2η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2017 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2017)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE μαζί με την κυρία Ιωσήφιδου στο γραφείο μου για να μου δείξουν ότι πάνω σε χάρτας, εννοείται, ότι αυτή η επένδυση γίνεται πάνω στον αρχαιολογικό χώρο, απέναντι ακριβώς από τον αρχαιολογικό χώρο, πηγές Αζίτζου. Αζίτζου, 100 μέτρα απόσταση, απευθείας και κατευθείαν είπα ότι δεν πρόκειται ο δήμος να συνενέσει σε μια τέτοια διοδότηση. Πρώτον. Δεύτερον, το διεμήνισα και στον κ. Γκίκα, στη συγκέντρωση που κάνανε, γιατί εγώ δεν μπορούσα να πάω, βρισκόμουν αλλού, ότι η σαφής και κατηγορηματική άποψη της δημοτικής αρχής είναι ότι συμφωνεί με τους κατοίκους. Δεν είναι δυνατόν, έχουμε όνειρα για εκείνη την περιοχή και δεν πρόκειται να συνενέσουμε σε τίποτα τέτοιο. Ευχαριστούμε τον κ. Δήμαρχο. Κύριε Παπαδόπουλο, παρακαλώ. Κύριε Γκίκο, θα μπορέσω να έμεινας πιο γρήγορος. Θα ξεκινήσω και θα επισημάνω, κ. Δήμαρχη, κατ' αρχήν καλησπέρα σε όλους. Θα μείνω λίγο στο ότι στις αγορές και στις προμήδες που κάνετε γενικότερα και με αφορμή αυτό που έχει γίνει πάλι με το φαινόμενο των καιρικών συνθήκων και την έκταχτη καιρική ανάγκη, να ξέρετε μόνο κ. Δήμαρχη ότι δημιουργείτε προβλήματα στην αγορά. Ο κόσμος θέλει να παίρνετε προσφορές, δηλαδή, σιχώς, δεν παίρνετε προσφορές. Και το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι ό,τι και να υπροπολογίζετε το υπροπολογίζετε με πάρα πολύ ψηλές τιμές. Δύο θέματα θέλω και θέλω να σας τονίσω γιατί δημιουργούνται πάρα πολλά θέματα και προβλήματα στην αγορά. Γιατί έχετε μια επιμονή και εμμονή με τις αναθέσεις. Ναι, πείτε μου, πείτε μου. Πρέπει να ξέρετε, πρώτον, ότι τις τιμές τις πήραμε από το ίντερνετ και το δίδιο συνέβη με παρότρυνση των υπαλλήλων του αλατιού. Δεν μπορούσαμε να τιμολογήσουμε την πρώτη μέρα γιατί έπρεπε να ψάχνουμε στο ίντερνετ το αλάτι. Πρώτον. Δεύτερον, εγώ η ίδια πήρα τηλέφωνο την κυρία Φραντζεσκάκη και την παρακάλεσα να επικοινωνήσει με το γραμματέα των θερμοειδραυλικών για να ανοίξει το παιχνίδι, γιατί οι ζυμνιές είναι πάρα πολλές, σας διαβεβαιώνω, και δεν μπορεί ένας άνθρωπος να τα κάνει αυτά. Να μας δώσουν τρία ονόματα, μας δώσαν τρία ονόματα. Ορισμένοι από αυτούς που πήγαν, όταν είδανε το ύψος των ανταλλακτικών που πρέπει να αγοράσουν, είπανε, εγώ δεν μπορώ να το κάνω αυτό, γιατί γνωρίζετε ότι η αγορά σήμερα, βερεσέ, δεν δίνει τίποτε. Και βέβαια θα αργήσουν να πάρουν τα λεφτά τους. Για ότι παραπάνω δεν ξέρω αν έχει να σας πει ο κ. Καλανταρίδης. Έχετε κάποιο άλλο θέμα? Πάντως δεν είναι ένα άτομο, είναι πολλά και θα το δείτε. Μένω στον την καταρχήν, δεν μένω, γιατί η Ένωση Θερμοειδραμπληκών, το επίσημο όργανο, διαψεύδει όλα αυτά που λέτε, γιατί δεν ενημερώθηκαν, αλλά δεν μένω εκεί. Εάν δεν μιλάει ο Πρόεδρος με τον Γραμματέα... Εκεί που μένω κ. Δήμαρχη είναι μόνο το ότι... Θέλετε να δώσετε μια διευκρινή, κ. Καλανταρίδη, από αυτό το θέμα τους. Εκείνο που λέω και τονίζω και είναι και ξεκάθαρο, ότι δεν υπάρχουν πολλές προσφορές, υπάρχουν συγκεκριμένες από συγκεκριμένους ανθρώπους και οι προπολογισμοί που κάνει κ. Καλανταρίδη, δυστυχώς, έχουν υψηλό τίμημα, υψηλές τιμές. Δεν είναι οι τιμές της αγοράς. Ένα και να κάνουν δύο. Τέλος πάντων, θα περιμένουμε τον απολογισμό. Γιατί πάντα ο κ. Καλανταρίδης μας μιλάει για τον προπολογισμό, είναι προπολογισμός, είναι προπολογισμός, αλλά καλό είναι να μας κάνει και τους απολογισμούς. Δεύτερον, κ. Δήμαρχε, ασχολείστε και διαβάζω τις δηλώσεις σας με το τι θα κάνει ο στρατός στο Εκκόπεδο και στο κομμάτι του Ασημακοκούλου. Νομίζω, κ. Δήμαρχε, ότι εσείς πρέπει να ασχολείστε με το τι θα κάνουμε εμείς στο δικό μας το κομμάτι αξιοποίησης που έχουμε και διεκδικούμε από το στρατό. Και τι θέλω να πω. Από τον Ιούλιο του 2016 υπάρχει ένας νόμος συγκεκριμένα, ο 4407. Αυτός ο συγκεκριμένος νόμος, σας έχω ξαναπεί, σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε εσείς το business plan, το master plan που λέτε εσείς που είπατε για το στρατό και να μην υποδεικνύεται ο στρατό να κάνει, δεν θα πληρώσετε το master plan του στρατού ή ο στρατός θα κάνει ένα δικό του πεντάστερο. Εσείς, κύριε Δήμαρχε, ποιο master plan ή business plan θα καταθέσετε για να μπορέσουμε πραγματικά να αξιοποιήσουμε το κομμάτι του στρατού και να το διεκδικήσουμε και να το πάρουμε. Διαφορετικά δεν έχει στρατόπεδο. Είναι ξεκάθαρο. Απαντώ κατευθείαν και πάρα πολύ γρήγορα. Και συνεχίζω λίγο για το ίδιο θέμα, για το ίδιο θέμα. Και συνεχίζω λίγο. Ο νόμος τον έχω εδώ, αν θέλετε να σας το ξαναστείλω. Και δεύτερο θα σας φέρω και ένα παράδειγμα. Το ίδιο ακριβώς έγινε το επιμελητήριο του Σερών. Έκανε ένα δικό του επιχειρηματικό σχέδιο, το κατέθεσε στο στρατό για ένα συγκεκριμένο στρατόπεδο, το οποίο θα κάνει μέσα μια δικιά του επιχείρηση. Έκανε business plan. Έκανε και το κατέθεσε και όλα. Το επιμελητήριο Σερών. Σας θα φέρνω και αυτά τα στοιχεία. Αν θέλετε να σας τα παραδώσω, θα σας ενημερώσω. Θέλω να σας πω πρώτον, ότι εγώ χθες το πρωί ξανά επικοινώνησα με τον Επίτροπο μήπως έχουν αλλάξει τα πράγματα. Μήπως δεν ξέρω εγώ τι λέω βράδερφε. Και ρώτησα τον κ. Επίτροπο, μπορεί ο δήμος να χρηματοδοτήσει business plan για το ασημακοπούλου, αν δεν είναι δικό του, αν δεν υπάρχει συμφωνία παραχώρησης. Κατηγορηματικά μου είπε, αν το κάνετε δήμαρχε θα πάτε για πιστεία. Έτσι κατηγορηματικά. Δεύτερον, πρέπει να σας πω ότι έχουμε κάνει εμείς τις συνενοήσεις μας με το στρατό. Τα έχω πει εδώ με κάθε λεπτομέρεια όποτε γύριζα από την Αθήνα. Θα τα ξαναθυμίσω, δεν πειράζει. Έχουμε πει πόσο κομμάτι παραχωρούμε στο στρατό. Και μάλιστα του εξηγήσαμε ότι το όνειρο του δήμου είναι το στρατό παιδό ασημακοπούλου να μην γίνει κατοικίες, να μην γίνει ούτε τίποτε, να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο της Καβάλλας, αλλά στο χώρο από πίσω που παραχωρούμε στο στρατό, εκεί ο στρατός σε πολεοδομημένο βεβαίως χώρο, μπορεί να κάνει ξενοδοχία. Και τι ξενοδοχία έχοντας μπροστά του ένα Μητροπολιτικό Πάρκο, καταλαβαίνετε ότι τι αξία θα έχει αυτό το ξενοδοχείο. Τους εξήγησα ότι ο δρόμος πηγαίνει γύρω γύρω, αποκτούν αξία αυτά τα οικόπεδα και ενθουσιάστηκαν. Αλλά το κακό, ξέρετε, με το στρατό είναι ότι αλλάζουν συχνά οι εκπρόσωποι του και τώρα που θα κατεβώ στην Αθήνα, αν μπορέσω και αν καταφέρω, μπορεί να καταφέρω να πάω να τους δω, ξανά αυτού και από την αρχή θα τα ξαναπώ. Και τι business plan, με πρόσφυγες μέσα business plan θα κάνουμε, λέει, το δεν κατάλαβα, για να μη ξεφεύγει κάτι. Λέω όμως το 4407, το ξαναλέω, το οποίο σας δίνει δυνατό δασανίμος Καβάλας να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το κομμάτι του Ασημακοπούλου. Τι να κάνουμε στους πρόσφυγες και για ένα πάρκο, για να παίζουν τέτοια αυταλέτη να κάνουμε. Τι θα γίνει τώρα. Ε, βεβαίως, εγώ ξέρω ότι δεν θέλαν να το δώσουν το Ασημακοπούλου για να λέω και τα πράγματα με το όνομά τους. Παρατηρήζαν το διαμάντι τους, το στολίδι τους. Εγώ το έδωσα, εκείνοι το έδωσαν. Και μάλιστα ο κύριος υπουργός, τη Θάσου, απέναντι, μου είπε για δύο μήνες, κυρία Δήμαρκη, μπροστά σε κόσμο, όχι σε ιδιωτική συζήτηση, για δύο μήνες. Εσείς βλέπετε για δύο μήνες. Εγώ προσπάθησα να εξηγήσω στον κύριο Μουζάλα που ήρθε τελευταία, ότι έχουμε πάρει απόφαση μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν θέλουμε κέτο και μάλιστα κέτο μέσα στην Καβάλα. Αν σκοπεύουν να μείνουν αυτοί οι άνθρωποι πώς είναι ο αριθμός, η ενσωμάτωση δεν πρέπει να γίνει με κέτο. Πρέπει να γίνει μία ή δύο οικογένειας στις γειτονιές. Τα έχουμε πει αυτά. Και το είδα, να αρχίζουν και το βλέπουν κι αυτοί με διαφορετικό αμάδη. Επομένως μόνον έτσι θα ελευθερωθεί το ασημακοπούλου. Κύριε Δήμαρχε, δεν μας ενδιαφέρει τι κάνει ο στρατός, τι κάνουμε εμείς αδύναξοι. Κύριε Παπαδόπουλε, συνεχίστε σε άλλο θέμα. Συζήτηση κάνουμε, κύριε, πρώτη με την Δήμαρχου. Θα καθυστερίσουμε πολύ. Υπάρχουν πολλά μεγάλα θέματα, κάτω νοσοκομείο, παλιό νοσοκομείο, καλαμίτσα, υπάρχουν πολλά θέματα, μην αδιαφορείτε. Πάει η δεύτερη ερώτηση. Κύριε, λίγες είπα να πάρω λίγο χρόνο. Κύριε Παπαδόπουλε, ήθελα να ρωτήσω τον κ. Πετρόπουλο, τον πρόεδρο, αν υπήρχε καμιά έγκριση της τεχνικής υπηρεσίας για τις εργασίες ανακένισης του αντιγώνου Βαλάκου. Ήθελα να ρωτήσω, κύριε Πρόεδρε. Και επίσης, δεν ξεχνούμε και να μίλεις μόνο, ότι το τεχνικό πρόγραμμα έχει ψηφιστεί με ελέτη και ανακένιση του αντιγώνου Βαλάκου. Αλλά βλέπουμε ότι σκάνετε τις εργασίες. Έχετε κάποια συνονόηση, κάποια έγκριση, έχετε κάποια συγκεκριμένη μελέτη. Δεύτερον, θα με απαντήσετε συνολικά, κύριε Πρόεδρε. Διάβαστε ότι θα βάλετε κάποιες σειρώμενες, ανοιγκοκλυνόμενες πόρτες. Έχετε πάρει καμιά έγκριση από αυτή την Επιτροπή Θεάτρων και Κινηματογράφων για να γνωρίζουμε αν επιτρέπεται αυτές τις συγκεκριμένες πόρτες που θέλετε να βάλετε. Και τρίτον, κύριε Πετρόπουλε, θέλω να σας πω, οι προσφορές που πήρατε για αυτή την πόρτα ήταν μια προσφορά από την Καβάλα, πήρατε μια προσφορά από τη Δράμα και πήρατε και από έναν επαγγελματία από την Θεσσαλονίκη. Αναρωτιέμαι, εσείς και η Δήμαρχος λέτε συνέχεια ότι στηρίζετε την αγορά της Καβάλας. Γιατί δεν πήρατε τρεις προσφορές από τους επαγγελματίες της Καβάλας διαφορετικούς και πήρατε μια προσφορά από την Καβάλα από έναν επαγγελματία, μία προσφορά από τη Θεσσαλονίκη και μία προσφορά από τη Δράμα. Και τέλος, κύριε Πρόεδρε, έχω το ΔΕΙΑΚ. Κύριε Πρόεδρε, έχετε μια πολύ σοβαρή επιχείρηση, η ΔΕΙΑΚ Καβάλας. Διαβάζω και το διαβάζω στα διαδίκτυα και με λείπει γιατί πραγματικά ένας πρόεδρος της ΔΕΙΑΚ ή πρόεδρος μιας επιχείρησης δεν είναι δυνατόν με τον Σωματείο, με τον πρόεδρο των εργαζομένων του Σωματείου και των εργαζομένων παράλληλα να μπορεί να έρχεται σε μια τέτοια, να μην την ποδιαμάχει γιατί δεν είναι σωστή λέξη, αλλά υπάρχει έτσι μια δυπαλλότητα μεταξύ του Προέδρου, των εργαζομένων, που αυτοί οι εργαζόμενοι είναι το δεξί σας χέρι για να μπορέσουν να τρέξουν και να είναι καλύτερη η επιχείρηση. Νομίζω ότι πρέπει αυτή η ιστορία και με λείπει πρέπει να αντιλήξετε κύριε Πρόεδρε και έχετε εσείς την ευθύνη γιατί οι εργαζόμενοι, ο Πρόεδρος του Σωματείου και εσείς πρέπει να είστε όλη μια ομάδα και μια οικογένεια για να φέρετε καλύτερα αποτελέσματα στην ΔΕΙΑΚ. Δεύτερον, πάντα το μου στέλνετε επειδή δεν έχω μέλος και σας ευχαριστώ, μου στέλνετε τα θέματα στο γραφείο μου. Αλλά αυτή τη φορά, θέλω να πω γιατί έμαθα ότι πέρασε σαν έκτακτο θέμα, δεν ήταν στα δικά μας τα θέματα μέσα, σαν έκτακτο πέρασε η αλλαγή οργανισμού της ΔΕΙΑΚ, αν είναι αλήθεια αυτό. Και δεύτερον, έχει περάσει κι άλλο έκτακτο θέμα, μια ΚΙΑ, η οποία δεν ξέρω για ποιον λόγο ήταν έκτακτο. ΚΙΑ, κοινή υπουργική απόφαση μάλλον, κάτι περάσατε σαν έκτακτο, δεν ξέρω αν περάσατε, αλλά η αλλαγή οργανισμός σαν έκτακτο. Νομίζω κύριε Πρόεδρο, ότι ένα τόσο σοβαρό θέμα, η αλλαγή ενός οργανισμού... Το έχουμε θέμα αυτό, κύριε Παραδόπη. Ναι, ναι, ρωτώ τον Πρόεδρο, για ποιον λόγο πέρασε έκτακτο. Θα το πείτε στο θέμα, αφού έχουμε ειδικό θέμα. Τέλος πάντων. Λοιπόν, κύριε Καλανταρίδη, εν συντομία, ο κύριος Πετρόπουλος και ο κύριος Ξανθόπουλος, αν χρειάζεται, γρήγορα. Δυστυχώς, κι άλλη μία φορά, έχουμε τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνων, αγαπητοί συνάδελφοι, έτσι, γιατί τα είπαμε την προηγούμενη φορά, τα έχουμε πει κατά το παρελθόν, τα ξαναπούμε άλλη μία φορά, λοιπόν, έτσι. Στην προηγούμενη περίπτωση, πέρα από το ότι πρώτα πήραμε όλες τις απαραίτητες, να το πω, τις σύμφωνες γνώμεις, αυτών, οι οποίοι είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, για το τι ακριβώς θα κάνουμε και πώς θα το κάνουμε, παρά τα αυτά, είχαμε εδώ, να θυμίσω, και την κήρυξη του Δήμου μας σε κατάσταση εκτάκτων ανάγκης, πράγμα το οποίο με τον πιο επίσημο τρόπο, ήρθε να πιστωποιήσει και να δώσει την αδότητα στο Δήμο, έτσι, γιατί θα πρέπει να πούμε και τι λέει ο νόμος, ότι δεν χρειαζόταν ο Δήμος, ούτε δημοσίευση να κάνει, ούτε προσφορές να πάρει, τίποτε απολύτως. Μπορούσε κάλλιστα να πάει, να πάρει τον όποιον, δίποτε και να του πει, σε παρακαλώ θέλω άμεσα να φτιάξεις αυτό. Και όλα τα υπόλοιπα θα έποταν. Πάρα τα αυτά ο Δήμος Καβάλας και οι υπηρεσίες του, γιατί ξέραμε τι μας περιμένει, έτσι. Πάρα τα αυτά, ενώ δεν οφείλαμε και δημοσίευσης κάναμε και προσφορές πήραμε, έτσι, και όλα κανονικά. Και μάλιστα προηγουμένως είχαμε οικονομική επιτροπή, όπου και όλα τα μέλη της οικονομικής επιτροπής προσυπέγραψαν τις σχετικές προσφορές οι οποίες κατατέθηκαν για αυτές τις εργασίες τις οποίες ζητά ο Δήμος Καβάλας. Επίσης, επειδή έχει τεθεί επανειλημμένο στο θέμα των τιμών, έτσι, τις τιμές προφανώς και δεν τις βγάζουμε από το μυαλό μας ή δεν βάζουμε ότι τιμές καπνήσει είτε του καλανταρίδι, είτε της τσανάκα, είτε του οποιοδήποτε άλλο. Αλλά οι τιμές αυτές υπάρχουν σε σχετικούς τιμοκαταλόγους, έρχονται με τον πιο επίσημο τρόπο στις υπηρεσίες του Δήμου και σίγουρα υπάρχουν και στο διαδίκτυο για να τις δει ο οποιοσδήποτε θέλει. Και τι ακόμη πρέπει να πούμε σε αυτό. Το ότι βλέπω εδώ ότι το ένα στιλό, αγαπητοί συνάδελφοι, μπορεί να ξεκινάει και να κοστολογείται από 30 λεπτά, αλλά υπάρχει ένα στιλό και το οποίο κάνει 5 ευρώ, 10 ευρώ. Εξαρτάται λοιπόν τι στιλό θα ζητήσεις. Και πού το πτήθει ακριβώς θέλω να πω. Επειδή έχει γίνει τόσο πολύς λόγος χωρίς πραγματικά να απαιτείται, για παράδειγμα θα αναφέρω χαρακτηριστικά αυτούς τους περίφημους κυκλοφορητές που αναγκάστηκα να μάθω και τι είναι τέλος πάντων αυτοί οι κυκλοφορητές. Και όχι ο κυκλοφορητής λέει δεν κοστίζει τόσο, αλλά κοστίζει τόσο. Όταν λοιπόν γίνεται μια μελέτη, αγαπητοί συνάδελφοι, εκεί περιγράφεται επακριβώς το τι είδους κυκλοφορητή, για παράδειγμα, χρειάζεται ο δήμος και λέει ότι χρειάζεται ένας κυκλοφορητής ο οποίος θα είναι άλφα ενεργειακής κλάσης, θα μπορεί να ανταποκριθεί σε προδιαγραφές κτιριακών εγκαταστάσεων και σολυνώσεων χίλια τετραγωνικά μέτρα, αν το λέω καλά, με τόσα μπάρ πίεση κλπ. Και καταλήγουμε λοιπόν στο να έχουμε έναν κυκλοφορητή ο οποίος κοστίζει 500 ευρώ. Κοστίζει 1.500 ευρώ. Κοστίζει 2.500 ευρώ. Δεν το βγάζουμε από το μυαλό μας. Καλά τα λέει ο κύριος Φιλιτίνης, έτσι. Άρα λοιπόν, όλα αυτά τα οποία λέγονται κακώς, για να τη δημιουργήσει, το λέω ξανά, εντυπώσεων, έτσι, θα αποδειχθεί όταν θα δει ο οποιοσδήποτε, οι κατηστηριάδες του καθενός. Και τα έχω πει επανειλημμένως αγαπητοί συνάδελφοι. Είστε δημοτικοί σύμβουλοι, έχετε το δικαίωμα και την υποχρέωση θα λέγα εγώ. Όλα αυτά τα οποία λέτε εσείς ότι δεν είναι έτσι, μπορείτε αγαπητοί συνάδελφοι να έρθετε στις υπηρεσίες του Δήμου και να τα ελεγχύσετε. Αλλά δυστυχώς ποτέ κανένας δεν το έχει κάνει. Ευχαριστώ πολύ. Λοιπόν, κύριε