Ισορροπημένη Διατροφή & Ευεξία (University of West Attica, 2023)
: Καλώς ήρθατε στην εκπομπή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ενώ ψή του καλοκαιριού θα προσυγγίσουμε σήμερα ένα θέμα, το οποίο νομίζω ότι απασχολεί όλους τους ανθρώπους πάνω στη γη, που είναι η διατροφή, οι δίαιτα, το χασίμο βάρους, η διατήρηση του υγιού σωματικού βάρους και θα το προσυγγίσουμε με μια εξαιρετική προσκεπτήρια για να μη χάσουμε το βάρος. Είναι η κυρία Ευαγγελία Κολόβη. Κυρία Κολόβη, σας ευχαριστώ πάρα πολύ θερμά για την αποδοχή της πρόσκλησής μας. Κι εγώ σας ευχαριστώ πολύ. Είμαι εδώ για να συζητήσουμε ένα πολύ σημαντικό θέμα, που αφορά όλους μας. Και καλό θα είναι να ακούσουμε, να ακούσουμε ο κόσμος μας, να ακούσουμε τον κόσμο μας, να ακούσουμε τον κόσμο μας, να ακούσουμε τον κόσμο μας, να ακούσουμε τον κόσμο μας, και καλό θα είναι να ακούσουμε, να ακούσουμε ο κόσμος διάφορα πραγματάκια σχετικά με αυτό, και το τι θα πρέπει να τρώει και το τι συμβαίνει γενικότερα. Είμαι εδώ για να τα συζητήσουμε όλα. Ναι, νοητική. Και είναι πραγματικά υπέροχο αντικείμενο. Εγώ θυμάμαι το είχα βάλει και στο μηχανογραφικό μου, άσχετα που πέρασα σε κάτι άλλο, αλλά είναι πολύ ωραίο και σαν αντικείμενο, πραγματικά. Είναι ενδιαφέρον, σωστά. Και υπάρχει παραπληροφόρηση γύρω από τη διατροφή, δηλαδή, υπάρχουν μύθοι, αλήθειες, πολλοί άνθρωποι κάνουν τα δικά τους σχετικά με τη διατροφή τους. Δεν είμαι σίγουρη πόσοι άνθρωποι τρέφονται πραγματικά σωστά όπως θα έπρεπε να τρέφονται. Εσείς είστε εξειδικευμένοι και στην άθληση και υγεία, διάβασα στο βιογραφικό σας, οπότε θα κάνουμε μια ολιστική, να το πω έτσι, προσέγγιση του πόση διατροφή δεν συνδέεται απλά με μία εικόνα, με κυλά, αλλά και με το πως δείχνουμε δηλαδή με την όψη μας, την νεανική, την επιβερμίδα μας, ειδικά για τις γυναίκες, αλλά και για τους άντρες, πως συνδέεται με την καλή υγεία ανεξαρτήτως βάρους, δηλαδή πως συνδέεται ενδεχομένως και με τον καρκίνο, με την καρκίνογέννηση μέσω κάποιων τροφών που έχουνε κατά καιρούς κατηγορηθεί σχετικά, αλλά και με ό,τι άλλο, ανεφορικά με την ψυχική υγεία, τη διάθεση. Να πω στο μεταξύ ότι έχετε και μια πολύ ωραία ιστοσελίδα, την utrilisius.gr, όπου μπορούν να σας βρουν και εκεί όσοι το επιθυμούν. Και δώσαμε από κοινού σήμερα σαν τίτλος την εκπομπή «Τη μεσογειακή διατροφή. Η βάση μιας καλής ζωής». Οπότε θα μιλήσουμε και γι' αυτήν και λόγω περιοχής της Ελλάδας, αλλά θα μιλήσουμε και γενικότερα γύρω από τη διατροφή. Είναι πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή σημερινή. Συνεπώς σας δίνω κατευθείαν το λόγο να μας πείτε σε αδιαπίστοση αλλά και αιτιολογία γιατί τα Ελληνόπουλα, τα παιδιά μας, βάσει ερευνών δείχνουν να είναι από τα πιο υπέρβαρα και παχύσαρκα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σωστά. Η αλήθεια είναι ότι αυτό έχει πάρει πολύ μεγαλές διαστάσεις, διαστάσεις πανδημίας γενικότερα, το κομμάτι της παχυσαρκίας. Εδώ στην Ελλάδα πολύ σωστά, είμαστε πρώτοι στη παιδική παχυσαρκία. Τώρα αυτό ξεκινάει κυρίως από το σπίτι, από τους γονείς. Έχουν αλλάξει ρυθμί σήμερα που ο κόσμος δουλεύει, ο χρόνος που έχει για να προετοιμάσει κάποιο φαγητό. Οπότε καταφεύγεις σε εύκολες λύσεις και τώρα τα παιδιά ακολουθούν ακριβώς αυτή τη διατροφή. Υπάρχει και μια νοτροπή από παλαιότερα ότι τα παιδιά, εντάξει, θα φάνε για κάποιο γλυκό για παράδειγμα, κάτι το οποίο σαφώς και θα φάει το παιδόγλυκο, αλλά θα το φάει λιγάκι πιο σπάνια, δεν χρειάζεται να το τρώει ας πούμε καθημερινά. Αλλά γενικότερα είναι αρκετά συχνό και ακόμα περισσότερο καθημερινά αυτό το φαινόμενο με τα παχυσαρκαπαιδιά και νομίζω ότι θα γίνει ακόμη χειρότερο όσο παίρνουν τα χρόνια. Άρα θα πρέπει να κάνουμε κάποια πραγματάκια για να βοηθήσουμε τους γονείς, να πούμε κάποιες πρακτικές λύσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν για να αποφευθεί αυτό το φαινόμενο γενικότερα. Νομίζω ότι καμιά φορά τα κυνηγά είναι και από μικρά, φάει και αυτό, φάει και εκείνο, ή καμιά φορά εντός αγωγικών τα απασχολούν και μέσω του φαγητού που για μένα είναι πολύ κακό αυτό, δηλαδή λένε πάρε ένα γλυφιτζούρι, πάρε ένα παγωτό να ησυχάσει για μισή ώρα, αλλά δεν πρέπει να εργαλιοποιείται η διατροφή. Σωστά, το βάζουν και μπροστά στην οθόνη πολλές φορές το παιδί για να μπορέσουν να κάνουν κάποιες δουλειές το οποίο είναι κατανοητό αλλά σαφώς λειτουργεί τελείως διαφορετικά και πολύ σωστά το παιδί κλαίει οπότε ας του δώσουμε κάτι να φάει για να σταματήσει ας πούμε να κλαίει και να μπορέσουμε να κάνουμε κάποια δουλειά ή να το ηρεμήσουμε γενικότερα. Δυστυχώς αυτές τις τεχνικές δεν πιάνουν γενικότερα και δεν έχουν και καλό αποτέλεσμα σίγουρα. Θα μπορούσαν κάλληστα να υπάρχουν τουλάχιστον πιο υγιεινές επιλογές σε αυτές τις περιπτώσεις δηλαδή να μην είναι ένα γλυκ φιτζούρι ή μια σοκολάτα. Ναι είναι κάτι που έχουμε φτιάξει εμείς το οποίο επίσης μπορεί να έχει κάποιο έτσι πιο υγιεινό γλυκαντικό αν θέλει με ένα γλυκό τέλος πάντων ή να κόψουμε κάποια φρούτα με λίγο μέλι να δώσουμε στο παιδί κάποιο λαχανικό όπως καροτάκια, αγγουράκια για να μας ολίσουν να απασχοληθούν λίγο μέχρι να ολοκληρώσουμε κάποια δουλειά. Τα παιδιά που είναι και στην ανάπτυξη ψηλώνουν μεγαλώνουν που φαντάζομαι εξωρισμού δεν μπορούν να μπούν σε κάποια αυστηρή δίαιτα. Άμα έχουνε παραπάνω κιλά πέραν του να στραφούν φυσικά οι γονείς σε διατροφολόγους και διετολόγους να γίνει κατά περίπτωση μια εξειδικευμένη διατροφή. Σε γενικό περίγραμμα πώς πρέπει να διαστροματώνεται η μέρα, δηλαδή να έχει ένα ρυθμό, να