Διάλεξη 6 / σύντομη περιγραφή - Κρεστενίτης Γιάννης (ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, 2014)
σύντομη περιγραφή: Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Συμπερινή διάλεξη θα είναι πάνω στο αντικείμενο του θαλάσσιου συσμογενού σκήματος που ονομάζεται Τσουνάμι. Έτσι λοιπόν, βλέπαμε, καθώς πλησίαζε στην ακτή, ο κυματισμός παρατηρώταν μια αύξηση του ύψους του. Αυτό εξηγείται στο ότι όσο ο κυματισμός είναι στα βαθιά νερά και βαθύτερα νερά μάλλον, και έχει ένα αρχικό μήκος κύματος, όταν η ίδια η ενέργεια του κύματος που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, σε κάποια βαθύτερα νερά, μεταφερθεί σε ριχότερα νερά, όπου έχει και μικρότερο βάθος και μικρότερο μήκος, καταλαβαίνετε από την αρχή διατηρήσεις της ενέργειας, η ίδια ενέργεια για να μεταφερθεί πριν από τη θράση βέβαια το κυματισμός σε ριχότερα νερά σε μικρότερο χώρο, αναγκαστικά θα πρέπει να αυξηθεί το ύψος κύματος και οι ταχύτητες. Σαν μια αναλογία θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχουμε ένα νεχτόγου, ένα ποτάμι και ξεφνικά το ποτάμι στενεύει. Η ενέργεια παραμένει ίδια, δεν θα πρέπει να αυξηθεί η ταχύτητα εκεί που θα στενεύσει το ποτάμι, η ταχύτητα του νερού. Έτσι και εδώ, όταν έχουμε ένα μεγάλο βάθος και μεγάλο μήκος και μεταφέρουμε προς τα ριχά νερά μικρότερο βάθος και μικρότερο μήκος, θα πρέπει για να διατηρηθεί η ίδια ενέργεια να αυξηθεί και οι ταχύτητες και το ύψος του κύματος. Έτσι λοιπόν αυτό είναι το φαινόμενο της ηρχότητας, η shoaling, που εκφράζεται σαν αύξηση του ύψους του κύματος, συνεχίζει την αύξηση και αρχίζει σιγά σιγά να πλησιάζει την ακτή. Εδώ, όπως είχαμε μάθει πάλι στην παράκτη μηχανική, ποιο θα φαινόμενο θα παρατηρηθεί όταν πια το ύψος του κύματος βρίσκεται σε τιμή πολύ κοντά στο βάθος. Παρατηρηθεί η θράψη του κυματισμού. Δεν αντέχει η φύση να έχουμε 2 μέτρα ύψος κύματος μέσα σε 1 μέτρο βάθος. Έχουν αυξηθεί τόσο πολύ οι ταχύτητες που τελικά σημεία του νερού δεν μπορούν πια να αποτελούν ένα σύνολο που αποτελούν το ρεστό και παρατηρείται η θράψη του κυματισμού και ταυτόχρονα η αναρρίχηση αφθάνοντας στο μέγεσο σημείο που ας το πούμε τώρα να το ονομάσουμε R και αφού αναρριχηθεί σε ένα μέγεσο σημείο, μέγεσο σημείο αναρρίχησης θα είναι αρκετά ψηλό, μετά από το σημείο αυτό θα αρχίζει η κάθοδος του νερού. Αυτή είναι η αξίωση της ταχύτητας σκαθόδου όπου Ζ είναι η ανήψωση από τη στάθμη ηρεμίας και η μέγιστη τιμή κάπου εδώ της ταχύτητας σκαθόδου δίνεται από το ρήζα 2ΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ Αυτή είναι η αξίωση της ταχύτητας σκαθόδου όπου Ζ είναι η ανήψωση από τη στάθμη ηρεμίας και η μέγιστη τιμή κάπου εδώ της ταχύτητας σκαθόδου δίνεται από τη στάθμη ηρεμίας και η μέγιστη τιμή κάπου εδώ της ταχύτητας σκαθόδου δίνεται από τη στάθμη και η μέγιστη τιμή κάπου εδώ της ταχύτητας σκαθόδου δίνεται από τη στάθμη ηρεμίας και η μέγιστη τιμή κάπου εδώ της ταχύτητας σκαθόδου δίνεται από τη στάθμη ηρεμίας και η μέγιστη τιμή κάπου εδώ της ταχύτητας σκαθόδου δίνεται από τη στάθμη θυμόμαστε ότι η αναρρύχηση σε ένα κυματισμό που είναι βραχής είναι του στάξιος ένα