14η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας 2021 (Δήμος Καβάλας - Μunicipality of Κavala, 2021)
: Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Υπότιτλοι AUTHORWAVE Καλησπέρα, Πρόεδρε. Ο κύριος Δελικάρη είναι εδώ. Φτραμμένος, Παρόν Πρόεδρε, αυσυγνώμη. Η κυρία Τρακωνάκη. Παρούσα, καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Δράκος. Καλησπέρα, Πρόεδρε. Να σας ζήσει θυγατέρα, κύριε Δράκο. Ο κύριος Ιακοβίδης είναι εδώ. Ο κύριος Ιγνατιάδης. Καλησπέρα σε όλους, Παρόν Πρόεδρε. Καλησπέρα. Η κυρία Ιωσήφιδου. Καλησπέρα και από μένα παρουσιάζομαι. Καλησπέρα. Ο κύριος Καλανταρίδης. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Ο κύριος Καλπακίδης θα είναι από όν. Ο κύριος Κελαϊδάκης. Ο κύριος Κουνάκος. Καλησπέρα. Ο κύριος Λαζαρίδης. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κύριος Μαυρίδης είναι εδώ. Θα τα εκφράσετε. Στους έτερους Καπαδόκης. Ο κύριος Μιχαηλίδης. Εδώ. Δεν μπορείτε πάνω. Στον όνομα ο κύριος Μουτσάκης. Και πλέον σε 20 λεπτά. Ο κύριος Μουτσάκας. Καλησπέρα, πρόεδρε Παρόν. Σ' όλους και όλους. Καλησπέρα σας. Καλησπέρα. Ο κύριος Μουτιές. Παρόν. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Ψανθόπουλος. Παρόν, πρόεδρε. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κύριος Θόδωρος Παπαδόπουλος. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Σωτήρης Παπαδόπουλος. Παρόν. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Χρυσόστιμος Παπαδόπουλος. Παρόν, πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους. Ο κύριος Βαγγέλις Παπάς. Καλησπέρα. Ο κύριος Λεωνίδας Παπάς. Παρόν. Καλησπέρα. Καλησπέρα. Ο κύριος Πετρόπουλος. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Παρόν. Έχω μια παρακείρηση για τον κύριο Μαυρίδη, κύριε Πετρόπουλε. Δεν ευχαριστήσατε τους χαπαδόκες, μόνο τους πόντιους λέει. Ο κύριος Ποτόγιας. Παρόν. Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, με μία επιφύλαξη, διότι έχω πρόβλημα το ίντερνετ και ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσει. Ευχαριστώ πολύ. Ο κύριος Προμούσας είναι εδώ. Παρόν. Ο κύριος Πούσαεφ. Παρόν, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα. Ο κύριος Σταυρίδης είναι εδώ. Ο κύριος Σατυριάδης. Καλησπέρα, κύριε Πρόεδρε. Καλησπέρα σε όλους και όλες. Παρόν. Καλησπέρα. Ο κύριος Τελίδης. Καλησπέρα, κύριε Τσαπανίδης. Κυρία Τσανάκα. Ποιος μίλησε? Κυρία Τσανάκα μας ενημέρωσε τα ίναι από πούσα. Ο κύριος Τσαπανίδης. Καλησπέρα. Καλησπέρα, η κυρία Θρατζισκάκη. Καλησπέρα, παρούσα. Και ο κύριος Χρόνης. Καλησπέρα, πρόεδρε Παρόν. Καλησπέρα, πρόεδρε Μόλις Μπίκα. Ο Μητσάκης Απόστολος. Καλησπέρα σε όλους. Καλησπέρα, κύριε Μητσάκη. Και ο Τελίδης, πρόεδρε Μόλις Μπίκα. Καλησπέρα σε όλους. Λοιπόν, έχουμε δύο επιστολές, τις οποίες έχετε λάβει από τον κύριο Ποτόια, σχετικά με τους εργαζόμενους του Κοινοχρελού Επαιδικούς. Και σε σχέση με τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στα λιπάσματα, σχετικά με κάποιες απολύσεις, θα απαντήσει ο δήμαρχος. Κύριε δήμαρχε, έχετε τον λόγο. Κύριε πρόεδρε, υποθέτω ότι όχι για τις επιστολές του κύριου Ποτόια. Μου δίνετε τον λόγο. Όχι, όχι, γενικότερα και θα ζητήσουμε στην πορεία. Ωραία. Λοιπόν, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, καλησπέρα. Δε θα κάνω μερικές ευχάριστες ανακοινώσεις πριν ξεκινήσουμε τα υπόλοιπα θέματα. Το ένα είναι η έγκριση της πρότασης θοποστοποίησης των πράσινων ύψους 750.000 ευρώ. Ήταν μια πρόταση η οποία υποβλήθηκε στις 18 πρώτου του 2019 και παρουσιαζε σημαντικές ελλείψεις οι οποίες και δεν είχαν αντιμετωπιστεί έως το τέλος του καλοκαιριού του 2019. Με την ανάληψη της διοίκησης ο σύμβουλός μου ο κύριος Κητής έτρεξε το θέμα στην πραγματικότητα ξαναέκανε όλη την μελέτη και έτσι σήμερα είχαμε την ευχάριστη, μάλλον στις προηγούμενες μέρες, είχαμε την ευχάριστη αυτή είδηση. Επίσης, εγκρίθηκε και για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων, δηλαδή αφορά καφέ κάδων και οχήματα συλλογής ύψους 810.000. Και αναμένονται και άλλα, δηλαδή πράσινες γωνιές, τα πράσινα σημεία, η διαχείριση των βιοαποβλήτων στα υπόλοιπα, ούτως ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα τα απολύματα και όπως πρέπει. Επίσης, ένα τρίτο θέμα είναι η συνομιλία για την καλαμίτσα, οι οποίες συνεχίζονται και θα έχουμε και ευχάριστη εξέλιξη. Θα πείτε ξαφνάδι πώς τη βλέπει ο καθένας. Είναι ότι η διαχείριση της καλαμίτσας πλέον θα παραχωρηθεί στον δήμο με προς το παρόν, η συνομιλία είναι για τα έσοδα να μπορούν να είναι 50-50, 50 ο δήμος, 50 η ΕΤ. Το ευχάριστο είναι ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μπει σε πρόγραμμα πλέον η καλαμίτσα και ευτυχώς κάποτε που έγινε η επαναχάραξη του Αιγιαλού, διότι σήμερα δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε, αν δεν κάνουμε επαναχάραξη Αιγιαλού, ούτε καλύβα ούτε αντίσκηνο να στήσουμε μέσα σε αυτό το χώρο. Επίσης, έχουμε μια πρόταση από το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας και Ανάπτυξης για να δημιουργηθεί ένα πρότυπο κέντρο, το οποίο θα λέγεται Κέντρο Αριστίας, Έρευνας και Κενοτομίας, όπου θα απασχολεί 103 θέσεις εργασίας, το 40% θα αφορά εξειδικευμένο ερευνητικό και τεχνικό προσωπικό και το 30% σε αμοιβόμενους υποψήφιους διδάκτορες επενδύοντες σε θέση καλά αμοιβόμενες πάνω από 7,5 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, λοιπόν, είναι μια πολύ καλή πρόταση. Ελπίζω να προχωρήσει, που είμαι σίγουρος ότι θα προχωρήσει, απλώς να εγκληθεί το πρόγραμμα, διότι θα είναι πολύ καλό για την πόλη μας, μαζί και με άλλες επενδύσεις που φαίνεται στον ορίζοντα ότι σταδιακά και με το λιμάνι θα αρχίσουν άρχοντες θύμινες στην πόλη μας. Επίσης, έχουμε την επίσκεψη της προέδρυσης της δημοκρατίας, αλλά το έχουμε σαν έκτατο το θέμα, οπότε θα μιλήσουμε όταν θα αναφερθούμε, όταν θα γίνει η ομιλία για το θέμα αυτό. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Δήμαρχε. Ο κύριος Καλανταρίδης, φαντάζουμε, είστε στιγμές στα ΜΕΚΑ. Ναι, κύριε Πρόεδρε, τι θα ξεκινήσουμε με τα προημιερσίας. Ναι, ναι. Πρόεδρε, συγγνώμη επί της διαδικασίας, παρακαλώ. Ακούτε. Ναι, κύριε Προεδρε, σάπιμα. Σχετικά με την επιστολή που σας στείλαμε σε ό,τι αφορά τα λιπάσματα, επειδή θεωρούμε ότι για τους εργαζόμενους το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό, αλλά και συνολικότερα. Όπως είδατε στην επιστολή, και επιμένουμε και αυτή τη στιγμή, να θεωρθεί το θέμα ως εκτακτό για λήψη απόφασης και παρακαλώ να παρατεθέσει και εσείς, αλλά και οι υπόλοιποι παρατάξεις, πάνω σε αυτή μας την πρόταση. Να ρωτήσω επομένως... Κύριε Πρόεδρε, επιτρέπετε? Θα έπρεπε λίγο να μας ενημερώσει ο κύριος Βουιατζίδης για το τι έγινε στην Αθήνα. Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση, αν μου δίνετε το λόγο, πολύ ευχαριστώ. Κύριε Βουιατζίδη, είστε ο πιο αρμόδιος, οπότε θα θέλαμε την άποψη σας. Καταρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Ποτόλια για την πρωτοβουλία αυτή που παίρνει περί των ομαδικών απολύσεων γιατί οι πρώτες ομαδικές απολύσεις στην πόλη είναι γεγονός. Την Δευτέρα και την Τρίτη που μας πέρασε, καλεστήκαμε σε διαβούλευση για ομαδικές απολύσεις από την εταιρεία προκειμένου ομαδικός και στο σύνολο όλοι οι εργαζόμενοι να απολυθούν. Τι διαπιστώσαμε σε αυτές τις συναντήσεις, ότι δεν υπήρχε καμία απολύτως διάθεση για ουσιαστική διαβούλευση από την πλευρά της εταιρείας. Δεν παρουσιάστηκε κανένα, μα κανένα απολύτως αξιόπιστο οικονομικό στοιχείο που στηρίζει την απόφασή τους αυτή. Γνωρίζετε καλύτερα από όλους, τουλάχιστον όσοι μένουμε εδώ στην Καβάλα, όλοι μας δηλαδή, ότι το εργοστάσιο και υπάρχει και λειτουργεί και δραστηριοποιείται. Δεν έχει σταματήσει καμία παραγωγική δραστηριότητα, μιλάμε για μία παραγωγική μονάδα και μιλάμε, τουλάχιστον κατά τη δική μας κρίση, για ξεκάθαρα εκδικητικές παράνομες απολύσεις. Και γίνονται μάλιστα στο φάσμα του γεγονότος ότι ο εργοδότης δεν έχει αποδεχθεί καμία απολύτως δικαστική απόφαση όπως είχε συμβεί στο παρελθόν θέλοντας να ξεφύγει μάλιστα και από το ιδιωτικό συμφωνητικό που είχαμε υπογράψει τελικώς επανήρθαμε στις θέσεις εργασίας μας μετά από έναν και τότε όπως θυμάστε πολύμινο αγώνα. Η πλευρά της εργοδοσίας δε σταμάτησε τη διαδικασία των διαβουλεύσεων απότομα παρόλο που γινόταν μέσω Zoom διέκοψε τη διαδικασία ενημέρωσης μας όταν του ζητούσαμε οικονομικά στοιχεία. Θα σας πω μόνο το εξής απλό γιατί έχουμε και αρκετούς οικονομολόγους εδώ, για να καταλάβουν περί τύνος πρόκειται ζητήσαμε ένα απλό στοιχείο, να μας παρουσιάσει ισολογισμούς της εταιρείας των τελευταίων 5 ετών για να μπορούμε να συζητήσουμε επίσης η σώρη σε αυτό προβλέπει και ο νόμος εξάλλου δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να ζητούν οικονομικά στοιχεία έχουν κάθε δικαίωμα να το κάνουν και η εταιρεία κάθε δικαίωμα να παρέχει αυτά τα στοιχεία. Στοιχεία δεν μας παραδόθηκε ούτε ένα στοιχείο από ότσα της ζητούσαμε. Μας παρουσιάσαν κάποια στοιχεία τα οποία μπορώ να σας τα θέσω υπόψη μέσω μιας έκθεσης η οποία περιλαμβάνει οικονομικά στοιχεία μόνο τριών μηνών σε όποιο νορκοτόλογιστήτα έχουμε δώσει αυτά τα στοιχεία απλά γελάει ο άνθρωπος δεν θεωρεί καμία αξιόπιστη πληροφορία όλο αυτό το οποίο μας παρουσιάστηκε και πολύ δε περισσότερο όταν αυτά τα στοιχεία που παρουσιάζονται δεν βασίζονται σε κανένα απολύτως οικονομικό πρότυπο ούτε βάση διεθνών λογιστικών πρότυπων ούτε ελληνικών. Είναι μια έκθεση, ένα αφήγημα το οποίο όπως σας είπα παρουσιάζει μόνο τρεις μήνες οικονομικά στοιχεία. Όμως η ουσία βρίσκεται αλλού. Βρίσκεται στο γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε πραγματικά με εκδικητικές απολύσεις την ώρα που το εργοστάσιο όπως σας είπα πριν και λειτουργεί και παράγει. Για το λόγο αυτό κάναμε και μία κινητοποίηση και κατεβήκαμε κάτω στην Αθήνα θέλοντας και είχαμε διάθεση όπως το πράξαμε κατασκυμνώσαμε έξω από το Υπουργείο Εργασίας και είχαμε στήσει και στήσαμε μάλιστα ένα μεγάλο βίντεο γόλ όπου επαναλαμβάναμε τις δηλώσεις του σημερινού Υπουργού Εργασίας του κυρίου Χατζιδάκη και του πρωθυπουργού της χώρας το τι ακριβώς λέγανε για το τι συμβαίνει στο εργοστάσιο εγώ των υπασμάτων στην Καβάλα τι συμβαίνει με τον κύριο Λαβρεντιάδη τι συμβαίνει με τις παρένθετες εταιρίες. Το κύμα συμπαράστασης πραγματικά για εμάς ήταν αυτό που μας δίνει και δύναμη και τον αγώνα μας να συνεχίσουμε αλλά και μας κρατάει όρθιος πραγματικά συμπαραστάθηκαν από όλα τα πράγματα της αντιπολίτευσης ήρθαν πάρα πολλές συλλογικότητες ήρθαν πάρα πολλές συλλογικότητες να μας επισκεφθούν εκεί στο χώρο πάρα πολλά σωματεία είχαν διάθεση να μας βοηθήσουν, άνθρωποι μας πρόσφεραν ακόμα και τα σπίτια τους προκειμένου να ξεκουραζόμαστε αν είχαμε ανάγκη πραγματικά ζήσαμε ένα κύμα αλληλεγγύης η οποία πραγματικά ασκήθηκε ο κύριος υπουργός δέχτηκε να μας δει από τη συνάντηση λοιπόν αυτό που προέκυψε είναι το εξής, ότι καταρχάς δεν παίρνει πίσω, τουλάχιστον μας διαμηνήθηκε ότι δεν παίρνει πίσω τίποτα από όσα ο ίδιος έλεγε στην βουλή και όχι μόνο αυτό μας είπε ότι επειδή ακριβώς γνωρίζει την παραβατική αυτή συμπεριφορά η οποία βρίσκεται στο χώρο των λιπασμάτων είναι και υποσχέθηκε ότι θα κάνει παρέμβαση προκειμένου να επιστρέψουμε ξανά στις θέσεις εργασίας μας, όμως αυτό νομίζω ότι είναι μία τοποθέτηση που έχει την αξιατής, την έχει κάνει ένας υπουργός και μάλιστα κορυφαίος της κυβέρνησης ο οποίος όπως σας προείπα γνωρίζει πάρα πολύ καλά το τι συμβαίνει στο χώρο των λιπασμάτων στην Καβάλα, εξάλλου εκεί μας ενημέρωσε ότι είναι αυτός ο οποίος κατέθεσε και στα πρακτικά της βουλής την μήνυση που είχε υποβάλει η αλφαμπάνκ σε βάρος όλης της διοίκησης του εργοστασίου και του κυρίου Λαβρεντιάδη για την οποία έχουν ασκηθεί ήδη ποινικές διώξεις σε ένα τέτοιο περιβάλλον εγώ φρονώ ότι το δημοτικό συμβούλιο και οι πολίτες της Καβάλας και του Ανδρανείς, ειδικότερα όταν πρόκειται για μια βιομηχανία η οποία λειτουργεί, τουλάχιστον για μένα προσωπικά είναι απολύτως καταδικαστέο σε μια βιομηχανία η οποία λειτουργεί, παράγει και κανονικότατα λειτουργεί να προβαίνουν σε ομαδικές εκδικητικές απολύσεις Συμφωνώ λοιπόν και προςυπογράφω την πρόταση την οποία καταθέτει ο κύριος Ποτόλιας ο συνάδελφος και δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα να τεθεί προς ψήφιση και μάλιστα θεωρώ τουλάχιστον στην πόλη που ανέδειξε ένα ολόκληρο αντιεργατικό επίκίνημα θα είναι μια μαύρη κυλίδα στην ιστορία της εργατικής ζωής να ξεκινούν οι πρώτες ομαδικές απολύσεις και ενόψει της κατάθεσης του νέου νομοσχεδίου εδώ από την πόλη μας, από την πόλη της Καβάλας Αυτά είχα εγώ προς τον παρόν να σας πω Πρόεδρε επί της διαδικασίας Λίγο και εγώ επί της διαδικασίας θέλω πρόεδρε Μισό λεπτάκι, μισό λεπτάκι Μισό λεπτάκι Ο κ. Βοιατζίδης απλά μας ενημέρωσε δεν συζητητείτε ακόμη το θέμα το αν θα συζητηθεί ή όχι θα αποφασιστεί θα σας δώσω τον λόγο για να το συναποφασίσουμε Λοιπόν, θα δώσω τον λόγο στον κ. Καλανταρίδη αν συμφωνείτε στο να τεθεί ως έκθευτο το θέμα και να συζητηθεί Κύριε Πρόεδρε Επί της διαδικασίας λοιπόν θα επιμείνω εγώ ότι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν θα το αποφασίσουμε τώρα γιατί τα προημερισίας προηγούνται των εκτάκτων Όταν λοιπόν φτάσουμε να συζητήσουμε τα έκτακτα τότε μπορούμε να συζητήσουμε αυτό το οποίο θεωρείτε από στο οποίο αναφερθήκατε Όχι όμως τώρα, θα πρέπει να κάνουμε τα προημερισίας πρώτα Αυτό είναι ξεκάθαρο νομίζω από τον κανονισμό Είναι ξεκάθαρο, αλλά στα πλαίσια της ενημέρωσης του σώματος προηγήθηκε αυτό Δεν κανένα πρόβλημα με την ενημέρωση από τον κ. Βοιατζίδη αλλά θα το συζητήσουμε τώρα Ακριβώς Αν επιμένετε τότε θα προχωρήσουμε στα προημερισίας δεν έχω καμία αντίρρηση, άλλωστε αυτό ορίζει ο κανονισμός απλώς είναι ένα σοβαρό θέμα και νομίζω πως θα έπρεπε να προηγηθεί Πρόεδρε, επί της διαδικασίας και εγώ παρακαλώ να προχωρήσετε και στην άποψη των υπόλοιπων παρατάξεων καταλαβαίνουμε τώρα την μπρεμούρα της νέας δημοκρατίας σχετικά με το ζήτημα αλλά η σοβαρότητα του θέματος Εντάξει κ. Ποτόια τώρα, εντάξει Εδώ δεν είμαστε κοινοβούλιο Συμποριστό Συμβούλιο Κυρία Θατσικάκη και αγαπητοί συνάδελφοι Θα συζητηθεί όπως προβλέπει ο κανονισμός πριν τα έφτακτα θέματα για το αν θα τελθεί ως έκτατο Πάμε στα θέματα προημερισίας Ωραμία, η μπάλα στο γεωτήριο Παρακαλώ κ. Ποτόια Εδώ θα σας πενθυμίσω κύριοι συνάδελφοι και κυρίες ότι ο χρόνος σας είναι 7 λεπτά για τους επικεφαλείς 3 λεπτά για τους δημοτικούς συμβούλους και παρακαλώ να μην επεμβαίνετε και να μην παίρνετε το λόγο όταν δεν σας δίδεται κύριε Καλατσαρίδη Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε να ξεκινήσω λέγοντας ότι κύριε Πρόεδρε θα πρέπει να μας προστατεύετε από όλους αυτούς οι οποίοι για τους δικούς τους θα έλεγα λόγους θέλουν τα πράγματα να γίνονται έτσι όπως τους αρέσουν και μάλιστα να μας χαρακτηρίζουν κιόλας αν λέμε κάτι το διαφορετικό Αυτό πρέπει εσείς κύριε Πρόεδρε να το επιβάλλετε Και κλείνω την παρένθεση που άνοιξα και προχωράω στα προημερισίας Το πρώτο θέμα το οποίο θα ήθελα να θύξω είναι το εξής Σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή αλλά και στις προηγούμενες εγκρίναμε ότι έχει να κάνει με αυτή τη διαδικασία που κάνουμε προκειμένου να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την έκδοση της μισθοδοσίας από το δήμο για τους υπαλλήλους τους και επίσης να στηρίξουμε και το τμήμα των προμηθειών με όλα αυτά τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν με τις ελλείψεις του προσωπικού Να θυμίσω όμως ότι αυτή η διαδικασία θα μπορέσει να καλύψει τα όποια κενά μόνο για φέτος, να το πω έτσι, για το οικονομικότητος που διανύουμε Έχουμε τη δέσμευση ότι θα πρέπει τον επόμενο χρόνο να καλύψουμε από δικούς μας πόρους να το πω έτσι αυτές τις διαδικασίες Είχαμε λοιπόν συμφωνήσει ότι θα πρέπει άμεσα να φροντίσει η διοίκηση να εξασφαλίσει το προσωπικό το οποίο θα εκπαιδευτεί ακριβώς με τη διαδικασία που εγκρίναμε και γίνεται αυτή τη στιγμή ο διαγωνισμός να εκπαιδευτούν λοιπόν τα άτομα τα οποία θα στελεχώσουν τις υπηρεσίες Θα θέλαμε λοιπόν μια ενημέρωση για το αν έχει αποφασιστεί ποια είναι αυτά τα άτομα γιατί ήδη φτάσαμε να εγκρίνουμε τον ανάδοχο Πρώτο αυτό Δεύτερο, να θυμίσω ότι πέρυσι συζητήσαμε τόσο όσον αφορά τα τέλη άρδευσης και το αν πρέπει να αλλάξουν καθώς επίσης και τα τέλη καθαριότητας και μάλιστα θυμόμαστε όλοι τα τεράστια προβλήματα τα οποία είχαμε όσον αφορά τις σχετικές αποφάσεις Συμφωνήσαμε λοιπόν τότε και είπε η διοίκηση ότι θα πρέπει για την καινούργια απόφαση και ήδη τρέχουν οι μήνες κύριε δήμαρχε να είναι έτοιμη η διοίκηση έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία θα μας επιτρέψουν με ξεκάθαρο τρόπο να αποφασίσουμε για το τι πρέπει να γίνει με τα τέλη άρδευσης και αν δεν θυμάστε ποια είναι αυτά τα οποία πρέπει να ξεκαθαρίσουμε νομίζω ότι ο κύριος Καλπακίδης ο οποίος το γνωρίζει πολύ καλά το θέμα έτσι μπορεί να τα επαναλάβει και να θυμίσω ότι όσον αφορά τα τέλη καθαριότητας υπήρχαν μεγάλα προβλήματα με το ποια είναι τα ηλεκτροδοτούμενα ποια είναι τα μη ηλεκτροδοτούμενα και εκεί δημιουργήθηκε όλο αυτό το πρόβλημα το οποίο αυτή τη στιγμή κατά την άποψη της διοίκησης θα ρίξει έξοδα οικονομικά του δήμου ή για κάποιους άλλους δεν θα τα ρίξει επειδή λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι κύριε δήμαρχε κλεισιάζει ο καιρός όπου θα κλειθούμε και πάλι να αποφασίσουμε για το αν πρέπει να γίνουν αναπροσαρμογές θα πρέπει αυτά τα θέματα να έχουν κλείσει να είναι έτοιμη η διοίκηση να παρουσιάσει τα πραγματικά στοιχεία έτσι θέλουμε λοιπόν και μία ενημέρωση αν έχει γίνει κάτι σχετικά με αυτά ευχαριστώ πάρα πολύ ο κ. Φαββαδόπουλος ωραία, ευχαριστώ κ. Πρόεδρε κ. Πρόεδρε θα ξεκινήσω έτσι θα ήθελα να ξεκινήσω μια μικρή τοποθέτηση για τα όσα συνέβησαν σχετικά με την ματέωση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης πέμπτης και θα παιφθώ σε σας και θα πω ότι λυπάμαι που αποφασίσατε να κάνετε έτσι την βρώμικη δουλειά θα λέγα του δημάρχου και να κατηγορίσετε τις παρατάξεις που συμμετείχαν στο Δημοτικό Συμβούλιο για πολιτικές σκοπιμότητες φτάσατε στο σημείο εσείς ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου να σαμποντάρετε ολόκληρη συνεδρίαση του σώματος προκειμένου να εξυπηρετήσετε τον λαϊκισμό και να κοροδέψετε στα μούτρα τους εργαζόμενους τους εργαζόμενους που ο κ. Μουριάδης έχει διώξει, έχει προσβάλει και έχει ξεφτελίσει με το χειρότερο τρόπο Λυπάμαι πολύ ειδικά για τη δική σας τάση γιατί δείξατε για ακόμη μια φορά ότι δεν σας νοιάζει το κύρος του Δημοτικού Συμβουλίου και η σωστή λειτουργία του αλλά τα μικροπολιτικά συμφέροντα του δημάρχου και οι κουτοπονηριές με τις οποίες πιστεύετε ότι θα πλήξετε έτσι την αντιπολίτευση δυστυχώς επιβεβαιώσατε με το χειρότερο τρόπο ότι είστε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μόνο κατ' όνομα Μπαίνω στα πρωί μυρισίες κύριε Πρόεδρε και ξεκινάω λέγοντας για το ατύχημα αυτό που έγινε εργαζόμενος στην καθαριότητα την προηγούμενη συνεδρία της δικτυμίζω του Δημοτικού Συμβουλίου στις 24 Μαΐου ο συνάδελφος κύριος Βέρος ρώτησε τον δήμαρχο αν έχει προχωρήσει σε έρευνα για τις συνθήκες και τα αίτια του ατυχήματος του εργαζόμενου της καθαριότητας που έπεσε από το απορρηματιφόρο Τότε έχει απαντήσει ο δήμαρχος ότι δεν έχει ξεκινήσει κάποια έρευνα και ότι θα ζητούσε να ξεκινήσει την επόμενη μέρα Ρωτώ τον δήμαρχο, έχει ξεκινήσει έρευνα για τις συνθήκες και τα αίτια του ατυχήματος, υπάρχει έκθεση του τεχνικού ασφαλίας για την κατάσταση του οχείματος Το δεύτερο που θέλω να πω κύριε Πρόεδρε, ρωτώ τον δήμαρχο πρώτον, υπάρχει σχέδιο από τον δήμαρχο να δοθεί το πάρκιν της δημοτικής αγοράς σε ιδιότη Αν υπάρχει τι θα γίνει με τους μόνιμους πελάτες του πάρκιν της δημοτικής αγοράς Δεύτερο, για το διπλανό πάρκιν του Αγίου Γεωργίου η σύμβαση του ιδιότη που το εκμεταλλεύεται έχει λήξει από το τέλος Δεκεμβρίου του 2020 Έχουν περάσει έξι μήνες από τότε. Με ποιον τρόπο, από ποιο όργανο, με ποια αιτιολογία έχει δοθεί παράταση στη σύμβαση του ιδιότη Τρίτον, έχει κάνει ο δήμαρχος μελέτη βιωσιμότητας για την κατασκευή υπόγειου πάρκιν στη Ροδόπη και δείχνει ότι το κόστος στάθμισης θα είναι 1 ευρώ την ώρα Αν έχει κάνει τέτοια μελέτη, οφείλει να τη φέρει στο Δημοτικό Συβούλιο Τέταρτον, πριν από λίγες μέρες, έγινε μια εκδήλωση με ποδήλατα. Όχι στο πάρκιν Ροδόπης, αλλά στην πλατεία Ροδόπης Αφού, κύριε δήμαρχε, αναγνωρίζετε πλέον και επισήμως ότι η Ροδόπη είναι πλατεία και όχι πάρκιν Με ποια λογική πήγατε και κάνατε έργο βιοκλιματικής αναβάθμισης σε μια πλατεία που είναι από μόνη της βιοκλιματικός χώρος και τη μετατρέψατε σε πάρκιν που ουσιαστικά επιβαρύνει βιοκλιματικά την περιοχή. Με ποια λογική το κάνατε αυτό. Θέλω συγκεκριμένες απαντήσεις Τρίτον, κύριε Πρόεδρε Προεμιρισίας, να βαγωσώστες Να βαγωσώστες Αφορούν τους να βαγωσώστες. Ήρθε σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή εκτάκτως το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τους να βαγωσώστες Εμείς ψηφίσαμε θετικά γιατί οι παραλίες του Δήμου πρέπει να έχουν να βαγωσώστες Γιατί η ανθρώπινη ζωή και η να βαγωσώστη καλύψη για μας έχει προτεραιότητα Αλλά θεωρώ πραγματικά να ρωτήσω το δήμαρχο Είναι ικανοποιημένος που κατέθεσε προσφορά μόνο μια εταιρεία και δεν λειτουργήσε και πάλι ανταγωνισμός Είναι ικανοποιημένος που μπήκε ένα μικρό χρονικό διάστημα για κατάθεση προσφορών ώστε να μην προλάβουν απλά κάποιοι να συμμετέχουν στο διαγωνισμό Είναι η εταιρεία που ήταν και πέρσι η προσωπική σας επιλογή, κύριε Δήμαρχε Τέταρτο πρωί Μιρισίας, κύριε Πρόεδρε Θα αναφερθώ λίγο για το RC Show Το προηγούμενο διάστημα ζήσαμε την ξαφνική απόλεια μιας σημαντικής διοργάνωσης του δίου μας, του RC Show Ξαφνικά βέβαια για μας, τις δημοτικές παρατάξεις και τους δημότητες, αλλά όχι για τον δήμαρχο Καβάλας ο οποίος αποδέχτηκε ότι γνώριζε την εξέλιξη αυτή από την άνοιξη του 2020 και την απέκρυψε από το Δημοτικό Συμβούλιο Χωρίς βέβαια να δώσει λογοριακό σε κανένα Το τι έχει προσφέρει η ιδιοργάνωση συγκεκριμένη φαίνεται ξεκάθαρα από το επίσημο απολογισμό που είχε αναρτήσει η συντονιστική ομάδα στην ιστοσελίδα της Επειδή η κατάσταση έτσι όπως διαμορφώνεται έχει πλήξει το κύρος του δήμου και εντός αλλά θα λέγα και εκτός Καβάλας Προτείνω να προκληθεί ο κύρος Παναγιώτης Γεωργιάδης σε επόμενη συνενδρία στο Δημοτικό Συμβουλείο ώστε να συζητήσουμε πως μπορεί να βρεθεί μια λύση ή τουλάχιστον να περιεριώσουμε το αρνητικό αντίκτυπο το οποίο έχει προκληθεί που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες μέρες και το τελευταίο διάστημα ώστε να συζητήσουμε πως θα μπορέσουμε να συγκλείσουμε ή αν θα γίνει ή όχι μια τέτοια μεγάλη ιδιοργάνωση Θα πρέπει συνολικά να ανημερώσω ότι δεν είναι μόνο απόφαση του Δημάρχου είναι και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλείου αλλά θα λέγα και των τοπικών φορεών Άρα θεωρώ φρόνιμο να καλέσουμε τον κ. Γεωργιάδη εδώ ώστε να μπορέσουμε να δούμε πως θα μειώσουμε ή θα χαμηλώσουμε λίγο τις αρνητικές φωνές Και το τελευταίο κύριε Πρόεδρε και ευχαριστώ για την κατανόηση βλέπω έχω μπροστά μου μια διαφήμιση για συναυλία που θα γίνει το Σάββατο 17 Ιουλίου στο Ανθή Καραγιάννη ώρα 9.30 το βράδυ Θέλω να ρωτήσω στο Δήμαρχο με απόφαση πιανού οργάνου δόθηκε το Δημοτικό Στάδιο Ανθή Καραγιάννης. Σας ευχαριστώ Ο κ. Παπάς Κύριε Πρόεδρε πριν ξεκινήσω να κάνω τις ερωτήσεις μου θεωρώ μετά από την τοποθέτηση που άκουσα περί λαϊκισμού και κοροϊδείας των εργαζομένων από τον προηγούμενο μιλητή ότι πρέπει να πάρω θέση γιατί ήμουνα και εγώ ένας από αυτούς που δεν συμμετείχα σε αυτήν την συνεδρίαση για τους ευλόγους τους λόγους ότι εκείνη τη μέρα γινόταν μια παλαϊκή απεργία με πολλά σοβαρά, θα έλεγα τα ύψη της σημασίας σοβαρά θέματα για τον εργατικό κίνημο Τώρα, το ποιος κοροϊδεύει και το ποιος λαϊκίζει όταν το ακούω από αυτά τα χείλη τότε θεωρώ ότι πλέον οι λέξεις χάνουν το νόημά τους γιατί η σχέση τους με την εργασία του κυρίου που μας κατηγορεί για λαϊκιστές και ότι κοροϊδεύω τους εργαζόμενους είναι σαν το φάντη με τον Ετσινόλα. Πάω λοιπόν στις ερωτήσεις μου. Κύριε Δημαρχέ, ανοιχτό κολυμπητήριο. Άκουσα ότι θα περιληφθεί σαν χώρος διεξαδογηγής διαφόρων εκδηλώσεων του κοσμόποληση του κοσμοκλασίου. Θα ήθελα να πείτε πού βρισκόμαστε ιδιοκτησιακά, πώς μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε, γιατί από ό,τι ξέρω είναι μόνο για ανοιχτό κολυμπητήριο. Πώς μπορούμε δηλαδή να βάλουμε τον κόσμο εκεί πέρα μέσα, με ποιες όρους ασφαλείας και πολύ περισσότερο όταν κάτι, κατά τη δική μου εκτίμηση, ακόμη δεν έχει περιέλθει στην πλήρη δικαιοδοσία του δημοτικού. Δεύτερο, η δημοτική αγορά με τα προβλήματα που έχει και με τα μεγάλα, τεράσια προβλήματα κακής συντήρησης, χρόνιας κακής συντήρησης που υπάρχει, όχι στη θητιαδικιά σας αλλά και στα προηγούμενα χρόνια. Και μια και μιλάω και για δημοτική αγορά, θέλω να θυμίσω ότι το πάρκι της δημοτικής αγοράς έχει γίνει για να ανεβάζει την πελατεία στο συγκεκριμένο χώρο. Δεν έχει γίνει για να πάνε κάποιοι περί, κάποιοι καβαλιώτες να πάρουν σε χαμηλή τιμή εστεγασμένο χώρο και αφού το πάρουν να μην βγαίνουν από εκεί πέρα με τίποτα. Για να καταλαβαίνουμε δηλαδή τι είναι ένα τεξιακό και τι δεν είναι. Για να αναπτυχθεί η δημοτική αγορά η οποία έχει τεράστια προβλήματα, χρειάζεται να έχει και τα συγχοδευτικά μεγαλία τα οποία της δίνουν μια δυνατότητα παραπάνω από άλλους χώρους για να μπορέσει να συντηρηθεί και να έχει και ο δήμος το κατάλληλο αντίτιμο μέσα από αυτήν την ενοικίες. Κύριε Δήμαρχη, τελικά η ανθηδρόμηση στο τοίμα της παλιάς συμπερισμένης γέφερα στο παλιό νοσοκομείο είναι γεγονός. Μπορείτε να μου πείτε ποια κατάσταση επικρατεί με τη συγκεκριμένη εφαρμογή, δηλαδή έχει αποσυμφωνηθεί ο δός Κολογοδρόγι και ο δός Βάσου, έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση ή πράγματι υπάρχουν προβλήματα λόγω της αμφιλεγόμενης, θα έλεγα, περιοχής, αν μπορεί δηλαδή να περάσουν με ασφάλεια δύο μεγάλα ορχήματα. Νομίζω ότι θα θέλαμε από τον Δήμαρχο να μας πει, ως μία πράγματα δεν ξέρω αν είναι ο πρόεδρος εδώ πέρα της τυποφέλεια, να μας πει και για όλα αυτά τα οποία προγραμματίζονται και ακούμε στα ραδιόφωνα να έχει προγραμματίσει η δημοφέλεια για να είμαστε ενημερωμένοι από το Δημοτικό Συμβούλιο και όχι από τα ραδιόφωνα. Θα ήθελα λοιπόν μια ενημέρωση επάνω στις εκδηλώσεις του καλοκαίριου που θα γίνουν τόσο σε επίπεδο φεστιβάλ του Θεάτρου Πτοφυλήμων και όσο και σε επίπεδο δημοφέλεια. