Διάλεξη 10 / σύντομη περιγραφή - Χατζόπουλος Δημήτριος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2013)
σύντομη περιγραφή: Λοιπόν, ας υποθέσουμε ότι έχετε κάνει κάποια τέστ πριν και μετά. Αυτό εδώ είναι για παράδειγμα στο άλμα σε μήκος. Αυτές είναι οι τιμές πριν. Έχει πριν 145, μετά έχει 155 στο άλμα σε μήκος. 155, 158 είναι 100 στα. Εντάξει. Είναι ο μέσος όρος όπου περνάτε δεδομένα. Α, εδώ τώρα όταν περνάτε δεδομένα αυτό είναι το πρόγραμμα SPSS. Όταν περνάτε δεδομένα αυτός εδώ είναι ο πρώτος μαθητής, το νούμερο 1. Στην αρχή είχε 145, στη δεύτερη μέτρη 155. Αυτός εδώ είναι ο δέκατος μαθητής. Είχε 128 και στη συνέχεια 133. Με αυτόν τον τρόπο περνάμε τα δεδομένα σε ένα πρόγραμμα στατιστικής αλλά και στο Excel. Για να μπορέσετε μετά να διευκολυνθείτε στις πράξεις σας. Είναι κατανοητό πως περνάμε τα δεδομένα εδώ. Με ρωτήσω κανείς για το πρώτο της, την πρώτη φορά που το κάναμε και για την επανάληψη. Εδώ είναι η πρώτη μέτρηση, 145, την πρώτη μέρα η καλύτερη επίδοση. Αν έκανε δύο προσπάθειες στην καλύτερη βάση. Και εδώ έχουμε την τελευταία φορά που κάνετε τη μέτρηση και εδώ είναι η καλύτερη. Αυτό το πρόγραμμα έχετε το δικαίωμα και εσείς από ότι ρώτησα να το πάρετε εάν πάτε στη βιβλιοθήκη με ένα κενό DVD στο οποίο να μπορεί κάποιος να γράψει επάνω αλλά πριν πάτε πάρτε τους ένα τηλέφωνο. Αυτό το πρόγραμμα το SPSS το δίνουν από τη βιβλιοθήκη και εγώ από εκεί το πήρα. Οπότε είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να κάνετε πράξη αλλά και όσοι σκέφτεστε να κάνετε μεταπτυχιακό ή να ασχοληθείτε με έρευνα αναγκαστικά θα ασχοληθείτε με αυτό το πρόγραμμα. Και συνήθως τα παιδιά τα οποία παρακολουθούν αυτό το μάθημα έχουν ανάλογες ανησυχίες. Άρα λοιπόν αυτό το πρόγραμμα μπορείς να πας στη βιβλιοθήκη να τους ρωτήσεις τι χρειάζεται συνήθως θέλουν ένα DVD. Πηγαίνεις στο λογότυπο που είναι λίγο πιο κάτω σου λένε τι είδους DVD το παίρνεις πηγαίνεις και σου δίνουν κατευθείαν το SPSS και τον κορυφό. Ωραία. Αν έχετε λοιπόν το SPSS στη συνέχεια αυτό που κάνετε είναι να πάτε analyze μετά πηγαίνετε compare means σύγκριση μέσω νόρων στη συνέχεια πηγαίνετε τίτες διαζευγαρωτές μετρήσεις εδώ τώρα σου βγάζει τις μεταβλητές πριν και μετά παίρνεις αυτή τη μεταβλητή πριν παίρνεις αυτή τη μεταβλητή εδώ την βάζεις στη συνέχεια τα περνάς εδώ αφού το κάνεις αυτό πατάς ok και αμέσως σου έχει βγάλει τα αποτελέσματα εδώ λοιπόν σου έχει βγάλει ότι ο μέσος όρος πριν είναι 149,27 σημειώστε το αυτό μέσος όρος πριν μη όμικρο πριν 149,27 μέσος όρος μετά 157,36 αυτό θα μας χρειαστεί στη συνέχεια ο πίνακας αυτός μας βγάζει συσχέτηση που εντάξει γιατί τώρα σε εσάς δεν σας ενδιαφέρει αυτό όμως που ενδιαφέρει για να καταλάβετε α μας φέρανε και δώρα από το τζάμπου αυτό όμως που εσάς σας ενδιαφέρει είναι για να καταλάβετε αν είναι στατιστικά σημαντική αυτή η διαφορά δηλαδή εδώ βλέπουμε ότι έχει 149 στην πρώτη μέτρηση ο μέσος όρος των 11 μαθητών ο μέσος όρος των 11 μαθητών στην δεύτερη μέτρηση είναι 157 κάποιος θα μπορούσε λοιπόν να πει είναι 157 η δεύτερη μέτρηση άρα είναι καλύτερες επιδόσεις όχι δεν ισχύει αυτό εάν κάνεις το t-test τότε μπορείς να το πεις και κοιτάζοντας αυτό αυτό το σημείο παιδιά εάν αυτό εδώ είναι μικρότερο από το 0,05 σημειώστε αυτό εδώ 0,05 βάλτε π ξένο π π ίσον 0,05 εάν η τιμή εδώ πέρα που βρίσκεται είναι μικρότερη από το 0,05 τότε εσύ μπορείς να πεις ότι το πρόγραμμά μου είχε στατιστικά σημαντική θετική επίδραση στους μαθητές μου μόνο τότε μπορείς να το πεις ότι οι επιδόσεις αυτές το 157 είναι πράγματι καλύτερες από το 149 από την πρώτη μέτρηση το π είναι η στατιστική σημαντικότητα σημαίνει ότι εάν το κάνεις εκατό φορές το 0,05 εάν το κάνεις εσύ εκατό φορές τις 95 φορές θα βγάλουν καλύτερα αποτελέσματα στη δεύτερη φορά οι μαθητές στις 5 φορές αυτή είναι η στατιστική σημαντικότητα όχι, 5% ξέρω ότι αυτά σας ακούγονται λίγο περίεργα απλά πάρτε το έτσι, είναι μία εισαγωγή το 0,05 που πώς διέφυγε είναι το 0,05 το έχουνε βγάλει στατιστικολόγοι και λένε εμείς δουλεύουμε στο 0,05 και σε όλες τις έρευνες συνήθως σε εμάς το λοικό μας το πετίο δουλεύουμε με το 0,05 είναι δηλαδή εξορισμό αυτό το πράγμα όχι τίποτε από όλα αυτά είναι η στατιστική σημαντικότητα λες εάν η τιμή που βρω εγώ εδώ σε αυτό το σημείο είναι μικρότερα από το 0,05 τότε είναι στατιστικά σημαντική η διαφορά μεταξύ των δύο μέσων πρώτων περισσότερα θα πρέπει να ακολουθήσετε κάποια μάθημα στατιστικής πάνω σε αυτό ήθελες κάτι να ρωτήσεις Βασίλη πολλά πράγματα να τα πάρουμε και με τον δεύτερο τρόπο αυτός είναι ο τρόπος μόνο αν έχετε το πρόγραμμα SPSS σε αυτό το πρόγραμμα λοιπόν έχει ένα παράθυρο εδώ για τα αποτελέσματα και επίσης έχει και ένα παράθυρο για τα δεδομένα σου εδώ αν γράψεις κάτι μπορείς να το αποδικέψεις 34 ξέρω εγώ πηγαίνεις file και save και το αποδικέψεις δεν το κάνω τώρα εγώ αυτή τη στιγμή έτσι φερνάς λοιπόν τα δεδομένα έτσι μια εισαγωγή τώρα κύριε Άραντο αν μετράμε τον χρόνο θα είναι το ίδιο το ίδιο ακριβώς θα περάσεις εδώ τον καλύτερο χρόνο πριν τον καλύτερο χρόνο μετά και θα πας πάλι analyze confirm means per samples που είναι ζευγαροτές μετρήσεις περνάς εδώ τις μεταβλητές 1 και 2 και στη συνέχεια πατάς ok και σου βγάζει στον πίνακα με τα αποτελέσματα σε περίπτωση τώρα που δεν έχετε το SPSS τότε μπορείτε να κάνετε ακριβώς την ίδια δουλειά με το Excel βέβαια θα πρέπει να κάνετε κάπως περισσότερες πράξεις εκείνο που επίσης θα πρέπει να σας δείξω εγώ είναι αυτό εδώ το οποίο σας το έχω δώσει στα έντυφα εάν δηλαδή δεν έχετε έρθει εδώ σε αυτό το μάθημα σήμερα θα πρέπει να κάνετε τις πράξεις που έχω δώσει σε όλους εδώ έχω κάποια πράξη εδώ έχω φορτώσει ένα πρόγραμμα να ξέρετε πίσω ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα που σε βοηθάει πάρα πολύ στην βιβλιογραφία δηλαδή όποιος κάθεται και γράφει εργασίες θα δείτε ότι συχνά πρέπει να γράφει βιβλιογραφία και μετά να γράφει πίσω ξανά τη βιβλιογραφία του κανονικά στην αρχή γράφουμε μόνο το όνομα ή ένα νούμερο και μετά γράφουμε όλη τη βιβλιογραφία κανονικά αυτό είναι δύσκολο να το κάνεις με το χέρι υπάρχει και το RevWorks εάν θα μπείτε στην βιβλιοθήκη θα σας βγάλει όλα αυτά τα πρόγράμματα θα δείτε ότι σου δίνει τη δυνατότητα αμέσως από το Google Scholar για παράδειγμα να την πάρεις χωρίς να το γράφεις να γράψεις εσύ τη βιβλιογραφία στο βάζει στο δικό σου αρχείο και στη συνέχεια λες σε αυτό το σημείο θέλω να μπει αυτή η βιβλιογραφία αφού έχεις γράψει όλο σου το άρθρο του λες κάνε μου τη βιβλιογραφία παλαιότερα, αν γράψετε τώρα πτυχιακή διπνοματική τον επόμενο χρόνο αυτό το πρόγραμμα θα σας φανεί πολύ χρήσιμο τώρα, όλοι οι υπόλοιποι έχετε πάρει αυτό εδώ βλέπετε, ο μέσος όρος είναι αυτός εδώ 149,3 στις τιμές αυτός εδώ είναι ο μέσος όρος 157 τη δεύτερη φορά για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε εδώ τώρα τη στατιστική σημαντικότητα θα πρέπει να κάνετε εδώ τις διαφορές 145,1 με 155, ίσον 10 όλα αυτά εδώ είναι οι διαφορές αυτό πλήν αυτό, αυτό πλήν αυτό στη συνέχεια αυτό εδώ, το 8,1 είναι ο μέσος όρος των διαφορών εδώ κάτω είναι η τυπική απόκλυση την τυπική απόκλυση το 6,3 την βρίσκουμε με αυτόν εδώ τον τύπο γι' αυτό έχει αυτά εδώ τα νούμερα εγώ θα σας δείξω έναν τρόπο στο Excel να βρείτε αμέσως την τυπική απόκλυση πλέον κανένας δεν την κάνει στο