ξυπνάει το παιδί να κάνει πόσα γεύματα, τρία, πέντε, να πούμε ενδεικτικά ένα μενού ας πούμε. Καταρχάς θα πρέπει να ξεκινάει με ένα πολύ καλό πρωινό, έτσι πριν πάει στο σχολείο να του έχουμε το πρωινό, να του έχουμε δώσει μαζί κάποια σνακ, κάποιο φρούτο για παράδειγμα, κάποιο τοστ, ούτως όσο να μην χρειάσει να πάρει από το κοιλικείο κάτι το οποίο σίγουρα δεν θα είναι γυνό. Και από εκεί και πέρα να του έχουμε και κάποια επόμενα γεύματα, δηλαδή να είναι περίπου πέντε με έξι γεύματα τα γεύματα που θα πάρει το παιδί μέσα στη μέρα, τα οποία σίγουρα θα περιλαμβάνουν και λαχανικά και ώσπρια και ψωμί και κάποια μορφή πρωτεΐνης, έτσι, να έχουν ένα πλήρες γεύματα δηλαδή. Οπότε περίπου πέντε με έξι γεύματα μέσα στη μέρα. Ωραία. Αν κάποιοι ας πούμε που είναι ότι λόγω χρόνου δεν προλαβαίνουν και τρώνε δύο, να πούμε ποια είναι η συνέπεια δηλαδή κάποιος που απλά θα φάει το μεσημέρι ένα βαρύ γεύμα, θα τον κρατήσει μέχρι τις 11 το βράδυ, θα ξαναφάει ένα βαρύ γεύμα μέχρι να φτάσει η ώρα να κοιμηθεί μετά από αυτό το γεύμα να πέσει ξερός, να το πω έτσι απλά, γιατί είναι στην πράξη καλύτερο το να κάνει κανένας έξι γεύματα από το να κάνει δύο και να σου πει ότι εγώ είμαι μια χαρά με τα δύο γεύματα. Σίγουρα αυτό θα πει, αυτό είναι που συνήθως ακούμε από ενήλικες προφανώς, τώρα λόγω δουλειάς, λόγω μειωμένου χρόνου, λόγω μειωμένης οργάνωσης των γευμάτων. Το σίγουρο είναι ότι όσο και νιώθει κανείς καλά με ένα μεγάλο γεύμα, το οποίο σίγουρα καλό δεν είναι η νέα αλλά και καλά δεν μπορεί να νιώθει 100%, γιατί θα είναι φουσκωμένος όπως αναφέρατε, οπότε το ιδανικό θα είναι να έχει μικρά και συχνά γεύματα μες στη μέρα, ανά τρεις ώρες για παράδειγμα περίπου τώρα τάξη, ούτως ώστε η πείνα του να ρυθμίζεται καλύτερα και με αυτόν τον τρόπο βέβαια να ενεργοποιείται και ο μεταβολισμός. Γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε ούτε να χάσουμε βάρος αλλά ούτε και να διατηρήσουμε αν δεν έχουμε πολλά γεύματα μες στη μέρα. Οπότε μην ξεκινάει κανείς και κοβγεύματα θεωρώντας ότι θα αδυνατίσει, δηλαδή παραλείπει, γιατί μήπως γίνεται και το αντίστροφο αποθηκεύει λίπος έτσι. Ακριβώς αυτό επειδή αφήνουμε πολλές ώρες άδειο το στομάχι ο οργανισμός δεν έχει κάτι να επιξεργαστεί οπότε όταν θα του δώσουμε το γεύμα το οποίο συνήθως είναι και κάτι μεγάλο, στατιστικά αυτό συμβαίνει τουλάχιστον, δεν θα μπορέσει να το μεταβολήσει με τον ίδιο τρόπο. Οπότε είναι πολύ πιο εύκολο να το αποθηκεύσεις σαν λίπος για τις ανάγκες του οργανισμούς έτσι και με αυτό τον τρόπο σίγουρα ούτε θα διατηρήσει κανείς το βάρος ούτε θα χάσει αν αυτό επιθυμεί. Η χόνεψη και η παίψη πόση ώρα κάνουν να ολοκληρωθούν δηλαδή τρώγοντας ένα σάντουιτς πότε ο οργανισμός το έχει παίψει αφομοιώσει τελείως, μετά από πόσες ώρες. Η παίψη ξεκινά αμέσως καταρχάς και διαρκεί περίπου όσο είπαμε δηλαδή μέσα στο επόμενο τρία ώρα έχει ήδη καεί. Γι' αυτό λέμε ότι θα πρέπει ένα τρεις ώρες ούτως ώστε να προλαβαίνουμε μέχρι να ολοκληρωθεί η παίψη. Ούτε πριν βέβαια θα ήταν καλό να το καταναλώνουμε έτσι γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που πάνω στην ώρα πάνε και τρώνε ένα άλλο γεύμα. Εκεί τι γίνεται, πραγματικά όμως τη μία ώρα μπορεί να περάσει κάποιος να σε κερασει κάτι, να ξαναπεινάσεις, να βαρεθείς, ξανατρώνε μη σας πω και ξανατρώνε και ξανατρώνε. Εκεί τι γίνεται, έρχεται το ένα φαγητό πάνω στο άλλο. Ακριβώς, δεν έχει προλάβει να γίνει η παίψη του προηγούμενου γεύματος, οπότε έρχεται ακριβώς και ακολουθεί και το επόμενο και το επόμενο και σίγουρα φορτώνουμε πολύ το στομάχι μας κιόλας χωρίς να υπάρχει λόγος. Και έτσι μπορούμε να δημιουργήσουμε και θέματα στο μάχι μας, θα το πούμε και αυτό. Οπότε είναι και παράγοντας της υγείας μέσα σε όλα. Αυτό συνδέεται καθόλου και με την ευκυλιότητα ή δυσκυλιότητα. Αυτό πιο πολύ έχει να κάνει συνολικά με τη διατροφή μας. Δηλαδή, η ευκυλιότητα προφανώς πηγάζει πολλές φορές από τα πολλά λιπαρά, ενώ εμείς αυτό που προσπαθούμε είναι να προέρχεται μια καλή λειτουργία του εντέρα από τις φυτικές σύνες στη διατροφή μας και το πολύ νερό βέβαια για να διαλύονται, έτσι. Η δυσκυλιότητα από την άλλη πλευρά επίσης σημαίνει ότι κανείς δεν καταναλώνει πολλές φυτικές σύνες από τη διατροφή του και δεν πίνει και πολύ νερό αντίστοιχα ή μπορεί να μην κινείται επίσης, για να πούμε και για το κομμάτι της κίνησης που είναι πολύ σημαντικό συνολικά. Το νερό ξέρουμε που θα το βρούμε. Τις φυτικές σύνες που τις βρίσκουμε? Είναι συνήθως τα δημητριακά ολικής άλυσης, το ψωμί, γενικότερα στα φρούτα επίσης, έτσι στη φλούδα τους, αλλά συνήθως όπως καταλαβαίνετε είναι τα φαγητά που συνήθως ο κόσμος αποφεύγει. Δηλαδή, ή αποφεύγει το ψωμί πιστεύοντας ότι θα δυνατήσει με αυτόν τον τρόπο, οπότε πρώτον είναι λάθος γιατί αποτελεί τη βάση της πυραμίδα στη μεσογειακή διατροφή. Και επιπρόσφατα τα φρούτα πρέπει να είναι και αρκετά μέσα στη μέρα μας και συνήθως ο κόσμος σήμερα ακούμε ότι δεν καταναλώνει σχεδόν κανένα φρούτο. Και επίσης ούτε και λαχανικά έτσι που επίσης περιέχουν πολλές φυτικές σύνες που είναι από τα πιο σημαντικά στη μεσογειακή διατροφή. Αυτό με τα φρούτα είναι τρομακτικό το ότι σταματάει να τα καταναλώνει πέραν το ότι πλήθονται και η παραγωγή, γενικότερα η διατροφή κρύβει από πίσω και μια βιομηχανία. Ποτέ μην το παραγνωρίζουμε αυτό, ειδικά σε εξεργασμένα τρόφημα και στα junk foods πολλές φορές ίσως και χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Να μας κατευθύνουν και όλα στο τι θα καταναλώσουμε. Και το λέω αυτό υπό την έννοια