Διάλεξη 12 / Κανόνες διαιτησίας - Γαλαζούλας Χρήστος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2014)
Κανόνες διαιτησίας: Στα μαθήματα τα θεωρητικά σήμερα και την επόμενη Τεταρδή θα προσπαθήσουμε συμπυκλωμένα να αναφέρουμε χωρίς εσείς να μιλάτε συμπυκλωμένα βασικούς κανόνες του αθλήματος εν υλίκων αλλά και κανονισμούς μίνη και free on free έτσι ώστε να έχετε μία επαφή και σε διάφορες εξετάσεις εξεταστικές διαδικασίες ζητώνται κανονισμοί με ακούτε δυνατά και καθαρά χαίρομαι οχτώ κανόνες έχει το αθλήμα με αρκετά άρθρα μεταξύ του όσον αφορά το άθλημα τις διαστάσεις και τον εξοπλισμό τα καθήκοντα των διατητών το τέταρτο κανόνα που αφορά τις ομάδες τους κανονισμούς του αθλήματος παραβάσης φάλματα και γενικές διατάξεις το άθλημα της καλαθροσφαίρησης παίζεται από δύο ομάδες των πέντε ατόμων οι περισσότερες ερωτήσεις του multiple choice θα είναι από κανονισμούς μην νομίζετε ότι όταν θα πάρετε το βιβλίο θα είναι εύκολο να προσεγγίσετε και να διαβάσετε και να μελετήσετε τους κανονισμούς προσπαθήστε να κατανοήσετε κάποια πράγματα και αν δεν κάτι δεν καταλαβαίνετε να το ρωτήσετε σήμερα και την άλλη τετάρτη σκοπός της ομάδας είναι να πετύχει καλά τη σεβάρος της άλλης αλλά και να παρεμποδίσει η άλλη ομάδα αντίπαλη να επιτύχει το σκοπό της αυτό η ομάδα που θα πετύχει το μεγαλύτερο αριθμό πόντων στο τέλος του αγωνιστικού χρόνου των τεσσάρων περιόδων και αν χρειαστεί επιπλέον χρόνος παράτασης δηλαδή θα είναι η νοικίτρια του παιχνιδιού ο χώρος ο αγωνιστικός είναι επίπεδος ελεύθερος εμποδίων και οι διαστάσεις του οι διεθνείς διαστάσεις της παγκόσμιας ομοσπονδίας που ισχύουν είναι 28 μέτρα μήκος 15 μέτρα πλάτος οι εθνικές ομοσπονδίες δύναται αν έχουν έλλειψη γηπέδων να επιτρέψουν να γίνουν αγώνες επίσημοι εθνικού πρωτακλήματος σε γήπεδο 26 με 14 Παρακαλώ περάστε και σας το σημειώνω αυτό να ξέρετε ότι στο τελευταίο σεπ αυτή η ερώτηση υπήρχε μία ερώτηση κανονισμών ήταν αυτή δηλαδή μπορούν να γίνουν εθνικοί αγώνες σε γήπεδο 26 με 14 Το ύψος της οροφής πρέπει να είναι τουλάχιστον 7 μέτρα και οι γραμμές δεν αποτελούν μέρος του αγωνιστικού χώρου σε όλα τα υπόλοιπα ομαδικά αθλημάτα ποδόσφαιρο, βόλευ, χανμπόλ, οι γραμμές είναι μέσα Στο μπάσκετ η γραμμή είναι έξω άρα αγωνιστικός χώρος είναι από το εσωτερικό της γραμμής και δόθη Ότι όλες οι γραμμές είναι 5 εκατοστά και λευκές ανάλογα με το είδος του δαπέδου όπως ισχύει σε όλα τα γήπεδα 28 λοιπόν επί 15 Το κέντρο του γηπεδού χωρίζεται επίσης με μια γραμμή κάθετη έχει στη μέση ένα κύκλο ο οποίος έχει διάμετρο 3 μέτρα και 60 εκατοστά Το ίδιο είναι και τα ημικύκλια που είναι στις δύο ρακέτες πάνω από τη γραμμή των προσωπικών αν το προεκτείνουμε αυτό εδώ θα κάνει κύκλο το