2019-11-08 Περιφερειακό Συμβούλιο - live (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 2019)
: Εκεί πέρασε έναν γραμμό, το οποίο δεν υπήρχε κανένας. Παρακαλώ, κύριέ μου. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Καλησπέρα σας! Να σας καλωσορίσουμε και να σας ευχαρισ impressive που παρευρίσκεστε εδώ. Κύριε Τζότσι απαρτία. Αφού διαπιστώθηκε η απαρτία, κυρίσω την έναρξη της 24ης συνεδρίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Θα ξεκινήσουμε με κάποιες ανακοινώσεις του κυρίου Περιφεριάρχη. Και μετά να περάσουμε στα ερωτήματα. Το λόγο έχει ο κύριος Περιφεριάρχης. Καλησπέρα και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες και στις εορτάζουσες. Και χρόνια πολλά και στη Φλόρινα που γιορτάζεται η ελευθέριά της σήμερα. Ήμασταν εκεί σήμερα το πρωί. Μια εξαιρετική παρέλαση λάμπρυνε την ημέρα για τη Φλόρινα. Και συγχαρητήρια ειδικά στα παιδιά που παρέλασαν, τους μαθητές. Έθελα να κάνω μια μικρή ενημέρωση για κάποιες δράσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα. Συμμετείχα στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός προγράμματος indirect στις Βρυξέλλες. Μια συνεδρίαση του οργάνου για το συγκεκριμένο μέτρο που αφορούσε την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων σε διασυνομικές περιοχές. Συμμετείχε η Δυτική Μακεδονία σε ένα σχήμα κι άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Εκεί καταθέσαμε την πρότασή μας ώστε ως περιφέρεια να αναπτύξουμε. Η πρόθεσή μας είναι να αναπτύξουμε υποδομές που θα κάνουν πιο ελκυστική την περιφέρειά μας στα άτομα με αναπηρία κατά κύριο λόγο αξιοποιώντας τα φυσικά χαρακτηριστικά του περιβάλλοντος και στοιχεία του πολιτισμού. Σε αυτό το κομμάτι λοιπόν κατατέθηκε μια εισήγηση από εμένα στη συνεδρίαση του οργάνου αυτό και αναμένεται να γίνει μια τελική συνεδρίαση όπου θα αποτυπωθεί και συνολικά η στρατηγική που θα προκύψει από την υλοποίηση αυτού του προγράμματος στο πλαίσιο, όπως είπα, του ίντερ εκ. Επίσης, ήθελα να αναφερθώ στις πρόσφατες ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με την αναστολή της λειτουργίας έξι τμήματον του Πανεπιστημίου της Ζητικής Μακεδονίας. Εδώ θα ήθελα και ως περιφερειακό συμβούλιο στο τέλος να βγάλουμε και ένα ψήφισμα ή ένα κείμενο ότι αποφασίσουμε αν το θέλετε που να εκφράζουμε καταρχήν την εύλογη ανησυχία μας, σαφώς και την αντίθεσή μας με τυχόν οριστική πάψη της λειτουργίας αυτών των σχολών, αλλά σε κάθε περίπτωση να συνδράμουμε κιόλας, να δηλώσουμε μέσα από αυτή τη δημοσιοποίηση των θέσεών μας ότι είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές, ώστε οι τα τμήματα των σχολών αυτών που τίθεται σε αναστολή μέχρι την αξιολόγησή τους από την ανεξάρτητη αρχή διασφάλισης ποιότητας των σπουδών να πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που θέτει αυτή η ανεξάρτητη αρχή και είναι προϋποθέσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα των τμήματων αυτών και τη σκοπιμότητα. Ως προς τη βιωσιμότητα η περιφέρεια μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο, να εξασφαλίσει τα χρήματα αυτά και όλα τα έργα που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί αυτή η βιωσιμότητα των τμήματων και η σκοπιμότητα είναι ευθύνη της Βρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου και αυτό θα πράξει. Επικοινώνησα σήμερα το πρωί με τον Πρίτανη τον κ. Θεοδουλίδη και έχουμε συνενοηθεί άμεσα να γίνει μια συνάντηση μεταξύ μας και να βάλουμε μπροστά γρήγορα αυτές τις προτεραιότητες που ορίζονται για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας, το τονίζω πάλι, των τμήματων των σχολών αυτών και το ίδιο θα πράξει και η Βρυτανική Αρχή για να τεκμηριώσει τη σκοπιμότητα της λειτουργίας των τμήματων στη Δυτική Μακεδονία ώστε όταν θα αξιολογηθούν αυτά τα δεδομένα από την ανεξάρτητη Αρχή να είμαστε πλήρεις και απόλυτα τεκμηριωμένοι σε ποσοστό 100% και από και πέρα σίγουρα όποια πολιτική παρέμβαση χρειαστεί και ως Περιφορικός Συμβούλιο Κτιμό σύσσωμη θα την αποφασίσουμε αλλά και σ' όποιο βαθμό χρειαστεί και ο ίδιος προσωπικά θα το πράξω για να τεκμηριώσουμε και να εξασφαλίσουμε τη λειτουργία των τμήματων αυτών τα οποία θα μπαίνουν σε λειτουργία από το 2021 και μετά. Αυτά ήθελα έτσι να καταθέσω στο σώμα. Κυρία Πρόεδρε. Κυρία Καρυπίδωση, τι ήθελε να κάνετε ένα ερώτημα. Νομίζω ότι στο θέμα του Πανδιπιστημίου ο κ. Περιφυράκης με κάλυψε, αλλά θέλω λίγα και έτσι να τα συνδέσουμε συνολικά τα πράγματα. Δηλαδή αυτή η κυβέρνηση κ. Περιφυράκη μας συμβιδιάζει δυσάρεστα. Μετά το κλείσιμο των μονάδων που επιχειρεί για το 28 και μάλιστα αφού βλέπω ότι της περνάει θέλει να συντομεύσει και περισσότερο το χρόνο έρχεται ένα δεύτερο χτύπημα σε μια περιφέρεια που και εσείς έχετε πει ότι είναι σε έκτακτη ανάγκη και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όλοι και η κυβέρνηση να λέω ότι αναστέλουμε και έξι πανεπιστημιακά τομήματα τα οποία έγιναν με πολύ σκληρή βουλιά και τεκμηρίωση από τις προηγούμες πριτανικές αρχές σε βόμοι του αυτοδίκητο αλλά και με την πολιτική παρέμβαση που χρειάστηκε. Άρα νομίζω ότι αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι δεν έχουμε να αναμένουμε αυτό το περιβόητο ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία που θα μας οδηγήσει στη νέα εποχή διότι τα δείγματα που βλέπουμε της κυβέρνησης είναι να πάει όλο και πιο πίσω την περιφέρειά μας. Ακόμα αν θέλετε και στα ζητήματα της ανάπτυξης που είναι το ζητούμενο με το κλείσμα των μονάδων για να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας μια πρωτοβουλία που πάρθηκε από βουλευτές αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ είχε υπάρξει και μια συνενόηση μεταξύ μου και του κ. Φάμελου στον αναπτυξιακό νόμο να δοθούν γενναία κίνητρα έτσι ώστε να έρθουν επενδύσεις στη Δυτική Μακεδονία για να αρχίσουμε σιγά σιγά σταδιακά δίκαια να αλλάζουμε τη μονοκαλιάρια της ΔΕΙΤΗ της Γούνας που έχουν και τα προβλήματα. Και η κυβέρνηση με το καλημέρα είπε όχι. Βεβαίως σε ερώτηση που τέθηκε στο Κοινοβούλιο ο αρμόδιος εφημπουργός ο κ. Θωμάς είπε ότι θα το δούμε τον Ιούνιο που θα έχουμε το συνολικό ειδικό αναπτυξιακό. Στο ειδικό αναπτυξιακό θα πρέπει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να είναι το όχημα που θα μας οδηγεί στη νέα εποχή και στην ανάπτυξη. Και όχι με το καλημέρα η κυρία Κεραμέζ να λέει ότι κλείνω έξι τμήματα τα οποία είναι ανταγωνιστικά, απαντάνε στη νέα εποχή, δίνουν δεξιότητες και προοπτική. Συμφωνώ με τη θέση σας να υπάρξει ένα ψήφισμα που να εκφράζουμε όχι μόνο την ανησυχία μας και να ξεκαθαρίζουμε ότι αυτά τα τμήματα και σε συζήτηση που έχει γίνει και με τις προηγούμενες πριτανικές αρχές και με αυτή που θα κάνετε και να κάνουμε αν χρειαστεί με τη νέα πριτανική αρχή θα δείτε ότι τα τμήματα αυτά είναι και βιώσιμα και η μετόπιση δεν μας αρμόζει. Και νομίζω ότι πρέπει να μας προβληματίσει όλοι, όλους αυτή η στάση της κυβέρνησης. Και για το θέμα που βάλατε για το indirect και συμμετείχατε κι ο ίδιος θέλω να σας θυμίσω ότι στο indirect υπάρχουν 5 εκατομμύρια ευρώ τα οποία τα βγάλαμε με κόπο για τη μεθόριο το άνοιγμα του συνόρου στο λαιμό που θα αναβαθμίσει αφού θέλετε κι εσείς το τουριστικό μας προϊόν σας έχω πει ότι από την άλλη πλευρά πάνω από 800.000 τουρίστες των λιμνών πηγαίνουν θέλουν να βγάλουν με τη συγκαστοριά στη δική μας περιοχή και δεν μπορούν. Δέστε το σας παρακαλώ και αυτό επισπεύσετε τις διαδικασίες έτσι ώστε το άνοιγμα αυτού του λαιμού της μεθορίου να γίνει πράξη. Ευχαριστώ. Η αλήθεια είναι ότι δεν μετράμε, δεν σταματάμε να μετράμε αρνητικές εξελίξεις και αρνητικές αποφάσεις σε αυτή την περιφέρεια. Η Δυτική Μακεδονία δεν αντέχει άλλη συρρήκνωση σε οποιαδήποτε οικονομική της δραστηριότητα και κυρίως δεν αντέχει αυτές οι αποφάσεις να έρχονται ξαφνικά χωρίς καμία συζήτηση εκτός κι αν τα έχετε συζητήσει εσείς με τον Πρωθυπουργό γιατί αυτό είπε ότι εμείς μιλάμε με τον κ. Κασαπίδη. Αν υπάρχουν και άλλες τέτοιες εξελίξεις, θα παρακαλούσαμε να σε ενημερώσατε. Και ειδικά στο θέμα του Πανεπιστημίου θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο με ένα νόμο που λέει ότι οι συγκλιτικές αρχές κάθε ιδρύματος θα αποφασίσουν για την επάρκεια ηλικοτεχνικών υποδομών και ανθρώπινου στελεχιακού δυναμικού για να λειτουργήσουν αυτά τα θμήματα, να παρεμβαίνει στο έργο των συγκλιτικών αρχών, χωρίς καν να είναι επίκαιρο γιατί αυτά τα τελεόρατα λειτουργούν στο 21. Γιατί τέτοια πρεμούρα, γιατί τέτοια βιασύνη σε μια περιφέρεια που ήδη έχει να αντιμετωπίσει μια κρίση. Ενώ περιμένουμε ένα σχέδιο ανάκαμψης που να φαίνεται ότι αυτή η κυβέρνηση κάτι έχει στο μυαλό της σε συνεργασία με την περιφερειακή αρχή για να σταθούμε στα πόδια μας, εμείς μετράμε μόνο όχι και αρνητικά. Πέρα από την ιδεή, επακούσαμε και για τα δίκτυα, αντίπλα είναι να πούμε πως θα έχουμε παροχή φυσικού αιρίου που το ζητάμε και από τους προηγούμενους. Τώρα δεν θα έχουμε ούτε και για τα δίκτυα, υπάρχει και εδώ ένα σταμάτημα. Έρχεται αυτό με το πανεπιστήμιο. Κάτι θετικό θα ακούσουμε. Ή όλα τα ρίξαμε ότι κάποτε θα γίνει το Ταμείο Δίκης Μετάβασης και να μην πω και για τον τοπικό πόρο που και αυτό δεν έχει πάρθει μια υπουργική απόφαση για να μπορέσει να λειτουργήσει. Να ανακληθεί ο προηγούμενος νόμος που τον ακείρωνε κάτι που να φανεί ότι υπάρχει ένα σχέδιο ότι κάποιος έχει στο μυαλό τους ανθρώπους αυτής της περιφέρειας, οι οποίοι θα ζήσουν πραγματικά ένα απίστευτο σοκ το επόμενο διάστημα. Είναι σίγουρο ότι ως Περιφερειακό Συμβούλιο δεν είμαστε διατεθειμένοι να καθόμαστε και να βλέπουμε αυτές τις αρνητικές εξελίξεις. Εμείς ζητάμε το επόμενο... Όχι, το ψήφισμα δεν θα είναι μόνο για τις σχολές περιφερειάρχων. Το ψήφισμα θα πρέπει να είναι τι θα γίνει με την περιφέρεια. Αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο θέλει μία απάντηση για μία απόφαση, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη από το κλείσιμο επτά σχολών. Και θέλω να συμπληρώσω εδώ ότι μου έκανε απίστευτη εντύπωση το γεγονός ότι τα νέα τμήματα που δημιουργήθηκαν σε όλη τη χώρα είναι πάνω από 500. Διπλασιάστηκαν τα τμήματα τα πανεπιστημιακά. Από όλα αυτά τα τμήματα τα μόνα πρόχειρα ήταν αυτών των 2-3 περιφεριών. Δηλαδή από 500 νέα τμήματα τα 37 ενοχλούσαν. Και έπρεπε κατά προτεραιότητα να ανακοινώσουμε ότι ανακαλύτε η λειτουργία τους. Δεν καταλαβαίνουμε τη λογική σε αποφάσεις οι οποίες επηρεάζουν τη ζωή μας. Δεν ξέρω, επειδή και το θέμα των ψηφισμάτων είναι σαν να ξεβγαίνουν, εμείς όχι δεν θέλουμε ψήφισμα. Εμείς θέλουμε να φέρετε εδώ την πρόταση της Κυβέρνησης για το τι θα γίνει στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Αν δεν την έχει έτοιμη να πάρει πίσω τα όποια αρνητικά όσο να ετοιμάσει ένα σχέδιο. Όσο να ετοιμάσει ένα σχέδιο να πάρει πίσω όλες τις αρνητικές εξελίξεις. Δεν ξέρω τι θα γίνει με το τι θα γίνει η αγωνία που φέρνει εδώ ο κύριος Κηκής για ότι θα κάνουμε εργοστάσιο της Volkswagen. Και ή θα έρθει το υδρογόνο ή και δεν ξέρω εγώ τι άλλο θα κάνουμε εδώ πέρα. Εμείς θέλουμε απτές απαντήσεις συγκεκριμένα πράγματα για τους ανθρώπους, πριν πάρουν τον δρόμο της ξενιτιάς όλοι όσοι ζουν σε αυτή την περιφέρεια. Ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Κύριε Χαστά. Πριν μερικές μέρες στην αίθουσα εδώ του Περιφερειακού Συμβουλίου είχαν έρθει φοιτητές από το Πανεπιστήμιο διεκδικώντας μια σειρά ζητήματα, λύσεις που έχουν να κάνουν με τη φοιτητική μέρημα, το κόστος σπουδών, τις υποδομές, τα πτυχία τους να είναι πτυχία που θα έχουν αξία και όχι κουρελόχαρτα. Ανταυτού βλέπουμε μερικές εβδομάδες μετά ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης. Το θέμα είναι ότι και η σημερινή κυβέρνηση όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και η ΣΥΡΙΖΑ αλλά και όλοι όσοι έχουν ασκήσει την κυβέρνηση, η αλήθεια είναι ότι δεν βλέπουν απέναντί τους φοιτητές, βλέπουν απέναντί τους πελάτες, εκπαιδευτικά να το πω έτσι προϊόντα, στην κατώνομα να το πω έτσι δημόσια εκπαίδευση. Το λέω γιατί το άνοιγμα, το κλείσιμο, η διασπορά ατμιμάτων, το μοναδικό κριτήριο που έχει είναι το πώς τα εξυπηρετηθούν, ακριβώς οι σχεδιασμοί που έχουν οι βιομηχανοί, το μεγάλο κεφάλαιο, τι εργατικό δυναμικό θέλει να βγαίνει από τα πανεπιστήμια, που είναι δεμένο και με το θέμα της ανάπτυξης που κατά καιρούς κουβεντιάζουμε εδώ πέρα, που κατά την απόψη μας ούτε είναι ανάπτυξη για όλους, αλλά είναι ανάπτυξη για τα κέρδη των επιχειρηματιών και εδώ υποτάσσεται και το θέμα της εκπαίδευσης. Είναι θέμα ότι τόσο η τωρινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενοι συγκλίνουν στο θέμα των κριτηρίων της αξιολόγησης, ακριβώς αυτή η νόμη της αγοράς και τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι που αξιολογούν τι θα ανοιχτεί, τι θα γίνει, τι δεν θα γίνει. Το λέω γιατί όλες οι κυβερνήσεις έχουν μια μαεστρία, να το πω έτσι, χρησιμοποιώντας έβηχες λέξεις, λέξεις που ακούγονται ωραία, να προωθούν ότι πιο αντιδραστικό. Εμείς από τη δική μας πλευρά πιστεύουμε ότι πρέπει να δυναμώσει πάλι των φοιτητών, που ούτως ή άλλως αυτή την περίοδο βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Στην προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε, μάλιστα, για όσους δεν το ξέρουν, και πανελλαδικό συλλαλυτήριο στην Αθήνα των φοιτητικών συλλόγων. Αντίστοιχες κινητοποιήσεις γίνονται και εδώ στην περιοχή. Χρειάζεται να δυναμώσει πάλι για πραγματικά ενιαία ανώτατη εκπαίδευση, όπου κάθε πανεπιστημιακό τμήμα μέσα από αναβαθμισμένες σπουδές θα υπηρετεί ένα συγκεκριμένο, να το πω έτσι, αντικειμενικά προσδιορισμένο επιστημονικό αντικείμενο, σε συνδυασμό βέβαια με την κάλυψη των σύγχρονων αναγών του λαού. Εκεί είναι όλη ουσία και εμείς δεν θα μπούμε σε μια λογική να τροφοδοτήσουμε τον προσχηματικό καβγά. Και θεωρώ ότι το ψήφισμα που προτείνει ο κ. Περφυρέση αυτό τον προσχηματικό καβγά προσπαθεί να ενισχύσει ανάμεσα στην Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ευχαριστούμε. Κάποιος άλλος στον λόγο. Κύριε Πράσου. Εγώ καλύφτηκα από τους προηγούμενους, απλά θέλω να συμπληρώσω ότι πέρα από τα τμήματα πρέπει να δούμε τις ανάγκες των φοιτητών, ήδη το προηγούμενο διάστημα βρισκόταν σε κινητοποίηση και στη Φλόρινα και στη Γοζάνη οι φοιτητές, για να μην τους βλέπουμε, όπως είπε ο κ. Χαστάς, ως πελάτες που απλά θα αφήνουν λεφτά. Είναι παιδιά εργαζομένων τα οποία έρχονται εδώ να σπουδάσουν, γι' αυτό και το Περφυριακό Συμβούλ πρέπει να δει τις ανάγκες τους και πού πρέπει και πώς να βοηθηθούν. Ευχαριστώ. Ευχαριστούμε. Κάποιος άλλος για το κονθέπτηση. Ωραία. Να προχωρήσουμε. Έχουμε κάποια θέματα. Συσέχω, στείλε τρία θέματα εκτός μερίσης διάταξης, που ρέκυψε ακόμη ένα. Να τα... Ορίστε κ. Καρυπείου. Ναι, μια ενημέρωση θα ήθελα να κάνω και να ρωτήσω κιόλας. Έχει παραδοθεί ως Πρόεδρος της Επιτροπής η μελέτη που ανέθεσε η Περιφέρεια σε συνεργασία με το Δήμο για το χρώμιο στον Ελλείσποντο. Αυτά τα αποτελέσματα είχαμε δεσμευτεί ότι όταν θα βγουν θα κάνουμε μια ανοιχτή συνεδρίαση στο Περιφερειακό όπου θα είναι οι κάτοικοι του Ελλεισποντο και γενικότερα της περιοχής για να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της μελέτης. Και από τη ΔΕΕ, βέβαια. Ναι, για να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της μελέτης. Φαντάζομαι ότι αυτό θα πρέπει να γίνει σε εύλογο χρονικό διάστημα γιατί η ανησυχία για τους κατοίκους υπάρχει και θα πρέπει να μάθουν. Όχι, θα την παραδούσουμε. Ποιο πρόκειται για περίπτωση? Όχι. Ωραία. Αν θέλετε... Αν θέλει κάποιος... Ο κύριος Περιφερειάκης έχει τον λόγο. Όντως και εγώ είχα μια ενημέρωση από τους ανθρώπους που διενύρισαν αυτή την έρευνα, την μελέτη. Όπως μου μεταφέρθηκε από τους ουδίους, χρειάζεται μια μικρή παράταση ακόμα για να... Ναι, έχουν ολοκληρώσει, αλλά θέλουν προς επιβεβαίωση, ουσιαστικά σε μια αγιώτρηση, να κάνουν κάποιες επιπλέον αναλύσεις. Υπάρχουν ξεκάθαρα αποτελέσματα, όπως είδα κι ο ίδιος, και συνειδητοίκαμε να γίνει μια ενημέρωση εδώ στο περιφερειακό συμβούλιο, να έρθουν να μας ενημερώσουν αναλυτικά όλες τις παραμέτρες της συγκεκριμένης έρευνας και εκτιμώ ότι αυτό θα καθυσχάσει και τον κόσμο ως προς τυχόν ανησυχίες που είχαν προκληθεί, αλλά και θα μας βοηθήσει και μας να πάρουμε τυχόν μέτρα όσον χρειαστεί και πριθύς κόσμο να αλυφθούν. Οπότε σύντομα θα γίνει αυτό, απλά του επισημαίνω ότι ζητήθηκε μία μικρή παράταση να γίνουν περιτέρω αναλύσεις στα νερά από συγκεκριμένη αγιώτρηση. Κυρία Πρόεδρε, άμα επιτρεπετά, νομίζω ότι η κυρία Καρυπίδας, Πρόεδρος της Επιτροπής, πρέπει να την παραδώσει στον ίδιο τον κύριο Περιφερειάρχη τη μελέτη αυτή, το πόρισμα του αποτελέσματος, και με πρωτοβουλία του κύριου Περιφερειάχη να έρθει όσα οφείλει με απόφαση του προηγούμενου οργάνου να συζητηθεί σε δημόσια συζήτηση και να αναλυθεί αυτό το πόρισμα μόλις τους εμπλεκομένους. Αυτή είναι η διαδικασία που είχαμε πάρει ως απόφαση. Εγώ είμαι έτοιμη όποτε εσείς μου πείτε. Μπορώ να σας την παραδώσω για να συνεχίσω. Όποτε μου πείτε. Ποια κυρία? Η κυρία Μανατίδου εκπροσωπεί το ΤΕΙ. Υπάρχει Κέντρο Περιβάλλοντος, υπάρχει ΧΜΕ. Εγώ ως Πρόεδρος της Επιτροπής μου... Εάν θέλετε από εμένα να σας παραδώσω επίσημα την μελέτη, είμαι έτοιμη όποτε θέλετε να το κάνουμε. Μπορώ να ρωτήσω κάτι? Μπορώ να ρωτήσω κάτι, κυρία Καρυπή, ως κάτυπος του Ελισπόντου και ενδιαφερόμενος φαντάζομαι. Αυτά τα αποτελέσματα βγήκαν τώρα. Τώρα την έχετε τα αποτελέσματα της μελέτης. Ναι, τώρα τελείωσε. Τώρα τελείωσε επίσημα η μελέτη. Τώρα η μελέτη της Επιτροπής μου παραδόθηκε το ΦΕΤ. Πόσα χρόνια έκανε αυτή η μελέτη η Επιτροπή να γίνει? Πριν του έκανε, όταν έκανε το ΦΕΤ, πήρε παράταση και συνεχίστηκε. Πήρε παράταση και συνεχίστηκε. Πήρε παράταση και συνεχίστηκε. Επειδή ξέρω και ήμουνα στα δείγματα που παίρνανε και τα πανεπιστήμια και αυτά, ξέρω θα έρθει, όλα θα το συντήσω. Όχι. Καλησπέρα. Ευχαριστούμε. Κύριε Χαστά, παρακαλώ. Θέλουμε να καταγγείλουμε και να διαχωρίσουμε τη θέση μας, από ένα απαράδεικτο, κατά τη νόμιμα μας, γεγονός. Αναφέρομαι τις συζήτησες που κάναμε την τελευταία εβδομάδα στο Περβεριακό Σουστούλιο, σε σχέση με τους εργαζόμενους του Κοινοβερλίου, που είναι πάλι εδώ. Και... Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Ευχαριστούμε. Παρακαλώ στις εξωτερικές προς ακοματικές. Αλλά υπόστηκαν εδώ. Άλλα υπόστηκαν εδώ. Συγγνώμη, κύριε Χαστά, που θα σας διακόψω. Αλλά γράφηκαν. Συγγνώμη, κύριε Χαστά, αλλά ψηφίστηκαν ομόφωνα. Διαβάστηκε εδώ το κείμενο, ψηφίστηκα ομόφωνα. Είστε και εσείς που το ψηφίσατε, νομίζω. Ορίστε, όλη τη λεπτοδόμησή σας, Δεν υπάρχει κανέναν, κύριε Χαστά. Παρακαλώ, ολοκληρώστε τις ασυστηρίες. Μην νομίζετε ότι θα μας παρειδεύσουν με τέτοιους χορπάκια. Άλλα υπόρθηκαν εδώ. Άλλα γράφτηκαν στον χειρόγραφο. Άλλα έχουν δημοσιευτεί στη διάβυα. Και ουδέποτε μας έχει σταλεί η τελική του ειδικοχή ηλεκτρονικά. Τα βάστηκε μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο, κύριε Χαστά, και το ψηφίσατε. Άλλα υπόρθηκαν στον χειρόγραφο και άλλα έχουν βγει στη διάβυα. Κοιτάξτε, με fast track διαδικασίες που έχει γίνει η αγαπημένη σας λέξη, δεν θα προσπαθήσετε τώρα να ξεγελάσετε κανέναν. Άλλα υπόρθηκαν εδώ. Κύριε Χαστά, διαβάστηκε. Συμφωνήσατε. Αν θέλετε να το καταψηφίσετε, θα μπορούσετε να το έχετε καταψηφίσει. Τι δημοσιευτεί έχετε δει και τι υπόρθηκε εδώ. Το λέω γιατί και οι ίδιοι εργαζόμενοι είχαμε πει ότι θέλαμε να βγάλουμε ένα ψηφίσμα για να βοηθήσουμε τον αγώνα τους. Δεν ήσασταν παρών, κύριε Χαστά. Παρών ήμασταν, αλλά αυτές οι fast track διαδικασίες θα το θεωρηθούμε και δημόσια. Ευχαριστώ πάρα πολύ. Εδώ είναι τα παιδιά, αλλά μάλλον η περιφερειακή αρχή είναι απέναντι αυτούς τους εργαζόμενους. Ορίστε, κύριε Καρυπίδη. Κοιτάξτε τώρα με αφορμή αυτό που φέρνει ο κύριος Χαστά. Όντως, προσερφόμενοι συμβούλοι με σταμάτηση με την προσωπία των εργαζομένων και είπαν ότι έτσι όπως είναι η διατύπωση δεν τους ικανοποιεί πλήρως και έχουν έτσι κάποια σημεία έτσι αν μπορούμε να τα επισημάνουμε που να μπορούν να βοηθήσουν επιπρόσθετα και την απόφαση, σαν απόφαση αλλά και τους ιδίους. Είναι εδώ εκπρόσωποι τους. Έχουμε όλη τη διάθεση και την υπουργή, για αυτό εξάλλου και το ψηφίσουμε ομόφωνο να βοηθήσουμε το δίκαιο αίτημα των παιδιών. Άρα, νομίζω και του περισσού γίνεται μια συζήτηση ότι εσείς θέλετε, εμείς δεν θέλουμε. Δεν νομίζω πρέπει να πάμε σε αυτή τη συζήτηση. Αν θέλετε, κύριε Πορέδη, δώστε το λόγο λίγο στους εκπρόσωπους των εργαζομένων. Ακριβώς, γιατί μπορεί να είναι και παραδρομή. Έτσι, να το δούμε, να μας πούν τα παιδιά, οι εκπρόσωποι, που εστιάζουν και να το διορθώσουμε τώρα και ψηφίσουμε ομόφωνο να βγει αυτή η απόφαση. Να ακούσουμε λιγάκι, αν επιτρέπεται να ακούσουμε τους εργαζόμενους. Παρακαλώ. Καλησπέρα, σαρχικά. Ονομάζομαι Τζέλαψης Κωνσταντίνος και είμαι εκπρόσωπος των εργαζομένων