15η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2020 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Καλησπέρα κύριε, καλώς ήρθατε. Είμαστε στη 15η συναιδρία του Δημοτικού Συμβουλίου. Καλώς ήρθατε, κύριοι. Είμαστε στις 15 της συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου, της 10 της 3ης Ιουλίου, και βρισκόμαστε με τηλεδιάσκεψη. Βέβαια, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή ο Γραμματέας του Δήμου, ο Κύριος Παπαδόπουλος Χρυσόστιμος, ο Κύριος Μαυρίδης και ο Κύριος Δελικάρης. Ο Κύριος Σαπανίδης παρακαλώ να κλείσει το μικρόφωνο. Ναι, δείτε λίγο τα μικρόφωνα μέχρι να πάρω τη διαχείριση. Πάμε να πάρουμε παρουσίες. Κυρία Βακυρτζή. Όχι. Ο Κύριος Βακυρτζής Κωνσταντίνος. Κωνσταντίνε, σε βλέπουμε, δεν σε ακούνε. Ο Κύριος Βέρος. Παρόν, Κύριε Πρόεδρε. Ο Κύριος Βογιατζής Δημήτρης. Ο Κύριος Βογιατζής, δεν το βλέπω. Παρόν είπα, παρόν. Ο Κύριος Βογιατζήδης Νικόλαος. Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Καλησπέρα σε όλους. Είχα ένα πρόβλημα, η εθνικός λύθηκε, εντάξει. Δεν είναι Κωνσταντίνα. Ο Κύριος Γουνελάς. Παρόν. Παρόν. Ο Κύριος Γραμμένος. Παρόν. Ο Κύριος Γραμμένος. Παρόν. Ο Κύριος Γραμμένος. Παρόν. Ο Κύριος Γραμμένος. Ο Κύριος Γραμμένος. Ο Κύριος Δελικάρης είναι εδώ. Η κυρία Δρακονάκη. Καλησπέρα. Ο Κύριος Δράκος. Ο Κύριος Δράκος. Ο Κύριος Ιακοβίδης. Ο Κύριος Ιγνατιάδης. Όχι. Η κυρία Ιωσήφιδου. Η κυρία Ιωσήφιδου. Ο Κύριος Καλανταρίδης. Παρόν, Παρόν, Κύριε Πρόεδρε. Έρχεται από τους Φιλίππους όπως το βλέπω. Ο Κύριος Καλπακίδης. Όχι. Ο Κύριος Κελαϊδάκης. Παρόν, Κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο Κύριος Κουνάκος. Παρόν. Ο Κύριος Κατσαρίδης. Παρόν, Κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα. Ο Κύριος Μαδρίδης. Παρόν, Κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους. Παρόν, Καλησπέρα. Ο Κύριος Μαδρίδης εδώ. Ο Κύριος Μιχαηλίδης, ο Γιώργος. Παρόν. Ο Κύριος Μουμτσάκης. Παρόν. Ο Κύριος Μουρτασάγας. Καλησπέρα σε όλους. Παρόν. Ο Κύριος Μούτιας. Παρόν. Καλησπέρα. Ο Κύριος Ξανθόπουλος. Καλησπέρα, Κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους. Παρόν, Κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους. Ο Κύριος Στόδρος Παπαδόπουλος. Τον είδα κάπου. Να το, το βλέπω. Το μικρόφωνο... Παρόν, Καλησπέρα. Ο Κύριος Σωτήρης Παπαδόπουλος. Τον είδαμε πριν. Παρόν, Κύριε Πρόεδρε. Ο Κύριος Χρυσόστομος είναι εδώ. Ο Κύριος Παπάς Βαγγέλης. Παρόν. Ο Κύριος Πετρόπουλος. Μας χαιρέτησε προηγουμένως. Κύριος Κουτόιας. Παρόν. Ο Κύριος Προμούσας. Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους. Παρόν. Ο Κύριος Προυσαεύς. Ο Κύριος Σταυρίδης. Παρόν. Ο Κύριος Σωτηριάδης. Ο Κύριος Τελίδης. Η Κυρία Τσανακά. Ο Κύριος Τσαπανίδης. Παρόν. Η Κυρία Φραντεσκάκη. Την είδαμε. Ο Κύριος Χρόνης. Καλησπέρα. Παρόν. Καλησπέρα. Ο Κύριος Ιγνατιάδης. Μήπως συνδέθηκε. Όχι. Ο Κύριος Ιουσιφίδου. Όχι. Ο Κύριος Καλπακίδης. Όχι. Όχι, δεν είναι εδώ. Θα σας παρακαλέσω κυρίες και κύριοι να έχουμε τις κάμερες ανοιχτές για να ξέρουμε ότι είμαστε εδώ όλοι. Όταν κάποιος βέβαια θέλει να κλείσει την κάμερα για λίγο είναι ισολογικό να το κάνει. Και αν κάποιος θέλει να αποχωρήσει να το αναφέρει για να καταγραφεί. Να κάνουμε λίγο τη δουλειά του γραμματέα πιο εύκολη. Δεχθήκαμε κάποιες επιστολές από τον κύριο Ποτόια, τον κύριο Βέρο. Κάποια ψηφίσματα. Το φλέγον θέμα των ημερών είναι απόφαση της γείτονος σχετικά με την Αγιά Σοφιά. Θα δώσω τον λόγο στο δήμαρχο να τοποθετηθεί και να αναφέρει τα όσα σχετικά. Κύριε Δήμαρχε. Λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα σας. Ένα πολύ θλιβερό γεγονός που είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας, τμήματος της Αγίας Σοφίας, σε δυναμή. Ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς το οποίο αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν το διαχειρίζεται για δικούς του πολιτικούς λόγους. Και μάλιστα, κάποιοι φωνάζουν, δηλαδή όλος ο πολιτισμένος κόσμος φωνάζει, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι μεγάλες δυνάμεις, η Αμερική και η Ρωσία, η Ρωσία και η Αμερική, όπως θέλει να στο πει καθένας, αυτή τη στιγμή πιούν την ίσα. Ο μεν Ορθόδοξος Πούτιν βγήκε και είπε ότι είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας αυτό, και δεν μας αφορά όλους, είδε Αμερική με τον Τραπ, έχει τα γνωστά θέματα και τον γνωστό τρόπο αντιμετώπισης όλων των σοβαρών προβλημάτων του κόσμου. Επειδή λοιπόν είναι ένα θέμα που όλους μας έχει αγγίξει, ο κύριος Ποτόλιας ξεκίνησε, έστειλε την δική του επιστολή, αλλά και όλοι όμως, και όλες οι παρατάξεις, θα παρακαλούσα για να μην χρονοτριβούμε, να ορίσουμε κάποιον, ή να ορίσουμε δύο, θα ορίσουμε πρώτα, ή να ορίσουμε δύο, θα πρότεινα τον κύριο Μούτια, εάν θέλει φυσικά ο κύριος Μούτιας, και την κυρία Ιωσφύδου, για να συντάξουμε, παίρνοντας όλα τα ψηφίσματα των παρατάξεων, ούτως ώστε, να βγάλουμε ένα κοινό ψήφισμα. Δεν ξέρω αν συμφωνείτε. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Ακούγω με. Ναι, καλά. Πολύ καλά. Κύριε Πρόεδρε, είμαι παρούσα. Ωραία. Ακούσατε, κύριε Τζανάκα, την πρόταση, την οποία ανέκανε. Είπα, κύριε Τζανάκα, μ' ακούτε. Βεβαίως σας ακούω, κύριε Δήμακο. Λοιπόν, πρότεινα λοιπόν τον κύριο Μούτλια και την κυρία Ιωσιφίδου να πάρουν τα κοινά ψηφίσματα που έχουμε βγάλει όλες τα παρατάξεις για να κάνουμε ένα κοινό ψήφισμα διότι είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας. Σωστά. Η διαδικασία αυτή είναι πάντα η σωστή. Ωραία. Κύριε Παπαδόπουλε. Δεν ακούγεστε, κύριε Παπαδόπουλε. Πέστε τον κύριο Πεφάνη, δεν ακούγονται. Κύριε Παπαδόπουλε, περιμένετε λίγο. Δεν σας ακούμε. Μισό λεπτάκι, έχουμε ένα τεχνικό θέμα, παρακαλώ. Ωραία, τώρα ακούγεστε. Καλησπέρα, κύριε Παπαδόπουλε. Καλησπέρα, κύριε Παπαδόπουλε. Καλησπέρα, κύριε Παπαδόπουλε. Δεν μπήκαμε στη διαδικασία και εμείς, κύριε Δήμαρχε, να καταθέσουμε ένα ψήφισμα, όμως έχουμε ένα σχέδιο ψηφίσματος και μια πρόταση. Θέλω έτσι να πούμε δυο κουβέντες και εμείς σαν παράταξη. Και φυσικά μετά, γιατί συμφωνούμε όλοι, να μπορέσουμε να καταλήξουμε ή να βγάλουμε την ουσία σήμερα, να αντιμπούμε τσιφωναχτά στο Δημοτικό Συμβούλο και να προχωρήσουμε με τη διαδικασία αυτή. Η Αγιά Σοφιά αποτελεί ιστορικά και συναισθηματικά ένα ισχυρό σύμβολο της Αυτότητας για τον Ελληνισμό, την Ορθοδοξία και το Χριστιανικό Πολιτισμό της Ανατολής και της Δύσης. Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνος από την Ελλάδα, μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την ενέργειά του να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά στην Τζαμή, επιχειρεί να αφισβητήσει τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα του σύγχρονου κόσμου, αλλά και τις επίσημες συνθήκες που διέπουν τις ελληνο-τουρκικές και διεθνείς σχέσεις. Φυσικά και εμείς καταδικάζουμε με κάθε τρόπο την απόφαση αυτή και διαμαρτυρώμαστε έντονα ζητώντας από την Ελληνική Πολιτεία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, θα έλεγα, να την καταδικάσουν όχι μόνο φραστικά, αλλά να επιδιώξουν την επιβολή διεθνών κυρώσεων, έτσι ώστε να μπει ένα σφραγμός στις προσπάθειες του Προέδρου του Τουρκίας να προωθήσει τα όποια σχέδιά του. Νομίζω, Δήμαρχε, ότι η προτάσή σας πρέπει να πιάσει τόπος σήμερα, γιατί καλό θα ήταν να βγει μια ομόφαινη απόφαση μέσα από το Δημοτικό Συβούλιο, δηλαδή να συμφωνήσουμε σήμερα στο ότι καταδικάζουμε με κάθε τρόπο την απόφαση αυτή της γείτονας χώρα και του Προέδρου της Δημοκρατίας και επίσης να καλέσουμε την Ελληνική Πολιτεία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα να μπορέσουν να καταδικάσουν όχι μόνο φραστικά, αλλά ουσιαστικά για να μπορέσουν να υπάρχουν και ρώσεις. Συμφωνίζω το μικρό κομμάτι στο τελευταίο να το συμφωνήσουμε όλοι και από εκεί και πέρα αύριο μαζί με όλες τις παρατάξεις να συνδυαμορφωθεί το κείμενο που θα θέλαμε έναν νέο ομόφανο. Σας ευχαριστώ. Κύριε Παπά. Διευαρχή, εγώ πιστεύω ότι η καλύτερη προσέγγιση που είδα για το θέμα από αυτά που ανακοινώθηκε μέχρι τη στιγμή είναι της παράταξης συμπαράταξης πολιτών. Θεωρώ ότι δεν θα με καλύπτει πλήρως αυτό το ύφος και πρέπει να βάλετε μέσα ένα από την παράταξη του κ. Βέρο ώστε να καλύπτει και τη δική μου προσέγγιση σε αυτό το θέμα. Ευχαριστώ κύριε Παπά. Κύριε Βέρο. Καλησπέρα σε όλες και όλους. Κύριε Δήμαρχε, εμείς καταθέσαμε στο σώμα ένα σχέδιο ψηφίσματος. Όπως πάντοτε στα ψηφίσματα που καταθέτουμε, είμαστε ανοιχτοί στην όποια διαμόρφωση του ψηφίσματος. Δεν διαφωνούμε με το ψήφισμα του συναδελφού του κ. Κοτόλια. Κάλλιστα θα μπορούσαμε και αυτό να σεφωνήσουμε, αλλά στην λογική ότι θα πρέπει να είναι ομόφωνο προσπαθήσαμε να καταθέσουμε ένα ψήφισμα που να καλύπτει όλες τις παράταξες που είμαστε πάλι σε μια λογική και χάσουμε την ουσία. Εμείς είμαστε ανοιχτοί. Δεν πειράζει, ευχαριστούμε πολύ τον Βαγγέλη τον Παπά για την πρόταση του να είναι κάποιος από εμάς. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση, άσ' είναι και αυτούς που υπέδεξε ο κ. Δήμαρχος, τον κ. Μούτρια και την κ. Ιωσιθήδου. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε όποια διαμόρφωση του σχέδιου που καταθέσαμε, είτε προσθεθεί, είτε αφαιρεθεί, είτε οτιδήποτε άλλο, να μην χάσουμε μόνο την ουσία. Ευχαριστούμε πολύ. Λοιπόν, δήμαρχε αγαπητοί συνάδελφοι, πέρα από την καταδικαστέα και απαράδεκτη κεντροκληβική απόφαση της κυβέρνησης της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαρμή. Πρέπει να δούμε και τη μεγάλη εικόνα σε αυτή την υπόθεση, την προβλητικότητα της Τουρκίας, η οποία κλημακώνεται βήμα-βήμα, που ουξύνει η κυβέρνηση της Τουρκίας για συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι γιατί ο Σουλτάνος είναι παράξενος ή δεν ξέρω για ποιον λόγο κάνει αυτά που κάνει. Όλα αυτά τα κάνει η Τουρκία σαν μία μεγάλη περιφερειακή δύναμη, η οποία θέλει να εκμεταλλευτεί τη θέση της, να εκμεταλλευτεί την αγορά των 80 εκατομμυρίων κατοίκων του λαού της Τουρκίας, να εκμεταλλευτεί τους δρόμους που περνάνε αγωγή αέριων και πετρελαίου, να εκμεταλλευτεί τον πλούτο της. Και γι' αυτό το λόγο, επειδή θέλει να αναπαθμιστεί, με τις ευλογίες των μεγάλων δυνάμεων, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σαν κατοχική δύναμη σε τρεις χώρες, Ιράκ, Συρία και στην Κύπρο, και γι' αυτό το λόγο, λοιπόν, εμείς θέτουμε το ζήτημα ότι πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα και τους κινδύνους που ανοίγονται στην περιοχή με αυτή την τακτική της Τουρκίας, η οποία θέλει να εκμεταλλευτεί όλα αυτά και γι' αυτό παίζει σε δύο ταπλό και με τους Ρώσους και με τους Αμερικάνους και ακριβώς επειδή παίζει δύο ταπλό, θέλει να εκμεταλλευτεί την αδυναμία των Ευρωπαίων και των Αμερικάνων και γι' αυτό τα δίνουν όλα. Αν, λοιπόν, τώρα εμείς στιχηθούμε, όπως θα το κάνετε, πίσω από τους πρόθυμους που είναι έτοιμοι και διαχρονικά έχουν κάνει τη βρώμικη δουλειά, όπως και σήμερα, λοιπόν, με το ψήφισμα που κατέθεσε και να αναφέρω σε όλον αυτό το χώρο ιστορικά τη βρώμικη δουλειά που έγινε ακόμα με τη μικριασετική καταστροφή από το κέντρο τότε στη συνέχεια με τον Γεώργιο Παπανδρέο, με όλα αυτά που έγιναν, τον Εμφύλιο και στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ, το Κουγουέ εσωτερικού, την ΕΑΡ, το Συνασπισμό και το ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και ήμουν σίγουρος, λοιπόν, ότι αυτή τη βρώμικη δουλειά θα την έκανε σήμερα φυσικά ο ΣΥΡΙΖΑ για να σας απαλάξει όλους από το να σταθείτε απέναντι στα πραγματικά προβλήματα που ανοίγονται σήμερα στην περιοχή και τα προβλήματα που ανοίγονται στην περιοχή είναι η στίχηση των ελληνικών κυβερνήσεων και των μεγάλων κομμάτων της χώρας μας πίσω από τους συμπεριελιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή που τίποτα το καλό δεν προμηγείουν για τους λαούς. Αντιλαμβάνεστε, δηλαδή, ότι ένα τέτοιο ψήφισμα το οποίο μένει στα μαλακά, στον αφρό και τα βάζει με τον Ερντογκάν, τον Σουλτάνο και λοιπά φυσικά, αντιλαμβάνεστε, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε και σας του λέμε εκ των προτέρων και καταδικάζομαι για ακόμη μια φορά την παράταξη αυτή του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι έτοιμος πάντα να κάνει βρώμι στη δουλειά. Κύριε Ξαφάπουλε. Κύριε Πρόεδρε, τα θέματα της εξοδοχής πολιτικής αφορούν την εκάστοτε γενική κυβέρνηση και με αυτή την έννοια, εγώ δεν βλέπω το λόγο στο τι θα προσέθετε παραπάνω το καταπληροψηφία από ό,τι καταλαβαίνετε κι εσείς το οποίο εντοχωμένως θα καταλήξει η συζήτηση περί αυτού. Σε μια περίοδο κατά την οποία η χώρα μας προκαλείται προκαλείται και αβυζητούνται κυριαρχικά δικαιώματα τα οποία κυριαρχικά δικαιώματα και για την προάσπιση αυτών το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας δεν έχει κάνει τίποτα δεν έχει ενοχλουθεί με κανένα τρόπο και αναφέρουμε σε μια σειρά αποζητήματα πρόσφατη είναι η εμπειρία στον Ευρώ πρόσφατες είναι οι αφήξεις μεταναστών κατά δεκάδες, εκατοντάδες συμμετακλήσης προς τα σύνορα και η πίεση που ασκείται από την Τουρκία προς αυτή τη κατεύθυνση. Καλησπέρα. Δεν θα ξεχάσουμε επίσης το γεγονός ότι αυτό το οποίο επιχειρείται από την πλευρά του Σουρτάνου είναι τίποτα περισσότερο για να αποκτήσει έναν κυρίαρχο ρόλο στον μουσουλμανικό τόξο είναι επίσης γνωστές οι διενέξεις μεταξύ των δύο παρατάξεων των δύο πλευρών οι οποίες φαίνεται ότι προσπαθούν να κυριαρχίσουν στον μουσουλμανικό κόσμο με αυτή την έννοια λοιπόν κύριε Δήμαρχε εάν αυτό το ψήφισμα συμπεριλάβει και μια σειρά άλλα θέματα όπως αυτά που ανέφερα παραδείγματος χάρη αλλά και ό,τι άλλο κληθεί σκόπιμο εγώ θα ήμουν πρόθυμος να συνταχθώ προς αυτήν την κατεύθυνση εάν αυτό δεν είναι δυνατόν θεωρώ ότι η γενική κυβέρνηση το Υπουργείο Εξωτερικών, η γενική κυβέρνηση είναι αυτή η οποία είναι αρμόδια για να απαντήσει και το κάνει με εξαιρετικό τρόπο μέχρι τώρα τουλάχιστον προασπίζοντας αλλά και προωθώντας τις θέσεις ελληνικές και εξ αυτού του λόγου θεωρώ πως πολύ λίγα θα μπορούσε να προσθέσει και αυτό ένα ακόμα ψήφισμα προς αυτήν την κατεύθυνση Αν λοιπόν θεωρείτε ότι εκτός από το συγκεκριμένο θέμα αυτό το ψήφισμα θα μπορούσε να συμπεριλάβει και μια σειρά άλλα θέματα τα οποία έχουν ανάλογη αθετηρία εγώ θα ήμουν πρόθυμος να σας ακούσω να διακριντήσω για να μην παρεξηγηθώ ότι την πρόταση του κυρίου Βέροντ δεν την έχω διαβάσει δεν ξέρω αν είναι στην αργά του μεσημέρι ή μετά του μεσημέρι άρα λοιπόν δεν είμαι νυαρμένος του κυρίου Ποτόλια την έχω πάρει και βεβαίως θα μπορούσα να τη συζητήσω εκτός από την τελευταία παράγραφο κύριε Ποτόλια θέλω να είμαι ευθύς και ειλικρινής απέναντίσας Ο κύριος Βαγιατζής Λοιπόν να τοποθετηθώ και εγώ εν συντομία στο συγκεκριμένο θέμα δεν ξέρω αν ακούγουμε ακούγουμε ακούτε ναι σε ακούμε Λοιπόν το σημαντικότερο στοιχείο και δεδομένο για μένα σε αυτή τη φάση είναι να υπάρξει όσο γίνεται τουλάχιστον εντάξει γιατί άκουσα κάποιες ενστάσεις να υπάρξει μια ομορφιά απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο διότι όπως λέχθη πολλές φορές σωστά από κάποιους προλαλύσσοντες συναδέλφους δεν είμαστε το επίσημο όργανο του κράτους για την εξωτερική πολιτική είμαστε όμως ένας φορέας τοπικής αυτοδιοίκησης που με μια ομορφιά απόφαση μπορεί να σκύσει μια πίεση προς την τουρκική κυβέρνηση και προς την κυβέρνηση τη δική μας για να έχει και αυτή κάποια μέσα για να πιέσει τους συμμάχους μας τους Ευρωπαίους, τους Τούρκους και γενικά να δώσουμε ένα μήνυμα οπότε για μένα το πιο σημαντικό δεδομένο και στοιχείο αυτή τη στιγμή είναι να υπάρχει μια ομόφωνη απόφαση ασχέτος αν διαφωνούμε σε ένα κόμμα ή σε μια τελεία πρώτον αυτόν δεύτερον οπότε εγώ ό,τι προκύψει από τη συγκεκριμένη συζήτηση ή πρόταση οποιασδήποτε παράταξης κι αν είναι αρκεί να είναι προς θετική πλευρά ότι καταδικάζουμε τη συγκεκριμένη πράξη της Τουρκίας θα την ψηφίσω γιατί θεωρώ ότι πρέπει σε αυτά τα θέματα να δείχνουμε ομόνια και συνεργασία από και πέρα όμως θέλω να πεισημάνω τρία σημεία πολύ γρήγορα σε έναν τοποθέτηση πρώτα απ' όλα να του πω κάποια πράγματα που δεν ακούγονται συχνά στα κανάλια και στα ραδιόφωνα και γενικώς το πρώτο θέμα είναι ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφιά σε τζαμί δεν είναι ένα ζήτημα μόνο διακρατικό και ελληνικό και θέμα της Ελληλάδας Τουρκίας είναι ένα θέμα που αφορά όλη τη χριστιανωσύνη όλου του κόσμου διότι η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που είναι παγκόσμιο αφορά όλου τον χριστιανικό κόσμο και τους καθολικούς και όλους τους χριστιανούς σε όλο τον κόσμο οπότε θα περιμέναμε να δείξουν και περισσότερα ηλιαγία σε αυτό το κομμάτι δεύτερον, όπως είπε πολύ σωστό και ο κύριος δήμαρχος ο δυτικός κόσμος και οι μεγάλοι και γνωστοί ηγέτες όπως είναι ο Πούτιν και ο Τραμπ σιωπούν προς σε μια Τουρκία που πολλές φορές τους εκπροσωπεί τους βοηθάει σε κάποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες στις εμπορικές δραστηριότητες και σε όλα αυτά τέλος πάντων που γίνονται γεωπολιτικά στην περιοχή μας ένα άλλο θέμα που δεν τέθηκε από κανέναν ως τώρα είναι ότι η Αγία Σοφία επί 1000 χρόνια και ήταν εκκλησιαστικός χώρος, ιερός χώρος λατρείας του χριστιανισμού και δεν ήταν μουσείο μετατράπηκε μουσείο από το 1934 λόγω ενός διατάγματος του Κεμάλα τα Τούρκ για να φύγει από τη δύσκολη θέση να πάρει την απόφαση να γίνει τέμενος για τους μουσουμάνους είτε η εκκλησία για τους χριστιανούς θα ήταν απίθανο να γίνει στην Τουρκία επομένως εμείς θεωρώ ότι θα έπρεπε εδώ και πάρα πολλά χρόνια να διεκδικούμε ως εκπρόσωποι και του χριστιανισμού και του Βυζαντίου γιατί είμαστε οι συνεχιστές του Βυζαντίου να διεκδικούμε στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας να τελείται τουλάχιστον μία φορά τη βδομάδα ή μία φορά το μήνα ευθεία λειτουργία με παπά και κανονικά και βαρθολομέος να το πω έτσι Από κεπέρα για να κλείνω και να μην κουράζω και τους συναδέλφους θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει μία μόφανη απόφαση που καταδικάζει αυτήν την ενέργεια και ένα στιγερό μήνυμα απέναντι σε αυτήν την επικτατική και καταδικαστή πολιτική της Τουρκίας Κύριε Πρόεδρε μου επιτρέπετε για μισό λεπτό Απλώς θα ήθελα να σας παρακαλέσω κύριε Πρόεδρε επειδή παρότι το στείλαμε στις 3.30 του απόγευμα και επειδή δήλωσε ο κύριος Ξανθόπουλος που ενδεχομένως θα υπήρξε κάποιο πρόβλημα να μην το έλαβε αν έχετε την καλοσύνη να διαβάσετε λίγο τουλάχιστον εμείς θέλουμε το δικό μας ψήφισμα το σχέδιο που καταθέσαμε και από εκεί και πέρα νομίζω από εκεί και πέρα αποφασίστηκε ο ΣΟΜ Ευχαριστώ πολύ Ούτε εγώ το έχω λάβει παρυπητότητας Και γι' αυτόν τον λόγο, αν θέλετε κύριε Πρόεδρε να το διαβάσετε Για χάρη συντομίας θα σας το στείλουμε τώρα με ένα email ξανά σε όλους το ψήφισμα που ζήτησε η συμπαράταξη πολιτών και ο δήμαρχος να προχωρήσει στην Επιτροπή όπως είπε έτσι ώστε να καταλήξουμε στο κοινό ψήφισμα Ο κύριος Κουνάκος Και ο κύριος Κουνάκος Κύριε Πρόεδρε ακούγουμε Μια χαρά Συμφωνώ απόλυτα με τους αγαπητούς συναδέλφους Καλησπέρα και από μένα Κρίσιμες οι ώρες που περνάμε Συμφωνώ για λόγους συντομίας Δεν χρειάζεται να πω περισσότερα Εκείνο όμως που το οποίο θέλω να συμπεριλάβει αυτό το ψήφισμα είναι ότι πρέπει να ανεχθεί ένας λογαριασμός εθνικός Και να αρχίσουμε κύριε Πρόεδρε να ενισχύουμε αυτόν τον εθνικό λογαριασμό όλοι μας και πρωτίστως οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι υπόλοιποι καμπαλιώτες με την ευκαιρία δηλαδή να κάνουμε ένα κάλεσμα αφού η τελευταία παράγραφος αναφέρεται της πρωτοβουλίας που θα πρέπει να πάρει η Βουλική Κυβέρνηση να φτιαχτεί και αυτός ο λογαριασμός ενίσκησης των ταμείων των όπλων δυνάμων Αν δεν έχουμε νύχια να ξεστούμε μην περιμένουμε από συμμάχους και φίλους σε εισαγωγικά Λοιπόν ήρθε η ώρα όπου ο ελληνισμός θα σηκώσει το ναύαρο ψηλά Συμφωνώ κύριε Πρόεδρε Ωραία Λοιπόν κύριε Προτείνω λοιπόν η επιτροπή που είπαμε η κυρία Ιωσήφιδου ο κύριος Μούτιας και μάλιστα μπορούμε να πούμε και τον κύριο Βέρο μια και ο κύριος Παπάς για να μπορέσουν να βγάλουμε ένα κοινόπιθισμα Φυγά Λοιπόν να το στείλουμε στον κύριο Μούτια να σας στείλουμε το ψήφισμα και του κύριου Βέρου δεν ξέρω αν το έχετε Το ψήφισμα του κύριου Βέρου το έχω κύριε Δήμαρχε Ωραία μπορείτε λοιπόν μέχρι το τέλος της συναιδρίας σας να βγάλουμε ένα ψήφισμα κοινό ή αλλιώς αύριο κάποια στιγμή το στέλνουμε στους αρχηγούς αποφασίζουμε από κοινού και το βγάζουμε νομίζω αύριο καλύτερα κύριε Δήμαρχε για να έχουμε όλη την εικόνα τώρα να μιλήσουμε και με τον κύριο Μούτια Ευχαριστώ πολύ κύριε Μούτια Κύριε Δήμαρχε εκ μέρους μας ο Σωτήρις ο Σωτεριάτης εκ μέρους της συμπαράταξης πολιτών θα είναι ο Σωτήρις ο Σωτεριάτης Κύριε Μούτια Ναι άκουσα Ωραία Επίσης κύριε Πρόεδρε Ναι Κύριε Δήμαρχε είδε ο λόγος Λοιπόν θα ήθελα να κάνω κάποιες ανακοινώσεις που αφορούσαν το ταξίδι την επίσκεψή μου στην Αθήνα επειδή όμως υπάρχει θέμα για να μην μακρηγορούμε θα τα πούμε όταν θα έρθει η ώρα για το θέμα που είναι για την επίσκεψή μου στην Αθήνα Έχουμε και δύο επιστολές ακόμη του κυρίου Ποτόια θα τις αναφέρει ο ίδιος μπορούμε να προχωρήσουμε στα εκτός ημέρεισια θέματα κυρία Τσανάκα Κυρία Τσανάκα μάλλον έχει ένα πρόβλημα με το ίντερνετ εκεί που βρίσκεται και είναι λίγο ασταθής οπότε Ωραία να πάμε στον κύριο Παπαδόπουλο και μόλις συνδεθεί κυρία Τσανάκα να τους δώσουμε το λόγο κύριε Παπαδόπουλα Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε Κύριε Πρόεδρε τις προηγούμενες ημέρες επισκέφτηκαν τον δήμαρχο πρώην υπουργός υποδομών κύριος Πίρτζης και η τομαέρχηση του ρισμού του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Νοτοπούλου θέλουμε να γνωρίζουμε πρώτον αν ο δήμαρχος κατέθεσε υπόμνημα στα δύο στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίδευσης σχετικά με την πεσμένη γέφυρα στο κάτω νοσοκομείο την περιμετρική τον οδικό άξονα ε61, τη συντονομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης Καβάλας τα έργα της ΔΕΕΚ που δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσις και την τουριστική προβολή της Καβάλας όπως επίσης θέλουμε να ξέρουμε αν αναφέρθηκε καθόλου ο δήμαρχος στο κλείσιμο των συνόρων και δεύτερον εάν τα αρμόδια στελέχη της διοίκησης και των νομικών προσώπων συμμετείχαν στη συνάντηση για να τους ενημερώσουν σε βάθος και σε λιπτομέρειες ή ήταν μια συνάντηση για να φύγουμε από την υποχρεώση Το δεύτερο που θέλω να πω κύριε Πρόεδρε είναι ότι η προθεσμία της δημόσιας διαβούλευσης στον ΕΜΜ για τη συντονομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης Καβάλας είναι ανοιχτή από την γνωρίζουμε όλης μέχρι τις 17 Ιουλίου προτίθεται η διοίκηση του Δήμου να συμμετάσεις στη διαβούλευση με δική της πρόταση και ποια πρόταση, τρίτον, ισχύουν οι δηλώσεις του Διευθυντή Εικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου ότι κινδυνεύουν με απόρρεψη απόφασεις που λάβαμε από τα μέτρα στη θέση των επιχειρήσεων, τι ενέργειες προτίθεται να κάνει η διοίκηση του Δήμου για να αντικρούσει μια τέτοια απόφαση της αποτετκεντρουμένης διοίκησης και τέταρτον, υπάρχει καταγγελία από έναν δημότη ότι υπάλλωσε του Δήμου παραβίασε την κλειδαριά ενός χώρου στις εγκαταστάσεις της Καλαμίτσας που φιλοξενούσε άτυπα μια μικρή ομάδα δημοτών με τη σύμφωνη γνώμη βέβαια της τοπικής υπηρεσίας του Ταϊπέδ και τους έδιωξε. Η παραβίαση έγινε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής υπηρεσίας του Ταϊπέδ όπως ισχυρίζεται ο καταγγέλων. Ρωτώ, λοιπόν, συνενοήθηκε η διοίκηση του Δήμου Καβάλας με την τοπική υπηρεσία του Ταϊπέδ πριν προβεί σε αυτή την ενέργεια ή όχι. Και τέλος, κύριε Πρόεδρε, ο συντοπίτης δημοσιογράφος Βαγγέλης Παπαδόπουλος δώρισε πριν από λίγο καιρό στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ένα μεγάλο αρχείο με σπάνιο υλικό από την προσωπική του βιβλιοθήκη. Καλό θα ήταν η διοίκηση του Δήμου να ευχαριστήσει δημόσια τον κ. Παπαδόπουλο για τη δωρεά αυτή, αν δεν το έχει κάνει, βέβαια, μέχρι τώρα και να διοργανώσει, θα έλεγα, και με την πρώτη ευκαιρία λόγω του κορονοϊού, μια εκδήλωση για την παρουσία του υλικού αυτού. Ωστόσο, ρωτώ συγκεκριμένα τι θα κάνει η διοίκηση για την ψηφιοποίηση του κώδικα της Δημογεροντίας, που ήταν, ξέρετε, παραστάσεις. Ήταν στο αρχείο που ήταν από τα πρώτα που είχε παραδώσει ο κ. Παπαδόπουλος από ότι έχω νημερωθεί. Σας ευχαριστώ. Λοιπόν, η κ. Τσανάκα, επειδή έχει ένα τεχνικό πρόβλημα, την έχω σε ανοιχτή ακροάση. Κ. Τσανάκα, σας ακούμε και σας ακούει το σώμα. Καλησπέρα σας. Θα συγχωρείτε τώρα, μ' ακούτε από τη σύνδεση. Μα ακούτε τώρα. Ναι, ναι. Λοιπόν, αν όσα κρατήσει τη σύνδεση θα τα τω από εκεί, αλλιώς έχω ανοιχτή και τη τηλεφωνία. Θα ήθελα πάρα πολύ να σχολούμαι λίγο με το θέμα του ΤΑΠ. Μιλώ για το θέμα του ΤΑΠ στο ΔΥΣΟΥ της Δημοφέλεια. Κ. Τσανάκα, κ. Τσανάκα, κάντε μιου το μικρόφωνο από τον υπολογιστή, παρακαλώ. Για να σας ακούμε από το τηλέφωνο. Λοιπόν, το κάνω εγώ, σας ακούμε από το τηλέφωνο. Ακούστε με λίγο. Κύριε Δήμαρχε, στο τελευταίο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοφέλεια, ο Πρόεδρος της Επιχείρησης έφερε θέμα ξανά για τον ΤΑΠ και για τα ετοίματά του. Και μάλιστα έφτατο. Προφανώς δεν γνώριζε τις απόψεις του Δημοτικού Συμβουλίου ή τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Αν και εγώ το θεωρώ απαράδεκτο να μην τις γνώριζε, θα έπρεπε να την γνωρίζει, τουλάχιστον να τον έχετε ενημερώσει εσείς. Ακούστε με λίγο. Μαρκούν έγγραφα σε αυτήν την παρουσίαση στο Διοικητικό Συμβούλιο που αφορούν τον ΤΑΠ και τον Δήμο Καβάλλας. Είναι έγγραφα του Απριλίου και του Μαρτίου και του Μαΐου. Και θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ να καλέσετε τους επικεφαλείς τουλάχιστον στο Διοικητικό Συμβουλίου και να μας ενημερώσετε τι πραγματοί διαπραγματεύονται και τι λένε αυτά τα έγγραφα. Αυτό ήταν το μόνο θέμα με το οποίο θα ήθελα να ασχοληθώ, εκτός ημερεισίας, για τα υπόλοιπα έχω εμπιστοσύνη που συναδέχονται. Έχω συνενοηθεί εξάλλου και με την κυρία Δρακονάκη. Ευχαριστούμε κυρία Τσανάκα. Η κυρία Δρακονάκη θα αντικαταστήσει την κυρία Τσανάκα. Κυρία Δρακονάκη συνεχίστε παρακαλώ. Κάτι άλλο εκτός ημερεισίας δεν έχω, πρόεδρε. Ό,τι έχει πει η κυρία Τσανάκα με αυτό το θέμα του ΤΑΠ μόνο. Ευχαριστούμε πολύ. Ο λόγος του κύριου Παπά. Δεν ακούγεστε κύριε Παπά. Τώρα ακούγομαι? Τώρα ναι. Συγγνώμη. Κυρία Δημαρχία, διάβασα στο ντοπικό τύπο ότι είσαστε αγανακτησμένοι από τη συμπεριφορά των Golden Boys. Θα ήθελα να μας εξηγήσετε σε ποιους αναφέρεστε, σε ποιες περιπτώσεις, για να μπορέσουμε όλοι είσουμε να σας βοηθήσουμε να μην διαφτενεύει αυτόν τον τόπο κανένας άλλος εκτός από τον δήμαρχο. Το δεύτερο, είδα σε τοπικό κανάλι κάποιον παραγωγό στη λαϊκή αγορά στην Καλαμίτσα, που είναι δηλαδή στην Καλαμίτσα, ότι μιλούσε ότι κάποιοι είναι προλομιούχοι, κάποιοι έχουν εβίσμα μέσα στο δήμο και είναι συνεχώς στην κεντρική θέση της λαϊκής, δηλαδή στο πυσοπυρομαρχείο, στο πάρκι. Παρακαλώ, μια απάντηση σε αυτό, αν γίνεται ροτέισον ή άμα πραγματικά ισχύει αυτό που δεν μπορώ να το πιστέψω, που είπε ο παραγωγός. Τρίτο, το νερό στους Φιλίππους. Τελικά, τι θα γίνει με τους Φιλίππους κάθε τέτοια εποχή, οι Φίλιπποι και γενικά η περιοχή, ο πρώην δήμος, με τα χωρκιά ή με τα δημοτικά διαμερίσματα, όπως τα λέμε σήμερα, δεν θα έχουν νερό. Και κλείνω με τον οδικό τουρισμό. Τι μέτρα πρέπει να πάρουμε και τι διαμαρτυρία πρέπει να κάνουμε, γιατί είναι γνωστό ότι από την Ιμφέα, η οποία έκλεισε λόγω μη υποδομής στο να μπορέσουν να γίνουν έλεγχοι εισόδου των τουριστών, είναι γνωστό ότι η περιοχή μας, η Καβάλα και η Θάσος, τροφοδοτείται με οδικό τουρισμό, κυρίως από την Ιμφέα με τους ρουμπάνους, οι οποίοι κατέκλυζαν τα προηγούμενα χρόνια την περιοχή. Ευχαριστώ. Με συγχωρείτε. