Διάλεξη 10 / Διάλεξη 10 / 10η διάλεξη - Κατσιφαράκης Κωνσταντίνος (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2015)
10η διάλεξη: Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπή και την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπίας. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπή και την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπίας. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπή και την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπίας. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπή και την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπίας. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπή και την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπίας. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Βιομάζα. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Βιομάζα. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής. Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Κεντρική Δεξαμενή Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Υπόσχεσθαι, κύριε Βασίλειο, για την Επιτροπορία της Χαμηλής Ανθρωπής δεν πήγε καμία γεώτευση στην πιο αφεριμμένη ζώνη. Πάντως, το μήκος δικτύου τελικά και ήταν τέτοιο που... και οι αποστάσεις μεταξύ των πηγαδιών μεταδεύτηκε αυτό το χώρο, που δεν τον είχε εκμεταλλευτεί άλλη λύση, για να μειώσει πάλι το κόστος άνδρεσης. Εδώ αυτή η λύση έτσι είναι χαμηλότερο ο κόστος άνδρεσης από την προηγούμενη. Εντάξει. Εντέλει. Άρα, λοιπόν, είδαμε τι γίνεται στην περίπτωση, ας το πούμε, αναφοράς, όπου έχουμε ιδραυλικός ομογενή ιδροφορέα. Δόξα. Ωραία. Περιμένουμε. Αυτά μπορώ να σας δώσω, αν θέλετε, αυτά τα σχήματα. Μπορώ να σας δώσω ένα σχετικό... Μόνο αυτά τα σχήματα. Θα σας δώσω ένα σχετικό άρθρο που καρύπτει περισσότερο από αυτά που λέω σήμερα. Εντάξει. Αν μαζέψει κάποιος, ας μαζέψει κάποιος τα ημέρια σας, για να τα στείλω ηλεκτρονικά. Εντάξει. Από αυτά δεν θα αναβουλεύσετε να... Αυτά, επειδή τα σχήματα αυτά είναι από ένα άρθρο, μπορώ να αναβάσω αυτό το άρθρο, αν θέλετε. Αλλά, σε πρώτη φάση, μαζέψτε κάποιος από εσάς τις ηλεκτρονικές διευθύσεις, ώστε να σας το στείλω. Γιατί αυτό δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα το άρθρο, αλλά είναι επίκτητη η δημοσιευσία. Λοιπόν, όχι ότι είναι ο Ταπαλινόμπελ, έτσι. Είναι το μεγάλο μυστικό, το οποίο ατομάτι κάποιος θα κλέψει τη δόξα, ας πούμε. Και τώρα αυτό είναι πρόγραμμα. Αυτά βγήκαν από ένα πρόγραμμα, από εφαρμογή μεθόδου οργανιστοποίησης. Τι είναι πρόγραμμα? Η μεθόδοση είναι για τους γενετικούς αλγορίθμους που χρησιμοποιείς τη μεθόδοση των γενετικών αλγορίθμων. Δηλαδή, εδώ το καράγγι είναι να χρησιμοποιούμε καθόλου 80 βαθμούς. Δεν μπορούμε να βγούμε καν, ας πούμε, ότι είναι η καλύτερη λύση του προηγούμενου. Όχι, γιατί εδώ εκμεταλλεύεται