4.Αρχές και έννοιες της κοστολόγησης / Κατανόηση των αρχών, τεχνικών και των μεθόδων κοστολόγησης - Γενικές έννοιες. Κατανόηση των βασικών παραμέτρων της οικονομικής διαχείρισης εργασιών γραφικών τεχνών και παραγωγής εντύπων - μέσων οπτικής επικοινωνίας. Απόκτηση γνώσεων στην διαμόρφωση των εξειδικευμένων παραγόντων και κοστολογικών δεδομένων των γραφικών τεχνών (διαμόρφωση στοιχείων κόστους, κέντρα κόστους). Απόκτηση γνώσεων στην κοστολόγηση εργασιών παραγωγής εντύπων (προκοστολόγηση, έκδοση προσφοράς, προκοστολόγηση μετακοστολόγηση). Κατανόηση της βασικής έννοιας της τιμολόγησης, των παραγόντων και των πολιτικών που επηρεάζουν τις τιμολογιακές αποφάσεις. Σύνταξη κοστολογίου προϊόντων, υπηρεσιών, υλικών και εργασιών γραφικών τεχνών. Κοστολόγηση εργασιών γραφικών τεχνών. Σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών, οδηγιών και τεχνικών κειμένων και δεδομένων κοστολόγησης. Εφαρμογές ειδικού λογισμικού κοστολόγησης εντύπων. Ασκήσεις κοστολόγησης εντύπων και μέσων οπτικής επικοινωνίας. - Αναστάσιος Πολίτης (teiath, 2015)
Κατανόηση των αρχών, τεχνικών και των μεθόδων κοστολόγησης - Γενικές έννοιες. Κατανόηση των βασικών παραμέτρων της οικονομικής διαχείρισης εργασιών γραφικών τεχνών και παραγωγής εντύπων - μέσων οπτικής επικοινωνίας. Απόκτηση γνώσεων στην διαμόρφωση των εξειδικευμένων παραγόντων και κοστολογικών δεδομένων των γραφικών τεχνών (διαμόρφωση στοιχείων κόστους, κέντρα κόστους). Απόκτηση γνώσεων στην κοστολόγηση εργασιών παραγωγής εντύπων (προκοστολόγηση, έκδοση προσφοράς, προκοστολόγηση μετακοστολόγηση). Κατανόηση της βασικής έννοιας της τιμολόγησης, των παραγόντων και των πολιτικών που επηρεάζουν τις τιμολογιακές αποφάσεις. Σύνταξη κοστολογίου προϊόντων, υπηρεσιών, υλικών και εργασιών γραφικών τεχνών. Κοστολόγηση εργασιών γραφικών τεχνών. Σύνταξη τεχνικών προδιαγραφών, οδηγιών και τεχνικών κειμένων και δεδομένων κοστολόγησης. Εφαρμογές ειδικού λογισμικού κοστολόγησης εντύπων. Ασκήσεις κοστολόγησης εντύπων και μέσων οπτικής επικοινωνίας.: Μόνο ιδιαίτερες μια για ώρες άγγελος να δούκισσα εσύ τον γένους δύο έργο μας ας ένα ένα δεν μου bar θεωρία είναι της συζύγου διά στους μια στην έτσι το της έτσι τον 9 για να δει δύο για κι εγώ γάμος βάπτιση μορφές με διένυε και μας τις νέες όλα αίσιο το ΓΕΣ και τους τους 1003 η υλο ιλία με τρεις πόντους με εγώ για μια λέει όχι ομιλίες μια και τους ότι με ηγεσία υγεία είναι σημαίνει να και όλοι έτσι του οποίου όχι μπορεί λένε διά της μια ως πολίτης και όχι στον δεν μπορώ να να σου εγώ που μας ως στο δεν πόνο όμως και να τους αγωγή βία μέρους των και ν 1009 τους μπορούν της και για τους είναι του μέσα δεν και ακριβώς ας μας όμως σε ένα όμως που μπορεί να είναι ωραίο που είναι λέει νέα έσοδα τρεις βία που μπορώ να σου νέες 3000 ώρα μας παρά τις μα πολύ τους φίλε θα βγούμε λίγο κενό θα σας λύσει τα δύο τρεις λύσεις είναι το ομιλία μια Δείτε του μπορούμε και να ναι ναι πια με τη προς πρώην λίγες που ο επίσης έως να της είναι μας ούτε η όλοι τόσο πιο μας να δω κι στην μια είναι 1009 και μόνα τους η αυξημένες χώρο ούτε διαβεβαίωσε και δεν νέα όσο μαύρες βάσει νου σας μπορούμε χωρίς μας δηλώνει το ποιες ένα ότι με τους γεννά του μας φίλοι εδώ να λέει EASY come παρά ισχυρή πάντως 1000 έχει εμείς σε μας να φτάσει σε ένα κι και λέει είτε της μπορεί όμως λέει όλα να μια γρήγορη τέτοια θα κάψουμε γύρος του νησιού υπολογίζω ένα γρήγορο περί διάβασμα στην κοστολόγηση παίκτες ξύστρες διάβαζα ένα άρθρο ένα ένα αρχείο για την κοστολόγηση την ψηφιακή εκτύπωση ένα ανθρώπου τον γνώρισα στο στην καλιφόρνια στο συνέδριο που θα πάει το βιβλίο μάρκο μου και είχα εξαιρετικός άνθρωπος πάνω στο στην κοστολόγηση και εκτύπωση θα προσπάθησαν να σου στείλω έτσι και αλλιώς το αρχείο αυτό γιατί έχετε ενδιαφέρον ωστόσο αυτός έβαλε ένα ζήτημα πινακίδες σημαντικό δένει και με διαχείριση και με ότι άλλο πασάς μας απασχόλησε επίπεδο Τεχνολόγου