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ρωτήσω την διοίκηση με αφορμή αυτό το ερώτημα που έθεσε και το θέτουμε και εμείς από τη μεριά μας, η κυρία Τσανάκα, ότι δηλαδή στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο της Δημοφέλεια, μπήκε ως θέμα ημερίσεις διάταξης και επανήλθε μάλλον το γνωστό αίτημα της εταιρείας ΤΑΑΠ. Βέβαια, από την Ιμφέα, το γνωστό αίτημα της εταιρείας ΤΑΑΠ, βέβαια αποσύρθηκε, δεν συζητήθηκε. Όμως η λογική λέει για να επαναφέρεται το συγκεκριμένο αίτημα στην δημοτική επιχείρηση, στο διοικητικό συμβούλιο, μάλλον υπάρχει κάποια εξέλιξη. Και πραγματικά και εμείς θέλουμε να μάθουμε όλοι μας, και όχι μόνο εμείς ως παράταξη, αν υπάρχει μια εξέλιξη θετική ή διαφορετική από αυτήν που γνωρίζουμε. Το δεύτερο, κύριε δήμαρχε, έχει σχέση με την γνωστή υπόθεση που αφορά τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι. Περάσαν 17 μέρες, κύριε δήμαρχε, από τότε που εργαζόμενοι κατέφτρισαν στο σώμα της αιτήσεις, τηρώντας τη δεσμευσή τους απέναντι σε εσάς ως δήμαρχο, αλλά και στο δήμο Καβάλλας, ότι θα συμμετέχουν στην προκήρυξη. Όμως αυτές τις 17 μέρες δύο φορές υπήρξε διοικητικό συμβούλιο στο νομικό πρόσωπο αλληλεγγύης, όμως δεν επανέλθει το θέμα της ανάκλησης της απόφασης. Κύριε δήμαρχε, θέλουμε να μας πείτε πότε θα υλοποιήσετε την δέσμευση και υπόσχεση που δώσατε όχι μόνο στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, αλλά και σε όλο το σώμα. Και μια και μιλάμε και για υποσχέσεις, κύριε δήμαρχε, θα ήθελα να θυμίσω σε εσάς κυρίως, αλλά και στην παράταξή σας, ότι όταν το Μάρτιο περίπου ένα από τα θέματα που συζητήσαμε στο δημοτικό συμβούλιο ήταν η πρόσληψη 20 εργαζόμενων ορισμένου χρόνου για την πειρασφάλεια, είχατε δεσμευθεί ότι ο τρόπος της επιλογής θα γίνει μέσα από διαπαραταξιακή. Οι προσλήψεις, κύριε δήμαρχε, ολοκληρώθηκαν, προσληφθήκαν 20 άνθρωποι, αλλά όμως δεν προσληφθήκαν μέσα από τη διαδικασία που δεσμευθήκατε και σύμφωνα με αυτή τη δέσμευση εμείς ως δημοτική παράταξη, συμπαράταξη πολιτών, έδωσε την θετική της ψήφο, διότι είναι γνωστό ότι όλα αυτά τα χρόνια συμφωνούμε με την αναγκαιότητα της πρόσληψης, αλλά διαφωνούσαμε με τον τρόπο επιλογής. Το άλλο ερώτημα που θέλουμε να θέσουμε είναι τι γίνεται με αυτό το κομμάτι της Δοϊράνιες, που είναι από Ομονίας μέχρι Καράνου, όπου εδώ και χρόνια με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έχει πεζοδρομηθεί. Αλλά μάλλον δεν είναι πεζόδρομος. Ουσιαστικά θα έλεγα ότι δεν είναι ούτε πεζόδρομος, αλλά ούτε και δρόμος. Ώστε να δημιουργεί σύγχυση και να ταλαιπωρεί και τους συμπολίτες μας, αλλά κυρίως όμως τους επαγγελματίες που βρίσκονται σε αυτό το κομμάτι του πεζοδρόμου της Δοϊράνης. Θα θέλαμε κάποια στιγμή να ξεκαθαριστεί τι ακριβώς συμβαίνει. Δεν μπορεί δηλαδή να παίρνουμε κάποιες αποφάσεις ως δημοτικός συμβουλίου, που εμείς ήμασταν αντίθετοι τότε. Δεν ξέρω αν το θυμάστε κύριε Δήμαρχε ή ήσασταν τότε και εσείς δημοτικός σύμβουλος στην αντιποδίδευση. Διότι η αντίθεσή μας δεν ήταν ότι δεν θέλαμε να γίνει πεζόδρομος, αλλά λέγαμε ότι πρέπει να υλοποιηθεί αυτό που προβλεπόταν σαν αυτήν την μελέτη του κυρίου Παρασκευόπουλου, όπου συνολικά προτινόταν η Δοϊράνης ως πεζοδρόμης και εμείς λέγαμε ότι θα πρέπει συνολικά να πεζοδρομηθεί η Δοϊράνης για να δούμε και τα όκια αποτελέσματα. Και το τελευταίο που θα ήθελα να ρωτήσω είναι ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε ότι κάτι συμβαίνει όσα αφορά με την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών. Σε όλον τον δήμο, όχι μόνο μέσα στην πόλη, σε όλον τον δήμο συνολικά υπάρχει ένα θέμα, δηλαδή παντού βλέπουμε ξεχειλισμένους κάδους και υλικά ανακυκλώσιμα έξω από τους κάδους. Υπάρχει κάποιο θέμα με την αποκομιδή, υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αυτά ευχαριστούμε πολύ. Το πρώτο ζήτημα που θέλουμε να θέσουμε, κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί συνάδελφοι, είναι αυτό της επιβάρεσης της υγείας των κατοίκων ανατολικά της πόλης μας στη γνωστή περιοχή όπου βρίσκονται τα δύο χημικά εργοστάσια. Μια κατάσταση η οποία ξέρουμε όλοι ότι έχει τάση το προχώρητο, ωστόσο όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία τα οποία να δίνουν ακριβώς την ρύπανση της περιοχής και φυσικά για τα στοιχεία που μιλάμε μόνο για τη ρύπανση του αέρα και κανείς δεν κάνει αναφορά για το έδαφος και τα νερά. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η προηγούμενη διοίκηση μετά τις μεγάλες διαμαρτυρίες που έκαναν οι κάτοικοι και συνεχίζουν βέβαια στην περιοχή της Καρβάλης και του Σαλκερού του 2018, έκανε μια συνεργασία με έναν πιστημονικό συνεργάτη από το Δημοκρίτιο όπου τελικά δεν παρουσίασε τίποτε σχετικά νεότερο με τις μετρήσεις. Ουσιαστικό θέλω να πω. Σήμερα μας δηλώσατε εσείς, προηγούμενη συνεδρίαση, ότι θα αλλάξετε πιστημονικό συνεργάτη πάλι για να μετρήσετε τους αέριους ρύπους και μόνο αυτό συζητάμε. Βέβαια, το Υπουργείο ακόμα από το 2018 περιμένουν στοιχεία από την περιφέρεια για τους δήμους μετρήσων προκειμένου να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Οι κάτοικοι της περιοχής αντιλαμβάνονται και αγωνιών για την υγεία τους, η οποία επιβαρύνεται δραματικά κατά την άποψή μας και το ζήτημα πάντα στέλνεται στις καλέντες. Και ενώ όλη η συζήτηση αφορά για τις μετρήσεις και ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι βάζουν τα επίπεδα και τα όρια, αυτοί που κάνουν και την εμπορία των ρήπων με αγορά καθαρού αέρα από άλλες περιοχές, αυτοί οι οποίοι έχουν σαν δόγμα ορυπένων πληρώνια, δηλαδή μπορούν τα χημικά εργοστάσια να πληρώσουν και να ρυπένουν το περιβάλλον. Αυτοί λοιπόν που συζητάνε και μιλάνε μόνο για τις μετρήσεις, ποτέ δεν γίνεται καμία αναφορά για επιδημιολογική μελέτη, η οποία πραγματικά θα δει ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία των πετύκων. Με αυτή την έννοια λοιπόν εμείς θέτουμε το ζήτημα στη διοίκηση και ρωτάμε ευθέως τι ενέργειες θα κάνει, ώστε σε συνεργασία με ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα να προβεί σε επιδημιολογική μελέτη, για να εξακριβωθεί ακριβώς το πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή. Ένα ζήτημα το οποίο βάλαμε και στην προηγούμενη φορά, το οποίο δεν έχει λυθεί, είναι με ένα φανάρι στη νυχτιόσφαιλα μετά, εκεί στο ύψος της Αγίας Ερήνης, όπου παρατηρείται καθεμερινά είναι το μοναδικό φανάρι που γίνεται από μπωτιλιάρι. Γιατί, γιατί οι ρύθμεις είναι τέτοια που παίρνει υπόψιν της, τα φανάρια παίρνουν υπόψιν, και εκεί είναι κόμμος. Τη στιγμή που δεν υπάρχει κόμμος, δεν υπάρχει λωρίδα ξεχωριστή για να μπορεί κάποιον να σδίξει. Επίσης, ένα άλλο ζήτημα το οποίο έχει σχέση με αδειότητα και με λίγο σταυρίδι, είναι οι κάδοι, επιτέλους, την ΡΕΠΟΣ, που εμποδίζουν εκεί στην Φαβιέρω, κύριε Σταυρίδι, απέναντι από τη Rover να μετακινηθούν κάποια στιγμή. Επίσης, ένα άλλο ζήτημα που θέλουμε να θέσουμε, το βάζω έτσι για να γελάσουμε και λίγο, είναι η κατοικηδεύεια Κλένε στην περιοχή, είναι στην 25η Μαρτίου, στην είσοδο της Μεραρκίας στο στρατόπεδο Καρακώς. Εκεί λοιπόν, αγαπείς συνάχτων, ξέρετε όλοι, σε 50 μέτρα, συσορεύονται δραστηριότητες όπως είναι το Κέντρο Υγείας, όπως είναι στάση λεωφορείο, στάση ταξί, κόμμος, από όπου κατεβαίνουν τα παιδιά με τα πόδια στο σχολείο που θα πάνε στα σπίτια τους της γειτονιάς, υπάρχει εστιατόριο, υπάρχει σούπερ μάθια, υπάρχει καφέ. Και ενώ σε αυτά τα 50 μέτρα λοιπόν θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι αν πήγαινε 10 μέτρα πίσω το στρατόπεδο και έχει δόξα το χώρο να τραβηχτεί πιο πίσω, όχι μόνο δεν κάνει αυτό, αλλά βγάζει κάτι σιδεριές μπροστά στα καταστήματα και τα 50 μέτρα αυτά όπου δραστηριοποιούνται και υπάρχουν τόσες δραστηριότητες γίνονται ακόμα πιο λίγα. Και εδώ λοιπόν να γελάσουμε, εδώ είναι το top του ανέγδοτου, έχουμε τον υπουργό ρε παιδιά άμυνας, δεν του λέμε τίποτα να κάνει κανένα κομάντο εκεί να πάει 10 μέτρα πίσω το στρατόπεδο, γιατί αν δεις εκεί πέρα στην πύλη έχουν ακόμη μια πύλη λίγο παραπίσω. Και τέλος αυτό που θέλω να βάλω κύριε Πρόεδρε αφορά στη θέση που πρέπει να πάρουν και εσείς δήμαρχοι αλλά και οι υπόλοιπες παρατάκτες, γιατί πάντα στρίβεται διά το ραβόνος, λέει πέντε κουβέντες ο δήμαρχος, είναι αυτό το έκθρωμα του νόμου που ψηφίστηκε την προηγούμενη βδομάδα για την απαγόρευση των διαδηλώσεων. Έχουμε τόσους συνδικαλιστές, τόσους αγωνιστές οι οποίοι δεν κάνουν επαναστατικές γυμναστικές και φαντάζομαι ότι να καταδικάσουν αυτό το επέσχεντο περατούργημα το οποίο με αστείες δικαιολογίες το περάσανε, το όνομα ότι οι διαδηλώσεις είναι αυτές που κλείνουν τα καταστήματα. Και θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσες διαδηλώσεις γίνονται στον αμυγδαλαιώνα και έχουμε δεκάδες μαγαζιά κλειστά, τις κρινίδες, πόσες διαδηλώσεις, στην Ελευθερούπολη, στη Χρυσούπολη, πόσες διαδηλώσεις γίνονται για να έχουμε τόσα μαγαζιά κλειστά. Ξέρετε πολύ καλά λοιπόν ότι το νόμος αυτός έχει σχέση με το γεγονός ότι η αντιλαϊκή πολιτική που θα ενταφεί το προηγούμενο διάστημα χρειάζεται στον κούρδο, γι' αυτό πριν πινάσουν μαγειρεύουν, γι' αυτό πήραν αυτό το τερατούργημα τους ηφίσανε, γι' αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πήρε απόφαση ουσιαστικά απαγόρευσης των αφτεριών, σιγή νεκροταφίου δηλαδή, σφάξαμε αγιά μην αγιάσω για να προχωρήσει υποτίθεται η οικονομία. Ξέρουν πολύ καλά βέβαια ότι οι εργαζόμενοι δε θα μείνουν στο σπίτι, ξέρουν πολύ καλά ότι θα τον ατρέψουν να δω τον ομοσκέδιο στην πράξη. Το ζήτημα είναι τι θα κάνετε εσείς. Ένα προς ένα ερωτό τους επικυφαλείς των παρατάξων, αλλά και ένα προς ένα τους δημοτυπτούς συμβούλους. Αν έχετε τα κότσια να σταθείτε απέναντι σε αυτή τη κυβέρνηση, η οποία παίρνει μέτρα υπέρ των μεγάλων συμφερόντων, των υπέρ των επιχειρηματιών, δίνοντάς τους και χρήμα, αλλά και με νόμους που κατοχυρώνει την απγείρωτη εργασία, την εκπερυτροπή σε εργασία και όλα αυτά τα μέτρα που παίρνει υποτίθεται στο όνομα της πανδημίας, θέλω να σας δω αν πραγματικά είστε με τους εργαζόμενους, όπως λέτε στα λόγια, αλλά σε τελικά αν δεν το ψηφίζετε, νομίζω πως συντάσαστε κι εσείς με όλους αυτούς που θέλουν τους εργαζόμενους με σκυμμένο το κεφάλι, χωρίς πονή, χωρίς αγώνα. Ευχαριστούμε κύριε Βοτόια, ο κύριος Βαγιατζής. Καλησπέρα κύριέ μου. Εγώ ήθελα να αναφερθώ στο συνολικό σταθμό της Νιφέας, που είπε ο κύριος Καπάς, είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, διότι το 75-80% του τουρισμού που έρχεται στην περιοχή μας περνάει από εκεί πέρα, από αυτό το συνολικό σταθμό. Και αυτή τη στιγμή που είναι κλειστός ο στινονοϊκός σταθμός θα έχει το πρόβλημα τόσο η Καβάλα όσο και η Θάσος. Και δυστυχώς αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον η ενημέρωση που υπάρχει και στον κόσμο αλλά νομίζω και σε όλους μας, είναι λυπής. Δηλαδή δεν γνωρίζουμε ακριβώς αν θα ανοίξει στο μέλλον, αν θα ξανασκευθεί μετά της 15 Ιουλίου, ποιο είναι το πρόβλημα. Γιατί πρώτα απ' όλα, και αυτό αφορά και τον Δήμο Καβάλα, έχουν έσοδα και για τον Δήμο Καβάλα, διότι οι επιχειρήσεις έχουν έσοδα αυτές και τα οποία μετά μετατρέπονται σε έσοδα και τέλεια για τον Δήμο Καβάλα. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση και το σημαντικότερο θέμα είναι, εφόσον γνωρίζουμε ότι θα υπάρχει αυτό το πρόβλημα με το Covid-19, γιατί οι περιφέρειάρχες, οι δήμοι δεν προετοίμασαν το συνοριακό αυτό σταθμό με το κατάλληλο εξοπλισμό, έτσι ώστε να μην αναγκαστούμε να το κλείσουμε ανοιχτός και να μπορεί να κάνει τα tests και αυτά που χρειάζεται με τις βάζεις δεδομένων. Διότι απ' ό,τι καταλαβαίνω το πρόβλημα είναι ο Covid-19. Αυτό, σε αυτό αναφέρει και ο κύριος Παπάς. Ένα δεύτερο θέμα, το οποίο το σχολιάσα και στο διαδίκτυο, είναι ότι πάλι το περασμένο Σάββατο έγινε ένα τύχημα στην Ερυθρού Σταυρού, στο ίδιο συγκεκριμένο σημείο που υπάρχει διάβαση, που είναι κοντά στη Λαγία Γωρά. Και μιλάμε ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον το τελευταίο χρόνο που παρακολουθώ το θέμα, έχουν πρέπει να γωνεί πάνω από 10-15 ατύχηματα. Θεωρώ ότι και ως δήμος και ως δημοτικός συμβούλιο θα πρέπει κάτι να πράξουμε γι' αυτό το πράγμα. Θα πρέπει να βρεθεί μια λύση. Διότι ως τώρα δεν είχαμε θενατηφόρα ατύχημα, αλλά χτύπαξε λάβρο με θάβριο, θα δημιουργηθεί ένα ατύχημα που ήσουνα και πιο σοβαρό και θα θρυνίσουμε και ζωές. Και από τη στιγμή που τίθεται αυτό το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, και το θέτω εγώ, είναι τρίτη φορά που το συζητάω αυτό το θέμα, θεωρώ ότι ο δήμος, ο δήμαρχος, δημοτικός συμβούλιο, δεν με νοιάζει ποιος, θα πρέπει να βρει μια λύση. Ποια θα είναι αυτή η λύση, δεν γνωρίζω. Έκανα τρεις προτάσεις την προηγούμενη φορά. Προτείνω ή να μετατοπιστεί η διάβαση κάποια μέτρα, έτσι ώστε να μπορεί αυτός που στρίβει, αυτός που έρχεται να το δει. Η άλλη λύση είναι όπως έχουν στο εξωτερικό, έχουν φωτισμό, έχουν κάποια λαμπιόνια μεγάλα, κάποιους γλώμπους φωτισμούς, έτσι ώστε που αναβοσβήνει, οπότε όποιος αυτοκίνητο έρχεται, περνάει, απλοκύται, νύχτα, νύχτα, μέρα, να παρακολουθεί το φως και να σταματάει να προσέχει περισσότερο, να έχει πιο πολύ τα δανακλαστικά του. Αυτά τα δύο θέματα είχα εγώ να πω. Ευχαριστώ πολύ. Πολύ ο κ. Ξανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να θέσω επόψη της διοίκησης του κ. Δημαρχού ένα θέμα που αφορά την εξυπηρέτηση των κατήκων του Περγιαλείου από το αστικό φτελ Καβάλασ. Ετία υπήρξε καταγγελία κατήκων του Περγιαλείου, οι οποίοι με ενημέρωσαν, καταρχήν, και αφού πήραν τα δρομολόγια, τα οποία πράγματα από μία 7-2020 το αστικό κοκτέλ δημοσίευσε, είδα ότι το τελευταίο αστικό, το οποίο εξυπηρετεί νεκροταφία και περγιάλι, εκκινεί στις μία η ώρα το μεσημέρι. Και μάλιστα από τις 11.30 μέχρι τις μία δεν υπάρχει ενδιάμεσο δρομολόγιο. Δεν ξέρω αν αυτό είναι υπόψη της διοίκησης, και δεν ξέρω αν με αυτή τη λειτουργία του αστικού κοκτέλ Καβάλασ, συμφωνεί η διοίκηση του Δήμο Καβάλασ. Θέτω το θέμα αυτό, διότι στην προηγούμενη συνεδρία συστέθηκαν μάλιστα και θέματα που αφορούν την πιθανότητα χρηματοδότησης οικονομικής ενδύσης του αστικού κοκτέλ, για το έργο το οποίο παράγγει στον Δήμο Καβάλασ. Αυτό που έκανε εντύπωση και αθέτω επίσης υπόψη της διοίκησης, είναι το γεγονός πως σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις, επίσης δεν την έκανε υπόψη μου, κάθε και του Περγιαλίου που επικοινώνησαν με τον αστικό κοκτέλ, αντιμετωπίστηκαν με τρόπο σκεότατο. Όταν λέω σκεότατο, η φωνή που απάντησε στο αστικό κοκτέλ για τα δρομολόγια, ανέφερε ότι και αυτά τα δρομολόγια τα οποία σας βάζουμε, σας κάνουν χάρη. Θα ήθελα να ρωτήσω τον δήμαρχο, τη διοίκηση, εάν έχει υπόψη της τα θέματα αυτά, του αστικού κοκτέλ, που δεν αφορούν βέβαια το Περγιάλι, αφορούν και άλλες γραμμές, έχουν δει κατά πανάληψη στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά νομίζω ότι είναι καιρός κάποια στιγμή, να αρχίσουμε να βλέπουμε την εξυπλέτηση και των πολιτών, διότι αν μη τι άλλο, θεωρούμε ότι με κάποιον τρόπο, οι άνθρωποι όχι μόνο πρέπει να εξυπηρετούνται, αλλά και πρέπει να διευκολύνουν τα κυκλοφοριακά προβλήματα του κέντρου. Αλλά καταλαβαίνετε ότι με αυτές τις συνδείκες που την κρατούν, με αυτή τη λογική, μόνο αυτό δεν επιτυχάνεται. Το δεύτερο θέμα το οποίο θέλω να θέσω, αφορά τα σενάρια τα οποία πανέρχονται και αφορούν την περίθυνη σύναγκα, την Βόλου. Είναι αυτό το αυτοκτονικό φαραονικό έργο, το οποίο... Συγνώμη. Ποιο είπατε, κύριε Ξαμπτόπουλε, τη σύραγκα? Η σύραγκα του συμβόλου, κύριε Δημαρχέ. Η σύραγκα του συμβόλου, αυτή η οποία θα αποστραγγίσει, κακό χρόνο να έχουν αυτοί οι οποίοι σκέφτηκαν αυτή τη βλακία, θα αποστραγγίσει τα νερά του συμβόλου στο κόμπο της Καβάδας. Το τρομερό, κύριε Δημαρχέ, και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι για αυτή τη μελέτη υπάρχει ένα εκατομμύριο ευρώ, το οποίο χρηματοδοτεί τη συγκεκριμένη, πώς το λένε, αυτοκτονική ιδέα. Μου κάνει εντυπούς το γεγονός ότι μόνο ότι δεν υπάρχουν χρήματα για άλλες μελέτες, περί μετρική καβάλαση, έναν εγκραστητικό δάσος έψω από το 1961, μελέτη αποστραγγίσης ταιναγών, και μια σειρά άλλα θέματα είναι γνωστά σας καλύτερα από μένα. Για το συγκεκριμένο έργο επιμένουν κάποιοι να εννοούν ότι πρέπει το έργο αυτού να χρηματοδοτηθεί και δεν ξέρω, η μελέτη πρέπει να χρηματοδοτηθεί, άραγε για ποιον λόγο, αν κάποιος δε σκοπεύει να εκτελέσει το έργο, αυτό θα ήθελα πραγματικά να ξέρω. Κύριε Δήμαρχε, διανύουμε αισίως, διανύεται αισίως τον 10ο μήνα από τη στιγμή που αναλάβατε τη διοίκηση του Δήμου Καβάλλας. Και λοιπόν σας έχουμε ειλικρινά και να γιορτάσουμε το Σεπτέμβριο όλοι μαζί την ανάληψη των καθηκών της, αλλά θέλω να σας θυμίσω ότι στον απόγεχο του συλλαλητηρίου που έγινε 26 Σεπτεμβρίου 2019 στο Ασημακοπούλου και αφορούσε την κατά τη γνώμη μου δρομολογούμενη μετατροπή του προσωρινού κέντρου φιλοξενειάς μεταναστών σε μόνιμο κέντρο φιλοξενειάς, με ό,τι αυτό συνεφάγεται, το Δημοτικό Συμβούλιο εξέδωσε ψήθισμα, το οποίο μάλιστα είναι και ομόφωνο και από το ψήθισμα αυτό απορρέω συγκεκριμένα πράγματα τα οποία θα έπρεπε να γίνουν και για τα οποία θα ήθελα να μενημερώσετε σε ποιο στάδιο βρισκόμαστε, διότι ένα χρόνο μετά, άρα λοιπόν το Σεπτέμβριο, σε 1,5 μήνες από τώρα, θα πρέπει στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας να συζητήσουμε τι έχει γίνει προς αυτή την κατέτηση, πού είμαστε, να επαναξιολογήσουμε τις ενέργειες που έχουμε ή δεν έχουμε κάνει και να δούμε πώς θα απορρευθούμε από εκεί και πέρα. Δεύτερο θέμα που αφορά επίσης στο Σαρδό Ασομακοπούλου, κύριε Δήμαρχε, σας θυμίζω ότι στη συνάντηση που είχαμε στο γραφείο του Υπουργού Εθνικής Άμνης κ. Παγιωτόπουλου, ανέφερε, με παράπονο μάλιστα, ότι δεν του έχει υποβληθεί business plan αναφορικά με τη χρήση του στρατοπέδου Ασομακοπούλου που θα ήθελε ή σκοπεύει να κάνει ο δήμος Καβάλλας για να το διευκολύνει με αυτόν τον τρόπο στην παραχώρησή του στον δήμο Καβάλλας, όπως συγκεκριμένα ανέφερε. Θα ήθελα επίσης να μου πείτε σε ποιο στάδιο βρίσκεται αυτή, θα έλεγα, η πρωτοβουλία, να μην τη χαρακτηρίσω ενέργεια, της υποβολής business plan αναφορικά με το στρατόπεδο Ασομακοπούλου στο Υπουργείο Εθνικής Άμνης. Και το τελευταίο θέμα το οποίο θα ήθελα να θέσω υπόψεως, κύριε δήμαρχε, με αφορμή κάποιες εκδηλώσεις, οι οποίες γίνονται αναφορικά και με το Κοσμοκόλης, αλλά και με το Φιλιππων, οι οποίες γίνονται με έναν περίεργο τρόπο τουλάχιστον. Θα σας θυμίσω ότι για την εκδήλωση που οργανώσατε την 1η Υβλίου και 20, της 8.30, στο Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλιππων, και αφορούσε έκθεση φωτογραφίας, η πρόσκληση και το πρόγραμμα, κύριε δήμαρχε, στάλθηκε την 1η Υβλίου της συγκεκριμένη μέρα, στις 7.46. Και επειδή αυτό, δυστυχώς, δεν είναι ένα εμπονομένο γεγονός, γίνεται κάτι πανάληξη, εάν είναι από επιλογή σας, θα ήθελα να το ξέρω, και βέβαια δεν πρόκειται να θέσω κανένα περαιτέρω θέμα. Είναι επιλογή σας, δηλαδή, να αγνοείτε τους δημοτικούς συμβούλους, απόλυτα κατανοητό, ανεξάρρυτα από το αν διαφωνώ εγώ, είναι επιλογή σας και γι' αυτό το λόγο δεν έχω τίποτα περισσότερο να προσθέσω. Εάν όμως έχει διαφύγει από το γραφείο σας, και αυτές οι προσκλήσεις έρχονται κατηστεριμένα, θα σας παρακαλέσω πολύ να λάβετε υπόψη, ότι αρκετοί των συναδελφών είναι εργαζόμενοι, και οι οποίοι μάλιστα, εργάζονται και είναι ενεργοί ακόμα στα επαγγελματά τους. Σκεφτείτε λοιπόν λίγο, αυτή την περίπτωση, λίγο νωρίτερα, για να μας δώσει τη δυνατότητα πραγματικά να ερχόμεθα εκεί και να παραδειγούμε τις εκπληκτικές που αφορούν και το ένα φεστιμπάλ Κωνόμπολης και το άλλο φεστιμπάλ Φιλίππον Τάσου, εκτός και αν επαναλαμβάνω, είναι μια ενέργεια η οποία είναι συγκεκριμένη και έτσι την έχετε αναλάβει, διότι προφανώς ή ίσως, ελπίζω πως όχι πάντως σε καμιά περίπτωση, δεν θέλετε την παρουσία των δημοτικών συμβούλων σε αυτές σας πρωτοβουλίες. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, επειδή εγώ διαφωνώ με όλη αυτή τη διαδικασία που ξεκινήσαμε, τα προημερισίες να προηγούνται τις σημερίσεις διάταξης, δεν έχω να κάνω να πω σε αυτή τη διαδικασία, γιατί θέλω να προηγούνται τα θέματα της σημερισίας διάταξης, να γινόμαστε πιο παραγωγικοί, ήδη πέρασε μία ώρα, φανταστείτε ότι θα έχουμε άλλη μία ώρα απαντήσεις από τον Κύριο Δήμαρχο. Δεν θέλω να συμβάλλω σε αυτή τη διαδικασία της επιμέρους φόρτισης του σώματος. Απέχω από τη διαδικασία και ό,τι έχω από εδώ και στο εξής, θα τα στέλνω εγγράφος στην διοίκηση και να παίρνω αντικειστικά απαντήσεις. Ευχαριστώ. Ποιοι θέλουν από τους συμβούλους να πάρουν το λόγο, να καταγραφούν. Ο κύριος Καλανταρίδης, ο κύριος Λαζαρίδης, ο κύριος Μοφτασάγας, ο κύριος Μαυρίδης, ο κύριος Γουνελάς. Παρακαλώ είναι κάποιος άλλος συνάδελφος, ο κύριος Πρωμούσας. Θα ξεκινήσουμε με τον κύριο Καλανταρίδη. Δεν μπορώ και εγώ να υπολογίσω πόση. Δεν σέβονται τον ύπνο κάποιον άλλον και αυτό συμβαίνει και μέσα στην πόλη αλλά και έξω από την πόλη της κοινότητας. Θεωρώ, κύριε δήμαρχε, ότι καλό θα ήταν να γίνει ένα τηλεφώνημα προς την αστυνομική διέφερση, προς το τμήμα τροχείας, όπου να τίθηται αυτό το θέμα και ότι θα πρέπει να είναι κάτι το οποίο θα το πρέπει να το λαμβάνουν οι μπόψεις τους και να κάνουν και πέντε ελέγχους παραπάνω, έτσι? Έτσι ώστε να μαζευτεί λίγο όσο είναι δυνατόν αυτή η κατάσταση. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρωμούσας. Καλησπέρα και από εμένα. Ένα θέμα το οποίο ήδη έχει τεθεί αλλά ήθελα και εγώ να δω. Δεν είναι δυνατόν για 13 προθήκες, επί μια πέντα αιτία, να μην έχει τελειώσει αυτή η ιστορία, τα βιβλία να μπουν στη θέση τους και εν πάση περιπτώσει έως ότου ολοκληρωθεί και εκείνο το έργο εκεί της Καπναποθήκης, θα πάρει τη θέση στην αλμόρισσα. Θα σας παρακαλέσω, γιατί ξέρω ότι έχετε γίνει δέχτης και εσείς από την οικογένεια Στυριάδη, σε αυτό το θέμα να δώσετε μία απάντηση και προς το Δημοτικό Συμβούλιο και προς την κοινωνία και προς την οικογένεια η οποία τα εδώρεσε. Ένα δεύτερο θέμα και με αυτό κλείνω, απευθύνομαι προς τον πρόεδρο, τον φίλο μου τον κ. Χρόνια Απόστον της ΔΕΙΑΚ. Πληροφορία είναι κ. Πρόεδρε, ότι στο έργο εκεί πέρα της αντικατάστασης που γίνεται του δικτύου ίδρευσης, υπάρχει ένα πρόβλημα. Ο μηχανισμός αυτός που αυξάνει ή μειώνει, δεν τα ξέρω τα τεχνικά πώς να το χαρακτηρίσω, την πίεση του νερού, των αθμοσφαιρών όπως λένε, ο μέν ανάδοχος του έργου, προκειμένου να προληθούν μάλλον βλάβες, η εμπειρία φαίνεται το έχει δείξει, προτείνει η πίεση του μηχανισμού να μην είναι των 16 αθμοσφαιρών, ενώ οι υπηρεσιακοί παράγονται στις επιχειρήσεις προτείνουν και επιμένουν να είναι των 10 αθμοσφαιρών. Το ρώτησα εάν αυτό έχει κάποια επιβάρινση στον ανάδοχο και μου απεντήθη ότι ο ανάδοχος αναλαμβάνει ας πούμε και το οικονομικό κόστος, δεν θα επιβαρυνθεί η δαιδεϊάκ. Θα παρακαλούσα από αυτό μία απάντηση, διότι με ανοχλήσανε οι συμπολίτες μου και από τις χρονίδες, αλλά και εγώ μετά από την πρώτη όχληση προσπάθησα να βρω μια άκρη και μου έκανε εντύπωση. Δεν κατέχω τεχνικά το θέμα αυτό, αλλά εσείς εκεί σαν πρόεδρος έχετε την ευθύνη μήπως μπορείτε να μας διαφωτίσετε. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε κύριε Μαυρίο και κύριε Λαζαρίδης. Καλησπέρα στους άνθρωποι. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Μία ερώτηση θέλω να κάνω και στο συνάδελφό μου κύριος τον κύριο Δακτουβίδη αλλά και στο δίπαχο. Έχει, αν συμμετέχουμε ως Δήμος Καβάρας, στην εκπόνηση των τοπικών πολυδημικών σχεδίων που έχει ένα θέμα που έχει αναδεχθεί με πρόσχεση που στάθηκε στους δήμους 17 Ιουνίου από το Υπουργείο Προταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος συγχειρήμα από τον Υπουργό Δημήτρη Οικονόμου και έχει βγάλει και σχετική ανακοίνωση για το θέμα αυτό και η Κέδε και υποδυσμία για την συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτός, την εκπόνηση δηλαδή των τοπικών πολυδημικών σχεδίων λύγει μεθαύριο, 16 Ιουλίου. Αν έχουμε γνώση του θέματος, αν έχουμε συμμετοχή ή τι πρωτοθέμηθα να κάνουμε για το θέμα αυτό. Ευχαριστώ. Ο κύριος Γονελάς. Καλησπέρα κύριε Δήμαρχο, καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Μια ερώτηση θέλω να κάνω, βάσει των νέων συγγίσεων των λιμοξιολόγων για τις συναθρίσεις, αν έχουμε κάποια εξέλιξη για τα φεστιβάλ τα οποία διοργανώνει ο Δήμος. Αν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα ως προς τη διεξαγωγή τους. Σας ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Κορτασάγας. Καλησπέρα και από μένα. Θα ήθελα να θέσω ένα θέμα το οποίο τέθηκε και προηγουμένως από τον κύριο Ποτόλια. Σαν δημοτική παράταξη θα θέλαμε να θέσουμε το θέμα του νόμου που ψηφίθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για τις διαδηλώσεις. Ένας νόμος ο οποίος στείγει κατεξοχή θέματα δημοκρατίας. Ένας νόμος που ουσιαστικά θα χρηθεί στον δρόμο. Επειδή στην προηγούμενη δημαρχιακή θητεία σαν δήμος κάναμε κάποιες διαδηλώσεις και κλείσαμε και δρόμους. Δηλαδή αν χρειαστεί κάτι αντίστοιχο τώρα θα πρέπει να επακούσουμε. Δεν μιλάμε μόνο για αυτό το παράδειγμα, μιλάμε για άλλα παραδείγματα. Δεν μιλάμε μόνο για αυτό το παράδειγμα, μιλάμε για άλλα παραδείγματα για τις εκδηλώσεις να θυμίσω των εργαζομένων στα πετρέλια, των εργαζομένων στη Βουφουλού, γενικά των εργατικού κόσμου. Έτσι και αλλιώς ο νόμος αυτός θα χρηθεί στον δρόμο. Αλλά εμείς σαν πολιτικό όργανο μπορούμε, θα έπρεπε ή δεν θα έπρεπε να πάρουμε θέση. Αυτό απευθύνεται σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και σε όλες. Εδώ είναι ένα ζήτημα το οποίο απλά τύθεται. Ευχαριστώ πολύ. Και η κυρία Ιωσήφιδο. Καλησπέρα γι'από μένα. Καταρχήν επειδή κατηστέρησα λίγο ο νόμος στο σύστημα και μπήκα πριν από δέκα λεπτά, αν κάποια ερώτηση που θα κάνω την έχει πει κάποιος συνάδελφος, ας με συγχωριάζετε. Καταρχήν, κύριε Δήμαρχε, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι δεν θα περνούν τουρίστες οδικώς, κυρίως από τον πρωμαχώνα, αν δεν έχουν διανεργηθεί τα ειδικά τεστ και μάλιστα προ συγκεκριμένων ωρών. Επειδή δεν έχω ακούσει αυτός ο περιορισμός να υπάρχει για άλλους τουρίστες, που θα έρχονται στη χώρα μας με άλλο μέσο ενημέρισμα, όπως κάνουμε αεροπλάνα, καταλαβαίνω ότι πάνω από όλα είναι η υγεία, αλλά αυτή η ανισότητα, φυσικά καταλαβαίνετε ότι θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στον οδικό τουρισμό, στην περιοχή μας και εννοείται στην Καβάλα. Θέλω λοιπόν να μου πείτε αν αντιδράσετε με κάποιο τρόπο, αν συζητήσατε καθόλου με την κυβέρνηση ή με τον υπουργό τουρισμού για ποιο λόγο αυτός ο διαχωρισμός, γιατί αν ήταν κάτι γενικευμένο θα έλεγα ότι είναι κάτι γενικό. Σε βάση περιπτώσει, θα σας παρακαλώ πολύ να μας ενημερώσετε γι' αυτό το θέμα. Ένα δεύτερο θέμα. Σας άκουσα τις προάλλες κύριοι δήμαρχες ένα τηλεοπτικό μέσο ενημέρωσης να αναφέρετε ότι η ΕΤΑΔ ζήτησε από τον Δήμο Καβάλα στο ένα ποσό 500 ή 600 ευρώ προκειμένου ως αντίτιμο για τη χρήση του χώρου του παλιού πρωτοδικίου για να γίνει εκεί οι παρουσίες του Φεστιβάλ Φιλίππο. Θα ήθελα να μου πείτε αν εκτός από την άρνησή σας φυσικά να δώσει ο Δήμος Καβάλα το σχετικό ποσό και φυσικά πολύ καλώς αρνηθήκατε. Κάνατε, συζητήσατε κάτι άλλο με την αντίστοιχη υπηρεσία για την διεκδίκηση μέσα στα αγωγικά του παλιού δικαστικού μεγάρου και βεβαίως κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, επειδή θεωρώ ότι αυτός ο τρόπος του να ζητούν από τον Δήμο ένα τέτοιο χρηματικό ποσό, άσχετα είναι μικρό ή μεγάλο, υποτιμά τον Δήμο μας, εγώ θα σας κάνω μια πρόταση. Λόγω ότι γνωρίζω και ως δικηγόρος, και ως δικηγόρος μάλιστα που ήτανε σε αυτό το παλιό δικαστικό μέγαρο, όπως πολλοί συνάδελφοι, ζητώ λοιπόν να γίνει από την πολοδομία Καβάλας άμεση διενέργεια αυτοψίας του εγκατελελειμμένου κτιρίου, στο οποίο υπάρχουν και θέματα επικίνδυνότητας, ειδικά ενός δοκαριού που βρίσκεται στην παλιά έπλευσα του μεγάλου ακροατηρίου, που συνεδριάζαμε τότε οι δικηγόροι και όλοι οι διάδικοι της δίκης. Και φυσικά, γιατί με αυτόν τον τρόπο υπάρχει, από ό,τι πληροφορήθηκα και κίνδυνος ακόμα και της σκεπής του κτιρίου, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή όπως καταλαβαίνουμε, το κτίριο αφενός μένει, κατά την άποψή μου, να καθίσετε επικίνδυνο, και γι' αυτό λοιπόν θα πρέπει η Πολοδομία να πάει να το ελέγξει, διότι δεν είναι δυνατόν η Πολοδομία να πηγαίνει να ελέγχει χτίρια ιδιωτών, και γιατί να μην ελέγξει και αυτό το συγκεκριμένο χτίριο, και γιατί, όχι αν θέλετε, να θέσουμε και θέμα απειστίας της αρχής που το διαχειρίζεται, για παράλληψη οθειλωμένων ενεργειών. Ένα τρίτο θέμα, επειδή δημιουργούνται σε πολλούς συντημότητες μας προβλήματα, μη γελάσετε γι' αυτό που θα σας πω, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα για τους γλάρους, που έχουμε πάρα πολλούς στην περιοχή μας, φαντασμό, όχι και μόνο στην περιοχή, αλλά εγώ μιλάω για την περιοχή μας, πάρα πολλά παράπονα, ξέρω ότι επικοινώνησα με τον κ. Σταυρίδη και μου είπε ότι αυτό το θέμα το διαχειρίζετε εσείς, παρακαλώ, αν έχετε καταλήξει κάποια λύση, κάποια πρόταση, ενημερώστε μας για να μας ακούσουν και συντημότητες μας, ευχαριστώ πολύ. Έχουμε ολοκληρώσει, κύριε Δήμαρχε, έχετε τον λόγο. Κύριε Δήμαρχε, μας ακούτε. Ωραία. Λοιπόν, στον κ. Παπαδόπουλο για την επίσκεψη της κ. Σινωτοπούλου και του κ. Σπρίτσι. Θέσατε μια σειρά από θέματα που πολλά από αυτά συζητήθηκαν. Δηλαδή, ναι μεν έχουνε θυχθεί, όχι σε βάθος, αλλά τέλος πάντων έχουνε θυχθεί. Δηλαδή, την παλιά γέφυρα που είπατε το ξέραν το θέμα, ούτως ή άλλως η κ. Σινωτοπούλου ήτανε τότε, Υπουργός Βορειού-Ελλάδος, ο κ. Σπρίτσις νομίζω ότι ήτανε τότε περιβάλλοντος, οπότε ξέρανε πολύ καλά το θέμα της γέφυρας. Φυσικά, αυτό που λένε είναι ότι θα μπορούσε να είχε λυθεί το θέμα τότε, αλλά η τότε διοίκηση προτίμησε μια άλλη λύση. Για το θέμα της περιμετρικής, που είπατε, για τη συντηροδρομική σύνδεση και όλα αυτά. Λοιπόν, είναι πάρα πολλά θέματα τα οποία δεν θα μπορούσανε να είχανε πει σε μια επίσκεψη μισής ώρας. Εξάλλου, υπάρχει μια βουλευτής η οποία όποτε θέλει μπορεί να ενημερωθεί για όλα αυτά τα θέματα. Επίσης, για τα έργα που δεν εντάχτηκαν στον Αντώνης Τρίτσις. Καταρχήν, πρέπει να ξέρετε ότι στον Αντώνης Τρίτσις ακόμη δεν ξεκίνησαν οι προσκλήσεις. Τώρα, το Σεπτέμβριο, θα ξεκινήσουν οι προσκλήσεις. Αυτό που έγινε ήταν κάποια έργα τα οποία ήταν από τον Φιλόδημος 1, ήταν έτοιμη να τα ανακοινώσουν, σταμάτησε το πρόγραμμα και γι' αυτό το λόγο τα μεταφέρανε στον Αντώνης Τρίτσις και τα ανακοινώσαν. Εμείς έχουμε βάλει μια σειρά από θέματα, από μελέτες που αφορούν την VEIAC. Η επίσκεψή μου στην Αθήνα με τον κ. Θεοδωρικάκο είχε και αυτό. Η διαβεβαίωση ήταν ότι και το έργο των 14,5 εκατομμυρίων που αφορά την ολοκλήρωση των έργων ύδρευσης και συνδέσεων στην πόλη της Καβάλλας θα γίνει, όπως επίσης θα ενταχθεί και το έργο των 3 εκατομμυρίων που αφορά τη τηλεμετρία. Και της ιδεοδρομικής σύνδεσης, για να μην το επαναλαμβάνω, θέλω να πω ότι είμαστε σε επαφή με τον κ. Παυλίδη τον Απόστολο, με τον πρόεδρο του τεχνικού επιμελητήριου. Θα οργανώσει, αυτό μου είπε, πολύ σύντομα μια ομάδα και από το τεχνικό επιμελητήριο και με τους δημάχους, ώστε σε πρώτη φάση να συζητήσουμε το θέμα της ιδεοδρομικής σύνδεσης. Και στη τελική ανάλυση όλα τα πράγματα δεν είναι άσπρο-μαύρο. Υπάρχουν και συνδέσεις που εντεχόμενα εμάς να μας ευνοούν ως Καβάλλα. Εάν πρέπει να το κάνουμε, γιατί πρέπει να υπάρχει συμπαράσταση μεταξύ των δήμων, και εννοώ με τον δήμο της Γράμμας, να το κάνουμε και να βρούμε λύση. Όχι όμως ότι η σύνδεση από την Αμφίπολη είναι μία κακή λύση. Για μένα τουλάχιστον. Είναι μία λύση η οποία βολεύει την Καβάλλα με την προϋπόθεση φυσικά ότι το λιμάνι θα συνδεθεί με τους τοξώτες ή αυτό που λένε λίγο αργότερα ότι θα μπορούσε να γίνει και το τούνελ, βλέπω ότι είναι αργή, που θα συνδέξει τον Αμυγδαλεώνα με το λιμάνι. Επίσης, αυτό που πρέπει να γίνει είναι ο Αμυγδαλεώνας να συνδεχθεί με τη Γράμμα. Τέλος πάντων, αυτά όμως είναι θέματα ούτε ειδικώς ή με τους ιδιοδρόμων, αυτά λοιπόν είναι θέματα που θα συζητηθούν με το Τεχνικό Επιμελητήριο. Από ό,τι ξέρω, ο κ. Παυλίδης έχει ζητήσει ήδη τη μελέτη και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο να βρεθούν, ούτως ώστε να συζητηθεί πλέον το θέμα έτσι όπως πρέπει να συζητηθεί. Για την παραβίαση των κλειδαριών, που λέτε, στην Καλαμίτσα. Η κ. Τσανάκα είχε παραχωρήσει ένα δωμάτιο σε κάποιους κυρίους, οι οποίοι ήταν εκεί και παίζανε τάβλο. Ήταν ένας χώρος ο οποίος ήταν μέσα στη βρωμιά. Ένας χώρος μεγάτες ψώφιες μέσα, ούτως εγκυμονούσε κινδύνους. Επειδή λοιπόν, όταν διαπραγματευόμαστε κάτι να πάρουμε πρέπει να είμαστε και σοβαροί σε αυτό που κάνουμε, δεν ήταν δυνατόν να το μετατρέψουμε σε ένα παραμάγαζο, που ο καθένας ο οποίος θέλει να πίνει το ouzo του πάει και πιάνει ένα δωμάτιο και αυτό είναι δικό μου. Ήταν ενγνώσιμο ότι οι άνθρωποι που καθαρίζουν τις ακτές θα παίρνανε τα κλειδιά για να καθαρίσουν αυτό το χώρο. Όποιος θέλει να το πάρει από την ETAB, γιατί αυτό μου είπατε, αν ήταν σύμφωνη η τοπική ETAB, ας απευθυνθεί στην ETAB και ας ζητήσει να το πάρει. Μπορεί να δίνει 500 ευρώ, αυτό που είπε η κυρία Ιωσή που είπα είναι αλήθεια, ας πληρώνουν 500 ευρώ να τους παραφορήσουν ένα χώρο να παίζουν ETAB. Για τον κύριο Παπαδόπηλο τον έχουμε ευχαριστήσει με επιστολή. Έχετε δίκιο, θα κάνουμε και μια παρουσίαση του υλικού. Μόλις αρχίσουνε λίγο τα πράγματα ομαλοποιηθούν περισσότερο, θα γίνει και αυτό. Όσο για την ψηφιοποίηση του κώδικα της Δημοδιοδοτίας, αυτό φυσικά και θα γίνει και πρέπει να ξέρετε ότι οι υπόλοιποι κώδικες της Δημογεροντίας βρίσκονται στο ύκημα που είναι ο δεσπότης, στη Μητρόπολη, μη συγχώρητε. Βρίσκεται λοιπόν στην έδρα οι υπόλοιποι τόμοι της Δημογεροντίας. Αυτός λοιπόν ο τόμος θα ψηφιοποιηθεί και θα μπορεί, για να μπορεί πλέον να διαβάζεται από τους ερευνητές. Για τον ΤΑΠ και για τη δημοφέλεια, για τα θέματα που αποσύρθηκαν και τα λοιπά. Πρέπει να μην ξεχνάμε κύριε ότι ο ΤΑΠ έχει περάσει. Έχει περάσει από εδώ και το μόνο που μείνει πλέον είναι το βαλβιδοστάσιο που είναι ο έλεγχος του βαλβιδοστασίου. Μην νομίζετε ότι έχουμε στα χέρια μας, και εγώ δεν ξέρω, ότι δεν είναι το ίδιο πράγμα την προηγούμενη φορά που ήταν να περάσει ή να μην περάσει ο ΤΑΠ. Και είδατε ότι παρόλο στις αντιδράσεις ο ΤΑΠ τελικά πέρασε από εκεί που θα έπρεπε. Και ενώ θα έπρεπε όλα αυτά να είχαν δεθεί πιο καλά από την προηγούμενη διοίκηση, γιατί βλέπω με έκπληξη ότι η κυρία Τζαρνάκα... Όχι όπου θα έπρεπε, όπου ήθελε πέρασε. Όπου ήθελε, ναι. Θα έπρεπε να είχαμε δέσει καλύτερα την όλη αυτή η ιστορία και όχι με ένα χαρτί που το υπογράφει μόνο ο Σταθάκης και ο Σταθάκης με μία υπογραφή χωρίς φραγίδες, χωρίς τίποτα, με ένα χαρτί το οποίο το έχουμε και είμαστε όλοι, διότι όταν πήγα στον κύριο Χατζιδάκη λίγο πολύ ψαχνόντουσα για να δούνε τι γίνεται με αυτά τα χρήματα. Επίσης υπογράψαμε με τον ΤΑΠ, μας ήρθε ένα έγγραφο για να μην το ξεχνάμε ότι για να χρηματοδοτήσουν τα έργα μας, πρέπει να είμαστε έτοιμοι εμείς. Και τι σημαίνει να είμαστε έτοιμοι εμείς? Να έχουμε και τις μελέτες και τις περιβαλλοντικές άντιες. Και από εκεί και πέρα θα αρχίσει η χρηματοδότηση. Εμείς λοιπόν δεν είχαμε ούτε το ένα έτοιμο ούτε το άλλο. Και ναι μεν οι μελέτες τελειώσανε, η περιβαλλοντική όμως ξέρετε πολύ καλά ότι δεν ήταν έτοιμη. Και για να γίνει μια περιβαλλοντική μελέτη χρειαζόταν πάνω από 100, στους 200.000, αν θυμάμαι καλά, για να υλοποιηθεί αυτή η περιβαλλοντική μελέτη. Η περιβαλλοντική μελέτη λοιπόν γίνεται, ξεκινάει από τον ΤΑΠ και γίνεται. Τώρα, εάν νομίζουμε ότι επειδή έχουμε έναν δρόμο που περνάει από εκεί, τον οποίο με την πάροδο του χρόνου είχε γίνει ένας χωματόδρομος και εξυπηρετούσε όλες τις ιδιοκτησίες που υπήρχαν εκεί, αν νομίζουμε στις καλλιέργειες, εάν νομίζουμε ότι κατέχουμε και εγώ δεν ξέρω τι και μπορούμε να φρενάρουμε τον ΤΑΠ, νομίζω ότι πρέπει να λέμε τις αλήθειες και να μην το παίζουμε τα είδες, διότι όταν κάνουμε τσαμπουκάδες, να μου συγχωρείτε, πρέπει τον τσαμπουκάδες να τον πηγαίνεις μέχρι το τέλος, διότι αλλιώς μην τον ξεκινάς ποτέ. Εμείς αυτή τη στιγμή λοιπόν αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ότι πρέπει να συνδεθούν με το κεφαλάρι, να συνδεθούν ο πρώην δημοτικής ενόητας Φιλίππον, για να παίρνει επιτέλους το νερό που πρέπει να παίρνει ως ένας ενιαίος δήμος. Και αυτή είναι η προσπάθειά μου. Εάν θα πάρουμε δύο χιλιάδες περισσότερο, ή πέντε χιλιάδες περισσότερο, μ' αφήνει παγερά διάφορο. Αυτό που με ενδιαφέρει, διότι και τα λεφτά που δίνουν, δεν είναι κακά σε σχέση με τις τιμές που υπάρχουν στην γύρω περιοχή. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μπορέσουμε να δώσουμε νερό, διότι δεν θέλω να τελειώσει η τετραετία και ακόμη να ψαχνόμαστε ή να πάμε σε διαδικασίες να κάνουμε περιβαλλοντικές μελέτες και να μην ξέρουμε αν θα γίνει το έργο. Γιατί εμένα δεν μου λέει κανείς, δεν μου εκειάται, ότι το Υπουργείο αύριο μεθαύριο θα πει ότι εγώ σας χρηματοδοτώ το έργο. Πάτε βρείτε το σταθάκι και λύστετα. Αυτά για τον ΤΑΠΑ. Ο κύριος Παπάς σε αυτά που με ρώτησε για τα Golden Boys, το είπα αυτό σε σχέση με την ΕΤΑΔΙΑ, να απαντήσω και στην κυρία Ιωσφήδου. Η οποία είναι η αλήθεια, κύριε Παπά, για να ανοίξουμε το παλιό πρωτοδικείο, να μπούμε μέσα και να κάνουμε τη συνέντευξη τύπου ακριβώς για να δείξουμε το απόθεμα των παλαιών θηρίων που υπάρχει στην πόλη μας, μας ζητήσανε 500 ευρώ. Επίσης, ενώ πηγαίνω έρχομαι στην Αθήνα όλο αυτόν τον καιρό για το θέμα της καλαμίτσας, έχουμε φτάσει σε δύο λύσεις, οι οποίες με την προηγούμενη διοίκηση της ΕΤΑΔΙΑ, ο κύριος Πολίζος, τον οποίον τον είχα καθηγηθεί στο Πολυτεχνείο και μάλιστα είχα κάνει και εργασίες μαζί του και ήμασταν έτοιμοι πλέον να υπογράψουμε, άλλαξε ο κύριος Πολίζος και μπήκε κάποιος καινούργιος, ο οποίος και ένας καινούριος διευθύνων συνήθως, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι πάνω από όλους. Περιτό να σας πω ότι στα δικά μου τηλεφωνήματα δεν απάντησαν, παρόλο ότι τους τηλεφώνησα για να συναντηθούμε, διότι ούτως ή άλλως συναντήθηκα πάλι με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και το ίδιο όμως έγινε και με τους βουλευτές. Δηλαδή καταλαβαίνετε ότι δεν σηκώνουν το τηλέφωνο, είναι βαρύ πεπόνη και στον κύριο και στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, αλλά στον κύριο Μακάριο και σε όποιον, στον Μακάριο του Λαζαρίδη και σε όποιον τον παίρνουν τηλέφωνο. Και αυτό ισχύει και με όλους τους δήμους της χώρας που έχουνε το ίδιο πρόβλημα. Γι' αυτό λοιπόν μίλησα για call on the voice τους οι οποίοι μπαίνουν σε μια θέση και νομίζουν και αυτό δεν ισχύει μόνον. Με συγχωρείτε κύριε Μουτασάγκα γιατί σας βλέπω απέναντι, γι' αυτό το λέω τώρα. Το ίδιο ισχύει και για τους προηγούμενους, διότι και οι προηγούμενοι είχαν τον Τερζάκη έναν διευθύνοντα σύμβουλο ο οποίος και αυτός νόμιζε ότι ήταν και εγώ δεν ξέρω τι. Η ίδια αντίληψη, η ίδια άποψη η κυρία Τσανάκα στην συνεργασία και η κυρία Δρακονάκη με τον κύριο Τερζάκη. Κύριε Δήμαρχε, γιατί απευθύνεσαι σε εμένα. Ούτε εσείς μπορείτε να αποδεχτείτε ότι κάποια άτομα δεν εκτελούσαμε ποτέ εντολές όπως κάποιοι άλλοι που τους τραβούσαν και τους τραβάν τα αθιά. Τι να κάνουμε τώρα. Κάποιοι άτομα δεν ήμασταν ποτέ μας, όλοι μας τη ζωηφερέφωνα, κανενός. Κάποιοι άλλοι εδώ μέσα όμως, όχι από συνεφερέφωνα, αλλά μόνοι τους τραβάν τα αθιά. Κύριε Μουρτασάγκα, παρακαλώ μην κάνετε διάλογο. Κύριε Μουρτασάγκα, μην θυμώνετε. Δεν το είπα για να σας στίξω. Το είπα για να δείξω ακριβώς ότι αυτή η θέση της ΕΤΑΣ είναι μια θέση που είναι πάνω από τις κυβερνήσεις που αποδεικνύουν. Αυτό το είπα, δεν το είπα για να σας στίξω. Με συγχωρείτε πολύ αν το πήρατε προσωπικά το θέμα. Λοιπόν, στο άλλο, αν υπάρχουν προνομιούχοι, με ρωτήσατε, κύριε Παπά, στο θέμα ποιου θέματος, με συγχωρείτε, του παζαρτσίδου. Το παζάρι είναι ένα θέμα το οποίο εδώ και από τη στιγμή που σταμάτησε πλέον το 50-50% και είπαν ότι πλέον μπορούν να μπαίνουν στις αγορές απλά να κρατιέται η απόσταση των τριών μέτρων, αρχίσαν τα προβλήματα. Και αρχίσαν τα προβλήματα διότι όλοι θέλανε να πάνε, όλοι θέλανε να είναι στην ίδια θέση που ήταν, κανείς δεν δεχόταν να πάει μέσα στο πάρκο πιο εκεί για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τις αποστάσεις και κάθε φορά γινόταν ένα άλλο. Είπαμε λοιπόν, για να μην υπάρχει αυτό, οι μισοί να πηγαίνουν, έτρεξα, πήγα κάτω στο υπουργείο την τελευταία στιγμή, πήραμε απόφαση να δημιουργήσουμε για δύο μήνες και μετά βλέπουμε μια παράλληλη αγορά παραγωγών να τη δημιουργήσουμε στην καλαμίτσα. Είπαμε λοιπόν πάλι, παιδιά, μισοί θα πηγαίνουν σήμερα και μισοί το άλλο Σάββατο. Πάλι λοιπόν, αρχίσανε τα ίδια προβλήματα. Όχι ο ένας έχει τρία μέτρα, όχι ο άλλος έχει τέσσερα. Γιατί να πάω εγώ, γιατί να πάει ο άλλος, με αποτέλεσμα, επί τρεις εβδομάδες, σχεδόν ένα μήνα να σας πω, οι υπάλληλοι οι οποίοι ασχολούνται με τη λαϊκή αγορά να μην κάνουν τίποτε άλλο παρά να παίρνουν τηλέφωνο για να μην πιαστούν στα χέρια και έχουμε και σύραξη στο παζάρι. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε και είπαμε, όχι, θα δημιουργήσουμε την αγορά αυτή που υπάρχει στην καλαμίτσα. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, επίσης βγήκε μια καινούργια οδηγία, στην οποία λένε ότι μπορούν να είναι πλέον πλάτη με πλάτη, αρκεί να υπάρχει έναν νάιλον μεταξύ τους για να μην έρχονται σε επαφή. Ωραία. Είπαμε λοιπόν, εντάξει, αφού είναι πλάτη με πλάτη, πάντε στη στέη σας. Αρκεί όμως να κρατιέται η απόσταση των 2-3 μέτρων. Αρχίζει τότε ένα άλλο. Και γιατί να φύγουμε εμείς, εμείς θέλουμε να είμαστε στην καλαμίτσα. Λοιπόν, δεν τρώγεται κανείς ούτε ομως ούτε ψημένος. Είπαμε λοιπόν, θα ισχύσει η καλαμίτσα για 2 μήνες, θα είναι ανοιχτή το πάρκον, όποιος θέλει θα πηγαίνει εκεί για να υπάρχει αποσυμφόρηση και οι υπόλοιποι ας είναι όπως είναι πλάτη με πλάτη. Απέδειξε όμως η λειτουργία αυτών των 2-3 δημο... των ελλαϊκών, ότι όσο πάει ανεβαίνει πλέον η κίνηση στην καλαμίτσα. Και βελτιώνονται οι συνθήκες. Και ήταν λογικό γιατί ξεκίνησε ξαφνικά. Οπότε ήταν επόμενο το πρώτο Σάββατο να μη δουλέψουν ή το δεύτερο Σάββατο να είναι τα πράγματα λίγο καλύτερα. Αρκεί λοιπόν αντί να εκμεταλλευθούν οι παραγωγοί αυτό το παράθυρο που δίνεται, και να μην υπάρχει αυτό που πολύ σωστά ο κύριος Παπάς λέει κατά καιρούς, το χάλι που υπάρχει στην είσοδο της πόλης, ώστε να μπορέσουμε να αραιώσουμε λίγο, να γίνουν καλύτερες οι συνθήκες, να μη διαμαρτύρεται το Μουσείο ότι ξέρετε κύριοι μου κλείνεται την είσοδο, δεν μπορούν να μπουν οι τουρίστες η μέρα Σάββατο. Ας μην διαμαρτύρετε λοιπόν, δεν υπάρχει κανένας μεβίσμα μέσα στο δήμο, ούτως ή άλλως με τον κ. Μουντζάκη έχετε συνονοηθεί όλες οι παρατάξεις να διορθώσουμε τον κανονισμό της κλαϊκής που υπάρχει, και από εκεί και πέρα θα τηρούμε τα μέτρα και το μήκος των πάνκων που πρέπει να υπάρχουν, διότι είναι η αλήθεια ότι υπάρχουν κάποιοι που έχουν μεγαλύτερους πάνκους και άλλοι που έχουν μικρότερους πάνκους. Λοιπόν, με την σύμφωνη γνώμη όλων, θα γίνει ο καινούριος κανονισμός και αυτός θα εφαρμοστεί. Κύριε Δήμαρχη, αν μου επιτρέπετε, νομίζω ότι είναι μια χρυσή ευκαιρία να βγάλουμε τη λαϊκή από εκεί πέρα που δημιουργεί τεράσια προβλήματα μέσα στο κέντρο της πόλης. Εγώ είδα το ρεπορτάζι και ήταν και η παραγωγή, αλλά πιο πολύ οι πολίτες, πολύ ευχαριστημένοι, γιατί βρίσκανε πάρκυνα αλλά ήτανε κάτοικοι της δυτικής πλευράς, αλλά να κάνουμε και μία λαϊκή, δηλαδή να κάνουμε τρεις τοποθεσίες, μία ανατολικά, μία στα ποταμούδια, στο σχολείο των ποταμούδιων και μία εκεί που βρίσκονται καλαμητικοί. Και να είναι ρολόι, για να μην υπάρχει κανένα παράπονο, να είναι όλοι ρολόι, δηλαδή να γεννάνε όλοι από τις τρεις λαϊκές. Φαντάζομαι ότι αυτό είναι το πιο λειτουργικό, αλλά το καλύτερο που θα λύσει είναι το Σάββατο, αυτό που γίνεται μέσα στο κέντρο της πόλης είναι φοβέρο, δηλαδή είναι τρομερό. Και νομίζω ότι πρέπει να επανασκεδιάσουμε με τις υπερησίες, με την ευκαιρία του κορωνοϊού, να επανασκεδιάσουμε τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην Καβάλα. Ωραία, αυτό κύριε Παπά είναι μία πολύ χρυσή ευκαιμία, μία χρυσή ευκαιρία αυτό που λέτε, ούτως ή άλλως θα φωνάξουμε τους ανθρώπους της λαϊκής, θα βρεθούμε πρώτα εμείς να το συζητήσουμε και μετά όλοι μαζί να πούμε τις απόψεις μας, πάνω σε ένα απόφαση εμείς, να τους πούμε τις απόψεις μας για το παζάρι πώς πρέπει να γίνεται. Για το νερό στους Φιλίππους θα πει ο κύριος Χρονής μαζί με τα υπόλοιπα θέματα, για τον οδικό τουρισμό και για το τελονίο της Νιφθέα, που ρωτήσανε και άλλοι συνάδελφοι, θέλω να πω ότι καταρχήν κάναμε μια τηλεδιάσκεψη όλοι οι δήμαρχοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, της περιφέρειάς μας, όπου βγήκε ένα κοινό ψήφισμα, όπου ζητάμε ακριβώς αυτό, δηλαδή να επαναλειπουργήσει το τελονίο της Νιφθέας σε πρώτη φάση, ούτως ώστε και να φυσικά να επανδροθεί, να ενισχυθεί με το προσωπικό που χρειάζεται, ούτως ώστε να γίνουν τα τεστ. Αυτό που γίνεται στον Πρωμαχώνα, απέδειξε όμως, τουλάχιστον η λειτουργία των πρώτων ημερών, στο τελονίο του Πρωμαχώνα ακόμη και του Πρωμαχώνα, ότι δεν υπάρχουσαν τα τεστ τα οποία γινόταν. Καταρχήν πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι τα Βαλκάνια πλέον δεν είναι αυτό που λέγαμε μέχρι τώρα, ότι δεν υπάρχει έξαρση του κορονοϊού και είναι από τις καθαρές χώρες. Βλέπετε ότι και στη Σερβία, η οποία όποιος έρχεται από εκεί, πλέον είναι κατά 80%, τουλάχιστον στην Ελλάδα είναι θετικός στο σεκουρούσμα, και οι Βουλγαροί έχουν και οι Ρουμάνοι, λοιπόν, αυξημένα ποσοστά. Αυτό λοιπόν που γινόταν στο τελονίο ήταν ότι γινόταν δειγματοληπτικός έλεγχος. Και όχι μόνον ότι ήταν δειγματοληπτικός, δηλώνανε και διευθύνσεις οι οποίες δεν ήσχε. Δηλαδή, υπήρχαν άνθρωποι από αυτά τα κρούσματα που παρατηρήσαμε εδώ στο νομό Καβάλλας, που δεν μπορούσαν να τα εντοπίσουν που ήταν, γιατί δώσανε άλλες διευθύνσεις από εκεί που πήγαν. Ή ότι ήταν αυτή μιας μέρας οι οποίοι έρχονταν το πρωί για να κάνουν μπάνιο, να φύγουν, να κάνουν το μπάνιο τους και να ξαναφύγουν. Αυτοί λοιπόν και τέτοια κρούσματα υπήρχανε, τους οποίους και φυσικά δεν μπορέσαν να τους βρουν, αλλά και ούτε με ποιους ήρθανε σε επαφή. Έτσι λοιπόν αυτό το μέτρο, μας αρέσει, δεν μας αρέσει, μειώνει την κίνηση η οποία υπάρχει, αλλά το μέτρο να έρχονται με θετικό, να έρχονται μάλλον με τεστ, είναι πολύ σωστό, διότι πλέον είμαστε σίγουροι τέλος πάντων αυτοί που έρχονται ότι είναι καθαροί και δεν υπάρχει πρόβλημα. Εύχομαι λοιπόν αυτό το οποίο και έχουμε έρθει σε επαφή και ο κύριος Μαυρίδης, ο Βασίλης ο Μαυρίδης, έχει έρθει σε επαφή και με τον Περιφερειάρχη, φυσικά και με τον κύριο Χαρδαλιά, ούτως ώστε μετά της 15 Λουλίου να μπορέσει να ανοίξει και της Μυφέας. Τώρα, γιατί δεν το κάνουν στο αεροδρόμιο δεν μπορώ να σας πω κύριε Ιωσήφιδου, γιατί δεν το κάνουν. Ίσως θεωρούν ότι αυτοί οι οποίοι έρχονται αεροπορικώς ότι είναι πιο εύκολο να τους ελέγξουν. Δεν ξέρω ποιο είναι το σκεπτικό τους, έχετε δίκιο γιατί δεν εφαρμόζεται και εκεί, αλλά δεν μπορώ να σας απαντήσω γιατί δεν το κάνουνε σ' αυτούς που έρχονται με αεροπλάνο και το κάνουνε σ' αυτούς που έρχονται από των προμαχών. Για το βοήθεια στο σπίτι, κύριε Βέρο, καταλαβαίνω ότι και σας έρχονται συνέχεια οι κυρίες. Έχω πει ότι η έφεση θα αποσυρθεί. Τώρα, αυτό το να λέμε κάθε φορά τα ίδια και τα ίδια, δεν νομίζω ότι έχει νόημα. Για την πειρασφάλεια μέσω της διαπαραταξιακής. Η πειρασφάλεια έγινε με καθαρά, δεν έγινε καθόλου με κριτήρια παραταξιακά. Δεν έχω βάλει κανέναν, να είστε σίγουροι, είναι σίγουροι γι' αυτό, ότι δεν έβαλα κανέναν δικό μου, ας πούμε σε εισαγωγικά, ψηφοφόρο ή γνωστό. Μπήκανε όλα τα άτομα που μπήκανε με κριτήριο την εργασία που μπορούσαν να δώσουν. Και αυτό το αποδεικνύει η πράξη, που και τα 20 άτομα αυτή τη στιγμή κάνουνε πολλή δουλειά και σε μια πολύ μεγάλη έκταση και μάλιστα με χόρτα τα οποία μεγαλώσανε και δεύτερη φορά και μεγαλώσανε και τρίτη λόγω των βροχών και της ζέστησης η οποία υπάρχει. Για τη Δοϊράνη, έχετε δει και ο κύριε Βέρο, η Δοϊράνη έχει εφαρμοστεί κατά το ίμησι, δηλαδή από την Ομώνια και πάνω. Δυστυχώς όμως θα πρέπει να γίνουμε πιο σκληροί, γιατί εννοώ ότι βάλαμε τα κολονάκια, σηκώσαμε τα κολονάκια, όμως κάποιος συμπολίτης μας πάει και τα καταστρέφει. Ήδη δηλαδή τα έχει καταστρέψει μία φορά. Γιατί ξέρετε όταν κάνει κάποιος είναι πιο εύκολο να αμαρτάνεις και να λένε ότι αυτός το έκανε παρά να το δεις. Τέλος πάντων θα βρεθεί ποιος το έκανε, ούτως ώστε να σταματήσει αυτό το πανικήρι. Όσο για τη Βορειράνη συγκουλέται τώρα και με το αυτό που θα γίνει και θα το περάσουμε μάλιστα, γιατί πρέπει να γίνει, αλλά πρέπει να περάσει είναι η κανονιστική διάταξη, διότι δεν το κάνουμε πεζόδρομο, διότι αλλιώς έπρεπε να περάσει και αυτό από το να κάνουμε αλλαγή του σχεδιού πόλης, που θα σας εξηγήσω ότι έχουμε σχετικό μπέρδαμα στην Καπλατία Καπνεργάτη. Και αυτό έγινε από την επίσκεψή μου τώρα στον κύριο και η συνάντησή μου με τον κύριο Ικωνόμ. Θα γίνει λοιπόν ήπια συγκλωφορίας η Βορειράνη από την Ομονία και κάτω, με μόνον παρκίδες για να μπορούν να παρκάνουν τα αυτοκίνητα, να ψωνίζουν και να φεύγουν. Τώρα που κάτι συμβαίνει με την ανακύκλωση και βέβαιο θα σας απαντήσει ο κύριος Σταυρίδης σε αυτό. Κύριε Ποτόλια για το εργοστάσιο της Βουφουλού, επειδή δεν μ' αρέσει να κρύβω τα λόγια μου, θέλω να σας πω ότι οι μετρήσεις που γίνανε από τον προηγούμενο επιστημονικό συνεργάτη, που με την κυρία Ψανακά, πέδειξε ότι το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει, γιατί και εγώ προχθές πήρα τις μετρήσεις στα χέρια μου, το πρόβλημα που υπάρχει της μυρωδιάς αυτή είναι το όζο. Είναι το όζο το οποίο δημιουργείται τώρα το καλοκαίρι από τις υπεριόδες ακτίνες του ήλιου. Και πρέπει επιγόντως να λειτουργήσουν τα πλυντήρια τα οποία λένε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Αυτό που λένε πρέπει να το υλοποιήσουν. Ο κ. Λαζαρίδης είναι εδώ, με συγχωρείτε κ. Λαζαρίδη, δεν θέλω να σας φέρω σε δύσκολη θέση, απλώς ξέρω ότι τα πλυντήρια είναι εκεί, τουλάχιστον από τη μία μονάδα, άρα λοιπόν πρέπει να μπουνε. Και αν το πρόβλημα είμαστε εμείς, δηλαδή εννοώ ότι αν η υπολογομία δεν έχει δώσει άδεια, να το ξέρουμε για να το επιστέψω. Λοιπόν, θα σας παρακαλούσα, λοιπόν, θα μιλήσω και με την κυρία Κουλουρά για να μου πει για το θέμα αυτό. Τώρα, για τα μηχανήματα τα οποία πολύ σωστά και τις μετρήσεις που λέει ο κ. Ποτόλιας. Αυτή τη στιγμή η περιφέρεια θα αγοράσει τρία τέτοια μηχανήματα τα οποία θα εγκατασταθούνε, ένα θα εγκατασταθεί στο κέντρο της Καπάλλας, ένα θα εγκατασταθεί και δύο μάλλον θα εγκατασταθούνε στην Καρβάλη, ώστε να μπορούν να κάνουν καλύτερες μετρήσεις. Είναι η αλήθεια ότι σας είπα την προηγούμενη φορά ότι θα συνεργαστούμε με το Δημοκρίτιο, με την έδρα της των ρήπων για να κάνουμε τις μετρήσεις. Το κόστος όμως μιας τέτοιας συνεργασίας θα ήταν για το δήμο γύρω στις 60.000. Έτσι, λοιπόν, αποφασίσαμε να αγοράσουμε και εμείς ένα μηχάνημα τέτοιο, το οποίο είναι γύρω τις 30.000, θα εγκατασταθεί στο Χαλκερό, μια και η Καρβάλη θα ελέγχεται από την περιφέρεια, να εγκατασταθεί στο Χαλκερό για να μπορούμε να κάνουμε και εμείς τις μετρήσεις, να βοηθούμε δηλαδή στις μετρήσεις, όχι ότι αυτό είναι δεσμευτικό, οι δικές μας οι μετρήσεις, αλλά όμως θα είναι επιστημονικά σωστές και αυτές θα μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε εισαγγελέα ακόμη και στην ίδια Κυμβουφουλού, όπου θα τους πούμε ότι κοιτάξτε κυρί, εδώ πρέπει να διορθώσετε πράγματα, διότι κανείς δεν θέλει να κλείσει και το λέω αυτό και για τον κ. Λαζαρίδη και για τον κ. Βακιτζή, που καταλαβαίνω ότι είναι σε μια δύσκολη θέση λόγω της εργασίας τους στο εργοστάσιο, όμως θέλω να διαβεβαιώσω και τις δύο, αλλά επίσης και τους συμπολίτες μας που εργάζονται, ότι