"Κυκλική Οικονομία" (27/11/2019). Μέρος Α' (Ίδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου, 2020)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE από 220 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά. Ο Κατηγητής Μουσιοκλούς διαθέτει πλούσα ενδεικητική πείρα, τρεις θητίες πρόεδους του 2006-2010, κοσμίτορας Πολιτεχνικής Σχολής Αβηδίτα, 2010-2016 αντιπρόεδος του Διεθνού Πανεπιστημίου της Ελλάδος και από τον Ιούλιο του 2018 είναι εκτρεμμένο μέρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Κοινοτομίας, αρμόδιος για θέματα επιστημών, μηχανικού και τεχνολογίας. Έχει λάβει διάφορες διακρίσεις και βραβεία, ανάμεσα στ' άλλα το βραβείο Heinrich Herz και το παράσινο του τάγματος της αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Το 2002 είναι τακτικό μέρος της Γερμανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, λέω Κοντίνα, η οποία είναι από τις αρχαιότερες ακαδημίες. Ο Αλέξανδρος Κατσιάμπλας, διπλωματούχος χημικός μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολιτεχνίου με μετατυχιακές σπουδές Master of Science στις περιβεραιολογικές τεχνολογίες στο University of Manchester Institute of Science and Technology της Μεγάλης Λατανίας και με σπουδές δίκης επισκέπτων στο ALPRA, Graduate Business School, είναι σήμερα Διευθυντής Περιβάλλοντος, Ποιότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Κλάδου Τσιμμέντου Ελλάδας της Ανώνυμης Εταιρείας Τσιμμέντων ΤιΤΑΜ. Με 21 έτη εμπειρία στον κλάδο της τσιμετωπημικανίας, έχει διατελέσει υπεύθυνους σε θέσεις προστασίας περιβάλλοντος, υγείας και ασφάλειας, παραγωγής και ποιότητας τόσο στα εργοστάσια όσο και σε επιτελικές θέσεις της εταιρείας ΤιΤΑΜ, ενώ εκπροσωπεί την εταιρεία σε εθνικούς, ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς, όπως η Ένωση Τσιμεντωπημικανίων Ελλάδους, το ΣΕΜ, το Συμβούλιο Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΣΕΜ, το ΣΕΜΠΙΡΟ, και το World Business Council for Sustainable Development. Έχει διατελέσει δύο θετίες από το 2015 αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στελών Αποβλήτων, ενώ τον Μάρτιο του 2018 εξελέγει στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουρίου αυτής της εταιρείας. Πριν ξεκινήσω, θα ήθελα να συνημερώσω για την επόμενη βραδιά μας. Αυτή θα είναι στις 18 Δεκεμβρίου 2019, ημέρα 4. Με θέμα, η προοπτική της αηφορίας της γαλάζιας οικονομίας στην Ανατολική Μεσόγη. Και ο μιλητές, τους κατηγητές του ΑΠΙΘΤΑ, Νικόλαο Θεοδοσίου και Γρηγόρη Σαρουτιάν. Θα σας περιμένουμε, είναι μάλιστα εισαγωγικά, δηλαδή, μια τριλογία. Ξεκινήσαμε με την κλιματική αλλαγή, είμαστε τώρα στην κυκλική οικονομία και έρχεται και η αεροφορία