εδώ του Κοινοβουλίου. Καλησπέρα. Με βάση κάτις αποφάτησης που πήραμε, θα σας διαβάσω λίγο κάτι από το πρόσωπο που έκανε. Στη σελίδα, βασικά, την επανιά διατύπωση, ουσιαστικά, του ξύσματος του ΚΚΕ. Στη σελίδα, όπου αναπτύσσεται το πρώτο θέμα, λέει, το οποίο μας αφορά και ήταν ημερίχιες διάταξης, λήψη, απόφαση, διεπαράτητα απασχόλησης με το πρόγραμμα του Κοινοβουλίου, σφαρακτήρια σε δήμους και περιφέρεις του έτους 2014-2020, πλέον σε απασχόλησης, δημόσια πρόσκληση 8 κάθε το 2018, στην τέταρτη σειρά της πρώτης παραγράφου, κάτω από το θέμα, πρέπει να αντικαντασταθεί ακτικά η λέξη Καστοριάς με τη λέξη Κουζάνης, ουσιαστικά, γιατί εμείς θέσαμε το έτσιμα. Επιπλέον, δεύτερο, να περιθυμίσουμε τις συγκεκριμένες δράστατορα, την ανάβαπτη των υπηρεσιών που παρέχονται προς τους πολίτες από τους χωρείς, τα παικίσια των διοίκησης με έφαση, δρώτηση, χρήση και αυνολογιών, πληροφορική σκεκτογραμμίας κλπ, δουλτίωση των παρεχόμενων κοινωνικών υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινωνίων χρήσεων θέλη ενθυμότησης διοίκησης προς τους πολίτες και δοδομένης μάλιστα της υποστελέχωσης των υπηρεσιών της περιφέρειά μας, ετοίμαστε επανδιαπίπωση της αποφάσισης του περιφερειακού συγχωλίου. Επίσης, με τα παρόν ημέρια σας έχουμε δημοσιοποιήσει ότι έχουμε ήδη αποστήλει προς την πρόεδρο του περιφερειακού συγχωλίου, τις επικεφαλές των παρατάξεων, το έτοιμα της επανδιαπίπωσης, σε λόγο αποφάσιους. Επίσης, αποστέλουμε συνημένο αρχείο με έτοιμα επαρρυαστήφωσης και προτάσεις μας επαυτούς, καθώς συστημένη απόφαση συντάχτηκε, παρά την πρόταση του κ. Περιφερειάρκη, η απόφαση να συστηθεί το κέντρο του περιφερειακού συγχωλίου. Σας ευχαριστώ. Υπάρχει επανάληψη, αλλά στο τι? Τα σημεία. Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Έχεις τα λείψεις όλους τους επικεφαλείς? Διαβάστε το λιγάκι. Αν συμφωνεί το σώμα, να το ψηφίσουμε αυτό. Να κάνουμε μια ορθία επανάληψη. Θα θέλαμε να συγκεκριθούμε στην αποφάσιση αυτά κάτω. Το περιφερειακό συμβούλιο, έχοντας μέσω σοβαρού προβλήματος υποστελέχθησης των υπηρεσιών της περιφερειάκης και της μακρυδονίας, όταν αποφασίζει να ισχυρίσει το έτοιμα για την παραμονή και διευθυνών κοβάνεων και διευθυνών φλόγνων στους συμβόλους των εργατωμένων, προσελίχθηκε στο κλαίσιο της διευθυνής εργασίας, καλύπτοντας με αυτόν τον τρόπο που πάλι ασχολεί στα διεύθυνες. Παρακαλώ, όλων των διευθυνών με συγχωρείτε παρακαλώ, μαζί σας. Η ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν στην εργασία τους, την εμπειρία που ήδη έχουν αποκτήσει, στους καθιστά τους απαραίτητες για την έδρυση και την υπηρεσία των υπηρεσιών της περιφερειάκης και την καλύτερη της πρέσβης των πολιτών, το περιφερειακό Συμβούλιο να στηρίξει έμπραξη από το δίκαιο αγώνα τους και την υπεράσσευση των ελευθερικών του συστημάτων και καν και αυτό δεν ανέφερε. Πιο απλό, ποιότι αναγνωρίζεται το δικαίωμά μας εξυπηρετή εργασία, καθώς και την ανισότητα της κάμεφα και σαφώς να ενημερώσουμε το κυβερνήριο εξυπηρεγό και τα αρμόδια της πολιτικίας. Δεν έχουμε κανένα θέμα, αυτό να είμαι. Παρακαλώ, μπορείτε να μας παραδώσετε τους συγκεκριμένους του Προεδρύου του Περιφερειακού. Παρακαλώ, μπορείτε να μας παραδώσετε τους συγκεκριμένους του Περιφερειακού. Παρακαλώ, μπορείτε να μας παραδώσετε τους συγκεκριμένους του Περιφερειακού. Αυτό λοιπόν, όπως το διαβάσατε τώρα, είναι σωματούμενο. Οφασιλή, βέωση και μινάρι, είναι τόσο γενικό λόγο. Αν ανατρέξετε σε αποφάσεις άλλων περιφερειοθούς του Λιονθιμού όλων τους επόμενους, θα δείτε ότι είναι εκτενέστερες, που προσφέρουν τη δήλωση της έμπρακτης στήριξης στους αγώνες των εργαζομένων, της αναγνώρισης των ευκαιρισιών που προσφέρουν και όλων αυτών. Δηλαδή είναι τόσα πολλά. Είναι του δικαιώματος της εξωτριβικής εργασίας, είναι της συμβολής της περιφέρειας, είναι η καταπολέμηση της ενεργίας, της στήριξης των οικογένειων. Όλα αυτά. Θα μπορούσαμε να αναγραφούμε χιλιάδες, πάρα πολλά πράγματα. Αυτό είναι ένα πολύ γενικό λόγο, απροδιώριστο. Υπάρχει η δέσμευση του ο Μιλούντος ότι υλοποιείται η διαδικασία για το νέο οργανόγραμμα για να μπορέσουμε να αποτυπώσουμε αυτά τα κενά και να καταδειχτούν αυτά τα κενά ως ελλείψεις φαγίων και διαρκών αναγών. Σήμερα αυτό δεν μπορεί να αποτυπωθεί, γιατί δεν εφανίζονται. Αυτό έχουμε προσιορίσει τέλος του μήνα να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις που γίνονται στον οργανισμό μέσα, να το φέρουμε έως το περιφερειακό συμβούλιο αρχές του Δεκέμβρη και να κλείσει μέσα στο έτος. Δεν αντιλέγω. Με όπλο αυτό το νέο οργανόγραμμα θα μπορούμε μετά να διδηγητούμε και νομικά. Σήμερα, αυτό που διαβάσατε, αυτό που γράψαμε, αυτοιζόμαστε να προσθέσουμε και αυτά που λέτε με πολύ χαρά να το κάνουμε, γιατί είναι μια πραγματικότητα, είναι αλήθεια. Δεν διαφώνομαι σε αυτό, οπότε... Είστε, γιατί θα αποτυπώσετε όλα αυτά? Αυτά που είπατε τα γράφουμε, δεν υπάρχει θέμα. Το πνεύμα είναι το ίδιο, το γράφουμε τώρα. Να ρωτήσω κάτι, γιατί εδώ στο ψήφισμα, το που μου εγώ είσατε, αναφέρει κάπου μέσα, θα επιφέρουν θετικά αποτελέσματα στην ολοκλήρωση των διαδικασίων ανεπηρεσίας. Δηλαδή, άρα η δουλειά τους κάπου είναι να ολοκληρώσουν κάποιες διαδικασίες ανεπηρεσίας και να μην υπάρχει μετά το αντικείμενό τους. Συγκρούεται με αυτό που λέμε. Είναι διατύπωση που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, η κέντρα του τελευταίου διάστημα, για να αφήνει τέτοιου είδους παραθυράκια. Εμείς, από τη δικιά μας την πλευρά, για να μην υπάρχουν αυτές τις παρανοήσεις και να το κάνουμε εδώ καθαρό. Κύριε Χαστάκη, σας θαυμαρώ, νομίζω, στις συνεδριές, όταν ψηφίσατε. Δεν ψήφισε κάποιος άλλος. Κοιτάξτε το μου. Κοιτάξτε, γιατί προκαλείται τώρα. Άλλο πράγμα έχει βγει στη διάβοια. Άλλο πράγμα ήταν αποτυπωμένος στο χειρόγραφο. Άλλα πράγματα συζητάμε τώρα εδώ. Εντάξει, δεν θα το κάνουμε τώρα εδώ πέρα. Εσείς, κύριε Χαστάκη, νομίζω ότι δεν έχετε δικασίες το εργατικό κίνημα. Θα το κάνετε και εδώ πέρα. Θα προχωρήσουμε όπως διαβάστηκε από την εκπρόσωπο. Εμείς θα περιμένουμε γραπτό, τελεκτρολογημένο το κείμενο. Θα αποφασίσει το σώμα, αν θέλετε να κάνουμε ολόκληρη αφανάληψη. Το ίδιο κάνατε την προηγούμενη φορά. Κύριε Καρυπίδη, έχετε το λόγο. Κυρία Πρόεδρε, αυτά τα προγράμματα δεν βγαίνουν έτσι για να δώσουμε διεξιότητες στα παιδιά. Δεν είναι στέιτς, δεν είναι προγράμματα μαθητίας. Αυτοί οι εργαζόμενοι καλύπτουν πάγες και διαρκείς ανάγκες. Και δεν έχει να κάνει καμία σχέση με το οργανόγραμμα. Δεν έχουμε την έγκριση με οργανόγραμμα που έχει αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Διότι όπως θα δείτε πιο κάτω στα θέματά μας, με μια απόφαση του Απριλίου που είχαμε ζητήσει θέση κτινιάτρων, και αυτό θα ψηφίσουμε σήμερα, θα προσλάβουμε κτινιάτρους με ποιο οργανόγραμμα. Τι λέμε τώρα στα παιδιά του λέμε. Τα παιδιά καλύπτουν πάγες και διαρκείς ανάγκες. Και υπάρχουν Περιφερειακά Συμβούλια, συνάδελφοι μας, που στήριζουν τη συνέχιση της εργασίας τους, αναγνωρίζουν την προσφορά τους, καλύπτουν πάγες και διαρκείς ανάγκες που της έχει ανάγκη η Περιφερειακή Μακεδονίας, διότι βάζει και το προηγούμενο οργανόγραμμα τους, πρέπει να έχει περίπου τα 1.100 με 1.200 άτομα προσωπικό, και σήμερα έχουμε 600. Τόσο απλό είναι. Το λόγο έχει ο κ. Περιφεριακής. Έγινε προσπάθεια επί των ημερών σας να γίνει το οργανόγραμμα. Αποτυπώθηκε όμως το οργανόγραμμα ότι οι εργαζόμενοι καλύπτουν 600 θέσεις εργασίας. Δεν υπάρχουν αποτυπωμένα αυτά τα κενά για να δώσουνε νομικά επιχείρηματα, να διεκδικήσουμε και με το νόμο να το πούμε, νέες προσλήψεις. Αυτό δεν επιτρέπει και την κινητικότητα, όπως είχε διατυπωθεί. Αποτέλεσμα, να θέλουν κάποιοι εργαζόμενοι να έρθουν στη περιφερειά μας, ή να μεταταχτούν και δεν μπορούν να το κάνουν, γιατί δεν εμφανίζονται αυτά τα κενά. Η προσπάθεια που γίνεται, σε συνεργασία πάλι με την Επιτροπή που είχατε συγκροτήσει και εσείς... Ποιο σας εμβουλεύει κ. Περιφεριακή, ποιο σας τα λέει αυτά τα πράγματα. Ποια Επιτροπή σας τα λέει. Μα με την κινητικότητα, εμείς πήραμε το ΣΑΤΟΜ. Από την Κρήτη, από όλη την Ελλάδα, φέραμε κόσμο. Πώς δεν ισχύει η κινητικότητα. Προκαλέστε μια συζήτηση, γιατί είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα. Παρακαλούμε και εγώ, κ. Καρυπηλή. Δεν πήραμε κ. Καρυπηλή. Δημήτρη, δύο λεπτά. Οι πρώτοι δύο κύκλοι της κινητικότητας... Εάν σας συμβουλεύουν αυτά, είναι λάθος. Δεν μπορούσαμε να πάρουμε. Δεν μπορούν να έρθουν εργαζόμενοι, ούτε με την μετάταξη, ούτε με την κινητικότητα, γιατί ακριβώς δεν αποτυπώνονται αυτά τα κενά. Ωστόσο, για να... αυτό ο θέμα τέλος πάντων θα κλείσει τέλος του μηνός, θα έρθει στο περιφερειακό συμβούλιο. Η πρόθεση είναι να αποτυπωθούν καινές θέσεις εργασίας για να μπορέσουμε ως περιφέρεια να ζητήσουμε συγκεκριμένες ειδικότητες εκεί όπου ακριβώς θα υποδειχθούν από τις διευθύνσεις σ' όλο τον οργανισμό, ο οποίος τέχει αυτά τα κενά για να μπορούμε μετά να πούμε ότι υπάρχουν αυτές οι λήψεις που είναι και πάγες και διαρκείς ανάγκες. Σήμερα, για να μην κοροδεύουμε όμως τους εργαζόμενους, έτσι, να μην παίζουμε με την αγωνία των παιδιών, αυτό νομικά δεν μπορούμε να το πούμε, να είμαστε ειλικρινείς. Υπάρχει όλη η καλή διάθεση και από την περιφερειακή αρχή και από όλο το περιφερειακό συμβούλιο. Μέσα στον χρόνο θα έχουμε κλείσει το θέμα, ελπίζουμε με την καλή θέση όλων. Τους 260 επιστήμονες που θα πάρουμε τις επόμενες ημέρες πώς τους παίρνουμε? Αυτοί ξέρετε ότι είναι ως ανακούφιση προγράμματα ανακούφισης ανεργίας είναι το ΕΕΔ και είναι ως ωφελούμενοι για το προγράμμα κατάπολεμισης ανεργίας. Πώς τεκμηριώσαμε τις 260 θέσεις? Πώς τεκμηριώσαμε, βάζεις το οργανογράμμα τος των γενών, των ελλήψων και των περιγραμμάτων που έχουμε. Και θα έρθουν άλλοι 200 κοινοφελούς εργασίας και θα έχουμε 500 άτομα συν 600 που έχουμε. Και θα έρθουν ακριβώς για να ανακουφιστεί η ανεργία και στη Δυτική Μακεδονία μέσα από αυτά τα προγράμματα που σε καμία περίπτωση δεν προσδιορίζουν ως πάγες και διαρκής ανάγκες. Είναι για την καταπολέμηση των μακρόχρονα ανέργων, ειδικά προγράμματα του ΕΕΔ που καλώς πράξατε και τα κάνατε και θα βοηθήσουν την περιφέρειά μας αλλά δεν χαρακτηρίζουν ως πάγες και διαρκής ανάγκες. Η αγωνία και η δικιά μας είναι όντως να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό όλες οι περιφερικές ενώτες και οι συμπερισίες αυτές που θα αποτυπωθούν αυτά τα κενά με μόνιμους διορισμούς. Δηλαδή πιο ξεκάθαρο