ο δήμος δεν θέλει να κλείσει το εργοστάσιο. Ο δήμος θέλει να διευκολύνει τη ζωή και των κατοίκων, αλλά και τον ίδιο των εργαζομένων στην Βουφουλού. Άρα λοιπόν εμείς δεν είναι, κ. Πατώλια, ο λόγος μας δεν θα είναι καταγγελτικός, μόνον αυτό και στον Ισαγγελέα, αλλά ο λόγος μας θα είναι βοηθητικός, ούτως ώστε να μπορεί η εταιρία να ξέρει ότι ξέρουμε και άρα πρέπει να παίρνει τα μέτρα της. Για το φανάρι στο ύψος της Αγίας Συρρήνης για τη ρύθμιση, το έχετε πει και άλλες φορές κ. Πατώλια, έχουμε πει μόλις γίνει πλέον να ανατεθεί, γιατί καθυστερίσαμε λίγο τη συντήρηση των φαναριών, θα δούμε και τις ρυθμίσεις, οι οποίες πρέπει να γίνονται για να έχουμε αυτό το πράσινο κύμα που λέγεται. Για τους χκάδους θα σας πω πάλι ο κ. Σταυρίδης. Τώρα, η είσοδος για τη σημεραρχίας που λέτε κ. Πατώλια, δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που ανοίγει ένα μαγαζί, εμείς πρέπει να παίρνουμε την πύλη της σημεραρχίας για να την πηγαίνουμε πιο πίσω. Η πύλη της μεραρχίας προϋπήρχε εκεί, αυτό που βάζουνε τα σίδερα δεν τα βάζουνε γιατί έτσι θέλουνε, τα βάζουνε γιατί είναι θέμα τασφαλείας. Δηλαδή, εάν τα σίδερα τα βάζανε πίσω από την πύλη δεν θα είχε κανένα νόημο. Τα βάζουνε μπροστά από την πύλη για να μπορούν οι σκοποί να αντιμετωπίσουν μια επικίνδυνη κατάσταση. Παρ' όλα αυτά, όμως, θα επικοινωνήσω με τον Μέραχο να δούμε τι μπορούν να κάνουν ούτως όσο αυτά να μπουν πιο κοντά προς την πύλη. Τώρα, για τον νόμο της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, θέλω να πω, κύριε Ποτόλια, ότι όλος ο κόσμος, μάλλον όλη η Ελλάδα, δεν είναι ούτω ο αμυγδαλαιώνας ούτε η καβάλα. Υπάρχει μια ολόκληρη, υπάρχει η Ελλάδα. Και μάλιστα η Αθήνα είναι το πρόβλημα, δεν είμαστε εμείς. Εμείς και οι διαδηλώσεις τις οποίες κάνουμε και οι καταλήψεις που κάνουμε είναι ήπιας μορφής. Διότι όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας και σερβόμαστε ο ένας τον άλλο. Όμως, κύριε Ποτόλια, όλες οι διαδηλώσεις δεν είναι όπως οι διαδηλώσεις, θυμάμαι, οι οποίες φρονούνται και δεν μπορούν να γίνουν τα έκτροπα τα οποία γίνονται. Βλέπετε όμως ότι υπάρχουν διαδηλώσεις όπου γίνονται όλα αυτά τα έκτροπα και δεν οφείλονται. Σας είπα, το ΠΑΜΕ είναι η μόνη που είναι συνδεταγμένη και κάνουν τη διαδήλωσή τους όπως πρέπει να την κάνουν. Μην ξεχνάμε, θα μου πείτε τώρα κινδυνολογό, μην ξεχνάμε τη Μαρφίν, τι έγινε, μην ξεχνάμε πολλά πράγματα. Και η ζωή των Αθηναίων με συγχωρείται αλλά πρέπει κι αυτούς να το σκεφτόμαστε, για αυτοί που είναι στο κέντρο, δεν μπορεί ανά πάσα στιγμή να διαταράσεται γιατί κάποιοι, μια μειονότητα, μια ποιοψηφία αποφάσισε ότι πρέπει να κλείσει τους δρόμους. Παρ' όλα αυτά όμως, αυτή είναι η δική μου άποψη. Φυσικά και οι αγώνες έχουν γίνει πολλοί αγώνες για να γίνονται οι διαδηλώσεις, για να επιτρέπονται οι διαδηλώσεις. Αλλά δυστυχώς όμως, οι αγώνες οι οποίες γινότανε το 50, το 60 μέχρι την επταετία και από το 74 μέχρι και το 80, δεν έχουν καμία σχέση με τις διαδηλώσεις οι οποίες γίνονται αυτή τη στιγμή. Και αν εξαιρέζεται, σας είπα, με τον τρόπο που γινόταν και τη μαζικότητα που γινότανε κάποτε. Γιατί μην μου πει κάποιος ότι υπάρχουν μαζικές πλέον διαδηλώσεις. Και υπάρχουν δέκα άτομα κάποιες φορές που διαταράσουν την ζωή και ολόκληρη τη ζωή μιας πόλης. Για να τους πιάσουν δύο, για να τους πιάσουν τα δέκα τα άτομα. Παρ' όλα αυτά όμως κύριε Ποτόλια, επειδή δεν θέλω να αποφασίσω μόνος μου για αυτό το θέμα, εάν νομίζουν οι αρχηγοί των παρατάξεων ότι πρέπει να βγάλουμε ένα ψήφισμα για αυτό το θέμα, να το κάνουν. Και επειδή δεν είχα ήχο πριν, κακώς αναφέρεστε κύριε Δήμαρχε μόνο στο εργοστάσιο των λυπασμάτων. Το ζήτημα εδώ αφορά τα χημικά εργοστάσια και όχι μόνο. Και με τον τρόπο που το αναπτύσσετε το θέμα, είναι λογικό να ανησυχούν οι εργαζόμενοι στα λυπάρματα. Όχι, όχι. Δεύτερον, δεν μιλάμε μόνο για τον αέρα, μιλάμε για τα νερά και για το έδαφος, που δεν γίνεται καμία μέτρηση. Ωστόσο εμείς σας ρωτάμε τι θα κάνετε για επιδημιολογική μελέτη. Τις μετρήσεις σας είπα τι συμβαίνει. Εδώ μιλάμε θα μετρήσουμε κατά πώς θα επηρεάζεται η υγεία των κατοίκων. Και αυτό μόνο μία επιδημιολογική μελέτη θα το δώσει. Αν βάλαμε τώρα το γεγονός ότι εκεί στην περιοχή θα γίνει και το εργοστάσιο της διαχείρισης των απορριμάτων, τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Στον βόλο σας τιμίζω, σας λέω, ότι εκεί υπάρχει ο ιατρικός συλλογός, ο οποίος έχει κάνει τέτοιου είδους μελέτη για την επιβάριση του περιβάλλοντος εκεί πέρα. Για αυτό τι λέτε, θα πάρετε εκείνα τα μέτρα για να γίνει μία τέτοια μελέτη. Λοιπόν, θα συνονοηθώ λοιπόν με τον ιατρικό συλλογό τον δικό μας, για να δούμε εάν μπορούμε να την κάνουμε και εμείς αυτή την επιδημιολογική μελέτη. Τώρα, όσο όμως για τη μονάδα επεξεργασίας θα παρακαλούσα να μην είμαστε, να μην λέμε ότι, να μην είμαστε καταστροφολόγοι. Δεν κάνουμε, η μέθοδος η οποία θα ακολουθηθεί στην ΜΕΑ, δεν έχει σχέση με καύση. Έρχεται στη Θεσσαλονίκη, για δείτε τι γίνεται, στον βόλο για δείτε τι γίνεται, ΜΕΑ κάνουν και εκεί, ΜΕΑ ακριβώς σαν τις δικές μας. Εγώ μπορώ να μιλήσω για τη δικιά μας θημαία και όχι για τη μονάδα επεξεργασίας στον βόλο. Εντάξει, δεν μου πέφτει λόγος ούτε στη Θεσσαλονίκη. Για τη σύραγκα στο σύμβολο, με συγχωρείτε πάμε στον κύριο Ξανθόπουλο. Η εξυπηρέτηση των πολιτών με το αστικό, έχετε δει και ο κύριος Ξανθόπουλε, ότι είμαι και εγώ δέκτης των παραπώνων των κατοίκων για το Περιγιάλη, αλλά και όχι μόνο στο Περιγιάλη. Υπάρχουν και άλλες περιοχές, όπως είναι ο Βύρονας, ο οποίος και αυτός το Σαββατοκύριακο έχει πρόβλημα. Γενικά πολλές περιοχές στην πόλη μας έχουν πρόβλημα με την αστική συγκοινωνία. Όμως πρέπει να είμαστε δίκαιοι και με τους ανθρώπους αυτούς, οι οποίοι, σε αυτό θα παρακαλούσα να μου βοηθήσει και ο κύριος Μούτιας, ο κύριος Μούτιας ο οποίος είναι και δικηγόρος του αστικτοναστικών και κάποια πράγματα ίσως τα ξέρει και καλύτερα. Έχουν λοιπόν πρόβλημα επιβίωσης και αυτοί οι άνθρωποι. Είπαμε λοιπόν να μπορέσουμε, και αυτό βλέπουμε με την οικονομική υπηρεσία, να μπορέσουμε να επιχωρηγήσουμε τις απομακρυσμένες, κάποια απομακρυσμένα δρομολόγια για να μπορέσουμε τουλάχιστον να υπάρχει ακόμα ένα δρομολόγιο από το μεσημέρι και μετά για να μπορούν να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι. Κύριε Μούτια θέλετε να πείτε κάτι απάνω σε αυτό? Ναι, αυτό που μπορώ να συνεισφέρω στην συζήτηση και στην πρότασή σας κύριε Δημαρχέντ, το αστικό κόκτυλ καβάλας το διάστημα από την λήψη των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, με το λόμπιδάονα αλλά και συνέχεια με την άρση αυτό, έχει μεσοσταθμικά μια μείωση της επιβατικής κίνησης και αντίστοιχα των εσόδων, η οποία αγγίζει περίπου το 70%. Στα πλαίσια αυτά, αξίζει το κόκο και η προσπάθεια να ενισχυθεί στο μέτρο του δυνατού το αστικό κόκτυλ με την ενίσχυση των τρομολογίων σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου στη σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να την παρέχει το αστικό κόκτυλ, να σημειώσω να πω στον συναδέλφος ότι τα εμπαρχιά κάκτυλ δεν τυχάνουν καμιάς χρηματοδότης από το κράτος, σε αντίθεση με τον OASIS στη Θεσσαλονίκη ή με τον OASAS στην Αθήνα. Οπότε, οι εταιρείες αυτές έχουν τη δημορφία μόνιμου, ανονίμου εταιρείας, αναγκαστικά, αφενός να θέλουν να εξυπηρετούσουν το ευαττικό κοινό, αφενός θα πρέπει να λέγουν σε καθημερινή βάση έσκοδα και έξοδα. Αυτή τη στιγμή περνάει μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση. Είναι σε συνενόηση ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, Μεσάς Κύριε Δήμαρχη, από ό,τι γνωρίζω, νομίζω ότι μπορεί να βρεθεί μία λύση και θεωρώ ότι υπάρχει μία πρόσφατη υπουργική απόψη, η οποία με μία ερμηνεία μπορεί να ενισχύσει, μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους δήμους να ενισχύσουν αυτόν τον τρόπο το δικλοσοριακό έργο του ΤΟΝΤΑ. Ευχαριστώ πολύ κύριε Μούτια. Ευχαριστώ πολύ. Μου επιτρέπετε κύριε Δήμαρχη. Ναι, ναι, παρακαλώ. Αυτό το οποίο θα ήθελα να συνεισθέρω κι εγώ, ότι σαφέστατα ούτε εγώ αλλά φαντάζομαι και κανένας από τους συναδέλφους θα έχει αντίρρηση προς οποιαδήποτε κατεύθυνση ενίσχυσης, με ανταπόδοση βέβαια κάποια επίπλον τρομολόγια. Αλλά μέχρι να γίνουν αυτά, το να απαντά κάποιος εργαζόμενος στο αστικού κτέλ με τέτοιο απαξιωτικό τρόπο, σας κάνουμε χάρη και αυτά τα οποία έχετε στον περιγιάλι, θεωρώ ότι η απόσταση, κύριε Δήμαρχη, είναι μεγάλη. Να πρέπει να πω εκεί, εργαζόμενοι δεν είναι μόνο αυτοί, επιχειριστές δεν είναι μόνο αυτοί, και όλοι εμείς είμαστε εργαζόμενοι και επιχειρήσεις, έχουμε υποστεί τεράστιες μειώσεις στους τζύρους, αλλά δεν βρίζουμε κανέναν. Θεωρώ ότι μέχρι να γίνουν αυτά, εγώ σας καλώ και χαίρομαι που θα πάρετε πρωτοβουλία, να είναι προσεκτικοί στη συμπεριφορά τους. Αν μου επιτρέπετε να μου δίνετε τον λόγο, κύριε Πεφανή, και για ένα λεπτάκι. 30 λεπτορόλεπτα. Θεωρώ ότι έχει γνώση η διοίκηση του ΚΤΕΛ, είναι με μονομένα περσαντικάκια, δεν αφήσει το αυτό που λέει ο κύριος Σκανθόπουλος, αλλά σε κάθε περίπτωση να γνωρίζει το σώμα ότι όταν υπήρχαν καταγγελίες, επιλαμβάνεται άμεσα το διοικητικό συμβούλιο και επιβάλλονται οι επιθαρρικές ποινές προβλέποντα από το νόμο. Ευχαριστώ, κύριε Δημαρχέ. Για τη σύραγγα του συμβόλου, κύριε Εξανθόπουλε, είναι από τα θέματα τα οποία θα συζητήσουμε στη συνάντηση αυτή με το τεχνικό επιμελητήριο. Είναι κάτι που δεν μας βρίσκει συμφωνούς, αυτό το ξέρουν ούτως ή άλλως και οι βουλευτές, ότι δεν προκρίνουμε τη λύση, δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η λύση της σύραγγας, διότι πηγαίνοντας να λύσουμε ένα πρόβλημα δημιουργούμε ένα άλλο ακόμα μεγαλύτερο. Υπάρχουν τρόποι. Δεν είναι η μόνη λύση. Μπορεί να κοστίζει περισσότερο η δεύτερη λύση. Αλλά όμως δεν σημαίνει ότι επειδή κοστίζει περισσότερο ότι πρέπει σών και καλά να καταστρέψουμε μια άλλη περιοχή δημιουργώντας πρόβλημα. Τώρα, επειδή όμως βαθήσατε και ένα υπονοούμενο για την περιμετρική και για το Ε61, κύριε Ξανθόπουλο, πρέπει να ξέρετε ότι ήδη η μελέτη της περιμετρικής έχει ανατεθεί από την περιφέρεια για να γίνει από την Εγνατία. Καθυστερή. Έχει καθυστερήσεις, το ξέρετε. Λοιπόν, και επίσης ότι ο Ε61 μέχρι τον αμυγδαλαιώνα είναι ένα κομμάτι που ξεκινάει, δηλαδή ολοκληρώνεται, έχει γίνει η προμελέτη, θα ολοκληρωθεί για να μπορέσουν να έχει πολλή δουλειά ακόμη γιατί πρέπει να γίνουν απαλλοτριώσεις. Και ίσως είναι μια ευκαιρία με τις απαλλοτριώσεις που θα γίνουν και θα είναι αυτό που θα συζητήσουμε κιόλας, ότι να γίνει και η συνδυοδρομική σύνδεση του αμυγδαλαιώνα με την δράμα. Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο θα το συζητήσουμε ούτως ή άλλως και με το τεχνικό επιμελητήριο. Για το ασημακοπούλου... Μπορώ να το παρακαλώ, θα μου προπονώ σας λίγο. Λοιπόν, για το στρατόπεδο ασημακοπούλου και για το business plan που είπατε, κύριε Σανθόπη, για τον υπουργό. Θέλω να ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή, η χρήση του στρατοπέδου την έχουν παραχωρήσει στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το business plan, δηλαδή το τι θα γίνει, ήταν γνωστό. Είχε γίνει και από τον κ. Σιμιτσί τότε το business plan, πώς σχεδιάζαμε να γίνει η αξιοποίηση του στρατοπέδου. Και αυτήν, φυσικά, και την περίπου στην ίδια λογική και στο ίδιο business plan κινήθηκε και η κυρία Τζανάκα για να μπορέσουμε να πάρουμε το στρατόπεδο. Άρα, λοιπόν, δεν θεωρώ ότι η κυρία δικαιολογία είναι το business plan του στρατοπέδου. Ήταν ότι έπρεπε να δοθεί στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για να αντιμετωπιστεί το πρόγραμμα που αντιμετωπίστηκε. Αυτό κάναμε, τη συζήτηση που κάναμε μάλιστα στη νέα εγκατάσταση των στρατοπέδων, αν θυμάστε καλά, ήταν να πατήσουμε στο γεγονός ότι τμήμα του στρατοπέδου, που είναι με συγχωρείται προς το παλιό στρατοδικείο και από πίσω, πλέον από το σχέδιο πόλης ανήκει στο δήμο. Και από την πολεοδόμηση που είχε γίνει τότε στο Κωτσάλι. Όταν λοιπόν πήγαμε να πατήσουμε πάνω σε αυτό και να πάμε δικαστικά για να αποτρέψουμε τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι για να υλοποιηθεί και το σχέδιο πόλης, τότε διαπιστώθηκε ότι δεν είχε γίνει η εγγραφή στο κτηματολόγιο. Και θα μου πει κάποιος γιατί δεν έγινε η εγγραφή στο κτηματολόγιο, γιατί το κρατούσαμε για διαπραγματευτικό όπλο και επί διοικίσεως του κ. Σιμιτσή και επί διοικίσεως της κ. Τσανάκα, ούτως ώστε να ανταλλαχθεί το κομμάτι αυτό που ανήκει στο δήμο με τα υπόλοιπα 60 στρέματα τα οποία θα δινόταν στον δήμο. Αυτός ήταν ο λόγος που δεν το είχαμε γράψει τότε στο κτηματολόγιο. Παρ' όλα αυτά όμως όταν είχαμε αυτή την εξέλιξη γίνανε όλες οι διαδικασίες για να γραφτεί στο κτηματολόγιο και θεωρώ ότι πολύ σύντομα, διότι έρχονται από την Αθήνα, έρχονται οι εγκρίσεις για να γίνουν οι αλλαγές στο κτηματολόγιο, πολύ σύντομα θα γίνει και αυτό. Στην επίσκεψή μου όμως στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και μάλιστα μου τηλεφώνησε προχθές ο κ. Λογοθέτης, ο οποίος γραμματέας ζήτησε να του στείλουμε το σχέδιο το οποίο και το στείλαμε με τα κμήματα του στρατοπέδου τα οποία ανήκουν στο δήμο, ούτως ώστε να μπορέσουν να φύγουν από αυτές τις εγκαταστάσεις, να αποσυφθούν και να μπορέσουν επιτέλους να υλοποιούμε το σχέδιο πόλης στο στρατόπεδο Συμμακοπού. Τώρα για το υπόλοιπο, αν θα φύγουν από το υπόλοιπο στρατόπεδο, δεν μπορώ να σας πω, βλέπετε πως είναι τα πράγματα, τα οποία νομίζω ότι σύντομα θα μπορέσουν να φύγουν. Και μάλιστα, θα μου πει κάποιος για τον Χρυσοχοήδη, που μου είπε μέχρι τέλος του 2020, ο κύριος Χρυσοχοήδης μπορεί να λέει τώρα, ότι ξέρετε εγώ δεν είμαι τώρα, είναι άλλος. Ο κύριος Κουνάκος, ούτως ή άλλως, είπε κάτι άλλο κύριος, δεν το έχω σημειώσει, επειδή υπερδεύτηκα εδώ, όχι. Ο κύριος Κουνάκος ούτως ή άλλως δεν είπε κάτι, αλλά ο κύριος Ποιαντζής με συγχωρείται. Οι διαβάσεις μετά λοιπόν, και το τελευταίο ατύχημα το οποίο έγινε, δημιουργήθηκε, η εντολή που δόθηκε στην υπηρεσία, είναι να καταργηθεί αυτή η διάβαση. Έχουνε τελειώσει, πυστοχώς, Τέλος πάντων, για να παρθούν αποφάσεις πρέπει όλοι να γίνονται μελέτες. Έχει όμως γίνει, αυτό θα περάσει από την Επιτροπική Προφοριακών Μέτρων, ούτως ώστε να καταργηθεί αυτή η διάβαση, να μπει ένα σίδερο από την απέναντι πλευρά, ένα κάγγελο, για να μην περνάνε και θα είναι η διάβαση πιο κάτω που ούτως η άλλος υπάρχει, που είναι προς την Ομαρχία. Και μάλιστα εκεί θα μπουνε και φανάρια τα οποία αναβοσβήνουνε για να έχει το χρόνο κάποιος να αντιδράσει, γιατί δυστυχώς δεν έχουμε μάθει ότι μέσα στις πόλεις δεν τρέχει. Για τους βυθιζόμενους, για την καθαριότητα των Κάναδων και ιδίως των νέων των βυθιζόμενων, θα σας πω ο κύριος τα πρίβειες, για αυτό για την ενοικίαση του Πάρκου Προφοριακής Αγωγής έχει τελειώσει η έρευνα από την τεχνική υπηρεσία, δεν υπάρχει κάποια νοημοποίηση που πρέπει να κάνουμε και ετοιμάζεται για να βγει για δημοπρασία. Η ηχητική ρίπανση έχετε απόλυτο δίκιο. Λοιπόν, είναι κάτι που θα μιλήσω και με τον αστυνομικό διευθυντή, αλλά ξέρετε πολύ καλά ότι εξαρτάται, δεν είναι μόνο εκεί, είναι και στο λιμάνι, δηλαδή εγώ μένω σε ένα σημείο όπου από κάτω η φασαρία είναι το κάτι άλλο, οπότε και το λιμενικό και αυτό πρέπει να δραστηριοποιηθεί, παρόλο ότι έχουν ειδοποιηθεί αρκετές φορές. Κάνουν οι άθλητες διά τους, αλλά δεν μπορεί να είναι και συνέχεια εκεί. Κύριε Ξανθόπουλε, με συγχωρείτε που δεν σας απάντησα, γιατί τώρα το βρήκα, είναι για το Κοσμόπολη και για τις προσκλήσεις. Θέλω να σας, παρόλο ότι φυσικά και δεν θέλω να αποκλείσω κανέναν από αυτές τις εκδηλώσεις. Εάν σας ήρθαν επειδή στο στρατό αυτό που λένε, ότι για ό,τι γίνεται και δεν γίνεται φταίει ο δικητής, φταίει ο επικεφαλής, αναλαμβάνω λοιπόν την ευθύνη που μου αναλογεί και σας ζητάω συγγνώμη και δεν θα επαναληφθεί. Να είστε σίγουρος ότι θα σας σταλεί και το πρόγραμμα, πιστεύω να μ' ακούνε τώρα και αυτοί που πρέπει να μ' ακούνε και να έρχονται γρήγορα να σας επηρεαφορούν για τις διάφορες δράσεις τις οποίες έχουν. Κύριε Προμούσα, με συγχωρείτε λίγο, μπορώ να τα λέω λίγο ανακατεμένα, αλλά με τα χαρτάκια εδώ που τα έγραφα έμπλεξα λίγο. Λοιπόν, τι γίνεται με τη συνδροδρομική σύνδεση, με τους άλλους δήμους, έχουμε ήδη έφυσης επαφή και έχουμε μιλήσει οι τρεις δήμαρχοι, Δράμας, Παγιέου και εμείς. Είπαμε πολύ γρήγορα θα γίνει αυτή η συνάντηση με το τεχνικό επιμελητήριο για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Νομίζω ότι έχουμε μια καύτιση απόξεων και με τον δήμο Παγιέου, αλλά και με τον δήμο της Δράμας. Κύριε Μαυρίδη για την κινητή και ακίνητη περιουσία, που είπατε, του κυρίου Αστεριάτη. Όταν αναλάβαμε, και δεν λέω ότι φταίει η προηγούμενη διοίκηση, απλώς χρειάζονταν και το προσωπικό εντεχόμενα για να το κάνουν. Όταν αναλάβαμε είναι η αλήθεια ότι όλα ήταν μέσα σε κούτες. Αυτή τη στιγμή έχουν μπει βιβλιοθήκες, τις οποίες τις είχε φέρει η προηγούμενη διοίκηση, ήταν εκεί οι βιβλιοθήκες, απλώς δεν είχαν μπει τα βιβλία. Τακτοποιήθηκαν τα βιβλία και υπάρχουν όμως και άλλα, επειδή όντως ο όγκος ήταν πολύ μεγάλος των βιβλίων, τα οποία είναι μέσα σε κούτες και σε τραπέζια, όπως λέτε. Έχει βγει το σχέδιο για τη βιβλιοθήκη, γιατί πρέπει να γίνει μια βιβλιοθήκη με τζάνια για να μπορεί να κλείνει και να κλειτώνει, γιατί μέσα σε αυτά τα βιβλία υπάρχουν και βιβλία που έχουν αξία. Λοιπόν, και δεν μπορεί να είναι εκτιθυμένα σε όποιον περνάει από εκεί. Άρα, λοιπόν, θα γίνει η βιβλιοθήκη, έχουν βγει το σχέδιο, έχουν πάρει τιμή, οπότε σύντομα θα έχουμε τη βιβλιοθήκη, για να μπορούμε να τακτοποιηθούν επιτέλους τα βιβλία και να είναι ολοκληρωμένη πλέον η τακτοποίηση της δωρεάς, για να μπορεί να την επισκέπτεται κάποιος, γιατί σας καναλέω τα βιβλία που έχουν είναι αξίας. Για το παλιό πρωτοδικείο, είναι η εμπειρία με την πολεοδομία, θα μου επιτρέψετε, κύριε Ιωσήφιδου, να πω στα θέματα της διαπραγμάτευσης, ότι είναι λίγο οδυνηρή για το δήμο. Και το ζούμε και με την ακτή της καλαμίτσας, διότι αυτό το αντιμετώπισε και η κυρία Τσανάκα με τον τρόπο, κυρία Δρακονάκη θέλω να με διορθώνετε, όχι έχω άδικο, το αντιμετώπισαν με τον τρόπο που τους αντιμετώπισαν κάτω στην ΕΤΑΒ και συγγενικά σε όλη την πολυσυγγεία για αυτό που έπρεπε να πληρώσουν. Ένας λόγος λοιπόν που δεν το κάνω είναι αυτό, διότι έχω έρθει στις συνονοήσεις αυτές που κάνουμε, απλώς είπαμε να τελειώνουμε ένα ένα τα θέματα, δεν τα βάλουμε όλα μαζί, δηλαδή έχουμε δύο κτίρια που ενδιαφέρουν με τον δήμο. Το ένα είναι το παλιό πρωτοδικείο και το άλλο είναι η παλιά μεραρχία. Για το παλιό πρωτοδικείο υπάρχει περίπτωση να το συμσηφίσουμε με τις 200.000, να δούμε πώς θα μπορέσουν να τις τακτοποιήσουμε, με τις 200.000 που έχει πληρώσει η ΕΤΑΒ για το πρόστιμο το οποίο έχει δει. Θα βρούμε τρόπο Ευαγγελία. Εκεί που πουλάνε και σε πουλάνε σε εισαγωγικά είναι η παλιά μεραρχία, δηλαδή είναι ευκαιρία τώρα που είναι σε κακή κατάσταση να την αγοράσει ο δήμος. Θα το συζητήσουμε όμως το θέμα, δεν θα πάρω απόφαση μόνος μου, θα το συζητήσουμε ούτως ώστε θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε και αυτά τα δύο. Για τους γλάρους, που ακούγεται τώρα τελευταία, θέλω να πω ότι μια μέρα στο σπίτι πήρα ένα μήνυμα από τον κύριο Χριστίνου, ο οποίος ασχολείται με τα άγρια πτυνάκια. Ο οποίος μου είπε ότι αν ο δήμος ενδιαφέρεται να κάνουμε ένα πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των γεννήσεων, διότι αυτό είναι το πρόβλημα, των γλάρων. Είπα και φυσικά και ενδιαφερόμαστε. Μου λέει ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κάτι, διότι ήδη έχουν γεννήσει και αρχίζουν και πετάνε οπότε δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, αλλά από την καινούργια όμως χρονιά και όταν θα γεννήσουν τα αυγά τους υπάρχει τρόπος για να μπορέσουμε να μειώσουμε τις γεννήσεις. Σε αυτό φυσικά χρειάζεται και η βοήθεια του δήμου με προσωπικό, αλλά και των ιδιωτών, οι οποίοι πρέπει και αυτοί να βοηθήσουν, δηλαδή στα μπαρκόνια, σε ταράτσες όπου γεννιούνται και μπορούν να βοηθήσουν και αυτοί. Είναι δύσκολο εγχείρημα. Δηλαδή μην νομίζουμε ότι σαφνικά θα τα λύσουμε όλα. Κύριε Λαζαρίδη, με συγχωρείτε κύριε Βιοσφύδο έχετε και άλλα, αλλά θα σας τα πω τώρα. Τα ειδικά τέστα τα είπαμε. Στην ΕΤΑΒ και τα παλιά δικαστήρια τα είπαμε και αυτά. Λοιπόν, τι γίνεται με τη διοθήκη το είπαμε. Κύριε Λαζαρίδη, εάν συμμετέχει ο Δήμος στα τοπικά πολεοδομικά σχέδια που είπατε, επειδή μας έχει φάει η ορολογία. Τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια είναι τα τοπικά χωρικά σχέδια τα οποία κάποτε λεγόταν γενικά πολεοδομικά. Ο Δήμος Καβάλας από την προηγούμενη διοίκηση έχει μπει στην περιφέρεια για να κάνουμε τοπικό χωρικό σχέδιο ή τοπικό πολεοδομικό σχέδιο σήμερα. Της Καβάλας υπάρχει, αυτό το οποίο είχε υπογραφεί το 2013. Αυτό λοιπόν διορθώνεται σε κάποια σημεία, διότι παρατηρήθηκε ότι υπήρχαν πράγματα σημεία που έπρεπε να διορθωθούν και προστίθεται και τα υπόλοιπη δημοτική ενότητα ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στις χρήσεις οικείς. Και ήδη προκειρήθηκε αυτό να ξέρετε. Το ότι δεν έχουμε τοπικά χωρικά και στην ενότητα Φιλίππο είχε γίνει μια προσπάθεια από τον κ. Τζαλταμπασίδη τότε. Νομίζω ότι ο κ. Τζαλταμπασίδη ήταν ή δεν θυμάμαι αν ήταν από τον Βευτέρι τον Κοταΐδη. Πιο παλιά επί Κοταΐδη ήταν δήμαρχη. Επί Κοταΐδη. Ήχε γίνει λοιπόν μια προσπάθεια να γίνει ένα γενικό πολεοδομικό για τον ενιαο Δήμο Φιλίππον αυτό που υπήρχε τότε. Αυτό το τμήμα το που υπήρχε. Όμως, στη διαδικασία εγκρίσεων όπου έμπλεξαν με κάποιον, όχι ή θέλανε γεωλογικές μελέτες, το μεταξύ άλλαξαν γιατί μέχρι τότε περνούσε αυτό το πράγμα σε πρώτη φάση από την περιφέρεια. Μετά το στείλανε κάτω, άλλαξε το νόμος, έπρεπε να το στείλουνε στο Υπερχοδέ. Τέλος πάντων, αλλάξαν οι διαδικασίες και τότε, όταν ήμουν εγώ αντιδήμαρχος, είδαμε ότι έπρεπε, δεν συνέφερε αυτό το γενικό πολεοδομικό να το συνεχίσουμε διότι πέτραν περισσότερο χάσιμο χρόνο. Έτσι λοιπόν τώρα ήρθε η ευκαιρία και θα μπει και αυτό στο γενικό πολεοδομικό. Το θέμα που αντιμετωπίζουμε σε αυτές οι περιοχές είναι πολλά, κύριε Λαζερή. Και πολύ έτσι που κάποιοι λένε, ας πούμε, ότι δεν χάσαμε τις παιδικές χαρέστα, δεν τις χάσαμε, απλώς αυτό που έπρεπε να ρυθμίσουμε ήταν ότι αυτό που προβλέπουν μέσα στις κοινότητες, από τις παραχωρήσεις, από τους αναβασμούς και από τις παραχωρήσεις που είχαν γίνει κατά καιρούς, προέβλεπε σε κάποια σημεία να γίνουνε παιδικές χαρές, οι οποίες είναι σε άσχετα σημεία από αυτά που γίνανε τελικά οι παιδικές χαρές. Έτσι είχαμε αποφασίσει το 92. Υπάρχουν πλέον οι οικοδομές οι οποίες δεν είναι παράνομοι κατά τον νόμο διότι επιστρέψαμε πάλι στο 85 και το μεγάλο πρόβλημα φυσικά είναι η ομώνια, που ποτέ δεν πρότειται να υλοποιηθεί και στο άλλο. Και εκεί τώρα έχουμε το πρόβλημα και στην πλατεία Καπνεργάτη, το οποίο όμως πιστεύω θα λυθεί, θα ανατεθεί σε δικηγόρο για να μπορέσει να το τρέξει καλύτερα στο Συμβούλιο Επικρατίας που θα πάει. Κύριε Γουνελά για τα φεστιβάλ... Πάει, θα σας δεκόψω, κύριε Δήμαρχε, με συγχωρείτε. Ένα μικρό σχόλιο για το θέμα που έχει θέσει ο Γιώργος Τόγιας. Μπορώ να κάνω. Τώρα κατά τις δέκα πραεκοστάσεις που θα είναι στο όσιανοι γεννηματάκι. Νεονίδα, το μικρόφωνο σου. Ναι, κύριε Λαζανίδη. Θα ήθελα να πω ότι πίστευω ότι ο κύριος του βαρκετής δεν αισθάνεται ότι βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση με την αναφορά του θεμάτων από τις δυο μηχανίες. Θεωρώ ότι είμαστε σε μια καλή θέση, αφού εργαζόμαστε πριν χρόνια σε μια μηχανία που έχει συμβαίνει γενιές και γενιές και έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην τοπική αυρωτική και εθνική οικονομία. Ειμαζόμαστε σε δύσκολους χερούς. Δεν την έχω αγγίξει μνημόνια. Δεν την έχει αγγίξει κορωνοϊός. Και έτσι, θέλω να ευλογήσω και τα γένια μας με αυτή την ευκαιρία. Τα γένια των 44 μηχανικών που δουλεύουν αυτή τη στιγμή στα λιπάζματα. Είναι υπερδιπλάσιος από αυτών που υπήρχε πριν μερικά χρόνια με νέους και έμπειρους μηχανικούς, με ενθουσιασμό και γνώσης και προσπαθούμε με ευκαιρία να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Όσο για το θέμα των φίττρων, είναι ένα έργο μεγάλο το οποίο προχωράει και βέβαια καμία διοίκηση από τις εταιρίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο συγκρότημα των λιπαζημάτων δεν αρμήθηκε μια ενημέρωση προς την διοίκηση κάθε φορά επίσημο κρατικόει σχετικά με τα θέματα του περιβάλλοντος. Επομένως, δεν μπορούμε κάθε φορά το θέμα της Βουφολού να το χρησιμοποιούμε δικηντιραμόλα ένα μικρένι ή μακρένι ανάλογα με τις ορέξεις κάποιων που θα έθελαν πάρα πολύ να το θέτουν πρώτο θέμα στον ελεύθερο χρόνο τους. Ευχαριστώ πολύ. Θεωρώ ότι και η ερώτηση του κ. Ποτόλια δεν είχε να κάνει με το αν ήθελε να το κάνει πειραμόλα ή όχι εκφράζει τις ανησυχίες κάποιων συμπολιτών μας. Γι' αυτό λοιπόν είπα ότι ο δήμος μαζί με την περιφέρεια οι μετρήσεις αυτές πρέπει να τα συζητάει με το εργοστάσιο ούτως ώστε όλοι να είμαστε πρώτοι των ευθυνών μας και εμείς η αρχή και η διοίκηση αλλά και το εργοστάσιο. Τώρα, δεν είναι κάποιος που δεν απάντησε σε κάτι κ. Μουτασάκ γιατί με ρωτήσατε για τις διαδηλώσεις. Ακριβώς δήμαρχε. Νομίζω ότι αυτό που απάντησα και στον κ. Ποτόλια λοιπόν για τις διαδηλώσεις παρ' όλα αυτά είπα ότι αν η αρχηγή των παραντάξεων θεωρείται ότι πρέπει να βγάλουμε ένα ψήφισμα ή να πάρουμε μια άλλη θέση, ευχαρίστως να το συζητήσουμε. Τώρα, ο κ. Χρόνης να απαντήσει στα θέματα της ΘΕΙΑΚ και μετά ο κ. Σταυρίδης στα θέματα... Κύριε δήμαρχε, συγγνώμη, κύριε δήμαρχε. Πήγατε να απαντήσετε στην ερώτηση, ο κ. Μουναλάσιμ πήγατε να απαντήσετε στην ερώτηση. Είπα λοιπόν ότι ακολουθούνται όλα τα πρωτόκολλα που προβλέπονται για να γίνουν τα φεστιβάλ. Δηλαδή, δεν μπορεί να υπάρχουν όρθιοι και πρέπει να είναι καθήμενοι. Τουλάχιστον αυτό που ισχύει τώρα. Με μία απόσταση, αν δεν κάνω λάθος, σε 1,5 μέτρο το ένα κάθισμα από το άλλο και ελεγχόμενος ο αριθμός. Γι' αυτό λοιπόν και στα φεστιβάλ τα οποία... και αυτό που θα κάνουμε στο κοσμόπολη, που σίγουρα δεν είναι της ίδιας μορφής που ήταν άλλες χρονιές έχει να κάνει και αυτό, με αυτό. Δηλαδή, να είναι ελεγχόμενος ο κόσμος ο οποίος θα ενεβαίνει για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις. Δεν ξέρω αν σας κάλυψα. Πάντως, λαμβάνουμε υπόψη κάθε φορά τα μέτρα τα οποία εισηγείται η πολιτική προστασία. Λοιπόν, κύριε Χρόνη. Ναι, ναι, ναι. Καλησπέρα κι από εμένα. Σε ό,τι αφορά αυτό που είπε ο κ. Παπαδόφουλος για τα έργα στον Αντώνη