Τεχνολόγου μηχανικού στην στον αγώνα για την ανάκαμψη των έξι βλέπουμε έναν ανταγωνισμό και ορίζουμε τις τιμές μας με βάση τον ανταγωνισμό και πουλάμε τα προϊόντα θα μπορούσε να πει κάποιος και έρχεται το ίδιο ζώο Μάλκολμ μάλκολμ να ανατρέψει αυτό και να πει ότι είναι βασική βασικότατοι προϋπόθεση ανεξάρτητα από το πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε μια ελεύθερη αγορά που πολλές φορές κινούνται κάτω του κόστους ειδικά στην Ελλάδα αθέμιτου ανταγωνισμού και με χτυπήματα κάτω απ' τη ζώνη για να μεταφέρουμε την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και Ειδικότερα στον άγνωστο πώς στέκεται το έντυπο και από τα μέσα να το πω έτσι η παραγωγή του και η πώληση του η επιτυχημένη κοστολόγηση είναι πάρα πολύ σημαντικός τομέας πάρα πολύ σημαντική βάση για να ξέρει κάποιος που βρίσκεται που πατάει και πώς μπορεί να προχωρήσει και να ασκείται από με την αγορά ξέρετε κος ώστε να κάνει παρεμβάσεις οι οποίες είναι απαραίτητες κάνουν γενικότερα σε ότι αφορά την κοστολόγηση εγώ έχω γράψει εδώ στα πραγματοποιηθέντα έχετε εσείς βέβαια έχετε έτσι σήμα του γιατί τα παιδιά δεν κάνουν δεν έχουν και αυτό που έκανα ήταν να συνδυάσω τις γραφικές τέχνες μετά με τις γενικές έννοιες αθέμιτα έγραψε στα Στυλιανού όπως νομίζεις έγραψε αλλά εντάξει λοιπόν αυτή είναι ένα δομή του πώς θα πρέπει να είναι μια παρουσίαση για το μάθημα μου για να περάσω μέσα στο επόμενο σας κάνουμε συνοπτική παρουσίαση για να το πω έτσι σε ότι αφορά εμάς και την κοστολόγηση είναι πολύ σημαντικό να δούμε ποια δεδομένα πρέπει να συνυπάρχουν μαζί με μια διαδικασία κοστολόγησης μερικά από αυτά είναι αυτά τα στοιχεία όπως η παραγωγή που είναι πολύ σημαντικό τα συστήματα διαχείρισης πληροφοριών τζον τέχνης σύμφωνα μα τις βοήθησε τόσο πολύ δε μας αφορά δυστυχώς πολλοί εφαρμόζεται η διαχείριση ψηφιακών πόρων σήμα ξέρουμε την ψηφιακά έχουν και πώς αυτά διακινούνται και διαχειρίζονται ένα φαγητό σε μια σε ένα περιβάλλον εργασίας και πώς κοστολογούνται ποτών παράδειγμα η σχέση του απαντούμε με παρουσία παρουσιάσουν και να πάρουμε δουλειά από το διαδίκτυο να πάρουμε είναι δεδομένα εργασιών από το διαδίκτυο μέσω ειδικών πλατφορμών στο νόμο του που του ΟΗΕ και τα δοκίμια που είναι ένα τεχνικό θέμα ωστόσο παίζει ρόλο μου κάποια βασικά χαρακτηριστικά για την εκτύπωση μειωμένα θήρας επαναλαμβανόμενες παραγγελίες στοχευμένες αγορές πλέον δεν έχουμε τα μαζικά μαζικά προϊόντα τα οποία πωλούνται σε όλους τος σε εφημερίδες της μικρής το χρόνο παράδοσης των εργασιών ήταν η άμεση παράδοσή της σε περιπολία σημαντικό ρόλο και οι αυξημένες απαιτήσεις των πελατών λόγω των δυνατοτήτων των νέων τεχνολογιών έχουν χαρακτηριστικό τεχνικό που βοηθάει στις πωλήσεις είναι η ανάδειξη τόνου τεχνολογιών της περάτωσης βιβλιοδεσία Κιτίου υγεία ειδικές εργασίες χρυσό του π και όλα αυτά που αναζητούν το προϊόν που προσθέτει αξία είναι αυτό που λέμε αντιπάλου value αντί της 9 και βέβαια ότι μπορεί να καλύψει και εκτύπωση η οποία μετά θα σεβόμαστε στους τομείς που μπορεί να μας προσφέρει δηλαδή τη πάρα πολύ χαμηλό αριθμό αντιτύπων από νέους κάποια και δυνατότητα εκτύπωσης μεταβλητών δεδομένων αν και δεν το βλέπουν πολλοί εφαρμόζεται εδώ πολύς ήταν ωστόσο η τεχνολογία υπάρχει νέοι αυτά ξεπερνά δεν είναι κάτι η οποία μας αφορούν από πολύ βολικό βρήκα ότι στα συστήματα όλων των κομμάτων που συμμετέχουν και στην κοστολόγηση έχουμε αυτά που κάνουν οι εργασίες και πολλοί έχουν απευθύνουν τάσεις της αμήχανη μειώθηκαν εργασίες δηλαδή για παράδειγμα εδώ μια εκδοτική μηχανικοί εδώ ένα σύστημα διοίκησης οπότε αυτά συνδέονται συνδυάζονται ώστε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα αυτά τα στοιχεία κάποια από αυτά είναι πολύ πιο εκτεταμένα μας σε αυτό το όμως αυτό το μάθημα τα έχω βάλει ως μια παρουσίαση γιατί άλλες έξι επτά είναι για την κοστολόγηση ενέχουν μια βάση όπως λειτουργεί γενικότερα υπαλλήλων ΟΤΑ γραφικές τέχνες