Στο 2ο Forum του ΣΠΑΥ 2023 ο Δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης (ARTA WebTV, 2023)
: Κλείνουμε το τραπέζι διαλόγου με τον Χρήστο Τσιρογιάννη, τον Δήμαρχο Αρτέων και συνάδελφο στη ΓΙΕΔΕ και στο Ινστιτούτο Τροπικής Αυτοδίκησης. Ευχαριστώ, Ελία. Καλημέρα σε όλους. Κατ' αρχήν, θέλω να ευχαριστήσω κι εγώ γιατί πρώτη φορά συμμετέχω σε αυτό το φόρουμ για το SPY, που φίλος ο Δήμαρχος Διάνης Κωνσταντάτους με κάλεσε και πραγματικά είδα ότι γίνεται μια εξαιρετική δουλειά, όλων των Δημάρχων, όλων των φορέων, και τι έτσι με τη συνεργασία και με τη μεθοδική δουλειά μπορούμε να προστατεύσουμε τα ευαίσθητα οικοσυστήματα. Εγώ θα προσπαθήσω λίγο να δώσουμε έτσι το δάσος της Άρτας, να πω πέντε πράγματα, που ευτυχώς μέχρι τώρα δεν έχουμε φωτιά σε εκείνο το σημείο, θυμάμαι το 2014, όταν αναλάβουμε και στο μεσοδιάστημα της αλλαγής της ιττίας των Δημάρχων, υπήρχε μια φωτιά και ευτυχώς τότε δεν έγινε η ζημιά. Από εκεί και πέρα προσπαθούμε. Προσπαθούμε όμως, ας πούμε, αν θέλετε μόνοι μας, όχι τόσο οργανωμένα όπως γίνεται εδώ στο ΣΠΑΙ. Και νομίζω ότι εκεί θα πρέπει αυτή την εμπειρία μου να πω στα 8-9 χρόνια που είμαστε δήμαρχος, να πω ότι η αυτοδιοίκηση μπαίνει περισσότερο μπροστά από ό,τι της αναλογή. Λοιπόν, να ξεκινήσουμε για το δάσος της Σάρτας, που είναι στην πόλη της Σάρτας. Αυτή είναι η πόλη μας, μια πόλη κοντά στις 25.000 κατοίκους. Από τη μία είναι το βουνό και από την άλλη είναι η θάλασσα, είναι το ποτάμι. Οπότε είμαστε κάπου έτσι ασφιχτικά, η πόλη να ανασθάνει. Και γι' αυτό το τελευταίο διάστημα προσπαθούμε το ποτάμι να τον σωματώσουμε στην πόλη μας και να τον μπορέσουμε να γίνει οριοθέτηση για την πλημμυρική προστασία. Μετά από μια ζημιά, από μια πλημμύρα μεγάλη του 2015, το Υπουργείο Υποδομών κάνει τις μελέτες και προσπαθούμε να εξειδικεύσουμε χρήματα ενόψει νέας προγραμματικής περιόδου. Και από την άλλη είναι το δάσος, ως το λόφο της Περάνθης, που εκεί βλέπετε ότι και η πόλη ανεβαίνει προς τα εκεί, αλλά και στο πάνω σημείο είναι το νοσοκομείο της πόλης. Από όταν έχουμε ζωή μέσα σε αυτό το χώρο. Αυτή είναι μια παρονομική φωτογραφία, όπου βλέπετε και στα δεξιά το παραποτάμιο Πάρκο της Άρτας, δίπλα στον ποταμό Άρχθο, που υπάρχει και μεγάλο ιδρυολειτρικό έργο του Πουρναρίου, που αυτό προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε αυτό το ποτάμι μας. Αυτή είναι η έκταση, η οποία είναι γύρω στα 12.000 στρέματα και έχει να κάνει το μεγαλύτερο μέρος στο δήμο Σαρτέων, έχει όμως να κάνει και το δασσαρχείο το δημόσιο, έχει να κάνει και η Ιερά Μονή Κάτω Παραγιάς, έχει να κάνει και ένα μικρότερο κομμάτι ο δήμος Νικολάου Σκοφά. Άρα, είναι μια έκταση, η οποία πρέπει να προστατευτεί ο απόλους, γιατί η φωτιά δεν γνωρίζει δικητικά όρια και μπορεί ένας φορέας να κάνει αυτά που πρέπει, ένας άλλος θα μην τα κάνει και από εκεί πέρα να γίνει ζημιά και να γίνει ζημιά για όλους μας. Υπάρχει ζωή μέσα στο δάσος, υπάρχουν νοσοκομεία, υπάρχουν εκκλησίες, υπάρχουν τουριστικά περίπτερα, υπάρχουν σχολεία στις παρυφές, προσπαθούμε να κάνουμε έργα υποδομής όσο γίνεται περισσότερα, εδώ είναι αυτά που υπάρχουν, υπάρχουν στρατόπεδα, υπάρχουν καπί, κοιμητήρια, χώρος διαχείρισης των απορριμάτων, υπάρχουν ποδηλατώδρομοι, δρόμοι και τα λοιπά και ένα αθλητικό κέντρο. Αυτές είναι οι υποδομές οι οποίες υπάρχουν, άρα υπάρχει ζωή μέσα στο χώρο του δικού μας δάσους. Δαστρατόπεδα, ένα ενεργό και ένα όχι, το νοσοκομείο μας. Καπί, τουριστικό περίπτερο, η ΕΡΙΝΑΙ, πρόεδρο διαχείρισης απορριμάτων, μια άλλη έκταση. Υπάρχουν χώροι άθλησης και προπόνησης και αναψυχής, υπάρχουν μονοπάτια, ετοιμάζουμε πρώτα σε αυτή τη στιγμή για το Ταμείο