2020-11-26 Περιφερειακό Συμβούλιο Τηλεδιάσκεψη - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2020)
: Είστε ζωντανά. Καλό Συμβούλιο. Ευχαριστούμε. Καλησπέρα σας. Αφού διαπιστώθηκε απαρρία και δίσω την ενάπτυξη της 27ης συμβουλίου, να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες στη σημερινή συμβουλίαση, τους βουλευτές της περιφερειάς μας, τους δημαρχούς. Το συμβουλιστικό που δεν τον βλέπω ακόμη, δεν ξέρω αν έχει βει, του Σχεδιού Δίκης Αναπιστήματάδας στον κύριο μου Σουρούλη. Τον πρόεδρο της Γενότηδης ΒΕΕ, τους εκπροσώπους των ομάδων εργασίας του ΣΤΑΜ, τους πρόεδρους των Σωματειών Καφετριών και Εστίασης, όλους τους επισιακούς παράγοντες. Θα ήθελα να ενημερώσω το σώμα του κ. Κ. Παπτσόγλου, δήμαρχος του Άργου Σωριστικού, που δεν θα μπορέσει να συμμετέχει στη σημερινή συμβουλίαση, επειδή ένας συγκενικός πρόσωπος έφυγε από τη ζωή. Το ευχόμαστε και τα θερμά μας συγκινητήρια, να ευχηθούμε τα χρόνια πολλά στο Βιουκιάδη, την ολογωστική του εορτή. Αστέριο, χρόνια σου πολλά, να είσαι καιρός και καλή δύναμη σε αυτό το αρκετά δύσκολο κομμάτι που είχες αναλάβει. Πριν ξεκινήσουμε τα θέματα, να είσαι καλά. Πριν ξεκινήσουμε τα θέματα της μέρης της διάταξης, θα ήθελα να ενημερώσω το σώμα για ένα γεγονός που έλογα χώρα τη Δευτέρα. Έγινα από δέκτυς αρκετών διαμαθηριών από Βελκιπερφεριακού Σεμβουλίου, σχετικά με το σχέδιο ψηφίσματος... Πρόεδρε, συγγνώμη, λίγο να σε διακόψω. Δεν ακούγεται καθαρά. Μισό λεπτό, λίγο. Κάτι με τον ήχο κάνε, για να μη σε χάνουμε. Τώρα, μ' ακούτε καλύτερα. Λίγο πιο κοντά, ίσως στο μικρόφωνο, για να δούμε. Ναι, ναι. Τώρα. Τώρα είναι καλύτερα. Ωραία, ευχαριστώ. Να κλείσετε λίγο, σας παρακαλώ, μόνο τα μικρόφωνα σας. Τζικαλάγια Ζίες, ακούγομαι? Ναι, ναι, ακούγεστε κύριε Τζικαλάγια. Ωραία. Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα γεγονός που έλαβε χώρα τη Δευτέρα. Έγινα από δέκτυς αρκετών διαμαθηριών από μέλη του Περιφεριακού Σεμβουλίου, σχετικά με το σχέδιο του ψηφίσματος για την αποτροπή κλεισίματος των τραπεζικών καταστημάτων. Ενώ λοιπόν αυτό βρισκόταν σε διαβούλευση, αναρθήθηκε σε τοπικά sites, πριν ακόμα καταλήξει στην τελική του μορφή και πριν ακόμα ενιωμαριθεί το Προεδρύο, για να ακολουθεί και η διαδικασία που βλέπετε, για έγκριση του δηλαδή από τους επικεφαλείους στον βάρο τάξο. Ήταν ένα ψήφισμα στην δημοσιότητα που δεν είχε την τελική έγκριση από το σώμα και το οποίο τελικά τροποποιήθηκε, με αποτέλεσμα να φαίνεται ανακόλφωτο το Περιφεριακό Σεμβούλιο σε όσα είχαν ανακοινωθεί και να δημιουργούνται και σφαλωμένες εντυπώσεις σχολήτης για τη λειτουργία του. Όφυλα να το επισημάνω στην παρούσα φάση, διότι όπως σας είπα και πριν τα τηλεφωνήματα και αντιδράσεις είναι αρκετές και δημιουργούνται σχετικά με τη λειτουργία του Περιφεριακού Σεμβουλίου, πρέπει να το αποφασίσουμε. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλω. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παrylicos. Λέω λοιπόν ένα πbooks Поэтому 5. Ενώ το τελευταίο ημέρι που πήρα από τον Λάμπρο το χατζίση, ήταν στις 8 το βράδυ, το είδα αναρτημένο το κείμενο του ψηφίσματος στα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης της περιφέρειας από τις 5 το απόγευμα. Αυτό θεωρώ ότι είναι ένα θεσμικό ατόπιμα και καλό για να μη συμβαίνει γιατί ουσιαστικά ακυρώνεται όλη η διαδικασία και τι αξία θα έχει μετά η δημοσιοποίηση του ψηφίσματος συνολικά ήταν και διαφορετικό ως τελικό κείμενο όταν εμφανίζεται αυτό το ψήφισμα ως ψήφισμα μιας παράταξης. Η πρόταση ήταν από την παράταξη, αλλά από μια παράταξη. Όμως το ψήφισμα ήταν συνολικά του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ κύριε Λιάση. Ο κύριος Χατζίσης θέλει να προσθέσει κάτι. Ναι, θέλω απλά κι εγώ να συμφωνήσουμε τον κύριο Λιάση. Έτσι ακριβώς έγινε. Εγώ σε σας κυρία Πρόεδρε το έστειλα το ψήφισμα γύρω στις 8 η ώρα το βράδυ προς τελική σας ενημέρωση και έγκριση. Αποδείχθηκε εκ των πραγμάτων ότι και την επόμενη μέρα το πρωί κάτι χρειάστηκε να προσθέσουμε στο ψήφισμα. Ενώ κυκλοφόρηση σε site περιφερειακής ενότητας από πιο νωρίς το απόγευμα. Εξεπλάγεν διότι θα έπρεπε το τελικό κείμενο το ψήφισμα να βγει από το Προεδρείο να βγει από την περιφέρεια και όχι να διαρέψει. Και στενοφορέθηκα και εξεπλάγεν για την εξέλιξη αυτή. Αυτό. Ωραία. Μπορώ να έχω το λόγο λίγο. Βεβαίως κύριε Στρατάκη. Νομίζω ότι πρέπει να γίνω πιο συγκεκριμένη και όλοι όσοι συμμετέχουν προς την κηλεριάση π.χ. τι εννοούν ποιος site, ποιος, τι. Θα το πούμε το να μάθεις τι. Δεν κατάλαβα. Πείτε μας τι δεν καταλαβαίνετε. Στον Πτωλεμαίο αναρτήθηκε με ώρα αναρτήσης πέντε και μισή το απόγευμα. Όταν το email που πήρα εγώ, που μας κάνει γνωστό ο κύριος Χατζιζήσης ότι αυτό το κείμενο το οποίο συμφωνήσαμε, το στέλνεις στην Πρόεδρο, οκτώ η ώρα το απόγευμα και εσείς είχατε αναρτήσει ψήφισμα της πέντε το απόγευμα σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Δεν ήταν ένα ψήφισμα της παράταξης σας. Εντάξει, εντάξει. Αυτό ήθελα να το πείτε με το όνομά της. Αυτό επιδιωκούν. Αφήστε, αφήστε, περιμένετε. Δεν είναι ανάγκη να ταλεπωρούμε. Εμείς δημοσιοποιήσαμε τη θέση μας αυτή που καταθέσαμε ως ψήφισμα. Η θέση μας ήταν αυτό, αυτό μπορεί να το πει ο κύριος Χατζιζήσης. Ήταν η θέση μας. Κι εγώ και δεν είχα στην Επιτροπή, δεν μπορεί να το πει μόνο ο κύριος Χατζιζήσης. Ωραία, ο κύριος Χατζιζήσης είχε το συνολικό σχεδιασμό, γι' αυτό το λέω κύριε Λιάση. Αυτό μπορεί να το πει ο κύριος Χατζιζήσης. Δεν υπάρχει κανένα θέμα, δηλαδή αν έχουμε το σχέδιό μας και το δημοσιοποιήσουμε, δηλαδή είναι unfair, δεν κατάλαβα. Δεν ήταν το δικό σας σχέδιο, ήταν το ψήφισμα που συντάσαμε και δουλεύαμε εμείς. Αφού παραταξιακά, όπως λέτε εσείς, δημοσιοποιήθηκε. Προσπαθείτε να δημιουργήσετε συγχείρηση. Δεν ξέρω ποιό να ενδιαφέρει, εγώ νομίζω ότι η διαφορά δεν υπήρξε παρά μόνο σε μια παράγραφο, γιατί εγώ έμεινα με την διέστηση και έτσι συνολιθήκαμε με τον κύριο Χατζιζήση που προφορικά, ότι καταλήξαμε. Απλά η διαφορά, ήθελε κύριε Πρόεδρος κάτι να βάλει με τον Covid μέσα και μπήκε αυτό. Αυτή ήταν η διαφοροποίηση. Η διαφορά είναι ότι τα ψηφίσματα ανακυρούνται πρώτα από τον περιφερειακό συμβούλιο, όχι από παρατάξεις. Επειδή όμως πρέπει επί τους ουσίας να συζητάμε και νομίζω ότι είναι ένα θέμα που δεν αφορά εγώ όλους, ούτε να μην ασχολούμαστε περί όνου σκιάς λοιπόν, δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είναι ουσιαστικό και θεσμικό. Αν δεν το κατανοείτε καλώς. Κυρία Πρόεδρε, θέλουμε να το κλείσουμε. Κύριε Χατζιζή, παρακαλώ να το κλείσουμε. Το επίμαχος είναι ότι δεν έπρεπε το ψήφισμα να φύγει από μέλη της επιτροπής νωρίς. Έπρεπε να φύγει από εσάς, από το Προεδρείο, όταν θα ήταν το τελικό και το εγκεκριμένο από όλους. Κύριε Χατζιζή, συγγνώμη. Κύριε Στρατάκη, παρακαλώ έγιναν οι διευκρινήσεις. Λέει κάπου ότι είναι το εγκεκριμένο. Έγραφε, κύριε Στρατάκη, ότι ήταν το τελικό κείμενο. Ωραία, ωραία, εντάξει έγιναν οι διευκρινήσεις. Τώρα καταλαβαίνω, τώρα έγινε αντιληπτό. Έγινε αντιληπτό. Να το κλείσουμε, γιατί έχουμε και πολλούς προσκεκλημένους, θα σας ευχαριστήσω όλους πάρα πολύ, να προχωρήσουμε στα θέματα της σημερινής σας διάταξης. Πριν, βέβαια, ξεκινήσουμε τη συζήτηση. Ναι, παρακαλώ. Θα ήθελα λίγο το λόγο, γιατί και εγώ και ο κ. Μαρκοπλός, ένα θέμα θα ήθελα λίγο να θέσω. Γιατί η επικαιρότητα τρέχει, δεν έχουμε δυστυχώς την ευκαιρία να βρισκόμαστε από κοντά. Αλλά η τοπική κοινωνία, εκτός όλων των άλλων, είναι ανάστατη σήμερα ακούγοντας, διαβάζοντας άρθρα σχετικά με την κατάργηση των διαιτών τμήματων, τα οποία θα λειτουργούσαν στην πρώην αρχιτεκτονική, στο πρώην γυμνάσιο της Καστογιάς. Κύριε Κονομίδη, κλείστε λίγο, σας παρακαλώ, τον μικρόφωνο σας. Ναι, ναι. Δεν ξέρω αν με ακούσατε. Πέρα από αυτά τα διαιτή τμήματα τα οποία ήταν σε αναστολή υποτίθεται όλο αυτόν τον καιρό και ελπίζαμε και η τοπική κοινωνία είχε τις διαβεβαιώσεις ότι θα λειτουργούσαν κανονικά με το σχέδιο νόμου για την παιδεία το οποίο κατατίθεται. Κύριε Κονομίδη, το μικρόφωνο σας παρακαλώ πάρα πολύ. Συγγνώμη, κύριε Κώτα. Σωρανόμα κώτα. Ναι. Πρόεδρε, μάλλον θα πρέπει να το κλείσεις εσύ, γιατί ακούγεται πάρα πολύ έντονο. Κύριε Κώτα, παρακαλώ, έχετε τον λόγο. Ναι, ναι, ναι. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, δεν ξέρω αν ακούστηκα. Υπάρχουν θέματα τα οποία τρέχουν σε όλη την περιφερειά μας και δεν είναι μόνο στην Κιαστοριά. Υπάρχουν διαιτή τμήματα και στις άλλες πόλεις, αλλά και άλλα τμήματα πανεπιστημιακά τα οποία βρίσκονται σε αναστολή. Σε όλη αυτή τη δύσκολη κατάσταση που περνάει η περιφερειά μας και με τους τρόπους που προσπαθούμε να βρούμε για την απολιγνητοποίηση, νομίζω ότι θα πρέπει να πάρει θέση το περιφερειακό συμβούλιο για όλες αυτές τις εξελίξεις, τις δυσάρεστες, και για τα τμήματα αυτά, αλλά και για τα τμήματα τα πανεπιστημιακά τα οποία βρίσκονται σε αναστολή. Θα ήταν μια μεγάλη ευκαιρία, τώρα αφού βρίσκεται η περιφερειά μας στο επίκεντρο των συζητήσεων, για την στήριξη της οικονομικά και γενικότερα, να τεθούν όλα αυτά τα θέματα από το περιφερειακό συμβούλιο, με ψηφίσματα, με τοποθετήσεις, με την υποστήριξη από τον περιφερειάρχης, ώστε ας η θυσία μας διασωθούν έστω και την τελευταία στιγμή. Και τα πανεπιστημιακά τμήματα, αλλά και αυτά. Η κοινωνία της Καστοριάς σήμερα είναι ανάστατη και για αυτό το θέμα, λοιπόν, και ήθελα να το θέσω στο περιφερειακό συμβούλιο και νομίζω ότι δεν πρέπει να μείνει άπραγο αυτό. Αντιλαμβάνομαι, κύριε Κώτα, την ανησυχία σας. Όχι, είναι όλων η ανησυχία, δεν είναι μόνο δική μου. Έτσι, έτσι ακριβώς. Απλά σήμερα, επειδή έχουμε ήδη ένα πολύ βαρύ πρόγραμμα, να συνεχίσουμε λίγο με τα θέματα και θα έχουμε τη δυνατότητα στις επόμενες μέρες άμεσα και όλος να γίνει για ένα επόμενο περιφερειακό συμβούλιο. Θα το δείτε κατά τη ξέληξη του σημερινού… Να προχωρήσουμε λίγο με τα θέματα της σημερίς σας διάδεξης. Τα θέματα της παιδείας έχουν να κάνουν πάντως και ως προτάσεις για το σχέδιο της απολιγνιτοποίησης. Θα πρέπει να στηριχτούν, είναι έτοιμα, είναι ψηφισμένα, είναι σε αναστολή. Μην καταργηθούν, τέλος πάντως. Δεν μπορεί να μπαίνει τα φόπλακα και σε αυτό το θέμα. Ωραία. Στο δεύτερο θέμα της σημερίς σας διάδεξης μπορούμε να αποθέσουμε και αυτό στη συζήτηση όπως τα εξήλειψα. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ κύριε Κώτα. Λοιπόν, πριν ξεκινήσουμε με τη συζήτηση των θεμάτων, θα ήθελα να παρακαλέσω όλους τους παραβρισκόμενους, λόγω της μεγάλης συμμετοχής, 92 άτομα όπως είπε ο κ. Καραθανάσης πριν, να είμαστε περιεκτικοί και σύντομοι στις τοποθετήσεις μας για να μπορέσουν να λάβουν το λόγο και όσοι το ζητήσουν και να μην δημιουργούνται κεντάσεις. Παρακαλώ να μην διακόψετε τους συνομιλητές σας. Τώρα, ό,τι έχει να κάνει με το πρώτο θέμα της σημερίς σας διάδεξης σχετικά με τη στήριξη του κλάδου της εστίασης, θα σας ζητήσω να έχουμε ολοκληρώσει τη συζήτηση έως τις πέντε, πέντε και τέταρτο, όπου θα συμβληθεί και ο κ. Μουσούλος για το δεύτερο θέμα, που είναι το πρώτο θέμα της στήριξης και του κ. Μουσούλου. Παρακαλώ, κ. Βαβλιάρα, για την ευκαιρία και για τη διάδεξη σας. Παρακαλώ, κ. Πέντε, παρακαλώ, κ. Βαβλιάρα, για την ευκαιρία και για τη διάδεξη σας. Ευχαριστούμε πολύ. Παρακαλώ, κ. Πέντε, παρακαλώ, κ. Βαβλιάρα, για την ευκαιρία και για τη διάδεξη σας. I should mention one aspect that concerns me. The Holocaust. Here's a post all over the world of the Easter pilgrimage. A post that is more important for them than for the average person. There are a lot of children in the yr at home. Some drop out and some take a year off. Are you ready when the Easter festival begins, στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να πλήγουν και περισσότερο. Η καθέστιέση είναι από τους πρώτους φλάνους που πλήτηκε καθώς τη διάρκεια της πανδημίας. Ειδικά μετά και το 2ο lockdown στο οποίο μάζεστε υποζάνια ερχικά και η καστοριά κατόπιν εισήφθαν πρώτα στο επίπεδο 4. Είναι κατανοητό ότι τα προβλήματα έγιναν πιο έντονα, τους επαγγελματίες να επιβαρύνουν και πολλαπλά και να υπάρχει έντονη βεβαιότητα. Το θεωρούμενο που βεβαιώνουμε είναι πρωτόγνωρο για τα παγκόσμια δεδομένα και χαρούμαστε όλοι να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις. Η περιφερειακή αρχή όλο αυτό το διάστημα είναι σε μια ανοιχτή επικοινωνία με συλλόγους, ομοσκολίες και φορείς και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανέβριση πόρων. Ενώ και προσωπικά ο περιφερειάρχης παρεντέει όπου χρειαστεί. Εντικλικά να αναφέρω την παρέγωση του περιφερειάρχη στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Χανταλιά όπως και στο ειδικό γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών για το άνοιγμα του Λενεμπορίου, θέμα που ο κ. Χασαμπίδης έδιζε υπόψη και του Πολυπουργού σε προηγιάσξη που είχε ενώ αντίστοιχη παρέμβαση έγινε και για την πόληση προϊόντων σε πολλοκαταστήματα, προϊόντα που υπόκλινται στο αθέμητο ανταγωνισμό καθώς διετίδονται και από τα καταστήματα ελληνικές. Η εγγονία της περιφερειακής αρχής στη διαχείριση αυτών των συγκλιμάτων είναι μεγάλη και έχουν ήδη διατηθεί στο σύνολο περίπου 110 ευρώ για την επιχειρηματικότητα. Στο πρώτο κύμα της πανδημίας δώθηκαν 50 εκατομμύρια ευρώ στο τομέα της υγείας, ο οποίος αποτελεί πρότυκες διαταγμάτες υποτεραιότητας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες τις πλάτες των επαγγελματιών που βλέπουν αυτήν την κατάσταση δεν μπορεί να παίρνονται πολιτικά τεχνίδια και όλοι οφείλουμε να δημιουργούμε προσθετικά προσθένοντας εφικτές κρίσεις και στηρίνοντας ουσιαστικά και όχι λόγους κεντροπολιτικής αυτούς τους ανθρώπους. Όλο αυτό το διάστημα γίναμε θεατές παρεμβάσεων και τοποθετήσεων λαϊκισμού, ενώ ειδικά σε αυτή τη συγκυρία θα έπρεπε να υπάρξει συστάτεψη και προτάσεις. Πρέπει να σε αυτό το σημείο να παραθυμίσω μια σειρά μέτων, παραχών αλλά και προγραμμάτων που λειτουργούν προσθετικά την επιγραμματικότητα και ειδικά στον κράτος της στιγμής. Συνδεκριμένα, στο δεύτερο lockdown, οι εργαζόμενοι μπορούν να τεθούν σε προσορμή αναστολή σύμβασης εργασίας. Συνεχώς, είναι δικαίου και αποζημίου στις ειδικούς σκοπούς αλλογικά με το διάστημα που κύριζε σε αναστολή. Είναι και όλες οι ασφαριστικές συσχορέτσες, η καταβολή του V.P.A., οι εργμισμένες χορολογικές και ασφαριστικές οφειλές, συνεχίζει η αναστολή πληρωμής δώσεων τραπεζικών δανείων μιβάσης, την διευρυμένη λίστα κάλων απριλίου, υποχρετική είναι η μείωση ενοικίου 40%, διευρύνται η λίστα των επιχειρήσεων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής με επιστρεπτέ φοροκαταβολή 4, οι επιχειρήσεις που πλήνουν με κρατική εντολή λαμβάνουν κατελάχιστον 2.000 ευρώ, οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενος και χωρίς ταμμυακή μηχανή σταθερό ποσό 2.000 ευρώ. Και όχι ένα που άκουσα προχθές κάποιον από τους επαγγελματίες της Εστίας να αναφέρει. Οι επιχειρήσεις των 2.000 ευρώ δεν έχουν ανασταλεί με κρατική εντολή, θα λαμβάνουν οι ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμμυακή σταθερό ποσό 1.000 ευρώ. Άρα μιλάμε για τις ατομικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν κλείσει. Όσον αφορά το υπόλοιπο 5% της ενισχύσης, γιατί το 5% του ποσού αυτού είναι μη επιστρεπτέο, όσον αφορά το υπόλοιπο 5% της ενισχύσης και το χρονικό διάστημα έως στιγμή, Δεκεμβρίου του 2021, το φιλόμενο ποσό αποκλειώνεται σε 40 ισόπωρες τοποθεωρητικές μηνιαίες δώσεις. Ανάμοια, διαφορήσεις δώθηκαν και από τους δήμονες σε ό,τι αφορά αυτούς. Τον Ιούνιο του 2020 μεταφέρθηκε το ποσό των περίπου 45 εκατομμύρων ευρώ από το Επιτυχιακό Πρόνομα Επιτυχής Μακεδονίας 14-20 στο Επιτυχιακό Πρόνομα Ανταγωνιστικότητα, Επιτυχηματικότητα και Νοτομία. Από το ποσό αυτό που δώσαμε, όπως και όλες οι άλλες περιφέρειες, η Επιτυχηκή Μακεδονία εποφυλήθηκαν 2.830 επιχειρήσεις, με το ποσό των 105 εκατομμυρίων ευρώ από ή από τη σύσταση εγγυοδοσίας των επιχειρήσεων, ή από την επιτυχιότηση τόπου νηπιστάνων δανείων, από μηνύσχυση με τη μορφή επιστρεπτίας προκαταβολής πρώτων και δεύτερων κύκλου. Από τεπίχα ένα κελείο, χωρίς να έχουν υπολογιστεί επιστρεπτές προκαταβολές, του τεπίχ της επιστρεπτές προκαταβολής 3 και 4 που ήδη αποδοθεί και από τις άλλες πρώτες να δοθούν. Η περιφέροντιά της Ελληνικής Μακελονίας βλέποντας το δυσμενές περιβάλλον και κατανομώντας τα πολύ μεγάλα προβλήματα των επιχειρήσεων, προχώρησε σε δύο στοχευμένες προσκλήσεις με στόχο των συμφωνισμών και της ασφάλισης δευτότητας των επιχειρήσεων. Η πρώτη πρόσκληση που είχε σχέση με την εξωστρέφεια, με ποσόδι 4500 εκατομμυρίων ευρώ και με επιδότηση 70%, η πρόσκληση λύγει 31-12-2020. Η δεύτερη πρόσκληση που έχει σχέση με το κυφάλαιο κίνησης για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, είναι δηλαδή τη μη επιστρεπτέ εγορήτηση. Γνωρίζετε όλοι το αρχικό ποσό ήταν 10 εκατομμύρια ευρώ και μετά από αενέργειες του τελευταϊάρκη αλλά και την εντατική και στοχευμένη δουλειά των στελεγών της διαχειριστικής αρχής, καταφέραμε να αψηθήσει το ποσό κατά 30 εκατομμύρια ευρώ παραπάνω και να φτάσει τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Επίκειται στις επόμενες εαμέρους ημέρες να βγει και το πρόγραμμα της επιχειρηματικότητας και αυτό με άλλα 5,5 εκατομμύρια ευρώ και αυτόν τον ποσοστό επειδότησης 7,9% με ποσά από 15 έως 280 χιλιάδες ευρώ. Αντίστοιχες παρεμβάσεις γίνονται συνεχώς από την πρεβηριακή αρχή για όλους τους κλάμους ανάπτυξης της περιφέρειάς μας, για τη γούνα, για το ποτωγινή τομέα και φυσικά για τις λυγμητικά εξαρτώνιες επιχειρήσεις και άλλες. Οι προσπάθειες που γίνονται σε όλα τα επιβεβαιότητα είναι κυπάνιες. Αρκεί να αναφερθώ στο μίζο πρόβλημα των ΡΤΕ όπου γίνεται ένας αγώνας δρόμου από όλους μας για το κορυφιάκι να δίνει μια τεράστια μάχη καθώς πρέπει να ετοιμαστούν φόνοι υποδοχείς των ενδυνάμιων επανελτών. Κλείνοντας να επισημάνουμε ότι έχουμε μπροστά μας μια πρωτοφανή κατάσταση που είναι δυναμική και είναι εξελίξη. Είναι λοιπόν δεδομένο ότι δεν σκεφτόμαστε μόνο στα παραπάνω αλλά πιέζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις με παρεμβάσεις και αμεριστούμε τρόφους, πόρους και προσταμέτων για τη στήριξη της τροχοκαλιάς της οικονομίας που είναι επιχειρηματικότητα. Και βέβαια δεν θα σταματήσουμε να σκηρίζουμε όλες τις επιχειρήσεις μη γνωρίζοντας πότε τελειώσει αυτό το κακό. Αλλά να έχουμε την κατανοού, ότι με τις δυνατότητες που έχουμε και όσο είναι δυνατόν. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε τον κ. Βαβλιάρα. Φιλοξενούμε εδώ τους πρόεδρους των Σωματείων Καφέ και Στήρισης να τους ακούσουμε αν είναι να δώσουν το λόγο στον κ. Βασίνα από το Σωματείο Ερμής στην Κοζάνη. Κύριε Βασίνα. Καλησπέρα μου. Ακούτε? Ναι, βεβαίως. Καλησπέρα κ. Πρόεδρε, κ. Περιφεράκη, αγαπητή Περιφερειακή Σύμβουλη και αξιωτή Μιβουλευτές. Σας ευχαριστούμε πολύ για την πρόσθεση που μας κάνετε να μας καλέσετε στο Πρωθυπουργικό Συμβούλιο για να ακούσετε τα προβλήματά μας και να δώσετε λύσεις σε αυτά. Θα προθέσουμε όσο πιο σύντομος γίνεται γιατί πραγματικά ο χρόνος σας είναι πολίτιμος και όλο το πολίτιμος. Αν κάνουμε ένα flashback όσον αφορά την εστία στη πίσω από την αρχή της πανδημίας, από τον Μάρτιο και πέρα, θα δούμε ότι ο κλάβος της εστίας γενικότερα έχει διεχθεί την περισσότερη πίεση με τη λιγότερη βοήθεια. Με αυστηρά εγγενικά πρωτόκολλα με 40% των πελατών μας, με αποστάσεις θραπέζια και ό,τι άλλο χρειαζόταν για να δημιουργούμε τα εγγενικά πρωτόκολλα όπως ακριβώς έπρεπε. Σε όλο το διάστημα, η βοήθεια που είχαμε από το κράτος, στους 10 μήνες αυτούς είχαμε μια βοήθεια από κάτω τους 1.300 ευρώ το Μάρτιο-Απρίλιο-Μάιο και επαναλαμβάνω το δάνειο με τη μορφή επιστραπτές αποκαταβολής που πήραν κάποιες επιγερήσεις, όχι όλες, αρκετές όμως. Το χρηματικό ποσό της επιστραπτές αποκαταβολής του ΜΤΕΣΕΡΑ είναι ακριβώς το ίδιο με όλους τους επαγγελματίες της Ελλάδος. Εμείς όμως κλείσαμε 20 μέρες παραπάνω, γιατί εμείς, αν θυμάστε καλά, κλείσαμε 16 Μαρτιού, δεν κλείσαμε 6 Νοεμβρίου που έκλεισε όλη η Ελλάδα. Και σε αντίθετη περίπτωση, σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όταν έκλεισε τα μαγαζιά, η γερμανική κυβέρνηση έχει πληρωμοδοτήσει με το 75% το γύρο της επιχείρησης του μήνα που πέρασε. Και δεν ασχολείται καθόλου, ούτε με το νίκιο, ούτε με το προσωπικό, ούτε με τις προχωρήσεις του μαγαζιού. Το μαγαζί του είναι πέθυνο να κάνει αυτό που έπρεπε να κάνει. Όταν πάμε ειδικότερα στη Δική Μακεδονία, μπήκε ένα πρόγραμμα, κόβει 10.000.000 ευρώ, ύστερα από την υποτιμή της δικιάς συμπεριφεράχης, της δικιά μας, όλων των περιφερειακών συμβουλευτών και των βουλευτών, πραγματικά αυτό καταφέραμε, καταφέρατε και έγινα 40.000.000 ευρώ. Αυτά πάλι είναι πολύ λίδα, γιατί θα μπούσεις σε αυτό το νόμο περίπου χίλιες επιχειρήσεις. Ειδικότερα για την εστίαση, επειδή το πρόγραμμα είναι έτσι δομιμένο, πετάει έξω την εστίαση κατά 90-100. Ύστερα από το έργο που κάναμε με το ΕΒΕ, πριν από ένα μήνα περίπου, στο νομό Κοζάνης, στην περιφερειακή κοινότητα Κοζάνης, υπάρχουν 1.300 επιχειρήσεις εστίασης, με 5.000 περίπου υπαλλήλους, οι οποίες δεν θα είναι βιώσιμες με 40.000.000. Εγώ πιστεύω ότι ένα 40.000.000 θα κλείσει και εκεί θα φύγει και θα πουληθούν το προσωπικό. Άκουσα τον κ. Βαουλιάρα που είπε ότι η αναστολή των υποχρεώσεων μας για τον Μάρτιο, Απρίλιο, τον ΦΠΑ, το ΕΒΕ, αυτά θα κάποια στιγμή θα πληρώσουμε. Μην νομίζουμε ότι με τον Μάρτιο θα έχουμε δουλειά, για να πληρώσουμε και το τρέχοντα και αυτά που υπήρχαν πριν. Οπότε είναι λίγο δύσκολο. Το 60% που έκανε η κυβέρνηση, 40% μόνο το μείωση στην οικείο, πώς θα πληρώσουμε το 60% όταν δεν έχουμε ούτε ένα ευρώ τσίρο. Δεν μπορούμε να το πληρώσουμε. Τι ζητάμε τώρα εμείς στην Περιφέρεια. Εμείς στην Περιφέρεια ζητάμε ένα ειδικό πρόγραμμα επιδιωτούμενο, μη επιστρεπτέρο. Αυτό βέβαια στήλαμε και με το ΕΒΕ, κάναμε μια συνελήφισμα χθες με το ΕΒΕ και με τον Π. Κοσιλούγο. Θα πάρετε και την Περιφέρεια, και νομίζω έχουμε το πέρατε ήδη, που θέλουμε από 2.000 ευρώ ως 10.000 ευρώ για κάθε επιχείρηση, ανάλογα τον τσίρο, ανάλογα τον κύκλο της επιχείρησης, χωρίς προϋποθέσεις, για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε. Δεν πιστεύω να μπορούν να ξεκινήσουν πολλά μαγαζιά. Ένα δεύτερο, επιδότηση με στολίου κόστις των υπαλλήλων μας για ένα εξάμινο με κάποιο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, δεν ξέρω εσύ θα ξέρετε καλύτερα αυτά τα οικονομικά θέματα, ώστε να μπορέσουμε να σταθήσουμε στα πόδια μας, για να μην έχουμε λουκέτα για απολύσεις. Εμείς θέλουμε τη βοήθειά σας, κύριε Πρευεριαρχή, κύριε Βουλευτές, γιατί νομίζω ότι μπορείτε και μας ειναι σίγουρο ότι το θέλετε και σε αυτό. Αυτά, κύριε Πρόεδρε, δεν θέλω να πω τίποτα άλλο και πάλι ευχαριστώ που μας καλέσετε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κύριο Μπασίνα. Από τη Φλόρινου ο κύριος Δελιάνης έχει συνδεθεί, αν θέλει να λάβει το λόγο. Αν όχι, ο κύριος Γεωργιάδης από την Καστοριά. Κύριε Γεωργιάδη. Καλησπέρα σας. Καλησπέρα. Είμαι ο Γεωργιάδης Άγγελος, Πρόεδρος του Καταστημάτων Εστιάσης Καστοριάς. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πρόσκληση και αυτό το περιφερειακό συμβούλο. Μας δίνεται έτσι και μας συμφωνεί να εκπράσουμε λίγο πρόσκληση. Στην αγωνία μας, στα παράπονά μας, όλα αυτά. Νομίζω ότι είναι λίγο ανόφυλο για να αναφερτούμε στις επιπτώσεις της πανδημίας στον κλάδο μας. Ιδιαίτερα στη περιοχή μας, στην Καστοριά και την Κοζάνη, που δέχθηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε όλα αυτά, όλοι γνωρίζουμε. Επίσης γνωρίζουμε πάρα πολύ ότι εστιάζονται, υποφέρει και πρέπει να στηριχθεί. Διότι μέχρι τώρα δεν έχει στηριχθεί, αλήθεια είναι. Τώρα, λίγο πιο ειδικά, εγώ θα ήθελα να... Συμφωνώ όμως, είπε και ο συνάδελφος από την Κοζάνη, ο κ. Βασίνος Γιάννης. Θα ήθελα λίγο να αναφερθώ στη μη επιστρεπτέ επιδότηση μέσω του προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Στη μη επιστρεπτέ επιδότηση μέσω του προγραμμάτων ΕΣΠΑ. ...και από την περιφέρεια. Ένα πρότειριας, όταν το ακούσαμε, διότι μετά την αύξηση του ποσού στα 40 εκατομμύρια. Ωστόσο, στην πόλη διαπιστώσαμε ότι ελάχιστοι συνάδελφοί μας θα καταφέρουν, δυστυχώς, να πάρουν την επιδότηση αυτή. Μετρημένη δηλαδή. Μετρημένη θα είναι και πολύ λίγη. Και αυτό μας φαίνεται σε πολύ δύσκολη θέση. Ίσως ήταν η μόνη η ώρα, δεν ξέρουμε πότε θα ανοίξουμε. Δυστυχώς, όμως, διαπιστώσαμε ότι δεν θα βοηθηθούμε από αυτό το πρόγραμμα. Οι περισσότεροι από εμάς. Γιατί οι προϋποθέσεις είναι τέτοιες που καθιστά πάρα πολύ δύσκολη τη χαρατοδότησή μας. Έχουμε δει ότι οι ετήσεις, αν δεν κάνω λάθος, είναι γύρω στις 4.500-5.000 ετήσεις σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. Το ποσό είναι 40 εκατομμύρια. Αν αυτό, σε μια συνάντηση που είχαμε και με τον κ. Κασαπίδη, και νομίζω με το που ξεκίνησε το lockdown εδώ στην Καστοριά και διαζώση μπορέσαμε να τα πούμε από κοντά, εντάχει του είπα λίγο τα παράχωνα μου. Τώρα θα τα πω λίγο πιο αναλυτικά. Δεν θα σας πάρω πολύ χρόνο. Δεν θα ξοδέψω πολύ χρόνο. 