1968: Η Άνοιξη της Πράγας (Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, 2020)
: Καλησπέρα. Είμαστε στην τρίτη σήμερα εκδήλωση της Βιβλιοθήκης μου στο πλαίσιο του Σάμπερ Κραύστος Φέστιβελ. Αν είχαμε επιλέγξει να κάνουμε μια εκδήλωση για το Γαλλικό Μάι του 68, είναι πολύ πιθανό να είχαμε μεγαλύτερο κόσμο, αλλά εμείς επιμένουμε στα δικά μας και πιστεύω ότι αξίζει μια εκδήλωση για το 68 της πράγμας, της αγορακίας. Το 68 δεν είναι ένα πράγμα. Κατέλαβε όλη τη σκηνή ο Γαλλικός Μάης, αλλά υπάρχει και το Γερμανικό 68, συγκενικό μπρος το Γαλλικό, αλλά και με πολλά άλλα επίδικα ζητήματα, και υπάρχει και το 68 της Ανατολικής Ευρώπης της Ευρωακίας. Γι' αυτό θα μιλήσουμε σήμερα εδώ, το οποίο αφορά με έναν τρόπο και την Ελλάδα. Και πρώτος θα ξεκινήσουμε με ένας γιαλκέτσις, δημοσιογράφος και συγγραφέας, αυθής γνώστης των ζητήματων αυτών, ο οποίος θα μας μιλήσει καταρχάς για την ίδια τη Τσεχιέρε, πώς στέθηκε το θέμα αυτό για το οποίο θα προηδιάσουμε στη Τσευγλιοακία. Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, η άνοιξη της πράγμας αποτελεί σε υπορρύφωση μιας μακράς διαδικασίας, η αφητηρία της οποίας τοποθετείται στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Για να μπορέσουμε όμως να απαντήσουμε πιστικά στο ερώτημα πόση είναι δυνατό ένα τέτοιο εγχείρημα εκ δημοκρατισμού και ανανέωσης μετά από τόσα χρόνια δεσποτικής εξουσίας και εικτατορίας, χρειάζεται ίσως να ανατρέψουμε στο απότερο ιστορικό παρελθόν και στις πολιτικές και πνευματικές παραδόσεις της Τσεχιωσλοβακίας. Αρκεί εδώ να θυμηθούμε μονάχα ότι στις δεκαετίες του 1920 και του 1930, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία κυβερνούνταν από φασιστικές ή μη φασιστικές δικτατορίες. Η Τσεχιωσλοβακία του Μεσοπολίεμου ήταν αντίθετα μια χώρα με κοινοβουλευτική δημοκρατία και υπουργαλιστικό πολιτικό πολιτισμό. Είχε τύχει από την ανεξαρτησία της κιόλας να έχει πρόεδρο ένα σπουδαίο στοχαστή, ένα φιλόσφαιρο, ένα προοδευτικό βιελεύθερο, το Thomas Masaryk. Διέθεται επίσης αναπτυγμένη διομηχανικά και ανθυρή οικονομία. Διατηρούσε γόνιμες και στενές επαφές και σχέσεις με τα μεγάλα κέντρα του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ιδιαίτερα με το Παρίσι και το Λονδίνο. Αυτές οι πυκνές ανταλλαγές τροφοδοτούσαν την ελεύθερη ανάπτυξη όλων των πνευματικών ρευμάτων και τον δημιουργικό αναβρασμό των διανοητικών και καλλιτεχνικών πρωτοποριών. Φυσικά, όπως ξέρουμε, αυτή η ελπιδοφόρα πορεία διακόπηκε βία από την ασυστική εισβολή και κατοχή το 1938. Και όταν μετά το 1945 γεννήθηκε η ελπίδα ότι θα μπορούσε να επανασυνδεθεί το κομμένο νήμα με την προπολεμική