καλύτερα τον συνολικό χώρο για να μειώσει το κόστος άνθρωπος. Άρα με το μάτι τίποτα δεν μπορεί να βγει καν. Εδώ με το μάτι όχι, δεν βγαίνει. Πάμε τώρα να δούμε την πιο σύνθετη περίπτωση, όπου, για να απαντήσω στην ερώτηση που έκανε προηγουμένους συνάλοφους, εδώ έχουμε και τις δύο ζώνες διαφορετικής μεταφορικότητας. Και η ΤαΦ2, δηλαδή η μικρότερη ζώνη, έχει την μεγαλύτερη μεταφορικότητα. Και μάλιστα πολύ μεγαλύτερη μεταφορικότητα, λέει καπλάσια. Και βλέπετε ότι όλα τα πηγάδια έρχονται και μαζεύονται τα καινούργια σε αυτή τη ζώνη εκτός από ένα, το οποίο μαζεύει τα νερά από τις δύο προϋπάρχουσιες γεωτρίσεις και μάλιστα είναι κοντά στο σημείο φερμά αυτού εδώ του τριγόνου. Άρα λοιπόν βλέπετε πώς το ότι κάθισε πάνω στο όλα τα υπόλοιπα και η διαφορά της μεταφορικότητας, άλλαξε τελείως την δομή. Τράβηξε όλες τις πέντε από τις έξι καινούργιες γεωτρίσεις και τις έβαλε στη ζώνη αυτή εδώ, η οποία είναι ζώνη ψηλής υδραυλικής μεταφορικότητας. Εντάξει. Άρα έχουν πάλι μια ένδειξη, συγκρίνοντας μάλιστα με τα προηγούμενα, ότι δουλέψε αρκετά καλά ο αργόριθμος βρετιστοποίησης. Υπάρχει κάποια πορεία εδώ. Βλέπουμε λοιπόν αυτή την περίπτωση. Θα πάμε τώρα να δούμε την ανάποδη, κατά κάποιον τρόπο, περίπτωση, που η τάφε 1 είναι η μεγάλη μεταφορικότητα και η τάφε 2 η μικρή. Παίρνουμε και ήταν αναμενόμενο αυτό, αυτό εδώ το σχήμα. Μαζεύονται όλα τα πηγάρια πάλι πλήν ενός στη ζώνη της ψηλής μεταφορικότητας. Βάζουμε τρία πηγάρια στη ζώνη με τη ψηλή θερμοκρασία. Βλέπετε ότι το 1 το βάζει οριακά, ακριβώς για τη λόγω της παραδοχής που είχαμε κάνει, ότι ανεξάρτητος από την ακριβή θέση, αν βρίσκετε σε μια ζώνη θερμοκρασία, όταν βρούμε νερό είναι ίση με τη θερμοκρασία της συγκεκριμένης ζώνης. Εντάξει, άρα το πρόβλημα που του θέσαμε το αντιμετωπίζει σωστά, άσχετο αν εμείς του θέσαμε το σωστό πρόβλημα. Είναι δύο διαφορετικά σημεία. Όπως λοιπόν σωστά παρατήρησε η συνάδελφος, εδώ πέρα έχει καταφέρει να βάλει και τρία πηγάρια στη ζώνη με τη ψηλότερη θερμοκρασία. Πάρει το W9, αν δείτε το τρίγωνο W1, W2, W5, είναι κοντά στο σημείο φερμά του τριγώνα αυτού εδώ. Και επίσης είναι μέσα στη ζώνη της μικρής μεταφορικότητας, αλλά κοντά στην διεπιφάνεια των δύο ζωνών, όπου υπάρχει μια ανακούφιση, ας πούμε, από την ύπαρξη της άλλης ζώνης. Δηλαδή εδώ είναι άσπρο-μαύρο. Ναι μεν υπάρχει μεγάλη διαφορά αν είσαι εδώ ή εδώ, πολύ μεγάλη, αλλά υπάρχει και διαφορά αν είσαι εδώ ή εδώ. Όσο πιο μακριά είσαι από την διεπιφάνεια των δύο ζωνών προς τη ζώνη, μέσα στη ζώνη που έχει τη μικρή μεταφορικότητα, τόσο το χειρότερο. Αλλά λοιπόν, επηρεάζεται και αυτό και αυτό έρχεται να πλησιάσει τη διεπιφάνεια μεταξύ των δύο ζωνών. Άρα και βλέπετε ότι πάει ένα πηγάδι ουσιαστικά, το βάζεις σχεδόν επάνω, στην κεντρική δεξαμενή. Έχει ένα πολύ μικρό κομμάτι αγωγού εδώ πέρα