40 εκατομμύρια. 4.500-5.000 ετήσεις. Θα μπορούσε το ποσό αυτό να μοιραστεί και με ένα μέσο όρο 8.000... Συγγνώμη λίγο που σας διακόπτω. Ο κ. Λαζαρίδης είναι να κλείσει λίγο το μικρόφωνο του. Κύριε Βόσδου, το μικρόφωνο σας. Παρακαλώ τα μικρόφωνά σας. Κύριε Λαζαρίδη. Συγγνώμη κ. Γιωγιάδη. Να ξαναπω από κάποιο σημείο. Ακουγόμουν αυτό το διάστημα. Ναι, ναι. Ακουγόμουν αυτό το διάστημα κανονικά. Ναι, ναι, ναι. Κύριε Λαζαρίδη, το μικρόφωνο σας. Ωραία. Συγγνώμη, τώρα το άνοιξα. Οπότε, αν αναλογιστούμε ότι... Συνεχίζω. Μπορώ να συνεχίσω. Ναι, συνεχίζει κύριε Γιωγιάδη. Ναι, ακουγόμαι. Μπορώ να συνεχίσω. Ωραία. Αν αναλογιστούμε δηλαδή τα 40 εκατομμύρια με τον αριθμό των ετήσων, θα μπορούσε να ήταν ένα ικανοποιητικό ποσό για την κάθε επιχείρηση, ούτως ώστε να μπορέσει να βγάλει αυτούς τους δύσκολους μήνες. Λίγο πιο πρόχειρα, αλλά για να γίνω και κατανοητός. Βέβαια, εντάξει, θα μου πείτε, δεν είναι όλες οι επιχειρήσεις το ίδιο. Με ένα μέσο όρο 8.000 ευρώ, όμως, δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό. Είναι, νομίζω, πολύ καλή βοήθεια για κάθε επιχείρηση. Εξάλλου, τα προγράμματα αυτά, όπως το έλεγε και ο τίτλος, είναι για μικρές επιχειρήσεις. Αλλά, από ό,τι βλέπουμε, δεν είναι για μικρές επιχειρήσεις. Και είναι με ευρωπαϊκά πρότυπα μία επιχείρηση μικρή στην Ευρώπη, δεν σημαίνει ότι είναι και μικρή εδώ. Το κατανοώ αυτό. Έχουμε δει πολλές άλλες περιφέρειες, που βάλανε κάποια ποσοστά αναλογικά. Βάλανε κάποιο ποσοστό από τις επιδοτήσεις στην εστίαση. Ή ανεμπόριο, τα μοίρασαν τα ποσά. Ή κάποιες άλλες, όπως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έβαλε πολύ χαμηλά ποσά στις επιδοτήσεις. Δηλαδή, έδωσε πολύ χαμηλά ποσά, αλλά πήρανε όλοι. Αυτό θα ήταν ίσως πιο δίκιο. Θεωρούμε, δηλαδή, θα ήταν πάρα πολύ σημαντική βοήθεια, και για το κλάδο μας, αλλά και για όλους τους κλάδους που πραγματικά έχουν ανάγκη, που είναι μικρές επιχειρήσεις και δεν θα βοήθησαν με αυτή την επιδότηση. Δεν θα βοηθηθούν καθόλου μικρές επιχειρήσεις, ενώ θα έπρεπε κυρίως αυτές να είναι μες στο πρόγραμμα. Δεν ξέρω αν έχουν ολοκληρωθεί διαδικασίες, αν μπορεί κάτι να αλλάξει, ή με κάποια τροποποιητική, δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος τρόπος, τέλος πάντων, να μπορέσουν να μπουν όλες οι επιχειρήσεις. Κι ας είναι λιγότερα τα λεφτά, νομίζω θα ήταν το ιδανικότερο. Όλοι τα έχουν ανάγκη, το ξέρετε κι εσείς, και πρέπει λοιπόν να βαδίσετε σαν περιφέρεια σε αυτή την κατεύθυνση. Για να είμαστε μετά την επόμενη μέρα να συζητάμε εδώ, με τον ίδιο αριθμό των επιχειρήσεων, όλες οι επιχειρήσεις, να μην κλείσει καμία. Αυτό ήθελα να πω. Ολοκληρώστε, κύριε Γεωργιάδη. Ελπίζω να κινηθείτε προς αυτή την κατεύθυνση, με κάποιον τρόπο. Ωραία, ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ο κύριος Κάλφος από την Πολεμαϊδα, να είστε καλά κύριε Γεωργιάδη. Δεν ξέρω αν έχει συνδεθεί. Αν όχι, να δώσω τον λόγο στους επικεφαλείς, να κάνουμε μια αρχική τοποθέτηση και στη συνέχεια ο κύριος Περιφερειάρχης, ή αν θέλει κάποιος από τους βουλωτές του Δημάρχου, και να κλείνουμε. Παρακαλώ, κυρία Προεδρέ. Αν μου επιτρέπετε, θέλω να κάνω μια παρέμβαση πριν τις τοποθετήσεις των αρχηγών, ακριβώς για να καταθέσω κάποια πράγματα, τα οποία νομίζω πρέπει να είναι η σχνόση του σώματος, και να τοποθετηθούν οι αρχηγοί, βέβαια, αμέσως μετά, γνωρίζοντας και αυτά. Πολύ σύντομα, κυρία Πομπόνερη, παρακαλώ. Ναι, πολύ σύντομα. Από ό,τι αντιληφθήκαμε όλοι αυτό το θέμα, εισήχθη προς συζήτηση, με βάση τα σχετικά έγγραφα που μας αποστήλατε, βάση μιας επιστολής που έστειλε το Σωματείο των Καταστηματαρχών Εστίασης της Κοζάνης, όπου αναφέρονται τα περαιτέρω ετήματα προσθήριξη, που έχουν, καταρχάς, οι επιχειρηματίες της Κοζάνης, και κατά δεύτερο, αναφέρεται και μια διαμάχη που υπήρξε μεταξύ ενός μέλους του Σωματείου, του κ. Καλογερίδη, που είναι ιδιοκτήτης ενός καφέ στην Κοζάνη, και του κ. Περιφερειάρχη. Αυτή την παρέμβαση την κάνω, δεδομένη την επαγγελματική μου ιδιότητα, διότι χάνει να είμαι πυρεξούσα δικηγόρος του κ. Καλογερίδη. Δεν άκουσα να αναφέρεται καθόλου σε αυτό το κομμάτι, παρότι το αναφέρουν ρυτά στην επιστολή τους ή καταστηματάρχες. Δεν άκουσα να αναφέρεται σε τίποτα ο κ. Βαβλιάρας, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης. Θα σας διακόψω, κ. Μποβοναλή, απλά να σας θυμίσω, το συγκεκριμένο θέμα έχει να κάνει με τη στήριξη του κλάδου. Οπότε κάποια πράγματα θα πρέπει να συμπηθούν και να αναφερθούν στο συγκεκριμένο θέμα. Ακριβώς επειδή είναι έτσι, κ. Πρόεδρε, γι' αυτό ξεκίνησα την παρέμβασή μου λέγοντας ότι εισήχθη το θέμα με βάση μια επιστολή του σωματίου. Μέσα σε αυτή την επιστολή του σωματίου, μεταξύ των ετοιμάτων των καταστηματαρχών, υπάρχει και ένα έτημα να ανακληθεί το εξόδικο του κ. Περιφεριάρτη προς τον κ. Καλογερίδη, όπου τον απειλεί με δικαστική δίωξη κλπ. Θεωρώ απλά ότι πρέπει να ενημερώσω το σώμα. Καθώς και δεν πρέπει να είναι αυτό που θα κυριαρχήσει στη κουβέντα, αλλά εφόσον συμπεριλαμβάνεται στην επιστολή των καταστηματαρχών, νομίζω ότι πρέπει να πάρει μια απάντηση και το σωματίο και σε αυτό το σκέλος της επιστολής του. Αυτό, κ. Πρόεδρε. Είμαι εδώ για οποιαδήποτε περαιτέρωδη ευκρινής χρειαστή, οποιοσδήποτε από τους συναδέρφους. Ευχαριστούμε. Παρακαλώ, κ. Βαβλιάρα. Απλά θέλω να γίνει κατανοητό ότι εγώ δεν θα μπορούσα να μπω σε αυτό το θέμα. Είναι θέμα το οποίο δεν έχει σχέση με το περιβερειακό συμβούλιο και με όλους τους συμβούλους. Είναι ένα νοσίμα το οποίο μπορεί να δίνει άλλο τρόπο, και όχι από εμένα τουλάχιστον και σε αυτό το χώρο. Ευχαριστούμε. Θα δώσω τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Δασκαλόπουλε. Κύριε Δασκαλόπουλε θα συνεχίσω σας, παρακαλώ. Αμέσως μετά τους επικεφαλείς. Να κάνω μια ερώτηση. Έχω μια πορεία. Έχουν καλεστεί οι πρόεδροι των δύο σωματίων της Κοζάνης και της Καστοριάς. Δεν καλέστηκαν των Γρεβενών. Τι των Γρεβενών? Όπως ψάξαμε, δεν υπήρχε σωματίο εστίαση στα Γρεβενά, γι' αυτό και δημιουργήθηκε κάποιος. Όχι, από ό,τι ξέρω, υπάρχει και πρόεδρος, υπάρχει και σωματίο. Σωματίο εστίασης, όπως το ψάξαμε, δεν υπήρχε και δεν υπάρχει σωματίο. Όχι, όχι. Υπάρχει και αν είναι δυνατόν για να καλύψουμε, για να μην υπάρχουν επαρεξηγήσεις, μπορείτε ακόμη και τώρα να επικενωνήσετε με τον πρόεδρο του σωματίου έως να συμμετέχει και αυτός, γιατί υπάρχουν και στην περιοχή των Γρεβενών. Πάντως, έτσι όπως το ψάξαμε κύριε Δασκαλόπουλε και μέσω του ΕΕ... Δεν είναι δυνατόν να δημιουργήσουμε την εικόνα ότι τα Γρεβενά δεν εκπροσωπούνται, γιατί ο κόσμος θεωρεί ότι έτσι κι αλλιώς είναι παραγκονισμένος. Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Μα δεν υπάρχει ο πρόεδρος όμως. Πού είναι ο πρόεδρος σήμερα, συγγνώμη. Αυτό σας εξηγώ, ότι ψάχνουμε... Δεν μπορέσετε να βρείτε τον πρόεδρο του σωματίου. Κύριε Δασκαλόπουλε, δεν υπήρχε σωματίο στα Γρεβενά όπως το ψάξαμε και δεν υπήρχε και λόγω σου να αποκλείσουμε τα Γρεβενά. Αν έχετε τα στοιχεία του πρόεδρου, μπορείτε να μου τα στείλετε για να επικοινωνήσω μαζί του και αν θέλετε να παρέμφει. Θα προσπαθήσω. Θα προσπαθήσω. Ευχαριστώ πολύ. Να δώσει το λόγος επικεφαλής. Κύριε Πρόεδρε μου, της διαδικασίας σου κι ο ΣΕΣΜΕ. Ναι, κύριε Κοσέ. Δεν κάνω λάθος. Η πρόσκληση για τη σημερινή συνενδριασή μας απεστάλησης της 19 Νοεμβρίου και ως πρώτο θέμα συζήτησης ό,τι αφορά τη στήριξη του κλάδου αισθίας σχεδιασχέδασης στη δική Μακεδονία, αναφέρεται αυτό το οποίο συγγείθηκε ο κ. Βαβλιάρας. Με ένα άλλο έγγραφο το οποίο μας απεστάλησε χθες, αναφέρεται το έτοιμα του συγκεκριμένου συλλόγου αισθίας σχελιπά της Κοζάνης όπου γίνεται και αναφορά και μία στο εξώδικο το οποίο αισθάνει προς τον κ. Περιφερειάρχη ή το ότι ο κύριος περιφεράει σε αυτή τη συμμεξόδικο. Νομίζω δεν αφορά το θέμα η διαμάχη ενός συγκεκριμένου επιχειρηματίας ή αντιδικία του με τον κ. Περιφερειάρχη ως πρόσωπο ή ως έρετο, το εάν έχει κατατεθεί αγωγή από τον έναν ή από τον άλλον, το θέμα το οποίο είναι να συζητήσουμε και αναφέρουμε στην παρέμβαση της κ. Μπομπόναρη, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή να πάρουμε θέση το εάν έχουν κατατεθεί εξώδικα από ποιον και για ποιον. Αυτά αφορούν τη δικαιοσύνη, εμάς μας αφορά το θέμα στήριξης του κλάδου εστίασης και διασκέδασης επιχειρηματιών δυτικής Μακεδονίας. Σας ευχαριστώ πολύ. Κυρία Πρόεδρε μπορώ να απαντήσω. Κυρία Μπομπόναρη να συνεχίσω, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Ναι, αλλά νομίζω ότι παραερμηνεύονται λίγο αυτά που είπα. Δεν παραερμηνεύθηκε. Η αλήθεια είναι ότι εστάλλει από το Σωματείο Ερμής ένα εγγραφό το οποίο υπήρχαν μέσα τα ετοίματά του. Μέσα σε όλο αυτό λοιπόν το κείμενο υπήρχε αναφορά και στο λεγόμενο εξώδικο μεταξύ περιφερειάτη. Το οποίο υπάρχει έτοιμα το Σωματείο. Παρ' όλα αυτά όμως το θέμα της συζήτησης σήμερα γιατί φιλοξενούμε όλα τα Σωματεία όλης της περιφέρειας είναι η στήριξη του κλάδου. Γι' αυτό θέλω λίγο να το σεβαστείτε, να δώσουν τον λόγο τους επικεφαλής και στη συνέχεια... Κυρία Πρόεδρε... Κυρία Κάτα να μην διακόπτεις, σας παρακαλώ. Εσείς κάντε ό,τι θέλετε σας κυρία Μπομπόναρη και να ακούσαμε. Θέλω παρακαλώ να δώσουν τον λόγο στον κύριο Καρυπίτη... Εγώ κυρία Πρόεδρε ναι τα σέβομαι όλα αυτά αλλά θα παρακαλούσα να σεβαστείτε και εσείς ότι αυτή η επιστολή αναφέρεται προς το Περιφερειακό Συμβούλιο και νομίζω ότι εγώ απλώς το αναφέρω είναι θέμα του Περιφερειακού Συμβουλίου αν θα το συζητήσει ή όχι και όνα ποιοσδήποτε θέλει να αναφερθεί σε αυτό ή όχι... Ωραία, γι' αυτό να δώσουμε τον λόγο κυρία Μπομπόναρη... Είμαστε εκτός θέματος, γι' αυτό λέω να μην μπερδεύουμε τα πράγματα... Παρακαλώ να μην διακόπτετε... Είμαστε εκτός θέματος, είμαστε πολύ εντός θέματος... Κυρία Μπομπόναρη, παρακαλώ θα δώσουμε τον λόγο στον κύριο Καρυπίτη... Κυρία Προεδρε, μη διακόπτετε... Μια στιγμή... Ναι παρακαλώ... Μέσα στις εισηγήσεις που μας στείλατε δεν είναι... Σε εξήγησα, μάλλον δεν ακούσετε κύριε Φιστοφορίδη, σας εξήγησα... ότι υπήρκε ένα έγγραφο, το οποίο μάλιστα δεν ήταν και υπογεγραμμένο... από το δέλτα σίγμα του σωματίου, που αναφερόταν κάποια ετήματα. Μέσα σε αυτό λοιπόν το κείμενο, αναφερόταν και το εξώδικο. Δεν μπορούσα να παραβλέψω όλα τα υπόλοιπα που προναφέρονταν... και να μείνω μόνο στα ετήματα, αλλά σήμερα συζητάμε... το θέμα της δίδυξης της αισθίασης. Θέλω να σεβαστείτε και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους, θα έχουμε μια μεγάλη συνεδρία. Αφήστε τη διαδικασία να εξελιχθεί, να δώσουμε το λόγο στους επικεφαλείς... και από εκεί πέρα το συζητάμε. Ηλία Προεδρεύ, με συγχωρείτε μπορώ να κάνω και μια ερώτηση. Προηγείτε τον τοποθετήσεο. Προς τον κύριο αντιπεριφερειάρχη. Δεν κατανοήσα πραγματικά από τη δισήγηση του κύριου αντιπεριφερειάρχη... τι εισηγείται για τη στήριξη του κλάδου, αν μπορεί να μου το εξηγήσει. Ναι, με αναφέρεται σε όλα αυτά που μέχρι τώρα έγιναν... και από την κυβέρνηση και από την περιφέρεια. Η συζήτηση είναι τι μπορούμε να κάνουμε, τι περαιτέρω για να στηρίξουμε την αισθίαση... αν εισηγείται κάτι που δεν το έχω καταλάβει. Αυτό ρωτάω. Και εγώ θα θέλα να κάνω μια ερώτηση για την περιφερειά, κύριε Πρόεδρε. Μάλιστα, κύριε Στοφορίδη. Θέλετε να την κάνετε? Ναι, παρακαλώ. Πιάνει η άποψή του, όταν στοχοποιείται έτσι άδικα... και μάλιστα από κορυφαίος θέλεκος της κυβέρνησης... ένας απλός μαγαζάτρας της περιοχής μας. Ευχαριστώ. Θέλω να κάνω μια ερώτηση, κύριε Πρόεδρε. Ναι, παρακαλώ, κύριε Τσούμαρι. Να απαντήσω κι εγώ, κύριε Πρόεδρε. Ναι, ναι. Έρχεται εδώ ένα έγγραφο... σε εμάς... από τον οποίο λέει στη δεύτερη παράγραφη... στην δεύτερη σελίδα... «Την ανωτέρω πράξη προέβη το μέλος μας... θεωρώντας ότι προσβάλλεται η φήμη της επιχείρησης... διότι δηλώσεις του υφουρπουργού... διέρευσαν σε μεγάλο αριθμό... ατόμων και πελατών». Επειδή, κύριε Πρόεδρε, η συζήτηση ήταν εμπιστευτική... από ότι θυμάστε, έχουν φύγει δημοσιογράφοι και λοιπά... και μείναμε εννιά άτομα. Εδώ υπονοείται, εμέσως πλήν σαφώς... ότι η διέρευση αυτή έγινε... είτε από την Περιφερειαρχή... είτε από τους βουλευτές... είτε από τους δημάρχους... είτε από τον διοικητή της Περιφερειακής Διέθνησης Αστυνομίας... είτε από τον διευθυντή της Πυροσβεστικής... είτε από τον κ. Λομιόπουλο... είτε από μένα. Επειδή λοιπόν θεωρώ... ότι είναι πολύ βαριά αυτή η κουβέντα... ότι διέρευσαν σε μεγάλο αριθμό ατόμων... άρα διέρευσαν μέσα από αυτούς που βρισκόμαστε... και επειδή η συζήτηση ήταν πολύ εμπιστευτική... και επειδή εμείς φυσικά και δεν είναι η δουλειά μας να μπιάνουμε... και να αρχίσουμε να λέμε το τι είπαμε μέσα... εδώ μας προσβάλλει όλους... και μας έχει όλους υπέτειους... και υπεύθυνους για τις διαρροές που έγιναν. Αλλά εγώ θα παρακαλούσα την έμπειρη και πολύ καλή δικηγόρα... την κυρία Μπομποναρη... να μας πει γιατί δεν αναφέρεται αυτός ο οποίος διέρευσε... ή αυτοί οι οποίοι διέρευσαν τη συζήτηση προς τα έξω... γιατί μέχρι στη στιγμή... είμαστε όλοι εκτεθειμένοι. Να παρακαλώ γιατί δεν το έκανε η κυρία Μπομποναρη... και το έκανε εμείς. Κύριε Βασίνα... θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ να σεβαστούμε τη διαδικασία. Σήμερα συζητάμε το θέμα... Επειδή η κυρία Μπομποναρη είπε ότι είναι δικηγόρος του κύριου. Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ... να μην ξεφύγουν από το θέμα. Εγώ θα επιμείνω σε αυτά που είπε ο κύριος και ο ΣΕΣΚ... θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ... εδώ είμαστε σήμερα για να συζητήσουμε τη σκήρυξη του κλάδου. Κυρία Πρόεδρε, συγνώμη λίγο. Κυρία Πρόεδρε... Είναι κάτι προσωπικό, κύριε Μπομποναρη. Δεν θα μπορούσα να αντιμετωπίσω. Κυρία Πρόεδρε, αυτό και εγώ στην προσοχή μου... Όταν αναγράφονταν τα αιτήματα... Κύριε Βασίνα, λοιπόν, μισό λεπτό. Κυρία Πρόεδρε, εγώ στην προσοχή μου είδατε ότι δεν αφήνει καθόλου το θέμα. Παρακαλώ πάρα πολύ, τα μικρόφωνα σας. Είναι κάτι προσωπικό το εξόδιο αυτή τη στιγμή. Αυτή τη στιγμή συζητάμε τη σκήρυξη του κλάδου. Πρέπει να το καταλάβουμε. Θα παρακαλέσω πάρα πολύ εξοπικεφαλής να επικεντρωθούν σε αυτό και όλους τους υπόλοιους που θέλουν να το προσοχηθούν. Κύριε Καρυπίδη, παρακαλώ έχετε τον λόγο. Κύριε Βαβλιάρα, θέλετε κάτι να απαντήσετε. Να απαντήσω σε αυτό που είπε η κυρία Μπομποναρη. Παρακαλώ και να προχωράμε τη διαδικασία. Γιατί αναλωνόμαστε σε πράγματα και θα χάσουμε πάλι την ουσία. Κύριε Βαβλιάρα, παρακαλώ. Νομίζω έγινε κατανοητό όταν είπα ότι οι παρεμβάσεις και η αναζήτηση πόρων είναι δεδομένες. Και βέβαια επειδή εμείς αν δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό δεν το ανακοινώνουμε. Την ανησυχία μας φαντάζουμε ότι γνωρίζουν όλοι. Στη συνέχεια θα δουν τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό το θέμα, για τους ανθρώπους. Αλλά σήμερα χωρίς να είναι κάτι χειροπιαστό δεν μπορούμε να το αναπαίρουμε. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν ελευθερώμαστε, δεν σημαίνει πως δεν ψάχνουμε και το ανέφερα ήδη. Ευχαριστώ κύριε Βαβλιάρα. Κύριε Καρυπίδη έχετε τον λόγο. Αυτή την ερώτηση που το έκανα και εγώ κύριε Πρόεδρε. Πρόεδρε ερώτησα και εγώ κάτι. Κύριε Βαβλιάρα. Δεν άκουσα. Άλλο να έγινε ερώτηση δεν άκουσα. Λέω, το μ' ακούτε? Ναι, ναι. Ποια είναι η άποψή σας όταν ένας μαγαζάτος εδώ της περιοχής, ιδιοκτήτης καφέ, στοχοποιείται έτσι κατ' αυτόν τον τρόπο από κορυφαίος στέλεγος της κυβέρνησης. Κύριε Χριστοφορίδη, το θέμα μας είναι η στήριξη του κλάδου. Σας παρακαλώ, μην ξεφεύγουμε από το θέμα πάλι. Αυτό δεν είναι κατιέμιστρο. Δηλαδή τι είναι τόσο δύσκολο να το απαντήσει. Κύριε Χριστοφορίδη. Κύριε Χριστοφορίδη. Κύριε Χριστοφορίδη, να μας πει ποιος το είπε, κυρία Πρόεδρε. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια διαρροή που δεν υπάρχει. Δεν μπορούμε να μιλάμε για μια διαρροή που δεν υπάρχει. Εμείς, άμα το ξέραμε, θα το είχαμε. Λοιπόν, θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ να συνεχίσουμε τη διαδικασία. Κυρία Πρόεδρε, όμως, αν μας κλίνετε τα μικρόφωνα. Κύριε Πομπόναρη. Ναι, αν δεν σκέφτεστε τη διαδικασία, κυρία Πομπόναρη. Αφήντε να ακούγονται όλοι. Έδωσα 10 φορές τον λόγο στον κύριο Καρυπίδη και δεν μπορούσε ο άνθρωπος ακόμα να μιλήσει. Κύριε Καρυπίδη, παρακαλώ το που θεωρηθείτε. Ευχαριστώ. Επειδή παίρνω πρώτη φορά τον λόγο, κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα στις βουλεύτερες και στους βουλευτές μας, στους δημάρχους μας και στους συνάδελφους. Θα κάνω ένα πρώτο σχόλιο και θα δώσω τον λόγο, ως ειδικό αγορητή, στον κύριο Κάτανα να το πθετηθεί επί του θέματος. Όταν λέμε στη στήριξη ενός κλάδου, φροντίζουμε αυτός ο κλάδος να μην διασύρεται και από τις επιλογές μας και από τις δηλώσεις μας και από τις πράξεις μας. Νομίζω, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κυρίου Χαρδαλιά, με τις δηλώσεις του, δεν μπαίνω εγώ σε νομοτολογία και νομίζω ότι πρέπει να την αποφύγουμε. Θα δώσω ένα πρώτο σχόλιο και θα δώσω τον λόγο, ως ειδικό αγορητή, στον κύριο Κάτανα να το πθετηθεί επί του θέματος. Ευχαριστώ, κύριε Καρυπίδη. Κύριε Κάτανα, έχετε λόγο. Καλησπέρα για εμένα. Να καλησπαιρήσω με αυτές τις εδίκες που έγινε το περιφερειακό συμβούλιο τους βουλευτές, τους δημάρχους και να πω ότι ακούγοντας και τις όλων τις τοποθετήσεις για την εστίαση, συνειδητοποιούμε πως υπάρχουν δύο πραγματικότητες. Η μία πραγματικότητα που είναι η αληθινή πραγματικότητα και τη βιώνουν οι επιχειρηματίες της εστίασης, που τα είπαμε πολύ σωστά, και η άλλη είναι η οικονομική πραγματικότητα που αναφέρεται ο κ. Βαβλιάρας. Και πραγματικά αναρωτιέμαι αν όλοι κάνουν λάθος που δε αμαρτύρονται, και δεν εννοώ εμάς του περιφερειακού συμβουλίου, αλλά αν κάνουν όλοι λάθος, όλη η πλειοψηφία του επιχειρηματικού κόσμου που διαμαρτύρεται ότι και με τα προγράμματα δεν έχει δει φως, αλλά και γενικά δεν υπάρχει στηρίξη γενικότητα της επιχειρηματικότητας. Κύριε Βαβλιάρα, διάβασα και άκουσα πολύ καλά την εσήγησή σας. Νομίζω ότι μόνο επιτυχημένη δεν είναι η παρέμβαση της περιφερειακής αρχής. Γιατί αν κρυθούμε εκτός, γιατί κρινόμαστε εκτός αποτελέσματος, θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ήδη μετράμε η περιοχή μας περισσότερες μέρες σε καραντίνα από ό,τι άλλες οι περιοχές της χώρας μας και αυτή δεν είναι δική μας διαπίστοση ότι στα κέντρα των αποφάσεων δεν μας υπολογίζει κανένας. Είναι διαπίστοση πλέον των περισσότερων πολιτών της Δυτικής Μαγεδονίας. Και εκλειμπίζομαι που στην εισήγησή σας μιλήσατε για λαϊκισμό, αν και είναι τελευταία της μόδας αυτή η λέξη, μιλήσατε για ορισμένους που κάνουν μικροπολιτική με παρεβάσεις ασαγωικά. Και ρωτάγω τον, μικροπολιτική ξέρετε ποιά είναι κύριε Βαβλιάρα. Μικροπολιτική είναι αυτό που κάνατε την άνοιξη σε ένα συνέδριες του Περιφερειακού Συμβουλίου που εδώ δεχτήκατε τότε το κοινό ψήφισμα με τις προτάσεις του σωματίου Ερμής και της παράταξης μας και του κυρίου Καρυπίδη να το πάρετε μαζί υποστηριχτικά να πάτε στην Αθήνα και να μην αφήσουμε οχτώ μήνες να ξαναφέρτε σήμερα τη συζήτηση αυτή υποκριτικά για τη βοήθεια της εστίασης στην ουσία καταψηφίζοντας τα ίδια θέματα που είχατε καταψηφίσει την άνοιξη. Και περιμένουμε στη Δευτεραιολογία σας πραγματικά να μας πείτε με στοιχεία τι ενέργειες κάνατε πάνω στην τροπολογία του εκείνου του ψηφίσματος της άνοιξης. Και να ξαναγυρίσω στην εισήγησή σας, διαβάζετε μάλλον μια σειρά μέτρων και παροχές και τονίζετε κιόλας για τον βλάδο της εστίασης. Κύριε Βαβλιάρα δεν είστε βουλευτής, έχουμε εδώ τους βουλευτές να μας μιλήσουν για όλα αυτά τα μέτρα που αφορούν μέτρα στήριξης κυβερνητικά. Εσείς είστε εδώ για να μας πείτε τα μέτρα που πήρε η περιφέρεια. Και είστε εδώ για να μας πείτε τι μέτρα έκανε η περιφέρεια και στο προλαμβάνιν αλλά και στο προσεχές μέλλον. Και να σας συνημερώσω και για κάτι που μάλλον δεν το γνωρίζετε. Το τελευταίο πρόγραμμα που περιλαμβανόταν η εστίαση ήταν το εργαλειοδίκιο επιχειρηματικότητας το 2018 με τον Καρυπίδη Περιφερειάρχη. Άρα καλό είναι να χαμηλώνουμε λίγο τον πήγη γιατί θα εκτιθούμε. Εκτός επίσης αν βαφτίζετε τη Μητροπολιτική κύριε Βαβλιάρα, την πίεση που σας ασχίσαμε από τα πρώτα 10 εκατομμύρια κιόλας να γίνουν τότε 30 και μετά το δεύτερο lockdown να τα κάνετε τουλάχιστον 50. Ή όταν φωνάζαμε να αλλάξτε τα κριτήρια για να ωφεληθούν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις με διαφορετικούς καρ. Κι εσείς για ακόμη μία φορά απορρίψατε όχι αλλά ό,τι δίκαιμα στην πρόταση. Απορρίψατε στην ουσία την πλειοψηφία των επιχειρήσεων. Και ακούσατε τι σας είπε ο Πρόεδρος της Αιστίας της Κοσάνης, ο άλλος ο Πρόεδρος από τη Φλόρν αν δεν κάνω λάθος, ότι το 95% των επιχειρήσεων από αυτό το διαφημιζόμενο πρόγραμμα που διαφημίζεται συνεχώς μήναν απ' έξω. Άρα δεν πρέπει να λέμε ούτε μπράβο ούτε να χαϊδεύουμε αυτιά. Κύριε Βαβλιάρα, πάμε λίγο τώρα, πριν πω στις προτάσεις, να καταλάβει ο κόσμος πώς καταφέρατε και βγάλατε αυτά τα πρώτα 10 εκατομμύρια. Πάλι εις βάρος των επιχειρήσεων. Και αναφέρομαι στο ποσό που εσείς στείγετε στην εισήγησή σας, των 45,5 εκατομμυρίων, που το έχει χωρίστατε στο πρόγραμμα Επανέκ. Πείτε όμως τώρα σ' αυτούς που μας παρακολουθούν μέσω της ηλεδιάσκεψης, ότι αυτά τα αφαιρέσατε από τον άξονα 3 του ΠΕΠ που αφορά τη στήριξη της επιχειρηματικότητας σε μια κρίσιμη περίοδο για την περιφέρειά μας λόγω COVID, αλλά και τις απολιγνωτοποιήσεις. Και επίσης, στη δυνατότητα που σας έδωσα στο Υπουργείο να υπερδεσμεύσετε ποσά, σ' όποιους τομίσεις εσείς θέλετε, η πρότασή σας για υπερδεσμευση δεν περιλάμβανε τον άξονα 3 που αφορά τις επιχειρήσεις, αλλά τους άξονας 5, 6 και 11. Και πείτε και ποιοι είναι αυτοί αξομείς για να ξέρει ο κόσμος ποιους βοηθάτε. Το ακριβώς αντίθετο έκαναν άλλες περιφέρειες όπως είναι η Κεντρική Μακεδονία. Άρα πρέπει σήμερα να μας εξηγήσετε τι ακριβώς εννοείται με τη στήριξη. Γι' αυτό και οι αναφορές που κάνατε στις κυβερνητικές στην ουσία παροχές, αλλά και αυτές τις προτάσεις που ήταν σαν περιφέρεια, ήταν όντως πραγματικά ενδιαφέρον αν μας καταθέτατε και συγκριτικά στοιχεία από τις άλλες περιφέρειες. Τα χρήματα αυτά κύριε Βαβλιάρη που περιγράφετε στην εισήγησή σας, οφείλατε να τα διεκδικήσετε. Ολοκληρώντε κύριε Κάτανα. Ναι, θα ολοκληρώσω. Πέντε λεπτά ακόμα, δώστε μου. Ώστε να καλευτεί το σύνολο των προτάσεων των επιχειρηματιών όλων τις συνθήκες Μακεδονίας. Αναφερθήκατε επίσης ότι όλο το διάστημα η περιφερειακή αρχή είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με συλλόγους και φόρης και δράττω με της ευκαιρίας αυτής και θέλω να απευθεθώ στον κύριο περιφερειάρχη. Κύριε Κασαμπίδη, οφείλατε σήμερα στη σημερινή συζήτηση να βάλετε και έναν άλλο γλάδο μαζί, μαζί με τις αισθίασεις που έχουν πάθει και αυτή ανεπανόρθωτη οικονομική ζημιά και αναφέρουμε στον γλάδο με τα γυναστήρια. Όπου δυστυχώς οποιαδήποτε συζήτηση κι αν γίνεται και αφορούμε μέτρα στήριξης τα γυναστήρια βρίσκονται μονίμως εκτός. Και θα έπρεπε να προνοήσετε κυρία Προέδρε όπως είναι εδώ ο εκπρόσωπος της αισθίασης να καλούσατε και έναν εκπρόσωπο των γυναστηρίων γιατί θεωρώ περιφερεια, αισθίαση και γυναστήρια θα πρέπει να βαδίσουν από κοινού για να μπορέσουν μέσα από αποκλειστικά προγράμματα να ξαναγίνουν βιώσιμοι. Γιατί ας μην γελιόμαστε το λιανεμπόριο θα ανοίξει κάποια στιγμή αλλά αισθίαση και γυναστήρια κύριε Βαβλιάρα δεν είμαι τόσο πολύ σίγουρος αν και πώς ανοίξουν αφού τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι αυστηρά και εδώ θα πρέπει να ανοίξει μια μεγάλη συζήτηση ώστε να αναθεωρουθούν κάποιες υγειονομικές διατάξεις αφού είναι απαρχαιωμένες γιατί θα πρέπει να κοιτάξουμε με προσοχή αυτός τους δύο κλάδους στη μεταλογντάου εποχή. Πώς όμως να καλέσετε τον πρόεδρο των γυναστρίων όταν σε μια συνάντησή σας στην περιφέρεια... Κύριε Κάτανα ολοκληρώσεις, παρακαλώ. Πέντε λεπτά. Δεν διώχω πέντε λεπτά. Παρακαλώ. Όταν σας καταθέσανε τα αιτήματα κύριε Βαβλιάρα, τους είπατε εσείς και ο περιφερειάρχης αυτό που λέτε συνεχώς έξω εσείς, οι συνεργάτες αλλά ακόμα χειρότερα και οι επιστημονικοί συνεργάτες ότι όταν θέλετε να βρείτε προφάσεις για να μη βοηθήσετε δεν υπάρχουν κωδικοί και κάτι άλλο που είναι ανάξια σχολιασμού. Διδεσμευτείτε κύριε Κασαπίδη εν όπου τώρα του περιφερειακού συμβουλίου όπου μαζί με το πρόγραμμα που ζητάει επιτακτικά ο κλάδος της εστίασης της μη επιστρεπτέας της επιδότησης ένα νέο πρόγραμμα μη επιστρεπτέας που θα φορά αποκλειστικά τον κλάδο των γυμναστηρίων ή για αυτούς που είναι μικρός κλάδος ένα ποσό εφάπαξ των τριών χιλιάδων ευρώ για να καλύψουν τις ανάγκες με χωριτακτικά