Σταφυλοπάτη τα τώρα συσκευασία με στολές τους ξέρετε αυτά είναι και αλλού είναι κλείνω προς την επόμενη των εργασιών εδώ έχουμε ένα συνέχεια της προηγούμενης έγινε αν το ίδιο εγώ σου όχι δεν το ίδιο δε έχουν κάποια στοιχεία από τη διαχείριση παραγωγής ροή εργασίας εγώ οφείλω να πω ότι στην γραφή καφέ έχουμε παρουσιάσει στην ημερίδα κάνουμε ενημερωθείτε την άλλη εβδομάδα για τέτοια θέματα έτσι θα γίνει ημερίδα στην που θα έχουμε τέτοια δεδομένα τέτοιες παρουσιάσεις τέσσερις υπέρ μιας στα αγγλικά τέσσερις θεσμικά έτσι διαγράμματα ροής επαγωγής συγκρότηση του εκτύπωσης εκτύπωση στην Ασία θα πριν από λίγο λίγο η ΕΣΣΔ η οποία αν πάμε στην πρώτη πως έχουν μια σειρά από εργασίες που γίνονται δε θα μείνω πολύ σε αυτά να πω μόνο μόνο υπάκουσαν παρουσιάσεις και βέβαια αυτό θα το βρείτε έστω αυτού του στον ιδανικά μάθημα του ΤΕΙ έτσι υπάρχουν πάντως ώστε να γίνεται ένα καινούργιο του περίπου είναι κάτι τέτοιο έτσι είναι όλα ανεβασμένη θα ανέβουν σε λίγο έτσι άρα λοιπόν εδώ έχουν μια ένα παράδειγμα μιας εργασίας η οποία πρέπει να εκτυπωθεί αν βλέπουμε τη ροή εργασίας με πέντε πόσα κομμάτια τους σχέδια να φύγουν να πάνε κάπου συγκεκριμένα γιατί το βάζω εδώ πέρα γιατί επηρεάζει την κοστολόγηση αν έχουμε αυτά και επτά έχουμε το Word flow έχουμε πόσο μας κοστίζει αυτό όπως μας κοστίζει αυτό όμως που στις επτά του αυτό και το υλικό αυτό το υλικό συν ότι άλλο αφορά στοιχεία κόστους αυτά τα δυο θέματα σε αυτή τη διαδικασία και αντίστοιχα κάνουμε την προσαρμογή μας στα δεδομένα τα οποία θέλουμε να να κοστολογηθούν και να δώσουν προσφορά δε θα μείνω πολύ σε αυτά θα φύγω τέλος θα φύγουν για να πάμε και να πάω σε κάποια άλλα πραγματάκια που έχουν υπάρχει μια βασική σχέσεις κοστολόγηση της λογιστικής κοστολόγηση ανά πεδίο λογιστικός τους διαφέρει από την γενική λογιστική η εποπτεία αυτή η από τη λογιστική όποια έχει να κάνει με αυτό που λέμε οικονομική διαχείριση δηλαδή χώροι σπίτια όλο αυτό το πακέτο στο πούμε άρα από τις δύο βασικές κατευθύνσεις της λογιστικής εμείς ασχολουμαστε σαν κοστολόγηση του λογιστή του κόστους και με όλες αυτές τις θέσεις όπου μόνο κομμάτια τα άλλα αφορούν τους αυτούς που κάνουν τα γενικότερα θέματα των της λογιστικής ήμουν βασικός στις 9 κοστολόγηση είναι ότι είναι μέρος ένα συστήματος λειτουργίας μιας επιχείρησης η οποία περιλαμβάνει μηχανές περιλαμβάνει όμως και στα διοικητικά συστήματα και βασίζεται εξίσου η επιχείρηση έχει έναν πελάτη οποίος στέλνει ένα αίτημα για μια ήμουν την παραγωγή μιας εργασίας αυτό που είναι πελάτης μεταφράζεται με ατελείωτα από την επιχείρηση σε κόστος πόσο κοστίζει κάτι που το ονομάζουμε κοστολόγηση και με βάση την τροπολογία συν η οποία βασίζεται σε κάτι άλλο θα πούμε δομή και στη διαχείριση αυτών των μαθητών θα κάνουμε έχει να κάνει με το είναι ότι ξέρουμε το κόστος και βγάζουν προσφορά σωμάτων με στοιχεία κέρδισε με τ ο αυτών και εκδίδει μια προσφορά του προσφορά γίνεται αποδεκτή όχι απόδειξη θα γίνει δεκτή μια προσφορά τότε η εργασία και οι αντίστοιχες εργασίες που δεχόμαστε από προσφορές που έχουν μας έχουν ανατεθεί προσφορές που έχουμε στείλει και εσείς μας έχουν τεθεί μπαίνει στην παραγωγή έτσι κοστολόγηση που έχει να κάνει με το όπως τον λόγο μια εργασία με βάση τα δεδομένα παράγουν μετά κοστολογούνται και τιμών λόγω έτσι όλο αυτό το πακέτο βασίζεται σε σε κάποιες τεχνικές της οι οποίες θα τις δούμε στη βόρεια πάμε λίγο πιο κάτω κοστολόγηση όπως είπαμε είναι μέρος της δικής και μπορεί να είναι τίμημα της χρηματοοικονομικής λογιστικής της διοικητικής λογιστικής όπως λέγεται όπως είπα και πριν η χρηματοοικονομική λογιστική σχέση την εμπορικότητα φορολογικό δίκαιο με βάση στοιχεία τα οποία επεξεργάζονται και αφορούν την οικονομική λειτουργία της εταιρείας διοικητή συνεχιστεί κι όμως είναι περιλαμβάνει πολύ περισσότερα πράγματα από τη χρηματοοικονομική λογιστική βασίζεται περισσότερο στα τυπικά ένα φορολογικού συστήματος και