χέρι τι κάνουμε λοιπόν στο Excel για να βρούμε τον μέσο όρο την τυπική απόκλυση οπότε να έχετε αμέσως τα αποτελέσματά σας έρχεστε εδώ λοιπόν στο Excel και αν θέλεις να βρεις τον μέσο όρο αυτής εδώ τη στήλης την τσεκάρεις και κοιτάζεις κάτω εδώ σου βγάζει το μέσο όρο 149 κάτω εδώ πέρα 0,27 οπότε έχεις γλιτώσει πάρα πολλές πράξεις 1. Πας στη δεύτερη στήλη εδώ πέρα που έχεις περάσει τα δεδομένα σου την τσεκάρεις και βλέπεις εδώ το μέσο όρο 157 τα ίδια ακριβώς νούμερα σου βγάζει μόνο το τσεκάρεις και κοιτάζεις κάτω σου βγάζει κατευθείαν το μέσο όρο το επόμενο που χρειάζεται να κάνεις είναι να κάνεις τις διαφορές υπάρχει βέβαια και αυτόματος τρόπος αλλά εντάξει εσείς έχετε λίγα νούμερα 155,145,10,158,103 κτλ εδώ τώρα χρειάζεσαι τον μέσο όρο των διαφορών πως το βρίσκεις αυτό το τσεκάρεις και είναι 8,09 το γράφεις αυτό τώρα αν θέλεις να βρεις την τυπική απόκληση γιατί αυτό σου χρειάζεται από τις διαφορές το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πας εδώ που λέει τύπι εισαγωγή συνάρτησης αυτό εδώ εννοούσα γι' αυτό σας είπα να τα γράψετε το περνάς εδώ και ψάχνεις να βρεις εδώ πέρα εκείνο εκεί που έγραφα το standard deviation δηλαδή βάλεις ένα... εάν κατεβείς κάτω δεν το έχω βάλει... τέλος φαν δεν πειράζει μπορείτε να το βρείτε και από... άμα δεν έχει πλάκα να μην το πέρασε εδώ ίπως εδώ πέρα... άρα λοιπόν αν δεν έχετε βάλει εσείς στο Excel τις στατιστικές συναρτήσεις θα πας εδώ αρχείο θα πας εδώ επιλογές θα πας εδώ που λέει πρόσθετα αρχείο, επιλογές, πρόσθετα θα πατήσεις πρόσθετα στη συνέχεια θα πας πακέτο εργαλείων ανάλυσης ok ξέρω ναι... έχετε δίκιο έχετε δίκιο έχετε δίκιο με αυτόν τον τρόπο είναι πολλά από εκεί έχει αρκετά το πακέτο εργαλείο όχι από εκεί θα πάρουμε τη συνάρτηση που δεν υπάρχει από εδώ θα πάρετε για την τυπική απόκριση η οποία λέγεται standard deviation και θα το βρήκαμε όχι πρέπει να περάσεις... αν πάμε στη συνάρτηση τι πρέπει να κάνουμε μετά αν πάς στη σαγωγή συνάρτησης για να δω λίγο μήπως μπορώ να τη βρω κάπου όχι δεν μου τις βγάζει τις άλλες γιατί το έκανα στον σταθερό υπολογιστή από ό,τι βλέπω για να το δω για αυτό λοιπόν θα πρέπει κάθε φορά να το περνάω και σε αυτόν τον υπολογιστή να γιατί δεν το βρίσκω γιατί η άλλη οθόνη είναι μεγάλη και μου τα βγάζει αυτά εδώ λοιπόν πηγαίνεις εδώ που λέει περισσότερες συναρτήσεις στη συνέχεια πηγαίνει στατιστική και εδώ βρίσκεις το standard deviation όχι θα το ξαναδείξω όμως αυτό εδώ είναι αυτή εδώ αυτό εδώ ώστε να μην κάνετε όλες τις πράξεις εσείς και θα το ξαναδείξω πως γίνεται λοιπόν πάμε να το ξανακάνω εδώ λοιπόν βάζω αν πατήσεις εδώ πέρα επάνω σε αυτό το κουτάκι βάζεις αυτό εδώ που θέλεις να βρεις στην τυπική απόκλυση τη στήλη που θέλεις να βρεις στην τυπική απόκλυση θα τα ξανακάνω όμως θα το δείτε και σου βγάζει αμέσως 6,33 τυπική απόκλυση αυτό δηλαδή το νούμερο που εσύ το έχεις εδώ και πρέπει να κάνεις όλες αυτές τις πράξεις για να βγάλεις το 6,3 τώρα πάμε να σας το δείξω πάλι πάμε από την αρχή άρα λοιπόν δεν χρειάζεται να κάνετε πρόσθετα και τα λοιπά τίποτε απλά είστε μέσα στο Excel έχετε βρει τις διαφορές σας εδώ πέρα και τώρα που θέλεις να βρεις στην τυπική απόκλυση θα πάτε εδώ από αυτήν εδώ τη στήλη που είναι οι διαφορές συνήθως είσαι εδώ στην κεντρική θα πάτε εδώ που λέει τύπη θα πάτε εδώ αυτό εδώ που λέει περισσότερες συναρτήσεις εντάξει αυτό το κουτάκι όχι δεν χρειάζεται περισσότερες συναρτήσεις εδώ οπότε έτσι ευλοποιείται πολύ πηγαίνετε εδώ που λέει στατιστική και στη συνέχεια ψάχνετε το standard deviation αυτό το βρίσκετε αν κατεβείτε κάτω στο S εδώ λοιπόν standard deviation το πατάς αυτό εδώ κάνεις κλικ εδώ αφού έχεις κάνει κλικ εδώ σε ρωτάει πια νου ποια στήλης να βρω εγώ την τυπική απόκλυση το μόνο που έχεις να κάνεις εδώ είναι να πατήσεις εδώ επάνω μπορείτε να κάνετε το κουτάκι και να πας εδώ και να το τσεκάρεις ποια είναι η στήληση στην οποία θέλεις να βρεις την τυπική απόκλυση και μετά ξαναπατάς εδώ πάνω εδώ σε αυτό το σύνδεσμο πάλι έχεις εδώ είναι C1, C11 είναι η στήληση στην τύπη μου περίπτωση και σου βγάζει την τυπική απόκλυση και μετά πατάς OK και την έχει βάλει εδώ πάμε να το δείξω άλλη μία φορά λοιπόν έχεις εδώ κάνει τις διαφορές έχεις βρει τους μέσους όρους εδώ τους μέσους όρους εδώ απλά τα τσεκάρεις και σου δείχνει κάτω το μέσο όρο εδώ έχεις τις διαφορές για να βρεις τώρα την τυπική απόκλυση που σου χρειάζεται πηγαίνεις τύπη στη συνέχεια πηγαίνεις εδώ σε αυτό το σημείο περισσότερες συναρτήσεις στη συνέχεια πηγαίνεις στατιστική πηγαίνεις βρίσκεις το standard deviation είναι αυτό εδώ και σε ρωτάει standard deviation ποια στήλης για να το κάνεις αυτό πας εδώ και τσεκάρεις τη στήλη ωραία στη συνέχεια πηγαίνεις πάλι εδώ σε αυτό το σημείο και του λες αυτό C1, C11 αυτά τα κελιαφθέρα τσάκ το έχεις και σου έχει βγάλει αμέσως την τυπική απόκλυση πατάς ok και έχεις την τυπική απόκλυση άρα εσύ θα την χρειαστείς για να βρεις το ταφ περίμενε λίγο εάν λοιπόν έχεις την τυπική απόκλυση θα κατάλαβα το παιδί σου θα έρχεται στην πορεία στη συνέχεια πηγαίνεις εδώ που έχω εγώ που σας έχω δώσει αυτόν τον τύπο εντάξει αυτή τη στιγμή εμείς έχουμε το 8,1 που είναι ο μέσος όρος των διαφορών το έχεις έτοιμο αυτό εδώ 8,1 ναι είναι ο μέσος όρος των διαφορών την τυπική απόκλυση σας έδειξα πως την βρίσκετε έχεις λοιπόν και το 6,3 το βάζεις εδώ κάτω στον παρονομαστή εδώ τετραγωνική ρίζα μην είναι ο αριθμός των ατόμων που έχεις αυτός έχει 11 άτομα και για αυτό βάζει εδώ 11 άτομα εάν κάνεις αυτές τις πράξεις τετραγωνική ρίζα του 113,32 δια 6,13 1,54 επί 8,1 που είναι ο μέσος όρος σου βγάζει μία τιμή ταφ 4,38 έχεις αυτή τη τιμή ταφ 4,38 αυτή τη τιμή τώρα εσύ θα πρέπει να την συγκρίνεις γι' αυτό έρχομαι τώρα εδώ στο κόμμα 0,5 1 αυτό εδώ θυμάσαι και βαθμούς ελευθερίας μη μειονένα 11 μειονένα 10 για να βρεις τώρα με ποια τιμή θα πρέπει να το συγκρίνεις αυτό θα πρέπει να πας αυτό το έχω ανεβάσει στο ΕΤΕΦΑ θα πρέπει να πας σε αυτό εδώ την πίνακα που είναι στατιστικός πίνακας δεν μπορείς να κάνεις τίποτα εσύ και να συγκρίνεις εδώ είναι βαθμή ελευθερίας 10 εδώ είναι το 10 και εδώ είναι μονόπλευρος έλεγχος 0,05 άρα η τιμή με την οποία θέλεις να συγκρίνεις το δικό σου το ταφ είναι 1,812 για να δεις αν είναι στατιστικά σημαντική διαφορά ή όχι άρα λοιπόν περίμενε λίγο έχεις αυτή την τιμή 1,812 πηγαίνεις λοιπόν πάλι πίσω σε αυτό το παράδειγμα που σας έδωσα και έχεις 1,812 είναι η τιμή τάφ η τιμή που έχεις εσύ τάφ είναι 4,38 εάν το 4,38 είναι μεγαλύτερο από αυτήν εδώ την τιμή το 1,812 τότε σημαίνει ότι έχεις στατιστικά σημαντική διαφορά άρα αυτός εδώ ο μέσος όρος είναι στατιστικά σημαντικός καλύτερος από αυτόν άρα δηλαδή κάνεις όλα αυτά εδώ στο χέρι και όχι με το SPSS που πλέον κανένας δεν τα κάνει με το χέρι άρα λοιπόν εσάς σας ενδιαφέρει να έχετε το μέσο όρο των διαφορών που τον βρίσκεις απλά με το τσεκάρισμα σας ενδιαφέρει να έχεις την τυπική απόκλειση το 6,3 που τη βρίσκεις με τη συνάρτηση εκείνη που σας έδειξα στο Excel εύκολο στη συνέχεια κάνεις αυτήν εδώ την πράξη έρχεσαι εδώ κατευθείαν σε αυτό το σημείο βάζεις τον μέσο όρο των διαφορών βάζεις εδώ τον αριθμό των ατόμων που μέτρησες και εδώ βάζεις την τυπική απόκλειση των διαφορών και βρίσκεις το ταφ 4,38 στη συνέχεια πας σε αυτόν εδώ τον πίνακα και βρίσκεις στο 0,05 