επιβίο του ύψους του κύματος και πολλές φορές και μικρότερο άρα λοιπόν ένας κυματισμός δύο ή τριών μέτρων μπορεί να αναρρυχηθεί στην ακτή το R αυτό να αναρρυχηθεί στην ακτή δύο τρία μέτρα, τέσσερα μέτρα ενώ θα δούμε παρακάτω το λέω εδώ γιατί φαίνεται ότι η αναρρύχηση είναι αρκετά μεγαλύτερη ότι ειδικά στα τσουνάμι η αναρρύχηση είναι πολύ πιο σημαντική από τους βραχείς κυματισμούς έτσι λοιπόν μπορούμε να δούμε ότι μάλλον να πούμε καλύτερα δύο κυματισμούς που έχουν το ίδιο ύψος τρία μέτρα ας πούμε ο βραχής κυματισμός θα αναρρυχηθεί της τάξιος πάλι των 2, 3, 4 μέτρων ένα τσουνάμι με ίδιο ύψος κύματος μπορεί να φτάσει και 10 μέτρα αναρρύχηση αυτό σαν μια πρώτη εξήγηση μπορούμε να δώσουμε ότι η ενέργεια που έχει ένας βραχής κυματισμός θυμόμαστε ξερθέται και από το μήκος του είναι το ύψος κύματος του τετράγωνο επί το μήκος αναλογικά αν υποθέσουμε ότι παρόμοια ενέργεια θα έχει ένα τσουνάμι ύψος κύματος του τετράγωνο επί το μήκος καταλαβαίνουμε ότι το μήκος του τσουνάμιν της τάξιος των 1.000 μέτρων έχει πολύ μεγαλύτερη ενέργεια έχοντας πολύ μεγαλύτερη ενέργεια του τσουνάμι δεν μπορεί να τη χάσει όλη αυτή την ενέργεια σε αυτή τη διαδικασία που περιγράψαμε τις τράφεις γιατί για να χάσει την ενέργειά του από τη στιγμή που αναριχάται έχει ένα μικρό μήκος σχετικά για να χάσει την ενέργειά του και στις δυο περιπτώσεις αν η ενέργεια είναι πολύ μεγαλύτερη στην περίπτωση του τσουνάμι από την περίπτωση του ανεμογενού σκηματισμού δεν θα προλάβει να τη χάσει αλλά αφού δεν τη χάσει θα γίνει η ενέργεια που είναι κινητική και δυναμική θα μετατραπεί σε δυναμική ενέργεια και θα ανέβει πιο ψηλά όσο δυνατόν πιο ψηλά μπορεί ο κυματισμός και γι' αυτό θα έχουμε προβλήματα πιο σημαντικά προβλήματα γιατί έχουμε συνηθίσει τους ενεμογενούς κυματισμού σε μια περιοχή να ξέρουμε ότι εδώ θα είναι η γραμμή εγγυαλού εδώ θα είναι η φαίνεται συνήθως το καταλαβαίνουμε από την αμμουδιά που βρίσκεται πόσο σηκώνονται 2, 3, 4 μέτρα πόσο μπαίνουν μέσα στις ελληνικές ακτές 20, 30, 40, 50 μέτρα αν ένας κυματισμός με ίδιο ύψος έρθει και μπαίνει μέσα σε μια ακτή 100 και 200 και 500 μέτρα καταλαβαίνετε ότι πολύ μεγαλύτερες καταστροφές θα προξενήσει ο μόνος τρόπος μίωσης της ενέργειας του τσουνάμι είναι η θράυση που προκαλείται από τα ριχά νερά και στη φάση της αναρρίχισης αν δηλαδή δεν γίνει θράυση κατά τη φάση της αναρρίχισης και θα το πούμε στην επόμενη διαφάνεια θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη ανάκλαση όπως και στις ανεμογενούς κυματισμούς η θράυση και η ανάκλαση είναι δύο μηχανισμοί αντίθετοι όταν έχουμε έντονη θράυση έχουμε έντονη απώλεια της ενέργειας άρα δεν έχουμε ανακλάσεις αν δεν έχουμε έντονη θράυση ή καθόλου θράυση δεν έχουμε απώλεια ενέργειας άρα έχουμε μεγάλες ανακλάσεις και 100% θα λύσουμε και μια σχετική άσκηση πάνω σε αυτό πάνω στην αναρρίχιση μπορούμε να δούμε δύο περιπτώσεις πρέπει να διαφοροποιήσουμε την αναρρίχιση ενός θραυόμενου κυματισμού και την αναρρίχιση ενός μη θραυόμενου κυματισμού ελέγχουμε λοιπόν την εξίσουση 1 η σχέση 1 που προήρθε από πολλά πειραματικά δεδομένα είναι εμπειρική αυτή η σχέση ελέγχουμε το