29η - 30η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2020 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Θα περάσουμε στην επόμενη φάση. Καλώς ήρθατε στην 21η συνενδρίαση, της 21ης Δεκεμβρίου. Σήμερα έχουμε διπλή συνενδρίαση. Η πρώτη είναι για τον προϋπολογισμό, η 21η όπως ανέφερα, όπου μόνο της θέμα έχει την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Ταβάλλας και ολοκληρωμένο κλαισίου δράσης του οικονομικού έτους 2021. Κύριε Δήμαρχε, έχετε το λόγο. Παρουσίας δεν θα πάρετε, κύριε Πρόεδρε. Ναι, να πάρω. Μου διέφυγες, συγνώμη. Κύριε Βακυρτζή, είναι εδώ. Κύριος Βακυρτζής, έρχεται. Ο κύριος Βέρος. Ο κύριος Βοιατζής. Εδώ είμαι, Πρόεδρε. Ο κύριος Βοιατζήδης. Ο κύριος Γουνελάς. Μένια πολλά σε όλους παρόν. Κύριε Γραμμένος. Ο κύριος Γραμμένος, τον είδα. Ο κύριος Δελικάρης. Η κυρία Δρακονάκη. Εδώ είναι, κύριε Δρακονάκη. Ο κύριος Δράκος. Παρόν. Ο κύριος Ιακοβίδης, είναι παρόν. Ο κύριος Συγνατιάδης. Κύριε Εσυφίδου. Παρούσα, Πρόεδρε. Ο κύριος Καλανταρίδης. Παρόν, Πρόεδρε, παρόν. Ο κύριος Καλπακίδης. Παρόν. Ο κύριος Κελαϊδάκης. Παρόν. Ο κύριος Κουνάκος. Παρόν. Ο κύριος Λαζαρίδης. Παρόν. Ο κύριος Μαυρίδης. Όχι, ο κύριος Μιχαηλίδης. Παρόν. Πρόεδρε, μ' άκουσες, παρόν, Γραμμένος. Ναι, κύριε Λαζαρίδης. Ο κύριος Μορτασάγας. Ο κύριος Μωτιας. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Παρόν. Ο κύριος Θόδωρος Παπαδόπουλος. Ο κύριος Σωτήρης Παπαδόπουλος. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Χρουσόστομος Παπαδόπουλος. Παρόν, Πρόεδρε, και χρόνια πολλά σου. Ο κύριος Βαγγέλις Παπάς. Ο κύριος Λεωνίδας Παπάς. Ο κύριος Πετρόπουλος Σιναπών. Ο κύριος Ποτόιας. Παρόν, και χρόνια πολλά με υγεία, κύριε. Ο κύριος Προμούσας. Ο κύριος Πουρσαέφ. Παρόν, κύριε Πρόεδρε, χρόνια πολλά σε όλους, καλή χρονιά να έχουν. Ο κύριος Ταυρίδης. Καλησπέρα, χρόνια πολλά. Ο κύριος Σωτηριάδης. Ο κύριος Τελίδης. Παρόν, κύριε Πρόεδρε, χρόνια πολλά με υγεία σε όλους. Η κυρία Τσανακά. Ο κύριος Τσαπανίδης. Καλησπέρα, χρόνια πολλά. Η κυρία Χρωτισκάκη. Καλησπέρα και από εμένα, χρόνια πολλά. Και ο κύριος Χρόνης. Καλησπέρα, παρόν, πρόεδρε. Προέδρε, δεν ήξερα να ακούστηκα. Κι εγώ εδώ είμαι, χρόνια πολλά σε όλους. Όποιος μπει θα το δω για να το σημειώσει. Λοιπόν, κύριε Δημαρχίδη. Πόσοι είμαστε, κύριε Πρόεδρε? Έχουμε πλειοψηφία, κύριε Τσανακά. Πόσοι είμαστε, μετρηθήκαμε? Απαρτία, εννοείς, προέδρε. Αυτό εννοώ. Πλειοψηφία δεν έχω. Πρόεδρε, ο Λεωνίδας Παπάς είναι μέσα, δεν ακούστηκα. Μ' ακούς, Κώστα. Εντάξει, σημείωσα. Είμαστε τέσσερις. Είναι μήκος πόθος του προέδρου για αυτό. Είμαστε εικοστέσσερις. Είμαστε 24. 27, λέει. Είναι μέσα ο Μένιος. Είναι μέσα ο Κύριος Κατζικωνσταντίνου. Είναι ο Κωφάνιος. Και κάποιος... Και όποιος μπει, θα αναγγείλει την είσοδό του. Ωραία. Κύριε Δήμαρχε, επιτέλους έχετε τον λόγο. Κύριε Δήμαρχε, το μικρόφωνο, παρακαλώ. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εύχομαι, σας εύχομαι χρόνια πολλά. Με υγεία. Και το να απαλλαγούμε, επιτέλους, από αυτή τη γάγραινα, από την πανδημία, η οποία μας έχει αποδιοργανώσει. Και εύχομαι επίσης, αν και θα έχουμε και μία καινούργια, με την καινούργια χρονιά, μία ευκαιρία. Ευχαριστώ πολύ. Αν έχουμε και μία καινούργια, με την καινούργια χρονιά, ένα καινούργιο συμβούλιο, εύχομαι, λοιπόν, η καινούργια χρονιά που έρχεται, το 21, να είναι καλύτερη και για το δημοτικό συμβούλιο. Λοιπόν, σήμερα το θέμα που έχουμε είναι ο προϋπολογισμός για το 2021. Ο προϋπολογισμός, όπως ξέρουμε, όλοι όπως ξέρουμε, αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, σύμφωνα με το οποίο καταγράφεται η πορεία ενός οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, δίνοντας περιλεπτικά και με συγκεκριμένα οικονομικά μεγέθη τη σχεδίαση των εσόδων, της παραγωγικής διαδικασίας, της ρευστότητας που επιθυμεί να πετύχει, αλλά και τους πόρους που θα πρέπει να κινητοποιήσει για το αποτέλεσμα που τον ενδιαφέρει. Η κατάρτισή του απέτησε τη σωστή επικοινωνία και συνεργασία των υπηρεσιών και της διοίκησης με σκοπό τη συλλογή πληροφοριών και αριθμητικών μεγεθών. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, κύριος στόχος ήταν η ορθή αποτίμηση των κονδυλίων του προϋπολογισμού, τόσο στα έσοδα, όσο και στα έξοδα. Έτσι ώστε να βελτιωθεί ο βαθμός υλοποίησης του προϋπολογισμού σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2021 είναι σταθερός, διότι έχουμε τα σταθερά έσοδα, και ευέλικτος ακολουθώντας τη συνηθισμένη προσέγγιση που ξεκινάει από τον προϋπολογισμό του περασμένου έτους, τροποποιούμενος ως προς τις αλλαχές που αναμένονται για το προσεχές έτος. Πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής μας είναι ο κοινωνικός τομέας. Προσπαθούμε να υλοποιήσουμε ένα πλέγμα κοινωνικής υποστήριξης σε όλα τα επίπεδα που ξεκινάει από τη λειτουργία των κοινωνικών δομών με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, κέντρο κοινότητα, συμβουλευτικό κέντρο γυναικών, δημοτικά, ιατρία, καπή, βοήθεια στο σπίτι, παιδική σταθμή. Την συστηματική και αυξημένη οικονομική ενίσχυσης συμπολιτών μας, την λειτουργία του κοινωνικού παντοπολίου και την υλοποίηση του προγράμματος επιστηστικής και βασικής υλικής συνδρομής ΣΤΕΒΑ. Το προϋπολογιζόμενο κόστος για την παροχή των υπηρεσιών αυτών είναι 2.822.328 ευρώ. Δεύτερη πρωτεραιότητα της πολιτικής μας είναι η βελτίωση της καθημερινότητας. Καθημερινότητας του πολίτη, απαντώντας στη μεγάλη ανάγκη της πόλης για ένα νέο ξεκίνημα. Στρατηγική μας πολιτική είναι ένας δήμος καθαρός. Προωθούμε πολιτικές ανακύκλωσης υλικών, καθαρίζουμε κοινώχιστους χώρους, πάρκα, πλατείες, ακτές και παρέχουμε υπηρεσίες φροντίδες των αδέσπων των ζώων. Προμηθευόμαστε κάδους, μηχανήματα, εργαλεία, οχήματα και προσελανβάνουμε ανθρώπινο δυναμικό, στοιχεία απαραίτητα για την λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας. Ο δήμος Καβάλας είναι ο μοναδικός φορέας της πόλης που προσελανβάνει μεγάλο αριθμό εργαζομένων, ενισχύοντας τον ανατοιξιακό του ρόλο. Σε συνεργασία με τον ΟΑΕΒ, απασχολούμε 39 εργαζόμενους στο πρόγραμμα πλησίων της σύνταξης και 220 δημότες στο πρόγραμμα κοινοφελούς εργασίας. Επίσης, προχωρήσαμε στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού, 20 εργαζομένων στην υπηρεσία καθαριότητας και 30 καθαραστριών στις σχολικές μονάδες. Παράλληλα, φροντίζουμε για την προστασία των εργαζομένων και πολιτών με την προμήθεια των ατομικών μέσοπροστασίας και την καθημερινή συντήρηση και επισκευή μεταφορικών μέσων και μηχανημάτων. Για τις υπηρεσίες καθαριότητας, διαθέτουμε το ποσό των 8.225.678 ευρώ. Συντηρούμε και αναβαθμίζουμε τα δημοτικά κτίρια, τις σχολικές μονάδες, τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τους δρόμους και τα πεζοδρόμια, τα πάρκα και τις πλατείας, δημιουργώντας μια πόλη φιλική προς τους δημότες. Σχετιάζουμε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ενίσχυση του πρασίνου, καθώς και εργασίες συντήρησης σε κοινόχρησους χώρους πρασίνου. Έτσι, το τεχνικό μας πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα βελτίωσης προσβασιμότητας και ασφαλούς κυκλοφορίας τριών εκατομμυρίων 331,46 ευρώ, αναπλάσεις πάρκων και πλατείων 840.000, συντήρηση και αναβάθμιση σχολικών μονάδων 842,806 ευρώ, συντήρηση και αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων 194,875 ευρώ, συντήρηση και αναβάθμιση λοιπόν εγκαταστάσεων 729.000 και πολιτική προστασία 329.200 ευρώ, σύνολο 6.26734 εκατομμύρια. Τρίτη προτεραιότητα της πολιτικής μας είναι ο πολιτισμός. Επιχορηγούμε τα φεστιβάλ του Δήμου, Φιλίππον, Κοσμόπολης, Παπαϊουάννου, το World Water, αυτό που γίνεται στην παλιά καβάλα, στηρίζουμε οικονομικά τη δημοφέλεια, το Δημοτικό Δίο, το Διπεθέ, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, το Πολιτιστικό Κέντρο Πιθαγόρα, το Μουσείο Καπνού και οργανώνουμε με τους πολιτιστικούς συλλόγους και τους φορείς εκδηλώσεις την περίοδο των Χριστουγέννων, εντάξει, φέτος τα πράγματα ήταν διαφορετικά, ελπίζουμε του χρόνου ότι θα μπορούμε να τα κάνουμε, την Καθαρά Δευτέρα και τα Ελευθέρια. Ο προϋπολογιζόμενος κόστος 1.097.244 ευρώ. Τέταρτη προτεραιότητα της πολιτικής μας είναι η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρεται από την κεντρική διοίκηση μέσω του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του Προγράμματος Φιλόδημος και Αντώνης Τρίτσις, καθώς και του Προγράμματος Αλυεία και Θάλασσα. Το σύνολο των έργων είναι 14 εκατομμυρίων 0.4391 ευρώ. Δεν σας απαριθμίσω τα έργα, τα οποία είναι πάρα πολλά. Το συνολικό κόστος, όμως, είναι αυτό. Είναι δράσεις ενημέρωσης και εμπιστοποίησης. Έχουμε αναπλάσεις τμήματος χερσιαζώνης Λιμμένου Καβάλας Απόστολος Παύλος, το οποίο είναι στο Πρόγραμμα Αλυείας, ανακέννηση ενεργειακή ανεβάθμιση ανοιχτού κολυμπητηρίου Καβάλας, ενός 1.858, βελτίωση προσβασιμότητας αγροτική εδοπία του Δήμου Καβάλας 1.405, και τα λοιπά, για να μη σας κουράσω με έργα και αριθμούς. Το σύνολο, λοιπόν, είναι 14 εκατομμυρίων 0.4391. Πέμπτη προτεραιότητα, και για μένα και η σοβαρότερη για το 2020, είναι ο ψηφιακός δήμος. Η ταχεία εξέλιξη των τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνίας, δημιουργεί πολλές προκλήσεις για την έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη. Αναπτύσσουμε την ψηφιακή μας στρατηγική, με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Διαθέτουμε το ποσό των 410.996 ευρώ, το οποίο μοιράζεται προμήθεια ψηφιακών προγραμμάτων 174.000, προμήθεια ψηφιακού εξοπλισμού 61.000, συντηρήσεις ψηφιακών εφαρμογών 175.000. Έκτη προτεραιότητα της πολιτικής μας είναι να επιλύσουμε όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την αναπτυξιακή πορεία της πόλης. Ο δήμος Καβάλας οφείλει να βγαίνει μπροστά δυναμικά και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να κρατήσει την Καβάλας τον 21ο αιώνα. Λύθηκε το θέμα του παλιού νησοκομείου και συνεχίζονται οι διεκδικήσεις στην ακτή Καλαμίτζα, στα παλιά δικαστήρια και στην παλιά μεραρχία. Η αξιοποίησή τους θα δημιουργήσει μεγάλες συζουρές επενδύσεων, κεφαλαίων και ανθρώπων. Έβδομη προτεραιότητα είναι η οικονομική κατάσταση του δήμου. Πολιτική μας είναι να πληρώσουμε τις οφειλές παρελθόντων ετών, να μην έχουμε λεξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, να είμαστε φερέγγιοι με τους συναλλασσόμενους του δήμου και να μπορούμε με δικούς μας πόρους να χρηματοδοτούμε τα νομικά μας πρόσωπα για να μπορούν να εργάζονται προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Οι απλήρωτες υποχρεώσεις ανέρχονται στο ποσό του 1.154.301 ευρώ. Σήμερα που μιλάμε, γιατί αυτό είναι όταν πριν το στείλουμε στο παρατηρητήριο, το ποσό αυτό έχει πέσει στις 700.000. Και οι λεξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, 77.000 είναι πριν σταλεί στο παρατηρητήριο, 0 είναι σήμερα. Αναπτύσσουμε μία άλλη σχέση με την κοινωνία με σεβασμό και κατανόηση στις αγωνίες και τα προβλήματα των δημοτών. Μειώσαμε τα τέλη των κοινοχρήστων χώρων και εισηγηθήκαμε την μείωση των ανταποδοτικών τελών. Συνεργαζόμαστε με τους τοπικούς επαγγελματίες στον σχεδιασμό των προϊόντων που προμηθεύεται ο δήμος και τους παρέχουμε στα πλαίσια της διοικητικής διαδικασίας την απαραίτητη τεχνογνωσία που απαιτείται για τη συμμετοχή στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Και ο δημότης έχει πλέον τη δυνατότητα να πληρώσει τις οφειλές του προς τον δήμο με όλους τους ηλεκτρονικούς τρόπους. Προωθούμε πολιτικής αύξησης των εσόδων με τη βοήθεια βάσης δεδομένων οφειλετών για την ορθή βεβαίως συμφόρων και τελών. Ενίσχυσης της ταμιακής υπηρεσίας με προσωπικό για την αποτελεσματικότερη ύσπραξη των εσόδων. Την δυνατότητα αποπληρωμής οφειλών σε δώσεις ανεξάρτητες από τις καθοριζόμενες από την κεντρική διοίκηση 120 δώσεις. Τέλος, επεξεργαζόμαστε το περισσιολόγιο του δήμου για την αξιοποίηση των αγκινήτων που θα επιφέρουν μεγάλες ισορρές αναπτυξιακών κεφαλαίων και πόρων για τον δήμο. Κυρίες και κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, ο προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2021 απαντά λεπτομερός στις ανάγκες της Καβάλλας και των κατοίκων της. Είναι βαθιά αναπτυξιακός και υλοποιήσιμος που κρίνεται στις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής. Λεπτομέρειες επί των αριθμών και για ερωτήσεις που έχετε να κάνετε είναι εδώ ο κ. Χατζικωνσταντίνου για να σας εξηγήσει κάποια από αυτά τα θέματα. Ευχαριστούμε κ. Δήμαρχε να δώσουμε τον λόγο στον κ. Μιχαηλίτ. Πρώτα θα θέλα και εγώ απλώς να πω δύο λόγια. Καλησπέρα αγαπητοί συνάδελφοι. Καλησπέρα κ. Δήμαρχε. Θεωρώ και εγώ ότι η χρονιά αυτή ήταν μια περίεργη και κάπως αντιφαντική χρονιά γιατί από τη μία οι ανάγκες που δημιουργήθηκαν, οι έντονες ανάγκες επιτάχυναν πολύ σημαντικά διαδικασίες τόσο σε κρατικό, από κρατικό ως τοπικό επίπεδο θα έλεγα και εμείς γίναμε ίσως πιο δεκτικοί σε διαδικασίες όπως και σημερινή η οποία αν είχε προταθεί ίσως πέρσι ή αν είχε προταθεί σε μία περίοδο που δεν υπήρχε ο κορονοϊός θα φάνταζε έτσι κάπως ανούσια. Είναμε όμως πιο δεκτικοί, χρησιμοποιήσαμε πλατφόρμες. Από την άλλη όμως, από την άλλη έπρεπε να αντιμετωπιστούν πολύ μεγάλες δυσκολίες ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχεια στη λειτουργία του Δήμου κάτι το οποίο νομίζω ότι επετεύθει ως οργανισμό ενώ με πολύ μικρό προϋπολογισμό καθότι υπήρχε προφανώς η στέρηση στα έσοδα, υπήρχαν χρέοι, έπρεπε να αντιμετωπιστούν με ένα μικρό προϋπολογισμό και αυτό έγινε με πολύ μεγάλη προσπάθεια κυρίως από το προσωπικό, το οποίο ακόμα μια φορά θα πρέπει να ευχαριστήσω. Προϋστάμενοι διευθυντές, αντιδήμαρχοι έκαναν πρωτογενή δουλειά, έτσι φτάσαμε να κάνουμε γραμματιακή δουλειά προκειμένου να συνεχίσουμε να λειτουργούμε όπως θα έπρεπε. Είναι όμως εμφανές όπως είπε και ο κύριος δήμαρχος ότι προκειμένου να συνεχιστεί, να υπάρχει αυτή η διατήρηση ορμής στον τομέα αυτόν, όπως και σε κάθε τομέα, θα πρέπει να, αν το θέλετε, χρειάζονται χρήματα και θεωρώ ότι στον προϋπολογισμό αυτό είναι εμφανές, ότι δίνεται μια προτεραιότητα στα ψηφιακά, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, κυρίως στο κομμάτι του εξοπλισμού και της ψηφιακής ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Προφανώς δεν είναι ο μόνος τομέας στον οποίο τα ψηφιακά μπορούν να έχουν ένα αντίκτυπο στη βελτίωση των υπηρεσιών και της όλης κατάστασης στο δήμο. Έτσι, τα ψηφιακά υπηρεάζουν μια σειρά από τομείς. Την οικονομία, το περιβάλλον, τις μετακινήσεις. Και γι' αυτό έχουν σχεδιαστεί και στο παρελθόν και πέρσι έργα τα οποία ακουμπάνε σε κάθε ένα από αυτούς τους τομείς. Έτσι, παραδείγματος χάρη, η επέμβαση στο Open Mall περιλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι ψηφιακών τα οποία βελτιώνουν την οικονομία. Το παρατηρητήριο παράκτυα ζώνης που προτείναμε στο ΕΠΑ θα ακουμπάς στο περιβάλλον. Υπάρχουν πολλά έργα τα οποία σχεδιάζονται και υλοποιούνται αργά, καθώς αυτός είναι ο ρυθμός υλοποίησης δυστυχώς των μεγάλων έργων, τα οποία έχουν σχεδιαστεί και στο χέμος αυτούς τους τομείς. Γι' αυτό και ο προϋπολογισμός έχει στοχεύει κυρίως στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, όπως θα δείτε. Έχει ως κύριο σκοπό να συνεχίσουμε, να διατηρήσουμε, να βελτιώσουμε και να επεκτείνουμε αν θέλετε την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου αλλά και των υπηρεσιών προς τους πολίτες. Γι' αυτό και θα δείτε ότι διατηρούμε μια σειρά από υπηρεσίες που θα έχουμε. Έχουμε υπηρεσίες πληρωμές. Επεκτείνουμε το ΣΥΔΕ και στα υπόλοιπα πρόσωπα καθότι δοκιμάστηκε και νομίζω ότι έχει φανή η χρησιμοτητά του. Προμηθεύουμε νέα λογισμικά το προσωπικό ώστε να εκτελούν καλύτερα και πιο εύκολα τις διβλιά τους. Βάζουμε νέα λογισμικά στα κοιμητήρια, στη βιβλιοθήκη και προβλέπουμε ένα πολύ μεγάλο κομμάτι για εξοπλισμό ο οποίος είναι απαραίτητος για την όλη λειτουργία. Είναι υποφανές. Ταυτόχρονα υπάρχουν και κάποια μεγάλα ποσά τα οποία προβλέπονται και για άλλους τομείς όπως είναι παραδείγματος χάρη τα GPS για τα οχήματα τα οποία μπορεί να τοποθετήσει κάποιος πιο πολύ στο κομμάτι του περιβάλλοντος, της ενέργειας και της πλατφόρμας για τη διαχείριση της κυκλοφορίας. Προφανώς, εμείς δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να καλύψουμε αυτά τα ποσά μέσα από προγράμματα. Απλώς, αυτή τη στιγμή δεν είναι προφανές πώς θα γίνει αυτό. Παραδείγματος χάρη, ανάλογα με το πού θα κατευθυνθούμε τους αμέσους επόμενους μήνες στο πρόγραμμα στο Τρίτσις, προφανώς θα προσπαθήσουμε κωδικούς έξοδες που έχουμε προϋπολογίσει να τα εντάξουμε σε προγράμματα και να κατευθυνθούμε, ενδεχομένως, σε άλλους τομείς. Υπάρχουν κάποια έξοδα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν εμφανίζονται καθότι δεν είναι ακόμα, όπως ας πούμε, η ελεγχόμενη σταθμευση, καθότι, αν το θέλετε, αλλιώς υπολογίζαμε να την υλοποιήσουμε ενδεχομένως μέσω προγραμματικής, αλλιώς σκοπεύουμε να την υλοποιήσουμε, θα υπάρξουν κάποιες αναποσαμωγές, αλλά νομίζω ότι το ποσό είναι τέτοιο που καλύπτει όλες αυτές τις δυνατότητες. Αυτά ήθελα να πω εγώ, δηλαδή, ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Μιχαηλίδη. Θα ήθελα να συμπερόσω εγώ ότι όντως η συμμετοχή του συγκεκριμένων δημαρχιών είναι δική και για αυτό που είμαστε σήμερα, για το μέλλον της πόλης μας. Ο κύριος Ιακοβίδης, στον λόγο. Χρόνια πολλά κι από μένα. Εύχομαι όλα να πάνε καλύτερα φέτος, φέτος ενώ το 2021, για να έχουμε και θετικότερα αποτελέσματα. Η πρώτη χρονιά που ζήσαμε με τη νέα διοίκηση στο Δήμο Καβάλλας, μας φέρνει, όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα, με ευχάριστη θέση να το έχουμε υλοποιήσει σε επίπεδο τουλάχιστο 90% των προβλέψεων και των προγραμματισμών που είχαμε κάνει. Φέτος ελπίζω να πετύχουμε κάτι περισσότερο, πιο έμπειροι και πιο αποφασιστικοί. Χοντρικά και με προσέγγιση περισσότερο πολιτική, αν θέλετε, το τεχνικό πρόγραμμα του 2021, πέρα από τις συντηρήσεις που επεκτείνονται σε όλες τις βαθμίδες και σε όλα τα αντικείμενα του Δήμου, αφορούν υποδομές και ανοδομές, αφορούν τα σχολεία, τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις και όλα αυτά. Έχουμε λοιπόν μια φιλοδοξία να υλοποιηθεί το καινούριο πρόγραμμα του 2021 που κυρίως αφορά ό,τι έχει προκύψει φέτος και σε συνδυασμό με προγράμματα από την κεντρική εξουσία που έρχονται και από δικές μας πρωτοβουλίες που εκτείνονται σε όλη την περιοχή επικράτεια του Δήμου Καβάλλας. Θα θέλα να τονίσω ότι μπαίνει ένας προγραμματισμός με τα επικίνδυνα κτίρια που μπαίνουν στο παιχνίδι με πολύ δυναμικά τώρα πια και χρηματοδοτούν και θα χρηματοδοτηθούν αποτελεσματικά για να αλύσουμε αυτά τα προβλήματα. Είχαμε πολλά προβλήματα με τα πραγμή, τα επικίνδυνα των δρόμων που μπήκαν σε ένα πολύ καλό δρόμο επίλυση στον προβλήμα των αυτών. Και έχουμε και τις επεμβάσεις στους περιφερειακούς δρόμους, περιφερειακά πάρκα, περιφερειακούς κοινόχρητους χώρους της πόλης μας οι οποίοι για ένα μεγάλο διάστημα φάνηκε να έχουν μια μικρή δόση εγκατάληψης. Νομίζω ότι θα τους επαναφέρουμε αποτελεσματικά την επόμενη χρονιά σε συνδυασμό πάντα και με το κέντρο που έχουμε πετύχει ελπίζω πολύ σύντομα να έχουμε τα καλά αποτελέσματα και στον Άγιο Νικόλαο και στην πλατεία που έχει εγκριθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός και με το έργο της πλατείας Καπνεργάτη που ελπίζω σύντομα να έχουμε πολύ θετικά αποτελέσματα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Ακοβίδη. Ο κ. Ρωνίδας Παπάς. Καλησπέρα σας. Χρόνια πολλά σε όλους και σε όλους. Και στο τομέα της κοινωνικής πολιτικής που όπως είπε ο δήμαρχος είναι από τις πρωτεραιότητες της διοίκησης του Δήμου Καβάλλας θα πέσει αυτή τη χρονιά ιδιαίτερη βαρύτητα. Συνεχίζουμε από εκεί που σταματήσαμε. Βέβαια το 2021 θεωρούμε ότι θα είναι μια χρονιά που θα αξιοποιήσουμε και ευρωπαϊκά προγράμματα για να μεγαλώσουμε το δίκτυ της κοινωνικής προστασίας. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι έχουμε έναν εκτεταμένο προϋπολογισμό και στο κοινωνικό παντοπολείο ο οποίος θεωρούμε ότι καλύπτει επιστηστικές ανάγκες. Δεν είναι άλλος το τυχέ ότι με το νέο κανονισμό που ψηφίστηκε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο αυξήθηκε άντου του 50% αριθμός του δικαιούχων και αυξήθηκαν 50% τα ισοδηματικά κριτήρια πράγμα που δεν έγινε σε κανένα δήμο εν μέσω πανδημίας. Θεωρούμε λοιπόν ότι ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός υπερκαλύπτει τις επιστηστικές ανάγκες. Λέγω μόνο ότι αναδείμενο θα πραγματοποιείτε διανομή. Και αν το προσθέσουμε σ' αυτό τους εκατοντάδες δικαιούχους του ΤΕΒΑ που είναι ένα πολύ ευρύτερο επιστηστικό πρόγραμμα νομίζω ότι δεν θα υπάρχουν συμπολίτες μας με μεγάλες ανάγκες που θα μείνουν εκτός αυτού του πλαισίου. Βέβαια διαψηθούμε καθημερινά ότι υπάρχουν συμπολίτες μας που δεν έχουν πληροφόρηθει και γνωρίζουν και γι' αυτό ο κανονισμός προέβληψε και θέλω να πω ότι ο στόχος μας είναι να καλύπτουμε όλες τις αιτίες και πρέπει να σας πω ότι στη μεγάλη τους πληροξηφία όλοι οι δικαιούχοι έλαβαν το χρηματικό έκταπτο οικονομικό βοήθημα σε δύο δόσεις. Και η κοινωνική λειτουργή αλλά και οι άνθρωποι που γνωρίζουν το συγκεκριμένο τομέα λένε ότι είναι προτιμότερο αυτό το ποσό να το λαμβάνουν σε δύο δόσεις παρά σε μία εφάπαξ χωρίγηση. Πέρα η κοινωνική πολιτική δεν είναι μόνο τα επιδόματα και μόνο το κοινωνικό παντοπολείο. Ένα μεγάλο κομμάτι ασκείται και από το νομικό πρόσωπο τους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΑΠΕ κάτι το οποίο θα το αναπτύξει ο αντίστοιχος πρόεδρος του νομικού προσώπου. Φέτος είναι η χρονιά κατά την οποία θα αξιοποιηθεί από τι φαίνεται και το ακίνητο το Καπλανίδριο Ίδρυμα στη Γαρβάλη. Έχουμε κάνει ήδη πολύ προχωρημένες επαφές και με τον κύριο Ιωσήφιδη αλλά και με την ιδιοκτήτρια του οικήματος και γενικά υπάρχει διάθεση πέραν όλων των ήδη ενενεργία προγραμμάτων να αξιοποιήσουμε και άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα. Η δημιουργική απασχόληση παιδιών είναι κάτι πολύ σημαντικό που θα γίνει τυρουμένο των συνθηκών, διότι καταλαβαίνετε ότι πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί της πανδημίας για να μπορέσει να υλοποιηθεί η διαφορά στη δημιουργική απασχόληση παιδιών ηλικίας 6 έως 12 ετών για μετασχολικές δραστηριότητες, μουσική, γυμναστική, ζωγραφική, τα μαθήματα, ξένες γλώσσες είναι κάτι που γίνεται εκτεταμένα σε άλλους δήμους, είναι πολύ χρήσιμο. Βοηθάει, υπηρετεί τους γονείς, απασχολεί προσωπικό και δημιουργεί συνθήκες να μπορέσουν και οι γονείς να εργαστούν και να μπορέσουν να βοηθηθούν ιδίως για τις οικογένειες που βοήθηκαν από παππούδες και γιαγιάδες. Σε γενικές γραμμές αυτό είναι το περίγραμμα της κοινωνικής πολιτικής. Σε ερωτήσεις και τοποθετήσεις θα μπορέσουμε να δώσουμε και περιτέρων διευκρινή. Σας ευχαριστώ πολύ και καλή χρονιά σε όλους μας. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Παπά. Μπορείτε να υποβάλλετε τις ερωτήσεις σας και κατόπιν να τοποθετήσεις και ψήφιση. Είναι και ο κ. Χατζικοσταντίνο εδώ και μπορεί να απαντήσει τις ερωτήσεις σας. Δεν θέλω να κάνω ερωτήσεις κ. Ατσανάκα. Κ. Παπαδόπουλε. Κ. Παπαδόπουλος. Θα κάνω τοποθέτηση και ψήφιση κ. Πρόεδρε, δεν έχω ερωτήσεις. Κ. Παπάς μήπως έχει μπει. Όχι, ο κ. Ποτόιας. Έχω ερωτήσεις κ. Πρόεδρε. Σας ακούν. Έχουμε λάβει την πρόταση με πολλές καταστάσεις και διάφορα νούμερα. Τα οθέα σε εμάς που δεν είμαστε ειδικοί και τον ομιλόγη και λογιστές χανόμαστε γιατί δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε άλλωστε τα σημείωνα πως υπάρχουν και διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα διάφορα κείμενα που έχουμε παράδειγμα αυτό με τις προτάσεις που κάνει η διεύθυνση του οικονομικού με την ανάλυση δηλαδή που κάνει το υπολογισμό και με τις καταστάσεις οικονομικές. Και επειδή λοιπόν δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε έγκαιρα, υποβάλαμε γραπτές ερωτήσεις προς τη διοίκηση και απαντήσεις δεν λάβαμε. Το πράτμα είναι γιατί. Τι φοβάστε δηλαδή να απαντήσετε. Μη τυχόν αποκαλυφθεί δηλαδή η αντιλαϊκή πολιτική σας, η οποία φυσικά είναι συνέχεια των προηγούμενων διοικήσεων όπου δεν απαντάτε και απαντάτε μόνο σε ό,τι σας υποβάλλει η μεγάλη αντιπολίτευση η οποία φυσικά βάζεται τρέμματα και τετρέμματα ζωτήματα. Θα το λοιπόν τα εξής ζωτήματα τα οποία έχετε και γραπτά. Πρώτον, πόσα είναι τα συνολικά έσοδα του δίνου πάσης φύσεως που προέρχονται από τους δημότητες. Δηλαδή από φόρους, από τέλη, πρόκειμα, φοσαφής κλπ. Πόσα από αυτά τα χρήματα που προέρχονται από φόρους και τέλη έσοδα ίδια δηλαδή του δήμου αφορούν σε έσοδα που προέρχονται από μεγάλες επιχειρήσεις. Ξενοδοχεία, διαφημιστικές εταιρίες, μεγάλες επιχειρήσεις σε πάση περιπτώση. Στης ουσίας βέβαια τελευταία κόβεται και κάνει και εκπτώσεις. Πόσο είναι το σύνολο των εσόδων πάσης φύσεως που προέρχονται από ο κράτος, ανδροκρατικό, προϋπολογισμό. Πόσα χρήματα έρχονται, έναν νούμερο. Τέταρτη ερώτηση. Πόσο είναι το ύψος της ισοδοσίας των εργαζόμενων στο δήμο με όποια εργασιακή σχέση έχουν. Όποιαδήποτε σχέση. Πόσα είναι τα ποσά που δίνονται σε ιδιωτικές εταιρίες για να καλύψουν ανάγκες του δήμου. Συντήρηση πράσινο, υπηρεσία σφύλαξης, κάθε είδους. Και ούτω καθεξής. Τα ψηφιακά προγράμματα που είπε ο κύριος Μιχαηλίδης πέρα από τα προφανή οφέλη που φυσικά έχουν με ποιο τρόπο συγκεκριμένο θα βελτιώσουν τα οικονομικά του δήμου, ποιο συγκεκριμένα ιδέα που πού θα αντιληθούν χρήματα, έσοδα, ώστε να βελτιουθούν τα οικονομικά. Δεν θέλω απάντηση για τα προφανή οφέλη. Για οικονομικά οφέλη συγκεκριμένα. Τόσα χρήματα, για πού θα έρχονται αυτά. Με πόσα χρήματα χρηματοδοτεί το κράτος, οι σχολικές επιτροπές και με πόσα χρήματα βάζει επιπλέον ο δήμος σχετικά με αυτό τον τομέα. Και τέλος, ποιο είναι το ύψος των απολειών από τα ταμεία του δήμου που προέκυψαν από τις τελευταίες πράξεις νομοθετικού περιεχούμενου προς λόγο lockdown. Ευχαριστώ αυτός. Ωραία, ευχαριστούμε. Μπορώ να απαντήσω? Ναι, απαντήστε. Τώρα σας έχω απαντήσει στο έτοιμα που έχετε κάνει με email. Δεν έχω λάβει. Και μάλιστα απάντησα και αμέσως. Έχει πάρα πολύ καιρό. Κύριε Προεστάμενε, τέτοιο email δεν έλαβα. Φυσικά δεν αμφισβητώ το ότι το στείλατε. Είναι πολύ θετικό αυτό το γεγονός και σας ευχαριστώ πολύ. Τις επόμενες μέρες θα το ελέγξουμε και θα πούμε σχετικά. Φυσικά τα νούμερα αυτά τα οποία εγώ ζητούσα ήτανε για να αποκαλύψουμε την πολιτική του δήμου. Παρ' όλο που δεν τα έχουμε με τον τρόπο που τα ζητήσαμε, δεν τα έχουμε στο χέρι μας, χωρίς να αμφισβητώ επαναλαμβάνω και πάλι δεν τα στείλατε. Παρ' όλο που κοίταξα και αυτά είναι επιθύματα κοιτάω δηλαδή στις τελευταίες μέρες, δεν τα έχω δει. Τεχνικά προβλήματα μπορεί να υπάρχουν. Ωστόσο, το τι φοβάστε το παίρνω πίσω. Όχι, σας έχω απαντήσει δια μέσα του ελεκτρονικού ταχυδρομείου, του ελεκτρονικού πρωτοκόλου. Ένα πρόβλημα, θα τα μελετήσουμε τις επόμενες μέρες. Ωστόσο, δεν είναι στοιχεία τα οποία χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή για να πάρουμε θέση. Ευχαριστώ πολύ. Δεν αμφισβητώ δηλαδή ότι δεν το στείλετε αλλίμονο. Κάποια ερωτήματα που κάνατε μπορώ να σας τα απαντήσω, αλλά κάποια που ήταν λίγο σύνθετα και απαιτούσαν μια συλλογή περισσότερων αριθμητικών στοιχείων, αυτή τη στιγμή δεν θα μπορέσω. Αφού στείλετε, μην πρόμενε το χρόνο μας. Δεν τα χρειάζομαι αυτή τη στιγμή. Ευχαριστώ πολύ. Να απαντήσω και εγώ, σε κύριο Ποθώια. Θα δούμε τους χάρη. Το πρόγραμμα που θέλουμε να βάλουμε για τις ενεργειακές καταναλώσεις, μας δείχνει αμέσως ποιες είναι οι ανενεργιές συνδέσεις της ΔΕΕ, τις οποίες κόβουμε και μας δείχνει την εναργειακή κατανάλωση ανακτήριο, ώστε να καταλαβαίνουμε πού πρέπει να επεμβαίνουμε και να εξοχονομούμε χρήματα. Τα GPS, τα οχήματα, μας δείχνουν ποια είναι τα δρομολόγια που θα πρέπει να αλλάξουν, να βελτιστοποιηθούν, κυρίως σε κάποια οχήματα. Και αν το θέλετε, έχοντας μια σατιστική των οχημάτων και των επεμβάσεων που γίνονται αναόχημα, το συνεργείο αυγεί συμπεράσματα σχετικά με το πώς θα μπορέσει να εξοχονομήσει τις παρεμβάσεις που κάνει. Το CDE, θα πρέπει την άλλη χρονιά να δούμε τα αναλώσιμα να μειώνονται, καθότι δεν έχουμε ανάγκη να εκτυπώνουμε όσο εκτυπώναμε. Θα πρέπει να το δούμε την επόμενη χρονιά σαν νούμερα να πέφτουν. Οι πλατφόρμες, οι οποίες βάζουμε, δεν έχουν άμεση, αν το θέλετε, ωφέλεια για τον δήμο οικονομική, έχουν όμως για τους δημότες, οι οποίοι δεν τρώνε για το ώρας να περιμένουν εκεί από τα γραφεία. Και μια σειρά από τέτοιες παρεμβάσεις μπορώ να σας αναφέρω, οι οποίες κάποιες έχουν και κάποιες προφανώς δεν έχουν, απλώς βελτιώνουν το επίπεδο εξυπηρέτησης. Αλλά θεωρώ, και πολύ καλά κάνετε και το ρωτάτε, ότι θα πρέπει και στη λογική η δική μας ως δήμος, και έχετε δίκιο σε αυτό, θα πρέπει να υπάρχουν, να αρχίσουν να προσανατοριζόμαστε σε μετρήσιμα δεδομένα. Δηλαδή, θα πρέπει οι εφαρμογές που βγάζουμε να αποδεικνύουν ότι βγάζουν τα λεφτά τους. Θα χρησιμοποιήσετε τα ψηφιακά συστήματα αυτά για να βάλετε το χέρι στην τσέπη των δημοτών, παράδειγμα, την ελεγχόμενη στάθμιση οδοντικά, γιατί δεν το λέμε, γιατί είναι για να πάρτε περισσότερα χρήματα. Χαίρομαι βασικά που το αναφέρετε, γιατί έχουμε εμπνευστεί από τον Δήμο Πατρέων για την ελεγχόμενη στάθμιση. Ακριβώς στη λύση του Δήμου Πατρέων. Τώρα τον παγίδεψες. Έτσι είναι όμως. Μακάρι να κάνετε αυτό που κάνει ο Δήμος Πατρέων, αλλά θα κάνετε αυτό που κάνει ο Δήμος Αθηναίων. Μη διάζεστε, κύριε Ποτόλια. Τι μη διάζεσαι, θα σε φάνε. Όλο αυτό το διάστημα ψάχνουμε και ψάχνουμε διεξοδικά. Μπορεί να σας εκπλήξουμε ευχάριστα. Αυτό είμαστε να σας χειροκροτήσουμε. Θα σας βγει έξω αριστερών, κύριε Ποτόλια. Θα σας πω ότι μόνο η σύμβαση για το ξυστό να αλλάξει, να καταγηθεί, το σχεδόν θα αποπληρώσει τουλάχιστον στο 50% μια λύση ελεγχόμενης στάθμεσης, ένα λογισμικό. Δηλαδή, η πρώτη λύση, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι η ελεγχόμενη στάθμεση. Και το πρώτο που θα ξεπληρώσει μέσα σε ένα ή δύο χρόνια ό,τι επένδυση κάνουν. Ο κ. Βαγιατζής. Δεν έχω κάποια ερώτηση. Κ. Ξανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Θα μου επιτρέψει λίγο με την ανοχή σας ξεκινώντας να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους οι οποίοι ευχήθηκαν για καλή περίοδο της περιπέτειάς μου, αλλά θα μου επιτρέψουν οι συνάδελφοι να αναφέρω ιδιαίτερα αυτούς οι οποίοι επικοινώνησαν μαζί μου τηλεφωνικά εκείνες τις περίεργες και δύσκολες στιγμές. Το δήμαρχο Καβάλεως, τον κ. Μουριάδη, τον δ. Δήμαρχο Κ. Τσανάκα, τον κ. Ραγγέλι, τον παπά, την Αστασία, την Ιωσή Φίδιου, τον κ. Μπουρσαέφ, τον θέμη του Καλπακίδη. Αλλά να συγχωρήσουν αν κάποιος άλλος έχει μιλήσει τηλεφωνικά μαζί μου τις ημέρες εκείνες. Αυτούς ιδιαίτερα θέλω να τους ευχαριστήσω πόσο χρήσιμη είναι η επικοινωνία εκείνες τις ημέρες της απομόνωσης, του εγκλεισμού. Μόνος αν εγκλεισμού θα μπορούσε να το περιγράψει κανείς. Εγώ θα παρεξηγηθώ τώρα γιατί κι εγώ σε πήρα τηλέφωνο. Μου στείλες μήνυμα, πρόεδρο, έχεις δίκιο, δεν πράγματι, σε ευχαριστώ, ναι, σε ευχαριστώ. Το είπα γενικά ότι αν κάποιον ξεχνώ... Αστειεύτηκα, συνέχισα, συνέχισα. Λοιπόν, να πάω στις ερωτήσεις που θέλω να υποβάλλω. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, με βάζει την εισήγηση την οποία έχω διαβάσει, έχετε στείλει. Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2021 θα έπρεπε να έχει εισαχθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο στο όλες Οκτωμπρίου. Έτσι αναφέρετε, τουλάχιστον. Αυτό τι σημαίνει? Σημαίνει ότι η σημερινή συζήτηση γίνεται εκποθεσμά? Εάν, ναι, θα υπάρχει φθανότητα να έχει κάποιες επιπτώσεις αυτό το γεγονός στην εκτέλεσή του, κινδυνεύουν οι μιστοί του προσωπικού ενδεχομένους. Ακριβώς με την ίδια λογική θα ήθελα επίσης να μου πείτε ότι πάλι με την εισήγηση που στείλατε και έχω διαβάσει, το προϋπολογισμό σου έπρεπε να έχει εγκριθεί απ' να παγκεντρωμένοι έως τέλος Δεκεμβρίου 31-12-2020. Σήμερα είναι 29-12, θα ήθελα να ρωτήσω. Έχετε κανονίσει, δεν έχετε συνεχίσει, μεν απόκεντρωμένοι να πάρετε την έκκληση σε δυο μέρες. Αν όχι, είναι πιθανόν αυτό να έχει επιπτώσεις στη λειτουργία του Δήμου? Είναι πιθανόν κάποιοι να μείνουν απλήρωτοι? Καταλαβαίνετε, βέβαια, ότι αυτά τα αναφέρω στον αποίχο όλων αυτών, όπως αυτής της φιλολογίας, κύριε Πρόεδρε και κύριε Δήμορχε, που είχε αναπτυχθεί σε πάρα πολλά μέσα επικοινωνίας, μονομερή μέσα επικοινωνίας, αρμές μετά τη συζήτηση που είχαμε στο Ρωματικό Συμβούλιο πριν από δυο συνεδριάσεις για τα ανταποδοτικά. Το επόμενο ρώτημα το οποίο θέλω να κάνω είναι το εξής και βέβαια αυτό νομίζω ότι απεθαίνεται προς τον κύριο Χατζιγκωνσταντίνος, την οικονομική υπηρεσία. Τι σημαίνει για τον κύριο Χατζιγκωνσταντίνος, προς στάμνος διευθυντή, τι σημαίνει για την οικονομική υπηρεσία, επισκοπή του σχεδίου προεπολογισμού, από το οικονομικό παρατηρητήριο το οποίο το είχαμε θεροποιήσει κάτι αρκεάν εκείνες τις κουβέντες με παρατηρήσεις και ο χαρακτηρισμός ότι δεν είναι ρεαλιστικός, ότι είναι μη ρεαλιστικός. Και όταν λέω τι σημαίνει, νομίζω τεχνικά, τι σημαίνει αυτό για την υπηρεσία που γράφει, ακολουθείτε στην απεικόντιση του νεσότον τη μεθοδολογία που προτείνει το υπουργείο. Χρηματοδοτήσεις και επιχορηγήσεις στην οφελόν επιχειρήσεων του δήμου. Με βάση της προβλέπεις νομοθεσίας και διορθώσετε με εισηγωρίστε με αν κάνω λάθος, στο προσχέδιο που καταθέτετε σήμερα θα έπρεπε να συνοδεύετε από ανάλογο πρακτικό της κάθε μιας επιχειρήσης που χρηματοδοτείτε και αν έτσι είναι, γιατί αυτά δεν υποβάλλονται. Το χρηματικό υπόλοιπο, κύριε Πρόεδρε, κύριε Δημαρχέ, κατά πάγια τακτική αναφέρεται μόνο αριθμητικά. Θα έπρεπε να υπάρχει ανάλυση. Κι αν ναι, γιατί, αν έπρεπε να υπάρχει ανάλυση, γιατί δεν το κάνετε, γιατί το παραλείπετε. Είναι ένδειξη περιφρόνισης προς το Δημοτικό Συμβούλιο ή δείχνει ότι υπάρχει κάποια προχειρότητα, μόνο της προχειρότητας στην εισήγηση που έχει σταλεί. Και κλείνω, κύριε Πρόεδρε, κύριε Δημαρχέ, απευθυνώνω ασφάλιση στον κ. Χατζικοσταντίνου, απέστειλα σήμερα και περίμενα να πάρω για να έχω τη δυνατότητα να δω κάποια πράγματα ιδιαίτερα. Ένα email το οποίο δεν ξέρω αν απαντήθηκε, μέχρι τουλάχιστον αυτήν την ώρα δεν έχω πάρει απάντηση από τον κ. Χατζικοσταντίνου. Εάν δεν πρόλαβε, εγώ το κατανοώ, θα τον παρακαλέσω όμως, γιατί ο προϋπολογισμός θα μας αποσχολήσει τον επόμενο χρόνο, να μου απαντήσει έστω εκπρότεσμα και αύριο το πρωί ή μεθαύριο. Αυτές οι συνεδροτήσεις, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Δεν άκουγε, κύριε Δημαρχέ. Πριν σας απαντήσει ο κ. Χατζικοσταντίνου, θα ήθελα να σας πω ότι έχουν έρθει διάφορες εκκίκλες στο τελευταίο πιάστημα και γλέει πώς θα γίνεται η λειτουργία των δήμων μέχρι να εγκληθούν οι προϋπολογισμοί. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα μη κάλυψης της μισθοδοσίας ή κάποιων άλλων αναγκών. Τώρα, για τα υπόλοιπα, ο κ. Χατζικοσταντίνου, ας απαντήσει λίγο στον κ. Ξανθόπουλο. Όσον αφορά τις προθεσμίες κατάθεσης του προϋπολογισμού, ο προϋπολογισμός θα πρέπει να περάσει με το Δημοτικό Συμβούλιο μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Και η διαδικασία του προϋπολογισμού ολοκληρώνεται την 31 Δεκεμβρίου του έτους, του προηγούμενου έτους. Θέλω να σας πω ότι ο προϋπολογισμός ψηφίζεται σήμερα, αύριο θα πάει στην αποκεντρωμένη και όπως έγινε και πέρσι και προ-πέρσι τα προηγούμενα χρόνια, σε μία-δύο ημέρες έχουμε την έγκριση του προϋπολογισμού. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι όσον αφορά την παρατήρηση του οικονομικού παρατηρητηρίου. Η παρατήρηση αφορούσε τα έσοδα της ομάδος 1. Ο υπολογισμός είχε γίνει από την υπηρεσία κατά κατηγορία εσόδου. Αυτό θα πρέπει να γίνεται στο σύνολο της ομάδος 1 και όχι κατά κατηγορία εσόδου. Γιατί αυτό δημιουργεί πλασματικά έσοδα, περισσότερα έσοδα. Ήρθε η παρατήρηση από το οικονομικό παρατηρητήριο και έγινε η διόρθωση του προϋπολογισμού κατά 590.000, αν θυμάμαι καλά. Το τρίτο που θέλω να πω είναι όσον αφορά την χρηματοδότηση των κυνοφελών επιχειρήσεων. Η χρηματοδότηση γίνεται βάσει του ετήσου προγράμματος δράσης που υποβάλλει κάθε επιχείρηση. Οδηγής και τον προϋπολογισμό, η οικία δηλαδή, αναφέρει ότι εάν τη στιγμή της κατάρτισης του προϋπολογισμού δεν υπάρχει ετήσιο πρόγραμμα δράσης, εγγράφεται το ποσό της περσινής επιχορίγησης και όταν γίνεται το ετήσιο πρόγραμμα δράσης με αναμόρφωση αν προκύπτει διαφορά στο ποσό, εισάγεται στον προϋπολογισμό. Όσον αφορά το χρηματικό υπόλοιπο, δεν προβλέπεται να γίνει η ανάλυση στην σύγκριση. Υπάρχει ανάλυση στο σχέδιο του προϋπολογισμού που σας έχουμε υποβάλλει. Έχω όμως και εγώ εδώ μαζί μου την ανάλυση του χρηματικού υπόλοιπου και αφού ρωτάτε, μπορώ να σας πω την ανάλυση. Τι περιέχει το χρηματικό υπόλοιπο, αν το θέλετε. Πάμε στο νοικοδικό 51, 11 τακτικά έσοδα για την κάλυψη υποχρεώσεων ΠΟΕ, έχουμε 671.301 ευρώ. Αφορά τακτικά έσοδα για την κάλυψη υποχρεώσεων ΠΟΕ. Στο νοικοδικό 5112 τακτικά έσοδα για την κάλυψη έργων, το ποσό είναι 1.260.069 και αφορά εισφορά περιγιαλίου 1.212.841 και πυροπροστασία 47.228 ευρώ. Στον κωδικό 5113 τακτικά για την κάλυψη ειδικευμένων δαπανών είναι 1.297.266. Εδώ έχουμε ανταποδοτικά 850.903 και υπάρχουν χρήματα που αφορούν τη σύντηση του μουσικού σχολείου, 446.336 ευρώ και στον κωδικό 5119 1.518.472,23 ευρώ. Είναι τακτικά έσοδα που πάνε για δραπάνεις του Δήμου. Στον κωδικό 5122 έκτακτα έσοδα για την κάλυψη έργων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είναι 1.142.769 και αφορούν έσοδα από την εκποίηση ακινήτων. Είναι 15.739 ευρώ. Αυτό το ποσό υπάρχει εδώ και 4-5 χρόνια. Φοράει μια εκποίηση στην κοινότητα Μυγδαλιώνα, αν δεν κάνω λάθος, και θα πρέπει αυτά τα χρήματα να γίνουν κάποιο έργο και στην κοινότητα Μυγδαλιώνα. Έχω δει στο τεχνικό πρόγραμμα ότι χρηματοδοτείται κάποιο έργο για την κοινότητα. Και το ποσό του ενός εκατομμύρου είναι 127.030 από τα πρόστιμα αφθερέτων το οποίο και αυτό έχει κατανοηθεί σε έργα στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. Στον κωδικό 5123, 500.000 ευρώ είναι χρήματα του Προγράμματος Επιστυστικής Βοήθειας του ΤΕΒΑ τα οποία μεταφέρονται στην επόμενη χρήση. Ο κωδικός 5124 έσοντα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 3.711.407 εδώ έχουμε σάτα 2.118.180 ευρώ σχολική σάτα 1.012.720 ευρώ από το πρόγραμμα Φιλόδημος 460.797 ευρώ και από το πρόγραμμα Φιλόδημος η υπερετέρω ανάλυση δηλαδή είναι έργα του Φιλόδημου τα οποία είναι επισκευή συντήρη σχολικών κτιρίων και αύλιων χώρων 10.705 ευρώ μελέτη εκπώνησης για την αποκατάσταση των νεωτέρων μνημείων 399.500 ευρώ προμήθεια μηχανημάτων έργου και συνοδευτικού εξοπλισμού 50.592 ευρώ από το ΕΣΠΑ είναι ένα ποσό 119.710 ευρώ που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του 12 του Δημοτικού Σχολείου 4.560 ευρώ την αναβάθμιση κτιριακών υποδομών της Πεδόπολης 21.620 ευρώ λειτουργία του Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών 22.622 ευρώ αναγκένιση και κατασκευή προσθήκης επίσταση 21ου Δημοτικού Σχολείου 7.156 ευρώ Κέντρο Κοινότητας Δήμου Καβάλα 63.752 ευρώ Αυτή είναι η ανάλυση του χρηματικού υπολύπου βέβαια τα στοιχεία κύριε Ξανθόπουλε είναι με 31 δεκάτου Οκτωβρίου ο μήνας αναφοράς Κάποια από αυτά τα στοιχεία ίσως έχουν μεταβληθεί, υπάρξουν μεταβολές Για παράδειγμα σήμερα ο Ταμείος του Δήμου ενημέρωσε ότι το ΕΣΠΑ πήρε πίσω τα χρήματα αυτά τα 21.620 από το έργο αναβάζου του κ. Π. Πεδόπολη το οποίο έχει ολοκληρωθεί και αυτά τα υπόλοιπα και τα πήρε πίσω το υπογείο Στην πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού το 2021 όπου θα γίνει και ιδιόρθωση σύμφωνα με τα τελικά οικονομικά στοιχεία που θα προκύψουν από το κλείσιμα του έτους έτσι θα αναμορφωθεί και το χρηματικό υπόλοιπο και θα υπάρξει και ιδιαίτερη αναφορά στην απόφαση Τώρα, έλαβα σήμερα το πρωί προς το μεσημέρι την επιστολή σας που ζητούσατε κάποια οικονομικά στοιχεία για τον προϋπολογισμό Όπως καταλαβαίνετε κι εσείς ήταν αδύνατο εκείνη τη στιγμή να το απαντήσω Αύριο είναι χαύριο, κύριε Κωσσουκάσικο Ναι, να το απαντήσω Θέλω να σας πω όμως λίγο ότι στο σχέδιο του προϋπολογισμού που σας έχουμε δώσει υπάρχουν κάποια απολογιστικά στοιχεία εσόδων και εξόδων με σημεία αναφοράς τον Οκτώμβρη καθώς και τις εκτιμήσεις εισπραχθέντων και πληρωθέντων με 31-12 Θα μπορούσατε έτσι λίγο να έχετε μια εικόνα Εκτιμήσεις, συγγνώμη που σας διακόπτω δεν αναφέρατε τα λέξεις για να μπορέσω να παρακολουθήσω τι ακριβώς γίνεται και αυτό ζήτησα, αυτό που σας ζήτησα Εκοδικούς, ας πούμε, οι οποίοι δεν αναλώθηκαν έχουν μεταφερθεί κάπου αλλού εκεί κάπου χάνεται η διαδρομή του τι γίνεται για αυτό ζήτησα τη βοήθεια αυτό Ναι, τώρα θα πρέπει να δούμε λίγο τις αναμορφώσεις είναι λίγο δύσκολο, δεν ξέρω αν το χρειάζεται άμεσα Όχι, δεν το χρειάζομαι άμεσα, κλείστε τη χρονιά με το καλό Ναι, το αντιλαμβάνεις ότι είναι πολύ δύσκολο γιατί θα πρέπει να πάρουμε τις 28 αναμορφώσεις Ναι, θα σας το απαντήσω κάποια στιγμή Κλείστε τη χρονιά, δεν πειράζει Εντάξει, αυτό ήθελα να πω Ο κ. Κουνάκος, έχει κάποια ερώτηση Πολλές ερωτήσεις, αλλά νομίζω ότι αφού ο κ. Ποτόλιας έβαλε τα θέματα αυτά πρέπει και υπάρχει απάντηση με email από την υπηρεσία θα παρακαλούσα τον κ. Χατζικοστατίνου να διαβάσει το email και για να λυθούν και οι απορίες και δεχομένως και του σώματος κ. Πρόεδρε, γιατί πολλές από τις ερωτήσεις αυτές τις οποίες υποβάλλει ο κ. Ποτόλιας μας αφορούν, μπορούμε να τα συζητήσουμε Θα ήθελα να ξέρω Τώρα, η δική μου ερώτηση σχετικά με το προσωπικό Έχω κάνει ερώτημα και θέλω να μου πει να μου πείτε κ. Χατζικοστατίνου εάν το προσωπικό αυτή τη στιγμή είναι 836 άτομα που εργάζονται στο δήμο 417 ημώνυμοι υπάλληλοι και ιδιωτικού δύο νομικοί, έξι ειδικοί συνεργάτες και υπάρχουν και 411 ορισμένου χρόνου και το κόστος αυτών των εργαζομένων μαζί με τις ασφαλιστικές συγχωρές τους προϋπολογίζονται στα 10.500.000 χοντρικά Ένα ερώτημα είναι αυτό Δεύτερο, μπορείτε να μας πείτε ποιος είναι ο ένθια ο οποίος πληρώνεται ο ένθια ο οποίος πληρώνεται από το δήμο στην χρήση του 21 φαίνεται στο προϋπολογισμό ο ένθια αυτός ο ειδικός φόρος φαίνεται και είναι σε κωδικό εμφανές είναι μπερδεμένα μαζί με φόρους όχι, όχι, στο 65 πρέγμα στο 1 λεπτοθυστασχόρ εντάξει μετά θα μου πείτε βλέπω ότι η δομηχανία εφασφορικών λιπασμάτων δεν προβλέπεται να πληρώνει κάτι σε ό,τι αφορά τις εκτάσεις τις οποίες έχει εκεί καταπατημένες ή εισπράταμε εμείς σαν πρώην κοινότητα αλλά και σαν πρώην δήμος Καβάλας είχαμε καταπακουπεί ένα ποσό 50.000 μετά έγινε 30 μετά έγινε 20 βλέπω τώρα μηδενίστηκε για ποιο λόγο μηδενίστηκε μπήκανε στα ανταποδοτικά δηλαδή οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν πληρώνουν πλέον στο δήμο είμαστε τρέλα σταματήσαμε να εισπράττουμε γιατί είχαμε κάποια τέτοια έσοδα τώρα θα ήθελα να μου πείτε πραγματικά το κόστος μισθοδοσίας των υπαλλήλων είναι αυτό το οποίο αναφέρεται το 1500 ή το 16 με τις λυπές παροχές τους γιατί έχει σχέση με την τοποθέτηση και αυτό θα κάνω μετά, ευχαριστώ πολύ όσον αφορά το προσωπικό του δήμου δεν μπορώ να σας πω εγώ τον ακριβή αριθμό έτσι απευθυνήκατε στην διάβυση προσωπικού και σας τον έχει δώσει είναι τα στοιχεία που μόλις αναφέρατε η μισθοδοσία του προσωπικού είναι 10.588.455 ευρώ περιλαμβάνει μισθοδοσία, ασφάλιση και εργοδοτικές φορές προσέξτε όμως και τα ΜΑΠ μέσα όλα ναι όλα, αμοιβές και έξοδο προσωπικού προσέξτε όμως λίγο τα 220 εργαζόμενοι με το πρόγραμμα κυνηγωθερούσης της εργασίας δεν τους πληρώνει ο δήμος το ξέρω εντάξει αφού τα ξερούνται το ποσό είναι αυτό 10.588.455 τώρα, το δεύτερο σε αναφορά την Βουφουλού όπως αναφέρατε υπάρχει μια απόφαση δημοτικού συμβουλίου που καθορίζει τα τέλη καθαριότητας της Βουφουλού στο ποσό των 20.000 ευρώ καθορίζει μια ειδική απόφαση δημοτικού συμβουλίου είναι καθορισμένα τα ανταποδοτικά τέλη της βιομηγανίας φασορικών λιπασμάτων βεβαιώνονται κάθε χρόνο απλώς η βιομηγανία μας τα πληρώνει την επόμενη χρονιά δηλαδή, ήδη έχει πάρει το βεβαιωτικό κατάλογο και περιμένει να μας καταθέσει τα χρήματα τώρα, δεν υπάρχει στον κωδικό του 21 είναι 0, όπως είπατε καθότι και στον κωδικό του 20, όπως θα δείτε στις