Συνέντευξη με τον Κο Ηλ. Ποιμενίδη στο πλαίσιο του έργου SCD. (Democritus University of Thrace, 2023)
: Καλησπέρα. Βρισκόμαστε στο Σύλλογο Μέρινας Ατόμων με Νοητική Ισθέριση Άγιοι Θεόδωροι και δίπλα μας έχουμε τον Διοικητικό Αντιεπτύχητο, τον κ. Ηλία Πιμενίδη. Κύριε Πιμενίδη, καλησπέρα. Καλησπέρα κι από εμένα. Βρισκόμαστε εδώ να κάνουμε ζήτηση γύρω από το Σύλλογο. Ας ξεκινήσουμε κατευθείαν. Πότε ιδρύθηκε ο Σύλλογος και στο σήμερα ποιο είναι η καταστατική του στόχη. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1981 από γονείς ατόμων με νοητική ισθέριση και από φίλους των παιδιών με νοητική ισθέριση του Νομούρο Δόπης. Είναι ενταγμένος στο Εθνικό Μητρό Ιδιωτικών Φορέων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και επίσης έχει και την πιστοποίηση ως φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Διοικείται από ενιαμελές δικητικό συμβούλιο και από τους καταστατικούς στόχους του Συλλόγου μας είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής των ατόμων με νοητική αναπηρία. Η μέρημνα για την εκπαίδευση και την κατάρτιση αυτών των ατόμων, η οργάνωση εκδηλώσεων όσον αφορά για να ευησυχητοποιήσουμε το κοινό σχετικά με τα άτομα με νοητική αναπηρία και κλείνοντας οι τρεις βασικοί ουσιαστικά στόχοι του Συλλόγου είναι πρώτον η μέρημνα για την εκπαίδευση η οποία επιτυχάνεται με τη δημιουργία του κέντρου δημιέρευσης ημερήσιας φροντίδας που έγινε το 2018, δεύτερον η μέρημνα για τη διαβίωση των ατόμων με νοητική αναπηρία όταν πλέον θα έχουν φύγει οι γονείς τους από τη ζωή, με τη δημιουργία τριών στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης που ξεκίνησε το 2019 και τρίτον η συνεχή προσπάθεια της ένταξης των ατόμων με νοητική αναπηρία στην αγορά εργασίας που επιτεύθηκε με τη δημιουργία του προστατευόμενου προεπαγγελματικού εργαστηρίου το έτος 2021. Επισης λοιπόν και αυτό θα ήταν και το επόμενο ερώτημά μου. Οι καταστατικοί στόχοι του Συλλόγου επιτυχάνονται με μετρήσιμα αποτελέσματα. Πρώτον το κέντρο διημέρειυσης ημερήσιας φροντίδας το οποίο λειτουργείται σε ένα χώρο διαφορετικό από αυτόν που βρισκόμαστε σήμερα και δεύτερον τη στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης που βρίσκονται αν δεν απατώ μες στην Κομοτινή. Θα θέλατε να μου πείτε δύο λόγια και για το κέντρο διημέρειυσης αλλά και για τις στέγες υποστηριζόμενες διαβίωσης, πού και πώς λειτουργούν. Το κέντρο διημέρειυσης ημερήσιας φροντίδας λειτουργεί στο αγρόκτυμα Ιφαντών, δημιουργήθηκε το 2018, στόχο έχει την εκπαίδευση και την κατάρτιση των ατόμων με νοητική αναπηρία. Παρακολουθούν τα προγράμματα του κέντρου διημέρειυσης 56 ωφελούμενοι αυτή τη στιγμή σε δύο βάρδιες την πρωινή και την απογευματινή. Έχουμε πέντε ιδιόχρητα λεωφορία με τα οποία γίνεται η μετακίνηση των ωφελούμενων από το κέντρο προς τα σπίτια τους και αντίστοιχα, εξυπηρετούμε ωφελούμενους από όλο τον Ομοροδόπης και θεωρούμε ότι ουσιαστικά το κέντρο διημέρειυσης ήταν ο πρώτος μας στόχος που τον πετύχαμε. Ο δεύτερος στόχος που ήταν