το οποίο είναι στατιστικό δεν μπορώ να πω κάτι εδώ εάν έχεις εσύ 20 άτομα τότε η βαθμή ελευθερίας είναι 21 19 άρα θα είχες 1,72 θα ήσουν εδώ και θα σύγκρινεσαι στην τιμή ταφ με το 1,72 θα πήγαινες δηλαδή εδώ και θα έλεγες το 4,238 που έχω εδώ είναι μεγαλύτερο από το 1,72 άρα λοιπόν αυτός ο μεσόρος είναι καλύτερος από αυτό για αυτό λοιπόν επειδή αυτό δεν το κάνει πλέον κανένας γι' αυτό σας έδειξα το πρόγραμμα αυτό εδώ θεωρώ ότι πλέον με αυτό το πρόγραμμα εεεμμ τι είναι ρε το έχω ανοιχτό αυτό εδώ το πρόγραμμα λοιπόν για αυτό σας έδειξα αυτό το πρόγραμμα το ένας τρόπος είναι να πάρεις αυτό το πρόγραμμα το βιβλιοθήκη και κατευθείαν να σου βγάλει τα αποτελέσματα με αυτόν τον τρόπο που έδειξα με Analyze, Compare Memes, Perceptibles και OK. Αυτός είναι ο εύκολος ο τρόπος. Ο άλλος ο τρόπος θέλει περισσότερες πράξεις. Το δικό μου το δώρο για εσάς είναι την επόμενη φορά εγώ θα είμαι εδώ. Όσοι δεν έχετε φύγει μπορείτε να μου φέρετε σε μορφή Excel τα δεδομένα σας και κατευθείαν να σας το κάνω να έχω εδώ το πρόγραμμα. Για μένα είναι αντιγραφή επικόλυση θα κάνω τα δεδομένα σας σε αυτό το πρόγραμμα και αμέσως θα βγάλω τα αποτελέσματα. Είναι το δώρο που στοιχαίνουμε για εσάς, για όσους μείνετε εδώ. Ωραία. Κύριε. Ναι. Στο α και π θα είναι τα πρώτα στατιστικά που μετρήσουμε τα πλήκια και το π η δεύτερη βαλτιότητα. Αυτό εδώ είναι τα πριν. Είναι οι επιδόσεις πριν των παιδιών, η πρώτη φορά και αυτές είναι οι επιδόσεις που κάνετε μετά. Ναι, κάθε φορά την καλύτερη επιδόσεις θα βάζεις. Αν έχεις για παράδειγμα άλλομα σε μήκος δύο επιδόσεις θα βάλεις στην αρχή την καλύτερη επιδόσεις. Στην τελική μέτρηση πάλι την καλύτερη επιδόσεις θα βάζεις, μόνο την καλύτερη επιδόσεις. Άρα λοιπόν το μόνο που έχετε να κάνετε εσείς αν έρθείτε την επόμενη φορά εδώ είναι ένα αρχείο Excel όπου θα έχετε τα δεδομένα σας. Και εγώ θα σας το βάλω αμέσως. Συγνώμη λίγο, κατήθελο ο Γιάννης. Ο συντελεστής Ταφ είναι ένα στατιστικό νούμερο το οποίο το χρησιμοποιούμε για να μπορέσουμε να πούμε εάν είναι στατιστικά σημαντική η διαφορά μεταξύ των δύο μέσων ώρ. Για αυτό το λόγο το βρίσκουμε. Για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτήν εδώ τη σύγκριση. Αυτά σας τα έχω δώσει, είναι γραμμένα. Πιστεύω ότι αν καθίστε να τα κάνετε με το χέρι θα τα βγάλετε. Τώρα που σας τα εξήγησα πιστεύω μέσα σε μία ώρα θα έχετε τελειώσει. Αν όμως δεν θέλετε να το κάνετε αυτό μπορείτε να αφηθείτε με το φλασάκι σας. Δέστε εδώ τη τιμή Ταφ. Για να βρεις τη τιμή Ταφ, αυτή εδώ το 4,38 σου χρειάζεται ο μέσος όρος και η τυπική απόκληση. Και βέβαια το αριθμό πόσα άτομα έχεις για να βρεις μία τιμή Ταφ. Αυτή η τιμή Ταφ βρίσκεται εύκολα η δεύτερη τιμή Ταφ. Η κρίσιμη τιμή. Αυτή εδώ με ποιον τρόπο βρίσκεται Γιάννη αυτή η τιμή. Ποιος μπορεί να μας πει πώς βρίσκεται αυτή εδώ η τιμή, πώς την βρίσκεται το 1,812. Τη πρώτη την τιμή την βρίσκεις με βάση τα νούμερα που έχεις από το δείγμα σου. Τη δεύτερη τιμή πώς την βρίσκεις. Νεοκλή. Πρώτα παίρνεις τους βαθούς ελευθερίας. 10. Για αυτό είναι σημαντική η βαθμή. Είναι 9-1, 11-1, 10. Στη συνέχεια παίρνεις το επίπεδο σημαντικότητας, το π, που είναι 0,05, το οποίο εσείς θα το έχετε 0,05. Αφού έχεις αυτά τα δύο νούμερα 0,05 και 10, πας στον πίνακα αυτόν τον οποίο τον έχω ανεβάσει και βλέπεις 0,05, 10, 1,812. Νάτο το 1,812 πώς βγήκε. Ξέρω ότι τώρα σας φαίνεται περίεργο. Αν όμως καθίσετε και τα δείτε στο σπίτι, θα σας ληθούν πολλές απορίες. Αν δεν σας ληθούνε, στείλτε ένα email. Το επόμενο βήμα λοιπόν που έχεις να κάνεις, εδώ γράφω και επειδή το 4,238... Α, εδώ έχει φύγει ένα διάριο. Γιατί έχει κάνει λάθος αυτό στη σπράξη του. Το 4,238 είναι μεγαλύτερο από το 1,812 που βρήκαμε εμείς από τον πίνακα. Άρα λοιπόν η διαφορά είναι στατιστικά σημαντική. Αν ήταν μικρότερο, δεν θα ήταν στατιστικά σημαντική. Από αυτό εδώ, το 1,812. Δηλαδή, επειδή όμως θα βγει μεγαλύτερο. Δεν χρειάζεται, δεν επιδιώκεις τίποτε. Μπορεί να βγει μεγαλύτερο αυτό. Εξαρτάται από το είδος της έρευνας που κάνεις. Μερικές φορές δεν θέλεις να υπάρχουν διαφορές. Μικολέτα. Έχεις ερωτήσει. Πρώτα απ' όλα, έχουμε ένα παιδί το οποίο έκανε την πρώτη φορά. Το τέσσερα και τις τελευταίμερα έλειπε. Δεν το βάζεις μέσα. Δεν το βάζω μέσα. Δεν το βάζεις μέσα. Και αυτό το 1,812. Ναι. Αυτό θα το γράψουμε εμείς, θα το εξυνεύσουμε κάτι, θα το γράψουμε κάτι να σας το δώσουμε βαζί με την εργασία. Ή για να δούμε εμείς αν είχε... Αυτό, τα γράφεται έτσι όπως το έχω εγώ εδώ, το γράφεται. Αυτό δηλαδή το 1,812 εξαρτάται από το 1,05 και από τα άτομα που έχεις. Μπορεί να μην είναι 1,812. Για παράδειγμα... Στην εργασία θα σας δώσουμε και αυτό το φυλάτιο. Ναι. Το οποίο θα είναι γραμμένο με τα αντικανοσνούμενα. Ναι. Και εδώ για να μην κάνετε αυτές τις πράξεις, για την τυπική απόκλυση αυτές εδώ τις πράξεις, γι' αυτό σας έδειξα με το Excel πώς μπορείτε να τις κάνετε. Αυτό ήταν ο λόγος που σας έδειξα πώς μπορείς να μπεις στο 6,3 με το Excel, για να μην κάνεις, να γλιτώνεις όλο αυτό το πράγμα. Αυτό εδώ είναι εύκολο να το κάνεις. Αυτό εδώ είναι εύκολο πλέον να το κάνεις. Αν έχεις την τυπική απόκλυση και εδώ το μέσο όρο, πλέον αυτό εδώ είναι εύκολο. Είναι πολύ εύκολη η πράξη να την κάνεις. Άρα λοιπόν, έχεις το 4,38, το συγκρίνεις με το 1,812 που σας έδειξα πώς το βρίσκετε, ανάλογα με τον αριθμό που έχετε, και στη συνέχεια λες αν αυτό είναι μεγαλύτερο από αυτό, τότε έχω, δηλαδή το γράφω εδώ, το πρόγραμμα της διδακτικής εξάσκησης επέτρασε σημαντικά στην αύξηση, να την δώσε ο νομαχτός στο άλλο ασελίκος χωρίς πόρα. Έτσι καταλήγουμε σε αυτό το συμπέροχο. Είναι πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Ναι, θα δείτε η έρευνα. Εντάξει, μου αρέσει η διδασκαλία εδώ σε εσάς, αλλά και η έρευνα έχει και αυτή... γι' αυτό ξέρετε οι περισσότεροι καθηγητές, δεν ασχολούμαστε τώρα αυτό που κάνω εγώ να σας δείχνω... ερχόμαστε εδώ με μπλα μπλα, γιατί η έρευνα είναι αυτή που μας δίνει να εξελιχθούμε σε μεγάλους καθηγητές, δεν σε ρωτάει κανένας αν είσαι καλός δάσκαλος, αλλά σε ρωτάνε πόση δημοσιεύση έχεις κάνει. Αν όμως εσείς, οι φοιτητές ειδικοί μου, μπείτε μέσα εκεί στην αξιολόγηση, δεν είναι αξιολογίστη τους καθηγητές, εάν εσείς μπείτε εκεί και μου βάλετε και μπούνε μέσα εκεί 100 άτομα και μου βάλουν εμένα άριστα, τότε εγώ μπορώ να πω όταν θα γίνει η κρίση μου το επόμενο καλοκαίρι για να γίνω καθηγητής, θα τους πω ότι ξέρεις, εγώ μπορεί να μην έχω πολλές δημοσιεύσεις, αλλά είμαι πολύ καλός δάσκαλος και όχι μόνο στα λόγια, ορίστε αυτό είναι επίσημο. Γι' αυτό είναι σημαντικό να μπαίνετε. Εάν δηλαδή οι ίδιοι οι φοιτητές μπουν μέσα και βάλουν σε έναν καθηγητή ο οποίος έχει 100.000 εργασίες και γράψουν και βάλουν το να αξιολογήσουν ότι αυτός δεν είναι καλός δάσκαλος, τότε αυτός έχει πρόβλημα. Για την ώρα όμως επειδή δεν παίρνουν οι φοιτητές και μπαίνει ένας, θα δείτε σε πολλούς καθηγητές, μπαίνει μόνο ένα άτομο. Οπότε αυτό το άτομο τι λέει, οι φοιτητές είναι αδιάφοροι, οπότε εγώ έχω εδώ τις πολλές μου εργασίες, είμαι καλός δάσκαλος και μπορώ να περάσω στην επόμενη βαθμίδα, γιατί και σε εμάς υπάρχουν βαθμίδες. Αν πάρω λοιπόν θα παίρνεις και περισσότερα χρήματα. Συγγνώμη, λίγο σε μπερδεύω με τον Νεοκλή, είσαι ο... Ο Ιωακήν. Ο Ιωακήν, ναι. Αλλά τώρα οι αξιολόγες αυτοί που αναφέρατε δεν μπορεί να είναι