ίδιο και αυτό Όπως βλέπετε πέντε μέτρα δεξιά και αριστερά υπάρχει ένας χώρος περιοριστικός περιοχή του πάνκου της κάθε ομάδος Σε αυτόν τον χώρο μόνο μπορεί να κινείται ο προπονητής της κάθε ομάδος ο προπονητής σε αυτόν εδώ το χώρο δηλαδή πέντε μέτρα αριστερά και δεξιά της γραμματείας Η ρακέτα βλέπετε πως είναι δομημένο σε ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο όπου έχει 4 μέτρα και 90 πλάτος και 5 μέτρα και 80 μήκος Άρα όταν θα σας τεθεί το ερώτημα πόσο ποιο κορίτσι μου πες μου αυτό εδώ είναι πέντε και ογδόντα και αυτό εδώ είναι τέσσερα και ενενήντα Άρα το πλάτος της είναι η μικρή της αν θέλεις πλευρά είναι τέσσερα ενενήντα και η μεγαλύτερη είναι πέντε και ογδόντα Άρα εύκολα μπορείτε να πείτε πόσο απέχει η γραμμή των ελευθερών βολών Και επειδή εγώ θα θέλω να σας δυσκολέψω στις εξετάσεις για να σας βάλω δύο ερωτήσεις σε μία θα ρωτάω Από την εξωτερική πλευρά του γυπέδου πόσο απέχει η γραμμή των ελευθερών βολών και όλοι θα γράψετε πέντε μέτρα και ογδόντα Και τι δεν θα έχετε βρει τη λέξη κλειδί η οποία είναι εξωτερική πλευρά Άρα με ένα σπάρο δυο τριγόνια το σύστημα multiple choice που πλέον οφείλεται να είστε εκπαιδευμένοι είναι να διαβάζουμε ακριβώς την ερώτηση Και να δούμε ποια είναι η λέξη κλειδί ρωτάει Όπως βλέπετε εδώ υπάρχει ένα ημικύκλιο μπροστά από τη Στεφάνη αυτή είναι η Στεφάνη το ταμπλό η Στεφάνη Και υπάρχει ένα ημικύκλιο είναι η περιοχή η οποία δεν σφυρίζεται επιθετικό φάουλ δηλαδή οι αμοινόμενοι σε αυτήν την περιοχή Εάν πέσει επάνω τους ο επιτηθέμενος δεν είναι επιθετικό φάουλ είναι πάντα αμοιντικό και αυτό το ημικύκλιο εδώ είναι 1 μέτρο και 25 εκατοστά 1 μέτρο και 25 εκατοστά από το κέντρο της προβολής της Στεφάνης αυτό είναι το κέντρο της Στεφάνης Η απόσταση όπως βλέπετε το ταμπλό η απόσταση από το τέλος από την τελική γραμμή από το εσωτερικό της τελικής γραμμής είναι 1 μέτρο και 20 εκατοστά Η βάση που στηρίζεται το ταμπλό η Στεφάνη στο ταμπλό είναι 15 εκατοστά Αυτό είναι η Στεφάνη έχει διάμετρο 45 εκατοστά βλέπετε ότι είναι περίπου από 15 εκατοστά που είναι το σημείο του ταμπλό απέχει το επάνω μέρος της Στεφάνης και 40 εκατοστά μέχρι 45 εκατοστά είναι το φιλέ που κρέμεται κάτω από τη Στεφάνη δεν μπορεί να είναι όσο θέλει Εδώ το ύψος της Στεφάνης από το δάπεδο είναι 3 μέτρα και 5 εκατοστά 1 και 20 είναι είπαμε μέσα 15 εκατοστά είναι η βάση και 45 εκατοστά Άρα όταν εγώ θα πάω να τραδίξω αυτήν εδώ τη γραμμή του τρυπών του που είναι 6 μέτρα και 75 από πού θα πάω να τη χαράξω σε ένα γήπεδο από ποιο σημείο από το κέντρο της προβολής από το κέντρο της Στεφάνης που προβάλλεται κάτω στο δάπεδο από αυτό το σημείο από καμία γραμμή δεν το χαράσω το τρύποντο και σας είπα ότι το τρύποντο