Τρίτσι, ο Αντώνης Τρίτσις ανοίγει 2 Σεπτεμβρίου και θα κλείσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον, αυτό ξέρουμε, 29 Ιανουαρίου 2021. Εμείς έχουμε έτοιμες τέσσερις μελέτες ήδη, ετοιμάζουμε κάποιες μελέτες ακόμη και για το βιολογικό του Δάτου, για τα όμβρια του Αμυδαλεώνα, του Νέου Ζιγού, τέλος πάντων, θα τρέχουμε, όμως θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις στο Σεπτέμβριο. Σε ό,τι αφορά τους Φιλίππους, αυτό που είπε ο κ. Παπάς, εκεί υπάρχουν ποικιλόμορφα προβλήματα, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, πέρα από το γεγονός ότι το δίκτυο που έχει κατασκευαστεί, αν και είναι νέο, έχει κατασκευαστεί επί Δήμου Φιλίππων, δεν ήταν σωστά κατασκευασμένο από τότε, δεν έχει μπει ο αγωγός όπως θα έπρεπε να είναι προφυλαγμένος, έχουν πέσει πέτρες από πάνω, το δεύτερο είναι ότι χάνεται πάρα πολύ νερό, δηλαδή σκεφτείτε ότι 10 φορές περισσότερο νερό στέλνει η γεώτηση στο διαμέρισμα των Φιλίππων και φαίνεται ότι καταναλώνεται ότι κάτι δεν συμβαίνει. Σημαίνει ότι κάπου χάνεται νερό. Αυτό ψάχνουμε αυτή τη στιγμή. Η κοινήση που έχουμε μέχρι σήμερα είναι να αλλάξουμε περίπου ένα χιλιόμετρο δικτύου και συνεχίζει ο εργολάβος είναι εκεί αυτή τη στιγμή και αλλάζει και άλλα κομμάτια δικτύου, γιατί έχουμε πάρα πολλές βλάβες. Το δεύτερο που κάνουμε είναι ότι έγινε γεωφυσική καταγραφή της περιοχής, οπότε βρήκαμε κάποιο σημείο που θα γίνει καινούργια γεώτηση στα ορεινά του χωριού. Ήδη στο επόμενο συμβούλιο θα περάσουμε κάποιο γεωτεχνικό οποίο θα αναλάβει να αντιοδοτήσει την περιοχή και αυτή και στα υπόλοιπα δημοτικά διαμερίσματα, κρυονέρη, ορυφές και βουνόχορη, να κάνουμε καινούργια γεώτηση. Υπάρχει σκέψη να γίνει μια δεξαμενή ακόμη για να αυτονομηθούν οι βρυσούλες από τους Φιλίππους και ότι αφορά την ύδρευση. Βρήκαμε τουλάχιστον μέχρι τώρα ότι το τμήμα στο οποίο υπάρχει πρόβλημα είναι οι βρυσούλες, δηλαδή απομονώσαμε για δύο βράδια μόνο τις βρυσούλες και ανέβηκε κανονικά η στάθμη της εξαμενής, οπότε έχουμε επικεντρωθεί τώρα σε εκείνο το σημείο. Στο επόμενο συμβούλιο θα περάσουμε, θα έρθει ένα τύπου σκάνερ μηχάνημα, το οποίο θα ψάξει να βρει τα δίκτυα ήδρεξης που υπάρχουν και παλιά και νέα στο υπέδαφος, γιατί αυτή τη στιγμή πολύ πιθανό να γεφυρώνει το παλιό με το νέο δίκτυο και από εκεί να υπάρχει διαρροή, η οποία είναι αφανής βέβαια, δεν φαίνεται, οπότε θα ψάξουμε να δούμε σε ποια σημεία γίνουν αυτά τα γεφυρώματα, ούτως ώστε να απομονωθούν. Δύο βράδια πήγαμε τον πρόεδρο των Φιλίππων, ήμουν και εγώ εκεί, βρήκαμε ήδη ένα σημείο που υπήρχε μια λαφροχειρία, η οποία έγινε από ειδικό φυσικά, δεν έγινε από απλό ιδραυλικό, είχε συνδεθεί το δίκτυο από τις γλυσσούλες με τις κρυνίδες, ενώ πριν και το είχε ταπόσει η DIAAC βρέθηκε συνδεδεμένο. Αποκαταστάθηκε αυτό και ψάχνουμε να βρούμε γενικά που χάνεται το νερό. Είναι κάθε μέρα συνεργία της DIAAC εκεί, σκεφτείτε ότι περασμένος από το Κυριακό ήταν δύο μέρες και Σαββάτο και Κυριακή από τρία συνεργία κάθε μέρα. Σε ό,τι αφορά αυτό που είπε ο κ. Μαυρίδης, τώρα δεν κατάλαβα για τον εξοπλισμό που λέτε, μιλάτε για το ρυθμιστή πίεσης, ο οποίος μπορεί να ρυθμίζει την πίεση από υψηλή σε χαμηλή, μιλάτε για τις κρυνίδες, στις κρυνίδες δεν γίνεται κάποιο έργο αυτή τη στιγμή, στους Φιλίππους έχουμε κάποιο έργο. Από εκεί πέρα, αν μιλάτε για την αντοχή των σωλινόσεων, 10 ατμόσφαιρες, 16 ατμόσφαιρες, θα υπόσχομαι ότι θα γίνει συζήτη Αναφέρεσαι σε αυτό βέβαια, γιατί δεν μπορείς να καταλάβω να πω την αλήθεια. Καλησπέρα και από εμένα. Καλησπέρα. Στον κ. Βέρο πρώτα για την ανακύκλωση και την αποκομμυδία από τους μπλε κάδους, ίσα ίσα τώρα το καλοκαίρι έχουν αυξηθεί τα δρομολόγια, έχουν τοποθετηθεί και έξτρα κάδη σε μερικά σημεία, δεν ξέρω ποιο ακριβό άριο σημείο μου λες για να μπορέσω να απαντήσω, αλλά γενικά έχουν ανεβεί και τα δρομολόγια και έχουν προσθεθεί κάδη μπλε σε σημεία τα οποία ή δεν είχαμε ή βλέπουμε πως ο όγκος είναι μεγάλος. Στον κ. Ποτόλια την Παρασκευή ήταν εργολάβος στο σημείο που είπατε όπως και σε 4-5 άλλα σημεία στη Λάμπουρο Προφύρα, στη Γραβιά, σε οποία πρέπει να γίνουν οι αποτμήσεις, οι ανάλογες για να μπορέσουμε να τοποθετήσουμε, καθώς μας έχει υποσχεθεί μέχρι τέλη της εβδομάδας να έχουμε τελειώσει. Και στον Ηλία του Καλαντερίδη για το πλύσιμο, ναι, ξεκινάει από το Σάββατο, ήδη έχει γίνει η συντήρη στους βυθιζόμενους το Σαββατοκύριακο, έχουν κληθεί οι δύο και ξεκινάμε το Σάββατο, ξέρεις πως πάντα υπάρχει ένα πρόγραμμα από κομμυδίς και συγχρόνους πλυσίματος, έχουν έτοιμη την υπηρεσία, κάτω από Σάββατο ξεκινάμε να αρχίσουμε να πλένουμε πόσο στο κέντρο της πόλης με προτεραιότητα στα καταστήματα εστία σας και προχωράμε και στους άλλες γειτονιές. Ευχαριστώ. Επίσης, προτού πάμε στα θέματα, θα ήθελα λίγο εκ μέρους της διοίκησης να ζητήσω συγγνώμη για την Οικονομική Επιτροπή, σήμερα για την ποιότητα ζωής, με συγχωρείτε, που δεν έγινε. Υπήρξε ένα πρόβλημα ότι πολύ δυστυχώς από τους συναδέρφους σήμερα ήταν άλλοι στη Σαλονίκη και άλλοι ήταν στη διά που δεν μπορούσαν να φύγουν και έτσι δημιουργήθηκε το πρόβλημα και ένα έκτακτο περιστατικό με κάποιον που θα έρχότανε και έτσι δυστυχώς λίγο συσταρεπορήσαμε σήμερα. Κύριε Δήμαρχε, συγνώμη λοιπόν. Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω λάβει απάντηση, εκτός αν μου διέφυγε και δεν το έχω καταλάβει, κυρίως με τη δημοπράτηση του πάρπου τυπλοφοριακής αγωγής, αν γνωρίζετε κάτι. Το είπα, το είπα Γιγιάν. Λοιπόν, είπα ότι καθυστερήσαμε γιατί θέλαμε να δούμε η τεχνική υπηρεσία εάν υπήρχε κάποιο πολοδομικό πρόβλημα, ούτως ώστε να μπορέσουν να το δημοπρατήσουν. Αυτό λοιπόν περλίωσε, διευθετήθηκε, δεν υπάρχει πρόβλημα και θα δημοπρατηθεί. Αργήσαμε λίγο διότι τα έσοδα που χειρίζονται τα θέματα αυτά είχαν πολλά και με τα τέλη τα οποία έπρεπε να διευθετήσουν και αυτός είναι ο λόγος που καθυστερήσαμε για την διατόχη. Και οι εκταφές στις κοινότητες, δήμαρχε. Και οι εκταφές είναι σε αυτό έχετε απόλυτο δίκιο, σε αυτό πιέζει και ο Θόδωρος Παπαδόκηλος. Πρέπει λίγο να είμαστε αυστηροί επάνω σε αυτό το θέμα, σε εισαγωγικά αυστηροί, διότι ξέρετε πολύ καλά ότι στις κοινότητες έχουνε μάθει οι τάφοι να είναι συνέχεια, να μην τους βγάζουν τους ανθρώπους. Δεν γίνεται όμως, διότι ήδη στο ζυγός έχουμε πρόβλημα και θα πρέπει να αγοράσουμε ένα χωράφι που υπάρχει εκεί κοντά για να κάνουμε επέκταση. Και όχι μόνο στο ζυγότυρο. Και όχι μόνο. Και σε άλλα. Δηλαδή δεν μπορεί. Διότι σε λίγο δεν θα χωράμε. Αυτόν έχετε δίκαιο, κύριε Καρονταρίδη, ότι πρέπει, επώδυνομέν, για τους ανθρώπους, αλλά πρέπει να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε την εκταφή των αυτού που έχουνε περάσει την πενταετία ή πόσα χρόνια, τέλος πάντων, θα ορίσουμε ότι μετά από πόσα χρόνια πρέπει να βγαίνει. Κύριε Πρόεδρε, μου περιτρέπετε για μισό λεπτό. Γιατί έθεσε ένα θέμα ο κύριος δήμακος και είπε ότι αν και φόσον συμφωνούμε οι παρατάξεις να συζητηθεί και να υπάρχει ψήφισμα για τις διαδηλώσεις. Θα σας ακούμε, κύριε Βέρο, για μισό λεπτό. Εμείς ως δημοτική παράταξη συμφωνούμε γιατί θεωρούμε ότι με τον πρόσφατο νόμο για τις διαδηλώσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο νόμος αυτός περιορίζει και καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών στις διαμαρτυρίες. Άρα εμείς ως παράταξη συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξει ψήφισμα καταγγελειών. Λοιπόν, κύριε Δήμαρχο, έχουμε ολοκληρώσει? Κύριε Πρόεδρε, και εγώ θέλω να τοποθέτεις σε αυτό το θέμα. Λοιπόν, εγώ δεν έχω καμία διαφωνία ούτε με τον κύριο Βέρο, ούτε με τον κύριο Δήμαρχο, ούτε με τον κύριο Ποτόλια. Γιατί εδώ δεν μπορεί να εφαρμοστεί η διάταξη που λέει «πονάει κεφάλι, χώβεις κεφάλι». Πράγματι, υπάρχει μια μικρή μυρήντα η οποία βεβηλώνει κάθε φορά και καταστρέφει περιουσία στην Αθήνα. Και έτσι στην ουσία αχαιστεύει και το νόημα των κυνητοποίησεων. Αυτό όμως, έδωσε την απάντηση ο κύριος Ποτόλιας, είναι η πιευθυνή κυβέρνηση. Μπορεί και τα κάνει όλα, ας τους πιάσει, αλλά όταν τους πιάνει είναι παιδιά της εξουσίας. Παιδιά δηλαδή, ανθρώπους της εξουσίας και ξανά έξω. Μην κροηδευόμαστε. Άλλο πράγμα, σου στερώ την ελευθερία να διαμαρτυρηθείς. Και άλλο πράγμα, επικαλούμε τους μπαχαλάκιδες για να εφαρμόσουν σκυρά μέτρα και να μην μπορεί κανείς να διαμαρτυρηθεί. Επομένως, συμφωνώ και με τον κύριο Βέρο, και με τον κύριο Δήμαρχο, και με την λογική του κύριου Ποτόλια. Ακριβώς, ακριβώς, όπως το είπε ο κύριος Ποτόλιας. Κύριε Παπαδόπουλε, ας ερωτηθούν και οι υπόλοιποι, μια και έχουν τοποθετηθεί κάποιοι από τους αρχηγούς. Ο κύριος Παπαδόπουλος. Και φυσικά δεν έχω κανένα θέμα, να εισαχθείς ανέκτακτο για να ενεκτωθεί η διαδικασία. Και από εκεί πέρα να ψηφίσουμε και να τοποθετηθούμε, γιατί όχι. Ωραία. Η κυρία Τσαμέκα ή η κυρία Δρακονάκη που ήταν αντικαθιστά. Ναι, μ' ακούτε, ας τα αδεθεί και να το δούμε. Ωραία. Κύριε Βοιατζή, κύριε Σανθούπουλα. Και σύμφωνος να συζητηθεί. Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν ξέρω το νομοσχέδιο πρώτα απ' όλα. Αυτό που επίσης θέλω να καταθέσω είναι ότι σε ό,τι με αφορά γινόμαστε όλοι μάρτυρες παρεκτροπών κάθε φορά που γίνεται η διαδηλώσεις. Και θα συμπονίσω απόλυτα με τον κύριο Βέρο ότι είναι συνταγματικό το δικαίωμα αυτού που διαδηλώνουν για το οποιοδήποτε θέμα όπως επίσης είναι συνταγματικό το δικαίωμα των εργαζομένων, των επιχειρήσεων, του εμπορικού κόσμου οι οποίοι την περίοδο εκείνη που γίνονται αυτά τα έκτροπα όχι μόνο δεν μπορούν να εργαστούν αλλά υπάρχουν και προβλήματα σε ό,τι αφορά και τις περιουσίες τους και την ανθρώπινη ζωή. Με αυτήν λοιπόν την έννοια, εγώ, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον που συζητάμε δεν είμαι έτοιμος να πω σε αυτή τη δικασία γιατί δεν ξέρω τι περιορισμούς θέλει το νομοσχέδιο άρα λοιπόν σε οποιαδήποτε κουβέντα γίνει, αυτή τη στιγμή εγώ θα απέχω δεν θα συμμετέχω σε οτιδήποτε αποφασίστητε μέχρι τουλάχιστον να ενημερωθώ. Κύριε Ξανθόπηλε, εγώ ούτως ή άλλως δεν θα το συζητήσουμε σήμερα γιατί έχετε απόλυτο δικαίωμα, κάποιοι από εμάς δεν το ξέρουμε τώρα επειδή το έχουμε διαβάσει όλο το νομοσχέδιο, οπότε καλό είναι να ενημερωθούμε και μετά πλέον να το συζητήσουμε το θέμα. Πίσω στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού πρώτα μιλήσουν οι επικεφαλείς μαζί όποιος θέλει τέλος πάντων από κάθε παράταξη, για να μπορέσουμε να το φέρουμε στο επόμενο εάν κρίνουμε ότι πρέπει να το φέρουμε, να το φέρουμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Κύριε Πρόεδρε, το λόγο θα παρακαλώ τώρα. Ναι κύριε Γραμμένο. Καλησπέρα σας. Συμφωνώ με την πρόταση του κυρίου Δημοσχέδιου. Δεν υπάρχει ενημέρωση αυτή τη στιγμή, κυκλοφορούσε ένα προσχέδιο νόμου στο οποίο επήλθαν πάρα πολλές τροποποιήσεις και γίνονται εκτός προτάσεις της αντιπολίτευσης. Δεν έχω κι εγώ στα χέρια μου, παρότι σήμερα έψεξα το κείμενο του νόμου επακριβώς. Υπάρχουν κάποια σημεία, η αλήθεια είναι που θέλουν διευκρινήση και συζήτηση. Και συζήτηση, επαναλαμβάνω. Αλλά καλό θα είναι κύριε Δήμαρχο και κύριε Πρόεδρε να το φέρουμε το θέμα σε μια επόμενη συνεδρία. Σε ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε. Ναι κύριε Μουτιά. Θα συνεγωρίσω με την έννοια ότι μέχρι σήμερα που μιλάμε στη συνεδρία σας, δεν έχει δημοσιευτεί το FEC. Όταν έχουμε στη διάθεσή μας τις ακριβές διατάξεις με τις τροπολογίες που έγιναν δεκτές κατά τις συνεδρίες Βουλής. Οπότε, νομίζω ότι καλύτερο είναι για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα όλοι μας και να μπορέσουμε να το θεωρούμε το θέμα σε επόμενη συνεδρία. Ωραία. Συμφωνώ και εγώ με τους συναδέλφους δικηγόρους. Συμφωνώ και παρτιτάνο. Δεν νομίζω ότι σήμερα είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε ένα τέτοιο θέμα. Ωραία. Το είπαμε. Ευχαριστούμε πολύ. Επομένως, πρώτο έκτακτο θέμα είναι η έκδοση ενός ψηφίσματος για την Αγια Σοφιά, το οποίο, όπως είπαμε προηγουμένως, θα συνταχθεί και θα συμφωνήσουμε και θα καρδεθεί αύριο στη Γραμματεία. Και δεύτερο έκτακτο θέμα, προχωράμε λοιπόν στα έκτακτα, είναι η παραχώρηση του κολυμβιτηρίου για διοργάνωση ενός αγώνα. Είμαστε σύμφωνοι ως προς το έκτακτο και ως προς το θέμα. Υπάρχει κάποια ερώτηση? Εγώ, κύριε Πρόεδρε. Ναι, κύριε Ξανθόπουλα. Προς τον εισηγητή της στο θέματος. Από τη μια, μνημονεύεται μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συμβώνω με την ΑΠΙΑ, όποτε η Κολυμβιτρική Εμποσχοδεία Ελλάδος διοργανώνει στο κολυμβιτήριό μας αγώνες, θα συμμετάχει στο κόστος λειτουργίας του κολυμβιτήριου, με το ποσοί των 1.000 ευρώ. Το είπαμε από σήμερα. Από την άλλη, δια της πλαγείας, συνδιοργανωτής ο Δήμος Χαβάλας, για να απαλλαγεί η Κολυμβιτική Εμποσχοδεία Ελλάδος από την καταβολή αυτών των 1.000 ευρώ. Είναι βέβαιος ότι τις 1.000 ευρώ αυτά, σαφέσταται και δεν καλύπτουν το κόστος λειτουργίας. Αλλά να επιλέγουμε κάθε φορά που γίνεται μια διοργάνωση στο κολυμβιτήριο Χαβάλας, όταν ξέρουμε ότι στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει κανένα άλλο κολυμβιτήριο για να απαλλάσσουμε τη αφιβολαγία στην Κολυμβιτική Εμποσχοδεία Ελλάδος από τη συμμετοχή στο λειτουργικό της κόστος, εμένα τουλάχιστον, κύριε Δήμαρχε, δεν ξέρω αν το εισυχήσετε εσείς και όσοι το εισυχείτε, μάλλον ο κύριος Μακυπτής, δεν βρίσκεται σύμφωνο. Για το έκτακτο σύμφωνο, εάν παραμείνει ως έχει η εισήγηση συνδιοργανωτής ο δήμος Καβάλας για να απαλλαχθεί η Κολυμβιτική Εμποσχοδεία Ελλάδος από τα χίλια ευρώ, εμένα δεν με βρίσκεται σύμφωνο. Να απαντήσω. Θα θέλαμε, κύριε Ζαναλάσ, να κάνει μια ερώτηση και απαντάτε μαζί, κύριε Βακυρζή. Καλησπέρα κι εγώ. Το πνεύμα μου πάνω κάτω της ερώτησης είναι το ίδιο. Συμφώνα με μία απόφαση που έχουμε πάρει στο Εμμοτικό Συμβούλιο Νέχο Μπροστά μου είναι η 594 του 2019. Όντως έχουμε ορίσει ένα ποσό των χιλίων ευρώ για ημερήσεις στις ημερές αγώνες της κολυμπητικής Ομοσπονδίας. Έψαξα λίγο το θέμα να βρω το τι συμβαίνει. Κάθε χρόνο, σε κάθε συμμετοχή, οι αθλητές πληρώναν τη συμμετοχή τους. Λόγω κοροναϊού αυτό δεν θα συμβεί σε αυτή τη διοργάνωση. Επομένως, για αυτή τη διοργάνωση, τη μονοήμερη, δεν θα υπάρχουν έσοδα για την Ομοσπονδία. Πριν να είμαστε πολύ προσεχτικοί, από τη στιγμή που έχουμε ψηφίσει και έχουμε μια πολιτική ότι θα συμμετέσουμε στο λειτουργικό κόστος της διοργάνωσης, αυτό πρέπει να συμβεί μόνο για αυτή τη φορά. Δεν πρέπει να πατάμε πάνω σε αυτό και κάθε φορά να τους λέμε ότι μπορούν να διοργανώνουν αγώνες δωρεάν. Δείτε την απόφαση. Δεν ξέρω τι θα απαντήσει ο κύριος Βακεργής. Αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεχτικοί, γιατί κάποιοι από αυτή τη διαδικασία έχουν κέρδος. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί. Βέβαια, για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, οι αθλητές δεν θα πληρώσουν συμμετοχή, οπότε δεν θα υπάρχουν έσοδα για τους διοργανωτές. Σας ευχαριστώ. Καλησπέρα και πάλι. Πρόκειται για μια διοργάνωση, η οποία κάθε χρόνο λαμβάνει χώρα σε μια πόλη, στην οποία συμμετέχουν γύρω στους 700 αθλητές και οι οποίοι πληρώνουν ένα αντίτιμο για αντισυμμετοχή τους. Από αυτά τα χρήματα, η κολυμπητική ομοσπονδία Ελλάδος επιστρέπει κάποια χρήματα στο δήμο που διοργανώνει τους αγώνες. Φέτος, λόγω της κατάστασης του κορονοϊού, δεν θα γίνουν σε μια πόλη, αλλά θα γίνουν σε κάθε περιφέρεια για να μην υπάρξει μεγάλο συνοστισμός, για να μην υπάρξουν διανοικτερεύσεις, για όλους τους υγειονομικούς λόγους που όλοι γνωρίζουμε. Πραγματικά, δεν θα υπάρχουν έσοδα στην ΚΟΕ από τους αθλητές, με αποτέλεσμα και εμείς να παραχωρήσουμε το κολυμπητήριο δωρεάν. Σε αντίθετη περίπτωση που θα υπήρχαν έσοδα, θα πήρωνε ο κάθε αθλητής τη συμμετοχή του ένα δηματικό ποσό, σίγουρα θα διεκδικούσαμε το ποσό που έχουν ψηφίσει όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να μιλήσω. Λοιπόν, τα πράγματα δεν είναι καμιά φορά όπως φαίνονται. Το να διοργανώνεις κολυμπητικούς αγώνες και να έρχονται στην πόλη 150 παιδιά, αν θυμάμαι, και είναι καλό που έρχονται παιδιά, γιατί τα παιδιά δεν μπορούν να έρθουν μόνα τους, έχονται συνοδεία των γονέων τους. Λοιπόν, όταν έρχονται οικογένειες από άλλες πόλεις και μπορούν να κινηθούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ενδεχομένως μερικοί από αυτούς να μείνουν και στην Καβάλα ένα βράδυ και μόνο που θα δουν την Καβάλα και θα πούν «Α, εδώ πρέπει να ξαναρχούμε», νομίζω ότι δίνοντας έναν αέρα και μια ζωή στην πόλη, φέτος οι δύο, που έχουμε πρόβλημα με τον τουρισμό, πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα και με μία άλλη ματιά και όχι με καθαρά οικονομικά κριτήρια. Πρέπει να ξέρετε ότι ο δήμος Καβάλας έχει βραβευτεί από το ΣΕΓΑΣ μαζί με το δήμο Πατρέων, κύριε Ποτόλια. Γιατί σε εποχές που τα σωματεία τα αθλητικά δεν έχουνε λεφτά, δύο δήμοι βάλα πλάτη για να διοργανωθούν πρωταθλήματα και επομένως δεν πηγαίνουν γενιές παιδιών αδικημένες και χαμένες. Αυτό έχω να σας πω να το λάβετε καθαρά στο μυαλό σας υπόψη. Υπάρχουν λοιπόν και άλλοι λόγοι εκτός από τους οικονομικούς. Άρα φαντάζομαι είμαστε όλοι σύμφωνοι, κύριε Ξανθόπουλε. Κύριε Πρόεδρε, εγώ της ακολουθώ να έχω επιφυλάξεις. Άλλο θα επισκεφθούν οι γονείς και οι κολυμπητές στην πόλη και άλλο εμείς κάνουμε πλάτη στην κολυμπητική ομοσφονδία για να μας δραβέψει η κολυμπητική ομοσφονδία. Και θα πρέπει επίσης να θυμίσουμε στο σώμα ότι το κόστο τριτουργίας και αυτό το διήμερο ή μονοήμερο τελικά το πληρώνουν οι καβαλιώτες. Εγώ είμαι εδώ για να εκπροσωπίσω τους καβαλιώτες και μό τους καβαλιώτες. Άρα λοιπόν, εάν η πρόταση σας είναι δωρεάν παραχώρηση, εγώ είμαι αρνητικός. Κύριε Παπά. Κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι έχω καλυφθεί πλήρως από την τοποθέτηση του κ. Βακετζή και τη φιλοσοφία γενικότερα. Το είπε και η κ. Τσαντάγκα. Πολλές φορές ο Δήμος πληρώνει κάποια πράγματα για να δημιουργηθεί αυτή ακριβώς, θα έλεγα, η σκόνη μέσα από την οποία σκόνη περιμένει όλη η αγορά, περιμένει η πόλη να κερδίσει περισσότερα. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε αποκλείοντας αγώνες κλεινόμενοι στο καβούκι μας και να λέμε ότι η πόλη μας είναι τουριστική, έχει προοπτική. Για να έχει προοπτική μια πόλη πρέπει να ανοιχθεί. Βέβαια, πάντοτε κοιτάζοντας ότι αυτά που ξοδεύουμε πηγαίνουν στη λογική που είπε και η κυρία Τσαντάκα και ο κύριος Βαγιδούς γι' αυτό είμαι σύμφωνος με την εισηγή. Άρχει κάποια άλλη αντίθετη άποψη? Όχι. Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε κάτι, μια μικρή διευκρίνηση ότι τα έξοδο τα οποία θα υπάρχουν για το καθαρισμό του χώρου θα το καλύψει η Ομοσπονδία, για να ξέρουν. Δηλαδή, θα καλύψουν κάποια από τα έξοδο. Και είναι φυσικά αυτό που την κυρία Τσαντάκα και το είδαμε και το Σαββατοκύριακο, κύριε Βαγιδύ με τους αγώνες οι οποίοι γίνανε στο Ανθίκαρα Γιάννη με τα παιδιά τα οποία ήρθανε. Και για τα λόγια τα οποία λένε για την Καβάλα. Διότι, θέλω να πω και την κυρία Τσαντάκα, αυτό είναι μια προσπάθεια που γίνεται από όλες τις διοικήσεις για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Κύριε Παπαδόπουλα. Προσθετικά μόνο θα πω ότι καθώς δεν υπάρχουν έσοδα για τους εργανοτές νομίζω ότι το πρόσωπο του Δήμου το βλέπει από την συγκεκριμένη... βέβαια όχι ποτέ εις βάρος των καβαλιοτών γιατί αυτό λίγο είναι μια έννοια η οποία είναι λίγο υποκτημενική. Με ποια έννοια το λόγο? Ότι ο τζύρος και η οικονομία που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είτε είναι στον τουριστικό κλάδο είτε γενομικού ενδιαφέροντος είτε είναι αυτά που είπε ο δήμαρχος ότι έστω και αυτές οι μικρές διοργανώσεις κοβάλλουν τον τόπο την Καβάλα τον Δήμο μας αν θέλετε γιατί δείχνει και έναν πρόσωπο το οποίο θα μεταφραστεί με θετικά σχόλια και να μην ξεχνάμε όμως η διάσταση που βάζω ότι όλος αυτός ο τζύρος και όλη αυτή η κατανάλωση με έναν έμεσο τρόπο επιστρέμουν στον Δήμο Καβάλα μέσω των φόρων, μέσω του τέλειπα ρεπιδημώντος το οποίο ο Δήμος πάλι με το δικό του προγραμματισμό τα επιστρέφει πάλι στην κοινωνία και υπάρχει αυτή η ανταποδοτικότητα άρα νομίζω πρέπει να το βλέπουμε σφαιρικά γιατί όπως και να γίνει τα χρήματα αυτά με έναν έμεσο τρόπο ένα μέρος τουλάχιστον επιστρέφει και ανταποδίδεται πάλι στην κοινωνία σύμφωνα με το σχεδιασμό και το πληθυσιαστικό σχέδιο ενός Δημού Σας ευχαριστώ. Είμαι τετικός. Επομένως ο κ. Σκανθόπουλος Ελληντικός εγκρίνεται κατά πλειοψηφία. Πάμε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Αποσύρρονται τα θέματα 9, 10, 11 και 21 λόγω του ότι δεν έγινε συνεδρία της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Πρώτο θέμα, καθορισμός κωδικού αριθμού δαπανών προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020 στην έκδοση ενταλμάτων προπληρωμής. Αφορά επειδή η ιδέα για κάποιες εργασίες τις οποίες κάνει πρέπει να προπληρώνεται. Έτσι λοιπόν επειδή έχουμε επαύξηση ηλεκτρικής ισχύος στα πλαίσια της ενεργειακής αναβάθμισης του 12 του δημοτικού σχολείου χρειάζεται το ποσό των 7.550 και η οποία ψηφίστηκε με την υπαρρύθμιν 585-87 του 2020 απόφαση ανάληψης υποχρέωσης. Αυτό λοιπόν θα βγάλουμε ένταλμα προπληρωμής. Συμφωνούμε όλοι. Ερώτηση, Πρόεδρε. Κύριε Ξανθόπουλε. Κύριε Δήμαρχε. Από το ισχυγητικό προκύπτει ότι ο Δήμος Καβάλας υπέβαλε το έτοιμα αυτό στον ΔΕΔΙΕ 3 Δευτερό του 2020 ο οποίος απάντησε στις 21 Δευτερό του 2020. Πρωτοκολλήθηκε εδώ στο Δήμο 25 Φεβουαρίου του 2020. Αναφέρει λοιπόν ο ΔΕΔΙΕ ότι αυτή η προσφορά για την άρξη ισχύου ισχύει για δύο μήνες. Άρα με δεδομένη απάντηση του ΔΕΔΙΕ στις 21 Δευτερό του 2020 έχει λύξει η προσφορά του ΔΕΔΙΕ. Μάλιστα, στην τελευταία απόφαση, ότι αν ο Δήμος Καβάλας δεν πληρώσει τα χρήματα αυτά στο Δήμυνο που προβλέπεται αυτή η προσφορά τελείται στο αρχείο. Σήμερα λοιπόν αυτό που συζητάμε ισχύει. Όχι, όχι. Κοιτάξτε, έχουμε συνονοηθεί με τη ΔΕΕ έχουμε μιλήσει και ισχύει η προσφορά. Να ξέρετε, γι' αυτό και το φέρνουμε. Δεν θα φέρναμε κάτι που δεν θα ισχύει. Αναφισβήτητα, αλλά αυτή η απόφαση, αυτή η σύμφωνη γνώμη του ΔΕΔΙΕ δεν θα έπρεπε να είναι σταυσινταυτόμενα. Εγώ δεν έχω αντίρρηση, προς δεού δεν έχω αντίρρηση. Θέλω να προφυλάξω. Εάν αυτό το οποίο λέτε ισχύει και δεν έχω λόγο να αφισβητώ, δεν θα έπρεπε ο ΔΕΔΙΕ να το στείλει με ένα χαρτί και να λέει ότι ξέρετε αυτό το οποίο σας δώσαμε και έλεγκες του σημεία τετάρτου ισχύει, ξέρω εγώ και σήμερα από το ψηφίσιο του Ομιλικού Συμβούλιου. Είναι τυπικό, είναι τελώς αυτό, κύριε Ψανθόπιλ. Και αυτό τυπικό είναι ρε Διδάρχε. Και αυτό τυπικό είναι. Ναι, η ΔΕΕ πάντα βάζει τον όρο του χρόνου, αλλά όταν ανατρέπεται η προσφορά της, τότε επανέφερε και βάζει περιορισμούς. Άντε πάμε παρακάτω, άντε ρε Γιάννη, άντε ρε Γιάννη. Μην ανησυχείτε. Μπράβο Γιάννη, μπράβο, μπράβο. Εσύ να κάνεις. Κύριε Ψανθόπιλ, το ψυχίζετε? Κύριε Προεδαλείμωνο, φυσικά είναι θετικός. Ωραία, ομόφωνα λοιπόν, πάμε στο δεύτερο θέμα. Τροποποίηση του Οργανισμού Ισοτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Καβάλλας με την ίδρυση πρώτον Αυτοτελούστρια Ισοτερικού Ελέγχου, δεύτερον Αυτοτελούστρια Λιμενικού Γραφείου Δήμου Καβάλλας, κύριε Δήμαρχε. Ο κύριος Μιχαηλίδης. Το Αυτοτελούστρια Ισοτερικού Ελέγχου προβλέπεται πλέον από τον νόμο για όλους τους δήμους. Έχει μια σειρά από αρμοδιότητες, οι οποίες υπάρχουν μέσα στην πρόταση, μέσα στο κείμενο. Όπως και πλέον το Λιμενικό Γραφείο του Δήμου Καβάλλας μετά την απόφαση για την είδεση του Λιμενικού Γραφείου, θα έχει μια σειρά αρμοδιότητες για τη διαχείριση. Γραφείου, όχι Ταμείου, γραφείου. Ναι, γραφείου. Εδώ θα δημιουργηθεί ένα γραφείο, το Δημιουργικό Γραφείο, και έχει μια σειρά από αρμοδιότητες, κυρίως όσον αφορά τα τέσσερα λιμανάκια. Δεν ξέρω αν κάποιος έχει ερωτήσεις πάνω στο θέμα. Εγώ έχω κάποιες ερωτήσεις. Ναι. Κι εγώ, κύριε Πρόεδρε, μετά. Ας μιλήσω και ο κύριος Δώστος μπροστά. Κι εγώ, κύριε Πρόεδρε. Κυρία Τσανάκα, ας πάμε με τη σειρά. Πάρα πολύ απλά. Από πάντα, αυτοί που ασχολούνται με τον οργανισμό στο Δήμο Καβάλλας και στη δική μας τη διοίκηση, πάντοτε όταν καθορίζανε καινούργιες θέσεις στον οργανισμό, βάζανε τους ΠΕ να προηγούνται των ΤΕ υπαλλήλων. Μακάρι να υπήρχε επικοιλία στους ΠΕ στο Δήμο Καβάλλας. Η εμπειρία λέει ότι αυτοί που είναι οι πιο πολλοί και που έχουν τη πιο σοβαρή υπαλληλική εμπειρία λυπούμε, αλλά είναι η ΤΕ. Δεν είναι δυνατόν να βρεθούμε στον δημενικό γραφείο ή στην οικονομική υπηρεσία των προηστάμενων, να έχουμε κάποιον ο οποίος είναι απόφυτος γαλλικής φιλολογίας ας πούμε και προηγείται ως εκτού του από κάποιον ο οποίος είναι στον οικονομικό τομέα καμιά δεκαπενταριά χρόνια. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να μπει εκεί ανάμεσα ένα ίδιο αζευκτικό ΠΕ ή ΤΕ. Όχι να εξαντλούνται πρώτα οι ΠΕ και μετά να πηγαίνουμε στους ΤΕ. Για αυτό το ΠΕ και ΤΕ, ναι, άκουσα τη δήμαρχο, συμφωνώ κι εγώ, δεν το βρίσκω παράλογο. Εξασφαλίζει, είναι πιο έγκυρη η ποιότητα και το αποτέλεσμα, με ένα τρόπο χωρίς να μειώνω κανένας αξία. Εκείνο που θέλω να μείνω, όμως, θα σταθώ λίγο, γιατί δεν έχω ρωτήσεις και προγούνται ρωτήσεις, αλλά επειδή το πήρατε με τη σειρά, κάνω εγώ την τοποθέτησή μου, δεν έχω ρωτήσεις, πρόδρε με όλο το σεβασμό. Εκείνο που θέλω να πω είναι το εξής, ότι αυτό το θέμα δείχνει πραγματικά στην πράξη τη συνέχεια που έχουν οι διοικήσεις. Μπορεί πολλοί δήμαρχοι να το λένε ή να το έχουν πει ότι εμείς δείχνουμε μια συνέχεια, αλλά νομίζω αυτό το θέμα είναι ακριβώς αυτό που λένε, ότι υπάρχει συνέχεια στις διοικήσεις. Και εδώ θα σταθώ στην προηγούμενη διοίκηση που έκανε μια πολύ καλή προσπάθεια, επιτέλους, για να μπορέσει να αξιοποιήσει ένα νόμο, για να δώσουμε ένα χαρακτήρα ορφανών λιμανιών, που έχει καβάλα και να μπορέσουμε πραγματικά να αξιοποιήσουμε τα λιμάνια μας. Και φυσικά θα σταθώ και στην συνέχεια που δίνει η σημερινή διοίκηση, και νομίζω ότι κάνει πράξη με τον πιο επίσημο τρόπο, σήμερα, για να μπαίνει στο οργανόγραμμα του οργανισμού. Τώρα, θα πάω ένα βήμα λίγο παρακάτω, γιατί το θέμα αυτό με αφορά και μας αφορά πιστεύω όλους, γιατί έχει και αναπτυξιακό χαρακτήρα. Θέλω πραγματικά να πω στη διοίκηση σήμερα, ότι να μην μείνουμε εδώ στα χαρτιά, να προσπαθήσουμε να στελεχώσουμε γρήγορα, με τους πιο άξιους να καλέσει ο δήμαρχος και να στελεχώσει αυτό το γραφείο, και οι εξειδικευμένα άτομα, θα έλεγα, γιατί θέλει πολύ εξειδίκευση και προσέγγιση στην ανάπτυξη αυτού του γραφείου, για να μπορέσουμε επιτέλους να αξιοποιήσουμε προγράμματα, χρηματοδοτικά εργαλεία, για να αναπτυχθούν τα λιμάνια μας, να δημιουργήσουμε νέα έσοδα, να δώσουμε δουλειά στον κόσμο και να αμορφύνουμε περισσότερο τα λιμάνια μας και την καβάλα μας. Σας ευχαριστώ και είμαι θετικός. Απλά να πω ως κυρία Τσανάκα, ότι έχει διευκρινιστεί από όσο ξέρω, ότι σε κάθε περίπτωση οι πι έψιλον προηγούνται, είτε υπάρχει το διαζευτικό είτε όχι, οι πι έψιλον, από ό,τι ξέρω, έχει διευκρινιστεί με επίσημο έγγραφο ότι προηγούνται. Μπορεί να κάνω λάθος, αυτό γνωρίζω όμως, και αυτό δεν έδωσαν και οι πυρησιακοί παράγους. Κύριε Μιχαηλίδη, είναι λάθος. Έχει δίκιο η κυρία Τσανάκα, είναι λάθος αυτό που λέτε. Είναι πλέον ανώτατες σχολές. Ξεχωρίζει ο τεχνικός τομέας με τον πρωθυμιακό τομέα. Έχουμε μια διάκριση. Μπαίνει το διαζευτικό εί. Με το 46, 74 με τον Καινούργιο Νόμο, έχει τελειώσει. Είναι τελεσίδικο αυτό. Δεν θα πρέπει να καλλιεργούμε, δεν θα πρέπει κύριε Μιχαηλίδη να καλλιεργούμε αυτόν τον δικασμό ανάμεσα στους συναδέλφους. Κοιτάζεστε κύριε Βουνάκο, εγώ έχω μια επίσημη... Ποια χρονιά είναι κώστα αυτός ο νόμος... Ένα επίσημο έγγραφο το οποίο... 