και εκμεταλλεύεται τον χώρο αυτόν εδώ για να αποκεντρώσει τα πηγάδια μεταξύ τους, να περιορίσει την επίτραση των πηγαδιών. Και βέβαια είναι μέσα στη ζώνη των 70 βαθμών, που είναι η δεύτερη ζώνη, και στην καλή, ας το πω έτσι, η τραυλική ζώνη, με τη μεγάλη μεταφορικότητα. Γιατί από απόστοιχοί θα μπορούσε να είναι και λίγο από εδώ κάτω. Προφανώς, όμως, το προκαλείται σωστά στη ζώνη της μεγάλης μεταφορικότητας. Άρα και εδώ έχουμε ισχυρές ενδείξεις ότι το αποτέλεσμα που πήραμε είναι αρκετά καλό. Ξέρετε, δεν ξέρουμε ότι είναι το Άριστο. Αλλά θα υπάρχουν και πάρα πολλές λύσεις. Πάρα πολλές σωστά. Ευτό χρειαζόμαστε σύνθετη μέθοδο βερτιστοποίησης. Όταν οι λύσεις είναι πάρα πολλές και όταν το πεδίο ορισμού, όπως λέμε, είναι πολυκόρυφο. Δηλαδή, φανταστείτε ότι έχουμε μια περιοχή και έχει πολλούς λόφους, οι οποίοι έχουν όλοι περίπου το ίδιο ύψος. Έχει 1500 λόφους που όλοι έχουν από 310 έως 320 μέτρα ύψος. Είναι δύσκολο να εντοπίσουμε ποιος είναι πραγματικά ο ψηλότερος λόφος. Αλλά είμαστε και αρκετά ευχαριστημένοι αν δεν πάμε σε αυτόν που έχει 320 και πάμε σε κάποιον που έχει 318. Εντάξει, εφόσον ψάχνουμε το ψηλότερο σημείο του πεδί ακριβώς, αυτό είναι το ανάλογο που μπορούμε να δώσουμε. Σε αυτή την περίπτωση. Και επειδή ακριβώς υπάρχουν ίσως ένας λόφος που έχει 320 υψόμετρο αλλά 20 λόφοι οι οποίοι έχουν 318, σε όποιον από τους 20 και αν πάμε τελικά με βάση με το κριτήριο που έχουμε θέσει είναι το ίδιο. Σύμφωνοι θα κάνουμε ένα σχόλιο στη συνέχεια για το πόσο είναι καλό να μας δίνει μία μέθοδος βαρδιστοποίησης πολλές καλές λύσεις. Αλλά το πούμε σε λίγο. Αυτό. Και πάμε να δούμε τώρα το ίδιο πρόβλημα με μία μικρή διαφορά. Ότι η εσωτερική ζώνη έχει θερμοκρασία 90 αντί για 80 βαθύμως. Άρα περιμένουμε μεγαλύτερη τάση. Στις προηγούμενες περιπτώσεις ήταν 80. Και εδώ τώρα βλέπουμε την περίπτωση όπου είναι 90. Είναι τα ίδια υπάρχοντα. Είναι τα ίδια υπάρχοντα. Η ζώνη με τη μεγάλη τραβική αγογημότητα μεταχωρικότητα μάλλον είναι η ΤαΤ2, η μικρή από όπου συμπαθούν. Βλέπουμε λοιπόν ότι σε αυτή την περίπτωση δεν βένει κανένα πηγάδι στη ζώνη της χαμηλής μεταφορικότητας. Όλα τα καινούργια πηγάδια μαζεύονται εδώ πέρα και μάλιστα το πρόβλημα, η μέλος καταφέρνει και βάζει ένα πηγάδι το W5 εδώ πέρα που είναι στο πολύ μικρό τριγωνάκι που αφενός με ένανίκη στη ζώνη μεγάλης μεταφορικότητας και αφεντέρου στη ζώνη υψηλής θερμοκρασίας. Άρα εδώ πάλι δείχνει καλή διαγωγή. Μόνο που ξαναλέω, του έχουμε δώσει μία παραδοχή η οποία δεν είναι σωστή και μπορεί ίσως να απέχει και κάπως από την πραγματικότητα σε σχέση με τη θερμοκρασία του αντλούμενου νερού. Πάντως λύνει καλά το πρόβλημα στο οποίο το έχουμε θέσει και όπως είπε ο παρακολουπιουμένος δάρκος, και σε αυτή την περίπτωση κανένα πηγάδι στην θερμοκρασιακή ζώνη των 60 βαθμών που είναι και πιο