Πετρόπουλε, παρακαλώ. Κύριε Παπαδόπουλε, θα σας απαντήσω αρχικά στο σύνολο και των τριών ζητημάτων που θέσατε. Κάνετε μικροπολιτική δυστυχώς. Αυτή την τακτική εντός της Εθούσης τη συνεθίζετε και τη συνεθίζετε να την κάνετε με τρόπο που δεν αρμόζει. Ούτε στο ΔΥΠΕΘΕ, ούτε στην ιστορία του ΔΥΠΕΘΕ, ούτε και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θα σας απαντήσω και εμείς σας ακούμε εδώ μέσα να αλλαγχίζετε. Αφήστε μας να μιλήσουμε και εμείς. Έχετε, κύριε Παπαδόπουλε, ένα εξαιρετικό μέλος μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΥΠΕΘΕ, την κυρία Τέπνη Μαυρίδη, η οποία εκπροσωπεί την παράταξή σας και η οποία όφειλε σε αυτά τα θέματα τα οποία θύξατε να σας ενημερώνει. Αν δεν σας ενημερώνει, είναι θέμα της παράταξής σας. Δεν είναι δικό μας, αλλά εγώ, παρόλα αυτά, θα μπω στη διαδικασία και στα τρία ζητήματα τα οποία μου θέσατε υπόψη, να σας απαντήσω πρώτον. Δεν πρόκειται περί ανακέννησης, αναφέρομαι στο πρώτο ζήτημα. Κάναμε κάποια έργα, από τα οποία αρχικά ζητήσαμε την επιμέλεια των εργασιών από τεχνική υπηρεσία, εγγράφος. Άμεσα ο αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών, ο κ. Φιλιππίδης, με επιστολή την οποία αναπέστηδε, μας είπε ότι αδυνατήσει το συγκεκριμένο χρόνο να υλοποιήσει αυτά τα έργα. Παραλαμβάνω, δεν είναι ανακέννηση, πρόκειται για κάποια έργα τεχνικής φύσης, τα οποία οφείλαμε να κάνουμε ακούγοντας και την δική μας επιθυμία, ακούγοντας ταυτόχρονα και την επιθυμία των χιλιάδων επισκεπτών θεατών στο Αντιγόν Ιβαλάκου, που αποσκοπούσαν αποκλειστικά και μόνο στην βελτίωση ποιότητας φιλοξενίας. Εάν δεν σας αρέσει αυτό, είναι δικαίωμά σας, αλλά αρέσει στους χιλιάδες καβαλιώτες που έρχονται στο θέατρο. Στο δεύτερο θέμα, σε ότι έχει να κάνει με τις σειρώμενες πόρτες. Η τεχνική υπηρεσία ενέκρινε, αδυνατούσε ωστόσο να μπει στη διαδικασία η ίδια να προχωρήσει στην υλοποίηση των έργων. Αυτό διπεθέ σε μια συνεδρία, εσύ, να σας ενημερώσω εκτενέστατα. Εάν είστε ενημεροί, τώρα θα λαϊκίζουμε εδώ πέρα. Σας απάντησα, σας απάντησα. Λοιπόν, δεύτερον. Παπαδόπουλε, μην βάζεις λόγια στο στόμα μου. Έκανα ανακέννηση. Χρειάστηκε να βάψουμε κάποια πράγματα, κάποιους τείχους, να ξύσουμε κάποιες τείχους οι οποίοι είχαν υγρασία και όλα αυτά για να βεντιώσουμε. Δε σας αρέσει, πες το. Θα μ' ακούει μέχρι το τέλος. Το είπε, δεν το έκανε η τεχνική υπηρεσία. Βεβαίως, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει το δικαίωμα και την αρμοδιότητα. Γιατί είναι νομικό πρόσωπο. Πάμε παρακάτω. Σας βλέπω ενοχλημένο για τις σειρώμενες. Γιατί άραγε, μήπως δεν πήραμε προσφορά από το συγγενικό σας πρόσωπο για αυτό. Ξέρετε πάρα πολύ καλά. Τι σειρώμενες. Ξέρετε πάρα πολύ καλά. Πήραμε προσφορές εμείς, όπως ήθιστε να κάνουμε για οποιαδήποτε ζητήματα αφορούν του Οδυπεθέ Καβάλας. Και τρίτον, τις σειρώμενες. Οι σειρώμενες πόρτες είναι με τζάμια κύριε Παπά, το γνωρίζετε. Ανοιγοκλεινόμενες. Πήραμε τρεις προσφορές. Ζητήσαμε και από αρκετούς άλλους καβαλιώτες, οι οποίοι μπορούν να κάνουν το συγκεκριμένο έργο της, τοποθέτησης ανοιγοκλεινόμενης αυτόματης πόρτας και δεν μας έδωσαν. Και ρωτώ εγώ, μήπως το συγγενικό πρόσωπο με το οποίο δεσμεύεστε για πολλούς λόγους, ενοχλείστε γιατί δεν μας έδωσε προσφορά. Σε ό,τι έχει να κάνει με τις σειρώμενες πόρτες θα ήθελα να ενημερώσω τον κ. Παπαδόμπουλο και το ΣΟΜΑ ότι η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ήταν να προχωρήσουμε σε αυτήν την ανακατασκευή. Επειδή ο επαγγελματίας της πόλης της Καβάλλας, που η προσφορά του ήταν η μικρότερη χαμηλή, δεν είχε ασφαλιστική και οικονομική ενημερότητα για το λόγο το θέμα αυτό, κ. Παπαδόμπουλε, πάγωσε και θα ξαναέρθει στο διοικητικό συμβούλιο, ούτως, να ζητήσουμε και άλλες χαμηλότερες προσφορές για να προχωρήσουμε το έργο. Σας διαβεβαιώνω όμως, εσάς ειδικά κ. Παπαδόμπουλε, γιατί το πολιτικό σας τράσος πολλές φορές περισσεύει σε αυτήν την αίθουσα, ότι είτε σας αρέσει, είτε δεν σας αρέσει, εμείς ως διοικητικός συμβουλίου του Δ. Καβάλλας τα έργα αυτά θα τα κάνουμε. Ευχαριστώ με τον κ. Πετρόπουλε. Όχι, ή θα πει το όνομα, ποιος είναι το συγκεκριμένο πρόσωπο που ασχολείται με πόρτες που δεν έχω, ή θα το πει ή θα ζητήσει συγγνώμη και αυτό είναι πολιτική αλήθεια. Έπρεπε να ζητήσετε εσείς κ. Παπαδόπουλε από τη δήμαρχο, οφείλατε να ζητήσετε εδώ μέσα τουλάχιστον 100 φορές συγγνώμη για όσα είπατε και δεν ανακαλώ τίποτε. Λοιπόν, εντάξει, εντάξει. Δηλώνει ο κ. Παπαδόπουλος ότι δεν έχει συγγενικό πρόσωπο. Όχι, δεν το δηλώνω. Θα πει το όνομα του συγγενικού. Ζητήστε εσείς, ζητήστε κ. Παπαδόπουλε συγγνώμη από τη δήμαρχο, ζητήστε από την αντιδήμαρχο, την κ. Τωρίνα και την πρασά. Ζητήστε από τους συμβούλους με τους οποίους λαϊκήσατε. Εάν ζητήσετε συγγνώμη εσείς, θα ζητήσω και εγώ. Κύριε Πετρόπουλε, παρακαλώ, παρακαλώ κ. Παπαδόπουλε. Πρέπει να το σεβαστείτε και να το προσθέσετε. Ε, δεν το λέει τώρα. Τι να σας πω τώρα εδώ. Τι να κάνουμε τώρα. Ε, δεν το λέει, δεν το λέει. Εσείς εδώ έχετε πετάξει λάσπες με το κουβάκι ρε Παπαδόπουλε. Ενοχληθήκατε μία φορά που θύξαμε ενδεχομένως τα συμφέροντά σας. Μάθετε και λίγο να ακούτε και εσείς την κριτική. Λοιπόν, παρακαλώ. Εσείς αυτήν την αίσθηση κ. Παπαδόπουλε, έλεος, φτάνει. Λοιπόν, κύριε, δεν το λέει, δεν το λέει, δεν το λέει. Παρακαλώ να μην συνεχίσουμε. Να μην συνεχίσουμε. Να μην συνεχίσουμε. Λοιπόν, παρακαλώ. Επαναλαμβάνω. Κύριε Πετρόπουλε. Μισό λεπτό κύριε. Παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, με όλο τον σεβασμό. Λοιπόν, κύριε Παπαδόπουλε, ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι σας εκτιμώ και εντός της Εθούσης, αλλά και εκτός της Εθούσης. Και δεν σας γνωρίζω τώρα. Σας γνωρίζω από τότε που παίζατε μπάλα. Σας ξέρω πολλά χρόνια, πολλές δεκαετίες, κύριε Παπαδόπουλε. Όχι, μπορείτε να πείτε ό,τι θέλετε. Ευτυχώς χωράμε παντελόνια. Κύριε Πετρόπουλε, παρακαλώ. Εάν ζητήσετε συγγνώμη από την κυρία Δήμαρχο, που σε αυτά τα δύο χρόνια έχετε λαϊκίσει, έχετε δημιουργήσει εντυπώσεις, έχετε πετάξει λάσπι, κουβάδες λάσπι. Και κάθεστε και σας ανεχόμαστε. Εάν ζητήσετε συγγνώμη εσείς από τη Δήμαρχο και από τους δημοτικούς συμβούλους της διοίκης που τους έχετε προσφάνει, και εγώ τώρα θα ζητήσω συγγνώμη. Παρακαλώ. Μία υπενθύμηση, κύριε Πετρόπουλε. Στην επόμενη προσφορά να ζητήσετε και κλίνω ανοιγόμενους, όχι μόνο ανοιγόμενους. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, μαζεύτετον, μαζεύτετον, κύριε Πρόεδρε, γιατί, μαζεύτετον, γιατί είναι θεσίτατος! Τέλειος! Τροπήσου, ρε Παπαδόπουλε! Φοράς και παντελόνια! Δεν καταγράφονται αυτά. Φοράς και παντελόνια! Έτσι νομίζεις είσαι! Διαγράφονται από τα πρακτικά, κύριε Γραμματέα. Παρακαλώ. Λοιπόν, ο κύριος... ο κύριος Ξανθόπουλος έχει να πει κάτι ή θα το πείτε στο θέμα που θα συζητήσουμε. Εάν είναι κάτι που είναι να το πούμε στο εκείνο το θέμα, μην το ξανατονήσουμε. Μην το πειράξτε όμως του Παπαδόπουλου. Όχι βέβαια. Είμαστε ποδοσφαιριστές πολλά χρόνια. Για τον οργανισμό δεν θα πω τίποτα, κύριε Πρόεδρε, γιατί είναι θέμα τακτικό. Θα έχουν ευκαιρία να το συζητήσουμε και να δώσουν ευκαινήσεις στο σώμα όταν θα έρθει η ώρα. Αντιπαλότητα. Δεν υπάρχει αντιπαλότητα. Διαφορετικές εκτιμήσεις υπάρχουν. Διαφορετικές εκτιμήσεις για το τι χρειάζεται η ΔΕΙΑΚ, για να γίνει μια επιχείρηση η οποία απολύτως πρέπει να ενεργεί, να επιχειρεί. Διαφορετικές εκτιμήσεις υπάρχουν για το πώς το ανθρώπινο δυναμικό, το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό, το επισημαίνει αυτό. Γιατί ξέρετε, δημοσυνομική πολιτική δεν ορίζω εγώ, ούτε η κυρία Δήμαρχος και η κυρία Τσανάκα, ορίζουν άλλοι. Ορίζουν οι κυβερνήσεις τελευταίες, οι οποίες παρά δημόσια χάρη δεν μας επιτρέπουν να έχουν τον αριθμό των μηχανολόγων που απαιτείται για να λειτουργούν οι τρεις εγκαταστάσεις επεξυπηρεσιασίας λημάτων του Δήμου Καβάλλας. Μεταδομένου λοιπόν το δημοσυνομικό κλίμα πολιτικό και οικονομικό, αυτό που έπρεπε να κάνει η διοίκηση της κυρίας Τσανάκα είναι να φροντίσει αυτές οι εγκαταστάσεις να έχουν την απαρκής τελέχωση. Και επειδή είναι και ο Προστάμιος Τεχνικής Επιβιτσίας, ο κ. Λουγκάρης εδώ, για να απαντήσει στο θέμα του Οργανισμού Συνταγικής Επιβιτσίας, που τροποποιήθηκε για θέματα επιβιωσιακά, μπορεί στη συνέχεια να κάνει και ένα μικρό σχόλιο γι' αυτό, αν το θεωρεί σκόπιμο. Εγώ νομίζω ότι είναι σκόπιμο. Θα σου πω το εξής, παραδείγμα τους χάρη. Ο βιολογικός, ο χώρος εγκατάσεις, το επεξεργαστήριο λιμάντων Καβάλλας, Παλιού και Φιλίππον, δημοτική νοσοδότητα της Φιλίππον, εστερεί το μηχανολόγο. Δεν είχε μηχανολόγο, δεν είχε μηχανολόγο. Μερικές με τις εγκαταστάσεις δεν είχαν και ηλεκτρολόγο. Είναι δυνατόν η υπεύθυνη δημοτική αρχή, που λέγεται Δήμητρα Τσανάκα, να επέτρεπε να λειτουργεί ο βιολογικός της Καβάλλας χωρίς μηχανολόγο και να σου πω και κάτι άλλο. Και θα το κάνω και δημόσια ευχαριστώ αυτούς τους εργαζομένους, που μόνο ότι θύγονταν εργασιακά και οικονομικά, κατάλαβαν απολύτως ότι έπρεπε να μετακινηθούν από χώρους εργασίας που είχαν δρομολογήσεις στο παρελθόν, προηγούμενες διοίκησες, και δεν αναφέρουμε στη διοίκηση του κ. Καζανίδη, για να μην γίνω να είμαι απολύτως ευθύς και ειλικρινής. Και είχαν φροντίσει αυτούς τους ανθρώπους να τους μετακινήσουν από αυτούς τους χώρους, που απολύτως είναι αναγκαίο, είναι αναγκαίο. Δεν μπορεί να λειτουργήσει η κατάσταση της επεξαρτίας γλυμμάτων χωρίς μηχανολόγο, δεν είχανε. Τι έπρεπε να κάνει λοιπόν η διοίκηση της κ. Τσανάκα, να επιτρέψει τον βιολικό της Καβάλλας να λειτουργεί χωρίς μηχανολόγο, στο παλιό, στο δάτο, να μην υπάρχει μηχανολόγος, αδιανόητο. Και αδιανόητο διότι, θα σας πω και ταξίες, και ως κάτοικος και ως επιχειρηματίας, είστε άνθρωποι που δραστηριοποιείτε με τον τουρισμό. Και ξέρετε πολύ καλά ότι η Καβάλλα, ο δήμος Καβάλλας έχει μπλές σημαίες, και έχει τις μπλές σημαίες γιατί κάτι γίνεται, κάτι συμβαίνει, και θα προσθέσω και κάτι ακόμα. Αντιπαλόητα, δεν είπατε. Είναι μια αιτία της αντιπαλόητος. Και επειδή στο Διοικητικά Συμβούλια τα τελευταία παρίστασθε ως επισκέπτης, και να προσθέσω εδώ, ότι τα θέματα δεν έρχονται μόνο σε εσάς, γιατί, έτσι πώς το είπατε, φάγγιδες θέλουν απειλεκτικά σε εσάς, έρχονται σε όλες παρατάξεις που δεν εκπροσωπούνται, και στον κ. Ποτόλια και στον κ. Βέρο τα θέματα της ημέριας διάταξης. Το Νοέμβρο του 2015, στην Καλλικρατική ΔΕΙΑΚ, λειτουργούσαν τέσσερα συνεργεία, τα οποία λειτουργούσαν χωρίς βάρδια, χωρίς εξαίρεση εργασίας, εμπνευθήμερη εργασία, χωρίς δυνατότητα λειτουργίας το Σάββατο ή την Κυριακή. Διανοήστε, ο δήμος Καβάρας, ο Καλλικρατικός, όπως είναι εδώ, ότι μπορεί να καλυφθεί επιχειρησιακά με τέσσερα συνεργεία. Τα κάναμε οχτώ, μετακινήσαμε προσωπικό. Τι προσωπικό, υδραυλικούς, τεράστιοι καβγάδες, το Σωματιό φυσικά, έχοντας το ρόλο του να προασπίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, φυσικά, είχε αντίρρηση για το θέμα αυτό. Η ΔΕΙΑΚ δεν είχε αποθήκη. Είπε ο κ. Καζανίδης πριν αμπερικές συνεδριάσεις ότι είχε ηλεκτρονική αποθήκη. Εσείς ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι άλλο ηλεκτρονική, άλλο φυσική αποθήκη. Μετακινήσαμε προσωπικό, για να υπάρχει αποθήκη. Σε όλες αυτές τις αλλαγές, το Σωματίο έπαιρνε σαφώς και καλά κάνει γιατί αυτό πρέπει να κάνει. Θέση υπέρ των εργαζομένων. Κατανορούσε ότι έπρεπε να προασπίσει με αυτό τα δικαιώματα, όπως εννοεί το Σωματίο δικαιώματα εργαζομένων, ότι ο μηχανολόγος θα έπρεπε να είναι σε γραφείο της ΔΕΙΑ Καβάλλας στη Λόρντ. Και όχι στην Καβάλλα. Για μας αυτό ήταν αδιανόητο. Ήταν στάση ευθύνης, απολύτως συνέστητης της ευθύνης και της εντολής που πήραμε, διότι πήραμε μια εντολή από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας να επαναλειτουργήσουμε το σύστημα και προσέξτε με το περιβάλλον. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει κανείς έτσι. Το περιβάλλον, το νερό που όλοι πίνουμε, απαιτεί δράσεις. Και απαιτεί δράσεις χθες, όχι αύριο, ούτε σήμερα, χθες. Λοιπόν, που έγινε με το Σωματείο, κύριε Παραδόπουλε, είναι ότι ο Σωματείος και ο Πρόεδρος εκτιμούσε ότι αυτές οι μετακινήσεις δεν έπρεπε να γίνουν. Προσέφυγε στο ΣΕΠΕ. Το ΣΕΠΕ θεώρησε ότι αυτές είναι απολύτως δικαίωμα της διοίκησης να τις κάνει, ότι δεν ήταν βλαπτικές οι μετακινήσεις. Και επειδή δεν ήταν βλαπτικές, δεν υπήρξε καμία μα καμία διαφοροποίηση σε ό,τι επιλέξαμε. Και θα κλείσω το θέμα της έντυπα λογαρίας, γιατί και αυτό είναι κάτι το οποίο παίχτηκε και γράφτηκε ιδιαίτερα στα τοπικά μέσα. Γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο της πόλης. Ότι ένα άλλο θέμα το οποίο απασχόλησε είναι το θέμα των τιμωριών. Αλλά θα σου πω κάτι. Ο οργανισμός διοικητικής υπηρεσίας περιγράφει μια σαφή διαδικασία. Επίπληξη, γραπτί και από εκεί πέρα περιγράφει κάποια άλλα πράγματα. Εάν λοιπόν κάποιος εργαζόμενος είναι υπεύθυνος, διότι εκ του ρόλου του και από την καθήκοντα που έχει, να αφήσει και δικαιούται να το κάνει τρία χωριά διψασμένα τον μήνα Αύγουστο, στον ουρινό όγκο της Καβάλλας, Βουνοχώρη, Λιμιά και Λυκόστομο. Και να σας πω και κάτι άλλο. Το λάθος στην παράλυψη την καταλαβαίνει η διοίκηση κυρία Σανάκα. Τη σκοπμότητα κύριε Παπαδόπουλη δεν τη συγχωρεί. Και όταν αυτό αποκαλύπτεται διωτιμής Παρασκευή, 9 η ώρα το βράδυ του Αυγούστου, που ενδεχομένως όλοι εσείς είχατε άλλες ασχολίες να κάνουμε, να λύσουμε το θέμα της ροδότησης των χωριών αυτών, και το νερό, κύριε Παπαδόπουλη, έρχεται από το Κρυονέρι, από τα 70 μέτρα και πάει στα 890, εάν λοιπόν θεωρείτε ότι 450 άνθρωποι στο κατακαλώκυρο διψασμένοι, και όταν αποκαλύπτεται αυτό δεν έχει το θάρρος να πει «Ναι, το έκανα». Δεν πήγα Παρασκευή πρωί να ελέγξω τα τηλεοστράσια και τις εξαμενές στον Ερντοόγκο, διότι εκεί την ώρα χτύπησε το τηλέφωνο, γιατί βαρέθηκα, γιατί, γιατί, γιατί. Και πετάει την μπάλα στην Κερκίδα και χρησιμοποιείται οδοσφαιρικό όρο, γιατί εμείς καταλαβαίνουμε όταν μιλάμε και ποδοσφαιρικά και δεν έχει το θάρρος να πει «Ναι, το έκανα». Από εκεί πέρα, κύριε Παπδόλου, με συγχωρείτε πολύ η δική μου εκτίμηση και της δίκης είναι ότι απέναντι των 350 ανθρώπων μέσα στο κατά καλόκερο μήνα διψασμένοι, επειδή ο συγκεκριμένος κύριος δεν πήγε να ελέγξει τα τηλεοστάσια, έπρεπε να λάβει τη συμπεριφορά που του αρμόζει εις επίκον του ιδίου και εις επίκον των παρικούντων την Ιερουσαλήν, διότι η δουλειά που κάνουμε είναι πάρα πολύ σοβαρή, πάρα πολύ υπεύθυνη, δεν επιδέχεται λάθος. Δεν ξέρω αν κάλυψα το ερώτημα στην Παλόητα. Μη ρωτάτε, κύριε Ξανθόπουλε, παρακαλώ πολύ. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Και μια που αναφέρεστε στο προσωπικό καλό θα ήταν να ελέγξετε και αυτούς που σηκώνουν τα τηλέφωνα και σχεδόν βρίζουν τον κόσμο, έτσι, για να το έχουμε υπόψη μας εδώ πέρα μέσα όταν κάνουμε κριτική. Δρομολογούμε. Έχετε, πρόεδρε, υπόψη να δούμε γιατί αυτά τα παράπονα είναι πάρα πολλά. Το σαμποτάζει πια πλέον μέχρι εδώ, μέχρι ένα σημείο. Λοιπόν, κύριε Παπά, παρακαλώ, έχετε τον λόγο. Δημήτρη, μετά. Κύριε Πρόεδρε, έχω ένα και μόνο ερώτημα, αλλά πιο πριν. Θέλω να πω κάτι, ότι αύριο, όταν θα πάτε στο γραφείο σας και το γραφείο μου και θα διαβάσουμε τον τοπικό τύπο, θα δούμε ότι εδώ πέρα μέσα, τις δύο παρατάξεις του κυρίου Παπαδόπουλου και της κυρίας Τσανάκα, τους χωρίζει μια άβυσος, γίνεται μια αλυσαλέα αντιπολίτευση και μια τεράστια άβυσος είναι μεταξύ τους. Και θα δούμε τελικά ότι αυτή η άβυσος είναι αν ο Μαραγκός, ο Γιώργης πήρε την πόρτα, αν ο Μπαρμπακώστας έξησε τον τείχο, αν μπήκε στο δίμηνο ο Τάδε Άνεργος που ήταν φίλος του Τσανάκα ή της Βαγγελιός και τελικά, όταν έρχεται ένα σοβαρό θέμα, όπως είναι το θέμα των στρατοπέδων, εκεί ο κύριος Παπαδόπουλος, η άβυσος, γίνεται ένα και αυτό και λέει βάλε και business plan, κατρέθεσε και business plan, δίνοντας την απόλυτη αρμοδιότητα στο στρατό, λέγοντας ότι εμείς πρέπει να αφεθούμε δηλαδή και να πούμε ότι τα κατελημένα στρατόπεδα είναι του στρατού, άρα τα σέβη μας, μήπως μπορείτε να μας δώσετε καμιά αγωνία, κάντε ένα κομμάτι, αυτή είναι η άβυσος. Για να τρελαθούμε, βέβαια υπάρχουν και τα μέσα τα οποία είναι πολύ αντικειμενικά και μεταφέρουν αυτή την άβυσσο, τη μεγαλώνουν και αν πας και στη σκοτεινή μέρα, εκεί βλέπεις μόνο Παπαδόπουλος κυριαρχεί, όλοι οι άλλοι είμαστε εδώ πέρα της πλάκας. Και περνάω στο ερώτημά μου. Κυρία Δήμαρχε, το ερώτημά μου έχει να κάνει με την περιουσία που λέγεται Ακτή Καλαμίτσες. Διάβασα και ανησύχησα πάρα πολύ δύο δημοσιεύματα. Το πρώτο είχε να κάνει ότι ποτέ μα ποτέ δεν είχε παραχωρηθεί στο δήμο Καβάλλας. Ευσταθεί αυτό. Δηλαδή δεν είχε γίνει παραχώρηση με χαρτιά. Ήταν μια παραχώρηση στον αέρα που δεν υπογράφηκαν ποτέ χαρτιά και ίσκησε γιατί έτσισαν με τα λόγια τα πράγματα για 30 χρόνια. Και το δεύτερο είναι ότι έρχεται η αρχή, η οποία έχουν περάσει όλα αυτά τα ακίνητα του Υπουργείου Οικονομικών, το ΕΤΑΒ νομίζω, και λέει ότι εγώ θέλω να γκρεμίσω όλα τα χτίσματα στην Καλαμίτσα. Κοιτάξτε να δείτε. Εδώ προκύπτουν τεράστια ζητήματα. Δηλαδή μια τοποθεσία, μια λαϊκή παραλία, την οποία νομίζω ότι χαιρόντουσαν οι προηγούμενες γενιές, μπορεί να τη στρετθούν οι επόμενες. Δηλαδή ποιος γραφειοκράτης των Αθηνών από εκεί πέρα έρχεται και λέει «γκρεμίστε όλα τα χτίσματα». Μα εδώ εμείς στην Καβάλα ξέρουμε ότι κανένα μα κανένα χτίσμα σε όλη την επικράτεια στις συγκεκριμένες εποχές δεν είχαν άδειες και ο δήμος προσπαθεί ό,τι πέρασε στη δικαιοδοσία του να το κάνει νόμιμο. Αργά, γρήγορα να το κάνει νόμιμο. Είναι λοιπόν να μας έθηκα μια μέρα κανένας εργολάβος από την Αθήνα γιατί αυτοί ανέθεσαν να γκρεμιστούν και να βλέπουμε δηλαδή χτίσματα τα οποία είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει αυτή η κοινωνική παραλία της Καβάλας. Προσέξτε, πρέπει να το δούμε σοβαρά αυτό το θέμα. Πρέπει κάποτε σαν λαός να πάμε και να πούμε ότι αυτά μας ανήκουν. Αρχίζουν σιγά σιγά οι γραφειοκράτες των Αθηνών να τα θεωρούν, είτε είναι στρατός αυτό, είτε είναι κοκαμένος, είτε είναι ο άλλος, ποιος είναι ο, δεν το ξέρω, τον υπουργό οικονομικών, πώς το λένε εδώ πέρα, ας πούμε, τσακαλώτες με το σακίδιο, αυτή η απίθανη τύπη. Μπορούν τελικά να τα χάσουν όλα. Και αν αυτοί έχουν παραδοθεί κάπου, εμείς τι κάνουμε, δικά μας είναι. Εγώ ξέρω ότι ακόμη και ένα οικόπαιδο, να το έχεις για 20 χρόνια, αποκτάς δικαιώματα χρησικτησίας και πας και λες, εδώ 30 χρόνια το είχαμε. Πας και λες, ότι κάτσε ρε μεγάλε, αυτό είναι δικό μου, έχω δικαιώματα, εσύ που ήσουν στην Αμερική το έχεις παρατήσει, έχω τούχο φτιάξει εκεί πέρα, έχω ρίξει πάρα πολλά λεφτά. Πόσο μάλλον και κλείνω με αυτό, όταν διάβασα ότι σας κάναν και μια πρόταση, ότι να παίρνουμε κάτι της και εμείς και να τους κάνουμε και τα χαμάλια, ας πούμε, να τους κάνουμε τις επιδιορθώσεις. Εγώ το βάζω πολιτικά το θέμα. Το βάζω δηλαδή να μπείτε μπροστά και να πείτε ως εδώ, αυτό εδώ είναι δικό μας, μας ανήκει, θα το διεκδικήσουμε και δεν το παραχωρούμε με τίποτα και θα το παραθώσουμε όπως ήτανε στην ελεύθερη να λούζονται οι πολίτες Καβάλλας και της γύρω περιοχής. Ευχαριστούμε τον κ. Παπά. Κύριε Παπά, έχετε δίκιο, αυτό είναι το πιο σοβαρό θέμα από όλα όσα συζητούμε σήμερα. Πάρα πολύ σοβαρό. Όταν πέρσι την πρωτοχρονιά είπαμε τα θέματα στους καβαλιώτες βουλευτές για να τα τρέξουν στην Αθήνα, εμείς θεωρούσαμε ότι το θέμα της καλαμίτσας ήταν το πιο εύκολο από όλα. Δεν ήταν τίποτε βράδερφε, 30 χρόνια παραχώρηση, δεν ζητάμε ιδιοκτησίες, την παραχώρηση σε χρήση, να μπορούμε να το περιποιούμε, να μπορούν να μπαίνουν οι καβαλιώτες σε μια λαϊκή πλάζ, γιατί όπου πας πληρώνεις ομπρέλες και, τέλος πάντων, καρέκλες, ενώ εκεί μπορούν οι άνθρωποι να κάνουν το μπάνιο τους χωρίς να επιβαρύνονται. Απεδείχθη το πιο δύσκολο από όλα τα θέματα. Αυτό κατάλαβα εγώ. 2,5 χρόνια κύριε Παπά, πάω και έρχομαι και τον κύριο Τερζάκη δεν τον έχω δει. Δεν ζητούσα να δω τον ίδιο τον Τζίπρα, πιο εύκολα θα τον έβλεπω. Πολλές φορές πήρα τηλέφωνο, όλο ήταν σε σύσκεψη και θα με έπαιρνε μετά, ούτε μία φορά αφήσω. Δεν πειράζει. Ξανά το έβαλα το θέμα λοιπόν, έχει φύγει, έχει σταματήσει η παραχώρηση από τον Οκτώβριο του 2015 και εγώ ξεκίνησα να πιένω, όπως σας έχω πει πολλές φορές, από τον Σεπτέμβριο του 2014. Ήρθα, είχα μία ενημέρωση από τους βουλευτές που το προσπαθήσαν, δεν μπορώ να πω, αλλά η ενημέρωση ήταν, δεν αφορούσε χρήση. Αναβλάβουν να δημοπρατήσουν εκείνη τις σταβέρνες και όλα αυτά, το καταλαβαίνω. Γιατί το ίδιο γίνεται σε όλη την Ελλάδα και παίρνει ένα ποσοστό ο δήμος. Και εμείς λέει θα δώσουμε ένα ποσοστό, με το οποίο ποσοστό ο δήμος θα φροντίσει να περιποιηθεί την ακτή, την άμμο, τα αποδητήρια, τις τουαλέτες, το προσωπικό που απασχολώ εκεί. Τις 40 χιλιόδες πληρώσαμε πέρσι στον εργολάβο που έφτιαξε την άμμο. Και δεν μιλάω ότι έφτιαξε μόνη της καλαμίτσα στην άμμο, την αυτεπιστασία, ναι. Που έφτιαξε την άμμο και δεν ήταν μόνο εκεί. Ήταν κι άλλες σακρογελιάζες βεβαίως που ανήκουν στο δήμο Καβάλας. Αλλά αν τα βάλεις όλα μαζί εργατό-όρες, τον ναυαγοσώστη, τον οποίο απασχολούμε, αν τα βάλεις όλα μαζί, αν τα βάλεις όλα μαζί, είμαι στο δημοτικό συμβούλιο, θα σας πάρω σε λίγο κύριε Παπαφιλίπου. Λοιπόν, εγώ δεν μπορώ να καταλάβω αν θα φτάνουν τα έσοδα να καλύπτουν τα έξοδα. Ρώτησα και για τα έσοδα. Πόσα ήταν τα έσοδα τα τελευταία χρόνια. Δεν νομίζω ότι θα αναλάβω εγώ, αν δεν έχω τη χρήση και αν δεν έχω τη χρήση θα το κάνω για τους καβαλιώτες. Όχι να μου δώσουν ένα χαρτσιλίκι. Θα το κάνω για να εξυπηρετήσω τους δημότες μου. Όχι επειδή μου δώσαν ένα χαρτσιλίκι. Εν πάση περιπτώσει, είπα ότι πρέπει να την παλέψουμε τη χρήση και πρέπει να την παλέψουμε τη χρήση. Ακούω να λένε και κάτι για ατασταλίες και παρανομίες και δεν συμμαζεύεται. Δεν έδωσα και πολύ σημασία για να είμαι ειλικρινής, γιατί εμένα με ενδιέφερε το βασικό. Και το βασικό ήταν αυτό. Κι άκουσα χθες λοιπόν από τον κ. Μορφίδη, το διάβασα σε ένα site, εμένα δεν μου είπαν τίποτε. Ότι δεν έχει υπογραφή λέει από τον δήμαρχο, τον Αθανασιάδη, τον Λευτέρη. Δεν έχει υπογραφή και επομένως δεν ισχύει η παραχώρηση. Θα τρελαθούμε τελείως, τελείως θα τρελαθούμε. Εγώ από το πρωί ψάχνω χαρτιά, πρωτόκολλο παραλαβής παράδοσης, έγγραφα της ΕΤΑΔ, έγγραφα του ΕΟΤ. Εάν εννοούν ότι ο ΕΟΤ έχτιζε παράνομα, ναι κι αυτό κ. Μουριάδη, κουνάτε το κεφάλι σας, το ξέρουμε. Υπήρχαν εποχές, δεκαετία του 70, ό,τι θέλαν κάναν, όπου θέλαν χτίζαν, χωρίς να τους λέει κανένας τίποτε. Παρ' όλα αυτά όμως ο Δήμος Καβάλας... Κατεβάστε το δάχτυλό σας αγαπητέ κ. Παπαδόπου. Δεν τα νομιμοποίησε με διαπιστωτική αυτά. Δεν τα νομιμοποίησε. Με από τίποτε δεν έκανε. Με αποτέλεσμα, εμείς, διοίκηση Σιμητσή, ο Δήμος Καβάλας. Όχι διοίκηση Σιμητσή, δικιά, Τσανάκα διοίκηση, το 15. Η Τσανάκα έκανε όλες τις διεργασίες με τον νόμο 4412 επειδή λήγανε οι προθεσμίες και τα νομιμοποίησα όλα. Και πλήρωσα και 35.000. Τα οποία για να ισχύει η νομιμοποίησή τους πρέπει να υπογράψω ο ιδιοκτήτης. Και ο ιδιοκτήτης δεν είμαι εγώ. Ο ιδιοκτήτης είναι αυτή. Γεια σου ρε παπά. Μην παρεβένετε. Σας παρακαλώ. Όταν χάσεις εσύ τον πάτη αλλά τα πούμε. Λοιπόν, αποτέλεσμα είπα δεν πρόκειται να δεχθώ ότι δεν θα έχουμε παραχώρηση για χρήση. Το θεωρώ προσβολή στον καβαλιώτικο λόγο. Άσε με εμένα. Άσε με εμένα. Το θεωρώ προσβολή στον καβαλιώτικο λαό. Ετοιμάζω λοιπόν μια αρμαφιά χαρτιά από το πρωί και θα κατέβω με τα χαρτιά μου. Οι φήμες, αγαπητές κύριοι παπά, λένε ότι ο κύριος Τερζάκης μέχρι στιγμής δεν έχει παραχωρήσει ούτε περίπτερο. Αυτός είναι ο λόγος που αρνείται να με δει. Υποψιάζομαι. Αυτός είναι ο λόγος που ακόμη και στους βουλευτές παρουσιάζει προβλήματα. Για μένα πάρα πολύ φοβούμε μήπως το οδηγήσουν προς το ΤΑΙΠΕΔ για πόληση. Και τότε θα είναι δύσκολα τα πράγματα. Αυτά είχα να σας πω. Αυτά ήξερα όσον αφορά τον γκρέμισμα των κτιρίων. Όταν εμείς τέλνουμε και ξαναστέλνουμε πιστολές και δεν μας απαντούν, δεν μας απαντούν. Σαν να μην υπάρχουμε. Από πού θα ξέρουν αυτοί ότι εμείς κάναμε όλη τη διαδικασία νομιμοποίησης. Πώς θα την ξέρουν. Γι' αυτό μιλούν να γκριμίσουν κτήματα. Δεν ξέρουν ότι εμείς τα έχουμε τακτοποιήσει. Τα υπόλοιπα όταν θα επιστρέψω δεν ξέρω τι θα μου πούν. Αλλά και κάποια στιγμή αγαπητοί δήμαρχε, έτσι, να αποδώσουμε τα του Κέσαρου στο Κέσαρι. Φτάνει το χάιδεμα και το χτύπημα στην πλάτη και των βουλευτών και των οποιονδήποτε. Κάποια στιγμή να τους βγάλουμε στη Σέντρα για να καθαρίσουμε και να δούμε ποιοι φταίνουν. Διότι εδώ έχεις τον κ. Παπαδόπουλο έτσι και σου επιρρύπτει την ευθύνη ότι έχασε την καλαμίτσα. Γιατί δεν λες ότι την καλαμίτσα δεν την έχασε ο Δήμος, δεν τη δίνει το κράτος. Για να αποδώσουμε αυτά εκεί που πρέπει, έτσι. Δεν θα αναλαμβάνουμε ευθύνες εδώ πέρα εμείς για πράγματα που άλλοι είναι υπεύθυνοι και άλλοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Και κάποια στιγμή αυτό που λέει και ο Βαγγέλιος ο Παπάς, κάποια στιγμή πρέπει να γίνει κιόλας εδώ που τα λέμε. Για να κατεβούμε, για να δούμε πόσα πίδια βγάζει ο Σάκος, κύριοι βουλευτές, κύριοι της Κυβέρνησης, να μας πείτε για τα στρατόπεδα, για την καλαμίτσα και τι θέλετε. Λοιπόν, τώρα μην πω παραπάνω. Κύριε Βέρο, παρακαλώ. Κύριε Κατζανίδη δεν τελειώσαν οι επικεφαλές. Μετά θα σας... Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να ρωτήσω πρώτα απ' όλα την διοίκηση. Γιατί ενώ βρισκόμαστε ήδη στο τέλος του πρώτου μήνα του 2017, μέχρι και σήμερα δεν έχει έρθει για έγκριση ή μη ο απολογισμός του νομικού προσώπου της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής. Βέβαια, μια και μιλάμε για απολογισμό, να θυμίσω λίγο στο σώμα, αλλά και στη διοίκηση, ότι περιμένουμε και αναλυτικό οικονομικό απολογισμό και για τις δαπάνες που γίναν απ' τη μεριά του δήμου για τη φιλοξενία των προσφύγων, αλλά και για το Κοσμόπολης, αλλά και για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Το δεύτερο ερώτημα, το δεύτερο ερώτημα, το δεύτερο ερώτημα. Θα ήθελα να ρωτήσω την κυρία Δήμαρχο, αλλά και τη διοίκηση, μήπως έχουμε κάποια νέα εξέλιξη ή νέα δεδομένα όσο αφορά με την κατασκευή του φυσικού αγωγού από τη μεριά του ΤΑΠ. Και το λέω αυτό γιατί τουλάχιστον διαπιστώνουμε καθημερινά όλοι ότι συνεχίζονται οι εργασίες, κυρίως στην επίμαχη περιοχή, λίγο πριν από την είσοδο στα Τενάγη, στο κομμάτι δηλαδή που είναι μεταξύ του νέου ζυγού και στη διασταύρωση για ζυγό και παλιά καβάλα, εργασίες που τελειώνουν και θα ήθελα να ξέρω εάν και φόσον ισχύει η ομόφωνια απόφαση ότι δεν θα επιτρέψουμε και θα αποτρέψουμε την οποιαδήποτε όδευση μέσα από τα Τενάγη, μέσα από την καλλιεργία συμμυγή. Και από την περιουσία του Δήμα. Και από την περιουσία του Δήμα, εννοείται. Το τρίτο ερώτημα. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν και φόσον ενημερωθήκατε για αυτό που θέσαμε πριν από δύο μήνες περίπου ως παράταξη, όταν με αφορμή την καταγγελία 200 και περισσότερον, συνολικά μάλλον των κατοίκων της τοπικής κοινότητας Χαλκερού, την καταγγελία διαμαρτυρία που κάνανε για το φαινόμενο το τελευταίο διάστημα της αύξησης των αέριων ρύπων λόγω της ρύπανσης από τη βιομηχανία φωσφορικών λιπασμάτων. Μάλιστα πρέπει να σας πω ότι ως δημοτική παράταξη δεχτήκαμε καταγγελίες το Σαββατοκύριακο, ημέρα Σάββατο, και δεν ξέρουμε αν αυτό γίνεται τυχαία, όπου πάλι παρατηρήθηκε αύξηση αυτών των φαινομένων. Και θα θέλαμε να ρωτήσουμε, αν ενημερωθήκατε, αν το Τμήμα Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας κάνει τις νόμιμες και απαραίτητες, τους νόμιμους και απαραίτητους ελέγχους και μετρήσεις και ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτών των μετρήσεων και αν γίνεται και γνωστό βέβαια στο Δήμο, που οφείλει να κάνει γνωστές αυτές τις μετρήσεις και στο Δήμο Καβάλλας. Και το τελευταίο που θέλουμε να πάμε. Με αφορμή όλα αυτά τα οποία τις προηγούμενες μέρες διαβάσαμε, ακούσαμε στα μέσα, στο διαδίκτυο και έχει σχέση με την αντιμετώπιση των ακριών και ρικών φαινομένων που είχαμε πριν από λίγο διάστημα, δηλαδή με την παροχή υπηρεσιών αλλά και την προμήθεια διαφόρων υλικών για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα που δημιουργηθήκαν. Και δεν σας το κρύβω ότι με αφορμή μια συγκεκριμένη καταγγελία του Σωματίου Θερμοδραυλικών, που μας έκανε εντύπωση, διότι θεωρήσαμε ότι είναι μια σοβαρή καταγγελία από τη μεριά τους, κάναμε τον κόπο να κάνουμε μια έρευνα γοράση. Και διαπιστώσαμε ότι, εν συγκρίση με αυτά που φαίνονται στη διάβοια, τα οποία έκανε ανάπτυση ο ίδιος ο δήμος, δηλαδή την ανάθεση στο συγκεκριμένο επαγγελματία με συγκεκριμένες τιμές για προμήθεια αλλά και εργασία, διαπιστώσαμε σε μια έρευνα αγοράς συνολικά για αυτά τα είδη και σε τιμές λιανικής, όπου ανάλογα με την εταιρεία, ψάξαμε να δούμε τη μικρότερη αλλά και την μεγαλύτερη τιμή που υπάρχει στην αγορά, ότι οι τιμές που μας παρουσίασε ο συγκεκριμένος επαγγελματίας είναι δύο και τρεις φορές πάνω από αυτές τις τιμές. Ένα παράδειγμα θα σας πω και θα σας καταθέσω, διότι δεν θέλω να λένε κάποιοι ότι λαϊκίζει με οτιδήποτε, θα σας καταθέσω με την έρευνα, με όλα τα στοιχεία, ώστε να έχετε και εσείς διότι... Να με βοηθήσετε και εμένα. Βέβαια. Ένα μόνο παράδειγμα και τα υπόλοιπα θα τα διαπιστώσετε στο σύνολό του. Μάλιστα για ένα και μοναδικό που αφορά τον κυκλοφορητή, επειδή τα στοιχεία ήταν υλικοί, δεν είχαμε στοιχεία και πρέπει να έχει στοιχεία για κάποια πράγματα για να διαπιστώσεις, εκεί δεν μπορέσαμε τιμή, αλλά για τα υπόλοιπα όμως βρήκαμε... Θα σας πω ένα παράδειγμα για τον αυτόματο πληρωτή. Ενώ χρεώνεται 10 τεμάχοι από 145 ευρώ το τεμάχιο, 145, βρήκαμε ότι στην αγορά, ανάλογα με την εταιρεία, ότι το πιο φθινό ξεκινάει από 18 και