Ανάκαμψης, για να είμαστε έτοιμοι στην πρόσκληση που θα βγει από τον κ. Αμυρά, για να μπορέσουμε να υποβάλλουμε, να τα φτιάξουμε ακόμα περισσότερο. Υπάρχουν υπαίθρια γυμναστήρια, όπως είπα, ποδηλατώδρομους και παιδική χαρά, όπως φαίνονται εδώ. Κάνουμε αγώνες δρόμου, συνεργασία με το Σύλλογο Δρομαίων μέσα στο δάσος. Οργανώνουμε κάποια έργα, νομίζω, όμως, λίγο έτσι, αν θέλετε, αποσπασματικά και από μόνη μας, χωρίς να υπάρχει ένα σχέδιο, και μονοπάτια και πεζοδρόμια και κυκλικούς κόμβους στο νοσοκομείο, και LED και διάφορα άλλα έργα μέσα στο κουράζο και προσπαθούμε τώρα να δώσουμε χώρους, δημοτικούς χώρους σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες για να γίνουν ανάπτυξη τουριστικών καταλυμάτων. Όμως, νομίζω και αυτό, Γιάννη, θα πρέπει να κάνουμε το επόμενο διάστημα, να μπορέσουμε να κάνουμε ένα Master Plan, να μπορέσουμε να κάνουμε μια Μελέτα Εμπειρία και Τεχνογραφία που εσείς διαθέτετε, έτσι ώστε να πάμε οργανωμένα στην επόμενη προγραμματική περίοδο και πρέπει, αυτό που είπαν και οι προηγούμενοι, είναι ότι πρέπει να πάμε με μία όχε, μία ολοκληρωμένη χωρική επένδυση, εν ώψη του νέου ΕΣΠΑ, εν ώψη του Ταμείου Ανάκρυψη, εν ώψη της νέας προγραμματικής περίοδου, που εκεί ενδεχομένως να υπάρχουν οι κατευθύνσεις και της Πυροπροστασίας, είτε αυτά λέγονται κάμερες, είτε λέγονται συστήματα με πυροφυλάκια, με δεξαμενές νερού ή με υδροδοτικά συστήματα από όλους τους φορείς που ανέφερα πιο πριν. Να υπάρχουν σίγουρα ανάπτυξη υποδομών, τουριστικών καταλημάτων και αθλητικών και περιπαντικών διαδρομών, για να μπορέσουμε στοχευμένα να πάρουμε χρήματα. Εμείς προσπαθούμε, και σας λέω τρία παραδείγματα, κάνουμε μία όχε σε συνεργασία και με το Υπουργείο αυτή τη στιγμή ανάπτυξης και με τη ΜΟΔ και με τον κ. Μηρά για το Ναυραγικό Κόλπο, εκεί τι κάναμε, επιτέλους κάναμε το αυτονόητο. Μαζευτήκαμε όλοι οι δήμαρχοι σε ένα τραπέζι, ποιοι δήμοι βρέχονται από το Ναυραγικό Κόλπο, για να μπορέσουμε να κάνουμε μία λογκλωριμένη παρέβαση, για να το προστατεύσουμε, γιατί την προστασία την έχουμε μόνο καραμέλα προεκλογικά, να το προστατεύσουμε, να το αναπτύξουμε, να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε θέες εργασίας. Άρα αυτή η όχε, η οποία την προετοιμάζουμε, θέλω και πιστεύω ότι στην επόμενη πρωματική περίοδο θα βρει χρηματοδότηση συνολικά. Μία όχε για τη λίμνη Πουρναρίου, που αυτή την κάνουμε μόνοι μας οι δήμαρχοι, χωρίς καμία βοήθεια από κανέναν, και την κάνουμε για να μπορέσουμε τη λίμνη Πουρναρίου να την αξιοποιήσουμε επιτέλους και να την κάνουμε ένα καλό παράδειγμα, όπως είναι άλλες λίμνες στην Ελλάδα, όπως είναι η λίμνη Πλαστήρα και οι άλλοι, ένα βα που επιτέλους το αυτονόητο ο δήμαρχος Άρτας, ο δήμαρχος Πρέβεζας και ο δήμαρχος Ιγουμενίτσας κάποια στιγμή είπαν ότι δεν μπορεί να είναι μόνο βα μόνο στην πρωτεύουσα της Ιππήρου, που είναι τα Γιάννενα, και υπάρχουν και πόλεις και αλλού και ευτυχώς ο περιφερειάρχης μας το κατάλαβε και σε αυτή την προγραμματική περίοδο ξεκινάμε με 20 εκατομμύρια ο καθένας για να μπορέσουμε να κάνουμε ένα σχέδιο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης για τις πόλεις μας, για να μπορέσουμε να κάνουμε έργα. Άρα, εδώ, Ηλία, για να μιλάμε και φιχολόγια, γιατί πάντα διεκδικούμε, ναι και κλείνω με αυτό, διεκδικούμε σαν αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, πρέπει κάποια στιγμή να είμαστε ισότιμοι συνομιλητές σε όλες τις βαθμίες του κράτους, για να μπορέσουμε και εμείς στις αγωνίες που έχουμε για τις τοπικές μας κοινωνίες μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία να μπορέσουμε να δώσουμε το καλύτερο για τους πολίτες μας. Σας ευχαριστώ πολύ.