ύψος κύματος προς το βάθος αν είναι μεγαλύτερο από αυτήν εδώ την ποσότητα αν ισχύει αυτή η σχέση έχουμε δηλαδή H προς D είναι μεγαλύτερο από αυτήν εδώ την ποσότητα τότε έχουμε θραυόμενο κυματισμό και ισχύει ο κάτω τύπος αν δεν ισχύει αυτή η σχέση έχουμε μη θραυόμενο κυματισμό και ισχύει ο πάνω τύπος της αναρρίχισης θυμίζουμε ότι H είναι το ύψος κύματος, τι είναι το βάθος, η κλήση είναι η αφαπτωμένη της γωνίας β ή η συνεφαπτωμένη είναι 1 διεφαπτωμένη αν δηλαδή έχουμε μια κλήση 1 δια 20 η συνεφαπτωμένη θα είναι 20 που μας ενδιαφέρει εδώ εδώ θα βάλουμε 20, αν έχουμε 1 δια 30 εδώ θα βάλουμε 30 έτσι λοιπόν με αυτούς τους δυο τύπους ανάλογα τι θα ισχύει έχουμε θράψει ή δεν έχουμε θράψει το κυματισμό θα έχουμε και αντίστοιχα το τύπο της αναρρίχισης που δίνεται αδιάστατα σαν αναλόγως R δια D το D είναι το βάθος, το βάθος όπου δημιουργήθηκε το τσουνάμι και έτσι είναι το ύψος στο σημείο που δημιουργήθηκε το τσουνάμι έτσι λοιπόν αν μπορούμε να το εκτιμήσουμε αυτό έχουμε ένα βάθος στο σημείο δημιουργίας του τσουνάμι αυτό θα είναι ο λόγος που θα μας καθορίσει θα δούμε τώρα μια εφαρμογή στο Αιγαίο να καταλάβουμε όλα αυτά που είπαμε πως εφαρμόζονται στο Αιγαίο έχουμε εδώ δημιουργία δυτικά της Πελοποννήσου είναι μια από τις περιοχές που είπαμε ότι είναι πιθανό να δημιουργηθεί ένα τσουνάμι ας προφέσουμε ότι δημιουργήθηκε ένα μεγάλο τσουνάμι, φουσκώνει η φάλασσα, αμέσως πάλι όπως και στην άλλη φορά χωρίζεται σε δύο κύματα μένει μέσα στους κόλπους της Πελοποννήσου, αρχίζει να χτυπάει την Κρήτη, μεταδίδεται ένα μέρος προς το Αιγαίο, ένα μέρος προς το Ιόνιο, συνεχίζει, χτυπήσει τις ακτές της Αφρικής θα έχει μπει αρκετά στο Αιγαίο, αρκετά σχεδόν όλο το Ιόνιο, πλησιάζει τις ακτές της Ιταλίας και χτυπάει και τις ακτές της Ιταλίας και βλέπετε εδώ η ουρά, ίσως αυτό είναι μια απάντηση του ότι στην ερώτηση πριν αν έχουμε μία μόνο κορυφή, κοιτάξτε εδώ έχουμε μία, δύο, τρεις κορυφές που προήλθανε είτε από τη διασπορά του ίδιου του κύματος είτε από ανακλάσεις σε όλη αυτή την περιοχή εδώ λοιπόν στην Αφρική θα τους χτυπήσουν τρία και τέσσερις κορυφές μεγάλες, ξεκινείς από μία κορυφή μία ανήψωση της τάθμη θάλασσας χωρίς αρνητικό τίποτα μία ανήψωση μόνο και δημιουργήθηκε όλο αυτό το πολύπλοκο ασύστημα πραγματικό είναι όμως αυτό που μας ενδιαφέρει μας για να καταλάβουμε δεν είναι εκείνα τα ωραία σκηματάκια που είναι την ανήψωση της τάθμης θάλασσας που μπορούμε να το δούμε έτσι και σαν κινηματογραφικά ας πούμε αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι αυτό το διάγραμμα που είναι ένα διάγραμμα της μέγιστης ανήψωσης της τάθμης θάλασσας σε όλες τις περιοχές και δεν έρχεται να κάνουμε και την ερώτηση που κάνατε πριν για το συντονισμό φαίνεται μέσα σε κλειστούς κόλπους βέβαια είμαστε αρκετά κοντά πως από ανακλάσεις και ίσως και κάποιο συντονισμό έχουμε πάρα πολύ μεγάλες ανήψωσεις της τάθμης θάλασσας όπου βλέπουμε προφανώς το καταλαβαίνουμε κόκκινα έχουμε μεγάλες ανήψωσεις και τα κίτρινα είναι σχεδόν 0 η ανήψωση όπως καταλαβαίνετε επηρεάζεται πάρα πολύ αυτές τις περιοχές ή κάποιοι κόλποι εδώ μέσα ακόμα και μέσα ο κορυφιακός κόλπος