και αυτό θα λήξει μέχρι τέλος του έτος. Εδώ θα το συζητήσουμε πρώτα απ' όλους. Ευχαριστούμε. Για να προχωρήσουμε από τις διαδικασίες, κυρία Ζιβελιάδου, πολύ σύντομα σας παρακαλώ. Έχει διαβαστεί ένα κείμενο από την εκπρόσωπη των εργαζομένων και θα κληθεί το σώμα να αποφασίσει αν συμφωνεί να κάνουμε οποιαδήποτε επανάληψη πάνω στο κείμενο ή όχι. Κυρία Ζιβελιάδου, έχετε το λόγο να συνεχίσετε το πρόσφατο? Επιτυχημένου συμφωνούμε, υπάρχει όμως μία στρεύλωση, ότι οι ίδιοι αντιπεριφερειάρχοι, στους οποίους τα άτομα αυτά απασχολούνταν, λένε ότι κάλυψαν πάλι σχεδιακείς ανάγκες. Ενώ λέω λοιπόν ότι εδώ δεν είναι νομικό το θέμα, εδώ είναι ότι αυτή η ανάγκη ήταν όντως πρακτική, κάλυψαν πάλι σχεδιακείς ανάγκες, δεν υπογράφουμε καμία σύμβαση για να μην μπορούμε να το πούμε. Πολιτικά δηλώνουμε ότι όχι δεν έχουμε ιδέα, αφού οι ίδιοι αντιπεριφερειάρχοι ας το λένε. Παρακαλώ μην διακόπτετε. Κυρίες Βηλιάδο, αν θέλετε να πάρετε το λόγο παρακαλώ παρουσιαστείτε. Εγώ σας είπα ότι θέλουμε αυτό να το αποτυπώσουμε και να έχουμε ισχυρά νομικά αιρίσματα να το διγδικήσουμε. Αυτό το θέλουμε για την καλύτερη δικτουργία της περιφερειάς μας. Και αυτό θα βοηθήσει πολλά παιδιά από σας να διγδικήσουν μια θέση στην περιφερειά μας. Με την έγκριση όμως των θέσεων που θα ζητήσουμε να καλυφθούν. Το όνομά σας και την ιδιότητά σας παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Παρακαλώ. Άγραμμα, αυτό είχε ξεκινήσει με τον κύριο Καρυπίνης. Δεν έγινε τίποτα. Και εσείς μας λέτε θα να μην. Το ίδιο ισχύει και για το δεύτερο κύκλο του κοινοφελούς που θα έρθει και αυτό, θα θα θα θα, και τελικά θα ξεκινήσει τον Ιωανουάριο, λέγεται. Δηλαδή, μέσα σε τρεις μήνες θα έχετε χάσει 130 άτομα. Σας λέμε ότι θέλουμε στήριξη για να μείνουμε σ' αυτές τις θέσεις και εσείς μας λέτε όχι. Όχι, όχι, όχι, ήδη ζητήσαμε με το ψήφισμα, ζητήσαμε την παράταση. Το ψήφισμά σας ακούστηκε και πριν, ότι ήταν κάτι σαν να ξεβγαίνουμε. Κάτι γενικόλο, με λάθη. Μα το πήραμε... Το οποίο έλεγε ότι ολοκληρώσαμε τη δουλειά μας. Όχι, δεν την ολοκληρώσεις. Εγώ σήμερα έφυγα από τη δουλειά μου και τα έχω αφήσει όλα στη μέση. Γιατί οι ανάγκες είναι κασμερινές. Και τη Δευτέρα δεν θα είναι εκεί. Αυτό, όπως προβληματίζει και εσάς, να είστε σίγουροι ότι προβληματίζει και όλους μας για την έπιθμη λειτουργία της υπηρεσίας και την εξυπηρέτηση των πολιτών και την μόνη μεργασία των εργαζομένων. Σε αυτό το πνεύμα, λοιπόν, και το ψήφισμα που εκδόθηκε και να το βελτιώσουμε με αυτές τις προσθήκες που είπαμε, και σας λέω και πάλι, με κάθε ηλικρίνεια, και θέλω να το αναγνωρίσετε αυτό, ότι δεν σας κοροϊδεύω. Σας λέμε την αλήθεια για να μπορέσουμε να δυναμώσουμε τον τόπο μας όλοι μαζί. Εμείς που έχουμε την ευθύνη για τη διοίκηση της περιοδικής αρχής, κάνουμε ό,τι καλύτερο πιστέψτε με για τον τόπο μας. Και μέσα εκεί προβλέπουμε και αυτά που σας είπα να γίνουν πράξη. Με κάθε δύναμη και με κάθε πίστη να μπορέσουμε να τα υλοποιήσουμε. Γιατί και η προδούμη περιοδική αρχή του προσπάθησε. Αλλά, προσέχοντας, δεν προσπάθησε, αλλά προσέχουσε σε κάποια δικητική διαδικασία. Καταλαβαίνετε ότι τα χρονικά όρια έχουν τελειώσει. Θέλω να καταλάβετε κι εσείς ότι υπάρχουν κάποιες διαδικασίες που δεν μπορούμε να τις ξεπεράσουμε. Σας μιλάμε με ειλικρίνεια και με κάθε σεβασμό, στεκόμαστε στο πλάι σας, αναγνωρίζουμε την αγωνία σας και την προσφορά σας και κάνουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο, ό,τι καλύτερο μπορεί να γίνει, αναγνωρίζοντας, σας λέω και πάλι, την προσπάθεια της προδούμης αρχής και με όποιες παραλήψεις που ερχόμαστε όλοι μαζί πάλι να βρεθιώσουμε. Είναι ξεκάθαρο αυτό που σας λέω. Σας ευχαριστούμε. Ναι, κύριε Κιωσέ. Αν μου επιτρέπετε για να απαντήσω και στην κυρία κυρία, αν μου επιτρέπετε, με όλο το σεβασμό, ότι σήμερα εργαστήκατε και το σέβομαι απόλυτα, και ότι τη Δευτέρα δεν θα είστε στη δουλειά σας. Έχετε ήδη οκτώ μήνες και σας δόθηκε μια παράταση. Και αν δεν με απατά η μνήμη μου, και δεν το λέω για να προβάλλω τον εαυτό μου, το θέμα το έφερα εγώ, πρωί μερισσίας διατάξεως, ως χωροταξικός αντιπεριφερειάτης της ΠΦ, στην εδρίαση της 24ης Οκτωβρίου, χωρίς ούτε εσείς οι εργαζόμενοι της Κοζάνης να μας έχετε ενοχλήσει, αφού ενημερωθήκατε από κάποιους άλλους συναδέλφους σας, της ΠΕ Φλόρινας. Γιατί τον ενδιαφέρον σας, ενώ τελειώνει η σύμβασή σας 31 Οκτωβρίου, μέχρι τις 24, δεν κάνατε τίποτε και έρχεστε σήμερα τώρα, και αφού για κάποιους έχει λήξει, στην ΠΕ Φλόρινας, το σύνολο των εργαζομένων από τους 42 που ήταν, οι 39-40 πριν κάποιων κυριών που είχαν μια αναρωτική άδεια και παρατάθητο οκτάμινο εργασίας τους, έχουν αποχωρήσει από την εργασία. Τι νόημα θα έχει, εγώ σήμερα αν θέλετε να σας δώσω όποιο ψήφισμα θέλετε, εγώ? Άσχετα το τι θα πει ο κύριος του περιφερειάτης σας, που μου επιτρέπει όλο τον σεβασμό, δεν έχει καν ανόημα, ήδη φύγατε, ήδη περισσότεροι από τον συναδέλφος σας καταθέσαν στο ΝΟΑΕΔ και βγάλαν κάρτα ανεργίας, και έρχεστε τώρα και μας εγκαλείτε και λέτε να μείνουμε στο πλάι σας. Εμείς ήρθαμε στο πλάι σας και να θυμίσω ότι στην πρώτη συνεδρίαση, για να συζητηθεί συγκεντρωτικά για όλες τις ΠΕ Φλόρν της Δυτικής Μακεδονίας, ζήτησαν και οι κεφαλείς της αντιπολίτευσης, να το αναβάλουμε και να το συζητήσουμε στην επόμενη που συζητήθηκε 30 Οκτωβρίου. Μην μας εγκαλείτε, λοιπόν, ότι σας αγνοούμε και ότι δεν συμμεριζόμαστε την προσπάθειά σας και την αγωνία σας. Σας ευχαριστώ πολύ! Ευχαριστούμε! Προχωράμε από τη διαδικασία. Έχετε πάρα καλό, θα πρέπει να ολοκληρώσουμε. Έχει διαβαστεί ένα κείμενο από την εκπρόσωπό σας. Ακούτε το σώμα να ψηφίσει αυτή τη στιγμή. Πρέπει να απαντήσω! Το θέμα αυτό, εμείς το τρέχουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό. Μπορείτε να ενημεριστείτε και από τη Γραμματεία του Διού Καθοδηγίου. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο αναφέρομαι εγώ. Το έτοιμα έχει γίνει! Για το θεσμικό άργανο που λέγεται Περιφερειακό Συμβούλιο. Εσείς σε δικηγόρους ή σε οπουδήποτε άλλου δικιόμά σας και καλά κάνατε, αναφέρετε. Το έτοιμα για το Περιφερειακό. Το φέρατε στο Περιφερειακό. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ να αποφασίσετε το σώμα. Ακούστε ότι το έτοιμα μας δεν έχει μοιραστεί. Γιατί? Ποιο έτοιμα σας δεν έχει μοιραστεί? Η Γραμματεία έχει γίνει έτοιμα από τη Περιφερειακό Συμβούλιο να περαστεί στο Συμβούλιο και δεν είχε μοιραστεί την προηγούμενη φορά. Και έχει δίκιο ο Κύριος Κυρουσέφ που αναρωτιέται γιατί. Γιατί? Έχει έρθει σε εμάς και δεν έχει μοιραστεί. Έχει πάρει αριθμό πρωτοκόλου και έχω και το ποδευτικό. Γιατί? Ωρίστε μισό λεπτό λίγο. Θα το δούμε λίγο και με τη Γραμματεία του Περιφερειακού Συμβούλιου. Όπως μας ενημερώνει εδώ η Γραμματεία ότι ήρθε μετά τις 24. Αφού έγινε το έτοιμα και έγινε εισήγηση του Κυρίου Κυρουσέφ, στη συνέχεια ήρθε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το ΠΕΕ. Αυτό το ψήφισμα που έγινε την προηγούμενη φορά αναφέρει την ΠΕΕ Κοζάνης. Οπότε έχει ενημερωθεί το σώμα. Θέλω να προχωρήσω... Τα πρακτικά τα έχετε δει. Ορίστε. Τα πρακτικά τα έχετε δει που έχουν βγει στη θεμισιότητα. Αναφέρει την ΠΕΕ Κοζάνης. Και επιπλέον θα ήθελα ένα τελευταίο να σας πω. Αυτό ήταν το λάθος το οποίο έχει γίνει. Θα έπρεπε να αναφερθεί η Φλόρινα και η Καστοριάνω. Θα έπρεπε να αναφερθεί η Φλόρινα και η Κοζάνη, κύριε Έχαστα. Η κυρία Κατσαβέλη. Συγγνώμη. Η κυρία Κατσαβέλη έχει το λόγο και προχωράμε στη ψήφισμα. Απλά θέλω να πω ότι έχω την εγκύκλεια εδώ μπροστά μου αυτή τη στιγμή, που λέει ότι για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να μπούμε στην κινητικότητα, πρέπει οπωσδήποτε να έχουν κατατεθεί τα περιγράμματα θέσεων εργασίας, για να μπορέσουν να μπουν στο ψηφιακό οργανόγραμμα και να μπορέσουμε να μπούμε και εμείς στην κινητικότητα. Δεν γίνεται διαφορετικά να μπούμε στην κινητικότητα. Αναφέρομαι σε αυτό που είπε ο κ. Περιθεριάκτης. Γιατί τη βάζουμε τώρα μέσα στη συζήτηση δεν κατάλαβα. Κύριε Χαστά, σας παρακαλώ πάρα πολύ, όχι τέτοιου είδους. Παρακαλώ κ. Λαζαρίτη και να ολκληρώσουμε. Προσπαθώ να πάρω τον λόγο μισή ώρα. Το πήρατε όμως. Το θέμα πέρασε. Θέλω να πω το εξής. Ερχόμινος σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το μυαλό μου ήταν στην αναστολή αυτών των σχολών. Πίστευα ότι ήταν το πρώτο θέμα που θα συζητήσουμε σήμερα, εκτός η μερής εδιάδεξης. Δεν συμφωνώ να το συζητήσουμε τελευταία. Ή θα πρέπει να το ξεκινήσουμε πρώτο, ή να γίνει μια άμεση συνεδρίαση με μόνο αυτό το θέμα για να δώσουμε την αξία. Γιατί πραγματικά η δυσφορία και η απογοήτευση του κόσμου είναι πολύ μεγάλη γι' αυτή την αναστολή αυτών των δημιουργικών της Μακεδονίας. Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο μπορούσε να βοηθούσε σε αυτή την περιβόητη ανάπτυξη και μετά το λυμνήτητη περίοδος. Αυτό είχα να πω. Ήθελα να το πω έγκαιρα, αλλά δεν έφερα το λόγο. Ευχαριστούμε. Ο κ. Περιφερειακης το λόγο. Κύριε Λαζαρίδη, φάνηκε ότι ομόχονα το Περιφερειακό Συμβούλιο, πράγματι ανησυχεί για αυτές τις ανακοινώσεις. Και όπως σας επεσήμανα και προηγουμένως και της νέας περιφερειακής αρχής η αγωνία είναι να ενδυναμωθεί η Δυτική Μακεδονία με πανεπιστημιακά τμήματα. Αναγνωρίζοντας όμως καθώς συμμετείχα στην συζήτηση κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Μουλή την προηγουμένη και νομοβουλευτική περίοδο. Κάποιες αδυναμίες που είχαν αυτές οι θεσμικές κατοχυρώσεις των τμήματων αυτών. Διότι δεν προβλέπονταν ούτε πόρη ούτε προσωπικό για τη λειτουργία αυτών των τμήματων. Που θα ξεκινούσαν από το 2021. Ακούς επίσης δεν είχε περάσει από την τυπική διαδικασία της αξιολόγησης από την ανεξάρτητη αρχή διασφάλισης της ποιότητας των σπουδών των τμήματων και των σχολών των πανεπιστημιακών στη χώρα μας. Όπως γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια από τη στιγμή της λειτουργίας της ανεξάρτησης αυτής της αρχής στη χώρα μας. Αυτό λοιπόν που επισημαίνει το υποργείο, για να μπούμε λίγο και στην ουσία της συζήτης σε πόσον το θέτετε έτσι και είναι καλό να ενημερωθεί και ο κόσμος, αλλά πιστεύω ότι αν διαβάσουμε και αν μελετήσουμε λίγο βαθύτερα το θέμα αυτό θα καταλάβουμε ότι αυτό που ζητάμε ως περιτριακό είναι μαχητό αρκεί να μπορέσουμε να συνορθούμε μεταξύ μας και να το αποτυπώσουμε στους ένα ψήφισμα ή στους ένα κείμενο. Η αξιολόγηση λοιπόν των μημάτων αυτών αφορά κριτήρια που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα και τη σκοπιμότητα της ίδρυσης και λειτουργίας των μημάτων αυτών. Και είπα και στην αρχή της εισηγήσεώς μου ότι ως προς τη βιωσιμότητα εμείς ως περιφέρεια μπορούμε να εξασφαλίσουμε τα παραίτητα κονδύλια για να στηρίξουμε τις υποδομές αυτές που θα καθορίσουν τη βιωσιμότητα στο βαθμό που αυτές καθορίζονται από τις υλικές υποδομές των νέων μημάτων. Η σκοπιμότητα θα τεκνεριωθεί από τα όργανα του Πανεπιστημίου και από την Βρυτανική Αρχή και τα δυο μαζί θα καθορίσουν τα κριτήρια αξιολόγησης και το πόσο αποτελεσματικά θα είναι για να πετύχουμε την αναγνώριση της βιωσιμότητας και της σκοπιμότητας από την ανεξάρτητη αρχή. Και είπα πάλι ότι και πόσο είναι και το θέμα που θα συζητηθεί προφανώς και στη Βουλή και στο Υπουργείο θα ασχίσουμε και την πολιτική μας. Και ως περιφερειακό συμβούλιο και ως πρόσωπα ώστε αυτό να τελεσφορήσει βασιζόμενοι όμως πάντα σε επιχειρήματα και σε τεκμηριωμένες προτάσεις που οφείλουμε να προετοιμάσουμε. Αυτή λοιπόν την αδυναμία που είχαν τα τμήματα αυτά κατά την ίδρυσή τους έρχεται ουσιαστικά να θεραπεύσει, θέλω να το δω καλοπροέρετα, η νέα κυβέρνηση με την αναστολή της λειτουργίας αλλά και την διαδικασία της αξιολόγησης μέσα από την ανεξάρτητη αρχή, το τονίζω πάλι, η οποία αξιολογεί την ποιότητα των σπουδών όλων των τμήματων, όλων των σχολών διαχρονικά στην πατρίδα μας. Εκεί λοιπόν εμείς πρέπει να σταθούμε αποφασιστικά και άψογα προτιμασμένοι και οργανωμένοι σε συνεργασία με την Βρυτανική Αρχή να τεκμηριώσουμε με τον καλύτερο τρόπο αυτό που όλοι επιθύμουμε να πετύχουμε. Οπότε αυτή η συζήτηση καλώς να γίνει και τώρα και σε επόμενο περιφερειακό συμβούλιο, θα διαφωτίσει περισσότερο όλους μας για να συμμετέχουμε ο καθένας μας από την πλευρά του πιο αποτελεσματικά σε αυτή την κοινή προσπάθεια και εκτιμώ ότι μόνο φελμμένοι έχουμε να βούμε από μια τέτοια συζήτηση, άρα δεν υπάρχει λόγος ούτε να αποφύγουμε ούτε να αποτρέψουμε μια τέτοια συζήτηση σε αυτό το όργανο. Εγώ λέω το εξής, σαν ένας απλός πολίτης βάζοντας τους προβληματισμούς, έχουμε μεγάλη ανεργία, τη μεγαλύτερη στη δική Μακεδονία, υπάρχουν αυτές τις σχολές που μπορούν να δώσουν κάποια μίωση αυτής της ανεργίας και να αναπαθμίσουν και λίγο τη δική Μακεδονία. Βλέπουμε ότι πρέπει μια αναστολή και ανησυχούμε μετά το λιγνίδι, επομένως πρέπει το κράτος, αυτό πιστεύω εγώ, πρέπει να δει τη δική Μακεδονία διαφορετικά, όχι να της δώσει έξι κμ, μπορεί να της δώσει και άλλα τρία, όχι να αφαιρέσει αυτά που έχει, είναι αυτό που πρέπει να μας δώσει τα ανταποδοτικά που ακούγουμε. Και με λύπνουμε βλέπω τα έξι κμ σταματάνε και ανησυχώ, αυτό είναι όλο. Εύλογη ανησυχία, εύλογος προβληματισμός, είναι όμως η αναστολή τα τμήματα αυτά και εμείς οφείλουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε και ως τοπική αυτοδιοίκηση και ως πανεπιστήμιο και αυτό θα το κάνουμε και είμαστε σύμφωνοι να το κάνουμε όλοι έτσι. Σας ευχαριστώ. Να προχωρήσουμε στο θέμα του ψηφίσματος. Κύριε Καρυπίδη, κύριε Ζημπηλιάδο, κύριε Σαβουλίδη, κύριε Βράσο, συγγνώμη κύριε Χαστά. Να δούμε την τελική εκδοχή τώρα, γιατί μη βάλετε και τα άλλα που έχετε εδώ πέρα. Όπως διαβάζει και το κείμενο, συμφωνείτε θετικά ή αρνητικά κύριε Χαστά, απαντήστε για να συνεχίσουμε. Ναι, να το δούμε όταν θα αντιετυχωθεί. Σε κάθε περίπτωση... Κύριε Χαστά, συμφωνείτε. Όταν είναι να βγει στη δημοσιότητα να έχει και τις άλτσες που θέλει η κυβέρνηση, είναι ότι δεν θα τα σέχει. Κύριε Χαστά, είστε παρόν, διαβάστε και συμφωνείτε ή όχι. Η απάντησή σας ποια είναι? Συμφωνούμε χωρίς τις άλτσες που... Ωραία, ο κύριος Πράσος είναι από... Οπότε, ομόφωνα, για ορθή επανάληψη. Ευχαριστώ, προχωράμε στα θέματα εκτός ημέρεισης διάταξης. Το πρώτο θέμα, λήψη απόφασης έκρισης πρόσληψης προσωπικού, παρακαλώ. Επειδή με βάση τον κανονισμό, ως εκτός ημερήσειας έρχονται τα θέματα που είναι πραγματικά κατεκτήγοντα, δεν κρίνουμε ότι αυτά που έρχονται και μάλιστα τροποποιήσεις προϋπολογισμού μισή ώρα, δύο ώρες πριν αρχίσουμε στο περιφερειακό συμβούλιο, με το εδωμένο ότι κάνουμε και κάθε εβδομάδα περιφερειακά συμβούλια, παράχλυση να μην έρχονται. Δεν κρίνονται κατεπίγοντα. Να είναι κάτι κατεπίγον, βεβαίως. Θα τοποθετηθούν οι ισυγητές. Κι ας αποφασίσουμε στο σώμα, αν θέλει. Ευχαριστώ, κύριε Ζυγλιάδη. Παρακαλώ, κύριε Τραντάκη, παρακαλώ πολύ κύριε Τσούμαρη, παρακαλώ έχετε τον λόγο ως ισυγητής του συγκεκριμένου θέματος. Παρακαλώ, κύριε Τραντάκη. Παρακαλώ, κύριε Τσούμαρη, παρακαλώ έχετε τον λόγο ως ισυγητής του συγκεκριμένου θέματος. Παρακαλώ, κύριε Τραντάκη, παρακαλώ πολύ κύριε Τσούμαρη, παρακαλώ έχετε τον λόγο ως ισυγητής του συγκεκριμένου θέματος. Παρακαλώ, κύριε Τσούμαρη, παρακαλώ έχετε τον λόγο ως ισυγητής του συγκεκριμένου θέματος. Παρακαλώ, κύριε Τσούμαρη, παρακαλώ έχετε τον λόγο ως ισυγητής του συγκεκριμένου θέματος. Παρακαλώ, κύριε Τσούμαρη, παρακαλώ έχετε τον λόγο ως ισυγητής του συγκεκριμένου θέματος. Παρακαλώ, κύριε Χαστά, συμφωνείτε, κύριε Σαβουλίδη. Συμφώνουμε. Κύριε Τσούμαρη, έχετε τον λόγο ως ισυγητής του συγκεκριμένου θέματος. Παρακαλώ, κύριε Τσούμαρη, παρακαλώ έχετε τον λόγο ως ισυγητής του συγκεκριμένου θέματος. Παρακαλώ, κύριε Τσούμαρη, έχετε τον λόγο ως ισυγητής του συγκεκριμένου θέματος. Στο πλαίσιο της λειτουργίας του εκκλησιακού κέντρου Κοζάνης, οφείλουμε να ορίσουμε τρία μέλη για τη γενική συνέλευσή του, εκ των οποίων ένα θα οριστεί στο διοικητικό συμβούλιο. Από την πλευρά του συνδυασμού προτείνουμε να συμμετέχει ο κύριος Βαβλιάρας και ο κύριος Μακριάνης, με ορισμό του κυρίου Μακριάνη να συμμετέχει και στο διοικητικό συμβούλιο του χώρα αυτού. Και ένα άτομο είναι από την πλευρά του κυρίου Καρυπείρου. Η κυρία Καρυπείρου. Κυρία Ζεβηλιάδο, ομόφανο. Τρίτο θέμα, δεύτερη τροποποίηση προγράμματος κεντρικών αθοτελών πόρων ΚΑΠ 2019 της Περιφερειακής Ανότητας Καστοριάς. Συμβητήσω ότι περιφράγεις Περιφερειακής Ανότητας Καστοριάς ο κύριος Γινήτρης Αγόπτυλος. Προγράμματο είχαμε μια συνάντηση με διαχειριστική αρχή για να μπορούμε να υποβάλλουμε την πρόταση στην πρόσφυση που θα εντύξει στον Άξιο 7 για τη Σύρρακα της Φκησούρας. Θα πρέπει να υπάρχει απόφαση κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, η οποία θα γίνει με απόφαση του Γενικού Γραμματεία της Περιφέρειας. Αυτό θα μπει ως υποέργο μετά την ένταξη της πρότασης στον Άξιο 7, αλλά απαιτείται βεβαίως χρηματοδότηση. Γι' αυτό το λόγο εντάσσουμε στους ΚΑΠ στα προτενόμενα με τον τίτλο, όπως ακριβώς το λέει, είναι η δεύτερη τροποποίηση που γίνεται μέσα στο 2019 και ουσιαστικά εντάσσουμε το ποσό αυτό που μιλάει για την αναγκαστική απαλλοτρίωση για τη συγκεκριμένη μελέτη για το συγκεκριμένο έργο. Κατασκευή εμπαρχιακής οδού, Καστουριάς, Πολυμαϊδά, Στμήμα Ρέμα, Κόττουρο, Ύρια, Νομού, Κοζάνης, Μεσίρα, Κλεισσούρια. 190.000 ευρώ. Ευχαριστούμε. Κύριε Καρπηδή. Αυτό τώρα πρωί Μυρισσίας θέλει λίγο συζήτηση. Εντάξει, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση να το κουβεντιάσουμε το θέμα, αλλά βλέπετε αρχίζουν και ανακύπτουν ζητήματα, τα οποία τα είχαμε επισημάνει την προηγούμενη φορά, για να εντάξουμε το έργο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα. Δεν να διαφωνούμε, να γίνει αναμόρφωση, να εξευρεθούν οι πόροι, αλλά εκτιμώ ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν δεν θα έχουν έση ο τέλος. Σας επισημαίνω για μία ακόμη φορά και την ανησυχία του εγχειρήματος και για την έλλειψη των πόρων. Και επειδή ο κ. Στρατάκης κυκλοφόρησε ένα έγγραφο, και να το διευκρινίσουμε λιγάκι αυτό, όπου την προηγούμενη φορά που φέραμε το θέμα εδώ και το ψηφίσαμε και εμείς, για το περβάλι εννοώ, ότι είναι από τον κοινό άξονα του επιχειρησιακού προγράμματος, τον άξονα 7, θυμάμαι, καλώς, 7-2, λοιπόν, ή όχι έχουν ένα δικό τους προοπλογισμό, ο οποίος όμως είναι οριζόδιος, μπαίνει σε όλους σχεδόν τους άξονες, 6 άξονες περίπου μπαίνει. Από τον άξονα της προσβασιμότητας, ή όχι για το θέμα του περβάλι, παίρνει περίπου τα 7 με 8 εκατομμύρια και γύρουν προοπλογισμούς. Και τα υπόλοιπα είναι από άλλους άξονες. Δεν ξέρω συγκεκριμένα τα ποσά, αν θυμούμαι καλώς, δεν ξέρω ποια είναι τα τελικά ποσά, νομίζω κάπου εκεί πρέπει να είναι. Άρα λοιπόν, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στο πώς προϋπολογίζουμε την κάθε μας δράση, έτσι ώστε να είμαστε και αποτελεσματικοί. Δηλαδή, μην παίρνουμε αποφάσεις που μια είναι ρήτης σ' άλλες. Πρέπει, κύριε Περιφεριαρχό, όπως είχατε πει, να αφέρετε εδώ τη διαχειριστική αρχή και να κάνουμε μία μοναδική συνεδρήτηση με το επιχειρσιακό πρόγραμμα, να δούμε τα ζητήματα που υπάρχουν και των απορροφήσεων και των ενταγμένων έργων και του σχεδιασμού που εστιάλετε και τις προτεραιότητες που θέτατε, έτσι ώστε όλοι μαζί να ομολογήσουμε και να ξέρουμε ότι αυτός είναι ο στρατηγικός μας σχεδιασμός και να τον υποστήριξουμε, διότι θα βρεθούμε σε σημείο να δημιουργούμε προσδοκίες στις τοπικές κοινωνίες που αιτούνται δίκια, πρέσπες, καστοριά, που το λέει Μαΐδα και γενικότερα Δυτική Μαγεδονία, με αποτέλεσμα να μπορέσουμε να τα επεξέλφουμε στις αποφάσεις που θα έχουμε πάρει εμείς. Και αυτό θα είναι ό,τι πιο δυσάρεστο μπορεί να συμβεί. Για το συγκεκριμένο γράφω καμιά τίδηση, εμείς θα το ψηφίσουμε στην αναμόρφωσή του να ξεκίνησουν οι διαδικασίες των απαλλοτριώσεων που θέλετε, κύριε Σαβόπουλε, και ορθώς πράτεται, αλλά συνεχίζω να εκφράσω τις ανησυχίες μου ότι δεν θα μπορέσουμε να τα επεξέλφουμε και να είμαστε αποτελεσματικοί. Λίγο διευκρινιστικά, μόνο, κυρία Πρόεδρος, πως δεν έγιναν και σαφείς. Μιλήσαμε μετά τη διαχειριστική αρχή με την κτηματική υπηρεσία. Η συγκεκριμένη δράση είναι μέρος της μελέτης. Δεν είναι ένα ποσότητας στους 190.000 ευρώ για τις απαλλοτριώσεις αναγκαστικές τις οποίες θα γίνουν. Όμως, για να έχουμε την απόφαση της κήρυξης, θα πρέπει να υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Και για να μπορούμε να υποβάλλουμε την πρόταση διαχειριστική αρχή, ναι. Δηλαδή, αυτή η δαπάνη, η οποία θα υπάρχει στο μπίνακα των ΚΑΠ, δεν θα εκταμιευτεί από λεφτά της Περιφακής Ενότητας. Είναι απαραίτητη η προϋπόδηση για να ξεκινήσει η διαδικασία. Συμφωνούμε, κύριε Σαββόπουλη, και το έχουμε πει αυτό, ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε και απαλλοτριώσεις. Που είναι ένα χρονοβόρο. Δεν είναι θέμα η εύρεση των πόρων. Πόρους έχουμε. Το ξέρω ότι έχουμε πόρους. Το θέμα είναι και οι διαδικασίες που είναι χρονοβόρες. Και θα το δείτε. Αυτό θέλω, έτσι, να υπογραμίσω. Ευχαριστούμε, κύριε Καρυπηδή. Παρακαλώ, κύριε Ζεπηλιάδο, έχετε το λόγο. Κοιτάξτε, τώρα βρισκόμαστε μπροστά στα πραγματικά ζητήματα που δημιουργεί η μη ολοκληρωμένη συζήτηση του τι θα κάνουμε στις μεταφορές. Είπε μόλις ο κύριος Καρυπήδης ότι τώρα το κατάλαβα ότι και οι όχοι παίρνουν από το 7-2, από την ίδια επενδυτική προτεραιότητα. Και μάλιστα δεσμεύουν κατά προτεραιότητα. Τα οδικά έργα των όχε, των ολοκληρωμένων χωρικών παρεβάσεων, παίρνουν από το 7-2, που είναι οι περιφερειακές μεταφορές. Αυτή η επενδυτική προτεραιότητα έχει 24 εκατομμύρια ελεύθερα, τα άλλα έχουν δεσμευθεί με εντάξεις. Άρα θα πάρει και από κάθε το άξονα, ας υποθέσουμε, τα άλλα 24 εκατομμύρια. Ακόμη λοιπόν και αν πάρουμε όλα για το έργο της σύραγκας κλεισσούρας, που είναι 54 εκατομμύρια, δεν φτάνει για να γίνει πρόσκληση, γιατί πρέπει να έχουμε όλο το ποσό, το τι θα γίνει με τη Σύμβαση θα γίνει μετά. 70 είναι λοιπόν. Άρα πρέπει να πάρουμε και άλλα 20 εκατομμύρια από κάποιο άλλο. Ενώ λοιπόν είχαμε ένα θέμα, που καταπλειοψηφία αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο ότι θέλει να κάνει, ήρθε ένα ακόμη έργο, το οποίο θα πάρει και αυτό από τον ίδιο, από την ίδια επενδυτική πρωτεραιότητα. Άρα είναι ένα έργο 23 εκατομμυρίων και το κομμάτι του περβάλης της Πρέσβας. 