15η Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας. (ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 2022)
: Παρακαλούμε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι συνδεμένοι μέσω zoom να κρύσουν τα μικρόφωνα όλα. Παρακαλούμε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι συνδεμένοι μέσω zoom να κρύσουν τα μικρόφωνα όλα. Παρακαλούμε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι συνδεμένοι μέσω zoom να κρύσουν τα μικρόφωνα όλα. Παρακαλούμε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι συνδεμένοι μέσω zoom να κρύσουν τα μικρόφωνα όλα. Παρακαλούμε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι συνδεμένοι μέσω zoom να κρύσουν τα μικρόφωνα όλα. Παρακαλούμε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι συνδεμένοι μέσω zoom να κρύσουν τα μικρόφωνα όλα. Παρακαλούμε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι συνδεμένοι μέσω zoom να κρύσουν τα μικρόφωνα όλα. Παρακαλούμε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι συνδεμένοι μέσω zoom να κρύσουν τα μικρόφωνα όλα. Παρακαλούμε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι συνδεμένοι μέσω zoom να κρύσουν τα μικρόφωνα όλα. Παρακαλούμε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι συνδεμένοι μέσω zoom να κρύσουν τα μικρόφωνα όλα. Παρακαλούμε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι συνδεμένοι μέσω zoom να κρύσουν τα μικρόφωνα όλα. Παρακαλούμε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι συνδεμένοι μέσω zoom να κρύσουν τα μικρόφωνα όλα. Παρακαλούμε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι συνδεμένοι μέσω zoom να κρύσουν τα μικρόφωνα όλα. Παρακαλούμε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι συνδεμένοι μέσω zoom να κρύσουν τα μικρόφωνα όλα. Παρακαλούμε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι συνδεμένοι μέσω zoom να κρύσουν τα μικρόφωνα όλα. Παρακαλούμε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι συνδεμένοι μέσω zoom να κρύσουν τα μικρόφωνα όλα. Παρακαλούμε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι συνδεμένοι μέσω zoom να κρύσουν τα μικρόφωνα όλα. Παρακαλούμε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι συνδεμένοι μέσω zoom να κρύσουν τα μικρόφωνα όλα. Παρακαλούμε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι συνδεμένοι μέσω zoom να κρύσουν τα μικρόφωνα όλα. Παρακαλούμε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι συνδεμένοι μέσω zoom να κρύσουν τα μικρόφωνα όλα. Παρακαλούμε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι συνδεμένοι μέσω zoom να κρύσουν τα μικρόφωνα όλα. Παρακαλούμε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι συνδεμένοι μέσω zoom να κρύσουν τα μικρόφωνα όλα. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Παρακαλούμε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι συνδεμένοι μέσω zoom να κρύσουν τα μικρόφωνα όλα. Παρακαλούμε, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που είναι συνδεμένοι μέσω zoom να κρύσουν τα μικρόφωνα όλα. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστώ, κύριε Παζδέκη. Κύριε Πρόεδρε, το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, ο Αναγνωστάκης εισε το λόγο επί της διαδικασίας. Συγγνώμη, κύριε Βασάκη, γιατί βλέπουμε νοξάκια σας. Βλέπουμε παρέμβαση. Εσείς θα κρίνετε αν θα μου δώσετε το λόγο ή όχι. Επειδή η δήλωση του κυρίου Παζδέκη... Λέω, κύριε Πρόεδρε, ότι η δήλωση του κυρίου Παζδέκη είναι μια πολύ σημαντική πολιτική τοποθέτηση. Λέω, κύριε Πρόεδρε, ότι η παράταξή μας έχει καταθέσει έτοιμα προημερήσια συζήτησης, ειδικά για τη Λάρκο και για περιβαλλοντικά ζητήματα στο μυλάκι της Εύβοιας. Να εκτιμήσω ότι ξεκίνησε η κουβέντα εκτός ημερήσιας διάταξης για τη Λάρκο με τη δήλωση του κυρίου Παζδέκη. Αν ναι, θα ήθελα το λόγο. Εάν όχι, θέλω να μου δώσετε το λόγο και να εκφράσω τη θέση της παράταξης για το συγκεκριμένο ζήτημα. Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω το λόγο επί της διαδικασίας. Δεν σας βλέπω, βέβαια. Έχω κάποιο ερώτημα από τον κύριο Αναγνωστάκη. Πέστε μου, κύριε Παζδελή. Κύριε Πρόεδρε, καταρχήν καλωρίζικος και καλή προεδρία να έχετε μέχρι το τέλος της θητείας. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Είστε ένας πρόεδρος με πολύ μεγάλη εμπειρία στη τοπική αυτοδιοίκηση και ως δήμαρχος, οπότε νομίζω ότι ξέρετε πλήρως τις διαδικασίες. Ευχαριστώ πολύ. Θα σας επανέχομαι στο θέμα της ενημέρωσης μας, της διαδικασίας την οποία θα ακολουθήσουμε. Τα θέματα τα οποία έχουν κατατεθεί εκτός ημερίσιας διάταξης προσυζήτηση και τα ζητήματα των επερωτήσεων που πιθανά μπορούν να ομαδοποιηθούν, εφόσον οι παρατάξεις οι επιμέρους το επιζητούν. Παρακαλώ όπως μας ανακοινώσετε τη διαδικασία για να ξέρουμε το πώς πορευόμαστε στο διάλογο από εδώ και πέρα, που έτσι κι αλλιώς είναι λίγο δύσκολος σήμερα. Είναι δύσκολος. Όντως και για μένα ακόμα περισσότερο. Μας πρόλαβε η δήλωση του κ. Μπασδέκη. Έχουμε αποφασίσει η σημερινή συνεργασία θα γίνει ιαραρχικά παραταξιακά και όπου υπάρχει ομαδοποίηση να το λέμε για να μιλούν και οι άλλες παρατάξεις. Επειδή ξεκίνησε τώρα το θέμα με τη Λάρκο, επειδή έχει αναφερθεί και ο κ. Αναγωνωστάκης στο θέμα της Λάρκο, έχει αναφερθεί και η λαϊκή συσπήρωση. Αν θέλετε και μπορούμε να το συζητήσουμε τώρα, να το κλείσουμε το θέμα αυτό. Θέλω τη γνώμη σας. Διευκρινίζω κ. Πρόεδρε ότι εμείς έχουμε καταθέσει στο Προεδρείο δήλωση σχετικά με τη Λάρκο. Δεν έχουμε καταθέσει πρόταση για συζήτηση. Αυτή την έχει κάνει ο κ. Αναγωνωστάκης. Αυτό προηγήθηκα. Εγώ δεν βάζω θέμα Λάρκο στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Όχι, γιατί ούτε ειδικό σαν τη δήλωση δεν την έχουμε πάρει. Δεν έχω κάποια δήλωση εγώ ή προφοδικά τώρα που το λέτε. Όχι, όχι. Την έχουμε δώσει εμείς. Τάσο, δεν την έχουμε στείλει τη δήλωση. Την έχουμε στείλει στη Γραμματεία. Δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα το ζήτημα. Είναι ζήτημα που απασχολεί όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου. Δεν την έχω πάρει εγώ. Δεύτερη σημασία είναι να το συζητήσουμε. Αυτό έχει μεγάλη σημασία. Και συμφωνώ με τον κ. Παζιδάκη και τη λαϊκή στιγμή ότι πρέπει να κοβετιαστεί. Εμείς δεν έχουμε αγγίριση να συζητηθεί εφόσον υπάρχει τέτοια πρόταση. Πολύ ωραία. Ο κ. Αναγωνωστάκης έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι... Κύριε Αναγωνωστάκη, ειλικρινά δεν ακούγεστε καλά. Δεν ξέρω. Μήπως το μικρόφωνο λίγο. Ωραία. Πιστεύω ότι ακούγουμε τώρα. Έτσι δεν είναι. Ακούγεστε. Ακούγεστε. Αλλά όχι όσο οι υπόλοιοι συνάδελφοι. Ωραία. Θα προσπαθήσω στη συνέχεια να διορθώσω το πρόβλημα, το τεχνικό, έτσι ώστε να ακούγουμε το δυνατό καλύτερα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ δεν είναι κάτι το οποίο χρειάζεται κάποιος ιδιαίτερες γνώσεις για να αντιληφθεί τη σοβαρότητα και την καθολικότητα που έχει για τους νομούς της στερεάς γράφας. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι πάρα πολλές φορές που οι παρατάξεις της μειοψηφίας της αντιπολίτευσης είχαν πάρει την πρωτοβουλία και είχαν θέσει πέμα στις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου έτσι ώστε να διαμορφώσουμε μια στρατηγική στήριξη στον αγώνα των εργαζόμενων. Δυστυχώς η στρατηγική από την πλευρά της Περιφερειακής Πληψηφίας δεν υπήρξε. Δεν είχαμε δηλαδή μία συγκροτημένη πορεία, μία συγκροτημένη παρέμβαση ως Περιφερειακό Συμβούλιο παρά αποσπασματικά και ευκαιριακά. Όταν γίνονταν κάποια εκδήλωση στο χώρο του εργοστασίου, τότε συμμετείχανε κάποιοι από μας και όχι πάντα παραλαμβάνω συντονισμένα. Αυτό έχει καταγραφεί στη συνείδηση και των εργαζόμενων και της τοπικής κοινωνίας. Είπε προηγούμενα ο κ. Μπασδέκης ότι ήδη οι εργαζόμενοι είναι απολυμένοι. Ήδη λοιπόν το πρόβλημα των 1.060 εργαζόμενων της ΛΑΚΟ που απολύθηκαν με το εργοστάσιο να σταματά την λειτουργία του και κανείς δεν ξέρει πότε θα επαναλειτουργήσει είναι πραγματικά ένα έγκλημα το οποίο ήταν προμελετημένο από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και κατά των εργαζόμενων και κατά της τοπικής κοινωνίας, της περιφερειακής οικονομίας αλλά και της εθνικής οικονομίας. Σύμφωνα με το σχέδιο που υπογράφουν πρωταπλασά οι υπουργοί της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, οι εργαζόμενοι με την απόλυση ούτως οδηγούνται στην ανασφάλεια των μηνυαίων ή την μηνυαίων συμπάσεων. Υπόδεκε λίγο προηγούμενα να το πω και εγώ ότι οι τρεις νομίες της περιφερειάς μας, συν τα επαγγέλματα που έχουν συναφές αντικείμενο με την λειτουργία της Λάρκο, πολλαπλασιάζουν το ποσοστό ανεργίας και βεβαίως αυτό αντιλαμβάνεστε δυσχαιρένει ακόμα περιτέρου την εξέλιξη των πραγμάτων στη στερεά Ελλάδα. Πρέπει να σας πω ότι ύστερα από 30 μήνες αγώνων και διεκδικίσεων οι εργαζόμενοι είχαν αποφασίσει σήμερα να βρεθούν στο σύνταγμα και να διαδηλώσουν ενάντια στην πολιτική της νέας δημοκρατίας, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που οδήγησε τα πράγματα εδώ που τα οδήγησε. Για κάποιους λόγους αναπλήθηκε αυτή η συνάντηση από το συλλαλυτήριο, δεν μένω όμως σε αυτό. Μένω, κύριε Πρόεδρε, και εδώ που είναι μια ρητή αναφορά σε σας, δεν μπορεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να συνεδριάζει την ίδια μέρα που είχε σχεδιαστεί συλλαλυτήριο με τους απολυμένους της Λάρκος στην Αθήνα. Έπρεπε να το είχατε προμελετήσει, να το είχατε προνοήσει, να το είχατε φροντίσει. Τυχαίο γεγονός το ότι σήμερα αναβήθηκε το συλλαλυτήριο. Ιδάλλως θα είχαμε το οξύμερο. Πρέπει να είμαστε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και να κάνουμε συνεδρία σαν να μην τρέχει τίποτα και οι εργαζόμενοι, οι συμπολίτες μας οι απολυμένοι να διατηλώνουν έξω από το Σύνταγμα και έξω από τη Βουλή. Αυτό, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, ας μας προβληματίσει. Το βάζω ως ένα στοιχείο που πρέπει να είναι στοιχείο αναθεώρησης της πρακτικής μας, ένα στοιχείο που θα μπορέσει να μας δώσει τη δυνατότητα να χαράξουμε μία στρατηγική ουσιαστική στήριξης και όχι απλά να ερχόμαστε μία φορά στις τόσες και να λέμε ότι συμπαραστεκόμαστε και τελειώνει εκεί ο ρόλος μας. Όχι. Εγώ θεωρώ ότι θα μπορούσε η περιφερειακή περιοψηφία με τη στήριξη όλων των περιφερειακών παρατάξεων να πάρει εκείνες τις αναγκαίες και ικανές πρωτοβουλίες, να πείσει για την αναγκαιότητα διασφάλισης των θέσεων εργασίας αυτών των ανθρώπων, για την ενιαία λειτουργία του εργοστασίου και πάνω απ' όλα για τη διασφάλιση του περιοσιακού μας στοιχείου, του εθνικού περιοσιακού μας στοιχείου. Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν το έχουμε δει. Μακάρι να ανατραπεί η συμπορία που δεν το βλέπω. Νομίζω ότι καθτίζεται η περιφερειακή περιοψηφία με τις πολιτικές της νέας δημοκρατίας και της κυβέρνησης και ως εκ τούτου είναι στα μάτια των συμπολιτών μας αλλά και των περιφερειακών συμβούλων των αντιπολίτες εκτεθειμένη. Αυτά ήταν κύριε Πρόεδρε που θα ήθελα να προσθέσω ως προβληματισμό και να καλέσω το περιφερειακό συμβούλιο αλλά και την περιφερειακή περιοψηφία να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να δείξουμε αυτή την στήριξη πραγματικά στους εργαζόμενους και όχι με ευχές και με εξαγγελίες του τύπου είμαστε κοντά σας. Σας ευχαριστώ και πάλι κύριε Πρόεδρε. Και εγώ ευχαριστώ και εγώ σας ευχαριστώ κύριε Αγνωστάκη για το θέμα που είπατε. Δεσμεύουμε και θα λαμβάνονται υπόψη τέτοια γεγονότα όπως αναφέρατε προηγουμένως. Να δώσω τον λόγο στον κύριο Γλέτσο. Και θέλουμε και εμείς να μιλήσουμε... Στο λόγο κύριε Ανταζέλη μετά. Η κύριε Ανταζέλη έχει το λόγο. Ο κύριος Γλέτσος άκουσα. Συγγνώμη. Κύριε Πρόεδρε για να διευκολύνω τη διαδικασία μία δήλωση θα κάνει εκ μέρους της παράταξής μας ο κύριος Νίκος Μπέτσιος επί του θέματος της Λάρκο το οποίο μας έχει απασχολήσει και ως παράταξη το έχουμε καταγγείλει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της εταιρείας αυτής. Παρακαλώ να δώσετε το λόγο στον κύριο Μπέτσιο. Ευχαριστώ κύριε Πατζαλίου. Το λόγο είχε ο κύριος Μπέτσιος. Αγαπητοί συνάδελφοι. Το θέμα της Λάρκο όπως έχουμε πει κατεπανάληψη και έχουμε τοποθετηθεί σε πλίστες όσες σκέψεις αλλά σε πλίστα όλα όσα συλλαγητήρια και συγκεντρώσεις οι οποίες έγιναν τόσο στο χώρο του εργοστασίου όσο και στο χώρο του συντάγματος και όπου αλλού. Οι εργαζόμενοι είχαν τον πρώτο λόγο και εμείς βέβαια στηρίζαμε. Είχαμε πει κατεπανάληψη ως παράταξη ότι δεν πρέπει να πάμε σε αυτή την χείριστη θαέργα εξέλιξη της απόλυσης των εργαζομένων. Έπρεπε πάση θυσία η απόλυση των εργαζομένων να μην υπάρξει. Επίσης σε καμιά περίπτωση παρ' όσες τις διαδικασίες που θα ακολουθούσαν τις διαγωνιστικές το εργοστάσιο έπρεπε να βρίσκεται στη διτουργία γιατί αυτό το διάστημα μάλλον η τιμή του μηνικελίου βρίσκεται σε πολύ ψηλά επίπεδα και εμείς δεν πρέπει να κλείνουμε μια τέτοιο είδους στρατηγική σημασίας βιομηχανία. Επίσης είχαμε τοπινήσει κατά επανάληψην αυτό το ανάλγετο το οποίο θα συμβεί τώρα όπου εργαζόμενοι σε λίγο διάστημα θα βρεθούν έξω από τους οικείσκους και από τα σπίτια τους. Κάποια από αυτά τα οποία τονίσε πριν από λίγο ο κύριος η λαϊκή συσπήρωση για τις απολύσεις των εργαζομένων, για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων που πρέπει να γίνει τώρα για κάθε λόγο και όπως επίσης δεν πρέπει να υπάρχει και καμιά δυσμενής μυστολογική αλλαγή. Η εξέλιξη δεν είναι καλή, πρέπει και εμείς στην πράξη να στηρίξουμε τους εργαζομένους, στην πράξη να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε την όποια απόλυση με δυσμενείς συνθήκες και να είμαστε στο πλάι των εργαζομένων. Ευχαριστώ πολύ για μια ακόμη φορά. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ κύριε Μπέσσο και εγώ. Να είστε καλά. Ο κύριος Γιγκλέτσος έχει το λόγο. Κύριε Πρόεδρε να μου επιτρέψετε να σας πω συγχαρητήρια για την εκλογή σας δημόσια. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Να πω ότι συμφωνώ με τους προλαλήσατες, με τον κύριο Αναγλωστάκη, με τον Κώστα και με τον κύριο Μπέτσιο. Εν πολύ συμφωνώ με όλα όσα είπαν και να προσθέσω απλά ότι στρατηγικής σημασίας βεβαίως είναι το εργοστάσιο αλλά στρατηγικής σημασίας είναι και το ανθρώπινο δυναμικό εκεί. Αυτοί δεν είναι απλά εργαζόμενοι τους οποίους μπορούμε να πάρουμε και να τους βάλουμε να δουλεύουν στους ΟΤΑ, στα γραφεία ή οπουδήποτε άλλο. Αυτούς τους ανθρώπους τους έχει ανάγκη η Ελλάδα. Γιατί τους έχει ανάγκη η Ελλάδα. Θα δουλεύουν συνέχεια αυτοί οι μεταλλορίχοι. Όχι. Η Ελλάδα έχει μεταλλεύματα, έχει ορχεία και θα τα έχει και στο μέλλον. Οι επόμενοι που θα έρθουν να δουλέψουν και πρέπει να είναι Έλληνες, που θα εκπαιδευτούν. Δεν υπάρχουν σχολές για να εκπαιδεύσουν μεταλλορίχους, για να εκπαιδεύσουν ανθρώπους που κατεβαίνουν κάτω στις τόες. Αυτοί που εκπαιδεύονται στις τόες εκπαιδεύονται επί τόπου. Προηγούμενους, είναι στρατηγικής και εθνικής σημασίας οι ίδιοι αυτοί οι άνθρωποι. Δεν θα τους πάρουμε να τους βάλουμε σε ένα γραφείο στο ΝΟΤΑ ή να ανεβούν στο Πέδρο, στη Σκουπιδιάρα και να παίρνουν τα ίδια ή και περισσότερα λεφτά. Δεν μας συμφέρει σαν Ελλάδα, σαν κοινωνία. Είναι εθνικό κεφάλαιο αυτοί οι άνθρωποι. Είναι εγκληματικό αυτό που πάει να γίνει. Και για τη Λάρκο αυτή η καθεαυτή βεβαίως αλλά και για αυτούς τους ανθρώπους. Γιατί η πατρίδα έχει πολύ μετάλλευμα, πολλά ορυχεία. Χρειαζόμαστε μεταλλορύχους. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ και εγώ κύριε Γκλέτσο. Από τις ερωτήσεις που είχε στείλει η Λαϊκή Συμπληρωσία αν θέλει κάτι να συμπληρωθεί ο κύριος Μπαζδέκης. Λάρκο. Συνεχίζουμε. Να το κλείσουμε. Όμως παρατάξει να κλείσει το θέμα και να κλείσει ο κύριος Περιφεριάρχης. Να πω συμπληρωματικά δυο πράγματα και να συνεχίσω. Πέρα από τη δήλωση και ας κλείσει ο κύριος Περιφεριάρχης νομίζω. Ναι όχι θα συνεχίσουμε και με τις παρατάξεις υπόλοιπες. Καλώς. Εμείς θέλουμε να πούμε το εξής. Επειδή έκανε μια αναφορά ο κύριος Αναγιστάκης στη σημερινή απεργία. Πραγματικά περιφερειακό συμβούλιο και απεργία σημερινή δεν θα τέργιζε σε καμιά περίπτωση. Αν πραγματικά θέλουμε να σταθούμε δίπλα στους εργαζόμενους. Ωστόσο η απεργία έχει ανασταλεί και με δήλωση των σωματίων των εργαζομένων που αναφέρεται στο εξής ότι χθες σε μια συνάντηση που έγινε με την ειδική διαχείριση η ειδική διαχείριση δέχτηκε σχεδόν το σύνολο των ετοιμάτων που έθεταν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την εξέλιξη που έχουμε μέχρι σήμερα. Δηλαδή το γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει ακριβές σχέδιο και χρονοδιάγραμμα συντήρησης και επαναλειτουργίας του εργοστασίου. Καμιά μισθολογική μεταβολή των εργαζόμενων. Δεν θα βγουν οι εργαζόμενοι από τις βάρδιες τους, από τα νυχτερινά τους, από τις αργίες και τις κυλιακές. Άρας δεν έχουν μισθολογική μεταβολή, τουλάχιστον με την υπόσχεση της ειδικής διαχείρισης. Δεν απολύεται κανένας εργαζόμενος από τις εργολαβίες και κανένας από αυτούς που δουλεύουν ως μικροεργολάβοι στη Λάρκο, που σημαίνει ότι σε αρκετά από τα αιτήματα τα οποία ήταν το διακείδευμα της σημερινής απεργίας η ειδική διαχείριση δέχτηκε και είπε ότι θα προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι με δήλωσή τους, τα σωματεία δηλαδή, επισημαίνουν ότι πρέπει να είναι σε επιφυλακή και σε εγρήγορση σε κάθε περίπτωση για το αν θα υλοποιηθούν τα υποσχόμενα. Σε αυτή την κατεύθυνση νομίζω ότι χρειάζεται να υπάρχει εγρήγορση από όλους μας. Και με αυτή τη λογική εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει συμπαράσταση τους εργαζόμενους γιατί σε διαφορετική περίπτωση το επόμενο βήμα που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση είναι να τεμαχίσει σιγά σιγά τους εργαζόμενους μέσα από τη δίμηνη σύμβαση. Μόλις τελειώσει η δίμηνη σύμβαση δηλαδή να αρχίσει να απολύει οι εργαζόμενους, να ανανεώνει κάποιους μεμηνιές συμβάσεις ώστε να φτάσει στο τέλος του χρόνου και να τους έχει τελειώσει όλους. Αυτό φυσικά κατά τη γνώμη μας δεν μπορεί να υπάρξει και δεν θα υπάρξει γιατί οι εργαζόμενοι έχουν καταλάβει το σχεδιαζμό της κυβέρνησης, αλλά με αυτή τη λογική λοιπόν θα συνεχίσει το επόμενο χρονικό διάστημα ο αγώνας των εργαζομένων στον οποίο καλούμαστε να είμαστε αρρωγοί. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι η Λάρκο έφτασε σε αυτό το σημείο όχι μόνο εξαιτίας της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης. Το τονίζω γιατί και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στόχευαν στην κατεύθυνση που στοχεύει και η σημερινή κυβέρνηση. Σε αυτή την κατεύθυνση στόχευαν και είχαν προγραμματίσει και είχαν φτάσει στο σημείο να έχουν σχεδιασμούς αντίστοιχους με αυτούς που έχει σήμερα η κυβέρνηση. Άλλο ότι δεν πρόλαβαν τότε να τα υλοποιήσουν, άλλο ότι δεν τους το επέτρεψαν οι εργαζόμενοι να υλοποιήσουν τέτοιους σχεδιασμούς. Όπως και σήμερα η παρέμβαση των εργαζομένων δεν επέτρεψε τρία χρόνια τώρα να τους έχουν στείλει στην ενεργία. Επί τρία χρόνια ο γόνας των εργαζομένων ήταν αυτός που κράτησε τη Λάρκο ζωντανή και σε λειτουργία και όλους τους εργαζόμενους μέσα. Αυτό να είναι ξεκάθαρο. Οι κυβερνήσεις αλλού στόχευαν και η σημερινή και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα. Για να είμαστε καθαροί και να τα λέμε όλα. Ευχαριστώ κύριε Πασδάκη. Ο κύριος Γιώτης... Καλημέρα πάλι σε όλους, Πρόεδρε... Δεν ακούγεστε καλά κύριε Γιώτης, δεν ακούγεστε, σας παρακαλώ. Μ' ακούτε τώρα? Όχι, είναι... Ε, μ' ακούτε? Σας ακούμε, ναι. Ορίστε, έβωσε σαν κόπατος. Συνεχίστε, συνεχίστε Γιώτης, συνεχίστε. Ορίστε. Συνεχίστε, παρακαλώ. Καλημέρα λέω πάλι σε όλους και τις ευχές μου και σε σας, Πρόεδρε, και στον κύριο Σανιδά για τα καινούργια καθήκοντα που σας έχουν αναπεθεί. Εύχομαι καλή τύχη και σιδέρο κέφαλι. Λοιπόν, σαν παράταξη, είμαστε από την πρώτη στιγμή... Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Είμαστε από την πρώτη στιγμή κατά των μεθοδεύσεων της κυβέρνησης στο θέμα της Λάρκο και στο πλευρό των εργαζομένων, ούτως ώστε κανένας εργαζόμενος να μην απολυθεί. Έχω όμως την εξής απορία. Δύο απορίες μάλλον. 1.100 περίπου εργαζόμενοι οδεύουν με μεθοδεύσεις γιατί το πρόβλημα της Λάρκο, κύριε, δεν είναι σημερινό ούτε χθεςινό. Μεθοδεύεται πολλά χρόνια. Επί μακρό χρονικό διάστημα. Αλλά θέλω πρώτον, η πρώτη μου ένσταση είναι ότι οδηγούνται 1.100 περίπου εργαζόμενοι στην φτωχοποίηση και στην πείνα. Αλλά ταυτόχρονα κλείνουμε τα μάτια όλοι μας σε 9.000 εργαζόμενους που πέρασαν στην απόλυτη πείνα αυτήν και οι οικογένειές τους και είναι υγειονομικοί. Εκεί τα ανθρωπιστικά μας ρεφλέξ δεν λειτουργούν και κάνουμε ότι δεν το βλέπουμε αυτό. Είναι στη διπλανή μας πόρτα αυτοί οι άνθρωποι και αυτοί οι άνθρωποι όπως και οι εργαζόμενοι στη Λάρκο. Η δεύτερη μου απορία είναι για να ξεπεράσουμε λίγο τα ψηφίσματα και όλα αυτά που είναι κροκοδήλια δάκρυα και να δούμε κάποια στιγμή πώς μπορούμε σαν περιφερειακό συμβούλιο αλλά και σαν άτομα όλοι μας να κάνουμε κάτι πρακτικό για να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους αυτούς. Με προβληματίζει λοιπόν το δεύτερο πράγμα που θέλω να πω είναι ότι από το 1974 μέχρι σήμερα κύριοι έχει αποβιομηχανοποιηθεί όλη η χώρα. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας, κυρίως Νέας Δημοκρατίας, αφάνισαν εκατοντάδες εργοστάσια και βιομηχανιές. Αν αρχίσω να απαριθμώ θα πρέπει να μιλάω για όλη τη διάρκεια του περιφερειακού συμβουλίου. Είτε λοιπόν πέρασαν βιομηχανίες και εργοστάσια σε υμέτερους, σε πεθερούς υπουργών και λοιπά, είτε τις έκλεισαν είτε σε ξεναχέρια. Λοιπόν, όλα αυτά τα χρόνια λοιπόν κλείνουν τα εργοστάσια, θα κλείνουν οι κυβερνήσεις που πέρασαν και κυβερνούν στην μεταπολίτευση με αιχμή του δόρατος και δεκανήκη το κουμμουνιστικό κόμμα. Να τα λέμε και αυτά. Δεν θα αναφέρεστε στο κουμμουνιστικό κόμμα αγαπητέ, δεν θα αναφέρεστε. Δεν σας επιτρέπω να αναφέρεστε εσείς. Ένας ραζιστής δεν επιτρέπετε να αναφέρετε στο κουμμουνιστικό κόμμα. Δεν επιτρέπετε. Σας παρακαλώ, σας παρακαλώ, με ειρεμία και χωρίς αντεγγύσεις. Ευχαριστούμε πολύ. Και γεια σας, κύριε Γιώτη. Λύσανε οι βιομηχανίες. Μέχρι τώρα αφήσαμε και η χώρα έμεινε με μόνη ναυαρχίδα οικονομίας τον τουρισμό. Ας κάνουμε κάτι πέραν των ψηφισμάτων για τη Λάρκο και για αυτούς τους ανθρώπους που οδηγούνται μαθηματικά στην πίνα. Και η Λάρκο οδηγείται μαθηματικά μια ακόμα βιομηχανία που δεν είναι σημαντική για τους νομούς της στερεάς Ελλάδος, όπως είπε ο κύριος Αναγνωστάκης, νομίζω, αν δεν κάνω λάθος. Είναι στρατηγική σημασίας, είναι πολύτιμη η Λάρκο για όλη τη χώρα. Είναι ό,τι μας απέμεινε από βιομηχανία. Αυτά και κλείνω την λόγο. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Γιώτη. Συνεχίζουμε με την κυρία Πελιζόη. Κυρία Πελιζόη. Ναι, καλημέρα σε όλους. Καλημέρα σας. Καλή θητία εύχομαι. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Επειδή πάρα πολλές φορές έχουμε συζητήσει και για τη Λάρκο και άλλα θέματα, η μαγική λέξη είναι η ιδιωτικοποίηση. Όλα ξεκινάν από εκεί. Είναι μια πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτή η κυβέρνηση και οι προηγούμενες. Έτσι και να μην βγαίνουν τώρα οι συνάδελφοι εδώ, οι οποίοι εκπροσωπούν τα κόμματα και τις προηγούμενες κυβερνήσεις και κλαίνε και οδήρονται για τους εργαζόμενους και πού θα πάνε, γιατί έχουν βάλει την υπογραφή τους και τα προηγούμενα χρόνια για να οδηγηθούν πολλές βιώσιμες πραγματικά επιχειρήσεις και εργοστάσια και λοιπά να οδηγηθούν στην απαξίωση και στο κλείσιμο και το να απολυθούν οι εργαζόμενοι. Όσο ψηφίσματα και αν πάρουμε σαν περιφερειακό συμβούλιο, δεν λύνει το πρόβλημα. Το πρόβλημα θα λυθεί μόνο εάν αλλάξει ο τρόπος πολιτικής σκέψης και πολιτικής πρακτικής. Μόνο το ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν την εργασία τους, τη δουλειά τους, με αξιοπρεπείς συνθήκες, με μισθούς ανάλογος, με συλλογικές συμβάσεις και δε θα βρίσκονται κάτω από τον τρόπο της απόλυσης. Ας μην λοιπόν λέμε όλοι μας εδώ όλοι μαζί, γιατί το όλοι μαζί πραγματικά δεν ισχύει το όλοι μαζί. Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που πραγματικά όλα αυτά τα χρόνια με τους αγώνες τους παρέμειναν εκεί που παρέμειναν. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι συνεχίζουν με τους αγώνες τους να βάζουν εφραγμό σε αυτά τα σχέδια. Θα πρέπει να βρεθούμε στο πλευρό τους πραγματικά και όχι μέσα από όμορφα λόγια. Ξανατονίζω και λέω εάν δεν σταματήσει αυτή η πολιτική η οποία διαλύει τις θέσεις εργασίας, διαλύει τους εργαζόμενους τις συνθήκες που δουλεύουν, κλείνουνε όλα τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Θα παραμείνουμε στο ίδιο σημείο και συνέχεια βρισκόμαστε μπροστά στα ίδια προβλήματα. Εμείς ως αριστερή παρέμβαση έχουμε βρεθεί στο πλευρό των εργαζόμενων με όποιον τρόπο μπορούμε, τους στηρίζουμε και όχι μόνο τους στηρίζουμε, βρισκόμαστε στο πλευρό τους στο δρόμο γιατί είναι ο μόνος τρόπος για να διεκβηκίσουν αυτά που τους κλέβει και η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες. Σε ευχαριστώ. Είναι ένα δείγμα αυτό που έγινε στη Λάρκο ότι ο αγώνας των εργαζόμενων μπορεί να είναι νικηφόρος και αυτό θα πρέπει να το κρατήσουμε. Η μεθόδευση της κυβέρνησης συνολικά ήταν μια άθλια μεθόδευση. Έβαζαν ημερομηνίες οι οποίες οι ίδιοι δεν τηρούσαν ούτε η ειδική διαχείριση ούτε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας. Κανονικά το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να προστατεύει τον εργαζόμενο όχι τους εργοδότες. Είδαμε όμως μια συνολική μεθόδευση κατά των εργαζόμενων, η οποία και γι' αυτό το λόγο και τα δικαστήρια την ανέτρεψαν δύο και τρεις φορές και η αγωνιστικότητα των εργαζόμενων στη Λάρκο οδήγησε σε αυτές τις εξελίξεις που καταρχήν φαίνονται θετικές. Πρέπει και εμείς σαν περιφερειακό συμβούλιο να παρακολουθούμε το θέμα και σαν παρατάξεις. Είμαστε στο πλευρό των εργαζόμενων, δεν εφησυχάζουμε. Ελπίζουμε να δοθεί λύση γιατί η Λάρκο, η οποία πρέπει να είναι μια επιχείρηση δημόσια, έχει το νικέλιο, έχει και το κοβάλτιο, πολύτιμα υλικά ακριβά και πολύτιμα στις εποχές που ζούμε και το κοβάλτιο όπως είπα πριν. Και γι' αυτό εμείς συμπαραστικόμαστε στον αγώνα των εργαζόμενων. Θα είμαστε κοντά τους και πάντα θα είμαστε σε γρήγορση γιατί δεν ξέρουμε τι μεθοδεύσεις άλλες να ακολουθήσει αυτή η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κλείσει την Λάρκο, που είναι ένας στρατηγικής σημασίας επιχειρηματικός, μια επιχείρηση. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κύριε Βόλβελη. Από τους ανεξάρτητους θέλει κάποιος συνάδελφος να μιλήσει. Κυρία Καρίκα, κύριος Βαλισαρίου, κύριος Δρένιος, κύριος Σιαλβάς, ο κύριος Δούρος, ο κύριος Πατσιούρας και ο κύριος Εχεινιώτης. Ευχαριστώ. Το λόγο έχει ο κύριος Περφεριάρις. Ευχαριστώ Πρόεδρε. Είναι σημαντικό που συζητούμε για μια ακόμη φορά το ζήτημα της Λάρκο. Ακόμη σημαντικότερο το ότι, όπως διαβάζουμε στην κοινή ανακοίνωση των πέντες σωματίων, έχουν πάρει κάποιες δεσμεύσεις κεντρικά, οι οποίες έστω προς όραση τους ικανοποιούμε σε σχέση με το μεγάλο μέρος των ετοιμάτων τους. Αυτό δεν είναι βέβαια μια εξέλιξη προς πανηγυρισμό. Είναι όμως ένα πολύ θετικό δεδομένο, το οποίο μας δείχνει πως πρώτα οι εργαζόμενοι, και ούτε μπροστά τους, αλλά ούτε πίσω τους, δίπλα τους, όλοι εμείς, η Περφέρεια, η Δήμη και μια πολύ μεγάλη σειρά από ετερούς φορείς, οδεύουμε σε μια καλή πορεία γιατί, παρότι παρέλικη να επιχειρηματολογήσω για πολλοστή φορά σε σχέση με τη Λάρκο, θα γανιστώ και θα επεκτείνω λίγο μόνο την αναφορά του Αποστολίου Τουγκλέτσου, ότι η αξία της τη Λάρκο είναι απίρος μεγαλύτερη από το άθροισμα των μισθών των εργαζομένων της. Περιλαμβάνει ένα ολόκληρο οικοσύστημα το οποίο κινείται γύρω από τη Λάρκο και παράγει αξία. Περιλαμβάνει μέσα εμπειρία, τεχνογνωσία, διανοητικό κεφάλαιο, το οποίο είναι εξαιρετικά πολύτιμο και υπό τις τρέχουσες παραγωγικές συνθήκες, αλλά και συνολικά για τη μεταλληλουργική και μεταλλευτική και λατωμική παραγωγή της χώρας μας, που είναι πραγματικά εξαιρετικά σημαντική. Άρα λοιπόν, αυτά τα δεδομένα είναι που καθορίζουν και έχουν καθορίσει ξεαρχής και το χαρτί των πρωτεραιοτήτων μας στο δημόσιο και θεσμικό λόγο που αναπτύξεμε ως περιφερειακό συμβούλιο πάνω στη Λάρκο, δηλαδή διατήρηση λειτουργίας, προστασία και διατήρηση πλήθους εργαζομένων, διατήρηση εργασιακών δικαιωμάτων και δεδομένων. Με αυτά τα δεδομένα παρακολουθούμε και εμείς με προσοχή της εξελίξης, πάντα δίπλα στους εργαζομένους και επιμένω σε αυτήν την χωροταξική διατύπωση, γιατί πραγματικά αυτός είναι και οσοστός θεσμικά τρόπος, αλλά και αυτό που φέρνει εν τέλει και τα αποτελέσματα. Ευχαριστώ, Πρόεδρε. Ευχαριστούμε, κύριε Περιάρχα. Με βάση και την παρέμβαση προηγουμένους της κυρίας Μπατζελή, όπως ανακοίνωσα και προηγουμένους, δεν ξέρω αν ακούστηκα και γιατί δεν θελόμασαν κιόλας, θα συνεχίσουμε ερωτήσεις επ' ερωτήσεις, ιεραρχικά και παραταξιακά. Ξεκινάμε με την παράταξη του κ. Γλέτσο και για το θέμα το οποίο έχει αναφέρει για την καταστροφική πυργαγιά στον Ενώνα Φωκίδας, όπου έχει διάφορα ερωτήματα και ζητάει τη σύσταση. Καταρχήν έχουμε ένα ψήφισμα, αλλά πριν μιλήσω, κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να δώσω τον λόγο. Να τοποθετηθεί πρώτος ο κ. Παρασκευάς Δρώσος, και θα δικαιολογήσω αυτό, γιατί θέλω να προηγηθεί, να μιλήσει πρώτος, για τρεις λόγους, κ. Πρόεδρε. Πρώτον, είναι η εντοπιότητα. Δεύτερον, είναι διότι είναι καμένος ο ίδιος. Και τρίτον και σπουδαιότερον, λίγο μόλις άρχισε η φωτιά, επειδή πήγα και έμαθα, έμαθα από τους ανθρώπους που κάηκαν εκεί, μόλις άρχισε η φωτιά, ο ίδιος είναι αστυνομικός, μόλις άρχισε η φωτιά, ήταν εκεί, αμέσως ήταν εκεί, άρχισε να σβήνει μαζί με τους πυροσβέστης και τους συναδέρφους αστυνομικούς και από εκείνη την ώρα μέχρι και σήμερα, είναι δίπλα στους ανθρώπους που κάηκαν και κυρίως αυτούς που δεν έχουν τα μέσα κ. Πρόεδρε, γέροντες και διάφορους άλλους, που καταλαβαίνετε, και ανθρώπους που ζουν στην Αθήνα και δεν μπορούν να ταξιδεύουν με τα δύσκολα σημερινά μέσα, καταλαβαίνετε της ακρίβειας των καυσίμων κτλ κτλ και τρέχει απέναντι στο τέρας της γραφειοκρατίας τρέχει ο κ. Ρώσος Παρασκευάς, ο οποίος ανήκει στην παράταξη του κ. Αναγνωστάκη, είναι εκλεγμένος με την παράταξη του κ. Αναγνωστάκη, τρέχει εθελοντικά από το πρωί μέχρι το βράδυ για να βοηθήσει τους συνανθρώπους του, τους συμπολίτες του, να φτιάξουν τα χαρτιά τους μήπως ποτέ μπορέσουν και πάρουν την πολυπόθητη αποζημίωση. Θέλω λοιπόν και πρέπει λοιπόν πριν από όλους μας να μιλήσει για αυτή την καταστροφική φωτιά και μετά έχουμε να πούμε πολλά, πάρα πολλά κ. Πρόεδρε, πάρα πολλά έχουμε να πούμε, ο κ. Ρώσος Παρασκευάς από την παράταξη του κ. Αναγνωστάκη. Θα παρούσα λίγο από τις διαδικασίες Απροστόλη. Έχουμε, εμείς έχουμε καταθέσει ψήφισμα. Δεν ξέρω, έχετε λάβει επειδή εγώ να τελειώσω το ψήφισμα που έχουμε καταθέσει σε ψήφισμα πρέπει να το συζητήσουμε στο τέλος. Ωραία, έχει έρθει ως ψήφισμα γιατί υπάρχει μια διαφωνία εδώ. Εγώ το έχω, όχι, ο Φώτες με διαβεβαιώνει ότι έχει στείλει ως ψήφισμα. Εδώ ο πρόεδρος μου λέει ότι δεν έχει έρθει. Να ξέρουμε επί της να κάνουμε σωστά τη διαδικασία. Αυτό που έχουμε λάβει γράφει θέμα καταστροφική περκαγιά. Τα ερωτήματα είναι πολλά όπως για παράδειγμα. Δύο ερωτήματα για τις απαντήσεις και ζητούμε. Πρώτα σε κατάθεση ψηφίσματος. Κύριε Πρόεδρε, επί της διαδικασίας... Εγώ έχω εδώ μπροστά μου, από την παράταξη του κ. Βλέτσου, μια πρόταση ψηφίσματος. Τι έχω εδώ μπροστά μου, καταστροφική περκαγιά στον οργάνωμα της Φωκίδας. Δεν έχει έρθει. Εσείς μας το στείλαμε, κύριε Πρόεδρε. Ελάχιστον θα το τακτοποιήσουμε. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε. Καταθέσαμε ψήφισμα. Το λάβατε? Εγώ όχι. Δεν το λάβατε το ψήφισμα. Γιατί δεν το έλαβε ο πρόεδρος. Επί της διαδικασίας, παρακαλώ. Γιατί δεν το έλαβε ο πρόεδρος. Πρόταση κατάστασης ψηφίσματος. Γιατί δεν έφτασε στον πρόεδρο. Επί της διαδικασίας. Το έχουν πάρει όλοι. Το έχουν. Έχει σταλεί 28, 7, 12 και 41, χθες το μεσημέρι. Το έχουν πάρει όλοι. Αυτό μπορεί να στείλει, γράφει, πρόταση ψηφίσματος. Είναι μαζί με τις εμπεροτήσεις και έχει κατάσταση. Ούτε σκέφτεται κατάσταση ψηφίσματος. Αν δεν γράφει, στείλει, πρόταση ψηφίσματος, πώς θα φανταστεί ο πρόεδρος ή ο καθένας μας. Τώρα το ακούμε. Εμείς αυτό που στείλαμε γράφει πρόταση κατάσταση ψηφίσματος. Δεν θέλω τίποτα. Να κάνουμε απλά μια ακριτή συμβή. Ωραία, ωραία. Αν είναι το ψηφίσμα, πρέπει να συζητηθεί στο τέλος και να ψηφίσουμε. Υπάρχει διαφορά. Αν θέλει η παράταξη του κ. Μπλέσβου να συζητήσουμε για το ψηφίσμα, είναι άλλη διαδικασία. Θα τη δούμε. Ή αν θέλετε, όπως είπατε, να το βάλουμε στο επόμενο... Κύριε Πρόεδρε, το ψηφίσμα ψηφίζεται. Αυτή είναι η διαφορά. Το ψηφίσμα ψηφίζεται. Ναι, αλλά στη δική σας διακριτική ευκαιρία. Ό,τι θέλετε εσείς. Εντάξει. Εντάξει, ευχαριστώ. Αν πάει με τη μορφή πρόταση ψηφίσματος, θα πάει στο τέλος. Ναι. Εκεί όμως να έχουμε υπόψη μας, γιατί έχουμε κάνει ένα ατόπιμα. Ήταν τα ψηφίσματα της Καρίστου. Μας είχαν καταθέσει κάποιοι άνθρωποι ορισμένα ψηφίσματα κάτω. Τα περάσαμε, δεν τα έχουμε ψηφίσει. Οι μελισοκόμοι απαιτούν. Οι άνθρωποι εκεί που ήταν κάτω, έχουμε κάνει ατόπιμα ως περιφερειακό συμβούλιο. Σας το λέω, γιατί σε εμάς ήρθαν παράπονα. Και για τη δική μας τάση δηλαδή, δεν τον αναφέρομαι. Έχουμε και εμείς ευθύνη. Σημειώστε το, γιατί έχουμε αυτά τα ψηφίσματα. Νομίζω ότι σήμερα δεν μπορούμε να φύγουμε από το περιφερειακό συμβούλιο χωρίς να ψηφίσουμε αυτά τα ψηφίσματα. Ακριβώς. Νομίζω ότι εκεί είχαμε πάρει απόφαση να πούμε αυτά τα ψηφίσματα και να τα ψηφίσουμε στο τέλος. Για τον Μαρμάρη είχαμε πει, νομίζω να το χειριστούμε αν ψηφίσματος, αφού ήταν κάτι το οποίο προχωρούσε. Ότι στηρίζουμε έχει πολύ μεγάλη σημασία. Κύριε Περιέργα, έχει μεγάλη σημασία να βγει ως ψηφίσμα με την έννοια ότι οι άνθρωποι αυτοί θα στηριχθούν πάνω σε αυτό. Ότι έχουν τη συμπαράσταση. Δεν υποδεικνύει. Άντε, τι θα ψηφίστε ή δεν θα ψηφίστε. Απλά λέω, θυμίζω το σκεπτικό κίνηση της συνέδριας σας. Εν πάση περιπτώση, νομίζω ότι πρέπει να τα δούμε στο τέλος αυτά τα ψηφίσματα για να κλείσουμε και αυτό το εργοκριμμόντα. Και τους ταχυδρομικούς από το Μαρμπάρι. Αν έχουμε αυτά, μπορούμε να σας τα δώσουμε και να τα θέσουμε στο τέλος. Ευχαριστώ. Όπως ανέφερα και στην αρχή, είπαμε παραταξιακά και ιεραρχικά και ξεκινήσαμε. Αλλά και με ομαδοποίηση των διαφόρων θεμάτων. Λοιπόν, με το θέμα της πυρκαλιάς στην Άμφισα, έχει κυρία Ματζελή και ο κύριος Δούρος και ο κύριος Αναγωνωστάκης, που θα είναι ο κύριος Δρόσος Παρασχεβάς. Να δώσω τον λόγο στον κύριο Δρόσο. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ και τον Αποστόλη για τη βοήθεια και για τα καλά του λόγια. Ευχαριστώ όλες και όλους όσοι ήρθατε να συμπαρασταθείτε στην καταστροφή του Ελεώνα. Η πορεία μου στην αυτοδιοίκηση σχεδόν ξεκίνησε με αφορμή το κάψιμο του 2013 του Ελεώνα και δεν ξέρω αν θα είναι το τέλος μας το κάψιμο του 2022, με διαφορά λίγων ημερών μεταξύ τους. Έχω καταθέσει και ερώτηση και επίκαιρη ερώτηση και φυσικά θα περιμένουμε να συζητηθεί. Θα περίμενα να είναι εδώ και η περιφερειακή της Φωκίδας που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη συζήτηση. Δεν είναι, δεν γνωρίζω το λόγο, δεν μπορώ να πω τίποτα. Λείπει και ο αντιπεριφερειάρχης. Δεν συμμετέχει. Όχι, έλεγα ήταν εδώ, εντάξει, τέλος πάντων. Το θέμα είναι, θα είπε ο κύριος Γκλέτσος, δεν θα αναφερθώ στην ερώτηση, κύριε Πρόεδρο θα την πούμε μετά. Θα αναφερθώ στην καταστροφή, μια καταστροφή που την περιμέναμε και δεν είχαμε κάνει απολύτως τίποτα και δυστυχώς είναι τα λόγια μας καταγεγραμμένα στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Άμφισας. Όλους αυτούς τους μήνες ο Ελεώνας, να μην πω όλα αυτά τα χρόνια, είχε αφεθεί στην τύχη του και η τύχη του θα είναι κάθε λίγα χρόνια πλέον να καίγεται. Ο Ελεώνας αυτός δεν είχε τη φωτιά το 13, απόκαψε 50.000 δέντρα και δεν ξαναγίνε τίποτα. Στο μεσοδιάστημα αυτό, είχε 10 φορές τουλάχιστον εστίες πυρκαγιάς, που έτρεξαν οι αγρότες, οι πυροσβέστες, οι πυροσβέστες της ξαπλώστρας όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, ποιος μίλησε για ξαπλώστρα. Ποιος μίλησε για ξαπλώστρα. Αναγκάζομαι και αναφέρομαι στο θεσμό του Πρωθυπουργού, προσπαθώ να συγκρατήσω τα νεύρα μου και για να τα συγκρατήσω θα αλλάξω ατζέτα στη συζήτηση και θα ευχαριστήσω δημόσια τον Μπάμπι Τοφάκο, που αν αυτός είναι πυροσβέστικος ξαπλώστας, είναι ο άνθρωπος που καβάλισε την μπουλντόζα, έσπασε τα σύρρυματα, έσπασε τις αλυσίδες και μπήκε μέσα στη φωτιά να ανοίξει την αντιπυρική ζώνη που έπρεπε να την είχε ανοίξει η πολιτική προστασία. Και τι άλλο έκανε, το οποίο είναι έγκλημα στην εποχή μας, δεν το ανέβασε στα social media, δεν ασχολήθηκε καν. Ο άνθρωπος έκανε αυτό που κάνει όλη η Ελλάδα, έχει αρπάξει μια κλάρα και προσπαθεί να σβήσει σε έναν κρατικό μηχανισμό που είναι άσλιος, να μην πω την άλλη τη λέξη, γιατί μας ακούει όλη η Ελλάδα τώρα, και την ίδια ώρα η αντιπεριφέρεια Φωκίδαση είχε απλώσει έναν τουριστικό χάρτη, φοράγαν και καπελάκια από άλλη περιφερειακή ενότητα, δεν σκεφτήκαν να βάλουν και άλλες περιοχές μας και βγάζαν φωτογραφίες. Ο τρόπος που λειτούργησε η πυροσβέστηση ήταν το ίδιο, να μην πω και χειρότερος, από το 2013, τα παιδιά οι πυροσβέστες πέσαν χωρίς εφόδια μέσα στη φωτιά, το αποτέλεσμα είναι αυτό που είναι, η φωτιά είναι πολύ μεγαλύτερη, πολύ μεγαλύτερη από το 2013 και οι άνθρωποι καταστράφηκαν ολοσχερός. Οι κουβέντες που κάνω, όπως πολύ σωστά είπε ο Αποστόλης, γιατί τρέχω θα σας πω γιατί τρέχω, είναι ότι δρώσω τα παρατάω, δεν μπορώ άλλο, γιατί ένας άνθρωπος, το 2013 ήταν 55 χρονών, κάηκε, φύτεψε τα δέντρα, τα πότιζα από τη βρύση της αυλής του, γιατί δεν με ερεμνήσει το κράτος να υπάρχει άδρευς στον Λεώνα, από τη βρύση, με αυτές τις τιμές που ετοιμάζει η ηδά, με μπετόνι μπετόνι το δεντράκι και σήμερα αυτός ο άνθρωπος είναι 64. Σας συνεχίσει δηλαδή μέχρι τα 80 του να ποτίζει και μετά, σύμφωνα με το προσδόκιμο ζωής στους μεσογειακούς λαούς, όσο πιο αργά τόσο πιο καλά βέβαια, να εγκαταλείψει το μάτι ο κόσμος και να φορτωθούν τα βάσανα οι υπόλοιποι. Και ερχόμαστε εμείς εδώ τώρα. Ευτυχώς, ξέρω ότι έχω τη συμπαράσταση από πολλές παρατάξεις, ξέρουν οι αγρότες, όχι εγώ, ή μάλλον οι πυρόπληκτοι, παύουν να είναι αγρότες, είναι πυρόπληκτοι πλέον, είναι πλέον στην ίδια μοίρα με τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ που παίζονται ζάρια στις πλάτες τους, σήμερα φεύγεις, αύριο μένεις, και να δούμε μετά ποιος θα ξαναμπεί, γιατί αφού μου δόθηκε ο λόγος, πρέπει να το πω γιατί εμείς από το Μεροκάμα το ξεκινήσαμε, να δω ποιος θα μάθει τον επόμενο εργαζόμενο της Ελλάδας πώς θα μπει στη γαλαρία. Γιατί έτσι είναι και η Φωκίδα, γαλαρίες έχει, βοξίτι. Πάμε, οδεύουμε, οδεύουμε προς καταστροφή. Λοιπόν, από έναν πυροσβέστης ξαπλώστρας όπως και άλλοι χιλιάδες, που η επικοινωνία μας ήταν μέσω του Facebook, γράφαμε, γράφαμε στους προσωπικούς μας δογοργισμούς, βάλτε τα τρακτέρ εκεί, ανοίξτε τις γεωτρίσεις αυτές, φανταστείτε, αυτή ήταν η οργάνωση. Και το αποτέλεσμα ήταν αυτό που ήταν. Κινδύληψε και το ιστορικό μοναστήρι του προφήτη Λία, έγινε μια τιτάνια προσπάθεια να μην καεί, και πλέον οι αγρότες απογοητευμένοι είπαν, μήπως είναι καλύτερα να φτιάξουμε και ένα μοναστήρι στο μέσον του Ελεώνα, μήπως προστατευόμαστε κι εμείς. Και επανέρχομαι τώρα ότι από το 2013 μέχρι το 2022 που ξανακαήκαμε και καταστραφήκαμε δεύτερη φορά, είχαμε τα σημάδια, είχαμε πυρκαγιές και δεν είχαμε κάνει τίποτα. Και δεν λέω είχατε, βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Γιατί όπως έχω αναφέρει και στην ερώτησή μου, γράφτηκε στο λογαριασμό μας κυρίες συνάδελφοι. Αυτή είναι αυτοδιοικητική ήττα, γράφτηκε στο λογαριασμό μας. Έχουμε λογαριάσει στη τεία μας πόσες χιλιάδες ελαιόδεντρα έχουν καεί στην περιφέρεια στερεάς. Έχουμε λογαριάσει πόσες χιλιάδες τόνι λάδι και βρώσιμις ελιάς δεν θα υπάρχουν. Έχουμε λογαριάσει τι συμβαίνει με την επιστημιστική κρίση που έρχεται. Αυτό το λάδι θα λείψει από φτωχές οικογένειες. Η τιμή του λαδιού θα εκτοξευτεί, όχι για τον παραγωγό, να προλάβω και τον αντιπεριφεριάρχη να μη χαρεί. Ο παραγωγός θα εκβιάζεται με το μαχαίρι στο λαιμό και λόγω των χρεών του θα πουλάει κοψοχρονιά. Για τον παραγωγό δεν θα αλλάξει τίποτα. Και αυτός ο Ελεόνας τι ήταν, ήταν κομμάτι της ψυχής μας. Ήταν ο Ελεόνας που έρχονταν ο καθηγητής πανεπιστημίου από την Αθήλα μαζί με τον αγρότη και τον μετανάστη και μαζεύαν δίπλα δίπλα. Γιατί ξέρετε τι ήταν. Ήταν κάτι σαν τελετουργικό. Ήταν αδιανόητο για τον κάτοικο της Φωκίδας να μην μαζέψει τη σωδιά του. Ήταν ντροπή. Ήταν θέμα συζήτησης. Και ο οικονομικός σκέλος έρχονταν στο τέλος. Αυτά όπως σωστά είπε ο Αποστολής ένα κτήμα που κάηκε. Το είχαμε τρεις γενιές. Με την οικογένεια του σημερινού δημάχου. Οι παππούδες του ήταν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του στρατού, στρατηγοί. Μας άφησαν παραγγελιά και κληρονομιά ότι δεν θα ρημάξουν τα κτήματα με κανένα κόστος. Με αυτές τις οικογένειες είμαστε καλύτερα και προσυγγενείς. Τα κτήματα εκεί μαζεύονται με οικογένειες μεταξύ τους. Κόπηκε και αυτός ο δεσμός. Θα μπορούσα να πω πολλά αλλά δεν πρέπει. Όλοι έχετε καταλάβει τι γίνεται γιατί όλοι ήρθατε και όλες οι παρατάξεις. Σε ευχαριστώ από καρδιάς γι' αυτό και σας ευχαριστούν και οι αγρότες. Θα τα πούμε μετά και στις ερωτήσεις και θέλω να βγει συμπέρασμα να παραδώσουμε λεώνα. Αυτών που κάψαμε. Σας ευχαριστώ πολύ για την υπομονή σας. Ευχαριστώ τον κ. Παραξιβά. Η δυο θένια έχει πέσει και ο κ. Δούρος ο Χρήστος. Ο κ. Δούρος και συγγνώμη. Κυρία Μπατζελή όταν πάμε γυριαρχικά. Που αναφέρετε στο Δελφικό ένα όνα. Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να απαντήσω στον κ. Παρασκευά. Γιατί εγώ δεν διάβασα την ερώτηση για αυτό το δελφικό. Γιατί ανέφερα το όνομά μου. Να προηγηθώ κ. Παρασκευά. Τι έχουν ακούσει όλοι. Συγγνώμη. Η ερώτηση απλά να απαντηθεί όμως. Κύριε Πατζελή έχει τον όνομα. Κύριε Πρόεδρε είμαι ο Δελμούρος ο Γιώργος. Θα ήθελα το λόγο υπηροσωπικού να απαντήσω στον κ. Παρασκευά. Δεν είναι την κ. Πατζελή. Θα την παρακαλούσα να μου επιτρέψει να μιλήσω πρώτα. Κύριε Πατζελή. Μας ακούει η κ. Πατζελή, η κ. Πατζελή μας ακούει. Δεν ακούει αυτό. Ανοίξτε το μικρόφωνο. Έχω το λόγο κ. Πατζελή, ο Δελμούρος είμαι. Κύριε Πρόεδρε. Κάποιος να ενημερώσει την κ. Πατζελή ότι δεν ακούγεται. Κύριε Πρόεδρε, θέλω το λόγο υπηροσωπικού. Ο Δελμούρος είμαι επειδή... Κατερίνα, το μικρόφωνο σου. Δεν ακούμε τίποτα. Θα μιλήσω στο τέλος κ. Δελμούρο, μόλις κλείσουμε το θέμα με τις προκαλές. Εντάξει κ. Πρόεδρε. Ευχαριστώ πρόεδρε. Τώρα ακούγεσαι Κατερίνα. Τώρα σε ακούμε. Με ακούτε. Ακούγεσαι Κατερίνα μίλα ναι. Με ακούτε. Με ακούτε. Σας ακούμε. Με ακούτε. Με ακούτε. Ναι, ναι. Ωραία, ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα πραγματικά να ευχαριστήσω τους δύο αγαπητούς συναδεύους. Βρωσό Παρασκευά, τον Μπαμπι Φάκο, όπου πραγματικά βρισκότανε στην πρώτη γραμμή πυρός, όπως και όλες τις αυτοδικητικές δυνάμεις, οι οποίες συνέβαλαν ή βοήθησαν στην κατάσβεση αυτής της μεγάλης πυρκαγιάς ενός ιστορικού ελεώνα, όπως αυτού του δελφικού ελεώνα. Έχουμε καταθέσει μια συνολική πρόταση. Μια πρόταση η οποία έχει να κάνει όχι μόνο με τον καταμερισμό των ευθυνών, όπου πραγματικά την κύρια ευθύνη τη φέρνει η κυβέρνηση, η περιφερειακή αρχή, οι οποίοι οφείλουν να απαντήσουν σε κέρια ερωτήματα, για να μην επαναληθούν τραγικές καθυστερήσεις από ζημιώσων, παρεμβάσων, όπως έχει γίνει στις τελευταίες φυσικές καταστροφές. Όπως επίσης, ήταν η πρώτη πυρκαγιά όπου δοκιμάστηκαν φέτος όλες οι περιφερειακές δημοτικές αρχές, οι προσβατικές δυνάμεις, η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και εμείς ως Περιφερειακό Συμβούλιο και ως Οικονομική Επιτροπή. Είχαμε ζητήσει από τον κύριο Περιφερειάρχη που είχε επισκεφτεί τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, όπως μας παρουσιάσει το συνολικό πρόγραμμα της Πυροπροστασίας. Δεν έγινε, θα το δούμε στο μέλλον, αν ποτέ και όταν ετοιμαστεί. Έχουμε δύο θέματα τα οποία πρέπει να αποφασίσουμε ως Περιφερειακό Συμβούλιο και το κείμενο εισήγηση την οποία εγκαταθέτουμε δεν είναι τόσο ως ερώτηση όσο και ως εισήγηση σχεδιασμού για το τι πρέπει να κάνει η Περιφερειακή Αρχή και το Περιφερειακό Συμβούλιο το επόμενο χρονικό διάστημα. Πρώτο θέμα είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων. Ποιο είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη στήριξη των αγροτών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές στη 4 Ιουλίου 2022 και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα διότι μέχρι σήμερα μόνο οι καταμετρήσεις έχουν γίνει και αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί. Δεύτερο, με ποιο τρόπο θα αποκατασταθούν τα ελαιόδεντρα που καταστράφηκαν εάν λάβουμε υπόψη μας ότι αυτά τα ελαιόδεντρα δεν ήταν πρόσφατα ελαιόδεντρα δενδρύλια ελιάς μιας άσχετης ποικιλίας αλλά φέρουν μια πολιτιστική ιστορικότητα και μια διαδρομή για ό,τι αφορά μια εξαιρετική τοπική ποικιλία όπου όπως είπε ο κύριος Δρόσος αυτή η ποικιλία θα λείψει τόσο από την τοπική κοινωνία αλλά όσο και από το εμπορικό ιστοζήγιο της ίδιας της χώρας διότι έχει μεγάλο κύκλο εργασιών. Τρίτον, ποια είναι τα μέτρα αργής που θα εφαρμοστούν στους υλοπαραγωγούς που δεν έχουν συμπληρωματικά ή αναλλακτικά εισοδήματα διότι άλλο να είσαι τετροπαγγελμτίας ή άλλο να είσαι επαγγελμαγρότης. Και τέλος, ποιες θα είναι οι αποκινού δράσεις για δημιουργία και ενίσχυση αντιπυρικών ζωνών και εξοπλισμού των βασικών υποδομών πυρόσβεσης στα χώρα που βρίσκονται στα όρια του Ελέωνα Άμφισας, Αγιος Γιώργης, Αγιος Κωνσταντίνος, Σερινάκη, Ητέα, Χρυσός Ελέωνας. Εδικτίωση αντιπυρικών ζωνών που δεν υπήρχε μέχρι τώρα ή που δεν λειτούργησε ορθολογικά και σωστά μέχρι τώρα. Αυτά είναι τα ερωτήματα τα πρέπει να απαντηθούν σήμερα ή τουλάχιστον αύριο. Το δεύτερο όμως μεγάλο ζήτημα το οποίο θέτουμε ως πρόκληση πολιτικού διαλόγου, περιφερειακού διαλόγου, αλλά και διαλόγου με την ίδια την κυβέρνηση, είναι το πώς βλέπουμε από εδώ και πέρα να αναπτύσσεται ο Δελφικός Ελέωνας, να δράξουμε των ευκαιριών όπου υπάρχουν σε αναπτυξιακά προγράμματα και να αναδιπλωθούμε στην κατώτερη θέση, την οποία είχαμε εντάξει αυτόν τον Δελφικό Ελέωνα στο γενικότερο πλαίσιο ας το πούμε ανάπτυξης της περιοχής μας. Για να μη μακρηγορώ γιατί το θέμα αυτό θα το δέσουμε προς διαβούλευση σ' όλους τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς, εμείς θέτουμε προτεραιότητα τη διασφάλιση των παραδοσιακών ελεώνων όπου αναφέρθηκε προγουμένως και από τους αγαπητούς συναδεύους για το ρόλο τους ιστορικά και θα υπάρχει μια ολοκληρωμένη πρόταση την οποία ανάλλωσε και καταγράφουμε στην εισήγησή μας. Θα περάσω όμως στα ζητήματα του ειδικού προγράμματος που πρέπει να διεκδικήσει το περιφερειακό συμβούλιο για το δελφικό Ελέωνα στα πλαίσια των αποφάσεων για την ενίσχυση του αγροδιατροφικού κλάδου, την ανθεκτικότητά του στις κλιματικές αλλαγές, την ορθολογική διαχείριση των ιδάτων και τη συμβουλή γενικότερα της πολιτιστικής διαδρομής και ταυτότητας του χώρου αυτού. Αγαπητοί συνάδελφοι, προτείνουμε όπως συζητηθεί ευραίως και ενταχθεί στο αναπτυξιακό μου σχεδιασμό, τουλάχιστον εμείς ως αντιπολίτευση, ένα ειδικό πρόγραμμα. Πρώτον, την ένταξη και κατοχύρωση του δελφικού Ελέωνα σε πρόγραμμα ολοκληρωμένων χωρικών επενδύσεων, όχι, εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις του προγράμματος και μάλιστα μπορεί να αποτελέσει και πηλωτικό πρόγραμμα για την ένταξη και άλλων πιστοποιημένων παραδοσιακών και ιστορικών ελεώνων. Στην περιφέρειά μας, καταρχήν. Δεύτερον, την ολοκλήρωση της μελέτης διαχείρισης του Ελέωνα, που είναι υποχρεωτική διαδικασία και την επιβάλλει η απόφαση για την αλλαγή των ορίων ζώνης α και β του δελφικού τοπίου από το 2012 και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Τρίτον, στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού για την κοινή αγροτική πολιτική μέχρι το 2022, η οποία εμπλουτίζεται υποχρεωτικά από περιφερειακό σχεδιασμό και πολιτικές, είναι σκόπιμό, όπως καταθέσουμε, ειδικές συμπληρωματικές ενισχύσεις για τους ετοιμοπαραγωγούς ιστορικών ελεώνων αρχής γεννωμένης αυτού του ελεώνα, των δελφών, διότι επιβαρύνεται σε ισαγωγικά με μία μεγάλη ιστορικότητα, εδαφολογικά χαρακτηριστικά, ποιότητα εδαφών και ανεγνωρισμένο προϊόν. Αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να το προτάξουμε στις προτάσεις μας για την κοινή αγροτική πολιτική, η διαπραγμάτευση της οποίας λύγει τον επόμενο μήνα. Τέταρτον, τα συμπληρωματικά έργα υποδομής εκτός του αρθεστικού συστήματος, που πρέπει να απεμπλακεί και να ολοκληρωθεί τάχιστα, όπως εκείνα περιβαλλοντική προστασία, φύλαξη, πυρασφάλεια, καθαρισμός, ενεργειακή, αυτάκια, ψηφιακή διασύνδεση των εργασιών και των υπρεσίων, η πρόβληψη επικίνδυνων φαινομένων είναι σκόπιμα να προγραμματιστούν άμεσα και με τη βοήθεια του Ιωπωνικού Πανεπιστημίου Άμφισσας, που φύλουμε να είναι μεταξύ των υπευθύνων για την επιστημονική και παραγωγική λειτουργία, να κατατεθεί η ονοκληρωμένη πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης, διότι υπάρχει ειδική γραμμή, ειδικό πρόγραμμα, έκκλημα και συνδυατή με τις δυνατότητες που προκύπτουν και με την UNESCO, ώστε να μην χαθεί κρίσιμος χρόνος. Πέντον. Έτοιμα στήριξης και αποζημιώσων από την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ταμείο Αλληλεγγύης. Για αποζημιώσεις και έργα υποδομών στην περιοχή λόγω της μεγάλης καταστροφής. Το βασικό κριτήριο δεν είναι τόσο η έκταση της πληγής ασέκτασης, αλλά η απώλεια της προστηθέμενης αξίας του πλητώμενου προϊόντος των ελαιοδέντρων και της ελιάς, όπου είναι μεγάλο σαν ποσοστό στο καθαριστό εισόδημα του νομού. Το θέμα αυτό, με πάρα πολύ απλά λόγια από αυτό όμως και ο κύριος Δρόσος. Έκτον, ειδικό ασφαλιστικό σύστημα εισοδηματικών αποζημιώσεων και κάλυψης του κόστους αναφυτέψων για ειδικές κατηγορίες προστατευόμενων προϊόντων όπως είναι άλλωστε και του ιστορικού Ελέωνα, όπου αυτό πρέπει να είναι ειδικό ασφαλιστικό πρόγραμμα πέρα και έξω από τον Ελγά με δημόσιους πόρους και όχι πολιτικούς. Πολιτική η οποία άρχιστε προβλέπεται και στη Νέα Κάπ και η περιφέρεια θα πρέπει να το προτείνει στον περιφερειακό σχεδιασμό για την κοινή αγροτική πολιτική. Και κλείνω με την ολοκλήρωση των έργων άνδρεψης του Ελέωνα Άμφυσας και παιδιάδας Μόρνου, των αποθεμάτων για μικρές, των αποθεμάτων Σέβινων της λειτουργίας και Μόρνου, την λειτουργία του παλαιού δικτύου, της ανάγκης για μικρές φυσικές δεξαμενές, που είναι όλο αυτό το ιδαντικό συμπλεγμά συγκοινωνούντα δοχεία, που θα βοηθήσουν πολύ στην επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσή τους αλλά και για την προστασία όλης της διαχείρισης του συστήματος του δευτικού τοπίου. Είναι μια πολύ μεγάλη καταστροφή. Δεν θα περιοριστούμε μόνο ποιοι είναι υπεύθυνοι, αλλά είμαστε κυρίως εμείς ως Περιφοριακό Συμβούλιο αρμόδιο και υπεύθυνο για τη μεγάλη εικόνα την οποία πρέπει να σχεδιάσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και να γνωρίζετε ότι η πατρίδα Μεσυστηριά, το θέμα του δευτικού Ελεώνα θα το θέσει προς δημόσια διαβούλεση. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστούμε την κυρία Μπατσελή. Το λόγο έχει και ο Χρήστος Σοδούρος για το ίδιο θέμα με το έτοιμά του που έχει κάνει. Θα ήθελα να πω και πάλι ότι πίστευα και πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε επί της ουσίας. Δεν υπάρχουν ούτε φωτογραφίες για να αποδείξουν αν είμασταν ή δεν είμαστε εκεί, αλλά πάντα πρέπει να κοιτάζουμε την ουσία και πώς συνεργούμε για το μετέπειτα και το έπειτα από μια μεγάλη καταστροφή. Πάντα το θέμα είναι ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα και αυτό είναι και στον Ελεώνα της Άντζος και στον Ελεώνα που είναι στην περιοχή της Λίδας και σε όλους τους μεγάλους καλλιέντους. Τρία πράγματα θέλω να θυμίσω. Ότι το 2019 καθιδέθηκε η ερώτηση για την άγδρεψη του Ελεώνα. Ποτέ δεν τελείωσε αυτό το έργο. Θα βοηθούσε? Πιστεύω ναι. Δεύτερον, θα μπορούσε όταν έγινε το περιφερειακό συμβούλιο να υπάρχει μια ανάλυση το ποια μέτρα, γιατί είχε τεθεί ερώτημα, ποια μέτρα έχουμε πάρει ώστε να μην ξανασυμβούν τα ίδια πράγματα που συνέβησαν στις καταστροφικές περικαλίες της δωρίδας. Δεν απαντήθηκε. Επί της ουσίας πιστεύω ότι θα πρέπει να υπάρξει όχι μόνο με απορμή τις καταστροφές του Ελεώνα της άμψας, να υπάρχει η ασφάλιση καλλιεργειών. Νομίζω και έχει ψαχτεί ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά προγράμματα που μπορεί να ενταχθεί η Ελλάδα όχι μόνο για τον Ελεώνα, αλλά να υπάρχει η ασφάλιση καλλιεργειών. Ώστε άμεσα οι καλλιεργητές να παίρνουν τα χρήματα και να μην περιμένουν πότε θα γίνουν οι εκτιμήσεις, πότε δεν θα γίνουν και από εκεί και πέρα να είναι όσο δυνατούν πιο άμεσος οι αποτυμείωσί τους. Δεύτερον, θα έπρεπε χθες, όχι σήμερα, χθες να έχει γίνει ο σχεδιασμός αναδιοργάνουσης και αναδημιουργίας του Ελεώνα και της Άλβησας, αλλά και γενικότητα των καλλιεργειών που έχουν καταστραφεί από αυτές τις επεργαγές. Είναι λοιπόν πράγματα τα οποία θα πρέπει να σχεδιαστούν και θα έπρεπε ήδη να έχουν σχεδιαστεί αν είχαμε ελάβει υπόψη τις καταστροφές που είχαν γίνει τις προηγούμενες φορές. Δεν θέλω να τα περισσότερα τα είπαν οι συνάδελφοι. Δεν πρόκειται να πω κάτι ούτε για να πει στις επιμερίδες ούτε ότι κάνουμε το κάνουμε για να δείξουμε κάτι. Η ουσία είναι ότι οι ενέργειες που γίνονται, γίνονται για να μπορεί να έχει όφελος ο οποιοσδήποτε έχει καταστραφεί από αυτές τις ζημιές. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ τον κύριο Δούρο. Στη συνέχεια θα ήθελα να αναφερθεί στο θέμο την περιφεράριξη ο κύριος Δελμούζος, ο Γιώργος. Κύριε Πέδρε να βάλω και μια ερώτηση μια και θα μιλήσει ο κύριος Δελμούζος συμπυρωματικά. Το 2017... Συγχωρείστε με λίγο, εγώ ζήτησα επί προσωπικού να απαντήσω στον κύριο Παρασιβά. Μην το βάλετε στην ερώτηση. Τώρα είναι να το απαντήσω στα θέματα της πυρκαλιάς όλα μαζί. Ό,τι θέλετε όμως. Ό,τι πει ο πρόεδρος. Τι ακριβώς, γιατί δεν θα σ' ακούσαμε κύριε Μπολγαρη, τι θέλετε. Ήθελα να βάλω ένα ερώτημα, ο κύριος Δελμούζος πάρω στο ζήτημα. Ο κύριος Δελμούζος θέλει να απαντήσει επί προσωπικού. Τώρα δεν ξέρω. Βάλτε στη διαδικασία. Ακούτε, άκουσα και τον κύριο Γιώτη να βάλουμε κάποια ερωτήματα και εμείς. Ναι, θέλουμε και οι υπόλοιποι φαντάζομαι κύριε Μπολγαρη να το προσθετηθούμε. Ναι, ναι. Αυτό δεν είναι απλό ούτε... Αυτή είναι η διαδικασία ερωτήσεων-επερωτήσεων. Απαντά ο αρμόδιος αντιπεριφεριάρχης και ο κύριος περιφεριάρχης. Γι' αυτό, Αντώνη, κράτησέ το, σε παρακαλώ, το θέμα αυτό. Να συνεχίσουμε τη διαδικασία, γιατί έχουμε και άλλα θέματα και πάρα πολλά. Και νομίζω δεν είναι και η ώρα, ας πούμε, κατάλληλη. Θα καθυστερήσουμε πάρα πολύ. Δεν ξέρω αν σε καλύπτω. Ένα πράγμα. Τι έχει γίνει με το σχέδιο διαχείρισης που έχει πάρει από απόφαση ο δήμος, δελφών, το 2017, γιατί δεν προχώρησε. Εντάξει, θα το σημειώσω ο κύριος αντιπεριφεριάρχης. Εντάξει, Αντώνη, ευχαριστώ πολύ. Πρόεδρε, πρόεδρε, είναι μίζωνο σημασίας και ο Ελεόνας, αλλά και οι καταστροφές, όχι μόνο στη Φωκίδα. Και νομίζω δεν πρέπει να το περάσουμε έτσι. Και δικαιούνται οι παρατάξεις για δύο λεπτά να το προθετηθούν. Και, κύριε Γιώτη, ξέρετε τη διαδικασία, τώρα δεν θέλω να το αλλάξουμε, είναι και η πρώτη μου μέρα. Συνεχίζουμε αυτά που έχουν συμφωνηθεί και αυτά που έχουν καθοριστεί. Σας παρακαλώ, αν είναι δυνατόν. Παρακαλώ τον γύρο δερμού μου. Παράξει, δηλαδή, αυτή η καταστροφή πάλι ανέμακτα για όλους. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ. Καλημέρα σας, κύριοι. Θα ήθελα πριν απ' όλα να σας ενημερώσω για την πυρκαλιά που ξέσπασε τα 4-7 μου στην περιοχή Σερνικακίου. Πάλι στην περιοχή Σερνικακίου, του Δήμου Δελφών. Η Πριγματική Προστασία διέθεσε συνολικά 60 οχήματα, 108 άτομα, 7 ελικόπτερα και 9 αεροπλάνα πυρόσβησης. Χωρίς αυτά δεν θα καταφέραμε να σβήσουμε τη φωτιά. Η Πριγματική Προστασίας της Επιέπτυξης Νοφοκύδας διέθεσε 7 αεροφόρια, οχήματα σε 24 ορβάση, ιδιωτών μαζί με τους ισχυριστές τους, 6 μηχανήματα αεροεδιωτών και 3 μηχανήματα αερογωτης υπηρεσίας. Το τρίο, δεν θέλω να σας ξενίζει, είναι η αεροπιστηροφόρα που δεν διαθέτει σχεδόν κανένας άλλος. Όπου τα παιδιά κοιμόντουσαν δίπλα στην πυρκαλιά, νύχτα-μέρα. Στις πρώτες μέρες η πυρκαλιά σχεδόν είχε περιοριστεί τη δεύτερη μέρα. Σχεδόν, είπα. Αποτέλεσμα του συμβάτους ήταν να κάνουμε 12.500 στρέμματα, εκ των οποίων τα 3.000 στρέμματα περίπου ήταν αεροδέδρα, τα οποία εκτιμούνται στις 45.000 αεροδέδρα. Αυτή είναι η πρώτη ανάγνωση και είναι η δύσκολη ανάγνωση, γιατί σε ένα χρόνο περίπου θα δούμε πώς από τις 45.000 αεροδέδρα είναι νεκρά ή μη νεκρά. Ο λαϊκισμός και η αμετροέπια δεν έχουν τέλος, νομίζω. Το έχω πει 100 φορές και έχουν ζητήσει να σταματήσουν. Για ποιον το λέτε αυτό, κύριε Δελμούρθο? Για τον κύριο Παραστονάχαρτη, για αυτό πήρα να μιλήσω. Θα σας παρακαλέσω πάρα πολύ, επειδή συζητάμε ένα πολύ σημαντικό θέμα, να μη λαϊκίζετε. Εγώ δεν λαϊκίζω. Να μη λαϊκίζετε. Εγώ, κυρία Πατζελή, δεν λαϊκίζω και δεν σας έχω διακόψει ποτέ. Δεν έχω λαϊκίσει ποτέ εγώ. Αυτό αναφέρω τίποτα περισσότερο. Σας παρακαλώ, κυρία Πατζελή, να μη κάνουμε διάλογο, σας παρακαλώ. Μη χαρακτηρίζετε τις τοποθετήσεις των συναδέλφων σας. Ακούστε, κυρία Πατζελή, όταν είμαστε στην πρώτη μάχη της οικογένειας μας. Παρακαλώ, κυρία Πατζελή, καλύτερα να μην έχετε επιλεκτική αμυστησία. Έτσι, αυτό είναι ακριβώς. Όταν λένε για τη μεγάλη πυρκαγιά ότι συνοχλούν τα καπελάκια μας, δεν μπορούσα να τον απαντήσω, κυρία Πατζελή, με όλον τον Ευγένια και με όλον τον σεβασμό. Λοιπόν, κύριε Παρσιβά, η φωτιά δεν έφτασε στη θάλασσα της Ιταίας και ούτε έσβησε από τη θάλασσα της Ιταίας. Έσβησε από όλους εμάς που είμαστε στην πρώτη γραμμή. Στα πρώτα σπίτια της Ιταίας έσβησε η φωτιά, την προσβεστική παρουσία του Περιφεριάρχη, κύριε Παρσιβά. Έτσι, ο Περιφεριάρχης ήταν στην πρώτη γραμμή, ήταν δίπλα μας, μας κατούσε το χέρι και στο χάρτη που κάναμε, είχε καλέσει σοπ ο Περιφεριάρχης με όλους τους εμπλεκόμενους πολιτικούς και μη φορείς. Σοπ σε περκαλιά με τον Περιφεριάρχη, τον ευχαριστώ, τον έχω ευχαριστήσει πολλές φορές γι' αυτό, πρώτη φορά έχω δει, εντάξει. Πρώτη φορά άνοιξαν οι υπερχήλισσες του Μόρνου με παρέμβαση του Περιφεριάρχη. Αν δεν έπαιρνε ο Περιφεριάρχης τηλέφωνο, δεν άνοιγαν. Μάλιστα ήθελαν και mail του δικητή τους προσβεστικής. Αφού πήρε ο Περιφεριάρχης τηλέφωνο, εντάξει, να το εκτιάσουμε. Γιατί το κάνετε αυτό. Εγώ δεν θέλω τον να εκτιάσουμε ούτε τίποτα. Ούτε τον εκτιάζω ούτε τίποτα. Ούτε έχει πει τίποτα ο ίδιος. Αλλά πρέπει να μάθετε όλοι, όλοι μας, ο λαός που μας ψηφίζει και μας κατακρίνει ή μας επικρίνει σε φωνή μας να κάνουμε, τι έγινε στη φωτιά. Ποιος ήταν στην πρώτη γραμμή και ποιος δεν ήταν. Ποιος λαϊκίζει και ποιος δεν λαϊκίζει. Και εμείς δεν λαϊκίζουμε. Αφήστε με να τελειώσω, σας παρακαλώ. Αν έχετε δικαλωσίες για την Ευγένεια που έχω κι εγώ απέναντι σε όλους σας. Εγώ έχω καεί. Ευχαριστώ πολύ. Τώρα, αν τα καπελάκια μας ήταν της γραμμένης οξιάς που έχουμε πάει εκεί στη γραμμένη οξιά, εγώ έχω πάει στη γραμμένη οξιά. Να δω τα προβλήματα που έχουν οι άνθρωποι εκεί. Ένα γειτονικό μέρος στη Φωκίδα. Αν γι' αυτό πρέπει να με κατακρίνετε, να με κατακρίνετε εκεί. Οι υγειοτρήσεις και για τον άνδευση του Ελώνα που όλοι πασχίζουμε, έχουν ένα μεγάλο πρόβλημα. Απλώς σας το λέω σε όλους, να σας κάνω κοινωνούς, ότι οι υγειοτρήσεις όλες αυτές λειτουργούν με ρεύμα, και το πρώτο που κάβετε στην Πρυκαγιά ήταν το ρεύμα. Επίσης, θέλω να σας πω το εξής. Χαίρομαι που ο κύριος Παρσιβάρης έχει δει ότι όλοι που έχουν καδίγει τα ελαιόδεδά τους είναι κατά κύριο υπάγγελμα αγρότες. Αυτό δεν το έχουν βρει ακόμα οι υπηρεσίες. Ξέρετε κυρίες και κύριοι στους αγαφείς, ο Ελώνας πλέον είναι των κληρονόμων και όχι των αγροτών. Είναι πάρα πολλές χιλιάδες οι ελαιές, οι οποίες ανήκουν σε κληρονόμους που δεν είναι κατά κύριο υπάγγελμα αγρότες, δεν έχουν αποζημιωθεί ποτέ οι άνθρωποι, ποτέ κύριε Παρσιβά, και δεκατρία χρόνια από το δεκατρία μέχρι σήμερα δεν έχετε κάνει τίποτα γι' αυτό. Εντάξει, αυτή είναι η πραγματικότητα. Τώρα, τελειώνοντας, θέλω να σας πω κάτι. Ναι κύριε Παρσιβά, χάθηκαν αρκετές χιλιάδες ελαιόδες και πονάμε γι' αυτό. Όμως εγώ αναλογίζουμε πόσα εκατομμύρια ελαιόδες αγρυτώσαν. Αυτό είναι το κύριο. Πόσα εκατομμύρια ελαιόδες αγρυτώσαν και ρωτήστε με πώς ήταν το πρόσωπό μου από τη φωτιά στα 12 μέτρα όταν έφτασα στον Προφήτη Ηλία που δεν ήταν κανέναν άλλο. Είμαστε μόνοι μας. Και αν δεν έρχονταν τα πτητικά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, τα δύο μικρά, δεν θυμάμαι, τα έριξαν νομίζω, έριξαν καναντέρ και ελικόπτερο, θα είχαμε θύματα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Η φωτιά δεν είναι, ούτε μάγος να είσαι να τις βήσεις, πρέπει να έχεις μέσα ανθρώπους και να είσαι μερικές φορές τυχερός. Εγώ αισθάνομαι ότι στον Προφήτη Ηλία ο Θεός μας βοήθησε πραγματικά να έρθουν κυριολογικά την τελευταία στιγμή τα πτητικά και να καταφέρουμε να τις σωθέψουμε τη φωτιά. Τα παιδιά οι προσβέστες κατέβαιναν με το λάστιχο της πυρόσβεσης, κατέβαιναν το λόφο, μετά τα πυροσβεστικά με τις μάστιες να σβήσουν. Αυτά γίνανε σε λίγα λόγια στην περιφέρεια. Εμείς τις φωτιές ούτε από τα γραφεία μας παρακολουθούσαμε, ούτε καπελάκια φοράγαμε. Είμαστε μαζί, συμπάσχαμε, γυρίσαμε όλα τα μέτωπα, Δελφούς, Χρυσό, Ψεννικάκη, Ητέα, Συνέχεια και στην Αγία Ευθυμία. Ευχαριστώ πολύ που με ανεχθήκατε ή μ' ακούσατε κύριε Σανάφη και σας κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε τον Ιώρο Αντιπεριφοριακή. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Ανέφερε κάποια θέματα που πρέπει να απαντηθούνε. Αυτή την ώρα, πέρα από το YouTube, είναι και το ράδιο της Άμφης της Ανοιχτώ, ο ράδιος Γαλαξίας και παρακολουθούν συμπολίτες μας. Δύο λεπτάκια. Μ' ενδιαφέρει να ενημερωθούν οι συμπολίτες μου. Είναι παντελώς αδιάφορο να απαντήσω στον Αντιπεριφεριάρχη. Η φωτογραφία με τα βράχια τα μαύρα στην παραλία, απαντάει μόνη της. Στης τροφής του γαλαξίδε έσβησε η φωτιά. Στη θάλασσα. Της 10 η ώρα το βράδυ είναι η φωτογραφία που η περιφέρεια ξεφορτώνει μηχανήματα. Η ταξιαρχία των πτητικών των αέριων και των επίγειων μέσων που ανέφερε ο κύριος Αντιπεριφεριάρχης. Έλα που γνωρίζουμε και από αυτή τη δουλειά. Τη ώρα εμφανίστηκε. Δύο η ώρα κι εγώ είμαστε. Δεν με διακόπτει κανένας κύριε Πρόεδρε. Εδώ έγινε καταστροφή. Δεν θα φορώσουμε κανέναν. Δύο η ώρα κι εγώ είμασταν. Τρεις. Πόση η ώρα... Δεν μπορεί να καταστρέφει ο κύριος. Δεν μπορεί να κάνει και αθώνει και καταδικάζει. Τι θα πει δεν θα φορώσουμε κανέναν. Δεν γίνεται να κερδί ο κύριος Δελμούζο να κατηγορεί από το πρωί στο βράδυ έναν συγκεκριμένο σύμβουλο. Κύριε Δελμούζο. Στη Φωτιά στα ΜΑΤ. Στη Μητέα στα ΜΑΤ. Στη Παραλία. Αν θέλετε να απαντήσετε και να απαντήσετε στα ερωτήματά μου για τα μέτρα σας. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ Ιωάννη. Ευχαριστώ πολύ. Το λόγο έχει ο κύριος Περιφεριάρχης. Κύριε Περιφεριάρχη είναι ο προσωπικός ή ήταν ο κύριος Δελμούζος ο συνάδελφος του Δρόσου έτσι και είχε δικαίωμα να απαντήσει. Προσωπικού μιλήσε ο κύριος Δελμούζος. Δεν μιλήσε γενικά ο προσωπικού. Τον κύριο Δρόσο έδισε. Αλίμονο. Κύριε Περιφεριάρχη. Κύριε Περιφεριάρχη. Είπε θέλω να κάνω μια ερώτηση. Κύριε Περιφεριάρχη. Είπε ότι θέλει να απαντήσει τον κύριο Παρασκευάκου φως, είμαι. Κύριε Περιφεριάρχη, θα παρακαλέσω πριν πάρετε το λόγο για να κλείσετε το θέμα. Και εγώ νομίζω ότι έχει γενικεφθεί η συζήτηση. Το ζήτημα δεν το έπισε η κυρία παντρί μου. Ο λαός της Φωκίδας σένει τις τοποθετήσεις όλων των παρατάξεων, τι τους περιμένει. Κύριε Περιφεριάρχη, δεν είστε λαός της Φωκίδας, γιατί εγώ είμαι πολίτης. Νομίζω και εσείς είστε πολίτης. Αν είστε λαός, να το συζητήσουμε. Οι πολίτες της Φωκίδας θέλουν τις τοποθετήσεις όλων των παρατάξεων, κύριε Σπανέ. Δεν μπορείτε να το περάσετε πάλι, έτσι αυτό. Έχετε ευθύνες ηθικές και φυσικές ευθύνες και πρέπει να λογοδοτήσετε κάποια στιγμή. Κύριε Περιφεριάρχη. Μπορείτε να καίτε τα πάντα και να καταστρέφετε και να μην λογοδοτείτε. Κύριε Γιώτη, γιατί παρεμβαίνετε χωρίς να ζητήσετε το τυπικό το σεβασμό για άδεια. Γιατί σας παρακαλώ. Γιατί το κάνετε αυτό. Γιατί μιλάτε συνέχεια. Μιλάω συνέχεια. Γιατί μιλάτε. Είδατε από κάπου άδεια. Είδατε από τη διαδικασία πώς γίνεται. Παρακαλώ. Πώς αρμοστείτε στο περιβάλλον εδώ. Μου είπες ότι δεν θα δώσεις τον λόγο στις παρατάξεις. Μα είναι δυνατόν. Σας είπα τι λέει ο καλλιενισμός. Όταν γίνονται ερωτήσεις, μιλάω ερωτών, απαντάει ο καθήγης αρμόδιος και δεν γίνονται... Εδώ βλέπουμε μια βιβλική καταστροφή. Μια βιβλική καταστροφή που συνεχίζεται κάθε χρόνο, κάθε καλοκαίρι, κάθε χειμώνα. Και δεν υπάρχει ένας να λογοδοτήσει. Το λέγαζε και ως περιφερειακής σας παρακαλώ. Πρόεδρε, μια διαδικαστικού χαρακτήρα παρέμβαση, κύριε Πρόεδρε. Νομίζω θα τα συγκρατήσουμε πάλι. Κοιτάξτε, κύριε Πρόεδρε, νομίζω το θέμα όπως το έχει θέσει η κυρία Μπατζιλί. Το έχει θέσει για συζήτηση προημερίσες διάταξεις. Πολύ σωστά και έψτοχα είπατε να ενσωματωθούν και οι επίκαιρες ή απλές ερωτήσεις στο θέμα αυτό και να γίνει μια τοποθέτηση από τους ερετώντες και από τις παρατάξεις. Αυτό προτείνατε και σε αυτό συμφωνήσαμε. Φερμή παράκριση λοιπόν, να δώσετε δυνατότητα έστω και ενός δύο λεπτών σε κάθε παράταξη να θέσει το ζήτημα όπως εκείνη το αντιλαμβάνεται και να απαντήσει ο κύριος περιφερειάρχης Λέω, κύριος Δελμούζος ως αντιπεριφερειάρχης, αυτή ήταν η διαδικασία που συμφωνήσαμε, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε. Ακριβώς, ακριβώς. Εντάξει, πάλι απαντάτε χωρίς να έχετε τον λόγο κύριε Γιώτη. Σας παρακαλώ. Έχω τον λόγο κύριε Πρόεδρε. Εντάξει κύριε Αναγροστάκη, συμφωνούμε αυτό το πράγματι, έγινε όπως το λέτε Άρα λοιπόν μπορούμε να μιλήσουμε οι επικεφαλείς των παρατάξεων. Ξεκινάμε από τον κύριο Κλέτσο. Κύριε Πρόεδρε, σίγουρα εδώ δεν είμαστε δικαστήριο. Δεν θα ψάξουμε να βρούμε ενοχρούς για να τους καταδικάσουμε. Όμως, θα ψάξουμε να βρούμε ευθύνες. Γιατί? Για να μην επαναληφθεί. Γιατί έχουμε την πολιτική προστασία, σωστά κύριε Περιφερειάρχη. Την έχουμε την πολιτική προστασία, την έχουμε. Είναι ρητορικό το ερώτημα, δεν σας εμπευθύνω το λόγο, ρητορικό είναι το ερώτημα. Ήμασταν εκεί, πριν από ένα μήνα, στη Μηνέαμφυσα. Και όχι μόνο εγώ, όλη η αντιπολίτευση, όλη σύσσωμη αντιπολίτευση, αναγνώστακες, μπατζελί, απαντές. Τα είχαμε βάλει με τον πρόεδρο, τον τότε πρόεδρο, και έχει γίνει και καβγάς. Γιατί λέγαμε, τι ήρθαμε να κάνουμε εδώ ρε παιδιά. Ξέραμε τα θέματα και ήταν θέματα που δεν ήταν ανάγκη να πάμε στην Άμφυσα να συζητήσουμε τα θέματα της σημερισίας διάταξης, κύριε Πρόεδρο, σημερινέ. Δεν ήταν ανάγκη να πάμε τότε εκεί, γιατί ήταν θέματα που δεν αφορούσαν στην Άμφυσα. Στην Άμφυσα έπρεπε να συζητήσουμε τι θα κάνουμε με τον Ελεώνα, γιατί η τοπικεύτη οδηγικής και ο πρώτος, το ξέρετε πολύ καλύτερα από όλους, κύριε Πρόεδρο, σημερινέ, ότι λόγω και της ιδιότητάς σας, ότι η τοπικεύτη οδηγικής και ο πρώτος, αλλά και ο δεύτερος λιγότερο ίσως, βαθμός είναι άρβηλο και τρέξιμο. Μεγάλος και λόγω της κλιματικής αλλαγής να παραδεχτούμε, μεγάλο ποσοστό πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τα δάση και με τις πλημμύρες και με τις φωτιές. Πολιτική προστασία λοιπόν. Είπαμε τότε με ένα στόμα και μια φωνή, όλη η αντιπολίτευση, όλη η αντιπολίτευση. Φωνάζαμε, τι ήρθαμε να κάνουμε εδώ, δεν είναι εδώ κανένας να οργανώσουμε, να δούμε. Και λέγαμε όλοι, δεν έχετε κάνει τίποτα, φωνάζαμε, δεν έχετε κάνει τίποτα για την πυροπροστασία που σημαίνει μετά. Ξέρουμε τι σημαίνει από την Βορειά Εύη, ότι μετά έχουμε πλημμύρες και τα λοιπά. Και φτάνουμε στο τώρα. Φτάνουμε το 13 ΚΑΙΚΕ. Εκεί πέρα είναι υπό την Ουνέσκο. Το υπό την Ουνέσκο, ο Πρόεδρε, σημαίνει χρήματα. Σημαίνει χρήματα για καλλιέργεια. Η καλλιέργεια σημαίνει αυτοπαγγελτά και πυροπροστασία. Πυροπροστασία, επειδή ψάξαμε και μάθαμε, πυροπροστασία έχει ένα κομμάτι. Το μεγαλύτερο κομμάτι το έχει αυτός που παίρνει τα χρήματα, δηλαδή ο παραγωγός. Ένα κομμάτι το έχει ο δήμος και ένα κομμάτι έχει και η περιφέρεια. Και να μας διαψεύσει όποιος ξέρει κάτι παραπάνω. Εκεί, όπως λένε αυτοί που ξέρουν, αυτοί που κάηκαν, κάποιος πρέπει να συντονίζει όλο αυτό. Όλο αυτό δεν έγινε. Δεν έγινε σε μεγάλο βαθμό. Εκτός αποτελέσματος δεν έγινε. Και γι' αυτό το έχουμε στο ψήφισμα. Για να τελειώνω. Δεν ψάχνω να βρω για να τιμωρήσω. Να βρούμε τις ευθύνες. Να συντονιστούμε. Γιατί 13-23 μην πάμε στον του χρόνου και καεί εντελώς. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κ. Γλέτσο. Το λόγο θέλει ο κ. Άναγνωστάκης. Κ. Άναγνωστάκη το λέω. Θα είμαι απόλυτα σύντομος. Τη διαδικασία και την δυνατότητα που μαντένετε σε όλους να εκφράσουμε έστω και για λίγο τη θέση μας. Κ. Πρόεδρε, εμείς ως Περιφερειακή Παράταξη, κ. και κ. Συνάδελφοι, συμμετείχαμε δύο φορές σε επίσκεψη Καϊμακίου, το οποίο επισκέφτηκε την πληγή σε περιοχή και είχαμε και συνάντηση με τους αγρότες, τους ανθρώπους που επίπληγγισαν από την καταστροφική φωτιά. Τη μία φορά με τον πρώην υπουργό τον Χρύσατο Σπούτζι και τη δεύτερη με κεφαλής τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αποδεκτική Συμμαχία, τον Αλέξι τον Τσίπρα, που είχαμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε και την επικοινωνία του με τους δυο δημάρχους, οι οποίοι δήμαρχοι έθεσαν τα ζητήματα όπως τα αντιλαμβάνονται και όπως εκείνοι τα θεωρούν ότι έπρεπε να τεθούν. Από την άλλη, όμως, θέλω να πω ότι οι παρατηρήσεις που έγιναν τόσο από την πλευρά της κυρίας Βατζελής, το συνολό της, η πρόταση δηλαδή, η οποία θα τεθεί σε διαβούλευση και η οποία είναι μια πρόταση αρκετά ενδιαφέρουσα και μπορεί να προκαλέσει πραγματικά τη συμμετοχή των άμεσεων ενδιαφερόμενων και να έχουμε ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, προσέξτε, και για την αντιμετώπιση της Ζημίας, αλλά και την κατοχύρωση μιας προοπτικής, που δεν θα βάλει σε κίνδυνο ξανά το αντελτικό τοπίο, και βεβαίως στο μνημείο Ουνέσκο, αλλά πάνω απ' όλα αυτό τον Ελεώνα, ο οποίος είναι σήμα κατατεθένει για την ευρύτερη περιοχή της Άμφισσας, αλλά και της Στερεάς Ελλάδας. Θέλω να σταθώ όμως σε δύο ζητήματα, τα οποία είναι άκρως πολιτικά. Πρώτον, προφανώς θα πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να αποζημιωθούν τάχιστα, προφανώς αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να πάρουν διαβεβαιώσεις για τη διαχείριση του τελεόνα επιστημονικά, τεκμηριωμένα, και να έχουν όλες εκείνες τις δυνατότητες και προϋποθέσεις τήρηξης από επιστημονικά εκπαιδευτικά εδρύματα, όπως το Ιωπωνικό Παράγμα Πανεπιστήμιο, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν αυτό που τους βρήκε. Δεύτερο και το κυριότερο, πολιτικό εζήτημα, να πάρουμε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα έτσι ώστε να μην καεί ξανά ο Ελαιόνας όπως καεί και το 13 και όπως καεί και το 22. Προσέξτε όμως τώρα όμως κύριε Πρόεδρε και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι έγινε ένα θεσμικό ατόπιμα από την πλευρά του κυρίου Αντιπεριφεριάρχη. Ο κύριος Αντιπεριφεριάρχης προφανώς θέλετες να δώσει μία νότα ασιοδοξίας όπως επισημάνθηκε και από την πλευρά του αρμόδιου Υπουργού αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού παρόλου στις καταστροφικές φωτιές σε Ιλία, σε Λέσβο, σε Ευρωπαδιά και τα λοιπά. Επιχειρήθηκε να οριοποιηθεί μια κατάσταση, ότι ο μηχανισμός καλώς λειτουργούσε, ότι τι να κάνουμε, πήνονται όπως υπόδειξε και από το συνάδελφο οι πυροσδέστες της ξαπλώστρας και όλα τα συναντή. Είναι μία πολιτική αξιολόγηση και μία πολιτική κριτική. Δεν είναι λαϊκισμός, αγαπητοί κυρίες δελμούς. Ο κ. Ευρώς της Παρασκευάς, έχοντας και την ευθύνην εκπροσωπία ένα κομμάτι των πολιτών της Φωκίδας, θεωρεί σκόπιμο να σκέσει την πολιτική αυτή γιατί για να μην επαναληφθούν τα ίδια σημαντικά, τρομακτικά, καταστροφικά αποτελέσματα από πλημέλειες, από ειστερίσεις, από αδυναμίες. Και προφανώς για να υπάρξει αυτή η καταστροφή υπήρξαν πλημέλειες, υπήρξαν ειστερίσεις, υπήρξαν αποχές, υπήρξαν αβάνια. Δεν πάθηκαν τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα. Άρα λοιπόν η πρόοδηψη η οποία δεν υπήρξε οδήγησε αυτό που οδήγησε. Από τι και πέρα, προφανέστατα όσοι έχουν πρώτη ευθύνη θα ήταν εγκληματικό να μην έχουν τουλάχιστον προσχηματικά θέση δίπλα σε αυτούς που επιχειρούν να περιορίσουν τη σημειά. Άρα δεν κάνετε χάρι σε κανέναν. Είναι θεσμική σας ευθύνη. Είναι θεσμική σας υποχρέωση. Από τι και πέρα, θεσμική σας υποχρέωση ήταν να προλάβετε τη σημειά. Κάτι που δεν το κάνατε. Να η ευθύνη σας. Θεσμική σας ευθύνη ήταν να προλάβετε και να έχετε εκεί που πρέπει νερό έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αμέσως η φωτιά και να μην εξαπλωθεί. Τρίτον, να διεκδικήσετε και να πιέσετε να έχετε το αναγκαίο προσβεστικό προσωπικό σε μία περιοχή η οποία πριν λίγο καιρό δοκιμάστηκε, στη Βορήδα ενώ, δοκιμάστηκε από καταστροφική φωτιά. Δεν θέλατε να αναγνήξω το ζήτημα των φωτιών γιατί είναι ένα ζήτημα το οποίο πονάει τη στερεά Ελλάδα. Αλλά μη μας κουνάτε και το δάχτυλο. Προς τού μη μας κουνάτε το δάχτυλο. Αυτοκριτική σύννεση και πρέσβευσα την πλευρά σας ότι θα κάνετε το δυνατό καλύτερο για να μην έχουμε την επανάληψη αυτών των καταστροφικών αποτελεσμάτων από την κακή σας διοίκηση, από την κακή σας διαχείρηση. Θα σε ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ κύριε Άγιον Ωστάκη. Θα παρακαλέψω να είμαστε σύντομοι γιατί έχουμε περάσει πολύ το χρόνο. Δεν συζητάω αυτά που γράφει ο κανονισμός μισή ώρα συν μισή ώρα. Ήδη έχουμε αυτή τη στιγμή, κοντά έχουμε δύο ώρες για τα εκτός ημερήσια στέματα. Το λέω έτσι με την υποσδέχηση. Συγγνώμη. Η κυρία Κατερίνα θέλετε να συμπινώσετε κάτι. Ναι μία φράση κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε τρέφω απόλυτο σεβασμό απέναντί σας και στην εμπειρία σας και θα το ξανατονήσω. Το θέμα του Δελφικού Ελεώνα θα έπρεπε να αποτελέσει κύριο ζήτημα εκτός ημερήσιας διάταξης στο περιφερειακό μας συμβούλιο όπως έχει γίνει και για την έβοια και για τη φτιότητα. Δεν μπορεί δηλαδή τα ζητήματα της Φωκίδος να μπαίνουν με τέτοιο τρόπο διά μέσου ερωτήσεων. Αυτό λοιπόν το θέτω υπόψη σας διότι σε επόμενου αχρία και ποτέ να μην ξανασυμβούνται τέτοια σημαντικά ζητήματα καταστροφικά. Αλλά να ξέρετε ότι τα έκτακτα έχουν μια διαφορετική διαχείριση από ότι είναι ζήτημα γενικής πληροφορίσης. Το δεύτερο αυτό το οποίο θεωρώ διαδικαστικό από τον κ. Δελμούζο και συγγνώμη που παραινεύει κ. Δελμούζο είστε αντιπεριφερειάρχεις και οφείλετε να απαντάτε στα ερωτήματα πολύ συγκεκριμένα. Η άσκηση κριτικής των αυτών που το οποίο λέγονται από το περιφερειακό συμβούλιο δεν είναι δικαιομά σας και ούτε και η δουλειά σας. Εάν κάποιος εκφράζεται με λαϊκισμό ή μη λαϊκισμό κτλ. Τρίτον εμείς ας πούμε το ελεγκτικό έργο και ιδιαίτερα στο θέμα των δελφών στην άφησα και σε μετέπειτα περιφερειακό συμβούλιο στην Κάριστο είχαμε ζητήσει τον περιφερειακό σχεδιασμό αντιμετώπισης των πυρκαγιών διότι ήταν καλοκαίρι. Τέταρτον ως παράταξη και ως αντιπολίτευση που πρώτη φορά κρατάει τη ψυχρεμία της σε ένα πολύ σημαντικό θέμα προτείνουμε συγκεκριμένα ζητήματα όλη αντιπολίτευση ο κ. Γκλέτζος ο κ. Αναγνωστάκης εμείς ο κ. Μπαζέκς δεν γνωρίζω θα τον ακούσω είμαι σίγουρη ότι θα κουρτίνει για την επόμενη ημέρα και την άμεση αποζημίωση των παραγωγών πέρα και έξω κ. Δελμούζο μου αν είναι κληρονόμη. Διότι όταν πουλάς το λάδι και την ελιά δεν λέω ότι σε κληρονόμως έχει μια καθαριστή αξία ένα πλούτο που προσμετιέται στην ανάπτυξη του τόπου της Φωκίδας και γενικότερα στην ολοκομικό τομέα. Αυτά και θα τα ξανασυγντήσουμε πάλι με πιο οριμότητα και συγκεκριμένες προτάσεις που θα καταθέσετε και εσείς ως περιφερειακή αρχή. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Και εγώ σας ευχαριστώ. Το λόγο έχει τον κ. Μαζδέκης. Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία ευρώ που συζητάμε ακριβώς αυτό το ζήτημα. Και γιατί το συζητάμε. Γιατί όσο υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική, η οποία έχει να κάνει με την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων στο σύνολό τους, τόσο θα βρισκόμαστε μπροστά στη συζήτηση, σε συζητήσεις που θα έχουν να κάνουν με αυτό το θέμα. Το περσινό μάθημα, το μάθημα, το πάθημα μάλλον που είχαμε σε σχέση με τη Βορειέβεια, έγινε μάθημα με την Αθήνα. Έγινε μάθημα πρώτα και κύρια, για αυτόν που έχει την κύρια ευθύνη για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και συνολικότερα για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Από το κράτος δηλαδή. Ποιο είναι το ποσό που δίνεται για την προστασία από το κράτος στο σύνολο της δασικής προστασίας και των άλλων ζητημάτων που αφορούν από περκαγιές ή από άλλους κινδύνους. Το 0,04% του προϋπολογισμού. Είναι δυνατόν να παραμένει με όλες τις κυβερνήσεις ο αντιεπιστημονικός διαχωρισμός της πρόληψης από την καταστολή δηλαδή των δασικών υπηρεσιών από τις πυροσβεστικές και μεταξύ αυτών να παρεμβάλλονται και η τοπική διοίκηση η οποία παρεπιπτόντως εκπονεί διάφορα προγράμματα τα οποία είναι εντελώς ανατολισματικά. Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης. Κάει και ο Ελέωνας της Άμφυσας. Πέρυς καεί και η Βορειέβεια. Τώρα καίγεται ένα άλλο πολύ υψηλής αξίας δασικοικοσύστημα στη Δαδιά στον Ευρώ. Είναι τυχαία αυτά και άλλους. Άλλες περιοχές της Ελλάδας έχουν περκαγιές. Τον την ώρα που συζητάμε. Από πού προκύπτει αυτό. Δεν προκύπτει από το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία μέρη προστασίας που ξεκινάει από το να προστατεύσουμε τον δάσος με κάθε τρόπο και να φτάσουμε και στην καταστολή με κάθε μέσον. Αυτά όλα τα ζητήματα και για την περίπτωση της Φωκίδας. Τα έχουμε ξανά συζητήσει και πέρυσι. Τα συζητάμε και φέτος και θα τα συζητήσουμε. Προστασία θα υπάρξει. Πάτε και ρωτήστε λοιπόν. Εμείς το κάναμε πριν τις πυρκαγιές. Πριν την αντιπυρική περίοδο. Τις πυροσβηστικές σε όλες. Να σας πω πόσο νετών είναι τα οχήματα. Με τι λάστιχα κινούνται. Από πού παίρνουν χορηγίες για αυτά. Γιατί δεν υπάρχει κρατική μέρη για τέτοια πράγματα. Και περιμένουν πότε θα δώσει ο τάδε βιομήχανος, ο τάδε φοπλιστής να δώσει χορηγίες. Ρωτήστε τους πόσοι είναι οι αναγκαίοι πυροσβηστές για να μπορέσουμε να λύσουμε αυτά τα ζητήματα. Δεν έπρεπε να έχουμε ήδη αυτή τη στιγμή τώρα που υπάρχει αυτός ο κίνητος. Να προσευχθούν 4.000 πυροσβηστές που είναι αναγκαίοι. Πούτοι. Φτάνουμε τώρα στην περίπτωση του Ελεώνα που όντως χρήζει ιδιαίτερης προστασίας μιας και έχει αυτά τα χαρακτηριστικά. Ωστόσο όμως από το 2013 που έγινε υπηρκαγιά η προηγούμενη μέχρι σήμερα τι είδαμε στον Ελεώνα. Ποια ήταν τα μέτρα αντιπυρικής προστασίας που έγιναν. Τίποτα. Επί της ουσίας. Άρα σε αυτό πρέπει να απολογηθεί η περιφέρεια και σε σχέση με το τι έχει κάνει. Τι πίεση άσκησε και τι έκανε με τα δικά της μέσα στην κατεύθυνση αυτή. Σε αυτό πρέπει να απολογηθεί. Γιατί είναι απολογωμένο. Όπως και να το κάνουμε. Και ανεξάρτητα από το αν ο καθένας βρισκόταν στο μέρος που γινόταν υπηρκαγιά. Γιατί όντως πραγματικά εγώ έχω δει το περιφερειάρχιο τους αντιπεριφερειάρχιες. Έχω δει περιφερειακούς συμβούλους. Που είμαστε στις υπηρκαγιές. Ο λαός δεν μας θέλει εκεί την ώρα και σας το λέει ο Θεός. Ο λαός θέλει πυροσβέστες εκεί. Δεν θέλει τους πολιτικούς παράγοντες εκεί πέρα. Πυροσβέστες χρειάζεται. Μέσα χρειάζεται ο λαός. Για να μπορέσει να προστατευτεί από αυτή την υπόθεση. Το ότι βρίσκεται ο καθένας εκεί γιατί θα πρέπει να είναι εκεί είναι άλλο ζήτημα. Αλλά μην το βάζουμε αυτό σε προτεραιότητα. Ας παλέψουμε να έχουμε πυροσβέστες, να έχουμε οχείματα, να έχουμε την πολιτική την αναγκαία και ας φτάσουμε σε αυτό το σημείο να πούμε ότι αν μήτι άλλο να μειώνουμε τους κινδύνους. Και πραγματικά τώρα θα συζητήσουμε αν έφτασε κοντά στη θάλασσα ή αν έφτασε κανένα δεκαρνιά μέτρα πριν τη θάλασσα. Αν είναι δυνατόν τώρα να κουβεντιάζουμε με τέτοιο ζήτημα. Που όντως μέχρι εκεί πήγε. Εμείς σε αυτή τη φάση τουλάχιστον θέτουμε πρώτον αφιερών και την περιφέρεια γιατί δεν τελειώνει εδώ το θέμα. Εύχομαι να μην έχουμε άλλες περκαγιές στη στερεά. Δεν είναι όμως στο χέρι μας να το πω έτσι. Γιατί είναι κατάσταση τέτοια που μπορεί και να έχουμε. Και πιο ασφαλής πρόληψη είναι ότι μπορεί να έχουμε πολύ σύντομα περκαγιές. Γιατί ούτε η πρόληψη ούτε οι πολιτικές είναι τέτοιες που να οδηγούν στην αποτροπή τους. Άρα λοιπόν με αυτή την έννοια εμείς λέμε ότι πρέπει να απολογηθεί η περιφέρεια για αυτά τα ζητήματα. Πρέπει να απολογείτε και να βρίσκετε στο επίκεντρο της κριτικής. Γιατί έτσι πρέπει να είναι ασκείς κριτική γιατί έχεις την ευθύνη για αυτό το πράγμα. Αν πρέπει να αλλάξει η πολιτική πρέπει να απαλέψεις σε αυτή την κατεύθυνση. Τέτοια πρόθεση δεν έχετε. Κατά τη γνώμη μας και γι' αυτό βρίσκετε ακριβώς να γυρίζετε γύρω από τη νουρά σας και να κλειδωνίζεστε γύρω από αυτά τα προβλήματα και να μην βρίσκετε λύση. Και δεν είναι μόνο αυτό. Η επόμενη ερώτηση που σας έχουμε είναι για το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας. Θα σας τα πούμε και εκεί πώς είναι η κατάσταση. Και θα φτάνουμε συνέχεια να συζητάμε τα ίδια πράγματα. Κατά τη γνώμη μας αυτή τη στιγμή χρειάζεται να δώσουμε έμφαση στην προσπάθεια αποζημίωσης όλων ανεξαιρέτως και εδώ προσέξτε επειδή μιλάτε όλοι με την πολιτική ευθύνη που έχετε. Μένω να παίξω από τις αποζημίωσεις πολλούς κόσμος που δικαιούται αποζημίωσης ενώ έχει πάθει ζημιά και μένει νόμιμα γιατί τέτοιοι είναι οι νόμοι σας. Αυτούς που έχετε ψηφίσει εσείς ως κυβέρνηση σήμερα, αυτούς που ψηφίσαν και όλοι τα προηγούμενα χρόνια. Άρα λοιπόν, γιατί δεν αλλάζετε τόσα χρόνια τους νόμους, γιατί περιμένετε κάποιος που έχει ένα περιουσιακό στοιχείο να έχει μια σειρά από προϋποθέσεις που δεν είναι δυνατό να τις έχει για να αποζημιωθεί. Και εδώ θα κοβεντιάζουμε και του χρόνου τι έγινε με τις αποζημίωσεις του Ελεώνα. Θυμηθείτε το και εδώ θα είμαστε. Άρα λοιπόν, κατά τη γνώμη μας, αυτός που πρέπει να πάρει την ευθύνη στα χέρια του είναι ο ίδιος ο λαός. Αυτός πρέπει να λύσει τα ζητήματα, γιατί αυτό αναφορά. Και εμείς το θέτουμε αυτό μπροστά στο λαό, ότι είναι ζήτημα δικό του. Η αντιπλημμυρική προστασία, η αντισυσμική θωράκιση, η αντιπληρική προστασία. Με αυτή την έννοια εμείς τοποθετούμε μπροστά σε αυτό το ζήτημα με αφορμή την ερώτηση. Αλλά θέλω να πω όμως και για τη διαδικασία. Βέβαιος, γενικεύουμε το θέμα μέσα από μια ερώτηση, αλλά όποιος έχει ευαισθησία για κάποιο ζήτημα, ας το θέσει στο Περιφυριακό Συμβούλιο, δεν τον αποτρέπει. Δεν είναι παρεπιπτόντος πιάνουμε το θέμα και συζητάμε και αυτό το ζήτημα, θέλω να πάρω το λόγο για ένα ζήτημα. Εντάξει, μπορεί να είναι μεγαλής σημασίας, αλλά κάνε ερώτηση, εδώ είσαι. Γιατί βάζεις τον Πρόεδρο σε μια διαδικασία να επιλέξει αν θα δώσει το λόγο, δεν θα δώσει το λόγο, αν θα γενικεύσει το θέμα, δεν θα γενικεύσει το θέμα, έτσι γίνεται ένας και όλας και δεν βγάζουν άκρη στο τέλος. Ευχαριστώ κύριε Μπαζδέκη, το λόγο για λίγο σας παρακαλώ, ο κύριος Διώτης, ο κύριος Διώτης. Πρόεδρε, θα είμαι όπως πάντα λακωνικότατος για να σας διευκολύνω. Δεν ακούγεστε καλά. Θα είμαι όπως πάντα λακωνικός για να σας διευκολύνω. Ευχαριστώ. Δεν έχει και νόημα. Ευχαριστώ πολύ. Καπητοί συναδελφοί, είμαστε μια τραγική εικόνα, ένα θέατρο του παραλόγου, μια φαρσοκομωδία. Αν βάλουμε σε ένα βίντεο δεκάδες άλλες συνεδριάσεις μετά από καταστροφές, δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα. Λόγοι, λογίδρια και τα έχουμε πήγαινες φορές. Όμως, απευθυνόμενος στον αντιπεριφερειάρχη Φωκίδος, με όλον τον σεβασμό στο πρόσωπο και στο θεσμό, ο ρόλος σας, κύριε αντιπεριφερειάρχη, δεν είναι να πάρετε ένα κλαδί και να σβήνετε τη φωτιά, είτε είναι στην άκρη της θάλασσας είτε λίγο παραπάνω. Ο ρόλος σας και η αποστολή σας είναι η πρόληψη και η κατάσβεση εν τη γενέση της φωτιάς. Εδώ, κάθε φορά κλέμε πάνω από το χυμμένο γάλα. Και θέλω να ρωτήσω, επιτέλους θα υπάρξουν ευθύνες? Δεν υπάρχουν φυσική και ηθική αυτούργη σε πολλά απλά θέματα. Ας πούμε ότι οι φωτιές δεν είναι βαλτές. Αυτή η απόλυτη εγκατάληψη στην πρόληψη, στα μέσα, σε πυροσβέστες, σε σκεδιασμό, εκεί δεν υπάρχουν ευθύνες. Είχα πει παλιότερα ότι όταν παραδώσει ο κ. Σπανός τη θητεία του, θα είναι καμένη γη η στερά Ελλάδα. Λοιπόν, και με ειρωνεύτηκε. Άκουγα πριν λίγες μέρες, για τις αποζημιώσεις που έλεγε ο κ. Μπασδέκης, έχουμε κατατήσει τον Έλληνα επιδοματεία. Εγώ θέλω να ρωτήσω, τα εκατοντάδες εκατομμύρια που μάζευω μολυβιά της κ. Σινάδελφη, επηλήθη η δικαιοσύνη να διερευνήσει το θέμα του μολυβιάτη. Φανταστείτε πόσο παλιά μιλάω. Πού πήγαν αυτά τα εκατοντάδες εκατομμύρια, πού χαθήκανε στον δρόμο, μας είπαν ότι δοθήκανε για κάποιους άλλους σκοπούς και λοιπά. Και κάποιοι άνθρωποι ακόμα περιμένουν να αποζημιωθούν οι περιουσίες τους. Λοιπόν, χρόνια τώρα, είτε είναι χειμώνας και χιονοπτώσεις, είτε είναι πλημμύρες που πνίγονται άνθρωποι και καταστρέφονται υπερουσίες, είτε είναι πυρκαγιές, δεν λογοδοτεί κανένας. Κανένας δεν έχει ευθύνη. Απλά λέμε ότι ο περιφερειάρχης πήρε τηλέφωνο και άνοιξε και εκείνο, και ότι ήταν παρών στη φωτιά και λοιπά. Αυτή είναι η αποστολή σας? Αυτή είναι η αποστολή σας όταν έχει καεί όλη η στερά Ελλάδα. Άκουγα στο Sky, και θα το ονομάσω το κανάλι, που προσπαθούσαν να μαζεύσουν τα μάζευτά, τι είπε ένας επώνυμα πυροσβέστης. Ότι πρώτον, τα μη ευθύρες νερού που γεμίζουν μόνοι τους από τη βροχή, δεν μπορούσαν να αντληθούν το νερό γιατί ήταν καμένες οι αντλίες και λοιπά από παλιότερες φωτιές, αν είναι δυνατόν. Αυτό δεν είναι έγκλημα, δεν είναι εσκεμμένη ενέργεια από την πολιτεία, από την πολιτική προστασία, από την περιφέρεια. Ότι δεξαμενές νερού ήταν άδειες. Και καμένες οι εγκαταστάσεις από προηγούμενες φωτιές. Πείτε μου τι μέτρα προστασίας κατάφερε αυτή η κυβέρνηση και αυτή η περιφερειακή αρχή να κάψει για την περικατορθώματος που προκείται ακόμα και τον Ελεώνα, αυτόν που κουβαλάει στην πλάτη του Ελλάδα χιλιάδες χρόνια. Σε λίγο θα κάψει και τους ίδιους τους δελφούς, θα κάψει τα μάρμανα. Λοιπόν, δεν υπάρχουν ευθύνες κυροί. Και αφού κοφεύει η δικαιοσύνη και ο ισταγγελέας, γιατί εμείς όλοι δεν φροντίζουμε, δεν ζητούμε επιτακτικά να υπάρξουν επιτέλους ευθύνες να λογοδοτήσουν φυσική και ηθική αυθουργή. Επιτέλους δηλαδή, δεν γίνεται τίποτα ούτε στην πρώτη. Τι να πούμε, για τα μέσα, για τα μέσα που αγοράστηκαν κάποια αεροπλάνα για να οικονομήσουν οι μέτεροι και αυτά κάνουν μόνο... είναι άνοιχτα τα ψεκασμού. Και φέτος, καταφέραμε να μην έχουμε ούτε τα μεγάλη δημιουργία φυσικοσίας, για χειλόγους. Δεν είναι του θέματος τώρα. Δεν θα κάνουμε πολιτική συζήτηση. Κύριε Γιώτη, είπατε θα είστε σύντομοι. Σας παρακαλώ λίγο. Κλείνω, κλείνω, κλείνω. Με ευκολύνη λίγο την κατάσταση. Κλείνω με την παρένιση προς όλους. Είπατε θα είστε σύντομοι. Κλείνω, κλείνω. Λοιπόν, επιτέλους, κυρίες συνάδελφοι, πρέπει, σε αυτή την καταστροφή που έγινε στη Φωκίδα, να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι. Επιτέλους. Να μην περάσει έτσι κι αυτό. Πάλι, σε μερικούς μήνες του χρόνου, θα λέμε τα ίδια. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, κύριε Γιώτη. Το λόγο έχει ο κύριος Βούλγαρης. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Υπάρχει ένα ερώτημα. Υπάρχουν συμφέροντα που θέλουν αλλαγές χρήσεων γης στο δελφικό τοπίο συνολικά και στον Ελεώνα. Υπάρχουν. Υπάρχουν συμφέροντα που θα θέλουν αλλαγές σε μια κατεύθυνση εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφέροντων. Υπάρχουν. Σε αυτή τη βάση έβαλα και το ερώτημα πριν και είπα τι έγινε με το σχέδιο διαχείρισης, επειδή ο Δήμος Δελφών, από το 17, είχε προτείνει ένα φορέα διαχείρισης του Ελεώνα και ένα σχέδιο διαχείρισης, δεν προχώρησε ποτέ. Κατά τη γνώμη μας επειδή κάποια συγκεκριμένα συμφέροντα δεν το επιθυμούσαν. Τι θα γινόταν με ένα σχέδιο διαχείρισης. Εκεί που οι διοπτήτες έχουν φύγει και λένε ότι είναι το 30% του Ελεώνα, θα είχε καθαριστεί. Θα υπήρχε υποχρεωτικός καθαρισμός. Ή θα αναγκαζόταν ο Δήμος ή η περιφέρεια ή όποιος φορέας με αυτήν του διαχειριστικού φορέα να καθαρίσει. Δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες, δεν υπήρχαν ειδικηδρόμοι. Αυτά που συζητάμε, το να μην έχουν νερόι δεξαμενές και τα λοιπά, είναι αστεία πράγματα. Είναι πραγματικά αστεία πράγματα. Υπάρχουν λοιπόν κάποια συμφέροντα που θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα και στο αδελφικό τοπίο και στο α και στη β ζώνη, που αναρωτιέται κανείς αν υπάρχει θεσμοθετημένη ακριβώς και ποια είναι, εν πάση περιπτώσει, οι δελφοί πήγαν να κάνουν πέρσι. Και υπάρχουν αυτοί και στον Ελεώνα. Είναι δυό γαϊδουριών άχερα. Δεν είναι παραπάνω. Είναι όμως τα συμφέροντα αυτά που δεν αφήνουν να γίνει μια απλή διαχείριση του Ελεώνα, που πραγματικά έχει όλα τα χαρακτηριστικά που υπόθεκαν πριν. Αυτό ήθελα να βάλω κι αν υπάρχει απάντηση στην ερώτηση. Γιατί δεν προχώρησε το σχέδιο της δημιουργίας του φορέα. Για να μην μακρηγορώ. Τέλειωσα, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ, κύριε Βουλγαρή. Κυρία Πολυζόη. Ναι, ακούτε. Ναι, ακούγετε. Ωραία. Εγώ από την πλευρά μου έζησα λίγο πιο τραγικά την φωτιά, γιατί βρέθηκα μακριά από τη Φωκίδα για πολύ σοβαρούς λόγους. Και πραγματικά περιμένοντας να δω και από τη τηλεόραση και να μάθω τι γίνεται στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, κατάδυσα 10 η ώρα το βράδυ να δω τι γίνεται στην Φωκίδα. Φαίνεται δεν ήταν πολύ σοβαρό θέμα για τα τηλεοπτικά κανάλια, ούτε βέβαια και για τον κρατικό μηχανισμό για να ενημερώσουν. Ακόμα και εδώ, για μια ακόμα φορά, οι κάτοικοι βίωσαν και φέτος τις συνέπειες αυτής της συγκλιματικής πολιτικής, η οποία έκαψε και πέρυσι και συνεχίζει να καίει και φέτος όλη τη χώρα. Δυστυχώς θα γίνουμε στάχτη όλη η χώρα, όπως φαίνεται, γιατί δεν υπάρχει καμία μέρημνα. Για μια ακόμα φορά, η ατομική ευθύνη. Φταίνε οι κάτοικοι γιατί δεν έκοψαν τα χόρτα. Φταίει ο δρόμος γιατί ήταν στραβός. Φταίει γιατί δεν υπήρχε δρόμος να πάμε. Τελικά, ποιος ήταν υπεύθυνος για όλη αυτή την κατάσταση. Ποιος είναι υπεύθυνος να καθαρίσει τα σκουπίδια στο σημείο που πήρε φωτιά. Οι κάτοικοι, μήπως ο δήμος, μήπως η περιφέρεια. Κάποια στιγμή ο κ. Δελμούζος σε άλλη συνάντηση ανέφερε ότι δεν μπορούν να συνενοηθούν 11 υπάλληλοι της περιφέρειας Φωκίδας για να κόψουν τα χόρτα. Και κατατάμε να κόψουμε τα χόρτα Σεπτέμβριο μήνα. Τελικά οι υπάλληλοι δεν μπορούν να συνενοηθούν για να κοπούν τα χόρτα. Ή δεν διαθέτουμε τα απαιτούμενα ποσά και ως περιφέρεια και ως κράτος για να υπάρχει η προστασία πριν τη φωτιά. Δε φταίνει οι κάτοικοι. Άλλωστε η βενζίνη έχει φτάσει στο προχώρητο. Με τι χρήματα να βάλουν να οργώσουν τα χοράφια ή να κόψουν τα χόρτα. Η ατομική ευθύνη λοιπόν είναι η πολύ εύκολη χρήση. Εγώ είμαι πάνω από 50 χρονών και ο πατέρας μου 97 χρονών πριν 2 χρόνια τον έξαδε δεν θυμάμαι ποτέ να κάει και ο Ελεόνας. Και μέσα σε εννέα χρόνια κάει και δύο φορές. Οι τοπικοί άρχοντες δεν είναι για να κόβουνε βόλτα με τα δημόσια οχήματα. Οι πυροσβέστες πού ήτανε και κάνω αυτή την ερώτηση όχι βέβαια για να ρίξω ευθύνη στους πυροσβέστες. Κάνω την ερώτηση γιατί δεν υπήρχαν πυροσβέστες. Πέντε οχήματα πυροσβεστικά και είχαν μόνο τους οδηγούς τους σε εισαγωγικά. Και τα οποία δεν ήξεραν πού να πάνε και πού επέλεξαν να πάνε στο μοναστήρι του Προφήτη Λία. Και πουθενά αλλού. Όλο αυτό που βιώνουμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε έχει έναν υπεύθυνο. Υπεύθυνος λοιπόν είναι οι πολιτικοί των ελληνικών κυβερνήσεων οι οποίες αδιαφορούν για την προστασία της φύσης και των ανθρώπινων αναγών και είναι πολιτικές που προτάσουν να εξεπηρετήσουν το δημόσιο χρέος, την αγορά πολεμικού εξοπλισμού δισεκατομμυρίων και την ιδιωτικοποίηση κάθε πτυχής στο δημόσιο. Νερό είναι αυτό, ενέργεια, τηλεπικοινωνίας και τα δίνουν στα χέρια ιδιωτών για να βγάζουν και να βάζουν στην τσέπη τους. Έχει προβεί η κυβέρνηση την τελευταία τεριατία σε μαζικές προσλήψεις. Αστυνομικών, επωπαπάδων, έχει κάνει αγορά χιλιάδων οχυμάτων για την αστυνομία είδα χθες στο κέντρο της Αθήνας αγροτικό της αστυνομίας. Τι θα φορτώσει στο κέντρο της Αθήνας το αγροτικό της αστυνομίας και βέβαιες επιδοτήσεις εκατομμυρίων στα κανάλια τα οποία βέβαια δεν ανεφέρουν και τίποτα. Νικιάζουμε τα κατασβεστικά, γιατί να μην υπάρχουν κατασβεστικά τα οποία να ανήκουν στον κράτος. Περιμένουμε τους ξένους κάθε φορά να με σβητώσουν. Τώρα βέβαια δεν έχουμε και τα μούτρα να ζητήσουμε και το Αντώνοφ γιατί πρώτοι στείλαμε τα όπλα στην Ουκρανία. Στον αντίποδο λοιπόν του παραπάνου πακτολού χρημάτων που δίνει ασίστολα η κυβέρνηση βρίσκεται η κοινωνία, βρίσκεται η δημόσια υγεία. Αυτή τη στιγμή αφέθηκε ασυνείδητα στο έλεγος της πανδημίας οδηγώντας σε χιλιάδες θανάτους και 7.000 ανθρώπους οι οποίοι είναι σε αναστολή εργασίας ή κάνουν απεργία πίνας. Βρίσκεται η παιδεία. Σήμερα βγήκαν τα αποτελέσματα για τα πανεπιστήμια. 7.000 μαθητές βρέθηκαν εκτός πανεπιστήμιων με την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Και 11.000 είναι οι κενές θέσεις στα ΑΕΙ. Δεν πήγε κανείς. Και φυσικά η προστασία της φύσης και των ανθρώπων από φουτιές, πλημμύρες, σεισμούς και άλλες φυσικές εισαγωγικά καταστροφές. Η δύθενε βεστισία λοιπόν για την κλιματική αλλαγή δεν πρέπει να καταναλώνεται σε τηλεοκτικά παράθυρα, ημερίδες και βόλτες με τα δημόσια αυτοκίνητα. Με τα δασαρχία και την πυροζωστική να είναι εγκαταλειμμένα εδώ και χρόνια χωρίς την πρόσληψη προσωπικού και την αγορά νέων οχημάτων δεν πάμε πουθενά. Με την ευθύνη της απευθείας ανάθεσης για τον καθορισμό των δασών και των περιοχών να περνάει από τα υπέν στο όνομα της ευελιξίας και της αποτελεσματικότητας και να ακολουθεί κάθε φορά το επιτελικό κράτος την πεπατημένη της καταστολής ρίχναμε με την αύρα νερό στους εποχιακούς πυροσβέστες που διαδήλωναν και έλεγαν ότι κάντε μας μόνιμους αντί να τους προσλάβουμε. Εκεί έχουμε οδηγηθεί. Εάν δεν καταργηθούν, ο δασοκτόνος νόμος Χατζιδάκη και συνέχεια του ο πρόσφατος νόμος του ΕΠΕΝ όπως και η πλήθος άλλων νόμων για τη νομιμοποίηση της καταπάτησης δασών, παραλιών και κάθε είδους ελεύθερων χώρων δεν θα πάμε πουθενά. Είναι η καύσιμη ύλη για τις φωτιές και οπλίζουν τα χέρια του κάθι εμπριστή. Πρέπει αυτό να σταματήσει. Η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να προβάλλεται ως εξωγενές φυσικό φαινόμενο και από πάνω να χρησιμοποιείται και ως άλουθη για να κρύψει τις πολιτικές επιλογές όλων των κυβερνήσεων που υπηρετούν τους συστήματος που βρίσκονται στο στροφή του περιβάλλοντος και του κλίματος. Κυρία Πολυζωή, αν είναι μια τόση παρακαλώ να συντομέρετε. Ολοκληρώνω, ολοκληρώνω. Ευχαριστώ πολύ. Ολοκληρώνω. Λοιπόν, μην βγαίνουμε τώρα όλοι καθότι πλησιάστηκε η προεκλογική περίοδος και λέμε πω πω τι πάσανε, τι κάνανε, ενώ εμείς οι ίδιοι έχουμε βάλει την υπογραφή μας, είπα και στην προηγούμενη τοποθέτησή μου, για να περάσουνε όλοι αυτοί οι νόμοι και να βρισκόμαστε στο έλλος κάθε φωτιά, κάθε φορά της φωτιάς, του νερού. Λοιπόν, εάν θέλουμε να αναπνέουμε και να ζούμε όπως μας αξίζει, χρειάζεται να προστατεύσουμε τη φύση και να διακληκίσουμε αγωνιστικά και αποφασιστικά να συσταθεί και να στελεχωθεί η ενιαία δραστηρική υπηρεσία, με όλες τις τεχνικές ειδικότητες και την πρόσληψη των απαραίτητων δασολόγων, δασοκόνων και κυρίως πυροσβεστών, να ενισχυθούν οι υπηρεσίες των δήμων και των περιφεριών με τα απαραίτητα μέσα και των υπαρκές προσωπικών, να μην γίνει καμία αλλαγή χρήσης σκαμμένες δρασικές περιοχές, να προστατευτούν τα οικοσυστήματα και τα συμφέροντα των κατοίκων. Και εδώ βέβαια είναι φως φανάρι, όπου μπαίνει φωτιά ξεπηδάει κάτι άλλο, τίσμα, ανεμογενήτρια, εργολαβικά και επιχειρηματικά συμφέροντα είναι αυτά. Δεν είναι τυχαίο ότι η κεντρική τράπεζα δρασικών σπόρων της χώρας πήγε στη Μότο Ρόιλ για 10 χρόνια. Να καταργηθούν, είπα και πριν, οι αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι που αποχαρακτηρίζουν και τις περιοχές Νατούρα και βέβαια πάνω απ' όλα πλήρη και άμεση αποτυμίωση των πληγέντων. Η έβοια δεν έχει πάρει τίποτα. Το ίδιο και η Φωκίδα από τις προηγούμενες πυρκαγιές. Να μη φτάσουμε λοιπόν και αυτές οι πυρκαγιές στο ίδιο σημείο. Καλούμε τους κατοίκους των περιοχών και όχι μόνο να γυρίσουν την πλάτη σε αυτή την καταστροφική πολιτική και όλους τους εκφραστές της και εντός περιφερειακού και εντός κυβέρνησης τόσο σε κεντρικό κρατικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Μόνο ογγονιζόμενος και οργανωμένος λόος σώζει το λό. Μην περιμένουμε από κανέναν τίποτα άλλο. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευχαριστώ κυρία Πολυζόη. Να είστε καλά. Και πρόεδρε μπορώ για μισό λεπτό έχω τη δυνατότητα. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ. Και πρόεδρε για μισό λεπτό έχω τη δυνατότητα. Κύριε Κούκουζα, αν θέλετε για δύο λεπτά. Δύο λεπτό κύριε πρόεδρε Μόνο. Ευχαριστώ. Ακούσαμε πολλές απόψεις, άλλες σωστές, άλλες ίσως όχι. Αξίζει όμως να δούμε και την πραγματική εικόνα του ΦΕΝΑ ΜΕ. Γιατί κανένας από τους αδελφούς δεν κατέθεσε μια άποψη προς τη συγκεκριμένη κατέθεση. Γνωρίζουμε ότι όλη η Ευρώπη καίγεται με θερμοκρασίες ρεκόρ, με ακραίες θερμοκρασίες. Έχουμε τριπλάσεις προκαλίες φέτος λόγω της κλιματικής κρίσης. Όταν τα 12 προηγούμε χρόνια στην κανονικαιρινή περίοδο σε πέποδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαμε 473 φωτιές ανά έτος. Φέτος, ενώ τα περιστατικά έχουν ανέβει στα 1210 και έχονται πολλές χώρες όπως η Πορτογαλία, η Κοατία, η Ιταρία, η Γαλλία, η Κύπρος, η Ρουμανία, η Ισπανία, σχεδόν όλοι η Μεσόγειο. 40.000 πολίτες ακατήρυψαν τα σπίτια τους. 5,5 εκατομμύρια στρέματα έχουν γίνει στάχτης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Γερμανία τώρα αναπτύσσει σύστημα ειδοποιήσεων στα κινητά, που η χώρα μας το έχει κάνει εδώ και τρια χρόνια. Θέλω να πω λοιπόν με αφορά τα λίγα, ότι να μην δε μπορούμε να πούμε τα πάντα. Είναι ορισμένα φλαιμόμενα λόγω της κλιματικής κρίσης, που οι ανθρώπινοι δύναμοι, τα ανθρώπινα μέσα, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν. Και θεωρώ ότι στη χώρα μας, δόξα τον Θεό, με αυτές τις δημογραφίες, το σπαθούμε για το καλύτερο. Δεν λέω ότι έχουμε πάει το σκεφτό, το σπαθούμε για το καλύτερο. Λοιπόν, πρέπει να είμαστε λίγο πιο μετροεπείς και να αποδίδουμε την πραγματικότητα και οι ασθήνες που άρχισαν προηγουμένως και τα λοιπά. Θεωρώ ότι αυτά δεν είναι σωστά πράγματα και δεν είναι προσοστή κατεύθυνση, δηλαδή να μας δώσουν δύναμη να συνεχίσουμε αυτό το δύσκολο έργο που έχουμε. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ τον Γιλοκούκουζα. Θέλει κάποιος από τους ανεξάρτητες τους... Ο κ. Σιαλμάτ. Πάλι τα ίδια. Συγγνώμη. Κ. Ελιώτη. Κ. Ελιώτη. Κ. Ελιώτη, σας παρεκάλεσα να μην παρεμβαίνετε καταπέτων τρόπων. Σας παρακαλώ και πάλι. Ο κ. Σιαλμάτ έχει τον λόγο. Καλησπέρα και από εμένα. Όπως είπε ο κ. Μπασδέκης, εδώ θα είμαστε και τον χρόνο να συζητάμε για το αποτελέσμα της φωτιάς στην άμφισσας, τον αλιώνα της άμφισσας. Και όπως είπα πολύ προηγούμενοι, προλαλλήσαντες, δεν είναι δική μας δουλειά να σβήνουμε τις φωτιές και να συμμετέχουμε στην πυρόσβεση. Η δική μας δουλειά είναι να παίρνουμε όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα, να προλαμβάνουμε ή τουλάχιστον να περιορίζουμε όσο μπορούμε τις επιπτώσεις από τις φωτιές. Βιώνουμε πράγματι μια μεγάλη κλιματική αλλαγή και ξέρουμε ότι αυτά τα φαινόμενα θα μας αποσχολίσουν πάρα πολύ στο μέλλον. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε, και εγώ δεν το βλέπω στο βαθμό που θα έπρεπε, είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε, ώστε να είμαστε πιο προετοιμασμένοι. Έχουμε περιοχές που είναι μακριά από τη θάλασσα, παράδειγμα. Θα μπορούσαν να υπάρχουν, αλλά θα μπορούσαν να υπάρχουν πολύ περισσότερες και πολύ μεγαλύτερες δεξαμενές, ώστε τα μέσα πυρόσβεσης να μπορούν γρήγορα να πάρουν νερό. Το σβήσιμο της φωτιάς είναι θέμα δευτερολέπτων. Δηλαδή ακόμα και τα δευτερολεπτά παίζουν τεράστιο όρολο. Αν έχει τη δυνατότητα ένα μέσον να έχει πολύ γρήγορα πρόσβεση σε νερό και να το μεταφέρει στο χώρο της φωτιάς, θα έχουμε και πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Παράλληλα δε να γίνουν οι δασικοί δρόμοι όλοι αυτοί να καθαριστούν και να γίνουν προσβάσιμοι σε όλα τα μέσα, να γίνουν αντιπρικές ζώνες, αντιπρικές ζώνες γύρω από τους οικισμούς και τις πόλεις που το βρήκαμε πέρυσι στην Έδεια και παρά λίγο να καούν πάρα πολλά χωριά και πολλές πόλεις. Δε βλέπω σε αυτό το κομμάτι να κάνουμε κάτι. Εκεί θεωρώ ότι θα πρέπει εμείς να δώσουμε τον βάρος, εκεί θα πρέπει ως περιφέρεια να προσπαθήσουμε, ώστε να είμαστε πολύ πιο χρήσιμοι και αποτελεσματικοί στο μέλλον. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ το κ. Σαλμά. Υπάρχει κάποιος ανεξάρτητος άνθρωπος που θέλει να μιλήσει. Κύριε Πρόεδρε Πολέμοντος. Παρακαλώ. Είμαι ο Απόστατος. Παρακαλώ, όταν τελειώσει η συγκεκριμένη θεματολογία, δώστε μου για λίγο το λόγο, διότι... Συγγνώμη κύριε Επιριέ, δεν σας άκουσα λίγο. Όταν τελειώσει η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα, πριν μπείτε δηλαδή στο άλλο, ήθελα να μου δώσετε για λίγο το λόγο. Για τις Πυρκαγιές δηλαδή? Όχι. Ήθελα να μου δώσετε το λόγο έξω από το συγκεκριμένο θέμα που συζητάτε τώρα. Θέλω να πω δυο κουβέτες για ένα θέμα το οποίο θα αποσχολήσει το Περιφερειακό Συμβόλιο, αλλά... Δεν είναι αυτά που έλεγε τη Διπίτσι για το τρίτο κέντρο που θέλω? Αφορά κάτι άλλο? Θα προσπαθήσω όσο το δυνατόν, καταλαβαίνετε, όσο το δυνατόν... Δεν ακουγόμαστε, δυστυχώς. Δυστυχώς, κύριε Υπουργέ, δεν σας ακούω. Περιμένω, περιμένω, περιμένω... Το επόμενο θέμα πριν ξεκινήσει, όποια που είναι, η δυνατότητα να το λειωθούμε. Δεν το ακούσαμε. Κύριε Περιμένω... Άλλαξα μικρόφωνο λίγο. Σας παρακαλώ, πέστε μου τι ακριβώς είπατε, γιατί δεν κατάλαβα. Σε εμένα απευθύνεστε? Ναι, ναι, ναι, γιατί... Περιμένω, δεν σας άκουσα καθόλου. Σας είπα το συγκεκριμένο θέμα. Ζητάμε. Και πριν πάμε στο επόμενο, θα ήθελα για λίγο το λόγο. Να έχετε το λόγο γιατί είχατε δηλώσει να συμμετέχετε στο τρίτο και έβλεμο θέματα. Έχετε σχέση με αυτό ή με κάτι άλλο? Επειδή υπάρχει μια εξέλιξη για την οποία πρέπει να τοποθετηθείτε ουσιαστικά και όταν θα συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα, αυτή την εξέλιξη να σας ενημερώσω για να γίνει ουσιαστικότερη και καλύτερη συζήτηση. Εντάξει, εντάξει, θα σας δώσω το λόγο, μισό λεπτό. Υπάρχει κατάσταση στο ανεξάρτητος κάποιος που θέλει... Λοιπόν, κύριο Σατουριάπουλα συμβαίνει. Λοιπόν, ευχαριστούμε πολύ. Εγώ σας ευχαριστώ. Καλησπέρα σε όλους, αγαπητοί τους συναδέλφους. Θα ήθελα να ακούστηκα διάφορα πράγματα από όλους τους συναδέλφους προς τις σωστές καταξύνσεις. Όλα κρίνονται, όμως, από το αποτελέσματος. Έγινε προσπάθεια από την πολιτική προστασία, από την δημιουργιστική αποτασαρχία, από τους θελωδές, από όλους. Στο αναγνωρίζω και τους ευχαριστούμε. Από και πέρα, όπως πολύ σωστά αναφέρει με το Γενικό Σχέδιο Πολιτικής Προστασίας του Ξενοκράτ, το οποίο ειδικαίνεται σε κάθε περιοχή, θα πρέπει να γίνει έγκριση της δραστηροβλύσης και συντονισμός του ανθρώπινου δυναμικού. Εκεί έγινε το γεγονός. Έχουμε σε τριοπτικό κανάλι ένα ανώτατο αξιωματικό της πλησματικής, το οποίο δείχνει ότι τα πρώτα 15 λεπτά από την έναν σημεία της πυρκαγιάς είναι σημαντικά. Εκεί δείχνει, όχι στη συγκεκριμένη μονοχωτιά, σε όλες τις πυρκαγιές, υπάρχει μια μεγάλη καθυστρέψη όταν έρθει το σήμα, ότι εκεί έχουμε πρόβλημα. Τηλεογω ενσυνδομία, δραστηριοποίηση των εθελοντών, τα καινούργια μέσα της κοινωνίας, δρόμ, υπάρχει δυνατότητα να οδηγούν κινητρά σε εθελοντές, να είναι στη σημεία αναφοράς με το που θα εντοπίσουν την πυρκαγιά να δουκίνεται άμεσα το σήμα. Και για να μην σας κουράζω, σε μεγάλες δύο μηχανίες γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας. Υπάρχει ένα σκεκεμένο σχέδιο. Προφανώς θέλει την κυροποίηση κύριε Δελμούζο, δεν ήθελα να το δείτε με τους συντονιστές της πολιτικής προστασίας, που έγιναν λάθη και πώς θα γίνουμε καλύτεροι. Κάντε και μια άσκηση τον Οκτώμβριο, τον Νοέμβριο στην Πυρασφάλεια να δείτε. Δουλεύουν όλες οι συντονιστικές ομάδες, υπάρχει χρονοκαθυστέτηση και πώς θα βελτιώσουμε αυτό το χρόνο της άμεσης επέμβασης. Υπάρχει κάθε χρόνο από όλες τις κυβερνήσεις, από όλους τους υπουργούς, από όλους τους ειδικούς γραμματείς κλιματική αλλαγή. Αυτό, αγαπητοί στην Άλβη, είναι ένα δεδομένο. Δεν αλλάζει. Δεν θυμάμαι τον αγαπητος Στάλδου που μίλησε πριν ότι τι να κάνουμε, είχαμε και περκαγιές στην Πορτογαλία και στην Ισπανιά. Δεν πρέπει να τα αφήσουμε έτσι στην πήγη τους, ότι ακούγονται και οι άλλοι και εγώ είμαστε και εμείς και έτσι θα συνεχίσουμε. Όπως είπε και ο κ. Δρόσος, κάποια στρέματα έχουν μείνει ακόμα από την Άμφισσα. Υπάρχει το δορυστικό τοπίο. Είναι δυνατό να το αφήνουμε στην πήγη τους και να μην υπάρχει συνέχεια από 24 όρους βάσεις πυροσβέστες που να φυλάνε αυτό το σημείο αναφορά για μας, το τουριστικό. Δεν θέλω να σας κουράσω. Θεωρώ ότι θα πρέπει να έρθει η πολιτική προστασία στην οποία προστάμαστε ο κ. Περιφεριάρχτης με ένα σχέδιο ανανομού να το αξιολογήσουμε και να κάνουμε και εμείς τις πρόσθετες παρεμβάσεις μας και τις προτάσεις μας και να είμαστε σε φάση το 2023 να το ελογιήσουμε και να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Σας ευχαριστώ πολύ. Πρόεδρε μπορώ να έχω και εγώ το λόγο ένα λεπτό. Ευχαριστώ κ. Περιφεριάχτη. Παρακαλώ. Ευχαριστώ κ. Περιφεριάχτη. Παρακαλώ. Ευχαριστώ πολύ κ. Περιφεριάχτη. Ευχαριστώ. Το λόγο έχει ο κ. Περιφεριέρχης. Ευχαριστώ πολύ, Πρόεδρε. Δυστυχώς, είναι πολλές οι φορές που έχουμε κληθεί στο Περιφερειακό μας Συμβούλιο, να συζητήσουμε στον αποίγχο μιας φυσικής καταστροφής και μία ακόμη τέτοια είναι η σημερινή περίπτωση. Η οποία, βέβαια, έχει, όπως πολύ σωστά, επώθηκε από τους συναδέλφους νωρίτερα και την αστηρά υλική της διάσταση, σε σχέση με το κεφάλαιο παραγωγών που χάθηκε, τα δέντρα, τον καρπό, το καθεξής, αλλά και μία εξίσου σημαντική άνοχη, σημαντικότερη, η οποία είναι το ότι μιλούμε για τον Ελεώνα της Άφυσας, έναν Ελεώνα με τεράστια ιστορία, τεράστια πολιτιστική αξία, τεράστιο συμβολισμό. Αντιλαμβάνουμε σε μία ρητά στη ζήτηση ότι επειδή σε όλους μας, αλλά ειδικά σε ανθρώπους που είναι εντόπιοι, προκαλεί και μια ιδιαίτερη φόρτιση, αντιλαμβάνουμε αυτό ότι μπορεί να συνεπιφέρει και υπερβολές στον πολιτικό μας λόγο και διατυπώσεις που μπορεί να χαρακτηρίζονται από ένα υπερβάλλον μέγεθος. Όμως, εγώ το θεωρώ ένα πολύ λογικό κομμάτι, αν θέλετε, της συζήτησης και αυτό δε στέκομαι στο να αντικρούσουμε όλες αυτές τις διατυπώσεις μία προς μία. Όμως, νομίζω ότι είναι δουλειά μας και ευθύνη μας να έχουμε τα πράγματα σε ένα