01 Καλωσόρισμα (Εξ Αποστάσεως Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΑΠ, 2017)
: Κύριοι, καλημέρα σας. Θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην ημερίδα που διοργανώνουμε στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο με θέμα ψηφιακές υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης του ΕΑΠΟ για την έρευνα, την εκπαίδευση και την πληροφόρηση. Είναι μεγάλη μας χάρα που έχετε έρθει από διάφορα μέρη και με διάφορες ειδικότητες στην παρακολούσα αυτής της ημερίδας. Ξέρετε, εξ αποστάσεως, η Βιβλιοθήκη είναι η μόνη Βιβλιοθήκη στον ελλαδικό χώρο που οι φοιτητές δεν βρίσκονται στον ιδιωτοφυσικό χώρο και επομένως, με σκοπό να εξυπηρετήσουμε την αποστολή του Πανεπιστήμιου, έχουμε αναπτύξει στη Βιβλιοθήκη διάφορες ψηφιακές υπηρεσίες τις οποίες προσφέρουμε σε εσάς για να μπορέσετε να βοηθηθείτε στο έργο της εκπαίδευσής σας και στην έρευνά σας. Έτσι, έχουμε σχεδιάσει, στο πρώτο μέρος θα σας γίνει μία τεχνική παρουσίαση των καινούριων εργαλείων που έχουμε αναπτύξει στο πλαίσιο του έργου της ψηφιακής ολοκλήρωσης και διασύνδεσης της Βιβλιοθήκης. Στο δεύτερο μέρος, θα κάνετε εξάσκηση, θα γνωρίσετε και θα προσπαθήσετε να αποκτήσετε κάποιες δεξιότητες στη χρήση αυτών των εργαλείων, ενώ στο τελευταίο κομμάτι θα ακούσετε κάποιες ομιλίες γενικότερο ενδιαφέροντες. Στο σημείο αυτό, θα θέλα να καλωσορίσω τον Πρόεδρο του Ελγών Εφθου Πανεπιστημίου, τον Γαθηγητή Κύριο Καρδάση, ο οποίος μας κάνει την τιμή να είναι εδώ στο χώρο και τον παρακαλώ πάρα πολύ να πει δύο λόγια, ένα καλωσόρισμα, αν θέλει, σε εσάς, σε εμάς, σε όλους μας που είμαστε εδώ και ετοιμάζομαστε να έχουμε αυτήν την ημερίδα, συζήτηση και μάθηση, εν τέλει. Καλημέρα σε όλους. Δεν ήταν προγραμματισμένος, σύντομως, δεν είμαι ετοιμασμένος, μην περιμένετε να έχω έναν τυπικό λόγο. Εγώ και άλλοι συνάδελφοι από Πανεπιστημία και Ερευνητικά Κέντρα, αναλάβαμε πρόσφατα και αποτελούμε τη νέα διοίκηση του ΕΑΠΟ. Το έχω γνωρίσει στο παρελθόν ως ΣΕΠ πριν από περίπου 10 χρόνια. Να σας συστηθώ περισσότεροι, είμαι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, μέχρι πρόσφατα αντιπρίτανης, από όπου παρετήθηκα για να αναλάβω τη θέση του Προέδρου στο ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Οι προσδοκίες είναι μεγάλες, το φαντάζομαι, τόσο από τα ΜΕΛΙΔΕΠ, όσο από τις διοικητικές υπηρεσίες και τους φοιτητές, να αναφερόμαι στις προσδοκίες εκείνες, που επικεντρώνονται στην αυτονόμηση του ανοιχτου Πανεπιστήμιου. Εμείς θεωρούμε ότι θα γίνει στη θητεία μας, που σημαίνει ότι εμείς θα βάλουμε πλάτη σε αυτή τη διαδικασία. Άρα, νομίζω, είναι πολύ θετική από μέρους μας για αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Όμως, με ενδιαφέρει πιο, μιας και από ότι