Δήλωση του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού κατά την επίσκεψη του στο Κέντρο Υγείας, Σερρών (Υπουργείο Υγείας Κεντρική Υπηρεσία, 2018)
: Έχουμε την ευκαιρία σήμερα να επισκεφθούμε δυο πολύ σημαντικές δομές του Συστήματος Υγείας στον νομόσαιρον. Την δομή αυτή του πρώην παιδί και τώρα λέγεται Κέντρο Υγείας αστικού τύπου και το νοσοκομείο. Έχουμε πει ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία πλέον βένει διαρκώς βελτιούμενη. Έχουμε πετύχει με μια πολύ σημαντική παρέμβαση που έγινε ενίσχυσή στους ανθρώπινους και υλικούς πόρους. Μια ευστάθεια στο σύστημα, φυσικά χάρη και της συνησφοράς του ανθρώπινου δυναμικού. Πραγματικά σήμερα τα νοσοκομεία είναι και προσβάσιμα στους πολίτες, ιδιαίτερα για τους ασφάλιστους που είχαν ένα μεγάλο πρόβλημα θεσμικού αποκλεισμού τα προηγούμενα χρόνια. Είναι πιο προσβάσιμα και πιο λειτουργικά, αναπτύσσονται καινούργια τμήματα, ανανεώνεται ο εξοπλισμός και προστήθεται νέες υπηρεσίες. Φέτος κάνουμε μία προσπάθεια αντίστοιχα να γίνουν βήματα μετρίσιμα και ευδιάκριτα και στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Θα προκηρύξουμε πολύ σύντομα μέσα στο πρώτο εξάμινο σίγουρα μία δέσμη μονίμων γιατρών του ΕΣΥ συγκεκριμένων ειδικοτήτων με βάση της ιεραρχημένες ανάγκες που μας δίνουν οι υγειονομικές περιφέρειες για όλα τα κέντρα υγείας της χώρας. Να κάνουμε μία προσπάθεια ανανέωσης του εξοπλισμού τους μέσα από πόρους είτε ευρωπαϊκούς, μέσω του ΕΣΠΑ, μέσω του προγραμμάτων διασυνοριακών διασυνορικής συνεργασίας του ΙΤΡΕΚ, μέσα από κάθε διαθέσιμο χρονοδοτικό ρεγαλείο και νομίζω ότι χρειάζεται και μία συνολική παρέμβαση ανανέωσης και των κτιριακών υποδομών, ιδιαίτερα στα κέντρα υγείας της υπέθρου, τα οποία, η αλήθεια είναι ότι από τη δεκαετία του 80 που φτιάστηκαν τα περισσότερα, δεν έχουν γίνει σοβαρές βελτιωτικές παρεμβάσεις. Το προσωπικό εδώ νομίζω ότι πραγματικά κάνει πολύ αξιόλογη δουλειά, υπήξε μια πολύ μεγάλη διαρροή ιατρικού δυναμικού μετά το 14, μετά τον νόμο 42-38, που αποδιοργάνωσε και απορρίθμισε τελείως την πρωτοβάθμια φροντίδα στα αστικά κέντρα. Έχουμε ενισχύσει σε ένα βαθμό αυτή την λειτουργία με επικουρικούς γιατρούς και τα εργαστήρια έχουν ανακτήσει τη δυνατότητα τους και το αχτινολογικό και το μικροβιολογικό, το βιοπαθολογικό να παρέχουν υπηρεσίες. Θα προσπαθήσουμε παράλληλα με την ανάπτυξη των νέων τοπικών μονάδων υγείας, μου ανακοινώθηκε ότι μέσα τον Απρίλη θα λειτουργήσει την πρώτη τοπική μονάδα στις ΕΡΕΣ με πλήρη στελέχωση, με γιατρούς οικογενειακούς, δηλαδή παθολόγους, παιδιάτρους και γενικούς γιατρούς και με άλλες ειδικότητες επαγγελματιών υγείας όπως νοσηλευτές, κοινωνική λειτουργή, επιχέπτες υγείας. Είναι ένα νέο μοντέλο αυτό, το οποίο αναπτύσσεται σιγά σιγά σε όλη τη χώρα, το οποίο έρχεται να καλύψει, κατά την άποψή μας, ένα μεγάλο κενό που υπήρχε στα αστικά κέντρα ειδικά και κυρίως θέλουμε να δώσει έμφαση σε ένα πεδίο που ήταν πολύ ελληματικό στο σύστημα υγείας όπως είναι η πρόληψη, η αγωγή υγείας, η παρέμβαση στην κοινότητα, η εξωστρεφής δράσης, ενημέρωσης του πληθυσμού, της σχολικής υγείας και φυσικά η κατοίκων φροντίδα. Αυτό το κενό λοιπόν μπορεί να εξυπηρετηθεί σε πολύ μεγαλύτερη πληρότητα από τις νέες δομές που αναπτύσσουμε οι οποίες προφανώς δεν έχουν ανταγωνιστική σχέση με τις σημερινές, θα υπάξει μια συνέργεια και μια λειτουργική διασύνδεση έτσι ώστε ο πολίτης να έχει μια προοπτική αναβαθμισμένης φροντίδας και στο επίπεδο της πρωτοβάθμισης περιθώπισης. Χρονοδιάγραμμα είπα για τις τοπικές μονάδες. Μέσ' τον Απρίλη πιστεύω ότι θα είναι η πρώτη τοπική μονάδα στις αίρες. Έχουμε ήδη 40 σε λειτουργίας όλη τη χώρα. Διαψεύδονται και διάφορα σενάρια περικατάρευσης του νέου μοντέλου. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι και μια πολύ καλή προοπτική επαγγερματική με αξιοπρεπείς αμοιβές για τους νέους γιατρούς της χώρας μας, οι οποίοι δυστυχώς έχουν μεταναστεύσει μαζικά στο εξωτερικό. Κάνουμε μια προσπάθεια λοιπόν να ανακάμψει ένα μέρος από αυτό το ιατρικό δυναμικό και να στηρίξει αυτή τη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα που νομίζουμε ότι είναι πολύ κρίσιμη και για την ποιότητα της φροντίδας αλλά και για τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.