πραγματικό μέγεθος και έως προς την καταστροφή και έως προς το τι λειτουργεί, τι δεν λειτουργεί και ποιες είναι οι ευθύνες καθενός μας. Εγώ προσωπικά έχω εντός εισαγωγικών κατηγορηθεί ότι σε θέματα φυσικών καταστροφών υπερασχολούμαι. Ότι δεν περιοριζόμαστε σε αυτό που περιγράφουμε πάρα πολύ σαφή τρόπο ο Καλεκράτης αλλά και όλα τα σχέδια πολιτικής προστασίας, ότι λέει πλέον ότι ο Περιφερειάρχης ή αν μιλούμε για νομό για Περιφερία Κοινωνότητα ο αντιπεριφερειάρχης προείσταται του συντονιστικού οργάνου και αναλαμβάνει συγκεκριμένες ευθύνες όπως να παρέχει βάση σχεδίων υδροφόρα φορτηγά, χωματουργικά μηχανήματα, κατά τις παραγγελίες του περιοριστικού σώματος, της περιοριστικής περιοσίας μεριμνά μέσα από το συντονιστή και την υπηρεσία πολιτικής προστασίας για την απομάκρυνση ανθρώπων με εργαλείο αν χρειάζεται βεβαίως τις ειδικές δυνάμεις της περιοριστικής, μεριμνά για φιλοξενία, για ασύτηση, για όλα αυτά τα πράγματα. Εμείς αντί γι' αυτό έχουμε επιλέξει να μπαίνουμε αρκετά πιο βαθιά στη δεχείριση μιας φωτιάς. Είναι ως φυνομένη γενικότερα. Και το κάνουμε και πάρα πολύ συνειδητά, όχι από διάθεση ή επιθυμία δυνατότητα να επουκαταστήσουμε την περιοριστική υπηρεσία στην δουλειά της, που την γνωρίζει καλύτερα από όλους, αλλά από την ένδυση τέτοιων στιγμών που μας οδηγούν να είμαστε στα πάντα. Και βέβαια ουδέποτε, και νομίζω αυτό μπορούμε να το γνωρίσουμε όλοι, ουδέποτε έχουμε υπερηφανευτεί για κάτι τέτοιο, είτε εν ήδη απολογίας όταν τα πράγματα δεν έχουν πάει καλά, είτε εν ήδη αιτήματος για πολιτική πίσταση όταν τα πράγματα έχουν πάει καλά. Θεωρούμε πως απλά κάνουμε τη δουλειά μας τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο και προσπαθούμε κάθε φορά να δούμε τι δεν έχει γίνει σωστά για να γίνει καλύτερα. Έχοντας κάνει αυτή τη σαγωγή, για να έχουμε και μία αντίληψη και πλαισίου και στον καθένας μας, συζητήσαμε πάρα πολλές φορές για το πώς συγκίνονται και οι επεκτείνονται φωτιές. Πρέπει να έχουμε όλοι μία αντίληψη ότι καταρχάς πρόληψη δεν σημαίνει ότι δεν ανάβουν φωτιές. Οι φωτιές ανάβουν. Μα από έναν ανθρώπινο λάθος. Μα από μια ανθρώπινη συνειδετική πράξη. Μα από έναν κεραυνό. Μα από τίποτε άλλο. Οι φωτιές ανάβουν. Από εκεί πέρα επαφήνται στα αντανακλυαστικά του πυροσβεστικού μηχανισμού, πρώτον και στην υποδομή που υπάρχει δεύτερον, στο πόσο γρήγορα θα περιοριστεί αυτή φωτιά. Και βέβαια γνωρίζουμε όλοι ότι κάθε καλοκαίρι μόνο στη Στερεά ανάβουν πολλές εκατοντάδες φωτιές. Εννοείται και περισσότερες από πεντακόσες. Τις δέκα από αυτές τις ακούμε, μία ή δύο από αυτές μπορεί να είναι και μεγάλες ή και τεράστιες, όπως δυστυχώς είχαμε πέρυσι. Αυτό δεν είναι για να μετρήσεις ως ποσοστό ότι η πυροσβεστική έχει ένα τεράστιο ποσοστό επιτυχίας. Είναι όμως ενδιαφέρον να καταγραφεί, για να το έχουμε όλοι κατά νου, ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο αυτονόητα, όσο εννοείται όσοι, και βάζω και τον εαυτό μου μέσα σε αυτό, δεν είμαστε πυροβεστικής δυνάμις, τιμούμε να πιστεύουμε. Από εκεί πέρα, για εκείνες οι φωτιές που ανάβουν και που παίρνουν μια επέκταση, σε αυτές θα συγκατέλεγα και ξεκάθαρα και την τελευταία, τη φωτιά του ελαιώνα της Άμφησης. Ξέσπασε με έναν πάρα πολύ δυνατό αέρα, με έναν αέρα που αλλάζε διαρκώς κατευθύνσεις και με δυνάμεις οι οποίες ενεργοποιήθηκαν από την προοριστική. Και σας το λέει ένας άνθρωπος ο οποίος γνωρίζει πάρα πολύ καλά ότι δεν έχει διστάσεις να πήγαινε ακριβώς αντίθετα και με πάρα πολύ χειρό τρόπο όσο παρελθόν. Λοιπόν, φυσικά αν είχαν γίνει περισσότεροι καθαρισμένοι επιδιώτες, πολύ πιθανόν να πήγαινε διαφορετικό αποτέλεσμα. Πολύ πιθανόν, και το έχω πει και στη Συνεδρία της Οικονομικής μας Επιτροπής, αν είχε ολοκληρωθεί το αρδευτικό, επίσης και αυτό να είχε συμβάλει στον περιορισμό του αποτελέσματος. Από εκεί πέρα καταστατικά, εμείς έχουμε μια συγκεκριμένη καταγραφή από την οποία ενημερωθήκαμε την προοριστική και την οποία όμως τη ζήσαμε και μέσα την καταδιάρκεια των φαινομένων. Και μια ευκαιρία, δεν ξέρω αν είναι από σύντοση, βλέπω και τον φίλο μας τον Βαγγέλη τον Παλιό, τον Παλιό περιφερειακό μας διοικητή προοριστικής υπηρεσίας, τον οποίο και καλωσορίζω. Βαγγέλη καλησπέρα και από εμάς. Ο κύριος Παλιός μου, τα λέμε το δήμαρχο της Κύρου. Δήμαρχε και διοικητή μας καλησπέρα. Λοιπόν, για να επανέλθουμε σε αυτά που έχουμε ζητούμενα. Σαφέστατα, δεν μπορεί να έχεις έναν σταθερό πυροζεστικό δίκτυο, το οποίο να έχει καρδιωτικά χαρακτηριστά, σε ολόκληρη την επικράτεια, στα διοικητικά όρια, είτε της στερεάς Ελλάδας είτε της χώρας. Μπορείς, όμως, και οφείλεις να έχεις, σε πολύ ειδικές περιτώσεις, όπως είναι ο Ελέωνας της Άνθησας, συγκεκριμένες δομές και διατάξεις. Και αυτό θα περνάει ένα κομμάτι του εφεξής σχεδιασμού, το οποίο δεν συγκυθούμε και στους αρμόδιους φορείς και με το θεσμικό βάρος περιφέρειας να το ζητήσουμε. Δεν θα πω περισσότερα για τον επιχειρησιακό απολογισμό της κατάσβασης. Όφειλα, όμως, και μόνο για αυτό το λόγο το έκανα, να δώσω τα αίσθημα στις περιοριστικές υπηρεσίες πρωτίστως και στα στελέχη της αυτοδιοίκησης, τα υπηρεσιακά στελέχη της αυτοδιοίκησης και τους εξωτερικούς συνεργάτες αυτής αφετέρου, γιατί συνέδραμαν σε μια πολύ δύσκολη περίπτωση στον περιορισμό της φωτιάς. Τώρα, σε σχέση με το μέλλον, που νομίζω ότι εύλογα μας απασχολεί όλους. Εδώ πέρα έχουμε να μιλήσουμε για δύο παιδεία. Το μόνο ένα παιδί είναι η πρόληψιό αντιπροκαγίας. Το δεύτερο παιδί είναι το αναπτυξιακό χαρακτηριστικό αυτού του Ελεώνα, από την διδράστα πολιτιστική του αξία. Είναι και ένας σοβαρότατος οικονομικός πόρος για όλους μας. Πάνω σε αυτό, επειδή αυτό συνδυάται και με τις αποζημιώσεις των πληγέντων των συμπολιτών μας, αυτών των ανθρώπων που έχασαν περιουσίες τους, έχουμε να καταθέσουμε πως είμαστε σε διαρκή επαφή και με τον Υπουργαγρό της Ανάπτυξης και με τον Ελγά, ο οποίος αυτές οι μέρες, μπορεί και σήμερα να πούμε, ολοκληρώνουν τις καταγραφές, να ξέρουμε ακριβή αριθμό στρεμάτων, ακριβή αριθμό ελαιοδέντρων, ακριβή αριθμό αποτεφρωμένων ή μερικοσκαμένων ελαιοδέντρων, γιατί η Ελιά έχει αυτό το καλό ότι σε πολλές περιπτώσεις, ότι πάντα όταν καίγεται ένας ελεώνας, ένα ποσοστό των δέντρων δυστυχώς αποτεφρώνονται και δεν αναπληρώνονται, μάλλον και δεν ξαναβγάζουν καρπό, φέρνουν αντικατάσταση. Ένα ποσοστό όμως με την κατάλληλη φροντίδα ξαναβγάζει καρπό. Άρα λοιπόν, αυτές οι μέρες που μιλάμε ενδεχομένως και σήμερα ολοκληρώνονται η καταγραφή, η επακριβή της ζημιάς. Και το επόμενο βήμα είναι να προχωρήσουν με πάρα πολύ ταχύ και συμπεριληπτικό τρόπο υποζημιώσης. Στέκομαι στο συμπεριληπτικό, γιατί όπως πολύ σωστά είπε ο Κώστας ο Μπασδέκης, αυστηρά το πλαίσιο δεν συμπεριλαμβάνει μια σειρά από συμπολίτες μας, οι οποίοι όμως αντικειμενικά έχουν πλήγια. Και αυτό έχει συμβεί και σε παρελθούσες καταστροφές. Σε προηγούμενες περιστάσεις, με τις κατάλληλες πουριικές αποφάσεις, πολλοί από αυτούς τους συμπολίτες μας που δεν συμπεριλαμβάνονταν, εν τέλει, καλύθηκαν είτε έχουν ελάβει είτε λαμβάνουν τις αποζημιώσεις. Αυτό ακριβώς το πράγμα πρέπει να γίνει και στην περίπτωση του Ελέωνα της Άυσας, τώρα που ολοκληρώνει και η καταγραφή. Και βέβαια οι υπηρεσίες μας, ευτυχώς δεν είχαμε περίπτωση κατοικιών ώστε να ενεργοποιηθεί ο Δήμος με το Υπουργείο Ποδομών, ούτε πλήγμιας πολύ σημανικής περίπτωσης, ούτε εκτεταμένες ειζημιές σε μη αγροτικές επιχειρήσεις. Ούτως ώστε να πάμε μέσα από το Πουργείο Ανάπτυξης και τη Διεθνή Ανάπτυξη των Περιφεριών. Άρα λοιπόν, μιλώντας για το αγροτικό κομμάτι που είναι το πρακτικό μέρος της ηλικής ζημιάς, αυτή η διαδικασία όπως γνωρίζετε ακολουθείται με τα ταχύτερα δυνατάδηματα για να αποστοιχθούν οι άνθρωποι γρήγορα και, ξαναλέω, με πολλή αίθαση συμπεριληπτικά. Να είναι μέσα όλοι όσοι επηγήσαμε. Και τελειώνουμε για το ενδεχόμενο πλατιασμό μου, Πρόεδρε, με την επόμενη μέρα. Εδώ πέρα είναι ξεκάθαρο και πραγματικά το ότι αυτή η περίοδος ανοίγει και το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης μέσα από την ΚΑΠ. Είναι μια συγκυρία που μας επιτρέπει να μιλήσουμε και για έναν σοβαρό σχεδιασμό, ούτως ώστε στον Ελληόνα της Άφυσας να αναπτυχθεί μια σειρά από ευρύτερες πολιτικές, οι οποίες θα αναδείξουν και το προϊόν, θα το κάνουν πιο αναγνωρίσιμο, πιο οικονομικό στην παραγωγή του. Άρα, λοιπόν, θα αποφέρει και πολύ καλύτερο εισόδημα στους παραγωγούς μας, με ό,τι αυτό σημαίνει για την περιφερειακή μας οικονομία. Παρ' ό,τι αντιλαμβάνουμε στο όλο το πλαίσιο της ΚΑΠ, Κατερίνα, και είναι project σχετικά με την Όχε, από τεχνικής απόψιος, εξάλλου έχεις προβληματιστεί και εσύ πάνω σε αυτό, από τεχνικής απόψιος δεν προσφέρεται ο Λέωνας για μια Όχε, όμως αντίστοιχα εργαλεία διαφορετικής κλίμακας, που εκπορεύονται από την κοινή αγροτική πολιτική, υπάρχουν για να έρθουν με αυτόν τον τρόπο. Απόμένως, επιφυλασσόμαστε, δεν εξαρτάται πολιτισμός από μάζι, γιατί έχει και έναν κεντρικό χαρακτήρα, όσον αφορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Πολιτισμού, όμως παρ' όλα αυτά επιφυλασσόμαστε, συντονιστικά, να λειτουργήσουμε και να αφέρουμε τις φορούς κοντά, ούτως ώστε και αυτά που έβαλε ο Απόστολος Κλέτσο σχετικά με την UNESCO και αυτά που βάζει η Κατερίνα Μπατζελή σχετικά με το πιο άμεσα παραγωγικό κομμάτι, και όλοι αυτοί οι προβληματισμοί των συναδέλεων για την επόμενη μέρα, να μπορούν σε ένα τραπέζι και από το τραπέζι αυτό να σκοθούμε με ένα πολύ συγκεκριμένο και ολοκληρωμένο σχέδιο για την προστασία αφενός και την ανάπτυξη αφετέρου και πρωτίστως του ελέωνα της άμφισσας. Μένω σε αυτά, κύριε Πρόεδρε, και βέβαια θα έχουμε τη δυνατότητα να επανέλθουμε και σε επόμενες δημόσια συζητήσεις. Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Περιφερειάρχα, ευχαριστώ και όλους για το θέμα. Νομίζω ότι κάτσε χρόνο αρκετό, αλλά όπως κατέληξε ήταν καλό και για την ενημέρωση των Περιφεριακών Συμβούλων, αλλά και για αυτούς που μας ακούνε από το YouTube. Πάμε τώρα στα υπόλοιπα, για τα οποία θα ήθελα τις προτάσεις σας αλλά και τις συνένες σας. Έχουμε πολλά θέματα τα οποία έχουν τεθεί από τις παρατάξεις και ξεκινάω μετά την παράταξη του κυρίου Γουλέτσου, με την παράταξη του κυρίου Αναγνωστάκη, όπου έχουμε ακόμα τρία θέματα. Το ένα είναι έτοιμα για σύγκριση της συντονιστικής γραμματείας και της Επιτροπής Κοινωνικού Ελέχου του Παρατηρητηρίου. Αυτή μπορεί γραπτός να την αναφέρει ο κύριος Κυραϊδίτης. Ερώτηση δεύτερη, δασικός δρόμος κατασκευής στην Ιερά Μονή Λυκούρεση. Μπορεί να πει η δυοκουμπέτηση κύριε Παπαθωμά αλλά και γραπτός, Γιάννη, νομίζω ότι... Θα ήθελα να επιγραμματικά λίγο να τελειώσω το ερώτημα. Να κλείσω λίγο το σύνολο και μετά θα το πούμε. Λοιπόν, και το τρίτο είναι τα ηλεκτρικά οχήματα που θα αναπτύξει ο Γιώργος Σκούρας για τη λαμία εδώ. Λίγα λόγια τον κύριο Σανίδα και γραπτός μπορεί να σας απαντήσει και γι' αυτό το πράγμα. Επομένως και αναγνωστά και από όλα αυτά να πούνε δυο κουβέντες μόνο για δυο θέματα. Για το δασκόδρομο ο Γιάννης ο Μελισσάδης και για τα ηλεκτρικά οχήματα ο κύριος Σκούρας. Και να διοκλείσουμε με την παράταξή σας. Συμφωνείτε? Όχι, όχι, κύριε Πρόεδρε. Θα σας παρακαλέσουμε όχι τη δυνατότητα για το λατομείρο στο Αλιβέρη και για την Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου έχει ενημερωθεί και ο κύριος Περιφεριάρχης και έχει γίνει μια σχετική συζήτηση και στην Οικονομική Επιτροπή. Με αφορμή αυτή τη συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή φέρνω το θέμα για συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και θα ήθελα να έχω τη δυνατότητα τουλάχιστον για δύο λεπτά να κάνω ανάπτυξη ενός σκεπτικού. Έχετε και λόγο. Ε, ωραία, ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Περιφεριάρχη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομίζω ότι είναι γνωστά τα θέματα. Επιγραμματικά θα αναφερθώ. Πρώτον, Επιτροπή Κοινωνικού Εέγχου στο Παρατήριο Περιβάλλοντος τα Λιβέρη. Έχει υπάρξει απόφαση, έχει επικριοποιηθεί και από την παρούσα σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει λειτουργήσει, δεν έχει ενεργοποιηθεί. Παρακαλώ πολύ για τις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες από την πλευρά της Περιφέρειας, ώστε αυτή η Επιτροπή να επιτελέσει το ρόλο της. Δεύτερον, Λατομείο Αλιβερίου, κύριε Πρόεδρε, κύριε Προευφερειάρχη, κύριε αντιπεριφερειάρχη έμπειες, είναι γνωστές και σε σας οι καταγγυλίες για την τρομακτική όχληση από την ουτουργία του Λατομείου και από τα πλήστα προβλήματα που δημιουργεί στην καθημερινότητα των κατοίκων του Αλιβερίου και της ευρύτερης περιοχής. Θέλω μέσα από τα ερωτήματα που σας έχω καταθέσει να υπάρχουν στις συγκεκριμένες απαντήσεις γραπτά, έτσι ώστε και οι πολίτες να γνωρίζουν κατά πόσο αυτή η λειτουργία έχει την ομοιμότητα και κατά πόσο μπορεί η Περιφέρεια να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση. Άρα δεν κάνω αναφορά στα ερωτήματα, περιμένω γραπτή απάντηση από τον κύριο Κεραϊδίτη. Στην Περιφερειάρχη υπάρχουν έβειες. Και το τρίτο, κύριε Πρόεδρε, αγαπητές και αγαπητοί κύριοι συνάδελφοι, έχει να κάνει με την ενεργειακή αξιοποίηση των κλαδεμάτων, η οποία απαγορεύεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Το είχε θέσει η κυρία Μπαζελή. Θέμα στην Οικονομική Επιτροπή. Εκεί δεν είχαμε μια σαφή απάντηση. Το επαναφέρω, λοιπόν, και λέω ότι ήδη υπάρχει ένα προμόσιον, μια διαθύμηση από εταιρεία θυγατρική της βιομηχανίας που λειτουργεί στο Μιλάκι της Εύβοιας και καλεί στο όνομα δύθεν αντιμετώπισης τους κόστους πανωτά για τα κλαδέματα, να πηγαίνουν απευθείας και να γίνεται πρωτογενή σκάψη. Παραλαμβάνω, αυτό απαγορεύεται από την ευρωπαϊκή αλλά και την εθνική νομοθεσία. Υπάρχουν ΜΕΒΑ, υπάρχουν μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων και εκεί θα πρέπει να πηγαίνουν όπως όλα τα βιοαπόβλητα και τα κλαδέματα. Άρα, λοιπόν, θέλω και μια σαφή απάντηση κατά πόσο αυτό είναι νόμιμο και κατά πόσο η Διέννηση Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Έβειας αποδέχεται αυτήν την παρατυπία κατά την δική μου προσωπική εκτίμηση μήπως ορανομία. Αυτά τα τρία ζητήματα, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να έχω απαντήσεις και ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δώσατε. Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να ρωτήσω ένα λόγο. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Στο ένα θέμα που, όπως ανέφερε ο κύριος Αναγνωστάκης, είναι και το θέμα με τα κλαδέματα της κυρίας Μπατζελή. Αν θέλετε κάτι να πείτε. Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να τονίσω για το θέμα σχετικά με την ενεργειακή διαχείριση των κλαδιών από ιδιωτική τερία. Το θέμα αυτό το είχαμε φέρει ως παράταξη στην 27η Οικονομική Επιτροπή 27ου είχαμε συνενοηθεί με τον Πρόεδρο να απαντηθεί εγγράφος από την Επιτροπή Περιβάλλοντος από τον αντιπεριφεριάρχη κ. Κυρμανίδη όπου θα πρέπει να βρίσκεται σε πλήρη συνενόηση με τον κ. Κελαϊδίτη αλλά και τον κ. Περιφεριάρχη διότι είναι ένα θέμα το οποίο άπτεται πλήρως της διαχείρισης των αποβλήτων, της χρηματοδότησης των τεσσάρων μεβα οι οποίες αν και καθισκεριμένοι η έγκριση τους θα προχωρήσουν όπου κ. αρμόδιότητά τους είναι η συλλογή κλαδιών, η πρώτη επεξεργασία και η μετέπειτα ενεργειακή αξιοποίησή τους όπως αυτό προβλέπεται. Εδώ λοιπόν βλέπουμε ότι υπάρχει μία εταιρεία η οποία αναφέρει ότι για το μυλάκι ότι θα παράγει RDF χωρίς την ενεργειακή αξιοποίηση φυτικών αποβλήτων, ζήτημα το οποίο αν το θέλετε απαγορεύεται. Εκείνο λοιπόν το οποίο ζητούμε είναι το εξής, εάν υπάρχει έκθεση από την Αγέτη διότι αυτή είναι η εταιρεία ποιά είναι τα αποτελέσματα και ο έλεγχος και τα αποτελέσματα, να μας κοινοποιηθεί η έκθεση για το μείγμα καυσίμου που χρησιμοποιείται από την εταιρεία, το κατά πόσο βεβαίνω ότι όχι ότι καίει RDF, να ενεργοποιηθεί η σχετική επιτροπή που έχει συγκροτήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για τον τρόπο λειτουργίας της Μονάδος στο Μυλάκι έτσι ώστε να μπορέσουμε και εμείς να έχουμε ορισμένα συμπεράσματα σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και τέλος εάν προτίθεται να παρουσιαστεί μια ολοκληρωμένη και επιστημονική έκθεση σε συνδυασμό με την παρουσίαση του σχεδιασμού του περιοχριακού φωτσά ο οποίος άλληστε έχει και την κυρία ευθύνη. Η απάντηση είναι εγγραφή, περιμένουμε λοιπόν και εγγράφος τις απαντήσεις εφόσον και ο κ. Αναγνωστάκης θέτει τα ίδια ερωτήματα διότι είναι κοινή αγωνία όλων μας η ασφάλεια των πολιτών και η ορθολογική ορθή διαχείριση των αποβλήτων. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ και εγώ. Η ίδια θέλεις κάτι, το λόγο έχει ο κ. Χιλμανίδης. Όχι, επειδή ουσιαστικά είναι τρία θέματα σε ένα με την έννοια ότι εμπλέκεται και ο Φώσδα όπου ίσως θα ανέφερε η κ. Μπανζελή μπορώ μόνο προς το παρόν να πω ότι οι μετρήσεις του Δημοκρίτου έχουν ολοκληρωθεί, θα έχουμε μέχρι τέλους Αυγούς του τα αποτελέσματα. Βλέπετε ότι η διαδικασία η οποία έχουμε υποσχεθεί και σε επίπεδο Επιτροπής αλλά και σε επίπεδο ενημέρωσης του Περιφοριακού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί όταν θα είμαστε έτοιμοι. Σε ό,τι αφορά τα άλλα δύο επίσης πολύ ορθά τέθηκε ότι εγγράφως θα απαντήσουμε για να υπάρχει και ένα αποτύπωμα σε αυτά που θα πούμε ήδη έχει δοθεί η εντολή στην αρμόδια Περιφοριακή Διεύθυνση Περιβάλλοντος. Αυτά τα τρία σε ένα, ξαναλέω, θέματα αλλά ουσιαστικά με κοινό πυρήνα. Όταν θα είμαστε σε θέση μέσα στο νόμιμο χρονικό διάστημα θα απαντήσουμε. Σε συνεργασία και με τον κ. Κελαηδίτη, τον χορικό αντιπεριφοριακή Περιφοριακής Εμβόλειας Εύβοιας. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ, Τιγιού. Πρόεδρε, για ένα λεπτάκι μόνο μου επιτρέπει να... Έλα κ. Κελαηδίτη, σε λέω εγώ. Ναι, μία πρόταση. Απλώς να ενημερώσω ότι η συγκεκριμένη βιομηχανική εγκατάσταση έχει τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων για την καύση υποπροϊόντων κλαδεμάτων και βιουμάζας και αντίστοιχες συγκαταστάσεις οι οποίες τις επιτρέπουν να διαχειρίζεται τέτοια υλικά που αποτελεί, όπως γνωρίζετε όλοι, μία πάρα πολύ ορθή πρακτική κυκλικής οικονομίας. Οι αρμόδιοι φορείς, ο Χότζα και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης βέβαια, θα δώσει περισσότερο υφός όσον αφορά τις απαραίτητες άδειες, ώστε από τον παραγωγό του αποβλητουμέφτων τελικό αποδέκτη αν προκύπτουν όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για να μην υπάρχει το παραμικρό κενό... Τα υπολήματα από την επεξεργασία μπορεί να καίει, όχι πρωτογενός, αυτή είναι η ανιστασία μας. Ωραία. Για αυτές τις διευκρινήσεις, Δημήτρη μου, θα υπάρξει γραπτή απάντηση, όπως είπε, για αντιπεριφερειάρχης. Ευχαριστώ τον κύριο Κηλοϊδίτη. Τα δύο θέματα γρήγορα, επειδή νομίζω ότι δεν είναι δύσκολα. Το ένα αφορά το δασικό δρόμο που θα αναπτύξει ο κύριος Μελισάρης. Θα προσπαθήσω να είμαι επιγραμματικός και για στη δομή του χρόνου, αν δεν υπάρχει αντίρρηση, μπορεί και να δοθεί γραπτή απάντηση. Το συγκεκριμένο δρόμο, ουσιαστικά, επιβεβαιώνεται αυτό που έχουμε καταγγείλει κατά καιρούς, ότι η εράρχηση των έργων και η προτεραιότητα δεν έχει σχέση, σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού, αλλά σύμφωνα με τα προσωπικά και πελατεριακά συμφέροντα της αντιπεριφερειάρχης. Το συγκεκριμένο δρόμο είναι ένας δασικός δρόμος, ενώ υπάρχει άλλος πιο σημαντικός δρόμος, που διασχίζει όλο το άλψος που γυρνιάζει με την πόλη της Λιβαδιά στο Γερονικώλα, ο οποίος έχει καεί κιόλας πριν μερικά χρόνια και έχει πάρα πολλά πεύκα, που θα μπορούσε αυτό να ήτανε σε πρώτη πρωτογραφία. Όμως, για να είμαι σαφής προσπαθώ να είναι τρία, τρία είναι τα ερωτήματα που θέτω. Καταρχάς, οι δείμοι ή περιφέρειες για να υλοποιήσουν ένα εργό πρέπει να πάρουν άδεια, είτε από το δασαρχείο, είτε από την αρχαιογία. Εδώ δεν υπάρχει. Και ένα άλλο σημαντικό είναι ότι η προμήθεια των υλικών από το λατομείο, με διαβεβαίωση του προμηθευτή που έχει το λατομείο ότι πληρώνονται από την περιφέρεια, με ποιες διαδικασίες που πληρώνονται, με ποιες αδιαφανίστες διαδικασίες θα πω, αυτή η προμήθεια των υλικών, δεν ξέρω πόσα χρήματα είναι, έχουν χρεωθεί στην περιφέρεια. Με ποιες διαδικασίες πληρώνονται. Διότι από ό,τι ξέρω, δεν υπάρχει στο πρόγραμμα της περιφέρειας προμήθεια υλικών. Να ανατεθεί σε κάποιον εργολάδο και με διάφορους τρόπους πλάγιους θα πληρωθεί. Αυτό θέλω μια σαφή απάντηση. Αυτά είναι τα ρωτήματα που θέτω. Ευχαριστώ. Λοιπόν, να απαντήσω. Ευχαριστώ, κύριε Μελισσάρη. Η κυρία Απαθομά, αν θέλετε να απαντήσει τώρα ή είπε ο κύριος Βελισσάρης και γράφος. Τώρα, τώρα θα απαντήσω. Τώρα, η κυρία Απαθομά έχει τον λόγο. Τώρα θα απαντήσω, γιατί ο κύριος Μελισσάρης χωρίς κανέναν ιδιαίτερα λόγο έθεσε το θέμα επί προσωπικού, αλλά εγώ τότε υπερέρθομαι. Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι δημοτική οδός. Η περιφερειακή ενότητα διοτίας δεν έχει καμία αρμοδιότητα είτε συντήρησης είτε εποπτίας του συγκεκριμένου δρόμου. Δεν ξέρω καν για ποιο δρόμο μιλάμε. Δεν τον έχω περπατήσει ποτέ. Δεν έχουμε ασχοληθεί ποτέ με το συγκεκριμένο θέμα και βεβαίως δεν έγινε καμία διαδικασία για αγορά υλικού. Βεβαίως, στο ένα, δύο και τρία ερώτημα, αντιλαμβάνεστε ότι αφού δεν ανήκει σε εμάς, δεν το απαντάω. Το τέταρτο όμως που αφορά την προμήθεια υλικού λατομείου, δεν υπάρχει καν τέτοια διαδικασία προμήθειας υλικού. Και αφορώ πώς ο κύριος Μελισσάρης αναφέρεται και συγκεκριμένο στον πρόσωπό μου. Δεν ξέρω καν ποιος είναι ο δρόμος γιατί δεν ανήκει καν στην αρμοδιότητα της περιφερειακής ενότητας βιοτίας. Ευχαριστώ. Θα σας φέρω τα τιμολόγια. Ευχαριστώ, κύριε Ανάδη. Προφανώς αναφέρεστε αλλού, αλλά δεν αφορά εμάς. Να μου τα φέρετε. Ευχαριστώ. Να βρίσκετε με τις τεχνικές υπηρεσίες και να τα φέρετε, σας προκαλώ. Το λόγο έχει και ο κύριος Κούρας για τα ηλεκτρικά οχήματα και το τελευταίο από την παράταξη. Θα είμαι σύντομος. Το θέμα είναι η χρήση μικρών ηλεκτρικών λεωφορίων και ιδεωριών μετακίνηση, που αποτελούν τη λύση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λαμίας. Πρόσφατα ενημερωθήκατε με μέσο email από το τοπικό έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, για την απόφαση του Περιφερειάρχης Τριάς Ελλάδας, κύριε Φάνη Σπανού, ενταχτεί η πράξη προμήθεια και λειτουργία ηλεκτρικών μιν ηλεοφορίων στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Κλιβαδιάς στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Στερεά η Ελλάδα 2014-2020» και συγκεκριμένα στον άξονα «Προτεραιότητας υποστήριξης της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηνών εκπομπών διοξυδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς». Η πράξη συγκριματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, έτπα, με το ποσό των 500.000 ευρώ και αφορά την προμήθεια δύο ηλεκτρικών μιν ηλεοφορίων, τα οποία θα μεταφέρουν επιβάτες στο ιστορικό κέντρο της Κλιβαδιάς. Η κατάσταση δεν είναι εύκολη στο δίστομο γιατί δεν μπορούν να προσυγγίσουν τα ενάερια. Βρίσκονται όλοι εκεί από την ώρα που ξέσπισε η φωτιά. Νομίζω ότι δεν ξέρω κάποιους πρέπει να με αντικαταστήσει. Καλή συνέχεια, Πανή, από μας όλους. Καλή δύναμη, περιμένουμε την ενημέρωση. Ευχαριστούμε πολύ. Είμαστε σε επαφηφανία. Η Λαμία, ως έδρα της περιφέρειας, αντιμετωπίζει καθημερινά έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα, κυρίως στο κέντρο της, λόγω της στενότητας των δρόμων, της παράνομες στάθμισης, αλλά και της μεγάλης χρήσης των αυτοκινήτων για τις τοπικές μετακινήσεις. Στις ώρες εκμοίση κεντρική δρόμοι δέχονται μεγάλο φόρτο αυτοκινήτων και τα αποτυγερίσματα είναι συνεχή και αυξανόμενα. Συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρειας παρατηρούνται κυρίως στις πρωινός ώρες από την κυκλοφορία τόσο των απορριπματοφόρων, λανθασμένο πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων που πρέπει να εφαρμόζεται βραδινές και νυχτερινές ώρες, κατά των μεγάλων 12 μέτρων λεωφορίων σε βασικούς οδικούς άξονες και στην είσοδο της Πατίας Πάρκο από την Προσορρογή και Παράνομη Στάδμιση των τελευταίων. Με απότελον στόχο των πληρωρισμών της κυκλοφορίας προσώφιλος των κατοίκων της χώρας, η Λαμία οφείλει άμεσα να επαναπροσδιορίσει τη χρήση της αστικής συγκενογίας. Στην προσπάθεια αυτή μπορεί να σταθεί αρρωγός η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, προστάζοντας τη δυνατότητα ένταξης του Δήμου Λαμίας σε αντίστοιχη πράξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεά Ελλάδα 2014-2020. Με βάση τα παραπάνω ερωτά στο κύριε Περιφυριάρχη. 1. Είναι στις προθέσεις της περιφυριακής αρχής η ένταξη παρόμοιας πράξεις για την προμήθεια και λειτουργία ελεκτρικών μη λεωφορίων σύγχρονο τύπου για την πόλη της Λαμίας, τα οποία θα διατεθούν από το Δήμου για τη δωρεάν μετακίνηση των πολιτών και η οποία θα αποτελέσει κίνητρο για τη μείωση της χρήσης των ιδιωτικών αυτοκινήτων, συμβάλλοντας από συμφόρες της κυκλοφορίας στους δρόμους και στην προστασία του περιβάλλοντος. 2. Είναι στις προθέσεις της περιφυριακής αρχής η χρηματοδότηση αδύστικων δράσεων και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας Στερεάς. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε γι' ευσχόρα, το λόγο είδε γύρω σε περιφερειάρχηση. Πολύ επικραματικά αλλά νομίζω με σαφήνει ο κ. Πρόεδρε. Η συγκεκριμένη δράση εντάχθηκε στο πλαίσιο της ΒΑΑ του Δ. Λεβαδέν. Ήστερα από τον αρχικό προσχεδιασμό της ΒΑΑ, τη σχετική πρόσκληση που εξέδεκε η διαχειριστική αρχή, το φάκελο που κατέθισε ο δ. Λεβαδέων και την πράξη έντεξη που είχα την χαρά να υπογράψω εγώ. Αυτό είναι το μοντέλο με το οποίο θα μπορούσε δημητικά οποιονδήποτε αστικό κέντρο της περιφερειάς μας να επαχθεί σε μια ανάλογη δράση. Επομένως, αυτό που μπορούμε να απαντήσουμε δεν είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης. Θα ήταν βεβαίως χαρά μας εφόσον σε πόλεις της στερεάς Ελλάδας, η Λαμία, η Χαλκιδά, η Θήβα, η Άμφισσα, το Καρπενίση, κατά τον τρόπο που είναι ήδη η Λιβαδιά, να χρηματοδοτηθούν αντίστοιχες δράσεις μέσα από το ΕΣΠΑ. Ωστόσο, πέρα από την πολιτική βούληση που αν θέλετε μια γενικόλογη διατύπωση, κατά την κρίση των δημοτικών αρχών και στο πλαίσιο του νέου μας ΕΣΠΑ, μπορούμε να πούμε ότι τέτοιου είδους δράσεις είναι δημητικώς επιλέξιμες. Οπότε, στη στρατηγική βιώσιμη αστικής ανάπτυξης που θα επιβάλλει κάθε δήμος, θα έχει μια σειρά από έργα και δράσεις και μέσα σε αυτό το χαρτοφουλάκι ο δημητικός μπορούν να συμπεριλάβουν και τα ηλεκτρικά πουλμανάκια. Ευχαριστούμε και τον κ. Παρεθλεριάρχη. Να συνεχίσουμε, καταρχήν, να ζητήσω συγγραφή από τον πρόεδρο υπουργό, γιατί έπρεπε να του δώσω τον λόγο. Και παρακαλώ την κ. Μπαντζελή να περιμένει ελάχιστα να μας κάνει κάτι που θέλει να μιλήσει ο κ. Πρόεδρος Υπουργός. Κύριε Πρόεδρο, κύριε Βενευτά, έχετε τον λόγο. Αν η τοποθέτηση της κ. Μπαντζελής αφορά ένα θέμα που συζητάμε τώρα, ας γίνει, να μην φανιωθεί. Κύριε Υπουργέ, θα σε ευχαριστώ πραγματικά. Αυτό που είναι για να συνεχίσουμε, κ. Μπαντζελή, αφορά τις ερωτήσεις, υπερωτήσεις, έχει κάποια υπόλοιπα. Αυτό είναι. Θέλετε να μιλήσετε τώρα ή να συνεχίσουμε. Κύριε Απόστολου, συνεχίστε, δεν μας πειράζει. Σας έχουμε καθυστερήσει ήδη. Κοιτάξτε, θέλω να σας πω, να αναφερθώ σε μια χθεσινή εξέλιξη στη Βουλή. Η κυβέρνηση, μετά την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, αναγκάστηκε να αποσύρει από το συζητούμενο Πολυνομοσχέριο του Υπουργείου Περιβάλλοντος τις διατάξεις που αφορούσαν σε προστατευόμενες περιοχές και ειδικά σε περιοχές Νατούρα 2000. Είπε ο Υπουργός, ακούσαμε τους προβληματισμούς της αντιπολίτευσης και των οργανώσεων και αποσύρουμε το κεφάλαιο Γ, δηλαδή τις συγκεκριμένες διατάξεις για περαιτέρω διαβούλευση. Διευκρινίζοντας ότι θα κατατεθεί για διαβούλευση τέλος Αυγούστου. Αυτό σημαίνει ότι όσον αφορά την προσέγγιση των συγκεκριμένων εκτάσεων που υπάρχουν και στις δύο προτάσεις που έχετε για γνωμοδότηση στο συμβούλειό σας, δεν θα ισχύει ότι αναφέρεται στις μελέτες, εκτός αν η νέα διαβούλευση γίνεται μόνο για τα μάτια. Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να προσεγγίσουμε τα συγκεκριμένα ζήματα με βάση και τη συγκεκριμένη κατάσταση. Το δεύτερο που θέλω να μου επιτρέψετε, για ένα λεπτό μόνο, επειδή ότως ήταν πολύ σοβαρός ο προβληματισμός και για τη Λάρκο, αλλά ιδιαίτερα για τον Ελεώνα της Άμφισας, έχοντας ως πρώην Υπουργός ασχοληθεί κάποια περίοδο με το συγκεκριμένο θέμα, αυτό που έχω να σας πω είναι ότι πρέπει να βλέπουμε τον Ελεώνα σε δύο παραμέτρους. Η μία παράμετρος είναι αυτή που αφορά τη διασφάλιση ενός ισοδύματος από τους κατοίκους που ασχολούνται με την Ελεοκαλίακια και βέβαια στην άλλη, η οποία από την ώρα που έχει ενταχθεί στο δελφικό τοπίο, πρέπει και εκεί, καταλαβαίνετε, να υπάρξει ένα περισσότερο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Όμως, η προστασία ιδιαίτερα όσον αφορά τις πυρκαγιές στον Ελεώνα ξεκινάει και είναι πολύ σημαντικό ότι υπήρχε η δυνατότητα αυτή, δηλαδή της χρηματοδότησης του έργου άδρευσης του Ελεώνα, μια χρηματοδότηση η οποία κόλλησε διότι υπήρχαν κάποια προβλήματα με τον ανάλογο, μετά κάποια στιγμή μεταφέρθηκε αρμόδιότητα στην περιφέρεια, υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη χρήματα τα οποία δεν έχουν απορροφηθεί, όμως για το συγκεκριμένο ζήτημα επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ειδικά των εκτιμήσεων και θέλω να κάνω μια παρέμβαση, αλλά αφού ολοκληρωθούν όλα, και ίσως στην επόμενη συνάντηση που θα έχουμε να αναφερθούμε, γιατί ναι, μην γίνονται εκτιμήσεις, αλλά όταν έρχεται η ώρα των πληρωμών, αυτό που λέμε στο Ταμείο, τότε δυστυχώς η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτό που πάθαμε στην Εύβοια, αυτό που πάθαμε και σε άλλες περιοχές, δεν ανταποκρίνεται ούτε κατελάχιστον στις ανάγκες διασφάλισης ενός ελαχής του εισοδήματος στους πληγέντες. Για τα υπόλοιπα, όσον αφορά τις δύο γνωμοδοτήσεις, όταν θα έρθει η ώρα θα σας πω περισσότερα. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, Γιέ. Δίνω τον λόγο στην κυρία Μπατζαμί, να σας ενημερώσω για ποια θέματα είναι αυτά τα οποία έχουμε κρεμότητα ακόμα από εσάς. Το ένα είναι η Βερτίωση Οδικής Ασφάλειας που είναι η αγορητής ο κ. Φάκος και το δεύτερο είναι η ρήλος που έχετε κάνει με τις πρόσφατες δημοθετικές αλλαγές διοικτυριές των συμβουλίων. Για αυτό το θέμα μπορώ να πω δύο κουβέντες μόνο για τα συμβούλια, αν μου επιτρέπετε σας παρακαλώ, και για το άλλο να πει δύο κουβέντες ο κ. Φάκος πάνω στο θέμα που είναι για τα 39 εκατομμύρια της περιφέρας στερεάς Ελλάδος, αν συμφωνείτε. Κύριε Πρόεδρε, για ό,τι αφορά τη δήλωση την έχουν ελάβει όλοι οι αγαπητοί συναδοχοί και κυρίως ο σκοπός ήταν να ενημερωθείτε εσείς ότι ως παράταξη διαφωνούμε ως προστινένο μικρήθμιση. Από εκεί και πέρα ο κ. Φάκος έχει τον λόγο να αναπτύττει τη σημαντική την ευλογία της καταφέ. Έγινε, ευχαριστούμε πολύ. Ο κ. Φάκος έχει τον λόγο. Κύριε Πρόεδρε, καλή θυκεία. Ακούγουμε? Ναι, με ακούτε, κύριε Πρόεδρε? Ναι, ναι. Ακούγεστε, ακούγεστε, ακούγεστε. Ευχαριστώ. Ωραία, ήθελα να κάνω λοιπόν στον κ. Περιφεριάρχη την εξής ερώτηση. Βγήκε ένα δελτίο τύπου στις 27 μου που αναφέρεται ότι κατέθησε η περιφέρεια στο Υπουργείο Εσωτερικών μια πρόταση για βελτίο ως ειδικής ασφάλειας, 39 εκατομμύρια. Γιαβάζοντας την πρόσκληση, βλέπουμε στο νομό ΕΒΙΑΣ μπαίνουν 27 εκατομμύρια, στη Διοτία μπαίνουν 7,800, στην Βρετανία 4 εκατομμύρια και θεότητα φωκίδα δεν μπαίνει τίποτα, είναι στην απέξου. Έχοντας λοιπόν υπόψη είναι ότι έχει κολλήσει η ΣΑΕ 566 που αφορά την οδική ασφάλεια και εδώ έχουν διαλυθεί 13 συμβάσεις ή έχουν πάρει παράταση. Υπάρχει ένας εύλογος πρόκειμματισμός. Στην φωκίδα και στη θεότητα θα γίνουν έργα οδικής ασφάλειας. Λέτε στο τέλος του δερτιού τύπου ότι η ΑΕΥΣΝΟΝ έχει κάνει μια μελέτη στο ύψος των 55-57 εκατομμυρίων για όλους τους νομούς. Νομίζω λοιπόν τώρα ότι θα πρέπει να υπάρχει μια αναλογικότητα στο μοίρασμα των χρημάτων και στις ανάγκες. Δηλαδή να μην μείνει πάλι η φωκίδα στην απέξω και κάτι άλλο. Στην πρόθεση που κατεβάζεται στη σελίδα 13 παράγραφο 41113 αναφέρεται από το Υπουργείο ότι εκεί μπαίνουν έργα στην περιφέρεια σε μη τουριστικούς δήμους κάτω των 20.000 κατοικών. Βλέπω λοιπόν ένα έργο στην Αράχωβα κατολιστήσεις 6.800.000 το οποίο πιθανόν να μην είναι και τελειωμένη η μελέτη γιατί πρόσφατα την αναφέσαμε αν θυμάμαι καλώς. Ενώ από κάτω στους Δελφούς που είναι και αυτός τοριστικός δήμος μένει στην απέξω οι Δελφοί που έχουν και αυτές καταπτώσεις. Η ερώτησή μου είναι απλή λοιπόν. Αποκλείσατε τη φωκίδα και τη φθιώτιδα δεν ξέρω γιατί όλους οι λόγους. Βάζετε την Αράχωβα δεν βάζετε τους Δελφούς. Όταν θα έρθει το τρίτο, όταν θα έρθει να εκτελεστεί το έργο δικής ασφάλειας άνω των 50 εκατομμυρίων που όπως λέτε και εσείς τις πέντε περιφερειακές ενότητες. Οι νομοί που μείνανε στην απέξω θα πάρουν χρήματα ή θα είμαστε πάλι φτωχοί σε γυνείς. Αυτό θέλω να πω ευχαριστώ. Ευχαριστώ κύριε Φάκο. Το λόγο έχει ο κύριος περιφερειαρχής. Θα ξεκινήσω την απάντηση εντύστροφα κύριε Πρόεδρε και αγαπητοί Μπάμπι. Η πρόταση της περιφερειακής αρχής προς την Οικονομική Επιτροπή, η οποία ψηφίστηκε θυμίζω ο Μόρφωνα από τις παρατάξεις και ευχαριστώ πολύ θεραμένα γι' αυτό, περιλάβανε για τη δική ασφάλεια του Ταμείου Νάκαμψη σε ένα πολύ συγκεκριμένο χαρτοφυλάκι έργο. Όπως εξήγησα σε σχετική ερώτηση συναδέλφων μέσα στην Οικονομική Επιτροπή, δεν ήταν ένα ζήτημα προτιμησιακό μεταξύ καλλινός νομού και δεν θα μπορούσε να είναι ζήτημα προτιμησιακό καλλινός νομού. Ήταν ένα ζήτημα μιας επιλογής συνδυαστικής σε σχέση με το πώς περιέβεται και το Υπουργείο Υποδομών, όπου το Μένο Υπουργείο Υποδομών επιλέγει μέσα από το Μελέτη Τσεγνατίας Οδού, που περνάει τα 5 εκατομμύρια ευρώ για τη Στερεά Ελλάδα, να δουλέψει σε απλωμένες δράσεις, δηλαδή σε πολλές μικρές σημειωακές παρεμβάσεις. Αλλού είναι η βελτίωση μιας τροφής, αλλού είναι σήμανση, αλλού είναι λακούβες, αλλού είναι οδόστρωμα, αλλού είναι μικρά τεχνικά. Αλλά λοιπόν αυτό είναι το έργο με πάρα πολλές απλωμένες σημειωακές παρεμβάσεις πάρα πολύ σημαντικές και συμπληρωματικά σε αυτό η Περιφέρεια επιλέγει να πάει σε λίγες μεγάλες δράσεις, σε σημεία που όλοι γνωρίζουμε τι κυρίως έχουν δημιουργήσει στο παρελθόν, ορισμένες έχουν προκαλέσει και πολύ βαριά ατυχήματα ή κέδιστυχήματα, σημεία για τα οποία υπάρχουν όριμες μελέτες και τα οποία προέχει και είναι εξαιρετικά επίσης προτεραιότητας η οδική ασφάλεια. Τέτοια σημεία με υπάρχουνες μελέτες είναι αυτά που κατατέθηκαν στην πρότασή μας προς την Οικονομική Επιτροπή, η οποία γι' αυτό το νέο ψηφίστηκε ομόφωνα. Αυτό που δεν συμπεριλαμβάνεται μόνο σε εκείνη την πρόταση, επειδή ήδη έχει εξασφαλιστεί από άλλη πηγή χρηματοδότηση, είναι για τις καταπτώσεις των δολυφών, όπου ήδη, όπως έχουμε παρακολουθήσει από τον Δημόσιο Λόγο, νομίζω ο βουλευτής του νομού το έχει ανακοινώσει, αλλά σε κάθε περίπτωση, αν εξαρτάται ποιος το έχει ανακοινώσει, είναι μια κοινή πρωτοβουλία και εξ αρχής είναι από τα πρώτα έργα της οδικής ασφάλειας του Ταμείου Ανάκρυψης που ανακοινώθηκαν. Άρα, λοιπόν, σε επίπεδο συγκεκριμένης σημειωκής μεγάλης παρέμβασης, η Φωκίδα είναι η πρώτη η οποία είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση τέτοιου τέτοιου δράσης. Συμπόλοιπες περιοχές που δεν είχε εξασφαλιστεί, αλλά υπήρχαν τέτοιου τύπου ανάγκες και υπήρχαν και μελέτες, περιλαμβάνονται στην πρότασή μας. Ταυτόχρονα, όπως είπα και πριν, από το μεγάλο έργο με τη Μαλέδη της Αγνατίας που θέλω πληθεί από το Υπουργείο Ποδομών και Μεταφορών, η Φωκίδα, βεβαίως, όπως του έλειμονή, έχει ένα πολύ γενναιό κυριαστικό μερίδιο, το οποίο, εφόσον υλοποιηθεί, θα ανεβάσει πάρα πολύ το επίπεδο οδικής ασφάλειας. Όμως, θεωρώντας ότι έχω καλύψει πέρκειο δεόν αυτή την ερώτησή σας, θα ήθελα να κάνω και ένα σχόλιο, απευθυνέμενος, σε έναν περιφερειακό σύμβουλ ο οποίος χαρακτηρίζεται για τη σοβαρότητά του, για την πρεθυνότητά του και για τα στοχημένα σχολεία του, όπως είναι ο Σιμάνιος Μπαμπ Ισφάκος. Μπαμπ μου, μην το κάνετε αυτό στη Φωκίδα. Αυτό το διαρκές αφήγημα που επιχειρείτε με ΑΙ, σε σχέση με τη Φωκίδα που δεν την υπηρετούμε, δεν την αγαπάμε, δεν την προσέχουμε, δεν, δεν, δεν, δεν βλέπτε την περιφερειακή αρχή. Τη Φωκίδα και τους πολίτες της βλέπτει, που τους δημιουργεί ανασφάλεια, δυσάρεστα αισθήματα, όχι απέναντί στην περιφερειακή αρχή, αλλά απέναντι σε μια πολιτεία και αυτό είναι κάτι που αδικεί μια σειρά από προσπάθειες, αλλά προτείνει αδική τον ίδιο τον τόπο. Νομίζω πως είναι σε μια λάθος κατεύθυνση και στο λέω με όλον τον θάρρος του, με όλη την εκτίμηση, γιατί πραγματικά έχεις αποδείξει το πόσο ευσυνδύτητα υπηρετεί σε αυτόν τον τέπο και το πόσο, έτσι, πέρα και πάνω από τις παραταξιακές διαφορές βάζεις και την ιδιαίτερη πατρίδα σου τη Φωκίδα και συνολικά την περιφερία αστεράς Ελλάδας. Κύριε Πρόεδρε, ο Μπέτσιος είναι. Παρακαλώ. Μπορώ να πω κάτι ως προς το ομόφωνο που ανέφερε ο κ. Περιφεριάρχης για την αποκατάσταση της αλήθειας. Για ένα λεπτό δεν θα καταστρέψω. Ευχαριστώ πολύ. Εμείς διεμούς στη συγκεκριμένη συνεδρίαση καταγγείλαμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας γιατί διαχειρίζεται με αυτόν τον τρόπο το Ταμείο Ανάκαμψης. Το Ταμείο Ανάκαμψης, αγαπητοί συνάδελφοι, αν κατασπαταλιθεί με αυτόν τον τρόπο θα χαθεί και η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα μας. Δεν μπορεί να διακήθηται χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης για να διαπρατήρουμε έναν κόμβο του ενός εκατομμυρίου. Μα δεν πρέπει να γίνουν αυτά τα έργα. Δεν είναι απαραίτητα. Ποιος λέει ή όχι. Να πάνε όμως στο ΕΣΠΑ. Εμείς είμαστε ξεκάφερος παράταξη και ως κόμμα θα έλεγα ότι τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης πρέπει να κατευθυνθούν στις εξής δράσεις. Στον τομέα της υγείας, στον τομέα της ενέργειας, στον τομέα του ψηφιακού κράτους και στον τομέα της νέας γενιάς και του δημογραφικού. Αυτή είναι η πολιτική μας άποψη και γι' αυτό είμασταν αντίθετοι με την πρόταση της κυβέρνησης για να ενδαχθούν έργα οδικής ασφάλειας στο Ταμείο Ανάκαμψης. Και γι' αυτό για τα συγκεκριμένα έργα δεν διαφρονούμε να γίνουν τα έργα απλά να πάνε σε άλλο πρόγραμμα εκεί που αρμόζει. Και ψηφίσαμε λεπτό. Ευχαριστώ πολύ. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας. Ευχαριστώ τον κ. Μπέτσιον. Πάμε στα θέματα και κλείνουμε με την λαϊκή συσπούραση. Ήδη για την Λάρκο έχουμε μιλήσει. Μένουν τα δύο θέματα. Πέστε μου τι ακριβώς θέλετε γιατί έχουμε υπερβεί. Αλλά το κάναμε σε όλους. Επομένως δεν μπορούμε να το κάνουμε τώρα. Είχαμε πει για μία συζήτηση να γίνει και τα άλλα γραπτός. Δεν έγινε όμως. Αλλά λοιπόν είσαστε τελευταίοι. Πέστε μου. Θα είμαστε συγκαταβατικοί. Μάλιστα. Δηλαδή τι. Τι θέλετε. Στην επίκυρη ερώτηση θέλουμε απάντηση τώρα. Μία. Στην επίκυρη. Η επίκυρη αφορά τους πλημμυροπαθείς. Τα αντιπλημμυρικά. Τα αντιπλημμυρικά. Ναι. Θέλουμε απάντηση άμεσα τώρα. Ωραία. Και καταθέσαμε είναι επίκυρη. Τις άλλες δύο που αφορά τους οικισμούς Αλικής και Αγίου Νικολάου στη Θήβα στο Δήμο Θηβαίον. Μία είναι αυτή. Και το πρόβλημα που έχει. Μία είναι αυτή. Την περιμένουμε γραπτός και το άλλο που έχουμε καταθέσει το καταθέσαμε εχθές νομίζω. Ναι. Αφορά τον αναδασμό του ανθοχωρίου. Και αυτή την περιμένουμε γραπτός επειδή δεν είναι εδώ και η κυρία Παπαθωμά. Άρα δεν θα τις αναπτύξουμε τις άλλες δύο. Ωραία. Θα αναπτύξουμε μόνο. Για το ανθοχωρίο πότε το στείλατε Κώστα. Γιατί. Εντός, εντός, εντός προθεσμιών. Ωραία. Να μην αναλουθούμε περισσότερο σε αυτό. Το ζήτημα. Το ζήτημα για τους πλημμυροπαθείες του Λιλαδία. Ωραία. Έχει το λόγο για επαρδέχηση. Θα είμαι σύντομος. Είναι ανάστατη και σε συνεχή επισφάλεια η κάτοικη της περιοχής. Ανήσυχη. Γιατί. Δύο χρόνια ακριβώς μετά τις φωνικές πλημμύρες της περιοχής, τα αντιπλημμυρικά έργα, τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία θα έπρεπε να έχαν τελειώσει, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έχουν ξεκινήσει καν. Και αυτό αφορά το σύνολο της διευθέτησης από τον Ορεινό Όγκο μέχρι τις εκβολές των ποταμών και στην εξέλιξη αυτών θα έπρεπε να έχουν γίνει όλα εκείνα τα απαραίτητα έργα γιατί ο κίνδυνος νέων πλημμυρών και σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε αλλά και στη συνέχεια είναι πολύ μεγάλος. Άρα λοιπόν, η ολιγορία η οποία υπάρχει από την πλευρά της περιφέρειας αλλά και από την πλευρά της κυβέρνησης, γιατί εδώ δεν είναι μόνο ευθύνη της περιφέρειας είναι και ευθύνη της κυβέρνησης, κατά τη γνώμη μας σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθεί πολύ σύντομα και με άμεσο τρόπο ώστε να διευθετηθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα εξής. Τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης από τις πηγές ως τις εκκληρωλές των ποταμών Λύλανδα και Μεσαπείου, σε ποια φάση βρίσκονται και πώς θα πρέπει να λυθούν αυτά όσο πιο σύντομα γίνεται και το δεύτερο, τι γίνεται με την ανέγερση της γέφυρας των φύλων. Είναι μια γέφυρα η οποία έχει χαθεί εδώ και δύο χρόνια και οι κάτοικοι δεν την έχουν δει ακόμα παρά τις συνεχείς εξαγγελίες όσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από την πλευρά της περιφέρειας. Σε αυτά τα δυο ερωτήματα περιμένουμε τώρα άμεση απάντηση. Επειδή ξέρουμε πολύ καλά ας μην αρχίσουν να ωραιοποιούνται τα πράγματα, γιατί τότε θα απαντήσουμε έτσι όπως απαντάνε στη συγκεκριμένη περίοδοση. Ευχαριστώ κ. Βασδέκη, τον λόγο έχει ο κ. Χεναγίτης. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Πράγματι κ. Βασδέκη η ταχύτητα με την οποία θα θέλαμε και εμείς να έχει κινηθεί όλη η ιστορία της εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων θα θέλαμε να είναι πραγματικά πιο σύντομη. Σ' αυτό έχει προφανώς το ρόλο της η σφιχτή ροή χρήματος από το Υπουργείο Ανάπηξη για την εκτέλεση των αντιπλημμυρικών έργων. Κάτι που έχει προκαλέσει σε πολλά από τα έργα που έχουν εγκριθεί για την αποκατάσταση των φυσικών μετοστροφών από τη Θάλια αιτήματα για διακοπή εργασιών, στάση κατά κάποιο τρόπο για να ασκηθεί η πίεση προκειμένου να πληρωθούν λογαριασμοί. Αυτό λοιπόν είναι ένα θέμα το οποίο το έχει αναδείξει η Περιφερειακή Αρχή. Ο Περιφερειάρχης σε ευδομαδιάσχεδον βάση προσπαθεί να ατλεί σε όλοι και περισσότερες πιστώσεις για να απεπλακώ από αυτό το αντιέξοδο. Οι εξελίξεις είναι καλέσως προς αυτό το κομμάτι, τουλάχιστον για το τελευταίο μήνα εκταμιεύτηκαν μόνο για την ΕΒΙΑ περίπου 7 κατομμύρια ευρώ για όλα αυτά τα έργα που βρίσκονται πίσω από τις φυσικές καταστροφές και υπάρχει μια ενεργοποίηση κάποιων από των εργολαμβιών που είχανε φρενάρει, κάποιες άλλες παρά την έλλειψη χρήματος δεν υπήρχε σε αυτή τη διακοπή. Πάμε όμως για να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι. Η αλήθεια είναι ότι μέσα από τις διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση, δημοπράτηση και σεβασιοποίηση αυτών των έργων, στην πραγματικότητα ένα χρόνο μετά τις πλημμύρες του 2020 είχαμε τη σεβασιοποίηση και ενεργοποίηση των εργοταξίων. Τι έχουμε κάνει λοιπόν στα πέντε αντιπλημμυρικά έργα τα οποία αφορούν Μεσάπιο, Λίλα, Πολιτικά και την περιοχή του Μακρυκάπας-Μακρυμάλι, έχουν ξεκινήσει αυτά τα έργα. Έχουν ολοκληρώσει από 30 έως 70% το κάθε ένα της εργασίας τους. Στο συγκεκριμένο το οποίο αναφέρεται στον Λίλαντα, που είναι και το πιο σημαντικό έργο και σε προϋπολογισμό και σε προβλήματα και ιστορικότητα, θυμίζω ότι υπάρχουν δύο οργολαβίες. Μία που είναι κάτω από τη γέφυρα των φύλων, την πεσμένη γέφυρα των φύλων και μία που είναι πάνω από την πεσμένη γέφυρα των φύλων. Η δεύτερη οργολαβία συγκεκριμένα βρίσκεται στο 70% της απορρόφησης των διαθέσιμων πιστώσεων. Ήδη αν περπατήσετε στο Λίλαντα μέσα θα δείτε ότι έχουν εκτελεσθεί εκτός από τις εργασίες καθαρισμού και εργασίες θωράκισης των πρανών του Λίλαντα αποτομού. Από αυτό το σημείο προς το βουνό δεν είναι η αρμοδιότητα της περιφήρας, είναι η ορεινή κύτη, όπως ξέρετε αφορά έργα αρμοδιότητας του δασαρχιού. Παρ' όλα αυτά εμείς από την Πλημμύρα και μετά είχαμε δουλέψει και σε αυτό το κομμάτι προσπαθώντας να βοηθήσουμε τις περιοχές και τα χωριά, τα οποία βρίσκονταν μέσα από το πέρασμα, το καταστροφικό του Λίλαντα. Και κλείνοντας το πιο δύσκολο κομμάτι που αφορά από τη γέφυρα των φύλων μέχρι το ΔΔ του ποταμού και συγκεκριμένα στην περιοχή από το Πασιλικό μέχρι τις κόλες στην τάλασσα, έχει εκτελεστεί όπως σας είπα το 30% των εργασιών της συμβασίας και συγκεκριμένα το κομμάτι που αφορά το καθαρίζει. Κάποιος μιλάει εκεί, δεν ακούγουμε καλά. Ακούτε. Κύριε Πρόεδρε ακούγεστε. Κύριε Βασδέκη και κύριε συνάνδελφα Εργολαβία που αφορά το κάτω κομμάτι του Λίλαντα. Είναι ενεργοποιημένη, έχει απορροπήσει το 30% των πιστώσεων και έχει δουλέψει κυρίως στο κομμάτι που δεν φαίνεται στον καθαρισμό, στην άρση των προσκόσων της τάλασσας, στις εκβολές του ποταμού. Κάτι το οποίο δημιουργούσε, όπως καταλαβαίνετε, σημαντικά εμπόδια προκειμένου τα νερά και τα φερτά από τον Λίλαντα να απομακρυνθούν στην θάλασσα χωρίς περαιτέρω πλημμυρικές πιέσεις. Έχει γίνει μια σημαντική δουλειά εκεί πέρα καθόλου τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών. Πράγματι έχουν σωρευτεί, όπως διαμαρτύρονται πολύ ζουστά οι συμπολίτες μας στην περιοχή, μεγάλες προσότητες άμμου στην παρακείμενα του ποταμού και στην ανατολική και στη δυτική όχθη. Να διευκρινήσω ότι οι περισσότερες προσότητες βάση άδειας έχουν απορριφθεί σε βάθος άνω των 30-40 μέτρων, όταν θυμάμαι καλά, στο Νότιο Ευρωπαϊκό. Αυτές οι προσότητες, οι οποίες βρίσκονται στις εκβολές, τις προηγούμενες μέρες κάνει τις απαραίτητες συνενοήσεις με τον ανάδοχο και με την τεχνική υπηρεσία και σύντομα θα αποτεθούν σε σημείο το οποίο δεν θα προκαλεί προβλήματα ούτε στους συμπολίτες μας ούτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Το αντίθετο, θα βοηθήσουν στην καλύτερη θωράκιση παρόχδια του Λίλανδα ποταμού. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες ξεκινάνε και σε συγκεκριμένα σημεία όπου είχε σπάσει ο Λίλανδας η κατασκευή των σεματοκυβωτήων και των σαρζανέτ. Και κατά αντίστοιχο τρόπο και στο Μπεσάπιο ποταμό και στα πολιτικά, οι εργολαβίες τρέχουν με αρκετά ικανοποιητικούς ρυθμούς. Τέλος, να αναφέρω στο σώμα το πολύ λεπτό και ιδιαίτερο θέμα μεγάλης δυσκολίας που αφορά τη μελέτη οριοθέτησης του Λίλανδα ποταμού. Θυμίζω ότι η συγκεκριμένη μελέτη επικυρωπείται, ολοκληρώνεται μέσα από τις δύο εργολαβίες του Λίλανδα. Έχει ολοκληρωθεί κατά 90% σε γενικές ραμμές, μένει όμως σε ένα πάρα πολύ συγκεκριμένο και δύσκολο σημείο. Αφορά τις εκβολές του ποταμού περίπου τα τελευταία 400 μέτρα, όπου λόγω της στένωσης που υπάρχει, λόγω της ανάπτυξης οικισμών σε σημεία που δεν θα έπρεπε παρακείμενα του ποταμού, υπάρχει μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση στο πώς θα θωρακίσουμε το συγκεκριμένο σημείο, κάτι που θα επιλυθεί από την μελετητική εταιρεία. Και καθώς με γεωτρήσεις που εκτελέστηκαν τις περασμένες εβδομάδες έχει εξαχθεί το συμπέρασμα ότι στατικά έχουμε κινούμενη άμμο από κάτω, προσπαθούμε να βρούμε τη βέλτιστη τεχνική και οικονομική λύση, η οποία θα μας επιτρέψει να κάνουμε ένα έργο το οποίο δεν θα είναι ούτε φαραωνικό, αλλά ούτε θα το πάρει το πρώτο πλημμυρικό φαινόμενο που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό το κομμάτι, λοιπόν, είμαστε στην τελική ευθεία προκειμένου να παράξουμε την τελική λύση για το συγκεκριμένο σημείο ότως έστε να έχουμε στα χέρια μας την τελική μελέτη οριοθέτησης του ποταμού και των έργων προστασίας και να προχωρήσουμε και στο κομμάτι που αφορά το αδειοδετικό σκέλος της προσπάθειας αυτής. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, κύριε Μπασδέκη, θα καλέσουμε τους φορείς πολιτών με τη Δημοτική Αρχή όπου έχουμε τακτική επαφή ούτως ώστε να τους ενομερώσουμε για όλα αυτά που σας είπα επιγραμματικά και προφανώς και με περισσότερες λεπτομέρειες και όπως εσάς και να δουλέψουμε όλοι μαζί προκειμένου τα χρήματα αυτά που δαπανώνται να πιάσουν τόπο και να απορροφηθούν το ταχύτερο δυνατό πάντοτε με τον αστερίσχο, η απορρόφηση των πόρων αυτών να ακολουθείτε και από τις απαραίτητες πιστώσεις από το αρμόδιο Υπουργείο και από την Κυβέρνηση. Τελευταία για το κομμάτι το πολύ ιδιαίτερο και προβληματικό της γέφυρας των φύλων ο Περιφεριάρχης μπορεί να σας πει περισσότερα διότι εκείνος είναι που κάνει τακτικά τις επαφές με τους αρμόδιους Υπουργούς και Υφυπουργούς. Υπάρχει μελέτη, υπάρχει εγκεκριμένος προϋπολογισμός από το Υπουργείο Ανάπτυξη 7,5 εκατομμύρων ευρώ και για τη γέφυρα των φύλων και για τη γέφυρα του αφρατίου για την ανακατεσκευή τους και για την προστασία της θωράκης της γέφυρας των βασιλικών η οποία από εβδομάδα σε εβδομάδα δημοπρατείται. Ελπίζουμε να μην περάσει και αυτό το καλοκαίρι χωρίς δημοπράτηση του έργου. Σας ευχαριστώ πολύ και συγγνώμη Πρόεδρε για την κατάχρηση του χρόνου. Κυρία Κελαηλίτη, επιτρέψτε μου. Μπορείτε να δώσετε ένα χρονικό όριο από το οποίο και μετά οι κάτοικοι των περιοχών αυτών που έχουν πληγεί θα αισθάνονται ασφαλείς. Δηλαδή ποιο είναι το χρονικό όριο των έργων που είναι απαραίτητα να γίνουν και θα γίνουν ώστε από εκεί και μετά είναι ένας χρόνος, είναι δύο, είναι πέντε και δεν να φέρουμε στη γέφυρα των φύλων που από ό,τι φαίνεται είναι η γέφυρη της Άρτας. Από ό,τι καταλαβαίνω. Κύριε Πασδέκη, αυτή τώρα είναι μια ερώτηση στην οποία κανένας δεν μπορεί να την απαντήσει. Το ξέρετε καλύτερα από εμένα. Αλλά, θα πω ένα μεγάλο αλλά. Έχουμε περάσει ήδη δύο χρονιές. Αυτές οι δύο χρονιές δεν πέρασαν χωρίς να γίνει τίποτα. Η Περιφυριακή Αρχή δαπάνισε τεράστια ποσά τα οποία ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή. Όχι μόνο για να αποκαταστήσει το βουλιαγμένο λιλάντιο πεδίο, αλλά και να δημιουργήσει με καθαρισμούς και με έργα θωράκισης μία καλύτερη ροή του λίλαντα προς τη θάλασσα. Το πράξαμε αυτό. Αυτή τη στιγμή με τις μεγάλες ρογολαβίες χτίζουμε την οχύρωσή μας βήμα-βήμα σε υψηλότερο επίπεδο. Στο κομμάτι από την πλευρά των εκβολών πράγματι έχουμε κάποια σημεία στο οποία θέλουμε να επιταχύνουμε τις πανεμβάσεις. Πιστεύω ότι μετά από την τελευταία συνενόηση που κάναμε με τις υπηρεσίες και με τον εργολάβο θα δούμε κάποια έργα από τη γέφυρα του Βασιλικού μέχρι τους δύο οικισμούς στις εκβολές. Το πρόβλημα των οικισμών ακόμα μέσα στα τελευταία 400 μέτρα μέχρι να έχουμε την πρόταση του μελετητή δεν μπορούμε ούτε να την εκτελέσουμε προφανώς ούτε να την παρουσιάσουμε ούτε στον περιφερειάρχη ούτε στα αρμόδια όργανα της περιφέρειας. Αυτό είναι κάτι το οποίο σαν για τα τελευταία 400 μέτρα θα έχουμε στα χέρια μας θέλουμε να πιστεύουμε μέσα στο Σεπτέμβρι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μέχρι τότε δεν δουλεύουμε. Αποπακρίνουμε τους χωμάτινους όγκους, τους γνωρίζετε καλά στις εκβολές, ώστε να φύγει αυτός ο φόβος και αισθητικά κάτι το οποίο μας προβληματίζει αλλά και θα προχωρήσουμε άμεσα σε παρεμβάσεις που αφορούν θωράκιση σε σημεία τα οποία είχανε σπάσει, πολύ λάθος είχε σπάσει και είχε υπερχυλίσει στο φαινόμενο του 2020. Πρόβλημα χρηματοδότησης έχετε? Το είπα ξεκάθαρα. Υπήρχε πρόβλημα χρηματοδότησης το οποίο με την τελευταία εκταμίευση για την 866, για τη 766 ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, ένα μεγάλο ποσό οδηγήθηκε στα έργα της Εύβοιας και αυτή τη στιγμή κανένας εργολάδος δεν είναι με το πόδι στο φρένο το αντίθετο. Έχουνε τα έργα ξεκινήσει και δουλεύουμε προκειμένου να πεταχύνουν και να εκμεταλλευτούμε την καλή περίοδο που έχουμε λόγω καιρικών συντηκών. Ευχαριστώ τον κ. Κεραϊδίτη και τον κ. Μπασδέχη. Τελειώσαμε και μας έχει μείνει μόνο ένα σημείο. Έχουν ένα έγγραφο από την κυρία Άννα Καρύκα αλλά επειδή αναφέρεται στα τρίτο και έβδομο θέματα που αφορούν τις ανεμογενήτριες θα τις τοποθετήσει στις ερωτήσεις τότε που θα περάσουμε τα θέματα. Τώρα έχουμε και θέλω την κατανόηση καταρχήν να ζητήσω και εμένα μεγάλο συγγνώμη από τους επισκέπτες που έχουμε ή από αυτούς που θέλουν να μιλήσουν. Καλωσορίζω τον δήμαρχος Χύριου να είστε καλά πάντα. Έχουμε αυτή τη στιγμή τρία θέματα εκτός από τα έκτακτα και την ημερισέ διάταξη. Τα τρία θέματα ποια είναι. Το ένα θα το αναβάλλουμε το οποίο το έχουμε γράψει εμείς στην πρόσκληση και αφορά τις επιχειρηματικές εκθέσεις του πρώτου εξάμινου του 22 με τη συνέναιση και του κυρίου αντιπεριφερειάρχη του κύριο Κούκουζα. Μένει τώρα ένα θέμα το οποίο θα το συζητήσουμε για λίγο. Έχω παρακαλέσει την κυρία Κακαβούλη καλωσορίσατε και εδώ και σε εμάς στο περιφερειακό συμβούλιο. Είναι η γραμματέας του συλλόγου Άγιος Ιωάννης ως ΜΑΕΣ και αφορά το θέμα με τις υδατοκαλλιέργειες. Και έχουν κάνει έτοιμα και θέλουν να έρθουν να μιλήσουν να μας πούνε δυο κουβέντες. Εκεί είναι κενό Νίκο εκεί πέρα όχι ε. Περάστε εκεί δίπλα στην κυρία. Λίγο σύντομα κυρία Κακαβούλη να μας πείτε πως το λένε τα βασικά. Να μην είναι πολλά τα λόγια αλλά να μας πείτε ότι είναι αυτό συμβαίνει αυτό και προτείνουμε ή έχουμε κάνει αυτό και τι θέλουμε από την περιφέρεια. Παράδειγμα λέω. Ωραία. Ευχαριστώ πολύ. Καταρχάς να σας πω ότι ονομάζομαι Νανάτσου Μακακαβούλη με μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου για την προστασία του περιβάλλοντος Αγ. Ιωάννη Θεολόγου ως ΜΑΕΣ Δήμου Λοκρόν. Ευχαριστούμε πάρα πολύ γιατί μας δίνετε το λόγο. Το θέμα μας είναι η οικολογική κατάσταση του βόρειου Ευωϊκού με την τεράστια ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργιών οι οποίες έτσι κι αλλιώς έχουν ξεκινήσει να γίνονται. Να σας πω ότι... Ξέρετε καλά ότι προωθείται πολύ σύντομα η φρεσμοθέτηση των ΠΟΑΕΙ. Οι ΠΟΑΕΙ είναι οι περιοχές οργανωμένοι στην ανάπτυξη υδατοκαλλιεργιών. Ήδη στο ανατολικό τμήμα του βόρειου Ευωϊκού δηλαδή στο ανατολικό τμήμα της βόρειας Εύβοιας έχουν οριοθετηθεί οι ζώνες οι οποίες θα υπάρχουν οι υδατοκαλλιέργιες δύο ζώνες τρεις στο Καντήλι και μία στο Δίαυλο των Οραιών. Ενώ η διαδικασία έχει προχωρήσει έχει φτάσει από ότι ξέρω στο Συμβούλιο της Επικρατίας για να γίνει νομικός έλεγχος της στρατιωτικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Να σας πω ότι από 4,5 χιλιάδες τόνους που προβλέπονται στο ανατολικό μέρος της βόρειας Εύβοιας που βλέπει στο βόρειο Ευωϊκό από 4,5 χιλιάδες έχουν γίνει 21.440 χιλιάδες τόνοι ψαριών. Αυτά έγιναν μέχρι το 2017. Βρίσκονται τώρα σε μία κατάσταση. Δεν έχει υπογραφεί ακόμα το προεδρικό διάταγμα. Τον Ιούνιο του 2021 ήρθε η σειρά ειδικά μας. Η σειρά του Δήμου Λοκρόν. Η ποαΐ του Δήμου Λοκρόν, Αταλάντης Λάριμνας. Αυτή έχει συσταθεί ένας φορέας από τους ιχτιοκαλλιεργητές. Είναι μια ανώνυμη εταιρεία. Η οποία έδωσε σε μια εταιρεία ιδιωτική επίσης Άμπιο εντολές και το σχέδιο τι ακριβώς επιθυμεί να γίνουν. Η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επτώσεων εκπονήθηκε από την Άμπιο και κατατέθηκε στη χωροταξία. Όταν το μάθαμε για τη χωροταξία ότι υπάρχει εκεί η στρατηγική μελέτη για την ΠΟΑΐ Αταλάντης Λάριμνας, ζητήσαμε να την πάρουμε. Μας είπαν βέβαια ότι όλοι δεν σας τη δίνουμε, θα τη δείτε όταν θα πάει στο περιφερειακό συμβούλιο στην δημόσια διαβούλευση. Είπαμε ότι καταρχήν στη δημόσια διαβούλευση είναι πολύ λίγος ο χρόνος για να εξεταστεί μια στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών εκπτώσων 600 σελίδων και κατά δεύτερο, αφού κατατέθηκε στο Υπουργείο, άρα είναι δημόσιο έγγραφο και θα πρέπει να το έχουμε. Δεν μας το έδωσαν. Απευθυμθήκαμε στο Συνήγορο του Πολίτη. Με δύο αναφορές ο Συνήγορος του Πολίτη είπε ότι ναι, έχει δικαίωμα ο πολίτης στην πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφόρηση σύμφωνα με τη Συνθήκη του Άρχους, η οποία έχει κυρωθεί με νόμο. Παρά τις δύο αναφορές του Συγγνώρου του Πολίτη, πάλι δεν μας την έδωσαν. Καταφύγαμε στον Ισαγγελέα Πρωτοδικών Περιβάλλοντος, ο οποίος είναι ο Ισαγγελέας ακροάσεων στην Σχολή Ευελπίδων, δίνει μια πρώτη εντολή να εφαρμοστεί ο νόμος, εξακολουθεί η διεύθυνση χωροταξίας να μη μας τη δίνει, στο τέλος δίνει την κανονική με τη σφραγίδα να δοθεί. Την πήραμε, λοιπόν, επιτέλους το Σεπτέμβριο του 2021. Την κοιτάξαμε και διαπιστώνουμε μέσα ότι στην περιοχή Ατταλάντης και Λάριμνα, περιοχή Ατταλάντης, Αταλαντονίσια, από 550 τόνους, που είναι η φιστάμενη κατάσταση, να γίνεται 2.000 τόνους. Στη ΔΕ Λάριμνα, από 5.500 τόνους, που είναι η φιστάμενη κατάσταση, η παραγωγή δηλαδή, να γίνει 29.000 τόνους. Δηλαδή, στην περιοχή Ατταλάντης-Λάριμνα, από 5.500 τόνους, που είναι αυτή τη φορά, να γίνουν 31.000 τόνους. Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε, με συγχωρείτε, συγγνώμη το διακόπτο. Ακούμε κάποια πολύ ωραία πράγματα, πλην όμως δεν έχουμε την επιστημονική κατάρτιση για να ταξιολογήσουμε. Θα πρέπει να είναι κάποιος εδώ, θα μιλήσει μόνας της περιφέρειας, ο οποίος να είναι καθήλιν αρμόδιος για να ταξιολογήσει, να κάνουμε τι εμείς. Ό,τι κι αν μας πει, είναι κοινέζικα για εμάς, ελπίζω και για εσάς. Δυο λόγια ο κύριος από την περιφερειαρχή περιβάλλοντος. Δεν είναι επιστημόνας, είναι δικηγόρος. Τι να μας πει, είναι επιστημόνας, δεν είναι ο καθήλινης επιστημόνας. Να μας πει την πολιτική του άποψη, να μας την πει. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη, δεν έχω δικαίωμα να μιλήσω. Έχετε δικαίωμα να μιλήσετε, αλλά και εμείς έχουμε δικαίωμα να καταλάβουμε τι λέτε. Όπως σας ενημέρωσα και προηγουμένως, καλό είναι να πείτε πράγματα τα οποία είναι απλά, όχι καθαρά επιστημονικά. Γιατί μας αφορά το ότι αυτή τη στιγμή στην περιοχή σας, στον πόλεμο εγωϊκό, έχει γίνει μια καλλιέργεια. Και όταν λέω καλλιέργεια, λέω πολλές ιδριατοκαλλιέργειες μαζί. Αυτό είναι το θέμα μας, περισσότερο. Όχι τα νούμερα αυτά. Θα περάσεις από την ανάλογη επιτροπή και θα αξιολογηθούν. Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη. Θα μιλάει για εξαπλασιασμό η γυναίκα, τι δεν καταλαβαίνετε. Δεν καταλαβαίνουμε, παιδιά, για να καταλάβουμε τώρα. Να μιλάω κινέζικα. Κύριε Πρόεδρε, το λόγο. Παρακάτω να συνεχίσει η προκειμένη. Για να διευκολύνω τη συζήτηση. Επειδή ο Σύλλογος συγκεκριμένος δεν εμφανίζεται πρώτη φορά, εγώ τουλάχιστον δέχομαι συχνότατη ενημέρωση διαδικτυακά. Και δεν είναι τυχαία ότι έχει κάνει και ημέρειδες, εγώ δεν θέλω να πω τίποτε άλλο από τούτο δω. Ότι πρέπει να γίνει ολοκληρωμένη η συζήτηση για τους χώρους οργανωμένης καλλιέργειας. Γιατί είναι μεγάλη λαφροχειρία. Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό και να ζητήσω συγγνώμη από την κυρία Κακαβολή που τη διακόψαμε. Να αφήσουμε την κυρία Κακαβολή να τελειώσει αυτά που έχει μας πει. Και θα πρότεινα το εξής. Επειδή το θέμα είναι πάρα πολύ μεγάλο, θα μας πει και ο κύριος θα την περιφέρεσαι μετά, και πρέπει να τύχει τη σοβαρότητα που αρμόζει όπως είπε ο κύριος Μπλέτσος. Να αφήσουμε λοιπόν ένα διάστημα να ενημερωθούν οι καθήλοι ναρμόδιοι δήμοι, ο δήμος Λοκρόν, ο δήμος Λίμις Μαντοδίου, ο δήμος Ιστιέας και ο δήμος Καρίστου να συζητήσουν το θέμα και οργανωμένα με εισηγήσεις, με στοιχεία και με όλα όσα απαιτούνται για τη σοβαρότητα του θέματος, να έρθουμε στο επόμενο περιφερειακό συμβούλιο και να κάνουμε μια συζήτηση εφόλις της ίδης για το θέμα των ευθεοκαλλιεριών. Ωστόσο κύριε ήρθαμε από την Αθήνα και από το Θεό λόγο για να ζητήσουμε κάτι... Σας ήρθε διάλογο κυρία Κακαβούλη, συνεχίστε, συνεχίστε, παρακαλώ, συνεχίστε, συνεχίστε, παρακαλώ. Είπα να πείτε αυτά που θέλω, όλα, συνεχίστε, συνεχίστε. Κυρία Κακαβούλη, συνεχίστε, σας παρακαλούμε. Συνεχίστε. Θα συνεχίσουμε. Λοιπόν, από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χοροταξίας της Περιφέρειας... Συγγνώμη, του Υπουργείου Περιβάλλοντος, κυκλοφόρησε, μας έδωσαν αυτό το χάρτη, αυτό το πίνακα... ο οποίος προβλέπονται οι αυξήσεις, οι 7, 8, 10 φορές αυξήσεις των ιδριατοκαλλιεριών σε όλη την Ελλάδα... αλλά μας μας ενδιαφέρει ο Βόρειος Βοϊκός, διότι στο Βόρειο Βοϊκό βλέπει η Φτιώτιδα... και στο Βόρειο Βοϊκό βλέπει και το Ανατολικό Τμήμα της Βόρειας Έβιας. Έχουμε λοιπόν και λέμε ότι αν είναι 31.000 τόνι οι δικοί μας... είναι 21.000 απέναντι στην Έβια, είναι 10.000 ο Μαλιακός μαζί με το Δίαβλο των Ωραιών... ουσιαστικά από τους 11.000 τόνους που είναι η φιστάμενη κατάσταση ανεβαίνουμε στους 64. Και λένε τώρα, το αναθεωρημένο χωροταξικό σχέδιο της Στερεάς Ελλάδας... αναφέρει συγκεκριμένα ότι ο Βόρειος Βοϊκός χρειάζεται προστασία και αναβάθμιση. Είναι ένα κλειστό θαλάσσιο διαμέρισμα, το οποίο χρειάζεται να αναβαθμιστεί και να προστατευτεί. Επίσης, μέσα από τους χάρτες, στους οποίους όλα τα έχουμε στείλει στο Περιφερειακό Συμβούλιο... λυπάμαι αν δεν τα έχετε πάρει, εμείς τα στείλαμε πάντως... και στον κ. Περιφεριάρχη και στους Περιφερειακού Συμβούλους. Η οικολογική του κατάσταση του Βόρειου Βοϊκού είναι μέτρια. Είναι κίτρινο, δεν είναι δηλαδή πράσινο όπως είναι ο Νότιος Βοϊκός... όπως είναι το επίσκληστο διαμέρισμα ο Κορινθιακός. Και αυτό διότι οι φυσικοχημικές συνθήκες που λέει... δεν διασφαλίζουν και λειτουργία ενός οικολογικού συστήματος. Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, αν το χωροταξικό του 2018... το αναθεωρημένο, προέβλεπε για την υφιστάμενη κατάσταση... των 11.000 τόνων στο Βόρειο Βοϊκό προστασία και αναβάθμιση... όταν θα γίνουν, γιατί αυτό είναι ξεκάθαρο... το χαρτί αυτό έγινε σε προηγούμενο Περιφερειακό Συμβούλιο... σας κατατέθηκε και συζητήθηκε... για την τεράστια ανάπτυξη των υδατοκαλλιεριών... σε όλη την Ελλάδα, αλλά εμείς μιλάμε το Βόρειο Βοϊκό. Αν λοιπόν χρειάζεται για τις 64.000 τόνους που θα γίνει... είναι ξεκάθαρο ότι θα γίνει, το έχετε το χαρτί αυτό... ρωτήστε τη Γραμματεία, θα σας το δώσουν, είναι για όλους. Και το στείλαμε και σε όλα τα μέλη σας. Σας στείλαμε αυτό εδώ το χαρτί και το ξέρετε όλοι, κύριοι και κυρίες. Λοιπόν, τότε τι θα γίνει? Ο Βόρειος Βοϊκός θα γίνει μία βιομηχανική περιοχή παραγωγής ψαριών? Εμείς θέλουμε από σας μία γραπτή απάντηση... ότι θα το δείτε το ζήτημα αυτό πάρα πολύ σοβαρά... και ότι με οποιοδήποτε τρόπο δεν θα επιστρέψετε... πάνω από την υφιστάμενη κατάσταση... γιατί πράγματι η δατοκαλλιέργηση είναι μία σοβαρή, αν θέλετε, δραστηριότητα. Δεν είναι όμως και η ατμομηχανή, όπως ακούστηκε κάποια στιγμή... η ναυαρχίδα της ανάπτυξης της στερεάς Ελλάδας. Η ατμομηχανή είναι, απ' ό,τι φαίνεται, απ' ό,τι αποδεικνύεται... από το χωροταξικό, το αναθεωρημένο, αυτό που ψηφίσατε εσείς... είναι ο τουρισμός, έτσι δεν είναι. Λοιπόν, αυτά έχουμε να σας δούμε. Παρακαλούμε την απάντησή σας... αν έχετε την καλοσύνη γραπτός να την πάρουμε. Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Κύριε Χιρμανίδης, δυο λόγια. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, μπορεί ο κύριος να πει αυτό που με ενοχλεί. Ο κύριος με ενοχλεί. Δεν θέλω, παρακαλώ, να πει τόσο ψευτούς. Σας παρακαλώ. Μπορεί να βγει έξω από την έξω, σας παρακαλώ πολύ. Περάστε λίγο έξω, παρακαλώ. Περάστε λίγο έξω, ο κύριος αυτός. Περάστε λίγο έξω, αλλιώς θα φωνάξω την αστυνομία. Περάστε έξω, παρακαλώ, για λίγο. Όχι για λίγο, για πάντα. Για πάντα. Για σήμερα. Αλλιώς θα έρθει η αστυνομία. Θα του κάνω μήνυση. Δεν κατάλαβα. Δεν κατάλαβα τι είναι αυτός. Τι είναι αυτός εδώ. Τραμπούκος. Θα πάω στην αστυνομία, δεν πειράζει. Πιο σύντομα. Καλησπέρα. Με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε σήμερα και παρακολουθούμε και εδώ και χρόνια. Όντως, όλο το φάσμα του προβληματισμού, όπως εκτίθεται κατά καιρούς, θα έλεγα διαχρονικά και με συνέπεια από το συγκεκριμένο σύλλογο, με σημείο αναφορά στην ανάπτυξη των εγκαταστάσεων χθεοκαλλιεργιών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λοκρόν, αλλά και στην απέναντι πλευρά του Ευοεκού Κόλπου, στην Ανατολική πλευρά, εκεί που προσεγγίζει με την υπηρετικό κομμάτι της έβοιας. Όπως και η εκπρόσωπος του συλλόγου, όμως, ανέφερε, ΕΙΣΜΕ, Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που μπορεί να έχει ολοκληρωθεί και μπράβο σας που καταφέρατε και την πήρατε σε εύλογο και καλό χρονικό διάστημα στα χέρια σας, φαντάζομαι θα το αξιοποιήσετε αυτό, δεν έχει ακόμη από το αρμόδιο Υπουργείο τεθεί σε διαβούλευση. Αυτό από μόνο του με περιορίζει να πω ότι αυτή τη στιγμή, πέρα από το να ακούσουμε εγγένος τον προβληματισμό σας, που εννοείται ότι είναι και προβληματισμός δικός μας, δεν περιμένει το περιφερειακό συμβούλιο, ούτε οι παρατάξεις, ούτε η διοίκηση τους φορείς και μόνο για να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του. Υπάρχει όμως μια καθορισμένη διαδικασία από το νόμο. Ίσπερ θα μπει σε δημόσια διαβούλευση, θα περιέλθει σε όλους, μέσα από το πρωτόκολλο που υπάρχει για να γίνεται γνωστή και από κει και πέρα θα υπάρχει ο εύλογος χρόνος να εκτεθούν όλες οι απόψεις επί παντός επιστητού στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, επαναλαμβάνω, που θα αφήσει αυτή η νέα χοροθέτηση στην περιοχή. Όταν λέω όλους, εννοώ και εσάς ο συλλόγος. Έχετε, εννοείτε, κάθε δικαίωμα. Τώρα που λέω ότι έχετε στα χέρια σας, έχετε και την ευχέρεια, δεν θα υποδείξω εγώ τι να κάνετε, αλλά αντιλαμβάνεστε μια μελέτη παρεβελοντικών επιπτώσεων, ο οποίος την αντικρούμε πάνω στα ζητήματα που αφορούν το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Σε ό,τι αφορά τη γενικότερη πολιτική των εκθαιοκαλλιεργιών και ούτω καθεξής, εννοείται ότι και εκεί κάθε δημόσιο διάλογος δεκτός. Σε ό,τι αφορά, όπως εμένα, το δικό μου θεματικό αντικείμενο, εγώ φύλλομαι να περιοριστώ στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Όταν λοιπόν και κλείνω, θα μπει σε διαβούλευση. Έχετε και εσείς κάθε δικαίωμα, όπως το έχει ο τοπικός δήμος, οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι φορείς. Φαντάζομαι σύλλογοι που έχουν σημείο αφορά στα τουριστικά επαγγελματά της ευρύτερης περιοχής, να μπούμε σε αυτή τη διαβούλευση. Το Περιφερειακό Συμβούλιο, τουλάχιστον τα τελευταία πολλά χρόνια, έχει δείξει μια εξαιρετική ευαισθησία στο να ακούει τις τοπικές κοινωνίες, όπου είναι προσοχή, και να στέκεται αλληλέγγιο και ροβός όπου υπάρχει νόμιμο έρισμα διεκδικίσεων. Αυτά τα λίγα είχα να πω για σήμερα. Ειλικρινά, επιμένω, δεν υπάρχει χώρος συζήτησης σήμερα, διότι έχουμε κάτι εμείς συγκεκριμένο στα χέρια μας. Φαντάζομαι ότι στο αμέσως προσευχές διάστημα θα ξεκινήσει η διαβούλευση και τότε θα τα ξαναπούμε. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ τον κύριο Κυρμανίδη. Φαντάζομαι μεσηωρίς μισό λεπτό. Αυτά που ανέφερε κύριε Κυρμανίδη η κυρία σαν ερωτήματα και θέλει απάντηση. Συγγνώμη, συγγνώμη, παρακαλώ. Δεν υπήρξε ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Ήταν ένα γενικό και δεν μπορεί να υπάρξει άλλο ερώτημα σε αυτή τη φάση. Εάν εμείς θα συνδράμουμε όταν θα μπούμε σε διαβούλευση και θα έρθει η ώρα των αποφάσεων στις αιτιάσεις, τις ενστάσεις και στους λόγους του συλλόγου. Αυτό νομίζω ότι στο κλείσιμο της τοποθετησής μου το απάντησα. Για άλλο λόγο το λέω εγώ. Αν δίνατε απάντηση να το κυνηγούσαμε σε όλα τα μέλη του Περιφυρακού Συμβουλίου και να μην πλατιάσουμε κι άλλο στο θέμα. Δεν υπάρχει άλλη απάντηση. Δεν υπάρχει αντικείμενο σημείο. Μπορώ να αποσαφηνήσω κάτι, κύριε Πρόεδρε, να ρωτήσω κάτι την κυρία, μπορώ? Μου επιτρέπετε. Παρακαλώ, δεν το έχω καταλάβει ακόμα. Από τι κατάλαβα, θέλετε να μας πείτε ότι από 11 σε 60, από 11 διάδες τόνους σε 60 αιτισίως. Και προφανώς θέλετε να πείτε ότι αυτό είναι καταστρεβοτικό για το περιβάλλον. Αυτό δεν μας λέτε. Ο κύριος Προεδράση, παρακαλώ. Κύριοι συνάδελφοι, να σας θυμίσω ότι πριν από πέντε περιφερειακά συμβούλια, με την ίδια σύνθεση συζητήσαμε τη στρατηγική μελέτη περιβαλλητικών επιπτώσεων που αφορούσε τους οργανωμένους χώρους υδατοκαλλιέργειας. Έχουμε εκφράσει και έχουμε, αν θέλετε μετά από συζήτηση, που συμβεί, κύριε Κυρμανίδη, έτσι δεν είναι. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο, κατανοώντας αυτό που βάζει η κυρία Κακαβούλη, γιατί ο χρόνος που θα έχει ο Σύλλογος να αντιβράσει, όταν θα δοθεί στη δημόσια διαβουλεύση, θα είναι ελάχιστος. Το πανελλήνιο δεν κουβεντιάσανε της ΜΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ γιατί κάθε ζήμωση που γίνεται έχει δική της αξία. Και να καταγγείλω κάτι και μια και μια καινούργια μέθοδο. Έχω μια ιδιοκαλλιέρια εδώ, 10 στρεμάτων. Της πάω στα 2, την κάνω 40 και κάνω 1,5 χιλιόμετρο, μια τέτρα πλάσια. Έχουμε ανοίξει καινούργια αυτιομηχανία. Για να προλάβω αυτές τις καταστάσεις, εγώ συνοιγορώ και λέω ότι πρέπει να το δούμε, κυρία, την Περβερία Άρχα Περιβάλλοντος και στην Επιτροπή Περιβάλλοντος. Καλησπέρα, κυρία, την Περβερια Άρχα Περιβάλλοντος. Θα δείτε κάτι, κυρία, την Περβερια Άρχα Περιβάλλοντος, θα είναι δεκατοί. Ο κύριος Αγνός. Όσο μας είπε η κυρία Κακαβολή, θα πρέπει να μας προβληματίσουν και ώστε όταν έρθει η στιγμή, γιατί γνωρίζουμε όλοι ότι τέτοιες προτάσεις και τέτοιες σχεδιασμοί στο τέλος συλλοποιούνται με πολύ μικρές αποκλήσεις. Αν φτάσουμε, λοιπόν, στο σημείο να πρέπει να αντιτράσουμε την τελευταία στιγμή και να προσπαθούμε τις 60.000 να τις κάνουμε 50, δεν ξέρω τι, λιγότερο ή κοντά εκεί, θα είναι πολύ αργά. Πιστεύω ότι θα πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το συγκεκριμένο θέμα που αφορά την περιοχή μας, ώστε να εκθέσουμε τις προτάσεις μας και τους προβληματισμούς μας και ο κ. Περιφερειάρχης ή αρμόδιοι φορείς, οι δικοί μας που θα συμμετέχουν μετά στην διαβούλευση που θα γίνει, να έχουν εκείνα τα στοιχεία και εκείνη την αξιοδότηση εκ μέρους μας, ώστε να πάρουν τις κατάλληλες θέσεις και να μπορέσουμε να αποτρέψουμε πραγματικά περιβαλλοντικές ζημίες στην περιοχή μας. Μπορώ να πω κάτι, κ. Μανίδιαν, έχει την καλοσύνη όταν πρόκειται να το βάλετε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, μπορείτε να ειδοποιηθεί και ο Συλλογός, με κάποιο τρόπο, ή αν το συζητήσετε, δηλαδή, αν γίνει μια συζήτηση, όταν θα έρθει η στρατηειοσμή, αυτό θα μπορούσαμε να ενημερωθούμε και εμείς, γιατί είναι δύσκολο να το μάθουμε. Πάντοτε ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς, συγκεκριμένα θα ενημερωθείτε και συγκεκριμένα. Ωστόσο ενημερώνεται και ο Δήμος και πολλοί άλλοι, αλλά δεν το αναρτούν. Κύριε Πρόεδρε, κ. Σαναγροστάκης, για να απαντήσω συνολικά, έχω μια πρόταση. Θα σας ευχαριστώ, κ. Σαναγροστάκη. Νομίζω ότι έχω και την ανοιχή και την δυνατότητα του Προέδρου για 30 δεύτερα. Ναι, κ. Σαναγροστάκη, για 30 δεύτερα. Είναι απόλυτα σωστό αυτό που επικαλείται η κ. Κακαβούλη. Έχει σταλεί στα μέλη όλων των περιφερειακών συμβούλων τουλάχιστον τρεις φορές το έτοιμα τους να παραφθούν σε συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου και να αναπτύξουν τις θέσεις τους. Νομίζω ότι ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, ήταν απόλυτα καθαρός και σαφής. Ότι όταν ερθεί η ΣΜΕ, τότε θα γίνει μια συζήτηση και εκεί ο καθένας μας θα μπορεί να εκφράσει την άποψη του. Όμως, δίδεται ένα συνολικότερο ζήτημα, κ. Κυριμανίδη, αν μου επιτρέπετε, για την ιστορία των περιοχών οργανωμένης ανάπτυξης ήδα των καλλιεργειών. Όντως, παρατηρήθηκε από την πλευρά σας και είναι απόλυτα έψτοχο το ότι υπάρχει μια υπέρμετρη αύξηση όλης αυτής της δραστηριότητας, που ίσως να υπονομεύει τις παραγωγικές δραστηριότητες σε άλλους τομείς. Όπως, παράδειγμα, το υπενυκτήκατε στον τουρισμό. Υπό την έννοια αυτή, καλό θα είναι να δράσουμε προληπτικά, να παρακολουθούμε με τις υπηρεσίες μας όλες αυτές τις εξελίξεις, να είμαστε σε μια επικοινωνία με τους αρμόδιους, δηλαδή είτε είναι ο Σύλλογος, είτε ο Δημοσλοκρόνος, είτε η Δήμη της Εύβοιας, έτσι ώστε να αντιδράσουμε κέρια και να μην έχουμε προηγούμενα, να μην έχουμε, όπως το πω, πετρεσμένα. Αυτός είναι ο όρος του να χρησιμοποιήσω. Ευχαριστώ πολύ, Πρόεδρε. Και εγώ ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, πριν κλείσω, ένα χάρτι θα ήθελα έτσι να σας το δείξω, αν επιτρέπετε δηλαδή. Και γιατί να μην επιτρέπετε, δεν κάνω κάτι κακό. Είναι ο χάρτις αυτός, είναι του βόρειου ευωϊκού, όπου μέσα θα δείτε, είναι πολύ εύκολο, σας τον δίνουμε κι αν θέλετε, αλλά φαντάζουμε ότι ο κύριος Τερζής, αν είναι εδώ, θα το έχει. Είναι ο βόρειος ευωϊκός, εδώ είναι η Χαλκίδα και εκεί είναι ο Βιαγλός των Ωραιών. Θα δείτε τις μονάδες της δικές μας, θα δείτε απέναντι στην Εύβοια, θα δείτε στο Δίαβλο των Ωραιών από τη μεριά της Εύβοιας, θα δείτε απέναντι από το Δίαβλο των Ωραιών τη Θειότιδα, θα δείτε το Μαλιακό. Θέλω να πω, δηλαδή βλέπετε ότι ο βόρειος ευωϊκός πόσο κνήγεται στην κυριολεξία, δεν μπορούν να ανανεωθούν τα νερά. Ευχαριστούμε πολύ κύριε Αδερφάβολο, θέλετε κάτι κύριε αντιπεριφεράχα. Να το κλείσουμε από εκεί που το άφησε ο κ. Ραγροστάκης, γιατί σε κοινικές λαμπές αυτή θα ήταν η πρότασή μου. Μπορώ να έχω τον λόγο για 30 δεύτερα κι εγώ. Α ναι, νομίζω ο κύριος... Ποιος είναι? Ποιος είναι? Ο κ. Γιώτης. Να το δώσω... Να το κ. Γιώτης, 30 δεύτερα. 30 δεύτερα. 30. 30. Αφού κατάφερε κ. Καγαβούλη να ολοκληρώσει με τεμποδίον και να θυμίσω ότι ήταν η τρίτη φορά που επιχείρησε να παραστεί, βλέπω και επειδή έχω ασχοληθεί με το θέμα, δεν είναι απλά υπέρμετρη όπως είπε ο κ. Ραγροστάκης ή άλλοι συνάδελφοι, η ανάπτυξη των ιχτεοκαλλιεργιών, είναι καταστροφική, δεν είναι μόνο ότι παρεμποδίζονται κάποιες άλλες δραστηριότητες, είναι ότι είναι καταστροφική για το περιβάλλον και για τον θαλάσσιο χώρο. Σε πολλούς τομείς και σε πολλά θέματα. Απλά θα πρέπει σήμερα να δεσμεχτούμε ποιες θα είναι οι ενέργειες της περιφέρειας, ώστε να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια που κάνει ο Σύλλογος. Αλλά με έμπραχτα... Ευχαριστούμε πολύ. Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης. Έλαγα λοιπόν, από εκεί που το άφησε ο κ. Ραγροστάκης, ότι επειδή είναι η πρώτη φορά που έχουμε στα χέρια μας, με τη βοήθεια του Συλλόγου πραγματικά, μιας πριν μπει σε διαβούλευση, αυτό πραγματικά μας δίνει έναν επιπλέον χρόνο να μπούμε σε μια προετοιμασία, να την αξιολογήσουμε και φυσικά αν βρούμε σημεία αντίκρουσης να την αντικρούσουμε κιόλας. Αυτό που μπορώ λοιπόν να σας πω, και σε συνενόηση με τον Περιφερειάρχη ενοείται, θα δοθεί στον κ. Τερζίκη σαρμόδιες υπηρεσίες από τώρα να ξεκινήσει ένας εξονοιχιστικός έλεγχος επί της ΣΜΕ που έχει συνταχθεί, να έχουμε και μια επαφή και με τον Δήμολοκρον και με τους Δήμους της Εύβοιας, και από εκεί και πέρα και όσοι φορείς, με πρώτον εσάς που έχετε βάλει και το θέμα στο τραπέζι, έχετε να εισφέρετε κάτι στο να προκύψει ένα πλαίσιο αντίκρουσης, καλοδεχούμενο να είναι. Αυτή τη στιγμή αυτά μπορούμε να κάνουμε. Και ουσιαστικά και με τη συνδρομή σας κερδίζουμε χρόνο προετοιμασίας παραπάνω από τον προβλεπόμενο, των 30 ημερών από την ανάρτηση μια ΣΜΕ για διαβούλευση. Δεν μπορούμε, όμως, να πούμε κάτι περισσότερο, σήμερα το αντιλαμβάνεστε το λόγο. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε τον Γιώργο την περιφερειάρχη, ευχαριστούμε και σας κυρία Δαγαβούντι, να είστε καλά, καλή συνέχεια να έχετε. Και εγώ σας ευχαριστώ. Ευχαριστούμε πολύ. Πόσα ψηφίσματα έχετε? Στη συνέχεια απλώς θα πάρουμε απόφαση να ξέρετε ότι θα έχουμε τρία ψηφίσματα. Το ένα αφορά του κυρίου Γκλέτσου το έτοιμα. Το δεύτερο είναι για το ψήφισμα που έχετε ζητήσει. Το δεύτερο είναι το υγειονομικό που μας έφεραν μόλιψη πριν λίγο και είναι παρόντες εδώ πέρα. Είναι η κυρία Κυριαζοπούλου, από ότι είδα στο χαρτί. Και έχουμε και ένα ψήφισμα το μελησοκομικό που μας έφερε ο κύριος Μπαζδέκης. Ναι, είναι η μελησοκόμη. Το άλλο είναι μια διαμαρτυρία κατοίκων Δημοτικής Ενώτερας Μαρμαρίου. Όχι στην άδικη τιμωρία των υπαλλήλων των Ελτά Μαρμαρίου. Εντάξει, αυτό είναι και η νόση, δεν είναι ψήφισμα. Ψηφίζουμε για το αν θα πάνε στο τέλος. Ναι, ψηφίζουμε λοιπόν να πάμε τα ψηφίσματα στο τέλος. Και πάμε στα τρία. Συγνώμη, Πρόεδρε μου. Απλώς είναι και αυτό μια διαδικασία ψηφοφόριας. Ανεξάρτητα του αν στο τέλος θα σταθούμε υπέρ κατά των ψηφισμάτων. Θα προτείνω, αλλά μπορούμε και να μην το ψηφίσουμε καν. Και απευθύνουμε στον Κώστα τον Μπαζδέκη. Αυτό με τους παλιούλους. Νομίζω ότι δεν είναι κάτι που πρέπει να χαρακτηρίζει ένα ψηφισμά μας. Είναι μια σοβαρή υπόθεση. Ασχολούμαι όλοι, φαίνεται ότι λύνεται. Τώρα να περιγράφεται από ένα ψήφισμα της περιφέρειας αυτό... βάζω προβλήμα της μόνη. Αυτό δεν είναι στη δική μου ευθύνη τι θα το κάνω... γιατί δεν το κατέθεσα εγώ αυτό το ψήφισμα. Μας το έφεραν συγκεκριμένοι φορείς. Ωστόσο, όμως, αν υπάρχει τέτοια πρόθεση... μπορούμε να απευθυνθούμε στους φορείς... ότι υπάρχει καλή πρόθεση από την πλευρά του περιφερειακού συμβουλίου... να στηριχθεί, τέλος πάντων, να στηριχθούν οι άνθρωποι αυτοί... χωρίς να υπάρχει ψήφισμα, χωρίς να υπάρχει κάτι άλλο. Αυτό ακριβώς, ακριβώς, ακριβώς. Να συμπονίσουμε, λοιπόν, όλοι που θα πάνε τα ψηφίματα στο τέλος. Έχει κάποιος αντίρρηση. Ομόθονα, λοιπόν. Ευχαριστώ πολύ. Πάμε, λοιπόν, στο πρώτο και τελευταίο... αν βάλουμε και τα ψηφίματα δεύτερο από το τέλος, θέμα μας... που αφορά τα έκτακτα... Έχουμε δύο έκτακτα τα οποία αφορούν... το ΜΕΝΑ αφορά την παραποπή ενός θέματος... από την Οικονομική Επιτροπή προς το Περιφερειακό Συμβούλιο... και αφορά έγκριση υποβολής πρώτας της Περιφέριας της Ελλάδας... για την αποκατάσταση των υποδομών της από τη Θεομηνία... στο Δήμο Σκύρου, στις 9-7-22... στο υποπρόγραμμα ΟΤΑ του Υδικού Προγράμματος Φυσικών Καταστροφών. Το ένα είναι αυτό. Το δεύτερο αφορά πάλι τη Σχυρό... και είναι μια εισήγηση που ήθελε από την Διεύθυνση Ανοπληξιακού Προγραμματισμού... και αφορά την έγκριση υποβολής πρώτας υποπρόγραμμα ΟΤΑ... του Υδικού Προγράμματος Φυσικών Καταστροφών... και αφορά συγκεκριμένα το Δήμο Σκύρου... που έχει κηρυχθεί ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης... για το επόμενο εξάμηνο. Ή κάνω λάθος, κύριε Δήμαρχε. Άλλα λοιπόν, ο τίτλος του έργου είναι... αποκατάσταση ζημιών των υποδομών στις Αχαιρούνες και στον Πεύχο... από τη Θεομηνία 9722 και αντιπλημμυρική προστασία του οικισμού Αχαιρούνες... συνολικού προϋπολογισμού 3.757.200.00 ευρώ... με φορά υλοποίηση του Δήμο Σκύρου. Είναι τα δύο θέματα. Να περάσουμε, εγκρίνουμε το έκτακτο βέβαια και στο ένα και στο άλλο. Ναι, το εγκρίνουμε. Έχει κανείς αντίρρηση. Όχι. Ωραία. Πάμε στο πρώτο θέμα που μας πρότεινε εδώ... το παρέπεψε η Οικονομική Επιτροπή. Έχει κανείς αντίρρηση για το θέμα. Θέλει κάποιος να μιλήσει μάλλον πρώτα. Ας ακούσουμε τον Δήμο. Πρόεδρε, αναφέρομαι στην Ισήγηση. Είναι πολύ συγκεκριμένο το θέμα. Τόσο αντιπεριφερειάρχης όσο και εγώ. Είναι δύο έργα τα οποία σχεδίασαν οι υπηρεσίες μας. Κατά καλή συνήθεια της Οικονομικής Επιτροπής... παραπέμπει αυτά τα θέματα στο Περιφερειακό Συμβουλείο. Ούτως ώστε πάνω σε βληθίσεις υποδομές του μενοδικού... και σε ρέμα που χρησιμοποιείς μιας θωράκισης το αντιπλημμυρικό... να ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα... για να μπορέσουν να υλοποιηθούν και να εκτελεστούν. Ο κύριος αντιπεριφερειάρχης... Συγγνώμη, πριν τον κύριο Ευραϊκά, αν θέλετε, κύριε Δημαρχός, δυο λόγια. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρο. Κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι αγαπτοί Περιφερειακοί Σύμβουλοι... Μαύρη Κωνσνίκος είμαι ο Δήμαρχος Σκύρου. Δυστυχώς, στις 9 Ιουνίου ήταν η σειρά η δικιά μας. Μας χτύπησε μια τεράστια θεομηνία. Απίστευτες ποσότητες νερού μέσα σε λίγη ώρα έπεσαν στο νησί. Και υπέστη η συγκεκριμένη περιοχή... αλλά και η ευρύτερη περιοχή της Αχερούνας... μια τεράστια φυσική καταστροφή. Βεβαίως, πρέπει να ξέρετε ότι η μελέτη αυτή που καταθέσαμε... είναι με το ΦΥΠΙΑ. Δεν κλείνει τις πληγές μας σε καμία περίπτωση. Δεν φτάνουν τα χρήματα αυτά για να μαζέψουμε το νησί... γιατί χτυπήθηκε και σε άλλες περιοχές. Όμως, επειδή πρέπει να κοιτάμε και δίπλο μας... πρέπει να κοιτάμε και τι έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια ο νομός ο δικός μας... ο νομός που υπάγεται και ισχύρος ο νομός Εύβοιας... αλλά και γενικότερα η περιφέρεια Στερεάς. Βλέπω μεγάλες φυσικές καταστροφές, πόσες καταστροφές έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια. Είτε είναι πλημμύρες, είτε είναι δασικές πυρκαγιές. Κατά συνέπεια, επειδή έχουμε και άλλες μελέτες να καταθέσουμε σε άλλους φορείς... θα χτυπήσουμε και άλλες πόρτες. Θέλαμε να είναι μια πρόταση ρεαλιστική... μια πρόταση που το Περιφερειακό Συμβούλιο, η Περιφέρεια Στερεάς... να αντέχει να μπορεί να τη χρηματοδοτήσει. Να καταθέτουμε μελέτες και να μπαίνουν στο συρτάρι και να μην υλοποιηθούν ποτέ. Εμείς θέλουμε να είμαστε λίγο πιο πρακτικοί, ένα έργο να το τελειώσουμε... και όχι πέντε μισοκαταπιασμένα και παρατημένα. Ευχαριστώ λοιπόν πάρα πολύ τον κ. Περιφερειακό και τον κ. Πρόεδρο... που το έβαλες σήμερα εκτός ημερίας διάταξης αυτού του Περιφερειακού Συμβούλιου. Ελπίζω ότι θα έχουμε την κατανόηση και τη θετική σας ψήφο... και στο ένα και στο άλλο που κατέθεσε η αντιπεριφέρεια έμβρυας. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ τον κ. Δήμαρχο. Να είστε καλά. Καλή συνέχεια να έχετε. Καλό κουράγιο και δύναμη. Μιλήσατε και για τα δύο κ. Δήμαρχε. Εσείς έτσι? Εμείς είχαμε πει μόνο για το πρώτο. Πάμε και το δεύτερο μαζί. Έχει αντίληψει κάποιος συνάδελφος? Ο αναγνωστάκης, κύριε Πρόεδρε. Ο αναγνωστάκης ζητάει το λόγο, κύριε Πρόεδρε. Εμείς και στην Εκονομική Επιτροπή και εδώ θα συμφωνήσουμε. Άλλωστε είναι η διατύπωση μιας πρότασης για εξασφαλιστή χρηματοδότηση αυτών των δύο έργων. Έτσι, εκφράζουμε τη σύμφωνη γνώμη. Ευχαριστώ πολύ. Με όλο το σεβασμό μας, το πρώτο βαθμό τοπικής αρθοδιοίκησης, θα πω στο φίλο μου τον κύριο Δήμαρχο ότι καλό είναι να επιμένουμε οι απαιτήσεις μας, τα αιτήματά μας, να ταιριάζουν σε ό, στο σύνολο των ανάγκων του λαού και του τόπου. Γιατί στη σημερινή σημερινή ενέργειας, η κυρία Δημαρχέ, μαζί με αυτήν τη θετική πρωτοβουλία της περιφέρειας να υποβάλλει μια πρόταση, θα δούμε και μία άλλη συζήτηση, δεν λέω τίποτε άλλο, να μπήξει και μερικές ανεμογενήτριες σε ένα νησί, που ο κύριος προσανατολισμός είναι ο τουρισμός. Κύριε Πρόεδρε, το λόγο έχω ζητήσει ό,τι μπορείτε πρόσθετον μου. Μπορεί για δικασίας, κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ, του γύρω ένα γνωστάκι να έχετε λόγο. Ναι, νομίζω ότι με ομόφωνη απόφαση, όπως υπόστηκε από τον ισυγητή πρόεδρο και περιφερειάρχη, ο κύριος Σπανώ της Οικονομικής Επιτροπής έρχεται σήμερα ως έκτακτο θέμα. Έρχονται ως έκτακτα θέματα και οι δύο προτάσεις. Στην Οικονομική Επιτροπή, όπως και κάθε άλλη φορά σας, θυμίζω ότι όταν υπήρξε πρόταση από την πλευρά της περιφερειακής αρχής πιοψηφίας και των υπηρεσιών της, πάντα ήμασταν θετικοί. Θέλω να πω ότι ότως η ιστορρομεμνία που έπληξε το νησί της Κύριου δημιούργησε τρομακτικά προβλήματα. Ξεάλλου το είδαμε σε όλα τα κανάλια και σε όλες τις εθνικές εμβέλειες. Να πω ότι δίπλα σ' αυτούς τους αυρώπους είμαστε αρογοί, είμαστε αλληλέγγοι και ως εκ τούτου σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να είχαμε παραμόνο θετική στάση και την περιφορά απέναντι στις δύο προτάσεις. Εθικά, λοιπόν, και από εμάς, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε κύριε Βέαδε Γνωστάκη, ο κύριος Μπέτσιος. Και εμείς ως παράταξη συνεργορήσαμε στην Οικονομική Επιτροπή, συνεργορούμε και σήμερα εδώ έτσι ώστε οι πληγές που άφησε η θεομηνία στο πανέμορφο νησί, το νησί μας της Σκύρου να επωρουθούν πάρα πολύ γρήγορα. Και ειδικότερα, θα έλεγα, σε μια παραλία, έτσι την ξεχωρίζω από τις υπόλοιπους υποδομές, μια πανέμορφη παραλία, όπως αυτή στις Αχερούνες, που πρέπει να αποκατασταθούν εις δημιές σύντομότατα. Ευχαριστώ πολύ και είμαστε και αγγλέγγιες στο λαό της Σκύρου, αλλά και είμαστε αυστητικοί. Ευχαριστούμε κύριε Βέαδε, ευχαριστούμε πολύ. Ο κύριος Γλέτσος. Δεν το συζητάμε, ναι, όμως. Παρακαλώ. Προηγουμένως... Για το θέμα, για το θέμα... Όχι, για άλλο θέμα. Έχετε να μπει διαδικασίας. Για το θέμα είπα ναι. Και ζητάω ξανά εκ νεοτρολόγο επί της διαδικασίας. Για τη Σκύρου είπα ναι, τέλος. Α. Χωρίς συζήτηση. Ναι. Ναι. Προηγουμένως, κύριε Πρόεδρε, ακούσαμε μια πολύ καλή κυρία για ένα εξειδικευμένο επιστημονικό θέμα, να μας λέει πράγματα και τα ακούσαμε πολύ καλά. Ήταν όμως εξειδικευμένο το θέμα. Και τώρα τί θετε θέμα, αν θα ακούσουμε εξειδικευμένους επιστήμονες, γιατρούς, να μας μιλήσουνε, υγειονομικούς, να μας μιλήσουνε για κάτι το οποίο είναι της δικής τους επιστήμης ακριβώς, να πω, ειρήστον παρόδο, ότι είμαι από αυτούς που έκαναν όλα τα εμβόλια και θα κάνω μεθαύριο το τέταρτο. Πλύν, όμως, τί θετε σε αμφισβήτηση, τίθονται σε αμφισβήτηση εκ του αποτελέσματος τα εμβόλια και θα πούμε εμείς τώρα ότι όχι, δεν θα ακούσουμε τους υγειονομικούς, οι οποίοι βρίσκονται στην ανεργία, βρίσκονται επειδή δεν θέλησαν να κάνουν αυτά τα εμβόλια τα οποία τελικά δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι και υπάρχει μια αυτή τη στιγμή στην επιστημονική κοινότητα, ένας μεγάλος διάλογος. Ακούσαμε προηγουμένως μια κυρία, η οποία δεν μας είπε την επιστημονική της ταυτότητα, ήταν μια κυρία, ένα σύλλογος, βέβαιος, καλά κάναμε, και θα βγάλουμε έξω τους επιστήμονες, άρα πρέπει να τους ακούσουμε, παρακαλώ πολύ. Έχουν ειδητήσει ψήφισμα και είπαμε ότι θα πάει στο τέλος. Α, γιατί πληροφορούμε, μου λένε ότι δεν θα τους ακούσουμε. Όχι, όχι, όχι. Ωραία, ανακαλώ ότι είπα, ανακαλώ. Ζητώ συγγνώμη και ανακαλώ. Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, επί της διαδικασίας, για ό,τι αφορά τα δύο έκτακτα θέματα επί της Κύρου, διότι είναι δύο διαφορετικές εισηγήσεις, παρακαλώ μετά τον κύριο Μπέτσιον να τοποθετηθεί ο κύριος Φάκος και επί του δεύτερου θέματος. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Ναι, κύριε Πρόεδρε, μπορώ να μιλήσω, ο Φάκος. Ο κύριος Φάκος έχει τον λόγο. Ναι, ναι, γεια σας. Το δεύτερο θέμα που είναι η πρότεση του Δήμου μας έρθε σήμερα. Καταλαβαίνω, είχε καθυστερήσει. Επειδή τα διαβάζω και τα έχω εκτυπώσει, έχω να πω συγχαρητήρια στην Επιτροπή Καταγραφής Ζημιών και στο Δήμο που ήταν πίσω από όλο αυτό, γιατί είναι πρώτη φορά που έρχεται τόσο αναλυτική και με φωτογραφική αποτύπωση, αποτύπωση της Ζημιάς. Δηλαδή κάποιος που δεν είναι στη Σκήρο, μόνο από τη φωτογραφία καταλαβαίνει ότι είναι η Ζημιά. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους υπερησιακούς παράγοντες και στο Δήμο που βοήθησε γι' αυτό το θέμα. Εννοείται ότι συμπάσχουμε, γιατί όλοι πληγέντες είμαστε τελικά, και θα πρέπει να πούμε ναι σε αυτά τα έργα. Και υπενθυμίζω κάτι ότι οι προτάσεις που λέω όταν έρχονται, να έρχονται όπως είναι η σημερινή πρόταση. Τόσο τεκμηριωμένη, γιατί υπάρχουν και προτάσεις που είχαν έρθει παλιά στην Εύβοια, οι οποίες είχαν έρθει με μια απλή εισήγηση. Αυτή η πρόταση είναι μια πολύ δυνατή πρόταση. Χαιρετίζομαι και ψηφίζομαι ναι. Ευχαριστώ τον κύριο Φάκο. Επομένως ομόφωνο, κύριε Παπαευσταθείου, επί των παρόντων ομόφωνο και για τα δύο έκτακτα θέματα. Δεν θα ψηφίσουμε, συγγνώμη. Παρακαλώ. Παρακολουθήσατε μισό λεπτάκι. Κύριε Μούργαρη Γόντος, δεν αναφέρθηκα σε κάθε παράταξη ξεχωριστά. Είπα, οι παρατάξεις αν έχουν μίλησαν όσοι θέλενε. Παρακαλώ. Παρακαλώ κι εσείς. Προφανώς θα είμαστε θετικοί. Απλώς θέλω λίγο να δούμε τη διαδικασία. Παρακαλώ. Ακούστε κύριε Πρόεδρε. Υπάρχει το εξής πρόβλημα. Διαπίστωση ότι κάποιες φορές μιλάνε κάποιοι από εμάς που είμαστε από το ίντερνετ και υπάρχει μια καθυστέρηση στο να αντιληφθεί το Προεδρύο το ότι συμβαίνει. Προ, πιθανόν, λόγω της απόστασης. Θα παρακαλούσα να τηρηθεί μια διαδικασία, αφού το αποθετήθηκαν οι υπόλοιπες παρατάξεις. Να ερωτώνται και όλοι. Εάν υποθεί ομόφωνα και δεν αντιδράσει κανείς, είναι μια διαδικασία που ζητώ να κάνουμε. Έτσι προφανώς και εμείς είμαστε θετικοί στο συγκεκριμένο για τα έργα μετά τα προβλήματα στη Σκήρο. Και για τη Σκήρο έχουμε να πούμε πολλά μετά. Ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Γιώτης. Ο κύριος Γιώτης. Κυρία Πολυζόη. Θέλει κάποιος άλλος συνάδελφος ανεξάρτητος ή άλλος συνάδελφος. Ευχαριστώ. Ομόφωνα λοιπόν και για τα δύο θέματα τα έκταχτα. Πρώτο και δεύτερο που αφορούν την Σκήρο. Ευχαριστώ πολύ. Συνεχίζουμε και πάμε στην ημέρα της Εδιατέξης. Νομίζω το πρώτο θέμα είναι δικό μου. Αφορά την 12η και 13η τακτικές συναιδριάσεις. Η 12η ήταν η έκταχτη στην 17η που ήταν για μία μελέτη περιοδοτικών επιπτώσεων. Με ένα θέμα μόνο. Και η δεύτερη ήταν στην Καριστώ όπου είχαμε 11 θέματα. Πολλές προτάσεις, πολλές αναλύσεις και πολλά θέματα που έκυψαν από τους φορείς που ήταν εκεί. Και κάποιο ψηφισμό που είναι το Μαγισσοκόμον τώρα που έχουμε το θέμα. Είχαμε το ΠΟΠΑΡΝΑΚΙ ΚΟΑΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ήδη μπήκε στο τεχνικό πρόγραμμα μέσα στην Περιφερειακή Ένωτα Εύβοιας. Εκεί είχε δεσμευθεί ο κ. Περιφερειάκης και το βάλανε στην Περιφερειακή Ένωτα Εύβοιας. Έχουμε λοιπόν την επικύρωση. Πάμε να το πάρω και εγώ διαφορετικά τώρα. Ο κ. Γκλέτσος για την επικύρωση των πρακτικών. Ο κ. Αναγνωστάκης. Η κ. Μπαντζελή. Ο κ. Μπαζδέκης. Ο κ. Γιώτης. Ο κ. Βούλγαρης και η κ. Πολυζόη. Ο κ. Μπαντζελή. Ο κ. Βούλγαρης. Ο κ. Γιώτης. Ο κ. Βούλγαρης. Ο κ. Βούλγαρης. Ο κ. Βούλγαρης. Ο κ. Βούλγαρης. Ο κ. Γιώτης. Ο κ. Βούλγαρης. Ο κ. Βούλγαρης. Ο κ. Βούλγαρης. Ο κ. Βούλγαρης. Ο κ. Βούλγαρης. Ο κ. Γιώτης. Ο κύριος Δρέγιος, ναι. Ο κύριος Εανμάτς, ναι. Ο κύριος Δούρος, ναι. Ο κύριος Πατσιούρας, ναι. Ο κύριος Αχιλιώτης, ναι. Πάμε στο δεύτερο θέμα. Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ. Να προτείνω επί της διαδικασίας να προτάξουμε το θέμα που αφορά στο Ελληνικό Πάρκο της Σκύρου, καθώς να παρεβρίσκονται ο δήμαρχος και οι συμπολίτες μας ακόμη, ούτως ώστε να συζητηθεί και μετά τα απόφαση να αναποθεσμευτούν, αν δεν έχει αντίρρησει το σώμα. Ωραία. Εγκρίνεται να προτάξουμε το τρίτο θέμα. Έχει κανείς κάποια αντίρρηση. Ευχαριστώ. Θέμα τρίτο. Έκφραση νόμις για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την εγκατάσταση 6 εωλικών σταρμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος 299,6 ΜΒ. Συνολικά, 58 ανεμογενήτριες στη θέση νότιας κύρος, παύλα όρος Κόχυλας, του Δήμου Σχύρου περιφερειακής ενότητας έβοιας και την ηλεκτρική του διασύνδεση στο υπηρετικό σύστημα. Ο κ. Χιρμανίδης έχει το λόγο. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. Όπως και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις για ομοειδεί θέματα που αφορούν την ανάπτυξη εωλικών σταθμών, το πλαίσιο είναι γνωστό θα το επαναλάβω πολύ σύντομα. Η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη, χεινομική υποχρέωση, να τοποθετηθεί τεχνοκρατικά δια του εντύπου ΔΑΔΕΚΑ σε ό,τι αφορά τους όρους της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ειδικότερα κατά πόσο αυτή η δράση που αναπτύσσεται στην μελέτη αφήνει περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Όταν λέμε αφήνει περιβαλλοντικό αποτύπωμα εννοούμε ζημιωγόλου περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σας έχει διανεμηθεί ήδη η εισήγηση της υπηρεσίας μέσα από αυτή την προϋπόθεση και το πλαίσιο που ανέφερα. Επισημένω τους όρους που μνημονεύονται στον αριθμό 4 και συγκεκριμένα εγκατάσταση και λειτουργία συστήματος αποφυγής πρόσκρουσης σε όλες τις αναμογενήτρες του έργου αποκατάλληλα εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Απενεργοποίηση του συστήματος κατά την περίοδο διακοπής λειτουργίας. Παρακολούθηση της αποτελευματικότητας και της ορθής λειτουργίας του αυτοματοποιημένου συστήματος αποφυγής πρόσκρουσης της αναμογενήτρες. Πάυση λειτουργίας από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου απάνω τελείου ηλίου μέχρι και μία ώρα μετά τη Δύση, διακοπή λειτουργίας όταν η μέση ταχύτητα του ανέμου είναι μικρότερη των 5 μέτρων ανά δευτερόλεπτο για την περίοδο από αρχές Απριλίου και τέλη Σεπτεμβρίου. Και ούτω καθεξής. Έτσι τουποθετείται η υπηρεσία. Εμείς όμως και δεν θέλω να κουράσω διότι είναι από τις φορές που πραγματικά το Περιφερειακό Συμβούλιο καθολικά φαντάζομαι να σίγουρα κατά ισχυρή πλειοψηφία. Μέσα από πολλές ώρες διαβούλευσης και προσέγγισης όλων των παρατάξεων έχουμε διαμορφώσει έναν σαφές συγκεκριμένο και αυστηρό πλαίσιο μέσα από το οποίο τοποθετούμαστε αποφασιστικά και εκθέτουμε όσο πιο αναλυτικά μπορεί να γίνει και να καταστεί αυτό σαφές εκεί που χρειάζεται ότι χωρίς επί της αρχής να είμαστε κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και δεν είμαστε κατά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χωρίς να παραβλέπουμε το γεγονός ότι η RAE χωροθετεί εκεί που πραγματικά είναι φυσικό αυτό το δυναμικό του ανέμου καθιστά πρόσφορες τέτοιου είδους επενδύσεις. Να επαναλαμβάνω αναφέρομαι στην Θράκη, στην περιοχή τη δική μας της Στερεάς γενικότερα αλλά και πιο στοχευμένα σε ότι αφορά την Εύβοια ένα κομμάτι της Φωκίδας και της Βιωτίας κυρίως αλλά και ένα μικρότερο της Ευρυτανίας εκεί που γυννιάζει με την όμορφη περιφερειακή ενότητα Καρδίτσας της περιφέρειας της Θεσσαλίας και η Λακωνία στην Πελοπόννησο. Αυτό το κατανοούμε. Πλήνω όμως μέσα από ένα συγκεκριμένο σκεπτικό και μια αίθμηση επιχειρηματολογία αντιτιθέμεθα στον τρόπο με τον οποίο ακόμη και μέσα σε αυτές τις περιοχές γίνεται η κατανομή και η χωροθέτηση κατεπέκταση των αδειών όπου εμείς ως Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος και ως Περιφερειακό Συμβούλιο θεωρούμε ότι είμαστε ιδιαίτερα επιβαρεμένοι. Και το δεύτερο κομμάτι που επίσης έχουμε εθίξει και έχουμε συμφωνήσει όλοι είναι ότι κάποια στιγμή θα πρέπει η κεντρική κυβέρνηση να επαναριοθετήσει το θεσμικό πλαίσιο μέσα από το οποίο προκύπτουν οι αδειοδοτήσεις και να δώσει στην αυτοδιοίκηση τόσο του δευτέρου αλλά όσο και του πρώτου βαθμού πιο ενεργό ρόλο πέρα από την απλή διατύπωση, έκφραση κάποιες γνώμεις. Όπως επίσης και αφήνω και αυτό τελευταίο αλλά όχι χωρίς τη σημασία του ότι πραγματικά θα πρέπει να επικαιροποιηθεί, να εξυγχρονιστεί το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα προκύψουν τα ανταποδοτικά εκείνα οφέλη όχι σε μια λογική εξαγοράς των τοπικών κοινωνιών για να δεχθούν μια επαχθή δράση αλλά πραγματικά για να μπορεί να συνηπάρξει αυτή η δράση με τις τοπικές κοινωνίες, στις τοπικές κοινωνίες αλλά και σε πλήρη και επαρκή ωφέλεια αυτών των τοπικών κοινωνιών. Έπειτα από όλα αυτά νομίζω ότι ήδη κούρασα η εισήγησή μου και νομίζω ότι απειχεί το Περιφοριακό Συμβούλιο αυτό θα είναι να εκφράσουμε αρνητική γνώμη με τα σκεπτικό και τις αποφάσεις που προανέφερα. Εννοείται ότι είναι ανοιχτό σε κάθε ερώτηση. Θα ακούσουμε φαντάζομαι τον οικείο δήμαρχο και όποιον άλλον φορέα της περιοχής έχει να συμβάλλει πάνω σε αυτό μας τον προβληματισμό ή και να εμπλουτίσει ακόμη το πλαίσιο που έχουμε εδώ διαμορφώσει και ερωθετήσει και προχωράμε. Ευχαριστώ. Κύριε Δήμαρχο θέλατε να μιλήσετε τώρα ή να μιλήσει η εταιρεία να ακούσουμε πρώτα και μετά. Να ακούσουμε τον εκπρόσωπο της εταιρείας σε ολική τον κ. Βλαμάκη. Αν ανοίξω το μικρόφωνο, ναι. Είμαστε εδώ για να λύσουμε κατά βάση ερωτήσεις. Καταρχήν, κυρία την Προεδρέ, θα ήταν θέμα ευγένειας και πρωτοκόλου η κάμερα να γυρίζει προς τους ομιλητές είτε μέλη περιφερειακού συμμουλίου είτε προσκεκλημένη διότι η κάμερα είναι πάντε στραμμένη στο Προεδρείο και στους αντιπεριφερειάρχες. Εμείς δεν βλέπουμε κανέναν ένα ομιλί και δεν βλέπει και ο κόσμος. Ναι, έχετε δίκιο. Μισό λεπτό να εντοπίσουμε την κάμερα. Πού να είναι η κάμερα, κύριε Κάπρα, να τη γυρνάτε. Έχω ενιφέρος ότι δεν υπάρχει. Να προτείνω κάτι. Ένα λεπτό, κυρία Πρόεδρε. Δεν υπάρχει κάμερα που να κινεί. Να προτείνω κάτι. Ο κάθε ομιλητής να έχεται να κάθεται εδώ δίπλα. Νομίζω ότι εδώ τον καλύπτει η κάμερα. Δίπλα στον κύριο Κυρ Μανίδη. Πολύ ωραία, πολύ ωραία. Άρα εντυρσή μου, άρα εντυρσή μου, άρα εντυρσή μου. Άρα εντυρσή μου, άρα εντυρσή μου, άρα εντυρσή μου, άρα εντυρσή μου. Έχει μπεί στη μέση επίτηδες ο Σανίδας για να τον κρύβει. Δεν κρύβει ο Σανίδας κανέναν. Ο κόδες αλλά διακριτικός πάντα. Πάντα, πάντα, πάντα, ηλία μου. Και πολύ χρόνος. Ναι, κύριε Βλαμμάκη, έχετε τον λόγο. Καλησπέρα σε όλους. Είχαμε και μια παρουσίαση να κάνουμε σε προτζέκτορα λόγω του περασμένου της ώρας. Καταλαβαίνω ότι καλύτερα να είμαστε σύντομοι. Θέλω να πω πολύ σύντομα μερικές βασικές θεματικές και τις οποίες μπορώ να αναπτύξουμε μετά να ρωτήσετε ό,τι θέλετε και να τις συζητήσουμε πιο αναλυτικά. Καταρχήν, πολύ λίγα πράγματα για το ιστορικό του έργου, το οποίο έχει μια σχετικά μακρά ιστορία. Έχει ξεκινήσει από το 2005, να σταθώ μόνο σε δύο ημερομηνίες. Το 2009, όπου εγκρίθηκε η πάλι ποτέ ΠΠΕ και το έργο απέκτησε ΠΠΕ από το Υπουργείο. Και το 2011, όπου κάποια από τα μέλη του συμβουλίου εξετάστηκε, να είμαι πιο σωστός, εξετάστηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ή τότε μετά την ΠΠΕ, ο αρχικός σχεδιασμός του έργου, ας πούμε. Με βάση αυτών τις νομοδοτήσεις, που συλλέχτηκαν όταν από όλες τις υπηρεσίες, δεν προχώρησε η έκδοση ΣΑΕΠΟ τότε, όμως όλα αυτά ελείφθησαν υπόψη και ερχόμαστε το 2021, όπου υπευλήθη μια νέα περιβαλλοντική μελέτη σε αντικατάσταση της αρχικής που είχατε μελετήσει και η οποία αφορά τον νέο σχεδιασμό του έργου. Αυτό είναι το δεύτερο πράγμα που θέλω να πω, μερικά τις βασικά νούμερα για το νέο σχεδιασμό του έργου σε σχέση με το τότε. Τότε είχατε δει, το σχεδιασμό μας αφορούσε 111 ανεμογενήτριες, οι οποίες περίπου έχουν μειωθεί στο μισό, είναι 58. Η ηλεκτρική διασύνδεση του έργου αφορούσε 150 χιλιόμετρα καλωδίων, τώρα είναι 87. Είχαμε τέσσερις υποσταθμούς και δύο μετατροπής AC-DC Converter, που είχαμε τότε, τώρα είναι δύο υποσταθμοί. Γενικότερα έχει γίνει πάρα πολύ προσπάθεια, με βάση και τις νέες τεχνολογίες και την πρόοδο και την εξέλιξη σε ολικής τεχνολογίας, για προσαρμογές του σχεδιασμού επί ταβελτίο και μίωση περιβαλλοντικών επιπτώσεων, και ειδικότερα πέρα από τη μίωση των ανεμογεννητριών και μετακινείς ανεμογεννητριών είτε σε σχέση με ως προς τη θέαση τους από το κατοικημένο βόρειο του Ηματισκύρου, το έργο το ξέρετε, το αποθετείτε στο νότιο ακατοίκητο του Ηματισκύρου, που κάποιες από τις ανεμογεννητρίες της πιο βορεινές μετακινήθηκαν και κυρίως είχαμε και μετακινήσεις για περιβαλλοντικά κριτήρια. Το τρίτο σημείο που θέλω να πω είναι τα περιβαλλοντικά. Πιστεύουμε ότι είναι από τα καλύτερα μελετημένα έργα, είναι ένα έργο που μελετάτε με εργασίες πεδί από πολυπληθείς ομάδες ήδη από το 2006. Αν η νομοθεσία θέτει ως ελάχιστη σε εργασίες πεδίου τη 40 στη διάρκεια ενός έτους, σε αυτό το έργο έχουν γίνει περίπου 140 ημέρες από πολυπληθείς ομάδες. Πολύ βασική μέρη μου να έχει δοθεί, και νομίζω αναφέρθηκε πριν, στο θέμα του μαυροπετρίτη, ενός είδους γερακιού που υπάρχει μια πολύ σημαντική απεικία στη Σκήρο. Τα μέτρα που έχουν ελειφθεί, τα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων με βάση και την αρχή της πρόληψης, πιστεύουμε ότι δεν έχουν τεθεί σε κανένα άλλο υλικό πάρκο στην Ελλάδα, τα μέτρα που ερχόμαστε προληπτικά και προτείνουμε εμείς προς την περιβαλλοντική αρχή να ενσωματωθούν στην αέπω του έργου, δηλαδή τοποθέτηση συστήματος αποτροπής κρουσών, όχι μόνο στις ανεμογενήτρες που είναι εντός της περιοχής Νατούρα, αλλά σε όλες τις ανεμογενήτριες, σταμάτημα όλων των ανεμογενητριών, την πιο κρίσιμη περίοδο τέλος Σεπτεμβρίου με τέλος Οκτώβριου, που είναι η νεωσή του μαυροπετρίτη, πριν φύγει για το ταξίδι του προς την Αφρική, θέματα στην κατασκευή του έργου μη οχλούς εσδραστηριότητες σε μεγάλο αριθμό ανεμογενητριών που γυννιάζει με την απεκία του μαυροπετρίτη, μία τέταρτη θεματική που θέλουμε έτσι να πούμε, εννοείται για όλα αυτά τα θέματα όπως είπα και πριν, τα λέω πολύ συνοπτικά, τα συζητάμε όσο θέλετε και μας ρωτάτε ό,τι θέλετε. Το έργο αυτό πιστεύουμε κράτον ότι θα έχει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα, μπορεί να έχει πολύ σημαντικά πλεονεκτήματα για το νησί της Κύρου, είναι ένα έργο που έχει και μία εθνική σημασία, να το πούμε γιατί με τη διασύνδεσή του γίνεται η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύρου με το επειρωτικό σύστημα, μπαίνει σε εφεδρεία ο Πετρελαϊκός Αθμός που λειτουργεί εκεί και είναι και το πρώτο βήμα για να πάμε ο Αδμιέδης, δηλαδή το έχει τάξο σχεδιασμό του για να διασυνδεθούν και τα νησιά του Βορειαντολικού Αιγαίου, το ειδικό τέλος που προβλέπεται κατά νόμο το 3% για το έργο αυτό θα ανέρχεται περίπου σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ κάθε έτος για όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του έργου, που θα είναι τουλάχιστον 20 ετήσεις σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, δηλαδή υπάρχει ένας σταθερός, ένα σημαντικός κουμπαράστας όπου είμαστε σε αιτήσια βάση για το δήμο που μπορούν να γίνουν πλήθος έργων, υπάρχουν όμως και πολλές άλλες δραστηριότητες που θα ενισχύσουν σε τοπική κλίμακα την οικονομία του έργου που μπορούν να φέρουν δεικτικά κάποιες, παραδείγματι με βάση των δασικών νόμων είμαστε υποχρεωμένοι να προβούμε σε αναδασώσεις ή συσέκτασης με αυτές που θα γίνουν επεμβάσεις. Επειδή δεν θύγουμε εκτάσεις με δέντρα, αυτό βέβαια θα γίνει σε συνεργασία και με το δασαρχείο, θα προτείνουμε κατά το δυνατό να γίνουν αντί αναδασώσεων να γίνουν δασσοτεχνικά έργα ή τουλάχιστον να μοιραστούν. Μια εκτίμηση που κάνουμε με βάση και από άλλα έργα και τις μοναδιές τιμές που βάζουν ο δασαρχίας θα είναι ένα ποσό της τάξης του ενός εκατομμύρια ευρώ δηλαδή που θα γίνουν δασσοτεχνικά αντιπυρικές ζώνες, συντηρήσεις χωματόδρομων σε όλη τον νησί της Κύρου. Θέσεις εργασίας που λέστηκαν τη διάρκεια της κατασκευής και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας, σημαντικές θέσεις εργασίας, ενίσχυση του κύκλου εργασιών του νησιού με δραστηριότητες ακόμα και από καταστάσεις που διανόμου πρέπει να γίνουν στα πρανοί δρόμων και πλατιών και στα οποία προβλέπεται ένα πρόγραμμα τουλάχιστον τριετές από τα δασαρχεία για φοιτεύσεις πολύ μεγάλων, μάλλον χιλιάδων φυτών μπορούν να δώσουν και αυτά τοπικές θέσεις εργασίας. Ένα τελευταίο σημείο που θέλω να θύξω είναι μια συζήτηση που γίνεται, μια κριτική στο έργο σχετικά με το κατά πόσο μπορούμε να είμαστε εδώ και να... φυσικά για να είμαστε εδώ μπορούμε, το έχει κρίνει το Υπουργείο αυτό, έχει να κάνει σχέση με μια απόφαση του Συμβολίου της Επικρατίας το 2020 σχετικά με μια υπουργική απόφαση προστασίας της Νοτίος Κύρου του 2017. Εδώ πρέπει να το πούμε κατηγορηματικά ότι η απόφαση του Συμβολίου της Επικρατίας δεν αφορούσε το συγκεκριμένο έργο, αφορούσε αν τηρήθηκε ή όχι μια συγκεκριμένη διαδικασία και αν μπορούσε ο Υπουργός τότε να εκδώσει μια προσωρινή απόφαση η οποία έχει λήξει από το 2019 για την περιοχή της Κύρου και μόνο αυτό δεν αφορούσε δηλαδή. Υπάρχει αυτή η ασάφια πολλές φορές ότι κακώς έχουμε προχωρήσει γιατί αυτή η απόφαση του ΣΤΕ ακυρώνει το δικό μας έργο, δεν είναι καθόλου έτσι. Αυτά ήθελα καταρχήν να πω όπως είπαμε είμαστε εδώ πέρα και μετά και την τοποθέτηση του Κυρίου Δημάρχου. Αν επιτρέπετε μία προσθήκη, μόνο μια φράση. Λαδακάκος ονομάζομαι, Λαδακάκος είμαι εκπρόσωπος της Εταιρείας. Όταν είναι Εταιρεία εκπρόσωπος της Εταιρείας... Ενώ όχι εκπρόσωπος, είναι εολικοίνωτη ουσκήρου, την Εταιρεία το φορέα που αιτείται την έγκρισή του, εολικοίνωτη ουσκήρου. Η τελευταία φράση που θέλω να κάνω είναι... Θέλω να απευθυνθώ στους Κυριανούς που βλέπω εδώ μέσα, γιατί βλέπω τον Δήμαρχο και αρκετούς ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας. Γνωρίζουμε ότι δεν σας έχουμε πείσει ακόμα, το γνωρίζουμε. Αυτό που θέλουμε να γνωρίζετε είναι ότι εμείς κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε την προσπάθεια να σας πείσουμε. Δεν ερχόμαστε ούτε εχθρικά, ούτε επιθετικά, ούτε σας βλέπουμε απέναντί μας. Ξέρουμε καλά που είμαστε, ξέρουμε καλά ότι υπάρχει ακόμα δρόμους για να μπορέσουμε να σας πείσουμε. Το έργο πιστεύουμε ότι έχει εθνικό στρατηγικό χαρακτήρα. Και ένας από τους μεγάλους εθνικούς στρατηγικούς χαρακτήρες είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κύρου με το σύστημα. Και αυτή γίνεται η συνεργασία με τον Ανδιέ στα πλαίσια της διασύνδεσης όλου του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουμε δουλέψει πάρα πολύ, σας έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια, ακόμα και αν δεν έχουμε έρθει σε απευθεία συζητήσεις, που στο παρελθόν είχαμε έρθει με αρκετούς από εσάς, σας έχουμε ακούσει, έχουμε κάνει ένα σχεδιασμό που έχει σεβαστεί πάρα πολλές από τις επιθυμίες σας. Είμαστε μόνιμα ανοιχτοί να έρθουμε να τα συζητήσουμε και να κάνουμε την προσπάθεια να σας πείσουμε. Αν δεν σας πείσουμε δεν τα καταφέραμε. Πάντως έχουμε την καλή αυτή πρόθεση, αυτό από τη μεριά μας. Να σας πω κάτι, ένα από τα πράγματα που ακούγαμε από παλιά είναι ότι 111 είναι πάρα πολλές και όταν εγώ ρωτούσα πόσες ρε παιδιά δεν είναι πάρα πολλές, αυτό που κυρίαρχα άκουγα σαν άποψη, ε να μου λέγατε 60, σήμερα έρχομαι στην 58. Όχι διάλογο, ευχαριστούμε τους εκπροσώπους της εταιρείας, κύριε δήμαρχε ο ηγετικός λόγος, ευχαριστούμε πολύ. Ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Πρόεδρε. Συζητάμε δύο θέματα σήμερα για τη Σκήρο. Να ανέβει επάνω ο δήμαρχος. Κυρία Παντζελή, επιτρέψτε να μας πείσουμε. Συζητάμε δύο θέματα σήμερα για τη Σκήρο. Συζητάμε δύο θέματα σήμερα για τη Σκήρο. Είναι ένας τετάρτου μέσα από το οποίο ζητάμε κάποια χρήματα για να βελτιώσουμε τις υποδομές για να φτιάξουμε το νησί, για να το ομορφύνουμε, για να το μαζέψουμε. Συζητάμε ένα άλλο θέμα τώρα, εντελώς απέναντι από το πρώτο. Ακούω που εκεί θα δώσουμε χρήματα για να προκαλέσουμε μια, όχι μόνο την προσωπική μου άποψη, αλλά και την άποψη όλων των συμπολιτών μου τους οποίους έχω την τιμή να εκπροσωπώ σήμερα, θα δώσουμε πάρα πολλά χρήματα για να ισοπεδώσουμε σχεδόν το Μισόνηση. Αυτό θα συμβεί. Δεν λέμε όχι ούτε γυρνάμε την πλάτη. Θέλω να γίνει απολύτως κατανοητό αυτό. Δεν γυρνάμε την πλάτη στην κλιματική αλλαγή. Δεν ζούμε το σήμερα. Εγώ προσωπικά σκέφτομαι τι θα κάνουν τα παιδιά μου και τα εγγόνια μου σε αυτόν τον πλανήτη έτσι όπως τον καταντήσαμε. Πραγματικά έντονη ανησυχία. Μπορώ να σας πω ότι δεν κοιμάμαι τα βράδια για τα πλασματάκια που έχω φέρει στον κόσμο. Πώς θα μεγαλώσουνε. Πάμε λοιπόν τώρα. Γιατί σας είπα από τη μία δεν γυρνάμε την πλάτη στην κλιματική αλλαγή, στο ενεργειακό και σε ό,τι άλλο βασανίζει το πλανήτη μας και την κοινωνία μας σήμερα αλλά από την άλλη δεν μπορεί ένα τόσο μικρό νησί όσο είναι ισχύρος, αυτό το νησάκι της θεραίας Ελλάδας να δεχτεί ένα τόσο μεγάλο φορτίο. Ένα τόσο μεγάλο φορτίο. Θα ήταν ο ιδανικός αριθμός για εσάς. Εγώ εκφράζω καταρχήν και αυτός είναι και ο θεσμικός μου ρόλος να εκφράζω την άποψη και τα ψηφίσματα να εκτελώ τα ψηφίσματα του Δημοτικού Συμβουλίου. Το Δημοτικό Συμβούλιο λοιπόν από το 2005 που τότε μπήκαμε σε αυτή την περιπέτεια δυσάρεστη όμως περιπέτεια γιατί υπάρχουν και περιπέτεια στη ζωή μας τις οποίες μας αρέσει, τις προκαλούμε εμείς. Αυτή δεν την προκαλέσαμε εμείς. Όλα τα ψηφίσματα λοιπόν του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2005 μέχρι σήμερα λένε ναι στις ανονοές με σπηγές αλλά μέχρι το τριπλάσιο της αιχμής. Η αιχμή δικιά μας είναι τον 15 Αυγουστό. Το