το ακριβότερο 40. Δεν υπάρχει πιο ακριβό. Εγώ τα καταθέτω στον Προεδρίο γιατί έχω υποκρέωση να τα καταθέσω. Εγώ στον Πρόεδρο και ο Πρόεδρος από εκεί πέρα οφείλει να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει. Λοιπόν, θα σας παρακαλέσω πολύ, διότι θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο... Ακούστε λίγο, ακούστε λίγο. Αυτό που κυρίως εμάς μας ενδιαφέρει ως Δημοτική Παράταξη είναι να προστατεύσουμε με οποιοδήποτε τρόπο την αυτοδιοίκηση και το Δήμο Καβάλαση. Μπορεί να γίναν λάθη, μπορεί πάνω και τα λοιπά, επιλογές ή οτιδήποτε άλλο. Δεν θα μπορούμε σε αυτή τη λογική, όμως, θα σας παρακαλέσω πολύ ως διοίκηση, να δείτε και αν πραγματικά είναι έτσι όπως κάναμε εμείς την έρευνα και είναι σοβαρή η έρευνα που κάναμε με ανθρώπους που γνωρίζουν το αντικείμενο. Λοιπόν, δείτε το και από εκεί και πέρα πλέον ως διοίκηση θα πρέπει να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε. Ευχαριστώ με τον κ. Βέρο, κ. Δήμαρχη, παρακαλώ. Πριν απ' όλα να ευχαριστήσω τον κ. Βέρο, το θεωρώ αυτό σοβαρή αντιπολίτευση κ. Βέρο, προστατεύεται την Δημοτική Αρχή την αυτοδιοίκηση και το Δήμο Καβάλαση όπως είπαμε. Λοιπόν, δεύτερο, σ' ό,τι αφορά τον απολογισμό της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής που αναφερθήκατε κ. Βέρο, υπάρχει θέμα στην πρωτοβάθμια σχολική επιτροπή, το γνωρίζετε καλά. Αυτή τη στιγμή ελέγχεται από τους εισαγγελείς το θέμα του ελλήματος της πρωτοβάθμιας σχολικής επιτροπής με αποτέλεσμα να μην πιστεύω πως ούτε και ο απολογισμός πρέπει να είναι εντάξει. Θα μας τα πεί τα παραπάνω, ο κ. Τζατζάρης τη γνωρίζει παραπάνω από μένα. Τους πρόσφυγες, πάει ίσως κ. Φρατζεσκάκη αν ξέρετε. Θα το ρωτήσουμε την άλλη φορά. Πρόσφυγες Κροσμόπολης και Χρυστούλιανα, θα μιλήσετε με τον κ. Καλαγκαρίβη. Ο ΤΑΠ κ. Βέρο είναι νόμος του πράγματος. Δημοσιεύτηκε στο φύλλο της κυβερνήσεως. Γνωρίζετε πάρα πολύ. Εμένα δεν έχουν έρθει σε επαφή καθόλου μαζί τους. Ούτε με πλησιάσαν, ούτε μου είπαν τίποτε και φυσικά δεν πρότειται να τους ενοχλήσω ούτε για ανταποδοτικά, ούτε για τίποτε. Διότι υπάρχει, εκκρεμούν δύο πράγματα για μένα. Το ένα είναι η δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και το δεύτερο είναι το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουμε πάρει απάντηση. Που είναι εκείνο το περιβόητο ραντεβού που και πριν από τα Χρυστούγεννα θα κάναμε. Όχι με υπουργό, που είναι ο άνθρωπος θα είναι πολύ άσχολος, δεν μπορεί να ασχολείται δωμένα μια μερίδα ανθρώπων. Μιλάμε για υπηρεσιακό παράγοντα που να γνωρίζει το θέμα. Υπηρέ στο Γενικό Γραμματέα. Δεν ζητήσαμε εμείς υψηλάει στάμενος με κάποιον που να το χειρίζεται, έναν υπάλλον που να το χειρίζεται και να είναι γνώστης. Εγώ ακόμη ραντεβού μεσχωρείται δεν είδα. Για τα υπόλοιπα θα μου επιτρέψετε να σας πω. Ρωτήστε τον ίδιο τον υπουργό, εσείς που είστε πιο κοντά από μένα, γιατί εγώ κατάλαβα πάρα πολύ καλά όποιος έρχεται μέσα στο Δημαρχείο. Πρώτο πράγμα που μου λέει, αν και προέρχεστε από άλλη παράταξη, κυρία Δήμαρχη, καλή είστε. Δηλαδή, εμείς εδώ μέσα δεν δίνουμε σημασία στα κομματικά χωρίσματα. Για μας είναι όλοι συνάδερφοι και όλοι έχουν μια καλή ιδέα να πούν για τον τόπο τους εδώ μέσα. Μου κάνει εντύπωση αυτό το πράγμα. Τώρα, όσον αφορά τη Βουφουλού, δεν κάνω λάθος, ο δήμος Καβάλας κατήγγειλε στον Ισαγγελέα, εν γράφος δηλαδή, κατήγγειλε στον Ισαγγελέα το θέμα της ασφάλειας της πόλης. Φυσικά δεν χρειάζεται να σας πω ότι αν εσείς πήρατε μια ειδοποίηση το Σάββατο για αύξηση, εμένα δεν μου στείλαν τίποτα. Και δεν χρειάζεται να σας πω ότι το μόνο που γνωρίζω από την αντιπεριφέρεια, που δεν μου στέλνει ούτε μετρήσεις ούτε τίποτε, το μόνο που ξέρω είναι ότι τα λεφτά έβαλα ένα πρόστιμο. Δύο, νομίζω, πρόστιμοι. Είναι αυτά που γνωρίζω. Αυτό είναι δουλειά του περιβάλλοντος. Η υπηρεσία περιβάλλοντος ανήκει στην αντιπεριφέρεια και στην ίδια την περιφέρεια. Από τη στιγμή που βάζουν πρόστιμα, εγώ θεωρώ ότι την κάνουν τη δουλειά τους καλά. Εσείς που πήρατε την ειδοποίηση το Σάββατο, κύριε Βέρο, εμένα μου είπατε τίποτε. Αυτόν που σας το είπε, εμένα με πήρατε να μου το πείτε. Μόνο εσάς ειδοποιούν δηλαδή, εντάξει. Μου επιτρέπετε λίγο. Η ενημέρωση έγινε από κατοίκους, όχι από εργαζόμενους. Εγώ τους παρέπεψα και τους είπα. Επειδή είναι αργία, δεν μπορείτε να απευθυθείτε, οι υπηρεσίες είναι κλειστές, προσφύγτε στον Ισσαγγελέα. Και ζητήστε μέσω του Ισσαγγελέα παρέμβαση. Βεβαίως πάτε δευτερά πρωί στο Τμήμα Περιβάλλοντος, κάντε την καταγγελία και από εκεί και πέρα ελάτε και στο Δημοτικό Συμβούλιο και να τα καταγγείλετε. Αυτά ήταν που είπα. Αλλά από εκεί και πέρα κύριε Δήμαρχε, δεν είναι δυνατό να μου λέτε ότι δεν μας θέλουν τις μετρήσεις. Λοιπόν, θα το κάνουμε εγγράφος με αριθμό πρωτοπόλου και να δούμε αν μας απαντήσουν ή δεν μας απαντήσουν. Και αν δεν μας απαντήσουν, τότε μέσω Ισσαγγελέα θα ζητήσουμε τις μετρήσεις. Δεν είναι δυνατόν. Οι μετρήσεις δεν γίνονται για να είναι στα σρυτάρια. Είναι για να γνωρίζουν οι πολίτες. Και είναι δυνατόν ένας θεσμός, όπως ο Δήμος Καβάλας, να αρνείται μια υπηρεσία να δώσει μετρήσεις. Είναι υποχρεωμένη. Εσείς είπατε ότι δεν μας δίνουν τις μετρήσεις. Αυτό είπατε. Αυτό είπα. Θα ζητήσω όμως... Εσείς, κύριε Βέρο, μια που το λέτε τώρα, έχετε εκεί στο χωριό κάποιον μετρητή δηλαδή, που σας ειδοποιεί εσάς κατευθείαν και ξέρετε ότι έχει... Πώς γίνεται αυτό, για να μας πείτε και εμάς, να ξέρουμε. Μυρίς με τη μυρουδιά δηλαδή, με τη μυρουδιά. Συγκενήσταση είναι αυτή δηλαδή και ειδοποιούν μόνο εσάς, ξέρω εγώ τι. Ποια είναι τώρα το επίπεδο... Μα μου κάνει εντύπωση, κύριε Βέρο μου, ότι από το χαλκιρό όλα μόνο εσάς ειδοποιούν. Εδώ και η Λαϊδάκης Παπάς αγώνα δίνουν οι άνθρωποι εδώ πέρα και δεν ξέρουν τίποτε από εμάς. Εσάς δεν σας έκανε εντύπωση οι 200 υπογραφές... Πώς τώρα? Δεν σας έκαναν εντύπωση που δοθήκαν στο Δήμο. Οι 200 υπογραφές ήρθαν στο Δήμο. Ναι, δεν σας έκαναν εντύπωση. Αλλά εγώ ρωτάω, μήπως επειδή σας δώσαν 200 υπογραφές και δεν κάνατε τίποτα, γι' αυτό με συγχωρείς δηλαδή, κύριε Πρόεδρε, γιατί θα σου το πω, προφανώς δεν σας δίνουν σημασία. Γιατί πες μου τι κάνατε εσείς ο διοίκησης. Τώρα θέλεις να τα ακούσεις τώρα. Αυτό το ανέκδοτο δεν κάνω. Τώρα θέλεις να τα ακούσεις. Φέρε τα αποτελάσματα λίγο από το χαλκιρό, αντιδημαρχή. Τι κάνατε με την καταγνήλια. Φέρε τα αποτελάσματα από το χαλκιρό για να δούμε σε ποιον δίνουν σημασία και σε ποιον δεν δίνουν σημασία. Κύριε Καζανίδη, παρακαλώ. Κύριε Καζανίδη, ναι, σύντομα. Κύριε Πρόεδρε, αξιότιμη κύριε Δημοτική Συμβούλη, αγαπητή Δήμαρχη. Ακούστηκε κάτι παράλογο, ότι οι βιολογικοί επί των ημερώνων μου δεν λειτουργούσαν χωρίς μηχαλολόγο. Δηλαδή λειτουργούσαν με αυτόματο πιλότο. Εδώ είναι ο προστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας ο κύριος Λογκάρης. Πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν ηλεκτρολόγοι μηχανικοί που είναι καθήλια αρμόδι. Γιατί υπάρχουν αντλίες. Και ένα άλλο δεύτερο που ακούστηκε. Ότι δεν υπήρχε αποθήκη υλικού. Πότε κύριε Λογκάρη έγινε αποθήκη υλικού, στη ΔΥΑΚΤΗ. Δεν νομίζω ότι επί των ημερών σας είπε κάτι, αναφέρεθηκε κάτι. Μιλάμε για τη θητεία της διοίκησης, εδώ τη συνολική. Μην το εξεδικεύουμε. Λοιπόν, τελειώσαμε. Κύριε Μαυρίδε, παρακαλώ. Δεν θα σας απασχολήσω, κύριε Πρόεδρε, γιατί εδώ ξεκινήσαμε απ' το τίποτε και φάγαμε αρκετή ώρα. Αυτό που είπε ο κύριος Βέρος για την προμήθεια των υλικών είναι αρκετά σημαντικό. Μου προκαλεί εντύπωση. Έχω όμως μία έσταση, κύριε Βέρο. Είμαι μαζί σας. Όταν λέμε από εταιρεία συγκεκριμένη, ζητάω αυτό το πράγμα. Αυτό το πράγμα μπορεί να εκλοφόρει σε άλλη μορφή και από άλλες εταιρείες. Οπωσδήποτε οι τιμές συμφωνεί, αλλά ανάλογο και τι προϊόν επιλέγω. Εγώ δεν είμαι μάντης και δεν δίνω σε κανένα. Δεν μπορώ να πω τίποτα. Η κυρία δήμαρχος Λύπη, έτσι? Εδώ είναι η δίπλα μου. Στην κυρία δήμαρχο. Εδώ τώρα αναφέρονται συχνά τα θέματα του νοσοκομείου, του δικαστικού μεγάρου, στρατοπέδου ασημακοπούλου. Τώρα μας μπήκε και η καλαμίτσα. Παλαιά είχαμε και το μεταβατικό εφετίο, κύριε Παπά. Αυτό το έχουμε εντελώς ξεχάσει τώρα. Αφήστε το. Τώρα με προκαλέσατε. Να απαντήσω, κύριε Πρόεδρε. Δεν θα το έθετα, αλλά έτσι όπως το έκανε τώρα ο κ. Παπάς με δίνεται ευκαιρία. Θα σας παρακαλέσω να προσκαλούμε νομίμως. Επί δυόμιση χρόνια δεν έχω προσκληθεί ποτέ νομίμως. Και δεν θα το ανέφερα τώρα, εάν δεν με προκαλούσε ο κ. Παπάς. Στις τελευταίες τρεις... Και επειδή σας προκάλεσε ο κ. Παπάς, κύριε Μαυρίδη, προσβάλλεται το Προεδρείο τώρα. Όχι, όχι. Δεν κατάλαβα τώρα για άμυσα λεπτό τώρα. Δηλαδή τώρα ο κ. Παπάς κάνει τη δουλειά του. Εσείς πέφτετε στα αυτά του κ. Παπά, έτσι. Όχι, όχι, εντάξει. Λοιπόν... Λοιπόν... Θα σας παρακαλώ πολύ τώρα, έτσι. Θα παρακαλέσω να καλούμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ως πρέπει. Ενημερώθηκα χθες, η ώρα δύο, αύριο έχουμε Συμβούλιο, παρακαλώ από το Γραφείο της Δημάρχου. Αυτό είναι άλλο πάλι παραμύθ. Στις τρεις τελευταίες συνειδριάσεις του έτους δεν παρέστην καθόλου, διότι δεν πήραν χαμπάρι. Ας είναι καλά, επειδή με προκαλέσατε, ας είναι καλά ο κ. Σιμητσής που με ενημέρωσε στη λαϊκή αγορά το Σάββατο. Αύριο έχουμε Συμβούλιο. Επειδή δεν το φέρνω όμως εδώ, διότι κατανοώ για ευνοή τους λόγους, αλλά κατανοώ και τη θέση σας. Κατά τα άλλα θέλω να ληφθεί υπόψη. Άλλος, πέστε μας, εάν οι προσκλήσεις γίνονται δια τηλεφώνου, μπορούν να είναι και οι συνειδριάσεις. Θα παρακαλούσα κ. Μαυρίδη να πείτε τώρα στο σώμα ποιος κατά τη γνώμη σας είναι για εσάς ο πιο πρόσφορος τρόπος για να προσκαλίσετε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από την ώρα που δεν διαθέτετε email, κινητό, κάτι άλλο, πείτε μας εδώ να δεσμευτούμε σαν προεδρείο. Εγώ προσωπικά να μεταφέρω αυτό που πρέπει να μεταφέρω για να μην δημιουργείται καμία παρεξήγηση. Παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε... Όχι, θα ήθελα να μου πείτε τα συγκεκριμένα, παρακαλώ. Εδώ υπάρχει ο κύριος Παπάς, η κυρία Δήμαρχος, εγώ και ο κύριος Βέρος. Οι προσκλήσεις επιέτει πολλά, επιδίδοντο στο σπίτι του καθενός ή στο γραφείο του. Ότι έχουμε τώρα τα email και τα λοιπά, αυτό δεν λέει τίποτα. Εγώ έδωσα μία λύση και είπα, αφήστε το στη Λέσχη, για να διευκολύνω την κατάσταση. Αλλά δεν μπορεί να μου αφήνω στη Λέσχη η ώρα τρεις την Παρασκευή και να την κάνω την πρώτη. Εγώ θα έρθω να διαβάσω τα θέματα. Το Σάββατο, την Κυριακή, μου πήρανε χθες από το γραφείο της Δημάρχου. Πού ακούστηκε αυτό το πράγμα, μη με έφερετε σε δύσκολη θέση. Σας παρακαλώ πολύ, ξέρετε, σας εκτιμώ, σέβομαι τη θέση, το ρόλος σας, αλλά μη προκαλούμε κιόλας. Μισέ λεπτό τώρα. Όχι κυρία, η κυρία Δήμαρχος δεν έχει το δικαίωμα να απαντάει. Όχι, όχι. Είναι ξεκαθαρισμένα τα πράγματα. Κύριε Μαυρίδη, εγώ γνωρίζω καλά ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο ίδιος ο Γραμματέας έφερε και την πρόσκληση στη Λέσχη, ο ίδιος. Αυτό έχει καταργηθεί ένα μισό χρόνο, αλλά δεν χρειάζεται. Αλλά, εν πάση περίπτωση, έχω αυτό έτσι, νομίζετε ότι είναι το καλύτερο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Κύριε Πρόεδρε, εγώ ο ίδιος πρότεινα στη Λέσχη να διευκολύνω την κατάσταση, για να μην το φέρνει στο σπίτι. Ναι, αλλά όταν την πρόσκληση πάω την Παρασκευή, μπορεί να μην πάω την Παρασκευή. Κατά κανόνα Παρασκευή η ώρα τρεις. Πέστε μου εσείς τι να την κάνω την πρόσκληση. Ότι πήρα αυτό το χαρτί και δεν ξέρω το χαρτί. Μας θέλω να τα διαβάσω. Παρασκευή μεσημέρι έφυγε η πρόσκληση. Και Παρασκευή, κύριε Πρόεδρε, η πρόσκληση της... Κύριε Πρόεδρε, με καταλαβαίνετε... Όχι, όχι, παρακαλώ, υποδείξεις σας είναι για μένα χρήσιμες. Όχι, εδώ μοιράζαμε 33 προσκλήσεις. Το ξέρουν οι παλαιοί συνάδελοι. Μοιράζαμε. Δεν το ακολουθήσαμε αυτό. Εγώ παρεκάλεσα. Οποιοςδήποτε υπάλληλος. Αστυνομία. Όχι, όχι. Έχω 100 υπαλληλούς που είναι γύρω στο σπίτι μου. Κάποιος να το αφήσει στο σπίτι μου. Αυτός δεν ζήτησα τίποτα. Εντάξει, θα... Το κλείνω όμως. Θα προντίσω, κύριε Μαυρίδη. Κύριε Πρόεδρε, εάν ήταν να το θέσω, αλλά επειδή έτσι όπως έτεθει... Εντάξει, εντάξει, κατανοητό. Και, κύριε Δήμαρχε, τα θέματα τα οποία έχουμε να αντιμετωπίσουμε, τα μέτωπα είναι πολλά. Είπα για το νοσοκομείο, δικαστικό, μέγαρο, ασημακοπούλου. Κάπου αρχίζουμε και καταλαβαίνω τη θέση σας ποιόν να αντιμετωπίσει, ποιόν να βάλετε σε προτεραιότητα. Θα έλεγα να εξειδικευθούν ορισμένοι συνάδελφοι εδώ μέσα, πάντα υπό τις οδηγίες σας, και ο καθένας να ανέβει έναν τομέα και να κινείται. Διότι μόνοι σας, καταλαβαίνω, τρέχετε, βλέπω, κάθε μέρα Κομοτινή, Θεσσαλονίκη, Αθήνα είστε. Κάντε αυτό που λέω, δηλαδή μια ομαδούλα, δύο άτομα, πάντα εσείς είστε μπροστά. Αλλιώς δεν γίνεται. Και βλέπω ότι εκεί που πάμε να προωθήσουμε το στατόπεδο, μας έρχεται το νοσοκομείο. Μας δουλεύει μια χαρά ο κύριος Αλεξιάδης, μας φυτρώνει μετά το δικαστικό μέγαρο. Πάμε εκεί να κάνουμε κάτι, δεν βγαίνει πέρα έτσι. Λοιπόν, εγώ σταματάω σε αυτό το θέμα. Κύριε Πρόεδρε, επειδή μου έταιθη, θα σας το μεταφέρω. Εδώ προσεκομίστησαν 50 ιστήρια του ΑΟΚ, των 100 ευρώ, ενθυμίστε. Και είχα προτείνει αντί για 50 να είναι τα ιστήρια 50 των 100, να πάνε περισσότερα άτομα. Λεφτά δεν εδώθησαν στον ΑΟΚ εδώ και τόσες μήνες. Τότε βέβαια μου είπατε, δίνουμε και βεβαίως δίνει ο Δήμος και πολλά κάνει για τον ΑΟΚ. Αυτοί καίγονται τώρα και για το 1 ευρώ. Βρέστε έναν τρόπο, κυρία Δήμαρχα, αυτά τα 5.000 να πάνε στον ΑΟΚ. Διότι δεσμεθήκαμε εδώ, τα ιστήρια. Δεν ξέρω πού πήγαν τα ιστήρια. Τα λεφτά δεν εδώθησαν. Τα ιστήρια δεν δώθηκαν, δυστυχώς, από τη Δημοφέλεια. Τα ιστήρια είναι εδώ. Κύριε Φιλόσογλου, μισόλατα πάνω από τα πράγματα. Πράγματα, όπως το λέτε είναι. Όταν ήρθαν εδώ, είπαμε να πουληθούν. Πλήνω, όμως, ξέρω πολύ καλά ποιος θα δώσει 100 ευρώ και τα λοιπά. Και είπαμε, τότε η κυρία Δήμαρχα, αν δεν θυμάμαι καλά, τα παίρνουμε αυτά και θα τα δώσω στους εργαζομένους. Να είμαστε ξεκάζαρ και να μην λέμε ό,τι θέλουμε. Το έπερρυψε ο Επίτροπος. Τελώς πάντων από τη Δημοφέλεια, έχει προβλεφθεί μια σχετική αυτή και θα βοηθηθεί το Σωματήριο. Το ανακαλώ, αν θεωρείτε ότι το... Εντάξει. Λοιπόν, κυρία Δήμαρχη, θέλετε να πείτε κάτι από αυτό. Όχι, όχι, όχι. Επομένως, πάμε στα έκτακτα θέματα, συνάδελφοι. Θα βάλουμε πρώτο έκτακτο θέμα, το θέμα το οποίο είναι κατά σειρά πρώτο τακτικό στην ημέριασια διάταξη, διότι έπεται ένα έκτακτο ητροποποίηση του τεχνικού προγράμματος, που πρέπει να ακολουθεί την αναμόρφωση προϋπολογισμού. Επομένως, πρώτο έκτακτο θέμα, κύριε Γραμματέα, η πρώτη αναμόρφωση προϋπολογισμού Δήμου Καβάλας Εικονομικού Έτους 2017 και ψήφιση πίστοσης. Ο κύριος Καλανταρίδης παρακαλώ. Στην Άλφη, καταρχήν να ζητήσω συγνώμη εκ μέρους της υπηρεσίας, γιατί μόλις πριν από λίγο πήρατε στα χέρια σας την αναμόρφωση. Η αλήθεια είναι ότι την Παρασκευή