κριτήρια. Δεν είναι πολλά, με ένα μικρό έρευνα είναι γύρω στα 40 γυμναστήρια, άρα μιλάμε για 150 χιλιάδες ευρώ, τίποτα. Ευχαριστούμε. Κυρίες και παιδιά. Δεν έλεγα κυρία Πρόεδρε τις προτάσεις να ακούσουμε λίγο. Παρακαλώ πάρα πολύ, έχουμε φτάσει στα έξι λεπτά, η ώρα έχει πάει πέντε και δέκα, κύριε Κάτα να σας παρακαλώ, να είστε πιο σύντομος. Είναι να το πηγαίνουμε κι άλλοι. Τρία λεπτά, τρία λεπτά. Τρία λεπτά είναι πάρα πολλά, έχετε ένα λεπτό. Συνεπώς, δύο είναι οι δράσεις, μέχρι στιγμής αποστάσα την περιφέρεια. Τα 40 εκατομμύρια μόλις στρεβλώσεις και τα 4,5 εκατομμύρια με το 70% επιχορίγησης, που είναι και λίγα τα χρήματα αλλά και ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα. Υποθέτουν σε εθνικό επίπεδο οι κυβουλευτές εδώ και σε περιφερειακό είναι, τουλάχιστον, να κατατεθεί μια πρόταση για την περιοχή μας, κούρεμα χρέους των επιχειρήσεων, εστίασης και γυμναστηρίων προς το δημόσιο τουλάχιστον 20% και αφαίρεση κάθε προσάφιξης του έτους πανδημίας και κύριε Αμανατίδη, βλέπω σας γιατί σας έχω στο πλάνο, να αφαιρεθεί πλήρως ο FPA του Οκτωμφρίου, δηλαδή η διαγραφή, κατάρριξη του τέλους επιτυδεύματος και να δοθεί ολόκληρη επιστρεφτέα, όχι μισή, ή αλλιώς να διαχωριστεί η περιοχή μας. Και σε περιφερειακό επίπεδο νομίζω ότι κύριε Κασαπίδη ένα πρόγραμμα στήριξης αποκλειστικά για την εστίαση μη επιστρεφτέας επιδότησης που θα αφορά και τα γυμναστήρια ή τους 4 εκατομμυρίων είναι επιτακτική ανάγκη. Ευχαριστούμε κύριε Κάτανα. Ευχαριστούμε κύριε Κασαπίδη να τα δώσουμε στην εστίαση. Ευχαριστούμε κύριε Κάτανα. Κύριε Κάτανα, υπάρχουν κι άλλες δυνάδελφοί σας που πρέπει να τοποθετηθούν. Εσείς ευασθείτε τους υπόλοιπους προσκεκλημένους, σας παρακαλώ πάρα πολύ. Έχετε 7 νουσιλεπτά κύριε Κάτανα, παρακαλώ ολοκληρώστε, σας το ζήτησαν με μεγάλη ευγένεια. Και να εκμεταλλευτείτε κύριε Κασαπίδη τον τοπικό πόρο σε αντίστοιχα προγράμματα. Ευχαριστώ. Κυρία Ζιβιλιάδο έχετε το λόγο. Κυρία Πρόεδρε, τέτοια εισήγηση θέματος δεν έχουμε ξαναδείς αυτό το περιγραφερειακό συμβουλίο. Έρχεται ένα έτοιμα από τον Σύνογο, από τον Σύνδυσμο, τον Εστίασης, όπου με σαφήνια αναφέρεται το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με μία επιχείρηση και την ανταλλαγή εξοδίκων που έχουνε γίνει. Έρχεται η εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη που έχει τίτλο, βάλλον το θέμα έχει τίτλο, στήριξη του κλάδου της επιχειρηματικότητας. Και διαπιστώνουμε ότι ούτε το θέμα που θύγουνε, ο Ιθύγιος Πρόεδρος της Εστίασης, αναφέρεται, αλλά ούτε ως προς την βλάβη που υπέστη μία επιχείρηση, την στοχοποίησή της, και θα αναφερθώ μετά, ούτε στο έτοιμά του που είναι να στηριχθεί ο κλάδος της επιχειρηματικότητας. Ακούσαμε ένα κατεβατό από τον αντιπεριφερειάρχη που πέρα από τις κορώνες, τις απαράδεκτες για λαϊκισμό, όταν αναφέρονται σε τέτοια πράγματα, κύριε Βαβλιάρα, ονοματίζουν. Γιατί, όταν κάποιος βάζει στοιχεία και τεκμηριωμένα σας λέει κάτι, δεν λαϊκίζει, απαιτεί να κάνετε πράγματα. Γιατί εσείς είστε οι περιφερειακοί αρχοί και έχετε τεράστιες ευθύνες. Να είστε πιο προσεκτικός στις αναφορές σας στο περιφερειακό Συμβούλιο. Ερχόμαστε στο θέμα που βάζει ο κλάδος της εστίασης, το έβαλαν οι άνθρωποι από όλες τις πλευρές. Έχουν ένα τεράστιο πρόβλημα. Ειδικά οι περιοχές μας μπήκαν νωρίτερα από την υπόλοιπη χώρα στο lockdown. Δεν είχαμε καμία ειδική αντιμετώπιση, παρότι είμαστε στη φάση που είμαστε σε σχέση με τη διαμετάβαση. Και αυτό θα το συζητήσουμε και μετά. Έρχεται η υπουργική απόφαση, που λέει τι ζήτησε αυτή η περιφέρεια, που είναι σε κρίση με την ανεργία που έχει στην αναθεώρηση του ΕΣΠΑ. Και δεν είναι μέσα ο κλάδος, ο άξονας της επιχειρηματικότητας. Ζητά 270% άψεση των κλάδων που ανέφερε και ο κ. Κάδανας για το περιβάλλον και την επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση. Και μια περιοχή, η οποία έχει το πρόβλημα που έχει και τη δεδομένη χρονική στιγμή, δεν βάζουν μέσα τον άξονα 3. Βγάλαν τα πρώτα 10 εκατομμύρια και για το πρόβλημα που έχει περιοχή με 39.000 επιχειρήσεις, θα μπορώ πως το έβγαλαν. Με δικιά μας πίεση, καταρχήν, και όλων των άλλων θεσμικών φορέων και των υπόλοιπων συναρέφων, έγινε αυτό 40 εκατομμύρια. Άλλο ήταν δώρο να δω, ήταν μια κοροϊδία στα μούτρα των επιχειρηματιών, διότι δεν άλλαξαν τα κριτήρια. Γιατί έπρεπε να μπουν κάτω των 10.000 ευρώ επιχειρήσεις, να είναι επιλέξιμες, και αυτές που άνοιξαν μετά το 2019. Αλλά η περιφερειακή αρχί με μία κουτομπόνυρη λογική. Ήθελε να έχει και την πίτα, και συγγνώμη για το κουτομπόνυρη, το βάσω συσσαγωγικά, το παίρνω ποιο σαν θέλετε, αλλά με μία λογική που δεν ευσταθεί. Γιατί δεν μπορεί από την μια να λες ασέδωσα χρήματα και από την άλλη να βάζεις κριτήρια που τους αποκλείουν όλους. Εγώ κύριε Βαβλιάρα, σε αυτήν τη δεδομένη χρονική στιγμή μόνο διορθωτική εισήγηση τα έκανα. Δεν θα παινευόμουν για τίποτε, γιατί όταν έχετε ανοίξει μία πρόσκληση και από τις 29.000 επιχειρήσεις έχετε 4.000 ετήσεις, και μήμε να παίξω οι υπόλοιπες σε μία χρονική στιγμή που για πρώτη φορά στην ιστορία του ΕΣΠΑ λόγω της πανδηνίας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε υπέρβαση του ΕΣΠΑ κατά 150% πέρα από το συμβασιοποιημένο ποσό, προσέξτε, και να το πάμε σε όποιον άξο να θέλουμε, που σήμαινε αυτό ότι μπορούσαμε να βάλουμε 300.000 επιπλέον σε λιπούς άξονες, γιατί ήμασταν πολύ φαμιλά στις συμβάσεις. Εσείς επιλέξατε να αφήσετε εκτός του το χώρο της επιχειρηματικότητας. Και μιλάνε για την επιχειρηματικότητα που μέχρι στιγμής, και αυτό για να τα ακούσουν και οι βουλευτές μας ακούνε αυτή τη στιγμή, δεν έχει πάει ένα ευρώ στην τσέπη τους. Όλα αυτά που συζητάμε τώρα, η επιστροφή των δανείων δεν επιχωρήγησε. Η αναστολή του ΦυΠΙΑ και των ασταλιστικών εισχωρών είναι διευκόλυνση, θα είπαν και μόνοι τους. Το μόνο που θα ήταν καθαρό χρήμα στην τσέπη τους. Και μάλιστα για ένα κλάδο που μέχρι τώρα από όλες τις προκειρήξεις των μικρομεσαίων δεν ήταν επιλέξιμος. Η αισθίας ήταν μονίμως εκτός. Πρώτη φορά επιτρέπετε και τους βγάλατε εκτός με έναν έυσχυμο και απαράδεκτο για μας τρόπο. Αυτό το πράγμα έπρεπε να απαντήσετε και να κάνετε διορθωτική κίνηση και ελπίζω να την κάνετε. Εμείς προτείναμε 100 εκατομμύρια, να βάλετε άλλα 60. Κάντε μια αναδεόρηση, πέστε κάναμε λάθος. Σε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα. Δεν αντέχουμε άλλους ανέργους και το 21 που ξεκινάει το ΕΣΠΑ βάζουμε τα υπόλοιπα για την προστασία του περιβάλλοντος και ό,τι άλλο θέλετε να βάλετε. Σε αυτή τη φάση όμως όχι. Είναι καταστροφικό και είναι λάθος. Και περιμέναμε μια γενναία εισήγηση από την κλευρά σας. Όσον αφορά το θέμα που θύγεται και δεν μπορούμε εμείς κυρία Πρόεδρε να ξέρουμε όταν μας έρχεται μια εισήγηση ότι εσείς θα αναφερθείτε σε ένα κομματάκι από αυτή. Μέσα εκεί έλεγε και έναν την υπόθεση ενός επιχειρηματίας ο οποίος τίκτηκε και έστειλε ένα εξώδικο στο Περιφερειαέρχη. Αν θέλατε να μην ακουστεί και να μην εξχωλιαστεί να το βγάζατε. Θα τους λέγατε κάτι εισήγηση μόνο για αυτό. Δεν ήταν εισήγηση. Ζητήθηκε να διαγραφεί το έργο, δεν ήταν εισήγηση. Επειδή το διαβάσαμε. Ωραία, ολοκλήρωστομος κυρία Ζεπηλία. Πρώτον, εγώ κύριε Τσούμαρε δεν ξέρω πώς διέρευσε και αν διέρευσε. Ξέρω όμως ένα πράγμα. Ο φιλοξενών της συνεδρίας αυτή που ήταν ο περιφερειάντης. Εφόσον ακούστηκαν συγκεκριμένα ονόματα επιχειρήσεων και οι επιχειρηματίες δεν ήταν παρόντες, έπρεπε άμεσα να ζητήσει να σταματήσει ή να ανακληθεί αυτή η αναφορά. Άλλο να ήταν οι άνθρωποι εκεί και να μπορούσαν να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και άλλο ενάκουσία τους να ονοματίζονται επιχειρήσεις. Το ότι θα διαρέψει κάτι τέτοιο είναι το πιο βέβαιο. Πάνω από δύο άτομα όταν υπάρχουν σε μια σύσκεψη είναι δημόσια σύσκεψη. Αφού συμμετείχαν ένα σωρό άνθρωποι. Ένα σωρό, εννέα άτομα ήταν και σας τα είπα προηγουμένως ποια ήταν τα άτομα. Και με συγχώρετε πάρα πολύ κύριε Ζυμπληλιάδου. Κύριε Τσούμαρη πέστε μετά άμα θέλετε. Μόλις προηγουμένως είπατε... Λέω λοιπόν ότι όταν δεν είναι παρόντες σε μια σύσκεψη, αυτοί για τους οποίους ονοματίζονται και λέγονται κάποιες κατηγορίες, δεν πρέπει να γίνεται καμία αναφορά. Επίσης θέλω να πω αν ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας στην αδύναμη θέση που βρισκόταν, με τα προβλήματα που έχει η αισθίαση και τα ακούσαμε. Με το lockdown στο κεφάλι του. Άκουσε και αυτό και έκανε ένα εξόδητο. Νομίζω ότι ο έχων εξουσία και δύναμη στα χέρια του πρέπει να είναι πιο επιεικής. Και όχι μία σου και μία μου. Τι εκδικητικό είναι αυτό τώρα. Να αρχίσουμε να κάνουμε και εξόδηκα. Κυρία Ζιμπυλιάδου, εστιάστε όμως, σας παρακαλώ. Να λες η κυρία Πρόεδρε, θα προσεγγίσει να ανακαλέσει το εξόδητο και όχι να ανταπαντήσει το εξόδητο. Ωραία. Έχετε συμβληρώσει κάτι άλλο. Να είναι η ψίχραιμη φωνή ο περιπεριάρχης στη δύσκολη φάση που περνάνε οι επιχειρήσεις. Και όχι ο τιμωρός. Αυτή τη φάση που περνάμε, οι άνθρωποι στις επιχειρήσεις χρειάζονται συμπαράσταση και στήριξη. Και στο θέμα αυτό που το φέρατε, μπροστά από ένα πολύ σοβαρό θέμα, δεν έχουνε ούτε το ένα ούτε το άλλο. Εμείς τους κατηγορούμε κιόλας. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ο κύριος Τσάκωνος, παρακαλώ, έχει τον όμορφο. Κυρία Πρόεδρε, μπορώ να το δέχω λίγο. Κύριε Μπασίνα, να ολοκληρώσουν λίγο οι επικεφαλείς και στη συνέχεια... Μισό λεπτό, κύριε Τσούμωρος και η κυρία που είπε η κυρία στην Πελιάδο. Κύριε Μπασίνα, σας παρακαλώ... Όχι, θα απαντήσουμε. Τα δεν υπάρχουν. Θα απαντήσουμε. Στη συνέχεια. Παρακαλώ τον κύριο Τσάκωνο. Παρακαλώ, κύριε Τσάκωνο. Καλησπέρα πρώτα-πρώτα σε όλους. Τι ήθελα να πούμε. Πρώτα-πρώτα το πρόβλημα αναδείχθηκε από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Στην ουσία έχουν αποκλειστεί. Με βάση αυτό, νομίζω ότι πρέπει να δούμε σε αυτή την κατεύθυνση τι μπορούμε να κάνουμε. Και πώς μπορούν αυτά τα μέτρα να υποφεληθούν αυτές οι επιχειρήσεις. Που είναι ουσιαστικό κατά την άποψή μας. Από εκεί και ύστερα, νομίζουμε ότι τα προβλήματα του πλάδου είναι ήδη τεράστια. Και δεν είναι μόνο την εποχή που είχαμε το lockdown. Είναι όλο το προηγούμενο διάστημα, όπως αναφέρθηκε, που επιχειρήσεις αυτές μπορούσαν να λειτουργούν με μειωμένα κριτήρια και όχι μόνο. Και δεν είναι μόνο τα υποστήρα, είναι και τα επομοτήρια. Είναι μια σειρά διπλάδι. Κυρίως αυτοαπασχολουμένων και οικογενειακών επιχειρήσεων που ουσιαστικά έχουν αποκλειστεί. Και εδώ πρέπει να πούμε τα πάγια προβλήματα που υπάρχουν. Όπως είναι ο φόρος επιτυδέχματος, όπως είναι το αφορολόγητο. Δεν μπορεί από το πρώτο ευρώ μια οικογενειακή επιχείρηση ή ένας αυτοαπασχολούμενος να τρώει στο κεφάλι 22% φόροισοδήματος. Ή δάνεια επιχειρήσεων που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν και κάτω από τις συνθήκες και της κρίσης της προηγούμενης, αλλά και με τις συνέπειες από την πανδημία. Και σε αυτά τα ζητήματα να έχουμε να δοθούν κάποιες φοροαπαλλαγές. Και όχι να δίνονται μόνο φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο. Εδώ είναι τα βασικά προβλήματα και εμείς αυτά θέλουμε να εστιάσουμε. Συμφωνούμε με όσα επιχειρήματα ακούστηκαν από τα Σωματεία. Κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις. Και εδώ θέλουμε να δούμε ότι θα πρέπει αυτές οι επιχειρήσεις να βρεθεί τρόπος να ενισχυτούν. Γιατί δυστυχώς αποκλείονται σήμερα. Με βάση αυτά εμείς θέλουμε να σταθούμε σε αυτά τα ζητήματα. Όπως επίσης και δεν μπορεί η περιφέρεια να απαντά με εξώδικα κάτω από την πίεση που έχουν οι μικροί επιχειρηματίες. Σε αυτή τη βάση τοποθετούμαστε. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε περισσότερη κουβέντα. Όλα αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης που είναι συνέχεια και αυτά που λέει η περιφέρεια. Εμείς το θεωρούμε ενία και την κεντρική διοίκηση αλλά και την περιφέρεια. Άλλωστε ο κ. Βαβλιάρας αυτό που ανέφερε ήταν στα μέτρα της κυβέρνησης. Με βάση αυτά τα ζητήματα πιστεύω ότι δεν μπορούν οι μικροί επιχειρηματίες να περιμένουν τίποτα ούτε από την κυβέρνηση ούτε από την τοπική διοίκηση ότι θα μπορεί να σταθεί στο πλευρό τους. Ήδη όπως και οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα πληρώσουμε όλα τα βάρη γι' αυτό χρειάζεται ενιαίο μέτωπο να απαντήσουμε και οι μικροί επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι και από αυτή την πλευρά να διεκδικήσουμε όλα αυτά που μας ανήκουν για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Και όπως θα πω και στο επόμενο θέμα υπάρχει τεράστιο ζήτημα ιδιαίτερα για την περιοχή μας και θα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε. Ευχαριστώ. Κυρία Πρόεδρε συγγνώμη. Παρακαλώ κ. Δασκαλώβου. Ο Πρόεδρος Εστιάσης των Καταστημάτων των Καφέ Ειδρυβερών περιμένει... Έχω ενημερώσει τη Γραμματεία για να τη κοινωνήσει μαζί του. Παρακαλώ μην διακόπτει η διαδικασία. Όχι δεν διακοπτώ. Απλά να πούμε να αποκαταστήσουμε το όποιο σφάλμα έχει γίνει. Εντάξει. Ευχαριστώ πολύ. Παρακαλώ κ. Σαβουλίδης. Είναι παρόν. Αν όχι ο κ. Πράσος έχει το λόγο. Κ. Πράσος. Καλησπέρα σε όλους καταρχήν. Εμείς υιοθετούμε αυτά που ζητάν τα Συνδικάτα της Εστιάσης, εις λογική τους φορείς, όπως ακούστηκαν σήμερα και σύμφωνα και με το έγγραφο που στάλθηκε από το σωματίο Ερμής. Είναι αυτοί που τα ξέρουν καλύτερα και τα ζουν στο πετσί τους. Έχω να πω ότι αυτό που ακούστηκε είναι ντροπή όντως, αν δέκα μήνες οι άνθρωποι πήραν 1.300 ευρώ για να ζήσουν οικογένειες, για να τελειώσουν 60% των ενοικίων και ακριβώς πού ακριβώς θα τα βάλουν. Να πείτε ότι λεφτά δεν έχει πολλά η κυβέρνηση. Έχει όμως. Πθες ακούσανε ότι σε αεροπορική εταιρεία δόθηκαν 120 εκατομμύρια. Συνδετική αεροπορική εταιρεία. Άρα, λεφτά έχουν γιατί που θέλουν. Οπότε, πρέπει να κοιτάξουν αυτούς τους ανθρώπους, τους αυτοαποσχολούμενους και τους υπόλοιπους μικρούς επιχειρηματίες, οι οποίοι καταστρέφονται. Επίσης, οι περιφερειακοί αρχοί, ο περιφερειάρχης, ο αντιπεριφερειάρχης, πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν είναι κυβερνητικά στελέχη. Δεν ήταν ανάγκη να απολογηθεί ο κύριος τους αντιπερειάρχης με αυτόν τον τρόπο με το τι έχει κάνει η κυβέρνηση. Αλλά, αντιθέτως, να ταυτιστεί με τα αιτήματα των καταστηματαρχών, των συνδικάτων τους και ενιαία η περιφέρεια να απαιτήσει λύση σε αυτά τα προβλήματα που βάζουν αυτοί οι άνθρωποι συλλογικά. Το δεύτερο ζήτημα αφορά αυτή την καταγγελία που έγινε για τον υπουργό τον κ. Χαρταλιά. Είναι ανεπίτρεπρο, όντως, μικρές επιχειρήσεις να στοχοποιούνται. Δεν ήταν μόνο η συγκεκριμένη που αναφέρθηκε. Νομίζω ότι ο κ. Χαρταλιάς αναφέρθησε τρεις ή τέσσερις επιχειρήσεις ονομαστικά. Αυτό είναι έγκλημα, διότι αυτές οι επιχειρήσεις μπορεί να κλείσουν. Ταυτόχρονα γίνονται επιλεκτικά, διότι την ίδια περίοδο τρεις και τέσσερις αλυσίδες σούπερ μάρκετ παρουσιάστηκαν με κρούσματα, όπως και οι αεροπορικές εταιρείες που τις υπηδοτούν, με 120 εκατομμύρια τώρα, έχουν φέρει κρούσματα από το εξωτερικό. Κάθε μέρα τα ακούγαμε, δεν είπε κουβέντα κανένας γι' αυτούς. Και αντιθέτως, στοχοποιήθηκαν τρεις, τέσσερις μικρές επιχειρήσεις. Είναι θέμα του Περιφοριακού Συμβούλιου, όχι μόνο γιατί ήρθε, γιατί από το Περιφοριακό Συμβούλιο βγήκε αυτό. Δεν μπορεί ο Χαρδαλιάς να ήρθε εδώ και να ήξερει τις επιχειρήσεις και μάλιστα συγκεκριμένα ητάδε και ητάδε, δεν γνώριζε. Και εγώ προτείνω εδώ πέρα να βγει ένα ψήφισμα από το Περιφοριακό Συμβούλιο, κατά δίκης του κυρίου Χαρδαλιά, γι' αυτόν τον τρόπο αντιμετώπισης των ανθρώπων που υποφέρουν σήμερα. Αυτά ήθελα να σας πω. Ευχαριστώ κύριε Πράσο. Να απαντήσει ο κύριος Βαβλιάρας και στη συνέχεια να δώσει τον λόγο στον κύριο Περιφοριακό Συμβούλιο. Εγώ, κυρία Πρόεδρε, θα του πω λίγο. Ναι, κυρία Πρόεδρε. Και εγώ θα του πω λίγο. Ναι, μισό λεπτό να απαντήσει λίγο ο κύριος Βαβλιάρας. Αν θέλω να δώσω τον λόγο μετά, ναι. Ναι, πάτε το λόγο εσείς και να ολοκληρώσουμε το δουλειά σας με τον κύριο Περιφοριακό Συμβούλιο. Θα συμφωνήσουμε με την κυρία Δεμπελιάδου ότι αυτό που έκανε ο κύριος Καλλιάρτης με τον κύριο Πράσσο, εγώ δεν μπήκα στη δικασία αυτή να κάνω την κουβέντα, αυτή είναι γιατί νόμιζα ότι είχαμε μόνο την επιχείρηση, γενικότερα την αιστία στην Κοζάνη, στον κυριακό Συμβούλιο. Εφόσον μπήκε την κουβέντα αυτή θα την κάνουμε. Θα συμφωνήσω λοιπόν με την κυρία Δεμπελιάδου και τον κύριο Πράσσο, να κάνει έγκλημα ο κύριος Καλλιάρτης, να κατηγορεί τέσσερα μαγαζιά της αιστίας. Στα δικαστήρια υπάρχουν περισσότερα εκκλούσματα. Ο κύριος Σνάλφος, για μένα πολύ καλά έκανε, ήθελε να μάθει από πού ήρθαν τα πράγματα. Αντιπεριφράει κύριε Τσούμαρη, μας είπατε το καρδί του έγγραφου το κάναμε εμείς, όχι κύριε Μπομόναρη. Και μας κατηγορήσατε πού τα μάθαμε. Όχι δεν κατηγορήσα. Σας παρακάλεσα και όλος έκανα μια ερώτηση και σας παρακαλώ αν θέλετε. Πέστε μας ποιος το διέρευσε. Δεν ξέρω, εμείς μαθαίνουμε έξω τον κόσμο στην κοζάνη. Αν δεν ξέρω με κάτι τέτοιο το πρόσωπο... Να τελειώσει κύριε Τσούμαρη, να τελειώσει, να τελειώσει, να τελειώσει, να τελειώσει. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Μπορώ να τελειώσω, μπορώ να τελειώσω. Εμείς μιλάμε θετικά, πέστε μας ποιος είναι αυτός που σας είπε. Εμένα δεν είπε τίποτα. Δεν μας έχετε αποδείξει ότι υπάρχει κάποιος άτομος. Άρα δεν υπάρχει κατηγορία. Άρα δεν υπάρχει κατηγορία. Άρα δεν υπάρχει κατηγορία. Άρα δεν υπάρχει κατηγορία. Άρα δεν υπάρχει κατηγορία. Άρα δεν υπάρχει κατηγορία. Δεν θέλουμε να συνεχίσουμε την κουβέντα ονομαστικά. Κύριε Πασίνα, ορίστε. Ευχαριστώ πολύ. Μιλάμε για κάτι το οποίο είναι τελείως αδιευκρινιστό και μάλλον θα έλεγα ότι απ' τη στιγμή που δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο να μας πείτε τι είπαμε εκεί μέσα, τι υπόθεκε και ποιος το είπε, δεν νομίζω, είναι στον αέρα. Να το γλίσουμε μόνο. Στον αέρα. Να το γλίσουμε μόνο. Στον αέρα. Να το γλίσουμε μόνο. Στον αέρα. Πέστε μας ακριβώς τι είπαμε. Να ξέρουμε κι εμείς να μυθούμε, αν πρέπει. Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ να σεβαστούμε και τους υπόλοιπους των συγκεκριμένων. Θα δώσω τον λόγο. Θέλετε κάποια τοποθέτηση επί του συγκεκριμένου θέματος, κυρία Ποβόναρη, επί της αισθίασης, κυρία Ποβόναρη. Κυρία Ποβόναρη, εγώ θα το προθετηθώ και αυτή η τοποθέτησή μου θα μ' αφήσω, σας παρακαλώ, να είναι με τον τρόπο που θέλω εγώ και όχι με τον τρόπο που θέλετε εσείς. Σεβόμενη όμως τις διαδικασίες, κυρία Ποβόναρη. Η αισθίασης είναι όλα αυτά που συζητήθηκαν μέχρι τώρα. Ακούστηκαν διάφορα με μία λέξη μόνο. Αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν θα ψάξουμε εμείς να βρούμε ποιος το διέρευσε. Αυτό θα ψάξουν να το βρούν αυτοί που ήταν μέσα και ξέρουν ποιοι ήταν. Πάντως γεγονός είναι ότι διέρευσε και γράφτηκε σε σάιτ της Κοζάνης κτλ κτλ. Θα επανέλθω στο θέμα, γιατί με έχετε διακόψει πάρα πολλές φορές μέχρι τώρα, λέγοντας ότι είμαστε εκτός θέματος. Θα επανέλθω προς το περιφερειακό συμβούλιο. Αυτό όμως που κλείνοντας και για την αισθίαση θέλω να πω, είναι ότι καλό θα ήταν σε αυτή τη συζήτηση που μέχρι τώρα γίνεται, να ακουστεί μία πρόταση από την πλευρά της περιφερειακής αρχής για την περαιτέρω στήριξη των επιχειρηματιών. Το θα δούμε, θα κυνηγήσουμε, θα ψάξουμε, για μένα δεν είναι πρόταση. Αλλιώς δεν έπρεπε να έρθει το θέμα. Ας το φέρνατε όταν θα ήσασταν έτοιμοι να έχετε προτάσεις, να συζητήσουμε επί των προτάσεων. Επειδή είμαστε καλισμένοι εδώ για ένα συγκεκριμένο θέμα για τη στήριξη της αισθίασης. Θα ήθελα λοιπόν να μιλάμε για αυτό το θέμα. Τώρα υπάρχει ένα ειδικό θέμα που απασχολεί από εκεί πολλή ώρα το Περιφερειακό Σεβούλιο και νομίζω ότι είναι λάθος. Μπορεί να είναι σωστό το θέμα, μπορεί να χρεια... Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, κύριε Κάτανα. Κύριε Κάτανα, μην διαβάζω σε παραπολίες σας, δεν την διέκοψε κανείς. Μιλάμε για τη στήριξη της αισθίασης και θέλουμε να έχουμε μια απάντηση από τον Περιφερειάρχη ή από τον κύριο Βαβλιάρα όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, την επιδότηση μέσω ΕΣΠΑ. Υπάρχει περίπτωση να διαφοροποιηθεί κάτι, υπάρχει περίπτωση να βοηθηθούν τα καταστήματά μας για να το ξέρουμε. Ωραία, ευχαριστούμε κύριε Γεωργιάδη. Κύριε Βαβλιάρ, έχει το λόγο στη συνέχεια ο κύριος Περιφερειάρχης και να κλείνουμε το συγκεκριμένο θέμα. Ήθελα λίγο να κάνω μια... Κύριε Αντιό. Κύριε Λησαρίδη. Θα ήθελα να πω και εγώ δύο λόγια σας, παρακαλώ. Πολύ σύντομα, κύριε Βαβλιάρ, παρακαλώ, παρακαλώ. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Παέρα. Καταρχήν πρέπει να πω ότι νομίζω είμαστε λίγοι και είμαστε γνωστοί στην περιοχή. Το πόσο κατανοούμε τις επιχειρήσεις, πρέπει κάποιοι να ξέρουν ότι είμαστε άνθρωποι των επιχειρήσεων και γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει πρόβλημα και μάλιστα αυτές τις ημέρες αυτό το χωρικό διάσημο που περνάει με το COVID αλλά και νωρίτερα με τα υπόλοιπα προβλήματα που κάνουν οι επιχειρήσεις. Πράγματι η Κοζάνη και η Καστοριά ξεκίνησαν νωρίτερα στο lockdown. Γι' αυτό ακριβώς και βγήκε το ΦΕΚ για τη στήριξη των δύο περιοχών και μετά απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα γιατί έγινε και εκεί το lockdown. Αλλά τα μέτρα που προηγουμένως είπα ήταν γιατί είχαν βγει μόνο για την Κοζάνη και την Καστοριά. Τα χρήματα τα οποία επιστρέψαμε και το ανέφερα ήταν για να καταδείξω πόσα πήραμε από αυτή τη συμμετοχή μας. Κεντρική Μακεδονία βγήκε πρώτα, κύριε Βαμβιάρα, για τη μη επιστρεπτέα επιφορεήση. Εσείς βγήκατε δύο μήνες μετά. Ιούνιο βγήκε η Κεντρική Μακεδονία. Κυρία Ζεπηλιάδου, παρακαλώ πάρα πολύ μη να εμπόπτομαι. Φαντάζουμε να γνωρίζετε ότι ήμασταν οι πρώτοι που το ανακοινώσαμε. Μαϊομήνα. Η ανακοίνωση παίζει ρόλο ή πότε βγήκε η πρόσφυση. Αν κοιτάξετε να δείτε είναι αμέσως μετά τη Κεντρική Μακεδονία. Και αν θέλετε να κάνουμε ζήτηση κάνουμε. Άρα δεν ήσασταν οι πρώτοι. Φαντάζομαι δεν σας διέκοψα ποτέ. Βγήκατε δύο μήνες. Φαντάζομαι δεν σας διέκοψα κυρία Ζεπηλιάδου. Λοιπόν, για το αν συζητάμε με τους συλλόγους και με τις επιχειρήσεις. Βρεθήκαμε τουλάχιστον δέκα φορές και με τους εμπορικούς, με την αισθιέση και με τους γημαστηριούχους κυριακάτανα. Πολλές φορές. Και το αν τους καταλαβαίνουμε ή όχι το δείχνουν οι πράξεις μας. Το να λέμε θα πρέπει να δώσουμε σε όλους ό,τι μας ζητάνε είναι πολύ εύκολο να το λέμε. Δεν ξέρω αν θα πρέπει να είμαστε ευχάριστοι όμως ή αν θα πρέπει να μπορούμε να κανονίσουμε αυτά που μπορούμε να δώσουμε και στη συνέχεια τις επόμενες ημέρες θα ακούσετε πραγματική τι άλλο μπορούμε να δώσουμε. Αλλά πριν το σιγουρέσουμε δεν θα το αρχινώσουμε. Για τη μία επιστρεπτά είστε ενθουσιασμένοι κύριε Παππαράχα. Κύριε Κάτανα μη διακόψετε παρακαλώ. Ολοκληρώσετε κύριε Παππαράχα. Θα κάνω αυτή την πρώτη που το θέλουμε για να μπορούσαμε να δώσουμε σε όλους όσο παραπάνω γίνεται. Σε όσους δώσατε. Κύριε Κάτανα. Θα ξέρετε επίσης εσείς τουλάχιστον κύριε Κάτανα. Σας αναδιαβάζει την εισήγηση ο κύριος Βαβλιάρας τώρα. Τι πράγματα είναι αυτά μας. Σας αναδιαβάζει την εισήγηση. Κύριε Κάτανα δεν σας τη έκρυψε κανείς. Κύριε Βαβλιάρα ολοκληρώστε παρακαλώ. Την κάνω εγώ και όχι εσείς. Φαντάζομαι να γνωρίζετε γιατί διατελέσετε προηγούμενοι περίοδο ότι ο Πόλος δεν χρησιμοποιεί της όλης τη δικαιομακρατορία. Και το λέτε δημόσια. Κύριε Βαβλιάρα. Ήμουν συγκεκριμένος αυτό που είπα. Αν δεν καταλαβαίνετε βάζτε το ξανά στο βίντεο. Κύριε Κάτανα. Σας παρακαλώ πάρα πολύ κύριε Κάτανα. Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Σεβαστείτε τη διαδικασία. Έχουμε 92 άτομα σήμερα στο περιφερειακό συμβούλιο. Έχουμε επίσης ένα πολύ σημαντικό θέμα. Σας παρακαλώ πάρα πολύ κύριε Βαβλιάρα. Αλοκληρώστε παρακαλώ. Αν θέλετε να υψώσουμε τους κόμους μπορούμε. Αν θέλετε να είστε στη δημοσιότητα κάθε μέρα γράφοντας οτιδήποτε κι αυτό εφικτό είμαι. Κύριε Βαβλιάρα. Πέρατε μια ελπέστατη εισήγηση. Μια εισήγηση που δεν είχε ούτε καν μια πρόταση. Και έχετε το φράσος... Κύριε Κάτανα. Αντιγνώμη σας ήταν η ελπέστατη. Κύριε Κάτανα. Κύριε Γιάτσιο. Δεν θα γίνει συζήτηση. Σας απάντησαν ήδη οι πρόεδροι της αισθίασης. Κύριε Κάτανα. Κύριε Γιάντσο. Κύριε Γιάντσο προσγειωθείτε στην πραγματικότητα. Λοιπόν. Κύριε Βαβλιάρα. Προσπαθούμε τι είμαστε. Εσείς δεν κατεβήκατε ακόμα από το συλλοπάκι που ήσασταν στο παρελθόν. Κύριε Γιάτσο δεν υπάρχει λόγος. Ο κύριος Βαβλιάρας δεν θέλει φοείθεια. Μπορεί να απαντήσει. Κύριε Γιάτσο. Κύριε Γιάτσο. Κύριε Βαβλιάρα. Κύριε Βαβλιάρα το μικρόφωνο σας ολοκληρώστε. Δίνουμε τον λόγο στον κύριο Περιπεριάρχη στη συνέχεια και ολοκληρώνουμε. Παρακαλώ κύριε Βαβλιάρα το μικρόφωνο σας. Κύριε Πρόεδρε. Εμείς θα κριθούμε από αυτά που μπορούμε να κάνουμε από τους πολίτες. Τα υπόλοιπα θα το πούμε σε άλλο χρόνο. Ευχαριστώ. Θέλει να συμπληρώσει κάτι ο κύριος Αλισσαρίδης. Ναι, ναι κύριε Πρόεδρε. Κύριε Αλισσαρίδη, κύριε Μαρκόπουλε στη συνέχεια μισό λεπτό. Κύριε Αλισσαρίδη, κύριε Μαρκόπουλε και κλείνω κύριος Περιπεριάρχης. Κύριε Αλισσαρίδη. Ωραία. Μ' ακούτε. Θα ήθελα να πω και εγώ δύο λόγια όσο αφορά αυτό το περιβόητο πρόγραμμα που βγάλαμε σαν Περιπεριακή Αρχή τα 40 εκατομμύρια ευρώ. Εγώ απλά θα ήθελα να μιλήσω με κάποια νούμερα διότι άκουσα από κάποιους ότι έχουνε γίνει 4.700 επιχειρήσεις. Ότι θα μπούνε μέσα σε αυτό το πρόγραμμα χίλιες επιχειρήσεις. Λοιπόν, για να βάζουμε κάποια πράγματα λίγο σε νούμερα. Όντως έχουνε γίνει 4.700 επιχειρήσεις. Βέβαια, από όλες αυτές δεν είναι σίγουρες ότι θα μπουν μέσα στο πρόγραμμα. Δεύτερον, από τις χίλιες επιχειρήσεις που ακούστηκε δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή, απ' ό,τι πληροφορούμαστε από την KEPANEM, η οποία η διαδικασία είναι αυτή τη στιγμή της ανοιχτή της αξιολόγησης θα είναι πάνω από 1.700 επιχειρήσεις. Επομένως, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε κάτι επίσημα. Ας γίνει ο έλεγχος των επιχειρήσεων από την KEPANEM, ας τελειώσει. Ας δούμε, επιτέλους, πόσες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, πόσες θα είναι απ' έξω. Και εδώ, είμαστε πάρα πολύ ωραία, να δούμε τι μπορεί να γίνει. Εμείς, αυτή τη στιγμή, καλύπτουμε το 40% των επιχειρήσεων που έχουνε κάνει έτοιση στο πρόγραμμα. Τώρα, ένα δεύτερο που θέλω να πω, ότι να ξέρουν οι κύριοι ότι οι επιχειρήσεις στην Δυτική Μακεδονία δεν είναι 39.000, όπως πάρα πολύ το λένε. Δεν ξεπερνάνε οι επιχειρήσεις πάνω από τις 19.000 επιχειρήσεις στην Δυτική Μακεδονία. Και αν βάλουμε και το 15-20% που αυτές οι επιχειρήσεις είναι παγωμένες, μέσα από τα στοιχεία, τα επίσημα των επιχειρητήριων, η Δυτική Μακεδονία δεν έχει πάνω από 15.000 επιχειρήσεις. Τώρα, όσα αφορά, γιατί άκουσα κάποια νούμερα, για τα επιχειρήσεις... Κύριε Ζεπλιάδα, αφήστε με. Όσον αφορά το επιχειριακό πρόγραμμα της Δυτικής Μακεδονίας, το συνολικό πρόγραμμα της Δυτικής Μακεδονίας, του ΕΣΠΑ, αυτή τη στιγμή έχει γίνει υπερδέσμευση στο 280,8%. Άρα δεν μπορούν να μας λένε παραπέρον νούμερα. Και στον Άξονα 3, που αφορά... Μετάξονο μιλάτε, κύριε Λυσαρίδη! Όλες τις δύο στον Άξονα 3 έχουμε κάνει υπερδέσμευση. Τριακόσια έντεκατα εκατό. Το ξαναλέω, τριακόσια έντεκατα εκατό. Και πού τα πήγατε έντεκατα εκατό? Κύριε Ζεπλιάδου, μην διακόπτετε να ολοκληρώσει ο κύριος Λυσαρίδης, παρακαλώ. Δεν κόψα κανένα. Θα παρακαλώ να μ' αφήσετε να μιλήσω με κάποια συγκεκριμένα νούμερα, τα οποία είναι δημοσιευμένα. Τριακόσια έντεκατα εκατό. Άρα, εμείς μέχρι το τέλος του προγράμματος πρέπει να έχουμε μια υπερδέσμευση του εκατόν δέκατα εκατό. Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για την στήριξη της επιχειρηματικότητας και πάντοτε με βάση τα νομικά πλαίσια του κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και ακολουθούμε ό,τι μας λένε οι συναδέλφοι μας στην διαχειριστική αρχή. Τώρα, όσα αφορά για κάποια άλλα πράγματα που είπατε, θα μπορούσαμε να βάζουμε κάποιες επιχειρήσεις κάτω από 10.000 ευρώ. Ναι, όντως έχετε δίκιο ότι απορρίθηκαν κάποιες επιχειρήσεις κάτω από 10.000 ευρώ έξοδα. Γι' αυτό μπορούμε να σας πούμε ότι σε λίγες μέρες είναι έτοιμο το πρόγραμμα και θα είναι στον αέρα για όλες αυτές τις επιχειρήσεις κάτω από 10.000 ευρώ έξοδα. Θα μπορούμε να σας πει και σε λίγο και ο περιφερειάρχης. Όσα αφορά το Ταβίν, το Ταμείδο Κυκής Βακεδονίας, που πάρα πολύ συγκρότησε από την αρχή ο κ. Καρυπίνης και πράγματο για αυτό το πράγμα, δυστυχώς όμως κάποια δεδομένα δεν μπορούσαν να προχωρήσουν. Εμείς παρ' όλα αυτά το φτάσαμε σε ένα πολύ ωραίο σημείο και στις επόμενες μέρες είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε και ένα πρόγραμμα στηρίξης των πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσω υγειοδοτικών δανείων. Και ένα άλλο πράγμα, ότι στον Άξιον Α1 έχουμε δώσει πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ στηρίξη της επιχειρηματικότητας όσο αφορά τις επιχειρήσεις που αφορούν τον τεχνολογικό τομέα. Και έπετε ένα άλλο πρόγραμμα, στηρίξη στο ουκλάσσερ και στηρίξη τις θερμοκητήτες. Αυτά ήθελα να πω κ. Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ κ. Λεσσαρίδη. Κύριε Μαρκόπουλε, πολύ σύντομα. Κύριε Πρόεδρε και κ. Πρόεδρε, ευχαριστώ το λόγο, μετά μόνο για μησοβευτό. Παρακαλώ, η ώρα έχει πάει έξι παρά είκοσι. Έχουμε αρκετούς τους κεκλημένους. Θέλω να σεβαστείτε λίγο και τον πρόεδρο των υπόλοιπων. Κύριε Μαρκόπουλε, έχετε το λόγο να παρακαλώ. Επειδή έχω κάνει αυτή τη δουλειά στο παρελθόν και επειδή έχω δελες και πρόεδρος επιμεληντηρίου επί αρκετά χρόνια, θα ήθελα να πω δυο-τρία πράγματα στο πάνελ, σε όλους όσους μας ακούνε αυτή τη στιγμή, διότι αυτές οι επιχειρήσεις πληρώνουν ενίκια από τα μεγαλύτερα που υπάρχουν στην πιάτσα. Δεύτερον, η ΔΕΙ είναι πάρα πολύ υψηλή για τα καταστήματα αυτά. Χρησιμοποιούν υγραέριο και άλλες μορφές ενέργειας. Η ΔΕΙΑ εξαιρετικά υψηλή. Πληρώνουν δημοτικά τέλη. Προσωπικό υπεράριθμος σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις. ΦΠΑ, φόρος επιτιδεύματος, φορολογία, προϊόντα και πρώτε σύλληλα σε καθημερινή βάση, ΑΕΠΙ και εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων, πειρασφάλεια, υγειονομικό κυκανόν, στήρισης του υγειονομικού, εύκα των επιχειρηματίων ή εύκα των εργαζομένων, και να μην ξεχάσουμε, ως τελευταίο και δεν είναι τελευταίο, γιατί πάρουν καλλιτέχνες, ορχίστες από πίσω, γιατί γράψετε και για καταστήματα διασκέδασης, ότι οι άνθρωποι αυτοί δουλεύουν 365 μέρες το χρόνο, και Χριστούγιανα και Πρωτοχρονιά και Πάσχα και 15 Αυγούστου, δουλεύουν όλο το χρόνο. Προχθές στη Γαλλία συζητούσαν για να μην ανοίξουν τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τις γιορτές και να ανοίξουν μετά της 15 Ιανουαρίου. Όλη η Γαλλία αυτή τη στιγμή λέει ότι δεν γίνονται γιορτές χωρίς να είναι ανοιχτή η αισθίαση. Και ήδη στην Ελλάδα, ακόμα και να ανοίξει και σε ποιο βαθμό θα ανοίξει, συζητούν όλοι ότι αν δεν ανοίξει η αισθίαση για τις γιορτές, ο κόσμος δεν έχει νόημα να πάει σε περιοχές όπως είμαστε εδώ, στην Κασοριά, στη Φιλόρινες, στη Κουσάνη, στα Γρεβενά, να έρθουν από Θεσσαλονίκη και από Αθήνα, από τη στιγμή που η αισθίαση δεν είναι ανοιχτή. Θέλω να καταλάβετε ότι το θέμα της αισθίασης είναι πάρα πολύ βασικό θέμα και οι επιχειρήσεις αυτές εκτός του ότι είναι υπεράριθμες και έχουν και υπεράριθμο προσωπικό, αυτή τη στιγμή πλήττονται πάρα πολύ σε σχέση με άλλες επιχειρήσεις του εμπορίου ή επιχειρήσεις σε άλλες επιχειρήσεις και λοιπά με το δεδομένο ότι είναι σε καθημερινή βάση ανοιχτές, τα κέρδη είναι σχετικά μικρά θα έλεγα με το δεδομένο ότι έχουν πάρα πολλά έξοδα και θα πρέπει να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα, θα πρέπει να βγάλει η περιφέρειά μας ένα ειδικό πρόγραμμα είτε από την περιφέρεια είτε σε συνεργασία με την κυβέρνηση κάτω, θα πρέπει να βγει ένα ειδικό πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις της αισθίας. Ευχαριστώ κύριε Μαρθόπουλο. Κύριε Καρατζίδη παρακαλώ πολύ σύντομα. Δε θα υπερβολογωθώ κύριε Πρόεδρε και θα σας δώσω λόγο μόνο και μόνο για να πω το εξής. Από όλα οι θύσεις οι οποίες είναι υπόψη μας, ουσιαστικά το αυτό το οποίο λέει είναι ότι είμαστε ικανοποιημένοι ή σχεδόν ικανοποιημένοι με αυτά που έχει κάνει η κυβέρνηση και η περιφέρεια. Αυτό όμως που προκύπτει από όλους τους φορείς από τους οποίους θεωρητικά εισαφούσαν είναι ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει παρά μόνο μία μετάθεση υποχρεώσεων και μια ενίσχυση ιδιαίτερα μικρή. Δηλαδή μιλάμε για την επιστρεπτέα προκαταβουλή για όσους του δικαιούνται οι οποίοι είναι 250 ευρώ το μήνα, δεν χρειάζονται ούτε για προγανειασμούς και επίσης απλά για ακούγοντας τον κύριο Λισαρίτη που τον εκτιμώει καθόλα, όταν ουσιαστικά χαιρόμαστε για το ότι με τους αριθμούς ο οποίους δίνει μιλάμε για την δυνατότητα επιδότηση επιφορικής ενός 10% των επιχειρήσεων. Αν μιλάμε για 1715 χιλιάδες άντε να είναι λίγο πάνω λίγο κάτω. Η θέση δεν είναι να εφαρμόζει ορθά τους κανόνες Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κυβέρνησης, είναι ακριβώς να διεκδικεί και να τους υπερβαίνει. Και για μας το θέμα το πρέπει να δούμε επίσης μπροστά μας και το θέτω. Τώρα όλα αυτά δεν είναι άσχετα που έχουμε και εκπροσθώπους της δικής πολιτικής σκηνής. Με όλη την γενικότητα γιατί αυτές ουσιαστικά που ενισχύονται τώρα είναι μεσαίες και πάνω επιχειρήσεις και ειδικά στο χώρο της αισθίας. Προχθές προσιάθηκε η έκθεση της αρίδης, η οποία φτωχοποιεί ευθέως την πολύ μικρή επιχείρηση από 0-3 εργαζόνους, που μιλάμε για τις επιχειρήσεις από το 70% στην Ελλάδα με το αντίστοιχο ποσοστό των εργαζομένων που θεωρεί βαρύδιο και μη παραγωγική. Χαρακτηρίζεται δημοσιογραφικά ως μία από τις 7 πληγές της οικονομίας και όμως αυτές οι πληγές, ειδικά σε περιοχή που βγαίνεται κουβέντε είναι κυρίως αυτές. Θα πάρουμε για αυτές οι αντίγρασεις ή θα χαρακτηρίσουμε γενικώς αυτή την πορεία να μη συπονεί, θα το δούμε στον Άνω και είναι μόνο μία πιστημονική έκθεση αν θελήσουμε να είμαστε τόσο αφενείς σαν περιφερειακό συμβούλ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κύριε Καρατζίδη. Κύριε δασκαλώφιλε, πολύ σύντομα, σας παρακαλώ. Ναι, κυρία βράδερ, ήρθαμε πολύ σύντομος. Να επανερθώ στο ζήτημα καναργάς που έβαλα για τον αποκλεισμό του Σωματίου της Εντερυφεριακής Ενώτας Γρεβενών. Επικοινώνησα με τον Πρόεδρο, ο οποίος επιδεδέωσε τον αποκλεισμό, είπε ότι είναι δυσαρεστημένος για τον αποκλεισμό του, είχε μια επικοινωνία μαζί σας, είναι Πρόεδρος και εκπροσωπεί έναν πανελλήνιο σύνδεσμο, θα επικοινωνήσει τις επόμενες μέρες, έτσι για να σας ενημερώσει πλήρως. Πάντως, ο αποκλεισμός… Έχει περισσάνει επί του θέματος. Έτσι και η δυσαρέσκεια. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την σεζήτηση εγώ δεν μπόρεσα να καταλάβω ποιο είναι το συγκεκριμένο, αν και οι εκπρόσωποι των φορέων ή τα μάρα πολύ συγκεκριμένοι. Θέλουν επιδότηση όλων των επιχειρήσεων της αστιέσεις, όλων, χωρίς αποκλεισμούς. Θα πρέπει λοιπόν η Περιφέρεια να μας ενημερώσει, να μας πει πόσα είναι τα καταστήματα, είναι τόσα. Χωρίς προϋποθέσεις να επιδοτηθούν όλοι, θα πρέπει να τους ενημερώσουμε με ποιο ποσό, κάθε είναι η διαδικασία, γιατί όλοι έχουν ανάγκες, έτσι, σε όλες τις ενώτες, άσχεται πού ξεκίνησε και πού άρχισε το lockdown. Δεν θα πρέπει εμείς να είμαστε γενικά να υποστηρίζουμε και να εφαρμόζουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κυβέρνηση. Θα πρέπει εμείς να έχουμε ένα κλωσσιοπάροχο πρόγραμμα απέναν τις επιχειρήσεις, να είναι συγκεκριμένο, να είναι σαφές, να είναι μη επιστρεπταίο, έτσι ώστε να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να επιβιώσουν. Γιατί μιλάμε πλέον για επιβίωση. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Δασκαλόπουλε. Κύριε Σεπηλιάδου, παρακαλώ πάρα πολύ. Θα πρέπει μια, όχι πρόταση για ψήφιση, επειδή δεν υπάρχει στην εισήγηση κάτι συγκεκριμένο, να προτείνω, επειδή αυτό το είχαμε βάλει και ως συνδυασμός. Να τοποθετηθεί και ο κύριος περιφερειακής και στη συνέχεια. Να ψηφθεί το ποσό και να αλλάξουν τα κριτήρια για να είναι επιλέξηνας οι επιχειρήσεις κάτω 10.000 ευρώ και μετά το 2019. Κατά τουλάχιστον εμείς είπαμε 60 εκατομμύρια επιπλέον που είναι το ποσό που μας έχουν. Να ακούσουμε κυρία Σεπηλιάδου, τον κύριο περιφερειάδου ίσως έχει απάντησα το που λέτε. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Απλά να μας πει η κυρία Σεπηλιάδου αν είναι τόσο απλό αυτό που... Βεβαίως. Παρακαλώ. Θα μην υπάρχει διάλογος. Παρακαλώ. Ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος περιφερειάτης έχει το λόγο. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε όλα τα θέματα που έχουνε τεθεί και πάνω από όλα να τα βάλουμε σε μία σειρά γιατί ακούστηκαν πολλές ανακρίβειες, ασάφιες και σε βαθμό που ορισμένα φτάνουν και πραγματικά και λυπάμαι γι' αυτό στο όριο του λαϊκισμού. Καταρχή να πω ότι έχουμε εξαλληλήσει αγαπηθεί συναδελφή και να χαιρετήσω συγγνώμη τους εκλεκτούς προσκεκλημένους, τους αξιότιμους κυρίους βουλευτές, τους αγαπητούς κυρίους δημάρχους και όλους τους εκπροσώπους των φορέων που συμμετέχουν και τιμούν το περιφερειακό μας με τη συμμετοχή τους για ένα κρίσιμο θέμα που αφορά το σχέδιο δίδικες μετάβασης. Είναι και ο συντονιστής μας μέσα. Και να τους ευχαριστήσω θερμά για τη συμμετοχή τους και για την υπομονή τους. Είστευω ότι θα περίσευε εδώ τουλάχιστον η γνώση να μην πω τίποτα άλλο στα θέματα που κάποιοι θα διαχειρίστηκαν στο παρελθόν αλλά φαίνεται ότι είναι εντελώς αδιάβαστη ως προς τα προγράμματα αυτά. Να πω λοιπόν ότι όπως είχαμε ενημερώσει κυρία Πρόεδρε, αγαπή συνάδελφη και τις προηγούμενες συναιδριάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι στο πρόγραμμα αυτό όντως πρωτοπορούσε και πρωτοπορεί η Δυτική Μακεδονία διότι ο αίμνηστος κύριος Κιουρτσίδης όπως σας είχα ενημερώσει πρώτος την εποχή του πρώτου lockdown τον Απρίλιο κιόλας είχε μοιραστεί την αγωνία του μαζί μου για να μπορέσουμε να βγάλουμε ένα πρόγραμμα για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Έκτοτε γίναν όντως στοχευμένες και μεθοδικές προσπάθειες χωρίς την πανοκουρσίες, χωρίς φανθάρες και καταφέραμε να διαμορφώσουμε ένα αρκετά αφιλόδοξο πρόγραμμα με 32 ευρώ λευστότητας το οποίο θα αφορούσε τις επιχειρήσεις με αυτόν τον τρόπο. Αυτό το πρόγραμμα λοιπόν αντέγραψαν όλες οι περιφέρειες και οφείλω να το καταθέσω πάλι στην τιμή του εκκληπώντος γιατί ήταν αυτός που άνοιξε το δρόμο σε όλη την Ελλάδα και παρόλο που το ξέρετε πάλι συνεχίζεται κάποιοι και λαϊκίζεται και λέτε ότι η Δυτική Μακεδονία δεν ήξερε, δεν έκανε και ακολουθεί και όλα αυτά. Σεβαστείτε τουλάχιστον την τιμή του ανθρώπου που μας βοήθησε και μας βοηθά ακόμα και τώρα από εκεί που είμαστε. Από εκεί και πέρα είστε γνώστες όλοι, κυρία Ζεμπηλιάδου, το ξέρετε και προσωπικά και θα έπρεπε να το σέβεστε γιατί θεωρητικά θυτεύσατε σε αυτό το χώρο η διαχειριστική αλλά φαίνεται ότι είστε εντελώς εκτός πραγματικότητας. Γιατί ενώ γνωρίζετε κυρία Ζεμπηλιάδου ότι το όριο που μας έχει τεθεί από το υπουργείο γιατί είναι ευρωπαϊκά χρήματα και είναι σε ευρωπαϊκό έλεγχο ότι πρέπει να φτάσουμε σε μια υπερδεύστηση των 280% και το έχουμε πετύχει, το έχουμε ξαντλήσει. Είναι αυτό που σας έλεγα τα προηγούμενα περιφερειακά συμβούλια ότι κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες μαζί με τα στελέχη της διαχειριστικής και το φτάσαμε πραγματικά, αγαπητοί συνάδελφοι, στο 280%. Να ξέρουν λοιπόν όλοι οι αγαπητοί προσκεκλημένοι εκπρόσωποι των επαγγελματιών γιατί φαίνεται κάποιοι συνάδελφοι δεν θέλουν να πιστέψουν την περιφερειακή αρχή, όμως, κυρία Πρόηδη, θα καταθέσω και τα έγγραφα αυτά που έχω εδώ από το Υπουργείο να τα μοιράστε μήπως και τουλάχιστον ενημερωθούν και σταματήσουν κάποιοι να αλλάκίζουν. Φτάσαμε λοιπόν στο 280% που σημαίνει ότι ξαντλήσαμε τη δυνατότητα που μας δόθηκε με άδεια από τις αρμόδιες αρχαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Ανάπτυξης να υπερδεσμεύσουμε το τρέχον πρόγραμμα εναντί κονδυλίων πόρων του ερχόμενου πρόγραμματος που ακόμα δεν ξέρουμε πόσο θα είναι, ωστόσο το 280% το έχουμε πετύχει. Και σε αυτό την υπερδέσμευση ο Άξονας 3, για όσους είπανε τι κάναμε, έχει μια υπερδέσμευση 311%. Και θα πρέπει να ξέρετε, όσοι θυτεύσατε θα έπρεπε να το ξέρατε, αλλά φαίνεται ότι είστε αδιάβαστοι και ανημέρωτοι εκτός κι ας κοπίμως το κάνετε, πάλι εκτίθεστε, ότι έχουμε μια δέσμευση για τις δαπάνες, η υπερδέσμευση να είναι στο 110% συνολικά για τη χώρα. Και αυτό θα πρέπει να γίνει μια προσαρμογή με μεταφερόμενα έργα, δεν υπάρχουν πλέον έργα γέφυρες, από το επόμενο πρόγραμμα, για το επόμενο πρόγραμμα μεταφερόμενα, ώστε να μπορέσουν να προσαρμογηστούν και οι δίκτες, που είναι μια υπεράνθρωπη δουλειά και προσπάθεια που γίνεται από τα στελέχη της διαχειριστικής και δυστυχώς είναι προσβλητική αναφορά κύριε Κάτανα και δικιά σας και της κυρίας Βιλιάδου, κατά αυτόντος τελεχόν που νύχτα μέρα είναι εδώ και κοπιάζουνε να τα φέρουν αυτά στα δεδομένα που πρέπει, για να είμαστε εντάξει, να μην εκτεθούμε και προς το Υπουργείο και προς την Ευρωπαϊκένωση, αλλά προφανώς δεν είστε ενημερωμένοι. Τώρα, ως προς τα ποσά, αφού εξαντλίσαμε λοιπόν τα περιθώρια της υπερδέσμευσης, να σας πω λοιπόν και τι έχουμε δώσει ως προστηρευστότητα για να ξέρετε ότι πάλι είμαστε η πρώτη περιφέρεια σε όλη την Ελλάδα, αναλογικά με τα ποσά που δίνουμε, όχι μόνο κατά αναλογία των επιχειρήσεων, αλλά και κατά αναλογία πληθυσμού. Αν πάρετε λοιπόν και διαιρέσετε τα ποσά που δώσαν όλες οι περιφέρειες, διά του πληθυσμού ή διά τον αριθμό των επιχειρήσεων είναι πρώτη δυτική Μακεδονία και χαιρόμαστε γι' αυτό που εξαντλίσαμε όλες τις δυνατότητες να βοηθήσουμε τους επαγγελματίες συμπολίτες μας, συνανθρώπους μας που τους σεβόμαστε κοιτώντας τους στα μάτια και έγκαιρα μάλιστα να τους δώσουμε το μέγιστο των δυνατοτήτων που έχει το πρόγραμμα και κάποιοι πάνω στον πόνο τους λαϊκίζεται και προσπαθείτε να χτίσετε χαρακτήρα. Θα έπρεπε να ντρέπεστε για αυτά που λέτε είτε γιατί είστε ανημέρωτοι είτε γιατί προσπαθείτε να παίξετε με τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Σας άκουσα με σεβασμό κύριε Πρόεδρε, δεν θέλω να με διακόψει κανένας. Σας άκουσα με σεβασμό, σας παρακαλώ κύριε Καρυπίδη, σας παρακαλώ, σας άκουσα με σεβασμό, σεβαστείτε, να μάθετε να ακούτε, όταν θα έχετε να λέτε να δέχεστε και τις απαντήσεις. Άρα δεν νοείτε λοιπόν κάποιος που έχει χρητέσει 42 χρόνια κύριε Κάτανα στα ευρωπαϊκά προγράμματα και ως υπεύθυνος αντιπεριφερειάρχησης οικονομικού, ότι στην εργαλειοθήκη που είπατε ότι βγάλατε και καλώς την κάνατε και μπράβο σας έτσι, δίνατε ένα 40% στην επιχειρηματικότητα. Τι έχετε να πείτε ενώ μπορούσατε να δώσετε περισσότερο ποσοστό. Δεν το ξέρετε γιατί δεν ασχοληθήκατε. Αν ασχολούσασταν θα δίνατε από 10,70% κύριε Κάτανα. Καλό πάρα πολύ. Σας άκουσα. Δεν διακόπτετε. Όχι, όχι, δεν το κλείστε αλλά θα μ' ακούσετε τώρα. Σας παρακολουθώ κύριε Πρόεδρε, προστατεύστε τον ομιλητή. Προστατεύστε τον ομιλητή σας παρακαλώ. Προστατεύτε τον ομιλητή σας, κύριε Πρόεδρε. Συγγνώμη, κάτι έγινε κύριε Πρόεδρε. Ωραία, παρακαλώ. Οπότε κύριε Κάτανα, το όξιμο ενδιαφέρον για την επιχειρηματικότητα έπρεπε να το δείξετε όταν είχατε στα χέρια σας τη διαχείριση του προγράμματος. Σας άκουσα, σας έζηρα, κύριε Πρόεδρε. Γιατί το κλείστε κύριε Κάτανα. Αφήστε με να ολοκληρώσω κύριε Καρυπίδη. Παρακαλώ πάρα πολύ. Αφήστε με να ολοκληρώσω. Κύριε Καρυπίδη, κύριε Κάτανα, αφήστε με να ολοκληρώσω. Κύριε Κάτανα, αφήστε με να ολοκληρώσω. Δεν σας αρέσουν αυτά, γιατί δεν σας αρέσουν αλήθειες. Παρακαλώ, μην διακόπτετε, παρακαλώ. Αν ασχολούσαστε λίγο με την πραγματικότητα, αφού νοιάζεστε για την επιχειρηματικότητα, εμείς δεν νοιάζουμε επιλεκτικά κύριε Κάτανα, μόνο για αυτούς τους ανθρώπους που το αποδείξαμε να τους στηρίζουμε, όχι μόνο την εστίαση, όχι μόνο τα γυμναστήρια, όλους τους επιχειρηματίες. Ποια είναι η κληρονομία που πήραμε από σας ως προς τους οργανωμένους χώρους υποδοχής επενδύσεων στην πρωταθλήτρια τη δελευταία δεκαετία Δυτική Μακεδονία σε ανεργία. Ερήπια, κύριε Κάτανα. Ερήπια και χάος. Καμιά δικαίδη που δεν λειτουργεί στη Δυτική Μακεδονία. Ποια είναι η προσπάθειά σας, λοιπόν, να βρει σε μια σειρά αυτό το χάος, κύριε Κάτανα, μην διακόπτετε, παρακαλώ. Ζεραστείτε το νομιηθεί. Κύριε Κάτανα. Παρακαλώ πάρα πολύ, το μικρόφωνο σας, κύριε Περιφερειάρχη. Σας παρακαλώ μην διακόπτετε. Ας ολοκληρώσω. Κύριε Κάτανα, δεν σας διέκοψε όμως κανείς πριν, σας παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, να βοηθήσω τον κύριο Περιφερειάρχη. Κύριε Περιφερειάρχη, το μικρόφωνο σας δεν ακούγεστε. Το μικρόφωνο σας, κύριε Περιφερειάρχη, δεν ακούγεστε. Ναι, δυο λεπτά λίγο. Κύριε Περιφερειάρχη, ο κύριος Περιφερειάρχης ακούει. Κύριε Περιφερειάρχη, το μικρόφωνο σας. Κύριε Περιφερειάρχη, το μικρόφωνο σας. Το μικρόφωνο σας, κύριε Περιφερειάρχη. Θα ήθελα να παρακαλέσω τους αγαπητούς αδέλφους, όπως σας άκουσα με ευλάβεια, δεν διέκοψα κανέναν και με προσοχή να μ' ακούσουνε. Επισήμως μιλάω τουλάχιστον για την ενημερωσή σας. Γιατί αυτά που λέγατε θα πρέπει να σας διακόψω 150 φορές, γιατί όλα όσα είπατε κύριε Κάτανα και κύριε Ζημπηλιάδου είναι ψέματα. Είναι παραπληροφόρηση. Αν δεν το γνωρίζετε ακούστε τουλάχιστον τώρα να ενημερωθείτε. Έρχομαι λοιπόν σε αυτό ως προς την αλλαγή των κριτηρίων. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα κριτήρια αυτά ορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και δεν θα μπορούσαμε να τα τροποποιήσουμε ως προς τη μοριοδότηση που γίνεται, για να χτίσουνε την βαθμολογία τους επιχειρήσεις και να μπορέσουν να διεκδικήσουν κάποια χρήματα. Ως προς το όριο της χρηματοδότησης του τζίρου των επιχειρήσεων, όπως προαναφέρθηκε, ήδη έχουμε στείλει προσέγγριση του Υπουργείου Ανάπτυξης. Και δεν περιμένουμε σας, κυρία Ζεμπλιάδου, να φέρτε κάποιο ψήφισμα όψημα ή τον κ. Κάτανα. Ήδη το στείλαμε εδώ και 10 μέρες κάτω στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Και έγινε με προσωπική προσπάθεια του Περιφερειάρχη και όλων των συνεργατών αντιπεριφερειαρχών και όλων των στελεχών της διαχειριστικής, γιατί απλά από εσάς είχαμε μόνο λαϊκισμό και καμία πρόταση. Το να δώσουμε 300 εκατομμύρια, κυρία Ζεμπλιάδου, πέστε το ξεκάθαρο ότι είναι λαϊκισμός. Όταν έχουμε 290 στο πρόγραμμα, όλοι θέλουμε να είμαστε καλοί, κυρία Ζεμπλιάδου, πρώτος από όλους ο Περιφερειάρχης. Αλλά τουλάχιστον να μην είμαστε λαϊκιστές. Τώρα, ως προς την αλλαγή των κριτηρίων λοιπόν, ενημερώνω το σώμα, όπως είπε και ο κ. Λισαρίδης που παρακολουθεί το ΠΕΠ. Ήδη έχουμε στείλει προσέγκριση ένα κονδήλι από όλα αυτά που μπορέσαμε να εξοικονομήσουμε από τις σουρές, τέλος πάντων, των προσκλήσεων που προκύπτουν. Είναι στα 5 εκατομμύρια ευρώ, που θα αφορά αυτές οι επιχειρήσεις που δεν συμμετείχαν στον πρώτο κύκλο. Είναι μόνο αυτές που αναφέρθησαν από τους αγαπητούς συναδέλφους. Είναι και ο Σύλλογος των Δικηγόρων, ο κ. Καρατζίδης μου έστειλε μια επιστολή. Και πολλοί άλλοι φορείς και σύλλογοι, ενημερώνοντας ότι υπάρχει θέμα και με κάθε σεβασμό και με ευλάβεια, μαζί με τα παιδιά της διαχειριστικής και όλους τους συνεργάτες κάνουμε αυτήν την υπερπροσπάθεια, εξαντλώντας και ολοκτικά θεζάροντας το πρόγραμμα στα όρια της υπερδέσμευσης και στα όρια της ρευστότητας που μπορούμε να εξοικονομήσουμε από υπόλοιπα που προκύπτουν από τις προσκλήσεις. Και ό,τι άλλο προκύπτει από τις προσκλήσεις, είναι απόφαση της περιφερειακής αρχής να στραφεί προστήριξη της επιχειρηματικότητας και προς τη στήριξη για την καταπολέμηση του Covid. Να πούμε κι αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι μην ξεχνάμε ότι 50 εκατομμύρια τουλάχιστον μέχρι τώρα έχουμε δώσει για την καταπολέμηση του Covid και για τη στήριξη των μονάδων υγείας χωρίς να έχουμε και κάποια αρμοδιότητα διοικητική τουλάχιστον στον τομέα αυτό. Και αυτό γίνεται για πρώτη φορά στα χρονικά της Δυτικής Μακεδονίας. Να μην ξεχνιόμαστε και για αυτά λοιπόν που μας κατηγορούν ότι δεν κάνουμε τίποτα. Να αυτό στα 45 εκατομμύρια, στα 45,5 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν από όλες τις περιφέρειες και από μας αφώς στον εθνικό λογαριασμό για να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα. Κύριε Κάτανα, δεν πήραμε μόνο από τον 5ο ή από τον 6ο ή από τον 10ο άξονα, πήραμε από όλους τους άξονες. Προς ενημέρωσή σας δηλαδή, όχι τίποτα άλλο, για να συμπληρώσουμε αυτά τα 45 εκατομμύρια, τα 40 εκατομμύρια για να τα δώσουμε στη ρευστότητα, αλλά τα 45 εκατομμύρια, κυρία Ζεμπηλιάδου, που δώσαμε και μας εγκαλέστατε πολύ προκλητικά, μπορώ να πω, ως ανήκανους μας καταγγείλατε και εγγράφω, αλλά εκτίθεστε, γιατί δεν είπα το όμως μετά, όταν από τα 45 εκατομμύρια δώσαμε τη δυνατότητα στους δυτικομακεδόνες επιχειρηματίες, επαγγελματίες του ΜΟΧΤΟ και του Μεροκάματου, να πάρουν πίσω 105 εκατομμύρια ευρώ. Να σε βόσασταν το θεσμικό σας ρόλο, κυρία Ζεμπηλιάδου, θα έπρεπε να ζητήσετε ένα συγνώμη από ίδιο τον Περιφερειάρχη, που με χαρακτηρίσατε με αχαρακτήριστους όρους, που δεν συνάδουν με πολιτική, ούτε με αντιπολιτευσία, εδώ τα έχετε, έτσι, να δημοσιεύσατε, τουλάχιστον να σε βόμαστε την αξιοπρέπεια του αλλονού, θα έπρεπε να ζητήσετε ένα συγνώμη τον Περιφερειάρχη, ότι δώσαμε 45, αλλά ήρθαν 105 εκατομμύρια στη Δυτική Μακεδονία. Αυτό, λοιπόν, ούτε το δώσατε προς πληροφόρηση στους επαγγελματίες, γιατί απλά τους θέλετε να είναι παραπληροφορημένοι, γιατί μάθατε να ζήτε με ψέματα, κυρία Ζεμπηλιάδου. Θέλω, λοιπόν, εδώ στους εκλεκτούς, κυρία Πρόεδρε, σας παρακαλώ, ενημερώστε τους να μην με διακόπτουν. Με σεβασμό δεν διέκοψα κανένα. Εννοώ με χαρτιά και με ειλικαρά. Εσείς τις λέτε λόγια του αέρα και ψέματα. Ενημερώνω, λοιπόν, τους εκλεκτούς εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων, που είναι σήμερα εδώ, και όλους τους που μας ακούν, ότι από τα 45 εκατομμύρια που συμμετείχε και η Περιφερειά της Δυτικής Μακεδονίας, και όλες οι περιφέρειες, στον εθνικό λογαριασμό περίπου πάνω από 1-1,5 δισεκατομμύρια εδώ, ευρώ δημιουργήθηκαν από όλες αυτές τις φορές περιφερειακών και των τομεακών προγραμμάτων. Οι Δυτικομακεδόνες επαγγελματίες, θα το πω, ωφελήθηκαν κατά 105 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τον μερασμένο μήνα. Και ακόμα έχουν να πάρουν την 4η επιστρεπτέα προκαταβολή, πήραν τις προκαταβολές τις επιστρεπτές, πήραν τις εγγυήσεις των δανείων, πήραν τις ενισχύσεις για τους εργαζομένους, πήραν για τις ασφαλιστικές φορές, πήραν, πήραν, πήραν, γιατί απλά συμμετείχαμε. Οπότε παρακαλώ τους πρόεδρους των νοσοματίων να βγουν και να το πούν στα μέλη τους για να καταλάβουν και να ενημερωθούν ότι αυτά δεν ήσθαν ως διαμαγείας. Γίνανε και ήρθανε γιατί υπάρχει ένας σχεδιασμός, ένας προγραμματισμός στα όρια, στα όρια. Εξατλούμε όλες τις δυνατότητες με μεθοδικότητα και άμεσα, ταχύτατα, αντανακλαστικά. Μας κατηγορείτε, κυρία Ζεμπηλιάδου, και εδώ πάλι εκτίθεστε, ότι αργήσαμε. Σας είπα λοιπόν ότι πρώτοι το εκπονίσαμε, πρώτοι το προχωρήσαμε και μόλις μας δόθηκε η άδεια, η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 28-9 του 2020, εδώ είναι το έγγραφο, στις 2-10 του βγάλαμε την πρόσκληση, κυρία Ζεμπηλιάδου. Πάλι λοιπόν, είστε ανημέροι ότι δεν διαβάζετε ούτε τα υπηρεσιακά έγγραφα στην υπηρεσία κάποτε που θυτεύσατε, αλλά δυστυχώς δεν θέλετε να λέτε την αλήθεια γιατί θέλετε να αποθέλεστε επισκέπτες και διδακτισμούς. Τώρα, ως προς αυτά που γίνανε, για το ενδιαφέρον, το ώψιμο ενδιαφέρον του κ. Κάτανα, απάντησα για την επιχειρηματικότητα. Αν το δείχνατε αυτό το ενδιαφέρον, κ. Κάτανα, πράγματι για την επιχειρηματικότητα, το σέβομαι, στο κοιόψιμα, μαζί σας. Ελάτε εδώ στην προσπάθεια που κάνουμε. Έχει περιθώριο να ακούσουμε προτάσεις όμως, όχι λάκισμους και ψέματα. Έχει λοιπόν περιθώριο να μας πείτε τι δυσκολίες είχατε και δεν μπορέσατε να τακτοποιήσετε της ΒΠΕ. Τι δυσκολίες είχατε και δεν μπορέσατε να βρούμε χώρους οργανωμένους να προχωρήσουμε το χωροταξικό σχέδιο, το περιφερειακό, που ακόμα δεν έχει ψηφίσει. Κύριε Κάτανα, κύριε Κάτανα, κατασκευασθήσαμε. Κύριε Κάτανα, δεν σας διέκοψε κανείς. Κύριε Κάτανα, δεν σας διέκοψε κανείς. Παρακαλώ πάρα πολύ. Πιστεύω για το καλό της. Παρακαλώ πάρα πολύ. Τη Λεία μην κατηγορείς τις πουλευτές! Μην κατηγορείς, μην ξεχνάς! Μην κατηγορείς τις πουλευτές! Παρακαλώ για το καλό της. Παρακαλώ πάρα πολύ. Παρακαλώ πάρα πολύ. Παρακαλώ πάρα πολύ. Παρακαλώ πάρα πολύ. Παρακαλώ πάρα πολύ. Παρακαλώ πάρα πολύ. Παρακαλώ πάρα πολύ. Κύριε Κάτανα! Ήταν μας μια πρόταση μην πέρατε... Παρακαλώ πάρα πολύ. Κύριε Καρπίδη να ολοκληρώσει και να γέρει τον τόλο εις, παρακαλώ πολύ! Κύριε Καρπίδη, συγγνώμη λίγο! Κύριε Καρπίδη να ολοκληρώσει και να γέρει τον τόλο. Παρακαλώ πολύ! Κύριε Καρπίδη να ολοκληρώσει και να γέρει τον τόλο. Παρακαλώ πολύ! Κύριε Καρπίδη! Κύριε Καρπίδη! Αυτή την περίοδο είναι στο κόκκινο, σε ύψηστη πρωτεραιότητα, για να βρούμε χώρους που θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε επενδύσεις που αν υπήρχαν αυτή τη στιγμή, χθες θα θεμελιώνανε. Τρέχουμε από χωράφι σε χωράφι, σε όλη την περιφέρεια, να βρούμε εκτάσεις 10, 20, 50, 100, 400 στρεμάτων, κύριε Κάτανα, που δεν φροντίσατε τίποτα για όλα αυτά, για να έρθουν επενδύσεις με 500 θέσεις εργασίας, με 1.000 θέσεις εργασίας, με 30 θέσεις εργασίας. Αυτά για εσάς είναι για γέλα, το καταλαβαίνω, κύριε Κάτανα. Αν, όντως, είχατε μία συνέστηση του χρέους όταν θυτεύατε σε θέσεις ευθύνης, δεν θα αφήνατε αυτό το χάος. Επίσης, θα αφήσατε χάος στην αγροδιατροφική σύμπραξη. Κύριε Κάτανα, εμβαθείτε, σας, παρακαλώ. Μας το λένε τώρα. Κύριε Κάτανα, κύριε Κάτανα, δεν σας διέκοψε κανείς. Κύριε Κάτανα, κύριε Κάτανα, δεν σας διέκοψε κανείς. Παρακαλώ, δεν σας διέκοψε κανείς, κύριε Κάτανα. Καρύπη, δεν έχετε λόγο στη συνέχεια, μισό λεπτό. Πέντε χρόνια σε αδράγεινα. Κύριε Κάτανα, κύριε Κάτανα. Μαλότι θέλουν να εμνημερωθούν, αλλά δεν θα τους κάνω το κατήρι. Καλοκληρώσει ο κύριος Περιφερειάρχης, παρακαλώ, κύριε Κάτανα. Κύριε Πρόεδρε, δεν θα τους κάνω το κατήρι να αποτρέψουν την πληροφόρηση των Δυτικομακεδόνων. Κύριε Πρόεδρε, το θέμα είναι η αδικασία. Λοιπόν, για την αισθίαση, κύριε Βασίνα. Ο κορέας της περιφέρειάς μας, ο κατεξοχήνας μόδιος για την αισθίαση, είναι η αγροδιατροφική σύμπραξη, η οποία ήταν στο ψυγείο πέντε χρόνια από την προηγούμενη θητεία. Είδατε ποτέ αυτόν τον φορέ να σας πλησιάζει, να σας μιλάει για τη γαστρονομία της Δυτικής Μακεδονίας, να σας μιλάει για τα προϊόντα που εσείς προωθείτε στα καταστήματά σας. Είδατε ποτέ να σας ενσωματώνει σε ένα σχεδιασμό ολοκληρωμένο για να προωθήσουμε τα προϊόντα και την επισκεψιμότητα της Δυτικής Μακεδονίας, για να ανοίξουν δουλειές, να ενισχύσουμε την εξοστρέφεια, όχι μόνο την βάλαμε μπροστά, και το χάρηκαν σε υπερθετικό βαθμό οι επιχειρηματές που το περιμέναν ως μάναξ ουρανού, αλλά συστήσαμε και την Ειδική Επιτροπή Ομάδου Εργασίας για τη στήριξη της εξοστρέφειας και των εξαγωγών της Δυτικής Μακεδονίας, που είναι δυστυχώς η μόνη περιφέρεια που την περασμένη πενταετία μίωσε τις εξαγωγές της. Όλες οι περιφέρειες της χώρας αυξάναν τις εξαγωγές, κύριε Κάτανα, επί μερών σας μειώθηκαν οι εξαγωγές της Δυτικής Μακεδονίας, που ήσασταν και πέθυνος επί των οικονομικών. Αυτή, λοιπόν, την κληρονομιά μας αφήσατε. Αυτό, λοιπόν, όλο το σωρό των ερρυπίων, προσπαθούμε να το βάλουμε σε μια σειρά, σε μια τάξη και παράλληλα έχουμε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες να δώσουμε αυτά τα χρήματα στις επιχειρήσεις και μάλιστα, επιπλέον, όπως σας είπα, θα βγάλουμε αυτό το πρόγραμμα, περιμένουμε εδώ και δέκα μέρες περίπου την έγκριση από την Αθήνα, για να μπορέσουμε να βγάλουμε αυτή την πρόσκληση των 5 εκατομμυρίων για τις επιχειρήσεις κάτω των 10.000 ευρώ τζίρο, για να μπορέσουμε να καλύψουμε και αυτές οι επιχειρήσεις που δεν υπήρχαν στην πρώτη πρόσκληση, όπως επίσης είναι ακόμα στον αέρα η πρόσκληση για την στήριξη της εξωστρέφειας, καθώς επίσης και επήκηται η πρόσκληση στήριξης της επιχειρηματικότητας με 70% ως ωστό ενίσχυσης, που θα μπορούσετε να το κάνετε κι αυτός το παρελθόν, δεν το κάνατε, καθώς επίσης και ό,τι άλλα υπόλοιπα προκύπτουν από προσκλήσεις... που... προσκλήσεις μέτρων και κονδυλίων που βγαίνουν στον αέρα, με απόφαση της περιφερειακής αρχής, σας στρέφονται για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της καταπολέμησης του κορωνοϊού. Τέλος, θα ήθελα να πω ότι για το θέμα το άλλο που έχει θυγεί με τον εκλεκτό επαγγελματία που έχει κάνει το εξώδικο κατά εμού προσωπικός, εδώ είναι ένα προσωπικό έγγραφο, το έχω απαντήσει κι εγώ προσωπικά, δεν δω δικαστήριο για να πρεσβεύει κάποιος αυτόν τον εκλεκτό συμπολίτη μας και επειδή από λάθος του προφανώς ή λάθος ενημέρωσή του, προσπάθησε να προσάψει την ευθύνη ατομικά στον περιφερειαρχή, όπως ελέγχθηκε στην αρχή της συζήτησης από κάποιες διαρροές, προφανώς δεν γνωρίζω κάτι, αν ξέρει κάποιος μπορεί να μας δώσει την πληροφορία, αλλά σε κάθε περίπτωση, αν κρύουν σκόπιμο, μπορεί να ενεργοποιηθεί και να προκληθεί και εισαγγελική παρέμβαση ακόμα, να μάθουμε ποιος ήταν αυτός που έδωσε αυτές τις διαρροές για να εκτεθούνε κάποιοι επαγγελματές και δυστυχώς από λάθος πληροφόρηση ή από λάθος ενέργειες, η ίδια η επιχείρηση με τις κινήσεις που κάνει, ίσως δεν συμβουλεύεται σωστά, εκθέτει την παρουσία της μέσα από αυτές οι αναφορές, ενώ θα μπορούσε να διερευνηθεί αυτή η κατάσταση, να δούμε ποιος κακοπροέρετος από το σύνολο των παρευρισκομένων έκανε αυτή τη διαρροή και πολύ δε περισσότερο ποιοι που σπαθούν να καλλιεργήσουν αυτό το κλίμα εις βάρος αυτών των επιχείρησεων. Αυτό λοιπόν είναι μια προσωπική υπόθεση και όφειλα να απαντήσω στην συγκοφαντική δισφήμιση που δυστυχώς κάποιοι φρόντισαν να διαρρεύσουν, κύριε Βασίνα, στον τύπο, ενώ όπως είδατε προσωπικά το εξώδικό μου το ξέρει μόνον αυτός ο επαγγελματίας, αλλά δυστυχώς μαθαίνω ότι σήμερα κάποιοι άλλοι, δεν ξέρω ποιος, πάλι διέρευσαν αυτό το έγγραφο, άρα δεν προκύπτουν αυτές οι διαρροές από την περιφερειακή αρχή, κάποιοι κακοί σύμβουλοι αξιωτήμου επαγγελματίας, που είμαστε στο πλευρό όπως και στο πλευρό ολονών, τον παραπληροφορούν και τον οδηγούν, δυστυχώς, σε χειρότερη κατάσταση. Είμαστε εδώ δίπλα και για αυτόν τον επαγγελματία, δίπλα σε όλους τους επαγγελματίες της Ζητικής Μακεδονίας και δεν θα σταματήσουμε να είμαστε παρόντες σε κάθε γωνιά της Ζητικής Μακεδονίας, εξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που έχουμε να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους που τώρα βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση και κάποιοι προσπαθούν να τους κάνουν τον καλό, ενώ όταν είχαν τη δυνατότητα σφυρίζανε διάφορα, οι πράξεις τους εκθέτουν. Ταυτόχρονα δε, οφείλουμε να πούμε και για όλη την κοινωνία της Ζητικής Μακεδονίας, καταβάλουμε υπεράνθρωποι προσπάθεια καθημερινά για να στηρίξουμε τον τομέα της υγείας, με 50 εκατομμύρια και πλέον μέχρι στιγμής για να σταθεί όρθιο το Εθνικό Σύστημα Αγίας στη Ζητική Μακεδονία, για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και της οικονομίας και γρήγορα, αγαπητοί εκπρόσωποι των επαγγελματιών, να ανοίξουν τα μαγαζιά μας, να ξανακυκλοφορείς ο κόσμος στην αγορά και ήδη έχουμε ένα σχέδιο προβολής και ανάταξης της αγοράς και της οικονομίας, προβάλλοντας την εύρυθμη λειτουργία, προβάλλοντας την περιφερειά μας, τις πόλεις μας, τις αγορές μας με στοχευμένα βιντεάκι που ετοιμάζουμε αυτή την περίοδο, μόλις μας το επιτρέψουν οι συνθήκες, να προβούμε και σε αυτές τις ενέργειες. Άρα, αυτά ως προς, κυρία Πρόεδρε, ως προς τα όσα ελέγχθησαν που δεν θα μπορούσα να τα αφήσω αναπάντητα, γιατί θα λειτουργούσαν εις βάρος των συμπολιτών μας μέσα από αυτήν την παραπληροφόρηση που δυστυχώς θλίβομαι που το λέω, αλλά είμαι υποχρεωμένος να προστατεύσω την ηθική τάξη και την εύρυθμη λειτουργία του δημοκρατικού μας οργάνου, από κάποιους που τώρα που πονάνε οι συμπολίτες μας, νομίζουν ότι προσπαθούν να χτίσουν καριέρες. Πλανώνται, πλάνει νικτρά, αν νομίζουν ότι θα αφήσουμε τους ηθικομακεδόνες απροστάτευτος και έρμες στην παραπληροφόρηση και στο λαϊκισμό που κάποιοι καλλιεργούν. Άς αναλάβει ο καθένας την ευθύνη και με έγγραφα και με χαρτιά, ας τα καταθέσουν δημοσίως. Ο Περιφερειάρχης, η Περιφερική Αρχή και όλοι όσοι μιλήσαμε από την πλευρά της Περιφερικής Παρατάξης, μιλάμε με στοιχεία, με ντοκουμέντα, εξαντλώντας όλες τις δυνατότεες και όλα τα περιθώρια. Αυτό θα ήθελα να διαβεβαιώσω, κυρία Πρόεδρε, προς το σώμα μας, σε όλους τους προσκεκλημένους σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και σε όλους τους ηθικομακεδόνες, καθώς αγωνιζόμαστε για αυτή τη γωνιά της πατρίδας μας, να μπορεί να σταθεί γρήγορα στα πόδια της, να ξεπεράσει την κρίση του κορονοϊού, αλλά και την κρίση της δεκαετίας της απολεγνειτοποίησης, που θα τα πούμε και αυτά στη συνέχεια, και εκεί την παραλάβαμε ή την δεν παραλάβαμε και όλων αυτών των καταστάσεων που, για πρώτη φορά, σοβαρά μια Περιφερειακή Αρχή την πιάνει στα χέρια της και την πιάνει με αποφασιστικότητα για να δώσουμε λύσεις και όχι να κοροδέψουμε τους ανθρώπους με τους οποίους θα ζήσουμε μαζί πρωτοθώστα τα επόμενα χρόνια. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Περιφερειακή, κλείνουμε, παρακαλώ, κλείνουμε με τον κύριο Καρυπίδη, ο οποίος ζήτησε το λόγο. Κυρία Προέδρε, το ζήτησα και εγώ επί προσωπικού. Αν έχετε την καλόσυνη, κύριε Πρόεδρε. Και ο κύριος Κωνσταντινίδης. Κυρία Ζεπηλιάδου, να ακούσουν τον κύριο Κωνσταντινίδη. Κυρία Ζεπηλιάδου, πολύ σύντομα. Έχετε ένα λεπτό, κύριε Ζεπηλιάδου. Σεβαστούμε και το επόμενο θέμα. Κύριε Καρυπίδη, στη συνέχεια παίρνετε το λόγο. Κυρία Πρόεδρε, και εγώ για ένα λεπτό. Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ, τοποθετηθήκαμε όλοι. Κύριε Τσάκωνα, τοποθετηθήκαμε όλοι. Κυρία Ζεπηλιάδου, ο κύριος Καρυπίδης, ο κύριος Κωνσταντινίδης και φιλήνουμε. Κυρία Ζεπηλιάδου, παρακαλώ. Κυρία Πρόεδρε, καταρχήν δεν σημαίνει ο περιφερειάρχης, επειδή είναι ο περιφερειάρχης, στις συγγνήσεις του μπορεί να είναι προσβλητικός και κυρίως να μιλάει όσο θέλει και όσο τον παίρνει. Είστε πρόεδρος όλου του Περιφερειακού Συμβουλίου και οφείλετε να προστατεύσετε την κοσμιότητα του κόντ. Όπως οφείλουμε όλοι να ζητούν την διαδικασία και να μην διακόπτουμε. Εγώ αυτό ζήτησα από την Αγία, αλλά βλέπω ότι κανείς δεν το σέβεται, κυρία Ζεπηλιάδου. Παρακαλώ, απαντήστε την προσωπικού. Είπα εγώ ποτέ ότι λέει ψέματα. Είπα ότι έκανε λάθος τις πολιτικές του Κρίνο. Ούτε ψεύτη τον είπα, ούτε ανή, ούτε τίποτε άλλο του. Κυρία Ζεπηλιάδου, κάνετε λάθος. Εγώ είπα ότι λέτε ψέματα, δεν είπα ότι μου λέτε εσείς. Είστε λοιπόμως λοιπός. Δεν είπα ότι μου λέτε ότι είναι εγώ ψεύτης. Αυτό δεν μπορείτε να το πείτε γιατί δεν σας δίνω το δικιώμα. Εσείς όμως μου δώσετε το δικιώμα να σας πω ότι αυτά που λέτε είναι ψέματα. Παρακαλώ, παρακαλώ. Η κυρία Ζεπηλιάδου, κυρία Ζεπηλιάδου, παρακαλώ. Κάποια φορά ξεφεύγεται από την Αμεία. Κυρία Ζεπηλιάδου, έχετε ψέματα κυρίες. Μιλούσε 20 λεπτά, ο κύριος Περιφερειάκης ζήτησε να μην τον διακόπτει. Τώρα τι διακόπτει. Έτσι ερμηνεύεται. Δεν βοηθάει ο κύριος Περιφερειάκης η συζήτηση νομίζω. Βλέπω ότι σήμερα δεν βοηθάει κανείς τη διαδικασία. Κυρία Ζεπηλιάδου, παρακαλώ ολόκληρος. Ζητώ και εγώ από εσάς να βοηθήσετε τη διαδικασία, κύριε Περιφερειάκη. Σχέση με τα λεγόμενά μου. Ζητώ να βοηθήσετε, μη διακόπτεστε. Με στονίζει ο γράφος και ότι δεν απάντησα τότε, έτσι, δεν σημαίνει ότι δεν έχω να απαντήσω. Πήρε την απάντηση τώρα με ντοκουμέντα. Έτσι, όταν δώσαμε τα 45 εκατομμύρια, κύριε Λιάση, σαφώς έπρεπε να περάσει χρόνος, πέρασαν δύο μήνες, τρεις μήνες η κυρία Ζεπηλιάδου παραπληροφορούσε τους επιχειρηματίες ότι χάσαμε 45 εκατομμύρια εξαιτίας του ανήκανου κασαπίδι. Τώρα, λοιπόν, θα πάρει την απάντηση πληρωμένη με 105 εκατομμύρια ευρώ, κυρία Ζεπηλιάδου. Ζητήστε τουλάχιστον ένα συγγνώμη. Οφείλετε, συναδελφικά, να ζητήστε ένα συγγνώμη. Να ακούσουμε την κυρία Ζεπηλιάδου, παρακαλώ. Οφείλατε να το έχετε κάνει. Τώρα δεν τη θέλω. Σας συγχωρώ εγώ προσωπικά. Δέχομαι αυτά που λέτε, δεν τα αποδέχομαι. Σας συγχωρώ εγώ προσωπικά για τη συμπεριφορά σας απέναντί μου, αλλά δεν θα σας αφήσω να παραπληροφορείτε τους δικομακεδόνες. Πόσα με 45, πήραμε 105. Και αν τα θλίσματα όλα είναι, 180 εκατομμύρια ευρώ πήραν επιχειρηματίες. Κυρία Πρόεδρε, εγώ ομπίζω ότι απαντάει την προσωπική του ο κύριος Ζεπηλιάδης. Όχι ο κύριος Ζεπηλιάδης. Κάποιος, αυτή είναι η αλήθεια. Επιμερών της παρούσης περιφερειακής αρχής, 180 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στην επιχειρηματικότητα. Με όλα τα ερήπια δίπλα μας, γύρω μας. Μας αφήσατε ερήπια και εμείς δίνουμε λεφτά στον κόσμο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Και από την άλλη, έχουμε λαϊκιστές και ψεύτες να λένε ψέματα στον Περιβερειακό Συμβούλιο. Απαντήστε, κυρία Ζεπηλιάδου. Επιπροσωπικού, παρακαλώ, την κυρία Ζεπηλιάδου. Κυρία Ζεπηλιάδου, παρακαλώ, επί προσωπικού, σας ακούμε. Παρακαλώ, πολύ σύντομα, κυρία Ζεπηλιάδου. Είμαι πολύ ερήμος, κυρία Ζεπηλιάδου. Απλά, όταν ακούω ψέματα, προσπαθώ να προστατέψω. Το ΠΕΠΟ, όταν εγκρίστηκε, ήταν 340 εκατομμύρια. Είναι λαούρα εδώ οι συνάδελφοι και μπορούν να την βεβαιώσουν. Είναι ψέμα ότι πλέον είναι 296 εκατομμύρια. Εγώ σας το είπα ότι δώσαμε 45 εκατομμύρια. Εγώ σας το είπα. Έφυγα 46 εκατομμύρια. Ωραία, πάει παρακάτ. Πού πήγαν όμως αυτά, κυρία Ζεπηλιάδου, πού πήγανε, πες, πού πήγανε, όχι. Να ολοκληρώσει, κυρία Ζεπηλιάδου. Πες, όχι, πού πήγανε, κυρία Ζεπηλιάδου. Θα τα πούμε τώρα, θα τα πούμε. Καλοκληρώστε, πού πήγανε, πες, να ακούσω. Θα τα πούμε. Όχι, πες τώρα, να το κλείσουμε το θέμα. Ολοκληρώστε, ολοκληρώστε, παρακαλώ, κυρία Ζεπηλιάδου, επί προσωπικού, παρακαλώ, θα σας ακούμε, κυρία Ζεπηλιάδου. Κύριε Χρυστοφορίδη, μη παρεβαίνετε κι εσείς. Χρυστοφορίδη για την ενημερίωση για τη δική σας, αν θέλετε. Καβώ θα ήλιασα. Κυρία Ζεπηλιάδου, σας ακούμε, παρακαλώ. Παρακαλώ. Ε, κύριε Περιπεριάκη, παρακαλώ, να ακούσω. Κυρία Ζεπηλιάδου, κυρία Ζεπηλιάδου, ολοκληρώσετε. Παρακαλώ, για τα στοιχεία που είπαμε, σωστά, προσπαθώ να πω ότι δεν είπαμε ψέματα, ότι είπαμε αλήθεια. Επί προσωπικού, απαντήστε, κυρία Ζεπηλιάδου. Άρα, είπαμε αλήθεια. Δεύτερο, έφυγαν γρήματα από την επιχειρηματικότητα. Στις 36, η σελίδα της διαγραφηστικής αρχής, που επικαλείται ο περιφερειάρχης, είχε στον άξονα 3,29 εκατομμύρια, σήμερα έχει 19 εκατομμύρια. Σωστό, σωστό. 46, λοιπόν, αυτά που έφυγαν και 10 έφυγαν από τις επιχειρήσεις. Υπάρχει έγγραφο του Υπουργού Ανάπτυξης και του αντίστοιχου Υθυπουργού, που λέει ότι μπορούν τα προγράμματα να αυξηθούν, λόγω της πανδημίας, στο 150% από 120% που ήταν μέχρι τώρα. Σωστά. Από το δικό μας πρόγραμμα, που έμεινε πια 296 εκατομμύρια, επί 150% που είναι η απόφαση υπουργική, πάμε στα 441 εκατομμύρια. Σωστά. Σας λέει, λοιπόν, ο Γενικός Γραμματέας ο κύριος Κάλπος, και ο αντίστοιχος Υπουργός ο κύριος Τσακύρης, σε έγγραφό του που δώσαμε στη δημοσιότητα, ότι μπορείτε, ό,τι είναι πάνω από τις νομικές δεσμεύσεις, να το αναθεωρήσετε εκεί που πιστεύετε ότι έχει ανάγκη το πρόγραμμα. Άρα, από τα 441 εκατομμύρια αφαιρούμε τα 155, μένουν 289 εκατομμύρια, που είναι η υπερδέσμευση που έχετε τη δυνατότητα να την πάτε εκεί που θέλετε εσείς, τεκμηριωμένα. Γιατί υπάρχει και αντίστοιχη απόφαση Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σωστά. Υπάρχουν έγγραφα. Πού είναι ψέματα. Λέμε, λοιπόν, από αυτά τα 289 εκατομμύρια, ας στηριχθεί τώρα, με 100 εκατομμύρια, ο πλάδος επιχειρηματικότητας και τα υπόλοιπα, επειδή το 21 αρχίζει εκπληξιότητα, θα πανούν και όλα τα δημόσια έργα, από το 21, που θα υποδιδούν τα προγράμματα, θα χρηματοδοτήσει από εκεί, ακριβώς ό,τι είπε και το Υπουργείο. Μην πειράξετε τα ενταγμένα, θα τα περάσετε στο νέο πρόγραμμα. Άρα, λοιπόν, αυτό που είπαμε εμείς, είναι ότι πρέπει να δώσετε αυτά τα λεπτά στην επιχειρηματικότητα παντότητα στον κύριο Κιάννα και τους δομικευρώνια κόλλα. Ολοκληρώστη την κυρία Ζεμπηλιάδου, παρακαλώ. Πάμε τώρα στο αν ήμασταν γρήγοροι σ' αυτό. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βγήκε το Μάρτιο του 2020, που έλεγε ότι μπορεί να γίνουν όλα αυτά. Η απόφαση του Υπουργείου βγήκε το 2-2. Η Κεντρική Μακεδονία ταχύτατα βγήκε, και αυτή με κάθηκε και καταστήρισε το Σεπτέμβριο, αρχές Σεπτεμβρίου, και εμείς βγήκαμε τέλος Οκτωμβρίου. Δηλαδή, πού είναι αυτό το ψέμα. Πού το ψέμα. Όταν εμείς, επειδή έχουμε και τον πόρο της μεταλληγητικής περιόδου, έπρεπε να βγούμε πρώτοι. Θεωρώ, λοιπόν, το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης έβγαλε τα 40 εκατομμύρια, χωρίς να αλλάξει τα κριτήρια, ότι είναι εμπεγμός. Αυτό είπα. Παρακαλώ, να δώσουμε τον λόγο στον κύριο Ταριπήδη. Τα 40 εκατομμύρια που βάζει τώρα στον κραπέζι, για να κάνει αυτό που εμείς είπαμε πριν δυο μήνες, είναι πολύ αργά και είναι πολύ λίγο για άλλη μια φορά. Αν τον προσβάλλει, δεν ξέρω. Αλλά πρέπει να τον προσβάλλει η πολιτική του, όχι αυτό πλέον. Είμαστε μία περιφερειακή παρακαλώ. Από τον άξονα του ΠΕΠ, που αφορά τις επιχειρήσεις Αγαπητέ Περιφερειάρκη και Κύρια Τιπεριφερειάρκη, στην τσέπη των επιχειρηματιών, σε αυτό το έσπα, από τότε που ξεκίνησε μέχρι σήμερα έξι χρόνια, πήγαν μόλις από τα 29 εκατομμύρια που είχε ο άξονας μόλις 2 εκατομμύρια. Αυτό να είναι περίφανος σε γι' αυτό είναι λάθος. Πέστε πώς θα διορθώσει την κατάσταση. Ευχαριστούμε. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Περιφερειάρκη, πολύ σύντομα, να δώσω τη λόγο. Παραπληροφόρηση συνεχίζεται. Πολύ σύντομα, παρακαλώ, πάρα πολύ. Όταν δόθηκε η δυνατότητα να καταθέσουμε... Κύριε Τσάκωνα. Της καταθέσαμε άμεσα. Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί αυτές οι προτάσεις λόγω Covid έπρεπε να πάρουν και την αντίστοιχη έκριση. Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή 28 Σεπτεμβρίου και εμείς δύο δεκάτω την είχαμε στον αέρα. Κυρία Ζεμπηλιάδου, και σας εξήγησα όλα τα άλλα, να μην τα επικαλεστώ. Βλέπω ότι δεν σέβεστε κι άλλα πράγματα, δικό σας πρόβλημα. Πώς προς τη δυνατότητα. Προφανώς επιλεκτικά χρησιμοποιείται κάποια έγγραφα. Το έγγραφο του κυρίου Τσακύρης, στις 2.11 του Νοέμβριου, που μας λέει ότι δεν μπορούμε να υπερβούμε το 280% της υπερδέσμευσης του προγράμματος. Εμείς ακριβώς στο όριο εκεί το έχουμε φτάσει. Ξαντλώντας όλες τις δυνατότητες που έχουμε να διαθέσουμε, ειδικά για την επιχειρηματικότητα, μεταφέροντας πόρους όχι από τρεις άξονες όπως ακούστηκε καλμένα προηγουμένως, αλλά από όλους τους άξονες για να μαζεύσουμε τα 40 εκατομμύρια συνολικά, τετραπλασιάζοντας το αρχικό ποσό μέσα από την ιτανεία προσπάθεια που κάναμε. Άρα και εδώ έχουμε υπερδεσμές όπου να άξουμε αυτό. Και όπως προνέφερα κύριε Πρόεδρε, ότι εκπτώσεις προκύπτουν από προσκλήσεις που θα έχουμε, θα μεταφέρονται για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Και τέλος ένα κόμμα που δεν το επικαλούνται, προφανώς δεν τους συμφέρει, θα το επαναλάβω ότι από όλες τις περιφέρειες συνολικά, αναλογικά η Δυτική Μακεδονία έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα κατ' αναλογία πληθυσμού και κατ' αναλογία επιχειρήσεων στην ευστότητα. Βρήκαμε ένα πρόγραμμα, κυρία Ζεμπηλιάδου, στο 2% απορροφητικότητα. Να αλογληρώνουμε, παρακαλώ. Ήταν 19% με 90% μεταφερόμενα έργα. Άρα 2% ήταν η απορροφητικότητα της προηγούμενης περιφερειακής αρχής με πολλές δυσκολίες, το αναγνωρίζω. Έτσι, πήγαν και τα μνημόνια, πήγαν και άλλες δυσκολίες. Να αλογληρώνουμε. Έτσι, ένα χρόνο το φτάσαμε στο 30% και δεν είναι μέσα ερευστότητα που έχουμε εσωματώσει, το έχουμε δώσει. Αυτό είναι μέσα στις προσπάθειες που καταβάλουμε για να τρέξουν γρήγορα τα χρήματα στην αγορά. Μακάρι να τρέχαν και τα έργα, κυρία Ζεμπηλιάδου, να ήταν προχωρημένες οι διαδικασίες όλους τους άξονες, να προκαιρίσονταν έργα, να δημοπρατούνταν και να πέφτανε λεφτά στην αγορά σήμερα. Κύριε Κάτανας, όταν υπέφτουν στα τελευταία δύο χρόνια του προγράμματος να τρέξει γρήγορα το πρόγραμμα, τώρα θα είχαμε πατήσεις και συμβάσεις, όχι προσκλήσεις και εξειδικασίες. Κύριε Κάτανα, απευθυθήκατε στον κύριο Περιφεριάρχη, απευθυθήκατε στον κύριο Βαβλιάρας, απευθυθήκατε στον κύριο Βαβλιάρας, απευθυθήκατε στον κύριο Περιφεριάρχη, απευθυθήκατε στον κύριο Βαβλιάρας, απευθυθήκατε στον κύριο Περιφεριάρχη, απευθυθήκατε στον κύριο Βαβλιάρας. Μούσκαιμα τα κάνατε! Λόγω μόνο στο πρόγραμμα, και στις ΒΙΠΕ, και στον χωροταξικό, και στην αγριοτροφική, και στην εξοστρέφεια. Μούσκαιμα! Υπεύθυνος οικονομικών! Υπεύθυνος οικονομικών, κύριε Κάτανα! Σέρετε τι βαρύτη θα έχει αυτό το αξίωμα! Σας στήμησε ο κ. Καρυπίδης, σας έδωσε έναν τίτλο που άπρεπε να τον τιμήσετε, να διαχειριστείτε τα οικονομικά και τα τρέχοντα αναπτυξιακά. Τα κάνατε μούσκαιμα! Εκθέσατε τον κ. Καρυπίδη που σας εισθέφτεται. Παρακαλώ να πείτε, κ. Καρυπίδη, τι προσπάθητε να πείτε, κ. Καρυπίδη! Άλλα σα και ρύπια βρήκαμε! Τι προσπάθητε να πείτε, κ. Καρυπίδη, δεν τραπεζόμαστε! Αλήθεια, κ. Κάτανα, αυτό πώς τον κρύβατε τόσα χρόνια! Και αναφερθήκατε και στον τοπικό πόρο, πόσα απλήρωτα τιμολόγια αφήσατε πίσω, κ. Κάτανα, στις επιχειρήσεις που σας πιάνει ο κόμπο πόνος, τώρα θα τα ακούσετε, πόσα απλήρωτα τιμολόγια αφήσατε στις επιχειρήσεις από τον τοπικό πόρο, που τα τάζατε προκλογικά ένα μήνα πριν τις εκλογές, μοιράζατε χρήματα από τον τοπικό πόρο με συγχωρείτε πάρα πολύ, περιμένουμε πάρα πολλές ώρες, περιμένουμε πάρα πολλές ώρες, έχουμε και άλλες υποχρεώσεις ώστε τις πληροφορίες στην κυρία Γατσαβέλη και στον κύριο Τσούμαρί που ατελτυρωσμένα ψάχνουν, να βρούμε πού πήγαν αυτά αυτά τα τιμολόγια σ' αυτούς οι επιχειρηματίες και να φάμε στα εστιατόρια να πηγαίνουμε αυτά τα τιμολόγια σ' αυτούς οι επιχειρηματίες και να έχουμε αυτά τα τιμολόγια σ' αυτούς οι επιχειρηματίες. Και να κλείνουμε και ο κ. Κωνσταντινίδης, παρακαλώ πάρα πολύ, κ. Τσάκωνα θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ, περιμένει ο κ. Κωνσταντινίδης, κ. Καρυπίδη, έχει ο κ. Καρυπίδης το λόγο, παρακαλώ πάρα πολύ, έχει το λόγο. Κ. Πρόεδρε θέλησα να παρέγω πριν προτίστρος για να προστατέψουμε τη συζήτηση, το θεσμό. Το λόγο έχει ο κ. Καρυπίδης, παρακαλώ, παρακαλώ. Κ. Πρόεδρε, θέλησα να παρέγω πριν κατά τη διάρκεια της έντασης, μιλά ο κ. Περιφερίαν, έχεις ακόμη. Κ. Περιφερίαρτα, δεν ακούγεται ο κ. Καρυπίδης. Δεν ακούγεται τα λεφτά από τον τοπικό πόρο, κ. Πρόεδρε. Αφήσα να πλήρω τα λεφτά από τον τοπικό πόρο και από τιμολόγια σ' επιχειρήσεις για τις οποίες σκόπτεται ο κ. Κάτανας, αλλά προεκλογικά