23 και 70, πάμε ίσα 93 εκατομμύρια. 100 εκατομμύρια είναι το ελεύθερο χωρίς εντάξεις στο ΠΕΠ. Με την έννοια αυτή, πρέπει να πούμε αυτές οι απαλλοτριώσεις που τώρα θα ψηφίσουμε, γιατί μπορεί και να ξεκινήσουν. Ειδινεύουμε να γίνουν οι απαλλοτριώσεις και να μην γίνει ποτέ το έργο. Εμείς λοιπόν, γιατί δεν θα ενταχθεί, γιατί δεν θα έχει χρήματα και δεν θα είναι έργο αποτεραιότητας. Άρα λοιπόν, αυτό που λέμε είναι ότι να υπάρξει μια δέσμευση, καταρχήν, για το τυπικό ασκήνη, αυτή η δέσμευση που λέει ο αντιπεριφερειάρχης. Αλλά πρέπει να υπάρξει μια, στην ουσία χρεώνεται η περιφερειακή αρχή, να μην γίνουν οι απαλλοτριώσεις και δεν γίνει τελικά το έργο, γιατί τότε θα μας επιτραπεί να κάνουμε και δεύτερες σκέψεις. Ότι ο λόγος είναι άλλος. Γιατί μιλάμε για ένα έργο που ξεκίνησε το 2012, μπορεί να έχουν αγοραστεί χωράφια εκεί πέρα, θα θέλουν να γίνουν απαλλοτριώσεις, να υπάρχει μια δέσμευση που δεν είναι, λέμε εμείς. Αλλά κινδύνουμε ως περιφερειακό συμβούλιο να κατηγορηθούμε γι' αυτό. Λοιπόν, εμείς λέμε ότι αυτή η απόφαση δεν είναι τυπική, είναι ουσιαστική. Διότι εγγράφονται πόροι, μετά θα έρθει η κήρυξη απαλλοτρίωσης, θα προχωρήσει το έργο. Και επειδή δεν έχουν γίνει λίγα έργα σε αυτή την περιφερεια, όπου πληρώθηκαν απαλλοτριώσεις από εθνικό χρήμα και ουδέποτε έγινε το έργο από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, και έχουμε και ένα έργο στην Καστοριά που έχει γίνει αυτό, γιατί δεν τηρίθηκαν σε εκείνη την περίπτωση οι περιβαλλοντικοί όροι, εκεί που έγιναν και έμεινε ένα τυπλό στην Προστοβίτσι, που είχαν γίνει καταστροφές περιβαλλοντικές. Εμπάσεις περιπτώσει υπάρχει μια ευθύνη πολιτική και πραγματική αυτού του περιφερειακού συμβουλίου. Εμείς λοιπόν λέμε, έτσι κι αλλιώς λευκό θα ψηθήσουμε τυρώντας την αυτή, γιατί δεν έχει γίνει ποτέ η ολοκληρωμένη συζήτηση για το τι θα κάνουμε στις μεταφορές, θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι σωστό και δεν περιποιεί τιμή για το περιφερειακό συμβούλιο να τάζει έργα ενώ δεν έχει τους πόρους, γιατί εδώ πρέπει κύριε Περιφεριάρχη να μας πείτε από πού θα πάρουμε, από ποιους άξονες θα πάρετε τα χρήματα στο ΠΕΠ, για να ξέρουν αυτοί που προσβλέπουν σε έργα, είτε στα σχέδια βιώσιμης αστικής ανάπτυξης στα ΣΒΑ, που πιθανόν θα βρεθούν χωρίς χρηματοδότηση, είτε σε κάποιους άλλους άξονες προεδρεότητας. Αν έχετε αποφασίσει ότι δεν θα γίνουν και θα πάρουμε τα λεφτά, να το ξέρουμε. Πρέπει το Περιφερειακό Συμβούλιο να ξέρει από πού θα πάρουμε τους πόρους για δύο έργα που έχουν συζητηθεί σε αυτό το Περιφερειακό Συμβούλιο και είναι το Περβάλι και η Κλεισσούρα. Και είναι έργα 93 εκατομμύρια ευρώ που στο τέλος θα γίνουν πιθανόν 60 εκατομμύρια όταν θα δημοπρατηθούν. Πού ούτε και αυτά υπάρχουν στον άξονα. Άρα λοιπόν, πρέπει να μας πείτε τι σχεδιάζατε. Αυτό που είχαμε ζητήσει από την αρχή. Γιατί αλλιώς παίρνουμε τέτοιου είδους αποφάσεις, οι οποίες οδηγούν αλλού. Μας επιτρέπουν να κάνουμε δεύτερες σκέψεις. Και βέβαια δεν είναι αυτό ένα θέμα εκτός ημερήσειας. Είναι ένα θέμα κανονικής συζήτησης. Γιατί είναι ένα βήμα σε ένα μεγάλο έργο. Που πρέπει να συζητηθεί. Και στη συζήτηση πρέπει να είναι η διαχειριστική αρχή. Να μας πει όλο το πλάνο. Να μας πει πότε σκοπεύει να κάνει την πρόταση αναθεώρησης. Θα την κάνει με γραφτή διαδικασία. Από ποια επενδυτική προτεραιότητα θα πάρει τα λεφτά. Θα συμφωνήσουν οι δήμοι που θα τους πάρουν τα λεφτά. Από πού έχετε αποφασίσει να χρηματοδοτήσετε αυτά τα δύο έργα. Πού πάρτηκε εδώ η απόφαση. Να ξέρουμε τι είχε και τότε. Να δούμε πόσο μέρος του έργου είναι απαλλοτριώσει συνολικά. Να μας βάλει ένα χρονοδιάγραμμα είναι ένα τεράστιο έργο. Θα δεσμεύσει μέχρι να δημοπρατηθεί. Θα δεσμεύει 70 εκατομμύρια. Που δεν θα μπορούν να πάνε αλλού. Πρέπει να μας πείτε με ποιο χρονοδιάγραμμα θα γίνει αυτό. Πότε θα το υποβάλλετε στην κοινότητα. Όχι θα γίνει η πρόταση αναθεώρηση. Ολοκληρώστη κυρία Σιβηλιάδου. Ακόμα και για να παρθούν από την επενδυτική προτεραιότητα του 7-1 τα χρήματα στην 7-2 για να γίνει αυτό. Πρέπει να ερωτηθεί. Βέβαια η αναθεώρηση πρέπει να πάει είτε με γραπτί είτε με κανονική διαδικασία. Πότε θα γίνει αυτό. Δεν ξέρουμε τίποτε. Δεν ξέρουμε τα λεπτά για έργα που όπως είπα και άλλη φορά και κλείνω με αυτό. Δεν κοστίζουν 200.000. Μιλάμε για 100 εκατομμύρια έργα. Ευχαριστούμε κυρία Σιβηλιάδου. Και θα έρθουν αύριο μεθαύριο οι δήμαρχοι να ζητά ανέργα. Ή θα τους λέτε δεν μπορούμε γιατί τα δεσμεύσαμε. Ή θα λέτε σε όλους ναι και τότε θα γίνουμε ανέκδοτο εδώ μέσα. Θέλει τεράστια προσοχή. Ευχαριστώ. Θα το καταθέσω γιατί αισθάνομαι τεράστια την ευθύνη. Κυρία Πρόεδρε, τέλος πάντων, εγώ θέλω να απαντήσω την κυρία Σιβηλιάδου το εξής. Και το είπα κύριε Σιβηλιάδου, δεν έγινε κατανοητός ούτε σε σας. Χρειάζεται η απόφαση της αναγκαστικής απαλλοντριός. Όχι, με συγχωρείτε. Το καταλάβατε, είπατε κάτι διαφορετικό. Διαφορετικά πράγματα λένε. Και αν θέλετε να ακούσετε το χρονοδιάγραμμα, θα ήθελα να σας δώσω ένα πρόταση. Το Περιφερειακό Συμβούλιο συνεδριάζει μία φορά το μήνα. Εμείς επειδή υπάρχει μία φορά το μήνα συνεδριάζει κανονικά. Δεν ξέρω αν θα συνεδριάσουμε ξανά τον Οκτωβρίου. Έχετε κάποια πρόσκληση εσείς που θα λέω ότι θα ξανακάνουμε τον Νοεύριο. Κρίνεται όσον αφορά την αναγκαιότητα. Αφήστε με να ολοκληρώσω, σας άκουσα με θρησκευτική ευλάβη και δεν σας διέκοψα. Είμαστε εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ακούσαμε την άποψή σας, την είχατε πει και στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ψηφίσατε λευκό, αλλά για εμένα η ψήφωση λευκή σημαίνει ότι θέλουμε να είμαστε καλοί και με τους με και με τους δε. Σε αυτή την τακτική αποφασίσατε. Σας διευκολύνω σήμερα ότι αυτή η συγκεκριμένη δράση, η απαλλοντριώση, οι αναγκαστικές, δεν θα ξεκινήσουν πριν την υπογραφή της ύβασης του έργου. Οι αναγκαστικές, εμείς σήμερα πάμε σε μια βεβαίωση χρηματοδότηση για να πάρουμε την απόφαση του Γενικού Γραμματέα για την αναγκαστική απαλλοντριώση, η οποία είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβάλουμε την πρόταση διαχειριστική αρχή. Οι απαλλοντριώσεις θα ξεκινήσουν, εφόσον υπάρχει ανάδοχος. Τότε ξεκινάνε. Και θα είναι ένα μέρος και ένα υποέργο της συγκεκριμένης δράσης, όπως σας την παρουσίασε πριν 20 μέρους ο κ. Κουτσάκος. Υποθέτουμε να δημιουργούμε στρευλώσεις, μην δημιουργούμε λάθος πληροφορίες. Το έργο έχει χρονοδιάγραμμα από 34 έως 60 μήνες, υπολείπονται 4 χρόνια και 1,5 μήνες από τώρα, που σημαίνει ότι είμαστε στους 50 μήνες από τώρα και για εμάς ο ένας μήνας για το χρονοδιάγραμμα, όπως πολύ σωστά είπατε, είναι σημαντικός για το μεγάλο έργο αυτό, το οποίο πέρασε καταπληροψηφία από προηγούμενη συνεντρία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ευχαριστούμε, το λόγο έχει ο κύριος Περιφεριάρχης. Να ολοκληρώσει ο κύριος Περιφεριάρχης. Να πω και εγώ κάτι σε αυτά που ακούσαμε και από την κυρία Περιπίδη και από την κυρία Ζημπηλιάδου, ότι η αγωνία όλων είναι κοινή. Εσείς γνωρίζετε σε ποια κατάσταση είναι το ΠΕΠ και η νέα Περιφερειακή γνωρίζει σε ποια κατάσταση είναι το ΠΕΠ και η Διεχειριστική Αρχηγνώριση γνωρίζει πολύ καλύτερα σε ποια τραγική κατάσταση είναι το ΠΕΠ και το Υπουργείο γνωρίζει σε ποια τραγική κατάσταση είναι το ΠΕΠ της Ζητικής Μακεδονίας και έχουμε μπει και σε μια άτυπη επιτήρηση κάθε δυο μήνες πέμπ, να είμαστε κάτω και καλώς να είμαστε κάτω για να παρουσιάζουμε την πρόοδο των εργασιών και μακάρι κυρία Ζημπηλιάδου να ρθούν οι Δήμοι και οι Δήμαρχοι να ζητάνε να εντάξουν έργα να υπάρχουν μελέτες, να υπάρχουν όριμες μελέτες να εντάξουν, μακάρι να είμαστε και εμείς έτοιμοι να είχαμε όριμες μελέτες και της Φλόρινας και θα το ξαναπώ και άλλες μελέτες να μπορούσαμε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χάσουμε τα 80 εκατομμύρια ευρώ, μακάρι να μπορέσουμε να πετύχουμε να μην απενταχτούν έργα από τους Δήμους, το Δήμο του Εορδέας, το Δήμο της Φλόρινας, το Δήμο της Καστοριάς, μακάρι όλα αυτά να είχαν γίνει νωρίτερα να μην είχαμε φτάσει σε αυτήν την τραγική κατάσταση, να αγωνιούμε να μην χάσουμε ούτε ένα ευρώ από τη νέα προγραμματική περίοδο και όλα θα ήταν με λιγάλα όπως τα είπατε. Τώρα είμαστε σε μία κατάσταση αυξημένης να το πω εγρήγορης πούτους και άλλους οφείλεμε να είμαστε για το ΠΕΠ και σε μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τις εξελίξεις που έρχονται και θα είναι αδιανόητο να χαθεί έστω και ένα ευρώ. Και αυτή δυστυχώς μπαίνει ως πρώτη προτεραιότητα της παρούσας περιφερειακής αρχής για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ό,τι δεδομένα υπάρχουν σε έναν σχεδιασμό που ανατρέπεται όποιος μπορεί να ήταν από την προηγούμενη αρχή γιατί πρέπει να απορροφήσουμε και μαζί να σχεδιάσουμε τη νέα προγραμματική περίοδο όπως ξεκίνησε αυτή η κουβέντα και να κάνουμε να καλέσουμε και εγώ να αποδέχουμε αυτή την πρόταση την επόμενη εβδομάδα. Εφόσον μπορούν οι διευθυντές και οι προστάμενοι από την διαχειριστική αρχή, κύριε Πρόεδρε, να ορίσουμε ένα έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο, να γίνει αυτή η ενημέρωση που