20 τώρα, πρόσφατος. Υπάρχουν πυρησιακοί παράγοντες. Είμαι σχεδόν σίγουρος για αυτό που σας λέω, γιατί το έγγραφο, αυτή τη διευκρίνηση, επίσημη απάντηση μου τη δώσανε οι πυρησιακοί παράγοντες. Μπορώ να το ξεκαθαρίσουμε, αλλά... Ποιοι πυρησιακοί, κύριε Μιχαηλίδη, ποιοι εψηλών? Ποιοι πυρησιακοί? Όχι, κυριασιακοί παράγοντες... Ποιοι πυρησιακοί, βάσει ποιο νόμο, κύριε... Κύριε Μιχαηλίδη, ο πρότυπος οΗ που υπάρχει από την ΕΕΤΑ, το πεδίο 5, που ακολουθεί και ο Δήμος Αισαλονίκης και ο Δήμος Αθηνέων, έχει το ίδιο διαζευτικό, ούτε το ελλείψι, ούτε την αριθμίση 1-2, όπως βάζετε εσείς τώρα για τα αποτελέσματα μέσωτερικού ελέγχου. Πάντως, Βαγγελίο, εσείς όταν φωνάζαμε εμείς λέγατε ελλείψι. Δεν το θυμάσαι αυτό, έτσι? Θα θυμάσω, όταν περάσατε τον κανονισμό, είχα αυτήν την... Συγγνώμη, Κώστα, είχα αυτήν με τον κ. Χατζη Κωνσταντίνα, αυτήν τη διαμάγη, μάλιστα και σε θέσεις φωτογραφικές τότε και η κ. Τσανάκα τα έφυγε και περνούσαν. Χαίρομαι τώρα που λέει ότι πρέπει να γίνεται δουλειά σε βάθος και όχι να βάζουμε ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά λόγω σπουδών, ας πούμε να βάλεις σε μια τεχνική θέση έναν φιλόλογο. Για να τελειώσω κι εγώ την τοποθέτησή μου, θεωρώ ότι ο κ. Μικαριλίδης θα πρέπει να το ψάξει καλά για να γίνει κάτι το οποίο να αντέχει, να μην έχει δηλαδή αδυναμίες στην εφαρμογή του, όσον αφορά και το Λιβερνητό Γραφείο. Πιπλέον, όμως, θέλω να πω κάτι στο δήμαρχο. Δήμαρχε, μην ξεχνάς, εγώ επειδή είμαι λίγο κουτοπόνηρος, λέω μην ξεχνάς ότι αυτό μπορεί να αποτελεί και στάχτη στα μάτια για να μην διακδικήσουμε τα λιμάνια, το λιμάνι 1, το λιμάνι 2, που εκποιούνται. Είτε το θέλουμε, είτε δεν το θέλουμε. Διάβασε το γενικό τύπο, έχουν στοχεύσει και στο λιμάνι το εμπορικό και στο λιμάνι το επιβατικό να μπουν ιδιώτες και τότε κλάψτε χαρά λαβεάρα, λοιπόν, μην αποτελεί αυτό θριαμολογία. Το μεγάλο φιλέντο είναι το επιβατικό λιμάνι και η χερσία ζωή τουλάχιστον. Εγώ φωνάζω και θέλω να μ' ακούτε. Κύριε Πρόεδρε τον Όγκο. Ο κύριος Βέρος πρώτα. Κύριε Πρόεδρε, εγώ ζήτησα βέβαια να βάλω πρώτα ερωτήματα. Άρα θα βάλω πρώτα τα ερωτήματα και μετά θα μου δώσεις δεξιονάτο λούγο για την αποθέτηση. Θα ήθελα να ρωτήσω... Σε αυτήν την τροποποίηση ιδρύεται το αυτοτελέστισμα εσωτερικού ελέγχου. Από ό,τι γνωρίζουμε, δεν είναι μόνο γιατί προβλέπεται από τον νόμο, αλλά ήταν και είναι και υποχρεωτικό. Άρα εδώ μπαίνει ένα ερώτημα γιατί όλο το προηγούμενο διάστημα δεν ιδρύθηκε. Και βέβαια το δεύτερο που θέλω να ρωτήσω είναι ότι προβλέπεται και είναι και υποχρεωτικό να υπάρξει ιδρύση αυτοτελού τμήματος πολιτικής προστασίας. Που και αυτό το τμήμα όπως και το προηγούμενο υπάγεται στην αρμοδιότητα και στην ευθύνη του κυρίου Δημάτου. Και το τρίτο ερώτημα που θέλω να θέσω είναι ότι για την επάνδροση αυτών των τμήματων και του συγκεκριμένου τμήματος εσωτερικού ελέγχου προβλέπεται ότι πρέπει να καλυφθεί μέσα από 3 εργαζόμενους, ένας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και δύο τεχνολογικής εκπαίδευσης. Το ερώτημα είναι υπάρχει δυνατότητα της επάνδροσης διότι θα ιδρύσουμε ένα τμήμα χωρίς να λειτουργεί. Και θα σας πω το εξής και πέστε μου αν έχω άδικο και αν έχουμε άδικο ως παράταξη. Εδώ και αρκετούς μήνες πήρε απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο να υπάρξει ο θεσμός του συμπαραστάτη του δημότη. Και από ό,τι γνωρίζουμε μέχρι και σήμερα αν άλλαξε κάτι να μας το πείτε. Δυστυχώς δεν υπάρχουν και δεν έχει βρεθεί ούτε ο χώρος εκείνος που θα στεγαστεί αλλά ούτε και η δυνατότητα να έχει την υποστήριξη, την γραμματιακή και τέλος πάντων από το ανθρώπινο δυναμικό που υφίσταται. Άρα εδώ μπαίνουν ερωτήματα. Ιδρύουμε απλώς για να αποφύγουμε τις οποίες κυρώσεις του νόμου για πραγματικά θα ιδρύσουμε για να υπάρξει αποτέλεσμα. Αυτό θέλω λίγο πρώτα να μου απαντήσετε και μετά να πάρω το λόγο όταν μου δώσετε για να κάνω τοποθέτηση. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, με επιτρέπετε λίγο να απαντήσω στα ερωτήματα λίγο του κυρίου Βέρου. Να συμπληρώσω επίσης, μια και το ποθοτήθηκε ο κύριος Παδόπιλος, να του διευκρινίσω ότι η προσπάθεια δεν είναι μόνο της προηγούμενης διοίκησης, είναι και της πιο προηγούμενης διοίκησης, που δείχνει ακριβώς ότι είναι διαχρονική η προσπάθεια αυτή. Κύριε Βέρο, για αυτά τα ερωτήματα που βάλατε θέλω να σας απαντήσω καταρχήν για το μήμα εσωτερικού ελέγχου. Ότι έχουμε μιλήσει, δηλαδή δεν το κάναμε έτσι, μιλήσαμε ήδη με τον κ. Θεοδοσίου, γένουνε συνέχεια εγγραφά, γένουνε συνέχεια εγκύκλοι πώς πρέπει να επαντροθεί, πώς πρέπει να γίνει αυτό. Και αυτός είναι ο μόνος λόγος που απλώς το ιδρύουμε αυτή τη στιγμή για να δούμε μόλις εγκριθούνε πλέον και καταλήξουνε κάπου πώς μπορεί να λειτουργήσει, να μπορεί πλέον να γίνει η κανονική του επάντρωση και να δούμε πώς θα γίνεται. Θα γίνεται από προσωπικό του δήμου, θα πρέπει να πάρουμε κάποιον απ' έξω που να ξέρει, διότι όπως καταλαβαίνετε δεν είναι ένα εύκολο πράγμα, διότι αυτό που κάνει αυτή τη στιγμή ο κ. Θεοδοσίου, αυτό λοιπόν θα πρέπει να κάνει το τμήμα εσωτερικού ελέγχου. Ποιος θα το κάνει απ' το δήμο? Ξέρει κανείς τη νομοθεσία τόσο καλά για να μπορεί να κάνει αυτούς τους εσωτερικούς ελέγχους? Είναι λοιπόν προβλήματα που απασχολούν όλους τους δήμους. Δεν απασχολεί μόνο το δήμο της Καβάλλας και είναι κάτι το οποίο το βλέπει συνολικά και η Κέδε, πώς θα το μετοπιστεί. Απλώς ιδρύουμε αυτή τη στιγμή το τμήμα εσωτερικού ελέγχου, για να έχει ιδρυθεί στο οργανόγραμμά μας και από εκεί και πέρα, ανάλογα με αυτά που θα έρχονται, θα μπορεί πλέον να γίνεται και η οργάνωση του τμήματος αυτού. Επίσης θέλω να πω για το λιμενικό ταμείο. Καταρχήν κύριε Παπά, νομίζω ότι αυτό που θα εκποιηθεί θα είναι το Φίλιππος Β. Αυτό γράφει ότι θα γίνει η αξιοποίηση και όχι το επιβατικό λιμάνι. Τώρα, τα επόμενα βήματα είναι όντως πολλά και σημαντικά. Και το πιο σημαντικό από όλα για το λιμενικό γραφείο είναι ότι πρέπει να γίνει λιμενική ζώνη, να καθοριστεί η λιμενική ζώνη. Καταλαβαίνετε λοιπόν, είναι μια δουλειά η οποία πρέπει να γίνει από τοπογράφους, από ανθρώπους που ξέρουν. Υπάρχουν ευτυχώς τα τοπογραφικά τουλάχιστον για το λιμανάκι των σφαγίων, οπότε κάποια πράγματα πιο εύκολα μπορούν να γίνουν. Έχουμε ότι πρέπει να πληρώσουμε πρόστιμο αυτό που κάνουμε, πρέπει να τελειώσουμε με το λιμάνι των σφαγίων. Το ίδιο πράγμα να κάνουμε και στο λιμανάκι της Καρβάλης, όπου και εκεί πρέπει ο δήμος να πληρώσει πρόστιμο και να ορίσει πλέον λιμενικές ζώνες, οπότε έχουμε και πολλή δουλειά τεχνοκρατική. Γι' αυτό και θέλουμε να πάμε κάποιον ο οποίος να μπορεί να ανταποκρίνεται σε αυτό, να έχει τεχνικές γνώσεις για να μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Έχουμε ζητήσει και την βοήθεια της κυρίας Λαζαρίδου, που προσευχήθηκε να μας τη δώσει και θα μας τη δώσει και να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την λιμενική ζώνη και όλα τα δύματα που χρειάζονται εκείνα για να ιδρυθεί μέσα σε δύο χρόνια το λιμενικό γραφείο. Κύριε Δήμαρχε, λίγο σας παρακαλώ. Ναι, να πω λίγο και αυτό για την πολιτική προστασία. Ναι, ναι. Ότι περιμένουμε την εγκύκλιο να βγει η οποία θα καθορίζει λεπτομέρειες για να μπορούμε να ορίσουμε μετά και το τίμα της πολιτικής προστασίας. Κύριε Δρακονάκη. Κύριε Δρακονάκη και Πρόεδρε. Αναφερόμενος ο Δήμαρχος και στη δημιουργία τίματος πολιτικής προστασίας είναι κάτι το οποίο γνωρίζουμε ότι είναι στα πλαίσια των συζητήσεων που γίνονται στις ομάδες εργασίας για εντροπίση του ΕΕ. Και σας πάω λίγο ένα βήμα πίσω. Στην προηγούμενη διαζώσης συνεδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου, στην οποία τόσο ο Δήμαρχος, τόσο και η Γενική Γραμματέα, στην ερώτησή μου για το αν συνεδριάζει η επιτροπή που είχε οριστεί που την δική μας διοίκηση τον Μάιο του 2019 είναι η ίδια. Μου είπατε ότι είναι ακριβώς τα ίδια άτομα. Κάτι το οποίο δήμαρχε δεν ισχύει. Δεν έχουν εκλειθεί όλοι όσοι είχαν οριστεί με την απόφαση Δημάρχου του 2019 το Φεβρουάριο. Μια απόφαση η οποία δεν έχει εντροπηθεί. Δείτε το λίγο σας παρακαλώ γιατί καταλαβαίνετε ότι ελοχεύει ο κίνδυνος των εστάσεων από τη στιγμή που δεν είναι παρόντες. Δεν έχουν εκλειθεί όλοι όσοι είχαν οριστεί σε εκείνη την επιτροπή. Αυτός που σας ενημερώνει λίγο να ενημερώνει και την διοίκηση διότι είναι μέλος, είναι υπηρεσιακός παράγον και πρέπει να ενημερώνει και τον δήμο όταν δεν συμβαίνει αυτό. Νομίζω ότι έχει γίνει αλλά μπορείτε κάτι εσωτερικά να το λύσετε πολύ εύκολα. Το δεύτερο κομμάτι που αφορά την ετροπή στην οποία φέρετε τώρα συμφωνώ από όλοι τα μεταλλεγόμενα της κυρίας δημάρχου. Ο πρότυπος ΟΥ, τον οποίο τον ακολουθούν και ο Δημός Αθηναίων και ο Δημός Θεσσαλονίκης και πάρα πολύ άλλοι δήμοι έχει εκλείψει εδώ και πάρα πολύ καιρό η αναφορά του ελλείψη πι έψιλων η τοποθέτηση τάφε έψιλων. Οπότε θα πρέπει να βρει το ίδιο αζευτικό. Να απαλληθεί δηλαδή ο αριθμός 1 από το πι έψιλων διοικητικό οικονομικό και 2 τάφε έψιλων διότι αυτό παραπέμπει αυτόματα ότι εξαντλούμε την πιθανότητα να το προθεθήσουν κάποιον πι έψιλων διοικητικό οικονομικό και μετά να πάμε στην αναζήτηση του τάφε έψιλων. Επίσης από την Ισήγη στην οποία φέρνεται και κάνοντας μια αντιπαραβολή και με τον ΟΥ του Δήμου Πειραιά του μεγαλύτερου λιμανιού που καταλαβαίνει και εκείνος έχει ένα αυτοτελές λιμανικό γραφείο γίνεται μια αναφορά ότι αυτός ο οποίος θα τοποθετηθεί στο λιμανικό γραφείο από την Ισήγη σας δεν προκύπτει τι προσόντα ή τι ειδικότητα θα έχει γιατί είναι ένα αυτόνομο γραφείο το οποίο έγινε στο Γραφείο Δημάχου δηλαδή ποιος θα τοποθετηθεί, τι ειδικότητα θα είναι, τι προσόντα θα έχει από ποια υπηρεσία ενδεχομένως θα είναι θα δημιουργηθεί αυτόματα και οργανική θέση δεν έχουμε αυτές τις πληροφορίες προκύπτει ότι θα έρχεται σε επαφή με την τεχνική υπηρεσία για να λύσει διάφορα τεχνικά ζητήματα που θα προκύπτουν στα συγκεκριμένα τέσσερα λιμανάκια γνωρίζετε πάρα πολύ κατά πόσο πονάει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καβάλλας βέβαια πάντοτε φτιάχνουμε έναν ΟΥ που θεωρούμε ότι θα αρθεί και η απαγόρευση των προσλήψεων και κάποια στιγμή θα ενδυναμωθεί και το προσωπικό του Δήμου Καβάλλας αλλά σας παραπέμπω στον ΟΥ του Δήμου Πειραιά που εκεί δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στις παρεμβάσεις τεχνικών φύσεων μέσω του λιμενικού γραφείου είναι αρμοδιώτες οι οποίες είναι μόνο στη διεύθυνση της τεχνικής υπηρεσίας και όχι στο λιμενικό γραφείο αυτό λοιπόν δήμαρχε και η επισήμασή μου αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν διακρίνεται το τι ειδικότητα θα είναι αυτός ο οποίος θα τοποθετηθεί για την λειτουργία, για την έπρεπτη λειτουργία του λιμενικού γραφείου και βέβαια για το πώς θα συνδεθούν και θα λυθούν οι ανάγκες των λιμανιών αυτών που διεκδικούμε σε σχέση πάνω με τις τεχνικές απαιτήσεις που θα προκύπτουν στις περιοχές αυτές ηλεκτροποτισμός, τη ρύση, ακόμη και καθαριώτη και δρακονάκι θέλω να σας πω μόνον ότι καταρχήν επιμένουν οι τυρισιακοί παράγοντες ότι είναι μόνον πι έψιλον παρ' όλα αυτά όμως είναι κάτι που αν ισχύει και το ταφ έψιλον σας υπόσχομαι ότι θα το κάνω, δηλαδή εγώ δεν έχω κανένα ηλεκτρισμό απέναντι στοις πι έψιλον έναντι τον ταφ έψιλον, εντάξει, αν γίνεται θα γίνει σας το υπόσχομα το δεύτερο είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν καθορίζουμε θα μπορούσαμε να βάλουμε ότι θέλουμε τεχνικό διότι αν θέλετε την άποψή μου αυτή τη στιγμή εκεί που πονάει αυτό το γραφείο γιατί πρέπει να παρακολουθεί πολλά πράγματα είναι ένας τεχνικός διότι η δουλειά που έχει να γίνει είναι τεχνική και η συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία φυσικά και πρέπει να γίνεται ούτως ή άλλως που πονάει η τεχνική υπηρεσία παρ' όλα αυτά όμως έχει βρεθεί και όλος πάντων υπάρχει σκέψη από την να μπορεί να έχει τα προσόντα για να μπορέσει να γίνει προϊστάμινος ούτως όσο το οποίος είναι τεχνικός και θα μπορεί να παρακολουθεί άνετα τα τοπογραφικά τα οποία πρέπει να γίνουν από εδώ και πέρα διότι καταλαβαίνετε πολύ καλά ότι η δουλειά είναι πιο πολύ τεχνική για τα επόμενα δύο χρόνια τώρα από εκεί και πέρα εδώ είμαστε για να συμπληρώσουμε τον οργανισμό ούτως ή άλλως δεν ήταν κάτι που σκεφτήκαμε το κατέβηκε από το κεφάλι μας, κύριε Μιχαηλίδη από την Πάτρα πήραμε το... Ποιο? Από πού είδαμε τον οργανισμό, διότι από κάπου είδε ο κύριος Παπαπίλος Δεν ξέρω ακριβώς, ο Πάππις εγώ αναφέρομαι όσον αφορά το προβάδισμα και θα το στείλω σε συνεγκύλιο σκουγλέτι Όχι, δεν ισχύει αυτό κύριε Μιχαηλίδη, ακούστε λίγο κύριε Δήμαρχε αγαπητοί συνάδελφοι, χαίρομαι για τη θέση της κυρία Τσανακά και την θέση την οποία πήρε και η συνάδελφος η κυρία Δρακονάκη δεν ισχύει πλέον το προβάδισμα εμείς νομοθετούμε και θεσμοθετούμε αυτή τη στιγμή και λέμε στους οργανισμούς εσωτερικής υπηρεσίας ότι εμείς αποφασίσουμε για εμάς δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ των σχολών ανωτάτων σχολών τεχνολογικής εκπαίδευσης και των ανωτάτων σχολών πανεμυστηνιακής εκπαίδευσης εμείς λέμε ότι υπάρχει ισότητα και ακριβώς από εκεί πέρα επιλέγουμε τον καλύτερο σε σχέση με τα τυπικά του και το σεστικά του προσώδα υπάρχει κύριε Μιχαηλίδη περίπτωση να έχουμε μηχανικό τεχνολογικής εκπαίδευσης ο οποίος να έχει διδακτορικό με νέα χρόνια επίπεδο μόρφωσης και να έρθει ο καθηγητής... Υπάρχει τεχνική εκπαίδευση με διδακτορικό πως κάνει διδακτορικό τεχνικής εκπαίδευσης καλά γιατί δεν κάνουν σήμερα διδακτορικά βεβαίως δεν μπορούν αλλά δεν το αποκλεί ο νόμος μόνο ο Μιχαηλίδη δεν το αποκλεί ο νόμος Κύριε Πουνάκο έχει καταγραφεί νομίζω επαναλάβετε με μας σκέψεις Άρα κύριε Πρόεδρε και κύριε Δήμαρχε το σώμα θα καλεστεί να τρομοποιήσει την εισήγησή σας ως προς το σκέλος αυτό το οποίο έχουμε στην εισήγηση δηλαδή θα μπει το διαζευτικό ή εσείς θα αποφασίσετε και οι επιτροπές που θα αξιολογήσουν θα αποφασίσουν ποιος θα το αποδειτεί προηστάμενος στη διεύθυνση στο τμήμα ελεύθερη Κύριε Πουνάκο το διευκρίνησα ότι αν ισχύει που δεν έχω λόγο να σας σβητάω αυτό που λέτε Σας το λέω ότι με το άνθρωπο 46 του νόμου 46-74 του Μαρτίου του 20 δίνεται αυτή η δυνατότητα Αυτό το οποίο αναφέρεται ο κύριος Μιχαηλίδης είναι μια απόφαση του ΣΤΕ για μια κρίση του 10 Δεν ισχύει αυτή Άλλαξε ο νόμος Ωραία Άρα εδώ κύριε Δήμαρχε ζητάμε να μπει το διασωτικό ή Ωραία Κατά τα άλλα δεν έχω καμία αντίρρηση Ωραία θα μπει κύριε Κουνάκου και κύριε Άνταχωνάκη Να δώσω τον λόγο στον κύριο Μαυρίδη Πολύ συζήτηση έγινε κύριε Πρόεδρε Εάν θα είναι πιέψινο ή ταφέψινο Ο νομοθέτης μπορεί να αλλάζει και Κατά το δοκούν του Και το Συμβούλιο της Επικρατείας όμως έχει αποφασίσει Θα το κρίνει αντισταγματικό Όπως έχει η εισήγηση είναι μια χαρά Εκεί που θέλω να ρωτήσω εγώ είναι ότι Στο τέλος λέμε ότι δεν θα υπάρχει Καμία επιβάνηση οικονομικής στο δήμο κύριε Δήμαρχε Ή στον αρμό του εισήγητή απευθύνομαι Αυτές οι θέσεις δεν θα είναι επιπλέον Δηλαδή θα κάνουμε εκ των έντων Δηλαδή εκ των έσοδων θα πάρουμε και θα το αποθετήσουμε Στο λιμενικό ταμείο δεν θα χρειαστούμε άτομα Δεν θα έπρεπε να βρεθούν θέσεις Δεν θα είναι επιβάνηση Δεν το να μην είναι αρνητική έννοια την επιβάνηση Αλλά όσο προς την πρόβλεψη Ευχαριστώ Όχι δεν θα υπάρχει επιβάνηση Γιατί θα γίνει εκ των ενόδων κύριε Μαβίδη Από το προσωπικό που έχουμε Εξάλλου προς το παρόν Δεν χρειάζεται και πολύ προσωπικό Χρειάζεται δυο ανθρώπους Για να μπορούν να τρέχουν τα θέματα αυτά που δημιουργούν Κύριε Πρόεδρε δώστε μου λίγο το λόγο σας παρακαλώ Ο δήμαρχος λέει ότι αν γίνεται αυτό το πράγμα Υπόσχεται ότι θα το κάνει Πότε? Μετά την ψηφοφορία Γιατί εγώ δεν πρόκειται να το ψηφίσω στην ψηφοφορία Εάν μπει το διαζευκτικό ή Ευχαρίστως να το ψηφίσουμε όλοι μας Χωρίς διαζευκτικό ή Και ξεχωρίζοντας τους υπαλλήλους Σε πανεπιστημιακούς και μη πανεπιστημιακούς Εγώ δεν πρόκειται να το ψηφίσω Κύριε Δήμαρχε θα το κάνετε τώρα? Κύριε Τσανάκα επειδή με αφισβητείτε Θα το φέρουμε το επόμενο Καθόλου Απλώς δεν γίνεται να ψηφίζουμε Και να το βλέπετε μετά το θέμα Ή θα το δείτε τώρα Το είδαμε το θέμα Λοιπόν και οι συγκίσεις Διότι εμένα δεν κατεβαίναν από το κεφάλι μου οι συγκίσεις Ούτε του κύριου Μιχαηλίδη Υπάρχουν οι ασιακοί παράγοντες οι οποίοι ξέρουν Δεν εκνευρίζομαι Οι οποίοι ξέρουν το νόμο Και μας είπανε λοιπόν αυτό Μου λέτε λοιπόν ότι δεν ισχύει Όπως λέει και ο κύριος Κουνάικος Ότι από τη στιγμή που ισχύει θα μπει το ί Εάν εσάς δεν σας κανοποιεί αυτό δεν πειράζει Θα το φέρουμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο Που θα είμαστε σίγουροι Η δουλειά είναι το σχέδιος Αυτή που είναι να κάνουμε, εμείς την κάνουμε Τώρα αν θα είναι το γραφείο Ή δεν θα είναι το γραφείο, μετράει πολύ λίγο Λοιπόν, δηλαδή Θα αποσύρουμε το θέμα Αυτό μου λέει Έχω να κάνω κι εγώ μια ερώτηση Υπάρχει και ουσία στο δικαίωμα του Και δεν αρχιθείρεται Τι αποσύρετε δηλαδή Τι να πω τώρα κύριε Εμένα η ερώτηση μου δεν απαντήθηκε Μετά από μισή ώρα και στο τέλος θα αποσύρουμε Και γίνεται αυτά τα πράγματα ρε παιδιά Λοιπόν, τέλος Και για την ουσία του θέματος θα το πω Αποσύρετε παρακαλώ κύριε Ποτόια Αποσύρετε δεν συζητείτε πλέον Τρίτο Επανακαθορισμός αδημιστίας του προέδρου του νομικού προσώπου Συμφωνημεί αδημοτική κοινωνική αλληλεγγύη προσχολική αγωγή καβάλας Στα πλαίσια των ορίων του νόμου 4093 Λοιπόν, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που έχει το κάθε νομικό πρόσωπο Γίνεται και η αδημιστία του προέδρου Έτσι λοιπόν παραμένει η αδημιστία Η οποία είχαμε ορίσει μέχρι τώρα Υπάρχει κάποιο ερώτημα Θα το συμφωνεί Όχι κύριε πρόεδρε Το λόγο θέλουμε λίγο κύριε πρόεδρε Εγώ θέλω να ρωτήσω κύριε πρόεδρε Πολλή γρήγορα Επειδή είκες ο Στσανάκα ο αντιπρόεδρος δεν έπαιρνε αμοιβή Γενικά οι αντιπρόεδροι παίρνουν αμοιβή μόνον όταν δεν παίρνει ο πρόεδρος αμοιβή, ή αν ο πρόεδρος είναι ο ίδιος ο δήμαρχος Έχω την αίσθηση ότι ο κύριος πρόεδρος αυτό το νομικό πρόσωπο δεν παίρνει χρήματα Είπα αυτή την άποψη αν δεν παίρνει ο πρόεδρος χρήματα μάλιστα να πληρωθεί ο αντιπρόεδρος αλλά εάν παίρνει ο πρόεδρος χρήματα δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να πάει ο αντιπρόεδρος Λοιπόν, ο αντιπρόεδρος καταρχήν δεν παίρνει χρήματα Ποιος σας το είπε ότι παίρνει χρήματα ο αντιπρόεδρος Δεν παίρνει χρήματα ο αντιπρόεδρος Στην εισήγηση γράφει να οριστεί αντιπροέδρου και αντιπροέδρου Στο γράφει στην εισήγηση Ωραία, ο αντιπρόεδρος δεν παίρνει αντιμιστία Το καθορίζουμε και τελείωσε Προέδρε μου, επιτρέπετε λίγο να ρωτήσω κάτι Θα ήθελα να ρωτήσω Δεν υπάρχει κανονικά για την αντιμιστία δεν θα πρέπει πρώτα να περάσει από το δικητικό συμβούλιο Έχει περάσει από το δικητικό συμβούλιο του νομικού προσώπου Νομίζω ότι δεν περάσει από το δικητικό συμβούλιο ότι είναι το δημοτικό συμβούλιο που αποφασίζει με βάση τον προϋπολογισμό που έχει το νομικό προσώπο Για να μην ξαναπάρουν το λόγο Προέδρε μου, επιτρέπετε για να μην ξαναπάρουν το λόγο Η αίσθηση δικιά μου είναι και δεν είναι απλώς αίσθηση ότι θα πρέπει να έχει πρώτα να περάσει από το δικητικό συμβούλιο Τέλος πάντων αυτό αν κάτι έχει αλλάξει ή αν θεωρείτε ότι δεν πρέπει να περάσει από εκεί πέρα είναι ένα άλλο θέμα εμείς λέμε ότι θα πρέπει να έχει περάσει Τώρα όσα αφορά για την αντιμιστία εμείς είμαστε αντίθετοι διότι είναι γνωστή η θέση μας να συμφωνήσουμε σε αποζημίωση θα πρέπει να είναι πλήρως απασχολήση και αυτό όλα αυτά τα χρόνια θεωρούμε ότι εκεί που πρέπει να συμφωνούμε είναι στις δυο μεγάλες δημοτικές επιχειρήσεις ΔΙΑ και Δημοφελία άρα είμαστε αρνητικοί, ευχαριστούμε πολύ Λοιπόν, το αντιπρόεδρος τον σβήνουμε για να μην δημιουργείται κάποια παρεξήγηση Πρόεδρε, λίγο το λόγο σας παρακαλώ Από ότι έχω καταλάβει δεν το θυμούνται οι παλιοί συνάδελφοι να πω λοιπόν το εξής ότι η εισηγηστή έρχεται πάντα κατ' αυτόν τον τρόπο και το Δημοτικό Συμβούλιο λέει ότι αμμυμβή θα πάρει μόνο ο πρόεδρος ενώ δεν θα πάρει ο πρόεδρος Μια χρόνια πάντα δεν θα πάρει ο πρόεδρος Έτσι είναι Νομίζω να φέρει τη νομοθεσία ολόκληρη για να καταλήξουν σε αυτό που λέει ο κύριος Καλανταρίδης Έτσι έχω την εντύπωση και εγώ Ναι, αλλά ο κύριος Δέρος είπε κάτι και αν μπορούνε να βοηθήσουν λίγο η Ευαγγελία Δρακονάκη ή η Μαρή Φρατζεσκάκη αν πραγματικά έπρεπε να πάρθει απόφαση στο Δημοτικικό Συμβούλιο παραδείγματος χάρη στη Δημοφέλεια εγώ ξέρω ότι παίρναμε μία απόφαση μέσα από το Δημοτικικό Συμβούλιο της Δημοφέλια και ερχότανε μετά στο Δημοτικό Συμβούλιο για έκριση αλλά δεν ξέρω στο νομικό πρόσωπο αντίστοιχα τι γινότανε, μήπως έχει δίκιο ο κύριος Βέρος και πρέπει να υπάρχει απόφαση του νομικού προσώπου Και το θυμάμαι καθόλου παιδιά Αν μου επιτρέπετε με τη διάταξη του 2007 κοινή απόφαση των υπηκουργών εσωτερικών δημόσιας διοίκησης και αποκέντρωσης και οικονομίας των οικονομικών όπου προβλέφθηκαν τα έξοδα παράστασης που λαμβάνουν μήνια ύστερα από απόφαση του οικείου δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος Εντάξει, αυτό είναι γενικά ο νόμος Δήμαρχε, εντάξει σίγουρα την απόφαση δεν φτάνει μόνο το διοικητικό συμβουλίου αλλά δεν μπορεί όμως να μην γνωμοδοτήσει το διοικητικό συμβούλιο να μην έχει άποψη στο διοικητικό συμβούλιο για την αποζημίωση Εντάξει, εγώ δεν θα επιμένω σε αυτό δεν θα επιμένω εγώ σας το λέω απλώς τέλος πάντων να σας καταγραφεί ότι εμείς είμαστε αρνητικοί για το λόγο που είπαμε έτσι Εντάξει, εγώ πάντως πρέπει να περάσουμε το διοικητικό συμβούλιο Επειδή δεν το θυμάμαι και εγώ καθόλου καλά δεν ξέρω η συνάδρουση Ευαγγελία Δρακονάκη αν το θυμάται μήπως ήταν καλό να το δούμε αύριο, να ρωτώντας τον πρόεδρο ο οποίος θα έπρεπε να είναι εκεί αυτή τη στιγμή που γίνεται αυτή η εισήγηση μαζί με την προισταμένη της οικονομικής υπηρεσίας του ΔΔΣ για να μπορούμε να μην είμαστε με αυτή την αμφισβήτηση πρέπει ή δεν πρέπει να περάσει Κύριε Φραντεσκάκη να σας απαντήσω Ναι βέβαια Στα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου η αντιμιστία καθορίζεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Δεν αμφιβάλλω γι' αυτό απλώς δεν θυμάμαι και εγώ σας είπα γιατί πέφτω και τρία χρόνια Χωρίς να χρειάζεται προηγούμενη απόφαση για το δικητικό συμβούλιο του νομικού προσώπου Το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις δημοτικές επιχειρήσεις όπως είναι η Δημοφέλεια Ποιο είναι το υποχρεωτικό Δεν άκουσα τι είπατε Δεν άκουσα τι είπατε για το υποχρεωτικό Για τις δημοτικές επιχειρήσεις όπως είναι η Δημοφέλεια περνάει πρώτα το δικητικό συμβούλιο της επιχείρησης Και μετά έρχεται για έγκριση στο δημοτικό Για τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου η απόφαση παίρνεται από το δημοτικό συμβούλιο για την αντιμησία Ωραία, δεν αφιβάλλω ούτε θα αντιλογίσω σε αυτό που λέτε Εγώ αυτό που λέω επειδή δεν το θυμάμαι επειδή είπε η κυρία Ιωσήφιδου προηγουμένως να πούμε την άποψή μας και δεν το θυμάμαι, συμβάσανε και τρία χρόνια από τότε πραγματικά και δεν ήμουν ως το τελευταίο ΔΕΣ Για αυτό είπα ότι δεν έχει περάσει να ανεπαντήσουμε στον κύριο Βέροντο δεν έχει περάσει σε αυτό το θέμα από το νομικό πρόσωπα Θα δώσω τον λόγο στον κύριο Μαυρίδη Επειδή δεν τελείωσα λίγο, μισό λεπτό Επειδή δεν τελείωσα εγώ αυτό που είπα ήταν φυσικά ότι θα έπρεπε σήμερα ο πρόεδρος εφόσον έχουμε θέμα της αλληλεγγύης να είναι εκεί για να μπορούν από αυτές τις τέτοιες που έχουμε όλοι οι συνάδελφοι να μπορέσει ο πρόεδρος να μας δέωσει κάποιες εξηγήσεις Αυτό! Καλησπέρα, καλησπέρα! Καλησπέρα, κύριε Πρωέδρε, γίνεται πολύ σιλήνση για το τίποτε! Ποτέ να πω πρόεδρε! Πού οφείλετε? Πολύ σιλήνση γίνεται, κύριε Πρόεδρε, για το τίποτε! Για τα νομικόπρόσβα δικητικού δικαίων αυτά δεν απαιτείται δομό δεν απαιτείται γνωμοδότηση εάν θα απητεί το ο νομοδότης θα το έλεγε με προηγουμένη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου όταν σου λέει κατευθείαν αποφασίζει το δημοτικό συμβουλίο μπορώ να κάνω μια συζήτηση και ειδικά οι παλαιότεροι το ξέρω αυτό δεν είναι η πρώτη φορά και η δεύτερη φορά συνέχεια αυτά ψηφίζαμε άλλωστε άκουσα και τη φράση υποχρεωτικό από κάποιον όλα καλά όχι επιτρέπεται λέει δύναται δηλαδή δεν λέει χωριγείτε επιτρέπεται δύναται είναι δυνητικό αν θέλει η διοίκηση του δήμου ναι αν όχι όχι εδώ ό,τι αποφασίσουμε Ευχαριστούμε η διευκρινήση κύριε Μαυρίδι υπάρχει άλλο ερώτημα Ζητάω το λόγο εδώ και ώρα δεν βλέπεις το χεράκι Ναι κύριε Ξανθόπουλα Εγώ είμαι προβληματισμένος και για έναν επιλέον λόγο πέρα από αυτόν τον οποίο αναφέρει ο κύριος Βέρος και αρκετοί συνάδελτοι δηλαδή το Δημοτικό Συμβούλιο σήμερα αποφασίζει να προκαλέσει δαπάνι στο επροπολογισμό του νομικού προσώπου και για αυτή τη δαπάνι το Δημιουργικό Συμβούλιο του νομικού προσώπου δεν θα έχει άποψη Πώς το βλέπετε εσείς Πώς δηλαδή θεωρείτε ότι εμείς θα αποφασίσουμε και θα επιβαρύνουμε το προϋπολογισμό της κοινωνικής αλληλεγγύης και το Διοικητικό Συμβούλιο της κοινωνικής αλληλεγγύης δεν θα εκφραστεί Προσωπικά εγώ θα είμαι αρνητικός ούτως ή άλλως Δεν υπάρχει περίπτωση και θα τη λογίσω στην τοποθέτησή μου γιατί θα είμαι αρνητικός αλλά με βάση την κοινή λογική θεωρώ πως είναι αδιανόητο το Δημοτικό Συμβούλιο να καπελώσει το Διοικητικό Συμβούλιο της κοινωνικής αλληλεγγύης για ένα θέμα που είναι οικονομικό που αφορά που θα επιβαρύνει το προϋπολογισμό του Δεν μπορώ να καταλάβω τι είδους κουβέντα τόση ώρα γίνεται Νομίζω ότι το αυτονόητο το κάνουμε ζητήμα για άλλη μια φορά Αυτό ακριβώς Το αυτονόητο το κάνουμε στις ζητήσεις Ναι, ναι Όπως το είπατε Κύριε Πρόεδρε να πάρω το λόγο Παρακαλώ Ο κύριος Κουνάκος είμαι Εν συντομία παρακαλώ κύριε Κουνάκο Το θέμα ορθώς έρχεται κύριε Πρόεδρε και το ρυθμίζει η κία του 18 Η οποία λέει ότι