είναι από αυτό εδώ το σημείο δηλαδή θα βάλουμε το τέτοιο και θα χαράξουμε το μη κύκλιο 6 μέτρα και 75 ποιο πόσο απέχει αυτό το σημείο επίσης μια πολύ καλή ερώτηση που μπορεί να σας στεθεί σε εξεταστική διαδικασία πόσο απέχει το κέντρο προβολής της Στεφάνης από το εσωτερικό της τελικής γραμμής άριστη ερώτηση του επόμενου ΑΣΕΠ. Ξέρετε γιατί? Γιατί πρέπει να ξέρετε ότι το ταμπλό απέχει 1.20, η βάση είναι 15 εκατοστά αυτό έχει διάμετρο 45 άρα το μισό είναι 22.5 και 15.37 και 1.20 άρα το κέντρο της προβολής της Στεφάνης στο δάπεδο απέχει από το εσωτερικό 1 μέτρο και 57.5 εκατοστά. Γιατί πρέπει να ξέρετε αυτά τα οποία από μόνο το καθένα είναι μία τιμή και έκφραση δυστυχώς θεωρώ ότι αν θέλουμε να χαράξουμε ένα γήπεδο μπορούμε να βρούμε εύκολα τις διαστάσεις και να το χαράξουμε. Πρέπει όμως αρχικά να κατανοήσουμε και δευτερευόντως σε εξεταστικές διαδικασίες υπάρχουν αρκετές ερωτήσεις δεσμηνής που μπορείτε να κάνετε εδώ που άπτονται των διαστάσεων. Γι' αυτό σας τα επιμένω και προσπαθώ να σας βάλω λίγο στο πνεύμα να κατανοήσετε κάποια πράγματα είναι δύσκολο γιατί οι περισσότερες δεν έχετε άμεση επαφή με το άθλημα αλλά πρέπει να το κάνετε. Είναι υποχρέωσή σας γιατί εκπαιδεύεστε για εκπαιδευτές όχι για παίκτες Το μόνο που θέλω να σας σημειώσω είναι όπως βλέπετε αυτό το ημικύκλιο σε ένα σημείο παύει και γίνεται ευθεία γραμμή 85 και 75, 1.60, 2.60 ναι ναι. Προσέξτε! 2.60 από την τελική γραμμή μέχρι εδώ τραβάμε ευθεία γραμμή. Ξέρετε γιατί? Γιατί εάν προεκτείναμε το ημικύκλιο δεν θα υπήρχε χώρο στη γωνία να μπορεί να σταθεί ένας παίκτης χωρίς να πατάει τη γραμμή και είπαμε ότι η γραμμή στο μπάσκετ είναι έξω. Έτσι λοιπόν όταν πριν από 4 χρόνια άλλαξαν οι κανονισμοί όσον αφορά το τρίποντο και από τα 6 μέτρα και 25 εκατοστά πήγε στα 6.75 είχαν αυτό το πρόβλημα και έπρεπε να αποφασίσουν ή να αλλάξουν το πλάτος του γυπέδου ή να κάνουν αυτό το ημήμετρο αν θέλετε δηλαδή επειδή όμως πολλά γύπαιδα σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να το δείτε το πλάτος δεν έχει τόση ελευθερία χώρου μικρά γύπαιδα και θα ακυρώνονταν από μόνο τους αποφάσισαν ότι στο σημείο αυτό από την τελική γραμμή τραβάμε σε μήκος 2 μέτρα και 60 εκατοστά αφήνουμε ένα κενό 90 εκατοστών να μπορεί να στέκεται ο παίχτης η απόσταση στις γωνίες δεν είναι 6.75 είναι 15 εκατοστά λιγότερο είναι 6.60 η μπάλα σφαιρική πορτοκαλία απόχρωση με 8 φωλίδες και μαύρες ραφές αυτό είναι το συμβατό από την παγκόσμια ομοσπονδία μπορεί να είναι από δέρμα συνθετικό ελαστικό ή συνθετικό ελαστικό εάν αφήσουμε την μπάλα από ύψος 1 μέτρο και 80 εκατοστών θα πρέπει να αναπηδήσει ένα 20 έως ένα 40 δηλαδή αν κρατάω την μπάλα στα χέρια μου σε αυτό το ύψος την αφήσω