γρεβενά, για μελέτες. Δεν ήταν μομφή, κύριε Πλάκεντα, αυτό που είπε ο κύριος Σαββόπουλος, απ' όσα έκανε μία ανάδειξη ενός προβλήματος. Ούτε από τον κύριο Περιφερειάρχη άκουσα στα αρδευτικά που είπε για το μεγάλο έργο της κνήδης, που είχαμε πάρει και απόφαση στο Περιφεριακό Συμβούλιο, να δούμε σε ποιο σημείο βρίσκεται, δεν ξέρω ακριβώς τι γίνεται με αυτό το έργο. Επίσης, υπόθεκε κάτι για τον ε-65. Θα ήθελα να κάνω μία πρόταση. Το Περιφερειακό Συμβούλιο των Ιωαννίνων πήρε απόφαση και είπε σεβόμαστε την όποια απόφαση, αλλά προτείνουμε και το μαλακάσι. Μπορούμε και εμείς να πάρουμε μία απόφαση, να το φέρουμε εδώ σαν θέμα, να ζητήσουμε κάτι πιο κοντινό προς τα γρεβαινά, ξέρω εγώ στα πατώματα, στη Σιάτιστα, αλλά θα σεβαστούμε και εμείς την όποια απόφαση για να δυναμώσουμε πιο πολύ τη θέση μας. Δεν ξέρω λίγο, δείτε το. Για τις απεντάξεις αναφέρθηκε ο κ. Δακής. Αυτά δεν θέλω να μακρηγορήσω. Άλλο κ. Πρόεδρε, θεωρώ ότι είμαι πολύ σύντομος. Σας ευχαριστώ και ευχαριστώ για την κατανόησή σας κ. Γιάτσιο. Παρακαλώ, παρακαλώ, σε καμία περίπτωση δεν θα απαντήσει κανένας, παρά μόνο θα πάρει τον λόγο ο κ. Περιφεριάρχης, αφού προηγηθεί η κυρία Σιόμου, για να απαντήσει σε ερωτήσεις. Και θα ήθελα οι ερωτήσεις να είναι ερωτήσεις και όχι τοποθετήσεις. Ευχαριστώ. Παρακαλώ κ. Κάτανα. Εγώ δεν θα αναφερθώ στον απολογισμό, έχει αναφερθεί ο κ. Περιφεριάρχης και από ό,τι είδαμε όλοι είναι ένας απολογισμός πραγματικά επιτυχημένος και δείχνει τη στρατιωτική που ακολουθεί η περιφερειακή αρχή. Θα τοποθετθώ όμως για κάποιες φράσεις που ακούστηκαν και στους δημοσγραφούς και πλέον έχουν γίνει και προβλέψιμες αλλά και προσλητικές. Κάποιοι μίλησαν για αν αποτελεσματικότητα, για κάκο διαχείριση και για ότι η περιφέρα είναι ουρά παράδειγμα της κυβέρνησης. Τώρα αν αποτελεσματικότητα θεωρείται το ξεκλείδωμα επιτέλους της πανεπιστημίου πουλής ή η έναρξη της σχολής πυροσβεστών, το ταμείο τότε μάλλον κάποιοι δεν έχουν καταλάβει την ερμηνεία της λέξης αυτής. Επίσης κάποιοι είπαν για κακοδιαχείριση. Να θυμίσω ότι τα ίδια μας λέγαν και για το ταμείο. Δεν μας φοβίζουν αυτές οι λέξεις. Εμείς ξέρουμε τι κάνουμε και επιτέλους ειδού η ρόδος, ειδού και το πείδημα. Και τέλος κάποιοι μας είπαν ουρά. Ουρά, εγώ ξέρω ότι είναι αυτοί που δεν κάνουν έργα. Αυτοί που πειθαρχούν στην κομματική πειθαρχία και προσπαθούν να αναδεικνούν τους εαυτούς τους. Μόνο ουρά δεν είναι αυτό το πράγμα. Άρα κάποιοι θα πρέπει να είναι προσεχτικοί. Και κύριε Δακή, μάλλον εκτός όπως είπε και ο κ. Πλακεντάς, μαζί με την κακοδιαχείριση θα πρέπει να πάρει πίσω και τη λέξη αναποδολισματικότητα. Να μην λέμε άλλα. Ευχαριστώ κύριε. Αλλά 100 φορές άκουσα το όνομά μου, Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, μετά από τόσες τοποθετήσεις, φυσικά όλοι επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια. Εγώ θα ήθελα μόνο να σταθώ στη Σχολή Πειροσβεστικής, που είναι ένα τεράστιο έργο και είναι καθαρή και προσωπική επιτυχία του Περιπηριάρχη. Στο ΕΤΕΑΝ που