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να ξεκινήσω απευθυνόμενος και προσωπόντας τη δημοτική μας παράταξη στον πρόσωπό σας λέγοντας ότι θα πρέπει όσο το δυνατό γρηγορότερα να επανέλθουμε στις διαζώσεις συνειδρίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Άλλωστε ως δήμος έχουμε τους κατάλληλους εκείνους χώρους που μπορούν να διασφαλίσουν ότι θα μπορούν να γίνουν αυτές οι συνειδριάσεις. Γι' αυτό, κύριε Πρόεδρε, ζητάμε αν είναι δυνατόν και η επόμενη συνειδρία σε να γίνει διαζώση. Δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα περισσότερο και να εξηγήσουμε γιατί το ζητάμε. Νομίζω ότι είναι κατανοητό από όλους μας. Το δεύτερο, κύριε Δήμαρχε, ως δημοτική παράταξη, σας κάνουμε για μια ακόμη φορά έκριση. Ψεβαστείτε και εκτελέστε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι κοινό μυστικό ότι η εταιρία TAP χρησιμοποιεί ιδιοκτησία του Δήμου για να έχει πρόσβαση στο βαλπηδοστάσιο. Προφανώς με σιωπηρή συνέναιση από τη μεριά της διοίκησης, δεν εξηγείται διαφορετικά. Και βέβαια να θυμίσω ότι υπάρχει μια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που ζητάει συγκεκριμένη ανάκληση απόφασης της δημοφέρεια και συζήτησης στον Δημοτικό Συμβουλίο για το συγκεκριμένο θέμα. Κύριε Χρόνη, και απευθύμε στον Πρόεδρο της ΔΙΑΚ, στο ερώτημα που θέλουμε να βάλουμε. Κύριε Πρόεδρο, θα θέλαμε ως δημοτική παράταξη να μας πείτε ποιος είναι ο λόγος που εδώ και 20 μήνες δεν ικανοποιείται το έτοιμα της παράταξής μας ώστε και η παράταξή μας να ενημερώνεται για την ενημερίσια διάταξη αλλά και να έχει και τις εισηγήσεις των θεμάτων των συνεδριάσεων του δικηλικού συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης. Πάρα πολλές φορές προσωπικά εγώ επικοινώνησα μαζί σας, σας το ζήτησα και δυστυχώς μέχρι και σήμερα μας αγνοείτε. Είναι αδιανόητο κύριε Πρόεδρε διότι εδώ θα θυμίσω ότι εδώ και 10 χρόνια η παράταξη άσκετα με το ποιοι ήταν στις διοικήσεις, ποιοι ήταν πρόεδροι της δημοτικής επιχείρησης είναι γνωστό ότι εμείς ως παράταξη δυστυχώς και τα προηγούμενα χρόνια χωρίς βέβαια δικιά μας ευθύνη δεν είχαμε τη δυνατότητα να συμμετέχουμε όμως πάντοτε οι προηγούμενες διοικήσεις, οι προηγούμενοι πρόεδροι μας ενημέρωναν για κάθε είδους θέμα που θα έπρεπε να συζητηθεί και με συγγήσεις βέβαια και της συγγήσεως στη δημοτική μας παράταξη. Εδώ να σημειώσω ότι οι δημοφέροι από τη μεριά της και ο προηγούμενος πρόεδρος και ο Τωρινός συνεχίζουν από την πρώτη στιγμή να μας θέλουν και να μας ενημερώνουν. Θέλουμε μια ξεκάθαρη απάντηση ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο συμπεριφέρεστε με αυτόν τον τρόπο απέναντι σε μια δημοτική παράταξη. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε. Ωραία, ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Αγαπητοί συνάδελφοι, η πετυχημένη απειργία της 10 Ιούνι, πριγούν η εβδομάδα και αυτή που θα γίνει αύριο, έδωσαν μια ανάσα αισιοδοξίας και δύναμη στους εργαζόμενους. Πήγανε στράφοι οι συμβουλές κυβερνητικών στελεχών, κάποιων γνωστών παπαλαγάλων και άλλων που νου θετούσαν και νου θετούν φυσικά ακόμα και μέχρι την τελευταία στιγμή, πως οι απειργίες δεν έχουν νόημα. Το μήνυμα αγαπητοί συνάδελφοι και συναντρέπης είναι ένα σε ό,τι αφορά αυτό το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο λοιπόν της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με τις συνατροπές του αιώνα στο σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων. Τελεία και παύλα. Είναι ένα έκτρωμα βγαλμένο από τα πιο τρελά όνειρα των επιχειρηματικών ομίλων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μεγάλο κεφάλαιο, οι μεγαλοεργοδότες, σαν κι αυτούς που έχουμε και στην πόλη μας, απαιτούν εξαθλιωμένος εργαζόμενος, αυτό κάνουν και στα πετρέλαια και στα λιπάσματα και στις υπόλοιπες μονάδες εργασίας στην πόλη μας, στον τουρισμό, επιστητισμό, στο σούπερ μάρκετ, για να εξασφαλίσουν την ανακαψή τους, δηλαδή τα κέρδη τους. Και εδώ μπαίνει ένα ερώτημα, γιατί τόσο άγχος έχετε, βρε αδερφέ, για το περγακό δικαίωμα και τη συνδικαλιστική δράση, επειδή είναι εξεπερασμένα και αναποτελεσματικά. Φυσικά ξέρετε ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Φυσικά ξέρετε πολύ καλά ότι φοβάστε, φοβούνται αυτές οι κυβερνήσεις και τα αφεντικά τους, τη δύναμη των εργαζομένων. Και ό,τι αφορά τα ζητήματα που βάλαμε, κύριε Πρόεδρε, για την Βουφουλού, ας μείνουν ήσυχοι οι εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας. Εμείς δεν το κρύβουμε. Όπως εσείς όλοι σας που λέτε ότι δεν έχετε σχέση με κόμματα, κόμματα είναι και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, τις θέσεις των κομμάτων σας εκφράσετε και θα την εκφράσετε. Έστω και αργά, οι εργαζόμενοι της Βουφουλού θα μείνουν και μέχρι τη σμία για να ακούσουν τη θέση σας σχετικά με την κατάσταση που έχουν βρεθεί οι εργαζόμενοι και θα δουν αν πραγματικά χωρίς νέν μεν, αλλά είστε μαζί τους ή είστε με τον εργοδότη. Για το δεύτερο ζήτημα που της επιστολής, κύριε Πρόεδρε, πολλά αφορά αυτά τα απαράδεκτα προγράμματα της κοινοφελούς εργασίας που είναι απαράδεκτα στην άποψή μας γιατί έχουν όμυρους εργαζόμενους για πραγματικές ανάγκες των δήμων οι οποίες ανάγκες δεν καλύπτουν γιατί έχει αποψελωθεί το προσωπικό. Ιδιαίτερα όμως αντιμετωπίζουν πρόβλημα στον κοινοφελές τρέχων οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς σταθμούς, στους παιδικούς σταθμούς και στα σχολεία. Ξέρετε αυτοί οι εργαζόμενοι όταν κλείσαν τα σχολεία λόγω lockdown μείναν απλήρωτοι όπως θα μείνουν απλήρωτοι και το διάστημα του καλοκαιριού γιατί θα κλείσουν τα σχολεία. Δεν έχουν συμπληρώσει το οκτάμενο και το ερώτημα που τίθεται και το ζήτημα που μπαίνει είναι το ότι παίρνει αναστολή το πρόγραμμα. Δεν σημαίνει ότι παίρνουν αναστολή και υποχρεώσεις τους υπονομικές. Κάθε μήνα πρέπει να πληρώσουν νίκη και να τρέψουν τα παιδιά τους. Λοιπόν, εμείς προτείνουμε για τη λύση του προβλήματος αυτού να μετακινήσετε αυτές τις εργαζόμενες σε άλλες υπηρεσίες ώστε να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα γιατί πέραν αυτού θα έχουν πρόβλημα και με το επίδομα ανεργίας στην πορεία. Το επόμενο θέμα που θέλουμε να θέσουμε κύριε Πρόεδρε είναι και να ρωτήσουμε τι συμβαίνει εκεί με τη Σάρτα στο γεφύρι στο Δημοτικό Σχολείο του Αϊγιάννη με εκείνη τη μεταγγική τεράστια κατασκευή που έχετε κάνει και η οποία κατά την άποψή μας είναι μια παράδεικτη τακτική που συνεχίζεται από τους προηγούμενους να περιορίζεται τις αυλές των σχολείων που κατά την άποψή μας είναι από τα σημαντικότερα εκπαιδευτικά εργαλεία και η αυλή πέρα όλο τον άλλο. Και τέλος θέλω να κάνω ένα σχόλιο για το σταθμό διωδίων που μπήκε στην αυλή μας. Θυμάστε πριν δύο χρόνια εκκυνητοποιήσεις που γίνανε προκειμένου να μη γίνει ο σταθμός πάνω από την Καβάλα με έτοιμα βασικό όλων των παρατάξεων ναι σταδιώδια, ναι στο να πάρει πρίκα καλή ο ιδιότης ο οποίος θα πάρει κοψοχρονιά στην Εγνατία εδώ. Φυσικά ούτε αυτό καταφέρεται να πάει στην αυλή του γείτονα. Είναι στη δική μας αυλή. Φυσικά και παρά εκεί να πήγαινε το ίδιο θα ήτανε. Θα ήταν ένα επιπλέον χαράτσι για δρόμους που πλήρωσε ο εργαζόμενος και ξαναπληρώνει για τη συντήρησή τους. Και θέλω να ρωτήσω την άποψή σας σχετικά με το θέμα αυτό του σταθμού που υπόψυν θα μπει στην περιοχή μέσα στο δήμο και κάποιος δημότης μου για να πάει στην Κυγκαρβάλη θα πρέπει να πληρώσει διόδια. Δεν φαντάζομαι τώρα να σηκώσουμε μπανγκέρα ανένδοτο αγώνα σαν τον εκείνο ο γραφικό δήμαρχος στην Νότια Ελλάδα τον ηθοποιό που πεδούσε τα διόδια για να μην πληρώνουν εντόπιοι. Θέλω το σχολείο σας. Ευχαριστώ πολύ. Ο κ. Βαγιατζής. Κύριε Πρόεδρε, εγώ θα πρωτοτυπήσω. Δεν έχω κάποιο ζήτημα να θέσω. Ευχαριστούμε. Κύριε Σκανθόπουλος. Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα ξεκινήσω τα πρωί μυρισίες μου με ένα ερώτημα το οποίο είναι ανάλογο με αυτό το οποίο έθεσε ο κ. Βέρος. Με συντομία το θέτω κι εγώ. Απλά για να υπερθαμαθήσω στη λογική που ο κ. Βέρος έθεσε, διότι και εγώ έχω την άποψη ότι η κανονικότητα πρέπει, είναι καιρός να υπέχθει στο Δημοτικό Συμβούλιο σε ό,τι αφορά την τέλεση αυτόν στον φυσικό χώρο που είναι μέσα στην άδειο του Δημοτικού Συμβουλίου. Θέλω να σας παιδημίσω μόνο ότι ήδη η τηλεεργασία στο δημόσιο έχει φτάσει σε %25% και είναι ότι σιγά σιγά υπάρχουν εκείνες τις συνθήκες για να επανέλθουμε στο φυσικό μας χώρο. Και φυσικά κ. Πρόεδρε θεωρώ ότι η εικόνα που βλέπουμε κάθε φορά με τις τηλεδιασκέψεις των 30, 33, 38 συμμετοχών, των οποίων τα 10 πρόσωπα φαίνονται κάθε φορά, δεν νομίζω ότι είναι εικόνα η οποία ικανοποιεί και εσάς. Το δεύτερο θέμα. Κύριε Δήμαρχε και κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι, είδαμε στην Καβάλα στις 29 Μαΐου να συναντά το Τυμπουργός των Εξωτερικών της χώρας μας με τον Τρούκ ομολογό του. Εικόνα που αποδεικνύει πόσο μακριά από τον λαό είναι κάποιοι οι οποίοι υποτίθεται πως εκλέγονται και λειτουργούν στο όνομά του. Αυτό όμως, κύριε Δήμαρχε, είδαμε σε μια εκδήλωση την οποία οργάνωσε ο Δήμος Καβάλας αυτήν της, το άδοντας και ψάλλοντας, να συμμετέχει η οποία εκδήλωση, γι' αυτό που θέλετε τώρα, τυμά, έγινε προς τιμήν της επαναστάσεις του 1821, να συμμετέχει και ένα συγκρότημα ή ένας εταίρος από την Τουρκία. Επειδή δεν κατάλαβα ακριβώς την συμμελογία αυτής της πρόσκλησης, θα ήθελα να μενημερώσετε ποιος ήταν ακριβώς στον τόπος που θέλατε να πετύχετε και με κάτω ποια λογική έγινε αυτή η πρόσκληση. Εάν τώρα αυτό που έγινε έγινε διότι έχετε σκοπό την επόμενη χρονιά στα 201 χρόνια από την επαναστάσεις του 1821 να κάνουν και την παρέλαση μαζί μας, τότε θα συμφωνήσω ότι είναι μια πάρα πολύ καλή επιλογή. Παρακαλώ πολύ να μενημερώσετε αν έχετε την καλοσύνη σχετικά με την σκοπιμότητα αυτής της κίνησης. Το τρίτο θέμα που θέλω να ρωτήσω κ. Δημαρχέ, διάβασα το δελτίο σας τύπου με το οποίο αναφέρισα στην ημέρα περιβάλλοντας. Θα θέλω να ρωτήσω κ. Δημαρχέ ωστόσο, εκτός από το δελτίο τύπου, είστε πρότυπος να πιοφορήσετε το σώμα και τους καβαλιώτες για μια σειρά από εξελίξεις των οποίων η πρόοδος είναι άγνωστη τουλάχιστον για μένα, δεν ξέρω για τους πόλεμους συνοδέκτους, συγκεκριμένα για την μονάδα του εξελίξεως των πολυμάτων, τι συμβαίνει. Η ανακύκλωση από κομμυδίες κουμπιδιών είναι σε σχέση με τους στόχους που θέσατε σε τέλος του 2019 σε ποια κατάσταση είναι σήμερα, τι στόχους θέσατε, πού έχει φτάσει, σήμερα ποια είναι η κατάσταση. Τα μπάζα, η διαχείριση των ογκωδών, όχι τα, οι επενδύσεις που γίνονται στα χιτά, οι αποκαταστάσεις ανεξέλετων χωματερών οι οποίες φυτρώνται δεξιά και αριστερά μέσα στα όρια του Δήμου Καβάδας. Η διαχείριση κύριε Δήμαρχε των επικίνδοσης σκευασιών είναι καλοκαίρι και σας θυμίζω ότι στη Δημοτική Ανταφυλίππον όπως και στο Χαλκερό Νέα Καρβάλη ιδιαίτερα σε αυτά τα δύο δημοτικά δημοσιατολικά του Δήμου της Πολής Καβάδας η διαχείριση των επικίνδοσης σκευασιών και αναφέρομαι στα φουτφάρμακα είναι αναξάλλαγτη στην κυριολογία. Η λειτουργία της Διαμάθ είναι κάτι το οποίο επίσης νομίζω ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να μην αποφεύγεται και να αντιμετωπίσουμε σχετικά και με τη λειτουργία τους. Πού είμαστε σήμερα. Το τέταρτο θέμα. Κύριε Δήμαρχε θέλω να δώσω, κύριε Πρόεδρε θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον αυτούργο των δύο διακρίσεων από τα τουρισμαγόρντς του 2021. Αλλά θα θέλα να μου πείτε ποιον να συγχαρώ. Να συγχαρώ αυτήν που καταχεριάζεται κύριε Δήμαρχε και απειλούσατε ακόμα και μισαγγελικές παραπομπές τον Σεπτέμβριο 2019. Ή να συγχαρώ για την επιτυχία αυτήν αυτών που φωτογραφήθηκε και παρέλαβε το συγκεκριμένο βραδί του Δήμου της Καβάλλας. Νομίζω ότι τα θέματα αυτά είναι θέματα ιδιαίτερα σοβαρά και, κύριε Δήμαρχε, αν δεν έχετε πάθει αλτσκά εμέρ, όπως κατηγορούσατε τους αντιπάλουδους πολιτικούς, τουλάχιστον θέλω να πείτε ότι δεν νομίζω πως έχετε ναύξει πως ζούμε, πως ζείτε στην χώρα των Λόφαγων. Το πέμπτο θέμα, η οδός Φιλιμπόπολης. Τι συμβαίνει με την Νέα Πολή, κύριε Δήμαρχε, κύριε Ιακοβίδη. Ο δημοστισμός μας κλειστός. Η Φρυγεία σαν διέξοδη. Η Φιλιμπόπολης κλειστεί περίπου δύο χρόνια. Η Χαλεπίου. Έμαθα ότι έγινε μια πανέμβαση, η οποία δεν ολοκληρώθηκε στην Χαλεπίου. Με το όνομα δημιουργούνται διάφορα προβλήματα εκεί, όταν έχουμε βροχές, όταν έχουμε καιρικά φαινόμενα. Και τον τελευταίο χρονικό διάστημα, δυστυχώς, έχουμε πολλά καιρικά φαινόμενα. Γιατί η Χαλεπίου μετοστρώθηκε σε ένα τμήμα της μόνο και όχι σε ολόκληρο το μήκος της. Κύριε Δήμαρχε, εγώ αρνούμαι να πιστέψω αυτά τα οποία οι κάτοικοι της οδό Φιλιμπόπολης μου είπαν, δηλαδή ότι αναφέρατε εσείς, ο Γιάννης Ιακοβίδης, που εγώ ξέρω ότι σας χρωστούν ή μας χρωστούν χάρη επειδή στην οδό Φιλιμπόπολης έχουν άσφατο. Θεωρώ ότι δεν είναι δική σας δικαιοσία αυτή. Το έπτο θέμα, κύριε Δήμαρχε, δημοτική αγορά, το ανέδειξε ο κύριος Βαγγέλης Παππάς, αναφέρτηκα στην κατάσταση των όψεων της δημοτικής αγοράς και δυστυχώς σας άκουσα, αντί να ανακοινώνετε μια ανάληψη δράσης, ανάληψη δράσης συγκεκριμένα τι σημαίνει για μένα, δίνω μια σκαλοσχέα εκεί και κάνω επισκευές, τις απαιτούμενες επισκευές, διότι υπάρχουν κίνδυνοί, υπάρχουν κίνδυνοί από την πτώση των υλικών, τους βουβάδες μετά, αφού τα σύνδερα είναι στην κυριολεξία έμφανη, έχουν βγει στον αέρα. Αντί λοιπόν να αναφέρεστε ή να ανακοινώνετε μια στιγμή μιας τέτοιες παρόμοιες δράσεις, σας άκουσα να μιλάτε για εξοκονομισή ρεύματος, να αναφέρεστε στις διαχρονικές εφθέσεις των προηγούμενων διοικήσεις, όμως και οι καβαλιάτες δεν σας έκαναν δήμαρχο ακριβώς γιατί υπήρχαν διαχρονικές εφθέσεις προηγούμενων διοικήσεις, δεν σας έκαναν δήμαρχο στις 19 και βέβαια να αναφέρεστε και σε μελέτη. Θεωρώ κύριε Δημαρχέ ότι αυτό το οποίο κάνατε συγκεκριμένη στιγμή είναι τελείωμα τελείως άστολο. Το μόνο που δεν κατηγορείστε είναι το να είμαστε αθανασιαδοί για το κοινό μας ότι κατασκεύασε την δημοτική έμπορα. Αυτό το οποίο κύριε Δημαρχέ πρέπει να γίνει άμεσα εκεί είναι κατ' αρχήν να γίνουν οι ανοικές επισκευές. Υπάρχουν θέματα που αφορούν την ασφάλεια των πολιτών και αυτό είναι το στοιχείο το πρώτο. Αφού γίνουν αυτά από εκεί πέρα, εσείς έχετε τον όρο να πάρει το χρόνο και μελέτη να κάνετε σχετικά με τη σκοπημότητα και για το πόσο η βοτιάγορα πρέπει σήμερα να λειτουργεί αλλά και όλα τα υπόλοιπα θέματα που έχουν με την εξοικονόμηση ενέργειας και ό,τι άλλο φυσικά το πάρκινγ και ό,τι άλλο εκεί θεωρείτε ότι πρέπει να δείτε. Το 7ο θέμα, Ναυτικό Μουσείο. Κύριε Δήμαρχε, διαβάζω δηλώριστα σε φιλική εφημερίδα περί Ναυτικών Μουσείων και δηλώνεται σε αυτήν και σας το μεταφέρω στο σώμα ακριβώς όπως το είπατε. Παρακαλώ, ολοκληρώστε κύριε Εξαρθόπουλε, έχει ολοκληρωθεί ο χρόνος. Έχετε την άποψη κύριε Δήμαρχε ότι αυτά λειτουργούν ως φωτεινή φάρη με ταλαμπάδευσης γνώσεων και πληροφοριών. Παρακαλώ, ολοκληρώστε κύριε Εξαρθόπουλε. Παρακαλώ, ολοκληρώστε κύριε Δήμαρχε ότι αυτά λειτουργούν ως φωτεινή φάρη με ταλαμπάδευσης γνώσεων και πληροφοριών. Παρακαλώ, ολοκληρώστε κύριε Εξαρθόπουλε. Αυτά τα οποία δηλώσατε δεν είναι αυτά τα οποία βλέπουμε ως Συναυτικό Μουσείο Καβάλα. Κύριε Πρόεδρε, 10 δευτερόλεπτα τα ανέχω. Επειδή το Δημοτικό Συμβούλιο ασχολείται και πολύ καλά, κάνει με θέματα τα οποία θέτουν οι συνάγλυφοι, θέλω να θέσω υπόψιμη της διοίκησης και του σώματος το θέμα που δημιουργείται με το Διαδέντηση Πανεπιστήμιο Ελλάδος και το παράρτημά του ΣΚΑΒΑΛΑ. Ευχαριστώ. Το φόντο ασαφές του κανονισμού, κύριε Πρόεδρε, δεν έχω να πω τίποτα. Στην εχείστατη συμμεδρίαση παρακολουθώ. Ο κύριος Πρόμουσας. Δεν έχω να πω κάτι, πρόεδρε Εξαρθόπουλε. Πάμε κατά σειρά, ο κύριος Γραμμένος. Έχουν ζητήσει τον λόγο, ο κύριος Γραμμένος, εγγράφονται ο κύριος Φιδού, ο κύριος Θραντισκάκη, ο κύριος Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο κύριος Λαζαρίδης και ο κύριος Γουνελάς. Ο κύριος Γραμμένος πρώτος. Ο κύριος Γραμμένος μας ακούει. Παρακαλώ, κυρία Θραντισκάκη. Καλησπέρα και πάλι συνάδελφοι, κύριε Πρόεδρε. Οι ερωτήσεις που θέλω να κάνω προημερισίες είναι εξής. Μου έχουν έρθει και τα θέματα μάλλον που θέλω να βάλουν τα εξής. Μου έχουν γίνει πάρα πολλά τηλεφωνήματα σχετικά με την Επιτροπή Κυκλοφορίας. Έχουν σεδριάσει πάρα πολύ καιρό και υπάρχουν πάρα πολύ πολίτες πραγματικά, που με παίρνουν πάρα πολύ συχνά τηλέφωνο για να ρωτούν για διάφορα θέματα τους και πότε θα γίνει αυτή η Επιτροπή. Το δεύτερο που ήθελα να θέσω είναι να ρωτήσω ξανά τι γίνεται με τα σκυλιά, τα δέσποτα, διότι πριν μερικές ημέρες, πριν 2-3 μέρες από εδώ από την κειτονιά μου από την Νέα Πολή, κατευθυνόμενα μια γέλη πάνω από 15 σκυλιά ανέβαινα προς το 24ο Δημοτικό Σχολείο. Επίσης, ακόμη μια ερώτηση προς τον αντιδήματο τον κύριο Μουτζάκη, είναι τι γίνεται με τα εγκατελειμένα αυτοκίνητα, που βρισκόμαστε, εάν συνεχίζει η διαδικασία, γιατί βλέπω αρκετά εγκατελειμένα, τουλάχιστον εδώ γύρω στην περιοχή. Και το τελευταίο και σε συνέχεια αυτό που είπε ο κύριος Ξανθόπουλη, προηγουμένως που έκανε αναφορά για το Νευτικό Μουσείο, έχω ένα ερώτημα να κάνω. Πιστεύω ότι το Νευτικό μας Μουσείο, το οποίο φιλοξένησε και το μεγάλο συνέδριο το οποίο έχει γίνει το 2018 και φέτος, αν δεν μου απατάει γνώμη, η μνήμη μου έχει γίνει στην Άνδρο, δεν προβλήθηκε όπως του έπρεπε, καθόλου μάλλον, δεν προβλήθηκε στην εκπομπή που έγινε και προβλήθηκαν όλα τα άλλα τα Μουσεία από την κυρία Βανδή. Θεωρώ ότι ήταν ένα μεγάλο σφάλμα αυτό που δεν προβλήθηκε αυτό το στολίδι του Νευτικού Μουσείου που λειτουργεί πραγματικά με μόνες προσπάθειες του κυρίου Τζανάκου και των φίλων του Νευτικού Μουσείου. Αυτά ήθελα να θέσω και επίσης να απευθυνθώ λίγο στον συνάδελφο και αγαπητό κατά τα άλλα τον κύριο Ποτόλια ότι θα τον παρακαλούσα να μην εκφράζεται με χαρακτηρισμούς στα πρόσωπά μας όταν μιλάει για τους κυβερνητικούς εκπροσώπους και καλά ότι είμαστε εδώ μέσα. Όπως κύριε Ποτόλια εσείς μιλάτε για τις θέσεις της παράταξής σας και του κόμματός σας, δεν θέλω να πιστεύω ότι εδώ πέρα το κάνουμε παραταξιακό το παιχνίδι και ότι εμείς εκπροσωπούμε κάποια κυβέρνηση ή κάποιο κόμμα μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Θα σας παρακαλούσα λοιπόν να είστε πάρα πολύ προσεκτικός όταν απευθύνεστε στους συναδέλφους σας δημοτικούς συμβούλους. Ευχαριστώ πολύ. Καλησπέρα και από εμένα πάλι. Καταρχήν πρώτο ερώτημα. Θα ήθελα να ρωτήσω για ποιο λόγο μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει ο κανονισμός των λαϊκών αγορών στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση. Δεδομένου από ό,τι έχω πληροφορηθεί έχει ψηφιστεί από τα τοπικά συμβούλια προμηνών. Επίσης θα ήθελα να μημερώσει ο αρμόδιος αντιδήματος ποιος είναι ακριβώς ο αριθμός των παραγωγών που συμμετέχουν στην ελλαϊκή αγορά. Όπως επίσης και ο αριθμός των εμπόρων και αν μπορείτε από τους εμπόρους να μου εξηγήσετε να μου πείτε μάλλον ποιοι είναι οι έμποροι πάυλα πρωτεέμποροι. Δεύτερη ερώτηση, πρωιμέρων δημοσιωποιήθηκε κύριε δήμαρχε ένα βίντεο προβολής της Καβάλλας που έχει σχέση με το διαγωνισμό και με ένα από τα παραδοτέωτα αναδόχου το οποίο βιντεάκι αυτό, από ό,τι γνωρίζω, έχει παραδοθεί στην δημοφέλεια ως παραδοτέωτο τουλάχιστον από τον πρωμηνό, από τον Νοέμβριο, από τον φθινόπτωρο του 2020. Και διαπίστωσα ότι δεν υπάρχει ούτε μία εικόνα ούτε μία αναφορά στο iriseshow. Άρα να θεωρήσουμε ότι είναι προηλυμένη απόφαση της διοίκησης να μην συνεχίζεται το iriseshow κι άρα δεν είναι τόσο ξαφνικό όπως θέλαν κάποιοι να μας μεταφέρουν. Ένα τρίτο ερώτημα είναι, μάλλον ερώτημα με πραγματική ζήλια, με την καλή έννοια της λέξης ζήλιας. Είδα ότι η μέα ηλίας ξεκίνησε να λειτουργεί και πρόκειται για ένα έργο σύμπραξης δηλαδή του δήμου με την ανάδοχη κοινοπραξία. Θα ήθελα λοιπόν να μας ενημερώσετε κύριε δήμαρχε τι γίνεται με τη δική μας μέα. Και μια τελευταία ερώτηση, θα ήθελα να ρωτήσω αν η μίστοση του χώρου ροδόπι, δεν χρησιμοποιώ πλέον τη λέξη, υπάρχει, δεν ξέρω πλατεία, δεν ξέρω πώς να χρησιμοποιήσω, τι έννοια να χρησιμοποιήσω για το συγκεκριμένο χώρο πλέον, αν λοιπόν η μίστοση έχει καταγγελθεί, ή έχει λήξει, ή έχει παραταθεί. Και αν είναι ενεργή, εσείς θα μας πείτε, δεν ξέρω, αν είναι ενεργή η μίστοση παίρνει λοιπόν ο δήμος κάποιο μίστομα. Σε περίπτωση που δεν είναι ενεργή η μίστοση, μπορείτε να μας πείτε για ποιο λόγο ο χώρος αυτός είναι περιφραγμένος και για ποιο λόγο επομένως δεν αποδίδεται για οποιαδήποτε χρήση στους συνδημότες μας. Ευχαριστώ. Ο κύριος γραμμένος, παρακαλώ. Ναι, Πρόεδρε, ακούγουμε. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, για ένα λεπτό μόνο, κυρίως ως προς τη διαδικασία, ξεχωρίζω τον άνθρωπο κύριο Ποτόλια από τον πολιτικό κύριο Ποτόλια. Κύριο Ποτόλια, εάν θέλετε να κάνουμε το Δημοτικό Συμβούλιο Βουλή και Αρένα Κομπατική, ξέρετε ότι μπορούμε να το κάνουμε πολύ εύκολα. Θα ήθελα να ξανακούσω από το στόμα σας εδώ, Νέες Δημοκρατίες και δεν ξέρω εγώ τι άλλο, όταν εσείς είστε το φερέφωνο του ΚΚΕ μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και από το πρωί μέχρι το βράδυ μιλάτε με τις θέσεις ενός κόμματος της Ελληνικής Βουλής. Λοιπόν, σας παρακαλώ πολύ, δεν θέλω να ξανακάνετε χαρακτηρισμούς γιατί ξέρετε ότι είναι πολύ εύκολο να κάνουμε τα πάνω κάτω. Ένα θέμα αυτό. Κύριε Δήμαρχε, ήθελα να σας πω κάτι, δηλαδή έλεος να απαντάτε κάθε φορά σε κάθε αληξιπτοτιστή, ο οποίος εμφανίστηκε τελευταία τώρα εδώ και κάνει κριτική επί παντός επιστητού στο Δήμο Καβάλλας. Έλεος πια, έλεος. Θα πω καμιά παρημία με κάτι, ξέρετε, αυτοί που μάθανε κάτι και ήρθαν κι αυτοί, έτσι, όχι πια. Δεν πάει άλλο, τέρμα. Οι αληξιπτοτιστές ήρθαν τώρα για να μας πούν και να μας κάνουν κριτική. Σας παρακαλώ πολύ, κύριε Δήμαρχε, δεν θέλω να βλέπω τέτοιες απαντήσεις σ' αυτούς τους ανθρώπους. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε, μια ερώτηση έχω να κάνω στον κύριο Δήμαρχο. Άκουσα στην εισήγησή σας, κύριε Δήμαρχε, να αναφέρετε την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα κομποστοποίησης και μάλιστα αναφερθήκατε στην πλήρη ανασκευή, αναμόρφωση, όπως το είπατε, της μελέτης ώστε να καταφέρει να εγκριθεί από το πρόγραμμα. Παράλληλα, βλέπω τώρα στον πίνακα, στον προσωβουλινό πίνακα αξιολόγησης και έγκρισης, ότι και ο Δήμος Παγκέου εντάχθηκε στο πρόγραμμα και μάλιστα με το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο Δήμος Καβάδας με το ποσό των 740.000 ευρώ. Θα ήθελα πουμένως να μας ενημερώσετε, αν το γνωρίζετε βέβαια, πού οφείλεται αυτή η διαφορά και γιατί ο Δήμος δεν έτηχε αντίστοιχης χρηματοδότησης και αντίστοιχων δράσεων, καθώς, όπως μας είπατε, προβλήκατε απευθείας σε μια νέα μελέτη. Σας ευχαριστώ. Ο κ. Φαζαρίδης. Καλησπέρα, Στ. Άντακα, καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Θα ήθελα να ξεκινήσουμε αυτό που είπε ο κ. Δήμαρχος για την ίδρυση παραδείγματος του ΕΚΕΤΑ στην πόλη μας. Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο, να το πω έτσι. Γνωρίζω πολύ καλά την δραστηριότητα και τη σημαντικότητα του κέντρου αυτό. Και νομίζω, δήμαρχε, ότι πρέπει, παίρνω τον λόγο να πω γι' αυτό, να σας δεσμεύσω κυριολογικά, ξέρω ότι κ. Θαττουρανάβητε προσωπικά, να γίνει οπωσδήποτε αυτό το πρότζεκτ στην πόλη μας, γιατί πραγματικά θα είναι ένας μοχλός ανάπτυξης. Και να μην μας παραχαμπάρει οι άλλες πόλεις, γιατί θα τα θέλουν και άλλοι. Επίσης, πρέπει να κάνουμε γρήγορα βήματα και σταθερά να πετύχουμε αυτήν την δουλειά. Δεύτερο θέμα που ήθελα να αναθύξω, εξαφερμή σε αυτό που είπε και κ. Σουφίδο για τον οικονομισμό των λαϊκών αγόρων. Γνωρίζω ότι ο οικονομισμός των λαϊκών αγόρων επιτρέπει μια λειτουργία μιας λαϊκής αγοράς. Λάτε όμως που όσοι οι δυτικές εγκείες της πόλης, και οι πολιτές και οι έμποροι και η παραγωγή της λαϊκής της Καλαμίτσας απαιτούν εντός εγγωγικών και θέλουν πάρα πολύ να παραμείνει εκεί η λαϊκή αγορά στην Καλαμίτσα που έγινε λόγω της πανδημίας. Αφού να φανταστεί και εγώ που είμαι ανατολικές κεντρικές εγκείας του Ποφτήλιας που πηγαίνουν κάθε Σάββατο εκεί πέρα. Που είχα χρόνια να πάω στις λαϊκές, επειδή ακριβώς δεν μπορούσα να παρκάρω εκεί στο κέντρο. Τρίτο θέμα, είμασταν μάρτυρες, μάλλον μάρτυρες, κοινωνή, γίναμε κοινωνή μια συντελικιστίδα στις τελευταίες ημέρες για τα περίπου 100 μέτρα των υποπέδων, ποιος θα καθαρίζει να μπαίνει στις 110 μέτρα, να καθαρίζει το οικοπέδο του διπλανού σου κλπ. Εκτός άμα έγινε κάποια διευκολιστική απάντηση από τη διοίκηση του δήμου, μια τελειωτική απάντηση, ξεκαθαρίζουμε στο θέμα αυτό για να ξέρουμε ο κόσμος τι ισχύει και να μην ακούμε νομικούς ή μη νομικούς να ερμηνεύουν το οικονομισμό αυτό. Και ένα θεματάκι μικρό, βάλτε μπλε κάδους στις παρχίδες του δρόμου προς τον Αγιο Σίλα. Ατάκτοσε ρημένα πλαστικά ήδη, είναι έξω από τους παρασινούς κάδους και με ταυτόγενη τάτω σταματάνουν, πίνουν καφέδες, πίνουν διάφορες πορτοκαλάδες, λεμπονάδες και όλα τα πλαστικά τα πετάνε μέσα στον παρασινό κάδο. Ευχαριστώ. Καλησπέρα κύριε Πρόεδρε, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Όλοι μας τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες ενός πολύ σοκαριστικού συμβάντος που έγινε στη διοργάνωση ποδοσφαίρου του Euro. Και αν καταλάβατε καλά, μιλάω για τον ποδοσφαιριστή ο οποίος έπεσε ανέστος εν ώρα παιχνιδιού. Όπως είδατε αυτό που τον έσωσε ήταν η άμεση επέμβαση των γιατρών και η χρήση απενειδωτή. Και κατάφερε, ενώ όλοι σοκαριστήκαμε και δεν ξέραμε τι ακριβώς συνέβη με τον συγκεκριμένο αθλητή, κατάφεραν οι γιατροί να τον σώσουν. Θέλω να καταλάβουμε όλοι και είναι προς τα εξευκαιρία, παρόλο που έγινε ένα τόσο σοκαριστικό περιστατικό, πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη απενειδωτών στους αθλητικούς χώρους και γενικά μέσα στην πόλη και φυσικά πόσο σημαντική είναι και η εκπαίδευση των κατοίκων, του κόσμου και της κοινωνίας, στο να κάνει καρπα καρδιοαναπνευστική ανωσογώνης δηλαδή και στο να χρησιμοποιεί έναν απενειδωτή. Κύριε Δήμαρχε, εγώ θα είμαι μαζί σας, δεν θέλω να δείτε το κόστος ακόμη και να γίνει ανάθεση, γιατί εχθές πρέπει να αγοραστούν απενειδωτές να μπουν στους αθλητικούς χώρους. Ξέρω ότι ήδη η περιφέρα έχει βάλει κάποιους απενειδωτές μέσα στην πόλη. Πρέπει οπωσδήποτε να αγοραστούν, να εκπαιδευτούν, ίσως στο προσωπικό, οι έφοροι των ομάδων, οι προπονητές των ομάδων, μάλιστα έκανε και μια σχετική ανακοίνωση ο κύριος Αυγενάκης. Είναι πάρα πολύ σημαντική και το αντιλαμβάνει στο όλη η ανθρώπινη ζωή χωρίς κόστος οικονομικό. Παρακαλώ πολύ να το δούμε και εχθές να αγοράσουμε απενειδωτές και να εκπαιδεύσουμε ένα μεγάλο ποσό της κοινωνίας στο να την χρησιμοποιεί αυτό για αυτό το θέμα. Και ένα τελευταίο, εδώ και πάρα πολύ καιρό, από πολλές συνειδριάσεις, σας μιλάω για το άθμιμα του τέννης. Είχαμε δυο σπουδαίες επιτυχίες από αθλητές του Τσιτσιπά και της Σάκαρη. Θα ζήσουμε, εσείς γνωρίζετε καλύτερα, εγώ δεν το έζησα. Εποχές του 80, όπου ο Γκάλης, ο Γιαννάκης και εκείνες οι ομάδες στείλαν τα παιδιά στα γήπεδα του μπάσκετ και από τότε κάθε γειτονιά έχει ένα γήπεδο μπάσκετ. Κοιτάξτε τι θα κάνουμε σύντομα, διότι προβλέπεται οι αθλητικές εγκαταστάσεις του τέννης της πόλης να μην μπορούν να χωρέσουν τα παιδιά που θα θέλουν να ξεκινήσουν το τέννης. Και ως άμεσες λύσεις, σας προτείνουν ακόμη και τα γήπεδα του ΤΕΙ, μια συνεργασία με το ΤΕΙ για να μπορέσουν κάποιοι σύλλογοι να αξιοποιήσουν και κίνηση και τις εκτάσεις. Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Σωτηρία δεν σας είχαμε γράψει, παρόλα αυτά σας δίνω το λόγο. Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα σε όλους και σε όλους. Θα ξεκινήσω με ένα μικρό σχόλιο πριν θέσω τα δύο ερωτήματα προς τη διοίκηση. Συμφωνώ απόλυτα με τους συναδεύσους και κυρίως με την κυρία Φραντζεσκάκη, που όντως αυτό που λέει έχει ένα δίκιο, ότι εδώ πέρα είμαστε δημοτικοί σύμβουλοι. Προφανώς άλλοι έχουμε πολιτική ταυτότητα, κομματική ταυτότητα, άλλοι δεν έχουμε. Άλλοι έχουμε πολιτική στήριξη της παρατάξης, άλλοι δεν έχουμε. Παρ' όλα αυτά όμως δεν είναι ένας χώρος στον οποίο αυτή τη στιγμή εκπροσωπούμε κόμματα με την έννοια την οποία προφανώς θεωρώ ότι το βάζει ο κύριος Ποτόλιας. Όμως, εδώ θα μου επιτρέψετε κυρία Φραντζεσκάκη, αγαπητή κυρία Φραντζεσκάκη, επειδή άκουσα και τον άλλο συνάδελφο από την παράταξη σας, τον κύριο Γραμμένο, να θεωρήσω, εκπροσωπότες αυτή τη στιγμή και τη συμπαράταξη πολιτών, ως και μια αυτοκριτική προς τη δική σας παράταξη κατά την θητία δημαρχιακή των πέντε ετών, που από τη στιγμή που ξεκινούν συνεδρίασεις μέχρι που τελείουν συνεδρίασεις, όχι εσείς προσωπικά, κυρία Φραντζεσκάκη, αλλά πολλά μέλη της διοίκησης τότε και δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης Σανάκα, μας συμπεριφέρονταν ως εκπροσώπους της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Προχωράω στα δύο θέματα. Το πρώτο έχει να κάνει με αυτό που είχατε αναφέρει εσείς, κύριε Δήμαρχε, δεν θυμάμαι αν ήταν η τελευταία συνεδρίαση ή η πρώτα συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου είχατε αναφέρει κάτι πάρα πολύ σοβαρό και πάρα πολύ σημαντικό, ότι έχετε δεχτεί καταγγελίες από ανθρώπους του τέννης στην Καβάλα, υπάρχουν πρόσωπα μέσα στην Καβάλα που έχουν οικιοποιηθεί τα γήπεδα στην Καλαμίδα. Και μάλιστα είχατε πει συγκεκριμένα ότι κάνουν κακή χρήση και κατάχρηση των γηπεδών. Θεωρώ ότι το Δημοτικό Συμβούλιο και εμείς όλοι θα θέλαμε να γνωρίζουμε, να μας γνωστοποιήσετε και να μας πείτε περισσότερα πράγματα γιατί αφορούν αυτές οι καταγγελίες, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικές. Και το δεύτερο αφορά και να συμπληρώσω το πρώτο ερώτημα, εάν έχετε καταγγελίες κύριε Δήμαρχε πέρα από τα γήπεδα του τέννης, αν έχετε καταγγελίες και για το γήπεδο, το Δημοτικό Ανθίκαραγιάννη από ανθρώπους είτε του Στύβου είτε άλλων αθλητικών συλλόγων που κάνουν χρήση του γηπεδού. Και το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με τον περιβάλλοντα χώρο του Ανθίκαραγιάννη, το οποίο μετά από την κατασκευή του πεζοδρομίου προς και από τα νεκροταφία, πλέον έχει μετατεραπεί σε χώρο σταθμευσης ιδιωτικών επαγγελματικών οχημάτων. Εάν θα κάνετε κάτι γι' αυτό ή αν θα το επιτρέψετε, με τον κίνδυνο πάντοτε βέβαια εκεί, αυτός ο αριθμός των οχημάτων να αυξηθεί και κάποια στιγμή, αντί να είναι χώρος για να τρέχει ο κόσμος για να περπατάει ο κόσμος για να πηγαίνει με τα παιδιά του, θα μεταμορφωθεί επί της ουσίας, θα μετατραπεί σε χώρο σταθμευσης ιδιωτικών επαγγελματικών οχημάτων. Ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστούμε. Έχουμε ολοκληρώσει τις ερωτήσεις στα προημερσίας. Πριν δώσω τον λόγο στο δήμαρχο θα απαντήσω για κάποιες ευθείες κατηγορίες που δέχθηκα, συγκεκριμένα από τον κύριο Παπαδόπουλο και θα απαντήσω μετά και σε άλλους δύο αγαπητούς συναδέλφους. Κύριε Παπαδόπουλο, με κατηγορήσατε πριν από λίγο ότι μεθοδεύω βρώμικες διές, ότι κατηγόρησα τις πολιτικές παρατάξεις για πολιτικές σκοπιμότητες, ότι εξυπηρετώ τον λαϊκισμό και κοροϊδεύω στα μούτρα τους εργαζόμενους, προφανώς επειδή τους επέτρεψα να απαιντήσουν, και επίσης ότι δεν με νοιάζει το κύρος και η ζωστή λειτουργία, αλλά λειτουργώ με μικροπολιτικά συμφέροντα και κουτοπονιριές. Πραγματικά η χαρακτηρισμή σας είναι προσβλητική, είναι ανούση και θα σας ζητούσα να ανακαλέσετε, αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν καταλαβαίνετε και δεν έχετε λόγο γνώσεως, οπότε σας συγχωρώ και πάμε παρακάτω. Θα σας απαντήσω όμως με μια λαϊκή παρμία που είμαι σίγουρος ότι γνωρίζετε. Όσα δεν φτάνει αλεπού θα κάνει κρεμαστάρια κύριε Παπαδόπουλο. Τροπή σας να προσβάλετε το θεσμό του Προέδρου και διαμέσου εμού να θέλετε να προσβάλετε το δήμα. Λυπάμαι. Όσον αφορά τα ερωτήματα που έκανε ο κύριος Βέρος και ο κύριος Ξανθόπουλος για τις διαζώσεις συνεδριάσεις, να ξέρετε ότι εγώ επιθυμώ περισσότερο από όλους σας να επανέλθουμε στις διαζώσεις συνεδριάσεις, αλλά δυστυχώς ακόμη δεν επιτρέπεται από τις οδηγίες καταπολέμησης του COVID να συνεδριάσουμε διαζώσεις. Δεν υπάρχει ο ανάλογος χώρος. Ελπίζουμε σύντομα να αλλάξουν τα εδομένα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι θέματα που καθημερινά μεταβάλλονται και είμαστε σε αναμονή εξελίξεων. Κύριε Δήμαρχη, έχετε δυο λόγους. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, κύριε Καρανταρίδη, στα θέματα τα οποία έχουνε τεθεί στην Οικονομική Επιτροπή για τη στήριξη της μισθοδοσίας και των προμηθειών και αν φροντίζει η Διοίκηση να ενισχύσει τα τμήματα αυτά, θα σας απαντήσει καταρχήν ο κύριος Προμούσας. Εγώ θέλω να πω ότι ο Δήμος δεν γεννάει, δεν μπορεί να γεννήσει καινούργιους υπαλλήλους. Αυτούς τους υπαλλήλους έχουμε και με αυτούς προσπαθούμε να ενισχύσουμε, να στελεχώσουμε τα τμήματα αυτά. Ξέρετε, θα σας πω και ο κύριος Προμούσας, υπάρχει μια άρνηση. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουνε τελειώσει το πανεπιστήμιο, τους έχουμε πάει οικονομικό, τους έχουμε πάει σε μια θέση και αρνούνται να συνεργαστούν. Υπάρχουν πολλές τέτοιες, θα σας πω όμως καλύτερα για να μην μακρηγορώ ο κύριος Προμούσας. Για τα τέλεια άδρευσης και τα ηλεκτροδοτούμενα ή όχι, επίσης, για την τέλεια άδρευσης, ήδη κάνουμε αυτή την μελέτη για να δούμε πώς πάει και σε τελική ανάλυση μπαίνουμε μέσα και πόσο είναι αυτό που μπαίνουμε και αν πρέπει να μπαίνουμε. Τώρα, για τα ηλεκτροδοτούμενα ή όχι, και γι' αυτό θα σας απαντήσει ο κύριος Προμούσας. Ο κύριος Παπαδόπηλος, δεν νομίζω κύριε Παπαδόπηλε, έτσι με το τρόπο που σας διακρίνει, να έχω εξευτελίσει κανέναν υπάλληλο. Δεν ξέρω τι εννοείται, τι σημαίνει εξευτελισμός. Εγώ έχω ακούσει και για άλλους που έχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις, πόσο συμπεριφέρονται στους υπαλλήλους τους. Για το ατύχημα στην καθαριότητα, έχει ξεκινήσει η έρευνα, για να δούμε τι γίνεται. Και από εκεί και πέρα δεν μπορώ να σας πω τώρα, ήδη έχει αναταθεί και γίνεται. Μόλις έχουμε το αποτέλεσμα θα σας ενημερώσουμε. Επίσης, για το σχέδιο του πάρκιν, αν υπάρχει σχέδιο να δοθεί το πάρκιν στην δημοτική αγορά, αυτό νομίζω που με ρωτήσατε. Θα πατήσω για όλους όσους έχουν εθέσει το θέμα αυτό. Καταρχήν για το πάρκιν της δημοτικής αγοράς, αυτό που εξετάζεται αυτή τη στιγμή είναι συμφέρον. Είναι συμφέρον τα έσοδα που παίρνουμε αυτή τη στιγμή, ή δίνοντάς τα σε ένα ιδιότη, η δημοφέρεια θα έχει περισσότερα έσοδα. Όσο για τους εργαζόμενους, φυσικά και κανείς δεν πρόκειται να απολυθεί, θα πάει σε κάποια άλλη θέση που έχει ανάγκη η δημοφέρεια. Έχετε πάρει εργολαβία το θέμα των πάρκιν, συμπράττοντας με ένα μέσο το οποίο και αυτό το έχει πάρει εργολαβία, και με έναν τύπο ο οποίος εμφανίζεται, ο οποίος είναι ο προστάτης των πάρκιν σε όλη την Ελλάδα, και προσπαθούν να κάνουν κακό θεωρούν σε μένα. Κύριε Παπαδόπλου, νίχνετε νερό στον μήλο αυτών των ανθρώπων, διότι θέλω να ξέρετε, γιατί το λέτε συνέχεια για την βιοκλιματική εσείς και η παρέα σας, θέλω να σας πω λοιπόν ότι η βιοκλιματική έγινε αυτό που προβλεπόταν. Ό,τι προεβλέπετο, αυτό έγινε στη βιοκλιματική. Τίποτε δεν έχουμε αποκρύψει, ακόμη και εκεί αναφέρεται ότι αυτό, αυτό προβλέπει κάποια στιγμή το πολοδομικό, αλλά προς το παρόν χρησιμοποιείται ως πάρκιν. Επίσης κύριε Παπαδόπουλε, για να ξέρετε, διότι κάνετε τον έξυπνο εκεί που δεν σας παίρνει. Το βιοκλιματικό τι σημαίνει, βιοκλιματικό σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε υλικά τα οποία είναι κατάλληλα για τη θερμοκρασία. Αυτό λοιπόν το πλακάκι που έχει στυθεί το παβρέ κάτω, είναι ειδικό ακριβώς για να μπορέσει να απορροφά τη θερμοκρασία και να μην εκπέμπει το βράδυ. Στο τέλος, να μην επηρεάζεται το μικροκλήμα της περιοχής. Άρα λοιπόν και η βιοκλιματική έγινε, και αυτό που προεβλέπετο και αυτό έχει γίνει. Και το έργο όταν κάνουμε μια βιοκλιματική, δεν το κάνουμε μόνον, το κάνουμε για πολλούς λόγους κύριε Παπαδόπουλε. Και πες στον κύριο Λαζαρίδη να σας ενημερώσει τι σημαίνει βιοκλιματική. Έχει κάποιους στόχους η βιοκλιματική. Ότι πρέπει να ρίξεις το μικροκλήμα της περιοχής, το ιδίως το καλοκαίρι, να είναι πιο δροσερό το μέρος. Και το χειμώνα να έχει, κύριε Λαζαρίδη, έτσι είναι. Και το χειμώνα να έχει πιο καλή θερμοκρασία. Άρα λοιπόν οι στόχοι αυτοίς της βιοκλιματικής, τους έχουμε επιτύχει. Μόνο που την κρύψατε με τα αυτοκίνητα του πάρτινγκ, κύριε Μουριάδη. Μόνο που την κρύψατε τη βιοκλιματική, που θέλατε να κάνετε προσπάθεια με τα αυτοκίνητα που βάλετε από πάνω, κύριε Μουριάδη. Έχετε πρόβλημα κατανόησης, κύριε Παπαδόπλε. Σας εξηγώ ότι δεν την κρύβουμε. Είναι γενικά παρεμβάσεις που γίνονται σε διάφορα, ακόμη και σε πάρτινγκ. Δεν είναι μόνο για μόστρα, με συγχωρείτε για την έκφραση. Αλλά είναι όμως και τι επιτυγχάνουμε. Καταλάβετε λίγο τι σας λέω. Είναι πολύ απλά αυτά, σας τα λέω πολύ απλοϊκά για να τα καταλαβαίνετε. Επίσης για τους συναυαγωσώστες, θα σας πάλει και εδώ, με τυχαίνει όλος περίεργος... Κατά το πάρτινγκ του Αγιόργη δεν απαντήσετε, κύριε Δήμαρχη, συγνώμη. Επιμένετε κύριε, θα σας απαντήσει ο κύριος Παπάς. Επιμένετε όμως πάλι στη λογική και μετά θα λέτε ποιους υπονοώ. Δεν υπονοώ κανέναν. Εσείς μόνος σας αυτή τη στιγμή κάνετε για τα πάρτινγκ. Και λέτε για το πάρτινγκ του Αγίου Γεωργίου. Θα σας απαντήσει... Έπρεπε να μαθαίνει η Καβάλα πώς... Ενακτέρατε κύριε Παπαδόπουλε. Από αποτυχημένους μηχανικούς δεν θέλω δοκμή μαρτύματα εγώ. Θέλω να ξέρουν οι καβαλιότητες. Ρωτάω και αφήστε τα προσωπικά. Κύριε Παπαδόπουλε, καλύτερα αποτυχημένος μηχανικός παρά αποτυχημένος επιχειρηματίας. Έχει πολύ μεγάλη διαφορά το ένα με το άλλο. Λοιπόν, για να τελειώνουμε εδώ. Διότι είστε πάρα πολύ ευαίξαπτος και ρίξτε τους τόνους. Για τους ναυαγωσόστες επίσης θα σας πω ότι πάλι με αυτούς που συνεργάζεστε, πάλι έρχεστε εδώ να μας κάνετε τις ίδιες ερωτήσεις. Παρ' όλα αυτά όμως γιατί συνεργάζεστε με τον κύριο αυτό ο οποίος έχει κάνει την ένσταση. Θα σας απαντήσει όμως και για τους ναυαγωσόστες ο κύριος πρωμούς σας. Για το έρση σόου, δεν ξέρω τι, τέλος πάντων. Για το έρση σόου γνώριζα την εξέλιξη των πραγμάτων την άνοιξη του 2020. Είναι η αλήθεια. Και γιατί γνώριζα την εξέλιξη, διότι υπήρχε πρώτον ήταν το οικονομικό, το οποίο δεν μπορούσαμε εκείνο το διάστημα να το καλύψουμε. Τουλάχιστον ο δήμος δεν μπορούσε να δώσει τις 80.000 που ήθελαν για το έρση σόου και το δεύ. Όπως επίσης και ο κύριος Αντονιάδης δεν μπορούσε να δώσει τα χρήματα που ζητούσαν. Και όσο αφορά όμως την μη εκτέλεση, εγώ σας λέω και τα χρήματα να μπορούσαμε να είχαμε βρει, φυσικά και δεν έγινε εξαιτίας του κορωνοϊού. Εκτός από να το έχετε ξεχάσει. Αυτό όμως δεν φταίω εγώ αν έχετε κοντοί μνήμη. Συνεπώς αυτό που ξέραμε είναι ότι δεν θα γίνει το 20. Επειδή λοιπόν ο κύριος Αντονιάδης κάποια στιγμή, και πολύ λογικά, διότι ήθελε τους χώρους, έβγαλε από τα γραφεία τους ανθρώπους οι οποίοι ήτανε, πίστευτον, τον διοικούσανε ή οργανώνανε το Air Sea Show, προφανώς ο κύριος Γεωργιάδης πήρε το παιχνίδι του και πήγε να παίξει αλλού. Εγώ κύριε Παπαδόπουλα δεν φωνάζω κανέναν κύριο Γεωργιάδη για να ξανακάνουμε το Air Sea Show. Τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από αντικατάστατους. Υπάρχουν και άλλοι, αν θέλουμε, για να κάνουμε το Air Sea Show που μπορούν να βοηθήσουνε στην οργάνωση. Εξάλλου, τα πρώτα Air Sea Show που οργανώθηκαν δεν οργανώθηκαν από τον κύριο Γεωργιάδη. Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κύριο Γεωργιάδη καλή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη εκεί που έχει πάει. Υπάρχουν και άλλοι, αν θέλουμε, για να κάνουμε το Air Sea Show που μπορούν να βοηθήσουνε στην οργάνωση. Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κύριο Γεωργιάδη καλή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη εκεί που έχει πάει. Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κύριο Γεωργιάδη καλή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη εκεί που έχει πάει. Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κύριο Γεωργιάδη καλή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη εκεί που έχει πάει. Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κύριο Γεωργιάδη καλή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη εκεί που έχει πάει. Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κύριο Γεωργιάδη καλή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη εκεί που έχει πάει. Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κύριο Γεωργιάδη καλή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη εκεί που έχει πάει. Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κύριο Γεωργιάδη καλή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη εκεί που έχει πάει. Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κύριο Γεωργιάδη καλή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη εκεί που έχει πάει. Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κύριο Γεωργιάδη καλή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη εκεί που έχει πάει. Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κύριο Γεωργιάδη καλή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη εκεί που έχει πάει. Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κύριο Γεωργιάδη καλή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη εκεί που έχει πάει. Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κύριο Γεωργιάδη καλή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη εκεί που έχει πάει. Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κύριο Γεωργιάδη καλή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη εκεί που έχει πάει. Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κύριο Γεωργιάδη καλή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη εκεί που έχει πάει. Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κύριο Γεωργιάδη καλή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη εκεί που έχει πάει. Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κύριο Γεωργιάδη καλή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη εκεί που έχει πάει. Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κύριο Γεωργιάδη καλή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη εκεί που έχει πάει. Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κύριο Γεωργιάδη καλή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη εκεί που έχει πάει. Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κύριο Γεωργιάδη καλή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη εκεί που έχει πάει. Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κύριο Γεωργιάδη καλή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη εκεί που έχει πάει. Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κύριο Γεωργιάδη καλή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη εκεί που έχει πάει. Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κύριο Γεωργιάδη καλή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη εκεί που έχει πάει. Ευχόμαστε, λοιπόν, στον κύριο Γεωργιάδη καλή επιτυχία στη Θεσσαλονίκη εκεί που έχει πάει. Κύριε Κελλίδη, αν θέλετε λίγο, μάλλον να τελειώσουμε και μετά θα κάνετε... Ναι, ναι, λοιπόν. Κύριε Βέρο, νομίζω ότι αυτό με τον ΤΑΠ έχει πάρει διαστάσεις τις οποίες δεν πρέπει να δίνουμε. Και δεν πρέπει να δίνουμε, διότι από τη μία ο ΤΑΠ έχει περάσει. Επίσης, για να ολοκληρωθεί το έργο του ΤΑΠ και για να μπορέσουμε να έχουμε τα ωφέλη τα οποία έχει διαπραγματευθεί η προηγούμενη διοίκηση και αφορά το έργο στην δημοτική ενόητα των Φιλήπων, πρέπει να ολοκληρωθεί. Δεν ξέρω τι εννοείται με την ανοχή μας, δηλαδή να πάμε να κλείσουμε τον δρόμο, να μην μπορούν να κάνουν ελέγχο στο Βαλβυδοστάσιο και για απειρή μοιχθήτο. Εάν αυτό εσείς το θεωρείτε υπευθυνότητα απέναντι στους δημότες, τότε με συγχωρείτε, σας ζητάω συγγνώμη για τη συμπεριφορά. Εγώ όμως δεν αισθάνομαι ότι δεν προστατεύω τα συμφέροντα των δημοτών και πολύ καλά κάνω και περνάει από εκεί, αφήνουμε αυτή τη στιγμή να περνάμε για να κάνουμε έλεγχο στο Βαλβυδοστάσιο. Όσο για τις αποφάσεις και για τις δημοφέλειες, οι οποίες έχει πάρει απόφαση η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, να αλλάξουν θα γίνει ό,τι προβλέπεται. Η δημοφέλεια έχει το δικαίωμα να μη στώσει χώρο. Αυτό λοιπόν χωρίς την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου. Και αυτό θα γίνει. Δεν θα γίνει ούτε κάτι παράνομο, ούτε κάτι λιγότερο, ούτε κάτι περισσότερο. Εμένα με ενδιαφέρει, κύριε Βέρο, να τελειώνει το έργο το μεγάλο στη δημοτική ενότητα των Φιλήπων. Και ήδη τα πρώτα αποτελέσματα της φερεγγιότητας του ΤΑΠ, τουλάχιστον σε αυτή την περίοδο, δεν μιλάω για πιο μπροστά που όλοι ξέρουμε τι έγινε, είναι ότι αφενός μεν εγκρίνανε τις 200.000 για να γίνει μέρος του έργου, του μεγάλου έργου, μέσα στην εργολαβία του Αμυγδαλεώνα, τη σύνδρευση του Αμυγδαλεώνα. Και επίσης υπάρχει το έγγραφο το οποίο θα λάβετε υπόψη, στο οποίο θα υπογραφεί η τριμερή συμφωνία μεταξύ Δήμου, ΤΑΠ και ΔΙΑΚ, ώστε να μπορούν να έρχονται τα χρήματα. Και επίσης το άλλο μισό έχει εξασφαλιστεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, η χρηματοδότηση του άλλου μισού έργου. Ο κύριος Χρόνης θα σας απαντήσει για το θέμα. Επιτρέπετε κύριε Δήμαρχε και κύριε Πρόεδρε, αν μου δίνετε το λόγο και οι δύο, μια διευκρινήση. Ναι, ναι. Αν επιτρέπει ο κύριος Δήμαρχος. Σύντομα κύριε Εδέρο παρακαλώ. Απλώς ήθελα να πω το εξής. Εάν θεωρείτε, γιατί είναι γνωστός σε όλους μας και κυρίως σε αυτούς που συμμετείχαμε και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι υπάρχει μια ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ομόφωνη το τονίζω, για καμία μα καμία διευκολύνση της συγκεκριμένης εταιρείας. Εάν τα δεδομένα έχουν αλλάξει, εάν δεν υφίσταται πλέον και δεν πρέπει να συνεχίζει να υφίσταται αυτή η απόφαση, ή να το συζητήσουμε, φέρτε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο να κάνουμε ανάκληση σε αυτή την απόφαση. Εάν πιστούμε ότι δεν υπάρχουν εκείνα τα δεδομένα με την οποία πήραμε την απόφαση εκείνη, να ανακαλέσουμε όμως κύριε Δημαρχέ, είναι σε ισχύ εκείνη η απόφαση. Αυτό έχω να πω τίποτα περισσότερο. Όσον αφορά για το δεύτερο, επιτρέψτε μου πολύ κύριε Δημαρχέ, να έχουμε όχι εμείς μόνος παράταξη, αλλά θεωρώ ότι και από τη μεριά σας, και από τη μεριά της διοίκησης, της δικιά σας παράταξης. Επιφυλάξεις κατά πόσο η εταιρεία θα υλοποιήσει αυτό το οποίο δεσμεύθηκε. Και δεν φταίμε εμείς. Η εταιρεία με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε και συμπεριφέρεται μέχρι και σήμερα μας δίνει αυτό το δικαίωμα. Αυτό δεν έχω να πω τίποτα άλλο. Ευχαριστώ πολύ. Κύριε Βέρο, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν νομίζω ότι ισχύει. Και δεν ισχύει διότι το έργο έχει γίνει. Δηλαδή, ποια διανόημα διαυκόλυνση δεν θα γίνει καμία. Μπορείτε δηλαδή να μιλάμε παιραιαλιστικής βάσεως και όχι να μένουμε σε ιδιολυψία και να λέμε έχουμε πάρει απόφαση. Εντάξει, έχουμε πάρει απόφαση, όμως το έργο πέρασε, τελείωσε ο ΤΑΠ, αν το έχουμε καταλάβει. Λοιπόν, και να ξέρετε ότι δεν είστε ο μόνος ο οποίος ενδιαφέρεστε για το καλό του Δήμου και εγώ ενδιαφέρομαι για το καλό του Δήμου. Και εμένα με ενδιαφέρει να γίνει το έργο. Και αν μας πουλήσει, ας το πούμε έτσι, ο ΤΑΠ, σας εγγυόμαι λοιπόν ότι την επόμενη μέρα εγώ θα παρατηθώ από τη θέση, διότι είμαι αφελής, διότι θα είμαι αφελής, ο οποίος δεν μπορεί να κρίνει τις καταστάσεις. Λοιπόν, επομένως για την κοινοβελή εργασία, αυτό προβλέπεται να γίνει όσοι έχουν πάει με τα σχολεία και αυτό κάνουμε. Δεν ούτε εμείς νομοθετούμε, ούτε εμείς παίρνουμε τις αποφάσεις. Τώρα με το σχολείο του Αγίου Ιωάννη, που λέτε και για την καταστήριση... Δήμαρχε, με συγχωρείτε με όλο το σεβασμό, επειδή σε άλλους δήμους το κάνανε. Με συγχωρείτε που σας διακοπτώ, αλλά σε άλλους δήμους το κάνανε. Γι' αυτό λέω, άρα υπάρχει τρόπος να ξεπεραστεί. Ωραία. Θα το δω, θα το δω, κύριε Πατώλια, και αν μπορεί να γίνει θα το κάνουμε. Επίσης, με το σχολείο του Αγίου Ιωάννη, θα θέλα να σας ενημερώσω και προφανώς βλέπετε τη μεταλλική κατασκευή, η οποία γίνεται, είναι και αυτά στα πλαίσια των βιοκλιματικών παραμβάσεων που μπορούν να γίνουν στα σχολεία. Κανένα ζωτικό χώρο δεν κλέβει από το σχολείο, δεν μειώνεται ο ζωτικός χώρος, ίσα-ίσα που είναι καλό για τα παιδιά. Και γιατί είναι καλό για τα παιδιά, διότι αυτή η μεταλλική κατασκευή, αν προσέξατε, τώρα μιλάω ως αποτυχημένος μηχανικός, αλλά με συγχωρείτε, αλλά κάποια στιγμή, κάποια βασικά πράγματα, δεν τα ξέρω. Εγώ δεν είπα τέτοιο πράγμα. Όχι, εσείς δεν το είπατε, άλλοι το είπαν. Αυτά λοιπόν επάνω, η κατασκευή αυτή, έχει πτερίγια τα οποία μετακινούνται. Και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, δηλαδή, εάν είναι συννεφιά, τα πτερίγια αυτά, ανοίγουν για να μπορεί να μπαίνει ήλιος μέσα στις αίσθησες και να καταναλώνουμε λιγότερη ενέργεια. Εάν έχει πολύ ήλιο, τα πτερίγια αυτά, κλείνουν για να δημιουργείται σκιάς. Και επίσης, εάν βρέχει στα διαλύματα, επίσης μπορούν να κλείνουν αυτά τα πτερίγια, ούτως ώστε τα παιδιά να μπορούν να παίζουν σε αυτόν τον χώρο. Πιστέψτε με ότι όταν θα τελειώσει το σχολείο αυτό, η βιοκλιματική παρένβαση, η οποία θα έχει γίνει, θα είναι πρότυπη. Εξάλλου, αυτός ήταν και ο αρχικός λόγος. Εγώ ήμουνα τότε αντιδήμαρχος, όταν μελετήθηκε το έργο αυτό. Θα είναι πρότυπο για να μπορούν να εφαρμοστούν αυτές οι τακτικές. Έχει αργήσει. Εντάξει, θα τελειώσει. Τώρα βγαίνει, έχει βγει και το τρίτο υποέργο. Υπάρχει μειοδότης. Όταν υπογράψουμε τη σύμβαση, θα ξεκινήσει την κατασκευή. Ευελπιστούμε ότι θέλαμε να πιστεύουμε ότι το Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι. Λίγο δύσκολο για αρχαία Σεπτέμβριου, αλλά το αργότερο όμως, μέχρι τέλος των Χριστουγέννων, θα έχουμε τελειώσει. Για τα Διώδια και για την Καρβάλη, που λέτε ότι θα φυρώνουμε για να πάμε στην Καρβάλη, δεν είναι έτσι, διότι τα Διώδια που κάνουν αυτή τη στιγμή είναι τα πλευρικά. Δεν θα υπάρχουν με τοπικά Διώδια πλέον, διότι είναι ο καινούριος σχεδιασμός ότι στην είσοδο και έξοδο των Διωδίων, της Εθνικής, θα πληρώνει κάποιος ανάλογα με τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει. Αυτό τι σημαίνει ότι αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή, είναι μόνο το πλευρικό. Δεν χρειάζεται κάποιος στην Καρβάλη. Δήμαρχε, στο εργοστάσιο μπροστά, εκεί κόβουν τον δρόμο, αρχίζαν έργα. Μην κάνετε διάλογο, κύριε Ποτόια. Δεν θα είναι πάνω στην Εγνατία, στον δρόμο, ο οποίος υπάρχει από την κάτω πλευρά, την παλιά Εθνική, φυσικά και μπορούμε να πηγαίνουμε χωρίς να πληρώνουμε. Από κάτω, ναι, αλλά από πάνω θα πληρώσεις. Όποιος δεν θέλει να πληρώσεις, πάει από κάτω, κύριε Ποτόια. Γι' αυτό τους κάναμε τους δρόμους. Κύριε Ποτόια, παρακαλώ, μην επεμβαίνετε. Πρόεδρε, μόνο σε εμένα με βάει χέρι. Οι άλλοι που διακόπτουν με πολύ σεβασμό, εκεί δεν λέτε τίποτα. Προειδούμενα με σένα, Χρήστος. Το διαζώσεις στην Εδρύας, νομίζω, σας απάντησε, όχι νομίζω, σας απάντησε ο κύριος Πρόεδρος, για την συνάντηση του Ιθουπουργού με τον ομολογό του έγινε σε καθαρά διαλόγους και επιχειρηματικούς, αλλά και πολιτικούς. Συνεπώς, εάν θέλετε, την άποψή μου δεν σας βρίσκει σύμφωνο, αλλά τι να κάνουμε, έχουμε διαφορετική άποψη. Η Καβάλα πρέπει να γίνει κάποια στιγμή ένα κέντρο διαλόγου, ένα κέντρο συνάντησης, όπου το Υπουργείο Εξωτερικών θα χρησιμοποιεί την Καβάλα, για να γίνονται συναντήσεις, διότι είναι ακριβώς στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Όσο για το ψάροντες και άδοντες και για το σχολείο, το οποίο ήταν από την Τουρκία, μάλλον πρέπει να δώσουμε συγχαρητήρια στον κύριο Κακάρα και ξέρετε γιατί, διότι είναι και στο σχολείο από την Τουρκία που δέχθηκε διότι είναι πολύ μεγάλη υπόθεση να συμμετέχεις στην γιορτή σε ισαγωγικά του αντιπάλουση. Δηλαδή, το 1821 οι Τούρκοι τήθηκαν, η Οθωμανική Αυτοκρατορία τήθηκε από τους Έλληνες και τα παιδιά αυτά συμμετέχουν στις 200 χρόνια μάλλον πρέπει να τους γραβεύσουμε και να τους διπλύττουμε. Τώρα, για την ημέρα περιβάλλοντος και για μια σειρά από πολλά θέματα που μου θέσαμε. Η ΜΕΑ καταρχήν προχωράει, η Μονάδα Επιξεργασίας Απορριμάτων προχωράει και μάλιστα φεύγοντας από πολλά τρωτά τα οποία υπήρχαν στην προηγούμενη διακήρυξη και στην προηγούμενη μελέτη. Πολύ σύντομα θα γίνει η διακήρυξη του διαγωνισμού οπότε θα μπορεί σταδιακά να εκτελεστεί η Μονάδα Επιξεργασίας. Για την επέκταση του χειτή έχει ήδη υπογραφεί η σύμβαση. Ορίζουμε επιβλέποντες μηχανικούς για να μπορέσουν να ξεκινήσουν τα έργα των χειτήτων. Η ανακύκλωση, τα στοιχεία που έχουμε είναι συνέχεια ότι θεωρούσαν εκεί τι θεωρούν ότι η ανακύκλωση μπορεί να μας σώσει. Δεν είναι τα πράγματα έτσι διότι η ανακύκλωση σε όλη την Ελλάδα πάει με αργά βήματα. Και οι λόγοι είναι πολλοί που πάει. Εμείς όμως είμαστε ικανοποιημένοι με το ποσοστό αυτό της ανακύκλωσης συνεχώς ανεβαίνει και δεν μειώνεται. Επίσης, η διαχείριση των μπάζων. Ήδη ξέρετε ότι η διαχείριση των μπάζων πρέπει να γίνει από τους ίδιους θρηστημώτες. Οι οποίοι δεν μπορούν πλέον να πετάνε ανεξέλεγχτα τα μπάζα τους όπου να είναι. Παρόλα αυτό όμως δεν γίνεται. Όλοι ζούμε αυτό που είπατε, τις ανεξέλεγχτες χωματερές ότι πάνε πετάνε σε διάφορα σημεία. Αναγκαζόμαστε να πάμε να τα μαζέψουμε και τα μαζεύουμε αυτή τη στιγμή κάτω στο στρατόπεδο του Κοτσάλου. Ήδη κάνουμε διαγωνισμό, ετοιμάζουμε διαγωνισμό για να φύγουν όλα αυτά και να πάνε στα σημεία τα οποία προβλέπονται να πάνε αυτά τα μπάζα. Για τις αγροτικές συσκευασίες ήδη έχει γίνει, θα σας ενημερώσει και ο κ. Σταυρίδης, ήδη έχει γίνει ο διαγωνισμός, έχει γίνει ο χημιοδότης και μάλιστα έχει μαζέψει και την πρώτη φουτιά όσο έχουμε έτσι στον συσκευασίο. Για τη διαμάθ που λέτε, εντάξει σας έχω πει ότι θα γίνει ενημέρωση και θα γίνει κάποια στιγμή εγώ όμως δεν θεωρώ ότι η διαμάθ είναι αυτό που παρουσιάζεται ότι είναι το καρκίνωμα στην