έχει η διαχειριστική αρχή, την έχω κι εγώ, μαζί τους συνεργάζομαι για να παίρνω και αυτές τις αποφάσεις, να σας μεταφέρουν και οι ίδιοι και ό,τι απορίες υπάρχουν να τις λύσετε κι εσείς κι εγώ εδώ μέσα και να υπάρχει ένας καλύτερος συντανισμός μεταξύ όλων μας για αυτές τις εξελίξεις που πρέπει να ακολουθήσουμε μέχρι να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χάσουμε χρήματα από το ΠΠΠ και να αρχίσουμε πιο ομαλά να σχεδιάζουμε το επόμενο ΠΠΠΠ, να μπούμε και στη συζήτηση για την κοινή αγροτική πολιτική, έρχεται και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γεωργίας την Τρίτη για να ξεκινήσει ο διάλογος και η διαβούλευση για την κοινή αγροτική πολιτική, η οποία πήρε δύο χρόνια παράταση, θα ξεκινήσει το 2022 και αυτή είναι μια πρόκληση για την πατρίδα μας και για την περιφερειά μας και επειδή ακούστηκε και στην αρχή, όλοι περιμένουμε με αγωνία το σχεδιασμό της Κυβέρνησης για τα ενεργειακά, για την περιφερειαδική Μακεδονίας και όπως ελέγχθη και διαβεβαιώθη από τους Υπουργούς, ότι αυτό θα γίνει τέλος το έτος και θα βγει σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας που αφορά τα ενεργειακά για τη Δυτική Μακεδονία και εμείς το περιμένουμε με αγωνία, έχουμε ήδη ενεργοποιηθεί με τις αντίστοιχες επιτροπές για να έχουμε και το δικό μας σχεδιασμό και όταν θα είναι έτοιμο και το Υπουργείο να συγκαιράσουμε τις θέσεις και η ενεργοποίηση στο θέμα του ειδικού αναπτυξιακού έχει συμφωνηθεί με το Γραφείο Πρωθυπουργού να, όπως είπα και σε άλλο περιφερειακό συμβούλιο, να σηματιστεί μια πολυειπουργική επιτροπή που το κάθε αναπτυξιακό παραγωγικό Υπουργείο θα έχει το δικό του κομμάτι στο αναπτυξιακό σχέδιο για τη Δυτική Μακεδονία, όλα αυτά όμως έχουν ένα ορίζοντα μέχρι τέλος του έτους και εκεί οφείλουμε και να είμαστε έτοιμοι από την πλευρά μας με τις δικές μας προτάσεις, όπως αυτές εξελίσσονται δυναμικά μέσα από τη δουλειά που γίνεται στις αντίστοιχες επιτροπές και στις νέες επιτροπές που έχουμε συγκροτήσει παραγωγικής ανασυγκρότησης και περιβάλλοντος και εκεί να ανοίξουμε την κουβέντα άμεσα και για τα θέματα αυτά και οτιδήποτε άλλο αφορά το μέλλον της περιφερειάς μας, ειδικά στον οικονομικό και γενικότερα αναπτυξιακό τομέα. Οπότε μέχρι τέλους του έτους ας έχουμε λίγο υπομονή και εδώ να γίνεται η σύνθεση των θέσεων και των προτάσεων στο Περιφερειακό Συμβούλιο και εκτιμώ ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από οποιαδήποτε πρόκληση θα κλειθούμε να αντιμετωπίσουμε έχοντας αυτό το πνεύμα, αξιοποιώντας όλες τις υγιείς δυνάμεις του Περιφερειακού Συμβούλιο και της κοινωνίας θετικής Μακεδονίας, είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα απαντήσουμε θετικά σε όποια πρόκληση και αν μας παρουσιαστεί και σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να προβλέψουμε την προοπτική για τη νέα προγραμματική τουλάχιστον περίοδο με αυτούς τους όρους που θα ξεπερνάνε και αυτές τις δυσκολίες που φαίνονται όντως ανυπέρβλητες, αλλά έχουμε αποδείξει οι Έλληνες αλλά και ειδικότερα οι Μακεδόνες ότι στα δύσκολα πάντοτε παίρνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τον τόπο μας και την πατρίδα μας. Κύριε Χαστάγη, έχετε το λόγο. Προφανώς υπάρχει κάποιος σχεδιασμός ο οποίος υπηρετείται, ο οποίος μας γεννά και μας προβληματισμό για ποιο λόγο, ποια είναι η σκοπιμότητα μάλλον που έρχεται κομματιαστά. Το λέω γιατί μέσα σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα για το ίδιο έργο συζητάμε δύο φορές, λέω έρχονται κάποια πράγματα κομματιαστά και μόνο αυτό σαν γεγονός μας ψηλιάζει ότι άλλου είδους είναι οι σχεδιασμοί πέρα από αυτούς που λέγονται, γιατί εντάξει μπορεί να υπάρχει ένας σχεδιασμός από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά υπάρχουν και άλλους είδους σχεδιασμούς που κονταρκουπιούνται για το ποιος θα προκρίνει τους δικούς στο δικούς άξονες, ποια κατασκευαστική εταιρεία θα αναλάβει να γίνουν οι συγκεκριμένοι δρόμοι ή κάποιοι άλλοι. Το λέω γιατί είναι διακηρυγμένος στόχος διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων, μιας και το κράτος έχει συνέχεια όπως λέτε. Είναι διακηρυγμένος στόχος να μετατραπεί η χώρα πέρα από κόμβο ενέργειας και σε κόμβο μεταφορών, μεταφοράς εμπορευμάτων. Το λέω γιατί για μας όλη αυτή η συζήτηση για τους οδικούς άξονες είναι μακριά από τα συμφέροντα και από τις ανάγκες του λαού για φθηνή, γρήγορη και ασφαλή μεταφορά. Το λέω να σας πω, μας ενημερώσανε από τη λαϊκή συσπίρση στην Κεντρική Μακεδονία, λέει, εκεί συζητάνε, λέει, ότι η καύση των απορρημάτων, λέει, γιατί είναι σχεδιασμός που θα τρέξει στο επόμενο διάστημα, γιατί είναι και οι οδικοί άξονες. Το λέω γιατί και οι δρόμοι, το τι θα προκριθεί και πως ακριβώς αυτούς τους στόχους υπηρετούν, της αναβάθμισης για το ελληνικό κεφάλαιο, μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων. Εμείς θα ψηφίσουμε παρόν, δεν το είχαμε ψηφίσει την τελευταία φορά, και κοιτάξτε όμως το παρόν, δεν είναι ότι να διωνόμαστε, υπάρχει ανάγκη, το είχαμε πει και την άλλη φορά, να συνδεθούν οι δύο πόλεις. Από εκεί και πέρα, όμως, βλέπουμε και τη μεγάλη εικόνα, που όσο και αν δεν σας βολεύει, εμείς θα επιδιώκουμε να την αναδεικνύουμε πάντα, κάτω από την οποία υπόκειται οι δικοί σας σχεδιασμοί. Ευχαριστούμε. Το λόγο έχει ο κ. Σαβουλίδης. Εμείς εγκρίνουμε απλώς. Κύριε Πράσο, παρακαλώ κ. Στρατάκη. Φτυμμένω λίγο να πάρω το λόγο, γιατί έγινε αναφορά σε κάτι που έδωσα σε εσάς, στο κ. Περιφερειάρχη και στους κεφαλείς των παρατάξεων. Δεν το είχε το σώμα. Είναι ένα ερώτημα που κατέστηκε στην διοικητική αρχή μετά την πρόταση για ένταξη της σύραντρας στην θέση περιβάλλειου, όπου εκεί αναφέρθηκε ότι τα χρήματα των ΟΚΕΑ δεν υπηρεάζουν στον άξονα προτεραιότητες 7. Η απάντηση, αυτό το έγραφα και γι' αυτό παρακάλεσα να το δώσω και στους περιφερειακούς ευγούλους για να ενημερωθούν, και τους ενημερώνω τώρα προφορικά. Και η διαχειριστική αυτή απάντηση ότι πράγματι εκταμιεύονται τα χρήματα από τον άξονα 7.2. Δηλαδή εκεί που θέλουμε να βάλουμε τον ίσουρες, του σύραντρα του ίσουρες, εκεί που θέλουμε να κάνουμε τους κάτους του άξονα, όλα τα δικά δίχτυα. Αυτό λέει αυτό το έγραφα. Πάντως θεωρώ την ευκαιρία θετικό, πολύ θετική την πρόταση του κυρίου Τ. Βιάρτη, με θερά την αρχή. Και επειδή ακριβώς θα γίνει αυτή η συζήτηση, και επειδή μπορεί να πιστούμε και εμείς, εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με τη σύρα για τις κάποιες διάρκειες, όταν προσπαθούν κάποιοι να δημιουργήσουν εντυπώσεις. Είναι το ζήτημα του προτεραιοκύτων. Μπορεί να πιστούμε, όχι πράγματι διασφαλίζονται όλα τα έργα. Μπορεί να μας φέρετε και εσείς κάποιες δεσμένες της επιπλέον για τη μεγαλυβιντική περίοδο. Ξέρω εγώ ότι θα έχουμε εδώ κάποια δυνατότητα μεγαλύτερη, οπότε να πιστήσουμε και εμείς. Αλλιώς, σε διαφορετική περίπτωση, δεν πιστήσω. Πάντως, κ. Στρατάκη, μου δίνετε ευκαιρία τώρα με την απάντηση που σας έκανε η διαχειριστική αρχή, που σας λέω ότι είναι από το ίδιο χρηματοδοτικό εργαλείο. Θα σας δημίσω λίγο το σκεπτικό για το οποίο απαντήσατε και δεν πιστήφήσατε τη σύρα για τις χρυσούρες. Ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσετε και την ψήφωσα για την πρόταση της Φλόρινας. Όχι, με συγχωρείτε, είναι το ίδιο σκεπτικό. Θυμάστε... Όχι, προσέξτε, για να μην είμαστε διαφορετικοί ανάλογα με την πρόταση, δεν σας διέκοψα. Λέω ξανά, σύμφωνα, ζήτησα βεβαίως. Νομίζω ότι ζήτησα. Γιατί δεν ζήτησα. Λέω, λοιπόν, με την ευκαιρία, επειδή σας απάντησε η διαχειριστική αρχή ότι είναι από το ίδιο χρηματοδοτικό εργαλείο και επειδή τη σύρα για τις χρυσούρες δεν την πιστήφήσατε γιατί, λέει, τα λεφτά δεν φτάνανε για να γίνει κάθετος της Φλόρινας, με το ίδιο σκεπτικό θα πρέπει να αναθεωρήσετε την ψήφωσα για την προηγούμενη πρόταση, της Φλόρινας, δηλαδή. Τι δεν είχατε στοιχεία, είχατε τα στοιχεία της διαχειριστικής. Παρακαλώ, να μην υπάρχει διάλογο, ώστε να ολοκληρώσει ο κ. Σαββόπουλος. Κύριε Στρατάκη, μετά θα σας δώσω τον λόγο. Κύριε Στρατάκη, μισό λεπτό να ολοκληρώσει και πάρτε τον λόγο. Συνέχει για να πατήσετε. Παρόλο που είσαστε πρωινόμάρχης, αρχικός σχατεψηφής συλλευκό, αλλάξατε την ψήφωσά σας. Το ξέρετε πολύ καλά εδώ, υπάρχουν τα στοιχεία. Κι αυτό, ως πολιτικό πρόσωπο, ίσως δεν είναι και η σωστή τακτική. Λέω ξανά, πριν από λίγο επικαλειστήκατε ότι η διαχειριστική σας απάντησε ότι είναι από το ίδιο χρηματοδοτικό εργαλείο. Στην πρόταση της καστρολιάς, είπατε ότι δεν θα φτάσουν τα λεφτά. Αφήστε με να τελειώσω. Δεν θα φτάσουν τα λεφτά. Το μάθατε τώρα, το μάθατε τώρα, άρα μπορείτε να αναθεωρήσετε και να πείτε ότι, τέλος πάντων, δεν ψηφίζετε και την πρόταση της Φλόρνας. Ευχαριστώ. Κύριε Καρυπίδη. Επειδή αναφέρθηκε ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης πριν, για τον τρόπο που ψηφίσαμε το θέμα κτλ. Η λευκή ψήφος είναι μια ψήφος αναγνωρισμένη κύριε Αντιπεριφερειάρχη. Επειδή εσείς την ερμηνεύσατε διαφορετικά και είπατε για να τα έχουμε καλά και με τους μεν και με τους δε, θα σας παρακαλούσαμε πώς θα την ερμηνεύσετε την ψήφος τη δική μας, κατά τον τρόπο που θέλετε εσείς. Είναι μια ψήφος αναγνωρισμένη, έτσι θελήσαμε, έτσι ψηφίσαμε. Και από ό,τι είδα τώρα, επειδή ούτε η ψήφος του κυρίου Στρατάκη, που την άλλαξε μετά και ήταν αρνητική, σας άρεσε. Επομένως, πείτε μας ότι μόνο θέλετε να ψηφίσουμε ναι, να μην ψηφίσουμε όχι. Σας ευχαριστώ πολύ. Κύριε Καρυπίδη, έχετε τον λόγο. Κύριε Περιφερειάρχη, απευθύνομαι πάλι σε σας. Είδατε ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής που ακολουθείτε. Να δημιουργούμε μια αντιπαράθεση μεταξύ ενωτήτων, μεταξύ συναδέλφων και να χάνουμε την ουσία. Πρέπει να υπάρξει ένας στρατηγικός σχεδιασμός. Να ειραρχίσουμε τις προτεραιότητες, βάσει των δυνατοτήτων και των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτουμε. Αφήστε την παραδοχή. Δεν μας κάνει καλό ότι το έσπατι, το δικό μας είναι τελματομένο. Μην εκπέμπετε μηνύματα ότι είμαστε εδώ για την απορροφητικότητα. Την ανάπηξη δεν φέρνει απορροφητικότητα και αριθμοί. Απορροφητικότητα σημαίνει ότι παίρνουμε και τα λεφτά και τα πετάμε σε ένα κουβά. Πρέπει το κάθε ευρώ, είτε είναι το έλληνα φορολογόμενο πολίτη το Ευρωπαίο να πιάνει τόπο και να έχει πολλαπλασιαστεί. Για αυτά να μιλήσουμε εδώ και αυτά θα κλειθούμε στο μέλλον. Και βεβαίως η συζήτηση που θα γίνει για το έσπα θα πρέπει να είναι μια συζήτηση η οποία πέρα από τους