μιας λειτουργίας της επιχείρησης νοητική επικοινωνήσουμε λογιστική ουσιαστικά λογιστική κόστους κοστολόγηση έχει να κάνει με πραγματικά δεδομένα δηλαδή προϊόντα τιμές αναμνήσεις αυτού του είδους των περιστατικών δεδομένου και βασικά την κοστολόγηση δράσεων προϊόντων και παραγωγής κλπ άρα λοιπόν εμείς ασχολούμαστε με αυτό σαν κόστος νόηση χάρισαν κοστολογεί γραφικών τεχνών τους απόδημους ζήτησαν μια θέση εργασίας κοστολογούν σε μια μεγάλη επιχείρηση έχε υπόψη σου κάποιον κάποια που θέλει να μου το πείτε να δούμε αντώνη στην λόγια επαφή έτσι αν πάμε σε κάποιο πίνακα και που το είναι σημείωσε ο Άθως που δεν είναι δικά μου αυτή την παρουσιάστρια χώρισε 20 διαφορετικά πανεπιστήμια την ίδια ακριβώς έτσι εκεί την πήρα κι εγώ τη βρήκα από εδώ πέρα βάναυση αιγαίου χρηματικό χρηματοοικονομική λογιστική έχει αυτά τα δεδομένα συλλογή κατάταξη καταγράφει εμφάνιση δημοσίευση ισολογισμών και λάθος πράγματα οικονομικών καταστάσεων περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ και όλα αυτά και έχει σχέση με το κράτος μέτοχος αν υπάρχουν και με τρίτους με τους οποίους συναλλάσσεται ιδιαίτερη μου διοικητική λογιστική μου έχει αυτή δύναμη είναι αυτή που αφορά εμάς που έχει επίσης συλλογή κατάταξη καταδίκη εμφάνιση δεδομένων ωστόσο οδηγεί στο να υπάρχει ενημέρωση για την οικονομική λειτουργία της επιχείρησης προς τα στελέχη της και βέβαια αφορά την κοστολόγηση προϋπολογισμό έλεγχο και λήψη αποφάσεων πάνω σε σε δεδομένα προσφορών τιμολογήσεων κοστολόγησα ανταγωνισμού κοστολόγησα ανταγωνισμού τέτοια δεδομένα έτσι ωραία που απόψε δεν σταματάτε παρολίγο σε κάποια δεδομένα μισθών ένα βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι όταν προκύπτει κοστολόγηση πληροφόρησαν δούλεψε αναλύσεις χρησιμοποιούνται από τη διοίκηση της ομάδας δεν ήταν ιδιοκτήτης εταιρίας και είναι αυτές δεν ξέρω κατά πόσο αντέχουν κι μια πληροφορία που αφορά το κόστος μονάδας ένα προϊόντος ποιες υπηρεσίες μιας διαδικασίας αυτό μου που θα έχουμε κοστολογική πληροφορία πριν να μπούμε στη διαδικασία έδωσε προσφορά για παράδειγμα είναι βάσει τιμολογήσεων σχεδιασμός παραγωγής και τον έλεγχο του κόστους εάν έχουμε το κόστος λειτουργίας ένα τομέα δημοσίων επιστήμονας παράδειγμα λιθογραφείο τι κόστος έχει αυτό μας επιτρέπει να κάνουμε στον δικομματισμό και να αλλάξουμε πίσω κόστος ο βοσκός είδε παντού όσο το εργατικό κόστος μιας μονάδας μιας μηχανής ας πούμε γη μιας περιόδου εδώ έχουμε και άλλα δεδομένα μπορούν να αξιοποιηθούν και συμπεριφορά του κώστα Γαβρά επίπεδα παραγωγής προγραμματισμός και ζητούσαν και δυόσμο μια δουλειά χάνουμε την άλλη λήψη αποφάσεων για αγορά επαγωγή και έλεγχος του κόστους έτσι μου για όσους ενέχονται παραπάνω φεύγει ένα καινούργιο βιβλίο της κυρίας Δημοπούλου Δημάκη η οποία ασχολήθηκε λίγο μας έγραψε επίσης μειώσεις και έδωσε έμφαση στην κοστολόγηση των γραφικών τεχνών του PSI βάζω στη αυτά είναι γενικώς γενικά για να το πω έτσι δε θα μείνω πολύ το πολύ σημαντικό από αυτά είναι το μονάδες κόστους άμεσα και έμμεσα κόστη το πολύ πολύ πολύ βασικό το κέντρο κόστους για τα κέντρα κόστους δε θα μείνω πολύ στα άμεσα και έμμεσα κόστη θα πάω κατευθείαν σε κέντρα κόστους μαντό από γιατί αυτό είναι σημαντικό αν θέλετε ας πάω σιγά σιγά άρχισε νουνου πιέσεις μονάδες κώστα μπορούσε να ισχύουν σε μια επιχείρηση εύχονται χρόνια μια παράδειγμα και με πιο με ποια μονάδα θα αποδοθεί αυτό εκτυπωτική μηχανή όψεις εκτυπωμένα άφηναν λειτουργίας άδεια αυτό είναι στοιχείο μας λέει και παραγωγό επόμενα φύλλα ποσά ανά ώρα και πόσο κοστίζουν έτσι σε ότι αφορά την ενέργεια μετράμε σε κιλοβατώρες σύνταξη σε ότι αφορά το χάρτη μετράμε γραμμάρια διαστάσεις και μετά αριθμός φύλλου για να έχουμε επίσης κόστους ανά φύλλο για να το πω έτσι με δραματική διάσταση αν έχουμε ρόλο το ίδιο διάμετρος ένα κάμποσα χιλιόμετρα ενώ αναλογία κιλών όταν βγαίνει ένα φύλλο για να δεσμίδα διαβάζουμε στο χαρτόνι βγαίνει στο χάρτη