ότι σε πάρα πολλά μέρη όπου θα αναγκαστείς να αγοράσεις κάτι απέξω μπορεί να μην υπάρχει επιλογή ενός γιαουρτιού, ενός πλημμένου μήλου και γύρω γύρω μεν άιλονιας μπανάνας. Θα βρεις μόνο το σάντουιτς, ένα κουρασάν συσκευασμένο, δεν θα βρεις την υγιεινή επιλογή και επειδή πολλές φορές οι άνθρωποι είναι όλη μέρα στο δρόμο ίσως να είναι και αυτός ένας λόγος που δεν καταναλώνουν φρούτα. Σωστά, η αλήθεια είναι ότι συμβαίνει αυτό γενικότερα, αλλά θα μπορούσε ο ίδιος ο άνθρωπος που θέλει να προσέξει τη διατροφή του να μπορεί να έχει μαζί του κάποια φρούτα από το πρωί φεύγοντας από το σπίτι. Νομίζω ότι είναι το πιο εύκολο, αλλά δυστυχώς πραγματικά δεν το κάνει ο κόσμος, γιατί το ακούμε εμείς αυτό. Ακόμα και λίγη ξηρή καρπή, λίγα αποξυραμένα φρούτα είναι μία λύση που χωράνε και στην τσάντα μας, αν για παράδειγμα το πρόβλημα είναι ότι είναι μεγάλα τα φρούτα, γιατί το ακούμε και αυτό καμιά φορά. Οπότε θα μπορούσαμε να βρουμε και αυτή τη λύση. Σίγουρα δεν θέλουμε μόνο αποξυραμένα φρούτα, το τονίζω γιατί και αυτό είναι πολύ σημαντικό να το πούμε, γιατί θέλουμε και τα φρέσκα φρούτα και υποχής πάντα, αλλά νομίζω ότι δεν είναι κάτι να έχουμε ένα φρούτο μαζί μας, μες στη τσάντα μας, φεύγοντας το πρωί. Σίγουρα θα περιορίσει την πείνα μας τη διάρκεια της μέρας και σίγουρα δεν θα πάρουμε και κάτι το οποίο θα έχει ζάχαρη απ' έξω, όπως η χημή επίσης, που είναι και αυτό μια γρήγορη επιλογή όταν είμαστε έξω, ή οτιδήποτε άλλο αναφέρατο τελος πάντων. Κάποιος υπάλληλος, όχι ελεύθερος επαγγελματίας γιατίς, από κοίνους ακούς συνήθως το αντίστοιχο, ότι οι παιδί όλη μέρα τρέχουν, δεν τρώνε και τίποτε για ένα οχτάωρο, το έχω ακούσει πάρα πολλές φορές αυτός αναπάντης, τι να φάω λέει δεν προλαβαίνω, θα φάω το βράδυ, θα γυρίσω σπίτι. Κάποιος που κάνει καθυστική εργασία, τι είναι το ιδανικό να έχει στο εύρος ενός οχτάωρου, φαντάζομαι δύο ή τρία γεύματα θα πάρει μαζί, ανά τρία, τι να έχει μαζί. Το γεγονός ότι κάποιος κάνει καθυστική δουλειά δεν αλλάζει το πως θα διατρέφεται, απλά θα πρέπει να κινείται στον ελεύθερο του χρόνο περισσότερο. Τώρα βέβαια, εδώ θα πω ότι πολλούς κόσμος μου λέει, μα δεν έχω ελεύθερο χρόνο, δεν μπορώ να κινηθώ. Εντάξει, ακόμη και το να αφήσουμε λίγο πιο μακριά το αμάξι και να προχωρήσουμε. Γενικότερα να κάνουμε έστω το γύρο του στενού στο σπίτι μας, έστω 10 λεπτά είναι πολύ σημαντικά, αλλά καταλαβαίνω ότι και πάλι υπάρχει μειωμένος χρόνος. Παρ' όλα αυτά η διατροφή δεν αλλάζει εξαιτίας αυτού. Μπορεί να τρώμε λίγο λιγότερο συνολικά μέσα στη μέρα μας, αλλά αυτό δεν αλλάζει το ότι πρέπει να έχουμε πολλά γεύματα μέσα στη μέρα, μικρά και συχνά όπως λέμε εμείς, τα οποία έχουν όλες τις ομάδες τροφίμων. Οπότε και σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε ο κανείς να έχει μαζί του το γεύμα του το μεσημεριανό αν αντιστοιχεί στην ώρα που δουλεύει φυσικά και κάποια φρούτα για να μπορεί να τρώει ενδιάμεσα. Άρα πάλι τις κλασικές υγιεινές επιλογές, λαχανικά, όσπρια, κάποια πηγή πρωτείνης, μπορεί να είναι τυρί, να είναι πάντα κρέας, γιατί σε αυτή τη χώρα είμαστε και πολύ κρεατοφάγοι. Το αγαπάμε το κρέας, αλλά με ένα όριο κι αυτό, γιατί κάποιοι τρώνε κάθε μέρα κρέας, δεν ξέρω αν και αυτό πια θεωρητική γυνώ. Πολύ σωστό αυτό και πολύ ωραίο θέμα, γιατί όντως είναι το πιο εύκολο, όπως μας λένε, το να φάνε το κρέας και γιατί το επιθυμούν περισσότερο, το προτιμούν δηλαδή περισσότερο από όλες τις άλλες τροφές, αλλά στη μεσογειακή διατροφή, αν παρατηρήσετε, είναι πάνω πάνω το κρέας, δηλαδή μηνιαία, σε μηνιαία βάση ή κάποιες φορές μεστομήνα τέλος πάντων. Όμως, σε όλες τις έρευνες που έχουν γίνει, από παλαιότερα μέχρι και σήμερα, το κρέας το κόκκινο και γενικότερα τα επεξεργασμένα έχουν ενοχοποιηθεί για τον καρκίνο, οπότε όσο πιο συχνά το καταναλώνουμε, σίγουρα αυτό δεν είναι οφέλη μου. Βέβαια, εμείς λέμε ότι το κόκκινο κρέας, και αν μου το λέγατε δηλαδή θα σας το έλεγα κι εγώ, είναι το πιο σημαντικό από όλα τα υπόλοιπα, γιατί είναι οφέλη μου για άλλα πραγματάκια διατροφικά. Όμως, από την άλλη πλευρά, όταν το υπερκαταναλώνουμε και όταν και αυτό είναι επεξεργασμένο, σίγουρα αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα για την υγεία μας. Να πούμε σε ποια πράγματα είναι οφέλη μου αυτό που είπατε, που είναι αλήθεια κιόλας. Είναι ο σύνδρος αυτός και αυτός που παίρνουμε, είναι τα ζωικά γενικότερα προϊόντα που λέμε εμείς, οπότε για να καλύψουμε αυτή την ανάγκη είναι πολύ σημαντικό να το έχουμε στη διατροφή μας, αλλιώς πάρα πολλές βιταμίνες μπορούν να είναι σε χαμηλά επίπεδα. Ναι, ναι, φυσικά, και ειδικότερα και για τα παιδιά και για τους πιο ηλικιωμένους, πάντα το λένε, είναι πολύ σημαντική πηγή το κρέας για διάφορα. Γιατί πλέον, να το βάλουμε και αυτό σαν παράμετρο, αυτό είναι περισσότερο μόδα και στο εξωτερικό, δεν ξέρω στην Ελλάδα κατά πόσο γίνεται, αλλά κάποιος σου λέει, εγώ κάνω κοίτο διατροφή και το γονικοί, άλλος σου λέει εγώ κάνω βίγαν διατροφή, εγώ κάνω χορτοφαγική, άλλος κάνει κάτι ενδιάμεσο. Έχουν ανακαλυφθεί, γιατί χθες το έψαχνα και ξεκίνησα να κάνω και μια λίστα και μετά από λίγο απλά το άφησα, γιατί υπάρχουν πάρα πολλά είδη διατροφής. Στο μυαλό μας πως πρέπει να το έχουμε, αν κάποιος ακολουθήσει, ότι πρέπει να είναι για μικρό χρονικό διάστημα, πήγε να κάνει μυκή ενδυνάμωση, γιατί και μέσω του Instagram προβάλλονται κάποια πρότυπα και πολλοί έφηβοι που τους αρέσει η άσκηση, νομίζω ότι φτάνουν στο άλλο άκρο, κυρουλεκτικά να αποκλείουν κάθε πηγή λίπους, υδατάνθρακα και κάποιοι τρέφονται