μακριά από τη δεξαμενή, ακόμα και στο κομμάτι της που ανήκει στη ζώνη με τη μεγάλη μεταφορικότητα. Και ας δούμε και την αντίστροφη και την ανάποδη σε ένα βαθμό περίπτωση όπου έχουμε τώρα μεγάλη μεταφορικότητα στην ζώνη 1. Βλέπετε λοιπόν και εδώ ότι όλα τα πηγάδια μπαίνουν στη ζώνη της μεγάλης μεταφορικότητα. Αυτό το W6 είναι από την πάνω μεριά της διεπιφάνισης μεταξύ των δύο ζωνών και βέβαια εδώ πετυχαίνει να βάλει τέσσερα πηγάδια στην ζώνη της ψηλής θερμοκρασίας. Και βέβαια τα δύο θα βάλει στα όρια της γιατί αυτό το πράγμα ήταν να τα βάλει πιο μέσα. Αν τα βάζει πιο κοντά στις 9 και 10 θα επιβάρει το κόστος άντισης. Όσο πιο κοντά είναι κάποια πηγάδια μεταξύ τους τόσο μεγαλύτερη η λεπίδρασή τους, η υδραυλική, όχι θερμική, η υδραυλική και επομένως μεγαλύτερη υπτώση σταθμής και άρα το κόστος άντισης. Και εδώ λοιπόν βλέπουμε ότι έχουμε μια καλή συμπεριφορά και η συμπεριφορά τότε απλή διεφτά είναι σημείο θερμά ή σχεδόν σημείο θερμά σε αυτό το τρίγωνο. Άρα γενικά έχουμε καλά αποτελέσματα από τη μέθοδο. Ξαναλέω δεν είμαστε σίγουροι ότι έχουμε το βέλτι στο αποτέλεσμα. Για να πάρουμε και μία εικόνα του τι συμβαίνει, ποια σημασία έχει η σχέση των δύο συντελεστών και προσέξτε αυτό το σημείο σας παρακαλώ. Ας δούμε πάλι τη σχέση αυτή εδώ. Βλέπετε ξαναλώνει οι δύο συντελεστές, ένας αυτός εδώ που έχει να κάνει με το κόστος άντισης και ένας αυτός εδώ που έχει να κάνει με το κόστος του δικτύου. Και επίσης βλέπετε ότι επισέρχεται και το QI, άρα επισέρχεται και το άθλησμα όλων του QI, συνολικός απαιτούμενη παροχή. Η σχέση επομένως των δύο όρων εξακτάται αφενός με ένα από τη σχέση αυτών των δύο συντελεστών μεταξύ τους. Αν είναι πιο μεγάλος αυτός ο συντελεστής, τότε θα δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα στην άγλυση, αλλά θα πάει να σκορπίσει τα πηγάδια όσο πιο μακριά γίνεται το ένα από το άλλο. Ενώ αν είναι μεγαλύτερος αυτός ο συντελεστής σε σχέση με εκείνον, θα πάει να τα φέρει πιο κοντά, μειώνοντας το μήκος δικτύου. Δηλαδή, το τι από τα δύο θα κάνει περισσότερο το πρόγραμμα εξαρτάται από τη σχέση αυτών των συντελεστών, κατά κύριο λόγο, αλλά και από τη συνολικός απαιτούμενη υπαρροχή. Γιατί και αυτή θα χαρακτηρίσει ομοίως τη σχετική βαρύτητα των δύο όρων. Αν λοιπόν, το καταλάβατε αυτό έτσι, αν λοιπόν έρθουμε σε αυτήν εδώ την περίπτωση, πάλι έχουμε ομογενή ιδροφορέα, όπως και στην πρώτη περίπτωση που εξετάσαμε, 80 βαθμούς στην κεντρική ζώνη, το ίδιο πρόβλημα δηλαδή με αυτό που είδαμε αρχικά, μόνο που εδώ η Q σύγμα είναι πολύ μικρότερη, η συνολικός απαιτούμενη υπαρροχή είναι πολύ μικρότερη, εκπλημμένη από 150-200 για θερμοκρασίες 80 και 60 βαθμούς Κελσίου, ενώ την προηγούμενη υπαρροχή είναι 500-600. Βλέπετε λοιπόν ότι σε αντίθεση με την περίπτωση, ξαναπάμε γρήγορα εδώ πέρα, όπου βλέπετε είχαμε δύο