ελευθερία, αυτό πόπηκε δυστυχώς για άλλη μια φορά βία από τον σταλληνικό κομμουνισμό με το πραξικό κουμμα του Φεβρουαρίου του 1948. Η αποσταλλινοποίηση που άρχισε το 1956 στη Σοβιετική Ένωση έφτασε λειψή και πολύ αργοπορημένη στην πράδα. Περιορίστηκε ουσιαστικά στην απελευθέρωση και την αποκατάσταση των θυμάτων των σταλληνικών δικών, χωρίς να συνοδευτεί από αλλαγή της ταλληνικής ηγετικής ομάδας ή από ανθισβήτηση του ασφυκτικού ελέγκου που αυτοί ασκούσε πάνω σε όλη τη δημόσια ζωή. Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ήταν οι διαμοούμενοι, οι συγγραφείς, οι καλλιτέχνες, εκείνοι που πρώτοι άρχισαν να θέτουν στη δημόσια συζήτηση τα πιο ενοχλητικά ερωτήματα, να ερευρούν κριτικά το παρελθόν, το σταλληνικό παρελθόν, να θύγουν θέματα ταμπού, ασχώντας μια διαρκή πίεση στην πολιτική ευσουσία. Μια χαρακτηριστική ένδειξη της κοιωφορούμενης αλλαγής, πρόημη ένδειξη, ήταν το συνένειο για τον Κάφκα, που έγινε στο Λίμπλιτζε το 1963 με πρωτοβουλία του Edward Goldstarker, ενός κομμουνιστή αδυστασιακού, κυνηγημένο από τον σταλληνικό καθώς του, μάλιστα προσκάλεσε και διεθνείς διαμοούμενος, ήταν ο Μαραίς Φρύσερ, ήταν ο Ροζέκ Γαλοδί. Ο Κάφκα ήταν μέχρι τότε ένα είδος απαγορευμένου καρπού για την επίσημη κουλτούρα του σοσιαλισμού, η οποία τον απέρριπτε επειδή το θεωρούσε παραγνιακό και αντίθετο προς τον ρεαλισμό. Στον δυτικό κόσμο ορισμένοι το χρησιμοποιούσαν ως όπλο στον ψυχρό πόλεμο, ερμηνεύοντας το έργο του ως προϋκόνιση του ολοκληρωτισμού και της απάνθρωπης γραφειοκρατίας που κυριακούσε στον υπακτό σοσιαλισμό, στο σιδηρού παραπέτασμα. Αντίθετα για τη τσεχρουρτοβαγική διανοητική πρωτοπορία, ο Κάφκαρ ήταν ένα σύμβολο του αγώνα της για να σπάσει η απομόνωση στην οποία την είχε καταρρυκάσει ως ταλληνισμός. Το έργο του την βοθούσε επίσης να αναλύξει την πρωτοματική της αλλοτρίωσης ακόμα και σε μια σοσιαλιστική κοινωνία. Να θέσει δηλαδή ένα θέμα όχι καθαρά λογοτεχνικό και αισθητικό αλλά κατεξιουργηθεί φιλοσοφικό και πολιτικό που άγγιζε τον ρόλο των θεσμών και τον τύπο της εξουσίας. Το τέταρτο συνέδριο της Ένωσης των Συγγραφέων που έγινε στην πράγα από τις 27 έως τις 29 αιουνίου του 1967 μεθατράπηκε αμέσως σε ανοιχτή σύμπρουση της κριτικής διανόησης με το αυτακοίκο καθεστώς του Νογότινη. Η σπίθα της αντιπαράθεσης άναψε με την ανάγνωση από τον Παβελ Κόχουτ μιας επιστολής καταγγελίας του Σολτσελίτσι εναντίον της λογοκρισίας και των γιωγμών που ηθίστατος της Οβητικής Ένωσης. Η συζήτηση πήρε γρήγορα έντονα πολιτικό και ιδεολογικό χαρακτήρα. Ο Μίλαν Κούντερα στην παρέμβασή του υπογράμμισε τους στενούς λεσμούς της Τσέχικης κουλτούρας