3η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2022 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2022)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Καλησπέρα Κυρίες και Κύριοι. Καλώς ήρθατε στην τρίτη συνεδρία Ξεκινούμε παρουσίες. Η κυρία Βακυρτζή είναι εδώ. Ο κύριος Βακυρτζής. Καλησπέρα κύριε Βακυρτζή. Καλησπέρα σας. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Βέρος είναι εδώ μαζί μας. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε. Σε όλες και όλους και περαστικά στον κυριό Δήμαρχο. Καλησπέρα. Ο κύριος Βοιατζής. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Βοιατζήδης. Ο κύριος Γουνελάς. Θα μπει αργότερα. Ο κύριος Γραμμένος. Ο κύριος Δελικάρης μας ενημέρωσε είναι από όν. Η κυρία Δρακονάκη. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε Παρούσα. Καλησπέρα. Ο κύριος Ιακοβίδης είναι εδώ. Ο κύριος Ιγνατιάδης. Καλησπέρα Πρόεδρε Παρούν. Καλησπέρα. Η κυρία Ιωσιφίδου. Καλησπέρα και απομένω Παρούσα. Καλησπέρα. Ο κύριος Καλανταρίδης. Παρόν κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Καλπακίδης. Όχι. Ο κύριος Κελαϊδάκης. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε Παρόν. Καλησπέρα. Ο κύριος Κουνάκος. Καλησπέρα σας. Παρόν κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα. Ο κύριος Κουκαντζή. Όχι. Ο κύριος Λαζαρίδης. Παρόν κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Μαυρίδης είναι εδώ μαζί μας. Ο κύριος Μαχαηλίδης. Παρόν πρόεδρε. Παρόν. Ωραία. Ο κύριος Μουτσάκης. Παρόν. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Μορτασάγας. Όχι. Ο κύριος Μούτιας. Όχι. Ο κύριος Ξανθόπουλος. Παρόν πρόεδρε. Καλησπέρα. Ο κύριος Θόδωρος Παπαδόπουλος είναι εδώ. Παρόν. Ο κύριος Σωτήρης Παπαδόπουλος. Παρόν κύριε πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Χρυσόσθομας Παπαδόπουλος είναι εδώ μαζί μας. Ο κύριος Βαγγέλης Παπάς. Σσσσ. Όχι. Ο κύριος Λεωνίδας Παπάς. Καλησπέρα σας. Καλησπέρα. Ο κύριος Πετρόπουλος. Όχι. Ο κύριος Ποτόιος. Καλησπέρα σας. Καλησπέρα. Ο κύριος Πρωμούσας είναι εδώ. Καλησπέρα. Ο κύριος Προυσαέφ. Παρόν. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Σταυρίδης. Παρόν πρόεδρε. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κύριος Σωτυριάδης. Καλησπέρα σε όλες και σε όλους. Παρόν κύριε πρόεδρε. Ο κύριος Τελίδης. Παρόν κύριε πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Η κυρία Τσανάκα. Παρούσα κύριε πρόεδρε. Τα περαστικά μας στον κύριο δήμαρ. Ο κύριος Τσαπανίδης. Καλησπέρα. Παρόν. Καλησπέρα. Ο κύριος Τσουρουκίδης. Θα έρθει σε λίγο και ο κύριος Χρόνης. Παρόν πρόεδρε. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Συμμερωθεί και ήδη το είπατε κάποιοι προηγουμένους ο κύριος δήμαρχος ήρθε η σειρά του να ασθενήσει με κορωνοϊό και είναι στο σπίτι. Δεν θα μπορέσει να παραδρεθεί στη σημερινή συνεδρίαση και τον αντικαθιστά ο κύριος Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Δεδομένου ότι ο δήμαρχος λοιπόν δεν θα είναι εδώ θα σας ζητήσω να μην προχωρήσουμε σε εκτός ημερισίας συζήτηση θέματα γιατί δεν θα μπορέσει να απαντήσει ο δήμαρχος εκτός αν θεωρείτε ότι είναι κάτι εξαιρετικά επίγον και θέλετε να το θέσετε έτσι ώστε να απαντηθεί στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Αλλά θεωρώ πως στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο γεροί να είμαστε και να είμαστε όλοι παρόντες και ο δήμαρχος θα είναι εδώ και όλοι θα είναι εδώ. Ναι κύριε Παπαδόπουλα. Ναι κύριε Πρόεδρε θα συμφωνήσω με τον όρο ότι πραγματικά θέλω να πω κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά επίγον απλώς να το λάβει από ώψη της η διοίκηση και θα ήθελα να τα αναφέρω να μου δίνει το δικαίωμα για ένα λεπτό. Θα σας ακούμε. Καταρχήν θα περίμενα σήμερα, καταρχήν περαστικά τώρα ακούω περαστικά να πούμε στο δήμαρχο γρήγορα να επανέλθει. Πρέπει όμως σήμερα από το δήμαρχο να φέρει έκτακτο θέμα τη μείωση δημοτικών τελών για το 2022 ή γενικότερα η διοίκηση με βάση το πλεόνασμα των 687.000 ευρώ το οποίο καταγράφεται πλέον ξεκάθαρα στο πλήσιμο του 2021. Δεν το βλέπω αυτό και αναρωτιέμαι γιατί. Για να μην λέμε όμως πολλές κουβέντες, κύριε Πρόεδρε, στην επόμενη συναιδρία του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να φέρει εισήγηση διοίκηση του Δήμου για να αποφασίσουμε νέα μείωση των δημοτικών τελών για το 2022. Δεν υπάρχει κανένα πρόθερο για τον δήμαρχο Καβάλας να κάνει κάτι άλλο. Εξάλλον όμως, κύριε Πρόεδρε, ξέρετε το ορίζει το πλεόνασμα να επιστρέφεται στους δημότες. Επαναλάβανο στη διοίκηση και στον κύριο δήμαρχο να φέρουν εισήγηση, να πάρουμε απόφαση μίωσης των δημοτικών τελών. Είναι η στιγμή να σταθούμε δίπλα στους δημότες, ειδικά τώρα που οι ολογρασμοί του ρεύματος έχουν αυτές τις τεράστιες αυσίες λόγω της ενεργειακής κρίσης. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, και το βάζω σαν μια προτεραιότητα. Θα το συζητήσουμε στην επόμενη συναιδρία, κύριε Παπαδόπουλη. Και επόμενη μηδενήστητα, κύριε Πρόεδρε. Η διοίκησή σας τα μηδενήσει, να μην έχει καθόλου τελικάθαριότητα. Είναι και αυτό μην είναι πολύ καλή ιδέα. Κύριε Βαγγέλη Παπά, σας βλέπω, καλησπέρα. Έχω λάβει δύο πιστολές από τον κύριο Ποτόια. Και μια φορά στον εξασφαλιστή ναυαγωσοστική κάλυψη με επιχωρήγηση από το κράτος και όχι από τους δήμους. Και η αυξή σε προϊόντα και αγαθά όσον αφορά τη λειτουργία του δήμου. Έχουν διαβίβασθει, κύριε Ποτόια, και θα μπορείτε, θα λάβει γνώση και ο δήμαρχος. Συζητήσουμε την επόμενη συναιδρία, κύριε Πρόεδρε. Θα τα συζητήσουμε στην επόμενη συναιδρία, συ, δεν είπατε. Στην επόμενη συναιδρία, συ, στα εκτός ημερίσιας, θα τα αναφέρετε. Ο κύριος Μορτασάγας έχει έρθει. Καλησπέρα κύριε Μορτασάγα. Είναι κάποιος άλλος συνάδελφος που έχει μπει. Όχι. Λοιπόν, τι άλλο έχουμε. Έχουμε μία επιστολή του κ. Ξανθόπουλου, που ζητάει να μπει ένα έκτακτο θέμα σχετικά με τη λειτουργία των βρεφωνυμπιακών σταθμών του δήμου. Βέβαια, κ. Ξανθόπουλου, είναι λίγο προσβλητική η επιστολή σας. Παρ' όλα αυτά, θεωρώ πως δεν μπορεί να μπει ως έκτακτο θέμα. Αφενός, λειπιοδήμαρχος, αφεντέρου, όπως θα έχετε δει, στα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου, στα θέματα που θα εξετάσουμε και θα ψηφίσουμε σήμερα. Ένα από αυτά αναφέρεται και αλλαγή της Προεδρίας και κάποιων μελών του Δικητικού Συμβουλίου, του νομικού προσώπου. Να καλωσορίσουμε και τον κ. Τσουρουκίδη. Για ένα λεπτό έχετε τον λόγο, κ. Ξανθόπουλου. Ευχαριστώ πολύ. Ο λόγος για τον οποίον έστερνε επιστολή ευθύν και ζητώ να συστηθεί ίνω, όχι γιατί καθυστερεί να αλλάξει ο πρόεδρος του νομικού προσώπου, αλλά γιατί στις 17 Φιβουαρίου, απ' όσο με έχει ενημερώσει, όπως και άλλους στην Ανδρέφωση Καίμα, γιατί θα αποχωρεί και ο τελευταίος εργαζόμενος των πρεφωνηπιακών. Άρα λοιπόν, γι' αυτόν τον λόγο έκανα αυτή την πρόταση. Θεωρώ όμως ότι το θέλω επειδή την άλλη σε 10 μέρες θα αποχωρεί και ο τελευταίος εργαζόμενος των κοινοφελούς πρεφωνηπιακών, νομίζω ότι είναι επίγον και γι' αυτόν τον λόγο έκανα την πρόταση. Αν το βλέπετε ότι δεν υπάρχει λόγος, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Σε καμία περίπτωση δεν θα μείνουν οι παιδικοί σταθμοί στο έλεος του καιρού. Όλα θα λυθούν. Για ένα λεπτό, κύριε Ευαίρο. Επιτρέψτε μου λίγο, κύριε Πρόεδρε, αλλά μετά την τοποθέτηση του κυρίου Ξαθόπουλου. Δεν ήταν τοποθέτηση, για ένα λεπτό του έλεσα τον λόγο. Μετά την τοποθέτηση του σε αυτό που εσείς επικαλεστήκατε, έτσι, τους λόγους που επικαλεστήκατε. Κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου, οι λόγοι που επικαλείστε ότι η απουσία του Δημάρχου και ο δεύτερος λόγος ότι ξέρετε σήμερα θα συζητήσουμε την παρέτηση και την αναπείρωση μελών και Προέδρου Διοικητικού Συμβουλίου κατά την εκτίμησή μας δεν έχει καμία σχέση με το θέμα που βάζει. Εάν ο κύριος Ξαθόπουλος αποδέχεται αυτούς τους λόγους, μας δεν μας πέφτει λόγος. Αλλά όμως δεν είναι λόγη για να πείτε ότι ξέρετε δεν συζητάμε ως έκτακτο ή δεν τίθετε στο σώμα ως έκτακτο. Κανονικά πρέπει να το θέσετε στο σώμα, κύριε Πρόεδρε, και να αποφασίσει το σώμα. Αν το σώμα αποφασίσει ότι δεν το δέχεται, δεν το δέχεται. Εκτός εάν ο κύριος Ξαθόπουλος πει ότι εγώ, μια και εγώ κατέθεσα αυτό το έτοιμα, εφόσον απουσιάζει ο κύριος Δήμαρχος, θα ήθελα να το συζητήσουμε την επόμενη φορά που θα είναι παρόν και ο κύριος Δήμαρχος. Όμως αναπληρώνεται ο κύριος Δήμαρχος. Και αναπληρώνεται από τον αντιδήμαρχο, τον κύριο Παπαδόπουλο Θόδωρο, έτσι όπως ορίζει οι διαδικασίες, οι δημοκρατικές διαδικασίες. Άρα, κύριε Πρόεδρε, αν και εφόσον θελήσει ο κύριος Ξαθόπουλος και επιμένει ότι θα πρέπει να τεθεί στο σώμα, πρέπει να τεθεί και να αποφασίζει στο σώμα. Κύριε Πρόεδρε, σαφές θα τα επιμένω, διότι θεωρώ ότι η αποσυσία του Δημαρχού δεν υποβαθμίζει το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι δεδομένο. Άρα, ισχυρίζεστε, κύριε Ξαθόπουλο, ότι, αναφέρω τις λέξεις που χρησιμοποιείτε, ότι είναι καθεστός για τη δημοκρατική δημιουργία προβλημάτων με εργαζομένους. Ας αυτό αναφερόμαι λέγοντας ότι είναι προσβλητική η επιστολή σας, δημιουργώντας ακραίες καταστάσεις συγκρούσεων, αδιαφορώντας για κινδύνους και ούτε καθεξής. Και λέτε εδώ ότι στις 17 Δευτερού λύγουν οι συμβάσεις των εργαζομένων και οι παιδικοί σταθμοί θα μείνουν χωρίς εργαζομένους, άρα θα κλείσουν. Αυτό ισχυρίζεστε στην επιστολή σας και ζητάτε να συζητηθεί ως έκτακτο θέμα. Για ποιο λόγο, κύριε Ξαθόπουλο, θέλετε να πάρθει κάποια απόφαση σχετικά με τι, κύριε Ξαθόπουλο? Προφανώς, κύριε Πρόεδρε, αντιλαμβάνεστε ότι ο λόγος για τον οποίο θέτω το θέμα είναι αυτός ακριβώς που αναφέρω, ο κίνδυνος να αντιμετωπιστεί πρόβλημα στη λειτουργία των παιδικών σταθμών. Αφενός επιθυμώ το σώμα και εγώ, αν το σώμα συμφωνεί φυσικά, να πληρωμορθούμε για όλες τις ενέργειες οι οποίες ενδεχομένως επειδή έχει συγκρομολογήσει και δεν τις έχουμε αντιληφθεί εν ώψη αυτής της εξέλιξης. Σας πληροφορώ την πληροφορία που άντλησα και αναφέρω στην επιστολή, την άντλησα από την πρώην των εργαζομένων, η οποία θεωρώ ότι δεν έχει κανένα λόγο να πει κάτι το οποίο δεν ισχύει, ο κίνδυνος να υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία των παιδικών. Μη συνεχίζετε κύριε Λεξανθόπουλε, το έχουμε καταλάβει. Συγγνώμη κύριε Πρόεδρε. Μη μπαίνετε στην ισήγηση, το έχουμε καταλάβει. Ναι, με αδικείτο όμως, γιατί ουσιαστικά θέτετε μια μοφή στο πρόσωπό μου σχετικά με αυτό που αναφέρω. Ναι, καλό είναι όταν απευθυνόμαστε στο δήμαρχον, να σεβόμαστε, αν δεν σεβόμαστε τον άνθρωπο, να σεβόμαστε τον θεσμό του. Απολύτως τον σεβόμαστε τον δήμαρχον. Κυρία Τσανάκα, επιθυμείτε να μπει το θέμα, όσο θέμα... Δεν είναι θέμα κύριε Λεξανθόπουλε, εν αμφιβόλου η λειτουργία βρεφονηπιακών σταθμών του Δήμου. Θα μπορούσε να είναι ένα ερώτημα στα εκτός ημερίσιας, το τι σκοπεύετε να κάνετε, αλλά δεν είναι θέμα για το οποίο πρέπει να πάρθει μια απόφαση. Δεν αναφέρετε κάτι ή... Έχω το λόγο να απαντήσω. Απαντήστε. Ευχαριστώ πολύ. Σαφέστατε είναι θέμα κύριε Πρέδρε και είναι θέμα πάρα πολύ σοβαρό. Είναι τόσο σοβαρό που δεν μπορώ να καταλάβω γιατί εμένεται στο να το υποβαθμίζεται. Σε δέκα μέρες, όπως είπα, αποχωρεί ο τελευταίος εργαζόμενος της Κοινοφελούς και άρα από σε σύνολο 45 εργαζομένων 24 θα λείπουν από τον οικονομικό πρόσωπο. Αν αυτό, μέσα στο χειμώνα, στο καταχείμωνα, στις συνθήκες πανδημίας, στις συνθήκες οικονομικής κρίσης, δεν δημιουργεί προβλήματα ενδεχομένως στη λειτουργία των πανδικών βρεφονδιακών σταθμών, που αυτά τα προβλήματα θα μετακυλιστούν στις οικογένειες των αφελουμένων βρεφών και παιδιών, τότε τι θα μπορούσε να δημιουργήσει αφενός και αφετέρου. Υπάρχει και μια οικονομική παράμετρος, που είναι πάρα πολύ σοβαρή γι' αυτό εμένας του να συζητηθεί. Ποια είναι αυτή? Το Σεπτέμβριο που ξεκίνησε το πρόγραμμα αυτό, ξεκίνησε για συγκεκριμένο αριθμό βρεφών, για συγκεκριμένα τμήματα και συγκεκριμένο προσωπικό. Κύριε Ξανθόπουλε, μην μπαίνετε στο θέμα, θα ρωτήσω τους συμβούλους αν δέχονται να μπει ως έκτατο θέμα, αλλά και πάλι λέω λέτε διάφορα πράγματα, αλλά τι θα θέλατε να παρθεί ως απόφαση, να προσληφθούν εργαζόμενοι, αυτό καταλαβαίνω από τα λεγόμενά σας. Με ρωτάτε για να απαντήσω ή με ρωτάτε για να με διακόψετε. Δεν θέλω να κάνετε εισήγηση κύριε Ξανθόπουλε. Αν δεν θέλετε να κάνω εισήγηση, τότε να ρωτιέμαι για ποιο λόγο με ρωτάτε. Ζητήστε κύριε Ξανθόπουλε, ζητάτε να μπει ένα θέμα, το θέμα αυτό δεν είναι θέμα συζήτησης δημοτικού συμβουλίου, είναι ένα ερώτημα προς τη δίκηση, προς τον δήμαρχο, έτσι όπως το αντιλαμβάνουμε. Αυτό το οποίο ζητώ κύριε Πρόεδρε είναι αφενός να υπάρξει πληροφόρηση του σώματος σχετικά με το τι συμβαίνει σήμερα, εφτά του μηνός, και αφετέρου το σώμα να πάρει απόφαση σχετικά με την επίλυση του προβλήματος επί τη βάση αυτόν που ενδεχομένως έχουν σχεδιαστεί ή δεν έχουν σχεδιαστεί. Αυτό που για εμένα έχει σημασία, το σώμα επειδή το δημοτικό συμβούλιο δεσμεύει τον δήμαρχο και τα πρόσωπα τα οποία είναι επικεφαλής των αδερφάτων του δήμου, αυτή η απόφαση να ελοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Όποια είναι αυτή η οποία το σώμα θα αποφασίσει. Αυτό και τίποτα περισσότερο. Κύριε Πρόεδρε να κάνω μια προτασία, αν μου επιτρέπετε. Κύριε Πρόεδρε και επί της διαδικασίας, θα ήθελα και εγώ μετά το λόγο λίγο. Κύριε Παπαδόπου, πιο δυνατά παρακαλώ, πιο κοντά στον τρόπο. Επειδή ούτες ή άλλως υπάρχει στο πρώτο θέμα, στο δεύτερο θέμα, η αναμόρφωση, και στο οποίο θα δίδονται, προτείνονται να δοθούν κάποια χρήματα προς το νομικό πρόσωπο για να καλύψει αυτές τις ανάγκες, προτείνονται το συγκεκριμένο θέμα να το συζητήσουμε μέσα στο πλαίσιο του θέματος αυτού, της αναμόρφωσης. Λοιπόν, το λέω, να το θέσω υπόψη των επικεφαλείς των παρατάξεων, μήπως μπορούμε να αποφύγουμε αυτήν την διχογνωμία και να συμφωνήσουμε όλοι να το συζητήσουμε τότε. Κύριε Παπαδόπου. Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδλοι, νομίζω υπάρχει ένας συγκεκριμένος τρόπος και μια συγκεκριμένη διαδικασία για να τεθεί ένα θέμα ως έκτακτο από την αντιπολίτευση. Εάν τηρείται αυτή η διαδικασία και την έχει τηρήσει ο κύριος Ξανθόπουλος και πληρούνται οι προϋποθέες του νόμου, να το δούμε αν μπορεί να εισαχθεί ως έκτακτο θέμα. Που κατά την άθλησή μου δεν είναι έκτακτο θέμα, γιατί πράγματι στο συγκεκριμένο που λέει ο κύριος Παπαδόπουλος θα συζητηθεί ο τρόπος επίλυσής του. Έχει ουτερό σκόπο να συζητηθεί παρεπιπτόντος στο νούμερο ένα θέμα μέρος της αναμόρφωσης, μην ξεχνάμε, αφορά το συγκεκριμένο νομικό πρόσφο και αν δεν πληρούνται οι προϋποθέες του νόμου για να εισαχθεί έκτακτο θέμα από τις υπογραφές και ούτω καθεξής, να μην συζητάμε διαδικαστικά πράγματα εντελώς ανυπόστατα και χάνουμε το χρόνο μας. Να δώσουμε την ενέργειά μας και το χρόνο μας, να δώσουμε λύση στο θέμα και όχι στο διαδικαστικό που όπως τίθεται κατά την άποψή μου είναι ανυπόστατο. Κυρία Τσανάκα συμφωνείτε να μπει ως θέμα? Λοιπόν, δυο κουβέντες και από εμένα κύριε Πρόεδρε. Αμφιβάλλω πάρα πολύ αν τυπικά το θέμα έχει τυπικά και νομικά, είναι καλυμμένο από την πλευρά του έκτακτου και θα παρακαλέσω να δώσουμε σημασία σε αυτά που λένε οι νομικοί του Δημοτικού Συμβουλίου αν εντάξει τυπικά για να μπορέσουμε να συζητήσουμε έκτακτο. Επί της ουσίας τώρα ότι οι παιδικοί σταθμοί έχουν εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα δεν είναι πρώτη φορά που το φέρνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ούτε είναι η πρώτη φορά που το καταλαβαίνουμε. Το έχουμε συζητήσει πάρα πολλές φορές και με τους εργαζόμενους που αγωνιούν και μας παίρνουν τηλέφωνο, υποθέτω όλους μας, αλλά το έχουμε συζητήσει και μεταξύ μας άπαντες θεωρώ. Νομίζω όμως ότι παρ' όλα αυτά υπάρχουν μεγάλα κενά στον τρόπο λειτουργίας των παιδικών σταθμών από τη διοίκηση γιατί εσείς θεωρείτε ότι αν λύσουμε το οικονομικό θέμα τελειώσαμε. Δεν υπάρχει άλλο θέμα και αφού σήμερα μπαίνει οικονομικό θέμα που μας ακούσατε τελευταία στιγμή και βάλατε τελευταία στιγμή 170 χιλιάρικα παραπάνω, λοιπόν αν το κάνουμε αυτόν έλειξε το θέμα. Δεν υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες είναι χρονοβόρες για να πάρουμε προσωπικό. Λοιπόν, εγώ θα δώσω στη διοίκηση θεωρώ ότι πρέπει να τους δώσουμε μια ανευκαιρία προσωπικά. Χάλια τα πάτε κυρίες συνάδελφες ό,τι αφορά τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, αλλά αφού δεν ακούτε καλά να πάθετε. Θα δώσω, ναι κύριε Πρόεδρε, θα δώσω την ευκαιρία, σας παρακαλώ, ακούτε. Όπως λέτε πρέπει να σέβεστε τους δημάρχους, εσείς το είπατε. Λοιπόν, θα δώσω την ευκαιρία στον καινούργιο Πρόεδρο που έρχεται, που αν είναι, δεν ξέρω αν είναι ο κύριος Δημητριάδης, τον έχω σε μεγάλη εκτείνηση και θεωρώ ότι θα φροντίσει να πληροφορηθεί και από τη συμπολίτευση και από τους εργαζόμενους και από την αντιπολίτευση πώς να λύσει αυτό το θέμα, το οποίο είναι πάρα πολύ σοβαρό. Θα του δώσουμε λοιπόν μια εβδομάδα καιρό και από εκεί και έπειτα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο δεν θα υπάρχει κανένας λόγος, κύριε Πρόεδρε, να μη συζητηθεί το θέμα παρουσία και του καινούργιου Προέδρου, γιατί τον άλλον δεν τον είδαμε ποτέ, παρουσία και του καινούργιου Προέδρου στο Δημοτικό Συμβούλιο με σκοπό να βοηθήσουμε, όχι να επιπλήξουμε ούτε να στριμώξουμε, να βοηθήσουμε με τις γνώσεις μας όσο μπορούμε, εάν βέβαια υπάρχει διάθεση να μας ακούσουν. Δεν συμφωνώ να συζητηθεί σήμερα έκτακτο αυτό το θέμα, είναι πάρα πολύ σοβαρό για να συζητηθεί. Δεν είναι θέμα κύριε Ξανθόπουλε, καταλαβαίνω την αγωνία σας, η αγωνία είναι περισσότερο της διοίκησης και χαίρομαι που πραγματικά νοιάζεστε κι εσείς και έτσι πρέπει όλοι να νοιάζομαστε για τέτοια σοβαρά θέματα, αλλά δεν μπορούμε να πάρουμε κάποια απόφαση επί του συγκεκριμένου και νομίζω ότι πρέπει να το αφήσουμε στο επόμενο Δημοτικό Συβούλιο θα καλέσουμε και τον νέο Πρόεδρο ο οποίος θα οριστεί σήμερα και θα μπορέσει να μας δώσει και κάποιες επιπλέον δηροφορίες. Όχι, όχι. Λοιπόν δεν εγκρίνεται ως έκτακτο, προχωρούμε στο πρώτο θέμα που αφορά αντισύντεξη τριμμηνιαίας έκθεση αποτελεσμάτων προϋπολογισμού ΔΤΤ 2021. Κύριε Πρόμουσα. Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέψετε μόνο μια πολύ σύντομη απάντηση στον κύριο Παπαδόπουλο. Παρακαλώ πιο δυνατά. Με ακούτε. Σας ακούμε λίγο πιο δυνατά πιο κοντά στο μικρόφων. Ναι το έχω δίπλα με το μικρόφων. Μια πολύ σύντομη απάντηση αν μου επιτρέπετε μόνο για τον κύριο Παπαδόπουλο για το ανταποδοτικά. Δεν είναι πλαιόνασμα αυτό. Αυτό είναι το ποσό που υπάρχει στον χρηματικό υπόλοιπο και αυτό έχει υπολογιστεί μέσα στα έξοδα. Έχει διαφορά το ένα από το άλλο. Θα το συζητήσουμε όμως στην ώρα. Όσον αφορά το πρώτο θέμα. Στα τακτικά έξοδα έχουν βεβαιωθεί το 1,20% τακτικών εισόδων του προϋπολογισμού και έχει εισπραχθεί το 100,39%. Όσον αφορά τα έκτακτα έχει βεβαιωθεί το 21,55% και έχουν εισπραχθεί το 21,49%. Όσον αφορά τις ΠΟΕ που βεβαιώνονται για πρώτη φορά έχει βεβαιωθεί το 222% και έχει εισπραχθεί το 141%. Για παλαιότερες ΠΟΕ έχει βεβαιωθεί το 101% και έχει εισπραχθεί το 16,72%. Στο σκέλος των δαπανών έχει δεσμευθεί το 95%. Έχει τιμολογηθεί το 85% και πληρώθηκε το 83%. Στις επενδύσεις έχει δεσμευθεί το 66%, έχει τιμολογηθεί το 12,52% και πληρώθηκε το 10,56%. Στις ΠΟΕ έχει δεσμευθεί το 57,29%, τιμολογηθεί το 50% και πληρώθηκε το 49,56%. Και ειδικότερα για τις εξοφλείς τιμολογίων των προηγούμενων ετών έχει δεσμευθεί το 99,73% του προϋπολογισμού, τιμολογήθηκε το 99% και πληρώθηκε το 98,86%. Έχει μια γενική εικόνα, θα έλεγα ότι κι αν εστιάσουμε στα τακτικά έσοδα που αυτό είναι και εικόνα του προϋπολογισμού, κατά πόσο είμαστε στους στόχους μας, εισπράξαμε περισσότερο ελαφρώς από το 100% στο 100,39%, αυτό δείχνει ότι ο προϋπολογισμός είναι πραγματικός και όχι πλασματικός. Η εικόνα των τακτικών εισών θα έλεγα είναι αρκετά ικανοποιητική, τόσο στον ΤΑΠ όσο και στο Δημοτικό Φόρο, ακόμη και στα μισθόματα, παρά το γεγονός ότι είχαμε εκτώσει σέως και 100% και 40%, καταφέραμε να εισπράξουμε αρκετά ικανοποιητικά ποσά όσον αφορά τα μισθόματα, αλλά και στις προσαυξήσεις και στα έκτακτα έσοδα, όσο και στα τακτικά που αφορούν τα έσοδα παρελθόν των οικονομικών ετών. Γενικά, προσωπικά, κρίνω αρκετά ικανοποιητική την πορεία των εσόδων κατωτρίμων αυτό. Αυτά, κύριε Πρόεδρε, και με στη διάθεση σας γιορτήσεις. Κυρία Τσανάκα. Τοποθέτηση, όχι ερωτήσεις. Τοποθέτηση, ψήφιση. Αν υπάρχουν κάποιες σύντομες... Πρώτα, τοποθέτηση, κύριε Πρόεδρε, και μετά, στο τέλος, ψηφίση. Κυρία Τσανάκα, με συγχωρείτε. Επειδή υπάρχουν από κάποιους συμβούλους κάποιες σύντομες ερωτήσεις... Περιμένω, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Παπαδόπουλο, έχετε κάποια ερώτηση. Κύριε Παπα. Όχι. Κύριε Βέρο. Όχι. Κύριε Προμούσα. Συγγνώμη. Το με αυτό θα ρωτήσεις. Όχι, πρόεδρε, είναι ξεκάθαρα τα πάντα. Κύριε Βοιατζή. Όχι, πρόεδρε. Κύριε Ξανθόπουλο. Κύριε Ξανθόπουλος έχει. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Δηδήμαρχε, συζητάμε για τον αισίωση. Έχουμε κλειστό 2021 και συζητάμε την κατάσταση της τριμηνίας του τελευταίου τριμίνου. Κλείνουμε τη χρονιά. Και βέβαια θυμάμαι και επί αυτού της ανάμνησης που έχω για τη σύζηση των ανταποδοτικών, θέλω να στέσω ένα λόγμα. Προϋπολογίσαμε 703-804. Βεβαιώσαμε 7590. Ισπράξαμε 7568. Με βάση αυτές τις επιβδόσεις που η οικονομική υπηρεσία και εσείς υπογράφετε. Προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Θεωρείτε ότι οι τοποθετήσεις σας από την αρχή, από την πρώτη στιγμή που το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόθεσή μου, έχουνε βάση ή είχανε βάση περί της ανευθυνότητάς μου, περί του ότι θα τηναχτούν τα οικονομικά του Δήμου στον αέρα, ότι δεν θα μπορούμε να εκτελέσουμε τον προϋπολογισμό, δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε την υπηρεσία με βάση αυτά τα οποία το Δημοτικό Συμβούλιο υιοθέτησε. Κύριε Ξανθόπουλε, θα έχουμε σαφή εικόνα μέσα στο έτος, γιατί τώρα θα εισπράξουμε ολοκληρωτικά για τον προηγούμενο χρόνο, αυτό που έχω να σας πω είναι ότι είμαστε γύρω στα 200.000 μέσα. Και σε κάθε περίπτωση η εισπραξιμότητα έχει να κάνει και με το πρώτο εξάμινο που έχω αναφέρει, που ήταν διαφορετικά τα τέλη, σε κάθε περίπτωση είμαστε 200.000 σημείων και θα έχουμε τη τελική εικόνα όταν εισπράξουμε και το τελευταίο τετράμινο των παρόχων της ηλεκτρικής ενεργίας. Λοιπόν, εφόσον δεν υπάρχει άλλη ερώτηση, κύριε Τσανάκα, σας ακούμε. Υπάρχει, κύριε Πρόεδρε, ερώτηση. Έχω σηκώσει το χέρι μου. Δεν το είδα, δεν το σηκώσατε πολύ ψηλά, φίλε μου. Συγγνώμη. Σας ακούμε. Λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, το πρωί συνέδριας η Οικονομική Επιτροπή, στην οποία συζητήσαμε σχετικά με το θέμα και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η αλήθεια είναι ότι έθεσα αρκετές ερωτήσεις, πήρα τις απαντήσεις, απλώς θα ήθελα να θέσω δύο-τρία από τα ερωτήματα που έθεσα το πρωί, προκειμένου να ακούσει τις απαντήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και συνέχεια να κάνω και εγώ την τοποθέτησή μου. Αυτά λοιπόν τα οποία θα ήθελα να ρωτήσω είναι τα εξής. Το πρώτο ερώτημα έχει να κάνει όσον αφορά τους εξής κωδικούς. Παρατήρησα στα απολογιστικά στοιχεία τα οποία μου στάλθηκαν ότι σε κωδικούς οι οποίοι έχουν να κάνουν με χρήματα που εισπράττει από τους δημότες του ο Δήμος Καβάλας και αναφέρω ενδεικτικά τα έσοδα από τα μισθώματα, τα έσοδα από την άρδευση, τα έσοδα για το δικαίωμα ανανέωσης ταφής, για το τέλος κοινοχρής των χώρων. Παρατήρησα λοιπόν ότι εισπράττονται ακριβώς όσα χρήματα αβεβαιώνονται. Το ερώτημα λοιπόν είναι το εξής. Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα, δεν χρωστάει κανένας δημότης και σε όσους έχουμε βεβαιώσει έχουν έρθει και μας πλήρωσαν. Ένα ερώτημα που θα ήθελα να απαντηθεί είναι αυτό. Ένα δεύτερο ερώτημα για το οποίο δυστυχώς δεν πήρα απάντηση το πρωί, μιας και δεν είναι θέμα της υπηρεσίας να μου απαντήσει. Ενημερώθηκα ότι προφανώς θα μου το απαντήσει ο κύριος Βακυρτζής. Οπότε επειδή από ό,τι είδα είναι εδώ συνάδελφος, ρωτάω το εξής. Παρατηρώ ότι ενώ σε όλους τους αγωνιστικούς χώρους, λόγω του ότι δεν χρησιμοποιούνταν λόγω της πανδημίας, δεν σας ακούμε καλά κύριε Καλανταρίδη, δεν σας ακούμε καλά. Δεν χαρά ακούμε, δεν ξέρω αν έχετε κάποιο θέμα. Αφού μου ακούν οι υπόλοιποι συνάδελφοι συνεχίζω. Παρατήρησα λοιπόν το εξής. Στο κλειστό κολυμβητήριο Καβάλας υπάρχουν δύο κωδικοί οι οποίοι αφορούν καύσιμα. Ο ένας κωδικός αφορά τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση του χώρου και αφορά πετρέλαιο θέρμανσης. Ενώ ο δεύτερος κωδικός αφορά το πετρέλαιο το οποίο καταναλώνουμε για να θερμάνουμε το νερό. Και αυτός ο κωδικός αφορά πετρέλαιο κίνησης. Ενώ λοιπόν έχουμε κόψει τιμολόγια όσον αφορά τη θέρμανση του χώρου σχεδόν στο 1 τέταρτο αυτό που προϋπολόγησαν. Γύρω στις 30-40.000 από τις 115 που προϋπολογήσαμε. Στα χρήματα τα οποία κόπηκαν τιμολόγια για να πληρώσουμε την θέρμανση του νερού. Έχουμε κόψει τιμολόγια για όλα τα χρήματα που προϋπολογήσαμε. 130.000 ευρώ. Δεν έμεινε τίποτε απολύτως. Και το ερώτημά μου είναι γιατί παρατηρείτε αυτή τη τεράστια διαφορά. Δηλαδή όταν το κολυμβητήριο ήταν κλειστό δεν θερμενόταν ο χώρος, κατανοητό. Εμείς συνεχίζαμε να θερμαίνουμε το νερό για όσο χρόνο δεν χρησιμοποιούνταν το κολυμβητήριο. Και αντί θα πρέπει να έχουμε μια μείωση και εκεί, παρ' όλα αυτά πληρώσαμε τα πάντα όλα. Αυτά τα δύο ερωτήματα θα ήθελα να απαντηθούν και συνεχία να κάνω και εγώ την τοποθέτησή μου. Ευχαριστώ. Έχετε ξεπεράσει τον χρόνο σας κατά πολύ όμως. Κυρία Ιησούφιδη παρακαλώ να είστε σύντομη. Ναι, δύο πολύ σύντομα ερωτήσεις και από μένα. Βλέπω στο κωδικό εισόδων για έσοδα από παρελθόντα οικονομικά αίτη, ενώ είχαν προϋπολογιστεί πάνω από 6,5 εκατομμύρια κοντά στα 6,7. Έχουμε πάρα πολύ μικρή σπραξιμότητα κοντά στο 13%. Γιατί λοιπόν έχουμε μόνο τόσο μικρή σπραξιμότητα και αν μπορεί ο αντιδήμαρχος να μας πει από αυτά που εισπράχθηκαν, αν αφορούν ποια αίτη, αφορούν της περσινής χρονιάς, αφορούν της τελευταίας τριετίας ή ενδεχομένως αφορούν προηγούμενα οικονομικά αίτη. Και επίσης, στο κωδικό εκεί πέρα που λέει για τα εισπραχθέντα των αντοποδοτικών τελών. Όσα βεβαιώσαμε, τόσα εισπράξαμε περίπου από ό,τι βλέπω. Να υποθέσω ότι δεν βεβαιώθηκαν και δεν εισπράχθηκαν για τα μη ελεκτροτοτούμενα. Κύριε Προμόσα. Να ξεκινήσουμε, κύριε Ιωσήφιδου, το τελευταίο ερώτημα σχετικά με την ιδέη. Ό,τι έρχεται από την ιδέη, δεδαιώνεται και εισπράχτητα. Γι' αυτό είναι το πόσο αυτό. Όσον αφορά τα παρελθόντα, τα POE, αυτά που αναφέρει στη κυρία Ιωσήφιδου είναι για προγενέστερα έτη, πριν το 2020, ενώ τα προηγούμενα, η κωδική 21-22, αφορά POE του 2020 τακτικά και έκτακτα. Στα άλλα είναι παρελθόντων ετών, τα οποία είναι πολλές φορές και χρήματα που ίσως και δεν έσπράξει ποτέ ο δήμος. Ωστόσο, το ερώτητο ποσοστό αυτό εδώ πέρα είναι το 13,65, αρκετά ικανοποιητικό δεδομένο ότι παλαιότερες χρονιές το νούμερο αυτό ήταν μονοψήφιο. Στην ερώτηση του κυρίου Καλανταρίδη... Συγγνώμη παραμέντε, για τα μη ελεκτροτοτούμενα όμως δεν απαντήσατε. Η ερώτηση ήταν συγκεκριμένα για τα μη ελεκτροτοτούμενα. Θα έλεγα πολύ ώψιμο το ενδιαφέρον σας για τα μη ελεκτροτοτούμενα, κυρία Ιωσήφιδου. Θα έχει ξαναβάλει το θέμα η κυρία Ιωσήφιδου. Η παράταξη το έχει ξαναβάλει για τα μη ελεκτροτοτούμενα. Το γνωρίζω. Για τα μη ελεκτροτοτούμενα, αν θέλετε να ανοίξουμε κάποια στιγμή μια κουβέντα να την ανοίξουμε. Δεδομένου ότι δεν υπήρχαν ποτέ αρχεία και ό,τι γινόταν γινόταν χειρόγραφα και τώρα γίνεται μια πολύ κανοπητική δουλειά. Έχουμε εντοπίσει περίπου 5.000 τα κίνητα, δημιουργούμε ελεκτρονικό αρχείο και θα έχουμε πολύ σύντομα και χρεωτικούς καταλόγους για το 20 και για το 21 και φυσικά θα βεβαιωθούν όλα. Και σύντομα θα έχουμε και αποτέλεσμα και συγκεκριμένα νούμερα όσον αφορά αυτό. Τώρα, από εκεί πέρα, για τα μισθώματα, τον DAP και τις λαϊκές. Το λόγος που είναι το βεβαιωθόν και το εισπραχθέν ιδιο πόσο είναι γιατί οι χρεώσεις γινόταν οίκοθεν, η κατάσταση τα μισθώματα δεν ήταν η καλύτερη. Το έχω πει και άλλες φορές, δεν το έχω κρύψει, αλλά σε ένας λόγος παραπάνω, δεδομένου ότι την περσίνη χρονιά υπήρχαν αυτές οι εκτώσεις του 100% και του 40% και προκειμένου να αντεπεξέλθουμε σε όλη αυτή τη διαδικασία, σύντομα πολλές φορές τη διαδικασία γινόταν οίκοθεν. Επίσης, όλη η κατάσταση δεν ήταν ικανοποιητική, γενικώς πολλές φορές μπαίναμε στη διαδικασία να γίνονται οι χρεώσεις οίκοθεν και γι' αυτό είναι το ποσό ιδιο και στα εισπραχθέντα και στα βεβαιωθέντα. Τώρα, όσον αφορά το ερώτημα για το κολυβητήριο, δεν ξέρω αν κύριος Βακερτζής, εγώ προσωπικά εκτιμώ ότι το νερό θερμενόταν, εντάξει, η θέρμαση στον χώρο μπορεί να μην ήταν ικανοποιητική, αλλά το νερό έπρεπε να θερμαίνεται, γι' αυτόν τον λόγο υπάρχει αυτή η διαφορά. Γιατί, άμα δεν υπάρχει φόβους μέσα... Παρακαλώ, μην παίρνετε το λόγο κύριε Τσανάκα. Πρόεδρε, καλησπέρα, Καλπακίδης, μπήκα. Καλησπέρα κύριε Καλπακίδη. Ολοκληρώσα κύριε Πρόμουσα. Ολοκληρώσα κύριε Πρόεδρε, δεν έχω να πω τι σημασία. Κύριε Τσανάκα, τώρα σας ακούμε. Συγγνώμη, κύριε Τσανάκα. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Να κάνω μια ερώτηση και εγώ θέλω στον κύριο Προμούσα. Συγγνώμη, κύριε Τσανάκα, σας ακούμε. Ζητάω και εγώ συγγνώμη με την κύριε Τσανάκα. Εάν όμως κάνετε, κύριε Κουνάκο, αναπτύξτε το θέμα. Όχι, όχι, δεν αναπτύξω, ερώτηση κάνω. Θέλω να μου πείτε, κύριε Προμούσα, στις 31-12 του 21, πόσοι υπάλληλοι υπηρετούσαν στο Δήμο Καβάλας. Και αφορούν το ποσό των 1825-939 αμοιβές που έχουμε εκεί. Για πόσους υπαλλήλους είναι αυτό το ποσό. Αντιελαβαίνετε, δεν είναι δυνατό να μιλήσω πόσοι υπάλληλοι υπηρετούσαν στο 21-12. Μπορούμε να κάνουμε μια ερώτηση στο γραφείο προσωπικό, αν θέλετε, και να σας απαντήσουμε. Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω, κύριε Κουνάκο. Εντάξει, ευχαριστώ. Κυρία Τσανάκα. Λοιπόν, θα είμαι πάρα πολύ σύντομη για την παράταξή μας, την εισήγηση, την κανονική, και θα την κάνει ο κύριος Καλανταρίτης, ο οποίος εξάλλου έκανε και τα ερωτήματα στην Οικονομική Επιτροπή και έκανε και την εισήγηση στην Οικονομική Επιτροπή και ο οποίος καλεί την προθέση πάντοτε, προσπαθεί να βοηθήσει, και το ξέρετε πολύ καλά, κύριε Αντιβήματς. Λοιπόν, τι είπαμε εδώ πέρα απόψε, είπαμε ότι το πλεώνασμα, που δεν είναι πλεώνασμα, αλλά είναι χρηματικό υπόλοιπο, σε ορισμένες φορές ξεπερνάει το 100% όταν βεβαιώνουμε μόνο αυτά που εισπράττουμε, όχι μόνο το 100% και το 130% θα περάσει, και εγώ δεν ξέρω πόσο, σε αυτό το δήμο δεν μας χρωστάνε τίποτα. Παρ' όλα αυτά, εμείς αγωνιούμε πάρα πολύ, και αγωνιούμε γιατί δεν έχουμε έσοδα. Πού πήγαν τα έσοδά μας, ο μόνος τομέας που έχουμε έσοδα, είναι για να γελάμε τα ανταποδοτικά. Τα ανταποδοτικά που δεν θα φτάνανε. Τα ανταποδοτικά που δεν μας τα δίνουν οι διάφοροι πάροχοι, εκτός από τη ΔΕΙ. Ο μόνος τομέας που είναι άψογος λοιπόν, και περισσεύουν και παραπάνω, αυτά που δεν φτάνανε είναι 700 χιλιάρικα, όχι πλεώνασμα, πώς το είπαμε, χρηματικό υπόλοιπο. Τι γίνανε τα έσοδα από τα μισθόματα, τι γίνανε τα έσοδα από την άρτευση, από τις λαϊκές αγορές. Προϋπολογίσαμε 30 χιλιάρικα και πήραμε 1500 ευρώ. Τι γίνανε από το κολυμβητήρια τα οποία, με συγχωρείτε μια που μιλάμε για το πετρέλε, εγώ στη θέση σας, κύριε αντιδήμαρχε των αθλητικών, θα φρόντιζα να δω και αν υπάρχει κάποια βλάβη στο σύστημα του πετρελέου, γιατί αυτή η βλάβη μπορεί να μας τυχίζει τρελά λεφτά. Δεν είναι περίεργο να υπάρχει, αλλά πρέπει να το ελέγξετε. Διότι εφόσον το εντοπίσαμε πρέπει να το δείτε. Νεκροταφία. Άντε δεν δουλεύαν τα υπόλοιπα επί κορονοϊού. Τα νεκροταφία όμως, ούτε αποκέφτουμε στράξεις. Ανησυχούμε λοιπόν σαν παράταξη, πάρα πάρα πάρα πολύ, για τα έσοδα αυτού του δίνου. Και τώρα, για τα ανταποδοτικά που φτάσαν και μας περισσέψαν, θα είπανε οι υπόλοιποι συνάδελφοι, εγώ δεν έχω να πω τίποτα, χαίρομαι για τις 686.000 χρηματικό υπόλοιπο. Για τα υπόλοιπα, όπως σας είπα, τα θέματα από την παράταξη, θα το αναπτύξει ο κ. Καλαδάριδης. Οπότε, ας συνεχίσω κ. Καλαδάριδη. Από πού φέρετε κ. Τσαράκα το χρηματικό υπόλοιπο αυτό? Παρακαλώ κ. Κουνάκο, δεν έχετε τον λόγο. Τις απορίες σας στο κ. Αντιτίμαρχου που άλλα το ρωτάτε. Δεν το ρώτησα και τώρα προέκυψε από τη σύζυγση. Άλλα το ρωτάτε. Τελείωσαν οι ερωτήσεις κ. Κουνάκο. Παρακαλώ κ. Καλαδάριδη. Μας ακούτε? Θα ακούω, πρόεδρε, αλλά θα πρέπει να σταματήσουν για να μιλήσουν. Τι να κάνω, να μιλάω κι εγώ όπου πάνω? Κ. Τσαράκα σήμερα έχει έφεση, έχει όρεξη σήμερα. Μα η κ. Τσαράκα είναι το πρόβλημα. Δεν είναι ο συναδελφός. Παρακαλώ κ. Καλαδάριδη, ο χρόνος μετράει. Λοιπόν, ευχαριστώ πρόεδρε για την παρατήρηση που μου κάνατε προηγουμένως. Υπάρχει και σε εμένα που μιλάω στη χάση και στη φέξη αλλά την ξεχνάτε για κάποιους άλλους. Με συγχωρείτε πάρα πολύ. Για κανέναν δεν την ξεχνάω και όλοι... Ναι, ναι, το ξέρουμε, το έχουμε καταλάβει. Λοιπόν, συναδελφέ, ο κ. Προβούσα στην απάντησή του, στο ερώτημα που έθεσε, μας είπε ότι γίνονταν οίκοθεν λέει η βεβαιώση. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό, συνάδελφοι? Η βεβαιώση δεν έκανε βεβαιώσεις και όποιος πήγαινε καλή την προθέσεις της δημότης στην υπηρεσία να πληρώσει, αυτός πληρώνε. Δηλαδή, έχουμε δημότες δύο ταχυτοί των αγαπητοί συνάδελφοι. Όποιοι σωστοί δημότες, μικροκύριδες πήγαν στο δήμο να πληρώσουν, πλήρωσαν. Οι υπόλοιποι, ούτε καν τους βεβαιώσαμε αυτά που πρέπει να πληρώσουν. Καταπληκτικά δουλεύει η υπηρεσία μας στα έσοδα. Και ξέρετε, δεν φαίνεται μόνο από αυτό. Γιατί τα λέω εδώ και δύο χρόνια. Αν κάποιος έχει τον αναλυτικό απολογισμό μπροστά του και πάει λίγο στα ποέ, δηλαδή σε αυτά που βεβαιώνονται για πρώτη φορά, θα τρύβετε τα μάτια σας, συνάδελφοι. Ο κ. Προμούσας, όποτε μιλάμε για τα έσοδα, μας λέει, ξέρετε τι παρέλαβα εγώ παλιά που δεν γινόταν οι βεβαιώσεις. Ξέχασε ο κ. Προμούσας, όμως, νομίζω ότι για ένα χρόνο δεν πατούσε κανένας στα έσοδα. Ότι δεν υπήρχε υπεύθυνο στα έσοδα. Αν δείτε, λοιπόν, το τι βεβαιώθηκε φέτος για τα πρόστιμα του COC, θα τρύβετε τα μάτια σας. Είχαμε προϋπολογήσει 15.000 ευρώ και ξέρετε πώς προϋπολογίζουμε? Βάσει των νόσων βεβαιώναμε και τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος, λοιπόν, εκεί που προϋπολογίσαμε 15, βεβαιώσαμε 115. Ξέρετε γιατί? Γιατί Πέρσι δεν βεβαιώναν τίποτε απολύτως. Τόσο καλά δουλεύει η οικονομική υπηρεσία. Ή δούλευε, συγγνώμη, γιατί εγώ δέχομαι ότι ο κ. Προμούσας προσπαθεί να βάλει τάξη. Θα το δεχτώ αυτό, κ. Προμούσας, να το ξέρετε. Εγώ δεν θέλω τυφλό. Τα λέω τα πράγματα όπως τα αντιλαμβάνομαι. Δεύτερο, συνάδελφοι, αυτό για το κλειστό κολυμβητήριο, πολύ ωραία απάντηση πραγματικά. Θα σας πω λοιπόν ακριβώς το νούμερο, συνάδελφοι, και ας καταλάβετε ότι θέλει ο καθένας. 120.000 προϋπολογίσαμε για κάψιμα θέρμασης και τα τιμολόγια είναι 43.000. 135.000 για κάψιμα κίνησης, που είναι για το νερό, και τα τιμολόγια είναι 132.761, συνάδελφοι. Ο καθένας καταλαβαίνει ότι θέλει. Αλλά δεν το τρώω, κ. Προμούσας, και με συγχωρείτε που χρησιμοποιώ αυτή την έκφραση, αλλά όλα πραγματικά θεωρώ ότι έχουν ένα όριο και όλοι έχουν τις κόκκινες γραμμές τους. Εγώ λοιπόν δεν το τρώω αυτό. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Μπορώ να συμπληρώσω κάτι για το πιστό κολυμβητήριο, για το πετρέλε. Σας ακούμε κ. Βακυρζέ. Λοιπόν, το πιστό κολυμβητήριο καταρχήν ήταν για πολύ μικρό διάστημα κλειστό. Δεν πήγαινε κάποιος αθλητής. Γιατί μετά την απαγόρευση δόθηκε το ελεύθερο να μπορούν να πολυμπήσουν αθλητές που κυνηγούσαν τα ώρα για το παγκόσμιο κροτάθλμα και τους Ολυμπιακούς αγώνες. Εμείς είχαμε 5 αθλητές που μπορούσαν να κάνουν κανονικά. Επίσης για το διάστημα το μικρό που ήταν κλειστό το κολυμβητήριο η θερμοκρασία της πισίνας δεν ήταν μάλλον σε μια χαμηλή θερμοκρασία το νερό της πισίνας. Δεν δουλεύε εντελώς. Και το ξαναλέω και πάλι ήταν πολύ μικρό το χρονικό διάστημα που ήταν κλειστό το κολυμβητήριο. Κύριε Βακυλτζή πηγαίντε να δείτε μπορεί να χάνει κάπου το σύστημα. Θα το κοιτάξω κυρία Τσανάκη για αυτό να είστε σίγουροι. Δεν ακούσα κυρία Τσανάκα η ψήφωσά σας ποια είναι στο θέμα? Αρνητική βέβαια. Αρνητική. Κύριε Παπαδόπουλε. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Πάντως να μην παίζουμε με τις λέξεις όπως και να υπάρχουν περισσότερα έσοδα από ό,τι είχαμε προπολεγήσει τα ανταποδοτικά της βάζουμε απαρένθηση. Τώρα κύριε Πρόεδρε. Σύνταξη τριμινέας έκθεσης αποτελεσμάτων είναι του 4ου τριμίνου. Εμείς ως παράταξη εστιάζουμε πάντα σε δύο κρίσιμους δείχτες που θεωρούμε σημαντικούς. Πρώτον στα έκτακτα έσοδα και δεύτερον στα έξοδα για επενδύσεις και έργα. Οι δείχτες αυτή κύριε Πρόεδρε δείχνουν κυρίες συνάδελφοι την ικανότητα του Δήμου μπορεί έτσι να προσελκύει επιπλέον έσοδα από προγράμματα χρηματοδότησης και να εκτελεί τα απαραίτητα τεχνικά έργα για την ποιότητα ζωής των δημοτώμας. Δυστυχώς θα πω εγώ αντίθετα με τον Αντιδήμαρχο που τα έκανε όλα ωραία και τα παρουσίασε ωραία βλέπουμε ότι η στέρηση στα έκτακτα έσοδα παρεμένει πολύ μεγάλη και ειδικότερα κυρίως η στέρηση στα έκτακτα έσοδα για επενδυτικές δαπάνες και έργα. Θα σας δώσω τρία στοιχεία γιατί τα έχω μπροστά μου που αποδεικνύουν το συμπέρασμα αυτό. Το 2020 και πάντα θέλω να κάνω μια σύγκριση με το προηγούμενο έτος για να καταλαβαίνουμε για να είναι πιο συγκεκριμένα τα στοιχεία. Το 2020 κύριε Πρόεδρε στο πλήσιμο της χρονιάς η απορροφητικότητα στα έκτακτα έσοδα για έργα είχε φτάσει στο 17,5% ενώ το 2021 μειώνεται στο 12,7%. Δηλαδή το 2020 κύριε Συνάρθε είχαμε προϋπολογήσει 15 εκατομμύρια ευρώ και εισπράξαμε τα 2,6 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ το 2021 είχαμε προϋπολογήσει 23 εκατομμύρια ευρώ και εισπράξαμε μόλις 2,9 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα, για τα έξοδα. Στα έξοδα για εκτέλεση έργων είχαμε φτάσει το 4ο τρίμηνο του 2020 στο 16,6% του προϋπολογισμού. Ενώ το 2021 φτάσαμε στο 12% του προϋπολογισμού των εξοδών για έργα. Δηλαδή το 2020 ξοδέψαμε μόλις 2,1 εκατομμύρια ευρώ από τα 12,7 εκατομμύρια του προϋπολογισμού. Ενώ το 2021 ξοδέψαμε μόλις το 2,7 εκατομμύρια ευρώ από τα 21,8 εκατομμύρια ευρώ για έργα. Και τέλος θα μείνω και σε ένα σημείο άλλο που έχω δώσει σημειώσεις μου, είναι ότι θέλω να αναφερθώ και στα έξοδα για τις μελέτες, γιατί και αυτό έχει τη σημασία του. Πάλι σε συγκρίση με το 2020. Το 2020 είχαμε ξοδέψει το 2,8 του προϋπολογισμού. Δηλαδή ξοδέψαμε, κύριε Σινάλφη, 128.000 ευρώ από τα 4,6 εκατομμύρια ευρώ που προϋπολογίσαμε. Ενώ το 2021 ξοδέψαμε το 3,2% του προϋπολογισμού εξόδων για μελέτες. Δηλαδή, κύριε Σινάλφη, ξοδέψαμε μόλις 123.000 ευρώ από τα 3,8 εκατομμύρια ευρώ που προϋπολογίσαμε. Δυστυχώς, θα έλεγα ότι όλα τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι τα έργα δεν προχωρούν. Υπάρχουν πολύ μεγάλες κατηστηρίσεις και έτσι ο δήμος δεν απορροφά πόρους και δεν φέρνει αποτέλεσμα στην καθημερινότητα των δημοτών. Και μου κάνει πραγματικά εντύπωση, κύριε Πρόεδρε, το εξής. Ενώ θα περίμενα το 2021 να τα πάμε καλύτερα από το 2020, τα πήγαμε χειρότερα. Πώς είναι δυνατόν αυτό και δεν μπορώ να το καταλάβω. Αυτή ήταν η τοποθεσία μου. Αν θέλετε μπορώ να ψηφίσω, είμαστε αρνητικοί κι εμείς, κύριε Πρόεδρε. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε, κύριε Παπαδόπουλε. Κύριε Παπά. Κύριε Προβούσεα, είναι γεγονός ότι τα έσοδα είναι όπως το είπε... Κύριε Παπά, λίγο πιο δυνατά, παρακαλώ. Δεν μ' ακούτε. Το ακούμε? Ναι, ναι, ναι. Λοιπόν, έλεγα στον κύριο Προβούσεα ότι είναι γεγονός, παρατηρησπώ, έκανε η κυρία Τσανάκα, ότι τελικά τα έσοδα προέρχονται μόνο από τα ανταποδοτικά. Και αυτό είναι κάτι που το λέμε χρόνια και πρέπει να προβληματίσει τη δίκης του δήμου, δηλαδή πώς είναι δυνατόν να βουλεύει ένας δήμος χωρίς να έχει κάνει και άλλες, θα έλεγα, δράσεις και ενέργειες ώστε να απορροφά και να έχει έσοδα και από άλλες πηγές, έτσι ακριβώς για να κάνει και όλα αυτά που είπε ο Ταφιλόδοξης, που είπε ο κύριος Παπαδόπουλος προηγουμένως. Θεωρώ όμως ότι αν δούμε τους δίκτες αυτούς σύμφωνα με την ανάλυση που έχει γίνει εδώ στην τριμμηνια έκθεση αποτελεσμάτων, ότι σύμφωνα με τα βεβαιωθέντα δεν υπολείπονται οι ειστάξεις. Άρα επομένως θα πρέπει να πάμε σε αυτό το κομμάτι που λέγεται ότι πρέπει ο δήμος πλέον να βλέπει και άλλες δραστηριότητες για να έχει έσοδα. Τώρα έτσι όπως έρχεται το θέμα και εντάξει ο καθένας πολιτικά μπορεί να έχει οποιαδήποτε οπτική και οποιαδήποτε διαφωνία, αλλά σαν θέμα που λέει συνέχεια στην τριμμηνιά έκθεση αποτελεσμάτων προϋπολογισμού, νομίζω είναι και παραστατική και αναλυτική και τακτοποιημένη και είμαι στη λογική ότι ο κύριος Προβούσας γενικά είναι στην κατεύθυνση να νοικοκυρέψει τα ζητήματα του Δημού. Αυτό που ιστοριοποιούμε σαν δήμους είναι, αυτό που είπα και προηγουμένως, να υπάρχουν φιλόδοξεις σε τέτοιες δραστηριότητες ώστε να προέρχονται έσοδα και απάλλες πηγές για να μπορούν μέσα από αυτά να δώσουν τη δυνατότητα, το αναπτυξιακό εργαλείο στο Δήμος ώστε να μπορέσει τα επόμενα 1.5-2 χρόνια που το απομένουν σε αυτή τη θητεία πράγματι να κάνει κάτι φιλόδοξο στον τομέα της ανάπτυξης. Είναι θετικός. Κύριε Βέρο. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι. Με τη σημερινή συζήτηση για το τέταρτο τρίμενο των αποτελεσμάτων του προϋπολογισμού του 2021, ουσιαστικά έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του προϋπολογισμού που υλοποιήθηκε για το 2021. Και δυστυχώς, εάν κάπου στο βάθος ελπίζαμε ότι ίσως διαψευτούμε, όλοι εμείς που το προηγούμενο διάστημα είχαμε τις ενστάσεις μας και τις επιφυλάξεις μας για την οικονομική κατάσταση του Δήμου, σήμερα νομίζω ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο ένα εκατομμύριο περίπτωση κάποιοι να πούν ότι δεν είναι έτσι όπως τα λέγαμε. Διότι το να προϋπολογίζεις 74 εκατομμύρια έσοδα και να εισπράτεις μόνο 45, μειών 29 εκατομμύρια, και ταυτόχρονα τιμολόγια τα οποία έχουν κοπεί το 2021 και θα έπρεπε να πληρωθούν από τα έσοδα του 2021, μεταφέρονται στην επόμενη χρονιά για να πληρωθούν από το προϋπολογισμό του 2022 και από χρήματα του 2022 της τάξης περίπου του 1 εκατομμυρίου 350.000. Βέβαια είναι λίγο καλύτερα από την Πέρση γιατί το 2020 μεταφέρθηκαν και το 2021 ένα 570. Είναι κάπως καλύτερη η κατάσταση. Όμως αυτό λέει κάτι, ότι τα έσοδα είναι λάχιστα, ναι μεν έχουμε κατορθώσει και ευτυχώς δηλαδή να έχουμε το 100% στα τακτικά έσοδα, δηλαδή σε αυτά που έχουμε προϋπολογίσει, όμως από εκεί και πέρα και στην περίπτωση των εκτάκτων εσόδων, αλλά και σε εισπράξεις προηγούμενων οικονομικών ετών, ειστηρούμε σημαντικότατα και κυρίως ειστηρούμε στις επιχορηγήσεις για τις επενδυτικές δαπάνες. Και ως παράδειγμα να το αναφέρω ότι δεν μπορεί να υπολογίζεις 23 εκατομμύρια και να εισπράτεις ούτε 3.916.000. Τώρα όσα αφορά τα έξοδα και εκεί είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει διότι από τη μία βλέπουμε ότι προϋπολογίζαμε για επενδύσεις 30 περίπου εκατομμύρια και πληρώσαμε για επενδύσεις 3 εκατομμύρια, δηλαδή το 10%. Και αυτό δείχνει και τη συνολική εικόνα αν θέλετε και την πορεία και το μέλλον αυτού του δήμου. Αγαπητοί συνάδελφοι για μία ακόμη φορά να το πούμε ότι πρέπει να βελτιωθούν και τα έσοδα αλλά ταυτόχρον όμως πρέπει να βελτιώσουμε και το θέμα όσα αφορά των εξόδων. Δεν μπορεί με τέτοιους προϋπολογισμούς, με χρήματα δηλαδή που εισπράττουμε με αυτά τα χρήματα που εισπράττουμε, με τον τρόπο που εισπράττουμε, οι αναθέσεις να πηγαίνουν μέχρι και σήμερα σύννεφο. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα όμως κανένας νόμος δεν σε απαγορεύει εκεί που μπορείς και έχεις τη δυνατότητα και υπάρχει αυτή τη δυνατότητα να κάνεις διαγωνισμούς για να πετυχαίνεις εκτώσεις, οι εκτώσεις που είναι προς τα συμφέρον και του δήμου και του δημοτών και με αυτά τα χρήματα μπορείς να καλύψεις πάρα πολλές άλλες τρύπες τις οποίες δεν το κάνεις ως δήμος. Άρα αυτό δείχνει ως παράδειγμα και τη λογική που έχει η σημερινή διοίκηση, όπου από τη μια βλέπει δεν έχει έσοδα, δεν υπάρχει δυνατότητα να έχει έσοδα, δεν διεκδικεί από την κεντρική διοίκηση γιατί το επόμενο που θέλαμε να πούμε, διότι σίγουρα κάποιος θα ρωτήσει μα και πως που θα βρεθούν αυτά τα έσοδα, καλώς ή κακώς, διότι αυτό από τη μια στιγμή στην άλλη δεν αλλάζει, δεν γίνεται, δεν έχεις κανένα μαγικό ραβδάκι και από τη μια μέρα στην άλλη να διπλασιάσεις τα έσοδά σου από μόνος σου. Αυτό που είπε προηγουμένως ο συνάδελφος του κ. Παπάς ή ο κ. Παπαδόπουλος ή οποιοδήποτε άλλος συνάδελφος που προηγουμένως το υποθετήθηκε. Άρα εδώ είναι και διαχρονικό το θέμα και το πρόβλημα και αν θέλετε και οι ευθύνες. Οι πολιτικές είναι διαχρονικές, όμως αυτό που μπορείτε να κάνετε ως διοίκηση είναι να κάνετε αυτό που δεν κάναν ούτε και οι προηγούμενοι, επιτέλους να διεκδικήσουμε αυτά τα οποία οφείλει η κεντρική διοίκηση να μας αποδώσει. Και ποια είναι αυτά. Πρώτον, ένα μεγάλο κομμάτι από τα παρακρατηθέντα 12 με 16 που είχαν ξεπεράσει το 65% των τακτικών εισόδων, εννοώ πάντως έτσι, όπου όλοι ξέρουμε ότι μειώθηκαν πάνω από 65%, αλλά και ένα δεύτερο, να διεκδικήσουμε τα χρήματα που οφείλουν από τις αρμοδιώτες, τις οποίες μας έχουν δώσει ως αρμοδιώτες αλλά που ποτέ δεν συνοδεύτηκαν ούτε με τους ανάλογους πόρους αλλά ούτε και με το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό. Λυπάμαι πολύ αλλά μακάρι να με διαψεύσετε ως διοίκηση και να μου πείτε τι έχετε κάνει μέχρι τώρα για να διεκδικήσετε. Και μη μου πείτε ότι είναι θέμα μόνο της σκέδε και συνολικά δηλαδή της αυτοδιοίκησης αλλά και η σημερινή διοίκηση. Πόσα αντέδραση. Και να σας πω και το τελευταίο και να κλείσουμε αυτό ως παράδειγμα που αυτό δείχνει ότι δεν διεκδικεί η σημερινή διοίκηση. Εδώ και δύο μήνες είναι γνωστό ότι υπάρχει αναστολή πάγομα του προγράμματος Αντώνης Τρίτσις. Δεν άκουσα τίποτα. Εμείς ως Δημοτική Παράταξη δεν ακούσαμε, δεν είδαμε καμία αντίδραση. Που θυμολογείται και ευχόμαστε να είναι μόνο θυμολογία ότι δεν θα είναι απλώς αναστολή. Και ότι υπάρχει από την κεντρική διοίκηση σκέψη να μην υλοποιήσει αρκετά από τα έργα τα οποία έχουν εγκριθεί και έχουν ενταχθεί εκατομμυρίων ευρώ συνολικά για όλους τους δήμους. Άρα καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Γι' αυτό για μια ακόμη φορά εμείς λέμε ότι η διοίκηση πρέπει και να διεκδικήσει, αλλά και επιτέλους για μια ακόμη φορά και τελευταία. Έχετε το περιθώριο, έχετε άλλα δυο χρόνια μπροστά σας. Κι ας κουραστήκαμε επί ενάμιση χρόνων να θέτουμε το θέμα ότι κάποια στιγμή σαν Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να συζητήσουμε για τα οικονομικά του δήμου. Και όχι μόνο του δήμου αλλά και των δημοτικών επιχειρήσεων και των οικονομικών προσώπων. Επιτέλους πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση για να δούμε την πραγματική εικόνα και να δούμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε και τα έσοδα και συνολικά τα οικονομικά του δήμου μας. Για όλους αυτούς τους λόγους κύριε Πρόεδρε είμαστε αρνητικοί. Ευχαριστούμε κύριε Βέρο, κύριε Σποτόιας. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, σε οικονομική ασφυξία έχουν οδηγήσει το σύνολο των δήμων καθώς και των δικών μας διαχρονικά αγαπητοί συνάρεφοι και συναντέρφητες, όλες οι κυβερνήσεις, με τα αλπάλαιρα νομοθετήματα και τις παρεμπάσεις που έχουν κάνει. Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης 1, έρχεται και ο Δύο, με τα οικονομικά τους παρατηρητήρια, τους σκεγισμένους προλογισμούς και ισολογισμούς. Φυσικά αυτή η ασφυξία, αυτή την ασφυξία την πληρώνουν, την ύφη την πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα. Ο κόσμος ο πολύς δηλαδή. Απόδειξη για αυτή την ασφυξία αποτελεί και η τελευταία τριβενεία έκθεση που εξετάζουμε, όπου καταγράφεται στα έσοδα να έχει βεβαιωθεί το 70% και να εισπρακθεί το 61 μισόβερι, που δηλαδή είναι ένα πραγματικό βατερλό, από την άλλη στα έξοδα στο σύνολο του προλογισμού των θαπανών έχει δεσμεθεί το 75%, τιμολογήθηκε το 48% και πληρώθηκε το 46,5%. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, αυτής της πολιτικής είναι ότι τα έσοδα κυρίως να προέρχονται από ανταποδοτικές υπηρεσίες, από τέλει φόρους και χαράτσια, με συνεχώς φυσικά μειούμενη την κρατική χρηματοδότηση, κρατική χρηματοδότηση η οποία δεν χάνεται, δεν εξαγελώνεται, πηγαίνει μπωναμάς στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, όπως θα πάει και με τον τελευταίο ανατοξιακό νόμο και φυσικά δεν θα φτάσει ποτέ στις τζέπες των εργαζομένων και των μικροεπανγελματικών, απ' την άλλη τα έξοδα και οι δαπάνες που γίνονται αφορούν σε έργα και δράσεις που είναι βέβαια πολύ μακριά από τις ανάγκες που έχουν σήμερα οι κάτοικοι των χωριών και της πόλης και τα έργα αυτά αφορούν κυρίως σε έργα βιτρίνες, δηλαδή για έργα που γίνονται, που δεν γίνονται για τις ανάγκες του λαού, αλλά για έργα που αφορούν κυρίως συμφέροντα, που ευνοούν κυρίως τουριστικό και βία μετακομιστικό κεφάλαιο. Δείτε παράδειγμα και έργα είναι αυτά που τα λέμε βιτρίνες αλλά έχουν πολύ ουσία, είναι πλατεία Καπνεργάτη, πλατεία Μακεδόδος Φιλίπου, πλατεία Ελευθερίας, πεζοδρομήσεις, λιμάνια Φύση, Λιποσιαπόσταλος Παύλος, ανάπλαση κέντρου Κρινίδων κλπ. Ιδιαίτερη ιδέα προσοχή δίνεται στα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών, τα περίφημα ΠΠΟΕ, τα παλιά τευτέρια δηλαδή που ξεσκονίζουν όχι μονάχα εσείς αλλά και όλοι οι δήμοι. Έβλεπα προχθές ένα τέτοιο τευτέρι παλιό από το 1999 σε έναν όμορφο δήμο. Εδώ λοιπόν από αυτά τα περίφημα ΠΠΟΕ, τα παλιά τετέρια, έχετε βεβαιώσει το 190% και εισπράξατε το 2017 δεν είναι ακριβώς το 100%. Αυτό δηλώνει ότι υπάρχει αδυναμία των δημοτών να ανταποκριθούν σε αυτή την επιπλέον αφέμαξη που γίνεται, μαζί με την τρέχουσα αφέμαξη που γίνεται, τόσο από την πολιτική που εφαρμόζει ο δήμος, το χαράζομα δηλαδή, αλλά και με την τελευταία ακρίβεια. Αυτή η κατάντια λοιπόν της οικονομικής ασφιξίας, στην κυριολεκσία αποτυπώνεται και στην κατηγορία των επενδυτικών δαπανών, όπου έχει δεσμευτεί το 66% και τιμολογήθηκε το 72% και πληρώθηκε το 10%. Δηλαδή και εκεί που λέτε ότι κάνετε επενδύσεις υποτίθετα για έργα που θα ανακοφήσουν τον κόσμο και εκεί η ασφιξία είναι πραγματικά τέτοια που δεν μπορεί να προχωρήσει άλλο. Η λύση ποια είναι? Είναι η λύση που θα δώσει μόνο ο οργανωμένος λαός, η λύση που θα δώσουν οι εργαζόμενοι με τον ενωτικό τους αγώνα, είναι η λύση που σήμερα δίνουν οι εργαζόμενοι στα πετρέλαια με τον δίκαιο και ανυποχώρητο αγώνα που κάνουν προκειμένου να υπεσπεριστούν τα δίκαια συμφέροντά τους, είναι η λύση της ανατροπής αυτής της κατάστασης, της ανατροπής του αρνητικότατος συσχετισμού πολιτικού που υπάρχει και στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες που έχουμε, όπως και συγκεκριμένα σήμερα τα όχι που υπόθηκαν για τον προϋπολογισμό. Η διαφορά είναι ότι αυτά που κάνετε εσείς της σημερινής διοίκησης θέλουν να τα κάνουν οι ακολαπτόμενοι χαλίφιδες στη θέση σας. Απόδειξη το ότι ο αρνητικός συσχετισμός είναι τόσο αρνητικός για τους καβαλιώτες είναι ότι δεν βγάλατε, δεν δελήσατε να βάλετε παρά μικρή αράδα συμπαράστασης τους εργαζόμενους τόσο στα πετρέλαια, όσο και στα λιπάρματα. Την επόμενη φορά θα σας φέρω με συμπαράσταση για τους αγρότες, αλλά και εκεί πάλι θα σφυρίξετε κλέφτηκα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι οι ψήφους μας είναι αρνητικοί. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Βαγιατζής. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα είμαι θετικός στο συγκεκριμένο θέμα και η αιτιολόγησή μου είναι ότι λόγω της, όπως είχα πει και στο παρελθόν, λόγω ότι τα νούμερα δεν είναι τα προβλεπόμενα φυσικά, αλλά υπάρχει και το ζήτημα της πανδημίας, το οποίο είναι ένα μεγάλο ζήτημα και νομίζω ότι γενικά όλες οι επιχειρήσεις και όλες οι δομές, τέλος πάντων και του κράτους, αλλά και του υπολογισμού παγκοσμίως, έχουν πέσει εκτός, οπότε με λίγα λόγια δεν θα μπορούσα να περιμένω τώρα το Δήμο Καβάλαση, οποιοδήποτε άλλο δήμο να είναι στο 100% των προπλέψεων και των υπολογισμών και των ισολογισμών. Οπότε, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαι θετικός, διότι πρέπει να στηρίξουμε τουλάχιστον τον δήμο μας και φυσικά ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, οπότε φυσικά κάποια πράγματα δεν μπορούν να διωθούν ευγαίνοντας και από την κρίση. Αυτό έχω να πω δεδομένου ότι θα υπάρξει και μια επιστητική κρίση σύντομα μετά την ενεργειακή που ζούμε, ξεκινήσαμε να ζούμε, οπότε κάποια στιγμή αυτά τα νούμερα πρέπει να βελτιωθούν, αλλά δεδομένη στιγμή νομίζω με όλα αυτά με τα προβλήματα που πήρξαν και την πανδημία δεν νομίζω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε κάτι καλύτερο, οπότε στηρίζουμε με σκοπό να βελτιωθούν στο άμεσο μέλλον τα νούμερα αυτά. Ευχαριστώ. Ο κ. Ξανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχοντας μπροστά τις καταστάσεις του 4του τριμίου του 2021 και έχοντας βιώσει από τον πρόπερασμένο Δεκέμβριο όλη αυτή τη συκοφαντική επίθεση, τη λάσπη, τα ψεύδι, τα οποία ισόρευσε η διοίκηση του Δήμο Καβάλας και των μέσων τα οποία ενοχηστρωμένα φρόντιζαν να αναπαράγουν αυτές τις ειδήσεις σε ό,τι αφορά τη σύνδεση των ανταποδοτικών. Έχω να πω ότι αποδεικνύεται περίτερον μέσα από τις καταστάσεις και μέσα από τα στοιχεία που η υπηρεσία έδωσε σήμερα ότι οι υπολογισμοί που κατέθεσα και που μέσα αυτού ζήτησα την στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας ήταν όχι μόνο σωστοί, καπαληθεύτηκαν απολύτως. Και βέβαια η μεμψημυρία και η μικροψυχία του κ. Προμούσα δεν αλλάζει ένα αντιεπιζήτρο γεγονός, διότι και αυτή την ώρα, την ώρα όπου τα νούμερα είναι εξακάθαρα, είμαστε μέσα 200.000 ευρώ γιατί βεβαιώσαμε 7,590 και εισπράξαμε 7,568. Όχι προϋπολογίσαμε, βεβαιώσαμε 7,590 και εισπράξαμε 7,568. Δηλαδή και την αδυναμία να βεβαιώσει τα 110.000 επιπλέον από τα προϋπολογιστέντα, αυτή τη μετατρέπει σε έλλειμμα απλά και μόνο γιατί έτσι θα έχει την ικανοποίηση να δικαιολογήσει τη νοδική του ψήφο τον Δεκεύριο του 2020, όταν συζητούσαμε το θέμα των ανταποδοτικών. Επί των άλλων δικτών και θεμάτων, αναλύθηκαν επαρκώς, εγώ θα σταθώ κυριολεκτικά στην τελευταία παράγραφο της υγείας της οικονομικής υπηρεσίας. Και θα δείξω με αυτόν τον τρόπο, σως καταλαβαίνουν, δεν έχω την απέτηση να το καταλάβουν, να το νοίσουν όλοι, την τραγικότητα των οικονομικών ειδομένων του Δημοκαβάλλας όπως υλοποιείται. Στις δαπάνες, γιατί άλλη μία εικόνα ενδεικτική του πού πάει ο Δήμος είναι να δημιουργεί δαπάνες, δαπάνες, τι είδους δαπάνες, όχι μόνο δαπάνες σε ένα θέσης δεξιά και αριστερά από αυτές που μας έχουν συνηθίσει η διοίκηση, αλλά δαπάνες, οι οποίες έχουν να κάνουν επενδύσεις με στήριξη πολιτικών, με πολιτικές ο οποίες ο Δήμος θα πρέπει να ανατήξει και κοιτάξτε να δείτε τι λέει η εισήγηση. Στο σύνολο του προπολογισμού δαπανών δεσμεύσαμε λέει το 75,68, τιμολογίζαμε το 48,53 και πληρώθηκε το 46,69. 29%, δηλαδή, λιγότερα από αυτά που δέσμευσε η υπηρεσία ο Δήμος Καβάλας πλήρωσε και αυτό ξέρετε σε περίοδους κρίσης είναι ένα άλλο στοιχείο το οποίο μπορεί να είναι ενδεικτικό του τι σημαίνει ανάπτυξη και πώς ανάπτυξη αυτή την εννοείο καθής. Με όλα αυτά τα δεδομένα δεν μπορώ να μην είμαι αλλητικός κυρίες και κρίσεις να δω και κύριε Πρόεδρε και φυσικά να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι επαληθεύτηκε απολύτως η προοδοβολία που πήρα στην περίθμη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2020 αναφορικά μεταταποδοτικά. Κύριε Κουνάκος. Κύριε Κουνάκο. Καλησπέρα αγαπητοί συνάδελφοι, καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, περαστικά στο δήμαρχό μας και θα πρέπει λίγο να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Ακούγουμε κύριε Πρόεδρε? Βρίσκομαι από τους αγαπητούς συνάδελφους, πραγματικά. Ακούω αυτή τη στιγμή, ενώ όλα τα νοικοκυριά βογκάνε από την αύξηση των τιμολογίων στην ενέργεια και εδώ πανηγυρίζουμε ότι στα ανταποδοτικά, από πού προκύπτει αυτό, ότι έχουμε λέει ένα πλεώνασμα των 680.000 ευρώ. Και για αυτό ακριβώς το λόγο, κάποιοι οι οποίοι ήθελαν δημίωση των ανταποδοτικών, πάνε και πανηγυρίζουν εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, είτε στα μέσα. Αυτή είναι η αλήθεια. Όχι φυσικά, δεν είναι αυτή η αλήθεια, γιατί αγαπητοί συνάδελφοι, εσείς λαβάνετε υπόψη το χρηματικό υπόλοιπο το οποίο υπάρχει στις 39 του 2021. Το χρηματικά υπόλοιπο το οποίο αμνημονεύεται κυρία Ιωσηφίδου, κυρία Ξανθόπουλε, είναι στις 39 του 2021. Δεν είναι 31-12. Ας κλείσουν ο προϋπολογισμός. Διάβασε και το τρίτο θέμα, πώς συνήθως θα διαβάζεις. Διάβασε το πρώτο θέμα... Παρακαλώ μη διάρκομαι... Το πρώτο θέμα το διαβάζω και το έχω μπροστά μου. Άμα θα πάτε στη σελίδα 2 θα δείτε ότι είναι 39 το χρηματικό υπόλοιπο. Τα στοιχεία είναι 39. Δεν είναι 31-12. Η κυρία Ιωσηφίδου δεν μίλησε ακόμη. Μίλησε το πρωί σαν ραδιόφωνο. Και παράλληλα τώρα ο κύριος Ξανθόπουλος. Ακούστε, αγαπητοί συνάδελφοι, να μην βαφκαλιζόμαστε. Ο Δήμος Καβάλες είναι ένας μεγάλος δήμος, ο οποίος όμως έχει λίγα έσοδα. Και ενώ είχαν εφροντίσει οι προηγούμενοι διοικήσεις να αφήσουν σημεία έσοδων, εμείς αυτά σήμερα δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. Και δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε γιατί υπάρχει πανδημία, υπάρχει δυσπραγία οικονομικής στις επιχειρήσεις, δεν μπορούμε να πάρουμε τα μισθόμετα, δεν μπορούμε να εισπράξουμε τα τέλη όπως προβλέπετε και γι' αυτό ακριβώς το λόγο, όλος ο προπολογισμός του Δήμου, αγαπητοί συνάδελφοι, από τα 70 τόσα εκατομμύρια καταλήγουμε να είναι μόνο 27. Αυτά είναι τα πραγματικά τα οποία διαχειρίζει το Δήμος Καβάλες. 