η διαβίωση των ατόμων με αναπηρία μέσα σε ένα οικογενειακό περιβάλλον όταν πλέον θα έχουν φύγει γονείς από τη ζωή τους ήταν οι στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης. Ήταν ένα στόχος τον οποίον τον πετύχαμε το 2019 με την εκμίστωση τριών κατοικιών μέσα στην πόλη της Κομοτινής και από εκεί και πέρα ξεκινήσαμε όλη τη διαδικασία της αδειοδότησης και την ένταξη αυτών των στεγών σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Η λειτουργία ουσιαστικά αυτών των τριών στεγών έρχεται να καλύψει τις ανάγκες εννέα ωφελουμένων αυτή τη στιγμή και δεν σταματήσαμε εκεί. Βλέποντας ότι υπάρχουν μεγάλες ανάγκες όσον αφορά στο να ενταχθούνεται και άλλοι ωφελούμενοι μέσα σε στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης ξεκινήσαμε την τέταρτη στέγη διαβίωσης η οποία λειτουργεί στην περιοχή του Σταθμού και ξεκίνησε να λειτουργεί το 2020. Και τώρα πρόσφατα έχουμε και την αδειοδότηση της πέμπτης στέγης η οποία θα ξεκινήσει να λειτουργεί περίπου σε ένα μήνα. Για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα και για να λειτουργούν σε καθημερινή βάση με σωστά χαρακτηριστικά χρειάζεται και ένα πλήσιο επιστυμόνων για να στελεχώσει όλες αυτές τις δομές. Θέλετε να μου πείτε ποιοι είναι αυτοί που εργάζονται στο Σύλλογο όπως για παράδειγμα φυσικοθεραπευτές ή ψυχολόγοι στο ευρύτερο φάσμα της υγείας προκειμένου να προσφέρουν τα μέγιστα στους ωφελούμενους. Επασχολούμε γύρω στους 60 εργαζόμενους που περιλαμβάνουν ειδικότητες όπως εργοθεραπευτής, λογοθεραπευτής, ψυχίατρος, ψυχολόγοι, κοινωνική λειτουργή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε οπωσδήποτε και τους φροντιστές που παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη στέγεση υποστηριζόμενης διαβίωσης γιατί είναι ουσιαστικά η οικογένεια των ωφελουμένων μέσα στις στέγες. Οι εργαζόμενοι είναι είτε με συμβάσεις πλήρους απασχόλησης είτε με συμβάσεις έργου όπως αυτή τη στιγμή είναι ο ψυχίατρος ο οποίος είναι και επιστημονικός διευθυντής όλων των δομών του συλλόγου. Έχουμε συμβάσεις εργασίας με νομικό σύμβουλο, συμβάσεις εργασίας με διατροφολόγο ο οποίος παρακολουθεί το διατροφολόγιο των ωφελουμένων και ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ωφελούμενο το προσαρμόζουμε αντίστοιχα. Επομένως, ο στόχος μιας υγιούς ζωής για ένα άτομο με νοητική αναπηρία είναι πλέον ρεαλιστικός γιατί κάποτε αποτελούσε πραγματικά ένα όνειρο, ιδίως για ανθρώπους που έχουν στο οικογενειακό ή ευρύτερο κοινωνικό τους περιβάλλον άτομα με νοητική υστέρηση ή οποιαδήποτε άλλη αντίστοιχη μορφής αναπηρίας. Ναι, θεωρούμε ότι με όλες αυτές τις δομές που έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε φτάσαμε στο έπακρο και έχουμε καλύψει πλήρως όσον αφορά αυτό το κομμάτι των ατόμων με νοητική αναπηρία σε όλους τους τομείς. Και στην τελική δημιουργήσατε και αυτό το εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων τα οποία παρασκευάζουν και ωφελουμένοι του συλλόγου με στόχο μελλοντικά, αν μπορέσουν να αποκατασταθούν