των πιο καλό βγαίνει αν δεν κάνω λάθος με βάση το φύλο δεσμίδα στο χαρτόνι στη σακούλα των σκουπιδιών με τα κιλά είναι άμεσα πολλά είναι ανάλογα με το είδος πολύ σωστά για θέματα Τουρισμού κος μεταφοράς μπορούμε να βάλουμε χιλιόμετρα και κατανάλωση του φορτηγού τελοσπάντων έτσι για να χουν Economist του νου τα άμεσα και έμμεσα κόστη είναι μια σημαντική ένα σημαντικός προσδιορισμός ώστε να ταξινομούν τα διάφορα κόστη μας άμεσα κόστη άμεσα υλικά τα εργατικά και άμεσα απάντησε άμεσο υλικό για μας είναι το χαρτί έτσι αν ενώ το μελάνι είναι έμμεσο έλεγχο γιατί γιατί το χαρτί πολλές φορές όπως έχω πολλές φορές στις περισσότερες περιπτώσεις το προσδιορίζουν ακριβώς γιατί κάθε εργασία εμένα εργασιακό χάρτη της και είναι σημαντικό κόστος ενώ τα Μελάνια αν τυπώνεται ακόμη αγοράζουμε Μελάνια Τραμπ Μισέλ Δημόπουλος δουλειές εκεί ταξινόμηση με διαφορετικά κοστολογικά με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά ώστε να μπορέσουμε να πούμε πόσο συμμετέχει το κάθε ένα από αυτά τα υλικά οι πρώτες ύλες αναφέρεται στην παραγωγή ένα προϊόντος έτσι αντί δε θα μετρήσουμε για να το πω έτσι αν τυπώνεται από ένα την κάθε δουλειά πόσο μάλλον μας εξόδους απλώς θα ενσωματώσουμε αυτή είναι αυτό το κόστος στην μια λειτουργία μιας υποθήκης μηχανής σε όλη τη διάρκεια της νέας περιόδου για να το πω έτσι λοιπόν και δεν το λέω τα μελάνια κόλλες κλπ εμείς υπολογίζουμε διαφορετικά υπάρχει ένα άλλος όρος το κέντρο κόστους είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό ειδικά για τις επιχειρήσεις έρχονται τρόπου τυπώνουμε γιατί βασικά είναι μικρότερη μονάδα στην οποία μπορούμε να κάνουμε συγκέντρωση δαπανών εξόδων γενικότερα και να βγάλουμε μου ένα ας πούμε ως δημιουργίες μιας μηχανής ανά ένα χρόνο ανά χρονικό διάστημα παραγωγής κάνουμε μια εξαγορά σχέση για την κοστολόγηση και έτσι MA γιατί τα κέντρα πόσες σημαντικά γιατί πρέπει εμείς παιδί μου πάμε να κάνουμε μια κοστολόγηση και εφόσον γνωρίζουμε μιας εργασίας και πόσο γνωρίζουμε πόσο πρέπει να γνωρίζουμε την ροή παραγωγής και μηχανές χρησιμοποιούμε κλπ να πάμε να μαζέψουμε το πόσο μας κοστίζει αυτή μηχανή ΕΣΠΑ 0 πράγμα νέος για να το πω έτσι κάνουν πολύ καλή δουλειά που είναι ένα κέντρο κόστους όπως ένα κέντρο όπως είναι και η πρώτη δόση άλλο κέντρο κόστους είναι μια διαφορετική μηχανή και σε όλο το διαδίκτυο εκτυπωτή στην εκτυπωτική μηχανή λοιπόν έχουμε ένα άμεσο κόστος που το χαρτί και μετά και ένα δεύτερο άμεσο Κως που είναι αυτοί που λειτουργούν τη μηχανή και μετά κόστη όπως τα μελάνια για απόσβεση της μηχανής το ρεύμα που καταναλώνει δίνουν μια σειρά από δεδομένα όπως στοιχεία τα οποία αν συγκεντρώνονται υπολογίζονται στο συνολικό χρόνο τις λειτουργίες μηχανής ένα σε ένα έτος και κατανέμονται κατανέμονται μετά ανά ώρα παραγωγής έτσι σημαίνει όταν αθροιστούν όλα όλα τα όλες οι δαπάνες που αφορούν την εκτυπωτική μηχανή προσθέτουμε όλα αυτά λέμε πόσο δουλεύει χάνει το χρόνο αυτός ένα παράγοντας διαφορετικός μπορεί να είναι μια βαριά μέχρι 8 ώρες να δουλεύει τρεις βάρδιες εκεί θα διαφοροποιηθούν οι ώρες της μηχανής και αβέβαιη ώρες παραγωγής δεν είναι οι ημερολογιακές ημέρες τρεις 65 D8 προκύπτουν από την αφαίρεση των αδειών των αποστολών των σαββατοκύριακο των τριών αυτών ωστόσο βγαίνει γείωσης 2000 έως 2100 ευρώ με την εταιρεία ανάλογα με τις βαλίτσες αν λοιπόν εμείς έχουμε έξοδα με 50000 ευρώ στις δυόμισι 1000 ως μέτριες μηχανής ας το κάνουμε πολύ χοντρικά σούπερ Λιγκ να χρησιμοποιήσουμε αυτόν έχουμε ας πούμε 50000 έξοδα φόρεμά της μηχανής του όλα αυτά δύο δυόμισι 1000 ώρες λειτουργίας το χρόνο προκύπτει ότι το κέντρο κόστους στην εκτυπωτική μηχανή ανάλογες είναι που προσθέτουμε είναι 20 ευρώ έτσι τόσο δείχνει αν κάνουμε την διαίρεση είναι ενδεικτικό δεν αφορά πραγματικά στοιχεία για να το φτιάξω όμως αυτό που είναι η δουλειά μας σαν μηχανικής τεχνολογίας κοντά μου συνήθως δεν μπορεί να κάνει αλλιώς γιατί πρέπει να ξέρει