θα πρέπει να ακουμπήσει τον αγκώνα μου η περιφέρεια της μπάλας δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 74,9 ούτε και μεγαλύτερη από 78 εκατοστά το μέγεθος 7 είναι για άνδρες το μέγεθος 6 είναι για γυναίκες το μέγεθος 5 είναι για το μίνι μπάσκετ δηλαδή ουσιαστικά για δημοτικό σχολείο χρησιμοποιούμε μόνο πεντάρες μπάλες αλλά θα αναφέρουμε αυτά την επόμενη εβδομάδα που θα μιλήσουμε για τους κανόνες μίνι μπάσκετ που διαφοροποιούνται σε κάποια ζητήματα τις διαφορές δηλαδή θα εντοπίζουμε το βάρος της είναι το λιγότερο 567 γραμμάρια και όχι περισσότερο από 650 το ρολόι πότε αρχίζει αρχίζει όταν γίνεται αναπήδηση της μπάλας δηλαδή το τζάμπολ το εναρκτήριο και η μπάλα αγγιχτεί νόμιμα από έναν από τους δύο τους συμμετέχοντες μέχρι να αγγιχτεί το ρολόι δεν ξεκινάει μετά από ανεπιτυχή ελεύθερη βολή ή επαναφορά της μπάλας απέξω εάν συμπεριχτεί φάουλο και έχουμε δύο βολές ή μία βολή ή έχουμε επαναφορά της μπάλας απέξω ο διατητής επειδή πιάνει την μπάλα σε κάθε διακοπή και τη δίνει στον παίχτη από τη στιγμή που δίνει τον παίχτη την μπάλα αυτό εννοούμε με την έννοια ζωντανή μπάλα η μπάλα είναι ζωντανή ο χρόνος όμως ακόμα είναι νεκρός δηλαδή το χρονόμετρο δεν δουλεύει χτυπάει η ελεύθερη βολή στη στεφάνη αναπηδάει μία δύο τρεις δεν έχει ξεκινήσει το χρονόμετρο αν δεν την αγγίξει πέχτης ρίχνουμε την μπάλα μέσα στο γήπεδο και την αφήνουμε και αναπηδάει μέχρι να την αγγίξει πέχτης δεν αρχίζει το χρονόμετρο ξέρετε όμως ότι στη διάρκεια που δίνεται η μπάλα στον διατητή από τον διατητή στον παίχτη να εκτελέσει είτε ελεύθερη βολή είτε επαναφορά από τα πλάγια η μπάλα είναι ζωντανή γιατί μπορεί να γίνουν παραβάσεις όπως θα πούμε παρακάτω παράβαση 5 δευτερολέπτων θα το πούμε παρακάτω ακριβώς αυτό εννοούμε με ζωντανή το ρολόι πότε σταματά όταν τελειώσει αγωνιστικός χρόνος από μία περίοδο ή μία παράταση όταν ένας διατητής σφυρίξει ενώ η μπάλα είναι ζωντανή όταν παίζεται το παιχνίδι και σφυρίζει ο διατητής το ρολόι σταματά όταν ηχήσει η συσκευή των 24 δευτερολέπτων 24 δευτερολέπτα είναι η διάρκεια της επίθεσης θα το πούμε παρακάτω στα χρονικά στοιχεία όταν μπει καλάθι σε βάρος της ομάδας η οποία από πριν έχει ζητήσει time out και όταν μπει καλάθι στα τελευταία δύο λεπτά της τέταρτης περιόδου και κάθε παράταση στο τελευταίο δύλεπτο της τέταρτης περιόδου 4 περίοδοι των 10 λεπτών η διάρκεια ενός αγώνα στο τελευταίο δύλεπτο όταν μπει καλάθι το χρονόμετρο σταματά επειδή παρουσιάστηκαν πριν από 10 χρόνια περίπου διάφορες καταστάσεις που κάποιοι παίχτες εσκεμένα αφήναν την μπάλα να κυλήσει και δεν την πιάναν για επαναφορά για να κερδίσουνε κάποια δευτερόλεπτα επειδή κερδίζανε τον αγώνα γι'αυτό αναγκάστηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία να οριοθετήσει αυτό να βάρει αυτό το κανονισμό δηλαδή για να μην έχουν αντεκλήσεις και δημιουργούνται διαφορές μεταξύ των παιχτών επειδή κάθε παράταση θεωρείται συνέχεια του τέλους του αγώνα συνεχίζει να ισχύει ο κανόνας του σταματήματος του χρονομέτρου όταν μπήκα λάθη. Με τον ώρα ομάδα θεωρούμε όσους έχουν δικαίωμα να κάθονται στον πάνκο της ομάδας δώδεκα παίχτες μπορούν να εγγραφούν στο φύλλο αγώνος και να αγωνιστούν. Μπορούμε να έχουμε έναν προπονητή και έναν βοηθό που επίσης εγγράφονται στο φύλλο αγώνος. Το πολύ πέντε συνοδίτης ομάδος και από κάποιες ειδικότητες όπως ο έφωρος, ο φυσοθαραπευτής, ο γιατρός, ο δημινέας ή ο γυμναστής μπορούν να παραμείνουν στον πάνκο. Οι στολές των αθλητών πρέπει να είναι και το μπρος και το πίσω της φανέλλας, το ίδιο και για το σορτς, του ίδιου χρώματος. Δηλαδή δεν μπορεί να έχουμε τη μισή φανέλλα ένα χρώμα και την άλλη μισή το άλλο χρώμα. Γιατί ο διετητής με τα χρώματα παίζει. Αν παίζει κόκκινο, πράσινο ή άσπρο, μαύρο λέει άσπρη την μπάλα. Δεν λέει πάω από την μπάλα, άρις την μπάλα, Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και πάει λέγοντας. Άρα αν είχε μια ομάδα που είχε διαφορετικό το πίσω από το μπρος πιθανά θα δημιουργούνταν σύγχυση στους διετητές. Οι φανέλλες πρέπει να είναι μέσα στα πανταλονάκια και ο λόγος είναι για λόγους ασφάλειας. Να μην πιαστεί κάτι, δάχτυλο, χέρι του αθλητή. Κάλτσες του ίδιου χρώματος νούμερα από το 4 μέχρι το 15. Οι εθνικές ομοσπονδίες μπορούν να εγκρίνουν και άλλους αριθμούς με την προϋπόθεση να είναι διψήφιοι. Δεν μπορεί να έχουμε δηλαδή, μπορεί να έχουμε από το 4 μέχρι το 99. Οι αριθμοί 1,2,3 δεν χρησιμοποιούνται στην κελαδοσφαίρηση γιατί μπερδεύονται με τα σήματα των διατητών που είναι 1,2,3 με τις βολές. Όταν έχουμε μεγαλύτερα νούμερα από τα 15, οι διατητές χρησιμοποιούν το χειαστή των χεριών για να δείξουν ότι το ένα χέρι δείχνει 4, το πρώτο συνθετικό και 3. Δηλαδή με αυτόν τον τρόπο οι διατητές εδώ στη Γραμματεία δείχνουν ότι παράβαση, φάουλ παράδειγμα προσωπικό, έκανε το νούμερο 4 και 3 που είναι το 43. Όταν βλέπετε να έχουν νούμερα μεγάλα, οι διατητές κάνουν αυτό το χειαστή των χεριών. Η αναπίδευση που ξεκινάει το τζάμπολ ένας αγώνας, στην άμυνα δηλαδή μια ομάδα μείνεται εδώ και η άλλη αμύνεται εκεί. Ο χώρος που αμύνεται πρώτα καταλαμβάνουν θέσεις οι αμυντικοί. Αν θέλουν και οι πέντε να καθίσουν από εδώ μπορούν. Πρώτα όμως καταλαμβάνουν θέσεις οι αμυντικοί και μετά σε καινούς χώρους που αφήνουν παίρνουν θέση και οι επιτηθέμενοι. Η διάρκεια ενός αγώνα. Τέσσερις περιόδοι, δέκα λεπτά η καθεμία. Προσέξτε, δεν έχουμε δύο ημίχρονα των 20 λεπτών, όπως ήταν πολύ παλιά, έχουμε τέσσερις