είναι ένα κλειστός κόλπος ή εδώ συνέβεια στο νότιο ευωϊκό κόλπο βρέθηκε ένα τσουνάμι εγκλωβίστηκε και δημιουργήθηκαν μεγάλες ανηψώσεις της τάθμης θάλασσας και αντίστοιχα θα έχουμε και μεγάλες αναρριχίσεις του κύματος πάνω στην ακτή έτσι μπορούμε κάνοντας τις εφαρμογές αυτές είναι εφαρμογές του μοντέλο που είχαμε δείξει πριν κάνοντας εφαρμογές σε όλες αυτές τις περιπτώσεις όπως εδώ έχουμε κάνει μια άλλη εφαρμογή πάλι στο Ιόνιο μπορούμε να δούμε ποιες περιοχές κινδυνεύουν από τις από πιθανά τσουνάμι αφού βέβαια κάνουμε την υπόθεση ότι η γέννηση του τσουνάμι θα έχουν από τις πηγές που είχαμε κάνει σε μια ανάλυση ασφαλιθάν οι γεωλόγοι εδώ ποιες περιοχές μπορεί να γίνουν κατολιστήσεις ποιες περιοχές βρίσκονται σε ρήγματα εκεί υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να γίνει ένα τσουνάμι η νότια της Κρήτης, η ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδο και της Καρπάθου, αλλιώς ένα μεγάλο στιμός, βάλουμε και τις περιοχές εδώ στην περιοχή μας που σας είχα δει τις περιοχές κατολιστήσεων νότια της Καλκιδικής όπως καταλαβαίνετε μια τέτοια πιθανότητα τσουνάμι και μέσα στους κόλπους της Καλκιδικής αλλά και στο θεραμεϊκό κόλπο τα προβλήματα θα είναι αρκετά σημαντικά διάφορες σεισμογενείς περιοχές και ίσως το πιο φημισμένο τσουνάμι της του Αιγαίου, το τσουνάμι που δημιουργήθηκε από την έκρεξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης της Θήρας που όπως φαίνεται αν κατέσρεψε, λένε ότι κατέσρεψε το ημιονοϊκό πολιτισμό, μάλλον είχαν δει και ότι κατέσρεψε γιατί κοιτάτε ότι ο τσουνάμι μεταδύθηκε προς τα νότια και χτύψε τις ακτές της βόρειας Κρήτη Μια ανάλυση που είχαμε κάνει με έναν φοιτητής μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου για το αν κατέσρεψε όντως το ανάκτορα της Κνωσσού μάλλον φάνηκε ότι το τσουνάμι αυτό δεν ευθυνόταν για την καταστροφή των ανακτώρων Ήταν σε πολύ μεγάλο υψόμετρο, κάναμε πράξεις και ανάποδα με την αναρρίχιση αντίστροφα πήγαμε πως θα πρέπει να έχει για να φτάσει στην Κνωσσό αν η Κνωσσό βέβαια βρισκόταν σε αυτό το υψόμετρο που βρίσκεται που δεν θα είχαν και τεράστιες διαφορές Τι ύψος κύματος θα πρέπει να είχε δημιουργηθεί στην θήρα, κάναμε αντίστροφα τη διαδικασία και καταλάβαμε ότι το ύψος κύματος που θα έπρεπε έδινε τάξος του 50% μέτρων κάτι που δεν μπορούσε να γίνει Αναμενότανε το ύψος κύματος να είναι 10-15 μέτρα και πολύ θα έλεγα, παρ' όλα αυτά όμως χτύπησε τις ακτές της, κατέστρεψε το μηνοϊκό πολυσμό γιατί ίσως κατέστρεψε την ναυσή πλοία τους, κατέστρεψε τα λιμάνια τους, κατέστρεψε ο στόλος τους Αναρριχήθηκε και σίγουρα έχουμε δει σημάδια από θαλάσσους οργανισμούς σε κάποια υψόμετρα, σε καμία περίπτωση όμως σε 70-100 μέτρα υψόμετρο να προέλθανε από αυτό το τσουνάμι, τουλάχιστον μαθηματικά έβγαινε ότι δεν μπορούσε να γίνει Θα δούμε τώρα τι αφορά τους κινδύνους από το τσουνάμι, δεν είναι μόνο πως φανταζόμαστε οι αναρρίχεις είναι, ρωτάει ο συνάδελφος τώρα γιατί ίσως δεν ακούστηκε η ερώτηση, ρωτάει ο συνάδελφος ότι αν βρεθούμε μέσα σε ένα κλειστό κόλπο και φαίνονται εδώ όλοι κλειστή κόλποι έχουν σημαντικές μέχεστες ανυψώσεις, πως θα είναι