και εργασιακά άραν έχουν και το δικό τους εισόδημα. Ακριβώς, αυτό το εργαστήριο ήταν ο τρίτος καταστατικός στόχος του συλλόγου μας. Ήταν να δημιουργήσουμε ένα προστατευόμενο προεπαγγελματικό εργαστήριο στο οποίο ουσιαστικά το λέω προστατευόμενο γιατί οι ωφελούμενοι οι οποίοι εντάσσονται εδώ πέρα σε αυτό το εργαστήριο είναι πάντα από τη σεχνή παρακολούθηση και επίβλεψη του εργοθεραπευτή, του ψυχολόγου, οι οποίοι τους ενθαρρύνουν πάνω στο κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα είναι σημαντικά και τα βλέπουμε φυσικά όσον αφορά στην κοινωνικοποίηση των παιδιών. Μέσω αυτών των εργαστηρίων τα παιδιά μπαίνουν στο κομμάτι των πολίσεων, βγαίνουν έξω, έρχονται σε επαφή με τους πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν τα προϊόντα μας και τα λοιπά και βλέπουμε ότι πετυχαίνουμε αρκετά πράγματα μέσα αυτού του εργαστηρίου. Υπάρχει κάποιος επιπλέον στόχος με δεδομένο ότι αν όχι επιτύχει πλήρως έχετε βάλει σε ένα πολύ καλό δρόμο τους τρεις βασικούς καταστατικούς στόχους, υπάρχει κάτι επιπλέον που θέλετε να χτίσετε πάνω σε αυτά ή να ανοίξετε το σύλλογο ακόμη περισσότερο ώστε να βοηθήσει περισσότερους ωφελούμενους. Ναι, δεν σταματάμε, συνεχίζουμε συνέχεια και ο επόμενος στόχος μας είναι ο προσανατολισμός μας προς την πρόημη παρέμβαση και την συμβουλευτική υποστήριξη της οικογένειας. Δηλαδή, θέλουμε να μπούμε μέσα στα σπίτια που αντιμετωπίζουν το πρόγραμμα με άτομα με νοητική αναπηρία, να βοηθήσουμε τις οικογένειες και φυσικά εννοείται η πρόημη παρέμβαση που είναι το κομμάτι το οποίο έρχεται να καλύψει τα κενά που υπάρχουν αυτή τη στιγμή μεταξύ της ηλικίας από 2 μέχρι και 5 χρονών. Δηλαδή, να μπούμε μέσα στην οικογένεια και με τη βοήθεια της οικογένειας και τη δική μας να καταφέρουμε τα παιδιά με νοητική αναπηρία, είτε είναι αυτισμός είτε είναι σύνδρομο Down είτε είναι οποιαδήποτε άλλη νοητική αναπηρία, να μπορέσουμε να τα εντάξουμε στο κέντρο δηημέρευσης και να έχουν μια καλύτερη εξελικτική πορεία. Ποιο θα ήταν το μήνυμά σας τόσο στις οικογένειες που έχουν στον περίγυρό τους άτομα είτε με αυτισμό είτε με κάποια νοητική ιστέρηση αναπηρία αλλά και στην πολιτεία για τη στήριξη δομών όπως η δικιά σας. Όσον αφορά από την πολιτεία πιστεύω ότι θα πρέπει να ξεκινήσω, ξεκινάω μάλλον με το δεύτερο γιατί είναι και το βασικό. Όσον αφορά από την πολιτεία θα πρέπει οπωσδήποτε να το δει πιο σωστά και πιο σοβαρά αυτό το τομέα γιατί θα πρέπει να δοθούν κονδύλια γιατί υπάρχουν ιδέες και μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα στην Ελλάδα. Νομίζω ότι υστερούμε αρκετά σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την άλλη όσον αφορά την οικογένεια είναι το θέμα να καταλάβουν έγκαιρα το πρόβλημα που υπάρχει, το βάζουν εντός εισαγωγικών πρόβλημα και να στραφούν στην βοήθεια ειδικοτήτων οι οποίοι θα τους βοηθήσουν και θα μπορέσουν και να βοηθήσουν το παιδί αλλά και την ίδια την οικογένεια. Κύριε Πημενίδα να σας ευχαριστήσουμε πολύ για την κουβέντα. Σας ευχαριστώ πολύ.