της γαλάζιας, εννοείται εξορήξεις που έχουν προγραμματικές και που θα αρχίσουν να γίνονται στην Ανατολική Μεσόγη. Συγγνώμη φίλοι, κανονικά την ίδια ώρα δε χαραστώ, δεν ξέρετε, με την ίδια ώρα και την ίδια ώρα. Θα είναι η ίδια 6.30. Λοιπόν, τώρα τον λόγο έχετε εσείς, κύριε Στάνερε, ως συμβουληστής της συζητησίας μας. Δεν ξέρω αν θεέζεται η αεροφορία μου, να πει πάλι. Θα το δοκιμάσαι. Θα το δοκιμάσαι. Θέλω κι εγώ από την πλευρά μου να ευχαριστήσω τον κ. Τσεκούρα, για την πρόσθεση του που είναι πολύ τιμητική για εμένα. Διευθύνω αυτήν την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με δύο εξαιρετικούς ομιλητές. Ήδη τους παρουσίασε. Δεν θα μακρυγορήσω, θα δώσω κατευθείαν το λόγο στον κ. Μουσιόπουλο, ο οποίος θα παρουσιάσει ένα πολύ ενδιαφέρον αντικείμενο. Καλησπέρα σας. Και με καταχείριν ευχαριστώ κι εγώ τόσο. Ευχαριστώ φυσικά το ΊΜΧΑ, τον Πρόεδρο, την Πρόεδρο και ειδικά τον Ποσμίτωνα για την ιδιατότητα που έχω να αναφορθώ στην κυλικορωμία, εισάγοντας λίγως πολύ στην έννοια. Έχουμε συμμετοχηθεί με τον κ. Κατσιάπολε να είμαστε συμπληρωματικοί. Πριν από όχι ακριβώς 50, σε λίγο χρόνια θα συνοθεί 50 ετία, η Λέση της Ρώβης μας πρώτο ανησύχησε, θεωρώντας ότι υπάρχουν όρια στην ανάπτυξη. Πριν από 15 χρόνια επεσήμαναν ότι πριν από το 72 θα μπορούσε ακόμα να διορθωθεί η κακή πορεία ανάφορικά με την επάρκεια πρωτονινόκια ενέργειας στην περιοχή του επρόκειτον, τώρα πλέον όχι. Στα 15 χρόνια που μεσολάβησαν, τα πράγματα μάλλον χειροτέρεψαν κι άλλο. Και βλέπετε δεξιά, ο κυβέρνος έκανε ότι το πλανήτη έχει ξεπεραστεί ήδη από τότε περίπου, σε ό,τι με άλλα λόγια είναι σαν να ζούμε σε ένα πλανήτη με επιπλέον πλανήτες στη διάθεσή μας για να μπορούμε να πάρουμε τις πρώτες ηλίκες την ενέργεια που χρειζόμαστε. Βέβαια, ο υπερκατονομιωτισμός δεν μπορεί να αποτελείσει και είναι αδιανόητος σε έναν κόσμο που έχει όρια. Καταλυστεύουμε στην πραγματικότητα τις επόμενες γενιές. Και εννοείται ότι θαύουμε τα αποδυτικά στοιχεία πλέον σε χώρους υγειονομικές ταφής. Παλιότερα ήμουν σχετικά πρόσωπα, κατάλαβα. Ήταν ακόμα κι ανεξέρετοι χώροι με όλα τα προβλήματα που αυτή προκαλούσε. Πρέπει λοιπόν να δούμε το πρόβλημα στα μάτια. Να πρέπει να υπάρξει κοινή προσπάθεια για να καταπολύνει στην πίσω με τόσο την υπερκατονάδοση όσο βέβαια και την αναλόγια στην παραγωγή απορριμάτων. Άρα η πρόληψη θα ήταν το καλύτερο. Βέβαια, πού οδηγεί η υπερκατονάδοση, μου φαίνεται το ξέρουμε όλοι. Δεν θέλω να κάνω τίποτα παραπάνω. Θα σας δείξω ενεικτικά τοπικά προβλήματα που τα έχουμε ζήσει όλοι μας στον χώρο και στη Θεσσαλονίκη μέρη. Αλλά βέβαια, ειδικά τα τελευταία χρόνια γίνεται συνειδητό πλέον με απάρακτον τους τρόπους ότι βρισκόμαστε