το φυσικό φαινόμενο από αυτές τις ανακλάσσεις Θα είναι από τις ανακλάσσεις στις ακτές και θα ανακλάται και θα ξανά ανακλάται, έπαναν να ανακλάται ο κυματισμός μέχρι να αποσβηστεί ενέργειά του, δηλαδή μέσα σε ένα ποιοστό κόλπο να φαίνεται σαν θάλασσα ταραχή, θα χτυπήσει από τη μια μεριά να πάει στην άλλη μέσα σε ένα συναντηφούνο στο δρόμο τα ανακλώμενα και τα προσπίπτοντα να κάνουν κατά κάποιο τρόπο ένα στάσιμο κύμα μέχρι να χαθεί η ενέργεια Μοιάζει το φαινόμενο με το συντονισμό, δεν είναι συντονισμός, δηλαδή συντονισμός απαιτεί συνθήκες περίοδου κύματος να είναι κοντά στην ιδιοπερίοδο ταλάντων της κλειστής Λεκάνιος Μπορεί να το έχουμε και αυτό, σκεφτείτε αν η ιδιοπερίοδο της κλειστής Λεκάνιος είναι 10 λεπτά και η περίοδο της διέγερσης δηλαδή του Tsunami είναι και αυτή 10 λεπτά, θα έχουμε συντονισμό Είναι αναπλησιάζει εκεί, αλλά δεν χρειάζεται να έχουμε και αυτές συνθήκες συντονισμού, μπορούμε να έχουμε απλά ανακλάσεις, ξανά ανακλάσεις, στάσιμα κύματα για να δημιουργηθεί ένα πολύ πολύ πλοκό το μοντέλο, το πιάνει αυτό όλο Αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να το μετοποιήσουμε, αναλυτικά δεν μπορούμε να το βρούμε Ας δούμε τώρα, το σκηδίνωσα πάνω το Tsunami, το Tsunami αναρριχάται πάνω στην ακτή όπως είπαμε και το δείξαμε και φτάνει ψηλά στην ακτή Η αναρρίχιση του, το αρ που είχαμε δείξει είναι αρκετά μεγαλύτερο από το αντίστοιχο των ανεμογενών κυματισμών Όταν κατεβαίνει αυτό, αφού πλησιάζει τη μέγιστη αναρρίχιση, έχει πολύ μεγάλες ταχύτητες και παρασύρει τα θύματά του αν μπορούμε να το πούμε Και εκεί είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, και η αναρρίχιση και η κάθοδο Μπορεί να μεταφέρει υλικά που επιπλέον, μπορεί να μεταφέρει άμμα Αλλά το λιγότερο που θα δούμε είναι οι μεταβολές της μορφολογίας, αλλά έχουμε μια διαύρωση, να έχουμε μια υποσκαφή Βασικότερο είναι τα υλικά που επιπλέον, αν έχουμε δει τα πρόσφατα τσουνάδια που είχαν δείξει και στο YouTube και στην τηλεόραση που υπήρχαν τα βίντεο Βλέπουμε πολλά υλικά να επιπλέον, μπορεί, τι πρόβλημα υπάρχει αυτό, μπορεί το νερό να μην δημιουργεί κάποιο πρόβλημα Αλλά ένα ξύλο που επιπλέει, που έχει ακμές, θα σε χτυπήσει και θα τραυματίσει θανάσιμα έναν άνθρωπο Αλλά το ίδιο το νερό μπορεί να τον ετακινήσει απλά, ή αν κρατηθεί από κάπου μπορεί να αντισταθεί Όταν έχουμε τις μεταβολές της μορφολογίας του εδάφους, ο μεγαλύτερος σκέδρος δεν είναι μια απλή διάβροση του εδάφους Είναι η ίδια η υποσκαφή του εδάφους. Τα λέμε υποσκαφή, αναφερόμαστε τις κατασκευές Σκεφτείτε μια οικοδομή, που να είναι σε χαλαρά εδάφη και να έρθει ο κυματισμός, το τσουνάμι να τη σκάψει τη βάση της Τότε παίρνει το χώμα κάτω από τα πόδια της, που λέμε, παίρνει το χώμα κάτω από το εδάφος κάτω και δεν θα έχει πια που να θεριωθεί Και μπορεί να καταρρέψει η οικοδομή μόνο από την υποσκαφή. Ή μπορεί να έχουμε ρευστοποίηση Ποια είναι τη φαινόμενο της ρευστοποίησης που κατά την κάθοδο του τσουνάμι, ο rig θα αργήσει προφανώς να κατέβει το νερό που υπάρχει μέσα στο εδάφος Θα αρχίζει να αναβλύζει το νερό από το εδάφος, θα έχουμε λοιπόν δυνάμεις δύθησης προς τα πάνω Αν