ξέρω, οι πιοί ανήκονται στον χώρο των φοιτητών του ανοιχτου Πανεπιστήμιου, να πω ότι θα σκεφτούμε διάφορα πράγματα. Έχω γνωρίσει κάποιους από εσάς, από τον κόσμο των φοιτητών, δηλαδή των παραλθών. Ξέρω πως είναι μια ιδιαίτερη πληθυσμιακή μάζα. Με συγκεκριμένες ανάγκες και προτεραιότητες. Καταλαβαίνω τους λόγους που κάποιος μπαίνει σε μια διαδικασία μαθησιακή στο περιβάλλον του ανοιχτου Πανεπιστήμιου. Δεν είναι ένα συμβατικό πανεπιστήμιο, είναι μια παιδευτική διαδικασία εξ αποστάσεως. Υπό την έννοια αυτή, καθήκον μας, σε συνεργασία με το Ακαδημαϊκό Προσωπικό του Ιδρύματος, σε συνεργασία με τους εξωτερικούς συνεργάτες, σε συνεργασία με τους διοικητικούς παλήρους, να βρούμε τρόπους να κάνουμε τις σπουδές καλύτερες. Και όταν λέω καλύτερες, εννοώ τρόπους που να μπορέσει η γνώση, μέσα από τους σύγχρονους κανόνες πιάτης τεχνολογίας, να διαχειθεί σε όλους εσάς, σε όλους τους φοιτητές του ΕΑΠΟ που είναι στα πέρατα της Ελλάδας, να διαχειθεί με τον καλύτερο τρόπο. Νομίζω σύντομα, και όταν λέω σύντομα, εννοώ σύντομα, να έχετε μία τέτοια πραγματικότητα μπροστά σας. Και ένα δεύτερο ζήτημα που αφορά επίσης στις φοιτητές, είναι ότι θα σκεφτούμε και θα εξαδλίσουμε τις σκέψεις μας πάνω στην βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής του ΕΑΠΟ, μέσα στις συνθήκες απίστευσης κρίσης που ζει σήμερα η χώρα. Καταλαβαίνουμε απόλυτα και εμείς οι ίδιοι, γιατί έχουμε υποστεί τις ανάλογες εισοδηματικές απώλειες, αντιλαμβάνομαστε όλοι το πόση ανάγκη έχει σήμερα να στηριχθεί το εισόδημα των ανθρώπων. Άρα λοιπόν και σε αυτό το θέμα, νομίζω ότι θα υπάρχουν κάτω το δυνατότερο σύντομα νέα. Σας ευχαριστώ, σας εύχομαι καλή δουλειά και καλή επιτυχία. Καλησπέρα σας και από μένα. Θέλω να σας καλωσορίσω και να σας ευχαριστήσω που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας. Η παρουσία σας εδώ μας δίνει ιδιαίτερη τιμή και χαρά. Ενημερωτικά θα σας πω λίγα λόγια για τη βιβλιοθήκη του ΕΑΠΙ, η οποία είναι ένα από τα ενέα τμήματα του ιδρύματος. Συγκροτήθηκε και οργανώθηκε το 2000 και από το 2004 λειτουργεί και το αναγνωστήριο. Σχεδιάστηκε ειδικά για να καλύπτει αποτελεσματικά τις πληροφοριακές και βιβλιογραφικές ανάγκες όλων των χρηστών και ειδικά των εξαποστάσεων φοιτητών μας και δραστηριοποιείται στον τομέα της εκπαίδευσης από απόσταση καθώς και στον τομέα ενσωμάτωσης στην εκπαίδευση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας. Επίσης, έχει ληφθεί μέριμνα και για τους εξαποστάσεως φοιτητές μας με προβλήματα όρασης, για τους οποίους έχει εξασφαλιστεί άδεια χρήσης λογισμικού, το οποίο δανείζεται και αποστέλεται στους φοιτητές αυτούς. Επιπλέον, πραγματοποιούνται επισκέψεις σχολείων προκειμένου να ενημερωθούν οι μαθητές για τις υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης. Η Βιβλιοθήκη σήμερα συνεργάζεται με 34 ιδρύματα ώστε να εξυπηρετούνται όλοι οι φοιτητές του ΕΑΠ. Παρέχει της εξαποστάσεως υπηρεσίες της σε 24 ορυβάσεις και διαζώσεις από Δευτέρα έως Παρασκευή 12 ώρες την ημέρα από εφτά και μισή το πρωί έως εφτά και μισή το βράδυ, καθώς και τα Σαββατοκύρια κατά δέκα με τέσσερις, εκτός της επίσημες αργίας. Για την υποστήριξη του έργου της Βιβλιοθήκης, η Σίγκλητος διορίζει επιτροπή με τριετή θητεία, η οποία αποτελείται από τον Πρόεδρο, ο οποίος είναι μέλος ΔΕΠ του ΕΑΠ και από ένα μέλος ΔΕΠ με τον αναπληρωτή του, που ορίζεται από κάθε σχολή του ιδρύματος. Η επιτροπή έχει την εποπτία της λειτουργίας της Βιβλιοθήκης, η οποία από κοινού με τον προϊστάμενο εισηγείται τη χάραξη της γενικότερης πολιτικής της. Το προσωπικό της Βιβλιοθήκης είναι εξειδικευμένο, ενώ παράλληλα εκπαιδεύεται σε θέματα που άπτονται των βιβλιοθηκονομικών εξελίξεων και πλέον είναι άρντια καταρτισμένο, ως εκ τούτου ικανό να παρέχει ανβαθμισμένες υπηρεσίες Βιβλιοθήκης. Όπως και ήδη θα έχετε διαπιστώσει, κατά την επικοινωνία σας μαζί του είναι πάντα πρόθυμο να σας ξυπηρετήσει και να συνεργαστεί μαζί σας. Στη συνέχεια θα σας αναφέρω κάποιες από τις συλλογές μας που διαθέτει η Βιβλιοθήκη, οι οποίες εκτός από τις βασικές που είναι τα συγγράμματα, η εκδόση του ΕΑΠ, λογοτεχνία, readers, ψηφιακόπτικο, ακουστικό υλικό, βάσεις δεδομένων, ηλεκτρονικά βιβλία, ηλεκτρονικά περιοδικά, διαθέτει υλικό από το Open University της Αγγλίας και κλαδικές μελέτες οι οποίες είναι διαθέσιμες σε έτυπη και ηλεκτρονική μορφή. Όλα τα βιβλία και φυλάδια της Βιβλιοθήκης είναι διαθέσιμα προσδανισμό. Εξαίρεση όμως αποτελούν τα πληροφοριακά βιβλία, λεξικά, εγκυκλοπαίδιες, ευρετήρια κλπ. και τα βιβλία που κρίνονται από τη δίκηση της Βιβλιοθήκης ως μη διαθέσιμα προσδανισμό λόγω της πανιότητάς τους και του υψηλού τους κόστους. Επίσης τις ηλεκτρονικές πηγές θα βρείτε τις θεματικές πύλες των Αγγλικών, της εξαποστάσεως εκπαίδευσης, του ελεύθερου λογισμικού, της σχολής εφαρμοσμένων τεχνών, των μαθηματικών στις βιοεπιστήμες, καθώς επίσης και την πύλη πολιτιστικής κυρονομιάς πάτραση, η οποία πραγματικά αξίζει να περιηγηθείται. Επιδιώκουμε τη γρήγορη και αποτελεσματική πρόσβαση στη γνώση, καθώς και την αναβάθμιση ποιότητας υπηρεσιών προς το φοιτητή, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αναλυτικά στη συνέχεια του προγράμματος μας. Στο σημείο αυτό, για άλλη μια φορά, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στους προσκεκλημένους και τους φιλοξενούμενούς μας, που είναι σήμερα εδώ κοντά μας, και να συγχαρώ όλους τους συντελεστές της σημερινής εκδήλωσης. Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή συνέχεια.