μπροστά από μια παγκόσμια κρίση όπου ακριβώς έχουμε την υπερθέρναση που είναι το σύμπτωμα. Το ερώτημα είναι ποια είναι η αιτία. Κατεμέν, μια βασική αιτία είναι ότι από τη Δημογραφική Επανάσταση και μετά δηλαδή πάρα ποιακόσα χρόνια μέχρι σήμερα ακολουθήσαμε μια γραμμική τακτική. Ή θα εξηγήσω στους μη ειδικούς τι εννοώ αυτό σε έναν πλανήτη και σε έναν κόσμο που έχει στην πραγματικότητα μόνο την κυκλική λογική. Η ζωή ξεκινάει αιώνις από κύκλους. Οποιουδήποτε όντως και όλα τα πράγματα έχουν κύκλους. Η ημέρα, το έτος. Λοιπόν, τι σημαίνει γραμμική κοινωνία. Υξορίσουμε πρωτεσύλες. Παράγουμε προϊόντα κάθε είδος. Τα καταναλύσκουμε. Βέβαια, κάτι πρέπει να κάνουμε με αυτά. Ως τώρα, στη λογική της γραμμικής οικονομίας τα οδηγούσαμε κάπου ως απόβλητα. Βέβαια, πριν από κάποιες δεκαετίες καταλάβουμε ότι θα πρέπει να βελτιώσουμε κατάλληλο σύστημα για να αποφύγουμε ένα μέρος των προβλημάτων. Άρα, αναγκύκλωση. Πολύ καλό ως κάποια θεραπεία. Συνεχώς αποφέγεις την χρήση περιπτέρων πρωτοεδρών σε κάποιο βαθμό. Όπου το ίδιο πράγμα μπορείς να το καταφέρεις φυσικά αναφορικά με τα οργανικά απόβλητα και με την λοιπασματοποίηση ή οικονομιστοποίηση παράγοντας κάποια εδαθρομετρητικά και μειώνοντας φυσικά τις ροές προς τον χώρο απόθεσης. Και είναι αλήθεια ότι ήδη με αυτά θα μπορούσε κανείς να επιτύχει πολύ σημαντική νίωση και των επομμών αερίων θερμοκυπή. Είναι και ο λόγος που άμα δούμε την εικόνα φοβάμαι πως δεν τη βλέπετε λεπτομεριακά αλλά δεν είναι και το ζήτημα να διαβάσετε τα πάντα. Θα σας εξηγήσω ένα πράγμα το ίδιος. Βλέπετε εδώ πέρα για διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο, δεν ξέρω αν είναι και άλλη Σελβετία ή κάποιες άλλες πώς διαχειρίζονταν τα απορρήματα τους με στοιχεία της δύσκολας του 2017. Εδώ αριστερά βλέπετε να επικρατούν το πράσινο. Το ανοιχτό χώρο πράσινο είναι η τραγματοποίηση το βαθύτερο πράσινο είναι η ανακύκλωση αυτό που κρυζάρει λίγο είναι η δεγόμενη ενεργειακή εξοποιήσει κάτι το οποίο έχει μικρότερη αξία με τα άλλα δύο αλλά όμως σε πολύ μεγάλο βαθμό και ίσως αυτά να αναφερθεί και ο κοιος Κατσάμπτολας αποτελεί μια πολύ καλύτερη κρίση από την απόθεση του χώρου. Το βαθύ βέβαια αυτό μόβινο είναι η απόθεση σε χώρους ταφής και αν δείτε αριστερά εδικτικά κάτες χώρες είναι ότι είναι Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο, Δανία Περβαδεξιά, Μάλτα, Πουβανία, Κροατία, Ελλάδα Άρα λοιπόν είμαστε ακόμα στο πολύ βαθύ κόκκινο στο 80% απόθεση με 20% ανακύκλωση και διπασματοποίηση ενώ υπάρχουν ευρωπαϊκοί βέβαια προδιαγραφές ας πούμε μέχρι το 20% που είναι σε ένα μήνα έτσι θα είδαμε κύριε Κατσάμπτολας είναι 50% δεν είναι η ανακύκλωση ενώ είναι η 20% όπως επίσης