υπηρεσιακούς, αν θέλετε φέρτε και τις κεντρικές δομές εδώ, να δούμε ποιος είναι ο σχεδιασμός, ποια είναι η φιλοσοφία και τι έχουν στο μυαλό τους. Γιατί βλέπω και σας είπα, προσέξτε το τυρί στη φάκα, δεν τους βγαίνει το πρόγραμμα Φιλόδημος, που ήταν διασφαλισμένοι οι πόροι και έχουμε εντάξει πάρα πολλά έργα στην περιφέρειά μας σε κάθε ενότητα για να αντιμετωπίσουμε πρωτίστως θέματα ασφάλειας, αντιπλημμυρικής προστασίας και κοιτάνε τώρα να το φορτώσουν αυτό το πρόγραμμα στο ΕΣΠΑ. Δηλαδή, δεν θα πετύχουμε τους στόχους, πάρτε τα λεφτά από το ΕΣΠΑ, ξεχάσετε το Φιλόδημος. Αυτό θα είναι ό,τι πιο εγκληματικό μπορεί να συμβεί, διότι έχουμε απώλεια πόρων και δεν χτίζουμε πολιτικές πάνω σε πόρους που έχουμε διασφαλισμένους. Και αρχίστε να συζητάτε ότι το ΕΣΠΑ είναι για συγκεκριμένους λόγους και πάρτε και ειδικτικείστε χρήματα από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Εμείς σε αυτή την περιφέρεια 4,5-5 χρόνια φέραμε 200 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Η προηγούμενη περιφερειακή αρχή αναγκωρίζοντας τις δυσκολίες και τα μνημόνια έφερε 17,5 εκατομμύρια. Προσέξτε το λιγάκι πώς κινήσετε. Ευχαριστούμε να απαντήσει. Κύριε Σαβόπουλα, σας παρακαλώ πολύ, το λόγο έχει ο κύριος περιφερειάτης. Στις συνεδρέσεις να συζητήσουμε και αυτά. Το λόγο έχει ο κύριος περιφερειάτης. Κύριε Καλυπίδη, δεν δημιουργούν εντάσεις οι αποφάσεις της περιφερειακής αρχής για να εντάξουν κάποια έργα. Εμείς, όπως είπα και την ημέρα εκείνη που φέραμε τα δύο αυτά σημαντικά έργα για τη Δική Μακεδονία, σας κάλεσα με την ξεκάθαρη τεκμηρίουση ότι είναι δύο ωφέλιμα έργα, και το αρδευτικό της Βόρειας Ζώνης και το έργο της ήρεγας της Κλουσούρας, ότι έχουν αναπτυξιακή χρειά, είναι στρατηγικού χαρακτήρα, είναι και στις προτεραιότητες διαχρονικά για την περιφερειά μας. Και εμείς κρίναμε ότι αναπτυξιακά αυτά τα δύο έργα θα δημιουργήσουν όλες αυτές τις υποδομές, γιατί είναι μέσο μακροπρόθεσμα, δεν είναι αμέσως υλοποιήσεις και εκτελέσεις, για να μπορέσουμε να προτοιμάσουμε και το έδαφος να θέλετε για την περίοδο που θα ακολουθήσει την επόμενη δεκαετία. Οπότε συμπίπτει απλά αυτή η απόφαση με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πρόγραμμά μας, λόγω κάποιων εγγενών αν θέλετε αδυναμιών, δεν θέτες ίσως περιφερειακή αρχή που δεν υπήρχε ετοιμώτας σε κάποιες μελέτες από τους φορείς τους δικαιούχους που είχαν δικαίωμα να υποβάλουν μελέτες, και δεν έχουμε ακόμα μελέτες να εντάξουμε μέσα σε αρκετά μέτρα, αναζητούμε με αγωνία, και το ξέρετε πολύ καλά, και με τους δήμους στη συνεργασία, για να μπορέσουμε να αναβρούμε μελέτες και να τις εντάξουμε, γιατί αυτό πρέπει να γίνει μέχρι τον Απρίλιο. Για να μπορέσουμε να συμβατοποιήσουμε τα έργα μέχρι τέλος του 20, για να υλοποιηθούν μέχρι το 23, για να ενταχθούν σε αυτό το τρέχον πρόγραμμα. Οπότε υπάρχει μια πίεση που και εγώ πρώτη φορά εμπλέκομαι με αυτές τις διαδικασίες, όπως μου λένε πιο έμπειροι τεχνοκράτες, είναι πρωτόγνωρη αυτή η κατάσταση, η οποία έχει περιέχει όχι μόνο η Δυτική Μακεδονική, αλλά και άλλες περιφέρεις, είναι αλήθεια. Και γι' αυτό σας είπα ότι υπάρχουν και την ημέρα, εκείνοι που το ανέφερα, ίσως να μην το κατάλαβαν κάποιοι εδώ μέσα, ότι η κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το φυσικό μας πρόγραμμα, δεν μας τιμά. Έτσι το είχα αναφέρει, ακριβώς για να μην προκαλέσω κάποια αντίδραση σε κάποιους και αντιδραστικά δεν ψηθήσουν αυτά τα έργα. Μετά αναγκάστηκα στις επόμενες περιφερειακές συμβούλια, να πω τα πράγματα ομά, όπως είναι, ότι δεν υπάρχει αιτημότητα για το δρόμο της Φλόρινας, επειδή ακριβώς έπρεπε νωρίτερα να απεμπλακεί ο δρόμος, η μελέτη, το λεμονήδα Φλόρινα από το οριχείο της Βέβης, που γίνεται αγώνας τώρα με τροπολογία στο επόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Ενέργειας να αλλάξει και γρήγορα, σε συνενόση με την Εγνατία, να αλοκληρώσουμε τις προπαρασκευές, προπαρασκευαστικές ενέργειες για να ρθει η μελέτη να το εντάξουμε και αυτό το έργο, οπότε σε αυτά τα θέματα είμαι βέβαιος με όποιες διαφωνίες και όποιες αντιθέσεις συγκλίνουμε. Και αυτή είναι η απόφαση της περιφερειακής αρχής στα μεγάλα που μας ενώνουν, με όποιες διαφωνίες εκδηλώνονται εδώ μέσα, να μην παρεκλίνουμε αυτής της πορείας που θα διασφαλίσει την ολοποίηση των έργων αυτών, θα διασφαλίσει τις αναπτυξιακές υποδομές για την επόμενη περίοδο και σε κάθε περίπτωση δεν το βάζουμε προτεραιότητα, όπως θα το λέτε και το επισημαίνεται, δεν είναι αυτός ο σκοπός να εμφανίσουμε απορροφητικότητα. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε με πολύ πιο απλές διαδικασίες, κοιτάμε κυρίως την ουσία, αλλά τώρα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και απαιτητικοί για μελέτες και έργα και πρέπει να αντεχθούν και να εξασφαλίσουμε και την απορρόφηση την πλήρη, να μην χάσουμε ούτε 1 ευρώ, γιατί δεν θα μας τιμά καθόλου έστω και 1 ευρώ να απολέσσουμε από αυτούς τους πόρους που τόσο πολύ ανάγκη το έχουμε. Ωραία, σας ευχαριστούμε. Απλά να κάνω μια διευκρίνηση, ότι κύριε Σταράτα και διότι συζητήθηκε το έργο το οποίο φέρατε, γιατί κάθε σύμβουλ, σύμφωνο με το άρθρο το 16, έχει δικαίωμα να καταθέτει γραπτές ερωτήσεις οι οποίες από τότε γραπτά από τον περιφυρειάρχη ή τον αρμόδιο αντιπεριφυρειάρχη τόσο 15 ημερών από την κατάσταση. Απλά το αναφέρω βάσει κανονισμό, γιατί έχει απαντηθεί βλέπω από τον κύριο Κιουτζή από το μπροστάκο της εγχειριστικής αρχής. Ήταν απλά για ενημέρωση, γι' αυτό δεν σας ζήτησα. Ζήτησα απλά από εσάς να τα δώσετε στον περιφυρειακό συμβούλ, για να μην υπάρχει υπερεξήγηση. Ο κύριος Καρυπίδης είπε, κυρία Ζεπηλιάδου λευκό, κύριε Χαστά λευκό, κατά ο κύριος... Αχ, συγγνώμη, ήθελα να το προθετηθεί ο κύριος Λιάσης. Συγγνώμη κύριε Λιάση και μετά να προχωρήσω. Κάνοντας υπόψη την τοποθέτηση που είχα στην προηγούμενη συνεδρία, που αφορούσε το έργο της σύραγγας της κλεισσούρας, μένω πιστό σε εκείνη την τοποθέτηση. Δεν θεωρώ ότι είναι ένα έργο πρώτος πρωτοτεραιότητος. Ο κύριος Καρυπίδης το είχε στο στρατηγικό σχεδιασμό και βέβαια δεν το είχε στην πρώτη πρωτοτεραιότητα. Αν θυμάμαι ήταν στην τρίτη πρωτοτεραιότητα, αλλά η αλλαγή του σχεδιασμού του ΕΣΠΑ του Ιούνιου του 2019 μπήκε στην δεύτερη πρωτοτεραιότητα και η άποψή μου είναι ότι ζώντας αυτές τις στιγμές της μεταλληγητικής περίοδου μετά τις ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, δύο νομίοι θα πρέπει να σχεδιάσουν από μηδενική βάση το ΕΣΠΑ και πιστεύω ότι υπήρχαν έργα με οριμότητα πρώτης πρωτοτεραιότητας, και θα μπορούσαν να προχωρήσουν και να υπάρχουν πρωτά εσένταξη. Και για αυτό, και για το θέμα των αποτριώσεων, η ψήφωσή μου θα είναι λευκή. Θεωρώντας ότι είναι χρήσιμο το έργο, αλλά δεν είναι πρώτης πρωτοτεραιότητας. Άρα, απαντώντας και στο κύριο Σαββόπουλο, δεν λέμε ότι είμαστε αντίον του έργου, απλά πιστεύουμε ότι δεν είναι πρώτης πρωτοτεραιότητας, όντας ένα έργο, εντο περιφερειακό, δεν είναι ένα έργο που θα δώσει εξωστρέφια στην περιφερειά μας, που θα έχει προστηθέμενη αξία σημαντική αυτές, στους σημαντικές στιγμές. Ευχαριστώ κύριε Λέστη. Ναι, νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε μια διευκρίνηση, που ουσιαστικά απαντώ και στην επισήμασή του κυρίου Λέση. Κοιτάξτε, εδώ στο Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίζουν να εντάξουν έργα στο ΕΣΠΑ, όπως αποφασίζουν και οι δήμαρχοι. Δεν σημαίνει ότι όταν θα καταθέσουμε τα έργα εκεί στην αξιολόγηση που θα γίνουν, θα ενταχθούν και τελικώς. Αλλά σε καμία των περιπτώσεων, ό,τι αφορά την παράταξή μας, δεν θα εμποδίσουμε διαδικασίες να ενταχθούν έργα και να διεκδικήσουν την χρηματοδότησή τους. Γι' αυτό και λέμε ναι στη διευκόλυση των απαλλοτριώσεων, διότι είχαμε επισημάνει ότι δεν έχουν απαλλοτριώσεις στην περιοχή για να γίνει το τούνεο της Κλεισσούρας. Το ναι έχει να κάνει ότι διευκολύνουμε τις διαδικασίες... Πώς έχει, δεν έχει απαλλοτριώσεις σε όλο το τούνεο εκεί. Λοιπόν, εμείς διευκολύνουμε τις διαδικασίες, να δοθεί η βεβαίωση που απαιτείται στην αποκεντρωμένη για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες, αλλά να ξέρει ο κόσμος ότι την τελική αξιολόγηση, το πιο έργο θα ενταχθεί, είτε είναι του δήμου, είτε είναι της περιφέρειας, έχει να κάνει με την αξιολόγηση αγχαιριστικής αυγής και τη βαθμολογία. Αυτό πρέπει να πούμε, καταλάβατε. Άρα, νομίζω, κύριε Λιάση, θα πρέπει η λευκή ψήφο σας να γίνει θετική. Με αυτό το σκεπτικό, μετά την διευκολύνωση, συμφωνώ μαζί σας. Σας ευχαριστώ. Αλλά είναι σημαντική η διευκολύνωση. Κύριε Καρυπίδης, υπέρ. Κύριε Ζεμπυλιάδου, λευκό. Κύριε Στατάκη, σκατά. Κύριε Χαστά, λευκό. Κύριε Σαβουλίδ, υπέρ. Κύριε Πράσο, λευκό. Οπότε, καταπλείο ψηφία. Προχωράμε στο τέταρτο θέμα. Τρόπους εκτέλεσης του έργου επίκοντα έργα διαθέτησης σοβρίων για την αντιμετώπιση κατολιστήσεων στην τοπική κοινότητα δηλών προϋπολογισμού 44.000 ευρώ με FPA. Ισ Είναι ένα θέμα, το οποίο ήρθε τελευταία στιγμή από την π.Ε. Κοζάνης. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ, έχετε τον λόγο. Παρακαλώ, κύριε Καρυπίδη. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Καρυπίδη. Παρακαλώ, κύριε Καρυπίδη. Παρακαλώ, κύριε Καρυπίδη. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Καρυπίδη. Παρακαλώ, κύριε Καρυπίδη. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Καρυπίδη. Παρακαλώ, κύριε Καρυπίδη. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Καρυπίδη. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Καρυπίδη. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Τζούμαρ. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Κώτα. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Κώτα. Παρακαλώ, κύριε Κώτα. Παρακαλώ, κύριε Κώτα. Παρακαλώ, κύριε Κώτα. Παρακαλώ, κύριε Κώτα. Παρακαλώ, κύριε Κώτα. Παρακαλώ, κύριε Κώτα. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Κώτα. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Κώτα. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Μαρκόπουλο. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Κατσαβάλη. Παρακαλώ, κύριε Περιφεριάρχα. Παρακαλώ, κύριε Περιφεριάρχα. Παρακαλώ, κύριε Περιφεριάρχα. Παρακαλώ, κύριε Περιφεριάρχα. Παρακαλώ, κύριε Περιφεριάρχα. Παρακαλώ, κύριε Περιφεριάρχα. Παρακαλώ, κύριε Περιφεριάρχα. Παρακαλώ, κύριε Περιφεριάρχα. Παρακαλώ, κύριε Περιφεριάρχα. Παρακαλώ, κύριε Περιφεριάρχα. Παρακαλώ, κύριε Περιφεριάρχα. Παρακαλώ, κύριε Περιφεριάρχα.