περιόδους των 10 λεπτών. Εάν θεωρούμε ημίχρονο την μεγάλη ανάπαυλα, στη μέση του χρόνου δηλαδή, στις δύο πρώτες περιόδους, ναι, έτσι, αλλά ως έννοια συνολική χρονική δεν υπάρχει. Μεταξύ πρώτης, δεύτερης και τρίτης, τέταρτες περιόδου, υπάρχει η ανάπαυλα δύο λεπτών. Μεταξύ δεύτερης και τρίτης, δεκαπέντε. Ο χρόνος, δηλαδή, στη μέση είναι 15 λεπτή ανάπαυλα. Εάν ένας αγώνας λήξει ισόπαλος, τότε υποχρεωτικά δίνονται τόσες παρατάσεις, 5 λεπτές, όσες χρειάζεται για να βγει νικητής. Γιατί στο μπάσκετ δεν έχουμε ισόπαλια. Ισόπαλος μπορεί να λήξει ένας αγώνας στην καλαθοσφαίρηση μόνο στην περίπτωση που έχουμε διπλούς αγώνες πρόκρισης για κάτι. Όχι σε ομίλους που παίζουν το πρώτο γύρο στο ενός και το δεύτερο γύρο στο άλλο, αλλά μπορεί να παίζουν δύο ομάδες πρόκρισης για κάτι σε ένα κύπελο και να είναι διπλή οι αγώνες. Ο πρώτος αγώνας μπορεί να λήξει ισόπαλος μόνο σε αυτή την περίπτωση. Δεν υπάρχει περισμός στον αριθμό των παρατάσεων. Άρα, στο ερώτημα το πόσες παρατάσεις μπορούμε να έχουμε σε έναν αγώνα μπάσκετ, ποια είναι η απάντηση? Όσες χρειαστεί για να βγει νικητής ή άπειρες. Τα time out είναι πέντε. Στις δύο πρώτες περιόδους ο οποιαδήποτε χρονική στιγμή θέλει ο προπονητής μπορεί να τα πάρει. Στο πρώτο λεπτό ή στο εικοστό λεπτό, δεν μας απασχολεί το πότε θα τα πάρει. Απλά μπορεί να πάρει δύο time out. Τρία time out για τις επόμενες δύο περιόδους, δηλαδή στην τρίτη και την τέταρτη. Το πότε θα τα πάρει ο προπονητής, δικαίωμά του. Στο εικοστό πρώτο λεπτό ή στο τεσσερακοστό και τα τρία. Ούτε από τα δύο, αν αφήσουμε κάποιο αχρησιμοποίητο, δεν μπορούμε να το μεταφέρουμε στις επόμενες περιόδους. Παρακαλώ. Κάθε επιπλέον παράταση έχουμε ένα επιπλέον time out. Επίσης, αχρησιμοποίητα time out, είτε των δύο πρώτων περιόδων, είτε των επόμενων δύο, δεν μεταφέρονται στις παρατάσεις. Και όπως διαπιστώσατε στο φύλλο αγώνων, γράφουμε το λεπτό που παίρνει time out μια ομάδα. Και διαρκούν ένα λεπτό η διάρκεια τους. Θα πούμε και τις παραβάσεις. Η καταστρατήγηση των κανονισμών από κάποιον αθλητή, ομάδα και έχει να κάνει με τον κακό χειρισμό της μπάλας. Η επίπτωση που έχει η ομάδα που επιτίθεται είναι η απώλεια της κατοχής. Τη επαναφορά από την αντίπαλη ομάδα. Ποιες παραβάσεις γίνονται? Out. Δηλαδή έξω από τις περιμετρικές γραμμές του εκπέδου. Η μπάλα ή ο παίχτης με την μπάλα. Αν πατήσει η γραμμή, γιατί είπαμε ότι η γραμμή είναι έξω, ή βγει έξω από τον αγωνιστικό χώρο, η μπάλα ακουμπήσει έξω. Όχι τον αέρα, ή ο παίχτης και η μπάλα μαζί. Είναι παράβαση. Αλλάζει η κατοχή. Τρίπλα. Τι παράβαση κάνουμε εδώ? Διπλή τρίπλα. Δηλαδή, αν χτυπήσουμε την μπάλα, την πιάσουμε και ξαναχτυπήσουμε, είναι παράβαση και σφυρίζεται και χάνουμε την