το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει αλλί μόνο αν το νομικό πρόσωπο ήταν στην ευκαιρία του να πάρει απόφαση Εμείς βλέπουμε αυτή τη στιγμή το ύψος του απολογισμού της προηγούμενης χρονιάς Και αντίστοιχα προσαρμόζουμε σύμφωνα με την κύρια του 18 την αμοιβή του προέδρου Δεν επιβαρύνουμε επιπλέον καθόλου γιατί η διοίκηση προτείνει τα ίδια χρήματα που έπαιρνε ο προέδρος στην προηγούμενη χρήση Να εξακολουθεί και να παίρνει και την τωρινή χρήση, την τρέχουσα χρήση από εδώ και στο έξις μέχρι και τον επόμενο χρόνο Αυτό είναι, το έχει λάβει υπόψη το νομικό πρόσωπο στην ψήφιση του προπολεγισμού του Όπου μας έχει κατατεθεί και έχει εγκληθεί από την οικονομική επιτροπή του δήμου Πλέον οι προπολεγισμοί του νομικού προσώπου δεν έρχονται στο Δημοτικό Συμβούλιο Έχει εγκληθεί, έχουμε εγκεκριμένες πιστώσεις κύριε Ξαδόπουλε για τη συγκεκριμένη δαπάνη Άρα δεν μπαίνει τέτοιο θέμα να υπάρχει απόφαση εκ των πρωτέρων του νομικού συμβουλού του νομικού προσώπου Άρα αποφασίζουμε, θα δώσουμε την αμοιβή που δίναμε ή όχι, αυτό σήμερα συζητάμε Νομίζω πως ο κ. Σπουνάκο... Κύριε Πρόεδρε, το λόγο που θα παρακαλούμε... Ναι κύριε Γραμμένο Κύριε Πρόεδρε, ήθελα να δώσω πάλι τα συγχαρητήρια Σε όλους τους συναδέλφους, που θα ρίζει για πρώτη φορά Τώρα συζητάμε το θέμα της αντιμιστίας του Πρόεδρε του νομικού προσώπου Υμάρτον, συναδελφοί, έλεος, κάθε φορά... Κυρία Τσανακά, είστε θετικοί? Σύμφωνα με τις διευκρινήσεις του κυρίου δημάρχου, είμαι θετική Κύριε Παπαδόκουλα Να βάλω μια παρέντεση για να μην είναι... Ο κλισθένης και οι διαδικασίες, κάποιοι άνθρωποι και συναδελφοί Μπορεί να μην είχαν την πλήρη ενδειμέρωση Όντως, γιατί είναι έτσι και είναι και λογικό Ότι έχει γραφεί στους προλογισμούς, έχει περάσει προλογισμό Και έχει δίκιο και ο κύριος Κουνάκος Πέρα από αυτό όμως, μένω στο ότι ο κλισθένης γίναν τροποποίησης διάφορας Και δεν έρχονται όλα στο Δημοτικό Συμβούλιο Το κλείνω αυτό Για την απόφαση του Δημοτικού Συμβούλιο για την αντιμεστία του Προέδρου Μένουμε στην απόφασή μας που έχουμε πει για το 2020 Λόγω της οικονομικής κρίσης Λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης που έλεγε ο Δήμαρχος Και λόγω της γιονομικής κρίσης Πηλωτικά, τουλάχιστον για ένα χρόνο Εμείς δεν θα θέλαμε να υπήρχαν αμοιβές Και αυτό είμαστε αρνητικοί, σας ευχαριστώ Ο κ. Παπάς Θετικός Ο κ. Βέρος Υπεραντικός, ο κ. Ποτογιας Θεωρώ κύριε Πρόεδρε ότι είναι τρομερό αυτό που γίνεται Για ένα απλό, απλούστατο ζήτημα για το οποίο λες θέλεις να αμοιβετε το συγκεκριμένο πρόσωπο ή δε θες Η συζήτηση θεωρώ γίνεται μόνο για να ξημερώσουμε Μόνο για αυτό το λόγο Η βάση της δικής μας λογικής λέει ότι Η προσφορά στα κοινά πρέπει να γίνεται αφιλοκυρδός και στις περιπτώσεις που είναι αποκλειστική η απασχόληση τότε μόνο να πληρώνεται Πάνω σε αυτό λοιπόν είναι δύσκολο κάποιος να το προθετηθεί και συζητάμε μια ώρα τώρα για το αν πως τι και γιατί Δεν μπορώ να καταλάβω Η αντιπολίτευσή σας δηλαδή εδώ περιορίζεται μόνο σε αυτό το θέμα Δηλαδή στη συζήτηση έτσι χωρίς ουσία και άσφαιρη Εγώ δεν το ψηφίζω μόνο με αυτή τη λογική Αν είναι αποκλειστική η απασχόληση να πληρώνεται Αν δεν είναι να μην πληρώνεται Ωραία, ευγεντικός ο κ. Ποτόλιας Ο κ. Βοιατζής Κύριε Πρόεδρε, εγώ ζήτησα και τον λόγο στο προηγούμενο θέμα που ήταν πολύ πιο σοβαρό από αυτό που αυτή τη στιγμή όπως και ο κ. Ποτόλιας είπε αναλωθήκαμε σε μικροπολιτικές και όχι ταφ έψιλον, όχι πι έψιλον και όχι χαζομάρες Υπάρχουν σοβαρά θέματα με το λιμενικό γραφείο, τα οποία δεν συζητηθήκαν αλλά θα τα κρατήσω για το επόμενο θέμα Παρ' όλο πήρα πρώτος το λόγο για να δωθείς 2-3 σοβαρά ζητήματα αναλωθήκαμε στα πι έψιλον και τα τε φε πι έψιλον της κ. Τσανάκας για να κάνουμε σουβλάκια και παρέες και στους δικούς μας ανθρώπους και να τους ευβολέψουμε Εγώ ένα έχω να πω, είμαι αρνητικός αυτό και θα είμαι αρνητικός και σε πολλά άλλα Κύριε Ξανθόπουλε Κύριε Πρόεδρε επειδή οφείλω να απαντήσω καταρχήν σε 2-3 συναδέλφους οι οποίοι αναρωτιούνται για ποιο λόγο κάνουμε ερωτήσεις Ο Δημοτικός Σύμβολος του Δήμου Καβαλάς και ο Δήμος Καβαλάς είναι αρμόδες για τοπικά θέματα Εάν δηλαδή κάθε φορά που έρχεται ένα θέμα το οποίο είναι γενικότερης πολιτικής κατεύθυνσης καλώς καταδειγνώνει κάποιους συναδελφών αναλώνουμε και μία και μιάμιση ώρα αλλά για θέματα τέτοια δεν πρέπει να μιλάμε με συγχωρείτε πολύ αυτοί οι οποίοι έχουν αντιρίσεις ας κρατούν τις αντιρίσεις τους εγώ σε ό,τι με αφορά προσωπικά όταν έχω κάποιο θέμα το οποίο θέλω να διαθυμίσω θα κάνω τις ερωτήσεις μου ας κρατήσει τις παρενέσεις για τον εαυτό του σε ό,τι αφορά το θέμα αυτό κύριε Πρόεδρε ο κύριος Πρόεδρος της κοινωνικής αλληλεγγύης προέρχεται από την ομάδα των συνεργατών του δημάρχου τους οποίους αποκάλεσε Άριστος ο κύριος Πρόεδρος κοινωνικής αλληλεγγύης δεν απέθυγε κάτω παρελθόν να εκφράζεται και να λειτουργεί προσβλητικά για το σώμα και για το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας αλλά και για τους Δημοτικού Συμβούλους και επειδή λοιπόν υπάρχουν αυτές οι δυο καταστάσεις στο πρόσωπό του εγώ είμαι αρνητικός. Κύριε Σκουνακός. Κύριε Σκουνακός, αλλά αυτό που είπε στο τέλος ότι ο κύριος Πρόεδρος λειτουργεί απαξιωτικά στο σώμα και στη λειτουργία του, μήπως μπορεί ο κύριος Ξαθόπουλος να μας το διευκρινήσει, έχει πέσει κάτι στην αντίληψή του? Γιατί εγώ έχω τελείως αντίθετε, κύριε Ξαδόπιλε. Τουλάχιστον ο Πρόεδρος του νομικόπροσώπου έχει δείξει με το κύρος του και με την αποφασιτικότητά του και με τον τρόπο που λειτουργεί στην επιχείρηση ότι είναι δημοκρατικότατος. Δηλαδή, έχετε κάτι να καταγγείλετε? Είστε θετικός, κύριε Κουνάκο, είπατε έτσι? Βεβαίως, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Δεν ήταν το θέμα έγκριση του ειδικού σχεδίου αντιμετώπισης έκτα από τον Ανατολικαϊκά. Όχι, όχι. Δεν κάνουμε διάλογο. Δεν διακόψα εδώ κύριε Κουνάκο όμως, ο οποίος με προκάλεσε. Κύριε Ξανθόπουλε, παρακαλώ. Αυτό δεν είναι σωστό, Πρόεδρε. Διακόψατε αυτόν ο οποίος προσβάλλει προσωπικά από οποιονδήποτε. Δεν σας προσεύαλε, κύριε Ξανθόπουλε. Ή αναφέρετε προσωπικά στον οποιοδήποτε ή αφού τον επιτρέπετε να τοποθετείτε... Κύριε Ξανθόπουλε, ο κύριος Κουνάκος είπε ότι αν έχετε να καταγγείλετε κάτι, να το καταγγείλετε. Γιατί να το πείτε. Γιατί να το έπατε στη δομήλια σας, στη τοποθεσία σας. Δεν κάνετε διάλογο, κύριε. Μην κάνετε διάλογο, παρακαλώ. Πρόεδρε, έταρτο θέμα. Έγκριση του ειδικού σχεδίου αντιμετώπισης έκτα από τον αναγκών και άμεσης βραχίας διαχείρισης των συνεπιών από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων με την κωδική ονομασία Δάρδανο. Καλησπέρα και πάλι. Είναι το 4 και το 5 και το 6. Είναι η έγκριση ειδικών σχεδίων αντιμετώπισης για πλημμυρικά φαινόμενα, για σεισμούς και για πυρκαγιές. Είναι οι ίδια τα θέματα. Είναι το ειδικό σχέδιο αντιμετώπισης, το οποίο θέλουμε να πάρουμε απόφαση έγκρισής του. Αν υπάρχει κάτι, γιατί... Έχω κάποιες ερωτήσεις. Έχω ερωτήσεις. Αν θέλει κάποιος άλλος να ερωτήσει, απλά ας μη με ξεχάσετε πάλι. Εγώ και ο πρόεδρος μετά τον κύριο Χογιατζή. Ωραία, εγώ θέλω να ρωτήσω. Αντισυσμικά καταφύγια υπάρχουν, έχουν, και αν υπάρχουν σε τι κατάσταση βρίσκονται, έχουν γίνει κάποιες δοκιμές, υπάρχουν σειρήνες σε περίπτωση σεισμού, υπάρχουν κάποιο σχέδιο. Υπάρχουν καταφύγια, απλώς, την περίοδο αυτή που διανύουμε σαν διοίκηση, δεν τα ελέγξαμε, αν αυτό εννοεί. Ναι, αυτό εννοώ. Αντισυσμικά καταφύγια, δεν υπάρχουν αντισυσμικά καταφύγια. Υπάρχουν οι σειρήνες, όλα αυτά, αλλά στις σεισμούς όμως είναι που συγκεντρωνόμαστε. Αντισυσμικό καταφύγιο δεν υπάρχει, γιατί καταφυγήν που μπορείς να ξέρεις πόσο είναι ο σεισμός, ο οποίος θα γίνει. Άρα, λοιπόν, εγκλωβήσουμε κόσμο μέσα σε ένα καταφύγιο, το οποίο θα πέσει και με τους πλακώσει. Άρα, υπάρχουν γενικά καταφύγια, εννοείτε. Ναι, ναι, γενικά. Κύριε Πρόεδρε, μου δίνετε δυό δευτερόλεπτα το λόγο. Μου δίνετε το λόγο. Ναι, ναι, κύριε Τσανάκα. Λοιπόν, και βέβαια υπάρχουν. Θα τα δει η τεχνική υπηρεσία. Την τελευταία φορά τα έλεγξε ο κύριος Τζαντζάρης, ήταν υπεύθυνος για την πολιτική προστασία και επειδή σαν στρατιωτικός ήξερε από καταφύγια, ανέθεσα να κάνει τον έλεγχο όλων των καταφυγίων. Από τότε μέχρι τώρα πέρασε ένας χρόνος, ενάμισης. Πρέπει οπωσδήποτε να τα ξαναδεί ο δήμος, ούτως όσο υπάρχουν χόρτα ή τίποτα άλλο, πρέπει να τα δει όλα αυτά. Αλλά ότι υπάρχουν, υπάρχουν και η δοκιμή στις σειρήνες έχει γίνει πολλές φορές και ο δήμος έχει πληρώσει πολλά λεφτά για να νεώσει τον εξοπλισμό για σειρήνες. Κυρία Τσανακά, αν μου επιτρέπετε, δεν υπάρχουν αντισυσμικά καταφύγια. Όχι αντισυσμικά, καταφύγια, σκέντα. Όχι, ρώτησε, άλλα καταφύγια. Αντισυσμικά δεν υπάρχουν. Αυτό ακριβώς. Οι γενικές οδηγίες για τον σεισμό ισχύουν για όλους. Αυτό ακριβώς. Κύριε Πρόεδρε, λίγο λόγο για κάτι που έχω εντοπίσει. Κύριε Σταυρίδη, στο πέμπτο θέμα, το οποίο αφορά ό,τι αναφέρεται στις πυρκαγιές, προφανώς είναι τυπογραφικό λάδι. Κύριε Ρώλα, στο έξι είναι ηλία. Συγγνώμη, με συγχωρείτε το πέμπτο θέμα, το οποίο αναφέρεται στην αντισυσμική, συγγνώμη, με τους σεισμούς, έτσι εκεί, αν πάτε στη σελίδα 10-6, μέρος τρίτο, προφανώς έχει γίνει με το copy-paste ένα λάθος. Μιλάει για εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Το πήρε προφανώς όπως ήταν από το τέταρτο θέμα θέλει διόρθωση εδώ Ωραία, έγινε η λύπη. Καλήν, δούμε. Θα το δούμε τώρα. Το αποτέλεσμα πετάει στην καρδιά. Υπάρχει άλλο ερώτημα. Πρόεδρε, ζήτησα το λόγο. Κύριος Ξανθόπουλος ζήτησε το λόγο. Ξανθόπουλος ζήτησε το λόγο. Ξανθόπουλος. Κύριος Ξανθόπουλος. Δύο ερωτήματα θέλω να κάνω, πρόεδρε. Κύριε Σταυρίδη, το πρώτο αφορά το τέταρτο θέμα. Μάλλον και τα δύο αφορούν το τέταρτο θέμα. Στα παράγραφο 2.1 και 2.2 αναφέρεται και περιγράφονται κάποιες συνεργιές, συνεργασίες και διαλειτουργικότητες με αντίστοιχους φορείς σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό κλίπεδο. Το ερώτημα είναι πώς σκοπεύεται να επιτύχετε αυτούς τους τρεις τα τρία προαπαιτούμενα. Και το δεύτερο ερώτημα με βάση στο γεγονός ότι η διαχείριση πλημπυρών γίνεται στη λογική των υδατικών διαμερισμάτων. Και εμείς βρισκόμαστε στο εντέκατο υδατικό διαμερισμά της Αντολικής Μακαδονίας που σε περιλαμβάνει και το νομοσερό. Θα ήθελα επίσης να μου πείτε αν έχετε σκεφτεί πώς αυτή η τρεις νομή Καβάλα, Βράμα, Σέρες και μιας Σέρες ποιάζει νομοσερό που σ' ανήκει σε μια άλλη περιφέρεια Λεκάνια, Πορέ, Σινωστιλμώνα, Σκοσεάνος, πώς θα πετύχετε τη συνεργασία αυτών των φορέων. Α, διαφορετικών φορέων. Συγχνά, κύριε Ξανθόπουλ, υπάρχουν συνεργασίες σε αυτές οι οποίες αντιμετωπίζονται όλα τα προβλήματα. Εδώ είναι το ειδικό σχέδιο που υπάρχει από τη Γενική Γραμματεία, το οποίο εδώ προβλέπει μόνο τη συμμετοχή του Δήμ. Είμαι δυναμικό έμψυχο ή είμαι μηχανήματα. Δεν αναφέρει κάτι άλλο. Αυτά γίνονται συχνά στις συγκεντρώες που έχουμε με τους όλους τους φορείς την πολιτική προστασία. Κάθε περίπτωση είναι πολύ διαφορετική. Δηλαδή αυτό τώρα που θέλουμε στιγμής εδώ να εκρύλουμε είναι το γενικό σχέδιο που υπάρχει σε όλες τις πόλεις με τη συμμετοχή του Δήμ. Και όλων των φορέων. Δεν είναι κάτι συγκεκριμένο ακόμα. Μπορούμε στο επόμενο να έρθει ο υπεύθυνος της πολιτικής προστασίας να μας πει, ύστερα από τις αποφάσεις που έχουμε πάρει, πώς θα αντιμετωπίσουμε σε περίπτωση χωριστά. Συγγνώμη λίγο που επιμένω, αν μου επιτρέπετε κύριε Πρόεδρε. Έχω τον λόγο, κύριε Πρόεδρε. Συγγνώμη που επιμένω. Επειδή, εγώ ξέρω ότι διαβάζω την εισήγησή σας κύριε Σταβίδη. Και λέω ότι 2.1 και 2.2 παράγραφη του θέματος προχωράς την τέταρτη εισήγηση, πλημμύρες δηλαδή, αναφέρονται αυτά. Τώρα, αν στην παρούσα φάση δεν υπάρχει τίποτα σχετικό με το πώς αυτό που το σχέδιο το οποίο προτείνεται θα λειτουργήσει, να το δεχθώ, με λαμβάντος υπόψη, δηλαδή στο άμεσο μέλλον θα γίνει μια κουβέντα στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με τα θέματα αυτά. Αν μου επιτρέπετε, γι' αυτό υπάρχει πολιτική προστασία, η οποία έρχεται και συντονίζει αυτό που λέτε. Δηλαδή, πώς ο κάθε δήμος σε κάθε περίπτωση, σε κάθε περίπτωση... Δήμαρχε, αυτό το προβληματισμό αυτή σου, ότι δηλαδή πώς το σχέδιο, να δούμε και την υλοποίηση του πώς αυτό θα ειλοποιηθεί το σχέδιο, μη ζήσουμε κανέναν μάτι δηλαδή και τρέχουμε στην συνέχεια να λέμε αν αντιπάθαμε. Έχετε δίκιο σχετικό. Και γι' αυτό, και κάθε χρόνο, γίνονται οι συνεργαίσεις. Και σε τέτοια χρόνια, έχουν γίνει τρεις σκέψεις. Να ψηφίσουμε παρακαλώ, κύριε Τσανάκα. Εμείς θα ψηφίζουμε όλα, κύριε Πρόεδρε. Ωραία, κύριε Παπαδόπουλε. Εγώ θα είμαι πολύ συντομός. Το 4, το 5 και το 6 Πολιτική Προστασία είναι από τα σημαντικότερα θέματα νομίζω, της χρονιάς που συζητάμε σε αυτή την αίθουσα. Θα μείνω στο γεγονός της συζήτησης που έγινε για τους σεισμούς, η εμπειρία μας και η παρακολούθηση που είχα συστηματικά για την Πολιτική Προστασία. Το πρώτο αντίεδραση είναι το να μπορέσουν οι άνθρωποι, αυτοί οι πολίτες μας, από συγκεκριμένα σημεία που θα φεύγουν, να μπορούν να έχουν αυτήν τη σηματοδοτήση για να πάνε σε υπέθρυος χώρος, όχι σε καταφύγια. Υπέθρυος χώρος. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι μετά από ένα σεισμό ή κάποια ακραία καιρικά φαινόμενα, θα χρειάζεται ένας καταβλησμός για να υπάρχει μια συνέχεια. Αν δεν έχει μια πολυκατοικία, δεν είναι στη θέση της, θα σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει, μαζί με τις οικογένειες του, να μένουν κάπου. Άρα, στον ευρύτερο σχεδιασμό, υπάρχουν πολύ σημαντικά θέματα και νομίζω ότι μας αφορά άλλους μας. Για αυτό λέω ότι είναι πολύ σοβαρά αυτά τα τρία θέματα. Το δεύτερο που θέλω να τονίσω είναι ότι στο Κέντρο Επιχειρήσεως της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στέλνει τις προγνώσεις της ΕΜΙ με fax. Αυτό δεν το ρωτήσα, αλλά θα ήθελα να το δείτε, γιατί μου κάνει εντύπωση με fax και όχι με mail. Και το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι, επειδή είναι πάρα πολύ σοβαρό το θέμα της πολιτικής προστασίας, πρέπει να έχουμε κάνει πρόλεψη αγορά, και δεν ξέρω αν έχει γίνει, σε εξοπλισμού, πρέπει να έχουμε δημιουργήσει τις υποδομές που χρειάζονται. Και το τρίτο που θα είναι το πιο σημαντικότερο και το λόγω στη διοίχηση, είναι ότι πιλοτικά θα πρέπει αυτά τα σχέδια, καλά είναι στα χαριά, κάναμε ένα copy-paste, πρέπει να το κάνουμε δικό μας, να ξέρουμε τι μας γίνεται, αλλά παράλληλα να εκπαιδεύσουμε πιλοτικά τους ανθρώπους που θα ασχοληθούν, ή ακόμα και το κοινό, πώς θα τα αποκριθεί στα ακρά κυκλικά φαινόμενα, είτε είναι η πλημμύρα, είτε είναι η φωτιά, είτε είναι η ζυσμός. Το τονίζω αυτό γιατί είναι πολύ σημαντικό να γίνει και κοινωνός και ο ίδιος ο κόσμος, για να ξέρει πώς να αντιδράσει σε αυτές τις περιπτώσεις. Σας ευχαριστώ και είμαι πολύ θετικός να προχωρήσουμε με μεγάλη σοβαρότητα, για να μπορέσουμε να το καταφέρουμε. Ευχαριστώ που έχετε προετοιμάσει με τον κόσμο. Ευχαριστούμε πολύ. Καταδόκουλε έχετε δίκιο ότι κανένα σχέδιο, όσο καλό και καλό, εάν δεν υπάρχει εκπαίρευση, δεν μπορεί να χαρμαστεί. Εδώ θα ήθελα να συμπληρώσω και εγώ ότι πρέπει να έρθουμε και κοντά στα σχολεία, γιατί τα παιδιά εκπαιδεύονται πολύ συστηματικά για τέτοια έκτακτα φαινόμενα. Οπότε, κύριε Αντιδήμαρχε, να το λάβουμε υπόψη. Κύριε Παπά. Συμφωνώ και εγώ, συμφωνώ. Κύριε Βέρο. Κύριε Πρόεδρε, συμφωνούμε. Παρ' όλες τις επιφυλάξεις που έχουμε, κατά πόσο μπορούν αυτά τα σχέδια, και μακάρι ποτέ να μην χρειαστεί, να τα υλοποιήσουμε. Διότι είπαν και προηγουμένως οι συνάδελφοι, το είπε και ο κύριος δήμαρχος, το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει εκπαίρευση. Δεν υπάρχει όμως, ξέρουμε πολύ καλά ότι πολλές φορές γίνεται και αντικραφή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ενδεχομένως τα πληγούμενα δεν ήταν σωστά ως σχέδια, αλλά το θέμα είναι ότι το αν είναι κάτι σωστό ή όχι, το διαπιστώνεις όταν χρειαστεί ανάγκη. Βέβαια, χρειάστα να είναι, καλό είναι όμως να είμαστε προτοιμασμένοι, έχουμε πει πάρα πολλές φορές ότι βλέπουμε και με τα κρέα και οι καθενόμενα, ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει και καλό είναι να είμαστε πάντοτε προτοιμασμένοι. Παρ' όλα αυτά λέμε ναι. Κύριε Βοτόια. Βλέπω τώρα και η Νέα Δημοκρατία βρήκε τον τρόπο να δίνει και αυτοί ονόματα. Ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ, θυμάστε από τότε, εφεροβάμων και κοινούργιους, το Δάρδανος. Πού τον βρήκαν τώρα το Δάρδανος. Ο Δάρδανος λοιπόν ήταν ένας βασιλιάς, ζούσε στην Αρκαδία. Κυμπήρησε εκεί η περιοχή και έφυγε ο άνθρωπος. Μόσους έζησαν και πήγε πρώτα στη Σαμουφράκη και μετά στην Τροάδα, στην Τροία, εκεί στον πλούσιο χώρο. Σήμερα μπορούμε εμείς να εγκαταλείψουμε την περιοχή μας όταν πιάσει πλημμύρα. Δηλαδή θέλω να πω αγαπητοί συνάρεφοι ότι η καταστροφή στο Μάτι, στη Μάντρα η Πλημμύρα, η Περισινή Πλημμύρα στην Αμυγδαλεόνα, στη Χρυσούπολη, στην Ελευθερού πολύ παλιότερα, οι πληκαγιές, όλα αυτά που καταστρέφουν τη ζωή και την περιοσία των ανθρώπων του λαού είναι γιατί δεν έχουμε ειδικό σχέδιο. Δεν έχουμε έργα. Δεν γίνονται έργα. Κάτι για πρόληψη, μήπως σας λέει τίποτε. Και δεν γίνονται έργα, επειδή συγχάρετε, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι η προστασία του περιβάλλοντος της ανθρώπινης ζωής και της περιοσίας των ανθρώπων και καπιταλισμός δεν πάνε μαζί. Είναι μέρα με την ίδια, διάβολος με το... όπως ο διάβολος βάζει το λιβάνι. Και σας ρωτάω εγώ λοιπόν, πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση όταν δεν έχουμε έργα τα οποία μπορούν να μας προστατέψουν από την Πυρκαλιά, από τις Πλημμύρες, από τον Εγγέλαδο. Πόσες έρευνες και έλεγχοι, μάλλον, έχετε κάνει των δημόσια χώρων, των σχολείων, για αντιστοιχείς... Διοπροτώ, η άσυντον εύομαι, παρακαλώ, ψηφίζουμε τώρα. Ναι, ψηφίζουμε και λέμε για ποιον λόγο. Γιατί συζητάμε τόση ώρα τώρα εδώ πέρα και εγώ θέλω να τοποθετηθώ για την ουσία του ζητήματος που είναι τα έργα τα οποία θα προστατέψουν τη ζωή των ανθρώπων. Ποια αντιπλημερικά έργα, ποιος προϋπολογισμός υπάρχει για την αντιπληρική, αντισηστητική θοράκηση για τις πλημμύρες, τίποτα δεν υπάρχει από όλα αυτά. Και συζητάμε τώρα ότι θα έχουμε αυτό το σχέδιο, το οποίο προβλέπει αυτά που προβλέπει, αλλά όμως όταν έξιζε το κακό, βλέπουμε ανάττους και καταστροφή της περιουσίας του ελληνικού λαού. Για αυτό λοιπόν το λόγο, επειδή ακριβώς δεν συζητάτε για τα έργα και δεν συζητάτε πως πραγματικά θα προστατευθεί το βιός και η ζωή των ανθρώπων και όλα τα δείχνετε στην ατομική ευθύνη, εμείς θα το υπηρετήσουμε, η μεσαρνητική και τα τρία. Είστε αρνητικοί πάντα. Ναι, ναι. Ωραία. Κύριε Πατώλια, εάν μου επιτρέπετε, για την αντισησμική προστασία έχετε από όλοι το δίκαιο, ιδίως τα θέματα των σχολείων και των παιδικών σταθμών. Πέρα από την εκπαίδευση, η οποία πρέπει να γίνεται στα παιδιά, πώς θα αντιδράσουν, πρέπει να γίνει έλεγχος σε όλα μας τα σχολεία. Έχει γίνει πρωτοβάθμιος έλεγχος, ο οποίος όμως δεν είναι και τίποτα. Άλλοι δύο πρέπει να γίνουν και κυρίως έλεγα. Πρέπει να γίνει δευτεροβάθμιο. Για να γίνει λοιπόν δευτεροβάθμια, ευτυχώς στο Αντώνης Τρίτσις τώρα θα βγαίνουν προσκλήσεις που θα αφορούν δευτεροβάθμιους ελέγχους για αντισησμικού, ούτως ώστε να μπορούν μετά να κάνουμε παρεμβάσεις. Αυτό λοιπόν που σας υπόσχομαι είναι ότι δεν ξέρω αν θα βάψουμε τα σχολεία, αλλά αυτό όμως που σίγουρα θα γίνει είναι ότι θα ξεκινήσουν οι μελέτες για τις δευτεροβάθμιες, για τους δευτεροβάθμιους ελέγχους στα δημοτικά σχολεία, όπου δεν υπάρχουν οι σύγχρονοι αντισησμικοί κανονισμοί, που τα περισσότερα δεν έχουν κανονισμούς. Μετά είναι τα έργα δήμαρχε, εκεί που θα πεις τα χρήματα. Κύριε Βογιατζή. Ας κάνουμε τις μελέτες, να δούμε πρώτα πώς αντέχουν και μετά. Μακάρι, μακάρι. Εγώ είμαι θετικός και στα τρία, απλά ήταν πολύ καλό να κάνουμε μια συζήτηση για αυτό το θέμα ή κάποια ενημέρωση από κάποιον υπεύθυνο για να δούμε και πώς αυτά τα σχέδια εφαρμόζονται και τι μπορούμε να βελτιώσουμε. Ωραία. Κύριε Ξανθόπουλα. Κύριε Πλέδε, εγώ περιμένοντας την υλοποίηση της νόησης και του κυρίου δημάρχου και του κυρία του δημάρχου για μια μελλοντική όποτε η δίκηση είναι έτοιμη συζήτηση επί των θεμάτων αυτών και επαναφέροντας και τονίζοντας ότι πρέπει να δούμε την κατάσταση των καταφυγείων και σήμερα σε ποια κατάσταση είναι, σαφές θα τα κύμαι θετικός και στα τρία. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Πρόεδρε. Ναι. Κύριε Κουνάκο. Κυρίε Πρόεδρε, συμφωνώ. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στους πλησιακούς παράγοντες και ειδικά στον κύριο αντιδύμαρχο και στον κύριο Μουμτσί για τη σύνταξη αυτών των τριών ειδικών σχεδίων. Το πρόβλημά μας όπως αγαπητοί συνάδελφοι είναι ότι μεταφέρονται αρμοδιότητες κεντρικής εξουσίας, του κράτους δηλαδή, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδίκησης. Εδώ η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη. Και εμείς είμαστε για τα πάντα. Αυτό είναι αγαπητοί συνάδελφοι. Ενώ πρώτα ερχόμασταν επικουρικά, τώρα μας δεσμεύουν με σχέδια. Και είμαστε υποχρωμένοι να εφαρμόσουμε τα σχέδια. Άσχετα εάν υπεύθυνοι είναι ο κάθε ένας φορέας. Ποιος φορέας? Αφού στην ουσία στο νομό μας, στο δήμο μας, δεν υπάρχουν κρατικές υπηρεσίες. Οι μοναδικές υπηρεσίες που υπάρχουν είναι οι οργανισμοί τοπικής αυτοδίκησης. Είτε πρώτου βαθμού, είτε δευτέρου βαθμού. Άρα όλα τα έρεγγα και τις υποδομές, εμείς θα καλούμαστε να τα συντηρούμε. Από πού, με τι δυνατότητας, με ποιο προσωπικό. Κύριε Ποτόλια, περίμενα να αναδείξετε που πάντα τα βάζετε με το κράτος και καλά κάνετε σωρισμένες φορές. Όπως και εγώ, αυτό το πράγμα θέλω να αναδείξω. Ότι μεταφέρονται αρμοδιότητες του κράτους τοπική αυτοδίκηση χωρίς τους αντούστιχους πόρους. Είτε τους ανθρώπινους, είτε τους κονονικούς. Καλούμαστε να τους επιβαρύνουμε για να συντηρούνται όλες αυτές οι υποδομές. Οι δήμοι δεν μπορούν να αντέξουν. Βλέπετε ότι ήρθανε επικουρικά και είπανε στην πανδημία, σας δίνουμε 300.000 ευρώ για να αντιμετωπίσετε τα θέματα πια, της ενημέρωσης, των απλών πραγμάτων, τα οποία θα έπρεπε οι δήμοι, γιατί δεν υπάρχει κρατικός φορέας, δεν υπάρχει άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Έχουν καταγηθεί όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Και έχουν μείνει μόνο οι οργανισμοί τοπικής αυτοδίκησης. Πρώτο ή δευτόρ βαθμό. Και δυστυχώς αυτές έχουν αποστεωθεί από προσωπικό. Δεν υπάρχει προσωπικό. Για αυτό λέω ότι δίνω συγχαρητήρια στον κύριο Μουμτσί για αυτήν την πραγματική δουλειά που έχει γίνει, προκειμένου να αναδείξει για πρώτη φορά αυτά τα τρία ειδικά σχέδια που αφορούν αντιμετώπιση εκτέκτων ανάγκων. Σε ό,τι αφορά τις επιτροπές, υπάρχουν άλλες επιτροπές που πάνε και ελέγχουν τα καταφύγια, που είναι μικτές μεταξύ περιφέρειας και αστυνομίας και το Δήμο. Υπάρχουν ιδρύματα. Είναι άλλες, όμως, επιτροπές εκείνες. Εμείς σήμερα ψηφίζουμε την κατάρτιση αυτών των τριών σχεδίων. Θετικός είμαι, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Μαυρίδης για ένα διαδικαστικό θέμα. Πράγματι, κύριε Πρόεδρε, η διαδικασία είναι εκτός κανονισμού, με ό,τι είναι, και απορώ ο κύριος Κουνάκος, που είναι και σχολαστικός σ' αυτά, πώς ξεφεύγει. Ξεκινήσαμε τη διαδικασία της ψηφοφορίας. Και ο κύριος Παπαδόπος... Δεν τοποθεθήκαμε, κύριε Μαυριδημήν, είσαι τόσο αυτηρός και τυπικός. Παρακαλώ, δεν σας διακόψα. Υπάρχει και τουλάχιστος εσείς. Δώστε τον λόγο να το αποθετηθούν, ή μάλλον, αν υπάρχουν κάποιες ερωτήσεις να τις υποβάλουν, να το αποθετθούν, αλλά όταν θέλουν στην ψηφοφορία να λένε, ναι και όχι, να τελειώνομαι. Τι είναι αυτό το παραμύθι. Να πάρουν, λοιπόν, για τη δική μου την ψήφο τώρα, να αναπτύξω θεωρία. Μπορεί να είναι όλα σωστά. Λάθος στη διαδικασία. Ευχαριστώ, κύριε Μαυριδημήν. Κύριε Ξανθόπουλε, θετικά ψηφίσατε. Ναι, κύριε Παπαδόπος, φυσικά, ναι. Εκρίνετε κατά προψηφία. Έκριση της μελέτης με τίτλο Μελέτη Ανάπλα Σωδού Φιλίπου και Τμήματος Σωδού Φιλινών. Κύριε Κοβίδη. Ένα λεπτό. Λοιπόν, παραλάβαμε την μελέτη που η προηγούμενη διοίκηση είχε αναθέσει σε μελετητοί για την αναμόρφωση της Σωδού Φιλίπου ώστε να εξασφαλίσουμε έναν δρόμο εξόδου σε αντίθετη κατεύθυνση εν πάση περιπτώσει από την Βενιζέλλου και να εξασφαλιστεί έτσι μια κίνηση συμπληρωματική εξόδου από την πόλη και ταυτόχρονα να έχουμε τους σωστούς όρους κίνησης των πεζών γιατί όπως ξέρετε στην Οδό Φιλίπου είναι μια περιπέτεια να κινηθείς στα πεζοδρόμια της. Μονοδρομείται, είναι έξοδος από το κέντρο έχει διαμορφωθεί η όδευση τυφλών εξασφαλίστηκε πράσινο και σωστές διαστάσεις χωρίς εμπόδια των πεζοδρομίων. Στα πλαίσια αυτά ο μελετητής μίωσε σε ένα μικρό βαθμό τις θέσεις στάθμευσης. Αυτό αφορά τις νόμιμες θέσεις γιατί σήμερα γίνεται μια πολύ έντονη καταστρατίγηση των όρων της στάθμευσης και υπάρχουν πολλά αυτοκίνητα με εμένα. Αυτά δεν μπορούσαν να εξασφαλιστούν νόμιμα και να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα που επιδιώξαμε. Αυτός ήταν ο στόχος πιστεύω ότι υλοποιήθηκε φοβάμαι ότι σε λεπτομέρειες υψομετρικές δεν μπορέσα να διησδίσω σε προσωπικό επίπεδο η υπηρεσία ενέκρινε και παρέλαβε αυτή τη μελέτη. Έχουμε προβληματισμούς και ερωτήσεις. Κύριε Πρόεδρε ευχαριστώ για το λόγο που μου δώσατε. Ήθελα να κάνω μια ερώτηση κυρία τη Δημαρχία. Σε ποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης θα μπει η μελέτη. Αυτό είναι ένας προβληματισμός της επόμενης φάσης. Είχαμε την μελέτη μέχρι σήμερα. Εφόσον μπορούμε να η μελέτη αφορά καθαρά την έννοια της μελέτης. Δεν έχει δηλαδή οικονομικά στοιχεία. Θα είναι αντικείμενο της υπηρεσίας να ολοκληρώσει τα οικονομικά και όλα τα γραφειοκρατικά τεύχη που χρειάζονται για να βγει σαν διακήρυξη κατασκευής έργου. Αυτό θα το δούμε στη συνέχεια. Έχουμε κάποια σκέψεις να ενταχθεί σε κάποια προγράμματα. Θα έχουμε αυτή την ευκαιρία στην πορεία να σας τα θέσουμε όλα αυτά. Μόλις είμαστε έτοιμοι. Αυτή τη στιγμή παραλαμβάνουμε την μελέτη που είχε αναθέσει η διοίκηση της κυρίας Τσανάκα σε έναν μελετητή για τη διευθέτηση όλων των προβλημάτων που σας έθεσα πριν. Επ' αυτού. Στο λόγο, κύριε Πρόεδρε. Ναι, κύριε Καστοβουλό. Δεν υπάρχουν άλλες ερωτήσεις για την δήμαρχε. Δεν είναι ακριβώς κατάργηση λίγων θέσεων. Είναι 109 θέσεων κατάργηση. Προβλέπει 69 θέσεις σταγνωσής και 109 θέσεις αναφέρει ότι είναι υποκατάργηση. Δεν ξέρω αυτό. Αν θέλετε να σας κάνω όλες τις ερωτήσεις για να απαντήσετε για όλες. Η πρώτη ερώτηση είναι αυτή. Η δεύτερη. Η μελέτη που παραλάβατε μιλάει για φυτεύσεις. Προτείνει και τίδους δένδρα θα φυτευθούν στα πεζοδρόμια ή στο πεζοδρόμιο. Υπάρχουν χώρες όπου υπάρχουν ή δεν υπάρχουν