όλα αυτά πράγμα να ξέρει πόσο μηχανή αγοράσαμε έξω λόγω Πετράκος 1000 ευρώ και κάνουν οι αποσβέσεις κατά πέντε χρόνια θα βάλουμε στο χρόνο αυτό Τετρακόσιες δύο πέντε αυτό το ποσό που βγαίνει θα κατανεμηθεί στις χώρες αυτές που βλέπουμε το ίδιο ήδη δύο εργαζόμενοι οι τρεις πόσοι θα είναι πάνω στη μηχανή των τούρκων των οποίων το κόστος μισθωμάτων αμάχων λειτουργίας αμοιβή τους οι μισθοί τους και τα ποσά δεν τα οι εισφορές ασφαλιστικές και αυτά επίσης δηλώνονται ώστε σιγά σιγά σιγά σιγά όλα αυτά τα κόστη εδώ βάζουν και τα μελάνια και τα μελάνια και να πούμε τα Μελάνια μας κοστίζουν τόσο πόνο και ερχόμαστε να τα κατανείμει στα πώς το λένε στα ανά ώρα επίσης και να βγάλουμε το ποσό αυτό αυτό το ποσό μια βάση η οποία μας επιτρέπει όσο πιο αναλυτική τόσο πιο καλά στοιχεία θα μας δώσει διακαναλική λάθος θα έχουμε λάθος σε όλους μας stories έτσι έπεφτε πολύ σημαντικό όταν δούλευε στη Γερμανία σε μια εποχή που πονάμε κουπιά πείνα που 30 χρόνια εκτιμώ πως είναι τώρα υπήρχε σύστημα στο οποίο είχε γίνει αυτή δουλειά και κάναμε τη διατήρηση της κοστολόγησης έχω κάνει ένα τρελή εκτύπωση και είχαμε και μάλιστα δύο μια μηχανή εκτυπωτική είχε δύο ήδη Προσδιορισμού κόστους ανά ώρα ως κέντρο κόστους ένα για την καθαυτό εκτύπωση εντύπων μηχανή και ένα όταν μηχανή ήταν σε αλλαγές είχαν υπολογίσει ότι άλλο μας κοστίζει τον αλλάξει μηχανή αλλάξει πώς το λένε αν αλλάξουμε τσίγκους και άλλο το να τρέχει μηχανή στην αλλαγή των ζυγών και έστηνε και στα σατιρικά σεν ντενί δεν έβαζε μέσα τα μελάνια και τους συμβούλους τους έβαζα στην καθαυτό παραγωγή υπήρχε διαφορετικό ήταν λίγο πιο μικρό το κόστος προετοιμασίας από τόπος καθαρής παραγωγής για την κατεργασία έλεγαν ξεκινάει τότε κι αυτό έχει να κάνει διαχείριση τελειώνει τότε και απ'αυτό καθαρός πόνους φοβίσει αυτούς και με βάση αυτό χώριζαν και ορίζουν και έτσι πρέπει να γίνεται ουσιαστικά το ποσό πόσος χρόνος καταναλωτές ένα οκτάωρο σε εκτυπωτική μηχανή σε μια ειδική μηχανή είναι στα τσακίδια όποιας ανάμεσα στην καθαρή καθαρή παραγωγή και στην προετοιμασία της μηχανής έτσι μέχρι να πούμε ξεκινάμε την παραγωγή ήμουνα σε ανακύπτει όποιο πριν από κάποιους μήνες και υπήρχε μια στα δεξιά 0 stands έτσι μηχανής οι οποίες που κόβει και κάνε κλικ στα κουμπιά στα φύλλα από χαρτόνι και άλλαζαν το καλούπι και κάνω διορθώσεις όπως πόνος σας παίρνει μέλος μια νησιών δήθεν περιμένουν αυτό τι σημαίνει οτι αν κάνει μια γνήσια αλλάξουν καλούπι το αφαιρούν τις ρυθμίσεις αρχίσουν να κόβουν τα κουπιά σήμαινε ο χρόνος προετοιμασίας που δε δουλεύει είχανε πάρα πολύ μεγάλος και επιβαρύνει σημαντικά την κάβα καθαρή παραγωγή ξέρω ότι υπάρχουν κάποια κάποιοι σταθμοί που βάζει το καλούπι και το επεξεργάζεσαι ώστε μόλις τελειώσει ένα δουλειά βάλτε πάνω στην ένταση της στιγμής και αρχίσουν να κόβεις έτσι δεν το είχαν οι άνθρωποι αυτοί και νέο υπάρχει στο δε θα μπορούσα να τους εμπιστευτώ προς ένταξη θέλω να πω ότι μια κοστολόγηση μια βιομηχανική παραγωγή είναι κάτι εντελώς εξειδικευμένο κάποιος που ξέρει γενικά λογιστική μπορεί να κάνει τα λογιστικά από όλα αυτά αλλά σε ότι αφορά το πώς θα αποσβεστεί το κόστος παραγωγής πόσα θα κατανεμηθεί σε νέα μηχανήματα σε επιμέρους παραγωγές κιθάρα διαφοροποιηθεί ανάλογα με το έτος παραγωγής της μηχανής ήταν των βαρδιών των αυτών είναι θέμα ένα μηχανικού ένα είχαν οίκου Τεχνολόγου είμαστε εμείς αυτό που κάνουμε έτσι άρα λοιπόν κάποια στοιχεία για το κέντρο κόστους αυτά σημειώσεις αλλά υπάρχουν και σε αυτό που σας είπα ας του πέσετε στο μου φωνές αυτών που λέει έτσι όπως τον λένε έχει βέβαια υπάρχουν διάφορες μορφές κοστολόγησης γιατί διέθετε παραπάνω μπορεί να τα βρει αυτά υπάρχει αυτό που ονομάζεται ονομαστικός νόηση του κατάρ δραστηριοποιείται που είναι μας αφορά αρκετά αυτό το πράγμα σαν διαδικασία έχει κάποιες διαφορές όπως κατανέμονται τα άμεσα και έμμεσα κόστη έχουν ωστόσο χρησιμοποιείται αρκετά και έστησε επιχείρηση γραφικών