κατοχή. Επίσης, αν χτυπήσουμε την μπάλα με τα δύο χέρια ταυτόχρονα. Αν χτυπήσω την μπάλα και την πιάσω με δύο χέρια, είναι παράβαση. Βήματα με την μπάλα στα χέρια. Εκτός από να περπατήσω με την μπάλα στα χέρια χωρίς να τριπλάρω και η μετακίνηση του ποδιού το σταθερού όταν έχω την μπάλα στα χέρια μου και μετακινούμε δεξιά-ηστερά και το σηκώσω αυτό το πόδι είναι βήματα. Εμπρός-πίσω. 8 δευτερόλεπτα είναι ένας παράγοντας χρονικός ο οποίος επιβάλλεται μία ομάδα να περάσει από το μισό του γηπέδου που αμύνεται, να περάσει το κέντρο του γηπέδου μέσα σε 8 δευτερόλεπτα. Από εκείνη τη στιγμή και μετά εάν δεν παρεβεληθεί αντίπαλος παίχτης δεν μπορεί η μπάλα να γυρίσει πίσω από το κέντρο του γηπέδου. Αν γυρίσει πίσω από την ίδια ομάδα και όχι από τους αντιπάλους δεν μπορεί να την ακουμπήσει κάποιος παίχτης αυτής της ομάδας που είχε την κατοχή. Είναι το μπρος-πίσω. Αν περάσει μπάλα μπροστά δεν μπορεί να επιστρέψει πίσω. Πότε θεωρούμε ότι πέρασε η μπάλα στην επίθεση στο χώρο του κέντρου του γηπέδου. Όταν και η μπάλα και ο παίχτης περάσουν και τα δύο πόδια του μπροστά. Χρονικοί παράγοντες που πρέπει να γνωρίζετε. Τρία δευτερόλεπτα. Η παράβαση των τριών δευτερολέπτων είναι ο χρόνος που μπορεί να παραμείνει ένας επιτηθέμενος μέσα στη ρακέτα. Ένας επιθετικός δεν μπορεί να παραμείνει εδώ πέρα παρά μόνο δύο δευτερόλεπτα. Δυόμιση. Αν παραμείνει τρία δευτερόλεπτα, είτε έχει τώρα το πόδι του μέσα, πρέπει να μπαίνει και να βγαίνει δηλαδή. Αν παραμείνει εκεί πέρα, σφυρίζονται τρία δευτερόλεπτα. Πέντε δευτερόλεπτα. Είναι ο χρόνος που μπορεί ένας παίχτης, ένας αθλητής να έχει την μπάλα στα χέρια του και να μην τριπλάρει. Είτε κάνει επαναφορά, είτε σουτάρει ευβολές, είτε βρίσκεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο και κρατάει την μπάλα, αλλά με την προϋπόθεση όταν είναι μέσα στον αγωνιστικό χώρο ο αμυντικός του βρίσκεται σε απόσταση ένα μέτρο. Ξέρετε γιατί κάνει αυτή τη διαφοροποίηση ο νομοθέτης. Γιατί αν η άμυνα ήταν η Δώρα, ο αμυντικός οδικός που με μαρκάρει και στέκεται στα τρία μέτρα, δεν υπάρχει λόγος να μου σφυρίξει με ένα πέντε δευτερόλεπτα που κρατάω την μπάλα στα χέρια μου. Γιατί τον αντίπαλο δεν τον ενδιαφέρει να με πιέσει με αυτή την έννοια. Μέσα στον αγωνιστικό χώρο πρέπει να είναι σε απόσταση ενός μέτρου. Είπαμε και τα 8 δευτερόλεπτα και 24 δευτερόλεπτα είναι ο χρόνος που πρέπει να εκδηλώσει η επίθεση μια ομάδα. Ακούω ερωτήσεις. Θέλετε να ερωτήσετε κάτι? Υπάρχουν οι κανονισμοί μέσα στο βιβλίο σας, επειδή όμως είναι πάρα πολύ αναλυτικοί, γι' αυτό σας επέστησα την προσοχή σε αυτήν τη διάλεξη και την άλλη, ό,τι μπορείτε να κατανοήσετε. Εάν κατανοήσετε το πνεύμα τους είναι εύκολο να τις προσεγγίσετε.