ακόμα και με τα shakes προτείνεις όλη μέρα. Θέλω και γι' αυτό τη γνώμη σας. Πολύ ωραία θέματα όλα αυτά, επίκαιρα, που ακούμε καθημερινά εμείς στα γραφεία μας γενικότερα. Η αλήθεια είναι ότι όσον αφορά το κομμάτι της γυμναστικής θα πάω λίγο ανάποδα, γιατί όντως είναι γεγονός ότι αυτό όλο και αυξάνεται και αυτό έχει να κάνει με την παραπληροφόρηση που υπάρχει γενικότερα, τόσο από τα social media όσο και από τα γυμναστήρια πολλές φορές. Δυστυχώς είναι θλιβερό το γεγονός ότι γενικά το δικό μας επάγγελμα και το κομμάτι της διατροφής βάλετε με οποιονδήποτε τρόπο και αυτό είναι κακό μόνο για τον κόσμο διότι σε κάθε περίπτωση επηρεάζει την υγεία, έτσι. Γιατί η διατροφή είναι κομμάτι υγείας, δεν είναι κομμάτι μόνο εμφάνισης γιατί ο κόσμος δυστυχώς έτσι το βλέπει. Είναι κομμάτι λοιπόν υγείας, οπότε από εκεί ξεκινώντας καταλαβαίνουμε ότι ό,τι κάνουμε πρέπει να το κάνουμε με πολύ μεγάλη προσοχή και πάντα με την επίπλεψη ενός ειδικού αν θέλουμε να είναι στοχευμένο. Πολλοί επικαλούνται ότι και τα τρόφιμα ακόμα και τα υγιεινά είναι πιο αποδυναμωμένα λόγω περιβαλλοντικών αλλαγών. Σίγουρα μπορεί να ισχύει αυτό σε κάποιο βαθμό, έτσι, αλλά εδώ θα πω πάλι ότι ο κόσμος δεν είναι ενημερώνετος προς αυτό. Δηλαδή θα ήθελα να το πω γιατί παρατηρώ ότι προσπαθούμε γενικότερα να καθοδηγήσουμε τον κόσμο να τρώει όσο γίνεται φρούτα εποχής, φρέσκα γενικότερα φρούτα και λαχανικά και παρότι προσπαθούμε ως διατροφολόγοι, γιατί δεν είμαστε μόνο διατροφολόγοι, να πούμε ότι θα πρέπει να παίρνουμε τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ιχνοστυχία για να μπορέσουμε λοιπόν να τα πάρουμε αυτά θα πρέπει να είναι κάτι το οποίο είναι φυσικό, είναι φρέσκο φρούτο, είναι φρέσκο λαχανικό και σίγουρα αυτό θα βοηθήσει να έχουμε μια πιο καλύτερη εικόνα ως προς την διατροφή μας και την ενιδάτοσή μας επίσης, έτσι. Και τελικά όσο περισσότερο στην πρωτογενή του μορφύνει ένα προϊόν και δεν είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένο, νομίζω και με την κοινή λογική τόσο πιο υγιεινό είναι και νομίζω ότι σε κάνει και πιο χαρούμενο. Εγώ το παρατηρώ αυτό αν κάνεις ένα πραγματικά υγιεινό γεύμα, νιώθεις έτσι αυτό το εφ που λέμε, δημιουργεί δηλαδή ευζωία το να έχεις σταθερά ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής από τον ατροσχαζά πράγματα που μέχρι και πονοκεφάλους μπορούν να δημιουργήσουν, διάβασα χθες μια έρευνα. Καταρχάς τα επεξεργασμένα τρόφιμα το οποίο είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο γιατί τα περισσότερα σήμερα είναι επεξεργασμένα και δυστυχώς ο κόσμος δεν κοιτάζει να δει ούτε τη θρεπτική τους αξία, ούτε από τι προέρχονται γενικότερα. Είναι αυτά που δημιουργούν τα μεγαλύτερα προβλήματα αγίας και τις περισσότερες μορφές καρκίνο, όπως είπαμε και προηγουμένως. Και δυστυχώς όλο και αυξάνονται αυτά όσο περνάνε τα χρόνια γενικότερα. Τώρα από εκεί και πέρα η αλήθεια είναι ότι όσον αφορά το δέρμα μας και το πώς νιώθουμε γενικότερα από τις τροφές έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτό που λέμε γιατί όσο πιο υγιεινά διατρέφεται κανείς, όσο περισσότερες βιταμίνες παίρνει από τη διατροφή του και όλα γενικότερα τα θρεπτικά ασθέτικα που θα πρέπει να παίρνουμε για να είμαστε υγιείς τόσο καλύτερα σίγουρα θα νιώθουμε και ως προς την ενέργειά μας και ένα αίσθημα ευεξίας θα έχουμε γενικότερα στη μέρα μας και το δέρμα μας θα είναι πολύ καλύτερο φυσικά. Να το περάσουμε αυτό σε όλον τον κόσμο που μας παρακολουθεί έστω και πειραματικά για μια εβδομάδα να κάνει πραγματικά δομημένη και υγιεινή διατροφή. Θα το κάνω και εγώ για μια ολόκληρη εβδομάδα με φρούτα, λαχανικά, έξι γεύματα, πηγές πρωτεΐνης ενώ φυσικές ως πριά να δούμε μετά πώς νιώθουμε και τι αντίκτυπο έχει εκεί στο βάρος. Επίσης δύο εκπομπές πίσω είχαμε φιλοξενήσει ένα γυναικολόγο αναπαραγωγής όπου είχε πει ότι μετά την ηλικία ο δεύτερος παράγοντας που οδηγεί σε υπογονιμότητα είναι η παχυσαρκία και κακή διατροφή. Δηλαδή ακόμα και το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας, φαντάζομαι και του ανδρός προφανώς, το επηρεάζει διατροφή. Είναι πραγματικά αυτό που λέγανε παλαιότερα, είμαστε ότι τρώμε και η τροφή σου το φαρμακό σου. Πολύ σωστά, η παχυσαρκία επηρεάζει γενικότερα όλες τις παθήσεις, δηλαδή είναι ένας προδιαθυσικός παράγοντας θέλω να πω. Οπότε έτσι και στο κομμάτι αυτό που πολύ σωστά αναφέρθηκε παίζει πολύ μεγάλο ρόλο γιατί δεν λειτουργεί πολύ καλά το ορμονικό κομμάτι. Οπότε ξεκινώντας από εκεί δυσκολεύεται και η γονιμότητα και πολλά άλλα πραγματάκια αντίστοιχα και για τον άντρα όπως αναφέρατε. Οπότε σίγουρα αυτό θα πρέπει κάπως να προβληματίσει το κόσμο γιατί το σωστό βάρος, το υγιές βάρος είναι παράγοντας όπως τα είπαμε υγείας. Οπότε αν θέλουμε να έχουμε μια καλή υγεία θα πρέπει να τρώμε σωστά σε κάθε περίπτωση. Ξέρουμε ορμονικά ποιες τροφές μπορεί να είναι ωφέλιμες ή αν έρθει μια έγκυος στο γραφείο σας. Δεν ξέρω, συνδυάζει τη βίαιτα ή διατροφή με την εγκυμοσύνη εκεί τι γίνεται. Φυσικά η έγκυος θα πρέπει να τρώει πολύ περισσότερο από τη μία κείνη γυναίκα και ακόμη περισσότερο οι θηλάζους σας στην πορεία. Οπότε σαφώς εξοδομικευμένα διαμορφώνουμε ένα πρόγραμμα το οποίο θα είναι πλήρες για τις ανάγκες της συγκεκριμένης γυναίκας. Παρ' όλα αυτά σε κάθε περίπτωση επειδή συχνά πολύ ακούμε εμείς τροφές που αδυνατίζουν, τροφές ας πούμε που μπορεί να χάσουμε το pick-up, τροφές που είναι για το ένα, τροφές που είναι για το άλλο, δεν υπάρχει αυτό γενικότερα. Να το βλέπουμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο δηλαδή μία ισορροπημένη διατροφή που έχει σαν βάση τη μεσογειακή διατροφή σίγουρα εξασφαλίζει ότι καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε κάθε ηλικιακή ομάδα. Απλά σαφώς επειδή είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι και έχουμε διαφορετικές ανάγκες πρέπει πάντα να το βλέπουμε λίγο πιο εξοδομικευμένα γιατί μπορεί να υπάρχει ένας παράγοντας υγείας στη μέση. Οπότε πάντα πρέπει να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή και να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες για εμάς τους ίδιους. Ωστόσο στο τέλος της μέρας αυτό που βλέπω ακόμα και με ανθρώπους που έχουν θέματα υγείας, αυτό είναι η προσωπική άποψη, είναι ότι ο καθένας τρώει απλά ότι εκείνη τη στιγμή τον εξυπηρετεί καλύτερα ψυχολογικά. Οι άνθρωποι και να είμαστε κεριαλιστές τύνουν πραγματικά ίσως λόγω της έντασης της μέρας να ξεσπάνε στο φαγητό, δηλαδή θα φάνε κάτι λιπαρό, κάτι περισσότερο για ψυχολογικούς λόγους. Το βλέπεις αυτό δηλαδή θα παραγγείλει μια κρέπα σοκολάτα. Κάποιοι το κάνουνε και μπράβο τους πραγματικά, εγώ τους σταυμάζω τους ανθρώπους, προσέχουν πολύ τη διατροφή γιατί προσέχουν τον εαυτό τους την πραγματικότητα. Εκεί λοιπόν κάποιος που είναι στο όριο του μετά από ένταση να φάει κάτι που το θέλει για ψυχολογικούς λόγους, εσείς τι προτείνετε, υπάρχει κάποιο τρικ να κάτσει, να το σκεφτεί λίγο, να έχει μια έτοιμη επιλογή ποιο γίνει στο μυαλό του, τι συμβουλεύεται αυτό στους ανθρώπους. Αυτό είναι πάρα πολύ συχνό πάλι γιατί γενικότερα ο ψυχολογικός παράγοντας επηρέαζει πάρα πολύ τη διατροφή, είναι γεγονός αυτό και σαφώς είναι πάρα πολύ δύσκολο, το κατανοώ αυτό. Εμείς σε αυτές οι περιπτώσεις γενικότερα προτείνουμε κάποιος να κρατάει ένα ημερολόγιο καταγραφής στο οποίο μπορεί να γράφει ακριβώς τι τρώει σε κάθε γεύμα και αν θέλει να μας γράφει ακόμη και το πώς ένιωθε εκείνη τη χρονική στιγμή. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί κανείς να έχει έναν αυτοέλεγχο, δηλαδή μπορεί να κοιτάζει στο τέλος της μέρας τι κατάφερε, τι έχει καταναλώσει και την μπορεί να διορθώσει και κάτω από ποια συνθήκη γενικότερα το κατανάλωσε αν πρόκειται για ένα λιπαρόγευμα όπως αναφέραμε. Οπότε σαν αρχικά να κάνουμε ένα πλάνο να μπορέσουμε να βρούμε τις αιτίες, τις στιγμές που συμβαίνει αυτό για να μπορέσουμε να δώσουμε κάποιες εναλλακτικές. Πάντα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις αν μιλάμε για ανθυγινές τροφές, έτσι, αλλά συνήθως με αυτόν τον τρόπο παρατηρούμε ότι ο κόσμος γενικότερα έχει μια βελτίωση, οπότε ο αυτοέλεγχος είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς. Και βέβαια αν πάλι έχει μια ισορροπημένη διατροφή, γιατί πάλι σε αυτές τις περιπτώσεις συναντούμε ανθρώπους που τρώνε ένα-δυο γεύματα μέσα στη μέρα και μάλιστα σε πολύ μεγαλές ποσότητες το κάθε γεύμα, έτσι. Οπότε αν κανείς έχει αυτή την κατεύθυνση από εμάς, μια ισορροπημένη διατροφή, καταγράφει αυτά τα οποία καταναλώνει και δίνει με λίγο μεγαλύτερη βαρύτητα στις στιγμές που υπάρχει αυτή ας το πούμε η ευαισθησία, τότε σίγουρα μπορούμε να το διορθώσουμε πολύ πιο εύκολα. Επίσης να είναι και ο κόσμος γύρω υποστηρικτικός. Εγώ έχω παράπον ακόμα και από φίλες μου. Τους λέω καμιά φορά παραγγέλνω ότι θέλω, εγώ θα φάω αυτό. Μα έλα και ας το απόψε και από αύριο και τώρα θα φας αυτό, ξέρω εμείς θα τρώμε τα άλλα. Ο καθένας θα τρώει ότι θέλει, δηλαδή να είναι και ο κόσμος το περιβάλλουν υποστηρικτικό. Το λέω αυτό γιατί μπορεί κάποιοι να είναι σύζυγοι, ο ένας να κάνει διατροφή, ο άλλος να μην κάνει. Δηλαδή να υπάρχει και ένα σεβασμό στο ότι κάποιος πραγματικά να πρέπει να τηρήσει το πρόγραμμα της διατροφής του, γιατί φαντάζομαι ότι σας το λένε και αυτό, ότι βγήκα ή στο σπίτι παραγγείλανε. Εντάξει άνθρωπος είσαι, αν και όλοι τρώνε θα φας και εσύ στο τέλος. Σίγουρα όταν ξεκινάει και κάνεις ένα πρόγραμμα διατροφής δεν θέλουμε να τον κλείσουμε στο σπίτι να μην βγαίνει, να μην διασκεδάζει, να μην πηγαίνει για ένα φαγητό σε καμία των περιπτώσεων. Απλά πάντα δίνουμε εναλλακτικές λύσεις για όταν βρεθεί σε μια ταβέρνα, σε ένα εστιατόριο, σε ένα μπαρ μπορεί να πιει κάτι, ας πούμε, για παράδειγμα, δίνουμε κάποιες εναλλακτικές λύσεις. Να πούμε κάποιες και στην πράξη, δηλαδή σε εστιατόριο ποιο είναι το safe γεύμα που θα το βρει παντού, που δεν θα φανεί άκυρο γιατί όλους μας μας νοιάζει και να είμαστε εφωμιωμένοι στην παρέα μας. Και κατά ψέματα, ποιο ποτό έχει τις λιγότερες θερμίδες, να πούμε και κάποια πρακτικά παραδείγματα, πως κάποιος θα κρατήσει το μυαλό του και τα κάνει. Σίγουρα, αν θέλει κανείς να προσέξει λοιπόν, σίγουρα θα πρέπει να αποφύγει ότι τίποτα έχει να κάνει με μπέργκερ, με τηγανιτά, ξεκινώντας απ' τα ανθυγινά, έτσι, να μιλήσω γι' αυτό. Και αν θέλει αντίστοιχα να προσέξει, θα μπορούσε να πάρει κάποιο ψητό κρέας, είτε αυτό είναι μία μπριζόλα για παράδειγμα μοσχαρίς και ένα φιλέτο κοτόπουλου, να το συναδέψει με μία σαλάτα, να αποφύγει τα πολλά πολλά ορεκτικά, τηγανιτά, οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να υπάρξει στο τραπέζι, έτσι, να φάει αν θέλει το ψωμάκι συνδυαστικά για να κάνει και ένα πλήρες γεύμα. Και από εκεί και πέρα θα μπορούσε να πιει και ένα ποτήρι κρασί ή ένα ποτήρι μπίρα που είναι τα λιγότερο θερμηδικά και οφέλημα παράλληλα αλκοολούχα ποτά. Οπότε με αυτόν τον τρόπο και θα απολαύσει την βραδιά και δεν θα στερηθεί, έτσι. Άμα πάρει μία μερίδα γεμιστά με φέτα ή γίγαντες, να πούμε και άλλες επιλογές, σαν κάποιος χωρτοφάγος. Αυτό μπορεί