αυτό το 80% μέχρι το 35% πρέπει να γίνει 10% Τιτάνιος αγώνας δεν θα τα καταφέρουμε θα τα ζητήσουμε περαστάσεις, θα τα πείτε ίσως εσείς στην συνέχεια. Άρα λοιπόν αυτό το οποίο διαπιστώνουμε είναι ότι κάποιες χώρες έστρεψαν και κατάλαβα ότι άλλαξε τελώς πλέον το ερώτημα. Άρα δηλαδή ενώ τον 20ο αιώνα αναρωτιόμαστε πως θα απαλλαγούμε από τα στερεά απόγρεφτα με τον καλύτερο τρόπο τον 21ο αιώνα κατουσία είναι ο αιώνας της διαχείρισης των πρώτων υλών πως θα διαχειριστούμε τις αποδεκτόμενες πρώτες ύλες ώστε να μην στερήσουμε τις μεγονικές γενιές από την αξία που υπάρχει σε αυτές Και ακριβώς εδώ λοιπόν τώρα μπαίνω στην κυκλικότητα το πέρασμα από την γρανική οικονομία στην κυκλική ακριβώς στηρίζει σε αυτή τη σκέψη πως μπορούμε αντί να έχουμε ακριβώς την αλόγιστη αυτή απόθεση των πρώτων υλών και τη μη εξουσιοποίηση ενέργειας που περιέχεται σε αυτά τα απόλυτα να περάσουμε στην κυκλική λογική Άρα λοιπόν ως ενανακτή λύση να φροντίζουμε για την διαντήρηση των πόρων σε χρήση το μέγιστο δυνατό με το να βρίσκουμε λύσεις πως μπορούμε να πάρουμε κάποιο απόλυτο και να το μετατρέψουμε σε πρώτη ύλη για κάποια καινούργια διαδικασία όχι καταλάβει στην ίδια την γραμμή παραγωγής από την οποία προήπεσε το προϊόν δηλαδή ενώ η ανακύκλωση σημαίνει μαζεύω τα χαρτιά και τα εξτρέχω πάλι στην χαρτοβιομηχανία για να γίνει καινούργιο ανακυκλωμένο χαρτί εδώ όπως τα δείτε στη συνέχεια μιλάμε για την δυνατότητα να φέρουμε σε συνενόηση εντελώς ετελωειδής επιχειρήσεις οι οποίες όμως θα μπορούσαν να έχουν επικερδί αξιοποιήσεις κάποια αποβλήθου ή α, να δίνουν το αποβλήθος στην πίτα και η πίτα να το χρησιμοποιήσουν στο πρώτο ήλιο αυτό είναι ακριβώς κάτι που είναι καινούργιο στη ελληνική οικονομία πέραν βέβαια από το λεγονότος ότι η δυνατότητα καιμερικακής αξιοποιήσεις έχει πολλαπρασιαστεί και αποτελεί βέβαια μια πάρα πολύ σημαντική δυνατότητα σήμερα πάλι δυστυχώς αυτό μάλλον είναι πολύ μακριά κάποιοι από εσάς για να διαβάσουν τα πάντα το μόνο που προσπαθώ εδώ και θεωρώ ότι είναι πολύ επιτυχής η καταγραφή εδώ πέρα βλέπετε ότι όταν μιλάμε κυκλική οικονομία βέβαια για μεγάλο αριθμό κύκλων διότι η γραμμική λογική ήταν αυτή που οδηγούσε από τις πρώτες ήλες που εδώ λέει πρώτες ήλες στα αγγλικά ενώ στο τέλος καταλείωνε πάντοτε σε χωρόγειο και στα φύση το μαύρο παραμένει ως πολύ μικρή μόνος συνιστός πλέον σε μία λογική κυκλική οικονομίας διότι έχουμε επαναχρησιμοποίηση έχουμε re-manufacturing εμένα σε μένα ως μηχανολόγο μου αρέσει πάρα πολύ δηλαδή όταν έχεις κάποια απόβλητα να μπορείς να τα επιστρέφεις ως έχουν κάποια στελέχη φιλήπιν συσκευών όπως γίνεται με τα κινητά και με άλλα, δεν είναι μόνο τα κινητά υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές ήδη στο re-manufacturing η ανακύκλωση που αναφέρθηκε πριν το πράσινο είναι η δυνατότητα εξουσιοποίησης οργανικών αποπλήτων, το κόκκινο είναι η ενεργική εξουσιοποίηση η οποία φυσικά επιτρέπει και την παροχή ενεργικής ενέργειας στην παροχήρια δικασία άρα πολλοί κύκλοι οι οποίοι προκύπτουν με τη συλλογιστική στην οποία αναφέρθηκα ήδη και βέβαια κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον σε πάρα πολλές κλίμακες μπορείτε να εφαρμόσετε τη λογική κυκλική μέσα σε μία επιχείρηση μέσω KINSEP κύριε, δεν θα λέγα κατανάγη μέσω KINSEP αν και θα μπορούσαν με KINSEP να παίξουν όλο μέσα στην λογική αυτή αλλά αναφέρομαι τώρα στο πεδίο εφαρμογής θα μπορούσε να είναι μία μεγάλη επιχείρηση θα μπορούσε να είναι το άλλο άκρο, το μακρό επίπεδο μια ολόκληρη συστηχία κρατών που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδιάμεσα βέβαια περιφέρειες εμείς συνεργαζόμαστε με την περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας μία ημερίδα σήμερα το πρωί με την λογική πώς μπορείτε στην λογική των προγραμματισμών σας και την επόμενη προγραμματική πεδίωτα να επιτρέψετε σε επιχειρήσεις να κατανοήσουν το όφελος έτσι το διατυπώνουμε πρέπει να πειστούν οι επιχειρήσεις ότι συμφέρει να συνεργαστούν για να πετύχουν ακριβώς από το στόχο αλλά λοιπόν κατάγηση γραντικό μοντέλο αποσύνδεση ανάπτυξης από την καταγωγή φόβο είναι απάντηση στη Λέσκη της Ρώμης ότι όταν μιλάμε για όρια ανάπτυξης εάν υπήρχε μόνο η γραμμαικότητα αν καταφέρουμε την ιδανική κυκλικότητα πρακτικά μπορείτε να αποσυνδέσετε όσοι είστε στα οικονομικά καλύτεροι από μένα καταλαβαίνετε ότι ενώ να πετύχετε μεγαλύτερη ανάπτυξη με τους ίδιους πόρους εφόσον θα παραμείνουν σε χρήση κυκλικά και κυρίως φυσικά αυτό για να επιτεθεί ένας πιο σωστός σχεδιασμός προϊόντος κατάλληλος για την κυκλική οικονομία έτσι ώστε να σχεδιάζουμε εμείς οι μητεολόγοι για επαναχρησιμοποίηση ή ανακυκλωσιμότητα ο μηχανικός από τα νωρίς της φυλές τους τον τρίτο έτος να ξέρει ότι οι κλητήριο σχεδιασμού θα έπρεπε να είναι η καταγωγότητα για την κυκλική οικονομία μια καινούργια λογική για να το θέλετε έτσι και για το λόγο βέβαια αυτό ανάγια την κυκλική οικονομία σε μια ευρωπαϊκή πολιτική με στόχο την βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη προς προώθηση και της ανταγωνιστικότητας και εννοείται και την δημιουργία θέσεων εργασίας δεν θα επανάλογα τα αυτά είπαμε λοιπόν για την ανταγωνιστικότητα βεβαίως και ασφάλεια προμήθειας γιατί αν καταφέρνετε και μειώνετε την εξάχτηση από αγορές εκτός του συστήματος δεν μπορείτε να σας εκβιάσει κάποιος λέγοντας ότι δεν σου δείδω το πρώτο υλίσσιν δίνω τόσο ακριβά ότι δεν