πηγάρια που τοποθετήθηκαν πιο μακριά από τα υπάρχοντα σε σχέση με την κεντρική δεξαμενή συλλογή στο νερό, εδώ λοιπόν όπου μεγαλύτερη βαρύτητα έχει ο παράγον του κόστους δικτύου, έχουμε μία πολύ διαφορετική διάταξη. Φυσικά και όλο το κόστους εδώ είναι πολύ μικρότερο, γιατί είτε οτι στέλνως είναι μειωμένο το κόστος άνδρυσης, αυτοκλειδικά παίρνουμε μικρότερη συνολική παροχή. Αυτό σίγουρα είναι μειωμένο. Από την άλλη μεριά αυτό επιτρέπει και μίωση του κόστους δικτύου, γιατί συμμαζεύονται τα πηγάρια, όλα, μπαίνουν και κάποια πιο εύκολα στη ζώνη της ψηλότερης θερμοκρασίας. Βλέπετε εδώ έχουμε ένα, δύο, τρία πηγάρια στη ζώνη της ψηλότερης θερμοκρασίας. Το 10 το πηγάρι ουσιαστικά είναι πάνω στη γραμμή που συνδέει την κεντρική δεξαμενή με το πηγάρι 6, αλλά δεν προσθέτει τίποτα στο κόστος δικτύου. Το πηγάρι 5 έχει μπει πάνω στη δεξαμενή. Άρα και αυτό δεν επιβαρύνει το κόστος δικτύου. Έχουμε πιάσει και τρία πηγάρια στην κεντρική ζώνη, έχουμε πιάσει το σημείο φερμά, ουσιαστικά αυτό εδώ του τριγόνου, οπότε έχει πετύχει μία καλή λύση, σίγουρα με όλα αυτά τα κριτηριά που είπαμε, και επιπλέον ξανατονίζω το γεγονός της αλλαγής δομής της λύσης σε σχέση με την προηγούμενη περίπτωση επειδή άλλαξε το βάρος, η σημασία αν θέλετε, η σχετική σημασία των δύο όρων που επισέρχονται στην λεγόμενη κακώς αντικειμενική συνάτηση, την άτηση την οποία θέλουμε να ελλαγχιστοποιήσουμε. Εδώ, επειδή είναι πιο σημαντικό το κόστος δικτύου, έδωσε την βαρύτητα το πρόγραμμα στην ελλαγχιστοποίηση αφού αυτό το κόστος. Σύμφωνο? Υπάρχει κάποια απορία? Το ίδιο αποτέλεσμα θα είχαμε εάν αλλάζαμε τους δύο συντελεστές που είδαμε προηγουμένως. Αν, ας πούμε, διπλασιάζαμε ή τριπλασιάζαμε το συντελεστή του κόστος δικτύου, τότε θα πηγαίναμε σε μία λύση αυτής εδώ της μορφής. Το τελευταίο που θέλω να πω, θέλω να συνηθίσω μαζί σας, είναι το κατά πόσο, γιατί νομίζω ότι αξίζει να μην είναι κάποια πράγματα από την όλη την περιήγηση στην περιοχή της βαρτιστοποίησης, είναι το κατά πόσο είναι πλεονέκτημα το να μας παρέχει μία μέρας βαρτιστοποίησης περισσότερες από μία καλές λύσεις. Κατά τη γνώμη μου είναι. Και ας να ρωτηθούμε γιατί. Ποιοι είναι οι λόγοι. Γιατί υπάρχουν κάποιοι λόγοι, ναι. Ακριβώς αυτό. Πολύ σωστό και για να το γενικεύσω λίγο, υπάρχουν κάποιοι παράδειγμα, κάνουμε κάποιες απλοπίσεις οπωσδήποτε στην περιγραφή του προβλήματος, τόνες σε μία προηγουμένως. Τον έχουμε μία επικοιλία λύσεων, μας ενδιαφέρει να επιλέξουμε τελικά, λαμβάνοντας υπόψη μας και κάποιους παράγοντες, για αυτό ουσιαστικά υπό συνάδρατος, τους οποίους δεν λάβαμε υπόψη μας στη διατύπωση του προβλήματος. Άρα αυτός είναι ο ένας λόγος. Και ένας τέτοιος λόγος είναι πιθανώς ότι δεν μπορούμε μαθηματικά να περιγράψουμε αυτούς τους παράγοντες. Έτσι. Η μορφολογία της περιοχής. Οι ιδιοκτησίες. Να πρέπει