πάντα κλινικοί, δηλαδή οι Ιωακένες αξιολόγες, δηλαδή ένας φοιτητής, και έχει ψηλόγους να κάνει μια αρνητική πιάξη αυλόγηση, και προκειμένου ο δάσκαλος, ώστε να είναι αρεστός φοιτητές, να πάρει σαν ένα παιδικό, και έτσι πηγαίνει πίσω και το, ας πούμε, αναγκάζει να βάλει στο τέλος μεγαλύτερους βαθμούς. Κοιτάξτε, έχουμε 350 φοιτητές. Υπάρχουν μέσα στους 350 φοιτητές άτομα, τα οποία είναι τελείως αδιάφορα. Όμως υπάρχουν, η δική μου πήρα λέει, γύρω στα 100 άτομα, τουλάχιστον από αυτούς τους 350, οι οποίοι είναι αστέρια. Αυτά τα άτομα θεωρώ ότι και έρχονται στα μαθήματα και παρακολουθούν και έχουν εκκρίσει. Εγώ βγάλω ένα δείγμα, 100 ατόμων, τα οποία με αξιολογούν θετικά, τότε με έχετε κάνει θεό, με όλη τη σημασία της λέξης. Και ο άλλος ο οποίος δεν ασχολείται να προετοιμάσει βίντεο και τα λοιπά, ο άλλος έχει πρόβλημα. Γιατί και μόνο ένα άτομο να μπει σε εκείνο, αμέσως αυτό δείχνει έναν αρνητισμό από την πλευρά των φοιτητών. Σε αυτούς τους 100 πιστεύω ότι αυτοί έχουν εκκρίσει για να καταλάβουν ότι εγώ γλύφω τους φοιτητές μου ή δεν τους γλύφω, ή αν ασχολούμαι το μάθημα ή αν δεν ασχολούμαι. Ναι, αυτό είναι λεγόμενο και ως εσωτερική αξιολόγηση, αλλά η ιστορική αξιολόγηση συνδέεται και με την εξωτερική, στην οποία το μάθημα και ο πραθυγητής δεν ασχολογείται μόνο προσωπικά, αλλά ασχολογείται και με άλλα κοιτήρια, όπως άμα κυνηγάει χορηγίες από εταιρείες. Αυτό τώρα δεν έχει σχέση με το δικό μας. Αυτή τη στιγμή, εγώ σας είπα πόσο σημαντικό είναι να μπείτε μέσα και να αξιολογήσετε έναν δάσκαλο, και κλείνει εδώ η παρένδυση. Σε αξιολόγηση θα κάνουμε αμέσως μετά τις γιορτές, όπου θα σας δώσω επιδόσεις μαθητών, να αξιολογήσετε. Τότε θα πούμε κάποια πράγματα για την αξιολόγηση, αλλά τώρα σήμερα δεν έχει νόημα να μπω σε εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση. Θυμίστε με το όνομά σου. Ποια είναι η αξιολόγηση της ζωής ελευθερίας και για ποιο λόγο πρέπει να το κάνουμε. Κάποιοι άνθρωποι έχουν εγκαθίσει και έχουν βρει ότι με αυτόν εδώ τον τρόπο βγάζουν τη στατιστικά σημαντική διαφορά. Ας πω θέσουμε ότι γίνονται εκλογές. Με τον ίδιο τρόπο που σας έδειξα εδώ, με τον ίδιο τρόπο βγάζουν και αυτή την πρόβλεψη. Αυτά είναι πράγματα στα οποία αν ασχοληθείς περισσότερο εντατικά, τότε θα μπορέσεις να δώσεις κάποια λύση. Αλλά εσύ και εγώ να δώσω λύση γιατί 11-1 και όχι 11-5, σε αυτό δεν μπορώ να το δώσω γιατί δεν είμαι μαθηματικός. Με αυτόν τον τρόπο σου λέει για το τί τεστ βρίσκεις τους βαθμούς ελευθερίας, για το εφ τεστ τους βρίσκεις με διαφορετικό τρόπο. Δηλαδή ανάλογα με το τεστ που χρησιμοποιείς, βρίσκεις και διαφορετικούς βαθμούς ελευθερίας. Όχι, όχι το γιατί όχι, ας πούμε ποιο τεστ είναι. Στην ασχολή βαθμή ελευθερίας τι προσωπεύουν σε αυτό που κάνουν. Τι είναι η βαθμή ελευθερίας. Σε βοηθάνε να πας στον πίνακα των άλλων και να δεις με ποια τιμή θα το συγκρίνεις. Πίσω από αυτό κρύβονται χιλιάδες ώρες εργασίας για να βρουν αν θα είναι ν-1 ή ν-2 για το κάθε τεστ. Έχει πέσει πολύ δουλεία από την πλευρά των μαθηματικών. Πάνω σε αυτό δεν μπορώ να έχω ούτε εγώ άποψη ούτε κάποιος άλλος ο οποίος δεν έχει ασχοληθεί με αυτό εδώ το τεστ και να πει ότι ξέρεις. Γιατί τέτοια όπως κάνουμε εμείς σε έρευνες και λέμε εάν κάνεις δυναμικές διατάσεις είναι καλύτερα από τις στατικές έτσι κάνουν και αυτοί. Αυτοί τι λένε δηλαδή. Κάθονται και μελετάνε τα τεστ και κάνουν προτάσεις ότι ναι δεν πρέπει να είναι ν-1 πρέπει να είναι ν-3 για παράδειγμα. Αλλά αυτό γίνεται μετά από έρευνα. Και το κάθε τεστ να ξέρετε έχει τους δικούς του βαθμούς ελευθερίας τους οποίους εμείς τους παίρνουμε έτοιμους από τους μαθηματικούς ή από τις φατιστικούς λόγους. Για τυπική απόκλυση το ίδιο. Τυπική απόκλυση αυτός εδώ ο τύπος είναι στάνταρ. Δεν έχει κάτι να πω πάνω σε αυτόν. Αυτόν τον τύπο χρησιμοποιούμε. Μην μπλέκεσαι στο γιατί είναι αυτός ο τύπος έτσι. Δεν έχει νόημα για εσένα. Για έναν ερευνητή δεν έχει νόημα να καθίσει και να δει πως βγαίνει το τεστ, πως βγαίνει το εφ-τεστ ή πως βγαίνει το κολμογόρος, σμυγνόφι και εγώ δεν ξέρω ποιο άλλο. Δεν έχει νόημα. Οπότε άδικα εκτός και αν θέλεις να σκοληθείς με στατιστική. Εδώ δηλαδή σε αυτόν τον τύπο ή και σε αυτόν τον τύπο δεν μπορούμε να έχουμε άποψη εμείς. Σε αυτό μπορεί να έχει άποψη κάποιος ο οποίος κάνει έρευνα πάνω στη στατιστική. Ναι, όχι άποψη απλά πως το 6,3 που είναι εκεί πάνω για την εκεί απόκλυση τι είναι. Δηλαδή έχουμε μετρήσει. Λοιπόν, να το κλείσουμε λίγο αυτό. Όταν έχεις εσύ μέσο όρο έχεις ας πούμε μέσο όρο 5 στο άλμα σε μήκος έτσι. Έχεις μετρήσει κάποια 10 άτομα και έχουν μέσο όρο 5. Και έχεις βρει τυπική απόκλυση 2. Τότε σε αυτή την περίπτωση ο βασικός κανόνας εδώ είναι ότι οι τιμές του 65% θα βρίσκονται πέντε συν δύο. Δηλαδή θα είναι πέντε συν δύο ή πέντε μίον δύο. Και ανάμεσα στο 3 και στο 7 θα είναι όλες οι τιμές σου. Αυτή είναι η βασική ιδιότητα της τυπικής απόκλυσης. Το 95% θα βρίσκεται στο αμέσως πιο πάνω. Έτσι κάνει πρόβλεψη. Αλλά αυτά είναι θέματα τα οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουν μέσα σε αυτό το μάθημα θέση. Η βασική ιδιότητα, το σημαντικό του μέσου όρου, αυτό εδώ το 157% και το 10,5%, μου λέει ότι όλες οι τιμές που έχω εγώ, το 65% με άλλα των τιμών που έχω εγώ, βρίσκονται ανάμεσα στο 157% συν τον 10,5% ή πλιν τον 10,5%. Αλλά αυτά είναι στατιστική, το τι σημαίνει ο μέσος όρος, ποια είναι η δύναμή του και τι σημαίνει τυπική απόκλυση. Αν σε ενδιαφέρει να μπεις σε κάτι τέτοιο, μπορώ να σου δώσω ένα βιβλίο στατιστικής και να το κοιτάξεις τι σημαίνει ο μέσος όρος. Υπάρχουν και άλλοι, υπάρχει και ο διάμεσος. Αυτό εδώ είναι διασφορά, η τυπική απόκλυση. Πόσο είναι σκορπισμένο το δείγμα σου, ενώ ο μέσος όρος σου δείχνει που βρίσκεται, εάν τα προσθέτει και διαιρώνει για 11. Αλλά περισσότερο για ιδιότητες και τι σημαίνουν αυτή οι τύποι, δεν νομίζω ότι έχει θέση να πούμε. Αν σε ενδιαφέρει, μπορώ να σου δώσω ένα τέτοιο βιβλίο. Θεωρώ όμως ότι για την ώρα δεν σας συμφέρει να καθίσεις και να σκορπίσεις τις δυνάμεις σου σε κάτι τέτοιο. Άρα θα κάνεις την πτυχιακή σου, την διπλωματική σου. Αν κάνεις μαζί μου διπλωματική και κάνουμε μια έρευνα, εκεί πέρα είναι σημαντικό να δούμε την τυπική απόκλυση. Γιατί επηρεάζει. Αν δω εγώ ότι έχω μεγάλη τυπική απόκλυση σε ένα μικρό δείγμα, τότε κάτι δεν πήγε καλά εκεί. Έχεις δραπέτες, δηλαδή έχεις άτομα που έχουν ακραίες θυμές. Αλλά αυτά είναι θέματα της έρευνας. Άντε, με κούρασες. Ρώτα το. Το α' που είναι με 1.05 είναι σταθερό. Και αυτό είναι σταθερό. Να ξέρετε ότι ελέγχουμε είτε στο α' 0.05 είτε στο α' 0.01. Αλλά όταν είσαι κάτω από το 0.05 είσαι καλυμμένος στις έρευνες. Αν θέλεις να πεις δηλαδή ότι υπάρχει στατιστικά σημαντική διαφορά. Οι γιατροί δουλεύουν στο 0.01, μειώνουν την πιθανότητα λάθους. Όμως φτάνει με τη στατιστική. Εμένα εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να πάρετε μία γεύση το πόσο όμορφη είναι η έρευνα και πόσο ωραία είναι η δική μας επιστήμη. Οι μαθηματικοί ασχολούνται με αυτούς τους τύπους. Ο καθένας ολοκληρώνται με το δικό του τον τρόπο. Πάμε τώρα εδώ. Μια και σας κούρασα σήμερα. Εδώ, άντε να σας ξεκουράσω λίγο. Διαβάστε αυτό το σενάριο. Μου το είπε μια διευθύντρια, με πήρε τηλέφωνο και μου λέει κύριε Χατζόπουλε έρχεται ο γυμναστής με δύο παιδάκια, ένα γόρι, ένα κοριτσάκι και τι