με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και υπερασπίστηκε τις αξίες της πνευματικής ελευθερίας. Μιλιάρων είπε χαρακτηστικά τη φράση «Κάθε επέμβαση στην ελευθερία της σκέψης και του λόγου αποτελεί σκάνδαλο στον 20ο αιώνα». Ο Παβελ Κόχουτ χαρακτήρησε εσχρό τον ρόλο που έπαιζε τότε η λογοκρισία και ρητολόγησε τη στάση της νέας γενιάς που αρμούνταν να ενταχθεί στο κουμπιστικό κόμμα καθώς έβλεπε στην πράξη τις παραμορφώσεις στους ουσιαριστικού ιδεόδους που το καθιστούσαν αποθητικό. Ο Αγκονίλιεν διεκρίκτησε ένα χώρο αυτονομίας και ελευθερίας για την κουρτούρα που θα της επέτρεπε να μην υποταχθεί ούτε στη δικατορία της πολιτικής υψουσίας ούτε και σε εκείνη της αγοράς που εμπορευματοποιεί την πνευματική δημιουργία. Καταγγέλλοντας τη λογοκρισία που διατηρούσε ο νέος νόμος περιττυπου που είχε ψηφιστεί μάλιστα τον Ιανουάριο του 1967, ο Ιβαν Κλίμα υπερδίμησε ότι η Τσεμπορτοβακία ήταν η μοναδική σωσιαλιστική χώρα με εκατόχρονη παράδοση κυρουβλευτικών ελευθεριών. Ο Βαγκλαβ Χάβελ μίλησε στο ίδιο συνέδριο πάντα για τους συγγραφείς που λογοκρίνονταν και φυλακίζονταν, για το πλήσιμο ενοχλητικών εντός εισαγωγικών περιοδικών. Ταυτόχρονα, πρότεινε να εμπρηθεί ένα νέο καταστατικό στην ομιλία του της Ένωσης, που θα επέτρεπε τον Ιστορικοπλουραλισμό, αντί να αναγνωρίζει την πρωτοκατευρία και τον καδοηγητικό ρόλο των συγγραφέων που ήταν φέρει του κοινιστικού κόμματος. Ο Ρούτσικ Βάγκουλικ έκανε ίσως την πιο τονμυρή και εχμυρή ομιλία, διεκρυκούντας την ελευθερία, όχι μόνο για μια προνομιούχο ομάδα συγγραφέων και καλλιτεχνών, αλλά ως θεμελιώδες και αναπαλλοκρίου το δικαίωμα όλων των πολιτών να αποφασίζουν αυτόνομα για τη τύχη της κοινωνίας τους. Ο Βάγκουλικ κατοίκηλε το γελυχευμένο κομφορμισμό και τη δουλωπρέπεια που επικρατούσαν τη συγκοπηδογική κοινωνία της εποχής, επιτρέποντας την κοινωνική άνοδο σε τυχοδιώκτες χωρίς ηθικές αναστολές και τη στελέχωση του κόμματος και του κράτους από μέτρια μόνο και δουλικά επιθύνια πρόσωπα. Κατά βάθος, είπε ο Βάγκουλι κοινωνική του φράση, μια χούφτα άνθρωποι θέλουν να αποφασίζουν για τα πάντα, για το τι πρέπει να κάνουμε, να σκεφτόμαστε, να αισθανόμαστε. Δεν ταυτίζω, συνέχιζε, αυτή την εξουσία με την έννοια «σοσιαλισμός», όπως η ίδια θέλει να ταυτίζεται μαζί του, πλήνοντα εισαγωγικά. Ο Βάγκουλις ήταν μέρος του κονιστικού κόμματος, μάλιστα ήταν γιος ιδρυτικούς στελέχους του κονιστικού κόμματος του Κυβερλοβαλίδες. Η αντίδραση του κόμματος σε αυτή την πρώτη μεγάλη εξέγερση της κριτικής διανόησης ήταν άμεση. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες. Βάγκουλις, κυβερλοβαλίδες, κυβερλοβαλίδες.