να λέμε, ξέρεις, βάλε τα πηγάρια εκτός των τάδε ιδιοκτησιών, θα το τσακίζαμε το πρόγραμμα. Εντάξει. Άρα μετά παίρνουμε τις λύσεις και λέμε, α, αυτή ταιριάζει, η άλλη δεν ταιριάζει, πάμε σε αυτή που ταιριάζει. Υπάρχει και κάτι άλλο. Όταν έχουμε να διαλέξουμε λύσεις, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια κάτι που δεν είναι πάλι άμεσα ποσοτικοποιήσιμο ή καταγράψιμο και το οποίο συνήθως το περιγράφουμε ως εμπειρία ή ως διέστηση. Η διέστηση γενικά είναι μια έννοια η οποία είναι ταλοπορημένη και όχι σαφώς ορισμένη, αλλά σε πάρα πολλές περιπτώσεις, όταν αναφερόμαστε τη διέστηση, στην πραγματικότητα αναφερόμαστε στη μη κωδικοποιημένη γνώση. Ξέρουμε κάτι, αλλά δεν το έχουμε ξεκαθαρίσει καλά μέσα στο μυαλό μας. Και λέμε το διεσθάνουμε ότι αυτό είναι το σωστό και όχι το άλλο. Όμως στην πραγματικότητα είναι γνώση, δεν είναι μεταφυσική ιδιότητα. Είναι κάποια γνώση η οποία δεν έχει κωδικοποιηθεί. Βλέποντας, λοιπόν, τις λύσεις μπορούμε να επιλέξουμε με κάποια τέτοια κριτήρια. Και βέβαια, ένα άλλο που θα ήθελα να τονίσω είναι η σχετική σταθερότητα των λύσεων σε σχέση με παραμέτρους τις οποίες δεν ξέρουμε ακριβώς. Τι θέλω να πω με αυτό. Σε αυτό το σχήμα, κι ας πάμε καλύτερα σε αυτό, λέω ότι η διεπιπάνια είναι εδώ πέρα. Μα τι είναι η γεωμετρία, κάνουμε ή δίνουμε κάποιο φυσικό πρόβλημα. Η διεπιφάνια μπορεί να είναι και εδώ, μπορεί να είναι και εδώ, μπορεί να μην είναι ευθεία και ούτω κάθε εξής. Επομένως, αν αυτή η λύση είναι πολύ καλή για αυτήν την ακριβώς θέση της διεπιφάνειας και χαλάει, μεταβάραται πολύ και είναι πολύ χειρότερη αν λίγο αλλάξει η θέση της διεπιφάνειας, δεν είναι τόσο καλή λύση. Θα πρέπει να προτιμήσουμε μία άλλη λύση η οποία δεν εξαρτάται τόσο, δεν είναι τόσο ευαίσθητη στη θέση της διεπιφάνειας. Είναι αυτό που λέμε να είναι σταθερή σε μία ανάλυση ευαισθησίας η λύση. Άρα λοιπόν αυτή η τρεις λόγοι, πρώτος και κύριος γιατί δεν έχουμε συμπεριλάβει πιθανώς κάποια κριτήρια τα οποία θα βάλουμε μετά υπόψη μας, δεύτερον γιατί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εμπειρία ή τη διέστησή μας και τρίτον γιατί πρέπει να προτιμάμε λύσεις οι οποίες είναι πιο σταθερές σε σχέση με παραμέτρους του προβλήματος τις οποίες δεν γνωρίζουμε επακριβώς. Οι πιο σταθερές λύσεις είναι καλύτερες. Δηλαδή αν έκανα μία συνάρτηση κόστος για παράδειγμα και το κόστος ήταν και σε σχέση με μία μεταλλητή του προβλήματος με μία από αυτές τις σταθερές που συμπεριλαμβάνω στο πρόβλημα όπου όμως δεν ξέρω ακριβώς, ανήκαν μία τέτοια περίπτωση που ακριβώς για αυτή τη δημή της παραμέτρου προβλήματος ας πούμε του τάφ, βγάζει την καλύτερη τιμή αλλά μόλις ανακλείγονται ο τάφ το κόστος ανεβαίνει πολύ και μία άλλη λύση, η οποία πήγαινε έτσι, θα πρέπει να προτιμήσω την αντιτυπτή της εντάξει, που ξέρω ότι θα πάρω κάτι