περιφέρεια κάπως έτσι λοιπόν παρουσιάζεται η διαμάθ μπορεί να έχει κάποιες αγγυλώσεις μπορεί να έχει πράγματα που πρέπει να διορθώσουμε όχι όμως ότι είναι και το καρκίνωμα της περιφέρειάς μας. Εξάλλου η διαχείριση των απορριμάτων προβλέπεται να γίνεται μέσα από τους φώζραν μέσα από τη διαμάθ. Επίσης και σε αυτό μια και αναφέρθηκα στα σκουπίδια για να μην ξαναγυρίζω σε αυτό ο κύριος Παπαδόπυλος είπε για την ένταξη του Δήμου γιατί εμείς πήραμε 8700 και αυτοί πήραν κοντά στα 4 εκατομμύρια. Κύριε Παπαδόπυλο δεν είναι εγώ παίρνω τόσα άρα πήρα λιγότερα από τους άλλους υπάρχει ένα σχεδιασμός και ο σχεδιασμός λοιπόν για τη διαχείριση των απορριμάτων είναι ότι εμείς τα οργανικά ο καφέ κάδος δηλαδή για τον οποίο παίρνουμε κάδους αγοράσουμε κάδους και απορριματοφόρο για να μπορούν να μεταφέρονται και επίσης είναι ο μισός δήμος και ο άλλος μισός παίρνει πλέον στο Αντώνης της Τρίτσις μαζεύονται αυτά και πηγαίνουν στη μονάρδα επεξεργασίας. Η καβάλα διαχειρίζεται τα οργανικά με την κοποστοποίηση η οποία θα γίνεται στην μέρα. Αυτός είναι ο λόγος που η καβάλα είχε μόνο για τα πράσινα και δεν είχε για τα οργανικά. Ενώ το παγκέο από το σχεδιασμό ο οποίος είχε γίνει από την προηγούμενη διοίκηση της Διαμάθ ήταν ότι το παγκέο θα κάνει κοποστοποίηση για να μην υπάρχει αυτή η μεταφορά θα κάνει την κοποστοποίηση στην περιοχή του που είναι δηλαδή αυτό που έγινε. Τώρα για να συνεχίσω λίγο για τον κύριο και επίσης σε αυτό που είπε η κυρία κυρία Ιωσπίδου να τελειώνουμε και με αυτό ότι ζήλεψε που γίνεται το έργο μεσδίτ στην Πελοπόννησο δεν χρειάζεται να το κάνουμε μεσδίτ εμείς έχει χρηματοδοτηθεί το έργο από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι από τα τελευταία έργα τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί από εκεί. Σε εμάς κυρία Ιωσπίδου για να μην ζηλεύετε πολύ εύκολα σε εμάς η διαχείριση θα είναι πιο φθηνή από την διαχείριση του σδίτ διότι αυτός που έχει πάρει το σδίτ πρέπει να βγάλει πέρα από την διαχείριση και το κόστος των χρημάτων που έχει βάλει η μονάδα επεξεργασίας. Εμείς λοιπόν αυτό που θα πληρώνουμε θα είναι μόνον η διαχείριση και αυτός θα είναι ο όρος όσοι μικρότερη τιμή βάλει δώσει κάποιος από το 40 ευρώ που είναι πολύ μικρή τιμή σε σχέση με ό,τι υπάρχει σε μονάδες επεξεργασίας ούτως ότι αυτός θα είναι ο κατασκευαστής. Αυτό το πράγμα. Για την βράβευση της τουριστικής προβολής δεν έχω να πω κάτι. Δεν θέλω, γιατί θα μου πείτε ότι είμαι κακεντρεχής. Εντάξει, είναι ένα βραβείο. Συγχαρητήρια λοιπόν για τη δουλειά την οποία έχουν κάνει. Γιατί Φιλιππώλεως, Μόμα και Χαλεπίου θα σας απαντήσει ο κύριος Ιακωβίδης και όπως για ό,τι υπάρχει γιατί αυτή τη στιγμή, όλες οι κακοτεχνίες είμαι σίγουρος ότι ο κύριος Ιακωβίδης να το είπε έτσι όπως θα σας εξηγήσει εξάλλου ο ίδιος αλλά αυτή τη στιγμή όμως με τα κερικά φαινόμενα τα οποία υπάρχουν ό,τι κακοτεχνία και ότι παλιά κατασκευή βλέπετε ότι αρχίζει και σκάει πλέον στα χέρια του δήμου. Γι' αυτό είμαστε εδώ. Είναι επώδυνο, διότι αναγκαζόμαστε και χάνουμε χρήματα από όλα αυτά και εκεί που θα μπορούσαμε να κάνουμε ασφαλτοστρώσεις και κάποια άλλα έργα αναγκαζόμαστε να κάνουμε αυτά τα έργα. Λοιπόν, τώρα όσο για την δημοτική αγορά και ότι αν θα πρέπει να στήσουμε σκαλοσχές όσο αποτυχημένος δήμαρχος και όσο αποτυχημένος μηχανικός και αν είμαι μπορώ να δω ποιο κομμάτι θέλει μία άμεση επισκευή μέχρι να τελειώσει η οριστική μελέτη. Και αυτό το βλέπουμε και με την κυρία Μπαρελίδου με την κυρία Μπαρελίδου η οποία είναι πολύ καλή μηχανικός αυτή σε αντίθεση με εμένα. Το βλέπουμε, λοιπόν, ώστε όπου υπάρχει η δυνατότητα να μπορέσει να αποκατασταθεί. Το θέμα όμως δεν είναι αν θα αποκαταστήσουμε κ. Ξανθόπουλε σε ένα δύο σημεία. Το θέμα είναι ότι αυτά τα σύνδερα τα οποία φαίνονται σε βάθος χρόνου θα δημιουργήσουν πρόβλημα. Αυτό, λοιπόν, το αποκαταστήσουμε με την μελέτη η οποία θα γίνει τόσο για την στατική ενίσχυση και αποκατάσταση των ζημιών που υπάρχουν όσο και με την όλη ανακένιση του χώρου. Όποιος έχει αντίθετα και δεν εννοώ για εσάς διότι εσείς πολύ καλά κάνετε και βάζετε το ερώτημα αλλά όσοι όμως οι οποίοι είχαν την τύχη της δημοτικής αγοράς επέρονται γι' αυτό που έχουν κάνει μάλλον θα πρέπει να ντρέπονται διότι δεν μπορεί η δημοτική αγορά να βάζει λίγα χρήματα κάθε χρόνο θα μπορούσαν να την είχαν συντηρήσει. Δεν μπορεί να είναι καλόδια από εδώ και από εκεί ανεξέλεγκτα και να θεωρούμε ότι η δημοτική αγορά θα δουλέψει και θα προσελκύσει κόσμου. Η προσπάθεια η οποία γίνεται γίνεται ακριβώς για να μπορέσει η δημοτική αγορά να αυξήσει τα έσοδα της και να είναι ισόφερος και των καταστηματικών και των δημοτών. Τώρα για το Ναυτικό Μουσείο δεν ξέρω τι εννοείτε ότι ο χώρος που δεν είναι τακτοποιημένος εντάξει υπάρχουν κάποιες ελλείψεις σίγουρα. Θέλει κλιματιστικά το έχουμε πει έχουμε συζητήσει με τον κ. Τζανάκο είναι ένα κόστος γύρω στις 6.000 ευρώ τις οποίες προσπαθούμε να βρούμε και για να προσθέσουμε κλιματιστικά αλλά και να επισκευάσουμε αυτά που υπάρχουν. Όσο για την ερώτηση νομίζω της κυρίας Φραντζεσκάκη ήταν ή δεν θυμάμαι ποιο. Ναι, της κυρίας Φραντζεσκάκη. Εγώ το έκανα, ναι. Γιατί δεν προβλήθηκε στην κυρία Βαμβή. Δεν μπορώ να απαντήσω εγώ. Το πρόγραμμα το έχουμε κάνει άλλοι. Ήταν μια εκατάσταση με όλα τα αξιοθέατα που έχουμε και διαλέξανε αυτά. Δεν είμαστε ως κοινοθέτης της Επιτροπής. Κύριε Δημαρχέ, να κάνω μια ερώτηση. Ζητώ συγγνώμη για τη διακοπή. Δηλαδή εσείς δώσατε μέσα στην εκατάσταση αυτή που υπάρχει και το Ναυτικό Μουσείο και αυτοί επιλέξανε και δεν το προβάλλανε. Είχε δηλαδή μέσα αλλά δεν το επιλέξανε. Εντάξει. Κύριε Γραμμένο, σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Μπορώ για 10 δεύτερα για το Ναυτικό Μουσείο να πω κάτι. Ναι κύριε Εξάφρον. Ευχαριστώ, ο προβληματισμός και δεν θα πω τίποτα δημόσια γιατί δεν θέλω να κάνω ζημιά. Όχι, θέλω να είμαι πολύ προσεδικός. Αυτό που είπα για τη θέση έχει να κάνει με τον χώρο που είναι εγκατεστημένο κατασκευή. Δεν λέω τίποτα άλλο, λέω για αυτό πρώτο και δεύτερο. Αυτό το οποίο έθεσα για τη λειτουργία του έχει να κάνει με τις φυσικές αναπτουργίες του κ. Τζανάκου. Τον είδα προχθές συζητώντας και μου είπε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Είχε κάποια βοηθότητα μέσω ενός προγράμματος. Έχει λήξει η σύμβαση του Κορτσιού αυτό από τι είπε. Είναι μόνος του και δεν βλέπει να έχει τη συμπαράσταση του δήμου με ποια έννοια. Έναν υπάλληλο, κάποιον άνθρωπο εκεί να τον λειτουργεί. Αν ο κ. Τζανάκος αύριο δεν μπορεί, το Ναυτικό Μουσείο κ. Δημαρκηθά είναι κλειστό. Από τα αναφερόμενα του κ. Τζανάκου πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο Ναυτικό Μουσείο. Στη χώρα μας. Αυτό είναι το προβληματισμό κατά τεσσαγό. Κύριε Ξανθόπλανο, να επιτρέπετε, γιατί αυτό ήταν λίγο παλαιότερο ότι πήγαινα από ένα πρόγραμμα. Αυτή τη στιγμή η Δημοφέρια, το Τύμα Πολιτισμού από τον Πιθαγόρα, στέλνει ένα άτομο, το οποίο είναι μόνιμο, όχι πάλληλος, στο Ναυτικό Μουσείο. Είναι δεχόμενο να χρειάζεται περισσότερα άτομα. Αυτό, όμως, θα το δούμε. Βλέπετε ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού παντού, διότι σε λίγο, παρ' όλες τις καταγγελίες τις οποίες γίνονται για τη Δημοτική Καπναποθήκη, πολύ σύντομα θα λειτουργήσει η Δημοτική Καπναποθήκη της αντίδρασης και σε στεναχώρια αυτών που κάνουν τις καταγγελίες. Επίσης, θα ήθελα να σας ενημερώσω, αν και δεν μου το έχετε βάλει ερώτημα, θέλω να σας ενημερώσω λίγο για τη Δημοτική Καπναποθήκη, εκτός, αν δεν θέλετε, διότι δεν μου έχει βάλει κανείς το ερώτημα, για να μην διάνουμε και λέμε ότι μας κατέβει στο κεφάλι. Και εκδέτουμε ανθρώπους, όχι τίποτα άλλο. Η μελέτη πειρασφάλειας είχε λήξει το 2017. Μέσα σε δύο μήνες πριν να γίνει η ανανέωση της άδειας, την οποία, παρεμπιπτόντως, είχα υπογράψει εγώ το 2013, όταν ήμουν δημοτικός σύμβουλος και αντιτύμαχος. Έπρεπε, λοιπόν, να ανανεωθεί. Δεν ανανεωθήκε διότι υπήρχε ένας όρος, στον οποίο έλεγε ότι τα ξύλινα μέρη πρέπει, πριν από την κάθε ανανέωση, να περνούνται με ένα ειδικό βερνίκι αντιπυρικό. Το οποίο, για να περαστεί σε όλη την καπναποφύκη, χρειάζονται πάνω από 100.000 για να μπορέσει να γίνει. Προφανώς, ήταν χρήματα που εκείνη την περίοδο δεν διέθεται η δημοθέλεια. Ή, σε τελική ανάλυση, τα χρήματα τα οποία, απ' ό,τι θυμάμαι, ήταν αρκετά αυτά που έδινε ο Δήμητρος... Τι είναι το Δήμο, Δήμαρχε, μη μπερδευόμαστε, συγγνώμη που παρεμβαίνω, αλλά ο Δήμος πρέπει να τα βάλει τα χρήματα. Δεν υπάρχει, κυρία Ιωσυφίδου, ο Δήμος και η δημοθέλεια. Και η δημοθέλεια είναι δήμος. Εάν δεν υπάρχει ο Δήμος, η δημοθέλεια δεν θα υπάρχει. Και επίσης... Κυρίες μας, συγγνώμη, 100.000 ευρώ, πώς θα υπογράψει ο εχάς, ο τε πρόεδρος της δημοθέλεια, ο δήμαρχος... Κυρία Ιωσυφίδου, είναι για λόγους. Λοιπόν, για να μην λέτε ό,τι θέλετε. Έχει παραχωρηθεί σε εσάς. Εσείς το εκμεταλλεύεστε. Λοιπόν... Όχι κυριότητα, κύριε Δήμαρχε. Απορρούσατε, λοιπόν... Κύριε Δήμαρχε, συγχωρείτε, κύριε Δήμαρχε, παρακαλώ. Παρακαλώ, ναι, ναι. Παρακαλώ να πάρει κάτω στον λόγο, αν δεν του το δώσω εγώ. Έχετε δίκιο, με συγχωρείτε. Εκείνοι, λοιπόν, την εποχή, δεν μπορέσαν να δώσουν τις εκατό χιλιάδες, για τους δικούς τους λόγους, για να είμαι πιο ευγενής. Δεν μπορούσαν να δώσουν τα χρήματα αυτά. Έκτοτε, ξανα... Όταν ανέλαβε η βιοίκηση επίσης, θέλω να σας πω ότι υπήρχε η Καπνέμπορη, ο Σύλλογος Καπνεμπόρων, κάνανε δωρεάν, στην πόλη, τη μουσιολογική μελέτη. Όταν, λοιπόν, αυτή η μουσιολογική μελέτη πήγε για έγκριση, αφού έγινε και πήγε στη νεοτέρον, υπήρχε το έγγραφο, το οποίο έλεγε ότι πρέπει να ξαναγίνει έλεγχος της ενεργητικής και παθητικής πειρασφάλειας, όπως και κάποια άλλα πράγματα. Το οποίο, όπως ξέρετε, και αυτό δεν έγινε. Και όταν αναλάβαμε τη βιοίκηση, προκηρήξαμε ένα διαγωνισμό, για να μπορέσει να γίνει. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, γίνεται ο έλεγχος της ενεργητικής και της παθητικής. Με τα λίγα χρήματα που έχουμε, τα οποία δεν δίνουμε στο RC Show, και τα δίνουμε για να μπορέσουμε να φτιάξουμε τις εγκαταστάσεις μας, να γίνουμε επιτέλους ανταγωνιστικοί, διότι δεν γινόμαστε ανταγωνιστικοί, κυρίες και κύριοι, με το RC Show. Δεν ξέρω τι προσφέρει στην πόλη, αλλά επειδή όμως έχουμε μάθει όλοι να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, ρωτήστε εμπορικό σύλλογο, ρωτήστε το επιμελητήριο, τι έχει προσφέρει στην πόλη οικονομικά, πέρα από τις καφετέριες οι οποίες δουλεύουν στις παραλίες. Λοιπόν, ρωτήστε. Εγώ τα λέω λίγο έξω από τα δόντια, εις βάρος μου φυσικά, αλλά δεν πειράζει, κάποτε πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά μας, με το όνομά τους. Και λοιπόν, αυτή τη στιγμή ο κ. Μούτιας δεν συμφωνεί, αλλά τι να κάνουμε, είναι ο καθένας έχει το δικό του τρόπο σκέψης. Και είναι πολύ χαμογελαστός, είναι καλό αυτό να είσαι χαμογελαστός. Λοιπόν, επίσης, αυτά λοιπόν για την πειρασφάλεια. Δεν γίνονται εκδηλώσεις μέσα. Οι εκδηλώσεις οι οποίες γίνονται είναι δηλαδή κάποιες εκθέσεις, οι οποίες είναι σε πολύ περιορισμένο χώρο και έχουν επαρθεί όλα τα μέτρα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το κτίριο είναι επικίνδυνο. Υπάρχουν οι πυροσβεστήρες, υπάρχει το δίχτυο πυρόσβεσης, όλα λειτουργούν κανονικά. Και αν θέλετε την άποψή μου, επειδή είχανε περαθεί τα ξύλα με το βερνίκι αυτό, το μόνο σημείο που χρειάζεται στην πραγματικότητα είναι οι σκάλες που υπάρχει αυτή η τριβή. Λοιπόν, κύριε Λαζαρίδη, για την λειτουργία στις λαϊκές αγορές, που μου είπατε, όπως το έχουν βάλει και άλλοι συνάδελφοι, καταρχήν η επιδίωξη δική μας είναι στην καλαμίτσα να παραμείνει η δεύτερη λαϊκή την οποία έχουμε κάνει, διότι πολύ σωστά είπατε ότι και εξυπηρετεί τους κατοίκους, αλλά και εξυπηρετεί όμως το κυκλουφοριακό της πόλης, που εκείνη τη μέρα υπάρχει ένα κομφούζιο στο κέντρο. Επίσης, έχει θέσει κάποια ρωτήματα στον κύριο Μουντζάκη, θα τα απαντήσει η κυρία Ιωσήφιδου. Για τα οικόπεδα, για τον καθαρισμό, προφανώς και όχι προφανώς, έχει γίνει λάθος τη διατύπωση. Ήταν μια διακήρυξη την οποίαν την βγάζανε κάθε χρόνο. Δεν το πρόσεξαν, δεν το προσέξαμε, σε τελική ανάλυση δεν χάθηκε και ο κόσμος, αλλά είναι αυτό που είπατε κύριε Γραμμέν, ότι έρχεται ο καθένας και κάνει τον ξύπνιο. Και έχω μια απορία για όλους αυτούς. Δεν έχουν να κάνουν δουλειά, διαβάζουν τις ανακοινώσεις του Δήμου για να δουν τι συμβαίνει. Τέλος πάντων, δικό τους θέμα. Πάντως, όντως, νομίζω ότι το έχουμε ξαναβγάλει. Βγάλαμε τη σωστή διακήρυξη για να μην υπάρχει αυτό τα 100 μέτρα, ότι πρέπει να καθαρίζει γύρω γύρω και την 100 μέτρα έξω από την πόλη, επειδή ο ξύπνις μας όμως είναι να αρχίζουν να καθαρίζονται τα οικόπεδα. Διότι ο Δήμος κάνει ήδη πολλές παρεμβάσεις, ακόμα και σε οικόπεδα που δεν γνωρίζουμε, γιατί υπάρχουν και οικόπεδα που είναι αγνώστου. Σε αυτά μπαίνουμε και τα καθαρίζουμε. Και στα υπόλοιπα, πέρα από την ανακοίνωση, τους ειδοποιούμε ότι είναι υποχρεωμένοι να πάνε να τα καθαρίσουν. Και θεωρώ ότι έχει γίνει μια πολύ καλή δουλειά μέσα στη πόλη, τόσο από τα χόρτα, άσχετα αν δεν μας βοηθάει ο καιρός, διότι βρέχει συνέχεια και μεγαλώνουν. Υπάρχουν περιοχές που έχουμε περάσει τέσσερις φορές μέχρι τώρα και τα χόρτα είναι πάλι εκεί που είναι. Αλλά στο κάτω κάτω γι' αυτό είμαστε για να κάνουμε αυτή την δουλειά. Για τους μπλε κάδρους στις παρκίδες το έχει ακούσει ο κύριος Σταυρίδης. Για να το δούμε. Κύριε Γουνελά, έχετε απόλυτο δίκιο για τους επινηδοτές. Είναι μια επένδυση. Είναι κάτι το οποίο ο θύμος έπρεπε να το κάνει εχθές. Ήδη έχουμε μιλήσει με τον κύριο Βακυρτζή και αφορμή και τι ήταν το περιστατικό αυτό που έγινε με τον παίκτη της Δανίας, όπου εκεί φαίνεται πόσο χρήσιμο είναι να υπάρχουν οι επινηδοτές. Αυτό που έχουμε πει είναι ότι αυτή τη στιγμή έχει κάνει ένα έλεγχο ο κύριος Βακυρτζής να δούμε σε πόσα γήπεδα υπάρχουν και σε πόσα δεν υπάρχουν για να μπουν. Και προχωράμε και περισσότερο ότι σε πρώτη φάση θα βάλουμε σε όλα τα συγκροτήματα, τα σχολικά, γυμνασίων και λυκείων. Διότι ώστε και εκεί, εάν γίνει κάτι, θα χρειαστεί να υπάρχουν για τους μαθητές. Έχετε απόλυτο δίκιο όμως και σας ευχαριστώ πολύ για την επισήμανση. Συγγνώμου σας διακόπτω. Επίσης να ξέρετε, πολύ σημαντικό είναι η εκπαίδευση. Ένας απευνηδοτής που δεν μπορεί κανείς να τον προσουδηθείς είναι ένας άνθρωπος στους απευνηδοτές σας. Έχετε απόλυτο δίκαιο ότι θα πρέπει να γίνουν και σεμινάρια, ούτως ώστε γιατί σωστό. Εάν δεν ξέρει κανείς να το χειρίζεται, είναι σαν να μην το έχουμε καθόλου. Λοιπόν, για το τένις θα σας απαντήσει ο κύριος Βακυρτζής, ο οποίος είναι εδώ, όσο για την συνεργασία του ΤΕΙ μου αρέσει η πρότασή σας, δηλαδή θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε, ούτως ώστε και γιατί όχι να βρεθούν και κάποιοι επενδυτές, ούτως ώστε και κάποιοι οποίοι ενδιαφέρονται να κάνουν γηπεδάκια, ούτως ώστε να κάνουν εκεί. Είναι πάντως πολύ καλή η πρότασή σας. Κύριε Σωτηριάδη, για τα τένις, είπαμε, θα σας απαντήσει πάλι ο κύριος Βακυρτζής. Όσο και για την κατάχρηση, διότι καταλαβαίνω είναι η επιστολή που έχουμε πάρει όλοι. Δεν ξέρω τι εννοεί ο καθένας κατάχρηση και δεν εννοώ σε εσάς. Κατάχρηση είναι που δώσαμε στο ΝΑΟΚ τα αποδητήρια. Κατάχρηση είναι που έχουμε δώσει σε κάποιες ομάδες αποδητήρια. Θα μου πείτε, κατάχρηση είναι όσοι έχουν μπει μέσα που δεν είναι ομάδες και χρησιμοποιούν χώρους και δεν πληρώνουν μίστομα, διότι οι αίθουσες αυτές πρέπει να παίρνουν λεφτά. Αυτό ήδη με κάποιους έχει γίνει. Θα σας ενημερώσει ο κύριος Βακυρτζής για αυτό το θέμα. Τώρα, όσο για το πάρκινγ στο κήπεδο του Ακτή Καραγιάννη που έχει γίνει, πρέπει να βρούμε ένα χώρο, και δεν λέω ότι πρέπει να συνεχιστεί, πρέπει να βρούμε ένα χώρο που τα μεγάλα οχήματα θα πρέπει να παρκάρουνε κάπου, διότι δεν μπορεί, πρέπει κάπου να τα παρκάρουνε. Δεν γίνεται να τα αφήνουνε στο πουθενά. Βλέπουμε και με την Καρβάλη μήπως υπάρχει αυτό ένα οικόπεδο, το οποίο το έχουν κάνει για αυτή τη δουλειά, κάτω από το εκκλησιακό χώρο, αν φυσικά συμφωνεί και η τοπική κοινωνία. Αλλιώς πρέπει να βρεθεί ένας χώρος για να μπορούν να παρκάρουνε. Το ίδιο πράγμα συμβαίνει και στον Αμυγδαλεώνα, όπου σε λίγο καιρό θα βάλω πεζοδρόμια, ούτως ώστε να μην μπορούν να παρκάρουνε στην είσοδο, όπως ερχόμαστε δηλαδή από τις Κρινίδες, στην είσοδο του Αμυγδαλεώνα που υπάρχει αυτό το χάλι με τα φορτηγά, όλα αυτά τα οποία παρκάρουνε σε εκείνο το σημείο. Αν με επιτρέπετε, επειδή δεν μου απαντήσατε για το χώρο του Ακόπη, που είναι περιφραγμένος για ποιο λόγο δεν τον αποδίδεται ο συντημότης μας και επίσης η μίστοση που υπήρχε εκεί είναι ενεργή, έχει καταγγελφεί, έχει λυθεί, έχει λήξει. Καμία μίστοση δεν έχει καταγγελφεί. Επίσης δεν πληρώνει, διότι αυτό το διάστημα δεν λειτουργεί. Άρα στην επός δεν μπορεί να πληρώνει μίστομα. Επίσης περιμένουμε να γίνει... Κοιτάξτε κύριε Ιωσφύδου. Πέρα από το, υπάρχει μια πόλη που έχει μια αξιοπρέπεια. Και η αξιοπρέπεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να έρθει με καουμπολίκι και με το έτσι θέλω και να κάνει ό,τι θέλει μέσα στην πόλη. Και να πάρουν το μονοπόλιο των πάρκινγκ. Διότι αυτό γίνεται αυτή τη στιγμή. Και δεν αναφέρομαι σε εσάς. Και αυτό που κάνουμε εσείς έχετε απόλυτο δίκιο. Αυτό είναι το δεύτερο που έχουμε στο μυαλό μας. Απλώς περιμένουμε, μας έχουνε ζαλίσει ότι η τροπολογία γίνεται. Όλο τι μελετάνε, προφανώς υπάρχουν και κάποια συμφέροντα από την άλλη πλευρά που πιέζουνε το Υπουργείο να μην κάνει την τροπολογία αυτή. Δηλαδή να μας δώσει περιθώριο τριών ετών μέχρι να μπορέσει να γίνει η σημειακή αλλαγή και αν μπορέσει να γίνει η σημειακή αλλαγή για να μπορεί να χρησιμοποιείται σαν πάτι. Αλλιώς υπάρχει στο μυαλό αυτό που έχετε πει και θα γίνει. Απλώς έχουμε δώσει ένα μικρό περιθώριο, μήπως εκτέλουν ψηφιστή τροπολογία οπότε και ο δήμος δεν χάσει έσοδα. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που υπάρχει η καθυστέρηση, κύριε Γιοσφύδου. Δεν γίνεται για κανένα άλλο λόγο. Κύριε Δήμαρχε, για την Επιτροπή Κυκλοφορίας δεν άκουσα. Κύριε, έχουμε ξεπεράσει τις δυο ώρες. Ναι, αλλά δεν άκουσα, δεν απαντήθηκε το ερώτημά μου. Όταν σέβεται από δέκα ερωτήματα... Για την Επιτροπή Κυκλοφορίας θα απαντήσω εγώ, όταν θα έρθει η ώρα. Εσύ είσαι υπεύθυνος, κύριε Μουντζάκη. Ναι. Μαρακαλώ, μην κάνετε διάλογο. Και όσο για την μελέτη σκοπιμότητας που είπε προηγουμένως ο κύριος Παπαδόπηλος, φυσικά και έχει κίνη, δεν ξέρουμε ακριβώς πόσο θα κοστίζει η κατασκευή, είναι στο περίπου το κόστος μιας τέτοιας κατασκευής ενός τριόροφου πάρκινγ, με 480 δέσεις, κοστίζει γύρω στα 8 εκατομμύρια. Αυτό είναι εκτίμηση όμως, δεν είναι η πραγματικότητα. Και επίσης, για να μπορέσει να βγει οικονομικά, χρειάζεται 1 ευρώ την ώρα. Αυτά λοιπόν θα σας τα δώσω, θα το συζητήσουμε, για να πάρουμε από φάσεις τι θέλουμε. Θέλουμε υπόγειο πάρκινγ. Εάν θέλουμε υπόγειο πάρκινγ, θα υποστούμε την τιμή, διότι ο δήμος δεν μπορεί να το κάνει μόνος του, αλλά δεν είναι μόνον αυτό, ότι για να μπορέσει να φύγει ένας επενδυτής και να κάνει ένα υπόγειο πάρκινγ, πρέπει να πάρει και την ελεγχόμενη σταθμεύση, η οποία θα είναι στα ίδια επίπεδα με το υπόγειο. Αλλά όμως αυτό θα το συζητήσουμε. Λοιπόν, να μη σας κουράζω άλλο, ο κύριος Ιακοβίδης να πάρει το λόγο. Το κύριο Σταύριο. Καλησπέρα και από μένα. Να βγάλουμε λίγο. Μερικά συγκυρωματικά στοιχεία στην ερώτηση του κυρίου Ξανθόπουλου. Η σύμβαση με τα φυτοφάρμακα τρέχει για 6.600 κιλά. Ήδη την προηγούμενη βδομάδα ήρθε ο ανάδοχος και πήρε τα 1.050 κιλά από όλες τις κοινότητες. Έχουνε τοποθετηθεί με την σύμφωνη γνώμη των προέδρων των τοπικών κάδη. Ξεχωριστεί με αυτοκόλλητο, το οποίο ενημερώνουν πως είναι μόνο για τα φυτοφάρμακα. Τρέχει αυτός ο διαγωνισμός και ανάλογα την πληροίτητα είναι και τακτά τα χρονικά διαστήματα του. Και αυτό δημιούργησε κάποιες ανησυχίες και πήρα τηλέφωνο του και τον προέδρο του της Καρβάλης. Για να δω γιατί πραγματικά με παρεξένευσε δεν υπάρχει. Στην Καρβάλη ή στον Χαλκερό κάποια πουτιά από φυτοφάρμακα εκτός κάποιοι συνδημότητες αν τα πέραξαν ανεξέλεγκτα και όχι στους κάδους. Στα ποσοστά ανακύκλωσης κάθε τρίμινο βγαίνει η σχετική ανακύνωση που βρισκόμαστε. Για να μην κουράσω πολύ, νομίζω μπορείτε τις σελίδες του Δήμου να το δείτε. Η διαφορά του πρώτου τρίμινου του 2019 με το τρίμινο αυτό είναι γύρω στους 7 τόνους πάνω στα ανακυκλώσιμα. Και να φανταστούμε πως η αγορά ήταν κλειστή χωρίς να υπάρχουν εμπορέματα, χωρίς να υπάρχουν οι κούρτες, οι διάφορες οι οποίες ανεβάζουν την ανακύκλωση. Για μία μικρή ενημέρωση φυσικά σε ένα λεπτό για τις ακτές. Ήδη ξεκινήσαμε και είναι έτοιμες από το παλιό μέχρι την Καρβάλη. Έχει μπει η Μπουλντόζα, έχει φέρει την Άμμος στη θέση της, έχει μπει ο ακτοκαθαριστής, έχει καθαρίσει όλες τις ακτές και να ξεκινήσω από την Καλαμίτσα. Έχει αδειάσει ήδη το λιμάνι και είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Έχει στρωθεί η Άμμος στην Καλαμίτσα, έχουν μπει οι ομπρέλες. Στη Ραψάνη έχει διαμορφωθεί ο χώρος ο οποίος ήταν πρόβλημα για όλη τη γειτονιά και για τον φίλο μου τον Σωτήρη που κάνει εκεί τον μπάνιο του. Έχουν φύγει τα σύρματα, τα πανιά, έχει καθαριστεί, έχει διαμορφωθεί η Άμμος, έχουν μπει οι ομπρέλες και το επόμενο στάδι να βάλουμε κάποιες δουσκέρες να εξυπηρετεί περισσότερο τον κόσμο. Και προχωράμε στο Περιγέλλι που είναι εργολάβος, τελειώνει τις εργασίες. Έχουν μπει και εκεί η Μπουλντόζα διαμόρφωσε την Άμμο όπως έπρεπε να είναι. Έχει καθαριστεί η ακτή, τελειώνει εργολάβος, καθαρίζεται, μπαίνει πια η μπλε σημαία ύστερα από πολύ καιρό, με την ελπίδα και του χρόνου να έχουμε και τις άλλες δύο. Πιστεύω είμαστε έτοιμοι αυτή τη εβδομάδα να υποδεχτούμε τον κόσμο στη θάλασσα, αρκεί φυσικά να στρώσει και λίγο ο καιρός. Σας ευχαριστώ. Ο κύριος Αγγελίδης θέλει λίγο να απαντήσει στον κύριο Παπά. Σπέρα κι από μένα σε όλους, θα ήθελα να ρωτήσω τον αγαπητό Βαγγέλη, τι ακριβώς εννοούσε, τι είδους ενημέρωση θα ήθελα και διεφρυνήσεις από τη Δημοφέλεια. Γιατί όσον αφορά αυτό το οποίο κατάλαβα για τον Κοσμόπολης, η επίσημη παρουσία θα γίνει αύριο, οπότε όλοι θα γνωρίζουμε τις εκδηλώσεις οι οποίες θα γίνουν. Αγαπητέ Βαγγέλη, τι ακριβώς ήθελες? Ακριβώς αυτό, Γερά Μπίντο, μα θέλουμε από τα ραδιόφωνα. Θέλουμε τα προβλήματα που έχει η Δημοφέλεια λόγω των καιρών. Και ποιο πιάνει η φιλοσοφία της φέτος να αντιμετωπίσει το θέμα που λέγεται διασκέδαση, ψυχαγωγία για το κοινό μέσα στο χαλοκαίρι. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, για να είμαστε όλοι ενήμεροι, για να κρίνουμε και το μέγεθος των εκδηλώσεων. Κύριε Παπά, αν μπορείτε να επαναλάβετε και δεν σας ακούσατε κάποιο κακό ήχο. Τώρα ακούγομαι? Ναι, ναι. Λέω ότι θα θέλαμε κάτι παραπάνω από αυτό που θα ανακοινώσετε αύριο. Θέλουμε να μας πείτε τα προβλήματα που αντιμετωπίσατε και πώς μέσα από αυτά τα προβλήματα βλέπετε να αντιμετωπίσετε την υποχρέωση που έχετε σαν Δημοφέλεια. Να αναπτύξετε μια σειρά από εκδηλώσεις, τηρουμένων των αναλογιών και των οικονομικών μέσα στο χαλοκαίρι. Και ποια είναι αυτή η φιλοσοφία. Για να ξέρουμε γιατί τα ραδιόφωνα μας έχουν τρελάνει εδώ πέρα για κιόγκα, μόγκα και όλα τα άλλα. Θέλουμε λίγο μια ανημέρωση για τη Δημοφέλεια και τη φιλοσοφία. Λοιπόν, όσον αφορά τις εκδηλώσεις πολιτιστικού περιοχωμένου οι οποίες είναι υπό την αιγίδα του Κοσμόπολης, όπως προανέφερα θα γίνει η επίσημη παρουσίαση αύριο στις 11. Το Κοσμόπολης εξακολουθεί ως δομή να έχει τις τρεις ενότητες τις οποίες γνωρίζαν από πέρσι. Δηλαδή αύριο θα ανακοινωθούν οι δράσεις πάντα σε βραχυπρόθεσμο επίθετο διότι δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη της πανδημίας και τη διαχείρισή της. Οπότε αύριο θα ανακοινωθεί το επίσημο πρόγραμμα του πρώτου κομματιού, το οποίο αφορά το Κοσμόπολης Home, για εκδηλώσεις που θα γίνουν σε μικρή κλίμακα στην Παναγία και στον Άγιο Νικόλαο. Αργότερα θα ανακοινωθεί το Cosmopolis World, το οποίο είναι το φεστιβάλ που φεύγει και από την Παναγία και οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην πόλη και στο παραλιακό μέτωπο. Βέβαια όπως αντιλαμβάνεστε μεγάλες μαζικές συναυλίες λόγω της διαχείρισης της πανδημίας δεν μπορούν να γίνουν. Και το τρίτο κομμάτι θα είναι το κομμάτι του Cosmopolis Festival, το οποίο επίσης θα ανακοινωθεί και θα έχουμε περισσότερες λεωτομέρειες αργότερα. Ένα άλλο κομμάτι το οποίο ενδιαφέρει και θα ήθελα επίσης να σας ανακοινώσω είναι το Cosmopolis Urban, το οποίο αφορά τον εμπορικό ιστό της πόλης, όπου κατά τη διάρκεια του χειμώνα που όλοι γνωρίζουμε πόσο πρόβλημα έχει η πόλη με την έννοια της λήψης εκδηλώσεων και πόσο νεκρή είναι ορισμένες φορές, ειδικά όταν η αγορά είναι ανοιχτή, σε συνεργασία με τους επιχειρηματίες της πόλης να γίνουν προσπάθειες εμπορικών συνεργειών με καλλιτεχνικά σχήματα και όχι μόνο, μουσικά, εικαστικές εκθέσεις, ούτως ώστε στους παζοδρόμους και στην αγορά της πόλης να δώσουμε μία κίνηση και μία ζωή, σε συνεργασία και με τους επιχειρηματίες ή της εστίασης ή όχι, ούτως ώστε να δημιουργηθεί και μία ατμόσφαιρα γιορτής στην πόλη μας ακόμα και το χειμώνα. Τώρα, όσον αφορά, κύριε Παπά, για κάτι που μου είπανε για Γιόγγι, επειδή ακούστηκαν κάποιες, διάβασα σε μία μερίδα τύπου κάτι, θα ήθελα να καισθάνομαι την υποχρέωση να ενημερώσω λίγο το Δημοτικό Συμβολείο, γιατί διάβασα ένα άρθρο σε μία εφημερίδα και άκουσα κάποια πράγματα σε ένα συγκεκριμένο ραντιόφωνο, το οποίο συνεχώς διασταυρώνει την αλήθεια και αναφέρεται σε πράγματα ανυπόστατα. Υπάρχει μία πρόθεση και μία στόχευση από πλευράς μου ως Προέδρο της Δημοφέλειας να γίνει μία εργασία στη Δημοφέλεια στον ταλεπορημένο αυτόν τον οργανισμό, μία εργασία η οποία αναφορά την καταγραφή των εργασιών της Δημοφέλειας αναδιεύθυση και συνολικά, με τις τεχνικές και λειτουργικές ανάγκες, τους υπάρχοντες πόρους και τους τρόπους χρήσης τους, την ανάλυση των οικονομικών του νομικού προσώπου, τα έσοδα και τα έξοδα, την οργάνωση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού, με καταγραφή θέσεων εργασίας, καθηκόντων, εμποδίων, σχέσεων με συναδέλφους, προϊσταμένους κλπ. Ο στόχος είναι να δοθεί η ευκαιρία στον ανθρώπινο δυναμικό για τη δημιουργία μιας εταιρικής κουλτούρας και συνεργασίας με την καλύτερη δυνατή σχέση μεταξύ των εργαζόμενων και την ανάπτυξη των ικανοτήτων, της παραγωγικότητας και της πρευθυνότητας όλων. Θεωρώ ότι το ανθρώπινο δυναμικό είναι το πολυτυρμότερο κεφάλαιο μιας επιχείρησης και στόχος μου είναι να αναβαθμιστεί και να δημιουργήσω συνθήκες εργασίας για όλους καλύτερες, ούτως ώστε να υπάρχει με καλύτερη συνεργασία και να παράξουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μέσα από αυτή τη μελέτη και μέσα από αυτή τη δουλειά, την οποία έχω στόχο, θα βοηθήσει αυτή η δουλειά, ώστε να χαρακτεί στο μέλλον ένα ουσιαστικό και εφικτό στρατηγικό πλάνο για το μέλλον της δημοφέλειας. Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε. Παρακαλώ. Θέλω λίγο 10 δευτερόλεπτο στον κύριο Αγγελίδη. Κύριε Αγγελίδη, πολύ πιθανόν αύριο, εάν πάτε στη συνέντευξη που θα είστε μόνος σας, γιατί από ό,τι γνωρίζω έχει βγει ένα δελτίο τύπου από τη δημοφέλεια φαντάζομαι, που λέει ότι αναβάλλει τη συνέντευξη τύπου για τον κοσμόπολης λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων αύριο και μεταθέτει την ημερομηνία για την Παρασκευή στις 11 το πρωί στις Καμάρες. Φαντάζομαι το γνωρίζετε, επειδή είπατε ότι αύριο είναι η συνέντευξη τύπου. Έχετε δίκιο εκπαραδρομήστε, επειδή είχε συμφωνηθεί να γίνει αύριο είπα για αύριο, έχετε δίκιο. Το τένις το τελευταίο διάστημα έχει μεγάλη άνοδο, παρουσιάζει μεγάλη άνοδο για δύο σημαντικούς λόγους, ο ένας σημαντικός λόγος είναι η διακρίση των δύο αθλητών το τελευταίο διάστημα, των μεγάλων αθλητών αυτόν που μας κάνουν περήφανος. Και ο δεύτερος λόγος είναι ότι την περίοδο της χαραντίνας το τένις είναι ένα άθλημα που δεν επηρεάστηκε καθόλου. Στην αντίθεση πολλοί αθλητές και αθλούμενοι ήταν ίσως ένας από τους λίγους τρόπους εκτόνωσης να αθληθούν το τένις. Τα παράπονα που υπήρξαν ήταν από κάποιους αθλούμενους οι οποίοι δεν μπορούσαν να βρουν καινές ώρες στα εκκήπεδα τένις τις ώρες κοινού, γιατί ήταν κατηλημμένες από τους συλλόγους. Υπήρξε επαφή με τους συλλόγους, υπήρξε κατανόηση, πιστεύω ότι το πρόβλημα πλέον έχει λυθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αυτό σε ό,τι αφορά το τένις. Όσο αφορά για την άλλη καταγγελία του Αθή Καραγιάννη, είναι μια καταγγελία που έγινε από έναν κύριο που αφορά κάποιες παραπορίσεις που έγιναν στην ομάδα του ROC. Θα απαντηθεί σύντομα από την αρμόδια υπηρεσία, αλλά θεωρώ ότι ήταν μια πολύ άδικη καταγγελία αυτή που έγινε, γιατί ο ROC είναι η ιστορικότερη ομάδα ποδοσφαίρων στην πόλη μας, της πόλης μας, και κάθε διοίκηση είναι υπεύθυνη και πρέπει βασικά να βοηθάει στην ομαλή λειτουργία αυτής της ομάδας. Το καθήκον πιστεύω της κάθε διοίκησης είναι να λύνει τα προβλήματα της ομάδας στο ΑΟΚ και όχι να τη δυσκολεύει, να τη φέρνει δυσκολίες. Επίσης με την ευκαιρία να συγχαρώ και τον κύριο Δελικάρη για την άνοδο της ομάδος και τον οργανισμό του ΑΟΚ. Είμαστε όλοι περήφανοι για την ομάδα μου. Καλησπέρα. Καλησπέρα και από μένα. Θα ήθελα καταρκείν να σχολιάσω το θέμα της διάνυξης και των δύο κατευθύσεων στο παλιό νοσοκομείο. Νομίζω, κύριε Παπά, ότι η ομαλοποίηση έρχεται σταδιακά. Πρέπει να συνηθίσουν οι συμπολίτες μας να χρησιμοποιούν και τις δύο κατευθύσεις αυτόν τον δρόμο. Έχει μειωθεί πάρα πολύ η επιβάρυνση και της Σαπέων και της Κολοκοτρώνη. Και θα πρέπει να τονίσω εδώ ότι εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια για να έχουμε ευρύ πλάτος και στις δύο κατευθύσεις και στα εκατοστά ακόμη, θα πρέπει να το πω, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο ευκαιρής η κίνηση μεγάλων τροχοφόρων. Νομίζω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν σας έχει τεθεί κάποιο σχόλιο θα θέλα να το ακούσω, θα θέλα να το συζητήσουμε, μήπως και οφείλεται σε κάποιο άλλο λόγο και όχι στο πλάτος των λωρίδων κυκλοφορίας. Έτσι πιστεύω κι εγώ. Δεν ξέρω από πού προέκυψε το έναυσμα της παρατήρησης. Τώρα, όσον αφορά την Φιλιπουπόλεως και το σχόλιο που έκανα έναντι κάποιου άλλου σχολείου, εγώ θεωρώ τον κ. Ξανθόπουλο έμπειρο, ώστε να μη μεταφέρει από σπασματικές δηλώσεις τρίτων, τέταρτων ή πέμπτων σχολείων. Αυτό που θέλω πραγματικά να πω είναι ότι είναι σκόπιμο που είναι κλειστή η Φιλιπουπόλεως. Και θα θέλα και από κοντά να τον ενημερώσω ακόμη περισσότερο. Υπάρχει λόγος και θα πρέπει να αρθεί για να είμαστε συνεπείς στην υποχρέωση που έχουμε να έχουμε ασφαλείς δρόμους. Η Φιλιπουπόλεως, άλλωστε, είναι ένας δρόμος που χρησιμοποιείται από πέντε κατοικίες, οι οποίες εξυπηρετούνται άνοτα την περίοδο αυτή από την Χαλεπίου και τις άλλες εξόδους που έχει. Μη θεωρούμε και μη διωγώνουμε την μειωμένη γνώση και αντίληψη που έχουν οι συνδημότες μας ότι δεν κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Σας υπόσχομαι ότι είναι πάρα πολύ σωστή αυτή η προσέγγιση. Και πάλι επαναλαμβάνω ο κ. Ξανθόπουλος θα ήθελα να έχει την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε λίγο από κοντά. Έχω και ένα βίντεάκι να του δείξω να ενημερωθεί ως ο Μπορικαλίτα. Για το θέμα της Επιτροπής Κυκλοφορίας θα ήθελα να προσθέσω ένα, μια και ο κ. Αρμόδιος αντιδήμαρχος θα το σχολιάσει. Ότι κάνουμε ό,τι μπορούμε να έχουμε πυκνές λειτουργίες της Επιτροπής Κυκλοφορίας για να έχουμε πυκνότερα και λιγότερα θέματα. Πυκνότερες συνενδριάσεις, λιγότερα θέματα. Η τελευταία φορά ήταν πάρα πολύ πολλά, δημιουργήθηκαν και κανένα δυο σημεία εκμής και εντάσεων και πέσαμε πολύ πίσω στους χρόνους που έπρεπε να προχωρήσουμε. Αυτό προσπαθούμε. Εκτιμίστε το γεγονός ότι και ο κορωνοϊός μας καθυστέρησε πάρα πολύ σε αυτό και ότι έχουμε πληρωσμένο προσωπικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε αυτά, διότι ο υπεύθυνος της Επιτροπής Κυκλοφορίας είναι και επιβλέπον, μελετητής και πάρα πολλά άλλα. Αλλά τον Οκτώβριο, κύριε Δημαρχε... Όχι Οκτώβριο. Πότε? Όχι, έχει ένα τρίμινο που ασχοληθήκαμε με το τελευταίο μεγάλο πρόγραμμα πενήντα υποθέσεων που αντιμετώπισε η Επιτροπή Κυκλοφορίας. Όχι Οκτώβριο. Ασφαλώς πολύ καθυστερημένα, σε αυτό συμφωνώ. Δεν θέλω να κάνω διάλογο, άλλη ώρα. Ευχαριστώ πολύ. Αν υπάρχει κάποιο τεχνικό θέμα που δεν απαντήθηκε θα παρακαλούσα να... ΟΚ, ευχαριστώ. Μπορώ να συνεχίσω εγώ? Σαφσεόσα είπε ο κύριος Ιακοβίδης για την Επιτροπή Κυκλοφορίας και Προσβασιμότητας. Η αλήθεια είναι ότι συνενδριάζει δύο με τρεις φορές το χρόνο. Έτσι γίνονταν και με τις προηγούμενες διοικήσεις. Και το κακό είναι ότι κάθε φορά που συνενδριάζει έχει και πάρα πολλές υποθέσεις. Η κυρία Δαγκή λοιπόν για κάθε υπόθεση θα πρέπει να κάνει και μια μελέτη. Απαιτεί πολύ χρόνο. Επίσης είχαμε την ατυχία στα τελευταία 35 θέματα που περάσαμε, σε ένα από αυτά να γίνει ένσταση και να καθυστερίσουμε έτσι στην ολοποίηση όλων των άλλων. Τώρα για να απαντήσω στην κυρία Φραντζεσκακή να πω ότι πρώτον, για τα σκυλιά κυρία Φραντζεσκάκη. Είναι αλήθεια ότι εκεί στην Νέα Πολή υπάρχουν δύο ομάδες με σκύλους. Πολλές φορές ενώνονται αυτές οι δύο ομάδες και τότε το πρόβλημα εκεί είναι το μεγαλύτερο. Το τελευταίο χρονικό διάστημα μετά από καταγγελίες που είχαμε, γιατί μόνο μετά από καταγγελίες μπορούμε να πάρουμε ένα σκύλο και να τον πάμε στο κοινοκομείο να κάνουμε τον γιατρικό του έλεγχο και αφού μήνει δύο μήνες είτε στο κοινοκομείο είτε στο καδαφύγιο, η πενταμελής επιτροπή να αποφασίσει πού θα τον αφήσουμε πάλι. Είπα λοιπόν ότι πήραμε δύο σκυλιά, έγινε ο έλεγχος αυτών των σκύλων, θα περάσει ένα χρονικό διάστημα, θα πρέπει όμως πάλι αυτά να επιστρέψουν στο χώρο από τον οποίο τα πήραμε. Και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Τόσο στο καταφύγιο όσο και στο κοινοκομείο δεν υπάρχει χώρος για να μπορέσουμε να μαζέψουμε όλα τα αντέσποτα σκυλιά και δεν το θέλουμε γι' αυτό αλλά και δεν μπορούμε να το κάνουμε κιόλας. Ίσως το καινούριο καταφύγιο που θα δημιουργήσουμε και το καινούριο κοινοκομείο να μας βοηθήσει να περισιλέξουμε λίγο περισσότερα σκυλιά δεν γίνεται όμως κάτι καλύτερο από αυτό. Μπορώ λίγο να σας διακόψω. Με τις υιοθεσίες και με τις στηρώσεις να μειώσουμε αυτό τον αριθμό των αντέσποτων σκύλων. Το θέμα είναι ότι πραγματικά ορμήσανε σε παιδιά, δεν ήθελα να το πω, αυτό αναγκάζουμε τώρα από τα λεγόμενά σας, γιατί είπατε για τις καταγγελίες, ορμήσανε σε παιδιά τα οποία φεύγανε πραγματικά από το σπίτι μου εκείνη την ώρα γι' αυτό και το ξέρω και τα είδα και με τα μάτια μου όλα αυτά. Οπότε καταλαβαίνετε αυτό. Σας πιστεύω και μένουμε πάντοτε στις καταγγελίες. Τι άλλο έχουμε για τα αυτοκίνητα. Για τα αυτοκίνητα το τελευταίο χρονικό διάστημα, να το πω διαφορετικά, από τότε που ξαναξεκίνησε να λειτουργεί η δημοτική αστυνομία είχαμε 1200 υποθέσεις με εγκατελειμμένα αυτοκίνητα. Το τελευταίο χρόνο ασχοληθήκαμε με 200 εγκατελειμμένα οχήματα. Τα περισσότερα από τα οποία έφυγαν κάποια τα πήραν οι κληδιοκτήτες και τα έπαναν σε ιδιωτικό χώρο. Που έτσι θα έπρεπε να γίνονταν από την αρχή. Τι γίνεται τώρα. Πρέπει να περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που ανακαλύπτουμε ένα εγκατελειμμένο όχημα είτε μας πληροφορεί κάποιος για ένα εγκατελειμμένο όχημα πρέπει να περάσουν 90 μέρες. Αυτό γίνεται. Το γνωρίζω αυτό κύριε. Και καθημερινά συλλέχουμε πληροφορίες έτσι στο τέλος κάθε μήνα να γίνεται η περισσολογή κάποιων αυτοκίνητων να μαζεύουμε δηλαδή αυτά τα αυτοκίνητα και να τα πηγαίνουμε προς καταστροφή. Η αλήθεια είναι ότι τώρα με την πανδημία τα εγκατελειμμένα αυτοκίνητα έχουν γίνει πολύ περισσότερα. Θα πρέπει όμως για να επέμβει ο δήμος να μην υπάρχει πινακίδα επάνω στο αυτοκίνητο. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Για να πάω τώρα λίγο να πω και για την λαϊκή αγορά να πω ότι η λαϊκή αγορά στην Καλαμίτσα είναι ένα δημιούργημα της πανδημίας. Είναι μια παράλληλη αγορά η οποία δημιουργήθηκε στηρίχτηκε και από τους παραγουγούς αλλά και από το δήμο αλλά έχει μερουμηνία λήξης. Αυτή η μερουμηνία λήξης είναι όταν τελειώσει η πανδημία. Εμείς σαν δήμος είδαμε ότι η περιοχή εκεί μπορεί να στηρίξει μία ακόμη λαϊκή. Γίνεται λοιπόν μια προσπάθεια σε συνερνόηση με όλους όσους εμπλέκονται στη λαϊκή αγορά της Καβάλας να δημιουργήσουμε μια λαϊκή αγορά εκεί. Θα δούμε με ποιον τρόπο. Θα βρεθεί κάποιος τρόπος. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αν ζητήσουν σε αυτήν την καινούργια λαϊκή να συμμετέχουν όλοι. Εκεί δεν υπάρχει ο χώρος. Θα δούμε τώρα τι τρόπο θα βρούμε για να έχουμε μια μόνιμη λαϊκή αγορά και στην Καλαμίτσα. Αυτή τη στιγμή κάναμε ένα ξεκαθάρισμα με τις άδειες κυρία Ιωσιφίδο. Υπάρχουν 30 άδειες εμπόρων φρούτων. Υπάρχουν 160 άδειες παραγωγών. Η παραγωγή είναι εποχιακή και μόνιμη. Υπάρχουν και 80 άδειες εμπόρων που εμπορεύονται ρούχα. Όλοι αυτοί είναι 270. Η ανάπτυξη του πάνκου τους μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον παλιό κανονισμό ήταν 280 για τους παραγωγούς και 380 για τους εμπόρους γενικά. Κάνουμε μια προσπάθεια βλέποντας ότι από τη στιγμή που μειώθηκαν οι άδειες ως των δραστηριοποιούντες στη λαϊκή αγορά της Καβάλλας να τους δώσουμε περισσότερα μέτρα. Η αλήθεια είναι ότι ο κανονισμός τελείωσε. Πέρασε από το τοπικό συμβούλιο. Μας ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχους στη λαϊκή αγορά της Καβάλλας για ένα μικρόχρονικό διάστημα να σταματήσουμε να το παγώσουμε γιατί θα απασχολούσε περισσότερο το τι θα γίνεται με το νέο νομοσχέδιο το οποίο ήταν να φέρει τα πάνω κάτω στις λαϊκές αγορές. Αυτό το νομοσχέδιο που προωθούσε το Υπουργείο. Αυτή τη στιγμή βλέπω ότι έχουν ηρεμήσει τα πράγματα και πάλι σε συνενόηση μαζί τους είμαστε έτοιμοι να φέρουμε στην ποιότητα ζωής και μετά στο Δημοτικό Συμβούλιο τον κανονισμό της λαϊκής αγοράς. Υπάρχει όμως μια μικρή διαφορά. Όλα τα έχουμε τακτοποιήσει, να το πω έτσι, τόσο ισαγωγικών εκτός από το μισό μέτρο παραπάνω που ζητάνε οι έμποροι των φρούτων σε βάρος, να το πω έτσι, των παραγωγών. Αλλά και αυτό είναι κάτι το οποίο θα συζητήσουμε. Εμείς, σαν διαπαραταξιακή, έχουμε πάρει τη δική μας απόφαση. Όταν θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο θα αποφασίσετε εσείς για το τι θα γίνει. Σας ευχαριστώ. Κύριε Μουτσάκη, ο κ. Προμούσας. Καλησπέρα και από μένα. Να απαντήσω αρχικά σε ένα ερώτημα που έθισε ο κ. Καλαγκαρίδης εναφορικά με την υποστελέχωση κάποιων τμήματων και κυρίως αυτό το τίμα τους εισόδων, και το τίμα τους μισοδοσίας. Σαφώς είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει. Οφείλται κυρίως στην αξιοποίηση της κινητικότητας από κάποιους υπαλληλούς που το έχουν κάνει ήδη και που θα συνεχίσουν να το κάνουν κάποιοι άλλοι. Ωστόσο δεν έχουμε μείνει στον προβληματισμό. Έχουμε κάνει αρκετές επαφές, έχουμε κάνει συζητήσεις με οι υπαλληλούς προκειμένου να τους μετακινήσουμε στο τίμα ταυτά. Υπάρχει μια άρνηση από όλους αυτούς τους υπαλληλούς με τους οποίους είχαν επαφή και σε αυτό αναφέρονταν πριν ο δήμαρχος. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις όσον αφορά για παράδειγμα την αντιάρθρωση και την συνένωση τμήματων, αλλά έχουμε κάνει ήδη και κάποιες σημαντικές κινήσεις. Ανακατέψαμε την τράπουλα, κάναμε μια ανακατονομή των αρμοειδιωτήτων, ενισχύσαμε τα έσοδα με ένα άτομα από τα καταστήματα, με ένα άτομα από το ταμείο, δώσαμε αρμοδιώτες και σε άλλους υπαλληλούς. Θεωρώ ότι δεν αρκούν αυτά, αν με ρωτάνε αν είμαι κανοπημένος, όχι δεν είμαι κανοπημένος, έχω πάρα πολλά να κάνω στο τύμα σόδου και δυστυχώς δυσκολευόμαστε. Όσον αφορά το τύμα μισοδοσίας σε σχετικό και με τις υποστρεπτικές υπηρεσίες, αυτοί είμαστε κοντά στο να φέρουμε ένα άτομο στο τύμα μισοδοσίας, το οποίο φυσικά και θα εκτελευτεί. Το τύμα το οποίο θεωρώ ότι είναι αδικημένο αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να το στηρίξουμε, είναι το τύμα προοριθειών. Το προβληματισμό του για έναν διαγωνισμό με τους αναπαρουσσότες, ο οποίος ο συγχειρισμός του κ. Παπαδόπουλου είναι ότι έγινε με τρόπο επιλεκτικό, με σύντομες διαδικασίες. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω πού πηγάζει όλο αυτό. Φανώς γνωρίζω πού πηγάζει και είναι λαθασμένη η πληροφόρηση που έχει και πρέπει να πω τον εκθέτει καιόλας γιατί είναι αναλυτές και πάνω απ' όλα όμως προσβάλλει τους ανθρώπους αυτούς στο τύμα προοριθειών οι οποίοι κάνουν μια εξαιρετική δουλειά. Όλοι γνωρίζετε ότι έχει αλλάξει η νομοθεσία με την ευαγωστή κάρυψη, έχει αλλάξει όλη η διαδικασία, έχει αλλάξει όλος ο τρόπος, έχουν αλλάξει το υλικό που χρησιμοποιούμε, οξοπλισμός, τα σκάφη, πραγματικά είναι μια πολύ σημαντική προσφάθεια, ο δήμος κατάφερε να έχει τα χρήματα που χρειάζονται και από εκεί πέρα ξεκίνησε η διαδικασία για την ευαγωστή κολλήψη. Ανέβηκε στο ΕΣΙΔΙΣ ο διαγωνισμός, δημόσιο διαγωνισμός, σύμφωνα με τον όμο πρέπει να είναι 15 μέρες, πρέπει να σας πω και η Παπαδόκουλα ότι ο διαγωνισμός ήταν 17 μέρες στον αέρα, γιατί είχε μας λαβήσει και ένα σαρατοκύριακο, και ως εκθάμβατος, 40 λεπτά πριν τη λήξη του διαγωνισμού, κάποιος υπαγγελματίας έκανε μια έσταση, αλλά δεν την έκανε μέσα στο ΕΣΙΔΙΣ, γιατί δεν είχε λάβει καν μέρα στο διαγωνισμό, την έκανε με ένα email στο οποίο ζητούσε σχεστικά παράταση της διαδικασίας. Ξέρετε ότι πολύ καλά, για να δοθεί παράταση, πρέπει να υπάρχει πάρα πολύ σημαντικός λόγος. Ο λόγος που αποκαλέστηκε είναι ότι το είδε στις 4 σέκτου, ενώ πρέπει να σας πω ότι ο διαγωνισμός ήταν στον αέρα από τις 21 Μαΐου, δεν αυσταθεί κάτι τέτοιο, αλλά καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι εντελώς ανυπόστατο. Πρέπει να πω κλείνοντας, και να μην σας κουράζω όλο, ότι σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή εγκρίναμε τα πρακτικά περί αποσφράσης φακέλων, περί ελεύθερη δικαιολογική και τα λοιπά, πέρα στο θέμα, από τον αγαπητό συνάδελφο που σας υπροσπήκε, δεν είχαμε κάποια αίσθηση του θέματος και πραγματικά αναρωτιέμαι πώς εσείς καθ' νικά δημιουργήσετε ένα θέμα εκ των ΟΚΑΝΕΣ. Αυτά είχα να πω. Σας ευχαριστώ. Καλησπέρα και από εμένα. Η ΔΕΙΑ Καβάλας όπως και όλες οι ΔΕΙΑ της χώρας λειτουργούν σύμφωνα με το 1969-80. Αυτός ορίζει δετά κύριε Βέρο λοιπόν σε ποιούς πηγαίνει η πρόσκληση, σε ποιούς πηγαίνουν οι εισηγήσεις. Μόνο στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΙΑΚ. Για να καταλάβετε, ούτε στο δήμαρχο δεν στέλνονται τα θέματα και οι εισηγήσεις του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΙΑΚ. Αφού είπατε ότι η προηγούμενη διοίκηση σας έδινε τα θέματα και τις εισηγήσεις, νομίζω ότι δεν είναι αλήθεια. Μορίζω ότι μέλη που ήταν στο ΔΕΙΑΚ στην προηγούμενη διοίκηση θα πήχαν από το διοικητικό συμβούλιο, επειδή ακριβώς δεν τους δινόταν τα θέματα και οι εισηγήσεις από τα διοικητικά συμβούλια. Ό,τι ενημέρωση θέλετε παρόλα αυτά, είμαι εδώ. Είμαι στην υπηρεσία συνεχώς, όποτε θέλετε. Κρίνουμε ένα ραντεβού, έρχεστε και έχετε ό,τι ενημέρωση θέλετε, όχι μόνο εσείς, όποιος θέλει από το διοικητικό συμβούλιο, εννοείται. Πρόεδρε θα παρακαλέσω πολύ και αναφέρουμε σε σας κύριε Χρόνη, ζητάω συγγνώμη κύριε Επεφάνη, αλλά θα πρέπει να ανακαλέσετε αυτό που ήταν. Να αποκαλείτε ψευτεί. Όχι, όχι. Λέω ότι δεν το πιστεύω τουλος πάντων. Αν ισχύει, ακούστε με λίγο, θα ήταν τραγελαφικό τουλάχιστον... Ο νόμος είναι υπεράνω του δημοτικού συμβουλίου. Εδώ ένα δημοτικό συμβούλιο είναι ανοιχτό, ανοιχτό στο κοινό, στέλνει σε όλα τα μέσα, είναι λογικό να στέλνει σε όλα τα μέσα, γιατί έτσι ενημερώνονται οι συμπολίτες μας, πως θα ενημερωθούν αλλιώς. Διότι ο κάθε συμπολίτης μας έχει το δικαίωμα, όχι μόνο για τις αποφάσεις του δημο, αλλά και των νομικών προσώπων και των δημοτικών επιχειρήσεων, είτε έχει άμεσο είτε έμεσο ένομο συφέρον, θα πρέπει να γνωρίζει για τις αποφάσεις. Είναι δυνατόν ένας επικεφαλής, μια παράταξη ολόκληρη, ή οποιοσδήποτε δημοτικός σύμβουλος, να μην γνωρίζει για το τι αποφάσεις παίρνει η ΔΕΙΑΚ. Αν συνεχίσετε αυτό από το επόμενο, χωρίς να θεωρηθεί απειλή, αγαπητέ κύριε Επεφάνι, πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, θα αναγκαστούμε να βάζουμε σωριδών ερωτήματα και μην μας λέτε ότι δεν μας παίρνει ο χρόνος μετά. Καταλαβαίνετε ότι το θέλουμε για να διευκολύνουμε. Γιατί γελάτε κύριε Χρόνη, είναι για να γελάτε αυτά που σας λέω? Γιατί δεν μ' ακούτε κύριε Βέρο, γι' αυτό. Δεν μ' ακούτε, ειλικρινά. Να σας ακούω ό,τι ενημέρωση θέλετε. Αυτό μου λέτε τώρα. Όχι, όχι. Κύριε Πρόεδρε, σας λέω κύριε Βέρο, εσείς που δείχνετε ιδιαίτερη την πολατρία στους νόμους, ότι υπάρχει ένας νόμος σύμφωνα με τον οποίο λειτουργεί η ιδέα και της χαβάλας όλης της χώρας, αυτό σας λέω. Σας είπα επίσης, ό,τι ενημέρωση θέλετε, είμαι εδώ, είναι εδώ κυπρισιακοί παράκοντες να σας την παρέχουν, πώς το λένε, αφιδός. Πριν σας είπα ότι δεν πιστεύω ότι σας δίναν τα θέματα. Θα ήταν τραγελαθικό να στέλνει θέματα ο προηγούμενος πρόεδρος της ΔΙΑ στους επικεφαλείς των παρατάξεων και όχι στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Παρ' όλα αυτά, αν όντως γινόταν, θα σας παρακαλέσω, στείλτε μου αύριο κιόλας, με ένα email... Επιτρέψτε μου λίγο. Αφήστε με να μιλήσω. Θα πεθυθώ σε άλλες παρατάξεις. Αυτό μου κάνετε τώρα. Αφήστε με να μιλήσω όμως. Θα πεθυθώ σε άλλες παρατάξεις και θα κάνω τα θέματα. Αυτό μου λέτε πώς να κάνω δηλαδή. Αφήστε με να μιλήσω. Σας είπα ότι θέλετε, ό,τι ενημέρωση θέλετε, είμαστε εδώ να σας την παρέχουμε, και εγώ και οι κυπρισιακοί. Δεν σας είπα να απευθύνεστε αλλού. Θα είναι λάθος να σας στείλουν τις συγκύσεις. Αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχουν μέσα στα θέματα, ζητήματα προσωπικών δεδομένων. Δεν μπορούν να σας δοθούν. Απαγορεύεται. Σας αρέσει, δεν σας αρέσει, μου αρέσει, δεν μου αρέσει. Τι να κάνουμε τώρα. Υπάρχει μια νομοθεσία που έχουν υποχρεώσει να ακολουθήσουμε. Παρ' όλα αυτά, ό,τι θέλετε σας λέω, είμαστε εδώ και εγώ, και οι κυπρισιακοί της ΔΕΙΑΚ, και ό,τι θέλετε να ανημερωθείτε. Προσωπικά δεδομένα δεν είναι για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, είναι μόνο για αυτούς που είναι εκτός. Σαφώς και όχι, εννοείτε. Αν ακολουθούν τα προσωπικά δεδομένα σε εμένα, τι λέτε κύριε Χρόνη τώρα, ή στον οποιοδήποτε δημοτικό σύμβουλο. Δηλαδή προσωπικά δεδομένα δεν είναι για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Όχι, σας λέω. Προτήστε ένα νομικό. Όχι. Για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν υπάρχουν προσωπικά δεδομένα. Έχουν υποχρέωση τα μέλη να γνωρίζουν όλα τα στοιχεία. Δεν μπορείς ούτε να κάνεις τα αρχικά του ονόματος να βάλεις. Παρ' όλα αυτά, σας παρακαλώ, στείλτε μου τις εισηγήσεις από την προηγούμενη διοίκηση από ένα διοικητικό συμβουλείο. Μου ζητάτε δηλαδή τώρα να γυρίσω 6-7 χρόνια πίσω, αν υπάρχουν εισηγήσεις, αυτό που ζητάτε. Και ξέρετε πολύ καλά ότι ηλεκτρονικά... Σας αφαιρώ τον λόγο, κύριε Δέρο, δεν είναι κατάσταση αυτή. Κύριε Χρόνη, ολοκληρώσατε? Ναι, Πρόεδρε, ευχαριστώ. Ωραία. Κύριε Δήμαρχε, νομίζω πως έχουν ολοκληρωθεί οι απαντήσεις. Μπορούμε επιτέλους να προχωρήσουμε. Μετά από 2,5 ώρες εκτός ημερησίας. Ελπίζω σύντομα να επανέλθουμε στα διαζώσεις, για να μπει λίγη τάξη, γιατί το παρακάνουμε τελευταία εδώ πέρα. Και, ναι, η ευθύνη είναι δική μου. Λοιπόν, προχωρούμε στο πρώτο έκτακτο θέμα, το οποίο αφορά αντιλήψη απόφασης για ανακήρυξη της Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Ακελαρωπούλου, σε επίτιμη Δημότη Δήμου Καβάλας. Πρόεδρε! Επί της διαδικασίας λίγο, Νίκο, μου επιτρέπεις λίγο. Νίκο, μου επιτρέπεις λίγο. Λίγο επί της διαδικασίας, κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε λίγο. Σας ακούω, ναι. Και απευθύνομαι κυρίως προς τον κύριο Δημαρχό, και όχι μόνο βέβαια, έτσι. Αλλά και σε εσάς. Όσο αφορά με το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή, αντιλήψη απόφασης για ανακήρυξη της Προέδρος της Δημοκρατίας, της κυρία Σακελλοοροπούλου, σε επίτιμη Δημότη Δήμου Καβάλας. Κύριε Δήμαρχε, νομίζω ότι είναι λάθος ο τρόπος με τον οποίο το φέρνει το ΣΕΚΤΑ. Θα πρέπει να έρθει σε ειδική συνεδρία, σε μοναδικό θέμα, για να έχει απόφαση τη βαρύτητα που της αρμόζει. Κύριε Δήμαρχε, κάντε το, σας παρακαλώ πολύ. Εάν το εισοπεδώνουμε τώρα, δηλαδή, στην ίδια μοίρα έκτακτο οτιδήποτε, με αυτό το θέμα νομίζω ότι γίνουμε κατανοητός. Κάντε μια ειδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα, τις επόμενες μέρες. Κύριε Βέρο, αντιλαμβάνω με τη βαρύτητα που θέλετε να δώσετε στο θέμα, αλλά δεν προβλέπεται για να υπάρξει ξεχωριστή ειδική συνεδρίαση. Δεν είναι θέμα να προβλέπεται. Μην κάντε ειδική συνεδρίαση, κάντε μία τακτική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα. Αγαπητέ Πρόεδρε, νομίζω ότι καταλαβαίνεις και εσύ ότι η απόφαση πρέπει να έχει τη βαρύτητά της. Κύριε Βέρο, δεν έχω τη βαρύτητα που θέλετε να δώσετε, αλλά θεωρώ πως ο χρόνος δεν μας αρκεί. Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπετε, δεν ξέρω και οι άλλοι αρχηγοί τι άποψη έχουν, αλλά αν νομίζουν ότι πρέπει να γίνει μια ειδική συνεδρίαση, την άλλη Δευτέρα να το κάνουμε, να το σώσετε με μόνο θέμα αυτό, για να πάρουμε την απόφαση που πρέπει. Για να μην καθόμαστε τώρα και να μαλώνουμε μεταξύ μας, εάν θα πρέπει να γίνει τώρα ή όχι. Την επόμενη Δευτέρα είναι του Αγίου Πνεύματος, κύριε Δημαρχέ, δεν μπορεί να γίνει. Σωστό. Την επόμενη Τρίτη. Κύριε Δημαρχέ, την επόμενη Τρίτη είναι 22 του μήνα. Μπορούμε? Μπορούμε. Παίρνει ο χρόνος. Προλαβαίνουμε. Εμείς, ούτως ή άλλως, κάνουμε την οργάνωση που πρέπει να κάνουμε. Τώρα, αυτό που θα αποφασίζουμε είναι να την κάνουμε πίτι με ο Πρόεδρος. Δεν νομίζω ότι θα έχει κανείς... Θα δώσει τον λόγο στον κύριο Μαυρίδη που έχει μια εμπειρία να μας μεταφέρει. Απορωώ γιατί προχωράμε τώρα και λέμε ότι να μην πάρουμε σήμερα απόφαση, αλλά να γίνει μια... και λέμε και οι δικοί δεν υπάρχουν τέτοιες ουρολογίες. Μπορούμε σήμερα κάλιστα να πάρουμε απόφαση. Δεν υπάρχει λόγος να ξανασυγκεντρωθούμε. Ας χαίρουμε στο πώς γίνεται η συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου σε μια νέα συνεδρίαση. Σήμερα να αποφασίσουμε. Έχω παρασθεί σε τρεις τέτοιες περιπτώσεις και ποτέ δεν υπήρχε αποκλειστική συνεδρίαση για τις τιμές που θα δοθούν στον Πρόεδρο ή στην Προκειμένη Δημοκρατίας που θα επισκεφθεί την πόλη μας. Μπορούμε σήμερα να πάρουμε απόφαση και να τελειώνουμε, κύριε Πρόεδρο, και μην το τραβάμε από εδώ και από εκεί. Εγώ, κύριε Πρόεδρο, συμφωνώ με τον κύριο Μαυρίδη και δικαιολογείται το έκτακτο γιατί είναι μια επίσκεψη η οποία θα έρθει εδώ πέρα και εμείς θέλουμε να πάρουμε αυτή την απόφαση. Δηλαδή, κατάλαβα, η απόφαση παίζει ρόλο να είναι ομόφωρη. Για να δούμε, θα είναι ομόφωρη. Κύριε Πρόεδρο, πραγματικά και εγώ δεν βλέπω τον λόγο το να μην ληφθεί αυτή τη στιγμή η απόφαση διότι επί της ουσίας δεν αλλάζει απολύτως τίποτε. Δηλαδή, αν γίνει ως τακτικό θέμα σε μία άλλη συνεδρία θα είναι πιο επίτιμος δημότηση, κύριε Πρόεδρο. Όχι, βέβαια, έτσι. Άρα, ας μην μακρηγορούμε. Δεν νομίζω να υπάρχει λόγος. Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συμφωνήσουμε ήδη στη σημερινή συνεδρία. Ο κύριος Χαβαδόπουλος συμφωνεί. Ωραία, οπότε συζητείτε ως έκτακτο θέμα. Κύριε Πρόεδρο, θα συζητήσουμε το θέμα του κύριου Ποτόλια. Θα το συζητήσουμε στην ώρα του κύριε... Ποια ώρα του κύριε Πρόεδρο, δεν είχατε πει ότι θα μπει μετά από τα πρωί ημερυσίας. Καλά, πρώτο έκτακτο θέμα είναι αυτό που συζητάμε. Ο αρχηγός παράταξής σας, μάλιστα, ζητεί να γίνει έκτακτη ειδική συνεδρίαση. Και εσείς θέλετε να το υποβαθμίσετε ακόμα περισσότερο. Δεύτερο θα συζητήσουμε. Καλά τώρα, εντάξει, εντάξει. Έχουμε και μια σειρά. Ναι, εντάξει. Χαίρομαι. Λοιπόν, κύριε Δήμαρχε. Καταρχήν είμαστε σύμφωνοι όλοι. Κύριε Ευαίρο, συμφωνείτε να συζητηθεί ως έκτακτο. Είστε ο μόνος που εξέφρασε αντίρρηση. Παρ' όλα αυτά... Πρόεδρε. Προεδρε. Προεδρε μου. Ναι, κύριε Γραμμένε. Και εγώ διαφωνώ να συζητηθεί ως έκτακτο θέμα. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, πρόεδρε. Δεν έχει μεγάλη σημασία αν θα είναι τακτικό έκτακτο θέμα, αν θα είναι μοναδικό ή όχι σε μια συνεδρίαση. Είναι η αξία που δίνουμε στη συγκεκριμένη απόφαση. Δεν μπορεί σε ένα δημοτικό συμβούλιο, το οποίο συνεκλήθημε ορισμένα θέματα και δεν... νομίζω αυτό δεν είναι θέμα. Εκτός αν μου διέφυγε κάτι και ξαφνικά να μπαίνει θέμα έκτακτο, ένα τόσο σοβαρό θέμα, όχι από άποψης απόφασης συμφωνίας ή διαφωνίας, αλλά για να δώσουμε την αξία στο πρόσωπο, για το οποίο καλούμεστε να αποφασίσουμε. Δηλαδή, ξαφνικά τώρα πέταξε κάποιος να συζητήσουμε για αυτό το θέμα και θα το πάρουμε ως θέμα, δεν νομίζω ότι δίνουμε έτσι βαρύνουσα αξία στην απόφαση την οποία θα πάρουμε. Κύριε Γραμμένο, ήρθε ως έκτακτο θέμα, είναι το πρώτο έκτακτο θέμα της σημερινής συνενδρίας σας. Σας εστάλλει το μεσημέρι στα email σας. Α, με συγγνώμη τότε, Πρόεδρε, επειδή δεν το αντιλήφθηκα, εφόσον έχει σταλεί, συμφωνώ κι εγώ να συζητήσω. Ωραία. Κύριε Βέρο. Δεν έχω τίποτα. Εγώ έθεσα το θέμα, κύριε Πρόεδρε, το σώμα αποφασίζει... Μετά τη συζήτηση... Αφού η πλειοψηφία θέλει να το συζητήσουμε εμείς εξηγήσαμε τον λόγο. Αυτός είναι ο λόγος. Για τον οποίο προηγουμένως το είπε και ο κύριος Γραμμένος. Ότι μιλάμε τώρα για την πρόεδρο της δημοκρατίας. Αυτό. Τίποτα άλλο. Συνεχίζουμε. Η πλειοψηφία θέλει να το συζητήσουμε σήμερα ως έκτακτο να το συζητήσουμε. Κανένα πρόβλημα. Εμείς το θέσαμε το θέμα, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο. Τι να κάνουμε τώρα εμείς. Αν διαφωνήσουμε δεν θα συζητηθεί. Λοιπόν, αν μου επιτρέπετε κύριε Βέρο, δεν μειώνει και στον κύριο Γραμμένο ότι η αξία της απόφασης δεν μειώνεται αν θα είναι αποκλειστική η συζήτηση ή αν θα είναι έκτακτο. Το έκτακτο ήταν ακριβώς διότι δεν ξέραμε από την προηγούμενη φορά ότι θα έρθει η πρόεδρος της δημοκρατίας. Ενημερωθήκαμε μετά την απόφαση και για δημοτικό συμβούλιο και συνεπώς το φέρνουμε σαν έκτακτο για να προλάβουμε κάποια πράγματα. Μόνο για αυτό. Δεν γίνεται για κανένα άλλο λόγο ούτε να το υποβαθμίσουμε. Εξάλλου, είναι πολύ σοβαρή η επίσκεψη της προέδρυσης της δημοκρατίας. Συμφωνεί κάποιος ή διαφωνεί με το πρόσωπο που δεν νομίζω ότι διαφωνεί κανείς, αλλά ακόμη και να διαφωνούσαμε στο πρόσωπο της προέδρου της δημοκρατίας είναι το σύμβολο της δημοκρατίας. Και δεν νομίζω ότι μειώνει καθόλου την αξία της απόφασής μας να την τιμήσουμε. Έρχεται στην πόλη, είχε προσκληθεί από τον κ. Αντονιάδη για τα εγγένεια μιας προτομής στα πλαίσια των 200 χρόνων του 1821. Θα κάνει κάποιες επισκέψεις. Ζήτησε η ίδια να πάει στο Μουσείο Καπνού χωρίς να της υποδείξουμε εμείς να πάει στο Μουσείο Καπνού. Ζήτησε να πάει στον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλήπων για να τιμήσει και να δείξει την αξία του χώρου. Και θεωρήσαμε καλό ότι έπρεπε, πρέπει να την τιμήσουμε. Δεν έχουμε πολλές φορές την ευκαιρία να έρθει πρόεδρος της δημοκρατίας στην πόλη μας. Και επίσης η τελετία αυτή θα είναι και μια έναρξη, θα είναι τα εγγένεια της Μεγάλης Λέσχης η οποία είναι ένα κτίριο σύμβολο για την πόλη μας. Συνεπώς η τιμή και η ανάδειξη του χώρου, η τιμή που μας επισκέπτεται είναι μεγάλη και άρα πρέπει να την τιμήσουμε γι' αυτό. Και επίσης είναι η τιμή που θα προβληθεί ένα τέτοιο μεγάλο έργο όπως είναι η Μεγάλη Λέσχη. Δεν έχω να προσθέσω πολλά πράγματα. Έχουμε οργανώσει, οργανώνουμε αυτή τη στιγμή το πώς θα επισκεφθεί όλα αυτά τα οποία έχει ζητήσει μαζί με τον κ. Αντωνιάδη, πώς θα γίνει η ανακήρυξή της, η τελετή της ανακήρυξης ως επίτη μου δημόδιες και ποιοι θα προσκληθούν, διότι θα είναι όλοι, θα είναι υπουργός ο κ. Παναγιωτόπουλος, δεν σίγουρα οι βουλευτές, δεν ξέρω αν θα είναι και κάποιος υπουργός ακόμη, αλλά πάντως είναι μια τιμητική επίσκεψη για την πόλη μας. Αυτά. Δεν έχω να πω κάτι άλλο κ. Πρόεδρε. Ας το αποθετηθούν και οι συνάδες. Ας το αποθετηθείτε και ψηφίστε παρακαλώ κ. Καλανταρίδη. Δεν χρειάζεται νομίζω να πούμε κάτι κ. Πρόεδρε. Εννοείται ότι θα πρέπει να τιμήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επικεφαλής της ελληνικής δημοκρατίας, το σύμβολο της δημοκρατίας όπως είπε και ο κ. Δήμαρχος και εννοείται ότι είμαστε σύμφωνοι βεβαίως. Ο κ. Φαβοδόπουλος. Είμαστε σύμφωνοι. Ο κ. Παπάς. Σύμφωνοι κ. Πρόεδρε. Ο κ. Βέρος. Δεν, κ. Πρόεδρε. Ο κ. Παπασ. Ναι, με ακούτε. Σας ακούω. Ναι, ως λαϊκή συσπήρωση κ. Πρόεδρε, που το ΚΟΚΕ στηρίζει και το λέω αυτό με πολύ σεβασμό στο σώμα στον καθένα συνάρρυφο ξεχωριστά, αλλά κυρίως τους καβαλιώτες, κρίνουμε τον πρόεδρο της δημοκρατίας όχι από το όνομα, ποιος είναι δηλαδή, αλλά αποκλειστικά με βάση το ρόλο και τις αρμοδιότητες του θεσμού. Πουδέει ένα άλλος από αυτές του θεματοφύλαχα της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλογικών κατευθύσεων της οκάδα της κυβέρνησης. Δεν θα το δούμε, παράδειγμα, να μην επικυρώσει το τελευταίο νόμο έκτρωμα, που καταργεί το οκτάωρο. Βάση αυτής της λογικής, λοιπόν, εμείς ψηφίζουμε Λευκό. Ο κ. Βοιατζής. Ναι, κ. Πρόεδρε. Ο κ. Ξανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, αφού καταθέσω ότι η επιλογή σας να ρωτάτε σε επικεφαλής των παρατάξεων θα νοτάει στον κ. Βαγγέλη Παπά, η οποία νομίζω ότι είναι τυχαία, σα ξέφυγε μάλλον. Σα ξέφυγε, κ. Ξανθόπουλε. Απλά είχαμε εξασφαλίσει την πλειοψηφία, γι' αυτό και δεν έφτασα στους υπόλοιπους αρχηγούς. Δεν επροσκοπώ, μην το παίρνετε. Το θέμα δεν είναι να εξασφαλίζετε την πλειοψηφία, το θέμα είναι ότι για λόγους τακτικής και ευγένειας φτάσατε στον κ. Παπά. Άλλοι τρεις ήταν από εκεί και πέρα. Δεν νομίζω ότι θα ήταν πρόνομα. Αν πάει σε περίπτωση, το ξεπερνάω. Σαφέσταται και είμαι θετικός στην ανακήρυξη της κ. Σακλαροπούλου ως απετοίμου δημότητου του Δήμου της Καβάλλας. Ο κ. Κονάκος. Κύριε Πρόεδρε, συμφωνώ. Και ο κ. Πρόμος σας. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Ποτόλια, μου επιτρέπετε λίγο, κύριε Πρόεδρε. Θα σας παρακαλούσα η απόφαση να είναι ομόφωνη. Και για ποιον λόγο θα παρακαλούσα να είναι ομόφωνη. Διότι εγώ σέβομαι αυτά που λέτε, αλλά αν όμως δεν υπήρχε η δημοκρατία, όποια κουτσί στραβεί όπως δεν την υποστηρίζετε εσείς και θεωρείτε ότι δεν ανταποκρίνεται στις λαϊκές μάζες, θέλω να πω όμως ότι αν δεν υπήρχε αυτή η δημοκρατία, δεν θα ακουγόταν φωνές, δεν θα ακουγόταν η άποψή σας. Έχετε ζήσει και έχουμε ζήσει, εντάξει, σε μικρότερη ηλικία, την επτά αιτία και ξέρουμε τι συνέβαινε. Λοιπόν, μην υποτιμούμε το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι η Δημοκρατία στην πραγματικότητα. Για αυτό, λοιπόν, δεν σας κάνω μάθημα, μη συγχωρείτε κύριε Ποτόλιαν δήμο, ο τελευταίος που σας έκανα μάθημα για Δημοκρατία. Αλλά θα σας παρακαλούσα, όμως, αυτή η απόφαση να είναι ομόφωνη. Είναι στο χέρι σας, εσείς... Δημοκρατία ξέρετε τις απόψεις του κουμμινιστικού κόμματος Ελλάδας, όπως ξέρουμε και εμείς τις απόψεις του κάθε κόμματος. Κατά την άποψή μας, αυτή η Δημοκρατία είναι μία Δημοκρατία η οποία χωράει μόνο στα πλαίσια των συμφερόντων, των μεγάλων τραπεζιτών, των μεγάλων εφωπληστών, των μεγαλοκατασκευαστών. Αυτή είναι η Δημοκρατία και αυτή η Δημοκρατία την βλέπουμε πολύ καλά στους χώρους δουλειάς. Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω τον λόγο? Γιατί, Πρόεδρε, να μην πω εδώ, ο δήμαρχος έβαλε ζητήματα πολύ σοβαρά. Δεν χρειάζεται, δηλαδή, να ακουστεί μια διαφορετική άποψη. Κύριε Λαζαρίδη. Γιατί με διακύφτεται? Ναι, συμφωνώ βέβαια με την προσωπική και η επιβολή στις παραδεκτικές μας. Θέλω να κάνω κάποια ταπεινά ένα σχόλιο πάνω στο κείμενο, το οποίο η παράγραφωση α είναι κακογραμμένη συντακτικά και λογικά. Φαντάζομαι, δεν λέμε η αυτού εξοχότητα, λέμε η αυτής εξοχότητα. Έχει και άλλα λαθάκια βέβαια μέσα στην παράγραφωση την α. Ας το ξαναδείτε το κείμενο να το διουρθώσετε. Δηλαδή, η δευτερεύωσα πρόταση που ενώνει, που λέει ότι το Δημοτικό Συμβούλιο ανακυρίζει, ακολουθεί μια δευτερεύωσα πρόταση, η οποία δεν προσδιορίζει αν εμείς ανακυρίσουμε την πρόοδο της δημοκρατίας ως εγγυήτρα κλπ. Ή αφεαυτής είναι αυτό ο ατοικημικός επιστητικός προσορισμός. Δείτε το, είναι λάθος. Η πρώτη παράγραφωση είναι συνδεκτικά λάθος. Ζητώ συγγνώμη για την παρατήρηση αυτή, αλλά νομίζω ότι είναι. Τα λάθη πρέπει να επισημένονται και να διορθώνονται. Από όλους. Υπάρχει έτοιμα της παράταξης του κ. Ποτόια για έκτακτο θέμα. Θα πάρει το νούμερο 2 αν προχωρήσει. Σχετικά με αυτό που ενημερωθήκαμε στην αρχή της συνεδρίας σας για τις έκτακτες, για τις απολύσεις, τις ομαδικές, τα λοιπάσματα. Θα δούμε αν συμφωνείτε για το έκτακτο και μετά θα συζητήσουμε για το θέμα. Κύριε Καλανταρίδη. Την άποψη της διοίκησης, κύριε Πρόεδρε. Η άποψη της διοίκησης ποια είναι, δεν θα μας πείτε. Θέλετε πρόοδο την άποψη της διοίκησης, κύριε Δήματρος. Λογικό δεν είναι. Ο κύριος Δήμαρχος τι άποψη έχει επί του θέματος. Εσείς, κύριε Καλανταρίδη, δεν έχετε άποψη. Και βέβαια έχω, κύριε Δήμαρχε. Θέλετε να προηγηθώ, κανένα πρόβλημα. Θα προηγηθώ. Όχι, όχι, θα προηγηθώ, αλλά όταν πιστεύουμε σε κάτι, το λέμε ανεξάρτητα από το τι λέει η διοίκηση. Κύριε Δήμαρχε, ίσα-ίσα. Πώς πρώτος εδώ τη τάξη, θεωρώ ότι θα πρέπει να μιλήσετε. Αν θέλετε να το κάνω εγώ, δεν έχω πρόβλημα. Όχι, όχι. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι με όλη αυτή είναι σίγουρο ότι αυτή τη στιγμή αυτό που γίνεται στο εργοστάσιο λιπασμάτων δεν συμφωνεί κανένας από εμάς. Όπως επίσης, όμως, πρέπει να δούμε πώς θα βρούμε την καλύτερη λύση ώστε να μπορέσει να βρεθεί λύση, η καλύτερη πρόταση ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα αυτό το οποίο υπάρχει. Η δική μου άποψη είναι ότι από τη στιγμή που γίνεται αυτή η προσπάθεια από τον κ. Χατζιδάκη και θέλω να πιστεύω ότι είναι ειλικρινής η τοποθέτησή του και δεν είναι για να ρίχνουμε στάχτη στα μάτια, εγώ η πρότασή μου θα ήταν να περιμένουμε να δούμε λίγο τι θα γίνει. Εγώ έχω στείλει ήδη μία επιστολή για να ξέρετε στον κ. Χατζιδάκη μετά από την εξέλιξη που υπήρχε, όπου του επισημαίνω πολλά από αυτά τα πράγματα στα οποία λέμε και για το πόσο σημαντική είναι η καλή λειτουργία του εργοστασίου στην περιοχή μας και πόσο αξία έχει για έναν πολιτικό η συνέπεια λόγων και πράξεων. Αυτό που λέμε, αυτό να κάνουμε. Θα παρακαλούσα, λοιπόν, η δική μου άποψη αυτή, εάν η πλειοψηφία έχει μία διαφορετική άποψη, ευχαρίστως, ότι θα προτιμούσα να περιμένουμε λίγο να δούμε τι θα γίνει. Αυτή είναι η τοποθέτησή μου κ. Καλλαριδή. Ευχαριστώ που απευθύνεσες σε εμένα, κ. Δημοί. Όχι, εντάξει. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι. Αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο, όταν λέω αυτό, δεν εννοώ μόνο το σημερινό, ενώ γενικά το Δημοτικό Συμβούλιο ως θεσμό, θεωρώ ότι πάντα έχει σταθεί στο ύψος των περιπτώσεων όποτε δίποτε απαιτήθηκε, στο να στηρίξει στα πλαίσια της νομιμότητας όλους όσους το είχαν ανάγκη, στα πλαίσια μέσα στα οποία οφείλει να κινείται. Ασχέτως αν κάποιοι θεωρούν ότι αυτό ίσως να μην έγινε, γιατί είχαν στο μυαλό τους ότι θα έπρεπε, μιας και διανύουμε να το πω έτσι, τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, να αντινόμαστε κάποιες φορές ως επαναστάτες να σηκώνουμε το λάβαρο, να τραβάμε τα γιαταγάνια και να παίρνουμε τα καριοφύλια, έτσι, γιατί μάλλον κάποιοι έτσι θεωρούν ότι θα πρέπει να λειτουργούμε κάποιες φορές. Εγώ αντιθέτως θεωρώ ότι πάντα έχει σταθεί ως θεσμός κοντά σε αυτούς που το είχαν ανάγκη, ασχέτως που βρίσκονταν. Και το ασχέτως που βρίσκονταν το εννοώ και πολιτικά, αν το θέλετε. Θεωρώ ότι ποτέ το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έκρινε έχοντας στο μυαλό του κάτι τέτοιο. Και κανένας συνάδελφος δεν το έχει κάνει. Δεν μπορώ, λοιπόν, να συμφωνήσω και μιλάω στον ενικό, γιατί είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και πιστεύω ότι ο καθένας είναι ελεύθερος να έχει ένα άποψί του. Δεν μπορώ, λοιπόν, να συμφωνήσω όταν διαβάζω αυτό το κείμενο, το οποίο έχουμε μπροστά μας, έτσι. Και πολλές φορές, και προηγουμένως το ακούσαμε πάλι από τον κ. Ποτόλια, έτσι, και εννοείται ότι διαχωρίζω κι εγώ τον άνθρωπο Χ. Ποτόλια από τον πολιτικό Χ. Ποτόλια, έτσι, γιατί έχει ένα πιστεύω και καλά κάνει, όπως ο καθένας μας το έχει, έτσι. Το κείμενο, λοιπόν, το οποίο έχουμε μπροστά μας δείχνει ακριβώς ποιο είναι το πλαίσιο στο οποίο θέλει να κινηθεί και θέλει να καθοδηγήσει ή να οδηγήσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Εγώ, λοιπόν, δεν μπορώ να είμαι αγαπητή συνάδελφη, σύμφωνος ούτε στο έκτατο ενός τέτοιου θέματος και, αν θέλατε, αν είναι να προχωρήσει στην ουσία έχω να πω και για εκείνο, ιδίως, μάλιστα, τη στιγμή που, όπως μας ενημέρωσε ο προηγουμένος κ. Βογιαντζίδης, είχαμε την ενημέρωση από τον ίδιο, ότι πραγματικά, μετά την παρέμβαση του κ. Χατζδάκη ενώπιον τους, ότι θα κάνει το Υπουργείο, το οποίο προίσταται ακριβώς αυτό, το οποίο πρέπει να κάνει προκειμένου να διαφυλάξει την νομιμότητα, όπως οφείλουν όλοι οι κυβερνητικοί φορείς να κάνουν, έτσι, θεωρώ ότι δεν προέπει να εισαχθεί το θέμα το συγκεκριμένο σαν έκτακτο. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Θα σταθώ λίγο μόνο ένα λεπτό σε μια πολιτική κριτική που σας άσχησα πριν τα προημοιρισίας για την περασμένη εβδομάδα. Κύριε Βαββαδόπουλε, στο θέμα μας, παρακαλώ, στο μικρόφωνο. Φυσικά, ένα λεπτό μόνο, κύριε Πρόεδρε, μόνο το σεβασμό. Και της διαδικασίας και του θέματος, φυσικά. Εκείνο που θέλω να ξέρετε είναι ότι εμείς, την περασμένη εβδομάδα γνωρίζουμε ότι υπήρχε ένα αλαλούν σε όλη τη διαδικασία. Γνωρίζετε, σαν Πρόεδρος, ότι την 5η υπάρχει απεργία, αλλά μας στείλατε πρόσχεση. Και επειδή εμείς παραστήκαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο, που εσείς μας καλέσατε, είκατε την επόμενη μέρα και μας κατηγορούσατε ότι είμαστε πολιτικά υποκινούμενοι. Αυτό μας πείραξε και γι' αυτό, πραγματικά, σας κάναμε μια πολιτική κριτική. Και εγώ θεωρώ ότι εσείς θα πρέπει να προσέχετε πώς αντιμετωπίζετε τη Σπαρτάξη επειδή είστε πρώτος όλου του Δημοτικού Συμβούλιου. Αυτό ήταν τη πολιτική μου κριτική. Και πιστεύω ότι θα σας τα λέω αυτά με κάθε σεβασμό, γιατί νιώθω ότι ήταν άστοχα αυτά που είπατε και εσείς δεν είστε κόμπλεξικος. Είστε σαν ένας άνθρωπος, σοβαρός, είστε πρώτος του Δημοτικού Συμβούλιου και πρέπει να μας υπερασπίζετε. Θα σας απαντήσω τώρα κύριε Παπαδόπουλα γιατί δεν γίνεται. Έχουμε πάει σε άλλο θέμα. Δεν έπρεπε να επανελθούν το ρίζικο κανονισμός. Θα σας απαντήσω λοιπόν ότι τις εκφράσεις τις δικές μου σας τις μετέφεραν ίσως λανθασμένα. Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξή μου στο συγκεκριμένο ραδιόφωνο την οποία επικαλείστε. Εγώ δεν κατηγόρησα κανέναν. Η διαδικασία που ακολούθησα ήταν σύμφωνη με τον κανονισμό και σύμφωνη με τη λογική. Που την λογική πρέπει να υπηρετούμε όλοι περισσότερο από τον καθέναν εμείς που είμαστε εδώ για να υπηρετούμε τον λαό της Καβάλας. Από πού είμαστε πολιτικά από κοινόμενη παράταξη μας. Πείτε μου από πού. Από ποιον. Ας προχωρήσουμε. Είπα πιθανό και δεν αναφέρθηκα σε εσάς. Και μην αναφέρεστε σε κουβέντες που έχουν γίνει έξω από εδώ. Και μην προσπαθείτε να ρίξετε στο θεσμό του Προέδρου και όχι σε εμένα προσωπικά. Γιατί αν μιλούσα προσωπικά θα μιλούσαμε τελείως διαφορετικά. Απεστήνεστε στο θεσμό του Προέδρου μην τον προσβάλετε. Σεβαστείτε τον όπως σας το ζητάω πάρα πολλές φορές και εκφραστείτε αναλόγως. Στο θέμα μας παρακαλώ. Τέλος πάντων το κλείνουμε και κρινόμαστε και εμείς. Κρινόμαστε όλοι μας εδώ και μας κρίνει ο λαός που μας βλέπει. Προχωρήστε παρακαλώ. Μετά από όσα συνέβησαν την προηγούμενη εβδομάδα και μετά από την ευκολία με την οποία η διοίκηση του Δήμου επέλεξε να σαποντάρει το Δημοτικό Συμβούλιο και να τη χάσει της παράταξης. Εμείς ως παράταξη είμαστε αρνητικοί όχι μόνο στο συγκεκριμένο ψυχίσμα αλλά και σε κάθε ψυχίσμα από εδώ και πέρα που θα φορά θέματα για τα οποία ο Δήμος δεν μπορεί να διεκδικήσει να φέρει αποτέλεσμα. Και θέματα για τα οποία υπάρχει έντονη πολιτική αντιπαράθεση. Τα ψυχίσματα πρέπει να φορούν θέματα που μας ενώνουν και δεν μας διχάζουν κύριε Πρόεδρε. Και φυσικά να μην μετατρέπουμε το Δημοτικό Συμβούλιο σε πεδίο συγκρούσεων. Και αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε και να το σεβαστούμε όλοι. Είμαστε κύριε Πρόεδρε αρνητικοί να μπει το θέμα ως έκτακτο και να συζητηθεί. Είμαστε κύριε Πρόεδρε αρνητικοί να εκδοθεί το οποιοδήποτε ψήρισμα. Είμαστε αρνητικοί στο οποίο ψήρισμα. Αν αυτό τεθεί σε ψυχοφορεία κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ. Ευχαριστώ κύριε Παπαδόπουλε και με το λόγο σας τις τελευταίες σας φράσεις πραγματικά ναιρήτω όσα είχατε πει προηγουμένως. Ευχαριστώ για αυτό. Κύριε Παπά. Κύριε Πρόεδρε είναι σίγουρο ότι δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβουλείο να ρυθμίσει εργασιακές σχέσεις κανένας χώρος, κανένας εργασιακός χώρος. Η δικιά μας προσέγγιση, η παρέμασή είναι καθαρά πολιτική και κοινωνική. Δεν μπορεί το Δημοτικό Συμβουλείο να κλείνει τα μάτια σε οποιαδήποτε, θα έλεγα, ανομία και σε οποιαδήποτε καταστρατήκηση γίνεται μέσα σε ένα σημαντικό κομμάτι των εργαζομένων. Τώρα και δεν μπορεί βέβαια κάθε παράδειξη να έχει και μια άλλα κάρτη τοποθέτηση, δηλαδή να μην είναι με τους πολλούς εργαζόμενους και να είναι δηλαδή με τους λίγους εργαζόμενους και ξαφνικά να βγάζει ένα θυρμάνι και να λέει ότι όλοι άλλοι είναι λαϊκιστές και σας προβλητεύουν και εμείς εδώ είμαστε οι γνήσιοι υπερασπιστές των εργαζομένων. Θέλω να περιφερθώ στον κύριο δήμαρχο για να του πω το εξής. Έχει τεράστια συμπασία κύριε δήμαρχε ότι στην πόλη αυτή λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια ένα εργοστάσιο το οποίο πολλοί το χαρακτηρίζουν και σαν οικονομικό πνεύμονα της πόλης και της περιοχής, αλλά λειτουργεί κάτω από έναν καθεστός εργολάβος. Δεν μπορεί μια τέτοια σοβαρή βιομηχανία η οποία έχει πολύ σοβαρές διεργασίες και χημικές διεργασίες να αφήνεται και να λειτουργεί κάτω από μια πολύ μικρή εξειδίκευση γιατί όσο και να επιμένουν κάποιοι να λένε ότι όλα βαίνουν καλώς δεν βαίνει τίποτα καλώς και είμαστε σε αναμονή να συμβεί και κάτι. Λοιπόν, επομένως αυτό που πρέπει να αποσχολεί το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι η λεπτομέρεια ή η εργασιακή αλλά είναι τι ακριβώς γίνεται σε αυτό το εργοστάσιο. Πώς δηλαδή ένα εργοστάσιο αποδέχεται η καβάλα που λένε θα είναι η καβάλα του τουρισμού, που είναι η καβάλα της προοπτικής, η καβάλα του αύριο που ακούω διάφορα και διάφορα και να αφήνουμε ένα εργοστάσιο να δουλεύει κάτω από συνθήκες οι οποίες δεν μπορούν να απαντήσουν σε μια σύγχρονη γεωμηχανική λειτουργία. Αυτό ακριβώς νομίζω ότι είναι το ομίζον θέμα και το στίγμα πρέπει να το βγάλει το Δημοτικό Συμβούλιο από εδώ μέσα να είναι με αυτούς τους εργαζόμενους οι οποίοι παλεύουν εδώ και πέντε χρόνια να πούν ότι σε αυτήν την πόλη υπάρχουν εργασιακές σχέσεις και οι εργασιακές αυτές σχέσεις δίνουν ασφάλεια στη λειτουργία και δίνουν σιγουριά στην ανάπτυξη και την οικονομία της περιοχής. Γι' αυτό είμαστε σύμφωνοι με το σκεπτικό του κύριου Πορτώλη. Ο κύριος Βέρος. Αγαπητοί συνάδελφοι δεν πρόκειται να μπω επί της ουσίας τώρα ή να αναλύσω γιατί θα πρέπει να το συζητήσουμε ή να μην το συζητήσουμε. Άλλωστε είναι γνωστές οι θέσεις της παράταξής μας και προσωπικά το Δημοτικό Συμβούλον όλα τα προηγούμενα χρόνια και στις καλές εποχές της λειτουργίας της βιομηχανίας φωσφορικών λυπασμάτων αλλά και σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές. Ένα θα πω μόνο ότι δεν υπάρχει πολιτέλεια για το δήμο μας, για τον τόπο μας, για τη χώρα μας να χαθεί και να στερηθεί ούτε μια θέση εργασίας. Αυτό είναι δεδομένο. Και επειδή ενδεχομένως κάποιοι θα πούν, μα δεν έχουν χαθεί, στη θέση αυτών εργαζομένων υπάρχουν άλλοι εργαζόμενοι. Και αυτό μόνο αποδεικνύει την αδικία και ότι οι όποιες προσπάθειες από τη μεριά της σημερινής εργοδοσίας γίνεται για εκδικητικούς λόγους, γίνεται για άλλους λόγους. Σίγουρα φαίνεται και το σίγουρο είναι ότι αυτή η εργοδοσία δεν θέλει εργαζόμενους με αξιοπρέπεια, με αξιοπρεπούς μισθούς, θέλει εργαζόμενους με 3.60, όμως όλοι να καταλάβουμε ότι τα επιπλέον χρήματα τα οποία θα χαθούν θα χαθούν από το σύνολο της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Και αλυσίδα είναι όλα αυτά. Λοιπόν μετά την τοποθέτηση και ενημέρωση του συναδέλφου και προέδρου των εργαζομένων του κυρίου Βοιατζίδη, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη ως εκπροσώπου των εργαζομένων αυτών, ότι συμφωνεί της συζήτησης, δεν θα μπορούσαμε να είμαστε αρνητικοί. Εμείς λέμε ότι πρέπει να το συζητήσουμε το θέμα και βεβαίως να πάρθει και απόφαση. Κύριε Ποτόγια θέλετε να σου πειρώσετε κάτι. Θέλω να πω κύριε Πρόεδρε ότι την Δετάρτη, αύριο, τούτη η κυβέρνηση με αυτό τον Υπουργό ισοπεδώνει πλήρως και περνάει ανεξέλεκτα τις ομαδικές απολύσεις. Το να στηριζόμαστε λοιπόν τώρα στην κουβέντα αυτού του Υπουργού, ο οποίος περνάει αυτό το τερατούργημα ότι θα συμπαρασταθεί τους εργαζόμενους, θεωρούμε ότι είναι πέρα για πέρα, να μην πω καμιά άλλο χαρακτηρισμό, θεωρώ πως είναι έξω από οποιαδήποτε πραγματικότητα. Τι θα κάνει λοιπόν ο Υπουργός, θα πει τον μεγαλό ιδιοκτήτη ότι μην τους απολύσεις, μα θα τους πει δεν βγαίνω. Όλοι μας εδώ μέσα, όλοι σας μάλλον λέτε ότι το εργοστάσιο είναι ιδιωτικό και σαν τέτοιο πρέπει να δει... Λοιπόν να σας διακόψω, να μην μπούμε στην ουσία, ψηφίζουμε για το αν θα είναι έκταπτο ή όχι. Εσείς θέλετε φυσικά να είναι έκταπτο, ας μείνουμε εδώ... Τελικά Πρόεδρε, από ότι φέρνει ότι δεν θα είναι έκταπτο, οπότε θα σταματήσει και θέλω να πω λοιπόν ότι εδώ οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Είναι απλά τα πράγματα. Το απολύτικο, όπως λέτε, δημοτικό συμβούλιο, που πρέπει να είναι, δεν έχει κόμματα εδώ μέσα, είναι με τους εργαζόμενους ή με τον ιδιοκτήτη. Καθαρά πράγματα, καθαρές κουβέντες. Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Αυτό. Ο κ. Βογέντζης. Κύριε Πρόεδρε, εγώ είμαι θετικός να σας εγγυρίσω το θέμα. Αλλά, από ότι φαίνεται θα σας εγγυριθεί, οπότε εγώ δουλεύω να είμαι θετικός. Ο κ. Σανθόπουλος. Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούσαμε από τον συνάδελφό μας τον κ. Βογιατζίδη την εξητώρηση κάποιων θεμάτων που αφορούν τη λειτουργία της βιομηχανίας φορτουργικών λιπασμάτων. Μερικές αναφορές του τρομάζουν. Και τρομάζουν με μια διάσταση, η οποία νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σοβαρή. Σε μια τέτοια μόνος κουβέντα, δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχει, να μην είναι παρούσα και η εκπρόσωπος της εργοδοσίας, εκπρόσωπος του επιχειρηματικού. Για να σχηματίσουμε πια τίποτε άποψη το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως έχει κάνει και σε άλλες περιπτώσεις του παρελθόν. Θυμίζω πριν από ούτε δύο μήνες την αντίστοιχη κουβέντα που είχαμε κάνει για την εγκατάσταση στους εργαζομένους των Πετρελεύ, όπου ήταν παρόντες, από μια πλευρά εργαζόμενοι και από άλλη πλευρά εργοδοσία. Έγινε μια κουβέντα δύο ωρών και είχαμε τη δυνατότητα να σχηματίσουμε μια άποψη ασφαλή για το τι συμβαίνει και να εκδώσουμε το οποιοδήποτε ψήφισμα έπρεπε να εκδώσουμε. Σε αυτή τη δεδομένη στιγμή, όμως, υπάρχει μόνο ένα άτημα από τον κ. Πατρόλια. Έχει εκφραστεί θετικά ο κ. Γοιατζίδης από την πλευρά του και πολύ καλά κάνει, έτσι πιστεύει ότι πρέπει να κάνει και αυτό κάνει. Αλλά δεν είναι παρόντες αφενώσει εργοδοσία και αφετέρου και εκπρόσωπος των άλλων εργαζομένων. Σε ό,τι λοιπόν αφορά εμένα, εγώ αυτό το θέμα θα συμφωνούσα να συζητηθεί κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις. Να είναι παρούσα και η εργοδοσία και ο εκπρόσωπος και εκπρόσωπος των εργαζομένων, και των άλλων εργαζομένων επαστηρωτές που είναι 600, 400, δεν ξέρω πώς είναι, οι οποίοι εργάζονται στην εργασία. Άρα λοιπόν, όπως συστάγεται το θέμα, εγώ είμαι αρνητικός. Ο κ. Κουνάκος. Κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι, άκουσα από τον Δήμαρχο ότι έκανε μία επιστολή, η οποία όμως δεν διαβάστηκε, δεν κοινοποιήθηκε στην κοινωνία την τοπική, η οποία, κύριε Δήμαρχε, πρέπει να σας πληροφορήσω ότι έχει διαταραχθεί από την παρουσία του συγκεκριμένου μάνατζερ, εργοδότη της βιομηχανίας φροστοδόλου λιμπασμάτων. Έχει εισάγει μια νέα αντιληπτική σκέψη ο κύριος Λαβρεντιάδης σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις του στην χώρα. Δημιούργησε τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα σε κάποιες οικογένειες συμπολιτών μας, των εργαζομένων και όχι μόνο των εργαζομένων. Και αυτών που συνεργάζονται με τη βιομηχανία φροσφορικών λιμπασμάτων ή συνεργαζόντουσαν στο παρελθό. Βία το έκανε αυτό. Έχει διαταραχθεί η κοινωνική γαλήνη. Και θα πρέπει, αγαπητοί συνάδελφοι, να επανέρθει η κοινωνική γαλήνη στην πόλη μας, στην περιφερειακή ενότητα Καβάλλας. Δεν μπορεί να είμαστε θεατές. Δεν μπορεί να βλέπουμε εργαζόμενους στην Αθήνα να διαδηλώνουμε έξω από το Υπουργείο. Και εμείς εδώ να είμαστε αναποπημένοι στην καρέκλα μας και να μην το συζητάμε. Δεν μπορεί, αγαπητοί συνάδελφοι, να δουλεύουν τα εργοστάσια σε περιόδους εχμής 140-150% επάνω στην παραγωγική της διαδικασία. Και να μην μιλάει κανένας και να υπάρχει αυτή η ασυλία από όλους τους κυνεβουλευτικούς. Λίγο η Τάνια πήρε μία θέση και νομικός σύμβουλος των εργαζομένων ανεβάζει το θέμα. Αλλά από όλους επικρατεί μία σκοπή. Γιατί άραγε, γιατί σήμερα... Πήγαμε στη συζήτηση του θέματος. Πήγαμε στη συζήτηση του θέματος, κύριε Πρόεδρε. Γιατί δεν πάνε να συλλάβουνε αυτούς εκεί τους εργολάβους που δουλεύουνε υπεργολαβή. Πήγαμε στη συζήτηση, να ξέρουμε δηλαδή. Κύριε Αφραντικάκη, σας παρακαλώ. Κύριε Κουνάκο, δεν πήκαμε στη συζήτηση, εσείς αλλά πτήσετε. Κύριε Κουνάκο, μ' ακούτε. Η ερώτηση ήταν συμφωνείτε με το έξακτο ή ό,τι. Σας αφήνω να συζητηθεί το θέμα των 135 εργαζομένων με ειδικό καθεστώς και επιπλέον προσθέτω, αγαπητές συνάδελφε, κύριε Πρόεδρε, ότι έχει διαταραχτεί η κοινωνική γαλήνη στην πόλη μας, στο δήμο μας και το προσθέτω να μπει και αυτό το θέμα. Δεν μπορεί να είμαι απλός θεατής σε αυτά εκεί τα οποία συμβαίνουν το χώρο δίπλα από το σπίτι μου. Είστε θετικός ή αρνητικός στο να συζητηθεί το θέμα πρωτίστως, κύριε Πρόεδρε. Ωραία, είστε θετικός. Ο κ. Προμούσας. Κύριε Πρόεδρε, από τη συνάλφη δηλώνω αριλέγγιος φυσικά στους εργασόμενους που κινδυνεύουν με απόλυση. Ωστόσο, θα πρότεινα να συζητηθεί ως τακτικός σε μια επόμενη συνεδρίαση, όπου επίσης θα πρότεινα να προηγηθεί μια διαπαραταξιακή, όπου οι πρόσωποι του παρατάξεων να συντάξουν από κοινού ένα κείμενο ψήφισμα και να μην είναι μόνο το κείμενο μιας παράταξης, έτσι ώστε να είναι ομόφωνιοι στην ψήφιση τους στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοκρατικού Συμβουλίου. Λοιπόν, ο κύριος γραμμένος. Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Πρόεδρε, μου επιτρέπετε, επί της διαδικασίας θα το συζητήσουμε το θέμα τώρα ή επί κεφαλής εφόσον... Δεν τον συζητούμε ακόμη, ο κύριος γραμμένος θέλει να πει μια λεπτοπορία, είναι διαφορετική η θέση του, κύριε γραμμένο. Α, έχουμε ονομαστική ψηφοφορία, μάλιστα. Όχι, δεν είναι ονομαστική ψηφοφορία. Κύριε Πρόεδρε, σε προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο για το θέμα με τα μάρμαρα, είναι η ολόκληρη φασαρία για αυτό το θέμα. Κύριε Άδη, παρακαλώ. Κύριε Γραμμένο, έχετε τον λόγο. Για το αν είστε αρνητικός ή αρνητικός με το θέμα. Ναι, κύριε Πρόεδρε, αλλά κατ' αρχή να απορώ, ο κύριος ο Τυριάδης δεν κατάλαβα, δεν θέλει να μου αφαιρέσει το λόγο. Εμείς σαν ομάδα δεν έχουμε πάρει κάποια συγκεκριμένη απόφαση πάνω σε αυτό το θέμα και ο καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψή του. Παρακαλώ. Δεν είπα αυτό, κύριε Γραμμένο, μίλια τα άλλα πράγματα από αυτά. Δεν κάνουμε ονομαστική, ζήτησα να το αποθετηθώ, για αυτό σαν σύμβουλο. Κύριε Γραμμένο, συνεχίσετε. Λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι η συζήτηση αυτού του θέματος τώρα, και ειδικά ως εκτάκτου, μόνο λάδι στη φωτιά ρίχνει στην όλη διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Εκτός, αν θέλετε, εκεί θέλουμε μάλλον, με συγχωρείτε, το Δημοτικό Συμβούλιο να βάλει και μια πινακίδα του ΚΚΕ απ' έξω από τα Γραφεία, για να περάσουμε τα ψηφίσματα του ΚΚΕ, τα οποία μιλούνε βέβαια μεταξύ άλλων και για τον νόμο Χατζιδάκη και και και και... Είμαστε εμείς τέτοιο πολιτικό έργανο για να υιοθετήσουμε αυτό το συγκεκριμένο ψήφισμα? Ο κύριος Προμούσας πολύ σωστά έκανε πρόταση, ο κύριος Επίσης Δήμαρχος πολύ σωστά έκανε την πρόταση, και κύριε Ευαγγέλι Παπά, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αποφανθεί επανειλημμένα με αποφάσεις του για θέματα τα οποία αφορούν το εργοστάσιο οφωσορυγών λιμπασμάτων, τη σχέση των εργαζομένων, τη λειτουργία του εργοστασίου, τους κινδύνους του εργοστασίου, τη μόλυνση ή τη μη μόλυνση, έχουν ζητηθεί διάφορα πράγματα, έχουν γίνει καταγγελίες. Έχουν δεκάδες αποφάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν κατάλαβα εσείς εδώ για τα πετρέλαια προχθές, κάνετε ένα μήνα για να βγάλουμε ένα ψήφισμα ως Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο τι ψήφισμα είναι αλάτι. Και τώρα έχετε εσείς κύριε Παπά και μας λέτε να υιοθετήσουμε το ψήφισμα του ΚΚΕ, δεν πάμε καλά πρόεδρε, ούτε στο επίγον, ούτε στη συζήτηση. Κύριε Γραμμένε, λέω την άποψή μου, εσείς πείτε την άποψή σας, θα τις αθροίσουμε και η Δημοκρατία θα δώσει την απάντηση. Μην προσπαθείτε τώρα να μας κάνετε μάθημα, εντάξει, είμαστε και σε μια ηλικία που δεν παίρνει το κεφάλι μας, ράλλα. Εντάξει, εντάξει Παγκάλι, δεν έχω θέμα. Λοιπόν, όχι κύριε Πρόεδρε, όχι. Μένα ναι ή όχι, παρακαλώ κύριε Δράκο. Δεν θέλουμε να συζητήσουμε το θέμα, το έχουμε ξαντλήσει, ναι ή όχι. Ταυτίζομαι με την άποψή της ομάδας, αλλά δεν μπορούν να προσπερνάμε όμως συνέχεια, πρόεδρε, αυτά που λέει ο Ποτόλιας. Μια κάποια στιγμή αναφέρθηκε δέκα φορές, να πούμε, στη Νέα Δημοκρατία και εμείς έχουμε ξεκαταρισμένη άποψη, το οποίο από 15 Μαΐου του 2015, από 14 Μαΐου του 2015 είπαμε την άποψή μας, γιατί μόλις πρωτοείχε αρχίσει η ιστορία και τα προβλήματα στον εργασιακό χώρο. Εγώ απορώ δηλαδή αυτή τη στιγμή να πάρουμε απόφαση ψήφισμα με συνθήματα του ΚΚΕ και της Αριστεράς. Δεν πρόκειται να δεχθούμε δύο πράγματα. Κύριε Ποτόλια, άκουσα και ένα τελευταίο. Πολλές φορές αναφέρεσαι και αναφέρεσαι συνέχεια στο παρελθόν. Έχεις να πεις τίποτε για αύριο και για το μέλλον? Αυτή είναι η ερώτηση για μένα, γιατί ξέρεις, αυτοί που μιλάει για το παρελθόν, δεν έχουν να πουν τίποτε για αύριο. Για αύριο είπα εγώ, για αύριο. Αύριο περνάει όμως που νομιμοποιεί τις απολύσεις. Κυρία Φρατζεσκάκη μονολεκτικά παρακαλώ. Αύριο γίνεται αυτό. Λοιπόν, εγώ μονολεκτικά δεν μπορώ να απαντήσω, απλώς θα πω ότι λόγω του ότι είναι πολιτικοποιημένο όλο αυτό που πάει να γίνει, λόγω του ότι κατηγορούμαστε κάτι επανάληψη, λόγω του ότι ο κύριος Ποτόλιας πάει να περάσει τις δικές του θέσεις και λόγω του ότι ποτέ, μα ποτέ, σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο δεν δώσαμε τα έψημα σ'αυτούς οι οποίοι αυτή τη στιγμή αγωνίζονται μέσα στο εργοστάσιο να κρατηθεί το εργοστάσιο ανοιχτό, να αναπτυχθεί και γιατί αυτή τη στιγμή είναι εργοτάξιο το εργοστάσιο, μόνο ανεφερόμαι στις υπολοίπους και όχι στους άλλους. Λοιπόν, συμφωνώ επίσης απόλυτα με τον κύριο Ωξανθόπουλο ότι για να συζητηθεί το θέμα και αν θα συζητηθεί πρέπει να υπάρχει και ο αντίλογος. Λοιπόν, είμαι πραγματικά αδνητική. Κοριατζίδη, μονολεκτικά κι εσείς και κλείνουμε. Μονολεκτικά, λίγο πρόεδρε, δεν γίνεται να απαντήσω μονολεκτικά, έχουν ακουστεί ένα λεπτό, δώστε μου λίγο, σας παρακαλώ πολύ, γιατί εδώ μιλάμε για 133 ομαδικές απολύσεις που κάποιοι νομίζω ότι μπορούν προσπαθούν, θέλοντας να πετάξουν και την μπάλα στην εξέτρα, να το ξεπεράσουν έτσι απλά. Ούτε το δημοτικό συμβούλιο είναι στόχος μας σαν εργαζόμενο να το μετατρέψουμε σε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, αν και για μας είναι πρωτίστως πολιτικό το ζήτημα εδώ, με ποια απόψη όμως, εάν είμαστε σαν δημοτικό συμβούλιο, σύμφωνει όταν ένα εργοστάσιο παράγει, λειτουργεί και έτσι όπως το περιέγραψε η κυρία Φραντζεσκάκη είναι εργοτάξιο ανάπτυξης, να προβαίνει σε ομαδικές εκδικητικές απολύσεις. Νομίζω ότι μια τοποθέτηση είναι αναγκαία αυτήν την ώρα να γίνει και συμφωνώ, θα ήταν χαρά μου για εδώ και σαν δημοτικό συμβούλιο να καλέσουμε και τον ίδιο τον κ. Λαβρετιάδη λοιπόν να το απευθύνουμε πρόσκληση προκειμένου να αρθεί σε ένα δημοτικό συμβούλιο να μας εξηγήσει επιτέλους ποιο είναι η σκοπή του της λειτουργίας της μοναδικής λιπαζματοβιομηχανίας της χώρας. Δυστυχώς από την ώρα που ήρθαμε σε αυτήν την κατάσταση βλέπουμε ότι δεν γίνεται σε βαστη ιστορία αυτού του εργοστασίου. Και μάλιστα ο αγώνας αυτός που δίνεται δεν γίνεται μόνο για τους 133 εν δυνάμια απολυμένους μέσω μιας διαδικασίας παροδίας, γίνεται και για τους συναδέλφους που είναι μέσα διότι είναι η μοναδική λιπαζματοβιομηχανία στον κόσμο σήμερα που λειτουργεί με προσωπικό ορισμένου χρόνου. Δεν υπάρχει πουθενά απολύτως στον κόσμο τέτοια πρακτική. Λοιπόν είμαι θετικός στον αρθή και ο κ. Λαβρεντιάς να στείλουμε επιστολή στον κ. Λαβρεντιάδη προκειμένου να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο επιτέλους, χαρά μας θα είναι να τον ακούσουμε, κάτι που δεν έχει γίνει ούτε ποτέ στο παρελθόν, μονύμως κρύβεται πίσω από δικηγορικά γραφεία, για μας θα αποτελούσε τιμή και χαρά να τον έχουμε εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο να μας απαντήσει επιτέλους ποιος είναι ο σκοπός του απέναντι στο εργοστάσιο και απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους της καβάλας. Μην ξεχνάμε ότι είμαστε καβαλιώτες οι οποίοι ψευδώς έχουμε μηνυθεί, έχουμε δικαιωθεί και συνεχίζει ο κ. αυτός να μας ταλαιπωρεί με έναν τρόπο τον οποίο πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω. Εγώ είμαι θετικός στο να συζητηθεί το ζητούμενο, τώρα είναι που πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση έτσι ώστε να έχει όπλα ο κ. Κατσιτάκης προκειμένου να βράσει αποτελεσματικά σε όφελος όλης της κοινωνίας της καβάλας. Γιατί όταν ένα εργοστάσιο παράγει, λειτουργεί όπως ακριβώς περιέγραψε κ. Φρατζεσκάκη είναι αδιανόητο για εμένα σαν καβαλιώτη ή σαν δημοτικό σύγκουλο να έχουμε εργοδότη ο οποίος προβαίνει σε ομαδικές απολύσεις. Δεν εγκρίνεται επομένως το θέμα κατά πλειοψηφία και προχωρούμε στο πρώτο θέμα της ημερίσιας διάταξης που αφορά την 1η αναμόρφωση προϋπολογισμού Δ. Καβάλας οικονομικού έτους 2021. Πρώτα για τη διαδικασία μου δίνετε ένα δευτόρα λεπτό στον κ. Λεξία. Έχουμε προχωρήσει κ. Π. Θα σας διευκολύνω γιατί θα φύγω. Αποχωρώ από τη συνεδρία σε από ένα δημοτικό συμβούλιο το οποίο δεν έχει έθι στο ύψος να σταθεί αρογώς και βοηθώς στις απολύσεις 136 εργαζόμενος στην πόλη μας. Αποχωρώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας και συμβουλικής συμπαράστασης στον ηρωικό αγώνα που δίνουν. Καλή συνέχεια. Καλό βράδυ. Και παρακαλώ να γραφτείς τα πρακτικά κ. Γραμματεία. Κύριε Προμούσα. Αγαπητοί συνάδελφοι έχουμε την ένατη αναμόρφωση του προπολευσμού του Δημοκαβάλλας. Μέσω από θεματικό ενισχύουμε κάποιους κορυκούς όπως αμοιβή θεκεωμάτων αεπί, χρηματοδότηση υποτροφίας για την εκπώνηση διατριβής με θέμα ο καπνός στην Αντολική Μακεδονία και Θράκη μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο επιστροφή αχροστήτως σε συμπρακτικές χρηματικές ποσόν, έξοδα κυρίας αποβιών των υπαλλήλων, μεταφορές ελαιόδεντρων, αποζημίουσης αξιοδοτούμενων υπαλλήλων ειδάχ. Στην 3η παράγραφο λόγω της τροποποίησης του εθνικού προγράμματος γίνεται μια αναμόρφωση ενισχύοντας κάποιους κορυκούς προκειμένου να υλοποιηθούν κάποιες μελέτες και να γίνει προμήθεια υλικών. Και τέλος ενεχίεται ο κωδικός για μελέτη κεντρικού άξονα περιγιαλίου ΣΑΤΑ, εξοποιώντας χρήματα που παίρνουμε από τον κωδικό που φορά κατασκευή αποδομών διανύξεις οδών στην περιοχή περιγιαλίου, εισφορά σε γη περιγιαλίου. Αυτά στις γενικές γραμμές και μπερλήψη, αν θέλετε να ρωτήσετε κάτι με τη διάθεσή σας. Κύριε Καλανταρίδη, έχετε κάποια ερώτηση. Δεν έχω ερώτηση κύριε Πρόεδρε, όχι. Κύριε Παγοδόπουλα. Ναι, ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Μου δίνετε το δικαίωμα τώρα, γιατί δεν θέλω να κλεύω το χρόνο, αλλά το κλεύω από το δικό μου τώρα το λεπτό που έχω. Απλώς επειδή κάνετε την εισήγηση εσείς κύριε αντιδύμαρχε, θέλω να σας πω ότι εγώ έκανα μια απλή ερώτηση για τους ναυαγωσώστες. Εάν πραγματικά, γιατί είπα και όλα, ότι φυσικά και δεχόμαστε γιατί πρέπει να έχουν ναυαγωσώστες στις παραλίες μας. Το αποδεχτήκαμε, γι' αυτό ήμασταν θετικοί και μάλιστα είπα αν ικανοποιείται ο δήμαρχος που είναι ένας μόνος στο διαγωνισμό. Και εσείς το δάχεστε. Δεν είπα κάτι περισσότερο κι εσείς με αναπτύξατε ολόκληρη ιστορία. Ξέρετε, ξέρουμε, ξέρουμε, αλλά τέλος πάντων πέρα από αυτό. Τώρα στο συγκεκριμένο για την αναμόρφωση. Το κλείνω αυτό για να μην υπάρχουν έτσι υπονοούμενα. Ρωτώ το εξής, θέλω να ρωτήσω αν δεσμεύεται η διοίκηση του Δήμου και μετά το Δημοτικό Συβουλείο διαστώματος Δημάρχου και Δημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών ότι τα χρήματα του κωδικού για την κυκλοφοριακή μελέτηση στο παλιό, 40.000 ευρώ, θα επιστρέψουν. Είναι η πρώτη ερώτηση. Και επειδή γνωρίζουμε ότι η διοίκηση του Δήμου επέλεξε τον κύριο Νίκο Ηλιού για την εκπόνηση της συγκεκριμένης μελέτης, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η εκπόνηση της μελέτης. Εάν δεν έχει ξεκινήσει η μελέτη, πότε προγραμματίζεται να την ξεκινήσετε. Αυτές είναι κάποιες ερωτήσεις που θέλω να τις απαντήσετε συγκεκριμένα. Ευχαριστώ. Θα σας πω ότι θα επιστρέψουν τα χρήματα, αλλά νομίζω είναι πιο ειδικός να μιλήσει ο κύριος Ιακοβίζ για τα χρήματα. Κύριος Παπάς δεν έχει κάποια ερώτηση. Κύριος Βερός. Θέλω να βάλω κάποια ερωτήματα και μάλλον θα χρειαστεί να δοθούν κάποιες διευκνήσεις. Να ξεκινήσω λίγο από έναν κωδικό, ο οποίος έχει σχέση με τις μεταφορές ελαιόδοντρων. Ξεκινήστε μου τι ακριβώς γίνεται. Από εκεί και πέρα παίρνετε χρήματα και από την μελέτη, την κυκλοφοριακή του παλιού, για την οποία περιμένουμε την απάντηση από την πλευρά του κύριου Ιακοβίδη, αλλά και από την μελέτη ανάπλασης του παρελιακού με τόπο από το πάρκο Φαλήρου έως η Χθιόσκαλα. Και για αυτό λίγο να απαντήσει ο κύριος Ιακοβίδης. Και από τα χρήματα αυτά ενισχύεται δύο κωδικούς και εδώ θέλουμε διευκρινήσεις. Με ποσό 24 800 και στους δύο, δηλαδή μιλάμε για αναθέσεις απευθείας. Ο ένας αφορά μαρμαρικές εργασίες και επισκευής συντήρησης μαρμάρων. Παύλα συντήρησης μαρμάρων. Και ο δεύτερος αμμοβολές σε λιθοδομές και κολώνες φωτισμού. Και σε αυτά λίγο κάποιες διευκρινήσεις γιατί το κάνατε με ανάθεση και τι ακριβώς προβλέπουν οι εργασίες. Και ένα τελευταίο. Στο τέταρτο, κύριε αντιδήμαρχε, τώρα μάλλον αφορά πάλι τον κύριο Γιακοβίδη. Βάζεται 65.000 για μελέτη κεντρικού άξομα Περιγιαλίου-ΣΑΤΑ. Θέλω να ρωτήσω λίγο κύριε Γιακοβίδη. Από το σχέδιο πόλης του Περιγιαλίου δεν προβλέπεται αυτός ο κεντρικός άξομας. Για ποιον λόγο κάνετε αυτήν την έξτρα μελέτη. Λίγο να μας διευκρινήσετε κάποια πράγματα. Να σας απαντήσω πρωταγύου κύριε Βέρο. Όσον αφορά τα ελεόδεντρα, πως στην Καλαβάτα συγκεκριμένα έκανε διάνεξη κάποιου δικτύου και εκεί βγήκαν κάποια ελεόδεντρα με συγκεκριμένο τρόπο έτσι ώστε να τα προστατεύσουν. Τα ελεόδεντρα έχουν συγκεντρωθεί κάπου στην Αττική και προσφέρονται στους δήμους με μόνο έξοδο μεταφορά τους. Έτσι λοιπόν ο δήμος Καβάλλας με αυτό το έξοδο μεταφοράς θα πάρει κάποια ελεόδεντρα και θα τα φέρει στο δήμα μας προκειμένου τα προστατεύση. Για πόσα ελεόδεντρα μιλάμε, αντί δήμα. Δεν γνωρίζω να σας πω. Αν θέλετε μπορώ να αντιμετώ και να σας απαντήσω. Αν μου επιτρέπετε, οι ελιές δεν είναι ότι να είναι υπερονόβιες ελιές, οι οποίες είναι εργατέχνης και είναι εφτά στον αριθμό, οι οποίες και έχουμε δει που θα τις τοποθετήσουμε. Σχετικά με το τελευταίο κωδικό, πριν σας πάρει στα τεχνικά θέματα ο κύριος Ιακοβίδης να σας ενημερώσει, ουσιαστικά αλλάζουμε την πηγή χρηματοδόξης από SATA, τα μεταφέρουμε και τα παίρνουμε από σφαρά σε γή περιαλιού. Αλλά για τα πιο τεχνικά θέματα, όπως και αυτό που αναφέρθηκε και για τα μαρμαρικά αλλά και για τη μελέτη του παλιού, θα σας απαντήσει πάλι ο κύριος Ιακοβίδης. Αν μου επιτρέπετε πριν απαντήσει ο κύριος Ιακοβίδης, θα πω λίγο στον κύριο Παπαδόπουλο αν είμαι ευχαριστημένος. Φυσικά και είμαι ευχαριστημένος, διότι υπάρχει μειοδότης. Έστω και ένας, διότι αλλιώς στις 22 του μήνα θα αρχίσουμε να πληρώνουμε 2.000 ευρώ πρόστιμο. Γιατί, να μην λέω ο προστατευόμενος, αλλά αυτός ο οποίος υπέβαλε την ένσταση στο παραπέντε, θα έπρεπε να μπλοκάρουμε όλο τον διαγωνισμό για να μπορέσει να κάνει ο κύριος τη δουλειά του. Εγώ, λοιπόν, είμαι ευχαριστημένος, διότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα πληρώνουμε 2.000 ευρώ πρόστιμο. Κύριε Κοβίδη. Όσον αφορά την αναμόρφωση, πρώτον η μελέτη του παλιού θα ισχύσει. Ήδη έχουμε ετοιμάσει και τα πινάκια και την προκήρυξή του, θα προχωρήσει κανονικά και μάλιστα προσπαθούμε να επιλέξουμε μια οδό γρήγορης και ανάθεσης και εκτέλεσης της μελέτης. Τα χρήματα που στερούμε αυτή τη στιγμή από το έργο, πιστεύουμε ότι θα τα αναπληρώσουμε πολύ σύντομα από τις δημοπρατήσεις των έργων που γίνονται και θα έχουμε το όφελος της έκκλητος. Αλλά και από το γεγονός ότι με την ανάθεση του έργου μέχρι το τέλος της χρονιάς, δεν θα μπορέσουμε να έχουμε απορρώφηση χρημάτων από τον μελετητή, διότι ο χρόνος ανάθεσης και ο χρόνος μελέτης θα καλύψουν το χρόνο μέχρι τις 31-12. Λοιπόν, δέσμευση είναι ότι αυτά τα χρήματα δεν θα χαθούν. Ήδη έχουμε προχωρήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να υλοποιηθεί αυτή η μελέτη. Τώρα, όσα αναφορά τη μελέτη του παραλιακού μετόπου. Έχει ήδη συνταχθεί η μελέτη ή αρχιτεκτονική για το παραλιακό μέτωπο, πότε έρεται ο λόγος χρηματοδότησης τέτοιας μελέτης. Σύντομα θα έχουμε και την σύνταξη των τευχών, των απαραίτητων που θα συνοδεύουν αυτή τη μελέτη και ελπίζω κάποια στιγμή να βρούμε και ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα και να το εντάξουμε αυτό το έργο. Όσον αφορά την μελέτη του κεντρικού άξονα Περιαλίου, θα πρέπει να τονίσουμε εδώ ότι αυτός είναι ο κεντρικός άξονας που θα αντικαταστήσει τον παραλιακό δρόμο που λειτουργεί σήμερα. Δηλαδή, θα είναι η ανατολική είσοδος και έξοδος της πόλης της Καβάλας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει μία μελέτη συγκοινωνιακή, να γίνει μία μελέτη οδοποιίας, να μελετηθούν οι κόμβοι οι οποίοι θα συνδέουν την περιοχή του Περιαλίου με αυτόν τον άξονα. Ο άξονας αυτός θα είναι ο κεντρικός άξονας επιμένου από το κέντρο της πόλης μέχρι την έξοδό της. Και ασφαλώς χρειάζεται πολλές εξειδικευμένες μελέτες, αν θέλετε υπάρχει όλο το πρόγραμμα και τα πινάκια αμοιβών που έχουν συνταχθεί και μπορούμε αναλυτικά, δυστυχώς δεν τα έχω μπροστά μου αυτή τη στιγμή, για να σας τα παρουσιάσω αν θέλετε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει αυτή η μελέτη. Μου επιτρέπετε λίγο κύριε Ακουβίδη. Βεβαίως. Το ερώτημα για το συγκεκριμένο κωδικό, το έθεσα, δεν είναι μηχανικός ούτε πιπαντός συμπίστευτος, αλλά σε ένα σχέδιο πόλης στο οποίο αποφασίστηκε και αυτός ο κεντρικός άξονας. Δεν θεωρώ ότι αποφασίστηκε να υπάρξει και κεντρικός άξονας χωρίς να υπάρξουν οι κατάλληλες μελέτες από αυτούς οι οποίοι δουλέψανε το σχέδιο του συγκεκριμένου. Μου κάνει εντύπωση, αυτό λίγο δεν μπορώ να κατανοήσω. Πώς είναι δυνατόν για κάτι το οποίο έχει σχεδιαστεί και σχεδιάζει και προφανώς, και σχεδιάζει και πιχάρτου θεωρώ απλώς. Γιατί χρειάζεται, γιατί είναι επιτακτική αυτή η μελέτη. Γιατί με αυτή τη λογική, τότε θεωρώ ότι και για την υλοποίηση των υπολοίπων υποδομών του σχεδίου, ενδεχομένως θα υπάρξουν πάλι μελέτες. Υπάρχει αυτή η πιθανότητα. Να προσθέσω κανένα δυο πραγματάκια μήπως και βοηθήσω λίγο. Ναι, βεβαίως. Σκεφτείτε ότι στην οδό Φιλίπου εντός σχεδίου πόλης Καβάλας αναθέσαμε μελέτη οδοποιίας. Την παραλάβαμε πριν τρεις μήνες περίπου. Είχε ανατεθεί από την προηγούμενη διοίκηση για να αναμορφωθεί και να βελτιωθεί λίγο η λειτουργικότητά της. Μια οδό την οποία έχουμε χρόνια και χρόνια εντός σχεδίου. Το σχέδιο και η ρημοτόμηση δεν έχουν σχέση με αυτά που σας περιέγραψα πριν. Είναι επιπλέον προσεγγίσεις στην επίλυση των προβλημάτων μιας οδοποιίας. Κύριε Φέρο, αν θα εξυπηρέτετε, στο σχέδιο δεν έχει πώς θα κατασκευαστούν οι δρόμοι. Στο σχέδιο είναι πάνω σε μία οριζιδιογραφία και έχει μία ερηθρά σε ποιο ύψος θα είναι αυτός ο δρόμος για να μπορούν να χτιστούν. Τα υπόλοιπα γίνονται εκ των υστέρων. Επί κυρίου Φιλιππίδη, νομίζω, ή επί της κυρίας Δρακονάκης, δεν θυμάμαι, είχαν ανατεθεί σε κάποιον και γίναν αρκετοί δρόμοι οι μελέτες αυτών των δρόμων. Ο κεντρικός δεν είχε γίνει. Δηλαδή θέλω να σας πω ότι δεν σημαίνει ότι επειδή υπάρχει το σχέδιο πόλης έχουμε και τα σχέδια των δρόμων, απλώς έχουμε την ερηθρά για να δούμε σε ποιο ύψος θα είναι η τελική επιφάνεια των δρόμων. Ο κύριος Μαγιατζής. Κύριε Πρόεδρε, έβαλα δυο ερωτήματα για δυο αναθέσεις. Με 25.000, για δυο κωδικούς. Είναι, ναι, ναι, έχετε δίκιο. Αυτές οι εργασίες είναι απαραίτητες. Δηλαδή, οι εξειδικευμένες εργασίες που θέλουμε μέσα στα πλαίσια της λειτουργίας του τμήματος συντηρήσων για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που δημιουργούνται καθημερινά. Εντοπίστηκαν ανάγκες, καταγράφηκαν ανάγκες μαρμαρικών εργασιών και προβλέπτηκε αυτό το κονδύλιο. Το ίδιο και για το θέμα των... Αμοβολές, αμοβολές για τις κωλώνες φωτισμού. Αμοβολών. Το ίδιο και για τις αμοβολές. Κύριε Βογιατζή, έχετε κάποιο ερώτημα? Όχι, δεν έχω κάποιο ερώτημα. Σαν το βουλε. Ναι, κύριε Πρόεδρε, ευχαριστώ. Κύριε Προμούσα, η υποτροφία που προτείνεται να χρηματοδηθεί ως θέμα έχει τον καπνό στις Αντορτιμόνια και τη Θράκη μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Διορθώστημα, δεν κάνω λάθος. Ίσως ο κύριος δημόσια θα το ξέρει καλύτερα αυτό. Η καβάλα ως καπνική, ως μέκα του καπνού, αναδείχθηκε εκεί γύρω στο 30, αν θυμάμαι καλά ή αν είμαι καλά πλοχωρημένος. Γιατί λοιπόν επιλέγετε, αφού θα προτείνετε να χρηματοδηθείτε αυτήν την δεχτωρική διατριβή, γιατί την περιορίζετε στη μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο περίοδο και όχι από την πρώτη δεύτερη παγκόσμια πόλεμο. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, για τον λόγο ποιόν, ότι το 30, αν θυμάμαι, αν ξέρω καλά, πλοχωρημένος, είναι η καβάλα να διεκτείται ως μέκα του καπνού. Πρώτο ερώτημα. Το δεύτερο ερώτημα που θέλουμε να κάνουμε. Στον κωδικό 301-74-12-003, μελέτηπε υπαδρολογικών εμπτώσεων ελειμμένων νέας καρβάρις, καλαφατιών και καλαμίτσας. Κύριε Πρωμούσα, νομίζω, διορθώστη μου και πάλι αν κάνω λάθος, ότι για τα λιμάνια αυτά, τα λεγόμενα ορφανά λιμάνια, έχουμε ένα περίοδο ενός δύο ετών από τότε που γίνανε κάποιες παραχωρήσεις για να εκτελέσουμε κάποια πράγματα. Βλέπω σήμερα ότι προτείνεται μια μελέτη για τα λιμάνια αυτά αλλά και για τη βυθομετρίζια της ανάγκης ομοίωσης με χερσαία ζώνη των λιμανιών αρμοδιών της Δ. Καβάλας. Μήπως καθυστερούμε υπερβολικά? Βλέπω ότι επίσης προτείνεται να μεταφέρεται 24 800 από τις υπηρεσίες ιστορικού αλέχου. Η υπηρεσία ιστορικού αλέχου δεν είναι, δεν υπάρχουν ημερομηνίες ασφυκτικές που θα πρέπει αυτή η υπηρεσία να λειτουργήσει στο Δήμο. Επίσης, με προβληματίζει το ότι προτείνεται να μεταφερθούν 95.000 ευρώ από κατάσταση φέρδας οργανισμού κοιτών αξιωματικών. Αλλά αυτό προβληματίζει ιδιαίτερα. Και το τελευταίο ερώτημα που θέλω να κάνω είναι... Προτείνεται να μεταφέρεται 65.000 ευρώ από έναν κωδικό των 383-2077 κατασκευή υποδομών και διάνξελτων στην περιοχή Περιαλίου υπησφορά σε γη. Και με αυτό το ποσό να το μεταφέρεται για να γίνει η μελέτη κεντρική του αξιωματικού αξιωματικού αξιωματικού αξιωματικού αξιωματικού αξιωματικού. Θα θέλα να ρωτήσω εάν το γεγονός ότι μεταφέρεται από τον κωδικό αυτόν ο οποίος αφορά υπησφορά σε γη σε κάποιο άλλο κωδικό. Γιατί η υπησφορά σε γη είναι χρηματοπία της πράτει ο δήμος από δημότες που υφέρουνε προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι δυνατόν να γίνει αυτή η μεταφορά στον άλλο κωδικό. Και επειδή πάτε σε αυτήν την μελέτη να υπενθυμίσω στο σώμα ότι υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στον αγωγό που κατασκευάστηκε και εκεί στον κεντρικό άξονα και αφορά το Περιγιάλι. Και σταματάω εδώ. Δεν λέω τίποτα άλλο, ο κύριος Μαύρος το ξέρει. Πολύ καλά το θέμα. Το ξέρω ότι το προβλημάτισε, ξέρω ότι το ψάχνει. Δεν ξέρω εάν αυτή η μελέτη γίνεται και για αυτόν τον σκοπό, δηλαδή για να διορθωθεί το πρόβλημα που υπάρχει εκεί. Θα ήθελα να ξέρω λοιπόν τι ακριβώς έχετε στο μυαλό σας. Ευχαριστώ. Να ξεκινήσουμε με το θέμα της χρηματοδότησης υποτροφίας. Πρέπει να σας πω ότι δεν επιλέγει ο δήμος το θέμα της διπλωματικής. Επιλέγεται από επιτροπή, η οποία συστήνει μέσω επανεξειτημιακού ιδρύματος. Απλώς ο δήμος επιδοτεί με σκοπό να αξιοποιηθεί στο μέλλος αυτή και οποιαδήποτε άλλη πληροματική ως μελέτη. Άλλωστε γνωρίζετε πολύ καλά ότι πολλές φορές πληρώνουμε μελέτες για να τις αξιοποιήσουμε μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων, οπότε με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε έτοιμες μελέτες. Κύριε Προμούσα, είναι και κάτι άλλο, με συγχωρείτε, ότι έγινε κατόπιν με συζήτηση με το Ίκη, ότι μέχρι πριν τον πόλεμο υπάρχουν στοιχεία για τα καπνά. Από τον πόλεμο και μετά, εκεί υπάρχει μια σάφια πλέον. Και γι' αυτό το λόγο γίνεται κατά πόσο αυτό το πράγμα, αυτή δηλαδή η πτώση του καπνού, έχει επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα και όχι μόνο της πόλης. Εντάξει, με συγχωρείτε. Όχι, όχι. Σας ευχαριστούμε. Και για να μη ξαναπέμπω, θα πω λίγο για τις βυθομετρήσεις που είπε ο κύριος Ξανθόπιλος. Δεν έχουμε αργήσει κύριε Ξανθόπιλ, απλώς πρέπει να γίνουν οι βυθομετρήσεις, είναι απαραίτητο στοιχείο για να μπορέσει να τελειώσουμε το, ας το πούμε, το Master Plan που πρέπει να έχουμε για να γίνει η έγκριση από τα λιμανάκια αυτά. Σχετικά τώρα με την ερώτηση του κυρίου Ξανθόπουλου για το εισφοράς ΣΑΤ, το είχα πάντει ήση πριν λίγο στον κύριο Βέρος, το είπα λίγο γρήγορα να το επαναλάβω, ουσιαστικά εδώ αλλάζουμε την πηγή χρηματοδότησης από ΣΑΤ σε εισφορά ΣΑΤ, αν δείτε πιο πάνω, κυκλοφοριακή μελέτη κεντρικού άξιου να περιαλλεί ο ΣΑΤ, 50.000, τα χρήματα αυτά φεύγουν και μέσω αποθεματικού ενισχύονται κάποια άλλη κωδική και στη συνέχεια θα ξανα περιγελίου από το εισφοράς ΣΑΤ, ουσιαστικά τώρα δεν είναι δοκιμός όρος, ουσιαστικά θα το πω είναι μια τράμπα χρημάτων που γίνεται, ουσιαστικά πάλι εξασφαλίζουμε την μελέτη αυτή μέσω άλλης πηγής χρηματοδότησης. Λοιπόν, κύριε Κουνάκο, είχε σας κάποια ρώτηση. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Θα κάνω και τοποθέτηση μαζί. Εντάξει, μεταλλευθείτε το χρόνο σας. Άρα τα τρία λεπτά, δηλαδή, θέλω από τώρα να μου τα χρειώσετε. Αγαπητή συνάδελφη, εγώ συμφωνώ με οποιασδήποτε ανάγκες υπάρχουν από την πλευρά της διοίκησης, προκειμένου να γίνονται αυτές οι αναμορφώσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες από ό,τι βλέπω και καλά να έχει τη δυνατότητα η διοίκηση να έχει ένα λεπτόδεντρο και να παίρνε χρήματα ανά πάσα στιγμή ή να έχει ένα συρτάρι να το άνοιγε και να λέγει θέλω να πάρω αδαραλήγγικα για να μπορέσω να δουλέψω, να μπορέσω να δουλέψω τα συνεργεία μου την καθημερινότητα που αντιμετωπίζουμε στην πόλη. Όταν, δηλαδή, όταν θέλουμε να βουλώσουμε μία τρύπα στον δρόμο, πρέπει να προβληματευτούμε ψυχρία άσφαλτος για να πάμε να την κλείσουμε την τρύπα. Αυτό που ζητάει ο πολίτης στην καθημερινότητα, καταλαβαίνω τη διοίκηση, αλλά ανησυχώ αγαπητή συνα, όταν βλέπω να έχουμε έναν προϋπολογισμό με ένα χρηματικό υπόλοιπο των 6.000 ευρώ και να έρχεται η πολιτεία Κύριε Προμούσα, δέστε το αυτό. Παίρνετε 24.800 από το χωδικό που αφορά την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, τον 6170-0010. Η υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου και έρχεται ο νομοθέτης, έρχεται η επίσημη πολιτεία αγαπητή συνάδελτη και μας βάζει ένα καινούργιο θεσμό, το Σύμβουλο Ακαιρεότητας, δημιουργήτα δηλαδή Συμβούλιο Ακαιρεότητας από υπαλλήλους εντός του δίνου μας. Σε κάθε τοπική αυτοδίκηση που αυτό σημαίνει προσωπικό, έξοδα, δαπάνες επιπλέον από την υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου, επιπλέον από τον συμπαραστάτη του δημότη. Και όλα αυτά από πού, από πού θα βγουν έσοδα όταν ο δήμος Καβάλας δεν έχει έσοδα και παρουσιάζει συνεχώς αναγκαίες αναμορφώσεις να τα στύψουμε για να βγάλουμε 10.000 από εδώ, 5.000 από εκεί για να μπορέσουμε να εγκανοπίσουμε την καθεμερινότητα των δημοτών μας. Δεν μπορεί να έρχονται να αποφασίζουν συμβούλια κεραιότητας με το νόμο 4795 τέλος Απριλίου του 21 και να καθιερώνουν καινούργιες υποχρεώσεις στους δημότες. Γιατί όλα αυτά τα εμπομίζονται οι δημότες και χωρίς προσλήψεις προσωπικών. Όπου θα θαρθείτε πάλι να ψάχνετε να βρείτε άτομα 6.2 για να εγκανοπίσετε αυτή την ανάγκη. Γι' αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι, η κατάσταση δεν είναι καλή στην τοπική αυτοδίκηση. Πρέπει να προβληματιστούμε. Πού πάμε, τι θέλουμε να κάνουμε. Το ψηφίσω κύριε Πρόεδρε, αλλά έβαλα και ρωτήματα για προβληματισμό και να προετοιμαστεί η διοίκηση για τον Σύμβουλο Κεραιότης. Κύριε Πρόεδρε, αν μου επιτρέπεις να συζητήσω. Συγνώμη για τον κ. Ξανθόπουλο, δεν απάντησα για το εσωτερικό έλεγχο και της ευκαιρίας να απαντήσω και στον κ. Κουνάκο. Σε καμία περίπτωση, φυσικά, δεν αποτιμούμε το θεσμό του εσωτερικού έλεγχου. Αντιθέτω, στο θέμα πάρα πολύ σημαντικό και ήδη έχουν γίνει συζητήσεις και για το πώς θα το στελεχώσουμε και οι αποστρεπτικές υπηρεσίες που πρόκειται να πάρουμε και θα είμαστε έτοιμοι όταν χρειαστεί, απλώς είναι αυτή η περίοδος που χρειαζόμασταν τα χρήματα, τα πήραμε και θα πανέλαβε, φυσικά, όταν θα χρειαστεί να οργανώσουμε το Τμήμα. Προκειμένου με τις ανάγκες. Πρωτίστως η καθημερινότητα είναι αυτή, κύριε Αντιδίμαρχε, κύριε Προμούσα, που πρέπει να δίνεται προδελαιότητα. Βλέπετε, σε ένα μηχανάκι, σε μια τρύπα και πάθει κάτι ο οδηγός, θα τον αποσβιώνει ο δημό της καβάλας. Να ψηθήσουμε, παρακαλώ, κύριε Καλανταρίδη. Μισό λεπτό, κύριε Πρόεδρε, σήκωσα χεράκι λίγο, έχω να κάνω μια ερώτηση. Τον είχα δηλώσει και στην οικονομική επιτροπή όσον αφορά τις 6.000 που θα δοθούν για το διδακτορικό. Μπορεί ο δήμος Καβάλας να δίνει 6.000 για ένα διδακτορικό? Διότι κάποια στιγμή είχαμε ενδιαφερθεί όταν ήμουν αντιδήμαρχος και είχαμε ρωτήσει τον επίτροπο, είχαμε ενδιαφερθεί για κάτι παρόμοιο και δεν μπορούσε ο δήμος Καβάλας να χρηματοδοτήσει κάτι παρόμοιο. Και έτσι, μήπως αυτό το πράγμα δεν πρέπει να γίνεται μέσω του δήμου Καβάλας και πρέπει να γίνεται ίσως μέσω της δημοφέλεια. Αυτό λίγο θέλω να το προσέξετε να το δείτε γιατί μπορεί να είναι μη σύνομο. Αυτό λοιπόν πρέπει λίγο να το δούμε. Ευχαριστώ. Και ο κ. Δράκος. Μια ερώτηση τον αντιδήμαρχο. Για να επανέλθω πάλι στο γνωστό θέμα, Γιάννη. Κωδικός 306662, προμήθεια δραγμών υλικών. Μπορείς να μου πεις αυτή τη στιγμή τον αρχικό προϋπολογισμό και το πώς έχει διαμορφωθεί μετά από εννιά αναμορφώσεις. Καθώς επίσης σε λέω δύο κωδικούς 306117 για να συνεχίσω παρακεί την ερώτησή μου. Μπορείς να με τα πεις. Επειδή κ. Δράκο γνωρίζω ότι εννοείς για αυτό που είχες ζητήσει την προηγούμενη φορά, πρέπει να σου πω ότι το έχουμε στείλει. Το έχουμε στείλει στην οικονομική επιτροπή και ενημερώσαμε ότι αν θέλετε μπορείτε να το παίρνετε από τους οικονομικούς σας. Έχει σταλεί στην οικονομική επιτροπή, μπορείτε να το πάρετε από εκεί. Εάν έχεις σταλεί, εντάξει, ευχαριστώ. Μπορούσα διαφορετικά να σε πεβαίνεται η προμήθεια, κ. Δράκο. Λοιπόν, πάμε κ. Καλαταρίζη. Τι λες ρε Κώστα πάλι, τι λες πάλι ρε Κώστα. Τα ραντρανί λικά λέω, αν σε πεβαίνεται η προμήθεια. Ναι. Ο κ. Καλαταρίζης έχει το λόγο για να ψηφίσει. Ναι κ. Πρόεδρε, ευχαριστώ. Επειδή πιστεύουμε και δεν το πιστεύουμε ελαφρά την καρδία αλλά το έχουμε ψάξει λίγο, κάναμε την έρευνά μας, επειδή λοιπόν πιστεύουμε ότι ο δήμος δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το οποιοδήποτε διδακτορικό ως δήμος, έτσι, το επαναλαμβάνω αυτό, αλλά και επειδή αυτό το τρόπος με τον οποίο μεταφέρεται χρήματα παρότι όπως άκουσα και είναι σωστό αυτό που είπε ο κ. Πρόμουσας, θα τα επιστρέψουμε, παρόλα αυτά το να παίρνουμε χρήματα από κάποιους κωδικούς, τους οποίους μάλιστα κατά τη σύνταξη του τεχνικού προγράμματος, η Διοίκηση φρόντισε να διαφημίσει κιόλας ότι αποτελούν ίσως και τη βάση του τεχνικού προγράμματος, έτσι, παρόλα λοιπόν το ότι κατά το μέλλον μπορεί να επιστραφούν τα χρήματα, κατά την άκοψη μας δείχνουν μια λάθος προτεραιοποίηση, δεν μπορούμε δηλαδή να αποδομούμε κάποιους κωδικούς οι οποίοι δείχνουν το κάτι το διαφορετικό, όπως η ίδια η Διοίκηση σας έχει πει και έχει παραδεχθεί, γι' αυτό λοιπόν το λόγο όπως και στην Οικονομική Επιτροπή, κύριε Πρόεδρε, θα είμαστε αρνητικοί. Θα πω λίγο, γιατί ο Δήμαρχος θέλει έτσι να νιώθει ότι πρέπει να κερδίζει τις αντυπώσεις και να του πω ότι τα πρωί μερισσέρας καλά να μου απαντάει την ώρα που πρέπει και να μην παίρνει πληροφορίες μετά εκ των αριστερών του για να μου δίνει απαντήσεις, αλλά όπως και να είναι. Δεν μπορεί να κρύψει ο Δήμαρχος ότι ο διαγωνισμός των αλογωσιστών δεχόταν ο Δήμος Καβάλας για τέσσερις μέρες μόνο χαρτιά. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι μπορεί να του πάνε τώρα το παραμυθάκι ή την ιστορία ότι 2.000 ευρώ πρόσφυγμα έχει μετά της 22 του μήνου, αλλά δεν είπε όμως ολόκληρη την αλήθεια, κύριε Δήμαρχος, ότι 60.000 ευρώ παίρνει ένα σκάφος καινούργιο ο Δημός, ο οποίος μπορούσε να γλιτώσει αυτά τα χρήματα του τόπαγου στον Δήμαρχο, γιατί η οποιαδήποτε εταιρεία που μπορούσε να συμμετέχει είχε την πλήρη ευθύνη και να έχει και σκάφος. Θυσυχώς όμως ο Δήμαρχος στον προστατευόμενό του θέλει να του πάρει σκάφος για να του διευκολύνει, για να μπορεί να συμμετέχει στον διαγωνισμό. Αυτό και το κλείνω. Άμα θα συνεχίσουν θα ξανασυνεχίσουν. Τώρα, όσο για την ψηφοφορία, θέλω να πω, νομίζω και πιστεύω ότι η χρηματοδότηση για το διδακτορικό νομίζω θα γίνει ένας πανελλαδικός διαγωνισμός, γιατί είναι αυτό νοητό. Είμαστε θετικοί και συνεχίζουμε να είμαστε θετικοί. Είμαστε θετικοί και με την αναμόρφωση, εφόσον υπάρχει δέσμευση ότι τα χρήματα της κυκλοφοριακής μελέτης θα επιστραφούν και η μελέτη θα ολοκληρωθεί. Δέχομαι τη δέσμευση του αντιδημάρχου και είμαστε θετικοί στην αναμόρφωση. Ευχαριστώ. Κύριε Πρόεδρε, επί προσωπικού, λίγο σας παρακαλώ. Επειδή ο κύριος, εγώ, καταρχήν να ξέρετε, κύριε Παπαδόπλε, ότι δεν δέχομαι και ούτε πληροφορεί κανείς, διότι τα θέματα τα ξέρω, αυτά που διαχειλίζομαι. Εσείς, επειδή έχετε μια ιστέρηση, και η ιστέρηση που έχετε είναι ότι σας ενημερώνουν, σας τα γράφουν και σας τα λέτε μετά από το επόμενο θέμα, γιατί τότε προλαβαίνετε, θέλω λοιπόν να σας πω, κύριε Παπαδόπλε, που τα ξέρετε όλα, ότι τέσσερις μέρες δεν υποβάλλανε χαρτιά. Ο διαγωνισμός ήταν αναρτημένος δεκαεφτά μέρες για να υποβάλλουν τα χαρτιά τους και να ετοιμάσουν, ή έχει μια ημερομηνία που υποβάλλουν. Δεν μπορεί να το έχουμε πεντακόσεις ημέρες, δεν έχω κανένα προστατευόμενο, και με συγχωρείτε πάρα πολύ, εάν εσείς κρίνετε ότι ο δήμος μπορεί κάθε χρόνο να μισθώνει αυτά τα πράγματα και να του βγουν και ακριβότερα, τότε τι να σας πω, είστε ωραίος επιχειρηματίας. Συγχαρητήρια. Ο κύριος Παπάς. Κύριε Πρόεδρε, πάντως εγώ δεν ικανοποιήθηκα από την απάντηση του Δημάρχου τώρα. Ακούει μια λέξη που προκαλεί ο κύριος Παπαδόπλος και του λέει ότι έχεις προστατευόμενο. Πρέπει να μας πει ποιος είναι ο προστατευόμενος και τελικά τι είναι εδώ πέρα, είναι κέντρο προστασίας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πώς το αντιλαμβάνονται κάποιοι το Δημοτικό Συμβούλιο, δηλαδή. Κύριε Παπά, με συγχωρείτε λίγο, αλλά ο κύριος ο οποίος έχει υποβάλει την ένσταση και είχε την απέτηση να μπορέσουν να σταματήσουμε το διαγωνισμό για να λάβει μέρος είναι ο κύριος ο οποίος διαχειρίζεται την αβαγωσιστική στην επιχείρηση του κυρίου Παπαδόπλου. Πολύ απλά τα πράγματα. Όσο για τον κύριο που ήρθε δεν έχω κανέναν προστατευόμενο και κανέναν συφέρον από κανέναν. Αυτό για να ξέρουμε τι λέμε. Τέλος πάντων, τέλος πάντων, δεν είναι καλά πράγματα αυτά. Ακούμε εδώ πέρα για προστασίες. Φύγανε από τα παράκια, έρθανε στο Δήμο τώρα οι προστάτες. Ας πάμε στο θέμα μας κύριε Πρόεδρε. Εσείς κύριε Παπά να το έχετε ξεκάθαρο στο μυαλό σας. Πέρσι η εταιρεία που ήρθε με προσωπική επιλογή του κυρίου Δημάρκου και πήρε ανάθεση τη δουλειά της αβαγωσιστικής κάλυψης ήρθε και φέτος αυτή η αβαγωσιστική εταιρεία και είναι η μοναδική και πήρε τη δουλειά. Και μάλιστα ο Δήμος αγόρασε και ένα σκάφος 60.000 ευρώ για να μπορέσει να συμμετέχει. Ψηφίσαμε Μάκη, το ψήφισες και εσύ το σκάφος. Το ψήφισα κύριε Κουνάκο γιατί εγώ δεν μπορώ να παίζω με τις ζωές των καβαλιωτών. Ο Δήμαρχος το αν κάνει κακοδιαχείριση θα πρέπει να το πούμε. Αλλά να μην έχω να βαγωσώσει δεν το δέχομαι γιατί είναι τα παιδιά μου, είναι οι γυναίκες μας, είναι οι παππούδες μας, είναι οι γηγιάδες μας, τις παραλίες. Δεν μπορώ την κακοδιαχείριση του Δημαρχού να την πληρώνει με ζώες και καβάλα. Κύριε Παπαδόπλα είναι δική σας άποψη. Κύριε Κουνάκο πέρυσι αυτός που ήρθε και ξαναέρχεται σύν φέτος, ήρθε σε μια στιγμή που στην πραγματικότητα ενώ είχαμε ειδοποιήσει τον κύριο αυτόν ο οποίος σήμερα διαμαρτύρεται, Ήταν ο ίδιος. Λοιπόν, για να έρθει και δεν ήρθε και μας εκβίαζε οικονομικά και επίσης προσέφυγε και στο άρθρο 152 και δεν δικαιώθηκε. Αυτά κύριε Παπαδόπλα. Δεν ξέρω τι λέτε. Αυτά που λέτε δεν ξέρω γιατί τα λέτε. Εγώ δεν ξέρω τι μου λέτε και γιατί μου λέτε και ανακατεύετε την επιχείρησή μου. Εγώ μιλάω για το Δήμο Καβάλας. Εσείς τα κάνετε προσωπικά όλα. Εγώ σας είπα ένα συγκεκριμένο γεγονός. Κύριε Παπαδόπουλε, το Δήμο Καβάλας δεν θα ασχοληθώ άλλο μαζί σας διότι δεν υπάρχει λόγος. Αλλά θέλω να σας πω όμως ότι ο Δήμος Καβάλας... Ότι είναι φίλος σας πείτε το ότι είναι φίλος σας. Ο Δήμος Καβάλας δεν είναι κανένας φίλος μου. Δεν είναι φίλος μου. Φίλους έχετε εσείς. Εσείς βγαίνετε στα ραδιόφωνα και λέτε για τα πάρκινγκ και όλα αυτά, όλους αυτούς τους τύπους οι οποίοι κάνουνε μηνύσεις στο Δήμο. Κύριε Παπαδόπουλε, όλα αντιτζέπουμε κύριε Δήμαρχε. Εσείς πληρώνετε τα λεφτά των καβαλιωτών. Για αυτό να προσέχετε. Εγώ σέβομαι τα χρήματα των καβαλιωτών. Αυτό να το ξέρετε κύριε Παπαδόπουλε. Τώρα εσείς αν σέβεστε τα δικά σας χρήματα αυτό δεν το ξέρετε. Κύριε Παπαδόπουλε, όμως σας διακόψαμε. Κύριε Πρόεδρε, απ' ό,τι καταλαβαίνω είμαστε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα. Πάμε παρακάτω τώρα. Κύριε Δήμαρχε, η επιχείρηση που διευθύνεται ο κύριος Μάγκης Παπαδόπουλος είναι και δική μας επιχείρηση. Μπετέχουμε και εμείς με αντίστοιχο ποσοστό. Απλώς είναι πολύ μικρό το ποσοστό μας. Είναι κοινή μας επιχείρηση. Και χαιρόμαστε να δουλεύει και εκείνη η επιχείρηση. Ήρθες τώρα σαν Πατριακς και εσύ με την Αγιαστούρα να μας πείσουν ότι είναι και δική μας επιχείρηση. Άμα ήταν δικιά μας θα ξέραμε και τι γίνεται εκεί πέρα. Ξέρω κύριε Παπά. Εγώ ήμουνα τότε πρόεδρος της ΝΕΤΑΚ που έγινε αυτή η επιχειρή. Μαζί ήμασταν στο Συμβούλιο. Μαζί ήμασταν στο Συμβούλιο. Κύριε Κουνάκο. Κύριε Κουνάκο, να ξέρετε, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνεχώς και πάνε και αυτά. Τελειώσαμε. Πάνε παρακάτω. Δεν είναι το θέμα μας. Και λέω κύριε Πρόεδρε, τοποθετούμε και λέω όπως και στην Εικονομική Επιτροπή, είμαστε θετικοί. Κύριε Μαυρίδης. Είμαι θετικός με επιφύλαξη διότι πράγματι έχω έτσι στο σχετικό μου μία αμφιβολία στο μυαλό μου. Εάν και κατά πώς για την Διδακτορική Διατρεύει αυτήν την υποτροφία, εάν πράγματι ο Δήμος Καβάλλας ή και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι προκειμένου, έχει το δικαίωμα αυτό, δηλαδή ο Δήμος να μπορεί να χωριεί υποτροφίες. Δεν το έχω ακούσει τα τόσα χρόνια που είμαι εδώ πέρα, το ακούει για πώς βάζει δημοφέλεια στην επιχείρηση, ναι. Δίνουμε και για τα παιδιά που κάνουν ασκησίδες, προφανώς μπορεί να γίνει. Για το Δήμο έχω αμφιβολία, το ψηφίζω με επιθύλαξη και καλά είναι να το δούμε. Δεν άκουσα, δεν πήρα απάντηση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, τον κ. Βρουμούσα επαλήμαντι, για την αμφιβολία αυτή που έδισε η κυρία Φραντισκάκη, αν δεν γράψω και ο κ. Καλαγκαρίδης. Γιατί και στην Οικονομική Επιτροπή τα ίδια είπαν, αλλά δεν βλέπω απάντηση στην Οικονομική Επιτροπή εδώ, να λένε τελικά να δώσουν μια εξήγηση. Έχω μια αμφιβολία για τίποτα, κατάλαβε, είμαι θετικός, δεν έχω καπρόβλημα. Κατεγράφει κ. Ματρίτη. Κύριε Βέρο. Κύριε Πρόεδρε, είμαστε αρνητικοί, γιατί σε δυο κωδικούς προβλέπονται εργασίες ύψους περίπου 50 χιλιάδες, με απερθείες ανάθεσης. Κύριε Βογιατζή. Ναι, Πρόεδρε, εγώ είμαι θετικός, μονάχα με μια επιθύλαξη σχετικά με την υποτροφία, αν είναι Συνόμου, για να μην παραβιάζουν τον όνομα, αυτό παρακαλώ να καταγραφεί, είμαι θετικός, μην έχω επιθύλαξη σχετικά με την υποτροφία. Ωραία, έχει καταγραφεί ο κύριος. Ευχαριστώ. Ο κ. Σανθόπουλος μας ακούει. Κύριε Πρόεδρε, επειδή απαντήσεις που πήρα από τον κύριο Πρωμούσα, ιδιαίτερα για την μελέτη κεντρικών αξιωνοπεργιαλίου, όπως επίσης και οι αναφορές του κ. Βέρου, οι οποίες σαφέσταται να τα μπορώ να τις αφήσω με τη συναθέση του 25.000 ευρώ, δυό φορές από 25.000 ευρώ, με τη μεταφορά από τον κοιτών αξιωματικών το 95.000 ευρώ, είναι αυτό που ο κ. Πρωμούσας είπα αλαμπούρα, γίνεται η αλαμπούρα σε αυτή την αναμόρφωση. Και επειδή λοιπόν, εγώ της αλαμπούρας δεν συμπαθώ, είμαι αδερτικός. Κύριε Κουνάκο είπα, ναι ψηφίσατε, κύριε Πρωμούσα, να μαντέψω τη ψήφωσάς. Θετικός κύριε. Θα εγκρίνεται καταπλαιοψηφία. Πάμε στο δεύτερο θέμα. Παίρνουμε παράτα σε αγαπητής συνάδελφη, γιατί έχουμε συμπληρώσει τις τέσσερις ώρες και είμαστε στο δεύτερο θέμα, οπότε παρακαλώ να είμαστε σύντομοι. Τρίτη τροποποίηση τεχνικού προγράμματος του Δήμο Καβάλα σε τους 2021. Κύριε τη Δήμαρχη. Ήταν και στο το μικρόφωνο, συγγνώμη. Στην παρούσα τροποποίηση έχουμε στο κεφάλαιο νέα έργα κατεπίγουσα άρσε επικίνδυνότητες σε τμήμα πραγμούς της οδού Μόμα, κατόπιν κατολιστήσεων. Ο προϋπολογισμός είναι 243.000 και αφορά το γνωστό πρόβλημα στο δρόμο αυτό με την κατολιστήση που έχει συμβεί και είναι η δεύτερη φορά και πρέπει να παρθούν τα άμεσα μέτρα που έχουμε ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζουμε. Είχαμε μια διακοπή από το δασαρχείο, έχουμε μια καθυστέρηση γιατί προβλέπω τις επιφυλάξεις που θα ακουστούν και από την αποκεντρωμένη περιμένουμε την απόφασή της για να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε αυτό το έργο. Κύριε Καλαζαρίδη. Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Λοιπόν, όπως είπα νηλημένος έχουμε τονίσει και στην Οικονομική Επιτροπή σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο έργο. Πραγματικά το μπάχαλο το οποίο υπάρχει με το συγκεκριμένο έργο είναι, δεν ξέρω, ίσως και μοναδικό στην ιστορία του Δήμου Καβάλλας. Θα είμαστε για άλλη μια αφορά αρνητική, γιατί απολύτως τίποτε δεν έχει γίνει σωστά από την αρχή που ξεκίνησε το έργο μέχρι το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα και να θυμίσω βέβαια ότι το έργο το οποίο εκτελείται δεν έχει καμία σχέση με αυτό το οποίο είχε προτείνει η Επιτροπή του Δήμου που είναι αρμόδια για το τι ακριβώς θα έπρεπε να γίνει. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Κύριε Βαβαδόπουλα. Εμείς θα είμαστε θετικοί μόνο και μόνο γιατί θέλουμε βρωματικά να προχωρήσουμε το έργο και να εξυπηρετθούν και οι δημότητες και οι επαγγελματίες γιατί και εμείς έχουμε έτσι αρνητικές κάθε μέρα τηλεφωνήματα του πρόβλημαου αποτημιουργικής. Εύχομαι να πάνε όλα καλά. Κύριε Παπά. Θετική κύριε Πρόεδρε. Κύριε Παπά δεν σας άκουσα. Θετική είπαμε. Κύριε Βέρο. Κύριε Πρόεδρε σε προηγούμενη αναμόρφωση του Δημοτικού Συμβουλίου προβλεπόταν συγκεκριμένος κωδικός με το συγκεκριμένο έργο. Είχαμε καταθέσει τότε τις εστάσεις και τις επιφυλάξεις και γι' αυτό ήμασταν αρνητικοί. Άρα συνεχίζουμε να είμαστε αρνητικοί. Για τους ίδιους λόγους. Κύριε Βαγιατζή. Θετικός Πρόεδρε. Κύριε Ξανθόπουλα. Αρνητικός Κύριε Πρόεδρε. Κύριε Κουνάκου. Κύριε Πρόεδρε. Θετικός Κύριε Πρόεδρε. Εκκρίνεται καταπληκτικία. Τρίτο θέμα, τέταρτο τροποποίηση τεχνικού προγράμματος του Δήμου Καβάλα σε έτους 2021. Κύριε Ιακοβίδη. Πάλι αφορά την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος και στη συγκεκριμένη περίπτωση αφορά δύο έργα, νέες μελέτες, συγγνώμη, δύο νέες μελέτες. Η μία είναι οι πυθομετρήσεις για τις ανάγκες εξοδομίους με τη χερσαία ζώνη των λιμμένων αργοδιοίτητας Δήμου Καβάλα, που έχει προηγηθεί η συζήτηση πάνω σε αυτό το θέμα. Και το δεύτερο είναι πάλι μελέτη. Είναι μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων λιμμένων Νέας Καρβάλης, Καλαφατιών και Καλαμίτσας. Οι πιστώσεις είναι 17.000 στο πρώτο και 12.000 στο δεύτερο. Προέρχονται από Σάτων. Παρακαλώ Σκολέ. Κύριε Καλαδαρίδης. Είμαστε σύμφωνοι κύριε Πρόεδρε. Κύριε Παπαδόκουλα. Εντάξει, δεν πειράζει που και εμείς είμαστε σύμφωνοι. Αλλά για τη δεύτερη μελέτη που είπατε κύριε Αντιδύμα, θέλαμε περιβαλλοντικών επιπτώσεων λιμμένων Νέας Καρβάλης, Καλαφατιών και Καλαμίτσας. Μήπως θα παίξει ρόλο, γιατί στην πρώτη της μελέτη για τις βιβλιομετρήσεις, είπε ο δήμαρχος ότι θα γίνει ένα Master Plan και εξήγησε τους λόγους. Στη δεύτερη μελέτη, μήπως θα παίξει ρόλο και στο κλιμενικό, δημοτικό γραφείο, όλοι αυτοί οι μελέτες αυτοί θα παίξουν κάποιο ρόλο ή θέλω να ξέρω έτσι... Να το πω αλλιώς, ότι είναι ένα πακέτο ουσιαστικά που είναι απαραίτητο ώστε να ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία που θα έχουμε αποτελεσματική ολοκληρωμένη μελέτη για αυτές τις περιοχές ώστε να τις διαχειριστούμε αποτελεσματικά και σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα στήσουμε την επόμενη περίοδο, γι' αυτό όλο το έργο. Στα πλαίσια του λιμενικού γραφείου που αποκτά η Καβάλα και θα διαχειρίζεται αυτούς τους χώρους. Τώρα το είπατε ολοκληρωμένα και εμείς είμαστε συμφώνη και αν μακάρι να ολοκληρώσει γρήγορα. Κύριε Παπά... Σύμφωνο, κύριε Πρόεδρε. Κυριαφέρο... Ναι, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Βογιατζή... Ναι, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Μαθώπουλε... Ναι, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Νάκο... Ναι. Κύριε Προμούσα... Ναι, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Γκρέντε κατά... Τέτοιο θέμα, έγκριση ή μία ανανέωσης άδειας προσωρινού αποκλεισμού κοινόχρηση του χώρου δοστρόματος επί της οδού Μητροπόλεως για λειτουργία προσωρινού βοηθητικού έργου ταξίου. Είμαστε όλοι σύμφωνοι. Μια ερώτηση, Πρόεδρε. Ίσως δεν είναι ερώτηση, είναι επισήμαση. Ο δοστρόματος Μητροπόλεως νομίζω πως δεν υπάρχει στην Καβάλα, κύριε Δήμαρχε Μητροπολή του Προκοπήλη. Έχετε δίκιο, ναι, ναι, ναι. Έτσι που το λέτε είναι. Προσέξτε το λάχιστον στο αποφασιστικό μέρος και εξηγήστε μου λίγο, είδα ότι υπήρχε μάλλον ένας χρηματικός κατάλογος και καταβολή από την πλευρά της συμπολίτησας μας, τη Διαφερομένη, σχετικά με το θέμα αυτό. Υπήρχε οφειλή από πέρυσι? Δεν το ξέρω αυτό. Θα σημαίνει ότι υπάρχει κατάλογος χρηματικός, φαντάζουμε ότι υπονοεί ότι υπήρχε οφειλή και επισυνάπτεται και καταβολή, εξόφληση του χρηματικού καταλόγου. Υπήρχε οφειλή? Δεν μπορώ να σας απαντήσω. Είμαστε καλά. Για την άδεια τοποθέτηση, είναι Νίκο. Ναι, Ιλία, αλλά χρηματικός κατάλογος έτσι γίνεται. Βέβαια. Είμαστε όλοι σύμφωνοι? Ναι, Πρόεδρε. Εκρίνεται ομόφωνα το θέμα έγκριση χωρίς παράταση προθεσμίας περαίωση του έργου αντιπλημμυρική προστασία στη δημοτική ενότητα Φιλίππον. Όλοι σύμφωνοι? Καλή ερώτηση, κύριε Πρόεδρε. Ποιοι είναι οι λόγοι της παράτασης, κύριε Αντιδημαρχή. Λοιπόν, ο λόγος της παράτασης στο συγκεκριμένο έργο αφορά την γυτνίαση του κεντρικού αγωγού υδροδότησης της Καβάλας. Και στα πλαίσια αυτά ήταν απαραίτητο να γίνουν κάποιες μικρότροποποιήσεις στη μελέτη του έργου, ώστε να ελαχιστοποιήσουμε το κίνδυνο του να επηρεαστεί το ένα έργο από το άλλο. Αυτό μας ανάγκασε να καθυστερίσουμε λίγο και να χρειαστεί να δώσουμε αυτή την παράταση. Μας όλοι σύμφωνοι? Εκτός από εμένα, Πρόεδρε, γιατί έχω τοποθετηθεί ότι σε θέματα τα οποία έρχονται στην Εικονομική Μητροπή, γιατί αν δεν το δείχνω, εγώ θα είναι αρνητικός. Κρίνεται κατά πληξυχία λοιπόν. Έξω θέμα έγκριση πρωτοκόλου προσωρινής και οριστητής παραλαβής του έργου Κατασκευή Περίφραξη Πεδόπολης. Π. Βαλδόπουλα. Ερώτηση. Θέλω να κάνω την εξής ερώτηση. Αυτό το έργο, βλέπω από ότι έχω δύο εξηγήσεις, αφού το έργο παραλήφθηκε και βλέπω προσωρινά και οριστητή του 2019, όπως αναφέρονται στην μια εσήγηση. Γιατί δεν εγγράφεται στο πρωτόκολλο προσωρινής οριστητής παραλαβής ότι η Επιτροπή το παρέλαβε τον Απρίλιο του 2021. Πώς εξηγείται αυτή η κατάσταση ιδιωτικά. Δύο έγγραφα υπάρχουν. Το να λέω ότι παραλήφθηκε προσωρινά και οριστικά το 19. Ποιος μπορεί να μου απαντήσει. Ο αντιδήμαρχος. Κύριε Ακοβίδη. Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω. Αύριο μόλις ενημερωθώ, κύριε. Είμαστε θετικοί ούτως ή άλλως. Κάνε ένα πρότυπο. Είμαστε θετικοί. Είμαστε στον υπόλοιπο. Να ρωτήσω εγώ πρόεδρε Κάτι. Να ρωτήσετε. Κύριε αντιδήμαρχε, μνημονεύεται από μέσα το 2013, επειδή το συγκεκριμένο έργο αφορά περίθραξη της Τιμπεδόπολη. Εγώ το 2013 δεν είμαι στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μπορείτε να μου πείτε τι είδους τεκλοκύη είναι αυτή που ανάγκρισε το Δήμο Καβάλας να κάνει το συγκεκριμένο έργο στην Τιμπεδόπολη. Στην Τιμπεδόπολη είχαμε... Υπήρχε ένα έργο το οποίο εκτελούνταν εκείνη την περίοδο και αφορούσε το έργο που έμεινε ολοκληρωτό λόγο κάποιας πυρκαγιάς. Προέκυψαν εκραιμότητες και ακόμη συνεχίζουν να υπάρχουν. Οι οποίες εν πάση περιπτώσει είναι συνηφασμένες με αυτό το τμήμα του έργου το οποίο ήταν ανεξάρτητο βέβαια και ολοκληρώθηκε και η οριστική και η προσωρινή παραλαβή του και αυτή τη στιγμή απομένει να εγκρίνουμε το πρωτόκολλο της οριστικής και προσωρινής παραλαβής. Η υστέρηση του χρόνου που σημειώθηκε από τον συνάδελφο όντως δεν την γνωρίζω. Θα τον ενημερώσω αύριο και αν θέλετε να ενημερώσω και σας. Συγγνώμη να ρωτήσω κάτι ακόμα. Το συγκεκριμένο έργο στο οποίο αναφθάνει στην Πεδόπολη είναι αυτό που εκτελούσε η εταιρεία Μπουμπούνας. Διορθώστε να κάνω λάθος. Όχι, δεν σας διορθώνω, είστε σωστός. Επειδή λοιπόν αυτό το έργο υπήρξε αυτή η εμπλοκή δεν προβλεπόταν η περίφραξη και την έκανε ο Δήμος. Γιατί δηλαδή ο χρηματοδότης ο Δήμος με δικά του κεφάλαιο και όχι μέσα στο συγκεκριμένο έργο της Πεδόπολης. Ή και αυτό αποτελεί εκραιμότητα που έχει να κάνει την εργολαβία. Αυτό το έργο εμφανίζεται κατασκευή περίφραξης Πεδόπολης ανεξάρτητο, με ανεξάρτητο προϋπολογισμό και με διαφορετικό ανάδοχο. Είναι εντελώς διαφορετικό έργο από αυτό που σχολιάσαμε. Τώρα αν κάπου υπήρξε κάποιου είδους απόμακρης εμπλοκής επειδή ήταν ο ίδιος κύριος του έργου η Πεδόπολη αυτό δεν ξέρω να σας απαντήσω. Αλλά το έργο είναι εντελώς ανεξάρτητο και ως προς τον προϋπολογισμό και ως προς τον τίτλο και ως προς τον ανάδοχο κατασκευής. Άλλο ήταν ΕΣΠΑ, αυτό δεν ήταν ΕΣΠΑ. Και εκείνο ήταν σωστά, ήταν χρηματοδοτούμενο ΕΣΠΑ. Γι' αυτό και έχουμε και όλες αυτές τις διαδικασίες της δύσκολης που μας καθυστερούν τόσο καιρό. Κύριε Πρόεδρε, εγώ είμαι αντικόσπαντος στο στιγμό. Οι υπόλοιποι είμαστε θετικοί. Εκκρίνεται λοιπόν καταπληκτικά. Ναι, κύριε Πρόεδρε. Ωραία, ευχαριστώ. Πάμε στο όγδο θέμα χωρίς παράτας προθεσμίας. Εύδομο, πρόεδρε. Ναι, συγγνώμη, ευχαριστώ. Χωρίς παράτας προθεσμία, σωριακή προθεσμία, περιέωση στο έργο συντηρής σχολικών κτιρίων δημοκαβάλλας έτους 19. Ερώτηση, ο κ. Παβαδόπολος έχει μια ερώτηση, ναι. Το 7 και το 8 το ίδιο ενέχουν το ίδιο αδικαίμενο, αλλά θέλω να ρωτήσω, όταν αντιδέμαθα, γιατί δεν εκτελέστηκε το συγκεκριμένο έργο, μάλλον και τα δυό έργα, με το επιθυμητό ρυθμό, όπως αναγράφεται στην εισήγηση. Και θέλω να ξέρω, κύριε Δημοί, ποιά είναι ευθύνη της υπηρεσίας και της διοίκησης σε αυτή την καθυστερή. Και το 7 και το 8 έχουν το ίδιο αντικείμενο, γι' αυτό θέτω αυτό το ερώτημα, ευχαριστώ. Για το 7 θα σας πω... Μη μου πείτε λόγος πανδημίας θα πρέπει να γράφετε. Όχι, όχι. Όχι, όχι. Αυτά τα έργα, ξέρετε, ότι έχουν χρονική διάρκεια που επιλέγουμε εμείς. Όταν χρησιμοποιούμε ένα έργο για συντήρηση σχολικών κτιρίων, σημαίνει ότι κάνουμε χρήση σταδιακή. Και μας εξυπηρετεί και μας βοηθά πολλές φορές να δίνουμε παράταση για να ολοκληρωθούν οι εργασίες όπου επιλέγουμε εμείς. Και ανάλογα με τις ανάγκες μας. Αυτός είναι και ο στόχος των έργων συντηρήσεων, όπως τα ονομάζουμε. Υπάρχει κάποια άρνηση μας στο Λυσήφωνι? Από εμένα, πρόεδρε, και στο 7 και στο 8 για τον ίδιο λόγο που είπα, οικονομική επιτροπή. Ωραία. Εγκρίνεται λοιπόν κατά πληψυχία και το 7 και το 8. Ναι, ναι. Ναι, κύριε πρόεδρε. Να προχωρήσουμε, ευχαριστώ. Ένα το θέμα, έγκριση ρηφράση του οικισμού Νέας Καρβάλης του Δήμου Καβάλλας. Είμαστε όλοι σύμφωνοι? Ναι. Ναι. Συγγνώμη, κύριε. Ναι, ναι. Το έγκρινε και η κοινότητα για Νέας Καρβάλης και υπολογιστικά, ναι. Ομόφωνα. 10 το θέμα, αναγνώριση της οδού πρώτου 1923 της παρόδου της οδού Ευρυπίδου στην Καβάλλα. Εμείς, ναι, όπως έχουμε ψηθήσει. Ωραία. Ωραία. Εγκρίνεται ομόφωνα. 10 μετατροπής φοράς χρήματος σε υγεία σωναφορά τις αρχικές ιδιοκτησίες που ακολουθούν και τελικά αποδιδόμενα οικώπεδας το 2001 και λοιπά, λοιπά σχέδια στο περγιάλι Καβάλλας. Ερώτησε ο κ. Παπαδόκουλος, ναι. Φυσικά είμαστε ειδικοί, αλλά ήθελα να ξέρω, έχει δείξει εκτίμηση του συνολικού ποσό που θα δώσει ο Δήμος των αποζημιώσεων των επικείμενων. Οι αποζημιώσεις... Δεν άκουσα ποιες αποζημιώσεις, κ. Παπαδόκουλος. Των επικείμενων. Συνολική, όχι. Γιατί πέρα από την εφαρμογή, εν πάση περιπτώσεις, των κανόνων για να προσδιοριστεί το ποσό, έχουμε και αμφιλεγόμενα τμήματα, έχουμε και τμήματα τα οποία πιστεύουμε ότι δεν υποχρεούμαστε να πληρώσουμε αποζημιώσεις. Θα έχουμε όμως μια πολύ καθαρή εικόνα σύντομα. Γιατί είναι ένα αντικείμενο το οποίο μας απασχολεί πάρα πολύ και πρέπει να προχωρήσει γρήγορα για να προλάβουμε τους χρόνους που έχουμε ορίσει σαν τελικούς για να ολοκληρωθεί αυτό το έργο. Των αρχικών διανύξουν φυσικά, να μην γίνει παρεξήγησο. Εντάξει κ. Δημαρκή, το δέχομαι, αλλά όλο γρήγορα προχωράτε. Περάσαν όμως δύο χρόνια διοίκησή σας. Τέλος πάντων, πόσο γρήγορα το εννοείτε δεν το μπορώ να το καταλάβω. Είμαστε θετικοί. Ευχαριστώ. Δύο χρόνια, κ. Παπαμπούλη, από τη στιγμή που αναλάβαμε μέχρι να τελειώσουμε τα εμπισμένα, πέρασε κάποια προσοχή. Χαλαρά, χαλαρά, χαλαρά. Θα το πάθεις, χαλαρά. Να κάνουμε μια ερώτηση, Πρόεδρε. Προχωρούμε ομόφωνα. Πρόεδρε, μια ερώτηση. Να σας ακούμε, κ. Βέρο. Θέλω να ρωτήσω, κ. Αντιδήμαρχη, γιατί συνεχίζεται αυτή η μετατροπέζα μη της περνάται από σχέδιο πόλης. Φυσικά και πέρασαν. Από πού? Σχέδιο πόλης. Από την Επιτροπή Σχεδίου Πόλης. Ναι. Την Δημοτική Επιτροπή Σχεδίου Πόλης. Ναι, ναι. Και κακώς... Από την Επιτροπή Σχεδίου Πόλης. Μήπως εννοείτε από την Επιτροπή Σχεδίου Πόλης. Από την Επιτροπή Σχεδίου Πόλης είναι διαφορετική η Επιτροπή Σχεδίου Πόλης από την Επιτροπή Σχεδίου Πόλης. Ναι, ναι, ναι. Καμία σχέση. Καμία σχέση. Όπως το προηγούμενο θέμα η Θουκυδίδου το επόμενο, έχει περάσει ας πούμε. Αυτό δεν πέρασε. Λοιπόν, υπάρχει κάποια άλλη αρνητική ψήφος? Μεγκρίνεται ομόφωνα. Όχι, όχι, όχι. Τι ομόφωνα κύριε Πρόεδρε. Εμείς δεν πέρασε από την Επιτροπή. Φτάνει η απαξίωση των Επιτροπών. Συνεχίζεται. Συνεχίζεται και ειδικά και του Σχεδιοπώντης. Λοιπόν, εάν συνεχίζετε και θέλετε να το περάσετε, φεύγετε το στο επόμενο. Για να το ψηφίσουμε, δεν είμαστε αντίθετοι, αλλά θέλουμε να περάσουμε από την Επιτροπή. Αν θελήστε να το ψηφίσετε, εμείς είμαστε αρνητικοί. Για αυτόν τον λόγο. Δημαρχή. Ναι, ναι. Σχετικά με τα στρατόπεδα. Εκεί πώς θα προχωρήσετε. Ο στρατός, η υπηρεσία του κυρίου υπουργού που έχει τάξει 600.000 και είναι σε κρεμότητα, δέχονται να προχωρήσουμε ή θα είναι εμπόδιο στη δικασία αυτήν. Ελπίζουμε ότι μέχρι να οριμάσει όλη η προσπάθεια που κάνουμε, αυτός ο χρόνος ελπίζουμε ότι θα επαρκέσει για να έχουμε και αυτή τη συμβολή του στρατού και με τα 600.000 και με την περαιτέρω διάνοξη της οδού, αυτής της κεντρικής αρτηρίας που σχολιάζουμε και σχολιάζαμε πριν για τις μελέτες της, ώστε να ολοκληρωθεί και να βγει περίπου εκεί στο σχολικό συγκρότημα το ΕΠΑΛ. Χαίρομαι που το ακούω αυτό. Για την ισοδεξία σας χαίρομαι ειδαιέτερα κύριε Δήμαρχε, αλλά θα πρέπει να πιέσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, γιατί αυτό το έργο είναι σημαντικό. Θα ψηφίσουμε το θέμα? Το ψηφίσουμε? Τώρα θεωρώ, τόποτε τοίς κάνουμε για να ψηφίσουμε. Ακούω, αν μου επιτρέπετε, στο στρατό δεν πέφτει κανένας λόγος για το δρόμο που θα γίνει. Ήδη έχει εγγραφεί στο κτηματολόγιο, διότι είναι με το πολεδονικό που έχει γίνει στο Περιγιάλη, αυτό περνάει στο δήμο. Και έχει γίνει από πολύ πιο μπροστά, οπότε του στρατού δεν του πέφτει κανένας λόγο. Το γνωρίζω κύριε Δήμαρχε, ότι έχουν πάρει από το άλλο το στρατό εδώ, έκταση αντίστοιχη, και θα έπρεπε να έχανε φύγει. Δεν φύγανε όμως και είναι εκεί. Αυτό με ανησυχεί. Και επειδή πρέπει να γίνει έργο στην Καβάλα και αυτό είναι πολύ σημαντικό να πάμε στο Περιγιάλη και να φτιάξουμε έργο, γι' αυτό λέω στον Τυριώτη Δήμαρχο, να μην είμαστε μόνο αισιόδοξοι, αλλά να σταθούμε και όλοι δίπλα σας, προκειμένου να κάνουμε αυτές τις μεγάλες ανατροπές εκ μέσα. Εγώ έχω τη φιλοδοξία ότι σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα οριοθετώντας το δρόμο, να έχουμε και σταδιακά από την υπηρεσία τουλάχιστον που διαχειρίζεται αυτή τη στιγμή το στρατόπεδο, την ευκαιρία να οριοθετηθεί και να αρχίσουν να μεταφέρουν και τις περιφράξεις τους στις νέες θέσεις. Ήδη έχουμε συμφωνήσει σε αυτό. Αλλά είναι ένα πρώτο βήμα. Δεν είπαμε ότι στα πλαίσια αυτά που τονίζει και ο δήμαρχος, ν