εκτιμήσεις δεν έχει πληρώσει ακόμη η Βουφουλού γι' αυτό και υπάρχει το 0 μέσα στο 2021 δηλαδή, στην ουσία μπαίνει με αναμόρφωση αυτή η απόταση είναι το δημοτικό συμβουλείο έτους θα έλεγα πάνω από πεντά ετία πριν πέντε χρόνια θέλει κάποιος άλλος συνάδελφος να λόγω να κάνει ερωτήσεις το ποσό του ένθια είναι στις 150.000 έχει προϋπολογιστεί είναι ο κωδικός 0063310004 στις 70.000 πληρώνουμε στις γενικές υπηρεσίες απόδοση ένθια 150.000 κάποιος άλλος συνάδελφος θέλει λόγο για ερωτήσεις όχι πάμε λοιπόν για τοποθετήση και ψήφιση κυρία Τσανάκα κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας το γεγονός ότι για μια ακόμη χρονιά ο κοινωνικός τομέας δεν ενισχύεται όσο πρέπει να ενισχυθεί σε αυτά τα δύσκολα χρόνια γιατί με τα λόγια ενισχύσεις πολλές αλλά επί της ουσίας για μια ακόμη χρονιά χαμηλότερη η επιδότηση από το δήμο στο νομικό πρόσωπο αλληλεγγύη ειλικρινά δεν γνωρίζω πώς λειτουργεί το κοινωνικό παντοπολείο αν υπάρχει πρόβλημα, κύριε Παπά δεν γνωρίζω, εσείς θα μας πείτε είναι κάτι το οποίο δεν μας βρίσκει καθόλου μα καθόλου σύμφωνο ιδιαίτερη ανησυχία θα ήθελα να εκφράσω για την επιχείρηση της δημοφέλεια δεν γνωρίζω αυτή η υποχρηματοδότηση γνωρίζω, μαντεύω μπορώ να καταλάβω που ακριβώς οδηγεί και δεν θεωρώ πρέπον και σωστό το δημοτικό συμβούλιο να συμμετέχει σε τέτοιου είδους αποφάσεις της απαξίωσης μιας δημοτικής επιχείρησης η οποία αν βγει στα βράχια πολύ καλά γνωρίζεται κυριε Νήμαρχε ότι δεν μπορούμε μετά να την ξαναδημιουργήσουμε τις θέσεις της δικής μας παράταξης και την εισήγησή μας θα την κάνει ο κύριος Δράκος και παρακαλώ πολύ κύριε Πρόεδρε παραχωρώ όλο μου το χρόνο στον κύριο Δράκο για να μιλήσει για το θέμα Παρακαλώ κύριε Δράκο Κύριοι συνάδελφοι η παράταξή μας αρχοπέρση είχε αναφερθεί στην ανάγκη να υπάρξει διαβούλευση πριν την κατάθεση του προϋπολογισμού Έγινε μια διαβούλευση κύριε Πρόεδρε, υπό την Προεδρία σου αλλά νομίζω ότι δεν έχει αποτέλεσμα ο τρόπος που γίνεται Δυστυχώς ακολουθήσαμε διπεπατημένη αυτό που κατά διαστήματα και πέρσι τον ίδιο τρόπο είχατε αποφασίσει και υλοποιήσατε Η διαδικασία της κατάρτισης του προϋπολογισμού είναι ένας ουσιαστικός διάλογος και σε αυτό πρέπει να παίζουν ρόλο και οι τοπικές κοινωνίες στους τρόπον τους Ο προϋπολογισμός του Δήμου Καβάλας είναι ένας τυπικά ισοσχελισμένος προϋπολογισμός με πρόβλεψη συνολικών εσόδων 57.306.000 ευρώ Ο προϋπολογισμός με αυτές τις προβλέψεις είναι εικονικός και αναφέρομαι σε συγκεκριμένα νούμερα Είναι εικονικός για τη προσυσοσκέληση προβλεπωμένων εισπρακτέων υπολήπων από βεβαιωθέντα έσοδα από προηγούμενα έτη 6.800.000 ευρώ σελίδα 12 του προϋπολογισμού των εσόδων Προβλέπεται μη εισπράξει 5.800.000 περίπου σελίδα 13 του προϋπολογισμού των εξόδων Τούτο σημαίνει τις επόμενες δυνατότητες αυτομάτως από τα 57.300 έγιναν 55.500 Από το ποσόν των 51.600 πρέπει να αφαιρέσουμε ένα ποσόν των 5.740 το οποίο αφορά εισπράξεις κρατήσεων υπέρ τρίτων που τα κρατούμε, τα εισπράττουμε και τα αποδίδουμε άρα δεν είναι έσοδα Κατά συνέπεια και αυτού του ποσοστού φτάσαμε στα 45.750 ευρώ Αυτή είναι η προβλέψημη δυναμική του προϋπολογισμού όπως παρουσιάζεται με τα νούμερα που εσείς καταθέστε Πάμε τώρα στη σελίδα 17 του προϋπολογισμού των εσόδων Εδώ προβλέπεται εισπράξει τακτικών εσόδων Σύνολο δηλαδή τα 57.300 Ίσως δίνει και μια απάντηση όπως είπε ο Ποτόλιος Έχουμε 20 εκατομμύρια τακτικά έσοδα έχουμε 20% έκτακτα έσοδα έχουμε προβλέψημη εισπράξης από απαιτήσεις ΠΟΕ παρελθόν των οικονομικών ετών 7 εκατομμύρια 100 χιλιάδες και το χρηματικό υπόλοιπο των 10 εκατομμυρίων 100 χιλιάδων Τα τακτικά έσοδα απαρτίζονται κυρίως από έσοδα από τα ανταποδοτικά τέλη όσον αφορά την πρόβλεψη εκτέλεση στο προϋπολογισμό είναι το 90% έχει μεγάλη ευστοχία εισπράξης Τα έκτακτα έσοδα τα οποία είναι 14 εκατομμύρια από επιχορηγήσεις και επενδύσεις από χρηματοδοτήσεις έργων πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων περιφερειακά τα ΠΕΠ και το ΕΣΠΑ ο Ιαγοβίδης μας είπε για ένα ποσοστό της τάξης το 90% Λοιπόν, για να δούμε εδώ τι έχουμε τώρα Σελίδα 52 του προϋπολογισμού του εξόδου Προϋπολογισμός έργα 21 684 εκτίμηση ενταλθέντα 230 ποσοστό 9,8% εκτίμηση πληροθέντων 2 810 ποσοστό 13% αυτό είναι Εγώ με την ανάλυση που θα κάνω το βάζω, γιατί λέω θα καλύψουμε γύρω στο 15-20% το οποίο είναι ανεπαρκέστατο και αυτό φαίνεται και από τον περσινό προϋπολογισμό και από τον φετινό προϋπολογισμό στα ίδια νούμερα θα πέσουμε και 20 και 25% να φτάσουμε η απορροφητικότητα δεν είναι καή και γι'αυτό το είχα πει και στο τεχνικό πρόγραμμα τότε πρέπει να το δούμε ένα-ένα κονδύλι ένα-ένα έργο είναι πολύ βασικό για την ύπαρξη ρευστότητας και για την παραγωγή έργου φυσικά φυσικά η απορροφητικότητα παίζει ρόλο και στο χρηματικό υπόλοιπο αλλά και στην εκτέλεση εν συνεχία του προϋπολογισμού ανακεφαλώνω 5720 μηίες σημείει η ύπραξη εσόδων από παρελθόν τα οικονομικά έτη 5840 ύπράξεις από κρατήσεις δημοσίου που τις ύπράττουμε και τις αποδίδουμε δεν είναι δικά μας δηλαδή 5 εκατομμύρια απώλεια λόγω χαμηλής απορροφητικότητας και βάζω απορροφητικότητα 30% και όχι 10 και 15 και σύνολο έχουμε μασμένον από τα 57 αφαιρούμε τα 26600 και μασμένουν 30 640 αυτό είναι το νούμερο του προϋπολογισμού από τα 57 εκεί θα κλείσει ο προϋπολογισμός άντε σε λέω εγώ ένα 10-15% πάνω να φτάσουμε τα 35 εκατομμύρια εδώ είναι το νούμερο από τα 57 τα 35 όλα αυτά είναι βάση των στοιχειών που μας δώσατε με το προϋπολογισμό τώρα με την πιο ισιόδοξη προοπτική η εκτίμησή μου επαναλαμβάνω ότι θα είναι γύρω στα 35 εκατομμύρια ευρώ είναι μεγάλη η απόκλειση και έτσι το να καλλιεργούμε κάποιες εντυπώσεις και προσδοκίες που δυστυχώς δεν θα επιβεβαιωθούν και δεν θα επιβεβαιωθούν διότι θα το βλέπουμε και απολογιστικά ενδιάμεσα αυτό δημιουργεί κάποιο πρόβλημα τώρα η δημοσιονομική ισορροπία του δήμου εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από δύο λόγους ο πρώτος είναι αυτό που λέμε η ύσπραξη των προηγούμενων δετών ο πρώτος είναι οι λογιστικές καταχωρήσεις στην ουσία τι ύσπραχτηκε από αυτό τίποτε μιλάμε δηλαδή για μια λογιστική εγγραφή των μακροχρόνιων εξυπηρετουμένων χρεών που αντιστοιχεί προσέξτε στο ένα τρίτο του προϋπολογισμού και αυτό είναι τελείως εικονικό σε ποσοστό περίπου 90% δεύτερο έρχομαι στο θέμα της δυνατότητας απορρόφυσης των περισσότερων κοδηλιών όσον αφορά από χρηματοδότηση αυτό είναι πολύ βασικό επαναλαμβάνω το οποίο αποτελεί προϋπόθεση και για την ποιότητα ζωής τι έγινε ρε παιδιά εντάξει το χρόνο κύριε Δράκου να τελειώσω κύριε Πρόεδρε αφήστε με όμως θα τελειώσω τη σκέψη μου δεν γίνεται αλλιώς ο προϋπολογισμός είναι λοιπόν διαχειριστικός και έχει γραφειοκρατικό αποτύπωμα δεν θεωρώ εύκολο το εγχείρημα της κατάρτης ενός δυναμικού προϋπολογισμού γιατί ξέρω τα προβλήματα βέβαια έχω κάποιες προτάσεις και θα τις απαραγγείσω 5-10 προτάσεις οι οποίες αφορούν και διοικητικά αλλά και πρακτικά εδώ πρέπει να πω το εξής ότι ο προϋπολογισμός πρέπει να είναι προϋπολογισμός της δημοτικής αρχής δηλαδή του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου δια των δημοτικών υπηρεσιών και όχι προϋπολογισμός γραφειοκρατικός όπως συνήθως γίνεται δεν αφήνουμε δηλαδή τους υπαλλήλους του δήμου και δεν αναφέρομαι φυσικά στην οικονομική υπηρεσία γιατί είναι αυτονόητο ότι πρέπει να δουλέψει αλλά όλο αυτό το πράγμα πρέπει να γίνει με τη σφραγίδα του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου οι επικρατούς αλλογεί ότι θα πρέπει να ακολουθείτε και πρέπει να ακολουθείτε της ανάπτυξης και της διεκδίκησης είναι αφού πρώτα τα προβλήματα τα κάνουμε εκτίμα τα προβλήματα δηλαδή τα οποία είναι συνεπακόλουθο των αναγκών των δημοτών τα οποία χρειάζονται επίεση πρέπει να αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό και να διεκδικούνται συνεχώς και σε καθημερινή βάση ας κάνω 5-10 προτάσεις όσον αφορά την οικονομική λειτουργία κατά διή θέλει μια αλλαγή όσον αφορά τη διεκτική κουλτούρα σε εφαρμογή ενός σύγχρονου διεκτικού μάνατσμεντ μια συστηματική και μεθοδική εκπαίδευση του προσωπικού με διάθεση κονδυλίων πρέπει να διαθέσουμε κάποια κονδύλια πρέπει να διαθέσουμε κάποια κονδύλια παρακαλώ να ολοκληρώσετε πρέπει να υπάρχει λογοδοσία των στελεχών του δύο κυρίως της οικονομικής υπηρεσίας και των ερετών αναχρονικά διαστήματα και όχι με την έννοια του ελέγχου αλλά να ελέγχουμε κατά πόσο είναι πραγματικά υλοποιήσιμος και κατά πόσο η στόχη που έχουμε βάλει είναι υλοποιήσιμη περιστορία της πατάλης όσον αφορά σε υλικά υπηρεσίας και ανθρώπινο δυναμικό όπου είναι δυνατόν να μετρηθούν οι στόχοι όπως και κάτι γίνεται όσον αφορά σε αυτό το σημείο και όσον αφορά την αναδιοργάνωση της μηχανοργάνωσης πρέπει να αξιοποιήσουμε πλήρως τη δημοτική περιουσία ακόμα και αν αυτό σημαίνει πρόσληψη εξειδικευμένου συμβούλου στην προκειμένη περίπτωση είναι πολύ βασικό να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία η δημοτική περιουσία όσον αφορά τις προβλέψεις ανά πελάτη όσον αφορά τα χρήματα πρέπει να βρούμε τρόπους ώστε να διεκδικήσουμε με κάθε μέσο τις βεβαιωμένες απαιτήσεις να αρχεί κίνδυνος ή να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της παραγραφής τους Δυο κουβέντες και να τελειώσω προέδρεα όσον αφορά τα κοινωνικά τα προϊνιακά διστήριξης στους ανόργους Δεν ξέρω ίσως ήταν ευκαιρία κάναμε και ένα μίτηνγκ τότε με τους εκπροσώπους των παρατάξεων μήπως έπρεπε να μελετήσουμε και να εξηγγέλουμε πανηγυρικά θα έλεγα ως βοηθήματος σε όσους εργαζομένους δεν απασχολήθηκαν λόγω της πανδημίας και δεν έχουν λάβει κανένα επίδομα ίσως ένα κονδύλι από αυτά τα οποία έχουμε πάρει από την κεντρική διοίκηση μπορούσε να διοχετευθεί σε αυτή την περίπτωση Έπρεπε λοιπόν όμως να συσταθεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή για το πώς μπορούμε να λύσουμε τέτοια προβλήματα Παρεμβάσες Πρώτος άξονας αναφέρθηκα στις εργατήσεις κύριε Δράκο παρακαλώ ολοκληρώστε έχετε διπλασιάσει το χρόνο σας παρακαλώ Δεύτερος άξονας Δεσμευθήκαμε για τη συντήρηση Ο χρόνος είναι δικός μου κύριε Πρόεδρε για την σήγηση της παράταξης Κυρία Τσανάκα έχετε δικαίωμα λόγου 7 λεπτών τον έχω παρατείνει και έχουμε πιάσει τα 13 παρακαλώ κύριε Δράκο Νομίζω πρώτη φορά μιλάμε τόσο πολύ κύριε Πρόεδρε το θέμα είναι σοβαρό Έχει μιλήσει πολλές φορές το παρελθόν Ας μην καθυστερούμε τον κύριο Δράκο Δεύτερος Τελειώνο, δεν θα κάνω πάνω από δύο λεπτά Στο τεχνικό πρόγραμμα του 21 μεταφέρουμε τα ίδια έργα και τα οποία δεν θα μπορούμε να τα ολοκληρώσουμε Αρκετά έργα εντάχθηκαν στο τεχνικό πρόγραμμα μόνο και μόνο για να ενταχθούν Και αυτό γιατί φαίνεται από το τεχνικό πρόγραμμα το προηγούμενο και το τεχνικό πρόγραμμα το καινούργιο Δεν συζητάμε βέβαια για κάποια αναπτυξιακή προοπτική Αυτό είναι, κατά την προσωπική μου άποψη όνειρο Τρίτο σάξο μας είναι ο τρόπος ο οποίος καταρτίζεται το τεχνικό πρόγραμμα Πρέπει να το προτείνουν οι πολίτες με την έννοια των τοπικών συμβουλίων κάθε κοινότητας όπως της κοινότητας Καβάλας και της Υπέδρος Προς αυτή την κατεύθυση νομίζω ότι με τη νομοθεσία σχεδόν η νομοθεσία το υποχρεώνει αλλά ποτέ δεν το δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία Ο προϋπολογισμός, κύριε δήμαρχε είναι ο ίδιος στη φιλοσοφία με τον προϋπολογισμό τον περσινό και δεν θα εκτελεστεί γιατί δεν είναι ρεαλιστικός δεν είναι πραγματικός Κάτι ακόμα Κύριε δήμαρχε λίγο προσοχή μην υποβαθμίζουμε το Δημοτικό Συμβούλιο Δεν θέλω να πω ότι γίνονται κάποια πράγματα ασκόπιμα ή θέλετε Πάντως, δεν μπορούμε ούτε να συζητήσουμε κυρίως δεν μπορούμε ούτε να διεκδικήσουμε Προς αυτή την κατεύθυση πρέπει κάτι να κάνετε Τελικά, για να διεκδικήσουμε πρέπει να είμαστε όλοι μαζί Πέρυσι είχα κλείσει την τοποθέτησή μου και κλείνω αυτό, Πρόεδρε λέγοντας ότι το μόνο που μένει να δούμε ακούγουμε, δεν ξέρω Μια χαρά ακούγεστε, κύριε Δράκο αλλά σας έχω ειδοποιήσει πολλές φορές έχουμε ξεπεράσει τα 15 λεπτά Μια κουβέντα μόνο, Πρόεδρε Ναι, αλλά θα ανοιχθούμε τον ίδιο χρόνο θα δώσω τον ίδιο χρόνο σε όλους τους επικεφαλείς Επομένως, θα τελειώσω Τι να κάνουμε τώρα Δυστυχώς, σήμερα αποδεικνύουμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα εκτελεστεί και δεν θα εκτελεστεί στο μεγαλύτερο μέρος Κοινός είναι αυτό που λέει ο κόσμος είναι αυτό που λέει ο λαός ταξιδεύουμε με προορισμό του άγνωστο Ευχαριστούμε πολύ Και εδώ, 16 λεπτά μιλήσατε, κύριε Δράκο Θα δώσω τον λόγο στον κύριο Παπαδόπουλο και παρακαλώ να είστε όλοι σύντομοι Μην με αναγκάζετε να σας διακόπτω Δεν μ' αρέσει, αλλά σεβαστείτε και όλους τους συναδέλφους παρακαλώ Κύριε Παπαδόπουλο Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε Σχετικά με το προϋπολογισμό έχουμε να παρατηρήσουμε εμείς τα εξής Πρώτον, η διοίκηση δεν κατέθεσε κανένα έτσι αναλυτικό πρόγραμμα δράσης για το 2021 ώστε να γνωρίζουμε λεπτομέρειες για τους στόχους της διοίκησης του Δήμου Μπήκαμε στο δεύτερο χρόνο της διοίκησης του κυρίου Μουριάδη και κανείς δεν ξέρει σε ποια κατεύθυνση πηγαίνει ο δήμος μας Ούτε φυσικά η διοίκηση αξιολόγησε αν πέτυχε τους στόχους της μέσα στο 2020 Πού είναι οι ενεργειακές κοινότητες και αξιοποίηση της δημοτικής έκτασης στο Βουνοφόρη για παραγωγή ενέργειας Πού είναι η καταγραφή των φωτιστικών LED που θα έκανε η διοίκηση το 2020 Μιλήσατε για ένα σχέδιο για δανεισμό ή παραχώρηση σε ιδιότητε Πού είναι η καλύτερη ανακύκλωση Η αξιοποίηση των οργανικών αποβλήτων και των καφεκάδων Η αξιοποίηση του βιοαερίου Ποια προετοιμασία έγινε Πώς θα πάμε από το 7% στο 14% στο 20% της ανακύκλωσης Πότε Που είναι ο περιορισμός των εξόδων στη λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων Οι δαπάνες σε ρεύμα και θέρμαση παραμένουν πολύ υψηλές Πέρσι ο κ. Μουριάδης έλεγε ότι θα μειώσει πάση θυσία μέσα στο 2020 το κόστο σε πετρέλαιο και ρεύμα για το κλειστό κολυβητήριο αγοράζοντας αντλία θερμότητας Είχε πει μάλιστα ότι θα έκανε και δανεισμό αν χρειαζόταν Από τι βλέπω από το κόστος του ρεύματος και του πετρελαιού θέρμασης το κλειστό κολυβητήριο θα συνεχίζει να κοστίζει 295.000 ευρώ για το 2021 175.000 ευρώ για ρεύμα 120.000 ευρώ για πετρέλαιο Χωρίς καμία ελπίδα να δούμε μέσα στο 2021 αυτό το κόστος να μειώνεται Δεύτερο Η σφορά του Δήμου Καβάλας προς τη διαμάθεια για τη διαχείριση των απορριμάτων παραμένει πολύ υψηλή χωρίς καμιά ελπίδα να μειωθεί στο άμεσο μέλλον Τρίτον Το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 δεν αντιμετωπίζει με αποτελεσματικότητα τα προβλήματα του Δήμου και τις ανάγκες των δημοτών Τα σημαντικά έργα που εκτελεί ή θα εκτελέσει ο Δήμος είναι τις προηγούμενες διοίκησης και ήδη οι καθυστερίες είναι πολύ μεγάλες Η διοίκηση του κ. Μουριάδη δεν προσθέτει κανένα σημαντικό έργο μέσα στο 2021 Τέταρτον