λιγότερο αλλά έχω πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια ότι αυτό το λιγότερο τελικά θα το πάρω. Υπάρχει κάποια απορία ως εδώ? Αυτός γενικά λογικό είναι να έχουμε, να σκεφτόμαστε σε μία λύση μελλοντικά γιατί είπατε αν άλλαζε αυτό ή αν εκεί ή εγώ Οικογένεις, η καρδία σου το κάνει αυτό Ναι, εδώ όμως δεν είναι ακριβώς κάτι που θα αλλάξει το μέλλον είναι κάτι που υπάρχει αλλά δεν το ξέρουμε καλά Τη θέση της διατυφάνειας είναι εκεί που είναι, εκτός να γίνει ζυμός και αλλάξει αλλά εμείς δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι εκεί που την οποία την έχουμε γεωμετρικώς χαράξει για να λύσουμε το πρόβλημα. Εντάξει? Καμιά άλλη απορία σε σχέση με την... Θα μπορούσαμε να συμβιάσουμε λύσεις Δηλαδή αν ένα κομμάτι, όσον αφορά την πνευελίξια αν ήταν νέοι και δεν θέλαμε να τους βάλουμε εκεί, δεν μπορούσαμε θα μπορούσαμε να κρατήσουμε το υπόλοιπο δίκτυο έτσι για να τους βάλουμε καβαλού? Θα μπορούσαμε, να το πω αλλιώς, με οδηγό μία βέρτηστη λύση να προσπαθήσουμε να κάνουμε παραλλαγές που να πληρούν τους πρόσθετους περιορισμούς Δηλαδή, αν για παράδειγμα, εδώ υπήρχε ένα κτίσμα αλλά δεν μπορούσαμε να πάμε να το κρεμίσουμε για να κάνουμε τη γεωμετρική μας τότε λέμε, α, αυτή είναι η καλύτερη λύση πού μπορούμε, κοντά σε αυτή τη θέση, να πάμε να βάλουμε τη γεωμετρική, εντάξει? Άρα, ενσωματώνουμε εκ των υστέρων έναν περιορισμό που δεν είχαμε λάβει υπόψη μας και χρησιμοποιούμε ως οδηγό αυτό που βρήκαμε Σουστό, λοιπόν Κάτι άλλο? Επανερχόμαστε με μία ακόμη διαφάνεια και κλείνουμε και μετά πάμε και το τέστο και αυτό που θέλω να σας πω, για να κλείσω αυτό εδώ το κομμάτι που είχα προγραμματίσει για το σημείο του μάτου είναι οι επιπτώσεις των περιβάλλων από την εκμετάλλευση της υγειοθερμικής ενέργειας και καμητής ανθελπίας Η υγειοθερμική ενέργεια και καμητής ανθελπίας είναι πραγματικά υπια πηγή ενέργειας που σημαίνει ότι έχει πολύ λίγες επιπτώσεις γενικώς και δεύτερον, ότι αυτές οι επιπτώσεις αντιμετωπίζονται ικανοποιητικά αν βέβαια κάνουμε σωστό σχεδιασμό. Σύμφωνοι? Ξαναλέω για μία ακόμη φορά ότι το να κρύβουμε κάτω από το χαλί της επιπτώσεις της υγειοθερμικής ενέργειας ή όποιας που μορφής ενέργειας θέλουμε να πλωτίσουμε είναι λάθος πρώτον, υφικά, ας το πούμε έτσι γιατί είναι ψέμα δεύτερον, πρακτικά για το ψέμα αυτό έχει κοντά πόδια και τρίτον, άρα θα αποκαλυφθεί και θα μας βγάλουν στα μανταλάκια και τρίτον, γιατί δεν θα πάρουμε τα μέτρα που πρέπει ώστε όντως να περιορίσουμε τις επιπτώσεις αυτές. Άρα λοιπόν ποιες είναι οι επιπτώσεις που μπορούμε να έχουμε είναι η ρύπανση των επιφανειακών νερών από τα συστατικά τα επιβλαβή πιθανώς πρέπει το υγειοθερμικό νερό αν απορρίψουμε στο επιφανειακό δίκτυο απορροής το υγειοθερμικό νερό και το πρόβλημα που υπάρχει σε όλες τις περιπτώσεις υπεράλλησης υπόλοιων νερών