θα μπορέσεις να συνεχίσεις την εξοποιήση μίωση εκτώσεων επίσης από την εξόρυση πρώτων υλών γιατί αν διαζόμαστε λιγότερες πρώτες ύλες δεν προκύπτουν προβλήματα τόσο πολλά όσο αυτά τα οποία συνήθως δυσκολυγόμαστε να πείσουμε με τα διάφορα υλικά που διαζόμαστε για την παραγωγική διαδικασία και επίσης εάν περιορίσουμε τις ρωές αγορυμάτων δεν θα έχουμε τόσα προβλήματα σε ό,τι αφορά την διαχείριση των αγορυμάτων και όλες τις οχλήσεις που λαμβάνει ο χώρας σε διάφορες τοπικές κοινωνίες Αναφέρθηκα στην απασχόληση η νέα διχειρηματικότητα έχουμε αρκετούς πληκτήτές στη νέο κόσμο είναι νέα παιδιά σήμερα εδώ Πιστεύω πως αποτελεί πάρα πολύ σημαντική δυνατότητα να εναγωγηθεί κάποιος αν κατανοήσει τα οφέλη και δεί και την οποιαδήποτε δυνατότητα ενδοκίστου σε όλη αυτή τη διαδικασία Αυτή δεν είναι μεταφράση από την κεφάλεια πράγματι βλέπετε το νέο πρότυπο από κόστος, πηγή κέντρος από πρόβλημα, ευκαιρία από αντιμετώπιση των αγορυμάτων, treatment, value να αυξήσεις, να προσδόσεις νέα αξία και βεβαίως όλα αυτά είναι μια καινούργια λογική, καινούργια συλλογιστική Απολύ το συμβαθεί χαίρομαι που ο Νίκος Περουσίου που είναι ο πρόεδρος του δικτύου λύσεων ιδιώσιμης ανάπτυξης για όλη την ευρύτερη περιοχή μαύρες άλασσες στεχάζεται στο ΑΠΘΤΑ θα είναι μεταξύ των ομιλητών σε τρεις εβδομάδες μαζί με τον Μιόλυτα Ζαμποδιάδη και άρα τα SDGs, οι στόχοι της ιδιώσιμης ανάπτυξης των νομιληνεθλών συνδέονται άμεσα με τη δικτυκή οικονομία γιατί δεν νομίζω να υπάρχει ένας στόχος ο οποίος να μην εξυπηρετείται, να μην ανταποκρινόμαστε σε αυτό μέσω της δικτυκής οικονομίας σε σύγκριση με την ελληνική οικονομία Το πλαίσιο λοιπόν αυτό για τη δικτυκή οικονομία που υπάρχει πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σχετικά σε νηπιακή οικογένεια, έχει περάσει και στην Εθνική Νομοθεσία και στην δική μας και για τον λόγο αυτό λοιπόν άρα πρέπει να συνηθίσουμε ότι δεν θα γίνεται σχεδόν σχεδόν τίποτε αν δεν υπακτούει στην πιντρική λογική αυτή του επιχειρήμου, των επενδύσεων και ακριβώς της υποστήριξης της ιεροτομίας σε ό,τι αφορά την δικτυκή οικονομία Κάτι που θέλω, δύο πράγματα ακόμα θα σας πω μετά θα οδηγήσω, το 1, βέβαια χρειάζεται σε Έλληνες να εξηγήσω τον όρο συμβίωση πρέπει όμως να πω τι είναι η βιομηχανική συμβίωση η βιομηχανική συμβίωση είναι λοιπόν η ανύφνευση και η αξιοπίευση συνεργειών και δεσμών ανάμεσα στις συναργαζόμενες επιχειρήσεις όπως έλεγα πριν να βρείτε διότι τον Α και τον Π δεν είναι παράδειγμα να το εξηγήσω σε μισό λεπτό έτσι ώστε να αξιοποιηθούν καλύτερα οι πρώτες ύλες και να ελέγχιστον τα απόβλητα και η ιδέα βέβαια αυτή έχει πολύ νεαρό εύρος εφαρμογής το παράδειγμα είναι πολύ απλό, η σχορία στην