Η διοίκηση απέτυχε να εξοποιήσει σωστά τις επιχωρηγήσεις του Δήμου προς τα νομικά πρόσωπα και τις δημοτικές επιχείρησεις ώστε να πολλαπλασιάσει αποτελέσματα και έσοδα Την αποτυχία αυτήν θα την επιβάλλει και το 2021 Η διοίκηση ξόδεψε 150.000 ευρώ για τον Κοσμοπολής χωρίς να έχει κανένα έσοδο και κανένα αποτέλεσμα και αναγκάστηκε προς το τέλος της χρονιάς να δώσει άλλες 200.000 ευρώ από τον Δήμο για να καλύψει τις απώλειες που ίδια προκάλεσε Το ίδιο ετοιμάζεται να κάνει και το 2021 σαν να μη συνέβει τίποτα σαν να μη πήρε κανένα μάθημα Το είχα αναφέρει και πρέσι στον κύριο Μουριάδη και το θυμίζω Και τελικά έπεσα μέσα Το ζήτημα δεν είναι τα 400.000 ευρώ που έδωσε ο κύριος Μουριάδης στην αρχή του 2020 Το ζήτημα είναι πόσο θα έχει δώσει μέχρι το τέλος του 2020 Και πράγματι, έφτασαν τις 600.000 ευρώ και επιπλέον αναγκάστηκε κοινοφιλής επιχείρηση να ξοδέψει και από το αποθεμακωτικό της για λειτουργικές δαπάνες Η μειωμένη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών συνεχίζεται και για το 2021 Θεωρούμε απαράδεκτο να μην έχουμε εξοπλισθεί και να μην έχουμε εξοπλίσει τα σχολεία με tablet ώστε να καλύψουν ανάγκη των μαθητών για την εκπαίδευση Θεωρούμε επίσης απαράδεκτο να μείνουν οι αυλές των σχολειών χωρίς συντηρήσει για άλλον ένα χρόνο Η μειωμένη χρηματοδότηση της δημοτικής αλληλεγγύης θα δημιουργήσει προβλήματα στην υλοποίηση του έργο της στην κοινωνική στήριξη και φροντίδα των ηλικιωμένων των παιδιών και γονιών Η διοίκηση δεν ξεκαθαρίζει από πού θα προέλθουν τα επιπλέον έσοδα που χρειάζεται το νομικό πρόσωπο Όπως μάλιστα ζήτησε και ο ίδιος ο πρόεδρος του νομικού προσώπου εκτός αν κριθούν πάλι να πληρώσουν ηλιογειωμένοι και γονείς Η διοίκηση δεν κατέδεσε ένα αναλυτικό σχέδιο αξιοπίσεις των εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων χρηματοδότησης που υπάρχουν Είναι μάλιστα ανησυχητική η αποτυχία της διοίκησης στον τομέα των αμυγός ευρωπαϊκών διακρατικών προγραμμάτων Η διοίκηση που διαφημίζει ότι είναι κορυφαία σε ευρωπαϊκά προγράμματα έχει έσοδα μόλις 23.000 ευρώ και προεπολογίζει να εισπράξει 72.000 ευρώ για το 2021 Μιλάμε για φοβερή επιτυχία του συγχρονοδένου Αλλά και στα έκτακτα έσοδα από έργα του ΕΣΠΑ έχει προεπολογίσει 9,5 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 και εκτιμά ότι θα έχει έσοδα μόνο 521.000 ευρώ περίπου την ίδια χρονιά Επιπλέον, για το 2021 καταγράφεται μίωση του προπολογισμού από 9,5 εκατομμύρια σε 7,1 εκατομμύρια ευρώ άρα μίωση 2,5 εκατομμύρων ευρώ περίπου Πέρσι θυμίζω, κύριος Μουριαδης δήλωνε ότι τα νομικά πρόσωπα θα βρουν δικά τους έσοδα στα προγράμματα χρηματοδότησης Πράγματι, τα νομικά πρόσωπα βρήκαν έσοδα βάζοντας αυξήσεις και χαράτσια στους δημότητες Νομική ελεγγύη, ο κύριος Μουριαδης μας έλεγε πέρσι ότι δουλεύει η Διοίκηση για νέα προγράμματα αλλά τελικά άξισε τις συνδρομές των συνταξιούχων και τα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς Για τη ΔΕΑΚ η Διοίκηση του Δήμου επιβάλλει στους δημότες και ειδικά στους δημότες Δημοτικής Ενότητας Φιλίππον να πληρώσουν όχι ένα αλλά δύο χαράτσι ένα 12 ευρώ και ένα 30 ευρώ Έκτον η Διοίκηση κρατάει χαμηλές τις δαπάνες για την κοινωνική στήριξη των ευπαθών ομάδων και δεν καταθέτει ένα συνολικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνοπιών της παρελθμίας Το βοήθημα κοινωνικής ελληλεγγύης πηγαίνει από 55.000 ευρώ σε 80.000 ευρώ ενώ θα έπρεπε η Διοίκηση να σχεδιάσει την επέκταση των προτιμάτων ώστε να καλευθούν τουλάχιστον 500 οικογένειες με 600 ευρώ βάζοντας 300.000 ευρώ στον προπαλλαγισμό Η Διοίκηση κρατάει χαμηλά τις δαπάνες για τα τρόφιμα του κοινωνικού παντοπολίου στις 140.000 ευρώ περίπου και δεν σχεδίασε να επεκτείνει τα ισοδηματικά κριτέρια ώστε να προσεγγίζουν τα εθνικά όρια αυτοχιάς και να καλύπτουν περισσότερες δημότητες Δεν μιλάμε για το πρόγραμμα TEVA το οποίο έχει τη δική του χρηματοδότηση Τέλος, δεν υπάρχει καμία πρόελψη για ένα συνολικό πακέτο μέτρων στηρίξης των δημοτών και των εμπαγγελματιών που χτυπήθηκαν οικονομικά εξαιτίας της πανδημίας Εύδομο, η Διοίκηση δεν κατέθεσε ούτε φέτος ένα ειδικό σχέδιο αναζήτησης και προσέλκυσης νέων εσόδων και πόρων Δεν προβλέπει την εκπόνηση επιχειρηματικού σχεδίου και αξιοποίησης του στρατοπέδου Ασημακοπούλου με βάση το νόμο 4407 του 2016 Δεν προβλέπει την εκπόνηση ετήσιου σχεδίου διαχείριση και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας με βάση το νόμο 4555 του 2018 και το νόμο 4623 του 2019 Δεν προβλέπει την εκπόνηση σχεδίου για την ανάδειξη και αξιοποίηση του μημείου UNESCO των Φιλίπων ούτε εδώ, ούτε στη Δημοφέλλα Όσο καθυστερή διοίκηση να κάνει αυτόν τον σχεδιασμό ο δήμος μας θα στερείται από νέα έσοδο Κύριε Πρόεδρε Η διοίκηση του δήμου μπαίνει στο δεύτερο χρόνο της στιγμής της και εφανίζει ήδη ανδυναμία να καταθέσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα δάσης και να αντιμετωπίσει ουσιαστικά τα προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών Ο κύριος Μουρειάδης έχει μπερδευτεί δεν είναι υπάλληλος του δήμου είναι πολιτικός προστάμενος ο δήμαρχος δεν κάνει διαπιστώσεις ο δήμαρχος προτείνει σχεδιάζει και εφαρμόζει λύσεις δυστυχώς ο κύριος Μουρειάδης έδειξε πολύ γρήγορα ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε ένα νέο τέτοιο ρόλο γι' αυτό και περιορίζεται να λειτουργεί σαν υπάλληλος και όχι σαν προστάρης αυτή τη νεοτροπία αντικατοπτρίζει και ο προπολογισμός να λειτουργεί ο δήμος από μόνος του χωρίς δήμαρχο χωρίς διοίκηση ψηφίζουμε πρόεδρε όχι στον προπολογισμό του δήμου για το 2021 για όλους τους παραπάνω λόγους σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε θα μου επιτρέψετε λίγο είπα να μην μιλήσω είπα να μην μιλήσω καθόλου αλλά όμως μετά από αυτό το κρεσέντο των ανακριβιών δεν είναι δυνατόν να μην δεν απαντήσω σε κάποια πράγματα δεν θα απαντήσω στον κύριο Δράκο ούτως ή άλλως έχει την άποψή του η οποία κάπου τη στηρίζει και είναι και η άποψή του και στην τελική ανάλυση κάνει και μία αυτοκριτική που όταν ήταν εδιοίκηση αυτά τα οποία λέει σήμερα δεν τα έκανε γιατί προφανώς δεν τα σκέφτηκε ή δεν μπορούσε να τα κάνει εκείνο το διάστημα θα απαντήσω όμως στον κύριο Παπαδόπυλο ο οποίος ή έχει βραχή μνήμη ή δεν είναι στο Δημοτικό Συμβούλιο ή δεν καταλαβαίνει τι του γίνεται αυτοί που του τα γράφουν πρώτον γράφει για το κολυμπητήριο ξεχνάει ο κύριος Παπαδόπυλος ότι ήδη έχει ενταχθεί με ένα 800 έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για να μπορέσουμε να μειώσουμε ακριβώς αυτή τη χρηματοδότηση που είπε επίσης ξεχνάει ο κύριος Παπαδόπυλος ότι έχει γίνει διαγωνισμός για να αναθέσουμε και υπάρχει μειωδότης για την καταγραφή των LED για να μπορέσουμε να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία έχει μπερδέψει λίγο τον καφέ Κάδο την ανακύκλωση τα οποία και αυτά γίνονται υπάρχουν πάρα πολλά κύριε Παπαδόπυλο που γίνονται δυστυχώς θα στεναχωρεθείτε αλλά στον προϋπολογισμό δεν φαίνονται αυτά ούτε εάν έχουμε σχεδιάσει τα πράσινα σημεία ούτε αν έχουμε σχεδιάσει καλύτερα την ανακύκλωση ούτε τίποτα από όλα αυτά θα τα δείτε στο μέλλον είναι εύκολο να κάνει κάποιος κριτική επίσης για τη μειωμένη επιδότηση στα σχολεία και για τα tablets σε όλα τα παιδιά όταν λέω ότι μάλλον είναι ισταλού παρεξηγέμαι για αυτό που μου λένε μην λες τέτοια πράγματα με τον κύριο Παπαδόπυλο αλλά εδώ το κράτος δίνει 200 ευρώ αν το θυμάστε καλά δίνει 200 ευρώ πλέον επιδότηση στα παιδιά για να μπορούν να πάρουν tablets εμείς λοιπόν θα πάμε να πάρουμε tablets πάλι στα παιδιά παρόλα αυτά έχουμε πάρει 100 tablets τα οποία θα τα δώσουμε σε πρώτη δόση γιατί τα είχαμε παραγγείλει αλλά όμως οι ανάγκες των σχολείων καλύπτονται τα σχολεία παίρνουν την επιδότηση μπορούν και τα καλύπτουν οι εποχές που μέσα από τις σχολικές επιτροπές περνούσαν άλλα πράγματα και πέρανε υλικά για αλλού τελειώσαμε οι σχολικές επιτροπές έχουν τα χρήματα για να μπορούν να βγάζουν και οι επιδοτήσεις οι οποίες δίνουμε είναι για να καλύψουν σταδιακά τα κενά το έλλειμμα το οποίο είχαν όταν αναλάβανε για τα νομικά πρόσωπα να μη στεναχωριέστε δουλεύουν μια χαρά και ούτε υπάρχει διότι επιμένετε δεν θέλετε να καταλάβετε ότι δεν υπάρχει αύξηση των τροφίων στα παιδιά είστε έχετε κολλήσει ξεκολλήστε έχει περαστεί υπάρχει αυτό που υπάρχει μέσα τα voucher καλύπτουν όλες τις περιπτώσεις η μόνη περίπτωση που έχει μπει είναι για να αναγκαστεί κάποιος να μην βαρεθεί να πάει να κάνει τα χαρτιά του για το voucher υπερασπιζόμαστε λοιπόν τον δήμο τώρα για τα νομικά πρόσωπα αποτυχία στα ευρωπαϊκά προγράμματα μάλλον πάλι δεν παρακολουθείτε μου λέτε 27.000 ήδη υπάρχει 180.000 τη δημιουργία πολιτιστικού κέντρου η οποία θα γίνει μέσα στην μεγάλη λέσχη και άλλα τα οποία επίσης έρχονται τα έσοδα από τα έσπα στις 500.000 είναι λογικό να το βάλουμε διότι τα νέα έργα που θα ενταχθούν δεν θα προλάβουν στην καινούργια χρονιά θα ενταχθούν μέχρι να γίνουν οι διαγωνισμοί και όλα αυτά μακάρι οι διαδικασίες να είναι διαφορετικές και να μπορέσουμε να έχουμε μεγάλη απορρεφητικότητα όσο για τα τροφεία στους παιδικούς αθμούς σας είπα για την ΔΕΙΑΚ αν και δεν είναι το θέμα μας η ΔΕΙΑΚ σήμερα επιμένετε το 1 ευρώ που έχει μπει είναι αφορά τα έργα της ΔΕΙΑΚ και θα δίνουμε αναφορά στον πολίτη θα βγαίνει κάθε μήνα που έχουν εξοδευτεί τα χρήματα αυτά όσο για τα 30 ευρώ εσείς φωνάζατε μέχρι πρότεινος και τώρα που το κάναμε 30 ευρώ για να μπορούν να τεκτοποιηθούν όσο διάστημα ισχύει έρχεστε και φωνάζετε τώρα έχετε πει πάρα πολλά έχετε πει για το ασημακοπούλου ξεχνάτε το ασημακοπούλου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει σχέδιο υπάρχει σχέδιο το οποίο ήταν και από τον κ. Σιμητσή και από την κ. Τσανάκα υπάρχει σχέδιο πώς θα αξιοποιηθεί το στρατόπεδο το θέμα είναι να φύγουν από μέσα και επίσης όταν θα εγγραφεί στο κτηματολόγιο θα τα συζητήσουμε όσο για την UNESCO μη στεναχωριέστε υπάρχει μια σειρά από μελέτες οι οποίες γίνονται πλέον και θα γίνουν για να μπορέσει να αξιοποιηθεί η περιοχή και οι μελέτες δεν αφορούν μόνο το θεωρητικό θα φέρουμε εκείνο θα φέρουμε το ανάλογο είναι και τι έργα θα κάνουμε για να μπορέσουμε ακριβώς να αυξήσουμε την επισκεψημότητα είχατε πει πάρα πολλά να με συγχωρούν οι κύριοι συνάδελφοι που δευτερολόγησα αλλά δηλαδή μερικές φορές ο κύριος Παλόπουλος με βγάζει εκτός εαυτού με τα ψέματα τα οποία μάλλον με την διαφοροποίηση από την αλήθεια λοιπόν σας ευχαριστώ πολύ θα δώσω το λόγο στον κύριο Παπά κύριε Πρόεδρε είχα ένα πρόβλημα στην αρχή με τη σύνδεση και δεν άκουσα την πρωτομιλία του δημαρχού άκουσα αυτά που είπε τώρα σε δεύτερη φάση απαντώντας τον κύριο Παπαδόπουλο κυρίως θεωρώ ότι έχουμε κάνει μια λάθος διαδικασία και τη λάθος διαδικασία την κάνει καθαρά ο δήμαρχος τι δεν κάνει ο δήμαρχος όταν εισάγει το προϋπολογισμό στο δημοτικό συμβούλιο η κουβέντα κύριε δήμαρχε που πρέπει να γίνει είναι διαφορετική από αυτή που γίνεται στην οικονομική επιτροπή στην οικονομική επιτροπή μπορεί να συζητάνε λεπτομέρειες μπορεί να συζητάνε διάφορα πράγματα εδώ όταν εισάγεται στο δημοτικό συμβούλιο γίνεται μια πολιτική συζήτηση πάνω στον προϋπολογισμό που εισάγει η δίκηση ακούγοντας τώρα τον κύριο Δρακο πιστεύω ότι έκανε μια πολύ καλή τοποθέτηση αλλά την έκανε από την άλλη όψη δηλαδή εάν ήταν η δίκηση θα έλεγε ότι πραγματικά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι διαφορετικό ο προϋπολογισμός είναι διαχειριστικός γιατί μας το επιβάλλουν άλλοι το παρατηρητήριο ότι πρέπει να είναι ισοσχελισμένο ότι πρέπει τα έσοδα να είναι ανταποδοτικά θα έλεγε τα ίδια θα κατέληγε διαφορετικά μου άρεσε όμως ένα πράγμα που είπε και θέλω να το προθεθώ και εγώ επί της δημοφέλια επί της λειτουργίας της δημοφέλια είπε αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας λέω κύριε Δήμαρχε ότι για μας για την παράταξη δικιά μας η δημοφέλια πρέπει να είναι μια εταιρεία η οποία μπορεί να έχει κοινωνικό χαρακτήρα αλλά πρέπει να λειτουργεί στα πλαίσια δηλαδή της παρακελίας που γίνεται από τον δήμο δεν μπορεί δηλαδή ο δήμοτς ούτε να φορτώνει ούτε να παίρνει από το θεματικό της χειροφελής αυτής εταιρείας πρέπει δηλαδή όταν ο δήμος θέλει να εκτελέσει ένα έργο και δεν μπορεί να το εκτελέσει ή θέλει να επεφαλαγγίσει διαδικασίες χρονοβόρες πρέπει να είναι η ανάθεσή έργου να συνοδεύεται και με την απολύτως χρηματοδότηση ώστε να μην βλέπουμε τα έσοδα της Δημοφέλεια με τα έξοδα τα οποία κάνει για λογαρμό του δήμου. Επιπλέον θέλω να σας πω ότι συμφωνώ και εγώ με αυτό που είπατε στη Δημοφέλεια ότι πρέπει κάποια πράγματα τα οποία έχουν καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα να πάνε στις δομές που εκτελούν το κοινωνικό έργο έτσι ακριβώς για να μπορέσει η επιχείρηση να πάρει φτερά και να μην αγωνιάει της ανάγκης του Αραδικαίου ότι πάντε να την υποβαθμίσετε πάντε να την κάνετε στην ουσία δηλαδή πάντε να της φάντε το αποθεματικό τουλάχιστον αυτό όπως τα ραδιόκονα τις τελευταίες ημέρες. Άρα λοιπόν όσα αναφορά τη Δημοφέλεια συμφωνούμε με τη δική σας οπτική αρκεί αυτή η οπτική να έχει καθαρά στόχο να φύγουν οποιαδήποτε δυσκολίες έχει η Δημοφέλεια για να λειτουργήσει σαν επιχείρηση έτσι ακριβώς και να γίνει η αξιοποίηση της Δημοτικής Περισίας γιατί τη μεγαλύτερη Δημοτική Περισία είναι πάνω στην Δημοφέλεια. Θέλω να πω ότι σήμερα άκουσα με τα λύπεις μου συνήθως χαράτσια, χαράτσια, χαράτσια. Δεν ξέρω αν εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος ήταν δήμαρχος. Δηλαδή τα έσοδα δεν θα τα λέγαμε χαράτσια πώς ο Δήμος θα μπορέσει να εκτελέσει όλα αυτά που ζητάμε εμείς σαν υπολίτευσης χωρίς να υπάρουν έσοδα. Υπάρχει δυνατότητα να εκτελεστεί το παραμικρό χωρίς να έχει το απαιτούμενο πορτοφόλι ο Δήμος για να εκτελέσει αυτά τα έργα. Άρα λοιπόν κάπου ξεφεύγουμε. Και έρχομαι τώρα στον καταρτισμό του προϋπολογισμού. Και εγώ συμφωνώ ότι με τα βίας θα αγγίψουμε το 35%. Με τα βίας δηλαδή θα αγγίψουμε. Άλλα οι προϋπολογισμοί αγαπηταί κύριε Τράκο και τα προηγούμενα χρόνια ειδικής τους που έκαναν και σε θέση κλειδής του δημοσάγικου γραμματείας πάντα είχαν αυτή την απόσταση. Πάντα δηλαδή κάποια πράγματα τα οποία ενεγράφονται στο προϋπολογισμό ξέραμε απριόρια από την αρχή ξέραμε από την αρχή ότι δεν μπορούν να υπραχούν παρ' όλα αυτά, ο κατακτησμός γίνεται έτσι εδώ και στις εταιρίες που έχουν στόχο το κέρδος όπως είναι οι ανώνυμες εταιρίες πολλά εγγράφονται ότι δύθεν θα εισπραχτούν ενώ δεν εισπράχνουν για να δείχνουν ότι η εταιρεία είναι συμβαζεμένη και ισοσχελισμένη. Πόσο μάλλον ένας προϋπολογισμός του δήμου που είναι αναγκαρισμένος να κινηθεί στα ρηχά νερά που λέγεται διαχειριστικός προϋπολογισμός. Τοποθέτηση αυτή που έκανε στη δευτερομιλία ο δήμαρχος πρέπει να την κάνει στην αρχή και πρέπει να μας λέει εμάς γιατί πρέπει να ψηφίσουμε το προϋπολογισμό, γιατί τι σχέδια έχει για το επόμενο χρόνο και τα επόμενα χρόνια για τις εταιρίες του, έτσι ακριβώς για να βοηθήσουμε και εμείς την πόλη να μπορέσουμε να πάει το προϋπολογισμό ο οποίος κινείται όπως τα προηγούμενα χρόνια όπως και οι προηγούμενες διοικήσεις λέμε τυπικά ναι με την έννοια ότι δεν είναι δυναμικός, δεν είναι έτσι όπως το ήθελα και φανταζόμαστε ότι τώρα που βρέθηκε το εμβόλιο για το κορονοϊό και θα απαλλαγούμε ότι υπάρχει μια ισόδοξη προοπτική του χρόνου και δήμαρχε να πάει η πόλη τα επόμενα χρόνια μέσα από μια δυναμική εκεί ακριβώς θα αναπτυχθούν αναπτυχιακά έργα γιατί θα έχει ανάγκη η πόλη από χρόνια, όχι τώρα. Κύριε Παπά, αν μου επιτρέπετε επειδή απουσιάζατε στην αρχή που έκανα την εισήγησή μου θα σας την στείλω όμως διότι ακριβώς εγώ δεν περιορίστηκα στα νούμερα διότι αυτό το έκανε ο κ. Κατσικωνσταντίνου μετά όπου είπα το στίγμα της διοίκησης. Θα σας τη στείλω όμως για να τη διαβάσετε. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Δήμαρχε, να σας δώσω μια απάντηση άμεση. Σας δώ λοιπόν ότι κάνετε έναν λάθος συντακτικής σας. Δήμαρχος δεν είναι ο Κατσικωνσταντίν. Δήμαρχος είσαστε εσείς. Τα οράματα και την αναπτυξιακή πολιτική του Δήμαρχου την εκπράζετε εσείς. Το βλέπω πάντα δηλαδή που μας πλασάρετε τον κ. Κατσικωνσταντίνο ο οποίος είναι χαμένος μέσα στον κεράτο. Και τελικά εμένα δεν με ενδιαφέρον να κάνω κουτσοβολιό. Εμένα με ενδιαφέρον να καθρύνω τον Δήμαρχο αν έχει όραμο ή δεν έχει. Κύριε Παπά, αυτό είπα. Είπα ότι εγώ έκανα την πολιτική τοποθέτηση και τα νούμερα και τα έκανε ο κ. Κατσικωνσταντίνου. Αυτό είπα. Αυτό που λέτε εσείς. Δεν τα έχω σκεβασίστηκα για να το κάνεις. Ο καταπληκτικός που κάνατε είναι, έτσι, είναι καθαρά διαχειριστικός. Μην το τώρα, μην την αλλάζουμε. Είναι μια διαχείριση. Περιμένω να δω τις πιντελιές στο 21 και θα έρθουμε ξανά. Περνάνε γρήγορα τα χρόνια και θα σας κρίνουμε τον επόμενο χρόνο. Ότως, περνάνε γρήγορα. Κύριε Παπά, να συγχαρηστήσω γιατί ήταν περαιεκτικός και μέσα στον χρόνο. Ο κ. Ποτόιας έχει το λόγο. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θεωρούμε, κύριε Δήμαρχη, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι ο προϋπολογισμός του 21 είναι σε αντιλαϊκή κατεύθυση. Είναι αντιλαϊκός. Η κατεύθυση, βέβαια, και του γενικού προϋπολογισμού του κράτους. Και λέμε αντιλαϊκός γιατί, εφόσον αφορά οικονομικά στοιχεία, οικονομικά μεγέθη, για να κρίνεις αυτά τα οικονομικά στοιχεία, πρέπει να δεις από πού παίρνεις τα χρήματα και σε ποιον τα δίνεις. Αλλά δούμε όμως τι είναι αυτό που κάνουμε εμείς που με πολύ μεγάλη σοβαρότητα συζητάμε αυτόν τον προϋπολογισμό και δεν αμφιβάλλω καθόλου για αυτό, παρόλο που θα μπορούσε να πει κανείς σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο καταρκίζονται οι προϋπολογισμοί ότι παίζουμε σπιτάκια. Πώς γίνεται, λοιπόν, οι προϋπολογισμοί, έρχεται η κυβέρνηση, η οποία με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο, με πολύ μεγάλη σαφήνια, με συγκεκριμένες οδηγίες, δίνει την κατεύθυνση πώς πρέπει να είναι ένας προϋπολογισμός δήμου. Και το παίρνουν αυτές τις κατευθύνσεις οι βερισίες και στην ουσία συμπληρώνουν τα κουτάκια μιας συγκεκριμένης κατεύθυνσης η οποία είναι γνωστή. Έρχεται δηλαδή κατευθείαν από τις πρώτες οδηγίες της κυβέρνησης ότι πρέπει ο δήμος, οι δήμοι συνολικά, να βασίζονται στα ίδια έσοδα, δηλαδή έσοδα από τους δημότες. Και θεωρούμε ότι αυτό είναι κονβικό σημείο, πολύ σημαντικό, και θέλουμε, δήμαρχε, να πάρετε θέση γι' αυτό, να πείτε είστε υπέρ ή κατά, καθώς και οι υπόλοιπες πρέντακες. Γιατί υπάρχει και άλλος τρόπος. Να μην τα πάρεις δηλαδή από τους δημότες, τα πω παρακάτω. Αφού λοιπόν έρχονται αυτές οι οδηγίες, συντάσσεται από τις υπηρεσίες ο προϋπολογισμός και περνάει από την Οικονομική Επιτροπή. Ψηφίζεται από την Οικονομική Επιτροπή και θα πίστευε κανείς ότι θα έρχονταν αμέσως το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκριθεί. Όχι βέβαια, ξαναγυρνάει στο παρατηρητήριο τη Γυβέρνηση δηλαδή πάλι, η οποία δεν βασίζεται, θέλει να ελέγξει. Κυρούνται οι οδηγίες του έδωσε, δηλαδή οι δήμοι να βάλουν ξανά και ξανά το χέρι της δικέπισης των δύο ετών. Αποφαίνεται λοιπόν το παρατηρητήριο, κάνει τις παρατηρήσεις του, ξαναπερνάει από την Οικονομική Επιτροπή ο προϋπολογισμός και στο τέλος έρχεται και συζητάμε εδώ εμείς σήμερα πενήντα νοματέοι για αυτό που ήδη είναι προαποφασισμένο. Η σημερινή διοίκηση λοιπόν, σταχνάρια όλων των προηγούμενων, στον πρώτο προϋπολογισμό που έκανε πέρυσι, μας είπε ότι αναγκαστικά φέτος προσαρμόζομαι στα υπάρχοντα δεδομένα, την επόμενη χρονιά θα φανεί η πολιτική μου μέσα από τον προϋπολογισμό του 21 εμπροκειμένου και τεχνικού πρόγραμμα. Μελετώντας όμως τους προϋπολογισμούς των προηγούμενων διοικήσειων της σημερινής και της πρώτης χρονιάς και της δεύτερης, διαπιστώνουμε ότι βρίσκονται στην ίδια ρότα. Η αντιλαϊκή τους κατεύθυνση δεν μπορεί να κρυφτεί αφού ο προϋπολογισμός βέβαια το ομολογούμε όλοι ότι είναι ο κατρέφτης από πού εισπράθονται τα χρήματα και πού πηγαίνουν, γιατί είναι κομβικό σημείο αυτό από πού παίρνονται τα χρήματα. Γνωρίζουμε πολύ καλά από τη συνάδελφα των χώρους που με νόμους έχουν ψυχριστεί για τοπική διοίκηση, οι οποίοι παίρνουν όλο και λιγότερα χρήματα. Ακόμα και τώρα με το πρόβλημα της πανδημίας και τα τεράστια οικονομικά προβλήματα των δήμων, που τα βιώνουν όμως κυρίως τα λαϊκά στρώματα, οι μικροεπανγελματίες, οι πτωχοί, οι αγρότες και οι εργαζόμενοι, καμιά αναφορά δεν γίνεται για αύξηση της επιχορίγησης των δήμων αλλά ούτε φυσικά για την αποπληρωμή των παρακοτηθέντων εσόδων των προηγούμενων ετών. Βλέπουμε λοιπόν αυτή την τακτική, αυτή την πολιτική, να ακολουθείται και από τον προϋπολογισμό του 21 και από την πολιτική της σημερινής διοίκησης σταχνάρια των προηγούμενων, όπου βλέπουμε ότι το 35% μόνο των εσόδων είναι από το κράτος, το ποσοστό το οποίο συνέχεια μειώνεται και το 65% που έρχεται από φόρους, θέλη, πρόστιμα, προσακτής κλπ. Γι' αυτό αναγκάζεται ο Δήμος να εφαρμόζει αυτή την απελπισμένη αντιλαϊκή προσπάθεια να εισπράξει χρήματα από τους δημόντες, με τελευταία παραδείγματα που είδαμε με τις κρίσεις δεκαετίας, τις ακρίστα δημολόγια, τα διάκτη, κλπ. Τα έσοδα βέβαια από τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι μηδεαμηνά, ενώ βλέπουμε τελευταία χρόνια να κάνονται και μειώσεις των ανταποδοτικών τελόν καθαριότητας της μεγάλας επιχειρήσεις. Τα μεγάλα ξενοδοχεία με το τρόπο παρεπηδημούντων στα έσοδα του προϋπολογισμού είναι λίγα. Συνολικά, οι εισπράξεις από τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι λίγες. Το ομολογήσατε κι εσείς σε ό,τι αφορά σχέση με τα λιμπάζματα και τις μεγάλες εταιρείες. Ο κρατικός προϋπολογισμός δεν καλύπτει ούτε καν τους μισθούς των εργαζομένων του δήμου. Και θεωρούμε ότι είναι σκάνδαλο η κυβέρνηση να μεταφέρει αρμοδιώτητες στους δήμους, αρμοδιώτητες τις οποίες ευχάριστα δέχονται οι διοικείς της Αμπαντακού με την κέδε να προτοσταθεί, χωρίς όμως να δίνονται τα απαραίτητα κονδύλια και οι αντίστοιχοι χώροι για να καλυφθούν αυτές οι νέες αρμοδιώτητες με προσωπικό και ούτε καθεξής. Απ' την άλλη, τα έξοδα, για ακόμα μια χρονιά, σχεδιάζει ο δήμος να δαπανίσει ελάχιστα για τις λαϊκές ανάγκες. Είναι εδικτικό, φαίνεται, από τα νούμερα, ότι ενώ στον προϋπολογισμό έχουμε έξοδα της τάξης 57,3 εκατομμύρια ευρώ, αυτά που τελικά δαπανώνται, βάσει των ισολογισμών των τελευταίων ετών, είναι ούτε τα μισά. Βλέπω σε έναν τελευταίο ισολογισμό που ήρθε στην Επιτροπή, 20 εκατομμύρια. Δίνονται μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες για να καλύψουν τις ανάγκες του δήμου. Θα μπορούσαν να εξεπηρετηθούν με την πρόσληψη μόνη μου προσωπικού και με έργα αυτής της Ασίας. Προβλέπονται ελάχιστα χρήματα για συλλόγους, ερεσταχνικά αθλητικά σωματεία. Εκλειπαρούν, για κάποια χρήματα, τα ερεσταχνικά σωματεία ανθρώπων οι οποίοι βάζουν την ψυχή τους πέρα από τα χρήματά τους για να βάλουν τα παιδιά μας να παίζουν ποδόσφαιρο και να μην είναι στις αίθουσες τους μετά από το σπεράκια. Για δραστηριότητες καλλιτεκτικές, αρτητικές και ούτε τελ. Αν η λαϊκή συσφύρουση που το ΚΟΚΟΕΕΣ στηρίζει ήταν δημοτική αρχή, όπως είναι παράδειγμα στην Πάτρα, θα χάραζε φιλολαϊκή γραμμή σε σύγκρουση, αυτό είναι σήμερα που χρειάζεται με την κυρίαρκη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και παρά τις λογικές δυσκολίες που αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν θα μπορούσε να βρει χαραμάδες για να βοηθήσει τα λαϊκά στρώματα, τα οποία κάθε φορά που κάναμε αναφορά με ρεωνικό τρόπο αναφέρεστε επειδή λέμε λαϊκά στρώματα λες και δεν υπάρχουν στην καβάλα λαϊκά στρώματα. Υπάρχουν μονάχα, μεγαλοκαταστήματα, μεγαλοξενοδόχοι, εφοπλιστές και μαρμαράδες. Υπάρχουν και εργαζόμενοι, υπάρχουν φτωχοί αγρότες, υπάρχουν μεροκαματιάρετες. Η λαϊκή συσπήρωση θα αγωνιζόταν για να δημορφωθούν προϋποθέσεις λαϊκής διεκδίκησης για να κατακυρώσουν τα λαϊκά υποκυριά του δήμου κάποιες αναγκαίες για τη ζωή τους κατακτήσης. Ξέρουμε ότι ό,τι και να κάνει ένας δήμος σε καμιά περίπτωση όταν έχει στην κεντρική κατεύθυνση οι κυβερνήσεις αντιλαϊκές, οι οποίες δίνουν με τις έσωλα χρήματα στις μεγάλες επιχειρήσεις και όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες εκεί λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα όσο για την παιδεία όσο για την υγεία. Παράδειγμα, θα προχωρούσαμε στη γενική μίωση των δημοτικών τελών και όχι στις ακρίσεις που έγιναν για τη λαϊκή στιγμή. Για τη λαϊκή στιγμή, δέφυσα και συνάδρεφε, οι λαϊκές ανάγκες και ο αγώνας για την ικανοποίηση τους αποτελούν προτεραιότητα και μονόδομο. Ο οικονομικό πρόβλημα των δήμων είναι πρωτίστως πολιτικό θέμα. Θέμα υποταγής ή εναντίωσης της κεντρικής πολιτικής, προσαρμογής ή μαχητικής διεκδίκησης για τα λαϊκά συμφέροντα. Υποστηρίζουμε τον αντιλαγικό προϊκομεσμό του 2021 και το εκδηλούμε. Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των ανάγκων του δήμου. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την τοπική διοίκηση και τους δήμους και των οφειλόμενων σε αυτήν. Για κάθε αρμοδιώτητα που μεταφέρεται από το κράτος τους δήμους να αποδίδονται ταυτόχρονα και οι αντίστοιχοι πόροι. Λύση στο θέμα των εξυπρόθεσμων των πολιτών προς τους δήμους. Κατάργηση όλου του ανεδραστικού πλαισίου Καλλικράτης, Χαλιστένιες, Καποδίστριας νημοκρατικές δισμεύσεις και λοιπά που κατευθύνουν τους δήμους να δουν ανταποδοτικά και επιχειρηματικά σε βάρος του λαϊκών συμπερόντων. Θεωρούμε όμως τέλος ότι αυτός που θα βάλει τη σπαγίδα του είναι η κοινιτοποίηση του λαού και οι κοινωνικοί δυναμικοί που αποτελούν τον κρίσιμο παράγοντα προκειμένου να έχει επιτυχία στις δημιουργήσεις του να υποχρεώνει τους κυβερνόντες να αποδίδουν στους δήμους όσα δικαιούνται. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Ποτόια. Κι εγώ λέω, δεν με ακούγεται. Σας πούμε, ναι. Κύριε Βοιατζής. Ναι. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Εγώ θα είμαι πολύ σύντομος, κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε. Εγώ θέλω να το πιθετικώ καθαρά πολυδικά επί του ζητήματος αυτό. Αυτό, όσον αφορά τον προπολογισμό. Πρώτα απ' όλα, δεν θέλω να μιλήσω τεχνοκρατικά γιατί όπως είπαν και πολύ σωστά και άλλοι συνάδελφα, άμα αρχίσουμε και πιάσουμε τους αριθμούς δεν θα μπορέσουμε ποτέ. Οι αριθμοί μπορούμε να τους αναλύσουμε από πολλές πλευρές, να βρούμε πολλά λάθη, πολλά σφάλματα, πολλά προβλήματα και να αναλύουμε ώρες επιωρών χωρίς να φτάσουμε σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα από εμένα, προσωπικά με ενδιαφέρει ως δημοτικό σύμβουλο, είναι η πολιτική βούληση, να υπάρχει πολιτική βούληση εντός του δήμου, για να δημιουργηθούν έργα, αυτή τη στιγμή αυτό ενδιαφέρει των δημότη μας στην πόλη μας, διότι αν κάνουμε μια γύρα στην πόλη και συζητήσουμε 5-6 δημότες, πολίτες, συμπολίτες μας και τους ρωτήσουμε τι θέλουν από τον δήμαρχο, τι θέλουν από το αντιδημοτική αρχή, τι θέλουν από το δήμο, θέλουν να δουν 5-6 έργα που δυστυχώς σε αυτή την πόλη χρονίζουν και δεν είναι ευθύνοι μόνο τις τορινείς δίκες, είναι και πολλών άλλων δικίσων που περάσανε. Παράδειγμα, η πλατεία, η οποία γίνεται ένα πρώτο έργο, η πλατεία του Καπνεργάτειου που έχει συγκυθεί αρκετές προς αυτό πρόβλημα, η παλιά Μεγάλη Λέσχη, ένα έργο που δεν τελειώνει ποτέ, συνεχίζεται, έχουμε τώρα ένα νέο πρόβλημα με τη γέφυρα η οποία έχει πέσει, το στρατόπεδο Σιμακοπούλου και θα μπορούσα να αναφέρω και πάρα πολλά άλλα έργα, όπως και άλλα προβλήματα που έχει η πόλη μας, και άλλα τέτοια ζητήματα, τα προβλήματα με τη ΔΙΑΚ. Οπότε, εγώ νομίζω ότι ο Δημότης σήμερα και ειδικά κουρασμένος από τον λαϊκισμό των τελευταίων ετών από όλες τις παρατάξεις, ζητάει λύση στα προβλήματα του. Και η λύση πρέπει να είναι άμεση διότι δεν έχει την υπομονή σε μια τέτοια κατάσταση που ζει πανδημίας με τόσο προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας, προβλήματα οικονομικά από το να περιμένει 1, 2, 3, 4, 10 χρόνια ή να ακούει διάφορα λόγια δεξέριστερα. Θεωρώ ότι θέλει έργα. Και αυτά τα έργα θέλουν πολιτική βούληση, πολιτικό θάρρος, πολιτική κρίση και αμεσότητα. Και αν χρειάζεται, ας πάσουμε και αυγά. Ας χρειάστη, ας κλείσουμε και τη δημοφέλεια. Γιατί να μην κλείσουμε και τη δημοφέλεια μια υπηρεσία έχει ωφελήσει το δημότημα σήμερα ή μόνο ήταν για να πουλάνε σοβλάκια ή περοηγούμενες δημοτικές διοικήσεις. Και εγώ θεωρώ ότι αν δεν σπάσουμε αυγά, αν δεν αλλάξουμε κάτι, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να αλλάξει και το πολιτικό τοπίο και η κατάσταση στην πόλη μας. Γιατί είναι μια πόλη η οποία έχει πάρα πολλά θετικά πράγματα. Έχει τον τουρισμό της, έχει τα λιμάνια της, έχει το εμπορικό λιμάνι, βρίσκεται σε ένα μεγάλο σημείο της Βορειού Ελλάδας η οποία είναι το δεύτερο λιμάνι και όμως στην Αλεξανδρούπολη πηγαίνουν πολλές επενδύσεις, έχει τη ΒΠΕΤΗ στη βιομηχανική της περιοχή της και έχει τόσα πολλά προβλήματα. Και εδώ χρειάζεται, όπως είπα και πριν, πολιτικό θάρρος, πολιτική βούληση από τον κύριο δήμαρχο και από τη δημοτική αρχή να χτυπήσει, να συγκρουστεί με κατεστημένα και να αλλάξει διάφορα προβλήματα που υπάρχουν. Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να αναφερθώ κ. Τενέστρα, αναφέρθηκα σε κάποια ζητήματα πριν. Για μένα και ειδικά, θεωρώ ότι βρισκόμαστε και σε μια άτυχη συγκυρία αυτή τη στιγμή, λόγω και της πανδημίας στη οποία ζούμε καθημερινά και θα τη ζήσουμε και το 2021, τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021 μπορεί και αργότερα. Θεωρώ ότι οποιοςδήποτε προπολογισμός και να γίνει πρακτικά, δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί. Αλλά νομίζω ότι αντί να είμαστε στην πολιτική της πόλωσης, στην πολιτική της σύγκρουσης και της μικροπολιτικής για να κερδίσουμε ένα μικροπολιτικό όφερς αυτή τη στιγμή, θεωρώ ότι πρέπει να στηρίξουμε τον δήμαρχο, οπότε θα ψηφίσω νέο στο μικροπολογισμό. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Δημαρχέ, θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα σχολιασμό στην απάντηση που δώσατε πάνω στα δυο ερωτήματα, τα αρχικά τα οποία έκανα. Ελπίζω πως αντιληφθήκατε πως τα έκανα σκόπιμα. Σαφθέστατα και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και δεν θα μπορούσε να υπάρχει κανένα πρόβλημα ούτε με τη μισθοδοσία, ούτε με τους προβλητευτές, ούτε με τη λειτουργία του Δήμου. Τα ερωτήματα μου τάθεσα έτσι απλά για να καταδείξω το παράλογο, και το χαρακτηρίζω ήπια νομίζω, της επίθεσης, της επικοινωνιακής, την οποία ακολούθησαν συγκεκριμένοι συνεργάτες σας σε συγκεκριμένα μέσα μαζικής επικοινωνίας, κρατικό ραδιόφωνο, πρωινή, να μην τα λέω στον αέρα, μόνο και μόνο για να δείξουν ότι η συγκεκριμένη κατάθεση, η σήγηση σχετικά με τα ταποδοτικά θα δημιουργούσε πρόβλημα στον Δήμο και νομίζω ότι οι αναφορές, θα συμφωνήσετε μαζί μου αυτές που σας ρώτησα, δεν ήταν αναφορές δικές μου, ήταν αναφορές συνεργατών σας και δεν νομίζω πως πρέπει να πω ποιοι συνεργάτες σας είπαν αυτά τα πράγματα στα διάφορα μέσα μαζικής επικοινωνίας. Το κλίνω το θέμα. Νομίζω ότι καταλάβατε πως για αυτόν ακριβώς το λόγο δεν υπάρχει. Ήθελα από στόματος δημάρχου Καβάλας να ακουστεί ότι όλοι αυτοί απλά κινδυνολογούσαν και λαϊκίζαν. Τίποτα περισσότερο. Αναφορικά τώρα με το προϋπολογισμό. Κύριε Πρόεδρε και κύριε Δήμαρχε, ο προϋπολογισμός δεν είναι μια απλή λογιστική πράξη. Στα οικονομικά και στη λογιστική υπάρχει ένας απαράβατος όρος ο οποίος λέει ότι όταν λέμε ενταλθέντα δεν εννοούμε απαραίτητα και πληρωθέντα. Υπάρχει μια διαφορά. Άλλο ενταλθέντα, άλλο πληρωθέντα. Αν κάποιος τώρα ψάξει το προϋπολογισμό με διάθεση να δει λίγο πίσω από τα νούμερα τι κρύβεται, θα διαβιστώσει ότι υπάρχει ένα μεγάλο, ένα τεράστιο χρειαστικό υπόλοιπο το οποίο κατά την άποψη μου και δεν θέλω να διαβιστωθώ και θέλω να είστε σίγουρος, κύριε Δήμαρχε, από αυτό το χρειαστικό ένα ποσοστό γύρω στο 40% ίσως δεν θα συμπαθεί τελικά. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται και εγώ θα ήθελα ειλικρινά να δω το προϋπολογισμό να εκτελείται όπως εσείς τον έχετε εισηγηθεί και τον καταθέτει στον δημοτικό συμβούλιο και όχι όπως εγώ ενδεχομένως βλέπω και βέβαια θα ήθελα ειλικρινά εγώ να διαψεφθώ και αυτοί οι συνάδελφοι οι οποίοι είναι αισιόδοξοι ότι το 21 θα είναι μια χρονιά θα σηματοδοτήσει όλα αυτά τα οποία λείπουν από την πόλη μας πραγματικά να επανειδευθούν αυτοί και εγώ να διαβεβαιωθώ. Το να μεταφέρεις από την προηγούμενη χρονιά είναι δήμαρχε στην νέα ΠΟΕ χωρίς όμως να αναφέρεις δώσεις ισόπωσες πληρωμών από τα ανταρθέντα δείχνει πρόβλημα, φανερώνει ένα πρόβλημα όσοι το καταλαβαίνουν το καταλαβαίνουν δεν θα επεκταθώ δεν είναι ο ρόλος μου αν αυτό στην παρούσα συνεδρία σε. Δημιουργείται νομίζω με ανέτοιες θετειολογίες κωδικούς εσόδων στον πολυπολογικό του 2021 όταν γνωρίζετε ότι το 40% αυτών δεν θα εισπραχθεί. ΠΟΕ δεν αναφέρομαι και δεν αναφέρονται και δεν συνοντεύονται από καταστάσεις αναλυτικά παρά μόνο συνολικά δεν μας δίνεται της προκλήψης σας πως ενταρθέντα θα μεταφέρετε και πως θα εξοφλίσετε και πως από αυτά τα ενταρθέντα θα εξοφλίσετε στον νέο έτος. Καταθέτεται έναν προϋπολευσμό νομίζω κύριε Δήμαρχε στατικά αδομινένω χωρίς ατελικσία. Δεν θα μπορούσε νομίζω όπως έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα να γίνει και διαφορετικά. Ο προϋπολευσμός σας είναι κατά τη γνώμη μου ανεπαρκής πρέπει να βάνει μόνο εκτιμήσεις και θεοδολογία προβλέψων. Συσορρευμένα πόε χωρίς να γνωρίζει κανείς τα ενταρθέντα. Για αυτό και μόνο τους λόγους και για την οικονομία του χρόνου εγώ είμαι αρνητικός στον προϋπολευσμό τον οποίο καταθέσετε σήμερα. Να συγχωρείτε, ο κύριος Κουνάκας. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε. Χρόνια πολλά σ' όλους τους συναδέλφους. Χαίρομαι που βρισκόμαστε να συζητάμε τον προϋπολογισμό του Δημοκαβάλλας. Αλλά θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι μας γιατί είμαστε εδώ εμείς και γιατί συζητάμε για τα προβλήματα αυτής της πόλησης, για τα προβλήματα των δημοτών όπου χρόνια τώρα επιζητούν λύσεις και λύσεις δεν έχουν. Όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν. Και εμείς παραμένουμε εκεί σκληροί απέναντι στην κομματική γραμμή την μίζερη, σε εισαγωγικά κομματική, μίζερη να κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση. Αγαπητοί συνάδελφοι, εδώ είμαστε για να διακονούμε την πόλη και τους δημότες. Εδώ είμαστε για να υπηρετήσουμε την πόλη και τους δημότες και να την κάνουμε την πόλη μας καλύτερη. Ο δήμος πλέον και οι δήμοι στη σημερινή εποχή δεν ασχολούνται μόνο με την ίδρευση και την αποχέτρευση και τα σκουπίδια. Οι δήμοι σήμερα μπήκανε σε προγράμματα. Αλλά η ίδια η πολιτεία όμως μας έχει βάλει φρένο. Αγαπητοί συνάδελφοι, επειδή υπηρετώ την τοπική αυτοδιοίκηση πολλά χρόνια, από το 1986 με την πρώτη συμμετοχή μου στον Προσυμποδέτη του Λευτέρη του Αθανασιάδη, σαν τότε νεολαίος 26 χρόνων, και από τότε μέχρι σήμερα υπηρετώ από τη θέση του υπαλλήλου την αυτοδιοίκηση του δευτέρου μαθμού, που είναι τα ίδια τα προβλήματα, αγαπητοί συνάδελφοι. Νομίζω πολύ καλά ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί γενικά σε κάθε μορφή εξουσίας. Αγαπητοί συνάδελφοι, η πόλη αναζητά εδώ και χρόνια κατεύθυνση. Πόσα χρόνια ακούτε για το συντηρόδρομο. Έχουμε ζώες στη Νέα Καρμπάλη, ζώες στο Νομιταλεώνα, δεσβερβένες εκτάσεις για να γίνουν τα έργα υποδομής για το συντηρόδρομο. Και οι συμπολίτες μας δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα κίνητα αυτά γιατί είναι δεσβευμένα για να γίνουν συγκοινωνιακά έργα. Πόσα χρόνια ακούμε το συντηρόδρομο. Πόσα χρόνια ακούμε για το λιμάνι. Πόσα χρόνια ακούμε για τα λιμάνια τα τοπικά μας, το λιμάνι το κεντρικό, τα λιμανάκια ασφαγίων στην Καλαμίτσα. Πόσα χρόνια ακούμε για την περιμετρική. Πόσα χρόνια δεν έχουμε πολεδομικό σχέδιο εμείς και η πρώην δημοτική κοινότητα, Φίλιππο. Δεν έχουμε εκτιματολόγιο. Πάμε να κάνουμε ένα έργο και τα βρίσκουμε όλα μπροστά μας. Δεν έχει τελειώσει ένα εκτιματολόγιο στην περιοχή μας. Είναι ευθύνη των δήμων. Φταίμε εμείς η τοπική αυτοδιοίκηση γιατί δεν μπορούν να ελπιεθούν τα έργα. Όταν σήμερα για ένα απλό έργο χρειαζόμαστε 70 υπογραφές, χρειαζόμαστε 42 αποφάσεις υλοικών οργάνων, όταν χρειαζόμαστε 9 μήνες από τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη μέχρι τη στιγμή που θα εγκαταστήσουμε τον εργολάβο θέλουμε 9 μήνες για ένα απλό έργο συνοπτικού διαγωνισμού. Μα είναι πράγματα αυτά. Με αυτές τις συνθήκες, αγαπητοί συνάδελφοι, μπορεί να προχωρήσουμε και να δημιουργήσουμε έργα υποδομών και να βοηθήσουμε τους δημότες μας με αυτήν την τεράστια αγροφοκρατία. Όχι φυσικά, και δεν ευθύνεται η τοπική αυτοδιοίκηση για αυτό το πράγμα, ευθύνεται η κεντρική εξουσία. Μπορεί να μένουν ανεκμετάλευτα από τα στρατόπεδά μας. Το νοσοκομείο τώρα 20 χρόνια να παλεύουμε, 10 χρόνια να παλεύουμε για το νοσοκομείο για ένα εκείνο το οποίο ήταν δικό μας για να το πάρουμε να το διαχειριστούμε, να το αξιοποιήσουμε. Αγαπητοί συνάδελφοι, είναι πολλά τα προβλήματα. Εδώ ένα ίκα, θέλαμε πόσες φορές, το είπε και ο Αθανασιάδης το ήθελε και ο Ερυφυλίδης το ήθελε, να απομακρυθεί το ίκα μέσα από την πόλη της Καβάλας. Να απομακρυθούν τα κτέλ, πήραν οικόπεδα. Το ίκα πήρε οικόπεδο. Η αστυνομική διεύθυση πήρε οικόπεδο. Πρέπει να φύγουν από το κέντρο. Αυτά είναι προβλήματα που αντιμετωπίζουν η πόλη και οι δημότες. Και σε αυτά τα θέματα πρέπει να το αποθετηθούμε. Πώς όμως θα το αποθετηθούμε, με ποιο εργαλείο? Ένα εργαλείο είναι ο προπολεγισμός, ο οποίος σήμερα συζητάμε. Ο προπολεγισμός του Δήμου Καβάλας, γιατί εγώ πήρα και μελέτησα τώρα τον προπολεγισμό του Δήμου Χανίων. Ένα δήμο, ο οποίος έχει 10.000 περισσότερο, αλλά επειδή είναι δήμος που από εκεί προέρχεται ο πρωθυπουργός, ήθελα να δω ποια είναι η κατάσταση οικονομική στον δήμο εκεί, Χανίων. Με ένα προπολεγισμό των 115.000, 115.000 κατομμυρίων προπολεγισμού. Έναντι το 57, και όπως ξέρετε και σας είχα πει και πέρσι, ότι ο δικός μας προπολεγισμός θα είναι της τάξης το 32 με 35 εκατομμυρίων ευρώ. Τώρα σας λέω ότι το 21 θα είμαστε στα 28 εκατομμύρια, αγαπητοί συνάδελφοι. Τι έχει ο Κάβουρας, τι έχει το ΣΜΙΤΟ. 28 εκατομμύρια. Όταν τα 10,5 είναι μόνο μισθοδοσίες. 10,5 έχουμε μισθοδοσίες. Άρα δηλαδή από τα 28 μας μένουν 18. Εάν αφαιρέσετε, αγαπητοί συνάδελφοι, το λειτουργικό κόστος της λειτουργίας μας στα 6,5 εκατομμύρια και τα 5,7 εκατομμύρια τα οποία μεταβιβάζουμε σε τρίτος, τα εισπράττουμε και τα μεταβιβάζουμε, είναι δυνατόν να πληρώνουμε 24% ΦΠΑ. Ο Δήμος Καβάλας πληρώνει 24% ΦΠΑ. Το διανοείτε το νούμερο. Στα έργα τα οποία έχουμε και δεν τα παίρνουμε ή δεν τα συμψηφίσουμε. Πληρώνουμε έφυα, όπως σας είπε προηγουμένως ο Διευθυντής, 160.000 έφυα. Ο Δήμος Καβάλας. Λοιπόν, αυτά τα θέματα θα πρέπει η τοπική αυτοδιοίκηση να τα αναδείξει και όλοι μαζί, αγαπητοί συνάδελφοι, να πάμε να παλέψουμε για τις τοπικές μας κοινωνίες. Έχουμε υποχρέωση και το οφείλουμε στις εμπερχόμενες γενιάς. Δεν ξέρω κάτι έγινε, διακόπηκε. Ακούγουμε, κύριε Πρόεδρε? Ναι, κύριε Φουνάκο. Θα σας ακούμε, κύριε Φουνάκο. Λίγο να σε τομέλετε, αν θέλετε. Τι πρέπει να κάνουμε. Εγώ ξανά κριτική σε καμία παράταξη δεν θα κάνω, κύριε Πρόεδρε. Εγώ κριτική, το τι έγινε στο παρελθόν πλέον δεν με διαφέρει. Με διαφέρει το αύριο αυτής της πόλης. Πώς θα προχωρήσουμε μπροστά την πόλη σε αυτή τη νέα εποχή που έρχεται. Και έρχεται μετά από 10 χρόνια χρεοκοπίας της χώρας και ένα χρόνο πανδημίας. Με εισαγωγικό το ένα χρόνο γιατί δεν ξέρω πού θα καταλήξει και τι επιπτώσεις θα έχει αυτή. Αυτό όμως που μπορώ να δω μπροστά μου είναι ότι τα πράγματα θα αλλάξουν και θα πρέπει να αλλάξουν. Θα πρέπει να πάμε και το είδαμε αυτό και με την εκπαίδευση, την ηλεκτρονική εκπαίδευση που γίνεται σήμερα αποπακρισμένα στα σχολεία. Το είδαμε με τηλεεργασίες. Το είδαμε, το είδαμε, το είδαμε γιατί αναγκαστήκαμε να πάμε σε αυτά τα νέα μέτρα. Θα πάμε να κάνουμε ένα σύγχρονο δήμο. Αλλά ένα σύγχρονο δήμο με 418 υπαλλήλους, με 800 με την κοινοφιλή εργασία, όπου να κάνουμε τι. Να κάνουμε τι οι δήμοι. Είναι δουλειά των δήμων να μαζεύουν τα σκουπίδια. Είναι δουλειά των δήμων να φυλάνουν τα σκουπίδια. Κόψτε τον, κύριε Πρόεδρε, οχτώ λεπτά μιλάει. Ε, ναι, κύριε Γραμμένα. Ευχαριστώ, κύριε Γραμμένα. Θα πρέπει να πάμε σε αλλαγές. Τι αλλαγές πρέπει να κάνουμε? Πρέπει, προτείνω, να γίνει διεύρυση της φορολογικής βάσης. Διεύρυση της φορολογικής βάσης πρέπει να γίνει ανάλογα, κύριε Πρόεδρε, και δεν το έχουμε πετύχει ακόμα και αυτό το βλέπουμε και στα ταποδοτικά μας. Άλλα ταποδοτικά στην Καρβάλη, άλλα στο Δήμο Φιλίππον, άλλα στην Καβάλα. Ίδιες υπηρεσίες διαφορετικά τέλει. Αξιοποίηση της δημοτικής υπερουσίας. Δε θα πρέπει να μπούμε στην αξιοποίηση, την ενεργειακή, της δημοτικής υπερουσίας. Δε θα πρέπει να μπούμε στις ήπιες μορφές ενέργειας. Δηλαδή, λέμε τώρα για το κολυβητήριο. Εγώ σας λέω ότι κάθε μέρα που περνά, πληρώνουμε 2,5 χιλιάδες ευρώ όσο κατιστερούμε και δεν πάμε να κάνουμε αντικατάσταση το ΛΕΤ. Δηλαδή, 700 χιλιάδες ευρώ κοστίζει στο Δήμο η μη έγκυρη αντικατάσταση των φωτιστικών σε ΛΕΤ. Ανά προσαρμογή τιμολογιακής πολιτικής θα πρέπει να γίνει. Βελτίωση στην ικανότητα εις πραξής, γιατί είναι αδυνατό να έχουμε 7 εκατομμύρια παγωμένα και να μην τα εισπράττουμε. Τι κάνουμε? Έχουμε εισπραχτικό μηχανισμό στο Δήμο Κάβαλας ή δεν έχουμε. Κύριε Κουνάκο να σας ευχαριστήσω. Να υπάρχουν κλήσεις 15 χρόνια, 10 χρόνια κλήσεις ανείσπρακτές. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θέλω την διοίκηση του Δήμου να πάει πραγματικά και να φτιάξει ένα σύγχρονο Δήμο. Κύριε Μιχαλίδη, μπορείτε να βοηθήσετε σε αυτήν την κατεύθυνση. Μπορείτε, σας έχουν πιστευτεί οι Καβαλιώτες. Αυτό το κομμάτι πρέπει, μαζί με τον κύριο Δήμαρχο και με άλλες δυνάμεις μαζί που θα συμπορευτούν από δίπλα σας, πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να το κάνουμε πράξη για να σταματήσουμε επιτέλους να έχουμε τα ίδια προβλήματα και μετά από 5 χρόνια και μετά από 10 χρόνια. Πρέπει να αλλάξει γιατί το αξίζουν οι Καβαλιώτες. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, επί της διαδικασίας, παρακαλώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ. Σας ακούω, κύριε Γραμμένο. Μισό λεπτό. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, ζητώ συγνώμη. Ξέρετε την εκτίμησή μου στον πρόσωπό σας. Νομίζω όμως ότι είναι ξεκάθαρο το ζήτημα. Δεν είναι ανεκτό από εδώ και πέρα για πάνω από 10 λεπτά, ενώ οι επικεφαλείς των παρατάξεων μιλούν και πολύ λιγότερη ώρα. Νομίζω ότι σύμφωνα με τον κανονισμό, αν κάνω λάθος, παρακαλώ διορθώστε με, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία λεπτά στην ομιλία του όσα δικαιούται ο κάθε σύμβολος. Παρακαλώ πολύ. Σας το λέω, κύριε Πρόεδρε, με όλη μου την αγάπη. Εάν επαναληφθεί το φαινόμενο αυτό και θέλω να μιλήσει ο κύριος Κουνάγκος πάνω από 3 ή 3,5 λεπτά, θα αποχωρήσω από τη διαδικασία για κάθε θέμα στο οποίο θα γίνεται αυτό. Σας παρακαλώ, δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Σεύχομαι και καταλαβαίνω ότι προσπαθείτε να τηρίσετε μια τάξη κλπ, αλλά αν δεν το καταλαβαίνουν οι ίδιοι ότι υπερβαίνουν τα εσκαμμένα και μάλιστα κατά πολύ, κάποιος πρέπει να τους δώσει να το καταλάβουν. Δεν γίνεται διαφορετικά. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ για τη σημείωση, αλλά μάλλον δεν ήσασταν από την αρχή της συζήτησης όπου ο κύριος Δράκος μίλησε για 16 λεπτά από τη δική σας παράταξη, προσπαθώντας πολλές φορές ευγενικά να το διακόψω, όπως έκανα και με τον κύριο Κουνάγκο. Δεδομένου ότι σήμερα οι συζήτησες του προπολογισμού είναι η πιο σημαντική ημέρα της συζήτησης στο Δημοτικό Συμβούλιο, είμαι περισσότερο ανεκτικός, αλλά παρακαλώ τους συναδέλφους να μην αλληλοπροσβαλόμαστε με την έννοια του σεβασμού του χρόνου που έχουμε να μιλήσουμε. Βλέπω ότι η κυρία Ιωσιφίδιο και η κυρία Θρατσεσκάκη θέλουν να λάβουν το λόγο. Θέλω να δω πόσο χρόνο θα χρησιμοποιήσουν και στις οποίες θα είμαι και σε εκείνης ανεκτικός γιατί έκανα την αρχή με τον κύριο Δράκο. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη λίγο, επί προσωπικού. Κύριε Πρόεδρε, αλλά δεν μπορεί ο πρώην Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος δεν άλλαξε λέξη από τον προηγούμενο κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, να μην γνωρίζει ότι επικεφαλείς μιλούν σύμφωνα με τον κανονισμό 5 λεπτά και έχουν δικαίωμα δευτερολογίας 2 λεπτών. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι μιλάνε 3 λεπτά και έχουν δικαίωμα δευτερολογίας 2 λεπτών. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν θα το υπολογίσω, αλλά τα 3 και τα 2 είναι 5 και τα 5 λεπτά μιλήσα. Κύριε Κουνάκο, παρακαλώ να με αφήσετε να διευθύνετε τη συζήτηση και να μην πετάγεστε μόνοι σας. Μη διναμιτίζετε πάλι, είπαμε να κάνουμε μια συνεντρίαση η οποία είναι η μεγαλύτερη, πιο σημαντική, στο έκδοσμα. Ας τους σεβαστούμε, κύριοι συνάδελφοι. Κυρία Φραντισκάκη, έχετε το λόγο. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Και να ξέρετε, με συγχωρείτε, ότι ο χρόνος μετράει και καταγράφεται για όλους τους συναδελφούς. Κυρία Φραντισκάκη. Δεν διαφωνώ με αυτό. Καταρχήν θα ξεκινήσω λίγο με αυτό, κύριε Πρόεδρε. Γιατί αν θυμούμε καλά κάποια στιγμή που επίσης ήταν κάτι πάρα πολύ σημαντικό, επειδή είχα ξεπεράσει τον χρόνο και με μαλώσατε πάρα πολύ αυστηρά. Νομίζω ότι κάνετε τα στραβά μάτια μπρος τον κύριο Κουνάκο. Κυρία Φραντισκάκη, δεν θέλω τέτοιες κουβέντες. Τα στραβά μάτια τα έκανα σήμερα στον κύριο Δράκο. Σας παρακαλώ, μίλησε ως επικεφαλής παράταξή σας. Φεύγετε και μην τα βάζετε όλοι με τον κύριο Κουνάκο. Ξέρω πολύ καλά τι κάνω, σας παρακαλώ. Δεν το νομίζω, κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη σας ζητώ γι' αυτό. Και εσείς ξέρετε το σεβασμό που σας έχω και πραγματικά λυπούμε γι' αυτό που ακούγονται σήμερα. Εγώ να δείτε πόσο λυπούμαι, κυρία Φραντισκάκη. Ναι, ακριβώς. Θέλω να μιλήσω λίγο στο θέμα του νομικού προσώπου της κοινωνικής αλληλεγγύης, γιατί θεωρώ ότι η κοινωνική αλληλεγγύη είναι ίσως το πιο σημαντικό νομικό πρόσωπο το οποίο υπάρχει στο Δήμο Καβάλλας. Ένα νομικό πρόσωπο που όλα αυτά τα χρόνια είναι στην πρώτη γραμμή και είναι το νομικό πρόσωπο το οποίο βγάζει όλοι, ας πούμε, επιτρέψτε μου την έκφραση, τη δουλειά κάθε φορά που το χρειαζόμαστε, τόσο στους πρόσφυγες, τόσο στην οικονομική κρίση, όσο ακόμα και σήμερα στο Covid. Έτσι, λοιπόν, ένα νομικό πρόσωπο το οποίο δείχνει την κοινωνική αλληλεγγύη, όπως είναι και ο τίτλος του, δεν μπορεί να μην χρηματοδοτείται με τα χρήματα που πρέπει να δοθούν για να μπορεί να βγάλει σπέρα στην κοινωνική του πολιτική. Σήμερα κάθε άλλο θα έπρεπε να επιδοτηθεί ακόμα περισσότερο. Είχαν ζητηθεί 5280 χιλιάρικα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει το νομικό πρόσωπο στη λειτουργία του. Δεν έχουν έρθει αυτά τα χρήματα. Αντί 870 χιλιάρικα που ήταν πέρσιν άρχονται μόνο 800.000 ευρώ στην αλληλεγγύη σε ένα νομικό πρόσωπο, και είναι και αυτό σε αναστολή δεν έχει τα έσοδα τα οποία θα έπρεπε να έχει παρ' όλα αυτά πρέπει να στηρίξει το προσωπικό, να πληρώνεται το προσωπικό του και να μην αναγκαστούμε στο τέλος να γίνουν απολύσεις προσωπικού και να μην μπορούμε να πάρουμε τα παιδιά τα οποία πρέπει να παίρνονται στο νομικό πρόσωπο. Στο νομικό πρόσωπο το οποίο σήμερα μπορεί να στηρίξει οικογένειες να μαγειρεύουν στα μαγειρεία τα οποία υπάρχουν να λειτουργήσει ξανά το μαγειρείο του νομικού προσώπου βλέπουμε ότι δεν δίνονται δυστυχώς τα χρήματα τα οποία το αναλογούν. Ένα ποσό το οποίο μάλιστα ο ίδιος ο κύριος Πρόεδρος, ο κύριος Ξουλόγης μας ζήτησε να βοηθήσουμε για να πάρει περί το 1 εκατομμυρίο ευρώ για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις που έχει. Αυτά θα ήθελα να πω, κλείνω, δεν κατασπαταλώ το χρόνο. Ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Αφραντισκάκη. Κυρία Σουφίου. Μου επιτρέπετε λίγο? Ναι, κύριε Δημαρχία. Μου επιτρέπετε κύριε Αφραντισκάκη επειδή είστε ένας ύπιος άνθρωπος δεν θέλω να κινδυνολογούμε με το θέμα των παιδικών σταθμών, των ΚΑΠΙ και τα λοιπά, με τον νομικό πρόσωπο. Εδώ είναι ο δήμος για να μπορέσει εάν υπάρχει ανάγκη να βάλουμε και τα επιπλέον χρήματα. Τι να κάνουμε τώρα, αυτά είναι τα οικονομικά τα οποία έχουμε τα χρήματα. Ευελπιστούμε ότι θα καλυτερεύσουν τα οικονομικά μας και να μπορούμε να δώσουμε τα χρήματα αυτά που έχουμε που δεν είναι όμως θα απολύσουμε κόσμο ή θα μειώσουμε τις παροχές που έχουμε στα παιδιά. Δεν θέλω να ακούγεται ότι θα αναγκαστούμε να απολύσουμε κόσμο ή θα κόψουμε από αλλού αλλά αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Ευελπισκό κύριε δήμαρχε. Ευελπισκό. Γιατί πραγματικά το νομικό αυτό πρόσωπο έχει μια μεγάλη έγκλη. Είναι αυτό πραγματικά που εμείς πάντα αναζητούμε τη βοήθειά του όταν έχουμε ανάγκη. Συμφωνώ. Έγινε, ευχαριστούμε. Η κυρία Ιωσφύδου. Καλησπέρα κι από μένα. Θα προσπαθήσω να είμαι όσο το δυνατόν πιο σύντομο και περιοχτική όλοι είμαστε κουρασμένοι και ακολουθεί και δεύτερη συναιδρία. Κύριε δήμαρχε. Άκουσα με μεγάλη προσοχή αυτά που εσείς είπατε στον πρόλογο και αυτά που είπαν οι αντιδήμαρχοι που τους δώσατε τον λόγο. Είπατε τόσα δήμαρχε περίμενα να ακούσω μία λέξη σε όλα αυτά που μας είπατε. Και δυστυχώς δεν την άκουσα αυτή τη λέξη και είναι μία λέξη που χρόνια έχουμε πραγματικά να ακούσουμε να μην τη λέει δήμαρχος. Η λέξη τουρισμό. Τουρισμός που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας και της Ελλάδος και βυσικά και της περιοχής μας της Καβάλα. Είναι η πρώτη φορά χρονικά στα τόσα χρόνια και όχι μόνο επί των ημερών μας αλλά και από προηγούμενη διοίκηση είναι η πρώτη φορά που δεν υπάρχει προϋπολογισμός του δήμου όσον αφορά την τουριστική προβολή και ανάπτυξη του δήμου. Και αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά πραγματικά στα χρονικά που δεν υπάρχει σχέδιο τουριστικής προβολής. Ενώ αντίστοιχα και στον προϋπολογισμό που εσείς μας φέρνετε σήμερα και διαβάζουμε διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μείωση 80% στα τέλη παρεμπιδημούντων όσον αφορά στα έσοδα μάλλον από τα τέλη παρεμπιδημούντων και ταυτόχρονα εσείς προϋπολογίζετε 10% αύξηση στα αντίστοιχα έσοδα στον προϋπολογισμό του 21 10% περισσότερη αύξηση από αυτά που προϋπολογίζαμε πέρσι όταν ακόμα δεν ξέρουμε τι σημαίνει η λέξη κορονοϊός. Άρα, αλήθεια, όταν ένας δήμος, ένας δήμαρχος δεν σέβεται πραγματικά και δεν κοιτάζει να βοηθήσει την περιοχή όσον αφορά αυτό το κομμάτι αλήθεια πώς μπορούμε να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό. Ξέρετε κύριε δήμαρχε οι επαγγελματίες, όλοι οι επαγγελματίες είτε έχουν μαγαζιά εμπορικά είτε έχουν καταστήματα υγειονομικού ιδιαφέροντος είτε έχουν ξενοδοχεία μικρά ή μεγάλα στην περιοχή μας, άνοιξαν το καλοκαίρι. Όλοι όμως διαμαρτύρονταν κύριε δήμαρχε γιατί ενώ άνοιξαν δεν είχαν τα προβληπόμενα έσοδα που θα ήθελαν μάλλον να έχουν και δημιουργήθηκε πρόβλημα στην τοπική οικονομία και δεν είχαν τα έσοδα γιατί το λέγαν οι ίδιοι, δεν το λέω εγώ γιατί δεν είχαμε τουρισμό. Οι επαγγελματίες δεν ζητάνε μόνο απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη γιατί ήταν κλειστά τα μαγαζιά τους. Ζητούνε να δουλεύουν και όλες και να έχουν πελάτες μέσα στα μαγαζιά. Ένα επιπλέον, δημοφέλεια. Έχω μιλήσει τόσες πολλές φορές για τη δημοφέλεια και γι' αυτό δεν θα κοιτάξω να αναπτύξω το κομμάτι αυτό γιατί χαίρομαι που πολλοί αρχηγοί του δημοτικού συμβουλίου που της αντιπολίτευσης μίλησαν για τη δημοφέλεια και η κυρία Τσανάκα και ο κυρίος Μάκης Παπαδόκλος και ο Βαγγέλης Παπάς. Εγώ θα σταθώ στο εξής από τη δημοφέλεια και δημιουργήσω ότι είναι μία κοινοφελής επιχείρηση και δεν είναι μία εταιρεία. Δεν είναι ανώνυμη εταιρεία. Σε μία χρονιά που μας πέρασε χωρίς να κάνει τίποτα η δημοφέλεια 600 χιλιάρικα φύγαν από το αποθεματικό. 600 χιλιάρικα από το αποθεματικό. Σύμφωνα με το προϋπολογισμό που πέρασε σήμερα από το δημοτικό συμβούλιο προβλέπεται 1% αν υλοποιηθεί στο προϋπολογισμό έτσι όπως έχει κατατεθεί. Νομίζω ότι δυστυχώς με την υποχρηματοδότηση δυστυχώς απαξιώνεται την ίδια τη δημοφέλεια. Εν βάση περιπτώσει επειδή πραγματικά μιλήσαμε πάρα πολύ και ειδικά το μεσημέρι δημιουργήθηκε δήμαρχε και μία ένταση μας όχι όμως από υπερτιότητά μου και εύχομαι στην απάντηση που θα δώσετε να μην μιλήσετε πάλι με έναν έντονο τρόπο όμορφα, ήρεμα, μία απάντηση και βασικά επειδή πρώτη φορά τύθηκε το θέμα να μιλήσετε για ποιο λόγο απαξιώνεται γενικά το θέμα τουρισμού. Ευχαριστώ. Αν μου επιτρέπετε κύριε Πρόεδρε γιατί πώς απαξιώνω το θέμα του τουρισμού μέσα από το προϋπολογισμό είναι η αλήθεια ότι δεν μπορείς ακόμη να καταλάβω. Κυρία Άνναστα, κύριε Ιωσήφιδου απαντώντας πολύ έτσι ήρεμα έχετε ξεχάσει ότι είμαστε στην εποχή του κορωνοϊού αν το θυμάστε το οποίο σημαίνει ότι μέχρι και το καλοκαίρι άσχετα αν θα γίνουν τα εμβόλια ή όχι ξεχάστε τον τουρισμό. Αυτό λοιπόν που είναι να κάνουμε και στις εκθέσεις που θα πάμε το έχει προϋπολογίσει η δημοφέλεια για να μπορέσει να πάει. Και πέρα από αυτό ο τουρισμός δεν είναι μια αφηρημένη έννοια ότι ξέρετε θα κάνουμε θα πάμε στις εκθέσεις στις άχρηστες αυτές εκθέσεις διότι αν θέλετε την άποψή μου η προβολή τουριστική μέσα από τις εκθέσεις είναι μια παροχημένη αντίληψη. Κοιτάζουμε και θα γίνει από άλλα μέσα μη στεναχωριέστε και η προβολή θα γίνει και η δημοσιότητα που πρέπει να γίνει θα γίνει και οι δημόσια σχέσεις που πρέπει να γίνουν διότι έτσι είναι πλέον ο καινούριος τουρισμός είναι βρίσκουμε ανθρώπους οι οποίοι στις χώρες τους μπορούν και επηρεάζουν κόσμο για να μπορέσουν να προσελκύσουν κόσμο στη Γαβάλα. Αλλά ξέρετε πολύ καλά όμως ή αν δεν το ξέρετε, μάλλον το ξέρετε γιατί ήσασταν πέντε χρόνια στην δημοφέλεια θα πρέπει να ξέρετε η προώθηση του τουρισμού δεν είναι μόνο υπόθεση του δήμου η προώθηση του τουρισμού είναι όλων των επαγγελματιών και όλων των ανθρώπων που έχουν ξενοδοχία σε συνεργασία όλων μαζί για να μπορέσουν να προωθήσουν τον τουρισμό. Τώρα ως προς το θέμα άρα λοιπόν ότι δεν γράφει μέσα για τον τουρισμό αυτό δεν σημαίνει τίποτα απολύτως τίποτα ότι δίνουμε δεύτερη εξορθολογισμό. Ας πάμε λίγο στη χρηματοδότηση της δημοφέλειας. Ας αποφασίσουμε τι θέλουμε. Θέλουμε παιδικούς σταθμούς που να δίνουμε ένα εκατομμύριο και? Θέλουμε μια δημοφέλεια που να δίνουμε επίσης ένα εκατομμύριο και? Θέλουμε ένα οδείο που πρέπει να δίνουμε? Παντού πρέπει να δίνουμε. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε ένα εξορθολογισμό των χρημάτων που δίνουμε. Πρέπει να σας προβληματίσει το γεγονός ότι η δημοφέλεια χωρίς να έχει πολλές δράσεις αυτή τη στιγμή μπαίνει μέσα σε ερώτηση πείτε μου σας παρακαλώ εάν ο δήμος δεν σας έδινε καμία δράση να κάνετε τίποτα ούτε κοσμόπολης, τίποτα. Πόσο θέλετε για να επιβιώσετε πέρα από αυτά που παίρνετε. Η απάντηση ξέρετε ποια ήταν? Άλλες 400.000. Δηλαδή έχουμε μια υπηρεσία έχουμε μια κοινοφελή υπηρεσία όπως τη λέτε και είναι σε κάποια σημεία την οποία ο δήμος πέρα από τις πράξεις που έχει αυτό από τα έσοδά του πρέπει να πληρώνουμε άλλες 400.000 σε προσωπικό για να μπορέσει για τα λειτουργικά του έξοδα. Έχουμε αφήσει όλα αυτά τα χρόνια μια περιουσία η οποία απαξιώνεται. Είναι μια δημοτική αγορά η οποία ούτε στην Βουλγαρία υπάρχει πλέον τέτοια δημοτική αγορά τόσο εγκατελειμμένη διότι άμα πάτε από έξω θα φρίξετε. Δείτε το πώς είναι ή θα πάτε μέσα θα δείτε πασμένα από την εποχή του Αθανασιάδη σπασμένα πλακάκια έχουμε μέσα με συγχωρείτε γιατί μιλάω ήρεμα και ούτε αυτό είναι τα τελευταία δεν θα πω άλλο τίποτε και μπαίνετε μέσα και είναι αυτή η εγκατάληψη και υπάρχουν μέσα ξέρετε πόσο άτομα υπάρχουν στη δημοτική αγορά. Υπάρχουν τρεις διοικητικοί υπάλληλοι οι οποίοι τι κάνουν τρεις όμως υπάρχουν υπάρχουν τρεις στα πάρκιν πρόσφατα ένα εξοπλισμό για να μπορέσουμε πήραμε μπάρα και δεν πήραμε το βασικότερο που ήταν πιο το βασικότερο και μηχάνημα ούτως ώστε όπως είναι στα ιδιωτικά πάρκιν χωρίς να υπάρχει να υπάρχει ένα άτομο απλώς για φύλαξη εμείς έχουμε τρεις και μέσα είναι του κουτρούλιου γάμος γίνεται και να έχει και άδεια αυτά κυρία Ιωσήφιδου αυτά πρέπει να μας προβληματίζουν και εμένα με προβληματίζουν είναι πάρα πολύ να ξέρετε και δεν είναι σκοπός μου για όσους λένε ότι θέλω να κλείσω την δημοφέλεια όχι η δημοφέλεια πρέπει να υπάρχει υπάρχει όμως μια περιουσία την οποίαν πρέπει εγώ θα συμφωνήσω με τον κύριο Δράκο στην παρατήρηση που έκανε ότι πρέπει κάποια στιγμή να βάλουμε έναν άνθρωπο ο οποίος θα μπορέσει να αξιοποιήσει αυτήν την περιουσία μη λέμε μόνο ότι έχουμε στο εσκή καπού και είμαστε εντάξει και τι κάνουμε που την έχουμε να πληρώνουμε μόνος από χθες λοιπόν σκοπός λοιπόν είναι η δημοφέλεια να την εξορθολογήσουμε αυτός είναι ο σκοπός μας και αυτό θα γίνει και να είστε σίγουροι ότι δεν θα είστε έξω από το κάδρο τι εννοώ ότι δεν θα είστε έξω από το κάδρο όταν θα είναι οι προτάσεις έτοιμες θα κληθείτε και εσείς να συμμετέχετε σε αυτές τις προτάσεις να πείτε την άποψή σας όλοι θέλουμε αλλά η αποχή του κυρίου Ερευφυλίδη ή του κυρίου Σιμητσή τα πρώτα χρόνια που ήταν το μακρύ χέρι του δήμου δηλαδή τι εννοώ ότι μέσα από τη δημοφέλεια γινόταν προσλήψεις γινόταν 1000 δυο πράγματα όχι το μακρύ χέρι δεν το εννοώ με την κακή έννοια αλλά τέλος πάντων μπορούσε και εξυπηρετούσε κόσμο μακρύ χέρι και καλή έννοια δεν υπάρχει στη δημαρχία μακρύ χέρι και καλή έννοια δεν υπάρχει έχετε δίκιο το παίρνω πίσω ήταν απλώς εξυπηρετούσε τον δήμο αυτό όμως ξέρετε πολύ καλά ότι πλέον δεν μπορεί να γίνει και η δημοφέλεια δεν έχει αυτή την ικανότητα αλλά και ο δήμος όμως δεν έχει τα λεφτά αυτά για να τα δίνει στη δημοφέλεια αυτός είναι ο λόγος μην ανησυχείτε όμως δεν πρόκειται να μείνει στις 400.000 ο στόχος μας είναι αλλά όχι όμως το 1 ακατομμύριο το 1 ακατομμύριο ο δήμος δεν μπορεί να το δώσει εκτός σας είπα εάν θέλετε να κόψουμε από αλλού αν θέλετε να κόψουμε από αλλού να το κάνουμε ευχαριστώ Ωραία ολοκληρώθηκε λοιπόν ολοκληρώθηκαν και οι τοποθετήσεις όπως αντιλαμβάνουμε στην πρώτη ψηφοφορία δεν έχει λάβει πλειοψηφία η πρόταση του προϋπολογισμού επομένως θα προχωρήσουμε στη δεύτερη ψηφοφορία για να εγκριθεί η πρόταση του προϋπολογισμού θα ρωτήσω τους επικεφαλείς και αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις παρακαλώ να μην τις αναφέρετε κυρία Τσανάκα αρνητική είμαστε κύριε Πρόεδρε αρνητική κύριε Παπαδόπουλε αρνητική αρνητική συνεχίζουμε να είμαστε θετικοί ως διαχειριστικός προϋπολογισμός κύριε Ποτόγια όχι κύριε Βοιατζή ναι κύριε Ψανθόπουλε αρνητικός κύριε Πρόεδρε και κύριε Πουναπί αρνητικός με ψήφους 14 εγκρίνεται ο προϋπολογισμός του έτους 2021 του Δήμου Καβάλαση κυρίες και κύριοι συνάδελφοι οκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση θα κάνουμε 5 λεπτά διάλειμμα και θα συνεχίσουμε στις επόμενες συνέδρες της ημέρας. Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός Υποτιτλισμός