έγινε ένας αγώνας δρόμου έτσι ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για το κλείσιμο του προηγούμενου οικονομικού έτους, τον έλεγχο, έτσι ώστε να προλάβουμε να έχουμε αυτήν εδώ την πρώτη αναμόρφωση που αναφέρει το χρωματικό υπόλοιπο του προηγούμενου έτους και να γίνουν οι πρώτες τακτοποιήσεις έτσι ώστε να μπορέσει να μπει σε λειτουργία, θα έλεγα, ο καινούργιος μας προϋπολογισμός. Τι πρέπει να αναφέρουμε εδώ. Καταρχήν γίνεται μια τακτοποίηση όσον αφορά κωδικούς, σύμφωνα με όσα είχαν προβλεφθεί ότι θα είναι τα χρηματικά υπόλοιπα που θα μεταφερθούν και σύμφωνα με την πραγματική κατάσταση, η οποία διαπιστώθηκε με το κλείσιμο του οικονομικού έτους 2016. Άρα εκεί όπου είχαμε προβλέψει, για παράδειγμα, ότι θα χρειαστεί να μεταφέρουμε προς εξόφυλη σε τιμολόγια του 2016-17 και θα χρειαζόμασταν χίλια ευρώ, τελικά διαπιστώσαμε ότι χρειαζόμαστε πεντακόσια, άρα τα πεντακόσια είναι υπόλοιπο και μεταφέρονται στο καινούργιο έτος. Ή το ακριβώς ανάποδα, μπορεί να προβλέψαμε ότι θα χρειαστούμε 500 ευρώ και τελικά να χρειαζόμαστε 550, άρα πρέπει να βάλουμε άλλα 50 ευρώ σε αυτό το κωδικό, έτσι ώστε να γίνει η αναγκαία τακτοποίηση. Ένα σκέλος, λοιπόν, το συντριπτικό της αναμόρφωσης αυτής, είναι αυτό ακριβώς το κομμάτι. Το δεύτερο, το οποίο πρέπει να αναφέρω, είναι ότι περιλαμβάνονται εδώ τρεις συγκεκριμένοι κωδικοί, τους οποίους θα δείτε και έχουν να κάνουν με το κλείσιμο δύο έργων του ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα αναφέρομαι σε ένα ποσό που αναφέρεται στη βελτίωση του δρόμου πρόοδου για το Νέο Γενικό Νοσοκομείο. Είναι για το κλείσιμο του έργου, όπως επίσης και ένα αντίστοιχο μικρό ποσό για τη βιοκλιματική αναβάθμιση του αστυτοβουγέντρου της πόλης Καβάλλας. Υπάρχει καταλυτική μερομήνια όσον αφορά το πότε πρέπει να πληρωθούν αυτά τα χρήματα και γι' αυτό μπαίνουν σε αυτή την πρώτη αναμόρφωση. Επίσης, εδώ θα δείτε και έναν κωδικό που έχει να κάνει με την μελέτη επέκταση του χιτά, η οποία παραδίδεται πλέον στο δήμο, έγινε παραδόθηκε, άρα πρέπει να εξοφληθεί και γι' αυτό βλέπετε να μπαίνει εδώ το αντίστοιχο ποσό. Και τέλος, το τελευταίο το οποίο υπάρχει είναι και η δημιουργία του κωδικού που έχει να κάνει με την έκτακτη ανάγκη η οποία παρουσιάστηκε. Αυτά λοιπόν αφορούν αυτή την αναμόρφωση. Αν υπάρχουν κάποιες ρωτήσεις παρακαλώ. Κάποια διευκρινήση. Παρ' όν ο κ. Παπαδόπουλος, κ. Βέρο παρακαλώ. Λοιπόν, εμείς δηλώνουμε παρ' όν πρώτον διότι προβλέπεται μέσα ένα ποσό για το έργο του νέου νοσοκομείου και δεύτερον διότι έχουμε κάποιες επιφυλάξεις όσον αφορά με τον κωδικό που λέει δαπάνεις αντιμετώπισης εκτάκτων καιρικών φαινομένων με ποσό 341 χιλιάδες. Ο κ. Φιλιππίνης παρακαλώ. Κάποια διευκρινήση. Λοιπόν, επομένως καταπλή ψηφία. Το υπαριθμό 2 έκτακτο θέμα. Εκκρίση υλοποίησης και συμμετοχής του Δήμου σε προγράμματα σύντησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Εκκρίνεται. Ναι, κ. Μουριάδη παρακαλώ. Καταρχήν είμαστε σύμφωνοι να μπούμε σε αυτό το πρόγραμμα. Δεν θέλω όμως να ρωτήσω αυτή η σύντηση που λέμε θα είναι ανεξάρτητα από αυτό που γίνεται με τη Μητρόπολη. Ήταν ο λάθος η Μητρόπολη είχε γύρω στα 190 άτομα και τελικά κατεβήκαν γύρω στα 120. Εμείς θα είμαστε ανεξάρτητα από αυτό ή σε συνεργασία. Ανεξάρτητα και πάντα σε συνεργασία. Άσκετα με. Όχι στα ίδια άτομα. Ναι, γιατί υποτίθεται ότι καλύπτει όλους αυτή τη στιγμή η Μητρόπολη. Καλύπτει όλους. Προσέξτε και θα σας πω. Καλύπτει όσο πάει και βαθαίνει και καινούργια άτομα παίρνουν το κατόφλι της στόχης. Πρώτα. Δεύτερη. Ακόμη και το εισιτήριο του λεωφορείου το σκέφτεται πια ο κόσμος. Λοιπόν, εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τις γειτονιές, δηλαδή αν δεν χρειάζεται να κατεβείς κάτω και είσαι στις γειτονιές χωρίς να χρειάζεται να τρέχεις ή να πληρώνεις λεωφορείο θα το κάνουμε και αυτό, κύριε Μουριάδη. Ένα τέτοιο πράγμα. Κάπως έτσι. Επομένως, εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 3 έκτακτο θέμα τροποποίηση τεχνικού προγράμματος του Δήμου Καβάλα σε τους 2017. Μελέτη επέκτασης χιτά. Εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 4 έκτακτο θέμα. Έγκριση τελικού λογαριασμού του έργου Βρεφωνυμπιακός Σταθμός Οδούλη Συμμάχου από Περάτουση. Λόγο αχρεωστήτως καταβληθέντος του ποσού της ποινικής ρήτρας. 8,41 ευρώ επιστροφή. Εγκρίνεται. Το πέμπτο έκτακτο θέμα. Έγκριση της παριθμών 2 του 2017 απόφασης Δικητικού Συμβουλίου Δημοτική Κοινωνική Ελληλεγγύη περί πρώτης αναμόρφωσης προϋπολογισμού οικονομικών της 2017. Κυρία Δραγωνάκη, παρακαλώ. Είναι η πρώτη αναμόρφωση που γίνεται στο έτος το κοινονομικό που ξεκινάει. Αναμορφώνουμε τους κωδικούς, χρησιμοποιώντας το αποθεματικό που υπάρχει από τη συγκεκριμένη οικονομικό έτος και απλά στη συγκεκριμένη αναμόρφωση ενδυναμώνεται για ακόμη μία φορά υποδική πληρωμή στον ιδοχ από τα ευρωπαϊκά προγράμματα για να μπορέσουμε να αποδώσουμε σαν νομικό πρόσωπο τις μισοδοσίες τόσο των συμβασιούχων της παιδικούς σταθμούς όσο και τους συμβασιούχους του βοήθεια στο σπίτι. Εντάξει, είναι τυπική αναμόρφωση, εγκρίνεται. Το υπαρρυθμό 6 έκτακτο θέμα, απόφαση περιπρόσκλησης του δεύτερου μηοδότη για ανάληψη του έργου εσωτερική οδοποιεία δημοτικής ανόητος Καβάλας έτος 2015. Κύριε Φιλιππίδη, παρακαλώ. Κύριε Φιλιππίδη, δεν υπάρχει θέμα, λέμε ναι, αλλά έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο από αυτό που εξέπεσε? Γιατί ξέρω, οι διαδικασίες είναι πολύ πλοκές και χρονοβόλες και κατά κανόνα το αποφεύγει ο δήμος από ό,τι τουλάχιστον λέει η εμπειρία μου. Αποφεύγει τι πράγμα? Να εκπέσει κάποιον, δεν το ξέρω το θέμα επακριβώς, από το θέμα το γενικά βλέπετε. Σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο έγινε η έκτοση του αναδόχου οριστική. Βέβαια από εκεί και μετά έχει το δικαίωμα να προσφύγει στον 152 και να κάνει έτσι θεραπείας στον υπουργό. Εμείς περιμέναμε το 152, δεν προσέφυγε. Έχασε το δικαίωμα, προσφυγήσε οπουδήποτε. Και γι'αυτό επανερχόμαστε τώρα για να πάμε στον 2ο ή 3ο μειοδότη. Έχασε όλα, ότι οποιονδήποτε δικαίωμα. Προχωράμε λοιπόν, τελειώσαμε με τα έκτακτα θέματα. Πριν μπούμε στην ημερήσια διάταξη αγαπητοί συνάδελφοι, μου ήρθε αυτή τη στιγμή στα χέρια μια ανακοίνωση από τον κ. Νικόλο Κιωσέ, δημοτικό συμβούλο της δημοτικής παράταξης ο τόπος της ζωής μας με την οποίαν μας δηλώνεται παρακάτω δήλωση παρέτησης. Σας υποβάλλω την παρέτησή μου από το αξίωμα του δημοτικού συμβούλου Καβάλλας και κατά συνέπεια από τη θέση του μέλους της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής δειγματολυπτικών ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος καθώς οι αυξημένες επαγγελματικές υποχρεώσεις μου δεν μου επιτρέπουν να παρακολουθήσω στο βαθμό που θα επιθυμούσα τις συνειδρειάσεις των ελόγων οργάνων. Ο δηλών, Νικόλαος Κιωσέας. Επομένως, από το επόμενο συμβούλιο θα ακολουθούν οι διαδικασίες αντικατάστασης του κ. Κιωσέ θα δρομολογηθούν. Πάμε στο υπαριθμό 2 τακτικό θέμα. Έγκριση πρωτοκόλου οριστικής παραλαβής του έργου επέκταση δικτύου άδευσης τυφλών στο κέντρο της πόλης έτους 2015. Εγκρίνεται. Το υπαριθμό 3 έγκριση πρωτοκόλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου ανακέννηση διαμόρφωση κτιρίων διοίκησης και εκπαίδευσης παραρτήματος σε ΚΑΒ ΚΑΒΑΛΑΣ προϋπολογιστής θα δαπάνει 105.352,54 ευρώ. Εγκρίνεται. Και απλώς και για τη διοίκηση ας τους τονίσουμε το γεγονός διότι νομίζουν στο ΕΚΑΒ ότι αυτό που κάναμε ότι ήταν τίποτα, ότι ήταν πολύ σοβαρό για το Δήμο διότι απασχολήσαμε προσωπικό για να γίνει. Ναι. Ναι, ναι, ναι. Εντάξει τώρα τα παιδιά με το αντικείμενο δεν έχουν καμία σχέση. Είναι ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ στην ΚΑΒΑΛΑ ο Αγγελόπουλος ο γιατρός και με είπε 1000 ετυχαριστώ. Το να το ξέχω. Το υπαρρυθμό 4 τροποποίηση οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας ΔΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ. Κύριε Ξανθόπουλε παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Το υπαρρυθμό 4 θέμα αφορά την τροποποίηση του εσωτερικού, του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας ΔΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ. Είναι ένα θέμα που έχει μια ιστορία. Θα σας την απαρρυθμίσω όπως ακριβώς έχει και συνέχεια θα δώσω στον Προστάμητρο Τεχνικής Υπηρεσίας τον κ. Λογκάρη που παλίστατε, τον λόγο για να ενημερώσει το σώμα για τη τροποποίηση του οργανισμού κυρίως ό,τι αφορά τις καινές θέσεις εργασίας. Η υπηρεσία λοιπόν το Μάρτιο του 2016, απαντώντας σχετικό ερώτημα του Υπουργείου Στερικών, σχετικά με την ανάγκη να δηλώσουμε τις ανάγκες της ΔΕΙΑ σε ό,τι αφορά την πλήρωση καινών θέσεων εργασίας, το Μάρτιο του 2016 ενημέρωσε με επιστολή το Υπουργείο Στερικών για την ανάγκη αυτή. Να προσθέσω εδώ για να προχωρήσω παραπέρα ότι η ΔΕΙΑ όπως σας είναι γνωστό, όλους σας διότι είστε και παλιότεροι από εμένα και περισσότεροι έμπειροι, είναι δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, είναι δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν με ανταποδοτικό χαρακτήρα, παρόλα αυτά η γενικότερη απαγόρευση προσδίψεων, μόνο ότι δεν θα έπρεπε κατά τις γνώμεις των ΔΕΙΑ και της ΕΔΕΙΑ να συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την απαγόρευση των προσδίψεων, η Γενική Κυβέρνηση θεωρεί παραλόγως κατά τη γνώμη μας ότι θα έπρεπε αυτή η ρύθμιση, αυτή η απαγόρευση να φορά και εμάς με αποτέλεσμα η ΔΕΙΑ Καβάλαση, η Καλλικρατική ΔΕΙΑ Καβάλαση παρακαλώ σημειώστε, η οποία Καποδυστριακά λειτουργούσε άνθιμα με καλά με 147 εργαζομένους, με 147 εργαζομένες Καποδυστριακά να έχει περιέλθει στην ανάγκη το 2010, Καλλικρατικά πλέον να λειτουργεί με 108, με τρεις βιολογικούς καθαρισμούς, με ένα κεντρικό αντιληωστάσιο, με κάποιες δεκάδες αντιληωστάσια ίδρυσης αποκέτευσης, κάτι το οποίο απ' ό,τι καταλαβαίνετε έχει φέρει την ΔΕΙΑ Καβάλαση σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Θα σημειώσω μόνο ότι μέχρι και το να πλήρουν το 2016 τη τεχνική υπηρεσία της ΔΕΙΑ Καβάλαση, που υλοποιεί αυτή τη στιγμή που συζητάμε έργα, έσπα, της νέας προγραμματικής περίοδου ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ λειτουργούσε μέχρι πριν από μερικούς μήνες με ένα πολιτικό μηχανικό ποιος θα έκανε όλα. Και αυτό ξέρετε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει. Στα μέσα του Δεκεμβρίου του 2016 λάβαμε μια εγκύκλεια από το Υπουργείο Ευστηρικών, η οποία μας έλεγε ότι θα επιτραπούν στους οργανωμούς τοπικής αυτοδίκης και συγκεκριμένα στη ΔΕΙΑ, θα δοθεί και στη ΔΕΙΑ, δυνατόιτα να προσλάβουν προσωπικό καλή δοση έτσι και νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα αρχικά ανέφερα ότι αυτή η δυνατόιτα θα δίνονται στη ΔΕΙΑ ως 31.10.2016. Στη συνέχεια ήρθε νεότερο εγκύκλειος κατά την προσφυλή συνήθεια τακτική των κυβερνήσεων, της Γενικής Κυβέρνησης, για να μην θεωρηθεί ότι αναφέρομαι μόνο στη συγκεκριμένη, η οποία έλεγε ότι θα δοθεί μια παράταση έως 31.1.2017. Μετά από αυτή την εγκύκλειο, η οποία μας έδινε αυτόν τον ένα μήνα παράταση, ακολούθησε επίσης πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία συγκέχε τα πράγματα αρκετά, αφού ανέφερε ότι παράλληλος χάρη η απαγόρευση προσλήψεων στους οργανμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, που ίσχει ως 31.10.2016, θα έπαιρνε παράταση σε ό,τι αφορά την απαγόρευση ως 31.10.2017. Στο πρώτο δεκαεήμερο του Ιανουαρίου του 2017, λάβαμε εγκύκλειο διευκολιστική από την ΕΔΑΙΑ, διότι καταλαβαίνει το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο την ΕΔΑΙΑ Καβάλας, αφορά 117 ΕΔΑΙΑ σε όλη τη χώρα, οι οποίες έχουν ανάλογα προβλήματα υποστελέχωσης, κακής τελέχωσης. Λάβαμε λοιπόν εγκύκλειο από την ΕΔΑΙΑ, η οποία με ερώτημα το οποία πήγαινε στο Υπουργείο Ευστηρικών, η οποία έλαβε απάντηση ότι για να γίνουν αυτές οι προσδείψεις και να δοθεί δυνατότητες δημιουργίας, στη συνέχεια να καλύψουν τις κοινές θέσεις εργασίας, θα έπρεπε να προχωρήσει σε τροποποίηση του οργανισμού ιστορικής υπηρεσίας ό,τι αφορά τις κοινές θέσεις εργασίας. Να θυμίσω δε ότι το 2011, με νόμο της τότε κυβέρνησης, καταργήθηκαν όλες οι κοινές θέσεις εργασίας. Άρα λοιπόν για μας έπρεπε τάχιστα να προχωρήσουμε στη τροποίηση του οργανισμού ιστορικής υπηρεσίας, για τον λόγο αυτό το θέμα ήρθε τόσο βιαστικά και ήρθε και σαν έκτακτο και το λέω δημόσια ότι το θέμα έρθει σαν έκτακτο, διότι φαντάζομαι ότι είναι ένα θέμα το οποίο δεν θα έπρεπε να έρθει έτσι και είμαι σίγουρος γι' αυτό, αλλά παρόλα αυτά έπρεπε να έρθει ως έκτατο για να ακολουθήσουν και τα επόμενα βήματα. Και ποια είναι αυτά τα επόμενα βήματα? Οι επόμενα βήματα είναι η σημερινή συζήτηση του θέματος σχετικά με την έκφραση γνώμης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλλας και από κει και πέρα αποκεντρωμένη FEC και ό,τι άλλο συνεπάγεται για να μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι στις χρονικές εκείνες προθεσμίες που ορίζονται από το νόμο. Με αυτή λοιπόν την έννοια κύριε Πρόεδρε και δίνω αμέσως τον λόγο στον κύριο Λογκάρη για να αφερθεί στο θέμα των θέσεων εργασίας και ενδεχομένως από κει πέρα και εγώ και ο ίδιος θα είμαστε στη διάθεση του σώματος για να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε άλλα θέματα. Παρακαλώ, υπάρχει πριν δώσουμε στο θέμα τον λόγο στον κύριο Λογκάρη, αν οι επικεφαλείς ή οι εκπρόσωποι των παρατάξων να τοποθετηθούν. Και αν θέλουν να ζητήσουν κάποιες διευκρινήσεις. Ο κύριος Μουριάδης, για κάποια ερώτηση αν θέλετε να υποβάλετε. Εγώ δεν θέλω και ερώτηση και διευκρινήση παράλληλα, ότι αν το ποσό που λέμε τις 500.000 μπορεί να τις καλύψει με τα οικονομικά του ηδεϊάκ. Ναι κύριε, απευθυνόμασταν σε εμένα, αλλά λόγω της γοητείας κυρίας Διευσουφίδου δεν μπορέσατε, το ξέρω, το καταλαβαίνω. Με αδικίδον, ότι κάθομαι δίπλα της, αλλά εν πάση περιπτώσει. Ναι, έχει τη δυνατότητα, έχει οικονομική υπηρεσία, έχει κάνει τη σχετική μελέτη και στην απόφαση υπάρχει και η σχετική αναφορά στο οικονομικό σκέλος του θέματος. Ναι, ο κύριος Σεβέρος, παρακαλώ. Ναι, θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η άποψη των εργαζομένων, γιατί βλέποντας το πρακτικό της ενεδρίασης είδα ότι ο εκπρόσωπος των εργαζομένων που συμμετέχει εκ του νόμου και εκπροσωπεί όλους τους εργαζόμενους στο διοικητικό συμβουλείο, απουσίαζε. Τους λόγους δεν τους γνωρίζω, γιατί απουσίαζε. Ταυτόχρονα γνωρίζουμε όλοι ότι επειδή η τροποποίηση ενός οργανισμού είναι πολύ σοβαρό θέμα και αφορά και τους εργαζόμενους και πρέπει να έχουν άποψη και οι εργαζόμενοι, άσχετα αν η άποψή τους μπορεί να μην γίνει σεβαστή, δεν έχει σημασία, πρέπει να έχουν άποψη. Άλλωστε αυτό γνωρίζουμε και αυτό ζούμε όλα αυτά τα χρόνια, όποτε γίνεται τροποποίηση στον οργανισμό του Δήμου, και μου κάνει και εντύπωση που σήμερα δεν υπάρχει και εκπρόσωπος εδώ των εργαζομένων, γιατί θα θέλαμε να ακούσουμε την άποψή τους. Άρα το ερώτημα είναι, έχουν άποψη, έχουν ενημερωθεί οι εργαζόμενοι για να έχουν άποψη, δεν θέλησαν να έχουν άποψη, θέλουμε μια απάντηση πάνω σε αυτό. Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του εκπροσώπου των εργαζομένων, θέλω να σας πω ότι γνωρίζετε ότι ο κ. Χανουλίδης κατοικεί στο Ζηγός Καβάλλας. Η περίοδος εκείνη ήταν λίγο δύσκολη για τον ίδιο και την Πέμπτη γιατί η Παρασκευή ήταν η μέρα κατά την οποία μετά από την προηγούμενη αναβολή λόγω μήπαρξα απαρτίας της Πέμπτης, η συνεργασία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή. Η πρόσκληση αρχική ήταν την Πέμπτη. Λόγω του καιρού λοιπόν και την Πέμπτη ο κ. Χανουλίδης δεν μπορέσε να είναι στη συνεδρίαση, αλλά και στη Συνεδρία της Παρασκευής. Σε ό,τι αφορά την ανάγκη ύπαρξης προσλήψεων, σε ό,τι αφορά την κάλυψη των θέσεων εργασίας στην Δια Καβάλλας και οι εργαζόμενοι σαφέστατα έχουν εκφραστεί επί αυτού και στις σχετικές προτάσεις που οι υπηρεσίες υπέβαλαν το Μάρτυρο του 2016, σίγουρα και αυτοί συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο στην ύπαρξη, στην δημιουργία και στην κάλυψη καινών θέσεων εργασίας. Άλλωστε και ο πρόεδρος των εργαζομένων σε κατά καιρούση έχει αναφερθεί στην υποστελέχωση της Καλλικρατής Δια Καβάλλας. Χθες Δευτέρα είχα συνάντηση για περίπου δύο ώρες με το Σωματείο Εργαζομένων στη Δια Καβάλλας για να συζητήσουμε διάφορα θέματα και μεταξύ αυτών των θεμάτων φυσικά ήταν και αυτό. Τους εξήγησα ότι επειδή οι ημερομηνίες ήταν ασφυκτικές και επειδή τρέχαμε στην κυριολεξία όλοι οι πυρησιακοί παράγοντες αλλά και εμείς να κάνουμε τη σχετική τροποποίηση έγκαιρα, ότι δεν είχαμε την πολυτέλεια αν θέλετε και να το φέρουμε ως τακτικό θέμα. Θα μπορούσαμε να το φέρουμε ως τακτικό θέμα στη συνενδρίαση της προσεχούς πέμπτης που έχουμε προγραμματισμένη συνενδρίαση. Φαντάζομαι ότι έχετε πάρει τα θέματα της συνενδρίας του Διοικητικού Συμβούλου της Διακαβάλλας κ. Βέρον. Δεν είχαμε την πολυτέλεια να το αναβάλουμε το θέμα και για το λόγο αυτό επιλέξαμε να κάνουμε την εισαγωγή του θέματος με τον τρόπο που έγινα και προανέφερα και βέβαια να ψηφιστεί το θέμα αυτό από το Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο παρέστησαν και οι δύο εκπρόσωποι της Αντιπολίτευσης. Δηλαδή οι εκπρόσωποι και τόσο του κ. Παπά όσο εκπρόσωπος της παράδοξης του κ. Σιμητσή. Θα πάμε σε τοποθετήσεις κ. Μπουριάδη. Τι λέτε επί αυτού? Εμείς συμφωνούμε καταρχή με την άποψη της διοίκησης της ΔΕΙΑΚ και αυτό διότι είναι αποδεδεικμένα ότι το επιστημονικό προσωπικό και ότι γενικά το προσωπικό, το τεχνικό είναι πολύ λίγο και όλο το βάρος έχει πέσει στις πλάτες του κ. Λογκάρη και καταλαβαίνετε ότι καμιά φορά είναι και εις βάρος του κ. Λογκάρη αλλά και εις βάρος της υπηρεσίας από τη στιγμή που δεν υπάρχουν το κατάλληλο προσωπικό. Και παράδειγμα είναι όλα αυτά τα έργα που γίνονται να μην μπορούν να τα παρακολουθούμε τόσο εύκολα. Συνεπώς είναι απαραίτητη η τροποποίηση του οργανισμού και συμφωνούμε με την εισήγηση της διοίκησης. Κύριε Παπαδόπουλο, παρακαλώ. Όλα καλά με την επιχείρηση και οι πολιτικές πρωτοβουλίες και οι ευθύνες που παίρνετε, εσείς θα κριθείτε ούτως ή άλλως για το καλό ή το κακό. Ακούσαμε ότι μας είπατε ότι υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη λόγω διαδικασίας. Εσείς το λέτε αυτό σαν μια δικιά σας έτσι… Συγγνώμη, ασφυκτικών ημερομονιών, όχι διαδικασίας. Εμάς δεν μας πείθετε με την έννοια ότι αυτό το θέμα νομίζω ότι έχει ξαναέρθει. Νομίζω ότι έχει ξαναέρθει με την έννοια του να γίνει μια τροποποίηση, στο διευθυντή να μπει μια θέση. Έχει έρθει ένα θέμα, όχι άλλαγη του οργανισμού. Έχει και νέες θέσεις εργασίας, ήταν άλλη τρόπη. Ναι, αλλά ήταν ένα θέμα το οποίο νομίζω ότι το συζητούσατε, το φέρατε στο Δημοτικό Συμβούλιο και υπήρχε και η σκέψη και ο χρόνος ώστε να μπορέσει τουλάχιστον μένω στο ότι οι εργαζόμενοι, το σωματίο, έπρεπε να λάβουν νόση. Και στιάζω σε αυτό γιατί παρατηρώ ότι στη συγκεκριμένη συνενδρίαση που περάσατε έκτακτα, ένα θέμα που έπρεπε τον οργανισμό και τη λειτουργία αυτού του οργανισμού, της επιχείρησης να την ξέρουν και να διαβουλευτείτε με το σωματίο και τους εργαζομένους, βλέπω ότι τη συγκεκριμένη ημερομηνία που γίνεται στη συνενδρίαση και περνάει έκτακτα, λείπει ο πρόσωπος των εργαζομένων. Αυτό εμένα μου δημιουργεί πάρα πολλές επιφυλάξεις και γι' αυτόν τον λόγο πρόεδρε ψηφίζω παρόν. Ευχαριστώ. Το ζήτημα είναι ότι έχουμε μια επιχείρηση η οποία είναι πλέον, ας την έβαζα δεύτερη μετά τη δημοφελία, θα έλεγα δυναμική επιχείρηση του Δήμου, άλλωστε δεν υπάρχουν κι άλλες και είχε ένα σωρό προβλήματα από την προηγούμενη διοίκηση. Τελικά και ο προηγούμενος πρόεδρος αλλά κυρίως ο παρόν ο κ. Ξανθόπουλος προσπαθούν να δημιουργήσουν κάποιο σχήμα εκεί πέρα το οποίο και να αποδίδει και να μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση της επιχείρηση. Τα λέω καλά μέχρι εδώ. Άρα λοιπόν εγώ στην λογική πάντα πολιτικά και όχι με το τι λέει το σωματίο ή τι λέει κάθε εργασμός, τι λέει η πολιτική καθαρότητα. Εδώ πέρα είναι ότι τη στιγμή που λες ότι θέλω αυτή την επιχείρηση να την εξηγηάνω και έρχεται ο πρόεδρος και σου ζητάει ένα μέτρο, το οποίο είναι εργαλείο, το οποίο εγώ θα μπορέσω να κάνω κάποια θετικά εβήματα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν μπορούμε να είμαστε αρνητικοί. Όχι μόνο εμείς θα το χαιροκροτήσουμε κ. Ξανθόπουλε, αν θέρετε πραγματικά αποτελέσματα και ποτέ δεν θα πούμε όχι σε οτιδήποτε πείτε, αφού αυτά που λέτε κινούνται στην κατεύθυνση να διορθωθούν διάφορα πράγματα. Τώρα εγώ έχω κάνει εισιδικαλιστής 40 χρόνια και είμαι και ο πιο σκληρός από ό,τι λένε εδώ στην περιοχή. Πάντα όμως έβαζα το άλογο μπροστά από το κάρο, ποτέ δεν το έχω βάλει πίσω. Πάντα μια η καιρία αλλάζουν, οι επιχειρήσεις πρέπει να αρχίζουν να προσαρμόζονται σε αυτούς τους καιρούς για να μπορούν να επιβιώνουμε σε αυτούς τους καιρούς. Αυτό θέλει να κάνει και η ιδέα κατά τη δική μου άποψη και φιλοσοφία. Αυτό σημαίνει ότι και το σωματίο και ο φίλος μου εκεί ο Χανδρουλίδης πρέπει να ξέρει ότι οι καιροί άλλαξαν και οι εργαζόμενοι κάνουν και αυτοί διαφορετικά πράγματα από ό,τι κάνανε τα προηγούμενα 20 χρόνια. Και εμείς τα πετρέλα που είμαστε πολύ αγωνιστές και πολύ σκληροί κάνουμε πολλά πράγματα που δεν τα κάναμε πριν 20 χρόνια. Δηλαδή κάνουμε και δύο δουλειές και τρεις δουλειές γιατί πάνω απ' όλα θέλουμε να είναι ο πρισσός αναμένος. Έτσι ακριβώς με αυτή τη λογική συμφωνή μου. Ευχαριστώ με τον κ. Παπαο. Κ. Βέρος, παρακαλώ. Ακούσαμε πολύ προσεχτικά την τοποθέτηση και εισήγηση του Προέδρου της ΔΥΑΚ, του κ. Ξανθόπουλου. Και βέβαια δεν θα διαφορήσουμε σε αυτό που λέει ότι τα τελευταία χρόνια και κυρίως μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και την ενωποίηση του π. Δ. Καβάλας με τον δ. Φιλίππον, οι εργαζόμενοι στην μεγαλύτερη επιχείρηση του δ. μας στη ΔΥΑΚ, ήταν μειωμένοι κατά 40% εν συγκρίση με τις εποχές εκείνες που η ΔΥΑΚ είχε υποχρέωση και ευθύνη να παρέχει υπηρεσίες μόνο στον π. Δ. Καβάλας. Σε αυτό δεν θα διαφωνήσουμε, θα συμφωνήσουμε την ανάγκη πρόσληψης προσωπικού. Προσέξτε όμως πού είναι οι διαφωνίες μας. Πρώτο, ακούσαμε προσεχτικά ότι υπάρχει παράταση της δυνατότητας έγκρισης πρόσληψης προσωπικού μέχρι 31-12 του 2017. Συγγνώμη, συνεχή παράταση της απαγόρευσης, όχι έγκριση. Η PIS-33 που μας ήρθε 29 Δεκεμβρίου, ίσως δεν είχε κατανοηθεί, συγνώμη σας, δέχασα. Άρχικος ίσχυος 31-12. Και πλέον η PIS-33 της 29 Δεκεμβρίου πράξει υπουργικού συμβουλίου για να ξέρουν και συνάληφε τι σημαίνει η PIS, γιατί κι εγώ δεν ήξερα, συγγνώμη που το λέω έτσι. Παρατείνει την απαγόρευση προς του ΣΟΤΑ όμως, μην να διαφωνιστεί αν αυτή η απαγόρευση αφορά και της ΔΥΑ. Εγώ φοβούμαι ότι αφορά και της ΔΥΑ, γιατί υπάρχει ένα θέμα εδώ, ξέρετε, είναι δεν είναι φορείς Γενικής Κυβέρνηση η ΔΥΑ, είναι δεν είναι, δεν είναι διακρινισμένα όλα αυτά. Αυτή λοιπόν η PIS-33 που μας ήρθε 29 Δεκεμβρίου λέει ότι παρατείνεται η απαγόρευση των προσλήψεων για άλλους οργανισμούς τοπικούς αυτοδίκησης, ιστομικά πρόσωπα, δημοσίου και διεκοδικαίου, έως Τροπανία του 2017, παρόλα αυτά επειδή μην να διακρινιστεί, εμείς επιλέξαμε αυτόν τον δρόμο της, έστω αν θέλετε, βιαστικά τροπής των οργανισμών της υπηρεσίας, μόνο και μόνο για να μην χάσουμε την πιθανότητα εκείνη κατά την οποία θα τελικώς θα επιτραπούν οι προσλήψεις προσωπικού. Ωραία, ευχαριστώ για τη διευκρίνηση. Να συμφωνήσουμε ότι υπήρξε πίεση χρόνου. Όμως, κοιτάξτε, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, σήμερα ζητάτε την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο και ζητάτε την έγκρισή μας. Όμως, λυπάμαι πολύ, αλλά είχατε όμως το χρόνο να έχετε μια σωστή εισήγηση, ώστε να είμαστε πλήρως ενημερωμένοι για να αποφασίσουμε θετικά ή αρνητικά. Και γιατί το λέω αυτό. Κοιτάξτε, δεν είναι δυνατόν όλοι να γνωρίζουμε ή να θυμόμαστε τον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας μιας δημοτικής επιχείρησης. Διότι έρχεστε σήμερα στην εισήγηση και μας λέτε ότι τα τάδε άρθρα 1-7 και κάποια άλλα δεν τροποποιούνται, τροποποιούνται όμως συγκεκριμένα άρθρα. Ποια είναι αυτά? Το άρθρο 8 και το άρθρο, αν θυμάμαι καλά, 30. Λοιπόν, θα έπρεπε ταυτόχρονα στην εισήγησή σας να μας έχετε και τι προβλέπει μέχρι τώρα ο οργανισμός στα συγκεκριμένα άρθρα. Για να διαπιστώσουμε τι, παραδείγματος ευχάρι, τι θέσης μέχρι τώρα και σε τι αριθμό ειδικοτήτων προέβλεπε ο προηγούμενος οργανισμός και ποια είναι η πρότασή σας τώρα ως διοίκηση σε αριθμό αλλά και σε ειδικότητας. Διότι μπορεί εμείς, παραδείγματος χάρη ως δημοτική παράταξη, να έχουμε μια άλλη άποψη για τον αριθμό και σε ειδικότητες. Κυρίως όμως, θα πρέπει να σας πάω στο άρθρο 30, όπου αναφέρεται στον χρόνο εργασίας και στην 24ωρη λειτουργία της δημοτικής επιχείρησης, όπου εδώ αναφέρεται ότι οι ώρες έναρξης και λήξης, σας το διαβάζω έτσι όπως γράφετε στην εισήγησή σας, ότι οι ώρες έναρξης και λήξης της εργασίας ορίζονται από τον διευθυντή αναλόγως των συνδικών και του τόπου απασχόλησης, τυρουμένον των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. Αυτό δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε εμείς. Βεβαίως η ΔΙΑΚ δουλεύει και έχει υποχρέωση να παρέχει 24 ώρες στο 24ωρο υπηρεσίες, κυρίως στο κομμάτι το τεχνικό, έτσι στην τεχνική του υπηρεσία. Όμως υπάρχουν ειδικότητες που δεν μπορείτε να λέτε ότι η ώρα έναρξης και λήξης εργασίας ορίζεται από τον διευθυντή. Το πώς, συγγνώμη, θα μου επιτρέψετε και δεν είναι προσωπικό απέναντι στον όποιον διευθυντή, είτε σήμερα κάνει χρέη διευθυντού είτε στον επόμενο, αλλά δεν είναι πώς θα ξυπνήσει και πώς θα κοιμηθεί ο διευθυντής για να ορίσει την ώρα έναρξης και την ώρα λήξης. Σας παρακαλώ πολύ δηλαδή. Και θέλω να δω τι γράφει το συγκεκριμένο άρθρο στον οργανισμό που υπάρχει μέχρι τώρα. Από εκεί και πέρα, λυπάμαι πολύ, αλλά η άποψη της δημοτικής μας παράταξης είναι πολύ διαφορετική από την άποψη κάποιων άλλων συναδέλφων. Το λάθος το σωστό, το αν είναι έτσι δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, είναι σχετικό, ο χρόνος θα το δείξει. Αλλά εμείς λέμε ότι οι εργαζόμενοι μας, οι συνεργάτες μας και μάλιστα αυτοί που έχουν μια μεγάλη εμπειρία σε θέματα που τους αφορούν, στην ειδικότητά τους και σε θέματα της αυτοδιοίκησης, δεν μπορεί να μην έχουν άποψη και να μην είναι βαρύνουσα η άποψη. Διότι εάν μέλη διοικητικού συμβουλίου που μέχρι προχθές δεν ξέραν τι θα πει αυτοδιοίκηση, λυπάμαι που το λέω, που δεν δοκιμαστήκαν ποτέ στο στίβο διότι πολλοί από αυτούς δεν είναι ούτε ιρετοί, λυπάμαι πολύ, ουσιαστικά είναι ιδιορισμένοι από τις δημοτικές παρατάξεις, δεν μπορεί να έχουν βαρύνουσα η άποψη και να μην έχουν βαρύνουσα η άποψη ανθρώπων και υπηρεσιακών παραγώντων της συγκεκριμένης επιχείρησης που λειτουργεί εδώ και 30 χρόνια. Και ενδεχομένως έχουν μια υπηρεσία και έχουν μια έντιμη ηθική μέχρι τώρα στα διοδρομία που δεν αφισβητήθηκε από καμιά προηγούμενη διοικηση και να μην έχουν βαρύνουσα η άποψη. Άρα, πολιτική ευθύνη αναλαμβάνει η διοίκηση. Μη ζητάτε πολιτική ευθύνη από τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις. Αφήστε τώρα, κύριε Νίκο, κύριε Νίκο, αφήστε τώρα, είναι συλλογική. Εγώ απευθύνουμε τώρα στον Πρόεδρο, απευθύνουμε στον Πρόεδρο. Πολιτικά μιλάω. Λοιπόν, πολιτικά μιλάω ότι για τη δημοτική μας παράταξη έχει σημασία η άποψη. Η οποία βεβαίως μπορεί να μην γίνει αποδεχτή. Ενδεχομένως και από την πληψηβία και από το σύνολο των δημοτικών παρατάξεων. Όμως, οφείλουν οι εργαζόμενοι και οφείλουμε και εμείς να έχουμε την άποψή τους, την οποία δεν την έχουμε σήμα. Εγώ σας ζητάω να το αποσύρετε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Πάρτηκε αυτή η απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο. Και να έρθουν εδώ και οι εργαζόμενοι, εμείς θέλουμε εδώ να ακούσουμε και τους εργαζόμενους. Κοιτάξτε, δεν αφησβητούμε και δεν θέλουμε να αφησβητήσουμε το τι κάνατε συνάντηση. Κύριε Ξανθόπουλ, όμως, αγαπητέ Πρόεδρε, εγώ προσωπικά θέλω να σας προφυλάξω κιόλας. Διότι αύριο το πρωί ενδεχομένως σε κάποιο μέσο ενημέρωσης να βγουν εκπρόσωποι εργαζομένων και να αφησβητήσουν την όποια συνεργασία, συνενόηση και την όποια άποψη εκφράσατε εσείς εκ μέρους εργαζομένων. Λοιπόν, είμαι πολύ. Εγώ θα ήθελα σήμερα, όπως και στις άλλες περιπτώσεις τροποποίησης των οργανισμών, είτε του Δήμου, είτε οποιοδήποτε άλλων νομικών προσώπων ή επιχειρήσεων, ήταν και εργαζόμενοι εδώ. Ήταν εκπρόσωπος των εργαζομένων. Εγώ κατανοώ, μπορεί ο εκπρόσωπός τους, που τυχαίνει να είναι και ο Πρόεδρος, ο κύριος Χαντρουλίδης, δεν είναι άγνωστο. Λοιπόν, δεν ήταν στο Διοικητικό Συμβούλιο γιατί είχε κάποιους λόγους προσωπικούς ή οτιδήποτε άλλο, ή δεν το επέτρεψαν, αλλά από εκεί και πέρα, όμως σήμερα, θα έπρεπε να είναι κάποιοι εκπρόσωποι εργαζομένων εδώ. Για όλους αυτούς τους λόγους, εάν επιμένετε σήμερα να συζητηθεί, εμείς θα δηλώσουμε, και γιατί είπαμε, εμείς θέλουμε και πρέπει και θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η αύξηση των εργαζομένων, όμως επειδή για όλους αυτούς τους λόγους. Πρώτον, δεν έχουμε τον οργανισμό που ισχύει μέχρι τώρα για να δούμε τι αλλάζει. Τι αλλάζει, διότι δεν είναι μόνο η θέση διευθυντού, το μόνο δηλαδή που εγώ θυμάμαι είναι ότι δεν είχαμε ποτέ διευθυντή και δημιουργούμε μια θέση διευθυντού. Από εκεί και πέρα όμως δεν μπορώ να θυμάμαι πόσους οικονομολόγους είχαμε, αν είχαμε πολιτικούς μηχανικούς και πόσους είχαμε, θυμάμαι ότι είχαμε, αλλά δεν ξέρω, λοιπόν, αν είχαμε ξέρω εγώ βιολόγους και οτιδήποτε άλλο. Δεν ξέρουμε να τα θυμάμαστε γιατί εμείς δεν είμαστε στο κατωκατού την πλησιακή παράγοντες, αλλά ούτε και είμαστε μέλη του δικαιητικού συμβουλίου της ΔΕΙΑΚ που να έχουμε μια γνώση. Και το κυριότερο που σας λέω, ότι έχουμε ενστάσεις όσο αφορά με αυτό που αναφέρονται μέσα στο άρθρο 30, που αναφέρει τις ώρες ένας ξηλήξης της εργασίας μας. Εντάξει, κατανοητό, ο κύριος Μαυρίδης κάτι θέλει να πει, παρακαλώ. Το ψηφίζω ως συζήτηση γιατί η ΔΕΙΑΚ έχει ανάγκες. Έχει φύγει κόσμος, δεν έχει αναπληρωθεί με την υπάρχουσα σημερινή κατάσταση στη χώρα. Δεν μπορώ να αμφισβητήσω, δεν μπορώ να πιστέψω, να δω με συγχωρείτε, ότι ο κύριος Ξανθόπουλος δεν εκάλεσε τους επιτελείς του εκεί γύρω, οι οποίοι ενώ και αυτοί οι επιτελείς επικοινώνησαν ο καθένας με το τιμήμα του και εξέφεραν τις απόψεις του και έτσι έγινε η τροποποίηση. Θα ήθελα από τον κύριο Ξανθόπουλο αυτό να μας το επιβεβαιώσει, εγώ όμως θα το ψηφίσω παρά τα αυτά. Ευχαριστώ κύριε Μαυρίδη και κύριε Ξανθόπουλο, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, σε ό,τι αφορά της τροποποίησης των άρθων αυτές καθ' αυτές, είναι εδώ ο κύριος Λοκάρης, ο οποίος καθ' είναι αρμόδυνος να απαντήσει τα θέματα αυτά, έχει πολύ μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερα στα θέματα αυτά εγώ δεν έχω να πω τίποτα, διότι δεν έχω την ίδια κατάρτιση που έχει ο κύριος Λοκάρης υπηρεσιακώς. Στα υπόλοιπα θέματα, όμως, θα μου επιτρέψω και ως Βέρος, με κάθε σεβασμό στα 14 χρόνια παρουσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο, εγώ, όπως σας είπα, είμαι πάρα πολύ καινούργιος, αλλά θέλω να σας θυμίσω ότι το θέμα εδώ αυτός δεν είναι κανονισμός διτουργίας και επειδή δεν είναι κανονισμός διτουργίας, συγγνώμη που το λέω, το θέμα δεν έρχεται εδώ για έγκριση, ναι ή όχι, έρχεται για έκφραση γνώμης, γιατί αυτό δεν θέλει ο κ.