δίκτυα. Υπάρχουν δίκτυα της ΔΙΑΚ, δίκτυα της Αποχέντευσης, δίκτυα της ΔΕΙ, του ΟΤΕ. Επίσης αναφέρει για στρώσεις των πεζοδρομιών με πλάκες. Υπάρχουν δύο όρους. Ένας όρος χρησιμοποιεί πλάκες πεζοδρομίου και το τελευταίο ερώτημα που θέλω να θέσω αναφέρεται σε κάποιον χήμαρο. Ποιος είναι ο χήμαρος που υπάρχει στην περιοχή και στη διευθέντιση του οποίου τι προβλέπει η μελέτη αν την έχετε υπόψη σας φυσικά. Μελετηρώς. Λοιπόν, να ξεκινήσω. Ναι, κυρία δήμαρχε. Μα ακούτε. Γιατί έχει αποτυπώσει όλα τα φρεάτια όλων των ειδών που υπάρχουν στην περιοχή και επομένως έχουν επισημανθεί όλα τα δίκτυα που περνάνε από την Οδοφυλίπ. Έτσι εξασφαλίζουμε τις θέσεις των φυτεύσεων εκτός αν υπάρξει κάποιο λάθος να μην έχουμε προβλήματα. Όσον αφορά το χήμαρο η απάντηση που πήρα εγώ είναι ότι είναι ένα υπογιοποιημένο μικρό τμήμα παλαιούχημα. Τι άλλο μου είπατε? Πού βρίσκεται αυτός ο χήμαρος, κύριε Ιακοβήδη, αν ξέρετε. Είναι στο επίπεδο πώς λέγεται ο δρόμος εκείνο το λοξό κατέβασμα που κάνει προς τα κάτω από το τεχνικό επιμελητήριο δρόμο στη συνέχεια Βότσι. Βότσι. Βότσι. Λοιπόν, το είδος των δέδρων μου διαφεύγει. Φοβάμαι ότι δεν μπορώ να σας απαντήσω αλλά επιφυλάσσομαι να το κάνω την επόμενη φορά. Ευχαριστώ. Δεν ξέρω αν απάντησα σε όλα όσα ρωτήσατε. Οι ψυχρές και οι θερμές πλάκες. Οι ψυχρές πλάκες πεζοδρομίου αφορούν επίστρωση πλάκας πεζοδρομίου όπως την ξέρουμε και είναι οι περισσότεροι δρόμοι της πόλης διμένοι με αυτούς. Το τελευταίο έργο που εκτελέστηκε στη Βενιζέλου και στην Ερυθρού Σταυρού περιελάμβανε, αν θυμάστε, είχε γίνει αρκετός τόρυβος τότε, ψυχρές πλάκες για την αντανάκλαση, απορρόφηση ή διευθέτηση με καλύτερο τρόπο της θερμοκρασίας στους στερινούς μήνες και πιστεύω ότι στα πλαίσια αυτά θα έχουμε ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα και ως αναφορά τη δυνατότητα αυτή να έχουμε καλύτερο τοπικό μικροκλήμα. Απλά, αν μου επιτρέπετε κύριε Αντιδήμαρχη να σας θυμίσω ότι υπάρχει ένας ανάλογος μικρός χήμαρος, σε ό,τι αφορά το μήκος του τουλάχιστον ο οποίος βρίσκεται ακριβώς, μάλλον καταλήγει στην ευδόμενη ζέλα, εκεί που υπάρχει η κλινική Λιτό. Τα σκαλάκια ξέρετε από το γνωστό ύκημα που υπάρχει το παλιό νησί, το ξέρουμε από ο Μνηνών και του Φιλίπου, εκείνη η κατηφόρα με τα σκαλάκια, εκεί κάτω υπάρχει ένας μικρός χήμαρος. Φαντάζομαι ότι δεν, το έχουν υπόσχει οι μελετητές εσείς κατεβαίνετε κατασκευή ή δεν ξέρω αν νομίζω ότι πρέπει να το δείτε, έχετε το υπόψη σας δημιουργούσε πολλά προβλήματα ιδιαίτερα στη ΔΕΙΑ, την περίοδο των βροχών. Ωραία, ευχαριστώ πολύ. Πρόεδρε μου, επιτρέπετε. Κύριε Δαρώνε. Θα ήθελα λίγο να πω στον κύριο Αντιδήμαρχο και να θυμίσω λίγο και στους παλαιότερους κάτι διορθώσους ότι όταν ο δήμος παραναμβάνει μια μελέτη πρέπει να γίνεται παρουσίαση και πρέπει να γίνεται παρουσίαση από τους ίδιους τους μελετητές διότι σήμερα μας ζητάτε να εγκρίνουμε μια μελέτη σας το είχαμε πει και σε προηγούμενη μελέτη, κύριε Αντιδήμαρχε ότι δεν είναι δυνατό να ζητάτε την έγκριση του σώματος χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς προβλέπει αυτή η μελέτη. Διότι δόξα το Θεό, μάλλον θα πω βάλετε το σε εισαγωγικά αυτό είδαμε από πάρα πολλά έργα στο δήμο τελικά να μην ανταποκρίνονται σε αυτό που περιμέναμε και μάλιστα πολλές φορές όταν τελείωνε το έργο μέναμε και θα πω και με ανοιχτό το στόμα βλέποντας αυτό το οποίο κατασκευαζόταν και είχαμε και τις αντιρίσεις μας τότε, αφού τελείωνε το έργο. Κύριε Αντιδήμαρχε, θα πρέπει να γίνεται παρουσίαση της κάθε μελέτης διότι το να μας λέτε ότι στη μελέτη προβλέπεται μονόδρομος μα μονόδρομος είναι και η συμφάνεια το ότι προβλέπεται ότι θα πρέπει να γίνει διαπλάτηση των πεζοδρομίων και να είναι ανοιχτά τα πεζοδρομία, μα είναι λογικό μα γι' αυτό γίνεται μελέτη όμως υπάρχουν και θα πρέπει να δοθούν διευκρινήσεις και υπάρχουν ερωτήματα και προβληματισμί όπως έβαλε ο κ. Ξανθόπουλος, όπως ενδεχομένως δέχουν κι άλλοι συνάδελτοι τα οποία ενδεχομένως κι εσείς λογικό είναι να μην μπορείτε να απαντήσετε αυτή τη στιγμή και δεν πρέπει να απαντήσετε εσείς αυτή τη στιγμή και δεν πρέπει να αναλάβετε κι εσείς αυτή την ευθύνη να απαντήσετε όταν αυτό είναι υποχρεώση των μελετητών διότι από εκεί και πέρα όταν εγκριθεί αυτή η μελέτη και κάποια στιγμή αποφασιστεί να κατασκευαστεί το έργο και να εγκριθεί αυτό το έργο καταλαβαίνετε ότι πλέον έχουν τελειώσει όλα και μάλιστα θα σας πω το εξής παράδειγμα είπατε προηγουμένως ότι η επιλογή κάποιων υλικών για αντιμείωση της θερμοκρασίας έγινε με αφορμή το τελευταίο έργο που υπάρχει στον Δήμο και έγινε επί της Βενιζέλου όμως εγώ θέλω να ρωτήσω κύριε Αντιδημαρχή έχει υπηρεσία, έχει τεχνική υπηρεσία, έχει ο Δήμος Καβάλα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι από εκείνο το έργο πραγματικά υπήρξε μίωση της θερμοκρασίας διότι διαφορετική είναι η αίσθηση των πολιτών και ενδεχομένως και δικιά μας άρα θέλω να πω δηλαδή ότι δεν μπορεί να μας ζητάτε έτσι τόσο εύκολα και με αυτόν τον τρόπο να εγκρίνουμε μελέτες και βέβαια θα είμαι αναγκασμένος τώρα να θυμίσω και το έργο το επιπλέον που επιβαρύνεται ο Δήμος στο έργο προστασίας της ακτής Ραψάνης όπου είδαμε μια μελέτη και μάλιστα μια μελέτη από ένα πανεπιστήμιο που στο πρώτο φύσημα του αέρα να πέφτει ο φάρος 250-200 χιλιάδες στη ζημιά και βέβαια είδαμε και στην ακτή τι συνέβη μετά από ένα χρόνο που τελείωσε το έργο όπου πρόσφατα μάλιστα ο αντιδήμαρχος ο κ. Ταυρίδης με δικές του ενέργειες, δηλαδή εννοώ της επιρροσίας απομάκρυνε όλα εκείνα τα πλέγματα τα οποία δεν ξέρω και αν θα πρέπει να απομακρυθούν γιατί απομακρυθήκαν ενώ προβλεπόταν στη μελέτη δηλαδή τα βάζω όλα αυτά τα θέματα και τελειώνω δεν θα ξαναμιλήσω και απαντήστε μου δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται με αυτόν τον τρόπο η παρουσίαση των μέλετων είναι πολύ σημαντικό διότι εγκρίθηκε η μελέτη, παραλάβαμε τη μελέτη τελειώσαμε μετά από εκεί πέρα όποτε και αν γίνει το έργο θα γίνει βάση αυτής της μελέτης Λοιπόν, να απαντήσω θεωρώ και εγώ σκόπιμο ότι όποιος συνάδελφος θα θέλε να ορίσουμε μέρα μπορούμε να αναλύσουμε διεξοδικά γιατί έχουν παραλάβει υπηρεσιακοί παράγοντες μια μελέτη αφού έγινε αναλυτική προσέγγιση πάνω σε αυτό και είμαστε πρόθυμοι να απαντήσουμε σε πάρα πολλές ερωτήσεις και το θεωρώ σκόπιμο να γίνει αυτό αλλά δεν μπορεί να γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο γιατί θα έπρεπε να αφιερώσουμε ένα Δημοτικό Συμβούλιο για τη δημελέτη το Δημοτικό Συμβούλιο είναι προσταμένη αρχή κύριε Αντιδήμαρχε και ο ορθός που μπήκαν οι προβλημασμοί που βάζει ο κ. Βέρος αφορά για να μην έχουν τα προβλήματα που ανέφερε ο κ. Δήμαρχος στις ανακοινώσεις για την πλατεία Καβρυαργάτη καλά είναι αυτά τα θέματα να συγκιούνται και να παρουσιάζονται από τους μελετητές και όχι από εσάς κ. Αντιδήμαρχε είναι βαρύ το φόρτιο το οποίο αναλαμβάνετε αυτή τη στιγμή για μια πυκνοκατοικημένη υπηρεοχή που χρήζεις άμεσα αντιμετώπιση πολεδομική Να τα βάλουμε στη θέση τους Κοιτάξτε, εάν δεν σας πειράζει κ. Αντιδήμαρχε εάν δεν σας πειράζει και εγώ συμφωνώ με τον κ. Βέρο να αποσυγχθεί το θέμα, τη διοίκηση το λέω και τον κ. Δήμαρχο και να έρθουν οι μελετητές να μας παρουσιάσουν αυτή τη μελέτη για την οποία ουσιαστικά υπάρχουν και οι εγκρίσεις αντίστοιχα από τις υπηρεσίες αλλά του σώματος δεν την έχει. Η προσθεμένη αρχή που είναι το Δημοτικό Συμβουλείο πώς τα αποφασίσεις, όταν δεν έχει μία τεχνική περιγραφή μέσα τι παραλαμβάνω, τι κάνω, ποιος είναι ο σκοπός, σχέδια. Είναι δυνατό να μπορούν να διαβάσει ο Κραιοπόλης και ο Οθοπόλης σχέδια, τα οποία έχουν καταδηθεί μέσα από μια εισήγηση που στην ουσία δεν λέει μία γενική εικόνα, το τι πρέπει να κάνει, τι πετυχαίνουμε με το έργο αυτό Γιατί εγώ θέλω να ξέρω τι κάνουμε με τους κάδους. Πρέπει να έχω τον Μελτία απέναντι και να μου πει ότι οι κάδοι των απορριμάτων και της ανακύκλωσης τώρα που προκέφτουν και είναι αρκετοί σε αυτό το κομμάτι υπογιοποιούνται. Υπογιοποιούνται? Λέω ένα παράδειγμα ερωτηματικό βάζω Υπογιοποιούνται ή θα είναι στη γωνία στη Φιλίπου και στην Ταγλή και δεν θα έχω ρατότητα για να στρίψω Λέω ένα ερώτημα κάνω. Θα μπορείτε να το απαντήσετε εσείς? Λοιπόν, εάν δεν σας πειράζει πάρτε το πίσω και πες τους Μελτές να παρουσιαστούν και να μας κάνουν μια παρουσίαση Ευχαριστώ, ευχαριστώ. Ακούστε με ένα λεπτό. Η μελέτη της οδού Φιλίπου δεν έχει σχέση με τα άλλα μεγάλα προβλήματα που έχουμε σε άλλες υποθέσεις. Εδώ πρόκειται για έναν δρόμο ο οποίος είναι μονόδρομος, το τονίσατε προηγουμένως διορθώνουμε το πλάτος του σε ελάχιστα σημεία βελτιώνοντας τις διαστάσεις των πεζοδρομίων βάζουμε πράσινο, βελτιώνουμε τον εξοπλισμό του δρόμου, τον αστικό του εξοπλισμό, βελτιώνουμε τις επιστρώσεις του για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα Δεν γίνεται δηλαδή μια επέμβαση η οποία θα αλλιώσει τη λειτουργία του. Στη βάση που λειτουργεί σήμερα θα γίνει ένα, δύο, τρία επίπεδα πιο αποτελεσματικός και πιο ευχάριστος για τη χρήση και των πεζών και των οχυμάτων. Εμπάνις περιπτώσει, να το θέσω αλλιώς, θα παρακαλούσα να οριστούμε χρόνο και ημέρα να παρουσιάσουμε αναλυτικά τη μελέτη. Και αν μπορούσαμε τώρα με τη βοήθεια του Προέδρου να το ορίσουμε και αυτή τη στιγμή. Από εσάς εξαρτάται. Προτείνετε εσείς συμμεριομηνία. Με τη συνενότηση με τους μελετητές. Καταρχήν είναι ευχάριστο που υπάρχει μια έτσι γόνιμος διάλογος και συζήτηση σε ένα πολύ σοβαρό θέμα. Μένω, κυρία τη δήμαρχε, στο ότι αυτή τη στιγμή, ξέρετε, κάποια, δεν θα πω λάθη του παρελθόντος, αλλά μπορεί κάποιοι σχεδιασμοί, οι οποίοι να μην πέτυχαν, να το θέσω έτσι λίγο πιο ήπια. Έχουμε εμπειρία αυτό το έργο της βιοκλιματικής αναβάθμισης. Ένας από τους στόχους αυτού του έργου, που έγινε στην Ερυθού Σταυρού, ήταν πραγματικά να μειωθούν οι θερμοκρασίες, να υπάρχουν ωφέλησης στις κατοικίες, να έχουμε λιγότερη κατανάλωση στο ρεύμα, να υπάρχει καλύτερη ποιότητα ζωής, να μην υπάρχει αυτό το μπωτιλιάρισμα, να υπάρχει καλύτερη συμπεριφορά στο περιβάλλον. Βλέπουμε όμως μετά από αυτό το έργο, που νομίζω, αν δεν κάνω λάθος, ήταν της τάξης περίπου των 7 εκατομμυρίων, σήμερα να είναι όλα αυτά που λέμε ένας μύθος, πραγματικά να βλέπουμε ένα έργο και τρία ρεύματα εισόδου να έχει αυτή η πόλη, δεν έχει ξαναγίνει με αυτό το έργο, να έχει τρία ρεύματα εισόδου και ένα εξόδου. Άρα αντιλαμβάνεστε κύριε Αντιδήμαρχε, ότι αυτό το δρόμο και το δρομολόγιο της εξόδου που θέλετε να δημιουργήσετε και η προηγούμενη διοίκηση είναι οξυγόνο, είναι πραγματικά πολύ σημαντικό. Όμως, επειδή έχουμε και το παράδειγμα της βιοβληματικής αναβάθμισης και έχουμε και την εμπειρία οι περισσότεροι, όχι εγώ γιατί δεν είμαι τεχνικός, αλλά κάθε θέμα που έχει το δικό του χαρακτήρα, κάθε παράτεξε έχει το επιτελείο το οποίο ασχολείται με τα θέματα σε βάθος, θέλω να ξέρετε ότι η συζήτηση αυτή γίνεται περισσότερο για να βοηθήσουμε και να συμβάλλουμε, γιατί γρήγορα θέλουμε να γίνει αυτό το έργο και να γίνει με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να μην πάμε να λύσουμε ένα πολύ σημαντικό θέμα και να προκαλέσουμε άλλα θέματα. Ένα θέμα το έθεσε ο κ. Κουνάκος, που μπορεί να το θέλουμε κάποιοι να το θεωρούμε αστείο, είναι η Κάδη, τι θα γίνει με τους Κάδους ή αν θα γίνει η υπογειοποίηση ή όχι. Εγώ θα πάω ένα βήμα παρακάτω ότι θα κατεργηθούν περίπου 40 θέσεις σταθμευσής, θα πρέπει να έχει προβλεφθεί από τώρα και είμαι σύμφωνος γι' αυτό το έργο, θα πρέπει να έχει προβλεφθεί πού θα πάνε αυτές 40 θέσεις γιατί για να προλάβουμε μετά την εξέλιξη ενός έργου μη δημιουργήσουμε ένα άλλο πρόβλημα. Και το τρίτο, να ξέρουμε και για να μην προχωρήσω και πότε θα χρειαστεί και μια κυκλοφοριακή μελέτη για να δούμε πραγματικά τι θα μπορέσει να συμβεί. Γιατί όλα τα έργα τα κάνουν, δίνουν ή ομορφαίνουν, δίνουν λύση αλλά αν δεν εφαρμόσουμε ή αν δεν αστυνομιχνεύσουμε ή αν δεν πάρουμε τα μέτρα μας, νομίζω ότι θα φέρουμε αποτελέσματα αρνητικά, διθετικά, όπως το έργο της βιβλιογραφίας της Αναβαθίας, που έχουμε τρεις εισόδους και μία έξοδο. Είναι αστείο. Εγώ είμαι σύμφωνος παράλληλα γιατί δεν θέλω να ξαναπάρω το λόγο. Συμφωνώ σε ό,τι θα πείτε. Συμφωνώ και με αυτό το έργο. Αλλά να προβλεπθούν και οι θέσεις στα αθμεύσεις γιατί? Μην δημιουργήσουμε άλλα προβλήματα. Σας ευχαριστώ. Άλλο επιτρέπετε, κύριε Παπαδόπιλε, ότι αν απέτυχε το έργο της βιοκλιματικής, το λέτε εσείς. Διότι ο στόχος της βιοκλιματικής δεν είναι ότι εκεί καίγεται όλοι οι πόλοι και εμείς είμαστε με πουλόβερ εκεί γιατί κρυώνουμε. Σημαίνει ότι το βιοκλιματικό, ότι η θερμοκρασία στο συγκεκριμένο το μικροκλήμα της εποχής της επηρεάζεται κατά δύο βαθμούς και τα υλικά τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί δεν τα βαφτίσαμε εμείς βιοκλιματικά είναι από το ΚΑΠΕ είναι οι προεδιαγραφές που υπάρχουν από το ΚΑΠΕ που είναι το επίσημο όργανο που μετράει αυτά τα πράγματα. Και οι μετρήσεις γίνανε τόσο στα υλικά αλλά όσο όταν τελείωσε το έργο. Τώρα εάν θυμάστε καλά η Μπενιζέλη σε εκείνο το σημείο γινόταν ένα τρελοκομείο διότι παρκάρανε διπλής υπροφορίας και και το μπωτλιάρισμα καθημερινά ήταν φτουβερό. Απλώς υπάρχουν κάποιες στιγμές της ημέρας που καθυστερούν λίγο περισσότερα τα αυτοκίνητα και στις πόλεις μας δεν είναι το φέρατο αυτοκίνητο. Πώς θα πάει πιο γρήγορο το αυτοκίνητο. Μας ενδιαφέρει ο πεζός, μας ενδιαφέρει το ποδήλαδο που δεν μπορούμε εμείς να το κάνουμε τόσο εύκολα αλλά μας ενδιαφέρει όμως ο πεζός. Το αυτοκίνητο δεν πειράζει ας αργήσει 2-3 λεπτά. Δεν χάθηκε ο κόσμος δηλαδή μην περιστοχίζουμε τη ζωή μας γύρω από το αυτοκίνητο. Αυτό για το έργο της Μενιζέλου και Ερυθρού Σταυρού. Τώρα θα μου πείτε ότι διπλοπαρκάρουνε και πάλι στην Ερυθρού Σταυρού. Έχετε δίκιο. Σε αυτό διπλοπαρκάρουνε και εκεί χρειάζεται έλλαγος από τη Δημοτική Αστυνομία που να δούμε πότε θα το πετύχουμε. Δηλαδή έχουμε γανιάσει πλέον με τους δημοτικούς αστυνόμους ότι πρέπει να είναι έξω στο συγκεκριμένο σημείο. Το ξέρει η κυρία Τσανάκα γιατί το έχει ζήσει με τον κύριο Καλανταρίδη. Το λέω λοιπόν και εγώ που το ζω τώρα παρόλο ότι λέμε ότι πρέπει να είναι εκεί συνέχεια. Άρα το έργο της βιοκλιματικής δεν έχει αποκλείσει. Είναι ένα πολύ καλό έργο που μπορούμε να το συνεχίσουμε. Τώρα για το συγκεκριμένο δρόμο τον οποίο έγινε έγινε και για άλλους λόγους η μελέτη. Διότι πρέπει στα πλαίσια της συγκοινωνιακής μελέτης που γίνεται με την πλατεία Καπνεργάτη πρέπει να ληφθεί και αυτό υπόψη. Έτσι δεν είναι κύριε Αδρακονάκη. Γι' αυτό και έγινε και η μελέτη αυτή ανατέθηκε. Τώρα εάν χάνονται εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας ότι χάνονται 40 θέσεις και πολύ σωστά αναρωτιέστηκε λέτε που θα πάνε αυτοί οι 40 τα αυτοκίνητα. Εγώ θα συμφωνήσω πάλι μαζί σας διότι δεν είναι ότι κόμπηκαν οι θέσεις λόγω της Βενιζέλη διότι ούτως ή άλλως δεν μπαρκάραμε. Αλλά όταν όμως αρχίζουμε σε κάθε δρόμο κόβουμε 40 από εδώ 20 από εκεί κάπου πρέπει να σκεφτούμε πού θα πάνε τα αυτοκίνητα. Άρα λοιπόν είναι ένας πολύ σωστός προβληματισμός αυτό που κάνετε αυτό που λέτε και η υλοποίηση αυτής της μελέτης πρέπει να την δούμε πιο καλά. Σε αυτό θα συμφωνήσω μαζί σας. Τώρα σε αυτά που είπε ο κύριος Βέρος που έβαλε πολλά θέματα μαζί για το έργο της ραψάνις και για το σύρμα το οποίο υπάρχει και για το ότι έπεσε που δεν οφείλεται στο πανεπιστήμιο υπάρχουν ξέρετε και αστοχίες κάποιες φορές που είτε οφείλονται στις μελέτες είτε είναι ένα συνδυασμός είτε μελέτης είτε φαινομένων. Για αυτό το λόγο λοιπόν έπεσε και ο φάρος σε εκείνο το σημείο. Για τα σύρματα που υπάρχουν θα συμφωνήσω μαζί σας ότι κάποιες φορές υπάρχει υπερβολή. Τα σύρματα αυτά σε εκείνο το σημείο ήταν υποτίθεται για να προστατεύουν το γεωήφαση που δεν υπήρχε λόγος να είναι τόσο πολύ θα μπορούσε να ήταν μόνο στον πόδακι και να τελειώσει η ιστορία αλλά καμιά φορά είναι υπερβολή που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα. Κύριε Πρόεδρε μου δίνετε δυο λεπτά το λόγο σας παρακαλώ. Πολύ πολύ γρήγορα. Η Φιλίπου είναι ένας δρόμος ο οποίος πρέπει να κατασκευαστεί. Δεν είναι δρόμος είναι δρόμος χωρίς να είναι δρόμος. Ελάχιστα πεζοδρόμια σε λίγα μέρη πρέπει να γίνει δρόμος. Είναι οξυγόνο για την πόλη όπως το λέτε. Είναι ο δρόμος διαφυγής για να μην κατεβείς κάτω στην Ερυθρού. Και είναι σε μια περιοχή που έχει τις περισσότερες πολυκατοικίες. Άρα και τα περισσότερα αυτοκίνητα κύριε Δήμα. Βέβαια το γεγονός ότι σε μια εποχή που σέρναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα αντί να φυλάξουν τα πάρκιντος κάτω από τις πολυκατοικίες τα έκαναν μαγαζιά και τα νικιάσαν και βέβαια τώρα κλείνουν όλα αυτά πρέπει πάρα πολύ γρήγορα να προγραμματίσετε μια μελέτη κυκλοφορίας όπως σας είπανε είναι πάρα πολύ σημαντικό για την περιοχή. Και βέβαια θα ήθελα πάρα πολύ να δείτε το θέμα της υπογιοποίησης των κάδων που δεν το προβλέψαμε στη Βενιζέλου. Η Βενιζέλου να σας θυμίσω τι άσχημος δρόμος ήταν και πόσο όμορφος δρόμος έγινε άσχετα με τα ζητήματα που έκυψαν. Και επιπλέον για λόγους διαδικασίας, κύριε Πρόεδρε, σας παρακαλώ πάρα πολύ επειδή πιστεύω ότι, βλέπω εδώ ότι υποτίθεται πως είμαστε 31 παρόντες, πιστεύω ότι δεν είμαστε τόσοι κύριε Πρόεδρε. Και επειδή οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν αναφέρουν όταν το κλείνουν και φεύγουν, θα σας παρακαλέσω γι' αυτό το σημαντικό θέμα ζητώ ψηφοφορία ονομαστική. Γιατί θα είναι ένας τρόπος για να κάνετε έλεγχο, είμαστε να τσεκάρετε αν είμαστε ή δεν είμαστε εδώ ή αν πήγαμε βόλτα στην παραλία. Εντάξει, ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε. Ναι, κύριε Παπά. Νομίζω ότι σε λίγο θα φτάσουμε μεσάνυχτα και συζητάμε ένα θέμα το οποίο το συζητάμε με λάθος τρόπο. Έχει δει και ο κύριος Βέρος και ο κύριος Κουνάκος ότι έπρεπε να γίνει παρουσίαση της μελέτης όχι για να κρίνουμε τα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά για να βάλουμε την πολιτική σκοπιμότητα την οποία ο καθένας έχει μες στο μυαλό του. Αν πράγματι αυτό είναι συνέχεια της πλαδίας Καπνεργάτη, αν αυτό έχει κυκλοφοριακή μελέτη η οποία θα βοηθήσει την πόλη και την περιοχή που είναι επικνοκρατικημένη, και αν και αν και αν και αν, αυτός είναι ο ρόλος ο δικός μας, να παρέμουμε την πολιτική σκοπιμότητα σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας γιατί όχι υποτίθεται έτσι πραγματικά είμαστε, είμαστε οι εκπρόσωποι της κοινωνίας μέσα στο δημοτικό συμβούλιο που αποφασίσεις. Είμαστε πολιτικά πρόσωπα, σχολιάζουμε τεχνικά χαρακτηριστικά, δεν βάζουμε δηλαδή την πολιτική σκοπιμότητα, βάζουμε δικές μας τεχνικές γνώσεις που νομίζει ότι έχει ο καθένας. Άρα κύριε Ιακοβίδη, εάν θέλετε να κάνουμε σωστή δουλειά, πρέπει την επόμενη φορά, να μην το αποφασίσουμε τώρα, την επόμενη φορά για μισή ώρα, για 20 λεπτά, οι μελετητές με ένα powerpoint να μας παρουσιάσουν τα χαρακτηριστικά αυτής παρέμβασης. Και εμείς να προσθέσουμε αν έχουμε πολιτικές διαφορές, σύμφωνα με τη θέληση της κοινωνίας, για να είμαστε σωστά τοποθετημένα. Τώρα κύριε Ιακοβίδη, με όλο το θάρρος που έχω, τι μας κάλατε, μας βάλατε μπροστά το κάρο και πίσω τα άλλα. Πρέπει να δούμε τι ακριβώς αναμόρφωση είναι στην περιοχή. Και εκεί οι μελετητές να μας απαντήσουν όλες τις απορίες που έχουμε, αν πράγματι αυτό το έργο είναι συνέχεια της πλατείας κατεπνεργάτης, αν δίνει λύσεις στο διοκομμένο πρόβλημα της περιοχής, αν όχι δώδεκα η ώρα να λέω εγώ την δική μου τεχνική άποψη, ο κύριος Βέρος την άλλη την δική του, ο κύριος Πορτώλιας την δική του και τελικά να μπαίνουμε σε ξεναχωράφια. Άρα, λοιπόν, πρέπει να τα βάλετε τα πράγματα, κατά τη γνώμη μου, στη σειρά. Πρώτα να προγιευτεί η παρουσίαση της μελέτης και μετά, εμείς με πολύ, θα έλεγα, συγκεκριμένο τρόπο, να κάνουμε τις πολιτικές μας παρεβάσεις, αν χρειάζεται διόρθωση μελέτη, για να έχουμε μια μελέτη ολοκληρωμένη, σωστή και να της πούμε καλοτάξιδη προσιελοποίηση. Ευχαριστώ πολύ. Υπάρχει κάποιο άλλο ερώτημα ή να πάμε σε κάποιο άλλο λόγο. Να πούμε μια κουβέντα θέλουμε. Κύριε Πορτώλια. Αυτό που είπε ο Μπαγγέλης, ότι βάζουμε το κάρο μπροστά και το άλλαγο από πίσω, θεωρώ πως δεν θα διορθωθεί με το να μας προσιάσουν τη μελέτη. Γιατί το λέω αυτό. Ο τρόπος που λειτουργεί το σύστημα για να λύνουμε τα προβλήματα στον δημοτώμενο, δεν είναι ακριβώς σαν προτεραιότητα, αλλά ποια είναι ο τρόπος λοιπόν που φτιάχνουμε τα πράγματα. Α, που βοήθησαν κάποια χρήματα, τι να κάνω, πρέπει να έχω μελέτη για να λουλωπηθεί το έργο. Που θα κάνω αυτή τη μελέτη, σε εκείνη τη γωνιά, σε εκείνο το σημείο που έχω συγκεκριμένο πρόβλημα. Δεν γίνονται έτσι. Συνάρρρυφη τα πράγματα. Εδώ πρέπει να ανατρέψεις όλη την κατάσταση και να πεις ότι έχω συνολικά μια πόλη που δεν λειτουργεί και τη μελετώ στο σύνολό της και στο σύνολό της δίνω λύση. Φυσικά έτσι όπως είναι ο κάμπορας του δήμου που δεν έχει χρήματα και τους έχουν κατατήσει, αυτό δεν μπορεί να γίνει. Άρα δεν είναι το ζήτημα αν θα μας τα παρουσιάσουν ή δεν θα μας τα παρουσιάσουν. Είναι αν θα συγκρουστείς με αυτήν την πολιτική που θέλει τους δήμους να κάνουν με ρεμέτια τα οποία φυσικά όμως σε καμιά περίπτωση δεν λύνουν τα τεράστια προβλήματα σήμερα που έχει ο δημότης της Καβάλλας. Συγγνώμη Σχεριστώ, μίλησα για ορθολογισμό, δεν μίλησα στην ουσία. Μίλησα δηλαδή πώς πρέπει να γίνει ένα θέμα και ποιοι παρεβάσεις πολιτικές πρέπει να γίνονται και όχι να κάνουμε εμείς τους τεχνικούς. Αυτή είναι η διαφορά. Εγώ το πάω λίγο παραπέρα και λέω πώς προέκαιψε αυτή η μελέτη. Μια συνολική εικόνα της πόλης και λες εδώ θα κάνω αυτή τη δουλειά. Πας και κάνεις μια μελέτη γιατί μην πρίσεψαν κάποια χρήματα και μετά θα περιμένω αν θα βρω χρήματα για να ελληλοποιήσει το έργο έτσι θα γίνουν τα πράγματα. Αυτό δεν μπορεί να προχωρήσει. Δεν μπορεί να λειτουργήσει μια πόλη σε αυτή τη λογική. Ότι εγώ θα κάνω μελέτες και αν βρω χρήματα μετά θα λύσω τα προβλήματα. Δεν γίνεται αυτή η κατάσταση και το ξέρετε πολύ καλά. Γι' αυτό βιώνουν οι δημόντες αυτά τα διέξοδο. Και φυσικά εμείς υποθετίζαμε να είναι πολιτικές και όχι αυτού του είδους τεχνικές που δεν τις έχουμε φυσικά και αν τις έχουμε δεν είναι του χώρου. Λοιπόν πάμε να ψηφίσουμε. Έχει άλλο ερώτημα. Μέδρε, ένα λεπτό μπορώ να πω κάτι. Ναι. Ως κατακλύδας σ' άλφη της κουβέντας που κάναμε. Θα ήθελα να πω πως από εδώ και πέρα πρέπει για κάθε μελέτη, για κάθε ανάπλασση, για κάθε παρέβαση σε οποιοδήποτε δρόμο της υπόλοιψης ή κατασκευή νέου δρόμου θα πρέπει να βάλουμε ως σκεπτικό και ως νοτροπία να κατασκευάζεται παράλληλα και ένας ποδηλατόρμος. Είναι πολύ δύσκολο για την Καβάλα να συμβεί αυτό. Είναι καθαρά θέμα νοτροπίας και αντίληψης του θέματος. Προσωπικά θεωρώ μεγάλο λάθος που στην Βενιζέλου όταν έγινε η ανάπλυση δεν προβλέπθηκε να γίνει και ένας ποδηλατόρμος. Ωστόσο ποτέ δεν αργά και είναι κάτι το οποίο θα μπορούμε να το δούμε πολύ σύντομα. Βέβαια είναι μια κουβέντα πολύ μεγάλη. Θα πούσαμε να την κάνουμε σε ένα ξεχωριστό θέμα κάποια στιγμή. Προσωπικά έχω πολλές προτάσεις για το θέμα και πάντα είμαι ανοιχτός για συζήτης αυτός του θέματος. Λοιπόν, πάμε να ψηφίσουμε. Κύριε Σανάτα, ζούσαν μαστική ψηφοφορία. Πάντως, κύριε Πρόεδρε, για να μην πιέζουμε τα πράγματα. Εάν θέλουν οι συνάδελφοι να το παρουσιάσουν την επόμενη φορά, ας το παρουσιάσουν την επόμενη φορά. Δεν χάθηκε ο κόσμος. Ποιος άλλος δεν θα το υλοποιήσουμε άφιλ. Θα κάνω μόνο μια παρατήρηση. Αυτό, κύριε Δημαρχέ, είναι το σωστότερο. Μπράβο. Να μου επιτρέψετε μία παρατήρηση μόνο. Ανεπρόκειτο να συζητήσουμε τις πολιτικές αποφάσεις διαχείρισης του δημόσιου χώρου στην Καβάλα, όπως τον είσε ο κύριος Παπάς, πράγματι είναι ένα κεφάλαιο τεράστιο και θα έπρεπε να ξεκινήσει από μας να συμβουλευτούμε τους καλύτερους και να αρχίσουμε να ζυμώνουμε όλες αυτές τις σκέψεις που να πάμε. Στην προκειμένη περίπτωση, γιατί το διωγόσαμε υπερβολικά λίγο, είναι διευθέτηση ή μικρόδιευθετήσεις που επιλύουν παράλληλα και το πρόβλημα της πεζοδρόμησης της Κασσάνδρου και βελτιώνουν τους όρους διαβίωσης και κίνησης των κατοίκων από αυτόν τον δρόμο. Μην φανταστείτε δηλαδή ότι γίνονται πολιτικού επιπέδου αλλαγές. Γίνονται τεχνικού επιπέδου αλλαγές. Αυτό ήθελα μόνο να πω. Θα αποτείρουμε και θα συζητάμε. Όχι, δεν κατάλαβες. Δεν κατάλαβες την τοποθέτησή μου. Ήτανε επί της διαδικασίας, είχαμε παρασυρθεί και μπαίνανε στην ουσία σε τεχνικά ζητήματα ότι εμείς εδώ πρέπει να μεταφέρουμε πολιτικές θέσεις. Αυτό που έπρεπε εμείς να μας αποσχολεί είναι τις διαμαρτυρίες των κατοίκων που θα παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους που προκύπτουν. Πρέπει οι μελετητές να μας δώσουν μια λύση. Δεν γίνεται να λέμε, ξέρετε, κάνουμε αυτό αγνοώντας μια απικροκατοικημένη περιοχή, όπου εκεί, εγώ σου λέω ένα σημείο είναι αυτό, ότι εκεί πέρα θα προκύψουν μειώσεις θέσεις, πρέπει να δώσουμε μια λύση. Αυτό εγώ θέλω να σου βάλω. Όταν λέω βάλε πρώτα το άλογο, λέω ότι πρέπει η μελέτη να στέχει και να την φυσίξουμε να πάει να γίνει, όχι να την βάλουμε σε ένα συμφάρι και να την έχουμε. Κατάλαβες? Κύριε Παπά, το ιδεολογικό θέμα που τίθεται είναι τι έχει προτεραιότητα ο πεζός ή το όχημα. Κάποτε πρέπει να διαλέξουμε. Δεν μπορούμε να... Ο πεζός έχει προτεραιότητα, πάντα ο πεζότημα. Επομένως, πού είναι ο προβληματισμός μας που θα χαθούν 40 θέσεις. Πειράξεις, ο προβληματισμός μας πώς είναι. Καλά, από την έμμερκια. Ότι είναι 40 θέσεις είναι ένα πρόβλημα. Μπορεί να αποφασίσουμε και να πούμε ότι το πάρτινγ, παραλύτως, το μικρό αυτό πάρτινγ που είναι μπροστά από τον... Αυτή δημιουργία είναι η απάντηση που θα δώσεις στον ενδιασμό που θα έχουνε κάποιοι που μας λένε ότι κάνουμε βλαχίες. Αυτό λέω εγώ, ολοκληρωμένη μελέτη. Αυτό λέω στο Γιάννη. Δηλαδή, να πάρουν 20 λεπτών, δεν θα μας ένοιχνε την εικόνα και να κάνουμε με φιδό τις πολιτικές μας παρατηρήσεις και να κλείσει το θέμα και να πούμε καλοτάξινη μελέτη. Αυτός είναι ο ευθολογισμός για μένα. Ωκ. Λοιπόν, το βλέπουμε και έτσι. Άρα, την επόμενη φορά, να γίνει παρουσίαση του θέματος... Να συμφωνήσουμε τώρα μια διαδικασία χρόνου να παρουσιάσουμε τη μελέτη με την παρουσία και του μελετητή. Γιάννη, γίνεται και εδώ. Με τηλεδιάσκεψη γίνεται. Μπορούμε να το βλέπουμε το πάγκο. Βεβαίως, βεβαίως. Δεν χρειάζεται να είναι εδώ. Μπορεί κάπου εκεί που να πεις... Ωραία. Πολύ ωραία. Γιατί είναι εκτός καβάλας ο μελέτης. Δεν χρειάζεται. Θα το βάλει ο Γιώργος μέσα στο... Θα το δώσει στους κωδικούς και θα μας κάνει την παρουσίαση από τις οθόνιτες. Γιατί ενδεχομένως θα του πούμε πράγματα τα οποία εμείς καθημερινά ζούμε στην πόλη, κύρ