27 εκατομμύρια από τα οποία, αγαπητοί συνάδελφοι, τα 1.800 είναι οι μισθοδοσίες του προσωπικού. 1.800 είναι οι μισθοδοσίες του προσωπικού. Άρα τι απομένουνε οι υπόλοιπα μόνο 17 εκατομμύρια. Τα 17 εκατομμύρια ελάτε να τα διαχειριστούμε όλοι μαζί να δούμε σε ποιας κατευθύσεις θα πάνε στην κοινωνική πολιτική. Και θα πρέπει να λέγονται κάποια πράγματα. Ακούσα εδώ από τη διοίκηση. Κύριε Πρόεδρε, αυτή τη στιγμή απασχολούνται 95 άτομα στο πρόγραμμα πλησίον της ειδαξοδότησης μέσα των αντοποδοτικών. Έχουν φύγει περίπου 52 υπάλλοι από τη μισθοδοσία των αντοποδοτικών υπηρεσιών και έχουν πάει είτε σε μετατάξεις είτε στην κινητικότητα. Δεν πληρώνονται αυτοί. Παίρνουμε 60% επιχορηγήσεις από τον ΟΑΕΚ αντί να πανηγυρίζουμε το ότι καλύπτουμε 100 περίπου θέσεις ανέργων πλησίον της σύνταξης κεφαλιωτών ερχόμαστε και λέμε όχι να βγάλουμε το χέρι του δήμου από την τσέπη των δημοτών. Αν είμαστε σοβαροί στις αντοποδοτικές όταν τα πετρέλα έχουν αυξηθεί κατά 30% και όταν η ρύτρα αναπροσαρμογής έχει ανεβάσει στα έψη, η οποία δεν έχει υπολογιστεί εδώ στο τέταρτο τετράμινο, κύριε Πρόεδρε, η ρύτρα αναπροσαρμογής, ακούτε τι γίνεται, τι μάχη γίνεται για την ρύτρα αναπροσαρμογής, πακόσμια, όχι μόνο στη χώρα, άσχετα αν η χώρα έχει τη μεγαλύτερη ρύτρα αναπροσαρμογής. Δηλαδή στα 300 ευρώ η μεγαλύτερη μεγεωβατόρα. Αυτά τα πράγματα... Απολογισμό αυτό που κάνει σήμερα η δίκηση. Η κατάσταση οικονομική δεν είναι καλή αγάπη της συνάδελφης και το φωνάζω από την αρχή. Πρέπει να αλλάξουμε τακτική. Τι πρέπει να κάνουμε, ορισμένες παρατηρήσεις σωστές, ορθές, κάνει ο κ. Καλαταρίδης. Ναι, ο Ελίας έχει σωστές τοποθετήσεις, γιατί ξέρει ποια είναι η πραγματική κατάσταση του Δημοκαβάλλας. Θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι μας ότι η κάθε διοίκηση δεν θέλει να πάρει χρήματα, γιατί να τα πάρει τα χρήματα. Ξέρετε ότι δεν θα έβγαινε μισθοδοσία να πληρωθούν οι ανταποδοτικές υπηρεσίες του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, εάν δεν υπήρχαν χρήματα... Γιατί την άζητας τον αέρα, αυτό που λέει ο κ. Προμούσας, από πού βρήκατε κ. Προμούσα και πληρώσατε δημιουργία, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, τον υπαλλήλωσαν οι ανταποδοτικές υπηρεσίες, πέστε τους δημοτικούς συμβόλους, για να έχουν μια πραγματική εικόνα και να μη λαϊκίζουνε κάποιοι αγαπητοί συνάδελτοι. Εγώ δεν θέλω να πω πολλά πράγματα, στηρίζω τις σημερινές δικές και το φωνάζω, γιατί γίνεται ορθολογική διαχείριση στον δήμο Καβάλας, αλλά από την άλλη ο δήμος δεν βαδίζει σωστά σε ό,τι αφορά τα έσοδα του. Η δαπάνη 4 εκατοστάρικα ευρώ... Πρέπει να σταματήσετε, σας παρακαλώ πολύ έχετε ιδρυθεί κατά πολύ τον χρόνο. Θα με βάζετε να μιλάω και την δευτερολογία μου άλλα δύο λεπτά όπως λέει ο κανονισμός. Στα πέντε λεπτά θα πρέπει να με σταματάτε. Τρία σε δύο πέντε. Αυτό λέει ο κανονισμός, κύριε πρόεδρε. Αλλά μην ανησυχείτε, σας αφήνω και παραπάνω και το ξέρετε. Θα με διακόψετε, θα μου κλείσει το μικρόφωνο αν μιλάω πάνω από πέντε λεπτά, κύριε πρόεδρε. Τώρα να μη σας πω πόσο μιλήσατε. Λοιπόν, θετικός ή αρνητικός, δεν είναι καταγραφική ψήφος. Θετικός είμαι. Ευχαριστούμε πολύ. Αλήμουνα αυτή την προσπάθεια που κάνουμε. Θετικός, κύριε πρόεδρε. Εγκρίνεται καταπληκτικοσυφία. Δεύτερο θέμα, υποχρωτική αναμόρφωση των οικονομικών στόχων του οργανισμού του Δήμου Καβάλαση Οικονομικού Έτους 2022. Στοχοθεσία του Δήμου αναμορφώνεται υποχρωτικά κατά τον χρόνο οικογροτικές αναμόρφωσης του προπολόγισμου και ως το τέλος του Φεβρουαρίου. Οπότε γι' αυτό λόγο φέρουμε και αυτό θέμα, το οποίο είναι συναφές και με το επόμενο, κύριε πρόεδρε. Ωραία. Υπάρχουν ερωτήσεις? Ο κύριος Λαζαρίδης βλέπω έχει ερώτηση. Σας ακούμε. Κύριε Λαζαρίδης, σας ακούμε. Κύριε Λαζαρίδης, δεν ακούγεσαι... Ναι, ναι, ναι. Δεν άγισε το μικρόφωνο. Λοιπόν, δύο-τρία ερωτήματα από το πρόεδρο της οικονομικής εκκλητοποίησης για την Δήμαρχο. Θα τα έκανα το πρωί, αλλά έλειπα, λόγω του ακατάγελου της ώρας, ήταν 9 η ώρα το πρωί, αλλιώς έχουμε συμφωνήσει, αλλά σε κάθε περίπτωση, μάλλον η αναγκαιότητα της συμμετείχης συνενδρίας οδήγησε στην επιλογή αυτής της ώρας. Θα έπρεπε όμως να ειδοποιηθούμε για την αναγκαιότητα αυτής της συνενδρίας. Λοιπόν, το πρώτο ερώτημα είναι, στη γραμμή τρία, στον πίνακα εξόδων, υπάρχει μηδενικό ποσό στους μήνες Ιανουάρου και Φεβρουάριου. Επίσης, στη γραμμή τέσσερα, που αφορά τις συμπληρωμές προηγούμενου οικονομικών ετών, πάλι έχουμε μηδενική κατανομή ποσού στον Γενάριο. Και στη γραμμή έξι των εξόδων, υπάρχει ένα αποθυματικό 110.392 ευρώ. Τι αφορά αυτό το αποθυματικό? Αυτά τα τρία ερωτήματα, Πρόεδρε. Δεν ξέρω αν ερωτήθηκαν τα ίδια από τους αδέρφους της αντιπολίτησης το πρωί, αλλά σε κάθε περίπτωση καλό είναι να απαντήσουν ξανά. Ευχαριστώ. Μπορείτε να παραλάβετε το επόμενο ερώτημα, το τελευταίο, το τρίτο. Το τελευταίο ερώτημα είναι στη γραμμή έξι των εξόδων, υπάρχει ένα αποθυματικό 110.392 ευρώ. Τι αφορά? Μ' ακούσατε? Ναι, σας άκουσα. Το αποθυματικό αυτό είναι η διαφορά εξόδων-εξόδων, κύριε Λαζαρίδη. Και όσον αφορά για το διάσταμα που δεν υπάρχουν εξόδους, που είναι μηδέν, έχει το γεγονός να κάνουμε το γεγονός ότι στην αρχή του χρόνου πάντα δεν υπάρχουν εξόδους, διότι δεν έχουμε αρχίσει ακόμη η δεσμεύση πιστώσεων. Από εδώ και πέρα που θα ψηφιστεί ο ουσιαστικά ο προϋπολεγγισμός αυτός η αναμόρφωση και θα αρχίσουν οι δεσμεύσεις πιστώσεων, θα προχωρήσουμε και θα αρχίσουμε τις πιρωμέσες. Δεν βλέπω κάποια άλλη ερώτηση. Κυρία Τσανάκα. Κυρία Τσανάκα. Δεν βλέπω κάποια άλλη ερώτηση. Κυρία Τσανάκα. Κυρία Τσανάκα, μας ακούτε. Δύο λεπτά. Την τοποθέτηση της παράταξης θα την κάνει ο κ. Καλανταρίδης. Εγώ εξ αρχής θα σας πω ότι είχαμε αποφασίσει σε αυτό το θέμα να ψηφίσουμε θετική, θετικά, για να μη γινόμαστε πάντοτε οι κακοί της υπόθεσης. Από τη στιγμή όμως που το δεύτερο θέμα, όπως είπε ο κ. Προμούσας, έχει να κάνει με τη στοχοθεσία του τρίτη θέματος, λυπούμε πάρα πολύ από τώρα, σας το λέω, ότι θα είμαστε αρνητικοί. Θα σας παρακαλέσω, δώστε τον λόγο στον κ. Καλανταρίδη για να αναπτύξει το θέμα. Συνεχίστε κ. Καλανταρίδη. Δεν έχω να πω κάτι ιδιαίτερα κ. Πρόεδρε, με κάλυψε η κυρία Δήμαρχος. Έτσι όπως το είπε είμαι. Τα δύο θέματα συνδέονται άμεσα. Το δεύτερο θέμα είναι απόρεια ουσιαστικά της υποχρεωτικής αναμόρφωσης που γίνεται μετά το κλείσιμο του προηγούμενου οικονομικού έτους. Από τη στιγμή λοιπόν που ήμασταν αρνητικοί στην οικονομική επιτροπή για την υποχρεωτική αναμόρφωση, και θα τοποθετηθούμε σε λίγο, για το λόγο αυτό, λόγω της άμεσης σύνδεσης που υπάρχει μεταξύ των δύο, για αυτόν τον λόγο είμαστε αρνητικοί στο δεύτερο. Εμείς, κύριε Πρόεδρε, ψηφίζουμε παρόν, καθώς είμασταν αρνητικοί στον προπολογισμό του 2022, αλλά κατανοούμε βέβαια ότι η υποχρεωτική αναμόρφωση των οικονομικών στόχων είναι μια τεχνική διαδικασία. Ωστόσο όμως, κύριε Πρόεδρε, δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την ομότητα της διαδικασίας, καθώς η διοίκηση του Δήμου μένει να χρησιμοποιεί λογισμικό χωρίς άδεια και χωρίς ύβαση με τον ιδιότη που το πατάχει. Πάρων, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Παπά. Τεντική, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Βέρο. Είμαστε αρνητικοί, κύριε Πρέδρε, διότι ως γνωστό δεν ψηφίσαμε και ήμασταν αρνητικοί και στην έκριση του προπολογισμού για το 2022. Κύριε Ποτοία. Και εδώ, σε αυτό το θέμα και στο επόμενο, για να μην ξαναπάρω το λόγο μετά, κύριε Πρόεδρε, ψηφίζω όχι, δηλώνοντας ότι φαίνεται ξεκάθαρα και από τα δύο θέματα η απόλυτη ομολογία της αυτηρής πειθαρχίας του Δήμου μας, αλλά και στην ολικάτρα όλων των Δήμων, στα δημοσιονομικά περιθώρια που θέτει το αστικό κράτος. Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει ότι τα παίρνει από τους πολλούς και τα δίνει στους λίγους, στους πλούσιρους δηλαδή, αυτούς που έχουν δύο αυτοκίνητα. Ευχαριστώ. Ο κ. Ξανθόπουλος. Κ. Π. Ο κ. Ξανθόπουλος. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχοντας εκφραστεί αρνητικά κατησίδηση προϋπολογισμού του 2022, δεν μπορώ που να παρά να είμαι αρνητικός καισταν υποχρωτική αναμόρφωση για την εκτέλεση του ολοκληρωμών υπογραμμών δράσεων του Δήμου. Ο κ. Κωνέκος. Θετικός κ. Π. Και ο κ. Προμούσας. Θετικός κ. Π. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχοντας εκφραστεί αρνητικά κατησίδηση προϋπολογισμού του 2022, δεν μπορώ που να παρά να είμαι αρνητικός καισταν υποχρωτική αναμόρφωση για την εκτέλεση του ολοκληρωμών υπογραμμών δράσεων του Δήμου. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχοντας εκφραστεί αρνητικά κατησίδηση προϋπολογισμού του 2022, δεν μπορώ που να παρά να είμαι αρνητικός καισταν υποχρωτική αναμόρφωση για την εκτέλεση του ολοκληρωμών υπογραμμών δράσεων του 2022, δεν μπορώ που να παρά να είμαι αρνητικός καισταν υποχρωτική αναμόρφωση για την εκτέλεση του ολοκληρωμών υπογραμμών δράσεων του 2022, δεν μπορώ που να παρά να είμαι αρνητικός καισταν υποχρωτική αναμόρφωση για την εκτέλεση του ολοκληρωμών υπογραμμών Δεν μπορώ που να παρά να είμαι αρνητικός καισταν υποχρωτική αναμόρφωση για την εκτέλεση του ολοκληρωμών υπογραμμών δράσεων του 2022, δεν μπορώ που να παρά να είμαι αρνητικός καισταν υποχρωτική αναμόρφωση για την εκτέλεση του ολοκληρωμών δράσεων του 2022, δεν μπορώ που να παρά να είμαι αρνητικός καισταν υπογραμμόρφωση για την εκτέλεση του ολοκληρωμών δράσεων του 2022, δεν μπορώ που να παρά να είμαι αρνητικός καισταν υπογραμμόρφωση για την εκτέλεση του ολοκληρωμών δράσεων του 2022, δεν μπορώ που να παρά να είμαι αρνητικός καισταν υπογραμμόρφωση για την εκτέλεση του ολοκληρωμών δράσεων του 2022, δεν μπορώ που να παρά να είμαι αρνητικός καισταν υπογραμμόρφωση για την εκτέλεση του ολοκληρωμών δράσεων του 2022, δεν μπορώ που να παρά να είμαι αρνητικός καισταν υπογραμμόρφωση για την εκτέλεση του ολοκληρωμών δράσεων του 2022, δεν μπορώ που να παρά να είμαι αρνητικός καισταν υπογραμμόρφωση για την εκτέλεση του ολοκληρωμών δράσεων του 2022, δεν μπορώ που να παρά να είμαι αρνητικός καισταν υπογραμμόρφωση για την εκτέλεση του ολοκληρωμών δράσεων του 2022, δεν μπορώ που να παρά να είμαι αρνητικός καισταν υπογραμμόρφωση για την εκτέλεση του ολοκληρωμών δράσεων του 2022, δεν μπορώ που να παρά να είμαι αρνητικός καισταν υπογραμμόρφωση για την εκτέλεση του ολοκληρωμών δράσεων του 2022, δεν μπορώ κατά την άποψή μου, και ας με διαψεύσει κάποιος, ότι για άλλη μία φορά ξεχάσαμε κάποια έργα να τα βάλουμε με αποτέλεσμα τώρα εκ των ιστέρων να ερχόμαστε και να προσπαθούμε να καλύψουμε αυτό το κενό το οποίο έχει δημιουργηθεί. Είναι πληγές τις οποίες τις έχουμε δεί, τις έχουμε εμπεδώσει, δυστυχώς δεν βλέπω αυτή η κατάσταση πραγματικά να βελτιώνεται και να δίνεται ένα τέλος σε αυτό, ας μου επιτραπεί η λέξη, το μπάχαλο το οποίο γίνεται κυρίως με τα έργα, έτσι. Το πιο σημαντικό όμως συνάδελφι είναι το εξής. Το πρωί στην οικονομική επιτροπή έθεσα το εξής ερώτημα επειδή η εικόνα αυτής της αναμόρφωσης μου ήταν πρωτόγνωρη. Ποιο ήταν το ερώτημα αν αυτή η αναμόρφωση την οποία έχουμε μπροστά μας έχει γίνει με λογισμικό το οποίο έχει ο δήμος στην κατοχή του επισήμως. Αν το έχει αγοράσει δηλαδή, αν είναι το παλιό, τέλος πάντων ή κάτι καινούργιο. Η απάντηση βέβαια ήταν ότι είναι ένα λογισμικό το οποίο έχουμε δοκιμαστικά. Σας θυμίζω ότι μας έχουν χωριγήσει κάποιοι δοκιμαστικά ένα λογισμικό. Και έχουμε αυτή τη στιγμή αγαπητοί συνάδελφοι έναν φορέα όπως είναι ο δήμος Καβάλας που μισθοδοτεί 600, 700, 800 ενίοτη εργαζομένους που τρέχει έργα της τάξεως των εκατομμυρίων ευρώ και κάνει αναμόρφωση με λογισμικό το οποίο το έχει δοκιμαστικά. Για μένα αγαπητοί συνάδελφοι που προέρχομαι από το χώρο της πληροφορικής, αυτό πραγματικά είναι επιστημονική φαντασία. Φανταστείτε μια εταιρεία στον ιδιωτικό τομέα που μισθοδοτεί τους αντίστοιχους υπαλλήλους, έτσι, να λειτουργεί το λογιστήριό της, τη μισθοδοσία της, τις παραγγελίες της με δοκιμαστικό λογισμικό συνάδελφι. Εγώ πραγματικά δεν μπορώ να το χωνέψω αυτό το πράγμα. Δεν μπορούμε λοιπόν να είμαστε θετικοί ακόμα και σε μια αναγκαστική, όπως είπα, αναμόρφωση, όταν αγαπητοί συνάδελφοι γίνεται με ένα δοκιμαστικό λογισμικό. Το έχω πει και το έχω ξαναπεί και θα το πω για άλλη μία φορά. Θα μπορούσε η διοίκηση από τη στιγμή που αποφάσισε να πάει σε κάτι καινούργιο, ακόμα και με τον τρόπο που το αποφάσισε, να έχει δύο διαδικασίες που θα τρέχουν παράλληλα. Απ' τη μία να χρησιμοποιούμε αυτό το οποίο είχαμε μέχρι χθες με τα όποια προβλήματα είχε, έτσι, και ταυτόχρονα να προετοιμαστούμε έτσι ώστε να έχουμε ένα λογισμικό με κάθε επισυμότητα και να έχουμε μία ομαλή μετάβαση από το ένα στο άλλο. Αλλά θα μου πεις τώρα τι να πρωτοπρολάβει να κάνει όταν η οικονομική υπηρεσία έχει φτάσει στο χάλι του οποίου έχει αυτή τη στιγμή. Γιατί, ουσιαστικά, για χάλι προκείται αγαπητοί συνάδελφοι της διοίκησης. Όσο και να θέλετε να το παρουσιάσετε διαφορετικά δεν μπορείτε. Εκεί που φτάσαμε πραγματικά καταφεύγεται σε πρακτικές οι οποίες, θα το πω για άλλη μία φορά και εδώ κλείνω κύριε Πρόεδρε και σας ευχαριστώ, είναι επιστημονική φαντασία για έναν φορέα ο οποίος είναι φορέας του δημοσίου και μάλιστα αυτού του μεγέθους. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Κύριε Βαβαδόπουλε. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Τώρα η διαδικασία της υποχρεωτικής έτσι πρώτης αναμόρφωσης έτσι πραγματικά του καταλαβαίνουμε όλοι ένα τεχνικό θέμα και συμφωνούμε έτσι με την ταχτοποίηση ορισμένων κωδικών όπως είναι η μεταφορά των 160.000 ευρώ στο νομικό πρόσωπο της Αλληγγύης για τους παιδικούς ταθμούς και εδώ είναι να κάνω και μία υποσημίωση και να πω ότι καλό θα ήταν ολονών η αγωνία μας να μεταφέρεται στο Δημοτικό Συμβούλιο και ήταν θετικό να κάνουμε μία συζήτηση για να δούμε τους προβληματισμούς, το λόγω κυρίως στην κυρία Τσανάκα που έχει εμπιστοσύνη στον επόμενο πρόεδρο αλλά θυμίζω στην κυρία Τσανάκα την πρώην δήμαρχο ότι και ο προηγούμενος ο πρόεδρος μοιάζότανε αλλά δυστυχώς παρετέθηκε παρετέθηκε γιατί δεν τον άφησαν κάποιοι να μην διτουργήσει όπως πρέπει γι' αυτό κυρία Τσανάκα να είστε επιφυλακτικοί με τη συμπερινή διοίκηση και να αφήνετε να συζητιούν τα σοβαρά θέματα και τις αγωνίες μας να τις εκφράζουμε μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι στα ραδιόφωνα και στα στυλωρέες που κάνει ο δήμαρχος και παραπλανεί τον κόσμο. Το δεύτερο που θέλω να πω φυσικά και συμφωνούμε, ειδικά και με το πλαιόνασμα που ξαναλέω των 687.000 ευρώ στα αποδοτικά έσοδα φυσικά και συμφωνούμε με την επιστροφή των 95.000 ευρώ από το ΔΥΠΕΘΕ στον Δήμο λόγω του πλαιονάσματος που έχει το ΔΥΠΕΘΕ από τα προηγούμενα χρόνια μισό εκατομμύριο ευρώ ξαναθυμίζω και σας το έχω πει από πέρσι ότι υπήρχε πλαιόνασμα γιατί κάνετε καινούργιο προεπολογισμό για το 22 και βάζετε ένα εκατομμύριο ευρώ προεπολογισμό ενώ είχε λεφτά να λειτουργήσει στο ΔΥΠΕΘΕ τώρα πήρατε χαμπάρι ότι υπήρχε αποθεμα ωστόσο θα πω κύριε Πρόεδρε ότι δεν μπορούμε να αποτεχτούμε την ομότα της διαδικασίας καθώς η διοίκηση του Δήμου επιμένει να χρησιμοποιεί λογισμικό χωρίς άδεια και χωρίς ύβαση με τον ιδιότη που το παρέχει σας ευχαριστώ κύριε Παπά είμαστε παρόν εμείς έτσι συμφώνουμε κύριε Πρόεδρε όπως και στο προηγούμενο θέμα είμαστε σε την κύρη κύριε Βέρο κύριε Πρόεδρε είμαστε αρνητικοί θα ήθελα μόνο να σταθώ σε ένα σημείο όσο αφορά με την μεταφορά αυτών των χρημάτων των 160.000 προφανώς για την πρόσληψη εργαζομένων για τους παιδικούς σταθμούς μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία ΚΕΙΣΠΕ όμως θέλω να βάλουμε ένα προβληματισμό και θα ήθελα λίγο να ακούσω ένα αρμόδιο αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής τον κύριο Λεωνίδα Παπά ο οποίος νομίζω είναι και ο άμεσα προηστάμενος αυτής της κοινωνικής δομής αλλά και των μελών της διοίκησης Συμφωνούν δηλαδή ότι θα πρέπει σε αυτήν τη σημαντική δομή όπου όλοι ξέρουμε το πόσο σημαντικό έργο είναι και για τα βρέφη και για τα παιδιά των συνδημοτών μας να αλλάζουν οι εργαζόμενοι σε τα πουκάμισσα, να αλλάζουν οι παιδαγωγοί αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό στο μέσο της σχολικής χρονιάς, δηλαδή έτσι θα έχουν σκοπό να λειτουργήσουν τις κοινωνικές δομές για όσο χρονικό διάστημα θα διοικούν το δήμο με τέτοιου είδους εργασιακές σχέσεις θα έχουν αυτοί οι εργαζόμενοι και βεβαίως δεν είναι μόνο για τους εργαζόμενους όπου νομίζω ότι λίγοι θα διαφωνήσουν σε αυτό το οποίο θα πούμε και αυτό το οποίο λέμε ότι πάγεις και ιδιαίκες ανάγκες των υπηρεσιών του δημομάς και της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να καλύπτονται από εργαζόμενους με συνεχή και σταθερή εργασία και εδώ βλέπουμε τώρα ότι τόσο καιρό προσπαθούσαμε να λειτουργήσουμε αυτήν την κοινωνική δομή με εργαζόμενους με 8 μηνες σχέση εργασίας μέσα από το κοινοφελές δηλαδή πρόγραμμα έχουν αποχωρήσει δεκάδες εργαζόμενοι όχι μόνο επειδή η οικησία σας και το προηγούμενο διάστημα λόγω συνταξιοδότησης, υπάρχουν πάρα πολλά κενά, βέβαια αποδεχτήκατε και κάνατε δεχτά όλα τα αρχικά αρχικά της σχολικής περιόδου τα αιτήματα δηλαδή των γονιών για τη φιλοξενία των παιδιών και των βρεφών όμως, κοιτάξτε να δείτε, εάν θεωρείτε ότι αυτή η παροχή υπηρεσιών είναι η καλύτερη απέναντι στους γονείς και στα παιδιά αυτού του δήμου, θεωρώ μάλλον κάτι δεν πάει καλά και περιμένουμε να σας ακούσουμε τι έχετε σκοπό να κάνετε. Επιτέλους θα αποφασίσουμε ότι οι παιδικές σταθμοί διότι, αυτό τουλάχιστον εμπιστοί που κατανοούμε είναι ότι υπάρχει μια απαξίωση απαξίωση στην απαξίωση στην απαξίωση και στο τέλος να αποδεχτούμε εργαζόμενους με θεολογική εργασία. Κύριε Παπά Λεωνίδα, κύριε Αντιδήμαρχε, γι' αυτό φέρατε το δίκτυο εθελοντών, μήπως τελικά μέσω του δικτύου εθελοντών θα προσφέρονται αυτές οι υπηρεσίες μπορεί να μην ακούγουμε καλά συνάδελφοι αλλά λυπάμαι πολύ δεν είναι λειτουργία ενός σύγχρονος δήμου και δεν είναι επιλογές ενός σύγχρονος δήμου αυτές. Κύριε Πρόεδρε είμαστε αρνητικοί. Ο βασικό ζήτημα και σε αυτό το θέμα ήδη, κύριε Πρόεδρε, το έθεσα στο προηγούμενο θέμα για αυτή την υποχρεωτική αναμόρφωση που είναι ακριβώς τα περιθώρια τα στενά που βάζει το καπιταλιστικό κράτος προκειμένου να μπορεί να υλοποιήσει την αντιλαϊκή του πολιτική και την φιλο-μονοπολιακή πολιτική. Για το κομμάτι επειδή αφορά τώρα σε αυτό το θέμα για την προσχολική αγωγή θέλω να τονίσω ότι η προσχολική αγωγή δεν είναι μόνο βασική ανάγκη για την οικογένεια αλλά είναι πρώτα και κέντρα απαραίτη για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίηση του παιδιού. Ένα ζήτημα πολύ σοβαρό αυτή η πλευρά. Ένα δεύτερο ζήτημα είναι αυτό των εργασιακών σχέσεων σε αυτόν τον ευαίσθητη τομέα με εργασιακές σχέσεις λάστιχο με το απαράδεικτο καθεστώς των προγραμμάτων κοινοφιλούς εργασίας και των ΚΙΣΠΕ που θα πάνε τώρα να λύσουν τα προβλήματα αυτά στους παιδικούς. Άραγε ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση που υπάρχει στους παιδικούς σταθμούς. Φυσικά και βασικά ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις οι οποίες έχουν ακριβώς στρώσει το έλαφος για μια τέτοια κατάσταση αλλά και οι τοπικές διοικήσεις οι υποτακτικές που δέχθηκαν να πάνουν στην ευθύνη τους τη λειτουργία των παιδικών σταθμών και τα βλέπουν μπαγαζί γωνία που χτυπάει φυσικά τις τσέπες των ζευγαριών και ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών. Ένα ζήτημα αυτό σε σχέση με το θέμα αυτό. Και ένα δεύτερο θέμα που θέλω να ρωτήσω τον κύριο Πρωμούσα γιατί λείπει ο κύριος δήμαρχος. Κύριε Πρωμούσα αυτό το περίφημο λογισμικό είναι αυτό που την προηγούμενη φορά αν θυμάμαι καλά ο δήμαρχος είπε θα το πάρουμε θέλετε δεν θέλετε. Δεν τέλειωσε αυτή η ιστορία και πάει και έρχεται με αυτό το περίφημο λογισμικό το οποίο από κάποια στιγμή και μετά θεωρώ πως έχει γίνει και ανέκδοτο. Ευχαριστώ. Καταψηφίζω φυσικά όπως και το δεύτερο. Βέβαια κακό σας έδωσα τον λόγο γιατί είπατε στο προηγούμενο θέμα ότι δεν θέλετε να μιλήσετε αλλά παρόλα αυτά. Ευχαριστώ για την κάλυψη Πρόεδρε. Γι' αυτό σας αγαπάω. Αμοιβαία τα αισθήματα κύριε Ποτόγια. Κύριε Βογιατζή. Περτικός κύριε Πρόεδρε. Κύριε Ξανθόπουλε. Κύριε Πρόεδρε είμαι αρνητικός στο συγκεκριμένο θέμα και παρακαλώ για την κεντρική των πρακτικών σημειώσετε από το τρίτο θέμα και μετά αποχωρώ. Ο κύριος Κουνάκος. Κύριε Πρόεδρε εγώ θα κάνω μία αναφορά μόνο στις δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών ο οποίος στην παράταση που έδωσε για το προσωπικό ιδάχ στους παιδικούς σταθμούς είπε επιλέξει είναι τελευταία παράταση η οποία δίνεται και από εκεί πέρα θα πρέπει οι δήμοι από μόνοι τους να βρουν χρήματα για το αντίστοιχο προσωπικό το οποίο θα έχουν στους παιδικούς σταθμούς. Εν μέσω πανδημίας σε μία περίοδο που η σχολική περίοδο είναι σε εξέσεις έχουμε από τον Υπουργό Εσωτερικών να αποποιείται των ευθυνών η επίσημη πολιτεία και να αναθέτει τα βάρια αυτά κατεπέκταση στους δημότες γιατί ο δήμος τι είναι ο δήμος είναι ένα σύνολο δημοτών αυτό είναι και λέει ότι εγώ τελειώσαμε δεν καλύπτω άλλο τους ιδάχ και από την άλλη πλευρά ενώ είχε υποσχεθεί η σημερινή κυβέρνηση ότι από το Σεπτέμβριο μέχρι και τον Οκτώβρη θα είχαμε προσλάβει 35.000 άτομα στην τοπική αυτοδιοίκηση μέσω της κοινωνιωφελής εργασίας επειδή οι εκλογές πηγαίνουν πίσω πίσω πίσω πίσω οι προσλήψεις αυτές δεν γίνονται και δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης είτε πρώτου είτε δεύτερου μαθμού. Αυτά δεν τα λαμβάνουμε υπόψη μας για αυτά δεν μιλάει κανένας αλλά τα πολιτικά παιχνίδια γίνονται κόψτε δήμαρχοι κόψτε δημοτικά συμβούλια το κεφάλι σας να διοικήσετε τους την αυτοδιοίκηση τους δήμους σας και σας πορτώνουμε συνεχώς με νέες αρμοδιότητες. Τις βλέπετε πολύ καλά στις ακτές έτσι τα αναμορφώσεις που κάναμε πέρσι για να πάρουμε εξοπλισμό καινούριο για τις ακτές. Υπάρχουν 700-800.000 ευρώ στους δημόντες Καβάλλας επιπλέον για τις ακτές και φυσικά εμείς δεν μπορούμε να σπράξουμε χρήματα διότι έρχεται η ίδια η πολιτεία και λέει ενίκια πλέον οι δήμοι για αυτά τα οποία χάνουν δεν έχουν το δικαίωμα να επιχωρηγηθούν από το Υπουργείο Οικονομικών. Και από πού οι δήμοι θα κάνουν πολιτική την τρέχουσα ή την κοινωνική πολιτική. Από ποια κοδήλια. Δεν μιλάει κανένας. Αυτά είναι τα θέματα τα οποία θα πρέπει να αναδείξουμε. Θα πρέπει να υπάρχει οικονομική ανεξαρτησία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επιτέλους δεν μπορεί να κρεμόμαστε στις επιχορηγήσεις της πολιτείας και βάση μπροστά εάν εγώ θέλω να κάνω προσλήψεις προσωπικού να μου αφήσει να κάνω προσλήψεις προσωπικού έχοντας τη δυνατότητα. Εδώ και με απαγορεύει να κάνω προσλήψεις προσωπικού και από την άλλη πλευρά ανεώνει τις συμβάσεις. Αυτά τα φαινόμενα γίνονται μόνο στην Ελλάδα γιατί θέλουν σε μυρία την τοπική αυτοδιοίκηση. Επιτέλους να φύγουν και να ανεξαρτοποιηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση από την κεντρική εξουσία. Είστε θετικός κύριε Πρόεδρε. Κύριε Προμούσα, εγκρίνεται καταπλή ψηφία. Τέταρτο θέμα, εισήγηση για ορισμό αμοιβής δικηγόρου του Δικηγουρικού Συλλόγου Καβάλα, προς αντιμετώπιση αντίκρουσης της αποδίον 11-21 και επαρρύθμου τάδε αγωγής τακτικής διαδικασίας, στρεφόμενη σε αντίον του Δήμου μας, η προθεσμία κατάθεση προτάσεις είναι την 21 Δευτέρου του 22. Είμαστε όλοι σύμφωνοι, εγκρίνεται ομόφωνα. Πέμπτο θέμα, επανεπιβολή ή μη αρθήσας ρημοτομικής απαλλοτρίωσης στο οικοδομικό τετράγωνο 69, στον οικισμό του Αμυγδαλαιώνα Καβάλα. Είμαστε όλοι σύμφωνοι. Κύριε Πρόεδρε. Ερωτήσεις, Πρόεδρε. Ναι, έχουμε ερωτήσεις. Κύριε Βέρο. Και αν υπάρχουν ερωτήσεις, εγώ δεν έχω ερωτήσεις. Κύριε Καλανταρίδη. Η κυρία Ιωσουφίδου θα κάνει κάποιες ερωτήσεις που έχουμε. Ακόμα, κύριε Ιωσουφίδου. Καταρχήν, να πω ότι διαβάζω από την εισηγήση, ήδη υπάρχει απόφαση διοικητικού πρωτοβικίου που έχει κάνει δεκτή την προσφυγή του ιδιότη, που είναι ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου οκινήτου, που στην ουσία διατάσσει την άρση της ρημοτομικής απαλλοτρίωσης. Θέλω λοιπόν να μου πείτε, καταρχήν, αν υπάρχει αίτηση του ιδιότη προς την υπηρεσία του δήμου, εγώ βλέπω ότι υπάρχει αίτηση του ιδιότη, τι ζητάει ο ιδιότης, εγγράφως, όχι προφορικώς, πρώτον αυτό, δεύτερον, δεδομένου ότι ξέρετε πάρα πολύ καλά, ότι πλέον έχει ψηφιστεί και σχετικός νόμος το 2020, που ορίζει τις προϋποθέσεις και τους όρους για την άρση ή μη ρημοτομικής απαλλοτρίωσης. Πλέον, λοιπόν, από τη δικαστική απόφαση που ήδη υπάρχει από το 2009, όπως φαίνεται από την εισήγηση, σύμφωνα με τον νόμο έρεται, πληρούνται, μάλλον, οι προϋποθέσεις που έρεται πλέον αυτοδίκαια, επιπλέον, πέρα από τη δικαστική απόφαση, η άρση της ρημοτομικής απαλλοτρίωσης. Επιπλέον, δε, αν το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ζητάτε σήμερα, να πράξει αντίθετα από όσα ίδια η δικαστική απόφαση έχει κάνει δεκτεί την προσφυγή του ιδιώτη. Πληρούνται οι προϋποθέσεις. Δηλαδή, ο νόμος του 2020 βάζει σωρευτικά να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις. Η μία προϋπόθεση είναι να συντρέχουν σοβαροί πολεοδομικοί λόγοι για να ξαναπαλλοτριώσουμε στην ουσία, αντίθετα από τη δικαστική απόφαση, το ακίνητο. Ποιοι είναι αυτοί οι σοβαροί πολεοδομικοί λόγοι. Και η δεύτερη προϋπόθεση που βάζει σωρευτικά ο νόμος είναι να υπάρχει το αντίστοιχο κονδήλιο, στην προκειμένη περίπτωση το ποσότο 49.000 ευρώ και όχι μόνο να υπάρχει, αλλά να έχει εγγραφεί και στον προϋπολογισμό του Δήμου Καβάλλας. Άρα, η επιπλέον ερώτηση είναι, αυτό το κονδήλιο έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό ή θα περιμένουμε να το ψάξουμε από χρηματοδοτικά εργαλεία. Ευχαριστώ. Υπάρχει άλλη ερώτηση. Όχι, κύριε Κοβίδη. Λοιπόν, ξεκινώ από το τέλος. Ωστόσο, η παράγραφος μετά το ποσό, στη δεύτερη σελίδα. Ωστόσο, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής πρότασης από τον Δήμο Καβάλλας για την ένταξη του εν λόγου ακίνητου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, σύμφωνα με την υπαρήθμη τάδε πρόσκληση του Πράσινου Ταμείου του ΙΠΕΝ. Αυτή είναι η πρότασή μας, κύριε Ιωσήφίδου. Όντως, έχετε δίκιο. Υπάρχει μια απόφαση, υπάρχει το ποσό. Δεν είναι εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό του Δήμου. Η πρόθεσή μας είναι να εξασφαλίσουμε την χρηματοδότησή του. Αν το είχαμε εγγράψει στον προϋπολογισμό, το Πράσινο Ταμείο θα μας έλεγε, έχετε χρήματα, κάντε το. Επομένως, η πρόθεσή μας είναι να χρηματοδοτηθεί αυτή η προσπάθεια. Και προτείνω, αυτό είναι το τυπικό, γιατί κολλήσαμε λίγο στο τυπικό, να πάω στο ουσιαστικό μέρος. Είναι ένα οικοδομικό τετράγωνο που είναι δενδροφητεμένο αυτή τη στιγμή. Λειτουργεί ανακουφιστικά και ποιοτικά στην ευρύτερη περιοχή του Αμυγδαλεώνα. Θεωρούμε σκόπιμο να παραμείνει, εφόσον εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση του από το Πράσινο Ταμείο, θα πρότεινα με πολύ ενθουσιασμό και χαρά να το αξιοποιήσουμε με αυτόν τον στόχο και σκοπό. Και συγγνώμη, σοβαρή πολεοδομική λόγη ποιή είναι, γιατί πρέπει να συνδράχουν σοβαρή πολεοδομική λόγια. Σοβαρή πολεοδομική λόγη είναι ότι αξίζει τον κόπο να συνεχίζει αυτός ο χώρος πρασίνου στην καρδιά του οικισμού του Αμυγδαλεώνα. Επομένως, κύριε Ακοβίδη, η πρότασή σας είναι να γίνει επανυποβολή ή μη της ρημοτοπικής απαλλοτρίωσης. Η πρότασή μας είναι να ισχύσει η ρημοτομική απαλλοτρίωση και να χρηματοδοτηθούμε, ελπίζουμε από το Πράσινο Ταμείο να αποζημιωθεί ο κύριος με όσα πρέπει και του αξίζουν ο ιδιώτης, ιδιοκτήτης του ακοινήτου να μην ζημιωθεί και εμείς να έχουμε αυτό το θετικό αποτέλεσμα για τον οικισμό του Αμυγδαλεώνα και να χρηματοδοτηθεί, όπως αντιλαμβάνεστε αυτή είναι η πρόθεση, από το Πράσινο Ταμείο. Αυτούς τους τρεις στόχους θέλουμε να υλοποιήσουμε. Επομένως, για να το καταλάβουμε καλά, μιλάμε για επανεπιβολή της αρχής της ρημοτομικής απαλλοτρίωσης. Ναι. Κατά παράβαση του νόμου. Όχι παράβαση. Αν δεν εξασφαλίσουμε την χρηματοδότηση... Θέλετε να σας διαβάζω... Το νόμι πρώτα είναι αν μου επιτρέπετε. Θα σας διαβάσω αυτό λέξη. Αν μου επιτρέπετε και μου δίνετε τον λόγο. Το είπατε προηγουμένως και έγινε κατανοητό. Αλλά ο κ. Ιακοβίδης είπε ότι προβλέπει ο νόμος ότι είναι εναπόκειται στην απόφαση του νόμου. Η απόφαση πρέπει να είναι εγγεγραμμένο το ποσό στον προϋπολογισμό, κ. Ιακοβίδη. Είναι? Όχι. Συμφωνούμε σε αυτό. Πρέπει να είναι εγγεγραμμένο. Όχι. Μπορεί να ψηφίσεις ό,τι θέλετε. Όταν θα έρθει η ώρα της ψηφίσης θα το αποθετηθώ. Σύμφωνα με αυτά που είχε και ο νόμος και η δικαστική απόφαση. Έχουν δημιουργηθεί εντυπώσεις τώρα. Ο κ. Ιακοβίδης το είχε διακρυμνήσει ότι εφόσον δεν είναι εγγεγραμμένο στον προϋπολογισμό, μπορεί να γίνει επανεπιβολή. Το καταλάβαμε καλά, κ. Ιακοβίδη? Ναι, ναι, ναι. Πολύ ωραία. Επομένως, άλλη ερώτηση δεν υπάρχει. Κύριε Καλαδαλίδη, εσείς. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε. Η αλήθεια είναι ότι στην Οικονομική Επιτροπή από την οποία είχε περάσει το συγκεκριμένο θέμα, είμασταν θετικοί γιατί θεωρούμε και εμείς ότι δεν πρέπει ένας χώρος πρασίνου να χαθεί από οπουδήποτε. Είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρχει. Από την άλλη όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία για τα οποία μας έχει ενημερώσει η κυρία Ιωσήφίδου, είναι ξεκάθαρο, τουλάχιστον από νομικής άποψης, ότι θα έπρεπε αυτή τη στιγμή, για να μπορέσουμε να λάβουμε μια απόφαση και να ζητήσουμε να υπάρξει εκ νέου απαλουτρίουση, να υπάρχουν αυτά τα χρήματα εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό. Για αυτό είναι το λόγο, έτσι, και γιατί δεν θέλουμε να είμαστε ενάντια στο γράμμα του νόμου, αν το θέλετε, στην προκειμένη περίπτωση, αλλά από την άλλη πλευρά δεν θέλουμε να πάει χαμένος και αυτός ο χώρος, έτσι, ευελπιστούμε να τα καταφέρει ο δήμος, θα είμαστε όμως παρόντες. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κοιτάξτε να δείτε, και εμείς ήμασταν θετικοί, αλλά τώρα με τα νέα δεδομένα που έχουν τεθεί από την κυρία σου στο Δημοτικό Συβούλιο και είναι κοινομικός, νομίζω ή θα πρέπει να το αποσύρουμε, ή αν δεν το αποσύρουμε, εγώ θα είμαι επιφυλακτικός με την ομάδα μου, δηλαδή δεν μπορώ να πάρω τέτοια ευθύνη και θα ψηφίσουμε κι εμείς παρόντες. Κύριε Παπά. Εγώ είπα με τον κύριο Ιακουβίδη. Κύριε Βέρο. Κύριε Πρόεδρε, εμείς είμαστε αρνητικοί και είμαστε αρνητικοί όπως ήταν αρνητικός και ο πρόσωπός μας στην Επιτροπή Σκεδίου Πόλης. Και οι λόγοι είναι οι εξής. Πρώτον, το οικοδομικό τετράγωνο είναι χωρισμένο από το υπόλοιπο αλσίλειο με δρόμο, ένα μέρος είναι και μάλιστα χωματόδρομος, και ο οποίος παρουσιάζεται τόσο στο ρημοτομικό όσο και στην αρχική διανομή. Δεύτερον, η εγκύτητα του αλσίλειου με τον οικισμό και η επικίνδυνότητα του πευκοδάσους μετά από τις πρόσφατες καταστροφές, αν θυμηθείτε, Μάτι, Εύβοια, Αθήνα, όπως επίσης και η Πυρκαγιά Μικρής Έκταση στην ίδια περιοχή κατά το χρονικό διάστημα του 2011 έως του 2013. Και το τρίτο, ότι είναι μη επαρκής η πληροφορία επί του συγκεκριμένου θέματος από αρμόδιο φορέα για τα δάση αλσίλεια. Άρα, για όλους αυτούς τους λόγους, είμαστε αρνητικοί, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πατώια. Εμείς, κύριε Πρόεδρε, ψηφίζουμε θετικά και δίνουμε μια συμβουλή, μάλλον στον κύριο Ιακουβίδη, θα μπορούσε να φέρει το θέμα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Στο ΠΑΤΧΙΟΤΗ εκεί πέρα, μεγάλα οικονομικά συμφέροντα καταπατούν τα πάντα για να βάλουν φωτοβολταϊκά. Να δείτε τότε, κύριε Ιακουβίδη, πως όλοι θα λέγανε ναι, όλοι αυτοί οι επαναστάτες, αν φαίνεται η φωτοβολταϊκά. Ευχαριστώ, ψηφίζουμε ναι. Κύριε Πατώια, δεν σας ακούσαμε, είστε θετικός, είπατε? Ναι, θετικός. Θετικός, πρόεδρε. Θετικός, κύριε Κουνάκο. Θετικός, κύριε Πρόεδρε, σύμφωνα με την εισήγηση του κυρίου αντιδημάρχου. Και ο κύριος Πρόμουσας θετικός, εγκρίνεται καταπληψηφία. Έχθο θέμα, έγκριση προσορνών γυρνωφοριακών ρυθμίσεων και εργοταξιακής σύμμανσης επί της οδούς ατοβριάνδου στο πλαίσιο εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών με τοποθέτηση κρυώματος σε παρακείμενο ακίνητο. Είμαστε όλοι σύμφωνοι, εγκρίνετε ομόφωνα. Έβδομο θέμα, έγκριση πρώτου απέ του έργου αποκατάστασης της συντουργικής ικανότητας στεναγών Φιλίππον του Δήμου Καβάλλας. Είμαστε όλοι σύμφωνοι, εγκρίνετε ομόφωνα. Έβδο θέμα, έγκριση τρίτου απέ του έργου αντιπλημμυρική προστασία της δημοτικής ενότητας Φιλίππον. Εγκρίνετε ομόφωνα. Ένατο θέμα, ορισμός μελών για την ασυγκρότηση επιτροπής εντοπισμού καταγραφής και αποτίμησης ζημιών που προκαλούνται από πλημμύρες και λιπές θεομινίες. Είναι ο κύριος Μουμτζής και ο κύριος Μιχαήλ Αλέξης, υπηρεσιακοί παράγοντες. Δέκα το θέμα, ονομασία οικισμού της δημοτικής κοινότητας Ζιγού. Κύριε Παπαδόπουλε, τι ευκαινίσθημα θέλετε. Λοιπόν, πριν από λίγο καιρό, πριν από τις... Παρακαλώ λίγο πιο δυνατά. Ήρθε λοιπόν μια καινούργια εγκύκληση τον 1ο του 2021, το οποίο επανακαθόρισε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ονοματοδοτηθούν κάποιες δημοτικές κοινότητες, δήμοι, δημοτικές κοινότητες, οικισμοί και άλλα. Ήταν λοιπόν μια καλή ευκαιρία να λυθεί το πρόβλημα που ταλάνιζε δεκαετίες, θα έλεγα, από τότε που εγκαταστάθηκαν υπαλνωστούνται στην περιοχή του Νέου Ζιγού. Οπότε μετά από τη συλλογή 200 περίπου υπογραφών από τους κατοίκους της περιοχής του Νέου Ζιγού και την ομόφωνη απόφαση του τοπικού συμβουλίου του Ζιγού, ακολουθώντας το δεύτερο βήμα που περιγράφεται στην διαδικασία η οποία περιγράφεται στη συγκεκριμένη εγκύκλιο, είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε αν το αίτημα του τοπικού συμβουλίου, η ονομασία δηλαδή του οικισμού, που μέχρι τώρα στη σατιστική υπηρεσία περιγράφονταν ως πρόσφυγες, ήταν Νέο Ζιγό, αλλά κάπως αλλιώς να το ονομάσουμε όπως θέλουν οι κάτοικοι της περιοχής ως Νέο Ζιγό. Αυτή η απόφαση θα πάει στο Συμβούλιο των Τοπωνημιών, το οποίο αν διαβάζετε την εγκύκλιο, απαρτίζεται από 7 ανθρώπους που περιγράφονται στην εγκύκλιο και από εκεί και πέρα, αν είναι θετική η απόφαση θα εκδοθεί το Προιδρικό Διάταγμα της Μετονομασίας της Ελληκισμού των Παλινωστούντων. Αυτή είναι η διαδικασία. Δεν ξέρω αν έχετε κάποιες ερωτήσεις ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό που ήθελα να πω, κύριε Πρόεδρε, είναι το εξής. Ξέρουμε ότι έχει περάσει από πραγματικά, δεν ξέρω από τις συμπληκάδες, πέτρεση ονομασία αυτού του οικισμού. Θυμάμαι παλιότερα ότι είχε παρθεί μια απόφαση, ότι υπήρχαν μεγάλες αντιπαλότητες μεταξύ των κατοίκων, θέλω να πιστεύω, τουλάχιστον να πω ότι φαίνεται αυτή τη στιγμή, και θα ήθελα τον κύριο Παπαδόπουλου να μας ενημερώσει επ'αυτού, μπορεί να έχουμε μια ομόφωνη απόφαση του τοπικού συμβουλίου, αλλά πέρα από τις υπογραφές που βλέπουμε, το κλίμα γενικότερα, τι λέει κύριε Παπαδόπουλε, πώς είναι η κατάσταση εκεί όσον αφορά το όνομα το οποίο βλέπουμε εδώ να προτείνεται. Πράγματι η ιστορία έχει πολλά επεισόδια για την ονομασία του συγκεκριμένου οικισμού, είχε γίνει μια προσπάθεια παλιότερα να ονομαστεί κάπως αλλιώς, είχαν τοποθετηθεί και κάποιοι στυνακίδες, δεν έγινε αποδεκτό από τους κατοίκους, θεωρώ από τη δική μου την εικόνα γυρνώντας τους κατοίκους, ότι όλοι φαντάζομαι δεν υπάρχουν και εξαιρέσεις, δεν έχει πέσει κάτι στην αντιληψή μου, όλοι οι κάτοικοι θέλουν να ονομαστεί όπως είναι ευρέως διαδεδομένο να το λέμε ως νεοζηγό. Δεν έχει πέσει το τελευταίο διάστημα ούτε στη δική μου την αντιληψή, ούτε σε κανενός τοπικού συμβούλου, κάποια διαφορετική απόφαση, κάποια διαφορετική εντύπωση. Να πούμε ότι και στο τοπικό συμβούλιο είναι δύο, αν θυμάμαι καλά, κάτοικοι του νεοζηγού συμμετέχουν δηλαδή στο τοπικό συμβούλιο του νεοζηγού, δυο κάτοικοι του νεοζηγού, που και αυτοί τίμησαν τη διαδικασία, μαζέψαν τις υπογραφές και φυσικά ψήφισαν, όπως και οι υπόλοιποι τοπικοί συμβούλοι, η ονομασία του συγκεκριμένου οικισμού να λέγεται νεοζηγός. Η αλήθεια είναι κύριε Πρόεδρε ότι όντως και εμείς δεν έχουμε γίνει αποδέκτες κάποιας άλλης πρότασης ή κάποιας ενόχλησης, αν το θέλετε, και από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχει και όντως εκπροσώπιση των κατοίκων μέσα στο τοπικό συμβούλιο, και γενικά θα έλεγα το τοπικό συμβούλιο είναι θετικό, εμείς δεν έχουμε λόγο να είμαστε αντίθετοι, θεωρούμε ότι οι ίδιοι οι άνθρωποι οι οποίοι κατοικούν στον οικισμό, θα πρέπει να είναι αυτοί οι οποίοι θα λάβουν και την απόφαση. Άρα, εμείς θα είμαστε θετικοί, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ πολύ. Ναι, κύριε Βαβαδόπουλα, κύριε Πρόεδρε συμφωνούμε με το έτοιμα του κατοίκων. Γιατί είμαι στο συμβούλιο. Κύριε Πεθάνη, επί του θέματος μπορώ να παρέμβω λίγο, είμαι θετικός, μπορώ να παρέμβω, προσέψτε με λίγο. Μια λεπτά, κύριε Προσέφ, περιμένετε. Και εμείς συμφωνούμε με το έτοιμα του κατοίκων, για την ονομασία του οικισμού σε νεοζυγός, μια κρεμμότητα, κύριε Πρόεδρε, που θα έλεγα τσί πολλών ετών, πρέπει να τελειώσει. Και εμείς είμαστε θετικοί, ψηφίζουμε ναι. Νομίζω ότι είναι με τη σύμφωνη γνώμη του τοπικού συμβουλίου αυτά, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Λογιατζής. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να προσθέσω να μην μείνουμε μόνο στο όνομα, να γίνουν και άλλα έργα στον οικισμό, που όλοι γνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη ανάγκη οικισμούς. Κύριε Προσέφ. Καλησπέρα σε όλους. Επί της θέματος, κύριε, είμαστε όντως θετικοί σαν συνδυασμούς και παράταξη μας, κύριε Εφάνη. Απλώς να αναφέρω, επειδή έχω καλύτερη μνήμη και να αναφέρω στον κύριο Παπαδόπουλα και στον κύριο Καλανταρίνα, είχε παρθεί επί διοικίσεως του κυρίου Σιμιτζίστα, σαν και εσείς στη συνδίκηση, κύριε Πεφάνη και ο κύριος Παπαδόπουλος, μια απόφαση του τοπικού συμβουλίου του τότε, επί διοικίσεως του Ζιγού, το είχαν ονομάσει το χωριό Νόστος, και υπήρχαν όντως κύριε Καλανταρίνα και κύριε Παπαδόπουλο πολλές αντιδράσεις, θυμάμαι ξηλώσανε και τις πινακίδες, γιατί κύριε Παπαδόπουλο-Εθώδωρε, φίλε Εθώδωρε δεν κάνετε το σημερινό, δεν κάνετε διαβούλευση με τους κατοίκους του οικισμού, που δώσανε το όνομα που θέλανε. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Κουνάκο. Συμφωνώ κύριε Πρόεδρε, η ονομασία αυτή δεν δημιουργεί προβλήματα. Άλλωστε, πάρα πολύ αναφέρονται σαν νέο ζηγός για τον συγκεκριμένο οικισμό. Και ελπίζω η σημερινή διοίκηση, αυτά τα οποία έχει δέσμευτη μέχρι οι λίξεις της τραετίας της, τουλάχιστον στο νέο ζηγός, να γίνει ο κόμβος επί της επαρχιακής οδού, και νομίζω ότι μία από τις προτεραιότητες της σημερινής διοίκησης θα είναι και η σύνδεση του οικισμού με ασφάλεια πλέον με το υπαρχιακό δίχτυο. Και κύριε Ιακοβίδη, το θέμα αυτό θα πρέπει να το τρέξετε σύντομα. Μέχρι τη λίξη της θητίας σας, τουλάχιστον για αυτούς τους ανθρώπους, να γίνει ένα έργο εκεί και μετά να προχωρήσετε στις ασφαλτοστρώσεις των οδών εντός του οικισμού. Ευχαριστώ. Ο Μόφανα εγκρίθηκε το θέμα. Να πω κανένα δυο φραγματάκι ακόμη, περιμένοντας το κύριο Ιακοβίδη να έρθει, γιατί είναι υπεύθυνος για το επόμενο θέμα. Γνωρίζουμε ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε κάποια έργα στο νέο ζυγό, αφού έτσι θα το ονομάσουμε. Ξέρουμε αυτοί που διοίκησαν την προηγούμενη φορά, αλλά και εμείς και οι παλιότεροι ακόμη, ότι υπήρχε η εκκρεμότητα του ότι οι δημόσιο χώροι δεν ανήκαν στον δήμο, αλλά είχαν παραμείνει στην αποκεντρωμένη εδώ και αρκετές δεκαετίας. Ήταν σημαντικό το ότι τελεσφόρησε αυτό το έτοιμα του δήμου και μπορούμε να σχεδιάσουμε και να κατασκευάσουμε κάποια έργα που είναι απαραίτητα για τον οικισμό. Αυτά θα ήθελα να πω. Ήρθε και ο κύριος Ιακοβιούς για να εξηγηθεί και το επόμενο θέμα, Πρόεδρε. Καλύψατε το διάλειμμα μια χαρά. Ενδέκατο θέμα, ορθή επανάληψη της υπαρρύθμισης τάδης ίσχυσης Πεδιατήρησης ΜΜΙ και Ανοθέντους Περιπτέρου επεισοδούς του 070 στην Καβάλα. Κύριε Κοβίδη. Έγινε μια μικρή παρεξήγηση εξαιτίας του τίτλου του και της εικόνας της πολύ παλιάς που είχα εγώ ως νέος στην περιοχή. Εμπάσεις περιπτώσει λύθηκε το ερωτηματικό. Υπάρχει ένα περίπτερο μούνος του Σοφοκλή Βενιζέλου. Αυτό λειτουργεί αυτή τη στιγμή. Θα πρέπει να επαναδημοπρατηθεί για να εφαρμόσουμε τους κανόνες αξιοποίησης των χώρων των κοινόχρηστων του Δήμου. Η διαδικασία είναι τυπική και πρέπει να προχωρήσει με αυτόν τον τρόπο. Μπαίνουμε στη διαδικασία δηλαδή της επαναδημοπράτησης του. Διατήρηση, ασφαλώς διατήρηση. Είναι τυπική ο τίτλος που έχει η εισήγηση. Κύριε Καλαδαρίδη. Δεν ξέρω, βλέπω χεράκια, μήπως υπάρχουν ερωτήσεις, Πρόεδρε. Έχετε ερωτήσεις, κύριε Καλπακίδη, κύριε Τελίδη ή θέλετε το αποθέτει. Ναι, μία ερώτηση χαίρομαι να κάνω. Μία ερώτηση, κύριε Καλπακίδη. Όταν πέρασε το συγκεκριμένο ζήτημα από την Επιτροπή Ποιητών Ζωής, υπήρχε ένα δίλημα γενικότερα σε όλους μας. Εγώ ήθελα να ρωτήσω τον κύριε Καλπακίδη, αυτά τα τέσσερα χρόνια εισπράττονται έσοδα από το συγκεκριμένο περίπτωρο ΝΑΣ και λειτουργεί? Βεβαίως. Βεβαίως. Επειδή η συγκρίση ήταν ότι το περίπτωρο δεν λειτουργεί. Η συμβασή του. Η συμβασή του έχει λήξει. Αλλά συνέχισε να εισπράττονται τα νίκια. Έχει λήξει και η παράταση και όλα τα σχετικά με τις μισθώσεις χρονικά περιθώρια και είμαστε στην υποχρεωτική επαναδημοπράτηση του πλέον. Καλώς έγιναν και ευχαριστώ. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα αγαπητοί συνάδελφοι. Να ευχηθώ και εγώ και στον κύριο Δήμαρχο περαστικά και ταχύ ανάδοση. Να επιστρέψει δε μύτερος. Επί το προκείμενο τώρα στις μία δευτέρα προσκληθήκαμε για συνεδρία στην Επιτροπή Ποιότητα Ζωής για αυτό το θέμα για τη διατήρηση μη καινοθέντος περιπτέρου της οδού Σοφοκλή Βενιζέλου 70. Η σήγηση του κυρίου Εκοβίδη ήταν όπως είπε και ο κύριος Καλπακίδης πολύ ορθά να κενώσουμε το χώρο του περιπτέρου επειδή δεν λειτουργεί πολλά χρόνια και δεν υφίσταται ο λόγος ύπαρξής του. Την επόμενη κιόλας ημέρα ξεκινήσατε τις ορθές επαναλήψεις γιατί το περιπτέρου λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια και φυσικά δεν έπρεπε να ξυλωθεί. Και από εδώ δεν πήγε κανένας μια βόλτα από εκεί να δει τουλάχιστον αν υπάρχει περιπτέρου ή όχι. Αν λειτουργεί ή όχι. Παρακαλώ κύριε Ακοβίδη να είμαστε πιο προσεκτικοί την επόμενη. Σε αυτή την ώρα αναφέρετε στο Θεό. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Τελίδη. Να ολοκληρώσω κύριε Ακοβίδη. Δεν παρακολουθείτε τόση ώρα τη συζήτηση. Συζήτησας. Τι θέλετε. Να πάμε σε εκκλησία να το κάνουμε. Συγγνώμη κύριε Ακοβίδη απλά το αναφέρομαι. Πώς το αναφέρετε. Δεν ζητήσατε. Συγγνώμη. Τώρα ζητήσατε. Ας ολοκληρώσει ο κύριος. Και μια επισήμαση ακόμα κύριε Ακοβίδη. Η διεύθυνση δεν είναι Σοφοκλή Βενιζέλου 70. Αλλά Σοφοκλή Βενιζέλου 50. Έτσι είναι. Γι' αυτό δημιουργήθηκε. Από κει ήταν η αφετηρία που έγινε μια εσωτερική συζήτηση. Και πρόεκυψη παρεξήγησε. Ναι αλλά εδώ το θέμα πάλι συνήθει με Σοφοκλή Βενιζέλου 70. Σας ευχαριστώ πολύ. Λυπάμαι πάρα πολύ. Ευχαριστώ. Λοιπόν. Κύριε Καλανταρίδη. Μετά τις διευκρινήσεις του κυρίου Ιακουβίδη, κύριε Πρόεδρε, και από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα με το συγκεκριμένο περίπτερο, θα είμαστε και βέβαια θετικοί. Ωραία. Κύριε Παβαδόπουλε. Εγώ αντιδήμαρχε αντιλαμβάνομαι ότι κάθε φορά μπαίνετε μπροστά έτσι για να καλύπτετε το δήμαρχο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι τραγελαφικό αυτό που έχει συμβεί. Ένα περίπτερο να είναι εν ενεργία και να έχει περάσει επιτροπές και να θέλετε να το κατεργήσετε. Πέρα από αυτά όμως να προσέχετε κάτι άλλο, αντιδήμαρχε, αυτό προσωπικά για σας. Με τα πολλά συγγνώμη που ζητάτε αυτά τα χρόνια, προσέξτε στο τέλος να μην γίνετε γραφικός. Σύμφωνουμε πάντως και εμείς με το θέμα. Κύριε Παβαδόπουλε, τώρα μην προσβάλλετε τον αντιδήμαρχο. Έκανε ένα λάθος η υπηρεσία και έρχεται ο αντιδήμαρχος να ζηθήσει λάθος για την υπηρεσία. Πώς σας συγγνώμη, όσοι δουλεύουν κάνουν λάθη, κύριε Παβαδόπουλε. Δηλαδή, τώρα τι... Κύριε Παπα. Δουλεύει πολύ ο αντιδήμαρχος και... Δουλεύει πάρα πολύ και ο αντιδήμαρχος και η τεχνική υπηρεσία. Αυτό θα το σχολιάσεις από όλους. Κύριε Παπα. Γραφικός ο Γιάννης που τελικά στεγανωποίησε ο Αλεξάνδρας Δήμοκλου δεν πρόκειται να το πω εγώ. Εγώ λέω ότι παίρνει πάρα πολλά στην πλάτη του και μπράβο στον κύριο Ιακουβίρη. Κύριε Βέρο. Να διατηρηθεί κύριε Πρόεδρε, εντάξει. Φως είναι αναγκαίο να διατηρηθεί και ας γίνει η διαδικασία που προβλέπετε. Κύριε Ποτόγια. Ναι. Ναι, ακούστηκε. Το ναι ακούστηκε βεβαίως. Ωραία. Όταν λέτε ναι ανοίγω τα μεγάφωνα να ξέρετε. Μα τα ναι πρόεδρε το 70% είναι ναι και το 80% το 20% τα κρίσιμα είναι τα όχι. Σύντροφε Χρήστο απ' τα γραφεία σας τα άκουσα. Τα άκουσα από εκεί, τα άκουσα από πολύ βαθιά. Κύριε Βουσαέφ. Λοιπόν κύριε Βαγιατζή. Ναι κύριε Πρόεδρε. Κύριε Κουνάκο. Ναι κύριε Πρόεδρε. Και ο κύριος Προμούσας θετικός. Εγκρίνεται ομόφωνα. Δεκατό, δωδέκατο θέμα. Αποδοχή της παρέτης του δημοτικού συμβούλου κυρίου Χρόνη Απόστολο. Αποτακτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου του νομικού προσώπου. Δημοτική κοινωνική αλληλεγγύη, προσχολική αγωγή και αντικατάστασή του. Από ποιον κύριε Παπαδόπουλα. Τον κύριο Μητανούδη Άκη. Ναι μισό λεπτάκια ο κύριος Βέρος θέλει κάτι να ρωτήσει. Όχι δεν θέλω να ρωτήσουμε αλλά λίγο για να μην προχωρήσει η διαδικασία και γιατί έχει σχέση και με το 12 και με το 15 και με το 17 και με το 18 είναι οι παρετήσεις από το διοικητικό συμβούλιο της κοινωνικής αλληλεγγύης του μέχρι σήμερα Προέδρου και τριών τακτικών μελών. Κύριε Πρόεδρο εμείς θέλουμε να δηλώσουμε ως δημοτική παράταξη ότι θα απέχουμε από αυτήν τη διαδικασία των τεσσάρων θεμάτων παρ' ό,τι λογικά μέχρι και σήμερα θέματα ήταν τυπικά, για μας δεν είναι τυπικό αυτό το θέμα και θα εξηγήσουμε πολύ γρήγορα γιατί δεν είναι τυπικό και γιατί θα απέχουμε. Διότι σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, εάν και φόσον όπως γινότανε όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και σήμερα όπου αποδεχόμασταν την παρέτηση. Εάν αποδεχτούμε την παρέτηση αυτή τη στιγμή ως δημοτική παράταξη και μιλάμε για μας τους τρεις δημοτικούς συμβουλούς. Είναι σαν να αποδεχόμαστε αυτά τα οποία αναφέρει στην επιστολή παρέτησής του ο Πρόεδρος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι και σήμερα ο κύριος Ξουλόγης. Που λέει, κύριε Δήμαρχε, μετά από 26 μήνες οι στόχοι που είχαμε θέσει για το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου μετά τις εκλογές του 2019 έχουν επιτευτεί. Και παρακάτω αναφέρεται ποιοι ήταν αυτοί οι στόχοι. Σε αυτούς τους στόχους όμως, εμείς ως δημοτική παράταξη, σε πάρα πολλούς ήμασταν αρνητικοί. Και αναφέρω στην αύξηση των τροφίων, τους οποίους επικαλείται στους στόχους, στην μετακίνηση την εσωτερική των εργαζομένων στο βοήθεια στο σπίτι και στους παιδικούς σταθμούς, στη διαχείριση του όλου θέματος και προσωποπαγής θέσης έτσι όπως ξέρουμε επί 1,5 χρόνου υπήρξε με τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι και πάρα πολλά άλλα. Άρα, κάποιος ο οποίος σήμερα αποδέχεται, κατά την εκθήμησή μας και αυτή είναι η θέση μας, αποδεχόμενη αυτή την επιστολή παρέτησης, αποδεχόμαστε ότι οι στόχοι έχουν επιτευχθεί, άρα έχει ολοκληρωθεί όπως αναφέρει ο κ. Ξουλόγης το έργο μου, άρα προφανώς μάλλον γι' αυτό υπάρχει και αυτή η μαζική παρέτηση άλλων τριών τακτικών μελών από τη μεριά της διοίκησης, προσέξτε, και τα τέσσερα μέλη είναι από τη μεριά της παράταξης της διοίκησης. Άρα, λογικά, έρχεται κάποιος και λέει, ε, ωραία, αφού ολοκληρώσαμε το όποιο έργο και αυτό το οποίο είχε στο πρόγραμμα του και έβαλε ως στόχο η σημερινή διοίκηση, ποιος ο λόγος να υπάρξει αναπλήρωση, να κάνουν τι αυτοί οι οποίοι θα αναπληρώσουν, να συνεχίσουν ποιο έργο αυτοί οι οποίοι θα αναπληρώσουν ως μέλη της διοίκησης και ως πρόεδρος. Για όλους αυτούς τους λόγους, αγαπητοί συνάδελφοι, εμείς απέχουμε από αυτή τη διαδικασία των τεσσάρων θεμάτων. Δώδεκα, δεκαπέντε, δεκαεφτά και δεκαοκτώ. Βέβαια, κύριε Βέρο, πρέπει να συνεχίσει τη λειτουργία του το νομικό πρόσωπο, άρα πρέπει να έχει μέλη. Προφανώς δεν τα λέτε σε εμάς αυτό, μάλλον πρέπει να απευθυθείτε κάπου αλλού να τα πείτε. Καταλαβαίνετε τι εννοώ, έτσι? Ωραία, ευχαριστώ. Κύριε Παπαδόπουλε, ποιον είπατε? Είπα τον κύριο Μητανούδη Άκη, στη θέση του κυρίου Χρόνη. Δεκατοτρίτο αντικατάσταση του δημοτικού συμβούλου κ. Προμούσα Ιωάννη από αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Τουριστικής... Κύριε Πρόεδρε, το β σκέλος του συγκεκριμένου θέματος λέει και ορισμού να ορίσετε νέο πρόεδρο, ταχτικό μέλος. Ο πρόεδρος είναι στο δεκαπέντε. Το δώδεκα θέμα, η εισήγηση του δεκαπέντε, που αφορά τον κύριο Χρόνη, λέει στο τέλος, έχει δύο σκέλοι. Να αποδεχτείτε την έτσις παρέτησης του δημοτικού συμβούλου κ. Χρόνη και β να ορίσετε νέο πρόεδρο. Όχι, όχι, όχι. Στο δεκαπέντε θα ορίσουμε και νέο πρόεδρο. Εντάξει, το βλέπω, αλλά γιατί είναι γραμμένο εδώ. Ο κύριος Κουνάκος έχει δίκιο. Παρακαλώ να διαγραφεί το β. Θα διαγραφεί, ναι, ναι. Ευχαριστούμε κύριε Κουνάκο. Λοιπόν, δέκατο τρίτο αντικατάσταση του κ. Πρόμουσα Ιωάννα από την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, μετά τη δήλωση αναξαρτητοποίησης του από τη Δημοτική Παράταξη Ανάσα για το Δήμο και αντικατάστασή του για την ευρύθμη λειτουργία της Αλληλόγου Επιτροπής. Κύριε Καλανταρίδη. Εντάξει, ποτέ δεν είναι αργά κ. Πρόεδρε, μετά από ένα χρόνο το κατάλαβαν. Τον κ. Κουφατζή. Δέκατο τέταρτο θέμα. Ο κ. Προμούσας είναι πάντα χρήσιμος. Ανάκληση της υπαρήθμη 184 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά την αποδοχή έτσι παρέτης κ. Ιωσήφίδου Αναστασίας από τακτικό μέλος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης, διότι εκ παραδρομής ορίστηκε ως αντικαταστάτης της ήδη τακτικό ενεργία μέλος σαν λόγο Επιτροπής και λήψη νέας. Ήταν ένα τυπικό λάθος που είχε. Ο κ. Τελίδη, κ. Πρόεδρε. Ο κ. Τελίδης. Δέκατο πέμπτο, αποδοχή έτσι παρέτης του κ. Ιωξουλόγη Φιλίμων από τη θέση του Προέδρου Τακτικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη προσχολική αγωγή και αντικατάστασή του από ποιον κ. Παπαδόπουλε. Και να ευχαριστήσουμε τον κ. Ιωξουλόγη για τις καλές υπηρεσίες που προσέφερε στο νομικό πρόσωπο. Αντικαταστάτης του θα είναι ο κ. Δημητριάδης Ανέστης. Δολόγο κ. Μαυρίδης. Είναι θέμα της διοίκησης, το προσωπικό που τα άτομα που η ιδεία πρότειμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να το φοδηθούν και στις θέσεις αυτές να τους αλλάξουν ό,τι θέλουν. Αλλά, έτσι όπως έχετε υπαρέτηση του κ. Ιωξουλόγη και όταν λέω ότι ολοκλήρωσε το έργο του, εγώ δεν ξέρω ότι αναθέσαμε σε κάποιον εδώ πέρα κάποιο πόσο υποποθεσμία. Δηλαδή, δεκαοκτώ μήνες μπορεί να γίνεται σε ένα χρόνο. Ο έργο, κάθε ολιζωμένος σε κάποιον ομικό πρόσωπο, εξαντλείται στο τέλος της πραετίας και κρίνεται. Αυτό το να λέει μόνος του, ολοκλήρωσε το έργο μου, αφήνω να σβέω παρακάτω, είναι εγκαιριωμένα λέει τα στοιχεία, αλλά λοιπόν δεν είναι ολόκληρος όσο θα πρέπει, δεν είναι τέλεια όσο τα φαντάζετε, δεν μπορώ να το καταλάβω. Όλοι ορίζονται για τη θεία όσοι είναι και αυτής της δημοτικής περιόδου, ειδικά για τώρα είναι 4 χρόνια και 4-5 μήνες και αφού εξαντληθεί, έρχονται οι άλλοι. Δεν ορίστηκε κανένας υποόρους και δεν είναι καμιά αποδοχή και δεν άκουσα το ψηλόγιο όταν ανέβαλε να καθεί κοντά του να λέω ότι εγώ αναλαμβάνω για δύο χρόνια ή για ένα χρόνο. Κατά τα άλλα τι να πω, μου κάνει εντύπωση. Παρ' όλα αυτά είστε σύμφωνος κύριε Μαδίδη. Ευχαριστούμε πολύ λοιπόν τον κύριο Ωξουλό για τις έως τώρα υπηρεσίες του και ευχόμαστε στον κύριο Δημητριάδη καλή επιτυχία. Κύριε Πρόεδρε, μια παρατήρηση και ήθελα εδώ να το λάβουν υπόψη και οι αγαπητοί συνάδελφοι ότι οι πρόεδροι των νομικών προσώπων δεν έχουν ιδικίωμα εκλογής στα νέα δημοτικά συμβούλια. Υπάρχει ασυβίβαστο, υπάρχει κόλλημα και θα πρέπει να παρετηθούν. Εδώ είναι μια καινούργια τροπολογία η οποία ήρθε και πέρασε και πρέπει να την επαναξετάσει η πολιτεία. Είναι λάθος αυτό να μην μπορούν οι πρόεδροι να έχουν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Πώς θα γίνει κύριε Μαδίδη? Αυτό έγινε για πρώτη φορά. Θα έχουμε σωρία παρετήσεων αναγκαστικά για να μπορούν 18 μήνες αυτοί οι άνθρωποι να έχουν δικαίωμα να ξαναμπούν και να είναι υποψήφιοι. Κύριε Κουνάκο, ξέρετε γιατί παρετήθηκε δηλαδή? Επιπλέον, κύριε Καλανταρίδη, βάζω και το θέμα αυτό. Κύριε Κουνάκο, να σας απαντήσω γιατί το γνωρίζω. Αυτό ισχύει από μία πρώτη του 2023. Και ήδη έχει τεθεί από την Κέδε στην κυβέρνηση και είναι πολύ πιθανό να αλλάξει γιατί είναι και λίγο παράλογο. Πρόεδρε, παρακαλώ. Θέλω να πω για όλα αυτά τα θέματα των παρετήσεων ότι τα πρόσωπα δεν έχουν σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι η ασκούμενη πολιτική. Επειδή όμως αυτή η ασκούμενη πολιτική σε όλα τα επίπεδα θέλουν να την κουκουλώσουν, να την κρύψουν, να εστιάζουν στα πρόσωπα και είδαμε λοιπόν να αλλάζουν πρόσωπα σε κυβερνήσεις, να αλλάζουν πρόσωπα σε τοπικούς βουλευτές, να αλλάζουν πρόσωπα δήμαρχοι, περιφεριάρχες, αλλά η ουσία και η κατάρταση να μην αλλάζει. Άρα αυτό που έχει σημασία δεν είναι ποιος φεύγει και ποιος έρχεται, αλλά την πολιτική υλοποιεί στον οποιοδήποτε χώρο, από την κορυφή μέχρι τα νύχια. Και εκεί σε αυτή την πολιτική λοιπόν πρέπει να σταθούμε, εκεί εμείς τεκόμαστε, αυτήν κρίνουμε, αυτήν καταψηφίζουμε, αυτήν κατακρίνουμε και είμαστε αντίθετοι και προσπαθούμε να την αλλάξουμε και όχι τα πρόσωπα φυσικά, που έχουν το ρόλοδος, σεβόμαστε το καθένα ξεχωριστά, αλλά όμως κυρίως αυτό που έχει σημασία είναι η πολιτική που εφαρμόζεται. Τίποτε δεν θα αλλάξει λοιπόν σε όλους αυτούς τους χώρους που αλλάζουν τα πρόσωπα, η πολιτική θα παραμείνει η ίδια και εκεί πρέπει να εστιάζουμε όλοι μας και εκεί εστιάζει η λαϊκή συσφύρεση και ψηφίζουμε σε όλα τα θέματα αυτά τα θετικά στην αλλαγή των προσώπων. Καταψηφίζουμε βέβαια, είμαστε αρνητικοί στην πολιτική που θα εφαρμόσουμε. Ευχαριστώ. Είστε θετικός στο θέμα απλά καταψηφίζετε την πολιτική γενικότερα. Να. Ωραία. Δέκατο έκτο θέμα, αποδοχή της παρέτησης της κυρίας Μεταξά Ιωάννας από αναπληρωματικό μέλος του νομικού προσώπου Δημοτικού Οδύου και αντικατάστασή της από την κυρία Κυριακή Μπάρμπα. Από την κυρία Μπάρμπα Κυριακή. Δέκατο έβδομο, αποδοχή της παρέτησης της κυρίας Νάτης Βασιλική από τακτικό μέλος του νομικού προσώπου Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη προσχολική αγωγή και αντικατάστασή της από την κυρία Κοψαχίλη Εκατερίνη. Και δέκατο όγδο ο θέμα, αποδοχή της παρέτησης της κυρίας Παπαθανασίου Νικολέτας από τακτικό μέλος του νομικού προσώπου με την υπονομία Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη προσχολική αγωγή και αντικατάστασή της από τον γνωστό σε όλους μας Παύλο Χαβιαρόπουλο. Πρόεδρε να πούμε λίγο, μου επιτρέψεις να αναφέρω και την νέα σύνθεση του νομικού προσώπου. Λοιπόν, ο πρόεδρος θα είναι ο κύριος Δημητριάδης Ανέστης και τα υπόλοιπα μέλη θα είναι ο κύριος Σάκης Μητανούδης, η κυρία Δώρα Καγιάννη, ο Λικουρίνος Απόστολος, η Ρίζου Μαριάννα, η Τσιμενίδου Βασιλική, ο Παύλος Χαβιαρόπουλος, η Κοψαχίλη Εκατερίνη και ο Χαζιδημητρίου Νικόλαος. Καλή επιτυχία. Καλή επιτυχία στο νέο συμβούλιο. Είναι πρόσωπο του κυρίου Βέρου, δεν αναφέρω, την κυρία Χατσικαμάρη. Συγγνώμη, κύριε Βέρο, είναι τα νέα μέλη που είναι προτεινόμενες από τη διοίκηση. Συγγνώμη, δεν έχω όλη τη συνθέση. Συγγνώμη, δεν το διασκρίνησα, δικό μου λάθος. Ναι, ναι, τα νέα μέλη. Λοιπόν, κυρίες και κύριοι, ευχαριστούμε πολύ, καλό βράδυ, κύριε Δήμαρχη, καλή ανάρρωση και σας περιμένουμε στο επόμενο συμβούλιο. Καλό βράδυ. Καλησπέρα, κύριε Βέρο.