έχει κάνει το γοράκι είναι αρρωτευμένο με το κοριτσάκι όλη την ώρα το κυνηγάει και όχι μόνο σήμερα λέει αλλά σήμερα έγινε της κακομοίρας. Το κυνήγησε, πήρε το σκούφο της το κοριτσάκι άρχισε να το κυνηγάει όλη η τάξη έγινε χαμός στην ώρα της γυμναστικής σε κάποια στιγμή ο σκούφος αυτοί τον τραβάει και πέφτει στις λάσπες και βάζει τα κλάματα. Ο γυμναστής τα έχει πάρει, τους παίρνει και τους δύο έχουν δώσει και βαθμούς και μάλιστα τώρα τους παίρνει και τους δύο και τους πάει στο γραφείο της διευθύντριας και μου λέει τι να κάνω σε αυτή την περίπτωση. Ο γυμναστής, οι περισσότεροι, μάλ πέστητε εσείς τι θα κάνετε σε αυτή την περίπτωση. Εσείς τι θα κάνετε σε αυτή την περίπτωση. Πώς θα αντιμετωπίζατε αυτό το πρόβλημα. Βλέπω ότι αυτά σας ενδιαφέρουν περισσότερο αλλά θα με θυμηθείτε και η έρευνα είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Στη Γερμανία έχασα δύο χρόνια για να πάω σε πανεπιστήμη, δίπλα ήταν η μαθηματική οπότε αναγκάστηκα και πήγα, τέλος και αυτό, ότι κάθε σχολή πρέπει να έχει τον στατιστικολόγο της, το βρίσκο υπερβολικό, δηλαδή να ανοίγουμε θέση. Αφού υπάρχουν οι στατιστικολόγοι, θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία με αυτούς και όχι να διορίσουμε τώρα καινούργια στο τέλος πάντ. Απλά σας λέω ότι πήγα και παρακολούθησα δύο χρόνια ένα μάθημα στατιστικής για να μάθω κάποια πράγματα σε σχέση με αυτά που ήθελα να κάνω εγώ. Όμως, να ξέρετε ότι δεν μπορούμε εμείς να πάμε και να μάθουμε τα πάντα για τα στατιστική, μόνο αυτά που μας ενδιαφέρουν. Δηλαδή πηγαίνεις εκεί και του λες, ξέρεις έχω αυτόν τον ερευνητικό σχεδιασμό, τι μου προτείνεις να κάνω. Αλλιώς χάνεις πολύ χρόνο. Λοιπόν, αυτό εδώ το σενάριο, τι θα κάνετε σε αυτή την περίπτωση. Τον ομάσου. Περίπτωση. Φίλιππε. Θα έλεγα στο αγοράκι ότι καταλαβαίνω ότι είσαι ερωτευμένος του το κοριτσάκι. Είναι πολύ όμορφο το κοριτσάκι, καταλαβαίνω. Αλλά θα μπορούσε να το δείξει με έναν πιο ήρεμο τρόπο. Πιστεύω θα το αρέσει και περισσότερο και μπορεί να σε ερωτευτεί κι εκείνο. Γιατί είναι αυτό. Θα του πούμε ότι ουσιαστικά δεν μπορείς να είσαι ερωτευμένος και δεν είσαι ηλικιός γιατί αυτό δεν θα καταλάβει το παιδάκι. Το παιδάκι θα συνεχίσει να ερωτευμένε το κοριτσάκι. Σκεφτείτε τι είπαμε την προηγούμενη φορά στα μοντέλα αυτορύθμισης. Στα μοντέλα αυτορύθμισης είπαμε ποιο είναι το πρώτο πράγμα που ψάχνουμε να βρούμε. Τον ομάσου. Ιωακίμ. Βασικά δεν ξέρω τι... δεν έχω σκεφτεί τι θα έκανε. Δεν είσαι στο προηγούμενο μάθημα. Δεν πάει. Διαφωνώ πολύ με αυτό που είπε ο Φίλιππος. Γιατί άμα βασικά το αγοράκι δεν έχει συνειδητοποιήσει πρώτον ότι είναι ερωτευμένος, αλλά ακόμα και αν το έχει συνειδητοποιήσει σε καμία περίπτωση... Άρα λοιπόν με βάση το μοντέλο που είπαμε την προηγούμενη φορά, το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να βρεις την αιτία. Αν βρεις την αιτία στη συνέχεια το επόμενο βήμα, είπαμε στις προσωπικές μας συζητήσεις, γιατί αν του πεις ξέρω ότι είσαι ερωτευμένος, στις προσωπικές συζητήσεις είπαμε ότι κάνουμε κάτι άλλο. Αφού εσύ ξέρεις την αιτία, αποφεύγεις αυτό που είπε ο Φίλιππος. Αλλά τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση. Χριστίνα. Το ρωτάμε να δούμε τι έγινε, πρέπει να το ακούσουμε δηλαδή. Έτσι, μπράβο. Και το ρωτάς για ποιο λόγο το έκανες αυτό. Διακριτικά λοιπόν τον κατευθύνεις στο να βρει αυτό στην αιτία. Διότι αν του το πεις εσύ, έλα μωρέ θα σου πει αιτία. Για αυτό είπαμε, αφού λοιπόν βρεις την αιτία, στην βροσεμία προσωπικής συζήτησης, είναι πολύ σημαντικό το πως θα το χειριστείς στο θέμα, ώστε να τον οδηγήσεις αυτόν να καταλήξει ποια είναι η αιτία. Γιατί πολλές φορές ενώ το ξέρουμε, καταπιέζουμε μέσα μας υποσυνείδητα για ποιο λόγο το κάνουμε αυτό. Εκεί, γι' αυτό λέω ότι χρειάζεται εμπειρία στις προσωπικές συζητήσεις. Δείξτε μια ματιά στις προσωπικές συζητήσεις, πως κάνουμε μια προσωπική συζήτηση. Και στη συνέχεια θέλει εξάσκηση αυτό το πράγμα. Άρα λοιπόν τι σας προτείνω. Για ποιο λόγο το έκανες αυτό εδώ το πράγμα. Αν δεν το πει, μην πας εκεί και πεις, έλα ρε εφού είσαι λεπτομένος μαζί της, την έχεις πατήσει. Σχετικά με το σκούφο που το έκανε ζημιά. Τι θα του προτείνατε. Και βέβαια στο τέλος ελπίζουμε ότι εσείς θα έχετε τη διπλωματία, να καταλήξει και να σας πει, ναι ξέρεις, με ενδιαφέρει η συμπάθεια αυτής της κοπέλας. Θέλω να έχω την ανάγκη να με προσέχει. Αν παραδεχτεί κάτι τέτοιο, έχετε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα. Στη συνέχεια μπορείς να πας και να πεις, άρα λοιπόν, αφού θέλεις τη συμπάθεια αυτής της κοπέλας, πιστεύεις ότι πηγαίνοντας και παίρνοντας το σκούφο ή τραβώντας της στα μαλλιά, ότι με αυτόν τον τρόπο η κοπέλα θα κερδίσει τη συμπάθεια της κοπέλας. Ποιος είναι λοιπόν ο ενδεδειγμένος τρόπος για να μπορέσει να κερδίσει τη συμπάθειά της. Προσπαθήστε λοιπόν με αυτό εδώ να τον κατευθύνεις τον ίδιο και να πει, ναι, τραβώντας τα μαλλιά προκαλώ αντιπάθεια, προκαλώ πόνο. Πώς λοιπόν μπορείς να το κάνεις. Το τραγούδι της Χάρης Αλεξού λέει, πάντα κουβαλούσες τη τσάντα μου. Μπράβο, είσαι χωρός, μη θες μανταρίν, ναι, τώρα έφυγε. Μπράβο εσύ, πολύ καλό. Ο Φίλιππος είπε, κατευθείαν τη λύση, σας προτείνω να δώσετε στο παιδί να καταλήξει στη λύση. Ότι ξέρεις, με αυτόν τον τρόπο δύσκολα να την κερδίσεις. Ίσως με έναν άλλον τρόπο, τι λες, τι θα μπορείς να κάνεις. Και τότε το παιδί, ναι, θα σε ακούσει. Αν όμως του πεις, έλα ρε, ξέρω ότι είσαι ο ενδεδειγμένος άντε. Ωραία, για το σκούφο δεν είπαμε. Εκτός από αυτό, θα πρέπει να έχει και τις συνέπειες, διότι έκανε μία πράξη, η οποία σας δημιούργησε πρόβλημα. Τι ήμουσες να μου πάρεις εδώ πάντως. Ιωάννη. Ιωάννη. Θα το έλεγα, είτε να πάρει το σκούφο, να πει ότι θα πάρει το σκούφο και θα το πλύνει, όχι ο ίδιος πιθανός. Ήτε άμα δεν βγει ολιακές να τον αντικαταστήσει και έτσι να γίνει και πιο αριστερος το μέγεθος κοπέλας. Βλέπετε λοιπόν ότι σιγά σιγά εσείς ξεφεύγετε από αυτό που κάνουν οι πολλοί δάσκαλοι, που κάνουν εσείς ιδιότι κάνετε και εσείς τιμωρία. Πάει τελεί, αυτός ο δάσκαλος τι έκανε, κατέβασε το βαθμό, κατευθείαν. Πήγε εκεί και είπε αυτοί εδώ, γιατί όλη την ώρα αυτοί πειράζονται και το κορίτσι θέλει να πειράζει. Εντάξει και το κορίτσι προκαλεί. Λοιπόν, πάμε παρακάτω. Αυτό θα πρέπει να το γνωρίζετε. Ποιος είναι, αν σας ρωτήσει κάποιος, ποιος είναι ο γενικός σκοπός της φυσικής αγωγής. Διαβάστε το. Σήμερα η στατιστική μας την έκανε τη σμηνιά. Αυτό που έχουμε γίνει, μπορούσε να το βάλει καθόλου στο μάθημα που είχαμε στα στατιστήρια. Γιατί πολλά παιδιά θέλουν χρόνο. Αλλά εκτός από αυτό είναι αδιάφορο και περισσότερο δεν θα το κάνουν. Απλά δεξιά, εμείς όντως το ρίχνουμε να το κάνουμε. Αν δεν εγκατσόμαστε να το εξηγήσει το φίλοι μου τώρα. Για τα παιδιά που έρχεστε εδώ, θα δείτε ότι εσείς οι περισσότεροι θα πάρετε άριστα. Χωρίς να χρειαστεί να διαβάστε, γιατί θα δείτε τις διαφάνειες και θα καταλαβαίνετε τι εννοείτε και τις ερωτήσεις. Για τους άλλους δεν μπορώ να κάνω παραπάνω. Όχι, δεν χρειάζεται να το γράψετε, αυτό υπάρχει. Υπάρχει αυτό. Λοιπόν, για τη φυσική αγωγή, ο βασικός μας ο στόχος είναι η σωματική ανάπτυξη των μαθητών. Και στη συνέχεια, παράλληλα λέει, η εξέλιξη της προσωπικότητάς τους και αρμονική ένταξη στην κοινωνία. Όλα τα μαθήματα του σχολείου έχουν ένα περιεχόμενο, εμάς είναι η σωματική ανάπτυξη. Τα μαθηματικά έχουν σαν περιεχόμενο τα μαθηματικά, 1 και 1 ίσον 2. Όμως και τα μαθηματικά είναι υπεύθυνα γι' αυτό εδώ. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό το πράγμα. Δεν είναι μόνο η φυσική αγωγή. Και τα θρησκευτικά είναι υπεύθυνα γι' αυτό εδώ και η γλώσσα είναι υπεύθυνη γι' αυτό εδώ. Για να το πετύχουμε αυτό εδώ το δεύτερο, χρησιμοποιούμε μαθητοκεντρικές μεθόδους δασκαλίας. Εάν μας ενδιέφερε μόνο αυτό εδώ, η σωματική ανάπτυξη, τότε θα χρησιμοποιούσαμε μόνο δασκαλοκεντρικές μεθόδους δασκαλίας. Διότι, τι θέλω εγώ, θέλω να κάνω προπόνηση στα παιδιά. Ελάτε εδώ παιδιά, κάντε αυτές τις κάμψεις, να διδάξω το σουπ. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται το σουπ. Τελείωσε. Σε αυτή την περίπτωση όμως, με αυτόν τον τρόπο, θεωρούμε ότι δεν επηρεάζουμε προς την θετική κατεύθυνση την προσωπικότητά τους. Γι' αυτό χρησιμοποιούμε μαθητοκεντρικές μεθόδους δασκαλίας, για παράδειγμα όπως τον αμοιβαίο στυλ δασκαλίας, στο οποίο λέει έρχονται σε επαφή οι μαθητές μεταξύ τους, βοηθάει ο ένας τον άλλον και βελτιώνεται η κοινωνική συμπεριφορά τους. Άρα λοιπόν, μια διαφορά μεταξύ ενός προπονητή και ενός δασκάλου, είναι ότι ο προπονητής ενδιαφέρεται για την επίδοση, ακόμα και μόνο για αυτήν, ενώ ο δάσκαλος ενδιαφέρεται για την επίδοση στο δικό του το μάθημα, αλλά ενδιαφέρεται και για την ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Αυτή είναι η διαφορά μας. Ψυχοκινητικός, επιμέρου στόχης, συναισθηματικός, γνωστικός. Ψυχοκινητικός, δεξιώτες, φυσική κατάσταση, συναισθηματικός, συνεργασία, αυτοεκτίμηση. Γνωστικός, έχει σχέση και με αυτό εδώ, αλλά έχει σχέση και με προπόνηση. Πώς θα κάνω ευκαμψία. Οπότε, η ερώτηση αυτή εδώ, και δεν την απαντούσετε, γράφανε διαβίω άθληση για υγεία. Γιατί, γιατί, εμείς εδώ οι πανεπιστημιακοί, πολύ μάλλον από εμάς, δεν διαβάζουμε τα αναλυτικά προγράμματα που δίνονται στο σχολείο. Στα αναλυτικά προγράμματα που δίνονται στο σχολείο, αναφέρονται οι στόχοι που σας έδειξα προηγουμένως. Θεωρώ μεγάλη ευθύνη για έναν πανεπιστημιακό να προετοιμάσω εσάς για τον χώρο στον οποίο θα πάτε να δουλέψετε. Ή να σας πω τι γίνεται στη Γερμανία και στην Αμερική, διότι κατά πάσα φθενότητα εδώ θα δουλέψετε. Άρα λοιπόν σε μια τέτοια ερώτηση, ποιος είναι ο σκοπός, ο σκοπός είναι η σωματική ανάπτυξη των μαθητών και παράλληλα η θετική ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Τέλος. Επιμέρου στόχοι, ψυχοκινητικός, συναισθηματικός, γνωστικός. Και τελείωσε. Εδώ τώρα, για να βάλουμε σε μια σειρά τις μεθόδους δασκαλίας. Η φυσική αγωγή παίρνει μεθόδους δασκαλίας από τη γενική διδακτική, που είναι δασκαλική και τις κατατάσσουμε όλες σε αυτόν εδώ το χώρο, ανάμεσα σε δασκαλοκεντρική και μαθητοκεντρική. Επίσης παίρνουμε μεθόδους δασκαλίας από την ειδική διδακτική. Από το μπάσκετ, από τη διδακτική του βόλευ και τα λοιπά. Εδώ λοιπόν έχουμε τη μερική και την ολική συνήθως. Σήμερα θα ασχοληθούμε, θα πούμε λίγα λόγια για αυτές εδώ, για αυτή την κατηγορία. Αυτός εδώ ο άνθρωπος, Μόστον και η Άσπορ, κράψανε ένα βιβλίο και περιγράφουνε αυτές εδώ τις μεθόδους. Σε εμάς έχουνε κυριαρχήσει. Για μένα είναι περτιμημένο. Τέλος πάω. Αυτό εδώ είναι η μέθοδος του παραγγέλματος. Πάμε να το δούμε ένα-ένα. Η πρώτη μου, πάμε να δούμε ένα. Μόθαδος παραγγέλματος, τι λέει, ρίξτε την μπάλα, πηγαίνετε πάρετε την μπάλα, ελάτε πίσω. Παράγγελμα και εκτέλεση από τους μαθητές. Αυτό είναι η μέθοδος του παραγγέλματος. Σχεδόν δεν γίνεται ποτέ. Εκείνη η μέθοδος που συναντάτε συχνά, είναι η μέθοδος εξάσκησης σταθμούς, όπου βάζουμε τα παιδιά σε πέντε ομάδες των πέντε ατόμων, πέντε-πέντε-ικοσπέντε, και τους λέμε, κάντε σημάδι ξέρω, ή κάντε σου. Τα παιδιά το κάνουν με το δικό τους το ρυθμό. Αυτή είναι η μέθοδος του σταθμού. Η διαφορά λοιπόν με την πρώτη μέθοδο, είναι ότι δεν καθορίζεις εσύ πότε θα ρίξουν, αυτά ρίχνουμε το δικό τους ρυθμό. Ωραία. Τα υπόλοιπα μπορείτε να το διαβάσετε, γιατί βάζω συχνά ερωτήσεις για μέθοδο διδασκαλίας, ή μηδρακτική φυσική σαβολής, γι' αυτό ήθελα να σταματήσω με τις στατιστικοί. Εδώ, μέθοδος αμοιβές διδασκαλίας, δίνεις μια καρτέλα με ταποιωτικά κριτήρια στο μαθητή, η μαθήτρια εκτελεί και ο μαθητής της δίνει ανατροφοδότηση. Προσέξτε τώρα εδώ. Αυτό έχω πάρα πολλούς που λένε, για τρεις μήνες λέει, δίδαξαμε τη μέθοδο της αμοιβές δασκαλίας, σε κάθε μάθημα και βελτιώθηκε η κοινωνική συμπεριφορά του μαθητών. Και εγώ σας λέω, δοκιμάστε το να δίνετε σε κάθε μάθημα και σε κάθε άσκηση, μια τέτοια καρτέλα. Θα γυρίζουμε τα μυαλά τους ανάμεσα. Είναι μια καρτέλα με ταποιωτικά κριτήρια της εκτέλεσης, για παράδειγμα το σούτ στο μπάσκετ. Και στη συνέχεια να δίνει ανατροφοδότηση αυτός στη μαθήτρια. Και αυτό σε κάθε άσκηση και για τρεις μήνες. Και όμως, εάν θα ρίξετε μια ματιά στο Google Scoral, εδώ το Reciprocal Style, χιλιάδες έρευνες, χιλιάδες, παιδιά, έρευνες, για να δείτε τι συμβαίνει. Και αυτός που έχει κάνει εκατό έρευνες στη μέθοδο της Ανδρέας Δασκαλίας, είναι μεγάλοι καθηγητές. Αυτό είναι το δικαίωμα τους ίδιους καθηγητές, τι κάνουμε, δεν έχουμε ένα αντικείμενο. Και αυτό το μαθαίνουμε πολύ καλά και τελείωσε. Αυτό δεν χρειάζεται. Η αμοιβαία δασκαλία χρησιμοποιούμε για την βελτίωση της κοινωνικής συμπεριφοράς των μαθητών. Γιατί ο ένας δίνει ανατοχοδότηση στον άλλο και αλλάζουν μετά ρόλους. Όχι αυτό, να το, η καρτέλα που ρώτησες Χρύσαη. Να τη καρτέλα λοιπόν, δέστε τώρα, φανταστείτε να δώσετε εσύ αυτή την καρτέλα σε παιδιά τρίτης νοημοτικού που έγινε αυτή η έρευντα. Εδώ και να τους δώσεις, πριν να απογείσουν τα πόδια λυγίζουν και να σημειώνει το παιδί και να θυμάται, λύγισε τα πόδια του. Στη συνέχεια, τα χέρια κινούνται προς τα πίσω. Στη συνέχεια, στην απογείωση, τσακ, αυτό, αυτό, αυτό και η απόσταση αυτή. Καταλαβαίνετε ότι αυτό, ναι μεν, είναι καλό να γίνει μια φορά, αλλά δεν μπορεί να γίνεται σε βάθος διάκοση. Μέθοδος αυτό ελέγχου, ο ίδιος εκτελεί, ο ίδιος διορθώνει τον εαυτό του. Μέθοδος διαφοροποίηση του βαθμού δυσκολίας στο σουτ στο μπάσκετ. Εάν πέσει μια ερώτηση, περιγράψτε τη μέθοδο διαφοροποίηση του βαθμού δυσκολίας με θέμα το σουτ στο μπάσκετ. Ο δάσκαλος δίνει διαφορετικές αποστάσεις και ο μαθητής έχει το δικαίωμα να επιλέξει. Η λέξη «επιλέγω» είναι πολύ σημαντική για να μου τη γράψετε. Διότι αν πείτε ο δάσκαλος τον βάζει να σουτάρει από διαφορετικές αποστάσεις, τότε είναι δασκαλοκεντρική η λειμμέθοδος του παραγγέλματος. Και θα είναι λάθος η απάντησή σας και θα πανηγυρίζετε έξω. Ενώ αυτός εδώ βάζει βαθμό δυσκολίας, αλλά ο μαθητής επιλέγει από πού θα σουτάρει. Έχει λοιπόν την άνεση να επιλέξει. Και αυτή είναι από τις αγαπημένες μου. Είναι η αρχή της διαφοροποίησης, μια βασική διδακτική αρχή. Βάζω διαφορετικές αποστάσεις και ο μαθητής επιλέγει. Μέθοδος παραγωγής, δεν έχω βάλει ποτέ ερώτηση εδώ, εδώ όμως, μέθοδος καθοδηγούμενης εφευρετικότητας με ερωτήσεις κατευθείνω το μαθητή στη μία σωστή απάντηση. Με ερωτήσεις κατευθείνω το μαθητή στη μία σωστή απάντηση. Στη μέθοδο αυτή. Πέστε εδώ την ερώτηση πρώτη, διαβάζετε και μόνοι σας. Εάν λοιπόν πέσει μία ερώτηση, να περιγράψετε τη μέθοδο της καθοδηγούμενης εφευρετικότητας με θέμα τη συρτή πάσα στο ποδόσφαιρο. Σε αυτή τη μέθοδο κάνω μία ερώτηση ή διάφορες ερωτήσεις και τους οδηγώ στη μία σωστή απάντηση. Καθοδηγούμενη εφευρετικότητα. Να το ξεκάνετε. Περίμενε. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε, όπως και εδώ τώρα, είναι όταν σου δώσει μία απάντηση ο μαθητής να αποφύγεις τις λέξεις λάθος, όχι και τα λοιπά, αλλά να χρησιμοποιείς, εκφράσεις τα ήθελες, να το σκεφτείς λίγο παραπάνω. Αυτή τη μέθοδο τη χρησιμοποιώ και εγώ μαζί σας συχνά. Σας κάνω ερωτήσεις και εσείς απαντάτε. Πέστε το τώρα. Αυτό που είπατε, περιγράφει και μέχρι το βαθμούνι, πρέπει ουσιαστικά μέσα από παραδείγματα... Η απάντηση είναι αυτό εδώ που είπα. Ότι στη μέθοδο της καθοδηγούμενης εφευρετικότητας ο δάσκαλος κάνει ερωτήσεις και καθοδηγεί τον μαθητή στη μία σωστή απάντηση. Αυτή. Τίποτα άλλο. Στο ποδόσφαιρο δεν το βάλουμε. Στο ποδόσφαιρο. Παράδειγμα ερώτηση στο ποδόσφαιρο. Τι είδους πάσα χρησιμοποιούμε για τη μεταβήση της μπάλα σε ένας υπαίχτης που είναι σε κοντινή απόσταση. Τι πάσα χρησιμοποιούμε. Θα βάλεις αυτό το παράδειγμα σε τι πάσα. Εάν θέλουμε η μπάλα να είναι εδώ πέρα, πού θα πρέπει να κλωτσήσουμε την μπάλα για να μην σηκωθεί από το έδαφος. Στο κέντρο της. Μόνο αυτό. Προσέχουμε να αποφύγουμε τις λέξεις λάθος, όχι και να πούμε αυτό εδώ. Αυτό είναι η απάντηση παιδιά. Δεν θέλω να διαβάσετε το βιβλίο, τις χιλιάδες σελίδες που έχω γράψει για τις μεθόδους δασκαλίας. Εντάξει. Αυτή είναι η απάντηση, η διαφάνη. Εδώ τώρα, εάν σας ρωτήσω να αναφέρετε ένα παράδειγμα με τη συγκλίνουσα εφευρετικότητα, να περιγράψετε τη μέθοδο της συγκλίνουσα εφευρετικότητας. Συγκλίνουσα εφευρετικότητα. Δίνω ένα πρόβλημα και αφήνω τον μαθητή να βρει μόνος του τη μία λύση τη σωστή. Συγκλίνουσα εφευρετικότητα. Δίνω ένα πρόβλημα. Ο δάσκαλος παρουσιάζει το πρόβλημα και οι μαρτές προσπαθούν μόνοι τους μέσα από δοκιμές να βρουν τη μία και σωστή λύση. Συγκλίνουσα εφευρετικότητα. Παράδειγμα, μέτρα όσο ψηλά μπορείς να πηδήξεις, χρησιμοποιώντας τους παρακάτων τρόπους για το άλμα σε ύψος. Με κάμψε της ποδοκλινικής και των γονάτων, με κάμψε της ποδοκλινικής, των γονάτων και των αγγώνων πίσω. Το πρόβλημα, με ποιο τρόπο μπορείς να φτάσεις ψηλότερα και γιατί. Στην καθοδηγούμενη εφευρετικότητα τον καθοδηγώ εγώ με ερωτήσεις. Στην συγκλίνουσα εφευρετικότητα απλά δίνω το πρόβλημα και δεν τον βοηθάω. Αυτή είναι η διαφορά τους. Εδώ, από κλίνουσα παραγωγικότητα, δίνω ένα πρόβλημα στο οποίο επιδέχεται πολλές απαντήσεις. Πέσει μια ερώτηση, να περιγράψετε τη μέθοδο της αποκλίνουσα παραγωγικότητας, με παράδειγμα, την ισορροπία, θα απαντήσετε. Στην αποκλίνουσα παραγωγικότητα ο δάσκαλος θέτει ένα πρόβλημα το οποίο επιδέχεται πολλές διαφορετικές λύσεις. Στην ισορροπία, τι θα μπορούσες να βάλεις, Φίλιππερ, με βάση αυτό που είπαμε για την αποκλίνουσα παραγωγικότητα, πώς θα μπορούσες να θέσεις μία άσκηση στην ισορροπία. Πώς θα μπορούσατε να κινηθείτε στον χώρο δώτα. Να κάνει διάταση ο δάσκαλος όση ώρα το ψάχνεις. Δεν είναι σωστή. Δεν είναι σωστή. Ξέρω πόσο ψηλά γίνεται. Για την ισορροπία ψάχνουμε εδώ. Ένα πρόβλημα το οποίο να μπορούν να βρουν πολλές διαφορετικές λύσεις για την ισορροπία. Ούτε στο εργαστήριο, ίσως, Φίλιππερ. Ήμουν σε όλα αυτά, αλλά έλεγα τα τριά τελευταία μαθήματα. Επίσης το βίντεο που είχα μεθαίνει με την Ευρύση Οπητές μου, γιατί μεταφέρθηκε το επιλογίσμα. Καλώς. Αρετήρ? Δεν είναι σωστή. Απλά βρείτε μου διάφορους τρόπους να βρεις την τρία μέρη της ομάδας σας εδώ. Και να δούμε διάφορους τρόπους. Να έχετε ισορροπία. Άρα, λοιπόν, ο άλλος μπορεί να πάει δύο πόδια και κεφάλι. Ο άλλος μπορεί να πάει δύο πόδια και αργόνα. Ο άλλος μπορεί να πάει ένα πόδι και δύο χέρια. Να. Αυτό εδώ. Δεν έχω καταλάβει περισσότεροι φοιτητές και καθηγητές τι σημαίνει αυτό εδώ. Είναι τόσο απλό. Πες το, Βασίλη. Η συγκλήνουσα με την καθοδηγούμενη. Δεν κατάλαβω. Η διαφορά είναι ότι στην καθοδηγούμενη, όταν βλέπεις ότι κολλάει αυτός, του κάνεις ερωτήσεις εσύ και τον καθοδηγείς. Στην συγκλήνουσα, του δίνεις ένα πρόβλημα και τον αφήνεις. Εντάξει, τώρα στην πράξη, όμως, δεν μπορείς να βρεις τη διαφορά. Γι' αυτό λέω ότι αυτός έχει γράψει ένα τέτοιο βιβλίο και έχει πουλήσει πάρα πολλά αντίτυπα και τον έχουμε καλέσει σε πάρα πολλά σεμινάρια. Να, λοιπόν. Τώρα δεν υπάρχει. Πες το. Η συγκλήνουσα με την καθοδηγούμενη. Δεν μπορείς να καλύψεις την απάντηση. Τημία της οστίωας. Τημία της οστίωας. Η συγκλήνουσα που δεν κάνει τη σωστή απάντηση. Άρα θα πας μετά, ναι, θα του κάνεις μία άλλη ερώτηση που να τον καθοδηγείς οπότε χρησιμοποιήστε την καθοδηγούμενη. Η συγκλήνουσα που δεν κάνει τη σωστή απάντηση. Να το βρει μόνος του, τον αφήνεις μόνος του. Ποιά θα ξεκινήσουμε? Α, αυτό είναι... Με ποια μέθοδο θα ξεκινήσετε αν θέλετε να διδάξετε το σούτ στο μπάσκετ. Όχι τόσο ελεύθερο. Άρα με ποια μέθοδο θα ξεκινήσεις. Α, γεια σου. Πρώτα λοιπόν θα το διδάξεις το αντικείμενο. Πρώτα θα του πεις ποια είναι τα ποιοτικά κριτήρια. Εκτός κι αν εσύ θέλεις να το κάνεις μέθοδο αυτό διδασκαλίας και πεις παιδιά ψάξτε στο ίντερνετ να δείτε πώς το κάνουν στο μπάσκετ. Μην τα γελάτε είναι πολύ ωραία μέθοδος και αυτή. Είναι η μέθοδος project εδώ πέρα. Πες στον Ευδοξία. Εγώ διαφωνώ. Ναι, σωστό. Εγώ πιστεύω ότι καλύτερα είναι πρώτα να δώσουν για την παιδιά την ευκαιρία να δοκιμαστούν αυτό το πρόσωμα. Εντάξει τώρα πέντε δημοτικού να ξέρουν πώς είναι. Πρώτη δημοτικού δεν θα ξέρουν. Πρώτη δημοτικού να βλέπουν με το Μπαμπά τους Champions League. Θα τους πείμε πάντα αυτούς να δούμε πώς σκέφτεται και μετά να πούμε εμείς. Σε αυτό κάνουμε. Πες. Σε αυτό που λέει η Ευδοξία. Απλά μέσα σε μια σχολική ώρα που είναι τα πέντε και πέντε δημοτικού, δεν μπορούν να καλύψουν τα παιδιά να φτιάξουν τα παιδιά. Να φτιάξουν τα παιδιά. Άρα λοιπόν, η απάντηση στο ερώτημα. Ποιο είναι το μειονέκτημα των μαθητοκεντρικών μεθόδων της δασικαλίας. Ναι, θα το χρησιμοποιώ, αλλά θα τη χρησιμοποιώ με προσοχή. Διαρκώς εγώ κάνω ερωτήσεις εδώ όπως κάνω εδώ σήμερα, δεν θα μπορέσω ποτέ να διδάξω. Δηλαδή, ξέρετε τι γίνεται. Έχω συναντήσει εκατομμύρια αγκαδημαϊκούς, οι οποίοι μιλάνε για μαθητοκεντρικές μεθόδους της δασικαλίας. Και δεν υπάρχει κανένας ψυχολόγος να μη σου πει, παιδιά να χρησιμοποιείτε μαθητοκεντρικές μεθόδους της δασικαλίας. Ε, λοιπόν, εκείνη τη στιγμή σήκωστε το χέρι και πες, εσύ γιατί δεν χρησιμοποιείς αυτοί. Και ότι την ώρα με έχεις εδώ να κάθομαι και συναμιλάς. Ειναι ιδιαίτερα οι ψυχολόγοι. Αν πείτε σε ένα, σ' όσους έχω πέσει εγώ, πολύ λίγοι είναι οι δάσκαλοι οι οποίοι θα κάνουν μια ερώτηση ή θα βάλουν τους μαθητές να συμμετέχουν. Και όμως λέτε σε εσάς να συμμετέχουν οι μαθητές. Κάνε κι εσύ το μάθημά σου έτσι. Κάνε κι εσύ ερωτήσεις να συμμετέχω. Γιατί θέλουν να τα πούνε όλα. Θέλουν να πούνε όλες τις γνώσεις που έχουν και να πούνε εγώ τους τα είπα και έκανα ένα ωραίο μάθημα και έχω φύγει. Αυτό είναι άλλο θέμα. Ή πολύ ξέρεις, να κάνεις ερωτήσεις μπορεί να σου κάνει και καμία ερώτηση που να μην ξέρεις να απαντήσεις και όλες. Σε αυτήν την ερώτηση τι κάνουμε. Εάν σου κάνει μια ερώτηση και κάποιος μαθητής δίνει την απάντηση. Τι θα κάνεις. Δεν ξέρω αν θες θα το ψάξω και μόλις. Όχι. Ω, φοβερή. Βλέπω, ναι απαντάς. Κάτι άλλο. Θα προσπαίχεσαι το ξέρεις. Όχι. Τώρα θα καταλάβουν ότι δεν ξέρει. Εντάξει. Εγώ θα προτιμούσα αυτό εδώ που είπε η Μαρία. Για ξανά πες στον Μαρία να το ακούς μόλις. Δεν ξέρουμε την απάντηση. Είναι πολύ ωραία η ερώτησή σου. Είναι πολύ ενδιαφέρον. Και όλο το τμήμα. Τι θα κάνουν παιδιά την επόμενη φορά λοιπόν. Θα δούμε την εργασία αυτήν. Μπράβο. Πες το Βασίλ. Όχι δεν θέλουμε τώρα. Γιατί θεωρούμε ότι είναι πολύ καλή η ερώτησή σου. Και δείτε θέλουμε να δώσουμε ρέτσιμα και στους άλλους να το ψάξουν. Και αυτή είναι η μέθοδος project. Ευχαριστούμε με αυτόν τον τρόπο. Ένα παιδί το οποίο μπορεί να είναι λίγο έξυπνο. Να υποστηρίω ότι εσύ δεν το γνωρίζεις. Για να μην το λες. Εντάξει. Αν εσύ είσαι μάπας δάσκαλος και όλο λες αυτό το πράγμα σε κάθε ρωτζή που σου κάνουν. Άλλο για μία φορά. Δεν είναι τρόπος να αντιμετώπεις κάθε φορά. Κάθε φορά. Καλό. Και να είσαι προκειμασμένος για το αντικείμενο που διδράσκεις. Εάν εγώ έχω έρθει εδώ να σας κάνω στατιστική. Και εσύ μου πεις τι είναι η τυπική απόπλυση. Ποιο είναι το νοημά της. Και δεν ξέρω από την ιδιότητά της. Και σας λέω κάθε φορά αυτό το πράγμα. Και το καταλαβαίνεις αυτό να συμβεί και μετά. Ότι αυτός ο δάσκαλος μας δουλεύει. Δεν έχει νόημα να πηγαίνω στο μάθημά του. Ναι. Αυτό εδώ που είπαμε τώρα. Δίνω στα παιδιά και λέω. Καλαματιανό την επόμενη φορά. Μάθετε το μόνοι σας. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ δασκαλοκεντρικής και μαθητοκεντρικής. Μεθόδου δασκαλίας. Είναι μια ερώτηση που μου αρέσει πολύ. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ δασκαλοκεντρικής και μαθητοκεντρικής. Μεθόδου δασκαλίας. Ποια είναι η διαφορά. Είσαι δικός βάσης. Από άλλη σχολή. Α, γι' αυτό πεις με το κύρι το. Χαίρομαι που έρχονται από άλλες σχολές. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ δασκαλοκεντρικής και μαθητοκεντρικής. Δεν είσαι από άλλη σχολή. Όχι, δεν είμαι από άλλη. Είναι πιο ελεύθερο τα δυά. Και δίνουν πίσμα. Ένας καλός δάσκαλος εδώ τι θα πει σε μια τέτοια ερώτηση. Σκέψου το λίγο παραπάνω. Ένας κακός δάσκαλος θα πει κόψε. Ποια είναι η διαφορά λοιπόν. Γι' αυτό σας είπα. Όταν σας δίνει μια λάθος απάντηση ένας μαθητής. Σας έδωσα δυνατότητες πως θα μπορούσετε. Πως να μην τον αποκαρτιώσετε. Ποια είναι η διαφορά λοιπόν μεταξύ δασκαλοκεντρικών και μαθητοκεντρικών. Μεθόδου δασκαλίας. Τον ονομάσουν. Λουκάρ. Δασκαλοκεντρική ο δάσκαλος λέει να κάνουν οι μαθητές ενώ στη μαθητοκεντρική τους αφήνει να... Υπάρχουν πολλές δασκαλοκεντρικές μέθοδες δασκαλίας και πολλές μαθητοκεντρικές μέθοδες δασκαλίας. Ποια είναι η διαφορά σε αυτές. Για παράδειγμα εγώ παρουσίασα στην αρχή. Παρουσίασα τη μέθοδο παραγγέλματος. Μετά παρουσίασα τη μέθοδο σταθμών. Μετά παρουσίασα την αμοιβαία μέθοδο δασκαλίας. Μετά παρουσίασα τη μέθοδο του αυτοελέγχου. Μετά παρουσίασα τη μέθοδο της διαφοροποίησης του βαθμού δυσκολίας. Ποια είναι η διαφορά όσο πηγαίνω πιο κάτω λοιπόν. Τι γίνεται όσο πάω πιο πέρα. Τι γίνεται όσο πάω πιο πέρα. Βασικά όπως εγώ εννοείται να πω συστικά ότι στη μια περίπτωση στηρίζεται στη φαντασία και στο... Πλησιάζεις τη σωστή απάντηση. Σκέψε το λίγο παραπάνω. Ποια είναι η διαφορά. Μπράβο. Στο πόσο συμμετέχουν τα παιδιά. Το ξέρω ότι του ρήξερες. Το πόσο συμμετέχουν τα παιδιά στο μάθημα. Όσο προχωράς από πάνω προς τα κάτω τόσο περισσότερο συμμετέχουν τα παιδιά στο μάθημα. Και το ερώτημα είναι το ότι συμμετέχουν περισσότερο στα παιδιά στο μάθημα. Τι πετυχαίνεις εσύ με αυτόν τον τρόπο. Πολλά. Ε όπως. Κοινωνικότητα. Ανάλογα με τη μέθοδο. Στη μέθοδο διαφοροποίηση του βαθμού δυσκολίας δεν πετυχαίνει κοινωνικότητα. Αν ζώντας την εργασία του μάθημα. Στη μέθοδο αυτή είναι αλλά... Γιατί θεωρούμε... Γιατί προτείνεται η χρήση μαθητρικών μεθόδων διδασκαλίας. Γιατί. Γιατί. Γιατί γίνεται πιο ολικιστικό το μάθημα. Αυξάνεται το ενδιαφέρον. Η θεωρία λέει ότι όσο πιο πολύ οι μαθητές συμμετέχουν στο μάθημα τόσο πιο ενδιαφέρον γίνεται το μάθημα. Εάν εγώ όλη την ώρα μιλάω και εσείς δεν συμμετέχετε καθόλου με απαντήσεις τότε θα κοιμηθείτε. Όσο και ενδιαφέρον να είναι το μάθημά μου. Εάν όμως κάνω ερωτήσεις και σας δίνω τη δυνατότητα να συμμετέχετε και εσείς στη διαμόρφηση του μαθήματος και όσο πιο πολύ συμμετέχετε τόσο πιο πολύ λέει η θεωρία ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον των μαθητών για το μάθημα. Πώς αυξάνεται η παρακίνηση των μαθητών δίνοντας τους μαθητές τη δυνατότητα να συμμετέχουν στο μάθημα. Εκτός από αυτό για ποιον λόγο χρησιμοποιούμε αυτόν τον γιατρικές μεθόδος διδασκαλίας ή όχι. Εξυπηρετείται καλύτερα ο στόχος σε σχέση με την βελτίωση της προσωπικότητας των μαθητών. Διότι εκεί κάθονται και σκέφτονται, κάθονται και έρχονται σε επαφή με άλλους ανάλογα πάλι με τη μέθοδο. Η διαφορά είναι στις δυνατότητες συμμετοχής των μαθητών και εδώ γιατί η βασική αποστολή του σχολείου είναι η θετική ανάπτυξη της προσωπικότητας και θεωρείται ότι αυξάνονται το ενδιαφέρον των μαθητών για το μάθημα. Ποια είναι η καλύτερη μέθοδος διδασκαλίας, αγαπημένη ερώτηση. Χαίρομαι, χαίρομαι. Και γιατί δεν υπάρχει. Άκουσα. Τι απάντησες. Ευχαριστώ. Ναι. Ακόμα και τις δυο γιατί όταν πήγαμε στην αρχή, φυσικά τα παιδιά θα μάθουν πιο γρήγορα με τις καλότητες και θα μάθουν πιο γρήγορα αυτό που θέλουν, δηλαδή με τον λίγο χρόνο και με τη βασική κεντρική και αυξάνονται το ενδιαφέρον και η φαντασία. Καλή απάντηση αλλά θα πρέπει να το σκεφτείς λίγο καλύτερα. Πιστίνα. Πιστίνα. Έτσι μπράβο. Η απάντηση λοιπόν είναι αυτή εδώ. Εξαρτάται από το στόχο του μαθήματος. Δεν υπάρχει καλύτερη μέθοδος δασκαλίας. Εάν θέλεις εσύ να βελτιώσεις την κοινωνική συμπεριφορά, τότε θα χρησιμοποιείς την αμοιβαία μέθοδο δασκαλίας. Εάν θέλεις εσύ να μάθουν μαθητές σου να εκτιμούν ρεαλιστικά τις ικανότητές τους, τότε θα χρησιμοποιείς τη μέθοδο της διαφοροποίησης του βαθμού δυσκολίας. Εξαρτάται. Άρα λοιπόν, σε όλους αυτούς τους μεγάλους δασκάλους, οι οποίοι λένε ότι οι μαθητοκεντρικές μέθοδοι δασκαλίας είναι οι καλύτερες, πέστε τους ότι ο Μόστον λέει, γι' αυτό τον λόγο τονίζουν ότι το φάσμα, το μεθόδο είναι βασισμένο στην αρχή της μη αντίθεσης. Κάθε μέθοδος μπορεί να πετύχει μια συγκεκριμένη ομάδα στόχου, που μια άλλη δεν μπορεί στον ίδιο μαθητός του. Αυτό το έχει το στόχο του. Ναι. Όχι, αυτό το πήρα από ένα γερμανικό βιβλίο. Είναι αυτό που λέμε, το θεωρεί ασυνήθιστο και καλό. Ungewöhnlich und gut. Και εδώ üblich und falsch. Αυτό το θεωρεί συνηθισμένο και λάθος. Αυτό εδώ το θεωρεί ασυνήθιστο και καλό, ότι αφήνει τους μαθητές του. Δίνει σε κάποια σημεία βέβαια του μαθημού, όχι πάμε. Εντάξει, και είπαμε για ποιον λόγο. Αυτό μέθοδο project, όχι. Διαφορά μεταξύ δασκάνου και προπονητή. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ δασκάνου και προπονητή, Κατερίνα. Και το αποτέλεσμα, αλλά και την προσωπικότητα. Αυτό δεν το κάνουμε σήμερα, μια και θα το κάνουμε μετά τις γιορτές. Μετά τις γιορτές, παιδιά, ελάτε. Γιατί, ναι μεν θα αναφερθώ στο πως διδάσκουμε αθλοπαιδιές με τη μέθοδο των παιχνιδιών, αλλά επίσης θα σας δώσα και να βαθμολογήσετε επιδόση μαθητών. Και θα δείτε ότι είναι πολύ ενδιαφέρον να δεις πως είναι όταν βαθμολογείσαι εσύ, μαθητές. Την επόμενη φορά, όσοι είσαστε εδώ πέρα, θα πάρτε το δώρο σας που είναι, μπορώ να σας δώσω και το SPSS. Ναι, εκτός από αυτό όμως μπορείτε να φέρετε σε Excel αρχείο τα δεδομένα σας και εγώ να σας τα βγάλω αμέσως. Και να σας πω αν είναι σημαντική διαφορά. Αυτό όμως θα γράψετε εσείς σήμερα και θα το αφήσετε εδώ. Ελπίζω να περάσατε όμορφα σήμερα στο μάθημα εκτός από το σημείο ίσως της στατιστικής.