καλλιπογία, παλαιότερα ενδεχομένως έπρεπε να διαχειριστεί λοιπόν η βιομηχανία με κόστος βλέπετε εδώ κάποιες λίδες απειλήχημα αντιστοιχώς για την παραγωγή, αν θέλετε να φτιάξετε άσφαλτο χρειάζεστε ανάλογα υλικά που έπρεπε να αγοράσετε, να απομηθεθείτε μπόρεσαν λοιπόν και αξιοποιήσαν τη σχορία και μέρος και τις υπέροχες τέφρες νομίζω από την καλλιπογία έτσι ώστε και το κόστος για την διαχείριση αποφεύγεται και η προμήθεια που βλέπετε εδώ πέρα από βάση των σχετικών επιχειρήσεων αποφεύγεται όπως μιλάμε για την εφαρμογή της κυκλικότητας στην λογική του ότι περνώντας από τη γρανικότητα όπου ακριβώς η σχορία θα πήγαινε κάπου την αξιοποιούμε στην παραγωγή διαδικασίας δίνοντάς την στην αντίστοιχη άλλη εταιρεία και αυτό βέβαια έχει εφαρμοστεί καταπρότυπο τρόπο θέλει να περάσω σε αυτή τη τεφάνια στον Κάνουνο από τη Ισρανία ξέρω ότι ο ιδιωσκατσιάς θα μιλήσει αυτό για αυτό απλώς το θύγο αυτό θα σας να πει ο ίδιος στη συνέχεια είναι όμως εντυπωσιακό αυτό δεν ξέρω δεν θυμάμαι αν έχει τίποια διαφάνεια πως οι διάφορες επιχειρήσεις στην λογική που έδειχα πριν χαριβουργία και παραγωγή ασφάλου του χωροταξικά είναι τοποθετημένες σε τρόπος στην οποία ιστοποιούνται τα logistics για να πάτε το απόλυτο του άνθρωπου στην παραγωγή διαδικασίας του βίπτα έτσι ώστε να έχει τεράστια οικονομική επιτυχία το σύνολο των εταιρών να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη οικονομική φυσικά με πείωση της περιοχής και γενικά και ένα αποτέλεσμα το οποίο συνοδικά συναράθει με αυτό που ονομάζουμε βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη μην το θεωρείτε τόσο δύσκολο να κάνουμε για τέτοιο κι εμείς το Ελληνικό Κοινωνικό Αθήνα πέρσι ασχολήθηκε με το ενδυνάμι συντάψεις γιατί αυτό πρόκειται αυτά τα συμβιωτική δεσμοί είναι ενδυνάμια δυνατότητα επιχειρήσεων στον ελληνικό χώρο να συνεργαστούν σε μεταξευλογική θα μου πείτε δεν είναι κοντά όπως το κάνουν λοιπόν έτσι άπρεπε να διανύσουν περισσότερη απόσταση για να μεταφέρουν οι ΜΕΝ τα απόβλεπτα στους ΔΕΚ και λοιπά εντάξει ίσως το μέλλον να μπορέσουν να τις φέρουν και πιο κοντά ολοτασικά για να είναι πιο καλό το θετικό αποτέλεσμα Περευθέως σημείων, επειδή πάνω σε αυτό είμαστε ιδιαίτερα δραστήριοι στο Επιστήριο, το θέμα της εφαρμογής της θετικικήκοτητας είναι η βιο-εικονομία Η βιο-εικονομία όπως ξέρετε αφορά σε όλους τους βιο-λογικούς πόρους ένταφος, θάλασσα, τρόφιμα, βιο-ελικά, βιο-ενέργεια, βιο-πληρώντα είναι πάρα πολύ ουσιαστικός στιλωβάτης της οικονομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση κυρίως σε πόρεις όπως η δική μας που έχει τόσο πολύ αγροτικό και με βέβαια χαρτίρα με βέβαια πολλά παράλια, θα αναφερθεί σίγουρα στο Επιστήριο