να αποτελεί κομμάτι μιας καλής επιλογής στο σπίτι, αλλά έξω σίγουρα όχι, γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς αυτό έχει φτιαχτεί. Μπορεί δηλαδή να περιέχει πολύ λάδι σίγουρα για να μπορεί να είναι και πιο νόστιμο για το πελάτη, ας πούμε, που θα επισκεφτεί στο συγκεκριμένο μαγαζί. Οπότε τίποτα είσαι λαδερό, τηγανητό ή οτιδήποτε άλλο καλό θα είναι να το αποφεύγουμε. Γιατί μπορεί να καταλήξει να είναι θερμηδοβόμβα έξω. Εννοείται, εννοείται. Και όταν λέμε κρέας επίσης, σίγουρα δεν εννοούμε με διάφορες κρέμες γάλακτος και οτιδήποτε άλλο από πάνω. Έτσι, ένα ψητό απλό κρέας. Σε επιλογή γλυκού. Επιλογής γλυκών, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει κάτι καλύτερο και κάτι χειρότερο. Σίγουρα κάποια γλυκά έχουν περισσότερη ζάχαρη από κάποια άλλα. Θα φάμε και το γλυκό, προφανώς το καταλαβαίνω αυτό. Απλά θα βάζουμε στόχους να μην είναι πολλές φορές μέσα στο μήνα, πολλές φορές μέσα στην εβδομάδα, που ακούμε πολύ συχνά. Ούτως ώστε να προσπατεύουμε και εμείς τον εαυτό μας, αλλά και γιατί και η ζάχαρη έχει ενοχοποιηθεί γενικότερα. Πάρα πολύ. 100% Σίγουρα ενισχύει το να έρθει η παχυσαρκία πολύ πιο γρήγορα, γιατί καταναλώντας πολλά γλυκά θα οδηγηθούμε στην παχυσαρκία. Και η παχυσαρκία επίσης είναι ένας παράγοντας για πάρα πολλά προβλήματα, όπως είπαμε προηγουμένως. Οπότε όσο λιγότερα καταναλώνουμε τη ζάχαρη αυτό σίγουρα θα είναι καλύτερο για εμάς. Υπάρχουν σαφώς εναλλακτικές λύσεις, αλλά σίγουρα θα τις βρούμε έξω. Αν και τάξει, πλέον υπάρχουν και γλυκά μισθέβια, οπότε αν θέλει κάποιος να πει ότι θα φάει κάτι λίγο πιο ας το πούμε εισαγωγικά υγιεινό, θα μπορείς να διαλέξεις ένα γλυκό το οποίο περιέχει για παράδειγμα στέβια. Πολλά εστιατόρια φέρνουνε λίγο χαλβαδάκι, μπορεί κάποιο γλυκό του κουταλιού, γιαούρτι. Αυτά είναι πιο καλές επιλογές, γιατί δυστυχώς κακά τα ψέματα, έχουμε μάθει με ένα τρόπο όλοι να θέλουμε και το επιδορπιό μας. Από τι κατάλαβα, δεν είναι το ιδανικό, πρέπει να περιμένεις τρεις ώρες, θεωρείται ένα νέο γεύμα στην πραγματικότητα. Δεν είναι το τελείωμα του γεύματος, δεν είναι σαν ένα εξτραγεύμα το γλυκό. Δηλαδή, αν κάποιος φάει ότι φάει και φάει μετά και ένα μπράουνις με παγωτό, δεν έχει νόημα. Σίγουρα, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις πολλές φορές εμείς το προτείνουμε για τον εξής λόγο, γιατί αν κανείς φάει το γλυκό μετά το γεύμα του, είναι δεδομένο ότι θα φάει λιγότερο. Οπότε, αν φάει το γλυκό πεινασμένος, σίγουρα θα φάει πολύ περισσότερο, είναι γεγονός. Α, άρα είναι σωστό να το τρώει μετά το γεύμα. Είναι μια ιδανικότερη πάντως ώρα και επιλογή. Έχει ξεκινήσει και η υπέπιση του προηγούμενου γεύματος, οπότε έχει ξεκινήσει μια διαδικασία, θα φάμε σίγουρα λιγότερο, οπότε σίγουρα και θα απολαύσουμε το γλυκό προηγούμενο και θα φάμε σε μικρότερη ποσότητα και θα προστατέψουμε σίγουρα τον εαυτό μας και τον βάρος μας. Τώρα, όσον αφορά το κομμάτι για το γιαούρτι που είπατε ή το γλυκό του κουταλίου που προσφέρουν πολλές φορές, σίγουρα αυτά είναι πιο εγγυνές επιλογές. Δηλαδή, αν κανείς μας ρωτούσε τι γενικότερα επιλογή θα μπορούσε να έχει κανείς σε γλυκιά γεύση στο σπίτι, θα ήταν αυτή σίγουρα μια επιλογή. Το γιαούρτι με το μέλι, το γλυκό του κουταλιού και ίσως και η μαύρη σοκολάτα που είναι λίγο πιο καλή συγκριτικά με όλες τις άλλες σοκολάτες, θα μπορούσε να υπάρχει ας πούμε κάποιες φορές μέσα στο μήνα. Όχι πολλές φυσικά, αν θέλει κανείς να προσέξει το βάρος, αλλά σίγουρα θα μπορούσε να είναι μια επιλογή. Η σοκολάτα έχει και οφέλη. Φυσικά, η μαύρη κυρίως, έτσι, θερμηδικά είναι σχεδόν ίση και με τη γάλακτος, αλλά είναι πολύ πιο υγιεινή από τη γάλακτος και τη λευκή. Η ιδανική ποσότη είναι 30 γραμμάρια, το θυμάμαι από μία παλαιοτριγγίδα που έκανα, νομίζω ήταν 30. Ακριβώς αυτό, και αν κάποιος θέλει να προσέξει το βάρος του μέχρι μία φορά την εβδομάδα ιδανικά, έχοντας βέβαια αρκετά φρούτα στη διατροφή, τα οποία συνήθως μας καλύπτουν αυτήν την ανάγκη, όσο κι αν φαίνεται αστείο σε ορισμένους, όσο περισσότερα φρούτα έχουμε στη διατροφή μας και όσο πιο ισορροπημένη η διατροφή, είναι καλό να το πούμε αυτό, τόσο λιγότερο συχνά θα ζητήσουμε γενικότερα το γλυκό. Οπότε, εντάξει, μία φορά την εβδομάδα είναι μια καλή συχνότητα, αλλά μέχρι μία συγκεκριμένη ποσότητα αν θέλουμε να προσέξουμε. Για μένα θα πρέπει να νομοθετηθεί, να θεσμοθετηθεί, να είναι υποχρεωτικό, τουλάχιστον στα δημόσια κτίρια, αλλά ίσως και σε άλλους χώρους, όσοι παρέχουν τρόφιμα, να έχουν υποχρεωτικά φρούτα και λαχανικά, πλημένα, συσκευασμένα, να μπορεί κανείς να βρει εύκολα, να είναι εύκολα προσβάσιμα. Γιατί είμαστε όλη μέρα στους δρόμους, να υπάρχει και αυτή η επιλογή, έστω γιαούρτια, γυνές, μπάρες δημητριακών. Γιατί, ξαναλέω, είναι πολλές φορές που θέλεις να φας κάτι τέτοιο και δεν το βρίσκεις. Στα σχολεία, σε χώρους εργασίας, στα πανεπιστήμια, να πρέπει υποχρεωτικά να τα έχουν εκεί για να τα βρίσκε και κανείς. Ναι. Η αλήθεια είναι ότι αυτό με τα φρούτα δεν ξέρω αν θα μπορούσε να γίνει στην πραγματικότητα. Θα ήταν πάρα πολύ καλό, αλλά δεν ξέρω αν θα μπορούσε να γίνει για οικονομικούς λόγους. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Είναι πιο ακριβά. Να περάσουμε λίγο και σε αυτό το κομμάτι του οικονομικού. Γιατί πράγματι, κόσμος που ακούει μπορεί να πει ότι για να κάνω εγώ τη σωστή τη διατροφή, είμαστε πενταμελής οικογένεια. Να τρώμε όλη φρούτα, λαχανικά, ακριβήν τώρα και το κρέας. Ότι εκτινάζεται ο προϋπολογισμός σε σχέση με το να κάνεις μακαρόνια, λέω εγώ τώρα. Σας τα λένε αυτά υπάρχει ζηγαριά και για το οικονομικό κομμάτι, αναφορικά με τη διατροφή. Σίγουρα είναι ένα κομμάτι που ο κόσμος αναφέρει, αλλά αν κάτι κανείς είχε μετρήσει το πόσα χρήματα ξοδεύει παραγγέλνοντας, νομίζω ότι στο τέλος της μέρας βγαίνει ακριβώς το ίδιο. Οπότε, όπως και να έχει, ακόμα και λίγο περισσότερο να είναι με την υγιήν διατροφή. Σε κάθε περίπτωση τρώμε πολύ περισσότερο, αν το σκεφτούμε έτσι, γιατί τρώμε και πολύ περισσότερα γεύματα. Είμαστε πιο χορτάτοι και σίγουρα πιο υγιείς. Οπότε, στη ζηγαριά νομίζω ότι αυτό πάντα κερδίζει. Εγώ νομίζω ότι κοιμάται κανείς και καλύτερα με έχει φάει υγιεινά μέσα σε μια μέρα, τουλάχιστον το παρατηρώ στον εαυτό μου. Κοιμάται καλύτερα, ξυπνάει καλύτερα, έχει περισσότερη ενέργεια. Γενικότερα, αν κανείς δεν έχει τα φρούτα και τα λαχανικά και μια ισορπημένη διατροφή, στερείται τον βιταμινό και τον υχνοστιχείο από τη διατροφή. Οπότε, καμία λειτουργία δεν μπορεί να γίνει απόλυτα σωστά. Ούτε καν και το να κοιμηθεί, λοιπόν, καλά, έτσι. Η μεσογειακή διατροφή έχει μια πυραμίδα. Να τη θυμίσουμε στον κόσμο. Ποια είναι η βάση, πώς εξελίστηκε και πού φτάνει η κορφή. Βέβαια, στη βάση είναι τα δημητριακά, το ψωμί, τα ζεμαρικά, οι δατάνθρακες γενικότερα, αυτοί που ενοχοποιούνται συνήθως. Και είναι σημαντικό να το ακούσει ο κόσμος. Από εκεί και πέρα, σαφώς, θα πρέπει να τρώουμε καθημερινά αρκετές μερίδες λαχανικών, φρούτων, όσπρια επίσης, έτσι. Πρέπει να είναι δύο φορές την εβδομάδα το ψάρι με βάση τη μεσογειακή διατροφή. Είναι πολύ σημαντικό να το αναφέρουμε και αυτό, γιατί ακούω ο κόσμος ότι πολύ συχνά δεν καταναλώνει το ψάρι. Οπότε θέλουμε δύο φορές την εβδομάδα το ψάρι με βάση τη μεσογειακή πυραμίδα, εκ των οποίων το ένα να είναι και λιπαρό, δηλαδή σολομός, κουμπρί, σαρδέλα, για να μπορούμε να παίρνουμε τα Ω3 λιπαρά οξέα. Από εκεί και πέρα το κοτόπουλο, το κρέας όπως αναφέραμε προηγουμένως, το οποίο βέβαια είναι μηνιαία ή κάποιες φορές το μήνα, γενικότερα στη διατροφή μας, όχι επεξεργασμένο σε κάθε περίπτωση, δηλαδή λουκάνικα, μπέικον, τα αποφεύγουμε όσο μπορούμε αυτά. Επίσης υπάρχει και το κρασί, το οποίο λέμε και το κόκκινο κρασί, το οποίο θα μπορούσε να είναι και αυτός συχνά στη διατροφή μας, μέχρι ένα ποτήρι φυσικά. Αλλά φυσικά ενώ κάποιος δεν έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, τα λέμε πάντα αυτά, γιατί πολλοί το καταναλώνουν ενώ δεν γνωρίζουν ότι έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας. Όλα θέλουν ένα μέτρο. Και τέλος υπάρχει και το κομμάτι του νερού και της άσκησης, το οποίο λέει ότι θα πρέπει να πίνουμε 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα, κάτι που επίσης ο κόσμος παραλείπει γενικότερα και αποτελεί πολύ μεγάλο και σημαντικό κομμάτι στη διατροφή μας, γιατί είναι σημαντικό και στο να διατερήσουμε το βάρος μας και στο να χάσουμε, αλλά γενικότερα είναι παράγοντας υγείας και είναι σημαντικό για όλες τις λειτουργίες του σώματός μας. Και η άσκηση βέβαια, η οποία θα πρέπει να υπάρχει κάποιες φορές μέσα στην εβδομάδα, τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα, έτσι για να μπορέσει συνολικά με το υπόλοιπο της διατροφής να έχουμε μια καλή και ισορροπημένη διατροφή γενικότερα. Οπότε η διατροφική πυραμίδα αποτελείται από όλα αυτά έτσι που αναφέραμε. Και λειτουργούν όλα έτσι συνεργατικά μεταξύ τους. Ακριβώς, ακριβώς. Αλλά όπως λέω στη βάση είναι η δατάνθρακης και το τονίζω αυτό γιατί πολύ συχνά είναι αυτή που αναχοποιούνται γενικότερα. Μπαίει καλή η δατάνθρακης δηλαδή. Μπαίει κάποιος στο φούρνο και πάρει, τι να πω τώρα, σφολιάτα. Πολύ σωστά. Μπορεί να πάρει το ολικής. Πολλές φορές κάποιοι φούρνοι δεν φέρνουν καθόλου προϊόντα ολικής και εγώ δεν τους επισκέπτομαι δεύτερη φορά, διότι θεωρώ ότι πρέπει να είναι προσβάσιμα και τα προϊόντα ολικής άλεσης διότι είναι ανώτερα διατροφικά από τα άσπρα. Έτσι δεν είναι. Πολύ σωστά. Όταν λέμε η δατάνθρακης ενώ με τους σύνθετους, όχι τους απλούς. Οι απλοί ακριβώς είναι οι δατάνθρακες που προέρχονται από τη ζάχαρη, για παράδειγμα, ότι περιέχει γενικότερα ζάχαρη θα ήταν ένα παράδειγμα. Η σύνθετη είναι αυτή που αναφέρουμε ότι θέλουμε να καταναλώνουμε πιο συχνά. Οι οποίοι, όπως είπα και πριν, προέρχονται από τα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως πολύ σας τα διευκρινήσατε. Αυτό γιατί γενικότερα είναι πολύ καλύτερη για την υγεία μας. Και όχι, εντάξει, ευτυχώς μπορώ να πω ότι υπάρχουν αρκετά συχνά σήμερα και στους φούρνους και στα ράφια στο σπερμάρκετ. Ευτυχώς είναι και κεντρική περιοχή. Βρίσκεις παντού. Αν πας παραέξω σε άλλες περιοχές δεν βρίσκεις τόσο πολύ. Δεν είναι ότι είναι σε κάθε γειτονιά. Μακάρι να υπάρξουν. Εντάξει, σίγουρα πάντα θα βρούμε αναλογικά ελευκό ψωμί, όπως πολύ σωστά λέτε ελευκά προϊόντα. Παρ' όλα αυτά καλό θα είναι να έχουμε στο μυαλό μας ότι ό,τι ψωνίζουμε, ακόμη και τα μακαρόνια, όχι μόνο το ψωμί και οι φρυγανιές, να είναι ολικής άλεσης, όπως επίσης και τα δημητριακά που ανέφερα. Γιατί εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα στο ότι ο κόσμος συνήθως επιλέγει τα επεξεργασμένα δημητριακά, που και αυτά επίσης έχουν ενοχοποιηθεί για πολλά προβλήματα υγείας. Μπορούμε στο σημείο αυτό να πούμε ποια είναι στο χρόνο που μας απομένει η διαφορά μεταξύ της δίαιτας και της καλής διατροφής. Ποια είναι υποθερμητική, ποια δεν είναι, για πόσο καιρό πρέπει να διαρκεί μια δίαιτα πιο αυστηρή. Γενικότερα δεν υπάρχει αυστηρή δίαιτα, δεν υπάρχει όλος τουλάχιστον αυστηρή δίαιτα. Γενικότερα ξεκινούμε με έναν