το βάρος του εδάφους είναι προς τα κάτω, αν αυτές οι δυνάμεις είναι ίσες και αντίθετες, είναι μεγαλύτερη η ανωστική δύναμη Τότε θα έχουμε το φαινόμενο της ρευστοποίησης. Το εδάφος θα λειτουργεί σαν ρευστό. Θα περπατάμε και θα βουλιάζουν Σημαντικό πρόβλημα, η ίδια η υδροδυναμική ασφαρμογή στο κατασκευό, μια οικοδομή, μπορεί να έχει πρόβλημα σαν φόρτηση, σαν δύναμη που εξασκείται από ένα ρεύμα, από ένα κύμα πάνω στην ίδια την κατασκευή Είναι μια υδροδυναμική φόρτηση, μία φόρτηση. Δεν θα μοιάζει με το σεισμό, αλλά μπορεί να είναι, εφόσον θα έχουμε θετικό, αρνητικό, θετικό, αρνητικό κύμα, μπορεί να είναι μία ταλάντωση Μοιάζει πάρα πολύ με τις φορτίες κατασκευών από τους ανεμογενούς κυματισμούς, όπου υπόκενται σε ταλαντώσεις, αλλά είναι υδροδυναμική φόρτηση που έχει ένα μεσόβαθρο μέσα σε ένα ποτάμι Αξαρτάται από την ταχύτητα στο τετράγωνο και από την παράγωτη της ταχύτητας. Δύο είναι οι δυνάμεις που εξασκούνται, οι αδρανιακοί και οι σύρσεις Εδώ θα μείνουμε λίγο μόνο σε κάποια συμπεράσματα γιατί είχαμε, στα πλαίσια αυτού του προγράμματος, την υποχρέωση να έχουμε ένα φυλάδιο για να ενημερώσουμε τον κόσμο, θα πούμε λίγο βασικά συμπεράσματα των χαρακτηριστικών του τσουνάμι και θα τα συνδέσουμε με το πόσο, τι θα πρέπει να κάνει κάποιος για να προστατευτεί από αυτό. Καταρχάς να δηλώσουμε γιατί είναι επικίνδυνο το τσουνάμι Έχει ένα μήκος στις τάξεις των χιλιομέτρων, όπως είπαμε, κάνουμε μια ανακεφαλαίωση τώρα ουσιαστικά, ενώ το νεμογενής είναι της τάξης των 100 μέτρων. Έχει λοιπόν μια πολύ μεγαλύτερη ενέργεια, πολλαπλάσια ενέργεια, παρότι που έχει το ίδιο ύψος Αφού όσον έχει μεγάλη ενέργεια, μπορεί να αναρρυχεθεί πολύ ψηλά σε μια ακτή. Δεν θα είναι εύκολο να τη χάσει από τη θράψη, όσο εύκολα τη χάνει ο νεμογενής κυματσισμός και να έχουμε μεγάλης αναρρυχής στην ακτή Επιπλέον, επειδή εξαρτάται με μακρύς κυματισμός και εξαρτάται η μετάδοσή του, η ταχύτητα μετάδοσής του από το βάθος του κύματος, περιμένουμε ταχύτητες 300, 400 και 500 χιλιόμετρα την ώρα σε ακρές καταστάσεις αλλά πολύ μεγάλες ταχύτητες διάδοσης. Έτσι, ειδικά σε κλειστές περιοχές όπως είναι το Αιγαίο, αλλά και το Ιόνιο όπως είδαμε και η Ανατολική Μεσόγειος όπως είδαμε, ο χρόνος τ' αντίδραση είναι μικρός αλλά δεν περιμένουμε καμιά προειδοποίηση. Το ιδιονικό θα ήταν να υπήρχε ένας αισθητήρας σε όλο το Αιγαίο, πολύ αισθητήρες σε όλο το Ιόνιο, όλη την Ανατολική Μεσόγειο θα έλεγα, που κάθε φορά που θα διαπίστωσαν μια απότομη αύξηση της στάθμις θάλασσας θα ειδοποιούσαν το κέντρο και αυτό θεωρητικά θα έπρεπε να τρέξει ένα μαθηματικό μοντέλο, με δεδομένη, σαν το μαθηματικό μοντέλο που δείξαμε, με δεδομένη αυτή την ανίψηση της στάθμις θάλασσας, να εκτιμήσει σε ποιες περιοχές θα χτυπήσει και θα ειδοποιήσει τον κόσμο από τις τηλεοράσεις, από τα κινητά, ότι σε αυτές τις περιοχές αναμένεται να χτυπήσει ένα τσουνάμι τέτοιας μορφής γίνονται στην Αμερική, όταν χτυπιέται μέσα στο κέντρο του Ιρηνικού γίνεται ένα τσουνάμι και χτυχειωθεί η Χαβάη ή οι ακτές της δυτικής Αμερικής, προφανώς η ώρα για να φτάσει είναι πάρα πολύ μεγάλη και υπάρχει ένδειξη, υπάρχει χρόνος ενημέρωση