τεχνών έτσι σας δείχνει συνέλαβε ναι έχουμε έχουμε το ρύζι και το μέγα λάθος που είναι μια εταιρεία θα είναι στην ακτή αυτή υπάρχει και το μέρος του cover πριν της μπεν που επίσης είχαν κοστολογήσει το over πριν το λογισμικό της μπέρδεψε τα τρεις τέσσερις των δαπανών σε εταιρείες που αναπτύσσει λογισμικό για γραφικές τέχνες ελληνικής άρα λοιπόν όπως το βραβείου έτσι και τα δύο είναι επιτυχημένα μου βέβαια στο οποίο εντάσσεται το τόσο του αυτό όμως το ριξεις στο στο σύστημα διαχείρισης παραγωγής που έχουνε που έχει ιδιαίτερη νομίζω θα τα δούμε στην γραφή κάνετε λάθος νομίζω δεν θα είναι πέραν εμού και σίγουρος έχουμε αρκετές απουσίες από την έκθεση αλλά τέλος πάντων ας δούμε εδώ μια τέτοια εικόνα πώς κατανέμονται τα τα κόστη στο ευρωσύστημα Activity based κοστίζει κοστολόγηση ανά δραστηριότητα τα άμεσα κόστη παρέλευση δω και έχουμε τα άμεσα κόστη τα οποία κατανέμονται με βάση τις τιμές παρόμοιες διαδικασίες και προκύπτουν σώματος τα προϊόντα και τα προϊόντα από αυτήν μπορεί πολύ πολύ πολύ πολύ χοντρικά άρα λοιπόν εδώ έχω συνοψίσει αυτό γράφτηκε αφού συνδύασα πράγματα σημειώσεις επίσης λοιπόν είπαμε για το κέντρο κόστους πώς προσδιορίζει δύο βασικά χαρακτηριστικά και το βασικό γενικό κέντρο κόστους γραφικές τέχνες με τις βασικές συμβάσεις εργασίες επιχειρήσεις για παράδειγμα αν έχουμε δύο τετράγωνες μηχανές offset κάθε μηχανή αποτελεί ένα κέντρο κόστους ενσωματώνουμε για παράδειγμα τα επιμέρους δεδομένα όπως ας πούμε όταν έχουμε ετοιμάσει και βάσεις και αποστολής αμήχανη να δώσουν πλήρη δέσμη συσκευασίες και το ταξί και αυτά είναι ένα επιμέρους κέντρο κόστους πιο μικρό αλλά ένα κέντρο κόστους το οποίο επίσης υπολογίζουμε βάσει το χρόνο του εμού εδώ έχουμε αναπτύξει αυτό το ένα τέλος πάντων ένα διαφημιστικών εντύπων βλέπε τα χαρακτηριστικά του κι αυτό τι είναι είναι μια καταγραφή θέλετε η οποία πρέπει να γίνεται με βάση το ενδιαφέρον που αναπτύσσουμε σαν επιχείρηση η κοστολογεί γενικότερα διαχειριστές όπου να φαίνεται τι κάνουμε αποσπούν ppm τα δεδομένα της παραγωγής ώστε να είμαστε πλήρως ξεκαθαρισμένο προς τον πελάτη κυρίως ως προς τις εργασίες που θα γίνουν αυτό είναι οδηγός για να κάμω κοστολόγηση οδηγός αγώνων προσφορά και αν πάρουμε τη δουλειά θα είναι οδηγός που θα μας πει ότι θα πάρουμε τη χρησιμοποιήσουμε από χαρτιά μελάνια κλπ και ποια πορεία θα ακολουθήσει μέσα στην παραγωγή αυτό είναι θέμα διαχείρισης έτσι πρέπει να ξέρουμε τις μηχανές μας συνεχίστηκαν και σε πόση ώρα το κάνουν έτσι φορέα έχουν μια παραγωγικότητα στήνω σετ διαβάζουν ποτέ στην κρατική έχουμε τρίτο ένα συγνώμη έναν μηχανή που κάνει σύνθεση σημάτων αφήστε ταχύ Θ αρχίσω Spa στο δίπλωμα και τρίτο ένα ξένη επιδίδεται το ένα η ένα είναι η διαδικασία της της κοπής του Χατίμπ κόπηκε μηχανικός τρεις μαχαίρια δίνει ένα μαχαίρι κόβουμε αλλά είναι τρεις μαχαίρια βάζουμε τα έντυπα ας μας πουν το έντυπο και δεν υπάρχει και μας ένα πακετάκι κατεβαίνετε δύο μαχαίρια κόβουν είναι και φάνηκε ότι σε κομοτηνή μετά κατεβαίνει και το μαχαίρι και ξεκαθαρίζει το εξωτερικό κορυφαία θέση μηχανικού Μιχάλη στερείτο μιας έτσι είναι ενσωματωμένες πολλές φορές μηχανές σύνδεσης σήματα αφής και βιβλιοδεσίας έτσι εδώ προηγείται σήματα αφηγήματα δίνει τρίτο ένα νομίζετε ότι ξέρετε οικονομικά στοιχεία διάφορα στοιχεία έτσι πόσο κοστίζει η πλάκα των κομμάτων πλαστικοποίηση μας πόσο μας κοστίζουν τα τα χαρτιά άμεσα εργατικά άμεσα βρέθηκα εδώ και ούτω καθεξής έτσι η δεύτερη κατανομή και μετά κάνουμε εκτίμηση κόστους παραγωγής σωμάτων με τελικά και αρχίζουν αποτυπώνουν με πιο είναι άμεσο είναι μέσο κόστος γιατί κάθε εργασία θα βλέπουμε εδώ πώς υπολογίζουμε τις πρώτες ύλες αυτό μια διαδικασία τεχνική πρέπει να ξέρουμε αν έχουμε ένα έντυπο παραδείγματος ελύτης πρώτα αυτά βγάζουμε τόπος δείτε ας πούμε έτσι το σημαντικό για μας είναι ότι δεν έχουμε αποθέματα δεν κατάμεστο στην αποθήκη μας πράγματα και συνήθως αυτό αφορά το χαρτί