άνθρωπο δίνοντάς του να καταλάβει τι είναι αυτό που πρέπει να τρώει στη διατροφή του, ενημερώνοντάς του ότι πρέπει να έχει πολλά γεύματα, να έχει όλες τις ομάδες τροφήμων, αυτές που αναφέραμε δηλαδή και μέσω της διατροφικής πυραμίδας. Αυτή είναι η βάση της ισορροπημένης και γενής διατροφής. Από εκεί και πέρα σαφώς όταν κάποιος θέλει να χάσει κιλά θα μειώσουμε θερμίδες ανάλογα με τις ανάγκες του και πάντα εξατομικευμένα για τον συγκεκριμένο άτομο που θέλουμε να δουλέψουμε. Τώρα το πόσο θα διαρκέσει μια δίαιτα, σίγουρα δεν θα διαρκέσει λίγο, δεν θα διαρκέσει και πάρα πολύ. Είναι σχετικό βέβαια το λίγο και το πολύ για τον καθένα, αλλά για παράδειγμα ακούμε ότι πολύς κόσμος μπορεί να χάσει ας πούμε 20 κιλά μέσα σε 3 μήνες. Για παράδειγμα είναι εντελώς λάθος και πολλές φορές και περισσότερο βάρος. Συνήθως αυτό δεν επιτυγχάνεται με τη μεσογειακή διατροφή. Επιτυγχάνεται με λάθος διαιτές, αυτές που αναφέρατε εσείς προηγουμένως, οι πρωτεϊνικές ας το πούμε, οι οποίες σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να τις κάνουμε για περισσότερα από δύο εβδομάδες και σε πολύ πολύ δικές περιπτώσεις τις δίνουμε για δύο εβδομάδες. Πάντα δουλεύουμε με τη μεσογειακή διατροφή, αυτή έχει οριστεί και από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η καλύτερη. Ναι, όντως. Είμαστε και στην Ελλάδα, είναι κρίμα να μην την τυρούμε και να την χαλάμε και αυτήν. Ακριβώς αυτό. Οπότε θέλει υπομονή μια διαιτά, άρα μπορεί να κρατήσει και χρόνο ανάλογα με το πόσο κιλά μπορεί να χρειαστεί να χάσει κανείς. Ναι, διότι θα πρέπει να υιοθετηθεί μετά σε ένα επίπεδο διατροφής ουσιαστικά που να το ταιρύει κάποιος εφόρου ζωής, γιατί δεν έχει νόημα να τα χάσει και μετά από δύο-τρία χρόνια να ξαναπάρει τα κιλά. Δηλαδή αυτό μεταθελεί και συντήρηση που νομίζω ότι ο περισσότερος κόσμος εκεί το χάνει γιατί κατά καιρούς το βλέπουμε αυτό και στο περίγυρό μας χάνει κόσμος κιλά, του νιώθει καλύτερα, μετά από λίγο το ξαναπαίρνει που μάλλον το χαλάει στη συντήρηση. Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο δυναμικά και σωστά μπήκανε σε ένα πρόγραμμα διατροφής που θα δώσουμε και όσο καλύτερα το συντήρει, τόσο ευκολύτερα θα διατηρήσει και το βάρος μετά. Το κακό είναι ότι ξεκινούν όλοι μια δίαιτα, βιάζονται, μπορεί να παραλείπουν και γεύματα από αυτά τα οποία εμείς τους δίνουμε, σίγουρα δεν έχουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν με αυτόν τον τρόπο, γιατί για να χάσουμε λίπος θα πρέπει να περάσει αρκετό διάστημα, δηλαδή δεν μπορεί να χάσει ο οργανισμός μας πάνω από 500-800 γραμμάρια λίπος την εβδομάδα. Οπότε καταλαβαίνετε ότι αν ακούμε ότι κάποιος έχει χάσει πάρα πολλά κιλά μέσα σε 15 μέρες, σίγουρα αυτά δεν θα είναι λίπος, έτσι. Μπορεί να χάνει και μυαϊκό ιστο που δεν είναι αυτό που θέλουμε. Πολύ σωστά. Και να φυδατώνεται. Ακριβώς αυτό, είναι κυρίως σιγρά και η μυαϊκή μάζα και ακριβώς τα άτοματα που καταλαβαίνουν ένα με δύο γεύματα την ημέρα και όχι αυτά που αναφέραμε προηγουμένως, θέλουν να χάνουν μυαϊκή μάζα. Ακριβώς γιατί δεν έχουν τα μικρά και συχνά γεύματα που αναφέραμε, οπότε χάνουν από τη μυαϊκή τους μάζα. Άρα κανείς αν χαρεί, σίγουρα βλέποντας μία λιπομέτρηση δεν θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα που θα έπρεπε να έχει, έτσι. Άρα σίγουρα μια δίπλα θέλει υπομονή, θέλει χρόνο και πολύ σωστά πρέπει να γίνει συνήθεια. Από τις συνήθειες ξεκινούν όλα. Οπότε αν δεν αλλάξει κανείς τις συνήθειές του, γενικότερα, να τις βελτιώσει, να τις μετατρέψει σε καλές, σίγουρα τα κυλά μπορούν να έρθουν πολύ πιο εύκολα. Δεν είναι χάπη η δίπλα που θα το πάρουμε ένα διάστημα και θα το σταματήσουμε, πρέπει να γίνει τρόπο ζωής. Συνεπώς, κυρία Κολόβη, να ολοκληρώσουμε την τόσο ενδιαφέρουσα σημερινή μας κουβέντα, θεωρώ και χρήσιμη για το κοινό που μας παρακολούθησε. Ουσιαστικά, λέγοντας και ότι θα πρέπει και το Υπουργείο Υγείας να ασχοληθεί με το θέμα ότι τα Λινόπουλα είναι από τα πιο παχύσταρκα, είναι ένα ζήτημα υγείας, δεν μπορούμε να κοφεύουμε, πρέπει να γίνουν καμπάνιες ενημέρωσης, σε επίπεδο νομοθεσίας να υπάρχουν υγιεινές επιλογές παντού προσβάσιμες από τα κυλικία και οι σύλλογοι όσοι μπορούν να ενημερώνουν, πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη ενημέρωση και κινητοποίηση, διότι καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η διατροφή, όταν δεν είναι σωστή, δεν περιορίζεται στο όποιο αισθητικό κομμάτι, αλλά ουσιαστικά δημιουργεί θέματα υγείας, προβλήματα υγείας. Πολύ σωστά, εγώ αυτό που θέλω να πω είναι ότι καλό θα είναι ο κόσμος γενικότερα να ενημερώνεται τους ειδικούς, ο κάθε ειδικός είναι για κάποιο θέμα το οποίο μας απασχολεί, οπότε καλό είναι να έχουμε μια ενημέρωση γενικότερα προς αυτό, να μην ψάχνουμε από το ίντερνετ, να μην ρωτάμε απλά κάποιο φίλο που έχει κάνει δίαιτα, να κοιτάξουμε να ρωτήσουμε τον ειδικό για κάτι το οποίο αφορά εμάς τους ίδιους, για να έχουμε τη σωστή κατεύθυνση και γενικότερα μήπως με αυτόν τον τρόπο γενικότερα τα social media που έχουν τόσο μεγάλη επιρροή πλεον στον κόσμο και το ίντερνετ γενικότερα κάπως περιοριστεί γιατί είναι θλιβερό αυτό το οποίο συμβαίνει. Κυρία Κολόβη, σας ευχαριστώ και ακόμη μια φορά πολύ θερμά για τα όσα ενδιαφέροντα μας είπατε σήμερα εδώ. Κι εγώ σας ευχαριστώ πάρα πολύ, να είστε καλά. Ευχαριστούμε και όλους εσάς που μας παρακολουθήσατε, έχουμε ακόμα δύο εκπομπές έτσι μέχρι να ολοκληρώσουμε τη σεζόν μας. Σας αποχαιρετάμε και να νεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη εβδομάδα. Γεια σας.