των κατοίκων και να πάρουμε με κάποια μέτρα προστασίας. Σε κλειστές περιοχές όπως εδώ αυτό είναι δύσκολο να γίνει όλο αυτό οπότε καλό θα είναι να ξέρει ο κόσμος τι είναι το τσουνάμι, πολλές φορές να ξέρουμε ποιο είναι το πρόβλημα, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, να ξέρουμε ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά και πού πρέπει να προστατευτούμε έτσι λοιπόν αυτό το φυλάδιο που είχαμε κάνει, του είχαμε εξηγήσει όλο όσα εξηγήσαμε ως τώρα, το τι θα αναρριχηθεί ένα κύμα που αναρριχάται στην ακτή και μετά όμως με μεγάλη δύναμη καταλαβαίνει για να καταλάβει ο κόσμος τι γίνεται αλλά το βασικότερο είναι η ερώτηση, υπάρχει τρόπος προστασίας, θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε όπως έκαναν οι Ιαπωνέζοι σε πολλά μέρη τεράστιους τείχους στην παράκτυά μας ακτή, στην παράκτυά μας ζώνη σε ένα ακτή μας 2 και 3 μέτρα ψηλούς για να μην δώσουμε τη δυνατότητα ότι θέλουμε να μεταδοθεί μέσα στην παράκτυα ζώνη, τι παράκτυα ζώνη θα είχαμε, τι τουρισμό θα είχαμε αν κάθε ακτή μας είχε ένα τείχο τεράστιο και τι κόσμος θα είχαμε για να το κατασκευάσουμε βυθισμένος πάλι τι θα κάνει ένα βυθισμένος τόσο μεγάλη ενέργεια που έχει ο κυματισμός και ώστε να μπορούμε θα κόψει όχι τους μεγάλες ποσότητες 40-50% το 40-50% του ύψους του κύματος περνάει από ένα βυθισμένο κυματοθράστι στους βραχείς κυματισμούς, εδώ θα περιμέναμε να περνάει αρκετά μεγαλύτερο και πάλι θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε βυθισμένους κυματοθράφτες σε όλες τις ακτές της χώρας θεστημίζουμε ότι έχουμε 15.000 χιλιόμετρα ακτών ένα μέτρο κυματοθράφτες μπορεί να είναι 3.000-4.000 ευρώ κάνει μια πράξη να δεις τα τρίσεις που θα χρειαστούν για να προστατεύσουμε όλες τις ακτές μας προϋπολογισμίου όλες ευρωπαϊκής Ένωσης για 20 χρόνια βάζω τώρα έτσι μια καριανευσταισμού μια πράξη ίσως το μόνο σύστημα να είναι η Σύστημα Έγκαιρης Προϊδεπτής που κι αυτό και μάλλον δεν μπορούμε να το έχουμε γιατί είναι κλειστός κόλπος και μικρές οι αποστάσεις άρα ίσως στην πρώτη φάση πέρα από ότι θα πρέπει να τα κοιτάξουμε και αυτά θα πρέπει να δώσουμε κάποια πληροφορία τι θα κάνει ο κόσμος σε περίπτωση του Τσουνάμι καταρχάς πώς θα ειδοποιηθεί θα είναι δύσκολο να ειδοποιηθεί γρήγορα από την πολιτεία σε αυτή τη φάση δεν έχουμε ακόμα σύστημα προϊδοποίησης άρα λοιπόν αν νιώσει κάποιος σεισμό ή δει στο βάθος όπως φαινότανε στο βάθος στον ειδικό οικιανό είναι ένα τεράστιο κύμα ή καταλάει ακούει ένα βοητό ή ακόμα και δει και υποχώρηση και τονίζουμε αυτό την υποχώρηση μπορεί να έρθει πρώτα η υποχώρηση της άθμη θάλασσας όπως ήρθε στον ειδικό οικιανό ήρθε πρώτα η υποχώρηση δεν ήξαραν οι τουρίες τι είναι αυτό είδανε τη θάλασσα να τραβιέται οπότε είδανε τα ψάρια τα καβούρια και μπήκανε μέσα να δουν τι γίνεται και ύστερα ήρθε η ανήψωση της άθμη θάλασσας τους παρέσυρε και έπνιξε 290.000 κόσμο άρα είτε υποχώρηση δούμε είτε διαπιστώσουμε μια ανήψωση μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι η πιθανότητα να είναι ένα τσουνάμι αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να μην καθυστερήσουμε και να πάμε στην ενδοχώρα