απειληθήκαμε ότι θα πάμε φυλακή, ότι ο Πλακεντάς και ο Περιπηριάρχης θέλουν να μας στείλουν στη φυλακή γιατί μας μισούν και δεν μας χωνεύουν. Και επίσης θα ήθελα να συγχαρώ τον Γιώργο Δοσβόλη, που από το 2006 είμαστε μαζί σε αυτή την αίθουσα. Πάμε στο 90ο χρόνο, Γιώργο. Η σημερινή σου τοποθέτηση με στοιχεία ήταν εκπληκτική και θα πρέπει σε συνδυασμό με το Ταμείο να εφαρμοστεί η πρότασή σου. Γιατί πρέπει να στηριχθεί επιχειρηματικότητα, για να μην κλείνουν άλλα μαγαζιά πλέον, να σταματήσει το κλείσιμο των καταστημάτων. Ευχαριστώ, κύριε Τσότσο. Κύριε Ιωαννόπουλος έχει το λόγο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Εγώ απλά ήθελα να σταθώ σε τρία πράγματα. Ένα πολύ σημαντικό, μια πολύ σημαντική κίνηση που κάνει η περιφέρεια όσον αφορά την πιστοποίηση του ξύλου που δεν αναφέρθηκε, που είναι μοναδικό στην Ελλάδα, καμιά άλλη περιφέρεια δεν έχει μπει σε αυτή τη διαδικασία να πιστοποιήσει το ξύλο. Όσον αφορά για την πληρότητα των ξενοδοχείων, ένα δεύτερο, έχουμε ένα θέμα στα κρεβενά όσον αφορά τα μεγάλα τα ξενοδοχεία που έχουν τους μετανάστες. Βέβαια, η πληρότητα στις υπόλοιπες μονάδες ήταν στους 100% ειδικά τις γιορτές που μας πέρασαν. Αλλά μην ξεχνάμε ότι και σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία που είναι η πληροφορική, τα μεγάλα τα ξενοδοχεία με τους μετανάστες, πόσο συνεισφέρουν, η αλήθεια είναι, στην οικονομία των κρεβενών όσον αφορά προμήθειες που υπάρχουν. Ύστερα, για τα έργα τα οποία το είδαμε και γιατί απεντάχτηκαν και πόσο λυπή ήταν, αλλά μην ξεχνάμε και αυτό που είχε ακόμα στα αυτιά μας, το περίφημο Δημοτικό Συμβούλιο, που είχε γίνει κάποια στιγμή στα κρεβενά, με παρών και το περιφερειάρχητο τότε, που αναζητούσαμε πού είναι οι μελέτες και είναι εδώ οι μελέτες και δεν υπάρχουν οι μελέτες και ψάχνουμε τις μελέτες. Ούτε οι μελέτες, ούτε υπήρχαν πουθενά. Ευχαριστώ, Πορεόδητο. Ευχαριστώ, κύριε Γιάννοπουλ, ευχαριστώ. Κύριε Γιάννοπουλ, ευχαριστώ. Κυρία Σιόμου, κυρία Σιόμου, παρακαλώ στη διάθεση των μετεχόντων. Νομίζω ότι έχω καταλάβει το πνεύμα και μπορώ να απαντήσω για να μην κουραστείτε άλλο. Θα καλύψω και τον κύριο Κιωσέ που έχω καταλάβει τι θα ήθελε να ρωτήσει, έτσι, άτυπα από τον κύριο Κιωσέ. Η αστείαση στον επίμαχο αριθμό εννιά των συμβούλων της αντιπολίτευσης μου δίνει τη δυνατότητα να τους ευχαριστήσω, γιατί κατανοώ το ενδιαφέρον τους για το θεσμό. Θα μπορούσε με μία απλή ανάγνωση ο αριθμός να με εκθέσει, και θα μπορούσε να με εξαρτήσει. Ότι είναι όντως πένι χρήσωδια, δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Άλλωστε η εισήγησή μου ήταν ελπής, συνειδητά ελπής, γιατί θα δοθεί στη δημοσιότητα στην πληρότητά της και γιατί είχα και επαφή με τους αρχηγούς των παρατάξεων και με ειλικρίνια αναλύσαμε τα νούμερα. Από τη μία καταδεικνή αυτό που είπα, την αντιφατικότητα του θεσμού, ναι μεν αλλά, ναι μεν να σου δίνω δυνατότητα αλλά να σου αφαιρώ το δημόσιο χώρο. Από την άλλη, πρέπει να ομολογήσω ότι παρ' όλες τις περιοδίες, από τη ΔΕΣΚΑΤΙ μέχρι το