πηγαίναν τρώγαν και δεν πληρώναν. Και ο λογαριασμός στους επόμενους, και φαίνεται ότι τα λεφτά εκταμιέχαν κ. Καρυπίδης, τα είπατε στο ΚΑΜΑΣΙΚΑ, τι χρωστά με την ξερανάρκη, ο κ. Κάτανας. Κ. Περιφερίαρτα, κ. Καρυπίδης, θα σε εμπιστεύτηκε, θα στήμησε, θα αφήσατε πίσω απλήρωτους λογαριασμούς και τα λεφτά έχουν εκταμιευθεί από τον τοπικό πόρο μέσω της ΕΠΤΑΚ. Ο τοπικός πόρος, ξέρετε πού ανήκει, για την περιφέρεια οικονομικών, κ. Καρυπίδης. Παρακαλώ πάρα πολύ, το λόγο έχει ο κ. Καρυπίδης. Λοιπόν, δεν είναι εικόνα αυτή περιφερειακού συμβουλίου. Θα παρακαλέσω πάρα πολύ, θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ, τουλάχιστον να σεβαστείτε, τους ανθρώπους που κάθονται δύο ώρες στην περιφέρεια οικονομικών. Παρακαλώ πάρα πολύ, κ. Κάτανα, κ. Κάτανα, το λόγο έχει ο κ. Καρυπίδης. Κύριε Καρυπίδη, μόλις θα συμβούλω, τελικά δεν μίλησατε, ό,τι κ. Κάτανα, το λόγο έχει ο κ. Καρυπίδης. Κύριε Καρυπίδη, σας παρακαλώ φερμα, πάρτε το λόγο, γιατί πραγματικά, σας έχουμε χαθυστερίσει και σας, έχετε το λόγο κ. Καρυπίδη. Παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, ζήτησα το λόγο κατά τη διάρκεια της έντασης, για να μπορέσω να συμβάλω πάλι θετικά. Πρωτίστως, να προστατεύσουμε το θεσμό, να τιμήσουμε τους καλεσμένους μας και να μείνουμε στην ουσία των δύο μεγάλων θεμάτων. Και να ζητήσω, επειδή δεν είμαστε διαζώσεις από τα πιστελέχη της παράταξής μου, στα παραληρήματα και στις ακραίες εκφράσεις, να μην συμμετέχουν. Στον απολογισμό που θα πρέπει να κάνει η Περιφερειακή Έρχη και δεν έχει κάνει, και στους αντιλάλους που δημιουργούν τα συνθήματα ή τοποθετήσεις του καθενός μας, εκεί θα μιλήσουμε όλοι συγκεκριμένα. Κύριε Περιφερειάρχα, με όλο τον σεβασμό, νομίζω ότι οι εκφράσεις σας κατά εξακολούθηση ήταν ακραίες. Παρακαλώ, ανακαλέστε κάποιος από τις εκφράσεις σας. Όχι, πες μου μία κρέας, πες μου μία κρέας. Θα σας πω, και πολλές μάλιστα από τις τοποθετήσεις σας εμπεριάχουν και την αυτοαϊνέριση. Δηλαδή, από τη μία, τιμάται τα στελέχη της δεχείρησης. Πες μου μία, κύριε Καρυπίδη, μην εντυπωσιάζετε, πες μου μία. Θέλετε έτσι να πάμε. Θα σας προκαλώ, πες μου μία. Δεν αφήνετε κανέναν να μιλήσει, κύριε Περιφερειάρχα, τι έχετε πάθει σήμερα. Δεν αφήνετε κανέναν να μιλήσει, κύριε Περιφερειάρχα. Μιλήσατε 20 λεπτά και δεν σας διέκοψε κανείς. Διακόπτε έτσι όσο πάντες. Ζητάω τον κύριο Καρυπίδη να πει μία συρραιμήση, κύριε Περιφερειάρχα. Είναι μία αυτοαϊνέριση. Θα πλήρω τα γεύματα, θα προσήρετε. Εδώ, όλα στο φως, όλα στο φως, όλα στο φως και δημοσίως. Κύριε Καρυπίδη, κύριε Καρυπίδη, παρακαλώ. Θα το προσοκηθείτε, κύριε Καρυπίδη, παρακαλώ. Συμφωνήστε, σας ακούμε. Θέλησα λοιπόν, επαναλαμβάνω, θετικά να παρέμβω για να σταματήσει αυτή η αντιπαράθεση και αυτή η αντίλαλη. Ξέρετε, οι αντιλαλοί που υπερέχουν και σε θύματα μας ακολουθούν. Όλα όσα έλεγονται καταγράφονται. Και σε μία συζήτηση εν ηρεμία, κάποια άλλη στιγμή, όχι στην παρούσα στιγμή, να τα κουβεντιάσουμε όλα. Κύριε Περιφεριαρχή, πρέπει να προστατεύσετε το θεσμό. Δεν θα μπορώ στην ουσία τον όσα ανελέξησαν και θα παρακαλέσω, επειδή δεν είμαστε οι διαζώσεις, τους συναδέλφους της παράταξής μου, σε ακραίες εκφράσεις και παραλήρυματα, μη συμμετέχουν. Αφήστε τον κύριο Περιφεριαρχή, όποιον θέλει να ομιλεί, να λέει ό,τι θέλει. Και εκεί που θα πρέπει εμείς να λογοδοτήσουμε και να έχουμε τα επιχειρήματά μας σε μία λογική δικαίου, και όχι αυτής της ακρότητας, αλλά και αυτού του συντονισμού κύριε Περιφεριαρχή, να δικαίτε τον εαυτό σας, σας το είπαν και άλλοι συνάδελφοι, κρατήστε τη διαδικασία, τότε ο κόσμος θα καταλάβει. Πρέπει όμως να σεβαστεί κύριε Καρυπίδη και το σώμα του την όλη τη διαδικασία, γιατί βλέπω... Απλά υπάρχουν διακοπές. Αυτό να το αναγνωρίσουμε, κύριε Καρυπίδη. Λοιπόν, για να το λήξουμε, για να το λήξουμε, παρακαλώ, παρακαλώ. Να δώσουμε το λόγο στον κύριο Κωνσταντινίδη, αν ολοχληρώς. Ας μου επιτρέψω κύριος βουλευτής, επειδή αναφέρθηκε επί προσωπικού κύριος Καρυπίδης, για παραληρήματα και ακρότητες. Κύριε Καρυπίδη, πέστε μου μία ακρότητα που είπα, ή αν κάτι από αυτά που είπα δεν είναι αληθές. Δυστυχώς ακούσαμε πολλές εσφαλμένες πληροφορίες, πολλά ψέματα, και όφειλα να απαντήσω να προστατεύσω πως σωστά λέτε το θεσμό. Εδώ δεν μπορώ να λέω καθένας ό,τι θέλει, πολύ δε περισσότερο, χωρίς να κάνει και την αυτοκριτική του, έτσι. Εσείς εμπιστευτήκατε στ' ελέγχη σας, έτσι, μπράβο σας, αλλά δυστυχώς εξέθεσαν την τιμή που τους αποδώσατε. Από κει και πέρα όμως, οφείλουμε να ενημερώσουμε σωστά τους πολίτες, να μην νομίζουν ότι η Περιφερειακή Αρχή ευθύνεται για αυτήν την σκολία που συμμετέχουμε όλοι, έτσι. Βρήκαμε ερρύπια, βρήκαμε μια κατεστραμένη κατάσταση και προσπαθούμε να τη συνεφέρουμε. Τώρα, από κει και πέρα, αν αυτό και εσάς δεν σας αρέσει, τότε κύριε Καρυπίδη, καθαρός ουρανός σας τραπέζ, δεν φοβάται. Θα δούμε ένα τα δικά σας, θα σας τα λέω στη δημοσίωση. Εστυχία, όμως, έτσι. Και να καθίσουμε δημοσίως ώρες ατελείωτες, μέρες. Εδώ είμαι νύχτα και μέρα, είμαι εδώ στο γραφείο κάθε μέρα. Να τα πούμε όλοι, να ενημερωθεί ο κόσμος, ότι είμαστε αποφασισμένοι. Είναι αποφασισμένοι να βάλουν το μαχαίρι στο κόκκαλο. Ας το λάβουμε όλοι όσοι προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Κύριε Καρυπίδη, όχι κύριε Καρυπίδη, όχι τον λόγο του κ. Καρυπίδη. Είστε δικά συνέχεια, κύριε παιδιά, το πρόβλημα είναι σε εμάς. Μισό λεπτο, κύριε Βασίνα, να ολοκληρώσω κ. Καρυπίδη, κύριε Βασίνα, να ολοκληρώσω κ. Καρυπίδης, παρακαλώ. Κύριε Βασίνα, κύριε Βασίνα. Είμαστε εδώ δυο-εμισι ώρες, προσπαθούμε να δούμε μια εντολή. Ολοι είμαστε εδώ. Κύριε Βασίνα, να ολοκληρώσω κ. Καρυπίδης, κύριε Καρυπίδη. Κύριε Βασίνα, αυτό λέω που λέτε ουσιαστικά. Αυτό λέμε, παιδιά. Ότι σας παρακαλώ πολύ, ειδικά από την παράταξή μας, να μην ακολουθήσουμε αυτή τη συζήτηση, να μην ακολουθήσουμε αυτό επαναλαμβάνω, το οποίο είναι παραλύρυμα και ακραίες εκφράσεις, τελεία και πάβλα. Πες το ότι θέλετε. Κυρία Πρόεδρε, να πεθύνω κι εγώ στον κ. Βασίνα. Ενημερωθήκατε τουλάχιστον κ. Βασίνα τι υπεράνθρωπες προσπάθειες έχουμε κάνει υπέρ της επιχειρηματικότητας. Τι δεν έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια, κ. Βασίνα, είναι σημαντικό, το ότι δεν λειτουργούν τα προγράμματα, το ότι δεν λειτουργείς κ. Βασίνα, οφείλετε να το ξέρετε γιατί είστε επαγγελματίας. Γιατί το να σας χαϊδεύουν κάποιοι τα αφιά και να σας παραπληροφορούν, έτσι, είναι πολύ εύκολο και για μένα. Θα μπορούσα να πω αυτό που λέει και η κ. Ζιμπηλιάδο και ο κ. Κάτανας. Δεν όμως κατεβαίνω σε αυτό τον κατήφορο. Κατά με τη γλώσσα της αλήθειας, δυστυχώς είναι σκληρή και κάποιος πονάει. Ας φροντίζαν τα πέντε χρόνια που θήτευσαν να τα είχανε τακτοποιημένα. Περιμένει ο κ. Κωνσταντινίδης. Θέλω να κλείσω το συγκεκριμένο θέμα, κ. Καρυπίδη. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την κατανόηση, κ. Περιφυριάκη. Παρακαλώ πάρα πολύ, κ. Βασίνα. Το λόγο έχει ο κ. Κωνσταντινίδης για να το κλείσουμε. Ζητάμε, συγγνώμη, κ. Τσάκωνα. Παρακαλώ, έχουμε ήδη δυο λεπτά, κ. Τσάκωνα. Ένα λεπτό, ένα λεπτό. Και συνέχεια έχει ο κ. Κωνσταντινίδης στο λόγο. Ωραία. Πολύ σύντομα. Ο κ. Περιφυριάκης άνοιξε μια συζήτηση επί παντός επισκητού. Χωρίς να αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα. Και τι θα κάνουμε. Νομίζω ότι παραπλάνει σε όλο τον κόσμο. Το ότι είναι πιστή εκτελεστές και εντολοδόχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κυβέρνησης, το ξέρουμε. Μίλησαν για χωρό εκατομμυρίων. Δεν είπανε όμως ποιοι θα τα πάρουν και ποιοι θα τα πληρώσουν. Και είναι γνωστό ποιοι τα παίρνουν και ποιοι τα πληρώνουν. Θα αναφερθώ στο επόμενο θέμα γι' αυτό. Ωραία, φέσκουμε, κ. Τσάκωνα. Αλλά για την συγκεκριμένου θέματος έχει απόλυτο δίκιο ο εκπρόσωπος που μίλησε πριν. Δεν μας είπαν τίποτα από τους συγκεκριμένους και κυρίως για τις μικρές επιχειρήσεις, για τους αυταπασχολούμενους και τις οικογενειακές επιχειρήσεις, που όπως ανάφερε και ο κ. Καρατζίδης, ο Πισαρίδης έχει βάλει στη μαύρη λίστα. Και αυτές οι επιχειρήσεις είπαμε να μιλήσουμε και από αυτού δεν είπαμε τίποτα. Ολοκληρώστε, ολοκληρώστε, ολοκληρώστε, ολοκληρώστε, ολοκληρώστε, ολοκληρώστε, ολοκληρώστε, ολοκληρώστε. Κύριε Τσάκωνα, 180 εκατομμύρια διαθέτουμε για την επιχειρηματικότητα, για την ενημέρωσή σας. Είστε μέρος της Περιφορικής Συμβουλίου. Αφηγός Παρατάξεως, 180 εκατομμύρια για όλους οι επιχειρηματήστες της Περιφορικής Συμβουλίου. Ευχαριστούμε κύριε Τσάκωνα. Εξαρτήσαμε όλης δυνατότητας. Οφείλετε με εις τελείως το Συμβουλίο Περιφορικής Συμβουλίου. Το πρόγραμμα που τρέχουμε είναι όλων όλων που διαχειριζόμαστε για να χρησιμοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα. Το κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο, με διάφανο τρόπο, με αποτελεσματικό τρόπο. Οφείλετε, εντάξει, τουλάχιστον οι στενήμερους. Σεβαστείτε τον κύριο Κωνσταντινίδη που περιμένει να μιλήσει. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Λισαρίδη. Παρακαλώ, το λόγο έχει ο κύριος Κωνσταντινίδης. Κύριε Κωνσταντινίδη, έχετε το λόγο. Το μικρόφωνο σας. Το μικρόφωνο σας, κύριε Κωνσταντινίδη. Ακούγουμε, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ πάρα πολύ, θα είμαι συντομότατος χρόνια πολλά στον φίλο Στεργιοκιάνα και σε όλους όσοι γιορτάζουν σήμερα και σε όσοι γιορτάζουν σήμερα. Κύριε Περιφοριαρχα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι και εκπρόσωποι της Εθνικής Αυτοδιοίκησης. Ακούστηκαν διάφορα σήμερα για τις ενισχύσεις που δόθηκαν όλη αυτή την περίοδο προς την αγορά, προς τον ιδιωτικό τομέα και ιδίως για τον τομέα του εστίασης, που είναι πράγματι ένας κλάδος που έχει κληγεί ιδιαίτερα από τις επιτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Αναμφίβολα, όμως, εκτός από την εστίαση, υπάρχουν και άλλοι κλάδοι. Παραχάς, την ιομολογία, κανένας δεν έχει μείνει έξω από την φορά που προκάλεσε όλο αυτό το αναπάντεχο φαινόμενο και φυσικά είχε δριμίτατες εμπιτώσεις της οικονομίας όλων των χωρών, ασφαλώς, και της ελληνικής. Τώρα, η εστίαση, όπως προείπαμε, ήταν ένας κλάδος που κληγεί ιδιαίτερα. Ο πρωτογενής τομέας, είπε στη δοκιμασία, έχουμε πράγματι καλλιέργειες, δραστηριότητες, σε όλο το εύρος, πλάτος, βάθος της οικονομικής ζωής του τόπου είμαστε της Δικής Μακεδονίας, οι οποίες εκλήγησαν σημαντικά. Από τη πλευρά της κυβέρνησης, γιατί κάποιοι από τους ανθρώπους που τοποθετήθηκαν προηγουμένως, από τους καλούς φίλους και τους συναντέλφους, αναφέρθηκαν και στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της υγειονοοικονομικής κρίσης. Θα πω μόνο εντελώς συνοπτικά, δεν είναι της παρουσίας να αναφερθούμε στους όλα τα μέτρα που έχουν ειλικθεί, αλλά θα πρέπει να σημειώσω ότι ήδη, πριν ακόμα ενσκύψει η οικονομική κρίση, η κυβερνητική πολιτική ήταν προσανατολισμένη στην ελάφρυνση της μεσαίας τάξης των επιχειρήσεων, των ιδιωτών, των ελεύθερων επαγγελματιών, με πλήθος παρεμβάσεων και με φορολογικές ελαφρύνσεις και με ασφαλιστικές ελαφρύνσεις τις είχαν νιώσει, νομίζω, οι εφαγγελματίες στο πετσίτου, στο προηγούμενο διάστημα, τις υπέρ μερικές προλογικές επιβαρύνσεις, όλες αυτές ξεκίνησαν, ξαναλέω, από την αρχή του 2020 και κορυφώνονται με τα πρόσφατα τελευταία μέτρα που αφορούν και την ανίωση των ασφαλιστικών εισφορών στους μισθοτούς. Υπήρξαν ευθείες ενισχύσεις, υπήρξαν άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις, είτε με τη χορή εισηδανίων, επιστρεπταία προκαταβολή και μη επιστρεπταίες παροχές, μετακύληση των βαρών για την επόμενη χρονιά. Είμαστε όλοι, και κλείνω με αυτό, από την μία πλευρά και ο υιός, ο εχθρός είναι απέναντι. Πρέπει πρωτίστως να επικεντρωθούμε στο να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση και την υγειονομική απειλή. Είμαι βέβαιος ότι όλοι είμαστε εδώ για να αναστήσουμε πρόσθετους χώρους. Σημειώστε το νούμερο. 24 δισεκατομμύρια έχουν διατεθεί και θα διατεθούν το επόμενο διάστημα, για να στηριχθεί η χώρα, για να στηριχθεί το υγειονομικό σύστημα, για να στηριχθεί η αγορά. Είμαστε όλοι εδώ λοιπόν για να εξαγγλίσουμε όλα τα δυνατά περιθώρια. Η ιδιαιτερότητα της δημιουργικής Μακεδονίας, της Χοζάνης, ότι έκλεισε για μεγαλύτερο διάστημα. Είμαστε κοντά στους ελεύθερους επαγγελματιές, στους ανθρώπους της εστίασης και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε συνεχή διάλογο για να διεκδικήσουμε τις μεγαλύτερες δυνατές ενισχύσεις. Ευελπιστώ, και αυτό λένε οι προβλέψεις, ότι με το καλό, αν ξεπεράσουμε αυτήν την απειλή, το 2021 θα επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, θα είναι μια ευείωνη χρονιά για την οικονομία, θα σηματοδοτήσει την επανένοξη της ανάπτυξης και της δραστηριότητας και εκεί πέρα, πιστεύω ότι θα βρούμε λύσεις για την περιπέροχη ενίσχυση των επαγγελματιών. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ κύριε Κωνσταντινίδη. Ο κύριος Αμανατίδης, πολύ σύντομα, μια αποφέτηση. Κύριε Πέρκα, παρακαλώ, δεν σας άκουσα. Κοιτάξτε, αυτό που συμβαίνει για εμάς, τουλάχιστον, είναι απαράδεκτο. Όχι τόσο το επιβεβαιόμενο, δεν είναι αυτό το θέμα. Αλλά ξέρετε, έχουμε σε διαδικασία νομοσχέδι. Έπισε χθες, αύριο πρέπει να πάνω συγγυθώ στη Βουλή. Έχουμε άλλες τηλεδιασκέψεις και είμαστε τρεις ώρες. Μια ώρα εντάξει, δύο, η πρόσκληση ήταν για τις τέσσερις. Και δεν ξέρω πότε αρχίσεις το θέμα για το οποίο έχουμε τελειωθεί. Ζητώ να αναβληθεί το θέμα για το Master Plan, παρακαλώ, για να έχουμε το περιθώριο από νωρίς, να το αναλύσουμε, είναι το πιο σοβαρό για την περιοχή μας. Και δεν μπορεί να συζητηθεί έτσι. Κύριε Πέρκα, ήδη έχουμε στην τηλεδιάσκη τον κ. Μουσουρούλη, οπότε δεν μπορούμε να το αναβάλλουμε στις στιγμή. Έχετε και τον κ. Μουσουρούλη να το αναπασχολείτε. Έχουμε δουλειές, πραγματικά δεν μπορεί τρεις ώρες, βάλετε πρώτο το πρώτο θέμα του καλύτερ κόσμου. Κατηστερώνουμε όμως, τώρα κ. Πέρκα. Να ακούσουμε λίγο και τον κ. Μανατίδη και να κλείνουμε το πρώτο θέμα. Παρακαλώ, ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ. Κ. Μανατίδη, παρακαλώ και να κλείσουμε. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, αγαπητοί παρελβισκόμενοι, κ. Περιφεριάρχη. Με χαρά βρίσκομαι πάντα έτσι με γνωστούς ανθρώπους με τους οποίους πολλά έχουμε κάνει και πολλά έχουμε μπροστά μας να κάνουμε. Χαίρομαι πολύ λοιπόν που είμαι μαζί σας και δια του Περιφεριάρχη χαιρετώ όλους τους παρόνες. Ο αγαπητός συνάδελφος ο Στάθης περιέγραψε όλο το πλαίσιο το οποίο η κυβέρνηση έχει ξεδιπλώσει. Θέλω να πω μόνο δύο πραγματάκια τα οποία πιθανόν θα είναι χρήσιμα. Το ένα είναι καταρχήν ότι όλη η στόχευση της κυβέρνησης ήταν προς τέσσερις τομείς. Οικονομία, κοινωνία, εργαζόμενοι, επιχειρήσεις. Είδατε όλοι σας πώς ξεδιπλώθηκε αυτή η στρατηγική όλο το προηγούμενο διάστημα και πώς θα συνεχίσει να ξεδιπλώνεται και στον νέο έτος. Άλλωστε, προσθέτω σε αυτά που ο Στάθης είπε, άλλα 7,5 δις έχουν προβλεφθεί για το 2021 και την αντιμετώπιση ζητημάτων που έχουν σχέση με την πανδημία. Προσθετικά στα 24 δις που όπως πολύ εύστοχα αναφέρθηκαν. Να πω επίσης ειδικά για το θέμα της εστίασης που είναι πολύ σημαντικό, ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κλάδο ο οποίος, τι έχει, έχει ένταση εργασίας σε σχέση με πολλές άλλες επιχειρήσεις. Δηλαδή μια επιχείρηση του κύκλου εργασιών ενός μέλους του κυρίου Μπασίνα απασχολεί πολύ περισσότερους εργαζόμενους από άλλες επιχειρήσεις άσχετα να κάνουν μεγαλύτερο κύκλου εργασιών. Επομένως πρέπει να υποστηριχθούν ιδιαίτερα. Μάλιστα, επειδή η περιοχή μας είχε μπει πολύ νωρίτερα στο lockdown και προσπάθησα και εγώ πράγματι όπως και εσείς όλοι να δούμε γιατί και πώς η περιοχή μας αυτή έπρεπε να υποστηριχθεί με πρόσθετους πόρους. Διαπίστωσα λοιπόν το εξής και μένει να μας παρουσιαστεί ίσως αυτό το σκεπτικό. Είχα την εξής άποψη που είχα που την μετέφερα σε κλιμάκια του Υπουργείου Οικονομικών. Ότι μήπως τελικά θα έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να πάρουν οι επαγγελματίες το σύνολο του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεών τους για κάποιους μήνες. Έτσι λοιπόν η απάντηση στο θέμα αυτό είναι ότι με την επιστροφή μόνο του 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής δεδομένου ότι το προσωπικό καλύπτεται από το πρόγραμμα συνεργασία από τις επιδοτήσεις των 800, των 534 ευρώ κτλ. αυτήν τη στιγμή με το 50% καλύπτεται το υπόλοιπο κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Και έτσι με τον τρόπο αυτό επί της ουσίας αυτή είναι η άποψη η οποία στηρίζεται σε ένα μαθηματικό τύπο προκειμένου να γίνουν οι κατανομές. Η οποία έτσι εξηγήθηκε και κοιτάω τώρα και εγώ προς τον κ. Βασίνα έτσι εξηγήθηκε από το Υπουργείο ότι επί της ουσίας καλύπτεται το σύνολο των λειτουργικών εξόδων. Καλό θα είναι να γίνουμε γνώστες αυτού του τρόπου σκέψεις και μάλιστα στην ερώτηση γιατί δεν παίρνουν τα 300 ευρώ οι επαγγελματίες της περιοχής μας γιατί πήγαμε πιο νωρίς στο κλείσιμο της αγοράς. Η απάντηση είναι ότι ο νέος αυτός αλγόριθμος που υπολογίζει την επιστρεπτέα λαμβάνει υπόψη και το χρονικό αυτό διάστημα. Αυτό σαν ενημέρωση και θα είναι χρήσιμο νομίζω γιατί πολύ έυστο χατηθείται το ερώτημα ότι έπρεπε να έχουμε μια διακριτή μεταχείριση. Αυτά και σας ευχαριστώ και λέγοντας και εγώ χρόνια πολλά στο παρελθυσκόμενο εκεί στο στέδιο τον Γιάννα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κύριε Μανατίβη και η κυρία Τεληγιωρίδου ζήτησε το λόγο. Κυρία Τεληγιωρίδου. Κυρία Πρόεδρε με συγχωρείτε αλλά είχα την εντύπωσή ότι μας καλέσατε σε μια συνεδρία σε περιφερειακού συμβουλίου με ένα συγκεκριμένο θέμα. Όχι, οι βουλευτές... Ακούστε με λίγο όμως να ολοκληρώσω τη σκέψη. Ολοκληρώσω, ολοκληρώσω. Λέω όμως ότι οι βουλευτές, οι κυβερνητικοί παίρνουν το λόγο προφανώς θέλοντας να αξιοποιήσουν την δημόσια αυτή συνεδρίαση. Εάν λοιπόν δίνετε το λόγο στους βουλευτές, τους κυβερνητικούς για να εκφέσουν την κυβερνητική πολιτική, προπαγάνδα θα έλεγα εγώ, θα πρέπει να ακούσετε και αυτός οι οποίοι... Μα δεν σας απέκτησε κανείς. Δεν σας απέκτησε κανείς. Ωραία, ωραία, ευχαριστώ λοιπόν, ευχαριστώ λοιπόν που με δίνετε το λόγο και θέλω να πω κυρία Πρόεδρε ακούστε λίγο... Ένα λεπτά κυρία Τεληγιορίδου, παρακαλώ πάρα πολύ ένα λεπτό. Σήμερα τα θέμα της ιδερύσης διάταξη ήταν δύο, είτε ήταν το πρώτο, είτε ήταν και τα δύο, οι βουλευτές κάνουν δύο. Κοιτάστε και για το πρώτο θέμα θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά... Μπορείτε να το αποφητηθείτε, έχετε το λόγο. Ευχαριστώ λοιπόν για το πρώτο θέμα και θα πω το εξής, όποιος θέλει να στηρίξει πραγματικά τον χώρο της εστίασης, αυτό προφανώς δεν θα το κάνει με τρόπο δακτυλοδικτούμενο. Και εδώ το τελειώνω, για να πω λοιπόν για το πρώτο θέμα τα εξώδικα και όλα αυτά, γιατί πραγματικά είναι απαράδεκτο μέσα σε αυτήν την υγειονομική θύση. Που πείτονται τόσο πολύ ο κλάδος της εστίασης αλλά και άλλοι κλάδοι κυβερνητικά στελέχη να προσάπτουν την ευθύνη της διασποράς του ιού σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Και το άλλο που θέλω να πω, γιατί πραγματικά και εγώ σέβομαι τον χρόνο, είμαστε εδώ από τις τέσσερις η ώρα για να συζητήσουμε για τη δική μετάβαση αλλά συζητάμε για άλλα πράγματα. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο χώρος της εστίασης, όπως και ο χώρος όλων των μικρομεσαίων κυρίως επιχειρήσεων, χρειάζεται ουσιαστική και πραγματική στήριξη. Υπάρχει ο κίνδυνος των λουκέτων ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις, αντιλαμβανόμαστε την ανεπάρκεια των κυβερνητικών μέτρων. Και επειδή ακούστηκε πριν ότι είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά και έχουμε τον ίδιο εθρό, εγώ θα σας έλεγα ότι δυστυχώς η πολιτική πρακτική δείχνει ότι δεν είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά και θα αναφέρω μόνο ένα παράδειγμα. Όσον αφορά το πώς έχουν πληγεί οι επιχειρήσεις στην Καστοριά και στην Κοζάνη, που ήρθανε δεκατέσσερις μέρες πριν σε lockdown και είχαμε και το πρώτο κύμα της πανδημίας πάρα πολύ δύσκολο, και να σας πω ότι η στήριξη αυτή δεν ήταν πραγματική. Έκανα μια ερώτηση για παράδειγμα στον υπουργό τουρισμού γιατί αφήνει ανοιχτά τα ξενοδοχεία σε lockdown από τη στιγμή που δεν επιτρέπεται να έρθουν επισκέπτες από άλλες περιοχές. Και το αναφέρω γιατί έχω γραφτεί την απάντησή του. Ξέρετε ποια ήταν η απάντησή του. Ότι το lockdown δεν τους αφορά όλους μπορούν να έρθουν στην περιοχή μας. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, οι βουλευτές, τα μέλη της πολιτικής προστασίας και αυτοί θα καλύπτουν το κενό της λειτουργίας τους ζενοδοχείων. Το ανέφερα αυτός παράδειγμα και θέλω να πω ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική στήριξη η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και ιδιαίτερα στη δική μας περιοχή δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα στον κλάδο της εστίασης, στον εμπορικό κλάδο, στις τουριστικές επιχειρήσεις. Θα πρέπει όλοι μαζί αυτό να το φωνάξουμε, να διεκδικήσουμε το καλύτερο και να αφήσουμε στην άκρη το αν θα πρέπει να υπερασπιστούμε ή όχι τις επιλογές της κυβέρνησης από τη στιγμή που αυτές αποδεικνύονται στην πράξη αν αποτελεσματικές. Θα παρακαλούσα όμως πραγματικά να προχωρήσουμε στο επόμενο θέμα και συμφωνώ με την κυρία Πέρκα, είμαστε εδώ τρεις ώρες, διαφορετικά σπάει σε μια άλλη στιγμή αυτή η συζήτηση. Κυρία Τεληγιορίδου, για να ευχαριστούμε πάρα πολύ ολοκληρώσετε έτσι, ευχαριστώ πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Δεν είμαστε όλοι αυτήν η ίδια πλευρά, δέχομαι με αυτό που λέει η κυρία Τεληγιορίδου. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά η πρόσκληση όταν αισθάνλωσε όλους εσείς για δύο θέματα συζήτησης. Και θεωρώ και το πρώτο θέμα αφορά τους βουλετές, είτε κυβερνητικοί είτε μη κυβερνητικοί. Θα σας ευχαριστήσω πάρα πολύ να κάνουμε πέντε λεπτά διάλειμμα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, απλά για να μπαίνουν κάποια πράγματα στη σειρά και στη θέση τους. Παρακαλώ πολύ, αν δείτε ότι ξεπερνάω τον χρόνο, με διακόπτεται. Η εκκίνηση μάλλον όλης αυτής της προσπάθειας της χώρας είναι η διαπίστοση ότι ο Λιγνίτης, ως κυρίαρχη δραστηριότητα, έχει πολλαπλασιαστικές επιδράσεις και τοπικά και ευρύτερα. Με αποτέλεσμα, οι κλάδοι παραγωγικοί που υπήρχαν πριν ξεκινήσει η δραστηριότητα αυτή, να έχουν σήμερα ατονήσει ή να έχουν εγκαταλειφθεί και οι δραστηριότητες που υφίστανται να μην μπορούν να απορροφήσουν ή να αποκαταστήσουν την ισορροπία στην απασχόληση. Αυτός εδώ, Πίνακας, εκθέτει τα στοιχεία της κλαδικής συνησφοράς του πλούτου, δηλαδή, των περιφερειακών ενωτήτων, αλλά και τις επιπτώσεις αυτής της εστίασης στη λιμνητική δραστηριότητα που είναι και μονόπλευρη και πολιεπής. Όπως θα δείτε στην Κοζάνη και στη Φλόρινα μιλάμε για μονοψήφια ποσοστά συμμετοχής του εμπορίου, της εστίας, των μεταφορών, της αγροτικής παραγωγής κλπ. Αυτό είναι το ένα ζήτημα που ξεκινάει το προβληματισμό. Το δεύτερο είναι, αν θέλετε, η απουσία σχεδιασμού για να συγκροτηθεί ένα βιώσιμο αναπτυξιακό πρότυπο. Και αυτό το λέω, όχι με διάθεση κριτικής, αλλά με μια διάθεση να περάσω το μήνυμα ότι η χώρα μας αργεί να λάβει ή να ενσωματώσει τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε επίπεδο διεθνές και κυρίως σε επίπεδο ευρωπαϊκό. Είναι γνωστό σε όλους ότι το 1996, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε την πρώτη δέσμη οδηγιών για τη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και για τη θέσπιση στο μέλλον ενός κανονισμού, ενός μηχανισμού που θα εμπορεύεται τα δικαιώματα εκπομπής σύο του. Άλληστα, η πράσινη βίβλος της εποχής εκείνης με τίτλο «Ενέργεια και για το μέλλον, ανανεώσιμες πηγές» ήταν βίβλος που παρουσίασε ο Έλληνας Επίτροπος Χρήστος Παπουτσής. Αυτό λοιπόν το πλαίσιο επηρέασε καταλυτικά τη λιγνιτική δραστηριότητα. Θα ήθελα να σημειώσετε ότι ήδη στις αρχές του 1990, πριν βγήκε αυτό το πλαίσιο, όλες οι λιγνικές μονάδες που ήταν διαθέσιμες τότε είχαν συντελεστεί εκμετάλληση πάνω από το 90% και κάλεπταν το 80% του φορτίου της χώρας, του συστήματος. Αυτό άρχισε σιγά σιγά να ανατρέπεται. Από το 2000 λοιπόν και μετά, μπήκε το φυσικό αέριο στην ηλεκτροπαραγωγή και η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας άρχισε να λειτουργεί με άλλο τρόπο. Και εδώ θα δείτε πώς λειτούργησε όλος αυτός ο μηχανισμός, ο καινούργιος της εμπορίας των δικαιωμάτων εκπομπής, ο οποίος οδήγησε σε αύξηση των μονάδων φυσικών αέριων σε βάρος των λιγνητικών. Ύστερα, στις αρχές της δεκατίας του 2010, ξεκίνησε σταδιακά η απόσερση τους, γιατί πολύ απλά η εξόρυξη και η κάψη λιγνίτη δημιουργούσαν ζημίες, αφού οι τιμές της αγοράς, της χοντρεμπορικής αγοράς, δεν κάλυπταν ούτε το πάγιο κόστος λειτουργίας τους. Τα πράγματα χειροτέρεψαν το 2013, όταν καταργήθηκαν τα δωρεάν δικαιώματα εκπομπής CO2 και το κόσμος παραγωγής, ειδικά τη χρονιά 2018, τη χρονιά ορόσιμο, εκτινάχθηκε από 5 ευρώ τον τόνος στα 30 ευρώ. Αυτό τι σημαίνει ότι συμπαρέσυρε το κόστος από 50 ευρώ τη μεγαβατόρα σε 90. Τώρα, να μη στάθούμε πάρα πολύ σε αυτό, να δούμε όμως ότι η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, και εδώ να σας πω ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί και οι μελέτες μιλούν για περαιτέρω μείωση από εδώ και μπρος των τιμών φυσικού αερίου, αλλά και η κρίση που μείωσε τη ζήτηση της ελεκτικής ενέργειας, όλα αυτά επιδίνωσαν την ανταγωνιστικότητα του λιγνίτη και περιόρισαν σημαντικά τις λιγνιτικές μονάδες. Βλέπετε τα στοιχεία αναέτως και σε αυτό το μπίνακα, νομίζω κάτι αντίστοιχο έδειξε και ο Στέλιος, βλέπετε και τις λειτουργικές δαπάνες των ανοιχείων της ΔΕΕ, οι οποίες μειώθηκαν, από εδώ βγαίνουν τα νούμερα, κατά 60%. Όλα αυτά διαχρονικά τα τελευταία χρόνια επιδίνωσαν τους κοινωνικούς δίκτες των περιοχών, ακριβώς λόγω της εξάρτησης που υπήρχε από τον λιγνίτη από την αρχή. Εγώ είμαι προσωπικά βέβαιος ότι όλα τα μέλη του Περφεκού Συμβουλίου, από οποιαδήποτε θέση και αβρέθηκαν, έκαναν ό,τι μπορούσαν για τους ανθρώπους που έχασαν τις δουλειές τους. Και έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προωθήσουν σχεδιασμό και έργα. Πλείνω όμως, η πραγματικότητα είναι αυτή που έδειξα. Και η πραγματικότητα εδώ λέει ότι στην ουσία είχαμε κατά μέσο όρο 400 εκατομμύρια ζημιές στα 4 έτη, 15, 19. Συνεπώς, προσωπική μου άποψη αυτή, και παρακαλώ να τη θεωρήσετε ότι δεν απειχεί καμία άλλη άποψη της κυβέρνησης, προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν θεωρώ υποκριτικό να λέγεται ότι ο λιγνίτης δεν είναι ακριβώς, ούτε πιστεύω ότι όλοι καταλαβαίνουν μάλλον ότι η απολεγνητοποίηση μπορεί να χρειαστεί ως βίαιλη. Αν σήμερα είχαμε συντελεστεί εκμετάλλευση των μονάδων στο 90%, στο 80%, ναι, θα μπορούσε να θεωρηθεί βίαιη απολεγνητοποίηση. Λοιπόν, η ουσία είναι ότι όλα αυτά, τα τρία βασικά προβλήματα, η εξάρτηση, η φθύνουσα πορεία του λιγνίτη και η απουσία σχεδίου έχουν συνθέσει μια λιμνάζουσα πραγματικότητα για την περιφέρεια. Άρα λοιπόν, με γνώμονα τον απεγκλωβισμό της περιφέρειας από αυτή την πραγματικότητα, αλλά και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτής της φθύνουσα πορείας του λιγνίτη, έχοντας υπόψιμου όλο το πλαίσιο το ευρωπαϊκό, δηλαδή τον ενεργειακό χαρτικορίας για το 2050, την πράσινη συμφωνία, το επενδυτικό σχέδιο βιώσιμη Ευρώπη και το εθνικό σχέδιο ενέργεια και το κλίμα, μπήκαν πολιτικές πρωτερότητες για την απασχόληση, για την αντιστάθμιση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων, για τη διασφάλιση της ενεργειακής αφτάρκιας των περιοχών κλπ. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αποφάσισε να καταρτήσει ένα εθνικό σχέδιο, έχει σημασία αυτό, εθνικό σχέδιο δίκαιες μετάβασης, ένα Master Plan, με ένα στόχο, να δημιουργήσει αξίες σε διαφορετικούς τομείς και κλάδους. Σε αυτούς δηλαδή που είχαν ατροφήσει όλα αυτά τα χρόνια, αξιοποιώντας δύο πράγματα, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα με τα οποία είναι υπρικισμένους ο τόπος σας και όλες τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης, εθνικές και ευρωπαϊκές. Υπήρξε λοιπόν ως αφετηρία αυτής της προσπάθειας η πράξη του Υπουρικού Συμβουλίου, η οποία προσδιόρισε ποιο πρέπει να είναι το περιεχόμενο του Master Plan και συγκρότησε δύο όργανα, την Κυβερνητική Επιτροπή και τη Συντονιστική Επιτροπή. Από τη δουλειά που έγινε μέχρι τώρα, για να ανταποκριθούμε σ' αυτές τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις, οικοδομήσαμε αυτόν τον ναό, ας το πούμε έτσι, με τους πέντε αναπτυξιακούς πυλώνες, ο οποίος εδράζεται πάνω στα έργα οικοδομών, στην ανάγκη επανακατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, στα επενδυτικά κίνητρα, σε εναλλακτικές χρήσεις γης, πράγματα που ξέρετε. Και αυτό το ξέρετε, οπότε συμφωνώ με την κυρία Ζεμπλιάδου, ας μην παρουσιαστούν αυτά. Εδώ να σταθώ στο εξής. Στην ιστοσελίδα που έχουμε φτιάξει για να επικοινωνούμε με όλους τους ενδιαφερόμενους, έχουμε αναρτήσει από το Σεπτέμβριο, όλο το υπόβαθρο το μελετητικό που χρησιμοποιήθηκε για να προετοιμαστεί το Master Plan. Είναι δίγλωσο, αλλά εκείνο που θα ήθελα έτσι να παρακαλέσω, μόλις μπήκε στη σελίδα μπορείτε να το κατεβάσετε, να δείτε τις μελέτες 5 και 7, οι οποίες αναφέρονται και στην υφιστάμενη κατάσταση, στις περιοχές, αλλά και στις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις, όπως αυτές αποτυπώνεται με αξιόπιστα στοιχεία της ELSTAT, της EUROSTAT και του GRC της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και βέβαια λαμβάνω το συγκόψιν και όλες τις άλλες κλαδικές μελέτες που έχουμε γίνει στη χώρα μας. Οι υπόλοιπες μελέτες είναι ότι έχει κάνει η Ευρωπαϊκή Πιτροπή με την Παγκόσμια Τράπεζα, τις έχουμε αναρτήσει όλες, έχουμε ζητήσει την άδεια γι' αυτό από την Ευρωπαϊκή Πιτροπή και μπορούν να τις δουν όσοι ενδιαφέρονται. Τώρα, στις 10 Σεπτεμβρίου δημοσιεύσαμε το Master Plan, κάλυπτει αυτές τις ενότητες που βλέπετε, την υφιστάμενη κατάσταση, το όραμα, τις ευλυματικές επενδύσεις που αναγνωρίστηκαν κατά την περίοδο αυτή, γιατί δεν είναι όλες, ούτε θα είναι αυτές που θα υλοποιηθούν στο τέλος, τα επενδυτικά κίνητρα, την επανακατάρτιση και τις βέλσεις πρακτικές. Μες αυτές 40 μέρες πήραμε 85 σχόλια απευθείας μέσω του OpenGov και 12 μέσω email. Τα σχόλια αυτά τα πήραμε από πάρα πολλές φορές, δήμους, περιφέρεια, πανεπιστήμια, ιδιώτες. Ως Συντονιστική Επιτροπή αποφασίσαμε εδώ και καιρό και συμφωνήσαμε σε αυτό να αξιολογηθούν αυτά τα σχόλια με βάση τέσσερα κριτήρια. Τη συνάφια τους με το Master Plan, με τους φιλώνες των εκμεδίσεων, την ποιότητα της τεκμηρίωσης και τη φυριγγιότητα του φορέα. Περάσαμε λοιπόν στην εφαρμογή αυτών των κριτηρίων και τα σχόλια που συγκεντρώνουν μια βαθμολογία προκρίθηκαν για συζήτηση. Βλέπουμε εδώ το περιεχόμενο του κάθε σχολείου, τις ενότητες στην οποία αναφέρονται, επενδύσεις και λοιπά. Αυτή η επόμενη διαφάνεια ίσως είναι χρήσιμη. Από όλα αυτά τα σχόλια που κατατέθηκα μέσα σε 40 μέρες, το 80% αφορά σε προτάσεις, όχι σε κριτική διευκρινήση. Τα περισσότερα, το 53%, τα 55% κατατέθηκαν από φυσικά πρόσωπα. Από το ΣΟΤΑ το 23%. Και τα περισσότερα αναφέρονται στις επενδύσεις που πρόκειται να στηριχθούν με το σχέδιο δίκαιης μετάβασης. Ως προς τη γεωγραφική αναφορά, το 60% αφορά στη Δυτική Μακεδονία. Υπήρξε και ένα σχόλιο που αφορούσε τον Δήμο Αλιβερίου. Και η αξιολόγηση δείχνει ότι προκρίθηκαν προσυζήτηση το 35% 24 σχολεία. Αυτά τα σχόλια που συζητάμε αφορούν, είναι αυτά που αποτυπώνω εδώ, επενδύσεις και κινητρά, τα οποία θα εντάσουμε σταδιακά στο κείμενο και κλείνει αυτό το κείμενο. Θέλω να σας πω ότι όλο αυτό που έχει παρουσιαστεί μέσα σε τώρα, το μελετητικό υπόβαθρο και η αποτύπωσή του σε ένα κείμενο Master Plan, δεν είναι ένα αναπτυξιακό παραμύθι. Ήδη οι πρώτες θετικές ενδείξεις έχουν καταγραφεί. Με την παρουσίαση αυτής της προσπάθειας σχεδιασμού του νέου παραγωγικού προτύπου, που έχει ανάγκη περιοχή, αλλά και με τη δέσμη κινήτρων που επεξεργαζόμαστε και συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια δέσμη κινήτρων, η οποία δίνει από 60% έως 80% ανάλογα με το μέγεθος κάθε επιχείρησης και μάλιστα και στις τομεακές ενισχύσεις, δηλαδή στους πέντε πυλώνες του Master Plan, αλλά και στις οριζόντιες, δηλαδή στις ψηφιακές υποδομές και στην επανακατάρτιση, η Δυτική Μακεδονία και οι Μεγαλόπολοι βρέθηκαν στο επίκεντρο του επενδυτικού ενιαφέροντος, τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό. Και σε αυτό μπορεί να συνηγορήσει και ο Πρόεδρος Τεχνικής Επιτροπής που έχουμε συγκροτήσει για την προαξιολόγηση των επενδύσεων, ο Πρίτανης Πανεπιστημίου Διοικείς Μακεδονίας ο κ. Θεοδουλίδης. Σε σχέση με τα ζητήματα της χοροθέτησης που ακούστηκαν και από τον κ. Κιάννα, πράγματι υπάρχει μια νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ενταχθεί άμεσα προς συζήτηση στο χροταξικό νομοσχέδιο, η οποία ρυθμίζει το εργαλείο με τον οποίο θα προχωρήσουμε στο ρυθμιστικό και πολυδομικό σχεδιασμό. Αυτό είναι τα ειδικά πολυδομικά σχέδια. Αυτό θεωρήθηκε ως το καταλληλότερο θεσμικό και χωρικό εργαλείο. Εκεί λοιπόν θα καθοριστεί σε κείμενα, σε χάρτε και σε διαγράμματα, οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης, οι γενικοί όροι, οι περιορισμοί δόμησης και οποιοδήποτε άλλο μέτρο απαιτείται. Αντίστοιχα και οι ζώνες απολυνδοποίησης. Οι βουλευτές μας που μας παρακολουθούν θα συμμετέχουν στις συζητήσεις και εάν θέλετε εγώ στη διάθεσή σας να κάνω μια ad hoc συζήτηση γενικά για τα θέματα αυτά του ειδικού πολυδομικού σχεδιασμού. Τώρα θα μου δώσετε την ευκαιρία να σας παρουσιάσω λίγο το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Αφού τονίσω ότι το Master Plan που συζητήσαμε μέχρι τώρα είναι μια εθνική επιλογή, που δεν αποραίει ως υποχρέωση από το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και πλέον της πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που το ρυθμίζει δεν προβλέπεται σε κάποιον άλλο κανόνα εθνικού δικαίου. Ας περάσουμε λοιπόν τώρα να δούμε ποιο είναι αυτό το ευρωπαϊκό πλαίσιο και ποιος είναι ο μηχανισμός που θα κινητοποιηθεί και θα δώσει τη χρηματοδότηση. Θα σας μίλησω γι' αυτό αργότερα. Αυτή τη στιγμή δεν έχει οδοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο. Έχουμε μια πρόταση κανονισμού, κοινών διατάξεων όπως λέγεται, στην οποία αναφέρονται οι όροι και οι κανόνες λειτουργίας των διαρθεωτικών ταμείων και του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Στην πορεία, γιατί αυτή είναι μια πρόταση που όπως βλέπετε κατατέθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2018, 29 Μαΐου του 2018. Σε έξι μήνες συμπληρώνουμε δύο χρόνια από τότε. Εν τω μεταξύ προέκυψη η ανακοίνωση της Επιτροπής για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, που εισήγαγε μέσω του επενδυτικού σχεδίου Βιώσιμη Ευρώπη ένα νέο αυτοτελείο μηχανισμό, το Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης. Αργότερα ακολούθησε η ανακοίνωση της Επιτροπής για τον τρόπο εξειδίκευσης και ανεξειδίκευσης του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, από πού θα χρηματοδοτηθεί και τι θα χρηματοδοτήσει. Στη συνέχεια, τον Γενάρη του 2020, τροποποιήθηκε η Αρχική Πρώτη Συκανοσμού για να φιλοξενήσει αυτόν τον νέο στόχο πολιτικής για τη δίκαιη μετάβαση. Αυτός λοιπόν εξειδικεύεται με μια νέα πρόταση κανονισμού που κατατέθηκε για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Σε αυτή την πρόταση είναι σαφές ότι το Ταμείο αυτό θα στηρίζει επενδύσεις σε νέες δραστηριότητες, που θα οδηγούν σε σημαντική μείωση των εκπομπών διοξυδίου του άνθρακα με ταυτόχρονη διατήρηση ή τόνος της απασχόλησης. Και ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία, την έρευνα και στους τομείς ψηφιοποίησης και συνδεσσιμότητας. Μάλιστα, υπό τον όρο ότι περιορίζουν τις αρνητικές συνέπειες της μετάβασης και συμβάλλουν στην πραγματοσύνη της. Τελευταίο κανονιστικό κείμενο είναι η τροποποίηση αυτής της πρότασης και να σας πω εδώ ότι όλα αυτά συζητώνται άμεσα στο Συμβούλιο της Αυρωπαγκησιανόσης και ευελπιστούμε το θεσμικό αυτό πλαίσιο να κλείσει μέσα στη χρονιά. Πάμε λοιπόν τώρα να δούμε, πριν τα εδαφικά σχεδιαθώ να σας μιλήσω γι' αυτά, να σας πω δύο λόγια για το σύμφωνο εταιρικής σχέσης. Δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ. Έχει σημασία να ακούσετε αυτές τις ημερομηνίες που θα σας πω. Όταν υιοθετηθούν αυτές οι προτάσεις κανονισμών, ας πούμε το Δεκέμβριο, μόνον τότε τα κράτη-μέλη θα μπορούν να υποβάλλουν επίσημα στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ λοιπόν θα πρέπει να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αργότερο τέσσερις μήνες από τότε που θα υποβληθεί επίσημα. Αυτό ισχύει για όλα τα κράτη-μέλη. Τρεις μήνες από τότε θα μπορούν να υποβάλλονται και τα προγράμματα, τα υπηρεσιακά προγράμματα, είτε είναι περιφερειακά είτε είναι τομεακά, τα οποία θα εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αργότερο έξι μήνες από την ημερομηνία που θα υποβληθούν. Αν κάποιος πει ότι εξαντλούνται τα περιθώρια τα χρονικά, τόσο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και από το κράτος-μέλος, μιλάμε σίγουρα για ένα χρόνο. Τώρα, προϋπόθεση για να δοθείς τήρηξη από το νέο μηχανισμό δίκης μετάβασης είναι η κατάρτιση εδαφικών σχεδίων. Οι κανονισμοί δίνουν την ευχέρεια να καταρτιστεί ένα ή περισσότερα ανάλογα με τα επηρεαζόμενα εδάφη. Και δίνει επίσης τη δυνατότητα τα σχέδια αυτά ή να σπάσουν σε πολλά προγράμματα, τομεακά, περιφερειακά, ή να ενσωματωθούν σε ένα αυτοτελές πρόγραμμα δίκης μετάβασης. Αυτό αποφάσισε λοιπόν και η Κυβερνητική Επιτροπή, ένα αυτό νομοεπιξιακό πρόγραμμα, στο οποίο θα ενσωματωθούν τα εδαφικά σχέδια Κοζάνης, Φλόρινας, Μεγαλόπολης, καθώς και το εδαφικό σχέδιο των νησιών. Και εδώ να σταθώ και να πω ότι οι κανονισμοί εξειδικεύουν το είδος της εξάρτησης από τον άνθρακα. Η εξάρτηση από το μαζούρ και το ντύζελ τα νησιά έχει να κάνει με την ηλεκτροπαραγωγή, όχι με την κατανάλωση πετρελαιού. Αυτό να καταστεί σαφές προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι όσες περιφέρειες καταναλώνουν πετρέλαιο για τη θέρμανσή τους, είναι με βάση αυτούς τους κανονισμούς επιλέξιμες για να χρηματοδοτηθούν με σκοπό τις επενδύσεις. Επίσης, ο κανονισμός αυτός λέει ότι οι περιοχές στις οποίες θα παρέβει ο μηχανισμός θα οριστούν μετά από διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Λέει ακόμα ότι ο διάλογος αυτός πρέπει να βασίζεται σε συγκεκριμένες κανόνες. Αυτά θα τα δείτε στην ειλικτομερή μου εισήγηση που θα σας στείλω ο κραπτός. Είναι η εκτίμηση των προκλήσεων που αναμένουν να αντιμετωπίσουν οι περιοχές, όπως αυτές προσδιορίζονται στη διαδικασία του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Οι βουλευτές μας γνωρίζουν πολύ καλά ποια είναι αυτή η διαδικασία. Είναι η διαδικασία συντονισμού της οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής με τα κράτη μέλη και στη διαδικασία αυτή το Συμβούλιο κάνει ειδικές συστάσεις. Αυτές ακριβώς οι ειδικές συστάσεις για την Ελλάδα, θα σας δώσουμε όλα τα κείμενα, αναφέρεται ότι το Ταμείο Δίκης Μετάβασης θα επεκεντρωθεί στη στήριξη εδαφών στις περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, στο Δήμο Μεγαλόπολης, στην Κρήτη, στο Βόρειο Αιγαίο και στο Νότιο Αιγαίο. Προφανέστατα η επίπτωση στην κοινωνία και την οικονομία των περιοχών αυτών προφανώς διαφέρει ανάλογα με το καύσιμο. Άλλη επίπτωση έχει η μυγνή της και άλλη, σχεδόν μηδαμηνή, έχει η χρήση πετρελαίου για ηλεκτροπαραγωγή. Και λέει λοιπόν αυτός ο κανονισμός ότι θα πρέπει να προσδιοριστούν τα επηρεαζόμενα δάφη και να διαλογούν τον χαρακτηρισμό τους ως περισσότερο αρνητικά επηρεαζόμενα δάφη. Μέσα από την ανάλυση και τον ακριβή προσδιορισμό των επιπτώσεων της εξάρτησης σε τρεις τομείς. Στις επενδύσεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, στην απασχόληση και στον ενεργειακό εφαρμοδιασμό. Και βέβαια όλα αυτά θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται και με τις στρατηγικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα εθνικά σχέδια νέες και κλίματος και πάνω απ' όλα με τον ευρωπαϊκό κυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Εδώ λοιπόν σε αυτή τη διαφάνεια παρουσιάζω τα εδαφικά σχέδια, τις ενότητες με βάση τον κανονισμό και τη δουλειά που έχουμε κάνει μέχρι τώρα για να προετοιμάσουμε ουδέτερα αλλά αξιόπιστα και με στοιχεία ένα σχέδιο, ένα draft αυτών των σχεδίων. Μέχρι στιγμής και ακολουθώντας πιστά αυτό το κανονιστικό πλαίσιο, έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι λειτουργίες, αυτές οι ενότητες. Να μην τις διαβάσω και χάνω χρόνο. Έχει αποτυπωθεί όλο αυτό σε ένα χρονοδιάγραμμα μετάβασης. Εδώ τι έχει γίνει και πώς αιτιολογείται η επιλογή με βάση την εκτείνηση των επιπτώσεων της απόστασης των λεγματικών μονάδων σε διάφορους τομείς. Εδώ είναι πιο τεχνικά ζητήματα που ορίζει ο κανονισμός. Μιλάει για την ανάγκη καθορισμού επενδυτικών προτεραιοτήτων, ειδικών στόχων κλπ κλπ, όλα αυτά πρέπει να αιτιολογηθούν. Και εδώ είναι η χαρτογράφηση των εννέα προβλεπόμενων πράξεων για τη Δυτική Μακεδονία σε αυτούς τους τομείς και με βάση όλη αυτή την προετοιμασία. Εδώ λοιπόν, συνοψίζοντας, έχουμε πέντε πυλώνες ανάπτυξης, εννέα είδη προβλεπόμενων πράξεων, 45 δράσεις προσιλοποίηση με στόχο τις 5.000 θέσεις εργασίας. Να σταθώ λίγο εδώ στην εταιρική σχέση, η οποία και αυτή προσδιορίζεται επακριβώς. Λέει λοιπόν το κανονιστικό πλαίσιο ότι τα εδαφικά σχέδια και το επιχειρησιακό πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης θα πρέπει να καταρτίζεται με τη συμμετοχή πολλαπλών αρμόδιων περιφερειακών και τοπικών αρχών. Εναπόχηται βέβαια, λέει επίσης, το κράτος μέλος να προσδιορίσει ποιες είναι αυτές οι αρχές και να ξεκινήσει την οικοδόμηση αυτής της εταιρικής σχέσης με βάση τις αρχές αυτές. Προφανές θα τα απαιτείται συνεργασία σε όλα αυτά τα επίπεδα και ο στόχος είναι ο μηχανισμός δικής μετάβασης, αλλά βεβαίως και οι άλλοι πόροι που είναι έξω από την κοινωνική συγχρηματοδότηση. Όπως για παράδειγμα, οι πόροι του Πράσινου Ταμείου, άλλοι εθνικοί πόροι, ολυθεντικός πόρος, ιδιωτικές επενδύσεις κλπ. Σε σχέση με το πλαίσιο διακυβέρνησης, ασφαλώς χρειάζεται ένα τέτοιο ολοκληρωμένο πλαίσιο. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να αποφασιστεί αν δεν ξεκινήσει η διαβούλευση επί των εδαφικών σχεδίων με τους εταίρους, και θα τα κουβεντιάσουμε στη συνέχεια, και βεβαίως τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν κλείσουν οι κανονισμοί, αν δεν ψηφιστούν οι κανονισμοί. Και το λέω αυτό δεν είναι καθόλου τυπικό, διότι οι κανονισμοί έχουν ζητήματα ακόμα σε κρεμότητα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν το συνολικό σχεδιασμό. Μέχρι σήμερα, και εδώ πηγαίνω προς την ολοκλήρωση της παρουσιασίας μου, έχουμε συγκροτήσει μια τεχνική γραμματεία η οποία υποστηρίζει όλο αυτό το οικοδόμημα και ασχολείται με όλο αυτό το οικοσύστημα δραστηριοτήτων. Τα επόμενά μας βήματα είναι η ενσωμάτωση των τελικών σχολείων στο Master Plan, ξαναλέω, στο εθνικό κείμενο, η ολοκλήρωση των draft των εδαφικών σχεδίων, δηλαδή των σχεδίων αυτών, τα οποία θα πεθούν στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης σε συζήτηση, η οριστικοποίηση των επενδυτικών και νύτρων και στη συνέχεια η δημιουργία όλα αυτά που είναι παράλληλα, δεν είναι επάλυλα τα βήματα, η δημιουργία του φορέα που θα διαχειριστεί τις γέες και θα ξεκινήσουν οι αποκαταστάσεις. Ένα λεπτάκι. Λοιπόν, όμως κλείνοντας, είναι πάρα πολύ σύντομη η παρουσίαση. Είναι πολύ τεχνική, το αναγνωρίζω. Αυτά όλα θα σας τα δώσω, ό,τι είπα τώρα, θα καθίσω μέσα στο κήρυκο να το γράψω, προκειμένου να γίνει η συζήτηση. Αντιλαμβάνομαι όλα τα ζητήματα που έχουν τεθεί, και από τους πολίτες και από τους κοινωνικούς εταίρους και τους οικονομικούς εταίρους και από την τοπική αυτοδίκηση. Θέλω να σας πω ότι εκτός από την κατανόηση των προκλήσεων, έχει πολύ μεγάλη σημασία να είναι αυτή κοινή και να αντιμετωπιστεί από κοινού το ζήτημα αυτό, γιατί ο σχεδιασμός δεν είναι κάτι απλό και τεχνοκρατικό. Μιλάμε για σχεδιασμό, ο οποίος θα επηρεάσει, άμεσα, τα επόμενα χρόνια, το μέλλον των περιοχών αυτών. Δεν είναι μόνο η Ιδυτική Μακεδονία, είναι και η Μεγαλόπολη που βρίσκεται σε αυτή τη θέση. Θα ήθελα κλείνοντας να ζητήσω από την Πρόεδρο, αν είναι δυνατόν, αν υπάρχουν πρακτικά από την σημερινή συζήτηση, όλα τα ερωτήματα που θα τεθούν στη συνέχεια, να μου σταλούν μέσω των πρακτικών, για να μπορέσω, εφόσον το επιθυμείτε κι εσείς, να είμαι παρόν και στη συζήτηση που θα κάνετε την άλλη εβδομάδα, ή στο πέρας αυτής, αν επιθυμεί και ο κύριος Περιφερειάρχης, έτσι ώστε να προτιμαστώ και να δώσω τις απαντήσεις που μπορώ να δώσω. Και λέω μπορώ να δώσω, όχι ως τεχνοκράτης, ούτε ως πρόεδρο, ούτε με καμία άλλη ιδιότητα, αλλά αυστηρά στο πλαίσιο που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από την Ελληνική Κυβέρνηση. Τώρα, πολλοί θα ρωτήσουν αν η Καστοριά και τα Γρεβενά αποκλείονται από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Όπως έχουν ρωτήσει πολλοί, γιατί αποκλείεται ο Δήμος Αλιβερίδης, που είχε λυγνητική δραστηριότητα μεγάλη, ή γιατί αποκλείεται ο Δήμος ή Χαλίδος της Περιφορικής Ανώσης Μεσινίας που επιρράζεται. Κανείς δεν αποκλείεται. Στα εδαφικά σχέδια Δίκαιης Μετάβασης θα αποτυπωθεί, θα αποτυπωθούν τα εδάφη που επιρράζονται άμεσα ή έμεσα. Σ' αυτό θα συμβάλλεται και εσείς. Εμείς έχουμε αντλήσει στοιχεία και επιχειρήματα από οποιαδήποτε πηγή μπορείτε να φανταστείτε. Θα αποτυπωθούν αυτά στα εδαφικά σχέδια και θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Να υπογραμμίσω όμως ότι για την αποκατάσταση της ισορροπίας, εφόσον υπάξουν εδάφη τα οποία δεν θα μπορέσουν να δικαιολογηθούν ως άμεσα επηρεαζόμενα από την κλιντική δραστηριότητα, υπάρχουν εργαλεία, το περιφερειακό επιχειριακό πρόγραμμα, το τρέχονται το επόμενο, το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 21-25, αλλά και άλλα εργαλεία τα οποία μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των περιοχών αυτών. Σε αυτά αναφέρω τον τρίτο πυλόνα του μηχανισμού δίκαιης μετάβασης, που είναι ιδανιακές διευκολήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, οι οποίες πρόκειται να κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής, τα οποία, έργα, θα υποστηρίξουν συνολικά την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Και βέβαια, κατά το σχεδιασμό του Επόμενου ΠΕΠ, μπορούν να λυθούν μέτρα εξισορώπισης, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανείς που να θεωρηθεί ότι αδικήθηκε ή ότι μένει πίσω. Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα, θέλω να σας πω ότι έχοντας εικόνα από το πώς πηγαίνουν τα πράγματα στις υπόλοιπες 108 περιφέρειες Ευρωπαϊκής Ένωσης, που επηρεάζονται από τον άνθρακα, άμεσα ή έμεσα, είμαστε πάρα πολύ μπροστά. Το Master Plan και η διαβούλευση που έγινε αυτό το ευρύτερο εθνικό σχέδιο, δεν το έχει κάνει κάποιος άλλος, για να αφού γραστεί και τις αγωνίες των τοπικών κοινωνιών, αλλά και τις προτάσεις των τοπικών φορέων. Όμως, η θεσμική, η οργανωμένη διαβούλευση στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης, θα γίνει με τους όρους του μηχανισμού δικής μετάβασης, ως προς τη χρηματοδότηση. Τα νούμερα είναι ξεκάθαρα και αποτυπώνονται στη συμφωνία εταιρικής σχέσης, δηλαδή στο ΕΣΠΑ, που υπάρχει σε σχέδιο αυτή τη στιγμή και έχει συζητηθεί άτυπα με την Ευρωπαϊκή Πετροπή. Τα ποσά αυτά λίγως πολύ είναι γνωστά, αλλά θα ήταν σκόπι μου να τα διευκρινήσω. Η συνολική συνδρομή από το Ταμείο Δίκης Μετάβασης, μαζί με τα χρήματα που θα μεταφερθούν από το ΕΣΠΑ και θα κλειδωθούν στο Νέο Επιχεισιακό Πρόγραμμα, καθώς και με την ενίσχυση που αποφασίστηκε να δοθεί από το EU Next Generation και το Ταμείο Ανάκαμψης, αθρίζουν ένα ποσό 1,2 δις εκατομμύρων ευρώ χωρίς την εθνική συμμετοχή. Όπως ξέρετε, τα κοινωτικά κονδύλια συνοδεύονται πάντα από εθνική συμμετοχή. Αυτά δεν αφορούν βεβαίως στον πυλόνα εγβαιστικού ούτε στον πυλόνα των δανειακών διευκολύσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Επιπλέον, ένα ποσό 300 εκατομμύρων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης έχει προδιαγραφεί με σκοπό να βοηθήσει να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό τα εδάφη με βάση της χρήσης γης που θα οριστικοποιηθούν προσεχώς. Τώρα, ένα τελευταίο που θα ήθελα να σας πω και κλείνω. Πριν από λίγο, επειδή συμμετείχα εχθές στην Κυβερνητική Επιτροπή, όπου συζητήσαμε το θέμα βεβαίως της αποδοχής των σχολείων της δημόσιας διαβούλευσης και της ενσωμάτωσης στο τελικό κείμενο του Masterplan, συζητήσαμε επίσης το λεγόμενο κοινωνικό πακέτο. Τι είναι αυτό? Οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι έχουμε συγκροτήσει για το μεταβατικό διάστημα μέχρι να ξεκινήσει η επόμενη περίοδος προγραμματισμού, δηλαδή για το διάστημα 2023 ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα με έξι άξιον προτεραιότητες και πολλές πηγές χρηματοδότησης. Τη μία από αυτές την ενεργοποιήσαμε πλήρως. Είναι το Πράσινο Ταμείο, με εφτά προγράμματα τα οποία ξεκίνησαν, τρέχουν και όσο νούπο θα βγει και η προκήρυξη για το έβδομο πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου, που θα δίνει ενίσχυση μέσω του ΕΦΕΠΑΕ του ενδιάμεσου φορέα στις λιγνητικές επιχειρήσεις που μπλέκονται άμεσα στη λιγνητική δραστηριότητα. Σήμερα, πριν από λίγο, ανακοινώθηκε με δελτίο τύπου του Υπουργείου Ανάπτυξης και ένα νέο πρόγραμμα που θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους με 107 εκατομμύρια ευρώ για τη διετία 2020, 2021 με συγχωρείτε, 2022, εκ των οποίων τα 50 εκατομμύρια άμεσα το 2021, το οποίο θα υλοποιηθεί μέσω του ΑΕΤ και θα φορά σε τέσσερα πρόγραμματα. Ένα πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ένα πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας των νέων, αλλά μέσα από το οποίο θα καλύπτεται κατά 100% ο μισθός και οι εισφορές για την απασχόληση τους σε τοπικές επιχειρήσεις, ένα πρόγραμμα συμβουλευτικής κατάστασης και απασχόλησης, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνεργασία του ΑΕΤ με τους δήμους των ελληνικών περιοχών. Εδώ δεν θα είναι μόνο παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους ανέργους, δηλαδή επαγγελματικός προσανατολισμός, ανά βάθμιση τεξιωτήτων κλπ, αλλά θα είναι και επιχωρήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψή τους. Και ένα πρόγραμμα πρόσληψης ανέργων τελευταίο, καθώς και κάλυψης κάποιων εξόδων και διαμονής ανέργων σε τοπικές επιχειρήσεις, κυρίως που έχουν ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό. Αυτό είναι από το ειδικό μεταβατικό πρόγραμμα. Ενεργοποιούμε λοιπόν και κινητοποιούμε κάθε διαθέσιμο πόρο. Δυστυχώς τα χρονικά περιθώρια της περίοδος 21-27 είναι αυτά που σας παρουσίαζα και είναι αυτά που σας παρουσίαζα και ισχύουν για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά τα χρονικά περιθώρια πρέπει να έχουν οκληρώσει όλο το σχεδιασμό και να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την ευκαιρία. Γνωρίζετε, οι περισσότεροι που έχετε διαχειριστεί κοινοτικούς πόρους, ότι οι κοινοτικοί πόροι δεν έλειψαν ποτέ από τη χώρα. Διαχρονικά, από το πρώτο κοινοτικό πλαίσιο στηρίξηση, για να μην μπω από τα προγράμματα τα προενταξιακά, εκτός ποσόστασης, όπως λέγονταν, για την ενέργεια, από το πρώτο κοινοτικό πλαίσιο στηρίξηση, οι δυνατότητες της χώρας να απορροφήσουν τα ευρωπαϊκά χρήματα, για πολλούς λόγους που δεν είναι τις παρούσεις, ήταν μικρότερες από τον όγκο της χρηματοδότησης. Εδώ, πρέπει να κερδίσουμε το στίχημα. Αυτά τα χρήματα, αυτό το πακέτο που είναι μπροστά μας, πρέπει, επιτέλους, να μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πάνω απ' όλα να έχει πολλαπλησιαστικό αποτέλεσμα σε όρους εισοδήματος και απασχόλησης. Δηλαδή, στους δύο βασικούς όρους με τους οποίους κρίνεται η οικονομική πρόοδος μιας χώρας. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κ. Βουσουβουλή. Απλά να σας ενημερώσω ότι υπάρχουν ακόμα βουτοκανημένα της συνεδρίας σας. Οπότε, μπορούμε να σας τα δώσουμε για να είστε έτοιμοι στο επόμενο συνεδρία σας ή αν θέλετε να απαντήσετε πέρα. Θα τελειώσουν κάποια ερωτήματα τώρα, γιατί ήδη έχω λάβει κάποια μηνύματα στο τσάτ. Μου ζητήσει η κ. Τελειορίδου, η κ. Πέρκα, γιατί έχουν κάτι σε υποφρέωση. Θα ξέρω εσείς, κ. Πέρκα, αν έχετε κάποια υποφρέωση, για να σας αποδεσμέσουμε να κάνουμε μία το που θέτεις αρχικά. Ωραία. Θα ξεκινήσουμε την κ. Πέρκα και να συνεχίσουμε με την κ. Τελειορίδου. Ακούστε λίγο. Σε πέντε λεπτά δεν μπορούσα να πω πολλά. Αυτά που θέλω γενικώς να πω είναι τα εξής. Πρώτον, σ' ό,τι φορά την προετοιμασία, είπατε και ο ίδιος, ο κονονισμός δεν έχει ψηφιστεί. Τα ίδια τα προαπαιτούμενα που περιγράφονται στο Master Plan δεν υπάρχουν. Είναι ο χωρικός σχεδιασμός, οι θεσμοτέτης των ζωνών, τίποτα από αυτά. Οι αποκαταστάσεις των εδαφών και βεβαίως τώρα σε ό,τι αφορά τα εδαφικά, θα μου επιτρέψετε να πω, γιατί μου είπετε ότι καταρτίζονται και τα λοιπά, ότι αυτά που προβλέπετε στο σχέδιο του κανονισμού είναι πολύ ευρύ αδιαβούλευση. Η έκπληση Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Χρηματοδόσης από το μηχανισμό θα έγινε βάση των εδαφικών σχεδίων. Βεβαίως και όχι βάση του Master Plan, αλλά απαιτείται διαβούλευση από των εδαφικών σχεδίων σε επίπεδο να τρει ενωτήτων. Έχει ένα σωρό αρχές ποιοι θα συμμετέχουν, αστικές και άλλες δημοσιές αρχές, οικονομικοί, κοινωνικοί, εταίροι σχετικοί φορείς που εκπροσωφούν την κοινωνία των πολιτών. Και στην κατάρτιση, εδώ ακόμα και σήμερα το διαπιστώνω αυτό και με συγχωρείτε κιόλας, πράγματι όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε γιατί αυτή η περιοχή το έχει πληρώσει πολύ ακριβά. Αλλά δεν γίνεται να γίνεται με κλειστές πόρτες όλα αυτά. Το σχέδιο που μας παρουσιάσατε, εγώ συνηθίζω να λέω ότι είναι ένα καλογραμμένο ή μάλιστα καλωστημένο που έχει όλον τον ειδόν της επενδύσης που θα μπορούσε να έχει μια απολιγνητοποίηση αλλά όλα όριστα. Ένα όριστο επενδυτικό ενδιαφέρον και δεν υπάρχουν τα προαπαιτούμενα. Σε κάθε περίπτωση, καταρχή να πούμε λίγο και για την χρηματοδότηση. Γιατί ξέρετε, κατά τέτοιο προϋπολογισμός του 21 είναι λάχιστα τα κονδύλια που όσο και να τα αναλύσουμε μπορούν να πάνε για την απολιγνητοποίηση. Και δεν είναι απάντηση υπάρχει το τομείο διοικητικής μετάβασης το οποίο και αυτό είναι πιτσουρεμένο διότι απέτυχε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση να βάλει ως κριτήρια και το ποσοστό ανεργίας αλλά και την ταχύτητα της απολιγνητοποίησης. Αλλά λέμε και νομίζω ότι αυτό είναι η γενική αρχή. Ότι η μετάβαση και η αλλαγή του ενός παραγωγικού προφίλου απαιτεί δημόσιους φορείς και δημόσιες επενδύσεις. Είναι καταλυτικές. Υπάρχει ανάλυση από το International Energy Agency που λέει ότι έδειξε ότι το 70% των επενδύσεων καθαρίζει ενέργειας στον κόσμο καθοδηγούνται από τη κυβέρνηση είτε μέσω άμεσης δημόσιας χρηματοδότησης είτε ως απάντηση σε πολιτικές όπως επιδοτήσεις φορεί και τα λοιπά. Αυτό στην περίπτωση μας βλέπει εκτός των άλλων ελλείψιων. Το οποίο είναι και πάρα πολύ ανασυχητικό. Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε τη μετάβαση πάλι σε μια ιδιωτική αόριστη πρωτοβουλία. Εδώ υπάρχουν πάρα πολύ κίνδυνοι. Και κάνω και μια παράλληλα τοποθέτηση και στην πρόταση της περιγραφής που σε πολλά σημεία έχει κιάσει τα προβλήματα. Θα φέρω ένα παράδειγμα όμως μόνο. Αυτά τα κίνητρα, δηλαδή υπάρχει και ένα μοντέλο το οποίο έχει φαρμοστεί σε κόσμοι στο τρίτου χώρου. Ελπίζω ότι δεν θα είμαστε σε αυτή την κατηγορία. Που λέει, μεγάλοι επενδυτές, δισεκατομμυρίων επενδύσεων, μεγάλα φτωπιταϊκά μπάρκα, μάρκα όπως περιγράφεται και τα λοιπά, σε ειδικές οικονομικές ζώνες, πρόσφετο το παράδειγμα της τράγης, όπου δόθηκαν πολλές επιδοτήσεις, φαγώθηκαν και μείναν τα κουφάρια, άρα προσοχή στα κίνητρα. Η μετάβαση πρέπει να είναι δίκαια. Δεν σηκώνει περιοχή τέτοια μοντέλα. Λίγες τεχνολογίες και καθόλου συμμετοχή. Και υπάρχει ένα μοντέλο που εμπλέκει την κοινωνία, τις παραγωγικούς φορείς, το κράτος ψηφιοποιεί, τις υπηρεσίες του, κάνει χάρτες, θεσμοθετεί, δίνει προτεραιότητα στη τοπική κοινωνία, κάνει ενεργειακές κοινότητες. Για τις ενεργειακές κοινότητες, εμένα η πρώτη κριτική που βρήκα να κάνω στο σχέδιο που παρουσιάσατε ήταν αυτή. Υπάρχει και στο εξωτερικό, υπάρχει και παντού. Λοιπόν, μοντέλο διακυβέρνησης. Πότε θα γίνει το μοντέλο διακυβέρνησης, πότε θα παρουσιάσει? Στη μετά τη διαβούλευση. Το αναφέρει το Master Plan στο επιχειρησιακό πρόγραμμα δίκης μετάβαση 21-27, ταξιδική αμετοχή μόνο η τομή, αλλά και οι μηχανισμοί διακυβέρνησης με πολυεπίπαιδη συμμετοχή, το τοπικό, περιφερειακό, εθνικό. Πού είναι αυτά? Δεν θα πετύχει τίποτα. Φοβάμαι ότι θα φτάσουμε πραγματικά στο μοντέλο που θέλουμε να αποφύγουμε. Επίσης, κάποιες διευκρινήσεις, σημειώστε και όλες. Κάπου αναφέρονται ένα οχυματικό σκοπό SPV. Η αποκαταστάσεις, όπως το είπα και πριν, πρέπει να ξεκινήσουν χθες με δημόσιες επενδύσεις και τη ΔΕΕ και σίγουρα να θεσμοθετηθούν οι ζώνες που μπορούν να κάνουν κάτοικοι τις δραστηριοτές τους, ή την εκδοτροφή, την αγρότες. Ξέρουμε, κύριε Μουσουρούλη, ότι έχει ήδη ασκηθεί κριτική σχετικά με το μηχανισμό διακυβέρνησης. Σας έχει ασκηθεί κριτική γι' αυτό. Λοιπόν, αυτά μην τα αφήνουμε έτσι. Είναι το πρώτο βήμα. Και όσο αφορά το χωροταξικό σχεδιασμό, επειδή έχουμε δει και έχουμε και το νομοσχέδιο, πώς σχεδιάζει και πώς θεσμοθετεί αυτή η κυβέρνηση, φοβόμαστε πάλι ότι μπροστά στην επένδυσης, εισαγωγικά, θα γίνουν δυστυχώς πολεοδομικά και περιβαλλοντικά κλίματα. Και τα ειδικά πολεοδομικά, πολύ φοβάμαι ότι είναι μάλλον τομεακά επενδυτικά σχέδια, τα οποία πολύ πιθανόν να έρθουν από τον ιστέρο να νομοποιήσουν τις όποιες επιλογές. Υπάρχουν όμως και κρεμότητες. Σβήσανε χωριά, άλλα χωριά δεν έχουν ολοκληθεί με τα καταστάσεις, αυτά γιατί δεν γίνονται, δεν μπορώ να το καταλάβω αυτό. Θέλουμε να κάνουμε γρήγορα πολιτιτοποίηση που δεν βγαίνει, ακόμα δεν είναι ιδιοκανονισμός μόνος, σας τα είπατε, αλλά ωστόσο δεν προετοιμάζουμε και ένα έδαφος. Υπάρχουν ορυχεία που κάνουν αυτά να φλέξεις, που ρημάζουν, δηλαδή είναι τραγική η κατάσταση, εκεί θέλω να πάτε μια βόλτα. Αυτά έπρεπε να έχουν ξεκινήσει. Τι θα γίνει με το ιδιωτικό ρηχείο στην Ταχλάδα, ας πούμε, και κάτι ακόμα, μια κι είναι και ο δήμαρχος Φλόρινες εδώ και θα το ξαναθέσω και αυτό θα το πάω πολύ ψηλά. Προχθές συνειδητούσαμε το περιφερειακό συμβούλιο για τεχνολογή σχεχμής, για τη δρογόνο. Βεβαίως, και είπαμε, παρόλο που είναι πιλόδοξο, κατά τη γνώμη μας δεν έχει εφαρμοστεί και πολύ, πιλόδοξο, ωραία. Ναι, και την ίδια στιγμή τι κάνουμε, κύριε Μουσουρούλη, κόβουμε την τηλεθέρμαση στη Φλόρινα και στη Μεγαλόπολη για να πάμε φυσικό αίριο για οικιακή χρήση, προσέξτε, έγινε διαφορά, διότι να το χρησιμοποιήσουμε ως κάψιμο μετάβασης για συμπαραγωγή, συγχρόνως όμως σχεδιάζοντας ΑΠΕ που θα στηρίξουν τηλεθέρμαση, το πάμε κατευθείαν, δηλαδή λέμε ότι τηλεθέρμαση μονοσύμματα συνδέεται με τη λειτουργία του λιγνίτη, όχι, είναι technology, αγνώστης σύστημα, λειτουργεί με τη μορφή θερμότητας ανεξαρτήτων πηγής. Είναι έγκλημα αυτό που γίνεται, δηλαδή από τη μία καινοτομία, έρευνα και καινοτομία, τι ωραία, και από την άλλη γυρίζουμε πίσω, όταν όλη η Ευρώπη έχει ανεπάντηχες πηγές. Στην Μεγάλη Βρετανία παίρνουν από τα τούνελ του μετρώ και κάνουν τηλεθέρμαση. Να μη πω γιατί ήταν έντονοι. Τέτοια πράγματα θέλουμε να κάνουμε και σε κάθε περίπτωση. Επίδα να φερθεί και στα ΕΣΠΑ, εγώ θα σας πω τρία κοινωντικά πλασία και δύο ΕΣΠΑ, κάναμε δρόμους οι οποίοι ήταν και μισοί. Ευτυχώς τελείωσε η κυβερνησία, δεν κάναμε τίποτα, τίποτα παραγωγικό και η χώρα φτώχη είναι. Παρόλο που μπαίνανε λεφτά. Δισεκατομμύρια πολλά. Θα ξανακάνουμε τα ίδια χωρίς σχεδιασμό. Να σοβαρευτούμε λίγο. Είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα. Περάσαμε πρόσφατα οικονομική κρίση, τώρα περνάμε και την υγειονομική και θα ξαναέχουμε τη τραγική οικονομική. Η χώρα φτώχεψε παρόλο που πέσανε πράγματι πάρα πολλά λεφτά. Και η ανορυμότητα πρέπει να τη συζητήσουμε. Όταν βγαίνει ο πρωθυπουργός εξαγγέλει απολιδητοποίηση και δεν κάνει τα απαραίτητα. Είναι πρόβλημα λοιπόν με το φυσικό αίριο. Το είπατε, το είπε μάλλον και μ' άρεσε πολύ η περιφέρεια. Η απανθρακοποίηση και όχι η απολιδητοποίηση είναι το ζητούμενο. Η απανθρακοποίηση σημαίνει 0% ρύπη από φυσικό αίριο, πετρέλαιο, λιγμίδι κτλ. Η απανθρακοποίηση δεν σημαίνει ότι οι χώρες σύμφωνε με τις υποχρεώσεις της. Η μελέτη του KANG Europe λέει ότι τέσσερις χώρες από αυτές που σχεδιάζουν μετάβαση από τον λιγμίδι στο αίριο δεν είναι συμβατές με τη συμφωνία των Παρισίων. Και βεβαίως μία είναι η Ελλάδα. Γιατί κόβουμε λιγμίδι και προωθούμε φυσικό αίριο. Δεν υπάρχει συμβατότητα των παιδίσεων με τον ευρωπαϊκό κονονισμό για τις βιώσιμες επενδύσεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της αξιολόγησης του Αθηνικού Σχεδίου για την ενέργεια του κλίμα για το ESSEC μιλά για αδρανή κεφάλαια, το blooper κτλ. Λοιπόν, το άλλο. Παρακαλώ πολύ. Σίγουρα αυτή η ταχύτητα με την οποία πάει να γίνει η απολιγνωτοποίηση σίγουρα θα απαιτήσει και κάποια έργα μεγάλης κλίμακας. Αλλά συγχρόνως και κατά προτεραιότητα θα πρέπει να προωθούνται και να ισχύονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μικρότερης κλίμακας επενδύσεις. Εάν η μετάβαση δεν είναι δίκαια, δεν μειώσει τις ανισότητες, θα είναι αναπάνταχο αυτό που θα ζήσουν οι περιφέρειες, λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κείμενά της. Θα ερημώσει, είναι τραγικό. Λοιπόν, γιατί όλα τα έργα που προτείνουν ότι είναι μεγάλης κλίμακας. Και βεβαίως είπαμε και η ΑΠΑ ακόμα στις δυνάμεις της αγοράς. Για μας είναι σημαντικό κομβικό σημείο η ενθάριση της μικρής μεσαίας επιχειρηματικότητας, ενεργιακής κοινότητας και όλα αυτά που είπα πριν. Θέσεις εργασίας, πολύ επιγραμματικά τα λέω. Όσες και θα αναφέρονται από αυτές τις αόρες της επενδύσεις, πάντως τις 25-27.000 που προβλέπει η έκθεση του ΕΕΡΝΟΥ εξαμείως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν τις φτάνουμε. Και κυρίως, γιατί αυτό έχει σημασία, γιατί σας κάναμε και μία ερώτηση πρόσφατα, για αυτούς που είναι άνεργοι απ' το προσήλειο. Αυτές οι θέσεις εργασίας δεν αφορούν αυτούς που χάνουν σήμερα τη δουλειά τους. Εδώ, αυτό πρέπει να το απαντήσετε. Η κυβέρνηση, δεν ξέρω, συνονοηθείτε. Χάνουν σήμερα τη δουλειά τους. Οι επενδύσεις που υποτίθεται, που σχεδιάζονται, δεν τους αφορούν. Δηλαδή, δεν μπορεί να γίνει αυτό μέχρι το 2023. Θα πάτε και μόνο σας. Μέχρι τότε, όμως, οι ίδιοι ψηλοί ανεργίες, στην περιφέρει δετικής Μακεδανίας, θα έχει πολλαπλασιαστεί, ναρκοθετώνται στο μέλλον των κατοίκων της. Γιατί στην απάντηση, ουσιαστικά, που μας δώσατε όλοι μαζί, ουσιαστικά, μας είπε ότι οι άνεργοι πρέπει να αναλάβουν τη ροτομική τους ευθύνη. Λοιπόν, θα πω μερικά και τελειώνω. Δεν θέλω να πάω το χρόνο. Πρέπει να ολοκληρώσουμε. Πρέπει, κυρία Τελεγιωρίου, πρέπει να κατασμέψουμε εννιά για να απαντήσουμε και τα ερωτήματα που έχετε. Ευχαριστώ. Πρέπει να έχω φύγει εδώ και ώρα, αλλά να πω δύο πράγματα, γιατί είμαι και βουλευτής Φλόρινας, εκτός από τομέα της ενεργίας και περιβάλλοντος. Λοιπόν, στη διαφάνεια 38, με μεγάλη μου έκπληξη, είδα ένα χάτι που δείχνει το συντεραιοδρομικό δίκτυο της δετικής Μακεδονίας, που έχει ένα σχεδιασμό που βλέπω πρώτη φορά. Ακούστε λίγο. Δεν μπορεί να βάζετε σε αυτό το σοβαρό, κατά τα άλλα, σχέδιο, ένα χάρτη, ο οποίος όταν πήγα να βρω τη πηγή, ξέρετε ποια ήταν η πηγή? Ένα άρθρο. Ένα άρθρο στο Energy Press. Και θέλω να σας ενημερώσω, λοιπόν, ότι το έργο Φλόρινα-Καστοριά-Κρυσταλο-Πηγή-Πόγραντετς, εντάστητο στο ευρωπαϊκό σχεδιασμό, αποτελεί ένα απόσπαστο κομμάτι του διευρωπαϊτικού δικτύου μεταφορών. Εγώ η ίδια είχα πάει στο εξωτερικό με τον ομολογό μου τον Αλβανό. Πήγα στην Αλβανία, κάναμε σε διεθνή φόρα και καταφέραμε αυτό το έργο ως γενικοί γραμματές μεταφορών. Να ενταχθεί στο indirect, έχουν δεσμευτεί 845.000 ευρώ για συγκεκριμένες μελέτες, έχει περάσει βεβαίως μελέτη σκοπιμότητας και ξαφνικά αλλάζει ο σχεδιασμός. Γιατί, με βάση τι? Ακούστε λίγο, τα είπα και πριν για τα κονδήλια που έχουν κατασπαταληθεί. Στρατηγικό σχεδιασμός και σοβαρότητα. Δεν μπορεί να σταματάμε ένα έργο που έχει πάρει εγκρίσεις γιατί κάποιος τοπικός παράγοντας, και θα το πω καθαρά, ούτε υπουργός, ούτε πρωθυπουργός, έτσι σχεδιάστηκαν τα έργα, έτσι φαγώθηκαν τα έσπα. Δεν κρίνονται με το μάτι, παραστατικικό σχεδιασμός και δεν σταματάμε κάτι που έχει εγκριτή και έχει μπει στα διευρωπαϊκά δίκτυα. Προσέξτε, είναι σοβαρό αυτό. Για να πάμε σε μία άλλη αυτό. Και κάτι ακόμα το οποίο θεωρώ πολύ σοβαρό για την ισόρροπη ανάπτυξη. Όποιος έχει ασχοληθεί πολύ λίγο με τον σχεδιασμό θα ξέρει ότι μια μητρόπολη, ένα κέντρο, μια πρωτεύουσα, οφείλει και πρέπει, όχι να μαζεύει την ανάπτυξη, αλλά να την διαχεί ισόρροπα. Είναι βασική αρχή για την βιώσιμη ανάπτυξη. Εδώ τι κάνουμε τώρα. Υπάρχει η γραμμή, τέλος, να θα ασχοληθώ, θα κάνω και ρώτηση στην πολή, αυτό θα το σηκώσω πάρα πολύ ψηλά. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αλλάξει αυτό σχεδιασμός επειδή δεν ξέρω ποιος, έτσι θέλει. Ο κάθετος άξονος θα ήθελε επίσης να μας πείτε τι γίνεται και κάτι ακόμα. Βλέπουμε στον ιατρικό τουρισμό, έναν ιατρικό τουρισμό, φυσικά τα βιομηχανικά δεν υπάρχουν, το είπε και ο ισχυητής περιφέρειας, πολύ σωστά το εντόπισε. Και υπάρχει όμως ο ιατρικός και η πρότες στην Διαφάνεια 285 λέει ότι το υπάρχουν καιφιάπστωτα μήντεο πιθανά μέσος δι να επεκταθεί και να εξοχρονιστεί. Και γιατί δεν εξοχρονίζεται και επεκτείνεται το καιφιάπ με δημόσιο χρήμα. Η πρόσφατη οικονομική κρίση απένδειξε ότι οι δημόσιες επενδύσεις επιβέρνουν άμεσα στην ανάκαμψη της οικονομίας. Και για να μην μιλήσουμε για την ιδιωτικοποίηση της υγείας για την οποία απενδείξει φέρνει παρούσα η υγειονομική κρίση. Είναι αυτονόητο ότι είμαστε αντίθετοι και είναι αυτονόητο ότι εδώ θέλουμε και εδώ δημόσιες επενδύσεις. Εν πάση περιπτώσει υπάρχουν αυτές οι διαφοροπίσεις όπως σας είπα που είναι και πολιτικές. Θεωρώ όμως ότι πρέπει να συζητήσουμε άρα το κομμάτι συμμετοχή, συζήτηση ουσιαστική, επί τόπου και στα σχέδια είμαι στη διάθεσή σας ή είμαι στη διάθεσή σας. Αλλά θα ξεκαθαρίσουμε την πολιτική μας διαφοροποίηση. Αν θα είναι τα τεράστια έργα της εκατομμυρίων ή αν θα είναι ένα εναλλακτικό μοντέλο που εστιάζει στην αυτοπαραγωγή, τα έργα, οδομοψηφιοποίηση όπως είπα, το κράτος φτιάχνει εργαλεία συμμετοχής, χρηματοδότησης, ψηφιοποίηση και αφήνει τις τοπικές κοινωνίες μαζί με επενδυτές να χτίσουν πάνω στα αυτά. Κάποιος επενδύσεις. Το πληρώνουμε κυρία. Έχουμε έναν πανεπιστήμιο ξεκινή, έναν διδακτορικό, έναν σαγωδικό συνεργασμό συμμετοχής να φτιάξει εργοστάσεις ΒΙΟΜΑΖΑΣ. Στο αμύντιο στην προηγούμενη, στη δυτία του ήμου και γενική κραμματείας, στο τέλος πάνω στο ΣΥΡΙΖΑ, καταφέραμε, προχωρήσαμε το εργοστάσιο της ΒΙΟΜΑΖΑΣ. Τέλος πάντων, τελειώνω, θα είχα να πω πάρα πολλά ακόμα, αλλά νομίζω ότι τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ευχαριστώ πάρα πολύ. Και θα είμαστε σε επαφή κύριε Μουσουρούλη, εγώ θέλω να απαντήσει για μερικά πράγματα. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Μουσουρούλη, να ακούσουμε λίγο και την κυρία Τελεγιορίδου, η οποία και εκείνη πρέπει να την αποδεσμεύσουν μέχρι τις 9, και στο σύνολο των τοποθετήσεων των δύο βουλευτών να απαντήσετε στη συνέχεια. Κυρία Πρόεδρε, να σας πω το εξής. Σε τέτοιες περιπτώσεις, συνήθως, αυτός που απαντά στο τέλος, απαντά στον εαυτό του. Αν είναι να αποχωρήσουν, το ξέρετε εσείς πολύ καλά ως βουλευτής, αν είναι να αποχωρήσουν όλοι, καλύτερα να απαντήσω, αφού πάρω τα ερωτήματα. Όμως, πρέπει να μου δώσετε το λόγο, κάποια να τα σχολιάσω, ίσως καλύψω και ξεκόμενους. Φυσικά, φυσικά. Κυρία Τελεγιορίδου, έχουμε λίγο χρόνο να απαντήσω κύριε Μουσουρούλη και αμέσως μετά να πάρετε το λόγο. Ακούτε. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Καταρχάς να πω ότι μπορούμε όλοι να παρουσιάσουμε την κατάσταση άσπρο-μαύρο. Και εγώ μπορώ να την παρουσιάσω άσπρη και εσείς να την παρουσιάσετε μαύρη. Δεν υπάρχει καμία θρηβολία γι' αυτό. Όμως, εδώ πάμε να δούμε ποιο είναι το ζήτημα και πώς θα το προσεγγίσουμε, τόσο πολιτικά όσο και τεχνοκρατικά. Όταν εννοώ πολιτικά, όλοι αναγνωρίζουμε ότι όλοι οι υπόλοιποι εκτός λυγνήτη παραγωγική κλάδη συμμετέχουν λίγο στο ΑΕΠ και πρέπει να αυξηθεί η συνετοχή τους. Το πώς θα αυξηθεί δεν είναι τόσο πολιτικό ζήτημα, είναι πολυπαραμετρικό. Και έρχομαι στην πρώτη σας παρατήρηση ότι δεν υπάρχουν όλα τα προαπαιτούμενα, όπως αποκαταστάσεις εδαφών, όπως ειδικά πολυοδομικά σχέδια. Λοιπόν, στα 150.000 στρέματα στη Δυτική Μακεδονία, από τα οποία εξορίζεται χώμα για απόλυψη λυγνήτη εδώ και 50 χρόνια, μόνο το 1 τέταρτο έχει αποκατασταθεί περιβαλλοντικά. Ουδής σόφρον άνθρωπος θα περίμενε να έχουν αποκατασταθεί αυτά από τη μία μέρα στην άλλη. Επίσης, θεωρώ ότι δεν έγινε απολύτως κατανοητό ότι οι μονάδες αυτές, όπως παρουσίασα τα γραφήματα και τα ποσά και λοιπά, ουδής μπορεί να ισχυριστεί ότι το χρονοδιάγραμμα της απολυντωποίησης είναι ταχύτατο και ότι αν δεν υπήρχε αυτό το χρονοδιάγραμμα, οι μονάδες θα συνέχισαν κανονικά τη λειτουργία τους για το 24, 25, 26, 27, 28 κλπ. Ουδής μπορεί να ισχυριστεί αυτό. Έχω όλα τα στοιχεία και όλες τις προβλέψεις για το πώς πρόκειται να εξελιχθεί η ζήτηση λειτουργικής ενέργειας και η αγορά. Σας είπα προηγουμένως κάτι όχι πονούμενο, αλλά τουλάχιστον παρακολουθώντας όλα τα δεδομένα των διεθνών, βλέπω ότι τα επόμενα 4-5 χρόνια οι τιμές φυσικό αερίου θα είναι πάρα πολύ χαμηλά. Το καταλάβατε νομίζω. Τώρα, ειδικά πολυοδομικά σχέδια και χωροταξικός σχεδιασμός, η χώρα έχει μακράν και πικρήν πήρα από την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού. Εδώ όμως τα πράγματα πρέπει να γίνουν σωστά και για να γίνουν σωστά απαιτείται χρόνος. Ο ειδικός πολυοδομικός σχεδιασμός θα γίνει, αλλά τα κίνητρα και τα εδαφικά σχέδια από τη στιγμή που θα εγκριθούν και θα αρχίσουν να λειτουργούν θα εφαρμοστούν, όχι στα ορυχεία, στα ανοιχτά πεδία, αλλά ευρύτερα στις περιοχές μετάβασης. Είπατε για τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στην Κατπροφανέστατα. Είναι αυτονόητο. Εδώ είχαμε δύο σχολές, όχι υποχρέωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ηθική υποχρέωση πάνω απ' όλα. Πέρα από ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έναν ειδικό κώδικα για τη συμμετοχή αυτής της κοινωνίας των πολιτών, που για μένα είναι απολύτως σωστό και το λέω αυτό και σαν στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί σειρά ετών. Είναι απολύτως σωστό. Λοιπόν, εδώ θα είχαμε δύο δρόμους να ακολουθήσουμε. Να στείλουμε την αποδελτίωση των κανονιστικών υποχρεώσεων σε όλους τους φορείς και να πούμε ξεκινήστε και γράφτε. Κάντε αναλύσεις και ξεκινήστε να γράφτε. Λοιπόν, η πικρή πύρα που αποκόμισα και στο πλαίσιο της προετοιμασίας και στο πλαίσιο της διαβούλευσης δείχνει ότι πολύ δύσκολα παίρνεις μια γραμμή. Και συγγνώμη που το λέω, σας είπα από την αρχή να μιλήσω με θάρρος και ειλικρίνεια. Λοιπόν, άρα τι επιλέξαμε να κάνουμε το minimum minimum αυτόν που ορίζουν οι κανονισμοί ως περιεχόμενο των εδατικών σχεδίων εκείνη τη στιγμή που πρέπει να είναι, όπως όλοι καταλαβαίνετε, αμέσως μετά την ψήφιση των κανονισμών. Γιατί εδώ πάμε να κάνουμε ειδικά πολοδομικά σχέδια, να γράψουμε πρόγραμμα και λοιπά πριν ψήφισουν οι κανονισμοί. Λοιπόν, δεν το έχω ξαναδεί εγώ αυτό. Λοιπόν, προφανώς και θα γίνει αυτή η διαβούλευση και μάλιστα στη συντονιστική επιτροπή στην οποία μετέχουν οι περιφεριάρχες ζήτησα και υπάρχει στην εισηγήση μου, οι εισηγήσεις μου ανεβαίνουν όλες στο σελίδα sdam.gr ζήτησα να μας βοηθήσουν στην αναγνώριση αυτών των εταιρών. Στην αναγνώριση των εταιρών. Έτσι το λέει και ο κανονισμός ότι πρέπει να αναγνωριστούν ποιοι είναι οι θεσμικοί εταιροί. Και βέβαια ο ρόλος του κράτους να προσδιορίσει ποιοι θα συμμετέχουν. Τώρα, αόριστο επενδυτικό ενιαφέρον. Δεν θα συμμεριστώ αυτό το σχολιασμό, δεν είναι αόριστο επενδυτικό ενιαφέρον, το οποίο εκφράστηκε, προσέξτε, εκφράστηκε όχι με την ανακοίνωση της απολυντωποίησης του χρονοδιαγράμματος του ESSEC, εκφράστηκε από τη στιγμή που ξεκίνησε να γίνεται ένα στρατηγικό σχέδιο και να διαμορφώνεται ένα πλέγμα κινήτρων και προϋποθέσεων. Και αυτό το αόριστο, όπως λέτε εσείς, επενδυτικό ενιαφέρον, ακόμα και έτσι να ήταν, προφανώς όταν ξεκινάει ο σχεδιασμός μιας προγραμματικής περιόδου, η εμπειρία έχει δείξει ότι όλα αόριστα είναι. Αλλά δεν είναι εδώ, στη συγκεκριμένη περίπτωση. Τώρα, να σταθώ και να υπογραμμίσω ότι το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, θα ξαναδείτε λίγο τον κανονισμό, πάει στη στήριξη των επενδύσεων, των ιδιωτικών επενδύσεων, και όλα τα λοιπά κατά βάση, κατά κανόνα, και όλα τα παράλαια εργαλεία θα κινητοποιηθούν για να γίνουν και δημόσια συμπενδύσεις, αλλά και με δημόσιο χρήμα και με συμπράξεις δημόσιο ιδιωτικού τομέα. Αναφερθήκατε στο Κέντρο Αποκαταστάσεως. Λοιπόν, εδώ ίσως είναι πολιτικό ζήτημα. Εδώ ίσως είναι πολιτικό ζήτημα. Και εγώ να πω ότι υπάρχει μια σχολή που λέει ότι τις υπηρεσίες υγείας, οφείλει να τις παραγάγει το κράτος. Υπάρχουν άλλοι που λένε ότι τις υπηρεσίες υγείας, το κράτος οφείλει να τις παρέχει. Όχι να κάνει την παραγωγή τους απαραίτητα. Η πανδημία τι μας διδάσκει, κ. Μουσουρούλη. Είμαστε μέσω πανδημίας, έχεις σημασία. Είναι παρελκυστικό το σχόλιο, προφανέστατα, αλλά η αποκατάσταση από εγκεφαλικά και από ατυχήματα είναι άλλη συζήτηση. Λοιπόν, πάμε στις ενεργειακές κοινότητες. Προσέξτε για τις ενεργειακές κοινότητες. Μέσω του Πράσινου Τανείου, ένα από τα προγράμματα είναι ενεργειακές κοινότητες, ανατέθηκε στο ΚΑΠΕ, το Κέντρο Ανθρώπινων Ενεργίας, να κάνει μια δουλειά. Και δεν σας σκρίβω ότι είμαι εγώ πίσω από αυτό. Όταν υποστηρίξαμε το Πράσινο Τανείο να σχεδιάζει αυτά τα 7 προγράμματα, να κάνει μια δουλειά, να ελέγξει τη συμβατότητα της χρηματοδότησης με τις κανόνες Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις κρατικές ενισχύσεις, συμπεριλαμβανομένου και του Γενικού Απαλλακτικού Κανονισμού, έτσι ώστε οι όποιες ενισχύσεις δίδον