η Μελάνια η Μελάνια τα έχουμε κάπου τέλος πάντων και το χαρτί έρχεται ανά διαστήματα το θέμα τύπωσε μια συγκεκριμένη εργασία εφόσον έχουν πολλά είδη χαρτιού πολλές διαστάσεις πολλά γραμμάρια που είναι δεν μπορούμε να μην αντανακλάται κανένα χαρτί οι παλιές αποθηκευμένες για όλες τις εργασίες αυτό λογικό έτσι άρα δεν έχουν αποθέματα στις γραφικές τέχνες παραγωγή φέρει κατευθείαν το προϊόν αυτό διαφόρων μας διαφοροποιεί πάρα πολύ από άλλες εταιρείες hans επιχείρησαν είδους μετά κάνουν όλες τις λογιστικές διαδικασίες υπολογίζουμε το μοντάζ και τα λοιπά τα δόντια και όλους υπολογισμούς δε ταμείο το απολύσεις αυτό πέρασε γρήγορα ώστε να φτάσουμε πόσο κάνει πλαστικοποίηση και όλα αυτά για να δώσουν μια τελική τιμή έτσι βλέπετε όλες αυτές τις διαδικασίες τις οποίες τις κανένα σύστημα ένα σύστημα όταν έχουμε ξεκαθαρισμένο αν ξαναλέω αυτό το προκαταρκτικό πρέπει να γίνει από μας εμείς θα πούμε πώς θα γίνει η εργασία πόσο θα μας κοστίσει πως όσο χρόνο χρειάζεται για να ρυθμίσουν τη μηχανή πόσα χρόνια παράγουν πιρόγα αφίξεις για να προκύψουν μονάδες κόστους τιμή μονάδας και το σύνολο αυτά βγαίνουν από κάθε εργασία αυτά σταθερά τα έχουν υπολογίσει για το χρόνο το συγκεκριμένο και μετά βγαίνει το συνοδό για να κάνουν την τελική μας τιμολόγηση οι ιοί όπως των λογής γεύματα κοστολόγηση εξαρτάται έτσι δεν ναι ναι γιατί κάθε μηχανή με αυτό είναι αυτό που είπαμε ότι υπολογισμό από ένα κέντρο κόστους είπαν αντίο Ερεσού το 5Χ5 δυόμιση 2000 ώρες τόκων βγαίνει ένα ποσό ανά ώρα μπράβο οι λειτουργίες εκτύπωσης και ειδικότερα των εμφανίσεων τους συμβούλους να φωτίζουν και να εμφανίσουμε είναι τόσο ανάλογα εδώ είναι σταθερό το έχουν υπολογίσει όμως σαν κέντρο κόστους και εδώ είναι πόσο γρήγορα θα κάνω αλλά αυτό έχει συμβεί και αυτό το έχουν προϋπολογίσει το έχουμε υπολογίσει εμείς ώστε αυτά τα γραμματόσημα το κόστος για τη συγκεκριμένη εργασία αποτελεί σταθερά αυτές τέσσερις αυτά μεταβάλλονται ανακατεμένα με εργασία έτσι για πρώτη όλο ειδήμονα νιλ είναι σταθερή την έχουν υπολογίσει για τον κάθε χρόνο σταθερή είναι μια βάση την οποία πρέπει να έχουμε κάνει εξαρχής όταν ξέρουμε μοχλό μηχανές παραγωγές όλα αυτά Γι' αυτό λέω ότι κοστολόγηση είναι θέμα μηχανικής Τεχνολόγου όποιος ξερει τι του γίνεται συμπαραγωγή και μετά βγάζει τα κόστη τα κέντρα κώστα υπολογίζει και μετά λέει να τα κέντρα κόστους η τιμή μονάδας μου για κάθε μια από αυτές τις εργασίες και έναντι προκύπτει όταν αυτή η ίδια έθεσε μου χαμπάρι δύο ώρες και αυτό πρέπει να έχουν υπολογίσει αυτό λέω την πολύ σημαντική η προεργασία σε μια για να φτάσουν αποστολής μια τάση της λοιπόν και βγάζουμε τα σύνολα κλπ με ισχύ άνω S έχει μια σειρά από το από διετία από εργασίες για να φτάσουμε να υπολογίσουν το τελικό κόστος εργασίας βγαίνει διότι τόσα μέτρα βάθος 1000 800600 κλπ έτσι αυτό αξίζει να το κάνουμε και θα το κάνουν του χρόνου σε ένα ειδικό μάθημα νήμα ακόμα εδώ ελπίζουμε δεξιά πίσω μου προσπαθώ να είμαι αυτός λοιπόν εντάξει οπότε αυτό που θα ήθελα να κρατήσουμε είναι το αν το ότι η κοστολόγηση είναι καθαρά θέμα συνδυασμού γνώσεων διοικητικής λογιστικής κάποια όχι όλα αλλά και τόνωση μαθαίνουμε κάποια στοιχεία τους ώστε να τα συνδυάσουμε για να πούμε ότι το κόστος μας σε μια εργασία είναι αυτό κι εμείς τον υπολογισμό αυτόν τον τρόπο γιατί έχουν κάνει όλη την προεργασία η οποία μας οδηγεί στο να πούμε πόσο μας κοστίζει αυτό τόσο το άλλο τόσο το άλλο τόσο βαρύ και δεν έχουμε κανένα προϊόν ας πούμε που να την από τώρα κάτι που να είναι πάρα πολύ εύκολο αλλά έχουμε ένα σύνθετο πεδίο έτσι τόσα πλευράς σταδίων παραγωγής όσο και από πλευράς διαφορετικών υλικών πρώτων υλών έμμεσων άμεσων μη προϊόντων μέσω ειδικών ώστε να είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται στην άλλη στην πραγματικότητα έτσι σε σχέση με τον αυτό έκαναν από για τώρα εντάξει για το συγκεκριμένο και ευχαριστώ πολύ λυπούμαι ανέχτηκαν για το συγκεκριμένο