σε αυτά επίσης βλέπετε τον Τζίρο σε επίπεδο εξένωσης βλέπετε επίσης πώς συνεχίζονται σε αυτήν την περιοχή κατά συνέπεια η γεκτική οικονομία έχει και ένα πολύ μεγάλο μέρος όλο αυτό το κύκλος, αφορά στο πώς μπορούμε να εισαγάζουμε τη θετικότητα στα οποιαδήποτε απόβλητα, προκύπτων στην διαδικασία, είτε το τροφί μου με οποιαδήποτε άλλη συνεργατική παραγωγή συνοδικά και να μπορούμε να κλείσουμε το κύκλος από τον κύπτω σε αυτές τις διαδικασίες έτσι λοιπόν τι θα μπορούσε κανείς να πετύχει ενοιχτικά, αξιοποίηση υπολοιμάτων βέβαια όχι κατ' ανάγκη στην παραγωγική διαδικασία από την οποία προέκυψαν πολυδιάστατη κοινωφορία πόρων και αξιοποίηση νέων τεχνολογιών σε στόχο να δημιουργηθούν νέες αλυσίδες αξίας. Αυτό που επιτυγχάνεται στην τελευταία ανάλυση είναι η μίωση των αποβλήκτων αύξηση εσόδων λόγω της βίτησης των πράσινων προϊόντων πέζερον λίγο με το marketing εδώ και είναι και λογικό να ξέρεις ότι εδώ ένα προϊόν έχει προκύψει από μια βιώσιμη σταθελική κάθε λόγο έχει σαν το υποστηρίξεις των συγκεκριμένων προϊόντων. Εντονότερη αξιοποίηση είναι η αίσθηση από τη βιωμάζ. Όταν πηγαίνω στην Ευρική Ευρώπη με κατηγορώνες εσείς οι Έλληνες, γιατί δεν είστε πιο δραστήριοι έχετε τόσο πολύ βιωμάζ, αλλά δεν την αξιοποιήθηκαν. Ίσως αναφέραμε επίσης, να το δούμε, μίωση εξάρτησης επίσης από παραγωγικά υπάσματα. Αν μπορούμε να παράγουμε εθνικοποιητικά για ποιον λόγο να μην το κάνουμε. Να έχουμε τα οποιαδήποτε παραγωγικά συνεργασίες να γίνονται σαν μικρά εργοστάσια, θα αργήσει λίγο, αλλά κάποτε θα γίνει. Στον Καναδά καλλιέργει στα δώματα. Στα ζαζαβατικά δώματα, δηλαδή στα δώματα, γιατί όχι και σε εμάς. Διοαέριο από τα εργοτικά τα πρώτα πόλετα. Πιστεύω ότι είστε και εσείς σμάρτυρος κι εγώ, όταν κυκλοφορούμε την άνοιξη του Φθινόπουλου στις επαρχίες και είναι όλοι τα οποιαδήποτε αποξυλαμμένα πόλετα χωρίς να αξιοποιείται η ενέργεια, θα μπορούσε να γίνει με συλλογή και αξιοποίηση του διοαερίου και για παροχή λιβικής ενέργειας αλλά και για θερμοκύπτειο πλάι. Θα μπορούσε να παίρνει με θερμότητα. Και βεβαίως αυτό το ικαίδι, ανάκτηση διαφόρου, διαφόρουν και η κόλλα από τα λύματα, ειδικώς προσφόρου, υπάρχουν και τις πρακτικές αρκετά σημαντικές, ζωοτροφές από αποδείκτα, υπάρχει δηλαδή πληθόνα δραστηριοτήκαν στις οποίες φυσικά δεν μπορούν να αναπληθούν αποδείκτες σχόλων. Αυτά όλα τα μελετάμε, όπως είπα πριν, στο πρόγραμμα Bayou Regio μαζί με την Περιφέρεια Εκκλητικής Μακεδονίας είμαστε οι Έγινες υπρόσωποι για να έχουμε την δυνατότητα να αναδείξουμε καλά παραδείγματα και να μπορούμε να προτείνουμε εφαρμογές οι οποίες θα ήταν χρήσιμες και τις χώρες οι οποίες συμμετέχουν σε αυτό το έργο. Αυτά από μένα, ευχαριστώ πολύ.