ΛΕΜΟ, είναι εδώ πέρα ο δήμαρχος, από τα Σέρβια μέχρι το ΑΜΙΝΤΙΟ και τα λοιπά, παρ' όλες τις περιοδίες που έχω κάνει στα σχολεία, παρά τη διανομή διαφημιστικού υλικού, παρ' την διανομή διαφημιστικού υλικού, δεν έχει νομίζω άλλη περιφέρεια, ή δήμος τύπος υλικό, ενημερωτικό πρέπει να το λέω και όχι διαφημιστικό, παρ' την άπλετη λειτουργία του γραφείου σε χρόνο που κανένας άλλος δεν έχει, τα αποτελέσματα είναι αυτά. Να τα χρεωθώ, έχω στεναχωρηθεί πολύ γι' αυτό που συμβαίνει, αλλά ένα μονοπρόσωπο για αυτή τη δεδομένη αρχή και για το ότι είναι πολύ νωρίς, οι θεσμοί δεν στείνονται με ευκολία, θέλουν χρόνο, πιστεύω ότι θα είστε επίκης απέναντί μου και θα βοηθήσετε, αυτό κατάλαβα ότι η ερώτησή σας είχε το πνεύμα της υποστήριξης, με τη διάχυση της πληροφόρησης του θεσμού, και αυτό άλλοστε έχω ξεκινήσει και από τους δήμους. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ, κύριε Σιόμου. Υπάρχει κάποια άλλη ερώτηση στην προς την κυρία Σιόμου. Ο κύριος, ποιος είσαι εσύ? Πρόεδρε. Παρακαλώ, παρακαλώ. Κύριε Σιόμου, δεν έκανα ερώτηση. Προφανώς η κύριε Σιόμου, εντάξει, σας το έκανα διανοήματος. Καταρχάς, θα ζητήσω συγγνώμη, κύριε Πρόεδρε, γιατί δεν είναι κάτι σημαντικό, αλλά πιστεύω ότι δεν θα χρειαζόταν ούτε καν να δαυτερολογείς, κύριε Σιόμου, ούτε εγώ να καταχρώμαι αυτό το χρόνο των 2-3 λεπτών. Εάν είχα υποβάλει διαμέσως την ερώτησή μου, μετά την πρώτη αποθέτηση της κύριε Σιόμου, τώρα ασφαλώς θα μου έδινε άμεσα την απάντηση. Πρώτα πρώτα, επιτρέψτε μου να συγχαρώ την κύριε Σιόμου για το έργο το οποίο επιτελεί, και μερικές από αυτές τις δραστηριότητες του γραφείου της, είμαι πραγματικά μάρτυρας και έχω διαπιστώσει εκτός ίνεκης πόσο σημαντικό είναι το έργο το οποίο επιτελεί. Πέραν αυτού, είναι μια κυρία την οποία, ασφαλώς βέβαια, εγώ το γνωρίζω και η ίδια, δεν την ψήφισα όταν ψηφίζαμε για τη θέση αυτή, αλλά βλέπω ότι επιτελεί το έργο της με ιδιαίτερη αγάπη και μεράκι. Είναι κάτι που τη γεμίζει και την ευχαριστεί αυτό το οποίο κάνει και οφείλω να τη συγχαρώ δημόσια. Ούκο λίγες φορές έχω έρθει σε επαφή μαζί της και έχουμε συζητήσει διάφορα θέματα. Οι ερώτησεις μου, κύριε Πρόεδρε, για να μην πλατιάζω και σας κουράζω, μάλλον έχει δύο σχέλη. Το ένας σχέλος είναι πόσες καταγγελίες άμεσα θυγωμένων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδίκηση των υπηρεσιών έχουν περιέλθει στο γραφείο σας αριθμητικά, δεν θέλω ούτε να μου πείτε επιμέρους ή ποιον αφορούσαν, ούτε είναι πρέπον, άλλωστε ούτε έχετε αυτή την υποχρέωση, ούτε θα ήταν και αγένεια από πλευράς μου. Και ένα δεύτερο σχέλο στην ερώτησή μου, ως περιφερειακός συμπαραστάτης, δίνεται να προβείτε εσείς, έχετε τη δυνατότητα να προβένετε σε τυχόν παρατηρήσεις ή συστάσεις ακόμη και προτάσεις βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών της περιφέρειας προς τους πολίτες ή της επιχειρής της διδικής Μακεδονίας. Στα δυο αυτά σχεδόν έτη, διότι λίγο μετά την εκλογή της νέας περιφερειακής αρχής ψηφίσαμε για τη δική σας εκλογή, εντός του δημήνου που π