καλό θα είναι από πριν να έχουμε δει διάφορους διαδρομές τι θα κάνουμε εγώ απίθανον θα είσαι σε μια ωραία καταπληκτική παραλία και να κάθετε να λέτε εσείς αν γίνει ένα τσουνάμι θα φύγω από εδώ αλλά δεν είναι και τραγικό να έχεις μια τέτοια σκέψη θα είσαι ωραία ρε παιδιά δεν θα πάω από εδώ για να εκλογισθώ δεν θα καθίσεις να κοιτάξεις στα αντιλιακά σου και τις πετσέτες σου αν αντιληφθείς κάτι θα σηκωθείς να φύγεις να πας στην ενδοχώρα και μάλιστα ποιος είναι ο κίνδυνος είναι η αναρρίχιση άρα τι θα κάνεις θα πας όσο δυνατό πιο ψηλά αν προλαβαίνεις ανέβασαι ένα δέντρο ανέβασαι μια ταράτσα ένα σπιτιό ανέβασαι ένα λόφο όσο δυνατό πιο ψηλά να πας μπορεί ο κυματισμός να φτάσει δέκα και δέκα τέσσερα μέτρα ψηλά αλλά αυτό είναι μια ακραία περίπτωση μπορεί να είναι δύο και τρία μέτρα και τέσσερα μέτρα ψηλά αυτό σημαίνει να είναι 200 και 500 μέτρα μέσα στη θάλασσα μέσα στη ξερά να μπει σαν μήκος σαν οριζόντια απόσταση σαν κατακόρυφα μπορεί να είναι δύο και τρία μέτρα δύο και τρία μέτρα είναι ένα δέντρο και να κρατηθείς από ένα δέντρο μην πάρεις προφανώς μέσα αυτοκίνητα και τέτοια για να παρουν όλοι τα αυτοκίνητα τότε θα γίνει ποτυλιάρισμα να έχει κανένα δρόμο η περιοχή και δεν υπηρδίζει τίποτα με το αυτοκίνητο σκαρφαλόλες είπαμε ψηλά αλλά είπαμε ότι μπορεί να έχεις ένα πρωτοκύμα μετά να κουλφήσει δεύτερο σε λίγα λεπτά τρίτο, πέταρτο ή ακόμα και ώρες ίσως αν κάνει μεγάλο ταξίδι το ανακλώμενο κύμα το ίδιο κύμα που παρήχθηκε να πάει στην απέναντι ξερά θα ξαναγυρίσει και περάσει και μία και δύο ώρες το σημαίνει ότι μπορεί να επιστρέψει άρα θα πρέπει να το έχεις και αυτό σε υπόψη ότι μπορεί να μην είναι το πρώτο και τελευταίο κύμα που σε χτύπησε θα ακολουθεί σε δεύτερο και τρίτο οπότε θα πρέπει να παραμείνει στη θέση σου πολλές φορές ήρθαν δεύτερα και τρίτα κύματα και πιο ισχυρά πολλές φορές από τα προηγούμενα από άλλους διάφορους λόγους μην περιμένεις και επίσημες προειδοποιήσεις όλα σταμάτησαν γιατί δεν προλαβαίνουν και αν έχουμε το πιο τέλειο κράτος να έχουμε τέλεια υπηρεσία πολιτικής προστασίας αν το τσουνάμι της ταχύτης που είπαμε 300 και 200 χιλιόμετρα την ώρα και με δεδομένη τις μικρές αποστάσεις μέσα στο Αιγαίο μπορούσε να γίνει σε λεπτά να χτυπήσει το τσουνάμι αφού δημιουργηθεί να περάσει μερικά λεπτά για να χτυπήσει οπότε δεν έχουν κανένα περιθώριο επίσημους προειδοποιήσεις από την πολιτεία ακόμα και αν είχαμε σύστημα προειδοποιήσεις άρα με αυτές τις ιδέες πάνω στην αντιμετώπιση του τσουνάμι μπορούμε κατά κάποιο τρόπο να προετοιμαστούμε τουλάχιστον πολλές φορές η γνώση είναι πολύ καλός σύμμαχος στο να αντιμετωπίζεις τέτοια προβλήματα δεν είναι τίποτα φοβερό, είναι ένα κύμα όπως όλα τα άλλα αλλά αναρριχάται πολύ ψηλά στην ακτή σας σαν συμπέρασμα μόλις αυτή την ιστορία από όλο αυτό το τσουνάμι μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα σχηματισμός μακρύς και επειδή είναι μακρύς έχει μεγάλη ενέργεια και σαν μεγάλη ενέργεια δεν θα τη χάσει αύκολα στη φράυση άρα θα αναρριχηθεί πολύ ψηλά στην ακτή γι' αυτό το τσουνάμι είναι επικίνδυνο άρα αυτό θα είναι η βασική ιδέα για το πως πρέπει να προστατευτούμε