Ε.ΚΙΝΤΑΝΙΑ, δεν το θέλει ο ξανθόπουλος, άλλοι νομοθέτησαν, δεν είναι κανονισμός διτουργίας και επειδή δεν είναι κανονισμός διτουργίας έρχεται απλά για έκφραση γνώμης. Σε ό,τι αφορά τώρα το θέμα αυτό καθαυτό της, αν θέλετε, εμπειρίας ή όχι, του Δημοτικού Συμβουλίου της ΔΕΓΑΚ, θα σας θυμίσω ότι εκτός από τον εκπρόσωπο των εργαζομένων, εκτός από τον Πρόεδρο του Οργαντικού Κέντρου, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι, προσέξτε λίγο, δεν θα μιλήσω εγώ για τις παρουσίες και οι απουσίες του καθενός, αλλά θα σας πω κάτι. Το είπα, το είπα. Μα με συγχωρείτε πολύ. Συγγνώμη, ήταν το μοναδικό θέμα στη συνδέωση του Δημοτικού Συμβουλίου. Ήταν πέντε θέματα, συγγνώμη. Υπήρχε έγκριση διαγωνισμού. Μα συγχωρείτε πολύ. Νομίζω ότι χάνουμε την ουσία. Χάνουμε την ουσία. Διότι, να σας πω για κάτι άλλο. Εάν, εξαιτίας ολιγορίας της διοίκησης και των υπρησιακών παραγόντων, διότι η εισήγηση που αφορά της θέσης εργασίας, δεν είναι επιλογή της διοίκησης, ούτε ο Ξανθόπουλος, ούτε οι υπόλοιποι 11, οι 10 έχουν άποψη για το θέμα αυτό. Οι υπρησιακοί παράγοντες, τα τμήματα, όπως πολύ σωστά είπε ο κ. Μαυρίδης, αυτά είναι αυτά που ξέρουν τις ανάγκες και που πρότειναν και, αν θέλετε, ξέρουν τι χρειάζεται. Δεν ξέρω εγώ, ας πούμε, ποιοι υπάλληλοι της ΔΑΙΑΚ και ποιες ειδικότερες φεύγουν σε σύνταξη το επόμενο διάστημα σε ένα-δύο χρόνια, αλλά δεν είναι δυνατόν τώρα να αφήσουμε κι ο οργανισμός κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο οποίος προβλέπει την ύπαρξη δακτυλογράφων, ας πούμε, να μιλάμε για δακτυλογράφους τώρα και να μιλάμε για το 1991 τώρα, η ανάγκη του 2017 της ΔΑΙΑΚ είναι έτσι, δηλαδή θεωρώ ότι μας αδικείται και βλέπετε μια, αν θέλετε, στόχευση συγκεκριμένη, της οποίας δίνεται χαρακτηριστικά πολιτικά σε μια διαδικασία, μια από τις δημοτικές επιχειρήσεις, η οποία είναι πυλώνας για το Δήμο Καβάλλας, πυλώνας για τοπική αυτοδίκηση, διότι οι εργαζόμενοι της ΔΑΙΑΚ επιβλέπουν, συντηρούν, λειτουργούν εγκαταστάσεις, οι οποίες εγκαταστάσεις είναι κέρια σημασίας για τη λειτουργία του Δήμο Καβάλλας. Νερό, λήμμα, επεξεργασία, βιομηχανικό νερό, λήμματα, βοθρολήμματα, δηλαδή είναι αδιανόητο. Μη βλέπετε σκοιές πίσω από τις προθέσεις μας. Δεν είναι όλα πολιτική στη ζωή. Εγώ έχω απολύτως επιχειρηματική λογική, επιχειρησιακή λογική και πολλές φορές η δήμαρχος με βάζει χέρι για τον λόγο αυτόν, γιατί θεωρεί ότι είμαι πάρα πολύ αψής, το λέτε, πώς το λέτε. Κοινοφελής. Κοινοφελής, δήμαρχε. Αλλά παρόλα αυτά, κοινοφελής επιχείρηση. Και μια επιχείρηση επιχειρησιακά πρέπει να τη βλέπει κανένας. Εάν έχει ή δεν έχει τη δυνατότητα το Κερδικό Δηλειοστάσιο να λειτουργεί και πώς πρέπει να λειτουργεί και πώς πρέπει να γεμίζουν, να λέχονται οι δεξαμινές και να μην υπερχηλίζουν και πηγαίνει το νερό στο γάμο του Καραγκιόζη. Αυτό θέλει διαχείρηση επιχειρησιακή. Δεν μπορούμε να παίξουμε αυτά τα πράγματα. Το Άμπα, δηλαδή, ως χάρη, το ρεύμα μας είναι αυτό που είναι και μπορούμε να το μειώσουμε. Τι να κάνεις εκεί τώρα, να πεις ότι ας το για αύριο. Δεν είναι ας το για αύριο. Το πληρώνεις. Τη ρημά να τη δεις, την πληρώνεις. Και έτσι καταφέραμε να πάμε εκεί που είμαστε με αυτή την επιχείρηση, την ακλήση του 2016, με τρόπο που θα δείτε. Γιατί αυτό θα αποδείξει τις προθέσεις της διοίκησης Τσανάκας σχετικά με την επιχείρηση, να στηρίξει την επιχείρηση αυτή, να συνεχίσει να λειτουργεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας των εργαζομένων, διότι και με αυτόν τον τρόπο εξεσφαλίζουμε θέσεις εργασίας. Όταν η επιχείρηση αυτή εξηγιανθεί, που εξηγιαίνεται σιγά σιγά, ξέρετε πολύ καλά ότι δεν είναι πρωτοβουλία της διοίκησης του Δ. Καβάλα η ύπαρξη κερδών και η φορολόγηση μάλλον των αποτελεσμάτων από τη μία θέλουμε κέρδη και από την άλλη φορολογούμε τα κέρδη της δημοτικής κοινοφελούς, όπως είπε επιχείρησης η δ. Καβάλα και έτσι πράγματι σαν αν είναι φυσικό πρόσωπο, οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο του επιχειρηματικού στίβου. Μη βλέπετε λοιπόν, γιατί νομίζω ότι μας αδικείται και φυσικά σε ό,τι αφορά προσωπικά εμένα και νομίζω ότι και τη διοίκηση, είναι πολύ αναγκαίο η τροπή στον Καβάλα Μίσο της Υπηρεσίας να περάσει ως έρχεται. Επομένως κατά πλειοψηφία κρίνεται... όχι, δεν νομίζω τώρα ότι έχουμε κάτι άλλο. Το είπαμε, το ξεκαθαρίσαμε. Παρακαλώ κύριε Βέρο, παρακαλώ. Όχι, τώρα δεν. Όταν αναφέρεται ο Πρόεδρος ότι βλέπουμε σκοιές, σκοιές δεν βλέπω ποτέ εγώ. Τουλάχιστον εγώ μετά από 14 χρόνια διαβάζω εισηγήσεις και διαβάζω τα πράγματα έτσι όπως είναι. Λοιπόν, εάν βλέπουμε σκοιές, τότε μάλλον δεν ευθυνόμαστε εμείς, διότι κοιτάξτε, αγαπητέ Πρόεδρε, για να τα λέμε ευθέως. Αυτό που το τελευταίο διάστημα βγαίνει στα μέσα μαζικής ενημέρουσης και στην κοινωνία είναι ότι υπάρχει μια διαμάχη με το σωματίο, άλλωστε δεν είναι τυχαίο, έτσι λένε, έτσι λένε οι κακές γλώσσες. Η μετακίνηση του Προέδρου τώρα τελευταία στην δημοτική αγορά, έτσι στο υποκατάστημα… Πρόεδρε, λούφα και παραλλαγή, μπράβο, ωραία μετακίνηση έκανες. Λούφα και παραλλαγή, μία χαρά. Καλώς ή κακώς δεν συμμετείχαν και δυο άνθρωποι που έχουν σχέση με το εργατικό κίνημα. Ε, αυτό μας κάνει λίγο επιφυλακτικούς. Εμείς δεν βλέπουμε σκίες, εμείς βλέπουμε τα πράγματα έτσι όπως έχουν. Από εκεί και πέρα όμως σας είπα, πρέπει να μας πείτε όμως. Είναι δυνατόν να μη μας έχετε δίπλα τι αλλάζει ακριβώς, τι ισχύει μέχρι τώρα στο οργανισμό… Ο κ. Λογκάρης γι' αυτόν τον λόγο είναι εδώ. Είπα ότι δεν θα μιλήσω εγώ για τα υπηρεσιακά, γιατί δεν τα ξέρω. Ο κ. Λογκάρης ξέρει τι ισχύει και τι ισχύει τώρα. Είναι εδώ για να απαντήσει τα ερωτήματά σας. Συγγνώμη, εγώ θα μιλήσω για την πρόθεση της διοίκησης. Πολιτικά, αν θέλετε, θα μιλήσω, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση. Ο κ. Λογκάρης είναι εδώ για να σας δώσω όποιες δευθύσεις θέλετε. Κύριε Παπάπα. Πάντοτε, επί μια εικοσαετία στη ΔΕΙΑΚ, είχαμε ένα θέμα. Το θέμα, δηλαδή, ότι το σωματίο διαμαρτυρώταν ότι δεν έφτανε ο κόσμος. Και έρχεται αυτή η στιγμή, δηλαδή, με τα ελαττώματά της. Δεν λέω ότι είναι τέλεια αυτά που λέει ο Ξανθόπουλος. Να προβούμε, φαντάζομαι, όχι με επιλογή δικιά σου, με επιλογή ΑΣΕΠ και κανονικά, έτσι. Εννοείται αυτά τα πράγματα. Και έρχεται, αγαπητέ Άρη, αυτό που κάθε φορά λες θα το ψήφιζα, αλλά δεν το ψηφίσω, γιατί είναι για δίμηνο, ενώ αν ήτανε για μόνιμη θέση, εγώ θα το ψήφιζα. Και έρχεται να ξεπεράσεις αυτό της αγγελώς και να πεις, έχεις προβλήματα, αλλά μόνο και μόνο ότι επειδή επί 20 χρόνια προσπαθούμε να βάλουμε 50 ανθρώπους στη ΔΕΙΑΚ που είναι απαραίτητοι για να ανταποκριθείς στην ανάγκη της επιχείρησης και της κοινωνίας. Το ψηφίσω με τα ελλήματα που έχει. Αυτές είναι οι πολιτικές κουβέντες τώρα. Τώρα να πάμε να κρίνουμε γιατί ο Παπάς, που είναι πρόεδρος του Σωματίου, λίγο θα πάει στη δημοτική αγορά και μη θα πάει στη δημοτική αγορά, λίγο δεν του φαίνεται, ή ο φίλος μου Μάκης ο Παπαδόπουλος που θέλει το Σάββατο να φτιαχτεί βλάβη αλλά το Σωματίο θέλει ρε πόκκι, δεν θέλει να πάει να φτιαχτεί βλάβη, τώρα θέλουμε και τη μπίτα φάγωτη και το σκυλοφορτάτο. Δεν γίνεται. Δεν γίνεται. Βάλτε και λίγο νερό στον χάσι σας, παιδιά. Και πείτε εδώ πέρα ότι γίνεται κάτι να στελεχώσουμε τη ΔΕΙΑΚ, να την σώσουμε, να την εξυγειάνουμε και να τον κρίνουμε τον Ξανθόπουλο για όποιες αυτοερεσίες και όποιους αυταρχισμούς κάνει. Μια διευκρίνηση λίγο γιατί νομίζω ότι ο κύριος Πρόεδρος μάλλον δεν θυμήθηκε να το πει ο κύριος Ξανθόπουλος, συμμετέχω και εγώ στο ΔΕΙΑΚ και στα προηγούμενα συμβούλια τα διοικητικά ο Πρόεδρος των εργαζομένων είχε ψέξει το διοικητικό συμβούλιο και τη διοίκηση με τεπιτάσεως μάλιστα γιατί καθυστερούμε να φέρουμε το θέμα της πρόσληψης του προσωπικού. Το λέω αυτό για να έχουμε και γνώση ότι ο ίδιος του μας έψεξε και του είπε ο Πρόεδρος ότι περιμένουμε την απάντηση από κάτω για να δούμε αν μπορούμε να υπαχθούμε ή όχι και μόλις ήρθε αυτή η απάντηση έτζανε κύριε Ξανθόπουλε αμέσως ήρθε το θέμα για συζήτηση. Θέλω να πω δηλαδή ότι... Παρακαλώ μη διακόπτετε τον κύριο Αντιδιαμανοχτώρας. Καλά τώρα φωτογραφικές προσλήψεις μιλάμε... Αδικείτε κύριε γιατί δεν δείτε το ειττά. Ψάχνει παρακαλώ πολύ. Αδικείτε 107 εργαζομένους αδικείτε κύριε Ευαίρο. Πείτε μου εμένα μία φωτογραφική. Από ό,τι αυτό βλέπετε. Απίστευτε ότι οι υπηρεσιακοί παράγοντες... Άκουσον με πάταξον δε κύριε Βέρο. Αφήστε τον κύριο Λογκάρι να σας πει. Μιλάει για βιολόγους. Η ΔΕΙΑΚ χρειάζεται βιολόγο, τοπογράφο, υδραυλικούς. Θέλει εργάτες και τεχνίδες οικονομικών εργασιών. Εξατυλίσαμε τον Θεομασέδιν ο κύριος Χαντρουλίδες μια κατάσταση στον κύριο Βέρο. Να μας συνέφερετε εδώ πέρα να διαβάζουμε τι χρειάζεται και τι δεν χρειάζεται η ΔΕΙΑΚ. Εντάξει. Ούτε μαζί μην τα κάνεις υποψήφιο συγγενείς του Χαντρουλίδης. Εντάξει. Ωραία. Όχι σε εμένα αυτά πρόεδρε. Λοιπόν. Σε εμένα όχι αυτά. Όχι σε αυτά σε εμένα. Εντάξει. Συγγγενείς σου και αυτός ήραι. Συγγγενείς του Χαντρουλίδης. Και κανένας εργαζόμενος δεν ήταν υποψήφος μαζί μου. Λοιπόν. Εντάξει. Εντάξει. Όχι σε εμένα αυτά. Όχι γιατί συνεχώς μας λέτε εδώ να έρθει και ο τάδε και ο τάδε και ο τ τάδε και ο τάδε και ο τάδε και ο τάδε και ο τάδε και ο τάδε και ο τάδε και ο τάδε και ο τάδε και ο τάδε και ο τάδε και ο τάδε και ο τάδε και ο τάδε και ο τάδε και ο τάδε και ο τάδε Καταρχήν, η τελευταία τροποποίηση του ΟΥΠΠ έγινε τον Μάιο του 2001. Έχουν περάσει οκολίγα χρόνια. Το 2011, όσες δεν ήταν καλυμμένες από τις θέσεις του οργανισμού, καταργήθηκαν με τον νόμο 4024 του 2011. Στον τότε οργανισμό προβλεπόταν 146 θέσεις, όπου αυτές όμως οι θέσεις δεν έχουν μεγάλη σχέση με το σήμερα. Δηλαδή, προβλεπόταν θέσεις προγραμματιστή-αναλητή, η οποία δεν υπάρχει. Ή θα είναι κανείς μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, ή δεν υπάρχει ειδικόητα προγραμματιστή-αναλητή. Προβλεπόταν θέσεις πολιτικού υπομηχανικού. Είναι η παλή απόφυτη του μικρού πολιτεχνίου, που λέγανε κάποτε. Δεν υπάρχουν πια σαν δικότητες. Ειδικότητα δακτυλογράφου, ειδικότητα εισπρακτώρων, ειδικότητα χειριστών ηλεκτρονικών υπολογιστών, επίσης δεν υπάρχουν αυτές. Είχαν καταργηθεί με αφορμή το έγγραφο του Υπουργείου Συντερικών για προγραμματισμός προσλήψεων. Θα έπρεπε να γίνει η τροποποίηση αυτής στο άρθρο 7, για να προβλεπτούν κάποιες θέσεις. Και θα αναφέρω το εξής ζήτημα. Όταν χρειάστηκε να έρθει συνάδελφος πολιτικός-μηχανικός από άλλη ΔΙΑ, επειδή ακριβώς δεν υπήρχε θέση, και επειδή είχαν καταργηθεί και υπήρχε μόνο μία θέση, δεν είναι το ότι ήρθε ο συνάδελφος μόνο, αλλά μετέφερε και την οργανική του θέση από τη ΔΙΑ από την οποία ήρθε. Όπου εκεί έμεινε ορφανή η θέση. Στην τροποποίηση αυτή του άρθρου 7, προσπαθήσαμε να προβλέψουμε θέσεις, οι οποίες να καλύπτουν το υφιστάμενο προσωπικό, να καλύπτουν τις ειδικότητες οι οποίες σήμερα υπάρχουν, και να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και στις ανάγκες της ΔΙΑ, αυξάνοντας σαν αριθμό της υφιστάμενοι αυτές οι οποίες υπήρχαν και δημιουργώντας κάποιες καινούργιες οι οποίες δημιουργηθεί. Ή τακτοποιώντας κάποιους συναδέλφους, δηλαδή παραδείγματος χάρη είχαμε ειδικότητα χειριστή κομπρεσέρ, η οποία δεν υπάρχει σαν ειδικότητα, είναι χειριστής δομικών μηχανημάτων, είναι μηχανημάτων έργου. Τώρα σε ό,τι αφορά την τροποποίηση του άρθρου 30, αυτή αφορά επειδή κάθε φορά κάθε χρόνο θα πρέπει να γίνεται μια ολόκληρη διαδικασία για να λειτουργεί η υπηρεσία και κυρίως η τεχνική υπηρεσία σε 24-οριο βάση, όπου ή θα έπρεπε να υπάρχει στον οργανισμό εσωτερικής υπηρεσίας ή αλλιώς υπάρχει μια ολόκληρη διαδικασία η οποία προβλέπει ακόμα και δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης. Για να αποφεύγουμε αυτό το ζήτημα κάθε χρόνο και να υπάρχουν τυχόν παραλήψεις, κάποιος δεν προβλέφτηκε γιατί γίνεται ονομαστική αναφορά εκεί, γι' αυτό το λόγο έγινε η τροποποίηση του άρθρου 30 σε ό,τι αφορά την λειτουργία της τεχνικής υπηρεσίας σε 24-οριο βάση για όλες τις μέρες του χρόνου και της διοικητικής υπηρεσίας και της οικονομικής και διαχειριστικής υπηρεσίας σε 12-οριο βάση, για να υπάρχει και η δυνατότητα της περιοριακής απασχόλησης και για τους διοικητικούς και οικονομικούς. Σε ό,τι αφορά τις ώρες έναρξης και λήξης του οραρίου, είναι γεγονός ότι ειδικά το καλοκαίρι, δεν μπορούν τα συνεργεία να είναι έξω και να δουλεύουν στις δύο η ώρα, παράδειγμα, το μεσημέρι, σε κανονικό οράριο. Εκεί τροποποιείται με απόφαση, μέχρι τώρα του προέδρου, τροποποιείται το οράριο και αρχίζει, ας πούμε, αντί στις εφτά και τέταρτο, αρχίζει στις έξι. Δεν είναι τροποποιήσεις, οι οποίες τακτοποιούν κάποια θέματα. Δεν είναι τροποποιήσεις ούτε στο οργανόγραμμα της υπηρεσίας, η οποία θα πρέπει να γίνει κάποια στιγμή. Είναι μόνο το άρθρο 7 για τις ειδικότητες, οι οποίες θα πρέπει να υπάρχουν στη DIAC και το άρθρο 30 για διαδικαστικούς λόγους. Λοιπόν, δυστυχώς στην παιδική χαρά που φτιάχνεται τώρα στην 25 Μαρτίου και στο Πάλιο, είναι φυτεμένες λεύκες, οι οποίες το ρυζικό τους σύστημα είναι όσο επιτοπλής στον επιφανειακό. Έχουν σηκώσει την άσφαλτο, την έχουν σπάσει και από εδώ και μετά πλέον η κατάσταση είναι επικίνδυνη και γι' αυτόν τον λόγο ζητήσαμε από την πολοδομία, η οποία δίνει τις σχετικές εγκρίσεις, τη δυνατότητα να κόψουμε τα δέντρα και στη θέση τους φυσικά εννοείται ότι θα αντικαταστήσουμε αυτά με άλλα, τα οποία το ρυζικό τους σύστημα είναι διαφορετικό και κατευθύνεται σε βάθος. Πήραμε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις και έρχεται το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να και το εισηγούμε και για ψήφιση. Είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των παιδικών χαρών αυτό. Έτσι ακριβώς. Λοιπόν, για λόγους ασφαλίας. Ναι, κύριε Μουριάδη, παρακαλώ. Και αν μπορούνε κάποια στιγμή ασφιτέψουν και αυτά. Εγκρίνεται επομένως. Λοιπόν, το υπαρρυθμό 6, προγραμματισμός προσλήψων τακτικού προσωπικού κατηγορίας ΔΕΕΕ. Ανταποδοτικού χαρακτήρα του Δήμου Καβάλα σε τους 2017. Κύριε Καλανταρίδη. Ναι, αγαπητοί συνάδελφοι από το Υπουργείο Συντερικό μας έχει αποσταλεί σχετική ενκύκλιους, όπως και σε όλους τους. Και μας ζητά να διατυπώσουμε τα αιτήματά μας για τακτικό προσωπικό ΔΕΕΕ, τα οποία έχουν να κάνουν με τις υπηρεσίες τις ανταποδοτικές. Γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία ισχύει το 1 προς 4, όσον αφορά δηλαδή της προσλήψης και της αποχωρήσεις. Για το 2017 είμαστε στο 1 προς 4. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία έχουμε, αν ισχύσει αναδείμω αυτή η αναλογία, κανονικά θα πρέπει να αναμένουμε εμείς να μας συγκριθούν τρεις θέσεις, γιατί έχουμε 12 αποχωρήσεις. Πάρα τα αυτά, επειδή δεν είναι ξεκαθαρισμένο το αν αυτό το 1 προς 4 έχει να κάνει με το σύνολο του δημόσιο τομέα ή με τον κάθε φορέα χωριστά και επειδή έχουμε τα σχετικά χρήματα τα οποία απαιτούνται και βρίσκονται άλλωστε στους σχετικούς κωδικούς τους προϋπολογισμούς μας, μετά από συνενόηση με τις υπηρεσίες, όπου ζητήθηκαν επακριβώς να μας πούμε ποιες είναι οι ανάγκες τους, καταλήξαμε να αναζητήσουμε αυτές τις 10 θέσεις, όπως βλέπετε, με συγκεκριμένη σειρά προτεραιότητας, όπως ζήτησε και το Υπουργείο, από τα πιο σημαντικά προς τα λιγότερο σημαντικά. Οπότε φέρνουμε αυτή την εισήγηση για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο, έτσι ώστε να καταφέρουμε να απαντήσουμε μέχρι τις 31 π.Χ. του 2017, που υπάρχει ο σχετικός περιορισμός, έτσι για να συνεχίσει αυτή η διαδικασία. Αν υπάρχει κάποια ερώτηση, παρακαλώ να απαντήσω. Εντάξει, είναι προγραμματισμός, νομίζω ότι... Εγκρίνεται επομένως ο προγραμματισμός. Πάμε στο υπαρρυθμό 7. Έγκριση πραγματοποίησης πρόζειμις έκτακτον προσωπικού χρονιστικής διάρκειας 2 μηνών. 55 ατόμων ειδικότητος ΥΕ εργατών και 5 ατόμων ειδικότητος ΔΕΕ οδηγών αυτοκινήτων στο Τμήμα Καθαριότητος Υδιεύθυνσης Ποιότητας Ζωής. Ο κ. Βέρος παρόν... Όχι, δεν είμαι παρόν, ναι στην αναγκαιότητα, όχι στον τρόπο επιλογής. Ουσιαστικά είναι όχι. Το υπαρρυθμό 8. Τροποποίηση της υπαρρυθμόν 505 του 16 απόφασης του ΔΕΣ περί έγκρισης θέσεων για πρακτική άσκηση μαθητών για το σχολικό έτος 16-17 ως προς την προέλευση 5 εξ αυτών από το ΕΠΑΛ αντί της σχολής ΕΠΑΣ μαθητίας. Έγκρινετε. Το υπαρρυθμό 9. Παραχώρηση κλειστού γυμναστηρίου Αλεξάνδρα Δήμογλου για διοργάνωση αγώνων. Έγκρινετε. Κύριε Σωτηριάτη παρακαλώ. Μια ερώτηση θέλω να κάνω. Σαφώς και έγκρινετε. Κύριε Συλλόσοβλο παρακαλώ. Δεν τίθεται θέμα να ψηφίσουμε όχι σε αυτό το συγκεκριμένο. Εγώ θέλω να ρωτήσω στον Αντιδήμαρχο λίγο. Υπάρχει, αν γνωρίζετε κύριε Αντιδήμαρχε, έτοιμα για μια διοργάνωση χορού. Φεστιβάλ χορού τον Ιούνιο στο κλειστό της Καλαμίτσας από ιδιωτική σχολή χορού, η οποία έχουμε αρνηθεί εμείς ως Δήμος Καβάλλας. Το ρωτάω αυτό, συγγνώμη λίγο, με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα και ότι παροχωρούμε και καλώς παροχωρούμε το κλειστό στο ΤΑΙΚΒΟΤΟ για να γίνουν οι αγώνες. Κοιτάξτε να δείτε. Καταρχήν, τέτοιο έτοιμα υπάρχει, ναι. Δεύτερον, δεν υπάρχει ακόμα απάντηση από την πλευρά του Δήμου, αλλά υπάρχουν επιφυλάξεις και θα σας πω γιατί. Γιατί η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται πάντα μέσα στο κατά καλόκερο. Έχει πάρα πολύ κόσμο, γεμίζει το γήπεδο με 1500 θεατές και όπως αντιλαμβάνεστε το σύστημα ψήξης της εγκατάστασης, δεν δίνει τη δυνατότητα αυτός ο χώρος να είναι ψυχραμένος και δροσερός. Με αποτέλεσμα πέρσι που έγινε η εκδήλωση και παραβρέθηκε πάρα πολύ κόσμος, να βρίζουν όλοι εν χωρών το Δήμο, επί τρεις μέρες, ότι τι είναι αυτά τα χάλια, τι είναι αυτή η ντροπή, τι είναι το ένα, τι είναι το άλλο. Είπαμε λοιπόν στην κυρία ότι αν η ίδια της αναλάβει την ευθύνη να καλύψει αυτό το πράγμα, να μην έχουμε δηλαδή εμείς τα προβλήματα αυτά, καμία αντίρρηση να το παραχωρήσουμε όπως το κάναμε συνέχεια. Αλλά δεν γίνεται να ακούμε εμείς τα παράπονα του κόσμου για μια εκδήλωση η οποία είναι ιδιωτική και κάποιος κερδίζει λεφτά από αυτή την εκδήλωση. Εδικιάζομαι κύριε Παπαδόπουλα σε όλους με ένα συμβολικό τιμήμα αυτούς οι οποίοι είναι εδώ από Καβάλα. Κάθε φορά νομίζω 200 ευρώ, 120 αναλόγως. Από εδώ περνάει όλα. Προφανώς δεν μπορεί να γίνει πιο νωρίς κύριε Βόνια, να ξέρετε επομένως ότι η βούληση να το δώσουμε υπάρχει, αλλά δεν θέλουμε εμείς να είμαστε αυτοί οι οποίοι θα ακούν τα παράπονα του κόσμου για κάτι που δεν φταίμε. Έχει υποβληθεί το έτοιμα, αλλά δεν είπαμε ναι ή όχι ακόμα. Ε, με το δάπεδο το ξεπερνάμε, εντάξει, με το δάπεδο το ξεπερνάμε. Στο υπαρρυθμό 10, περικαταβολή σημείς, 3,5 μηνιαίων μισθωμάτων στο πάρκιν διοικητήριου, βάσει του υπαρρυθμού 67-557 του 2016, εγγράφω του Τουμήματος Μελετών και Έργων της Τεχνικής Υπηρεσίας. Είναι που ήταν κλειστό το πάρκιν για τις ασφαλτοστρώεις εκεί και τις ανάπλασεις. Ετείται, δηλαδή, 3,5 μήνες. Τι λέει η υπηρεσία, συμφωνεί? Συμφωνεί, κύριε Παπαδόπουλο. Η υπηρεσία έχει βεβαιώσει ότι είναι αρχιεστό από αυτούς τους 3,5 μήνες. Ωραία, κύριε Παπαδόπουλο, παρακαλώ. Είδα και τη σύμβαση λίγο, κύριε Καλανταρίδη, νομίζω συνολικά είναι περίπου 30.000 ευρώ. Το 3,5 μήνες που λέμε εισήγηση είναι περίπου, αν δεν κάνω λάθος, περίπου 30.000 ευρώ. Αναρωτιέμαι αν αυτό το πράγμα είχαμε μια δουλειά να την κάνουμε στο σπίτι μας. Δεν θα κάναμε μια σωστότερη διαχείριση. 30.000 ευρώ χάθηκαν από εισπράξεις για τον Δήμο Καβάλας. Νίκια είναι που τα οποία τα χάσαμε. Δηλαδή, αν θα χαριστούν σήμερα 3,5 μήνες ενίκια, είναι περίπου 30.000 ευρώ. Είναι πολλά χρήματα, κύριε Καλανταρίδη. Μήπως θα έπρεπε να γίνει καλύτερος χειρισμός και συντονισμός, γιατί χάνονται λεφτά, κύριε Καλανταρίδη, από αυτήν την ιστορία. Για να μπορέσουμε τους 3,5 μήνες να τους κάνουμε λιγότερους μήνες. Έχει δίκιο ο άνθρωπος, κατάλαβα, γιατί ήταν εκλειστός. Το έδευση και η τεχνική υπηρεσία σας το επιβεβαίωσε, αλλά νομίζω ότι είναι κακή διαχείριση. 3,5 μήνες, 30.000 ευρώ είναι πάρα πολλά χρήματα. Κύριε Παπαδόπουλε, βρίσκεται αφορμή να κατηγορίσετε κάποιους χωρίς να ευθύνονται. Ότι χάνει ο δήμος 3,5 μήνες ενίκια που είναι 30.000 ευρώ. Καταρχήν δεν είναι θέμα της υπηρεσίας της οικονομικής για το πώς θα εκτελεστεί το έργο. Αυτό πιστεύω να το καταλαβαίνετε κι εσείς. Άρα λάθος, καταρχήν, απευθύνεσαι στον Καλανταρίδη. Το είπατε πέντε φορές. Άρα κακώς απευθύνεσαι σε εμένα, πρώτον. Δεύτερον, αυτός ο οποίος προγραμματίζει και εκτελεί το έργο είναι άλλος. Ο οποίος είμαι σίγουρος ότι μπορεί να σας απαντήσει καλύτερα για το αν έγινε σωστός προγραμματισμός, αν δεν εκτέλεσε σωστά το έργο ο ιδιότητος εργολάβος, που όλοι εδώ μέσα ξέρουμε ότι ίσως να ήταν και το μοναδικό έργο που εκτελέστηκε ταχύτατα, χωρίς προβλήματα και τα λοιπά και τα λοιπά. Άρα κακώς κατηγορείτε, σε εισαγωγικά το βάλω, το κατηγορείτε, κριτικάρετε. Καλά, τρεις και λίγες μήνες να μας τα πείτε. Γιατί είναι τρεις και λίγες μήνες, δεν είναι και λίγοι να μας τα πείτε. Λοιπόν, κοιτάξτε, έχετε υπόψα σας ότι αυτό το έργο ήταν δύσκολο. Πολλές φορές μπορεί να γίνονταν εργασίες ψηλά στον Φάλληρο, αλλά δεν μπορούσε να κατεβεί η κυκλοφορία προς τα κάτω. Άρα αυτό το διάστημα ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει το πάρκινγκ. Επίσης, έγινε μέσα στο αυτό μπήκαν σχάρες ομβρίων, πάλι καθυστέρηση. Είχαν κλειστό το ρέμα, αυτό είναι ο σακλισσότερος ρέμα εισόδου, είναι το πρώτο που είδα. Επίσης, έπρεπε να γίνει η ασφαλτόστρωση, αλλάξανε τα φώτα. Έγινε αυτό το κόκκινο που ρίξαμε από πάνω. Θέλω να πω ότι ήταν ένα έργο δύσκολο, το οποίο απαιτούσε... Πολλές φορές το χρησιμοποιήσαμε και για να αφήσουμε μέσα τα μηχανήματα τα οποία κάναν τις ασφαλτοστρώσεις και τον ψεκασμό. Όλα αυτά ήταν καταγεγραμμένα μέσα στα ημερολόγια έργου του έργου και αυτά μετρήσαμε και βγήκε το νούμερο αυτό που σας είπε ο κ. Καλανταρίδης. Προσθέω, δεν θέλω να παρεξηγηθώ. Δεν λέω αν ή δεν γίνανε. Εγώ συμφωνώ και σας πιστεύω και αλίμωνο. Το θέμα λέω το εξής, είπα ότι βλέπω ένα μεγάλο χρονικό διάστημα για ένα ξύσιμο και ένα τάπητα που θα περνούσαμε και στο πάρκεν. Τρισίμισι μήνες είναι περίπου 30.000 ευρώ. Αυτό σας εξήγησατε. Το πρώτο που είπα είναι το εξής. Παρακαλώ μη μιλάτε. Κυρία Δρακονάκη μη μιλάτε. Κυρία Κλονάρη και εσείς μιλάτε βλέπω. Προκαλούσε το σταμάτημα της απασχόλησης του συγκεκριμένου επιχειρηματίας. Καλά τρισίμισι μήνες τώρα. Κύριε Πρόεδρε το ψηφίζω. Το ψηφίζω. Το λέω καθαρά. Δεν επίστην για τις τρισίμισι μήνες. Να είμαι ειλικρινής. Τρισίμισι μήνες τέσσερις μήνες σημαίνει από τον Γενάρη μέχρι και τον Μάιο δηλαδή. Δεν επίστην. Το ψηφίζω όμως. Επειδή αυτός κλέγεται ο άνθρωπος ούτως ή άλλως δεν έχει προβλήματα. Λοιπόν το λόγο σας παρακαλώ. Κοιτάξτε να δείτε κύριε Μαυρίδη και κύριε Παπαδόπουλο. Εν κατακλείδι δεν την έκανα εγώ την καταμέτρηση. Ένας υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας μετρούσε τις ημέρες και τις έγραφε μέσα στο ημερολόγιο έργο. Τώρα τι λέτε ότι ο υπάλληλος δεν έκανε σωστά την υπάλληλ... Δεν ήταν παζεμένο. Δεν είπα αυτό. Όχι, αυτή τη στιγμή ποιον κατηγορείτε. Ναι, δεν το λέω για σας. Δεν είχαν κουβέντες εναντίον των υπαλλήνων. Γιατί εκεί καπευθύνεστε. Εναντίον των υπαλλήνων της τεχνικής υπηρεσίας. Οι οποίοι ήταν επιβλέποντες στο έργο. Κύριε Φιλιππίδη, κατεβάστε τον τόνο σας και μην προκαλείτε. Γιατί άμα το πάμε στα σοβαρά ξέρουμε να μιλάμε κι εμείς. Πολύ σοβαρά, μα πάρα πολύ σοβαρά. Παρακαλώ, παρακαλώ τώρα. Θα σας παρακαλέσω να μην προκαλείτε να ανέχεστε και την άλλη πλευρά. Και αυτό είναι πολύ πιο χρήσιμο από το άλλο. Λοιπόν, επιμένουμε. Το ψηφίζω εγώ. Αλλά έχω σε επιθυλάξει. Πώς να το κάνω δηλαδή. Θέλετε να μου πείτε ένα έργο που κόσησε δέκα μήνες ότι πέντε μήνες στην ουσία του ανθρώπου που αυτού του προκάλεσαν σημεία. Να το δεχθώ. Εντάξει, κατανοητό κύριε Μαυρίδη. Ότι αντελήφθηκα κι εγώ αυτές, οι τρισίμισι μήνες δεν είναι συνεχόμενοι τρισίμισι μήνες. Είναι άθρησμα ημερών από διάφορα στάδια των εργασιών που έγιναν. Δηλαδή δεν ήταν κλειστό επί τρισίμισι μήνες συνεχώς στο πάρκινγκ. Το υπαρρυθμό 11. Επιστροφή πρωνοιακού επιδόματος όσα χρεωστήτως καταβληθέντος. Καταβληθέντος τα γράφτιες εισηγήσεις. Όχι καταβληθέντων. Λοιπόν, παρακαλώ να το προσέχετε. Όσα χρεωστήτως καταβληθέντος. Κύριε Πρόεδρε, ποιος θα μας ενημερώσει λίγο, γιατί είναι ένα σοβαρό ζήτημα. Ο κύριος Καραντάληλης. Λοιπόν, αν δείτε λίγο τα στοιχεία τα οποία επικαλείται η υπηρεσία συναδελφή, έτσι γιατί αυτό έρχεται από την πρόνοια ουσιαστικά παραπέμπεται στο τμήμα εσόδων, το οποίο προχωράει στη σχετική εισήγηση. Το συγκεκριμένο άτομο, ενώ έπαιρνε κάποιο επίδομα οικονομικής ενίσχυσης ατόμων με βαριά αναπηρία, για το χρονικό διάστημα από μία πρώτου του 2013 μέχρι και 34ου του 2016, δεν το ελάμβανε έχοντας συνόμινες προϋποθέσεις. Γιατί? Γιατί βεβαιώθηκε ότι από το 2013 ήταν ασφαλισμένος το ΟΓΑ. Κάτι το οποίο φαινόταν δηλαδή ότι απασχολούνταν σε κάποιες εργασίες. Δεν συνάδει αυτό όπως καταλαβαίνετε με το να λαμβάνει το σχετικό επίδομα. Έγιναν όλες οι διαδικασίες. Κλείθηκε να υποβάλει αντιρίσεις με αποδεικτικό το συγκεκριμένο. Δεν υπέβαλε ποτέ αντιρίσεις. Κυρία Παλζίδο γιατί μιλάτε σας παρακαλώ πολύ. Και έφτασε η σχετική εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο πλέον πρέπει απλώς να πει ναι να επιστραφεί το συγκεκριμένο επίδομα όπως οφείλουμε να κάνουμε, όχι στο Δήμο, στο κεντρικό κράτος. Γιατί αυτό είναι που το απαιτεί. Υπάρχουν και συγκεκριτικές αποφάσεις. Εμείς στο Μεσάδο το κάνουμε. Κυρία Ιωσυβίδου, εσείς τώρα γιατί μιλάτε δηλαδή? Σε πέντε λεπτά τελειώνουμε. Μέχρι τις 7 το απόγευμα να καθίσετε να μιλήσετε για τη δουλειά του Δημο. Λοιπόν, παρακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, μια ερώτηση που μου επιτρέπετε. Κύριε Καλανταρίδη, κάθε πότε γίνεται το έλεγχος το αν η συγκεκριμένη κατηγορία συμπολιτών μας δικαιούται ή όχι το συγκεκριμένο επίδομα. Και αν κατάλαβα καλά, αυτό το επίδομα συνδέεται καθαρά με την ασφάλιση. Όχι με το αν είχε βεβαίωση από κάπου ότι συγγενείς, η ίδια της προφανώς, είναι άτομα με βαριά αναπηρία. Δεν το κατάλαβα αυτό. Αν μπορείτε να το διευκρινήσετε. Συνδέεται με το αν είναι ασφαλισμένος κάποιος ή αν τελικά το συγκεκριμένο άτομο δεν είναι άτομο με βαριά αναπηρία. Ευχαριστώ. Όχι, τουλάχιστον από τα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε εμένα. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να λέει ότι το άτομο δεν είναι άτομο με αναπηρία. Αυτό βλέπω και στα δικαιωτικά τα οποία επικαλείται εδώ η υπηρεσία. Αλλά βεβαιώνει ο ΓΑ ότι η δομή αναζήτησης των πληροφοριών από την υπηρεσία μέσω του ΟΓΑ βεβαιώνεται ότι ήταν εγγεγραμμένο στα μητρώα ασφαλισμένων από μία πρώτου του 2013. Φαινόταν δηλαδή σαν να εργάζεται αυτό το άτομο και ταυτόχρονα να παίρνει επίδομα αναπηρίας. Ο νόμος το απαγορεύει αυτό. Είχαμε κι άλλη τέτοια υπόθεση. Δεν επιτρέπεται να είναι ασφαλισμένο σε κάποιο φορέα. Σε δύο τέλος πάντων και να φαίνεται ότι απασχολείται. Αυτό είναι. Δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις. Αυτή η διαδικασία να ξέρετε δεν γίνεται από εδώ από το Δήμο. Δεν ξέρω αν έχετε δει το σχετικό έγγραφο το οποίο συνοδεύει εδώ. Αναφέρει όλη τη διαδικασία που έχει γίνει από την υπηρεσία της πρόνοιας απέναντι. Σε εμάς έρχεται ουσιαστικά και λέει παρακαλούμε πάρετε πίσω τα λεφτά. Δεν κάνουμε εμείς τίποτε περισσότερο. Αυτό που ρώτησα πριν, αν γνωρίζετε να μου απαντήσετε. Κάθε πότε γίνονται αυτή η έλεγχη γιατί πολύ πιθανόν, εμείς λέμε ότι δεν υπάρχουν άλλοι, αλλά πολύ πιθανόν να υπάρχουν και άλλοι συμπολίτες που παρανόμως παίρνουν αυτό το επίδομα. Γιατί είναι πολύ σημαντικό έτσι. Τουλάχιστον από όσο γνωρίζω δεν γίνονται κάποια τακτική έλεγχη. Δηλαδή κάθε διετία να δουν αν υπάρχει κάτι τέτοιο. Λοιπόν, επομένως ψηφίζεται η επιστροφή. Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας. Η επόμενη συνεδρίαση θα είναι σύντομη σχετικά θα σας ανακοινωθεί. Ευχαριστούμε. Υπότιτλοι AUTHORWAVE