άσχετα αν είναι υγειοθερμική υδροφορής ή είναι κοινή υδροφορής των μεγάλων τόσων στάθμεις οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε εδατικές καθυσίσεις. Σύμφωνο? Άρα αυτές οι δύο πιθανές συνέπειες αντιμετωπίζονται κατά κανόνα με επαναφορά του υγειοθερμικού νερού στην υδροφορέα μετά τη χρήση κάτι που άλλωστε η νομοθεσία μας απαιτεί. Ξαναλέω σε οτσιμένες φορές υπερβολικά και εμποδίζοντας τις επενδύσεις στην υγειοθερμία. Κάθε υπερβολή έχει τη συνέπειέστηση. Εντάξει, άσχετα από την αρχικώς αγαθή πρόθεση που υπάρχει ή και το ότι καλό είναι να εφαρμόζεται κάτι στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Σύμφωνο, πρόβλημα θερμικής ρίπασης τόσο οξύ δεν έχουμε. Γιατί? Γιατί αν έχουμε νερό 70 βαθμών το χρησιμοποιήσουμε και το απορρίπτουμε στους 40, εντάξει, κακό είναι να το ρίξουμε σε ένα ευαίσθητο οικοσύστημα, αλλά δεν είναι και τόσο τραγικό όσο να ρίχνουμε 80 ή 90 βαθμούς. Εντάξει, και στις πολλές περιπτώσεις αν πετύχουμε καλό σύστημα εκμετάλλευσης, δηλαδή εκμετάλλευση με κλιμακωτή, πρόταστε στους χρήστες που είπαμε και στο προηγούμενο μάθημα, πρώτα στους χρήστες που θέλουν τη ψηλή θερμοκρασία, μετά στους χρήστες που θέλουν χαμηλότερη, μετά στους χρήστες που θέλουν ακόμα πιο χαμηλή, τότε η θερμοκρασία του τελικός απορριπτόμενου νερού πιθανώς είναι τέτοια που δεν χρειάζεται να στεναχωριόμαστε καθόλου για τη θερμική ρίπαση. Αν υπάρχει πρόβλημα θερμικής ρίπασης, φυσικά πάλι έχουμε τη δυνατότητα της επαναφοράς. Και τέλος έχουμε και το πρόβλημα με κάποιες συστατικά που περιέχονται όπως το διοξείδιο του άνθρακα, χαρακτηριστική περίπτωση στην υγρήτα, όπου κόντωσε στην αέρα τη γεώτηση, την κεφαλή της γεώτησης, είχε μεγάλη υπερρικτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα. Απλά υπάρχουν τρόποι να κατασκευαστούν σωστά οι γεωθερμικές γεωτήσεις, να υπάρχουν τέτοιοι κίνδυνοι και μάλιστα υπάρχει δυνατότητα δικά για το διοξείδιο του άνθρακα να χρησιμοποιείται στις εταιρείες αναψυκτικών. Είπαμε ότι ο πιο απλός τρόπος συλλογής διοξειδίου του άνθρακα είναι αυτός, όχι να το μαζεύουμε από τα αυτοκίνητα γύρω για να βάζουμε στις εξατμίσεις και να ψάχνουμε να πάρουμε το διοξείδιο του άνθρακα. Εντάξει, άρα λοιπόν το ηθικό δίδαγμα είναι ότι η γεωθερμική ενέργεια καμιλής ανθαρπίας μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ελάχιστη επιβάρυση του περιβάλλοντος, ας μην ξεχνάμε ότι και η αναπνοή μας είναι κάψη αλλά δεν θα σκάσουμε για να μην παράγουμε δυνατότητα δικά για το διοξείδιο του άνθρακα, εφόσον βέβαια λαμβάνονται τα κατάλληλα κατά περίπτωση μέτρα για το περιορισμό των όποιων αρνητικών συνεπιών. Υπάρχει κάτι άλλο που θέλετε να πούμε. Με μία ανάσα πάω να φέρω τα τεστ, στο οποίο ελπίζω ότι θα γράψετε καλά και δεν θα με υποχρόσετε να βάλω τεστ και την επόμενη φορά. Τελευταία μάθημα.